zaterdag, januari 08, 2011

Amerikaans Congreslid neergeschoten

TUCSON - Een Amerikaans lid van het Huis van Afgevaardigden, de Democrate Gabrielle Giffords van Arizona, is zaterdag op klaarlichte dag op straat in haar hoofd geschoten in de plaats Tucson, in de staat Arizona.
Twaalf anderen, onder wie een aantal van haar medewerkers, zijn gewond geraakt. Dat meldden Amerikaanse media.
Giffords (40) zou in kritieke toestand naar het ziekenhuis zijn vervoerd.
Het Congreslid Giffords stond op straat voor een winkel te praten met een stel, toen een man op haar afrende en in het wilde weg begon te schieten. Hij is door omstanders overmeesterd en werd later aangehouden.
Een getuige heeft tegenover nieuwszender CNN verklaard vijftien tot twintig schoten te hebben gehoord.
Giffords was in Tucson voor een politieke bijeenkomst met burgers, die zou worden gehouden in een supermarkt.
(Bron)
Vier jaar cel geëist tegen 'Hyvespooier'

ZUTPHEN - Tien meisjes, van wie vijf minderjarig, zou de Apeldoorner Jimmy B. via Hyves en MSN hebben geronseld om voor hem de prostitutie in te gaan. Het Openbaar Ministerie heeft daarvoor dinsdag voor de rechtbank in Zutphen vier jaar gevangenisstraf tegen hem geëist.
De 19-jarige man wordt ervan beschuldigd dat hij de vrouwen met geweld bedreigde, als ze niet deden wat hij zei.
Drie meiden gingen overstag. Zij hadden tegen hun wil meerdere keren seks met B. en anderen. Twee van hen tippelden in Deventer.
De man dwong de vrouwen ook tot het maken van pornografische foto's en video's. Hij verklaarde dinsdag bedreigd te worden door een groep loverboys uit Apeldoorn. B. zou een schuld bij hen hebben, nadat hij twee meisjes 'gered' had uit de klauwen van die groep.
(Bron)
'Mens begon 170.000 jaar geleden met kleding dragen'

AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben aan de hand van het DNA van kledingluizen aangetoond wanneer mensen begonnen met het maken en dragen van kleding.
De eerste kledingluizen splitsten zich ongeveer 170.000 jaar geleden af van hoofdluizen. Het is daarom aannemelijk dat mensen zich rond die tijd voor het eerst met kleding wapenden tegen de kou.
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Florida in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Biology and Evolution.
“We wilden een nieuwe methode ontwikkelen om te bepalen wanneer mensen begonnen met het maken en dragen van kleding”, verklaart hoofdonderzoeker David Reed op Discovery News. “Kledingluizen zijn extreem goed aangepast aan kleding. Daarom weten we bijna zeker dat ze niet bestonden voordat mensen kleding begonnen te dragen."
De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door het DNA van luizen te analyseren en op basis daarvan te bepalen wanneer de eerste kledingluizen ontstonden.
De bevinding suggereert dat de eerste mensen pas lang nadat ze hun lichaamshaar verloren, begonnen met het dragen van kleding. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de voorouders van de mens ongeveer een miljoen jaar geleden het overgrote deel van hun vacht kwijtraakten.
“Het is interessant om te bedenken dat mensen honderdduizenden jaren lang in staat waren om zonder kleding en zonder lichaamshaar te overleven in Afrika”, aldus Reed. “Pas toen ze kleding hadden migreerden ze vanuit Afrika naar andere delen van de wereld.”
(Bron)
Zussen vrij na belofte niertransplantatie

PEARL - Twee Amerikaanse zussen zijn vrijdag na zestien jaar vrijgelaten uit een gevangenis in Pearl in de staat Mississippi, waar zij vastzaten wegens betrokkenheid bij een roofoverval.
Voorwaarde voor de vrijlating was dat de jongste van het stel op korte termijn een nier afstaat aan haar ernstig zieke zuster. Dat meldde nieuwszender CNN.
De vrouwen, Jamie (38) en Gladys (36) Scott, waren veroordeeld tot levenslang en kwamen pas in 2014 in aanmerking voor vervroegde vrijlating.
Jamie heeft echter dagelijks een dialysebehandeling nodig. Dat kost de staat grofweg 200.000 dollar per jaar.
Gladys schreef gouverneur Haley Barbour onlangs een brief waarin zij voorstelde een nier af te staan aan haar zus in ruil voor vervroegde vrijlating.
De gouverneur liet vorige week weten op dat voorstel in te gaan. Daarbij speelde ook mee dat hij de twee vrouwen niet langer ziet als een bedreiging voor de samenleving.
Vrijdagochtend (plaatselijke tijd) mochten de vrouwen de gevangenis verlaten. Zij zijn vertrokken naar Pensacola in de staat Florida, waar hun familie woont.
De advocaat van de zussen zei dat Jamie er slecht aan toe is en snel een transplantatie nodig heeft. Overigens moet nog worden vastgesteld of Gladys een geschikte donor is.
De gezusters Scott werden in 1994 veroordeeld wegens een roofoverval een jaar eerder. Zij hadden twee mannen in een hinderlaag gelokt die vervolgens door anderen werden beroofd en mishandeld. De buit bedroeg 11 dollar.
De zussen, die van Afro-Amerikaanse afkomst zijn, hebben altijd ontkend. Zij zijn in de VS een symbool geworden voor de zware straffen die zwarte Amerikanen soms krijgen voor relatief lichte misdrijven.
Dat hun gevangenisstraf nu ten einde is, betekent niet dat zij er verder het zwijgen toe doen, liet hun advocaat vrijdag weten. De zussen willen dat hun naam wordt gezuiverd.
(Bron)
Bonn kende schuilplaats Eichmann al in 1952

BERLIJN - De West-Duitse geheime dienst wist al in 1952 dat nazibeul Adolf Eichmann zich schuilhield in Argentinië.
Dit blijkt uit tot nu toe geheime documenten waarin de Duitse krant Bild inzage heeft gekregen door bij de rechter een beroep te doen op de wet inzake openbaarheid van bestuur.
Eichmann werd pas in 1960 opgespoord en ontvoerd door de Israëlische geheime dienst. Hij werd in Israël berecht en ter dood veroordeeld voor de sleutelrol die hij speelde bij de organisatie van de moord op 6 miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het proces tegen Eichmann trok internationaal veel aandacht, en er zijn tal van boeken over geschreven, zoals De banaliteit van het kwaad van Hannah Arendt en De zaak 40/61 van Harry Mulisch.
''Het nazimonster had veel eerder kunnen worden gepakt'', aldus Bild zaterdag. Tot nu toe was bekend dat de West-Duitse geheime dienst BND de informatie over de schuilplaats van Eichmann in 1958 gaf aan de CIA. De Amerikaanse geheime dienst deed daar toen niets mee.
De Amerikaanse bezettingsmacht in West-Duitsland nam na de Tweede Wereldoorlog het initiatief tot de opbouw van een West-Duitse geheime dienst. Die werd gerecruteerd uit voormalige medewerkers van FHO, de inlichtingendienst van dictator Adolf Hitler die het Rode Leger van de Sovjet-Unie bespioneerde.
De voormalige FHO'ers werden in Washington nuttig gevonden in de Koude Oorlog tegen het communisme. De nieuwe West-Duitse geheime dienst, eerst Organisation Gehlen en later Bundesnachrichtendienst (BND) geheten, recruteerde tal van voormalige leden van naziorganisaties als NSDAP, SS, SD en Gestapo.
(Bron)
Iran bevestigt arrestatie vrouw met 'spioneergebit'

