zaterdag, februari 12, 2011

Ik voelde de bui al hangen, dus ik bleef in bed, net wakker geworden in een verstuipt bed. Nu het gevoel alsof ik door stroop beweeg, plus een heel zwaar hoofd en een kapotte tong.
Straks nog maar even verder slapen.

vrijdag, februari 11, 2011

Dief met hoogwerker bij politie afgeleverd

DELFT - Twee werklieden hebben vrijdagmiddag in Delft een 52-jarige Delftenaar in het bakje van een hoogwerker meters boven de grond bij het politiebureau afgeleverd. De man, die later een veelpleger bleek te zijn, had geprobeerd een fiets te stelen. Dat meldde de politie.
De eigenaar van de fiets had de dief betrapt op de Spoorsingel en om hulp gevraagd aan omstanders. De werklui, die met een hoogwerker bij het spoor aan het werk waren, kwamen meteen in actie en stopten de man in het bakje.
Ze reden met hem in de lucht naar het bureau. Daar kon de man, nadat het gevaarte weer was gezakt, worden aangehouden wegens poging tot diefstal. De eigenaar van het rijwiel, die erachteraan was gefietst, deed aangifte.
Tegen de politie zei de veelpleger dat hij de rit door de stad als zeer vernederend had ervaren. Hij voelde zich als Prins Carnaval die door de stad werd rondgereden.
Volgens een woordvoerder van de politie hadden de werklui hem in het bakje gestopt zodat hij niet kon ontsnappen en mogen burgers op die manier iemand aanhouden die op heterdaad is betrapt.
(Bron)
Lange celstraf voor Australische gruwelvader

SYDNEY - Vier Australiërs die vijf kinderen zo uithongerden dat hun hersens ervan krompen, zijn vrijdag veroordeeld tot celstraffen tot tien jaar. Hun gedrag was totaal niet te bevatten, oordeelde het gerechtshof in Adelaide.
De vader en zijn vrienden lieten de kinderen soms de hele dag staan met de handen op hun hoofd, terwijl ze alleen korsten en kruimels te eten kregen, gedurende vier maanden in 2008.
De kinderen waren toen vier tot zeven jaar oud. De moeder zat toen een celstraf uit.
De kindermishandeling kwam aan het licht toen een van de kinderen bewusteloos naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar bleek dat de kinderen ernstig ondervoed waren, met open wonden aan hun benen en voeten.
Ze hadden ook schurft. Onderzoeken toonden aan dat hun hersens waren gekrompen door gebrekkige voeding.
De vader kreeg negen jaar cel, een vriend tien jaar. De laatste had een belangrijk aandeel in de mishandeling.
(Bron)
Stroomstoringen worden aanzienlijk korter

ROTTERDAM - De duur van stroomstoringen kan in de nabije toekomst aanzienlijk worden verkort. Netbeheerders werken aan proeven met slimme schakelaars, waardoor mensen binnen enkele minuten weer stroom hebben. Nu duurt een gemiddelde storing nog circa anderhalf uur.
Netbeheerder Stedin ontvouwde vrijdag plannen daartoe. Het bedrijf wil in april of mei circa duizend huishoudens in het centrum van Rotterdam aansluiten op deze slimme schakelaar.
Die kan op afstand worden bediend. Nu moeten monteurs nog ter plaatse stroom omschakelen en de storing verhelpen.
Een woordvoerder van Stedin zei dat het nog lang kan duren voordat het hele netwerk van slimme schakelaars is voorzien. Een en ander is afhankelijk van de resultaten van de proef.
Stedin ziet het niet als het oplossen van een luxeprobleem.
Mensen zijn steeds meer afhankelijk van stroom. Bovendien kosten stroomstoringen bedrijven en dus ook Stedin veel geld. Als de proef slaagt, worden eerst de netwerken voorzien van slimme schakelaars waar de meeste stroom wordt gebruikt, zoals de Botlek en andere industriegebieden.
(Bron)
Fout in OV-chipkaart legt NS-kaartverkoop plat

UTRECHT – Een goed gehackte OV-chipkaart kan met één druk op de knop een kaartjesautomaat van de NS platleggen. Daardoor beïnvloeden de beveiligingsproblemen van de chip ook de verkoop van papieren kaartjes.
Wie een OV-chipkaart zo aanpast dat de inhoud op slechts één karakter niet klopt, kan een kaartjesautomaat platleggen. Bij het lezen van de kaart slaat de software vast, zodat er helemaal niets gebeurt.
Door de eenvoud is het mogelijk de hele papieren kaartverkoop plat te leggen, terwijl het voor reizigers ook niet meer mogelijk is hun OV-chipkaart op te laden. Het probleem is wel te verhelpen, maar wordt niet automatisch gedetecteerd. Pas na melding wordt de programmatuur in de automaat herstart.
De NS reageert getergd op de onthulling en roept reizigers op vooral geen aanval te doen. "Met het platleggen van een kaartautomaat hebt je vooral je medereizigers die een papieren kaartje willen kopen. Met gewone ov-chipkaarten werkt de kaartautomaat wel naar behoren. Je kaart hacken mag niet”, reageert Rob Hageman. “Ga niet zitten hobbyen, het is strafbaar. Hou er mee op. Betaal voor je reis, zoals het hoort."
Hans van de Looy, oprichter van het beveiligingsbedrijf Madison Ghurkha, deelt de mening van de spoorwegen niet. Hij benadrukt dat een dergelijk probleem ook kan optreden met goede OV-chipkaarten. “Dit kan ook zonder manipulatie gebeuren. Een zogenaamde bitfout, waarbij gegevens op de kaart staan veranderen, komen wel eens voor. Het kan best zijn dat een kaart zelf defect raakt.”
Van de Looy zijn dit soort fouten vaak een voorbode van meer ellende in de programmatuur. “Dan zijn er heel andere aanvallen denkbaar. Hier moet goed naar worden gekeken”, stelt hij ook. Over de reactie van de NS is hij verder kort: “Zorg er nou eens voor dat dit soort zaken veilig zijn."
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wil niet op de stroom aan recente problemen met de chipkaart reageren. Het departement komt over twee à drie weken met de resultaten van een onderzoek naar de recente kraak en reageert tot die tijd niet op “ieder incident.”
(Bron)
'Leger Egypte betrokken bij martelingen'

CAIRO - Mensenrechtenorganisaties en actievoerders stellen dat het Egyptische leger in het geheim grote aantallen mensen heeft opgepakt sinds het begin van de protesten tegen de regering ruim twee weken geleden.
Verder zouden de militairen betogers hebben gemarteld.
Mensenrechtenactivisten wijzen er donderdag in de Britse krant The Guardian op dat het leger ten onrechte claimt dat het neutraal is in het conflict tussen president Hosni Mubarak en de betogers die willen dat het staatshoofd vertrekt.
Volgens Hossam Bahgat, voorman het Egyptische Initiatief voor Individuele Rechten, zijn honderden en mogelijk zelfs duizenden mensen door militairen opgepakt. Bahgat stelt dat deelname aan een betoging of het in het bezit zijn van een pamflet al reden kan zijn om iemand aan te houden.
De 23-jarige Ashraf zegt tegen The Guardian dat de militairen hem vrijdag hadden opgepakt en hem beschuldigden van het werken voor ''buitenlandse vijanden''.
Ashraf laat weten dat hij werd gemarteld toen hij zei dat hij een andere regering wilde. ''Ze begonnen me te trappen'', zegt Ashraf over de militairen. ''Een van hen bleef me tussen de benen schoppen.''
Heba Morayef, een onderzoeker van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, laat weten dat hij veel telefoontjes krijgt van mensen die zeggen dat hun zoon of een ander familielid wordt vermist.
Velen denken dat hun vermist familielid door het leger is opgepakt, aldus Morayef.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag met de Saudische koning Abdullah telefonisch overlegd over de crisis in Egypte. Dat heeft het Witte Huis laten weten.
''De president benadrukte het belang van het direct nemen van stappen naar een ordelijke overgangsperiode'', aldus de verklaring van het Witte Huis.
Saudi-Arabië is net als Egypte een belangrijke bondgenoot in het Midden-Oosten voor de VS. De tot voor kort uitstekende relatie tussen Egypte en Washington begint echter steeds meer scheuren te vertonen.
Eerder woensdag haalde de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Aboul Gheit uit naar de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, die het regime in Caïro had opgeroepen sneller te hervormen en een einde te maken aan de noodtoestand die sinds 1981 van kracht is.
(Bron)
Wachtwoorden iPhone in zes minuten achterhaald

