zaterdag, november 06, 2004

Straaljager neemt school onder vuur

Een straaljager van de Amerikaanse Nationale Garde heeft in de staat New Jersey per ongeluk een school onder vuur genomen. De piloot dacht dat hij een militair oefenobject beschoot, verklaarde een woordvoerster van het leger. Deze bevond zich echter 3,5 mijl verder.
Op het moment van het schietincident was de school gesloten. De enige persoon die aanwezig was, een werknemer van de school, zat veilig binnen toen de kogelregen het gebouw raakte. De schade aan het gebouw bleef beperkt. De 20-millimeter, niet-exploderende kogels lieten alleen gaten achter in het dak en het asfalt voor de school.
Er wordt een onderzoek ingesteld hoe de piloot een schoolgebouw aan heeft kunnen zien voor een oefendoel.
(Bron)
Brief op Van Gogh ook in Wilders-versie

Degene die de brief heeft geschreven die de moordenaar van Theo van Gogh op diens lijk vastpinde - gericht aan VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali - heeft twee soortgelijke brieven geschreven. In één daarvan wordt het onafhankelijke Kamerlid Geert Wilders met de dood bedreigd. Dat document werd eerder dit jaar gepubliceerd op de Marokkaanse website Marokko.nl, maar is inmiddels door moderatoren aldaar verwijderd, zo meldt het NRC Handelsblad vandaag. De forumbezoeker die dat indertijd postte gebruikte de naam Saifu Deen.
De brief aan Wilders is een reactie op diens voorstel in februari om radicale imams het land uit te zetten. De derde brief, 'Een open brief aan de liegende aalim', is gericht aan gematigde imams. Deze werd op 7 september 'gepost' op het MSN-Forum 'Nederlandsemoslimsdeenigeechte'.
Alle brieven, ook die op het lijk van Van Gogh, werden ondertekend door 'Saifu Deen alMuwahhied' (Zwaard van de Heer). Nog niet duidelijk is of moordverdachte Mohammed B. die brieven zelf heeft opgesteld en of dat dus zijn ondertekening is.
Delen uit de brief aan Wilders:

Dit is een open brief aan de smerige poot: Wilders.

La3anaka Allah ayyoeha algabieth,

Nadat ik laatst je laatste uitspraken in de krant heb gelezen, voelde ik een enorme drang om je de volgende brief te schrijven.
Er zullen zich een paar waarheden in deze brief openbaren over het soort rotte ziel van het soort mensen die Allah's wraak verdienen. Ik herinner jou en alle Hansen en Miepen aan jullie vernietigde gelijksoortigen met de volgende verzen van Allah, de Meest Verhevene
.....
Je moet weten Wilders, dat Allah de Boodschapper Moehammad (vzmh) heeft gestuurd met de Qor'an om jou en al jouw gelijksoortigen te waarschuwen voor de gevolgen van jullie verwerpelijke daden. Jouw voorstel om (zoals jullie dat zeggen) "radicale" Imams de vergunning of nationaliteit af te pakken (zodat ze terug kunnen worden gestuurd naar hun land van herkomst) dezelfde woorden zijn als jullie vroegere soortgenoten.

Eerder werden op MSN-sites al doodsbedreigingen gepost gericht aan Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders. Al die sites, die inmiddels gewist zijn, leken in opmaak zeer sterk op elkaar. Over Marokko.nl meldde het weblog GeenStijl gisteren dat er banden zouden zijn met de radicale El Tawheed-moskee in Amsterdam-West. Ableraghman el S., de zoon van de voorzitter van deze omstreden moskee, maakt deel uit van de directie van het forum voor Marokkaanse jongeren. Ook sponsorde de moskee een Ramadan SMS-actie op Marokko.nl. Saillant detail is dat Mohammed B. de El Tawheed-moskee bezocht, samen met terreurverdachte Samir A.
(Bron)
70% moslims wil af van extreme scholen

Uit een enquête van marktonderzoeksbureau TNS/NIPO, uitgevoerd onder Nederlandse moslims, blijkt dat 70% van hen vindt dat islamitische scholen die een antiwesterse houding verkondigen, moeten worden gesloten. 30% is tegen sluiting daarvan.
Opvallend is dat slechts 28% van de Nederlandse moslims de bijdrage van hun geloof aan maatschappij en politiek positief vinden. 5% van de moslims denkt bij het woord 'islam' aan fundamentalisme, aanslagen en extremisme.
Een andere uitkomst van het onderzoek is overigens dat christenen negatiever oordelen over de islam dan andersom.
De Utrechtse islamoloog Nico Landman hecht niet al te veel waarde aan het onderzoek, omdat het via computers werd uitgevoerd, waardoor dus voornamelijk de hoger opgeleide en meer geseculariseerde moslims bereikt zijn. Toch vindt hij de score van 70% die anti-westerse scholen wil sluiten, hoger dan verwacht.
(Bron)
Frankrijk treurt om dode berin

De dood van de 15-jarige berin Cannelle heeft tot opschudding in Frankrijk geleid. Cannelle was de laatste 'echte' bruine beer in de Pyreneeën. Ze kwam om toen ze in een groep jagers belandde die op zwijnenjacht waren. De beer, die samen was met een tien maanden oud jong, voelde zich bedreigd en kwam op één van de jagers af. Deze restte weinig anders dan Cannelle uit noodweer te doden.
"Een groot verlies voor de variëteit in dierensoorten in Frankrijk en Europa", reageerde de Franse president Jacques Chirac. Minister van Milieu Serge Lepeltier reisde af naar de plek des onheils, het dal van Aspe in de Pyreneeën. Lepeltier noemde de dood van Cannelle een 'een milieucatastrofe'. Met de dood van de berin zijn volgens natuurbeschermers jarenlange inspanningen om de bruine beer te herintroduceren in de Pyreneeën teniet gedaan. Er lopen nog ongeveer vijftien exemplaren rond in het berggebied in Zuid-Frankrijk. Hiervan zijn slechts vier wijfjes op een leeftijd dat ze zich kunnen voortplanten.
De natuurbeschermers overwegen een aanklacht in te dienen tegen de betrokken groep jagers, wegens 'het doden van een beschermde diersoort'. Tegelijkertijd wordt er kritiek geuit op de overheid, die naliet een totaal jachtverbod in de Pyreneeën door te voeren. Over de overlevingskansen van het berenjong maken deskundigen zich overigens weinig zorgen. Het beestje zou oud genoeg zijn om zelfstandig voedsel te kunnen vinden. Wel is in het gebied meteen een jachtverbod van kracht geworden.
(Bron)
Arrestatie in Groningen na bomdreiging Den Haag

DEN HAAG - De politie heeft zaterdagochtend in het Groningse Hoogezand-Sappemeer een 27-jarige man aangehouden in verband met de bomdreiging vrijdagavond in Den Haag. Een woordvoerder van de politie heeft dat zaterdag gezegd. Over de identiteit van de arrestant gaf hij geen informatie.
Naar aanleiding van de dreiging, die vrijdag rond 19.00 uur binnenkwam, werd een wijd gebied rond de Amerikaanse ambassade in Den Haag uren afgezet. Verder sloot de politie op de snelwegen richting Den Haag rijbanen af om het verkeer "te temporiseren" en in de gaten te houden.
Over de inhoud van de dreiging wilde de zegsman niets kwijt. "Het onderzoek is nog niet afgerond," aldus de woordvoerder. Hij meldde wel dat de melding niet bij het regiokorps Haaglanden, maar elders was binnengekomen.
(Bron)

Teletekst meldt dat de arrestant inmiddels weer vrij is.
Arrestaties voor bedreiging Wilders

RIJSWIJK - De Nationale Recherche heeft vrijdag twee mannen gearresteerd op verdenking van bedreiging van Tweede-Kamerlid Wilders. De verdachten zijn 20 en 23 jaar en hebben de Nederlandse nationaliteit, aldus het landelijk parket zaterdag. Ze zouden betrokken zijn bij "dreigberichten op internet en deelneming aan een terroristische organisatie," aldus het landelijk parket.
Aanleiding voor de arrestaties was een dreigbericht op 10 oktober op een community-website van MSN. In het bericht zat een link naar een videofilm waarin wordt opgeroepen Wilders te straffen voor uitlatingen over de islam. Daarbij zat een begeleidende tekst die luidde: "De straf is onthoofding en de beloning voor deze daad is het paradijs".
De arrestaties werden gedaan in Amsterdam en Bergen op Zoom. In Amsterdam doorzocht de politie drie woningen en een pizzarestaurant, in Bergen op Zoom is een woning van een verdachte doorzocht. De recherche legde beslag op computers, documenten, videobanden, mobiele telefoons en pamfletten met onder andere de tekst 'dood aan de ongelovigen'.
De recherche kon de twee achterhalen door medewerking van Microsoft en een Nederlandse provider.
(Bron)
Honderden Marokkanen demonstreren tegen geweld

DEN HAAG - Enkele honderden mensen zijn zaterdag om 13.00 uur samen gekomen op het Oranjeplein in de Haagse Schilderswijk. Zij demonstreren naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh tegen geweld en voor vreedzaam samenleven in Nederland. De demonstratie is georganiseerd door Marokkaanse organisaties in Den Haag.
Vanaf het Oranjeplein vertrok rond 13.30 uur de stoet via de Hoefkade en de Stationsweg naar het Spuiplein. Vooral Marokkaanse mannen lopen mee. Ook heeft een enkele Nederlander en vrouw zich bij de stoet aangesloten.
De deelnemers dragen borden en spandoeken bij zich. Daarop staan leuzen als 'Geen kogels maar woorden', 'Niet doden namens mij' en 'Islam is vrede'.
De Haagse imams hebben vrijdag in het gebed hun achterban opgeroepen mee te lopen in de demonstratie. De organisatoren, onder wie de multiculturele instelling MCI, de Amazigh(Berber)beweging in Nederland en de Marokkaanse Buurtvaders Schilderswijk, willen duidelijk maken dat de moord een aanslag is op de vrijheid van meningsuiting en de multiculturele samenleving.
"Marokkaanse democraten maken zich zorgen over de grote rol van sommige orthodoxe moskeeën", zei een woordvoerder van de MCI. "Zij zetten onze jongeren aan tot dit soort afschuwelijke daden. Alle moslims en Marokkanen worden hierop aangekeken, terwijl juist heel veel democratische Marokkanen keihard werken aan democratie, verlichting en een respectvol, vreedzaam samenleven met iedereen.
We zien dat Nederlanders bang worden voor moslims en andersom. Met deze demonstratie willen we de wederzijdse angst verminderen", aldus de woordvoerder.
(Bron)
TT 112 Artiest Donald Jones (71) overleden

AMSTERDAM De zanger en acteur Donald Jones is overleden. Dit heeft zijn ex-vrouw Adèle Bloemendaal bevestigd. Jones is 71 jaar geworden.
Donald Jones was de eerste zwarte ster op de Nederlandse televisie. Hij speelde ook in theater- en cabaretproducties. De in New York geboren Jones kwam in 1954 naar Nederland.
In Nederland verwierf hij eind jaren 50 grote bekendheid met de televisieserie Pension Hommeles. Daarin zong hij onder meer 'Ik zou je het liefste in een doosje willen doen'. Het lied van Annie M.G.Schmidt werd een klassieker.
TT 401 De meeste mannen zullen huiveren bij het idee testikels te eten. [Vrouwen niet?!] Toch zijn koks uit de hele wereld bijeengekomen in Servië voor het WK Testikels Koken.
Testikels zijn een delicatesse in het Balkanland. Het kampioenschap was door het Servische ministerie van Toerisme georganiseerd, als manier om het gerecht te promoten. "De hele wereld kan zo zien dat de beste gekookte ballen uit Servië komen", aldus een woordvoerder.
De wedstrijd werd gewonnen door Dejan Milovanic, die een schotel bereidde met de ballen van stieren en wilde zwijnen.
"Alle testikels zijn eetbaar, behalve die van mensen. Ik ben geen kannibaal."

