zaterdag, november 22, 2003

Gluren voor hongerigen.
De Internl.netter die zocht op 'vissers netten explosieven' (kraker, toevallig?), was bezoeker 60000.
Uitgeverij deelt boeken uit in trein

ROTTERDAM - Uitgeverij Lemniscaat gaat 1 december circa 7000 boeken neerleggen in de trein van Rotterdam naar Groningen en in die van Haarlem naar Maastricht. Het is de bedoeling dat de ruim twintig titels gaan circuleren onder de passagiers. Het is niet de bedoeling dat de reizigers de boeken meenemen.
De uitgeverij hoopt de aanwezigheid van boeken in de trein net zo gewoon te maken als die van tijdschriften en kranten. De te verspreiden boeken bevatten vrijwel allemaal korte stukken. De boeken worden voorzien van grote, slecht te verwijderen stickers met het doel van de actie.
Het gaat zowel om uitgaven die heel goed verkopen als boeken die nog wel wat extra belangstelling kunnen gebruiken, aldus de uitgeverij. Het aanbod wordt zeer gevariëerd: van prentenboeken tot filosofieboeken en van heel dure exemplaren tot goedkopere.
De uitgeverij, die met de actie ook haar 40-jarig jubileum viert, heeft overigens niet de illusie dat alle boeken eindeloos in de treinen zullen rondzwerven. Zij verspreidt de boeken 1 december vanaf 7.00 uur vanaf station Utrecht. Ook op de perrons biedt zij reizigers exemplaren aan.
(Bron)

"Het is niet de bedoeling dat de reizigers de boeken meenemen." Hm. Hopen op vertraging?
TT 125 VS waarschuwt voor aanslagen

WASHINGTON De Amerikaanse regering waarschuwt voor aanslagen in de komende dagen in binnen- en buitenland. Washington heeft een geheime notitie met instructies doen uitgaan. Er wordt gevreesd voor aanvallen met gekaapte vrachtvliegtuigen op de infrastructuur.
De regering houdt rekening met geweld begin volgende week, als de ramadan eindigt. Maar de code voor gevaar wordt niet verhoogd van geel naar oranje.

Wat is dat toch met die 'geheime' stukken die gelijk in het nieuws komen??
TT 120 DELFZIJL Een Nederlands binnenschip is op de Eems bij het Duitse Ost-Friesland op een golfbreker gevaren. Het schip liep zware schade op. Het heeft 1100 ton gips aan boord.
Voetbalsupporters slaags in Rotterdam

ROTTERDAM - Bij NS-station Rotterdam-Alexander is vrijdagavond een vechtpartij geweest, waarbij ongeveer zestig voetbalsupporters van Heracles waren betrokken. De politie kreeg rond zeven uur een melding binnen en rukte massaal uit.
Volgens een woordvoerster zijn alle relschoppers opgepakt. Ze zijn naar het stadion van Feyenoord overgebracht, waar een speciale ruimte is voor de afhandeling van dit soort zaken. Daarna zullen ze met de bus terug naar Almelo worden vervoerd.
Heracles was vrijdagavond op bezoek bij Sparta. Onder de groep Heracles-fans braken eerst onderling vechtpartijen uit. Bij aankomst van de politie keerde de agressie zich tegen de agenten. De relschoppers gooiden met stenen en flessen.
Het treinverkeer had hinder van de ongeregeldheden. Een intercity in de richting van Rotterdam CS stond 25 minuten stil. Heracles-trainer Gert-Jan Verbeek pakte na afloop van de persconferentie na het duel tegen Sparta speciaal nog even de microfoon. Hij sprak schande van het gedrag van de supporters. "Dit is een smet op onze overwinning op de koploper. Straks zijn al onze duels risicowedstrijden en mogen de fans alleen nog maar met een combiregeling reizen."
(Bron)

TT 105 Supporter zwaargewond bij rellen

ROTTERDAM Op station Rotterdam-Zuid is gisteravond een man zwaargewond geraakt toen een trein met Heracles-supporters bekogeld werd met stenen. De 30-jarige Almeloër is in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht.
Meer dan helft supermarktdruiven bevat te veel gif

AMSTERDAM - Consumenten lopen gevaar door het eten van giftige druiven uit supermarkten. 60 procent van de vruchten bevat meer bestrijdingsmiddelen dan de wet toestaat. Dit blijkt uit een onderzoek, dat Stichting Natuur en Milieu, consumentenvereniging Goede Waar & Co en Milieudefensie vrijdag hebben gepubliceerd. Zij noemen de uitkomst alarmerend.
Van de supermarkten Edah, Super de Boer, Albert Heijn, C1000, Plusmarkt en Bas van der Heijden/Dirk van den Broek bezochten de onderzoekers steeds vijf winkels. Volgens hen verkopen alle supermarktketens druiven die te veel resten van bestrijdingsmiddelen bevatten.
Een woordvoerder van Goede Waar & Co zegt dat er steeds meer giftige druiven in de supermarkten verkocht worden. De organisatie kan echter geen vergelijkingen maken met de cijfers uit de onderzoeken van 2001 en 2002, omdat dit keer voor een deel andere supermarkten zijn onderzocht. Zo verkopen Aldi en Lidl geen druiven meer.
(Bron)
Bewoners uit wijk Sittard storten zich massaal op politie

SITTARD - De politie in Sittard moest vrijdagavond met vijftien wagens uitrukken om 150 buurtbewoners in bedwang te houden. De bewoners van de wijk Stadbroek hadden zich massaal op de politie gestort na een inval in een woning aan de Morgenstraat.
De politie vond een nog onbekende hoeveelheid harddrugs, een vuurwapen en een wietplantage in de woning. Volgens een woordvoerder stortten vier mannen zich tijdens de inval op de agenten, waarbij flink geslagen en geschopt werd. Bij die vechtpartij moesten de agenten pepperspray en wapenstokken gebruiken.
In het pand waren drie vrouwen en vijf mannen aanwezig. De politie hield twee mannen aan. De overigen wisten in het tumult te ontkomen. Later arresteerde de politie nog een derde verdachte. De arrestanten zijn tussen de 24 en 26 jaar oud.
Een agent raakte gewond en werd naar het ziekenhuis gebracht. Na de inval begonnen ongeveer 150 buurtbewoners zich met de zaak te bemoeien, en ontstond een broeierig sfeertje. "De sfeer werd sterk anti-politie", zei de woordvoerder van de politie. "We zagen ons gedwongen vijftien wagens versterking op te roepen". De politie verwacht nog meer aanhoudingen.
(Bron)
Verslaafden verkopen jongen als hondenvlees

HANOI - Drugsverslaafden in de Vietnamese stad Halong hebben een 13-jarige jongen ontvoerd en als hondenvlees aan een restaurant verkocht. Dat meldde een lokale krant zaterdag.
De verslaafden grepen de dakloze tiener, die niet kan praten, op de markt in het centrum van de stad, bonden hem vast, stopten hem in een zak en verkochten hem aan de restauranthouder. Die betaalde 300.000 dong (19 dollar) voor het pakket.
De uitbater van het eethuis opende de zak en vond daarin tot zijn verbazing de jongen. Hij gaf de jongen te eten en liet hem vervolgens vrij. De politie heeft de zaak in onderzoek genomen maar nog geen arrestaties verricht.
(Bron)
Zwarte pieten overvallen postkantoor

AMSTERDAM - Dit keer was het geen speelgoedtuig dat als cadeau uit de zak kwam, maar een echt vuurwapen waarmee zaterdagmiddag twee mannen als zwarte Piet verkleed, een postkantoor in Amsterdam-West wilden overvallen.
Een politiewoordvoerder zei dat de twee pieten het postkantoor aan de Reinier Engelmanstraat zonder buit hebben verlaten. Het is volgens de woordvoerder nog onduidelijk waardoor de overval mislukte.
(Bron)
Als het goed is, komt dit weekend nummer 60000 langs.

vrijdag, november 21, 2003

Vriendje gedag zeggen. Plots komt er een politieauto aan, zonder sirene maar met zwaailicht. Midden op een soort kruising keert de wagen, scheurt weer langs en slaat halsoverkop de hoek om, een zijstraat in. Even later komen er nog drie 'stillenwagens' met een zwaailicht los bovenop geplakt, en een hondenwagen.
Vriendje belt wat later, dat ie ook nog het een en ander zag rijden. Ik hoor nu nog wat auto's rijden op een manier die hier beslist ongebruikelijk is.
Ben wel benieuwd waarom nou de helft van de Utrechtse politie in dat rustige straatje uithangt...
Het Introspel van de Popquiz a Go-Go kun je ook online doen. Vanaf 7 november zijn er voor elke werkdag 10 intro's bijgekomen, en zo gaan ze vrolijk door tot het einde van het jaar.
Poe, 'even' nog wat bollen planten. Drie keer bukken-strekken en ik rolde bijna tegen de vlakte - het werd ineens wel héél snel donker. Blijkbaar is die knal tegen het hoofdeind toch iets harder aangekomen dan ik dacht. Half uur verlept op een stoeltje buiten gezeten om de misselijkheid en draaierigheid te laten zakken. Het schiet niet erg op zo.
TT 107 Poederbrief: rechtbank Breda dicht

BREDA Het gebouw van de rechtbank in Breda is vandaag gesloten na de vondst van een poederbrief in de postkamer. Het gaat om een in het Engels geschreven brief die bestemd is voor een rechter.
Niemand mag het gebouw nog in. De circa 400 mensen in de rechtbank moeten daar blijven en zich zo min mogelijk verplaatsen. De politie zoekt uit welke route de postkar door het gebouw heeft gereden. Alle zittingen zijn stilgelegd.
Een laboratorium in Lelystad onderzoekt de inhoud van de brief. Gisteren moest het gerechtsgebouw in Dordrecht enige tijd dicht vanwege een poederbrief. Zo'n brief zou antraxsporen kunnen bevatten.
TT130 RANGAMATI In het zuiden van Bangladesh heeft een python een vrouw gedood en half verzwolgen. De 38-jarige vrouw was in een bos vruchten aan het plukken. De slang is gedood door de politie.
Ik word nu van twee kanten zeer vuil aangekeken. Ik heb iets Ergs gedaan. Ik heb gestofzuigd. En dat maakt Lawaai. En dat vinden de Dame en de Heer maar niks. Maar naar buiten wilden ze ook niet, sja, dan zijn er weinig andere opties.
Nu moeten ze weer van vooraf aan beginnen met het rondstrooien van grit en het deponeren van dotten haar.
TT 192 VPRO blaast wetenschapsquiz af

HILVERSUM De VPRO heeft de tiende Nationale Wetenschapsquiz, die morgen zou worden opgenomen, op het laatste moment afgeblazen. Aanleiding is de publicatie van de vragen in de VPRO-gids. Per abuis is dat een week te vroeg gebeurd. De zes kandidaten konden zich daardoor op de quiz voorbereiden.
De VPRO wilde de opname toch door laten gaan, uit respect voor de kandidaten, drie hoofdredacteuren van dagbladen en drie wetenschappers. Maar presentator Wim T.Schippers voelde daar niet voor.
De omroep heeft nu besloten de quiz op tv te vervangen door een uitzending met een korte toelichting op de antwoorden.
'Ouders pestkoppen wijken zelf ook af'

NIJMEGEN - Kinderen die anderen vaak pesten en die agressief reageren hebben vaak ouders die zelf ook afwijkend sociaal gedrag vertonen. Het heeft dus geen zin om die kinderen aan te spreken op "fout" of "verkeerd" gedrag. Beter is het ouders en kinderen te laten zien dat ze ook anders kunnen reageren.
Dat heeft dr. B. Orobio de Castro van de Universiteit Utrecht donderdag gezegd op het twintigste Gezinssymposium van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN). Het tweedaagse symposium, waar tientallen deskundigen op het gebied van opvoeding uit binnen- en buitenland komen, staat dit jaar in het teken van veiligheid, waarden en normen en probleemgedrag.
(Bron)
'Bewijs gevonden voor theorie uitsterven dinosauriërs'

