zaterdag, november 10, 2007

Kwart miljoen wanbetalers ziektekostenpremie

AMSTERDAM - Ongeveer een kwart miljoen verzekerden had op 1 oktober zeker een half jaar geen ziektekostenpremie betaald. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.
Pas met ingang van januari 2009 worden wanbetalers uit de verzekering gegooid. Het aantal wanbetalers is sinds januari van dit jaar met twintig procent toegenomen.
Verzekeraars lopen door achterstallige betalingen ruim 370 miljoen euro mis. Bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2005 zijn met de overheid afspraken gemaakt over compensatie, maar er is geen oplossing die het financiële verlies afdekt.
Verzekeraars kunnen wanbetalers wel uit de aanvullende verzekering zetten. Dat is tot nog toe bij 300 duizend mensen gebeurd.
Minister van Gezondheidszorg Ab Klink (CDA) heeft op Radio 1 laten weten bezig te zijn met maatregelen om het wanbetalen aan te pakken.
(Bron)

Wat is de oorzaak?
FNV-leden willen meer erkenning mantelzorg op werk

AMSTERDAM - Ruim acht op de tien FNV-leden willen dat mantelzorg meer erkenning krijgt. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van de FNV onder circa 2500 leden.
Zo moeten er volgens de vakbondsleden in de cao afspraken worden gemaakt over flexibele werktijden, meer mogelijkheden voor (on)betaald verlof en betere ondersteuning van bijvoorbeeld een arbodienst in het geval zij voor een naaste met gezondheidsproblemen moeten zorgen.
Dat blijkt uit een eerste onderzoek van de FNV onder circa 2500 leden. Dat heeft een woordvoerster van de vakcentrale vrijdag bekendgemaakt aan de vooravond van de Dag van de Mantelzorg.
De FNV heeft ook al aangekondigd om tijdens de komende cao-onderhandelingen werkgevers te vragen voorzieningen te treffen, zodat mantelzorgers de zorg voor een zieke of gehandicapte naaste beter kunnen combineren met hun werk.
Verder moet de overheid volgens de vakcentrale meer betaald zorgverlof voor mantelzorgers regelen op het niveau van het minimumloon dan de twee werkweken die nu mogelijk is.
De FNV-woordvoerster stelt dat de samenleving er belang bijheeft dat mensen de zorg voor een naaste op zich nemen, omdat het de reguliere gezondheidszorg ontlast.
(Bron)
'Russische cybercriminelen even buiten beeld'

LONDEN - Het duistere netwerk Russian Business Network (RBN), bijgenaamd de 'moeder van alle internetmisdaad', is volgens veiligheidsexperts plotseling vrijwel verdwenen. Dit berichtte zaterdag het Brite dagblad The Times.
Het vanuit Sint Petersburg opererende RBN zou een rol hebben gespeeld bij de meeste internetcriminaliteit die bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk is gepleegd. RBN wordt in verband gebracht met kinderpornografie, afpersing, diefstal van identiteit, aanvallen met spam en het leegroven van bankrekeningen.
In de afgelopen dagen zijn veel webpagina's verdwenen die via RBN op het internet verschenen. Het gaat volgens een deskundige van veiligheidsfirma Trend Micro echter niet om het uitschakelen van RBN. De club is "enkel aan het reorganiseren", aldus Raimund Genes van Trend Micro.
Dat is mogelijk een gevolg van de recente aankondiging door de Russische autoriteiten van een hardere aanpak van de internetmisdaad. Voorts laten steeds meer legitieme providers RBN niet meer toe tot het internet omdat RBN zo berucht geworden is.
RBN, waarvan de top alleen bekend is onder de naam 'Flyman', is niet uitgeschakeld maar zoekt waarschijnlijk een nieuwe uitvalsbasis, mogelijk in China, om weer en meer misdaden te plegen via het internet. "Het wordt alleen maar erger", vreest Genes.
De veiligheidsfirma VeriSign betitelt RBN als 'de slechtste van de slechterikken'. De veiligheidsfirma Symantec heeft in een rapport gesteld dat RBN zowel is gelieerd aan de Russische onderwereld als aan figuren van de Russische overheid. RBN zou betrokken zijn geweest bij de recente aanval op het internet van Estland.
Ook bankroof via het internet wordt een steeds groter probleem. Zelfs de nationale Bank van India was in augustus het slachtoffer toen deskundigen 'schurkensoftware' in de computers ontdekten, waarmee wachtwoorden van klanten werden gestolen. Internetmisdaad is volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën met 100 miljard dollar per jaar inmiddels in geldwaarde al omvangrijker dan drugscriminaliteit.
(Bron)
Grote opkomst bij herdenking Kristallnacht

WESTERBORK - Bij de herdenking van de Kristallnacht op het voormalig Kamp Westerbork hebben honderd mensen meegelopen in een stille tocht.
Tijdens de Kristallnacht werden voor het eerst op grote schaal joodse bezittingen in het toenmalige nazi-Duitsland vernield. Aanwezig waren onder meer voormalig VN-gezant Jan Pronk en Thomas Läufer, de Duitse ambassadeur in Nederland.
De herdenking stond dit jaar ook in het teken van de Soedanese regio Darfur, waar inmiddels 2 miljoen mensen ontheemd zijn geraakt door de burgeroorlog.
Pronk ondersteunt de actie Tot Zover Darfur, die vanavond op televisie werd uitgezonden, en zei tijdens de herdenking dat het nooit te laat is om actie te voeren tegen een nieuwe genocide.
Hij kreeg bijval van Auschwitz-overlevende Ruth Wallage. Zij maakte op jonge leeftijd de Kristallnacht mee. Toen stak niemand de joden een helpende hand toe en zoiets mag volgens haar niet nogmaals gebeuren.
(Bron)
Vragen over Nederlands standpunt uranium

HILVERSUM - Tweede Kamerlid Karien van Gennip (CDA) wil opheldering van het kabinet over het Nederlandse standpunt tijdens een stemming van de VN over uranium. In New York stemde Nederland tegen een voorstel waarmee in VN-verband gesproken zou gaan worden over het gebruik van verarmd uranium in wapens.
Van Gennip zei zaterdagochtend in het Radio 1 Journaal dat ze wil weten welke overwegingen Nederland daarvoor had. Ruim 120 landen stemden voor de discussie, slechts zes tegen, waaronder verder de VS en Israël.
Het verarmd uranium wordt gebruikt om door harde materialen heen te gaan. Zo kan het bijvoorbeeld in een antitankgranaat zitten. De stof is radioactief en zou voor gezondheidsproblemen bij militairen kunnen leiden.
Dinsdag liet Europarlementslid Els de Groen al weten dat de Groenen een wereldwijd verbod willen op wapens met verarmd uranium. Ook zei ze toen over de Nederlandse tegenstem een boze brief te hebben gestuurd aan premier Jan Peter Balkenende.
(Bron)

Maar Nederland is geheel onafhankelijk en vormt een eigen mening. Wij staan helemaal niet onder invloed van bepaalde andere landen...
Speelgoedkralen bevatten partydrug GHB

