zaterdag, mei 15, 2010

Schip met 3000 kg hasj onderschept

DEN HELDER - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag drieduizend kilo hasj onderschept op een zeiljacht op de Noordzee.
De bemanning van het jacht is aangehouden; het schip in beslag genomen. Later op de dag nam de dienst in de haven van Makkum een ander zeiljacht in beslag, dat mogelijk betrokken is bij de zaak.
Dat heeft het Kustwachtcentrum Den Helder zaterdag laten weten.
Medewerkers van de kustwacht kregen het schip vrijdag al in het vizier tijdens een reguliere patrouillevlucht boven de zee.
De bemanning van het schip gaf een ''verdachte verklaring aangaande de bestemming van de reis'', aldus de kustwacht die daarop de marechaussee inschakelde.
Zaterdag is de marechaussee aan boord van het schip gegaan en trof de 3000 kilo hasj aan. Uit ondervraging van de bemanning bleek de vermoedelijke betrokkenheid van het andere schip.
(Bron)
BP hoopt olielek vlug te dichten

AMSTERDAM - De directeur van het Britse oliebedrijf BP hoopt dat het olielek in de Golf van Mexico binnen een week tot tien dagen gedicht kan worden. In het slechtste geval wordt het 'meer dan dat, en het is onmogelijk te zeggen hoeveel meer'.
Dat zei Tony Hayward zaterdag in een interview met de BBC.
Ondanks de omvang van de olieramp wordt de winning van olie in de diepzee net zo min schade berokkend, zei hij, als 'de ruimtevaart werd door de Apollo 13 of mensen worden afgeschrikt in een vliegtuig te stappen na een vliegtuigongeluk'.
Zijn bedrijf probeert ondertussen in de Golf van Mexico een soort katheter aan te brengen op de plek waar zich het olielek in de pijpleiding bevindt. Tot dusverre zijn alle pogingen het lek te dichten mislukt.
(Bron)

De oliewinning gaat wel door ja, werd die maar eens schade berokkend, dan werd er wel harder gewerkt aan veiliger methodes.
Inzet chemicaliën onder water tegen olielek

WASHINGTON - Amerikaanse functionarissen hebben het gebruik goedgekeurd van controversiële chemicaliën op grote diepte in de strijd tegen de gigantische hoeveel wegstromende olie in de Golf van Mexico.
Het chemische product zal onder water vlakbij het lek in de oliestroom worden gespoten.
Meer dan 4 miljoen liter chemicaliën is al op het wateroppervlak gespoten om de olie af te breken in kleinere deeltjes, zodat er geen dikke drab overblijft waarin dieren en planten stikken.
De chemicaliën op een diepte van anderhalve kilometer direct in de oliestroom spuiten ''kan een betere optie zijn, omdat er een minder grote hoeveelheid chemicaliën nodig is dan wanneer je het op het oppervlakte spuit'', aldus een bevelvoerder van de Amerikaanse kustwacht.
Milieuactivisten vrezen dat er door de chemicaliën een soort giftige soep ontstaat die ecosystemen vernietigt. Bevelhebber Mary Landry erkent dat de optie niet ideaal is, maar dat het een kwestie is van kiezen tussen twee kwaden.
''We proberen de gevolgen voor het milieu echt zoveel mogelijk te beperken.''
Behalve het bespuiten met chemicaliën is ook een deel van de groeiende olievlek in brand gestoken. Verder is er inmiddels ruim 20 miljoen liter oliehoudend water van het oppervlakte afgeroomd. Deze operaties kunnen alleen plaatsvinden onder rustige weersomstandigheden.
Robots kunnen chemicaliën onder water echter ook inspuiten bij ruig weer.
Een door de Britse oliemaatschappij BP geleased booreiland zonk op 22 april, circa 80 kilometer uit de kust van de Amerikaanse staat Louisiana. Wetenschappers schatten dat er dagelijks grofweg 11 miljoen liter olie uit het lek stroomt.
(Bron)
'EU doet markt huurwoningen op slot'

VOORBURG - Niet alleen een aantal woningcorporaties, ook vastgoedbeleggers stappen naar de rechter om een besluit van de Europese Commissie over huurwoningen aan te vechten.
IVBN, een organisatie van beleggers in vastgoed, vindt dat de beschikking de markt niet vrijgeeft, maar op slot gooit, en maakte zaterdag bekend het besluit te gaan aanvechten.
De woningcorporaties vrezen dat gezinnen met een inkomen boven 33.000 euro in de toekomst geen sociale huurwoning meer kunnen krijgen, terwijl ze niet genoeg geld hebben voor een koopwoning.
Haag Wonen uit Den Haag maakte onlangs bekend dat negen corporaties bezwaar maken, omdat in ons land ongeveer een half miljoen huishoudens tussen de wal en het schip dreigt te vallen.
IVBN stelt daarentegen dat vrijwel alle 2,4 miljoen corporatiewoningen verhuurd blijven worden met staatssteun. Op de huurwoningenmarkt zal er dan nauwelijks iets veranderen.
Als marktpartijen, samen met commerciële dochters van woningcorporaties, de mogelijkheden krijgen om een substantiële commerciële huurmarkt te ontwikkelen, krijgen middeninkomens juist een alternatief tussen een koopwoning of een sociale huurwoning.
Middeninkomens kunnen dan een kwalitatief zeer goede commerciële huurwoning vinden, aldus IVBN.
(Bron)
Aanhoudingen wegens staalkabel over de weg

LUNTEREN - De politie in Lunteren heeft zaterdag twee jongens van 16 jaar en een van 15 jaar aangehouden op verdenking van zware mishandeling.
De politie houdt de drie verantwoordelijk voor het spannen van een staalkabel over de weg in hun woonplaats Lunteren.
Een 18-jarige jongen uit Lunteren reed woensdag met zijn bromfiets tegen de staalkabel waardoor zijn 17-jarige broer, die achterop zat, zijn nek brak, aldus de politie.
De bromfietser ligt in een ziekenhuis in Ede. De ouders van de drie verdachte jongens stapten vrijdag al naar de politie omdat zij vermoedden dat hun kinderen bij het voorval betrokken waren.
Zaterdag meldden de drie jongens zich met hun ouders op het bureau. Het drietal wordt verhoord en in verzekering gesteld, aldus een politiewoordvoerder.
(Bron)

Toen ik jong was (oma vertelt) bestonden dat soort grappen aan een portemonnee aan een touwtje. Ik zie nog mijn ma afstappen op een dijk, en hoor nog het onstuitbare gegiechel dat opsteeg uit de struiken verderop.
Vuilnis opgeruimd in Utrechtse binnenstad

UTRECHT - De vuilnismannen in Utrecht zijn zaterdagmiddag rond vijf uur weer aan het opruimen gegaan in de binnenstad. In de stad heeft zich de afgelopen weken een stapel vuilnis opgestapeld, omdat de reinigers staakten voor een betere cao.
De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) werden het eerder op de dag eens over een tweejarige cao voor de bijna 200.000 gemeenteambtenaren.
In Utrecht gingen eerder zaterdagmiddag de drie afvalscheidingstations al open, zodat inwoners van de stad hun eigen vuilnis daarheen kunnen brengen.
De vuilophalers begonnen zaterdag op de grote pleinen in de binnenstad. Maandag wordt begonnen met het reguliere rooster en wordt het vuilnis volgens schema opgehaald.
Een medewerker van de reinigingsdienst is met een vijftal collega's tegen half zeven op het Vredenburg bezig met vegen en vuil ophalen.
''Het was vanavond even chaos, we moesten heel snel mensen optrommelen, want velen waren nog niet op de hoogte van het akkoord.'' Hij is blij dat de staking voorbij is: ''Bevrijdend. Ik had er echt genoeg van.''
De hoeveelheid vuilnis in de stad verdwijnt langzaam. Op Janskerkhof lag rond half zeven nog wat troep op de grond, maar de vuilnisbakken waren al leeg.
Op een deel van de Oude Gracht was het toen nog een puinhoop, de vuilnissenbakken puilen nog steeds uit de prullenbakken.
De bedoeling is dat er zaterdagavond tot half negen wordt gewerkt, maar, zo zegt de vuilnisman op het Vredenburg: ''Ik hoop dat het wat langer kan, ik zie er echt de noodzaak van in.''
(Bron)
TT 136 In de Wit-Russische hoofdstad Minsk heeft de politie met geweld een einde gemaakt aan een homo-parade. De politie sloeg deelnemers en hield tientallen mensen aan. De organisatie wilde met de manifestatie aandacht vragen voor de homovijandigheid in Wit-Rusland. Zo'n 30 homo's liepen in de parade mee.

Ik vraag me dan toch altijd af: waarom voelen mensen zich zó bedreigd door zo'n demonstratie?
Langs de sloot is een hellinkje. De meerkoeten die er zwemmen met hun jongen, vallen alles dat in de buurt komt aan: eenden worden rap weggejaagd, reigers hoeven het niet in hun kop te halen daar te gaan staan, zelfs honden worden achterna gezeten.
Ik zag een familie langs zwemmen en wilde een foto maken, maar toen ik m'n camera had gepakt, stond meerkoet 1 al op de helling, en de ukken gingen er zoet achteraan. Was het om me weg te jagen, of dachten ze iets te eten te krijgen? Laten meerkoeten zich eigenlijk voeren? Na een korte inspectie ging meerkoet 1 weer naar beneden, op zijn (of haar) grote poten. Of ik was niet bedreigend, of niet interessant genoeg.
Je kunt ook goed zien dat 1 kuikentje kleiner is dan de rest, maar ze zijn er nog alle zes.

Meerkoetfamilie1

Meerkoetfamilie2

Meerkoetfamilie3

Meerkoetfamilie4

Meerkoetfamilie5
Witte paardekastanje in lastig licht:

Paardekastanje in lastig licht
Veldlathyrus:

Veldlathyrus
Fluitekruid:

Fluitekruid
Muskuseend:

Muskuseend bekijkt mij
Boterbloem
Fluitekruid met op de achtergrond meerkoetjes
De gemeente riep iedereen op vuilnis niet op straat te zetten. Dit krijg je dan:

De gemeente riep op vuilnis niet op straat te zetten
Huis Zweedse tekenaar aangevallen

AMSTERDAM - Brandstichters hebben het huis van de Zweedse tekenaar Lars Vilks aangevallen. Vilks maakte in het verleden een tekening van de profeet Mohammed die door moslims als beledigend werd beschouwd.
Vilks was op het moment van de brandstichting niet thuis. Er vielen geen slachtoffers.
Volgens de politie werden de ramen van het huis ingegooid waarna plastic flessen met benzine werden achtergelaten.
Er ontstond een kleine brand, die uit zichzelf doofde. Er zijn vooralsnog geen verdachten aangehouden.
Sinds hij in 2007 een tekening maakte van Mohammed ontving Vilks diverse bedreigingen, onder meer van Al-Qaida. Eerder deze week werd hij door een man aangevallen toen hij op een universiteit een lezing gaf.
(Bron)
Tegenstanders moskee hangen dood schaap op

ROOSENDAAL - Onbekenden hebben aan de gevel van een slooppand aan de Burgemeester Schneiderlaan in Roosendaal een dood schaap opgehangen. Op de vacht van het dier stond met groene verf de tekst 'No Mosk', ofwel 'geen moskee'.
Dat maakte de politie zaterdag bekend. Op het terrein waar het slooppand staat is de bouw van een moskee voorzien.
Volgens de politie moeten bij deze actie meerdere mensen betrokken zijn geweest, gezien de positie van het dier en zijn gewicht.
Het schaap hing op een hoogte van vier tot vijf meter met de kop omlaag. Het dier was aan een spanband bevestigd.
Brandweerlieden hebben het dode dier naar beneden gehaald. De politie heeft zaterdagochtend een buurtonderzoek gehouden. ''Dit heeft nog geen concrete informatie over de mogelijke daders opgeleverd'', aldus de politie.
(Bron)
Sudanees leger verovert JEM-bolwerk Darfur

