zaterdag, juni 05, 2004

Lokaal New Yorks kanaal meldt het overlijden van Reagan.
Nachtclub deelt gratis seksspeeltjes uit

Een Schotse nachtclub heeft wel een heel vreemde stunt bedacht om vrouwelijke klanten aan te trekken. Vrouwen krijgen namelijk gratis vibrators, mannelijke opblaaspoppen en zweepjes aan de inkom.
De opvallende cadeautjes worden uitgedeeld tijdens vrijgezellenfeestjes en verjaardagsfeestjes. Bezoekers kunnen kiezen uit een uitgebreide collectie, waaronder vibrators, zweepjes, rietjes in de vorm van een penis, chocoladepenissen, sexy ansichtkaarten en massageolie. De traditionele verjaardagstaart wordt ook aangeboden. Naast een gratis cadeautje, krijgen de bezoekers ook een gratis condoom uitgereikt. De meeste hebbedingen zijn op vrouwen gericht, maar er zijn ook vrouwelijke opblaaspoppen beschikbaar voor de mannelijke klanten.
De buurtbewoners zijn niet te spreken over het initiatief. Ze vrezen dat de seksspeeltjes in het straatbeeld zullen verschijnen. "Er wonen hier veel families in de buurt, we willen niet met dergelijke attributen worden geconfronteerd," aldus woordvoerster Marion Ralls.
Volgens bedrijfsleider Liam Maguire is het bedoeld als grap en hoopt hij op die manier veel succes te oogsten bij de vrouwelijke bezoekers. Het meest populaire artikel tot nu toe is de gratis vibrator, op de voet gevolgd door de penissen van chocola.
(Bron)
Afgehakte hand valt uit de lucht

Een kapitein van een feestboot in New York hoorde gisteren een plof en ging kijken op het dek. Hij schrok zich een aap toen hij er een afgehakte hand aantrof.
De kapitein deed de lugubere ontdekking toen hij een rondvaart maakte met zijn feestboot.
Op de boot was een receptie bezig maar het is een raadsel hoe de hand op de boot terechtkwam.
Inspecteur John Azata van de New Yorkse politie zegt dat volgens de getuige "de hand letterlijk uit de lucht kwam vallen. We staan hier voor een raadsel."
(Bron)
Pyromaan wordt geil van politiesirenes

In Thailand is een man gearresteerd nadat hij enkele politieauto?s in brand had gestoken. De man beweerde dat hij verschrikkelijk geil wordt van de politiesirenes. Nadat de pyromaan de auto?s in brand had gestoken, belde hij meteen de politie op. Toen de politie met gillende sirenes aankwam, bestelde hij een biertje en genoot hij met volle teugen.
De politie heeft hem kunnen arresteren nadat een getuige hem had zien wegrijden bij één van de brandende auto?s. De man, die al bekend stond voor soortgelijke acties, verklaarde dat het aansteken van de auto?s een uitlaatklep voor hem was. Het was een manier om de stress van zich af te zetten.
De man was in zijn vrije tijd brandweer in de provincie Udonthani, waar hij ongetwijfeld als wandelend orgasme door het leven ging.
(Bron)
Instorting nabij door luidruchtige seks bovenburen

Een vrouw uit Simrishamn in het zuiden van Zweden heeft een klacht ingediend bij de gemeente wegens de geluidsoverlast die haar bovenburen tijdens de seks veroorzaken. De vrouw is een instorting nabij door het luidruchtige liefdesleven van de buren.
De buren doen het bijna iedere avond. Het lawaai begint om een uur of tien en duurt vaak tot ruim na middernacht. De vrouw heeft hierdoor naar eigen zeggen last van chronische hoofdpijn en maagkrampen. "U bent mijn laatste hoop, help mij alstublieft", schreef de vrouw aan gemeenteambtenaar Jon Persson.
Persson zegt niet te weten of hij de vrouw kan helpen. Eigenlijk is het aan de huisbaas om dit soort problemen op te lossen. Persson overweegt naar het appartement van de vrouw te gaan om het geluidsniveau te meten. Dat kan lastig worden, zegt hij, "omdat niet van te voren zeker is wanneer de overlast zal plaatsvinden".
(Bron)
Buizerd pikt petje van wielrenner

Een grote buizerd heeft dinsdag het wielrennerspetje van het hoofd van de 78-jarige Jan Scholtens uit Odoorn geplukt. Tijdens zijn dagelijkse tocht op zijn racefiets voelde hij vanmiddag ineens een ferme tik op zijn hoofd. "Ik keek omhoog en zag dat hij er met mijn petje vandoor ging."
Roofvogeldeskundige Rob Bijlsma uit Wapse: "Het komt heel zelden voor, maar het kan. Enkele keren per jaar wordt gemeld dat joggers in felgekleurde pakken worden belaagd door een buizerd. Zonder twijfel zit er een buizerdnest met jongen bij de plek waar dit heeft plaatsgevonden. Het enige wat zo'n vogel doet is haar kroost beschermen."
(Bron)
´Blinde´ Spanjaard geflitst tegen snelheid van 154 kilometer per uur

De opschepperij van een op het eerste gezicht "blinde" Spanjaard over zijn gedurfde autorit zal deze laatste waarschijnlijk duur komen te staan. De 55-jarige man vertelde immers dat hij de eerste blinde was, die door de politie tegen een snelheid van 154 km/u was geflitst. Een verzekeringsmaatschappij, die de man voor het verlies van zijn gezichtsvermogen een schadevergoeding van 540.000 euro betaalde, beweert nu dat de man een bedrieger is. Wie met zulke snelheid over de baan kan scheuren, kan onmogelijk volledig blind zijn volgens de onderneming.
De man, bij wie na een motorongeval blindheid aan beide ogen werd vastgesteld, zei op zijn beurt dat hij de streek waar hij geflitst werd, zeer goed kende. Hij beweerde ook dat zijn vrouw naast hem zat om hem te begeleiden. Een rechtbank in Barcelona moet nu op grond van verklaringen van de experts de knoop doorhakken: is de man daadwerkelijk blind of heeft hij de verzekeringsmaatschappij opgelicht.
(Bron)
Eenden kwaken dialect

Als je langs de waterkant zit en je hoort de eendjes kwaken, dan klinkt dat voor jouw ongetrainde oor als een hoop lief geluid. Britse wetenschappers zijn er echter achter gekomen dat de Britse eendjes, net als mensen, praten met een dialect.
De studie heeft uitgewezen dat de Londense eendjes een harder geluid maken wat overeenkomt met schreeuwen zodat de overige vogels hen kunnen 'verstaan' boven al het stadsgeluid. Hun plattelands tegenhangers hebben een veel zachter geluid.
Het onderzoek en de daaruit volgende conclusies werden gedaan door de Londense Middlesex University. Hun onderzoekers namen het geluid op op boerderijen in het zeer rustige Cornwall (zuidwest Engeland) en midden in Londen. Volgens talendocent Victoria de Rijke was er een goed hoorbaar verschil in geluid en waren de Londense eendjes veel luidruchtiger.
De eendjes uit Cornwell daarentegen maakten een veel relaxtere 'chill out' indruk. Of zoals de onderzoeker het omschreef: De Londenaren waren meer van het type 'schreeuw en lach' terwijl de Cornwellse eendjes meer 'giechelden'. De verklaring hiervoor is dat de eenden uit Londen veel gestresstere vogels zijn, onderhevig aan een hoop geluid van sirenes, vliegtuigen en treinen.
(Bron)
Eenbenige wildplasser ontloopt straf

Een eenbenige, bijna incontinente man uit Breda stond gisteren voor de rechter in verband met wildplassen. Vorig jaar juli zag een agent van de spoorwegpolitie de 48-jarige J. de S. een struikje in het park Valkenberg uitzoeken om te plassen. Tot zijn ontsteltenis ontving de man, wiens ene been is geamputeerd en het andere met platen bijeen wordt gehouden, even later een bekeuring.
De overijverige diender bleek niet gevoelig voor het argument van de man, die afhankelijk is van een elektrische rolstoel, dat hij vanwege zijn handicap niet in staat is gebruik te maken van een openbaar toilet. In het park Valkenberg is overigens geen publiek toilet aanwezig. Ook met de opmerking: "Ik ben bijna incontinent, met dit weer kun je een kraan open zetten en dan moet ik al naar de wc", lukte het hem niet de agent milder te stemmen.
De S. weigerde vervolgens de boete te betalen en stond daarom gisteren, met zijn rolstoel, terecht voor de kantonrechter in Breda. Deze ontsloeg hem van rechtsvervolging. Duidelijk een geval van overmacht, zo luidde diens oordeel.
(Bron)
Beatrix en ministers strijden om rechten volkslied

Koningin Beatrix en een aantal ministers strijden al jarenlang in het diepste geheim om de rechten op het volkslied. Zo verbiedt de koningin militaire kapellen op vliegveld Valkenburg het Wilhelmus te spelen als zij er niet bij is.
De ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken proberen al vijftien jaar de koningin op andere gedachten te brengen. Oud-minister Frank de Grave van Defensie zegt niet te willen reageren op gesprekken met Hare Majesteit de Koningin. "Maar ik heb haar hier wel vragen over gesteld. Nederland is wat dit betreft uniek in de wereld. Als ik ergens anders kwam, dan werd het Wilhelmus gespeeld, gevolgd door het volkslied van het ontvangende land", aldus De Grave.
Ook minister Henk Kamp van Defensie, trots op zijn nationaliteit én op het volkslied, wil zijn eigen Wilhelmus horen als hij de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, ontvangt. Nu Nederland op 1 juli tijdelijk voorzitter van de Europese Unie wordt, staat de opmerkelijke regel ter discussie. Onder koningin Juliana werd overigens gewoon het Wilhelmus gespeeld als zij niet bij de ontvangst aanwezig was. Zes jaar nadat Beatrix het koningschap had aanvaard, werd hierin ineens verandering gebracht.
(Bron)
Geldkoerier met 140.000 euro in sokken gepakt

ROTTTERDAM/SCHIPHOL - De nationale recherche heeft in een onderzoek naar een netwerk van drugs- en geldkoeriers vorige week een vrouw op Schiphol aangehouden met 140.000 euro in haar sokken. Deze geldkoerier stond op het punt naar Lima te vertrekken. De Colombiaanse vrouw verklaarde na haar aanhouding dat zij het geld had verdiend in de prostitutie.
De vrouw vervoerde het geld vermoedelijk in opdracht van twee Zuid-Amerikaanse verdachten die wekelijks drugsgeld wegsluizen. Het tweetal, een 44-jarige Colombiaan en een 18-jarige Dominicaanse vrouw, heeft vermoedelijk verscheidene koeriers geworven om drugs en geld te smokkelen. De geldkoeriers reisden mogelijk met schoenen die hen een paar maten te groot waren.
(Bron)
Vrouw beroofd van ongeboren baby

BOGOTA - Een Colombiaanse die acht maanden zwanger was, is beroofd geweest van haar ongeboren baby. Inmiddels is de vrouw weer herenigd met haar kind, een jongetje. Dat meldde de Colombiaanse politie in de stad Girardot, 110 kilomter ten zuidwesten van Bogota, vrijdag.
Angela Cartagena verliet woensdag het ziekenhuis in Girardot. Op straat werd ze gedrogeerd door een vrouwelijke kidnapper en meegenomen naar een huis. Daar sneden een paar mannen haar baarmoeder open met een keukenmes en namen de baby mee. Cartagena werd voor dood achtergelaten. Ze wist het huis uit te kruipen en hulp te vinden voordat ze haar bewustzijn verloor.
De vrouwelijke kidnapper werd donderdag overmeesterd door de politie. Ze had de baby bij zich. De vrouw houdt vol dat de jongen haar eigen baby is. De politie heeft een foto van de vrouw, met een pezig uiterlijk en lang ongewassen haar, op de Colombiaanse televisie getoond. De andere daders zijn nog spoorloos.
(Bron)
Boze man rijdt dorp plat

