zaterdag, februari 28, 2009

Vandaag zag ik trouwens de eerste ijscoboer rijden :-)
Groene komeet siert avondhemel

UTRECHT - Komeet Lulin is deze en volgende maand met een goede verrekijker of telescoop te zien aan de avondhemel.
C/2007 N3, zoals de komeet in wetenschappelijke kringen heet, is groen en deze week het helderst, zei een woordvoerder van stichting De Koepel.
De komeet bevindt zich in de buurt van de planeet Saturnus en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.
''Het is een groenig neveltje tussen de sterren en niet met het blote oog te zien.'' Dinsdag komt Lulin het dichtst bij de aarde, op een kleine 62 miljoen kilometer afstand.
Het weer werkt echter niet erg mee deze week. Alleen komende nacht breekt het wolkendek af en toe open. De rest van de week ziet het er somber uit door de vochtige atmosfeer, aldus een woordvoerder van het KNMI.
In maart 'reist' de komeet door het sterrenbeeld Kreeft naar Tweelingen. Vanaf de aarde is alleen de zijkant van de komeet te zien. Lulin beweegt zich ongeveer in hetzelfde baanvlak als de aarde rond de zon, maar in tegenovergestelde richting.
De Chinese student Quanzhi Ye ontdekte de komeet op 11 juli 2007 tijdens zijn werk in de Lulin-sterrenwacht in Taiwan.
(Bron)
Afkoeling aarde leidde niet tot ijsgroei Noordpool

UTRECHT - Een wereldwijde afkoeling van de aarde 34 miljoen jaar geleden leidde wel tot ijsgroei op Antarctica, maar niet in het Noordpoolgebied.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en Amerikaanse onderzoekers. Ze publiceren hun bevindingen deze week in het tijdschrift Science.
De wetenschappers baseren hun conclusies op boormonsters uit diepgelegen oceaansedimenten. Aan de hand van organische moleculen konden ze het temperatuurverloop tijdens de vorming van Antarctische ijskappen bepalen.
Duidelijk is nu dat de temperatuur 34 miljoen jaar geleden wereldwijd met 5 graden Celsius zakte. Op het zuidelijk halfrond ontstonden toen de eerste gletsjers, maar er was geen toename van landijs op het noordelijk halfrond.
Volgens de onderzoekers is een afname van CO2 en niet een verandering in oceaanstromen de oorzaak van de toenmalige mondiale afkoeling.
De onderzoeksresultaten zijn belangrijk voor het voorspellen van toekomstige klimaatveranderingen, menen de onderzoekers.
(Bron)
Amerikaanse onderzoekers ontdekken tandglazuurgen

OREGON - Amerikaanse wetenschappers hebben een gen ontdekt waardoor ze nu weten hoe tandglazuur wordt geproduceerd.
Met de ontdekking van het gen, Ctip2, hopen de onderzoekers van de Oregon State University dat het mogelijk is nieuwe toepassingen voor de tandheelkunde te ontwikkelen.
Hierdoor is het in de toekomst waarschijnlijk mogelijk om vervangend tandglazuur of complete tanden te maken uit stamcellen. Goed nieuws voor mensen die bang zijn voor de tandarts, want boren en vullen zou wel eens voorgoed verleden tijd kunnen zijn.
Tot nu toe zijn er nog geen toepassingen ontwikkeld voor mensen, maar tandglazuur ziet er bij alle zoogdieren precies hetzelfde uit. De onderzoekers verwachten dan ook zeker dat het ze wel gaat lukken.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad PNAS.
(Bron)

Eerst zien en dan geloven.
Verdacht pakketje in postagentschap Zuidbroek

ZUIDBROEK - In een postagentschap in het Groningse Zuidbroek is zaterdag een verdacht pakketje aangetroffen.
Dat liet een woordvoerder van de politie weten. De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) onderzoekt het pakje.
(Bron)
Illegalen in partij fruit voor Nederland ontdekt

