zaterdag, februari 22, 2003

Microsoft klaagt Hotmail-gebruikers aan

AMSTERDAM - Microsoft is op jacht naar spammers en heeft daarom een aantal Hotmail-klanten aangeklaagd. De computergigant verdenkt een groep Hotmail-gebruikers ervan e-mailadressen te stelen van de Hotmail-server, om ze vervolgens door te spelen naar spambedrijven. Hotmail behoort tot een van de grootste broeinesten op het web waarvandaan spambedrijven opereren.
De verdachten worden beschuldigd van het gebruiken van een 'woordenboek-aanval' om actieve Hotmail-accounts. Hierbij wordt een soort wormvirus losgelaten op de server. Dit programma doorzocht in dit geval miljoenen willekeurige e-mailadressen om te bepalen welke in gebruik waren.
Microsoft pleit tegelijkertijd voor strengere anti-spamwetten. Volgens het bedrijf zijn die hard nodig, zodat verzenders van een e-mail op zijn minst wordt verboden hun identiteit of het onderwerp van een bericht te vervalsen. Daarnaast moet het illegaal verzamelen van e-mailadressen, zonder toestemming van de eigenaar, worden bestraft.
(Bron)
Britse cursus: orale seks tegen zwangerschap

LONDEN - In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over een cursus die orale seks tussen tieners promoot als manier om een zwangerschap te voorkomen. Tegenstanders vrezen dat de richtlijn juist het omgekeerde effect heeft en jongeren aanzet om seksueel te experimenteren.
De richtlijn om orale seks aan te moedigen komt voor in een cursus voor leraren om zwangerschappen bij tieners te bestrijden. De docenten leren tijdens de opleiding hoe ze de jongeren onder de zestien kunnen wijzen op andere manieren van intimiteit dan "volledige seksuele gemeenschap".
Meer dan honderdduizend kinderen krijgen al les van een leraar die de cursus volgde. Het programma A Pause wordt door de overheid gesteund.
(Bron)
Crematiebom
Overleden mensen 'exploderen' steeds vaker tijdens crematies in Zweden. Deze 'trend' levert serieus gevaar op voor medewerkers in crematoria. De Zweedse kerkelijke krant Kyrkans Tidning meldt dat het steeds vaker voorkomt dat lichamen in de kisten exploderen. Dit komt onder meer doordat batterijen van pacemakers ontploffen in de intense hitte. Ook van siliconen- implantaten is bekend dat ze door de hitte kunnen exploderen.
(Bron)
TT 371
Bollebozen kunnen met ingang van komend schooljaar aan het Amstellyceum in Amsterdam beginnen met een vijfjarig gymnasium.
De school heeft dit besloten om zeer goede leerlingen de kans te bieden zich in hun eigen tempo te ontwikkelen en zich te kunnen onderscheiden van de doorsnee vwo'er. De opleiding duurt 'normaal' zes jaar.
De leerlingen zullen de basisvorming in twee in plaats van drie jaar afronden. Door het gymnasium in vijf jaar af te maken, kunnen de slimmeriken een jaar eerder aan een vervolgstudie beginnen.

Maar als zo'n kind met elf naar de middelbare school gaat, zit het met z'n zestiende op de universiteit. Dat lijkt me toch erg jong.
's Avonds gemaakt met flits, dus een beetje vaag.
Links zit Tijger, ze is zwart met bruin, en als je goed kijkt zie je de bruine streep die over haar neus loopt.
Rechts Tom, geheel zwart, en zo amorf-met-oogjes als ie hier lijkt, zo ziet ie er dus in het donker altijd uit. Bij Tijger zie je de vlekjes nog, en de paar witte snorharen. Tom verdwijnt echt helemaal in het donker, tot ie z'n ogen opendoet. Hij is wel in klassieke houding, met een pootje voor zich uit.
O ja, en die bank vind ik _niet_ mooi, maar ja.