KHARTOEM - Het Sudanese leger heeft een belangrijk rebellenbolwerk in Darfur met geweld veroverd.
''We hebben Jebel Moon van de Rechtvaardigheids- en Gelijkheidsbeweging (JEM) bevrijd en 106 leden gedood'', aldus een legerwoordvoerder zaterdag.
De JEM heeft het aantal slachtoffers niet bevestigd.
Het leger nam 61 rebellen gevangen en nam een aantal voertuigen in beslag. De woordvoerder maakte niet bekend of er slachtoffers aan Sudanese zijde gevallen zijn.
De Sudanese minister van Binnenlandse Zaken zei dat de politie donderdag ook een aanval van de rebellen in het zuiden van Darfur heeft tegengehouden.
De JEM-rebellen zouden een voedselkonvooi hebben aangevallen. De JEM weersprak dit en zei dat haar troepen zich verdedigden tegen een aanval van het leger. Daarbij zouden dertig rebellen en 27 leden van de Sudanese reservepolitie zijn gedood en tientallen mensen gewond zijn geraakt.
Sinds de verkiezingen in Sudan op 15 april is het leger volgens de JEM een militair offensief begonnen.
Dat is volgens hem ook de reden waarom het vredesproces in het land stilligt. Volgens het leger heeft de JEM de afgelopen weken verschillende dorpen in Darfur aangevallen en geplunderd.
De grootste rebellenbeweging van Sudan en de regering tekenden in februari een wapenstilstand en een raamakkoord voor verdere onderhandelingen om tot een algehele vredesregeling te komen.
De regering zou bereid zijn de macht te delen met de JEM, maar de deadline verliep 15 maart zonder dat er een akkoord bereikt werd. De regio werd zeven jaar lang geteisterd door een burgeroorlog waardoor honderdduizenden mensen zijn omgekomen.
(Bron)
Britse winnaar lottoprijs van 100 miljoen euro

LONDEN - Groot-Brittannië is sinds vrijdag weer een multimiljonair rijker.
Een nog onbekende Britse deelnemer aan de Europese loterij Euro Millions mag de hoofdprijs van ruim 100 miljoen euro in zijn zak steken: het hoogste bedrag dat ooit in de eilandengroep is uitgekeerd, meldden organisatoren zaterdag.
Vooralsnog is het onduidelijk of de kersverse rijkaard überhaupt een persoon is of dat het winnende lot in handen is van een organisatie.
Het Britse record stond sinds februari op naam van een stelletje dat omgerekend 64,8 miljoen euro op hun rekening mocht bijschrijven.
Het duo toonde zich gulle winnaars. Ze verhuisden naar een milieuvriendelijk landhuis en doneerden hun oude woning aan de schoonmaker van het pand.
De prijs van 100 miljoen euro is een van de grootste prijzen ooit van de loterij Euro Millions. De loterij wordt gespeeld in negen Europese landen, maar niet in Nederland. De jackpot loopt elke week met ongeveer 15 miljoen euro op totdat iemand de juiste vijf cijfers en twee sterren blijkt te hebben aangekruist.
In 2005 betaalde Euro Millions al eens een jackpot van 115 miljoen euro aan een Ierse bijstandsmoeder.
Een jaar geleden won een Spanjaard ruim 126 miljoen euro door de winnende combinatie.
(Bron)
Duitsland in ban van ontvoering bankiersvrouw

HEIDENHEIM - Duitsland is in de ban van de ontvoering van de echtgenote van een bankier uit het Zuid-Duitse Heidenheim. De 54-jarige vrouw werd woensdag uit haar woning ontvoerd.
Haar auto is vrijdagavond bij een nabijgelegen klooster in de deelstaat Baden-Württemberg aangetroffen, meldden Duitse media zaterdag. Van de vrouw ontbreekt vooralsnog ieder spoor.
De echtgenoot van het slachtoffer ontving na haar ontvoering een verzoek om losgeld. Hij heeft zijn vrouw nog even kort gesproken. Ze liet weten in levensgevaar te zijn.
De bankdirecteur legde de geëiste 300.000 in Duitsland gedrukte euro's op een afgesproken plek aan de snelweg A7 tussen Heidenheim en Aalen, maar het geld werd niet opgehaald. Sindsdien is er geen contact meer geweest tussen de ontvoerders en de man.
Een team van 350 opsporingsambtenaren en 51 snuffelhonden is ingezet. De politie heeft honderd tips nagetrokken.
De berm naast de snelweg is uitgekamd en daar is het mobieltje van de moeder van twee volwassen kinderen gevonden.
(Bron)
TT 126 Ryanair beboet voor slechte service

De Ierse prijsvechter Ryanair heeft in Italië een boete van 3 miljoen euro gekregen. De luchtvaartautoriteiten in Italië straffen Ryanair omdat het zijn klanten niet heeft geholpen toen er tussen 15 en 22 april vluchten niet doorgingen door de aswolk uit IJsland.
Bijna 180 klanten klaagden dat ze op de luchthaven Ciampino bij Rome geen eten, drinken en onderdak kregen toen ze op een vlucht moesten wachten. Ryanair zegt dat het niets van de problemen afwist.
Groot-Brittannië houdt er serieus rekening mee dat het Britse luchtruim de komende dagen opnieuw wordt gesloten vanwege aswolken uit de vulkaan.
Bejaarde met brommobiel op snelweg

AMSTERDAM - Een 73-jarige bestuurder van een brommobiel is vrijdagmiddag per ongeluk op de A28 terechtgekomen.
De man uit Dedemsvaart kwam uit de richting Meppel en wilde via de Rijksparallelweg naar Staphorst, maar nam de verkeerde afslag, meldt de politie zaterdag.
De 73-jarige man had zijn fout snel in de gaten. Hij zette zijn voertuig in de berm en is met behulp van de politie van de weg gehaald.
Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig dat maximaal 45 kilometer per uur mag.
(Bron)

In elk geval slim dat ie de berm in is gegaan.
Omstanders hinderen hulpdiensten Jubbega

AMSTERDAM - Hulpdiensten zijn vrijdagavond in het Friese Jubbega lastiggevallen door minstens vijftig omstanders na een vechtpartij waarbij een man gewond raakte.
Zo hinderden omstanders ambulancemedewerkers en probeerden ze een verdachte uit een politieauto te halen, meldt de politie zaterdag.
De ambulancemedewerkers probeerden een 19-jarige man te helpen, die op de Jelle van Damweg bewusteloos op straat lag nadat hij bij een ruzie klappen had gekregen.
Direct nadat de ambulance was gearriveerd, kwamen er al mensen omheen staan. Toen de politie ter plaatse kwam, bestond de groep uit minstens vijftig personen.
Het ambulancepersoneel besloot de wagen met de 19-jarige jongen erin een stuk verderop neer te zetten, omdat ze door dronken omstanders in hun werk werden gehinderd.
De man die de klap had uitgedeeld was inmiddels door agenten in de kraag gevat en in een politieauto gezet.
Omstanders probeerden vervolgens de politieauto te blokkeren en de verdachte uit de wagen te trekken. Pas na het nodige duw- en trekwerk lukte het de agenten met de verdachte te vertrekken, meldt de politie.
Het slachtoffer bleek uiteindelijk geen aangifte te willen doen. De verdachte is weer vrijgelaten.
(Bron)

Krankzinnig.
Kleine partijen negeren campagnestop

DEN HAAG - De Partij voor de Dieren en de Piratenpartij zijn het niet eens met de afspraken tussen een aantal politieke partijen over een campagnestop vanwege de vliegramp in Libië.
De Partij voor de Dieren begint dit weekend weer voorzichtig met campagne voeren; de Piratenpartij wil zich niet laten dwingen tot ''symboolpolitiek''.
De meeste politieke partijen besloten vrijdag tot een campagnestop uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden van de ramp.
Maar de Partij voor de Dieren en de Piratenpartij waren niet bij dat besluit betrokken.
''Massaal over elkaar heen vallen om te roepen dat je je campagne stillegt is óók een vorm van campagne voeren'', zegt lijsttrekker Samir Allioui van de Piratenpartij.
Volgens hem zijn de 'gevestigde partijen' ondanks de campagnestop nog steeds in de media aanwezig. ''Wij zijn echter een jonge beweging die nog voor dat soort aandacht moet knokken.''
Ook de Partij voor de Dieren (PvdD) begint dit weekend weer voorzichtig met de verkiezingscampagne.
''Wij gaan geen flyers uitdelen of feestelijke activiteiten houden, maar campagnevoeren is een belangrijke, maatschappelijke zaak. We passen de toon aan, maar we zien geen redenen om de hele campagne langer op te schorten'', aldus een woordvoerster van de partij.
Verkiezingsspotjes van de PvdD zullen zondag weer op de radio te horen zijn.
(Bron)
Man meldt bom om vliegtuig te halen

MOSKOU - Een man in Rusland heeft geprobeerd een vliegtuig te halen door te melden dat zich een bom aan boord van het toestel bevond. De Russische politie arresteerde de 34-jarige man op de internationale luchthaven van Moskou.
De man deed de bommelding bij personeel tijdens de veiligheidscontrole op het vliegveld. Hij hoopte zo het vertrek van het vliegtuig te vertragen.
Volgens de politie dacht de man dat hij het straffeloos kon doen. Maar hij moet rekening houden met mogelijk drie jaar celstraf wegens valse melding van een terreurdaad.
(Bron)
Een derde mannen dumpt dikke vriendin

AMSTERDAM - Plus-size modellen mogen dan gestaag aan een opmars bezig zijn, dat wil nog niet zeggen dat de vetrolletjes van gewone vrouwen ook meer getolereerd worden. Een derde van de mannen zegt althans zijn vriendin simpelweg aan de kant te zetten, wanneer zij te dik wordt.
"Sommigen willen misschien geloven dat schoonheid van binnenuit komt," schrijft de Britse Metro zaterdag naar aanleiding van de rondvraag. "Maar in 36 procent van de gevallen verandert de man toch echt van koers wanneer zijn vriendin aankomt."
Op een onsje meer of minder kijken de heren nou ook weer niet: dames moeten een kilo of twintig aankomen voor de man halt toeroept.
Anders dan mannen, zijn vrouwen meer vergevingsgezind als het op fysieke minpunten van de partner aankomt. Van de dames geeft slechts één op de tien aan bij een 'horizontale metamorfose' van haar geliefde het hazenpad te kiezen.
Gevraagd naar de ideale afmeting van een vrouw, zet de man dan ook in op een gangbare maat 38 of maat 40 terwijl vrouwen het - met een beoogde broekmaat 50 voor de heren - weer wat ruimer nemen.
Uit de rondvraag, die werd uitgevoerd door My Voucher Codes onder ruim 1600 mannen en vrouwen, bleek bovendien dat eveneens een derde van de mannen op dit moment al graag ziet dat zijn levenspartner wat afslankt. Ongeveer 18 procent zegt zijn voluptueuze geliefde ook al wel eens aangemoedigd te hebben gezonder te eten.
"Uiterlijk wordt duidelijk belangrijk gevonden in een relatie", stelt onderzoeker Mark Pearson. "Maar wanneer mensen een relatie hebben, hebben ze ook wel eens de neiging de boel wat meer te laten hangen en dan wordt er ook meer gegeten."
Dit blijkt al met al toch vooral de vrouwen het meest dwars te zitten: ongeveer één op de vijf heren mag zijn vriendin dan graag wat slanker zien, van de vrouwen zelf gaf driekwart aan zich zorgen te maken om haar gewicht.
(Bron)
Het lijkt al warm, met 14 graden...
VNG bereikt principeakkoord met vakbonden

AMSTERDAM - De vakbonden en de Verening van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn het eens geworden over een nieuwe cao voor de gemeenteambtenaren.
De ambtenaren krijgen er dit jaar 1,5 procent bij, en kunnen een hogere eindejaarsuitkering tegemoet zien.
De vakbonden leggen het akkoord met een postief advies voor aan de leden en lieten weten dat hiermee een einde komt aan de staking van vuilnismannen in Amsterdam en Utrecht.
In beide steden heeft het huisvuil zich opgehoopt. Volgens AbvaKabo wordt dat nu zo snel mogelijk opgeruimd. Er wordt overlegd of daarmee al in het weekeinde wordt begonnen.
Er is een akkoord bereikt over een cao met een duur van twee jaar.
Dit jaar krijgen de werknemers er eenmalig 1,5 procent. bij. In 2010 en in 2011 wordt de eindejaarsuitkering telkens met 0,5 procent verhoogd en het salaris wordt in 2011 verhoogd met eveneens 0,5 procent. De lager betaalden krijgen een hogere bodem in de eindejaarsuitkering.
Van de eenmalige uitkering van 1,5 procent zou 1 procent structureel kunnen worden, aldus de vakbonden. De omvang van bezuinigingen van het Rijk is nog niet bekend. Over het opvangen van die bezuinigingen bij de gemeenten gaan VNG en vakbonden nog overleggen, aldus de bonden.
De cao voor ambtenaren bij provincies en bij waterschappen is nog niet rond.
(Bron)

