zaterdag, oktober 16, 2004

TT 104 Bot ontbiedt ambassadeur van Cuba

DEN HAAG Minister Bot ontbiedt maandag de Cubaanse ambassdeur om opheldering te vragen over de uitzetting uit Cuba van de Kamerleden Boris Dittrich (D66) en Kathleen Ferrier (CDA).
Ze waren met een Spaanse politicus naar Cuba gereisd om met dissidenten over de mensenrechtensituatie te spreken. Op het vliegveld werden ze zonder verklaring door militairen vastgehouden voor ze het land werden uitgezet.
Spanje, dat naar een betere band streeft met Cuba, heeft Cuba ook om uitleg over het incident gevraagd. De Nederlandse en Spaanse politici mochten in Havana geen contact leggen met ambassadepersoneel.
Het 'kabinet-Berlage' grijpt de macht

DEN HAAG - De fractieleiders van de drie regeringspartijen hebben elkaar gevonden. Op zo'n 'ontiegelijk gezellige avond' als in de brasserie Berlage zetten zij hun eigen beleid uit.
Ze hebben in jaren niet zo gelachen, Maxime Verhagen (CDA), Jozias van Aartsen (VVD) en Boris Dittrich (D66). Na afloop van de Algemene Politieke Beschouwingen zakten de drie fractievoorzitters vorige maand samen met een handvol getrouwen tot half twee 's nachts door in de Haagse brasserie Berlage. 'Een ontiegelijk gezellige avond', stelt Van Aartsen glunderend vast. Verhagen: 'Het leek wel een eindexamenfeest.'
De sfeer is goed tussen de fractieleiders van de drie coalitiepartijen. Knalgoed zelfs, bezweren ze. Verhagen roemt nu al het Berlage-gevoel: 'Het gevoel dat je elkaar geen kunstjes flikt.' En dat werkt, getuige de drie deals waarmee de fractievoorzitters de afgelopen weken zonder blikken of blozen het kabinet passeerden: ze brachten voor 1 miljard wijzigingen aan in het bezuinigingspakket, schrapten de huisarts uit de no-claimregeling en bedachten een plan om werklozen voor minder dan het minimumloon te laten werken.
Is hier een schaduwkabinet aan de gang? Van Aartsen: 'Wij hebben een nieuw circuit ontwikkeld. Dat is misschien niet zo aangenaam voor de premier en de vice-premier, maar het is er wel.'
De aanloop werd deze zomer genomen. De fractievoorzitters ergerden zich aan de versnipperde manier waarop het kabinet de Prinsjesdagvoorstellen naar buiten bracht. 'Ronduit slecht', oordeelt Dittrich. Verhagen spreekt over 'forse irritatie', Van Aartsen stelt dat het kabinet zich in onnodig grote problemen bracht.
Dittrich: 'De onvrede werd door ons drieën volledig gedeeld. We vonden dat we er als fractievoorzitters meer bovenop moesten zitten.' Temeer daar ook de inhoud van de kabinetsplannen hen niet altijd kon bekoren. Van Aartsen: 'Voor ons was de vraag: laten we dit over aan het vrije spel der politieke krachten of vinden we elkaar? Wel, wij voelden de noodzaak tot meer regie.'
Onder leiding van de fractieleiders gingen de vice-fractievoorzitters en wat financiële fractiespecialisten aan de slag, met eerdergenoemde deals als resultaat. Als dank voor hun diensten werden ook zij uitgenodigd voor die onvergetelijke Berlage-avond. Van Aartsen: 'Zo'n avond schept een band. Dat is heel belangrijk.' En Dittrich: 'Dit smaakt naar meer.'
Dat intussen het beeld ontstaat dat de coalitiepartijen hun eigen ministers niet meer vertrouwen, deert Dittrich niet. 'Ik ben gekozen om mijn best te doen, niet om zaken in de doofpot te stoppen.' Verhagen: 'Er is geen sprake van dat wij het kabinet niet steunen. Maar wij zijn geen makke schapen.' Van Aartsen ziet het groeiende zelfvertrouwen van de Tweede-Kamerfracties als de langverwachte terugkeer van het dualisme in de Haagse politiek.
(Bron)
Ziektepolis particulier veel duurder

AMSTERDAM - De particuliere ziektekostenpolissen worden volgend jaar fors duurder. Dat is een gevolg van de marktwerking die vanaf 1 januari wordt ingevoerd in de ziekenhuizen. De kosten stijgen met 8,3 procent en mogelijk zelfs met 13 procent. Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland, de branche-organisatie, deze week laten weten aan de particuliere ziektekostenverzekeraars.
Worden de effecten van de marktwerking niet meegeteld, dan stijgen de poliskosten met 5 procent. Dat is het automatische gevolg van de technologische vernieuwingen en de vergrijzing, waardoor meer ouderen zorg nodig hebben. Daarbovenop komt in het gunstigste scenario een extra stijging van 3,8 procent; tezamen dus 8,3 procent. In het slechtste geval stijgt de premie met 13 procent: de 5 procent plus nog eens 8 procent vanwege de marktwerking.
De verhoging kan oplopen tot tot maximaal 22 procent als de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) vasthoudt aan zijn eis dat de reserves van de verzekeraars omhoog moeten. Als zij tengevolge van de marktwerking meer risico gaan lopen, moeten ze een grotere financiële buffer opbouwen, vindt de verzekeringskamer. Het geld daarvoor moet uit de premies komen. Over deze kwestie heeft nog overleg plaats tussen de betrokken partijen.
De marktwerking bij de ziekenhuizen komt tot stand door de invoering van een nieuw bekostigingssysteem vanaf 1 januari 2005. Vanaf die datum mogen de ziekenhuizen hun eigen prijskaartjes hangen aan een klein aantal, veel voorkomende ingrepen. Zo moeten ze concurreren om een contract met de verzekeraars, die de zorg uiteindelijk betalen.
Het probleem is echter dat de overige 90 procent van de ziekenhuiszorg op de oude manier wordt geleverd, maar al wel volgens het nieuwe financieringssysteem moet worden geadministreerd. Dat leidt tot grote kostenverschuivingen voor de ziekenhuizen. En daarmee voor hun financiers, de verzekeraars.
Vooral particulier verzekerden dreigen te worden geconfronteerd met de gevolgen, in de vorm van hogere premies. Voor personen met een standaardpakketpolis zouden de kosten juist lager uitvallen.
Om die reden heeft Zorgverzekeraars Nederland aan minister Laager van Volksgezondheid gevraagd om het oude systeem te mogen blijven hanteren voor de 90 procent van de zorg. Laager wil dat echter niet, omdat hij bang is dat dan de hele operatie vertraging zal oplopen.
(Bron)
'Burn-out een beroepsziekte, meent rechter'

De burn-out, waarbij werknemers opgebrand raken door stelselmatige overbelasting op het werk, is volgens de rechter een beroepsziekte. Die conclusie trekt althans de vakcentrale FNV. De vakbond baseert zich op een uitspraak waarbij een oververmoeide werknemer een schadevergoeding van 70.000 euro kreeg toegewezen.
Een rechter in Terneuzen wees de schadevergoeding toe omdat de 57-jarige man de burn-out opliep door structureel overwerk bij zijn werkgever, een mestverwerkend bedrijf. De man belandde vervolgens in de WAO. Volgens de rechter had het bedrijf tevens te weinig gedaan om de man weer aan het werk te helpen.
De uitspraak is volgens de FNV van belang omdat het kabinet mensen met psychische klachten, zoals burn-outs, zoveel mogelijk wil gaan weren uit de nieuwe regeling voor arbeidsongeschiktheid, de WIA. Door internationale verdragen is Nederland verplicht om mensen met een beroepsziekte een uitkering te geven.
(Bron)
Maker extreem-rechtse sites aangehouden

Een 21-jarige man uit Wormerveer is aangehouden wegens het doen van discriminerende en extreme uitlatingen op internet. De man had twee sites gebouwd met daarop hakenkruizen en nazileuzen.
Zijn bijdrage aan een derde site waarop hij gelijksoortige informatie had geplaatst zal hem waarschijnlijk niet worden aangerekend. Het betreft hier een site waarvoor lidmaatschap vereist is. De computer van de Wormerveerder is in beslag genomen en de betreffende sites zijn van het net gehaald.
(Bron)
Annette van Trigt weg bij NOS Journaal

HILVERSUM - Nieuwslezeres Annette van Trigt van het NOS Journaal is donderdag opgestapt. Zij heeft dat gedaan omdat de NOS het contract met haar niet wilde verlengen, liet hoofdredacteur Hans Laroes vrijdag weten.
"Haar vertrek houdt geen verband met de recente publicaties over haar nevenactiviteiten bij het UWV", aldus Laroes. Waarom haar contract niet is verlengd, wil hij niet zeggen.
Van Trigt kwam in opspraak omdat zij er een lucratieve bijbaan op na hield bij uitkeringsinstantie UWV. De NOS legde vorige maand het schnabbelen van de eigen journalisten aan banden omdat het de journalistieke onafhankelijkheid van medewerkers in gevaar zou brengen. Het journaal liet toen weten dat wie zich niet aan het nieuwe protocol zou houden, kon rekenen op berisping, schorsing of zelfs ontslag.
Van Trigt heeft het NOS Journaal twee jaar gepresenteerd. Ze nam vooral de uitzending van 18.00 uur voor haar rekening. Daarvoor werkte ze twaalf jaar bij Studio Sport. In die tijd was zij ook een van de presentators van het radioprogramma Met het Oog op Morgen.
(Bron)
FNV zet huizen topbestuurders on-line

FNV Bondgenoten heeft een website opgezet waarop foto's van privé-woningen van de topbestuurders van de 200 grootste beursgenoteerde ondernemingen van ons land moeten komen te staan. Voorlopig is een zevental te bezichtigen op de website.
De site, Het Rode mannetje opent met: "Waar geld is of actie, het rode gevaar is nabij. Het Rode mannetje stelt de zelfverrijking aan de top aan de kaak." Volgens de site neemt het Rode mannetje u mee naar de huizen van een aantal toppers. "Blijf kijken want de komende weken krijgt u steeds meer te zien", zo staat er te lezen. Ook de complete lijst inkomensgegevens van grootverdieners valt op te vragen.
De ABN Amro Bank, waarvan het huis van topman Johan Rijkman Groenink op de site staat, is woedend over de gang van zaken. "Wij hebben de FNV ons ongenoegen laten blijken, maar ze hebben ons aangegeven niet te zullen stoppen. Sterker: ze roepen dat ze gewoon door zullen gaan", aldus een woordvoerder van de bank.
ABN Amro heeft juristen laten kijken of er iets tegen te ondernemen valt, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Ook al omdat Het Rode mannetje heel specifieke informatie, zoals die van straatnamen, weglaat.
Het is niet alleen de Amro die boos is over de actie. Alle ondernemingen waarvan het huis van een topbestuurder staat vermeld, zijn niet te spreken over de gang van zaken.
De actie van FNV Bondgenoten heeft de instemming van Lodewijk de Waal. Volgens FNV-voorzitter Henk Van der Kolk is de actie gerechtvaardigd omdat "de topbestuurders met hun belachelijk hoge salarisstijgingen zelf de grens van het betamelijke hebben overschreden". Het is inderdaad een beetje oog om oog, tand om tand, geeft hij toe. "Maar het is het enige signaal dat werkt. Ergert het ze? Mooi, dat willen we juist. We zijn heus niet van plan verder te gaan, althans niet nu." Met verder gaan doelt Van der Kolk op de angst van topbestuurders, dat het FNV nog meer gegevens gaat publiceren. Overigens verdiende Lodewijk de Waal volgens dit onderzoek (PDF) van Intermediair in mei 2003 exclusief pensioenlasten ongeveer 65.000 euro (inclusief pensioenlasten: 80.000 euro).
In de Kamer hebben VVD en CDA afwijzend gereageerd op deze nieuwe manier van actievoeren van het FNV.
(Bron)
Duitser woest na komst deurwaarder

Niemand zit natuurlijk te wachten op een deurwaarder, maar een 52-jarige Duitser uit de oostelijke stad Helbra ging deze week wel heel erg door het lint toen de incasseerder bij hem op de stoep stond. De man barricadeerde zich in zijn huis. De deurwaarder die terugkwam met twee politieagenten werden ''welkom geheten'' met een molotovcocktail. Daarna volgde een barbecuestel, wat door een open raam naar de drie mannen gesmeten werd.
De drie riepen hierop de hulp in van een speciaal interventie eskadron, SEK. Toen die het huis bestormden wilde de man de zwaar bewapende agenten te lijf gaan met een kettingzaag. Uiteindelijk wist men de man aan te houden zonder dat er gewonden vielen.
De deurwaarderhater is vastgezet wegens poging tot doodslag.
(Bron)
Passagiers laten springstof achter in taxi

