zaterdag, juni 26, 2010

Nu.nl heeft soms eigenaardige dingen. Je kunt regels verkeerd afbreken. Dan kan er iets heel anders gesuggereerd worden, zeker als je die laatste twee woorden even mist.
"'Schoten gelost bij rellen rond G20-top in Toronto'
Balkenende zit vast'

Balkenende zit vast
In de tuin breekt zo rond half vijf 's ochtends een soort circus los.
Het begint met 'daar ruist iets door het struikgewas', tenminste, zo klinkt het: alsof er iets formaat geit door de tuin loopt en graast en snuift. Even later komt daar gehijg bij en een soort geknor. Het wordt veroorzaakt door een grote egel en een iets kleinere egel, die samen door de tuin trekken.
Ik juich dat toe, want ze eten veel slakken op, hoe meer hoe beter. Maar de katten vinden het vooral erg interessant. Die luisteren, rennen erop af, waarna de egels zich oprollen en in kattenoptiek wel besnuffelbaar zijn maar duidelijk niet eetbaar, niet hockeybaar en na een tijdje eigenlijk ook niet zo interessant meer.
De katten trekken zich dan terug, de egels ontrollen zich weer en vervolgen hun lawaaierige tocht door de tuin. Soms lopen ze daarbij tegen de half openstaande deur aan en snappen niet helemaal dat omlopen simpeler is dan proberen er dóórheen te raggen. Dus dat geeft nog eens extra lawaai, waarop de katten weer komen kijken, de egels zich oprollen, tot de katten verveeld raken, enzovoorts.
Ik heb er lol in.
Ophef in Rotterdam om 'piepjonge' criminelen

ROTTERDAM - De Rotterdamse raadsfractie van de PvdA heeft zaterdag geschokt gereageerd op de aanhouding van een groep jongeren, die in de wijk Schiemond voor ernstige overlast zou hebben gezorgd.
De partij wil van het college weten hoe het mogelijk is dat de groep ''piepjonge criminelen'' lange tijd ongemoeid is gelaten, zonder dat bijvoorbeeld scholen of welzijnswerkers ingrepen.
De jongens, in de leeftijd van 9 tot 16 jaar, worden volgens de politie onder meer verdacht van openlijke geweldpleging, aanrandingen, diefstal en bedreigingen.
Dertien jongeren werden gedurende de afgelopen twee maanden aangehouden, nadat de politie een speciaal team had opgericht om overlast in de wijk aan te pakken.
Sommige jongens werden twee keer opgepakt, omdat ze zich na hun vrijlating opnieuw schuldig maakten aan strafbare feiten of omdat ze betrokken zijn bij meerdere zaken.
De politie stelde vrijdag met de aanhoudingen acht zaken te hebben opgelost.
(Bron)
'Jezus werd niet gekruisigd'

AMSTERDAM – Het beeld dat Jezus aan een kruis stierf, is waarschijnlijk verkeerd geïnterpreteerd uit bijbelteksten. Dat beweert een Zweedse wetenschapper.
Volgens theoloog Gunnar Samuelsson van de Universiteit van Göteborg is Jezus niet gekruisigd, maar waarschijnlijk opgehangen aan een paal.
De wetenschapper claimt dat er geen literatuur bestaat die expliciet verwijst naar de kruisiging. In de de Bijbel wordt alleen gesproken over een zogenaamde ‘staurus’ die Jezus naar de berg van Golgotha moest dragen.
Dat woord is door veel historici vertaald als ‘kruis’, maar volgens Samuelsson kan het beter worden vertaald met ‘paal’, zo meldt de Britse krant The Daily Telegraph.
Romeinse, Griekse en Hebreeuwse literatuur suggereert zelfs dat executies waarbij mensen werden opgehangen aan een kruis helemaal niet werden uitgevoerd in de oudheid, beweert Samuelsson. Ophanging aan een paal was wel een veel voorkomende straf.
Samuelsson vermoedt dat het beeld van Jezus aan het kruis is ontstaan door artistieke afbeeldingen die veel later zijn gemaakt.
“Als je zoekt naar teksten die beschrijven hoe personen worden vastgenageld aan een kruis, vind je die simpelweg niet”, verklaart hij.
“Mijn suggestie is niet dat Christenen moeten twijfelen aan de tekst van de bijbel. Maar we moeten de bijbel wel lezen zoals hij is. We moeten de regels lezen zoals ze staan geschreven en niet tussen de regels door lezen”, aldus Samuelsson.
(Bron)

Hm, dan moet Life of Brian ook opnieuw gemaakt worden.
Bewaarplicht voor zoekmachines dichterbij

AMSTERDAM – Mede dankzij vijf Nederlandse Europarlementariërs is een resolutie aangenomen waarin wordt gepleit voor uitbreiding van de bewaarplicht van gegevens naar zoekmachines.
Dat maakt digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) bekend.
Schriftelijke Verklaring 29, waarin de uitbreiding van de bewaarplicht van zoekgegevens is vastgelegd, is volgens BoF gevaarlijk.
”Bedenk je eens hoeveel persoonlijke informatie een zoekmachine over je heeft. Je zoekt vast wel eens bepaalde personen op, medicijnen tegen gekke kwaaltjes, of andere zaken die je niet met anderen wilt delen”, aldus de organisatie op de website.
Met de Schriftelijke Verklaring wil het Parlement een Europees alarmsysteem (EAS) tegen pedofielen op de agenda zetten. In de verklaring wordt echter ook gepleit voor uitbreiding van de toepassingssfeer van Richtlijn 2006/24/EG naar zoekmachines.
Providers moeten volgens die richtlijn een jaar lang opslaan met wie iemand belt, waar de mobiele telefoon van die persoon zich bevindt en wanneer er wordt ingelogd op het internet. Met de uitbreiding naar zoekmachines zouden dus ook de zoekgegevens van een persoon worden opgeslagen.
Volgens BoF trok een groot aantal parlementariërs hun ondertekening in na een oproep van de beweging om de Europarlementariërs te mailen en hen zo te wijzen op het gevaar van de Schriftelijke Verklaring.
Toch werden meer dan de 369 vereiste handtekeningen verzameld. De Schriftelijke Verklaring is echter niet bindend en er zal nu gedebatteerd worden over het onderwerp.
Eerder deze maand riepen Europarlementariërs Tiziano Motti en Anna Záborská op tot de eerder genoemde uitbreiding. Zij maakten toen bekend dat een bewaarplicht voor zoekmachines ervoor zou zorgen dat “snel en doeltreffend kan worden opgetreden tegen kinderporno en seksueel geweld online.”
Onder de Nederlandse europarlementariërs die de verklaring ondertekenden waren drie CDA’ers, een Europarlementariër van de ChristenUnie en een van de SGP.
(Bron)

"Providers moeten volgens die richtlijn een jaar lang opslaan met wie iemand belt, waar de mobiele telefoon van die persoon zich bevindt en wanneer er wordt ingelogd op het internet."
Daar kun je complete thrillers omheen schrijven...
Besluit spoorboekloos rijden na nieuwe proef

UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail en de Nederlandse Spoorwegen (NS) willen aan het eind van dit jaar de knoop doorhakken over het zogenoemde spoorboekloos rijden.
Om te kijken of het kan, doen de bedrijven samen met KNV Goederenvervoer vanaf 6 september nog een proef met elke tien minuten een trein op het traject tussen Amsterdam en Eindhoven.
Dat maakten de partijen zaterdag bekend.
Vorig jaar zomer deden de NS en ProRail al een proef op hetzelfde traject, nu doet ook het goederenvervoer mee. Bovendien viel een deel van de testperiode toen in de schoolvakantie en waren extra mensen en middelen ingezet om alles goed te laten verlopen.
De spoorbedrijven willen nu een ''zo realistisch mogelijk beeld'' krijgen. De proef duurt langer; vier weken in plaats van een week. En naast de zes intercity- en stoptreinen rijden er dit keer ook ieder uur twee goederentreinen.
Begin juni ging de ministerraad akkoord met het plan om op de drukste trajecten in het land zes intercity's en zes stoptreinen te laten rijden. Daarvoor is 3 miljard euro beschikbaar. Er zal extra infrastructuur moeten worden aangelegd en investeringen moeten worden gedaan in milieumaatregelen en veiligheid.
ProRail en de NS willen het spoorboekloos rijden binnen een paar jaar ingevoerd hebben. Wanneer dat gebeurt, zal sterk afhangen van de uitkomsten van de proef. ''Als het snel kan zullen we het zeker snel doen'', aldus een woordvoerster van ProRail.
De vier drukke trajecten waar het om gaat zijn die tussen Schiphol-Amsterdam-Almere en Lelystad (SAAL), Schiphol-Utrecht-Arnhem/Nijmegen, Alkmaar-Amsterdam-Utrecht-Den Bosch en Eindhoven, en het traject tussen Den Haag-Rotterdam-Breda en Eindhoven.
(Bron)
Groenland mag bultruggen gaan jagen

AGADIR - Groenland mag voor het eerst in een kwart eeuw weer gaan jagen op bultruggen. Dat is vrijdag besloten op de laatste dag van de vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC).
De inheemse bevolking van Groenland mag de komende drie jaar 27 bultruggen vangen, besloten de 88 landen van de IWC. Het verzoek was ingediend door Denemarken, waar Groenland deel van uitmaakt.
Van het internationale verbod op de jacht op walvissen zijn een aantal inheemse volkeren uitgesloten. Zij mogen de dieren vangen voor lokale consumptie.
De afgelopen jaren was er kritiek op de traditionele jacht op walvissen door Groenland. Volgens tegenstanders van de walvisvangst buit het land de walvisjacht namelijk commercieel uit.
Het enige andere land dat bultruggen mag vangen is Saint Vincent en de Grenadines in het Caraïbische gebied. Dit land mag van de IWC jaarlijks vier bultruggen vangen.
De landen van Latijns-Amerika zijn niet blij dat Groenland weer op bultruggen mag jagen. In deze landen is de afgelopen jaren het walvistoerisme opgebloeid. Zo'n dertien miljoen ecotoeristen hebben het afgelopen jaar betaald voor het zien van een walvis in zijn natuurlijke omgeving. Daarmee voorziet het walvistoerisme wereldwijd 13.000 mensen van werk.
Eerder deze week lukte het niet om een compromis te bereiken op de IWC-top. Het compromisvoorstel van de IWC moest het jarenlange gesteggel over de walvisjacht doorbreken. Het compromis zou de commerciële jacht op walvissen voor tien jaar weer toestaan, zij het beperkt.
Sinds 1986 geldt een jachtverbod op walvissen. Japan, IJsland en Noorwegen, alle lid van de IWC, schenden het verbod.
(Bron)

'Walvistoerisme is miljarden waard'

AGADIR - Walvissen zijn levend meer waard dan dood. Het toerisme dat gepaard gaat met het bekijken van walvissen was vorig jaar goed voor een omzet van ruim twee miljard dollar (1,7 miljard euro), zo blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het Britse vaktijdschrift Marine Policy.
Zo'n dertien miljoen ecotoeristen hebben het afgelopen jaar betaald voor het zien van een walvis in zijn natuurlijke omgeving. Daarmee voorziet het walvistoerisme wereldwijd 13.000 mensen van werk.
De afgelopen decennia is het walvistoerisme gestaag toegenomen. Als de bestaande trend in hetzelfde tempo doorzet, dan komt dat de wereldeconomie jaarlijks meer dan vierhonderd miljoen dollar (324 miljoen euro) ten goede.
Bovendien komen er elk jaar 5700 extra banen bij en daarvan profiteren vooral ontwikkelingslanden.
(Bron)
Belg rijdt dronken rond met 55 kinderen

BRUSSEL - Een Belgische buschauffeur die 55 kinderen vervoerde, is door de politie van Mechelen betrapt met 2 promille alcohol in zijn bloed.
Hij slingerde over de weg, beschikte niet over de juiste papieren voor zijn voertuig en zijn tachograaf was stuk, aldus Belgische kranten zaterdag.
Voordat de man donderdag in het plaatsje Machelen (bij Brussel) de kinderen liet instappen om ze naar een kinderrockfestival te vervoeren, had hij al een paaltje en een andere auto geraakt.
Op de school van de kinderen had overigens niemand gemerkt dat de buschauffeur zo'n twintig biertjes op had.
Het rijbewijs van de man werd ingenomen. Dat had hij volgende week toch al moeten inleveren voor een eerdere veroordeling wegens dronken rijden.
(Bron)

