zaterdag, december 04, 2010

En jawel: het sneeuwt weer. En hoe! Dikke vlokken en veel.
Na deze sneeuw krijgen we een sneeuwgebied, overgaand in ijzel. En kans op sneeuwjacht door de harde wind.
Arme Sinterklaas, op die daken, koud, glad...
Spam: "-Enlarge-your ~Penis up to 3 per month!" Krijg je er dan 3 per maand bij? En hoe werkt dat bij vrouwen?
Dikke laag sneeuw en het gaat door. Het was (verhoudingsgewijs) niet zo koud dus het raam bleef even op de kattenkier. Gevolg: de beesten deden een rondje buiten, en trokken zich terug op hun slaapplaatsen in de kast en op bed, terwijl de sneeuw naar binnen waaide.
En ProRail was winterklaar dus overal wisselstoringen, maar er staan ploegen klaar om die storingen te verhelpen (met een bezem om de sneeuw weg te vegen? Of een föhn misschien?).

vrijdag, december 03, 2010

VS willen beren en wolven minder beschermen

WASHINGTON - De Amerikaanse regering wil de bescherming verminderen voor de grijze wolf en de grizzlybeer, twee symbolen van de natuur in het Amerikaanse westen.
Het plan stuit op heftig verzet van natuurbeschermers, maar krijgt steun van jagers en boeren, die klagen dat de dieren herten en vee aanvallen.
De wolven leven vooral in de staten Montana, Wyoming en Idaho. Ze staan op de lijst van bedreigde diersoorten, waardoor ze daar niet bejaagd mogen worden.
''We werken momenteel aan een plan om de bescherming op te heffen in de drie staten'', zei Dan Strickland, een hooggeplaatste regeringsfunctionaris voor visserij, wildbeheer en parken.
Door een wetsvoorstel in het parlement kan wellicht al eind dit jaar weer op wolven worden gejaagd. In het gebied wonen nu 1700 wolven. Dat zijn er duizend meer dan het federale hersteldoel voor de soort.
De beren in de regio Yellowstone zouden binnen 18 maanden hun bescherming kunnen verliezen. Het aantal grizzly's is er gestegen van 136 in 1975 naar 600 stuks nu. Dat zijn er al honderd meer dan het streefdoel.
De overheid had al eens eerder bepaald dat wolven en beren niet langer beschermd hoeven te worden. Maar rechters draaiden deze maatregelen terug, nadat natuurbeschermers processen hadden aangespannen.
De beschermers menen onder meer dat de overheid bij het besluit geen rekening had gehouden met de klimaatverandering. Ze betwijfelen ook of een aantal van vijfhonderd beren wel een levensvatbare populatie is.
De activisten betreuren het dat de regering nu via het parlement de normale procedures wil omzeilen. ''Natuurbeheer moet worden gedaan op basis van wetenschap, niet door de politiek'', zei Mike Leahy van de Defenders of Wildlife.
(Bron)
2010 een van de warmste jaren ooit

CANCUN - 2010 wordt een van de drie warmste jaren sinds 1850, het jaar waarin begonnen werd met het systematisch bijhouden van de temperatuur.
Dit heeft de WMO, de meteorologische organisatie van de VN, donderdag bekendgemaakt op de klimaattop in het Mexicaanse Cancún.
2010 was tot nu toe iets warmer dan 1998 en 2005, de twee warmste jaren tot nu toe, maar kan er nog onder duiken door een koude december.
De opwarming van de aarde is bijzonder sterk in Afrika, delen van Azië en het Noordpoolgebied. Definitieve cijfers voor 2010 worden begin 2011 bekendgemaakt.
De periode 2001-2010 gaat de geschiedenis in als het warmste decennium tot nu toe.
(Bron)
Blunder Zuid-Koreaanse partijleider

SEOUL - Het hoofd van de Zuid-Koreaanse regeringspartij is het mikpunt van spot in zijn land. Hij had zich laten filmen met, naar eigen zeggen, Noord-Koreaanse granaten. Het bleken echter geen granaten te zijn, maar verkoolde thermosflessen.
Ahn Sang-Soo, leider van de conservatieve Grote Nationale Partij, hield de twee voorwerpen voor het oog van meerdere camera's in de lucht, in een gebombardeerde woning op het eiland Yeonpyeong.
De dag ervoor was het eiland getroffen door tientallen Noord-Koreaanse granaten, waardoor vier Zuid-Koreanen om het leven waren gekomen.
''Dit zijn granaten. Ze moeten hier terecht zijn gekomen'', zei Ahn, die voor de gelegenheid militaire kleding had aangetrokken. Een camera zoomde in op een van de 'granaten', waardoor een logo te zien was dat aangaf dat het om aluminium thermosflessen ging.
(Bron)
Man verkocht 200 keer zijn eigen adres

FRANEKER - In de gemeente Franekeradeel heeft een man tweehonderd keer zijn adres verkocht. Dit laat de gemeente vrijdag weten. De man verhandelde het adres voor 75 euro per keer via Marktplaats.
De gemeente Franekeradeel ontdekte het misbruik al in september. "Het is een lucratieve handel", aldus burgemeester Fred Veenstra.
"We hebben een gesprek met de meneer gehad. Hij kan niet worden opgepakt, want het is geen strafbaar feit." Volgens Veenstra willen mensen met een extra postadres privé- of zakelijke problemen ontlopen.
Om het misbruik tegen te gaan, is inmiddels een verordening van kracht in Franekeradeel. Maximaal twee personen kunnen nog op één adres worden ingeschreven. Binnen een jaar moeten de spookbewoners zijn uitgeschreven, anders worden ze uit het bevolkingsregister verwijderd.
De gemeente is niet van plan iets met de gegevens van de tweehonderd mensen te doen. Behalve als een andere overheidsinstantie de gegevens wil hebben, om bijvoorbeeld te bekijken of met het postadres fraude wordt gepleegd. "Dan werken we mee", aldus Veenstra.
Franekeradeel lichtte ook de nabijgelegen gemeente Harlingen in. Er waren sterke aanwijzingen dat de man ook daar adressen had.
Of dat zo is, kon een woordvoerder van de gemeente Harlingen niet met zekerheid zeggen. Deze week werd in Harlingen preventief dezelfde verordening ingesteld.
(Bron)
Flikker een veertienbaansweg neer joh.
De luchtkwaliteit is hier toch al minimaal.
Netto effect is waarschijnlijk vooral: bredere files.
De sneeuw is alweer opgehouden. Wel net genoeg voor een dun wit laagje op de open plekken waar auto's geparkeerd hadden gestaan.
Op naar 8 omroepen, maximaal.
Dan graag de TROS gewoon ook officieel commercieel, en oh ja, ook graag maximaal 8 politieke partijen en maximaal 8 ministers.
Een tijdje terug had een buurman het over m'n wilg, die die wel een beetje gesnoeid kon worden. Daar was ik het mee eens, alleen vond ik zijn 'Ik doe het wel' een beetje overdreven, dat kan ik best zelf, hoe vriendelijk ook aangeboden.
Nu liep ik over het pad achter de tuin, en ik keek naar de wilg. Maar eigenlijk... Ik had een tijd terug wel wat gesnoeid, maar niet zoveel toch? Vreemd.
Tot ik bij het einde van het pad kwam en ontdekte dat buurman het toch maar gewoon gedaan had:

Snoeisel
En toch...