Hoera!
Goud pinnen in Abu Dhabi

AMSTERDAM – Op een uur vliegen afstand bevindt zich er één van 's werelds grootste goudmarkten, maar dat blijkt onvoldoende voor Abu Dhabi. Onlangs werd in de Arabische stad namelijk de allereerste goudautomaat ter wereld geplaatst.
De automaat werkt als een pinmachine, alleen komen er geen geldbriefjes maar goudbrokjes uit. Vooralsnog werkt het apparaat op contant geld maar later kan ook 'goud getrokken' worden met een creditcard of pinpas.
“Men houdt hier van goud”, aldus de bedenker van de goudmachine, Duitser Thomas Geissler, over het idee tegen de BBC. “Abui Dhabi is gewoon een gouden stad.”
Volgens het Britse medium zal echter niet iedereen van de nieuwe pinautomaat, die een passend gouden kleurtje meekreeg, gebruik kunnen maken: mede door het slechte economische klimaat zijn goudprijzen nog nooit zo hoog geweest.
De goudkoers in deze mechanische bank wordt wel zes keer per minuut ge-update, zodat klanten gegarandeerd de beste prijs krijgen.
De automaat, die goudstaafjes aanbiedt tot 10 gram, is geplaatst in het Emirates Palace Hotel.
(Bron, met video)
Kometen brachten maar weinig water naar aarde

AMSTERDAM - Water en andere vluchtige stoffen zaten grotendeels al vanaf het begin in de aarde en zijn maar voor een klein deel afkomstig van latere komeetinslagen. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek, waarvan de resultaten vrijdag in Science zijn gepubliceerd.
De onderzoekers hebben gekeken naar de samenstelling van verschillende atomaire vormen van het element zilver in aardse gesteenten.
Daaruit hebben ze een draaiboek samengesteld van de vroege ontstaansgeschiedenis van onze planeet. Volgens dat draaiboek bevatte het materiaal dat de aarde onmiddellijk na het ontstaan van ons zonnestelsel (4,568 miljard jaar geleden) verzamelde, weinig vluchtige stoffen.
Die laatste kwamen er pas na 26 miljoen jaar bij, mogelijk op het moment dat een object ter grootte van de planeet Mars in botsing kwam met de oeraarde.
Dat object leverde een aanzienlijke voorraad water af op onze planeet. Bovendien werd bij de botsing veel materie de ruimte in geblazen, die later weer samenklonterde tot onze maan.
(Bron)
Google verzamelde data via Street View

MOUNTAIN VIEW - De Amerikaanse internetgigant Google heeft vrijdag toegegeven wereldwijd gevoelige informatie te hebben verzameld die is verzonden via onbeveiligde wifi-netwerken van internetgebruikers.
Dat is gebeurd met auto's die Google gebruikte voor opnames voor de internetdienst Street View.
Google spreekt van een fout. In een verklaring op een eigen blog stelt het internetbedrijf dat het met het verzamelen van de data ''tekort is geschoten'' als het gaat om het behouden van vertrouwen van mensen.
Google wil zo snel mogelijk de informatie verwijderen. Het bedrijf zal contact opnemen met instanties die de privacy van burgers beschermen.
In Duitsland was al veel ophef ontstaan, toen naar buiten kwam dat via de auto's van Street View informatie was verzameld van wifi-netwerken.
Google ontkende toen nog dat informatie was opgevangen die was verzonden, zoals flarden van e-mails of de inhoud van internetsites.
(Bron)
Trein bij Oss stilgezet na bommelding

OSS - Een trein uit Zwolle naar Den Bosch is vrijdagavond op het station van Oss stilgezet in verband met een bommelding.
Om 21.12 uur kwam bij het Gemeenschappelijk meldcentrum (GMC) van politie, brandweer en ambulance in Den Bosch een telefonische melding binnen dat er een bom zou liggen in de trein uit Zwolle.
Uit voorzorg is de trein van 21.26 uur uit Zwolle stilgezet. De passagiers werd verzocht de trein te verlaten. Dat ging zonder paniek. De hulpdiensten zetten het station af.
Uit onderzoek bleek al vrij snel dat er voldoende signalen waren om uit te gaan van een valse melding. Daarna is het station vrijgegeven en is het treinverkeer hervat. De spoorwegpolitie onderzoekt de melding.
(Bron)
Atlantis begint laatste ruimtereis

CAPE CANAVERAL - Het einde van het spaceshuttletijdperk is begonnen. Vrijdag vertrok het Amerikaanse ruimteveer Atlantis voor zijn allerlaatste vlucht vanaf ruimtebasis Cape Canaveral (Florida).
Na 25 jaar gaat het vaartuig met pensioen. Later dit jaar voeren ook de twee andere spaceshuttles, de Discovery en de Endeavour, hun laatste missie uit.
Tijdens de 132e spaceshuttlevlucht brengen vijf Amerikaanse bemanningsleden en een Britse astronaut onder meer een Russisch ruimtelaboratorium naar het internationale ruimtestation ISS. Na twaalf dagen keren ze terug op aarde.
De Atlantis is de vierde van vijf spaceshuttles die de NASA in de ruimte heeft gebracht. In oktober 1985 maakte het ruimteveer zijn eerste vlucht, een geheime missie voor het Amerikaanse ministerie van Defensie.
De Discovery, de oudste nog bestaande spaceshuttle, komt in een museum in Washington te staan. De Atlantis en de Endeavour gaan in de uitverkoop.
Voor omgerekend 22 miljoen euro kunnen geïnteresseerden een spaceshuttle op de kop tikken. Twee spaceshuttles verongelukten, de Challenger en de Columbia.
(Bron)

vrijdag, mei 14, 2010

Politie verijdelt moordcomplot tegen paus

PERUGIA - De politie in Italië lijkt een moordcomplot tegen paus Benedictus XVI te hebben verijdeld.
Een bron binnen het Italiaanse ministerie van Justitie maakte vrijdag bekend dat twee Marokkaanse taalstudenten die eind vorige maand het land werden uitgezet, van plan waren om de kerkleider op 2 mei te vermoorden tijdens een bezoek aan Turijn.
De 26-jarige Mohamed Hlal en Ahmed Errahmouni (22) studeerden aan de universiteit van Perugia en werden al maanden in de gaten gehouden door de Italiaanse antiterreurpolitie, voordat ze werden aangehouden en teruggestuurd naar Marokko.
De politie kwam in actie na het afluisteren van een telefoongesprek, waarin Hlal zei dat hij explosieven wilde kopen.
Tijdens een huiszoeking op Errahmouni's adres vond de politie een kaart van Turijn met daarop cirkels en nummers.
Errahmouni en Hlal zouden contacten onderhouden met radicaalislamitische netwerken. Het onderzoek tegen zes andere buitenlandse studenten loopt nog.
Het Italiaanse tijdschrift Panorama, eigendom van het mediaconglomeraat van de familie van premier Silvio Berlusconi, bracht het nieuws vrijdag naar buiten.
Volgens het blad is de stad Perugia, in het midden van Italië, een ontmoetingscentrum voor radicale imams.
Het is niet de eerste keer dat Perugia in het nieuws komt in verband met een moordcomplot tegen de paus.
De Turk Mehmet Ali Agca, die in 1981 paus Johannes Paulus II neerschoot en zwaar verwondde tijdens een aanslag in Rome, was ook ingeschreven als student bij de universiteit van Perugia.
(Bron)
Arme buuf. Kom je na zes maanden Curaçao terug in Utrecht, beland je na fiks omvliegen (aswolk!) in de kou op een totaal vervuild station Utrecht Centraal - ze wist niet wat haar overkwam.
Jongens voetballen met 4 meikrans

ZALTBOMMEL - De politie in Zaltbommel stelt een onderzoek in naar jongens die donderdagavond voetbalden met een herdenkingskrans bij de Joodse begraafplaats in Zaltbommel.
De krans was daar op 4 mei tijdens dodenherdenking neergelegd, aldus de politie.
Een getuige zag het voorval en waarschuwde de politie. Toen agenten arriveerden, kozen de jongens het hazenpad.
De politie kon later hun namen nog achterhalen, maar is nog op zoek naar meer getuigen. Een politiewoordvoerder noemt de actie van de jongens ''helemaal respectloos''.
(Bron)

Ze weten in elk geval welke stukken schorem het zijn.
Jack de Vries treedt dan toch maar af.
Waarmee ie zich na lang denken toch aan de regels houdt.
'Abortus en homohuwelijk gevaarlijke dreiging'

AMSTERDAM - Abortus en het homohuwelijk zijn vandaag de dag twee van 'de meest verraderlijke en gevaarlijke' dreigingen in de wereld.
Dat heeft Paus Benedictus XVI donderdag in het Portugese Fatima gezegd tegen katholieke opleiders, sociaal werkers en anderen.
Eerder op de dag hield de paus een mis in de Portugese bedevaartsplaats. De mis van de kerkvader vormde het middelpunt van zijn vierdaagse bezoek aan Portugal en vond plaats op de dag dat het precies 93 jaar geleden was dat drie plaatselijke herderskinderen uit Fatima zeiden een Mariavisioen te hebben gehad.
Miljoenen christelijke pelgrims reizen ieder jaar naar Fatima in de hoop genezing te vinden voor hun kwalen. Het Portugese bedevaartsoord heeft eenzelfde aantrekkingskracht als Lourdes in Frankrijk.
Na de mis zegende de paus vierhonderd zieken. Ook bezocht hij het graf van de herderskinderen in de basiliek van het bedevaartsoord, waar hij knielde en bad.
Benedictus is de derde kerkvader die Fatima bezoekt. Eerder gingen paus Paulus VI en Johannes Paulus II hem voor.
De laatste werd op 13 mei 1981 op het Sint-Pietersplein in Rome neergeschoten. Hij overleefde de aanslag ternauwernood en geloofde nadien altijd dat het de hand van Maria was die hem die dag redde. Dat zei paus Benedictus woensdag.
De kogel die Johannes Paulus II bijna het leven kostte, vormt nu onderdeel van de kroon van een standbeeld van de heilige maagd dat in Fatima staat.
(Bron)

Als iemand anders zich zo gedraagt, wordt ie gedwongen opgenomen.
Eenoogkreeftje blijkt sterkste dier ter wereld

AMSTERDAM – De kracht waarmee het eenoogkreeftje zichzelf door het water lanceert is uniek in het dierenrijk. Dat beweren Deense wetenschappers in een nieuwe studie.
Het eenoogkreeftje is volgens de onderzoekers tien tot dertig keer sterker dan elke andere diersoort waarvan de kracht ooit is gemeten. Het waterdiertje met een gemiddelde lengte van ongeveer een millimeter kan zichzelf lanceren met sprongen waarbij een snelheid wordt bereikt van 500 keer zijn eigen lichaamslengte per seconde.
Dat melden de onderzoekers van de Technische Universiteit van Denemarken in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the Royal Society Interface.
“De sprongen van eenoogkreeftjes laten zien dat ze in relatie tot hun formaat maarliefst 10 keer sterker zijn dan andere dieren waarvan de kracht tot nu toe is gedocumenteerd”, verklaart hoofdonderzoeker Thomas Kiørboe.
De wetenschappers kwamen tot hun conclusie door de sprongen van het eenoogkreeftje tot in detail te bestuderen op vertraagde videobeelden. Uit het onderzoek is gebleken dat het dier beschikt over twee mechanismen om kracht op te wekken. Ten eerste trillende ledematen van het eenoogkreeftje onophoudelijk, waardoor energie wordt opgewekt om te zwemmen. Ten tweede kan het dier zich met diezelfde trillende ledematen afzetten op het water voor een sprong.
De dieren gebruiken hun grote sprongkracht voornamelijk om te vluchten voor roofdieren. Eenoogkreeftjes zijn erg populair als snack bij andere zeedieren. Onder meer haringen, kwallen en makrelen jagen op de kreeftachtigen.
(Bron)
Supermarktpersoneel overmeestert overvaller