GRANBY - Een 52-jarige Amerikaan heeft vrijdag met een grote bulldozer een spoor van verwoesting getrokken in zijn woonplaats Granby in de staat Colorado.
Het voertuig, versterkt met zware metaalplaten, baande zich een weg door onder meer de bibliotheek, de raadszaal van het gemeentehuis en een bankgebouw, terwijl de bestuurder om zich heen schoot. Dat meldden media uit de omgeving. "Het ziet er hier uit alsof er een tornado is geweest", zei een woordvoerder van het ongeveer 2000 inwoners tellende plaatsje.
De bestuurder van de bulldozer is volgens de politie eigenaar van een plaatselijk bedrijf dat met het bestuur van Granby een conflict heeft over een bestemmingsplan. Het bedrijf was een boete van 2500 dollar (bijna 2100 euro) opgelegd omdat het zich niet aan de gemeentelijke regels had gehouden.
Bij zijn wilde rondrit zou de man het onder meer hebben voorzien op woningen van plaatselijke bestuurders die voor het bestemmingsplan hadden gestemd. Zeker zes gebouwen hebben zware schade opgelopen. Ook bomen en lantaarnpalen moesten eraan geloven. De politie evacueerde een groot aantal bewoners.
Uiteindelijk bleef het voertuig na de verwoestende rit van anderhalf uur steken in een van de beschadigde gebouwen. Over het lot van de bestuurder, die zich nog in de cabine van de bulldozer bevindt, is nog niets bekend. De politie heeft het voertuig, dat groter is dan een tank, omsingeld.
(Bron)

Update 13:50 uur
Inmiddels is bekend geworden dat de man het niet heeft overleefd. Hij schoot zichzelf dood alvorens hij gearresteerd kon worden.
(Bron)
'Valse brandmeldingen door blowende toeristen'

AMSTERDAM - De Amsterdamse brandweer krijgt jaarlijks vele honderden loze brandmeldingen doordat hasjrokende toeristen het alarm in hun hotel laten afgaan. Dat stelde een woordvoerder van de brandweer zaterdag. Het korps wil dat de stadsdelen bedrijven die vaak vals alarm doorgeven, boetes opleggen om het aantal valse meldingen terug te dringen.
De valse meldingen komen binnen via een meldsysteem waarop alle grote bedrijven en hotels verplicht zijn aangesloten. Het alarmsysteem wordt geactiveerd door rookontwikkeling. De hoofdstedelijke brandweer kreeg vorig jaar 13.797 meldingen binnen waarvan er slechts 24 terecht waren. "Een groot deel van die valse meldingen is te wijten aan toeristen die blowen op hun hotelkamers", aldus de brandweerwoordvoerder.
(Bron)
Parijs wil burgemeester straffen na homohuwelijk

PARIJS - De Franse regering neemt strafmaatregelen tegen de burgemeester van Bègles (nabij Bordeaux), die zaterdag het eerste homohuwelijk in Frankrijk sloot. Minister De Villepin van Binnenlandse Zaken zei dat er een 'sanctieprocedure' in werking wordt gesteld.
Burgemeester Noël Mamère - ook parlementslid voor de Franse Groenen - had ondanks waarschuwingen uit de hoogste politieke kringen geweigerd af te zien van zijn plan om twee mannen in de echt te verbinden.
(Bron)

vrijdag, juni 04, 2004

En ja, een paar klassieke 'geraniums' heb ik ook, maar als je zo'n knalroze bloem 's avonds op de foto zet wordt ie nog veel rozer:

Geranium "Johnson's Blue"

'Ruimtestofwolk in juni fataal voor de aarde'

Volgens een Australische natuurkundige en astronoom zal ons zonnestelsel vanaf 8 juni in het gevaarlijke gedeelte van een wolk van ruimtestof komen, waarin ook grotere objecten zitten die de Aarde kunnen raken.
Toen astronoom Dr. Grant Gartrell de ontdekking deed, wilde hij de informatie bekend maken, maar mocht dit niet doen van de overheid. Omdat de man naar eigen zeggen niet langer mee wilde werken aan de "crowd control" van de regeringen heeft hij besloten de informatie toch naar buiten te brengen.
Op 29 april deelde hij mee dat vlak voor de stofwolk de Aarde zou bereiken, er opvallende gebeurtenissen zouden plaatsvinden, die zouden duiden op de voorbereiding op een catastrofe die vlak daarna plaats zal vinden. Volgens hem raakt de Aarde in juni in een gevaarlijk gedeelte van een ruimtestofwolk. Dit gedeelte van de wolk bevat asteroïden die niet geheel verbranden in de atmosfeer. Nadat hij zijn familie vaarwel had gezegd, omdat hij wist dat hij opgepakt zou worden, heeft hij op 29 mei zijn echte naam, Grant Gartrell, naar buiten gebracht.
Een naar verluidt onderschept radiobericht op 25 januari van dit jaar sprak over een mysterieuze aftelling tot een niet nader genoemde gebeurtenis die zou plaatsvinden op 19 of 20 juni dit jaar. De conversatie gaat tussen de netwerk operator Snowball Net en een ander station.
"SNOWBALL NET: Snowball Net comms check. All stations, clock sync, (pause) impact at minus 146 days, 5 hours UTC. Standby for ACC link (could have been ACD). Burst of digital data¦ Burrow: SNOWBALL This is BURROW (could be Burro as in donkey). You are not secure¦repeat not secure¦go green¦go green¦ *Bursts of white noise follow for approximately 3 minutes.* "
De marine van de VS, de Russische Baltische vloot, de NATO, Frankrijk, India, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, Pakistan, Sri Lanka, Vietnam en meer landen zijn niet lang daarna massaal de zee opgevaren. De VS zegt dat men een oefening gaat houden, met de veelzeggende naam "Exercise Blinding Storm". Wantrouwigen denken dat men de vloot wil redden vanwege het gevaar van een vloedgolf veroorzaakt door een meteoriet die de atmosfeer overleeft en in zee valt. Ook vindt men het vreemd dat men dit doet op het moment dat de olie zeer duur is.
Begin maart deelde voor de eerste keer een overheid mede dat er ongeïdentificeerde vliegende objecten boven het land vlogen. Ook zijn er vorige week tot grote woede van Mexico Britse militairen in een grot in Mexico gevonden, met satellietapparatuur en op een toeristenvisum. Ze hadden proviand bij zich voor 36 uur, en wilden niet gered worden door de Mexicanen maar wilden wachten op de overgevlogen Britse militairen. Volgens ufo-sites zijn de afgelopen maanden wereldwijd de ufo-waarnemingen toegenomen.
De afgelopen week hebben zich ook andere hemelverschijnselen voor gedaan. Boven Washington explodeerde donderdag een meteoriet ter grootte van een computermonitor, boven Vancouver lichtte de gehele hemel op door vermoedelijk een meteoriet, en tevens boven Wash en Motrose was ook een heldere meteoriet te zien.
Dat de Aarde door een kosmische wolk van stof vliegt, is door andere astronomen reeds bevestigd, maar volgens de NASA en ESA levert dit weinig gevaar op voor de Aarde. Volgens Gartrell echter zal vanaf 8 juni de kosmische stof enorm toenemen, en volgens de laatste geruchten zal er op 19 of 20 juni en mogelijk ook daarna een asteroïdeinslag plaatsvinden.
(Bron)
TT 126 Peking smoort Tiananmen-herdenking

PEKING De Chinese politie heeft strenge veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat demonstranten de bloedige onderdrukking van het studentenprotest in 1989 herdenken. De wegen naar het Tiananmen-plein zijn afgezet en wie het plein wil betreden, moet zijn pas tonen.
Onder de studenten,die democratisering en vrijheid eisten, vielen honderden doden. Van de duizenden mensen die zijn opgepakt, zouden er nog 500 vastzitten.
De Chinese autoriteiten trachten sinds 1989 elke vorm van herdenking in de kiem te smoren. Vorige maand werd voor alle zekerheid al een aantal prominente dissidenten onder huisarrest geplaatst.

Weet u die jongen nog, met zijn tasjes, voor die tanks?
TT 105 Belgisch slachtafval in Nederland

HILVERSUM Een Belgisch bedrijf heeft slachtafval verwerkt in 20.000 kilo kipfrikandellen, die naar Nederland zijn geëxporteerd. Dat meldt de NOS Radio. De slachterij is dicht en moet al het dit jaar geleverde vlees terughalen.
In de kip zit ook vlees dat mechanisch is uitgebeend. Dat mag niet, omdat de kans op besmetting groter is dan bij handmatig uitbenen. De Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt waar de kipfrikandellen zich nu bevinden.
Het vlees is ook op de markt gekomen in Duitsland en Frankrijk. Justitie in het Belgische Dendermonde is een onderzoek naar de overtredingen gestart.
Japans meisje vermoordt klasgenoot om internetbericht

In Japan woedt momenteel een debat over de negatieve gevolgen van internet. Aanleiding is dat een 11-jarig meisje een klasgenote heeft vermoord na een online-ruzie. Het meisje sneed de 12-jarige Satomi Mitarai haar keel door in de schoolpauze. Tegenover de politie verklaarde ze dat ze boos was over een boodschap die haar slachtoffer op een site had geplaatst.
Het meisje zou volgens Japanse media klasgenote Satomi hebben gevraagd om niet over haar verschijning te schrijven op een internetforum. Die gaf echter geen gehoor aan haar verzoek. Beide meisjes zouden eigen websites hebben gehad en deelnemen aan chatrooms. Dit meldt persbureau Reuters.
In de Japanse media vertellen deskundigen dat communicatie via internet tot emotionele reacties kan leiden. Volgens hen worden boodschappen vaak verkeerd begrepen, doordat de gesprekspartners elkaar niet kunnen zien. "Als je met vrienden in het klaslokaal praat, zie je een gezicht en hoor je een stem. Op het internet is dat niet het geval. Wat als een grap bedoeld is, kan je vriend woedend maken", zegt een Japanse deskundige.
(Bron)

donderdag, juni 03, 2004

Steeds meer seksueel geweld binnen strijdkrachten VS

WASHINGTON - Steeds meer vrouwelijke Amerikaanse militairen maken melding van seksuele intimidatie, aanrandingen en verkrachtingen door mannelijke collega's. Dat blijkt uit een interne rapportage van de Amerikaanse landmacht die The Washington Post in handen kreeg. Het rapport maakt volgens de krant duidelijk dat het beleid om seksueel geweld binnen Defensie aan te pakken niet werkt.
Het aantal gerapporteerde gevallen van seksuele intimidatie en aanrandingen steeg tussen 1999 en 2002 met 19 procent tot 783. In deze periode nam het aantal gemelde gevallen van verkrachting toe met 25 procent tot 445. Ook in de periode 2002-2003 namen de meldingen toe met steeds 5 procent, maar daarbij moet wel worden gemeld dat er vele duizenden militairen extra in actieve dienst kwamen als gevolg van de oorlog in Irak.
De Amerikaanse landmacht bestaat uit enkele honderdduizenden mensen. De top van dit krijgsmachtonderdeel erkent volgens de krant dat het probleem van het seksuele geweld in werkelijkheid nog vele malen groter is omdat niet alle gevallen van seksueel geweld ook worden gerapporteerd.
De uitkomsten van het interne onderzoek zijn donderdag gepresenteerd aan een commissie van de Amerikaanse Senaat. Die heeft al eerder haar zorgen geuit over de wijze waarop er binnen Defensie met de problematiek wordt omgesprongen. Voor de betrokken vrouwen is er weinig opvang en veel onderzoek wordt gehinderd door personeelstekort.
(Bron)
Eenderde mannen verkiest voetbal boven jarige echtgenote

HILVERSUM - Ruim eenderde van alle mannen zet hoe dan ook de televisie aan als hun echtgenote haar verjaardag viert op dezelfde dag dat het Nederlands elftal speelt. Dat blijkt uit een enquête van Intomart in opdracht van het KRO televisieprogramma Wat zou jij doen?.
Het programma vroeg de mannen wat ze zouden doen als hun vrouw jarig is op een dag dat Oranje speelt: 37 procent antwoordde dat hij sowieso voetbal kijkt. Of het verjaardagsfeest wordt verschoven óf het bezoek moet meekijken.
Een op de zes mannen slaat een romantisch avondje af en kiest voor een avond bier en voetbal, als zijn vrouw hem voor de keuze stelt. Een op de tien mannen gaat blijkens het onderzoek zelfs zover dat hij zijn aanstaande huwelijksdag zou verschuiven als het Nederlands elftal op hetzelfde moment moet aantreden.
Intomart ondervroeg vierhonderd mannen die al dan niet belangstelling voor voetbal hebben. De resultaten worden zondag gepresenteerd.
(Bron)

