zaterdag, maart 24, 2007

Weduwe Rost van Tonningen (92) overleden

AMSTERDAM - De 92-jarige Florentine Rost van Tonningen is zaterdag in België overleden. Dat heeft haar zoon Grimbert Rost van Tonningen bekendgemaakt.
Florentine Rost van Tonningen was de weduwe van Meinoud Rost van Tonningen die in de Tweede Wereldoorlog in dienst van de Duitsers leiding gaf aan De Nederlandsche Bank. Na de oorlog werd hij gevangengezet in Scheveningen, waar hij zelfmoord pleegde in zijn cel.
De weduwe Rost van Tonningen werd na de oorlog verschillende keren veroordeeld voor het verspreiden van extreemrechtse ideeën. Haar zoon Grimbert, publicist en consultant, betreurt de denkbeelden van zijn moeder.
"Mijn moeder, die moed, slagvaardigheid en doorzettingvermogen niet kon worden ontzegd, is haar nationaal-socialistische gedachtengoed helaas altijd trouw gebleven."
(Bron)
'Terroristenafdeling in Vught is onmenselijk'

AMSTERDAM - Het opzetten en gebruiken van een terroristenafdeling in Vught is onrechtmatig en onmenselijk. Dat meldt de Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) zaterdag. De organisatie heeft een klacht ingediend bij de Raad van Europa.
Een onderzoeker van de Raad van Europa brengt binnenkort een bezoek aan Nederlandse gevangenissen. Naast de kritiek op de terroristenafdeling in Vught heeft EORG bij de onderzoeker ook klachten ingediend over de behandeling van gevangenen op de zogeheten Bajesboten.
In de speciale Terroristen Afdeling in Vught worden onder meer de voor terrorisme veroordeelde Samir A. en veroordeelde leden van de zogenoemde Hofstadgroep vastgehouden.
(Bron)
Familie houdt vaak orgaandonatie tegen

AMSTERDAM - Het aantal orgaandonoren zou aanzienlijk groter zijn als familieleden van overledenen toestemming voor orgaandonatie zouden geven. In bijna driekwart van de gevallen zien artsen af van het gebruik van organen omdat de nabestaanden bezwaar maken.
Dat blijkt uit een onderzoek dat medewerkers van de Nederlandse Transplantatie Stichting en professor A. Hoitsma van de Radboud Universiteit in Nijmegen deze week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde publiceren.
Zij onderzochten hoeveel van de 5880 mensen die in de jaren 2001 tot en met 2004 op 52 afdelingen intensieve zorg van dertig Nederlandse ziekenhuizen waren overleden, als orgaandonor in aanmerking kwamen en van hoeveel van hen organen zijn gebruikt.
(Bron)
Een goede column van Remy Chavannes over het filteren op internet en de risico's die dat oplevert.
Europeanen gaan voor langste domeinnaam

AMSTERDAM - Zes mensen hebben het afgelopen jaar de langst mogelijke domeinnaam eindigend op .eu geregistreerd. De domeinnamen van 63 karakters bestaan onder andere uit de naam van een dorpje in Wales en de eerste 63 getallen van het getal pi, meldde persbureau AP vrijdag.
Een Duitser kreeg de naam Thisisthelongesteuropeandomainnameallovertheworldandnowitismine.eu toegewezen, al is de site nog niet in gebruik. Iets minder grappig bedoeld, maar niet minder lang is de naam van een Franse website die omzetgroei belooft bij klanten die een website laten maken: Lerelaisinternet-com-favorise-la-croissance-de-votre-entreprise.eu.
Het Europese bureau voor de registratie van domeinnamen (EURid) kende het Welse dorpje Llanfair de website Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochuchaf.eu toe, de Keltische naam voor het dorp dat voor liefhebbers van kortere namen ook de website Llanfair.wales.com kent.
Een Duits technologiebedrijf ging aan de haal met 141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.eu, de eerste cijfers van het oneindige getal pi, dat de verhouding tussen de omtrek van een circel en diens doorsnee aangeeft.
EURid meldde dat inmiddels 2,5 miljoen .eu-adressen zijn geregistreerd sinds de lancering van de extensie in april vorig jaar. De meeste aanvragen kwamen binnen voor sex.eu en hotel.eu.
De vraag naar .eu "oversteeg alle verwachtingen", aldus EURid. Alleen het Duitse .de en het Britse .uk hebben op dit moment nog meer webadressen.
(Bron)
Brit pleegt zelfmoord voor webcam

LONDEN - Een 42-jarige Engelsman heeft voor zijn webcam zelfmoord gepleegd terwijl hij op een website met andere mensen in discussie was. Dit heeft de Britse politie vrijdag laten weten.
De man, Kevin Neil Whitrick, werd woensdagavond dood aangetroffen voor zijn computer nadat een ander lid van het discussieforum de politie had gebeld. De man had zichzelf opgehangen. Slachtofferhulp staat klaar voor mensen die de zelfmoord op internet hebben gezien.
Volgens de vrouw van Whitrick was de man, vader van twee kinderen, nooit helemaal hersteld na een zeer zwaar auto-ongeluk afgelopen zomer.
(Bron)

vrijdag, maart 23, 2007

CNV wil vaste werknemers aantrekkelijker maken

UTRECHT - Vakcentrale CNV wil werkgevers een hogere WW-premie laten betalen voor mensen in tijdelijke dienst. Als zij investeren in scholing voor hun flexwerkers kunnen zij de extra kosten terugverdienen. Werkgevers betalen voor personeel in vaste dienst een lagere premie.
CNV-voorzitter René Paas zei vrijdag dat hij zo de trend wil doorbreken dat bedrijven steeds meer "wegwerppersoneel" gebruiken. Volgens Paas dumpen nu te veel werkgevers hun tijdelijke krachten na afloop van hun contract in de WW. "Die is daar nooit voor bedoeld."
Uit onderzoek blijkt volgens hem dat bijna de helft van de mensen die een beroep doen op de WW een tijdelijk contract had.
"De hele maatschappij draagt daarvan de lasten", aldus Paas. Hij wil dat rechtzetten en de vervuiler laten betalen. Als werkgevers per se veel flexkrachten willen, heeft dat volgens Paas gewoon zijn prijs. "Alle waar naar zijn geld." Slechts vier op de tien tijdelijke krachten heeft uitzicht op een vaste baan, concludeert het CNV op basis van eigen onderzoek.
Hoe langer werknemers op tijdelijke basis werken, hoe onzekerder zij worden over een vaste aanstelling. Ongeveer de helft, zeker de 35-plusser, ervaart het als belastend weer een andere baan te moeten zoeken.
Werkgevers moeten volgens Paas flexwerkers meer zekerheid bieden. Scholing verhoogt iemands kansen op het vinden van nieuw werk. Maar in tijdelijke krachten wordt volgens de CNV-voorman nou juist minder geïnvesteerd dan in vast personeel. Om dat te veranderen wil hij dat de overheid "desnoods kostendekkend" de opleidingskosten voor flexibele werknemers compenseert.
Nu kan iemand volgens de Wet flex en zekerheid maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar tijd krijgen. Paas wijst erop dat nu vaak personeel na drie tijdelijke contracten als 'wegwerppersoneel' wordt ingeruild voor nieuwe flexkrachten. Hij wil ook dat mensen tijdig te horen krijgen of hun contract wordt verlengd.
Het ministerie van Sociale Zaken evalueert de zogenoemde Flexwet binnenkort. Paas wil dat de wet wordt aangescherpt tot maximaal twee contracten in twee jaar, zodat werknemers niet te lang in onzekerheid verkeren. Het mag alleen langer als werkgevers en vakbonden in cao's afspreken dat daar scholing voor de flexwerkers tegenover staat.
(Bron)
Fietsendief zoekt het hogerop

APELDOORN - Een van fietsdiefstal en bedreiging verdachte man probeerde donderdag aan de politie te ontkomen door in een flat vanaf tien hoog drie etages omhoog te klauteren. De 26-jarige Apeldoorner deed dat via de balkons, meldde de politie vrijdag.
Op de dertiende verdieping aangekomen verstopte de verdachte zich in een balkonkast. Zijn acrobatische kunsten leverde hem echter geen lange vrijheid op. De politie vond hem in de kast en hield de man aan.
De geveltoerist kreeg bezoek van de politie nadat hij eerder twee tieners in een andere flatwoning had bedreigd. Toen de politie bij de verdachte langs ging, was hij niet meer in zijn flat. Wel stond er een gestolen fiets in de woning.
(Bron)
Nisshin Maru met honderden walvissen terug in Tokyo

AMSTERDAM - De Japanse walvisvaarder Nisshin Maru is vrijdag met een vangst van 508 walvissen teruggekeerd in de haven van Tokyo. Het schip moest de jaarlijkse jacht in Antarctische wateren vroegtijdig afbreken na een brand die aan één bemanningslid het leven kostte.
Journalisten werden weggehouden van de kade waar de Nisshin Maru aanlegde. De autoriteiten stellen een onderzoek in naar de brand, waar het ministerie van visserij pas over een week een persconferentie over wil beleggen.
De walvissen werden gevangen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Na het onderzoek wordt het vlees van de dieren, dat door Japanners als een delicatesse wordt beschouwd, op de markt gebracht.
(Bron)
Man gemolesteerd na weigering sigaret

ASSEN - Een 41-jarige man uit Assen is donderdagavond in zijn woonplaats in elkaar geslagen nadat hij weigerde een sigaret te geven. Dat meldt de politie vrijdag.
Het slachtoffer werd rond 21.30 uur aangesproken door een ongeveer 25 jaar oude man met de vraag om een sigaret. Nadat hij dat weigerde, ontstond een worsteling waarbij de Assenaar werd mishandeld.
De verdachte vluchtte daarna. Het slachtoffer moest door een arts worden behandeld.
(Bron)
Tientallen doden bij explosie munitie Mozambique