In de Russische hoofdstad Moskou moet een taxichauffeur wel heel vreemd hebben opgekeken toen hij op de achterbank van zijn auto keek. Daar zag hij namelijk een plastic zak met twee kilogram springstof liggen.
De betreffende springstof, TNT (trinitrotolueen), was in de taxi achtergelaten door twee passagiers. De chauffeur ging naar de politie en vertelde hen dat hij twee mannen had vervoerd en dat hij te laat had opgemerkt dat ze de zak in zijn taxi waren vergeten. In Moskou bestaat een bloeiende handel in wapens en explosieven.
(Bron)
Vrouwen massaal gestopt met pil wegens kosten

DEN HAAG - Ruim 29.000 vrouwen zijn dit jaar gestopt met de anticonceptiepil omdat ze die te duur vinden. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Rutgers Nisso Groep. De pil zit sinds 1 januari niet meer in het ziekenfondspakket voor vrouwen van 21 en ouder.
Volgens het onderzoekbureau zijn de vrouwen die het pilgebruik hebben gestaakt overgestapt op een minder betrouwbaar anti-conceptiemiddel. Verder blijkt uit het onderzoek dat het aantal abortussen licht is gestegen sinds 1 januari. In de eerste helft van 2004 zijn er 135 abortussen meer uitgevoerd dan in dezelfde periode van vorig jaar.
Vorige week bleek al uit ander onderzoek dat het aantal ongewenste zwangerschappen is toegenomen door het schrappen van de pil uit het ziekenfondspakket.
(Bron)
Bankbediende lacht overvaller weg

Een gewapende bankovervaller in de Kroatische hoofdstad Zagreb blies beschaamd de aftocht nadat hij werd uitgelachen door een bankbediende. De overvaller was bij klaarlichte dag een bank in het centrum van de stad binnengegaan, en bedreigde de bediende met een geweer.
In de wetenschap dat ze zich achter kogelwerend glas bevond barstte de bediende in lachen uit. Terwijl de overvaller voor haar stond belde ze vervolgens haar chef en vroeg ze hem de politie te bellen. De overvaller koos eieren voor zijn geld, en ging er als een haas vandoor.
(Bron)
Awa bedreigt slachtoffers vanuit inrichting

De 16-jarige jongen die verdacht wordt van het op gruwelijke wijze in brand steken van zijn eveneens 16-jarige ex-vriendin, blijkt zijn slachtoffers vanuit de jeugdinrichting Eikenstein in Zeist te bedreigen. Vanwege de herhaaldelijke bedreigingen werd hem twee weken lang geweigerd bezoek te ontvangen, post te versturen of te telefoneren. Na het opheffen van die beperkingen begin deze maand is Awa volgens zijn oud-klasgenoten echter gewoon verder gegaan met het bedreigen van mensen.
De opgelegde beperkingen zijn door het openbaar ministerie bevestigd. Volgens het OM werden hem de beperkingen opgelegd "omdat de verdachte vanuit de inrichting de aangeefster had bedreigd". Sinds de beperkingen begin deze maand opgeheven werden heeft Awa volgens oud-klasgenoten de bedreigingen hervat. Door middel van telefoontjes en brieven probeert hij er voor te zorgen dat zijn slachtoffers hun aanklachten intrekken.
Awa heeft de bedreigingen inmiddels bekend, en deze zullen aan de aanklacht toegevoegd worden. Volgens een woordvoerder van het OM zijn er "geen aanwijzingen dat er op dit moment nog bedreigingen gaande zijn". De zaakofficier heeft gistermiddag in het licht van de recente aanklachten van bedreigingen echter verzocht de beperkende maatregelen te herstellen. De beperkingen zullen waarschijnlijk tijdens de rest van Awa's voorarrest blijven gelden.
Awa nodigde op 9 augustus van dit jaar zijn ex-vriendin uit om bij hem langs te komen. Hij zette haar op een stoel, kraste zijn naam met een mes in haar borst en overgoot haar met terpentine om haar vervolgens aan te steken. Hij doofde vervolgens zelf de vlammen, overgoot het meisje opnieuw met terpentine en stak haar een tweede keer aan. Later bleek dat hij mogelijk ook andere mensen had bedreigd.
In de brieven die Awa afgelopen week heeft verstuurd, vertelt hij onder andere dat hij niet begrijpt waarom hij zo zwaar wordt beschuldigd en waarom hij gevangen gehouden wordt. Bovendien geeft hij aan dat hij denkt er met een lichte straf van af te kunnen komen.
(Bron)

Een onderzoek naar zijn toerekeningsvatbaarheid hoef je dan niet meer te doen...
Student bijna dood door grap met ontharingscrème

ANTWERPEN - Een grap met ontharingscrème is bijna dodelijk afgelopen voor een 18-jarige student uit Antwerpen. Als ontgroening moesten hij en twee anderen deze week de crème op hun geslachtsdelen smeren. Ze liepen er ongeveer twee uur mee rond.
De studenten hadden niet gekeken naar de bijsluiter bij de crème, die waarschuwt het spul niet in te wrijven en het hooguit tien minuten te laten zitten.
De 18-jarige student liep derdegraadsbrandwonden op aan zijn geslachtsdeel: huid en onderhuids weefsel zijn vernietigd. Hij moest vechten voor zijn leven, maar was vrijdag buiten levensgevaar. De jongeman krijgt vrijwel zeker een huidtransplantatie. De twee anderen raakten lichtgewond, aldus de Gazet van Antwerpen zaterdag.
(Bron)
Het wordt mode:

Ziekenhuis zet medische dossiers bij grof vuil

EINDHOVEN - Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven heeft per ongeluk de medische dossiers van een aantal patiënten bij het grofvuil gezet. Een voorbijganger vond de 24 dossiers woensdagavond in een oud-ijzer container achter het ziekenhuis en gaf de papieren aan het Eindhovens Dagblad.
De directie van het centrum liet in een schriftelijke reactie weten "zeer geschokt te zijn door dit ernstige incident".
(Bron)
D66-leider Dittrich Cuba uitgezet

DEN HAAG - D66-leider Dittrich is vrijdagavond in de Cubaanse hoofdstad Havana aangehouden en in de cel gezet. Enkele uren later is hij het land uitgezet. Zijn woordvoerster heeft dat zaterdag laten weten. Dittrich heeft haar via sms'jes vanuit de cel op de hoogte gehouden.
Dittrich was in Cuba om de mensenrechten daar te bestuderen. Het CDA-Kamerlid Ferrier verkeerde in zijn gezelschap. Het Spaanse persbureau EFE meldde dat ook zij is uitgezet.
Dittrich en Ferrier zouden samen met een afgevaardigde van de Spaanse volkspartij Partido Popular bij aankomst op de luchthaven zijn aangehouden omdat ze plannen zouden hebben tijdens hun bezoek aan het land met dissidenten te praten. Volgens de autoriteiten hadden ze daar, op grond van hun toeristenvisa, geen toestemming voor.
De parlementariërs kwamen vrijdagavond rond half acht plaatselijke tijd op Cuba aan met een vlucht van Air France. Twee uur later moesten ze met hetzelfde toestel weer vertrekken. Een diplomatieke bron meldde EFE dat de aangehouden parlementariërs geen toestemming kregen om de hulp van hun ambassade in te schakelen.
Zowel de Nederlandse als de Spaanse ambassade zou onmiddellijk opheldering hebben gevraagd over het incident. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt op de hoogte te zijn dat er een probleem was op Cuba, maar zegt de exacte toedracht nog uit te zoeken.
De Spaanse afgevaardigde van de PP, Jorge Moragas, kondigde voorafgaand aan zijn reis, in eigen land aan dat hij naar Cuba ging om de mensenrechten in het land onder de aandacht te brengen. Op zijn agenda stonden onder meer ontmoetingen met oppositieleider Oswaldo Payá en met Blanca Reyes, echtgenote van schrijver en journalist Raúl Rivero, die tot twintig jaar gevangenis is veroordeeld.
"Woedend". Zo reageerde D66-leider Boris Dittrich zaterdag op zijn aanhouding in en uitzetting uit Cuba. "We werden vastgehouden en gefilmd. Niemand zei iets. Uiteindelijk werd gezegd dat we Cuba niet in mochten", aldus de politicus in het Radio 1 Journaal net nadat hij bij Parijs was geland.
Dittrich, CDA-Tweede-Kamerlid Ferrier en een afgevaardigde van de Spaanse volkspartij Partido Popular waren op een toeristenvisum naar Cuba gereisd om daar dissidentenleiders te spreken. Direct na aankomst werden de drie in Havana aangehouden.
Volgens Dittrich werden zij door een militair afgevoerd die niet wilde vertellen waarom dat gebeurde. Vervolgens belandde hij met zijn reisgenoten in een kamer waar ze door vier militairen werden bewaakt. Onder begeleiding mochten ze naar het toilet.
"We werden gefilmd en niemand vertelde ons iets", aldus Dittrich. "Na afloop kregen we te horen dat we Cuba niet in mochten." Volgens Dittrich kreeg de Spaanse politicus te horen dat hij zich beledigend had uitgelaten over Cuba. "Wij kregen niets te horen." De drie werden meteen op een vliegtuig naar Parijs gezet.
"Wat me ook irriteerde was dat we geen contact mochten hebben met een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade die op het vliegveld was. Hij mocht niet naar ons toe komen", aldus Dittrich. De democraat riep na aankomst in Parijs de Europese Unie op vast te houden aan het strenge beleid jegens Cuba in verband met schending van de mensenrechten.
(Bron)
Heerlijk gewandeld, in Wijk aan Zee of Bergen aan Zee, dat was niet helemaal duidelijk.
Langs een pad met veel bloeiende planten in de bermen (en een sloot), op naar het strand. Hoewel het bewolkt was, was het toch druk. Er stond een prachtige moskee, die een soort open dag hield maar waar weinig mensen waren. Ik ben er wel gaan kijken, was erg mooi. Het was precies zo'n moskee als in Rotterdam staat.
Er was een pier, een meter of 30. Dar was iets sensationeels te doen: mensen stonden in de rij om te betalen om erop te mogen, en dan waagden ze zicht tot het einde van de pier. Bij terugkomst steeg er dan een applaus en gejoel op.
Ik kon alleen niet ontdekken wat er nou zo heldhaftig aan was, dus ik liet het aan me voorbij gaan.
Over het strand was een soort viaduct, dat veel schaduw gaf. En er waren twee snackbars, een viezig uitziende waar het erg druk was, en iets verderop een die beter oogde en waar geen mens was, misschien omdat het 'wel' 100 meter verderop was. Ik ging er kijken, maar ja, ik had m'n tas aan het begin van het pad achtergelaten, dus ik kon niets bestellen. Ik kreeg toch wat.

En toen werd ik verbaasd wakker.

vrijdag, oktober 15, 2004

Als je tijdens een leuk tv-programma in slaap valt en alleen maar wakker wordt omdat de kat in je klimt, is het tijd om in bed verder te gaan slapen.
Zzzzzzzzzz...
'Sinds maart 70.000 doden in Darfur'

In de Sudanese provincie Darfur zijn sinds maart ongeveer 70.000 mensen omgekomen, zo schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport dat vrijdag gepubliceerd werd. De 70.000 mensen zijn allemaal omgekomen in de vluchtelingenkampen. Het aantal dodelijke slachtoffers door het etnisch geweld tussen Arabische milities en zwarte stammen kan het WHO niet inschatten.
De meeste mensen komen om door relatief makkelijk te behandelen kwalen, zoals diarree, koorts en ademhalingsproblemen, die veroorzaakt worden door de slechte leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen. Het aantal slachtoffers die de crisis per dag eist daalt nog maar langzaam. Dit komt voornamelijk door het lange regenseizoen, waardoor de hulpverlening verder bemoeilijkt wordt.
Darfur wordt door de Verenigde Naties en door andere hulpinstanties ook wel omschreven als de ergste humanitaire crisis in de geschiedenis. Meer dan 1,4 miljoen mensen zijn het geweld ontvlucht, en leven nu onder slechte omstandigheden in vluchtelingenkampen.
Het sterftecijfer in de regio Darfur ligt momenteel op 2,5 mensen per 10.000 inwoners, per dag. Dit is ruim zes keer hoger dan in de rest van Afrika.
(Bron)

Giro 555.
Ex-imam Haselhoef verdacht van fraude

Tegen voormalig imam Abdullah Haselhoef uit het Zeeuwse Krabbendijke is bij justitie aangifte gedaan wegens fraude. Verschillende banken zeggen dat Haselhoef fraude zou hebben gepleegd bij de aanvraag van hypotheken.
Haselhoef zegt dat hij onschuldig is en te worden "meegezogen" in een zaak tegen zijn voormalige zakenpartner Z. Marangoz. Deze Marangoz kwam diep in de financiële problemen omdat hij geld geleend had met een aantal huizen als onderpand. De voormalig imam zegt toen het beheer van de panden in eigen hand te hebben genomen. Sinds enige tijd int Haselhoef als huisbaas huur bij de huurders van de panden, onder wie studenten en asielzoekers.
Gisteren heeft Haselhoef bij het Openbaar Ministerie (OM) in Dordrecht gevraagd om haast te maken met het onderzoek. De aangiftes tegen hem zouden namelijk al van 2003 dateren. Zolang hij verdacht wordt van fraude, kan hij geen grote financiële transacties verrichten. Tegenover het ANP zei het OM echter van niets te weten.
De voormalig geestelijk begeleider heeft zijn onroerend goed ondergebracht in de BV 'In Nomine Sanctum'. Behalve huisbaas is Haselhoef nu publicist en geeft hij her
en der in het land lezingen over de islam. Volgens eigen zeggen heeft Haselhoef een goede reputatie als huurbaas en verhuurt hij aan organisaties als Nidos, de voogdij-instelling voor jonge asielzoekers.
(Bron)
Kabinet zet mes in extraatjes topambtenaren