TEHERAN - Een Iraanse functionaris heeft zaterdag mediaberichten bevestigd dat een buitenlandse vrouw is gearresteerd wegens spionage.
Ahmad Garavand, de plaatsvervangende chef van de grenspolitie, zei tegen het persbureau FARS dat de vrouw was opgepakt in Jolfa in het noorden aan de grens met Azerbeidzjan.
Het zou gaan om de 34-jarige Hall Talayan. Ze is op 5 januari gearresteerd toen ze ''grensmarkten, het politiebureau en de grens filmde''. Ze had ''geavanceerde filmapparatuur bij zich'' en is overgedragen aan de inlichtingendiensten, aldus Garavand.
Ze verklaarde volgens hem in eerste instantie dat ze Amerikaanse was, maar kwam hier later op terug en zei dat ze de Zwitserse nationaliteit had. Later noemde ze nog weer andere nationaliteiten.
Eerder deze week melden Iraanse media de aanhouding van Talayan. Toen meldden zij dat de vrouw een 55-jarige Amerikaanse was en dat er spionageapparatuur in haar tanden was ontdekt.
(Bron)

Jemima Bond?
Opnieuw rellen om voedselprijzen in Algerije

ALGIERS - De voedselrellen vrijdag in Algerije hebben aan zeker twee personen het leven gekost. Ongeveer vierhonderd mensen zijn gewond geraakt, vooral politiefunctionarissen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.
Agenten openden het vuur toen boze jongeren in de provincie Msila, ten oosten van de hoofdstad Algiers, een politiebureau wilden bestormen, aldus minister Dahou Ould Kblia op de nationale radio.
De 18-jarige Azzedine Lebza kwam door politiekogels om het leven. In Bou Smail, een stadje ten westen van Algiers, verloor een 32-jarige man het leven, nadat een traangasgranaat zijn gezicht had geraakt.
In Annaba, 600 kilometer ten westen van Algiers, liepen zeventien personen, onder wie drie agenten, verwondingen op toen betogers stenen gooiden.
Ook de Algerijnse hoofdstad was vrijdag opnieuw het toneel van rellen uit onvrede over de hoge voedselprijzen, de hoge werkloosheid en de woningnood. Honderden jongeren raakten na het vrijdaggebed slaags met de oproerpolitie, die gewapend was met traangas en wapenstokken. De politie heeft een niet bekendgemaakt aantal arrestaties verricht.
Voetbalwedstrijden waren opgeschort om meer rellen te voorkomen. Verscheidene overheidsgebouwen zijn belaagd en zijn beschadigd geraakt, aldus het Algerijnse staatspersbureau APS.
''We hebben geen werk of toekomst. En nu kunnen we niet eens meer eten'', zei een 18-jarige betoger in de hoofdstad. ''We moeten wel geweld gebruiken want dat is de enige taal die 'zij' kennen.''
In verschillende plaatsen in het Noord-Afrikaanse land is het al dagenlang onrustig door protesten. Basisvoedsel zoals suiker, meel en olie is in enkele maanden tijd dubbel zo duur geworden.
Ongeveer 75 procent van de 36 miljoen Algerijnen is jonger dan dertig jaar en volgens het Internationaal Monetair Fonds is 20 procent van de jeugd werkloos.
Veel burgers zijn gefrustreerd omdat ze niets merken van de olierijkdom van het land. Ook komt de regering haar beloften niet na zoals de bouw van honderdduizenden nieuwe woningen.
Volgens Algerijnse experts is het niet waarschijnlijk dat de ‘spontane protesten’ lang zullen aanhouden, omdat er geen sociale of oppositiebewegingen achter zitten.
(Bron)
Jongen van 14 opgepakt voor gewapende overval

ROOSENDAAL - De politie heeft vrijdagavond een 14-jarige jongen uit Roosendaal (Noord-Brabant) opgepakt wegens een gewapende overval op een horecagelegenheid. Dat maakte de politie zaterdag bekend.
De jongen zou het bedrijf zijn binnen gelopen en het personeel hebben bedreigd met een vuurwapen of een voorwerp dat daarop lijkt.
Hij vluchtte met een onbekend geldbedrag. Een wijkagent kon de jongen op basis van het signalement dat het personeel had gegeven 3,5 uur na de overval thuis aanhouden. Hij bekende direct.
(Bron)
Inspectie onderzoekt weer hogeschool

AMSTERDAM - Opnieuw neemt de Onderwijsinspectie een hogeschool onder de loep. Na de Hogeschool InHolland in Haarlem wordt ook de Stenden hogeschool in Leeuwarden doorgelicht.
Stenden startte met publiek geld filialen in Bangkok, Qatar, op Bali en in Zuid-Afrika, schrijft de Volkskrant zaterdag.
De inspectie en de school bevestigen in de krant dat er een onderzoek loopt naar de uitgaven aan de exotische filialen.
Bronnen rond de school reppen daarnaast over het declaratiegedrag van de schoolleiding. Ook zouden zakenpartners zijn gepaaid met eredoctoraten en zouden stagiairs uit Indonesië zijn gebruikt als goedkope arbeidskrachten in Chinese restaurants.
De school met vijf vestigingen in het noorden van het land liet het niet bij de genoemde buitenlandse filialen. Er zouden de afgelopen jaren ook gesprekken zijn geweest over samenwerkingen in Spanje, Rusland, Dubai, China, Berlijn, Libanon, op de Antillen en op Mauritius.
De school noemt zichzelf Stenden University en verzorgt onder meer een hogere hotelschool en toeristische opleidingen. Er studeren in totaal zo'n tienduizend mensen. Een deel van hen zit bij een van de buitenlandse filialen.
Bij de Hogeschool InHolland begon de Onderwijsinspectie een onderzoek na berichten over de makkelijk verstrekte diploma's. Ook worden de uitgaven en het management onderzocht.
(Bron)
Apple-topman verdient nog altijd 1 dollar

NEW YORK - Het salaris van Steve Jobs, topman van de Amerikaanse computerfabrikant Apple, bedroeg in 2010 wederom 1 dollar.
De oprichter van het succesvolle technologieconcern heeft sinds zijn terugkeer in de Appledirectie in 1997 geen loonsverhoging gehad. Dat maakte Apple vrijdag bekend.
Toch behoeft Jobs geen medelijden. Met een geschat vermogen van 5,5 miljard dollar (4,24 miljard euro) behoort de Amerikaan volgens het tijdschrift Forbes tot de allerrijksten.
Alleen al het aandelenpakket dat Jobs van Apple bezit, zou rond de 1,8 miljard dollar waard zijn. Door de successen van Appleproducten als de iPhone en de iPad stijgen de aandelen alleen maar in waarde.
(Bron)
Steeds meer nieren te koop op internet