JOHANNESBURG/MAPUTO - Bij een zware explosie in een munitiedepot in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo zijn donderdag zeker 83 mensen om het leven gekomen. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekend.
Circa 360 anderen raakten gewond, van wie er veel slecht aan toe zijn, aldus het departement.
In het depot lagen honderden bommen, mijnen en raketten opgeslagen die nog overgebleven waren van de burgeroorlog die in de jaren tachtig in het land woedde. Ze zijn vermoedelijk afgegaan als gevolg van de hoge temperaturen.
De eerste explosies deden zich in de namiddag voor en de ontploffingen hielden zeker drie uur aan. In de avond waren nog dikke rookwolken en vlammen op de plaats des onheils te zien.
Veel gebouwen raakten volgens ooggetuigen zwaar beschadigd. De nabijgelegen luchthaven moest uit voorzorg worden gesloten. De autoriteiten hebben de bevolking tot kalmte opgeroepen.
Het is niet de eerste keer dat het met hulp van de Sovjet Unie gebouwde depot wordt getroffen door ontploffingen. In 1985 kwamen al eens twaalf mensen om. In januari dit jaar raakten drie personen gewond bij een ander incident. Ook toen ging munitie af door de hoge temperaturen.
(Bron)
Straffeloos wapens inleveren op school

DEN HAAG - Jongeren in vijf gemeenten kunnen in mei op school en in uitgaansgelegenheden wapens inleveren zonder dat zij voor het bezit ervan worden vervolgd.
De inzamelingsactie in Den Haag, Den Helder, Tilburg, Castricum en Cuijk gaat gepaard met een voorlichtingscampagne om het gebruik van wapens tegen te gaan.
Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie vrijdag gezegd. Hij bevestigde daarmee een bericht in De Telegraaf.
Het gaat om een proef. Als die slaagt, volgt dit najaar mogelijk een landelijke inzamelingsactie. Zeven jaar geleden was er voor het laatst een soortgelijke actie, waaraan ook volwassenen konden meedoen. Dat leverde toen ongeveer 3800 illegale vuurwapens op.
De komende proef is gericht op het voortgezet onderwijs en horecagelegenheden, zoals discotheken. De beheerders ervan krijgen een kluis waar ze niet zelf in kunnen. Jongeren kunnen hun wapen onder toezicht inleveren. Als dat een slag- of steekwapen is, gaan ze direct vrijuit.
Leveren ze een vuurwapen in, dan wordt geregistreerd van wie dat afkomstig is en wordt de politie ingelicht. Die bekijkt dan eerst of er geen delict mee is gepleegd. Is dat inderdaad niet het geval, dan zal justitie niet tot vervolging overgaan. De politie haalt de kluisjes na een week op.
De inzamelingsactie wordt gecombineerd met een bewustwordingscampagne van de Stichting tegen Zinloos Geweld. Die richt zich op jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Als er echter mensen zijn die jonger of ouder zijn en op een van de locaties een wapen willen inleveren, kan dat ook, aldus de woordvoerder.
Twee gemeenten in de buurt van Cuijk, Sint-Anthonis en Boxmeer, gaan naar verwachting ook meedoen aan de proef.
De Tweede Kamer had er in de afgelopen jaren op initiatief van de LPF bij het kabinet op aangedrongen opnieuw een landelijke wapeninzamelingsactie te houden.
(Bron)
Man bijt stuk oor af tijdens vechtpartij

WOERDEN - Een 33-jarige man uit Woerden heeft donderdag tijdens een vechtpartij op een benzinestation in zijn woonplaats een stuk van het oor van een 30-jarige man afgebeten. De ruzie liep hoog op na het tanken, toen de jongste man de oudere aansprak op eerdere problemen.
Dat heeft de politie vrijdag laten weten. Beide mannen zijn aangehouden. In het ziekenhuis kon het stukje oor van de 30-jarige man vastgezet worden.
(Bron)
Iran pakt Britse marinemensen op

LONDEN - Iran heeft vijftien man van de Britse marine opgepakt. Dat meldde het ministerie van Defensie in Londen vrijdag, aldus de BBC. Zij werden tijdens een routinepatrouille in de Perzische Golf door de Iraanse marine gevangen genomen.
Het gaat om bemanningsleden van de HMS Cornwall. Het schip stuurde twee kleine boten met vijftien man om een zeilschip waarmee in de regio veel koopwaar wordt vervoerd, een zogeheten dhow, te inspecteren die mogelijk smokkelwaar vervoerde, aldus de BBC.
Op het moment dat de Britten de inspectie hadden voltooid, werden ze omringd door Iraanse marineschepen. De Britten werden daarna gedwongen koers te zetten richting Iraanse wateren. Londen eist de onmiddellijke vrijlating van de zeelieden en teruggave van de boten.
Volgens de BBC maken de mariniers het goed. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Margaret Beckett, heeft de Iraanse ambassadeur in Londen op het matje geroepen in een poging de gegijzelden zo snel mogelijk vrij te krijgen.
In 2004 nam Iran al Britse soldaten gevangen, nadat zij volgens het land in Iraanse wateren terecht waren gekomen. De acht mannen werden toen na drie dagen vrijgelaten nadat zij op de Iraanse staatstelevisie gedwongen werden zich te verontschuldigen.
(Bron)
Luxere broodjes op KLM-vlucht

AMSTELVEEN - KLM-passagiers op vluchten binnen Europa moesten het lange tijd doen met een simpel broodje met kaas, maar de luchtvaartmaatschappij komt nu met nieuwe, luxere sandwiches. Bovendien kan er vanaf zondag ook frisdrank en vruchtensap worden besteld.
Dat heeft KLM vrijdag laten weten op de site. De verbetering geldt alleen voor de korte en middellange vluchten binnen Europa. De nieuwe broodjes worden op "maaltijduren" geserveerd, aldus KLM. Op andere tijden krijgen reizigers een snack.
(Bron)

Daar moet de NS nou eens een voorbeeld aan nemen ;-)
Belgisch bedrijf verliest rechtszaak tegen Google

AMSTERDAM - Google is niet aansprakelijk voor illegale praktijken van de websites die de zoekmachine vindt. Dat heeft de rechtbank in het Belgische Leuven bepaald in een zaak die het bedrijf ServersCheck tegen Google had aangespannen, zo meldt Webwereld.
De zaak draaide om de resultaten die Google laat zien in zijn experimentele dienst Google Suggest. Wie in die variant op de welbekende zoekmachine trefwoorden intikt, krijgt tijdens het typen suggesties voor verwante zoektermen te zien.
Internetters die via Google Suggest naar ServersCheck zochten, kregen onder meer de suggestie 'serverscheck keygen' voorgeschoteld. Een keygen (of keygenerator) is een programma'tje dat gebruikt kan worden om werkende registratiecodes voor software te genereren zonder daarvoor te betalen.
Directeur Van Laere van het bedrijf eiste dat Google Suggest geen zoektermen meer zou voorstellen, die met piraterij te maken hebben. Hij zou honderdduizend euro schade per week oplopen door illegaal gebruik van zijn software. Van Laere gaat in hoger beroep.
(Bron)
Politie houdt echtgenoot vermiste chatster aan

LEEUWARDEN - De politie heeft vrijdag de 66-jarige echtgenoot van de sinds twee weken vermiste Willy Wester in zijn woonplaats Leeuwarden aangehouden. De politie verdenkt de man van betrokkenheid bij de vermissing en vreest voor het leven van de vrouw.
De vrouw was een zeer actieve chatster op het internetforum 'klessebessen'. Andere chatters die op de site actief zijn sloegen alarm toen de vrouw plotseling offline bleef. De politie heeft een speciaal team op de zaak gezet.
De echtgenoot reageerde vrijdagochtend in De Telegraaf laconiek op de verdwijning van zijn vrouw. "Sinds ze weg is huppelt ons zoontje fluitend door het huis." De man zegt tegen de krant dat zijn echtgenote "computerverslaafd" was, en dat hij daarom niet rouwig is om haar verdwijning.
Beheerster Andrea Treffers van Klessebessen beweert de vermiste vrouw goed te kennen. Treffers zegt dat Willy door haar man werd geslagen.
(Bron)
'Tweede Kamer kreeg niet alle informatie over Irak'

HILVERSUM - De Tweede Kamer is in 2002 in de aanloop naar de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak onvolledig ingelicht. Het eerste kabinet van Jan Peter Balkenende meldde niet dat er een uitgebreid Amerikaans verzoek lag om mee te vechten in Irak. Ook waren er al vroeg twijfels of een militaire actie tegen Irak wel gerechtvaardigd was.
Dat meldt het KRO-televisieprogramma Reporter zondag in een uitzending over de Nederlandse rol in Irak. De oppositie in de Tweede Kamer probeerde de laatste jaren tevergeefs de besluitvorming rond Irak te laten onderzoeken.
In de VS en Groot-Brittannië vonden wel onderzoeken plaats. Het kabinet relativeert in een eerste reactie de bevindingen. Volgens Balkenende heeft de Kamer destijds wel alle essentiële informatie gekregen.
Reporter heeft documenten in handen waaruit blijkt dat de Verenigde Staten op 21 november 2002 Nederland vragen om militaire middelen. Daarbij is een lijst gevoegd met een verzoek om de Luchtmobiele Brigade, fregatten, mijnenjagers, F-16's, Apaches, precisiewapens en onderzeeërs. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer, nu NAVO-secretaris-generaal, meldde echter dat het Amerikaanse verzoek alleen een overvliegvergunning en de facilitering van doorvoer betrof.
Premier Balkenende herinnerde eraan dat Nederland alleen politieke steun en geen militaire steun heeft gegeven aan de oorlog in Irak. Hij vindt dat de Tweede Kamer alleen ingelicht hoeft te worden over verzoeken als de regering van plan is stappen te zetten. "Anders heeft inlichten geen zin", aldus de minister-president vrijdag.
In de zomer van 2002 schreven ambtenaren van Buitenlandse Zaken een nota over de Nederlandse positie ten aanzien van de oorlog in Irak. Daarin staat dat de juridische basis voor een oorlog "voldoende" maar "niet volstrekt aanvechtbaar" is. De Hoop Scheffer kreeg die nota op 19 augustus 2002. Op die dag doet hij vragen in de Kamer over de legitimiteit van een militaire actie nog af als 'voorbarig' en noemt hij een oorlog 'hypothetisch'.
Verder heeft Reporter een telexbericht van de Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de VN aan Buitenlandse Zaken, van 25 februari 2003. Daarin staat dat Nederland een oorlog tegen Irak hoe dan ook zal steunen, ook als er geen resolutie wordt aangenomen die militaire actie goedkeurt. Die resolutie kwam er inderdaad niet.
Balkenende liet vrijdag weten dat alle essentiële informatie destijds naar de Tweede Kamer is gegaan. Hij wil de tv-uitzending afwachten voordat hij nader zal reageren. Hij herhaalde dat Nederland politieke steun gaf, omdat de Iraakse dictator zich niets aantrok van VN-resoluties om wapeninspecteurs toe te laten. De Westerse landen namen aan dat Irak over massavernietigingswapens beschikte.
Volgens Balkenende was het aan Saddam Hussein om aan te tonen dat hij niet de mogelijkheid had om massavernietigingswapens te maken. De premier vindt dat we "de bewijslast niet moeten omkeren."
SP-Kamerlid Harry van Bommel, die de stukken van Reporter heeft ingezien, stelt dat het vorige kabinet niet alles heeft verteld wat wel werd gevraagd. Volgens hem heeft het kabinet de discussie op deze punten ontlopen. Onvolledig hoeft in zijn ogen echter niet altijd een doodzonde te zijn. Volgens hem valt te discussiëren over de vraag of het kabinet verplicht was de informatie te geven.
Minister Wouter Bos (Financiën) zei in een reactie dat "het op zich geen nieuws is dat er een heleboel twijfels waren onder politici" over de operatie in Irak. Hij wees erop dat de PvdA die indertijd als oppositie ook heeft geuit, maar dat er nu een nieuw kabinet is.
Fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 noemt de nieuwe informatie "pijnlijk en ontluisterend" en wil een Kamerdebat over Irak, dat gepland is in april, vervroegen.
GroenLinks-Tweede Kamerlid Mariko Peters noemt het "zorgwekkend" dat er een aanhoudende stroom van informatie is die erop wijst dat de Tweede Kamer onvolledig geïnformeerd is. Zij denkt dat een parlementair onderzoek opheldering kan geven over de besluitvorming rond Irak. Ze doet een oproep aan de PvdA om dergelijk onderzoek niet af te wijzen.
(Bron)