Ik kan me nog die ene keer herinneren dat vriendje met mij meekeek naar een héle voetbalwedstrijd. En hij vond het nog leuk ook.
Waarom komen sommige dingen allemaal tegelijk?
'Homo's reïncarneren als konijnen'

JERUZALEM - Een bekende rabbijn in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem, David Basri, heeft woensdag gezegd dat homoseksuelen reïncarneren als konijnen, "die bekend staan om hun biseksuele praktijken". Dat berichtte de krant Maariv donderdag. Basri noemde homo's zelfs "erger dan dieren, want dieren weten tenminste zelf niet wat ze doen".
De homoseksuele gemeenschap in Jeruzalem ligt al enkele dagen zwaar onder vuur uit joods-orthodoxe hoek wegens haar naderende jaarlijkse parade. Die is donderdagavond onder het motto 'Liefde zonder grenzen'.
Homoseksualiteit is sinds 1988 legaal in Israël. Alle rechtbanken erkennen en respecteren de rechten van homoseksuelen, ondanks fel verzet vanuit religieuze kringen.
(Bron)
TT 401 De Canadese politie heeft een man opgepakt, omdat hij zich naakt in een carwash had begeven. De man had een taxi naar huis genomen. Toen deze stopte bij een benzinestation om te tanken, besloot de passagier om uit te stappen en zich eerst nog even op te frissen in de wasstraat. De gealarmeerde politie heeft de beschonken poedelnaakte man wegens openbare dronkenschap geverbaliseerd.
'Honden- en kattenbont uit Nederland weren'

DEN HAAG - Honden- en kattenbont kunnen wel degelijk uit Nederland geweerd worden. SP-Tweede-Kamerlid Van Velzen heeft woensdag een plan aangekondigd voor een nationaal importverbod dat volgens haar uitvoerbaar is.
Volgens Van Velzen kan Nederland een voorbeeld nemen aan België, Italië, Denemarken, Engeland en de Verenigde Staten. Een (tijdelijke) meldlijn moet er komen waar consumenten aangifte kunnen doen van verdachte producten. Ook is een gegevensbank nodig met namen van malafide internationale handelaren, naast een laboratorium voor DNA-tests.
Eind vorig jaar drong een Kamermeerderheid in een motie van Van Velzen aan op een importverbod, maar Veerman wilde dat overlaten aan de Europese Commissie. Die hikt op haar beurt aan tegen juridische bezwaren. Veerman vroeg de SP'ster vervolgens een handhavingsplan uit te werken.
"Als Veerman de wens van de Kamer nu nog langer negeert, dan stelt hij zich openlijk verantwoordelijk voor ongekend dierenleed", aldus Van Velzen. Zij prijst vooral het Amerikaanse model dat samen met de bontindustrie is opgesteld. Door de nadruk te leggen op bescherming van de consument tegen misleiding, leunt het verbod sterk op zelfregulering door de industrie.
In China en elders in Azië worden jaarlijks twee miljoen katten en honden gefokt en gedood voor hun vacht. Sinds het Amerikaanse verbod uit november 2000 belandt dit bont voornamelijk in Europa.
In Nederland is zulk nepbont [wàs het maar nepbont], via DNA-onderzoek, opgespoord in jassen, mutsen, speelgoed en kattenspeeltjes. Op etiketten wordt de herkomst verhuld door benamingen als konijn, of Gae-wolf (Gae is Koreaans voor hond).
Volgens Van Velzen is ook de gezondheid in het geding. De bekende poezenfiguurtjes, bedoeld voor kinderen, geven drie tot vijf keer de wettelijke toegestane hoeveelheid chroom af.
(Bron)
Vliegveld Heathrow plat door computerstoring

LONDEN - Het vliegverkeer vanaf alle Britse luchthavens heeft donderdagochtend drie kwartier lang grotendeels stilgelegen omdat het systeem van de luchtverkeersleiding was ontregeld door een ernstige computerstoring. Duizenden reizigers liepen urenlange vertragingen op.
Direct nadat het systeem uitviel werden alle uitgaande vluchten opgeschort om de vliegtuigen die nog in de lucht waren de gelegenheid te geven veilig te landen. Na drie kwartier was het systeem weer operationeel en kon het vliegverkeer langzaam worden hervat.
Luchtvaartmaatschappij British Airways verwacht nog de hele dag grote vertragingen. Vooral op de Londense luchthaven Heathrow, de grootste van Europa, was de situatie volgens een verslaggever van de BBC chaotisch.
Een woordvoerder van British Airways gaf het verkeersleidingscentrum van de Britse Luchtvaartdienst (NATS) in Swanick de schuld van de storing. Het computersysteem daar, dat sinds begin 2002 in gebruik is, heeft herhaaldelijk problemen veroorzaakt.
Volgens een NATS-woordvoerder volgden de problemen van donderdag op een test met een verbeterde versie van het computersysteem, die in de nacht van woensdag op donderdag werd uitgevoerd. Hij bood de gedupeerde reizigers namens de dienst zijn verontschuldigingen aan en beloofde een grondig onderzoek.
(Bron)
Vrouwen kletsen tijdens het plassen

ROTTERDAM - Nederlandse vrouwen praten en plassen graag tegelijk. Ruim 21 procent van de dames babbelt rustig door als ze naar het toilet gaan. De deur van het kleine kamertje is geen barrière; een op de vier vrouwen laat deze gewoon open. Mannen begrijpen niets van de vrouwelijke bezigheden tijdens de toiletgang. Slechts 5 procent van hen praat tijdens het toiletbezoek.
Dit blijkt uit een onderzoek dat schookmaakmiddelenfabrikant Glorix samen met onderzoeksbureau Blauw Research online heeft uitgevoerd onder 535 Nederlanders. De resultaten zijn donderdag gepubliceerd.
Ook kwam naar voren dat Nederlanders innovatief zijn bij het gebruik van een vies toilet. Van de vrouwen 'hangt' 57 procent boven het toilet, tegenover 14 procent van de mannen. De heren maken de bril liever schoon met wc-papier alvorens een grote of kleine boodschap te doen.
Glorix doet regelmatig onderzoek naar wc-gewoontes om de hygiëne op het toilet onder de aandacht te brengen. Ongeveer 68 procent van de Nederlanders hecht daar ook waarde aan en kijkt na het doortrekken of de wc schoon achterblijft.
(Bron)
Smulpapen maken zich zorgen over kwaliteit voedsel

WAGENINGEN - Mensen die veel waarde hechten aan de smaak en het genot van lekker eten, maken zich de meeste zorgen over de kwaliteit van voedsel. Ouders van jonge kinderen zijn daar opmerkelijk genoeg veel minder bezorgd over.
Dat blijkt uit de eerste resultaten van een groot Europees onderzoek, dat in Nederland wordt uitgevoerd door de leerstoel Rurale Sociologie van de Wageningen Universiteit (WUR). Het zogeheten TRUST-onderzoek heeft onder leiding van de universiteit van Florence plaats in Italië, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland.
Engelsen en Italianen blijken het meest wantrouwig te zijn over overheidsvoorlichting over voedingsmiddelen, aldus de Wageningse onderzoekers.
De Wageningse resultaten wijzen ook uit, dat mensen die in de goedkoopste supermarkten boodschappen doen wel kieskeurig zijn over de kwaliteit van hun boodschappen. De onderzoekers hadden verwacht dat de laagste prijzen voor hen de belangrijkste drijfveer zouden zijn. Mensen die kritisch zijn over de agro-industrie zijn zoals verwacht ook het meest wantrouwig over de veiligheid van hun voeding.
Alle deelnemers zijn ontevreden over de informatie die in Nederland beschikbaar is over de veiligheid en de kwaliteit van voedsel. De meesten vinden dat er nauwelijks echt objectieve informatie te vinden is. Ook de overheid is in dat opzicht niet te vertrouwen, aangezien die altijd de zaak wil sussen en risico's lijkt te bagatelliseren, menen de ondervraagde consumenten.
Het onderzoek moet eind 2005 klaar zijn. Het is de bedoeling dat de onderzoekers op basis van de uitkomsten een advies opstellen voor de EU over effectiviteit van consumentenvoorlichting over voeding. Behalve sociologen doen aan het onderzoek onder meer economen, psychologen en marktexperts mee.
(Bron)
Farmacieconcern verzwijgt bijwerking antidepressivum

NEW YORK - Het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline (GSK) heeft negatieve onderzoeksresultaten over zijn antidepressivum Paxil achtergehouden. Deze aanklacht is afkomstig van Eliot Spitzer, de openbaar aanklager van de staat New York.
Spitzer, die al vele misstanden bij grote concerns aan de kaak heeft gesteld, heeft woensdag een rechtszaak tegen het farmacieconcern aangespannen. Het medicijn zou niet werken en bovendien schadelijke bijwerkingen hebben. GSK zou daar sinds 1998 van hebben geweten.
Volgens Spitzer heeft GSK van de vijf studies naar de werking van Paxil er maar een gepubliceerd. Over bijwerkingen als een toenemende neiging tot zelfdoding zweeg GSK, aldus de openbaar aanklager.
Spitzer wil dat GSK de winst die het met Paxil heeft gemaakt, terugbetaalt aan de gebruikers van het middel. Paxil was tot vorig jaar, toen het patent erop afliep, het best verkochte medicijn van het farmacieconcern.
De rechtszaak kan vergaande gevolgen hebben voor de farma-industrie en informatie die de concerns aan artsen geven. Spitzer heeft met zijn rechtszaken eerder al gezorgd voor meer openheid in het Amerikaanse zakenbankieren. Ook hier speelde het openbaar maken van interne documenten een grote rol.
(Bron)
Nederlanders weten niet goed waar het geld blijft

UTRECHT - Huishoudens in Nederland maken wel boodschappenlijstjes, maar houden slecht bij waar zij hun geld aan uitgeven. Slechts 30 procent schrijft regelmatig op waar het geld blijft. Een kwart houdt dat helemaal niet bij.
Dat blijkt uit het rapport 'Financieel gedrag in Nederland' dat het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) in opdracht van de vereniging van directeuren van sociale diensten Divosa heeft samengesteld.
(Bron)
Australiër stalt honderden fietsen in woning

SYDNEY - De Australische politie heeft in het huis van een overleden Australiër maar liefst 435 fietsen aangetroffen, meldde de Australische krant The Age. Aan het leven van de 64-jarige fietsenverzamelaar kwam onlangs een einde: hij overleefde een val van een van zijn fietsen niet.
De politie van Geelong in de deelstaat Victoria is zeven dagen bezig geweest het huis van de man te ontdoen van de vele fietsen, frames en onderdelen. "Zijn obsessie nam steeds grotere vormen aan", vertelde agent Kevin Warburton. "Een aantal van de fietsen in het huis bleek gestolen." De politie heeft slachtoffers van de fietsendief uitgenodigd zich te melden.
(Bron)
Man doodgestoken om geluidsoverlast

DEN HAAG - Een 28-jarige Delftenaar heeft bekend dat hij een 35-jarige plaatsgenoot op 29 april heeft doodgestoken. De verdachte zegt dat hij dat deed omdat de 35-jarige te veel geluid maakte, meldde het Openbaar Ministerie donderdag.
De politie vond de dode man na een melding van geluidsoverlast. Het heeft enkele weken, tot 25 mei, geduurd voordat de politie de 28-jarige Delftenaar kon aanhouden. Dankzij getuigenverklaringen kwamen de agenten de man op het spoor, aldus het OM.
De verdachte en het slachtoffer woonden bij elkaar in de buurt, maar verder wil justitie niets zeggen over het verband tussen de mannen. Ook over de aard van de geluidsoverlast zegt het OM niets.
(Bron)
'Nieuwe wormblokker werkt verbluffend'