Kijkend richting oosten:

Lucht richting oosten


Kijken richting westen:

Lucht richting westen
De bosrankpluizen hebben een sneeuwhoedje:

Bosrankpluizen met sneeuw
Maar het was lekker wandelen in de zon:

Mooi weer
Vogelsporen in de sneeuw:

Vogelsporen in de sneeuw

donderdag, december 02, 2010

Volgende week (woensdag, donderdag, vrijdag) gaan de postbodes staken.
Hadden ze beter deze week kunnen doen...
Tom is een zwarte kat. En Tom haat sneeuw.
Tom ging vanmiddag naar buiten, en doorgaans meldt ie zich dan een tijdje later door aan het raam te krabben. Hij kwam niet, dus na een half uur schoof ik het raam open. Tijger spurtte naar binnen, Tom kwam aanwandelen, sprong op de vensterbank, liet zich aaien en rende weer de tuin in.
Weer een half uur later: idem.
Uiteindelijk is ie 4,5 uur buiten gebleven (gevoelstemp ruim -10) terwijl het vrijwel doorlopend licht sneeuwde. Als ik het raam opendeed, kwam ie wel even voor een aai, maar naar binnen, nee hoor, dat wilde ie niet, blijkbaar beviel het wel buiten.
Toen ie toch maar wel binnen kwam, was ie wit van boven. Hij liep door naar de bak met brokjes, at lekker, liep terug naar het raam en keek me doordringend aan: hij wou naar buiten.
Ik heb het raam dicht gelaten en hij ligt nu in 'zijn' krat in de kast.
Vanavond zal ie wel weer even op pad willen. Maar hopelijk niet weer zo lang (in nood lok ik 'm met natvoer, werkt altijd).
Ik ben al een tijdje geen klant meer bij Eneco omdat ze teveel dingen vertelden die niet klopten (verkeerde tarieven doorgeven en dergelijke, en dan afgebekt worden bij de klantenservice als je daar eerst verbaasd en later boos over opbelt).
Na mijn opzegging kreeg ik eerst een nieuw contract toegestuurd met nieuwe tarieven en de suggestie dat dat automatisch zou ingaan - weer zoiets.
Maar toch vind ik het best attent dat ze mij, hun trouwe en speciale klant, een chocoladelettertje sturen. Als het maar geen zoethoudertje is ;-)
Overvaller te grazen genomen

IJMUIDEN - Bij een overval op een Harley Davidsonshop Heavy Duty Bikes in IJmuiden is vanmorgen de overvaller zwaar gewond geraakt. De man drong omstreeks kwart over tien het pand binnen waar hij twee medewerkers tegen het lijf liep. Die aarzelde geen moment en namen de indringer hardhandig te grazen.
De overvaller is volgens de politie met forse verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat hij ter plaatse door een traumateam was behandeld. In IJmuiden gaat het verhaal dat het slachtoffer van Engelse afkomst is. "Het is geen lieverdje," aldus een bekende die het niet al te slim noemt dat de man uitgerekend de Harley Davidsonshop wilde overvallen.
De medewerkers van de shop worden op dit moment verhoord. "We willen eerst in kaart brengen wat er precies is gebeurd," aldus een zegsvrouw van de politie.
(Bron)
De verwachte temperatuur voor dinsdag is bijgesteld van 12 graden naar 5. We kunnen de bikini's dus weer inpakken, maar de schok is dan wel minder groot ;-)
De Krom ontkent banenverlies in werkplaatsen

DEN HAAG - Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken ontkent dat er bij de sociale werkplaatsen zeker 30.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking verdwijnen.
De linkse oppositie in de Tweede Kamer is daar zeer ongerust over, bleek woensdag in een Kamerdebat.
Het kabinet wil bezuinigen op de totale uitgaven in de WSW en op de jong gehandicapten in de Wajong. Dat wil het mogelijk maken door meer mensen weer aan de slag te krijgen in een volwaardige baan, eventueel met ondersteuning of begeleiding.
(Bron en meer)

Hoe gaan ze die werkgevers dwingen dan? Want die weigeren nu al iedereen met een vlekje.
Kauwgom stimuleert schoolcijfers

BERLIJN - Kauwgom in de klas is voor veel leraren een gruwel, maar in de Duitse deelstaat Beieren is een basisschool gestart met een kauwgomproject, omdat dat een positieve uitwerking zou hebben op de cijfers van de scholieren.
''Niemand wordt gedwongen kauwgom te kauwen, maar het helpt de kinderen bij de concentratie, stress, vooral tijdens toetsen'', aldus schooldirecteur Hans Dasch. Kauwgom is volgens hem ook goed voor de gezondheid.
Er moet wel op een nette manier gekauwd worden, dus met de mond dicht en er mogen geen bellen worden geblazen. Volgens de directeur, die net als enkele leraren mee kauwt tijdens het project, is er nog geen kleverige substantie onder stoelen aangetroffen.
(Bron)

woensdag, december 01, 2010

Kwik zorgt voor meer homoseksuele ibissen

LONDEN - Hoe meer witte ibissen in aanraking komen met kwik, hoe groter de kans dat mannetjes met elkaar gaan paren. De giftige stof zorgt ervoor dat de mannetjes zich minder opdoffen en de vrouwtjes dus niet zo in hen geïnteresseerd zijn.
Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan op Sri Lanka en de Amerikaanse staat Florida, waar de BBC woensdag over schrijft.
De onderzoekers bestudeerden de vogels om erachter te komen waarom ze minder broedden in een kwikrijke omgeving.
Ze wisten al dat kwik invloed had op de hoeveelheid testosteron (mannelijke hormonen) van ibissen, ''maar dit hadden we niet verwacht'', aldus onderzoeker Peter Frederick van de Universiteit van Florida.
''We zien heel veel effect op de voortplanting bij vrij lage concentraties kwik'', aldus Frederick, die niet uitsluit dat de giftige stof ook op andere dieren een gelijksoortig effect kan hebben.
(Bron)
KNMI voorspelt voor dinsdag een temperatuur van 4 tot 12 graden.
Kunnen die zeikerds die nu zeggen: 'Zie je wel, het klimaat warmt niet op' dan ook even hun mond open doen?
Ontsnapte pelikaan Groenerick gevangen

WINSUM - De ontsnapte pelikaan Groenerick is woensdag nabij het Leekstermeer in Groningen gevangen. Dat heeft de dierenambulance van Winsum en Zuidhorn, laten weten.
De vogel wist afgelopen zomer samen met twee andere pelikanen te ontsnappen tijdens een vogelshow in de Beekse Bergen.
Volgens een woordvoerster van de dierenambulance had Groenerick ''een wond'' en was een medewerker aan het begin van de avond met het dier naar de dierenarts. De pelikaan werd gevonden in een schuur van een boerderij in Zuidhorn.
(Bron en meer)

Meer een Blauwbekkerick inmiddels denk ik.
TT 130 NASA vindt bijzondere bacterie

Amerikaanse onderzoekers hebben een bacterie ontdekt in een met arsenicum vergiftigd meer in Californië. Leven op zo'n plaats werd tot nu toe ondenkbaar geacht. Morgen is er een persconferentie van de NASA over het onderwerp.
De ontdekking kan betekenen dat er ook elders in het heelal leven kan ontstaan waar dat altijd voor onmogelijk is gehouden. Zo wordt algemeen aangenomen dat fosfor een onmisbare bouwsteen voor leven is. Deze microbe heeft arsenicum in het dna, en vrijwel geen fosfor.
Naar de NASA-persconferentie wordt met spanning uitgekeken; het nieuws kan de visie op leven veranderen.

Of de bacterie heeft zich aangepast aan de vervuilde omgeving, dan is de vraag: hoe flikken ze dat?
Gek dat ik vanochtend zo blij was dat ik vannacht de vuilnis al buiten gezet had. Vannacht was het ook koud, maar (als je maar even buiten hoefde te zijn) lekker knisperend koud en helder en zelfs mijn astmatische longen reageerden rustig (normaal gesproken stik ik half van warm-koud-warm). Maar het voelde niet als -15, zoals vanochtend ;p
Tom wilde de hele dag niet naar buiten, tot laat in de middag (nog steeds -15). Tijger racete mee, en ze kwamen niet terug. Na een half uur vond ik het wel genoeg geweest, dus raam open, en het ultieme lokmiddel ingezet: het tegen elkaar klikken van de schaaltjes waarin ze hun natvoer krijgen. In dit geval met wat warm water er doorheen geroerd. Dat werd enthousiast opgeschrokt, en nu liggen ze beide te slapen en reageren helemaal niet terwijl ik nasi goreng met kipsaté zit te eten, en dat laatste is erg populair bij ze ;-)
Huiveringwekkend: op de KNMI-site kun je met 1 klik het temperatuurkaartje veranderen in een gevoelstemperatuurkaartje.
-7, voelt als -15.
Verwachting: maandag 4-10 graden. Dat wordt zweten!