AMSTERDAM – iPhones en iPads kunnen in zes minuten gekraakt worden. Vervolgens is het mogelijk wachtwoorden van het toestel uitlezen zonder de toegangscode te gebruiken.
Dat stellen onderzoekers van het Duitse Fraunhofer Instituut.
Voor de hack is het wel noodzakelijk de telefoon fysiek in het bezit te hebben. De aanval is gericht op Keychain, het wachtwoordsysteem van Apple.De onderzoekers maakten bij het hacken gebruik van een bestaande exploit die hackers toegang verleent tot grote delen van het besturingssysteem van Apple.
In een video tonen de onderzoekers dat de telefoon in zes minuten gekraakt is en de wachtwoorden zijn uitgelezen naar een computer. Het gaat bijvoorbeeld om wachtwoorden van Gmail, Microsoft Exchange en wifi-wachtwoorden.
De onderzoekers leggen in een paper gedetailleerd uit welke mogelijkheden zij ontdekt hebben en waar de problemen in het systeem zitten.
(Bron)
Duitser verwekt acht kinderen bij stiefdochter

KOBLENZ - Een Duitser blijkt acht kinderen te hebben verwekt bij zijn stiefdochter door haar jarenlang seksueel te misbruiken. Hij zou ook zijn eigen dochter en zoon hebben misbruikt. Bovendien dwong hij zijn dochter en stiefdochter tot prostitutie in naburige dorpen.
De 48-jarige vrachtwagenchauffeur Detlef S. uit Fluterschen bij Bonn moet dinsdag voorkomen in Koblenz, bevestigde een woordvoerder van de rechtbank donderdag. Voor het proces zijn vijf dagen uitgetrokken.
De man blijkt al sinds augustus in voorarrest te zitten. Het misbruik zou zich hebben voorgedaan in de voorgaande 23 jaar.
Vanaf het jaar 2000 zou de stiefdochter acht kinderen gekregen hebben: van zeven kinderen staat het vaderschap vast dankzij een DNA-test. Het achtste kind stierf drie maanden na de geboorte.
Justitie had de arrestatie niet eerder bekendgemaakt, uit zorg voor de slachtoffers.
De man had anderen steeds verteld dat de vader van de kinderen niet bekend was. Het was omwonenden in het 750 inwoners tellende dorp opgevallen dat er in het huis van Detlef wel erg veel kinderen rondliepen.
De zaak kwamen aan het licht toen een van de vrouwen een brief stuurde aan justitie, meldde de krant Rhein-Zeitung donderdag. Ze had alle misdrijven van de man opgesomd. De man zelf hult zich in stilzwijgen over alle aanklachten.
De jarenlange incest doet denken aan de Oostenrijker Josef Fritzl. Die sloot zijn dochter Elisabeth 24 jaar lang in een kelder op en misbruikte haar.
De Oostenrijker had zeven kinderen verwekt bij zijn dochter. Een baby stierf na drie dagen, omdat Fritzl geen hulp gehaald had. De nu 75-jarige Oostenrijker is in maart 2009 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.
(Bron)
'Meest geheimzinnige boek ter wereld gedateerd'

AMSTERDAM – Het mysterieuze Voynichmanuscript dat nog door niemand is ontcijferd, blijkt veel ouder te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers bekend gemaakt.
Het Voynichmanuscript stamt waarschijnlijk uit het begin van de vijftiende eeuw. Daarmee is het onleesbare boek ruim een eeuw ouder dan wetenschappers tot nu toe dachten. Dat meldt de Universiteit van Arizona.
“Het was fantastisch om dit uit te vogelen”, verklaart hoofdonderzoeker Greg Hodgins op nieuwssite Physorg.com. “We hebben het hier over geweldige puzzel die nog niemand heeft gekraakt.”
Hodgins berekende de leeftijd van het manuscript door de pagina’s van dierlijk perkament te analyseren met behulp van zogenaamde C14-datering.
Als een plant of dier sterft, neemt de hoeveelheid C14 in de overblijfselen van het organisme geleidelijk af. Door te kijken hoeveel C14 het perkament nog bevatte, kon Hodgkins vaststellen hoe oud de pagina’s van het boek ongeveer zijn.
Het Voynichmanuscript is eigendom van de Universiteit van Yale. Het handschrift werd al in 1912 ontdekt door boekhandelaar Wilfrid Voynich. Maar nog altijd is er geen woord van tekst ontcijferd. De tekens die in het manuscript staan, komen in geen enkele taal voor.
De kleurige tekeningen van planten en de mysterieuze diagrammen in het boek suggereren volgens sommige wetenschappers dat het gaat om recepten of berekeningen.
“Niemand weet wat er in dit manuscript beschreven staat,”, verklaart Hodgins. “Maar het lijkt te gaan over onderwerpen die te maken hebben met alchemie. Geheimhouding wordt soms met de alchemie geassocieerd en een gecodeerd boek past natuurlijk in die traditie.”
“Misschien is het een code, of een geheime sleutel”, aldus Hodgins. “Mensen hebben al statistische analyses op het letter- en woordgebruik uitgevoerd. Met dit soort technieken zijn al veel andere codes ontcijferd, maar nog steeds heeft niemand de oplossing gevonden.”
(Bron)
PVV'ers kunnen de best verdienende politici worden van Nederland

AMSTERDAM - Negen kandidaten van de PVV die verkiesbaar zijn voor de Provinciale Staten, willen die functie combineren met hun werk voor de Tweede Kamer of het Europarlement. Ze zouden daarmee de best verdienende volksvertegenwoordigers worden van Nederland.
De lijst van bijverdiensten van Tweede Kamereden wordt nu al aangevoerd door twee PVV-Tweede Kamerleden; Raymond De Roon en Richard de Mos. Door functies te combineren in het parlement en in de gemeenteraden van Almere en Den Haag, verdienen zij jaarlijks ruim 24 en 30 duizend euro bovenop hun kamersalaris van 90 duizend euro.
De meeste Tweede Kamerleden hebben nu geen enkele betaalde bijbaan. Slechts acht verdienen jaarlijks tienduizend euro of meer, meestal door lid te zijn van een raad van bestuur, raad van toezicht of gemeenteraad. Naast de PVV'ers De Mos en De Roon gaat het om vier VVD-kamerleden (Van der Steur, Van Beek, Blok en Hamming-Beumink), de SGP'er Dijkgraaf en D66-lid Berndsen.
In de provinciale verkiezingsprogramma's van de PVV wordt niets gezegd over bijklussende Statenleden, maar wel opgeroepen tot versobering van de inkomsten van provinciale bestuurders. In Zuid-Holland pleit de partij voor een verlaging van de vergoeding van statenleden, gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin.
Volgens het PVV-verkiezingsprogramma van Flevoland moet de 'overheid altijd eerst in eigen vlees snijden'. In Limburg eist de partij een 'stop op cursussen en studiereizen voor ambtenaren en bestuurders alsmede dure dienstauto's met chauffeur.'
Volgens bronnen in de partij zijn de meeste PVV-leden van plan om extra bijverdiensten zelf te houden, en niet deels af te staan aan hun partij zoals bijvoorbeeld binnen de SP gebeurt. 'Hoe wij dat onderling regelen, daar zeg ik niets over', zegt kamerlid Hero Brinkman.
Volgens Kamerlid en Haags gemeenteraadslid Richard de Mos is sprake van een vrijwillige regeling: 'Er zijn leden die iets afstaan, maar dat is privé.' Hij houdt beide vergoedingen voor zichzelf: 'Wie mij kent zal bevestigen dat ik daar keihard voor werk.'
Brinkman is provinciaal lijsttrekker in Noord-Holland en is daardoor niet alleen beschikbaar voor de Provinciale Staten (vergoeding: 13 duizend euro per jaar), maar ook in beeld als dagelijks bestuurder. Een gedeputeerde verdient 118 duizend euro bruto. De lucratiefste stapeling is die van gedeputeerde en lid van het Europarlement (93 duizend euro per jaar plus pensioenvoorziening). Twee PVV-europarlementsleden zijn beschikbaar voor de Provinaciale Staten: Laurence Stassen (Limburg) en Lucas Hartong (Zeeland).
PVV-bestuurder Raymond de Roon maakt zelfs kans op drie functies.
Naast zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer en de gemeenteraad van Almere is ook lijstduwer in voor de Provinciale Staten van Flevoland. PVV-kamerleden die daarnaast verkiesbaar zijn voor het provinciaal bestuur zijn Sietse Fritsma (Zuid-Holland), Marcial Hernandez (Overijssel), Roland van Vliet (Limburg), Ino van den Besselaar (Utrecht) en Harm Beertema (Zuid-Holland).
In de gemeenteraad van Almere is afgelopen jaar kritiek geuit op Raymond de Roon omdat die nauwelijks deelneemt aan het raadswerk en vrijwel geen vergaderingen bijwoont. De Roon is niet bereikbaar voor commentaar. Volgens Richard de Mos in Den Haag is de combinatie van werkzaamheden echter niet onmogelijk. 'Het is een kwestie van goed plannen en gemiddeld zeker tien uur per dag werken. Maar ik ben een single man, dat scheelt ook. Met een gezin en twee kinderen zou je het waarschijnlijk niet redden ook nog op tijd thuis te zijn.'
De Tweede Kamer heeft haar eigen bijverdiensten deels beperkt met een fiscale regeling. Een Kamerlid met een gemiddelde schadeloosstelling mag de eerste extra verdiende 12 duizend euro houden, maar draagt over het meerdere de helft af aan de fiscus. Die eigen bijdrage is gemaximeerd op ongeveer 30 duizend euro.
In een aantal kleinere gemeenten, zoals in Purmerend, zijn PVV-raadsleden eveneens beschikbaar voor het de Provinciale Staten. Die combinatie van lokaal en provinciaal bestuurder komt ook bij verschillende andere partijen voor.
(Bron)