AMSTERDAM - Het aantal mensen dat een nier te koop aanbiedt op internet groeit.
De afgelopen maanden gooiden zeker 24 Nederlanders hun nier in de verkoop terwijl dat in de voorgaande jaren slechts sporadisch gebeurde, schrijft het AD zaterdag.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nierstichting zijn geschokt.
Het aanbieden van een nier is verboden. Verkopers riskeren een jaar gevangenisstraf. "Het is crisis", zegt hoogleraar orgaantransplantatie en -donatie Andries Hoitsma van het UMC St. Radboud in Nijmegen. "Op deze manier denken ze hun problemen snel op te lossen."
Hoitsma pleit voor een vergoeding van de overheid voor nierdonoren. Voor een nier wordt op internet tot 80 duizend euro neergeteld. "Laat de overheid mensen 50 duizend euro betalen voor nieren. Dat is nog altijd minder dan een jaar dialyseren kost: 75 duizend euro."
De Nierstichting is tegen een vergoeding voor nierdonatie. "Geld kan mensen afschrikken. Volgens ons behaal je meer winst door grotere aandacht voor levend doneren. Of door te kiezen voor een systeem waarbij iedereen donor is."
(Bron)

Waar bied je die te koop aan dan? Op Marktplaats? En hoe gaat dat dan want stel dat ik een nier zou aanbieden, dan heeft niet iedereen daar wat aan, dus wie koopt die dan? Iemand die zelf aan het matchen gaat? Raadselachtig.
Opwarming aarde jaagt Inuït naar supermarkt

GUELPH - De opwarming van de aarde zorgt voor veel veranderingen bij de Inuït in Canada.
Door het smelten van de ijsvlakten kunnen ze minder jagen en moeten ze voedsel inkopen in de winkel. Hierdoor hebben de Eskimo's steeds vaker last van overgewicht en slechte tanden, aldus onderzoeker Barry Smit van de Canadese Universiteit van Guelph vrijdag tegen nieuwszender CNN.
Doordat de aarde steeds warmer wordt - wereldwijd is de temperatuur sinds de industrialisatie met 1,2 graden Celsius gestegen, maar op de Noordpool wel met 2 tot 3 graden - trekken veel dieren weg uit het leefgebied van de Inuït.
Zeehonden, walrussen, walvissen en ijsberen maken daardoor steeds minder vaak deel uit van het traditionele en gezonde menu van de Inuït, dat bijna exclusief bestaat uit rauw vlees.
''Vanwege de nieuwe problemen met de jacht, passen de mensen hun dieet aan op wat er in de winkel ligt'', aldus Smit, die al vijf jaar onderzoek naar de Inuït leidt. De Inuït moeten vaak ver reizen naar een winkel en komen daarom meestal met lang houdbare spullen thuis. ''Vooral jongeren eten steeds vaker ernstig bewerkt junkfood.''
De klimaatverandering zorgt niet alleen voor problemen met voedsel. Ook kunnen de Inuït niet meer vertrouwen op hun kennis van het ijs. ''De traditionele wegen zijn niet zo veilig meer als ze voorheen waren'', stelt Smit. Ook ouderen die veelal gewaardeerd werden om hun kennis over de koude weersomstandigheden, verliezen respect nu hun ervaring door de veranderende omstandigheden niets meer waard is.
Wereldwijd leven naar schatting 4 miljoen mensen in Arctische gebied, onder meer in Canada, Alaska, Groenland, Noorwegen en Rusland. Volgens onderzoekers zal de Arctische Oceaan vanaf 2040 ongeveer ijsvrij zijn in de zomer. Daardoor zullen de noordelijke volken een ''gigantische transformatie'' ondergaan, aldus Smit.
In de toekomst zal mogelijk werkgelegenheid komen in het gebied, doordat schepen in de zomer over de Noordpool kunnen varen. Ook kan naar olie geboord gaan worden als het ijs smelt en kan de pool zich ontwikkelen als toeristische trekpleister. Smit: ''Als we naar de komende decennia kijken zal de verandering enorm zijn. Er zijn dan geen Arctische omstandigheden meer en mensen zullen hun manier van leven compleet moeten aanpassen.''
(Bron)
Dat hele verhaal van 'we geven de lijst met opgeslagen stoffen niet vrij in het kader van het onderzoek' slaat nergens op. Want dan geef je de lijst vrij aan pakweg het Erasmusziekenhuis, zodat mensen met klachten zich daar kunnen melden en er gericht onderzoek kan worden gedaan - dus vrijgeven zou juist ook moeten in het kader van het onderzoek.
Als er echt iets aan de hand is met de mensen die klachten hebben, moet je kunnen uitzoeken wat de oorzaak is. Als er niets aan de hand is, kun je dat op deze manier ook sneller bevestigen.
Dus ik snap die redenatie 'we houden het geheim' echt niet, het lijkt op een soort bangelijk kleutergedrag.
Valse naam nekt Amerikaan alsnog

AMSTERDAM - Een Amerikaan die door de autoriteiten werd gezocht is ingerekend nadat hij agenten bij een verkeerscontrole een verkeerde naam had opgegeven. Wat hij niet wist, was dat de persoon van wie hij de naam opgaf ook werd gezocht.
Het voorval vond maandag plaats.
De man, Jonothan Ray Gonsalez, vertelde de politie dat hij Timothy Michael Koop heette. Een agent zocht de naam op en kwam erachter dat deze persoon werd gezocht. Gonsalez werd daarop gearresteerd.
Bij het fouilleren van Gonsalez werd een halve gram methamfetamine aangetroffen in zijn jaszak.
(Bron)

vrijdag, januari 07, 2011

De pensioensite werkt. Zo te zien kloppen de gegevens ook nog.
Na mijn 65e (oh ja?) heb ik aan AOW en pensioen 803 euro per maand. Bruto.
Eneco stapt over op groene stroom

AMSTERDAM - Alle klanten van Eneco krijgen voortaan groene stroom. Eneco is de eerste van de grotere energieleveranciers in Nederland die deze stap maakt. Het betekent echter niet dat alle stroom van Eneco uit een duurzame bron komt, tekent Greenpeace aan.
Eneco maakte de stap dinsdag bekend, maar het bedrijf heeft nog wel gascentrales in Nederland. "Dat is wel een stuk beter dan de kolencentrales die Essent en Nuon hebben", zegt campagneleider energie bij Greenpeace Florian van Olden.
Een gascentrale stoot volgens hem half zoveel CO2 uit. "Maar groen is het niet. Helaas kunnen we nog niet zonder."
De energie van gascentrales kan toch als groen worden aangemerkt door groencertificaten te regelen. Die kunnen worden verkregen door bijvoorbeeld windmolens te bouwen, maar ook door ze in te kopen bij waterkrachtcentrales in Noorwegen.
"Die stoten inderdaad geen CO2 uit, maar ze zijn twintig tot dertig jaar geleden gebouwd. Simpelweg omdat dit voor Noorwegen de goedkoopste manier is om aan elektriciteit te komen", zegt Van Olden. "Van duurzame innovatie is dan dus geen sprake."
Een woordvoerder van Eneco zegt dat een deel van de groencertificaten inderdaad bij Noorwegen is ingekocht. Hij wijst er echter op dat die certificaten maar een keer kunnen worden aangeschaft en niet doorverkocht.
Na Essent en Nuon is Eneco de grootste energieleverancier in Nederland. Eneco is niet de eerste die overstapt op groene stroom, benadrukt Van Olden.
"Het veel kleinere Nederlandse Windunie levert bijvoorbeeld al langer echt groene stroom met windmolens als energiebron. Maar van de grotere leveranciers is Eneco veruit het beste bezig."
(Bron)
Lichttherapie ook succesvol bij depressie

