zaterdag, januari 16, 2010

Gelukkig nieuwjaar allemaal!
(Afgemeten aan de hoeveelheid vuurwerk die hier al een tijdje wordt afgestoken, is het nu 2011.)
Vannacht had ik weer een loopdroom. Ben benieuwd of dat minder wordt nu ik weer echt in beweging kan komen.
Ik liep op een dijk: gras, met een dubbel bandenspoor waar je droge klei zag. Rechts weiden en water, links iets bomigs.
Al doorlopend werd het dijkje steeds smaller, tot het nog maar een centimeter of 25 breed was, maar wel nog een - enkel- bandenspoor in het midden, misschien van en brommer?
Later hield de dijk op en daalde ik af naar een pad achter een woonwijkje langs, nieuwbouwhuizen, tuintjes, en 1 woning waar ze schuttingen langs de drie kanten van de tuin hadden gezet, tot aan het dak van het huis. Ik kon het niet zien, maar ik wist gewoon dat achter die schuttingen een betegelde 'tuin' zou liggen.
Het pad achter de tuinen werd ook steeds smaller, en eindigde bij een muur leek het - maar er was een smalle doorgang de hoek om naar een ander pad, waardoor ik het centrum van een oud stadje kwam, met een mooie vaart en een park met een restaurantje. Ik geloof dat ik van plan was er heen te gaan om koffie te drinken, maar intussen werd ik wakker ;-)
Geen pinguïns deze keer.
Lang niet gehoord: het geluid van regen. Het eerste gedeelte vroor gelijk op, maar inmiddels zijn er echt weer plassen ontstaan.
Iets verderop, in De Bilt, sneeuwt het volgens de KNMI-site.
'Te weinig geld voor groene energie'

AMSTERDAM - Energiebedrijven doen er lang niet genoeg aan om de Nederlandse doelstelling te behalen die stelt dat het totale energieverbruik in 2020 voor twintig procent uit duurzame energie moet bestaan.
De bedrijven komen ongeveer op de helft uit, zo meldt de Volkskrant na een inventarisatie van de huidige investeringsplannen van de bedrijven.
De doelstellingen zouden vooral moeten worden behaald door investeringen in duurzame elektriciteit. Daarvoor moet in het binnenland 35 procent van de elektriciteit uit groene bronnen komen.
Dat is nu nog acht procent. Uit de inventarisatie zou echter blijken dat slechts de helft van de 35 procent haalbaar is.
Een woordvoerder van het Duitse energieconcern Eon stelt in de krant dat het Nederlandse subsidieklimaat voor groene energie niet aantrekkelijk genoeg is. Ook de federatie van energiebedrijven EnergieNed geeft aan dat er te weinig subsidie is en dat er te weinig locaties zijn voor windmolens.
Directeur van milieuadviesbureau CE Delft denkt echter dat de doelstelling alleen wordt behaald, als deze wettelijk wordt verankerd. "Alleen door een oplopend aandeel groene stroom verplicht te stellen, halen we die 35 procent duurzame elektriciteit in 2020."
(Bron)

Groene energie is pas aantrekkelijk als ze er een bak geld bij krijgen? Zo kan ik het ook.
Nieuwegeiner verstopt zich op dak

NIEUWEGEIN - Een automobilist dacht woensdagavond aan agenten te kunnen ontkomen door op het dak van een huis te klimmen.
De 23-jarige Nieuwegeiner reed door rood licht en wilde daarna koste wat het kost uit handen van de politie blijven. Dat maakte de politie donderdag bekend.
Na een wilde achtervolging door Nieuwegein, waarbij de man op een agent probeerde in te rijden, rende hij een willekeurig huis in en spurtte naar boven. De bewoonster van het pand meldde de politie dat de man het huis al had verlaten.
Op het balkon liet de verkeersovertreder sporen in de sneeuw achter, die er op wezen dat hij maar op één plek kon zitten: op het dak.
De politie wist de man ervan te overtuigen zijn verstopplek te verlaten. Hij is gearresteerd en zijn auto is in beslag genomen.
(Bron)

