zaterdag, augustus 22, 2009

Slechte foto, maar toch - de eerste eikel van het seizoen.

Eikel
Wilg met een probleem:

Wilg

Wilg

Wilg
Moderne vuilnisbak :-(

Vuilnisbak

Vuilnisbak
Klis:

Klis

Klis
Hier zie je dus het probleem bij fel licht:

Park bij scherp zonlicht
Dat oogt als een aanstaand weeralarm
Kunst

Kunst
Zonnebloemen met bezoek:

Zonnebloem

Zonnebloembezoeker

Zonnebloembezoeker

Zonnebloembezoeker
Tuinstraat
De gemeente vrolijkt her en der straten op met 'geraniums', maar waarom dan in rood en roze? Utregse geraniums zouden toch zeker rood en wit moeten zijn?

Stadsgeraniums

Stadsgeraniums

Stadsgeraniums
Rechtbank achteringang
Volle zon blijft lastig, blauwzwemen en dergelijke komen dan ineens voor, terwijl de lucht niet blauw wordt maar vaak grijzig of groenig lijkt:

Boom


En met de despeckle-functie kun je gekke dingen voor elkaar krijgen, zoals een boom ontluizen:

Boom

Boom despeckled

vrijdag, augustus 21, 2009

Bombarderende gloeiwormen ontdekt

LONDEN - Wetenschappers hebben op 3700 meter diepte in de Grote Oceaan gloeiwormen ontdekt die hun vijanden proberen af te schrikken door hen met oplichtende lichaamsdelen te 'bombarderen'.
Dat heeft de Britse omroep BBC vrijdag gemeld. De nieuwe diersoort heeft de naam swima bombiviridis gekregen.
De onderzoekers ontdekten de dieren, die volgens hen diep in de oceaan zeer talrijk zijn, toen zij onderzoek deden voor de kust van Californië.
Zij zien in de ontdekking een bevestiging van hun vermoeden dat er zo diep veel meer planten en dieren voorkomen dan tot dusver vermoed. Alle wormen geven een kleurrijk licht af.
De onderzoekers proberen uit te vinden welke chemische stoffen daarvoor verantwoordelijk zijn.
De wormen zijn zeer goede zwemmers en sturen gloeiende lichaamsdelen weg, die waarschijnlijk dienen om tegenstanders af te schrikken. Door de kleine omvang van de 'bommen', die ongeveer 1 tot 2 millimeter meten, konden de onderzoekers ze niet filmen.
Daarom haalden zij enkele wormen boven water om ze te bestuderen, zegt Karen Osborn van de Universiteit van Californië en leidster van het onderzoek.
''Als je de worm in een klein reservoir doet en ze een beetje treitert, sturen ze een van de bommen af'', heeft Osborn waargenomen. Vervolgens wordt het dier groen en zwemt het weg.
(Bron)

Wormen treiteren tot ze groen zien, durven die onderzoekers wel?
Hulpdiensten rukken uit voor modelvliegtuig

ELBURG - De brandweer in Elburg is vrijdagavond met groot materieel uitgerukt voor een vliegtuigcrash.
Bijna veertig brandweerlieden begonnen aan een zoektocht naar het neergestorte toestel en ambulances waren al onderweg, aldus brandweercommandant Bart Engeltjes.
Een vrouw die de crash had gemeld volhardde: ze wist zeker dat ze iets had zien neerstorten. Na korte tijd bleek wat er gebeurd was: het ging om een radiografisch bestuurbaar modelvliegtuigje dat was neergestort en in brand gevlogen.
(Bron)
TT 132 Schepen negeren stervende Afrikanen

Zo'n 75 Afrikaanse bootvluchtelingen zijn op de Middellandse Zee omgekomen, nadat opvarenden van passerende schepen geweigerd hadden hen te helpen. Vijf vluchtelingen overleefden de tocht.
Volgens hun verklaringen vertrokken ze drie weken geleden uit Libië. Binnen een paar dagen was de brandstof op. Mensen die van honger en dorst omkwamen, werden door achterblijvers overboord gegooid.
De overlevenden zeggen dat passerende schepen de boot negeerden. De Italiaanse kustwacht vond de boot gisteren bij Malta. Vluchtelingenorganisatie UNHCR is geschokt dat de voornamelijk Eritrese migranten aan hun lot zijn overgelaten.

Dat is wel een hele harde kennismaking met dat mooie vrije westen.
Politie-inval in verkeerde caravan

AMSTERDAM - Een arrestatieteam is woensdag op een camping op de Veluwe een verkeerde caravan binnengevallen. De mensen die onterecht werden aangehouden, zijn na de vergissing in vrijheid gesteld en kregen excuses en een bos bloemen van de politie.
Even later pakte het team de goede caravan, waar een 30-jarige man uit Almere werd aangehouden. Hij wordt verdacht van een gewapende overval op een woning in Zaandam.
De slachtoffers van de overval op 6 juli waren een 21-jarige vrouw en haar 22-jarige partner.
Rond 10.30 uur werd aangebeld bij hun woning aan het Boere Jonkerplein, waarna drie personen de woning binnendrongen.
De slachtoffers moesten op de grond gaan liggen en werden geboeid. Een van hen werd bedreigd met een vuurwapen.
Bij de aanhouding op de Veluwe werd ook een vuurwapen gevonden. Het is de derde aanhouding in dit onderzoek. De politie Zaanstreek-Waterland denkt hiermee de overval te hebben opgelost.
(Bron)
Wegpiraat 97 keer bekeurd binnen een jaar

BUSSUM - De kantonrechter heeft een 33-jarige man uit Bussum veroordeeld tot 665 dagen cel. De wegpiraat heeft volgens de politie ''een jaar lang alle denkbare verkeersregels aan zijn laars gelapt''.
De man zwierf een jaar lang in zijn auto door Nederland en ontving daarbij in totaal 97 bekeuringen voor een bedrag van in totaal 11.167 euro.
Hij liep tegen de lamp toen hij afgelopen week werd aangehouden en agenten ontdekten dat hij de bijna honderd boetes nog open had staan.
Met zijn twee jaar celstraf worden zijn boetes overigens nog niet afbetaald. Als de wegpiraat vrijkomt, staat dat bedrag nog gewoon open, benadrukte de politie vrijdag.
(Bron)
Tweede taal kan niet 'uitgeschakeld' worden

GENT - Mensen die een tweede taal kunnen spreken, kunnen die taal niet 'uitschakelen' tijdens het gebruik van de eigen moedertaal. Dat blijkt uit onderzoek aan de vakgroep Experimentele psychologie van de UGent.
Een meerderheid van de wereldbevolking begrijpt twee of meerdere talen. Psychologen zijn dan ook al lang geïnteresseerd in hoe het menselijke brein erin slaagt deze verschillende talen uit elkaar te houden.
Het gebeurt immers zelden dat er woorden uit een tweede taal binnendringen wanneer men in de moedertaal leest of spreekt.
Dit lijkt te suggereren dat het menselijke brein er efficiënt in slaagt om irrelevante talen simpelweg uit te schakelen.
Onderzoekers aan de UGent hebben nu ontdekt dat dit niet het geval blijkt te zijn: mensen blijken niet in staat te lezen in de moedertaal zonder dat onze kennis van de tweede taal daarin meespeelt.
De studie is opmerkelijk, omdat tot nog toe enkel werd gekeken naar de invloed van de moedertaal op de tweede taal.
Met 45 Nederlandstalige studenten die Engels als tweede taal machtig zijn werd onderzoek gedaan naar de verwerking van woorden die qua vorm en betekenis hetzelfde of gelijk zijn in beide talen, zoals bijvoorbeeld het woord 'film'.
Metingen van de oogbewegingen wezen erop dat de proefpersonen bij het lezen van een zin opmerkelijk minder lang keken naar dit soort woorden dan naar woorden die enkel in het Nederlands voorkomen.
Volgens de psychologen wijst dit erop dat we niet over verschillende taalsystemen beschikken die onafhankelijk van elkaar geactiveerd kunnen worden, maar dat er integendeel sprake is van constante interacties tussen de verschillende talen van een meertalige.
Zijn woorden in het geheugen beschikbaar in verschillende talen, dan zal de activatie van het woord in kwestie makkelijker verlopen. De tweede taal heeft dus een directe impact op het lezen, zelfs wanneer de leestaal de moedertaal is.
(Bron)
Lid Italiaanse maffia opgepakt bij Aalsmeer

AMSTERDAM - Een arrestatieteam heeft donderdagavond een voortvluchtig lid van de Italiaanse maffia opgepakt. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de 29-jarige Gianluca R. zich al langer in Nederland schuilhield. Hij woonde in Hoofddorp.
De verdachte werd sinds 2004 internationaal gezocht. In Italië is hij veroordeeld tot levenslang voor moord, poging tot moord en deelneming aan een criminele organisatie van maffioze aard.
Hij reed op een scooter bij Aalsmeer toen het arrestatieteam van de Nationale Recherche hem oppakte.
De Italiaanse autoriteiten hadden om zijn arrestatie gevraagd. R. zou tot de zogenoemde Ndrangheta behoren, een gewelddadige organisatie die actief is in de Zuid-Italiaanse provincie Calabrië.
De Italiaanse justitie heeft om zijn overlevering gevraagd.
(Bron)

Op een scooter. Sja.
NS gaat automaten aanpassen na misbruik via-route

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan al hun kaartautomaten aanpassen nu is gebleken dat door een foefje uit te halen reizigers voor bepaalde reizen minder kunnen betalen dan eigenlijk zou moeten. Dat liet een woordvoerder van de NS vrijdag weten.
Wanneer reizigers bijvoorbeeld van Groningen naar Amsterdam willen reizen en terug, kost een retourtje 42,30 euro.
Wanneer de reiziger een kaartje koopt van Groningen naar Groningen Noord via Amsterdam kost een enkele reis 35,20 euro. Dat is 7,10 euro minder en de reiziger kan evengoed op en neer van Groningen naar Amsterdam.
Volgens de NS is dit trucje mogelijk op sommige grotere afstanden, waarbij in de buurt van het vertrekstation ook een kleiner station ligt.
De NS wil de automaten nu aanpassen zonder goedwillende reizigers te duperen. ''Tot die tijd is het een legale wijze van vervoer'', aldus de woordvoerder.
(Bron)

Da's geen misbruik, dat is handig gebruik maken van de regels die NS zelf gemaakt heeft.
Tien jaar voor seksmoord met braadpan

BERLIJN - Een Duitse dinosaurusdeskundige is donderdag in Potsdam veroordeeld tot tien jaar cel omdat hij een vrouw sloeg met een braadpan, haar wurgde en zich vergreep aan het lijk.
De 39-jarige Michael F. bekende tijdens het proces dat hij de vrouw had gewurgd, maar hij noemde haar dood een ongeluk.
F. had via internet contact gelegd met het 20-jarige fotomodel. Zij zou hebben ingestemd met sadomasochistische spelletjes.
De man moet zich in een psychiatrisch centrum laten opnemen. Volgens Duitse media verklaarde F. dat hij zichzelf de doodstraf zou hebben gegeven als die nog had bestaan.
(Bron)
Chocolademelk heilzamer na sport dan energiedrank

BRUSSEL - Chocolademelk is heilzamer dan de energiedranken met vitaminesupplementen om na stevige inspanningen vocht- en suikertekorten aan te vullen.
Dat meldt het Vlaamse gezondheidsmagazine Bodytalk donderdag.
Wat het verschil maakt is nog onduidelijk. Mogelijk heeft het te maken met de aanwezigheid van sucrose in chocolademelk.
Onderzoekers lieten goed getrainde wielrenners zich flink moe fietsen.
Vervolgens gaven ze die chocolademelk of een energiedrank, beide met evenveel suikers.
Bij een nieuwe fietsopdracht bleef de eerste groep de helft langer trappen dan degenen met de energiedrank. De resultaten werden bevestigd in een nieuw onderzoek.
Uit een derde studie blijkt dat ook de spieren van voetballers sneller herstellen na het drinken van magere chocolademelk dan met een energiedrank.
(Bron)
Mishandelde buschauffeur rijdt tegen brug