Als je zo zat bent, weet je ook niet meer dat je rijbewijs is ingenomen natuurlijk.
'Let op met ijsjes'

DEN HAAG - Let op met ijsjes, want er kunnen heel wat calorieën in zitten. Dat adviseert de Consumentenbond.
Uit een test van dertig handijsjes blijkt dat er grote verschillen zijn, als gekeken wordt naar calorieën, verzadigd vet en suiker.
De ijsjes uit het onderzoek bevatten gemiddeld 224 kilocalorieën per 100 gram. Er zit een groot verschil tussen de room- en waterijsjes. De eerste bevatten gemiddeld 309 kilocalorieën per 100 gram en de tweede slechts 98.
Maar naast het soort ijs, speelt ook de portiegrootte een belangrijke rol. Kinderijsjes zijn over het algemeen klein en daardoor bevatten ze minder energie per stuk.
Het slechtst scoort de Magnum Gold, maar die wordt op de voet gevolgd door verschillende andere roomijsjes. Het kinderijsje Plop Mini, een waterijsje, komt als beste uit de test.
(Bron)

Dus en waterijsje met beperkt suiker telt minder calorieën dan een grote dikke vette magnum van roomijs vol suiker in een plak chocola. En ik maar tegen heug en meug Magnums en Marsijsjes eten omdat die beter waren dan een Raket!
Dit is echt wel wereldnieuws. Ik verwacht Kamervragen.
TNT schrapt duizenden banen

AMSTERDAM - Duizenden mensen verliezen hun baan bij TNT. Dat heeft het bedrijf deze week laten weten aan de medewerkers, bevestigt een woordvoerder zaterdag.
Postbezorgers en -sorteerders die meer dan 25 uur werken en mensen die meer dan vijftien uur in de week post ophalen krijgen de status 'mogelijk overcompleet' en zullen waarschijnlijk hun biezen moeten pakken.
Hoeveel mensen precies moeten vertrekken, is nog onduidelijk.
"Daar kijken we nu nog naar." Op 7 juli moet dit aantal in een advies aan de ondernemingsraad van het bedrijf staan. De duizenden medewerkers worden of gedwongen ontslagen of verplicht een zogenoemd mobiliteitstraject te volgen, waarbij ze naar werk buiten TNT worden geleid.
De inkomsten van TNT lopen al jaren terug doordat steeds minder post wordt verstuurd sinds de introductie van internet. Ook Raakt het bedrijf inkomsten kwijt aan concurrenten sinds de postmarkt is vrijgegeven.
TNT praatte al 2,5 jaar met de vakbonden over de kwestie. In januari werd een akkoord gesloten waarin werd gesteld dat de voorkeur wordt gegeven aan een inkomensstijging boven werkgelegenheid. Dat duizenden mensen hun baan verliezen, is een gevolg van deze overeenkomst.
(Bron)

Dus je bent 'overcompleet' omdat je (meer dan) een bepaald aantal uren werkt? Trappen ze het bestuur er ook uit dan?
Je zou denken dat juist degenen die weinig uren maken overcompleet zouden kunnen zijn. Er klopt dus niks van dit verhaal.
NASA wil afscheid spaceshuttle uitstellen

WASHINGTON - Het spaceshuttleprogramma wordt mogelijk later beëindigd. Amerikaanse media meldden zaterdag dat de ruimteorganisatie NASA onderzoekt of de laatste twee vluchten van het ruimteveer kunnen worden verschoven.
De spaceshuttle Discovery zou volgens planning op 16 september aan zijn laatste vlucht beginnen. Dat wordt mogelijk oktober.
En de allerlaatste vlucht van een spaceshuttle, een reis van de Endeavour naar het internationaal ruimtestation ISS, zou niet in november maar eind februari volgend jaar beginnen.
De NASA zou meer tijd nodig hebben om de laatste missies voor te bereiden. Een besluit over de nieuwe vluchtdata wordt in juli genomen.
De spaceshuttles gaan na 25 jaar met pensioen. De spaceshuttle Atlantis had in mei al zijn afscheidsvlucht. Na het einde van het spaceshuttleprogramma is het ISS tijdelijk alleen met Russische Sojoezraketten te bereiken.
(Bron)
Bijna 1 op de 3 gemeenten bezuinigt op sport

OOSTERBEEK - 28 procent van de gemeenten bezuinigt op sport en de helft van de gemeenten verwacht op sport te gaan bezuinigen.
Dat blijkt uit een onderzoek onder 72 gemeenten uitgevoerd door het Mulier Instituut.
Het onderzoek, waarvan de resultaten vrijdag bekend werden gemaakt, werd uitgevoerd in opdracht van Vereniging Sport en Gemeenten (VSG).
Uit het onderzoek blijkt dat bezuinigingen op sport door gemeenten vooral verenigingen en andere gebruikers van sportaccommodaties treft, omdat er beknibbeld wordt op nieuwbouw en renovatie.
Ook zullen de kosten voor het onderhoud van de accommodaties steeds meer bij verenigingen zelf worden gelegd, aldus het onderzoek.
Tweederde van de ondervraagde gemeenten die bezuinigen of zeggen dit van plan te zijn, verwacht niet dat dit een negatieve invloed heeft op de prestaties op sportgebied.
(Bron)
Gewonden door ongeluk met paard-en-wagen

LEEUWARDEN - Op het Waddeneiland Terschelling zijn zaterdag zes toeristen gewond geraakt door een ongeluk met een paard-en-wagen. Twee van hen zijn zwaargewond.
De slachtoffers zijn per helikopter overgebracht naar ziekenhuizen op het vasteland. Dat meldde een woordvoerder van de politie Friesland.
De slachtoffers zaten met negen andere toeristen in de wagen toen die door onbekende oorzaak los van de paarden schoot en tegen een boom botste, aldus de woordvoerder.
Deze negen mensen, onder wie een baby van acht maanden, zijn met een helikopter van de Kustwacht voor controle naar een ziekenhuis in Drachten gebracht.
De wagen reed op een verharde weg, volkomen onbestuurbaar, ongeveer een kilometer lang een duin af. Het voertuig bereikte daarbij een snelheid van zo'n 50 kilometer per uur. De paarden waren van de wagen losgeslagen en de duinen ingerend.
Achter de eerste wagen reed een tweede met daarin nog eens vijftien mensen. Zij zagen het ongeluk met hun familieleden gebeuren. De twee groepen waren op Terschelling bijeen voor een familiereünie, aldus de woordvoerder.
De politie heeft de hulp van een traumapsycholoog en van Slachtofferhulp ingeroepen voor de ooggetuigen.
(Bron)
Ook volgend weekeinde tropisch warm

AMSTERDAM – Ook volgende week blijft het zoals verwacht zomers warm en volgend weekeinde wordt het zelfs zeer warm met temperaturen van boven de dertig graden.
Dat voorspellen zowel het KNMI als Meteo Consult.
Morgen wordt het volgens het KNMI zonnig en warm en kan het in het zuidoosten al lokaal tropisch warm worden met dertig graden. Dinsdag en woensdag zal er tijdelijk meer bewolking zijn en wordt het iets koeler.
Op vrijdag en in het volgende weekeinde zal het echter op meerdere plaatsen tropisch warm worden. Het KNMI houdt het vrijdag op maximaal 31 graden en rept voor zaterdag en zondag van “mogelijk zeer warm weer met tropische temperaturen.”
Wel houdt de meteorologische dienst dan rekening met een toenemende kans op regen- en onweersbuien.
Ook Meteo Consult verwacht een warme week met “in het zuidoosten van het land een aantal dagen op rij dertig graden of meer.” De meteorologische dienst sluit een hittegolf in die hoek dan ook niet uit.
Meteo Consult verwacht net als het KNMI een kleine dip in het midden van de week, maar de temperatuur zal dan alsnog rond de 24 graden liggen.
Na volgend weekend is er volgens het KNMI een kans van 30 procent dat het zeer warme zomerweer met tropische temperaturen aanhoudt. Een grotere kans is er dat de temperatuur daalt tot net boven het langjarig gemiddelde. De kans op buien zal volgens die verwachting aanwezig blijven.
(Bron)
Noodlanding op gesloten luchthaven in hartje Berlijn

BERLIJN - Op de gesloten luchthaven Tempelhof in hartje Berlijn heeft zaterdagavond een klein vliegtuig een noodlanding gemaakt.
De piloot van de eenmotorige Cessna met motorpech wist in zweefvlucht veilig te landen. Niemand raakte gewond.
Dit heeft de brandweer van de Duitse hoofdstad laten weten. Tempelhof is sinds 2008 gesloten. De luchthaven werd wereldberoemd door de Berlijnse luchtbrug in 1948/49.
Westerse mogendheden verzorgden West-Berlijn toen via de lucht, nadat de Sovjet-Unie de toegang via land had afgesloten.
(Bron)
Droogte noopt waterschappen tot actie

RIJSWIJK - Waterschappen in Twente en Limburg ondernemen actie tegen de aanhoudende droogte. Ze willen voorkomen dat de grondwaterstand en het waterpeil van rivieren en beken te veel zakken.
Waterschap Peel en Maasvallei liet zaterdag weten dat het vanaf maandag verboden is om water uit beken en rivieren te gebruiken voor het beregenen van akkers en weilanden.
''Het waterpeil van de meeste beken in Noord- en Midden-Limburg is laag'', aldus het waterschap.
''Dit komt door de droogte en warmte van de afgelopen dagen. Doel van het verbod is om verdere daling van het waterpeil te voorkomen en voldoende voorraad te behouden voor de warme en droge periode die wordt verwacht.''
Het Waterschap Regge en Dinkel roept iedereen in dat gebied op om zuinig om te gaan met water. ''De grondwaterstanden zijn in Twente dit jaar lager dan het langjarig gemiddelde'', zo liet de organisatie weten. Op sommige plekken is het momenteel kritisch.''
Volgens de Unie van Waterschappen is er, landelijk gezien, geen uitzonderlijke situatie door de droogte. ''Regionaal kan er sprake zijn van een wisselend beeld'', aldus een woordvoerder.
''Dat is onder meer afhankelijk van de grondsoort in het gebied. Zo houdt klei water beter vast dan zandgrond.''
(Bron)

vrijdag, juni 25, 2010

Britse overheid gaat dure websites schrappen

LONDEN - Het aantal overheidssubsidies in Groot-Brittannië moet sterk worden teruggebracht. Volgens minister van Kabinetszaken Francis Maude verslinden de 820 sites te veel geld. Maude kondigde daarom vrijdag een onderzoek aan naar welke websites weg kunnen.
De Britse overheid heeft in het jaar 2009-2010 ruim 114 miljoen euro uitgegeven aan de ontwikkeling van websites.
Daarnaast werd nog eens bijna 39 miljoen uitgegeven aan personeel dat de internetpagina's moet onderhouden, zo bleek uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor Informatie.
Daaruit bleek ook dat veel websites duur zijn in het gebruik. De website van het ministerie van Handel en Investeringen heeft 4,8 miljoen euro gekost.
Per maand komen daar 28.000 bezoekers, waardoor elk bezoekje ruim 14 euro kost. De site van het departement voor Milieu, Voedsel en Plattelandszaken doet het beter. Daar kost een bezoek 2,5 eurocent.
(Bron)
Eurlings voorkomt dubbel opstaptarief trein

DEN HAAG - Het papieren treinkaartje blijft voorlopig bestaan, zolang regionale spoorvervoerders en de Nederlandse Spoorwegen geen oplossing hebben gevonden voor het probleem van het dubbele opstaptarief.
Demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat gaat hiervoor een Algemene Maatregel van Bestuur invoeren.
Eurlings stelt ook een onafhankelijke commissie in die een structurele oplossing moet vinden, zo liet hij de Tweede Kamer vrijdag weten.
Een treinreiziger die met de OV-chipkaart reist betaalt per vervoerder een opstaptarief.
Als hij één reis maakt met verschillende spoorvervoerders, bijvoorbeeld van Assen naar Winschoten, van Kerkrade naar Venlo of van Utrecht naar Winterswijk, kan hij twee tot drie keer het opstaptarief betalen.
(Bron)
Veel kinderen bezwijken in hete auto

