zaterdag, december 06, 2008

Bom in ziekenhuis India

MUMBAI - De Indiase politie heeft in een ziekenhuis in de westelijke stad Nagpur een bom gevonden. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.
De politie kreeg een telefoontje van artsen die zeiden dat ze een waarschuwing hadden gekregen dat er een bom in het ziekenhuis lag.
Met behulp van speurhonden werd een plastic tas gevonden met daarin een explosief, aldus de politie. Het is niet bekend wie het explosief er heeft neergelegd.
Nagpur is de thuisbasis van een nationalistische hindoeïstische organisatie. De stad ligt op 900 kilometer van Mumbai (het voormalige Bombay).
Door een aanslag in Mumbai kwamen vorige week ruim 170 mensen om. De islamitische terroristen die de hotels in de Indiase stad Mumbai (het voormalige Bombay) aanvielen, waren onder invloed van drugs. Dat heeft een hoge politiefunctionaris in Mumbai gezegd, aldus de Hindustan Times zaterdag.
Volgens de politie hadden de terroristen amfetaminepillen genomen, waardoor ze het lange tijd konden volhouden zonder slaap en voedsel. Bovendien verhoogt de drug de waakzaamheid, waardoor ze ook alert waren op zachte geluiden, aldus de politie.
De tien terroristen hielden zestig uur lang mensen gegijzeld in twee hotels en een joods centrum. Zeker 172 mensen kwamen om het leven, onder wie negen gijzelnemers. Eén terrorist is nog in leven en wordt door de politie aan de tand gevoeld.
(Bron)
Marokko.nl krijgt kliklink naar politie

RIJSWIJK - Bezoekers van Marokko.nl kunnen binnenkort discriminerende, opruiende en haatzaaiende teksten van medebezoekers met één druk op de knop registreren en naar de politie sturen. Marokko.nl wordt de eerste site in Nederland die deze service biedt.
Dat meldt oprichter Khalid Mandaoui zaterdag in een interview in het AD. Marokko.nl kwam van de week in opspraak omdat op fora van de website haatzaaiende uitspraken tegen homo's en joden zouden worden gedaan.
Minister Eberhard van der Laan (Integratie) kondigde daarop aan onderzoek te doen naar de gesubsidieerde website.
Volgens Mahdaoui doet de website met de kliklink een beroep op het "zelfreinigende vermogen van de forumbezoekers". De eigenaar stelt dat het ondoenlijk is voor de dertig moderators van de website om alle tienduizenden berichten te lezen die dagelijks binnenkomen.
(Bron)
Diemen voert actie tegen Eurlings

DIEMEN - De voltallige gemeenteraad van Diemen is zaterdag de straat op gegaan om te protesteren tegen minister Camiel Eurlings (Verkeer).
Volgens de negentien politici doet Eurlings te weinig om te voorkomen dat de luchtkwaliteit in de stad verslechtert door de geplande verbreding van de snelwegen A1 en A10-Oost.
De raadsleden gaven op het Diemerplein de aftrap van een grote handtekeningenactie. De komende tijd verspreidt de gemeente 13.500 kaarten onder inwoners.
Daarop staat een foto van Eurlings met een uitspraak die hij onlangs zelf in Diemen deed: "Deze mensen mogen niet het kind van de rekening worden".
De politici haalden al 1500 handtekeningen op. Zij zullen de ondertekende kaarten volgende week maandag aan de minister overhandigen.
Diemen wil dat er een glazen overkapping over de snelwegen komt wanneer die breder worden, maar Eurlings vindt dat te duur.
(Bron)

Ach, luchtkwaliteit. Wat doet dat ertoe.
Snorfietser drinkt te veel en valt in slaap

ROOSENDAAL - De politie heeft zaterdagochtend rond half vier een 22-jarige man uit Schijf (Noord-Brabant) aangehouden in Roosendaal.
De politie trof de man snurkend op een vluchtheuvel op de Zundertseweg in die plaats, zo liet de politie zaterdag weten.
Hij was met zijn snorfiets tegen een paal gereden. Hij bleek niet alleen erg slaperig maar had ook te veel gedronken. De man had naar eigen zeggen vijf biertjes en een fles Bacardi gedronken. Hij kreeg een bekeuring.
(Bron)
'Hond en kat worden volwaardige gezinsleden'

ALKMAAR - Ongeveer driekwart van de Nederlanders verwacht dat honden en katten over tien jaar vaker als volwaardige gezinsleden worden gezien. Ook denkt negen op de tien Nederlanders dat de overheid inenten van die huisdieren moet verplichten.
Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de grootste huisdierenverzekeraar van Nederland voor honden en katten Proteq Dier & Zorg onder zo'n duizend respondenten. Proteq Dier & Zorg is een onderdeel van bankverzekeraar SNS Reaal.
Volgens de respondenten is de toename van voedingswaren voor honden en katten een indicatie dat de dieren steeds meer als familieleden worden beschouwd.
Ook ziet zo'n veertig procent van de ondervraagden de toename aan kleding voor honden en de medische behandelingstechnieken voor zieke huisdieren als een uiting hiervan.
Doordat de zorg zal toenemen, stijgt daarmee ook het aantal verzekerde dieren, denkt ruim de helft van de respondenten.
(Bron)
Keurslagers weten weinig over blank kalfsvlees

HILVERSUM - Keurslagers jokken tegen klanten die willen weten hoe kalfsvlees blank komt. Dat stelt Wakker Dier na onderzoek dat zaterdag werd gepresenteerd.
Volgens het onderzoek vertelt maar een op de drie keurslagers dat het kalfsvlees blank is omdat de dieren op een ijzerarm dieet staan waardoor ze bloedarmoede krijgen.
Wakker Dier benaderde 52 keurslagers die de kleur verklaarden met uitspraken als: 'Dan krijgen ze weinig zonlicht en blijven de spieren blank', 'Ras, het is gewoon een ander ras' en 'Beweging, hoe meer een beest beweegt, hoe roder het vlees'.
Volgens Wakker Dier gaven negentien van de 52 slagers toe dat veel kalveren bloedarmoede hebben, maar dertien van hen ontkennen dat zij dat vlees verkochten. 23 Keurslagers ontkennen de bloedarmoede, tien slagers gaven ontwijkende antwoorden.
(Bron)
Boer aangevallen door eigen stier

NIEUWEDIEP - Een 48-jarige boer uit het Noord-Drentse dorp Nieuwediep is vrijdag aangevallen door zijn eigen stier. Dat heeft de politie zaterdag gemeld.
Samen met zijn broer probeerde de boer de stier uit een weiland te halen, maar dat ging mis. De stier viel hem aan waardoor de man ten val kwam. Het slachtoffer is met een gebroken pols en een gebroken enkel naar het ziekenhuis in Stadskanaal gebracht.
(Bron)
Zimbabwe komt met biljet van 200 miljoen

HARARE - Nog even en Zimbabwanen kunnen betalen met een bankbiljet met erg veel nullen. De regering van het door politieke en economische crises getroffen land kondigde zaterdag aan dat het binnenkort met een biljet van 200 miljoen dollar komt.
De inflatie in Zimbabwe is het hoogste in de wereld en bedraagt nu 231 miljoen procent. Enkele dagen geleden werd nog een biljet van 100 miljoen dollar geïntroduceerd. De vertegenwoordigende waarde was zaterdag circa 11 euro.
De centrale bank heeft dit jaar alleen al 27 nieuwe bankbiljetten het licht doen zien, exclusief het nieuwe biljet. Zimbabwaanse burgers mogen per week maximaal 100 miljoen dollar opnemen. Voor bedrijven geldt een limiet van 50 miljoen dollar.
(Bron)

Dus je mag een half biljet per week opnemen?
Zwarte Piet bijt Belgische agent in dij

BRUSSEL - Een als Zwarte Piet verklede Nederlandse heeft zaterdag in het Belgische Gent een politieagent in zijn dij gebeten. De 18-jarige vrouw had geprobeerd in een krantenwinkel een collectebus te stelen.
Toen dat mislukte, ging ze er vandoor, maar buiten stuitte ze op een toevallig passerende politiepatrouille.
De Nederlandse verzette zich hevig tegen aanhouding en drukte haar tanden in de agentendij. Ze moest mee naar het bureau. De agent zal enkele dagen niet kunnen werken, meldt Justitie in Gent.
(Bron)

vrijdag, december 05, 2008

Mens mogelijk 80.000 jaar ouder dan gedacht

AMSTERDAM - De moderne mens is mogelijk 80.000 jaar eerder ontstaan, dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit de datering van stenen voorwerpen die zijn gevonden in Ethiopië.
De geslepen stenen zijn al opgegraven in de jaren zeventig in de regio Gademotta in de Ethiopische Riftvallei. Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Berkely hebben echter nu pas vastgesteld hoe oud de voorwerpen zijn.
Met de nieuwste dateringtechnieken kwamen ze tot de conclusie dat het vulkanische as waarin de instrumenten zijn ontdekt al zeker 276.000 jaar oud is, zo meldt National Geographic Channel.
De stenen voorwerpen deden waarschijnlijk dienst als primitieve messen. Volgens de onderzoekers moeten de instrumenten zijn gemaakt met verfijnde technieken die wijzen op de aanwezigheid van mensen met behendige vingers en goed ontwikkelde hersenen, mogelijk zelfs Homo sapiens.
De oudste botten van de moderne mens die tot nu toe zijn gevonden, dateren echter van 'slechts' 195.000 jaar geleden.
Bij de opgraving van de stenen voorwerpen in Gademotta zijn geen menselijke resten gevonden. Dat maakt het moeilijk om te bepalen door wie de instrumenten zijn gemaakt.
"Het lijkt er in ieder geval op dat we op een vroeg tijdstip technologisch gezien al slimmer waren, dan we tot nu toe dachten", aldus onderzoekster Leah Morgan.
Ook de gerenommeerde Britse archeologe Laura Basell van de universiteit in Oxford is onder de indruk van studie. "Deze nieuwe datering van de opgravingen in Gademotta verandert de manier waarop we denken over menselijke evolutie", verklaarde zij tegen National Geographic Channel. "Het maakt de situatie nog complexer dan die al was.
Toch bewijst de ontdekking volgens haar nog niet definitief dat de Homo sapiens ouder is dan tot nu toe werd aangenomen. "Het is ook weer niet zo simpel dat we een specifieke menselijke soort kunnen koppelen aan bepaalde technologie en meteen de historische tijdlijn kunnen veranderen."
(Bron)
Sint met grote belastingschuld gepakt

DEN HAAG - Een moderne sint in Delft, die in zijn auto door de politie werd gecontroleerd, zal pakjesavond van dit jaar nog lang heugen.
Uit de blaastest bleek dat de goedheiligman niet te diep in het glaasje had gekeken.
Wel bleek de kindervriend een belastingschuld van 50.000 euro te hebben die hij ter plekke moest betalen. Aangezien hij dat niet kon, legde de belastingdienst beslag op zijn auto en moest hij lopend verder, aldus de politie vrijdagavond.
(Bron)

Nah, die hulpsinten toch.
'Plaagmier onderweg naar Nederland'

AMSTERDAM - De in Nederland nog onbekende plaagmier is bezig aan een enorme opmars in Europa. In België en Duitsland zijn de insecten inmiddels gesignaleerd.
Opmerkelijk is dat de kolonies tien tot soms wel honderd keer zo groot kunnen worden als die van de in Nederland bekende mierensoort. De plaagmier staat ook bekend als de bruine mier (Lasius neglectus in het Latijn) en het bestaan van de soort is pas sinds 1990 bekend.
Omdat de kolonies tot wel honderd keer zo groot kunnen worden als de in Nederland bekende soort, worden de groepen plaagmieren als een plaag beschouwd. De verwachting is dat de kolonie met zijn enorme aantallen plaagmieren de inheemse miersoorten op den duur verdringt uit het natuurlandschap.
Koos Boomsma, medeontdekker van de mier, zegt in een persbericht dat hij zijn ogen niet kon geloven toen hij de soort begin jaren '90 aantrof. "Ik kon niet geloven wat ik zag, zoveel mieren die zich ophielden op één grasveld."
Volgens Boomsma zullen de bruine mieren in hun zoektocht naar voedsel in lange rijen huizen binnendringen.
Biologen zeiden woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS dat de klimaatsverandering debet is aan de verspreiding van de plaagmier. Door de gematigde klimaten voelen de mieren zich op steeds meer plekken thuis.
Volgens de biologen valt het met de grootte van de insecten wel mee. De in Gent (België) gesignaleerde mieren waren maar drie millimeter lang.
Sylvia Cremer, onderzoeker aan de Universiteit van Regensburg in Duitsland, weet hoe de insecten zich verspreiden. In een artikel waar NRC Next donderdag over schreef zegt zij: "Mensen verspreiden ze in potplanten tijdens bouwprojecten en tuinierswerk. Potgrond moet goed gecontroleerd worden, anders is het te laat om nog van de mier af te komen."
(Bron)
Gratis dieetboek voor inwoners Hoogeveen