DEN HAAG - Speelgoedkralen van het merk Aquapearls zijn gevaarlijk als ze worden ingeslikt, omdat een stof in de coating in het lichaam wordt omgezet in de partydrug GHB. Die waarschuwing heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijdag verspreid.
Met de gekleurde kraaltjes kan een mozaiek worden gemaakt, dat door besproeiing met water een vaste vorm krijgt.
Het gevaar van de kraaltjes kwam aan het licht toen twee Amerikaanse kinderen meerdere Aquapearls inslikten.
Zij werden duizelig, moesten braken en raakten uiteindelijk in coma. Ook in Australië en Denemarken werden kinderen onwel nadat ze soortgelijke kralen van het merk Bindees hadden ingeslikt.
De leverancier van het speelgoed in Nederland haastte zich vrijdagavond om het product terug te roepen. De kraaltjes worden in Nederland verkocht onder de naam Aquaperl.
Volgens de woordvoerder van The Nomad Company, de leverancier voor de Benelux, werden de Aquaperls in dertig winkels verkocht. "Voor zover we weten zijn er in Nederland nooit problemen met de kraaltjes geweest."
(Bron)
Topmannen schrijven brandbrief aan minister

DEN HAAG - Topmannen van vier Nederlandse internationals hebben een brandbrief geschreven aan minister Wouter Bos van Financiën. Daarin spreken ze hun zorgen uit over de de fiscale aanpak van topinkomens en het vestigingsklimaat.
(Bron)

Da's wel waar natuurlijk, als je een huis van meer dan een miljoen hebt, kan die hypotheekrenteaftrek net het verschil maken tussen de kindertjes te eten kunnen geven of niet.

vrijdag, november 09, 2007

Meer dan 30.000 zelfdodingen in Japan in 2006

Werkgevers en lokale autoriteiten in Japan moeten met de overheid samenwerken om het alarmerende aantal zelfdodingen te verminderen, zo heeft een woordvoerder van de Japanse regering vrijdag gezegd. In 2006 pleegden 32.155 Japanners zelfmoord.
Hoewel het aantal zelfdodingen ten opzichte van 2005 met 397 afnam, bezet Japan volgens data van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de negende plek ter wereld wat betreft het aantal zelfdodingen per hoofd van de bevolking, meldt de Japanse regering in een rapport.
Volgens regeringswoordvoerder Nobutaka Machimura zijn de economische recessie en moeilijkheden op de werkvloer de voornaamste oorzaak van het hoge aantal zelfdodingen. "Dit is een probleem dat de samenleving als geheel moet aanpakken", zei hij.
"Suïcidaliteit kan gezien worden als een ziekte van de ziel en we moeten manieren vinden om dat te behandelen."
De Japanse overheid heeft een aanzienlijk geldbedrag uitgetrokken voor hulp aan mensen die met een depressie of andere psychische problemen kampen. In juni keurde het kabinet een reeks maatregelen goed die het aantal zelfmoorden de komende tien jaar met 20 procent moeten verminderen.
De stappen richten zich op het tegengaan van werkloosheid, het stimuleren van geestelijke hulp op de werkvloer en het filteren van websites die zelfmoord promoten.
Uit het overheidsrapport blijkt dat bij de helft van de zelfdodingen in 2006 gezondheidsproblemen een rol speelden. Andere oorzaken waren financiële problemen en problemen thuis. Van de mensen die zichzelf van het leven beroofden was 48 procent werkloos.
Het aantal zelfdodingen in Japan schoot in 1998 voor het eerst boven 30.000 als gevolg van een economische recessie die veel mensen bankroet, werkloos en wanhopig maakte.
(Bron)
Online reclamemakers willen grotere banners

AMSTERDAM - De maximale bestandsomvang van veertig kilobyte voor een online advertentie is niet meer van deze tijd, vindt een groep internetreclamemakers.
De adverteerders zijn daarom een protestwebsite begonnen, waar ze oproepen tot een herziening van de standaard. Het Interactive Advertising Bureau (IAB) stelde de bovengrens van veertig kilobyte in 2003 vast, om te vooorkomen dat internetgebruikers met een trage inbelverbinding te veel tijd en geld kwijt zouden zijn aan het downloaden van advertenties.
Inmiddels heeft het grootste deel van de Nederlanders beschikking over een snelle breedbandverbinding, en dus is de bovengrens niet meer van deze tijd, menen de initiatiefnemers van Admanager. Regelmatig worden ontwerpers van banners gedwongen de advertenties in een lagere beeldkwaliteit aan te leveren, om aan de normen te voldoen.
Bovendien hanteren individuele uitgevers van websites vaak hun eigen normen, die niet zelden nog strenger zijn dan die van het IAB. De reclamemakers roepen webbedrijven op om zich in ieder geval aan de IAB-normen te houden.
(Bron)

Wat mij betreft mogen ze nog veel kleiner. En dat geflikker en geknipper moeten ze verbieden.
Schutter Utrecht meldt zich bij politie

UTRECHT - Een man die maandagochtend op een dak van een woning bij het Utrechtse winkelcentrum Overvecht in het wilde weg om zich heen zou hebben geschoten, heeft zich bij de politie gemeld. Dat liet de politie vrijdag weten.
De 20-jarige man uit Utrecht kwam zich donderdag met zijn vader melden op het politiebureau, zo zei de woordvoerder. Hij bekende dat hij met een luchtdrukgeweer in de lucht geschoten had.
De politie heeft besloten de man niet aan te houden, in verband met een "sociale handicap". Wel heeft de politie "een goed gesprek" met hem gevoerd. "Hij had geen kwade bedoelingen en overzag de impact van zijn daad niet."
Maandag ontstond in Utrecht consternatie naar aanleiding van het incident. Na diverse meldingen over een schutter werd de wijk gedeeltelijk afgezet en doorzocht de politie een woning.
(Bron)
Run op roze kleren in Thailand

BANGKOK - Thaise kledingwinkels en -handelaren zijn volkomen verrast door een plotselinge vraag naar roze kleren. De rage is woensdag begonnen toen de hoogbejaarde en geëerde koning Bhumibol Adulyadej het ziekenhuis na 25 dagen behandeling in het roze verliet. Hij was gestoken in een zachtroze colbert en een overhemd met een roze tint.
Roze shirts vliegen de deur uit, bevestigden verkopers vrijdag in Bangkok. De mode vloeit niet enkel voort uit de wens hetzelfde als de vorst te dragen. In boeddhistische Thailand hebben kleuren een speciale betekenis en elke dag heeft een kleur.
Astrologen zouden de koninklijke familie eerder hebben gezegd dat het herstel van de koning wordt bevorderd door Mars. De 'dag van Mars' in Thailand is onze dinsdag. De kleur van die dag in Thailand is roze. Roze zou zo bijdragen aan het herstel van de koning.
Niet alle Thais zijn even blij met de roze rage. Een waarzegger, Kengkaard Jongjaiprah, is beslist geen republikein maar vreest chaos in het land wanneer iedereen tegelijk roze kleren aantrekt terwijl de invloed van Mars sterk is.
Dit kan bijvoorbeeld de verkiezingen in december torpederen. Die stembusgang moet het land weer een burgerregering geven na de laatste militaire staatsgreep van vorig jaar. Sinds Thailand in 1932 een constitutionele monarchie werd, zijn er achttien militaire coups gepleegd.
(Bron)
Kabinet wil nationale coming-out-dag