Sja, waarom zou je wel hersenen, lever, zwezerik, nieren, maag etc. eten, en geen ballen?
De kranten barsten uit hun voegen van de artikelen, meningen, essays. Maar wat valt er eigenlijk te zeggen? Eén gek kan het land op zijn kop zetten, dat wisten we al.
En ik beschouw mezelf als een principieel ongelovige, maar ook als iemand die vindt dat iedereen zijn/haar eigen geloof mag hebben - waarin dan ook - met de voorwaarde dat diegene de ander ook vrijlaat in zijn/haar keuze. Soms mondt dat uit in desinteresse of onverschilligheid, maar dat is niet wat ik bedoel. Ik vrees dat dat wel deels de Nederlandse tolerantie is: 'kan me niks schelen'.
Iemand die meent dat ie een belediging met moord mag beantwoorden, diskwalificeert zich in mijn ogen als mens.
Mensen reageren altijd raar als ik dit zeg, maar vaak vind ik moord niet compleet onbegrijpelijk. Als iemand mijn vriend zou afmaken, is diegene daarna niet veilig meer, bijvoorbeeld.
Maar iemand die in mijn ogen idiote dingen zegt, of dingen die ik als beledigend ervaar, die kan ik proberen te overtuigen van mijn zienswijze, of ik kan hem/haar negeren, of bokkig denken dat ik het gewoon beter weet. Maar moord is in die situatie belachelijk, ziek, en een teken dat je te dom of te zwak bent om het met woorden af te kunnen.
En een vorm van geloof die rechtvaardigt - in de ogen van sommigen - dat je een andersdenkende mag afslachten, kan niet deugen. Dat is een fascistische manier van denken: jij moet denken wat ik denk, anders heb ik het recht jou dood te maken.
Ik blijf erbij dat Van Gogh op mij vaak overkwam als een dwarse puber, of misschien zelfs een kleuter: zo een die heel hard POEP! roept en geniet van de opschudding. Daar kon ik soms om lachen, want ik heb ook wel wat querulante trekjes. En regelmatig ging Van Gogh veel te ver. En dat is géén rechtvaardiging voor moord.
Gekte komt in alle culturen voor, maar deze keer is er een culturele component bij - het komt over alsof de dader redeneerde vanuit de overtuiging dat zijn geloof het enige juiste is, zijn manier van leven de enige juiste, en dat dat hem het recht geeft te beslissen over leven en dood van anderen.
Ik ken veel moslims die behoorlijk rechtlijnig zijn in hun geloofsopvatting, maar die net zo rechtlijnig zijn in hun opvatting dat ze zich in Nederland ook enigszins hebben aan te passen aan de Nederlandse samenleving.
Wie een zeer strikte opvatting van de islam heeft, gecombineerd met de overtuiging dat de sharia moet worden ingevoerd, heeft het makkelijk: er zijn genoeg landen waar de situatie ideaal voor ze is. Laat ze daar maar gaan wonen - wat zoeken ze in dit land? Ik ga ook niet naar Iran om daar mensen te bekeren tot de Nederlandse levensstijl, waarom doen deze mensen dat andersom wel? Dàt kan ik maar niet begrijpen - als ze hier willen zijn, hebben ze zich een beetje aan te passen; als ze vinden dat hun omgeving zich aan hun moet aanpassen, is het slimmer om naar een omgeving te gaan die al in die richting is.
Een cactus zet je niet in het veen, en een waterplant niet in de woestijn, tenzij je ze goed inbedt en verzorgt en niet de meest kritische varianten kiest...

vrijdag, november 05, 2004

Automobilist raakt de weg kwijt in weiland

Gisteren moesten de politiekorpsen van Noord-Holland-Noord en Zaanstreek-Waterland een zoektocht starten naar een 35-jarige Amsterdammer, die zelf via z'n mobiele telefoon bij 112 melding had gemaakt van het feit dat hij de weg kwijt was. De man stond met z'n auto midden in een weiland, zonder dat hij wist hoe hij daar gekomen was en waar hij zich nu precies bevond.
Uiteindelijk werd de man door de bemanning van een politiehelikopter gelocaliseerd. Zij zagen de auto van de man midden in een weiland aan het Jisperpad in Jisp staan, waarna politiemensen op de grond er een kijkje konden gaan nemen.
De Amsterdammer verklaarde dat hij woensdagavond rond elf uur uit Jisp was vertrokken, maar wat er daarna is gebeurd, was hij volledig kwijt. De verklaring hiervoor bleek van medische aard te zijn. Als gevolg van een 'hypo' (de man lijdt aan suikerziekte) moet de man onderweg onwel zijn geraakt en als gevolg daarvan is hij met zijn auto vervolgens door vijf metalen hekken gereden alvorens hij midden in het weiland tot stilstand was gekomen.
(Bron)
Man dient klacht in tegen Ayaan Hirsi Ali

Een Marokkaanse Amsterdammer gaat een klacht indienen tegen VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali wegens medeplichtigheid aan de moord op Theo van Gogh. Volgens de 31-jarige man zou de politica Van Gogh "hebben meegesleurd in het gevaar om vermoord te worden" door haar provocerende uitspraken over moslims en haar korte film Submission. De man zegt dat Hirsi Ali dondersgoed wist dat Van Gogh het gevaar liep vermoord te worden, als hij op dergelijke wijze de islam aan de kaak zou stellen.
De aanklager stelt dat Hirsi Ali heeft nagelaten aan Van Gogh duidelijk te maken dat er moslims rondlopen die absoluut niet zouden accepteren dat de islam op een dergelijke manier "belachelijk" zou worden gemaakt. "Ze heeft Van Gogh willens en wetens overgeleverd aan de woede van een grote groep Marokkanen die slechts hun geloof hebben om de door Hirsi Ali gecreëerde moslimhaat in Nederland te overleven."
Volgens de 31-jarige Marokkaan heeft Hirsi Ali maar één doel: de islam uit Nederland uit te bannen. "Ik maak gebruik van mijn wettelijk recht om Hirsi Ali ter verantwoording te roepen voor haar daden", aldus de Amsterdammer.
Gisteren riep het Marokkaans/Nederlandse blad Mzine Hirsi Ali al op om af te treden. Uit een enquête zou blijken dat 80% van de lezers vindt dat Hirsi Ali met haar extreme koers vooral slachtoffers maakt. De lezers van het blad zijn vooral tweede generatie Marokkanen.
(Bron)

Meneer ziet één klein dingetje over het hoofd. Wie vindt dat die film te ver gaat, staat de weg open van een aanklacht wegens discriminatie of iets dergelijks.
Het is krankzinnig om te zeggen dat het dus Hirsi Ali's schuld is dat een gek Van Gogh afmaakt OMDAT Hirsi Ali een mening heeft.
Ik wil ook wat. Ik wil graag deze meneer aanklagen omdat hij Hirsi Ali beschuldigt van medeplichtigheid. Dat moet dan ook kunnen.
Marokkaans protest moord op Van Gogh

In Den Haag wordt morgen een demonstratie tegen geweld gehouden. Het protest is georganiseerd door Marokkaanse organisaties naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh. De deelnemers verzamelen zich om 13.00 uur op het Oranjeplein in de Haagse Schilderswijk. Vandaaruit gaat de stoet via de Hoefkade en de Stationsweg naar het Spuiplein waar een toespraak wordt gehouden.
De organisatoren willen duidelijk maken dat de moord op film- en opiniemaker Van Gogh "een aanslag is op de vrijheid van meningsuiting en de multiculturele samenleving". Onder de deelnemende groepen bevinden zich onder meer de multiculturele instelling MCI, de Nederlandse Amazigh-beweging (Berbers) en de Marokkaanse Buurtvaders Schilderswijk.
(Bron)
Softwarefouten gaven Bush extra stemmen

Door zeker één fout in een elektronisch stemsysteem heeft president Bush in ieder geval 3.893 extra stemmen gekregen in de voorsteden van Columbus. Dit hebben verkiezingsfunctionarissen gemeld, aldus de krant The Guardian.
Bush heeft in de provincie Franklin, Ohio, 4.258 stemmen gekregen terwijl democraat John Kerry slechts 260 heeft gekregen. Het blijkt echter dat er slechts 638 mensen gestemd hebben in dat kiesdistrict. Bush heeft in feite 360 stemmen ontvangen, aldus Matthew Damschroder, directeur van het provinciale verkiezingscommitée van Franklin.
Staat en provinciefunctionarissen wilden geen commentaar geven toen the Associated Press naar meer details omtrent het elektronisch stemsysteem en de producent daarvan vroeg. Ook weigerden ze te zeggen of de fout ook vaker in Ohio voorgekomen zou kunnen zijn, en of het de verkiezingsuitkomst beïnvloed zou kunnen hebben.
Het is niet de enige fout die ontstaan is met het nieuwe elektronische systeem. In North Carolina is ontdekt dat meer dan 4500 stemmen verloren zijn gegaan toen functionarissen dachten dat een computer meer stemmen kon opslaan dan het in feite kon. Het is mogelijk dat er nog veel meer fout is gegaan, maar dat dit niet opgemerkt is.
(Bron)
Het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Wilders gaat een nieuwe rechtse politieke partij oprichten. Bij de komende verkiezingen wil hij samen met directeur B. Spruyt van de conservatieve Edmund Burke Stichting meedoen met een partij die onder meer een harde aanpak van moslimextremisme zal bepleiten.
(Bron)

De Wilde Spruytjes?
Internet modern wapen voor fundamentalisten

RIJSWIJK - Radicale islamitische groeperingen, hoe ouderwets ze soms in hun opvattingen zijn, maken dankbaar gebruik van het 'moderne' internet. Dat blijkt maar weer uit de brief die dinsdag op het lichaam van de vermoorde Van Gogh is gevonden, zegt N. Landman, schrijver van 'Van Mat tot Minaret', een boek over de islam in Nederland, vrijdag.
"Een aantal Koranteksten zijn vertaald uit het Engels, teksten die ongetwijfeld afkomstig zijn van internet. Ook de zeer fundamentalistische interpretatie van de teksten uit de Talmoed zijn zeker gevonden in een obscuur hoekje op internet", concludeert Landman.
Labiele jongeren, die bijvoorbeeld door privé-problemen 'zoekende' zijn, komen via internet makkelijk in aanraking met groepen met een bepaalde ideologie. Deze fundamentalistische groeperingen bestaan uit fanatieke mensen die middelen hebben gevonden om jongeren voor hun zaak te winnen, te hersenspoelen.
"Ze laten bijvoorbeeld keer op keer videobeelden zien van moslimvrouwen en -kinderen die afgeslacht worden in Tsjetsjenië. Op een gegeven moment zijn die jongens ervan overtuigd dat de hele wereld tegen hen, moslims, is", zegt Landman.
Volgens de schrijver gaat het vooralsnog om kleine groepjes die het Arabische begrip jihad voor hun eigen doeleinden gebruiken. "Jihad betekent inspanning/strijd. Gematigde gelovigen interpreteren dat als inspanning/strijd om bijvoorbeeld je eigen zonden te overwinnen. Radicalen zien jihad als legitimatie voor gewapende strijd."
(Bron)
KPN moet reclame-uitingen rectificeren

DEN HAAG - KPN moet in alle landelijke dagbladen en op zijn website reclame-uitingen voor vaste telefonie rectificeren. De rechtbank in Den Haag heeft dit vrijdag bepaald in een kort geding dat door concurrent Tele2 was aangespannen.
Volgens de rechter heeft KPN ten onrechte beweerd dat zijn dienstverlening door het instellen van voordeelnummers goedkoper zou zijn dan die van Tele2. Het telecomconcern liet daarbij de kortingsregelingen van zijn rivaal achterwege.
Ook werd volgens Tele2 in wervingscampagnes van KPN de suggestie gewekt dat KPN grotere gebieden hanteerde voor lokaal bellen en dat Tele2 starttarieven berekende voor gesprekken die niet tot stand waren gekomen. Daar moet het concern nu ook mee stoppen, aldus de rechtbank. Op overtreding staat een dwangsom van 2500 euro per dag met een maximum van 250.000 euro.
De voorzieningenrechter meent dat Tele2 voldoende heeft aangetoond dat consumenten door KPN zijn misleid. Dit gebeurde zowel in Primafoon-winkels als via telemarketing en de klantenservice van KPN.
De rechtbank bepaalde ook dat Tele2 moet stoppen met werving dat het altijd goedkoper is op straffe van een dwangsom van 2500 euro per overtreding. KPN had dit in een tegenvordering geëist. Ook mag Tele2 zich niet meer uitgeven als onderdeel van KPN.
Tele2 zei vrijdag zich al aan de vorderingen van de rechtbank te houden. KPN stelde maatregelen te hebben getroffen om misleiding te voorkomen.
Een woordvoerster van KPN zei teleurgesteld te zijn dat beide partijen elkaar nog steeds bij de rechtbank tegenkomen. KPN pleit al anderhalf jaar voor een gedragscode voor de werving van klanten, maar zegt dat Tele2 daar niet voor aan tafel wil schuiven. "Een structurele oplossing is dit niet", aldus de woordvoerster over het vonnis van vrijdag.
(Bron)
Het winterkoninkje. Ik zie 'm regelmatig in de tuin, maar ik hoor 'm vooral veel: zingend, schetterend, tsjirpend, rommelend in de planten.
Vandaag hoorde ik 'm steeds roepen, en ik ging maar eens kijken. Hij zoefde heen en weer over de rand van de schutting, dook weg, kwam weer tevoorschijn - met een verdroogd grasje. Daarmee dook ie in een struik, waarna ie als een soort kurkje weer tevoorschijn schoot, al roepend. En weg was ie weer, om na een tijdje scharrelen weer op de schutting te landen - wéér met een grasje.
Hm. Ik weet dat ze het hele jaar door graag in een nest zitten, maar of het handig is een nest te bouwen in een struik boven een plekje waar de katten graag zitten? Winterkoninkjes zijn wel heel fel, en erg snel. Dus we hopen er maar het beste van.
Duitse scholier doodt ouders na ruzie over cijfers