BOEKAREST - De Roemeense politie heeft twintig illegale migranten uit Turkije in een vrachtwagen ontdekt en gearresteerd. Ze zaten in een lading mandarijnen bestemd voor Nederland.
De mannen in de leeftijd van 22 tot 37 jaar wilden in West-Europa werk zoeken. Dat heeft de politie bekendgemaakt, berichtte het Roemeense persbureau Mediafax zaterdag.
Een controleur bij de Roemeense-Hongaarse grens was het hoge CO2-gehalte in het laadruim opgevallen. De Turken waren legaal naar Roemenië gereisd, maar hadden geen visa voor de Schengenlanden.
(Bron)
Amfibieën kondigen lente aan

VENLO - Het voorjaar is in aantocht. Vogels beginnen te zingen, krokussen en sneeuwklokjes staan in bloei en op tal van plekken zal de komende dagen de paddentrek losbarsten.
De salamanders zijn zelfs al begonnen en de kikkers zullen weldra volgen, laat het Limburgs Landschap zaterdag weten.
Vrijwilligers helpen de uit hun winterslaap ontwaakte kikkers, padden en salamanders bij het oversteken van wegen om massaslachtingen te voorkomen.
De eerste alpenwatersalamanders, kleine watersalamanders, gewone padden en bruine kikkers zijn al veilig overgezet tijdens hun tocht naar de voortplantingsplaatsen in poelen en plassen. De grote trek wordt de komende dagen verwacht.
(Bron)
Arrestant steekt agent met mes

DEN HAAG - Een 30-jarige agent is zaterdag in Den Haag met een mes in zijn schouder gestoken door een man die hij wilde arresteren. Na behandeling in het ziekenhuis kon hij naar huis. Dat heeft een woordvoerder van de politie meegedeeld.
De politie kreeg rond het middaguur een melding over een familieruzie in de omgeving van de Cartesiusstraat. Daarbij zou een man met een mes zijn weggelopen.
De politiemensen troffen in de Cartesiusstraat een 24-jarige man aan, die aan de omschrijving voldeed. Tijdens de aanhouding stak de man de agent. Een 26-jarige politieman raakte bij de arrestatie gewond aan een hand.
(Bron)
Wetenschappers constateren drastische smelting

UTRECHT - Het Arctische én Antarctische gebied warmen sneller op dan gedacht, met een steeds grotere kans op drastische klimaatverandering, zegt een groep internationale klimaatexperts.
Ze zijn onderdeel van een groot onderzoeksprogramma van de VN in beide poolregio’s, dat twee jaar geleden is begonnen.
De resultaten verscherpen reeds bekende trends op basis van satellietmetingen sinds het einde van de jaren ’70.
“Sneeuw en ijs trekken zich rond beide polen terug, waardoor niet alleen mensen en natuur binnen de poolcirkels worden beïnvloed, maar ook grote mondiale processen, zoals de atmosferische koolstofkringloop en zeespiegelstijging", luidt de samenvatting van het in het kader van het International Polar Year (IPY) gepresenteerde rapport.
Het rapport, onder de titel 'State of Polar Research', moet een overzicht geven van alle beschikbare wetenschappelijke kennis.
"De resultaten worden nog verder verfijnd, maar het is inmiddels zeker dat zowel Groenland als Antarctica ijsmassa verliezen en dus zeespiegelstijging veroorzaken, en dat de smelt op Groenland bovendien versnelt", aldus de onderzoeksgroep, waar 10.000 wetenschappers en 63 landen in participeren.
De poolexperts melden bovendien een versnelde opwarming te zien op het westelijk deel van Antarctica, een gebied dat eerder stabiel werd geacht.
"Je kunt rekenen op dramatische weersveranderingen in bijvoorbeeld Chili en Argentinië”, zegt Ian Allison, vice-voorzitter van het IPY-bestuur.
Het pooljaar wordt georganiseerd door de onafhankelijke Internationale Wetenschapsraad (ICS), in samenwerking met de World Meteorological Organization en het IPCC.
Internationale politici, die in december tijdens de klimaattop in Kopenhagen overeenstemming moeten bereiken over het nieuwe klimaatverdrag, laten zich deze week op de meetstations op Antarctica informeren over de staat van het onderzoek.
(Bron)
Duitsland overweegt arrestatiebevel Williamson