Brrr, Sarita (die toch ook ooit eens logde, oehoe, Saharitaaa! Waar ben je?) meldt in een commentaar bij Jeanne een hele enge site: Ready.gov. "Terrorism forces us to make a choice. Don't be afraid... Be ready."
Met tips wat te doen in het geval van een biologische, chemische of nucleaire aanval, explosies en/of stralingsgevaar. Stappenplannen, PDF-brochures, noodkoffers maken...
Ik weet niet, mijn oma had vroeger enorme voorraden weckpotten met groente en fruit, want je wist maar nooit. Na twee wereldoorlogen, een crisis en de jaren-vijftig-angst voor de Russen speelde ze op zeker. Ik denk dat in mijn ouders' keuze voor NZ als hun tweede thuisland ook het idee meespeelde dat dat zó ver weg van alles lag, dat daar nooit oorlog zou komen.
Ik kan me de angst dus wel degelijk voorstellen. Maar ik heb zo het gevoel dat deze site niet bedoeld is om het volk voor te lichten om angst en in het uiterste geval, aantallen slachtoffers te verminderen. Het voelt als een politiek drukmiddel. Eerlijk gezegd voelt het als het soort dreigement dat een foute ouder loslaat op een onwillig, klein kind. Big parent is warning you.
Ik vroeg me af wat de slakkenslachtingen aanrichtte in de tuin. Er zitten véél slakken, maar ik vond twee plekken waar erg veel gekraakte huisjes lagen. En tenzij slakken een soort begraafplaatssysteem hebben, wat me niet waarschijnlijk lijkt, moest er een andere reden, of eigenlijk: een andere dader zijn. Lijstersmidses ken ik, maar die liggen niet verscholen onder blaadjes. Lijsters gaan ergens zitten waar ze overzicht hebben op de omgeving, en waar ze de huisjes op een steen kapot kunnen hameren. Bovendien heb ik hier nog nooit een lijster gezien, alleen merels. Maar die heb ik weer nooit zo'n smidse zien gebruiken.
Vriendje en ik dachten erover na. Een egel? Maar die zou ik gehoord hebben, egels maken véél lawaai. Iedereen die ooit 's nachts op een camping wakker is geschrokken omdat iemand hijgend en proestend hun vuilniszak ondersteboven keerde, maar bij het uit de tent kruipen geen mens kon ontdekken, weet hoe zoiets klinkt. Bovendien zei vriendje dat een egel gevangen slakken zou opeten waar ie ze vond, en niet op een bepaalde plek.
Dus we houden het er even op dat de eerder gesignaleerde spitsmuis misschien de verantwoordelijke is. Geen idee of die slakken op een vaste plek opeet (zou dat niet teveel energie kosten?), of misschien - slimmer - gewoon doorheeft waar ze graag zitten en waar er dus veel te vinden zijn met weinig moeite.