AMSTERDAM - Medewerkers van een supermarkt aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam hebben vrijdagochtend kort na openingstijd een 18-jarige gewapende overvaller overmeesterd.
De man had het personeel bedreigd met een vuurwapen en geld buitgemaakt. Dit maakte de politie bekend.
Na een worsteling, waarbij een winkelbediende lichtgewond raakte, werd de overvaller ontwapend. De man is direct overgedragen aan de gewaarschuwde politie.
Woensdagavond werd een 22-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een gewapende overval op een telefoonwinkel op het Bos en Lommerplein.
De man werd onlangs herkend door kijkers van het regionale opsporingsprogramma Ter Plaatse.
Beide overvallers zijn bekenden van de politie.
(Bron)
'Olielek VS veertien keer groter dan gemeld'

NEW ORLEANS - Het olielek in de Golf van Mexico is ongeveer veertien keer groter dan de schatting van BP. Dat stelden wetenschappers vrijdag, die een door het olieconcern vrijgegeven video van het lek hebben geanalyseerd. Dat meldden Amerikaanse media.
Tot dusverre meldden BP en de Amerikaanse kustwacht dat circa 800.000 liter per dag uit het lek stroomt. Wetenschappers schatten de hoeveelheid echter op grofweg 11 miljoen liter per dag.
Daardoor zou deze olieramp de ramp met de Exxon Valdez in 1989 doen verbleken. BP ontkent de beweringen.
BP-baas Tony Hayward zei vrijdag bovendien dat het olielek als relatief klein moet worden beschouwd als je het afzet tegen het totale watervolume. Hij zei verder tegen de Britse krant The Times dat hij haatmail heeft ontvangen, nieuws over de ramp op tv of in kranten mijdt en dat hij 's nachts slecht slaapt.
(Bron)
Bruiloftsgasten in bus geëlektrocuteerd

RAIPUR - Zeker 28 mensen die van een bruiloft terugkeerden zijn vrijdag gëelektrocuteerd, toen de bus waarin zij zaten in de Indiase staat Madhya Pradesh een elektriciteitskabel raakte.
Het ongeluk gebeurde in een afgelegen district van de deelstaat in het centrum van India, deelde de politie mee.
Een cabine op het dak van de bus raakte de kabel. Volgens een Indiaas persbureau zijn onder de slachtoffers twaalf vrouwen en drie kinderen. Er zaten 32 mensen in de bus.
Donderdag stierven tien hindoes door een soortgelijk ongeluk met een bus. Zij kwamen van een crematie.
(Bron)
Zeldzame filevrije vrijdagochtend

AMSTERDAM - Het hemelvaartweekeinde heeft gezorgd voor een volledig filevrije vrijdagochtend. Er stond nul kilometer file.
Dat zegt een woordvoerder van de ANWB. Een filevrije dag komt een paar keer per jaar voor, vrijwel uitsluitend rond feestdagen.
"Iedereen slaapt uit, lijkt het", aldus de ANWB-zegsman. "Mogelijk wordt het rond het middaguur nog iets drukker als mensen er met het mooie weer op uit gaan, maar een echte spits krijgen we vandaag niet meer."
Kenmerkend van een filevrije dag is dat er zo weinig verkeer op de weg is dat de reguliere knelpunten niet vastlopen en dat er weinig ongelukken gebeuren. "En de ongelukken die wel plaatsvinden leiden ook niet tot file, omdat er zo weinig verkeer is."
Een 'vaste' filevrije spits is er op nieuwjaarsochtend. "Ook vrije dagen tussen feestdagen, zoals rond Kerst of nu bij Hemelvaartsdag zorgen voor filevrije dagen.
(Bron)

Later stond er in beide richtingen 3 kilometer bij de Efteling, die speciaal een uur langer open blijft en mensen opriep wat later te komen.
Dode bij gigantische Franse 'Facebook-borrel'

NANTES/PARIJS - Een 21-jarige man die in de nacht van woensdag op donderdag tijdens een apéro géant (gigantische borrel) van een brug was gevallen, is aan zijn verwondingen overleden. Dit melden Franse media.
Aan de apéro géant deden zo'n negenduizend mensen mee. De apéros géants in diverse Franse steden zijn initiatieven die zijn ontstaan op de socialenetwerksite Facebook.
De politie heeft in Nantes tientallen arrestaties verricht wegens openbare dronkenschap, drugshandel, vernielingen, diefstal en openlijke geweldpleging.
De politie van de Franse hoofdstad Parijs had vorige week al gewaarschuwd voor de 'grootste Franse borrel ooit', die op 23 mei bij de Eiffeltoren wordt gehouden.
Het kan moeilijk worden de orde te handhaven in een grote massa van tienduizenden beschonken mensen. De organisatoren mikken op 50.000 deelnemers.
(Bron)

Eind vorig jaar zopen bij zo'n zelfde Facebookfeestje 50 mensen zich in coma. Er zijn mensen die dan zeggen dat het aan Facebook ligt. Maar kneuzen die geen maat kunnen houden zijn niet voorbehouden aan Facebook.
Overstromingen door wolkbreuk in Wenen

WENEN - Een zware wolkbreuk heeft het Oostenrijkse Wenen donderdagavond deels onder water gezet. Zeker 20.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten.
De brandweer moest meer dan 250 keer uitrukken, aldus Oostenrijkse media vrijdag.
Straten veranderden in wildwaterbanen. Kelders liepen onder en verschillende gebouwen moesten ontruimd worden, zoals een bioscoop. Mensen waadden door de straten, waar het water tot kniehoogte gestegen was.
De komende dagen wordt nog meer regen verwacht in Wenen en omgeving.
(Bron)
Portier geeft sleutel Ferrari aan verkeerde

SYDNEY - De portier van een Australisch casino heeft de sleutels van een glimmende Ferrari per ongeluk meegegeven aan de verkeerde persoon.
Die maakte van de gelegenheid gebruik voor een rit als joyrider door de stad Melbourne.
De politie speurde de bolide na zes uur op en hield de 32-jarige bestuurder aan wegens diefstal. De Ferrari is eigendom van een pokermiljonair die in het Melbourne Crown Casino was komen spelen.
(Bron)
Reuze vermoeiend: alle media hebben het er nu over hoe de (andere) media handelen rondom Ruben.

donderdag, mei 13, 2010

Gaseiland gezonken in Caribische zee

CARACAS - Een Venezolaans booreiland is donderdag voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land gezonken. Alle 95 werknemers op het platform zijn in veiligheid gebracht.
Dat heeft de Venezolaanse president Hugo Chávez bekendgemaakt via internet.
De verloren gegane installatie heette Aban Pearl en was bestemd voor het vinden van aardgas via boorputten in de zee ten noorden van het Venezolaanse schiereiland Paría.
De ondergang van de installatie is geen bedreiging voor het milieu, verzekerde de Venezolaanse minister van Energie en Olie, Rafael Ramírez.
(Bron)
Rechter dwarsboomt Facebook-spijbelaars

BUENOS AIRES - Een Argentijnse rechter heeft scholieren gedwarsboomd die netwerksite Facebook gebruikten om spijbeldagen te organiseren.
De magistraat sommeerde Facebook om scholierengroepen in de ban te doen die aanzetten tot spijbelen.
Eerder hadden duizenden scholieren via de website afgesproken de schoolbanken een dagje te mijden en samen af te spreken, meldden rechtbankbronnen woensdag (lokale tijd).
Het initiatief bleek zo populair dat er al snel talloze andere groepjes lesmijdende scholieren opdoken op Facebook. Een burgergroep stapte daarop met succes naar de rechter om het gecoördineerd spijbelen een halt toe te roepen.
(Bron)
Salarisverlaging voor Brits kabinet

AMSTERDAM - De nieuwe Britse coalitieregering heeft donderdag tijdens haar eerste kabinetsberaad besloten dat het salaris van alle bewindslieden met vijf procent wordt verlaagd en vervolgens voor de duur van vijf jaar wordt bevroren.
Volgens premier David Cameron scheelt dat de Britse belastingbetalers driehonderdduizend pond (ruim 350 duizend euro) op jaarbasis.
(Bron)

Kijk, dan geef je het goede voorbeeld.

woensdag, mei 12, 2010

Vuilnisstaking.
Afrader: langs de rij kliko's van een Chinees restaurant lopen.
Aanrader: wat (vermoedelijk) een bewoner heeft gedaan bij een vuilnisbak op een bushalte verderop. De bak zit vol, en er overheen is een enorme zak vastgeplakt met duct tape, en die wordt keurig gebruikt.
Bedrijven leveren geen eieren wegens dioxine

DEN HAAG - Alle biologische legpluimveebedrijven die diervoeder kregen geleverd met te hoge gehaltes aan dioxine, zijn geblokkeerd.
Dit betekent dat ze geen eieren leveren. Dat meldde woensdag de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Volgens de VWA is er geen gevaar voor de volksgezondheid.
In Duitsland haalden vorige week twee supermarktketens biologische eieren uit de schappen, nadat was gebleken dat kippen waren gevoerd met mengvoer dat was besmet met dioxine.
In Nederland bleven de gevolgen beperkt tot pluimveebedrijven die geen eieren meer leverden of leveren. Woensdag ging het nog om 44 bedrijven, nadat het aantal eerder hoger lag, aldus de VWA.
Met dioxine vervuild voer is begin dit jaar geleverd door vijf mengvoerbedrijven in Nederland, twee in België en drie in Duitsland, aldus de VWA. Dat werd veroorzaakt door een partij biologische maïs die afkomstig was uit Oekraïne.
Op 20 april kwam uit regulier onderzoek door de VWA aan het licht dat eieren van een legpluimveebedrijf een verhoogd gehalte aan dioxine lieten zien. Sindsdien leveren bedrijven geen eieren meer, maar het gaat niet om grote hoeveelheden.
Inmiddels worden eieren die mogelijk zijn besmet, onderzocht in het laboratorium. De uitslagen worden eind deze week verwacht.
De VWA verwacht binnenkort een nieuwe scheepslading biologische maïs voor de diervoederindustrie uit Oekraïne en zal die bij aankomst in Rotterdam controleren.
(Bron)
Paters en nonnen ontmaskerd als drugskoeriers

ROME - De Italiaanse politie heeft woensdag een drugsbende ontmaskerd die bestond uit verklede paters en nonnen, die zogenaamd op pelgrimstocht naar Italië reisden.
Een Zuid-Amerikaanse portier van een nonnenklooster in het centrum van Milaan gebruikte zijn functie drie jaar lang als dekmantel voor de cocaïnehandel tussen Colombia en Italië.
De portier met familiebanden binnen een Colombiaans drugskartel organiseerde pelgrimsreizen voor de koeriers, die verkleed als katholieke geestelijken via Ghana naar Italië reisden. De cocaïne zat verstopt in gebedsboeken en in de handbagage van de nep-pelgrims.
De Italiaanse politie ontmaskerde de bende, nam 30 kilo cocaïne in beslag en arresteerde woensdag 33 personen. Nog tachtig anderen worden verdacht van betrokkenheid bij de zaak.
De cocaïne werd in Piacenza geraffineerd en vervolgens getransporteerd naar Spanje en Frankrijk.
De bende, waarin ook de Zuid-Italiaanse maffia 'Ndrangheta was vertegenwoordigd, wordt ook verdacht van oplichting. Ze vroegen de VN-voedselorganisatie FAO in Rome om subsidie voor vishandel met Afrika.
(Bron)
Nieuwe afspraken staking tussen Amsterdam en bonden