AMSTERDAM - Lichttherapie werkt ook bij niet-seizoensgebonden depressies. Dat blijkt uit onderzoek van psychiater en onderzoeker Ritsaert Lieverse.
De positieve effecten van lichttherapie bij de bestrijding van winterdepressie zijn al langer bekend. Nu blijkt dat lichttherapie ook bij niet-seizoensgebonden depressies succesvol kan worden ingezet. Ook werken de positieve effecten na beëindiging van de behandeling door.
Voor het onderzoek werd een groep van 89 ouderen met een depressie verdeeld in twee groepen. Alle deelnemers waren boven de 60 jaar. De verwachting was dat bij ouderen met een depressie de biologische klok extra vatbaar is voor de gunstige effecten.
De eerste groep van 42 deelnemers kreeg thuis een helder blauw licht geïnstalleerd. De controlegroep van 47 personen kreeg als placebo thuis een gedimd rood licht. Beide groepen werd gevraagd gedurende drie weken iedere ochtend een uur gebruik te maken van het licht.
"De resultaten zijn duidelijk: 58 procent van de deelnemers met een blauw licht nam verlichting van depressieve klachten waar. Bij de deelnemers met het placebo gold dit slechts voor een derde", aldus Lieverse.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Archives of General Psychiatry.
(Bron)
Varkens in Taiwan moeten naar de wc

TAIPEI - Na een succesvolle test op een boerderij in het zuiden van Taiwan moeten voortaan alle varkens in het land naar het toilet.
Volgens het milieubureau van de overheid scheelt het veel vervuiling als de dieren niet te pas en te onpas hun behoeften doen, maar daar één plek voor kiezen.
Op de testboerderij werd een toiletruimte ingericht, die werd ingesmeerd met de uitwerpselen van varkens. Dat trok de dieren aan, zodat ze op de juiste locatie poepten en plasten. De hoeveelheid afvalwater van het bedrijf daalde door de maatregel met 80 procent.
Daarnaast hielp het 'toilet' het aantal ziektes onder de varkens te verminderen en werden de dieren vruchtbaarder. Ook was de boerderij schoner en stonk het er minder.
Taiwan heeft ongeveer zes miljoen varkens. De meeste klachten over watervervuiling worden veroorzaakt door de veehouderij.
(Bron)
Criminelen betalen 9 euro voor e-mailadres

DEN HAAG - Internetcriminelen hebben veel geld over voor persoonlijke informatie zoals creditcardgegevens en toegang tot e-mailaccounts. Een e-mailadres zou al gauw 9 euro waard zijn.
Informatie over een bankrekening is zelfs 7,50 tot 95 euro waard en creditcardgegevens rond de 23 euro. Dat meldt de Europese politieorganisatie Europol donderdag.
De totale omvang van deze illegale ondergrondse economie is volgens Europol momenteel niet te meten. Wel is volgens antivirusbouwer McAfee duidelijk dat bedrijven wereldwijd jaarlijks voor ongeveer 750 miljard dollar schade lijden door internetcriminaliteit.
Europol heeft een rapport gemaakt over de verschillende aspecten van cybercriminaliteit en de omvang ervan, dat vrijdag wordt gepubliceerd.
In deze iOCTA (Internet Facilitated Organised Crime Threat Assessment) komt Europol met onder meer aanbevelingen voor samenwerking door Europese politie- en justitiediensten. Zo zouden kennis en informatie die over cybercriminaliteit worden verzameld, centraal moeten worden gecoördineerd.
Criminelen gebruiken gestolen persoonlijke en financiële informatie bijvoorbeeld om toegang tot bankrekeningen te krijgen.
Ze hebben interesse in namen, adressen, sofinummers en geboortedata omdat ze daarmee onder meer databases kunnen hacken, vertelt Europol. Daartoe is een hele infrastructuur van programmeurs, hackers, webhosts en geleaste netwerken van duizenden computers opgezet.
Kenmerkend voor de illegale digitale economie is dat er geen duidelijke leiders zijn, zegt Europol. De leden van criminele organisaties op internet kennen elkaar meestal alleen online en communiceren met elkaar via fora.
Deze fora zijn dan ook van essentieel belang voor cybercriminelen, bijvoorbeeld om nieuwe leden te rekruteren en samen te werken aan projecten. Dit zijn ook de plaatsen waar internetcriminelen-in-de-dop het vak leren door middel van online colleges.
De cybercriminelen rekruteren nieuwelingen met behulp van websites van uitzendbureaus en via sociale netwerksites. De typische internetcrimineel heeft een wat ander profiel dan leden van 'doorsnee' criminele organisaties en is volgens Europol jonger dan 25, vakkundig en hoogopgeleid.
(Bron)
Bijna 78 keer te veel dioxine in veevoervet

KIEL - Vetten die het Duitse bedrijf Harles und Jentzsch voor de veevoederindustrie produceerde, hebben de toegestane dioxinewaarde in extreme mate overschreden. De overschrijding liep op tot bijna 78 keer zo veel als de maximale geoorloofde hoeveelheid.
Dat heeft het ministerie van Landbouw in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein vrijdag bekendgemaakt.
Het ministerie heeft monsters onderzocht op dioxine. In negen van de tien gevallen was het vet vergiftigd.
Vrijdag werd ook bekend dat het dioxineschandaal zich al veel langer voortsleept dan gedacht. In maart 2010 zou Harles und Jentzsch al hebben geweten dat de dioxinewaardes dubbel zo hoog waren als toegestaan.
Het bedrijf verzuimde echter de autoriteiten op de hoogte te stellen. Ilse Aigner, de federale minister van Landbouw, reageerde geschokt. Als deze verdenking klopt, is dat ''uiterst crimineel en volstrekt onverantwoordelijk'', aldus Aigner.
Harles und Jentzsch bracht de dioxinekwestie pas eind december naar buiten. Volgens de Duitse regering is het kankerverwekkende gif in maximaal 150.000 ton pluimvee- en varkensvoer terechtgekomen.
Inmiddels zijn meer dan 4700 boerderijen in Duitsland, voornamelijk varkenshouderijen, uit voorzorg op slot gedaan.
Dioxine is giftig en kan door consumptie van bijvoorbeeld besmette eieren of besmet vlees leiden tot ziekten als kanker.
Hoe de dioxine in het veevoervet terechtkwam, is nog onduidelijk. Mogelijk was het vet dat Harles und Jentzsch van biodieselproducent Petrotec kocht giftig. Dit laatste bedrijf verwerkt onder meer oud frituurvet uit snackbars.
De komende weken wordt onderzocht of Petrotec gebruikte vetten heeft gekocht die een te hoog dioxinegehalte hadden.
(Bron)