BRAUNSCHWEIG - Een 12-jarige jongen in het Duitse Braunschweig heeft zijn ouders doodgeschoten, omdat die hadden gedreigd hem naar een kostschool te sturen als zijn schoolprestaties niet zouden verbeterden.
De jongen probeerde daarna vergeefs zichzelf te doden. Hij raakte zwaar gewond, maar is inmiddels buiten levensgevaar, aldus de politie. Een twee jaar oudere broer van de dader ontdekte het drama donderdagavond. De politie vond in het huis twee pistolen.
(Bron)
Meisjes onwel door 'snoepjes'

HAARLEM - Vijf leerlingen van een Haarlemse VMBO-school zijn vrijdagmorgen onwel geworden en naar een ziekenhuis gebracht nadat ze snoepjes hadden gegeten. De meisjes in de leeftijd van elf tot dertien jaar kregen het snoepgoed op het Houtplein in Haarlem van een onbekende man. Volgens een politiewoordvoerder werden de tieners duizelig, misselijk en kregen ze last van branderige ogen.
De meisjes waren onderweg van de bus naar school toen ze de onbekende man tegenkwamen. Nadat ze op school onwel waren geworden, zijn ze voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Over hun huidige toestand kon de politiewoordvoerder nog niets melden. Onbekend is wat ze precies hebben binnengekregen.
De politie deed na het incident uitgebreid buurtonderzoek en heeft een mogelijke verdachte op het oog, die nog niet is opgepakt.
(Bron)
Omgeving Amerikaanse ambassade afgezet na bommelding

DEN HAAG - De politie heeft vrijdagavond de wijde omgeving van de Amerikaanse ambassade in Den Haag afgezet in verband met een bommelding. Waar de bommelding is binnengekomen, kon de woordvoerder van de politie nog niet zeggen. De zwaarbeveiligde ambassade staat aan het Lange Voorhout.
Ook de Lange Vijverberg en enkele andere straten zijn afgezet. De politie houdt al het verkeer tegen. Drie tramlijnen (10, 16 en 17) worden omgeleid.
Volgens de woordvoerder kwam de bommelding even voor zeven uur elders binnen. Hij wil niet zeggen waar en hoe de melding binnen kwam. Ook deelt hij niks mede over de inhoud van de "bomdreiging".
Beveiligingspersoneel van de ambassade en een eenheid wapens en terreur van de politie Haaglanden doen onderzoek. Zij zoeken niet binnen in de ambassade, maar hij kan niet zeggen waar wel precies. Maar de bommelding heeft volgens hem wel degelijk betrekking tot de ambassade.
Een bluswagen van de brandweer is het terrein van de ambassade binnen gereden. Hij neemt volgens de zegsman positie in zodat de brandweer kan blussen als dat nodig is. Dit is geen standaard procedure, aldus de zegsman.
De nabijgelegen Koninklijke Schouwburg is niet ontruimd. De voorstelling gaat door. Een bijeenkomst in Theater Diligentia werd voortijdig afgebroken.
De route langs de Amerikaanse vertegenwoordiging is een belangrijke verkeersader in Den Haag.
(Bron)
De driehoek Amsterdam ontkent ten stelligste dat er zoiets als een dodenlijst zou zijn.
Telegrofjournalistiek?
Dodenlijst met Cohen en Aboutaleb

De Telegraaf publiceert vrijdag een dodenlijst die circuleert onder een groep radicaal islamitische 'zelfmoordcommando's'. Zeer waarschijnlijk de Amsterdamse groep van Mohamed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh.
Naast de afgelopen dinsdag vermoorde Theo van Gogh staan op die lijst de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en wethouder Ahmed Aboutaleb.
Ook de minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk, kamerlid Geert Wilders en VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali staan op de lijst.
(Bron)
Buurtvader: Sluit El Tawheed-moskee

Steeds meer geluiden om de El Tawheed moskee in de Jan Hanzenstraat in OudWest te sluiten.
De moskee zegt zelf Mohamed B. niet te kennen maar sluit niet uit dat B. er wel geweest is om te bidden. Iedereen kan namelijk binnenlopen.
In het Parool zegt Aberrahim Arrihani, buurtvader in Amsterdam-West: "Amsterdam moet worden beschermd. Dicht die moskee! De acceptatie die jongens als Samier en Mohamed in de wijk niet vinden, krijgen ze wel in deze moskee. Dat weet de AIVD ook. De El Tawheed mag toch geen plaats hebben in een multi-culturele stad."
(Bron)

De pest is: je kunt die moskee wel sluiten, maar daarmee zijn de denkbeelden niet weg.
Brief aan Hirsi Ali ook gericht tegen VVD en politiek

DEN HAAG - De open brief die de moordenaar van filmmaker Theo van Gogh op de buik van zijn slachtoffer achterliet, waarschuwt niet alleen Hirsi Ali maar ook haar " politieke meesters": de VVD en de politiek in het algemeen. Daarbij wordt vooral verwezen naar vermeende joodse invloeden.

Het jonge VVD-Tweede-Kamerlid is volgens de schrijver "een ongelovige fundamentalist" en kan er eigenlijk zelf niets aan doen dat ze zo tekeer gaat tegen de islam en de moslims. Zij is slechts een instrument van de ware vijanden van de islam. Daarmee wordt waarschijnlijk met name de VVD bedoeld.

Zij gebruiken Hirsi Ali zodat "zij zelf hun handen niet vuil hoeven te maken." Het Kamerlid is niet in staat dit onder ogen te zien, omdat zij "verblind is door de brandende ongelovigheid."

In de brief met als aanhef "Geachte mevrouw Hirshi Ali" worden fractieleider Van Aartsen van haar eigen VVD en de burgemeester van Amsterdam apart genoemd. Hirsi Ali (wier naam in de brief consequent fout wordt gespeld) krijgt vragen voorgelegd als: Wat vindt u van het feit dat Van Aartsen een ideologie aanhangt waarin niet-Joden als
niet-mensen worden gezien? Ook burgemeester Cohen zou een ideologie aanhangen waarin joden tegen niet-joden mogen liegen.

Verder legt de schrijver enkele kwesties voor die de VVD heeft aangekaart, zoals over islamitische scholen. De brief wijst op de laffe moed bij deze " boemerang van vijandelijkheden. En u weet dat het slechts een kwestie van tijd is voordat deze boemerang uw lot zal bezegelen." De schrijver verwijst een paar keer naar de dood en naar een dag met verschrikkelijke martelingen en kwellingen. "Angst zal op die
Grote Dag de atmosfeer vervuilen."

Hirsi Ali zal zich volgens de briefschrijver "stuk slaan op de islam!" Dat komt omdat de islam in de loop der tijd vele vijandigheden en onderdrukkingen heeft doorstaan en is verworden tot een diamant. De huidige islamitische jeugd moet gezien worden als een ruwe diamant, die slechts moet worden geslepen "zodat het haar aldoordringend licht van de Waarheid kan verspreiden."

"OPEN BRIEF AAN HIRSHI ALI


In Naam van Allah de BaRmhartige, de Genadevolle.

Vrede en zegeningen op de Emir van de Mujahideen, de lachende doder Mohammed Rasoeloe Allah (Sala Allaho alaihie wa Sallam), zijn familie en metgezellen en degenen die hen oprecht volgen tot aan de Dag des Oordeels.

Er is geen agressie behalve tegen de agressors.

Het volgende:

Vrede en zegeningen op ieder die de Leiding volgt.

Dit is een open brief aan een ongelovig fundamentalist, Ayaan Hirshi Ali, van de Thaghoet partij VVD.

Geachte mevrouw Hirshi Ali,

Sinds uw aantreden in de politieKe arena van Nederland bent u constant bezig om de Moslims en de Islam te terroriseren met uw uitlatingen. U bent hiermee niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn die zich hebben aangesloten bij de kruistocht tegen de Islam.

U heeft met uw afvalligheid niet alleen de Waarheid de rug toegekeerd, maar u marcheert ook nog eens langs de ranken van de soldaten van het kwaad. U steekt uw vijandigheid tegen de Islam niet onder stoelen of banken en hiervoor bent u door uw meesters beloond met een zetel in het parlement. Zij hebben in u een medestander gevonden in hun kruistocht tegen de Islam en de Moslims. Een medestander die hen alle "kruit" aanreikt zodat zij hun handen niet zelf vuil hoeven te maken. Aangezien
u verblindt bent door de brandende ongelovigheid die in uw woedt, bent u niet in staat om in te zien dat uw slechts een instrument bent van de ware vijanden van de Islam.

U wordt gebruikt om allerlei vijandigheden over de Islam en de meest edele mens, Mohammed Rasoeloe Alla (Salla Allaho aleihie wa Sallam), uit te spuien.

Dit alles mevrouw Hirshi Ali neem ik u niet kwalijk, als soldaat van het kwaad doet u slechts uw werk.

Het feit dat u zo openlijk uw kwaad uit kunt spuien is niet aan uzelf te danken, maar aan de Islamitische Ummah. Zij heeft haar taak van verzetten tegen het onrecht en het kwaad laten liggen en ligt haar roes uit te slapen. Al uw vijandelijkheden tegen de Islam is dus alleen de Islamitische Ummah kwalijk te nemen.

Deze brief is Insha Allah een poging om uw kwaad voor eens en altijd het zwijgen op te doen leggen. Deze geschreven woorden zullen Insha Allah uw masker doen laten vallen.

Ik zou graag willen beginnen bij uw onlangs opgegooide voorstel om de Moslims te screenen op hun ideologie bij sollicitaties.

Uw voorstel is zeer interessant, temeer daar de invoering hiervan het rotte gezicht van uw politieke meesters tevoorschijn laat komen (wanneer het natuurlijk eerlijk op hen zou worden getoetst en zij openlijk hun ware ideologie kenbaar maken).

Het is een feit dat de Nederlandse politiek gedomineerd wordt door vele Joden die een produkt zijn van de Talmud leerinstellingen; zo ook uw politieke partijgenoten.

Aangezien u altijd "de hand in eigen boezem" propageert, zullen we dus uw voorstel in uw eigen politieke omgeving toetsen. Dezelfde politiek die met haar beleid zich heeft aangesloten bij het terrorisme tegen de Islam en Moslims.

Ik zou u graag de volgende vragen willen stellen:


Wat vindt u van het feit dat van Aartsen een ideologie aanhangt waarin niet-Joden als niet-mensen worden gezien?


Baba Mezie 114a-114b: Alleen Joden zijn mensen ("Alleen jullie zijn mensen genoemd"). Zie ook Kerlthoth 6b ondr sub-kop ("Oll of anointing") en Barakath 56a, waarin Gentile (niet-Joden) vrouwen dieren worden genoemd ('vrouwtjes-ezels").

Yebamoth 92a: Alle Gentile kinderen zijn dieren.

Wat vindt u van het feit dat er een burgemeester in Amsterdam aan het roer staat, die een ideologie aanhangt waarin Joden tegen niet-Joden mogen liegen?

Baba Kamma 113a: Joden mogen leugens ("listen") gebruiken om een Gentile
te misleiden.

Wat vindt u van het feit dat u deeluitmaakt van een regering die de Staat steunt met een ideologie dat genocide bepleit?

Sofarim 15, regel 10 (Minor Tarcctates): Dit is de uitspraak van rabbijn Simom ben Yohai: Tod shebe goyyim herog ("Zelfs de beste van de Gentiles zouden gedood moeten worden").

Aangezien u een voorvechtster bent voor gelijke rechten, zult u waarschijnlijk (nadat deze kennis tot u is gekomen) bij uw Joodse meesters in de kamer pleiten om de leerstellingen van de Talmud te verwerpen. U zult er waarschijnlijk ook meteen werk van maken om dit ook bij de Joodse gemeenschap van Nederland te bepleiten.

Uw optreden verraadt zo nu en dan uw laffe moed waarmee u aandacht vraagt vooor uw strijdt. Zo heeft u de laffe moed gehad om Islamitische kinderen op school te vragen om een keuze te maken tussen hun Schepper en de grondwet.

Het antwoord van deze jonge reine zielen heeft u meteen gebruikt om argumenten te bedenken om uw kruistocht te rechtvaardigen. U heeft met al deze vijandelijkheden een boemerang losgelaten en u weet dat het slechts een kwestie van tijd is voordat deze boemerang uw lot zal bezegelen.

U krijgt de kans echter, mevrouw Hirshi Ali, om uw gelijk voor eens en altijd in de bladzijdes in te kerven:

Er is één zekerheid in het hele bestaan van de schepping; en dat is dat alles zijn einde kent.

Een kind dat ter wereld komt en met zijn eerste levenskreten zijn aanwezigheid in dit universum vult, zal uiteindelijk met een doodskreet deze wereld verlaten.

Een grasspriet die uit de donkere aarde zijn kop opsteekt en die vervolgens door het zonlicht wordt gestreeld en door het neervallende regen wordt gevoed, zal uiteindelijk verwelken en tot stof vergaan.

De dood. mevrouw Hirshi Ali, is het gemeenschappelijke thema van alles wat bestaat. U, ik en de rest van de schepping kunnen ons niet aan deze waarheid loskoppelen.