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam en de vakbonden hebben woensdag nieuwe afspraken gemaakt over maatregelen tijdens de staking van de reinigingsdiensten.
Dat was nodig omdat de bonden eerder deze week aankondigden de werkonderbreking te verlengen, zo liet een woordvoerder van de gemeente weten.
De reinigers gaan per direct weer afval ophalen op de versmarkten. Ook gaan de hulpdiensten en de bonden intensiever inspecteren of er geen gevaarlijke situaties in de stad ontstaan door het zich ophopende afval. Daarbij valt te denken aan brandgevaar.
De reinigingsdiensten in Amsterdam begonnen vorige week donderdag met staken. Dat zou aanvankelijk een week duren, maar maandag maakten de bonden bekend te zullen doorgaan tot er een akkoord ligt over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren.
(Bron)
Nou kan het aan mij liggen... Maar stel je bent de enige overlevende van zo'n crash. Je bent een kind, je bent geopereerd, je bent je familie kwijt, je ligt daar in een ziekenhuisbed in een vreemd land.
Mijn hart bloedt dan al voor zo'n kind.
De identiteit staat nog niet vast. Dus wat doe je dan: je filmt het kind en laat dat wereldwijd zien. Ik snap de redenatie, laten zien dat het goed verzorgd wordt, en dan heb je tenminste iets te laten zien terwijl alle relevante info tegengehouden lijkt te worden.
Maar heeft dat kind geen rechten? En stel dat mensen op deze manier hun neefje, buurjochie, vriendje herkennen?
Ik vind het vreemd, en lomp.
Tweederde studenten betaalt te veel huur

DEN HAAG - Ongeveer twee op de drie studenten betalen meer huur voor hun kamer dan volgens het zogeheten woningwaarderingsstelsel (WWS) wettelijk is toegestaan. Het gaat gemiddeld om een bedrag van 65 euro per maand.
Dat blijkt uit een enquête die de studentenorganisatie LSVb heeft gehouden onder 26.000 studenten. De bond presenteerde de resultaten woensdag.
''De cijfers zijn zeer schokkend en er moet echt iets gebeuren om deze situatie op te lossen'', vindt Anne van Dijk, binnen de LSVb verantwoordelijk voor de portefeuille huisvesting.
In het WWS wordt op grond van een puntensysteem per kamer bepaald wat een redelijke huurprijs is. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de oppervlakte en het aantal personen met wie sanitaire voorzieningen moeten worden gedeeld.
(Bron)

En naar de huurcommissie stappen heeft alleen zin als je zeker weet dat de huurbescherming goed is.
Of er ging een F16 door de geluidsbarrière, of er ontplofte iets groots - mijn ramen en m'n oren hielden het maar net.
Specialisten beschuldigen Klink van smaad

DELFT - Een groep van enkele honderden medisch specialisten wil minister Ab Klink van Volksgezondheid bij de rechter aanklagen wegens smaad.
Ze verwijten hem zijn eigen bestuurlijke onvermogen te maskeren door keer op keer de specialisten tot zondebok te maken voor alle problemen binnen de gezondheidszorg.
Een Delftse echtgenoot van een gynaecologe heeft het initiatief genomen tot de actie.
Initiatiefnemer Milco Linssen zegt op te treden namens een kleine zevenhonderd artsen. ''Maar er komen nog steeds nieuwe aanmeldingen binnen.''
''De minister laat geen mogelijkheid onbenut om het beeld te schetsen dat specialisten slechte zorg leveren, niet transparant zijn over hun werk en grote sommen geld in hun eigen zak steken. Hij doet net alsof dat het enige probleem is van de zorg en dat de burger daarvan de dupe is. We zijn die fabels beu.''
Hij zegt dat er inmiddels genoeg geld is binnengekomen om te procederen ''tot aan het Europese hof''.
Minister Klink presenteerde kortgeleden een plan waarbij ziekenhuizen voortaan een vast budget krijgen waarmee ze specialisten kunnen betalen. Ze zouden dan zelf moeten bepalen welke specialisten meer en minder verdienen.
Nu stelt de overheid de tarieven vast voor het werk dat de artsen leveren. Linssen verwacht dat de wachtlijsten voor specialisten weer enorm zullen groeien als het plan van Klink wordt doorgevoerd. ''Maar dat vertelt hij er niet bij.''
(Bron)
'Slecht onderhoud vaak oorzaak wateroverlast'

DELFT - Wateroverlast na zware regenbuien wordt in de meeste gevallen niet veroorzaakt door de grote hoeveelheid neerslag, maar door verstoppingen in afvoerputten als gevolg van onvoldoende onderhoud.
Dat schrijft onderzoeker Marie-Claire ten Veldhuis in het proefschrift waarop ze op 18 mei promoveert aan de TU Delft.
Ten Veldhuis concludeert verder dat regenwater veel vaker voor overlast zorgt dan volgens de beleidsnormen van gemeenten zou mogen.
''Er blijken per gemeente honderden meldingen van wateroverlast per jaar te zijn, terwijl de beleidslijn is dat er maar één keer per twee jaar wateroverlast mag voorkomen'', aldus de promovenda.
(Bron)
Jongens (15) bedreigen trammedewerkers

AMSTERDAM - Twee jongens van vijftien jaar zijn maandagavond opgepakt, nadat ze in Amsterdam een trambestuurder en een -conducteur hadden overvallen en bedreigd.
De gealarmeerde politie kon de twee op aanwijzing van getuigen even later in de buurt aanhouden. Dat meldde de politie woensdag.
Volgens de politie pleegden de jongens een overval op tram 26, toen die zijn eindhalte op IJburg had bereikt. De trambestuurder werd met een mes bedreigd, de conducteur met een vuurwapen. De verdachten hebben niets buitgemaakt.
(Bron)
Voorouder van krokodil opgegraven

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben de resten opgegraven van een krokodilachtige reptiel die ongeveer 238 miljoen jaar geleden in het huidige Brazilië leefde.
Het reptiel met de naam Prestosuchus chiniquensis was ongeveer zeven meter lang en woog bijna een ton (900 kilo).
Het dier leefde nog voor het dinosaurustijdperk en was een voorouder van de krokodillen die nu in Brazilië voorkomen.
De paleontologen van de Lutheraanse Universiteit van Brazilië in Rio Grande hebben het fossiel opgegraven in een steenformatie in het dorpje Dona Francisca.
De botresten zijn zeer compleet en in goede staat, meldt persbureau AFP. Zo bevat het fossiel voor het eerst een goed bewaard gebleven achterpoot van een Prestosuchus.
“Dit is iets wat we ons niet konden voorstellen”, verklaart hoofdonderzoeker Sergio Furtado Cabreira. “De kwaliteit en het formaat van het fossiel is sensationeel. Deze ontdekking zal ons in staat stellen om de anatomie van de Prestosuchus beter te begrijpen, zodat we zijn skelet precies kunnen nabouwen.”
Over het uiterlijk van de Presosuchus zijn wetenschappers tot nu toe nog relatief weinig te weten gekomen. Wel is bekend dat het dier een grote schedel had, gekartelde tanden en een lange staart.
(Bron)
Man doet zich meermaals voor als bruid

AMSTERDAM - Een Chinese man doet zich voor als vrouw om zo met rijke mannen te kunnen trouwen. De 18-jarige is het afgelopen jaar al met drie mannen in het huwelijksbootje gestapt om er vervolgens met hun geld vandoor te gaan.
Dat meldt Ananova op basis van Chinese media.
De 'golddigger' werd op het idee gebracht door een al even duistere praktijk. Zijn eerste bijna-huwelijk was namelijk het gevolg van oplichting: iemand die beloofde hem aan een baan te helpen bleek hem als vrouw te hebben verkocht aan een rijk heerschap.
"Ik kon aan het huwelijk ontkomen. Maar dacht vervolgens, 'dat kunstje kan ik zelf ook'", zo verklaarde de Chinees aan de politie.
(Bron)
61 Nederlandse doden bij vliegramp Tripoli

TRIPOLI - Door een vliegtuigongeval woensdag op de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli zijn 61 Nederlanders overleden. De enige overlevende van het toestel is een Nederlands kind van tien jaar.
Dit meldt de ANWB.
De Nederlanders zouden via Brussel naar Nederland reizen op de vlucht 8U771, afkomstig uit Johannesburg in Zuid-Afrika. Het zou gaan om een groepsreis geboekt bij het Nederlandse reisbureau Kras en Stip Reizen.
Het toestel van de Libische vliegmaatschappij Afriqiyah Airways zou een tussenlanding maken in Tripoli in Libië. Aan boord waren in totaal 93 passagiers.
Balkenende gaf in een persconferentie in Den Haag eerder aan dat het om tientallen Nederlanders zou gaan.
Hij heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers en de familie. Op het telefoonnummer 070-3487770 kunnen familieleden terechtkunnen voor informatie. Ook de ANWB heeft een informatielijn voor familie opengesteld: 088-2692112.
Het Nederlandse kind is opgenomen in een ziekenhuis en maakt het goed. Dat heeft de minister van Transport in Libië woensdag gezegd.
Minister Mohamed Zidan zei tijdens een persconferentie dat het om een kind van tien jaar gaat. Het geslacht noemde hij niet.
Eerder hadden andere Libische functionarissen gemeld dat het om een Nederlands jongetje van acht of negen jaar gaat of om een Nederlands meisje van negen jaar.
Balkenende zei geschokt te zijn door de berichten uit Libië. De gedachten van het kabinet gaan uit naar de vele mensen in Nederland die nu in onzekerheid verkeren, aldus de premier.
Medewerkers van de Nederlandse ambassade zijn ter plaatse om hulp te verlenen en informatie te verzamelen, zei Balkenende. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een crisisteam geformeerd.
Het toestel bevatte 104 inzittenden, waarvan 93 passagiers en 11 bemanningsleden. Aan boord van het toestel zouden naast de Nederlanders 22 passagiers van de Libische nationaliteit zitten. De andere passagiers zouden van verschillende nationaliteiten zijn waaronder Zuid-Afrikanen, Britten en elf bemanningsleden.
De oorzaak van de crash is nog onduidelijk. De Arabische nieuwszender al-Arabiya meldde op basis van de Libische luchtvaartautoriteiten dat het toestel een technisch defect had, dat kort voor de landing aan het licht kwam. De onderneming kon deze informatie nog niet bevestigen.
De autoriteiten in het Noord-Afrikaanse land sluiten terrorisme uit als oorzaak voor de ramp. Het Libische persbureau Jana meldde dat de zwarte doos inmiddels is gevonden.
(Bron)
Een middag in mei, en als ik uit het raam hang om naar de verregende tuin te kijken, zie ik mijn adem wolkjes maken in de koude lucht.
Aantal openstaande vacatures daalt verder

Het aantal openstaande vacatures in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar verder gedaald tot 113 duizend. Dat zijn er zo'n elfduizend minder dan een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
Nadat het CBS een stabilisatie van het aantal openstaande vacatures in het derde kwartaal van vorig jaar signaleerde, moeten de statistici nu vaststellen dat de periode van dalingen nog niet voorbij is. Het totaal aantal openstaande vacatures is het dieptepunt van 2003 tot op achttienduizend genaderd.
De daling deed zich in het eerste kwartaal vooral voor bij de niet-commerciële dienstverlening. Het aantal vacatures nam bij deze sector het afgelopen kwartaal met negenduizend af. Hiervan had de overheid met vijfduizend het grootste aandeel.
Bij de landbouw, industrie en bouwnijverheid stabiliseerde het aantal openstaande vacatures. Bij de commerciële dienstverlening was dit ook het geval.
De rekenmeesters van de overheid wijzen erop dat er nog steeds veel mensen een nieuwe baan vinden. Tegenover 173 duizend ontstane vacatures, stonden in het eerste kwartaal 177 duizend vervallen of vervulde vacatures.
(Bron)

Rita denkt er het hare van.
Rijksten krijgen vijf miljard via renteaftrek

De rijkste huishoudens krijgen de helft van het geld dat via de hypotheekrenteaftrek terugstroomt. Van de tien miljard euro die in 2008 via de aftrek terugstroomde, ging vijf miljard euro naar huishoudens met een inkomen van meer dan 81 duizend euro, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Vier miljoen huishoudens hadden in 2008 een eigen woning. Daarvan hadden er 3,5 miljoen een hypotheek. Gemiddeld is de hypotheek 680 euro per maand en krijgen huishoudens 240 euro terug door de hypotheekrenteaftrek.
Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de hypotheek en hoe meer geld terugstroomt via de hypotheekrenteaftrek. Een procent van de huishoudens had bijvoorbeeld een hypotheek van 2700 euro of meer per maand. Daarvan krijgen zij gemiddeld 1620 euro terug.
Over het algemeen hebben mensen met een hoger inkomen vaker een hypotheek en hebben ze dus vaker voordeel van de renteaftrek dan armere mensen die vaker een woning huren. Die ongelijkheid zorgt regelmatig voor felle discussie in de Tweede Kamer, maar tot ingrijpende veranderingen komt het niet uit vrees dat de huizenmarkt wordt verstoord.
(Bron)
Detailhandel tegen 'duurzame' kledinglabels

