zaterdag, juli 01, 2006

Lubbers benoemd tot informateur

DEN HAAG - Koningin Beatrix heeft Ruud Lubbers zaterdagmiddag benoemd tot informateur. De minister van Staat gaat het pad effenen voor een missionair kabinet van CDA en VVD. Dat zei hij toen hij Paleis Noordeinde verliet, waar hij overleg had met de koningin.
Het nieuwe kabinet moet meer doen dan alleen op de winkel passen. Verkiezingen worden voorzien in november. Het CDA en de VVD kunnnen dus werken aan een volwaardige begroting op Prinsjesdag.
Dat is tegen de zin van de linkse oppositie en D66, die bij koningin Beatrix hadden aangedrongen op een "demissionair" kabinet, dat dus geen besluiten kan nemen over onderwerpen die door het parlement als "controversieel" worden bestempeld.
Koningin Beatrix benoemde zaterdagmiddag na een gesprek van meer dan twee uur, Lubbers tot informateur. Eerder had zij de fractieleiders van alle partijen in de Tweede Kamer gehoord.
CDA en VVD hadden aangedrongen op een missionair kabinet van deze twee partijen, dat bij voorstellen van het kabinet is aangewezen op steun vanuit de oppositie. De LPF had zich in het gesprek met de koningin al bereid getoond die steun te geven.
VVD-fractievoorzitter Mark Rutte is "zeer tevreden" met de benoeming van oud-premier Ruud Lubbers tot informateur. "Hij is een ervaren staatsman die op zijn taak berekend is", aldus een woordvoerder van de VVD.
Rutte had bij de koningin aangedrongen op een formateur of wel twee informateurs, een van de zijde van het CDA en een van de VVD. Hij heeft nu echter "geen probleem" met Lubbers als informateur.
Oud-premier Ruud Lubbers hoopt dat zijn werk als informateur er over een tot twee weken al op zit. Daarna is de formatie van een nieuw kabinet een "kwestie van een enkele dag." Hij heeft dat zaterdag gezegd in een korte toelichting op zijn benoeming als informateur. Lubbers gaat onderzoeken welke onderwerpen een nieuw kabinet van VVD en CDA, maar zonder het uit de coalitie gestapte D66, nog moet aanpakken.
Uitgangspunt daarbij is het hoofdlijnenakkoord zoals het kabinet dit bij het aantreden overeenkwam. "Wat is daarvan nog niet gedaan, wat moet nog en wat kan er nog," aldus Lubbers, die erop aanstuurt dat in november verkiezingen worden gehouden. Hij benadrukte echter dat het niet de bedoeling is dat dit kabinet over zijn graf heen gaat regeren. Maar het kabinet moet in ieder geval wel in staat zijn de begroting voor 2007 te verdedigen in de Tweede Kamer.
Vorig jaar werd, na het aftreden van minister Thom de Graaf, het hoofdlijnenakkoord aangevuld met een paasakkoord om D66 binnen de coalitie te houden. Lubbers gaat de partijen "expliciet vragen" welke afspraken uit het paasakkoord moeten blijven gelden, al zal dat naar zijn verwachting beperkt zijn.
Het afhaken van D66 houdt ook in dat de minister van Economische Zaken en die voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties moeten worden vervangen. Vooral het vinden van een kandidaat voor de zware post van Economische Zaken "is niet iets wat je zomaar even doet". Als belangrijke onderwerpen voor de nieuwe bewindslieden noemde Lubbers de Antillen en de splitsingswet, die voorziet in een tweedeling van de energiebedrijven.
Bruno Bruins, de man die Mark Rutte zou opvolgen als VVD-staatssecretaris van Onderwijs, mag als het aan Lubbers ligt toetreden tot het nieuwe kabinet. De beëdiging van Bruins werd donderdag uitgesteld als gevolg van de kabinetscrisis.
Lubbers begint maandag met zijn officiële werkzaamheden. Hij voert dan gesprekken met de voorzitters van Tweede en Eerste Kamer en met de fractievoorzitters van de partijen. Hoewel er tijdens de consultatieronde van de koningin een "afgetekende meerderheid" voor een missionair kabinet ontstond, wil hij het draagvlak in de Kamer nauwkeuriger in kaart brengen.
Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks vindt het goed nieuws dat er "redelijk snel" vervroegde verkiezingen komen. Ze betreurt wel dat informateur Ruud Lubbers een missionair kabinet gaat onderzoeken. "Ik hoop dat het een zo beperkt mogelijke opdracht krijgt, gezien de ontbrekende electorale legitimatie van dit te vormen minderheidskabinet."
Wouter Bos is blij dat de verkiezingen niet later zullen worden gehouden dan in november. De PvdA-leider is wel benieuwd hoe een minderheidskabinet van CDA-VVD meerderheden gaat bereiken in het parlement. Dat liet de PvdA-leider zaterdag weten in een reactie op de opdracht van informateur Ruud Lubbers.
Volgens Bos zegt de opdracht die Lubbers heeft meegekregen niets over hoe zaken als de begroting worden afgehandeld. In de praktijk zullen de meest urgente zaken doorgaan en worden grote beslissingen aan een volgend kabinet overgelaten, stelt de PvdA-leider. "Dat lijkt mij uit democratisch oogpunt het beste." Bos had zelf bij de koningin vrijdag aangegeven dat hij zo snel mogelijk verkiezingen wil en dat het kabinet demissionair moet blijven.
(Bron)