donderdag, februari 10, 2011

Ophef rond 'zieke' voetballers in Tsjechië

PRAAG - Zieke voetballers die toch een wedstrijd konden spelen, hebben in Tsjechië voor een flink schandaal gezorgd. Vaclav Kadlec, Tomas Pekhart en de Kroaat Manuel Pamic hadden zich wegens fysiek ongemak afgemeld voor de oefenwedstrijden van hun nationale team.
Ze kwamen dinsdag, hoewel ziek of geblesseerd, niettemin gewoon in actie met hun club Sparta Praag in een vriendschappelijk duel met Sint-Petersburg. Onder een valse naam, dat wel.
Het drietal had shirts en broeken met andere nummers aangetrokken om herkenning te voorkomen. Ze verkeken zich daarbij kennelijk op de kwaliteit van de huidige camera's en de snelheid van internet, want de persoonsverwisseling kwam natuurlijk uit.
Sparta trok donderdag de consequenties [incorrecte formulering] en gaf trainer-manager Jozef Chovanec, dertig jaar geleden als speler een tijd onder contract bij PSV, een hoge boete.
De smoes van de drie voetballers dat het plotseling een stuk beter ging met hun gezondheid, ging er niet in bij Vladimir Smicer, de manager van het Tsjechisch elftal. ''Dat is pas echt zwak. Ze kunnen het beter gewoon toegeven.''
(Bron)
Voetbalclub moet konijnen wegjagen met muziek

DRONTEN - Een voetbalclub uit Dronten die last heeft van konijnen die het voetbalveld vernielen, heeft van de provincie Flevoland het advies gekregen 's nachts harde muziek te draaien om de beestjes weg te jagen. Dat zei de bestuursvoorzitter van de vereniging donderdag.
Het hoofdveld van ASV Dronten wordt omringd door bos, van waaruit de konijnen elke nacht het veld betreden.
Een eerder verzoek tot een jachtvergunning voor de dieren werd afgewezen door de provincie, maar via een brief kreeg de club medegedeeld dat het probleem opgelost kon worden door de hele nacht harde muziek uit de speakers te laten schallen.
De voetbalvereniging weet niet nog niet wat ze aanmoet met het advies. De bestuursvoorzitter liet weten de goede raad niet serieus te nemen en zich af te vragen welke ambtenaar deze 'oplossing' heeft bedacht.
(Bron)
'Pak geweld tegen deurwaarders harder aan'

DEN HAAG - Deurwaarders hebben genoeg van het geweld dat ze bij hun werk tegenkomen. Ze willen dat politie en justitie harder optreden.
Een woordvoerster van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) heeft een bericht hierover in het AD van donderdag bevestigd.
Als proef krijgen tien deurwaarders volgende maand een kleine videocamera op de revers van hun jas. Daarmee kunnen ze de politie later bewijs leveren van het geweld dat wanbetalers tegen hen gebruiken.
Maar misschien schrikt de camera ook af, hopen ze bij de KBvG. Ook moet er een speciaal nummer komen zodat deurwaarders direct met de politie kunnen bellen. De organisatie wil dat geweld tegen gerechtsdeurwaarders net zo wordt behandeld als agressie tegen politie, brandweer en ambulancepersoneel.
Volgens haar is het geweld de laatste tijd fors toegenomen. Het gaat dan niet alleen lichamelijk geweld, maar ook worden de deurwaarders vaak uitgescholden. ''Daar kunnen ze wel tegen, maar je moet wel van ze afblijven, want dan doen we direct aangifte.''
De KBvG is in gesprek met 'Den Haag' om het geweldsprobleem tegen deurwaarders aan te pakken.
(Bron)

Een camera? Doe dan gelijk een tv-programma, 'Daar wordt aan de deur geklopt'.
TT 111 PVV wil 'tuigdorp' voor veelplegers

De PVV wil dat er in elke provincie een speciaal 'tuigdorp' komt voor veelplegers, ver buiten de bewoonde wereld. De 'asociale veelplegers' zouden daar in containers moeten wonen.
PVV-leider Wilders wil dat mensen die in twee jaar minstens drie keer in de fout gaan in afwachting van hun zaak naar een tuigdorp gaan. Na hun straf moeten ze er zeker een jaar blijven. Bij minderjarigen moet de familie mee.
Bij drie steden en bij veel steden in Denemarken staan al containers voor mensen die overlast veroorzaken. Maar dat gaat specifiek om psychiatrische patiënten en verslaafden.

Die containerwoningen zijn er in Nederland ook, voor dezelfde doelgroep.
Maar Wilders wil dus terug naar de strafkolonies (PVVeen-kolonie?).
Vroeger had je ook de woonscholen, juist midden in de maatschappij.
Maar goed, alle PVV-ers zoals Lucassen en dergelijke bij elkaar is misschien best een goed idee.
'Ballerina’s slecht voor voeten'

AMSTERDAM - De verwachtte comeback van de ballerina door de film Black Swan heeft ook een negatief kantje. Volgens experts biedt het schoeisel met de platte zool, geïnspireerd op balletschoenen, zo weinig steun dat er druk wordt uitgeoefend op de knieën, heupen en rug.
Volgens een Britse vereniging van pedicures en podologen mogen de schoenen door het ontbreken van een hiel en bandje maar voor een korte periode gedragen worden. “De schoenen bieden de voeten weinig demping, waardoor het onderbeen en de voet de volle impact van de bewegingen krijgen te verwerken.”
Volgens Lorraine Jones, podologe van beroep, kunnen de schoenen op langere termijn de kans op artritis verhogen of spierscheuringen veroorzaken. Bij balletdansers die het 'echte' balletschoeisel dragen komen kwaaltjes als ingegroeide en gespleten teennagels veel voor.
Behalve de platte balletschoenen zijn ook spitzen, met een harde punt in de neus, niet goed voor de voeten. Ze veroorzaken niet alleen kramp, maar knellen ook de tenen af, waardoor blaren, likdoorns en gespleten teennagels ontstaan.
Ook verergeren ze eeltknobbels en veroorzaken ze andere voetafwijkingen, zo meldt Telegraph.
Gel pads en pleisters kunnen de drukpunten verlichten. Ook dagelijkse oefeningen om de spieren soepel te houden en kramp te voorkomen kunnen helpen.
Podologe Jones zegt: "Draag op dagen dat je niet danst ondersteunende schoenen zoals sportschoenen om je voeten rust te gunnen."
(Bron)

Wat ik maar niet begrijp: schoeisel dat weinig steun biedt, is slecht voor je voeten. Maar dan zou je ook niet op blote voeten mogen lopen, want dan heb je ook geen steun.
Politievakbond vindt sommige boetes 'buitenproportioneel'

AMSTERDAM - Een groot deel van de Nederlandse agenten vindt dat de verkeersboetes in verhouding tot bijvoorbeeld straffen voor winkeldiefstal buitenproportioneel hoog zijn.
''Het gaat dan niet om de boete zelf, maar de hoogte ervan'', verduidelijkt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP.
Hij reageert hiermee op berichtgeving van de NOS donderdag waarin de politiebond ANPV zegt dat het voor agenten op straat moeilijk is om iemand die door rood licht rijdt, te bekeuren voor 185 euro, terwijl een pleger van een winkeldiefstal met een boete van vijftig euro wegkomt.
Een woordvoerder van de ANPV zegt dat agenten zich schamen voor het uitschrijven van sommige bekeuringen.
''Die verhouding levert veel onvrede op onder collega's'', bevestigt Van de Kamp. De ANPV was donderdagochtend nog niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)
Amsterdam maakt einde aan illegale verhuur

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar bij ruim tweeduizend woningen woonfraude geconstateerd.
De huizen werden, soms zonder dat de verhuurder ervan af wist, illegaal doorverhuurd. Het aantal meldingen van woonfraude blijft toenemen, zo liet de gemeente donderdag weten.
Bureau Zoeklicht spoort elk jaar meer onrechtmatige huursituaties op. Amsterdam zet flink in op de aanpak van woonfraude, aangezien dit moet leiden tot een betere doorstroming van de woningmarkt.
Woningen worden niet alleen illegaal doorverhuurd, soms krijgen ze ook een andere bestemming dan huisvesting, wat weer overlast in de buurt kan veroorzaken.
Volgens verantwoordelijk wethouder Freek Ossel (PvdA) draagt de aanpak eraan bij dat Amsterdammers een eerlijke kans hebben op de woningmarkt. ''Gezien de huidige krapte op de woningmarkt is het goed dat tweeduizend mensen die hier wel recht op hebben aan een woning zijn geholpen.''
Het Meldpunt Zoeklicht kreeg vorig jaar bijna 1100 meldingen binnen van woonfraude. Twee jaar eerder waren dat er nog iets meer dan negenhonderd.
Bureau Zoeklicht is al sinds 1995 actief en richt zich vooral op woningen waarvoor een huisvestingsvergunning nodig is. Dat zijn huizen met een huur van maximaal 554,76 euro.
(Bron)
Kaviaar verkrijgbaar uit de automatiek

