zaterdag, mei 22, 2004

Roos, compleet met luis.

Pfff, weer eens een stuip gehad. Het stomme is dat je lijf daarna aanvoelt alsof je door de stroop heen zwemt (niet dat ik weet hoe dat voelt, maar ja).
Alle bewegingen worden automatisch slowmotion.
Vanavond dineer ik met vla.
Referrals:

- echtscheiding door machogedrag
- iris psychologie nijmegen universiteit
- tepelpiercing ontstoken
- Karabelova
- mijn vouw naakt plaatjes
- zelf maken van afschriften uitprinten
- straffen drughandelaar Engeland
- pictures of ben aflik
- traproede
- mobiele telefoon zakhorloge
- tongdiagnostiek
- wachtwoord aangifte belastingdienst kraken
- wijnbouw lonen californie
- vouw naakt plaatjes
- waterpolitie maastricht adres
- woonmall culemborg

Spaanplaat, met folie. En een ingewikkeld uitziende montagehandleiding, maar het viel op zich mee.
Uiteraard monteerde ik eerst de zijkanten verkeerd om, zodat de deurtjes er niet in konden. Dus opnieuw begonnen, helemaal gemonteerd, blijblij. De verstevigingsstukjes achteraan met kleine spijkertjes vastzetten.
Wel gezien dat ie (zoals verwacht) niet tegen de muur aanpast tenzij ik aan de bovenkant een gat zaag voor die extra kronkel in de afvoerbuis, maar dat geeft niet omdat ie toch nog steeds helemaal onder de wastafel past.
Dus: op zijn plek zetten. Effect bewonderen.
Inderdaad: de zijkanten zitten nog steeds verkeerd om. Maar nu anders: ik heb nu de spaanplaatkant van de zijkant van de zijkanten vóór zitten - dus de deurtjes hebben een mooie bruine omlijsting. Zoiets dus:


(let niet op mijn tekenkwaliteiten).
Nu laat ik het maar zo. Ik gooi er wel een lik verf tegenaan.
Beetje duister: de radio meldt dat er in het verwrongen stuk van de trein geen mensen zijn aangetroffen, diverse nieuwssites melden dat de brandweer daar nog zoekende is.

vrijdag, mei 21, 2004

Twee jongens opgepakt in moordzaak 77-jarige invalide

BRUNSSUM - De politie verdenkt twee jongens van 15 en 17 jaar uit Brunssum van betrokkenheid bij de dood van de 77-jarige invalide Arnold Vink uit de plaats. De jongens zijn vrijdagochtend aangehouden, meldde de politie Limburg Zuid vrijdag.
De bejaarde man werd op 10 maart dood in zijn woning aangetroffen. De jongens zijn opgepakt na tips van getuigen. In de woningen van beide verdachten is huiszoeking gedaan. De verdachten zijn inmiddels in verzekering gesteld.
Het nog niet duidelijk of er een verband bestaat tussen een inbraak in de woning van het slachtoffer vijf dagen voor zijn dood. Bij die inbraak verdwenen een videorecorder en sieraden.
(Bron)
Bosbrand in Den Dolder

ZEIST - Tachtig tot negentig brandweerlieden uit de hele regio hebben vrijdagmiddag een bosbrand in Den Dolder bestreden. Het vuur woedde in een klein natuurgebied dat ingesloten ligt tussen de villawijken van Bilthoven en Den Dolder.
De brandweer gaf tegen 19.00 uur het sein brand meester. Het nablussen duurt volgens een zegsman nog enkele uren. De brand woedde deels op een open plek en deels in het bos zelf. De begroeiing en enkele bomen in een gebied van 50 bij 100 meter gingen in vlammen op.
Volgens een woordvoerder gaf de brandweer er voorrang aan te voorkomen dat de brand naar woningen zou overslaan.
(Bron)
Duitse overheid bedolven onder spam

AMSTERDAM - De Duitse overheid wordt de afgelopen tijd bedolven onder een enorme hoeveelheid spam, ongewenste e-mail die in bijna 20 procent van de gevallen ook nog is geïnfecteerd met virussen. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken vrijdag bekendgemaakt. De autoriteiten hebben de toezichthouder op het telecomverkeer opdracht gegeven de stortvloed aan spam te onderzoeken.
Behalve met de enorme hoeveelheid ongewenste e-mail heeft de Duitse overheid ook te maken met een sterk stijgend aantal 'gewone' e-mails dat binnenkomt. Vorig jaar kregen overheidsdiensten gemiddeld vier miljoen mailtjes per maand, nu is dat opgelopen tot zo'n twaalf miljoen.
(Bron)
Bij dit soort dingen ligt het een beetje voor de hand (en ja, hij is scherp):

Er rijden geen treinen tussen Amsterdam en Utrecht, de NS zet ambulances in.