UTRECHT - Een 49-jarige chauffeur van een streekbus is donderdagavond in Utrecht mishandeld, waardoor hij een aanrijding veroorzaakte. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
De chauffeur kreeg een vuistslag tegen zijn hoofd van een passagier, terwijl hij de bus bestuurde.
De buschauffeur raakte buiten bewustzijn en reed op de Lucasbrug in Utrecht met zijn bus tegen een metalen afzetting.
De dertig passagiers in de bus bleven allen ongedeerd. De verdachte is aangehouden door de politie.
(Bron)
Toch lastig. Je struikelt over een kat en je blijft wel overeind, maar hoe - je voelt je knie draaien en al heel snel is de boel dik, warm, bijzonder pijnlijk en nauwelijks te gebruiken.
Nou heb ik helaas wel wat ervaring met overbelastingen van de knie, mijn knieën worden feitelijk altijd al overbelast door mijn gewicht, maar elk raar zwabbertje dat ik maak wreekt zich vaak in m'n rechterknie.
De oorsprong daarvan ligt eigenlijk bij de Guggenheim Collection in Venetië (je moet toch iets de schuld geven).
Ik liep door Venetië, zwaar onder de indruk van wat ik net in het museum gezien had. Maar zeker in Venetië is het erg aan te raden op te letten waar je loopt. Dus ik struikelde en knalde met m'n knieschijf precies op de rand van een trede van zo'n idyllisch bruggetje.
Mijn Interrailkaart was nog een week geldig, ik wilde nog langer in Venetië blijven en daarna, ach, wie weet waarheen. Maar ik hinkte naar de jeugdherberg, pakte m'n spullen en de volgende dag reisde ik via Milaan terug. Dat was op zich de snelste verbinding, het was alleen niet fijn dat ik met m'n volle rugzak minuten voor vertrek van de trein ineens een trap op en een trap af moest denderen omdat ze - logisch - voor die internationale trein pas 5 minuten van tevoren en alleen in het Italiaans omriepen dat er een spoorwijziging was.
In de trein zat ik goed - mensen haalden eten en drinken voor me want ik kon die knie echt nauwelijks meer bewegen.
Eenmaal thuis was het nog wat erger geworden, ook m'n scheenbeen was inmiddels aan het branden, dus op naar de dokter. De knie was gekneusd, de banden hadden een klap gehad maar waren niet gescheurd, en door het gedwongen lopen met extra belasting en scheve stand was het botvlies van het scheenbeen ontstoken geraakt. Koelen, drukverband op de knie, rust, rust, rust.
Dus inmiddels ken ik de verschijnselen en de behandelmethode wel. Toen ik over Tijger struikelde, zat ik vrij snel met een kussen onder m'n knie op de bank, heel romantisch met een zak diepvriesdoperwten op de zwelling.
Als je maar niks doet, neemt die zwelling vanzelf af, de pijn zakt ook vanzelf en dan wordt het link. Want dan denk je dat je wel weer uit de voeten kunt. Lopen is gevoelig maar lukt weer, fietsen is makkelijker zolang je langzaam fietst, lichte versnelling, oppassen met afstappen.
Dat gaat dan ook goed, en dan fiets je weer eens een stukje verder, terug met wind tegen en bruggetjes over.
Gek genoeg zit je dan gelijk weer met een dikke, gevoelige knie. Goede waarschuwing om nog wat langer extra voorzichtig te zijn. En even onthouden dat ik voor noodgevallen een nieuwe zak vriesdoppers in huis haal.

donderdag, augustus 20, 2009

PayPal verhoogt stilletjes tarieven

AMSTERDAM - Betaaldienst PayPal heeft zonder duidelijke communicatie de tariefstructuur omgegooid. Ook gebruikers met een privéaccount betalen nu provisie op veel transacties.
De wijzigingen zijn reeds afgelopen juni ingegaan, maar door de radiostilte aan de kant van PayPal is nu pas duidelijk wat er veranderd is. Voorheen konden gebruikers met een privérekening elkaar geld sturen zonder transactiekosten.
Maar sinds juni rekent PayPal voor het ontvangen van geld 2,9 procent plus 30 dollarcent in rekening. In Nederland is deze provisie zelfs nog hoger: 3,4 procent plus 35 eurocent per transactie.
Gevraagd waarom PayPal dit niet duidelijker heeft gemeld, kreeg Jared Newman van PC World onlangs het volgende antwoord: "We wilden deze tariefwijziging niet tot een grote, formele communicatie maken omdat we eigenlijk nergens provisies verhogen en we hoopten dat het zo een betere gebruikerservaring op zou leveren."
Het blijkt dat PayPal zijn tariefsysteem helemaal heeft omgegooid. In plaats verschillende tarieven voor het soort account (privé, premier of zakelijk), hanteert PayPal nu verschillende tarieven voor het soort transactie. Op alle kooptransacties (voor goederen of diensten) zit nu provisie, ongeacht het soort account. Omgekeerd is het versturen van geld als persoonlijke gift nu gratis, ook voor houders van een premier of zakelijke rekening.
Dit laatste werd destijds wel aangekondigd door marketingdirecteur Heinz Waelchli. Hij vermeldde echter niet dat er nog andere, minder positieve consequenties voor gebruikers aan de nieuwe tariefstructuur zaten.
PayPal Nederland was voor publicatie niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)

Niet erg netjes.
Onweer trekt over Nederland

DE BILT - Het langverwachte onweer trekt donderdagavond over Nederland en heeft tot nu toe een slachtoffer gemaakt.
Een 45-jarige vrouw is donderdag in haar woonplaats Warmenhuizen, in Noord-Holland, dodelijk getroffen door de bliksem. Dit maakte de politie donderdagavond bekend.
De vrouw zag rond zes uur 's avonds slecht weer naderen en liep naar buiten om de koeien binnen te halen. De bliksem elektrocuteerde haar toen ze in het weiland aan de Oudewal West bij haar huis liep. Haar man trof haar daar vervolgens dood aan.
Het onweer dat Nederland donderdagavond overtrekt, speelt treinreizigers parten. Rond Nijmegen is er geen treinverkeer mogelijk door een blikseminslag, aldus een woordvoerder van ProRail.
Op de trajecten Hoorn-Hoogkarspel en Dordrecht-Geldermalsen rijden om dezelfde reden geen treinen.
Rond half acht lag de rechte onweerslijn boven een deel van Brabant, Flevoland en een deel van Friesland. Het KNMI verwacht dat het onweer tegen middernacht naar Duitsland is getrokken.
Bij de buien is er kans op zeer zware windstoten tot 110 km per uur, hagel en lokaal veel neerslag, aldus het instituut.
Het verwachte noodweer trekt donderdag een recordaantal internetters naar de website buienradar.nl. De radar geeft een overzicht van de huidige neerslag en een voorspelling van de neerslag in de komende twee uur.
Naar verwachting trekt de site donderdag meer dan drie miljoen bezoekers. Het vorige record staat op 2,7 miljoen bezoekers en werd genoteerd bij het vorige weeralarm, begin juli. Donderdagmiddag rond 15.00 uur hadden al 2,5 miljoen mensen de website bezocht.
(Bron)

Hier werd het een tijdje enorm donker, het bleef donderen (van die rollers, niet van die enge klappen), en het heeft geregend - even heel hard maar langste deel van de bui meer een gestage douche.
Dat het hier best meeviel met de donder, bewijst het feit dat Tomkat, altijd zo bang voor lawaai, vrijwel de hele tijd braaf in de vensterbank binnen heeft zitten kijken.
Stonede smokkelaar stouwt 17 illegalen in auto

PASSAU - Een Kroatische mensensmokkelaar heeft het wel erg bont gemaakt.
De politie constateerde tijdens een routinecontrole in de buurt van de Duitse stad Passau, bij de grens met Oostenrijk, dat de man liefst zeventien illegalen vervoerde in zijn auto, terwijl hij ook nog eens onder invloed was van drugs.
De Kroaat had vrijwel het complete interieur van zijn Chrysler Voyager verwijderd om ruimte te creëren voor zijn passagiers, zes mannen, vier vrouwen en zeven kinderen.
Hij gebruikte amfetamine om de slaap te verdrijven tijdens de lange rit van Hongarije naar Duitsland.
Een geschokte politiewoordvoerder noemde de actie van de mensensmokkelaar ''niet alleen inhumaan, maar ook gevaarlijk''.
''Deze mensen zaten urenlang in een overvolle auto, terwijl de buitentemperatuur 30 graden Celsius was. De bestuurder heeft toegegeven dat hij onder invloed was van drugs en er waren geen autogordels.''
De bestuurder is gearresteerd. De politie stuurde de illegalen terug naar Oostenrijk.
(Bron)
Weer treinproblemen rond Utrecht

AMSTERDAM - Het treinverkeer rond Utrecht is donderdag opnieuw ontregeld. Van en naar Utrecht Centraal moeten treinreizigers donderdagavond rekening houden met een half uur vertraging.
Dat melden de NS en spoorbeheerder Prorail. De problemen zijn het gevolg van een grote storing eerder deze week.
Dinsdagavond reden er nauwelijks treinen van en naar Utrecht Centraal als gevolg van een storing in het communicatiesysteem tussen de verkeersleiding en de treinen. Daardoor kwamen tientallen treinen stil te staan.
De NS en Prorail verwachten dat de problemen donderdagavond rond 20.00 uur zijn verholpen.
In de tussentijd krijgen reizigers tussen Amsterdam en Eindhoven het advies om via Rotterdam te reizen.
(Bron)
Landingsplaats van oudste vliegend reptiel ontdekt

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben in Frankrijk een prehistorisch spoor ontdekt, dat laat zien hoe de eerste vliegende reptielen de landing inzetten na een vlucht.
De 140 miljoen jaar oude moddersporen in de buurt van de Franse plaats Crayssac zijn afkomstig van een pterosaurus, het eerste gewervelde dier dat kon vliegen.
Uit de sporen blijkt dat het reptiel bij de landing eerst bijna stil in de lucht ging hangen, waarschijnlijk met behulp van zijn vleugels.
Vervolgens zette het dier vermoedelijk zijn achterpoten aan de grond om daarna twee kleine sprongetjes te maken en ook zijn gevleugelde voorpoten neer te laten komen.
De studie van het prehistorische landingsspoor is beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
Volgens de onderzoekers bewijst het spoor dat de pterosaurus in eerste instantie op dezelfde manier landde als moderne vogels, op twee poten en met zijn lichaam in verticale positie. Daarna liep het dier waarschijnlijk op vier poten verder.
De afdrukken in Frankrijk zijn waarschijnlijk afkomstig van een kleine pterosaurus, aangezien zijn klauwen maar vijf centimeter lang waren.
“De kleinste pterosauriërs konden goed klapwieken met hun vleugels, dus op die manier konden ze waarschijnlijk bijna stil in de lucht komen te hangen voor de landing”, aldus hoofdonderzoeker Kevin Padian van de universiteit van Californië in het Britse tijdschrift New Scientist.
De grootste pterosauriërs hadden echter een gigantisch lichaam met een vleugelspanwijdte van zeker 10 meter. Het is niet duidelijk of die grote exemplaren op dezelfde manier landden als de kleinere pterosauriërs.
Ook hopen de onderzoekers nog afdrukken te vinden van opstijgende pterosauriërs, want over de manier waarop de dieren zich afzetten van de grond is eveneens weinig bekend.
(Bron)
Haaien bij Frans strand