MOSKOU - Wie in Moskou bij nacht en ontij even snel een kaviaartje wil pakken, kan terecht bij de ikramat, de automatiek voor kaviaar. Ikra is het Russische woord voor kaviaar.
De firma Jukra biedt het product in verschillende porties aan, berichtte donderdag het Duitse persbureau DPA.
Voor het kleine glaasje kaviaar moet 150 roebel (3,75 euro) in de ikramat worden gestopt en voor de 'gezinsverpakking' van 320 gram, 600 roebel (circa 15 euro).
De zaken lopen fantastisch, aldus Jelena Sosonova van Jukra. De firma heeft een aantal ikramaten handig naast pinautomaten geplaatst.
De automatiekkaviaar lijkt de achterdocht van consumenten te overwinnen. De kaviaar is echt en vers en komt uit het verre oosten van Rusland.
Bij temperaturen in de ikramat van min 4 graden zijn deze smakelijke viseitjes trouwens acht maanden houdbaar, stelde Sosonova gerust.
(Bron)
Hoveniers vrezen banenverlies

DEN HAAG - Hoveniersbedrijven vrezen dat dit jaar door bezuinigingen zeker 1150 banen in hun sector zullen verdwijnen. Een derde van het banenverlies treft mensen in de sociale werkvoorziening.
Dit concludeert branchevereniging VHG in een donderdag gepubliceerd rapport.
Een groot aantal gemeenten bezuinigt op de budgetten voor groenbeheer en de aanleg van nieuwe groenvoorzieningen. Volgens de branchevereniging gaat het in totaal om 72 miljoen euro.
Voor 2012 verwacht de sector nog vergaande bezuinigingen. Ook bij de provincies en de rijksoverheid staan dergelijke bezuinigingen op stapel, aldus de VHG.
Uit een recente enquête van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) onder 246 gemeenten bleek dat 70 procent verwacht te bezuinigen op groenvoorzieningen.
Gemiddeld snoeien gemeenten 10 procent in het groenbeheer en 32 procent in de aanleg van nieuwe groenvoorzieningen.
(Bron)

woensdag, februari 09, 2011

Rusland stopt met wintertijd

MOSKOU - Rusland stopt dit jaar met de wintertijd en zet de klok vanaf de komende herfst niet meer terug. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev dinsdag gezegd.
Volgens Medvedev zorgt de aanpassing aan de wintertijd ieder jaar voor stress en ziektes onder de bevolking.
Rusland rommelde vorig jaar ook al aan de tijd door twee van de elf tijdzones in het land te schrappen. Dat stuitte op weerstand in onder meer Kamtsjatka in het verre oosten, dat nu acht in plaats van negen uur voorloopt op Moskou waardoor het er langer donker is.
De maatregel werd ingevoerd omdat het Kremlin hoopt dat de gebieden doelmatiger en makkelijker te besturen worden. De elf tijdzones stamden uit 1919. De regering laat tot en met deze maand onderzoeken of er nog meer tijdzones kunnen verdwijnen zonder de gezondheid van de Russen te schaden.
(Bron)
Vaticaan verbiedt biechten via iPhone

VATICAANSTAD - Rooms-katholieken kunnen niet met een iPhone biechten. De priester en de biechteling moeten elkaar zien.
Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan woensdag gezegd in reactie op de goedkeuring van een applicatie van de iPhone door de Amerikaanse bisschoppen. ''Je kunt op geen enkele manier spreken van biechten via een iPhone'', zei hij.
De applicatie, beschouwd als de eerste die door kerkelijke leiders is goedgekeurd, leidt katholieken door het sacrament en behelst wat wordt genoemd een ''gepersonifieerd gewetensonderzoek voor iedere gebruiker''.
De applicatie is niet bedoeld als vervanging van het sacrament, maar wil gelovigen helpen bij de biecht, waarbij een gelovige bij een priester zijn zonden belijdt. In sommige mediaberichten is gesuggereerd dat gelovigen nu via de iPhone zouden kunnen biechten.
(Bron)
Zestien mille terug na mislukte handoplegging kat

AMSTERDAM - Een vrouw die haar kat eenmalig liet 'behandelen' met een handoplegging krijgt de kosten van ruim zestienduizend euro terug. Een dierenarts zag zich genoodzaakt het dier een paar maanden na de behandeling te laten inslapen.
De rechtbank in Zwolle bestempelde de genezingspoging woensdag als kwakzalverij, die geen enkel effect had op de kat. Het beroep van de vrouw op de garantiebepaling uit de behandelingsovereenkomsten werd dan ook gehonoreerd.
De vrouw kwam in 2008 in een winkel in aanraking met het zogeheten Orkisol-concept, een in Denemarken ontwikkelde behandeling. Omdat haar kat een gezwel op haar linkerachterpoot had en daardoor niet goed kon lopen, besloot ze de behandeling te proberen.
Ze kocht voor ruim dertienduizend euro onder meer een sport-, een voedings-, lifestyle- en leerpakket voor haar gepijnigde huisdier. In augustus 2008 kreeg de kat de handopleggingsbehandeling, maar het dier kreeg in november van dat jaar toch een spuitje.
(Bron)
Geen woning voor huurder met drugsverleden

AMSTERDAM - Personen die in het verleden met de politie in aanraking zijn geweest wegens drugs, hoeven niet meer te rekenen op een sociale huurwoning in de Amsterdamse Dichtersbuurt.
Woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente en de politie beginnen een proef hiermee. Doel van de maatregel is het tegengaan van drugsoverlast.
Dat heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt. In de Dichtersbuurt (in het stadsdeel Nieuw-West) is al jaren sprake van veel drugsoverlast. In sommige woningen worden harddrugs gebruikt of gedeald.
Potentiële huurders die zich aanmelden voor een sociale huurwoning, zullen worden gescreend door de politie. Die kijkt of ze drugsgerelateerde antecedenten hebben in de afgelopen twee jaar.
Als dat het geval is, krijgen ze het onderkomen niet. Eigen Haard is dan wel verplicht hen binnen drie maanden een woning elders in de stad aan te bieden. De proef begint in maart en duurt een jaar.
Overigens zijn de gemeente en de politie al langer bezig om overlast in de Dichtersbuurt tegen te gaan. Dat heeft ook resultaat: het aantal meldingen hiervan daalde van 291 in 2008 tot 169 vorig jaar.
(Bron)
Tandartsassistente tilde VGZ voor bijna 9 ton

ARNHEM - Een tandartsassistente uit Weert heeft zorgverzekeraar VGZ de afgelopen negen jaar voor 880.000 euro opgelicht. Ze deed dat door steeds dezelfde nota te declareren, die automatisch werd verwerkt en bij controle onopgemerkt bleef.
Een woordvoerder van VGZ bevestigde woensdag berichtgeving hierover in de Limburgse kranten.
De 50-jarige vrouw liep eind vorig jaar tegen de lamp toen VGZ een nieuwe controlemethode op declaraties invoerde. Sinds 2002 declareerde ze wekelijks gemiddeld zo'n 2000 euro aan tandartskosten.
VGZ gaat de schade op de vrouw proberen te verhalen. Volgens haar raadsman Mischa Geraatz is het niemand opgevallen dat de vrouw al jaren op grote voet leefde.
De vrouw zit sinds november vast op verdenking van fraude. Donderdag houdt de rechtbank in Roermond een zogenoemde pro-formazitting over deze zaak.
(Bron)

Te lang doorgegaan dus, als ze op tijd gekapt was, had er geen haan naar gekraaid.
Dove hond leert gebarentaal

KANSAS CITY - Een dove hond heeft gebarentaal geleerd van gevangenen en schoolkinderen in de VS. De teckel Sparky reageert op handsignalen door te zitten, te liggen of te stoppen.
De hond Sparky was aanvankelijk een hond met gedragsproblemen. In plaats van het dier af te maken, werd hij geschonken aan gevangenen in de plaats Licking in Missouri.
De staat Missouri heeft hiervoor het project Puppies for Parole bedacht, waarbij honden hun gedrag aanpassen en de gevangenen wat te doen hebben.
De slimme teckel Sparky is naderhand geschonken aan de dovenschool in Fulton. De kinderen leren hem nog meer signalen.
Inmiddels oefenen de gevangenen met een tweede dove hond, de bostonterriër Petie. ''Het gaat geweldig.
Het project is veel verder gegaan dan we hadden gedacht'', zei Tina Holland, de activiteitencoördinator van de gevangenis in Licking.
(Bron)
Verdachte overleden door ongeval tijdens achtervolging