REGENSBURG/BRUSSEL/ROME - Duitsland zou een Europees arrestatiebevel kunnen uitvaardigen tegen de omstreden Britse bisschop Richard Williamson.
De katholieke geestelijke gaf het spraakmakende interview waarin hij de Holocaust ontkent, immers in het Duitse Regensburg.
Dit heeft de Duitse minister van Justitie, Brigitte Zypries, vrijdag in Brussel geopperd na overleg met haar collega's van de Europese Unie.
De arrestatie zou mogelijk zijn in verband met het lopende onderzoek van het Openbaar Ministerie in Regensburg tegen Williamson, die na zijn gedwongen vertrek uit Argentinië in Groot-Brittannië verblijft. In Duitsland is het ontkennen van de Holocaust een misdrijf.
De reactie vanuit Brussel volgde op de felle kritiek, met name uit de Bondsrepubliek, op de excuses die Williamson donderdag aanbood.
De voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Charlotte Knobloch, noemde de bisschop een overtuigde antisemiet en onverbeterlijke Holocaust-ontkenner.
De president van de Centrale Raad van de Duitse Katholieken, Hans Joachim Meyer, noemde de verklaring ''op geen enkele manier bevredigend''. Meyer zei ook dat een man als Williamson nooit meer een ambt in de katholieke kerk ''kan en mag uitoefenen''.
De bisschop had in de spijtbetuiging vanuit Londen erkend dat hij grote problemen heeft veroorzaakt. In zijn verklaring op een katholieke website bood hij verontschuldigingen aan voor de commotie.
Williamson vroeg vergiffenis aan iedereen die hij heeft beledigd. Hij stelde dat hij nooit zijn omstreden uitspraken zou hebben gedaan als hij had geweten hoeveel pijn en schade die zouden veroorzaken.
''Maar de ontkenning van de Holocaust neemt hij niet terug. En een verwijzing naar de joodse slachtoffers komt niet over zijn lippen'', aldus Meyer.
Ook het Vaticaan neemt geen genoegen met de excuses. Williamson moet ondubbelzinnig terugkomen op zijn opmerkingen, aldus de Rooms-Katholieke Kerk vrijdag.
Er is niet aan de voorwaarden voldaan die het Vaticaan op 4 febuari heeft gesteld, is in de verklaring te lezen. De Brit was toen opgedragen zich volledig en publiekelijk te distantiëren van zijn uitspraken.
Ook was het schrijven van Williamson niet gericht aan paus Benedictus XVI en niet aan de commissie-Ecclesia Dei, stelt het Vaticaan. Ecclesia Dei onderhoudt namens het Vaticaan de betrekkingen met de afvallige priesterbroederschap Pius X, waarvan Williamson deel uitmaakt.
In het interview dat de Zweedse televisie in Regensburg opnam, had Williamson het bestaan van de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog ontkend.
Hij stelde dat er niet zes miljoen maar 200.000 tot 300.000 joden in de naziconcentratiekampen zijn omgekomen.
De uitspraken leidden internationaal tot een storm van kritiek nadat de paus van Duitse komaf had besloten de excommunicatie van de Brit op te heffen. Naar eigen zeggen was de paus niet op de hoogte van de denkbeelden van Williamson.
(Bron)
'Geluksgen' maakt mensen positiever