PERPIGNAN - Twee haaien hebben zwemmers in het zuiden van Frankrijk donderdag de stuipen op het lijf gejaagd.
De roofdieren zwommen binnen de afzetting van het zwemgebied. In allerijl werden de badgasten uit het water gehaald.
Brandweerlieden hebben de twee haaien de zee ingejaagd. Om welke haaiensoort het gaat, is niet bekend. In de wateren voor de kust bij de stad Perpignan komen veel grote blauwe haaien voor.
Hoewel deze dieren wel eens mensen hebben aangevallen, zijn ze niet heel erg gevaarlijk.
(Bron)
Britten lanceren crisiscrème

AMSTERDAM - Het Britse cosmeticamerk Superdrug lanceert deze week een dagcrème die amper 1 pond (1,16 euro) per potje kost en daarmee waarschijnlijk de allergoedkoopste crème ooit is.
De Superdrugcrème heeft geen luxueuze verpakking, maar men kan wel kiezen uit een geparfumeerde en niet geparfumeerde variant.
De crème moet zijdeachtig aanvoelen en is duidelijk in het leven geroepen vanwege de crisis, zo meldt de Daily Express.
Superdrug rekent erop dat prijsbewuste shoppers de budgetvriendelijke lijn wel waarderen. De lijn bestaat, naast de crème, ook uit een gezichtsreiniging, toner, facewash en oogmake-upremover. Alle producten zitten in een simpele, witte verpakking.
"Door de crisis zijn vrouwen prijsbewuster geworden. Een goede huidverzorging betekent niet dat je honderden ponden moet spenderen aan de nieuwste technologie", aldus Joanna Hutton aan de krant.
"Wanneer vrouwen meer dan 100 pond uitgeven aan een hydraterende crème, dan gaat daarvan 20 pond naar de verpakking en de reclame met sterren. Wij denken dat het in deze tijd even chic is om geld te spenderen aan wat echt belangrijk is: het product", aldus Hutton.
(Bron)

Alleen al het feit dat het in simpele doosjes zit pleit erg voor dit merk.
Kwart internetdates eindigt in een huwelijk

AMSTERDAM - Eén op de zes mensen zoekt contacten via internet met als doel een partner te vinden. Bijna vier op de tien van de internetcontacten leidt tot een serieuze relatie en bijna een kwart eindigt zelfs in een huwelijk.
Dit blijkt uit onderzoek naar 15 jaar internetgebruik in Nederland onder ruim 1000 internetters. Het onderzoek is uitgevoerd door Synovate in opdracht van internetaanbieder Online.
Het onderhouden van sociale contacten online, heeft het liefdesleven van mensen drastisch veranderd. 62 procent van de respondenten geeft aan actief te zijn op sociale netwerksites.
Volgens Hubert Strokosch, directeur van Online, is online daten inmiddels sociaal geaccepteerd. "Meer dan de helft van de mensen kent wel iemand die via internet een date heeft geregeld. Daar is geen taboe meer op. Wij vonden het verrassend om te zien dat 4 op de 10 internetcontacten ook daadwerkelijk tot een relatie of huwelijk leidt."
(Bron)
TT 751 Er is zwaar weer op komst met onweer en zware windstoten. Dit weer zal naar verwachting in de loop van de middag via het Zuidwesten Nederland binnentrekken. De spoorsector bereidt zich op zware weersomstandigheden voor en raadt treinreizigers aan de berichten via deze pagina, www.ns.nl en www.prorail.nl in de gaten te houden.
Bedrijven opgelicht met facturen

AMSTERDAM - De politie waarschuwt bedrijven voor facturen waarop een sticker met een nieuw rekeningnummer is aangebracht.
Zeker zes bedrijven zijn tot nu toe op deze manier opgelicht, heeft de Friese politie woensdag gemeld.
De bedrijven ontvingen facturen van overheidsinstanties die waren voorzien van een sticker met daarop de tekst 'rekeningnummer is gewijzigd', gevolgd door een nieuw rekeningnummer.
"De bedrijven betaalden, maar kregen na enige tijd toch een aanmaning omdat de factuur niet was voldaan. Zo is de zaak aan het licht gekomen", zegt een woordvoerder van de politie Friesland.
De oplichters hebben voor zover bekend toegeslagen in Friesland en Noord-Holland, maar de politie sluit niet uit dat zij ook elders in het land actief zijn. "Ons advies is: controleer alle facturen en neem contact op met de verzendende instantie als er zo'n sticker op zit", zegt de woordvoerder.
Volgens de woordvoerder staan de gebruikte rekeningnummers op naam van een zogeheten katvanger: iemand die tegen een vergoeding zijn rekening ter beschikking heeft gesteld van de oplichters.
De politie is nog op zoek naar de oplichters zelf. De gebruikte bankrekeningen zijn inmiddels geblokkeerd.
(Bron)
Geldautomaat keert dubbel uit

AMSTERDAM – Een geldautomaat van supermarktketen Tesco in Londen heeft een paar uur lang dubbele bedragen uitgekeerd. De ontdekking zorgde al gauw voor lange rijen.
Een man vertelt tegen de Daily Mail dat hij in plaats van een biljet van 20 pond, twee biljetten van dat bedrag kreeg. Gelukkige pinners belden vrienden en familie, waardoor er snel een lange rij voor de geldautomaat ontstond. Na een paar uur was de automaat buiten gebruik.
Tesco, een supermarktketen met de slogan ‘every little helps’, heeft laten weten meer dan 5000 pond verloren te hebben. Toch zal de supermarkt het geld niet terugeisen; het achterhalen van alle klanten zou meer kosten dan het oplevert.
In de praktijk kunnen mensen die bewust zijn van het feit dat een geldautomaat dubbele bedragen uitkeert, beschuldigd worden van diefstal.
(Bron)
Heroïne in heilige Koran aangetroffen

JAKARTA - De Koran is niet voor alle Indonesiërs een heilig boek. Dat bleek tijdens een röntgencontrole op de internationale luchthaven van Jakarta, de hoofdstad van het land.
Twee drugssmokkelaars bleken gaten in de bladzijden van het gebedsboek te hebben geknipt, waarna ze er vier zakjes heroïne in hadden geplaatst.
Een woordvoerder van de douane in Indonesië zei donderdag dat de drugs een geschatte waarde hebben van 600 miljoen rupiah (bijna 42.000 euro).
De mannen kunnen de doodstraf krijgen voor hun smokkelactie. Indonesië kent uiterst strenge drugswetgeving.
(Bron)
Hagenaar stript in tram

RIJSWIJK - Politieagenten hebben woensdagavond een naakte man uit een tram moeten verwijderen in Rijswijk. Dat maakte de politie Haaglanden donderdag bekend.
De 52-jarige Hagenaar bleek een flinke slok op te hebben. Nadat agenten hem weer in zijn kleren hadden geholpen, gaven zij hem een bekeuring voor openbare dronkenschap.
(Bron)

Strippen mag toch nog?
Nieuw-Zeelander jaar in ban van trouwring

WELLINGTON - De Nieuw-Zeelander Aleki Taumoepeau heeft in zijn land de bijnaam Lord of the Ring gekregen, omdat hij zestien maanden lang heeft gezocht naar zijn trouwring.
Hij was net drie maanden getrouwd, toen het sieraad van zijn vinger gleed bij een schoonmaakactie in de haven van de hoofdstad Wellington en naar de bodem van de zee zonk.
Taumoepeau markeerde ruwweg de plaats waar de ring zou moeten liggen, maar kon hem niet vinden, hoewel hij vele keren naar de plek terugkeerde. Uiteindelijk wist hij met behulp van nieuwe berekeningen en een schietgebedje de ring te identificeren.
''Het gehele oppervlak glom. Ik kon niet geloven dat ik de ring zo perfect kon zien'', zei hij. Taumoepeaus vrouw had hem voorgesteld een nieuwe ring te kopen, maar haar man weigerde het aanbod. Hij zwoer naar het sieraad te blijven zoeken tot hij het gevonden had.
(Bron)

En nu moet ie een nieuwe hobby zoeken...
Late egeljongen groeien sneller

ARNHEM - Kleine egels, die in een tweede worp van de moeder worden geboren, groeien aanzienlijk sneller dan de jonge egels uit de eerste worp.
De egelbaby's die laat worden geboren hebben dus een even grote kans de eerste winterslaap te overleven als hun soortgenootjes die vroeg in het jaar ter wereld komen.
Dat is gebleken uit Brits onderzoek onder egels, die tussen 1998 en 2006 binnenkwamen bij een egelopvang in York.
Tot nu toe namen wetenschappers aan dat jonge egels die laat in het seizoen ter wereld kwamen nauwelijks een kans maakten om te overleven, aldus de Zoogdiervereniging donderdag in het vakblad Lutra.
Egels baren tussen juni en oktober na een draagtijd van 34 dagen. De dieren krijgen per worp tussen de twee en tien jongen, die zich na zes weken zelfstandig kunnen redden.
Een egeljong moet een vetvoorraad van minstens 400 gram hebben opgebouwd om de eerste winterslaap te kunnen overleven.
Het Britse onderzoek heeft uitgewezen dat egeltjes die laat in het seizoen op de wereld komen, als een razende gaan groeien.
Voor de eerste winterslaap aanbreekt, zijn zij net zo zwaar als hun soortgenoten die in het voorjaar werden geboren. De geboortedatum kan dus geen oorzaak zijn dat zoveel jonge egels doodgaan.
Egels worden zowel in Engeland als in Nederland bedreigd. Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Egel.
Uit diverse onderzoeken moet blijken hoe het precies met de egel gaat en of het diertje op de rode lijst van beschermde diersoorten moet komen te staan. Op 18, 19 en 20 september organiseert de Zoogdiervereniging een landelijk egelweekend.
(Bron)

Hm, dan denk ik dat dat lawaai in m'n tuin laatst toch een dosis late egeljongen in de maak was ;-)
UWV neemt werkloze jongeren als trainees aan

DEN HAAG - In de strijd tegen de oplopende jeugdwerkloosheid gaat het UWV Werkbedrijf tweehonderd jongeren zonder werkervaring aan de bak helpen via een zogeheten traineeship.
De werkloze jongeren krijgen bij de arbeidsbemiddelaar van uitkeringsinstituut UWV een opleiding tot junior werkcoach. Zij moeten werkloze leeftijdsgenoten gaan helpen bij het vinden van een baan.
Dat heeft het UWV Werkbedrijf woensdag bekendgemaakt. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) kondigde dit voorjaar al bij de lancering van het Actieplan Jeugdwerkloosheid aan dat de overheid zelf ook trainee- en leerwerkplekken zou vrijmaken voor jongeren.
In het actieplan wordt ernaar gestreefd om de jeugd met behulp van scholing beter uit de economische crisis te helpen.
Het UWV Werkbedrijf begint nu direct met het werven van de eerste honderd trainees. Deze jongeren kunnen 1 oktober aan de slag.
De tweede groep van honderd wordt volgend jaar zomer geworven. Alleen jongeren die onlangs een hbo- of universitair diploma hebben behaald, kunnen meedoen.
(Bron)
Vuurwapen verstopt in babykussentje

BRUNSSUM - De politie heeft woensdag een 29-jarige vrouw uit Brunssum gearresteerd toen zij haar baby gebruikte om een vuurwapen uit haar huis te smokkelen.
De vrouw had het wapen verstopt in een babykussentje. Dat heeft de politie laten weten.
Toen de politie haar woning aan de Koempel doorzocht belde de vrouw haar moeder om de baby zolang op te halen.
Toen oma ook het kussentje in handen gedrukt kreeg vertrouwden de aanwezige agenten het niet en vroegen of ze het kussentje even mochten bekijken. In kasten in de slaapkamers en de badkamer vond de politie ook nog 30 kilo henneptoppen.
Beide bewoners, onder wie ook een 42-jarige man, werden aangehouden en zitten vast. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de officier van justitie.
(Bron)
Phil Spector vreest voor zijn leven