BREDA - Een 47-jarige verdachte met niet nader genoemde buitenlandse identiteit is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden nadat hij en een medeverdachte op de A58 op de vlucht waren geslagen voor een arrestatieteam en met hoge snelheid tegen de vangrail botsten.
Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft dat woensdag gemeld. De medeverdachte van eveneens buitenlandse afkomst raakte lichtgewond.
De Audi met daarin twee mannen werd op de A58 gezien en gevolgd door een arrestatieteam van het Korps landelijke politiediensten, aldus een verklaring woensdag. De inzittenden waren verdachte in een rechercheonderzoek van het KLPD.
De politie ontkende dinsdagavond nog dat er sprake was van een achtervolging maar moest woensdag desgevraagd erkennen dat het arrestatieteam betrokken was. De leden van het arrestatieteam verleenden assistentie bij de hulpverlening na het ongeval op de snelweg bij Ulvenhout, blijkt uit een foto die circuleert op internet.
Nog voor een aanhouding mogelijk was sloeg de auto op de vlucht en verdween uit zicht. Het arrestatieteam hoorde later over het ongeval. Toen de leden op de plek van het ongeval arriveerden waren hulpverleners ook al ter plekke.
De politie Midden en West Brabant doet het onderzoek naar de precieze toedracht.
(Bron)
Ophef over 'bruid' als radioprijs

WELLINGTON - In Nieuw-Zeeland is ophef ontstaan over een prijs die een landelijke commerciële radiozender heeft uitgeloofd. De uiteindelijke winnaar mag een echtgenote gaan uitzoeken in Oekraïne. Dat meldden Nieuw-Zeelandse media woensdag.
De winnaar krijgt een ticket, twaalf overnachtingen en zakgeld mee en mag een 'bruid' uitzoeken bij een bemiddelingsbureau.
Voordat hij op reis gaat wordt hij eerst onderworpen aan een aantal psychologische tests en wordt bekeken of hij geschikt is voor het aangaan van een huwelijk.
Mocht de Nieuw-Zeelander daadwerkelijk een echtgenote vinden dan moet hij zelf de reis en papieren rompslomp voor de vrouw regelen.
(Bron)
TT 125 Meisje bloedt dood na zweepslagen

In Bangladesh blijkt een 14-jarig meisje te zijn doodgebloed nadat ze tientallen zweepslagen had gekregen. Ze was daartoe veroordeeld op basis van de sharia-wetgeving door de dorpsraad. Ze zou een relatie hebben gehad met een getrouwde neef.
Zes dagen na de mishandeling stierf het meisje in het ziekenhuis. In een eerste onderzoek werd geconcludeerd dat de doodsoorzaak onbekend was. Het meisje werd vervolgens begraven.
Er ontstond veel ophef over de zaak en het slachtoffer werd weer opgegraven. Nu blijkt dat ze is doodgebloed als gevolg van de zweepslagen.

Doodsoorzaak onbekend, als ze kennelijk zes dagen heeft liggen doodbloeden???
Het enige 'positieve' aan dit bericht is dat er ophef over ontstond :-(

dinsdag, februari 08, 2011

'Baby's hiv-moeders hebben nauwelijks afweer'

LONDEN - Britse en Zuid-Afrikaanse wetenschappers hebben ontdekt waarom gezonde baby's van met hiv besmette vrouwen toch zo vatbaar zijn voor ziektes. De zuigelingen blijken minder antilichamen in hun bloed te hebben dan leeftijdsgenootjes met gezonde moeders.
Daardoor kunnen de baby's moeilijker tegen ziektekiemen strijden.
Dat stellen de onderzoekers dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association.
De baby's van seropositieve moeders kunnen aandoeningen als pneumokokken, kinkhoest, tetanus, hersenvliesontsteking en longontsteking sneller oplopen.
De kans dat een baby van een seropositieve moeder in Afrika voor de eerste verjaardag overlijdt, is vier keer zo groot als bij de baby's van gezonde vrouwen uit het werelddeel.
De wetenschappers hebben ook goed nieuws: door inentingen kan de afweer van de baby's worden versterkt.
(Bron)
Universiteiten mogen strenger selecteren

DEN HAAG - Universiteiten en hogescholen mogen voortaan strenger selecteren. Zo zijn studenten met een hbo-propedeuse straks niet meer automatisch welkom op een universiteit. Hogescholen mogen mbo'ers gaan weigeren.
Dat heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) dinsdag geschreven (pdf) in en reactie op adviezen van de commissie Veerman.
Als voorwaarde stelt de staatssecretaris wel dat studenten met de juiste vooropleiding altijd ergens kunnen doorstromen.
Zijlstra wil dat studenten meer te kiezen hebben. Voor mbo'ers die zich verder willen ontwikkelen komen er binnen het hbo meer tweejarige opleidingen, de zogeheten Associate degrees. Om het hbo voor vwo'ers aantrekkelijker te maken, komen er meer programma's voor 'excellente studenten'.
Het verschil in titulatuur tussen hogescholen en universiteiten verdwijnt, zodat hbo-studenten in het buitenland beter op hun waarde worden geschat, aldus Zijlstra. Bij de keuze hoeveel geld een onderwijsinstelling krijgt, gaat kwaliteit voortaan een belangrijke rol spelen.
Studentenorganisaties LSVb en ISO zijn niet blij met de aangekondigde strengere selectie. ''Met die selectie perk je de keuzevrijheid van studenten in’’, aldus voorzitter Guy Hendricks van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).
Hij reageert op de dinsdag gepubliceerde reactie van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) op de adviezen van de commissie-Veerman. Ook studentenvakbond LSVb-voorzitter Sander Breur is tegen de selectie. ''Sowieso zijn de plannen van Zijlstra onuitvoerbaar met de aangekondigde bezuinigingen.’’
Zowel de LSVb als de ISO zijn wel blij met de verdwijning van het verschil in titulatuur tussen hogescholen en universiteiten. Op die manier worden hbo-studenten in het buitenland beter op waarde geschat, aldus Zijlstra.
(Bron)
Gevangenen onthoofd in Brazilië

SAO PAULO - Een gevangenisopstand in het noorden van Brazilië heeft aan zeker zes gevangenen het leven gekost. Een aantal werd onthoofd en de hoofden van de slachtoffers werden op hekken gespietst, meldden Braziliaanse media dinsdag.
De opstand was in een gevangenis op 330 kilometer afstand van Sao Luis, de hoofdstad van de staat Maranhao.
De losgeslagen gevangenen zijn woedend over de slechte leefomstandigheden in de overvolle gevangenis.
(Bron)
'Veel zelfmoorden en vergiftigingen onopgemerkt'

AMSTERDAM - Veel mensen die overlijden aan vergiftiging of aan een overdosis medicijnen worden ten onrechte als natuurlijke sterfgevallen geregistreerd. Dat concludeert forensisch onderzoeker Kees Das van de GGD in Amsterdam.
Hij pleit op BNR Nieuwsradio voor aanvullend onderzoek onder sterfgevallen waarover wordt getwijfeld.
Na onderzoek onder duizend 'natuurlijke doden' in Amsterdam blijken tien mensen in werkelijkheid overleden aan een overdosis opiaten of cocaïne.
Bij twee gevallen bleek er sprake van een moord met gif. Een van de slachtoffers was een vrouw die van haar zoon een overdosis opiaten en methadon moest nemen.
In het aanvullende onderzoek dat Das wil, zou jaarlijks het bloed en de urine van zo'n vijfduizend lijken nader onderzocht moeten worden. De kosten hiervan schat hij op ongeveer een miljoen euro per jaar.
VVD-Kamerlid Ard van der Steur reageerde in de uitzending van BNR. Hij wil van het kabinet weten of er geld voor het onderzoek wordt uitgetrokken.
(Bron)
Hoofddoek mag ook op bijzondere school

DEN HAAG - Een bijzondere school mag het dragen van een hoofddoek niet verbieden als zij dat in strijd acht met haar grondslag. Dat schrijft het kabinet in antwoord op vragen van de PVV.
''De vrijheid van onderwijs betreft primair het geven van onderwijs. Bijzondere scholen kunnen wel eisen stellen ten aanzien van de deelname aan het onderwijs mits deze nodig zijn voor de verwezenlijking van hun grondslag'', aldus minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en zijn collega Marja van Bijsterveldt (Onderwijs).
Ook met vragen over de ongelijkheid tussen man en vrouw door de hoofddoek maken de twee korte metten.
De stelling dat gelijkheid tot uitdrukking moet komen in de gelijkheid van uiterlijke kenmerken achten ze 'weinig zinvol'. ''De mode legt op tal van punten in de kleding nadruk op de verschillen tussen geslachten. Wat de motieven zijn om die verschillen in kleding over te nemen zal uitermate verscheiden zijn en individueel.''
(Bron)
Vermagerde tbs’er door raampje ontsnapt