Er zal een Dag komen waarop de ene ziel de andere ziel niets kan baten.
Een Dag dat gepaard gaat met verschrikkelijk martellingen en kwellingen.
Een Dag dat de onrechtvaardigen afschuwelijke kreten uit hun longen persen. Kreten, mevrouw Hirshi Ali, die rillingen over iemands rug zullen veroorzaken; dat de haren op de hoofden rechtovereind doet staan. Mensen zullen dronken worden gezien (van angst) terwijl zij niet dronken zijn. ANGST zal op die Grote Dag de atmosfeer vullen:

Wanneer de zon opgerold wordt.

En wanneer de sterren vallen.

En wanneer de bergen bewogen worden.

En wanneer de drachtige kamelen achtergelaten worden.

En wanneer de zeeën tot koken gebracht worden.

En wanneer de zielen verenigd worden.

En wanneer het levend begraven meisje ondervraagd wordt.

Voor welke zonde zij gedood werd.

En wanneer de bladen opengeslagen worden.

En wanneer de hemel afgestroopt wordt.

En wanneer de Djahim (de Hel) ontstoken wordt.

En wanneer het Paradijs nabij gebracht wordt.

Dan weet een ziel wat zij verricht heeft. (81:1-14)

Op die Dag vlucht de mens van zijn broeder.

En van zijn moeder en zijn vader.

En van zijn vrouw en zijn kinderen.

Een ieder van hen zal op die Dag een bezigheid hebben die hem genoeg is.

Gezichten (van de ongelovigen) zullen op die Dag met stof bedekt zijn.

En een duisternis zal hen omhullen.

Zij zijn degenen die de zondige ongelovigen zijn (80:34-42)

U als ongelovige extremist gelooft natuurlijk niet in de bovenstaande beschreven scène. Voor u is het bovenstaande slechts een verzonnen dramatisch stukje uit een Boek zoals velen. En toch, mevrouw Hirshi Ali, durf ik mijn leven ervoor te wagen om te beweren dat het ANGSTZWEET u uitbreekt wanneer u dit leest.

U, als ongelovige fundamentalist, gelooft natuurlijk dat er geen Oppermacht is die het hele universum bestuurt.

U gelooft niet dat uw hart, waarmee u de waarheid verwerpt, vóór elke tik toestemming moet vragen aan deze Oppermacht om te kloppen.

U gelooft niet dat uw tong waarmee u de Leiding van deze Oppermacht ontkent onderhevig is aan Zijn wetten.

U gelooft niet dat leven en dood door deze Oppermacht wordt geschonken.

Als u daadwerkelijk in dit alles gelooft, dan moet de volgende uitdaging voor u geen belemmering zijn.

Ik daag u met deze brief dan ook uit om uw gelijk te bewijzen. U hoeft er niet veel voor te doen:

Mevrouw Hirshi Ali: WENST de DOOD als u werkelijk van uw gelijk OVERTUIGD bent.

Neemt u deze uitdaging niet aan; weet dan dat mijn Meester, de Meest verhevene, u heeft ontmasterd als een onrechtpleegster.

'Wenst dan de dood, als jullie waarachtig zijn.' Maar zij zullen hem (de dood) nooit wensen, vanwege wat hun handen (aan zonden) hebben voortgebracht.

En Allah is Alwetend over de onrechtplegers. (2:94-95).

Om te voorkomen dat mij hetzelfde zou kunnen worden verweten als u, zal ik deze wens vóór u wensen:

Mijn Rabb, schenk ons de dood om ons te verblijden met het martelaarschap.

Allahoemma Amien.

Mevrouw Ayaan Hirshi Ali en de rest van de extremistische ongelovigen: de Islam heeft de vele vijandigheden en onderdrukkingen in de Geschiedenis doorstaan. Telkens wanneer de druk op de Islam werd opgevoerd is hierdoor slechts het vuur van het geloof aangewakkerd.

De Islam is als een afgestorven plant, die de jarenlange druk en extreem hoge temperaturen tot een diamant wordt gevormd. Een afgestorven plant dat door de grillen van de tijd gevormd wordt tot de sterkste edelsteen op deze aarde. Een edelsteen waarop de hardste moker zich kapot slaat.

AYAAN HIRSHI ALI JE ZAL JEZELF STUK SLAAN OP DE ISLAM!

U en uw kompanen weten heel goed dat de huidige Islamitische jeugd een ruwe diamant is dat slechts moet worden geslepen, zodat het haar aldoordringend licht van de Waarheid kan verspreiden. Uw intellectuele terrorisme zal dit niet tegenhouden, integendeel het zal dit alleen maar bespoedigen.

De Islam zal zegevieren door het bloed van de martelaren. Het zal haar licht verspreiden in elk donkere hoek van deze aarde en het zal het kwaad desnoods met het zwaard terugdrijven naar zijn duistere hol.

Deze losgebarsten strijd is anders dan alle voorgaande strijden. De ongelovige fundamentalisten zijn ermee begonnen en Insha Allah zullen de ware gelovigen deze eindigen.

Er zal geen genade voor de onrechtplegers zijn, slechts het zwaard wordt tegen hen opgeheven. Geen discussie, geen demonstraties, geen optochten, geen petities: slechts de DOOD zal de Waarheid van de Leugen doen scheiden.

Zeg: "Voorwaar, de dood die jullie trachten te voorkomen zal jullie zeker vinden, daarna zullen jullie worden teruggevoerd naar de Kenner van het onwaarneembare en Hij zal jullie dan mededelen wat jullie plachten te doen." (62:8).

En zoals een groot Profeet ooit heeft gezegd:

"En ik weet zeker dat jij, O Pharao, ten onder gaat." (17:102).

Zo willen wij ook gelijknamige woorden gebruiken en deze voor ons uitsturen, zodat de hemelen en de sterren dit nieuws op zullen pikken en dit als een vloedgolf over alle uithoeken van het van het universum zullen verspreiden.

"Ik weet zeker dat jij, O Amerika, ten onder gaat."

"Ik weet zeker dat jij, O Europa, ten onder gaat."

"Ik weet zeker dat jij, O Nederland, ten onder gaat."

"Ik weet zeker dat jij, O Hirshi Ali, ten onder gaat."

"Ik weet zeker dat jij, O ongelovige fundamentalist, ten onder gaat."

Hasboena Allah wa ni3ma alwakeel

Ni3ma alMawla wa Ni3ma anNasseer

Saifu Deen alMuwahhied

050037 nov 04
(Bron)
Tekst afscheidsbrief Mohammed B.

Gepubliceerd op donderdag 04 november 2004

Hieronder volgt de letterlijke tekst van de afscheidsbrief die de verdachte van de moord op Theo van Gogh bij zich had.
Titel: "In bloed gedoopt"

Dit is dan mijn laatste woord...
Door kogels doorboord...
In bloed gedoopt...
Zoals ik had gehoopt.

Ik laat een boodschap achter...
Voor jou...de vechter...
De boom van Tawheed is afwachtend...
Naar jouw bloed smachtend...
Ga de koop aan...
En Allah geeft je ruimbaan...
Hij geeft je de Tuin...
In plaats van het aardse puin.

Tegen de vijand heb ik ook wat te zeggen...
Je zal zeker het loodje leggen...
Al ga je over de hele wereld op Tour...
De dood is je op de Loer...
Op de hielen gezeten door de Ridders van de DOOD...
Die de straten kleuren met Rood.

Tegen de hypocrieten zeg ik tenslotte dit:
Wenst de DOOD of hou anders je mond en ...zit.

Beste broeders en zusters ik nader mijn einde...
Maar hiermee is het verhaal zeker niet ten einde.
(Bron)
Braak.
Wat een MISSER dat die persconferentie niet live doorgeprikt werd.
En het kan niet dat Donner de strekking/inhoud van die brief bekend maakt zonder dat de advocaat er de beschikking over heeft.

donderdag, november 04, 2004

Pronk: anarchie dreigt in Darfur

AMSTERDAM - Als de Afrikaanse Unie niet snel extra militairen naar Darfur stuurt en de vredesonderhandelingen niet worden versneld, dan kan de regio in het westen van Sudan in anarchie vervallen. VN-gezant Jan Pronk heeft dat donderdag verklaard in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
Volgens Pronk is er een verandering zichtbaar in het gewapende conflict, dat twintig maanden geleden losbarstte tussen het Sudanese regeringsleger en daaraan gelieerde Arabische Janjaweed-milities aan de ene kant en rebellerende zwarte Afrikanen aan de andere. De regering heeft geen grip meer op haar troepen, terwijl binnen de rebellenbewegingen een interne machtsstrijd woedt.
Hoewel de strijdende partijen op politiek vlak langzaam dichterbij elkaar komen, nemen het geweld en de onzekerheid sinds enkele dagen weer toe. "Als deze negatieve tendens niet wordt gekeerd, dan ontstaat er een recept voor rampspoed."
De Afrikaanse Unie stemde er vorige week in toe haar vredesleger in Darfur uit te breiden van 390 tot 3.320 man. Aangenomen wordt dat de voltallige strijdmacht er begin november wordt gestationeerd. Het conflict in Darfur heeft zeventigduizend levens geëist. Twee miljoen mensen ondervinden aan den lijve de gevolgen van de strijd.
(Bron)
Huismus is een bedreigde vogel

ZEIST - De huismus is vanaf vrijdag officeel een bedreigde vogel. De Vogelbescherming heeft de alom bekende vogel op de nieuwe Rode Lijst voor bedreigde vogelsoorten gezet. Minister Veerman van Landbouw zal de lijst vrijdag ondertekenen, zo heeft de Vogelbescherming donderdag bevestigd.
Op de nieuwe lijst staan 78 vogelsoorten, 22 meer dan op de vorige lijst uit 1994. De Vogelbescherming plaatst vogels onder meer op de lijst als hun aantal sinds het referentiejaar 1960 ongeveer 40 tot 50 procent is afgenomen. Hoewel er nog tussen de half en miljoen broedparen zijn in Nederland, is het aantal mussen de afgelopen veertig jaar ruim gehalveerd. Ook komen vogelsoorten op de lijst als hun aantal onder de 250 blijft.
De meest bedreigde vogels zijn de akker- en weidevogels. Ook in het buitenland hebben zij het moeilijk. Dat komt onder meer door de intensivering van de landbouw. De mussen hebben het de afgelopen jaren vooral moeilijk gekregen doordat nieuwbouwwoningen anders worden gebouwd, waardoor ze niet meer onder de dakpannen kunnen broeden. Ook is er minder voedsel.
Bij de vorige lijst golden ook nog enkele andere criteria dus de lijsten zijn niet precies met elkaar te vergelijken, zegt woordvoerder H. Peeters van de Vogelbescherming. Voor de vogels gelden bovendien verschillende categorieën. Zo valt de huismus onder de term zorgelijk. Twaalf soorten zijn ernstig bedreigd, twaalf worden bedreigd, twintig zijn kwetsbaar en 26 soorten gevoelig.
Daarnaast zijn er acht nieuwkomers op de lijst. Het gaat dan om vogelsoorten die niet eerder in Nederland hebben gebroed maar waarvan hun aantal nog klein is. Het zijn onder meer de kleine en grote zilverreiger.
(Bron)
Eerste veroordeling in VS voor spam-criminaliteit

WASHINGTON - In de Verenigde Staten zijn donderdag voor het eerst verdachten schuldig bevonden aan het overtreden van anti-spamwetten.
Een jury in het disctrict Loudon in Virginia achtte een 30-jarige man en zijn 28-jarige zuster schuldig aan het verzenden van tienduizenden ongewenste e-mails oftewel spam. Dat meldde de Washington Post.
De juryleden adviseerden negen jaar gevangenisstraf voor Jeremy Jaynes en een boete van 7500 dollar voor Jessica DeGroot wegens medeplichtigheid. De twee hebben volgens hen gebruik gemaakt van valse internetadressen om reclame te versturen naar e-mailaccounts van America Online (AOL).
Jaynes' advocaat noemde de geadviseerde straf verbijsterend. "Mensen die een overval plegen, krijgen nog geen negen jaar. Dit is geen geweldsmisdrijf", aldus de raadsman. De rechter zal op 3 februari vonnis wijzen.
(Bron)
Edese politiechef moet weg om 'bonnenquota'

De huidige districtschef van de Edese politie, Arend Kloosterman, moet van de korpsleiding van het district Gelderland-Midden vertrekken, omdat hij weigerde zijn agenten van hun reguliere werk af te halen en ze in te zetten voor het uitschrijven van extra bonnen.
Onlangs werd al bekend dat veel politiedistricten nog hard aan de slag moesten om de door justitie gestelde quota's voor het uitschrijven van bonnen te halen. Hierbij werd van hogerhand al gedreigd met ontslag indien men de normgetallen niet zou halen.
Voor het Edese politiekorps werd dit jaar de norm gesteld op 8.849 rechtbankzaken. De teller van staat nu op 91%, wat ruim 8.000 zaken zijn. Daarom gaf de korpsleiding aan de districtchefs de opdracht een slotoffensief te starten. Het reguliere politiewerk, surveillance in uitgaanscentra en aparte projecten moesten hier dan eventueel aan ondergeschikt worden gemaakt.
Kloosterman weigerde echter mee te werken aan "dit paniekvoetbal", omdat "slechts de statistieken van Justitie hiermee zouden zijn gediend". Kloosterman heeft in z'n weigering inmiddels de steun ontvangen van de politievakbond ACP, die stelde dat "het opvoeren van de 'bonnen-productie' een zorgwekkende ontwikkeling te vinden."
Korpschef Jos van Deursen zag in de weigering van Kloosterman voldoende reden het vertrouwen in zijn districtschef op te zeggen. Kloosterman heeft zich inmiddels ziek gemeld en zit daarom thuis. Hij weigert verder inhoudelijk commentaar te geven op de zaak.
Politiemensen uit de regio Gelderland-Midden hebben met verbijstering op de besluitvorming, die via de ondernemingsraad aan het personeel bekend werd gemaakt, gereageerd. Ook de burgemeesters van gemeentes die in onder dit district vallen hebben inmiddels om opheldering gevraagd.
(Bron)
Mishandeling buren om herfstbladeren