Niet zelf bedacht, dat heeft X. gedaan ;-)
Gewonden bij botsing treinen Amsterdam CS

AMSTERDAM - Aan de oostzijde van het Centraal Station in Amsterdam is vrijdagavond omstreeks half zeven een intercity met passagiers op een wissel in de zijkant van een leeg treinstel gereden. Dat heeft de railverkeersleiding meegedeeld. Volgens eerste, onzekere berichten van de spoorwegpolitie zijn er tien tot vijftien gewonden gevallen.
De intercity kwam uit de richting Utrecht en was op weg naar Haarlem. De spanning is van de bovenleiding gehaald. Er is geen treinverkeer mogelijk tussen Amsterdam Centraal en Weesp en tussen Amsterdam Centraal en Breukelen. Een traumahelikopter en meerdere ambulances zijn ter plaatse.
De eerste intercitywagon is door de botsing over de locomotief geschoven en steekt de lucht in.
(Bron)
TT 401 De eerste trip van het grootste jacht ter wereld, de Mirabella van de multimiljonair Joe Vittoria, is uitgesteld.
Het duurde zeven jaar om het 75 miljoen euro kostende bootje te bouwen. Op haar maidentrip zou de Mirabella van het Engelse Portsmouth naar Monte Carlo zeilen. Voor die gelegenheid was de 75 meter lange boot overdekt met bloemen.
Maar daar zat nu juist het probleem. Het waren niet de favoriete bloemen van de vrouw van de eigenaar, Luciana Vittoria. De dame weigerde aan boord te gaan, waardoor het gezelschap de Formule 1-race van Monte Carlo mist. "Die heb ik al zo vaak gezien", reageerde Luciana.
TT 130 ASJSCHABAD In de Turkmeense hoofdstad zijn alle beeltenissen verwijderd van president Niyazov. De reden daarvan is onduidelijk. Niyazov is sinds 1999 president voor het leven. Vanochtend verscheen hij nog in het openbaar.
TT 130 NEW YORK Het gemeentebestuur van New York heeft een verbod uitgevaardigd op het nemen van foto's en video-opnamen in de metro, bussen en lokale treinen. Het verbod moet een aanslag voorkomen op het openbaar vervoer in de stad.
Vier sollicitaties.
Resultaat:
- functie 1: te weinig ervaring, want er waren ook twee kandidaten die méér dan 5 jaar ervaring hadden.
- functie 2: te veel ervaring, want meer een startersfunctie
- functie 3: is vervallen
- functie 4: te weinig specifieke ervaring
TT 128 Moskou wil 'Kyoto' ratificeren

MOSKOU Rusland zal zijn inspanningen opvoeren om het Verdrag van Kyoto te ratificeren. Dat heeft president Poetin in Moskou gezegd. Het verdrag is het internationale akkoord om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.
De mededeling van Poetin vloeit voort uit het besluit van de Europese Unie om het lidmaatschap van Rusland van de Wereldhandelsorganisatie WTO te steunen.
EU-handelscommissaris Lamy tekende in Moskou een overeenkomst om de laatste struikelblokken die het lidmaatschap lange tijd in de weg hebben gestaan, op te ruimen.
TT 122 Huis VS akkoord met defensiebudget

WASHINGTON Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de begroting voor defensie goedgekeurd. President Bush wil in 2005 422 miljard dollar besteden aan defensie, veel meer dan in dit jaar. De Senaat zal de begroting nog behandelen.
In de begroting is de 25 miljard dollar opgenomen die Bush onlangs vroeg voor Irak en Afghanistan. Mogelijk komt daar nog eens 25 miljard dollar bij.
Het Huis stemde tegen een voorstel om een aantal militaire bases in de VS te sluiten als bezuiniging. Het Huis wil dit twee jaar uitstellen. Bush heeft al gedreigd om die beslissing ongedaan te maken met een presidentieel veto.

Da's pas democratie, je voorstellen voorleggen aan de beslissers, en als die iets anders willen dan jij, doe je toch gewoon wat je zelf wilt.
TT 121 Senaat VS durft stemming niet aan

WASHINGTON De Republikeinse leden van de Amerikaanse Senaat hebben besloten de stemming over de begroting van 2005 tot volgende maand uit te stellen. Dat melden medewerkers van de Republikeinse Partij. Binnen de partij bestaat enige weerstand tegen de plannen van Bush.
De $2,4 biljoen grote begroting werd wel nipt aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. Gematigde Republikeinse senatoren vinden dat Bush moet afzien van belastingverlaging om de groeiende tekorten op de begroting aan te pakken.
President Bush moet nog ten minste twee senatoren overtuigen om gezichtsverlies in dit verkiezingsjaar te voorkomen.
Tiener redt zichzelf uit bek krokodil

Een 12-jarige Amerikaanse jongen is het gelukt om zichzelf uit de bek van een krokodil te bevrijden. De knul werd door het beest onder water getrokken toen hij in een meer in Deltona, Florida een frisse duik wilde nemen.
Malcolm Locke had zijn oma geholpen haar dak te herstellen, toen hij van de werkzaamheden in het meer wilde afkoelen. Plotseling dook er een anderhalve meter grote krokodil op die de jongen bij zijn hoofd greep en onder water trok. Malcolm ging het dier met zijn blote vuisten te lijf tot de krokodil de greep op zijn hoofd verminderde en hij naar de kant kon zwemmen. De tiener kwam er van af met enkele wonden aan zijn hoofd, een afgebeten stuk oor en enkele schrammen op zijn gezicht en borst. "Ik had het gevoel dat ik naar binnen geslokt werd", aldus Malcolm in een interview.
Volgens de visserijdiensten werd de bewuste krokodil al vaak door mensen gevoederd, waardoor het beest zijn natuurlijke angst voor mensen verloor en mensen koppelt aan voedsel.
(Bron)
Dronken stripteasedanseres slaapt roes uit in cockpit