LOS ANGELES - De Amerikaanse muziekproducer Phil Spector vreest voor zijn leven in de gevangenis waar hij zijn straf uitzit voor de moord op actrice Lana Clarkson.
In een brief aan een vriend liet Spector weten doodsbang te zijn voor medegevangene en beruchte moordenaar Charles Manson. Dat meldde de Britse omroep BBC donderdag op zijn website.
Spector (69), die werkte met de Beatles en beroemd is geworden door zijn Wall of Sound, schreef verder dat hij een verzoek heeft ingediend tot overplaatsing ''naar een gevangenis met meer mensen zoals ik''. Het gevallen 'muziekgenie' zit op dit moment vast in de Corcoran State Prison in Californië.
''Al die lage klootzakken, gangsters en Manson-types hier zouden je ombrengen voor een zak soep van 39 cent'', schrijft Spector aan zijn vriend.
Spector meldt ook dat hij de moed er in weet te houden dankzij de bezoekjes van zijn 29-jarige vrouw Rachelle, die hem twee keer per week komt opzoeken.
Ze brengt haar echtgenoot voedsel, zodat hij niet met zijn medegevangenen hoeft te eten. ''Hoe minder ik de rest zie, hoe veiliger ik me voel.''
In mei verdween Spector voor negentien jaar achter de tralies.
(Bron)

Gangsters die moorden. Dan zit ie daar toch juist precies tussen mensen zoals hij?
‘Sociale afwijzing doet fysiek pijn’

AMSTERDAM – Amerikaanse onderzoekers hebben een genetisch verband gevonden tussen fysieke pijn en sociale afwijzing.
De wetenschappers aan de universiteit van Californië namen speeksel af bij 130 proefpersonen en brachten het gen OPRM1 bij hen in kaart.
Dat gen wordt over het algemeen geassocieerd met fysieke pijn.
Vervolgens werd onderzocht of het pijngen ook invloed had op de manier waarop de deelnemers aan het experiment gevoelens van afwijzing ervoeren.
De proefpersonen moesten bijvoorbeeld reageren op stellingen als: ‘ik ben erg gevoelig voor tekenen die erop wijzen dat iemand anders mij niet mag’.
Ook moesten ze een computerspel spelen, waarbij ze halverwege opeens door andere spelers werden uitgesloten van verdere deelname. Ondertussen werd er een scan van hun brein gemaakt.
Uit het onderzoek bleek dat mensen met een bepaalde variant van het gen OPRM1 veel heftiger reageerden op afwijzing, dan andere deelnemers.
“Het ging om individuen met een zeldzame variant van het pijngen”, aldus hoofdonderzoekster Naomi Eisenberger in de Britse krant The Daily Telegraph.
“Bij eerdere onderzoeken was al aangetoond dat deze mensen gevoeliger zijn voor fysieke pijn. Nu geven deze mensen aan dat ze ook gevoeliger zijn voor afwijzing. Als ze werden buitengesloten, vertoont hun brein meer activiteit in hersendelen die worden geassocieerd met sociale afwijzing.”
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Volgens de onderzoekers bewijst de studie dat er een genetisch verband bestaat tussen fysieke pijn en gevoelens van sociale afwijzing.
Volgens Eisenberger is die link evolutionair gezien eenvoudig te verklaren. “Omdat sociale connectie zo belangrijk is, voelen we letterlijk pijn als we geen sociale contacten hebben en worden gestimuleerd om ze te zoeken. Ons sociale systeem heeft in de loop van de evolutie waarschijnlijk wat mechanismen van het pijnsysteem geleend om te zorgen dat we onze sociale contacten in stand houden", aldus de onderzoekster.
(Bron)
Olifanten gestrand op parkeerplaats A4

HAARLEMMERMEER - Twee olifanten en twee apen zijn donderdag gestrand op een parkeerplaats naast de A4 richting Den Haag, bij het brugrestaurant. Dat meldde een woordvoerder van de politie.
De wagen waarmee ze werden vervoerd, kreeg pech. De brandweer heeft de olifanten enige tijd natgehouden vanwege de warmte. De dieren zijn van Circus Renz Berlin.
De ANWB had het mankement rond half vier verholpen, maar van het Korps landelijke politiediensten mag de chauffeur niet verder rijden.
''Eén van de banden van de oplegger is in zo'n slechte staat dat het een wonder is dat 'ie nog niet geploft is. Bovendien zitten de apen in een aanhanger achter de oplegger en dat mag niet. Daarvoor moet een apart voertuig komen.''
(Bron)
Didgeridoo tegen snurken in ziekenhuis Nijmegen

NIJMEGEN - Didgeridoo spelen. Dat is hoe het Slaapcentrum van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen volhardende snurkers wil behandelen. Dat maakte het ziekenhuis donderdag bekend.
Het bespelen van het instrument kan snurkklachten aanzienlijk verminderen, stelden Zwitserse onderzoekers vast.
Bij sommige snurkers en slaapapneu-patiënten werken bestaande behandelingen onvoldoende. Met de didgeridoo kunnen zij hun ademhaling trainen en zo het snurken bestrijden, aldus het slaapcentrum van het ziekenhuis.
Voor bespelen van het Australisch instrument is circulair ademen noodzakelijk: uitademen via de mondholte en gelijktijdig inademen via de neus.
Een instructeur gaat patiënten de kneepjes van het didgeridoo spelen leren. Het ziekenhuis betaalt de lessen en doet tegelijk onderzoek naar de effectiviteit. Volgens het Zwitserse onderzoek snurken patienten ''spectaculair minder'' na vier maanden.
(Bron)

Leuk voor de partner - die wordt dan gek van je of je nou wakker bent of slaapt.
22 graden, in het zuiden bijna 25. De kans op een weeralarm is inmiddels toegenomen van 60 tot 65%. Als we inderdaad heftige windstoten krijgen (tot orkaankracht!) belooft dat weinig goeds voor al die bomen die nog vol in blad staan...
En maar afwachten hoeveel mensen "overvallen" worden door dit slechte weer dat al dagen wordt aangekondigd.
TT 108 Trekvogels blijven dichter bij huis

Nederlandse trekvogels blijven in de winter steeds dichter bij huis. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie. De onderzoekers zeggen dat de vogels waarschijnlijk minder ver gaan omdat het in de laatste 70 jaar warmer is geworden. Daardoor is het niet nodig om verder te vliegen.
In het onderzoek is gekeken naar 24 vogelsoorten die overwinteren binnen Europa. Bij vrijwel alle soorten nam de trekafstand af.
De blauwe kiekendief ,de stormmeeuw en de kerkuil lieten de grootste verandering zien. Deze soorten bleven tot 100 kilometer dichter bij huis.

En wat zijn de effecten daarvan? Is er genoeg voedsel dichterbij als er meer overwinteraars zijn? En wat is het effect in de gebieden waar minder overwinteraars zijn?
Familie laat gehandicapte zoon zitten

Als je met de familie gezellig uit eten gaat en besluit weg te lopen zonder te betalen, is het wel zo handig dat je met de hele familie vertrekt. Dat is een wijze les voor een oplichtersfamilie uit Noord-Holland.
Gisteravond liep de familie een restaurant uit zonder te betalen maar vergaten hun verstandelijk gehandicapte zoon mee te nemen. De jongen werd aangehouden door een chef van het restaurant en het personeel belde de politie.
De achttienjarige jongen werd meegenomen naar het bureau waar er contact met de ouders werd gezocht en werd verzocht om het etentje alsnog te betalen. Na enkele uren kwamen de ouders de arme jongen eindelijk ophalen. Ze hebben nog steeds niet betaald en het restaurant in kwestie is van plan aangifte te doen.
(Bron)

Dachten ze dat ie de afwas wel zou doen? Wat zijn dat voor een mensen?
Joyrider wil meer straf

Een 22-jarige joyrider uit Drachten bleek voor de rechtbank wel heel eerlijk te zijn. De jongeman verklaarde namelijk tegen de rechter dat hij de strafeis "een beetje laag" vond. "Als ik in uw plaats was, zou ik een hogere straf geven om een jong broekie - en dat ben ik - dit eens goed af te leren," sprak hij vervolgens in alle ernst.
De man had kort daarvoor een werkstraf van veertig uren en een geldboete van 220 euro tegen zich horen eisen. De rechter wist niet wat hij hoorde, toen de verdachte antwoordde op de vraag wat hij van de eis vond. "Ik heb het nog niet eerder meegemaakt dat een verdachte een straf te laag vindt," aldus de verbaasde rechter, die besloot de eis van de officier van justitie te volgen. De vriendin van de verdachte kon een lachje niet onderdrukken.
De joyrider wilde een kratje bier halen met de auto van een collega. Hij had ongevraagd de sleutels gepakt, en de auto meegenomen. De man, die zonder rijbewijs en onverzekerd rondreed, veroorzaakte onderweg een aanrijding met blikschade.
(Bron)

woensdag, augustus 19, 2009

Visser vangt piranha in Elzas

In de Oost-Franse Elzas heeft een visser een niet alledaagse vangst aan de haak geslagen. Uit de koele beekjes van de Elzas haalde de man namelijk een piranha boven, een vis die normaal gesproken in het warme water van het amazonegebied rondzwemt.
De visser ving de roofvis in het riviertje de Ill bij Colmar. Hoe de vis daar terecht is gekomen, is ook voor het hoofd van de vissersbond van het departement Haut Rhin koffiedik kijken. "Misschien heeft iemand de piranha losgelaten in de rivier." (Bron)

Eén piranha is geen piranha. Pas als ze daar vaker gevangen worden en zich ook voortplanten, hebben we een probleem.
Man verkoopt ovendeur als LCD tv

In het Californische San Leandro is vorige week een man opgepakt omdat hij mensen probeerde op te lichten op de parkeerplaats van de lokale Wallmart-supermarkt. De man verkocht een 37 inch high definition (HD)-televisie voor honderd dollar. Het indrukwekkende televisietoestel bleek in werkelijkheid een ingepakte ovendeur te zijn.
(Bron)
'Mensen zingen vals door gebrekkige hersenverbinding’

AMSTERDAM – Mensen die altijd uit de maat zingen, hebben waarschijnlijk last van een gebrekkige verbinding tussen twee hersengebieden. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.
Onderzoekers van Harvard Medical School maakten hersenscans van twintig mensen, waarvan de helft toondoof was.
Uit de studie bleek dat de proefpersonen met een zwak muziekgevoel over het algemeen een minder sterke verbinding van zenuwvezels hadden tussen hun frontale en temporale hersenkwab.
Die verbinding met de naam fasciculus arcuatus speelt een belangrijke rol bij het luisteren naar muziek en het produceren van bijpassende klanken.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.
Toondoofheid is erfelijk bepaald. Ruim 10 procent van de wereldbevolking is niet of nauwelijks in staat om verschillende tonen in muziekstukken te onderscheiden en hoort ook geen toonverschil in de eigen stem.
“Dit onderzoek suggereert dat toondoofheid te wijten is aan een neurologisch syndroom, net als andere spraak- en taalproblemen”, aldus hoofdonderzoekster Psyche Loui op nieuwssite ScienceDaily.
De wetenschappers hopen dat de onderzoeksresultaten zullen leiden tot een behandeling van toondoofheid. “Nu we weten welke breinverbindingen we moeten trainen, kunnen we misschien manieren bedenken om mensen met toondoofheid te helpen”, aldus Loui.
(Bron)
Pretpark neemt maatregelen tegen riekende oksels