Het kan altijd nog gekker.
Alweer een heerlijk feest :-) In de warmte onder grote bomen met een zuchtje wind, verrukkelijk weer, verrukkelijk gezelschap, verrukkelijke hapjes en drankjes.
Nog even en ik raak eraan gewend ;-)

vrijdag, juni 30, 2006

Wilde kat terug in Nederland

ARNHEM - Na vele eeuwen van afwezigheid is de wilde kat min of meer terug in Nederland. Uit nader onderzoek van drie waarnemingen uit de periode 1999 tot en met 2004 is gebleken dat het echt om Felis silvestris gaat.
De eerste twee keer betrof het dode dieren, een mannetje (Nijmegen in 1999) en een vrouwtje (Vaals in 2002), de laatste keer een jong levend mannetje. Dat heeft een woordvoerder van Zoogdiervereniging VZZ vrijdag laten weten.
De drie wilde katten zijn waarschijnlijk niet in Nederland geboren. Er zijn echter aanwijzingen dat de diersoort al in het land is of vlak over de grens in de buurlanden.
Het jonge mannetje, dat op 1 maart 2004 bij Heeze in Noord-Brabant werd gevangen, bleek eind juli 2003 vanuit de Vogezen (Frankrijk) door Nederlanders te zijn meegenomen, die dachten dat het om een jong (10-12 dagen oud) huiskatje ging. Na een half jaar liep hij van huis weg. Op 1 maart werd het dier in Heeze gevangen. Na onderzoek en het afnemen van DNA-materiaal is hij vrijgelaten.
De andere twee katten zijn waarschijnlijk zelf naar Nederland gekomen. In de Duitse Eifel leeft een groep wilde katten die de afgelopen vijftien jaar flink is gegroeid. De populatie bestaat nu uit tweehonderd tot 250 dieren. De noordkant van hun leefgebied ligt op nog geen twintig kilometer ten zuidoosten van Vaals.
Wilde katten waren na de Romeinse tijd niet meer in Nederland gezien. Waarschijnlijk werd ontbossing, klimaatverandering en jacht in het begin van onze jaartelling de dieren fataal. Dat ze nu weer voor Nederland 'kiezen' komt mogelijk door de aanwezigheid van meer natuur en bos, de 'overbevolking' in de Eifel en het feit dat ze leren leven in de buurt van mensen.
De wilde kat is in 1996, vooruitlopend op haar terugkeer, op de lijst van beschermde soorten geplaatst. Dat heeft gevolgen voor de bestrijding van overlast door verwilderde huiskatten. Deze dieren mogen worden afgeschoten als zij schade veroorzaken.
Wilde katten kunnen echter worden verward met huiskatten. Zo lijken cyperse katten met een wildkleur erg op wilde katten. Het is daarom beter om katten met een wildkleur te vangen in plaats van af te schieten, bepleit de VZZ.
(Bron)