vrijdag, februari 21, 2003

Het CWI heeft 400 extra mensen nodig. Doen ze hun naam eindelijk weer eer aan.
Tuininspectie: goed nieuws en slecht nieuws.
Het goede nieuws: ik heb minimaal vier pollen speenkruid; een paar eigenwijze tweejarigen hebben dwars tegen de kou in al een rozet gemaakt; zenegroen en wilgenroos doen het uitstekend; een tot nu toe raar middenstuk is inmiddels overdekt met mos waarop een explosie van aardbeitjes groeit - sieraardbeitjes helaas, maar toch. Er groeit iets in de vijver waarvan ik zeer benieuwd ben wat het is. De dotter houdt ook vol. Er komen plots op allerlei plekken tulpen op die ik daar niet neergezet heb en in de bijna drie jaar dat ik hier woon ook niet eerder gezien heb. Wat ik wèl geplant heb, komt ook op, lijkt het.
Het slechte nieuws: brandnetel en zuring doen het helaas ook uitstekend. Alle verdorde rommel van die planten vorig jaar heb ik op een hoop achterin gegooid (tegen een muur, onder een balkon, niet gunstig om te kiemen, wel gunstig voor vogels, muizen en andere beestjes, ook vanwege een mix met bessentakken, bottels, wilgenroosjespluis).
Ik heb een bak met alleen maar aarde naar binnengehaald om de laatste overgeschoten bollen in te planten, die mogen lekker binnen bloeien, en daarna naar buiten. Ik koop elk jaar wat bollen bij, maar ik heb niet elk jaar puf om ze ook allemaal te planten. Meestal lopen ze rond deze tijd dan half uit, en zet ik ze in een bak binnen, waarna ze, eenmaal uitgebloeid, op mijn slaapkamer mogen logeren tot ze zonder vorstrisico naar buiten kunnen. Dan kan ik ze planten wanneer het mij uitkomt. Of, wat inderdaad ook wel gebeurt, de winter erna de hele bak weer binnenhalen ;-)
Klein nadeeltje van al die lekkere zon: je ziet er zo scherp door.
Wat zijn die ramen smerig.
Mijn computer is toch meer grijs dan beige?
Lag dat stof daar altijd al?
Bij dit soort weer kan ik echt gaan stuiteren. Langs de sloot staan overal alweer bosjes sneeuwklokjes op uitkomen, de elzenkatjes worden steeds langer, vogels oefenen hun liedjes, de zon schijnt, het wordt bijna 10 graden (wat als warm voelt nu), in de tuin zwellen de knoppen, komen de krokussen op en kan het niet lang meer duren voor de narcissen hun bloemen ontvouwen. Heerlijk!
Mijn Teletekstbrowser heeft af en toe kuren, en dan krijg je dus dit:

122 Teletekst vr 21 feb

[knip leegte]

ë

[knip nog veel meer leegte]

ë

Meestal helpt de pagina refreshen, een heel enkele keer moet ik de browser echt opnieuw opstarten. Maar ik blijf erbij dat het een prettig ding is.
TT 123 Duitsland dreigt ISAF te verlaten

BERLIJN Duitsland trekt zich terug uit de veiligheidsmacht in Afghanistan als de spanningen door een oorlog in Irak escaleren. Minister Struck van Defensie heeft gezegd dat er een noodplan ligt om binnen een week weg te zijn.
Struck benadrukte dat de situatie nu al verre van stabiel is. Verscheidene keren zijn raketten ingeslagen in de buurt van de Duitse basis.
Duitsland voert samen met Nederland tot augustus het bevel over de troepenmacht ISAF. Nederland houdt het erop dat een terugtrekking nu niet aan de orde is.
De 4800 man sterke macht, onder wie 650 Nederlanders, opereert in en om Kabul.
In sommige opzichten heb ik best een goeie aanstaande ex-baas. Hij belde vanochtend, met de mededeling dat ie een voorstel had. Als hij me nou eens beter meldde, dan kon ik gewoon thuis blijven die tien dagen die het contract nog duren, want hij kon zich voorstellen dat ik niet zo'n denderende motivatie meer heb. Scheelt hem in zijn verzuimcijfers, scheelt mij in verplicht thuisblijven. Zijn we allebei tevreden. Dus zo hebben we het maar afgesproken.
Tip voor wie net als ik zo'n lichte, kunststoffen kattenbak-met-dakje in huis heeft: laat het dakje niet op je teen vallen tijdens het verschonen. Het is interessant om te zien hoe blauw en dik dat stuk grote teen net onder de nagelriem kan worden, maar het voelt niet zo geweldig.