AMSTERDAM - De Amerikaanse regering probeert ouders te doordringen van het gevaar kinderen 's zomers achter te laten in gloeiendhete auto's.
De afgelopen weken liep het aantal dreumesen dat in een oververhitte auto om het leven kwam sterk op.
Sinds begin dit jaar zijn achttien kinderen aan een zonnesteek overleden, van wie acht sinds 13 juni, zei onderzoeker Jan Null.
Dat is het hoogste aantal in een dergelijk tijdsbestek sinds Null eind jaren negentig de gegevens begon bij te houden. Ieder jaar bezwijken in de Verenigde Staten bijna veertig kinderen in voertuigen aan de hitte.
In veel gevallen klommen kinderen op een hete dag een openstaand voertuig in, waarna ze er niet meer uit konden komen.
(Bron)
'Toestand Morgan niet levensbedreigend meer'

HARDERWIJK - De toestand van de jonge vrouwtjesorka Morgan is ''niet meer levensbedreigend'', maar de verzorgers moeten alert blijven. Dat heeft het Dolfinarium in Harderwijk, waar het dier is opgevangen, vrijdag laten weten. Het dier maakt het ''redelijk goed''.
Volgens het Dolfinarium heeft Morgan hoogstwaarschijnlijk een inwendige infectie die met medicatie wordt behandeld. Onderzoek door dierenartsen heeft dat uitgewezen. Waar de infectie zit, is nog niet duidelijk.
De orka werd woensdagavond sterk verzwakt en vermagerd door medewerkers van het Dolfinarium uit de Waddenzee gevist.
In het Dolfinarium is haar toestand langzaam verbeterd. ''Morgan vertoont normaal gedrag en eet met regelmaat vis",' aldus het Dolfinarium.
Het dier wordt 24 uur per dag door medewerkers in de gaten gehouden. Vanwege de grote belangstelling heeft het Dolfinarium een aparte ruimte ingericht waar bezoekers op een scherm de orka kunnen zien.
Er worden geen mensen toegelaten in de ruimte waar Morgan rondzwemt. De instelling zegt de afgelopen dagen te zijn ,,overspoeld'' met steunbetuigingen en vragen over het zoogdier.
(Bron)
Meer bevoegdheden voor vreemdelingenpolitie

DEN HAAG - De vreemdelingenpolitie krijgt ruimere mogelijkheden om woonruimten te doorzoeken naar identiteitspapieren.
Dat is het gevolg van een plan waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd.
Ook mag de identiteit van een vreemdeling in vreemdelingenbewaring worden vastgesteld door onder meer het 'uitlezen' van gegevensdragers zoals gsm's.
Het kabinet vindt een en ander volgens een woordvoerder nodig omdat illegale vreemdelingen vaker dan in het verleden weten dat zij bepaalde documenten 'beter niet op zak kunnen hebben'.
''Dat zou immers hun identificatie en uitzetting kunnen vergemakkelijken en bespoedigen.''
Betere identificatie is ook van belang voor effectief optreden tegen mensenhandel, stelt het kabinet.
(Bron)
Politie schiet op overvallers in Amsterdam

AMSTERDAM - De politie heeft donderdagavond in Amsterdam meerdere schoten gelost op twee mannen die kort daarvoor een supermarkt hadden overvallen. De daders wisten te ontkomen. Dat meldde een politiewoordvoerder in de nacht van donderdag op vrijdag.
De overvallers drongen rond sluitingstijd de supermarkt in de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West binnen.
Onder bedreiging van een vuurwapen dwongen ze personeelsleden het aanwezige geld af te staan. In de confrontatie die volgde met de politie hebben agenten meerdere schoten gelost. Naar verluidt zou het gaan om waarschuwingsschoten.
De daders vluchtten op een scooter, die later is teruggevonden door de politie. Een politieauto is in de hectiek tegen een boom gereden, daarbij raakte niemand gewond.
De politie doet geen verdere mededelingen over de kwestie. Omdat het een schietincident betreft, wordt eerst onderzocht of de agenten juist gehandeld hebben.
(Bron)
'Harde stoel veroorzaakt harde instelling'

NEW YORK - Volgens recent onderzoek blijken mentale oordelen van je brein behoorlijk te worden beïnvloed door de zintuigelijke informatie die je lijf binnenkrijgt.
Onderzoekers van de universiteiten van Yale, Harvard en Massachusetts bekeken hoe mensen hun beoordelingen lieten beïnvloeden door vormen, texturen en gewicht van voorwerpen.
Zo bleken mensen die op harde stoelen moesten zitten veel minder geneigd om compromissen te sluiten wanneer het ging om prijsafspraken. Interviewers beoordeelden sollicitanten als meer serieus wanneer ze zelf een zwaar notitieblok moesten vasthouden, dan wanneer ze een lichte map vasthielden.
En bazen die een hard blok hout vasthielden vonden hun werknemers meer rigide en precies dan wanneer ze een zachte deken in hun handen hadden.
De verklaring ligt volgens de onderzoekers in de eerste fysieke ervaringen die we opdoen in ons leven. Als baby leren we concepten als warmte, hardheid en ruwheid kennen. Deze informatie gebruiken we in ons latere leeftijd om mensen en relaties te beoordelen.
In een eerste indruk kan volgens hen een zoen of handdruk daarom een enorm verschil maken. Dit soort onderzoek is dan ook speciaal interessant voor intercedenten, sollicitanten en mensen die veel contacten leggen.
(Bron)
Pornografische websites krijgen .xxx-domein

AMSTERDAM – Websites met een pornografische inhoud krijgen binnenkort misschien een nieuw domein: .xxx.
Dat meldt persbureau AP op basis van een uitsprak van de Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).
ICANN heeft bekendgemaakt te gaan beginnen met het registreren van .xxx-domeinen.
In 2007 werd het voorstel .xxx te gebruiken bij pornowebsites nog afgekeurd door ICANN omdat de maatregel “niet overeenkwam met het neutrale en objectieve beleid.” Nu heeft de commissie bekendgemaakt dat die beslissing fout was.
Voorstanders van het besluit hopen dat de onlinepornografie beter te controleren is, als ze allemaal dezelfde webextensie hebben. Ook zou het voor internetfilters, bijvoorbeeld gebruikt door kinderen, makkelijker zijn deze sites te weren.
Online pornografie is een grote industrie met hoge omzetten. Volgens cijfers van Internet Pornography Statistics zou er elke seconde meer dan drieduizend dollar (bijna 2500 euro) worden uitgegeven aan porno op internet.
Door het grote aantal sites met pornografische inhoud, geschat wordt dat er 370 miljoen pornografische websites zijn, kan .xxx groter worden dan alle andere domeinen waaronder .com, meldt Reuters.
Bedrijven en andere belanghebbende uit de porno-industrie zien niets in een apart domein. Een dergelijke maatregel zou censuur uitlokken en slecht zijn voor de zaken.
(Bron)
Veertien extreem koele sterren ontdekt

Sterrenkundigen hebben veertien sterren ontdekt die tot de koelste in het heelal behoren. Het betreft zogeheten bruine dwergen: sterren die niet genoeg massa hebben om door middel van kernfusie energie te produceren.
Ze geven zo weinig licht, dat ze met normale telescopen niet waarneembaar zijn. De veertien bruine dwergen zijn ontdekt met de Amerikaanse infraroodsatelliet Spitzer.
Ze hebben oppervlaktetemperaturen van 200 tot 350 graden Celsius, wat absurd koud is voor sterren. Ter vergelijking: de oppervlaktetemperatuur van de zon bedraagt ongeveer 5500 graden.
Bruine dwergen teren voornamelijk op de warmte die ze bij hun ontstaan hebben gekregen. In de loop van hun bestaan worden ze steeds koeler. Naar verwachting zijn er nog veel meer van deze extreem koele sterren in ons Melkwegstelsel.
Er wordt zelfs over gespeculeerd dat onze zon zo'n bruine dwerg als begeleider heeft. Mocht dat zo zijn, dan zal deze vrijwel zeker worden opgespoord met een andere infraroodsatelliet die momenteel de hemel afspeurt: de Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE).
(Bron)
Nieuw-Zeelands dorp te koop

AMSTERDAM – Het Nieuw-Zeelandse dorpje Otira staat te koop. Voor een miljoen Nieuw-Zeelandse dollar, ongeveer 576.000 euro, heeft de aspirant koper een station, hotel, café, school, gemeentehuis en achttien woningen.
Otira heeft 40 inwoners en ligt op het Zuidereiland in een nationaal park. De huidige eigenaren, Bill and Christine Hennah, kochten het dorpje in 1998 nadat ze er toevallig op gestuit waren. Het stel telde destijds 80.000 dollar neer voor het gehucht.
Het echtpaar is inmiddels de zestig gepasseerd en heeft niet meer de energie om het hotel te leiden en het dorp te onderhouden. De twee bieden geïnteresseerden de keuze tussen het overnemen van alleen het hotel voor 350.000 dollar, of het hele dorp voor een miljoen.
(Bron)
'Helft Marokkaanse jongemannen in aanraking met politie'

AMSTERDAM - Meer dan de helft van de Marokkaanse jongens in Nederland is vóór zijn 22ste in aanraking geweest met de politie.
Bij een derde van deze groep gebeurde dat zelfs vijf keer of vaker. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Criminologie.
De onderzoekers hebben de gegevens gebruikt van iedereen die in 1984 is geboren, en gingen na hoe vaak zij tussen hun 12e en 22ste in aanraking zijn geweest met de politie.
In totaal is 23 procent van alle jongens in aanraking geweest met de politie. Voor meisjes is dat vijf procent.
Voor jongeren van niet-Nederlandse afkomst zijn de percentages hoger dan voor autochtone jongeren. Marokkaanse jongens zijn sterk oververtegenwoordigd, maar ook Marokkaanse meisjes komen vaker in aanraking met de politie.
Over de verklaring zijn de wetenschappers het nog niet eens. Er zou een verband kunnen zijn met de maatschappelijke achterstand van veel allochtonen, maar het is ook mogelijk dat culturele aspecten en de sociale omgeving een rol spelen.
Een verklaring waarvoor in Nederland nog weinig aandacht is, is volgens de onderzoekers dat de politie meer let op bijvoorbeeld Marokkanen dan op autochtonen. In België hebben wetenschappers wel de tendens vastgesteld dat justitie discrimineert.
De PVV heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de publicatie. De Kamerleden Geert Wilders en Sietse Fritsma vinden dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) 'het Marokkaanse tuig eindelijk ongenadig hard moet aanpakken' door ze een celstraf te laten uitzitten en vervolgens het land uit te zetten.
(Bron)

Als je drie Marokkaans ogende jongens bij elkaar zet, komt daar vaak al snel vanzelf politie op af, en dan loopt het soms 'vanzelf' uit de hand.
Tegelijkertijd is het bij sommige Marokkaanse jongens zo dat ze echt denken dat zijzelf als enige de regels bepalen, en als je ergens op gepakt wordt houd je gewoon vol dat het niet waar is en daarmee klaar.
Hoe je dat nou aan moet pakken?
Man probeert baby te verkopen

SALINAS - Een 28-jarige Amerikaan heeft geprobeerd zijn zes maanden oude dochter voor 25 dollar (circa 20 euro) te verkopen.
De man stond deze week met zijn dochter bij een supermarkt van Wal Mart in de Californische stad Salinas.
Dat heeft de politie in Salinas laten weten, aldus de vrijdageditie van de krant Monterey County Herald.
Twee vrouwen zeiden dat ze door de vader bij de supermarkt werden aangesproken. Hij duwde een van de vrouwen een baby in de armen en zei dat hij serieus was over het verkopen van zijn kind, aldus de politie.
De vrouwen belden daarna de politie. De vader stapte vervolgens in een auto en reed weg met de moeder van het kind. De politie hield de ouders kort daarna aan in een appartement.
(Bron)
Mogelijk olie van platform VS aan kust Mexico

MEXICO-STAD - Olie van het platform Deep Horizon lijkt ook de kust van Mexico te hebben bereikt. Bij Playa Miramar in de Oost-Mexicaanse deelstaat Tamaupilas zijn aanzienlijke resten ruwe olie aangespoeld.
Dat heeft de Mexicaanse krant El Universal vrijdag gemeld op gezag van de Mexicaanse autoriteiten.
Playa Miramar bij Ciudad Madero is een van de belangrijkste toeristenoorden in Mexico. De autoriteiten onderzoeken of de olie inderdaad afkomstig is van het olieplatform in de Golf van Mexico.
Op 20 april had een explosie op het olieplatform Deepwater Horizon de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis tot gevolg. Tientallen miljoenen liters ruwe olie zijn sindsdien in zee gestroomd en honderden kilometers Amerikaanse kustlijn zijn vervuild.
Via het opvangsysteem pompt het olieconcern BP dagelijks tienduizenden vaten olie naar de tankers. Toch is geen sprake van een echte oplossing, aangezien er ook nog altijd veel olie niet wordt opgevangen.
(Bron)
Aanpak overlast arbeidsmigranten