AMSTERDAM - Het kabinet komt met een ' coming-out-dag' voor homoseksuelen die uit de kast willen komen. Om de emancipatie te bevorderen, wil minister Plasterk (Emancipatie) van 11 oktober een nationale dag maken.
Dit meldt de NOS. Volgens Plasterk is er al veel bereikt, maar is de emancipatie nog niet voltooid. Hij is vooral bezorgd over uitingen van homohaat en intimidatie en geweld tegen homo's.
Naast de nationale dag komt er ook een 2-jaarlijkse homo-emancipatieprijs.
(Bron)

Uit de kast op 11 oktober, en dan gauw er weer in. En niet praktiseren!
Eurlings belooft beterschap na ongevallen

DEN HAAG - Het aantal ongevallen op het spoor kan nog verder omlaag als de overheid sneller aan de slag gaat met aanbevelingen. De afgelopen jaren hebben zich onnodig ongevallen voorgedaan omdat oplossingen voor gevaarlijke situaties te lang op zich lieten wachten.
Dat blijkt uit een rapport dat de SP heeft opgesteld en dat donderdag werd gepresenteerd tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Camiel Eurlings (Verkeer) stelt dat inmiddels vooruitgang wordt geboekt op dit terrein. "Maar het kan en moet altijd beter", aldus de minister.
Het Tweede Kamerlid Emile Roemer van de SP deed onderzoek naar negen ongevallen op het spoor in de periode 1996-2004. Hij heeft de aanbevelingen van onafhankelijke deskundigen geanalyseerd en schreef op welke acties vervolgens wel of niet ondernomen werden door de overheid en andere betrokken partijen.
"De aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid worden regelmatig niet, slecht of laat opgevolgd", stelt Roemer. "Dit is een hele kwalijke zaak waar acuut iets aan moet veranderen. De Onderzoeksraad moet echt serieus worden genomen. Als dat eerder was gebeurd, hadden ongelukken zoals in maart bij Amsterdam Muiderpoort en bij de spoorwegovergang bij Voorst voorkomen kunnen worden".
Eurlings zegde toe dat hij de Kamer zal informeren over de voortgang met de veiligheid op deze plekken. Met name het geval-Voorst is volgens Roemer schrijnend.
Op 16 juni 2000 kwam een gezin van drie personen om het leven door een botsing op een spoorwegovergang in dit dorp. De overgang stond al jaren bekend als gevaarlijk, maar de gemeente en spoorbeheerder ProRail konden het niet eens worden over een oplossing.
Op 27 februari 2003 kwam het rapport over de zaak uit. Daarin stond dat de minister van Verkeer ervoor moest zorgen dat onveilige spoorwegovergangen snel zouden moeten worden vervangen door veiliger exemplaren. Dat gebeurde op veel plekken in het land, maar niet in Voorst. Sinds het verschijnen van het rapport deden zich daar nog drie ongevallen voor, waarbij twee mensen om het leven kwamen.
(Bron)
Klokken Indië-monument Roermond gestolen

ROERMOND - Dieven hebben in de nacht van woensdag op donderdag vier bronzen klokken gestolen bij het Nationaal Indië-monument in Roermond. Dat maakten de politie en de organisatie van de Nationale Indië Herdenking donderdag bekend.
Het bestuur van de organisatie ontdekte de diefstal donderdagmiddag. Een woordvoerder vergeleek de diefstal met grafschennis. Op het carillon van het herdenkingsterrein bij kasteeltje Hattem hingen elf kerkklokken. Vier daarvan zijn nu verdwenen. Van de daders ontbreekt elk spoor.
Het uit elf klokken bestaande carillon speelde dagelijks om het uur een melodie ter nagedachtenis aan omgekomen Nederlandse militairen. Door de diefstal en vernieling zwijgt het carillon nu.
Het monument trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers, meest veteranen. Zij herdenken de meer dan 6200 Nederlandse soldaten die tussen 1945 en 1962 in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea het leven lieten.
(Bron)
WNF wil vangstverbod tonijn uit Middellandse Zee

BRUSSEL - Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vraagt de onmiddellijke stopzetting van tonijnvisserij in de Middellandse Zee voor een periode van drie jaar. "Het is nu of nooit voor de redding van de blauwvintonijn in de Middellandse Zee en het oosten van de Atlantische Oceaan", meldde de natuurorganisatie donderdag in Brussel.
De tonijn wordt bedreigd door overbevissing. Het vlees is zeer gewild om te verwerken tot sushi. Zuid-Europese vissers vangen jonge tonijn om ze vet te mesten in omheinde stukken zee, zogeheten tuna-farms.
Vrijdag begint in de Turkse stad Antalya (Turkije) een vergadering van tonijnexperts uit 45 landen. Het WNF vroeg bij een soortgelijke vergadering vorig jaar om een vangstverbod voor mei tot juli. Deze periode is het seizoen dat tonijn kuit schiet.
Verder vroeg het WNF in 2006 om een vermindering van de totale vangstquota tot 15.000 ton voor 2007. De betrokken landen besloten echter om dit jaar 29.500 ton te vangen. Enkele Zuid-Europese landen hebben de limiet deze zomer nog overschreden.
(Bron)
Chinees verstopt zich 17 jaar in tunnel onder huis

AMSTERDAM - In China is een voor moord gezochte man ruim 17 jaar uit de handen van de politie gebleven omdat hij zich letterlijk had verstopt. De voorvluchtige verschool zich al die jaren in een tunnel die hij zelf had gegraven onder zijn huis.
De vindingrijke verdachte groef de tunnel samen met zijn vrouw toen hij een moord op zijn geweten had.
De Chinese politie heeft 17 jaar lang naar de man gezocht, maar kreeg nu pas de gouden tip. De tip-gever beweerde dat de voorvluchtige zich al die tijd in zijn eigen huis zou verschuilen.
Na een zoektocht in het huis, vond de politie de verborgen tunnel en daarbij ook de verdachte en zijn vrouw.
De man, Hui, vermoordde 17 jaar geleden iemand uit een naburig dorp. Hij wordt nu alsnog vervolgd voor moord. Zijn vrouw is veroordeeld voor medeplichtigheid.
Of het in de gevangenis heel anders zal zijn voor Hui en zijn vrouw, valt nog te bezien. Hui verklaarde dat het al best saai was om 17 jaar lang in een ondergrondse tunnel te vertoeven.
(Bron)
Mannen aangehouden na brand in intercity