Enkele Nederlandse internet-providers testen een wormblokker uit op basis van een uitgebreide database waarin besmette pc's staan. Dit meldt Webwereld vandaag. Sinds twee weken houdt de zakelijke provider BIT dit bij. In deze database is onder meer te zien welk virus vanaf welk ip-adres verspreid wordt.
"Andere providers kunnen deze database gebruiken om hun klanten op de hoogte te brengen van besmetting van hun computer" legt Alex Bik van BIT uit. Virussen die zichzelf verspreiden, zorgen voor steeds meer overlast, zowel bij privé-gebruikers als bij providers.
BIT gebruikt zelf het automatische blacklist-systeem sinds vorige week. Ook andere Nederlandse providers, waaronder XS4ALL, Zonnet en IS Internet Services, hebben inmiddels de beschikking over de gegevens.
In de database wordt bijgehouden vanaf welke ip-adressen virusmailtjes worden verstuurd. Wanneer binnen 24 uur meer dan twee besmette e-mails bij BIT binnenkomen, wordt het ip-adres voor 24 uurin de blacklist gezet. Overigens worden de ip-adressen van de mailservers van bekende providers niet in de database gezet.
De mailservers van BIT zijn inmiddels flink ontlast. Ook IS Interned Services is blij met het nieuwe systeem en noemt het resultaat 'verbluffend'. De provider gebruikt de database om hun mailserver te ontlasten.
Andere providers zoals Chello, Tiscali en @Home zouden veel aan de blacklist kunnen hebben. Vooral hun klanten horen bij de grootverspreiders (meer dan duizend virusmailtjes). Tot deze toppers behoort ook een ip-adres bij Tiscali. Hiervandaan zijn ruim twaalfduizend Sober G-mailtjes verstuurd.
Echter, Chello staat bovenaan met ruim 27.000 verzonden virusmailtjes bij de 25 grootste verspreiders.
(Bron)

woensdag, juni 02, 2004

Fetisjist krijgt ziekenhuisverbod

LONDEN - Een Britse fetisjist, die kickt op operatiemaskers en -kledij, mag zich in geen enkel ziekenhuis in Engeland en Wales meer vertonen. Dat heeft een Britse rechtbank woensdag beslist.
De werkloze vijftiger viel sinds januari zeker veertig keer ziekenhuispersoneel lastig met zijn niet aflatende zoektocht naar de medische items. Hij deed zich geregeld voor als een patiënt of hij kwam zeuren om materiaal voor een toneelstuk of voor een verkleedpartijtje.
(Bron)
Hoge Raad stelt zweetvoetenman in ongelijk

DEN HAAG - De 39-jarige Rotterdammer Teunis T., beter bekend als de zweetvoetenman, is bijna uitgeprocedeerd. Na een voor hem nadelige uitspraak van de Hoge Raad, staat alleen de gang naar het Europese hof voor de rechten van de mens in Straatsburg nog open. Dat liet T. Visser, de advocaat van de zweetvoetenman, woensdag weten.
Het gerechtshof in Den Haag legde de man in april 2003 een voorwaardelijke geldboete op van 250 euro voor lokaalvredebreuk. Hij had met zijn zweetvoeten grote stankoverlast in de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft veroorzaakt en zich niets aangetrokken van het toegangsverbod dat de universiteit hem had opgelegd. De man stapte naar de Hoge Raad, die hem in het ongelijk stelde.
Bij zijn bezoeken aan de bibliotheek deed T. expres zijn schoenen uit. De politierechter legde hem hiervoor eerder al een boete van 100 euro op. De man vindt dat de bibliotheek hem nooit de toegang had mogen weigeren.
Het is nog onduidelijk wie de zweetvoetenman gaat steunen tijdens het laatste deel van zijn juridische strijd. Zijn huidige raadsman heeft aangekondigd dat hij zijn handen van de zaak aftrekt.
(Bron)
TT 116 Herkeuring van WAO'ers uitgesteld

DEN HAAG De herkeuring van WAO'ers begint niet op 1 juli, maar pas op 1 oktober. Minister De Kneus van Sociale Zaken heeft dat de Kamer laten weten.
De beoordelingscriteria voor de keuring zijn pas vlak voor 1 juli bekend. Daarom kan het uitvoeringsinstituut UWV dan niet meteen met keuren beginnen. Wie op 1 juli 55 jaar is geworden, krijgt niet te maken met de strengere keuring.
De Kneus wil 450.000 arbeidsongeschikten jonger dan 55 laten herkeuren volgens strengere criteria. Hij verwacht dat 110.000 mensen hun uitkering deels of geheel verliezen. Hij heeft 288 miljoen euro in kas voor reïntegratieprojecten.
Goed nieuws blijkbaar: je hoeft niet homo te zijn. Als je maar veel bidt, kun je genezen.
Poepoe.
TT 401 Alarmfase 1 onlangs bij de politie van Keulen. Een vrouw had de dienders gemeld dat haar twee dochters op de Autobahn een knuffel hadden verloren.
Het speelgoedbeest, een tijgertje met de naam Piggy, was per ongeluk uit de auto gegooid toen de kids een vlieg wilden doodslaan. Het was te gevaarlijk om even te stoppen, maar de kinderen wilden het beest toch graag terug.
Het hele bureau was in rep en roer. Dus werd een aantal patrouillewagens er op uit gestuurd om Teigetje te zoeken. Na een lange zoektocht werd de verloren knuffel uiteindelijk gevonden en bij de dolgelukkige meiden terugbezorgd.
Dit noemen ze dan buien. De bui begon vanochtend en is nog steeds bezig - het is een riante 13 graden.
Kan me haast niet voorstellen dat het maandag 25 graden wordt.
'Dode Zee over vijftig jaar verdwenen'

AMMAN- De Jordaanse overheid heeft dinsdag de noodklok geluid over de Dode Zee. Als het waterniveau in het huidige tempo blijft dalen is er over vijftig jaar geen Dode Zee meer, aldus de Jordaanse minister van Water Hazem Nasser.
De bewindsman maakte zich bij een forum voor watermanagement hard voor de aanleg van een kanaal tussen de Rode Zee en de Dode Zee. Plannen voor een 200 kilometer lang kanaal zitten al jaren in de pijpleiding. Met het redden van de Dode Zee door de aanleg van de waterweg zou een bedrag van ongeveer 1 miljard dollar gemoeid zijn.
Het gebruik van water uit de Jordaan-rivier voor irrigatie zorgt ervoor dat er onvoldoende water de Dode Zee bereikt. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is het waterniveau daardoor met eenderde gedaald.
(Bron)
Stankoverlast verraadt lijk in autokoffer

ROTTERDAM - In de kofferbak van een auto in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet is dinsdagavond een lijk gevonden. Dat heeft een woordvoerster van de politie woensdagochtend gezegd. Of het levenloze lichaam van een man of een vrouw was, kon ze nog niet zeggen.
Voorbijgangers hadden de politie gewaarschuwd nadat ze hadden geklaagd over stank bij de auto.
Afgelopen zondag werd in een geparkeerde auto in Amersfoort een dode man gevonden. Het slachtoffer, een 23-jarige man uit Oldenzaal, was door een misdrijf om het leven gekomen.
(Bron)
Frans bedrijf komt met zelfvernietigende dvd

AMSTERDAM - Een Frans bedrijf heeft een wegwerp dvd ontwikkeld die de inhoud na ongeveer acht uur wist. Het is niet de eerste zelfvernietigende dvd. Het Amerikaanse bedrijf Flexplay kwam vorig jaar met een versie die na 48 uur op zwart ging. Dat meldt de Telegraaf op haar site.
De nieuwe dvd-d is net als de originele dvd gemaakt van polycarbonaat. De dvd-d bevat echter een extra deklaag die reageert op een oxidatieproces dat begint zodra het schijfje in contact komt met lucht. Het invallen van het zelfvernietigingsproces kan van tevoren worden ingesteld op 8 tot 24 uur.
De makers van de dvd-d beweren dat hun product een stuk goedkoper te produceren is dan de EZ-D van Flexplay. Bovendien zou de content op een eenmaal gewiste dvd niet of nauwelijks meer terug te halen zijn. Oplossingen om het schijfje te repareren zouden extreem moeilijk zijn.
Fabrikanten richten zich met de dvd-d's op de verhuurmarkt. De producten geven consumenten eenvoudig toegang tot recente films en muziekproducties zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het op tijd terugbrengen van de schijfjes.
De eerste film die uit zal komen op dvd-d is The Barbarian Invasions van Denys Arcand. Honderden andere films zullen volgen. Buena Vista Home Entertainment is vorig jaar al gestart met het uitbrengen van films op EZ-D. Ondanks de interesse van filmstudio's, zijn zelfvernietigende dvd's echter nog geen groot succes.
(Bron)

Nog even en je hebt alleen nog maar lege dvd's. Dan zou je weer naar de bioscoop moeten voor een film zeg...
PvdA wil 500 euro extra voor werknemers

DEN HAAG - De PvdA wil dat alle werknemers een belastingkorting van 500 euro krijgen. De maatregel maakt deel uit van een werkgelegenheidsplan dat fractievoorzitter Bos woensdagochtend zal presenteren. Daarnaast wil de PvdA 800 miljoen euro uittrekken voor kinderopvang. De helft daarvan is bestemd voor werkgevers, de andere helft voor werknemers.
Verder moet er volgens de PvdA een belastingaftrek komen voor bedrijven die jongeren tot 25 jaar of ouderen boven de 50 jaar in dienst nemen. Ook hiervoor wil de fractie 800 miljoen euro uittrekken.
De totale kosten van het PvdA-plan bedragen tussen de 3,5 en 4 miljard euro. Bos zal tijdens een persconferentie aangeven hoe hij dat bedrag wil dekken. Het PvdA-plan zou zo'n 100.000 extra banen moeten opleveren.
(Bron)

Deze werkzoekende van boven de 25 en onder de 50 weet weer waar ze _niet_ moet op moet stemmen.
Echtpaar in Etten-Leur opgepakt met kinderporno

ETTEN-LEUR - De politie heeft dinsdag in Etten-Leur een echtpaar aangehouden voor het in bezit hebben en verspreiden van kinderporno. Het stel van 60 en 61 jaar oud bleek bij huiszoeking een grote hoeveelheid afbeeldingen van kinderporno in huis te hebben. De politie sluit niet uit dat de twee deel uitmaakten van een internationaal netwerk, zo liet zij woensdag weten.
De informatie dat het echtpaar zich bezighield met het internationaal verspreiden van kinderporno via het internet, kwam volgens de politie enkele weken geleden via Interpol. Het verdere onderzoek leidde dinsdag tot de aanhouding. De man en de vrouw zijn ingesloten. De politie sluit niet uit dat meer aanhoudingen zullen volgen.
(Bron)
Ouderenbonden floreren onder Balkenende-II

RIJSWIJK - De ouderenbonden floreren sinds het kabinet Balkenende-II in het zadel zit. Door de maatregelen van het kabinet slinkt het vertrouwen in de politiek en zoeken ouderen meer en meer hun toevlucht tot de bonden, constateren onder meer Unie KBO en PCOB.
Unie KBO, met 264.000 leden de grootste ouderenbond in Nederland, krijgt er sinds het kabinet aantrad elke maand ongeveer duizend leden bij. "Significant veel meer dan daarvoor", aldus een woordvoerder van de Unie. Ook PCOB groeit sneller dan in voorgaande jaren. Directeur J. van der Spek meent dat de huidige politieke wind die in Den Haag waait, daaraan heeft bijgedragen.
"Veel ouderen voelen aan den lijve dat deze overheid onder het motto van eigen verantwoordelijkheid de rol van schild voor de zwakken afschuift."
In totaal zijn ongeveer 600.000 Nederlandse senioren aangesloten bij een van de ouderenbonden. Onder anderen de ouderen voelen volgens de bonden de effecten van de recente overheidsmaatregelen, waardoor bijvoorbeeld de zorg "schaarser en duurder" wordt en ouderen in financiële problemen komen.
Ouderen zoeken daarom steeds meer hun heil bij de bonden om hun belangen te behartigen in Den Haag. PCOB, dat elk jaar speciale ledenwerfacties houdt om het ledenbestand op peil te houden, merkt dat de "ontvankelijkheid" voor het lidmaatschap veel groter is.
Waar het ledenaantal de afgelopen jaren min of meer stabiel op 90.000 stond, is deze bond sinds half april 2500 leden rijker. Ook Unie KBO groeit "vrij fors". "Eén van de weinige positieve effecten van dit kabinet", aldus de woordvoerder.
(Bron)
Schipper haalt tas met lichaamsdeel uit IJ