AMSTERDAM - Britse onderzoekers hebben een genvariant ontdekt die ervoor zorgt dat mensen zich meer focussen op positieve gebeurtenissen en minder op negatieve zaken.
De wetenschappers van de Universiteit van Essex in Colchester onderzochten de invloed van het gen 5-HTTLPR, dat het transport regelt van de 'geluksstof' serotonine door het lichaam.
Bij een van hun experimenten bleek dat mensen die over de zogenaamde lange variant van het gen beschikken, vaak ontwijkend gedrag vertonen als ze worden geconfronteerd met negatieve beelden. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
De onderzoekers lieten 97 proefpersonen steeds kijken naar twee afbeeldingen, die naast elkaar op een computerscherm verschenen.
Eén afbeelding was altijd neutraal. de ander was uitgesproken negatief (bijvoorbeeld een foto van een dodend roofdier) of positief (bijvoorbeeld een afbeelding van spelende puppy's).
De proefpersonen moesten tijdens het experiment zoeken naar kleine stipjes die waren verstopt in de foto's. Uit de test bleek dat mensen met de lange versie van het gen 5-HTTLPR er 0,018 seconde langer dan gemiddeld over deden om de stipjes te vinden in de negatieve afbeeldingen.
Als een stipje echter was verstopt in een positieve foto, hadden ze dat 0,023 seconde sneller in de gaten dan de gemiddelde proefpersoon.
Volgens de onderzoekers bewijst het experiment dat mensen met de lange genvariant zich over het algemeen meer op positieve beelden en gebeurtenissen focussen. "De verschillen in tijd klinken klein, maar als je het hebt over aandachtstijd is het aanzienlijk", aldus onderzoeksleidster Elaine Fox.
Eerder onderzoek had al uitgewezen dat mensen met de lange variant van 5-HTTLPR vaker positief gestemd zijn en minder snel gestresst raken.
(Bron)
Marktplaats weert Friese taal

LEEUWARDEN - Friestalige advertenties worden geweigerd op de handelssite Marktplaats.nl. Dat zei een woordvoerster van Marktplaats vrijdag.
Volgens de woordvoerster kunnen medewerkers van het bedrijf advertenties in het Fries niet controleren.
''We kunnen dan niet weten of er aanstootgevend of illegaal materiaal op onze site staat. De afspraak is daarom dat we alleen advertenties in het Nederlands of Engels laten staan.''
Voorzitter Jabik van der Bij van de belangenorganisatie Ried fan de Fryske Beweging (De Raad van de Friese Beweging) noemt het weren van het Fries op Marktplaats dwaasheid.
''Het is niet zo moeilijk om iemand te vinden die de taal controleert. Waarom zou je dan wel Engels toestaan en geen Fries?'' De raad overweegt een proefproces te beginnen.
(Bron)

Ik dacht dat Fries een officiële taal was binnen Nederland. Wat een kleingeestig gedoe.
Stuiterende vis ontdekt voor Indonesische kust

AMSTERDAM - Een felgekleurde vis die zich voortbeweegt door over de zeebodem te stuiteren, is een nieuwe vissoort, ontdekt voor de kust van Ambon.
De vis is gezien door duikers, in de wateren voor het Oost - Indonesische eiland. Dat meldt BBC News.
De duikers omschreven het als een hoppende vis, die zich bij elke sprong afzet tegen de zeebodem.
“Net een rubber bal”, aldus onderzoekers in het Amerikaanse wetenschapstijdschrift Copeia.
De vis behoort tot de ‘frogfish-familie’ en ziet er dan ook een beetje uit als een kikker.
De zogenaamde ‘psychedelica frogfish’ ziet er bijzonder uit met zijn golvende witte en blauwe strepen op een perzikkleurige ondergrond. De strepen lijken te ontspringen in zijn felblauwe ogen, die vooruit kijken als mensenogen.
Het dier heeft een breed en plat gezicht met dikke wangen en een brede kin.
Het bestaan van de zogenaamde ‘psychedelica frogfish’ kwam aan het licht toen het de duikers niet lukte om het dier te identificeren. Ze stuurden de foto’s naar een frogfish-expert aan de Universiteit van Washington die het dier wél kon plaatsen.
(Bron)
Vakbonden eisen verbod op uurloon Albert Heijn