donderdag, februari 20, 2003

Lasagna met spinazie, geroosterde paprika (kant-en-klaar), uienringen (even bakken), en vooral veel feta, overgoten met bechamelsaus met oude geraspte kaas en flink wat peper. En de kat die al zo voor de feta ging (het vrijwel lege verpakkingspapiertje uit de vuilniszak harken terwijl ik even onderbroken was bij het verwisselen), flikt het nu om terwijl ik in de kamer ben, gewoon op het aanrecht te springen om te proberen de ovenschaal uit te likken. Ze is zwart met bruin, dus ze zou niet eens verraden worden door een groene snuit en groene pootjes - als ze het maar deed waar ik niet bij was.
Nu heb ik een dilemma: als ik niet afwas, durft ze het aanrecht niet op, wegens te vol. Als ik wel afwas, springt ze er rustig op. Lastig. Of eigenlijk: niet lastig. Gewoon niet afwassen. Maar die ovenschaal maar even wel - die verleiding is te groot voor de kat ;-)
TT 371
Niet alleen Nederland heeft te kampen met een lerarengebrek. China kent een zelfde probleem. Volgens de staatsmedia zijn er op het moment 1,2 miljoen vacatures in het middelbaar onderwijs.
Door de leeftijdsopbouw in China dreigt het tekort de komende jaren alleen nog maar toe te nemen. In 2004 wordt een piek verwacht in het aantal jongeren dat naar de middelbare school gaat.
Van de 1,3 miljard Chinezen gaan er dan 75 miljoen naar een middelbare school. Ook in het hoger onderwijs bestaat een tekort, maar dat bedraagt 'slechts' 110.000 leerkrachten.
Aids vaker door vuile naalden dan onveilige seks

LONDEN - Besmette naalden zijn in Afrika veel vaker de oorzaak van aids dan onveilige seks. Slechts eenderde van de besmettingen is door seksueel contact overgedragen. Dat heeft de Britse Royal Society of Medicine donderdag gemeld.
"De verspreiding van HIV-infecties in Afrika is nauw verbonden met Volksgezondheid", schrijft het genootschap van medici. Het grootste risico vormen besmette naalden. De wetenschappers concluderen dat uit diverse statistieken van Afrikaanse landen.
Zo zijn veel kinderen geïnfecteerd terwijl hun moeder de immuniteitsziekte niet heeft. In sommige landen geldt dat voor 40 procent van de besmette kinderen, vooral in landen waar veel kinderen worden ingeënt. Juist de landen met de beste toegang tot medische zorg hebben het grootste aantal aidsgevallen en rijke, goed opgeleide lagen van de bevolking worden sterker getroffen dan arme.
Die feiten weerspreken de tot nu toe heersende overtuiging over de verspreiding van aids, geeft de Royal Society toe. Waarom het "groeiende bewijs" tot nu toe niet is gezien, heeft volgens de schrijvers van de studie een psychologische oorzaak. "Mensen zien vaak alleen wat ze willen zien. De westerlijke vooroordelen over seksualiteit in Afrika kunnen daartoe hebben bijgedragen", aldus de onderzoekers. Voorheen gingen wetenschappers ervan uit dat 90 procent van de HIV-geïnfecteerden in Afrika waren besmet door seksuele contacten.
In Britse kranten hebben andere wetenschappers al kritisch gereageerd op de studie van de Royal Society of Medicine. Zo zei prof. Michael Adler van de University College Londen Medical School tegen de Times dat hij betwijfelt of het aantal besmettingen dat te wijten is aan medische zorg echt zo groot is. De feiten waarop het rapport is gebaseerd zouden zijn verouderd en de conclusies niet bewezen. Volgens Clive Evian, HIV-expert in Johannesburg, zouden alle lagen van de bevolking even hard worden getroffen als aids vooral door besmette naalden werd overgebracht.
VN-medewerkster Cate Hankins waarschuwde voor de mogelijke gevolgen van de studie: "Het ergste wat nu kan gebeuren, is dat mensen hun kinderen niet meer laten inenten of geen condoom meer gebruiken".
(Bron)

Misschien moeten we dan voor de zekerheid naast condooms ook meer naalden in de hulppakketten stoppen. Al is het maar voor de zekerheid - kwaad kan het niet.
TT 111 LPF dreigt kabinet te verlaten