DEN HAAG - Het kabinet haalt de teugels aan bij de beloning van topambtenaren. Nu gaat het daarbij soms nog mis, waardoor het Rijk wordt benadeeld, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek dat de departementen hebben gedaan.
Voor structurele misstanden onder topambtenaren zijn geen bewijzen gevonden. De "administratieve slordigheden en inhoudelijke fouten" die wel aan het licht zijn gekomen, rechtvaardigen volgens het kabinet maatregelen. Waar nodig en mogelijk zullen ministers onterechte regelingen herstellen en geld terugvorderen. Ook zullen zij de procedures verbeteren.
(Bron)
Ik ben principieel tegen belonen onder het minimumloon, het heet niet voor niks zo, het is niet voor niks ingesteld.
Maar stel dat ik zou moeten werken om hetzelfde te krijgen dat ik nu krijg in ruil voor heftige sollicitatie-activiteiten. Krijg ik dan ook een garantie dat mijn reiskosten betaald worden, en dat ik niet ontslagen kan worden op grond van het feit dat er gaten in mijn kleren zitten en mijn teen door mijn schoen heen steekt? Want van wat ik nu krijg, kunnen nieuwe schoenen er _niet_ af. Dus daar zal die werkgever dan genoegen mee moeten nemen - tenzij daar een regeling voor komt.
Badeendjes houden Vlieland bezig

Sinds afgelopen maand is Vlieland bezig met het uitzoeken van de herkomst van een groep aangespoelde plastic badeendjes. Volgens de vindster Adela Graaff "Zijn de winters op Vlieland altijd lang, dus dan hebben we iets te doen."
Op de plastic watervogels staat vermoedelijk een buitenlands telefoonnummer, zonder landnummer. Om er toch achter de komen wie de eendjes in de grote zee heeft 'vrijgelaten', is de hulp ingeroepen van onder andere het Kustwachtcentrum in Den Helder, het zeeonderzoeksinstituut NIOZ op Texel en reddingsmaatschappij KNRM op Vlieland.
Een mogelijke oplossing, volgens het Kustwachtcentrum, is dat de eendjes afkomstig zijn uit een container van een schip dat in 1998 in de Stille Oceaan is gezonken. Uit die container zijn 28.000 eendjes 'ontsnapt'. Grote aantallen zijn teruggevonden in Groenland en IJsland.
Een vergelijking tussen de eendjes van Vlieland en die van IJsland en Groenland, wees uit dat het hier om een ander type gaat. Het KNRM zegt verder niets te weten van badeendjes. Ook zijn er in de verslagen tot bijna 180 jaar terug niets te lezen over aangespoelde badeendjes, aldus een woordvoerder van de reddingsmaatschappij.
Vermoedelijk zijn de eendjes in zee uitgezet om de stroming van de zee in kaart te brengen, denkt het NIOZ. "Maar het kan ook een wedstrijd zijn. Het is een soort modeverschijnsel aan het worden om badeendjes in een rivier te gooien en dan te kijken hoe ver ze komen", zei een woordvoerder van het NIOZ.
(Bron)
Bush ligt voor op Kerry in laatste peilingen

WASHINGTON - De Amerikaanse president George W. Bush heeft in de laatste peilingen een lichte voorsprong op zijn Democratische rivaal John Kerry. Bush staat op 48 procent en Kerry op 44 procent van de kiezers. Dit blijkt uit een peiling van Reuters/Zogby die vrijdag is bekendgemaakt.
De uitslag van deze peiling geeft aan dat Bush lichtelijk uitloopt op de Democratische senator Kerry. Dinsdag stonden beide kandidaten nog gelijk op 45 procent elk. Bush zou deze winst te danken hebben aan een goed optreden tijdens het presidentiële debat van woensdag.
Volgens de peilers is vooral de steun voor Bush onder de zwevende kiezers toegenomen.
Eerst vond 18 procent van de zwevende kiezers dat Bush herkozen moest worden, nu vindt bijna een kwart van de onbesliste kiezers dat Bush in het Witte Huis moet blijven. Zes procent van de zwevende kiezers heeft nog niet besloten op wie ze gaan stemmen.
Ook heeft Bush een grotere steun binnen zijn eigen partij dan Kerry. Van de Republikeinen zegt 89 procent Bush te steunen. Bij de Democraten steunt 79 procent John Kerry. In een nek-aan-nek-race kan dit verschil nog van belang zijn, aldus de peilers.
Verder blijkt uit de peilingen dat Bush inloopt op Kerry bij katholieke en vrouwelijke kiezers. De president ligt bij jongere kiezers iets voor op zijn Democratische uitdager. Bij oudere Amerikanen heeft Kerry een stevige voorsprong op Bush.
De peiling is gehouden onder 1220 kiezers en heeft een foutmarge van ongeveer 2,9 procent.
(Bron)
Grootste telescoop ter wereld in Arizona in gebruik

WASHINGTON - In de Amerikaanse staat Arizona wordt komende zaterdag de grootste telescoop ter wereld in gebruik genomen. Het apparaat is krachtig genoeg om op 2,5 miljoen kilometer afstand een kaars te zien branden, aldus wetenschappers van de Universiteit van Arizona vrijdag.
De constructie van de Large Binocular Telescope (LBT) duurde acht jaar en kostte ongeveer 98 miljoen euro. Volgens de onderzoekers is de nieuwe telescoop tien keer zo krachtig als de ruimtetelescoop Hubble en breekt daardoor een nieuwe fase in de verkenning van het heelal aan.
Diverse milieuorganisaties protesteerden tegen de bouw omdat de natuur in de omgeving van de telescoop in gevaar zou kunnen komen. Ook belangengroepen van Amerikaanse Indianen hebben bezwaren geuit tegen de ruimtekijker op Mount Graham. Volgens hen is de berg heilig.
(Bron)
Huisartsen willen actie tegen kabinetsbeleid

Nederlandse huisartsen komen in actie tegen het overheidsbeleid. Dat heeft de algemene ledenvergadering van de Landelijk Huisartsen Vereniging in Utrecht besloten. Aanleiding is het politieke debat over de invoering van de no-claimregeling in de zorg, maar: "Dat is slechts de directe aanleiding. Er zijn allerlei ontwikkelingen. Huisartsen moeten voortdurend inleveren en het ontbreekt aan enige visie op de taak en functie van de huisarts", stelt Fulco Seegers van de vereniging vrijdag.
Het kabinet heeft besloten dat een huisartsbezoek straks niet onder de no-claimregeling valt. "Maar het financiële gat waar de minister daardoor mee kampt, zal door de huisartsen worden gedicht", zegt Seegers. De Tweede Kamer wil dat huisartsen het onnodig bezoek terugdringen door vier procent minder patiënten te ontvangen. Die maatregel zal het benodigde geld bijeen moeten brengen. Als de huisartsen de reductie niet voor elkaar krijgen, komt de minister met een tariefbijstelling. Huisartsen krijgen per behandelde patiënt betaald. Daalt het aantal patiënten niet, dan zal het tarief dalen. Seegers: "De maatregel heeft dus directe consequenties voor het inkomen van de huisarts."
Seegers meent dat er geen onnodig huisartsbezoek bestaat: "Pas na een bezoek aan de huisarts blijkt of het bezoek noodzakelijk was. Dat kan een patiënt niet van tevoren bepalen, dat is de taak van de huisarts. Navrant is dat de Tweede Kamer gezegd heeft dat de vier procent reductie behaald moet worden door de inzet van de praktijkondersteuner. Maar het ministerie heeft de financiering van nieuwe ondersteuners juist gestopt; tweederde van alle huisartsen heeft geen ondersteuner."
Een speciale commissie gaat onderzoeken wat voor acties er gaan komen. Seegers benadrukt dat de huisartsen actiebereid zijn: "De ledenvergadering wil op korte termijn forse acties. Zelfs het stakingswapen kwam ter sprake. Maar we gaan niet een dag staken, dat zet geen zoden aan de dijk." Op de ledenvergadering waren donderdagavond twee keer zo veel artsen aanwezig als normaal. "Leden wilden uit pure boosheid en verontrusting meepraten."
(Bron)
Jan-Peter wordt ontslagen.
Helaas alleen uit het ziekenhuis.
Rechter ontslagen wegens bizarre vonnissen

In de Amerikaanse staat New York is een rechter ontslagen omdat hij misbruik maakte zijn zijn functie. De vermeende officier van justitie legde voor kleine vergrijpen zulke hoge straffen, zonder enige vorm van proces. Het hooggerechtshof van New York hief Henry Bauer uit zijn functie en bepaalde dat de man nooit meer deze functie mag uitoefenen in de staat.
Een man die 's nachts zonder licht fietste over de stoep, werd door Bauer veroordeeld tot een borgsom van 25.000 dollar. De man kon dat niet ophoesten en moest een week in de gevangenis zitten. Een andere jongen die nooit met justitie in aanraking was gekomen, moest voorkomen omdat hij zich verdacht ophield op straat. Hem werd een borgsom van 10.000 dollar opgelegd. Verder werden mensen die geen advocaat konden betalen gewoon veroordeeld, zonder dat Bauer ze een pro deo advocaat toewees.
(Bron)
'Vervuiling door stikstofdioxide ergst in Nederland'

AMSTERDAM - De Nederlandse Randstad, het Duitse Ruhrgebied en Vlaanderen zijn in de wereld de meest met stikstofdioxide (NO2) vervuilde gebieden. De stof wordt door auto's uitgestoten en veroorzaakt smog, die de longfunctie van mensen aantast. Bij drukke wegen levert de stof een 'serieus probleem' op voor de bevolking, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag in Algemeen Dagblad.
Wetenschappers van de universiteit in het Duitse Heidelberg hebben op basis van anderhalf jaar lang vergaarde satellietbeelden een kaart samengesteld, die de vervuiling door stikstofdioxide duidelijk maakt. Ook de Italiaanse Po-vlakte en gebieden in Noord-Oost China hebben te maken met ernstige vervuiling. De smog in grote steden als Mexico en Athene, die wel eens mensenlevens eist [ wel eens?!], is voornamelijk seizoensgebonden en mede veroorzaakt door het klimaat.
Tot 2010 moet de concentratie stikstofdioxide jaarlijks afnemen. Ronald Albers van het RIVM denkt dat de bouw van kantoren- en huizenprojecten langs wegen daarom niet door kan gaan. Albers constateert dat de vervuiling het ergst is in drukbevolkte gebieden.
Nadat op de A13 bij Overschie de snelheidslimiet werd verlaagd naar 80 kilometer per uur, is de luchtkwaliteit sterk verbeterd. Staatssecretaris Pieter van Geel van Vrom vindt dat bij negen knelpunten langs snelwegen direct een dergelijke snelheidslimiet moet komen. Minister Karla Peijs van Verkeer acht dat pas eind volgend jaar mogelijk.
(Bron)

Uche uche. Laten we meer snelwegen aanleggen, en de bestaande wegen verbreden!
Zweedse vakbondstop misbruikte contributie voor pleziertjes

In Zweden is een rel ontstaan rond een aantal directieleden van de Zweedse vakbond Metall. De leden hebben ontslag moeten nemen na beschuldigingen van oneigenlijk gebruik van contributies. De directieleden waren op officiële reizen naar onder andere België en Denemarken geweest, waar ze de contributiegelden ook gebruikten om sterke drank, porno en seksatributen te kopen. Dat meldde de vakbond gisteren in de industriestad Trollhattan.
Het misbruik kwam tijdens een interne accountantscontrole aan het licht. Een voormalige kashouder bevestigde tegenover een Zweeds radiostation dat de 'vrijetijdsbestedingen' in België en Denemarken werden betaald met inkomsten uit contributies: "Ik kan bevestigen dat ze dildo's kochten met het geld van de vakbond en ze vervolgens uitdeelden."
In totaal worden volgens een woordvoerder van Metall negen vakbondleiders verdacht van de financiële malversaties. Het onderzoek hiernaar is ook nog niet afgerond.
(Bron)
'Holbewoners droegen bodywarmers'

Holbewoners droegen bodywarmers en t-shirts, een stad in de Middeleeuwen werd bestuurd door 'Bill Klinten' en bakkers waren vroeger de rijkste mensen van de stad omdat ze dagelijks tweehonderd broden en taartjes verkochten. Dat is de 'kennis' die kinderen van 10, 11 en 12 jaar vandaag de dag hebben als het op geschiedenis aankomt. Dit blijkt uit de onlangs gepubliceerde resultaten van de Cito-toets bij 136 basisscholen.
De onderzoekers stelden geschiedenisvragen over drie onderwerpen: 'jagers en verzamelaars uit de oertijd', 'prehistorische landbouwers' en de 'middeleeuwse stad.' De onderzoekers kwamen er achter dat de kinderen voornamelijk in clichés dachten. De middeleeuwen kwam er het slechtst van af. Zo werd er bier verkocht in de middeleeuwen, verdienden mensen hun brood met fotografie en maakten mannetjes in roodbruine kleren er de dienst uit. Slechts twee procent van de kinderen weet een helder beeld te geven van de middeleeuwen.
Het vertekende beeld dat kinderen in groep acht van de geschiedenis hebben is zo sterk dat zelfs tekeningen van hoe het er echt aan toeging hen niet op andere gedachten kon brengen.
(Bron)