AMSTERDAM – Het Britse Thorpe Park neemt maatregelen tegen stinkende bezoekers. Om overlast door riekende oksels te voorkomen is het de durfals verboden de armen in de lucht te steken. Dit schrijft de Britse krant The Telegraph.
Volgens de directeur van het park, Mike Vallis, is gebleken dat de geur bij een temperatuur boven de 25 graden ‘een onacceptabel niveau bereikt’. Het pretpark zou meerdere klachten hebben ontvangen.
“Doordat de ritten in ons park eng zijn zweten de bezoekers bij hoge temperaturen uit angst nog erger dan normaal”, stelt Vallis.
Zodra de opzichters merken dat het verbod genegeerd wordt kunnen bezoekers uit de rij, of bij herhaling uit het park, gegooid worden.
(Bron)

Allemaal een knijpertje op de neus ;p
'Foto van taart helpt bij afvallen'

AMSTERDAM - Vrouwen worden gesterkt in hun voornemens om op dieet te gaan, als ze worden geconfronteerd met verleidelijke foto’s van taart. Dat heeft een experiment aan de Universiteit Utrecht uitgewezen.
De wetenschappers uit Utrecht lieten 54 vrouwelijke studentes tijdens een experiment enkele seconden lang kijken naar een foto van een chocoladetaart, of een foto van een bloem.
Daarna werd aan de proefpersonen gevraagd in hoeverre ze plannen hadden om op dieet te gaan. Ook moesten ze kiezen tussen twee snacks die ze kregen aangeboden: een stuk chocola of een havermoutkoekje.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die naar de chocoladetaart hadden gekeken, veel vaker blijk gaven van plannen om gezonder te gaan eten. Ook hadden bovengemiddeld vaak de neiging om voor het havermoutkoekje te kiezen, in plaats van de chocola.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Appetite.
Volgens de onderzoekers bewijst het experiment dat het kijken naar verleidelijk voedsel niet per definitie leidt tot een verlangen naar eten.
“Het lijkt er op dat het zien van verleidelijk voedsel mensen er juist aan herinnert om op hun gewicht te letten daar ook naar te handelen”, aldus onderzoekster Floor Kroese in het Britse tijdschrift New Scientist.
Kroese geeft mensen met dieetplannen zelfs de tip om foto’s van taart op hun koelkast te plakken om zichzelf aan hun goede voornemen te herinneren.(Bron)

Als ik een foto van een taart zie, krijg ik juist zin in taart...
Ouders vergeten kinderen op dagverblijf

BERLIJN - Twee kleine kinderen in Berlijn moesten de nacht van dinsdag op woensdag doorbrengen in hun kinderdagverblijf omdat hun ouders ze waren vergeten.
Ook woensdagochtend meldden de apart wonende vader en moeder zich niet, deelde de politie mee.
De 23-jarige moeder had de nacht doorgebracht bij haar vriend. Zij had haar ex gevraagd de kinderen op te halen van het kinderdagverblijf.
De ouders worden onderworpen aan een gerechtelijk vooronderzoek, omdat zij niet goed voor de kinderen hebben gezorgd.
De kinderen van twee en vier jaar stonden eerder onder toezicht van bureau jeugdzorg.
(Bron)
Actie tegen 'foute' ananassen

UTRECHT - Ontwikkelingsorganisatie ICCO is woensdag een campagne begonnen tegen ''foute ananassen'' uit Costa Rica. Die worden volgens ICCO onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden geproduceerd.
De verse ananassen in de meeste supermarkten komen uit het Midden-Amerikaanse land. De productie van de tropische vrucht is daar de laatste jaren hard gegroeid.
In de sector werken 100.000 mensen, onder wie 25.000 landarbeiders.
In het rapport ''Arbeidsrechten in ananasteelt in Costa Rica'' stelt ICCO dat de 25.000 landarbeiders lange dagen maken voor weinig geld.
Zij werken vaak zonder beschermende kleding met pesticiden en andere chemische middelen. Daaronder zijn ook middelen die in de EU en Nederland zijn verboden.
Die stoffen komen ook terecht in het drinkwater en vormen een gevaar voor de volksgezondheid, aldus het rapport.
ICCO roept de Nederlandse consument op fairtrade-ananassen te kopen.
(Bron)
Koperdief onder stroom en in brand

AMSTERDAM - Een man is zwaargewond geraakt toen hij in Rotterdam een koperkabel uit een transformatorhuisje probeerde te stelen.
De kabel bleek onder stroom te staan. De man kreeg een flinke stroomstoot en vatte vlam, meldt de politie woensdag.
Dinsdagmiddag ging de man samen met twee andere mannen en een vrouw het terrein van een bedrijf aan de Keileweg op waar het transformatorhuisje staat.
Na het ongeval werd de man overgebracht naar het ziekenhuis. Hij bleek op zijn lichaam voor 21 procent derdegraads brandwonden te hebben.
De drie overige verdachten zitten vast in afwachting van het onderzoek.(Bron)

Schande, een trafohuisje met stroom, hoe kan dat nou.
Nog net geen Darwinaward voor deze loser.
Gedeputeerde declareerde voor 8000 euro aan etentjes

UTRECHT - Gedeputeerde Joop Binnekamp (VVD) van de provincie Utrecht heeft afgelopen twee jaar meer etentjes gedeclareerd dan al zijn collega's samen binnen het college.
Dat onthulde RTV Utrecht woensdag in het televisieprogramma U Vandaag. Het programma vroeg via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur alle declaraties van het Utrechtse provinciebestuur op.
De verslaggevers van RTV Utrecht worstelden twee verhuisdozen bonnetjes door. Opvallend was het declaratiegedrag van gedeputeerde Binnekamp.
Hij declareerde voor bijna 8000 euro aan etentjes. Dat is meer dan de andere collegeleden van de provincie Utrecht bij elkaar.
Collega Anneke Raven (CDA) declareerde iets meer dan 40 euro in dezelfde periode. Bart Krol (CDA) declareerde bijna 1700 euro voor bezoekjes aan restaurants.
De commissaris van de Koningin Roel Robbertsen leverde voor iets meer dan 3000 euro bonnen in bij de provincie voor lunches en diners.
In een reactie liet de provincie weten dat het bedrag op een declaratie in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de betrokken bestuurder is.
''Declaraties moeten nodig zijn voor het werk van de bestuurder en het belang van de provincie dienen'', aldus een woordvoerder. De bestuurders hoeven zich niet te houden aan een maximumbedrag voor bijvoorbeeld een etentje.
Volgens de provincie voldoen de declaraties van Binnekamp aan deze criteria, maar zijn de verschillen in het declaratiegedrag van de bestuurders opvallend.
''Dat is voor Gedeputeerde Staten reden om te kijken naar meer balans en uniformiteit in het declaratiegedrag van de individuele collegeleden'', aldus de zegsman.
Tussen de declaraties zat ook een bon van een etentje van de VVD-fractie. ''Deze bon is onterecht gedeclareerd en dat is inmiddels rechtgezet'', zei de woordvoerder.
De provincie is niet geschrokken van rekeningen van 300 euro voor een etentje. ''Dit soort bedragen komen soms voor, omdat het werk daar soms om vraagt'', zegt de woordvoerder van de provincie.
''Laatst hadden we een ontvangst om een succesvolle samenwerking waar 450 arbeidsplaatsen mee gemoeid zijn, te onderstrepen.'' Volgens de provincie wordt de catering afgestemd op de gelegenheid.
''Als we een werkbijeenkomst kunnen regelen met een eenvoudige lunch, en dat doen we vaak genoeg, dan zullen we dat zeker niet nalaten'', aldus de zegsman.(Bron)

Dat maximumbedrag moeten ze maar heel gauw gaan instellen, want meneer Binnekamps declaratiegedrag doet bij mij toch de term graaierd opborrelen.
Flatbewoner gluurt met camera bij onderbuurvrouw

TILBURG - De recherche heeft dinsdag een 33-jarige Tilburger aangehouden die zijn onderbuurvrouw met een cameraatje begluurde. De verdachte had een dekbed over zijn balkon gehangen met daaraan de videocamera.
De 27-jarige vrouw die dat maandag ontdekte, rukte het apparaatje van het dekbed en deed aangifte, meldde de politie woensdag.
De man legde bij de politie een bekentenis af. Hij bespiedde zijn buurvrouw voor de spanning en de kick, verklaarde hij volgens een woordvoerder. De politie beschuldigt hem van stalking.
De verdachte ontkende dat hij de vrouw eerder in de badkamer heeft begluurd met een spiegeltje, zoals zij zegt. De Tilburger is na verhoor vrijgelaten.
(Bron)

Kneus.
Zakkenvullers actief in Londen

LONDEN - In Londen moet je nog steeds op de hoede zijn voor zakkenrollers. Maar in de Britse hoofdstad zijn inmiddels ook zakkenvullers actief.
In tegenstelling tot de dieven doen de zakkenvullers iets positiefs. Ze stoppen nietsvermoedende personen stiekem geld toe, variërend van vijf tot twintig pond (omgerekend ruim vijf tot ruim twintig euro).
Het initiatief wordt gesponsord door een aanbieder van breedband, die zegt het leven van mensen op een ongebruikelijke manier te willen opvrolijken. De provider stelde minstens 100.000 pond beschikbaar.
Het is de bedoeling dat na augustus in heel Groot-Brittannië zakken worden gevuld, meldden Britse media.
De twintig zakkenvullers zijn voormalige zakkenrollers: ''Het voelt goed om voor de verandering eens iets terug te geven'', aldus Chris Fitch van het TalkTalk-project. De politie is op de hoogte gesteld.(Bron)
Je leest een folder over nieuwbouw in Utrecht, je luistert naar een verhaal over de mafia en over kinderen die al jong moeten kiezen welke richting ze op willen wat vak en toekomst betreft.
Het is warm en je slaapt te lang, en dan ga je wild dromen.
Ik ging met een bang jongetje mee naar huis, eerst was ie denk ik 10, later was ie meer een jaar of 16, maar hij kon om de een of andere reden niet alleen naar huis.
Het huis was een enorm huis, overal splitlevels, talloze badkamers en wc's, gek genoeg leek het huis wel van en wcpottenverzamelaar want hoewel alles er erg 'af' uitzag, doken steeds verrassend overal losstaande pleepotten op waar kennelijk nog iets mee moest (nee, ik moest niet plassen, dat was het niet).
Aan een kant was een complete glaswand met zicht op water en juist daar stonden op alle niveaus, als een soort doorlopend iets, banken met de rug naar dat prachtige uitzicht, gericht op een enorme rij tv's - op niveau 1 een bank met tv, een paar meter verder op een iets hoger niveau idem, enzovoorts. Je kon alle zenders tegelijk aanzetten, niet dat je ze allemaal tegelijk zou kunnen zien maar misschien woonden er wel veel mensen.
Opvallend genoeg was er maar één keuken, met een klein kookeilandje - geen kokers kennelijk.
Later zag ik een enorme rij limousines aankomen, ook geheel over the top, van die 16-persoonsauto's, en besefte ik waar ik terecht was gekomen en dat ik niet meer ongezien weg kon komen.
Op zich was er niks engs aan, behalve dat ik die mensen helemaal niet wilde kennen. De moeder des huizes was geloof ik mevrouw Soprano, maar de rest was me allemaal onbekend ;-)
Ik verwachtte een soort gezelligheid, 'familie', maar iedereen plofte ergens op een bank en ging tv kijken. Moeders klaagde. En ik werd wakker ;-)
Het is 15 graden nu, heerlijk.

dinsdag, augustus 18, 2009

Mijn moeder zei vroeger altijd: 'Niet spelen met je eten!' Maar dit is toch wel erg grappig.
Dief laat eerst gegevens achter bij winkel