dinsdag, november 30, 2010

Wethouder wil snellere boete schoolverzuim

ROTTERDAM - De Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge wil ouders sneller een ''fikse geldboete'' kunnen opleggen als hun kind spijbelt van school. Hij is in gesprek met het ministerie van Onderwijs over deze zogeheten bestuurlijke boete.
De 'bekeuring' zou een aanvulling moeten zijn op het pakket aan maatregelen in Rotterdam om het schoolverzuim in het voortgezet onderwijs aan te pakken.
De maatregelen maakt De Jonge dinsdagochtend bekend op de Hugo de Grootschool. Voorlopig gaan twintig scholen met dit zogeheten Pluspakket Leerplicht werken.
Dat houdt onder meer in dat leerplichtambtenaren voorlichting geven op scholen en dat spijbelaars 's ochtends door stadswachten worden verrast met een huisbezoek.
Scholen zijn wettelijk verplicht te melden als er bij een leerling sprake is van meer dan zestien uur verzuim in vier weken tijd. Bij overtreding van de Leerplichtwet kan een HALT-straf worden opgelegd, een proces-verbaal worden opgemaakt, waarna de rechter de straf oplegt, en bij 16- en 17-jarigen kan de kinderbijslag worden ingehouden.
In Rotterdam werd vorig schooljaar 113 keer een HALT-straf opgelegd en 467 keer een proces-verbaal opgemaakt. Jaarlijks verlaten ongeveer 2700 leerlingen vroegtijdig hun school.
''Dat moet echt anders. Een dag niet op school, is een dag niet gewerkt aan je toekomst'', zegt de Jonge. ''Spijbelen is vaak een belangrijke voorspeller van schooluitval. Daardoor hebben jongeren een grotere kans om werkloos te worden en om in de criminaliteit terecht te komen.''
In verband met de verzuimaanpak is met het Openbaar Ministerie (OM) afgesproken dat het meer tijd vrijmaakt voor leerplichtzaken. Zo wil de wethouder de wachttijd beperken. Hij wil dat leerlingen met een proces-verbaal zo snel mogelijk voor de rechter staan.
''Dat heeft veel meer effect'', aldus De Jonge. Uiteindelijk moeten de maatregelen leiden tot 10 procent minder nieuwe schoolverlaters per jaar.
Met de geldboete wil hij vooral de ouders van de betreffende leerlingen duidelijk maken dat zij de eerst verantwoordelijke zijn voor hun zoon of dochter.
''Ouders aanspreken op het verzuimgedrag van hun kind werkt altijd; ook bij ouders die minder betrokken zijn bij de schoolloopbaan van hun kind.'' Volgens De Jonge is het ministerie ''geïnteresseerd'' in het idee van een bestuurlijke boete. Wanneer die er gaat komen, kan de wethouder nog niet zeggen.
(Bron)
Aantal bijstandsuitkeringen groeit nauwelijks

DEN HAAG - De groei van het aantal bijstandsuitkeringen lijkt langzaam tot stilstand te komen. In het derde kwartaal van dit jaar werden 301.000 bijstandsuitkeringen aan mensen tot 65 jaar verstrekt.
Dat zijn er duizend meer dan een kwartaal eerder, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. In het tweede kwartaal bedroeg de toename nog achtduizend.
Voor het eerst sinds het laatste kwartaal van 2008 is het aantal mannen dat in de bijstand kwam, afgenomen.
Vooral jonge mannen profiteren van de voorzichtig herstellende arbeidsmarkt. Het aantal bijstandsuitkeringen aan mannen tot 27 jaar daalde in het derde kwartaal met 6 procent.
Het aantal uitkeringen aan vrouwen nam in het derde kwartaal nog toe met 1 procent. In de eerste twee kwartalen van 2010 was deze toename 2,3 procent.
De instroom van het aantal jonggehandicapten in een speciale uitkering is dit jaar iets afgenomen. Kregen in 2009 nog 17.600 nieuwe personen een uitkering volgens de Wajong, dit jaar zal de instroom iets lager uitvallen. In totaal kwamen er 16.700 nieuwe Wajongers bij.
Dat blijkt uit de resultaten van de Wajong-monitor van het UWV over de eerste zes maanden van 2010, die staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Het is de eerste keer in jaren dat de instroom daalt. Dat komt volgens De Krom door de gewijzigde Wajongwet die dit jaar inging.
Uit de rapportage blijkt ook dat werkgevers bereid zijn om jonge mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Het UWV en werkgevers hebben daarover afspraken gemaakt. Het bedrijfsleven heeft toegezegd bijna vijfduizend banen te reserveren voor Wajongers.
(Bron)

Ik ben geen man en niet zo jong meer...
Honderden dode varkens aangetroffen

DEN HAAG - De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft zaterdag 450 dode varkens aangetroffen op een boerderij in Limburg.
De dieren kwamen door verwaarlozing om het leven, aldus de dienst maandag. Ze stelt een strafrechtelijk onderzoek in tegen de varkenshouder.
Een gemeente, waarvan de naam niet bekend wordt gemaakt, had een melding gedaan bij de nVWA. Controleurs besloten daarop een kijkje te nemen.
Ze troffen kadavers aan van diverse jaren oud, die slechts bestonden uit ''botten en gemummificeerde resten''.
Burgemeester Henk Evers van Nederweert schakelde de nVWA en de Algemene Inspectiedienst in nadat hij vrijdagavond een tip kreeg over de dode varkens. De kadavers worden waarschijnlijk dinsdag geruimd, zei de woordvoerster van de gemeente.
Zij wilde niet zeggen op welke boerderij de dode dieren zijn gevonden.
(Bron)
Hoofd aardappelcommissie op aardappeldieet

WASHINGTON - Het hoofd van de Aardappelcommissie van de Amerikaanse staat Washington heeft twee maanden lang alleen maar aardappelen gegeten om aan te tonen dat ze voedzaam zijn.
Aardappelen zijn volgens Chris Voigt rijk aan vezels, kalium en vitamine C. Voigt at zijn twintig piepers per dag gebakken, gekookt, gestoomd, gestampt, gefrituurd en deels met schil voor de vezels, berichtte de BBC maandag.
Critici hadden Voigt gewaarschuwd dat hij zou aankomen, energie zou verliezen en dat zijn bloedsuikerspiegel zou stijgen.
Niets is volgens Voigt minder waar. Hij zegt 9 kilo kwijt te zijn, zijn cholesterol is gezakt en zijn rekeningen voor eten zijn gedaald. ''Ik voel me fysiek geweldig'', aldus Voigt vanuit zijn kantoor in Moses Lake, al raadt hij dit eenzijdige dieet niemand aan.
De commissie behartigt de belangen van aardappelboeren in Washington.
(Bron)
Minder snel paspoort voor veroordeelde

DEN HAAG - Voor meer veroordeelden wordt het straks mogelijk moeilijker een nieuw paspoort te krijgen. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) gaat bekijken of hij de regels kan aanscherpen.
Dat zei hij dinsdag op vragen van PvdA'er Jeroen Recourt, die zich afvroeg hoe het kan dat een veroordeelde een nieuw paspoort of rijbewijs krijgt.
Nu kan het Openbaar Ministerie (OM) een gemeente vragen een paspoort te weigeren als het vermoeden bestaat dat de aanvrager van plan is naar het buitenland te vluchten.
Dan moet het gaan om personen die bijvoorbeeld tot een celstraf van minstens zes maanden zijn veroordeeld of voorwaarden van een voorwaardelijke straf niet naleven.
In Nederland staan 50.000 mensen op een lijst die veroordeeld zijn maar nog geen straf hebben gekregen.
(Bron)

Maar als je geen ID hebt, ben je ook strafbaar. Wat moet je dan?
'Verjongingstherapie' voor muizen ontwikkeld

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd om muizen met een zeer verouderd lichaam weer jeugdig en gezond te maken.
Het verouderingsproces van het lichaam van muizen kan worden gestopt en zelf ongedaan worden gemaakt door een enzym te activeren dat de uiteinden van chromosomen (telomeren) beschermt.
Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Harvard in het wetenschappelijk tijdschrift Nature naar aanleiding van een experiment met genetisch gemanipuleerde muizen.
“Wat we zagen bij deze dieren was geen remming of stabilisatie van het verouderingsproces, maar een dramatische ommekeer”, verklaart hoofdonderzoeker Ronald DePinho in de Britse krant The Guardian.
De wetenschappers ontwikkelden de ‘verjongingstherapie’ tijdens een experiment met muizen die genetisch zo waren gemanipuleerd dat ze het enzym telomerase niet aanmaakten. Dit enzym voorkomt normaal gesproken dat de uiteinden van chromosomen bij elke celdeling korter worden en dat cellen afsterven.
De muizen die geen telomerase produceerden, verouderden in eerste instantie razendsnel. Ze werden ziek, hun reukzin verdween en hun brein kromp. Toen de wetenschappers de muizen echter een injectie gaven waarmee de aanmaak van telomerase werd geactiveerd, verdwenen bijna alle tekenen van ouderdom weer in hun lichaam.
“Dit kwam voor ons totaal onverwachts. Het ging om sterk verouderde dieren die zich na een behandeling van een maand opeens substantieel herstelden. Er groeiden zelfs weer nieuwe neuronen in hun brein”, aldus DePinho.
De grote vraag is of de productie van telomerase ook het verouderingsproces van het menselijk lichaam kan doen omkeren. In tegenstelling tot muizen maken mensen het enzym niet hun hele leven lang aan, maar alleen gedurende hun jeugd.
Het activeren van telomerase bij oudere mensen zou daarom mogelijk kunnen leiden tot 'verjonging'.
Aan een dergelijk experiment zijn echter risico's verbonden. Wetenschappers vermoeden dat de aanmaak van telomerase bij mensen op latere leeftijd stopt omdat het evolutionair gezien gevaarlijk is als onze cellen zich blijven delen. De kans op kanker zou bij een aanhoudende productie van het enzym veel groter worden. [We worden tegenwoordig ook veel ouder dan vroeger, en ons lijf gaat dan feitelijk al bejaard nog decennia mee.]
Volgens DePinho hebben de muizen tijdens zijn experiment echter geen kanker ontwikkeld. Hij gelooft dat een kunstmatige productie van telomerase bij mensen kan leiden tot nieuwe manieren om ouderdomsziekten aan te pakken.
“Deze ontdekkingen leiden mogelijk tot nieuwe strategieën die het regeneratieve potentieel van organen kunnen verbeteren en de levenskwaliteit doen toenemen”, aldus DePinho. “Of we ook de menselijke levensduur kunnen verlengen, valt nog niet te zeggen.”
(Bron)