Bizar...
Tilburgse kleuterjuf doet 'lugubere vondst'

Een kleuterjuf in Tilburg heeft donderdagochtend samen met haar klas tijdens een wandeling een 'lugubere vondst' gedaan. In het Warandabos zagen ze in de struiken een stel benen liggen. De ingeschakelde politie constateerde ter plekke dat het om een 'halve aangeklede pop' ging.
Het voorwerp bleek deel uit te maken van een kunstexpositie die momenteel in het bos wordt gehouden. De politie heeft de halve pop mee naar het bureau genomen. Dit tot grote verontwaardiging van de Tilburgse Stichting Fundament die de expositie organiseert. De politie en boswachter zouden op de hoogte zijn geweest van de tentoonstelling.
De stichting heeft nog meer 'lichamen' en 'lichaamsdelen' over het bos verspreid. Allemaal gekleed alsof het echte personen zijn. Liefhebbers kunnen de kunststukken tot aanstaande zondag bewonderen.
(Bron)
Computerspelletjes spelen illegaal in Griekenland

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft Griekenland voor het Europese Hof van Justitie gedaagd omdat Athene met een wet elektronische spellen, waaronder computergames, in de ban heeft gedaan. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Europese Unie donderdag laten weten.
Volgens de Europese Commissie handelt Griekenland in strijd met de regels van Brussel voor het vrije verkeer van goederen en diensten. In theorie is het in Griekenland nu illegaal om thuis met een Gameboy te spelen.
In Griekenland werd in 2002 een wet aangenomen over een verbod op het gebruik en de installatie van elektronische en computerspellen. Die maatregel werd genomen in de strijd tegen illegaal gokken.
(Bron)
Ik snap best dat De Kneus geen trek heeft om een harde uitspraak over dat coalitievoorstel te doen - want het is (nog) geen officieel voorstel. Maar ik snap ook dat al die 'voorstellen' niet gepikt worden, vooral niet omdat het steeds weer gebeurt.
Dus voor het eerst kon ik enigszins meeleven met De Kneus. Tot zijn reactie op de motie van wantrouwen. 'Het doet me weinig.'
Kan die man eens een cursus krijgen hoe je je presenteert in de media? Hoe je in ieder geval je houding niet je boodschap laat overschreeuwen?

donderdag, oktober 14, 2004

TT 111 Komst partner vereist hoger loon

DEN HAAG Minister Verdonk schroeft de eisen op waaraan mensen moet voldoen om hun partner uit het buitenland te laten overkomen. Ze moeten ten minste 1319 euro per maand netto verdienen, 230 euro meer dan het huidige bedrag. De minimumleeftijd wordt voor de beide partners verhoogd van 18 naar 21 jaar.
De minister gaf de Kamer vanmiddag uitsluitsel over de inkomenseis, waarvan nog niet vaststond of het om netto- of brutobedragen ging.
De maatregel kan rekenen op instemming van de regeringspartijen plus LPF en SGP. PvdA en SP betwijfelen het effect ervan, terwijl GroenLinks tegen is.
TT 401 De Israëlische politie zoekt ijverig naar duizend babykrokodillen die zijn gestolen uit een fokkerij in het zuiden van het land.
De krokodilletjes zijn waarschijnlijk illegaal verkocht als huisdieren. Bij de diefstal waren de reptielen 35 cm lang maar binnen een jaar zullen ze rond een meter zijn. Eenmaal volwassen meten ze tussen de vijf en zes meter.
De politie vreest nu dat de baasjes hun vleesetende huisdier al snel niet meer de baas kunnen en hen op de duur de deur uitzetten en achterlaten in meren of rivieren, met alle gevolgen vandien.

Wat doet die fokkerij ermee dan?
Onderzoek naar seksfeest bij Utrechtse politie

UTRECHT - De korpsleiding van de regiopolitie Utrecht is een onderzoek begonnen naar een uit de hand gelopen feestje van een arrestatie-eenheid. Dat heeft een woordvoerder van het korps donderdag bevestigd.
Tijdens het feest in mei van dit jaar zouden nieuwe leden van de eenheid zichzelf hebben moeten bewijzen door seksuele bewegingen te maken op een opblaaspop. Daarvan zou een video zijn gemaakt. Ook zou een stripteasedanseres tijdens het feestje hebben opgetreden.
Volgens de zegsman heeft de korpsleiding, die de zaak woensdag besprak, het onaanvaardbaar genoemd. Hij benadrukt dat het programma van de feestavond niet door het korps of door leidinggevenden maar door twee leden van de eenheid was samengesteld.
Enkele betrokkenen zijn inmiddels berispt. Zwaardere maatregelen zoals schorsing zijn niet aan de orde geweest. "Het gaat niet om strafbare feiten maar om discutabel gedrag", aldus de zegsman.
(Bron)
C1000 past personeelsbeleid aan

AMSTERDAM - Schuitema, de overkoepelende organisatie van supermarktketen C1000, past het personeelsbeleid aan, heeft zij woensdag bekendgemaakt. Dat gebeurt na een ultimatum van de CNV Dienstenbond. De bond dreigde het concern vorige week met acties als het nog langer druk uitoefende op oudere werknemers om 'vrijwillig' te vertrekken. Dit deed C1000 om de personeelskosten te drukken.
Volgens de bond was de regeling verre van vrijwillig. De filialen zouden stelselmatig bezig zijn medewerkers boven de 23 jaar eruit te werken. CNV-bestuurslid Richard Leloux: "Een korte felle actie heeft Schuitema ervan bewust gemaakt dat dit zo niet langer kan."
Het ultimatum dat de bond stelde liep vorige week vrijdag af. Schuitema bedong meer tijd. Maandag werd schriftelijk beloofd met het beleid te stoppen. Pas woensdag werd dit officieel bekrachtigd nadat beide partijen elkaar aan de onderhandelingstafel waren tegengekomen.
CNV stuurde daarop een persbericht naar de media met de kop 'CNV Dienstenbond behaalt overwinning op C1000'. Dit was tegen de afspraken met het concern om niet actief naar de media te stappen. Het bericht is inmiddels van de site gehaald. CNV bestuurders staan nog steeds achter de inhoud van het persbericht.
Volgens Schuitema-woordvoerder Viola Wijnands is niet onder druk, maar 'in goed overleg' besloten te stoppen met de vrijwillige vertrekregelingen. Het besluit zou niet zijn ingegeven door het ultimatum van de bond. "De regeling was te onduidelijk en zorgde voor onrust. Als de regeling onduidelijkheid met zich meebrengt heeft niemand daar wat aan. Daarom zijn we ermee gestopt."
Schuitema vindt overigens nog steeds dat het ten onrechte is beschuldigd van slecht personeelsbeleid in een aantal C1000 filialen.
(Bron)
Coalitie voor banen onder minimumloon

DEN HAAG - De fractievoorzitters van de regeringspartijen zijn het er deze week over eens geworden dat mensen in de bijstand tijdelijk voor minder dan het minimumloon moeten kunnen werken. Het CDA wil gehoor geven aan deze wens van de VVD, nu de liberalen bereid bleken om het CDA tegemoet te komen bij de no-claim-voorstellen in de gezondheidszorg.
Minister De Kneus van Sociale Zaken reageerde donderdag terughoudend. "Ik wacht rustig af waarmee de regeringspartijen komen."
De details van het coalitieplan moeten nog worden uitgewerkt. Volgens VVD-Kamerlid Weekers mikt het plan op mensen die zonder deze maatregel niet aan de slag komen. Hij denkt aan een periode van een tot twee jaar waarin zij tegen bijvoorbeeld 80 of 90 procent van het minumloon zouden moeten werken.
Mocht het plan een succes worden en bezuinigingen opleveren bij de uitkeringen, dan valt er met Weekers te praten over een aanvulling van het salaris tot minimumloonniveau voor mensen die anders niet aan het werk zouden kunnen blijven.
CDA-Tweede-Kamerlid Verburg zegt dat werken voor minder dan het minimumloon "bespreekbaar" is. Het moet dan een "tijdelijke ontheffing" zijn. De uitkeringsgerechtigden moeten perspectief hebben op een baan met een normaal CAO-loon en daarom moet dit gepaard gaan met scholing en dergelijke. Verburg ziet hierbij een rol weggelegd voor het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).
Volgens Verburg zal begin december, bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken, meer duidelijk moeten worden over een voorstel van de regeringspartijen.
Minister De Kneus zei donderdag "afstand te houden" van het coalitieplan. Hij onderstreepte dat het principe van volwaardig loon vooor volwaardig werk wat hem betreft recht overeind staat en dat "het minimumloon daarin een belangrijk ijkpunt vormt". Verder wees hij erop dat er al instrumenten bestaan om langdurig werklozen aan de slag te helpen.
In het regeerakkoord van Paars-1 stond dat werknemers langdurig werklozen maximaal twee jaar voor minder dan het minimumloon in dienst zouden mogen nemen. Een wetsvoorstel van toenmalig PvdA-minister Melkert van Sociale Zaken haalde echter de eindstreep niet door verzet van de PvdA- en D66-fractie.
De huidige PvdA-fractie voelt niets voor het coalitieplan. "Het wettelijk minimumloon is er niet voor niets", zegt Kamerlid Bussemaker. Zij vindt dat er betere manieren zijn om bijstandsgerechtigden aan de slag te helpen, zoals gesubsidieerde arbeid en belastingkortingen voor bedrijven. Wel wil de PvdA dat in CAO's vaker afspraken komen over loonschalen net boven het minimumloon.
GroenLinks-Kamerlid Vendrik wijst het coalitieplan ook af. Fractieleider Halsema zal volgens hem een spoeddebat aanvragen over de kwestie.
De oppositiepartijen krijgen bijval van vakcentrale FNV. "Ik weet niet of een van die lui ooit 20 procent onder het minimumloon heeft gewerkt. Maar als (VVD-fractievoorzitter) Van Aartsen een halfjaar 20 procent onder het bestaansminimum werkt, dan piept ie wel anders", aldus FNV-voorman De Waal bij een actiebijeenkomst tijdens de staking in het openbaar vervoer.
VNO-NCW noemt het voorstel een interessant plan. Volgens de werkgeversorganisatie biedt het langdurig werklozen de kans om tijdelijk werkervaring op te doen zodat zij later tegen een normaal loon kunnen gaan werken.
Overigens pleit VNO-NCW ook voor een algehele verlaging van het minimumloon. Voor individuen moet dit loon 20 tot 30 procent omlaag. Ten onrechte is het minimumloon volgens de organisatie nog steeds afgestemd op het oude kostwinnersmodel, waarin de man verantwoordelijk is voor het inkomen van het hele gezin.
(Bron)

Eerst de regering eens naar laten we zeggen 120% van het minimumloon. Daarna kunnen we verder praten.
En als mijn uitkering omlaag zou gaan, prima - als mijn vaste lasten ook omlaag gaan naar 20 of 30% van het minimum. Want van mijn uitkering houd ik nu na aftrek van vaste lasten nog geen 15 euro per week over voor eten, kleding, reiskosten, onvoorzien. Niet voor extra uitgaven - want die kunnen er niet af. Cadeautje voor een jarige vriendin? Kan niet. Ergens koffie gaan drinken met iemand? Kan niet, tenzij die ander betaalt. En ik geef toe dat je snel leert om je trots in te slikken en alleen maar dank je wel te zeggen als mensen je trakteren op iets.
Tuurlijk, tis sowieso leuk, maar het is niet leuk dat je niks terug kunt doen. En ja, dat komt wel weer, maar toch, maar toch, je voelt je een beetje een uitvreter :-( En ja, dat gaat dan om 'luxe' dingen. Maar als straks die energierekening omhoog gaat, kan de lamp niet meer aan. Letterlijk.
Als de veranderingen in het ziekenfondssysteem worden doorgevoerd, moet ik gewoon tijdenlang alleen brood eten, omdat ik nou eenmaal naar de dokter _moet_ als chronisch zieke.
Enzovoorts :-(
Parkeerwachters betrapt op fraude