DEN HAAG LPF-leider Herben dreigt de LPF-ministers uit het kabinet terug te trekken als dit een Kamermotie over een pardon voor asielzoekers niet uitvoert.
Een Kamermeerderheid steunde vandaag een LPF-motie om een groep asielzoekers een verblijfsvergunning te geven.
Het gaat om mensen die al minstens vijf jaar op een definitief besluit over hun eerste asielverzoek wachten.
Vorige week wees het kabinet een plan hiervoor van LPF-minister Nawijn af. In Den Haag wordt verwacht dat het kabinet de zaak doorschuift naar de formatie. De PvdA wil met het CDA afspraken over een pardon voor groepen asielzoekers maken.

Het gaat niet om zomaar een motie, zie Nu.nl:

Kamer achter verblijfsvergunning asielzoekers

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft donderdag een motie aangenomen die het kabinet opdraagt een specifieke groep asielzoekers een verblijfsvergunning te verlenen.
De LPF had het voorstel ingediend en kreeg steun van de PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en CDA-Kamerlid Algra. Hij deed dat vanwege zijn persoonlijk rechtvaardigheidsgevoel. "Anders kan ik niet met mijn geweten in het reine komen", zei hij na afloop.
Algra vond het jammer dat hij als enige van de fractie voorstemde, want andere CDA'ers hadden ook geworsteld. De rest van het CDA, de VVD en de SGP waren tegen.
Het gaat in het aangenomen voorstel om asielzoekers die al vijf jaar in Nederland wachten op een definitieve beslissing op hun eerste asielaanvraag, geen crimineel verleden hebben, behoorlijk Nederlands spreken en komen uit een land waar recent sprake is van mensenrechtenschendingen of een burgeroorlog. Het gaat om ongeveer 2300 mensen.
Hoewel de meerderheid nipt was, vond geen hoofdelijke stemming plaats. Minister Nawijn van Vreemdelingenzaken en Integratie had van tevoren gezegd niet te zullen meestemmen door in het vak van het kabinet te gaan zitten, naast premier Balkenende. Beiden zijn ook Kamerlid en mogen dus in principe zelf stemmen.
Het is de vraag wat het kabinet nu gaat doen. Nawijn brengt de motie vrijdag in het kabinet in. Hij ervaart die als steun voor zijn eigen wens om deze groep te helpen. Het kabinet wimpelde vorige week een soortgelijk voorstel echter nog af.
Premier Balkenende wilde na afloop van de stemming "niet op de zaak vooruit lopen". Hij zei ook de stemverklaringen te zullen meewegen. LPF-leider Herben gaat ervan uit dat het kabinet niet om de motie van Varela heen kan, omdat een toekomstige coalitiepartner van het CDA heeft voorgestemd.
Tegelijk nam een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, LPF en SGP ook een motie van het CDA aan. Die ondersteunt juist het huidige asielbeleid en roept de minister op om op humane wijze zijn afwijkingsbevoegdheid te gebruiken. Opmerkelijk genoeg steunde de PvdA deze motie eveneens, omdat die volgens woordvoerder De Vries ook spreekt over humaniteit en spoed. De PvdA zal bij de formatiebesprekingen een ander asielbeleid voorstellen, maar wil zich nog niet vastpinnen op criteria.
De motie-Varela gaat de PvdA en de andere voorstemmers eigenlijk niet ver genoeg. De moties van de SP en GroenLinks en D66 gaven uitgeprocedeerden ook de kans op een verblijfsvergunning als die aan bijna dezelfde criteria voldoen. Dan gaat het om een groep van mogelijk 7000 asielzoekers.
Nog een snugger citaat: een Utrechtse studente schuimbekte op RTV Utrecht terecht over de wilde plannen om het collegegeld op te trekken naar 2900 euro, de beurs om te zetten in een lening en de OV-kaart af te schaffen. Ze suggereerde dat studeren weer net als vroeger voorbehouden zou zijn aan rijkeluiskinderen, zoals 'de zoon van de dokter en de zoon van de priester'.
Sja, de Utrechtse universiteit is geen katholieke, dat merk je soms aan de gekste dingen ;-)
Overigens: als de studenten straks geen cent meer hebben, komt misschien het liften, het kraken en het demonstreren wel weer in de mode. Ik ben benieuwd.
Bill van Dijks 'neus van Cyrano'
Gesigneerde duikflippers van Marco Borsato
Een zelfgemaakt kleurenspektakel van Chanella Hodge
IJszakje uit de afsluiting van Glamourland
Een lezing over het werk van de politie, door Klaas Wilting
Liesbeth Kamerlings jasje uit Doei, met handtekeningen
Het Sugar Lee Hooper-parodie-kostuum uit de show van Tineke Schouten
Een schilderijtje gemaakt door Prins Bernard
Een zinken kinderbadje van Violet Falkenburg
Drie bijzondere stropdassen van Willibrord Frequin