AMSTERDAM - Wetenschappers die stenen uit Antarctica onderzoeken hebben naar eigen zeggen chemisch bewijs gevonden dat een enorme meteoriet 251 miljoen jaar geleden op aarde insloeg en zowat 90 procent van alle leven op aarde doodde. De onderzoekers publiceren hun bevindingen deze week in het tijdschrift Science.
De bevindingen ondersteunen de theorie dat een meteoor ter grootte van een berg op aarde neerstortte. De inslag deed zich voor tussen het einde van het geologische Perm-tijdperk en het begin van het Trias, 185 miljoen jaar voordat een gelijksoortige meteorietinslag een einde maakte aan het tijdperk van de dinosauriërs. De impact zorgde voor een enorme vuurbal en deed miljarden tonnen stof opwaaien dat maandenlang de zon verduisterde.
De wetenschappers van de universiteit van Rochester vonden in de chemische samenstelling van steenlagen op Antarctica bewijs voor de inslag. Uit analyse bleek namelijk dat de onderzochte fragmenten alleen maar afkomstig kunnen zijn van meteorieten, primitieve massa's van 4,6 miljard jaar oud, even oud als de aarde. Ook in China vonden de wetenschappers steenformaties uit dezelfde periode met dezelfde chemische samenstelling. Op beide plekken werd bovendien geschokt kwarts gevonden, wat altijd wijst op de inslag van een asteroïde.
Het leven op aarde was 251 miljoen jaar geleden anders dan in de tijd van de dinosauriërs. Grote dieren waren er toen nog niet, maar toch leefden er veel dieren- en plantensoorten op het land en in zee. De meest dominante plant uit het tijdperk, een reuzevaren, wordt in latere geologische lagen niet meer als fossiel teruggevonden. De wetenschappers weten nog niet waar de meteoriet precies insloeg. Afrika, Zuid-Amerika, India, Australië en Antarctica vormden toen samen het reuzencontinent Pangaea.
(Bron)
Gat in ozonlaag is weer verdwenen

AMSTERDAM - Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is weer verdwenen. Dat heeft de Wereldorganisatie voor Meteorologie (WMO) van de Verenigde Naties donderdag gemeld. Half september evenaarde het gat de recordomvang uit het jaar 2000 van 28 miljoen vierkante kilometer. Toen wees niets erop dat het gat binnen afzienbare tijd weer kleiner zou worden, maar dat is dus toch gebeurd.
De ozonlaag beschermt tegen schadelijke ultraviolette straling van de zon. In het zogenoemde ozongat is de laag bijzonder dun. Het gat ontstaat sinds halverwege de jaren tachtig aan het eind van de winter in het Zuidpoolgebied. Teveel UV-straling kan erfelijk materiaal aantasten. Kleine planten onderaan de voedselketen kunnen vernietigd worden en bij mensen kan huidkanker ontstaan.
Chloor-fluor-koolwaterstofverbindingen (cfk's) zijn verantwoordelijk voor de aantasting van de ozonlaag. Het gebruik van cfk's, onder meer als drijfgassen in spuitbussen en als koelvloeistoffen in koelkasten en airconditioners, is wereldwijd aan banden gelegd. Cfk's komen al minder voor in lagere luchtlagen en in de hoger gelegen stratosfeer hebben ze zich gestabiliseerd. Volgens geleerden zal het nog vijftig jaar duren voordat het ozongat verdwijnt.
(Bron)
Lanceerinstallatie bij ambassade Italië in Irak

BAGDAD - In de buurt van de Italiaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad is vrijdagmorgen een zelfgemaakte raketlanceerinstallatie ontdekt.
In de installatie zaten in totaal dertig raketten, meldde de Iraakse politiechef generaal Ahmed Ibrahim.
(Bron)
Jaar cel na seksgesprek

GENT - Een Belgische politieman zal een pikante internetchat met een meisje van twaalf jaar niet gauw vergeten. De man is in Gent veroordeeld tot een jaar cel, 5000 euro boete en hij mag tien jaar geen lid worden van verenigingen met kinderen.
De 31-jarige agent had met het kind pikante gesprekken gevoerd via een chatbox op internet. Hij had haar leren kennen tijdens een vakantie op Kreta. Zijn advocaat vindt de straf te zwaar, omdat de agent het kind nooit heeft aangeraakt, aldus de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws donderdag.
(Bron)
Horeca somber over 2003

ZOETERMEER - De omzet van de horeca komt dit jaar waarschijnlijk 432 miljoen euro (3,3 procent) lager uit dan vorig jaar. Dat heeft een woordvoerder van het Bedrijfschap Horeca en Catering donderdag gezegd. Vorig jaar bedroeg de omzet nog 13,1 miljard euro.
Consumenten geven veel minder geld uit. Vooral de horeca is daar de dupe van, aldus de zegsman. Alle sectoren zijn getroffen door een daling van het aantal gasten. Ook het mooie zomerweer was geen garantie voor hogere omzetten.
De fastfoodsector lijkt dit jaar nog het minst te lijden onder het zuinige gedrag van de consumenten. Restaurants hebben minder zakelijke klanten ontvangen.
Het bedrijfschap is positief over 2004. De organisatie verwacht dat de economie aantrekt. De omzetgroei in de horeca komt waarschijnlijk uit op 1,5 procent, aldus de woordvoerder.
(Bron)

3,3 procent? En daar durven ze over te zeiken?
Ook PvdA is gestunt melkprijzen beu

AMSTERDAM - De PvdA steunt melkveehouders in hun verzet tegen het gestunt van supermarkten met de melkprijzen. Volgens Tweede-Kamerlid Harm Evert Waalkens, woordvoerder landbouw van de Partij van de Arbeid, kunnen boeren alleen maar overleven door de productiekosten te verlagen. Hierdoor gaan duurzame productiemethoden overboord, wat het dierenwelzijn en het milieu schaadt.
Waalkens richt zich ook op de scherpe vleesprijzen in supermarkten. "Vleeslappen vliegen ons om de oren in deze vleesoorlog!"
Waalkens heeft berekend dat een daling van 1 eurocent op de prijs van een liter melk die de boer of boerin ontvangt, een gemiddeld boerenbedrijf 10.000 euro per jaar kost. Als de melk in Duitsland wordt ingekocht, zoals supermarkten hebben gedreigd, dan verdwijnt de koe uit het Nederlandse landschap. "Stunten met vers voedsel is onverantwoord. Voedsel is iets anders dan toiletpapier en dieren mogen nooit de dupe worden van de strijd om het supermarktaandeel", aldus Waalkens.
Het protest van de PvdA valt samen met dat van de melkveehouders zelf. Op diverse plaatsen in Nederland voeren zij actie bij supermarkten. Zij controleren de prijzen die de supermarkten voor verse halfvolle melk rekenen. Als deze prijs lager dan 47 cent per liter is, worden de namen van de betrokken winkelketens op internet gepubliceerd. Verder willen de melkveehouders de consument informeren over de mogelijke gevolgen van de prijzenoorlog die onder supermarkten woedt.
(Bron)

donderdag, november 20, 2003

TT 425 De Amerikaanse acteur en danser Gene Anthony Ray, die vooral bekend werd met zijn rol als Leroy Johnson in Fame, is vrijdag op 41-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een beroerte.
De rebellerende Leroy was een van de populairste hoofdrolspelers in de film en de gelijknamige tv-serie Fame. In de VS flopte de serie maar in Europa was
hij tussen 1982 en 1987 een hit.
In de jaren 90 speelde Ray in de films Out of Sync (1995) en Eddie (1996). In datzelfde jaar werd HIV bij de acteur vastgesteld. Zijn laatste tv-optreden, in een documentaire over een Fame-reünie, moet nog worden uitgezonden bij de BBC.
TT 108 Pietersberg nog steeds gevaarlijk

MAASTRICHT Het instortingsgevaar op de Sint Pietersberg in Maastricht is nog niet geweken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er onder de berg de laatste weken weer grondverschuivingen zijn geweest.
De gemeente Maastricht heeft daarom het restaurant Chalet Bergrust, dat aan de Luikerweg op de berg ligt, onmiddellijk laten sluiten. Er bestaat volgens de gemeente acuut instortingsgevaar.
Bovendien moet een groter deel van het ondergrondse gangenstelsel met mergel en klei worden dichtgespoten dan eerder was aangenomen. Begin november ontstond door het instorten van enkele grotten een grote krater in de Luikerweg.
TT 103 Kamer achter korting kinderbijslag

DEN HAAG De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met twee bezuinigingen op de kinderbijslag in de komende twee jaar. Staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) heeft wel toegezegd te zullen bekijken of één van die maatregelen vanaf 2006 weer ongedaan gemaakt kan worden.
Het kabinet wilde af van de bijzondere verhoging van de kinderbijslag voor het eerste kind, tot 2012: een bedrag van 5,56 euro per kind per jaar. Op verzoek van het CDA wordt bekeken of dat in 2006 kan worden teruggedraaid.
Ook de halfjaarlijkse aanpassing van de kinderbijslag aan de gestegen prijzen zal in 2004 en 2005 niet plaatsvinden.
U weet wel, die lettervolgordeteksten... Aardvark heeft een vertaalmachine.
Dit is een tettssket om te ceckehn om lgorolredtvtee iardndead ongjabirenlk is...
(Dit is een testtekst om te checken om lettervolgorde inderdaad onbelangrijk is...)
TT 127 Witte Huis korte tijd ontruimd

WASHINGTON Het Witte Huis in Washington is vanmiddag korte tijd gedeeltelijk ontruimd geweest. Dit gebeurde omdat een vliegtuig binnen een straal van acht kilometer van de presidentiële woning vloog, waar een vliegverbod geldt.
De luchtvaartautoriteiten konden geen contact krijgen met het toestel. Later bleek dat een 'bliep' op de radar per abuis voor een vliegtuig was aangezien.
Daarop werd het sein veilig gegeven.
Volgens een woordvoerster was er geen sprake van een officiële evacuatie. Alleen een deel van de westvleugel was ontruimd. Ook toeristen en journalisten bij het hek moesten tijdelijk weg.
TT 127 Witte Huis ontruimd om noodsituatie

WASHINGTON Het Witte Huis in Washington is plotseling geëvacueerd. Volgens de veiligheidsdienst gaat het om een noodsituatie. Meer informatie is niet gegeven.
Bankbediende zette 'bom-bankroof' in scène

DEN HAAG - Een 30-jarige employee van het Goffin Bank-filiaal aan de Boekhorststraat in Den Haag blijkt de overval op zijn werkgever, compleet met (nep-)bom en afgezette straten, zelf in scène te hebben gezet. Hij staat in januari samen met zijn van medeplichtigheid verdachte vriendin (27) terecht bij de rechtbank in Den Haag. De roof op 10 maart kostte de bank 270.000 euro.
Dat werd woensdag bekend tijdens de behandeling van de strafzaak tegen vijf andere betrokkenen. Een van die verdachten, de zus van de bankbediende, werd vrijgesproken. De andere vier werden wegens heling veroordeeld omdat zij gedeelten van de buit voor de hoofdverdachte hadden bewaard of omgewisseld naar vreemde valuta. Zij kregen straffen opgelegd die varieerden van 1500 euro boete tot 200 uur werkstraf naast twee maanden voorwaardelijke celstraf.
De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zette op 10 maart de omgeving van de Boekhorststraat af nadat de bankemployee alarm had geslagen. Hij was op dat moment het enige aanwezige personeelslid van het filiaal aan de Boekhorststraat. Hij zei dat een vrouw een tas bij het loket had neergezet en geld eiste omdat zij anders de bom in de tas zou laten afgaan. De bom bleek nep, maar de bediende had wel 270.000 euro aan de vrouw meegegeven, zei hij.
De politie kwam er binnen enkele weken achter dat de 'bom-overval' door de bankbediende in scène was gezet. De vrouw met de tas bleek zijn vriendin te zijn. Via telefoontaps kwam de politie op het spoor van de andere betrokkenen, die woensdag bij de politierechter in Den Haag terechtstonden.
De Belgische Goffin Bank is gespecialiseerd in internationale betalingen en heeft inmiddels bijna vijftien vestigingen in Nederland. Een gedeelte van de buit, ruim 70.000 euro, is nog spoorloos.
(Bron)
Tweemaal stemmen voor Tweede Kamer

