zaterdag, december 25, 2010

Terreurverdachten opgepakt in Rotterdam

De Nationale Recherche heeft vrijdagavond in Rotterdam twaalf Somaliërs aangehouden. Zij zijn vermoedelijk betrokken bij terroristische activiteiten.
Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag meegedeeld.
Ook heeft de Nationale Recherche een belwinkel en vier woningen in Rotterdam en twee motelkamers in Gilze-Rijen doorzocht. Daarbij zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.
De twaalf mannen zijn tussen de 19 en 48 jaar. Zes van hen wonen in Rotterdam, vijf hebben geen vaste woon- en verblijfplaats en een man komt uit Denemarken.
Het OM weet niet wat het doelwit was van de terroristische aanslag.
Voor de terreurverdachten gelden beperkingen. Dat wil zeggen dat onder anderen hun advocaten geen mededelingen over de zaak mogen doen.
Dat hebben de twee raadslieden Michael Ruperti en Marjolein Dikkerboom zaterdag gezegd.
Vier van de Somalische terrorismeverdachten logeerden in Restaurant en motel Gilze in Gilze. Dat heeft directeur Nick van der Valk gezegd.
Op het moment van de inval door de Nationale Recherche waren de vier mannen niet in het motel, aldus Van der Valk.
De Somaliërs verblijven sinds enkele dagen in het motel, maar waren hem niet opgevallen. Van der Valk is blij dat alles goed is afgelopen.
De aanhoudingen volgden op een ambtsbericht vrijdagmiddag van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD.
Die informatie was aanleiding voor een grootschalig onderzoek door de Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).
Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is vrijdagmiddag op de hoogte gebracht van de informatie.
De verdachten zijn opgepakt door de Dienst Speciale Interventies (DSI), de antiterrorisme-eenheid van het KLPD.
Het dreigingsniveau in Nederland verandert niet door de aanhoudingen. Het blijft staan op ‘beperkt’.
De arrestatie van de twaalf Somaliers past wel in het beeld dat de NCTb onlangs schetste van zorgelijke ontwikkelingen op het gebied van terroristische dreigingen.
Met de actie van de Nationale Recherche tegen deze Somaliërs is deze actuele dreiging nu weggenomen, aldus de woordvoerster.
Vorige week liet de NCTb, Erik Akerboom, weten dat zich de afgelopen maanden ontwikkelingen hebben voorgedaan die nopen tot waakzaamheid. Als deze ontwikkelingen doorzetten, moet het dreigingsniveau mogelijk wel worden opgeschroefd.
Het niveau ‘beperkt’ betekent dat de kans op een aanslag in Nederland momenteel relatief klein is, maar niet uit te sluiten.
De AIVD heeft het afgelopen jaar wel Somalië samen met Jemen aangewezen als nieuwe gebieden van waaruit terroristische dreiging voor Nederland komt.
In het jaarverslag over 2009 schrijft de dienst dat de jihadistische dreiging uit het Oost-Afrikaanse land is toegenomen. In 2009 is overigens geen concrete dreiging tegen Nederlandse doelen waargenomen.
(Bron)
Groen licht voor gadgets in lagerhuis VS

WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden opent volgend jaar zijn deuren voor gadgets als smartphones en iPads.
Ze moeten wel op stil staan en voor professioneel gebruik worden ingezet en dus niet voor chatten, zei een woordvoerder van de toekomstige Republikeinse voorzitter van het Huis, John Boehner, zaterdag.
Ook bellen is niet toegestaan, maar een amendement op de iPad lezen moet kunnen,
aldus de woordvoerder. De Senaat is van plan het huidige verbod minder strak toe te passen, maar verandert officieel niets aan de regels, aldus Amerikaanse media.
(Bron)

Chatten kan heel professioneel zijn hoor.
Vijf zwaargewonden na achtervolging politie

ROTTERDAM - Op de Maasboulevard in Rotterdam is vrijdagochtend vroeg een auto met hoge snelheid tegen een boom gereden. Alle vijf inzittenden zouden zwaargewond zijn geraakt.
De politie heeft bevestigd dat de auto gevolgd werd nadat de bestuurder een stopteken negeerde. Bovendien zou de auto zonder licht hebben gereden.
De bestuurder reed zo hard dat de politie de achtervolging vlak voor het ongeluk staakte. De agenten hebben het ongeluk dan ook niet zien gebeuren.
Twee van de vijf mannen zijn inmiddels naar het ziekenhuis vervoerd, meldt RTV Rijnmond. De drie anderen zaten om 6.30 uur nog vast in het voertuig. Volgens de brandweer zijn de mannen zwaargewond, maar wel bij bewustzijn.
(Bron)
Mogelijke testmethode Alzheimer gevonden

AMSTERDAM – Britse wetenschappers hebben mogelijk een manier gevonden om de ziekte van Alzheimer op te sporen, jaren voor de ziekteverschijnselen komen.
Een ruggenprik, gecombineerd met een hersenscan, kan typische symptomen aanwijzen, meldt BBC News.
Hiermee moeten op de lange termijn patiënten te selecteren zijn op wie medicijnen kunnen worden getest die de ziekte vertragen of stoppen.
De ziekte van Alzheimer is de belangrijkste veroorzaker van dementie. Momenteel is er niet een test op de markt die Alzheimer aantoont, of een geneemiddel tegen de ziekte.
De wetenschappers gebruikten een MRI-scan om te zien of de hersenen van de proefpersonen waren gekrompen. Ook keken ze of het niveau van het eiwit amyloïde lager was dan normaal in het vocht dat de hersenen en het ruggenmerg omgeeft.
Bij Alzheimer is er sprake van een verlies aan hersenvolume en een ongewone ophoping van amyloïde in de hersenen. Daardoor is het amyloïdegehalte van het vocht rond het ruggenmerg aantoonbaar verlaagd.
Hoewel er meerdere middelen en vaccins tegen Alzheimer in de pijplijn zitten, is het voor artsen lastig te bepalen hoe goed deze werken. Dat komt doordat dementie doorgaans pas wordt vastgesteld in een later stadium.
(Bron)
Zware aardbeving en tsunami-alarm Grote Oceaan

AMSTERDAM - In het westen van de Grote Oceaan heeft een zware aardbeving van 7,6 op de Schaal van Richter plaatsgevonden.
In Vanuatu, Nieuw-Caledonië en de Fiji-eilandengroep in Oceanië geldt een tsunamialarm dat inmiddels is ingetrokken. Dat heeft het Amerikaanse Pacific Tsunami Warning Center zaterdag bekendgemaakt.
Een tsunami met golven van 15 centimeter boven normaal zeeniveau rolde in de nacht van zaterdag op zondag richting de eilandengroepen.
De tsunami was veroorzaakt door een aardbeving van 7,3 op de Schaal van Richter die even na middernacht (lokale tijd) plaatsvond. Het epicentrum lag op 33 kilometer diepte bij Vanuatu.
Een tsunami kan uitmonden in verwoestende vloedgolven zodra de tsunami aan land komt. De eilandengroepen met in totaal ongeveer 1,5 miljoen inwoners liggen niet ver boven zeeniveau.
(Bron)
Beschoten man ontkomt uit brandende auto

CASTRICUM - Een 28-jarige Amsterdammer is vrijdagavond in Castricum zwaar gewond geraakt doordat er op hem werd geschoten en zijn auto in brand werd gestoken.
Dat heeft de politie zaterdag laten weten.
De man vertelde de politie dat hij rond kwart over tien werd beroofd op de Zeeweg, waarbij de daders op hem schoten. Daarna staken ze zijn auto in brand.
De gewonde man wist zichzelf uit de brandende auto te bevrijden. Vervolgens belde hij zelf de politie. Agenten vonden de man even later in de buurt van een strandpaviljoen.
Een woordvoerster van de politie meldde zaterdagochtend dat de toedracht van het incident nog onbekend is. Zo is niet duidelijk of de man is klemgereden of dat hij is overvallen terwijl hij ergens stilstond.
Ook weet de politie niet of de daders iets buit hebben gemaakt. Het verhoren van de man gaat tot nu toe moeizaam door zijn verwondingen.
(Bron)

vrijdag, december 24, 2010

Ouderenbond wil sneeuwlijn voor klachten

DEN BOSCH - De ouderenbond Unie KBO overweegt een sneeuwlijn in te stellen. Ouderen kunnen daar klachten kwijt over bijvoorbeeld het strooibeleid van hun gemeente. Ook kunnen ze vragen om hulp bij bijvoorbeeld het boodschappen doen.
De ouderenorganisatie probeert dan een vrijwilliger te vinden die te hulp schiet. Volgens een woordvoerder zal het enige dagen zal duren voordat de sneeuwlijn actief is.
''En dan zul je zien dat het gaat dooien. Maar dan hebben we de boel in elk geval paraat voor de volgende sneeuwperiode.''
De unie roept iedereen op om ouderen in hun straat of omgeving extra in de gaten te houden. ''Bel gewoon eens aan en vraag of er hulp nodig is.''
De ouderenbond wil ook druk uitoefenen op gemeenten om goed te strooien in de buurt van ouderencentra.
(Bron)
Man vervoert 15 schapen met 32 keer te veel alcohol op

AMSTERDAM - In het Zuid-Afrikaanse Oost-Kaap heeft de politie een stomdronken bestuurder van de weg geplukt. Zijn bloed bevatte 32 keer meer alcohol dan toegestaan.
De chauffeur bleek bovendien 15 schapen te vervoeren, zo meldt de Zuid-Afrikaanse nieuwssite Times Live. Volgens de site had de man de schapen gestolen op naburige boerderijen.
Daarnaast bleek de man zes medepassagiers te hebben: vijf jongens en een vrouw. Zij zijn samen met de man opgepakt.
(Bron)
De sneeuwlagen verzakken, en op sommige plekken zijn ze een beetje gaan ontdooien en ook weer bevroren:

Verzakkende sneeuwlagen

IJspegeltjes
NS maakt splitsing dienstregeling ongedaan

UTRECHT - De NS en ProRail maken de splitsing van de dienstregeling vanwege de winterse omstandigheden in Noord-Brabant en Limburg vanaf zaterdag weer ongedaan.
Donderdag werd de dienstregeling in beide provincies losgekoppeld van de rest van het land om vertragingen op het spoor te voorkomen.
Op eerste kerstdag rijden de treinen weer volgens de landelijke dienstregeling. Dat heeft de NS vrijdag laten weten.
De NS meldde dat alleen de intercity van Maastricht naar Amsterdam Centraal niet rechtstreeks zal rijden.
Door de hoeveelheid sneeuw die in Maastricht is gevallen bestaat het risico dat onder de trein klevende ijsbrokken storingen veroorzaken.
De intercity rijdt daarom tussen Amsterdam Centraal en Eindhoven. Tussen Eindhoven en Maastricht rijdt een stoptrein. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd.
Het wegsturen van directies lost de problemen op het spoor niet op. De politiek heeft de spoorbedrijven opgesplitst en marktwerking op het spoor toegelaten en dat kan de spoorsector helemaal niet hebben.
Dat stelt vakbondsbestuurder Roel Berghuis van FNV Bondgenoten in een reactie op de uitspraken van VVD-Kamerlid Charlie Aptroot . Die vindt dat de leiding van de NS en spoorbeheerder ProRail moeten opstappen wegens het ontregelde treinverkeer door het winterweer.
''Het wegsturen van directies gaat echt niet helpen'', zegt Berghuis. Hij vindt dit vallen in de categorie van het ''beschadigen van een oer-Nederlands spoorbedrijf''.
Hij vindt de uitspraken ook kwetsend voor de ''hardwerkende spoormensen die nog steeds in het barre winterweer de treinen laten rijden''.
''Een aantal kabinetten achter elkaar, met de VVD voorop, hebben spoorbedrijven opgesplitst, marktwerking en concurrentie toegelaten en taken en verantwoordelijkheden van spoorbedrijven gescheiden.
Voor de hedendaagse spoorstructuur zijn Aptroot en zijn voorgangers dus zelf verantwoordelijk.'', aldus Berghuis. Die structuur schaadt volgens de vakbondsman de noodzakelijke integrale benadering.
Berghuis roept de Tweede Kamer op snel uit te spreken dat de NS in 2015 de concessie op het hoofdrailnet krijgt. ''Dat zorg voor rust en duidelijkheid.''
Als NS die concessie krijgt moet het bedrijf van het huidige kabinet ook nog eens 160 miljoen euro bezuinigen, foetert Berghuis. FNV Bondgenoten vindt dit onverantwoordelijk politiek beleid.
(Bron)
Kerstman steelt geweer van paleiswacht Zweden

STOCKHOLM - De verrassing was in de nacht van donderdag op vrijdag groot voor een lid van de erewacht van het koninklijk werkpaleis in Stockholm.
Twee als kerstman uitgedoste onbekenden overvielen hem en beroofden hem van zijn semiautomatische geweer, meldden Zweedse media vrijdag.
''In de dertig jaar dat ik dienst doe, is dit nog nooit voorgekomen'', zei woordvoerder en overste Rickard Beck-Friis Häll van de Högvakten.
Hoe de man precies kon worden overvallen, is nog onduidelijk. Volgens de woordvoerder kunnen de leden van de erewacht normaal elkaar uit veiligheidsoogpunt altijd zien.
De erewacht is er niet alleen voor het uiterlijk vertoon. De circa zestig mannen en vrouwen zijn de officiële bewakers van de koninklijke paleizen en de koninklijke familie in Zweden. Daarom dragen ze altijd wapens die met scherpe munitie zijn geladen.
(Bron)
Model te mager voor webshop

AMSTERDAM - Model Allie Crandell, ook wel bekend van de realityserie The City, is zo ongezond mager dat webshop Revolve Clothing voorlopig niet meer met haar wil werken. Bezoekers van de webshop reageerden heftig op foto’s van het graatmagere model.
Allie Crandell poseert op de site in negen verschillende jurkjes van het merk BCBG Max Azria. Op de foto’s is duidelijk te zien dat Crandell onnatuurlijk mager is.
Klanten en bezoekers van de webwinkel zeggen in reacties onder de foto’s niks over de jurkjes zelf, maar hebben het alleen over hoe ongezond dun het model is, aldus Styleite.

Het team van Revolve gaat aan de slag met de feedback van hun klanten. “We zijn ons zeker bewust van de feedback en reacties op het gewicht van ons model en het heeft ons ook bezig gehouden. We werken nauw samen met zowel het model als haar agent om haar op een gezonder gewicht te krijgen."
"Ze zal niet meer op foto’s van nieuwe producten of op redactionele modefoto’s te zien zijn, totdat het probleem adequaat is aangepakt", aldus Revolve in hun commentaar. De medewerkers waarderen en respecteren de reacties van hun klanten en bezoekers.
Crandell’s verhaallijn in MTV’s The City bevatte een confrontatie over anorexia met de oprichtster van pr-bureau People's Revolution, Kelly Cutrone.
Crandell verliet uiteindelijk de serie, omdat ze zich wilde concentreren op zichzelf en haar carrière.
(Bron)

Barbie heeft nog meer rondingen...

donderdag, december 23, 2010

Meer horecabedrijven beboet

HILVERSUM - De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft vorig jaar aan ruim 7400 horecabedrijven een maatregel opgelegd omdat de hygiëne te wensen overliet.
Dat is 68 procent meer dan in 2008, toen de VWA een sanctie oplegde aan ruim 4400 zaken. Het aantal bedrijven dat werd beboet, steeg met 20 procent.
Dit blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de nVWA. Afhaalcentra en shoarmazaken kregen het vaakst een maatregel opgelegd.
De nVWA voert jaarlijks 20.000 controles uit in de horeca. De instelling is sinds 2007/2008 scherper gaan controleren bij zaken die eerder de regels voor voedselveiligheid niet goed naleefden.
Deze gerichte controle heeft ertoe geleid dat in de periode tussen 2008 en 2010 meer maatregelen zijn opgelegd.
De nVWA heeft RTL alleen een totaaloverzicht verstrekt van de resultaten van de controles. RTL Nieuws vindt dat onvoldoende en wil dat alle inspectierapporten over horecazaken openbaar worden gemaakt.
(Bron)


Gewoon allemaal keuren en verplicht de sticker met de uitslag op de deur.
'Reddingsactie seksslaven Nigeria mislukt'

ABUJA - Plannen om duizenden Nigeriaanse seksslaven uit handen van criminele bendes te redden in Mali, zijn mislukt. Dat heeft een Nigeriaanse topfunctionaris laten weten, meldde de BBC donderdag.
Een Nigeriaans overheidsagentschap tegen mensenhandel (Naptip) trok eind september aan de bel over de situatie in Mali.
Het schatte dat er ongeveer 20.000 Nigeriaanse tieners en vrouwen in Mali worden gedwongen in de prostitutie te werken in ''slavenkampen''. De verhandelde vrouwen moeten hun geld afstaan aan criminele bendes die hen vasthouden.
Een gezamenlijke reddingsoperatie van de Nigeriaanse en Malinese autoriteiten, Operatie Timbuktu, heeft na enkele maanden nog niets opgeleverd.
Nigeriaanse functionarissen zeggen dat Mali onvoldoende meewerkt en dat de diplomatieke druk op Mali moet worden verhoogd om in te grijpen. ''Dit is een noodsituatie'', aldus Naptip.
(Bron)
'Alternatieve geneeswijzen gevaarlijk voor kind'

LONDEN - Alternatieve behandelingen of niet-conventionele geneeswijzen kunnen gevaar opleveren voor kwetsbare groepen, zoals kinderen. Soms zelfs met dodelijke afloop, zo blijkt uit een Australische studie.
Ouders schijnen vaak te denken dat natuurlijke oplossingen minder bijwerkingen hebben en daarom minder kwaad kunnen dan reguliere behandelingen.
Uit dit nieuwe onderzoek blijkt echter dat bij tweederde van een groep alternatief behandelde kinderen met klachten de uitkomsten van de behandeling levensgevaarlijk of fataal waren.
De studie bekeek 39 gevallen van bijwerkingen bij kinderen tussen de nul en zestien jaar oud. Deze werden tussen 2001 en 2003 gemeld bij de Australian Paediatric Surveillance Unit.
De kinderen leden aan verschillende ziekten, uiteenlopend van diabetes en constipatie tot problemen met de bloedstolling.
In 30 gevallen was er bijna zeker een verband tussen de complementaire behandelwijze en de klachten.
Zeventien kinderen ondervonden schade, omdat zij niet met reguliere medicijnen werden behandeld. Vier kinderen stierven omdat zij medicijnen nodig hadden, maar in plaats daarvan met een complementaire therapie werden behandeld.
De onderzoekers wijzen er dan ook op dat het gebruik van complementaire geneeswijzen op zichzelf niet het meeste gevaar oplevert. Juist het uitstellen of staken van de reguliere behandeling zorgt ervoor dat het gebruik van alternatieven gevaarlijk wordt.
Het andere gevaar is dat alternatieve geneeswijzen in sommige gevallen niet goed combineren met medicijnen. De onderzoekers zagen dat ouders denken dat natuurlijke middelen geen effect hebben op de reguliere therapie, terwijl in sommige gevallen giftige combinaties ontstaan.
Vooral bij kwetsbare groepen als kinderen kan dit gevolgen hebben. De onderzoekers menen dan ook dat vooral kinderen het slachtoffer zijn van alternatieve gezondheidssites en valse claims die worden gedaan.
Het onderzoek verscheen in het tijdschrift Archives of Disease in Childhood.
(Bron)
Politie Zuid-Limburg rukt alleen in nood uit