Dit alles en nog meer wordt geveild op de WNF-site, ten behoeve van de actie 'Geef het koraal weer kleur'.
Overigens was de woordvoerder op radio 3 vanochtend niet zo helder, toen ie eerst zei dat het koraal ook belangrijk is voor de economie van de lokale bevolking, met al die toeristen, en daarna dat er vooral niet zoveel toeristen heen moesten. Maar goed.
De kat die dol is op olijven, is nog veel doller op feta. Vroeger had ze exotische buren, dat zou ermee te maken kunnen hebben.
TT 106 Olifantenverzorger overleden

HILVARENBEEK De olifantenverzorger die gisteren in safaripark De Beekse Bergen bij Hilvarenbeek door een olifant werd aangevallen, is in een ziekenhuis in Tilburg aan zijn verwondingen bezweken.
Tijdens de dagelijkse ochtendtraining in de stal duwde een van de olifanten de verzorger omver en viel vervolgens de man aan. Collega's die op dat moment aanwezig waren, konden de man bevrijden en belden een ambulance.
Volgens een woordvoerder van het park is het niet duidelijk waarom de man werd aangevallen. In het park zijn nog nooit negatieve ervaringen geweest met de olifanten.
En jawel, de boel lijkt het weer te doen...

dinsdag, februari 18, 2003

Wie net zo'n chaoot is als ik, zal dit herkennen: je wilt een recept maken, je koopt de ingrediënten, en komt niet aan het maken toe. Je maakt intussen maar wat anders van de dingen die bederfelijk zijn, maar na verloop van tijd koop je toch weer wat je nodig hebt voor dat ene recept. Omdat het inmiddels de derde keer is dat je alles aanschaft, weet je uit je hoofd wat je hebben moet. Je komt vol goede moed thuis: je hebt alle spullen, alle tijd, en zin om nu eens dat recept te maken. Behalve dat je dat recept, uit de AllerHande van september, compleet kwijt bent.
En dan ben je de Appie ineens heel dankbaar. Ze hebben een receptenzoeksite met alle recepten uit AllerHande, van de receptkaarten en de AH Kookboeken, met zeer ruime zoekmogelijkheden. Dus binnen een paar seconden had ik het recept weer te pakken. Waarschijnlijk ga ik morgen walnotentaart maken ;-)
Er vliegen hier weer opvallend veel transportheli's over.
TT 192 Gegevens 5 mln creditcards gekraakt