HAARLEM - De vakbonden CNV en FNV willen dat de rechter Albert Heijn verbiedt een all-in uurloon te betalen aan korte parttimers.
In dit loon is vakantiegeld inbegrepen. De bonden eisen dit in kort geding, dat vrijdag in Haarlem diende.
Volgens de bonden is het all-in uurloon in strijd met de wet en de cao. De werkgever zou vakantiegeld een keer per jaar moeten uitkeren.
Albert Heijn betaalt sinds deze maand aan 50.000 korte parttimers het all-in uurloon uit. Het gaat volgens de supermarktketen daarbij vooral om scholieren met kleine baantjes, voor wie het voordeliger zou zijn alvast vakantiegeld bij hun uurvergoeding betaald te krijgen.
De bonden vinden dat Albert Heijn het all-in uurloon aan de onderhandelingstafel had moeten bespreken bij het regelen van de cao voor de branche.
AH meent dat het punt in informeel overleg wel degelijk aan de orde is geweest en dat de bonden toen hebben beloofd hier geen bezwaar tegen te maken.
De bonden bestrijden dit. Volgens Albert Heijn gaat het 900.000 euro kosten als de rechter besluit dit loon te verbieden en het bedrijf de maatregel administratief moet terugdraaien.
De advocaat van AH zei dat in de cao recreatie ook een all-inuurloon is afgesproken en dat het ministerie van Sociale Zaken dat heeft goedgekeurd.
De bonden vinden dat een all-inuurloon alleen kan als een werknemer hier zelf voor kiest. Wie het niet wil, zou zijn vakantiegeld in een keer moeten krijgen.
Albert Heijn zei dat het bedrijf een uitzondering kan maken voor parttimers die door deze vorm van uitbetaling in de problemen kunnen komen. Vrijwilligheid voor alle korte parttimers kan het bedrijf niet garanderen.
De rechter probeerde de partijen te bewegen tot goede afspraken over het uurloon, maar de bonden wilden dit niet. Albert Heijn vroeg op zijn beurt de CNV Dienstenbond te verbieden het bedrijf in de openbaarheid zwart te maken.
De rechter doet 13 maart uitspraak.
(Bron)
Vrouwen in geldnood verkopen hun eicel

NEW YORK - Aangetrokken door vergoedingen tot 10.000 dollar, verkopen steeds meer vrouwen in geldnood hun eicellen aan Amerikaanse vruchtbaarheidsklinieken.
Volgens een instelling voor ivf in Illinois stegen de verzoeken om informatie sinds het begin van 2008 met 40 procent. In New York sprak een groep die helpt bij vruchtbaarheidsproblemen van een stijging van 50 procent.
Hier besloot bijvoorbeeld een 23-jarige actrice, die sinds november zonder baan zit, haar eicellen te verkopen omdat ze dringend geld nodig heeft.
In 2007 werd voor een eicel gemiddeld 4216 dollar betaald. De instanties erkennen dat het verkopen van een eicel een makkelijke manier is om aan geld te komen. Maar ze benadrukken dat niet iedere vrouw wordt geaccepteerd.
(Bron)
Agente belaagd door tientallen scholieren

ALMERE - Een agente van de politie in Flevoland is vrijdagmiddag belaagd door 35 scholieren die twee medescholieren wilden ontzetten. Dat heeft de politie laten weten.
De vrouw raakte lichtgewond. Ze was in burger onderweg naar een onderzoek toen op de Ambonstraat nabij een school twee vechtende scholieren voor haar dienstauto over straat rolden en ze vol in de remmen moest.
De agente stapte uit, haalde de vechtersbazen uit elkaar en wilde hen naar school brengen. Een van de vechtersbazen sloeg de vrouw echter in het gezicht waarna de agente werd belaagd door een grote groep scholieren.
Enkele leerlingen schopten de agente en trokken aan haar haren. Ze werd ontzet door te hulp geschoten collega's en de conciërge van de school.
Een van de vechtersbazen, een 12-jarige jongen, is later thuis door de politie aangehouden en wordt vastgehouden. De school neemt maatregelen tegen de andere leerlingen.
(Bron)
Winter was koud, droog en erg zonnig