Hoe krankzinnig is zo'n gast?
NS mag niet beweren op tijd te rijden

AMSTERDAM - De NS mag in haar reclames niet meer te stellig beweren dat de treinen op tijd rijden.
Dat oordeelt de Reclame Code Commissie naar aanleiding van een reclame voor zakelijk reizigers waarin onder meer wordt gezegd: "Wie op tijd wil zijn, vertrouwt op de trein."
Een zakelijke reiziger uit België had geklaagd omdat hij vindt dat treinen van de NS niet op tijd rijden. Hij heeft naar eigen zeggen regelmatig last van aanzienlijke vertragingen.
De NS wierp tegen dat de slogan niet inhoudt dat iedere trein altijd op tijd rijdt en dat de slogan niet letterlijk genomen moet worden.
Uit de reclame volgt volgens de commissie niet dat de trein altijd op tijd is, maar blijkt hooguit dat het om een betrouwbaar vervoersmiddel gaat. Dit klopt volgens de commissie omdat de treinen negentig procent van de tijd punctueel rijden, wat overeenkomt met overheidsafspraken.
De Reclame Code Commissie oordeelt dat de NS met de reclame wil beweren dat de trein het meest betrouwbare vervoermiddel is en dat dit te stellig is.
Doordat de treinen in tien procent van de gevallen niet op tijd rijden, komen zakelijke reizigers niet altijd op tijd op hun bestemming, ondanks dat dit gesuggereerd wordt. De NS en de klager kunnen nog in beroep gaan tegen de uitspraak.
(Bron)

Oftewel: geloof niet wat de NS zeggen. Maar dat wist elke doorgewinterde (ehm) treinreiziger al.
Politie grijpt in na paniek om 'saunaganger'

AMSTERDAM - Een paspop op het toekomstige metrostation Vijzelgracht in Amsterdam heeft tot grote commotie geleid. Voorbijgangers dachten dat het als saunagast uitgedoste kunstwerk levensecht was en belden in paniek de politie.
Ze dachten dat iemand een einde aan zijn leven wilde maken door in zijn blootje de vrieskou te trotseren. Een woordvoerder van de politie bevestigde zaterdag een bericht hierover in Het Parool.
De politie heeft de pop inmiddels weggehaald. ''We kregen met grote regelmaat telefoontjes en aangezien dat steeds weer tijdens andere diensten gebeurde, stuurden we er ook elke keer politieauto's naartoe'', aldus de zegsman.
Het kunstwerk bevond zich bovenop de hekken rondom de vriesinstallatie op het Weteringcircuit. De pop droeg slechts een handdoekje over het hoofd en om zijn middel.
Hij zat middenin de stoom die van de installatie afkomt en had naast zich een sauna-emmer staan.
Het projectbureau Noord-Zuidlijn spreekt op de website van een goede grap. De bouwers van het station keken wel even raar op toen zij de 'saunaganger' zagen zitten.
De paspop is overgebracht naar het politiebureau aan de Prinsengracht en bevindt zich bij de gevonden voorwerpen. Het is onbekend wie er achter de ludieke actie zit.
(Bron, met foto's)
Binnenvaartschip vaart tegen woning Zaandam

ZAANDAM - Een binnenvaartschip is zaterdagochtend vroeg door nog onbekende oorzaak tegen een woning aan de Oostzijde in Zaandam gevaren. Dat maakte de politie bekend.
Het incident gebeurde rond acht uur. Het schip voer rechtdoor terwijl het een bocht had moeten nemen.
De schade aan het huis is aanzienlijk. Volgens een politiewoordvoerder zijn een aantal muren en kozijnen ontzet. De dienst bouw- en woningtoezicht van de gemeente kijkt of het pand nog bewoonbaar is.
Het gezin dat er woont, kwam met de schrik vrij. Ze hebben een tijdelijk onderkomen in afwachting van de uitkomst van het onderzoek.
Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) bekijkt de exacte toedracht van het ongeval. De schipper wordt momenteel gehoord, aldus een woordvoerder van het KLPD.
(Bron)
NS wist al van sneeuwproblemen