HOOGEVEEN - Alle huishoudens in Hoogeveen krijgen binnenkort een gratis dieetboek van plaatselijke sportschoolhouder Jan de Weerd. De gemeente subsidieert het project.
Dat maakte De Weerd bekend. De totale oplage bestaat uit 25.000 exemplaren.
Hoogeveen behoort tot de 'dikste gemeente' van Nederland. In het boek 'De ene calorie is de andere niet' leert De Weerd, voormalig Mr. Universe bodybuilding, de lezer op een eenvoudige manier calorieën te tellen en een gezonde maaltijd samen te stellen.
Ook begint hij in januari met het project Sport, Voeding en Overgewicht. Hij bezoekt dan alle Hoogeveense scholen en buurthuizen om kinderen tussen zes en twaalf jaar aan te sporen gezonder te eten en meer te bewegen.
(Bron)
Geluk blijkt besmettelijk

LONDEN - Geluk is besmettelijk. Het kan overslaan op familie en vrienden, maar vooral op buren. Collega's lijken echter immuun voor de stemming van anderen, omdat de werkrelatie veelal afstandelijker is.
Dit bleek vrijdag uit een onderzoek, berichtte het vakblad de British Medical Journal.
Ruim 5100 mensen vulden tussen 1971 en 2003 vragenlijsten in over geluk. Degenen die zeer positief waren over de toekomst, hun leven en anderen werden als gelukkig beschouwd.
De kans dat dit oversloeg bleek niet alleen van de sociale afstand, maar ook van de geografische afstand af te hangen.
Gelukkige vrienden die op maximaal 1,5 kilometer afstand van de ander wonen wisten in een kwart van de gevallen hun geluk op de ander over te brengen. Gelukkige kinderen die in de buurt van hun ouders wonen, hadden 14 procent kans hun ouders aan te steken.
De kans op overslaand geluk voor samenwonende partners is slechts 8 procent.
(Bron)
Hoge Raad beoordeelt peepshow als toneel

DEN HAAG - Bij een peepshow staat een podium, gaat het om een voorstelling en betalen mensen om er naar te kijken. En dus gaat het om toneel, oordeelde de Hoge Raad vrijdag.
De uitspraak is waarschijnlijk het eindpunt van een langslepende zaak. De Belastingdienst besloot dat een Amsterdamse seksondernemer 19 procent btw over de inkomsten van zijn peepshows moest betalen, in plaats van het lagere tarief (6 procent) dat in de culturele sector gebruikelijk is.
De ondernemer verloor de zaak bij de rechtbank, maar won in hoger beroep.
Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) besloot in cassatie te gaan, maar krijgt nu dus ongelijk van de Hoge Raad.
"De begrippen muziek- en toneeluitvoeringen moeten ruim worden opgevat en het culturele karakter of het culturele niveau van een voorstelling of uitvoering is niet van belang", aldus een verklaring van het hoogste rechtscollege van Nederland.
De Amsterdamse ondernemer mag het verlaagde btw-tarief toepassen over de jaren 2002 en 2003. Andere uitbaters hebben weinig aan de uitspraak: op 1 januari van dit jaar is de wet veranderd.
Daarin is nu de bepaling opgenomen dat het lage tarief niet geldt voor "peepshows en andere optredens die primair gericht zijn op erotisch vermaak".
Een woordvoerder van staatssecretaris De Jager laat weten dat het effect van de uitspraak van de Hoge Raad beperkt is, gezien de wetswijziging van begin dit jaar. De uitspraak die uitbaters van peepshows de mogelijkheid geeft het lage btw-tarief te betalen, geldt dus alleen voor oude zaken.
(Bron)
Politiek tekenaar Fritz Behrendt overleden

AMSTERDAM - Politiek cartoonist Fritz Behrendt is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Telegraaf vrijdag. De laatste twintig jaar stonden de prenten van de in Berlijn geboren tekenaar in die krant.
Eerder tekende hij voor het weekblad Vrij Nederland, het Algemeen Handelsblad en Het Parool. Ook internationaal maakte de tekenkunst van Behrendt naam. Zijn werk stond onder meer in Amerikaanse media als The New York Times, Time Magazine en het Duitse weekblad Der Spiegel.
Behrendt werd in 1925 in de Duitse hoofdstad geboren. Met zijn ouders, die Duitsland vanwege hun Joodse afkomst moesten verlaten, vestigde hij zich in 1938 in Amsterdam.
Na de oorlog was Behrendt een bevlogen socialist. Tijdens een bezoek in 1949 aan de DDR werd hij echter gearresteerd, omdat hij verdacht werd van het destabiliseren van de Oost-Duitse staat. Een half jaar zat hij hierom in de gevangenis. Sindsdien was hij fel anticommunistisch.
Zijn tekenwerk won vele prijzen. In 1967 en 1976 ontving Behrendt de prijs voor politieke karikaturen op het internationale cartoonfestival in Montreal. In april 1985 kreeg hij de hoogste onderscheiding in zijn beroep, de Award for International Editorial Cartoons van de vereniging van Amerikaanse journalistieke tekenaars.
De Verenigde Naties lauwerde de artiest in het jaar 2000 als beste politiek tekenaar.
(Bron)
15-Jarige mensenhandelaar werkte niet alleen

DEN HAAG - De politie heeft vorige week donderdag in Den Haag een 49-jarige Hagenaar aangehouden op verdenking van mensenhandel. De man zou hebben samengewerkt met een 15-jarige jongen.
Samen zouden zij minderjarige meisjes in de prostitutie hebben gebracht. De politie maakte dat vrijdag bekend.
Het duo zou afspraken met klanten hebben gemaakt en de meisjes naar hen toe hebben gebracht, waarop ze tegen betaling seks moesten hebben. De man zou ook een website met afbeeldingen van de meisjes beheren en bijhouden.
De Hagenaar is maandag voor de rechter-commissaris verschenen. Zijn hechtenis is met veertien dagen verlengd.
De jongen werd al op 14 november aangehouden. Drie meisjes deden inmiddels aangifte tegen hem. De politie zoekt nog steeds meisjes die mogelijk ook slachtoffer zijn van deze jongen en man.
(Bron)
Uiterlijk even belangrijk voor man en vrouw

AMSTERDAM - Mannen vinden het uiterlijk van hun partner niet belangrijker dan vrouwen, maar het cliché dat mannen meestal jongere vrouwen proberen in te palmen met hun sociale status klopt wel. Dat blijkt uit een studie naar contactadvertenties.
De onderzoekers van de universiteiten in Göteborg en Oxford bestudeerden 400 contactadvertenties uit kranten en op internetsites om te achterhalen op basis van welke criteria mannen en vrouwen hun partners kiezen.
Hun onderzoek richtte zich vooral op algemeen geaccepteerde liefdeswijsheden, zoals de theorie dat mannen het met name belangrijk vinden dat hun partner aantrekkelijk is en dat vrouwen vooral op zoek zijn naar een man met status.
Uit de studie blijkt dat sommige van die clichés niet kloppen. Zo hechten mannen en vrouwen volgens de onderzoekers evenveel waarde aan het uiterlijk van hun partner.
"Als het om fysieke eigenschappen gaat, zijn mannen en vrouwen hetzelfde", aldus onderzoeksleider Jörgen Johnsson op de Amerikaanse website ScienceDaily. "Ze gebruiken even vaak woorden als 'atletisch', 'mooi', 'lang', en 'slank' om zichzelf of hun gewenste partner te beschrijven."
Andere vooroordelen over voorkeuren van mannen en vrouwen in de liefde, zijn wel wetenschappelijk te onderbouwen.
Zo blijkt uit de studie dat vrouwen weldegelijk vaker op zoek zijn naar sociale status en rijkdom dan mannen. Mannen spelen daar volgens de onderzoekers op in door termen als 'groot huis' en 'economisch onafhankelijk' te gebruiken in hun advertenties.
Verder zijn mannen vrijwel altijd op zoek naar een jongere partner. Van de 97 mannelijke adverteerders in het onderzoek, waren er maar drie op zoek naar een oudere vrouw.
Dat sluit echter goed aan op de wensen van vrouwen, want de meeste vrouwelijke adverteerders zijn ook op zoek naar oudere mannen. Alleen vrouwen die ouder zijn dan 60 jaar zoeken volgens de wetenschappers vaak naar jongere mannen.
(Bron)
Rovers maken 80 miljoen euro buit in Parijse juwelier

PARIJS - Drie mannen hebben een juwelier in Parijs overvallen en zijn er vandoor gegaan met sieraden met een totale waarde van ongeveer 80 miljoen euro. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
De overval werd donderdag in de namiddag door vier gewapende mannen gepleegd. Ze roofden vrijwel alle edelstenen die waren uitgestald bij juwelier Harry Winston in de Avenue Montaigne.
Dat is een zijstraat van de Champs-Elysees. De winkel is gespecialiseerd in ultra-luxe juwelen en heeft een internationale klantenkring.
Een politiebron zei dat de dieven de namen van enkele medewerkers van de zaak kenden. Ten tijde van de overval waren er circa tien klanten en vijftien personeelsleden in de winkel aanwezig.
De criminelen wisten waar ze moesten zoeken naar juwelen die niet waren uitgestald, maar in geheime kluizen lagen opgeborgen.
De overval duurde slechts enkele minuten. De juwelenrovers vulden enkele tassen met sieraden en losten geen schot tijdens de overval.
De daders wisten de beveiliging om de tuin te leiden door zich voor te doen als twee stellen. Twee criminelen waren verkleed als vrouw.
In eerste instantie repte de politie van een buit van 62 miljoen euro. Later werd dat bedrag bijgesteld tot 80 miljoen euro. Het zou gaan om de met voorsprong grootste buit ooit tijdens een juwelenroof.
Het is niet de eerste keer dat Harry Winston het slachtoffer wordt van rovers. In oktober vorig jaar werd de juwelier al bestolen van sieraden met een waarde van 10 miljoen euro.
De verzekeringsmaatschappij van het bedrijf loofde een beloning uit van 500.000 dollar (393.000 euro) voor tips die zouden leiden tot de aanhouding van de daders. Tot nog toe zonder resultaat.
(Bron)
Ruim 90.000 mensen vermist in Oost-Congo

GENEVE - Meer dan 90.000 mensen worden vermist in het oosten van de Democratische Republiek Congo.
Dat maakte VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag bekend na een bezoek aan drie leeg aangetroffen vluchtelingenkampen.
Medewerkers van de Unhcr en andere hulporganisaties konden deze week de regio rond de stad Rutshuru in de provincie Noord-Kivu bezoeken tijdens een relatief kalme periode.
Ze gingen naar drie kampen voor binnenlandse vluchtelingen: Kinyondoni Anglicaans, Kinyondoni Katholiek en Nigwenda. "Ze waren leeg, zoals gevreesd", aldus een woordvoerder van Unhcr.
Vorige maand werden 50.000 mensen uit drie kampen van de Unhcr in dezelfde regio door rebellen weggejaagd en alle kanten opgestuurd. Volgens de zegsman zijn de kampen die hij deze week bezocht hetzelfde lot beschoren als die van vorige maand en staat het gebied onder controle van rebellen.
Mogelijk zijn de vluchtelingen de grens met Uganda overgegaan.
(Bron)

Verjaagd worden is dan nog de minst erge optie...
Droogste staat Australië koopt water