Ook slim dat het bedrijf eerst dacht weg te komen met sukkelig doen: melden dat ze niet goed controleerden. Totdat bleek dat ze zich keurig aan de voorgeschreven controles hielden, alleen lapten ze de resultaten aan hun laars.
Ik vraag me trouwens af wat er nu met die boeren gebeurt: worden die gecompenseerd?
Voedselprijzen naar recordhoogte

ROME - De voedselprijzen in de wereld zijn in december tot een recordhoogte gestegen. Vooral graan, suiker en olie zijn duurder geworden.
Dat heeft de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) woensdag bekendgemaakt.
De voedselprijzen bereikten daarmee het hoogste niveau sinds 2008. De FAO Food Price Index, die is gebaseerd op de gemiddelde prijzen van graan, vlees, suiker en oliezaden, kwam in december uit op 214,7 punten. In november stond de index nog op 206 punten.
Volgens de FAO kunnen de prijzen van maïs, tarwe en andere granen nog verder stijgen gezien de huidige weersomstandigheden. ''We zijn bezorgd vanwege de onvoorspelbare situatie'', zei FAO-econoom Abdolreza Abbassian.
''De voedselprijzen kunnen bijvoorbeeld nog veel verder stijgen als de droogte in Argentinië aanhoudt.''
Verder waarschuwde Abbassian dat de winterse omstandigheden op het noordelijk halfrond een bedreiging kunnen vormen voor tarwegewassen. De FAO-econoom denkt niet dat de hoge voedselprijzen zullen leiden tot massale rellen in arme landen zoals in 2008 het geval was.
(Bron)
Meeste storingen bij Telfort

AMSTERDAM – Provider Telfort scoort zowel op het gebied van telefonie- als internetstoringen over heel 2010 het slechtst. XS4all had de minste storingen wat betreft internet. Bij telefonie was KPN de beste.
Dat blijkt uit een analyse van ruim 16.500 storingsmeldingen door de Consumentenbond.
83 procent van de klanten van Telfort hebben in 2010 last gehad van een internetstoring. Bij telefonie was dit 85 procent. 40 procent (internet) en 42 procent (telefonie) van de mensen hadden zelfs te maken met drie of meer storingen in het afgelopen jaar.
Een woordvoerder van de provider laat weten zich te kunnen herkennen in de cijfers: “We werken met man en macht aan oplossingen en zien de cijfers verbeteren, maar we zijn nog niet klaar.”
KPN deed het op het gebied van telefonie het beste; 33 procent van de klanten had daar te maken met een storing in 2010. XS4all mag zich de beste noemen wat betreft het aantal internetstoringen. 43 procent van de klanten van die provider ondervonden hinder van één of meer storingen.
Opvallend is dat Online het relatief goed doet bij zowel internet (54 procent) en telefonie (51 procent), maar tegelijkertijd veel last heeft van hardnekkige storingen op het gebied van internet.
28 procent de klanten had in 2010 last van drie of meer langdurige storingen. Daarmee presteert Online alleen beter dan Telfort.
Wat betreft het percentage klanten dat last heeft gehad van een internetstoring in 2010 staat Telfort dus onderaan met 83 procent. Ziggo (62 procent), UPC (59 procent) en Tele2 (58 procent) volgen op gepaste afstand.
Alice, 52 procent van de klanten had daar last van een storing, KPN (51 procent) en Online (51 procent) scoren een stuk beter. XS4all presteert met 43 procent zoals gezegd het beste. Bij de internetstoringen ging het in 80 procent van de gevallen, gemeten onder alle providers, om het wegvallen van de verbinding. In 33 procent van de gevallen was de snelheid te laag.
Als gekeken wordt naar telefoniestoringen scoren Ziggo en Online (54 procent) na Telfort het slechtst. XS4all en Alice volgen met 53 procent, net voor UPC waar 50 procent van de klanten last had van een internetstoring. Tele2 (42 procent) en KPN (33 procent) doen het stukken beter.
(Bron)
Boze automobilist gooit eigen ruiten in

GRONINGEN - Een 50-jarige man uit Groningen heeft woensdagmiddag de ruiten van zijn eigen auto ingeslagen.
De automobilist werd door de politie aan de kant gezet omdat zijn met folie beplakte zijruiten te donker waren.
Toen hem werd gevraagd de folie ter plekke ter verwijderen, pakte hij een straatklinker en sloeg hij beide ramen in. Hij deed dit om voldoende licht te creëren, zo meldt de politie in Groningen.
De politie kon niet anders dan constateren dat de automobilist nu wel voldoende zicht had, waarop de man zijn weg mocht vervolgen. Wel kreeg hij twee bekeuringen mee; eentje voor de folie en een voor het niet dragen van een gordel.
(Bron)
'Katten doen soms alsof ze ziek zijn'

AMSTERDAM - Katten die ziekteverschijnselen vertonen, zijn lang niet altijd echt ziek. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
Een kat die weigert te eten of zijn kattenbak niet meer gebruikt, heeft niet per definitie problemen met zijn gezondheid. Ook gezonde katten vertonen namelijk vaak ziekteverschijnselen als hun omgeving verandert en ze bijvoorbeeld te maken krijgen met een nieuwe verzorger.
Dat melden wetenschappers van de Universiteit van Ohio in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the American Veterinary Medical Association.
“Als katten zich buiten hun kattenbak ontlasten, of niet eten, moet een dierenarts ook rekening houden met omgevingsveranderingen bij het stellen van de diagnose”, verklaart hoofdonderzoeker Tony Buffington op nieuwssite Sciencedaily. “Een gezonde kat kan de stress voelen van een verstoorde omgeving en daardoor ziek gedrag gaan vertonen.
De huisdieren kunnen soms zelfs overgeven als reactie op veranderingen in hun dagelijkse routine. “We denken dat de stress soms op hun maag slaat, wat weer leidt tot overgeven”, aldus Buffington.
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door het gedrag van gezonde katten te vergelijken met enkele soortgenoten die leden aan het blaaspijnsyndroom, een chronische ziekte. De dieren werden blootgesteld aan verschillende omgevingsveranderingen om te onderzoeken in welke mate zo’n verandering hun gedrag beïnvloedde.
Zo kregen de katten te maken met een nieuwe verzorger, of ze ontvingen hun eten op andere tijden dan ze gewend waren.
Uit het onderzoek bleek dat zieke katten veel baat hadden bij regelmaat. Hoe voorspelbaarder hun dagindeling, hoe minder symptomen ze vertoonden.
Veranderingen in de omgeving leidden juist wel tot ziektesymptomen, en gek genoeg niet alleen bij de zieke dieren. Ook de gezonde katten vertoonden tijdens het onderzoek ziek gedrag als hun ritme werd verstoord.
“Maar als hun omgeving weer in orde komt, verdwijnt het zieke gedrag van gezonde katten meestal meteen weer” aldus Buffington.
(Bron)

Ik vind het geen 'doen alsof' als die beesten gestresst zijn.