Een dronken stripteasedanseres met miniscuul topje en een string, werd al slapend teruggevonden in de cockpit van een vliegtuig op het vliegveld van de Schotse stad Aberdeen. De 22-jarige Schotse Soraya Wilson slaagde erin de politie en het bewakingspersoneel te omzeilen en klauterde over het hek van het vliegveld.
Ze was op zoek naar een slaapplaats na een ruzie met haar vriendje. Het stomverbaasde bewakingpersoneel vond haar al slapend in de cockpit van een vliegtuig. Soraya sliep acht uur lang in de cockpit van het vliegtuig. "Ik had veel te veel op en geraakte plots op het vliegveld. Ik was gewoon op zoek naar een plaats om te slapen", aldus Wilson. "Ik weet niet wie het meest beschaamd was. Ik of de bewakingsagent. Ik was er in geslaagd om ongezien in een vliegtuig te geraken. Maar ikzelf voelde me ook wel wat beschaamd , want ik droeg enkel enkel een string en een topje," zegt de 22-jarige stripteasedanseres.
Ze komt er nu met een vermaning vanaf. "Als ik er al in slaag om in een vliegtuig te slapen, hoe gaan ze dan terroristen kunnen tegenhouden?" besluit Soraya. De Britse regie der luchtwegen is met een onderzoek gestart.
(Bron)
Een omelet voor 1000 dollar

Zes eieren, kreeft en peperdure kaviaar zijn de ingrediënten voor wat waarschijnlijk de duurste omelet ter wereld is. Een hotel in New York heeft deze 'Zillion Dollar Frittata' voor 1000 dollar op haar menu staan.
"Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik 1000 dollar zag staan," vertelt een klant van Norma, het restaurant van Le Parker Meridien hotel. "Ik dacht dat dat het aantal calorieën was."
Het is vooral de kaviaar die de omelet zo duur maakt. Het restaurant betaalt zo'n 65 dollar per 30 gram voor de kaviaar, volgens een manager van Norma. Voor de omelet wordt zo'n 11 gram van de kaviaar gebruikt.
Een tekstje naast de omelet in het menu moet de gast overhalen de omelet te bestellen: 'Norma dares you to expense this'. "We wisten dat het een peperdure schotel zou worden, dus we dachten er meteen wat plezier aan te hebben ook. Het is niet een trucje om klanten binnen te halen, hij smaakt echt goed ook."
Tot hiertoe heeft nog niemand de omelet geproefd. Wel is er een van de schotel een budgetversie te krijgen. Voor 100 dollar krijg je de omelet met maar 1 gram kaviaar.
(Bron)
Bruidegom rijdt bruid aan

Een bruiloft in Engeland moet uitgesteld worden omdat de bruidegom op de avond voor het huwelijk zijn eigen aanstaande vrouw aangereden heeft. Zij ligt nu in het ziekenhuis met onder andere een gebroken enkel, hij heeft de nacht van vrijdag op zaterdag in de cel doorgebracht.
De 28-jarige Stephen John had beloofd op vrijdag zijn verloofde, Tracey Ashton (26), te helpen met het maken van de hapjes voor de receptie. Toen Tracey merkte, dat Stephen dronken achter het stuur gezeten had, terwijl zijn rijbewijs ingetrokken is, kreeg het aanstaande echtpaar ruzie. Stephen stapte daarop weer in de auto en keerde deze. Tracey probeerde de autosleutels af te pakken maar raakte bekneld en werd meegesleurd.
Na een nachtje cel werd Stephen op de geplande trouwdag, zaterdag, berecht en bekende hij vier overtredingen te hebben begaan: rijden zonder verzekering, onzorgvuldig rijden, rijden onder invloed en rijden terwijl hem de rijbevoegdheid ontzegd was. Hoewel Tracey een botbreuk, diverse snij- en schaafwonden, en kneuzingen overhield aan het incident, liet ze desgevraagd weten nog steeds met Stephen te willen trouwen.
Stephen is intussen op borgtocht vrijgelaten. Hij krijgt volgende week de uitspraak van de rechtbank te horen. "Het was fantastisch om te horen dat ze nog steeds wil. Het was slechts een ongeluk. Een heel, heel tragisch ongeluk." Een nieuwe datum voor het huwelijk is nog niet bekend gemaakt.
(Bron)
Vrouw redt kat die geen kat blijkt te zijn

De kat bleek geen kat te zijn. Een Amerikaanse vrouw zag langs de snelweg een 'bewusteloze grote kat'liggen. Ze had medelijden met het dier en bracht het naar een dierenarts.
Die had een merkwaardige mededeling voor de dame. Het dier bleek geen huiskat te zijn maar, een rode lynx.
Als het dier al eerder terug bij bewustzijn zijn was gekomen, had het de vrouw vast en zeker aangevallen.
De vrouw nam het beest van een halve meter lang mee naar de dierenarts, nadat een wagen het dier had aangereden.
De dierenarts opereerde het bewusteloze dier maar merkte direct dat het niet om een grote tamme huiskat ging. Toen hij de vrouw, wiens naam onbekend bleef, inlichtte reageerde de vrouw erg verbaasd. "Ik vond het al een erg raar uitziend beest."
Rode Lynxen zijn erg sterk, hebben scherpe klauwen en grote hoektanden.
(Bron)
Meer geluidsoverlast door vijfde baan Schiphol

