zaterdag, november 19, 2005

Drinkwater in Zwijndrecht vervuild

ZWIJNDRECHT - De inwoners van Zwijndrecht en van een deel van Hendrik Ido Ambacht, 55.000 in totaal, moeten zeker tot dinsdag hun water koken. Dat is vervuild, doordat een zuiveringsstation in Zwijndrecht is uitgevallen. Zaterdagochtend hadden deze bewoners twee uur lang helemaal geen water uit de kraan.
Volgens leverancier Hydron is mogelijk door de tijdelijke uitval van de waterdruk op sommige plekken in het leidingnet grondwater in het drinkwater terechtgekomen. Daardoor kunnen gebruikers van het water maag- en darmklachten krijgen als ze het water niet eerst koken.
(Bron)
Premier: anti-Verdonkeremanen spandoeken 'heel erg'

De spandoeken met teksten als 'Rita Verdonkeremanen Moordenaar' en 'Elf levend verbrand, Rita bedankt' zijn "heel erg". Dat zei minister-president Jan Peter Balkenende in het tv-programma Twee Vandaag. De premier prees de burgemeesters die actie hebben ondernomen tegen de teksten. Hij vindt dat de spandoeken leiden tot verharding.
"Deze uitlatingen richten zich helemaal op de persoon Verdonkeremanen. Dat is echt verkeerd", vond Balkenende. Hij benadrukte dat de VVD-politica slechts de minister is die het beleid uitvoert en de regels toepast. "Er is vrijheid van meningsuiting, maar die moet je niet zo invulllen. Is dit de manier waarop wij met elkaar om willen gaan in ons land?" Verdonkeremanen deed eerder deze week al aangifte wegens smaad tegen de actievoerders die de spandoeken ophingen.
(Bron)

De spandoeken LEIDEN tot verharding? Nou, dan weten we in elk geval waar die boterberg gebleven is - op JPB's hoofd.
'Stampertje' weet inbraak te voorkomen

Een konijn in Vlaardingen wist donderdag in alle vroegte een inbraak te voorkomen door hard te gaan stampen. Het beestje rook onraad toen om half zes een ongewenste indringer het huis doorzocht, en wist met het gestamp zijn baasje te wekken.
Toen de eigenaresse van het dier poolshoogte wilde nemen bij 'Stampertje' trof ze een inbreker aan in de huiskamer. De man koos direct het hazepad, maar wist wel een handtas en autosleutels mee te nemen. Dankzij het waakzame konijn had hij echter geen tijd de bijbehorende auto te stelen.
(Bron)
'Woonlasten in 2006 flink omlaag'

AMERSFOORT - Nederlandse huishoudens gaan volgend jaar gemiddeld 20 procent minder betalen aan gemeentelijke lasten (rioolrecht, afvalstoffenheffing en onroerendzaakbelasting). Dat is de conclusie van de Vereniging Eigen Huis na een steekproef onder tachtig gemeenten. Een woordvoerder bevestigde zaterdag het bericht hierover uit De Telegraaf.
Alleenstaanden mazzelen nu eens het meest en komen gemiddeld 21 procent lager uit. De meerpersoonshuishoudens gaan 18,4 procent minder betalen. Dat komt vooral door het kabinetsbesluit de onroerendzaakbelasting gedeeltelijk af te schaffen, iets wat voordelig is voor zowel huiseigenaren als huurders.
Het laagst worden de gemeentelijke lasten, althans op de lijst van de onderzochte tachtig, in Hilversum (-29,1 procent) en Terschelling (-29 procent). De alleenstaanden boffen het meest in het Noord-Brabantse Sint Anthonis, waar de lasten 32 procent dalen.
Voor een gezin in Hilversum betekent de ontwikkeling een concrete daling van 830 naar 588 euro.
Een eigen onderzoek van het AD dempt de feestvreugde een beetje. Die krant en meldde zaterdag dat zes van 25 onderzochte gemeenten compensatie zoeken voor de verliezen aan inkomsten door de verminderde onroerendzaakbelasting.
Volgens het dagblad haalt Nijmegen de scherpste truc uit. Daar betalen de mensen nu alleen de groene huisvuilzakken van 77 cent per stuk, schrijft het AD, maar gezinnen moeten vanaf volgend jaar 74,40 euro gaan bijbetalen en singles 59,52 euro.
(Bron)
Overlevenden Schipholbrand in hongerstaking

AMSTERDAM - Een aantal overlevenden van de brand in het detentiecentrum op Schiphol, waarbij drie weken geleden elf mensen om het leven kwamen, is deze week een of meerdere dagen in hongerstaking geweest in detentiecentrum 't Nieuwe Lloyd in Amsterdam. Dit blijkt uit dagrapporten van het uitzetcentrum Schiphol die in het bezit zijn van de Volkskrant.
Een woordvoerder van Justitie laat zaterdag in de krant weten dat de meeste hongerstakers na een of twee dagen weer zijn gaan eten.
Vluchtelingenwerk zegt in de krant dat sprake was van een 'opstand' in 't Nieuwe Lloyd, waar de meeste overlevenden begin deze week naar zijn overgebracht. Volgens de organisatie waren vermoeidheid en de grote onzekerheid over hun toekomst waarin zij zouden verkeren de reden voor de actie.
(Bron)
CNV wil acceptatieplicht werkgevers bij stageplaatsen

UTRECHT - Vakcentrale CNV wil dat werkgevers de plicht krijgen om jongeren voor stages en leerwerkplekken te accepteren. Voorzitter R. Paas wil daarover woensdag afspraken maken tijdens de Werktop met kabinet en werkgevers. Dat meldt de website van het CNV.
"Wat mij betreft maken wij op de Werktop afspraken over de acceptatieplicht van werkgevers", aldus Paas. "Net als zorgverzekeraars in het nieuwe zorgstelsel een acceptatieplicht hebben. En als het niet lukt met die afspraken, dan zit er niets anders op dan aan te dringen op wettelijke verplichtingen."
De overheid moet bedrijven een vergoeding geven als zij stage- of leerwerkplekken aanbieden, vindt de CNV-voorzitter. "De werkgever hoeft dat wat ons betreft niet voor niks te doen. Het is een verantwoorde overheidsinvestering in de toekomst van onze economie om bedrijven een vergoeding te geven."
(Bron)
NS moderniseert intercitytreinen

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan in de komende jaren 87 intercitytreinstellen van het type Koploper volledig moderniseren. De treinstellen uit 1977 met de hooggeplaatste machinistencabine, die vooral tussen de Randstad en Oost- en Noord-Nederland rijden, krijgen er 2350 zitplaatsen bij. De verbouwing gaat 190 miljoen euro kosten.
Een NS-woordvoerder bevestigde zaterdag een bericht hierover in de Telegraaf. Tussen 2006 en 2010 komen de Koplopers met drie wagons aan de beurt, na 2010 de treinstellen met vier wagons. De NS wil ruimte winnen voor de 15 procent extra zitplaatsen door loze ruimtes, zoals ongebruikte keukens, om te bouwen.
Verder krijgen de treinen stiltecoupés, beeldschermen met reisinformatie en airconditioning. In de eerste klas komen oplaadpunten voor laptops en mobiele telefoons.
(Bron)
Drie doden na schietpartij in Rotterdams café

ROTTERDAM - De politie heeft in een café aan de Schiedamsesingel in Rotterdam twee doodgeschoten mannen en een doodgeschoten vrouw aangetroffen. In de horecagelegenheid woedde bovendien korte tijd brand. Die was echter snel onder controle, aldus een politiewoordvoerster zaterdagochtend.
Politiemensen troffen in het café Inn and Out ook twee gewonden aan. Volgens de woordvoerster klonken er 's nachts om vijf uur schoten in de Boomgaardsstraat, om de hoek van het café.
"Politiemensen zagen daar niets en kregen vervolgens een melding binnen dat er in het café was ingebroken. Bij de Inn and Out zagen agenten rook onder het rolluik komen. Binnen troffen zij de slachtoffers aan."
Volgens de woordvoerster zijn vier gewapende mannen er vandoor gegaan. De politie heeft de omgeving afgezet. Een arrestatieteam heeft niet alleen het café uitgekamd maar is volgens ooggetuigen ook een pand in dezelfde straat binnen gegaan.
De Inn and Out werd twee jaar geleden een aantal maanden gesloten omdat er op het terras een schietpartij had plaatsgevonden. Volgens omstanders wordt het café doorgaans bezocht door Surinamers en Antillianen.
Buurtbewoners, die naar eigen zeggen weinig van het gebeuren hebben gemerkt, zeggen dat het om een afpersingszaak gaat. De slachtoffers zouden geboeid zijn aangetroffen. Bovendien zouden de vermoedelijke daders machinegeweren hebben gebruikt. Omwonenden hoorden tot 03.00 's nachts feestgeluiden uit de horecazaak komen. Er zou een verjaardagsfeest zijn gehouden.
De politie heeft direct omwonenden op het bureau verhoord. Ze zijn onder politiebegeleiding weer naar huis gebracht. De woningen rondom het café zijn intussen aan het oog ontrokken door hekken met zwart zeil. De technische recherche heeft onder meer prullenbakken in de straat onderzocht.
Café en eetgelegenheid Inn and Out ligt in een rustig buurtje vlakbij de Witte de Withstraat. Tegenover de zaak is een school en een openbaar speelplein. Op een andere hoek is een kinderopvang gevestigd.
(Bron)
Reclameruzie tussen KPN en Tiscali krijgt vervolg

AMSTERDAM - Een dag nadat de rechter zijn vonnis heeft geveld in een reclameconflict tussen KPN en Tiscali, maken de twee telecombedrijven zich op voor een nieuw treffen. Tiscali werd vrijdag opnieuw door KPN gedagvaard. Reden: KPN vindt dat zijn concurrent onterecht de overwinning claimt.
De rechtbank in Amsterdam oordeelde donderdag dat internetprovider Tiscali op zijn website een rectificatie moet plaatsen van reclames voor zijn ADSL-telefoonproduct. In het vonnis stond tevens dat Tiscali in de omstreden reclame niet over de schreef ging met de slogan: Geen KPN meer nodig.
Tiscali stuurde daarop een persbericht rond met de mededeling dat de onderneming het kort geding op het belangrijkste punt gewonnen heeft. Dat is KPN in het verkeerde keelgat geschoten. Het telecomconcern stapt opnieuw naar de rechter om die conclusie aan te vechten.
"Tiscali gaat voorbij aan het feit dat wij de wedstrijd hebben gewonnen", aldus een KPN-woordvoerder. "Het is 3-1 geworden voor KPN, maar Tiscali claimt dat hun ene doelpunt het mooiste is dat ooit werd gescoord."
Een zegsman namens Tiscali noemt de dagvaarding van KPN in een reactie stuitend. "Wij geven alleen een duidelijke mening over een belangrijk feit voor Tiscali. Dat heet vrijheid van meningsuiting."
(Bron)
Treinverkeer stil na aanvaring met spoorbrug

AMSTERDAM - Een schip is zaterdagochtend ter hoogte van Alphen aan den Rijn tegen een spoorbrug over de rivier de Gouwe gevaren. Daardoor ligt het treinverkeer tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven stil, meldt spoorbeheerder ProRail. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van een uur.
De aanvaring vond plaats rond 07.30 uur. Volgens de spoorwegpolitie gaat het waarschijnlijk om een te hoog binnenvaartschip. De exacte schade aan de brug is nog niet bekend. Totdat de brug is geïnspecteerd door technici rijden geen treinen over de brug.
Treinreizigers tussen Amersfoort en Leiden worden geadviseerd om te reizen via Schiphol; reizigers tussen Utrecht en Leiden kunnen omreizen via Den Haag. Mogelijk worden in de loop van de dag bussen ingezet.
(Bron)
Bolletjesslikker in cellencomplex Schiphol overleden

SCHIPHOL - Een bolletjesslikker die vastzat in het cellencomplex op Schiphol is daar vrijdagochtend overleden. Volgens een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol wordt vermoed dat de man dood is gegaan, omdat een bolletje cocaïne in zijn lichaam is geknapt.
Het slachtoffer is een 24-jarige Nederlander. De man werd na een vlucht van Peru naar Nederland aangehouden.
De marechaussee onderzoekt zijn dood samen met de rijksrecherche. De rijksrecherche wordt altijd bij een dergelijk voorval bij het onderzoek betrokken. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zal sectie op het lichaam verrichten om de precieze doodsoorzaak vast te stellen.
De man overleed in het complex waar de fatale brand van 27 oktober heeft gewoed. Hierdoor kwamen elf mensen om en raakten vijftien illegalen gewond.
(Bron)
Illegale cd's ingenomen op grootste muziekbeurs