In het dorpje Poortugaal, nabij Rotterdam, zijn vallende herfstbladeren aanleiding geweest voor een fikse burenruzie. Twee mannen van 16 en 39 jaar kregen ruzie met hun 63-jarige en 65-jarige buren over het heen en weer vegen van de bladeren in de brandgang.
De ruzie liep zo hoog op dat de 65-jarige man met een hamer werd mishandeld door zijn jongere buren. Hij moest met een flinke hoofdwond naar het ziekenhuis. Beide verdachten zijn door de politie opgepakt.
(Bron)
Prominente CDA'ers uiten kritiek op kabinet en fractie

AMSTERDAM - Veertig prominente CDA'ers uiten in een brief fundamentele kritiek op het beleid van het kabinet-Balkenende en de Kamerfractie van het CDA, zo meldt Trouw. Het beleid moet niet beter worden uitgelegd, het moet gewoon beter, stellen de voormalig bewindslieden en -Kamerleden.
Ze vinden ook dat er bezuinigingen nodig zijn, maar stellen dat 'bevoorrechten' ten onrechte buiten schot blijven, met name doordat de aantasting van de hypotheekrente-aftrek niet bespreekbaar is. De brief is ondertekend door onder anderen de oud-ministers Albeda, De Graaf en De Vries, oud-CNV-voorzitter Westerlaken, oud-partijvoorzitter Lodders en oud-fractieleider Aantjes. Het schrijven is dinsdag aan partijbestuur en fractievoorzitter Maxime Verhagen overhandigd.
De ondertekenaars van de brief hekelen ook het feit dat het CDA in conflict is geraakt met tal van organisaties in de samenleving. "Het kabinetsbeleid drijft het CNV en andere verwante organisaties als zorginstellingen van ons af", zo staat in de brief. Verhagen wijst de kritiek van de hand: "Het kabinet praat juist weer de bonden, mede op ons initiatief."
(Bron)
Dode door omvallen kraan op HSL-tracé

HOOGMADE - Een bestuurder van een mobiele kraan is donderdagochtend in Hoogmade om het leven gekomen nadat de kraan op een bouwterrein van de Hoge Snelheidslijn (HSL) was gekanteld. De bestuurder raakte bekneld en overleed aan zijn verwondingen.
Het gaat volgens de politie om een mobiele kraan van zeventien ton die om nog onbekende redenen van het spoor raakte en omviel. Een woordvoerder van de HSL-Zuid liet weten dat het bedrijf de kraan gebruikt om taluds af te werken. Naar de oorzaak van het ongeluk wordt een onderzoek ingesteld.
(Bron)
'Paspoort kwijt bij ernstig geweld'

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) zoekt naar mogelijkheden om mensen met een dubbele nationaliteit het Nederlanderschap te ontnemen, als zij zich te buiten zijn gegaan aan ernstige geweldsmisdrijven. Dat heeft de bewindsvrouw donderdag gezegd tijdens de behandeling van haar deel van de begroting van Justitie.
Het kabinet stemde deze zomer al in met maatregelen om terroristen met een dubbele nationaliteit het Nederlanderschap af te pakken. Het Tweede-Kamerlid Wilders (Groep Wilders) wil dat ook mogelijk maken bij mensen die ernstige geweldsdelicten hebben begaan. Verdonkeremanen zegde hem toe dat ze dat gaat onderzoeken.
Het is niet mogelijk om iemand met alleen de Nederlandse nationaliteit het paspoort af te pakken, omdat die persoon dan statenloos wordt.
(Bron)
Beroering over internetfilmpje 'Gij zult niet doden'

AMSTERDAM - Een filmpje op internet toont het weghalen van het bijbelse gebod 'Gij zult niet doden' op een muur in Rotterdam-Noord. Het filmpje is via verschillende weblogs te bekijken.
Kunstenaar Chris Ripke protesteerde tegen de moord op Theo van Gogh met een muurschildering tegenover een moskee in de Insulindestraat. Op het fimpje was te zien hoe schoonmakers, op last van de politie Rotterdam, de leus verwijderden. Een 52-jarige man die probeerde te verhinderen dat de schoonmakers van de gemeentelijke reinigingsdienst hun werk deden, werd gearresteerd. Op de film is zijn protest te zien, zijn arrestatie, de verwarring en een interview met de maker Chris Ripke.
Een politiewoordvoerder stelde donderdag dat het weghalen van de tekst past in de landelijke instructie aan agenten om kort na de moord op Van Gogh extra alert te zijn op mogelijke signalen van onrust en provocaties. De leus is opgevat als provocatie die spanningen zou oproepen.
De D66-fractie Rotterdam heeft vragen aan de gemeenteraad gesteld naar aanleiding van het gebeurde. Zij zijn benieuwd naar de beweegredenen om het bijbelse gebod weg te halen. Een woordvoerder van de D66-fractie snapt niet waarom het gebod weg moest. "Met zulke dingen moet je uiterst zorgvuldig omspringen. Vrijheid van meningsuiting staat hoog in het vaandel bij D66, dit gebod was ook een mening."
D66-kamerlid Lousewies van der Laan zegt in een reactie dat er duidelijkheid moet komen over wat er precies gebeurd is. Ze snapt niet dat een moskee aanstoot kan nemen aan een vredelievende tekst als deze. Of er vragen worden gesteld in de Tweede Kamer is nog onduidelijk.
(Bron)
Nederlander wil vaste werkplek op kantoor

AMSTERDAM - Zeven van de tien Nederlanders hechten aan een vaste werkplek op kantoor. Driekwart van de werknemers richt die werkplek bovendien in met persoonlijke foto's. Het merendeel van de mannelijke werknemers geeft aan het liefst een werkkamer te delen met iemand van het andere geslacht.
Dat blijkt uit onderzoek van het RTL 5-programma 'De Werkplek'. Volgens uitvoerend producent Jelte Maarten Bol is het niet vreemd dat mensen vasthouden aan een vaste stek op kantoor. "Onbekend maakt immers onbemind. De tendens is echter dat er steeds meer mobiele werkplekken zullen komen. Het is dus van belang dat bedrijven zich hier op gaan voorbereiden."
Uit de peiling komt verder naar voren dat driekwart van de medewerkers op kantoor meer koffie drinkt dan thuis. Bovendien hebben de meeste werknemers liever niet te veel bemoeienis van hun superieuren: 69 procent wil dat de leidinggevende in een aparte ruimte bivakkeert.
(Bron)
TV-zender wil ontbinding menselijk lichaam uitzenden

LONDEN - Een Britse commerciële televisiezender wil het ontbindingsproces van een menselijk lichaam op televisie gaan uitzenden. Het programma heeft als voorlopige naam 'Dust to Dust', aldus een woordvoerder van Channel 4 donderdag.
De zender zoekt momenteel naar een terminaal zieke vrijwilliger die bereid is zijn of haar lichaam op te offeren voor de wetenschap. Het lichaam zal op een geheime locatie worden gefilmd en bewaard. Een team van wetenschappers houdt toezicht op het experiment.
Channel 4 zond in 2002 een autopsie uit. Het nieuwe programma wordt gemaakt in samenwerking met het Museum voor Wetenschap in Londen. Het project moet wetenschappers meer inzicht geven in het rottingsproces van een menselijk lichaam.
(Bron)
Moskee weert bezoeker met begrip voor moord

AMSTERDAM - De moskee El-Tawheed in Amsterdam heeft een vaste bezoeker de toegang ontzegd omdat die woensdag in Twee Vandaag had gezegd dat Van Gogh de moord heeft "uitgelokt". Dat zei woordvoerder F. Zaari van de moskee, die enkele malen in opspraak is geraakt wegens de verkoop van radicale lectuur, donderdag.
De bezoeker heeft volgens Zaari "vreselijke dingen" gezegd. De man zei de dood van Van Gogh te betreuren, maar tekende daarbij aan dat de filmmaker en columnist die door zijn gescheld op de islam had uitgelokt. Van Gogh had volgens hem "klappen voor zijn bek" verdiend.
De bezoeker, die zich door Van Gogh "gekwetst" voelt, sprak niet van een moord maar van een "afrekening" onder criminelen. "Extremen rekenen met elkaar af." De Amsterdamse wethouder Aboutaleb sprak er in de uitzending zijn ongenoegen over uit dat Twee Vandaag de man voor de camera had gehaald. De bezoeker is volgens Aboutaleb een bekende verschijning in Amsterdam met wie "van alles mis" is.
Zaari ontkende dat de verdachte van de moord op Van Gogh, Mohamed B., een vaste bezoeker van El-Tawheed was. Op de lijst van mensen die in de moskee lessen volgden of lezingen bezochten, komt zijn naam niet voor. "We kennen hem niet, maar het zou best kunnen dat hij hier wel eens geweest is. Je kunt overal het gebed doen."
Als het zo is dat B. geregeld in de moskee kwam, zegt dat volgens Zaari niets over het gebedshuis. Hij zou er zeker geen inspiratie voor zijn daad hebben kunnen opdoen, verzekerde de woordvoerder. "Als hij hier lessen had gevolgd, had hij juist inspiratie opgedaan om zoiets nooit te doen."
Minister Donner van Justitie kondigde in september stappen tegen El-Tawheed aan, maar zei niet waar die uit bestaan. De moskee kwam in april in het nieuws, toen was gebleken dat daar geschriften werden verkocht die onder meer geweld tegen homo's en vrouwenbesnijdenis goedkeuren.
(Bron)
Weddenschap kost doelman 600 handschoenen

MADRID - Een verloren weddenschap kost doelman Javier Sanchez Broto zeshonderd paar keepershandschoenen. De sluitpost van de Spaanse club CS Getafe had gewed dat hij in de competitiewedstrijd tegen de sterren van Real Madrid zijn doel schoon zou houden.
Broto werd echter twee keer gepasseerd en moet nu al zijn collega's van de tweede tot en met de vier klasse van nieuwe handschoenen voorzien. De weddenschap gaat hem circa 36.000 euro kosten.
(Bron)
Inmiddels is duidelijk dat de dader een Nederlander is, hier geboren en getogen.
Tis een goeie waterscheiding - er zijn zat van die gekken die zeggen 'Van Gogh was zo grof, he had it coming'. Ja, hij was uitermate grof, en dat is nóóit een excuus voor moord. Het was - even plat gezegd - een botte eikel. Die grapjes over suikerzieke joden ben ik niet vergeten, en die konden ècht niet. Maar ik zie toch een verschilletje tussen zieke opmerkingen, en moord.
Wie vindt dat de houding en opmerkingen van Van Gogh een rechtvaardiging zijn voor moord, is zelf gestoord. (En geeft daarmee ook aan dat ie het zelf niet met woorden afkan.)
Nou ja, Tis wel duidelijk hoe ik erover denk, lijkt me.
En als ik eerlijk ben, denk ik dat die gasten die vinden dat die moord okee is, of logisch, maar gewoon ergens moeten gaan wonen waar de overheid dat ook vindt. Saoedie-Arabië of zo. Rot dan maar lekker op, dan gaan we hier gewoon verder met degenen die wel deugen.
En degenen die vinden dat alle islamieten eruit moeten, ook maar emigreren naar een all white land waar ze gezellig met elkaar kunnen zeiken over alles met een ander kleurtje of ander eten of andere gewoontes. Centraal-Groenland misschien, daar is alles wit.
Elfjarige jongen rijdt eigen vader dood

In het Belgische plaatsje Forchies-la-Marche, in de omgeving van Charleroi, is een man overleden nadat hij door zijn eigen zoontje met een auto was omvergereden. De elfjarige jongen was door zijn vader gevraagd de auto even te verplaatsen, waarna het ongeluk gebeurde.
Het ongeluk gebeurde tijdens het wassen van de auto. Hierbij vroeg de man zijn zoon of deze de auto even wilde verplaatsen. Hierbij drukte de jongen echter het gaspedaal te diep in en reed zijn vader omver. De man kwam klem te zitten tussen de wagen en een muur en raakte hierbij zwaargewond. Ook kreeg hij door de shock een hartaanval. Eerste zorg werd nog wel ter plekke toegediend, maar even later overleed de man in een ziekenhuis in Charleroi.
(Bron)
Coca-Cola werkt goed als insecticide