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaat twee parkeerwachters van het bedrijf Parkeer Combinatie Holland (PCH) vervolgen voor de verduistering van enkele tientallen duizenden euro's. Dat heeft een woordvoerder van het OM donderdag gezegd.
Het tweetal was werkzaam in de Amsterdamse stadsdelen Oud-Zuid, De Baarsjes en Bos en Lommer. De politie kwam het duo op het spoor door een tip bij de anonieme meldlijn M. De parkeerwachters vielen op omdat zij 's nachts parkeerautomaten aan het legen waren.
De werknemers zijn vervolgens enige tijd geschaduwd voordat de politie op 29 september tot arrestatie overging. Tijdens de huiszoeking werden vier tassen met muntgeld gevonden. Ook de partners van beide verdachten zijn gearresteerd, maar later vrijgelaten. De parkeerwachters zijn inmiddels ook weer thuis, maar blijven verdachte in de zaak.
De drie stadsdelen hebben aangifte gedaan, zo bevestigt het OM. Wanneer de zaak voor de rechter verschijnt, is nog niet duidelijk. Werkgever PCH bevestigde donderdag dat de twee op staande voet ontslagen zijn. Het bedrijf heeft ook toegezegd het gestolen parkeergeld terug te betalen aan de stadsdelen en stelt een eigen onderzoek in om herhaling te voorkomen.
(Bron)
Badeendje?
Ik wil studeren, maar ik weet niet wat, ik wil iets met....
Merkwaardig.
Bromfietser brengt motoragent ten val

Een motoragent is maandagavond in Velsen ten val gekomen nadat een bromfietser een voorwerp in het wiel van zijn motor stak. De agent probeerde de bromfietser aan te houden omdat deze veel te hard reed.
Nadat de bestuurder meerdere stoptekens had genegeerd besloot de politieman naast de brommer te gaan rijden en hem zo tot stilstaan te brengen. De berijder van het voertuig bleek hier niet van gediend en haalde een tennisracket of hockeystick uit zijn sporttas. Deze stak hij vervolgens in het wiel van de motorfiets waardoor de agent onderuit ging.
De motoragent hield aan zijn valpartij licht beenletsel en een beschadigde motorfiets over. Naar de bromfietser die wist te ontkomen is een onderzoek ingesteld.
(Bron)
Meisje bijt verkrachter stuk tong af

Een 17-jarig Thais meisje waande zich voor even Uma Thurman uit Kill Bill: Vol. 1 en beet keihard in de tong van haar verkrachter. Even later meldde ze zich met een stuk tong van 2,5 centimeter lang bij het politiebureau van de Thaise hoofdstad Bangkok.
De politie is nu op zoek naar de man, een 19-jarige bekende van het meisje. Ze denken echter dat het niet lang zal duren voor ze hem oppakken. "De verdachte heeft veel pijn omdat een deel van zijn tong afgebeten is, dus hij zal binnen enkele uren wel opduiken in een kliniek of een ziekenhuis", aldus politiechef Somsak Maiboonmee vandaag.
(Bron)
Meerderheid Nederlanders steunt actie homoblad Expreszo

AMSTERDAM - Een meerderheid van de Nederlanders steunt de actie om het homojongerenmagazine Expreszo op scholen te verspreiden om vooroordelen over homoseksualiteit weg te nemen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Maurice de Hond woensdag heeft gepresenteerd.
Onder de linkse partijen steunt ongeveer 80 procent van de Nederlanders het initiatief. Opvallend is echter dat ook de helft van de CDA-stemmers het verspreiden van het blad een warm hart toedraagt.
Overigens stelt de helft van de ondervraagden dat scholen het recht moeten hebben bladen te weigeren. Onder linkse kiezers vindt ongeveer een kwart van de ondervraagden dat, onder CDA-stemmers driekwart. Bij de LPF- en VVD-stemmers vindt de helft dat het blad geweigerd moet kunnen worden.
De steun die het ministerie van Onderwijs aan het project geeft, noemt driekwart van de linkse stemmers logisch. Van de CDA-stemmers vindt tweederde dat geen goede zaak, van de LPF-stemmers 60 procent en van de VVD-stemmers de helft.
Opmerkelijk is dat slechts de helft van de LPF- en CDA-stemmers vindt dat het onderwerp überhaupt in de Kamer besproken had moeten worden. Onder PvdA-, SP- en GroenLinks stemmers vindt meer dan 80 procent dat een goede zaak.
(Bron)
'Nieuw eiland in Waddenzee'

HEERENVEEN - Een nieuw eiland in de Waddenzee, 200.000 nieuwe woningen en afschaffing van de zogeheten economische kernzones. Dat is de toekomstvisie van advies- en ingenieursbureau Oranjewoud voor Noord-Nederland tot het jaar 2030. Het Heerenveense bedrijf presenteert die visie donderdag in Groningen tijdens het congres 'De regio pakt de ruimte' naar aanleiding van de rijksnota Ruimte.
Oranjewoud denkt dat de zandplaat Griend tussen Harlingen en Terschelling tot een waddeneiland kan worden omgebouwd. Dat eiland zou in de eerste plaats de natuur in de Waddenzee moeten versterken. In navolging daarvan zouden natuurliefhebbers het eiland kunnen bezoeken om bijvoorbeeld vogels te spotten.
Oranjewoud ziet bij Groningen ook ruimte voor een schiereiland. De zeedijk van de provincie zou enkele kilometers landinwaarts moeten worden gelegd. Daarmee zou een soort delta ontstaan, waarin ruimte is voor een eiland dat via een weg met de vaste wal kan worden verbonden.
(Bron)
PvdA wil verbod op verkoop opvoersetje brommers

DEN HAAG - De PvdA wil anders dan minister Peijs (Verkeer) de verkoop van opvoersetjes voor bromfietsen verbieden. De grootste oppositiepartij schermde woensdag in een overleg in de Tweede Kamer over verkeersveiligheid met een eigen initiatiefvoorstel.
De CDA-bewindsvrouw besprak met de Kamer een waslijst aan voorstellen van haar hand voor veiliger verkeer. PvdA-woordvoerder Dijksma neemt geen genoegen met een vrijwillige regeling met de bromfietsbranche om zulke setjes niet te verkopen. De minister wil eerst kijken of dit convenant werkt. Volgens haar kunnen snelheidsduivels een verbod bovendien omzeilen door aanschaf van een opvoersetje via internet.
Vanaf december krijgen brommers en ook snorfietsen een kenteken. De pakkans van snelheidsovertreders wordt dan groter, aldus Peijs. Bromfietsen kunnen dan ook in beslag worden genomen. Verkeersovertredingen op de brommer tellen ook mee voor het puntenrijbewijs voor de auto. Daarbij geldt dat bij twee keer 'geel' het rijbewijs kan worden ingenomen.
In het overleg leverde een meerderheid van VVD, CDA en LPF verder kritiek op het voorstel voor een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur voor bromfietsen op het fietspad en van 45 kilometer op de rijweg. Volgens Peijs is dat een simpeler regeling dan de bestaande.
Nu mogen brommers op het fietspad binnen de bebouwde kom maximaal 30 kilometer rijden en daarbuiten 40 kilometer. Op wegen geldt echter weer een andere regeling. Volgens de liberaal Luchtenveld is die 30 kilometer maximumsnelheid nergens handhaafbaar. Hij wil een uitspraak van de Kamer.
De PvdA en GroenLinks willen zijschermen voor vrachtwagens verplicht maken in Nederland na het mislukken van een Europabrede maatregel. Volgens minister Peijs is sinds de invoering van de verplichte dodehoekspiegel in 2003 het aantal slachtoffers van vrachtwagenongelukken al flink afgenomen.
Het effect van zulke schermen is verder gering afgezet tegen de kosten van 32 miljoen euro. In Europees verband wordt wel gesproken over verplichte gesloten zijkanten op nieuwe vrachtwagens, aldus Peijs.
Zij meldde de Kamer nog dat voor het aantal verkeersdoden het er dit jaar beter uit ziet. In 2003 steeg het aantal voor het eerst sinds jaren, tot 1088. Dat lijkt een incident te zijn geweest, aldus Peijs. "Het eerste halfjaar is optimistisch gestart, zeg ik voorzichtig." Harde cijfers had ze niet. Die komen eens per jaar uit.
(Bron)
Eén procent van wereldbevolking is aseksueel

LONDEN - Ongeveer 1 procent van de volwassenen heeft absoluut geen interesse in seks. Dat zijn er verrassend veel, volgens een studie die zaterdag verschijnt in het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Naar schatting 3 procent van de wereldbevolking is homoseksueel.
Voor het onderzoek zijn in Groot-Brittannië 18.000 mensen ondervraagd over hun seksleven. 1 Procent onderschreef de uitspraak: "Ik heb me nog nooit seksueel aangetrokken gevoeld tot wie dan ook".
Moedige activisten voeren al campagne voor de bewustwording en acceptatie van aseksualiteit, meldt het tijdschrift. Een van die groepen verkoopt via internet T-shirts met teksten als 'Aseksualiteit: niet meer alleen voor amoeben'.
(Bron)

woensdag, oktober 13, 2004

Situatie in Darfur verslechtert

LONDEN - De situatie in de regio Darfur, in het westen van Sudan, verslechtert in hoog tempo. Een maand van nieuw geweld heeft nog eens 200.000 mensen op de vlucht gedreven. De onveiligheid in het gebied houdt ook noodhulp aan 1,5 miljoen vluchtelingen tegen die onder erbarmelijke omstandigheden in kampen vastzitten, aldus de Verenigde Naties.
Door de verslechterende veiligheidssituatie loopt ook het aantal overvallen op hulpverleners op, aldus VN-coördinator humanitaire zaken voor Sudan, Manuel Aranda da Silva. "Dit is een algemene trend die ons zorgen baart. Veiligheid wordt vermoedelijk het belangrijkste obstakel voor de levering van humanitaire hulp in Darfur", verwacht hij.
(Bron)
TT 130 BAGDAD Amerikaanse commando's hebben in Irak twee keer geprobeerd de Britse gijzelaar Bigley en twee Amerikaanse medegevangenen te bevrijden, zo heeft CNN gemeld. Twee locaties in Bagdad zijn doorzocht, maar er was niemand aanwezig.
Alle drie gijzelaars zijn vermoord.

dinsdag, oktober 12, 2004

TT 110 Tonino stapt op als officier

AMSTERDAM Officier van justitie Tonino heeft zijn functie neergelegd. Hij vindt dat hij zijn werk niet langer kan doen nu zijn geloofwaardigheid publiekelijk ter discussie is gesteld.
Vorige week bleek dat Peter R. de Vries vertrouwelijke dossiers, afkomstig van de pc van Tonino, had gelezen. Die had de defecte computer aan de weg gezet. Een taxichauffeur gaf de pc aan De Vries. Daarnaast bleek gisteren de mailbox van Tonino gekraakt. Vertrouwelijke e-mails stonden enige tijd op een website.
De top van het OM zegt het verzoek van Tonino te respecteren en beraadt zich over een andere functie voor hem.

Vriendje zegt: systeembeheerder.
Hij heeft alweer één bloemetje: de herfstkers, Prunus autumnalis subhirtella.
Dit is een foto van vorig jaar:

TT 111 Ross: onderzoek naar homo-acceptatie

DEN HAAG Staatssecretaris Clémence Ross van Volksgezondheid laat het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzoek doen naar de acceptatie van homo's. De Tweede Kamer had eerder haar bezorgdheid geuit over de manier waarop in de samenleving wordt omgegaan met homoseksualiteit.
Volgens D66-Kamerlid Van der Laan wordt er veel te veel rekening gehouden met andere culturen in ons land, waarbinnen homoseksualiteit moeilijk ligt.
Een ruime Kamermeerderheid vindt dat Ross te veel bezuinigt op projecten voor acceptatie van homoseksualiteit. De bewindsvrouwe kondigde nieuwe plannen aan, maar zegde geen extra geld toe.
F16's doorbreken geluidsbarriere

Vanmiddag zijn twee F16's door de geluidsbarrière gevlogen. Ze stegen op vanaf vliegbasis Twente en veroorzaakten een knal die in heel Overijssel te horen was.
De reden waarom de F16's opstegen was dat er een ongeïdentificeerd vliegtuig het Nederlands vliegruim binnenvloog.
[Dat gebeurt toch regelmatig blijkbaar.]
Al snel bleek om welk vliegtuig het ging, waarna de straaljagers terugkeerden naar hun basis. De politie Overijssel kreeg vanmiddag tientallen telefoontjes van mensen die dachten dat er ergens een ontploffing was geweest.
(Bron)
Tiener vermoordt moeder met keukenmes

Een 15-jarige Amerikaanse jongen heeft zijn 48-jarige moeder op gruwelijke wijze met een keukenmes vermoord. Hij bracht haar om het leven toen zij in haar bed lag te slapen. De tiener was boos omdat zijn vriendin niet mocht blijven logeren.
Na zijn daad probeerde de jongen de sporen uit te wissen door zijn moeder met chloor te bewerken. Ook dwong hij de stervende vrouw, die als bewaker in een gevangenis werkte, hem de code van de kluis waar haar dienstpistool in lag te geven.
Hierna probeerde hij met de auto van zijn moeder te vluchten om het lijk in een park te begraven, maar hij werd gearresteerd alvorens hij de auto kon starten. De politie was gewaarschuwd door zijn 19-jarige vriendin, hoe zij van het gebeuren afwist is niet bekendgemaakt.
(Bron)
TT 192 Beschermde status voor witte haai