AMSTERDAM - De NS wist vijf jaar geleden al dat sneeuwval voor enorme problemen op het spoor zou zorgen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een interne memo van NedTrain, dat het onderhoud van treinen regelt.
De problemen op het spoor zullen nog weken aanhouden, omdat er zoveel treinen stuk zijn dat niet volgens het normale spoorboekje gereden kan worden.
In de een notitie van de NS wordt volgens RTL gesproken van een onrustbarend niveau van kapotte treinen dat in de roulatie is.
Momenteel zouden er zo'n zevenhonderd treinstellen rondrijden met defecten. Deze treinstellen rijden dan in een combinatie met goede treinstellen, omdat ze niet los kunnen worden gebruikt.
De treinen krijgen problemen doordat sneeuw bij de hoogspanningsaansluiting komt. Dat veroorzaakt kortsluiting, waardoor de motor het niet meer doet. Volgens de NS zijn het geen defecten waar de reiziger last van heeft. Door de treinstellen te koppelen aan andere wagons waarvan de motor het wel doet, is er volgens de NS geen probleem.
De problemen zouden te voorkomen zijn geweest door een filter tegen de sneeuw te plaatsen. Volgens de NS is er inmiddels wel begonnen met het plaatsen van die zogeheten cycloonfilters. Dat moet voor volgende winter zijn voltooid.
(Bron)
Vrouw overleeft 8 dagen in vastzittende lift

BARCELONA - Een Spaanse vrouw van 35 heeft de ultieme nachtmerrie van elke claustrofoob overleefd: zij zat acht dagen vast in een lift. Dat heeft de Catalaanse politie donderdag laten weten.
Toen de vrouw vorige week de lift gebruikte in haar huis, was er plots een probleem met de stroomvoorziening. Na een aantal dagen begon familie haar te missen.
Brandweer en politie gingen poolshoogte nemen bij het huis vlakbij Barcelona en hoorden hulpgeroep van de vrouw. Ze is naar een ziekenhuis gebracht en maakt het naar omstandigheden goed.
(Bron)
'Minimumloon voor gehandicapten op schop'

DEN HAAG - Abvakabo vindt dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) een eerste aanzet geeft tot het onderuit halen van het wettelijk minimumloon.
De FNV-bond doelt op een wetswijziging die dinsdag waarschijnlijk wordt aangenomen in de Tweede Kamer. Klijnsma kan dan aan de slag met een proef om werklozen met een handicap aan een baan te helpen, en daarbij kunnen zij tijdelijk onder het minimumloon komen.
De staatssecretaris wil gedurende een periode van 2,5 jaar onderzoeken of mensen die in de bijstand zitten, en eigenlijk in aanmerking komen voor een plek in een sociale werkplaats, beter geholpen zijn met loondispensatie.
Dan betalen werkgevers alleen de productieve uren van de gehandicapte en krijgt deze werknemer voor de onrendabele uren een uitkering.
Mensen die weinig verdienen en veel loonaanvulling nodig hebben met een uitkering, kunnen dan onder het minimumloon terechtkomen.
De staatssecretaris wil het loon van mensen die weinig zelfstandig verdienen, niet direct aanvullen tot het minimumloon. Zo hoopt zij de werknemers met een lichamelijke en/of geestelijke beperking te stimuleren om zich verder te ontwikkelen, opdat ze groeien in hun baan.
''Mensen die het al moeilijk hebben op de arbeidsmarkt worden keihard getroffen",' vreest Abvakabo, die vindt dat hiermee ook de afbraak van de sociale werkvoorziening wordt ingezet.
(Bron)
FBI blundert met 'Spaanse' Bin Laden

MADRID - De Amerikaanse federale recherche FBI heeft bij het vervaardigen van een actuele foto van al-Qaeda-leider Osama bin Laden zichtbaar gebruikgemaakt van een foto van een Spaanse politicus. Dat berichtte de Spaanse krant El Mundo zaterdag.
In plaats van een lange baard met tulband heeft Bin Laden hetzelfde korte, golvende kapsel als de Spaanse parlementariër Gaspar Llamazares en ook diens schaduwbaard.
Een woordvoerder van de FBI heeft bevestigd dat er gebruik is gemaakt van een foto van de Spaanse politicus, maar sprak van een fout.
''Degene die de foto in elkaar gezet heeft, had niet het geringste idee wie de man op de foto was'', aldus de woordvoerder in de krant. De technicus had de afbeelding op internet gevonden.
Llamazares, die voor de kleine linkse politieke groepering IU in het Spaanse parlement zit, heeft de Spaanse regering verzocht bezwaar te maken bij de verantwoordelijke Amerikaanse autoriteiten.
(Bron)
Hackers zenden porno uit op levensgrote billboards