DEN HAAG - Omwonenden van Schiphol hebben sinds de ingebruikname van de Polderbaan, de vijfde baan van de luchthaven, meer last van het geluid van vliegtuigen. Ook in de gebieden waar sinds de komst van de Polderbaan het geluid minder zou moeten zijn, blijkt de overlast niet te zijn afgenomen of zelfs groter te zijn.
Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Intomart, dat in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat in 2003 is uitgevoerd. Ruim 5000 omwonenden zijn tweemaal telefonisch geënquêteerd voor het 'Belevingsonderzoek contouren Schiphol'. De eerste keer was in februari 2003 voordat de Polderbaan op 21 februari 2003 in gebruik werd genomen en de tweede keer aan het eind van hetzelfde jaar in december.
Uit deze twee metingen blijkt dat na de komst van de Polderbaan 48 procent van de omwonenden overdag meer last heeft van vliegtuiggeluid. Dat was in februari 2003 nog 40 procent. Deze stijging geldt vooral voor de gebieden waar volgens de berekeningen de geluidsoverlast het grootst zou zijn. De verwachting dat in bepaalde gebieden het geluid van vliegtuigen zou afnemen is niet gebeurd. De geluidsoverlast bleef daar gelijk of vertoonde zelfs een lichte stijging.
In de nacht heeft 19 procent meer last van de vliegtuigen. Dat was 14 procent. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil dit onderzoek jaarlijks laten plaatsvinden. De uitkomsten van het onderzoek worden verder gebruikt bij de evaluatie van de Schipholwet.
(Bron)

Nou, is dat geen verrassing?! Wie had dat nou verwacht?
Duizenden Britten hebben mogelijk Creutzfeldt-Jakob

LONDEN - Zonder het zelf te weten, dragen mogelijk 3800 Britten het prion-eiwit dat de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob kan veroorzaken. Dat blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers, waarover de krant The Independent, de omroep BBC en andere Britse media vrijdag hebben gepubliceerd. De onderzoekers hebben hun bevindingen in The Journal of Pathology uiteengezet.
Onderzoekers van Plymouth Derriford Hospital en een onderzoekscentrum voor fatale hersenziektes hebben ruim 12.000 weefselkweken onderzocht. Die zijn afkomstig van amandelen en blindedarmen. Dat zijn waarschijnlijk de plekken waar de zogenoemde prionen die Creutzfeldt-Jakob kunnen veroorzaken, opduiken.
In drie van de kweken zijn tekenen van de dodelijke hersenziekte gevonden. Door die cijfers los te laten op de hele Britse bevolking kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat bij mogelijk 3800 Britten zich een variant van Creutzfeldt-Jacob kan ontwikkelen.
David Hilton, leider van het onderzoek, zei tegen de BBC dat de bevindingen op voorzichtige wijze geïnterpreteerd moeten moeten worden. Hij zei dat over Creutzfeldt-Jacob nog heel veel vragen bestaan. Ook wees hij erop dat als mensen de betreffende prion-eiwitten bezitten, dit nog niet betekent dat ze de hersenziekte krijgen.
Sinds Creutzfeldt-Jacob in 1995 opdook in Groot-Brittannië, staat bij 141 mensen vast of zijn er sterke aanwijzingen dat ze aan de ziekte zijn overleden. Mensen kunnen Creutzfeldt-Jacob krijgen door het eten van producten van runderen die met de gekkekoeienziekte BSE zijn besmet.
(Bron)
Nepbrieven uit naam incassobureau justitie verstuurd

AMSTERDAM - De politiekorpsen in Nederland waarschuwen voor nepbrieven die afkomstig lijken te zijn van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). In de brief wordt mensen gevraagd hun bank- of rekeningnummer door te geven in verband met het terugbetalen van een per ongeluk geïncasseerde boete. "Dat lijkt aantrekkelijk, maar doet het niet", citeert De Telegraaf de politiekorpsen.
De eerste nepbrief is volgens het CJIB in januari opgedoken. In eerste instantie werd aan een grap gedacht, maar toen de meldingen binnen bleven komen, is aangifte gedaan bij de politie. De brief is inmiddels op verschillende plaatsen in het land opgedoken. In de brieven staan enkele schrijf- en stijlfouten. De politie drukt mensen op het hart niet te snel persoonlijke gegevens aan derden te verstrekken.
(Bron)
Nepalees bedwingt Mount Everest in recordtijd

KATHMANDU - Een Nepalese sherpa heeft vrijdag de Mount Everest in een nieuwe recordtijd beklommen. Hij bereikte 8 uur en 10 minuten na het verlaten van het basiskamp de top van de hoogste berg op aarde, een verbetering van het oude record met meer dan twee uur. Dat heeft een functionaris van het Nepalese ministerie van Toerisme gemeld.
De 26-jarige Pemba Dorji klom het record van de 36-jarige sherpa Lakpa Gelu uit de boeken. Die deed in mei 2003 10 uur en 46 minuten over de beklimming. Pemba's persoonlijk record stond op 12 uur en 46 minuten, en dateerde eveneens uit mei 2003.
(Bron)
Chaos in Madrid door verlichting koninklijk huwelijk

MADRID - Het huwelijk tussen de Spaanse kroonprins Felipe en Letizia Ortiz heeft vrijdag tot een ongekende verkeerschaos geleid in Madrid. Bijna 300.000 mensen zijn het centrum ingetrokken om de speciale verlichting te bewonderen die voor het huwelijk van zaterdag is geïnstalleerd.
Veel gebouwen waar het bruidspaar op weg naar de Almudena-kathedraal langskomt krijgen door de lichtbundels prachtige kleuren. Die waren vooral in de vroege ochtend, toen het nog donker was, goed te zien. Er waren toen al veel mensen op straat. De hulpdiensten hebben circa vijftig mensen behandeld die in het gedrang onwel zijn geworden.
(Bron)
Hoofdagent buiten functie wegens drugsgebruik