LONDEN Een computerkraker heeft in de VS toegang gekregen tot de gegevens van vijf miljoen creditcards. Volgens Visa en Mastercard, de gedupeerde bedrijven, heeft de kraker geen misbruik gemaakt van de verkregen informatie.
De hacker wist in te breken in het systeem van een bedrijf dat transacties van creditcardhouders verzorgt. Zo kon de kraker de kaartnummers achterhalen.
Visa en Mastercard treffen maatregelen tegen toekomstige kraken. Volgens een deskundige moeten alle vijf miljoen kaarten vervangen worden om er zeker van te zijn dat de creditcards in de toekomst niet worden misbruikt.
Leuk: de katten buiten laten wennen. Touwtje aan de halsband, kat stuift de kamer door en ik blijf achter met het touwtje waaraan een halsband zonder kat. De andere kat laat zich makkelijker hanteren, en springt vrolijk naar buiten om daar eens flink rond te snuffelen. Tot er een fietser op het pad achter de schutting langskomt - de poes zat binnen een seconde weer binnen. Blijkbaar is dat ondanks gedoe met halsbandjes en touwtjes en vlooiendruppels toch haar veilige plek. Die kat durf ik dus wel buiten te laten, maar de ander is nog steeds niet buiten geweest. Op zijn vorige adres was het vooral een buitenkat, maar het is ook een bangig beest - een geluid, een gebaar, en zoef, hij zit ver weg in de kast.
Poes zit bij het raam, dat op een catproof kiertje staat. Wat spectaculaire effecten geeft als een Abessijn uit de buurt arrogant op de vensterbank gaat zitten. Gelukkig zitten mijn oren toch half verstopt, zodat ik nu niet doof ben ;-)

maandag, februari 17, 2003

HAAAATSJOEOEOEOE!!!
De SP heeft 13 redenen tegen de oorlog op een rijtje gezet, met daarbij een petitie voor De Hoop Scheffer. NAW invullen, klikken, protesteren kan tegenwoordig erg makkelijk zijn.
Wilde Spinnen logt een hele mooie site over massavernietigingswapens.
TT 103 VS vervoert troepen door Nederland

DEN HAAG Vandaag vinden de eerste vier tot vijf transporten van Amerikaans materieel uit Duitsland naar Rotterdam plaats. Eén transport heeft de haven van Rotterdam al bereikt. De komende dagen rijden er in totaal 25 à 26 treinen. Het railtransportbedrijf Railion is voor het vervoer verantwoordelijk.
Minister Kamp van Defensie maakte gisteren bekend dat hij toestemming zou verlenen voor het gebruik van havens en spoorwegen door het Amerikaanse leger.
De treinen vervoeren onder meer tanks, manschappen en apparatuur. De treinen worden bewaakt door militairen uit de VS en de Nederlandse marechaussee.

zondag, februari 16, 2003

Het Jan-Peterlied van Dolly Bellefleur werd op een PvdA-bijeenkomst in Noord-Holland als minder tactisch beoordeeld, ook met het oog op de formatie. Juist om die reden hebben veel mensen ervan gehoord. Rob Stenders zette het op zijn site, en ik heb het hier geparkeerd. 1287 kB, MP3-formaat.
Waarschuwing: _niet_ geschikt voor Balkenende-fans!
TT 120