MAASTRICHT - De politie in Zuid-Limburg rukt alleen in noodgevallen nog uit. Dat duurt zolang het barre winterweer aanhoudt, maakte de politie Limburg-Zuid donderdagavond bekend.
De politie neemt alleen zeer dringende hulpvragen in behandeling. Daarbij moet rekening worden gehouden met langere aanrijtijden dan normaal.
''Patrouilles hebben evenals het overige verkeer de grootste moeite om de plaats van bestemming te bereiken'', aldus de politie.
''Er zijn al enkele gevallen waarbij politieauto's onderweg in de sneeuw vast zijn komen te zitten.'' Patrouilles zullen daarom niet meer uitrukken naar minder urgente hulpverzoeken.
Zuid-Limburg ligt donderdagavond onder een dikke sneeuwdeken. Ook busvervoerder Veolia kampt met vertragingen en heeft in Zuid-Limburg enkele lijnen uit dienst genomen.
(Bron)
Wetenschappers passen genen varroamijt aan

AMSTERDAM – De toekomst voor de honingbij ziet er rooskleuriger uit. Britse wetenschappers hebben een genetische techniek ontwikkeld waardoor de varroamijt, een parasiet die voorkomt op insecten, minder schade aan kan richten op zijn gastheer.
Deze nieuwe methode noemen zij RNA interference (RNAi). Zij veranderen een onderdeel van de genetische code in het organisme. De Britten schrijven over dit onderzoek in het tijdschrift Parasites and Vectors.
De varroamijt (Varroa destructor) plant zicht voort met het bloed van honingbijen. Als een bij de parasiet op zijn lichaam heeft, wordt het imuumsysteem aangetast.
Met de experimentele techniek schakelen de wetenschappers enkele genen van de mijt uit. Uiteindelijk zou dit tot een middel kunnen leiden dat de effecten van een varroamijtbeet uitschakelt.
Onderzoeker Giles Budge van de National Bee Unit in het Engelse York maakt tegenover de BBC een metafoor. ‘’Als een mens een parasiet op zijn rug zou hebben die verhoudingsgewijs even groot zou zijn, zou dat een object ter grootte van een eetbord zijn, die een gat in je rug maakt om zichzelf en zijn familie te voeden.''
‘’Dat enorme gat wordt niet meer gedicht. De parasiet zal er bloed door blijven drinken en injecteert virussen in het lichaam.’’
De varroamijt wordt gezien als de grootste vijand van de honingbij. Duizend van deze parasieten, die er uitzien als minuscule bruine krabben, zijn in staat een kolonie van 50.000 bijen om te brengen.
(Bron)
Man schiet op sneeuwballengooiers in Amsterdam

AMSTERDAM - De politie heeft donderdagmiddag in de Amsterdamse Rivierenbuurt een man aangehouden die twee kinderen zou hebben bedreigd en beschoten met een luchtdruk- of gasdrukpistool.
Het incident had plaats in de Dongestraat toen de kinderen met sneeuwballen aan het gooien waren.
De man was hier niet van gediend, liet een politiewoordvoerder weten naar aanleiding van een bericht op de lokale tv-zender AT5.
Volgens de zegsman dreigde de man met het wapen en loste hij zelfs een schot. De kinderen gingen daarop naar het politiebureau om te vertellen wat hun was overkomen.
De politie schakelde een arrestatieteam in toen ze hoorde dat er een vuurwapen was gebruikt. De man is in zijn woning aangehouden. Hij zit nog vast. Later bleek dat het om een luchtdruk- of gasdrukpistool ging.
(Bron)
Afrikaanse olifant ontrafeld

YORK - Een van de grootste diersoorten ter wereld blijkt helemaal geen diersoort te zijn. Wat wij kennen als de Afrikaanse olifant, zijn in werkelijkheid twee verschillende soorten: de Afrikaanse bosolifant en de Afrikaanse savanneolifant.
Dat stellen Britse en Amerikaanse onderzoekers in de dinsdag verschenen editie van het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology.
De biologen hebben het DNA-materiaal van verschillende olifantachtigen in kaart gebracht. Het genetische verschil tussen de Afrikaanse bosolifant en de Afrikaanse savanneolifant is even groot als het verschil tussen de Aziatische olifant en de wolharige mammoet, aldus de onderzoekers.
Al eerder hadden wetenschappers gesuggereerd dat de Afrikaanse bosolifant en de Afrikaanse savanneolifant verschillende soorten zijn. Dat was onder meer gebaseerd op de lichaamsbouw. De savanneolifant is gemiddeld een meter hoger dan de bosolifant en ongeveer twee keer zo zwaar.
Andere biologen brachten daartegenin dat het ging om twee verschillende populaties van dezelfde diersoort. Het genetische onderzoek van de Amerikanen en de Britten "is het meest overtuigende wetenschappelijke bewijs tot nog toe dat het inderdaad om verschillende soorten gaat", zeggen de wetenschappers zelf.
Volgens olifantendeskundige Ton Dorresteijn, voormalig directeur van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, kan de ontdekking gevolgen hebben voor de bescherming van de dieren.
"Met de savanneolifant gaat het behoorlijk goed. Het dier leeft in nationale parken in landen als Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika. De bosolifant in Centraal- en West-Afrika wordt veel meer bedreigd; het gaat relatief slecht. Dat dier zou meer kunnen worden beschermd."
Dorresteijn trekt een parallel met de witte neushoorn. Die komt zowel in zuidelijk als in centraal Afrika voor. Ooit zag men de dieren als verschillende populaties, nu gaan er stemmen op dat het om verschillende diersoorten gaat, net als bij de Afrikaanse olifant.
"Omdat het met de zuidelijke witte neushoorn goed ging, besteedde men minder aandacht aan de witte neushoorns die noordelijker leefden, in landen als Uganda en Sudan. Daar zijn stropers en rebellenbewegingen actief. De noordelijke witte neushoorn is nu zo goed als uitgestorven. Dat lot zou de Afrikaanse bosolifant ook kunnen overkomen", aldus Dorresteijn.
(Bron)
NS en Rover twisten over dienstregeling

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen zijn tevreden over het functioneren van de kerstdienstregeling. Dat heeft een zegsman donderdag gemeld.
Sinds de invoering van deze speciale dienstregeling rijden vrijwel alle treinen op tijd, stelt de NS. Reizigersvereniging Rover betwist deze uitspraken trouwens. ''De NS improviseert ter plekke een dienstregeling bij elkaar’’, aldus een zegsvrouw.
''De vervoerder geeft geen enkel inzicht in wat er wel of niet zou moeten rijden en roept vervolgens dat het goed gaat.’’
Tot en met 2 januari rijden er minder treinen dan normaal omdat er in de kerstvakantie minder reizigers zijn. In de Randstad zijn er daarnaast nog enkele aanpassingen vanwege het winterse weer.
De NS hoopt hiermee voldoende ruimte tussen de treinen te houden zodat mogelijke problemen niet meteen leiden tot een opstopping van treinen op het spoor.
Rover riep de NS en ProRail eerder deze week al op eerlijke informatie te geven over de stand van zaken op het spoor, ook als dat niet goed is voor het imago van de twee bedrijven.
De SP en de ChristenUnie hebben er dinsdag bij verkeersminister Melanie Schultz van Haegen op aangedrongen dat de NS de komende anderhalve week niet met een te uitgeklede dienstregeling gaat rijden.
Als gevolg van het winterweer wordt de kerstdienstregeling in de optiek van de oppositiepartijen te veel versoberd.
De beide partijen hebben de minister gevraagd uiterlijk donderdagmiddag antwoord te geven op hun verzoek.
De NS en ProRail hebben besloten om de dienstregeling in Limburg en Noord-Brabant vanaf donderdagmiddag 12.30 uur los te koppelen van de rest van de landelijke dienstregeling.
Volgens de vervoerder en de spoorbeheerder worden donderdagmiddag flinke sneeuwbuien in de twee provincies verwacht.
Door de treinen die in Limburg en Noord-Brabant rijden los te koppelen van andere trajecten, voorkomen de NS en ProRail dat eventuele vertragingen door de sneeuw gevolgen heeft voor de rest van het land.
Reizigers die van en naar het zuiden reizen, moeten donderdagmiddag vanaf half één overstappen in Breda, Den Bosch of Arnhem. Hoe lang de splitsing van de dienstregeling duurt, kan de NS niet zeggen.
Het is volgens een zegsman de eerste keer dat de Nederlandse Spoorwegen deze winter besluiten tot het opdelen van de dienstregeling.
Tot deze maatregel wordt besloten als van tevoren duidelijk is dat er in een specifiek deel van Nederland veel sneeuw zal vallen die het treinverkeer vrijwel zeker zal beïnvloeden.
Het is de bedoeling dat de treinenloop in de rest van Nederland stabiel blijft door deze actie. Reizigers in Noord-Brabant en Limburg wordt geadviseerd de website van de NS in de gaten te houden.
Het KNMI verwacht dat het zeker tot donderdagavond laat blijft sneeuwen in Limburg en Noord-Brabant.
(Bron)