LEIDSCHENDAM - De Nederlandse detailhandel ziet niets in een Europees plan om etiketten in te voeren voor kleding buiten de Europese Unie waardoor consumenten kunnen zien waar de kleding is geproduceerd.
Brancheorganisatie Detailhandel Nederland spreekt van ''zinloze labels'', omdat nog steeds niet duidelijk zal zijn of de kleding duurzaam is geproduceerd.
Het gaat om zogenoemde 'land van oorsprong-etiketten', waarvoor een commissie voor consumentenbescherming van het Europees Parlement zich uitspreekt.
Bij de bepaling van het land van oorsprong wordt gekeken naar de locatie waar de kleding uiteindelijk is vervaardigd.
Dit hoeft echter niet te betekenen dat mensenrechten zijn gerespecteerd, omdat niets wordt gezegd over de locatie waar bijvoorbeeld de katoen is geplukt, aldus Detailhandel Nederland.
De brancheorganisatie zegt dat een gemiddeld Nederlands huishouden jaarlijks ongeveer 100 euro extra kwijt is aan kleding door de invoering van het nieuwe etiket. ''De consument betaalt de prijs'', aldus de organisatie woensdag.
(Bron)

Als we 'foute stoffen' blijven gebruiken betalen we die prijs uiteindelijk ook.
Grote hennepkwekerij bij toeval ontdekt

De Rotterdamse politie heeft dinsdag een grote hennepkwekerij met duizenden planten ontmanteld. De kwekerij aan de Boompjeskade werd bij toeval ontdekt toen surveillerende agenten een henneplucht roken.
Daarom namen ze een kijkje in het pand waar de lucht uit kwam. Aanvankelijk leek alles in orde, maar verder achterin bleek een afgesloten ruimte te zijn.
Daar bleken 7109 planten te staan. Ook werd de stroom op een gevaarlijke manier afgetapt. Volgens de politie heeft zelfs al eens een klein brandje in de kwekerij gewoed, maar dat is toen door de eigenaar geblust. Tijdens het onderzoek kwam de 43-jarige huurder aanlopen. Hij is opgepakt.
Boven de hennepkwekerij zit een fitnesscentrum. Hoewel de agenten de henneplucht buiten konden ruiken, is vanuit het fitnesscentrum volgens een politiewoordvoerder nooit gemeld dat er iets verdachts werd geroken. Ze benadrukt dat het fitnesscentrum niks met de kwekerij te maken heeft.
(Bron)
'Vakantiegeld meer ingezet voor schulden'

UTRECHT - Een groter deel van de Nederlandse beroepsbevolking gebruikt dit jaar het vakantiegeld om schulden af te lossen of om tekorten op bankrekeningen aan te zuiveren.
Uit een woensdag gepubliceerde enquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat 13 procent de extra uitkering in mei voor deze doelen inzet. Vorig jaar was dat nog 8 procent.
De economische neergang heeft duidelijk gaten geslagen in het huishoudboekje. Nog maar 45 procent van de ondervraagden geeft aan het vakantiegeld daadwerkelijk te gebruiken voor een vakantie van minimaal zes dagen. In 2009 ging het nog om 49 procent.
Het aantal werknemers dat het geld op een spaarrekening zet, neemt ook af. Vorig jaar stelde nog 34 procent dat te doen, nu is dat 24 procent.
Bijna een kwart van de vakantiegangers geeft aan minder geld uit te geven aan hun vakantie. Zij zeggen te moeten bezuinigen of hebben minder te besteden.
(Bron)
Vrouw vermoedelijk met bijl gedood

TERHEIJDEN - Een 46-jarige vrouw uit Terheijden bij Breda is dinsdag overleden aan hoofdwonden die vermoedelijk met een bijl zijn toegebracht.
Dat heeft een politiewoordvoerder laten weten. Het zwaargewonde slachtoffer werd rond 18.00 uur in haar woning aan de Raadhuisstraat gevonden.
Ze is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar zij uiteindelijk aan haar verwondingen is bezweken.
De politie denkt dat het gaat om een misdrijf in de relationele sfeer en is op zoek naar de vermoedelijke partner van de vrouw.
De toedracht van het incident is nog niet duidelijk. De vrouw is niet meer aanspreekbaar geweest, waardoor de politie haar kant van het verhaal niet heeft kunnen horen.
(Bron)
Beter werken door koffie

AMSTERDAM – Koffiepauzes bestaan bij uitstek om de werkzaamheden te kunnen ontsnappen, maar dat betekent duidelijk niet dat het drinken van een bakje pleur het werk niet ten goede komt. Het maakt werknemers in ieder geval een stuk productiever.
Dat is gebleken uit onderzoek van de London School Hygiene and Tropical Medicine. Hieruit kwam naar voren dat cafeïne het geheugen en de concentratie verbetert, waardoor het aantal gemaakte fouten op het werk afneemt. Als gevolg hiervan zou zelfs het aantal bedrijfsongevallen teruglopen.
Draait men nachtdiensten dan heeft het drinken van koffie daarnaast hetzelfde oppeppende effect als een hazenslaapje. Koffiedrinkers maken, na lange werkdagen, bovendien minder kans op een auto-ongeluk op de weg naar huis.
Voor de studie, die is opgenomen in de Cochrane Library Journal, namen de wetenschappers 13 verschillende internationale onderzoeken onder de loep, die handelden over (vergelijkbaar) werk in ploegendiensten. Daarnaast werd vrijwilligers gevraagd tests te doen, waarbij met name aandacht was voor concentratie, woordgebruik, beredeneren en het gemaakte aantal fouten.
De ene groep kreeg hierbij, voorafgaand aan het experiment, een sloot sterke koffie uitgeserveerd, terwijl de controlegroep het moest doen met de cafeïnevrije variant. Gedurende de proef werd rekening gehouden met de aanwezige hoeveelheid licht en slaapgedrag van de deelnemers. Met inbegrip van deze factoren presteerden de koffiedrinkers alsnog beter op alle onderzochte vlakken.
"De uitkomsten suggereren dat cafeïne het aantal fouten naar beneden bijschroeft en het cognitieve vermogen van werknemers verbetert", bevestigt onderzoekster Katharine Ker over de studie tegenover de Britse krant The Telegraph.
"Het lijkt zelfs redelijk om aan te nemen dat een afname van fouten ook een afname van bedrijfsongevallen betekent", voegt zij hieraan toe. "Maar dat hebben we niet kunnen kwantificeren."
Het onderzoeksteam pleit nu voor meer onderzoek.
(Bron)
'Nederlands kind enige overlevende crash Tripoli'

TRIPOLI - Door een vliegtuigongeval woensdag op de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli zijn 104 doden gevallen. De enige overlevende van het toestel is een Nederlands kind, zo heeft een veiligheidsfunctionaris van de luchthaven bij Tripoli laten weten.
Er zaten in het toestel meerdere Nederlandse passagiers, aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het geslacht en de leeftijd van het kind is nog onbekend. Het Franse persbureau AFP meldt dat het om een achtjarige jongen gaat. Het Duitse persbureau DPA echter meldt dat het om een meisje van negen gaat.
Het toestel van Libische vliegmaatschappij Afriqiyah Airways bevatte 104 inzittenden, waarvan 93 passagiers en 11 bemanningsleden.
Vlucht 771 uit Johannesburg in Zuid-Afrika stortte kort voor de landing bij Tripoli neer, meldde de zender al-Arabiya.
De oorzaak van de crash van het toestel, een Airbus 330, is nog onbekend. Afriqiyah Airways vliegt met vliegtuigen van Airbus, meldt de website van de maatschappij, die in handen is van de Libische staat.
Het toestel zou na een korte tussenstop doorvliegen naar het vliegveld Gatwick in Londen.
(Bron)
Rotterdam breidt ov-verbod verder uit

ROTTERDAM - Rotterdam breidt opnieuw het ov-verbod uit voor reizigers die vernielingen aanrichten of personeel bedreigen.
Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van de PvdA naar aanleiding van de vijf RET-conducteurs die eerder dit jaar door jongeren werden gemolesteerd.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb schrijft dinsdag in een brief aan de gemeenteraad dat er uitbreiding komt op het noordelijk traject van tramlijn 23 tot aan het eindpunt Vlaardingen, alsook tramlijn 21.
Deze loopt van De Esch in Kralingen-Crooswijk naar de Harreweg in Schiedam.
Uit de evaluatie is gebleken dat het aantal ernstige incidenten op het noordelijk traject van lijn 23 is toegenomen. Omdat lijn 21 ongeveer parallel loopt aan lijn 23, wordt ook daar het verbod in gevoerd, zo schrijft Aboutaleb.
Het verbod gold al op tramlijn 2 en voor tramlijn 23, de zuidelijke kant van de stad. De uitbreiding gaat in na de zomervakantie. Rotterdam en vervoerder RET werken inmiddels al bijna twee jaar met het ov-verbod.
Raddraaiers die een ov-verbod krijgen, mogen twee maanden niet op de lijn reizen. Overtreders van het verbod krijgen bovendien een geldboete of celstraf. Rotterdam is de enige stad in Nederland met een dergelijk verbod.
De burgemeester benadrukt in zijn brief dat politie, justitie, gemeente en de RET veel middelen inzetten om incidenten te voorkomen. Het ov-verbod moet worden gezien als een ultiem middel als andere middelen geen resultaat opleveren.
(Bron)
Grootte zon is verbluffend constant

AMSTERDAM - Een internationaal team van sterrenkundigen heeft vastgesteld dat de zon de afgelopen twaalf jaar nauwelijks van omvang is veranderd. Haar middellijn van 1,4 miljoen kilometer is tot op ongeveer een kilometer constant.
Dat blijkt uit metingen van de Amerikaans/Europese satelliet SOHO. Volgens de onderzoekers is deze vaste omvang verrassend te noemen.
In de loop van de maanden en jaren vertoont de zon immers de nodige veranderingen, zoals reusachtige uitbarstingen.
Verder onderzoek met de in februari gelanceerde Solar Dynamics Observatory en de toekomstige Advanced Technology Solar Telescope op het Hawaïaanse eiland Maui zal moeten uitwijzen hoe weinig de grootte van de zon nu precies varieert.
(Bron)
'Zeker 100.000 Nederlanders te lui om te werken'

AMSTERDAM – Volgens Rita Verdonk zijn zeker 100.000 mensen in Nederland te lui om te werken.
Deze mensen nemen genoegen met een bijstandsuitkering, tot irritatie van de lijsttrekker van Trots op Nederland. Dit zegt zij in een interview met NU.nl.
Volgens haar raken werkenden gefrustreerd door het feit dat zij 40 procent van hun inkomen moeten afdragen, terwijl anderen weigeren te werken.
De werkweigeraars zijn volgens Verdonk "altijd de bruinste die er bij lopen. Zitten lekker in de zon van het geld dat ze zo krijgen."
"Het moet normaal worden dat je moet werken voor je geld", stelt ze. Trots op Nederland wil af van de bijstand als vangnet en mensen dwingen werk te accepteren.
(Bron)