AMSTERDAM – Een stelende man uit Nieuw-Zeeland heeft vrijdag gezorgd voor een makkelijke opsporingsactie voor de lokale politie. Vlak voordat de dief de kassa’s leeghaalde van een winkel in Christchurch, liet hij zijn gegevens achter bij een verkoper.
De dief is een bekende van de muziekzaak. Vrijdag was hij aanwezig in de zaak en vroeg hij een winkelbeambte het album The Wall van Pink Floyd voor hem achter te houden.
Hiervoor liet hij zijn gegevens achter. Enkele ogenblikken later, toen de verkoper met andere klanten bezig was, graaide de dief in de kassa en ontvreemde een aantal biljetten.
Vier bewakingscamera’s registreerden zijn handeling en ook twee klanten aanschouwden de diefstal, waardoor de dief al snel in de kraag kon worden gevat.
Manager Garry Knight zegt maandag tegenover The Press newspaper dat hij de hele situatie erg komisch vindt.
(Bron)

Ik zou Jailhouse Rock bij 'm bezorgen. Of misschien Johnny Cash in San Quentin.
Werknemers vaker ontslagen na lekken informatie op internet

AMSTERDAM - Werknemers in de Verenigde Staten worden steeds vaker ontslagen of geschorst als gevolg van het lekken van vertrouwelijke informatie op internet. Vooral het publiceren van bedrijfsgeheime informatie op sociale netwerksites als Facebook en LinkedIn is in opkomst.
Dit blijkt uit een onderzoek van Proofpoint onder 220 Amerikaanse bedrijven.
Het vinden van vertrouwelijke informatie op sociale netwerksites heeft in 2009 bij 8 procent van de bedrijven geleid tot een ontslag, in vergelijking met 4 procent in het jaar daarvoor.
Ook Twitter blijkt een goede nieuwe bron om vertrouwelijke informatie op te vinden. In het afgelopen jaar ontdekte 13 procent van de bedrijven een lek op deze site.
E-mail blijft overigens het grootste digitale middel om bedrijfsgeheimen mee te lekken. Bij 43 procent van de Amerikaanse bedrijven ontstond daardoor een lek in het afgelopen jaar. Daardoor ontsloegen 31 procent van de bedrijven een werknemer.
Ook weblogs blijven een risico voor bedrijven. Bij 9 procent van de bedrijven werd door het lekken van informatie op weblogs iemand ontslagen, bij 17 procent kreeg een werknemer een waarschuwing.
De bedrijven nemen het risico van het lekken van vertrouwelijke informatie via internet wel steeds serieuzer, zo blijkt uit het onderzoek. Steeds vaker nemen ze personeel in dienst om mogelijke lekkages op te sporen.
Bij 33 procent van de bedrijven is nu dergelijk personeel in dienst, tegenover 15 procent in 2008.
(Bron)

Je bent ook een stomkop als je dat doet.
Deeltijdvrouwen willen meer flexibiliteit

DEN HAAG - Gaan vrouwen meer werken wanneer zij vaker zelf hun rooster kunnen bepalen? Dat is een van de vragen waarop de Taskforce Deeltijdplus antwoord hoopt te krijgen met in totaal 27 proefprojecten in diverse sectoren.
De taskforce, die in april vorig jaar is begonnen, heeft tot doel vrouwen met een kleine deeltijdbaan te stimuleren meer uren te gaan werken.
Met het oog op de vergrijzing is vergroting van de arbeidsdeelname hard nodig om alle voorzieningen betaalbaar te houden.
Veel vrouwen zeggen wel meer uur te willen werken, maar in de praktijk doen ze het niet. Uit gesprekken met vrouwen blijkt dat zij meer flexibiliteit nodig hebben, zei voorzitter Pia Dijkstra van de taskforce dinsdag in Den Haag.
Tijdens de projecten wordt onderzocht wat vrouwen belemmert meer te gaan werken en hoe die belemmeringen kunnen worden weggenomen.
Er werken 27 werkgevers aan mee, waaronder enkele ziekenhuizen, het ministerie van Sociale Zaken, maar ook kleinere bedrijven in de detailhandel.
In Nederland werken wel veel vrouwen, maar vergeleken bij andere Europese landen hebben zij vaak een baan van minder dan 24 uur per week. En dat zijn niet alleen vrouwen met kleine kinderen.
Ook als de kinderen groter zijn, gaan vrouwen niet meer werken. ''Carrière maken kan niet in kleine deeltijdbanen'', aldus Dijkstra. Misschien is dat gebrek aan carrière ook wel een reden dat vrouwen niet meer uur gaan werken als de kinderen groter worden.
Uitbreiding van het aantal uur is vaak ook geen onderwerp van gesprek tussen werkgever en werknemer, aldus Dijkstra.
''Is er ergens een vacature van 16 uur, dan wordt iemand voor dat aantal uur geworven, en niet gevraagd of anderen misschien meer willen werken.'' Ook dat moet vanzelfsprekender worden.
Vaak wordt gezegd dat vrouwen geen ambitie hebben. Daarom heeft de werkgroep de aanzet gegeven tot een onderzoek naar de ambitie van vrouwen.
De uitkomsten worden in november gepresenteerd op een internationale conferentie in Amsterdam.
(Bron)
'Tekort studentenwoningen dramatisch'

DELFT - Studentenhuisvester DUWO heeft dinsdag de noodklok geluid over het stijgende tekort aan studentenwoningen.
''Het woningtekort is dramatisch; het is nog nooit zo erg geweest als nu'', aldus DUWO-directeur Jan Benschop.
Volgens de laatste cijfers van DUWO, dat voorziet in studentenkamers in onder meer Amsterdam, Leiden, Delft en Den Haag, komen die steden 18.000 woningen tekort.
Volgens Benschop zit de studentenhuisvester in een spagaat. ''Er waren nog nooit zoveel studenten. Ook is er een toename van internationale studenten.''
Verder zou wegens de economische crisis de doorstroming drastisch afnemen. Studenten die afstuderen, moeten binnen een half jaar hun studentenwoning verlaten.
Volgens Benschop blijven veel studenten 'plakken' door bijvoorbeeld nog een master te doen. Daardoor komen minder woningen vrij.
Ook SSH, die voorziet in studentenwoningen in Utrecht, kent dit jaar langere wachtlijsten dan in dezelfde periode vorig jaar.
Volgens een SSH-voorlichter ligt het aantal aanmeldingen dit jaar een kwart hoger dan vorig jaar.
DUWO, met 17.000 woningen de grootste studentenhuisvester in Nederland, bouwt nu 4500 woningen. ''Maar studenten die in september moeten beginnen, hebben daar niets aan'', aldus Benschop.
Volgens de DUWO-directeur slaat Nederland, dat zich wil profileren als kenniseconomie, een modderfiguur. ''Studenten staan in de kou''.
Volgens Benschop zijn studenten gedwongen lang te reizen, omdat sommige studies maar aan één universiteit te volgen zijn.
Hij vreest dat studenten om de lange reistijd afzien van een bepaalde studie. ''Iemand in Stadskanaal die lucht- en ruimtevaarttechniek wil studeren, kan echt niet thuis blijven wonen'', zegt Benschop.
(Bron)

Bak toch een zooi van die leegstaande kantoren om. Kost misschien wat geld, maar leegstand kost ook geld.
Tilburger rijdt in op marechaussee

BEST - De marechaussee heeft dinsdag in Best een 40-jarige Tilburger aangehouden die kort daarvoor op Eindhoven Airport van achter op een medewerker was ingereden.
De marechausseemedewerker wist op tijd weg te springen en kon een aanrijding voorkomen.
De verdachte werd aangesproken, omdat hij verkeerd geparkeerd stond bij het vliegveld.
De man weigerde zijn auto te verplaatsen en na verscheidene vorderingen stapte hij in en reed met hoge snelheid in op de marechaussee.
Achtervolgd door de marechaussee vluchtte de automobilist met hoge snelheid richting de A58.
Op de snelweg kwam hij tot bezinning en zette hij zijn auto aan de kant. De Tilburger werd op een carpoolplaats aangehouden.
Hij is voor verhoor meegenomen naar de post van de marechaussee op Eindhoven Airport.
(Bron)

Hersen- en kansloze actie.
Inbrekers geven pedo aan

Een koppel inbrekers heeft, nadat ze bij een pedo een laptop hadden gestolen, de eigenaar van deze laptop bij de politie aangegeven.
Toen de inbrekers bij thuiskomst eens gingen bekijken wat hun buit was, kwamen ze tot de ontdekking dat er toch wel erg verkeerde dingen op de harde schijf van het apparaat stonden.
Er bleek sprake van kinderpornografie; zo kwam er beeldmateriaal van misbruikte kinderen voorbij en had de voormalige eigenaar 13 foto's en 65 filmpjes op de laptop staan die alleen pedo's graag bekijken.
De 24-jarige Richard Coverdale, uit Redcar in het Britse North Yorkshire, die eigenaar was van deze laptop, werd vervolgens door de sterke arm van zijn bed gelicht. Meneer de smeerpoets bekende dat hij contact heeft gehad met jonge meisjes in chatrooms en dat hij ranzige foto's en films had gedownload met kinderporno. Eén van de meisjes was de "gelukkige" waaraan hij zich naakt had laten zien via de webcam. Dit meisje bleek helemaal niet gediend te zijn van Richard acteertalent. Ze voelde zich zo vernederd dat ze zichzelf begon te verminken.
Coverdale is nu door de rechter veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf en mag nooit meer met kinderen werken. De rechtbank nam het hem kwalijk dat hij moedwillig het meisje in de val gelokt heeft.
De politieafdeling die het onderzoek leidt, gaf aan dat het koppel inbrekers, een 38-jarige man en een 20-jarige vrouw, ondanks dat ze zelf een misdaad begaan hebben, uiteindelijk een goede beslissing hebben genomen door de pedo aan te geven.
(Bron)

Spits meldt: De inbrekers moeten een jaar gemeenschapsdienst verrichten.
Taalpurist 'vernielt' straatnaamborden

Stefan Gatward is er gloeiend bij. De 62-jarige Brit gaat er geregeld op uit om met zijn penseel menig straatnaambord van een goede tekst te voorzien. Verschillende buurtbewoners betitelen hem nu als vandaal of graffiti-artiest.
Gatward heeft al heel wat taalfouten in zijn omgeving verbeterd. Zo werd 'St Johns Close' door hem omgedoopt tot 'St John's Close'. Verder boycotte hij supermarkten die een speciale rij voor de kassa hebben voor klanten met 'five items or less' (vijf artikelen of kleiner). Dit deed hij net zolang tot de supermarkten een rij openden voor klanten met 'five items or fewer' (vijf artikelen of minder).
Gatward wil benadrukken dat hij slechts gepassioneerd is van de Engelse taal. Naar eigen zeggen wordt hij ziek als hij een straatnaambord ziet met een ontbrekende apostrof. Daarom heeft hij de taak op zich genomen om deze zelf maar te plaatsen. "Ik vind dat iemand ergens voor moet opstaan. Taal is het waard om voor op te staan. Zelf woon ik nu al veertien maanden aan St John's Close. Elke keer moest ik ik weer die foute straatnaamborden aanschouwen, tot ik op een dag besloot dat het genoeg was."
De reacties van buurtbewoners waren flink verschillend. Waar de een hem prees voor zijn daad, werd de ander kwaad. "Iemand vroeg me waar ik mee bezig was en vertelde mij dat ik fout bezig was. Hij noemde me een vandaal en een graffiti-artiest. Hij probeerde me wijs te maken dat de postbode nu niet meer in onze straat komt."
De taalpurist weet waar hij mee bezig is. Gatward, die in de jaren zestig in het leger zat, heeft naar eigen zeggen op drie universiteiten gezeten. "Ik weet niet alles, maar ik weet meer dan een korporaal", zo besluit hij.
(Bron)
Veel pizza's bevatten overdosis kaas