AMSTERDAM - Australiës droogste staat, South Australia, heeft voor het eerst water moeten kopen om dreigende tekorten af te wenden. Dat heeft de minister van waterveiligheid, Karlene Maywald, vrijdag gezegd.
De staat kocht 231 gigaliter (231.000.000.000) water om te zorgen dat zijn hoofdstad Adelaide in 2009 voldoende water heeft, ook als de huidige droogte voortduurt.
Dertig gigaliter werd gekocht uit de watervoorraden die de staat met andere Australische staten deelt en 201 gigaliter werd gekocht op de watermarkt, voor een prijs van 350 tot 450 Australische dollar (177 tot 227 euro) per gigaliter.
Er heerst al vijf jaar droogte in South Australia en de watervoorraad in de opslagtanks en spaarbekkens van Adelaide nam vorig jaar met acht procent af. Sommige deskundigen hadden voorspeld dat South Australia dit jaar al zonder water zou komen te zitten.
Het watergebrek ontstaat niet alleen door jaren van weinig regenval, maar ook doordat South Australia aan het eind ligt van een rivierstelsel waarvan het waterpeil gestaag zakt. Bewoners worden regelmatig geconfronteerd met een verbod om buitenshuis water te gebruiken, bijvoorbeeld om de tuin te besproeien of de auto te wassen.
Op een waterconferentie in de Amerikaanse staat Utah waarschuwden geleerden donderdag dat zeven westelijke staten van de Verenigde Staten de komende jaren watertekorten kunnen verwachten.
De rivier de Colorado waaruit deze staten putten wordt al zwaar belast door droogte en bevolkingsaanwas en zal door de klimaatverandering verder achteruitgaan, zeggen zij.
Als er geen beter waterbeheer komt zal er uiteindelijk waarschijnlijk een gevecht om water tussen de zeven staten uitbreken, zei Dave Wegner, de organisator van de conferentie op de universiteit van Utah.
(Bron)
Regio Utrecht krijgt inspraak over snelwegen

UTRECHT - De regio Utrecht mag zich de komende weken uitspreken over de aanleg van nieuwe (snel)wegen.
Verkeersminister Camiel Eurlings wil die aanleggen om te voorkomen dat het verkeer rond de stad Utrecht en bij knooppunt Hoevelaken totaal vastloopt.
Eurlings maakte vrijdag bekend binnen welke grenzen hij aan het zoeken is. Eén van de mogelijkheden die hij ziet is de aanleg van een nieuwe weg tussen de A12 bij Bunnik en de A28 tussen De Uithof en Zeist.
Een déjà vu voor de actievoerders die ruim 25 jaar geleden tevergeefs de bomen van landgoed Amelisweerd inklommen om de aanleg van een stuk van de A27 te voorkomen.
Bewoners van Leidsche Rijn vrezen al langere tijd de aanleg van een snelweg door hun wijk, die de ring rond Utrecht Noord moet aansluiten op de A12.
Raad en college van Utrecht noemden deze variant al eerder onacceptabel. Een alternatief is een minstens even omstreden weg die om Leidsche Rijn heenloopt.
Ook rond Amersfoort gaat Eurlings bekijken welke nieuwe wegen mogelijk zijn. En ook daar klinken de eerste protesten al.
De Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) opende vrijdag direct een website waarop protest tegen de ideeën van Eurlings kan worden aangetekend. De NMU wijst op voorhand een onderzoek naar snelwegen door waardevolle gebieden af.
De federatie meent verder dat Eurlings te weinig kijkt naar alternatieven op het gebied van duurzaam vervoer. In de regio zijn de komende weken diverse inspraakbijeenkomsten.
(Bron)

Er was eens een landgoed. Daar doorheen moest en zou een weg, omdat anders het verkeer zou vastlopen. Omdat heel veel mensen hele goede argumenten daartegen hadden, kwam de weg er, zij het iets opgeschoven, zodat ie nu niet midden door het landgoed loopt, maar iets meer naar de rand, zodat er een klein stuk geïsoleerd is geraakt.
Het verkeersprobleem is er niet door opgelost. Dus verbreding van de weg zou leiden tot weer een stuk landgoed weg en nog steeds verkeersproblemen.
Het klinkt toch echt naar een gebroken waterleiding aanpakken met een dweil. Misschien is de leiding repareren en/of zorgen dat er minder water komt iets slimmer dan almaaar nieuwe dweilen aanrukken?
Scholen in Bijlmer bedreigd om sinterklaasfeest

AMSTERDAM - Negen basisscholen in Amsterdam-Zuidoost hebben vorige maand een dreigbrief ontvangen over het sinterklaasfeest.
Als de scholen het feest zouden vieren met zwarte pieten zouden ze in brand worden gestoken, zo staat in de brief. Woordvoerders van scholenkoepel Bijzonderwijs en de politie bevestigden vrijdag een bericht hierover in Het Parool.
De stichting Bijzonderwijs, waaronder de scholen vallen, heeft naar aanleiding van de bedreiging contact opgenomen met de politie.
Volgens een woordvoerder van de stichting was de politie vrijdagochtend tijdens de vieringen extra alert, maar hebben zich geen incidenten voorgedaan.
Afzender van de brief is het actiecomité Strijd en Actie Antiracistisch Nederland.
Volgens de afzender is het sinterklaasfeest met zwarte pieten een fascistisch feest, waarbij mensen worden gehersenspoeld en voorbereid op het gebruik van psychisch en verbaal geweld tegen mensen met een kleurtje.
Het zelfverklaarde actiecomité is bij de politie volledig onbekend, aldus een woordvoerder. "De groep zegt ons helemaal niets, maar het is een behoorlijk dreigende brief." De politie is nog aan het onderzoeken wie achter het comité schuilgaat.
Op basisscholen in Zuidoost bestaat sinds enkele jaren een 'sinterklaascode', waarin afspraken staan over de rol van zwarte piet tijdens het feest.
Zo mag zwarte piet geen oorbellen dragen of dikke rode lippen hebben, of als 'knecht' van de sint worden aangesproken.
(Bron)

Ik loof een pakje boter uit voor op het hoofd van dit 'comité'. Dat kan er wel bij.
Hij blijft geniaal: Kelvins verlanglijstje.

donderdag, december 04, 2008

Een geheim maakt soms gelukkig

TILBURG - Het hebben van een geheim maakt soms gelukkig. Ze hebben zelfs een positieve invloed op het algemene welzijn van een persoon.
Dat stelt psycholoog Andreas Wismeijer die dinsdag promoveert aan de Universiteit van Tilburg.
Alleen mensen die van nature negatieve persoonlijke informatie voor anderen verborgen houden, maakt het hebben van een geheim ongelukkig. Wismeijer ontwikkelde de Tilburg Secrecy Scale, een methode om aan te tonen tot welke categorie een persoon behoort.
Volgens eerder onderzoek stond al vast dat de meeste mensen een geheim hebben. Ze verbergen een feit uit angst voor sociale afwijzing of uitsluiting.
Sommige mensen krijgen bij het lang verbergen van een geheim zelfs psychische en lichamelijke klachten. Ook was al gebleken dat sommige mensen zich juist gelukkiger voelen als ze een geheim delen met anderen.
(Bron)
Russische gifmoordenaar krijgt koekje van eigen deeg

MOSKOU - Een Russische seriemoordenaar, die een levenslange celstraf uitzat wegens het vergiftigen van zes mensen, is dood aangetroffen in zijn cel in de West-Russische stad Jaroslavl.
Het jarenlang experimenteren met gif is de man fataal geworden, aldus de autoriteiten. Dat bericht The Moscow Times donderdag.
Vjatsjeslav Solovjov koos zes jaar geleden zijn vrouw Olga uit als eerste proefpersoon. Hij deed het uiterst giftige thallium, wat ook in rattengif zit, in haar koffie. Ze raakte in coma en overleed.
Dochter Anastasia zou per ongeluk van kaviaar, met daarin het geur en smaakloze gif, uit de koelkast gesnoept hebben. Solovjov bleef haar vervolgens gif toedienen. Hij keek toe hoe ze maandenlang allerlei doktoren bezocht, die haar niet konden helpen. Anastasia overleed in 2004.
Twee jaar later was de familie van zijn nieuwe vriendin aan de beurt. Toen haar moeder, zus, zwager en hun kind in korte tijd overleden, kwamen de vergiftigingen aan het licht.
(Bron)
Oudste kind hoger opgeleid dan broertje of zusje

AMSTERDAM - De plaats die een kind in een gezin inneemt, heeft directe invloed op zijn of haar opleidingsniveau. Eerder geboren kinderen zijn gemiddeld hoger opgeleid dan jongere broertjes of zusjes.
Dat is een van de conclusies in het proefschrift van Monique de Haan, waarop zij donderdag promoveert aan de economische faculteit van de Universiteit van Amsterdam.
Een mogelijke verklaring voor dit fenomeen is de verdeling van financiële middelen binnen het gezin. Uit het onderzoek van De Haan blijkt dat eerder geboren kinderen een grotere kans hebben om geld te ontvangen van hun ouders.
Ook het bedrag dat ze krijgen is hoger. Dat heeft invloed op het opleidingsniveau.
Voor haar onderzoek gebruikte De Haan gegevens uit een langdurige studie onder ouders en kinderen in de Amerikaanse staat Wisconsin. Wetenschappers hebben in die studie gezinnen gevolgd vanaf 1957 tot nu.
Het aantal jaren dat tussen de kinderen in een gezin zit heeft geen invloed op het opleidingsniveau, constateerde De Haan. Bovendien is het causale verband tussen het scholingsniveau van ouders en dat van hun kinderen kleiner dan verwacht.
(Bron)
Metroverkeer in Amsterdam ligt plat

AMSTERDAM - Het metroverkeer in een groot deel van Amsterdam ligt sinds woensdagavond stil. Een toestel ontspoorde rond kwart voor acht tussen de stations Weesperplein en Wibautstraat en trok daarbij circa 150 meter spanningsrail mee.
Daardoor is geen metroverkeer mogelijk tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Amstel.
Dat liet een woordvoerster van het openbaarvervoerbedrijf GVB weten. Het is onduidelijk hoe het incident kon gebeuren en hoe groot de schade precies is.
De firma hoopt dat er donderdagochtend weer metro's rijden, in ieder geval op een van de twee sporen op het traject.
Geen van de circa 150 passagiers raakte gewond, maar zij moesten wel ongeveer drie kwartier in het treinstel blijven zitten. Reden was onder meer dat de spanning eerst van de zogeheten derde rail moest worden gehaald.
De brandweer en medewerkers van het GVB evacueerden de reizigers vervolgens.
In april zaten ook al drie- tot vierhonderd reizigers 45 minuten vast in een metro. Die was ontspoord bij het Centraal Station. Het duurde toen eveneens erg lang voordat de stroom van de spanningsrail was afgehaald.
Dat kwam onder meer doordat de monteur die dat moest doen, erg laat ter plekke was.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat schreef later een vernietigend rapport over die gang van zaken. Dat de passagiers zo lang moesten wachten, was volgens haar voor een belangrijk deel te wijten aan het GVB.
Het bedrijf had onder meer te weinig geoefend wat te doen bij ongelukken, aldus de Inspectie.
De woordvoerster van het openbaarvervoerbedrijf benadrukte dat de monteur dit keer wel op tijd was. Volgens haar kostte het enige tijd om de passagiers rustig en op een goede wijze te evacueren. Omdat niemand gewond was geraakt, kon dat ook op die manier gebeuren.
De metrotunnel tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Amstel kreeg afgelopen zomer nog een grote opknapbeurt. Daardoor was er op het traject wekenlang geen openbaar vervoer mogelijk.
(Bron)

Tis maar goed dat het niet samenviel met de treinproblemen.
Achtervolgde overvallers openen vuur op politie

DE GOORN - Overvallers hebben woensdagmiddag op de A7 en in Zaandam driemaal vanuit hun auto het vuur geopend op de politie. Niemand raakte gewond. Twee verdachten zijn inmiddels aangehouden.
De overval werd gepleegd op een postagentschap in De Goorn, een klein plaatsje vlakbij Hoorn. Postende agenten kregen de vluchtauto van de overvallers even later op de A7 in het vizier en zetten de achtervolging in.
Daarbij werden zij eerst op de A7 zelf, en later binnen de gemeentegrenzen van Zaandam op twee plekken beschoten.
De politie schoot vanwege het gevaar voor omstanders niet terug. Tijdens de achtervolging wisten de verdachten tot twee keer toe een auto te stelen van passanten.
De politie hield de twee verdachten op verschillende locaties in Zaandam aann. Volgens haar heeft een nog onbekend aantal verdachten weten te ontkomen.
Vanwege de zoektocht naar de verdachten lag het treinverkeer tussen de stations Purmerend Overwhere en Zaandam tijdelijk stil. Ook moest een groep kinderen die op een sportterrein aan het trainen waren, daar uit veiligheidsoverwegingen weg.
(Bron)
Aangifte om Duits uurloon van 2,71 euro