Ik ken wel politici die vaker niet dan wel komen opdagen voor debatten, ook als het over onderwerpen gaat waar ze zelf veel belang aan hechten. beste voorbeeld: ene Rita Verdonk.
En ja, ik zit in de bijstand. En ik houd me aanbevolen voor een baan, dus Rita kan reageren in de commentaren en dan zal ik contact opnemen.
De onderhandelingen vannacht voor een CAO voor gemeenteambtenaren lijken iets opgeschoten te zijn: 'De nullijn is losgelaten', zei de CNV-man op het Radio 1 Journaal.
Maar vandaag wordt er niet verder onderhandeld, morgen is het Hemelvaart, en een aantal mensen hier hebben hun vuilnis aan de weg gezet. Zijn die nou domweg niet op de hoogte van het nieuws, zijn het erg hoopvolle mensen of zijn ze niet in staat om te bedenken dat het weinig zin heeft die zakken en kliko's daar te dumpen?
Er staat wel duidelijk minder afval dus sommigen hebben het wel door.
Ik kan gelukkig nog heel wat kwijt in de berging als dat nodig is, maar ik hoop toch dat ze volgende week wel komen.

dinsdag, mei 11, 2010

'Zuchten is nuttig'

AMSTERDAM – Mensen slaken zo nu en dan een zucht om hun ademhalingspatroon flexibel te houden. Dat hebben Belgische wetenschappers ontdekt.
Een zucht zorgt er volgens de onderzoekers van de Universiteit van Leuven voor dat het ritme van de ademhaling verandert. Het ademhalingssysteem zou af en toe behoefte hebben aan variatie om flexibel te kunnen blijven.
De wetenschappers hebben hun theorie getest door proefpersonen uit te rusten met een T-shirt dat hun ademhaling, hartslag en hoeveel koolzuur in hun bloed registreerde. De meting werd gehouden terwijl de deelnemers aan het experiment rustig op een stoel zaten en duurde ongeveer twintig minuten. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Psychology.
“De resultaten van het onderzoek wijzen er op dat de dynamiek van de menselijke ademhaling vlak na een zucht anders is dan daarvoor”, verklaart hoofdonderzoekster Elke Vlemincx op Discovery News.
“Onze hypothese is dat een zucht kan worden gezien als een soort reset van het ademhalingssysteem”, aldus Vlemincx.
Daarmee is de functie van een zucht mogelijk duidelijk geworden. Volgens de wetenschappers is het namelijk van het grootste belang dat het ritme van de ademhaling regelmatig varieert. De behoefte aan zuurstof van mensen verandert namelijk per minuut onder invloed van interne en externe omstandigheden. Een zucht gooit het ademhalingssysteem af en toe overhoop. Waarschijnlijk blijft het lichaam daardoor beter in staat om snel op een veranderende zuurstofbehoefte te reageren.
(Bron)
Jochies staken beroving bijdehante bejaarde

Een bijdehante bejaarde is maandag in Landgraaf op het nippertje zijn portemonnee niet kwijtgeraakt aan drie jonge overvallers. De 67-jarige man werd aangesproken door de knapen, van wie de jongste nog geen 10 jaar was. Een van de kinderen snauwde hem toe: "Hé, ik moet geld hebben", waarop de man ad rem antwoordde: "Ik ook".
Een van de jongens toverde vervolgens een stanleymes tevoorschijn en een ander tilde zijn t-shirt op, waarbij de kolf van een vuurwapen zichtbaar werd. De 67-jarige man vroeg de messentrekker daarop of hij van god verlaten was.
De jongens staakten hun poging de man te beroven toen twee mensen aan kwamen lopen. De aspirant rovers gingen er op twee crossfietsen en een kinderfiets vandoor.
De man schat dat twee van de jongens tussen de 12 en 17 jaar oud zijn. De jongste was volgens hem nog geen 10 jaar.
(Bron)
Beatrix betaalt mee aan onderhoud Groene Draeck

Koningin Beatrix betaalt het grootste deel van de onderhoudskosten van haar zeiljacht De Groene Draeck zelf. Dit meldt RTL Nieuws. Het ministerie van Defensie draait op voor het reguliere onderhoud.
De extra onderhoudskosten zijn voor de komende twee jaar begroot op 163 duizend euro per jaar. Deze kosten zijn voor rekening van Beatrix. Defensie betaalt de 47 duizend euro die jaarlijks nodig zijn voor het reguliere onderhoud. De houten platbodem heeft de komende tijd forse opknapbeurten nodig.
De afgelopen jaren klonk veel kritiek op de kosten van het koningshuis. Zo laakten politici het feit dat Beatrix geen belasting betaalt en dat sommige privéreizen van belastinggeld betaald worden.
(Bron)
'Aarde mogelijk in 2300 te warm voor mens'

SYDNEY - Grote delen van de aarde kunnen door klimaatverandering al in het jaar 2300 te warm zijn voor de mens. Dat meldden wetenschappers van onder meer de Australische New South Wales Universiteit uit Sydney dinsdag.
De onderzoekers betwijfelen of bepaalde gebieden nog leefbaar zijn, als de aarde ongeveer 7 graden Celsius warmer wordt. Volgens de rapportage zal de meerderheid van de wereldbevolking daarmee te maken krijgen.
Professor Steven Sherwood, een van de onderzoekers, schat de kans dat dit gebeurt, op ongeveer 50 procent.
''Als we doorgaan met het verbranden van fossiele brandstoffen, lopen we in 2300 een serieus risico'', aldus de onderzoeker.
(Bron)
Steeds meer jongeren krijgen last van darmen

AMSTERDAM - Steeds meer jonge mensen melden zich bij de dokter met uitstulpingen in de darmen, een aandoening die voorheen eigenlijk alleen bij ouderen voorkwam.
Die zogeheten divertikelziekte moet niet zelden operatief worden behandeld en kan tot levensbedreigende complicaties leiden. Vrijwel altijd is de oorzaak voor de ziekte overgewicht, veroorzaakt door verkeerde eetgewoonten.
Dat zegt chirurg Bastiaan Klarenbeek van het VU medisch centrum in Amsterdam, die woensdag promoveert op een onderzoek naar de beste behandeling van de divertikelziekte.
Volgens Klarenbeek lijdt een derde van alle Nederlanders ouder dan 45 jaar aan de ziekte en heeft twee derde van de 85-plussers de aandoening. De ziekte veroorzaakt niet altijd klachten, maar per jaar komen 14.000 mensen in het ziekenhuis terecht.
Divertikels zijn ballonvormige uitstulpingen in het onderste deel van de dikke darm, veroorzaakt door een verzwakkende darmwand. Bij ongeveer een kwart van de patiënten gaan de uitstulpingen ontsteken.
Dat kan leiden tot grote abcessen en zelfs een darmbreuk, waaraan iemand kan overlijden. Duizenden mensen per jaar worden geopereerd aan de divertikelziekte. De kans op ernstige complicaties of terugkeer van de ziekte is aanzienlijk.
Klarenbeek onderzocht in vijf ziekenhuizen wat de beste operatiemethode is. Hij vergeleek openbuikoperaties met ingrepen via een kijkoperatie en constateert dat de kijkoperatie het beste werkt.
De laparoscopische aanpak zorgde voor 27 procent minder complicaties als verklevingen en littekenbreuken. Weliswaar is een kijkoperatie wat duurder en kost de ingreep zelf meer tijd, maar de patiënt knapt sneller op en kan eerder naar huis. Dat maakt de kijkoperatie ook qua zorgkosten effectiever, aldus de chirurg.
Klarenbeek heeft als eerste ter wereld de beschikbare operatiemethodes met elkaar vergeleken bij willekeurige groepen patiënten.
Hij heeft bovendien een aantal risicogroepen gevonden, voor wie hij snel ingrijpen adviseert. Dat is vooral van belang bij mensen met nierfalen en met een auto-immuunziekte. De divertikelziekte is een typisch westerse aandoening, aldus de promovendus.
(Bron)

Meer vezels en minder suikers...
Frisdrankflessen kunnen milieuvriendelijker

DEN HAAG - De productie van plastic flessen kan milieuvriendelijker. Onderzoeker Frank Koopman van de TU Delft heeft een chemische verbinding ontdekt die daarvoor zorgt.
Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die het onderzoek heeft ondersteund, dinsdag bekend.
Koopman, die woensdag promoveert, doet onderzoek naar het gebruik van biogrondstoffen voor de productie van chemicaliën en brandstoffen.
Biomassa, bijvoorbeeld afval van hout en planten, is daarvoor vaak lastig te gebruiken omdat bij de verwerking ervan vervuilende bijproducten vrijkomen.
De promovendus heeft een bacterie (Cupriavidus basilensis) ontdekt die deze bijproducten afbreekt. Daarbij produceert de bacterie de stof FDCA, die kan dienen als vervanger voor een van de grondstoffen van polyethyleen-tereftalaat (PET). Dat is een plasticsoort die onder meer wordt gebruikt in frisdrankflessen en fleecekleding.
Dankzij de eetlust van de door Koopman ontdekte bacterie kan ook de productie van brandstoffen uit biomassa veel goedkoper.
Het gebruik van dure en vaak ook milieuonvriendelijke methoden om ongewenste bijproducten te verwjderen, wordt namelijk overbodig.
Koopman en zijn collega's werken nog aan een manier om in het laboratorium op grote schaal ongewenste afvalstoffen om te zetten in FDCA. Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft de vinding een plek gegeven in de top twaalf van de meest veelbelovende biologische stoffen voor de chemische industrie.
(Bron)
Algerijnse dertig jaar opgesloten in schapenhok

ALGIERS - De politie in Algerije heeft de vader en broer van een 48-jarige Algerijnse vrouw opgepakt omdat ze haar dertig jaar lang in een schapenstal hadden opgesloten.
De vader zou S. Zohra hebben weggestopt nadat ze slachtoffer was geworden van seksueel misbruik, berichtte de Algerijnse krant El Watan maandag. Hij wilde daarmee een schandaal voorkomen.
De politie in de zuidelijke stad Adrar bracht een bezoek aan de familieboerderij in het dorpje Zaouia Kounta na het ontvangen van een tip.
Omwonenden hadden tussen dierlijke geluiden door ook menselijk geschreeuw gehoord.
Agenten troffen de vrouw vastgebonden als een dier aan tussen de schapen en de geiten. Ze was vervuild en haar nagels en haar waren jarenlang niet geknipt. De vrouw was niet in staat te spreken en leek gedesoriënteerd. Ze is naar het ziekenhuis overgebracht voor geestelijke behandeling.
De vader en broer zijn aangeklaagd voor vrijheidsberoving en marteling.
(Bron)
'Biodiversiteit neemt gevaarlijk snel af'

LONDEN - Wereldwijd voldoen landen niet aan de normen die zijn gesteld om de biodiversiteit te behouden. Dit kan behalve het uitsterven van planten- en dierensoorten ook grote economische schade veroorzaken. Dit staat in een maandag gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties (VN).
''Als er niet snel iets gebeurt, zal dat ernstige gevolgen hebben voor ons allen'', zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.
Meer dan 190 landen maakten in 2002 zestien afspraken om het verlies van biodiversiteit tegen te gaan. Zo moet uitsterving van dieren verder worden tegengegaan en moeten ecologische regio's zoals de Amazone beter worden behouden.
De streefdatum om deze plannen te verwezenlijken is 2010, dat door de VN als het jaar van de biodiversiteit is uitgeroepen. Geen enkel land heeft de richtlijnen gehaald.
De economische schade kan worden veroorzaakt doordat ecosystemen zichzelf niet meer herstellen. De algengroei in water kan bijvoorbeeld toenemen, waardoor het water ondrinkbaar wordt voor mensen.
Uit het rapport blijkt dat er meerdere aanwijzingen zijn dat de verscheidenheid in genen, soorten en ecosystemen, die samen de biodiversiteit vormen, verder afneemt.
Het aantal gewervelde diersoorten is volgens de VN tussen 1970 en 2006 met ongeveer een derde verminderd. Ook wordt bijna een kwart van de planten op dit moment met uitsterven bedreigd.
(Bron)
Terreuralarm door trillende schoenen

ISLAMABAD - Een passagier met trillende schoenen heeft op de luchthaven van het Zuid-Pakistaanse Karachi terreuralarm veroorzaakt. Bij een veiligheidscontrole ontdekten de controleurs batterijen en kabels in de schoenen van de man.
De autoriteiten verdachten de man ervan een bom aan boord van een vliegtuig te willen smokkelen. Maar er werden geen explosieven aangetroffen.
De man, een ingenieur, verklaarde dat de installatie in zijn schoenzolen was bedoeld om trillingen te veroorzaken die zijn voeten masseerden. Hij was op weg naar zijn werk in Oman.
(Bron)
Australiër laat jongeren maagdelijkheid veilen