DEN HAAG - Kiezers mogen bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer, die staan gepland voor 2007, tweemaal stemmen. Een stem gaat naar een landelijke kandidaat, hun tweede stem kunnen kiesgerechtigden uitbrengen op een Kamerkandidaaat die op een regionale lijst staat.
De Tweede Kamer gaat bestaan uit 75 landelijk en 75 regionaal gekozen leden. Over dit voorstel van minister De Graaf, verantwoordelijk voor bestuurlijke vernieuwing, praat het kabinet vrijdag, meldden Haagse bronnen donderdag.
(Bron)
Politie onderzoekt buurt en school verbrand meisje

ARNHEM - Ruim twintig rechercheurs doen de komende dagen onderzoek in de woonomgeving en bij de school van het 16-jarige Nijmeegse meisje, dat dinsdagmorgen vroeg brandend is gevonden in de polder tussen Bemmel en Lent. Een woordvoerder van de politie heeft donderdag gezegd dat uit onderzoek is gebleken dat het meisje dood was voor haar lichaam in brand is gestoken. Over de doodsoorzaak wil de politie nog geen mededelingen doen.
Het meisje, vwo-leerlinge van het Nijmeegse Dominicus College, verdween maandagavond. Bekenden van het meisje zeggen dat zij maandagavond nog zat te chatten met vrienden. Ze zou gemeld hebben dat ze even weg moest, maar kwam daarna niet meer terug. De zegsman van de politie wil dat niet bevestigen. Uit "recherchetactisch oogpunt" wil hij ook niet zeggen of er een computer in beslag is genomen.
Haar ouders gaven het kind maandagavond als vermist op bij de politie. Slechts enkele uren later, kort na middernacht, zagen passanten vlammen in de polder. Toen zij gingen kijken deden zij hun lugubere vondst. Hoe het meisje bij de Defensiedijk, een kleine tien kilometer van haar woonhuis, terecht is gekomen is volgens de politie nog niet duidelijk.
De politie gaat de komende dagen ook zoveel mogelijk mensen horen die het slachtoffer kenden. Onder de op te roepen getuigen zullen ook klasgenoten van het meisje zijn, aldus de politiewoordvoerder.
(Bron)
Istanbul opnieuw doelwit terreuraanslagen

ANKARA - Het aantal mensen dat door de twee aanslagen in Istanbul is omgekomen, is opgelopen tot zeker 25. Zeker 390 mensen raakten gewond. Dat heeft het Turkse persbureau Anatolia donderdag bericht. Het persbureau baseert zich op functionarissen van het departement van Volksgezondheid van de stad.
Het Britse consulaat en de Britse bank HSBC waren het doelwit van de aanslagen die zijn opgeëist door al-Qaeda. Een woordvoerder van HSBC in Londen zei dat zich onder de slachtoffers ook een aantal stafleden van de bank bevinden. Hij zei dat twee gebouwen van HSBC zijn getroffen.
De eerste explosie vond plaats bij HSBC en werd direct gevolgd door ontploffingen bij het Britse consulaat in de Europese wijk Beyoglu en een ontploffing bij een populair winkelcentrum aan de Aziatische kant van de Bosporus. De Amerikaanse zender Fox meldt dat de explosies zouden zijn veroorzaakt door autobommen.
Het consulaat ligt middenin een drukke uitgaanswijk, waar dagelijks duizenden mensen langskomen, meldde een getuige op CNN. Bij de explosie daar zouden ook veel auto's zijn beschadigd. Volgens een woordvoerder van de Britse ambassade in Ankara is de situatie "tamelijk ernstig".
De explosie heeft een deel van het gebouw verwoest, aldus een AFP-correspondent ter plaatse. Een deel van het gebouw naast de hoofdingang is volledig ingestort. Overal ligt puin. Op straat zijn ook bloedsporen te zien.
Het winkelcentrum aan de Aziatische kant van de stad zou door een autobom zijn getroffen, meldde het Turkse persbureau Anadolu. Televisiebeelden tonen zwaarbeschadigde gebouwen en puin op de straten. Mensen die op straat lopen zijn met bloed besmeurd en hebben puin op hun kleren.
Een van de explosies in Istanbul was redelijk dicht bij het consulaat-generaal van Nederland in de Turkse metropool. Dat zei P. Bekkers van de Nederlandse ambassade in Ankara donderdag. Bekkers geeft aan dat er al behoorlijke veiligheidsmaatregelen bij het consulaat-generaal van kracht waren. Die zijn na de twee aanslagen zaterdag op synagogen in Istanbul nog eens aangescherpt.
Twee zelfmoordaanslagen met een autobom bij twee synagogen kostten zaterdag 25 levens en verwondden meer dan driehonderd mensen. Al-Qaeda heeft de verantwoordelijkheid voor die aanslagen opgeëist. Istanbul is de grootste stad van Turkije.
(Bron en video)

woensdag, november 19, 2003

Ook gelezen: 6 schotten op goal :-)
6-0. Iemand zei al: 'Straks drukken de herhalingen de doelpunten weg'...
3-0. Goh.
Ik ben een ruime twee centimeter langer geworden door de stuip. Er zit een bult met de doorsnee van een sinaasappel op mijn hoofd. Vermoedelijk zat ik toen ik de stuip kreeg, waardoor ik bij het achterover klappen langs de muur en het hoofdeind van het bed ben geschampt. Het ligt in elk geval lastig, en het gloeit.
Vriendje houdt niet van voetbal. Maar ik wilde wel gaan kijken. Dus vriendje belt net of ik al kijk, ik was het vergeten met mijn wazige hoofd, ik zap, en zie een doelpunt.
Vriendje heeft beloofd dat ie nog een paar keer zal bellen ;-)
DSB is weer bezig:
"In samenwerking met een Bank bieden wij een doorlopende kredietfaciliteit aan voor iedereen van 21 * tot 64 jaar met een bewijs van inkomen. U moet minimaal EUR 725,00 netto per maand verdienen.
Leningvandemaand.nl biedt u daarnaast GRATIS een door Europay goedgekeurde Maestro GO!Card. Een extra debetkaart waarmee u in binnen- en buitenland kunt pinnen, chippen, betalen en contant geld kunt opnemen tot 2.300 euro bestedingsruimte."

Dus met een inkomen van 725 euro kan ik 2300 euro krediet krijgen? En hoe los je dat weer af dan?
Ook typisch: "Toegang tot deze Website, Faciliteiten en de Informatie wordt verleend onder de voorwaarde dat de in deze spelregels opgenomen bepalingen door de bezoeker zijn gelezen en aanvaard."
Dus het feit dat ik op die site beland, betekent dat ik de 'spelregels', bereikbaar binnen die site, al heb gelezen. Dat kan dus niet.
Man overlijdt na stoeipartij

ROTTERDAM - Een 28-jarige Rotterdammer is woensdag overleden aan de verwondingen die hij dinsdagochtend opliep toen hij van de trappen viel van metrostation Stadhuis. Het slachtoffer viel tijdens een stoeipartij met een vriend op de Coolsingel ongeveer vier meter naar beneden, meldde de politie.
De man kwam zo ongelukkig terecht, dat hij buiten kennis en met een gebroken nek naar het ziekenhuis werd gebracht. De vriend met wie hij na een avond stappen een taxi zocht, viel eveneens en liep hoofdletsel op.
Volgens de politie ging het om een vriendschappelijke stoeipartij en waren beide mannen voor de fatale val in jolige bui.
(Bron)
Analfabeet
De krant Frankfurter Rundschau verraste dinsdag heel wat lezers met haar voorpagina. Om de aandacht op analfabetisme te vestigen opende de Duitse krant met een fantasietaal. De onleesbare voorpagina maakt deel uit van een campagne van de Duitse bond tegen het analfabetisme. Sommige lezers reageerden geërgerd. Anderen dachten een Turkstalige editie voor zich te hebben, meldde de hoofdredactie.
(Bron)
Slimme molenaar redt Groningse molen van vlammenzee

ZEERIJP - Een wakkere Groningse molenaar in het dorp Zeerijp is er dinsdagavond in geslaagd te voorkomen dat zijn molen een prooi werd van een vlammenzee. Door tijdig de wieken te laten draaien, wist hij vonken uit een nabijgelegen woonhuis die in brand stond te verdrijven.
Het vuur brak dinsdag begin van de avond uit in een woonhuis/café-complex aan de Borgweg in het Noord-Groningse Zeerijp. Mede door de straffe wind brandde het woongedeelte uit.
Het vuur leek ook een bedreiging te worden voor de historische molen van het dorp, een achtkantige stellingmolen uit het jaar 1866. De gewaarschuwde molenaar herinnerde zich dat hij tijdens een cursus had geleerd dat de wieken van een molen in gang gezet moeten worden in geval van brand in de omgeving. Door de wind die de draaiing veroorzaakt kunnen overspattende vonken de molen minder snel bereiken.
Volgens een woordvoerder van de Groningse brandweer is het cursusgeld voor de molenaar een prima investering gebleken want dankzij de draaiende wieken heeft de voormalige korenmolen De Leeuw de grote brand in Zeerijp uitstekend doorstaan.
(Bron)
Journalist werkte undercover in Buckingham Palace

LONDEN - Een journalist van de Britse tabloid Daily Mirror heeft twee maanden als lakei undercover gewerkt in Buckingham Palace, het verblijf van koningin Elizabeth II. Groot-Brittannië wordt op dit moment in verband met het bezoek van de Amerikaanse president Bush geconfronteerd met de grootste veiligheidsoperatie uit zijn geschiedenis.
De 26-jarige Ryan Parry had een toegangspas voor alle ruimtes in het paleis. "Was ik een terrorist geweest met het plan om de koningin of president Bush te vermoorden, had ik dat met veel gemak kunnen doen", schijft Parry. Hij zou op deze eerste dag van het staatsbezoek van Bush het onbijt hebben opgediend aan onder anderen minister van Buitenlandse Zaken Powell. Bush en zijn vrouw logeren in Buckingham Palace.
De verslaggever reageerde in augustus op een vacature op de officiële website van het paleis. Hij vermeldde zijn journalistieke carrière niet en plaatste een valse referentie op zijn cv. De gegevens werden niet aan extra controles onderworpen. Tijdens zijn verblijf in het paleis werd Parry niet een keer gefouilleerd. Ook zijn bagage liet men met rust.
Hij heeft zijn functie als lakei dinsdag opgegeven. Hoofdredacteur Piers Morgan van de Daily Mirror zei tegen de BBC geschokt te zijn. "Dit was niet geraffineerd, het was heel eenvoudig. De controles waren schandalig. Mensen zullen geschokt zijn door datgene wat we hier hebben bereikt", aldus Morgan tegen de Britse omroep.
De infiltratie van de krant volgt enkele maanden na een incident op het verjaardagsfeestje van prins William, de oudste zoon van kroonprins Charles, in Windsor Castle. De komiek Anton Barschak slaagde er in juni in om verkleed als Osama bin Laden het feest binnen te dringen. Uit een onderzoek bleek later dat de politie bij de bewaking van het kasteel een aantal ernstige fouten had gemaakt.
(Bron)
CBR in Rijswijk met aanslagen bedreigd