Misschien werkt het bij mensen ook wel, als je ze eerst versneld ouder laat worden.
Verkrachter eist vrijlating vanwege ziekte

OSS/DEN HAAG - Een 41-jarige Ossenaar die eerder dit jaar tot vier jaar celstraf werd veroordeeld voor een gruwelijke verkrachting in 2009, eist deze week vrijlating vanwege zijn snel verslechterende toestand door suikerziekte.
De man heeft een kort geding tegen de Staat aangespannen, zei zijn advocaat Ted Kemper maandag desgevraagd.
Een gratieverzoek is niet aan de orde, omdat het hoger beroep over de veroordeling nog loopt en de straf nog niet onherroepelijk is, legde de raadsman uit. Het kort geding dient donderdag bij de rechtbank in Den Haag.
De man werd door justitie aangeklaagd voor poging tot doodslag omdat de gewelddadige verkrachting het slachtoffer bijna het leven kostte. De rechtbank achtte poging tot doodslag niet bewezen.
De man en vrouw leerden elkaar via het online vriendennetwerk Hyves kennen. Tijdens hun derde ontmoeting in september 2009 ging het mis. Onder invloed van alcohol belandden man en vrouw weer in bed. Midden in de nacht belde de man het alarmnummer omdat de vrouw gewond was geraakt.
Ambulancebroeders troffen de hevig bloedende vrouw op de grond in de hal van het huis aan. Haar leven was door bloedverlies in gevaar. Tijdens een operatie ontdekten artsen diverse scheurwonden in de schaamstreek.
De dikke darm bleek geperforeerd. De vrouw wist zich van de verkrachting vrijwel niks meer te herinneren.
(Bron)

Het lijkt me dat hij niks te eisen heeft.
Disney vond Captain Sparrow mietje

AMSTERDAM - De rol van Captain Jack Sparrow mag Johnny Depp dan een Oscarnominatie hebben opgeleverd, producent Disney was allerminst te spreken over de flamboyante piraat.
"Een van de topmensen bij Disney vroeg me zelfs of Sparrow homoseksueel was", zegt Depp tegen het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. "Ik antwoordde dat al mijn personages dat zijn. Daar werd ze nogal nerveus van."
(Bron en meer)

Ik blijf er ten diepste van overtuigd dat degene die het bangst zijn voor homo's en/of zich er het felst tegen keren, zelf problemen hebben met hun seksuele oriëntatie. Dus ik vind dat antwoord van Depp wel mooi. Jammer dat er nog steeds zo hysterisch over gedaan wordt.
Inbreker ontkomt aan politie via ijs

LEEUWARDEN - Een inbreker is in de nacht van maandag op dinsdag in Leeuwarden aan de politie ontkomen door over het ijs te vluchten. Dat meldt de politie in Friesland dinsdag.
De politie kwam op een inbraakalarm bij een kantoor af en zag de man wegrennen. Hij vluchtte over een brede, bevroren sloot.
De agenten durfden de man niet achterna te gaan, omdat ze bang waren dat ze door het ijs zouden zakken. ''Met alle bepakking die ze aanhadden, hun pistolen en handboeien en zo, zouden ze dwars door het ijs zijn gezakt'', aldus een woordvoerder.
De agenten konden even later wel een 30-jarige mede-inbreker aanhouden die de vlucht over het krakende ijs niet had aangedurfd.
(Bron)

Dat weegt wat, die handboeien.
'Egyptenaren bouwden piramides van primitief beton'

AMSTERDAM – De oude Egyptenaren hebben hun piramides mogelijk gebouwd met primitieve betonblokken. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers uit Nieuw-Zeeland.
De stenen in de buitenste laag van de beroemde Knikpiramide van Snofroe in Egypte bestaan uit kalksteen en kwarts, gemixt met water. Die samenstelling suggereert dat de piramide in ieder geval voor een deel is opgebouwd uit blokken die door mensen zijn vervaardigd.
Tot die conclusie komen wetenschappers van de Victoria Universiteit in Nieuw-Zeeland, zo meldt TV New Zealand.
Wetenschappers gingen er tot nu toe vanuit dat de oude Egyptenaren de piramides hebben gebouwd met rotsblokken die ze uit steengroeven hakten en vervolgens naar de bouwwerken toe sleepten.
Volgens hoofdonderzoeker Ken MacKenzie wijzen de nieuwe bevindingen er echter op dat de piramidebouwers zelf blokken produceerden van een primitief soort beton. “Het ging om een soort oplossing van steen”, aldus MacKenzie. Je zou het de oudste vorm van beton kunnen noemen die we nu kennen.”
De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking door een blokje steen uit de Knikpiramide tot poeder te malen. Dit poeder werd in kaart gebracht met een magnetische spectrometer. Uit de analyse bleek dat het steen was samengesteld uit verschillende materialen.
MacKenzie vermoedt dat de piramidebouwers hun primitieve betonblokken produceerden door mineralen uit de omgeving te mengen met water en in een houten mal te gieten.
Volgens hem kunnen we mogelijk iets leren van de manier waarop de blokken werden gemaakt. Het primitieve beton was namelijk een stuk milieuvriendelijker dan het beton dat vandaag de dag wordt gebruikt in de bouw. Bij de productie van modern beton worden veel broeikasgassen uitgestoten.
(Bron)
NASA kondigt bevindingen over buitenaards leven aan

AMSTERDAM – De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA beweert een ontdekking te hebben gedaan die van belang is voor de zoektocht naar buitenaards leven.
De nieuwe bevindingen op het gebied van astrobiologie worden donderdag gepresenteerd op een persconferentie die plaatsvindt rond 20.00 uur Nederlandse tijd.
De ontdekking zal volgens de NASA grote impact hebben op de zoektocht naar bewijzen voor het bestaan van buitenaards leven. De persconferentie zal live te volgens zijn via het online televisiestation van de NASA op http://www.nasa.gov/ntv.
Bij de presentatie zullen onder meer bioloog Steven Benner, oceanograaf Felisa Wolfe-Simon en geobioloog Pamela Conrad een verklaring afleggen.
De aanwezigheid van de laatste wetenschapper voedt de speculaties dat het om een ontdekking op Mars gaat, omdat ze in het verleden onderzoek deed naar leven op de rode planeet.
Op microblogdienst Twitter wordt al druk gespeculeerd over de mogelijke vondst van buitenaards leven. De NASA zal tot donderdag echter geen verdere details bekend maken over de bevindingen.
(Bron)

"Van belang voor de zoektocht", dat kan natuurlijk van alles zijn. Het is vast geen graffiti 'ET was here'.
Burgers betalen voor subsidie groene stroom

DEN HAAG - Vanaf 2013 betalen burgers via een opslag op de energierekening voor subsidies op duurzame energie. Huishoudens nemen de helft van de kosten voor hun rekening, bedrijven de andere helft.
Dat blijkt uit een brief die minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
In de brief maakt de minister bekend hoe hij het verlenen van subsidie op duurzame energie in de toekomst wil gaan regelen. Hij heeft het voornemen om de Europese doelstelling te halen, wat erop neerkomt dat 14 procent van alle opgewekte energie in 2020 duurzaam is.
Bedrijven kunnen zich vanaf volgend jaar inschrijven op subsidie. In 2011 heeft Verhagen 1,5 miljard euro beschikbaar, in de jaren erna wil hij dit bedrag telkens laten oplopen.
(Bron)
Politie Almere zoekt jonge zedenverdachte