UTRECHT - De stichting Brein heeft vrijdag tijdens de opbouw van de Mega Platen & CD Beurs in Utrecht ongeveer 1600 illegale cd's en dvd's opgeëist. Het gaat vooral om illegale concertopnames, meldde een woordvoerder.
De platenbeurs in de Jaarbeurs is de grootste ter wereld. Vijftien verschillende verkopers bleken in het bezit van verboden kopieën.
Ze hebben die allemaal ingeleverd. Ook zaterdag en zondag controleert De stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) nog op de beurs.
(Bron)
'Antilliaanse criminelen heropvoeden op tuchtscholen'

ROTTERDAM - De Rotterdamse wethouder Geluk (onderwijs en integratie) wil Antilliaanse criminelen heropvoeden op tuchtscholen. Hij zoekt capaciteit voor tweeduizend plaatsen. Dat staat in de Volkskrant van zaterdag.
Antilliaanse criminelen vormen hét veiligheidsprobleem in de stad. Ongekend harde represesie is volgens Geluk het antwoord, zegt hij in de krant. "Die criminelen moet het leven absoluut onmogelijk worden gemaakt. Net zoals we bij extremisten doen."
Volgens de wethouder schieten ouders van de criminele jongeren te kort in hun opvoedende taak. Vooral de Antillianen worden volgens hem steeds gewelddadiger en extremer, ook in hun seksualiteit.
(Bron)
Vermiste Nederlander dood gevonden in Nieuw-Zeeland

AUCKLAND - Reddingswerkers in Nieuw-Zeeland hebben zaterdag de vermiste helikopter teruggevonden met aan boord de Nederlander Guus Klatte en de Nieuw-Zeelandse miljonair Michael Erceg. De twee mannen zijn waarschijnlijk onmiddellijk omgekomen door het ongeval, aldus het Nationale Reddings Coördinatie Centrum zaterdag tegen de Nieuw-Zeelandse televisiezender TVNZ.
Begin november verdween de helikopter met aan boord dranktycoon Erceg en exportmanager Klatte van bierconcern Grolsch door nog onbekende oorzaak van de radar. Een grote zoektocht naar het wrak werd op touw gezet. Toen resultaten uitbleven, staakten de autoriteiten hun pogingen maar gingen de families van de vermisten door.
(Bron)

vrijdag, november 18, 2005

'Hollywood Madam' opent bordeel voor vrouwen in Amerika

De 'Hollywood Madam' Heidi Fleiss, die jarenlang callgirls ter beschikking stelde aan de heren van de High Society in Hollywood, is van plan om nog een bordeel te openen. Alleen deze keer richt ze zich niet op mannen, maar op vrouwen. In 'Heidi's Stud Farm' moeten de dames aan hun trekken komen. Fleiss heeft eerder al eens twintig maanden in de bak gezeten vanwege haar callgirlnetwerk.
Fleiss zal de 'boerderij' niet alleen gaan runnen, Joe Richards zal haar partner zijn. Richards heeft al drie legale bordelen in Nye County. De klanten zouden 250 dollar moeten betalen voor een uurtje met één van haar twintig mannen, die ze nog niet bij elkaar heeft. Maar volgens haar zullen er duizenden aanmeldingen binnen komen op een oproep die ze al heeft gedaan.
De veranderde situatie van de vrouwen is de aanleiding geweest dat Fleiss en Richards begonnen zijn met dit nieuwe concept. Vrouwen zijn tegenwoordig onafhankelijker. Ze verdienen meer geld en hebben het moeilijk om mensen te leren kennen", aldus Fleiss. Richards voegt eraan toe:"Als een man nu nog eens naar een bordeel gaat omdat hij ruzie heeft met zijn vrouw, kan zijn vrouw vanaf nu zeggen 'wat jij kan, kan ik ook'".
(Bron)
Onderzoek naar groepsverkrachtingen

DEN HAAG - Minister Donner laat een wetenschappelijk onderzoek verrichten naar het fenomeen groepsverkrachtingen. Daarin zal ook aandacht zijn voor de mogelijke rol van internetgebruik en seks op televisie.
De bewindsman meldde dat vrijdag in schriftelijke antwoorden naar aanleiding van vragen die de Kamerleden stelden tijdens de behandeling van de begroting van justitie, eerder deze week. De LPF en de SGP hadden hun zorgen geuit.
Ook Donner vindt het verschijnsel "zeer ernstig, vooral vanwege de jonge leeftijd van een aantal daders, de normloosheid en gewetenloosheid waarmee het gepaard lijkt te gaan en de ernstige gevolgen voor de slachtoffers", zo schrijft hij.
Inmiddels heeft hij al een verkenning laten uitvoeren waaruit bleek dat het nogal schort aan de kennis over verkrachtingen in groepsverband. Het nieuwe onderzoek moet de oorzaken en de risicofactoren in beeld krijgen, zodat effectiever naar oplossing kan worden gezocht.
Donner gaat niet in op de wens van LPF-Kamerlid Eerdmans voor zwaardere straffen voor de daders. De minister meent dat bij jongeren met een dergelijke afwijkende norm omtrent seksualiteit, de interventie gericht moet zijn op het effect van de straffen en niet zozeer om de lengte ervan. Hij wijst er daarbij op dat het soms gaat om nog zeer jonge daders.
Verder meldde Donner dat hij ernaar streeft om alle jongeren die uit een justitiële inrichting komen, passende nazorg aan te bieden. Dat zou hen ervoor moeten behoeden dat zij opnieuw de fout in gaan. Nu is het zo dat jongeren geen nazorg krijgen aangeboden of dat zij zich onttrekken aan de vrijwillige begeleiding.
De recidive onder criminele minderjarigen vindt Donner een groot probleem. Ongeveer 44 procent pleegt binnen een jaar na zijn ontslag uit de gevangenis weer een delict.
(Bron)
Politie vindt twee zwaargewonde mannen in Den Haag

AMSTERDAM - De politie heeft vrijdagochtend twee zwaargewonde mannen aangetroffen voor een woning in Den Haag. Het is nog onduidelijk hoe de mannen hun verwondingen hebben opgelopen. De slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht. In het onderzoek naar de zaak zijn vier mannen uit Den Haag aangehouden.
Agenten vonden de mannen donderdagnacht na een melding omstreeks 03.00 uur voor een woning aan de Scheldestraat in het centrum van de stad. Het is niet duidelijk of de slachtoffers uit de woning kwamen, van het balkon zijn gevallen of toevallig voorbij liepen, meldt de politie. De aard en ernst van hun verwondingen is niet helemaal duidelijk, maar ze zijn niet aanspreekbaar. Over de identiteit van de mannen wil de politie niets zeggen.
De vier mannen die zijn aangehouden, bevonden zich na de vondst van de gewonden in de buurt van de woning. De leeftijd van de mannen varieert tussen 19 en 33 jaar. Het is nog onduidelijk of zij bekenden zijn van de slachtoffers.
(Bron)
Eend zwaar mishandeld in Beverwaard

Werd eerder deze week al een hond opgehangen in Spijkenisse, nu is er in Rotterdam-Beverwaard een eend het slachtoffer geworden van ernstige mishandeling. De snavel van de onfortuinlijke eend werd er afgeblazen doordat een groepje kwajongens het beest een rotje voerde.
De zwaargewonde eend werd bij Vogelklas Karel Schot in Rotterdam Zuid binnengebracht. Het is niet de eerste keer dat een eend slachtoffer is geworden van mishandeling in Beverwaard. Het is nog onbekend wie de daders zijn van deze mishandeling. Volgens de politie zouden ooggetuigen niet naar de politie durven te stappen.
(Bron, met foto)
Man gewond na tanken gas zonder tank

Een 39-jarige Almeloër is gewond geraakt doordat hij lpg tankte in een wagen waar geen gastank meer inzat. Het slachtoffer had van een garage een leenauto meegekregen. Men had hem verteld dat hij nog wel even moest tanken. Wat de man kennelijk niet wist, was dat de gastank uit de auto was weggehaald.
Toen de inwoner van Almelo gas aan het tanken was, stroomde dat vrij de auto in. Op het moment dat hij de leenwagen vervolgens startte, volgde een explosie. De man hield aan het incident eerste- en tweedegraads brandwonden in zijn gezicht over.
(Bron)
Wildplasser kiest verkeerde gevel

Soms moet je wel heel erg nodig naar de wc. Voor sommige mensen is de nood zelfs zo hoog dat ze maar besluiten om te gaan wildplassen. In de haast heb je natuurlijk niet altijd de tijd om een goede plek uit te zoeken. Of dat gisteren ook het geval was bij een 23-jarige Hagenaar is onbekend.
Een aantal politieagenten keek wel raar op toen ze op hun toezichtcamera's zagen dat de man om 09:20 uur tegen de gevel van het politiebureau aan de Jan Hendrikstraat stond te urineren. Hij werd meteen aangehouden en met een bekeuring naar huis gestuurd.
(Bron)
Vrouw waarschuwt politie voor koud eten

Een vrouw uit de Verenigde Staten is gearresteerd nadat ze de politie waarschuwde dat een restaurant haar koude uirenringen serveerde. De 30-jarige Sharita Williams uit Hourna, Louisiana vertelde aan de politie dat het eten op haar bord koud werd geserveerd en de ober het voedsel niet om wilde ruilen.
Vanuit het Malt 'n' Burger-restaurant in Thibodaux belde ze met haar mobiele telefoon het nationale alarmnummer 911. De politie verscheen enkele minuten later. Ze kwamen echter niet voor de afgekoelde uienringen, maar om de vrouw op te pakken wegens het verspillen van politietijd. De vrouw zal voor de rechter moeten verschijnen in december.
(Bron)

Het is maar wat je een levensbedreigende situatie vindt.
Analoge tv nadert einde

DEN HAAG - Niet voor 1 april komt er een einde aan de ouderwetse analoge televisie, die te ontvangen is met een 'hark-antenne' op het dak. Het kabinet wilde er op 1 januari al een einde aan maken, maar kwam daar vrijdag op terug nadat de Tweede Kamer moties van Atsma (CDA) en Bakker (D66) had aangenomen.
De Tweede Kamer vindt dat er eerst een betaalbaar alternatief moet komen voor de analoge televisie. Genoemd werd Digitenne, of wel digitale ethertelevisie die ook met een antenne te ontvangen is.
Het besluit van het kabinet is van belang voor mensen die geen kabel hebben, omdat ze in het buitengebied wonen, en voor schippers. TV-kijken in Nederland gebeurt vooral via de kabel en in veel mindere mate via de satelliet, die ontvangen wordt met een schotelantenne.
(Bron)
Tv-kandidaten denken in de ruimte te zijn

De Britse zender Channel 4 gaat binnenkort bijzondere reality tv uitzenden. De deelnemers aan het programma 'Space Cadets' geloven namelijk dat zij naar de ruimte zijn gestuurd. In werkelijkheid bevinden ze zich gewoon op aarde.
Tijdens de show is te zien hoe honderd deelnemers meedoen aan trainingen voor een ruimtemissie van de fictieve 'Space Tourism Agency of Russia' (STAR). Uiteindelijk mogen vier kandidaten de reis naar de ruimte ondernemen. Eén van de deelnemers is echter een acteur die de andere drie ervan moet overtuigen dat zij echt het heelal in zijn geschoten. Voor elke dag dat de kandidaten dit geloven krijgen zij 5.000 pond, omgerekend meer dan 7000 euro.
De lancering van de raket wordt gesimuleerd door trillingen, geluidseffecten en valse beelden. De kandidaten, die zijn geselecteerd op hun goedgelovigheid, wordt wijsgemaakt dat ze nog te dicht bij de aarde zijn om gewichtloos te zijn.
Het programma is ontwikkeld door Endemol en zal volgende maand op de Britse televisie te zien zijn.
(Bron)
Vloeibaar kerstdiner op de markt

Voor wie het zat is om met kerst urenlang in de keuken te staan, is er nu een oplossing: het vloeibare kerstdiner. De Jones Soda Company uit Seattle verkoopt frisdranken met de smaak van verschillende, traditionele kerstmaaltijden.