Coca-Cola lijkt uitermate geschikt als insecticide. Indische landbouwers ontdekten dit en besproeien nu hun katoen- en chilivelden met de frisdrank om ze tegen insecten te beschermen. Volgens hen is de cola even effectief als chemische pesticiden. Daarbij is het nog goedkoper ook.
"De beestjes stierven wanneer ik er Coca-Cola op sprenkelde", zo zegt de boer Gotu Laxmaiah uit Ramakrishnapuram. Volgens hem is cola veel veiliger en gemakkelijker om te gebruiken. Het gebruik van de drank is dan ook erg populair bij hem en zijn collega's.
Volgens een woordvoerder van de cola-fabrikant kloppen de beweringen van de boeren niet. "Frisdranken reageren niet op dezelfde manier als pesticiden op groenten en fruit. Er is geen wetenschappelijke basis voor zulke beweringen, en Coca-Cola gebruiken om insecten te bestrijden heeft totaal geen effect."
(Bron)
Naakte man beklimt rijdend vliegtuig

Op een vliegveld in Los Angeles is een boze Canadees volledig ontkleed de landingsbaan opgerend, om vervolgens het landingsgestel van een al rijdend vliegtuig te beklimmen. De man was woedend omdat hij geen ticket had gekregen voor een vlucht naar Australië.
De verstekeling van de Boeing werd op tijd opgemerkt, waarna de piloten de start afbraken, de man uit het landingsgestel werd gepraat en vervolgens werd gearresteerd. Later bleek dat de manisch-depressieve man geen ticket had gekregen omdat zijn creditcard was verlopen.
Als de 31-jarige man niet op tijd was ontdekt, was hij eerst in de motor gezogen of geplet door het landingsgestel en daarna stijf bevroren tijdens de vlucht, die ruim 15 uur duurt.
(Bron)
TT 114 Aswolk houdt KLM-vluchten aan grond

AMSTELVEEN De KLM heeft 59 vluchten geannuleerd vanwege de ochtendmist en een vulkaanuitbarsting op IJsland. Door de eruptie hangt een grote aswolk boven het Europese luchtruim. Honderden mensen zijn inmiddels op Schiphol gestrand.
De KLM heeft zoveel mogelijk mensen in hotels ondergebracht, maar voor zo'n 400 is dat niet gelukt. Zij moeten de nacht in de vertrekhal doorbrengen. Voor hen zijn noodbedden geregeld.
De luchtvaartmaatschappij verwacht dat de uitbarsting van de Grimsvotn ook morgen voor problemen zorgt. De KLM wil de aswolk vermijden omdat die motoren van vliegtuigen kunnen beschadigen.

woensdag, november 03, 2004

TT 111 Kritiek op bemiddeling werklozen

DEN HAAG De Algemene Rekenkamer vindt dat de instanties die werklozen aan een baan moeten helpen, slecht samenwerken.
De Rekenkamer heeft vooral kritiek op de samenwerking tussen het CWI, dat WW-ers helpt bij het solliciteren [ 'helpt'? Ze verzamelen vacatures, meer niet.], en het UWV, dat reïntegratiebedrijven aan het werk zet om deze mensen te scholen. Volgens de Rekenkamer is er een risico dat het CWI en de reïntegratiebedrijven met elkaar gaan concurreren.
Minister De Kneus en staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken stellen dat van concurrentie geen sprake is. Ook nuanceren ze de bewering dat inzicht in de resultaten van het beleid ontbreekt.
Dioxine: 140 boerderijen dicht

DEN HAAG - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft ongeveer 140 veehouderijen tijdelijk gesloten. De boerderijen zijn geblokkeerd in het kader van het dioxine-onderzoek. Dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) woensdag bekendgemaakt.
Vorige week vonden VWA-inspecteurs een te hoge concentratie van de kankerverwekkende stof dioxine in de melk van een melkveehouderij bij Lelystad. Aardappelschillen van fritesfabriek McCain die in het veevoer verwerkt waren, bleken de oorzaak van de dioxinevergiftiging. Volgens de VWA bevat de mergelklei waarmee de fritesfabrikant de aardappelen sorteert, hoge concentraties dioxine.
De VWA onderzoekt samen met laboratorium Rikilt de verdere verspreiding van de dioxine in het voedsel. In het kader daarvan heeft Veerman ongeveer 140 varkens-, rundvee-, schapen en geitenhouderijen tijdelijk laten sluiten. De dieren op deze boerderijen zijn langdurig gevoed met tot voer verwerkte restproducten van McCain.
[Krijgen die dan schillen inclusief klei? En is er zoveel van die klei dat dat min of meer als wegwerpproduct kan worden gebruikt? En wordt die klei op zich nooit gecontroleerd?]
Volgens het laboratorium Rikilt bestaat het risico dat de concentratie dioxine in het vet van de dieren te hoog is. Tot het tegendeel is bewezen, mogen de dieren niet van de boerderijen afgevoerd worden naar andere bedrijven of slachterijen. Het vlees en andere producten als melk mogen niet verkocht worden als voedsel.
(Bron)
Man overleden na val in vleesmachine

Een 19-jarige man is dinsdag om het leven gekomen na een val in een mengmachine van een vleesverwerkend bedrijf in Deventer. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Dit heeft de politie bekendgemaakt.
Hoe de man uit Deventer precies in de machine, waarmee vlees wordt gemengd, terecht is kunnen komen is nog onbekend. Op het moment dat het ongeval plaatsvond was één medewerker in de directe omgeving aanwezig, vier anderen werkten in een nabijgelegen ruimte. Voor de vijf is slachtofferhulp ingeschakeld.
(Bron)
Die Amerikanen zijn technisch zo ver op ons voor, die hebben al zelfstemmende stemmachines.
(Nee, niet zelf bedacht, kwam voorbij in een chat.)

dinsdag, november 02, 2004

TT 112 Verhoogde waakzaamheid bij politie

DEN HAAG De politie houdt in het hele land extra patrouilles, met name in de buurt van moskeeën en andere locaties waar moslims samenkomen. Het landelijke crisisteam van de politie heeft hiertoe opgeroepen na de moord op Van Gogh.
De verhoogde alertheid moet voorkomen dat er rellen uitbreken tussen moslims en niet-moslims. Daarvoor wordt gevreesd nu de vermoedelijke moordenaar van Theo van Gogh een moslim blijkt te zijn.
Bij het Haagse Centraal Station heeft de politie vanavond 20 mensen opgepakt die leuzen tegen moslims riepen. Het Binnenhof is aan het eind van de middag uit voorzorg afgesloten.
TT 115 DEN HAAG Het Binnenhof is aan het einde van de middag afgesloten uit vrees voor ongeregeldheden, zoals na de moord op Pim Fortuyn. Vanavond hield de politie enkele mensen aan die leuzen als "eigen volk eerst" scandeerden.

Het is ook altijd hetzelfde hersenloze deel der natie.
Kijkje in Bush' Hotmailaccount.
Grensrechter slaat scheids en speler

Een grensrechter van de Eindhovense voetbalvereniging Veloc heeft zondag een scheidsrechter en een speler van voetbalclub Nuenen ernstig mishandeld.
Het duel tussen het zesde van Veloc en het derde elftal van Nuenen verliep een tijd lang redelijk. Nadat thuisclub Nuenen van een 0-2 achterstand tot een 3-2 voorsprong was gekomen, liep de situatie echter uit de hand. De scheidsrechter van dienst, die geassisteerd werd door een 'grens' van beide partijen, vond dat de grensrechter van de bezoekende club partijdig vlagte en verzocht hem de vlag af te staan. Hierop sloegen bij de grensrechter de stoppen door. Ook enkele spelers van Veloc lieten zich niet onbetuigd.
De scheidsrechter kwam er beurs af. De getroffen speler van Nuenen heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten met een gebroken jukbeen en een scheur in zijn oogkas. "Ik vind het ongelooflijk triest dat mensen zich zo kunnen misdragen om een verloren voetbalwedstrijd. De spelers van Veloc waren trouwens al de hele wedstrijd irritant bezig. Voordat het duel definitief escaleerde, kreeg ik al twintig keer ?ik maak je af? naar mijn hoofd geslingerd," aldus het slachtoffer.
De grensrechter heeft zich maandag bij de politie gemeld. Het bestuur van Veloc besprak gister intern wat voor maatregelen men zou treffen tegen de bewuste spelers.
(Bron)
Nou De Kneet ook nog...
TT 113 Moslimgroepen vrezen repercussies

AMSTERDAM De moslimorganisaties in Nederland hebben de moord op Theo van Gogh zonder uitzondering veroordeeld. Een aantal van hen vreest dat door de moord de spanningen tussen niet-moslims en moslims zullen toenemen, omdat de vermoedelijke dader een Marokkaan is.
De Stedelijke Marokkaanse Raad vindt dat maatschappelijke organisaties alles op alles moeten zetten om escalatie te voorkomen. Ook andere moslimorganisaties roepen op tot verzoening.
De meeste moslimorganisaties stellen dat Van Goghs mening hem nooit fataal had mogen worden.Ze benadrukken achter de vrijheid van meningsuiting te staan.
Moslims geschokt na moord op Van Gogh

Nu de politie bekend heeft gemaakt dat de verdachte van de moord op Theo van Gogh een 26-jarige Nederlander is van Marokkaanse afkomst, komen de reacties over de gevolgen die dit kan hebben voor de sfeer in de samenleving los.
De man heeft overigens nog geen verklaring afgelegd over zijn daad. Hij ligt nog in het ziekenhuis, nadat hij door de politie in zijn been werd geschoten toen hij het vuur opende op agenten die hem in probeerden te sluiten.
Voorzitter A. Tonca van het Contactorgaan Moslims en Overheid noemde in een eerste reactie de moord op Van Gogh verschrikkelijk: "Ik vind zijn opvattingen over de islam afschuwelijk en zeer kwetsend voor de islamitische gemeenschap, maar geen enkel motief rechtvaardigt moord."
Directeur H. Karacaer van de Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Görüs noemt de aanslag op Theo van Gogh "een aanslag op de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van religie, de vrijheid die voor ons allen in dit land het leven mogelijk maakt." Die verklaring werd ook gedaan namens de Marokkaanse moskeekoepel UMMON en de directeur M. van Diggelen van het Amsterdams Centrum Buitenlanders.
Het Landelijk Overleg Minderheden (LOM), dat organisaties van onder anderen Turken, Marokkanen, Surinamers en Molukkers bundelt, zegt diep geschokt te zijn over de "aanslag op de fundamenten van onze beschaving", de vrijheid van meningsuiting. Het LOM vreest dat de moord de verhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland verder onder spanning zal zetten.
De organisatie van ahmadiyya-moslims Ulamon, die de moord ook afschuwelijk vindt, wijst erop dat de islam tegen elke vorm van geweld is : "Helaas zien wij dat veel moslims zich niet gedragen conform de leer en daarmee de islam zelfs een slechte naam bezorgen."
Fouad Mourigh, één van de hoofdrolspelers uit Van Goghs laatste film Cool, zei dat geen enkele moslim achter de dader van de moord op Theo van Gogh kan staan. "Niemand mag voor God spelen. Deze daad slaat helemaal nergens op. Maar wat het nog veel erger maakt, is dat we midden in de vastentijd zitten. De ramadan is voor de moslims een moment van bezinning. Als je in die periode zonden begaat, telt dat nog veel zwaarder dan anders", aldus Mourigh.
De Stedelijke Marokkaanse Raad (SMR) uit de hoofdstad heeft alle Amsterdammers opgeroepen om het hoofd koel te houden en een ieder in de gelegenheid te stellen "om in kalmte deze moord te verwerken en op waardige wijze afscheid te nemen van Theo van Gogh." De SMR spreekt van een "laffe moord" en een "verachtelijke daad" die niet mag leiden tot een verslechtering van de verhoudingen tussen Amsterdamse moslims en de overige inwoners van de hoofdstad.
De raad beraadt zich op de vraag hoe de leden in deze omstandigheden de verdraagzaamheid in Amsterdam kunnen bevorderen. Ze hoopt dat maatschappelijke organisaties in Amsterdam alles op alles zetten om escalatie tussen Marokkanen en andere bevolkingsgroepen te voorkomen.
Vanavond zal om 19.30 uur op de Dam een herdenkingsbijeenkomst voor Van Gogh worden gehouden. Burgemeester Job Cohen riep op om tijdens de herdenking luid en duidelijk te laten horen dat de vrijheid van meningsuiting "ons lief is. We willen geen stilte, maar kabaal. Wat hier gebeurt, kan niet in Nederland. En ook absoluut niet in een stad als Amsterdam." De burgemeester benadrukte dat ook moslimorganisaties zijn uitgenodigd op de Dam en er ook van uitgaat dat die komen.
In de hele stad heeft de politie buurtregisseurs de straat opgestuurd om de gevoelens van bewoners te peilen en ervoor te zorgen dat de gemoederen niet te hoog oplopen. Cohen verwacht overigens geen rellen.
De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) heeft toevallig gisteren een kort gesprek gehad met Van Gogh. Het drie minuten durende gesprek draait om een omgekeerde inburgeringscurus, waarin Van Gogh vragen beantwoordt over de islam. Het zal tussen 16:00 en 17:00 worden uitgezonden op de radiozender 747AM (middengolf).
(Bron)
Zeldzame dolfijn aangespoeld in Nieuw-Zeeland