UTRECHT - Een 34-jarige hoofdagent van het Utrechtse politiedistrict Paardenveld is buiten functie gesteld wegens het bezit en het gebruik van verdovende middelen. Dat heeft de Utrechtse politie vrijdag bekendgemaakt.
Tegen de agent loopt inmiddels een disciplinair onderzoek. De politie wil niet zeggen of het om hard- of softdrugs ging.
(Bron)
Tiener verdrinkt bij zwempartij in Lek

NIEUWEGEIN - Een vijftienjarige jongen uit Nieuwegein is donderdag verdronken toen hij met een aantal vrienden in de Lek ter hoogte van Vianen aan het zwemmen was. Dat heeft de politie vrijdag laten weten. Het slachtoffer verdween tijdens de zwempartij plotseling onder water. Toen hij na enige tijd nog niet boven was gekomen, waarschuwden zijn vrienden de politie.
Het scheepvaartverkeer werd rond de plek van het incident tijdelijk stilgelegd om duikers van de brandweer de mogelijkheid te geven de jongen te zoeken. Zijn lichaam werd vrij snel gevonden en na reanimatie overgebracht naar het UMC-ziekenhuis. Daar is zijn overlijden vastgesteld. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het voorval.
(Bron)

Het gebeurt elke keer weer - je kunt best in de Lek zwemmen, mits je een goede zwemmer in goede conditie bent en het water goed kent, en ook weet waar onderstromen zijn en waar kolken ontstaan als er schepen passeren. En dan nog kan het mis gaan.
E-mail raadslid geblokkeerd wegens lastercampagne homo's

ENSCHEDE - Raadslid H. Hofte van de Stadspartij Enschede mag een halfjaar geen e-mails verzenden via het gemeentelijke netwerk. Volgens het raadspresidium is Hofte al een jaar bezig met een lastercampagne tegen homo's.
Het raadslid is fel gekant tegen de landelijke homodag Roze Zaterdag, die 26 juni ook in Enschede wordt gehouden. "In zijn mailtjes aan de overige raadsleden heeft Hofte het onder meer over 'relnichtenparade' en een 'zwarte zaterdag voor Enschede'. "Dit druist in tegen de gedragsregels voor raadsleden en zet aan tot onverdraagzaamheid", zei B. van Dijk van het presidium vrijdag.
(Bron)
Spijt

Een folder van welzijnsorganisatie Humanitas heeft een inbreker tot inkeer gebracht. De inbreker bracht afgelopen week 's nachts een onaangekondigd bezoek aan de Arnhemse vestiging van de organisatie. Eenmaal binnen kwam hij een folder van Humanitas tegen. Deze roerde hem zo, dat hij onmiddellijk pen en papier pakte en een excuusbrief schreef. "Jullie doen goed werk. Als ik goed bij kas zit, dan zal ik een kleine bijdrage storten op jullie rekening", schreef de inbreker.
(Bron)
Wie in de provincie Utrecht woont en wil weten wat zijn risico op natuurgeweld is, kan hier kijken. Inzoomen op jouw stekkie, en de riscokaart kiezen. Bijwerkingen: enige onrust.
Maar ook luchtfoto's waarop ik zie hoe groot die boom in mijn tuin ook alweer was ;-)

donderdag, mei 20, 2004

Leerlingen vaker anti-islamitisch

LEIDEN - Leraren maatschappijleer en geschiedenis krijgen vaker te maken met anti-islamitische dan met anti-joodse uitspraken van leerlingen. De helft van de leraren hoorde het afgelopen jaar in de klas kwetsende opmerkingen over joden en kent leerlingen die de holocaust bagatelliseren. Nog meer leraren (70 procent) hoorden een of meerdere keren grievende uitlatingen over de islam.
Dat blijkt uit een onderzoek naar geweld op school dat bureau Research voor Beleid deed in opdracht van het ministerie van Onderwijs. In het praktijkonderwijs en het vmbo komen de grievende opmerkingen het vaakst voor.
(Bron)
Politie houdt nepagenten aan in Rotterdam

ROTTERDAM - Drie Rotterdammers van 60, 28 en 27 jaar oud zijn in de nacht van woensdag op donderdag omstreeks half twee aangehouden omdat ze zich hadden uitgegeven als agenten. Het drietal had even daarvoor in hun auto vanaf de Coolsingel in Rotterdam een andere personenauto gevolgd omdat deze een overtreding zou hebben gemaakt.
Op de Maasboulevard stopte de auto en spraken zij de twee inzittenden aan over de overtreding. Zij legitimeerden zich zelf met een pasje waarop een nagemaakt politielogo stond. Het drietal droeg geen politie-uniform, maar had wel handboeien aan de broekriem. De bestuurder moest zijn kentekenbewijs afgeven, dat daarna zogenaamd telefonisch werd geverifieerd.
De gecontroleerde bestuurder vertrouwde het niet helemaal en vroeg of er een tweede politieauto bij kon komen. Hierop kreeg hij de mededeling dat die nog wel gebeld zou worden en er later bij zou komen. Daarop reden de nepagenten weg. De inmiddels gewaarschuwde politie signaleerde de auto van de mannen op de 's Gravendijkwal en hield de nepagenten aan.
In de auto van de mannen lagen handboeien, scanners en mac-lite's (staaflantaarns). De auto werd in beslag genomen en het drietal overgebracht naar het bureau. Eén van de verdachten was in bezit van een zakje softdrugs en de 27-jarige verdachte bleek nog 150 dagen gevangenisstraf te moeten uitzitten.
(Bron)
Amsterdamse politie pakt 'rastaverkrachter' op