DE BILT - De afgelopen winter was de koudste in de afgelopen twaalf jaar. De gemiddelde temperatuur was 2,1 graad tegen normaal 3,3.
Met een gemiddelde neerslag in december, januari en februari van 135 mm tegen normaal 194 mm, was de winter droog. De zon scheen 230 uur tegen 172 normaal. Dat liet het KNMI vrijdag weten.
In het Limburgse Ell daalde de temperatuur op 6 januari zelfs tot -20,8, de landelijk laagste temperatuur deze winter. In de Bilt werden 44 vorstdagen en zeven ijsdagen genoteerd.
Bij een vorstdag is de minimumtemperatuur lager dan 0 graden, bij een ijsdag is de maximumtemperatuur 0 graden.
De meeste neerslag viel langs de westkust met op het KNMI-station Valkenburg ca 190 mm. Nieuw Beerta was het droogste station met ongeveer 85 mm.
De neerslag was regelmatig in de vorm van sneeuw, toch waren de hoeveelheden meestal klein. Alleen in de nacht van 4 op 5 januari viel in het zuidoosten een pak sneeuw van soms wel 12 cm. Door de vorst bleef de sneeuw een flink aantal dagen liggen.
Vooral op 23 januari viel er veel regen. Op die dag trok een depressie precies over het land. Een paar weerstations noteerden de op twee na laagste luchtdruk in honderd jaar. De laagste werd gemeten in Hoek van Holland.
(Bron)
Volkswagen ontslaat alle tijdelijke werknemers

BERLIJN - De Duitse autofabrikant Volkswagen ontslaat alle werknemers met een tijdelijk contract. Dat zei topman Martin Winterkorn zaterdag in een interview met het Duitse magazine Der Spiegel.
Volgens Winterkorn is het de bedoeling dat Volkswagen aan het eind van dit jaar geen werknemers met tijdelijke contracten meer in dienst heeft. ''Het is vreselijk voor de betrokkenen, maar er is geen andere oplossing.'' Eind 2008 had Volkswagen ongeveer 16.500 tijdelijke werknemers in dienst.
De Volkswagentopman benadrukte verder dat de vaste werknemers zich geen zorgen hoeven te maken. Volkswagen is hard getroffen door de wereldwijde financiële crisis, omdat de wereldwijde vraag naar auto's is afgenomen.
De omzet van het concern daalde in januari nog met 15 procent. Het concern verwacht over heel 2009 een omzetdaling van 10 procent.
(Bron)
'Grote schade muziekindustrie door The Pirate Bay'

AMSTERDAM – Downloadsite The Pirate Bay doet de muziekindustrie grote schade, vandaar dat de claim van 2,1 miljoen euro gerechtvaardigd is.
Dat bepleitte IFPI-baas John Kennedy, de belangenbehartiger van de platenmaatschappijen, tijdens de achtste dag van het proces van de muziekindustrie tegen The Pirate Bay in Stockholm.
Volgens Kennedy is de schadeclaim daarmee zelfs nog aan de conservatieve kant.
De IFPI-CEO stelt dat de piraterij niet alleen zorgt voor een extreme daling van de verkoop, ook wordt het bijna onmogelijk gemaakt de muziekmarkt binnen te treden.
Ook zijn innovatie- en marketingkosten volgens Kennedy vaak grotendeels weggegooid geld, omdat de muziekindustrie niet kan profiteren van de verkoop.
Kennedy stelt dat met name nieuwe artiesten last hebben van de piraterij. “Als je een omzet van duizend misloopt kom je niet op vijf binnen in de hitlijsten, maar op twintig. Terwijl je positie heel belangrijk is voor je naamsbekendheid.”
(Bron)

Ik kèn mensen die soms iets horen op de radio, dan via bijvoorbeeld Pirate Bay meer van die artiest/band/etc binnenhalen, en dan de cd kopen. Dus voor sommige mensen is dit juist een manier om meer uitvoerenden te leren kennen, en een deel daarvan zal zo in de smaak vallen dat die cd(s) uiteindelijk ook gekocht wordt/worden.
Vrouw beroofd tijdens epilepsieaanval