donderdag, maart 22, 2007

De inruilcamera is vanochtend in Schotland afgeleverd.
Ik wacht verder ;-)
Neuspeuteren populair maar gevaarlijk

HARDERWIJK - Meer dan negentig procent van de Nederlanders peutert wel eens in zijn neus. Dat je ziek kunt worden van neuspeuteren weet bijna niemand. Dat blijkt donderdag uit het nationale hygiëneonderzoek van het tijdschrift gezondNU.
GezondNU onderzocht pinautomaten op de Staphylococcus-bacterie, die infecties kan veroorzaken en verantwoordelijk is voor de beruchte MRSA-ziekenhuisinfecties. Een op de tien automaten bleek besmet.
De favoriete peuterplek is voor zowel mannen (31%) als vrouwen (33%) de bank thuis. Gevolgd door de auto bij de mannen (29%) en de wc bij de vrouwen (17%). Op kantoor wordt er weinig gepeuterd (2%).
In schril contrast met het eigen gedrag staat de veroordeling van de neuspeuterende medemens. Bijna vijftig procent van alle Nederlanders vindt het 'smerig' als ze een ander zien neuspeuteren (mannen 38%, vrouwen 58%). Nog eens 35 procent noemt het een 'beetje vies' (mannen 39 %, vrouwen 32 %).
Tot slot vroegen de onderzoekers wat de gemiddelde neuspeuteraar doet met de 'opbrengst'. Ruim de helft zegt het netjes in een zakdoek te doen. Bijna tien procent eet het op. En bijna een derde van alle mannen zegt: 'Ik draai er een balletje van en schiet dat weg'. Nog geen tien procent van de vrouwen vertoont hetzelfde gedrag.
(Bron)
Onderwijsbond: onderzoek naar geweld op scholen

RIJSWIJK - De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat het ministerie van Onderwijs moet onderzoeken hoe vaak geweld op scholen voorkomt. Niemand weet precies hoe groot het probleem is, zei een woordvoerder donderdag.
Of de vier steekpartijen op scholen deze week deel zijn van een groter probleem of een toevallige samenloop van omstandigheden, weet de bond niet. Volgens de zegsman hebben scholen de afgelopen jaren juist meer werk gemaakt van de veiligheid.
In 2004 heeft de bond een veiligheidsplan uitgebracht met adviezen voor scholen om de veiligheid te verbeteren. In dat plan stond onder meer dat scholen een eigen veiligheidsplan moeten opstellen en hun personeel moeten scholen in de omgang met agressie en conflicten. Volgens de AOb hebben veel scholen na het advies maatregelen genomen.
"Specifieke maatregelen verschillen per school. Het belangrijkste is dat scholen het onderwerp serieus nemen en niet denken: dat gebeurt bij ons niet. Maar dan nog kun je nooit voor honderd procent uitsluiten dat er iets gebeurt", aldus de zegsman.
Als voorbeeld van een geslaagde aanpak noemde de woordvoerder van de AOb de nauwe banden die sommige scholen met de politie onderhouden. "Op het Amsterdams lyceum komt de politie bijvoorbeeld vaak onverwachts op school. Leerlingen worden dan gefouilleerd en er wordt voorlichting gegeven." De zegsman denkt dat deze aanpak preventief werkt.
(Bron)
Steekpartijen op middelbare scholen

AMSTERDAM - Een golf van steekpartijen teistert Nederlandse scholen. In Amsterdam, Oss en Naaldwijk raakten jongeren gewond bij steekincidenten.
Bij een steekpartij op het plein van het Amsterdamse Marcanti College in de Jan van Galenstraat raakte donderdagochtend een 14-jarige jongen gewond. Het slachtoffer is met een steekwond in de onderrug naar een ziekenhuis overgebracht, aldus de politie. Hij was aanspreekbaar.
Vermoedelijk hebben de dader en het slachtoffer "irritatie gehad" over een uit de hand gelopen spelletje. De politie weet wie de verdachte is. Zij verwacht hem snel te kunnen aanhouden. De 15-jarige dader stak zijn medescholier een keer en sloeg op de vlucht.
De twee tieners zijn leerlingen van de vmbo-school. De lessen op school zijn gewoon doorgegaan, aldus een woordvoerder van de politie.
Ook op ROC de Leijgraaf in het Brabantse Oss heeft donderdag een steekpartij plaatsgevonden. Daarbij raakte een 18-jarige Ossenaar gewond. Hij is met steekwonden overgebracht naar een ziekenhuis. Een 16-jarige plaatsgenoot is aangehouden als verdachte, meldt de politie.
Het incident vond plaats bij de rijwielstalling van ROC De Leijgraaf. De 16-jarige verdachte is volgens de politie een leerling van de school. Het slachtoffer was geen leerling van de onderwijsinstelling.
De man werd in eerste instantie opgenomen op de afdeling intensive care van het ziekenhuis, maar werd later verplaatst naar een andere afdeling. De politie kon donderdagmiddag nog niets zeggen over zijn toestand en toonde zich donderdag verrast door de steekpartij.
Via een jeugdagent, die is toegewezen aan de school, houdt de politie contact met de leerlingen zodat ze weet wat er onder de scholieren leeft. Er waren volgens de politie echter geen voortekenen van het gewelddadige incident.
ROC de Leijgraaf in Oss heeft 2000 leerlingen. Om te voorkomen dat onbevoegden het schoolgebouw binnen gaan, hebben alle scholieren een badge van het onderwijsinstituut op zak. Deze moet op verzoek van een conciërge worden getoond in het gebouw.
Volgens de directeur van ROC De Leijgraaf, Marc Veldhoven, is het schoolplein echter wel vrij toegankelijk voor anderen. Hij ziet ook weinig heil in het afgrendelen van dat plein. "Daardoor neemt het gevoel van onveiligheid alleen maar toe."
Volgens de directeur heeft de school wel vier conciërges in dienst die zijn getraind in geweldsbeheersing.
Volgens Veldhoven zijn de leerlingen erg geschrokken van de steekpartij. Ze zijn in de school opgevangen en later naar huis gestuurd. De ouders van de scholieren hebben een brief gekregen met telefoonnummers waarop zij informatie kunnen opvragen.
De school gaat vrijdag gewoon open. De leiding van de instelling heeft op voorhand echter wel contact met de GGD en GGZ over de manier waarop de leerlingen worden opgevangen.
Op een school in het Zuid-Hollandse Naaldwijk heeft de politie drie jongens aangehouden, nadat een 16-jarige leerling van de school woensdag gewond raakte na een steekpartij.
Het slachtoffer kreeg ruzie met enkele jongeren, voelde zich bedreigd en rende het schoolgebouw aan de Tiendweg in. De jongeren achtervolgden hem, waarna tijdens een handgemeen een mes werd getrokken, meldt de politie donderdag. De jongen is door een arts behandeld.
Vlak na de steekpartij werd een 19-jarige man uit Den Haag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorval. 's Avonds meldde een 17-jarige verdachte uit Maassluis zich bij de politie. Donderdagochtend werd in het Westlandse De Lier nog een 17-jarige verdachte opgepakt. De politie onderzoekt de rol van de verdachten en de aanleiding van de steekpartij.
Eerder deze week vond op het Rotterdamse Zadkine College een steekpartij plaats. Daarbij raakte een jongen gewond. De politie hield in totaal elf minderjarige mensen aan. Negen van hen zitten nog vast.
(Bron)
Internetdate in Kerkrade loopt uit op beroving

AMSTERDAM - Voor een man uit Kerkrade is een internetdate met twee andere mannen geëindigd in een nachtmerrie, meldt de Telegraaf. De twee genodigden bonden de gastheer vast en roofden zijn huis leeg.
De drie mannen doken na de kennismaking al snel de slaapkamer in van de man Kerkrade. Hij liet zich tijdens het seksspel vastbinden aan zijn bed, in afwachting op een spannend samenzijn met de twee vreemdelingen.
Op dat moment sloten de twee de kamer af en roofden het huis leeg van de aan zijn bed geketende man. Hij wist zich na enkele uren te bevrijden uit zijn benarde positie en belde de politie. Die troffen de ontklede man aan in de slaapkamer van het kaalgeplukte huis.
(Bron)
Negenjarige meisjes beloven vader kuisheid