HARDERWIJK - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee mannen aangehouden nadat de bovenverdieping van een treinstel van een intercity in Harderwijk was uitgebrand. Dat maakte de spoorwegpolitie vrijdag bekend.
Er vielen geen gewonden. De schade bedraagt ongeveer 1 miljoen euro.
De intercity was aan het begin van de nacht onderweg van Zwolle naar Amersfoort, toen er brand uitbrak. De politie vermoedt dat er kranten in brand zijn gestoken.
De passagiers konden in Harderwijk veilig uitstappen. Treinpersoneel probeerde nog het vuur te blussen, maar de brandweer moest er aan te pas komen om de brand uit te krijgen.
De twee mannen die werden aangehouden, zouden donderdagavond al voor overlast hebben gezorgd op station Nunspeet. De politie verhoort de twee vrijdag.
(Bron)
Automatische vertaling leidt tot 'diplomatiek incident'

AMSTERDAM - Buitenlandse Zaken ontving deze week een wonderlijke e-mail. De afzenders informeerden daarin in onbegrijpelijk Engels naar de moeder van minister Verhagen.
"Helloh Bud, Enclosed five of the questions in honor of the foreign minister: The mother your visit in Israel is a sleep to the favor or to the bed your mind on the conflict are Israeli Palestinian, and on relational Israel Holland", begon het bericht. Daarop volgden nog vijf zinnen wartaal, waarin Verhagens moeder een terugkerend thema was.
De afzenders waren Israëlische journalisten, die waren uitgenodigd voor een seminar over het Nederlandse politieke bestel. Het Nederlandse consulaat in Israël had de verslaggevers verzocht alvast enkele vragen in te sturen. Uitgerekend een journalist die niet of nauwelijks Engels sprak, stelde de e-mail op. Hij ontleende zijn proza aan een website voor automatische vertalingen, waar hij zijn vragen in het Hebreeuws had ingevoerd. Het resulterende 'Engels' kopieerde hij in zijn e-mail.
Volgens de Jerusalem Post zijn de vele referenties aan de moeder van minister Verhagen daarmee in ieder geval verklaard. De website verwarde het Hebreeuwse woord ha'im (of) met ha'ima (moeder). Tegenover de krant zeggen de betrokken journalisten zich zo zeer te schamen, dat ze overwegen de reis te annuleren.
Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zou volgens de Jerusalem Post overwegen de reis af te gelasten en een officiële klacht in te dienen. Een woordvoerder van het departement in Den Haag ontkent dat echter. "Ik zou niet weten bij wie we zouden moeten klagen", zegt hij.
Dat de reis waarschijnlijk niet doorgaat, bevestigt hij wel. Dat hangt echter niet samen met vermeende verontwaardiging over de e-mail, maar met het gebrekkige Engels van de verslaggevers. "Ze beheersen de taal niet genoeg om het bezoek voldoende inhoud te geven. Met een tolk erbij gaat te veel spontaniteit verloren."
(Bron)

Je bent ook wel onzettend dom als je voor officiële post zo'n vertaalsite gebruikt...
Muizen en wormen saneren uiterwaarden

NIJMEGEN - De sanering van met zware metalen vervuilde uiterwaarden is overal in het stroomgebied van de grote rivieren een groot en zeer kostbaar probleem. Bioloog Sander Wijnhoven heeft echter goed nieuws: over een jaar of tien hebben muizen, mollen en regenwormen zo vaak door het vervuilde slib gegraven dat saneren zelfs op de sterkst vervuilde plekken niet meer nodig is.
Wijnhoven promoveert volgende week aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij heeft vier jaar lang muizenpopulaties in de uiterwaarden gevolgd. Hij zag het grootste deel van het muizenvolk elk voorjaar verdrinken in een hoogwaterperiode.
Maar hij heeft ook vastgesteld dat de rol van kleine gravers substantieel is voor het vrijwel kosteloos afvoeren van gif uit de uiterwaarden.
Tot ver in de jaren zeventig waren rivieren een soort open riolen boordevol industrieel afval. Tegenwoordig zijn Maas, Rijn en Waal veel schoner, maar in de uiterwaarden lag sindsdien een dikke laag slib, die zo giftig was dat de modder als chemisch afval moest worden behandeld.
Tegen de opslag van vervuild uiterwaardenslib lopen nog steeds beroepsprocedures van onder meer verontruste omwonenden.
Wijnhoven stelt nu dat gifconcentraties door het gegraaf van muizen, mollen en wormen zo sterk zijn verdund, dat afgraven helemaal niet meer nodig is. De beestjes brengen de verontreinigde grond aan de oppervlakte en de rivier voert de vervuilde deeltjes af naar zee. Over ongeveer tien jaar is de giftige bovenste laag van het slib verdwenen.
In diepere aardlagen blijven de zware metalen wel aanwezig, maar zo sterk verdund dat het nauwelijks meer kwaad kan, volgens de bioloog. Alleen in zanderige bovenlagen van terreinen die nooit overstromen is afgraven nog aan te bevelen, stelt Wijnhoven.
Om de kleine gravers hun werk te laten doen is het volgens Wijnhoven belangrijk dat er voldoende bosschages en heuveltjes in de uiterwaarden zijn te vinden.
Muizen kunnen daar een veilig heenkomen zoeken bij hoogwater, want het duurt elk jaar heel lang voor de muizen weer terugkeren na een overstroming.
(Bron)
Meeste webwinkels onvindbaar op internet

AMSTERDAM - De meerderheid van de jonge webwinkels is compleet onvindbaar en heeft dus weinig bestaansrecht. Dat blijkt uit een steekproef van marketingbureau Bronkhorst.
In het onderzoek zijn tweehonderd pas gestarte webwinkels geanalyseerd aan de hand van de tien belangrijkste criteria om hoog in de resultatenlijst van Google te komen. Die resultaten zijn vervolgens afgezet tegen de tien meest recente genomineerden van de Thuiswinkel Starters Award.
Het blijkt dat slechts 8 procent van de onderzochte websites aan de basiscriteria voldoet. Dat is een groot verschil met de genomineerden: daarvan voldoet 70 procent van de webwinkels aan de criteria. Voor de meeste websites is de onvindbaarheid heel simpel op te lossen door meer links te plaatsen en de website beter in te richten op bezoekers.
De webwinkelbranche is de snelstgroeiende sector van Nederland. Het aantal bij de Kamer van Koophandel ingeschreven webwinkels is sinds 2004 meer dan verviervoudigd van 2200 in 2004 tot ruim 8700 nu.
(Bron)
Eerste sneeuw valt in de Ardennen

BRUSSEL - In de Ardennen zijn de eerste sneeuwvlokken van dit jaar gevallen. In de nacht van donderdag op vrijdag viel in de buurt van Bastenaken ongeveer 5 centimeter sneeuw.
De sneeuw veroorzaakt op diverse op- en afritten van snelwegen problemen. Op de weg naar het Waalse Eupen stonden vrijdagochtend tientallen vrachtwagens vast, omdat ze door de sneeuwval de helling niet op konden. Nadat de strooiwagens langs waren gekomen, konden ze verder rijden.
In de Ardennen liggen diverse ski- en langlaufpistes. Om ze te kunnen gebruiken moet echter wel een pak van 15 tot 30 centimeter vallen.
(Bron)
Voortbestaan rechtse fractie Europarlement onzeker