DRUTEN - Een 37-jarige vrouw uit Druten is deze week beroofd van haar portemonnee toen zij op straat een epileptische aanval kreeg. De vrouw deed daarvan donderdag aangifte, aldus de politie.
De vrouw was dinsdagavond in haar rolstoel onderweg naar familie toen zij door een epileptische aanval bewusteloos raakte.
Toen de vrouw even later weer bijkwam, lag zij naast haar rolstoel en was haar portemonnee met bankpassen verdwenen uit haar schoudertas.
De politie spreekt van een schaamteloze en laffe diefstal en verzoekt getuigen zich te melden.
(Bron)
Octopus zorgt voor overstroming in Californië

SANTA MONICA/LOS ANGELES - Een octopus heeft met haar acht armen en een nieuwsgierige aard voor een grote overstroming gezorgd in het Santa Monica Pier Aquarium in Californië. Dat berichtte de Los Angeles Times vrijdag.
De octopus draaide een scharnier los en verplaatste een leiding die vers zeewater naar het inktvissenverblijf voerde. Het bezoekerscentrum rond het aquarium van de octopus liep onder.
De eerste werknemers die donderdagmorgen op hun werk kwamen, zagen de gevolgen van de ondernemingslust van de octopus. Ze schatten dat de pijpleiding circa tien uur lang zeewater in het pand had gespoten.
Het verblijf is boven het strand gebouwd, maar de vloer is niet berekend op de afvoer van dergelijke waterstromen. Het is erg veel werk het Pier Aquarium weer droog te krijgen.
(Bron)
De gele en de paarse krokussen bloeien, de tulpen staan in blad, de guldenroede schiet de rond uit (hm...) en ja, daar zijn ze: de blaadjes van het speenkruid.
Nu wordt het echt lente.
De jaaropgave van het UWV (ziekengeld) zou vóór 1 maart komen.
Ik zit nu dus op de loer: de post is al geweest, maar wie weet komen ze de opgave persoonlijk bezorgen. Anders was dat 'vóór 1 maart' domweg gezwets, en daar doet het UWV toch niet aan? Neeeeeee toch?
Best een leuk idee, zo'n handig kastje naast je bed. Maar gisteren had ik een stuip en te zien aan hoe ver het kastje verschoven is en aan de veelkleurige vlekken op schouder, nek, voorhoofd en armen, is het misschien toch niet zo'n geslaagd idee, dat kastje daar.

donderdag, februari 26, 2009

Het pepert wat minder en het zandt nog steeds. Maar het oogwit wordt minder rood en meer roze, ook in de linkeronderhoek, waar het het 'ergst' is.
Opvrolijkertjes van de dag: de bus kwam vanochtend niet, dus ik werd getrakteerd op de ontbijtvlucht van de kauwen, waarbij een klein deel in de bomen pal voor m'n neus landde (ik belde m'n werk om te melden dat ik later zou komen, maar ik kon de spreker niet verstaan door het gekauw). En later op de dag zag ik ineens dat de kokmeeuwen alweer hun mooie petjes ophebben.

woensdag, februari 25, 2009

Het linkeroog zit nog vol zand voor m'n gevoel, of misschien beter: peper. Het schuurt en brandt, en als dat even ophoudt, dan jeukt het.
Gaasje erover, helemaal afgeplakt, dat helpt iets want licht is niet te verdragen met dat oog.
Nadeel: je zwabbert rond in plaats van gewoon te lopen, je knalt overal tegenaan, iedereen vraagt wat er mis is, en als je thuis het gaasje even weghaalt word je compleet misselijk en dizzy omdat je al niet meer met twee ogen tegelijk kunt kijken.
Maar ik heb het idee dat de boel al iets minder ROOD is.

Nu moet Tom ook nog even snel opknappen: hij heeft een wond op z'n kont, hij poetst 'm zelf keurig schoon zoals een kat betaamt, hij gedraagt zich heel gewoon, maar de wond op zich doet duidelijk pijn.
De dierenarts vermoedt een geknapt anaalkliertje en adviseert het even aan te kijken. Wordt het erger, dan moeten we alsnog langskomen.

dinsdag, februari 24, 2009

Even rust wegens een oogprobleem hier (gaat wel weer over maar is irritant).

maandag, februari 23, 2009

Moe. Maar vanochtend genoot ik van het vogelconcert, waar ook de scholekster zich al overtuigend aan meedeed.