"Ik maak op deze dag een belofte tot God, tot jou, tot mezelf, mijn toekomstige echtgenoot en toekomstige kinderen om mijn onthouding vol te houden tot de dag dat ik mezelf als huwelijkscadeau geef aan mijn echtgenoot. Ik weet dat God dat van me eist, van me houdt en me zal belonen voor mijn trouwheid in dit leven en het volgende", zegt een piepjong meisje in een witte bruidsjurk.
Niet direct de zinnen die je van een 9-jarig kindje zou verwachten, maar in Amerika kijken ze er niet meer van op. Kuisheidsbals zijn hip en verspreiden zich als een olievlek over het zuiden en midwesten van het land. In 2006 waren er al 1600. Vooral in de christelijke kringen is het steeds normaler om een dergelijk bal te organiseren. Negenjarige meisjes moeten tijdens het feest hun vader beloven om kuis te blijven tot hun huwelijk. Dat gaat gepaard met veel ceremonieel vertoon.
Na de gelofte van de dochter belooft de vader op zijn beurt in een convenant de kuisheid van het meisje te beschermen. Ook belooft hij zijn geest 'zuiver' te houden en trouw te blijven aan haar moeder en geen porno in huis te halen. Tijdens het gala krijgt het meisje sieraden, zoals een 'reinheidsring' of een 'kuisheidsarmband'' die ze op haar huwelijksnacht haar geliefde kan tonen.
De beloftes moeten ervoor zorgen dat de jonge meisjes zich in de pubertijd niet tot seks laten verleiden door jongens van hun leeftijd. "Ik zal rein blijven totdat ik ga trouwen en zal nooit uitgaan of een jongen kussen", zegt de 12-jarige Sarah Merkle tegen tv-zender ABC. Haar vader: "Ik heb zoveel meisjes stuk zien gaan op dat hele dating-gebeuren. Mensen gaan gewoon af op hun instinct, op hun verlangens en wensen, maar op het einde zitten ze met een kater."
Tegenstanders van het gebruik hebben zich ook al laten horen. Zij wijzen erop dat uit onderzoek blijkt dat de meeste adolescenten die een kuisheidsbelofte afleggen die binnen enkele jaren verbreken. Dan blijken ze slecht op de hoogte te zijn van voorbehoedsmiddelen, waardoor ze aan onbeschermde seks doen. Bovendien blijkt dat ze dan in korte tijd veel wisselende relaties hebben.
"Tieners doen een dergelijke belofte met de beste bedoelingen, maar als ze die verbreken, schamen ze zich zo dat ze niet om hulp durven vragen'', aldus de voorzitter van de organisatie Advocates for Youth.
Mary Zeiss Stange, onderzoeker en journaliste bij USA Today heeft ook haar twijfels over het nut: "Deze meisjes geven iets weg waarvan ze niet eens weten dat het bestaat. Als ze oud genoeg zouden zijn, zouden ze beseffen dat ze de hun seksualiteit in de de handen van hun vader leggen. Het zegt al genoeg dat er t-shirts op de markt zijn met de tekst: Notice: No Trespassing on this Property. My Father Is Watching."
(Bron, met video)

Brrrrr...
Bos overlegt met NS over prestatiebeloning

DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën gaat bekijken of de vervoersprestaties van de Nederlandse Spoorwegen zwaarder kunnen meetellen bij het vaststellen van de prestatiebeloning van de NS-directie. Hij gaat hierover overleggen met de Raad van Commissarissen van de NS.
Bos heeft dat donderdag geantwoord op schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Eddy van Hijum en Jan de Vries (CDA). Zij wilden opheldering over een bericht dat de NS-directie vorig jaar een hogere bonus heeft gekregen, hoewel de prestaties van het bedrijf op een aantal punten slechter waren dan het jaar ervoor.
Van Hijum en De Vries willen dat de vervoersprestaties voor een groter deel dan nu de prerstatiebeloning van de NS-directie bepalen. Bos wijst erop dat andere criteria, zoals de groei van het aantal reizigers en het bedrijfsresultaat, ook belangrijk zijn.
Niettemin wil hij met de Raad van Commissarissen van de NS praten over een eventuele aanpassing van het beloningsbeleid. De Staat stelt dat beleid als enige aandeelhouder van de NS weliswaar vast, maar de toekenning van de beloning en het vaststellen van de criteria zijn een verantwoordelijkheid van de Raad van Commissarissen.
(Bron)
Miljard mensen zonder schoon drinkwater

ROME - Op Wereldwaterdag staat donderdag de schaarste van schoon drinkwater centraal. Hoewel de situatie sinds 1990 drastisch is verbeterd, hebben 1,1 miljard mensen vandaag de dag nog geen toegang tot schoon, veilig drinkwater, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef.
Volgens Unicef sterven jaarlijks 1,5 miljoen kinderen aan diarree, die het gevolg is van slecht drinkwater en een gebrek aan hygiëne.
Bijna de helft van de mensen die niet over schoon water beschikken, woont op het Afrikaanse continent. In Oost-Azië en het Stille Zuidzeegebied kampen ruim 400 miljoen mensen met drinkwaterproblemen.
Het heeft vooral voor vrouwen en kinderen grote gevolgen. "Zij hebben vaak de taak water te halen, wat een extra druk legt op hun welzijn en ervoor zorgt dat veel meisjes niet naar school kunnen", aldus Unicef donderdag.
Directeur-generaal Jacques Diouf van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, vroeg op Wereldwaterdag in Rome ook aandacht voor de honger in de wereld. "850 miljoen mensen lijden dagelijks honger. De strijd daartegen gaat te langzaam. Landen hebben wel goede bedoelingen, maar intenties moeten karakteristieken worden."
Met een voorbeeld schetste Diouf het belangrijke verband tussen voedsel en water. "Voor elke kilo rundvlees die wordt geproduceerd is 15.000 liter water nodig."
Sinds 1990 hebben 1,2 miljard mensen toegang gekregen tot veilig drinkwater. Daarmee is het percentage van mensen die over schoon water beschikken gestegen naar 83 in 2004. Als dat tempo wordt volgehouden kunnen de Millenniumdoelen gehaald worden: in 2015 moet het percentage gegroeid zijn tot 89.
(Bron)
'Maatschappijen blokkeren informatienummers'

DEN HAAG - Ten minste twee telefoonmaatschappijen blokkeren informatienummers van concurrenten als het gaat om inlichtingen over telefoonabonnees. Dat stelt VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot, die er bij staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) op aandringt snel in te grijpen.
Het vanouds bekende telefoonnummer 118, dat bekendstaat als 'inlichtingen' en waar mensen nummers kunnen opvragen over abonnees, verdwijnt per 1 april. Daarvoor in de plaats komen meerdere nummers die beginnen met 18 en waaruit de consument een keuze kan maken. Het is de bedoeling dat dit gebeurt in concurrentie en dat de consument daarvan profiteert door lagere prijzen of betere service.
Maar volgens Aptroot frustreren Vodafone en T-Mobile die concurrentie door de 18-nummers van andere maatschappijen te blokkeren en daarbij te verwijzen naar een eigen 18-nummer.
(Bron)
Londense 'cabby' stopt na 70 jaar

LONDEN - Een 92-jarige taxichauffeur die sinds 1937 talloze mensen door Londen heeft vervoerd, houdt het eindelijk voor gezien.
Alfred Collins kreeg woensdag een speciale onderscheiding uitgereikt op een bijeenkomst van de Londense taxicentrale PCO, meldden Britse media.
"Ik heb niet het gevoel dat er al 70 jaar voorbij is gegaan. Ik heb er enorm van genoten om mensen uit alle geledingen van de maatschappij te ontmoeten", aldus de hoogbejaarde tijdens zijn afscheidsspeech. Op de achterbank van zijn taxi zaten ooit onder meer de Britse oud-premier Margaret Thatcher en actrice Joan Collins.
Collins moest na zijn zeventigste iedere drie jaar een test afleggen om te bepalen of hij lichamelijk en geestelijk nog wel capabel was voor zijn vak. Niet eerder werkte een Londense 'cabby', informeel Engels voor taxichauffeur, zo lang door.
(Bron)
Minder wapens in middelbaar beroepsonderwijs

DE BILT - Leerlingen op Regionale Opleidingscentra (ROC's) hebben minder vaak een wapen op zak. Nam in 2002 ongeveer 7 procent wel eens een wapen mee naar school, vorig jaar was dat gedaald naar 2,5 procent.
Volgens een woordvoerder van de MBO Raad staan die cijfers in de Veiligheidsmonitor van de koepelorganisatie die volgende week verschijnt. Het AD berichtte er donderdag over.
In de enquête gaven de ondervraagde jongeren aan dat ze de wapens vooral meenemen omdat ze zich dan veiliger voelen. Vorig jaar liet het ministerie van Onderwijs veiligheid op school ook al eens onderzoeken. Toen zei 5 procent van de ondervraagde leerlingen wel eens een wapen mee naar school te nemen.
Maar de meeste leerlingen en leraren gaven toen aan zich wel veilig te voelen in en rond de school. Als ze al eens in de rats zitten, komt dat vooral door verbaal geweld.
(Bron)
Zorgverzekeraar ONVZ gaat snoeien in polis

AMSTERDAM - ONVZ zet als eerste zorgverzekeraar het mes in zijn pakket van aanvullende ziektekostenverzekeringen. Dat schrijft de Volkskrant donderdag. Vanaf 15 april worden vergoedingen die ONVZ uitkeert voor onder meer alternatieve geneeswijzen en psychologische hulp ingeperkt.
Een ruime dekking die ONVZ bood sinds 2006 zou zich nu tegen de verzekeraar keren. "We hebben klanten die per jaar 17 brillen bestellen of 28 keer naar de fysiotherapeut gaan", zegt een woordvoerder. Andere verzekeraars zeggen dat een ingreep in de polissen bij hen niet aan de orde is.
De ingreep van ONVZ is het gevolg van de toegenomen concurrentie tussen zorgverzekeraars, zo schrijft de krant. Zorgverzekeraars bieden sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel op 1 januari 2006 verzekeringen onder de kostprijs aan om zo veel mogelijk klanten binnen te halen.
ONVZ stuurt zijn 450 duizend klanten, van wie de helft uitgebreid aanvullend verzekerd, deze week een brief over de nieuwe polisvoorwaarden. Klanten zouden bij wijze van uitzondering in april mogen overstappen naar een andere verzekeraar.
(Bron)
Man krijgt schampschot na verkeersruzie

TILBURG - Een 28-jarige automobilist uit Tilburg is woensdagavond aan zijn hoofd gewond geraakt toen hij werd beschoten door een medeweggebruiker. Het slachtoffer is zelf naar het ziekenhuis gereden om het schampschot te laten behandelen. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
De Tilburger moest remmen voor een auto die een bocht veel te ruim nam. De man claxonneerde om zijn ongenoegen kenbaar te maken. De tegenligger stopte en kwam dreigend op de man af. Die gaf zijn opponent een klap.
De bestuurder trok vervolgens een vuurwapen. Het slachtoffer draaide zich om, hoorde een harde knal en voelde direct een steek op zijn achterhoofd. Hij stapte in zijn auto en is met bloedende hoofdwond naar het ziekenhuis gereden.
De politie is nog op zoek naar de schutter en heeft een buurtonderzoek ingesteld.
(Bron)

Belachelijk, het lijkt wel een schoolplein.

woensdag, maart 21, 2007

Nog meer trein:

TT 109 Eurlings: treininformatie moet beter

De Nederlandse Spoorwegen moeten hun informatie aan de reizigers drastisch verbeteren. Dat vindt minister Eurlings van Verkeer. Volgens hem is bij de NS een cultuuromslag nodig.
De informatie in de trein was vorig jaar maar in 27 procent van de gevallen in orde. De NS probeert de situatie te verbeteren door in treinen tv-schermen met actuele informatie te plaatsen.
Eurlings zegt dat de meeste reizigers er begrip voor hebben als een trein door overmacht vertraging oploopt. Maar mensen moeten wel weten waarom een trein stilstaat en wanneer ze hun bestemming bereiken.