DEN HAAG - Wie een pizza margherita bestelt loopt groot risico op een overdosis kaas. En dan mag de consument nog blij zijn dat het om echte kaas gaat.
Het ANWB-maandblad de Kampioen bestelde bij 29 pizzabakkers in het hele land drie pizza's margherita.
Meer dan de helft van het populaire Italiaanse gerecht bevatte te veel kaas. In zes gevallen ging het om namaakkaas.
Een van de drie bestelde pizza's werd door een testpanel genuttigd, de twee resterende exemplaren gingen met doos en al naar een laboratorium. Het lab ontdekte zes pizza's met zogenoemde analoog kaas.
Hierin is melkvet geheel of deels vervangen door plantaardige oliën en vetten.
Overigens proefde het testpanel geen verschil tussen echte en nepkaas. Zo gaf het panel de Groningse pizzeria Napoli het hoogste rapportcijfer voor een margherita met surrogaatkaas.
Volgens kenners moet je bij een goede pizza margherita alle ingrediënten - kaas, tomatensaus en bodem - apart kunnen proeven. Een pizzapunt mag niet doorbuigen onder het gewicht van kaas en saus.
Volgens de test zijn de lekkerste pizza's te vinden in restaurant La Piccola in Middelburg en bij Il Giardino Della Mamma in Maastricht. Italia in Leeuwarden kwam als minste uit de bus en moet wat de margherita betreft worden gemeden.
(Bron)

Misschien is die "analoog kaas" wel gezonder ;p
Moeder cel in voor afsnijden genitaliën zoontje

AUSTIN - Een 28-jarige moeder is in de Amerikaanse staat Texas veroordeeld tot 99 jaar celstraf voor het afsnijden van de genitaliën van haar destijds vijf weken oude zoontje.
Katherine Nadal zou de geslachtsdelen van de baby met een onbekend scherp voorwerp hebben afgesneden, terwijl ze onder invloed was van drugs, berichtten Amerikaanse media dinsdag.
Nadal schreeuwde na de uitspraak dat ze haar zoon Holden Gothia geen pijn had gedaan. Eerder zei ze dat de gezinshond Shorty de genitaliën had afgebeten, terwijl zij lag te slapen.
Na het voorval twee jaar geleden bleek het bloed van Nadal sporen te bevatten van onder meer cocaïne en methadon.
De boze vader zei dat 'Katie' de baby al misbruikt had tijdens de zwangerschap, doordat ze toen drugs gebruikte. Het kind overleefde het incident, maar de verwijderde lichaamsdelen zijn nooit teruggevonden.
De moeder moet zeker dertig jaar achter de tralies zitten, voordat ze in aanmerking komt voor voorwaardelijke vrijlating.
Volgens de openbaar aanklaagster heeft het nu 2-jarige jongetje een leven vol pijn in het vooruitzicht.
Artsen zeiden dat het mannetje vele malen onder het mes moet en waarschijnlijk jarenlang psychische begeleiding nodig heeft.
(Bron)
Treinverkeer rond Utrecht tijdelijk plat

UTRECHT - Al het treinverkeer van en naar Utrecht heeft dinsdagmiddag ongeveer drie kwartier stilgelegen.
Volgens een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail dinsdag ontstond tegen half zes waarschijnlijk een storing in een telefooncentrale, waardoor er geen contact kon zijn tussen treinverkeersleiding en de treinen. Tegen kwart over zes kwam het treinverkeer weer op gang.
Door de storing reden er geen treinen tussen Utrecht en Amsterdam, tussen Utrecht en Gouda, tussen Utrecht en Amersfoort, tussen Utrecht en het zuiden van het land en tussen Utrecht en het oosten.
Reizigers moesten rekening houden met vertragingen tot een uur, meldt spoorbeheerder ProRail. Voor een paar bestemmingen in de omgeving van Utrecht werden bussen ingezet.
Rond 18.30 uur werd het verkeer 'zeer geleidelijk' hervat. Er rijden minder treinen. De oorzaak van de storing is nog onduidelijk.
(Bron)

TT 751 20:46 uur Utrecht

Om logistieke redenen rijden er van en naar Utrecht Centraal geen treinen.
Vertraging: onbekend.

Reisadvies:
* Doorgaande reizigers tussen Arnhem en Amsterdam Centraal kunnen omreizen via Deventer.
* Doorgaande reizigers tussen Eindhoven en Amsterdam Centraal kunnen omreizen via Rotterdam Centraal. [Met de HSL?]

Er rijdt dus nog steeds niks rond Utrecht, en tegen de tijd dat alles weer rijdt moeten er eerst treinen komen voor ze weer kunnen vertrekken...
'Reuzenpanda mogelijk binnen twee generaties uitgestorven'

AMSTERDAM - De reuzenpanda zal mogelijk binnen twee of drie generaties uitsterven. Dat voorspelt een Chinese deskundige van het Wereld Natuur Fonds.
De reuzenpanda wordt volgens WNF-onderzoeker Fan Zhiyong voornamelijk bedreigd door de aanleg van nieuwe wegen in China.
Het leefgebied van de dieren wordt steeds verder opgedeeld in kleine stukken. De panda’s kunnen daardoor nauwelijks nog een partner vinden om mee te paren. Ook dreigt er gevaar voor inteelt.
“Als de panda niet kan paren met zijn soortgenoten uit andere gebieden, is het dier mogelijk binnen twee of drie generaties uitgestorven”, verklaart Zhiyong in de Chinese krant Global Times. “De aanleg van wegen in natuurreservaten bedreigt niet alleen het leefgebied van de dieren, maar ook de migratiepatronen, het paargedrag en de uitwisseling van gezonde genen tussen verschillende panda’s.”
Reuzenpanda’s zijn erg kieskeurig bij het zoeken naar een partner en planten zich daardoor altijd al moeizaam voort. De diersoort komt alleen nog voor in China. Er leven op dit moment nog ongeveer 1600 reuzenpanda’s in het wild.
Dat aantal wordt de laatste jaren echter kunstmatig hoog gehouden met behulp van fokprogramma’s. Rond 1980 waren er nog maar ongeveer 1000 reuzenpanda’s in leven.
“We moeten misschien bepaalde projecten voor nieuwe infrastructuur opgeven”, aldus Zhiyong. “Anders zal het voortbestaan van de panda nog erger bedreigd worden, dan in 1980.”
(Bron)
Hackers stelen miljoenen creditcardnummers

NEW YORK - Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft drie verdachten aangehouden op verdenking van het stelen van gegevens van 130 miljoen bankpassen en creditcards door in te breken op computersystemen. Dat maakten de openbaar aanklagers maandag bekend.
Volgens het OM gaat het om de grootste hackaanval en diefstal van identiteitsgegevens ooit.
De hackers braken in totaal vijf keer in op de systemen van de Amerikaanse betalingsverwerker Heartland Payment System, de supermarktketen 7-eleven en detailhandelsbedrijf Hannaford Brothers.
Ook zou er twee keer ingebroken zijn in systemen van twee ondernemingen die niet bij naam zijn genoemd.
De verdenking richt zich op de 28-jarige Albert Gonzalez en twee Russische handlangers van wie de namen niet bekend zijn gemaakt. De drie zouden de gegevens hebben willen doorverkopen aan derden die met de gegevens frauduleuze aankopen wilden doen.
(Bron)
Justitie neemt panden vastgoedhandelaar in beslag

KERKRADE - Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht heeft alle 134 panden en lappen grond van de Kerkraadse vastgoedhandelaar Joep J. en zijn familie in beslaggenomen en verbeurd verklaard.
Het is waarschijnlijk de grootste justitiële inbeslagname van onroerend goed ooit in Nederland.
Raadsman Theo Hiddema van J. heeft dinsdag een verhaal daarover in dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad bevestigd.
Het bezit van de familie J. is tientallen miljoenen euro's waard. De 58-jarige vastgoedhandelaar wordt onder meer verdacht van het witwassen van crimineel geld en belastingfraude.
Hij is het belangrijkste doelwit van het OM in een groot onderzoek in Zuid-Limburg naar criminele activiteiten rond vastgoedhandel waarbij diverse opsporingsinstanties en de Belastingdienst betrokken zijn.
Het is opvallend dat de panden en de grond van J. nu al verbeurd zijn verkaard. Dat betekent dat ze nu eigendom van de Nederlandse staat zijn. Hiddema stelt dat het OM zijn cliënt daarmee ''vleugellam'' heeft gemaakt. De advocaat noemt de beslaglegging ''dubieus'' en gaat zowel de strafklacht tegen J. als de verbeurdverklaring aanvechten.
Zijn cliënt ontkent alle beschuldigingen.
(Bron)
Meisje (17) vermoordt 30 mannen

AMSTERDAM - In Brazilië heeft een meisje van 17 jaar toegegeven 30 mannen vermoord te hebben. Dat meldt de Engelse website Metro.
Het meisje werd bij een straatruzie in Sao Paulo opgepakt. Tijdens haar verhoor biechtte ze op vanaf haar vijftiende op moordenaarspad te zijn.
Ze verklaarde door 'frustratie, geld en gerechtigheid' tot haar daden aangezet te zijn.
Rechercheurs vermoeden echter dat het meisje ingehuurd werd door criminelen en gebruikt als seriemoordenaar.
Het meisje gaf aan voor haar achttiende de moorden te bekennen, zodat ze niet als volwassene berecht kan worden. Verder hoopt ze dat haar ouders niet overstuur zijn.
(Bron)

Ik ben net Dirty Weekend aan het herlezen...
Winkelketen aangeklaagd om vallende ananas

LONDEN - Een bejaarde vrouw heeft het Britse supermarktconcern Tesco aangeklaagd omdat ze tijdens het boodschappen doen in een van zijn winkels door een vallende ananas werd geraakt.
Dat meldde de Britse krant The Independent dinsdag. De 76-jarige Mary Raimo hield aan het voorval in juli een hersenschudding over.
Door het stuk fruit dat van de schappen was gerold, was ze op de grond gevallen. Ze heeft nog steeds last van hoofpijn en nekklachten.
Volgens haar advocaat waren de ananassen belabberd opgestapeld in de winkel in het Schotse Lochee.
Hij eist namens de vrouw een schadevergoeding van ettelijke duizenden ponden. De supermarkt is sinds het voorval gesloten.
(Bron)

maandag, augustus 17, 2009

Stel kraakt condoomautomaat in Enschede

AMSTERDAM - De nood was kennelijk hoog voor een man en een vrouw uit Enschede. De politie betrapte de twee in de nacht van zondag op maandag terwijl zij probeerden een condoomautomaat open te breken. Ze werden op heterdaad door agenten betrapt, meldt de politie maandag.
De 35-jarige vrouw stond op de uitkijk terwijl de 36-jarige man de condoomautomaat met een breekijzer te lijf ging.
Toen de politie arriveerde, was de automaat zwaar beschadigd. De man had ook nog een schroevendraaier en een snijtang bij zich.
De politie heeft het gereedschap in beslag genomen en het stel in de cel gezet.
(Bron)
Goudalg nieuw middel tegen blauwalg

MAARSSEN - Wetenschappers hebben een nieuw middel op het oog om blauwalg in zwemwater te bestrijden. Een goudalgje, luisterend naar de naam ochromonas, is in staat om de giftige blauwalg te verorberen en af te breken.
''Dit kan een uitkomst zijn in de strijd tegen blauwalgplagen'', zei Ellen van Donk van het Nederlands Instituut voor Ecologie maandag.
Eerder deze zomer werden al twee andere middelen gelanceerd om de giftige bacterie te bestrijden.
Wageningse wetenschappers introduceerden een methode om alle voedingsstoffen van de blauwalg aan het water te onttrekken. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam voerden een proef uit met waterstofperoxide.
Van Donk ziet de goudalg als natuurlijke oplossing voor het blauwalgprobleem.
In het septembernummer van het tijdschrift Freshwater Biology publiceert de wetenschapster samen met haar internationale onderzoeksteam over het blauwalgvretertje.
(Bron)
GroenLinkser start anti-Wilders website