donderdag, juni 29, 2006

woensdag, juni 28, 2006

Kersentijd. Snoepen uit een bakje kersen, en er dan een laten vallen. Roetsj, hap slik weg.
Naast de feta, olijven en de zuurkool lust ze dus ook kersen...
Manu Chao gisteren in Paradiso. Ik ben er nog een beetje doof van, maar wat was dat leuk :-D

dinsdag, juni 27, 2006

De pillen zitten erin. Zoals verwacht bij Tom zonder al te veel problemen, bij Tijger iets meer. Ze zat heel hard te grommauwen in de klem, en die pil werkte ze steeds half naar buiten. Ik had een zakje natvoer klaar, pil helemaal achterin dat bekkie gedouwd, MRAUWWWWGROMMMMMKRIJS, zakje voor haar neus: MRAUWGRO... - miauw? Dat laatste mauwtje op haar allerliefste toontje ;-)
Inmiddels hebben ze beiden gegeten en zijn ze tevreden naar buiten gegaan.
Ik heb één bloederige kras gedept en de vellen die loshingen bij de andere krassen verwijderd.
Als alles goed gaat hebben we op dit vlak weer een half jaar rust.

maandag, juni 26, 2006

Het is weer Tijd. Vanmiddag weer die (waanzinnig prijzige) ontwormingspillen aangeschaft. Bij Tom lukt dat wel, die pak je stevig beet, dan gaat hij luidkeels blèren en hop, pil naar binnen, hapje er achter aan, slik slik slik, loslaten, klaar.
Tijger is een ander verhaal. Ze is nu wel zover dat ze het toelaat als je haar oppakt en beethoudt - niet te lang, maar ze heeft inmiddels wel door dat ik haar heus weer snel loslaat. Alleen: zodra je met een pil aankomt, gaat dat bekkie op slot. Je mag de pil, of in Tijgers geval de halve pil, verpulveren en door iets lekkers roeren. Maar de ervaring leert dat ze zelfs tonijn dan laat staan. Dus het is toch echt dwingen tot slikken. Met maar twee armen kat die dan doorheeft dat er iets dreigt te gebeuren dat ze Niet Wil, in bedwang houden. Tegelijkertijd bekkie opendwingen, pil erin, zorgen dat je niet gebeten wordt intussen, bekkie dicht, slikreflex opwekken, daarna kat loslaten en snel alsnog iets lekkers serveren zodat je zeker weet dat de pil weggewerkt is.
Als het misgaat, zal het hier even stil zijn, tot mijn vingers genezen zijn...
Oh ja: veel Oranje-aanbiedingen in de supermarkt!
Verbitterde vrouw in de supermarkt:

"Ik woon hier al 21 jaar, maar ik vind het nog steeds een rotwijk. Allemaal KAKmensen! Allemaal diploma's en allemaal banen en ze werken de hele dag en je ziet ze nooit. Je hoeft niet 's middags effe ergens langs te gaan, nee, want dan zijn ze aan het wèrk! KAKMENSEN zijn het!!"

zondag, juni 25, 2006

16 gele kaarten, 4 x rood en halve vechtpartijen.
Was dat nou voetbal?
En wat nu met al die wuppies?
TT 120 In Beverwijk heeft een jongen van 7 vanaf een viaduct stenen gegooid naar auto's. Twee auto's raakten beschadigd. De bestuurder van de ene auto betrapte het kind en belde de politie. De ouders hopen dat de verzekering betaalt.
Het wordt natter...
Vreemd weer. Het is zo klam als wat, buiten is het veel warmer dan binnen (daar is het 22 graden). Dus: mooi, even een pad door het gras knippen, daarna regen is alleen maar goed. Maar zodra ik buiten kwam, begon het te druppen. Regen was het niet te noemen, en de buurtkindertjes dansten juichend rond. Inmiddels lijkt het weer droog (voor zover het net 'nat' te noemen was). Kijkend op Buienradar denk ik zomaar dat het toch slim zou zijn heel snel aan de slag te gaan...
De reservebiobak die dient als regenwateropvang staat in elk geval open, dus wat mij betreft mag er straks veel water vallen. Nadat ik dat pad door het hoge gras geknipt heb, dan.