BRUSSEL - Het voortbestaan van de extreemrechtse fractie ITS in het Europees Parlement is onzeker geworden. De zes Roemeense leden zijn uit de fractie gestapt, na kritiek van het Italiaanse lid Alessandra Mussolini.
De fractie komt daardoor op achttien leden, terwijl twintig het minimumaantal is. De groep Identiteit, Traditie en Soevereiniteit (ITS) heeft enige tijd om nieuwe leden te werven onder de 785 Europarlementsleden. Anders zal de parlementsvoorzitter de fractie ontbinden.
De ITS, waar Vlaams Belang deel van uitmaakt, bestond sinds januari. Door de fractievorming kregen de politici meer subsidie en hogere functies.
Mussolini heeft in vele media geroepen dat Roemenen crimineel zijn. Het Italiaanse ex-Playboymodel is de kleindochter van de Italiaanse dictator Benito Mussolini en nichtje van actrice Sophia Loren.
(Bron)

Zolang het allemaal steeds versplintert gaat het goed ;-)
Gedetineerde eist zuivere zuurstof in cel

GRONINGEN - Een 30-jarige man, die gedetineerd is in de gevangenis in Ter Apel, eist via de rechter zuivere zuurstof in zijn cel om zijn extreme hoofdpijn te kunnen stoppen.
De Nederlandse staat, verantwoordelijk voor de gezondheid van gedetineerden, weigert dit. Dat heeft de advocaat van de man donderdag laten weten.
De man lijdt aan clusterhoofdpijn, een specifieke hoofdpijn met korte en zeer hevige aanvallen aan één zijde van het hoofd. Een snelle behandeling met zuiver zuurstof brengt verlichting. Krijgt hij niet op tijd zuurstof toegediend, dan kampt hij met extreme pijnen en suïcidale neigingen. De gedetineerde wil daarom 24 uur per dag een zuurstoffles bij zich dragen.
"De Nederlandse staat ontkent niet dat een zuurstoffles in de cel de beste medische oplossing is, maar vindt het niet veilig", aldus advocaat L.S. Slinkman. De zuivere zuurstof is brandgevaarlijk en de fles zou kunnen worden gebruikt als wapen. De gedetineerde moet daarom nu een aanval eerst melden, waarna personeel een fles regelt. "Dat duurt 10 tot 15 minuten, terwijl elke seconde telt", zegt zijn advocaat.
De rechtbank doet op 16 november uitspraak.
(Bron)

Had ie thuis ook zuurstof? Dan zal ie wel weten hoe ermee om te gaan.
Nog steeds tienduizenden aanvragen schuldregeling

DEN HAAG - Het aantal mensen dat om schuldhulpverlening vraagt is, na een daling in de eerste zes maanden van dit jaar, in de tweede helft van 2007 weer gestegen.
De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) verwacht dat het totale aantal aanvragen dit jaar zal uitkomen op hetzelfde niveau als in 2006. Toen meldden zich 46.000 mensen met een problematische schuld bij de NVVK.
Dat zei NVVK-voorzitter Ger Jaarsma donderdag in den Haag bij het jubileumcongres van de vereniging die 75 jaar geleden werd opgericht. Een gezin dat aanklopt bij de NVVK heeft een gemiddelde schuld van 22.000 euro, verdeeld over elf schuldeisers.
Ongeveer driekwart van hen heeft een uitkering, een kwart heeft inkomen uit werk.
Op het congres, waarbij ook prinses Máxima aanwezig was, pleitte de Haagse wethouder Henk Kool voor een speciaal fonds waaruit hulp aan mensen met problematische schulden kan worden betaald. Dat fonds moet wat hem betreft gevoed worden met de boetes die kredietverstrekkers krijgen wanneer zij zich niet houden aan de reclameregels.
Ook wil hij een heffing van 0,25 cent op elke toetsing van een aanvraag voor een lening bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Ook dat 'kwartje van Kool' moet in het fonds komen.
(Bron)
Klimaatverandering treft inheemse soorten meest

WAGENINGEN - Klimaatverandering treft inheemse soorten planten het meest. De soorten die gevoelig zijn voor versnippering van de leefomgeving gaan harder achteruit dan planten die op enig moment zijn ingevoerd.
Dat blijkt uit een onderzoek van Alterra, een wetenschappelijk bureau van de Wageningen Universiteit. Binnen de in Nederland inheemse soorten heeft flora die echt thuishoort in noordelijke of bergachtige streken het meest te lijden. Exoten doen het daarentegen erg goed, aldus de onderzoekers.
Opvallend is volgens Alterra dat soorten die in Nederland na 1500 zijn ingevoerd het wel goed doen. Formeel zijn deze soorten ook uitheems, maar biologen beschouwen ze als ingeburgerd. Dergelijke planten hebben in de afgelopen eeuw een toename laten zien.
Exoten groeien en bloeien zo goed dat ze economische en milieuproblemen kunnen veroorzaken. Dat gebeurt al met planten als de grote waternavel die sloten en vijvers verstikt en Jacobskruiskruid, dat giftig is voor koeien en paarden.
(Bron)
Tien geboden van maffia Sicilië ontdekt

ROME - Leden van Siciliaanse maffia mogen geen bars bezoeken en niet gokken. Ze moeten voorts stipt op tijd zijn en boven alles trouw.
Dat staat onder meer in de tien geboden die de Italiaanse politie heeft aangetroffen bij de arrestatie maandag van maffiabaas Salvatore Lo Piccolo, berichtte donderdag de Corriere dela Sera.
Het is volgens de lijst evenmin geoorloofd de vrouw van een andere maffioso te begeren. De vrouw speelt een belangrijke rol in de normen en waarden van de maffia op Sicilië. De leden mogen maar één vrouw hebben en die moeten ze respecteren.
Deze regel moet ook voorkomen dat echtelijke ruzies leiden tot ontboezemingen van de boze echtgenote tegenover de politie.
Maffioso mogen geen vriendschappelijke relaties onderhouden met mensen van politie of justitie noch hun familieleden.
Voorts herinnert de gedragscode eraan dat niet van andere maffioso gestolen mag worden, dat afspraken moeten worden nagekomen en dat een lid altijd klaar moet staan voor de maffia, zelfs wanneer zijn vrouw net een kind ter wereld brengt.
De Italiaanse krant verbaast zich over de schriftelijke regels die Lo Piccolo samen met andere voor justitie zeer waardevolle stukken nog poogde weg te spoelen in het toilet toen de politie een inval deed.
Eerder werd aangenomen dat de maffia een clan was van mensen die van nature heel goed weten wat er bij de maffia wel en wat niet mag.
Er zou echter bij de Cosa Nostra, de maffia van Sicilië, sprake zijn van een ernstige verloedering van normen waarden. Die noodzaakt kennelijk de top naast de beroemde omertà (eed tot zwijgen) nog eens goed en schriftelijk uit te leggen wat van een lid wordt verwacht.
(Bron)
Stripteasedanseres verrast schoolklas