AMSTERDAM – Russische hackers zijn erin geslaagd om in hartje Moskou pornografische beelden te tonen op een groot reclamebord.
De beelden waren in totaal ongeveer twintig minuten lang te zien, zo meldt persbureau DPA. De expliciete beelden, die in plaats van de reguliere advertenties werden getoond, zorgden voor de nodige verkeersopstoppingen in de toch al drukke hoofdstad.
Het scherm is negen bij zes meter groot. Volgens een woordvoerder van de beheerder van de schermen zijn de hackers erin geslaagd om een normale reclame te vervangen door porno. Er wordt nu gekeken hoe de schermen beter beveiligd kunnen worden.
Wie er achter de overname zit, is nog niet duidelijk. Volgens de beheerder zou het of om concurrenten gaan of om cyberhooligans.
(Bron)
'Verbied pornopagina's in dagboek Anne Frank'

MILAAN - Het lezen van het hele dagboek van Anne Frank op Italiaanse basisscholen moet worden verboden omdat het werk van het Joodse meisje ''pornografische pagina's'' bevat.
Dit eist parlementariër Paolo Grimoldi van de regeringspartij Lega Nord in een brief aan minister van Onderwijs Mariastella Gelmini.
Een basisschool in Usmate Velate in de regio Lombardije had 9-jarige kinderen het hele dagboek laten lezen waarin Anne Frank ook schrijft over haar ontluikende seksualiteit.
"Er is een passage waarin Anne Frank gedetailleerd en uitgebreid haar intieme lichaamsdelen beschrijft'', aldus de centrumrechtse parlementariër. ''De beschrijving is dermate gedetailleerd dat zij onvermijdelijk tot verwarring leidt bij kinderen van de basisschool.''
De directeur van de basisschool is niet onder de indruk van de kritiek. ''Ik denk dat de minister van Onderwijs belangrijkere dingen heeft waar zij zich mee bezig moet houden'', aldus Claudio Redaelli vrijdag in de krant la Repubblica. Volgens hem is het dagboek van Anne Frank onschuldig en zijn tv kijkende kinderen in de 21e eeuw heel wat anders gewend.
(Bron)

Hij zou vast liever het hele dagboek verbieden, die Lega Nord-gast.
Verlossing! Ik ben net op de fiets boodschappen wezen doen. Voor het eerst weer buiten, voor het eerst weer echt in beweging, de sneeuw was grotendeels weg dan wel veranderd in glibberige pap, al lag overal hagel.
Het fietsen ging goed, de inspanning viel mee, en dan: zelf boodschappen doen! Krant kopen! Langs de visboer! Bij de sloot kijken naar een woerd die een andere woerd besprong in een rare mix van wellust en agressie. Zien dat sommige wilgen al geknot zijn. Buitenlucht! De deur uit zijn!
Wat kun je daar blij mee zijn als je al een maand binnen zit op een ziekenhuisbezoek na.