WUPPERTAL - De Duitse vakbond Verdi heeft aangifte gedaan tegen het uitzendbureau Gens omdat dat zijn werknemers een uurloon betaalt van slechts 2,71 euro.
Dit heeft de krant Süddeutsche Zeitung donderdag gemeld. Het is in Duitsland strafbaar om minder dan twee derde van het gebruikelijke minimumloon te betalen en daarbij misbruik te maken van een noodsituatie van de werknemer. Gens rekruteert onder gedeeltelijk arbeidsongeschikten.
Op zogeheten 'loonwoeker' in Duitsland staat een maximumstraf van tien jaar cel. Gens wil niet reageren op de aantijgingen van de vakbond.
Het balletje kwam aan het rollen door een WAO'er die bij Gens solliciteerde, maar bedankte voor de eer toen hij het uurloon hoorde: "Dat is toch slavernij!" De 58-jarige man stapte daarop naar vakbond Verdi.
Het is niet de eerste keer dat de praktijken van Gens opvallen bij de vakbond. Eerder betaalde het uitzendbureau een arbeider in ploegendienst een bruto maandloon van 774 euro en werden zieke werknemers ontslagen, hoewel zij een doktersverklaring hadden. "Maar een uurloon van 2,71 euro slaat echt alles", aldus een vakbondsman.
(Bron)

Wat betekent 'minimumloon' dan nog, als je er gewoon onder mag gaan zitten?
TT 118 Britse schuldig aan kidnap dochter

In Engeland is een moeder schuldig bevonden aan ontvoering van haar eigen dochter. Het 9-jarige kind was 24 dagen spoorloos. Uiteindelijk bleek de moeder verantwoordelijk, samen met een oom van haar toenmalige vriend. Ze hoopten via een slinks plan de uitgeloofde beloning van 50.000 pond binnen te slepen.
Het kind werd al die dagen vastgehouden en gedrogeerd in de flat van de oom. Er werkten honderden agenten aan de zaak en de kosten voor de politie liepen op tot meer 3,2 miljoen pond.
De moeder deed een paar keer huilend een oproep op tv. De strafmaat voor de twee wordt later bepaald.

Bizar.
Geur van angst blijkt besmettelijk

AMSTERDAM - Angstzweet van mensen heeft een specifieke geur, die ervoor zorgt dat personen in de directe omgeving ook tekenen van angst gaan vertonen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond met het zweet van skydivers.
De onderzoekers van Stony Brook University in New York depten ' angstzweet' van de oksels van 40 mensen die op het punt stonden om voor het eerst een skydive te maken. Ook verzamelden ze zweet van hardlopers die op een loopband stonden.
Uiteindelijk lieten de wetenschappers een grote groep proefpersonen ruiken aan de verschillende zweetmonsters, terwijl er op hetzelfde moment een scan van hun hersenen werd gemaakt.
De chemische stoffen - oftewel feromonen - in het lichaamsvocht van de skydivers bleken een specifieke uitwerking te hebben op het brein van de proefpersonen. De mensen die roken aan het angstzweet, vertoonden een opvallend grote activiteit in de amygdala en de hypothalamus, twee hersendelen die bekend staan als de angstcentra van het brein.
Wanneer deelnemers aan het experiment echter roken aan het hardloperszweet, was er niets bijzonders te zien op hun hersenscans. De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het Britse tijdschrift New Scientist.
Volgens de wetenschappers bewijzen hun bevindingen dat de geur van angstzweet aanstekelijk werkt. "Hiermee demonstreren we voor het eerst een bewijs voor een menselijke feromonenalarm", aldus onderzoeksleidster Lilianne Mujica-Parodi in de Britse krant The Guardian. "Het onderzoek duidt erop dat emotionele stress letterlijk besmettelijk is."
(Bron)
Twee dikkopschildpadden in Nederland aangespoeld

AMSTERDAM - De afgelopen maanden is twee keer een dikkopschildpad in Nederland aangespoeld. Op 23 oktober gebeurde dat boven Callantsoog bij het Noord-Hollandse dorp Groote Keeten. Op 21 november spoelde een levend exemplaar aan bij Westenschouwen in Zeeland.
Beide schildpadden zijn jonge dieren, meldt de site natuurbericht.nl woensdag.
De onechte karetschildpad of dikkopschildpad (Caretta caretta) is een ongewone gast in Nederland. Het waren de vierde en vijfde keer dat een levende dikkopschildpad in Nederland werd gevonden. Eerdere meldingen dateren van 1707, 1894 en 1927. Daarnaast spoelden dode exemplaren aan in 1954, 1959 en 1998.
Het dier uit Groote Keeten verkeerde in slechte conditie en is overgebracht naar Burgers' Zoo in Arnhem om te revalideren. Het dier uit Westenschouwen verblijft inmiddels in Diergaarde Blijdorp.
Het komt vaker voor dat dikkopschildpadden worden aangetroffen in Noord-Europa. Het zou aannemelijk zijn dat deze schildpadden de 'verkeerde afslag' op de oceaan hebben genomen, namelijk de Noord-Atlantische Drift.
De oorsprong van de in Nederland aangetroffen dikkopschildpadden is waarschijnlijk de westkust van de Atlantische Oceaan. Er bevindt zich ook een dikkopschildpaddenpopulatie in de Middellandse Zee, maar deze wordt als een genetisch afzonderlijke populatie beschouwd en verlaat, voor zover bekend, de Middellandse Zee niet.
(Bron)
Vrouw met kind geschept door intercity

KAPELLE - Een vrouw van 32 en haar vier jaar oude dochtertje zijn donderdagmorgen in hun woonplaats Kapelle om het leven gekomen toen zij werden aangereden door een intercity. Dat meldde de politie.
De vrouw wachtte in haar auto voor een dichte spoorwegovergang, voorzien van halve spoorwegbomen. Daar zou een stoptrein passeren, maar dat duurde lang. Daarop besloot ze toch over te steken.
Op dat moment passeerde de intercity uit Goes. De vrouw en het kindje zijn ter plaatse aan hun verwondingen bezweken.
Het ongeluk op de bewaakte spoorwegovergang gebeurde rond 08.15 uur. Het kind werd buiten de auto gereanimeerd en de brandweer probeerde de beknelde volwassene uit de auto te bevrijden, maar rond 08.30 uur werden zij beiden opgegeven.
(Bron)
'Winehouse heeft afscheidsseks met man'

LONDEN - Zangeres Amy Winehouse schijnt haar man Blake Fielder-Civil een afscheidswip te hebben gegeven voordat hij naar de gevangenis ging.
Dit hebben vrienden van het stel tegen het Britse The Sun gezegd. Fielder-Civil zou er, tijdens zijn verblijf in een afkickkliniek, op aangedrongen hebben hem 'een uurtje alleen te laten met Winehouse' op zijn laatste 'vrije' avond.
(Bron)

Ik vraag me elke keer af wat voor vrienden dat toch zijn.
'Groene' buttplugs en dito vibrators

AMSTERDAM - De 'iedereen-groen'-trend slaat ook de seksindustrie niet over; fabrikant Totaljoy komt met seksspeeltjes die voor mens én milieu onschadelijk zijn.
Onder het motto 'Verantwoord Verwennen' heeft Totaljoy gevaarlijke weekmakers en schadelijke productiemethoden de geschiedenis in gestuurd. De nieuwe lijn seksspeeltjes is op alle fronten veilig in het gebruik. Dus ook het milieu wordt gespaard.
De Buttplugs, vibrators en andere speeltjes zijn gemaakt van het medische plastisol, dat uit grondstoffen bestaat die door de US Food en Drug Administration zijn goedgekeurd. Hierdoor is het materiaal voor zowel het menselijk lichaam als de natuur onschadelijk. Daar komt bij dat de producten in recyclebare doosjes worden geleverd.
"Met de introductie van deze nieuwe lijn willen we bewustwording bij mannen en vrouwen bij het kopen van erotische toys creëren," zegt Ringo Baginda van Totaljoy. "Veel mensen schrikken als ze horen hoeveel van deze producten ontzettend schadelijk voor zowel je lichaam als het milieu zijn."
De bekende Nederlandse designers van Oooms hebben zich persoonlijk bemoeid met de ontwerpen en de kleuren en vormen zijn eco-geïnspireerd door de natuur. Dat betekent vibrators in de vorm van een frisse lotusbloem en in de kleuren 'spring crocus', 'guava green', 'coral rose' of 'silky black'.
(Bron)
Bultrug gesignaleerd voor kust van Egmond

EGMOND - Voor de kust van Egmond zwemt een bultrug. Dat heeft Kees Camphuyzen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) donderdag gezegd.
Het is opmerkelijk dat het dier in de omgeving van Nederland wordt gesignaleerd, bultruggen leven in de grote oceanen, in Europa in de omgeving van Engeland, Ierland en Schotland.
Volgens Camphuyzen is het zeker niet het dier dat vorig jaar in mei en september een tijdje in het Marsdiep zwom. "Die had een opvallend rugvinnetje", aldus Camphuyzen. De bultrug die nu bij Egmond zwemt is volgens de marien ornitholoog jong en tussen de 8 en 10 meter lang en in goede conditie.
Het is de zesde bultrug die in de buurt van Nederland is gesignaleerd sinds 2003, aldus Camphuyzen. Hoe het dier voor de Nederlandse kust terecht is gekomen, is niet helemaal duidelijk.
"Het is gedeeltelijk goed nieuws dat hij hier zwemt, want nu kunnen we hem zien. Maar ook gedeeltelijk slecht nieuws, omdat hij kennelijk op zoek is naar voedsel."
(Bron)

woensdag, december 03, 2008

Eerste telling van dieren op Zuidpool

AMSTERDAM - Wetenschappers hebben bij de eerste inventaris van zee- en landdieren op de Zuidpool ruim 1200 verschillende soorten geteld.
Onderzoekers van de British Antarctic Survey en de universiteit van Hamburg combineerden bij de telling gegevens van oude wetenschappelijke studies en recente ontdekkingen op de Zuidelijke Orkney eilanden van Antarctica.
In totaal verzamelden ze bewijs voor de aanwezigheid van 1224 dieren, waarvan de meeste (1026) in het Arctische water leven, zo meldt de BBC.
Het gaat vooral om zee-egels, wormen, schaaldieren en weekdieren. Op het land leven ook enkele grotere dieren zoals de kindbandpinguïn en verschillende soorten zeevogels. Bij de telling werden vijf nieuwe soorten ontdekt, waaronder mosdiertjes en zeepissebedden.
Het is voor het eerst dat een telling van levensvormen is verricht in een poolgebied. "Dit is nog nooit gedaan in Antarctica en ook niet in een ander polair gebied", verklaart onderzoeksleider David Barnes.
"Er heerst dan ook een wijdverspreid geloof dat de meeste dieren te vinden zijn in de tropen en dat de diversiteit van het leven afneemt naarmate je dichter bij de polen komt. Maar dat komt vooral omdat wij die gebieden vanaf het land bekijken. We zien alleen het ijs. Onder het zeeoppervlak vind je echter een heel rijke omgeving. Als je er duikt, is het net alsof je een koraalrif bezoekt."
Het onderzoek vond plaats op de Zuidelijke Orkney eilanden omdat daar al tientallen jaren wetenschappers bezig zijn met het verzamelen van gegevens. Met de resultaten van de telling hopen de onderzoekers beter in de gaten te kunnen houden of de natuur in het poolgebied wordt aangetast door klimaatsverandering.
"Als je wilt meten of hier iets verandert door de opwarming van de aarde en de verzuring van de oceanen, moet je een beginpunt hebben", aldus Barnes. "Dat beginpunt hebben we nu."
(Bron)
Bos komt spaarders Icesave tegemoet