donderdag, januari 06, 2011

Crisis.nl offline dankzij menselijke fout

AMSTERDAM – De website Crisis.nl lag er tijdens de brand in Moerdijk woensdag niet uit door overbelasting maar door een configuratiefout.
Dat meldt Martin Maas, security manager bij ASP4All, de hoster van Crisis.nl, aan Webwereld.
De website was langdurig offline terwijl vanwege de brand in Moerdijk veel mensen informatie via de website probeerden te verkrijgen. Bijvoorbeeld over eventueel schadelijke stoffen.
Door een menselijke fout werd de website doorverwezen naar het verkeerde adres. Hierdoor was niet alleen de website offline, maar ook het systeem achter Crisis.nl. Daardoor kon de fout niet snel worden aangepast.
(Bron)
Uitgever schrapt 'n-woord' uit Huckleberry Finn

AMSTERDAM – In een nieuwe uitgave van de Amerikaanse klassieker The Adventures of Huckleberry Finn van Mark Twain, is het omstreden woord 'nigger' geschrapt en vervangen door 'slaaf'.
“Het benoemen van een ras is een essentieel onderdeel van het boek, maar in de 21ste eeuw kiezen we daar andere bewoordingen voor", stelt professor Engelse taal Alan Gribben tegenover Publishers Weekly.
Uitgeverij New South was het met hem eens en schrapte “pijnlijke bewoordingen”, waaronder het ‘n-woord’, uit de nieuwe versie van het boek, die in februari in Amerika verschijnt.
De lotgevallen van Huckleberry Finn, zoals de Nederlandse vertaling van het werk uit 1884 luidt, staat bekend om zijn kleurrijke beschrijvingen van personages en plekken langs de Missisippi. Het was destijds het eerste boek dat in dialecten werd geschreven.
Het wereldberoemde werk van Mark Twain speelt vlak na de Amerikaanse burgeroorlog waarin tussen 1861 en 1865 de noordelijke en zuidelijke staten een bloedige strijd uitvochten en waarna het racisme tegen mensen met een zwarte huidskleur toenam.
Twain ageerde tegen het algemeen aanvaarde idee dat zwarten geen ‘echte mensen’ zijn. In Huckleberry Finn is ‘nigger’ Jim een vriendelijke en liefdevolle man.
Gribben heeft naar eigen zeggen op de faculteit waaraan hij Engels geeft altijd het woord ‘nigger’, dat in de loop der jaren een steeds negatievere gevoelswaarde kreeg en wordt gezien als een scheldwoord voor zwarte mensen, vervangen door ‘slaaf’.
“Leraren willen Huckleberry Finn graag behandelen. Maar de originele tekst is in een moderne klas niet meer acceptabel”, aldus Gribben. De professor zegt zich geen illusies te maken over de kritiek die er zal komen op de aangepaste versie. “Ik hoop dat men deze keuze kan waarderen, maar ik verwacht dat de tekstpuristen ervan zullen gruwelen.”
In dagblad USA Today, dat weigert het n-woord voluit de publiceren, spreekt een jurist en blogger van een “belediging van het originele werk”.
Ook op microblog Twitter regent het kritiek op de “politieke correctheid” van de hertaling. ‘Huckleberry Finn’ staat woensdag in de top-10 van de wereldwijd meest besproken onderwerpen op Twitter.
(Bron)
Arrestaties voor examenfraude met horlogecamera

AMSTERDAM - De politie heeft woensdag twee mannen, onder wie een rijschoolhouder, aangehouden nadat zij een man probeerden te helpen tijdens het theorie-examen voor zijn rijbewijs. Ook de kandidaat werd gearresteerd, meldt de politie.
De drie mannen liepen tegen de lamp nadat een oplettende medewerker van het CBR de politie had getipt.
De 43-jarige kandidaat uit Den Bosch kreeg vermoedelijk hulp via zijn mobiele telefoon en gebruikte daarvoor een speciaal geprepareerd horloge met cameraatje.
De politie trof de rijschoolhouder, een 41-jarige man uit Rijswijk, en een 44-jarige man uit Den Haag aan in een auto op de parkeerplaats voor het examencentrum. Zij waren in het bezit van verschillende mobiele telefoons. De drie verdachten zitten nog vast.
De politie onderzoekt of er eerder op deze wijze is gefraudeerd.
(Bron)
Belastingdienst langs bij prostituees

AMSTERDAM – Medewerkers van de Belastingdienst gaan het komend jaar langs bij zelfstandig werkende prostituees in Amsterdam.
Zij moeten in beeld brengen welke vrouwen er actief zijn in de branche. De medewerkers wijzen de vrouwen er ook op dat ze belasting moeten betalen en geven voorlichting over de regels. Later wordt gecontroleerd of ze zich aan die regels houden.
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigde donderdag een bericht hierover in Het Parool. De Belastingdienst is al langer bezig om ervoor te zorgen dat in de prostitutiebranche vaker belasting wordt betaald.
De afgelopen tijd kregen bordelen in het hele land al bezoek van de fiscus. Later volgen ook zelfstandige prostituees buiten Amsterdam.
(Bron)

Ik voorzie veel flauwe grappen.
Vliegveld Israël blokkeert politieke websites

TEL AVIV - Het draadloze internet op het internationale vliegveld Ben Goerion bij de Israëlische stad Tel Aviv geeft geen toegang tot een reeks linkse en rechtse politieke websites.
De Israëlische luchthavenautoriteiten kondigden donderdag een onderzoek aan naar de blokkade.
Websites die door linkse anti-oorlogsbewegingen als Peace Now en Breaking the Silence worden gerund zijn niet bereikbaar. Voor websites van enkele rechtse organisaties geldt hetzelfde. Websites van politieke partijen zijn wel bereikbaar.
De luchthavenautoriteiten zeggen niet van de blokkade op de hoogte te zijn geweest. Volgens een woordvoerder heeft de internetprovider van het vliegveld, 012, waarschijnlijk filters geplaatst die de toegang tot de websites onmogelijk maken.
(Bron)
Ik ben dat helemaal niet meer gewend joh, de hele dag dat geluid van de regen.
Eerste resultaten Moerdijk niet verontrustend

ROTTERDAM - Uit de eerste voorlopige resultaten van luchtmetingen naar aanleiding van de grote brand in Moerdijk, is gebleken dat er geen verontrustende concentraties giftige stoffen (benzeen, tolueen, ethylbenzeen en koolwaterstoffen) in de lucht zijn verspreid.
Dat meldde de website crisis.nl na metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de milieuongevallendienst.
Ook is er op dit moment geen aanwijzing dat er in het getroffen gebied dioxines zijn gevormd of verspreid.
De website benadrukt dat het om voorlopige resultaten gaat. In afwachting van definitieve meetgegevens wordt aan alle inwoners van de zuidpunt van het Eiland van Dordrecht en het oostelijk deel van de Hoeksche Waard uit voorzorg geadviseerd voorlopig niet onnodig naar buiten te gaan.
Mensen kunnen wel gewoon naar school of naar het werk.
Het advies is om voorlopig geen intensief contact met de grond te hebben, niet in de speeltuin te spelen, geen producten uit de moestuin te eten, het vee niet te laten grazen en de rampenzender RTV Rijnmond te volgen.
Ook wordt de inwoners geadviseerd huisdieren niet langdurig buiten te laten.
De autoriteiten gaan ervan uit dat roetdeeltjes door de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk tientallen kilometers zijn verspreid in het gebied tussen Moerdijk en Gouda.
(Bron)