DEN HAAG - Het Rijk gaat gemeenten een extra handje helpen met de huisvesting en inburgering van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa ('MOE-landers').
Dat schrijft minister Eimert van Middelkoop voor Wonen, Wijken en Integratie mede namens minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag aan de Kamer.
In bepaalde wijken in sommige steden ontstaan er problemen door de hoeveelheid kamerverhuurpanden voor de Midden- en Oost-Europeanen.
''Huisjesmelkerij, overbewoning en het steeds weer rouleren van nieuwe groepen arbeidsmigranten zetten de leefbaarheid in de toch al zwakke wijken verder onder druk'', aldus een woordvoerder van Van Middelkoop.
Volgens de nieuwste schattingen van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) stijgt het aantal arbeidsmigranten uit de MOE-landers de komende jaren verder.
Een gemeentenetwerk gaat de gemeenten met kennis en methodes ondersteunen bij het nakomen van hun verantwoordelijkheid voor het huisvestingsbeleid.
Op de website van het ministerie van VROM staat inmiddels ook een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden die gemeenten en andere partijen hebben om de komst van arbeidsmigranten uit de Europese Unie in goede banen te leiden.
Zo kunnen gemeenten sinds dit jaar behalve een bestuurlijke boete ook een bestuurlijke strafbeschikking opleggen. Overlastgevende situaties kunnen dan via het strafrecht worden aangepakt.
Ook kan het aanbod van tijdelijke passende woonruimte worden vergroot. Door wetswijzigingen kunnen gemeenten gemakkelijker toestaan dat gebouwen met een 'niet-wonen functie' geschikt worden gemaakt voor logies van tijdelijke werknemers.
Ook moet meer huisvesting in de land- en tuinbouwgemeenten, plek waar arbeidsmigranten vaak werken, de stedelijke wijken ontlasten.
Nederlandse wijkbewoners ervaren volgens het departement overigens geen problemen met (gezinnen van) arbeidsmigranten die permanente woonruimte huren.
''De overlast komt vooral van huurders die kortstondig ergens verblijven en parkeeroverlast, geluidshinder en verloedering door afval met zich meebrengen.
De arbeidsmigranten noemen zelf de uitbuiting door uitzendbureaus, werkgevers en huisjesmelkers als groot probleem.''
(Bron)
Auto met wapens vlakbij G20-top

AMSTERDAM - De Canadese politie heeft in Toronto nabij de plek waar een top van de G20 wordt gehouden in een auto containers met benzine en wapens gevonden.
Er is een arrestatie verricht, zei politiewoordvoerster Nathalie Deschenes donderdag.
Vlakbij het voertuig werden ook een kettingzaag en een kruisboog gevonden. De politie haalde de auto aan de kant vlakbij de plek van de G20-top, maar nog buiten de speciaal opgetrokken veiligheidszone.
(Bron)
Frauduleuze miljonair vindt baan in pizzeria

AMSTERDAM - De bekende voormalige superlobbyist en miljonair Jack Abramoff, die net uit de gevangenis komt, heeft een nieuwe baan gevonden. Hij verdient nu ongeveer acht euro per uur als medewerker van een koosjere pizzeria in Baltimore.
Dat meldt the New York Times. Abramoff was vroeger, toen hij als advocaat werkte, een van de meest invloedrijke lobbyisten die Washington rijk was. Na een rechtszaak vanwege fraude, belastingontduiking en corruptie moest hij de gevangenis in.
De baan is geregeld door het opvangcentrum waar Abramoff inmiddels woont. "Hij is niet zo'n monster als hij leek", vindt de eigenaar van de pizzeria, Ron Rosenbluth. "Mensen vragen me vaak waarom ik hem in dienst heb genomen. Maar waarom zou ik dat niet doen? Hij lost zijn schuld aan de maatschappij immers af."
Bij Tov Pizza, zoals de pizzeria heet, is Abramoff vooral werkzaam achter de schermen. Volgens zijn nieuwe baas gedraagt hij zich "punctueel en verantwoordelijk".
Abramoff had als lobbyist veel contacten met vooraanstaande Amerikaanse politici. Een aantal van hen werd meegesleept in zijn val. Bovendien heeft de zaak de Republikeinse Partij veel schade toegebracht. De lobbyist werd veroordeeld tot bijna zes jaar gevangenisstraf.
(Bron)
Belastingdienst waarschuwt voor nepbrieven

DEN HAAG - De Belastingdienst waarschuwt goededoelenorganisaties voor oplichting door een bedrijf dat brieven verstuurt die lijken op die van de Belastingdienst.
De afzender is het bedrijf ANBINET. In de brieven wordt de goede doelen gevraagd om 28,50 euro te betalen voor het gebruik van de naam of het logo 'ANBI'.
Dat staat voor algemeen nut beogende instelling, waarvoor gunstige belastingregelingen gelden.
Maar registratie van een goed doel is kostenloos en de Belastingdienst onderneemt daarom juridische stappen tegen de afzender van de brief.
Daarnaast heeft de fiscus de koepels van goededoelenorganisaties voor de oplichting gewaarschuwd. Goede doelen die zo'n brief hebben ontvangen wordt geadviseerd om aangifte van oplichting bij de politie te doen.
(Bron)
Hardleerse internetoplichter aangehouden

DEN HAAG - De politie heeft een 30-jarige man uit Sittard aangehouden die ervan wordt verdacht zeker 21 mensen te hebben opgelicht via internet.
Het is de derde keer dat de man voor dit soort praktijken wordt opgepakt. Dat maakte de politie donderdag bekend.
Vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Maastricht de verdachte voor internetoplichting. De man ging tegen het vonnis in hoger beroep en was sindsdien op vrije voeten.
Begin dit jaar pakte de politie in Limburg hem op na enkele aangiften over oplichting.
Nadat dit onderzoek was afgesloten, kwam er een aangifte binnen bij de politie Haaglanden. Een Haagse had op internet concertkaartjes bij de verdachte gekocht, maar heeft die nooit ontvangen.
De politie in Den Haag ging verder op onderzoek uit en kwam op het spoor van twintig soortgelijke zaken die naar de Limburgse verdachte leidden.
(Bron)
India onthult maatregelenpakket Bhopal

BHOPAL - India heeft donderdag plannen gepresenteerd om de bittere erfenis van de giframp in Bhopal in 1984 aan te pakken. De Indiase regering trekt omgerekend 225 miljoen euro uit om onder meer de nog steeds vervuilde locatie schoon te maken.
Ook gaat de overheid de compensatie verhogen voor nabestaanden van de slachtoffers en mensen met medische klachten, in totaal 45.000 personen.
In 1984 lekte de fabriek van Union Carbide in Bhopal, een stad in centraal India, giftige gassen.
Deskundigen denken dat 15.000 tot 20.000 mensen om het leven zijn gekomen door blootstelling aan die gassen in de eerste maanden na de ramp.
Meer dan een miljoen mensen zouden in de afgelopen 25 jaar gezondheidsproblemen hebben gekregen als gevolg van de giframp.
De gevolgen van het gaslek zijn tot op de dag van vandaag te merken in Bhopal en omstreken. Kinderen worden geboren met allerlei afwijkingen en lever-, nier-, hersen- en huidziekten komen veel meer voor dan in andere delen van India.
Anno 2010 wonen nog circa 25.000 mensen in krotten in de omgeving van het zwaar vervuilde fabrieksterrein.
In 1989 betaalde Union Carbide, een fabrikant van bestrijdingsmiddelen, 380 miljoen euro compensatie aan de Indiase staat. Veel nabestaanden hebben echter geen cent ontvangen.
De maatregelen van de regering, meer dan 25 jaar na dato, zijn een antwoord op de woede onder de bevolking. Velen vinden dat vorige regeringen te weinig hebben ondernomen om de gevolgen van de ramp te bestrijden.
India probeert daarnaast meer geld aan Union Carbide te onttrekken, ziekenhuizen in Bhopal te verbeteren en een onderzoekscentrum op te zetten.
Ook gaat de regering de Verenigde Staten vragen om oud-topman Warren Anderson van Union Carbide uit te leveren, zo werd eerder deze week bekend. Anderson werd na de giframp in India opgepakt, maar wist later het land uit te vluchten. Hij woont nu in een buitenwijk van New York.
Begin juni werden zeven personen in India veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens nalatigheid. Onder hen waren hoge functionarissen van Union Carbide.
(Bron)
Dode door bomaanslag op Grieks ministerie

ATHENE - Een politieman is donderdag om het leven gekomen bij een bomaanslag op het Griekse ministerie van Openbare Orde. Dat meldde een politiebron.
De agent opende een verdacht pakje waarna het ontplofte in zijn handen.
Het departement van Openbare Orde is verantwoordelijk voor de politie. In het gebouw is ook het hoofdkwartier van de politie gevestigd.
De politie omschreef de de bom als ''zeer krachtig''. Het pakketje ontplofte enkele meters van het kantoor van minister Michalis Chryssohoidis op de zevende verdieping van het ministerie.
De bewindsman was op dat moment in zijn kantoor, maar bleef ongedeerd. Het ministerie staat in een buitenwijk van Athene en werd na de explosie geëvacueerd.
(Bron)
'Raadswerk Wilders kostte 50.000 euro'

AMSTERDAM – De vijf raadsvergaderingen die Geert Wilders heeft bijgewoond kostten 50.000 euro aan beveiliging. Dat schrijft het AD.
De PVV-leider maakte woensdag bekend te stoppen als raadslid in Den Haag. In maart was hij bij de gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer, maar werd hij met voorkeursstemmen gekozen.
De beveiliging van Wilders kostte 10.000 tot 15.000 euro per vergadering. Tijdens de vergaderingen die hij bijwoonde zei hij niets. Ook had hij geen portefeuille.
Woensdag maakte de PVV-leider bekend zich volledig te willen richten op het leiden van de fractie in de Tweede Kamer.
(Bron)

Terwijl meneer van tevoren had kunnen weten dat ie dit niet vol zou houden. Weggegooid geld dus. Wie gaat er Kamervragen over stellen?
Gisele Bündchen prachtig in fotoshoot

AMSTERDAM – Gisele Bündchen ziet er beter uit dan ooit in de fotoshoot die ze twee maanden na haar bevalling heeft gedaan, zo schrijft de Britse Daily Mail.
Bündchen poseerde in februari voor Calzedonia swimwear in bikini en van zwangerschapssporen is niets te zien, hoewel het 29-jarige topmodel in december nog bevallen is van een zoon.
Bündchen ziet er mooi en gezond uit in Caldezonia's reclamecampagne voor Spring/Summer 2010. Er zijn geen tekenen van extra gewicht of striae te zien, aldus de tabloid.
Er zijn mensen die suggereren dat de foto’s zijn bewerkt om de tekenen van haar zwangerschap te verhullen.
Als antwoord hierop heeft het Italiaanse badmodemerk een video gepubliceerd met de backstage-opnames van de fotoshoot. Hierop is te zien dat het lichaam van Bündchen echt zo mooi is als het op de foto’s lijkt.
Gisele Bündchen is het best betaalde model ter wereld. Met haar man, American Footballspeler Tom Brady, heeft nu ze haar eerste kind Benjamin.
(Bron)

Wat een raar bericht. Alsof elke vrouw na een bevalling gelijk vervalt tot een soort ouwe aardappelzak. En een topmodel is niet anders gewend dan trainen, dus die kan ook makkelijker weer haar oude figuur terugkrijgen lijkt me.
Afgezien daarvan: een vrouw aan wie je kunt zien dat ze zwanger is geweest, is dus niet mooi?
Tijger genoot ook van de avond. Ik was na de wedstrijd in slaap gevallen op de bank. En werd wakker van *KRAAK*KNERP*KRAAK*SLOBBER*KRAAK*KNARS* bovenop me. De dame zat een muis te verorberen.
Ik vloog overeind, Tijger vloog onder tafel, en kraakte daar heerlijk verder. Nu ligt er nog zo'n uitgesmeerde bloedvlek.
Als ik iets eet, likt mevrouw mijn bord schoon als ze de kans krijgt. Waarom dweilt ze nu dan niet even dat stukje vloer?
Brrr...
En als het dan na een warme dag afkoelt, en door de open ramen zweeft de geur van kamperfoelie binnen, vermengd met die geur van het groen dat bijna dauwig lijkt te worden.
Heerlijk.