DEN HAAG - De Nederlandse staat betaalt de kosten die ontstaan door het verhogen van de garantieregeling voor gedupeerde spaarders bij de IJslandse internetbank Icesave.
Minister Wouter Bos (Financiën) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.
Spaartegoeden bij Icesave zijn tot 100.000 euro gegarandeerd. IJsland betaalt daarvan de eerste 20.000 euro aan spaarders en leent daarvoor ongeveer 1,3 miljard euro van Nederland.
De tweede 20.000 euro wordt voor 90 procent betaald door alle Nederlandse banken tezamen.
Spaarders die meer dan 40.000 en minder dan 100.000 bij Icesave hadden staan, worden voor de laatste 62.000 euro nu door Bos te hulp geschoten. Het is nog onduidelijk hoeveel dat de Nederlandse schatkist gaat kosten.
Bos komt met zijn besluit tegemoet aan een oproep van de banken, die vonden dat zij niet de dupe mochten worden van de ellende bij Icesave en het besluit van de minister om het maximum aan gegarandeerd spaargeld te verhogen naar 100.000 euro.
De gedupeerde spaarders krijgen waarschijnlijk deze maand het geld terug dat ze in IJsland hadden gestald. Als de IJslandse autoriteiten daartoe nog niet in staat zijn, zal de Nederlandsche Bank het geld voorschieten.
(Bron)
'Zeeschildpad vindt weg naar huis door magnetisme'

AMSTERDAM - Zeeschildpadden en ook zalmen laten zich bij hun migratie leiden door de magnetische velden van de aarde, zo concluderen Amerikaanse biologen in een nieuwe studie.
Wetenschappers worstelen al eeuwen met de vraag hoe zalmen en sommige zeeschildpadden na reizen van vele honderden kilometers de weg naar hun geboorteplaats terugvinden om daar te broeden.
Onderzoekers van de Universiteit van North Carolina denken echter genoeg bewijs te hebben verzameld om het raadsel te kunnen verklaren. Ze beweren dat de dieren de eigenschappen van het magnetisch veld op hun geboorteplek onthouden en op basis van die informatie altijd kunnen terugkeren.
Het magnetisch veld van de aarde verschilt in bijna elk gebied. Het signaal is het sterkste in de buurt van de polen en het zwakste rond de evenaar. Volgens de onderzoekers is magnetisme daarom een logisch hulpmiddel voor zeeschildpadden en zalmen bij het bepalen van hun locatie en zwemrichting.
"We geloven dat de dieren het unieke magnetische signaal van hun thuisgebied al vroeg in hun leven leren herkennen en die informatie later blijven gebruiken", zo verklaart hoofdonderzoeker Kenneth Lohmann in de Britse krant Daily Mail.
Lohmann en zijn collega-onderzoekers hebben in de afgelopen jaren veel experimenten gedaan om de theorie over magnetische navigatie te onderbouwen. Zo toonden ze eerder aan dat het navigatievermogen van zeeschildpadden verstoord kan worden met kunstmatige magnetische velden.
Verder troffen ze in de hersenen van de dieren het magnetische mineraal magnetiet aan. De wetenschappers behandelen in hun studie ook de vraag waarom zeeschildpadden en zalmen altijd terugkeren in hun geboortegebied om te broeden.
"Voor dieren die specifieke omgevingen en omstandigheden nodig hebben om te broeden is het risicovol om een nieuw terrein te verkennen", aldus Lohmann. "Het lijkt erop alsof deze diersoorten daarom voor een eenvoudige strategie hebben gekozen. Ze gaan ervan uit dat een plek die goed genoeg was voor hun eigen geboorte ook goed zal zijn voor de geboorte van hun nageslacht."
(Bron)
'Regeling werktijdverkorting mislukt'

ZOETERMEER - Bedrijven uit de technologische sector laken de 'rigide toepassing' van de regels voor werktijdverkorting.
De regeling van minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken zou daardoor al zijn mislukt, beweert FME-CWM, de vereniging van ondernemers in de technologische industrie.
De eerste aanvragen zijn inmiddels door het ministerie van Sociale Zaken afgewezen omdat de omzetdaling van minimaal 30 procent door vele bedrijven pas na 1 januari kan worden aangetoond.
De regeling van minister Donner geldt echter tot 31 december, waardoor veel technologiebedrijven niet voor werktijdverkorting in aanmerking komen.
"De regeling voor werktijdverkorting is nu al mislukt. Op deze manier zijn onze leden nog niet geholpen en schieten we voorbij aan de doelstellingen van de regeling", aldus FME-CWM-voorzitter Jan Kamminga woensdag.
De vereniging wil dat de referentieperiode en de sluitingsdatum van de huidige regeling worden aangepast.
Volgens FME-CWM maakt minister Donner ten onrechte onderscheid tussen omzetverlies en vraaguitval. De omzetprognose voor de maand december mag niet in de aanvraag worden meegenomen, terwijl veel ondernemingen dan juist een sterke daling verwachten.
(Bron)
Experts willen hardere aanpak verkeersovertreders

LEIDSCHENDAM - Automobilisten trekken zich minder aan van regels voor het rijden onder invloed, verplicht gordelgebruik, door rood rijden en snelheid.
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wil daarom dat politie en Openbaar Ministerie (OM) harder optreden.
"Politie en OM zouden de handhaving op zijn minst op niveau moeten houden, zo niet een tandje bij moeten zetten. Anders gaat het niet goed met de verkeersveiligheid'', zei woensdag een woordvoerder van de SWOV.
Volgens deze 'denktank' is de naleving van regels na een gunstige ontwikkeling in de periode 2000-2006 vorig jaar niet verder verbeterd. Dat kan wijzen op een stilstand in de verkeersveiligheid in Nederland, aldus de SWOV.
Recente cijfers over een stijging van het aantal ziekenhuisgewonden bevestigen dit beeld.
Volgens Verkeer en Waterstaat moesten vorig jaar na een verkeersongeval veertienhonderd gewonden meer naar een ziekenhuis dan het jaar daarvoor. In totaal ging het om 18.190 gewonden.
Nederland is overigens een van de verkeersveiligste landen. Na een sterke daling in 2004 is het aantal verkeersdoden de afgelopen jaren verder gezakt. In 2007 waren het er 791.
Verkeersminister Camiel Eurlings wil het dodental verder omlaag brengen, tot vijfhonderd in 2020.
Het risico op verkeersovertredingen daalt sinds 2004 niet meer op 30-kilometerwegen, die door woonwijken lopen. Dat geldt evenzeer voor wegen met een maximumsnelheid van 50 of 60 kilometer per uur.
Op wegen waar harder mag worden gereden, is het risico wel verder gedaald, aldus de SWOV-zegsman.
Onduidelijk is of de inrichting van wegen een rol bij deze ontwikkeling speelt. De SWOV steunt minister Eurlings, die nader onderzoek doet naar de effecten van infrastructurele maatregelen.
(Bron)
Onderbetaling vrouwen iets afgenomen

DEN HAAG - De verschillen in beloning tussen vrouwen en mannen nemen langzaam af, meldt staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (SZW) aan de Tweede Kamer.
Het beloningsverschil is in 2006 bij het bedrijfsleven met bijna 1 procent afgenomen ten opzichte van 2004 (2006: 6,5 procent). Bij de overheid is er een lichte daling van 0,3 procent (2006: 2,6 procent), blijkt uit onderzoek van de Arbeidsinspectie.
Bij 'significante' beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen in gelijke functies kan de Arbeidsinspectie de werkgever verplichten tot nader onderzoek.
Over de resultaten van dit onderzoek moet dan worden overlegd met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.
(Bron)
Half miljard schade door dubieuze handelspraktijken

DEN HAAG - Nederlandse consumenten lijden per jaar ruim een half miljard euro schade door dubieuze handelspraktijken. Door misleidende of agressieve verkooptechnieken laten zij zich ertoe brengen iets te kopen, wat zij anders wellicht niet zouden hebben aangeschaft.
Ruim twee miljoen consumenten zijn het afgelopen jaar het slachtoffer geweest van dit soort praktijken.
Dit blijkt uit onderzoek dat de Consumentenautoriteit woensdag heeft aangeboden aan staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken.
Het onderzoek, waaraan 70.000 mensen hebben meegewerkt, richtte zich op praktijken als zogenaamd gratis producten, misleidende prijzenfestivals en loterijen, misleidende en agressieve verkoop tijdens busreisjes of via de telefoon en misbruik van dure telefoonnummers.
Twee op de drie Nederlanders van boven de 18 jaar zijn het afgelopen jaar benaderd met misleidende aanbiedingen. "Iedereen kan slachtoffer worden", is volgens Marije Hulshof van de Consumentenautoriteit een belangrijke conclusie uit het rapport. "Het gebeurt iedere dag, overal om ons heen, soms zelfs zonder dat de betrokkene zich daarvan bewust is."
Het idee dat ouderen vaker slachtoffer zijn, blijkt niet te kloppen. Wel komt uit het onderzoek naar voren dat mensen uit de lagere inkomensgroepen vaker het slachtoffer zijn. Ook zijn vrouwen vaker de dupe dan mannen.
Opvallend is dat de meeste mensen er niets tegen doen, of ze nu alleen doelwit waren of daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden. Daardoor blijft het probleem grotendeels onzichtbaar. Het onderzoek heeft de aard en de omvang in beeld gebracht.
De Consumentenautoriteit kan hier hard tegen optreden en boetes opleggen tot 450.000 euro per overtreding van de Wet oneerlijke handelspraktijk. Maar dan moet zij wel klachten krijgen.
(Bron)
Stenengooiende kinderen mogelijk 58 jaar de cel in

ISTANBUL - Tegen zes kinderen tussen de 13 en 16 jaar oud zijn in Turkije gevangenisstraffen tot 58 jaar geëist. De kinderen gooiden in oktober stenen naar de politie tijdens demonstraties tegen de vermeende slechte behandeling van PKK-leider Abdullah Öcalan in de gevangenis. Dat melden verschillende Turkse kranten dinsdag.
De kinderen maakten onderdeel uit van een groep van ongeveer honderd demonstrerende Koerden in de Zuid-Turkse stad Adana.
Hen wordt ten laste gelegd dat ze misdaden pleegden in de naam van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, het gebruik van gevaarlijke materiaal, het schreeuwen van PKK-propaganda en het in gevaar brengen van de openbare veiligheid.
De aanklager eiste officieel 58 jaar gevangenisstraf tegen elk kind, maar streek met de hand over zijn hart. Hij verlaagde zijn eis tot 31,5 jaar voor de kinderen van 15 en 16 en tot 21,5 jaar voor de 13- en 14-jarige jongens.
De oudsten zitten sinds de demonstratie vast, de jongsten zijn in vrijheid gesteld in afwachting van de uitspraak.
(Bron)
OM eist tien jaar in fietsendiefmoord

ROTTERDAM - Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat de 20-jarige Romano E. tien jaar de gevangenis in.
De man stak in juni 2007 in Rotterdam een 18-jarige buurtgenoot dood tijdens een ruzie om een gestolen fiets. Het OM eiste de straf woensdag voor het gerechtshof in Den Haag.
In mei boog de rechtbank in Rotterdam zich al over de zaak. Zij veroordeelde E. tot een gevangenisstraf van zes jaar. De man uit Maasstad werd ook veroordeeld omdat hij op het politiebureau een arrestantenverzorgster een klap had gegeven.
De aanklager denkt dat de kans groot is dat E. in herhaling valt als hij over een paar jaar vrij komt. Omdat de man weigert mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, kan het OM geen tbs eisen. Daarom is de strafeis hoog uitgevallen.
Zowel het OM als E. gingen na de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. E.'s advocaat stelt dat zijn cliënt uit noodweer handelde. De man zou tijdens de fatale ruzie klappen hebben gekregen en uitgescholden zijn.
Het hof doet over twee weken uitspraak.
(Bron)
Japanners gestrand op bergtop Nieuw-Zeeland