AMSTERDAM - De politie van Amsterdam heeft maandag de zogeheten 'rastaverkrachter' aangehouden, de lang gezochte verkrachter die opviel door zijn rastahaar. De man wordt verdacht van twee verkrachtingen, drie pogingen daartoe en drie aanrandingen. De politie maakte de aanhouding pas donderdag bekend.
De man, die een net voorkomen heeft en goed Nederlands en Engels praat, zorgde in mei 2003 voor veel beroering in de Amsterdamse binnenstad. Hij maakte 's nachts met een smoes contact met vrouwen, achtervolgde ze dan een tijdje en sloeg vervolgens toe. In twee gevallen verkrachtte hij zijn slachtoffer en in drie gevallen bleef het een bij een poging. Drie vrouwen werden aangerand.
Tenminste acht vrouwen wisten de man van zich af te schudden door de aandacht te trekken van voorbijgangers of door in een onbewaakt ogenblik op de vlucht te slaan. Bij de zoektocht van de politie werd een paar keer in het centrum een man met een rastakapsel gesignaleerd, maar hij wist te ontkomen of het bleek om iemand anders te gaan. De politie kreeg destijds veel telefoontjes van mensen die een man met rastahaar zagen lopen en dachten dat hij de gezochte verkrachter was.
Afgelopen februari arresteerde agenten een man in de Leidsekruisstraat op verdenking van een aanranding. Na DNA-onderzoek bleek dat deze man waarschijnlijk ook betrokken is bij de eerdere acht zedenmisdrijven. De politie sluit niet uit dat de verdachte nog meer slachtoffers heeft gemaakt. De verdachte is inmiddels voor de rechter-commissaris geleid.
(Bron)
Kraaien

Vijf kraaien hebben woensdagavond Heerlen onveilig gemaakt. Eén van de vogels viel zomaar een wandelaar aan. Volgens de Limburgse politie komt het de laatste tijd in Heerlen vaker voor dat kraaien zomaar mensen te grazen nemen. Op de Keerkring liepen mensen die de vijf kraaien zagen rondvliegen. Onverwacht viel één van de gevleugelde dieren een wandelaar aan. De voorbijganger wist op het nippertje de kraai te ontwijken en waarschuwde de politie. Op aanraden van een dierenarts werd één van de vogels uit een boom geschoten. De anderen werden gevangen en naar een asiel gebracht.
(Bron)
TT 401 Amerikanen in Florida die vlakbij de Luchtmachtbasis in Eglin wonen, krijgen de laatste week hun garagedeur niet meer open met de afstandsbediening. De basis gebruikt een nieuw radiosysteem dat dezelfde frequentie gebruikt als de bedieners. Als blijkt dat de Luchtmacht geautoriseerde frequenties gebruikt, moeten gebruikers van de deuropeners zelf een andere frequentie zoeken.
Wat me trouwens opviel in de bouwmarkt: je ziet er maar twee categorieën dames: de wat oudere, zeer gebruinde vrouw die met haar man mee is en pas opleeft als ze het tuingedeelte ingaan, en de hoogzwangere jongedame die met haar wederhelft ruzie maakt over welke lampjes/behang/kleuren etc in de babykamer.
Roodstaan op creditcard steeds populairder

AMSTERDAM - De creditcard wordt in Nederland steeds meer gebruikt om op krediet te kopen. In vijf jaar tijd is het marktaandeel van deze 'kredietsoort' gestegen van 15 naar 25 procent. Vooral consumenten met lagere inkomens waarderen de mogelijkheid tot roodstaan op de creditcard.
Dat staat in het woensdag verschenen rapport 'Consumptieve Kredietverlening' van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). De grotere populariteit van de creditcard, en de risico's voor schuldproblemen die daaraan vastzitten, is een van de "opmerkelijke" veranderingen die de AFM signaleert op het gebied van consumptief krediet.
Een andere is dat de gemiddelde schuld op consumptief krediet en de gemiddelde roodstand op betaalrekeningen in vijf jaar tijd met meer dan 30 procent is toegenomen.
In 2003 werd er voor 10,7 miljard euro aan nieuw consumptief krediet verstrekt, een stijging met 3 procent ten opzichte van 2002. Daarmee gaat het minder hard dan in voorgaande jaren en hierdoor stijgt ook de totale schuld op consumptieve leningen oftewel het uitstaand debiteurensaldo (2003: 17,1 miljard euro) minder snel.
De AFM concludeert dat huishoudens op dit moment gemiddeld genomen niet in de problemen raken door het afsluiten van consumptieve leningen. "Er is dus geen sprake van een groot risico op overkreditering voor grote groepen huishoudens", aldus de toezichthouder.
Maar de risico's op overkreditering zijn wel degelijk aanwezig. Er zijn aanwijzingen dat het aantal personen dat door te veel lenen in de problemen raakt sterk toeneemt, hoewel er volgens de AFM geen exacte cijfers beschikbaar zijn.
In de problemen raken is niet voorbehouden aan een bepaalde groep, het loopt dwars door de samenleving heen: mensen met lage inkomens, maar ook mensen met hogere inkomens die door een combinatie van verschillende soorten leningen risico op overkreditering lopen. Verder vormen jongeren een kwetsbare groep.
Als oorzaken van de (mogelijk) toenemende schuldenproblematiek noemt de AFM de economische neergang en de gewijzigde 'leencultuur'. Mensen en vooral jongeren lenen vaker en makkelijker en zijn zich minder bewust van de gevolgen.
Er zijn kredietverstrekkers die hierop inspelen door met wervende campagnes reclame te maken voor hun producten. Hiertegen optreden is bij gebrek aan voldoende instrumenten nog moeilijk voor de AFM, maar de toezichthouder verwacht dat dit verandert door de Wet financiële dienstverlening.
(Bron)