donderdag, juni 24, 2010

'Parlementaire enquête over echec Franse ploeg'

AMSTERDAM - De Franse minister van Sport, Roselyne Bachelot, wil dat er een parlementaire enquête komt naar aanleiding van de perikelen in het kamp van ‘Les Bleus’ tijdens het WK.
Frankrijk verliet dinsdag met de staart tussen de benen Zuid-Afrika. De vice-wereldkampioen eindigde als laatste in de poule na een campagne die werd gedomineerd door onderlinge twisten.
Bachelot verhaalde in gesprek met het radiostation RTL dat ze veel mailtjes krijgt van bezorgde burgers. “Meer dan over de hervormingen in de gezondheidszorg.”
De Franse regering heeft al aangekondigd de achtergronden van het echec in kaart te brengen. In het kader daarvan ontvangen Bachelot en president Nicolas Sarkozy donderdag Thierry Henry.
Los van de uitkomst van alle rapportages eist Bachelot het vertrek van bondsvoorzitter Jean-Pierre Escallettes. “Dat is onvermijdelijk na wat er gebeurd is. Ik heb de nieuwe bondscoach Laurent Blanc ook al ontboden voor een onderhoud over de herstructurering van de ploeg.”
(Bron)
Politie wil 'yoghurtjongens' pakken

BERKEL EN RODENRIJS - De politie surveilleert de komende maanden extra in de gemeente Lansingerland na klachten over jongeren op scooters die langs de Rotte mensen belagen met vloeistoffen, zoals yoghurt.
Dat meldt een woordvoerster van de politie. ''Het is overlastgevend gedrag en dat tolereren wij niet'', aldus de woordvoerster.
Afgelopen weken deden bij de politie twee mensen aangifte. Jongeren op scooters gooiden yoghurt naar hen. De woordvoerster zegt dat het mogelijk vaker is gebeurd.
De incidenten gebeuren vooral in het Bergse Bos en op de Rottekade tussen Bergschenhoek en Bleiswijk. ''Daarom gaan we zowel in burger als in uniform extra surveilleren.''
(Bron)
Dirigent leidt recordpoging vuvuzela blazen

HOOGEZAND-SAPPEMEER - In de Groningse plaats Hoogezand-Sappemeer wordt komende donderdag geprobeerd een record vuvuzela blazen neer te zetten.
Onder leiding van burgemeester Yvonne van Mastrigt en dirigent Siem Noordhof, die tweede werd bij het NK Luchtdirigeren, gaan de deelnemers met hun vuvuzela's zoveel mogelijk decibellen produceren.
Dat maakte de gemeente Hoogezand-Sappemeer dinsdag bekend.
De gemeente vraagt alle bezitters van de toeters zich, gehuld in oranje outfit, om vijf uur 's middags te melden bij het gemeentehuis.
Een notaris stelt vast hoeveel decibellen de vuvuzela's gezamenlijk produceren. Om de oren te beschermen tegen de herrie, raadt de gemeente met klem aan gehoorbescherming te dragen. Er bestaat nog geen Nederlands record op dit onderdeel.
(Bron)
68-70. Krankzinnig.
Seksuele toespeling Hyves nekt baas brandweer

HENGELO - De postcommandant van de brandweer in het Gelderse Hengelo is opgestapt wegens seksueel getinte opmerkingen op zijn Hyvespagina.
De gemeente Bronckhorst, waar Hengelo deel van uitmaakt, werd door enkele ouders op de Hyvesteksten geattendeerd.
''Ik heb een gesprek met de postcommandant gevoerd en daarin gaf hij toe dat zijn opmerkingen niet door de beugel kunnen'', meldde burgemeester Henk Aalderink donderdag.
Volgens Aalderink zijn geen strafbare feiten gepleegd, maar staat het gedrag wel haaks op de voorbeeldfunctie van de brandweerman. De gemeente wil niet zeggen om welke concrete uitingen het ging.
(Bron)
Waardeaanduiding op postzegel verdwijnt

DEN HAAG - De waardeaanduiding op postzegels, die er in Nederland al op staat sinds de postzegel bestaat, verdwijnt.
TNT Post komt op 1 juli met postzegels waar het cijfer 1 of 2 op staat, of de aanduiding Europa of wereld. Dat maakte TNT Post donderdag bekend.
De nieuwe postzegels blijven altijd geldig en het wordt voor TNT makkelijker om eventuele prijsveranderingen door te voeren. ''Dan hoeven mensen niet meer bij te kopen en bij te plakken'', aldus een woordvoerster.
Vooralsnog blijven de tarieven ongewijzigd. Op postzegels voor brieven of kaarten tot 20 gram binnen Nederland staat voortaan het cijfer 1, waar dat nu nog het bedrag 0,44 euro is.
Voor zendingen tot en met 50 gram binnen Nederland zijn voortaan postzegels met het cijfer 2 bestemd die een waarde van 0,88 euro vertegenwoordigen.
Post voor Europa krijgt een Europa-zegel, die momenteel 0,77 euro kost. Voor bestemmingen buiten Europa komt de wereldzegel, die 0,95 euro kost.
De oude postzegels met waardeaanduiding in euro's of guldens blijven ook te gebruiken. De voordelige kerstzegel blijft ook bestaan; die krijgt voortaan de naam 'December'.
(Bron)

De postzegels blijven altijd geldig en bijplakken hoeft niet meer. Dus gewoon nu een enorme voorraad kopen!
Duitse serieverkrachter bekent ruim 200 zaken

AMSTERDAM - Een in maart gearresteerde Duitser heeft zeker tweehonderd verkrachtingen bekend. De 46-jarige man was eerder opgepakt op verdenking van achttien verkrachtingen, waaronder een in het Limburgse Steyl.
Inmiddels heeft de verdachte toegegeven bij veel meer verkrachtingen en aanrandingen betrokken te zijn geweest, zo melden Duitse media. Het zou gaan om zaken in Duitsland, België en Nederland die zich in de afgelopen vijftien jaar hebben afgespeeld.
Jörg P. wist vaak met een smoesje door te dringen tot de woning van zijn vrouwelijke slachtoffers. Zo deed hij zich voor als zieke, en vroeg om hulp bij een toiletbezoek. Als vrouwen de helpende hand toestaken, sloeg P. toe.
De Duitse politie was al jaren naar de verdachte op zoek toen hij in maart werd opgepakt in de buurt van Koblenz.
P. werd gearresteerd nadat de Belgische politie een aanhoudingsbevel tegen hem had uitgevaardigd. Vier Belgische slachtoffers hadden hem op foto's herkend.
(Bron)
Bestuurder grasmaaier komt om

VEGHEL - Een 19-jarige man uit Kesteren is donderdagochtend om het leven gekomen toen hij bij werkzaamheden aan de Beatrixsingel in Veghel met zijn grasmaaimachine te water raakte.
Twee politiemannen haalden de man uit het voertuig en brachten hem aan de kant. Zij moesten daarbij de ruit van de cabine inslaan. Ambulancepersoneel heeft nog geprobeerd om de man te reanimeren. De man is ter plaatse overleden.
Volgens de politiewoordvoerder was het slachtoffer aan het werk aan de oevers van de rivier de Aa. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.
(Bron)

Dan zou je toch gaan denken dat er iets met hem was en dat ie daardoor in het water reed. En je zal maar degene zijn die ze achterblijvers moet informeren...
(Ik snap trouwens nooit waarom mensen zo ver van huis werken, want geheid werkt er wel iemand uit omgeving Veghel in de omgeving Kesteren.)
Zoek je nog een mooi beeld en hou je van olifanten? Alex Chitura heeft 2 jaar gewerkt aan een olifant op ware grootte, die te koop is via de San Diego Zoo.
Het beeld is in de aanbieding, van 1725000 dollar nu voor 995000 dollar.
211 centimeter hoog, 3 meter lang, 174 centimeter breed, gewicht 6001 kilo - transport zelf regelen, kosten ook.
Eerste vrouwelijke premier Australië

AMSTERDAM - Julia Gillard is donderdag de eerste vrouwelijke premier van Australië geworden. De regerende Labour-partij zette premier Kevin Rudd aan de kant om een dreigende nederlaag bij de aanstaande verkiezingen te ontlopen.
De populariteit van Rudd had de afgelopen maanden door enkele politieke flaters een flinke knauw gekregen. Gillard beschikt volgens politieke analisten over betere communicatieve eigenschappen dan Rudd.
Gillard werd donderdag al als nieuwe premier geïnstalleerd. Haar vicepremier is minister van financiën Wayne Swan, die Australië zal vertegenwoordigen bij het overleg van de G-20 in Canada.
(Bron)
Beesies blijken ideaal lokaas

AMSTERDAM - Sportvissers hebben een nuttige bestemming gevonden voor de WK-prullaria van Albert Heijn, de Beesies. Volgens het AD blijken ze onder water een grote aantrekkingskracht uit te oefenen op roofvissen.
Vooral de oranje Beesies worden nogal eens voor een smakelijke goudvis aangezien.
De eerste foto van een grote snoek met een oranje Beesie in zijn bek is al opgedoken. De website topvisser.nl heeft er een wedstrijd aan gekoppeld.
Wie de mooiste foto opstuurt van een vis die met een Beesie is gevangen, wint een dag vissen onder begeleiding van een professionele viscoach.
Het geheim van het Beesie is volgens hoofdredacteur van de website Pieter de Wolf dat het onder water natuurlijk beweegt. "Het staartje zwabbert en de kop gaat mooi heen en weer. Het oogt als een verward visje."
(Bron)
'Amerikaanse dierentuin gaat dode dieren klonen'

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben de eerste stap gezet in een project om een overleden aap uit de dierentuin van San Diego te klonen.
De onderzoekers van het The Scripps Research Institute in Californië hebben stamcellen gecreërd uit de ingevroren resten van een dril, een aap die met uitsterven wordt bedreigd en alleen nog in het wild voorkomt in West-Afrika.
De wetenschappers hopen de stamcellen van de overleden dril uiteindelijk te bewerken tot sperma dat kan worden gebruikt om een kloon van de aap te produceren. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
“Je zou op deze manier kunnen fokken met dieren die al dood zijn”, verklaart hoofdonderzoeker Jeanne Loring.
De stamcellen van de dril zijn gecreërd door huidcellen van de overleden aap met een virus te ‘programmeren’. Stamcellen zijn basale cellen die in staat zijn om in elk ander celtype te veranderen.
Het project met de overleden dril is een onderdeel van een uitgebreid samenwerkingsverband tussen de dierentuin van San Diego en het The Scripps Research Institute.
Uiteindelijk hopen de wetenschappers meerdere zeldzame diersoorten te behoeden voor uitsterving door exemplaren uit de dierentuin te klonen. Pogingen om stamcellen te produceren uit lichaamscellen van een overleden witte neushoorn zijn tot nu toe echter op niets uitgelopen.
(Bron)
Irak, Egypte en Saudi-Arabië last van hitte

BAGDAD/CAIRO - Inwoners van Irak, Egypte en Saudi-Arabië gaan gebukt onder hoge temperaturen. De omstandigheden worden nog eens verergerd door het falende elektriciteitsnetwerk, dat het gebruik van de grote hoeveelheid airconditioners niet aankan.
Met temperaturen variërend van 40 tot 50 graden kan met recht worden gesproken van een hittegolf.
Als schuldigen worden de politici aangewezen, omdat zij niet kunnen voorzien in de basisbehoeften van de bevolking.
Met name in Irak is het warm. Als gevolg van de warmte en het gebrek aan voorzieningen ontstonden er vorige week in Irak protesten die in geweld uitmondden.
De Iraakse minister van Elektriciteit Karim Wahid is onlangs afgetreden. De minister van Aardolie Hussein al-Shahristani heeft zijn positie overgenomen.
(Bron)
Twee doden bij opruimen olie Golf van Mexico

WASHINGTON - Bij het opruimen van de olie in de Golf van Mexico zijn twee mensen omgekomen. Dat zei admiraal Thad Allen van de Amerikaanse kustwacht woensdag. Dat meldde de BBC.
Allen ging niet op details in. Hij wilde alleen nog kwijt dat een zaak door de politie wordt onderzocht.
Oliebedrijf BP heeft verder woensdag een kap die olie opvangt, moeten verwijderen nadat een onderzeerobot ermee in botsing was gekomen.
Naar verwachting zal de kap, die 16.000 vaten olie per dag opvangt, er woensdag nog weer op worden geplaatst.
Er stroomt sinds 20 april olie in de Golf van Mexico. Toen was er een explosie op het boorplatform Deepwater Horizon. Het platform zonk later. Dagelijks stromen naar schatting 60.000 vaten olie in zee.
(Bron)
Superstorm gedetecteerd op verre planeet