vrijdag, januari 15, 2010

Beren los en allemaal op de weg...
Ik kan dus niet opruimen. Ik stapel dingen om me heen, die stapels vallen om, daar moet ik eens wat in zoeken, stapels worden door elkaar geroerd. Ik zoek eens wat uit, stapels herplaatsen zich, vallen weer om, enzovoorts.
Uiteindelijk heb je dan alleen nog looppaden in huis en weet je niet meer waar te beginnen.
Als je dan drie keer per week gezwachteld wordt en vaak geprikt, dan moet dat dus in de gang gebeuren - hoewel daar ook dozen staan, is dat de meest begaanbare ruimte van het huis.
Wijkpleeg die vandaag kwam, kaartte dat weer eens aan. En ik gaf het op, zei maar gewoon dat ik er zelf niet uitkwam en dat het een puinzooi was.
Dinsdag overlegt ze met de huisarts of die een verwijzing wil geven voor gespecialiseerde thuiszorg, die dan komt structureren en helpen ruimen.
En ja, dat moet eigenlijk wel.
Ik heb nooit kunnen opruimen, behalve op werkplekken: zeer beperkte plek, makkelijk om voor het naar huis gaan effe alles weg te werken, geen dingen waar je emotionele waarde aan hecht.
Maar als kind was het al zo dat mijn ma op maandag mijn kamer stofzuigde, en dan in wanhoop alles van de vloer op mijn bed mikte, met het idee: dan moet ze het wel opruimen. Dat werkte niet, want ik ging er dan naar zitten kijken, had geen idee waar te beginnen en waar alles te laten, en dan pakte ik de sprei aan de lange kant beet, tilde 'm omhoog, en dan lag alles weer naast m'n bed.
Ik heb een tijdje in een opgeruimd huis gewoond: toen ik werkte en ex thuis was. Hij kon het wel.
En vroeger, toen verhuisde ik elk jaar - ook een manier om het een beetje in te perken. Maar ja, je verhuist naar een steeds wat grotere plek, en die groeit domweg dicht.
Eens kijken of ik toch manieren kan leren om dat aan te pakken... Het zweet breekt me nu al uit.
Ik loop momenteel dus niet zo vlot. En er is één ding dat me echt hels maakt: de telefoon gaat. Ik schuif uit bed, hompel naar de foon, neem op tijdens een TRINGGG en hoor de kiestoon. Opgehangen net voor of op hetzelfde moment dat ik opnam.
Ik heb iedereen geïnstrueerd de foon vooral te laten gaan want ik bén thuis, alleen ben ik niet snel genoeg om 'm op te nemen binnen de eerste serie rinkels als ik op bed lig. Dus dit zal wel weer een instantie zijn geweest.
Het leukste scenario is dan dat ze opnieuw bellen op het moment dat ik net weer lig, of als ik op de wc zit of me aan het wassen ben of iets dergelijks.
(En ja, ik heb een draadloze foon maar die combineert niet met de aansluiting, dus ik werk met een foon aan een draadje. En nee, ik heb geen nummerherkenning.)

donderdag, januari 14, 2010

Moet dat nou echt? Het is even minder koud en er zoemt hier een mug rond...
Ik stond aan een klein riviertje met iemand die er soms wel en soms niet was. Er was een klein baaitje en dat klopte niet: er lagen stenen, in een soort zandkleurig geel, maar het waren stenen die eruit zagen alsof iemand net een rots aan stukken had gehakt: scherpe randen, brokken, flinters, en toen we erover heen liepen was het ook scherp aan de voeten. Bij een rivier hoort zand, of afgeronde keien, of bagger.
Naast het riviertje was een weide die donkerrood zag van een kruid dat er groeide, dat een zoet-kruidige geur afgaf. De kleur leek op die van bloeiende zuring, maar dat was het niet. In de weide bevonden zich ook plekken die duidelijk natter waren dan de gebieden eromheen.
Nog verder naar achter was een naaldbos, wat ook niet klopte, want dat zou zandgrond betekenen en die nattige weide lag op dezelfde hoogte als het naaldbos, dus waarom zou daar zandgrond zijn en hier iets wat meer op veen leek?
Ik liep door richting het bruggetje over de rivier. Daar zag ik dat het water nogal leeg was: helder, maar geen plant die er in groeide. Wel wat vissen, zo groot als een hand, donker van boven en licht van onder zoals dat een slimme vis betaamt. Opzij hadden ze een soort lichtgevend zilveren streep, en omdat ze nogal wild zwommen zag je steeds een soort bliksempjes oplichten in het water.
Toen ik me omdraaide om verder te lopen, kwamen er twee pinguïns aan. Echte pinguïns, hoewel niet van een bekende soort, ze leken getekend maar ze waren echt. Ze waren ook nogal in zichzelf gekeerd, dus ik liet mijn idee varen om te vragen of ze hulp nodig hadden: ze leken het niet te warm te hebben, ze waren gewoon onderweg. En dat was ik ook, alleen dan de andere kant op.
Waarop ik wakker werd en me lang afvroeg wat die lege rivier, dat vreemde landschap en die pinguïns nou betekenden.
Maar het was fijn om te lopen, zelfs al was het maar in een droom.
Het is zachter weer, dus katten trekken er weer op uit dan wel worden weer buiten gelaten. Tom heeft al drie krijs-/vechtsessies achter de rug (en Tijger komt dan braaf naar binnen tot haar broer de concukat heeft verjaagd, waarna zij ook weer naar buiten gaat - alsof ze het niet uitstekend zelf kan als Tom niet in de buurt is).
Het is weer wit en wittig buiten: een dun laagje sneeuw en lichte nevel. Maar het is -0,3 en dat is warmer dan het deze dag geweest is.