DEN HAAG - Het Haagse gemeenteraadslid voor GroenLinks David Rietveld heeft afgelopen weekend op internet het adres pvvdenhaag.nl geclaimd.
De GroenLinkser is van plan op de website de standpunten van de Haagse afdeling van Wilders' partij te ''debunken.'' Volgens hem is de PVV te eenzijdig en vooringenomen.
Wilders maakte afgelopen weekend bekend dat de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 alleen in Den Haag en Almere meedoet.
Leefbaar Almere benadert de plannen met humor, laat fractievoorzitter Frits Huis maandag weten. Zo heeft fractieassistent Marcel Bakker de website PVV-Almere.nl geclaimd. Als de PVV met een bod ''van rond de 50 euro'' komt, is de site verkocht.
De fractievoorzitter kan er de humor wel van inzien. ''Marcel Bakker heeft zijn eigen internetbedrijfje en heeft dit als geintje gedaan. De PVV was namelijk zo stom om de site niet zelf te claimen.''
Bakker deed hetzelfde met Trots op Nederland. ''Maar die zijn hier nooit gekomen'', lacht Huis.
(Bron)
Dj in elkaar geslagen na draaien Pet Shop Boys

JERUZALEM - Een dj heeft zijn muziekkeuze op een bruiloftsfeest in Israël flink moeten bezuren. Hij werd in elkaar geslagen door de gasten, omdat hij het waagde westerse muziek te draaien.
De man draaide muziek op een bruiloft van bedoeïenen in de Negev-woestijn in het zuiden van Israël.
Het feest begon met Arabische muziek, maar na een tijdje zette de dj een nummer van het Britse duo Pet Shop Boys op. De vrouwen op het bruiloftsfeest gingen uit hun dak, wat voor bedoeïenen een grote schande is.
De mannelijke gasten eisten dat de dj weer Arabische muziek zou draaien, maar hij weigerde. Daarop werd hij in elkaar geslagen. Twee mensen zijn opgepakt.
(Bron)

Misschien was het slim geweest als er overleg was geweest over de soort muziek?
Inwoners Paaseiland eisen minder bezoek

SANTIAGO - De inwoners van Paaseiland, het kleine eilandje ten westen van Chili dat bekend staat om de kolossale beelden, hebben maandag het enige vliegveld geblokkeerd.
De demonstranten vinden dat het eiland overspoeld wordt door toeristen en eisen dat een maximum wordt ingesteld.
Dat meldde de burgemeester van Hanga Roa, de enige stad op het eiland. Door de bezetting van het vliegveld kunnen meer dan zeshonderd passagiers geen bezoek brengen aan het eiland.
Jaarlijks komen circa 50.000 bezoekers naar het eiland, dat ongeveer zo groot is als het Nederlandse Waddeneiland Texel. De protesterende inwoners zeggen dat de toeristen vervuiling en misdaad met zich meebrengen.
De karakteristieke metershoge beelden op Paaseiland staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. De zogeheten moai zijn lang geleden gemaakt van vulkanisch gesteente.
(Bron)
Bankbiljet bevat vaak cocaïne

AMSTERDAM - Negen van de tien dollarbiljetten bevatten kleine deeltjes cocaïne. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld met een omvangrijke studie.
De onderzoekers van de universiteit van Massachusetts testten bankbiljetten in ruim dertig steden in de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, China en Japan op cocaïnesporen.
Ze vonden deeltjes van de drug op bijna alle valuta. Maar het aantal ‘vervuilde’ bankbiljetten was het veruit grootst in de Verenigde Staten en Canada.
Tussen de 85 en 90 procent van het papiergeld in die landen bleek cocaine te bevatten. In Japan en China was het percentage besmette biljetten het laagst: tussen de 12 en 20 procent.
De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd op een bijeenkomst van de American Chemical Society in Washington.
Twee jaar geleden werd er een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Massachusets. Sindsdien is het aantal cocaïnesporen op bankbiljetten met 20 procent toegenomen.
“We vinden tot onze verrassing steeds meer cocaïne op banbiljetten”, zo verklaarde onderzoeksleider Yuegang Zuo tegen de nieuwssite ScienceDaily. “Ik weet niet waarom deze toename is opgetreden, maar het zou te maken kunnen hebben met de economische neergang, die er misschien voor zorgt dat meer gestreste mensen zich tot cocaïne wenden.”
De wetenschappers gebruikten bij hun onderzoek echter ook verfijndere technieken zoals Chromatografie-Massaspectrometrie om de drugsdeeltjes op te sporen.
Volgens de onderzoekers kan papiergeld vervuild raken met cocaine als gebruikers de drug door een opgerold bankbiljet opsnuiven. Het witte poeder kan zich daarna mogelijk verder verspreiden in geldautomaten, omdat de biljetten in die apparaten dicht op elkaar zijn gepakt.
De kans dat mensen door het omgaan met bankbiljetten worden blootgesteld aan cocaine is volgens de studie verwaarloosbaar. Meestal zijn de deeltjes van de drug te klein om een gevaar te vormen.
“Je kunt niet high worden door aan een bankbiljet te snuiven, tenzij het direct afkomstig is van iemand die het heeft gebruikt om drugs in te nemen”, aldus Zuo. “Een bankbiljet zal ook de uitkomst van een drugstest niet beïnvloeden.”
(Bron)
Miljoenen voor onderzoek naar tropische ziektes

LEIDEN - Verscheidene famaceutische bedrijven, non-profitorganisaties en wetenschappelijke instituten slaan de handen ineen voor de ontwikkeling van medicijnen tegen twee dodelijke tropische ziektes, de Afrikaanse slaapziekte en leishmaniasis.
De komende vier jaar hebben zij een budget van 3,6 miljoen euro tot hun beschikking. Dat maakte het Leidse Topinstituut Pharma maandag bekend.
''De Afrikaanse slaapziekte en leishmaniasis zijn ziekten die door parasieten worden veroorzaakt.''
''Beide aandoeningen staan hoog op de lijst van vergeten ziekten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarvoor geen effectieve geneesmiddelen beschikbaar zijn'', aldus Rob Leurs van de Vrije Universiteit in Amsterdam, de hoofdonderzoeker van het project.
Volgens schattingen van de WHO lopen jaarlijks ongeveer 60 miljoen mensen het risico de Afrikaanse slaapziekte op te lopen. Per jaar sterven in Afrika 40.000 mensen aan de ziekte. De parasiet die de aandoening ziekte veroorzaakt, wordt op mensen overgebracht door beten van de tseetseevlieg.
Leishmaniasis komt voor in veel tropische en subtropische gebieden, variërend van de regenwouden in Latijns-Amerika tot de woestijnen in Azië en het Midden-Oosten.
De WHO schat dat de ziekte jaarlijks 60.000 mensenlevens eist. Wereldwijd zijn 12 miljoen mensen besmet en daar komen per jaar anderhalf tot twee miljoen besmettingen bij. De ziekte wordt verspreid door zandvliegen.
''Dit nieuwe project combineert de kennis en ervaring van vooraanstaande Europese laboratoria op het gebied van medicijnontdekking'', aldus hoofdonderzoeker Leurs. ''Het belooft een belangrijke bijdrage te leveren aan de behandeling van vergeten tropische ziekten.''
(Bron)

3,6 miljoen. Nou ja, het is meer dan niks.
Dronken student vergist zich in woning

KIEL - Een student nam na een avondje stappen in het Noord-Duitse Kiel eerst een koude cola, vouwde zijn kleding netjes op en ging toen slapen. De volgende ochtend bleek echter dat hij iets beter naar het huisnummer had moeten kijken.
De 18-jarige jongen was in de nacht van zondag op maandag dronken 'thuisgekomen' maar had zich in de deur vergist, meldden Duitse media. Hierdoor was hij in het bed van zijn buurman gaan liggen.
Omdat de sleutel niet paste, forceerde de jongen de deur van de woning. Maandagochtend ontdekte de 27-jarige bewoner de ongenode gast en belde de politie.
De student is huisvredebreuk en beschadiging van eigendom ten laste gelegd. Ook moet hij de schade aan de voordeur betalen.
(Bron)

Die buurman mag dan zijn deur ook wel wat beter beveiligen.

zondag, augustus 16, 2009

Sja. Nieuw bed. De katten hadden het snel ontdekt en ingenomen, en het personeel mag zich er - als er plaats is natuurlijk - tussenin wrikken, daarbij uiteraard de katten niet teveel storend. Anders komt dat me op een luidkeels geblèr te staan en beledigde en smartelijke blikken.
Maar. Bed staat, fijn nieuw laken erom, alles oogt fantastisch. Een dag later: aan de dikke plukken haar kan ik zien waar Tom overal gelegen heeft, en waar heeft ie die modderpoten opgelopen? Ergens een zwembadje in een tuin? Ook: overal diverse stukkies tuinonderdeel: takjes, zaden, naalden, stukjes blad. Het bed is ingewijd.
Ik moet er nog wat aan wennen, en oh ja, zo ging dat - ik lig op m'n zij, Tom komt aan de ene kant tegen me aan liggen en Tijger ligt bovenop me. En als ik me wil omdraaien, moet ik dus eerst een en ander opzij schuiven/duwen en mezelf voorhouden dat het MIJN bed is.
Politie snapt oplichtersechtpaar in Heerlen

HEERLEN - De politie heeft zaterdag een echtpaar uit Heerlen aangehouden op verdenking van oplichting. Het stel had zestien rekken vol met dure kleding in huis met een geschatte waarde van rond de anderhalve ton.
Dit maakte de politie zondag bekend. De man en de vrouw gingen op sluwe wijze te werk.
Ze pasten dure kleding in een warenhuis in Heerlen en lieten die vervolgens even achterhouden, omdat ze nog meer boodschappen zouden moeten doen.
Het echtpaar wekte daarbij zoveel vertrouwen dat de kleding alvast werd ontdaan van de beveiligingsstrips.
Terug in de winkel kochten de 50-jarige man en de 52-jarige vrouw wat goedkope kleren en slaagden er daarop in om ook de dure spullen mee te nemen.
Het personeel van het warenhuis schakelde uiteindelijk de politie in nadat het argwaan begon te krijgen. Agenten arresteerden de vermeende oplichters zaterdag toen ze voor de zoveelste keer hun slag wilden slaan. Ze zitten nog vast.
(Bron)
Man schiet kat dood voor insluipen

WOUDRICHEM - De politie heeft zaterdag een 62-jarige man uit Raamsdonkseveer aangehouden omdat deze in zijn woonplaats Woudrinchem een kat had neergeschoten. Daarna gooide de man het stervende dier in het water.
De man verklaarde de kat te hebben gedood, omdat het dier steeds weer zijn huis was binnengelopen.
Hij had de kat gevangen met een wasmand en hem vervolgens met een dubbelloops jachtgeweer meerdere keren beschoten, tot hij dacht dat het dier dood was.
De man kon worden aangehouden doordat twee getuigen zijn kenteken hadden genoteerd toen ze hem de stuiptrekkende kat bij de Merwededijk in het water zagen gooien.
De verdachte beschikt over een vergunning voor het geweer. De politie heeft proces-verbaal tegen hem opgemaakt.
De eigenaar van de roodbruine kat is nog niet achterhaald.(Bron)

Dan mag de eigenaar die man wel doodmaken omdat ie de kat heeft doodgemaakt, volgens de redenatie van de schutter.