GRONINGEN - Een tbs’er die zichzelf een tijdje op rantsoen had gezet, is afgelopen weekend door een klein raampje in de Van Mesdagkliniek in Groningen ontsnapt.
Omdat een medegevangene alarm sloeg, kwam hij niet verder dan het binnenterrein van de kliniek.
Een woordvoerster van de Van Mesdag bevestigt dat er iemand een ontsnappingspoging heeft gedaan, maar wil er verder niets over kwijt.
Volgens de regionale zender RTV Noord had de man zichzelf zo vermagerd dat hij zich door een klein ruitje wist te wurmen.
Door aan elkaar geknoopte lakens kon hij de begane grond bereiken. Daar werd hij door gealarmeerd personeel in de kraag gevat.
(Bron)
'Gifslib Hongarije rechtstreek in rivier geloosd'

KOLONTÁR - De giftige modder die vorig jaar uit een reservoir bij een Hongaarse aluminiumfabriek stroomde en een milieuramp veroorzaakte, wordt nu regelrecht in een rivier geloosd. Dat stelde milieuorganisatie Greenpeace dinsdag.
De organisatie heeft een illegale pijp aangetroffen, die van de fabriek van aluminiumconcern MAL bij het plaatsje Kolontár rechtstreeks de rivier Marcal inloopt en waaruit een rode substantie stroomt.
De smurrie bevat chemicaliën als aluminium en arseen tot honderd keer boven de toegestane hoeveelheden.
Het bedrijf zou Greenpeace hebben laten weten dat wegens gebrek aan opslag het afval rechtstreeks in het milieu wordt geloosd.
Greenpeace doet een oproep aan de Europese Commissie om de aanhoudende dreiging voor mens en milieu aan te pakken. Hongarije is momenteel EU-voorzitter.
Tien mensen zijn overleden nadat in oktober vorig jaar de dam van een slibreservoir brak en 1,1 miljoen kubieke meter giftige modder de omgeving instroomde. Ongeveer 40 vierkante kilometer werd getroffen. Nog geen twee weken na de ramp werd de productie in de fabriek weer hervat.
(Bron)
Treinvertraging kan stukken minder

ROTTERDAM - Het aantal treinvertragingen door technische storingen kan stukken minder.
Computerwetenschapper en wiskundige Lars Nielsen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft op basis van gegevens van de afdeling planning van de NS modellen ontworpen die ervoor zorgen dat reizigers veel minder last hebben van dergelijke storingen, terwijl de vervoerder er ook nog eens kosten mee bespaart.
De modellen van Nielsen berekenen razendsnel hoe de vervoerder moet handelen om de reizigers zo efficiënt mogelijk op een alternatieve manier op de plaats van bestemming te krijgen, als er een trein uitvalt.
Daarbij houdt de computer rekening met service aan de reizigers en stappen die noodzakelijk zijn in het proces van het verplaatsen van treinen. Volgens de universiteit is gebleken dat de modellen van Nielsen zeer nuttig zijn voor de spoorwegplanners van de NS.
De uit Denemarken afkomstige Nielsen promoveert vrijdag op zijn wiskundige modellen voor passagiersvervoer. De wetenschapper werkte eerder al samen met het Deense spoorwegbedrijf en studeerde af op modellen die hij voor deze onderneming ontwierp.
In de afgelopen jaren heeft de 31-jarige wiskundige diverse internationale prijzen gewonnen met wetenschappelijke oplossingen voor problemen bij het vervoer per trein.
De NS zijn blij met het promotieonderzoek. Uit de eerste praktijktesten blijkt dat de methode van Nielsen ''buitengewoon effectief is'', aldus een woordvoerder van de NS dinsdag.
''Het is een ongelooflijk complex geheel. Het prototype van Nielsen, dat we hebben gekocht, zorgt ervoor dat het veel sneller gaat, minder geld kost en ook nog eens comfortabeler voor de reizigers verloopt'', aldus de NS.
(Bron)
Nepagenten slingeren automobilisten op de bon

LEEUWARDEN - Twee nepagenten hebben in Sneek automobilisten bekeurd. Dat laat de politie Friesland maandag weten. Om de auto's van de weg te halen en te laten stoppen, gebruikten ze een lichtbalk met de tekst Stop politie.
De twee 'agenten' waren gekleed in burger en reden in een normale auto. De aangehouden bestuurders kregen een waarschuwing voor mobiel bellen en zouden een bekeuring thuisgestuurd krijgen.
Omdat de dienders nogal knullig handelden, kregen de automobilisten argwaan en belden ze de echte politie.
''Het is een gekke zaak. Er is niet om geld gevraagd. Misschien is het een grap, maar we zijn nu wel degelijk op zoek naar de nepagenten'', aldus een woordvoerder.
(Bron)
Zoek je iets heel anders, kom je ineens op een radicale islamsite compleet met een uitgebreid document met holocaustontkenning.
Er werden geen mensen uitgeroeid, voor zover er kampen waren waren hygiëne en regime voorbeeldig, Zyklon B werd alleen gebruikt om kleding te ontsmetten en was dus puur humaan (verderop staat dan weer dat nergens iets is gevonden waaruit het gebruik ervan blijkt, dus de auteur spreekt zichzelf al tegen).
Misselijkmakend.
TT 137 In Delano in Californië is een man gedood door een haan. Dat gebeurde bij een politie-inval bij een illegaal hanengevecht. De aanwezigen sloegen op de vlucht. In de chaos vloog een haan tegen het slachtoffer aan. Vechthanen hebben vaak scherpe mesjes aan hun poten. De man werd door zo'n mesje in zijn been geraakt en bloedde dood.
Lagere klantenwaardering voor NS

UTRECHT - Vorig jaar heeft 75 procent van de reizigers bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) de dienstverlening gewaardeerd met een 7 of hoger. In 2009 was dat 78 procent.
De daling heeft voor een deel te maken met de winterperikelen op het spoor aan het begin en het einde van 2010, waardoor er minder treinen op tijd reden. Ook de staking onder het schoonmaakpersoneel zorgde voor lagere waardering. Dat liet de NS maandag weten.
De klanten blijven tevreden over de veiligheid op stations en in treinen. De NS zegt dat vooral de reisinformatie op stations en in treinen beter moet, in het bijzonder bij ernstige verstoringen.
Verbetering van de reisinformatie is bij de NS een speerpunt voor de komende tijd. Samen met spoorbeheerder Prorail wordt daaraan gewerkt.
De afgelopen tijd was er veel kritiek op NS en ProRail over de gebrekkige informatie bij grote verstoringen, deels veroorzaakt door het winterweer. Beide bedrijven beloofden onlangs tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer beterschap.
Het lagere oordeel van de NS-klanten is vooral terug te zien in het onderdeel op tijd rijden. Dit oordeel daalde van 56 procent naar 52 procent in 2010. Ook iets lager is het oordeel over de klantgerichtheid van het personeel.
De reizigers vinden ook de stations iets minder schoon, maar dat kwam door de staking van het schoonmaakpersoneel. Het oordeel voor de sociale veiligheid op stations en in treinen blijft hoog.
De NS verzamelt de gegevens in samenwerking met consumentenorganisaties en de overheid.
Consumentenorganisaties, waaronder reizigersvereniging Rover en de ANWB, zijn van mening dat reizigers ook zonder problematische weersomstandigheden veel hinder ondervinden van storingen in het treinverkeer.
Problemen met sein- en wisselstoringen en defecten aan treinen hebben de NS zelf in de hand, aldus de organisaties. “De investeringen van de afgelopen jaren betalen zich nog onvoldoende uit”, zeggen ze.
(Bron)
Man twee uur na vrijlating weer achter de tralies

HUIS TER HEIDE - Een 26-jarige ex-gedetineerde uit Amsterdam heeft maar kort plezier beleefd van zijn pas herkregen vrijheid. Dat meldde de politie Drenthe maandag. Slechts twee uur nadat hij zondagmiddag was vrijgelaten uit de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen, ging hij alweer in de fout.
In een café in Huis ter Heide, slechts enkele kilometers van de gevangenis, werd de man betrapt toen hij een laptop probeerde te stelen.
Ook had hij al een greep in de kassa gedaan. In eerste instantie kon de Amsterdammer nog aan de café-eigenaar ontsnappen, maar buren wisten hem alsnog te overmeesteren. Hierna werd hij overgedragen aan de gealarmeerde politie.
(Bron)
'Walvishaaien mogelijk groter dan gedacht’