woensdag, januari 13, 2010

Teletekstfoutje op pagina 106:
"Vanochtend kwamen Balkenende en de vice-premiers Bos en Rouvout in het Torentje bijeen."
En dan moet er toch echt een vuilniszak naar buiten. Schoenen aan (in het geval van de linkervoet: schoen half aan), gelopen naar waar de sneeuw begint (overdekte stuk is sneeuwvrij), en de vuilniszak een enorme zwieper gegeven richting de andere vuilniszakken. Hij ligt niet echt keurig dicht tegen de anderen aan, maar ze zullen hem toch wel meenemen denk ik.

dinsdag, januari 12, 2010

Balkenende herkent zich niet in de conclusies van de commissie-Davids.
Hoe ver kan die man nog gaan?
Nijlpaard ontsnapt uit dierentuin

AMSTERDAM - Een ruim twee ton wegend nijlpaard is dinsdag ontsnapt uit een particuliere dierentuin in het zuiden van Montenegro. Het beest bezorgde inwoners van het nabijgelegen dorpje Plavnica de schrik van hun leven, toen het door het dorp denderde.
De eigenaar is voorlopig niet van plan haar te vangen. De dierentuin was na hevige regenval ondergelopen.
Doordat het water in het bassin van het elf jaar oude vrouwtjesdier Nikica flink was gestegen kon zij over de rand van het hek zwemmen. Het dier ging vervolgens aan de wandel en kwam in Plavnica terecht.
"Toen ik mijn huis uitging om mijn koe te eten te geven, zag ik een nijlpaard voor de stal staan. Ik dacht dat ik gek was geworden", aldus een van de inwoners van het dorp.
De eigenaar van de dierentuin, Dragan Pejovic, wil wachten met het vangen van Nikica totdat het waterpeil in haar bassin is gedaald. Hij verzekerde echter dat niemand iets van Nikica te vrezen heeft.
"Ons nijlpaard is een vreedzaam en tam dier. Zij leeft al negen jaar in onze dierentuin en zij heeft nog nooit voor problemen gezorgd".
(Bron)
En zou dat rapport van de commissie-Davids nou nog politieke consequenties hebben?
Een hartstochtelijk zingende spreeuw, een roekoekoe'ende Turkse tortel, kletsende mussen, een merel in de verte, piepende kool- en pimpelmezen. Het gaat bijna alweer lente-achtig voelen.

maandag, januari 11, 2010

Ik moest naar de bedrijfsarts, en ik zou opgehaald worden met een busje.
Busje kwam niet, nu is de afspraak verzet naar donderdag.
Huisarts belde hoe het ging, en adviseerde me voorlopig maar even niet naar buiten te gaan want spekglad (en ik heb geen schoen die aan de gezwachtelde voet past, en met die verbandpoot door de sneeuw slieren is ook niet echt tof).
Ik ben een medische thriller aan het lezen, over genetische mutaties waarbij het natuurlijk vreselijk mis gaat.
Morgen moet ik naar de bedrijfsarts.
Die twee vormden een slechte combinatie in mijn slaap: ik ging naar de arts en werd ontvoerd. Ik was laaiend en ik snapte het nut ook niet.
Gelukkig werd ik gewoon in m'n eigen bed wakker :-)