Dus nu hebben we binnen de winterdienstregeling de kerstdienstregeling en daarbinnen is het zuiden 'losgekoppeld'. We wachten op de volgende aanpassing.
Tweetal zet als grap Groningse wegen af

GRONINGEN - Twee Groningers hebben woensdag bij wijze van grap meerdere wegen en bruggen in de Groningse binnenstad afgezet met roodwitte waarschuwingslinten.
Door de wegversperringen stond het verkeer in de stad op meerdere plekken tijdelijk vast, meldde de politie Groningen donderdag.
De twee, een 28-jarige man uit de stad en een 20-jarige vrouw uit Winsum, verklaarden later tegenover de politie nieuwsgierig te zijn naar reacties van mensen op de linten.
Omdat het sneeuwde, waren de linten slecht zichtbaar en ontstonden er gevaarlijke situaties voor het verkeer, aldus de politie. Ongevallen deden zich niet voor.
De politie kon het duo aanhouden bij een brug die zij hadden afgezet. Een van de twee stond nog met een rol van het waarschuwingslint in zijn handen. De man en vrouw zijn meegenomen naar het bureau, waar ze een proces-verbaal kregen.
(Bron)
Neanderthaler had oostelijke verwanten

WASHINGTON - De Neanderthaler had voorheen onbekende verwanten in Azië. De zogeheten Denisovanen leefden er zo'n 30.000 tot 50.000 jaar geleden en mengden zich met de bewoners van Papoea Nieuw-Guinea.
Amerikaanse en Duitse wetenschappers hebben het gen van deze groep afgeleid uit een vingerbotje en een grote verstandskies die in 2008 zijn gevonden in de Denisovagrot in Siberië.
''Het beeld dat opduikt is dat de Denisovanen een zustergroep van de Neanderthalers vormden'', stelden de wetenschappers in het tijdschrift Nature donderdag.
Co-auteur Richard Green van de universiteit uit het Californische Santa Cruz meent dat de geschiedenis van de mensheid nu wat complexer is geworden.
''In plaats van het eenvoudige verhaal dat de moderne mens uit Afrika kwam en de Neanderthaler verving, zien we nu dat meer groepen met elkaar verweven zijn dan we dachten.''
(Bron)
Tweederde nieuwe sprinters NS kapot

UTRECHT - Tweederde van de 95 nieuwe sprinters van de NS zijn kapot. Het gaat om 67 treinen die op dit moment niet gebruikt kunnen worden.
Een groot deel van de nieuwe serie stoptreinen van het consortium Siemens-Bombardier is de laatste weken stil komen te staan. Meer dan dertig technici van Bombardier zijn in allerijl naar Nederland gekomen om de problemen op te lossen.
Het smeltwater van de sneeuw lijkt problemen te hebben veroorzaakt in de elektronica van de treinen. Maar definitief uitsluitsel kan de NS daar nog niet over geven.
Volgens de vervoersmaatschappij hebben de problemen met de nieuwe sprinters geen gevolgen voor de dienstregeling.
De oude stoptreinen, die de sprinters moesten vervangen, zijn ingezet op de trajecten waar de defecten treinstellen zijn uitgevallen.
''Het is zeer jammer dat we de treinen waar we jaren op hebben zitten wachten, nu niet kunnen inzetten’’, vindt de woordvoerder.
De treinstellen zijn nog geen twee jaar oud. Een groot deel van de nieuwe sprinters is zelfs dit jaar pas opgeleverd. Het is niet duidelijk wanneer het nieuwe materieel weer gebruikt kan worden.
De NS ontkent ten stelligste dat het rijden volgens een uitgeklede ‘kerstdienstregeling’ te maken heeft met de problemen met de sprinters. ''We rijden al jaren volgens een aangepaste dienstregeling in de kerstvakantie’’, meldt de zegsman.
Wel zijn er in de Randstad nog een paar aanpassingen gedaan vanwege het winterse weer. De NS hoopt hiermee voldoende ruimte tussen de treinen te houden, zodat mogelijke problemen niet meteen leiden tot opstoppingen op het spoor.
(Bron)

Het lijkt erop dat de zekeringen niet smeltwaterbestendig zijn, misschien door de locatie van die zekeringen.
En de oude treinen die weer rijden, hebben wel wat problemen zoals geen wc's (dat zijn Sprinterreizigers inmiddels gewend), en geen verwarming (da's een beetje vervelend met dit weer).
NS splitst dienstregeling vanwege sneeuw

De NS en ProRail hebben besloten om de dienstregeling in Limburg en Noord-Brabant vanaf donderdagmiddag 12.30 uur los te koppelen van de rest van de landelijke dienstregeling.
Volgens de vervoerder en de spoorbeheerder worden er donderdagmiddag flinke sneeuwbuien verwacht in de twee provincies. Door de treinen die in Limburg en Noord-Brabant rijden, los te koppelen van andere trajecten voorkomen de NS en ProRail dat eventuele vertragingen door de sneeuw gevolgen hebben voor de rest van het land.
Reizigers die van en naar het zuiden reizen, moeten donderdagmiddag vanaf half een overstappen in Breda, Den Bosch of Arnhem. Hoe lang de splitsing van de dienstregeling duurt, kan de NS niet zeggen.
Het is volgens een zegsman de eerste keer dat de Nederlandse Spoorwegen deze winter besluiten tot het opdelen van de dienstregeling. Tot deze maatregel wordt besloten als van tevoren duidelijk is dat er in een specifiek deel van Nederland veel sneeuw gaat vallen die het treinverkeer vrijwel zeker gaat beïnvloeden.
Het is de bedoeling dat de treinenloop in de rest van Nederland stabiel blijft door deze actie. Reizigers in Noord-Brabant en Limburg wordt geadviseerd de website van de NS in de gaten te houden.
De treinen van Veolia Limburg rijden donderdag volgens de normale dienstregeling, zei een woordvoerster van de vervoerder. Ook de bussen rijden, maar met vertraging door gladheid. De vertraging kan toenemen naarmate het langer sneeuwt. Veolia houdt mensen via twitter-account VeoliaLimburgOV op de hoogte van de ontwikkelingen rond bussen en treinen.
(Bron)
Asielzoeker opgepakt bij aangifte geboorte

WINTERSWIJK - Een 27-jarige asielzoeker uit Azerbeidzjan is opgepakt toen hij in het gemeentehuis van Winterswijk aangifte kwam doen van de geboorte van zijn eerste kind.
Hij is aangehouden omdat hij geen Burger Service Nummer kon overleggen.
De asielzoeker, die samen met zijn vrouw negen jaar in Nederland verblijft, is overgebracht naar Kamp Zeist. Het voorval speelde zich maandag af en is donderdag naar buiten gebracht door Jan Oberink, die zich over het gezin ontfermt.
''Mijn vrouw heeft hem bij de geboorteaangifte begeleid. Het voelde niet goed toen de ambtenaar vroeg naar zijn BSN. Tien minuten later stond de politie binnen en werd hij afgevoerd'', aldus Oberink donderdag.
Het paar beschikt dankzij betrokken mensen over een eigen woonruimte in Aalten. De bevalling van het zoontje had plaats in het Winterswijkse Beatrix Ziekenhuis.
Om die reden werd de geboorteaangifte niet in de gemeente Aalten geregeld. Volgens Oberink kwam het paar enkele maanden te laat naar Nederland om gebruik te kunnen maken van de generaalpardonregeling voor asielzoekers die vóór 1 april 2001 in Nederland waren.
Het jonge gezin is volgens volgens Oberink nog niet uitgeprocedeerd. De afwijzing van een asielaanvraag kan meerdere malen worden aangevochten.
Het is onduidelijk wat er nu gaat gebeuren. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken liet donderdag in een reactie weten dat de asielzoeker in november 2009 was uitgeprocedeerd en dus illegaal in Nederland is.
''De man heeft wel een aanvraag ingediend voor een gewone verblijfsvergunning om hier te mogen werken of te studeren. Die aanvraag dient echter in het land van herkomst te worden aangevraagd. Pas na een positief besluit mag de aanvrager naar Nederland komen.''
De zegsman zegt dat op humanitaire gronden de vrouw en baby met rust worden gelaten.
(Bron)

Als we die ene hufter naar Turkije kunnen laten ontsnappen, dan kunnen we dit gezin ook wel met rust laten.
Update: inmiddels is de man vrijgelaten.
Nepstrooizout oorzaak ontruiming supermarkt

EIBERGEN - Niet lekkende ammoniak uit een koeling, maar nepstrooizout is de oorzaak van de ontruiming van een C1000-supermarkt in Eibergen, afgelopen dinsdag.
De supermarkt werd in allerijl ontruimd toen door een indringende ammoniaklucht enkele mensen onwel werden.
Uit onderzoek door de brandweer is gebleken dat kunstmestkorrels die waren verkocht als strooizout, de stank veroorzaakten.
''We hadden de tien zakken van 25 kilo gekocht bij een tankstation, omdat er nergens anders strooizout verkrijgbaar was. Het strooisel werd vervolgens onder het schoeisel van de klanten meegenomen in de winkel. Op de deurmatten gaf het een soort chemische reactie en dat zorgde voor de indringende ammoniaklucht'', meldde bedrijfsleider Rick Kiffen donderdag.
De supermarkt was drie uur lang ontruimd. De omzetschade loopt in de duizenden euro’s. C1000 gaat de pomphouder niet aansprakelijk stellen, omdat die volgens de bedrijfsleider te goeder trouw handelde.
De politie ziet geen aanleiding de kwestie verder te onderzoeken.
Een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) liet donderdag weten wel een onderzoek in te stellen.
De supermarkt wordt gevraagd een monster van het strooisel beschikbaar te stellen. Volgens de VWA is er tot nu toe nog niet op grote schaal gefraudeerd met nepzout.
(Bron)
Meisje zwaar mishandeld door medeleerlingen