ALMERE - De politie in Almere is een zoektocht begonnen naar een jongen tussen de twaalf en achttien jaar die ervan verdacht wordt dat hij een minderjarig meisje heeft misbruikt. Dat heeft de politie dinsdag gemeld.
Het meisje was op 20 november met een vriendje buiten aan het spelen in Almere Buiten, toen de jongen haar de bosjes in lokte. Daar vond een ernstig zedendelict plaats. De verdachte zou kort bruin haar hebben en zich op een fiets verplaatsen.
Een dag eerder zag een getuige hoe een jongeman eveneens in Almere Buiten probeerde een meisje van ongeveer acht jaar oud mee te nemen. Op het moment dat de jongen werd aangesproken door de alerte voorbijganger, zette hij het op een lopen.
De politie is nog op zoek naar het meisje en onderzoekt of beide zaken met elkaar in verband staan.
Almere werd in de zomer opgeschrikt door een reeks gewelds- en zedendelicten, waarvan meerdere vrouwen het slachtoffer werden. Ook in die zaken was sprake van minderjarige slachtoffers en een minderjarige verdachte.
Voor die feiten zit inmiddels een 17-jarige Almeerder vast. Volgens een politiewoordvoerster zijn er geen aanwijzingen dat de recente zedenmisdrijven verband houden met die zaken.
(Bron)
Stel hield vijf kinderen verborgen

AMSTERDAM - Een Amerikaans stel heeft vijf kinderen jarenlang voor de buitenwereld verborgen weten te houden. Van de geboorte van de kinderen was nooit aangifte gedaan, ze volgden geen onderwijs, waren niet ingeënt en kregen geen medische zorg.
De kinderen, in leeftijd variërend van 2 tot 13, woonden met hun ouders van 45 en 33 jaar in een verwaarloosd rijtjeshuis in het stadje York in Pennsylvania, zonder verwarming, elektriciteit of stromend water.
"Ik heb geen idee wat hen bezielde", zei een rechercheur van politie, die het 'niet-bestaande' gezin op het spoor kwam nadat een jeugdzorgbureau een anonieme tip had gekregen.
De moeder 'wilde niet gevonden worden' nadat ze op 16-jarige leeftijd was weggelopen uit wat haar advocaat 'een zeer chaotisch huishouden' noemde. De toegewezen advocaat van de vader reageerde niet op telefoontjes.
De kinderen zijn inmiddels ondergebracht bij pleeggezinnen; ze zijn ingeënt en de oudsten gaan nu naar school.
(Bron)
Negen jaar cel geëist voor verkeersongeval

UTRECHT - Tegen de 29-jarige Rachid S. uit Nijkerk is maandag bij de rechtbank in Utrecht negen jaar gevangenisstraf en tien jaar rijontzegging geëist voor een verkeersongeval met twee dodelijke slachtoffers en een zwaargewonde.
De officier van justitie acht de Nijkerker schuldig aan doodslag, poging tot doodslag en het rijden onder invloed van alcohol.
Bij het ongeval op een kruising in de stad Utrecht kwamen in de nacht van 24 mei twee Utrechters van 18 en 20 jaar om het leven.
Zij zaten bij een vriend in de auto waarmee de wagen van de Nijkerker in botsing kwam. S. zou volgens de officier van justitie met hoge snelheid door een rood verkeerslicht zijn gereden.
Bovendien zou hij ten tijde van het ongeval minstens 1,6 promille alcohol in zijn bloed hebben gehad, terwijl een half promille is toegestaan.
Officier van justitie M. van Leent stelt dat er geen bewijs is dat de auto met de slachtoffers betrokken was bij een straatrace met een andere auto, maar advocaat S. Schuurman vindt dat de aanwijzingen daarvoor onvoldoende zijn onderzocht.
Omdat er sprake zou zijn van een eenzijdig onderzoek, pleit de raadsman voor de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Zijn cliënt en de bestuurder van de aangereden auto, die bij het ongeval zwaargewond raakte, kunnen zich niets meer van de aanrijding herinneren.
Aanklager Van Leent hield in zijn eis geen rekening met een eventuele medeschuld van de bestuurder van de aangereden auto. Als daar al sprake van was, viel die in het niet bij 'het wangedrag van S.', aldus de aanklager. ''Hij heeft zich op een schandalige manier misdragen in het verkeer." Voor Van Leent speelt ook mee dat de verdachte in de afgelopen drie jaar ruim 80 keer is bekeurd voor verkeersovertredingen.
De rechtbank doet maandag 13 december uitspraak.
(Bron)
Domme dief laat ID achter

Amersfoort - Een jonge winkeldief uit Amersfoort heeft een wel heel domme fout gemaakt. Het kostte de politie weinig moeite de 16-jarige jongen op te sporen nadat hij uit een winkel in zijn woonplaats een jas had ontvreemd.
De domme winkeldief stal afgelopen donderdag een jas uit een winkel aan de Langestraat. Hij trok het kledingstuk aan en zette het op een lopen. Wat de jongen echter vergat, was dat hij zijn identiteitskaart in zijn oude jas had laten zitten, die hij achterliet in de winkel.
De politie kon de jongen zodoende nog dezelfde avond thuis oppikken, meldt de Gooi- en Eemlander.
(Bron)

maandag, november 29, 2010

Goede doelen beleggen in 'foute bedrijven'

HILVERSUM - Diverse goede doelen beleggen in controversiële bedrijven. Dat meldt het programma Uitgesproken VARA maandagavond, dat 52 charitatieve instellingen vragen stelde over hun beleggingen. Slechts zes gaven direct antwoord.
De Hartstichting investeerde geld in een fonds dat belegt in clustermunitie. Het Reumafonds zou hebben geïnvesteerd in een fonds dat belegt in milieuvervuilende bedrijven.
Jantje Beton heeft belangen in veertien bedrijven die actief zijn in wapens, kernenergie en tabak.
De directie van Jantje Beton liet het programma schriftelijk weten: ''We zijn niet blij met deze uitkomsten.” Het goede doel stopt met beleggen en kiest voortaan voor een spaarvorm.
De Hartstichting nam direct afscheid van de belangen die ze had in een fonds dat investeerde in een producent van clustermunitie.
Het Reumafonds gaat bekijken of de controversiële bedrijven uit de beleggingsportefeuille moeten worden gehaald, liet het fonds weten.
(Bron)
'Nederlander doodt vriendin in Peruaanse cel'

AMSTERDAM - Een Nederlandse gevangene in de Peruaanse hoofdstad Lima heeft zijn vriendin vermoord toen die hem in zijn cel bezocht. Dat melden Peruaanse media maandag.
Het gaat om Jackson Sanford Staling Conket, wiens exacte herkomst niet bekend is gemaakt, maar die een Nederlands paspoort heeft.
Het gevangenispersoneel bespeurde een rare lucht in Stalings cel en ondervroeg hem daarover. Daarop bekende hij dat hij zijn 22-jarige vriendin, de Peruaanse Leslie Dayana Paredes Silva, in augustus had gewurgd na een heftige discussie en haar vervolgens had begraven zijn zijn cel.
Media in Peru verbazen zich erover dat gevangenismedewerkers nooit hebben ontdekt dat Paredes wel de gevangenis is binnengegaan maar deze nooit heeft verlaten. Alle bezoek aan Peruaanse gevangenissen wordt geregistreerd.
Ook is er ontsteltenis over het feit dat Staling zijn vriendin onder een laag cement heeft kunnen begraven. Hoe is hij aan dat cement gekomen, vraagt men zich af.
Een aantal gevangenismedewerkers is al geschorst, melden de media. De politie is een onderzoek begonnen naar de omstandigheden rond de moord.
(Bron)

In Nederland ontvang je je bezoek in een apart zaaltje, niet in je cel. Toch slimmer lijkt het.
Brutale inbrekers verstoren tv-avond

UTRECHT - Dieven hebben zondagavond in Utrecht wel op heel brutale manier een inbraak gepleegd. Ze namen een televisie mee waar een echtpaar op dat moment naar zat te kijken, zo meldde de politie maandag.
De bewoners van het huis aan de Hogelanden zaten voor de buis toen met een harde klap een ruit werd ingegooid.
Twee mannen grepen de televisie door het kapotte raam en gingen ermee vandoor op een scooter.
De 59-jarige bewoner wilde achter de rovers aan, maar hij kon de voordeur niet open krijgen. De dieven bleken goed voorbereid: ze hadden de voordeur met een touw vastgemaakt aan een geparkeerde auto.
(Bron)

Dat pleit maar weer voor de gordijnen dicht. Wat een bizarre inbraak.
TT 129 Amerikaanse kijk op wereldleiders

Citaten over wereldleiders uit de uitgelekte Amerikaanse documenten:

- Medvedev: officieel de machtigste man in Rusland,in de praktijk 'de Robin van Poetins Batman'.