Als voorafje krijg je een drankje van gerookte zalm. Het hoofdgerecht bestaat uit vloeibare kalkoen met jus, een groen drankje dat naar spruitjes smaakt en drinkbare broccoli. Het dessert biedt keuze uit twee drankjes: pompoen of notentaart. Het kerstdiner bevat geen vet, koolydraten en calorieën en is dus ideaal voor mensen die aan het lijnen zijn.
De fabrikant heeft de vloeibare maaltijd bij wijze van grap voor Thanksgiving en Kerstmis op de markt gebracht. De kosten van een complete maaltijd bedragen ongeveer dertien dollar. De fijnproever moet echter snel zijn, want het aanbod is maar beperkt.
(Bron)
Tweederde Italianen moeite met lezen en schrijven

Het is in Italië niet best gesteld met het alfabetisme, zo melden verschillende Italiaanse media. Deze beroepen zich op de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek, waaruit is gebleken dat liefst tweederde deel van de Italianen ouder dan zes jaar moeite heeft met lezen en schrijven.
Het gaat in totaal om 36 miljoen mensen, van wie er zes miljoen analfabeet zijn. Van de overige dertig miljoen heeft het overgrote deel nooit een middelbare school van binnen gezien, aldus het onderzoek. Vooral in het midden en het zuiden van het land wonen veel mensen die slecht kunnen lezen en schrijven. De regio's Basilicata en Calabrië tellen relatief gezien de meeste analfabeten: ongeveer dertien procent van de inwoners van beide regio's kan lezen noch schrijven.
Volgens de Italiaanse oud-minister De Mauro van Onderwijs is een afgeronde middelbare schoolopleiding overigens geen garantie dat het lezen en schrijven er goed ingebakken zit: hij stelde in het dagblad La Republica dat een kwart van de studenten nog immer moeite heeft met lezen en schrijven.
(Bron)
AEL ziet af van Nederlandse moslimpartij

BRUSSEL - De Arabisch Europese Liga (AEL) ziet af van de oprichting van een moslimpartij in Nederland. De beweging zal nu bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 en de geplande Kamerverkiezingen van 2007 een stemadvies geven voor partijen die het het gedachtegoed van de AEL ondersteunen.
Dat zegt AEL-leider Abou Jahjah vrijdag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Volgens hem blijkt uit eigen onderzoek dat zelfs in de grote steden de aanhang voor een moslimpartij gering is.
De AEL gaat nu voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 en de parlementsverkiezingen van 2007 aansluiting zoeken bij politieke partijen. "Wat wij politieke partijen te bieden hebben is een islamitische achterban, die waarschijnlijk niet naar de stembus gaat als wij hen daartoe niet mobiliseren", aldus Jajah tegenover NRC.
De AEL pleit onder meer voor een terugkeer naar het multiculturalisme in Nederland, integratie met behoud van eigen cultuur, Arabisch en Turks als keuzevakken op middelbare scholen en bestrijding van discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt.
(Bron)
Commandant vrijgesproken na doden Palestijns meisje

Ondanks dat hij zijn volledige magazijn op een Palestijns meisje had leeggeschoten, werd een Israëlische commandant van alle aanklachten vrijgesproken. In totaal heeft hij zeventien kogels op het meisje afgevuurd, toen zij met haar schooltas in de buurt van de Israëlische wachtpost liep, dat nabij het Rafah vluchtelingkamp ligt.
Volgens getuigen bevond het kind zich nog ruim negentig meter van de wachtpost toen het vuur werd geopend, waarop het meisje haar schooltas liet vallen. De Israëlische soldaten vuurden op de schooltas, om vast te stellen of het om explosieven ging. Vervolgens schoten ze op het wegrennende kind, aldus de getuigen.
De commandant zou vervolgens naar het meisje gelopen zijn om de "kill" te bevestigen. Hij zou dat hebben gedaan met twee schoten in haar hoofd, waarna hij wegliep, zich weer omdraaide, en vervolgens zijn magazijn leegschoot in haar lichaam. Geluidsopnames onthulden dat de commandant van te voren was gewaarschuwd dat het om een doodsbang kind ging.
Over de radio verklaarde de vrijgesproken man dat alles wat beweegt in de veiligheidszone gedood moet worden, al is het drie jaar oud. In eerste instantie concludeerde een militair onderzoek dat de commandant niet onethisch had gehandeld. Pas nadat ondergeschikte soldaten naar de media gingen, werd er een nieuw onderzoek ingesteld.
De commandant is vrijgesproken van wangedrag en illegaal wapen gebruik, evenals het ondermijnen van de rechtspraak door soldaten onder zijn bevel op te dragen hun verklaringen te veranderen.
(Bron)
'Nederland lijkt in 2020 op New Orleans'

DEN HAAG - Als de kloof tussen arm en rijk verder blijft groeien, zal Nederland in 2020 op New Orleans lijken. "Dan krijgen we een steeds ongelijkere verdeling in rijkdom en zal de sociale samenhang verdwijnen. Samenleven valt dan uiteen in naast elkaar leven. Dan zullen we de problemen niet meer samen kunnen oplossen en staat ons een kille maatschappij te wachten."
Dat zei J. Latten vrijdag in een interview met Trouw. Latten aanvaardt vrijdag een bijzonder hoogleraarschap demografie aan de Universiteit van Amsterdam met de oratie 'Zwanger van segregatie'.
Latten schetst daarin een maatschappij waarin mensen elkaar steeds meer uitzoeken op gelijksoortigheid, zowel als het gaat om opleiding en inkomen als om herkomst en religie. Daardoor ontstaat er een samenleving met 'succesvollen' en 'achterblijvers'.
(Bron)
Flitsauto politie reed met verlopen APK

GRONINGEN - Een van de auto's waarmee de politie in Groningen op snelheid controleert, rijdt al meer dan drie maanden rond met een verlopen APK (Algemene Periodieke Keuring). Dat blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Medewerkers van de website flitsservice.nl constateerden de overtreding vrijdag.
M. Hurks van flitsservice zei vrijdag: "Dit is natuurlijk belachelijk. Als dit soort zaken u of mij overkomt, krijgen we een dikke bekeuring, maar de politie komt er mee weg."
Volgens Hurks moeten de boetes die de laatste drie maanden met behulp van de auto zijn uitgeschreven, worden kwijtgescholden. "Strikt genomen had deze auto de weg niet op gemogen. Het zal alleen wel lastig worden de rechter hier in mee te krijgen", moet hij toegeven. "Eerder moesten in vergelijkbare zaken de boetes toch betaald worden."
Een woordvoerder van de politie liet vrijdag weten dat een politiemedewerker een fout heeft gemaakt. "Dit is door onze vingers geglipt en dat hoort natuurlijk niet zo. De medewerker is er op aangesproken."
De politie in Groningen gaat nu het complete wagenpark controleren op de APK-keuring. Van kwijtschelden van boetes kan geen sprake zijn, zei de woordvoerder. "De gebruikte apparatuur voldeed aan alle regels, dus de boetes blijven ook staan."
(Bron)
'Slachtoffer schietincident bedreigde agent'

ASSEN - De agent die op 10 september in Nieuw Buinen tijdens het blussen van een brand zes kogels afvuurde op een omstander, heeft aangifte gedaan van bedreiging met de dood. Het slachtoffer zou zich daaraan schuldig hebben gemaakt, waarna de agent meende te moeten schieten. Dat zei advocaat P. van Steen, de raadsman van de schietende agent, vrijdag.
De advocaat sprak voor de rechter in Assen tijdens de behandeling van een verzoek om in een civiele procedure getuigen te horen. Dit verzoek werd gedaan door advocaat J. Klopstra, de raadsman van het slachtoffer.
Het verzoek is aangehouden tot februari. Klopstra krijgt begin december de resultaten van het Rijksrechercheonderzoek op tafel. Vindt de jurist dan dat er nog relevante informatie ontbreekt, die hij niet van de Rijksrecherche of de gemeente kan krijgen, dan kan hij het verzoek tot een getuigenverhoor opnieuw en aangepast indienen. Klopstra wil een civiele procedure beginnen om een schadevergoeding te eisen voor zijn cliënt.
Het onderzoek is nog niet geheel afgerond, omdat het slachtoffer tot vrijdag weigerde mee te werken aan verhoren. De man was bij de zitting aanwezig en zei toe alsnog mee te werken aan een verhoor. "Mijn cliënt weigerde tot nu toe mee te werken, omdat hij door deze aangifte wordt aangemerkt als verdachte en geen vertrouwen in de gang van zaken heeft. Hij heeft op zijn beurt aangifte gedaan van poging tot moord of doodslag", merkte Klopstra op.
De raadsman wil voorkomen dat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak tegen de agent seponeert met de reden dat deze man rechtmatig zou hebben gehandeld. Evenmin wil hij dat de zaak tegen zijn cliënt wordt geseponeerd, met de reden dat die al voldoende zou hebben geleden. "Ik wil voorkomen dat deze kwestie in de doofpot belandt", benadrukte Klopstra.
(Bron)

Typisch dat ie dan pas na ruim twee maanden aangifte doet.
Economie trekt aan in Europa

BRUSSEL - De economie in Europa zal de komende jaren met meer dan 2 procent per jaar groeien, al kunnen stijgende olieprijzen roet in het eten gooien. Ook Nederland, jarenlang een van de slechtste leerlingen in de Europese klas, doet weer mee. Dat blijkt uit de najaarsramingen over de economie die de Europese Commissie donderdag heeft gepubliceerd.
Dit jaar staat Nederland bijna achteraan. Met een groei van slechts 0,5 procent doen alleen Italië en Portugal het slechter. De gemiddelde groei in de eurolanden komt dit jaar uit op 1,3 procent en in de Europese Unie als geheel op 1,5 procent.
Volgens eurocommissaris Almunia (economie en monetaire zaken) was de eerste helft van dit jaar teleurstellend voor de lidstaten van de unie, maar staan de seinen nu op groen. Door een hernieuwd vertrouwen in de economie geven consumenten en bedrijven meer uit, voorspelt hij. Investeringen trekken aan. Alleen onzekerheid over de olieprijzen en de hoge tekorten in de VS hangen als donkere wolken boven de economie van de wereld en van Europa.
Nederland zal volgend jaar een groei kennen van 2 procent, denkt de Commissie, en van 2,4 procent in 2007. Daarmee zou Nederland het zelfs beter doen dan het gemiddelde van de eurolanden (1,9 procent in 2006 en 2,1 procent in 2007).
Duitsland, de grootste economie van Europa, kruipt langzaam uit het dal: dit jaar een groei van 0,8 procent en de jaren erop 1,2 en 1,6 procent. Spanje houdt de stevige tempo van de afgelopen jaren vast. In Frankrijk gaat de groei naar boven 2 procent. Alleen Italië en Portugal blijven achter.
Buiten de 'eurozone' gaat de groei nog veel harder dankzij de nieuwe Oost-Europese lidstaten. Daar zijn percentages van meer dan 4 procent eerder regel dan uitzondering. In de EU als geheel komt de groei volgend jaar uit op 2,1 procent en in 2007 op 2,4 procent.
Door de groei daalt de werkloosheid in de eurolanden van 8,9 procent vorig jaar tot 8,1 procent in 2007. Nederland zal dit jaar voor het eerst sinds lange tijd boven 5 procent werkloosheid zitten, maar het percentage daalt snel naar 4,2 procent over twee jaar.
De begrotingstekorten blijven hoog in de Europese Unie. Brussel denkt dat Frankrijk ook dit jaar boven de EU-tekortlimiet van 3 procent komt, al gaat Parijs er nog steeds van uit juist binnen de normen te blijven. Ook de komende jaren houdt het land een te hoog tekort. Hetzelfde geldt voor Duitsland, maar de rigoureuze maatregelen die de nieuwe regering in Berlijn in petto heeft, zijn nog niet in de cijfers verwerkt.
(Bron)
Bloedsporen in huis 'metselmoorden' verdwenen