Dat laatste is soms helemaal niet in te schatten.
Categorie: 'Hebben we dit niet al eerder gehoord?':

TT 111 Opnieuw vertraging Betuwelijn

De Betuwelijn heeft weer vertraging opgelopen. Waarschijnlijk zullen pas half juni de eerste treinen rijden over de goederenspoorlijn. Opnieuw zijn de veiligheidsinstallaties in de tunnels de oorzaak van de vertraging.
Eind vorig jaar ging minister Peijs van Verkeer nog uit van april. De nieuwe minister Eurlings heeft nu aan de Kamer geschreven dat dat niet haalbaar is.
Er zijn al vaker problemen geweest rond de goederentrein van Rotterdam naar Duitsland. Zo zijn de kosten veel hoger uitgevallen dan werd verwacht en heeft de aanleg veel langer geduurd dan de bedoeling was.
Gemeenten ontvangen meer uit heffingen

VOORBURG - Gemeenten ontvangen dit jaar bijna 7 procent meer uit de gemeentelijke heffingen dan vorig jaar. Vooral de rioolrechten en de onroerendezaakbelasting (OZB) brengen meer geld in het laatje. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendgemaakt.
De inkomsten uit de rioolrechten stijgen in 2007 met bijna 12 procent tot 1,1 miljard euro. Bijna alle burgers moeten deze heffing dit jaar betalen. In 2006 voerden veertien gemeenten de rioolrechten in. Dit jaar komen daar Arnhem, Goes, Borsele en Leeuwarden bij. Alleen Terneuzen kent geen rioolrechten.
Veel gemeenten steken deze extra inkomsten in het rioolstelsel. Zo sluiten zij percelen in het buitengebied aan op het rioolnet en werken zij achterstallig onderhoud weg.
De opbrengst uit de OZB voor eigenaren neemt met 6 procent toe tot 2,2 miljard euro. Vooral bij een aantal middelgrote gemeenten is een sterke toename zichtbaar, omdat die hun tarieven hebben verhoogd tot het maximaal toelaatbare. De inkomsten uit OZB van gebruikers van niet-woningen neemt nauwelijks toe. De OZB voor gebruikers van woningen is in 2006 afgeschaft.
(Bron)
'Beneluxtrein niet zomaar afgeschaft'

AMSTERDAM - De Beneluxtrein mag niet worden afgeschaft om de kas van de Hogesnelheidslijn (HSL) te spekken. Dat zei minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) woensdag in de Tweede Kamer.
De Nederlandse Spoorwegen willen de lijn afschaffen. Het is onzin de intercitylijn tussen Amsterdam en Brussel te behouden wanneer de HSL naar België in gebruik wordt genomen, stelt het bedrijf. Volgens de NS wil niemand straks nog in de Beneluxtrein zitten als veel sneller reizen met de HSL mogelijk is.
Reizigersorganisatie Rover diende maandag een klacht in bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. om te voorkomen dat de NS de treinverbinding schrapt. Volgens de belangenorganisatie misbruikt de vervoerder zijn machtspositie en jaagt de NS reizigers de duurdere HSL in. De NS is grootaandeelhouder van de HSL.
In de Tweede Kamer bestaat eveneens weerstand tegen de plannen van de NS. "De Beneluxtrein moet blijven rijden", zei PvdA-woordvoerder Diederik Samsom. Ook de SP en GroenLinks zijn deze mening toegedaan.
Eurlings stelde dat het voortbestaan van de lijn afhangt van de vraag uit de markt. De bewindsman wil een kosten- en batenanalyse afwachten voordat hij een standpunt inneemt over de toekomst van de treinverbinding. "Maar hij mag niet worden afgeschaft omwille van het winst- en verliesplaatje van de HSL."
Eind dit jaar gaan de eerste treinen rijden op het traject van de HSL.
(Bron)
Internetforum voor uitwisseling van ziek personeel

HOOFDDORP - Werkgevers slaan landelijk de handen ineen en lanceren nog voor de zomer een internetsite om elkaar te helpen deels arbeidsongeschikt personeel aan het werk te helpen en te houden.
Via het werkgeversforum www.kroonophetwerk.nl is het de bedoeling dat ondernemers aanhaken bij regionale samenwerkingsverbanden en daar ervaringen en personeel uitwisselen. Directeur Wouter van Ginkel van Kroon op het Werk, een platform van zowel grote als kleine bedrijven, sprak woensdag van een olievlekwerking.
Als lichtend voorbeeld geldt het Poortwachterscentrum in de kop van Noord-Holland. Daar weten ongeveer vierduizend ondernemers sinds ruim drie jaar onderling te regelen dat hun zieke en gehandicapte werknemers desnoods bij andere werkgevers in de buurt aan de slag kunnen.
(Bron)
Fans Dolly Parton eisen geld terug na show

AMSTERDAM - Fans van Dolly Parton zijn niet te spreken over haar optreden zondag in de Zwolse IJsselhallen. De fans eisen hun geld terug, omdat de Amerikaanse zangeres volgens hen niet live heeft gezongen. Dat meldt De Volkskrant woensdag.
Concertorganisatie Mojo beweert dat Parton niet geplaybackt heeft. Een woordvoerster liet woensdag weten dit bevestigd te hebben gekregen van de tourmanager van de Amerikaanse zangeres.
In de Verenigde Staten is al langer bekend dat Parton playbackt tijdens haar huidige tournee. Ook Parton zelf heeft daar nooit geheimzinnig over gedaan. Zo liet de zangeres eens weten op een Dollymania.net, een serieuze nieuwssite over de zangeres, dat bepaalde stukken vooraf zijn opgenomen.
Volgens Mojo zullen de klachten "netjes worden afgehandeld." De ontevreden bezoekers krijgen volgens de Mojo-woordvoerster een briefje, waarop staat dat Parton wel degelijk live heeft gezongen.
(Bron)
Fietsenverkoop stijgt met 7 procent

AMSTERDAM - Het aantal verkochte fietsen in Nederland is vorig jaar met 7 procent gegroeid tot 1,3 miljoen. Dat blijkt uit onderzoek van RAI Vereniging en BOVAG Tweewielerbedrijven onder vijfduizend huishoudens.
Er werd vorig jaar 770 miljoen euro uitgegeven aan nieuwe fietsen, zo bleek woensdag uit de publicatie. Per fiets steeg de prijs gemiddeld met 3 euro naar 582 euro.
Er werden meer fietsen verkocht in het middensegment, met een prijs van 500 tot 699 euro. Het aandeel daarvan in de totale fietsenverkoop nam met 6 procent toe. Dat ging ten koste van de duurdere prijsklasse (700 tot en met 899 euro), waarvan het aandeel met 5 procent daalde.
De fietsensector zit met de groei van 2006 weer precies op het niveau van 2002. De toename is vooral te danken aan het aantrekken van de economie en de huidige gezondheidstrend.
(Bron)
Doden aan boord Britse kernonderzeeër

LONDEN - Een ongeluk aan boord van een Britse nucleaire onderzeeër heeft twee opvarenden het leven gekost. Het ongeluk gebeurde tijdens een oefening boven de poolcirkel, maakte het ministerie van Defensie woensdag bekend.
Het ongeluk met een luchtverversingsapparaat in de boeg van het schip had geen gevolgen voor de kernreactor aan boord van de HMS Tireless. De onderzeeër "kwam snel aan het oppervlak en is volledig veilig", aldus een verklaring. Het had op het moment van het ongeluk, onder het pakijs, geen kernraketten aan boord.
De Tireless, 85 meter lang, kwam in 2000 ook al in het nieuws na een ongeluk in de Middellandse Zee. Na een uitgebreide opknapbeurt werd het schip vorig jaar weer in de vaart genomen.
(Bron)
Veertig procent kinderen in instelling ongelukkig

AMSTERDAM - Vier van de tien kinderen die in een instelling wonen zijn ongelukkig. Van de thuiswonende kinderen is één op de honderd niet gelukkig. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Van de elfduizend kinderen in tehuizen noemen er 4400 zichzelf ongelukkig.
Ruim de helft van de kinderen die in een instelling zijn geplaatst geeft aan geen echt thuis te hebben. Het ouderlijk huis noch de instelling wordt als zodanig ervaren.
Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen in een instelling het liefst hun eigen moeder als 'mama' zien. Kinderen die thuis wonen geven vaker de voorkeur aan Britney Spears, Angelina Jolie, Pamela Anderson of Shakira.
Kinderen in een instelling zeggen voorts vaker vijanden te hebben dan thuiswonende kinderen. In de categorie van 8 tot 12 jaar geeft tachtig procent van de kinderen in instellingen aan vijanden te hebben. Van de thuiswonende kinderen in deze leeftijdscategorie zegt de helft dit.
De onderzoekers geven aan dat chatten op internet een goede oplossing zou kunnen zijn om kinderen in een instelling in contact te brengen met leeftijdsgenootjes. De meeste instellingen zouden echter te weinig computers hebben.
Kinderen in een instelling hebben meer kans in aanraking te komen met verslavende middelen. Veertig procent van de kinderen tussen 8 en 12 jaar heeft wel eens gerookt. Dat is ruim negen keer zo vaak als bij hun leeftijdsgenoten die thuis wonen. Eén op de tien kinderen heeft wel eens wiet gerookt, tegen twee procent van de thuiswonenden.
(Bron)
The Who zegt concerten af