AMSTERDAM - Een team astronomen, onder wie drie Nederlanders, heeft voor het eerst een superstorm waargenomen in de atmosfeer van een planeet bij een andere ster.
Zeer nauwkeurige waarnemingen van koolmonoxide laten zien dat dit gas met enorme snelheid van de extreem hete dagzijde van de planeet naar de koelere nachtzijde stroomt.
De planeet, die de aanduiding HD209458b draagt, draait om een zonachtige ster in het sterrenbeeld Pegasus, op een afstand van 150 lichtjaar. De afstand tussen de ster en de planeet is twintig keer zo klein als die tussen zon en aarde.
Hierdoor wordt de planeet sterk opgewarmd door zijn moederster: aan de dagzijde loopt de oppervlaktetemperatuur op tot ongeveer duizend graden. Maar omdat de planeet altijd dezelfde kant naar de ster toekeert, is zijn nachtzijde veel koeler.
Het grote temperatuurverschil veroorzaakt een superstorm in zijn atmosfeer, die snelheden van 5000 tot 10.000 kilometer per uur bereikt. Behalve de superstorm hebben de onderzoekers ook de baansnelheid van de planeet kunnen meten.
Dat maakte een directe bepaling van zijn massa mogelijk. HD209458b blijkt ongeveer 40% lichter te zijn dan de planeet Jupiter.
(Bron)
'Acceptatie homo's nog steeds zorgelijk'

DEN HAAG - Het gebrek aan acceptatie van homoseksuelen onder jongeren, orthodox godsdienstige Nederlanders, laagopgeleiden en Turkse en Marokkaanse Nederlanders is reden tot zorg.
Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Hoewel de sociale acceptatie van homo's enorm is verbeterd en de kabinetsdoelstelling is behaald, blijft het gebrek aan acceptatie van homojongeren zorgelijk.
Zo hebben bijvoorbeeld aanzienlijk meer homojongeren dan heterojongeren wel eens serieuze zelfmoordgedachten gehad, meldt de voortgangsrapportage lesbisch- en homo-emancipatiebeleid 2008-2010 van het ministerie van OCW en de homo-emancipatiemonitor van het SCP.
Recente incidenten van homovijandigheid onderstrepen dit beeld.
De manier waarop scholen omgaan met homoseksualiteit is een belangrijke indicator voor de veiligheid. OCW heeft scholen ondersteund in het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit en het tegengaan van homodiscriminatie.
Toch denkt bijna een derde van leerlingen in het voortgezet onderwijs dat een homoseksuele leerling op school daar niet open voor uit kan komen, zo blijkt uit het rapport. Ook homoseksuele docenten zijn kwetsbaar voor pesten en intimidatie.
Homobelangenorganisatie COC heeft informateur Rosenthal en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer inmiddels per brief (pdf) opgeroepen meer aandacht te schenken aan het homo-emancipatiebeleid in de komende kabinetsperiode. De belangenorganisatie vindt de zelfmoordcijfers 'dramatisch' hoog en en hekelt de benarde positie waarin homojongeren verkeren.
Het COC pleit onder meer voor een Masterplan Suïcidebestrijding. Voorlichting over homoseksualiteit en transgenders zou op elke school bovendien verplicht moeten worden. Daarnaast wil de organisatie dat er een wet komt waarmee discriminerend geweld zwaarder bestraft kan worden. ''De acceptatie van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders is de lakmoesproef voor onze open en tolerante samenleving'', aldus het COC.
De organisatie zegt tevreden te zijn dat de acceptatie van homoseksualiteit in de Nederlandse samenleving is toegenomen. Daaruit concluderen ze dat het zinvol is om emancipatiebeleid te voeren.
(Bron)
Automobilist zet agent aan de kant

AMSTERDAM - Een woedende automobilist heeft maandag in de Noord-Brabantse plaats Gemert een agent aan de kant gezet omdat die volgens hem te hard reed.
De agent had de 23-jarige man uit het Limburgse Bergen even daarvoor nog bekeurd voor te hard rijden.
De man had volgens de politie op de Gemertseweg in Bakel 71 kilometer per uur gereden terwijl daar maar vijftig mag worden gereden.
Toen de agent na het uitdelen van de prent naar het bureau reed, werd hij gevolgd door de Limburger. Op de Zandstraat in Gemert gebaarde hij dat de agent moest stoppen.
Daarna beschuldigde hij de agent ervan dat hij te hard reed en beledigde hij hem. De agent wilde hem daarvoor aanhouden, maar de man probeerde ervandoor te gaan door naar achteren te rijden. De agent hield zich op dat moment aan de auto vast en viel toen de Limburger stopte.
Daarna reed de Limburger met hoge snelheid weg, maar na een achtervolging werd hij aangehouden. Hij is in een cel gezet.
(Bron)
Internetproviders weigeren site te blokkeren

AMSTERDAM - Twee grote internetproviders maken een vuist om te voorkomen dat ze worden gedwongen websites af te sluiten voor hun klanten. Dit heeft internetprovider XS4ALL donderdag bekendgemaakt.
XS4ALL heeft zich als partij gevoegd in een kort geding dat de stichting Brein heeft aangespannen tegen een andere provider, Ziggo. De stichting Brein, een organisatie die opkomt voor auteursrechten, wil via een kort geding Ziggo dwingen om de site The Pirate Bay af te sluiten voor haar klanten.
Via The Pirate Bay kunnen mensen illegaal films of muziek uitwisselen. De rechter heeft bepaald dat Pirate Bay dit niet mag doen, maar de mensen acher The Pirate Bay werken steeds vanuit andere landen en zijn ongrijpbaar voor justitie.
Ziggo en XS4ALL vinden dat ze als providers een doorgeefluik zijn en dat ze niet mogen worden gebruikt in de strijd die stichting Brein voert tegen illegaal downloaden. XS4ALL vindt dat de zaak een principieel karakter heeft en spreekt zelfs over ''internetcensuur''.
XS4ALL staat op het standpunt dat providers verantwoordelijk zijn voor informatie op hun eigen netwerkcomputers of wel servers, maar niet voor de informatie van anderen die ze doorgeven.
''Bovendien is het maatschappelijk niet wenselijk dat provicers zich bemoeien met het verkeer van hun gebruikers. Het fundament van internet is juist dat providers het verkeer van hun gebruikers ongefilterd doorlaten",' vindt XS4ALL. De provider vindt daarom dat Brein in de rechtszaak aan het verkeerde adres is, omdat The Pirate Bay niet staat op een server van Ziggo.
Veel consumenten downloaden illegaal en XS4ALL erkent dat dit een probleem is, maar vindt dat de oplossing niet gezocht moet worden in het ''inperken van burgerrechten''. De provider vindt dat de amusementsindustrie er zelf voor kan zorgen dat muziek en films legaal worden aangeboden op internet.
Het kort geding dient maandag 28 juni in Den Haag.
(Bron)
Krachtige aardbeving nabij Ottawa

OTTAWA - De Canadese hoofdstad Ottawa is woensdag aan het eind van de ochtend getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,5 op de schaal van Richter.
Het epicentrum van de beving lag 53 kilometer ten noorden van de stad op een diepte van 19,2 kilometer. Dat meldde de Amerikaanse US Geological Survey (USGS).
Krachtige aardbevingen in deze regio zijn een zeldzaamheid. In eerste instantie berichtte USGS over een beving met een kracht van 5,5 op de schaal van Richter.
Volgens ooggetuigen begonnen gebouwen in Ottawa en Toronto te schudden door de beving. De meeste mensen verlieten de gebouwen in de binnenstad van Ottawa toen het alarm afging.
Lokale media meldden slechts wat lichte schade aan gebouwen. Niemand raakte gewond, aldus de politie.
(Bron)
Otter na dertig jaar terug in Vechtplassen

UTRECHT - In natuurgebied De Vechtplassen van Natuurmonumenten is voor het eerst in dertig jaar weer een otter gesignaleerd. Een medewerker van Landschap Noord-Holland zag het beest op een foto die was gemaakt in het kader van onderzoek naar boommarters.
Dat liet Natuurmonumenten donderdag weten. De otter is in De Vechtstreek eind jaren '70 uitgestorven.
Waarschijnlijk komt de otter uit Overijssel, waar het dier in 2002 opnieuw was uitgezet. Ron van Overeem, beheerder van De Vechtplassen, is enthousiast over de terugkeer. ''We hadden niet gedacht dat de otter hier al zo snel weer zou opduiken.
De komst van deze otter is het levende bewijs dat het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) fantastische resultaten oplevert.'' De EHS is het netwerk van grote aaneengesloten natuurgebieden.
De otter stelt hoge eisen aan zijn leefomgeving. Het dier heeft schoon water nodig met voldoende vis en oevers met voldoende dekking.
De otter is uitgestorven door menselijk handelen: versnippering en vernietiging van zijn leefgebied, aanrijdingen, watervervuiling en illegale jacht. Het gevolg was dat de otter in 1988 helemaal uit Nederland was verdwenen. In 2002 is de otter opnieuw uitgezet in Overijssel en Friesland.
(Bron)
Zeker twaalf doden door treinongeval Spanje

CASTELLDEFELS - Zeker twaalf mensen zijn om het leven gekomen door een ongeval op het treinstation Castelldefels Playa, enkele kilometers ten zuiden van Barcelona.
De slachtoffers werden woensdagavond rond 23.30 uur aangereden door een hogesnelheidstrein, toen ze het spoor overstaken op een plaats waar dat niet is toegestaan.
Spaanse media maakten melding van zeventien gewonden. Van hen zouden er drie in kritieke toestand verkeren.
De meeste slachtoffers waren jongeren die op weg waren naar het nabij het station gelegen strand. Daar was een feest gaande in verband met de nacht van San Juan, een evenement dat elk jaar plaats heeft in de nacht van 23 op 24 juni. In grote delen van Spanje is 24 juni een feestdag.
Het station in Castelldefels (62.000 inwoners) beschikt over een voetgangerstunnel, maar volgens ooggetuigen ontstond er gedrang bij de ingang, waarop tientallen mensen besloten het perron op illegale wijze te verlaten. ''Op dat moment kwam er een trein aan, die over iedereen heen reed'', verklaarde een getuige die nog net kon ontsnappen tegen het radiostation SER.
Een groot aantal reddingswerkers snelde naar de plaats van het ongeval. Een van hen omschreef de situatie tegen de krant El País als ''een bloedbad''.
De inzittenden van de trein, die onderweg was van Alicante naar Barcelona, bleven ongedeerd. De spoorlijn werd gesloten na het ongeval. Uren na de botsing lagen er nog lichaamsdelen en plassen bloed verspreid over het stationsterrein.
Het is het ernstigste ongeval op het spoor in Spanje in zeven jaar tijd. In 2003 stierven negentien mensen en raakten 38 personen gewond door een botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein in de plaats Chinchilla.
Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen bij het ongeval in Castelldefels, zo meldden de ANWB en hulpcentrale Eurocross in de nacht van woensdag op donderdag.
(Bron)

Arme machinist.

woensdag, juni 23, 2010

Chimpansees voeren strategische oorlogen

KAMPALA - Chimpansees voeren oorlogen met rivaliserende groepen om hun grondgebied uit te breiden. Tot die conclusie komen onderzoekers die de dieren tien jaar lang observeerden in Uganda, zo meldde The New York Times maandag (lokale tijd).
De wetenschappers ontdekten dat grote groepen chimpansees er zo nu en dan op uit trekken om rivalen uit nabijgelegen gebieden te vermoorden. Daarmee vergroten ze hun territorium en krijgen ze de beschikking over meer voedsel.
Meer voedsel betekent een snellere voortplanting en een snellere voortplanting betekent een grotere en sterkere groep.
Chimpansees vallen aan als ze in de meerderheid lijken te zijn. Tijdens zo'n aanval houden de mannen hun tegenstanders tegen de grond, om ze vervolgens dood te bijten of te slaan. De vrouwen laten ze ongemoeid, hun baby's worden daarentegen opgegeten.
In tien jaar tijd waren de onderzoekers, onder leiding van John Mitani van de Universiteit van Michigan, achttien keer getuige van dergelijke dodelijke aanvallen. Het is voor het eerst dat onderzoekers kunnen bewijzen dat chimpansees strategische oorlogen voeren.
Eerder kwamen wetenschappers al tot de conclusie dat chimpansees bewust oorlog voeren, maar toen kon niet worden uitgesloten dat de onderzoekers het gedrag van de dieren hadden beïnvloed. Om ze van dichtbij te kunnen observeren, kregen de chimpansees bananen gevoerd. Volgens sommige primatologen zou dat de oorlog hebben uitgelokt.
Het onderzoeksteam van Mitani wist zich zonder het uitdelen van voedsel te mengen in de groep chimpansees. Daardoor zou het natuurlijke gedrag van de dieren niet zijn beïnvloed.
(Bron)
Niet cremeren maar oplossen door vloeistof