WELLINGTON - Op een afgelegen strand in Nieuw-Zeeland is een dode Japanse spitssnuitdolfijn aangetroffen, een van de zeldzaamste dolfijnen ter wereld. Dat meldde een radiostation in Wellington dinsdag.
Het is de 25e keer dat een exemplaar van deze soort is gevonden. Het kadaver van het vijf meter lange dier is voor onderzoek overgebracht naar een natuurhistorisch museum in de hoofdstad Wellington.
Volgens deskundigen is over de Japanse spitssnuitdolfijn zeer weinig bekend. Voor zover bekend heeft niemand er ooit een in het wild gezien. Wetenschappers weten alleen van hun bestaan af door de vondst van gestrande exemplaren.
(Bron)
Massale vechtpartij bij Schaakolympiade

Bij de sluitingsceremonie van de 36ste Schaakolympiade, afgelopen week gehouden in de Spaanse plaats Calvia, is een massale vechtpartij uitgebroken tussen officials, security en aanwezigen. De vice-president van de wereldschaakbond FIDE, de Georgiër Zurab Azmaiparashvili, raakte hierbij gewond en werd hardhandig opgepakt. Hij verblijft nu in een Spaanse cel.
De commotie ontstond nadat de organisatie bij de toch al chaotische prijsuitreiking een prijs uitreikte zonder daar een toelichting bij te geven. Toen de vice-president de uitreikers daar luidruchtig op wees, werd de man, ondanks zijn status en duidelijk zichtbaar gedragen accreditatie, door de aanwezige security met behulp van een flink pak slag van het podium verwijderd en in de boeien geslagen. Omstanders die zich er mee begonnen te bemoeien kregen daarbij ook rake klappen. Ook Azmaiparashvili's vrouw, die ook bij de ceremonie aanwezig was, moest zich nadien aan enkele verwondingen laten behandelen.
De FIDE heeft inmiddels een verklaring afgelegd, waarbij men zich vol verbazing afvraagt hoe dit zo uit de hand heeft kunnen lopen. Vooral het feit dat de aanwezige security zo ontstellend hard heeft opgetreden stuit op ongeloof en woede. Ook de lakse houding van de Spaanse organistatie heeft kwaad bloed gezet en de FIDE heeft hen inmiddels om een openbaar excuus gevraagd.
Verder heeft de FIDE de Spaanse authoriteiten om Azmaiparashvili's onmiddellijke vrijlating gevraagd, omdat er volgens hen geen enkele grond is om deze man nog verder vast te houden. Tot op heden weigert de politie echter om een advocaat of onafhankelijke arts bij de onfortuinlijke vice-president toe te laten.
(Bron)
The Times alleen nog op klein formaat

De Britse kwaliteitskrant 'The Times' verschijnt vanaf vandaag alleen nog maar op tabloidformaat. Dit heeft hoofdredacteur Robert Thompson afgelopen zaterdag in een hoofdredactioneel commentaar laten weten. "Maandag 1 november 2004 is een nieuwe belangrijke datum in de lange en rijke geschiedenis van The Times, want vanaf die datum zal The Times een 'compacte krant' zijn".
De 216-jaar oude krant heeft sinds 26 november vorig jaar een test gehouden met het nieuwe formaat. Dit kreeg echter de naam 'compact' mee in plaats van het meer gebruikelijke 'tabloid', om elke associatie met de Britse 'schandaalpers' te voorkomen. Het nieuwe formaat bleek zo succesvol dat nu is besloten het grote formaat, 'broadsheet', de deur uit te doen. Alleen de zondageditie, The Sunday Times, zal nog op groot formaat verschijnen.
(Bron)
Egyptenaar steekt zeven dochters neer

In de Egyptische provincie Sohag heeft een man zijn zeven dochters neergestoken met twee messen. De man was woedend, omdat hij na een huwelijk van achttien jaar nog steeds geen zoon had gekregen. Vier van zijn dochters, 7, 8, 10 en 15 jaar oud, overleden, de drie anderen raakten zwaargewond.
De 47-jarige Abdel Nasser Ibrahim sloeg toe op het moment dat zijn dochters sliepen. Toen de meisjes die het overleefden begonnen te schreeuwen kwamen de buren aanlopen, waarna de politie werd gealarmeerd. De moeder van de meisjes was een maand geleden al uit het huis gezet na een ruzie.
"Ik heb hen vermoord omdat ik meisjes niet leuk vind en ik een zoon wil", aldus de man toen hij werd gearresteerd. Tijdens zijn verhoor verklaarde de muezzin (persoon die moslims tot gebed oproept) Ibrahim later dat hij zijn dochters had gestoken in een vlaag van waanzin. De reden zou zijn dat hij bang was dat ze later een onzedelijk leven zouden gaan leiden.
Sohag ligt in het conservatiefste deel van Egypte. Mannen en vrouwen leiden er een gescheiden bestaan, bloedwraak komt nog veel voor en meisjes hebben er pas sinds kort een kans op fatsoenlijk onderwijs.
(Bron)
Verdonk betreurt vals inburgeringsexamen

DEN HAAG - Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie is niet blij met het eerste nationale inburgeringsexamen dat zaterdag werd gehouden in Paradiso in Amsterdam. Ze betreurt dat de suggestie werd gewekt dat het om vragen uit de inburgeringstoets ging, terwijl dat niet het geval was. "Dit is een slechte zaak. Het inburgeringsprogramma is hierdoor in een kwaad daglicht gesteld."
Dat zei de bewindsvrouw maandag in een reactie op de verwarring en irritatie over de vragen. Verdonk was zelf ook uitgenodigd voor het evenement maar had andere verplichtingen. "Anders was ik misschien wel gegaan. Jammer, want dan had ik dat direct kunnen ophelderen." Verdonk is evenwel niet van plan actie te ondernemen tegen de Leidsepleintheaters, die het hadden georganiseerd.
De toetsvragen die in Paradiso werden gesteld aan honderd deelnemers, komen niet uit het nieuwe en evenmin uit het huidige inburgeringsexamen. De vragen en antwoorden riepen hilariteit en ergernis op bij de veelal autochtone deelnemers. Inmiddels heeft Tweede-Kamerlid Nawijn van de LPF over het examen vragen gesteld aan Verdonk.
Maar volgens Justitie, waar integratie is ondergebracht, komen de vragen uit een boekje van de educatieve uitgeverij Malmberg, dat sommige opleidingen gebruiken als voorbereiding op het inburgeringsexamen voor nieuwkomers. De inhoud van het nieuwe examen is overigens nog niet bekend, omdat dit nog wordt ontwikkeld. Bovendien is het geheim.
Het stoort het ministerie bovendien dat een verkeerd beeld kan ontstaan bij allochtonen over de gevolgen. "De suggestie dat mensen moeten vertrekken als zij zakken voor het examen, is niet waar. Het is een inspanningsverplichting waaraan geen gevolgen vastzitten", aldus de woordvoerster.
In het nieuwe stelsel is echter wel sprake van een resultaatsverplichting. Als mensen dan zakken voor het examen zou dat een bestuurlijke boete tot gevolg kunnen hebben of krijgen zij geen definitieve verblijfsstatus. Er loopt nog een onderzoek naar de haalbaarheid van deze plannen van Verdonk, die ook nog niet zijn goedgekeurd door de Tweede Kamer.
(Bron)
En alle nieuwssites zijn ontploft, lijkt het.
TT 109 Theo van Gogh vermoord in Amsterdam

AMSTERDAM De cineast Theo van Gogh is vanmorgen vermoord. Een man stak hem neer toen hij uit het stadsdeelkantoor aan de Linnaeusstraat kwam. Aanvankelijk kon hij ontkomen,maar de man schoot hem daarop van zijn fiets.
De dader vluchtte door het Oosterpark naar de Mauritskade, waar juist agenten aankwamen. Bij de schietpartij die daar ontstond, raakte de verdachte gewond aan een been. Hij is gearresteerd en wordt behandeld in een ziekenhuis.
Filmmaker en presentator van Gogh (47) werd bedreigd vanwege zijn standpunten over de islam. De dader zou op zijn lichaam een pamflet hebben gestoken

maandag, november 01, 2004

Flevolandse werknemers vaker ziek

AMSTERDAM - Het ziekteverzuim in Flevoland is het hoogst van Nederland. In Zeeland melden werknemers zich het minst vaak ziek. Gemiddeld ligt het ziekteverzuim in Nederland op 4,7 procent, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Limburgse werknemers zijn het langst ziek: gemiddeld 16 dagen.
Limburgers mogen dan het langste ziek zijn, het gemiddelde ziekteverzuim van die provincie ligt even hoog als het landelijk gemiddelde, omdat de zuiderlingen minder vaak ziek zijn. Binnen de provincies bestaan ook grote verschillen, meldt het CBS. In Zuid-Holland was het laagste verzuim te vinden in Delft en het Westland terwijl de werknemers in de regio Rotterdam het meest ziek zijn. Het percentage in de omgeving van Rotterdam lag 5,1 procent hoger dan het landelijk gemiddelde.
Werknemers in de grote steden zich in het algemeen vaker ziek dan in de rest van Nederland. In Den Haag en Amsterdam ligt het percentage ziekteverzuim respectievelijk 5,5 en 5,2 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. In Utrecht lag dat percentage op 5,0 procent. Behalve in Flevoland, lag ook in Zuid-Holland en in Overijssel het percentage zieken boven het landelijk gemiddelde.
Volgens het CBS hangt het ziekteverzuim mede af van het geslacht en de leeftijd van de werknemers. Dat kan een deel van de regionale verschillen verklaren. Zo heeft een regio met veel grote bedrijven een hoger ziekteverzuim dan een regio waar vooral kleine bedrijven gevestigd zijn. Grote bedrijven kennen namelijk meer ziektemeldingen dan kleinere bedrijven. Hetzelfde geldt volgens het CBS voor regio's met relatief oude werknemers of veel werkende vrouwen. Oudere en vrouwelijke werknemers melden zich namelijk vaker ziek, verklaart het CBS.
(Bron)
Combistraffen voor criminele jongeren

DEN HAAG - De rechter krijgt meer ruimte om criminele jongeren een combinatie van straffen op te leggen. Nu bestaan daarvoor nog onvoldoende mogelijkheden, vindt minister Donner (Justitie). Hij heeft naar verscheidene instanties voor advies een wetsvoorstel gestuurd met dat te veranderen.
De wijziging komt erop neer dat de rechter straks een straf kan opleggen van een jeugddetentie van meer dan drie maanden plus een taakstraf. Nu kan dat nog niet. Ook kan dan een onvoorwaardelijke jeugddetentie samengaan met een geldboete.
Daarnaast stelt Donner een gedragsmaatregel voor van minimaal een half en maximaal een heel jaar. Die kan bijvoorbeeld bestaan uit een behandeling, speciale begeleiding of plaatsing in een pleeggezin. De maatregel moet voorkomen dat jongeren met gedragsproblemen in een justitiële jeugdinrichting terechtkomen.
De rechter moet nu nog kiezen tussen een voorwaardelijke straf en detentie. Met de gedragsmaatregel is er straks ook een tussenweg.
Ook komt Donner met een regeling voor het verhalen van de geldboete bij jongeren. Hij wil justitie de bevoegdheid geven om bijvoorbeeld de scooter van een jeugdige winkeldief af te pakken, die te verkopen en met de opbrengst de bestolene schadeloos te stellen, als de dief zelf niet betaalt. Betaalt hij wel, krijgt hij de scooter terug.
(Bron)
66.000 minder WW'ers door strengere regels

AMSTERDAM - Vooral door de aanscherping van de regels voor de WW krijgen eind volgend jaar 66.000 minder mensen een werkloosheidsuitkering. Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) verwacht dat ultimo 2005 318.000 mensen een WW-uitkering zullen ontvangen. In juni bracht het UWV nog een schatting van 384.000 naar buiten.
De uitkeringsinstantie heeft de ramingen naar beneden bijgesteld door de afschaffing van de kortdurende WW-uitkering en de aanscherping van de wekeneis per 1 januari 2005. Hierdoor komen mensen minder snel in aanmerking voor de WW.
Ook het aantal WAO'ers zal sneller dan verwacht dalen door strengere regels. Het UWV verwacht nu 705.000 mensen met een WAO-uitkering aan het einde van 2005. In juni dacht de instantie nog aan 711.000.
Volgens een woordvoerster zullen volgend jaar 3500 mensen hun WAO-uitkering verliezen nadat zij zijn herkeurd volgens striktere criteria. Bovendien blijft de Wet Verbetering Poortwachter, waarin staat wat werknemers en werkgevers moeten doen bij ziekte, effect sorteren.
(Bron)

Dus meer mensen in de bijstand - en dat is een bezuiniging?
Hoge boete voor illegale snelheidsduivel