NOTTINGHAM - Een moeder die haar zoon op zijn zestiende verjaardag tijdens de les toneelkunst op school wilde verrassen, heeft in het Engelse Nottingham voor meer verbazing gezorgd dan de bedoeling was. Dat berichtte The Daily Mail donderdag.
De klas en leraar werden verrast door een jonge vrouw die in een nogal klein uitgevallen politie-uniformpje was gestoken. Ze zette muziek van Britney Spears op en begon zich van haar toch al karige kledingstukken te ontdoen en achtervolgde vervolgens ritmisch de 'stoute' jarige met een zweepje. De leerkracht maakte na de schrik te zijn bekomen een einde aan het stripteaseoptreden.
De moeder had de leraar om toestemming en medewerking gevraagd, tot en met het filmen van de onverwachte gast en het aankondigen van de verrassing. Maar daarbij ging het om een man die in een gorillapak zou zijn gekleed.
De school en de plaatselijke autoriteiten onderzoeken het incident. Alles wijst erop dat bij het amusementsbedrijf waar de moeder de gorilla had geboekt, een vergissing is gemaakt.
(Bron)
Nuna4 rijdt ererondje op A10

AMSTERDAM - Automobilisten die dinsdag 20 november rond het middaguur op de A10 in Amsterdam rijden, hebben een kans dat ze worden ingehaald door de Nuna4.
Op die dag rijdt de winnaar van de World Solar Challenge een ererondje tussen het gewone verkeer op de snelweg. Dat heeft Nuon, de sponsor van de zonneauto, vrijdag bekendgemaakt.
Het is voor het eerst dat de zonnewagen tussen het gewone verkeer op de openbare weg in Nederland rijdt. Na de rit wordt het twaalfkoppige team van de Technische Universiteit Delft gehuldigd door Nuon-directeur Ludo van Halderen.
Op 25 oktober won het Nuon Solar Team voor de vierde keer op rij de World Solar Challenge, de ruim 3000 kilometer lange race voor auto's op zonne-energie van Noord- naar Zuid-Australië.
(Bron)
De Hoftoren Den Haag (OCW zit er in) - die heeft aluminium platen, die dreigen eraf te waaien, net zoals in januari.
Hoe kan dat nou, die dingen zouden toch stormvast moeten zitten?
Enne, onvermijdelijk: de Randstadrail, die er langsrijdt, is even stilgelegd.
(Ze kunnen het beter melden wanneer er wèl gereden wordt.)
Het waait her en der nog lekker, hier zitten we in een soort windstilte: windkracht 2 met moeite, en afwisselend heel donker en zonnig. Meer dat eerste dan het laatste helaas. En aangezien alles buiten nat is, krijg ik wel steeds fijn natte katten binnen (en zo'n mooi spoor op de vloer, zwarte teenafdrukken van vensterbank naar keuken en terug, ik ga echt een dweil neerleggen voor de vensterbank ;-)).
Het waait niet harder, maar de wind is iets gedraaid, zodat de brievenbus nu weer fijn kleppert bij elke vlaag. Straks even pleistertje op de binnenkant plakken, anders slaapt Tom zeer onrustig, wat lastig is als ie naast me ligt ;-)

donderdag, november 08, 2007

TT 751 8 t/m 12 november

Gladde sporen door bladval

De komende dagen zorgen stevige wind en buien voor flink wat bladval.
Dit leidt mogelijk tot gladde sporen, waardoor de machinisten hun snelheid moeten aanpassen.

*Advies: Houd rekening met een langere reistijd.

Alsof niet elke NS-reiziger dat sowieso al doet...
TT 723 do 08 nov VEERDIENSTEN

vervallen afvaarten

AMELAND-HOLWERD

I.v.m. te verwachten extreem hoog water is op vrijdag 9 november de veerdienst Ameland-Holwerd gestremd van 06.30 tot 11.30 uur.

Extra afvaart van de veerdienst:
vanaf Ameland: 04.00 uur
vanaf Holwerd: 05.00 uur
De XS4all-er uit Rotterdam die hier kwam op zoek naar een Volkskrantartikel over bareback-feesten was de 200000e bezoeker van dit log.
We liepen door een mooi 'huis' (groter dan een huis, maar voelde wel als een huis). Toen het tijd werd moesten we een houten trap af, naar een soort kruising keuken/kelder, met achterin openslaande deuren naar een mooie groene tuin. Alleen moesten wij ons klaarmaken voor lancering, juiste kleren aan en zo.
Daarna moesten we allemaal in een houten keukenkastje (onder het aanrecht) gaan zitten, en dat paste niet - de heren zaten al en ik kon er niet bij. Toen iedereen er weer uit, anders gaan zitten, en ik paste er wel bij.
Behalve dat ik vergeten was m'n schoenen aan te trekken, dus weer eruit, schoenen aan want met blote voeten op een planeet rondlopen is niet slim, weer het kastje in, en dan maar wachten op het aftellen.
Uiteindelijk werd de lancering helaas uitgesteld. Ik had graag geweten hoe die gegaan zou zijn, vanuit dat keukenkastje :-)

Waarna de wekker ging en ik een beetje giebelig wakker werd. Maar toch jammer dat die lancering werd uitgesteld...

woensdag, november 07, 2007

Tsunami van bananen op Terschelling en Ameland

TERSCHELLING - De stranden van Terschelling en Ameland zijn woensdagochtend deels overspoeld door bananen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Terschelling zijn dinsdag tien containers van het schip Duncan Island in de Noordzee gevallen.
"Een deel van die containers is leeg en een deel zit vol met bananen", aldus de zegsman woensdagochtend.
Zeker een container is opengebroken waardoor duizenden trossen groene onrijpe bananen op de stranden van beide Waddeneilanden aanspoelen. "De gemiddelde Terschellinger gaat wel even kijken denk ik, maar of de bananen te eten zijn is niet duidelijk", stelt de eilander zegsman.
De bananen die zijn aangespoeld op de stranden gaan naar het Dierenpark Emmen. Donderdag wordt ongeveer twee ton bananen opnieuw verscheept, nu richting de Drentse stad. Dat heeft een woordvoerder van het Dierenpark Emmen gezegd.
De bananen zijn niet meer te verkopen. Volgens de zegsman zijn ze wel geschikt voor de apen en de olifanten in de dierentuinen.
De vracht wordt eerst naar een bedrijf in de buurt van Emmen gebracht om te rijpen. Daarna blijft een deel in Emmen, de rest wordt verdeeld over de overige dierenparken in Nederland.
(Bron)
'Geweld tegen inbreker moet kunnen'

AMSTERDAM - Mensen die geweld gebruiken om zich te verdedigen tegen een inbreker of overvaller, moeten niet direct als verdachte wordt beschouwd. Dat vindt de VVD, die het recht op zelfverdediging in de wet vast wil leggen.
De NOS meldt woensdag dat de PvdA en CDA het niet nodig vinden een wetswijziging door te voeren. De regeringspartijen zijn bang dat zo'n maatregel het spelen van eigen rechter in de hand werkt.
(Bron)
Verkrachters Nederlandse vrouw in Iran geëxecuteerd