BANGKOK Het Wereld Natuur Fonds heeft zijn zin: de witte haai komt op de lijst van beschermde dieren. Het WNF vroeg op een internationaal congres om de status voor de mensenhaai omdat hun populatie zienderogen afneemt. Moet de mens worden beschermd tegen de vleesetende haai, het dier is veel beter af zonder de mens.
Vissen op de mensenhaai is lucratief. Vooral in Azië vinden vinnen, tanden en kaken gretig aftrek. Toeristen kopen een tand of kaak graag als souvenir en de vinnen gaan in de haaievinnensoep.
Het WNF is blij met het besluit van de 166 landen op het congres in Bangkok. De toekomst van de haai ziet er nu beter uit.
Exclusief op internet: Zoek een school naar keuze in Nederland en bekijk hoeveel leerlingen zijn geschorst en/of verwijderd, en waarom. Klik.
Er zouden plannen zijn om Zalm te gijzelen, zei Zalm.
Wat blijkt: de FNV had gezegd dat ze de auto van Zalm zouden tegenhouden, bij de bijeenkomst in Rotterdam.
Als tegenhouden gijzelen is, ben ik al vaak gegijzeld...
Vooral armen zijn rookverslaafd

BRUSSEL - In heel West-Europa roken arme mannen vaker dan rijke. Voor vrouwen geldt dat ook in zekere mate. Antirookcampagnes moeten daarom vooral op lagere klassen worden gericht, aldus een studie van de Erasmus Universiteit Rotterdam, die dinsdag in het Europees Parlement in Brussel is gepresenteerd.
De studie is gemaakt in opdracht van het Europees Netwerk voor Rookpreventie en medegefinancierd door de Europese Commissie. Het adviseert politici onder meer gratis nicotinepillen uit te delen. De pillen maken het makkelijker met roken te stoppen, wat vooral bij de lagere klassen een probleem is.
"Waarschuwingen tegen het roken moeten in zulke woorden zijn gesteld dat de lagere klassen ze begrijpen", adviseerde prof. Anton Kunst van de Erasmus Universiteit. Ook hogere accijns op tabak kunnen helpen. Verder kan de reclame worden beperkt en kunnen meer werkplekken rookvrij worden gemaakt. De studie oppert ook campagnes op scholen als strategie om rookverslaving te helpen voorkomen.
Ongeveer tweederde van de Europese rokende mannen heeft een inkomen onder het gemiddelde, berekende de universiteit. Het klasseverschil tussen mannelijke rokers en niet-rokers deed zich in 2000 voor in alle toenmalige EU-landen. Bij vrouwen zijn het vooral bijstandsmoeders die paffen, hoewel in Zuid-Europa ook welgestelde dames relatief vaak een sigaretje nemen.
Het roken is een van de belangrijkste redenen waarom armen gemiddeld eerder sterven dan rijken, aldus het rapport. "Zowel Europees als nationaal moeten campagnemakers deze conclusies gebruiken", reageerde de Britse liberale europarlementariër Liz Lynn, een van de felste tabakbestrijders in het Europees Parlement sinds ze als rookster bronchitis en astma opliep.
Het Europees Netwerk voor Rookpreventie ENSP presenteerde in Brussel dinsdag tegelijk een andere rapport over roken. Dat toonde dat IJsland de Europese koploper is in antirookmaatregelen. Het eiland deed ongeveer alles wat mogelijk is: het aantal rokers verminderde met 40 procent sinds 1985. Nederland staat op de achtste van de 28 plaatsen wat betreft antirookmaatregelen. Hier is het aantal rokers gedaald met ongeveer 25 procent sinds 1985, aldus eerder NIPO-onderzoek.
(Bron)
Stroomstoring leidt tot lagere elektriciteitsrekening

DEN HAAG - Netbeheerders die te veel storingen op hun elektriciteitsnet hebben, moeten hun tarieven verlagen. Vanaf 2007 krijgen getroffen consumenten maximaal 5 procent korting op het transportdeel van hun stroomrekening over het voorafgaande jaar.
Netbeheerders die weinig stroomstoringen op hun elektriciteitsnet hebben, mogen hun rekening maximaal met eenzelfde percentage verhogen. De norm voor het aantal storingsminuten wordt jaarlijks door de toezichthouder DTe vastgesteld. De instantie wil op deze manier netbeheerders stimuleren te investeren in hun elektriciteitsnetten.
(Bron)
'Promptergate': de stem achter President Bush

De afgelopen week werd er in diverse kranten en op diverse weblogs al druk gespeculeerd op de mogelijkheid dat president George Bush bij zijn debatten met John Kerry, maar ook bij andere gelegenheden, gebruik maakt van een radio-ontvangertje, dat hem informatie influistert die hij in het debat kan gebruiken.
Onder andere de Amerikaanse blogsite Cannonfire wees op een geheimzinnige bobbel op Bush' rug, die de ontvanger zou kunnen herbergen, en op iets in zijn linkeroor dat op een miniatuurluidsprekertje leek. Verder viel op dat de president regelmatig voordat hij sprak even stilviel en in de verte staarde, alsof hij ergens naar luisterde, en dat zijn toon erg wisselde. Bovendien zou het merkwaardige uitlatingen verklaren - zo viel Bush bij het debat in Miami, Florida, uit naar Kerry met de woorden "now let me finish!" op een moment dat hij helemaal niet werd geïnterrumpeerd.
Al in juni van dit jaar, bij de D-Day herdenking in Frankrijk, was het sommige televisiekijkers opgevallen dat de microfoon van Bush ook een andere stem leek op te pikken, die zijn tekst uitsprak al voordat de president hem zelf uitsprak (zie ook dit filmpje, wmv 2.77Mb) op de politieke blogsite Canofun. Dit werd door medewerkers van de republikeinse partij afgedaan als een 'pre-echo', een technisch verschijnsel dat soms optreedt bij satelietverbindingen. Uit beelden van dat optreden bij de D-Day herdenkingen, die nu zijn verschenen op het weblog van de Engelsman Max Christian, blijkt echter zonneklaar dat de president zijn teksten woordelijk krijgt ingefluisterd door een geheimzinnige stem. Waar deze stem de woorden "I look forward to working with president Chirac" zonder hapering dicteert, brengt president Bush ze even later hakkelend naar buiten, zodat duidelijk is dat hier geen sprake kan zijn van een pre-echo.
Men gaat er van uit, dat de geheimzinnige spreker Bush' adviseur en campagneleider Karl Rove is, die hem al meer dan tien jaar begeleidt in zijn politieke bliksemcarriere.
De ontdekking roept veel vragen op. In hoeverre loopt de president aan de leiband van anderen, en hoever reikt de macht van mensen achter Bush, zoals Karl Rove? Het Amerikaanse Salon.Com vroeg zich al af: "Do we really have a Milli Vanilli president?".
Terwijl deze affaire zich ontvouwt, zijn er al aansprekende namen als "Promptergate" en "Wiregate" voor bedacht. Er is inmiddels een speciale site verschenen die geheel aan de ontdekking gewijd is.
(Bron)
Honderden afdrukken van dinosaurussen gevonden

GENEVE - Zwitserse paleontologen hebben in het noordwesten van het Alpenland honderden voetafdrukken van dinosaurussen gevonden. De afdrukken in leisteen bij het plaatsje Chevenez zouden 152 miljoen jaar oud zijn, aldus het hoofd van de paleontologische sectie van het regionale kantoor van cultuur.
De sporen hebben een afmeting van tussen de 8 en 20 centimeter. Viervoetige planteneters die tussen de 15 en 20 meter lang en 2,5 meter hoog waren, zouden ze hebben achtergelaten. Ook troffen onderzoekers de sporen aan van kleinere tweevoetige vleeseters.
(Bron)
Amerikaanse (17) lag acht dagen in autowrak

AMSTERDAM - Een 17-jarig Amerikaans heeft acht dagen met zware verwondingen in een autowrak gelegen nadat zij op de weg terug van een feestje een ongeluk had gekregen.
Laura Hatch was op 2 oktober voor het laatst gezien. Zondag werd zij in haar Toyota Camry gevonden, op vijftig meter van de weg in een bos bij Redmond ten oosten van Seattle. Zij had gebroken ribben, een gebroken been, verwondingen aan haar gezicht en was na acht dagen zonder eten en drinken bijna uitgedroogd.
Volgens de politie wees alles op een eenzijdig verkeersongeluk. Een woordvoerder bekende dat de politie het meisje na haar verdwijning wel op de telex had gezet, maar geen zoekactie was begonnen. "Wij gingen ervan uit dat ze van huis was weggelopen."
(Bron)
Marokkaanse jongeren vernielen buurtcentrum

HAARLEM - Een groep van twintig tot dertig Marokkaanse jongeren heeft maandagmiddag in Haarlem een ruimte van buurtcentrum Prisma vernield. Een groep ouderen die les had in het naastgelegen computerlokaal kon zich net op tijd in veiligheid brengen. De politie heeft een 21-jarige Haarlemmer opgepakt, zo bevestigde dinsdag een politiewoordvoerder.
De jongeren waren boos omdat de ouderen les kregen op 'hun' computers. Jarenlang was in het gebouw een jongerencentrum gevestigd, waar de Marokkaanse jongeren veel kwamen. Het pand is sinds begin dit jaar verbouwd voor meerdere doeleinden en ook in gebruik bij andere buurtbewoners, onder wie ouderen.
De jongeren kunnen drie middagen per week op de computers terecht. Op maandagmiddag moeten ze tot half vier wachten voordat ze konden internetten. Dat duurde de groep te lang. De jongeren kiepten onder meer een tennistafel door een raam en vernielden een bar.
De politie hoopt op korte termijn meer jongeren aan te kunnen houden die bij het incident waren betrokken.
(Bron)

Als het hun computers waren, is het simpel: de rekening van de aanschaf is dan ook voor hun.
Coalitie: akkoord over no-claim

DEN HAAG - De huisartsenrekening zal volgend jaar niet in mindering worden gebracht op de teruggave van de no-claim voor ziekenfondspatiënten. Dat hebben de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 dinsdagochtend afgesproken in een principe-akkoord over de no-claim, zo meldden bronnen in Den Haag.
In ruil hiervoor moeten huisartsen 4 procent bezuinigen. Dat percentage is gebaseerd op onderzoeken waaruit blijkt dat 4 procent van het huisartsbezoek niet echt nodig is.
Om te voorkomen dat er een gat in de begroting valt, als dit niet lukt, gaat ook de premie voor verzekerden omhoog met een bedrag tussen de 1 en 2 euro per maand en zal de no-claim 255 worden in plaats van 250 euro. Als de huisartsen de 4 procent wel halen, zal dit later weer worden teruggedraaid. Verder moeten de huisartsen een bedrag van 50 miljoen euro inleveren dat was gereserveerd voor de verbetering van de zorg.
Daarnaast is besloten dat de coalitie serieus gaat kijken of het mogelijk is om met de invoering van het nieuwe verzekeringsstelsel een totaal ander no-claimsysteem in te voeren. Het gaat om een VVD-plan om verzekerden in categorieën in te delen naar leeftijd en geslacht. Bedoeling is dat daardoor ouderen ook de mogelijkheid krijgen om op hun zorguitgaven te bezuinigen en in aanmerking te komen voor een teruggave van de premie aan het eind van het jaar.
Het akkoord wordt dinsdagochtend besproken in de fractievergaderingen van de coalitiepartijen. Volgens ingewijden moeten er nog een aantal zaken uitgerekend worden. Zo is nog niet precies vastgesteld hoe hoog de premie moet worden om het plan te dekken.
(Bron)
Auto ernstig verzwakt door paardenhaar in uitlaat

AMSTERDAM - Een 51-jarige man uit Zeist deed maandag op het politiebureau in zijn woonplaats een bijzondere melding. Er was een grote hoeveelheid paardenhaar in de uitlaat van zijn wagen gevonden, vertelde hij de dienstdoende agenten.
De man had de afgelopen weken herhaaldelijk problemen met zijn auto, die maar niet op snelheid wilde komen. Afgelopen weekeinde was hij op weg naar Zeeland en had hetzelfde probleem. Op de snelweg wilde de auto niet harder dan 70 kilometer per uur. De Zeistenaar zette de auto aan de kant en belde de wegenwacht.
De wegenwachter trof vervolgens het paardenhaar in de uitlaat aan. Toen dat was verwijderd reed de auto volgens de politie weer 'als een zonnetje'.
Omdat de man toch in een gevaarlijke situatie is gekomen heeft hij aangifte gedaan. De politie heeft geen idee wie het haar in de uitlaat kan hebben gestopt.
Volgens een lezeres van NU.nl was het echter geen paardenhaar. "Haha, dat heb ik ook een keer gehad met mijn auto. Dit spul lijkt inderdaad erg op paardenhaar, maar is isolatiemateriaal van de uitlaat! Ik kon er een prachtige pruik van maken. Ik denk dat die man binnenkort nog een keer langs de weg zal staan, want er ontbreekt nu essentieel materiaal in zijn uitlaat," aldus Marleen Nagtegaal.
(Bron)
Bommelding vlucht United Airlines vanaf Schiphol