WELLINGTON - Twee Japanners zitten al een week lang op de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, de 3700 meter hoge Mount Cook. Door noodweer, vooral ijzige stormen, kunnen de twee bergbeklimmers van 49 en 51 jaar niet afdalen.
Reddingswerkers zijn er woensdag weer niet in geslaagd de twee te ontzetten. Volgens meldingen van de New Zealand Herald konden hulpverleners vanuit een helikopter woensdag wel vlak boven de twee gestrande bergliefhebbers noodvoorraden uitwerpen. Het weer was echter te slecht om te landen.
De bemanning zag een persoon uit het rode tentje op de besneeuwde helling komen om het pakket binnen te halen. In het pakket van 70 kilo zit ook een radiozender met een Japanse handleiding.
De twee zouden nu radiocontact kunnen hebben met de buitenwereld. De reddingswerkers vrezen dat het tot zaterdag kan duren eer ze de twee kunnen bereiken.
(Bron)
Gezondheidssites gevaar voor 'cyberchonders'

AMSTERDAM – Mensen met de psychische aandoening hypochondrie (ook wel ziektevrees genoemd) ondervinden hinder van de massaal oprukkende gezondheidsinformatie op internet. Dit stelt een team van softwaregigant Microsoft na onderzoek naar het surfgedrag van een paar honderd anonieme medewerkers.
Hypochonders hebben een overmatige angst voor lichamelijke ziektes, terwijl de dokter na onderzoek vaak niets kan concluderen.
In de gevallen dat er bij de patiënt wel een (lichte) ziekte wordt geconstateerd, wordt dat door de hypochonder vaak geïnterpreteerd als veel ernstiger dan het in werkelijkheid is.
Hypochonders die zichzelf een telefoontje naar de dokter besparen en hun informatie over de vermeende lichamelijke klachten via het web opzoeken, worden in de medische wereld de zogenaamde 'cyberchonders' genoemd.
Voor die groep is er enorm veel informatie beschikbaar over de meest uiteenlopende ziektes. Uit het onderzoek van Microsoft blijkt dat de mensen met ziektevrees veelal op zoek zijn naar worst case-scenario's.
Zij zoeken bijvoorbeeld op hoe groot de kans is op een hersentumor als je hoofdpijn hebt, de mogelijke gevolgen van pijn in de borststreek of in hoeveel procent van de gevallen een blindedarmontsteking noodlottig kan zijn.
Microsoft voerde de studie uit voor verbetering van haar eigen zoekmachine. Ongeveer twee procent van alle online zoekopdrachten zijn gezondheidgerelateerd, aldus de softwaregigant.
In een reactie zegt een woordvoerder van NHS Direct, een online adviesbureau voor gezondheidsvragen: "Het web kan een nuttig hulpmiddel zijn om meer informatie over ziektes te krijgen, maar het mag niet in de plaats komen van praten met een expert. Medische informatie op het web is geen vervanging voor deskundig advies. Het is altijd een goed idee om te praten met een arts als je bezorgd bent over je gezondheid."
Eric Horvitz, die namens Microsoft het onderzoek uitvoerde, zegt tegen de BBC: "Onze resultaten laten zien dat medische zorgen kunnen escaleren door het gebruik van zoekmachines."
(Bron)

Dit gaat om de mensen die vroeger een medische encyclopedie in huis hadden en daar zomaar wat in lazen - oh jee! Een prikkeling in de linkervoet... Jeuk op je rug... Koude handen... Op naar de dokter, dokter, ik ga dood!
Dus er is niet veel veranderd, de informatie is misschien bereikbaarder geworden (maar wie op zoek was, kom die altijd wel vinden).
Je weet natuurlijk wel dat je iets mankeert als je steeds ziekte-informatie opzoekt: hypochondrie ;-)
Brommerdief toont na 25 jaar berouw

WENEN - Een dief met berouw heeft 1400 euro naar de politie in Bregenz (Oostenrijk) gestuurd, als schadevergoeding voor een in 1983 gestolen bromfiets.
In een begeleidende brief vraagt de dader aan de politie om het geld te geven aan de rechtmatige eigenaar van de tweewieler.
"Destijds was ik me niet bewust van de psychologische en materiële gevolgen van zo'n delict", aldus de dief, wiens naam en adres niet bekend zijn bij de politie.
Hij verzoekt de politie vriendelijk om het slachtoffer op te sporen en het boetegeld te overhandigen.
De politie liet weten dat ze goede hoop heeft dat ze de vroegere bromfietsbezitter kan traceren. De processen verbaal blijven tot veertig jaar in het archief opgeslagen. De 1400 euro kunnen volgens de politie dienen als een verrassingsgeschenk met Kerstmis.
(Bron)
Zware mannenstem maakt niet altijd indruk op vrouw

AMSTERDAM - Vrouwen voelen zich het meeste aangetrokken tot zware mannenstemmen, behalve als ze hulp nodig hebben bij de verzorging van een kind. Dat blijkt uit een experiment met de leden van een Afrikaanse stam.
De Amerikaanse antropologe Coren Apicella van Harvard University onderzocht de invloed van stemgeluid op de keuze van een partner bij leden van de Hadza, een primitieve stam van jager-verzamelaars in Tanzania.
Bij het experiment luisterden vrouwen naar verschillende stemmen van het andere geslacht. Daarna moesten ze aangeven of het stemgeluid volgens hen hoorde bij een goede jager of een goede echtgenoot.
Uit de antwoorden van de vrouwen bleek dat ze mannen met zware stemmen over het algemeen zagen als de beste jagers.
Over de vraag welk stemgeluid de meeste seksuele aantrekkingskracht had, liepen de meningen uiteen. Het merendeel van de vrouwen leek mannen met zware stemmen ook te zien als de meest aantrekkelijke partner. Vrouwen met kinderen toonden echter een voorkeur voor mannen met een wat hogere stem.
Hoofdonderzoekster Apicella vermoedt dat vrouwen een hogere mannenstem associëren met meer verzorgend gedrag.
"Als leden van de Hadza-stam borstvoeding moeten geven, zijn ze meer afhankelijk van hun man voor voedsel en bescherming", zo verklaart ze in New Scientist. "Misschien zien ze een hogere mannenstem als een signaal voor een meer sociale houding."
Een zware stem wordt volgens de onderzoekster vooral geassocieerd met goede seksuele prestaties. "Vrouwen die op zoek zijn naar een partner om zich voort te planten, zijn meer geïnteresseerd in een man met een zware stem omdat het duidt op dominantie en goede genen."
Volgens Apicella is haar onderzoek representatief voor vrijwel alle volken. "De Hadza-stam is een bevolkingsgroep die evolutionair relevant is", zegt ze. "Ze leven zoals wij 200.000 jaar geleden leefden. De meeste van onze psychologische voorkeuren zijn in die tijd ontstaan."
Bij een eerder onderzoek toonde Apicella aan dat mannen met zware stemmen over het algemeen meer kinderen verwekken.
(Bron)
Enige seksshop Texel mag blijven

DEN BURG - Texels enige sexshop mag blijven. De gemeenteraad van het Waddeneiland gaf het college van B en W dinsdagavond opdracht de bestemmingsplannen en de algemene plaatselijke verordening (APV) zodanig aan te passen, dat de exploitatie van een sekswinkel voortaan is toegestaan.
Eigenaresse Elly Verkaik van erotiekzaak Joel in Den Burg kreeg in november te horen dat ze de deuren moest sluiten. Haar winkel was toen net een maand open.
De gemeente verklaarde de gang van zaken door te stellen dat elke onderneming pas na vestiging wordt getoetst aan de bestemmingsplannen.
Verkaik noemde de gang van zaken belachelijk, omdat ze haar plannen vooraf kenbaar had gemaakt. Daarbij was haar bezworen dat geen extra vergunningen nodig waren.
Verkaik had al bezwaar aangetekend tegen het besluit van de gemeente dat haar zaak dicht moest. De Texelse gemeenteraad ging dinsdagavond vrijwel unaniem akkoord met het voorstel sekswinkels op het eiland voortaan toe te staan.
Ten grondslag aan het besluit lag een door vijf van de zeven raadsfracties ingediende motie.
(Bron)
Politie neemt 1500 kilo vuurwerk in beslag

VAASSEN - De politie heeft in een woning in Vaassen zo'n 1500 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Ook vonden de agenten ruim 160 sloffen sigaretten, een vuurwerkwapen met knalpatronen en een ploertendoder.
Het vuurwerk bestond uit onder meer flowerbeds, zware lawinepijlen en vlinders. Het transport van het inbeslaggenomen vuurwerk moest vanwege de hoeveelheid plaatsvinden in een speciaal daarvoor aangepast voertuig.
De 32-jarige bewoner van het pand is aangehouden. Dat heeft de politie woensdag gemeld.
(Bron)

Je zal er maar naast wonen.
PVV: ook allochtone ouders straffen

DEN HAAG - De Partij voor de Vrijheid wil dat ook ouders van allochtone jonge criminelen worden gestraft. Indien ze een dubbele nationaliteit hebben moeten ze, bij herhaald wangedrag van hun kroost, ook het land worden uitgezet.
Dat heeft PVV-Kamerlid Sietse Fritsma dinsdag gezegd tijdens de begrotingsbehandeling van het departement van Wonen, Wijken en Integratie.
Op een voorbeeld over autochtone en allochtone jongens die een homo in elkaar slaan, reageerde Fritsma dat de allochtone daders in dat geval zwaarder moeten worden gestraft dan de autochtone daders. Dat onderscheid is nodig omdat dergelijke vergrijpen onder bijvoorbeeld Marokkaanse jongens veel vaker voorkomen en omdat er bij hen sprake is van ‘een ideologische gedrevenheid’, zegt Fritsma. ‘Je moet problemen aanpakken waar ze zijn.’
De andere partijen liepen te hoop tegen de PVV’er. ‘Dit hoort zo niet in Nederland’, zei Rita V.. ‘Wij discrimineren hier niet.’ Boris van der Ham (D66): ‘U bent geloof ik echt niet goed wijs.’
Fritsma noemde het verwijt van discriminatie ‘onzinnig’. Hij wees erop dat het kabinet ook het Nederlanderschap wil kunnen afnemen van terroristen met een dubbele nationaliteit. ‘Dat is hetzelfde.'
Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling wilde Fritsma een motie indienen die het moslims onmogelijk zou maken nog naar Nederland te komen. De andere partijen weigerden hem in stemming te brengen.
(Bron)

Zelfs Rita V. vindt het belachelijk, dan moet je je toch es op je kop krabben als rechts figuur. Meneer heeft zelf last van ideologische gedrevenheid, wie zoekt uit waar zijn voorouders vandaan kwamen?
Amsterdammers positiever over Marokkanen

AMSTERDAM - Steeds minder inwoners van Amsterdam hebben een negatief beeld van hun Marokkaanse stadsgenoten. Dat blijkt uit de woensdag verschenen Burgermonitor van de gemeente.
Twee jaar geleden dacht 45 procent van de ondervraagden nog negatief over Marokkaanse Nederlanders. In 2007 was dat 41 procent. Dit jaar is het percentage verder gedaald tot 32 procent.
Tegelijkertijd voelen ook steeds minder Amsterdammers van Marokkaanse afkomst zich gediscrimineerd. In 2007 ging het nog om 50 procent tegen 40 procent dit jaar.
Beide ontwikkelingen hebben volgens de onderzoekers mogelijk te maken met het toegenomen contact tussen de verschillende bevolkingsgroepen.
79 Procent van de ondervraagden zei dit keer wel eens contact te hebben met personen met een andere etnische achtergrond. Een jaar geleden was dat nog maar 74 procent.
De uitvoerders van de studie denken verder dat het positievere beeld over Marokkaanse Nederlanders mede komt door de populariteit van Ahmed Aboutaleb en Ahmed Marcouch.
Deze politici met wortels in Marokko spreken zich duidelijk uit tegen het wangedrag van sommige Marokaanse jongens. Autochtone Nederlanders zien daardoor dat niet alle 'Marokkanen' hetzelfde zijn, maar dat er sprake is van een onderling gevarieerde groep.
(Bron)
Storing treft Telfortklanten

AMSTERDAM - Een aanpassing op het netwerk van KPN heeft er voor gezorgd dat een klein deel van de klanten van Telfort momenteel geen gebruik kan maken van internet en het vaste telefoonnet.
Volgens Telfort gaat het om ongeveer één procent van de abonnees, zo'n vierduizend mensen, die door de storing geen zogenoemd ip-adres kunnen krijgen. Eind november kampte het bedrijf met een landelijke storing die zo'n 350 duizend klanten trof, maar volgens een woordvoerster staat de huidige storing daar los van.
Het probleem wordt veroorzaakt door een aanpassing die KPN vannacht aan zijn netwerk heeft gedaan.
Telfort zegt uit alle macht aan een oplossing te werken, en hoopt het probleem vandaag nog te verhelpen.
(Bron)
Veel kinderen onbekend met gevaren chatten