TEHERAN - De verkrachters van een Nederlandse vrouw zijn in Iran geëxecuteerd. De openbare ophanging van de twee Afghanen had volgens het persbureau IRNA plaats in de stad Saveh.
De vrouw in kwestie heeft volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag meteen na haar verkrachting consulaire bijstand gevraagd en ontvangen. De zaak heeft sindsdien de aandacht van de consulaire dienst, maakte een woordvoerder van het departement woensdag bekend.
De Iraanse autoriteiten hadden de Nederlandse ambassade in Teheran op de hoogte gesteld van de arrestatie van de verdachten en over het begin van het proces. De diplomatieke dienst gaf toen "tot twee keer toe aan dat Nederland principieel tegen de doodstraf is", aldus de zegsman.
De procureur in Saveh, Reza Shahkarami, gaf verder geen details over het proces. Er leven talrijke, overwegend straatarme Afghanen in Iran, mogelijk twee miljoen.
Sinds de val van de Taliban in Afghanistan in 2001 zijn veel Afghanen uit Iran weggestuurd of vrijwillig naar het buurland teruggekeerd.
Woensdag werd ook een Iraanse drugssmokkelaar ter dood gebracht. Die werd opgehangen in de stad Qom. Het totale aantal terechtstellingen in Iran in 2007 komt met de laatste gevallen op zeker 252, stelde het Franse persbureau AFP.
Iran is daarmee een van de koplopers. Sinds de islamitische revolutie in 1979 kunnen in Iran in het bijzonder moord, verkrachting, gewapende overval, drugssmokkel, overspel en blasfemie met de dood worden bestraft.
(Bron)

Wilde Geertje zou er misschien wel van in de war raken.
Jaarlijks 3400 wintersporters naar ziekenhuis

AMSTERDAM - Jaarlijks gaan 3400 Nederlandse wintersporters na een ongeval op een buitenlandse piste of op een Nederlandse skikunstbaan naar het ziekenhuis. Dat blijkt uit een woensdag uitgebracht onderzoek in opdracht van Consument en Veiligheid. Aanleiding voor het onderzoek is de campagne 'Voorkom blessures'.
In de periode 2001-2005 kwamen elk jaar gemiddeld 2200 skiërs en 1200 snowboarders na een ongeval op de spoedeisende hulpafdeling terecht. Daarvan moesten ongeveer negentig skiërs en een tiental snowboarders in het ziekenhuis blijven.
Onder de snowboarders die in het ziekenhuis belanden, bevinden zich twee keer zo veel mannen als vrouwen. Bijna tweederde van de slachtoffers is jonger dan 25 jaar. Ongeveer de helft van de snowboarders liep een fractuur op.
Bij de skiërs zijn evenveel mannen als vrouwen behandeld. Tweederde is ouder dan 25 jaar. Van de skiërs liep ongeveer een derde een breuk op.
Volgens Consument en Veiligheid is het naleven van de pisteregels een simpele maatregel om ongelukken te voorkomen. Ook is voor iedereen, van beginner tot vergevorderde, een goede voorbereiding van belang.
(Bron)

Ja, sporten is gezond.
Belg miljonair dankzij waardeloze aandelen

VILVOORDE - Een Belg die jarenlang waardeloze aandelen opkocht van de failliete Congolese Spoorwegen is tot veler verrassing multimiljonair geworden.
De man kocht de aandelen voor dumpprijzen zoals 11 cent per stuk. "Ik heb nu 463.000 aandelen. Bij de bank lachten ze me vaak uit: 'binnenkort krijg je ze gratis'. Maar nu haal ik mijn grote gelijk", vertelt Roger Verhelpen (72) woensdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
De curatoren van de Congolese Spoorwegen, die dertig jaar geleden failliet gingen, keren nu 9 euro per stuk uit. De Belg krijgt daardoor ongeveer 4 miljoen euro op zijn rekening gestort.
(Bron)

Mooi verhaal.
'Antihomoraadslid' doet aangifte van discriminatie

AMSTERDAM - Het deelraadslid voor de ChristenUnie in Amsterdam-Zuidoost Yvette Lont heeft aangifte gedaan tegen de VVD-fractie in het stadsdeel en haar fractievoorzitter Eddy Meyer. De liberalen zouden hebben aangezet tot discriminatie tegen een christen.
Lont zegt veel dreigmails, discriminerende teksten en beledigende telefoontjes te hebben ontvangen. Ook hiervan heeft zij aangifte gedaan. De politica krijgt extra politiebewaking en stelt dat ze mede door de actie van de VVD in haar bewegingsvrijheid is belemmerd. Lont wil dat de deelraad zich uitspreekt over de handelwijze van de VVD.
Lont trok vorige week een voorstel in om praktiserende homoseksuelen uit bestuursfuncties van de partij te weren. Meyer stelde dat Lont homo's discrimineert en deed aangifte tegen haar. Lont stelt op haar beurt dat de VVD de bevolking hierdoor heeft aangezet tot discriminatie. De VVD zou haar naam door het slijk hebben gehaald en haar integriteit 'ernstig' hebben aangetast. Zij zegt alleen 'op grond van de bijbel de standpunten van de achterban' te willen verwoorden.
Meyer had de aangifte niet verwacht. Hij is verrast en 'een beetje bevreemd'. "We kunnen het niet helemaal begrijpen", reageert hij. "Mevrouw heeft nog steeds het verschil niet door tussen een discussie over homoseksualiteit en het ondernemen van actie."
Lont zegt dat niet iedere burger het homohuwelijk correct vindt. "We hoeven het daar niet mee eens te zijn en die vrijheid eis ik als gelovige dan ook op." Zij verwacht van de homobeweging een respectvolle omgang met mensen die niet hetzelfde standpunt delen. Lont heeft besloten de motie niet in te dienen om de kiesverenigingen en de achterban meer tijd te geven om zorgvuldig na te denken over dit onderwerp.
De partijvoorzitter van de ChristenUnie Peter Blokhuis reageert geschrokken op de bedreigingen. Hij vindt deze 'onacceptabel'. Uit een eerdere steekproef van het Radio 1-programma De Ochtenden bleek dat twee derde van de lokale ChristenUnie-voorzitters vindt dat iemand met een homoseksuele relatie niet actief kan zijn voor de partij als bestuurder of volksvertegenwoordiger. Partijleider van de ChristenUnie André Rouvoet nam eerder afstand van het standpunt van Lont.
In augustus kwam Lont in opspraak toen ze stelde dat homoseksualiteit een zonde is die de 'geestelijke dood' verdient. Later bood ze haar excuses aan voor deze uitspraak. In 2005 zei de voormalig prostituee dat 'razzia's' in alle Amsterdamse bordelen een einde moeten maken aan de illegale prostitutie in de hoofdstad.
(Bron)

Ik zou bijna zeggen dat ze wel godvergeten veel lef heeft...
Ruil je oude vibrator in