ALMERE - Wie na zijn dood niet begraven wil worden en ook niet voelt voor cremeren kan binnenkort mogelijk kiezen voor iets anders: resomeren en cryomeren.
Yarden Uitvaartorganisatie wil in Nederland ten minste één van deze twee nieuwe uitvaarttechnieken introduceren. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.
Bij resomeren wordt het lichaam ontbonden en opgelost met een speciale vloeistof en verwatering. Bij cryomeren wordt gebruik gemaakt van bevriezing, waarna het lichaam wordt ontbonden.
In beide gevallen rest een kleine hoeveelheid poeder, vergelijkbaar met de asresten na een crematie.
Volgens Yarden liggen de nieuwe technieken in het verlengde van cremeren, maar ze zouden duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparend en mogelijk voordeliger zijn.
Resomeren gebeurt al in de Verenigde Staten en Canada. Cryomeren is nog nergens in gebruik. Het is een vinding uit Engeland die daar verder wordt uitgewerkt.
Yarden laat nu onafhankelijk onderzoek doen naar alle voor- en nadelen van beide mogelijkheden.
Een uitvaart waarbij gekozen wordt voor een van de twee nieuwe technieken is totdat de overledene aan het zicht wordt onttrokken precies hetzelfde als bij een crematie. De dode gaat vervolgens alleen in een ander type installatie.
Het is ook een alternatief voor mensen die niet de voorkeur geven aan begraven, maar zich onprettig voelen bij het idee van verbranden.
Voor invoering is in Nederland wel een wetswijziging nodig. De wet staat in ons land alleen nog begraven en cremeren toe.
(Bron)
'Massagraf' van dinosauriërs gevonden

AMSTERDAM – Wetenschappers zijn in de Canadese provincie Alberta gestuit op een gebied dat duizenden botten van dinosauriërs herbergt.
Het 'massagraf' bevat vooral fossielen van de Centrosaurus, een gehoornde dinosauriër die 75 miljoen jaar geleden leefde.
Het gebied werd ontdekt door wetenschappers van het Royal Tyrell Museum en is ongeveer 3,8 vierkante kilometer groot. Dat meldt Discovery News.
Het is nog onduidelijk waardoor de dinosauriërs massaal zijn gestorven op dezelfde plek. Wel is bekend dat het klimaat in het gebied vroeger tropisch was. De wetenschappers vermoeden daarom dat de dieren zijn omgekomen in een tropische storm.
Tijdens orkanen steeg het water in het gebied volgens hun berekeningen zeker vier tot vijf meter. De dinosauriërs werden vermoedelijk verrast door een overstroming en zijn massaal verdronken.
Hoewel de wetenschappers blij zijn met de vondst van het massagraf, is de plek volgens onderzoeksleider David Eberth niet bepaald mooi om te zien. Het landschap is zelfs flink ontsierd door de fossielen.
“De botten liggen open en bloot in de natuur”, verklaart hij. “Ze zijn verspreid door het prachtige landschap langs de rivier de Saskatchewan. Het ziet er nu behoorlijk lelijk uit.”
(Bron)
Taakstraffen voor bezit kinderporno

ZWOLLE - De rechtbank in Zwolle heeft woensdag vier personen veroordeeld tot taakstraffen tot 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden voor bezit van kinderporno.
De veroordeelden zijn enkele van honderden Nederlanders die uit een onderzoek van de autoriteiten in de Verenigde Staten en Wit-Rusland naar voren kwamen.
In deze twee onderzoeken naar kinderpornosites kwamen de IP-adressen en creditcardnummers van veel Nederlanders boven water.
In totaal stonden in Zwolle twee weken terug zeven kinderpornozaken op de rol. Twee zaken zijn aangehouden en een verdachte is vrijgesproken.
Alle straffen waren gelijk aan de eis van de officier van justitie. Volgens de rechtbank hebben de veroordeelden zich schuldig gemaakt aan het instandhouden van misbruik en de exploitatie van zeer jonge kinderen.
De hoogste straffen kregen de 53-jarige Gerrit B. uit Gramsbergen en de 40-jarige Jan B. uit Heino. Zij kregen beiden zes maanden cel voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. Ook moeten alle verdachten meewerken aan ambulante behandeling in een kliniek.
(Bron)
De orka in de Waddenzee is gevangen. 3,5 meter lang en vermagerd en verzwakt.
Parkeerwachter krijgt 10 maanden voor fraude

HAARLEM - De 51-jarige Berend K. uit Oostzaan is woensdag door de rechtbank in Haarlem wegens fraude veroordeeld tot vijftien maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk. Ook moet de man bijna 116.000 euro betalen aan de Staat.
De rechtbank acht bewezen dat K. als parkeerwachter van openluchtmuseum de Zaanse Schans in Zaandam in vijf jaar tijd ongeveer 190.000 euro in eigen zak heeft gestoken.
Tegen K. was vijftien maanden cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. K. werkte 12,5 jaar als parkeerwachter bij de Zaanse Schans.
De fraude kwam begin vorig jaar aan het licht, toen er na zijn vertrek opeens veel meer parkeergeld overbleef.
Berend K. heeft toegegeven dat hij parkeergeld heeft verduisterd, maar volgens hem gaat het om hooguit 40.000 tot 45.000 euro.
Hij gaf als leidinggevende zijn collega's opdracht de parkeerautomaten geregeld te legen, omdat deze anders niet goed werkten. In plaats van dit geld af te dragen, nam hij het later in zakken mee naar zijn huis.
(Bron)
'Bruinen van huid evolutionair verklaard'

AMSTERDAM - Mensen ontwikkelden het vermogen om hun huid te bruinen in de loop van de evolutie waarschijnlijk om zichzelf aan te passen aan de grote verschillen in ultraviolette straling gedurende het jaar. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.
Vooral in noordelijke gebieden kan de hoeveelheid ultraviolet licht sterk uiteen lopen, vanwege seizoensinvloeden en atmosferische verstrooiing van het licht. Daardoor heeft de menselijke huid in de loop van de evolutie waarschijnlijk het vermogen ontwikkeld om tijdelijk bruin te kunnen worden.
Het lichaam wordt daardoor in de zomer beschermd tegen ultraviolette straling, maar kan in de winter weer volop profiteren van de gunstige effecten van zonlicht.
Dat schrijven wetenschappers van Penn State University in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. De onderzoekers hebben de inval van zonlicht en ultraviolette straling in kaart gebracht op verschillende plekken over de hele wereld.
"De variatie van ultraviolette straling is erg groot, vooral op de middelste en hogere breedtegraden", verklaart hoofdonderzoekster Nina Jablonski op nieuwssite Physorg.com.
"Het vermogen tot het bruinen van de huid is waarschijnlijk meerdere malen onafhankelijk van elkaar ontstaan op verschillende plekken in de wereld om mensen te beschermen tegen de schadelijke effecten van ultraviolette straling", aldus Jablonski.
Zonlicht zorgt voor de productie van vitamine D, maar de ultraviolette straling heeft ook veel negatieve effecten. Zo wordt foliumzuur in het lichaam afgebroken onder invloed van zonlicht. Foliumzuur is verantwoordelijk voor de snelle groei van nieuwe cellen, vooral tijdens zwangerschappen.
(Bron)
'Nu ernst maken met aanpak van asbest'

DEN HAAG - Minister Tineke Huizinga (VROM) gaat aan de slag om een integraal plan van aanpak van asbest te maken. Dat heeft ze dinsdag in de Tweede Kamer gezegd.
Ze noemde asbest een 'sluipmoordenaar'.
Recent bleek dat er niet vijfhonderd, zoals werd aangenomen, maar 1400 mensen sterven aan de gevolgen van inademing van asbest. Huizinga zei dat er nu ernst zal worden gemaakt met een pakket maatregelen waaraan diverse ministeries meewerken.
Als het aan haar ligt, komt zo'n plan er dit najaar nog. Ze wil een nieuw kabinet echter niet met een precies tijdstip opzadelen.
Huizinga zei dat er geen sprake is van een 'asbestvrijverklaring' voor te verkopen huizen. Dat is slechts een optie die voorkwam in een rapport van de provincie Noord-Holland, aldus de bewindsvrouw.
(Bron)
Supercomplexe moleculen gevonden in de ruimte

Spaanse en Amerikaanse wetenschappers hebben in de omgeving van een ster in het sterrenbeeld Perseus de stof anthraceen opgespoord. Deze organische stof bestaat uit zeer grote moleculen, en kan onder invloed van ultraviolette straling aminozuren vormen.
De ontdekking is gedaan met de 4,2-meter William Herschel-telescoop op het Canarische eiland La Palma en de 9,2-meter Hobby-Eberly-telescoop in Texas.
Eerder was anthraceen al aangetoond in meteorieten, maar het is nu voor het eerst dat dit molecuul in de omgeving van een ster is gevonden.
Volgens de onderzoekers maakt hun ontdekking het waarschijnlijker dat er in de interstellaire ruimte ook aminozuren te vinden zijn. In de ruimte zijn zo'n beetje alle ingrediënten opgespoord die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het ontstaan van leven op aarde.
(Bron)
Treinverkeer Amersfoort stil na incident

AMERSFOORT - Het treinverkeer van en naar Amersfoort is woensdagochtend 2,5 uur gestremd geweest omdat twee passagierstreinen uit tegenovergestelde richting op hetzelfde spoor terecht waren gekomen.
Dat meldden woordvoersters van spoorwegbeheerder ProRail en de Inspectie Verkeer en Waterstaat. De oorzaak is mogelijk een kapotte wissel.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat en de politie stelden direct een onderzoek in. Daarvoor werd het treinverkeer van en naar Amersfoort stilgelegd.
De reizigers konden de treinen verlaten en zijn teruggekeerd naar station Amersfoort. Het ging om treinen van de NS en Connexxion.
Of er sprake was van een bijna-ongeluk en hoe ver de twee treinen van elkaar stonden nadat ze hadden geremd, kon de inspectie nog niet zeggen.
''Een van de twee treinen was al weg van de plek van het incident. Dat maakt het onderzoek wat lastig'', aldus een woordvoerster van de inspectie.
Het incident deed zich voor om zeven uur. Rond half tien kwam het treinverkeer beperkt op gang.
(Bron)
Warm klimaat zorgt voor grote snavels

MELBOURNE - Vogels die in warme gebieden leven, hebben grotere snavels dan vogels die in de kou leven. Dat komt omdat vogels hun warmte kwijtraken via hun snavel.
Dat hebben Australische en Canadese onderzoekers ontdekt, zo schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift American Naturalist.
Met het onderzoek wordt een 133 jaar oude theorie bewezen. Volgens de zogeheten regel van Allen heeft het klimaat invloed op het uiterlijk van dieren.
In koude gebieden hebben dieren veelal kleinere ledematen, oren en staarten om te voorkomen dat ze warmte verliezen.
De onderzoekers vergeleken 124 vogelsoorten. ''Bij alle soorten was een sterk verband te zien tussen de lengte van de snavel en de omgevingstemperatuur'', aldus wetenschapper Matt Symonds van de Universiteit van Melbourne.
''Dit wijst op een evolutionair verband tussen de snavelgrootte en de temperatuurregeling van vogels.''
Warmtefoto's lieten de onderzoekers zien dat toekans en ganzen grote hoeveelheden warmte verloren via hun snavel. Volgens Symonds is het voor het eerst dat een studie de regel van Allen bij vogels testte.
(Bron)
Hoge Raad verwerpt samenscholingsverbod