En dan hou je ook nog geld over voor een leuk truitje...
Stropers doden enkele van laatste witte neushoorns

LONDEN - Stropers hebben enkele van de laatste witte neushoorns gedood. Mogelijk zijn er nog minder dan 25 van de sterk bedreigde diersoort over. De overgebleven witte neushoorns leven in het nationale park Garamba in Congo. De beheerder van het park spreekt donderdag voor een bijeenkomst in de dierentuin van Londen over de penibele situatie van de neushoorn.
Het park Garamba is een groot gebied van savanne en bossen. Niet alleen de witte neushoorn leeft er, ook de bijzondere Afrikaanse bos-olifant, nijlpaarden, buffels en chimpansees komen er voor. Volgens de parkbeheerder zijn de stropers afkomstig uit Sudan.
"Het is de eerste keer dat ze Garamba binnen zijn gegaan. Als we geen hulp krijgen, verliezen we de laatste witte neushoorns", zei Kes Hillman-Smith donderdag in de Britse krant The Daily Telegraph. De witte neushoorn leefde ooit ook in Zuid-Afrika en Uganda, maar is daar inmiddels uitgestorven. Bij de laatste telling in april 2003 waren er nog dertig van de dikhuiden. Sindsdien zijn er zeker zes gedood en vier geboren.
De stropers jagen ook op de olifanten. Volgens Hillman-Smith zijn duizend van de 7000 olifanten gedood. Afgelopen maand alleen al werden twee dode neushoorns en twaalf olifanten gevonden. "Ik weet niet hoeveel neushoorns nog leven of zijn gestorven, maar ik ben behoorlijk bezorgd."
De stropers jagen op de dikhuiden voor hun ivoor, ondanks een internationaal verbod op ivoorhandel. Vooral in Jemen is nog een goede markt voor het ivoor van de neushoorn.
(Bron)
AzG waarschuwt voor hongersnood in Sudan

AMSTERDAM - Artsen zonder Grenzen (AzG) vreest voor hongersnood onder de bevolking van Darfur in het westen van Sudan. Een recent onderzoek van de hulporganisatie toont aan dat de beschikbaarheid van voedsel razendsnel verslechtert en dat de cijfers van ondervoeding en sterfte steeds verder stijgen.
Sterker nog, de gehele bevolking zou zich op de rand van sterfte bevinden en de huidige crisis dreigt uit te groeien tot een catastrofe. AzG heeft donderdag de internationale gemeenschap en de Sudaneze regering opgeroepen tot onmiddellijke actie.
Uit een voedingsonderzoek in de provincies Wadi Saleh en Mukjar blijkt dat 21,5 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar lijdt aan verschijnselen van ondervoeding. Het sterftecijfer onder deze groep is zelfs nog hoger dan in tijden van een normale crisissituatie. De meeste kinderen komen om als gevolg van ondervoeding, malaria of diarree.
Volgens AzG zijn de ontheemden door de crisis volledig afhankelijk van humanitaire hulp, die door allerlei bureaucratische en administratieve obstakels te langzaam op gang komt. De Sudanese regering onderneemt bovendien te weinig actie en ook de internationale gemeenschap biedt nog geen hulp, aldus de organisatie.
Intussen zijn watervoorzieningen, oogst en vee geroofd of vernietigd. Door voedselgebrek raakt de bevolking alleen maar zwakker en kwetsbaarder voor ziektes. Het naderende regenseizoen werkt dat extra in de hand. Gewonde mensen durven bovendien geen hulp te zoeken uit angst gevangen te worden genomen.
De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr zei eerder al zeer bezorgd te zijn over de situatie in het grensgebied tussen Tsjaad en Sudan. Tienduizenden mensen ontvluchten massaal de zeer onrustige regio en de organisatie spreekt van "een van de moeilijkste humanitaire operaties waar dan ook".
In het gebied vechten overheidstroepen en Arabische milities al vijftien maanden tegen rebellen. De strijd heeft al zeker 10.000 slachtoffers geëist.
(Bron)
Reizigers van intercity doen aangifte poging tot doodslag

AMSTERDAM - Vier treinreizigers die dinsdagavond in de coupé van de trein zaten die doorboord werd door een metalen paaltje hebben aangifte gedaan bij de Spoorwegpolitie KLPD voor poging tot doodslag. Dat heeft woordvoerder Frans Zuiderhoek van de Spoorwegpolitie KLPD bevestigd.
Een met opzet half ingegraven paal boorde zich dinsdagavond in de onderkant van een trein in Alkmaar en veroorzaakte een gat van acht meter lengte. Niemand raakte gewond. Het rood-witte paaltje, dat waarschijnlijk afkomstig is van een fietspad, werd over een afstand van 400 meter meegesleept. Door de snelheid van de trein is de paal verder omhoog getrokken. Toen de trein tot stilstand kwam, stak de metalen paal 10 tot 15 cm boven de vloer van een coupé uit. In die coupe waren op dat moment vijftien mensen.
Op dit moment onderzoekt de Spoorwegpolitie KLPD het incident. Met oproepen via RTV Noord-Holland en SBS6 worden getuigen gevraagd zich te melden. Tot nu toe zijn er nog geen reacties binnengekomen. In het onderzoek wordt de machinist gehoord. Ook machinisten van andere treinen die eerder op het spoor reden, worden gehoord.
(Bron)
'Dodenlijst Antilliaanse gemeenschap Den Helder'