RIJSWIJK - Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aan de Lange Kleiweg in Rijswijk heeft vrijdagochtend niet alleen een poederbrief gekregen, maar ook een dreigbrief waarin het bureau met aanslagen wordt bedreigd. De politie Haaglanden neemt de zaak serieus op. Dat heeft een woordvoerder van de politie Haaglanden woensdag gezegd. "Het zag er dreigend genoeg uit. Dit doe je niet zomaar."
Het CBR en de politie doen in het belang van het onderzoek geen mededelingen over de inhoud van de brief. "Dit is geen plezierige situatie voor de CBR-medewerkers", zegt woordvoerder H. Fontijn van het CBR wel.
Wegens de poederbrief moest het CBR in Rijswijk vrijdag enige uren dicht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde vast dat de brief cementpoeder bevatte. Een medewerkster van het CBR die de brief opende, werd onwel.
(Bron)
Scholieren filmen afranseling schoolgenoot

ALMERE - Twee jongens hebben de afranseling van een 16-jarige schoolgenoot uit Almere vastgelegd op videofilm. Dat heeft de politie woensdag bevestigd. De twee filmers en een derde jongen, die de vechtpartij uitlokte, monteerden onder de beelden een rapnummer. Vervolgens verspreidde het drietal de twee minuten durende videoclip op het Oostvaarders College, de Almeerse school waar de vier jongens op zitten.
Het slachtoffer had al jaren ruzie met een van de drie daders. Volgens schooldirecteur M. Blijboom lokten de drie daders (allen bovenbouwleerlingen van het vmbo) de vechtpartij bewust uit om de videoclip te maken. Bij de afranseling waren ook nog andere leerlingen betrokken.
Het slachtoffer liep wat lichte verwondingen op in zijn gezicht. Hij deed geen aangifte van mishandeling. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot daarom de kemphanen niet te vervolgen. "Als het slachtoffer het niet erg vindt, vinden wij het ook niet erg", legt een politiewoordvoerster uit.
De vechtpartij had eind september al plaats, maar de school wilde er geen ruchtbaarheid aan geven. "Wij kregen de clip onder ogen en hebben direct de politie gebeld. Samen met de politie, de daders en hun ouders en het slachtoffer met zijn ouders, zijn we in gesprek gegaan. Dat ging goed. Inmiddels is alles uitgepraat en zijn de vier jongens zelfs bevriend geraakt", weet Blijboom. De drie daders zijn vijf dagen geschorst geweest.
(Bron)
Duf, spierpijn, zere tong. Stuip gehad.

dinsdag, november 18, 2003

Tilburgse vrouw drie dagen vastgehouden en mishandeld

TILBURG - Een 22-jarige vrouw uit Tilburg is afgelopen weekeinde drie dagen ontvoerd en mishandeld. De politie heeft twee Tilburgse broers van 25 en 30 jaar aangehouden. Ze is nog op zoek naar een derde verdachte, de bewoner van het huis waar de vrouw is vastgehouden. Dat heeft de politie dinsdag laten weten.
De 25-jarige verdachte lokte de vrouw vrijdag naar een huis in de wijk Theresia. Daar werd zij geslagen en in huis opgesloten. Zondag werd ze overgebracht naar een woning in Tilburg-West. Ook daar is ze, naar eigen zeggen, mishandeld. De vrouw zag 's avonds kans een geestelijke te bellen die op zijn beurt de politie inschakelde. Ze belde met een mobiele telefoon. Volgens de politie is niet duidelijk van wie de gsm was.
De politie trof het slachtoffer aan in een afgesloten badkamer in de woning. De vrouw heeft aangifte gedaan van ontvoering en mishandeling. Volgens de politie moet de aanleiding van de ontvoering in de relationele sfeer worden gezocht.
(Bron)
Wc-rolhouder blijkt waardevolle kandelaar

LEEUWARDEN - Een waardevolle vijftiende-eeuwse kandelaar is jarenlang als toiletrolhouder gebruikt. Antiquair Jan Beekhuizen van het programma Tussen Kunst & Kitsch ontdekte de kandelaar maandagavond tijdens opnames in het Fries Museum in Leeuwarden. De eigenaar kocht de kandelaar op een rommelmarkt voor 2 euro. Volgens Beekhuizen is de zogenaamde drie koningenkandelaar 10.000 euro waard.
"Dit is het meest bizarre verhaal dat ik in mijn hele carrière heb meegemaakt", aldus Beekhuizen. "De eigenaren hadden de dag voor de opnames de kinderen nog met de kandelaar laten spelen. Ze hebben mij verzekerd hem nu veilig op een kast te zetten", aldus Beekhuizen.
Volgens de antiquair heeft de kandelaar waarschijnlijk jarenlang onder de grond gelegen. "Dit type kandelaar is nagenoeg niet meer in omloop. Hij is ook nog helemaal gaaf, alleen ontbreken de houders voor twee kleine kaarsen. Een complete kandelaar was zeker 15.000 euro waard geweest", aldus Beekhuizen. De kandelaar werd door gegoede burgers gebruikt voor de verlichting van hun huizen.
(Bron)
Bejaarden gaan deurwaarder te lijf

LINGEWAARD - Twee inwoners van Lingewaard in de Over-Betuwe zijn een deurwaarder te lijf gegaan, die hen een gerechtelijk stuk wilde overhandigen. De bejaarden van 67 en 75 jaar trapten en sloegen de deurwaarder zo hard dat deze gewond raakte en doktersbehandeling nodig had, zo heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.
De deurwaarder ging eerst naar het bedrijf waar de twee werken. Toen hij de mannen daar niet aantrof, ging hij naar hun woning. De mannen scholden de gerechtsambtenaar uit en vielen hem daarna aan. Bij de politie hebben de mannen verklaard dat zij niet in de gaten hadden dat hun slachtoffer een deurwaarder was. Justitie besluit wat er met de aangehouden bejaarden gaat gebeuren, aldus de politie.
(Bron)
Column is 'spotprent in woorden'

AMSTERDAM - De rechter had vrijdag nauwelijks besloten dat columnist Luuk Koelman zijn column over Gretta Duisenberg en Yasser Arafat van zijn website moest verwijderen, of op internet verschenen tientallen kopieën . Dat Koelman maandag aan de uitspraak van de rechter gehoor heeft gegeven, zal voor de beschikbaarheid van de column dus weinig uitmaken.
Toch gaat de auteur in hoger beroep. 'Ik wil deze jurisprudentie van tafel . Ook voor collega-columnisten en cabaretiers.' Volgens Koelman heeft hij een 'spotprent in woorden' geschreven. 'Juist in deze tijd van discussie over satire, heb ik het gevoel dat ik door de rechter word gecensureerd.'
De column Menselijk schild in Ramallah verscheen een maand geleden in het gratis ochtendblad Metro, waarvoor Koelman vaste columnist is, en stond sindsdien op zijn site. De auteur schetst een scène waarin Gretta Duisenberg in Ramallah als menselijk schild naast de Palestijnse leider Arafat in zijn bunker ligt, en tot Arafats ongenoegen seksuele avances maakt.
Arafats tegenstribbelen heeft volgens Koelman weinig zin. De column eindigt met: 'O, Allah, sta me bij, denkt Arafat, terwijl Gretta's dijen hem in een onverbiddelijke houdgreep nemen. Dit wordt de gruwelijkste beproeving uit mijn leven. Hier kan geen Israëlische vergeldingsaanval tegenop.'
Hoewel een columnist volgens de rechter in Breda meer vrijheid heeft dan journalisten, moet hij zich ook aan de feiten houden. De column is volgens de rechter onnodig grievend, en de kwalificatie 'erger dan een Israëlische vergeldingsaanval' is objectief beledigend.
Koelman vindt niet dat zijn laatste zin alleen is bedoeld om te beledigen: 'Ik laat Arafat dat zeggen, omdat Gretta Duisenberg heeft gezegd dat de Israëlische bezetting van Palestina erger is dan de Duitse bezetting van Nederland. Het zijn allebei onzinvergelijkingen die kant noch wal raken.'
Het kort geding heeft de column veel extra lezers bezorgd. De afgelopen dagen heeft Koelman duizenden extra bezoekers op zijn site gehad.
Gretta Duisenberg neemt deze gevolgen voor lief. Volgens haar advocaat Olaf Trojan ging het haar erom bevestigd te krijgen dat er grenzen zijn aan satire. 'En daarin heeft ze gelijk gekregen.'
(Bron)
Advocaten te goed voor rookhok

AMSTERDAM - Ook in rechtbanken mag straks geen sigarettenlucht meer hangen. In Amsterdam zijn de openbare ruimtes in het gerechtsgebouw al bijna een jaar rookvrij.
Naast de kiosk bij de ingang van de rechtbank in Amsterdam staat een glazen kooi, voorzien van zes zitplaatsen en een reusachtige asbak. 'Voor de echte junks en losers', aldus advocaat Van den Pol.
Sinds begin dit jaar zijn de openbare ruimtes van het gerechtsgebouw officieel rookvrij. Op de paar vierkante meter die het rookhok beslaat na. Van den Pol rookt liever in de advocatenkamer. 'Er staat hier een asbak, dus dat betekent dat het gedoogd wordt, zoniet dat het toegestaan is.'
Vanaf 1 januari moet de hele rechtbank gezuiverd zijn van nicotinerook. Alleen in speciale ruimtes zoals het glazen hok bij de ingang en een vergelijkbare faciliteit voor het personeel mag nog worden opgestoken. In de andere ruimtes ontbreekt elke vorm van circulatie en in het gerechtsgebouw kan geen raam open. Er is echter nog geen duidelijkheid over de maatregelen.
Een woordvoerster komt niet verder dan vermoedens over het rookbeleid van justitie. 'Waarschijnlijk' mag ze in haar eigen kamer niet meer roken en zullen ook de raadslieden zich moeten aanpassen. Ze weet wel zeker dat er nog enkele rookcabines zijn besteld, ook voor de extra beveiligde bunker buiten de stad. Waar ook in de publieke ruimte nog volop wordt gerookt.
Het zachte gebrom van de afzuiginstallatie doorbreekt de stilte in de glazen kooi. Pas als het gaat regenen, komen er wat nicotineverslaafden. 'De meesten roken liever buiten. Ze voelen zich gediscrimineerd en reageren chagrijnig als blijkt dat ik geen sigaretten verkoop', vertelt Linda Kwakye die in het kioskje werkt.
Juridisch medewerker Dick Feijen (10 tot 15 sigaretten per dag) noemt de nieuwe cijfers van de Gezondheidsraad over de gevolgen van meeroken 'schrikbarend'. 'Ik ben er niet trots op dat ik rook. Ik ben er ook voorstander van dat de overheid steeds meer maatregelen neemt. Je bent verantwoordelijk voor de schade aan de gezondheid van een ander.'
Niet-roken is de norm geworden in de Amsterdamse rechtbank. Toen de eerste 'verboden te roken' stickers verschenen, trok niemand zich er iets van aan, maar nu worden de rokers te kijk gezet. Advocaten zullen elkaar echter niet zo snel aanspreken op hun rookgedrag, weet advocate Angela Meijer: 'Wij hebben al zoveel met regels te maken, dat we ons er zelf liever niet aan houden.'
Meijer is een jaar geleden gestopt. Vlak voordat 'dat ding' er kwam. 'Goed dat het gedooghok er staat hoor, maar als een cliënt van mij wil roken ga ik er toch echt niet naast staan. Je staat daar zo voor schut.'
De 41-jarige Marjon is voor een zaak bij de rechtbank. Ze heeft niet het gevoel dat ze voor schut staat, maar voelt zich als roker wel steeds meer in een hoek gedreven. 'De slogan dat we er samen wel uit komen, gaat blijkbaar niet meer op. Ik pas me heus wel aan bij mensen die er niet tegen kunnen, of in de buurt van kleine kinderen, maar ik schijn zelfs al niet meer op een perron te mogen roken. Ik ben hier in de rechtbank in een stressvolle situatie dus ik heb mijn sigaretje gewoon nodig.'
(Bron)

'Er staat hier een asbak, dus dat betekent dat het gedoogd wordt, zoniet dat het toegestaan is.'
'Wij hebben al zoveel met regels te maken, dat we ons er zelf liever niet aan houden.'