Vorige week berichtte Nu.nl al dat The Who tijdens een show in Tampa, Florida al na één nummer het podium verliet. Nu blijkt dat de problemen met de stem van zanger Roger Daltrey nog erger zijn.
De oude rocker heeft op dit moment last van een hardnekkig virusinfectie en is daardoor niet in staat om te zingen. Hierdoor is The Who genoodzaakt om het laatste gedeelte van hun Noord-Amerikaanse tour af te zeggen.
Ook de mannen van The Who doen aan loggen en daardoor kunnen we op Pete Townsend's weblog het volgende verhaal lezen: "Twee dagen geleden bleek het natrium-niveau in Rogers lichaam zorgwekkend laag te zijn. Dit zorgde voor acute uitdrogingsverschijnselen. Dit alles was het gevolg van een virusinfectie. Doktoren hebben hem naar een ziekenhuis doorwezen om daar een paar dagen bij te komen aan een infuus."
De kans is zeer gering dat door dit incident het concert van de band op 5 juni in Rotterdam gevaar zal lopen.
(Bron)
Zwarte wethouder huwt 700 stellen bij massahuwelijk

BRUSSEL - In de Belgische plaats Sint-Niklaas zijn woensdagavond bijna 700 stellen opnieuw of voor het eerst getrouwd in een steunbetuiging aan de zwarte wethouder Wouter van Bellingen.
Het massahuwelijk is een antwoord op de weigering door drie stellen begin dit jaar om zich door Van Bellingen te laten trouwen, vanwege zijn huidskleur.
Van Bellingen - afkomstig uit Rwanda, maar opgegroeid in een Vlaams pleeggezin - is de eerste zwarte 'schepen' (wethouder) in België. Hij is in die functie ook trouwambtenaar. De afzeggingen van trouwplechtigheden begin dit jaar leidden tot grote commotie.
Premier Guy Verhofstadt sprak over "achterlijk racisme". Van Bellingen zag woensdag op de Grote Markt in Sint Niklaas veel warmte en tolerantie. Hij ziet de happening als een bewijs dat Vlaanderen helemaal niet racistisch en onverdraagzaam is.
De massale 'bruiloft' op de Grote Markt vindt niet toevallig plaats op de dag tegen het racisme, 21 maart. Het evenement kreeg enorme mediabelangstelling, tot Arabische zenders aan toe.
(Bron)
's Nachts plassen kostbaar voor werkgever

BRUSSEL - Werknemers die 's nachts vaak moeten opstaan om te plassen, kosten hun werkgever gemiddeld 3700 euro per jaar. Door de verstoring van de nachtrust ligt de productiviteit van zulke werknemers vaak lager dan normaal.
Dat meldde een Belgische website over gezondheid, die zich baseert op een onderzoek van het farmaceutisch bedrijf Ferris. De resultaten werden gepubliceerd naar aanleiding van de Internationale Dag van de Slaap.
Een onderbroken slaap kan overdag tot problemen leiden. Een onderzoek bij Zweedse werknemers wees uit dat de productiviteit met ruim 9 procent daalt. Ook zijn vitaliteit en energie minder dan bij werknemers die 's nachts niet kunnen doorslapen.
Ruim de helft van de bevolking boven de 50 jaar moet minstens een keer per nacht naar het toilet.
(Bron)
Canarisch Eiland volledig op groene stroom

MADRID - El Hierro, een van de Spaanse Canarische Eilanden, schakelt volledig over op groene stroom. Het zal volgens de Spaanse regering het eerste eiland ter wereld zijn dat alleen stroom verbruikt van duurzame bronnen.
Op El Hierro, met 10.000 inwoners, zal het een combinatie worden van wind- en waterkracht. De overschakeling naar 100 procent duurzame energie moet in 2009 zijn afgerond.
(Bron)
Dan sta je buiten te kleumen, weggedoken voor de hagelbui, geen plek te vinden waar die snijdende wind niet komt, en dan bedenk je dat het over een paar dagen 'zonnig, droog en zacht lenteweer' zal zijn, 16 graden gemiddeld.

dinsdag, maart 20, 2007

UPC maakt eigen keuze tussen RTL7 of Arabische zender

AMSTERDAM - UPC beschouwt het advies van de Algemene Programmaraad (APR) in Amsterdam om de Arabische muziekzender Rotana Music Europe op te nemen in het zenderpakket ten koste van RTL7 als "volstrekt vrijwillig en vrijblijvend".
De kabelmaatschappij zal de komende maanden een eigen afweging maken en maakt eind mei bekend welke zenders zij opneemt in het standaardpakket, aldus een woordvoerder dinsdag.
De APR adviseerde maandag RTL7 - dat overdag zakennieuws en 's avonds vooral sport en herhalingen van andere RTL-zenders brengt - te schrappen uit het standaardpakket voor Amsterdam en omstreken. De zender zou geen toegevoegde waarde hebben. Op basis van de bevolkingssamenstelling van de hoofdstad en tien omliggende gemeenten kiest de APR voor een Arabische zender.
Volgens een woordvoerder van UPC gaat de APR met het advies verder dan zijn bevoegdheid strekt. "De APR moet adviseren over de vijftien zenders in het basispakket, maar laat zich nu uit over de overige zestien zenders die deel uitmaken van het standaardpakket. We zullen dat advies meewegen, maar voelen ons er niet door gebonden".
UPC stelt het standaardpakket vast op basis van marktonderzoek onder klanten en kijkcijfers. Hieruit komt naar voren welke zenders prioriteit hebben. "Zonder vooruit te lopen op ons uiteindelijke besluit kan ik nu al zeggen dat RTL7 meer prioriteit heeft dan RME", aldus de UPC-woordvoerder. De Arabische muziekzender is niet bekend bij de kabelmaatschappij. RME zit ook niet in het digitale pakket van UPC waarvan wel een Marokkaanse publieke zender, een Arabische entertainmentzender en Al Jazeera onderdeel uitmaken.
RME heeft zich zelf gemeld bij de APR in Amsterdam, legt de secretaris van de raad uit. "Zenders kunnen zich bij ons melden waarna de APR beoordeelt wat de zender te bieden heeft, of het iets nieuws toevoegt, of de organisatie professioneel is, etcetera". De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft Kamervragen over de kwestie gesteld aan minister Ronald Plasterk (OCW) als portefeuillehouder Media.
De Amsterdamse wethouder van Cultuur Carolien Gehrels liet in een reactie weten dat de kwestie buiten haar omgaat. "Het is de wettelijke taak van de APR om advies te geven. Als mensen daar problemen mee hebben, moeten ze zich wenden tot de APR."
(Bron)
Vrouw tilt internetvriend voor 45.000 dollar

AMSTERDAM - Een Singaporese vrouw die een man voor 45.000 dollar (ruim 30.000 euro) heeft opgelicht, gaat zes maanden de gevangenis in. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag.
Maliha Ramu, een 36-jarige getrouwde vrouw, gaf een valse naam op toen ze via internet contact zocht met Bharani Indran, een Indiër die in de Verenigde Staten woont. De vrouw stuurde hem foto's van Bollywood-actrice Gayatri Joshi en zei dat ze het zelf was. De twee 'ontmoetten' elkaar enkele jaren geleden in een chatroom en begonnen een internetrelatie.
In 2004 beloofde Ramu dat ze met Indran zou trouwen als hij haar 45.000 dollar zou sturen. Ze zei dat ze het geld nodig had om haar moeders begrafenis en de bruiloft van een vriend te betalen. Toen Ramu steeds meer geld vroeg, kreeg Indran argwaan en stapte naar de Singaporese politie.
De echtgenoot van Maliha had geen idee dat zijn vrouw een online relatie had, tot ze in augustus werd gearresteerd. Hij kon moeilijk geloven dat de Indiër zich zo had laten beetnemen. "Geen weldenkende man stuurt zoveel geld naar een vrouw die hij nog nooit heeft gezien", aldus de man van de oplichtster.
(Bron)
Consument ergert zich aan lokkertjes

DEN HAAG - Consumenten ergeren zich het meest aan goedkope aanbiedingen die in de winkel niet verkrijgbaar zijn. Dat blijkt uit de reacties bij het meldpunt oneerlijke handelspraktijken van de Consumentenbond.
In februari konden mensen aangeven wat zij als oneerlijke handelspraktijken beschouwen. Bijna zeshonderd mensen reageerden en die gaven in totaal 1500 zaken aan waar zij zich aan storen. De 'lokkertjes' staan met stip op één. Op de tweede plaats staan "gratis" producten waar uiteindelijk toch voor moet worden betaald.
De bond roept de Tweede Kamer op het voorstel voor de Wet op oneerlijke handelspraktijken voortvarend te behandelen. Die wet biedt consumenten betere bescherming.
(Bron)
Naaktfoto agente belandt bij collega's

AMSTERDAM - Een Australische agente heeft per ongeluk een foto van haar borsten naar haar collega's gestuurd. De jonge vrouw had de pikante foto met haar mobieltje gemaakt, zodat ze deze naar haar vriend kon sturen.
Volgens een woordvoerder van de Australische politie heeft de vrouw waarschijnlijk een fout gemaakt bij het verzenden, waardoor de foto ook bij collega's terecht is gekomen.
Op de foto droeg de agente slechts een jasje, zodat haar borsten goed te zien waren. Ook was het naamkaartje van de vrouw zichtbaar op de foto.
Het politiedepartement onderzoekt momenteel of de vrouw een strafrechtelijke fout heeft begaan, zo meldt Reuters.
(Bron)
Boomklevers kunnen vreemde taal leren

AMSTERDAM - Boomklevers leren vreemde talen. De vogels kunnen de alarmroepen van Amerikaanse matkoppen interpreteren, ontdekten biologen.
De matkoppen, een mezensoort, gebruiken verschillende alarmroepen om elkaar te waarschuwen voor bedreigingen. Als er een snelle roofvogel overvliegt, zoals een valk, klinkt de roep van de matkop anders dan bij tragere bedreigingen, zoals een uil op een tak.
Boomklevers en matkoppen delen hun leefomgeving. De onderzoekers vroegen zich daarom af of de boomklevers op de roep van hun buren zouden reageren. Toen wetenschappers geluidsopnamen van de alarmroepen afspeelden bij bomen waar de boomklevers in voorkomen, namen de vogels inderdaad verdedigende stellingen in.
Dat verschillende vogelsoorten op elkaars alarmroep reageren is op zich al langer bekend, maar de boomklevers bleken, net als de matkoppen, ook uiteenlopend te reageren op de verschillende soorten waarschuwingen. Hun defensieve reactie op het 'luchtalarm' was veel heftiger dan bij een waarschuwing voor een uil.
(Bron)
Fors meer klachten over overheid