UTRECHT - Het samenscholingsverbod voor overlastgevende jongeren in de Utrechtse wijk Zuilen-Oost mag niet meer op de huidige wijze worden toegepast. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad die een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Arnhem niet-ontvankelijk heeft verklaard.
De gemeente Utrecht hanteert een verbod op samenscholen voor een groep van 27 jongeren. De maatregel is een jaar geleden ingesteld omdat de situatie in de wijk uit de hand liep.
Voornamelijk Marokkaanse jongeren maakten zich schuldig aan intimiderend en crimineel gedrag en vielen buurtbewoners lastig.
De gemeente en het Openbaar Ministerie (OM) baseerden zich op de uitspraak van het hof dat het samenkomen in een groepje voldoende was om een jongere te kunnen oppakken.
De Hoge Raad oordeelt nu dat het OM destijds een vormfout heeft gemaakt door cassatie in plaats van hoger beroep aan te vragen. Hierdoor is een uitspraak van de kantonrechter uit februari 2008 weer geldig. Daarin staat dat er een reële dreiging moet zijn dat de openbare orde verstoord zal raken.
De gemeente Utrecht laat weten toch door te gaan met het handhaven van het verbod. ''Het is uitermate ongelukkig dat deze nuttige maatregel door een vormfout niet meer zou kunnen worden gebruikt'', aldus de woordvoerster van burgemeester Aleid Wolfsen.
Utrecht ziet het verbod als een zwaar, maar goed middel om de overlast in de wijk te bestrijden. ''We hopen dat de Voetbalwet die volgende week door de Eerste Kamer wordt besproken, wordt aangenomen.''
Die wet is bedoeld om voetbalvandalen en andere groepen die overlast geven, aan te pakken via bijvoorbeeld een gebieds- of een samenscholingsverbod.
Het OM sluit zich aan bij de gemeente en stelt dat de uitspraak van de Hoge Raad ervoor heeft gezorgd dat ze weer terug zijn bij af.
''Het standpunt van de kantonrechter geldt nu weer. Dat betekent dat wij nieuwe zaken die met dit verbod samenhangen ook voor het kantongerecht gaan brengen in de hoop dat ze positief uitpakken'', aldus de woordvoerster.
Utrecht paste het verbod eerder al toe in Kanaleneiland-Noord. Het maakt onderdeel uit van een bredere aanpak in wijken met overlastgevende jongeren. Zo is er extra politietoezicht, zijn straatcoaches actief en benadert het jongerenwerk de overlastgevende jongeren actiever.
(Bron)
Specialisten gaan actie voeren

UTRECHT - Medisch specialisten hebben woensdag aangekondigd actie te gaan voeren. Volgende week donderdag komen ze in een protestvergadering bijeen.
De specialisten hebben een conflict met minister Ab Klink van Volksgezondheid. Hij wil de macht van de artsen beperken om zo de kwaliteit van de zorg te verbeteren.
De specialisten zeggen juist dat de kwaliteit van de zorg wordt bedreigd door het ingrijpen van de minister.
Klink vindt dat de meeste specialisten te veel verdienen. Daarbij is volgens hem de kwaliteit van de zorg niet altijd optimaal en leggen specialisten te weinig verantwoording af over hun prestaties.
Hij wil dat ziekenhuisdirecteuren voortaan met de specialisten onderhandelen over de salarissen in verhouding tot de zorg die ze leveren. De specialisten stellen dat hun autonomie daardoor wordt aangetast.
Ze zeggen het bovendien zat te zijn 'om als graaiers en grootverdieners te worden afgeschilderd'.
(Bron)
Brits miljoenenonderzoek naar bijen

LONDEN - Een grote groep wetenschappers gaat in Groot-Brittannië een miljoenenonderzoek doen naar bijen. De bijen worden uitgerust met een soort etiket, dat werkt als een streepjescode.
Daarmee kan worden gezien waar de insecten zijn en hoe succesvol ze zijn bij het verzamelen van voedsel. Dat meldden Britse media dinsdag.
De afgelopen jaren neemt het aantal bijen in West-Europa massaal af. Omdat niet precies duidelijk is waardoor de bijen sterven, wordt gesproken over de verdwijnziekte.
De dieren kunnen last hebben van de pesticiden die in de landbouw worden gebruikt, maar ook van een aantal virussen en mijten. Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken welke factoren meespelen bij de enorme afname.
De Britse bijenstudie maakt deel uit van een groter onderzoek naar alle insecten die een rol spelen bij de bestuiving van planten. Het gaat dan onder meer om vlinders, motten en zweefvliegen.
Ook die populaties laten een forse afname zien. Mogelijk houdt de teruggang van alle bestuivers met elkaar verband.
(Bron)
‘Kroeshaarkapsels uit de jaren ’80 maken comeback’

AMSTERDAM - Het is weer helemaal hip om Mickey Mouse, het Yankees logo en andere symbolen aan de zijkant van het hoofd te laten scheren. Ook andere soorten van ‘black barbering’, het knippen van kroeshaar, zijn terug van weggeweest, aldus de New York Times.
Mensen met afrohaar durven weer veel meer met hun haar te spelen dan de afgelopen decennia, stelt de krant.
Steeds meer personen kiezen voor een retrokapsel en brengen de haarmode uit de jaren tachtig weer terug door het dragen van onder andere ingewikkelde ingeschoren patronen.
“Ik heb vroeger Mickey Mouse, het Yankees logo en allerlei andere symbolen die ze maar konden bedenken, in het haar van mensen geschoren”, vertelt kapper Kamal Nuru aan de New York Times.
“De jaren ’80 en ’90 waren een geweldige tijd voor Afro-Amerikaanse haarstyling”, vervolgt de haarstylist, “ik ben blij dat deze glorieuze haarstijlen weer terugkeren.”
Ook de New Yorkse kapper Rico merkt een comeback. Hij geeft donkere mensen steeds vaker een old school kapsel. “Geen enkel kapsel is hetzelfde. Ik teken soms wat patronen op papier, maar als ik bezig met het haar, dan gaat het automatisch”, alus Rico.
Op basis van de persoonlijkheid van de klant scheert Rico patronen. “Ik gebruik de energie, vibes en kledingstijl van de klant en maak daarmee een persoonlijk kapsel. Elk kapsel is een kunstwerk voor het leven.”
Black barbering begon in de jaren tachtig met een kapsel genaamd The Fade. Hierbij werd het haar aan de zijkanten van het hoofd gemillimeterd en is het bovenop recht afgeschoren.
Later werden de kort geschoren zijkanten van het hoofd versierd met lijnen en vormen. Met de scheerbladen nummertje één en twee werden gehele kunstwerken op hoofden gemaakt.
Andere bekende kapsel uit de jaren ‘80 zijn The Box, de langere versie van The Fade en The Gumby, die sterk lijkt op The Fade, maar dan scheef afgeschoren, waardoor de linker- of de rechterkant hoger is.
(Bron)
Enorme boete voor makers badkamerspullen

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft woensdag een boete van 622 miljoen euro opgelegd aan zeventien fabrikanten van kranen en andere badkamermaterialen.
De bedrijven, waaronder Villeroy & Boch, hebben twaalf jaar lang illegale afspraken gemaakt over de markt, onder meer in Nederland.
EU-commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) heeft dat woensdag bekendgemaakt.
De bedrijven zijn onder meer afkomstig uit Duitsland, Italië en de Verenigde Staten. Er zitten geen Nederlandse ondernemingen bij.
Volgens Almunia hebben de bedrijven prijsafspraken gemaakt voor badkuipen, wastafels en andere badkameronderdelen in zes landen met in totaal 240 miljoen inwoners. Naast Nederland ging het om België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië. De verboden praktijken deden zich voor in de periode 1992 tot 2004.
De hoogste boete - ruim 326 miljoen - is voor het Amerikaanse bedrijf Ideal Standard. Een ander Amerikaans bedrijf, Masco, hoeft geen boete te betalen omdat het de Europese Commissie heeft geïnformeerd over het kartel.
Eurocommissaris Almunia waarschuwde woensdag dat de Europese Commissie zal doorgaan met haar strijd tegen kartels, die de consument benadelen. Hij hoopt met de hoogte van de boetes bedrijven af te schrikken om prijsafspraken te maken.
De Spanjaard Almunia nam begin dit jaar de portefeuille Concurrentie over van de Nederlandse Neelie Kroes, die nu verantwoordelijk is voor Digitale Agenda. Almunia zei woensdag dat hij de koers van zijn voorgangster volledig voortzet.
(Bron)
Ik word soms echt doodmoe van sportkijken: Mahut - Isner, laatste set, inmiddels 54-54.
Orka zwemt in Waddenzee

DEN HAAG - In de Waddenzee is woensdag een orka gesignaleerd. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van LNV laten weten.
Het zoogdier werd gezien bij Ameland vanaf een schip van het ministerie van LNV. Het komt zelden voor dat een orka in de Waddenzee wordt gezien.
Volgens de zegsman van het departement gaat het om een jonge orka die verzwakt is. Het Dolfinarium in Harderwijk is inmiddels ook uitgevaren en probeert het dier te vangen. Als dat lukt kan de orka aansterken in het Dolfinarium om daarna te worden teruggezet.
(Bron)
Bedreigster Wilders blijft voorlopig vastzitten

BREDA - Een 36-jarige vrouw uit Tilburg die meer dan honderd dreigmailtjes heeft verstuurd aan Geert Wilders, moet voorlopig in de cel blijven. Dat heeft de rechtbank in Breda dinsdag besloten.
Afgelopen maart werd Selime I. na het uitzitten van een jaar gevangenisstraf opnieuw gearresteerd omdat ze de voorwaarden heeft geschonden die zijn verbonden aan haar ambulante tbs-behandeling.
Tijdens gesprekken met de reclassering zou ze weigeren over haar toestand te praten. Justitie wil nu dat de vrouw een gedwongen tbs-behandeling ondergaat.
Advocaat Jan-Willem Ausma pleitte juist voor vrijlating van zijn cliënt, omdat ze 'voor niemand een gevaar is'. Een rapport over de geestelijke gesteldheid van de vrouw moet de rechtbank helpen een beslissing te maken, maar dat is vermoedelijk pas rond 19 juli klaar.
Artsen stelden eerder al vast dat I. aan een waanstoornis lijdt. Het gerechtshof in Den Bosch volgde het advies van deskundigen dat een ambulante behandeling bij haar meer succes heeft. PVV-fractievoorzitter Wilders is overigens niet de enige die door de vrouw is bedreigd.
Ten tijde van de Wilders-rechtszaak stond I. op de stoep bij een rechter-commissaris van de rechtbank in Breda. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft ze destijds zijn ruiten ingegooid. Zelf ontkent I. dat.
Om mogelijke partijdigheid te voorkomen, waren de rechters die de zitting in Breda leidden, afkomstig van de rechtbank in Den Bosch. Op 27 juli, na ontvangst van het psychiatrisch rapport, gaat de zaak inhoudelijk verder.
(Bron)
'Haaien ruiken in stereo'

AMSTERDAM - Haaien ruiken in stereo en kunnen daardoor waarschijnlijk hun prooien op grote afstand lokaliseren. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
Haaien gebruiken hun beide neusgaten los van elkaar om een geur op te pikken. Hierdoor zijn ze in staat om een prooi op grote afstand al te lokaliseren met hun reukvermogen.
Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Florida in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Volgens de wetenschappers kunnen haaien hun prooien beter lokaliseren naarmate hun neusgaten verder uit elkaar liggen. De dieren hebben dan namelijk meer tijd om de twee verschillende geursignalen te verwerken.
Dit verklaart mogelijk ook waarom sommige haaien een vreemd gevormde kop hebben. “Een dier met een breder hoofd, zoals een hamerhaai, heeft langer de tijd om de geuren die binnenkomen door de twee verschillende neusgaten te verwerken en daar aanwijzingen uit te halen”, verklaart hoofdonderzoekster Jayne Gardiner op Discovery News.
“Het hebben van twee neusgaten zorgt er voor dat de dieren in stereo kunnen ruiken en op basis van kleine verschillen in de binnenkomst van de geur in de twee neusgaten de richting van de geur kunnen bepalen”, aldus Gardiner.
De wetenschappers ontdekten de ‘stereo-reukzin’ van haaien toen ze bij een experiment de geur van prooidieren in de neusgaten van verschillende kathaaien spoten. Al snel bleek dat de dieren hun positie in het water veranderden als er een vertraging zat tussen het moment waarop de geur in het eerste en het tweede neusgat arriveerde.
“De manier waarop haaien ruiken kun je vergelijken met de manier waarop andere dieren hun twee oren gebruiken om de richting van geluiden te bepalen”, aldus Gardiner.
(Bron)