AMSTERDAM – Een Australische documentairemaker, Justin Siseley, heeft verschillende jonge mensen overgehaald hun maagdelijkheid op televisie te veilen aan de hoogste bieder. Autoriteiten zijn woest, noemen het prostitutie en dreigen Siseley te arresteren.
Om die reden is Siseley al gedwongen zijn project, dat de naam Fame and Fortune draagt, te verhuizen van de Australische staat Victoria naar het Amerikaanse Nevada.
"Belachelijk, absurd en walgelijk", vat de Australische senator Steve Fielding het initiatief bijvoorbeeld samen.
Het lijkt erop dat de televisiemaker zich door de aantijgingen niet van de wijs laat brengen: als reactie zocht hij de publiciteit op met de simpele boodschap dat hij de benodigde deelnemers bijna bij elkaar heeft. Toegeven dat hij impopulair is, lijkt hem ook weinig moeite te kosten. "Het moeilijkste is om het aan de ouders te vertellen", vertelt hij. "Die haten me."
Wat de filmmaker precies met de serie wil bereiken, is onduidelijk. Ook is nog niet bekend wanneer het programma uitgezonden wordt.
De spelregels zijn wel al helder: maagden zullen zo’n 12.500 euro voor hun deelname aan de show krijgen, en innen eveneens 90 procent van de veilingopbrengsten. Het resterende bedrag is voor het bordeel waar het evenement gehouden en gefilmd zal worden.
In eerste instantie zullen biedingen plaatsvinden via het internet, maar om de 'buit' definitief te kunnen binnenhalen is aanwezigheid tijdens de veilingavond vereist.
Eén van de deelneemsters, een 21-jarige dame die momenteel de naam Veronica hanteert, zegt mee te doen om het geld maar óók om haar traditionele ideeën over seks te doorbreken. Bang voor de gevolgen lijkt ze niet.
"Technisch gesproken verkoop ik mijn maagdelijkheid voor geld en technisch gesproken heet dat dan prostitutie", begint ze haar motivering tegen de Daily Telegraph. "Maar het wordt geen terugkerend ding, dus ik ben er niet bang voor dat ik mezelf ook een prostituee zal vinden. Ik denk niet dat ik er spijt van zal krijgen."
Alex (20), één van de drie beoogde mannelijke hoofdrolspelers, wil op deze manier vooral graag iemand ontmoeten. De tweede aspirant deelnemer, John Marciano (23), is homo maar heeft aangegeven biedingen van vrouwen ook te accepteren. Dion (20) probeert met zijn deelname een traumatische maar onvoltooide ervaring te vergeten.
Het publiek mag de mannelijke maagd uiteindelijk kiezen.
(Bron)
'Noordse woelmuis naar Oostvaardersplassen'

ARNHEM - De noordse woelmuis moet een groot leefgebied krijgen, waar het beestje zich rustig kan voortplanten. De Oostvaardersplassen zouden daarvoor heel geschikt zijn.
De noordse woelmuis is het enige gewervelde zoogdier dat alleen in Nederland voorkomt, maar wordt ernstig met uitsterven bedreigd.
Dat schrijven Wouter Helmer, directeur van ARK Natuurontwikkeling, en onderzoeker Johan Thissen van de Zoogdiervereniging dinsdag in een artikel op Natuurbericht.nl.
Beide natuurwetenschappers constateren dat de achteruitgang van de zoogdieren in Nederland tot stilstand is gekomen, maar dat voor een aantal soorten meer actie nodig is om uitsterven te voorkomen.
Behalve de noordse woelmuis noemen ze onder meer de eikelmuis, die alleen nog in Zuid-Limburg leeft, de wezel, de hermelijn en de haas.
De zoogdierenstand heeft zich in de afgelopen goed kunnen redden door minder vervuiling, meer natuurontwikkeling en minder bejaging, aldus Helmer en Thissen. Met soorten als de vleermuis [bepaalde soorten ervan], de zeehond en de bruinvis gaat het goed, al zijn de tuimelaar en de dolfijn definitief uit de Nederlandse wateren verdwenen.
Met hoefdieren als herten, reeën en wilde zwijnen gaat het zelfs zo goed, dat er tegenwoordig steeds discussies zijn over extra afschot, omdat de dieren overlast veroorzaken.
De zoogdieren varen wel bij de veranderde houding tegenover natuur, denken de natuurbeschermers. Vroeger beschouwden boeren wilde dieren vooral als lastig, maar de stedeling van tegenwoordig wil juist dieren zien in de natuur als een soort extra attractie.
Om die reden hebben voorheen bedreigde diersoorten als de das, de vos en de steenmarter zich prima kunnen herstellen.
''Je vindt ze 's nachts bij de friettent, net als wilde zwijnen'', schrijven Helmer en Thissen. Beiden verwachten dat het niet lang meer zal duren voor de wolf en de lynx definitief in Nederland opduiken.
(Bron)
Storing leidt tot opwinding op Twitter

PALO ALTO - Een storing heeft maandag op de microblogdienst Twitter voor veel opwinding gezorgd. Door een fout in de programmatuur konden gebruikers opeens andere gebruikers dwingen om hun berichtjes te volgen.
Dit leidde tot een stortvloed van 'uitnodigingen' aan allerlei sterren die op Twitter actief zijn.
Nadat Twitter de storing op het spoor kwam, was het gedaan met het feest. En volgde de kater. Iedereen zag opeens hun aantal volgers naar nul dalen.
Twitter deed dit om de situatie van voor de 'gedwongen uitnodigingen' weer terug te kunnen krijgen.
Twitter telt inmiddels meer dan honderd miljoen geregistreerde gebruikers. De storing, niet de eerste van de hardgroeiende Amerikaanse onderneming, leidde tot talloze grappen van twitteraars.
''Vandaag leek de ineenstorting van het aantal volgers wel op de beurscrash van vorige week, maar hier ging het om het afmatten van miljoenen ego's in plaats van om het verliezen van miljoenen dollars'', zo luidde een tweet.
(Bron)
Staat erkent oorlogsmisdaden Rawagedeh

AMSTERDAM - De Staat der Nederlanden erkent dat executies in het Javaanse dorp Rawagedeh in 1947 door Nederlandse militairen oorlogsmisdrijven zijn, maar dat ze verjaard zijn.
Daarmee wijst de staat aansprakelijkheid voor schade van nabestaanden af. Dat heeft Liesbeth Zegveld, advocate van de weduwen van de doodgeschoten mannen, dinsdag gezegd.
Zegveld klaagde de staat aan namens de weduwen, die onder meer financiële compensatie willen.
Volgens Zegveld heeft de staat voor het eerst met zo veel woorden gezegd dat de executies oorlogsmisdrijven waren.
Ze vindt het voor de nabestaanden teleurstellend en onbegrijpelijk dat Nederland zich beroept op verjaring.
''Dat de staat vindt dat ze er geen rekening mee heeft hoeven houden nog voor schade aansprakelijk gesteld te worden, is in het licht van het debat over het koloniale verleden van Nederland onbegrijpelijk.''
Nederlandse troepen vielen op 9 december 1947 Rawagedeh binnen en doodden honderden mannen, onder wie gevangenen en vluchtenden.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bestempelde de actie in 1948 al als ''opzettelijk en meedogenloos''.
De militairen die voor het bloedbad verantwoordelijk waren, zijn nooit strafrechtelijk vervolgd. De weduwen zijn volgens advocaat Zegveld de eerste Indonesische slachtoffers van de strijd tussen 1945 en 1949 die Nederland hebben gedagvaard voor misdrijven in Indonesië.
Nederland heeft wel spijt betuigd over de gang van zaken in het dorp. In verband daarmee is 850.000 euro beschikbaar gesteld voor ontwikkelingssteun aan Rawagedeh. Ook is minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken in 2009 in het dorp op bezoek geweest.
De slachtoffers zetten de procedure tegen de staat voort. De rechtbank in Den Haag bepaalt woensdag wat de volgende stap in de zaak wordt.
(Bron)
Rechter verbaasd over rechtshulp konijnproces

HAARLEM - Een rechter in Haarlem is verbaasd dat een vrouw uit Amsterdam die een rechtszaak voerde over een konijn, gratis rechtshulp kreeg. De rechter die de zaak behandelde stelt dat expliciet in zijn vonnis, dat dinsdag is gepubliceerd.
De Amsterdamse had een kort geding aangespannen omdat zij meer informatie wilde over haar konijn Punkie, dat zij ruim een jaar geleden had overgedragen aan een inwoonster van Wormerveer.
Die nieuwe eigenaar weigerde onlangs het voormalige baasje te vertellen of Punkie nog leeft en waar hij nu verblijft.
Om het proces te kunnen voeren heeft de Amsterdamse een zogeheten toevoeging gekregen. Dat betekent dat de Raad voor Rechtsbijstand ermee instemt dat de overheid de kosten van de zaak vergoedt. Het geding kost ten minste 263 euro.
De behandelend rechter is verbaasd over dat besluit. Hij voert aan dat een verslag van de zitting op internet al vele reacties heeft opgeroepen met de vraag of rechters hun tijd niet beter kunnen besteden.
Destijds was nog niet eens bekend dat de Amsterdamse de proceskosten terugkrijgt, aldus de rechter.
Overigens heeft het proces voor de Amsterdamse niets opgeleverd. De rechter is van mening dat de vrouw uit Wormerveer haar al voldoende tegemoet is gekomen doordat zij liet weten dat Punkie nog in leven is en zich bereid verklaarde haar een recente foto van het konijn te tonen.
(Bron)
Er zijn nu echte slimpies. Vuilnis wordt hier op woensdag opgehaald. Maar er wordt gestaakt, en dat duurt nog wel tot volgende week donderdag als er geen akkoord wordt bereikt. Vuilnis op straat zetten heeft dus geen zin, dus flikker je de zakken op dinsdag al op straat. Logisch toch?

maandag, mei 10, 2010

De Lidl is klaar voor het WK. Oranje "WK voetbal toiletpapier" met grasgeur...
Dordtenaar opgepakt na kleine wapenwedloop

Een kleinschalige wapenwedloop is zondag in Dordrecht uitgemond in een aanhouding. Bewoners van het Antareshof speelden rond 20.15 uur een potje voetbal toen een boze 53-jarige man op hen af kwam lopen.
Hij eiste dat met voetballen zou worden gestopt. De man sloeg volgens de politie veel agressieve taal uit. De bewoners waren daardoor zo onder de indruk dat ze voor de zekerheid hun hond erbij haalden.
De 53-jarige ging naar zijn woning en kwam naar buiten met een zwaard, waarmee hij wild in het rond begon te zwaaien. Daarbij vielen geen gewonden. De man ging na zijn imponerende actie weer naar binnen, waarop de buurtbewoners overstapten op het overtreffende wapen: de politie werd gebeld.
Die heeft de man opgesloten. Zijn zwaard is in beslag genomen.
(Bron)
Baby’s weten al verschil tussen goed en kwaad

AMSTERDAM – Baby’s kunnen als ze een half jaar oud zijn al het verschil tussen goed en slecht ervaren. Dit blijkt uit onderzoek van de Yale universiteit.
Het onderzoek, gepubliceerd in de New York Times, spreekt tegen dat mensen worden geboren met een blanke lei, waarbij ons moreel enkel gevormd wordt door ervaringen en opvoeding.
Volgens het onderzoek blijkt namelijk dat een gevoel van slecht en kwaad al bij geboorte 'in onze botten' zit.
In het onderzoek werden de baby’s aan verschillende tests onderworpen. Zo lieten de wetenschappers zes maanden oude baby’s naar een driedimensionele voorstelling kijken, waarbij een simpel houten figuurtje een berg op moest klimmen.
Soms werd het daarbij geholpen door een geel rechthoekig figuur. Een rode driehoek duwde de figuur juist van de berg af.
De baby’s bleken na het kijken van de show duidelijk een onderscheid te kunnen maken tussen het helpende gele figuurtje en het slechte rode.
“Het ging daarbij niet om een subtiele statistische trend. Bijna alle baby’s neigden naar de ‘good guy", aldus psycholoog Paul Bloom.
(Bron)