DEN HAAG - De Nationale ombudsman heeft vorig jaar bijna een kwart meer klachten ontvangen over een onbehoorlijke behandeling door de overheid. Uit die "ongekende" stijging blijkt volgens ombudsman Alex Brenninkmeijer dat de overheid de burger uit het oog dreigt te verliezen.
Hij heeft zijn jaarverslag over 2006, getiteld 'Regel is regel' is niet genoeg, dinsdag aangeboden aan Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. In totaal dienden mensen 14.607 klachten per brief of via internet in, 23 procent meer dan in 2005. Verder kwamen bijna 27.000 vragen telefonisch binnen.
Brenninkmeijer schrijft de toename toe aan de gevolgen van grote stelselwijzigingen, zoals de overgang van huursubsidie naar huurtoeslag, de invoering van de zorgtoeslag en de uitvoering van de Ziektewet.
Hij kreeg de meeste klachten over de Belastingdienst, 3323 tegen 1330 in 2005. Voor het eerst in vijftien jaar is die dienst daarmee weer koploper. De meeste klachten gingen over de huur- en zorgtoeslag. De Belastingdienst is sinds vorig jaar verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan.
Op de tweede plaats staat uitkeringsinstantie UWV. Daarover kwamen ruim 2000 klachten binnen, ruim een derde meer. Mensen klaagden vooral in de eerste helft van het jaar over het UWV. Dat had te maken met de invoering van een nieuw computersysteem om de Ziektewet te kunnen uitvoeren.
Het aantal klachten over de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nam verder af tot 987 (1419 in 2005). Volgens de ombudsman komt dat doordat de communicatie van de IND met burgers en advocaten is verbeterd.
Brenninkmeijer vindt dat politiek en overheid de burger centraler moeten stellen. Het veelgehoorde politiek credo 'regel is regel' is volgens hem niet genoeg, omdat regels niet altijd recht doen aan de maatschappelijke werkelijkheid.
Burgers vinden het belangrijk dat de overheid hen respectvol, eerlijk en daarmee behoorlijk behandelt. De ombudsman pleit ervoor dat overheden bij klachten van mensen vaker persoonlijk contact met de burger zoeken.
(Bron)
Schip zinkt in de Maas

KERKDRIEL - In de haven van Kerkdriel -een arm in de Maas- is dinsdagochtend vroeg een bunkerschip gezonken. In het schip zat 58 kubieke meter gasolie, aldus een woordvoerder van de politie. Een onbekende hoeveelheid olie is in het water gelekt.
Rijkswaterstaat heeft een ring van absorberend materiaal rond de vlek gelegd, zodat de olie niet wegdrijft.
De oorzaak van het voorval is nog onbekend. Volgens de politie is maandag nog een lek aan het schip gerepareerd. Een drijvende bok was dinsdagochtend onderweg om het schip te lichten. Er is geen gevaar voor de omgeving, aldus de woordvoerder.
(Bron)
Kinderen voor straf in bos achtergelaten

BIBERACH - Twee kinderen uit het Zuid-Duitse Uttenweiler zijn in een bos achtergelaten omdat zij thuis niet hadden opgeruimd. Ze kregen een deken en wat speelgoed mee.
Een wandelaarster trof de koukleumende en angstige meisjes van vier en zeven jaar aan. Zij waarschuwde de politie, die de kinderen naar de familie terugbracht. Verder werd de kinderbescherming ingeschakeld, meldden Duitse media maandag.
De 29-jarige moeder en haar partner (24) waren naar eigen zeggen niet van plan de meisjes permanent achter te laten. De man wilde de kinderen 's avonds ophalen.
(Bron)
Databank ook voor chiploze gestolen fietsen

DEN HAAG - Ook een gestolen fiets zonder antidiefstalchip kan worden opgenomen in de landelijke databank van gestolen fietsen. Voorwaarde is dan wel dat de fiets te herkennen is aan enkele unieke kenmerken, zoals een combinatie van framenummer en merk of een ingegraveerde postcode.
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) schreef maandag in antwoord op vragen van de PvdA dat het een "misverstand" is dat alleen fietsen met een chip in het centraal register bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer komen. Het is de bedoeling dat het systeem in de loop van dit jaar wordt ingevoerd, twee jaar later dan gepland.
Dankzij een geautomatiseerde koppeling tussen de computers van de politie en het register komt elke aangifte van een gestolen fiets automatisch in het systeem te staan. Dat moet de pakkans voor het rijden op een gestolen fiets vergroten en het kopen van zo'n rijwiel minder aantrekkelijk maken. Als een gestolen fiets wordt teruggevonden, kan de politie via het register de eigenaar ervan achterhalen.
De Fietsersbond en de PvdA reageerden eerder dit jaar na de presentatie van de databank gepikeerd, omdat het register volgens hen alleen fietsen zou gaan bevatten die voorzien zijn van een chip. Dat is echter niet het geval, stelt Ter Horst nu. De databank staat ook open voor gestolen fietsen zonder chip, mits ze goed herkenbaar zijn. Alleen met vage omschrijvingen als 'groene damesfiets met een scheur in het zadel en verbogen spatbord' kan het register niets, voegt het ministerie eraan toe.
Het framenummer is meestal ingeslagen in het frame. Als dat niet zo is, staat het nummer op een sticker. Als een dief of heler die sticker verwijdert, levert dat een zichtbare beschadiging aan de lak of het frame op. Daardoor is de fiets toch als gestolen te herkennen, aldus de minister.
Een campagne in de tweede helft van het jaar moet de databank onder de aandacht van het publiek brengen.
(Bron)
Ameland overspoeld met hout

BUREN - Ameland is dinsdagochtend overspoeld met 600 kubieke meter hout. Een coaster op de Noordzee verloor de vracht van in totaal duizend kubieke meter in de storm van zondag op maandagnacht.
Het strand aan de noordoostzijde van het Friese waddeneiland ligt daardoor vol met grote balken. "Dit is ongekend", aldus ambtenaar buitendienst en fervent strandjutter Sip de Jong dinsdagmiddag.
De eilandbewoners hebben zich inmiddels massaal op het hout gestort. "Dit overtreft alles. De sfeer op het strand is echt uniek, die moet je proeven", aldus de dolenthousiaste De Jong.
Het hout wordt door De Jong en zijn collega's schoongespoeld, opgestapeld en te drogen gelegd. Iedere eilander kan een deel van de buit meenemen als ze dat willen. De eigenaar van de vracht is op het eiland nog onbekend.
(Bron)
Gijzeling in Haags woonhuis beëindigd

DEN HAAG - De politie heeft dinsdag een gijzeling aan de Haagse De La Reyweg beëindigd. Het arrestatieteam viel rond 11 uur het woonhuis binnen waar overvallers zich na een mislukte winkeldiefstal schuilhielden. Dat maakte een woordvoerder bekend.
De politie hield vier verdachten aan. Er zijn geen gewonden gevallen. De politie onderzoekt hoeveel bewoners van het huis in gegijzeling waren genomen.
De overvallers vielen kort voor de gijzeling een winkel in de nabijgelegen Dierenselaan binnen. Zij losten enkele schoten af, en maakten zich uit de voeten toen de politie verscheen.
Hun vluchtpoging op een brommer mislukte echter. De daders kwamen ten val en vluchtten een woonhuis binnen. De politie ging aanvankelijk uit van twee overvallers, maar sluit niet uit dat er vier man bij de overval betrokken waren.
(Bron)
Grote rivieren dreigen te sterven

GENEVE - Tien grote rivieren op aarde dreigen te sterven. Daardoor komt de watervoorziening voor honderden miljoenen mensen in gevaar en verdwijnen vissoorten.
Deze waarschuwing uitte het Wereldnatuurfonds (WNF) dinsdag. Oorzaken zijn klimaatveranderingen, vervuiling en economische ontwikkelingen. Ook wordt er te veel water aan rivieren onttrokken.
Het WNF publiceerde een top tien van rivieren die dreigen uit te drogen. In het overzicht staan vijf grote Aziatische stromen, zoals de Yangtze, Mekong en Ganges. In Afrika is de Nijl bedreigd.
In Europa zou vooral de Donau gevaar lopen. Door de bouw van dammen verdween al 80 procent van de overstromingsgebieden van de rivier, meldden media.
Het WNF hield een dringend pleidooi voor betere samenwerking tussen staten om rivieren te beheren die hun grenzen overschrijden.
(Bron)
'Rutte en Kamp verkrachten democratische rechtsstaat'

RIJSWIJK - Oud-minister Agnes van Ardenne (CDA) vindt dat de VVD-prominenten Mark Rutte en Henk Kamp uit de Tweede Kamer moeten.
Ze zegt dat dinsdag in een vraaggesprek met de Volkskrant. Ze vindt dat de twee weg moeten omdat ze met PVV-leider Geert Wilders de loyaliteit van de PvdA-politici Nebahat Albayrak, Ahmed Aboutaleb en Khadija Arib in twijfel hebben getrokken.
Van Ardenne zegt dat dat haaks staat op het liberale gedachtegoed en dat Rutte en Kamp "de democratische rechtsstaat verkrachten". Ze neemt het beiden kwalijk dat ze Wilders de ruimte hebben gegeven voor drie spoeddebatten over dubbele nationaliteiten.
De VVD dreigt volgens haar in extreem vaarwater te komen en zou intern orde op zaken moeten stellen. Van Ardenne vindt dat de partij op "de bagagedrager van Wilders is gesprongen".
"Juist mensen van wie ik het niet verwacht, halen stenen weg onder het fundament van de Nederlandse rechtsstaat." Volgens haar is de VVD-top het zicht kwijt geraakt op wat de kiezer wil.
(Bron)
Vloekverbod bij metalfestival Rijssen

RIJSSEN - De gemeente Rijssen Holten bezoekt 25 augustus het metalfestival Elsrock om te controleren op godslasterlijke teksten. Burgemeester Bort Koelewijn kondigde dinsdag aan dat de gemeente de organisatie strafrechtelijk wil laten vervolgen als de teksten niet door de beugel kunnen.
De organisatie van Elsrock verzekert de gemeente dat de bands geen godslasterlijke taal zullen uitslaan. Daarom is er voor het college van B en W geen reden om het festival tegen te houden, ondanks een bezwaar van de SGP.
Vorig jaar veroorzaakte het metalfestival veel beroering in de streng gereformeerde gemeente. Veel Rijssenaren voelden zich gekwetst in hun godsdienstige gevoelens.
(Bron)
Dief laat zijn creditcard achter