- Berlusconi: zwak,ijdel en ineffectief als moderne leider.

- Sarkozy: lichtgeraakt, reageert op een persoonlijke,autoritaire wijze.

- Merkel: risicomijdend, zelden creatief.
- Westerwelle: incompetent, ijdel en kritisch tegenover de VS.

- Karzai: een extreem zwakke man die niet naar feiten luistert.

Ik herken de beschrijvingen wel. De vraag is: hoe zouden de Amerikaanse presidenten beschreven worden volgens dit systeem?
Sommige sites worden automatisch vertaald. En doorgaans is dat geen aanrader.
Ik vermoed dat dit gaat over wanneer een bepaald homeopatisch middel voor te schrijven.
Klein stukje:
"9 Pijn, kloppend, gevoel van verstopping in de oren. Hey postzegels.
Diep jeuk in de oren.
10 - () Groot wens om de neus knijpen. Koud is heel gemakkelijk om koude lucht, met een acute irritatie van neusholten en keel, met een gevoel van droogheid, nasale obstructie en tintelingen in de slijmvliezen, gevolgd door gewelddadige en snelle niezen, met waterige afscheiding, erger in de avond en nacht, door het blootleggen of door het inademen van koude lucht, en daarna, geelachtig slijm vallen achteruit. Epistaxis met niezen en pijnlijke irritatie van de neusgaten. Gevolgd gewelddadige koud griep met bronchitis.
11? Waar is hij?"

zondag, november 28, 2010

Griekse eilanden geïsoleerd door staking

ATHENE - Een staking bij de Griekse veerdiensten, die al zes dagen aanhoudt, begint voor steeds meer problemen te zorgen bij de vele eilanden van het land. Levensmiddelen en medicijnen worden op de eilanden schaars.
''Zo kan het niet verdergaan'', zei de Griekse minister van Maritieme Zaken Giannis Diamantidis zondag op de Griekse radio.
Bederfelijke producten als groente en fruit liggen in de haven van Kreta te verrotten, terwijl zieke mensen niet naar de gespecialiseerde klinieken in Athene gebracht kunnen worden.
''Er zijn zelfs vijf lijken die niet naar hun eiland van herkomst gebracht kunnen worden om te worden begraven'', zei de minister.
Het personeel van de veerdiensten vraagt met terugwerkende kracht twee procent loonsverhoging vanaf 1 januari 2010. Hun werkgevers willen 0,5 procent geven.
De minister sloot het niet uit dat hij het personeel zou dwingen hun werk te doen. ''Dat is het laatste middel, maar in noodgevallen zullen we dat gebruiken.''\
(Bron)
A13 afgesloten wegens ADO-supporters

ROTTERDAM – De politie Rotterdam heeft zondagochtend iets na elf uur de A13 ter hoogte van Berkel-Rodenrijs afgesloten nadat supporters van ADO Den Haag een blokkade van auto's op de rijbaan hadden gemaakt.
Dat heeft een woordvoerder van de politie gemeld. Het ging om vijftig à tachtig auto's.
Volgens een zegsman van de politie wilden de supporters met hun actie aandacht vragen voor het feit dat zij niet welkom zijn bij de wedstrijd die ADO zondagmiddag tegen Feyenoord speelt.
Om de baldadige supporters te kunnen pakken, vormde de politie een afsluiting op de weg. De ADO-supporters waarvan wordt vermoed dat ze mee deden aan de actie, worden bij de afrit van de weg geleid en bekeurd voor hun deelname aan de blokkade.
De politie kreeg bij de afsluiting en controle hulp van de Mobiele Eenheid (ME). De problemen op de rijbaan begonnen rond elf uur.
Als gevolg van de problemen met de supporters en de afsluiting van de politie vormde zich na elf uur snel een file op de A13. De rij had rond half een nog een lengte van 7 kilometer, aldus de ANWB.
De politie zegt geen aanwijzingen te hebben dat ADO-supporters die niet bij de wedstrijd mogen zijn, ook nog problemen zullen veroorzaken bij het stadion De Kuip zelf. De aftrap van de wedstrijd is om half één.
De bezetting van de A13 door ADO-supporters was een "ludieke actie". Dat stelt commercieel directeur Dick Vierling van ADO Den Haag zondag in een reactie op de politieactie waarbij een groot aantal ADO-supporters werd bekeurd.
"De jongens wilden tot de stadsgrens van Rotterdam rijden en daarna omkeren", aldus Vierling. "Ze wilden daarmee hun ongenoegen kenbaar maken over het feit dat er van burgemeester Aboutaleb maar 650 supporters naar de wedstrijd tegen Feyenoord mochten komen."
Uit protest tegen het besluit van Aboutaleb is zondag geen een supporter van ADO Den Haag naar de wedstrijd gegaan, meldt Vierling. Het hele vak in De Kuip dat bedoeld was voor Haagse voetbalfans was tijdens het duel leeg.
Er zijn rond het vak wel spandoeken opgehangen door Feyenoord-fans. Hierop staat onder meer te lezen ‘Twee clubs, twee vakken’ en ‘Een wedstrijd vol traditie en eer is niet meer’.
De politie Rotterdam heeft dertien arrestaties verricht bij de controle tegen de ADO-supporters. Acht arrestanten werden aangehouden, onder meer vanwege wapenbezit. Dat heeft een woordvoerder van de politie gemeld.
Het ging onder andere om ploertendoders en zogenoemde goedendags, knotsen met stalen punten aan het eind. Ook maakte de politie processen-verbaal op wegens dronken rijden, het niet hebben van identificatiepapieren en het in het gevaar brengen van het verkeer.
De dertien arrestanten zaten in evenzoveel auto’s die weigerden de instructies van de politie op de A13 op te volgen.
(Bron)
‘Moedervlekken vertragen veroudering’

AMSTERDAM – Mensen met veel moedervlekken op hun huid blijven lichamelijk gezien langer jong. Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld.
Mensen met een groot aantal moedervlekken beschikken gemiddeld genomen over lange telomeren (stukjes DNA die betrokken zijn bij de deling van cellen). Hun lichaamscellen kunnen zich daardoor relatief goed vernieuwen.
Wetenschappers van het King’s College in Londen hebben die bevindingen gepresenteerd op een conferentie van de Royal Society of Medicine.
Volgens de onderzoekers zorgen de lange telomeren er voor dat het verouderingsproces van de huid, botten, het hart en de spieren minder snel gaat. Mensen met meer dan honderd moedervlekken zouden daardoor bijvoorbeeld 50 procent minder kans hebben om de botziekte osteoporose te ontwikkelen.
“Sommige mensen hebben twee moedervlekken, andere hebben er 600”, verklaart hoofdonderzoeker Veronique Bataille op Medical Daily. “Maar als je een patiënt hebt met veel moedervlekken veroudert het lichaam van zo iemand bijna altijd langzamer, hebben we gemerkt."
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het aantal moedervlekken bij 1200 tweelingen te vergelijken. Vervolgens brachten ze in kaart aan welke ouderdomsziektes de proefpersonen leden.
Uit het onderzoek bleek duidelijk dat de lichamen van mensen met veel moedervlekken over het algemeen minder snel verouderden.
Moedervlekken ontstaan door afwijkingen in het pigment van de huid. De plekjes zijn niet aangeboren, maar beginnen in de eerste levensjaren te ontstaan. Gemiddeld hebben mensen tussen de 30 en 40 moedervlekken.
Volgens de wetenschappers zal het onderzoek niet leiden tot behandeling waardoor mensen met weinig moedervlekken ook kunnen profiteren van een vertraagd verouderingsproces.
“We hebben een DNA-systeem dat in de loop van miljoenen jaren evolutie is ontstaan”, aldus Bataille. “We kunnen niet zomaar een zalfje produceren dat hetzelfde effect heeft.”
Overigens hebben personen met veel moedervlekken wel een verhoogde kans op huidkanker. Waarschijnlijk ontstaat ook dat risico doordat hun huidcellen zich sneller vernieuwen.
(Bron)
Kou breekt records in Engeland