DEN HAAG - In het huis aan de Cartesiusstraat in Den Haag waar vorig jaar de Zaankanters R. Mahabier en J. Dekkers werden vermoord, is een aantal bloedsporen verdwenen. Dat bleek donderdag na een schouw in de woning, zeiden de advocaten van drie mannen die van de moorden worden verdacht.
Advocaten F. van Ardenne en M. Groeneveld, die de 59-jarige verdachte B.D. bijstaan, hadden juist om de schouw gevraagd om een beeld te krijgen van wat zich op 12 augustus 2004 in de woning heeft afgespeeld. De rechtbank, advocaten van andere verdachten en de officier van justitie gingen mee. Nadat de mannen aan de Cartesiusstraat waren gedood, zijn ze naar een huis aan de Haagse Wolmaransstraat gebracht, waar ze achter een muur werden verborgen.
De bloedsporen in de woning aan de Cartesiusstraat lieten volgens justitie zien wat op het moment van de moorden is gebeurd en wat de posities van de aanwezigen in die kamer toen waren. De 36-jarige R.D., zoon van B.D., heeft gezegd dat hij in zijn eentje de twee mannen heeft doodgestoken, maar justitie gelooft dat hij hulp van de andere verdachten heeft gehad.
De politie vond de ingemetselde lichamen van de dode mannen eind september vorig jaar, met behulp van speurhonden. Mahabier en Dekkers zouden zijn vermoord wegens een ruzie over geld. Een tweede zoon D. is ook verdachte, maar hij is voortvluchtig. Twee andere mannen zouden hebben geholpen.
Officier van justitie P. Spoon heeft geen verklaring gegeven voor het verdwijnen van de bloedspatten. Volgens haar heeft het OM na de vondst van de lijken beslag laten leggen op de woning aan de Cartesiusstraat, zodat er niets veranderd zou kunnen worden. Ze zei tijdens de pro-formazitting van donderdag dat er niet geverfd is in het huis. Volgens haar zijn de sloten van de woning vervangen en kan er, behalve politie en justitie, niemand in zijn geweest om veranderingen aan te brengen.
Tijdens een reconstructie van de zaak in mei zaten de sporen nog wel op de muur. Advocaat Van Ardenne: "Toen was de muur op zichzelf ook goor, nu was hij spierwit." De rechtbank behandelt de zaak vanaf 20 december inhoudelijk. Ze heeft vier dagen gereserveerd om alle feiten de revue te kunnen laten passeren.
(Bron)
Banken krijgen toegang tot burgerservicenummer

DEN HAAG - Banken moeten toegang krijgen tot het toekomstige burgerservicenummer (BSN) om mogelijk verdachte transacties te kunnen tegengaan. Dat heeft minister Zalm van Financiën donderdagavond gezegd in een debat met de Tweede Kamer. Het BSN, dat het huidige sofinummer gaat vervangen, bevat relevante gegevens als naam, adres en woonplaats.
Banken kunnen nu niet goed de identiteit controleren van klanten, omdat de Wet bescherming persoonsgegevens hen verbiedt de basisadministratie van de gemeente (GBA) te raadplegen. De VVD en het CDA pleitten ervoor financiële dienstverleners toch weer toegang te geven tot het GBA en het BSN.
Zalm gaat voor de "hoofdprijs" en dat is volgens hem het BSN. Niet alleen overheidsinstanties zouden dan inzicht krijgen in dit persoonlijke nummer, maar ook financiële instellingen die moeten nagaan of er iets verdachts is.
Banken krijgen daardoor een beter controlemiddel om identiteitsfraude te bestrijden. Ook leidt toegang tot het BSN tot minder administratieve lasten, aldus Zalm.
De privacy van de betrokkenen moet wel worden gewaarborgd. Zalm is over de kwestie in gesprek met de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars en zal daar begin volgend jaar op terugkomen.
Het kabinet streeft ernaar het BSN per 1 januari 2006 in te voeren. Maar het wetsvoorstel dat dat mogelijk moet maken, moet nog worden besproken door de Tweede en vervolgens de Eerste Kamer. Doel van het nummer is om de (technische) uitwisseling van gegevens tussen burgers, overheid en allerlei instanties eenvoudiger te laten verlopen. Mensen hoeven dan nog maar een keer allerlei basisgegevens aan overheidsdiensten te verstrekken.
(Bron)
'CIA heeft wereldwijd antiterreurnetwerk opgezet'

WASHINGTON - De Amerikaanse CIA werkt in ruim twintig landen samen met de plaatselijke inlichtingendiensten tegen verdachte terroristen. The Washington Post maakte vrijdag melding van zo'n netwerk, dat operatief is in Europa, het Midden-Oosten en Azië.
In de bureaus, volgens de krant antiterreurinlichtingencentra (CTIC) genoemd, beslissen de Amerikanen en hun collega's dagelijks wie hoe op te pakken en hoe verhoren en detenties moeten verlopen. De CTIC's zijn los van de detentiecentra die de CIA in acht landen heeft opgezet. De Amerikaanse inlichtingendienst wilde niet reageren.
(Bron)
Politiebureaus in brand gestoken in Dordrecht

DORDRECHT - Onbekenden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag twee politiebureaus in Dordrecht in brand gestoken. Het gaat om een politiebureau aan de Blaauwweg in de wijk Sterrenburg en een aan het Admiraalsplein in de Wielwijk. De schade is aanzienlijk, liet de politie vrijdagochtend weten. Het gaat om wijkbureaus die in de nachtelijke uren niet zijn bezet.
Rond 03.30 kreeg de politie de melding van de brand aan de Blaauwweg. Onbekende probeerden ruiten te vernielen van het bureau. "Dat lukte niet echt omdat er extra dik glas in zit", aldus een woordvoerster. "Daarna is er brand gesticht aan de achterzijde van het pand. Het vuur is niet naar binnen geslagen."
Vlak hierna kwam de melding dat ook bij het bureau aan het Admiraalsplein brand was uitgebroken. De politie ontruimde de woningen die boven de politiepost liggen. De brandweer had de brand snel onder controle zodat de bewoners na ongeveer een uur weer naar huis mochten. Volgens de woordvoerster is de schade aan dit bureau aanzienlijk.
Een getuige heeft in de buurt van de politiepost aan het Admiraalsplein vier jongeren gezien. De politie ging onmiddellijk naar hen op zoek maar kon de jongeren niet vinden.
(Bron)
'Verplichte OV-kaart voor zwartrijder'

DEN HAAG - Notoire zwartrijders in het openbaar vervoer zouden verplicht een OV-abonnement moeten hebben waarbij de kosten ervan op hun uitkering worden ingehouden. Dat adviseren onderzoekers in een rapport dat minister Donner van Justitie donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Hij gaat het plan bestuderen en mogelijk uitwerken, in overleg met de vervoersmaatschappijen, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Dat geldt ook voor andere voorstellen, zoals een civielrechtelijk reisverbod voor mensen die stelselmatig zonder kaartje reizen.
"Dergelijke sancties op maat bieden wellicht soelaas voor notoire zwartrijders die ondanks de inzet van civiel- en strafrechtelijke middelen overlast in het openbaar vervoer blijven veroorzaken", schrijft Donner. Het gaat volgens hem vaak om mensen zonder vaste woon- en verblijfplaats en met psychische en verslavingsproblemen die ook op andere manieren met justitie in aanraking komen.
De onderzoekers pleiten er verder voor dat het OM in een proefproces moet proberen notoire zwartrijders te vervolgen voor flessentrekkerij. Maar de minister denkt dat dat niet kan, omdat het juridisch gezien verschillende zaken zijn.
De overheid neemt de komende jaren diverse maatregelen om zwartrijden tegen te gaan. Zo moeten in 2008 bij vrijwel alle metrostations en 150 treinstations poortjes staan waarmee ongeveer 90 procent van de reizigers wordt gecontroleerd, aldus Donner. Dat moet vooral incidentele zwartrijders ervan weerhouden zonder kaartje te reizen. De toegangspoortjes zijn onderdeel van de invoering van een chipkaart voor het openbaar vervoer, die de huidige vervoerbewijzen gaat vervangen.
Maar er zullen altijd notoire zwartrijders blijven, constateert de minister. De onderzoekers hebben daarom uitgezocht welke juridische middelen er zijn om die groep aan te pakken. Donner heeft net als de deskundigen een voorkeur voor civielrechtelijke sancties. Het strafrecht moet volgens hem als uiterst middel worden ingezet.
(Bron)
Scholier steekt medeleerling met mes

DOETINCHEM - Op een school aan de Holterhoek in Doetinchem heeft een 17-jarige jongen uit die plaats een 16-jarige medeleerling uit Zeddam met een mes in zijn been gestoken. Het slachtoffer liep een bloedende wond op. De dader meldde zich kort daarna bij de politie, nadat die hem op zijn mobiel had gebeld. Dat heeft een woordvoerder van de politie Noord- en Oost-Gelderland donderdag bekendgemaakt.
De steekpartij had plaats rond 10.15 uur, vlak na de pauze. Wat de aanleiding voor het incident was, is volgens de politie niet duidelijk. Ook waren er voorzover bekend geen getuigen. De dader zit vast op het politiebureau.
(Bron)
Weer man doodgeschoten in Amsterdam

AMSTERDAM - In het Amsterdamse stadsdeel Slotermeer is vrijdag rond 19.30 uur opnieuw een man doodgeschoten. Het gaat om een man van middelbare leeftijd, aldus een woordvoerder van de politie. Het is nog niet duidelijk of er opnieuw sprake is van een liquidatie.
De man werd op de straat aangetroffen en is aan zijn verwondingen overleden. Hij werd gevonden aan het Gerbrandypark, tussen de Bonstraat en de Herman Coenradistraat, dichtbij metrostation De Vlugtlaan in Amsterdam-West. Er zou 5 keer op hem zijn geschoten. Getuigen zeggen dat het om een Marokkaanse man gaat, maar dat is nog niet bevestigd.
Ter plaatse zal het onderzoek naar de dodelijke schietpartij nog uren in beslag nemen, volgens de woordvoerder. Het is niet duidelijk of er geschoten is op de vindplaats van de man of dat hij deze plek nog op eigen kracht heeft weten te bereiken.
(Bron)
Bos

Een Amerikaanse moet van de rechter in de deelstaat Ohio een nacht alleen en zonder voedsel, drinken of kunstlicht in het bos doorbrengen. De vrouw moest zich verantwoorden voor het op straat zetten van haar verzameling van 33 katten. De straf is niet uniek in zaken die aan rechter Michael Cicconetti zijn voorgelegd. Hij veroordelde eerder al een man tot een nacht zonder proviand, licht of radio in het donkere bos om het genot van stilte te leren kennen. De man had zijn autoradio te hard aan gehad.
(Bron)

donderdag, november 17, 2005

Als je ook een eigen Postbankpas laat maken: de foto komt niet haarscherp op de pas, en valt wat donker uit. Maar het is wel erg leuk om je eigen foto op je pas te hebben ;-)
Serieverkrachter (19) hoort 5 jaar eisen

Door de rechtbank van Rotterdam is gisteren vijf jaar celstraf geëist tegen de 19-jarige serieverkrachter Joshi R. V. uit Rotterdam. De Kaapverdiaan is bendeleider van de Cabo Pimp Unit (CPU) uit Rotterdam-West. Hij wordt ervan verdacht zeker zes meisjes in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar meerdere malen te hebben verkracht.
De verkrachter wordt gezien als de bendeleider van de CPU en wordt, afhankelijk van de bewijslast, mogelijk ook nog veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. Drie andere bendeleden van de CPU hebben reeds bekend en zijn hiervoor onlangs veroordeeld. Zij hebben straffen opgelegd gekregen van twaalf, vijftien en achttien maanden cel. Joshi R. V. is de enige van de bendeleden die bij zijn onschuld blijft. Gisteren vertelde hij voor de rechtbank dat er geen sprake was van verkrachting, maar dat de meisjes vrijwillig met hem mee gingen.
Eén van de zes slachtoffers is, naast door hemzelf, ook verkracht door drie kompanen van de bendeleider. Hij lokte de meisjes door veel cadeautjes te geven. Ondanks het verweer van de slachtoffertjes, misbruikte hij hen toch. De Kaapverdiaan vertelde verder dat hij trots erop was dat hij de meisjes kon ontmaagden, ook al hield hij totaal niet van ze. Alle meisjes waren ofwel verliefd op hem of verslaafd aan de aandacht die hij hen gaf.
(Bron)

Kan ie het nu eens andersom ervaren, dit soort mensen krijgt vaak heel veel aandacht in de bajes.
Noorwegen en Zweden onderzoeken CIA-vluchten

OSLO/STOCKHOLM - De Noorse en Zweedse autoriteiten hebben bij de Verenigde Staten om opheldering gevraagd over vliegtuigen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA die in de Scandinavische landen tussenlandingen zouden hebben gemaakt.
Aan boord van de toestellen bevonden zich mogelijk gevangenen die naar buitenlandse gevangenissen werden overgebracht om daar hardhandig aan de tand gevoeld te worden.
Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood woensdag de Amerikaanse ambassadeur in Oslo. De topdiplomaat verzekerde Oslo dat er in Noorwegen geen tussenlanding van een geheime vlucht met gevangenen is gemaakt. De Noorse premier Stoltenberg toonde zich tevreden met de verklaring.
De Zweedse regering heeft bij haar rijksluchtvaartdienst alle informatie opgevraagd over toestellen op Zweedse luchthavens die opdrachten voor de CIA zouden hebben uitgevoerd.
Spanje vroeg eerder deze week de CIA al geen toestellen meer te laten landen op Spaanse luchthavens met verdachte moslimextremisten aan boord. Volgens Spanje zijn er de afgelopen twee jaar minstens tien landingen geweest, waar de autoriteiten niets van wisten. Minister Alonso van Binnenlandse Zaken kondigde dinsdag een onderzoek aan.
(Bron)
VS geeft gebruik fosforbommen Irak toe