MÖNCHENGLADBACH - Dom, dommer, domst: een dief in het Duitse Mönchengladbach heeft zijn creditcard bij een inbraak achtergelaten. De politie kon de 27-jarige amateur dan ook razendsnel in zijn kraag vatten.
De inbreker probeerde met behulp van zijn kaart de woning van een buurman binnen te dringen. De creditcard brak doormidden en bleef gedeeltelijk steken. Door de naam op de kaart kon de politie het adres van de dief achterhalen, meldden Duitse media dinsdag.
(Bron)
Burgemeester weg na postings op website

DEN HAAG - Burgemeester Alex Bolhuis (CDA) van Raalte is door de minister van Binnenlandse Zaken per 1 april eervol ontslagen. Hij kwam in opspraak omdat hij politieke gevoeligheden op een lokale internetsite zou hebben gepubliceerd.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte Bolhuis' ontslag dinsdag bekend. Als reden wordt opgegeven de verstoorde verhouding tussen hem en de gemeenteraad.
De bestuurscrisis in Raalte begon met politiek gevoelige berichten die anoniem waren geplaatst op een lokale website. Ze bleken afkomstig van de privécomputer van burgemeester Bolhuis, die zelf onder eigen naam ook actief was op het forum van de site.
Hoewel de burgemeester ontkende de berichten geplaatst te hebben, stuurde de gemeenteraad hem in augustus naar huis.
In september werd door commissaris van de Koningin Geert Jansen een waarnemend-burgemeester aangesteld in Raalte. Vanaf dat moment had de gemeente twee burgemeesters in loondienst.
Enkele weken terug vroeg de gemeenteraad het ministerie om haast te maken met het ontslaan van Bolhuis. "Sinds die raadsvergadering in augustus stond de politiek buitenspel. Het enige wat we toen hadden kunnen doen, was onderhandelen met de heer Bolhuis over een afkoopsom, maar dat is iets wat we niet wilden", reageerde Henk Robben, fractievoorzitter van grootste partij CDA.
Volgens hem is de 'affaire Bolhuis' in Raalte nu definitief voorbij. "Ik ben opgelucht. We kunnen nu eindelijk op zoek naar een nieuwe burgemeester."
(Bron)
Chiquita bekent betaling aan terroristen

WASHINGTON - Het Amerikaanse bedrijf in exotisch fruit Chiquita heeft maandag bekend dat het geld heeft gegeven aan een Colombiaanse paramilitaire groepering, die volgens Washington een terreurbeweging is.
Het bedrijf is tot een schikking met justitie in de VS gekomen. Chiquita betaalt een boete van 25 miljoen dollar en voorkomt daarmee een proces.
Chiquita heeft tussen 1997 en 2004 1,7 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) betaald aan de Verenigde Zelfverdedigingstrijdkrachten van Colombia (AUC). In ruil daarvoor kreeg het bedrijf bescherming in de gebieden waar bananen worden geteeld.
Chiquita betaalt de miljoenenboete over een periode van vijf jaar. Overigens kunnen (voormalige) medewerkers van het bedrijf die de transacties aan de Colombiaanse groeperingen goedkeurden, nog wel worden vervolgd.
(Bron)
Bond vreest verlies honderden banen bij kabelbedrijf

ZOETERMEER - De vakbond Abvakabo vreest dat de samenvoeging van de kabelbedrijven Casema, Multikabel en Essent Kabelcom honderden banen gaat kosten. Uit een presentatie die onlangs in het bedrijf is gehouden, zou de conclusie kunnen worden getrokken dat er 800 tot 900 banen verdwijnen. Dat is ongeveer een derde van het huidige aantal.
Dat stelt Jan Grobbe van de Abvakabo. Hij voegt er wel aan toe dat de ideeën "nog de inspraak ingaan". Casema wilde geen commentaar geven.
De kabelbedrijven zijn in handen van de investeringsmaatschappijen Cinven en Warburg Pincus. Die kochten eerst Casema en Multikabel en later ook Essent Kabelcom. Zij brachten vervolgens de drie bedrijven onder in houdstermaatschappij Zesko Holding.
De drie bedrijven bedienen samen ongeveer 55 procent van de Nederlandse huishoudens met een kabelabonnement.
(Bron)
Nederlander gepakt met nepbom in België

RAVELS - De Belgische politie heeft afgelopen vrijdag in Ravels (tussen Antwerpen en Den Bosch) een Nederlander aangehouden die waarschijnlijk met een nepbom een overval wilde gaan plegen. Dat is maandag bekendgemaakt.
De 34-jarige man uit Oisterwijk werd door een politiepatrouille opgemerkt toen hij met hoge snelheid door Baarle reed. Tijdens de achtervolging reed hij zich klem in het verkeer in Ravels.
De man droeg een camouflagesjaal die als masker over het gezicht getrokken kon worden, aldus de politie. Verder vond de politie in zijn auto een blad met de tekst 'Bom in tas, nu geld'.
In een tas zat een oliebus met wat elektrische draden eraan. De man was eveneens in het bezit van een alarmpistool.
(Bron)

Slimpie.
WNF naar rechter voor lager kabeljauwquotum

BRUSSEL/ZEIST - Het Wereld Natuur Fonds (WNF) wil de Europese ministers van Visserij gerechtelijk dwingen het geldende quotum voor de vangst van kabeljauw verder te reduceren.
De organisatie stapt naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg omdat de ministers in de ogen van het WNF Europese regels hebben geschonden.
De hoeveel kabeljauw die Europese vissers mogen vangen is in december 2006 met veertien procent ingekrompen. Biologen hadden eigenlijk gevraagd om een stopzetting van de vangst omdat er steeds minder kabeljauw rondzwemt.
Volgens WNF zijn de bewindslieden met hun besluit voorbij gegaan aan een bestaande EU-regel voor het herstel van de kabeljauwbestanden. Dat voorziet erin dat de ministers het quotum met minimaal vijftien procent moeten laten dalen als de hoeveelheid kabeljauw onder een bepaald niveau is beland. Volgens WNF zal het hof dit feit moeten erkennen en vervolgens moeten kijken naar het vangstverbod dat biologen hebben voorgesteld.
(Bron)
Amerikaan krijgt 122.000 dollar na kattenbeet

AMSTERDAM - Een Amerikaan die zijn zus voor de rechter had gesleept omdat haar Siamese kat hem in zijn hand had gebeten, heeft van een jury in de Amerikaanse staat Michigan een schadevergoeding van 122.000 dollar (ruim negentigduizend euro) toegewezen gekregen.
Volgens zijn advocaat waren de vingers van het slachtoffer als gevolg van een infectie die hij na de beet opliep opgezwollen tot het formaat van flinke hotdogs.
Omdat de verzekering van de eigenares van de kat de duizenden euro's schade voor de ziekenhuisopname van drie weken niet vergoedde, zag de man zich gedwongen om zijn eigen zus voor het gerecht te dagen.
(Bron)

zondag, maart 18, 2007

Alarm om 'sluipmoordenaar' hepatitis B

AMSTERDAM - De komende tien jaar sterven meer dan tweeduizend Nederlanders aan hepatitis B. De ziekte vormt een 'acuut probleem', waarschuwt een team van experts van ziekenhuizen en expertisecentra. Dinsdag bieden zij de Tweede Kamer een petitie aan met voorstellen voor een betere preventie en behandeling.
De werkgroep wijst erop dat er de komende tien jaar in Nederland waarschijnlijk twee keer zo veel mensen sterven aan hepatitis B dan aan aids. De politiek moet maatregelen nemen, stelt de werkgroep. Deze moeten zich niet alleen richten op preventie maar ook op een verbetering van de zorg.
De werkgroep die de petitie aanbiedt bestaat uit onder anderen experts van het Nationaal Hepatitis Centrum, Het Nederlands Genootschap voor Maag-, Darm- en Leverartsen, de Nederlandse Internisten Vereeniging, de Nederlandse Vereniging voor Hepatologie en het Erasmus Medisch Centrum.
Het Hepatitis B-virus kan leiden tot ernstige infecties aan de lever. Volgens een woordvoerder van het Erasmus MC geldt de ziekte als 'een stille sluipmoordenaar'. Veel mensen zouden een leveraandoening niet direct in verband brengen met hepatitis B. De werkgroep pleit er in de petitie onder meer voor het vaccin voor de ziekte te laten opnemen in het rijksvaccinatieprogramma.
(Bron)

Ik heb ooit een jaar als leerlingverpleegkundige op een afdeling gewerkt waar een patiënt was met hepatitis B (plus vergaande leverschade), en we kregen allemaal te horen dat we maar gewoon latex handschoenen moesten dragen als we haar verzorgden. Als we in contact kwamen met bloed of zo, wat gezien de toestand van de vrouw regelmatig gebeurde, moesten we maar goed poetsen met mercurochroom (een ontsmettingsmiddel). Inenten kon alleen op eigen kosten.
Het wordt donker. Het begint te hagelen. De tuin wordt wit. De zon breekt weer door.
Over oogverblindend wit gesproken...
Het nieuwe dekbed is alweer een tijd in gebruik. Het bevalt mij prima, Tijger is er dol op, Tom vindt het nog engig: je zet er een poot op en je zinkt half weg, hij moet nog een tijdje nadenken of ie dat wel leuk vindt. Voorlopig loopt hij er liever omheen.
Het is een vierseizoenendekbed, dus 2 aan elkaar gedrukknoopte delen. Op dit moment zit er een hoes om waarbij die flap net niet lang genoeg is om 'm terug te vouwen, die fladdert maar zo'n beetje. Het dekbed zelf is oogverblindend wit.
Vanochtend was er iets raars aan de hand. Ik hoorde Tijger héél hard spinnen. Da's op zich niet raar, maar ik zag niet waar ze zat.
Ze vindt het geweldig als het dekbed wat opgepropt is, dan gaat ze op het hoogste deel staan en laat zich letterlijk naar beneden rollen - da's nooit ver, maar ze krijgt er duidelijk een enorme kick van. Dan gaat ze ook hard spinnen, maar dit, dit was nog harder. Ze lag niet op het dekbed, terwijl het geluid toch van dichtbij klonk.
Ze bleek aan het voeteneinde te liggen - in het dekbed. Lekker tussen beide lagen in, haar koppie kwam er nauwelijks bovenuit, en ze was compleet in trance.
Ik stond vanochtend dus later op dan gepland was ;-)