AMSTERDAM - Een binnenschipper heeft uit het IJ een zwarte weekendtas opgevist waarin het onderlichaam van een vrouw bleek te zitten. Dat gebeurde al op 17 mei, maar de politie maakte het woensdag pas bekend.
De identiteit van het slachtoffer is onbekend. De politie gaat uit van een vrouw tussen de 16 en 35 jaar met zwart haar. De vrouw had een litteken van een blindedarmoperatie, aldus de politie.
(Bron)
NASA: robots kunnen Hubble redden

AMSTERDAM - De ruimtetelescoop Hubble, die ten dode opgeschreven leek na het besluit van de NASA het onderhoud te staken, wordt mogelijk gered door robots. De chef van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Sean O'Keefe heeft dat dinsdag gezegd. Eerste proeven in laboratoria zijn succesvol verlopen, zei de NASA-topman.
NASA verzamelt momenteel voorstellen voor een robotvlucht naar de veertien jaar oude telescoop, die dringend aan revisie toe is. Het is de bedoeling dat de vlucht eind 2007 wordt uitgevoerd, zei O'Keefe. Door het verongelukken van het ruimteveer Columbia begin vorig jaar blijven alle spaceshuttles vooralsnog aan de grond. Een voor begin 2006 geplande onderhoudsvlucht is daarom geschrapt.
(Bron)
FNV: CAO-ingreep kabinet treft 750.000 werknemers

AMSTERADM - Ongeveer 750.000 werknemers dreigen hun huidige arbeidsvoorwaarden te verliezen als het kabinet CAO's niet meer wil opleggen aan alle bedrijven in een sector. Dat blijkt uit woensdag gepresenteerde berekeningen van de FNV op basis van 143 bedrijfstak-CAO's, waar vorig jaar nog ruim vier miljoen werknemers onder vielen.
Volgens de vakcentrale dupeert het kabinet vooral werknemers in de horeca (bijna 200.000) en uitzendkrachten (circa 120.000). Het kabinet kondigde vorige week vrijdag aan CAO's niet langer algemeen verbindend te verklaren als daarin afspraken staan die de loonkosten opjagen.
(Bron)
Zwerver overlijdt na rit in vuilniswagen

ROME - Een Roemeense zwerver is maandag in de Italiaanse stad Florence omgekomen na een onvrijwillige rit in een vuilniswagen, zo maakte een woordvoerder van de plaatselijke brandweer woensdag bekend.
De dakloze, Mihael Rusu, had zijn toevlucht gezocht in een papiercontainer, waar hij waarschijnlijk de nacht wilde doorbrengen. Een vuilniswagen pikte de container echter 's nachts op. De bestuurders van de wagen ontdekten hem pas toen zij op hun plaats van bestemming waren aangekomen. De zwerver overleed later aan de verwondingen die hij in de vuilniswagen had opgelopen.
Drie dagen eerder werd in dezelfde stad een Peruaan in een container wel ontdekt toen een vuilniswagen die kwam ophalen.
(Bron)
Winkeliers in Woerden blijven euro langer afronden

WOERDEN - Winkeliers in Woerden kunnen bedragen aan de kassa drie weken langer afronden op 5 eurocent. Een onderzoek in Woerden naar afronding van de eurocenten loopt deze week op zijn einde, maar winkeliers mogen de kassabon blijven afronden tot eind juni de resultaten van de proef bekend zijn.
Hiertoe is besloten op verzoek van de ondernemers, aldus woensdag een woordvoerster van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). De winkeliers kunnen zelf besluiten of ze de komende drie weken een afgeronde kassabon aan de klant geven.
In Woerden wordt sinds 26 april een proef gehouden met betalen met ronde bedragen. Het experiment leidt mogelijk tot landelijke invoering van de afrondingsregel.
De proef is een initiatief van het MOB, waarin onder meer de detailhandel, de banken en consumenten zijn vertegenwoordigd. Het MOB wil nagaan of het afronden leidt tot snellere betalingen en lagere kosten.
(Bron)
Achtjarige beschuldigd van seksuele intimidatie

BEZIERS - Een jongen van acht in het Franse plaatsje Roujan mag voorlopig niet meer op school komen. Hij wordt verdacht van seksuele intimidatie van zijn vrouwelijke klasgenootjes.
Enkele weken geleden verklaarde een vijfjarig meisje dat de jongen haar regelmatig tegen haar zin had betast. Dat zou zijn gebeurd op het schoolplein en in het toilet. Sindsdien hebben nog twee meisjes over het gedrag van de jongen geklaagd.
(Bron)
Wateroverlast in Midden-Limburg na stortbuien

ROERMOND - De brandweer heeft woensdagmiddag de handen vol aan het bestrijden van wateroverlast in Midden-Limburg na fikse stortbuien met hagel en onweer. Dat hebben woordvoerders van de gemeente Echt en de brandweer gemeld.
In het gemeentehuis van Echt liep water de laag gelegen kantine in en liepen de toiletten over. Ook kelders van woningen in Echt en Roermond liepen onder water.
In Roermond sloot de gemeente de drukke Roerkade af wegens wateroverlast en omhoog drijvende putdeksels. De brandweer rukte uit naar de onder water lopende stationstunnel, omdat daar een automobilist vast zat in het stijgende water.
(Bron)
TT 124 VS-rechter wijst abortuswet Bush af

SAN FRANCISCO Een federale rechter in Californië heeft het verbod op late zwangerschapsonderbreking ongrondwettig verklaard. President Bush heeft een half jaar geleden bij wet verboden dat zwangere vrouwen in hun vijfde of zesde maand worden geaborteerd.
Volgens de rechter is de wet in strijd met het recht op abortus. Bush probeert al sinds zijn aantreden het recht op abortus terug te draaien.
Late abortussen gebeuren bijna alleen op medische indicatie en zijn vaak noodzakelijk om het leven van de moeder te redden. Volgens de rechter moet Bush zich niet met dit soort zaken bemoeien.
Omdat een deel van mijn buurtgenoten te achterlijk of te asociaal is om te onthouden 'Pinksteren - vuilnisophalen schuift een dag op', staan veel bakken alweer buiten. Zo maar eens gaan kijken of er toevallig een bak bij zit die tot vorige week van mij was. Ik vrees dat ik die dan gewoon op straat leegflikker en weer meeneem. Ik zou zelfs in staat zijn dan de politie te bellen dat iemand z'n vuil zomaar op straat gedumpt heeft - in de hoop dat er een papiertje in zit waaruit blijkt van wie de vullis is zodat diegene een fikse boete krijgt.
Om m'n humeur nog verder op te krikken na die %$#@^&dag van gisteren (geen baan, wel stuip), mag ik zo naar het ziekenhuis voor een akelig onderzoek waar ik hoegenaamd geen zin in heb maar ook niet onderuit kan. (En nee, ook niet echt wil, maar ja, dat maakt het niet minder moeilijk voor zo'n neuroot als ik. Ik vraag me nu echt af waarom ik toch altijd zo moeilijk doe over uitstrijkjes - die stellen in verhouding toch niks voor?)
Als het na het ziekenhuis nog een beetje okee weer is, fiets ik langs het tuincentrum, heb ik mezelf beloofd.

dinsdag, juni 01, 2004

Volgende week is de Venusovergang.
Man (18) overlijdt door stunt in zwembad

TER AAR - Een wedstrijdje adem inhouden in het zwembad van Ter Aar (ZH) is voor een 18-jarige man fataal afgelopen. De politie meldde dinsdagavond dat de man in een ziekenhuis is overleden door een beroerte die hij vermoedelijk tijdens de stunt kreeg.
De uithoudingsproef voltrok zich zondagmiddag. Samen met een aantal vrienden hield het slachtoffer het hoofd onder water. Toen hij echter niet meer boven kwam, werd hij door zijn vrienden snel uit het water gehaald. Na reanimatie door een badmeester werd hij in zorgelijke toestand naar een ziekenhuis gebracht, waar hij dinsdag overleed.
(Bron)
'Overheid pakt jeugdwerkloosheid onvoldoende aan'

DEN HAAG - De overheid moet zelf het voorbeeld geven bij de aanpak van de hoge werkloosheid onder jongeren. Dat stelde voorzitter H. de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid dinsdag.
"De sense of urgency is nu onvoldoende. We hebben een aanjager nodig", aldus De Boer voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer woensdagavond over de stand van de werkgelegenheid. Volgens de voorzitter van de werkgroep die het kabinet adviseert over jeugdwerkloosheid, kan de overheid meer investeren in banen en scholing voor jongeren.
"Het Rijk heeft tot nu toe negenhonderd banen toegezegd voor werkloze jongeren, terwijl bijvoorbeeld Defensie elk jaar een instroom nodig heeft van 2000 tot 3000 om de strijdkrachten op peil te houden", aldus De Boer. "Door een daad te stellen, komen ook andere werkgevers meer over de brug."
De Taskforce streeft ernaar deze kabinetsperiode (tot 2007) 40.000 werkplekken voor jongeren te creëren. Werkgevers hebben al circa 20.000 banen toegezegd. Daarvan zijn er inmiddels 2377 daadwerkelijk vervuld. "Een beetje dunnetjes, zeker als je weet dat we straks met de vergrijzing en ontgroening deze jongeren allemaal hard nodig hebben."
(Bron)

Afgezien van het feit dat het woord 'jeugd' wel weggelaten kan worden: een taskforce die zich drukmaakt over een ontbrekende sense of urgency? That is so non cool!
TT 401 De politie van Hamburg heeft een man aangehouden wegens het rijden zonder rijbewijs. De overtreder was 102 jaar oud. De grijsaard, wiens rijbewijs hem twee maanden geleden werd afgenomen, verweerde zich door te zeggen dat hij slecht ter been was. Bovendien was hij alleen maar op weg naar een bushalte.
TT 401 In New York heeft een groep mensen een half uur lang op 25 meter hoogte vastgezeten in een achtbaan. Een vrouw was onderweg haar pruik verloren en de haardos was verstrikt geraakt in de wielen van het treintje. Terwijl enkele mechaniciens het euvel verhielpen, konden de inzittenden genieten van het uitzicht over de Atlantische Oceaan.
TT 401 Als je Shanaaz Ismail heet, klinkt dat behoorlijk joods. Als je moeder je dan Nazi als koosnaampje geeft, komt dat op ons een beetje vreemd over. Maar een 35-jarige Zuid-Afrikaanse zat er niet mee.
Onlangs mocht ze nieuwe kentekenplaten uitzoeken voor haar auto. Het leek haar wel geinig rond te rijden met 'NAZI-WP' op haar nummerbord. Maar talloze andere weggebruikers konden er niet om lachen.
Dus kreeg Nazi van de Zuid-Afrikaanse verkeersdienst het dringende verzoek haar nummerborden te komen omwisselen. Eigenlijk vond ze dat belachelijk, maar uit respect voor de wet ruilde de dame de gewraakte platen toch maar in.
TT 113 Onveiligheidsgevoel op laagterecord

DEN HAAG Het onveiligheidsgevoel van de Nederlandse bevolking blijft afnemen. Dat blijkt uit de Politiemonitor 2004. Nog 26,9% van de Nederlanders zegt zich wel eens onveilig te voelen. Vorig jaar was dit 27,7% en in 2002 30,8%.
Ook het percentage mensen dat zich vaak onveilig voelt, is gedaald: van 5,4 in 2002,via 5,0 in 2003 tot 4,4 dit jaar.
Voor de monitor zijn 50.000 willekeurig gekozen mensen telefonisch ondervraagd. Tot 1999 nam het onveiligheidsgevoel licht toe, om daarna tot 2002 stabiel te blijven. De dit jaar gemeten percentages zijn de laagste ooit. De Politiemonitor wordt gemaakt sinds 1993.