AMSTERDAM - Walvishaaien zijn waarschijnlijk nog groter dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een studie van Australische wetenschappers.
De onderzoekers van de Universiteit van Queensland hebben een nieuwe methode ontwikkeld om vissen te meten met behulp van een camera en lasers.
De eerste resultaten wijzen er op dat walvishaaien - de grootste vissen ter wereld – gemiddeld enkele tientallen centimeters groter zijn dan tot nu toe werd gedacht. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Fish Biology.
“Ons lasersysteem stelt ons in staat om accurate metingen te verrichten bij walvishaaien”, aldus hoofdonderzoeker Christoph Rohner op BBC News. “We zullen hiermee mogelijk vaststellen dat de grootste vis ter wereld nog groter is dan iedereen denkt.”
Met de nieuwe meetmethode wordt lengte van walvissen vastgesteld op basis van foto’s. De precisie van de techniek is erg groot, omdat er ook twee laserpuntjes op de huid van de dieren worden gefotografeerd die exact 50 centimeter uit elkaar staan. Met behulp van deze schaal kan vervolgens de totale lengte van het dier worden berekend.
Wetenschappers gaan er tot nu toe van uit dat walvishaaien een lengte van ongeveer twintig meter kunnen bereiken. Maar de eerste resultaten van de nieuwe meetmethode suggereren dat sommige individuen tot wel 50 centimeter langer zijn dan werd aangenomen op basis van oude metingen.
Met de nieuwe metingen hopen de wetenschappers ook meer informatie te krijgen over de leeftijd die walvishaaien kunnen bereiken.
“Op het moment hebben we geen idee hoe lang walvishaaien leven, maar mogelijk kunnen ze ouder worden dan honderd jaar”, verklaart Rohner.
“Door dezelfde individuen steeds opnieuw te meten, hopen we uiteindelijk te kunnen vaststellen welke leeftijd een walvishaai heeft bereikt als hij twintig meter lang is”, aldus de onderzoeker.
(Bron)
Duinvlinders onder druk

AMSTERDAM - In de duinen worden de laatste tien jaar minder vlindersoorten gesignaleerd. Duingebieden waren jarenlang zeer vlinderrijk en het leek of de achteruitgang daar minder dramatisch was dan in het binnenland.
Er zijn zeven soorten vlinders minder gezien dan bij het begin van de tellingen in 1990, een teruggang van 35 procent.
De cijfers zijn gebaseerd op een opschrijfboekje uit de jaren veertig, waarin het aantal vlinders in het duingebied tussen Egmond en Wijk aan Zee zorgvuldig werd bijgehouden. Rienk Slings van PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland heeft in het tijdschrift Vlinders een vergelijking gemaakt.
Soorten als de veldparelmoervlinder, zilveren maan en grote parelmoervlinder kwamen toen nog in de duinen voor, maar worden daar inmiddels al jaren niet meer gezien.
Deze sterke teruggang wordt onder meer veroorzaakt door de lage konijnenstand, waardoor veel duingebieden en bloemrijke terreinen sterk zijn 'vergrast'.
Ook het dichtgroeien van open duinvalleien met duindoorn en vogelkers draagt bij aan de achteruitgang van vlinders. Soorten als de aardbeivlinder, kommavlinder en bruine eikenpage komen wel nog steeds voor.
De duinen trekken wel nieuwe vlindersoorten, zoals het bont zandoogje en het landkaartje, die onder ruigere omstandigheden kunnen leven. Duinbeheerders zijn bezig de vergraste delen open te maken en verdroging tegen te gaan.
(Bron)

maandag, februari 07, 2011

Provinciale Staten Utrecht tegen megastallen

UTRECHT - Provinciale Staten in Utrecht hebben zich maandag tegen de komst van megastallen uitgesproken. Statenleden stemden unaniem voor het burgerinitiatief Stop veefabrieken Utrecht. Dat heeft een woordvoerster van Provinciale Staten gezegd.
Vorig jaar ondertekenden 15.000 mensen het initiatief van Milieudefensie en een inwoner van de provincie om de vestiging van megastallen tegen te houden.
Binnen de provincie bestaan plannen voor intensieve veehouderij, vooral in een gebied rondom Rhenen.
Provinciale Staten hebben zich nu uitgesproken tegen de komst van nieuwe stallen groter dan 1,5 hectare, of uitbreiding van bestaande stallen naar die afmeting.
Milieudefensie protesteerde maandagochtend bij het provinciehuis in Utrecht, voorafgaand aan het debat. ''Ik tel mijn zegeningen'', aldus een woordvoerder over de stemming.
(Bron)

zondag, februari 06, 2011

Tientallen doden door muiterij in Sudan

JUBA - Gevechten tussen militairen uit Noord- en Zuid-Sudan hebben afgelopen dagen aan tientallen van hen het leven gekost. Militairen uit het zuiden weigerden zich te verplaatsen naar het noorden en keerden zich tegen hun collega's uit dat gebied.
De gevechten begonnen donderdag in de zuidelijke stad Malakal en verspreidden zich naar omliggende dorpen, meldden officiële bronnen zondag. Zeker vijftig militairen zouden zijn omgekomen.
Sudanese legereenheden uit het noorden en zuiden splitsen zich momenteel op en verdelen hun wapens. Zuid-Sudan wordt naar verwachting op 9 juli uitgeroepen tot een eigen staat.
Maandag worden de uitslagen verwacht van het referendum vorige maand over onafhankelijkheid van het zuiden. Uit voorlopige uitslagen bleek dat bijna alle zuiderlingen voor afscheiding van het noorden hebben gestemd.
Een deel van de militairen van de eenheid waarbinnen de gevechten uitbraken, trekt momenteel naar het noorden. Hun belagers bevinden zich in het zuiden. Niemand is nog opgepakt.
''We weten waar ze zijn. Ze zijn gestopt met schieten. Maar hoe arresteer je mensen met wapens?'', zei een lokale bestuurder. ''De onderhandelingen duren voort.''
Het referendum in Zuid-Sudan was een afspraak in het vredesakkoord van 2005. Toen sloten het noorden en zuiden na tientallen jaren vrede.
(Bron)
Australisch koraalrif lijdt onder cycloon

SYDNEY - De cycloon Yasi heeft waarschijnlijk grote schade toegebracht aan het koraal van het Great Barrier Reef, 's werelds grootste levende organisme.
De extreem krachtige windstoten hebben stukken koraal afgebroken in het 345.000 vierkante kilometer grote rif bij Australië.
Op de kust zijn de laatste dagen stukken koraal aangespoeld, meldde de Great Barrier Reef Marine Park Authority zondag. De organisatie schat dat het herstel tien jaar duurt.
Het koraal groeide al trager door de opwarming van het zeewater. Het aantal cyclonen lijkt nog toe te nemen door de opwarming. ''De warmere zee versterkt bovendien de koraalverbleking, wat het koraal op de lange termijn toch al laat verdwijnen'', waarschuwde John Merson van de University van New South Wales.
Het rif lijdt bovendien onder gif, dat in zee was gespoeld na overstromingen in Australië vorige maand.
(Bron)
'Amsterdam zit écht aan grens bezoekers Koninginnedag'

AMSTERDAM - Het centrum van Amsterdam zit met 800.000 bezoekers op Koninginnedag aan zijn absolute grens.
Daarom gaat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan met zijn collega's in de regio overleggen of andere steden in Noord-Holland op 30 april ''even aantrekkelijke evenementen'' kunnen organiseren om te voorkomen dat de hele provincie naar de hoofdstad trekt.
[Volgens mij gaan mensen naar Amsterdam omdat het Amsterdam is. Dat los je niet op op deze manier.]
Een woordvoerder van de burgemeester heeft vrijdag een bericht daarover in het Noord-Hollands Dagblad bevestigd. Van der Laan heeft maandag een gesprek hierover met zijn collega’s van Zaanstad, Purmerend, Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Haarlem.
''Het is zeker niet zo dat mensen niet welkom zijn in Amsterdam’’, legt de zegsman uit. ''Maar qua capaciteit kan het centrum op zo’n dag gewoon niet veel extra mensen meer aan.
"Elk jaar is het in alle opzichten passen en meten om iedereen goed en rustig in en uit de stad te krijgen. Ook de NS zit aan het toppunt van zijn kunnen.’’ De NS kan, als alles voorspoedig verloopt, via Amsterdam CS zo’n 50.000 reizigers per uur verwerken.
Koninginnedag valt dit jaar op een zaterdag. ''Als het dan ook nog mooi weer wordt, zit je zo over de miljoen bezoekers’’, rekent de woordvoerder van de burgemeester voor.
''Daarom willen we proberen voor mensen uit de regio een aantrekkelijk alternatief te bieden. Koninginnedag is geen exclusief feest voor Amsterdam.’’
De hoofdstad kan overigens op een doorsneedag wel veel meer dan 800.000 bezoekers aan, voegt de voorlichter daaraan toe. Maar het dilemma op 30 april is dat alle festiviteiten zich concentreren rond het Leidseplein, het Rembrandtplein en de grachten.
De gemeente Amsterdam gaat daarom de komende jaren ook kijken of het mogelijk is de activiteiten op Koninginnedag deels te verplaatsen naar andere locaties in de stad.
(Bron)
'Vogels in Tsjernobyl hebben kleiner brein'