BORNE - Een 16-jarige scholiere van de vmbo-school Het Gilde in Borne is donderdag op het schoolplein zwaar mishandeld door vijf meisjes van dezelfde school.
De leerlingen, in de leeftijd van 14 tot 16 jaar, zijn aangehouden. Vier van hen worden vrijdag voorgeleid, de vijfde mocht na te zijn verhoord naar huis, zo maakte de politie donderdag bekend.
Het slachtoffer werd in het ziekenhuis onderzocht en bleek kneuzingen en een hersenschudding te hebben opgelopen. De scholiere is inmiddels weer thuis.
(Bron)
Provincies stellen jachtverbod in door winterweer

ASSEN - Vanwege het winterweer hebben een aantal provincies donderdag een jachtverbod aangekondigd.
De provincie Zuid-Holland legt de jacht op wilde eend, fazant, houtduif, konijn en haas vanaf vrijdag stil, zo liet de provincie weten.
Volgens de provincie is de hoeveelheid open water sterk teruggelopen, is er weinig voedsel en nemen schuilmogelijkheden voor de dieren af. In de provincie mogen reeën en damherten nog wel worden afgeschoten.
In Groningen en Noord-Brabant wordt de jacht op de wilde eend stilgelegd, zo lieten de provincies donderdag weten. In Brabant gaat het verbod ook vrijdag in.
Zodra de weersomstandigheden verbeteren heft de provincie het jachtverbod op. In Groningen mag tussen 27 december en 31 januari niet op wilde eend worden gejaagd en geldt er ook een tijdelijk jachtverbod op grauwe ganzen, kolganzen en smienten.
In Drenthe en Utrecht gaan een totaal jachtverbod gelden. In Drenthe gaat het verbod zondag in en in Utrecht maandag. In Drenthe mag nog wel geschoten worden op reewild. Dat valt niet onder de jacht, maar onder faunabeheer en schadebestrijding zegt de provincie.
Hetzelfde geldt voor vogelsoorten als kolgans, grauwe gans en smient, aldus de provincie Drenthe.
De provincie Limburg sloot dinsdag vanwege het winterse weer de jacht op haas, fazant, patrijs, wilde eend, konijn, grauwe gans, kolgans en de houtduif.
(Bron)
TT 113 Meelsector beboet om kartelvorming

Door verboden prijsafspraken van meelproducenten hebben consumenten jarenlang te veel betaald voor brood, koekjes en gebak, zegt de Nederlandse Mededingingsautoriteit.
De NMa heeft 15 grote meelproducenten boetes van in totaal 81,6 miljoen euro opgelegd. Daaronder zijn de Nederlandse fabrikanten Meneba, Ranks Meel en Krijger Molenaars. De firma Koopmans ontsprong de dans omdat de overtreding was verjaard.
De bedrijven spraken bijvoorbeeld af niet elkaars klanten over te nemen. Zo werd het voor klanten moeilijker om te onderhandelen over een lagere prijs.

Krijgen we nu allemaal wat geld terug?

woensdag, december 22, 2010

Nijmegenaar sticht brand bij politiebureau

NIJMEGEN - De politie heeft woensdagochtend een 51-jarige Nijmegenaar aangehouden, nadat de man brand had gesticht bij de draaideur van het politiebureau. Dat maakte de politie bekend.
Een agent zag op een monitor achter de balie dat de man bezig was brand te stichten. Politiemensen renden naar buiten en hielden de man aan.
De vlammen laaiden al op en veroorzaakten hevige rookontwikkeling, aldus de politie. De brand kon echter snel worden gedoofd.
Uit verhoor moet duidelijk worden waarom de man vuur maakte bij de ingang het politiebureau.
(Bron)
Lege ME-busjes moeten overvallers weren

ROTTERDAM - Lege busjes van de mobiele eenheid (ME) in het politiedistrict Rotterdam-Oost moeten potentiële overvallers afschrikken.
De busjes worden op verschillende plekken in Rotterdam-Oost neergezet, meldde een woordvoerder woensdag naar aanleiding van berichtgeving daarover in het AD.
De busjes worden meestal rond sluitingstijd geparkeerd bij winkelcentra, omdat het risico op overvallen dan het grootst is. Politiemensen lopen er dan nog even rond, maar gaan op een gegeven moment weg zonder het busje mee te nemen.
Ze komen binnenkort te staan in de deelgemeenten Prins Alexander en Kralingen-Crooswijk en de gemeente Capelle aan den IJssel.
Het gebruik van lege busjes is onderdeel van een pakket aan maatregelen om het aantal overvallen in Rotterdam omlaag te krijgen. Volgens Bas van Tol, districtschef Oost, is dat deels al gelukt.
''We zijn op 13 december deze lege ME-bussen her en der gaan parkeren. Sindsdien hebben we geen overval meer gehad, terwijl we in de week voor 13 december vrijwel iedere dag nog een overval hadden'', aldus Van Tol.
Rond de sinterklaasperiode liet Van Tol politieagenten als zwarte piet in winkelcentra rondlopen.
''Je moest eens weten wat die allemaal tegenkwamen. Zo willen we op allerlei manieren overvallen en berovingen voorkomen. Lege ME-bussen horen daar ook bij.''
(Bron)

Handig dat ze dan vast zeggen dat het lege busjes zijn.
Verpleger misbruikt jongens op intensive care

BERLIJN - In de Duitse hoofdstad Berlijn is een verpleger opgepakt omdat hij drie jongetjes zou hebben misbruikt op de afdeling intensive care. De jongetjes waren onder narcose.
De verpleger voerde seksuele handelingen met de weerloze kinderen uit, terwijl hij het misbruik filmde met zijn gsm.
Een negenjarige jongen was echter niet geheel onder narcose. Hij was zich bewust van het misbruik, zelfs minstens tweemaal.
Het jonge slachtoffer vertelde zijn ouders later wat er was gebeurd in de kliniek Berlin-Buch, meldde de krant Bild woensdag.
In de woning van de 27-jarige verpleger uit Panketal vond de politie video's en foto's van de handelingen. Vrijdag is hij opgepakt en wegens zelfmoordgevaar opgenomen in een penitentiair ziekenhuis.
Daar heeft hij zich met een scheermesje gecastreerd en zich gesneden in armen en benen. Zijn toestand is kritiek.
(Bron)
Australiër wil krokodil als huisdier houden

AMSTERDAM – Een 49-jarige Australische man is momenteel in een juridisch conflict verwikkeld met de Australische overheid, die de man zijn drie meter lange krokodil af wil nemen. De behuizing van het reptiel zou niet in orde zijn.
Krokodil Charlie woont al 47 jaar bij de familie, en is in de kustplaats een graag geziene gast in de lokale pubs.
Eigenaar John Casey was twee jaar oud toen zijn vader Alf het destijds vijftien centimeter lange beest in huis haalde. De moeder van Charlie is in 1963 doodgeschoten door jagers.
Alf Casey ontfermde zich over het moederloze reptiel en nam hem mee naar de kroeg en naar de school van zijn kinderen. Tegenwoordig heeft de krokodil een groot buitenverblijf in de achtertuin van de Caseys.
Maar die verblijfplaats voldoet niet aan de eisen van de Australische overheid. Tegenover ABC News vertelt de eigenaar van het beest dat zijn hok drie meter hoog is. ‘’Ik heb versterkt gaas geplaatst en het verblijf wordt omringd door betonnen muren. Hij kan zich er onmogelijk uitgraven.’’
Van Casey wordt nu geëist dat er een tweede hek wordt geplaatst. Daarnaast moet hij binnen twee maanden een training doen zodat hij de papieren bemachtigt om een krokodil te mogen verzorgen.
Casey vermoedt dat hij zijn huisdier moet verplaatsen vanwege een nabij gelegen caravanpark. ‘’Maar dat park is in 1985 gestart. En Charlie’s verblijf staat hier sinds 1987. Waarom is het nu dan opeens een probleem?’’
‘’Charlie kun je vergelijken met een kat of een hond. Als de overheid die van je af wil nemen, accepteer je dat toch ook niet?’’
(Bron)

Als dat beest al 47 jaar floreert, zou je toch denken dat ie goed verzorgd wordt.
Duitse chauffeur valt in slaap in file

PRINSENBEEK - De politie heeft dinsdag op de A16 (Rotterdam - Breda) een 38-jarige vrachtwagenchauffeur uit Waren (Duitsland) aangehouden die in een file in slaap was gevallen.
De vrachtwagen stond bij het oplossen van de file stil op de rijbaan. De man was in bed gekropen.
Politie en een medewerker van Rijkswaterstaat kregen hem maar met moeite wakker. Zijn rijbewijs is afgepakt omdat hij te veel had gedronken, meldde de politie woensdag.
De chauffeur was rond 17.30 uur op de A16 ter hoogte van Prinsenbeek in de file gereden. Omdat hij moe was had hij zijn vrachtwagen stilgezet en was hij in de cabine gaan slapen.
De chauffeur ontkende dat hij had gedronken, maar zei dat hij zijn rijtijd had overschreden en daarom in bed was gedoken. De man hoopte dat medeweggebruikers hem wel wakker zouden claxonneren.
(Bron)
Hamerhaai Burgers' Zoo overleden