Roken is toch echt slecht voor je hersens, dat blijkt maar weer.
Mogelijke bedreiger Balkenende verward

ROTTERDAM - De man die 27 oktober bij het huis van premier Balkenende in Capelle aan den IJssel is aangehouden, maakte een verwarde indruk. Van terroristische motieven is niets gebleken, zo maakte het Openbaar Ministerie in Rotterdam dinsdag bekend. Het gaat om een 33-jarige man. Waar hij vandaan komt, wil het OM niet zeggen.
De verdachte, die een mes bij zich had, was op de avond van 27 oktober op zoek naar de woning van de minister-president. Bij doorzoeking van zijn huis vond de politie een vuurwapen.
De man zit tot 7 december in voorlopige hechtenis. Hij wordt nader psychiatrisch onderzocht.
(Bron en meer)
Sommige spam is erg intrigerend:

"egelian einstein tibetan meant deallocate toothpick indivisible prolusion debugged question astronautic ban acclamation ned kabuki lippincott government durango maledict her biltmore blum susceptance shame bestow ow host bitterroot nugget archetypical abhorrent hook durrell please inexpert limitation caret epithelium circulant cuny doze teddy sound cryptic rental nitric".

Tuurlijk joh.
Mijn katten kunnen compleet in coma liggen. Opgerold dan wel languit, pootje over de ogen, met als enige echt actief lijkende lichaamsdeel dat oor dat uitsteekt (ze liggen op het andere). Als je geluid maakt, beweegt het oor loom in de richting van het geluid. Oren kun je nou eenmaal niet uitzetten.
Maar: doe de ijskast open en binnen een kwart seconde zijn beide katten weer geheel geaktiveerd. Ritsel met iets dat ook een verpakking van kattensnoepjes zou kunnen zijn en ze staan voor je neus. Het ergste is dat je ze dat niet (goed) af kunt leren. Net als bedelen tijdens het eten: geef ze een week consequent niets en ze houden wat meer afstand, maar geef ze dan 1 keer weer iets en het is weer blijvend mis.
Daarnaast is er een opvallend verschil tussen beide beesten: de een heeft door dat luisteren naar een uitdrukkelijk 'Néé!' heel lonend kan zijn, omdat ze dan later wel wat krijgt. De ander snapt dat niet, en sluipt dus stiekem naar het tosti-apparaat en brandt bijna zijn neus. Elke keer weer, ondanks waarschuwingen, ondanks de hitte, ondanks alles: het ruikt lekker, dus moet ik er heen. Zus zit dan braaf te wachten, weliswaar met ogen groot van afgunst en waakzaamheid: 'Hij krijgt nou toch niks?', maar broer kan zich niet bedwingen, en kan nog steeds de link niet leggen tussen het 'Nee!' en het even later een hapje krijgen.
Het blijven rare beesten.
TT 123 Britten vijandig bij bezoek Bush

LONDEN Anti-oorlogssentimenten zullen vrijwel zeker een zwaar stempel drukken op het driedaagse bezoek van president Bush aan Groot-Brittannië, dat vanavond begint. Donderdag vindt in Londen een massademonstratie plaats tegen de Amerikaans-Britse bezetting van Irak.
Zo'n 60.000 tot 100.000 betogers zullen vlak langs Downing Street 10 marcheren, waar Bush op dat moment overlegt met premier Blair. De meeste Britten zijn tegen het Amerikaanse beleid in Irak.
Bush zal geen toespraak in het openbaar houden om niet blootgesteld te worden aan beledigingen. Voor het bezoek zijn 14.000 Britse agenten op de been.
TT 109 Illegalen afgeperst met leningen

UTRECHT Een bende heeft de afgelopen maanden tientallen illegalen afgeperst na voor hen een lening bij de SNS Bank in Almere te hebben afgesloten. De bendeleden eisten direct een deel van het geleende geld voor zichzelf op.
Een medewerker van de bank hielp de bende, blijkt uit intern onderzoek van de SNS Bank. Onduidelijk is of hij onder dwang handelde of uit vrije wil. Tegen de man is een ontslagprocedure gestart. De bank doet vandaag ook aangifte.
De leningen waren 10.000 tot 25.000 euro groot. De bende zocht illegalen omdat die geen aangifte zouden doen. SNS denkt na over een schadeloosstelling.
Eindhoven wil extreemrechtse krakers kwijt

EINDHOVEN - Burgemeester A. Sakkers van Eindhoven wil af van een groep extreemrechtse krakers in de Constant Rebecquekazerne in zijn gemeente. Daarvoor heeft hij de hulp nodig van politiek Den Haag. Dat bleek maandag tijdens een vergadering van een gemeenteraadscommissie over het omstreden extreemrechtse concert in de gekraakte kazerne op 8 november.
Sakkers verklaarde tegenover de commissie dat hij het concert in eerste instantie wilde verbieden, maar dat bleek juridisch niet mogelijk. Dat komt onder meer omdat de kazerne eigendom is van het ministerie van Defensie. Het leger heeft de krakers ongemoeid gelaten sinds ze de kazerne betrokken in december 2000.
Volgens de wet kunnen de krakers er alleen worden uitgezet wanneer de eigenaar van het pand een gerechtelijk bevel daartoe heeft. Sakkers gaat daarom binnenkort met het leger om tafel om te kijken of de kazerne een andere bestemming kan krijgen. Alleen dan moeten de krakers vertrekken.
Sakkers kreeg veel kritiek op zijn beslissing om alleen een noodverordening klaar te leggen mocht het concert de extreemrechtse bands Rassenhass en Oidoxie uit de hand lopen. Onder meer het CDA, D66 en de VVD hebben in de Tweede Kamer vragen gesteld aan de verantwoordelijke minister.
Dat het concert door kon gaan was voor veel mensen pijnlijk. Het optreden vond plaats op de avond voor de 65e herdenking van de Kristallnacht in 1938 in Duitsland.
Na de commssievergadering is er maandag een stille tocht gehouden door ruim veertig mensen, onder wie de burgemeester. De deelnemers legden bloemen bij het Hornemann-monument. Dat monument is opgericht voor de joodse broertjes Hornemann. De broers werden in 1944 op jonge leeftijd opgehangen nadat ze door de nazi's waren gebruikt voor medische experimenten.
(Bron)
Belgische jeugd wil remlicht voorop auto

BRUSSEL - De Belgische jeugdbeweging voor veilig verkeer wil dat auto's ook aan de voorkant een remlicht krijgen. Bij een zebrapad of kruispunt is dan te zien of de naderende auto aan het remmen is.
Het extra remlicht kan ook nuttig zijn in files en voor agenten die het verkeer regelen, vinden de Responsible Young Drivers (RYD). De beweging heeft nu een speciale vergunning gekregen voor een test.
Een jaar lang rijden er zes auto's rond met de lamp, die groen oplicht. Dat groeit uit naar tweehonderd wagens in alle Belgische provincies. De RYD zal steeds tussentijds bekijken of het zogeheten hoffelijkheidslicht doeltreffend is, aldus de Gazet van Antwerpen dinsdag.
(Bron)
De Boer wil niet als 'net niet' de geschiedenis in

NOORDWIJK - Heel even is het wel bij Frank de Boer door het hoofd geflitst. De 108e interland woensdag tegen Schotland zou wel eens zijn laatste kunnen zijn. Lang heeft hij echter niet bij dit doemscenario stil gestaan. "Dat heeft namelijk toch geen nut, want wij winnen met 3-0."
Hij doet zijn voorspelling met een strak gezicht. "Ja, ik ben echt serieus", benadrukt hij. "Waarom ik dat denk? Omdat we gewoon veel en veel beter zijn. Dat zag je al in Glasgow. Daar hadden we normaal gesproken al moeten winnen. Nu zullen we nog meer kansen krijgen en ook scoren. Ja, daar geloof ik heilig in."
Het zelfvertrouwen van de aanvoerder lijkt net als dat van zijn ploeggenoten geen grenzen te kennen. Sinds EURO 2000 won het Nederlands elftal geen enkele belangrijke wedstrijd meer. Tegen de Portugezen en de Ieren liet Oranje tijdens de mislukte WK-kwalificatie twee gelijke spelen en twee nederlagen noteren. Ook na afloop van de dubbele ontmoeting met Tsjechië was de balans na een nederlaag en een gelijkspel negatief. En toch voorspelt Frank de Boer een uitslag van 3-0.
"Ja, het kan natuurlijk altijd fout gaan", beseft de recordinternational. "Dan krijg je zo'n wedstrijd als Spanje tegen Noorwegen. Dan krijgen we dertig kansen en wordt het alsnog slechts 2-1. Maar daar ga ik echt niet van uit. Ik denk dat we winnen en naar Portugal gaan. Dat lijkt me logisch als sportman." De Boer, sinds 1990 international, dicht het Nederlands elftal dus voldoende kwaliteiten toe om de dubbele ontmoeting met de Schotten in het voordeel van Oranje te beslissen.
"En dan hebben we nog voldoende tijd om verder te groeien. We kunnen dan nog veel trainen en misschien wel enkele jonge jongens in de ploeg opnemen. En dan doen we gewoon weer mee om de prijzen in Portugal hoor. Al wil dat nog niet zeggen dat we daar even gaan winnen. Ik zag Frankrijk met 3-0 bij Duitsland winnen. Goeie ploeg hoor."
Of Nederland nu naar Portugal gaat of niet, de kans is groot dat De Boer net als enkele van zijn generatiegenoten zonder prijzen afscheid moet nemen van een lange interlandcarrière. "Ja, en dan ga je beseffen hoe dicht je bij een prijs bent geweest. Op het WK in 1998 had het kunnen lukken. Op EURO 2000 ook. Maar steeds was het net niet. Nu moet het gebeuren. Dit is onze laatste kans. Eerst winnen van de Schotten en daarna presteren in Portugal. Anders zijn we inderdaad de generatie net niet."
De Boer en Oranje. Zelf houdt hij er geen rekening mee maar woensdagavond kan het zo maar na dertien jaar voorbij zijn. Nooit meer zal hij als eerste speler na afloop van een wedstrijd zijn mening masaal voor de camera verwoorden. Nooit meer die mooie lage trap, nooit meer zijn traditionele missertje en nooit meer die blik vol onbegrip na een gemiste strafschop.
Strafschoppen, het in Nederland meest beladen facet van het voetbalspel is gevallen. "Niet als het 3-0 wordt, maar het zou zo maar kunnen", beseft De Boer. "Theoretisch is alles mogelijk. Een interlandloopbaan beëindigen na een verloren strafschoppenserie.
Ja, dat zou echt drama zijn. Daar wil ik helemaal niet aan denken", aldus de verdediger die tijdens de halve finale van het EK tegen Italië twee keer vanaf elf meter miste. "Of ik er weer één zou nemen? Tsja, als ze me vragen wel. Dan zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen. Maar ik vind het niet erg om niet te hoeven als er al liefhebbers zijn."
(Bron)
Wildplasser
Een 18-jarige jongen uit Soest is zaterdag aangehouden voor wildplassen. Hij koos hiervoor een erg ongelukkig object uit, namelijk een politieauto. Twee agenten hoorden tijdens een surveillance een aantal harde knallen. Toen zij in een onopvallend voertuig een kijkje gingen nemen zagen ze vier mannen op de fiets die nogal luidruchtig waren. Een van hen stapte bij de politieauto uit [uit de fiets?] en begon tegen het voertuig te wateren. De agenten stapten hierop uit en hielden de wildplasser aan.
(Bron)