AMSTERDAM In een kinderdagverblijf in Amsterdam-Oost is afgelopen week bij een baby heroïne aangetroffen. Het elf maanden oude kind zat te kauwen op een bolletje. Onduidelijk is hoe het aan de drugs kwam. Het kinderdagverblijf blijft voorlopig dicht. De baby is ongedeerd.
Spamn! loopt, ik krijg de meest ranzige dingen doorgestuurd van mensen.
Ik heb er ook wat links opgezet over spam en hoe er iets tegen te doen.
Wim de Bie heeft een foto online gezet met een beeld dat veel mensen vertrouwd zal voorkomen.
De spreeuwen hier zijn klaar met de vetbollen en zijn nu overgestapt op de pinda's. Eén netje hangt zo dat ze er niet bijkunnen, dus die is gereserveerd voor de mezen en de groenlingen.
Stephan Sanders schreef in zijn column in VN (ja, het is weekend, dan kom je aan de bladen toe) een betoog dat er ruwweg op neerkwam dat veel buitenlandse jongeren klemzitten tussen ouders en maatschappij. Dat die als kind niet tegen hun ouders op kunnen kijken als ze bijvoorbeeld als zevenjarige voor pappa moeten vertalen bij de huisarts, dat ze zowel kind als mentor van ouders zijn. Dat die ouders dus geen gezag hebben kunnen uitoefenen, en zo'n jongere dat gezag dan van niemand meer pikt.
Maar zou dat de reden zijn? In dat geval hebben we het ook deels aan onszelf te danken: de gastarbeiders waren welkom om te werken, en we gingen er vanuit dat ze ooit wel weer op zouden hoepelen. Dus Nederlands leren was nergens voor nodig.
Toen mijn ouders naar NZ vertrokken in 1952, werd er van hun verwacht dat ze ASAP Engels zouden leren - ook omdat ze geen gastarbeiders waren maar emigranten. Cynisch genoeg zijn veel van die emigranten wel teruggekeerd naar hun land van oorsprong.
Als Sanders gelijk heeft, zou het probleem zichzelf moeten oplossen. Het grootste tuig draait de bak in en/of moordt elkaar uit, en de groep die prima functioneert, krijgt vanzelf de overhand en wordt dan net zo gewoon als bijvoorbeeld de Indonesiërs, Surinamers, Molukkers en Spanjaarden. Die hebben ook allemaal nog hun eigen subcultuur, maar die staat participatie in de maatschappij niet in de weg.
De vraag is alleen wat we in de tussentijd doen. En hoe het zal verlopen met de groep die zich wèl misdraagt, maar uit handen van justitie en hulpverlening weet te blijven. Als zij een gezin vormen, hoe zullen hun kinderen zich dan ontwikkelen?
TT 120

ROTTERDAM Een 47-jarige trambestuurster is gisteravond in Rotterdam mishandeld door vier zeventienjarige jongens, die voortdurend op de stopknop drukten. Toen de vrouw hen aansprak, werd ze geslagen met de metalen staaf, die gebruikt wordt om handmatig wissels om te zetten.

Ik snap daar niks van. Zoiets als op de stopknop drukken vind ik meer iets voor 14-jarigen. En wat is dat toch, dat iemand aanspreken op fout gedrag, leidt tot mishandeling of erger?
Natasha Gerson schrijft regelmatig in Vrij Nederland. Deze week een verslag van haar bezoek aan het Afrika Huis, waar mensen terecht kunnen voor wat rust, koffie, eten. Ze beschrijft het verhaal van een Nigeriaanse. De vrouw heeft in Nigeria twee kinderen, en ze had een winkeltje. Haar zus werkt in de VS, en de vrouw wilde die zus bezoeken. Om de reis te bekostigen, verkocht ze haar winkel. Ze nam afscheid van haar kinderen met de mededeling: "Je ziet mamma over een paar weken terug."
Alles was geregeld, ticket, visum. De vrouw had er alleen geen rekening mee gehouden dat ze op Schiphol moest overstappen. Dat was geen probleem, tot ze uit de rij werd gepikt voor extra controle. De controleurs stelden vast dat zowel paspoort als visum vals waren, en de vrouw werd opgesloten in het grenshospitium.
Na vier maanden kwamen de autoriteiten er achter dat de papieren wel in orde waren. De vrouw werd zonder excuus op straat gezet en kon nergens heen: geen geld meer, visum voor Amerika verlopen. Ze wilde compensatie, maar het enige wat ze te horen kreeg, was dat haar papieren ergens tussen de IND en de marechaussee waren weggeraakt.
De enige plek waar ze terecht kon, was het Afrikahuis. Ze heeft geen papieren meer, ze heeft geen geld, geen visa.
Gerson vermeldt adressen en een rekeningnummer: wie giften (eten, kleding, et cetera) wil doen kan terecht bij het All Souls Church Africa House, Van Ostadestraat 270 in Amsterdam. Financiële giften zijn welkom op rekeningnummer 33.09.468.