Wij wachten op de volgende resultaten.
Boetes voor verkoop hormoonafslankmiddel

DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat strenge boetes uitdelen aan bedrijven, artsen, apothekers en schoonheidsklinieken die afslankmiddelen verkopen, gemaakt met het zwangerschapshormoon HCG.
De boetes kunnen oplopen tot anderhalve ton per eerste overtreding. De IGZ heeft dat donderdag bekendgemaakt.
Sommige zwangere vrouwen staan via hun urine hormonen af voor de productie van een medicijn dat andere vrouwen kunnen gebruiken bij vruchtbaarheidsbehandelingen.
Deze geneesmiddelen worden echter ook gebruikt door de schoonheidsklinieken om klanten gewicht te laten verliezen. De middelen worden ook via websites verhandeld, bijvoorbeeld onder de naam Pregnyl.
Volgens de inspectie staat niet vast dat de middelen werken als afslankmedicijn. Bovendien is het wettelijk verboden om medicijnen voor iets anders te gebruiken dan waarvoor ze zijn geregistreerd. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn.
Inspecteurs van de IGZ zullen de klinieken bezoeken voor controle. Een woordvoerder erkent dat de inspectie lang niet alle afslankklinieken kent. ''We roepen mensen dan ook op om melding te maken van plaatsen waar de middelen worden verkocht. Dat kan ook via websites zijn.''
De IGZ waarschuwt al langer voor het gebruik van hormoonmedicijnen om af te vallen.
(Bron)

De meeste "diëten" die hiervan gebruikmaken, gaan ook uit van een maximale calorie-inname van 500 Kcal per dag. Dat is sowieso krankzinnig, en ja, je valt er wel van af - maar dat doe je zonder die spuiten ook. En je komt nog veel sneller weer aan als je weer normaal gaat eten.

woensdag, januari 05, 2011

RIP Gerry Rafferty.

"Onze filosofie is hier dat voorkomen beter is dan bestrijden. Zo is er een stringent vergunningensysteem voor het verrichten van werkzaamheden door derden, open vuur en betreden van besloten ruimten. Chemie-Pack beschikt daarnaast over een automatisch werkend branddetectie- en schuimblussysteem. Ook zorgen een bedrijfsnoodplan en een hulpverleningsploeg voor het snel en adequaat ingrijpen en beheersen van een eventuele calamiteit."
Op de site van Chemiepack.

dinsdag, januari 04, 2011

Mensen wisten eerder de weg op zee

ATHENE - Mensen wisten veel eerder dan werd aangenomen de weg op open zee te vinden. Dit stellen Amerikaanse en Griekse wetenschappers op Kreta naar aanleiding van vondsten.
Dat heeft het Griekse ministerie van cultuur maandag laten weten.
De archeologen op het eiland hebben gereedschappen aangetroffen die minstens 130.000 jaar oud zijn. Kreta was toen al een eiland.
''Deze vondsten tonen aan dat er op de Middellandse Zee tienduizenden jaren eerder gevaren werd dan tot dusverre aangenomen. Het wijzigt voorts de berekeningen over hoe vroeg de mens kennis vergaarde en benutte'', aldus een communiqué van het ministerie.
Tot dusverre werd op basis van archeologisch bewijs aangenomen dat Kreta mogelijk vanaf circa zevenduizend jaar geleden bewoond is geweest. De archeologen waren op zoek naar aanwijzingen dat er op Kreta ook eerder, in de steentijd, nederzettingen waren.
(Bron)

maandag, januari 03, 2011

Reuzevos van 12 kilo gevangen

AMSTERDAM - De waarschijnlijk grootste vos die ooit in Groot-Brittannië werd gevangen, is gedood omdat hij waarschijnlijk een huisdier heeft opgegeten.
De vos was met een lengte van 1,2 meter ruim twee keer zo groot als voor een vos gebruikelijk is. De het reusachtige dier woog maar liefst 12 kilo. Dat meldt de Britste krant The Sun.
Dat roept de vraag op of de dieren groter worden doordat ze makkelijker toegang hebben tot weggegooid voedsel bij huizen in voorsteden.
De reuzevos is samen met een vos van normale grote gevangen door dierenarts Keith Talbot. Hij had vallen geplaatst bij het huis van zijn ouders in Maidstone, nadat hun kat was opgegeten door een vos.
De reuzevos zat in de val samen met een normale zes kilo wegende vos. Ze zijn op humane wijze vernietigd.
(Bron)

"Op humane wijze vernietigd".
Trein ontruimd om verdacht gedrag passagier

BARNEVELD - Een internationale trein afkomstig uit Duitsland is maandagavond in de buurt van station Barneveld ontruimd wegens verdacht gedrag van een passagier. Dat heeft het KLPD gemeld.
Er zaten driehonderd mensen in de trein, die onderweg was naar Amsterdam.
De politie zette de trein stil na een melding door de Duitse autoriteiten.
Die waren ingeseind door een vrouwelijke passagier van de trein omdat zij vond dat een medepassagier zich verdacht gedroeg, aldus een woordvoerder van het KLPD. De man was al eerder uitgestapt.
De politie voert momenteel onderzoek uit in de trein.Er zou mogelijk een verdacht pakketje in de trein liggen. Een woordvoerder van de KLPD kan dit echter niet bevestigen.
Tegenover NU.nl zegt de woordvoerder dat hier pas uitlatingen over gedaan worden als de politie het onderzoek heeft afgerond.
De passagiers worden met bussen naar hun bestemming gebracht. Het treinverkeer tussen Amersfoort en Barneveld ligt stil, meldt de NS.
(Bron)
Er zijn meer wezens die het minder koud vinden :-(
Tom komt op bed liggen, aai, aai, aai, ai! Een teek!
Dierenliefde is toch altijd selectief...

zondag, januari 02, 2011

Zowaar: 1 oliebol op, 2 in de tuin voor de vogels, en de rest in de vriezer.
Wetenschappers ontdekken zeldzame robben

ATHENE - Wetenschappers hebben in Griekenland een kolonie zeer zeldzame mediterrane monniksrobben ontdekt. Deze soort is de meest bedreigde zeehond ter wereld.
In totaal leven er nog circa zeshonderd van deze dieren, aldus de BBC vrijdag.
De onderzoekers houden de locatie van de robben geheim, om te voorkomen dat de dieren gestoord worden door menselijke bezoekers.
De robben liggen op het geheime eiland veel te zonnebaden op het strand, anders dan op de al bekende plekken waar de robben holen langs de kust prefereren.
Volgens de wetenschappers is het zonnebaden het ''originele gedrag''. Pas toen mensen het leefgebied van de mediterrane monniksrob verstoorden, trokken de dieren zich terug in grotten.
De onderzoekers hopen dat het geheime eiland beschermd gebied wordt, zodat de robben kunnen blijven zonnebaden.
De mediterrane monniksrob heeft de kritieke status. Dat is de laatste categorie vóór 'uitgestorven in het wild'.
(Bron)
Man schiet per ongeluk op vriend