ARNHEM - Een van de twee hamerhaaien die woensdag zijn aangekomen in het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo is overleden.
De dieren zijn in speciale bakken vervoerd van de leverancier elders in Nederland. Het is onduidelijk waaraan het dier, een mannetje van 2,5 jaar, precies is overleden, aldus Max Janse, bioloog bij het park.
Mogelijk is de stress van het transport en iets fysiologisch er de oorzaak van dat hij 'chemisch uit evenwicht' is geraakt.
Eerder op de dag werd al duidelijk dat het dier zodanig gedesoriënteerd en gestrest was dat hij niet voldoende in beweging bleef om de benodigde zuurstof binnen te krijgen.
Duikers hebben met man en macht geprobeerd de haai in leven te houden door hem extra zuurstof toe te dienen. Het dier kreeg via een slangetje zuurstof toegediend.
Hamerhaaien moeten blijven zwemmen om voldoende zuurstof te kunnen opnemen uit het water dat ze via hun open bek binnenkrijgen, aldus een woordvoerster.
We hebben vierenhalf uur hard gewerkt om hem terug te krijgen, maar helaas, zei Janse. Het transport heeft een aantal uren geduurd, aldus de bioloog.
Volgens hem is het een normale manier van transporteren. ''Het andere dier is op precies dezelfde manier vervoerd en die is helemaal gezond. Daar heeft het dus niet aan gelegen.''
De dieren, die oorspronkelijk in de buurt van Taiwan gevangen werden, gingen op transport in ronde bakken met een doorsnede van 2,2 meter.
Het mannetje en het vrouwtje hebben elk een lengte van 1,40 meter. De dieren kunnen uitgroeien tot een maximale lengte van 2,5 tot 3 meter.
Hamerhaaien danken hun naam aan de karakteristieke vorm van hun kop. De ogen zitten aan de zijkanten van de hamer, waardoor de haaien een betere stereovisie hebben.
De hamer zit daarnaast vol gereedschap: grote aantallen elektrisch gevoelige sensoren bevinden zich verspreid over de hamer, waardoor het dier een verborgen prooi eenvoudig onder het zand kan opsporen.
Door hun enorme snelheid staan ze bekend als de Ferrari's onder de haaien, aldus het park.
(Bron)

Inmiddels is er een (derde) hamerhaai gehaald, omdat deze dieren niet solitair kunnen leven.
Nieuw-Zeelanders meldden honderden UFO's

WELLINGTON - Het leger van Nieuw-Zeeland heeft woensdag zo'n tweeduizend pagina's aan vertrouwelijke documenten vrijgegeven over UFO-meldingen en vermeende ontmoetingen met buitenaardse wezens.
De honderden meldingen van burgers, piloten en militairen dateren van 1954 tot 2009.
Sommige documenten bevatten tekeningen van vliegende schotels en beschrijvingen van buitenaardse wezens met een soort farao-maskers. Sommige mensen beweerden dat ze buitenaardse geschriften hebben gevonden.
Het leger zei de meldingen niet te hebben onderzocht. De militairen hebben daarvoor niet het geld en het personeel. ''We zijn gewoon een verzamelpunt voor de informatie. We doen er verder niets mee'', zei luchtmachtleider Kavvae Tamariki in de krant Dominion Post.
De documenten zijn vrijgegeven wegens een wet op de openbaarheid.
(Bron)
Alsnog Grammy voor The Ramones

LOS ANGELES - De organisatoren van de jaarlijkse uitreiking van de Grammy's hebben woensdag laten weten welke muzikanten in februari een oeuvreprijs krijgen.
De prijs gaat onder anderen naar de Amerikaanse punkpioniers The Ramones, countrylegende Dolly Parton, de Amerikaanse jazzdrummer Roy Haynes, de Britse actrice Julie Andrews en het 101-jarige Canadese gospelicoon George Beverly Shea.
Bijna alle artiesten die de oeuvreprijs ontvangen hebben al een Grammy in de kast. Alleen The Ramones krijgen de prijs voor het eerst.
De uitreiking van de 'Grammy Awards for lifetime achievement' is op 12 februari, een dag voor de jaarlijkse uitreiking van de reguliere Grammy's.
(Bron)

Dat werd wel tijd ja.
Dat is nou een perfecte bezorg-Chinees. Je belt erheen, met de vraag of je die tomatensoep ook koud kunt krijgen. Ingewikkeld gesprek volgt, maar een tijd later wordt er keurig koude soep bezorgd ;-)
Zo kan ik toch iets lekker hartigs eten met een kapotte tong.

dinsdag, december 21, 2010

Man slaat buurman dood met sneeuwschep

SCHNELLENBACH - Bij een ruzie over het sneeuwruimen heeft een man in Duitsland zijn buurman doodgeslagen met een sneeuwschep. De buren hadden al dagen een verhitte discussie over wie de sneeuw moest ruimen voor de gezamenlijke ingang van hun huizen.
Maandagmiddag was de 45-jarige het zat. Met zijn schep raakte hij de 49-jarige buurman zo hard op zijn hoofd dat hij op slag dood was.
Volgens omwonenden in het dorpje Schnellenbach had het slachtoffer zijn buurman een tijdje geprovoceerd. Hij was geïrriteerd omdat de buurman zijn huis vlak bij het zijne had gebouwd.
Het slachtoffer laat een 17-jarige zoon en 13-jarige dochter achter. Vorig jaar was de moeder overleden door een hartaanval, meldde de Duitse krant Bild dinsdag.
De verdachte moet dinsdag voor de rechter-commissaris verschijnen.
(Bron)
Aanklacht schutter Malmö uitgebreid

AMSTERDAM - De Zweedse autoriteiten hebben de aanklacht tegen de man die wordt verdacht van een reeks beschietingen van immigranten in de zuidelijke stad Malmö maandag met twee moorden en vijf pogingen tot moord uitgebreid.
Dit betekent dat de 38-jarige Peter Mangs nu wordt verdacht van drie moorden en tien pogingen daartoe.
Mangs werd vorige maand in Malmö opgepakt. Hij ontkent betrokken te zijn bij de beschietingen. Openbare aanklagers lieten weten dat dinsdag meer informatie over de nieuwe zaken wordt vrijgegeven.
Volgens het Zweedse persbureau TT hebben de twee nieuwe moorden plaatsgevonden in 2003.
(Bron)
Ruimtelaser spiedt naar spechten

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om vanuit de ruimte leefgebieden van de Noord-Amerikaanse zwarte specht te kunnen opsporen.
Het onderzoeksteam van Idaho University kan met een satelliet-gedragen laser voor een bos in de Amerikaanse staat voorspellen waar de specht leeft, zo schrijft BBC News. Door de nieuwe methode hoeft het team minder onderzoek in het bos te doen.
Het apparaat onderscheidt geen individuele beesten of bomen, maar kan wel de specifieke eigenschappen een bosgebied in kaart brengen, zoals de bomendichtheid.
Zo is met de laser bijvoorbeeld de diameter van de stammen te bepalen. Bij een grote diameter hoort een hoge boom: de locatie waar spechten graag zitten.
De wetenschappers presenteerden hun eerste bevindingen bij de Amerikan Geophysical Union Fall Meeting in San Francisco, de grootste jaarlijkse bijeenkomst voor aardwetenschappers.
Spechten zijn goede indicators voor de vogeldiversiteit binnen een bos. In de holtes die ze met snavel in de boomstam pikken, maken ze bovendien weer plaats voor andere diersoorten.
Wetenschappers verwachten dat ze met behulp van andere vegetatie-eigenschappen ook kunnen inschatten hoe het is gesteld met de variatie in zangvogels, reptielen en bepaalde zoogdieren in het bos.
(Bron)
TT 122 Op de A35 is gisteravond een man uit Oldenzaal aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag. Hij reed met zijn bestelbus 170 km/uur terwijl het zicht slecht was door de mist en het wegdek hier en daar spekglad was. Toen hij een politie-auto inhaalde, begon die een achtervolging. De 23-jarige man is zijn rijbewijs kwijt en krijgt een boete.
3000 euro voor huwelijk en kind

BELGRADO - De Servische stad Jagodina betaalt een bruidspaar, waar één van de partners ten minste 38 jaar oud is, een eenmalig bedrag van 3000 euro. Het paar moet in elk geval vijf jaar bij elkaar blijven en in die tijd minstens één nakomeling krijgen.
Het gemeentebestuur hoopt het aantal geboorten in de stad op deze manier wat op te vijzelen, meldde de Servische krant Blic in Belgrado dinsdag.
Alleen jonggehuwden die voor de eerste keer in het huwelijksbootje stappen, hebben recht op het geld. Ze mogen vóór de huwelijksvoltrekking ook geen buitenechtelijke relatie hebben gehad, laat staan een onwettig kind hebben.
Als het huwelijk voor het aflopen van de termijn wordt ontbonden of als er, zonder een geldige medische reden, na vijf jaar niet ten minste één kind is geboren, moet de 3000 euro aan de gemeente worden terugbetaald, met rente.
(Bron)

Hoe controleer je die buitenechtelijke relatie dan?
Meerderheid Polen vertrekt uit Nederland

DEN HAAG - Van de Polen die sinds 2000 naar Nederland zijn gekomen, is inmiddels bijna 60 procent weer vertrokken uit Nederland.
Dat percentage ligt iets lager dan bij de Spaanse en Italiaanse immigranten uit de jaren zestig en zeventig, maar beduidend hoger dan onder Turken en Marokkanen die in die tijd naar Nederland kwamen.
Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
Van de Polen die Nederland weer verlaten, gaat 90 procent terug naar hun geboorteland. Ongeveer 5 procent gaat naar Duitsland en kleinere aantallen vertrekken naar België en het Verenigd Koninkrijk.
Vorig jaar kwamen er dertienduizend Polen naar Nederland, duizend minder dan in 2008.
(Bron)
Levenslang cel voor 'kruisboogkannibaal'