LONDEN - De kou in Groot-Brittannië heeft records gebroken. De nacht van zaterdag op zondag was de koudste novembernacht ooit in veel delen van het land.
In het westelijke Llysdinam zakte de temperatuur naar min 17,3 graden, in het noordelijke Glascarnoch vroor het 15,3 graden. De Britse omroep BBC meldde dit zondag.
Zaterdag viel op veel plaatsen in Groot-Brittannië al de zwaarste sneeuwval sinds zeventien jaar, wat betreft deze tijd van het jaar. Zondag sneeuwde het nog steeds in Schotland en noordoost-Engeland. Maandag wordt meer kou en sneeuw verwacht.
Snelwegen en luchthavens ondervinden veel hinder van het winterweer. Automobilistenvereniging AA zei dat het zaterdag 15.000 pechgevallen heeft verholpen. Dat is 80 procent meer dan op een normale zaterdag in november.
(Bron)
Brabander reed rond met nepbomgordel

AMSTERDAM - Bij een verkeerscontrole in Breskens is zaterdagnacht een 54-jarige man uit Oosterhout aangehouden. In zijn auto lagen diverse wapens en een bomgordel, meldt de Zeeuwse politie.
Uit onderzoek van explosievenexperts bleek dat er geen explosieven in de nepbomgordel zaten. "De man wilde gewoon een beetje indruk maken", zegt een politiewoordvoerder.
Wat het verschil precies is, is onduidelijk, maar de collega's konden het niet zien, zegt de woordvoerder. "De man was al weken aan het zwerven. Het klonk erger dan het is."
De Brabander bleek nog negen openstaande boetes op zijn naam te hebben staan voor diverse overtredingen. Hij wordt er onder meer van verdacht geld te hebben gestolen uit een sportcomplex in Oosterhout.
Toen agenten zijn vakantiewoning doorzochten bleken daar ook wapens te liggen. De man is in een cel gezet en overgedragen aan de Brabantse politie, waar hij gesignaleerd stond. De Oosterhouter werd rond 00.30 uur op de Slikkenburgweg gearresteerd.
(Bron)

Op naar een nepopname, waarschijnlijk, nee, niet van een film.
Dobberende tieners waren op meidenjacht

WELLINGTON - De drie tieners die woensdag waren gered nadat ze vijftig dagen op zee hadden gedobberd rond de Fiji-eilanden, waren op zoek naar twee meisjes.
De twee oudsten dronken wat alcohol ['stomdronken' was de terminilogie in andere bronnen] en besloten de meisjes achterna te gaan. De 14-jarige Etueni Nasau was nuchter, maar vond het wel spannend. "Ik dacht dat ze het toch niet echt gingen doen", zei hij tegen de Amerikaanse omroep CNN over zijn neven, de 15-jarige broers Iele Filo en Samu Pelesa.
De drie jongens stapten in een metalen boot, met genoeg kokosnoten om twee dagen te overleven. Ze verdwaalden en de brandstof raakte op.
Ze overleefden door een zeemeeuw rauw te eten. Door een gelukkig toeval vond een vissersboot de uitgemergelde jongens, waarna ze snel water en wittebrood kregen. Al snel vroegen ze om frietjes van McDonalds.
Ze bleven de hele tijd lachen, zei matroos Tai Fredricsen van de reddende vissersboot. "Ze waren lichamelijk verzwakt, maar geestelijk zo sterk als een os. Het was geweldig om hen te ontmoeten. Ze gaven niet op."
De vader van de broers heeft de bemanning van de reddingsboot uitgenodigd voor een groot feest. De familie van de tieners had hen allang dood gewaand.
(Bron)
Scrollen is lastig met zo'n plastic pleister om je wijsvingertop :/
VVD en PVV willen in januari al 130 km rijden

DEN HAAG - Regeringspartij VVD en gedoogpartner PVV willen dat het regeringsplan om op sommige snelwegen de snelheid te verhogen naar 130 kilometer per uur al per januari wordt ingevoerd.

[Waarom niet deze week al? lekker raggen in de sneeuw!]

Dat gaan zij komende week tijdens de begrotingshandeling van het ministerie van Infrastructuur & Milieu (dinsdag en woensdag) vragen aan minister Melanie Schultz van Haegen.
De VVD-minister heeft eerder gezegd dat ze eerst wil inventariseren op welke wegen de snelheid kan worden verhoogd. ''Afgesproken is dat ze komend voorjaar met een voorstel komt'', schetst Sander de Rouwe van coalitiepartner CDA.
Hij heeft tot die tijd geduld en voelt nu dus nog niets voor het idee van VVD en PVV. Hij wil dat de bewindsvrouw eerst kijkt naar aspecten van verkeersveiligheid en milieugevolgen.
VVD-Kamerlid Charlie Aptroot vindt het niet nodig om zo lang te wachten. ''Op sommige wegen kunnen we begin 2011 al naar 130 kilometer'', oordeelt hij. ''Dat kan volgens mij op de A16 Dordrecht-Breda, op de A6 voorbij Almere en ook op alle delen van de A2 die zijn verbreed. We moeten niet een jaar wachten tot de laatste autoweg is bekeken. We moeten een beetje nuchter zijn. Auto's zijn schoner geworden dus de uitstoot wordt minder. En waarom rijden veel mensen te hard op sommige wegen? Omdat de snelheidsbeperking er belachelijk is.''

[Als de maximaal toegestane snelheid 130 is, gaan mensen zich uiteraard ineens collectief braaf aan die snelheid houden, en niet 150 of harder rijden 'omdat dat best wel kan'.]

PVV-collega Richard de Mos geeft Aptroot gelijk. ''Ik vind het prima en een goede zaak om de snelheid al in januari omhoog te brengen. Dat is makkelijk te doen, want je haalt gewoon het huidige bordje weg en je zet er een bord met 130 kilometer neer. We moeten dat gewoon doen, dan ervaren we later wel hoe het is.''

[Geweldige redenering! Goed doordacht!]

Sharon Dijksma van de PvdA is het niet met de twee eens. ''We moeten op de snelweg niet losgaan vanaf januari'', analyseert zij. Net als haar CDA-collega De Rouwe is zij van mening dat eerst de effecten op de verkeersveiligheid en het milieu onderzocht moeten worden. ''We moeten de milieunormen niet te buiten gaan.''
Tijdens de begrotingsbehandeling komen de volksvertegenwoordigers met een waslijst aan wensen. Zo wil Arie Slob (CU) dat de overheid meer greep krijgt op het spoorbeheer. ProRail is daar nu voor verantwoordelijk, maar hij wil dat Rijkswaterstaat die rol overneemt in de vorm van de komst van een Rijksinfrabeheerder.
Dat idee bracht hij onlangs naar buiten en tijdens de begroting wil hij een discussienotitie over dit onderwerp presenteren.
Slob gaat verder vragen naar de portefeuilleverdeling tussen minister Schultz en staatssecretaris Joop Atsma (Milieu). Hij vindt het vreemd dat die laatste geen kantoor houdt in het vroegere ministerie van VROM, maar in het vroegere Verkeer & Waterstaat.
Verder heeft hij grote zorgen over het gesprek aan geld voor het uitvoeren van het hoogwaterbeschermingsprogramma.
SP'er Farshad Bashir wil meer geld voor het onderhoud van het spoor. Dat geld moet volgens hem worden weggehaald bij het budget voor de wegen. Ook wil hij toiletten in elke trein.
(Bron)
De Vara heeft een Kassa-forum. Waarop veel vragen gesteld worden over bijvoorbeeld garanties en voorwaarden.
Vandaag dook er een andersoortige vraag op, en voor het geval ie straks weg is plak ik 'm ook maar even hier:

Kassa-forumvraag
Zweed zit met muziekzender in zijn maag

STOCKHOLM - Een Zweed heeft vrijdag vanuit zijn maag muziek gedraaid. Hij had een plastic capsule ingeslikt met daarin door hem uitgevonden audio-apparatuur van 3 centimeter lang en een diameter van 1,5 centimeter.
De nummers konden gehoord worden met een stethoscoop met versterker.
"Het geluid was slecht, maar het belangrijkste is dat ik wilde laten zien dat het werkt", aldus de 45-jarige man, die een hi-fi-zaak in Stockholm heeft.
Na drie uur, tijdens het nummer I will survive van Gloria Gaynor, gaf de minibatterij de geest en stopte de muziek. De uitvinder hoopt het apparaatje voor 12.800 euro aan de man te brengen.
(Bron)
Recordconcentratie broeikasgas in atmosfeer