De Verenigde Staten (VS) hebben toegegeven witte fosforbommen te hebben gebruikt tegen opstandige militanten in Irak. Er wordt echter ontkend dat de wapens zijn ingezet tegen burgers. Vorige week ontkende het Pentagon nog in alle toonaarden fosfor te hebben gebruikt, dit naar aanleiding van een documentaire van het Italiaanse tv-station RAI.
"Het middel is ingezet tegen vijandelijke troepen, maar niet tegen burgers", zo verklaarde defensiewoordvoerder Barry Venable tegen de BBC. De VS meent dat wit fosfor internationaal is toegestaan en claimt dat het geen chemisch wapen betreft. Volgens de VS wordt het wapen voornamelijk gebruikt als doelmarkering en rookgordijn. Internationale verdragen verbieden het gebruik van fosforbommen tegen burgerdoelen, deze zijn echter nooit ondertekend door de VS. Het feit dat het gebruik vorige week ontkend werd, komt volgens het Pentagon door "een gebrek aan informatie".
In de documentaire van RAI waren vorige week beelden te zien van verbrande burgerslachtoffers in de Iraakse stad Fallujah. Volgens de zender heeft de VS massaal en roekeloos gebruik gemaakt van de bommen. Het fosfor zou blindelings over de stad verspreid zijn en zo vele onschuldige burgers op een afschuwelijke manier hebben verbrand.
Overigens gaven ook de Britten vandaag toe witte fosfor te hebben gebruikt in Irak. Dit zou echter enkel gebruikt zijn om rookgordijnen te leggen.
(Bron)

Mja, sinds de Amerikanen er zijn weten we in elk geval waar de massavernietigingswapens en de chemische wapens zijn.
Zware Arianeraket gelanceerd

KOUROU - De Europese 'superraket' Ariane-5 ECA is donderdag vanuit Frans Guyana gelanceerd. De raket zal twee telecommunicatiesatellieten in een baan om de Aarde brengen. Dit type Europese raket kan tien ton aan lading mee in de ruimte nemen.


De eerste lancering mislukte eind 2002. Technische problemen zorgden ervoor dat de sinds juni geplande nieuwe pogingen donderdag pas daadwerkelijk leidden tot de lancering van de Ariana 5-ECA. De satellieten die de Ariane 'in omloop' brengt, zijn van een Amerikaanse en van een Indonesische ondermeming.
(Bron)
'Aantal gokverslaafden daalt sterk'

DEN HAAG - Het aantal gokverslaafden lijkt de afgelopen jaren sterk te zijn gedaald. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het Centrum voor Verslavingsonderzoek. Medio jaren negentig waren er ongeveer 70.000 gokverslaafden. Dat aantal is inmiddels naar 40.000 gedaald.
Het ministerie van Justitie had opdracht gegeven voor de rapportage. De onderzoekers menen dat de afname van het aantal verslaafden het bewijs is dat de tot nu toe getroffen maatregelen een succes zijn.
Zo werden speelautomaten uit snackbars en kantines geweerd. Op die manier komen (potentiële) verslaafden zo min mogelijk in de verleiding. Personeel van casino's en automatenhallen kregen training in het herkennen en aanspreken van verslaafde spelers en risicogevallen. De spelers konden vrijwillig een toegangsverbod aanvragen.
In Nederland zijn naar schatting nog steeds 76.000 risicogevallen. Ondanks de afname van het aantal verslaafden lijkt het probleem van de hardnekkige speler nog niet te zijn opgelost. Kansspelverslaafden, overwegend mannen tussen de 30 en 50 jaar, zijn meestal niet aan één spel verslaafd en stappen makkelijk over op andere spelen. De onderzoekers pleiten ervoor dat hulpverleners, overheden en toezichthouders nog beter samenwerken bij het bestrijden van gokverslaving.
GGZ Nederland en de VAN Speelautomaten Brancheorganisatie presenteren donderdag in Den Haag het 'Actieplan Kansspelen'. Dat moet zorgen voor een preventieve aanpak van gokverslaving. De organisaties gaan onder meer voorlichting geven via brochures en internet. Ook moet er verdere training voor casinopersoneel komen.
(Bron)
'Wachtlijsten in de zorg zijn nooit weggeweest'

DEN HAAG - De wachtlijsten van ziekenhuizen bestaan niet meer in politiek Den Haag. Maar nog wel in de praktijk. Dat blijkt uit onderzoek dat de Volkskrant verrichtte naar de uitvoeringsverslagen van vijftien ziekenfondsen. Daaruit blijkt dat verzekerden bij zes verzekeraars vorig jaar langer moesten wachten dan de afgesproken norm van maximaal zeven weken voor een niet-spoedeisende behandeling in een ziekenhuis.
Zo wachtten verzekerden van Amicon gemiddeld 9,9 weken op een opname in een ziekenhuis. Bij deze verzekeraar liep de wachttijd voor een dagbehandeling op tot een gemiddelde van 8,9 weken, terwijl de norm zes weken is. Volgens een Amicon-woordvoerder wachten verzekerden vaak liever langer op een behandeling in een ziekenhuis in de buurt dan dat ze een ziekenhuis verder weg kiezen.
Bovendien spelen volgens hem de fusies van ziekenhuizen in een regio een rol. Daardoor is er weinig concurrentie. Overigens stelt Amicon dat het beeld uit het Volkskrant-onderzoek niet helemaal klopt. Er is volgens hem wel degelijk sprake van verbetering van de wachttijden in de ziekenhuizen. "Vroeger moesten wij voor behandelingen die niet konden wachten, uitwijken naar ziekenhuizen in bijvoorbeeld Duitsland. Nu is dat niet meer nodig."
(Bron)
Lamskoteletjes steeds meer in trek

ZOETERMEER - De populariteit van lamskoteletjes en schapenvlees groeit. In de eerste drie kwartalen van 2005 is de verkoop van lams- en schapenvlees gestegen met 12,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Ook kalfsvlees (5,3 procent) en pluimveevlees (3,8 procent) zaten in de eerste negen maanden van dit jaar in de lift, bleek donderdag uit cijfers van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). Vooral de vraag naar het vlees van kalkoenen nam flink toe: 9,6 procent.
Deze groei gaat ten koste van de traditioneel populaire vleessoorten. Varkensvlees blijft de meest gegeten soort onder de Nederlanders, maar daalt met enkele procentpunten. Ook rundvlees en gehakt moeten terrein prijsgeven. In totaal kochten consumenten iets minder (1,1 procent) vlees dan vorig jaar.
Uit de cijfers van de productschappen blijkt duidelijk dat vlees en vleeswaren in het algemeen duurder worden. Want al kochten de consumenten minder vlees, ze waren er wel iets meer (1,1 procent) aan kwijt.
De prijs blijkt in de praktijk niet echt bepalend voor de vleeskeuze. Lams- en schapenvlees zijn in vergelijking met andere soorten prijzig en toch groeide de verkoop. De bestedingen aan dit vlees stegen hierdoor met bijna een kwart. De hoeveelheid verkocht gehakt, dat in het derde kwartaal ruim 10 procent duurder werd, bleef ondanks die prijsstijging min of meer stabiel.
In totaal hebben de Nederlandse huishoudens tot eind september van dit jaar 306,5 miljoen kilogram vlees gekocht voor 1,7 miljard euro. Nederlanders zijn het meest happig op varkensvlees (76 miljoen kilogram) en kipfilets (66 miljoen kilogram).
(Bron)
Goedkope laptop voor Derde Wereld

TUNIS - Amerikaanse onderzoekers hebben een schootcomputer ontwikkeld die slechts 100 dollar kost. De laptop, die niet groter is dan een schoolboek, is bedoeld voor arme schoolkinderen in ontwikkelingslanden.
Het eerste limoengroene exemplaar werd woensdag in Tunesië door de Massachusetts Institute of Technology (MIT) gepresenteerd aan VN-baas Kofi Annan. Kinderen in Brazilië, Thailand, Egypte en Nigeria zullen naar verwachting de computer volgend jaar voor het eerst in gebruik nemen. Zij krijgen de computers cadeau van de overheid of van ontwikkelingsorganisaties.
Bijzonder aan het apparaat is dat het als elektronisch boek, televisie en computer dienst doet. Een gebruiker kan als de batterij leeg is en er geen stroomvoorziening in de buurt is de computer zelfstandig aan de praat houden met een felgele slinger, die aan de zijkant is bevestigd. Ook is het mogelijk om de beelden in zwart-wit te bekijken, wat vooral handig is bij fel zonlicht.
De computer draait op software die gratis beschikbaar is. De processorsnelheid is ongeveer de helft van de huidige laptops die op de markt zijn.
(Bron)
Coolsingel in rep en roer door oefening in metro

ROTTERDAM - Zeker weer van die terrorismeshit, mompelde een voorbijganger donderdagmiddag op de Rotterdamse Coolsingel. Zijn vermoeden was niet verwonderlijk. Vanaf 13.45 uur kwamen van alle kanten ambulances, politiebusjes en brandweerwagens met luide sirenes aangescheurd. Een aanslag, een ongeluk? Nee, een grootscheepse oefening van vervoersbedrijf RET samen met politie, brandweer en hulpdiensten.
De RET houdt elk jaar een grote calamiteitenoefening, maar niet eerder had deze plaats in het hartje van de stad op een drukke metrolijn. "Veiligheid is een belangrijk item voor ons en daar willen we mee oefenen", zei RET-directeur P. Peters voor aanvang. Om dat zo goed en efficiënt mogelijk te doen heeft het vervoersbedrijf gekozen voor een zo realistisch mogelijke benadering van een echte calamiteit.
Het in scene gezette ongeval had plaats in het metrostation Stadhuis. Daar was rond 13.30 uur een rolsteiger van het perron op de rails gevallen. Een net arriverend metrostel moest een noodstop maken waardoor passagiers gewond raakten. Met behulp van 150 figuranten en dertig zogenoemde lotussers, mensen die als bebloed slachtoffer zijn geschminkt, konden 170 medewerkers van RET en hulpdiensten laten zien hoe ze moeten handelen in zo'n ernstig geval.
De oefening werd een waar mediaspektakel met tientallen journalisten en cameraploegen. "We wilden het eerst zonder media doen, maar dit kun je niet stiekem doen in het centrum van de stad. We doen dit zeker niet om publiciteit te genereren", lichtte Peters toe.
Voor de Rotterdammers betekende de oefening een paar uur overlast. Vanaf half twee tot half vier was de Coolsingel afgesloten en reden metro, bus en tram ook niet op dat stukje Rotterdam. Roodwitte linten moesten het publiek op afstand houden. Vandaar konden ze zien hoe de hulpdiensten de 'gewonde' lotus-slachtoffers opvingen.
Om de realiteit op te schroeven speelde een van hen een nauwelijks Nederlands sprekende moslima, die ook nog eens blind was.
(Bron)
Goudprijs bereikt recordhoogte

AMSTERDAM - De goudprijs heeft een recordhoogte bereikt als gevolg van de grote vraag vanuit Azië. De goudprijs kwam donderdagmorgen vanochtend in Londen op 480 dollar per troy ounce (31,1 gram), de hoogste stand in achttien jaar. Het vorige record, op 459,20 dollar, stamt uit medio september van dit jaar.
Ook de prijs van andere metalen stijgt. "De prijs van koper is door het dak gegaan", aldus een handelaar van ABN Amro-dochter Hollandsche Bank Unie (HBU). "Nu volgen de prijzen van goud, zilver en platina". Naast de vraag uit Azië speelt ook de psychologische grens van 500 dollar een rol in de prijsstijging, aldus de handelaar.
Zilver is nu ruim 8 dollar per ounce waard, de hoogste prijs sinds december vorig jaar. Platina kost momenteel 992 dollar. Dit edelmetaal is in 26 jaar niet zo duur geweest.
(Bron)
Aangereden motoragent weer bij kennis