Arme extreemrechtse partijen, want daar staan ze dan met hun 'Nederland is onveilig!!!!'
TT 110 Vier Landmachtorkesten opgeheven

DEN HAAG De Landmacht heft de huidige vier orkesten op.Daarvoor in de plaats komen twee nieuwe gezelschappen: een harmonieorkest en een fanfareorkest. Van het harmonieorkest gaat ook een drumfanfare deel uitmaken.
De Koninklijke Militaire Kapel, de Johan Willem Friso Kapel ,het Trompetterkorps Bereden Wapens en het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht verdwijnen als gevolg van de bezuinigingen. Het aantal muzikanten vermindert van 194 naar 126.
Vanaf 1 januari 2005 heeft Defensie nog drie muziekkapellen, een fanfareorkest en twee parttime-orkesten over. In totaal verdwijnen 92 militaire musici.

Met die laatste zin wordt hopelijk bedoeld dat de arbeidsplaatsen verdwijnen, niet dat de musici zelf verdwijnen.
Amerikaans leger onderzoekt wangedrag militairen

WASHINGTON - Het Amerikaanse leger onderzoekt vermeend wangedrag van militairen in Irak. Militairen zouden zich naar verluidt tijdens patrouilles en huiszoekingen schuldig hebben gemaakt aan geweldpleging en diefstal van geld en juwelen. Functionarissen van het ministerie van Defensie maakten maandag wereldkundig dat er onderzoeken lopen.
Het zou volgens The New York Times gaan om meer dan twintig gevallen waaronder de vermeende diefstal van geld door militairen die Irakezen aanhielden bij een wegblokkade. De beroving zouden plaats hebben gehad onder het mom van de inbeslagname van geld dat zou toebehoren aan Iraakse opstandelingen of hun financiers.
(Bron)
Situatie van ontheemden blijft schrijnend

DEN HAAG - De positie van ontheemden in de wereld blijft schrijnend. Daar komt ook geen eind aan als er niets verandert aan de status van deze 25 tot 30 miljoen mensen over de hele wereld. Dat stelt de noodhulporganisatie Mensen in Nood, onderdeel van Cordaid, naar aanleiding van een rapport over de ontheemden in de wereld.
"Probleem is vooral dat ontheemden, ondanks dat ze dezelfde problematiek hebben als vluchtelingen, geen gelijke status hebben. Omdat ontheemden binnen hun eigen landsgrenzen op de vlucht zijn, kunnen de Verenigde Naties (VN) weinig doen omdat de volkerenorganisatie niet aan de soevereiniteit van een staat mag komen", licht Ingrid Tuinenberg, hoofd Mensen in Nood toe.
Omdat ontheemden in eigen land op de vlucht zijn, ontvangen ze veel minder hulp, bescherming en aandacht van de internationale gemeenschap. Ze worden namelijk geacht die van de autoriteiten van hun eigen land te krijgen.
"De ontheemden leven in dorpen of versnipperd aan de randen van steden. Daardoor is in sommige gebieden de problematiek van hen nauwelijks in kaart te brengen en zijn ze dus moeilijk te helpen", aldus Tuinenberg. De hulporganisatie Mensen in Nood, die dit jaar negentig jaar bestaat, richt zich in de toekomst vooral op deze vergeten groep.
Nu investeert de organisatie veel in Congo waar grote groepen ontheemden zitten. In de laatste vijf jaar is het aantal ontheemden er vervijfvoudigd naar drie miljoen. In Sudan zitten de meesten: vier miljoen, dan komt Congo.
Daarna volgen Colombia met 2,9 miljoen en Oeganda met 1,2 miljoen ontheemden. Afrika is het continent met verreweg de meeste ontheemden: 12,7 miljoen. Oorzaak van ontheemding is vooral het aanhoudende geweld, zeker in de vier landen waar de meeste mensen op de vlucht zijn.
"Een tweede oorzaak, verwant aan geweld, is etniciteit. Dat geldt vooral voor Europa. Oorzaak nummer drie is chronische honger en ontbering als gevolg van rampen, maar ook chemische rampen of andere door mensen veroorzaakte problemen, zoals vervuiling, dwingt mensen soms om huis en haard te verlaten."
"Meest opvallend blijft de oneerlijke verhouding tussen vluchtelingen en ontheemden. In sommige gevallen kan een ontheemde veel beter tien kilometer verder de grens overlopen dan in zijn eigen land blijven. Dan is hij of zij in ieder geval veel beter beschermd."
(Bron)
Driekwart Britse jongeren weet niet wat D-Day is

LONDEN - Driekwart van de Britse jongeren weet niet wat D-Day is. Dat blijkt uit een peiling die dinsdag is te lezen in de Daily Mirror. De krant ondervroeg 1000 jongeren onder de 25 jaar.
Bijna 750 ondervraagden wisten geen enkele van de zeven voorgelegde vragen over D-Day goed te beantwoorden. Slechts 6 procent had alle vragen goed.
D-Day was het begin van het geallieerde bevrijdingsoffensief van West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 6 juni 1944 veroverden tienduizenden militairen, vooal Amerikanen, Britten en Canadezen, een kleine strook land aan de kust van Normandië. Zondag wordt de grootste militaire operatie over zee ooit voor de zestigste keer herdacht.
(Bron)
Roken taboe in Horeca Noorwegen

OSLO - Na Ierland heeft ook Noorwegen het roken in horecagelegenheden verboden. De maatregel geldt met ingang van maandagavond middernacht.
Het Scandinavische land is het tweede land ter wereld met een dergelijk stringent rookbeleid. Bezoekers van de luchthaven in de hoofdstad Oslo krijgen vanaf dinsdag een poster te zien met de tekst: "We roken hier alleen nog maar zalm!".
Het Noorse rookverbod is ingesteld om horecapersoneel te behoeden voor aandoeningen die het gevolg kunnen zijn van de schadelijke rook. In het Scandinavische land rookt ruim een kwart van de volwassenen.
In eerste instantie zou het rookverbod op 1 januari dit jaar ingaan. Maar de Noorse regering besloot tot uitstel om het uitgaande publiek niet de winterse vrieskou in te hoeven sturen. Nu kunnen de Noren nog een paar maanden wennen aan het rookverbod voordat een nieuwe winter begint.
(Bron)
Merendeel werknemers meldt fraude niet

ROTTERDAM - Zes op de tien werknemers die weten dat er binnen het bedrijf gefraudeerd of gesjoemeld wordt, melden dit niet.
Angst voor de reacties van collega's of hun eigen positie binnen het bedrijf zijn de belangrijkste redenen om hierover hun mond te houden. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van Ernst & Young onder ruim vijfhonderd werknemers.
(Bron)
Eis van 10 jaar cel voor ontvoering Terwindt

ARNHEM - Officier van justitie mr. J. Bac heeft dinsdagmorgen voor de rechtbank in Arnhem tien jaar celstraf geëist tegen de 38-jarige J.G. , die heeft bekend dat hij vorig jaar oktober de 16-jarige Reinier Terwindt uit Nijmegen heeft ontvoerd.
Volgens de officier is er sprake van gijzeling, omdat de verdachte de ontvoering zorgvuldig organiseerde met de bedoeling 10 miljoen euro losgeld van de vermogende ouders van Reinier Terwindt te krijgen.
De ontvoerder, een Nederlander die met zijn vrouw en vier kinderen op het Cookeiland Raratonga woonde, kwam op het tropische eiland in ernstige geldnood na de aankoop van een vakantiepark. Uiteindelijk steeg de nood zo hoog dat de man, volgens rechtbankvoorzitter A. Vrijhoeven, tot een wanhoopsdaad besloot.
Hij was al vanaf begin 2003 in zijn hoofd bezig met de mogelijkheid van een ontvoering, en dat idee nam steeds vastere vormen aan. In september reisde de man naar Nederland. In een internetcafé stuitte hij op de Quote-lijst met de vijfhonderd rijkste Nederlanders. Uit die lijst haalde hij verscheidene namen van rijke families. Na allerlei voorbereidingen belde hij op 21 oktober aan bij het huis van de familie Terwindt, waar Reinier op dat moment alleen thuis was. Hij deed zich voor als bloemenbezorger.
Tot driemaal toe kwam hij terug met een auto vol bloemen. Pas bij de laatste keer zei hij tegen Reinier: "Ik moet eigenlijk nog iets anders" en haalde zijn mes tevoorschijn. Hij sloeg de jongen met een rubberen hamer.
Volgens de verdachte veranderde de jongen op dat moment in "een angstig beest. Hij werd wel 10 centimeter kleiner." G. nam de Nijmeegse scholier vastgebonden aan handen en voeten mee in de kofferbak van zijn auto naar een eerder gehuurd huisje in de Belgische Ardennen. In het huis van de familie liet hij een dreigende losgeldbrief achter.
De jongen, slechts gekleed in een badjas, bracht de dagen vastgeketend door op een koude zolder. G. gaf hem twee kale boterhammen per dag en blinddoekte hem vaak. De scholier had al die dagen geen idee waar hij was. De ontvoerder dreigde dat er Serviërs voor de deur stonden om hem dood te schieten als hij zou ontsnappen. Andere keren zou er een boer met een zeis klaarstaan. Ook zou zijn ouderlijk huis met brandbommen bestookt worden als er geen geld zou komen.
De ouders van Reinier Terwindt schreven in een brief aan de rechtbank dat "de afgrijselijke daad een einde heeft gemaakt aan alle vanzelfsprekendheden in het leven van Reinier. Ons huis is geen veilig thuis meer. Reinier staat onder grote psychische druk en er zullen nog moeilijke jaren volgen." De ontvoerder heeft Reinier in december vorig jaar een excuusbrief geschreven.
Volgens Bac is er sprake van een gewetenloze misdaad. "G. heeft Reinier ernstig bedreigd en zeer slecht fysiek verzorgd. Ook heeft hij het slachtoffer niet vrijwillig laten gaan." Daarom moet G., die volledig toerekeningsvatbaar is, volgens het OM een zwaardere straf krijgen dan de ontvoerder van Lusanne van der Gun, die het meisje uit eigen beweging liet gaan, veel minder losgeld eiste en het kind ook niet bedreigde.
De politie heeft met 450 mensen uit Nederland, België, Duitsland en de Verenigde Staten aan de zaak gewerkt. De ontvoerder liet al snel sporen achter door contact te houden met de moeder van Reinier via e-mail en gsm. Na ruim vier dagen is de jongen bevrijd uit de kofferbak van een auto tijdens een afspraak op een parkeerplaats langs de snelweg A2 in Zuid-Limburg. Het losgeld lag toen al klaar.
"Maar dat doet er allemaal niet meer toe. Ik heb het gedaan en ik wil graag veroordeeld worden voor de ontvoering. Ik wil daar niet voor weglopen", aldus de verdachte, die woensdag voornamelijk zweeg tijdens de behandeling van zijn strafzaak.
(Bron)
Staking NoordNed voorlopig van de baan

LEEUWARDEN - De voorgenomen staking bij vervoersbedrijf NoordNed is voorlopig van de baan. Het ultimatum dat dinsdag zou aflopen is twee weken opgeschoven. Dat gebeurde na overleg in Leeuwarden van vakbonden, ondernemingsraad en een deel van het personeel met president-commissaris R. van den Hoek.
Vorige week stelde een groot deel van het personeel dat de zittende directeur van NoordNed, K. Braam, voor dinsdag moest opstappen. Zo niet, dan zou het openbaar vervoer in Friesland vanaf woensdag stil komen te liggen.
Braam had voor het grootste deel van het personeel afgedaan wegens "ongenuanceerde" uitspraken. Bovendien zou hij afspraken niet goed nakomen. Een extern adviesbureau gaat tussen partijen bemiddelen en komt met een onafhankelijk advies.
De raad van commissarissen van NoordNed heeft geweigerd Braam te ontslaan. Volgens de nieuwe opzet zou hij geen direct contact meer hebben met het personeel maar zou gedelegeerd bestuurder R. Hoekzema die taak op zich nemen. Noordned is in handen van het Britse Arriva.
(Bron)
Gescheiden vrouw levert tot kwart koopkracht in