AMSTERDAM – De radioactieve straling in Tsjernobyl heeft zeer waarschijnlijk een negatieve invloed op de hersengroei van vogels in de omgeving. Dat hebben Franse en Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.
Het brein van vogels in Tsjernobyl is gemiddeld vijf procent kleiner dan het brein van hun soortgenoten die niet in gebieden met radioactieve straling leven.
Vooral bij jonge vogels van minder dan een jaar oud blijft de ontwikkeling van de hersenen erg achter, zo meldt BBC News.
De bevinding suggereert volgens hoofdonderzoeker Andreas Möller van de Universiteit van Parijs-Zuid ook dat veel vogels al als embryo sterven door het negatieve effect van de straling op hun brein.
De wetenschappers doen uitgebreid verslag van hun onderzoeksresultaten in het wetenschappelijk tijdschrift PloS One. In totaal onderzochten ze 550 vogels van 48 verschillende soorten en vergeleken ze de hersenomvang van de dieren met vogels uit andere gebieden.
Het is al langer bekend dat vogels de omvang van hun organen kunnen veranderen om te overleven in moeilijke omstandigheden. Zo laten veel trekvogels hun maag, darmen en lever krimpen tijdens hun trektochten, zodat deze organen minder energie verbruiken.
Het is nog onduidelijk waarom de radioactieve straling als gevolg van de kernramp in Tsjernobyl leidt tot kleinere hersenen bij vogels. Mogelijk krimpen de hersenen van de dieren, als gevolg van de stress die ze ervaren door de straling.
Maar het is volgens de wetenschappers ook denkbaar dat vrijgekomen kernenergie het groeiproces van het vogelbrein op een directe manier verstoort.
(Bron)
In een nacht 2 keer betrapt met slok op

SNEEK - De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Sneek binnen een paar uur twee keer een 46-jarige man uit Uitwellingerga aangehouden omdat hij dronken achter het stuur zat.
Rond 02.30 uur controleerden agenten de automobilist. Uit een blaastest bleek dat hij te veel had gedronken, waarna de agenten zijn rijbewijs in beslag namen.
Zijn auto moest de man laten staan. Toch zagen agenten hem om 04.45 uur slingerend over de weg rijden. Hij werd nogmaals aangehouden en moest mee naar het bureau.
Behalve voor rijden onder de invloed is hij ook opgepakt voor het rijden met een ingevorderd rijbewijs.
(Bron)
Groeiseizoen neemt toe door warmte

WAGENINGEN - Het groeiseizoen in de natuur is in de afgelopen tien jaar met bijna een maand toegenomen. Dat heeft alles te maken met de klimaatverandering.
In de laatste tien jaar is de temperatuur in Nederland gemiddeld met 1,3 graden toegenomen in vergelijking met de periode 1940 - 1960, die door wetenschappers als representatief wordt beschouwd.
Dat heeft De Natuurkalender zondag bekendgemaakt. De Natuurkalender is het nationale waarnemingsnetwerk van de Wageningen Universiteit en het radioprogramma Vroege Vogels, waaraan sinds de start in februari 2001 meer dan 120.000 natuurfeiten zijn doorgegeven.
Volgens de wetenschappers is het voorjaar in de laatste tien jaar gemiddeld zeventien dagen eerder begonnen, terwijl de winter negen dagen later was.
Het groeiseizoen begon het vroegst in 2008, toen els en hazelaar 31 dagen eerder bloeiden dan ooit was vastgesteld. De winter ging in 2006 het laatst van start.
De blaadjes vielen twintig dagen later dan gewoonlijk van de bomen. Ook in 2001 en 2005 begon de winter opvallend later, aldus De Natuurkalender.
Het afgelopen jaar 2010 vormde een uitzondering op de regel dat het groeiseizoen eerder start. Door aanhoudende kou waren vroegbloeiers als de pinksterbloem en het fluitekruid ruim een week later, maar de herfst viel ook later in en startte pas half oktober.
Op dit moment ligt de natuur door de vrij zachte januarimaand ruim drie weken voor op normaal, en vijf dagen op het langjarig gemiddelde.
(Bron)
Iraanse tv legt kookprogramma's aan banden

TEHERAN - De staatstelevisie in Iran heeft kookprogramma's waarin reclame wordt gemaakt voor buitenlandse gerechten, in de ban gedaan. Dat hebben Iraanse media zondag gemeld.
De maatregel past in het streven van conservatieve moslims om westerse invloeden uit de Iraanse cultuur te weren.
''Van nu af is het verboden te leren hoe je niet-Iraanse gerechten kookt'', heeft het plaatsvervangend hoofd van de staatstelevisie volgens de gematigde website Aftabnews gezegd.
De Iraanse keuken staat om zijn veelzijdigheid bekend. Elke dag kijken veel Iraniërs naar kookprogramma's, waarin te zien hoe inheemse en buitenlandse gerechten worden bereid.
Chinese en Indiase gerechten zijn populair, maar de Iraniërs houden ook van pizza's en andere Italiaanse gerechten.
(Bron)
RIP Gary Moore.
Grienden sterven op Nieuw-Zeelandse kust

NELSON - Minstens veertien grienden van een school van meer dan tachtig gestrande dieren zijn op de kust van Nieuw-Zeeland gestorven. Dat meldden de milieuautoriteiten zaterdagochtend (lokale tijd).
Een woordvoerder zei dat veel van de vrijdag gestrande dolfijnachtige zoogdieren zichzelf zaterdag wisten te bevrijden, maar dat wordt gevreesd dat de dieren ergens anders weer aanspoelen.
Sommige grienden die zich nog wel wisten te bevrijden waren ernstig verzwakt door de stranding.
Reddingswerkers probeerden de tot wel zes meter lange dieren vrijdag de hele dag zo veel mogelijk te koelen en vochtig te houden. Vorige maand lieten 24 grienden het leven tijdens een andere stranding in Nieuw-Zeeland, waar regelmatig walvissen aanspoelen.
(Bron)
Amerikanen testen onbemande bommenwerper

LOS ANGELES - Een Amerikaans prototype van een onbemande bommenwerper bestemd voor gebruik vanaf vliegdekschepen heeft een geslaagde testvlucht gemaakt. Dat maakte de Amerikaanse marine zaterdag bekend.
Het toestel steeg op vanaf de luchtmachtbasis Edwards in Californië en bleef 29 minuten in de lucht. De 'drone' lijkt een kleinere uitvoering van de vleermuisachtige B-2 stealth bommenwerper, die wel een bemanning heeft.
Het straaltoestel is net als de B-2 ontwikkeld door Northrop Grumman en heet voorlopig X47B.
Militaire experts zien het vliegtuig als een van de eerste van een nieuwe generatie onbemande toestellen, die veel sneller worden dan de huidige door propellers aangedreven drones. De X47B moet bovendien radars kunnen ontwijken.
Volgens de bouwer van de bommenwerper duurt het nog jaren voordat het vliegtuig operationeel is.
(Bron)
Echtpaar vermoordt man met klontje boter

ROME - Een stel in Sicilië dacht dat het de perfecte moord had gepleegd. De twee hadden de ex-echtgenoot van de vrouw een klont boter in de keel gepropt. De man stikte en de boter smolt weg, meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera zaterdag.
Maar bij sectie op het lijk kwamen de restanten van de boter aan het licht. Het misdadige stel werd ontmaskerd, schrijft de krant.
Het paar had de moord gepleegd toen de ex, de 40-jarige Calogero Lo Cocco, plots aanklopte bij zijn vroegere huis in Campobello di Lacata bij Agrigento in het zuiden van Sicilië. Zijn ex-vrouw woonde daar nu met haar nieuwe vriend.
Ze bonden de man vast en verstikten hem met boter. Tegen de politie zeiden ze dat hij dronken was binnengekomen en dood in elkaar was gezakt.
(Bron)
Zeldzaam vrouwenprotest in Saudi-Arabië

RIYAD - Een groep van ongeveer veertig vrouwen heeft zaterdag een zeer zeldzame demonstratie gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad.
Ze riepen op tot vrijlating van terreurverdachten die zonder proces in de gevangenis zitten. Dat meldde een correspondent van persbureau Reuters.
De in het zwart geklede vrouwen protesteerden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze werden in de gaten gehouden door een groot aantal politieagenten.
Volgens een Saudische mensenrechtenactivist eisten de vrouwen de vrijlating van familieleden. Duizenden Saudi's zijn door de regering zonder proces opgesloten, omdat ze banden zouden hebben met terreurnetwerk al-Qaeda. Het koninkrijk strijdt al jaren tegen leden van deze organisatie.
Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International gebruikt Saudi-Arabië de strijd tegen het terrorisme regelmatig als voorwendsel om ook activisten die voor hervormingen pleiten op te sluiten.
De actie van de vrouwen is een van de kleine tekenen die wijzen op groeiende onrust in Saudi-Arabië. Een groep internetactivisten startte vorige week een campagne op de sociale netwerksite Facebook. Hierin eisen ze politieke en economische hervormingen en een einde aan de corruptie.
''Voor het te laat is, roep ik de regering en de koning op om het land te hervormen en aan onze verzoeken te voldoen, als ze dit land verder willen regeren", aldus een vrouwelijk groepslid.
(Bron)
TT 122 Een automobilist uit Vlaardingen is gisterochtend aan de dood ontsnapt toen zijn auto geraakt werd door een blok beton. Op een viaduct over de A76 bij Spaubeek had een onbekende het beton naar beneden gegooid. De man van 18 kon zijn auto op de weg houden en op de vluchtstrook stoppen. Hij is ongedeerd.