SCHIPHOL - Bij Radio en Televisie Noord-Holland (RTVNH) is dinsdagochtend een bommelding binnengekomen voor een vlucht van United Airlines die om 11.10 uur vanaf Schiphol is vertrokken richting Chicago.
De Koninklijke Marechaussee op Schiphol liet weten dat het toestel gewoon doorvliegt naar Chicago en er geen tussenlanding wordt gemaakt. "Dat hebben we besloten op basis van een analyse na de bommelding", aldus een woordvoerder. Daarbij is bijvoorbeeld gekeken naar de passagiers, de bagage aan boord en de incheckprocedure.
De marechaussee en United Airlines namen de melding aanvankelijk uiterst serieus. "We hebben de informatie meteen doorgegeven aan de autoriteiten in Nederland en het buitenland", aldus de zegsman van de marechaussee. Zo zijn de autoriteiten in de Verenigde Staten ingelicht en die van de landen waar het toestel overheen vloog.
De bommelding kwam binnen voor vlucht UA 3909. Bij RTVNH kwam een e-mail binnen, verstuurd uit Duitsland, met de melding 'Vlucht UA 3909 van Amsterdam naar Chicago heeft een BOM voor IRAK. AMERIKA ZAL ZIEN. BOODSCHAP VOOR U.' De provinciale omroep bracht de bommelding zelf naar buiten en heeft de politie op de hoogte gebracht.
(Bron)
Vonkje

Ryan Unger kan zichzelf wel voor zijn kop slaan. Een vonkafleider op zijn terreinwagen vond de 18-jarige Amerikaanse tiener overbodig toen hij in augustus door het bos reed. Een vonk die van zijn voertuig afkomstig was, leidde tot een bosbrand die zestienduizend hectare bosgrond in de as legde. De tiener moet nu zelf voor de bluskosten opdraaien; zo'n 8 miljoen euro.
(Bron)
TT 124 Al-Qaedaverdachten VS 'verdwenen'

NEW YORK De organisatie Human Rights Watch stelt dat zeker elf gevangenen die zouden behoren tot al-Qaeda zijn verdwenen in Amerikaanse gevangenschap. De Amerikaanse autoriteiten geven geen commentaar op het rapport. Ze bevestigen slechts de detentie van zes verdachten.
De groep zit vermoedelijk buiten de VS vast, zonder dat het Rode Kruis toegang tot hen heeft. Mogelijk wordt er ook gemarteld, zegt Human Rights Watch.
Tot de gevangenen behoren een van de architecten van 11/9 en een medewerker van Osama bin Laden. Het rapport baseert zich hoofdzakelijk op verklaringen van anonieme overheidsfunctionarissen.
Nederlanders hebben minder seks

DEN BOSCH - Nederlanders hebben minder seks dan vorig jaar. Dat blijkt uit het Global Sex Survey 2004 van Durex, waarvan de resultaten dinsdag bekend zijn gemaakt. De Nederlander doet het gemiddeld 103 keer per jaar, tegenover 120 keer in 2003.
Met 103 keer per jaar zitten de Nederlanders precies op het gemiddelde, blijkt uit het onderzoek waarvoor wereldwijd 350.000 mensen zijn ondervraagd. De Fransen scoren met 137 keer het hoogst, op de voet gevolgd door de Grieken (133) en de Hongaren (131).
In Hong Kong en Singapore duikt men maar 79 keer in een jaar tussen de lakens en in Japan lijkt een vrijpartij helemaal zeldzaam: de Japanners doen het slechts 46 keer.
In Aziatische landen wordt er ook minder tijd besteed aan het voorspel. In Thailand trekken ze er 11,5 minuten voor uit, in Hong Kong 14,2 minuten en in Vietnam mag het een kwartier duren. De Engelsen vinden het voorspel tijd waard: ze besteden er 22,5 minuten aan. De Duitsers nemen er 22,2 minuten voor. Nederland staat op de vijfde plaats met een gemiddelde van 21,5 minuten.
Nederlandse jongeren zijn er vroeg bij wat seks betreft. Ze zijn gemiddeld 16,4 jaar oud als ze hun maagdelijkheid verliezen. Jongeren in IJsland hebben op de leeftijd van 15,7 jaar hun eerste seksuele ervaring. De gemiddelde leeftijd wereldwijd is 17,7 jaar.
Durex noemt het zorgwekkend dat eenderde van de ondervraagden aangeeft onbeschermde seks te hebben gehad zonder de seksuele voorgeschiedenis van de partner te kennen. Van de Denen en Zweden zegt 64 procent onveilig te hebben gevreeën. Hetzelfde geldt voor 58 procent van de Japanners, Noren en Zuid-Afrikanen. Indiërs zijn het meest voorzichtig: slechts 20 procent beweert onveilige seks te hebben gehad.
Hoewel niet iedereen het even nauw neemt met veilig vrijen, geeft de helft van de respondenten wel aan zich zorgen te maken over geslachtsziektes. Zo'n 70 procent van de Nederlanders zit in over HIV/Aids. Dat geldt voor 89 procent van de Bulgaren en 82 procent van de Brazilianen en Vietnamezen.
Chinezen zijn met 28 procent het minst bezorgd. Zij hebben dan ook de meeste seksuele partners, namelijk gemiddeld 19,3. De Vietnamezen houden het bij 2,5 partners. Nederlanders hebben gemiddeld 6,2 sekspartners.
Porno wordt door de meeste respondenten gezien als dé manier om de seksuele lusten op te wekken. Meer dan 35 procent geeft toe porno te hebben gekeken. Het gebruik van blinddoeken en handboeien werkt voor 22 procent stimulerend en 20 procent kiest voor andere seksspeeltjes. Ongeveer 27 procent van de ondervraagden bezit een vibrator of massage-apparaat voor de intieme delen.
De stimulerende seksspeeltjes ten spijt; fake-orgasmen vinden nog altijd regelmatig plaats. Van de Nederlanders zegt 21 procent het afgelopen jaar een keer net alsof te hebben gedaan. In Macedonië komen nep-orgasmen het minst (13) voor en in Japan het meest (40).
(Bron)
'Verdovende middelen bij gebrek aan personeel'

AMSTERDAM - In verpleeghuizen worden ouderen soms medicijnen gegeven om ze rustig te houden, niet omdat er een medische noodzaak is. Dat blijkt uit het actualiteitenprogramma Nova maandag. De medicijnen zouden worden gegeven omdat er te weinig personeel is. Het toedienen van deze medicijnen brengt vervroegde aftakeling met zich mee, zeggen aangehaalde verpleegkundigen.
Ouderen worden vastgebonden of verdoofd door verpleegkundigen, zodat zij niet weglopen, omvallen of lastig gedrag vertonen terwijl de verpleegkundigen hun handen vol hebben aan andere taken. Omdat de ouderen steeds langer vastzitten, kunnen ze bijvoorbeeld steeds slechter lopen. De verdoving leidt onder meer tot verlies van controle over de sluitspieren.
Volgens de door Nova aangehaalde artsen worden op deze wijze dagelijks medische grenzen overschreden. De handelwijze wordt onethisch genoemd en ouderen zouden euthanasie kunnen eisen om deze gedwongen, onterende aftakeling te ontlopen.
(Bron)

Ook dit is helaas niets nieuws. Mensen zitten de hele dag voor zich uit te staren, en hé, dan worden ze narrig of onrustig - heel raar. Dus dan krijgen ze een pilletje tegen de onrust. En dan gaat het steeds wat slechter, 'mevrouw is er niet meer helemaal bij', 'meneer beweegt niet zo goed meer', 'mevrouw is incontinent geworden'.
Mensen in verpleeghuizen zijn gewoon afgeschreven - _niet_ door het personeel, dat zich de poten uit het lijf loopt, maar door degenen die beslissen hoeveel geld er is voor de zorg, en vooral voor de "niet-noodzakelijke zorg" - zoals een activiteitenbegeleidster die de dag wat korter kan doen lijken, die de geest bezig houdt, die misschien zelfs - heel luxe - weleens tijd heeft om een wandeling te maken met iemand.
Dus mensen worden onrustig, maar ze kunnen niet goed meer lopen, dus je moet voorkomen dat ze steeds opstaan en dan het risico lopen om te vallen. Dus krijgen ze een Zweedse band om, een soort riem om hun middel waarmee ze aan de stoel vast zitten. En dan worden ze boos, dus krijgen ze een pilletje.
En de regering hoeft niet bang te zijn dat ze afreizen naar Den Haag om te demonstreren.

maandag, oktober 11, 2004

Franse theaters mogen mobieltjes lamleggen

AMSTERDAM - Franse theaters, concertzalen en bioscopen mogen apparatuur installeren om mobiele telefoons uit te schakelen, op voorwaarde dat noodoproepen wel kunnen blijven doorkomen. Dat hebben regeringsfunctionarissen maandag gezegd.
Minister van industrie Patrick Devedjian is vrijdag akkoord gegaan met een besluit van de dienst voor telecommunicatie om de installatie van storingsapparatuur toe te staan. De minister benadrukte dat mensen in de directe omgeving van een theater geen last mogen ondervinden van de apparatuur.
(Bron)

En hoe weet je of iets een noodoproep is?
TT 103 Gesprek met FNV levert niets op

DEN HAAG Het eerste verkennend gesprek tussen staatssecretaris Van der Knaap en de FNV heeft weinig opgeleverd. Na afloop zei FNV-bestuurder Heerts dat de situatie zorgelijk blijft. Er is voor de vakcentrale geen reden de acties tegen het kabinetsbeleid af te gelasten.
De staatssecretaris van Defensie, een vertrouweling van premier Balkenende en oud-CNV-bestuurder, moet aftasten of het overleg met de vakbonden kan worden hervat. Een mandaat om te onderhandelen namens het kabinet heeft hij niet.
De vakbeweging is faliekant tegen de plannen om de fiscale vrijstellingen voor VUT en prepensioen af te schaffen.
Amerikaans meisje vermoordt moeder

DALLAS - Een twaalfjarig meisje uit de Amerikaanse stad Dallas heeft het afgelopen weekeinde haar moeder vermoord. Volgens de politie was het meisje boos omdat ze huisarrest had gekregen, aldus Amerikaanse media maandag.
De twaalfjarige schoot haar slapende moeder in het gezicht. Zondagmorgen (plaatselijke tijd) belde haar jongere broertje de politie nadat hij zijn 48-jarige moeder dodelijk verwond in bed had gevonden.
De politie nam het tienermeisje vervolgens in hechtenis. Volgens de oudste dochter van de in totaal zes kinderen, had de moeder al langere tijd problemen met de twaalfjarige.
(Bron)
Noorden in verzet tegen waddengebied als werelderfgoed

LEEUWARDEN - Het waddengebied mag niet op de werelderfgoedlijst van Unesco komen, zoals minister Veerman van Landbouw overweegt. Zulke plannen zou ondernemers afschrikken te investeren in de regio. Dat vinden vertegenwoordigers van diverse economische sectoren in Noord-Nederland, zo liet directeur E. Jansen van de Kamer van Koophandel Friesland maandag weten.
Andere Kamers van Koophandel, havens, een afdeling van werkgeversorganisatie VNO-NCW, en land- en tuinbouworganisaties denken dat ondernemersinitiatieven door plaatsing op de werelderfgoedlijst onder druk komen te staan. De organisaties hebben Veerman daarom geschreven dat hij het waddengebied niet moet voordragen.
Plaatsing op de lijst betekent niet dat er meer regels voor het waddengebied komen. Gaswinning zoals het kabinet wil, zal dan ook niet in gevaar komen. "Maar het schept wederom het beeld dat in de waddenregio economische investeringen nauwelijks mogelijk zijn", aldus Jansen.
De waddeneilanden en de kuststrook van het vasteland in Noord-Holland, Friesland en Groningen tellen ongeveer 40.000 arbeidsplaatsen. Of plaatsing op de werelderfgoedlijst direct consequenties voor de werkgelegenheid heeft is volgens Jansen niet te zeggen. Volgens de directeur is Nederland door de Europese Commissie verplicht minimaal nog een gebied op de Unesco-lijst te zetten.
Het ministerie van Landbouw peilt de meningen in de regio over het idee. Voor eind dit jaar brengen de gemeentebesturen een advies uit over de steun in hun gemeente. Een beslissing over een nominatie valt over een jaar, als Veerman op Schiermonnikoog een waddenconferentie voorzit. Duitsland en Denemarken schuiven daarbij aan.
Deze twee landen denken verschillend over de voordracht. In Duitsland is Nedersaksen positief, maar Sleeswijk-Holstein is nog meningen aan het peilen. In Denemarken was de regering in 2001, toen plaatsing op de Unesco-lijst van de Wadden ook al speelde, negatief.
Nederland heeft zes werelderfgoederen, de eerste was Schokland (1995). Daarnaast staat op de Antillen de historische binnenstad van Willemstad op de lijst.
(Bron)
Geert Wilders bedreigd in internetvideo