LEIDSCHENDAM - Een 24-jarige automobilist kreeg zondagavond na een opeenstapeling van overtredingen een bekeuring van maar liefst 1500 euro. De man reed met 150 kilometer per uur over de A4 (Amsterdam-Den Haag), waarbij hij bumperkleefde.
Toen agenten de man inhaalden om hem te kunnen aanhouden, zagen zij bovendien dat hij een mobiele telefoon aan zijn oor hield.
Vervolgens deed de man op het politiebureau een blaastest waaruit bleek dat hij een alcoholpromillage van 0,52 had. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, bleek na controle van zijn papieren dat de man, afkomstig uit Equatoriaal-Guinea, geen geldige verblijfsvergunning heeft. Hij is overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.
(Bron)
Vrouwelijke ICT'ers verdienen minder

AMSTERDAM - Vrouwelijke ICT'ers verdienen minder dan hun mannelijke collega's. Ze krijgen minder vaak loonsverhoging en komen ook wat betreft extraatjes er bekaaider af, aldus Ernst & Young maandag. Het adviesbureau deed onderzoek onder managers in de automatiseringsbranche.
Het afgelopen jaar kreeg 58 procent van de ondervraagde vrouwen geen loonsverhoging. Bij mannen was dit 41 procent. Ook als het gaat om een bonusuitkering of een dertiende maand staan vrouwen in de ICT-branche op achterstand: 41 procent van de mannen streek een bonusuitkering op tegen 23 procent van de vrouwen. Bij de dertiende maand was dat respectievelijk 31 procent en 13 procent.
Meer vrouwelijke (31 procent) dan mannelijke ICT'ers (14 procent) zijn op zoek naar een andere baan, zo blijkt verder uit het onderzoek. J. Verschuur van Ernst & Young meent dat "de oorzaak van deze onrust mogelijk ligt in de erkenning die vrouwen zoeken in hun professie".
(Bron)

Eigenlijk is dit geen nieuws - vrouwen krijgen minder salaris dan mannen, dat is in elke sector zo.
Ik begrijp alleen die laatste zin niet zo. 'J. Verschuur van Ernst & Young meent dat "de oorzaak van deze onrust mogelijk ligt in de erkenning die vrouwen zoeken in hun professie".' Is het verkeerd om erkenning te zoeken dan??
Zeldzame Chinese juwelen gestolen uit Brits museum

LONDEN - Vijftien zeldzame middeleeuwse Chinese juwelen zijn verdwenen uit het British Museum in Londen. Dat heeft een woordvoerster van het museum maandag tegen de BBC gezegd.
Onder de gestolen voorwerpen zijn historisch belangrijke gouden oorringen, amuletten en haarspelden, daterend van tussen 700 en 1400. Ze lagen in een vitrine in de Oriental Antiquities Gallery. Op vrijdag moeten ze zijn gestolen tijdens de openingsuren, maar beveiligingspersoneel ontdekte dat zaterdag pas.
Volgens de politie is geen alarm afgegaan en zijn er geen braaksporen. Zij onderzoekt de mogelijkheid dat de dief heeft gehandeld in opdracht van een particuliere verzamelaar.
Ondanks een geavanceerd beveiligingssysteem en voortdurende surveillance, is dit sinds 1990 de derde grote diefstal uit het British Museum.
(Bron)
BP seks

De directie van oliemaatschappij BP is het gevrij van zijn werknemers zat. In een memo zegt de directie: "Dit is een herinnering aan iedereen dat overal in het pand camera's staan. Ze zijn tot nu toe nog niet gebruikt om mensen te identificeren, maar uit de beelden is gebleken dat een zeker aantal van de medewerkers seks heeft op kantoor. Dit heeft nadelige gevolgen op de beveiliging van het pand. Waar denk je dat de bewakers het liefst naar kijken als ze konden kiezen tussen een vergadering of een ontmoeting in de bezemkast?"
(Bron)

zondag, oktober 31, 2004

TT 401 Met Patrick Deuel gaat het weer wat beter. De 42-jarige Amerikaan uit Sioux Falls in South Dakota werd woensdag geopereerd om zijn maag te verkleinen.
De man, die de bijnaam Fatrick niet zou misstaan, woog schoon aan de haak 393 kilo toen hij onder het mes ging, maar dat was wel nadat hij al 189 kilo was afgevallen. Door zijn overgewicht kampte hij met ademhalingsproblemen, diabetes en een hoge bloeddruk. Volgens zijn arts had hij zo niet lang meer te leven.
Het zwaargewicht was al een jaar zijn bed niet meer uitgekomen. Overigens was hij altijd al aan de gezette kant; op de kleuterschool woog hij veertig kilo.
Michiel Smit Diamantbuurt uitgejaagd

Nieuw Rechts-leider Michiel Smit is vandaag met geweld uit de Amsterdamse Diamantbuurt gejaagd. De Rotterdamse politicus kwam naar eigen zeggen naar de buurt om een werkbezoek te houden, vanwege de grote tegenstellingen die daar zijn ontstaan de afgelopen weken.
De Internationale Socialisten kondigden vanochtend aan dat ze Smit niet zouden toelaten tot de Diamantbuurt. Samen met zo'n 150 buurtbewoners en anti-fascistische medebetogers is Smit de toegang tot de buurt ontzegd. Hij werd in zijn gezicht gespuugd, kreeg enkele duwen en werd uiteindelijk, waarschijnlijk voor zijn eigen veiligheid, door de politie meegenomen.
In een verklaring op Indymedia laten de Internationale Socialisten weten "op vreedzame maar krachtige manier" aan Smit duidelijk te hebben gemaakt dat hij de buurt moest verlaten. "Michiel Smit droop daarop af", aldus het statement.
Volgens medeorganisator Peyman Jafari is het verjagen van Smit "een belangrijke overwinning voor het antiracisme". Jafari: "Het is een krachtig signaal dat mensen in Amsterdam hun problemen samen willen oplossen, en zwart en wit zich niet tegen elkaar willen laten uitspelen".
(Bron)
Pool schrikt zich letterlijk dood

Een Poolse slotenmaker is zich tijdens een hoorzitting letterlijk doodgeschrokken, toen hij te horen kreeg dat hij de belastingsdienst nog een bedrag van 80.000 zloty (bijna 20.000 euro) verschuldigd was. De man kreeg ter plekke een hartaanval en stierf enkele momenten later.
De krant Gazeta Wyborcza berichtte vandaag dat er een fout gemaakt bleek te zijn. De belastingsdienst meende dat de Pool zich niet had gehouden aan de bepalingen van een betalingsregeling. Maar in het echt had de man de aflossing netjes betaald, maar door een fout van de fiscus, iets te weinig. Het bedrag wat de man eigenlijk nog zou moeten betalen bleek 8,80 zloty (2,15 euro) te zijn.
(Bron)
Een op tien gepensioneerden heeft bijbaantje

UTRECHT - Ongeveer 13 procent van de gepensioneerden heeft een bijbaantje. Zij kunnen niet rondkomen van hun oudedagsvoorziening. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Uit de enquête onder drieduizend mensen blijkt dat 72 procent van de gepensioneerden na hun pensionering minder te besteden krijgt. Een kwart behoudt een even dikke [dunne] portemonnee en 5 procent gaat er in inkomen op vooruit.
Om de achteruitgang in inkomen op te vangen, bezuinigt eenderde van de 65-plussers. Een kwart teert in op het eigen vermogen en 13 procent neemt dus een bijbaantje. Achteraf gezien had tweederde van de ondervraagden meer pensioen willen opbouwen.
Volgens het Nibud bereiden niet alleen veel ouderen zich slecht voor op de nieuwe fase in hun leven. Zo neemt ook slechts een kwart van de gezinnen financiële maatregelen voor de komst van kinderen.
Uit het onderzoek blijkt volgens het Nibud verder dat Nederlanders niet zitten te springen om te kunnen sparen voor betaald verlof. Consumenten willen pas geld of vrije tijd opsparen voor verlof als ze zeker weten daar later ook gebruik van te gaan maken, zo zeggen de budgetvoorlichters. Verder geven mensen de voorkeur aan de garantie dat ze kunnen terugkeren naar hun oude werkgever na een loopbaanonderbreking.
"Slechts drie op de tien ondervraagden jonger dan 35 jaar is bereid om tien jaar lang 5 procent van het salaris in te leveren voor verlof. Maar de helft van deze groep zou wel onbetaald verlof willen met terugkeergarantie," zegt het Nibud.
"Mensen zijn eerder geneigd te sparen voor verlof als het om een concreet doel gaat. Eenderde wil sparen voor bijvoorbeeld studieverlof of een sabbatical. Voor verlof dat misschien nodig is, zoals zorgverlof en ouderschapsverlof, wil slechts een kwart sparen."
In april concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ook al dat de meeste werknemers geen behoefte hebben aan spaarmogelijkheden voor verlof om hun loopbaan tijdelijk te onderbreken.
Het kabinet wil de huidige regeling voor verlofsparen laten opgaan in de zogeheten levensloopregeling, zodat mensen zorg en werk makkelijker kunnen combineren. Uit het SCP-onderzoek bleek echter dat werknemers niet voor verlof gaan sparen met het oog op (latere) zorgtaken.
(Bron)
Donner omarmt sociale dienstplicht jongeren

ROTTERDAM - Minister Donner van Justitie wil graag dat vooral jongeren actiever deelnemen aan en meer betrokken raken met de samenleving. De maatschappelijke participatie kan handen en voeten krijgen door een sociale dienstplicht, die gemeenten voor de jeugd kunnen regelen.
De bewindsman bracht dat zaterdag in Rotterdam naar voren op de landelijke CDA-actiedag over Waarden en Normen. Een sociale dienstplicht is al langer een wens van het CDA, de partij van de minister.
Donner refereerde aan een uitspraak van de vroegere Amerikaanse president John F. Kennedy. Die riep jongeren op zichzelf af te vragen wat zij voor hun land kunnen doen in plaats van zich af te vragen wat hun land voor hen kan doen. Kennedy richtte daarna een korps op van jonge vrijwilligers die taken in de samenleving gingen verrichten.
Donner ziet allerlei vormen voor zich waarbij jongeren zich nuttig maken voor de maatschappij, al dan niet in een aaneengesloten periode. Bij een sociale dienstplicht kunnen jongeren bijvoorbeeld taallessen geven, contacten hebben met en steun bieden aan mensen in de bijstand, ouderen of gehandicapten en zich bezighouden met buurtbeheer of toezichthoudende taken.
[En hoeveel geld zou dat wel niet schelen, meneer Donner?]
Gemeenten zouden die taken kunnen coördineren. Hij is blij met experimenten van scholen met maatschappelijke stages.
Volgens Donner maakt een versterking van de maatschappelijke participatie in één keer duidelijk en tastbaar wat we nu precies bedoelen met waarden en normen in een betrokken samenleving. "En sluit een verplichte periode van dienstbaarheid niet aan bij ideeën over opbouw van rechten in de sociale zekerheid, levensloop, inburgering en burgerschap?"
(Bron)
Nederlanders hebben moeite met inburgeringsexamen

AMSTERDAM - In Paradiso in Amsterdam werd zaterdagavond het Eerste Nationale Inburgeringsexamen gehouden. Het examen was onderdeel van Transito, een vierdaags festival van Leidsepleintheaters. Bekende en minder bekende Nederlanders scoorden een magere zeven voor de toets.
Deelnemers moesten vragen als 'Wat is er zo leuk aan de Nederlandse man?' en 'Je gaat op bezoek, wat kun je het beste doen?' beantwoorden.
Examenkandidaten die de Nederlandse man betrouwbaar vonden en er voor kozen om bij een bezoekje een kleinigheidje mee te nemen, gaven de goede antwoorden. Niet alleen het publiek, ook bekende staatsburgers werden getoetst op hun kennis van de Nederlandse samenleving. Zo zaten onder anderen LPF-Tweede-Kamerlid Hilbrand Nawijn, voormalig Kamerlid en wethouder Rob Oudkerk en oud-moslimvoorman Abdullah Haselhoef in de examenbankjes.
De deelnemers konden op een groot scherm de vragen lezen en telkens uit drie antwoorden de juiste kiezen. De eerste kennisronde bestond uit vragen die inburgeraars in het echt ook krijgen bij de Maatschappij Oriëntatie Toets. Na die ronde volgde een alternatief examen, gemaakt door onder anderen GroenLinks-Kamerlid Femke Halsema en historicus Maarten van Rossem.
Het panel van 'bekende' Nederlanders scoorde met 67 procent aan goede antwoorden lager dan het publiek dat 69 procent van de vragen juist had. Drie deelnemers mochten een bonusvraag beantwoordden. Die luidde: 'Als je een muur om Nederland zou willen bouwen, hoe langs is die dan?'. Jantien Kale zat het dichtst bij het goede antwoord van 1544 kilometer en won aan het eind van de avond een gigantische taart. Die werd opgegeten toen er tientallen rode, witte en blauwe ballonnen naar beneden kwamen en het Wilhelmus klonk.
Bezoekers die het examen slecht hadden gemaakt, konden terecht in de Vertrekhal De Balie. In de foyer stonden standjes van verscheidene ambassades die bereid waren asielzoekende Nederlanders op te nemen. Bij hen waren niet alleen emigratiepapieren te verkrijgen, ook lagen er pasfoto's en inentingen klaar om binnen een week naar Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, Namibië of Sri Lanka te gaan.
(Bron)