VOORBURG - Een vrouw levert na een echtscheiding een flink deel van haar koopkracht in. Het besteedbaar inkomen loopt afhankelijk van de grootte van het gezin eenvijfde tot een kwart terug na de huwelijksbreuk. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.
Vrouwen zonder kinderen leveren het meest in. Hun koopkracht zakte in de periode 1989-2000 met gemiddeld 27 procent. De inkomensval voor gescheiden moeders is met 20 procent kleiner, maar dat komt omdat ze terugvallen op het niveau van de bijstand. Kinderloze vrouwen verdienen vaak meer en houden altijd een hoger inkomen dan moeders, aldus het CBS dinsdag.
Mannen gaan na een echtscheiding alleen in inkomen terug, als het gezin geen kinderen heeft. Hij moet 6 procent inleveren omdat hij hogere kosten krijgt doordat hij niet langer samen met zijn vrouw een huishouden deelt. Het gemiddelde inkomen van de Nederlandse man is veel hoger dan dat van de vrouw, waardoor de ex-echtgenoot er in doorsnee beter voor staat dan de ex-echtgenote.
Gescheiden vaders gaan er altijd op vooruit. Als de kinderen bij de moeder wonen en de vader alimentatie betaalt, heeft hij gemiddeld 33 procent meer te besteden. Neemt hij de koters zelf in huis, dan nog blijft zijn besteedbare inkomen stijgen. De toename bedraagt dan echter maar 6 procent.
(Bron)
Veel agenten hebben illegaal dienstwapen

DEN HAAG - Lang niet alle politieagenten die hun wapenbevoegdheid kwijtraken, leveren hun dienstwapen in. Slechts 25 tot 30 procent houdt zich hierbij aan de regels, aldus minister Remkes (Binnenlandse Zaken) in een brief die hij dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Remkes noemt de situatie "zorgwekkend". Het getuigt volgens hem van onvoldoende sturing door de leiding van de korpsen.
(Bron)

Teletekst meldt "Volgens Binnenlandse Zaken hebben 4700 agenten illegaal een wapen in bezit doordat ze voor de test gezakt zijn."
RTL4 zegt dat het dus om 1 op de 10 agenten gaat. Niet iedereen gaat naar die test (o?), en van diegenen levert een kwart het wapen niet in. Kun je zelf uitrekenen hoeveel er dus niet naar die test gaan.
Je zou toch denken dat zo'n test verplicht is en dat niet deelnemen gesanctioneerd is. Maar blijkbaar is dat een illusie.
Zebra in Japans damestoilet

KUMAMOTO - Een ontsnapte zebramerrie heeft in paniek haar toevlucht gezocht in een Japans damestoilet. Het dier wist tijdens haar vervoer vanuit Osaka naar de dierentuin van Kumamoto te ontkomen, zo meldden Japanse media dinsdag. Tijdens een stop bij een wegrestaurant sprong zij van de veewagen en bleek vervolgens onvindbaar.
Vijf uur lang hield de merrie zich verborgen voor de politie, voordat zij werd ontdekt en met behulp van verdovingspijlen gevangen kon worden genomen. Een medewerker van de plaatselijke dierentuin verklaarde erg blij te zijn dat het dier niet in paniek de snelweg was opgerend.
(Bron)
Shell biedt evacuatie uit Saudi-Arabië aan

DEN HAAG - Het olieconcern Shell biedt familieleden van personeel dat in Saudi-Arabië werkt, de mogelijkheid het land te verlaten. De onderneming zorgt voor "een goede evacuatie" van mensen die dat willen, zei een woordvoerder dinsdag.
De onderneming reageert hiermee op de gijzeling van tientallen mensen door de terreurbeweging al-Qaeda in de Saudische stad Khobar. De terroristen vielen zaterdag kantoren en een wooncomplex van werknemers van westerse oliemaatschappijen aan. Hierbij werden 22 personen gedood.
Saudische commando's bevrijdden zondag tientallen gijzelaars die ruim 24 uur waren vastgehouden. Aanvankelijk waren ook drie Nederlanders gegijzeld, maar zij kwamen in de loop van zaterdag al vrij.
Shell heeft in totaal 2000 werknemers in Saudi-Arabië. Velen van hen zijn Saudi's. Zij kunnen geen gebruikmaken van de evacuatieregeling. Onder de gegijzelden waren overigens geen Shell-medewerkers.
Ballast Nedam heeft tien werknemers in Saudi-Arabië zitten. De mensen zijn volgens een woordvoerster extra voorzichtig geworden na de gijzelingsactie. Ze blijven voorlopig in hun beveiligde woonwijk. Ballast wil niet zeggen in welke stad deze wijk zich bevindt. Het bouwbedrijf haalt bovendien personeel terug dat zich onveilig voelt. Deze maatregel is al langer van kracht.
De luchtvaartmaatschappij KLM heeft twintig werknemers in het land. Het gaat om niet-westerlingen, zoals Pakistani en Indiërs. Zij bevinden zich in Damman, waar volgens een woordvoerder geen sprake is van een verhoogd risico. Wel houdt KLM de situatie nauwlettend in de gaten. De onderneming heeft bijvoorbeeld geregeld contact met Shell over de laatste ontwikkelingen in Saudi-Arabië.
(Bron)
Praatlijn

Een twaalfjarige jongen uit Singapore heeft in een maand tijd voor zeker 5000 dollar met praatlijnen gebeld. De vader van de jongen, is nog steeds bezig met het betalen van de rekening, die teruggaat naar december 2002. De ouders van de jongen werkten in de betreffende maand tot laat in de nacht. Hun zoon, afwachtend op een nieuwe school, had alleen de tv als gezelschap na het kapotgaan van de computer. Het was de jongen verboden om ?s avonds uit te gaan, waardoor hij in zijn verveling verzot raakte aan het bellen van praatlijnen.
(Bron)
Eitje

Een vrachtwagen met 13,5 ton eieren verloor zijn lading op een snelweg in Texas. Schoonmakers zijn veertien uur bezig geweest om de rommel op te ruimen. Om hun karwei vol te kunnen houden, kwamen collega's een maaltijd brengen. De keuze werd niet gewaardeerd: roerei.
(Bron)
Goh, effe op ov9292 opzoeken hoe ik woensdag het makkelijkst bij het ziekenhuis kom, als ik geen zin zou hebben om te fietsen.
Ik weet dat lijn 3 en 4 voor de deur stoppen, en 12 in de buurt.
Resultaat: "Helaas is de door u opgevraagde bestemming niet goed per openbaar vervoer bereikbaar. Kies voor een nabij gelegen bestemming of alternatief vervoer."
Ik wijzig de bestemming in de naam van de straat waar de bushaltestraat mee kruist.
Zelfde resultaat.
Da's verdacht. Dan maar eens een route uitstippelen tussen twee Utrechtse stations:

maandag, mei 31, 2004

Een roos is geen roos is geen roos is geen roos.
Ongeveer in volgorde.
De tweede is moeilijk verkrijgbaar in Nederland, dus dan zou het de eerste worden en met wat zelfcontrole niet óók de derde...
Appelscha in ban van punaiseterreur

De plaatselijke fietsenmaker heeft niet te klagen over klandizie, maar de meeste mensen die een dagje fietsen in de buurt van Appelscha zijn het zat: er moet een eind komen aan de punaiseterreur, menen zij. Dagelijks stranden fietsers in natuurgebied het Drents-Fries Wold met een platte band als gevolg van de rijkelijk rondgestrooide punaises.
De beheerder van het bezoekerscentrum in het natuurgebied is het nu echt zat, weet Algemeen Dagblad. Volgens haar is dit al het derde jaar dat fietspaden niet veilig zijn om over te fietsen. "En de dader is onbekend", voegt ze er boos aan toe. De beheerder noemt het 'kwajongenswerk'. Enkele boswachters twijfelen echter aan deze lezing. Zij zijn van mening dat ook boze natuurliefhebbers dit op hun kerfstok kunnen hebben, uit protest tegen de grote hoeveelheid tweewielers.
Rijwielhandelaar Rikus Jager heeft dit jaar nog weinig punaise-gedupeerden over de vloer gekregen. "Maar vorig jaar liep het echt de spuigaten uit", weet een medewerker te melden. De fietsenmaker zelf zegt het 'helemaal niet grappig' te vinden. Er is nog niemand aangehouden.
(Bron)
Deens bedrijf geeft werknemers gratis porno

Een Deens IT-bedrijf geeft al zijn werknemers een abonnement gegeven op pornosites. Het bedrijf LL Media in Nordjylland hoopt dat het personeel nu minder tijdens de werkuren naar porno gaat zoeken.
"We weten dat 80 procent van alle opzoekingen op internet met porno te maken heeft. En we zien dat mensen veel pornografische websites bezoeken tijdens de werkuren," zegt directeur Levi Nielsen. Hij gelooft dat gratis porno voor werknemers een extra legaal voordeel is, zoals een GSM of een auto van het bedrijf.
(Bron)
Big Brother moet concurreren tegen opdrogende verf

Een nieuw programma, live op internet, zou wel eens het einde van de reality shows kunnen zijn. Het Britse UKTV begint op internet een live-stream show met de naam 'Watching Paint Dry'.
Surfers kunnen daar 24 uur op 24 uur kijken naar lagen opdrogende verf. Elke dag zal er een andere kleur en andere soort verf te zien zijn. Kijkers kunnen ook voor hun favoriete soort verf stemmen.
De makers van de 'show' kwamen met het idee toen ze besloten dat ze liever kijken naar drogende verf, dan naar nog een nieuwe reality show waarin steeds hetzelfde gebeurt. In het Verenigd Koninkrijk is net een nieuwe serie van Big Brother van start gegaan.
"Elke realiteitsshow is even saai en vervelend, dus we besloten nog een stapje verder te gaan," zegt Nick Thorgood, directeur van de zender. Vanaf vrijdag kan je je ogen uitkijken op verschillende soorten verf, op de website van de zender.
(Bron)
Rottend fruit leidt tot voorzorgslanding

LONDEN - Een vliegtuig met 308 passagiers aan boord heeft zondag in Ierland een voorzorgslanding gemaakt omdat het brandalarm afging. Het bleek echter geen brand, maar rottend fruit in het ruim waardoor het waarschuwingslampje was aangegaan. Dat heeft de Britse omroep BBC gemeld.
De Boeing 747 van British Airways was onderweg van Miami naar Londen. Door de dampen van het rottende fruit in het ruim traden het alarm en de brandblussers in het ruim in werking, zo bleek na de voorzorgslanding in Shannon.
Op de Ierse luchthaven is het sterk riekende fruit uitgeladen. Ongeveer tweeënhalf uur later dan gepland landde het toestel alsnog veilig in Londen.
(Bron)
Man aangehouden na inrijden terras

SINT WILLEBRORD - De politie heeft zondagavond een 26-jarige man uit Sint Willebrord aangehouden op verdenking van poging tot moord dan wel doodslag. Hij was eerder die dag ingereden op een terras in Etten-Leur. Hierbij raakten een man en een vrouw lichtgewond. De politie is nog op zoek naar een andere man uit Sint Willebrord die bij de verdachte in de auto zat.
Beide mannen zouden zondagmiddag tijdens de Havenfeesten in Etten-Leur herhaaldelijk bezoekers hebben lastig gevallen. Toen ze hetzelfde deden in een café ontstond een kleine vechtpartij en werden de twee buitengezet. Volgens omstanders verklaarden de mannen te zullen terugkomen, wat ze ook deden.
De twee Willebrorders schroefden daarop de kentekenplaat van de auto en reden in op het terras van het bewuste café. Daar zaten op dat moment ruim honderd bezoekers. Twee personen moesten met lichte verwondingen naar het ziekenhuis worden vervoerd.
Beide verdachten zijn onmiddellijk daarna gevlucht. Korte tijd later kon de politie een van hen aanhouden in Sint Willebrord. De politie zoekt nog naar de andere verdachte.
(Bron)