GENEVE - De concentratie broeikasgassen in de atmosfeer heeft het hoogste peil bereikt sinds het begin van de industrialisering, meldde de Wereld Metereologische Organisatie (WMO) woensdag.
Volgens de VN-instantie is de concentratie aan CO2 en methaan in 2009 toegenomen, ondanks de teruggang van de economie.
Toenemende hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer zorgen voor steeds hogere temperaturen op aarde en andere klimaatveranderingen.
''De concentratie zou nog hoger zijn geweest zonder de internationale actie om die te beperken'', zei Michel Jarraud, secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie. Door de opwarming van moerassen en de noordelijke bevroren gebieden (permafrost) dreigen die meer methaan te gaan uitstoten. ''Een grote zorg.''
Kooldioxide (CO2) is het belangrijkste broeikasgas in de atmosfeer. Het is verantwoordelijk voor 63,5 procent van het proces dat leidt tot opwarming.
Nadat het duizenden jaren gelijk was gebleven, is het CO2-niveau sinds 1750 met 38 procent toegenomen. Dat komt vooral door motoren en ontbossing. De laatste tien jaar is het CO2-niveau gemiddeld 1,8 procent per jaar gestegen.
Methaan (CH4) is de één na belangrijkste broeikasgas. Het zorgt voor 18,1 procent van het proces dat leidt tot opwarming. Sinds 1750 is de hoeveelheid van dit gas in de atmosfeer zelfs met 158 procent toegenomen.
Het methaan komt vrij uit de vele koeien, rijstplanten en door natuurlijke bronnen zoals moerassen. Tussen 1999 en 2006 was het methaanniveau gestabiliseerd. Maar daarna is het gestegen, vooral omdat noordelijke kougebieden waren opgewarmd.
De WMO ziet ook de schadelijke gassen HCFC en HFC snel toenemen in de atmosfeer. Deze stoffen worden veel gebruikt als vervangers voor de nog schadelijker CFK-gassen uit spuitbussen. De twee vervangers zijn echter ook krachtige broeikasgassen die veel langer in de atmosfeer blijven dan CO2.
De WMO heeft meetstations in ruim vijftig landen, waaronder hoog gelegen stations in de Andes en Himalaya. De publicatie van het zogeheten Greenhouse Gas Bulletin woensdag is het zesde sinds 2004. Het komt vooruitlopend op VN-klimaatoverleg in het Mexicaanse Cancún, volgende week.
(Bron)
Zware sneeuwval treft Britse luchthavens

LONDEN - Delen van Groot-Brittannië zijn zaterdag bedekt onder een pak sneeuw tot 35 centimeter dik, wat leidde tot verstoring van het lucht- en wegverkeer. Het is de eerste keer in zeventien jaar tijd dat de sneeuw zo vroeg zo'n groot gebied heeft bedekt.
Temperaturen reikten tot 8 graden onder nul in de Schotse Hooglanden en tot -7 graden in het midden van Engeland in de nacht van vrijdag op zaterdag.
Meteorologen waarschuwden zaterdag voor slecht weer in Schotland en het noordwesten van Engeland.
Op de luchthaven van Luton bij Londen was zaterdag sprake van vertragingen, net als bij de vliegvelden van Norwich, Newcastle en Durham-Tees Valley, en het Schotse vliegveld Inverness.
De luchthaven van het eiland Jersey was korte tijd gesloten doordat onweer het radarsysteem had beschadigd.
Noordelijke kustregio's kenden de zwaarste sneeuwval, maar er viel ook sneeuw in Wales en het zuidwesten van Engeland. ''Het blijft maar sneeuwen'', aldus meteoroloog Charles Powell.
Mogelijk wordt Londen komende week ook getroffen.
(Bron)
Beschermers tonijn boeken geen succes

PARIJS - Vissers mogen volgend jaar wereldwijd 12.900 ton tonijn vangen, zeshonderd ton minder dan dit jaar. Dat heeft de zogeheten Internationale commissie voor het behoud van de Atlantische tonijn (Iccat) besloten.
De 48 leden tellende internationale visserij-organisatie sloot zaterdag een tiendaagse vergadering in Parijs af.
Verder worden meerdere met uitsterven bedreigde haaiensoorten, die in toenemende mate worden opgejaagd voor haaienvinnensoep voor de Aziatische markt, voortaan beschermd in de Atlantische Oceaan.
Het gaat onder meer om de geschulpte hamerhaai en grote hamerhaai.
De uitkomst is een farce volgens natuurbeschermers. Het Wereld Natuur Fonds had bijvoorbeeld ingezet op maximaal 6000 ton tonijnvangst in 2011. ''Het woord 'conservation' (behoud) zou moeten worden verwijderd uit de naam van Iccat'', reageerde campagnevoerder Oliver Knowles van Greenpeace.
De Amerikaanse actiegroep Oceana sprak van ''een enorm verlies voor blauwvintonijn en zwaardvis, met slechts beperkte vooruitgang voor haaien en zeeschildpadden.'' De verlaging van het quotum voor blauwvintonijn met slechts 4 procent noemde Oceana ''bijna lachwekkend''.
Hebzucht en wanbeheer regeren over gezond verstand bij landen die vissen op Atlantische blauwvintonijn. Zo omschrijft Carel Drijver, hoofd Oceanen van het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn woede naar aanleiding van de overeenkomst van Iccat.
Drijver roept consumenten op geen blauwvintonijn meer te eten. ''Een ieder die nu besluit blauwvintonijn niet meer te bestellen, heeft begrepen dat dat de enige manier is om deze meest imposante vis ter wereld nog te redden.’’
''Slechts 600 ton in plaats van de nodige 6000 ton; dat is gewoon beledigend, een lachertje!’’, aldus Drijver.
Ook de Amerikaanse regering reageerde teleurgesteld. Europa was echter verdeeld: een aantal landen onder leiding van Frankrijk wilde de huidige quota behouden. Met name Japan en China doen er al jaren alles aan om blauwvintonijn te kunnen blijven vangen, om aan de grote vraag naar onder meer sushi te kunnen voldoen.
Ook in de afgelopen jaren trokken deze landen steeds aan het langste eind op de Iccat. ''Het vangstniveau zal rond de 11.000 zitten'', zei het hoofd van de Japanse delegatie echter. Sommige leden hebben beloofd niet volledig gebruik te maken van het hun toegestane quotum.
Japan is wereldwijd de grootste consument van blauwvintonijn. Het land koopt meer dan 80 procent van de vis die wordt gevangen in de Middellandse Zee en het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan.
Het bestand aan blauwvintonijn is de laatste veertig jaar met 75 procent afgenomen door overbevissing en illegale visserij. De vis staat te boek als zeer bedreigd, de laatste fase voordat het dier in het wild als uitgestorven bekend komt te staan. De handel in tonijn draait om miljarden.
(Bron)
Computervirus wist Australische salarissen

SYDNEY - Een computerstoring bij de grootste bank van Australië heeft het betaalverkeer op het continent flink ontregeld.
Pinautomaten doen het niet en tot overmaat van ramp is een groot aantal transacties gewist, waardoor bijvoorbeeld salarissen en andere betalingen spoorloos verdwenen zijn.
Mogelijk kunnen vele mensen dit weekend niet bij hun geld.
Volgens de National Australia Bank (NAB) is een computervirus de oorzaak van het probleem. De bank heeft haar excuses aangeboden en zet dit weekend alles in het werk om de immense storing op te lossen, liet een woordvoerster van de bank weten.
(Bron)
Arnhemse politicus opgepakt voor kinderporno

ARNHEM - De fractievoorzitter van de lokale politieke partij Pro Arnhem is aangehouden voor het in bezit hebben en verspreiden van kinderporno.
Het gaat om de 59-jarige Martin van M., van de twee leden tellende fractie van Pro Arnhem.
Een actief lid van de partij heeft zaterdag bevestigd dat het om M. gaat. ''We zijn er erg van geschrokken'', reageerde zij.
De politie vond in augustus een 'aanzienlijke hoeveelheid' strafbaar materiaal op computers en dvd's bij de verdachte thuis.
De huiszoeking had plaats na een tip van een fotozaak. De afgelopen maanden heeft de politie het fotomateriaal onderzocht, waarna deze week tot aanhouding is overgegaan.
De politicus is inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris en zit voorlopig veertien dagen vast.
Van M. zit al jaren in de lokale politiek, meldt de website van Pro Arnhem. In de jaren '80 was hij wethouder voor de PvdA in Arnhem.
In 1990 stopte hij zijn met politieke loopbaan om die in 2002 bij Pro Arnhem weer op te pakken. Van M. is historicus van beroep en directeur van het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo.
Zijn aandachtsgebieden in de gemeenteraad zijn ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en verkeer en vervoer.
(Bron)