ROTTERDAM - De motoragent die half oktober werd aangereden op de A15 bij Rotterdam Charlois is weer bij kennis. Hij heeft de afdeling intensieve zorg van het ziekenhuis verlaten, aldus donderdag een politiewoordvoerster. De situatie van de 38-jarige agent was lange tijd zorgwekkend. Hij moet een deel van een been missen.
Begin november bekende een 19-jarige Rotterdammer dat hij de motoragent heeft aangereden. De man probeerde na het stopteken van de motoragent te ontkomen, omdat hij in een gestolen auto reed. Of hij de politieman opzettelijk heeft aangereden, is uit de verhoren niet duidelijk geworden.
Naast de 19-jarige man zitten ook een 20-jarige man uit Spijkenisse en een 28-jarige man uit Rotterdam nog vast voor hun mogelijke betrokkenheid bij de zaak. De politie arresteerde ook een 26-jarige man uit Spijkenisse. Hij wordt verdacht van het in brand steken van de betrokken auto, korte tijd na de aanrijding.
(Bron)
Railion stuurt kartelwaakhond af op ProRail

UTRECHT - Het railtransportbedrijf Railion vindt dat de kartelwaakhond NMa moet ingrijpen bij spoorbeheerder ProRail. Dit staatsbedrijf misbruikt in de ogen van Railion zijn monopoliepositie.
Railion is niet te spreken over de hoogte van de huur die het volgend jaar moet betalen voor het gebruik van het spoor. ProRail stelt deze huur jaarlijks vast. "Maar ze weigeren er met ons over te onderhandelen. Wij vinden dat de NMa ProRail moet dwingen met ons rond de tafel te gaan zitten", zei een woordvoerder van de Railion donderdag.
Railion en ProRail liggen al maanden met elkaar overhoop over de infraheffing. Minister Peijs van Verkeer heeft al ingegrepen en heeft de transportonderneming een korting van 30 procent in het vooruitzicht gesteld. Railion-directeur C. Robbeson vindt dat op een tariefsverhoging van 270 procent veel te weinig, zo zegt hij in de Volkskrant van donderdag.
Railion vreest dat klanten weglopen als de tarieven stijgen. Uit een rapport, opgesteld door het ministerie van Verkeer en Waterstaat, zou zelfs blijken dat de vraag volgend jaar 25 procent afneemt. Vooral de zware ertstreinen worden getroffen door het nieuwe tariefsysteem. Nu betaalt een ertsvervoerder nog 0,86 cent per kilometer. Dat wordt 3,20 euro.
De railvervoerder voorziet problemen bij de opening van de Betuweroute, de goederenspoorlijn tussen Rotterdam en het Ruhrgebied in Duitsland, in 2007. Als grote klanten volgend jaar al weglopen, is een vliegende start van het traject onmogelijk.
(Bron)
Vaders ontduiken vaak betaling alimentatie

GOUDA - Gescheiden vaders proberen op grote schaal onder het betalen van hun alimentatie uit te komen. Bijna 70 procent van hen wil of kan niet aan deze verplichting voldoen. Het gaat in totaal om 12.000 zaken. Bij 20 procent van de kwesties lukt de betaling na bemiddeling nog steeds niet.
Dit concludeert het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Het bureau neemt in opdracht van de overheid de inning van kinderalimentatie op zich, als daar op een normale manier niet aan wordt voldaan. Directeur L. de Bakker van het LBIO zei donderdag dat de wanbetaling is toegenomen door de economische terugval in Nederland.
"Op het moment waarop een inningsverzoek bij het LBIO wordt ingediend, is er al sprake van minimaal een maand achterstand in de betalingen, maar vaak al van enkele maanden. De situatie in een gezin is dan vaak al schrijnend te noemen", benadrukt De Bakker. "Iedere dag wachten is er dan al een te veel."
Hij vindt dat het zou helpen als de vorderingen voor kinderalimentatie, voorrang zouden krijgen op andere schuldeisers van gescheiden vaders. "Dit zou in belang van zowel moeder als kind zijn", meent de directeur.
(Bron)
Bijna helft Amerikanen achter marteling terroristen

WASHINGTON - Bijna de helft van de Amerikaanse bevolking gelooft dat marteling van terrorismeverdachten een gerechtvaardigd middel is om informatie los te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center, waarvan de resultaten donderdag zijn bekendgemaakt.
De representatieve steekproef is uitgevoerd onder ruim 2000 mensen. Van de 46 procent die achter marteling staat, vindt tweederde dergelijke praktijken in sommige gevallen en eenderde bijna altijd een juiste zaak. 17 Procent vindt marteling eigenlijk niet kunnen en 32 procent van de ondervraagden is er fel tegen gekant.
Een peiling onder ongeveer vijfhonderd Amerikaanse opiniemakers die tegelijk, tussen 5 september en 31 oktober, werd gehouden, laat een heel ander beeld zien. Van die groep - wetenschapper, journalisten, politici en religieuze leiders - vindt maar een kwart marteling gerechtvaardigd in de strijd tegen terrorisme.
Het onderzoek komt op het moment dat er aanhoudende berichten zijn dat de Amerikaanse geheime dienst CIA een geheim netwerk van gevangenissen in andere landen heeft, waar terreurverdachten worden ondervraagd op manieren die volgens internationaal recht niet zijn toegelaten.
Eerder werden de VS al in ernstige verlegenheid gebracht door het schandaal rond de Abu Ghraib-gevangenis bij de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daar werden na de invasie van Irak in 2003 stelselmatig gedetineerden door Amerikaanse bewakers mishandeld en gemarteld.
Overigens is 57 procent van de ondervraagden ontevreden over het beleid van de Amerikaanse regering in Irak. Ruim tweeënhalf jaar na de Amerikaanse invasie verkeert het land op de rand van een burgeroorlog en zijn al ruim 2000 Amerikaanse militairen om het leven gekomen en is een veelvoud gewond geraakt.
(Bron)

Gelukkig zijn er ook nog mensen tegen :-(
Uitzetten overlevenden brand Schiphol maandag

DEN HAAG - De speciale uitzettingsprocedure voor overlevenden van de brand in het cellencomplex op Schiphol begint maandag. Een terugkeerfunctionaris zal in overleg met een medisch team bekijken wie op het vliegtuig naar z'n land van herkomst kan worden gezet.
Dat heeft minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken) donderdag aangekondigd in het derde spoedoverleg in de Tweede Kamer over de nasleep van de brand, waarbij elf illegale vreemdelingen om het leven kwamen. Ongeveer tweehonderd overlevenden zullen nu al in aanmerking komen voor de procedure.
Verdonkeremanen zet geen mensen uit zolang ze beschikbaar moeten zijn voor de onderzoeken naar de brand. Dat zijn er circa vijftig. Maar de verhoren met hen zullen naar verwachting ook volgende week worden afgerond. Ongeveer tien overlevenden zijn inmiddels vrijwillig teruggekeerd, aldus de minister.
Verdonkeremanen benadrukte dat mensen pas worden uitgezet na een zorgvuldig en onafhankelijk medisch onderzoek. Vreemdelingen mogen nog in ons land blijven als het om gezondheidsredenen onverantwoord is te reizen, bijvoorbeeld als iemand volgens deskundigen een trauma heeft.
Diverse fracties hadden Verdonkeremanen en haar collega Donner van Justitie opnieuw naar de Kamer geroepen, omdat de verhalen van de ministers en van de overlevenden zelf over de opvang en behandeling na de brand uiteen lopen. Donner, die niet op individuele omstandigheden wilde ingaan, hield echter vol dat de opvang over het algemeen goed is geweest en dat er altijd punten zijn die beter konden.
Donner wees erop dat deze week opnieuw met alle overlevenden is gesproken, waarbij die konden aangeven welke klachten ze nog hebben. Als de Inspectie voor de Gezondheidszorg tijdens haar huidige onderzoek naar de nazorg zaken tegenkomt die anders moeten, dan krijgt het ministerie dat zo snel mogelijk te horen om vervolgens actie te kunnen ondernemen, aldus de minister.
Het CDA gaat ervan uit dat de medewerkers in de detentiecentra hun uiterste best doen om nazorg aan de overlevenden te verlenen. De VVD heeft ook vertrouwen in de hulpverlening en wil pas een politiek debat over de kwestie voeren op basis van de uitkomsten van de diverse onderzoeken. Coalitiegenoot D66 durfde niet te zeggen dat de opvang schromelijk tekort is geschoten, maar ook niet dat die goed was. De fractie wacht het oordeel van de inspectie af.
Oppositiepartijen als de PvdA, GroenLinks, SP en de ChristenUnie blijven erbij dat de medische en psychische begeleiding tekort schiet. Volgens de laatste drie fracties zouden getraumatiseerde mensen niet in een detentiecentrum moeten worden opgesloten.
(Bron)
Moord op Sévèke lijkt gerichte liquidatie

De politie zal in afwachting van de eerste resultaten van het onderzoek naar de dood van de Nijmeegse politiek activist Louis Sévèke, geen informatie meer over de zaak verstrekken. "Zodra we iets hebben, laten we dat via onze website weten", aldus een politie-woordvoerster.
Inmiddels blijkt uit getuigenverklaringen die op internet zijn verschenen dat de moord alle kenmerken heeft van een gerichte liquidatie. Zo beweert buurtbewoner W. Claassen dat hij heeft gezien dat een man zich na het eerste schot over het neergevallen slachtoffer boog. Van korte afstand schoot deze man een tweede kogel door het hoofd van Sévèke. Daarna liep de schutter weg.
De Telegraaf meldt vandaag dat de politie al over beelden van de schutter zou beschikken die koelbloedig, in een druk gebied met beveiligingscamera's, twee kogels in het lichaam van de activist schoot. De beelden zouden bestaan uit een weglopende schutter. Hij liep met zijn wapen in een sporttas na de schoten rustig weg. Volgens een getuige werd Sévèke in een portiek opgewacht door een Nederlandse man, met donkerblond haar met grijze lokken.
Volgens De Telegraaf kan een mogelijk motief wellicht in het criminele milieu liggen. Want buiten het feit dat Sévèke zich zeer kritisch bezighield met de werkwijze van politie, justitie en inlichtingendiensten, stuitte hij soms ook op criminele zaken. Zo ontmaskerde hij tijdens het Homerus-onderzoek een criminele infiltrant, die informatie verstrekte aan de veiligheidsdienst, maar óók zware misdrijven pleegde.
Wat in ieder geval wel zeker is, is dat Sévèke betrokken was bij meerdere lopende zaken. De afgelopen weken had hij namens cliënten tweemaal aangifte gedaan tegen politieagenten. De één beschuldigde een agent van meineed, de ander zei dat hij na zijn arrestatie was mishandeld. Ook stond Sévèke krakers bij die hun woning moesten verlaten omdat de gemeente het pand te brandgevaarlijk vond. Deze laatste zaken zijn overigens niet heel erg opmerkelijk, daar de vermoorde activist en oud-kraker zich vaker inzette als juridisch adviseur van krakers en mensen die in de clinch lagen met justitie.
Er komt overigens geen stille toch voor Sévèke vanavond in Nijmegen. Familie en naaste vrienden hebben een initiatief daartoe afgewezen omdat het slachtoffer zelf helemaal niets had met dergelijke tochten.
(Bron)
'Minder vrouwen werken door dure kinderopvang'

DEN HAAG - De hoge kosten van de kinderopvang zijn een belangrijke oorzaak dat er meer vrouwen werkloos zijn dan mannen. FNV-voorzitter Jongerius zei dat donderdag in het Radio 1-Journaal. Dat programma heeft de hand weten te leggen op de nieuwe kwartaalcijfers van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).
Daaruit blijkt dat er nu 353.000 vrouwen werkloos zijn, tegen 333.000 mannen. Voor het eerst in drie jaar overtreft het aantal werkloze vrouwen het aantal mannen zonder werk.
Volgens Jongerius tonen de cijfers opnieuw aan dat investeren in de kinderopvang "geen luxe maar noodzaak" is om meer vrouwen aan de slag te krijgen. Ook voor de arbeidsdeelname van ouderen en allochtonen zijn extra inspanningen nodig, vindt de FNV-voorzitter. Volgens het CWI vinden vijftigplussers nauwelijks nog werk. Ook allochtonen hebben moeite aan een baan te komen.
Volgens Jongerius komt de werkloosheid onder allochtonen deels door "het verscherpte klimaat naar vreemdelingen. Als je een vreemde achternaam hebt of een hoofddoekje draagt, wordt het een stuk moeilijker om een stageplaats te krijgen." De FNV wil tijdens de komende 'werktop' met het kabinet afspraken maken over het aanpakken van dit probleem.
Uit de kwartaalcijfers van het CWI komt verder naar voren dat er minder ontslagen zijn en dat er meer vacatures in het bedrijfsleven ontstaan. Vooral bij banken, verzekeraars, de dienstverlening en in de bouw stijgt de werkgelegenheid.
(Bron)