maandag, november 17, 2003

TT 112 Nieuw mobieltje niet afluisterbaar

DEN HAAG Nederlandse opsporingsdiensten kunnen geen gesprekken meer afluisteren die gevoerd worden met een nieuw soort mobiele telefoon. De telefoon, die vanaf morgen verkrijgbaar is, is een vinding van de Nederlander Rop Gonggrijp, mede-oprichter van internetbedrijf XS4all.
Communicatie-deskundige Van de Ven zei in Netwerk te vrezen dat criminelen vrij spel krijgen als deze telefoon op grote schaal gebruikt gaat worden. In een groot aantal rechtszaken wordt het bewijs geleverd via telefoontaps.
CDA-Kamerlid Buma toonde zich bezorgd en zei vragen te zullen stellen aan minister Donner van Justitie.
TT 406 De Amerikaanse soulzanger Arthur Conley is maandagmorgen in zijn huis in Ruurlo op 57-jarige leeftijd overleden. De zanger, bekend van de hit Sweet Soul Music uit 1967, leed aan kanker.
Conley, geboren in Georgia, werd bekend omdat zijn stem op die van Sam Cooke leek. Later nam Otis Redding hem op sleeptouw: hij herschreef een oud nummer en Sweet Soul Music was geboren.
Na Reddings dood ontvluchtte Conley de wereld van de soul. "Ik ben overal geweest, van Helsinki tot Zuid-Afrika, van Berlijn tot Los Angeles. Midden in dat kruis ligt Nederland", zo motiveerde hij zijn beslissing om te verhuizen.
TT 120 DIEREN Een 15-jarige jongen uit Dieren heeft zware verwondingen opgelopen, toen een zelfgemaakte vuurwerkbom ontplofte.
Zijn linkerhand is verbrijzeld en hij heeft ernstige brand- en snijwonden in zijn gezicht en andere lichaamsdelen.
TT 108 Oncologen sturen Kamer brandbrief

DEN HAAG In een brandbrief aan de Kamer waarschuwen patiëntenverenigingen en oncologen dat kankerpatiënten onnodig overlijden door een slechte regeling van dure medicijnen. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten samen de kosten van dure geneesmiddelen dragen, maar die werken niet altijd mee.
Patiënten krijgen daardoor niet altijd de optimale behandeling. Als voorbeeld wordt lymfklierkanker genoemd. Met de 'oude' medicijnen genezen jaarlijks 400 mensen. Dat kunnen er 600 zijn met de dure geneesmiddelen, zeggen oncologen.
De overheid is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg, aldus de brief.
Gelderland zet verklikkers in openbaar vervoer

ARNHEM - De provincie Gelderland stuurt in de eerste weken van december zogenoemde kwaliteitsscouts op weg met bus en trein. Deze verklikkers moeten de provincie melden of de openbaar vervoersbedrijven de kwaliteit leveren die zij hebben beloofd.
De scouts zijn mensen die dagelijks gebruik maken van het openbaar vervoer. Busreizigers moeten letten op vertrektijden, zitplaatsen en het rijgedrag van de chauffeur. Ook de netheid en de hygiëne van de bus kan een onderwerp zijn, aldus een woordvoerster van de provincie. Gelderland spreekt organisaties die een onvoldoende scoren aan op de resultaten.
Reizigersorganisatie ROVER zorgt voor verklikkers in het treinverkeer. Deze scouts letten niet alleen op aankomst- en vertrektijden van de trein, maar ook op veiligheid op de stations, aantallen verkoopautomaten, openingstijden van loketten en mededelingen over vertragingen. Alle grote NS-stations in Gelderland kunnen op een bezoekje rekenen.
Gelderland is voor zover bekend de eerste provincie die controles laat uitvoeren door de reizigers zelf. De gebruikers van het openbaar vervoer krijgen daarmee een belangrijke stem in het besluiten over noodzakelijke verbeteringen. Gelderland hoopt met de inzet van kwaliteitsscouts het voorzieningenniveau van het openbaar vervoer op peil te houden, ondanks de aangekondigde forse overheidsbezuinigingen.
(Bron)
Mogelijk aanslag op Balkenende voorkomen

ROTTERDAM/HILVERSUM - Premier Balkenende is twee weken geleden mogelijk aan een aanslag ontsnapt. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam bevestigde maandagavond dat de politie in Capelle aan den IJssel twee weken geleden in de buurt van de woning van Balkenende een man heeft aangehouden die in het bezit was van een twintig centimeter lang mes.
(Bron)

Dat klinkt niet echt als een zakmes nee. Maar thuis had ie nog een geladen pistool liggen, dus wat moet je er van denken?
Hij is gepakt omdat hij in de buurt vroeg waar Balkenende woonde. Dat is ook dom, want die gegevens zijn op veel plekken te vinden. Al met al klinkt het meer als een actie van een gestoorde dan als een serieuze politieke aanslag. Niet dat een gestoorde je niets kan aandoen, maar toch.
Aarde blijft rommelen in Groningen

STEDUM - In de provincie Groningen heeft zondagavond opnieuw een aardbeving plaatsgevonden. De grond trilde rond 21.04 uur in de plaatsen Stedum en Middelstum (gemeente Loppersum) en had een kracht van 2,7 op de schaal van Richter.
Volgens een seismoloog van het KNMI in De Bilt had ook deze beving met gasboringen te maken. Het is de derde beving in een maand tijd in de provincie. Het epicentrum lag 1 kilometer noordelijker dan de vorige die op 10 november plaatsvond. Vijf mensen meldden bij het KNMI dat ze de aardbeving hadden gevoeld.
De twee eerdere bevingingen hadden een kracht van 3,0 op de schaal van Richter. Seismologen spraken toen over een voor Nederlandse begrippen vrij krachtige aardbeving.
Tot nu toe telde de provincie Groningen bijna vijftig aardbevingen met magnitudes tussen de 1,5 en 3,0. Ze worden veroorzaakt door aardgaswinning. De schokken vinden volgens het KNMI plaats op een diepte van ongeveer 3 kilometer, waar het gas wordt gewonnen.
De zwaarste beving in een gasveld in Nederland dateert van 2001 toen in Alkmaar 3,5 op de schaal van Richter werd geregistreerd.
(Bron)
Roodharige vrouw met uitsterven bedreigd

AMSTERDAM - Of je er nu van houdt of niet, roodharige vrouwen nemen een speciale plaats in binnen het schoonheidsideaal in de westerse wereld. Niet de hennavrouwen, maar de echte rosse zoals Nicole Kidman of Sarah Ferguson. Maar, zo schrijft de Sunday Times, de roodharigen worden met uitsterven bedreigd. En dat is allemaal het gevolg van de natuurlijke selectie.
Volgens sommige liefhebbers zijn ze bijzonder vurig. Anderen bewonderen de lelieblanke huid die ze meestal hebben. En er zijn zelfs mensen die verterderd raken door de sproeten die op zo'n huid welig kunnen tieren. Maar rood haar lokt ook wel eens vijandige reacties uit, compleet met merkwaardige scheldwoorden, zoals vuurtoren.
Zowel voor- als tegenstanders van roodharige vrouwen (over mannen hoor je zelden lovende woorden) moeten zich volgens wetenschappers nu echter voorbereiden op het geleidelijk aan uitsterven van deze mensensoort. Want de onderzoekers waarschuwen dat deze kleine minderheid (momenteel is in de westerse wereld tussen de 1 en 2 procent van de bevolking roodharig, alleen Kelten in Ierland en Schotland komen tot 8 procent), dreigt de komende halve eeuw nog veel kleiner te worden.
Dat komt allemaal, zo leggen de onderzoekers van het Oxford Hair Centre zonder politieke bijbedoelingen uit, door de multiraciale samenleving. Naarmate meer mensen van verschillende rassen samen kinderen maken, zal het aantal donkerharigen toenemen en dreigen roodharigen een visuele zeldzaamheid te worden. Want om rood haar te krijgen zijn zes specifieke genen nodig, waarvan elke ouder er één moet leveren.
Die speciale voorwaarden verklaren het kleine aantal roodharigen dat momenteel op de aardbol rondloopt. Want aangezien er steeds meer ouders van verschillende rassen zijn, van wie er één dat gen simpelweg niet kan bezitten, komen er steeds minder kinderen met rode lokken.
Ook voor mannen die vallen op blond is er slecht nieuws. Die haarkleur wordt eveneens genetisch bepaald. En dus doemt voor hen hetzelfde sombere toekomstbeeld op. Alleen gaat het veel, veel langzamer aangezien er veel meer blonde dan roodharige ouders zijn om hun haarkleur aan het nageslacht door te geven.
(Bron)

Gelukkig vallen vrouwen niet op vrouwen. Dus is dit alleen vervelend voor mannen die op blonde of rode vrouwen vallen.
Londen verbant duiven van Trafalgar Square

LONDEN - Duiven op het Londense plein Trafalgar Square moeten het zonder broodkruimels of vogelvoer stellen. Wie de duiven nog bijvoert, kan vanaf maandag een boete krijgen van ruim 70 euro. De Londense burgemeester Ken Livingstone hoopt met de maatregel de vogels van het plein te verdrijven.
De duiven waren volgens hem verantwoordelijk voor ruim 200.000 euro schade aan het beeld van Lord Nelson, dat op een hoge pilaar op het plein staat. Trafalgar Square heeft de afgelopen tijd een grondig opknapbeurt gehad van ruim 36 miljoen euro. De vijfbaansweg tussen het plein en het museum National Gallery is veranderd in een voetgangerszone.
"De komst van een café op het plein heeft het tot een plezieriger omgeving gemaakt. Geen van de verbeteringen zou hebben gewerkt, als het plein nog altijd werd geteisterd door duizenden duiven", zei Livingstone tegen de BBC.
Vogelvoer mag niet meer in de buurt van Trafalgar Square worden verkocht, vogelzaad op het plein wordt opgezogen en Londen zet haviken en megafoons in om de duiven de stuipen op het lijf te jagen. Het aantal vogels is daardoor al teruggelopen van 4000 naar tweehonderd.
(Bron)
Bezoek Bush kost Britten bijna 8 miljoen euro

LONDEN - Het staatsbezoek van de Amerikaanse president George Bush aan Groot-Brittannië kost ongeveer 8 miljoen euro aan beveiliging. Volgens de Londense krant The Evening Standard kostten de 5.000 agenten, wapendeskundigen en andere eenheden die Scotland Yard inzet, meer dan een ander evenement dit jaar in de Britse hoofdstad.
Bush begint dinsdag aan het staatsbezoek dat drie dagen duurt. Bush en zijn vrouw Laura zijn te gast bij de Britse koningin Elizabeth in Buckingham Palace. De Britten en Amerikanen vrezen dat terroristen de gelegenheid aangrijpen om een aanslag te plegen.
De politie moet niet alleen de veiligheid van de Amerikaanse president en zijn gevolg bewaken, maar ook grootschalige demonstraties tegen de Amerikanen in goede banen leiden. Naar verwachting gaan tienduizenden donderdag de Londense straten op om te protesteren tegen het buitenlandse beleid van Bush.
Daarnaast controleren agenten zeer strikt op plaatsen waar terroristen hun slag zouden kunnen slaan. Scotland Yard moet niet alleen een eventuele kaping van een vliegtuig voorkomen, maar houdt ook rekening met een aanslag met explosieven op een boot. Doelwit daarvan zouden de parlementsgebouwen kunnen zijn die grenzen aan de rivier Theems.
Koningin Elizabeth heeft de Amerikanen te kennen gegeven dat een verbouwing van haar woonpaleis niet tot de mogelijkheden behoort. De veiligheidsadviseurs van Bush vrezen een luchtaanval op Buckingham Palace.
Ze hadden gevraagd om ramen en gordijnen die explosies kunnen weerstaan en versteviging van muren in de vleugel waar het presidentiële gevolg verblijft. Elizabeth oordeelde echter dat dat schade zou toebrengen aan haar paleis en dat de Amerikanen maar vertrouwen moeten hebben in Scotland Yard.
(Bron)
Broers bewaren dode schapen in huis