AMSTERDAM - Vrouwen met een oude of onbevredigende vibrator kunnen die op zondag 25 november inruilen. Het is een initiatief van Mail & Female, leverancier van vrouwvriendelijke seksaccessoires. Het bedrijf wil aandacht vragen voor de vele slechte vibrators die er op de markt zijn.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.ruiljevibratorin.nl. De komende week rijdt door Amsterdam al een special inruilauto waar vrouwen hun speeltjes kunnen inruilen voor een nieuw exemplaar.
Oprichter Hanni Jagtman: "Er zijn ontzettend veel kwalitatief slechte vibrators op de markt. Seksspeeltjes die niets voor je doen. Bijvoorbeeld door een lage effectiviteit of een materiaalsoort die niet fijn aanvoelt, onhygiënisch is of schadelijke stoffen bevat."
Van de ingeleverde vibrators gaat kunstenaar Riekje Jongsma een kunstwerk maken.
(Bron)
Steun voor onderzoek naar Noordzeepolder

DEN HAAG - Binnen een jaar moet duidelijk zijn of het mogelijk is om een gedeelte van de Noordzee in te polderen. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan van het CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma. Daarin wordt het kabinet gevraagd om een verkennend onderzoek naar een Noordzeepolder.
Het CDA denkt aan een polder met een omvang van 50.000 tot 100.000 hectare. De polder kan mogelijk een oplossing bieden voor het steeds toenemende ruimtegebrek in Nederland.
De bescherming van de kust zou ook gebaat kunnen zijn bij het aanleggen van een polder in de Noordzee.
Het onderzoek moet uitwijzen of de kosten opwegen tegen de baten. In het verleden werden plannen voor het aanwinnen van land in de Noordzee steeds afgeschoten vanwege de hoge kosten.
De laatste jaren is de grondprijs met name in de Randstad echter enorm gestegen, waardoor een polder in de Noordzee mogelijk een betaalbare optie kan worden. Het CDA heeft becijferd dat de bouw van woningen, bedrijven en de aanleg van (spoor)wegen de komende jaren al ongeveer 90.000 hectare opslokt.
Voor natuurontwikkeling, landbouw en recreatie komt daar nog ruim 200.000 hectare bovenop.
Verder verwijzen de christendemocraten naar HongKong en Dubai, waar Nederlandse bedrijven al druk bezig zijn met het aanwinnen van land uit zee. Verschillende grote concerns zouden al belangstelling hebben getoond om voor de Nederlandse kust soortgelijke projecten uit te voeren.
(Bron)

Ach ja. Weg uitzicht. Weg golfslag? En hoe zit het met de flora en fauna in en rond het in te polderen gebied?
Proef composteren riet en gras lijkt succesvol

BIDDINGHUIZEN - Proeven in Flevoland met het composteren van onder meer gemaaid riet en gras uit natuurgebieden tot mest voor de akkerbouwers, lijken succesvol. Dat maakte Landschapsbeheer Flevoland woensdag in Biddinghuizen bekend.
Het doel van de proeven is te onderzoeken of afvalproducten van terreinbeheerders benut kunnen worden als meststof of grondverbeteraar. Als dat het geval is, kunnen zowel natuurbeheerder als de landbouwer kosten besparen.
De compostgrondstoffen bleken voldoende vochtig om afval te laten broeien en te verteren tot compost. Ook bleek dat de temperatuur in de proefopstellingen hoog genoeg was om onkruidzaden te doden en laag genoeg was om schimmelvorming tegen te gaan.
(Bron)

Goh. Wie had dat verwacht.
Rechter straft tandenrovers

NURNBERG - Een rechtbank in het Duitse Nürnberg heeft zes oud-medewerkers van een crematorium voorwaardelijke celstraffen en geldboetes opgelegd wegens de diefstal en verkoop van (resten van) gouden tanden uit het as van gecremeerden.
Volgens Duitse media leverde de verkoop de afgelopen jaren zeker 135.000 euro op. De rechtbank sprak van een ingewikkelde zaak omdat de gouden tanden doorgaans niet in de urn gaan en vervolgens worden weggegooid.
Eigenlijk behoren de tanden formeel-juridisch aan niemand toe, maar de zes hebben toch onrechtmatig gehandeld omdat ze in de overtuiging waren dat het goud toebehoorde aan de nabestaanden of het crematorium.
Een van de betrokken advocaten heeft beroep aangetekend omdat het oordeel van de rechter onhoudbaar zou zijn.
(Bron)

In een urn gaan ze rammelen, uitstrooien geeft ook een vreemd effect, en om nou tegen iemand te zeggen: 'Hier is de as van uw geliefde overledene, wilt u er een zakje bij voor de kronen?' is ook weer zoiets.
Misschien instellen dat vóór crematie al aan de achterblijvers wordt gevraagd wat er moet gebeuren met eventuele 'harde' resten (denk ook aan kunstgewrichten en dergelijke)?
Slaapproblemen door te vet eten

Mensen die veel vet eten, kampen vaker met slaapproblemen dan mensen die een gezond voedingspatroon hebben.
Een dieet vol vetten verstoort het natuurlijk bioritme, zo concluderen Amerikaanse onderzoekers. Zij gaven een groep muizen alleen voedsel waar veel vet in zit. Al na twee weken bleek het slaapritme van de muizen verstoord te zijn.
De muizen gingen steeds vaker eten en ook op tijden die het lichaam niet gewend is, waardoor het bioritme van slag raakte. De muizen aten ook steeds vaker 's nachts: het hongergevoel bleek duidelijk de slaap te verstoren.
(Bron)

Nou is een mens geen muis, maar toch...

maandag, november 05, 2007

Oei:

Engelsman voorspelt megastorm

UTRECHT - Nederland staat aan de vooravond van een superstorm. De Engelse astrofysicus Piers Corbyn verwacht tussen 24 en 28 november windstoten van meer dan 200 km/u. Weerman Piet Paulusma steunt de voorspelling.
Komend weekend zou Nederland al een voorproefje krijgen op de superstorm, heeft de Brit berekend.
Piers Corbyn voorspelt het weer op basis van zonneactiviteit en richt zich vooral op de lange termijn. Hij claimt een succespercentage van 75 procent, schrijft het AD.
(Bron)
Op weg naar het werk, in het donker. Wel al driftig tegen elkaar op zingende roodborstjes, maar: donker.
Ik was al een tijd op het werk, het was al een stuk lichter maar nog steeds donker, toen er in het zuiden ineens een soort horizontale scheur in de lucht ontstond - het licht dat daar doorheen viel toonde aan dat de zon toch echt intussen opgekomen was.
Op weg naar huis: al schemerig.

Wat heel erg leuk was: vanochtend vrolijk door alle iepenblad schoppen. Nu kan het nog, als die wind echt zo gaat aantrekken zijn aan het eind van de week alle bomen leeggewaaid.

zondag, november 04, 2007

Het is weer helemaal herfst en wintertijd en somber weer: de neiging om in bed te kruipen en er niet meer uit te komen.
De katten zouden het toejuichen, zolang er maar voer blijft komen en een schone bak en het raam op een kier blijft.
Bizar verhaal!
TT 120 Op 61-jarige leeftijd is Bots-zanger Hans Sanders na een slepende ziekte overleden. Bots werd in 1974 opgericht en werd bekend met protestsongs. Zeven Dagen Lang (1976) was de grootste hit.