Ach, dat doen we allemaal weleens toch, als we aangesproken worden op fout gedrag - wie pakt er dan niet de auto om op mensen in te rijden die er niets mee te maken hebben? En uiteraard eerst effe dat nummerbord losschroeven, om duidelijk te maken dat het rustig overdacht is.
Duits meisje met dertig messteken vermoord

HAGEN - Een veertienjarig Duits meisje in maandag nabij Hagen (Noordrijnland-Westfalen) met dertig messteken vermoord. Volgens de Duitse politie raakte een dertienjarige vriendinnetje van het slachtoffer levensgevaarlijk gewond door messteken.
De politie verklaarde dat er vermoedelijk twee daders zijn, twee mannen met wie de meisjes in Keulen zouden zijn geweest. De meisjes, afkomstig uit Lüdenscheid, en de vermeende daders zouden elkaar pas sinds kort kennen. Het motief voor de gruwelijke moord is nog onduidelijk.
(Bron)
Drugssmokkel gaat ondanks controle gewoon door

PARAMARIBO - De 100-procent-controle van vluchten vanuit Suriname op Schiphol heeft nog niet het gewenste effect. "Men ziet kans om toch drugs in grote hoeveelheden uit Suriname te smokkelen", aldus de woordvoerder van de Surinaamse narcoticabrigade, majoor H. Naarden.
Vanaf maart tot de laatste week van deze maand heeft de politie op de luchthaven bij Paramaribo meer dan vijftig slikkers van cocaïnebolletjes aangehouden. Naarden spreekt van "een fractie".
Door gebrek aan scanapparatuur glippen er volgens hem veel meer slikkers en passagiers die het verboden spul in hun bagage hebben, door de mazen van het net. Intensieve observaties van passagiers alleen blijken lang niet voldoende.
"De controle op Schiphol is waterdicht en past in het beleid dat erop is gericht dat er geen gram cocaïne meer uit de vliegtuigen vanuit Suriname komt", zei J. van den Heuvel, directeur opsporingsbeleid op het Nederlandse ministerie van Justitie eerder. Hij leidde eind januari een delegatie die met Surinaamse justitiefunctionarissen overleg voerde over het invoeren van de 100-procent-controle. Een woordvoerder herhaalde maandag dat de controles op Schiphol goed werken en de samenwerking met Suriname goed is.
De verscherpte controle ging in februari van start om de illegale import van drugs - jaarlijks naar schatting 10.000 kilo via het luchtverkeer - te bestrijden. Ze werd ook ingegeven toen bleek dat de Surinaamse luchthaven meer werd ingezet voor de smokkel na verscherping van de controle op Curaçao.
Naarden geeft toe dat er kort na de invoering van de volledige controle op Schiphol een afname was in het aantal slikkers. "Nu slikken ze rustig door en stappen ze gewoon in het vliegtuig", zegt hij.
Pogingen tot het stelen van cocaïnebolletjes van aangehouden slikkers leidde eerder deze maand tot de arrestatie van drie mannen. Ze werden op heterdaad betrapt toen ze, gewapend met net en emmer, in de beerput van de narcoticabrigade in de fecaliën roerden. Sporen duidden erop dat de drie niet de eersten waren die daar naar bolletjes zochten.
(Bron)

Ik begrijp niet dat dit nieuws is, eerlijk gezegd. Zolang er veel geld aan te verdienen is, gaat het door. En de grote jongens kunnen altijd wel losers vinden die hun leven wil wagen voor wat centen, daar lopen ze zelf nauwelijks risico mee.
Er zal vast wat minder door de mazen van het net slippen dan vroeger, maar nog steeds ruim voldoende. Daarnaast regelt het zichzelf: als er echt beduidend minder aankomt, gaat de prijs omhoog en winnenn de grote bazen er alleen maar bij.
Tis toch wel erg mooi zo in de schemer: merels, een nachtegaal, een scholekster, de eerste spreeuw.

zondag, mei 30, 2004

Hm, inmiddels staat kater, die doorgaans niets geeft om een nat pak, verontwaardigd te mauwen bij het raam. Steekt z'n kop naar buiten, trekt 'm ijlings weer naar binnen, schudt heftig, en probeert het opnieuw.
Na een tijdje proberen gaat ie dan mauwen, moet een paar aaitjes, en dan begint ie opnieuw.
Raar, want ik heb 'm ook wel naar buiten zien gaan als het veel harder regende.
Poes ligt rustig te slapen op katers plek - omdat kater poes' plek had ingepikt waarschijnlijk ;-)
Britse leger wil van Eurofighters af

LONDEN - Het Britse ministerie van Defensie is bezig met de verkoop van tientallen Eurofighters nog voordat de luchtmacht de gevechtsvliegtuigen heeft ontvangen. De verkoop is nodig omdat de kosten voor het project totaal uit de hand zijn gelopen. Dat meldde The Sunday Telegraph.
Londen wil in totaal 232 Eurofighters kopen voor de Royal Air Force (RAF). De bouw van het vliegtuig loopt al tien jaar achter op schema en is al 8,1 miljard euro duurder uitgevallen dan gepland. Volgens de conservatieve krant is het toestel nog voordat het operationeel moet worden al achterhaald.
Het ministerie is van plan vijftig Eurofighters te verkopen aan Oostenrijk en Singapore. De vliegtuigen, die ruim 64 miljoen euro per stuk kosten, zouden mogelijk zelfs met verlies van de hand worden gedaan als een land ze in grote getale wil afnemen. Potentiële kopers zijn Noorwegen en Zuid-Korea.
De Eurofighter is een gezamenlijk project van Londen, Parijs, Madrid en Rome. De RAF heeft de eerste zes toestellen ontvangen. De krant The Times meldde vorige week dat de Eurofighter kampt met computerprolemen waardoor vliegen door wolken en "dynamische vliegbewegingen" onverantwoord zouden zijn.
(Bron)
Moordenaar Rabin mag niet trouwen

JERUZALEM - Yigal Amir, die in 1995 de Israëlische premier Rabin vermoordde, mag definitief niet trouwen. Het Israëlische Hooggerechtshof bepaalde zondag dat hij hier geen toestemming voor krijgt.
Amir, die in eenzame opsluiting een levenslange gevangenisstraf uitzit, had bij het Hooggerechtshof beroep aangetekend tegen een eerdere beslissing van een rechter om hem niet in het huwelijksbootje te laten stappen. De 34-jarige man wilde trouwen met de 40-jarige Larissa Trimboler, een ultra-orthodoxe emigrante uit de voormalige Sovjetunie. Trimboler is enige jaren geleden een briefwisseling met Amir begonnen.
Volgens de rechter zou een huwelijk "mogelijk de staatsveiligheid ondermijnen en onrust kunnen veroorzaken bij het publiek."
(Bron)

Raadselachtig.
Amerika schrapt homo-show

ATLANTA - Een Amerikaanse realityshow waarin heteromannen moesten doen alsof ze homo zijn, gaat niet door. De Amerikaanse televisiezender Fox schrapte de plannen, meldden de Amerikaanse nieuwszender CNN zondag.
De hetero die het overtuigendst een homo had gespeeld, zou 50.000 dollar hebben verdiend. De omroep noemde "creatieve redenen" als motief voor het afgelasten van het twee uur durende televisieprogramma. Een Amerikaanse homo-organisatie had de show bekritiseerd als een oefening in systematische vernedering.
(Bron)
Bush pronkt met wapen Saddam

WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft een wapen van de Iraakse ex-dictator Saddam Hussein in huis. Hussein had het pistool bij zich tijdens diens arrestatie eind vorig jaar. Bush toont het schietijzer graag aan bepaalde gasten in het Witte Huis in Washington.
De president kreeg het pistool van de speciale manschappen die Hussein in zijn schuilplaats opspoorden, meldde het Amerikaanse tijdschrift Time zondag. Het vuurwapen bevindt zich in een klein vertrek naast het Oval Office, de werkkamer van Bush.
"Hij is er erg trots op. Hij vindt het prachtig om er mee te pronken'', citeerde Time een recente, anoniem opgevoerde gast van Bush. Op het moment van de arrestatie van Hussein was het pistool geladen. Nu zitten er geen kogels meer in, verzekert Bush zijn bezoekers.
(Bron)

Oftewel: een hufter met een mentale leeftijd van acht jaar.
Monaco opgeschrikt door bomaanslag

MONACO - Monaco is opgeschrikt door de eerste bomaanslag in de geschiedenis van het vorstendom aan de Middellandse Zee. In de nacht van zaterdag op zondag explodeerde bij het sportstadion Louis II een bom. Er vielen geen slachtoffers. De schade was aanzienlijk.
Het pakketje ging af bij de ingang van het kantorengedeelte, met onder meer de administratie van voetbalclub AS Monaco. De politie zei zondag nog geen idee te hebben wie achter de aanslag zit. De autoriteiten van de ministaat sluiten noch een crimineel, noch een terroristisch motief uit.
(Bron)
Kijk, dat scheelt toch weer wat sproeiwerk... Het druppelt gestaag door, bij een graad of 18 - groeizaam weer.
Nu zal er véél moeten vallen om de droogte te compenseren, en als die zware regen uit het westen niet opschuift, moet ik toch nog sproeien binnenkort.
De overburen zitten een beetje giebelig onder een parasol te barbecuen.

TT 703 De verschillen in temperatuur zijn enorm: Zeeland 14-C met regen en Drenthe bijna 27-C met veel zon. Wind staat er daarbij nauwelijks.
Merendeel Nederlanders weet datum verkiezingen niet

HILVERSUM - Meer dan de helft van de Nederlanders (56 procent) weet niet wanneer de verkiezingen voor het Europese Parlement in Nederland worden gehouden. Dat blijkt uit een enquête van bureau Interview NSS in opdracht van het NOS Journaal. Toch is de bekendheid van de Nederlander met de verkiezingsdatum beter dan een week geleden. Toen wist slechts een op de vijf Nederlanders dat hij op 10 juni naar de stembus kan.
Uit de peiling blijkt dat van de mensen die weten wat ze gaan stemmen, 21 procent het CDA zou kiezen. De vorige keer, in 1999, kreeg het CDA 27 procent van de stemmen in Nederland. De VVD krijgt volgens de peiling 17 procent, dat was in 1999 20 procent. De PvdA komt als winnaar uit de bus met 30 procent van de stemmen als nu verkiezingen gehouden zouden worden. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 1999 was dat 20 procent.
De nieuwe partijen als de Partij voor de Dieren en die van klokkenluider Paul van Buitenen zouden samen 6 procent van de stemmen krijgen. Geen van hen krijgt in de peiling voldoende stemmen om in Brussel een zetel te bezetten.
(Bron)
Tiener regelde zijn moord via internet

LONDEN - Een veertienjarige Britse jongen heeft via een chatbox op internet geregeld dat iemand hem zou vermoorden. Hij gebruikte valse namen en verzon een plot om een andere tiener zo ver te krijgen hem dood te steken. De zestienjarige 'moordenaar' geloofde dat hij werd toegesproken door onder meer vrouwelijke geheimagenten die hem geld en seks beloofden als hij een leeftijdgenoot zou vermoorden.
De twee jongens troffen elkaar uiteindelijk in een verlaten steegje in de plaats Altrincham. De dader voerde zijn instructie uit, maar wist uiteraard niet dat de aanwijzingen niet van een geheim genootschap kwamen, maar van het slachtoffer zelf. De steekwonden die hij de 14-jarige toebracht bleken niet dodelijk te zijn, meldde de Britse krant The Times zaterdag.
Beide jongens verschenen vrijdag voor de rechter. Zij kregen geen celstraffen opgelegd. De jongste, die de moord plande, moet zich drie jaar lang onder toezicht laten stellen en mag het internet alleen onder supervisie van een volwassene gebruiken. De oudste, die de moordpoging deed, wordt twee jaar lang door deskundigen gevolgd.
(Bron)