ONDERDENDAM - De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft tegen twee broers in het Groningse dorp Onderdendam proces-verbaal opgemaakt omdat ze hun 140 schapen ernstig hadden verwaarloosd. Dat heeft een woordvoerder van de dienst maandag gemeld.
Behalve 140 ernstig verwaarloosde dieren in het weiland van het tweetal trof de inspectie ook vier kadavers aan. Twee lagen in de buitenlucht, de andere twee hielden de broers binnen in huis. Er lag een rottend schaap in de schuur en een kadaver lag in de vrieskist. De dode dieren lagen daar al enige tijd omdat de mannen vergeten waren dat ze de lijken in huis hadden liggen.
Een ander schaap was uitgemergeld en werd direct door een dierenarts van de LID afgemaakt. De overige dieren zaten onder de maden en de wormen. De dieren moeten per direct worden ontwormd. De broers kregen in september ook al een proces-verbaal van de LID wegens overtreding van de destructiewet.
(Bron)
Italiaanse gezant in Irak neemt ontslag

ROME - De Italiaanse gezant bij de voorlopige regering in Irak heeft maandag zijn ontslag ingediend. Marco Calamai protesteert daarmee tegen de politiek die de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten in Irak bedrijft.
"Ik ben het grondig oneens met de politiek van de coalitie, zowel die voor de economische reconstructie van het land als die voor de democratische overdracht", aldus Calamai. De voorlopige regering functioneert volgens hem niet en hij bepleit een veel grotere rol voor de Verenigde Naties en Europa.
(Bron)
Coalitiepartijen bezorgd over te hoog ziektegeld

DEN HAAG - CDA, VVD en D66 betreuren het dat minister De Geus van Sociale Zaken de nieuwe regels voor het ziektegeld heeft versoepeld.
Met ingang van 1 januari 2004 moeten werkgevers in het wetsvoorstel van de bewindsman zieke werknemers twee jaar lang 70 procent van het laatst verdiende loon doorbetalen. Dat is nu een jaar. Na die twee jaar wacht de WAO. De Geus wil met de verandering bereiken dat werkgever en werknemer alles uit de kast halen om instroom in de WAO te voorkomen.
Aanvankelijk was de bewindsman van plan instroom van een werknemer in de WAO te verbieden als in de CAO afspraken zouden zijn gemaakt over aanvulling van het loon in het tweede ziektejaar tot 100 procent. Tijdens het najaarsoverleg met vakcentrales en werkgeversorganisaties in oktober zag hij daar van af, omdat die zich bereid toonden schriftelijk vast te leggen dat het loon in het tweede ziektejaar niet boven de 70 procent zal uitkomen.
De Geus gaat er vanuit dat de sociale partners dat onderling vastleggen in het akkoord over bevriezing van de lonen in 2004 en 2005. Als ze dat met voeten treden zal de minister alsnog ingrijpen, kondigde hij maandag in een debat aan. Als in CAO's toch wordt afgesproken dat werknemers in hun tweede ziektejaar hun volledige loon behouden zal De Geus de toegang voor die mensen tot de WAO dwarsbomen. Hij gaat er vanuit dat bestaande CAO's waarin de aanvulling tot 100 procent is geregeld worden herzien.
De Geus benadrukte dat werkgevers en werknemers er beide belang bij hebben. Werkgevers zijn minder geld kwijt omdat ze maar 70 procent van het loon hoeven te betalen en werknemers houden uitzicht op een hogere WAO-uitkering als ze arbeidsongeschikt worden verklaard.
CDA, VVD en D66 riepen de minister op een uitzondering te maken voor mensen van wie door de ernst van hun ziekte al veel eerder vaststaat dat ze volledig arbeidsongeschikt zullen worden verklaard. Die groep moet niet pas na twee jaar worden gekeurd, maar veel eerder, zodat ze in het tweede ziektejaar niet meer worden lastiggevallen met allerlei procedures om herintreding te stimuleren.
Ze zouden direct in de WAO moeten belanden. De Geus staat daar positief tegenover, maar wil de knoop pas volgend jaar doorhakken als het criterium voor toegang tot de WAO bekend is.
(Bron)

Werkgevers zullen nu nog voorzichtiger worden met het aannemen van mensen met een 'vlekje', zoals een chronische ziekte.
Friesland Coberco: boeren buiten schot

MEPPEL - Het gestunt met de zuivelprijzen zal de boeren die aan het zuivelconcern Friesland Coberco leveren, nauwelijks in hun portemonnee treffen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf maandag gezegd.
Friesland Coberco baseert de beloning van de boeren op de uitbetaalde melkprijzen van vijf Europese producenten, waaronder bedrijven uit Duitsland en Denemarken. Als in Nederland de melkprijzen dalen door de prijzenoorlog in de supermarkten, werkt dit maar beperkt door in de beloning van de boeren, aldus de zegsman.
Alleen Friesland Coberco werkt volgens hem met dit betalingssysteem. Het concern is de op een na grootste speler op de markt. Campina is de grootste.
(Bron en meer)
'Wat zie ik, ben jij werkloos?'

ROERMOND - Iedereen kan via de website van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), het voormalige arbeidsbureau, aan de weet komen wie er bij hem of haar in de straat werkloos is.
Via internet zijn de privé-gegevens van tienduizenden werklozen voor iedereen toegankelijk. De Amsterdamse stichting Bits of Freedom (BOF), die waakt over de privacy en burgerrechten op het gebied van informatietechnologie, vindt deze werkwijze van het CWI laakbaar, laat een woordvoerder van BOF maandag weten.
"Werkzoekenden leveren bij het CWI hun CV in", legt woordvoerder M. Wessling van BOF uit. "Vervolgens ontstaat er onduidelijkheid of die CV op internet terecht komt. Als je de website werk.nl van het CWI bezoekt, kun je daar een postcode intypen om te zien wie er in de omgeving werkzoekende is. Dat betekent dat ik weet wie er in mijn straat geen werk heeft, en dat is onacceptabel. Ik hoorde onlangs nog van iemand dat die door zijn buurman werd aangesproken, zo van: hé, wat zie ik, ben jij werkloos?".
Volgens BOF hebben veel werklozen geen verstand van internet, en kunnen dus geen eigen keuze maken over wat er met hun CV gebeurt. Een woordvoerster van het CWI in Amsterdam wuift de bezwaren van BOF maandag weg: "Iedereen kiest er zelf voor of zijn of haar CV op internet komt. Bij aanmelding op de website staat automatisch het vakje "anoniem" ingevinkt. Dat moet een werkzoekende bewust aanklikken om met naam en telefoonnummer vermeld te kunnen worden."
Maar volgens BOF komen op die manier ook geheime telefoonnummers van mensen op internet. "Het CWI zou de mensen beter moeten informeren over wat er met hun gegevens gebeurt", vindt Wessling. "Veel werkzoekenden zijn bang dat als ze niet op internet willen, dat door het CWI wordt opgevat als werkweigering".
Het CWI gaat half december een extra veiligheid inbouwen. Vanaf dan moeten werkgevers (of andere bezoekers van de site) eerst inloggen en hun mailadres opgeven voor ze bij de gegevens van werkzoekenden kunnen. "Maar we gaan de drempel niet te hoog maken", aldus de woordvoerster van het CWI. "Want het doel van de site is werkgevers en werkzoekenden bij elkaar te brengen."
(Bron)

"Het CWI gaat half december een extra veiligheid inbouwen." Dat moet je als ingeschreven eens flikken: 'O, ik hou me niet aan de regeltjes, mwah, over een maand doe ik er wel eens iets aan''. Hufters.
Vrouwen werken steeds vaker parttime

AMSTERDAM - Steeds meer Nederlanders werken parttime. Vorig jaar had ruim een derde van de beroepsbevolking een deeltijdbaan. Dat is anderhalf keer zoveel als tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft gepubliceerd.
Het zijn met name vrouwen die steeds vaker in deeltijd werken. Van alle werkende vrouwen boven de 35 had in 2002 de helft een parttime baan voor tussen de 20 en 34 uur per week. Opleidingsniveau speelt overigens wel een rol bij de arbeidsparticipatie. Zo werken hoogopgeleide vrouwen vaker fulltime dan vrouwen met een lager opleidingsniveau.
Mannen die werken doen in dit in negen van de tien gevallen op fulltime basis. Het aandeel mannen met een grote deeltijdbaan steeg tussen 1992 en 2002 van 7 naar 11 procent.
(Bron, met grafiek)
TT 106 Arrestaties na groepsverkrachting

AMSTERDAM De politie in Amsterdam heeft vorige week drie jongens van 14 tot 16 jaar gearresteerd na de verkrachting van een meisje in een woning in Oost. Ook dwongen zij met wapens 5 aanwezige jongens tot seksuele handelingen en stalen zij spullen uit het huis.
Een dader legde de groepsverkrachting op video vast. Op een onbewaakt ogenblik wist een van de jongens de camera weg te grissen, de straat op te rennen en de politie te waarschuwen.
De politie kwam de daders op het spoor omdat een van hen een kennis van een slachtoffer was. Bij huiszoekingen trof de politie ook de gestolen spullen aan.

Is dat nou verregaande domheid, of een absoluut vertrouwen dat niemand je wat kan maken, of nog iets anders, datgene dat maakt dat je zoiets op video zet?

zondag, november 16, 2003

Nederland op de kop af 15 jaar 'online'

AMSTERDAM - "Het kwam ons goed van pas", bagatelliseert internetpionier Piet Beertema de impact van een e-mailtje dat hij in 1988 ontving. Het bericht uit de Verenigde Staten verschafte hem toegang tot het Amerikaanse NSFnet, het huidige internet. Maandag, tegen half drie, is het precies vijftien jaar geleden dat Nederland dankzij Beertema als tweede land ter wereld werd aangesloten op het eerste wereldwijde openbare computernetwerk.
Tegen het zere been van het ministerie van Economische Zaken en grote internationale telecombedrijven volhardden Beertema en zijn collega's namens het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in hun pogingen toegang te krijgen tot NSFnet. De overheid gaf destijds de voorkeur aan een computernetwerk volgens officiële standaarden. "Maar het netwerk gebruikte een zwaarder en duurder protocol en bood geen garanties voor wereldwijde toegang. Internet daarentegen had zich in de Verenigde Staten al bewezen."
Sinds 1982 onderhield Beertema c.s. contact met een handvol internetpioniers aan de andere kant van de oceaan via primitievere, besloten computernetwerken. Deze contacten leidden er op 17 november 1988 toe dat Nederland als tweede land aansluiting kreeg op het internet. "Een kwestie van toeval", relativeert Beertema. "Ik was met de juiste mensen, op het juiste moment op de juiste plaats. Ik was een van hen, meer niet."
De verbinding met het Amerikaanse academische computernetwerk was technisch "een laatste kleine stap", zegt Beertema. De gevolgen waren des te groter. De connectie maakte het mogelijk om rechtstreeks zonder vertraging te e-mailen. Tot die tijd ging een mailtje naar de VS door meerdere computers die ieder afzonderlijk verbinding met elkaar dienden te maken. Dit veroorzaakte soms uren vertraging.
"Het was voor ons wetenschappers vooral erg handig, omdat we onderzoeksresultaten zonder vertraging met elkaar konden delen." Snel volgden academische- en onderzoeksinstellingen in heel Europa het voorbeeld van CWI. Bedrijven kregen later toegang en voor particulieren ging de digitale snelweg in 1993 open. Als digitale toegangspoort naar de VS was het CWI in Amsterdam tot 1996 het belangrijkste Europese internetknooppunt.
"Een vermoeden over de maatschappelijke impact die e-mail en internet zou krijgen, hadden we in de verste verte niet", erkent de systeembeheerder. Nu is e-mail absoluut niet meer weg te denken: "Een wereld zonder web is vervelend, een wereld zonder e-mail is onvoorstelbaar."
Anno 2003 is de toekomst van de enige internetapplicatie die volgens Beertema echt telt, in gevaar. Een overvloed aan ongewenste e-mail vormt een regelrechte bedreiging. Blijft het versturen van spam onbestraft dan is het de vraag of e-mail nog eens vijftien jaar haalt. De komende vijftien jaar van het wereldwijde web bieden volgens de systeembeheerder vooral meer van hetzelfde. "Meer, sneller en leuker."
De verstuurder van het historische tweeregelig mailtje in 1988 richtte twee jaar later de eerste commerciële internetaanbieder op. Het bedrijf UUNet van Rick Adams werd de grootste provider ter wereld en de oprichter groeide uit tot een schatrijk internetondernemer. Piet Beertema bleef als netwerkbeheerder werken voor het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam. Beertema: "Geld kan me weinig schelen, plezier is belangrijker."
(Bron)
Ik was gisteren toch redelijk bijtijds wakker, heb 's avonds zelfs een biertje gedronken, normaal genoeg om me redelijk van m'n hoeven af te slaan, maar nee.
Ik ben nog wakker.
Deze zou niet mogen.
Heel gek, dan krijg je dit soort dingen...
In dit kleine landje zijn sommige plekken toch erg ver weg.
Drie uur reizen, vier uur reizen... Lastig ;-)
Transseksueel krijgt ontharing niet langer vergoed