BREDA - Een 21-jarige man uit Breda heeft tegenover de politie verklaard per ongeluk met een vuurwapen op een 20-jarige man uit Terheijden (Noord-Brabant) te hebben geschoten, waardoor deze zwaargewond raakte.
Dat gebeurde zaterdagochtend in een woning in Breda, waar de schutter samen met het slachtoffer en drie andere jongeren de jaarwisseling vierde.
Het slachtoffer heeft dezelfde lezing over het incident. Zijn toestand is niet levensbedreigend. Hij heeft letsel aan zijn kaak opgelopen.
De 21-jarige schutter zit vast. Hij wordt maandag aan de rechter-commissaris voorgeleid.
(Bron)

Da's echte vriendschap hè, een vuurwapen op je vriend richten.
Robots aan het bed in Duitse seniorenhuizen

DUISBURG - Een robot die zelf spullen wegbrengt, kan al over twee à drie jaar een geliefde collega zijn van verzorgsters in Duitse bejaardenhuizen. Wetenschappers zijn bijna klaar met de ontwikkeling van deze robot, de Casero.
Het is een apparaat zo groot als een winkelwagentje, zonder armen, benen of een gezicht. Met meerdere camera's oriënteert hij zich op de omgeving. Hij kan spullen tot 100 kilo dragen.
Via draadloos internet kan hij een lift oproepen en zo naar een andere verdieping rollen. De prijs is wel pittig: ''Casero is net zo duur als een fulltime kracht'', zegt Volker Bessler van het bejaardenhuis in Stuttghart dat de eerste servicerobot heeft getest.
Maar de investering kan wel lonend zijn, verdedigt socioloog Diego Compagna van de Universiteit van Duisbrug.
''De tijd die anders wordt gebruikt om spullen weg te brengen, kan het personeel nu met de bewoners doorbrengen.''
Voor de verdere toekomst is er een hoffelijker robot op komst. De Care-O-Bot 3 kan zich bij binnenkomst bij de oudere eerst voorstellen. Op een dienblad biedt hij senioren een glas aan.
Hij verzoekt dan beleefd om het glas leeg te drinken. Als hij de foto van een persoon krijgt ingevoerd, kan de Care-O-Bot 3 met een infrarood 3D-scanner zelfs gezichten herkennen.
Bewoners van een bejaardenhuis waren bij een test behoorlijk enthousiast over Care-O-Bot 3. Eén bewoner weigerde wel om zich iets te laten brengen door een robot. Of de directie van het tehuis ook zo enthousiast is, lijkt twijfelachtig: het apparaat kost een kwart miljoen euro.
Bovendien is onzeker wanneer deze eenarmige ouderenverzorger door de gangen rolt: de financiering van dit Duisburgse project is slechts verzekerd tot 2013.
(Bron)
Geen cadeaus voor Valentijn in Iran

TEHERAN - Winkeliers in Iran mogen de komende weken geen spullen verkopen voor Valentijnsdag.
Kaarten en cadeaus met hartjes en rozen zijn in de ban gedaan om te voorkomen dat de westerse traditie nog populairder wordt in het islamitische land. Dat meldde het Iraanse persbureau ILNA zondag.
''Het bedrukken en produceren van goederen, waaronder posters, dozen en kaarten met hartjes, halve hartjes en rode rozen, en alle andere activiteiten in relatie tot Valentijsdag zijn verboden'', aldus de instructie van de autoriteiten.
Wie de regels schendt, kan een juridische procedure tegemoet zien.
Teheran is tegen elke vorm van westerse invloed. Ondanks dat vieren steeds meer Iraanse jongeren op 14 februari Valentijnsdag.
Ze sturen kaarten of geven elkaar presentjes. Winkels spelen daar handig op in en de etalages zijn meestal al een tijd voor Valentijnsdag romantisch ingericht.
(Bron)

Wanneer gaan ze daar bedenken dat we allemaal dezelfde lucht inademen? Dat kan vast ook niet.
Bezitters Apple's iPhone verslapen zich

RIJSWIJK - In de iPhones van Apple is een vreemd foutje opgedoken. Een wekfunctie blijkt niet te werken met de start van het nieuwe jaar: Het alarm kon wel worden ingesteld, maar ging niet af. Vele eigenaren wereldwijd hebben zich zaterdag verslapen.
Het probleem kwam aan het licht door vele berichten op Twitter zaterdag. ''Wat een fijne gift van Steve Jobs in het nieuwe jaar. Mijn iPhone-alarm-bug! Kwam te laat op het werk'', twitterde Chimei8 over topman Jobs van Apple.
En twitteraar yangwong meldde over Apple: ''Hoe moeilijk kan het zijn om een wekker te programmeren?''.
Apple erkende zondagochtend dat er een probleem is. ''We zijn ons bewust van een probleem met de eenmalige alarmset voor 1 of 2 januari'', aldus een woordvoerder tegen nieuwssite Macworld.com.
Het bedrijf gaf een tip om het probleem te omzeilen: ''Klanten kunnen de herhaalde alarmfunctie inschakelen voor die dagen. Alle alarmfuncties beginnen 3 januari weer goed te functioneren''.
Volgens eerdere berichten had de iPhone ook al moeite met de overgang naar de wintertijd. Toen gingen de zich herhalende alarmen niet af. Naar verluidt is dat probleem inmiddels opgelost.
Het Amerikaanse computerconcern Apple kwam deze week ook om een andere reden in het nieuws door de iPhone.
Het bedrijf is in de Verenigde Staten aangeklaagd omdat sommige applicaties voor de iPhone en iPad persoonlijke gegevens van de gebruikers doorsturen naar adverteerders.
Het zou gaan om de locatie van de smartphone, leeftijd, geslacht, etniciteit, seksuele voorkeur en politieke opvattingen, aldus de aanklacht. Het doorsturen zou gebeuren zonder toestemming van gebruikers.
(Bron)
Chuck Berry (84) onwel tijdens optreden

CHICAGO - De Amerikaanse muzikant Chuck Berry is zaterdag tijdens een optreden in Chicago onwel geworden.
Lokale media meldden dat de rock-'n-rollgrondlegger met zijn hoofd op zijn keyboard terechtkwam, enige tijd roerloos bleef liggen en daarna van het podium werd begeleid.
Ambulancepersoneel onderzocht Berry, maar hij hoefde niet naar het ziekenhuis. Na twintig minuten kwam de 84-jarige levende legende terug op het podium.
Hij probeerde nog even te spelen, maar zei toen tegen het publiek dat hij de kracht daar niet voor had.
Volgens aanwezige journalisten had Berry een zware avond. Hij had moeite zijn band bij te houden, verwisselde op een gegeven moment zijn gitaar voor zijn keyboard en stopte een keer halverwege een nummer.
Chuck Berry is een van de pioniers van de rock-'n-rollmuziek. De zanger en songwriter is bekend met nummers als 'Maybellene', 'Roll Over Beethoven', 'Rock and Roll Music' en 'Johnny B. Goode'.
(Bron)
Het klinkt vast raar, maar ik heb net een uur buiten gezeten, weliswaar met een trui aan maar wel met opgestroopte mouwen, in de zon, heerlijk! Het is 4 graden maar na al die kou voelde het al zo lekker, en de zon is al behoorlijk warm :-)