AMSTERDAM - Te veel jongeren gaan onverantwoord om met hun onlinecontacten. Drie op de tien meisjes in de leeftijd van 12 tot 18 jaar heeft wel eens een chat gevoerd met iemand die eerst heel leuk leek, maar later heel onbetrouwbaar bleek.
Een op de tien jongens heeft wel eens een dergelijke ervaring gehad. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de stichting Meldpunt Kinderporno. De resultaten werden woensdag bekendgemaakt.
Duizend jongens en meisjes deden mee aan het onderzoek van het bedrijf Memo2. Het werd uitgevoerd in verband met de campagne 'Cyberlokkers laten niet los, blocken dus', die Meldpunt Kinderporno onlangs voerde.
Jongeren weten volgens het meldpunt heel goed dat sommige volwassenen internet gebruiken om hen te lokken, maar de kinderen en hun ouders zouden nog te weinig actie ondernemen tegen deze 'cyberlokkers'.
Het meldpunt adviseert in voorkomende gevallen onder meer aangifte te doen bij de politie.
Chatten, al dan niet met webcam, is zeer populair onder jongeren. Zes op de tien meisjes chat elke dag via programma's als MSN en Yahoo Messenger.
Bij de jongens is dat ruwweg de helft. Een meerderheid heeft wel eens een onbekende toegevoegd als online contact. Een op de tien jongeren zet de webcam ook aan tijdens chats met onbekenden.
Het meldpunt pleit ervoor dat ouders meer met hun kinderen praten over de risico's van online contacten en bijvoorbeeld duidelijke afspraken maken voor het gebruik van de webcam.
"Zo kan het contact met iemand op internet heel vertrouwd lijken, terwijl dat eigenlijk nog steeds een vreemde is", aldus het meldpunt.
Acht op de tien kinderen zeggen dat hun ouders geen regels hebben voor het gebruik van de webcam. Als er wel regels zijn, dan worden die niet altijd nageleefd. Van de meisjes zegt 90 procent zich te houden aan de regels. Onder jongens is dat 65 procent.
(Bron)

Ik vermoed dat dit net zo goed geldt voor sommige volwassenen.
Anti-oxidanten houden veroudering niet tegen

AMSTERDAM - Brits wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat speciale diëten en anti-rimpelcremes niet werken tegen veroudering. Dat meldt de BBC maandag.
Engelse wetenschappers hebben dit onderzocht met draadwormen. Deze wormen werden genetisch gemanipuleerd met anti-oxidanten.
Het onderzoeksteam van University College Londen kwam met de conclusie dat er geen bewijzen zijn voor het tegengaan of vertragen van ouder worden door anti-oxidanten.
Dit terwijl altijd werd gedacht dat anti-oxidanten een belangrijke rol speelden in het proces van ouder worden. Bovendien zijn ook schoonheidsfabrikanten altijd erg positief over de effecten van anti-oxidanten.
Draadwormen worden wel vaker gebruikt in onderzoeken naar het menselijk lichaam. Dit omdat hun genen veel gelijkenissen tonen met die van mensen.
Het volgen van een gezond en gebalanceerd dieet is toch niet helemaal voor niets, aldus de leider van het onderzoeksteam. Het helpt namelijk wel om veel voorkomende ziektes tegen te gaan, zoals kanker en diabetes.
(Bron)

Mik al die overmatig dure potjes dus maar weg - gewoon een smeerseltje dat je huid vettig en vochtig houdt is voldoende.
Handen wassen beïnvloedt moreel oordeel

AMSTERDAM - Mensen die net hun handen hebben gewassen, oordelen milder over misdaden van anderen, zo blijkt uit een Brits experiment.
Onderzoekers van Plymouth University lieten enkele tientallen proefpersonen hun mening geven over uiteenlopende misdaden in de film Trainspotting.
De hoofdrolspelers in het verhaal over een groep heroïneverslaafden stelen bijvoorbeeld geld, liegen in sollicitatiegesprekken, mishandelen een kat en doden een hond.
De helft van de deelnemers aan het experiment mocht zonder voorbereiding naar de film kijken en oordelen over de misdaden. De andere proefpersonen moesten eerst hun handen wassen.
Opvallend genoeg bleek die wasbeurt een grote invloed te hebben op hun beoordelingsvermogen, zo meldt de Britse krant Daily Telegraph.
Na het kijken van de film waren alle proefpersonen weliswaar van mening dat de hoofdrolspelers 'fout' hadden gehandeld. Maar de mensen met gewassen handen veroordeelden de misdaden in de film minder hard en stelden lichtere straffen voor.
De volledige resultaten van het experiment worden deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science.
Volgens de wetenschappers bewijst het experiment dat een moreel oordeel van mensen vaak op een irrationele manier tot stand komt. "Wanneer we een actie veroordelen, denken we vaak dat we een rationele beslissing nemen", zo verklaart hoofdonderzoekster Simone Schnall. "Maar misschien zijn we ons wel helemaal niet bewust van de manier waarop zo'n oordeel ontstaat."
De onderzoekster gelooft dat haar bevindingen ook gelden voor situaties in het dagelijks leven waarbij mensen moeten oordelen over anderen.
"Het lijkt erop dat we gemakkelijker misdaden van anderen accepteren als we onszelf hebben gewassen", aldus Schnall. "Als je er over nadenkt, heeft dat enge gevolgen voor rechtszaken waarin jury's moeten oordelen over misdaden van verdachten."
(Bron)

Wat mij dan weer fascineert: hoe kom je er op om dit te onderzoeken?
Amputatie na instructies via sms

LONDEN - Een Britse arts zonder ervaring met amputaties heeft toch het leven van een Congolese jongen kunnen redden dankzij instructies via sms.
Een bevriende arts gaf via telefonische tekstboodschappen vanuit Londen instructies voor de eerste amputatie in de carrière van David Nott.
Dit heeft de Britse krant The Guardian woensdag gemeld. De 16-jarige jongen dreigde te sterven nadat bij een ongeluk of tijdens gevechten zijn arm bijna was afgerukt.
Nott, die vrijwilligerswerk doet in de Democratische Republiek Congo, slaagde erin het leven van de jongen te redden met een complexe operatie onder primitieve omstandigheden. Hij verwijderde de gewonde arm met sleutelbeen en schouderblad.
(Bron)
Fietser kilometers meegevoerd op motorkap

HALDENSLEBEN - Een dronken Duitse automobilist is dinsdag na een aanrijding met een fietser doorgereden met de gewonde fietser op de motorkap. Het 68-jarige slachtoffer kon zich maar met moeite vasthouden in zijn benarde positie.
Na bijna tien kilometer met de bejaarde fietser op de motorkap remde de dronken automobilist abrupt. De fietser viel daardoor op straat. Dit heeft de politie van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt woensdag meegedeeld.
De politie trof de 40-jarige bestuurder aan toen hij thuis zijn roes uitsliep. Hij is gearresteerd wegens het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel. Ook moest de dronkaard zijn rijbewijs inleveren.
(Bron)
Jeugdbende Drachten opgerold

DRACHTEN - Acht jongeren in de leeftijd 11 tot en met 16 jaar uit Drachten zijn door de politie in de kraag gevat wegens inbraken bij verschillende ouderenflats in de plaats.
De jongeren deden net alsof ze loten aan het verkopen waren voor de Grote Club Actie. De nepverkoop was voor de jongeren een middel om bij de bejaarden binnen te komen. Daarbij werden sleutels en geld gestolen.
In enkele gevallen keerden de jongeren terug naar de woning om geld en goederen te stelen. De opbrengst werd uitgegeven op de kermis en aan patat.
Daarnaast mishandelden de jongeren in verschillende samenstelling een aantal kinderen. Ze hebben de diefstallen en mishandelingen bekend. Twee van de jongeren zitten nog vast. De jeugdbende leidde tot veel onrust in de Drachter ouderenflats.
(Bron)

Inbreken om patat te kunnen kopen. Sja.
Marokkanen planden aanslag op Dom van Milaan

MILAAN - De twee Marokkanen die dinsdag in Italië zijn opgepakt, wilden met kerst een bomaanslag plegen op de Dom van Milaan. Zij hoopten dat een aanslag tijdens de drukke feestdagen tientallen mensenlevens zou eisen.
Dit blijkt uit afgeluisterde telefoongesprekken, zo meldt de krant la Repubblica woensdag.
Het tweetal behoort tot een islamistische terreurcel die al maanden door de Italiaanse politie in de gaten wordt gehouden.
De Duomo di Milano is een van de grootste gotische kerken van Europa. De Dom herbergt meer dan tweeduizend marmeren beelden, de grootste collectie marmeren beelden ter wereld.
De 18e-eeuwse gouden Madonnina op het hoogste punt van de kathedraal is het symbool van de hoofdstad van Lombardije.
(Bron)
Man berooft kantoren van meer dan 50 computers

UTRECHT - Een overvolle auto van een 30-jarige Utrechter bleek niet gevuld met kleding, zoals de man beweerde, maar met een enorme voorraad gestolen computers.
De politie hield de man drie dagen geleden aan, omdat zijn auto zo zwaar beladen was dat de trekhaak bijna over de grond sleepte.
Bij nader onderzoek ontdekten de agenten de inhoud van de achterbak: 51 laptops, 22 lcd-schermen, zeventien desktops en 128 usb-sticks.
De dief verzamelde de buit bij verschillende kantoren in Zeist, Hoevelaken, Utrecht en Zaltbommel in de afgelopen twee maanden.
Door de toevallige ontdekking heeft de politie negen inbraken kunnen oplossen, maakte ze woensdag bekend.
(Bron)
Kerstmannen beroven bowlingclub

SYDNEY - Bezoekers van een bowlingclub in de Australische stad Townsville moeten raar hebben opgekeken toen overvallers in kerstmankostuum hun slag sloegen.
De verklede criminelen bedreigden het personeel met messen en gingen er met de inhoud van de kassa vandoor. Dat meldde de politie woensdag.
Van de daders ontbreekt elk spoor. De politie heeft de bevolking gewaarschuwd voor de praktijken van de nep-kerstmannen.
(Bron)
Wilde achtervolging om chocoladeletter

DEN HAAG - Een witte chocoladeletter was in de nacht van dinsdag op woensdag de inzet van een wilde achtervolging door Den Haag.
De politie zag hoe een Hagenaar in een bakkerszaak aan de Frederik Hendriklaan inbrak. Agenten renden achter de dief aan en vonden hem uiteindelijk onder een auto.
Naast de dief vonden de agenten alleen maar een gestolen witte chocoladeletter onder de auto. De 34-jarige man is aangehouden. "Hij kan een bezoek van de Goedheiligman nu definitief op zijn buik schrijven", zei de politie woensdag.
(Bron)

dinsdag, december 02, 2008

Ruzie om hondendrol eindigt in smeerpartij

HILVERSUM - Een ruzie in Hilversum over hondenpoep is zaterdag geëindigd in een 'smeerpartij'. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.
Een 21-jarige Hilversummer liet samen met zijn vriendin de hond uit. Het dier poepte voor een garagebox waarvan de eigenaar op dat moment aan kwam rijden.
Deze 36-jarige Hilversummer werd boos op de eigenaar van de hond en eiste dat hij de uitwerpselen opruimde.
Het baasje van de hond had daarvoor niets bij zich en er ontstond een ruzie tussen de twee mannen. De 36-jarige man werd zo boos dat hij de drol van de hond oppakte en uitsmeerde in het gezicht van de ander. Daarna schopte hij het slachtoffer.
De politie moest tussenbeide komen. De dader werd aangehouden voor mishandeling en kreeg een boete van 280 euro.
(Bron)