DEN HAAG - De ontharingsbehandeling van transseksuelen is geen noodzakelijke zorg, vindt minister Laager (Volksgezondheid). Daarom wil hij de vergoeding voor deze behandeling schrappen uit zijn subsidie-uitgaven.
Dat staat in de brief met een uitleg over de bezuinigingen op subsidies die de minister vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Laager moet volgend voor jaar 59 miljoen, oplopend tot 127 miljoen in 2007, snijden in de rijksbijdragen aan maatschappelijke, volksgezondheids-, welzijns- en sportorganisaties en kennisinstellingen. Hierdoor verliezen honderden organisaties hun subsidie.
De Kamer toonde eerder al weinig begrip voor de keuzes die de minister heeft gemaakt. Zij betichtte hem onder meer van willekeur. Laager is het daar niet mee eens. Hij wil dat meer organisaties zelf hun broek ophouden en vindt dat bijvoorbeeld sportbonden, landelijke jeugdorganisaties en beroepsorganisaties hun ledencontributie maar moeten verhogen.
Onderzoeks- en kennisinstellingen moeten de boer op om meer private klanten te werven. Wie het niet met de bezuiniging eens is, kan een bezwaarschrift indienen en naar de rechter stappen.
Het voorstel van het CDA om het besluit een jaar uit te stellen en alle instellingen gedurende volgend jaar 10 procent korting op te leggen, wijst hij wederom van de hand. Wel blijkt uit de brief dat de Kamer volgend jaar 8 miljoen euro kan uitgeven aan nieuwe of oude, kortlopende projecten.
De Kamer wil het subsidiebeleid nog voor de begrotingsbehandeling met de minister bespreken.
(Bron)
Guggenheim en Fine Arts duurste musea ter wereld

NEW YORK - Het Guggenheim in New York en het Fine Arts in Boston zijn de duurste musea ter wereld met een entreeprijs van bijna dertien euro. Het Van Gogh en het Rijksmuseum in Amsterdam delen met een toegangsprijs van negen euro de twaalfde plaats.
De wereldberoemde Hermitage in St.Petersburg en de musea van het Vaticaan in Rome zijn met negen en nog geen elf euro beduidend goedkoper dan de Amerikaanse musea, blijkt uit een lijst van het kunstmaandblad The Art Newspaper. De onlangs geopende Saatchi Gallery in Londen is het duurste museum van Europa en staat wereldwijd op plaats drie. Het Mori in Tokio is vierde.
Het tijdschrift bezocht vijftig musea in Europa, de Verenigde Staten en Japan. Vijf van de tien musea met de hoogste entreeprijs zijn in de VS. Het Stedelijk in Amsterdam staat op plaats 29.
(Bron)
Eenmansbedrijfje in gevecht met Microsoft

DEVENTER - De muis tegen de olifant. Een Deventer eenmansbedrijfje is in een juridisch gevecht verwikkeld met het grote Amerikaanse Microsoft over naambellen. De ondernemer uit Deventer met als bijnaam 'de microsoof' registreerde de belcode 'Microso' voor een landelijke hulplijn bij computerproblemen.
Het internetconcern spande een kort geding aan, maar verloor en gaat daarom in hoger beroep proberen alsnog gelijk te krijgen. In afwachting daarvan heeft de ondernemer uit Deventer donderdag gezegd zijn landelijke computerhulplijn zo snel mogelijk te lanceren.
Ondernemer W. Nijkerk liet voor zijn bedrijfje Omega ICT de belcode drie dagen eerder vastleggen dan de Amerikaanse multinational. Hij registreerde de nummers 0900-6427676 en 0800-6427676. Zo kan hij de naambelnummers 0900-MICROSO en 0800-MICROSO gebruiken, maar bijvoorbeeld ook de woordcodes 'microsoof' en 'microsores'. Bij naambellen staat de woordcode namelijk voor een nummer. Doordat alleen de eerste zeven letters relevant zijn, is het conflict ontstaan. Die zijn bij Microsoft en 'microsoof' gelijk.
Het is nog niet bekend waar en wanneer het hoger beroep dient. Nijkerk is hoopvol. "Ik kan me niet voorstellen dat uit een nieuwe uitspraak een andere conclusie volgt."
(Bron)
AH biedt zuivel tegen stuntprijzen aan

ZAANDAM - Met prijzen van 0,49 euro voor een literpak halfvolle melk, karnemelk of magere yoghurt en 0,85 euro voor een liter vla heeft Albert Heijn een nieuw offensief geopend in de prijzenslag met andere supermarkten.
Vanaf maandag komt onder de naam van 'De Zaanse Hoeve' een nieuwe zuivellijn in de winkels van AH waarvan de producten gemiddeld 15 à 25 procent goedkoper zijn dan die van het huismerk.
AH zegt daarmee het prijsverschil met andere supermarkten te willen verkleinen. "We hoeven niet de goedkoopste te zijn, maar het verschil is het afgelopen jaar te groot geworden", aldus een woordvoerder zaterdag. Hij doelde daarbij onder meer op Duitse discounters die vooral goedkope buitenlandse melk aanbieden voor ver onder de 50 eurocent. "Deze stap is dan ook goed voor de afzet van dagverse Nederlandse melk in Nederland."
Door producten van het eigen huismerk minder in prijs te verlagen of op het huidige niveau te houden, wil het supermarktconcern bovendien de afstand tussen deze en biologisch bereide artikelen niet te groot maken. Bovendien zijn ook biologische zuivelproducten als melk, karnemelk, yoghurt en vanillevla door Albert Heijn goedkoper geprijsd.
Met De Zaanse Hoeve verdwijnt maandag wel de goedkope melk die het bedrijf onder de naam van De Molen verkocht uit de schappen. Het Productschap Zuivel is allesbehalve blij met de nieuwe stuntprijzen van AH. "Het kan niet anders dan dat melk ver onder de kostprijs wordt verkocht", aldus voorzitter G. Koopstra.
Volgens hem haalt de actie de gehele markt onderuit en toont ze aan dat de Nederlandse melkveehouderij het niet moet hebben van de verkoop van consumptiemelk. "Dan ben je als boer veel te kwetsbaar."
(Bron)
Dertien [sic] doden door ongeluk op Brits passagiersschip

SAINT NAZAIRE - Een ongeluk op het in aanbouw zijnde grootste passagiersschip ter wereld, de Britse Queen Mary II, heeft zaterdagmiddag minstens twaalf mensen het leven gekost. Er zijn 32 gewonden, van wie er tien slecht aan toe zijn. Dit hebben de autoriteiten van het West-Franse Saint-Nazaire, waar het schip bij een werf ligt, meegedeeld.
De doden vielen toen een loopbrug instortte. De mensen die zich op de loopbrug bevonden vielen 10 meter naar beneden tussen wal en schip. Onder de slachtoffers zijn familieleden van werknemers van de werf, onder wie ook kinderen.
Het ongeluk gebeurde tijdens een bezoek van een groep van ongeveer dertig mensen aan de werf waar de laatste hand wordt gelegd aan het cruiseschip Chantiers de'Atlantique. Over de identiteit en de nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekend.
De Queen Mary II, die medio december afgeleverd moet worden, koos op 24 september voor het eerst het ruime sop voor een proefvaart waarbij de motoren van 154.000 pk en de manoeuvreerbaarheid getest werden. Het schip is 345 meter lang en 74 meter hoog. De Britse rederij Cunard betaalt ongeveer 800 miljoen dollar voor de QM II.
De eerste commerciële reis van de QM II staat gepland voor januari 2004. Het gaat om een oversteek van de Atlantische Oceaan, van het Britse Southampton naar Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida.
De QM II biedt ruimte aan 2600 passagiers en 1250 bemanningsleden. Het schip heeft een schouwburg met duizend zitplaatsen, vijf zwembaden en een balzaal. Er zijn 2000 badkamers en 3000 telefoontoestellen beschikbaar. Bij de bouw is 25.000 vierkante meter vloerbedekking gebruikt.
(Bron)
Oranje beleeft akelig déjà vu
(Bron, en natuurlijk meer, maar ja...)

Ik heb desondanks een hele leuke avond gehad, met vriendinnen aan de pizza en later in de kroeg (met optreden van Hasjee Royaal, grappig). Daarna werden we enigszins errug doof van de smartlappen uit de boxen (Smartlappenfestival).
Dus nu met tutende oren uitbuiken ;-)
Dertien doden door ongeluk op Brits passagiersschip

SAINT NAZAIRE - Een ongeluk op het in aanbouw zijnde grootste passagiersschip ter wereld, de Britse Queen Mary II, heeft zaterdagmiddag minstens twaalf mensen het leven gekost. Er zijn 32 gewonden, van wie er tien slecht aan toe zijn. Dit hebben de autoriteiten van het West-Franse Saint-Nazaire, waar het schip bij een werf ligt, meegedeeld.
De doden vielen toen een loopbrug instortte. De mensen die zich op de loopbrug bevonden vielen 10 meter naar beneden tussen wal en schip. Onder de slachtoffers zijn familieleden van werknemers van de werf, onder wie ook kinderen.
Het ongeluk gebeurde tijdens een bezoek van een groep van ongeveer dertig mensen aan de werf waar de laatste hand wordt gelegd aan het cruiseschip Chantiers de'Atlantique. Over de identiteit en de nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekend.
De Queen Mary II, die medio december afgeleverd moet worden, koos op 24 september voor het eerst het ruime sop voor een proefvaart waarbij de motoren van 154.000 pk en de manoeuvreerbaarheid getest werden. Het schip is 345 meter lang en 74 meter hoog. De Britse rederij Cunard betaalt ongeveer 800 miljoen dollar voor de QM II.
De eerste commerciële reis van de QM II staat gepland voor januari 2004. Het gaat om een oversteek van de Atlantische Oceaan, van het Britse Southampton naar Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida.
De QM II biedt ruimte aan 2600 passagiers en 1250 bemanningsleden. Het schip heeft een schouwburg met duizend zitplaatsen, vijf zwembaden en een balzaal. Er zijn 2000 badkamers en 3000 telefoontoestellen beschikbaar. Bij de bouw is 25.000 vierkante meter vloerbedekking gebruikt.
(Bron)