Werkloosheid vrijwel onveranderd

VOORBURG - Het aantal werklozen is de afgelopen maanden vrijwel gelijk gebleven. In de periode van augustus tot en met oktober waren er in Nederland 484.000 mensen zonder baan. Dat is 3000 minder dan in de periode van juli tot en met september. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.
In de afgelopen drie maanden was 6,2 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat is evenveel als in dezelfde periode vorig jaar.
(Bron)
Internet onmisbaar voor Nederlanders

AMSTERDAM - Nederlanders kunnen niet meer zonder internet. E-mail, zoekmachines en internetbankieren zijn verreweg de meest favoriete internettoepassingen van de afgelopen 10 jaar. Dat zijn enkele resultaten uit 'Het Nationale internetonderzoek' dat TNS/NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van ict-nieuwssite Webwereld onder consumenten en zakelijke internetgebruikers.
Spam, banners en pop-ups vormen de grootste irritatie bij internetgebruikers. Uit een online kwalitatief onderzoek dat de ict-nieuwssite tegelijkertijd heeft uitgevoerd onder zakelijke internetgebruikers blijkt verder dat de computer inmiddels is uitgegroeid tot het belangrijkste apparaat in huis, belangrijker dan de koelkast en de televisie. Voor de toekomst verwacht men vooral meer snelheid op internet en de intergratie van telefonie, internet en televisie.
Het blijkt dat meer dan de helft (51 procent) van de ondervraagde consumenten het absoluut eens is met de stelling dat internet een onmisbaar onderdeel van hun leven is, 22 procent is het er helemaal mee eens en voor slechts 10 procent gaat die stelling niet op. Naarmate Nederlanders ouder zijn neemt de onmisbaarheid iets af: van 67 procent onder jongeren tot en met 34 jaar, naar 58 procent in de groep van 35 tot en met 49 jaar, tot nog 33 procent onder senioren.
Verder blijkt uit het Webwereldonderzoek dat de computer de plek van de televisie heeft ingenomen in de Nederlandse huiskamers. Van de zakelijke gebruikers noemt 55,1 procent de computer als belangrijkste apparaat in huis, 22,5 procent noemt de koelkast en 10,6 procent de televisie.
De top drie van de beste internetsites van Nederlandse bodem wordt gevormd door Marktplaats.nl (37,7 procent), NU.nl (31,9 procent) en Startpagina.nl (27,1 procent).
Online shoppen blijkt meer een mannen- dan een vrouwenzaak te zijn: 21 procent van de mannen geeft aan vanwege online shoppen niet meer zonder internet te kunnen tegenover 12 procent van de vrouwen. Het online gamen is voor 11 procent van de mannen onmisbaar tegenover 5 procent van de vrouwen. Voor 80,6 procent van de zakelijke gebruikers is e-mail onmisbaar bij de consumenten geldt dit voor 67 procent. Opvallend is de populariteit van internetbankieren zowel bij consumenten (55 procent) als bij zakelijke gebruikers (50,4 procent).
Ook valt op dat drie keer zoveel mannen als vrouwen internet gebruikt om muziek en films te downloaden, respectievelijk 9 procent en 3 procent. Webloggen en podcasten zijn nog niet populair: slechts 1 procent van de consumenten noemt dit als belangrijke nieuwe toepassingen en 30,8 procent van de zakelijke gebruikers geeft aan dit als overschatte hypes te zien. Voor zakelijke gebruikers is de digitale camera de meest innovatieve ICT toepassing (24,8 procent), navigatiesystemen komen met 16,3 procent op de tweede plaats.
Spam is de grootste irritatie onder consumenten, 29 procent van de mannen en 22 procent van de vrouwen ergert zich hieraan. Onder de zakelijke gebruikers ergert 42,4 procent zich het meest aan spam op internet. Banners en virussen zijn voor respectievelijk 17 procent en 11 procent van de consumenten irritatiebronnen.
(Bron)
Eén op de vijf Nederlanders geeft verkregen geurtje weg

AMSTERDAM - De feestdagen staan weer voor de deur. Sinterklaas en Kerstmis zijn bij uitstek gelegenheden om cadeaus te geven en te krijgen. Uit recent onderzoek van TNS NIPO blijkt dat geurtjes het goed doen als cadeau in deze tijd, zowel voor mannen als voor vrouwen. Eén op de vijf Nederlanders heeft het cadeau na ontvangst echter wel eens doorgegeven aan een ander.
De belangrijkste reden voor dit 're-giften' is dat men de geur niet lekker vindt. Ook worden geurtjes doorgegeven omdat de ontvanger weet dat iemand anders de geur juist erg lekker vindt.
Het onderzoek wijst verder uit dat eau de toilettes en parfums meestal door de partner gegeven worden, maar ook de kinderen willen nog wel eens een geurtje meenemen. De meest favoriete vrouwengeurtjes om cadeau te doen (op basis van het laatst gegeven geurtje), zijn van Chanel en Gloria Vanderbilt (beiden 6 procent). Hugo Boss, Mexx en Anais Anais (allen 4 procent) zijn andere populaire merken om iemand mee te verblijden.
Voor mannen zijn eau de toilettes van de merken Hugo Boss (10 procent), Axe (8 procent), Davidoff, Adidas en Van Gils (allen 6 procent) momenteel in trek om cadeau te doen.
(Bron)

Geurvoorkeuren zijn ook heel erg persoonlijk, ik zou alleen een geur voor iemand kopen als ik zeker wist welke geur z/hij lekker vindt.
Rechter veroordeelt discriminerende verzekeraar

UTRECHT - Duizenden zwangere zelfstandigen hebben weer zicht op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat is volgens het proefprocessenfonds Clara Wichmann het gevolg van een uitspraak van de voorzieningenrechter in Utrecht woensdag.
De rechter heeft de hoogzwangere advocate G. Mesters in het gelijk gesteld in een kort geding dat ze had aangespannen tegen verzekeraar Movir.
Dat is een dochteronderneming van Nationale Nederlanden die zich heeft gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De rechter stelt in zijn vonnis dat Movir zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie door klanten te weren op grond van hun geslacht.
Mesters is volledig in het gelijk gesteld. Daardoor moet de verzekeraar alsnog een volledige arbeidsongeschiktheidsverzekering uitkeren aan de hoogzwangere advocate. Op basis van haar in maart 2002 afgesloten polis heeft ze recht op ruim 14.000 euro, en de rente komt daar nog bovenop.
"Deze uitspraak is van groot belang voor andere verzekeraars die ook discriminerende bepalingen in hun polissen opnemen", constateert het proefprocessenfonds Clara Wichmann. "Dit is ook een grote tegenslag voor het Verbond van Verzekeraars, die zijn leden al sinds jaren adviseert om deze discriminatie van vrouwen in de polissen op te nemen."
(Bron)

woensdag, november 16, 2005

Rijscholen op cursus agressie in verkeer

Rijschoolhouders in de omgeving Zwolle gaan via een speciale cursus leren om om te gaan met agressie in het verkeer. Instructeurs krijgen steeds meer te maken met geweld en agressief gedrag, maar weten vaak niet hoe te handelen.
Aanleiding is de mishandeling van een instructeur die door een weggebruiker werd mishandeld, omdat de lesauto niet op zou schieten. De bewuste rijschoolhouder werd klemgereden, uit de wagen gesleurd en in elkaar geslagen. "Het wordt alsmaar erger in het verkeer. Als een leerling de motor af laat staan, wordt er meteen achter je getoeterd", zegt instructeur B. van 't Noordende.
Aan de cursus, die donderdag wordt gehouden, nemen 25 rijschoolhouders deel. Zij hebben samen de rijschoolvereniging Zwolle 20 opgericht. Met de cursus willen ze niet alleen zelf leren omgaan met agressie van anderen, maar ook de leerlingen. "Zij worden er net als wij mee geconfronteerd. Bovendien zullen zij later ook in het verkeer deelnemen en hopelijk door onze kennis en ervaringen meer begrip voor lesauto's in het verkeer opbrengen."
De BOVAG, waarbij veel rijschoolhouders zijn aangesloten, noemt volgens een woordvoerder de cursus "uniek in Nederland" en volgt het experiment met aandacht. "De agressie in het verkeer neemt toe, dat was al duidelijk. En in een lesauto gaat natuurlijk niet meteen alles goed. Als dat extra agressie opwekt, is het alleen maar toe te juichen, als rijschoolhouders zich bekwamen in het omgaan met die reacties."
(Bron)

Eng dat dat nodig is.
VS houden greep over internet

TUNIS - De Verenigde Staten blijven de beheerders van het internet. Dat zijn delegatieleden voorafgaand aan de VN-top over internet in Tunesië in de nacht van dinsdag op woensdag na urenlange onderhandelingen overeengekomen.
De conferentie, die woensdagochtend door de Tunesische president Zine El Abidine, is bedoeld om internet ook voor arme landen beter toegankelijk te maken. Het overleg werd sinds zondag overschaduwd door de discussie wie het gezag houdt over de technische zaken rond het internet, waaronder de verdeling van domeinnamen (extensies als .com en .org).
De meer dan honderd landen hebben besloten dat dit niet overgaat naar een internationale instelling, zoals de Verenigde Naties, maar door middel van de ICANN in handen blijft van de Verenigde Staten.
Deze organisatie is door de Amerikaanse overheid in de jaren '90 aangesteld als beheerder van heel het internet. Wel komt er een internationaal forum dat heikele kwesties kan bespreken. Dit overlegorgaan mag echter geen bindende uitspraken doen.
(Bron)
SP'er: 'Help ontsnapte pelikaan aan partner'

De vorige maand ontsnapte pelikaan uit Artis loopt het risico te vereenzamen. Om die reden moet er een partner worden gezocht voor de vogel. Dit heeft de Amsterdamse afdeling van de SP te kennen gegeven.
In het natuurgebied waar de pelikaan nu verblijft, de Oostvaarderplassen, heeft het dier het wel naar zijn zin, maar is het ook 'wel een beetje eenzaam', aldus raadslid Meta Meijer. "Er zijn wel vogels die hem dulden, maar van integratie is geen sprake."
Artis wil de pelikaan niet terughalen naar de dierentuin. Ook heeft het park geen problemen met het plan een tweede vogel in het natuurgebied te plaatsen. Meijer beweert dat ze binnenkort aan het gemeentebestuur van Lelystad, waar de Oostvaardersplassen liggen, zal vragen of ze nog een pelikaan willen toelaten.
(Bron)

Laten we hopen dat Verdonkeremanen zich er niet mee gaat bemoeien.
Stervende vis zet boel op stelten

Een giftige siervis heeft gisteren de boel op stelten gezet in een Amsterdams eethuisje. Tijdens de schoonmaak van zijn meterslange bassin barstte het glas, waardoor de hele zaak onder water kwam te staan.
De stervende koraalduivel had het water zo ernstig vergiftigd dat de eigenaar van het restaurant naar het ziekenhuis moest nadat hij met het water in aanraking was gekomen. De breuk werd veroorzaakt door enkele glibberige stenen onderin het aquarium, die werden verschoven tijdens de schoonmaakwerkzaamheden.
(Bron)
5000 dollar boete voor naakte man in fotozaak

Een 54-jarige Amerikaan is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 180 dagen en een geldboete van vijfduizend dollar nadat hij zijn kleren had uitgetrokken in een fotozaak. De man, Richard Graff, liep op een dag een zaak in de staat South Dakota binnen en liet de vrouw achter de balie weten pasfoto's te willen laten maken.
Toen de werkneemster vervolgens naar achteren ging en even later terugkwam, stond de man naakt voor haar neus. De man vertelde haar vervolgens dat hij wilde dat ze naaktfoto's van hem zou maken. Omdat de vrouw bang was dat hij haar wellicht aan zou randen, ging ze op dit vriendelijke doch dringende verzoek in.
De medewerkster deed later aangifte, waarna Graff kon worden aangehouden. De man had al een geschiedenis van soortgelijke incidenten en bekende gelijk na zijn aanhouding. Hij mag niet meer in de buurt van de bewuste fotozaak komen.
(Bron)
Sony haalt miljoenen cd's terug

NEW YORK - Platenmaatschappij Sony haalt enkele miljoenen cd's met een omstreden kopieerbeveiliging terug uit de winkels. Een woordvoerder heeft berichten daarover in de Amerikaanse media bevestigd.
Het geavanceerde slot staat op cd's van onder anderen Natasha Bedingfield, Celine Dion en Neil Diamond. In totaal gaat het om ongeveer vijftig titels, waarvan naar schatting vijf miljoen cd's zijn gedistribueerd. Twee miljoen exemplaren zijn bij consumenten in de Verenigde Staten terechtgekomen. Klanten kunnen de cd's omruilen.
Een Amerikaanse expert ontdekte twee weken geleden dat de bescherming zich heimelijk installeert en de computer kwetsbaar maakt voor kwaadwillenden.
(Bron)
Wilde actie bij brandweer