Op de MSN-webiste Jama'at Al-Tawheed Wal Jihaad is een video gepubliceerd die oproept om van het Kamerlid Geert Wilders het hoofd af te hakken. Op de video, die begeleid wordt door Arabische gezangen, staat eerst vermeld dat 'afgod' Wilders wegens "spotten met de islam" de straf onthoofding heeft verdiend. Beloning voor "deze opoffering" is het paradijs, aldus de tekst in de video. Daarna worden een paar foto's van Wilders in beeld gebracht. Op één daarvan is ook Ayaan Hirsi Ali te zien.
Op de site staat onder het kopje "De vijand Geert Wilders' onder meer te lezen:
"En hij is niet de enige vijand van ons, maar ook Hirsi Ali die openlijk spotten over de Islaam en over onze geliefde Profeet.... en de gehele NL-regering die Amerika steunt met militaire hulp tegen de onschuldige Iraakse bevolking.
Diegenen die Moslims bestrijden of het bestrijden van Moslims op welke manier dan ook ondersteunen worden collectief als één vijand beschouwt
En Nederland heeft jammer genoeg niks geleerd van de gezegende aanvallen in Madrid....Wij Moslims accepteren geen vernedering!!......En geert wilders en hirsi ali en de NL-regering, de Mujahideen komen eraan."
De website lijkt verdacht veel op de MSN-site waarop onlangs het geheime adres van VVD-Kamerlid Hirsi Ali werd gepubliceerd. Naar aanleiding daarvan werd Hirsi Ali door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging naar een onderduikadres gebracht. Die MSN-site is overigens van het web gehaald.
De video van 9 mb, die ruim één minuut duurt, staat op de MSN-site onder het kopje video. Het videobestand lijkt overigens vrij eenvoudig van het web te verwijderen.
(Bron)

Gossie wat zijn ze stoer hè? Je vraagt je wel af waarom ze niet fijn in een land gaan zitten waar de sharia heerst. Hebben ze ook geen last meer van Wilders en Hirsi Ali, lijkt me.
Wereldberoemde molens Kinderdijk in zeer slechte staat

DEN HAAG - De wereldberoemde molens in het Zuid-Hollandse Kinderdijk moeten zeer dringend worden gerestaureerd. Door achterstallig onderhoud dreigen de molens uiteindelijk te verdwijnen. Dat stelde de fractie van SGP/ChristenUnie van de provincie Zuid-Holland maandag.
De molens in Kinderdijk staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De fracties willen dat de provincie een plan maakt voor het redden van alle molens in Zuid-Holland. Zij vrezen dat vele verdwijnen als er niet snel geld op tafel komt.
"Het wordt hoog tijd dat de provincie de verantwoordelijkheid op zich neemt om de poldermolens voor het nageslacht te redden. Nu kan het nog, straks is het gewoon te laat", aldus Statenlid Van Veelen.
(Bron)
'Frikadel uit de gratie'

AMSTERDAM - De frikadel is uit de gratie. Vorig jaar werden dertig miljoen minder stuks van de oer-Hollandse snack verkocht dan in 2002. Dat meldt de Telegraaf op basis van een onderzoek van de fastfoodbranche. Bovendien gaat het ook met de kroket niet goed.
Volgens de branche heeft de terugval van de verkoop van vette snacks te maken met de recessie en met de discussie over overgewicht.
Overigens bezetten de frikadel en de kroket nog wel steeds de bovenste plekken van de snack-toptien. Daarna volgen de bamischijf, de nasischijf, kaassouflé, kipkorn, hamburger,gehaktbal, mexicano en loempia.
(Bron)
'Opvallende toename van bedreigend CO2 in atmosfeer'

LONDEN - De hoeveelheid kooldioxide (CO2) in de atmosfeer is de afgelopen twee jaar opvallend scherp gestegen. De flinke toename is volgens wetenschappers niet goed verklaarbaar en vormt een verdere bedreiging voor het klimaat op aarde. Dat berichtten de Britse kranten The Guardian en The Independent maandag.
Beide dagbladen baseren zich op onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper Charles Keeling op Hawaii. Die verzamelde gegevens over de luchtkwaliteit op de berg Mauna Loa, waar al sinds 1958 onderzoek wordt gedaan naar milieuvervuiling. Het onderzoek komt dinsdag aan de orde tijdens een door de milieuorganisatie Greenpeace georganiseerde conferentie in Londen.
Keeling noteerde in 2002 en 2003 een opvallende stijging van de hoeveelheid CO2. Dat gas komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen als olie en kolen. Volgens Keeling was er in de betrokken jaren geen sprake van een forse toename van het gebruik van fossiele brandstoffen en evenmin waren er natuurverschijnselen als El Nino, die kunnen zorgen voor afwijkende luchtmetingen.
De metingen wijzen er mogelijk op dat de veerkracht van de aarde afneemt. Bossen en oceanen zijn wellicht steeds minder in staat kooldioxide te absorberen, waardoor de potentiële dreiging van ingrijpende klimaatveranderingen toeneemt. Keeling en ook andere onderzoekers wagen zich in de kranten nog niet aan definitieve oordelen over de verzamelde data, maar ze tekenen wel aan dat er reden is voor extra zorg over het broeikaseffect.
(Bron)
Luchtballon vaart tegen 230 meter hoge zendmast

ALBUQUERQUE - Drie Amerikanen in een luchtballon zijn met de schrik vrijgekomen toen hun vaartuig in Albuquerque in de staat New Mexico tegen een 230 meter hoge zendmast voer. Volgens Amerikaanse media maandag haakte de ballon zich tijdens de vaart aan de mast vast en zakte daarna ineen.
"De wind veranderde plotseling van oost naar west, ik had geen kans", aldus piloot Bill Chapel (60) tegen de zender NBC. Het lukte hem om de gondel aan de mast vast te maken en met beide passagiers, van 10 en 14 jaar oud, naar beneden te klimmen. Op een hoogte van 30 meter werden zij gered door hulpverleners.
(Bron)

Dan heb je wel wat te vertellen...
Meer vrouwelijke managers in Nederland

AMSTERDAM - Het aantal vrouwelijke managers in Nederland wordt steeds groter. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Was in 1995 nog veertien procent van de managers een vrouw, in 2002 was dit gestegen tot 25 procent.
Relatief veel vrouwelijke managers zijn werkzaam in de niet-commerciële dienstverlening. In 2002 was 36 procent van de managers in deze sector vrouw. Met name in de gezondheidszorg en het onderwijs zijn de vrouwelijke managers goed vertegenwoordigd. In de gezondheidszorg is meer dan de helft van de managers een vrouw. In de industrie- en bouwsector is slechts een op de vijftig managers een vrouw.
In het bedrijfsleven is het vrouwelijke aandeel in het management nog steeds laag: dertien procent. Uit een vorige week verschenen rapport van het onderzoeksbureau Spencer Stuart blijkt dat het aantal vrouwen op topposities bij grote bedrijven steeds verder afneemt. Drie van de 321 topposities in de top-100 van bedrijven wordt bekleed door een vrouw.
(Bron)
Man bewusteloos geslagen en beroofd na geld pinnen

HELMOND - Een 34-jarige man uit Helmond is zondagavond in zijn woonplaats na het pinnen van ruim honderd euro bewusteloos geslagen en van zijn geld beroofd. Meteen nadat de man het geld uit de automaat had gehaald, sloeg een onbekende hem van achteren neer.
Het slachtoffer liep daarbij een bloedende hoofdwond en een hersenschudding op. Hoe lang het slachtoffer bewusteloos is geweest, is onduidelijk, aldus een woordvoerder van de politie maandag.
(Bron)
Bedrijven voelen weinig voor vrij op moslim-feesten

DEN HAAG - Een meerderheid van de werkgevers in het middenbedrijf voelt er weinig voor om moslim-werknemers te laten doorwerken met kerst in ruil voor een vrije dag op hun eigen (suiker- en offer-)feesten.
Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde TrendMeter-onderzoek onder vierhonderd directeuren van bedrijven met twintig tot vijfhonderd werknemers. Van de ondervraagden was 63 procent tegen zo'n 'ruil'.
Het onderzoek leert ook dat 38 procent van de bedrijven geen enkele 'nieuwe Nederlander' in dienst heeft. Onder nieuwe Nederlanders worden niet-westerse allochtonen verstaan, van wie Turken, Surinamers, Marokkanen en Antillianen de grootste groep vormen.
(Bron)

Als een bedrijf met kerst sowieso dicht is, is doorwerken geen optie lijkt me. Dan zou je eerder denken aan overtijd opbouwen om op die dagen een vrije dag te kunnen nemen. Ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen.
Oudere verpleeghuisbewoners lijden chronisch pijn

DEN HAAG - Zeven van de tien bewoners van verpleeghuizen lijdt chronisch pijn. Ruim 40 procent heeft heel veel pijn. Vier van de tien bewoners met pijn in verpleeg- en verzorgingshuizen spreken daar ook niet met het personeel over. Dat blijkt uit een onderzoek onder verpleeghuisbewoners die nog goed in staat zijn om zich te uiten. Het onderzoek is uitgevoerd door het Pijnkenniscentrum van het Erasmus MC in Rotterdam.
Volgens onderzoekster en hoofd van het Pijnkenniscentrum R. de Wit vindt iets meer dan de helft van de bewoners dat de arts en verpleegsters genoeg aandacht besteden aan pijn. Velen zeggen slecht te slapen en zijn somber of gespannen door de pijn. De Wit spreekt maandag over dit onderwerp tijdens een bijeenkomst in het kader van de Wereld Pijndag in Den Haag.
De Wit stelt dat de problemen grotendeels onnodig zijn. De meeste pijn kan met medicijnen worden verzacht. Uit haar onderzoek blijken zowel bewoners als het personeel van verpleeghuizen weinig over pijnbestrijding te weten. Er zijn ook geen systemen waarin pijn geregistreerd wordt, zoals dat wel steeds vaker in ziekenhuizen gebeurt.
Bij een dergelijk systeem kunnen patiënten zelf op een meetlatje aangeven hoe erg de pijn is. Hiermee kunnen artsen een beter beeld krijgen van het lijden en het effect van pijnbestrijding in de gaten houden.
(Bron)
OM eist werkstraf wegens wangedrag agent

DEN BOSCH - Bij de rechtbank in Den Bosch is maandag een werkstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in november vorig jaar twee mannen van een brommer zou hebben geduwd. Daarna zou hij valselijk proces-verbaal van het incident hebben opgemaakt. Ook wil de officier van justitie dat de agent twee jaar uit zijn ambt wordt gezet. Ze acht hem schuldig aan zware mishandeling en het plegen van meineed.
Het gaat om dezelfde agent die bijna vier jaar geleden de Bossche voetbalsupporter Pierre Bouleij met zijn dienstwapen doodschoot. De verdachte, de 41-jarige J. den O., was uit veiligheidsoverwegingen niet bij de zitting aanwezig.
Na de dood van Bouleij ontstonden hevige rellen in de Graafsewijk, waar veel supporters van FC Den Bosch wonen. De rechtbank oordeelde in mei 2002 dat Den O. had gehandeld uit noodweer en ontsloeg hem van rechtsvervolging. Het incident op 25 november speelde zich af in diezelfde Graafsewijk. Na afloop braken er opnieuw rellen uit en Den O. werd bedreigd en voor racist uitgemaakt. De jongens op de brommer waren van Marokkaanse afkomst.
In het proces-verbaal verklaarde Den O. dat hij bijna van zijn sokken was gereden door de brommer, die hij wilde aanhouden voor een controle. Vervolgens zou het voertuig ten val zijn gekomen doordat de banden de stoeprand raakten. Zowel de twee slachtoffers als een getuige verklaarden dat de agent op hen afrende en hen in volle vaart omverduwde.
Bij de rijksrecherche stelde Den O. zijn verklaring bij: hij zou de jongens hebben geprobeerd vast te pakken, waarna ze ten val kwamen. De bestuurder van de scooter raakte zwaargewond aan zijn knie. Hij heeft meerdere operaties ondergaan en waarschijnlijk is er sprake van blijvend letsel.
Officier H. de Goede benadrukte in de rechtszaal "dat er geen aanleiding was om te denken dat Den O. eerder valselijk een proces-verbaal zou hebben opgemaakt". Toch stelde ze vast dat de door Den O. opgemaakte processen-verbaal in de toekomst weinig waarde zullen hebben voor het OM. "Het proces-verbaal is het fundament van onze rechtsstaat, daar moeten we blind op kunnen varen. De verdachte is buiten zijn boekje gegaan in een poging zijn eigen fout te verdoezelen."
Het omver duwen van de brommer kan volgens haar gekwalificeerd worden als een zware mishandeling, maar ze wees erop dat de bestuurder zich al vaker aan de controle had onttrokken en dat nu weer probeerde terwijl hij overlast veroorzaakte.
J. Wasser, de advocaat van Den O., vindt dat vrijspraak moet volgen voor het geweldsincident. Zijn cliënt houdt vol dat hij de jongens heeft willen vastpakken in plaats van duwen, zonder de opzet hen tenval te brengen. De valse verklaring zou Den O. hebben afgelegd onder druk van zijn collega's. Die zouden hem hebben geadviseerd het verhaal anders op papier te zetten dan het in werkelijkheid was gebeurd.
Den O. zou later gewetensproblemen hebben gekregen en daarom zijn verklaring hebben bijgesteld. Uitspraak 25 november.
(Bron)