Gestoord.
Politie pakt mannen wegens computervredebreuk

TER AAR - De politie heeft in de nacht van zondag op maandag twee Servische mannen van 25 jaar aangehouden voor computervredebreuk.
Volgens de politie zaten de twee in een auto aan de Veldbloemweg in Ter Aar (Zuid-Holland) op een laptop te chatten met het thuisfront.
Ze hadden ingelogd op een draadloos netwerk van een bewoner van die straat.
De politie kwam het duo op het spoor omdat de bewoner problemen had met zijn computer. Na verhoor zijn de twee weer op vrije voeten gesteld. De politie heeft de laptops voor verder onderzoek gehouden.
(Bron)
Meeste Italianen gaan vreemd

ROME - In Italië leeft nog maar drie van de tien stellen monogaam. Dit blijkt uit de laatste statistieken, zo meldt de krant La Repubblica maandag.
60 Procent van de slippertjes gebeurt op het werk, vooral in de lunchpauze, aldus de AMI, de vereniging van advocaten gespecialiseerd in familierecht.
Seksuologen spreken inmiddels van 'overspel light', banaal zonder veel diepgang, om aan de sleur van het huwelijksleven te ontsnappen.
Het schuldgevoel is verdwenen en overspel wordt "bijna als een recht" beschouwd, een manier van zelfontplooiing.
Het aantal sekspartners dat elkaar via internet leert kennen, neemt fors toe. Ook zijn er steeds meer websites die alibi's verkopen aan mensen die een slippertje willen verdoezelen.
Overspel is in Italië nu een "geaccepteerde gewoonte", aldus la Repubblica, terwijl het veertig jaar geleden nog strafbaar was.
Een vrouw riskeerde destijds één jaar cel als zij op echtelijke ontrouw werd betrapt en de echtgenoot aangifte deed. Overspelige mannen daarentegen gingen vrijuit. [Dus mannen gingen met elkaar vreemd?]
Het Constitutionele Hof in Rome verklaarde dan ook op 19 december 1968 dat het beruchte artikel 559 van het Italiaanse wetboek van strafrecht in strijd was met de grondwet.
In de Italiaanse constitutie is immers de "morele en juridische gelijkheid'' van man en vrouw vastgelegd.
(Bron)
Omstreden camera's voorspellen criminaliteit

AMSTERDAM - Nieuwe bewakingscamera's kunnen misdaden niet alleen vastleggen maar ook voorspellen. Het Engelse Portsmouth experimenteert als eerste met de omstreden techniek.
Het opvallende gedrag van criminelen, bijvoorbeeld heel langzaam lopen, wordt zo in de gaten gehouden. Iedereen die als mogelijke 'crimineel' wordt aangemerkt, loopt het risico dit gedrag te moeten uitleggen aan de Engelse politie.
De bewakingscamera's worden ook wel vergeleken met de science-fiction film 'Minority Report', waar Tom Cruise in speelde. Ook daar werden mensen al gearresteerd voordat ze daadwerkelijk een misdaad hadden gepleegd.
Met de komst van de camera's is niet iedereen blij. Velen zijn bang voor 'Big Brother-taferelen'. Er zijn namelijk al 4,2 miljoen camera's gericht op openbare plekken.
De burgerrechtenbeweging Liberty is sceptisch. Een woordvoerder zei tegen de Britse krant Daily Mail dat 'het brengen van dure Hollywood sci-fi niet zo effectief is als politie op straat'.
(Bron)
René Froger helpt voedselbank aan klanten

ROTTERDAM - Het tv-programma Geen Cent te Makken heeft geleid tot een grotere toeloop op de voedselbanken. Clara Sies, directeur van de stichting Voedselbank Nederland, bevestigde dinsdag een bericht hierover op de website van Het Parool.
"Er zijn mensen die zich schamen om bij de voedselbank aan te kloppen. Het programma heeft hen geholpen over die schaamtedrempel heen te stappen", aldus Sies.
In Geen Cent te Makken moeten de showbizzsteren René en Natasja Froger en hun kinderen van een bijstandsuitkering zien rond te komen. Het RTL-programma is speciaal opgezet om aandacht te vragen voor de voedselbanken.
Sinds de serie op tv is te zien, is het aantal mensen dat voor een voedselpakket aanklopt flink gestegen. "In Rotterdam zijn we van zo'n twaalf aanmeldingen per week naar ongeveer zeventig gegaan", aldus Sies.
De grotere toeloop is volgens haar ook te merken aan de actie van Linda de Mol. Die stelt voor alle mensen in Nederland die voor hun dagelijkse brood afhankelijk zijn van de voedselbank, een feestdagenpakket samen.
"We dachten aan 14.000 pakketten voldoende te hebben, maar na een recente telling kwamen we uit op 15.000 stuks", aldus Sies.
Nederland telt een netwerk van tachtig voedselbanken. De banken stellen de pakketten beschikbaar aan mensen die heel weinig van hun besteedbaar inkomen overhouden voor voeding en kleding.
Fraude komt nauwelijks voor, zegt Sies. "Op het totale aantal klanten gaat het om 5 procent die het pakket niet echt nodig heeft."
(Bron)

Met dank aan al die bedrijven die doneren. Ga zo door, want het is nodig, helaas.
Keizersnede verhoogt risico op astma

Baby's die met een keizersnede worden geboren, hebben 80 procent meer kans op astma dan kinderen die natuurlijk geboren worden. Dat blijkt uit onderzoek van Caroline Roduit van het Kinderziekenhuis in Zürich.
Voor het onderzoek werden bijna 3000 kinderen, die geboren zijn met een keizersnede, tot hun negende gevolgd. Ongeveer 12 procent van deze kinderen kreeg de diagnose astma. Kinderen van ouders met allergieën bleken zelfs nog meer risico te lopen op astma.
Baby's die met een keizersnede worden geboren, worden niet blootgesteld aan de bacteriën van de moeder in het geboortekanaal. Tijdens de geboorte krijgt een kind via het geboortekanaal bacteriën van de moeder mee. Deze versterken het immuunsysteem. Volgens de onderzoekers is dit mogelijk de oorzaak van het verhoogde risico op astma.
De onderzoekers willen aankomende moeders er op wijzen niet uit gemak te kiezen voor een keizersnede, omdat dat gevaarlijk is. Volgens Caroline Roduit kiezen te veel vrouwen zonder duidelijke medische reden voor een keizersnede. Ze zouden beter geïnformeerd moeten worden over het verhoogde risico op astma.
(Bron)

Een keizersnede is een operatie, toch niet iets wat je op bestelling kiest? Dan moet er ook een verandering in de houding van de artsen komen lijkt me.
VS bestrijden extremistische denkbeelden online

WASHINGTON - De Verenigde Staten gebruiken sociale netwerksites als Facebook en weblogs om extremistische denkbeelden te bestrijden. Dat heeft de speciale ambassadeur voor 'publieke diplomatie' in de VS, James Glassman, maandag gezegd tijdens een toespraak bij een Amerikaanse denktank.
"We noemen onze nieuwe aanpak Publieke Diplomatie 2.0", aldus Glassman. De nieuwe term is vernoemd naar web 2.0, wat veelal wordt gebruikt als een verzamelnaam van sociale toepassingen op het internet.
Publieke diplomatie moet het beeld dat het buitenland van de Verenigde Staten heeft oppoetsen. Een positief imago zou democratie in de Arabische wereld bevorderen en zo een middel zijn in de strijd tegen het terrorisme.
"Al-Qaeda en andere gewelddadige, extremistische organisaties hebben het internet in hun voordeel gebruikt, maar dat voordeel is snel geslonken", zei Glassman. Dit zou vooral aan nieuwe toepassingen te danken zijn.
Zo melden overheidfunctionarissen zich als zodanig aan op allerlei websites. Daar mengen ze zich onder meer in het Arabisch, Farsi en Urdu in discussies om "subtiel uit te wijden over het Amerikaanse beleid en om verdraaiingen te corrigeren".
Zo raakte een Amerikaanse functionaris onlangs in discussie op het weblog van de media-adviseur van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, aldus Glassman. Verder is een wedstrijd op de videosite YouTube uitgeschreven, waarvoor deelnemers filmpjes moeten inzenden met het antwoord op de vraag 'democratie is..?'.
Ook worden culturele en educatieve uitwisselingen georganiseerd. Het jaarlijkse budget voor publieke diplomatie is 900 miljoen dollar (712 miljoen euro).
(Bron)
Man rijdt 75 jaar zonder brokken

PREETZ - Precies 75 jaar na zijn rijexamen is een 93-jarige Duitser voor het eerst bij een ongeluk betrokken geweest. De bejaarde bestuurder ging met zijn auto over de kop, maar bleef ongedeerd.
Dit heeft de politie van de deelstaat Sleeswijk-Holstein maandag laten weten. De auto van de 93-jarige man raakte zondag door de botsing met een ander voertuig in de slip, ging over de kop en bleef ondersteboven liggen.
De man van 93 kon op eigen kracht uit de auto komen.
(Bron)
Britten hebben meer seks door kredietcrisis

AMSTERDAM - De kredietcrisis noopt de Britten om hun vrije tijd goedkoper door te brengen. Uit onderzoek blijkt dat seks de populairste gratis bezigheid is.
Daarnaast zijn winkeletalages kijken en roddelen eveneens veelgebezigde vrijetijdsbesteding, meldt de BBC.
De afgelopen maanden laten volgens het Terrence Higgins Trust ook een toename van de verkoop van condooms zien.
Schotten blijken volgens het onderzoek het meest gebruik te maken van seks als gratis bezigheid: 43 procent.
Overigens is er wel een duidelijk onderscheid tussen mannen en vrouwen. Bij mannen staat seks onbetwist bovenaan, vrouwen lopen net iets liever langs winkeletalages.
(Bron)
Bejaarde doodt gehandicapte dochter

HAMBURG - Een 78-jarige vrouw uit Hamburg in Duitsland is naar een psychiatrische inrichting verwezen, nadat ze haar zwaar gehandicapte dochter door verstikking om het leven had gebracht. Dat heeft de Duitse politie dinsdag laten weten.
De vrouw had maandag tegen de politie bekend dat ze in het weekeinde haar 52-jarige dochter had gedood. Als motief voerde ze aan dat het verzorgen van haar dochter een te zware belasting was geworden.
Samen met haar man had ze de dochter sinds de geboorte verzorgd. De laatste tijd stond de vrouw er alleen voor, omdat haar echtgenoot dementeert.
(Bron)

Wat moet die vrouw zich alleen hebben gevoeld.
Minder huurwoningen dan verwacht

NAARDEN - De bouw van het aantal huurwoningen loopt sterk achter bij de verwachtingen. Vorig jaar werden 25.200 woningen gerealiseerd, terwijl de woningcorporaties er 34.000 hadden beloofd.
Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV), financieel toezichthouder van de woningcorporaties, bevestigde dinsdag berichtgeving hierover in De Telegraaf. Directeur Jan van der Moolen van het CFV verwacht dat er dit jaar tussen de 23.000 en 25.000 huurwoningen worden afgeleverd.
Uit cijfers van het CFV blijkt dat tussen 2005 en 2007 bijna de helft van het aantal geplande nieuwe huizen (45 procent) niet is verwezenlijkt.
Volgens van der Moolen zijn corporaties doorgaans wat te optimistisch in hun ramingen. Maar de toezichthouder ziet dat niet als een groot probleem. Al zal het daardoor wel iets moeilijker worden een huurwoning te vinden.
(Bron)
Verburg protesteert tegen jacht op dolfijnen

DEN HAAG - Minister Gerda Verburg (LNV) heeft in een brief aan de ambassadeur van Japan de jacht op dolfijnen aan de kaak gesteld.
Nederland bracht dit al eerder onder de aandacht tijdens de internationale walvisconferentie, maar volgens de Japanse delegatie hoorde het onderwerp daar niet thuis.
De vaste commissie voor LNV van de Tweede Kamer vroeg Verburg om het standpunt van de Tweede Kamer over te brengen aan Japan. De minister schrijft dat ze heeft begrepen dat een visservloot de dieren angst aanjaagt, in netten drijft en vervolgens levend overbrengt naar de plaats waar ze worden gedood. "Een langdurig proces", aldus Verburg.
Zij noemt deze gang van zaken "onethisch" uit een oogpunt van dierenwelzijn. Ook wijst ze erop dat Nederland geen voorstander is van de jacht op walvisachtige dieren.
(Bron)

Tis natuurlijk veel langduriger dan beesten hun hele leven opsluiten en dan levend overbrengen naar de plaats waar ze worden gedood.