ROTTERDAM - Bij de brandweer in Rotterdam en Utrecht zijn woensdag wilde acties uitgebroken uit protest tegen de geplande afschaffing van het functioneel leeftijdsontslag. Op vrijwel alle kazernes draaien de vuurbestrijders zondagdiensten.
Dat hebben woordvoerders van de beide brandweerkorpsen bevestigd. De brandweer rukt in beide steden wel gewoon uit, als ergens brand uitbreekt.
(Bron)
Friezen schrijven lied over doodgeschoten mus

LEEUWARDEN - Terwijl de Dierenbescherming en producent Endemol ruziën over de doodgeschoten 'dominomus', zijn sinds woensdag via de site van een lokale omroep in Friesland twee liedjes over het beestje te beluisteren. (Teksten)
Medewerkers van Radio Eenhoorn namen in één nacht twee nummers op over de mus, die eerder deze week in evenementenhal FEC in Leeuwarden met een luchtbuks werd doodgeschoten. Dat heeft een woordvoerder woensdag laten weten. Het vogeltje had in de hal 23.000 dominostenen doen omvallen. Vrijdag wordt een recordpoging met 4,3 miljoen steentjes ondernomen, die rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden binnen en buiten Europa.
"De liedjes zijn geen hommage aan de mus. We vinden het meer een komisch voorval", aldus de woordvoerder. "Iedereen heeft het over de dominomus. Eigenlijk gaat het nergens meer over." Voor het eerste liedje is de melodie geleend van 'Een muis in een molen in mooi Amsterdam' van Rudi Carell. Het andere liedje is een aangepaste versie van 'Beestjes' van Ronnie en de Ronnies.
(Bron)
Politie grijpt 23 internetfraudeurs in de kraag

AMSTERDAM - De politie heeft de afgelopen weken een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen internetfraude. Bij diverse invallen door heel Nederland hield de recherche dinsdag negen hoofdverdachten aan. Eerder liepen al veertien mensen tegen de lamp, liet de politie woensdag weten.
De landelijke actie wordt gecoördineerd vanuit Amsterdam, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle, en richt zich met name op malafide handelaren die op internet goederen te koop aanbieden en ze na betaling niet leveren. Tijdens het onderzoek dat vooraf ging, bleek dat veel slachtoffers geen aangifte hebben gedaan. Bij de invallen van dinsdag nam de politie computers, bankpassen en administratie in beslag.
De aanpak van internetfraude vloeit voort uit een toename van het aantal meldingen van oplichting via internet bij de politie. Een inventarisatie leverde een aantal sleutelfiguren op. Deze personen bleven vaak buiten beeld omdat zij zogeheten katvangers gebruikten, die rekeningnummers beschikbaar stelden voor de oplichtingspraktijken.
De diverse onderzoeken leidden tot een top-20 van zeer actieve internetfraudeurs die gezamenlijk ruim honderd geregistreerde misdrijven op hun naam hadden staan. Volgens de politie bleek dit slechts een topje van de ijsberg. In een zaak waarbij 160 mensen gedupeerd waren, hadden bijvoorbeeld maar drie personen aangifte gedaan. Inmiddels heeft de politie ongeveer 250 aangiften binnen. De schade hiervan loopt al op tot ongeveer 100.000 euro.
De arrestaties en invallen hadden plaats in Amsterdam, Zandvoort, Roosendaal, Roermond, Deventer en Den Haag.
(Bron)
Van der Hoeven wil ingrijpen in tweede fase

DEN HAAG - Minister Van der Hoeven van Onderwijs gaat ingrijpen in de bovenbouw van havo en vwo, bekend als de tweede fase of het studiehuis. Zij zegt dat woensdag in een interview met de Volkskrant. "Er is te weinig ruimte voor kennis en vaardigheden."
Van der Hoeven wil meer aandacht voor de "noodzakelijke verdieping" en de "traditionele inhoud". "We hebben veel eisen tot in detail beschreven: werkstukken, praktijkopdrachten, dossiers. Dingen die niets meer met onderwijs te maken hebben, maar met administratie. Docenten vragen: welke ruimte is er nog voor kennisoverdracht?", zegt de CDA-minister in de krant.
Ze komt met haar aanpassingen tegemoet aan klachten van universiteiten en hogescholen dat het niveau van de studenten daalt. Hun elementaire kennis op het gebied van bijvoorbeeld rekenen en taal zou tekortschieten. "We doen dit niet voor niets", zegt de minister in het vraaggesprek.
Van der Hoeven wil met een wijziging van het vakkenpakket deze problemen verhelpen. Daarmee wil ze in 2007 van start gaan. Vwo-leerlingen krijgen dan naast Engels weer een volwaardige vreemde taal, in plaats van de huidige aanpak, waarbij ze maar één aspect van het Engels of Duits onderwezen krijgen. Ook worden leraren niet meer verplicht les te geven volgens de methode van het studiehuis, waarbij de nadruk ligt op praktijkopdrachten.
(Bron)
30 jaar cel voor 'coole moeder' seksfeestjes

Een Amerikaanse vrouw moet dertig jaar de cel in omdat ze regelmatig pikante feestjes gaf voor tienerjongens. Op deze feesten gaf ze de high school-leerlingen drank en drugs en had ze seks met hen. De vrouw, Silvia Johnson, beschreef zichzelf tijdens het proces als een "coole moeder".
"Op school was ik zelf nooit populair bij andere leerlingen. Ik begon me nu één van de groep te voelen", aldus de 41-jarige Johnson in januari van dit jaar. De vrouw uit Denver (Colorado) zou tussen oktober 2003 en oktober 2004 bijna wekelijks een feest bij haar thuis hebben gegeven. In totaal zou ze acht jongens alcohol en drugs als marihuana en amfetaminen hebben gegeven. Ook gaf ze toe met vijf jongens, in de leeftijd van 15 tot 17 jaar oud, het bed, of de keukentafel, te hebben gedeeld. De komende dertig jaar zal ze deze pleziertjes waarschijnlijk moeten missen.
(Bron)
Bewakers gingen fout in bij Schipholbrand

Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol zijn er door bewakers fouten gemaakt. In strijd met het ontruimingsplan werd eerst de cel opengemaakt waar de brand woedde. Het vuur kon daardoor snel om zich heen grijpen. De dodelijke slachtoffers vielen allen in cellen naast en tegenover de cel waar de brand ontstond.
Het ontruimingsplan schrijft voor dat als eerste de cellen in de directe omgeving van de brandende cel moeten worden ontruimd. De wanden van de cellen moeten daarom ten minste een halfuur brandwerend zijn, zodat daar voldoende tijd voor is. De brand ontstond vrijwel zeker in de cel van een 25-jarige Libiër, die ervan verdacht wordt de brand te hebben aangestoken. Nadat bewakers zijn cel openden, werd de man door medegedetineerden naar buiten gesleept. De omliggende cellen konden vervolgens vanwege het uitbreidende vuur en de rookontwikkeling niet meer worden geopend.
Uit een dossier van de gemeente Haarlemmermeer blijkt dat er voor het cellencomplex ten minste drie verschillende nood- en ontruimingsplannen bestonden. Het is niet duidelijk of de noodplannen ook daadwerkelijk in gebruik waren. Volgens de vakbond Abvakabo wisten de bewakers niet dat er drie verschillende noodplannen waren. "Ik denk eerder dat ze van geen enkel noodplan af wisten. Bovendien hebben bewakers me verteld dat ze nog nooit een oefening hebben gehouden. Je kunt je afvragen wat een noodplan waard is zonder dat ermee geoefend is", aldus woordvoerder Jan Willem Dieten van Abvakabo.
(Bron)

Ik kan me toch ook wel voorstellen dat je eerst de brandende cel opent - je hoopt toch dat je degene die erin zit(ten) kunt redden. Als je eerst de anderen redt, heeft die ene cel minder kans. Dat je door die eerst te openen, anderen in groter gevaar brengt, vereist nadenken en je instinct opzij zetten. Dat kun je dus trainen door oefenen - maar dan moet je dat wel doen.
Ministerie lanceert rekenhulp voor zorgverzekering

AMSTERDAM - Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (MinVWS) heeft een rekenhulp gelanceerd voor de nieuwe zorgverzekering. Mensen kunnen hier invullen wat hun huidige inkomen is en hoe ze nu verzekerd zijn. Via de rekenhulp wordt dan uitgerekend of men er uiteindelijk op vooruit of op achteruit gaan.
Minister Laagst heeft al eerder aangegeven dat veel groepen er financieel op vooruit gaan, maar ook dat sommige groepen er op achteruit kunnen gaan.
Inkomensgaranties kan het kabinet niet geven.
(Bron)
Krimp UWV zet door

AMSTERDAM - Het uitkeringsinstituut UWV heeft het personeelsbestand het afgelopen jaar ingekrompen tot ruim 20.000 personen. Dat maakte de uitvoerder van WAO en WW woensdag bekend. De krimp in het aantal werknemers komt doordat er minder werk te doen is, als gevolg van het teruglopende aantal uitkeringen en het afstoten van taken.
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen ontstond begin 2002 uit een fusie van zes instellingen. In de afgelopen jaren volgde reorganisatie op reorganisatie. Op 1 oktober stonden er 20.287 mensen op de loonlijst van het UWV. Dat zijn er 3563 minder dan op 1 januari 2003.
Als de operatie in 2008 is afgerond, biedt de organisatie werk aan 16.000 tot 17.000 mensen.
(Bron)
'Bajesboot sluit illegalen te lang op'

AMSTERDAM - Tientallen illegale vreemdelingen op de Rotterdamse 'bajesboot' zitten langer vast dan de ministers Donner en Verdonkeremanen de Tweede Kamer in het vooruitzicht hebben gesteld. De ministers noemden een 'doorlooptijd' van twee tot drie maanden. Maar meer dan veertig vreemdelingen zitten al langer dan een half jaar opgesloten op de boot. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdagmiddag.
Het bericht wordt bevestigd door Dick Ruys, voorzitter van de commissie van toezicht van beide detentieboten. De Amsterdamse rechtbank oordeelde eerder dit jaar dat het niet verantwoord is om vreemdelingen langer dan zes maanden op de boot vast te zetten. De rechter hekelde het gebrek aan privacy op de boot.
De bewoners zitten met zijn vieren of zessen op één cel en nuttigen ook daar hun (magnetron-)maaltijden. Op de detentieboot is geen arbeid, onderwijs en een beperkte sportmogelijkheid. De rechtbank in Alkmaar achtte twee maanden later een verblijf langer dan een half jaar wel rechtmatig.
Justitie wil twee nieuwe detentieboten voor vreemdelingenbewaring in gebruik gaan nemen. Het gaat om een boot voor 500 illegale vreemdelingen in Dordrecht en een andere boot voor 300 uit te zetten illegalen in Krimpen aan den IJssel.
(Bron)
Files door fonkelende bolides langs de weg

RIJSWIJK - Het zicht op de fonkelende bolides in de etalage van automobielimporteur Hessing veroorzaakt volgens de Verkeers Informatie Dienst (VID) sinds kort (extra) files op de A2 tussen Maarssen en Oog in Al richting Utrecht. "Ik kan niet anders dan dat concluderen," aldus de zegsman van de VID.
Hessing verkoopt merken als Rolls-Royce, Lamborghini, Maserati en Bentley. Het opvallende pand met het kostbare blik duidelijk in zicht werd begin deze maand geopend. De uitgestalde vierwielers zorgen sindsdiens kennelijk voor zoveel asfaltontrust dat de verkeersstroom stagneert, denkt Patrick Potgraven van de VID.
"De files zijn, het slechte weer meegenomen, de eerste vijftien dagen van de maand op die plek met 62 procent toegenomen. Landelijk was dat 22 procent. De etalage veroorzaakt dus 40 procent extra filedruk. Ik kan niets anders concluderen," aldus de fileprofessional.
Algemeen directeur Jan Groen van Hessing is inmiddels ook opgevallen dat het verkeer bij zijn bedrijf opvallend vaak vast staat. Maar erg kan hij het niet vinden. "Een goede zaak. De plek is een goede keuze geweest," zegt hij. "Maar ik denk dat het tijdelijk is. De meeste mensen in de file staan er waarschijnlijk dagelijks dus die wennen er aan."
Gekscherende oppert Groen om een speciale "Hessingstrook" aan te leggen voor mensen die zo langzaam mogelijk langs het voor velen onbereikbare willen rollen.
(Bron)

Dit was ook geheel niet voorspelbaar...