LONDEN - Een Brit die zichzelf de 'kruisboogkannibaal' noemde, is dinsdag in Leeds veroordeeld tot levenslange celstraf. Stephen Griffiths heeft bekend dat hij drie prostituees op gruwelijke wijze heeft vermoord.
De man was betrapt, toen bewakingscamera's vastlegden hoe hij een dode vrouw aan haar been voortsleepte. Hij had zojuist de pijl van een kruisboog in haar hoofd geschoten.
Thuis in zijn badkuip had hij de vrouw in minstens 81 stukjes gezaagd en sommige delen opgegeten. ''Dat is onderdeel van de magie'', zei hij tegen agenten. Griffiths gaf toe twee andere prostituees te hebben omgebracht.
''De omstandigheden van deze moorden zijn zo gestoord en monsterlijk dat ik geen enkele twijfel heb dat deze man levenslang achter de tralies moet blijven'', zei de rechter.
De 40-jarige student criminologie zei dat hij geobsedeerd was door seriemoordenaars.
(Bron)
'Minister moet NS-winterregeling beperken'

DEN HAAG - Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen moet bij de NS gaan afdwingen dat dit treinbedrijf de komende anderhalve week niet met een te uitgeklede dienstregeling gaat rijden.
Dat heeft SP-Kamerlid Farshad Bashir dinsdag in schriftelijke vragen aan de VVD-bewindsvrouw gevraagd. Binnen 48 uur wil hij antwoord.
In de kerstvakantie reizen er altijd minder forensen. NS voorzag daar al in met de gebruikelijke kerstvakantiedienstregeling. Als gevolg van het winterweer wordt die dienstregeling, die duurt tot 2 januari, in de optiek van de SP te veel versoberd.
''De NS weet blijkbaar meer dan het KNMI. Dat instituut weet nu nog niet precies welk weer het over een week wordt."
"Nu al treinen schrappen is niet ten dienste van de reiziger, maar van de portemonnee van de NS'', analyseert Bashir.
Het Kamerlid wil dat de NS zo snel mogelijk weer een fatsoenlijke dienstregeling gaat rijden. ''Als het weer zo hard gaat sneeuwen, snap ik het wanneer we tijdelijk op een nooddienstregeling moeten overstappen. Bij voorbaat al de service verslechteren is echter onacceptabel.''
De SP'er krijgt bijval van Arie Slob van de ChristenUnie. Ook hij zet grote vraagtekens bij de tijdelijke nooddienstregeling van NS. ''Op sommige trajecten rijden nu twee in plaats van zes treinen en zelfs deze vallen regelmatig uit."
"Ik hoor van reizigers die in de kou worden achtergelaten op het perron, omdat de treinen overvol zijn en van reizigers die twee uur doen over een stuk dat normaal in nog geen 35 minuten wordt afgelegd.''
Juist tijdens winterse omstandigheden zou het openbaar vervoer volgens de ChristenUnie een goed en betrouwbaar alternatief voor de auto moeten zijn. Slob: ''Nu gebeurt het omgekeerde. Ik hoor mensen in de trein roepen dat dit de laatste keer was dat ze het OV gebruikten. Enige overlast door de sneeuw is begrijpelijk, maar het regent nog steeds sein- en wisselstoringen terwijl er de laatste twee dagen nauwelijks extra sneeuw meer bij is gekomen”, vervolgt de parlementariër.
Ook de informatievoorziening is volgens het Kamerlid onder de maat. ''Er rijden veel minder treinen, maar het lukt NS in veel gevallen desondanks niet om de reizigers op het perron de juiste informatie te geven.''
Ook de PVV is kritisch op het spoorwegbedrijf. De PVV pleit ervoor dat de directie van de NS bij Schultz van Haegen verantwoording moet afleggen over de 'wanprestaties'. Volgens de partij heeft de directie 'bij herhaling aangetoond' door de sneeuw niet volledig te kunnen opereren.
"De NS stelde winterklaar te zijn, maar ondertussen zijn miljoenen kostende, gloednieuwe treinen massaal kapot gegaan door sneeuw en vorst, staan 600 reizigers uren vast te midden van weilanden en loopt de frustratie bij de werknemers zo hoog op, dat onderling vechtpartijen uitbreken", aldus PVV-Kamerlid Leon de Jong.
(Bron)

Vechtpartijen? Niet overal heerst een PVV-mentaliteit hoor.
Joran van der Sloot zocht vluchtroute vanuit hotelkamer

AMSTERDAM - Joran van der Sloot zocht vanuit de hotelkamer in Peru waar Stephany Flores is vermoord naar een vluchtroute. De Nederlander googelde op zijn laptop onder meer welke landen geen uitleveringsverdrag met Peru hebben en waar hij het beste de grens over kon gaan.
Dat blijkt uit onderzoek van zijn computer, melden Peruaanse media.
De 23-jarige Van der Sloot bezocht voor de moord in de hotelkamer waar hij met Flores verbleef de pokersite Pokerstars. Na de moord zou hij via Google hebben gezocht naar vluchtmogelijkheden.
Ook zou hij contact op hebben genomen met kennissen in Nederland om geld te lenen voor zijn vlucht.
Hij ging uiteindelijk naar Chili, waar hij een kleine week na de moord werd aangehouden. Onduidelijk is waarom hij voor dit land heeft gekozen. Chili leverde hem uit aan Peru.
Op de laptop van de Nederlander, die sinds begin juni in Peru vastzit voor de moord de 21-jarige Peruaanse, is verder onder meer gezocht naar informatie over Natalee Holloway.
De 18-jarige Amerikaanse verdween precies vijf jaar voor de moord op Flores in Aruba. Van der Sloot is nog altijd verdachte in die zaak.
Een Peruaanse politiechef liet eerder weten dat Van der Sloot zou hebben bekend dat hij Flores vermoordde omdat ze op zijn computer naar informatie over Holloway keek. Hij zou haar gewurgd hebben.
Later trok Van der Sloot zijn vermeende bekentenis overigens weer in.
(Bron)
Hongarije beperkt vrijheid media

BOEDAPEST - Het Hongaarse parlement heeft dinsdag een wet aangenomen die de overheidscontrole op de media verscherpt.
De nieuwe media-autoriteit NMHH kan boetes opleggen aan media die ''niet moreel en objectief'' berichten. De media-autoriteit staat onder leiding van mensen uit de regeringspartij Fidesz.
Critici noemen de mediawet de strengste van Europa. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zei dat de wet een ernstige beperking is van de vrijheid van meningsuiting. ''Die vrijheid is een essentieel onderdeel van democratie'', aldus de OVSE.
Bij het parlement betoogden maandagavond 1500 mensen tegen de wet. Maandagavond had het parlement al besloten tot de oprichting van de NMHH.
(Bron)
Jonge Duitser sterft in zelfgebouwde iglo

STEINBACH-HALLENBERG - Een 14-jarige Duitse jongen is omgekomen, toen zijn zelfgebouwde iglo instortte. De jongen had dagenlang gewerkt aan zijn bouwwerk van sneeuw.
Het was ongeveer twee meter hoog geworden. Toen de iglo instortte, raakte hij bedolven onder de sneeuw. Zijn grootvader vond hem.
Reddingsdiensten probeerden de jongen te reanimeren en brachten hem naar het ziekenhuis. Daar is de scholier maandagavond gestorven, zo heeft de politie van zijn woonplaats Steinbach-Hallenberg in Centraal-Duitsland dinsdag meegedeeld.
De familie en klas van het slachtoffer krijgt psychologische hulp.
(Bron)
Trein uren vast in weiland bij Zaandam

AMSTERDAM - In een weiland tussen Zaandam Kogerveld en Purmerend heeft een trein bijna vier uur vastgestaan doordat de bovenleiding naar beneden is gekomen. In de trein zijn zeshonderd mensen aanwezig.
Een woordvoerster van de NS meldt dat het voertuig om 13.20 uur weer is gaan rijden. De trein wordt voortgesleept door een diesellocomotief die het voertuig naar station Zaandam brengt. Daar worden de reizigers opgevangen.
De trein stond op een lastige, moeilijk te bereiken plek. De reizigers moesten daarom binnenblijven, omdat er geen weg of treinstation in de buurt is. Ook kunnen bussen of taxi's de trein niet bereiken.
Er is geen elektriciteit en warmte in de treinstellen door de kapotte bovenleiding. Reizigers krijgen van de brandweer eten en drinken.
Momenteel is er geen treinverkeer mogelijk tussen Zaandam Kogerveld en Purmerend Overwhere.
Volgens ProRail is er behoorlijke schade, waardoor beide sporen niet gebruikt kunnen worden. Op het traject zijn bussen ingezet. Treinverkeer tussen Zaandam en Hoorn wordt omgeleid via Alkmaar.
(Bron)

Ik zag op het RTL-nieuws mensen die heel boos waren op de NS en de brandweer loofden, want 'die bekommerden zich tenminste om ons'.
Japanse sleept Google voor de rechter om ondergoed

AMSTERDAM – Internetgigant Google wordt door een Japanse vrouw voor de rechter gesleept omdat haar ondergoed op Street View te zien zou zijn. De vrouw eist ruim vijfduizend euro van het internetbedrijf.
Volgens de Japanse krant Mainichi heeft de eerste rechtszitting al plaatsgevonden, zo meldt de Gazet van Antwerpen.
De vrouw zegt angstig te zijn geworden en bang te zijn slachtoffer te worden van een seksuele delinquent.
“Die angst zorgde ervoor dat ik mijn baan kwijtraakte, waardoor ik heb moeten verhuizen”, aldus de eiser.
De Japanse woont alleen en lijdt aan dwangneurose. Toen ze in het voorjaar op Street View haar eigen appartement bekeek, herkende ze tot haar grote schrik haar ondergoed aan de waslijn.
De vrouw begon zich vervolgens in te beelden dat ze in het geheim gefilmd zou worden, aldus de Belgische krant.
(Bron)

Lijkt me dat ze dan meer aan een therapeut heeft.

maandag, december 20, 2010

Man berooft hulpverleenster

ZOETERMEER - Een nog onbekende man heeft zaterdag een 25-jarige vrouw in Zoetermeer van haar tas beroofd terwijl ze een meisje hielp dat onwel was geworden. Dat meldde de politie maandag.
Het slachtoffer hielp het meisje dat in de sneeuw lag en niet meer in staat was op eigen kracht overeind te komen.
Toen de vrouw haar tas neerlegde, kreeg ze een duw waardoor ze viel. De hulpverleenster raakte korte tijd buiten bewustzijn doordat ze met haar hoofd op de grond terecht kwam. De man greep haar tas met persoonlijke spullen en rende weg.
(Bron)
Engelsman fietst over snelweg naar vliegveld

ROTTERDAM – Een 28-jarige Engelsman besloot maandagochtend over de A13 met de fiets naar het vliegveld in Rotterdam te gaan.
De politie kreeg rond 6.00 uur maandagochtend een melding van een fietser op de snelweg richting Rotterdam en zag tot haar grote verbazing inderdaad een vers fietsspoor in de sneeuw.
De Engelsman werd op de oprit aan de Doenkade in Rotterdam aangetroffen terwijl hij liep met de fiets aan de hand. De politie wees de man de weg én het fietspad.
(Bron)

Lijkt me helemaal niet zo onverstandig, om over de snelweg te gaan ;p
Arm Herwijnen... Temp -15.7 Gevoelstemp -20.8
TT 751 19:46 uur Utrecht-Amsterdam

Door een defecte trein rijden er tussen Utrecht Centraal en Breukelen geen stoptreinen. Er worden bussen ingezet tussen Utrecht Centraal en Maarssen.
Vertraging stoptreinreizigers: meer dan 60 minuten.
Prognose: * Onbekend.
Herwijnen gevoelstemperatuur -17,7 en poolsneeuw...
Wikipedia: "Poolsneeuw is sneeuw die ontstaat in koude vochtige lucht zonder dat er wolken zijn. In poolstreken komt het voor, maar ook in Nederland, hoewel zeer zelden. Het is in ieder geval gerapporteerd over de winters van 1890 en 1928-1929."
Tijger trekt zich graag terug in de doos die in de gang op een hotspot staat:

Tijger in de hotspotdoos
Gaan we weer... Sneeuw op de conifeer; sneeuw die uitzakt vanaf een Buddleiatak; omzakkende sneeuwlagen op een tak (de tak die over een speciekuip ligt, en die normaal favoriet is bij de katten als drinkplek); ijspegeltjes aan de balkonrand.

Sneeuwconifeer

Uitzakkende sneeuw op de Buddleia

Inzakkende sneeuw op een tak

IJspegeltjes aan de balkonrand
Tijger houdt dus niet zo van sneeuw. Maar ze wil wel haar rondjes lopen, hoog op de poten, en vooral via de vaste routes waar haar broertje al mooie loopgaten heeft gemaakt.
Ze weet dus ongeveer hoe hoog die sneeuw ligt, zeg tot halverwege de flanken. Of beter: ze denkt dat te weten. Want onder de wilg ligt het flink hoger, omdat de grotere vogels die erin landen en eruit wegvliegen, steeds een ladinkje sneeuw naar beneden laten komen.
Effect: je ziet een kat lopen, duidelijk pogend niet te ver weg te zakken want ze loopt op stijve poten. En dan ineens zie je alleen nog een staart en hoor je erg boos gemauw, sneeuw stuift alle kanten op en Tijger lanceert zich uit het sneeuwgat, om zich zeer verontwaardigd uit te schudden en linea recta naar binnen te rennen, dwars door de sneeuw want nu maakt het toch niet meer uit.
En ik verbeeld me dat ze het niet waardeert dat ik slap van het lachen over de vensterbank hang :-)

zondag, december 19, 2010

Maansverduistering moeilijk waar te nemen

GRONINGEN - Komende dinsdag is er opnieuw een maansverduistering waar te nemen. Deze keer valt het natuurverschijnsel samen met het begin van de astronomische winter. De laatste keer was dat op 21 december 1638.
Het is volgens sterrenkundige Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) nog maar de vraag of de maansverduistering in Nederland goed te zien is.
''Helaas zijn we in Nederland op de verkeerde plek om het verschijnsel goed te zien. De zogenoemde totaliteit begint om 08.41 uur. De maan raakt dan de horizon en gaat vervolgens onder. Het is dus zaak dat je vrij uitzicht hebt en niet te veel licht om je heen’’, aldus Jurriens.
In Groningen begint de gedeeltelijke verduistering om 07.33 uur. De maan staat dan laag boven de noordwestelijke horizon. ''Gezien het weer wordt het niet eenvoudig om de verduistering waar te nemen. Desalniettemin is het een mooie uitdaging om het te gaan proberen’’, zegt Jurriens.
De volgende keer dat een maansverduistering samenvalt met het begin van de astronomische winter is 21 december 2094. ‘Gewone’ maansverduisteringen zijn er weer op 15 juni en 10 december 2011. Op 4 januari is een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.
(Bron)
Uitstoot dioxine Thermphos blijft te hoog

HEINKENSZAND - De uitstoot van dioxine bij fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost blijft te hoog. Dat is woensdag bekendgemaakt na metingen die de provincie Zeeland in november deed.
Thermphos raakte in opspraak doordat het bedrijf al jaren te veel dioxine en zware metalen zoals cadmium uitstoot.
Het bedrijf krijgt in januari een vergunning, waarbij het 0,4 nanogram dioxine mag uitstoten. Dat is al vier keer zo veel als de landelijke richtlijn, maar Thermphos stoot sinds het intrekken van de laatste gedoogvergunning in november alleen maar meer dioxine uit dan daarvoor.
Behalve een uitschieter naar 3,01 nanogram werden in de tweede helft van november nog drie keer waarden gemeten van meer dan 1 nanogram.
Op een informatieavond voor bewoners liet commissaris van de Koningin Karla Peijs woensdag weten deze metingen te gebruiken om ''een patroon van metingen te krijgen om vanaf januari sneller te kunnen handhaven''. Dat houdt in dat Thermphos sneller boetes kan krijgen of in het uiterste geval dicht moet.
De fabriek kan op basis van de metingen van november en december geen boetes krijgen of worden gesloten, ook al zijn die tien keer hoger dan de landelijke norm. Sluiten is volgens gedeputeerde Marten Wiersma (Milieu) alleen mogelijk bij ernstige gevaren voor de volksgezondheid.
''Dat is nu niet aan de orde. Maar als het milieu te veel schade lijdt, gaan we over tot sluiten. Dat hebben we in het verleden ook al gedaan, bijvoorbeeld bij een bedrijf als Broomchemie.''
(Bron)
Ja! Ja! Daar zat een winterkoning, zomaar in de struik voor m'n raam! Hoera, er leeft er minstens nog één van het nest hier.
TT 751 Momenteel is Utrecht Centraal niet bereikbaar. Advies: reist u niet voor 14.00 uur naar of via Utrecht Centraal.
Prorail en NS werken hard aan een oplossing en vragen om uw begrip.

GVU.nl: Dienstregeling ivm weersomstandigheden:
Door de slechte weersomstandigheden rijden de bussen op zondag 19 december NIET in de stad Utrecht. De tram rijdt beperkt.
Vinken, matkoppen, huismussen, kepen, kool-, pimpel-, staartmezen, merels, groenlingen, roodborst, heggenmussen. Geen winterkoning te zien, na de vorige winter zag ik ze al niet meer, en nu komt er nog een klap overheen :-(
Ook blijf ik het eigenaardig vinden dat de sijzen honderd meter verderop massaal rondfladderen en hier nooit opduiken - maar die elzen daar hebben nog genoeg te bieden vermoed ik.
Zozo.
Krijg ik een mail dat mijn profile bekeken is!

"Olga J. viewed your Profile
To view her profile, click on the link below:
http://******.sexforfun.ru
Regards,
Administrator Julia"

Tuurlijk.
Dit verklaart waarom foto's maken uit het raam momenteel wat lastig is. Doorgezakte coniferentakken en de vlinderstruik die nu het blad echt laat hangen, in afwachting van warmere tijden.

Uitzicht uit het raam
Heb meelij met de katten, zie hun spoor:

Kattenspoor
Twee vogelfoto's en ja, ik weet dat ze slecht zijn.
Eerst een zoekplaatje Turkse tortel (in het midden, het oog reflecteert een beetje) die volgens mij stug blijft broeden, daarna een geknipte en verscherpte en dus korrelige foto van een vink:

Turkse tortel verstopt

Slechte vinkenfoto
27 centimeter. En wandelen gaat niet, omdat de sneeuw tot ver boven de afgesloten delen van mijn hoge schoenen reikt, en omdat je niet eens kunt zien waar de stoeprand is bijvoorbeeld. En 27 cm is dan net weer te weinig om zacht te vallen als je languit op je snufferd gaat.
Op deze foto kun je mooi zien hoe goed er gestrooid is op de weg (dè weg door deze wijk), en hoe goed je verkeersborden die met de goeie kant naar het westen staan kunt lezen ;-)

Meer sneeuw