DEN HELDER - Binnen de Antilliaanse gemeenschap in Den Helder circuleert een lijst van personen die om het leven dienen te worden gebracht. Dat stellen goed ingevoerde bronnen binnen de Antilliaanse gemeenschap.
De politie zegt niet op de hoogte te zijn van een zogeheten dodenlijst, maar zich wel zorgen te maken over de onrust onder een deel van de Antilliaanse inwoners van de stad.
Het geweld onder Antillianen in Den Helder, naar verluidt zo'n 1600 personen groot, neemt het laatste jaar toe. De spanningen tussen vooral twee elkaar rivaliserende groepen kwam in september 2003 tot een hoogtepunt met de dood van de 17-jarige Nishmael Dorothea. Hij werd voor het NS-station doodgestoken.
De vermoedelijke dader, de 22-jarige H.F., moet zich dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar verantwoorden.
Vorige week vrijdag werd een tweede Antilliaan om het leven gebracht. Het betreft volgens getuigen de jongere broer van F.. Zijn naam zou voorkomen op de dodenlijst. Enkele uren na de moord meldde een 18-jarige jongeman zich op het politiebureau met de mededeling dat hij de dader is. Binnen de Antilliaanse gemeenschap gaat echter het verhaal dat deze jongen zich heeft gemeld "om de schuld op zich te nemen voor iemand anders". De echte dader zou in dat geval nog vrij rondlopen.
Op de dodenlijst staat in ieder geval ook de naam van een 15-jarige jongen. Hij was aanwezig bij de moord op Dorothea. Of hij alleen getuige was of medeplichtig is aan de moord, is niet bekend. Volgens zijn moeder stonden eerder al groepjes jongeren bij haar voor de deur te schreeuwen dat haar zoon naar buiten moest komen. "Zodat ze ook hem konden vermoorden."
De moeder is met haar gezin ondergedoken en overweegt Den Helder te verlaten. Vier andere, alleenstaande moeders, met in totaal elf kinderen zijn haar voorgegaan.
De huidige problemen zijn vooral terug te voeren op twee groepen jongeren die elkaar het leven zuur maken. De groepen bestaan overigens niet alleen uit Antillianen, maar ook uit Surinamers en Nederlanders. Van beide groepen is nu een persoon om het leven gebracht, maar in Den Helder wordt een derde moord zeer waarschijnlijk geacht.
Door de oplopende spanningen is de angst onder de gemeenschap en direct betrokkenen groot. Dat is ook de reden dat zij anoniem hun verhaal willen vertellen.
Volgens een woordvoerder van de politie is het korps "niet op de hoogte van het bestaan van een dergelijke lijst. Wel maken wij ons zorgen over de onrust die op dit moment nog steeds bestaat onder een deel van de Antilliaanse inwoners van Den Helder".
Verder bevestigt de woordvoerder dat er al geruime tijd extra aandacht voor de problemen is. Zo is er in het voorjaar en zomer extra toezicht op straat voor de handhaving van de openbare orde. Ook zijn er contactpersonen binnen de gemeenschap die een soort wijkagentfunctie vervullen.
(Bron)
Internetkerk wil satan bannen uit eredienst

LONDEN - Een driedimensionale internetkerk probeert te voorkomen dat de eredienst op het wereldwijde web nog eens wordt verstoord door hackers die zichzelf voordoen als 'satan'. Het altaar en de preekstoel van de kerk zijn niet langer toegankelijk voor gelovige internetgebruikers.
Wanneer een bezoeker van de pagina het waagt te vloeken, wordt hij automatisch uit de kerk verwijderd en naar de virtuele hel gestuurd, meldde de BBC op Hemelvaartsdag.
De internetpagina wordt betaald door de methodistische kerk en krijgt dagelijks 10.000 bezoekers. Die kunnen een driedimensionaal figuur uitzoeken die namens hen knielt, bidt, liederen zingt en 'Halleluja' roept. Australische en Amerikaanse bezoekers die inlogden als 'satan', begonnen echter tirades af te steken vanaf de preekstoel en riepen krachttermen vanaf de kerkbankjes.
(Bron)


Meer.
Het is buiten toch redelijk weer, maar toen ik binnenstapte in de bouwmarkt, liep ik tegen een muur van warmte op. En het was drukdrukdruk, en er stond een koor te zingen, en er liepen grapjassen rond (steltmannetjes en kromgebogen oude vrouwtjes en zo) ter verhoging van de feestvreugde.
Gelukkig was er nog één zo'n laadwagentje te krijgen, zo'n platform op wieltjes. Hij had een ernstige afwijking naar rechts, maar keuze was er niet.
En dan maar zoeken (de meeste bouwmarkten hebben aan het plafond van die dingen hangen zodat je weet waar de verf staat en waar de elektratroep en zo, hier dus niet), en laden.
Uiteraard ging er wel wat mis: verf laten mengen, waarbij de mengmachine zo ongeveer ontplofte, en een bak latex uitspuugde waarbij de deksel niet helemáál goed dicht bleek te zitten...
Potgrond, tuinbankje, wastafelonderkast, verf en lak, rollers, kwasten, schuurpapier, kattensnoepjes die ze in de dierenwinkel hier niet hebben, afplakband, binddraad, werkhandschoenen (de oude zijn bijna op), een buitenlamp en een keukenlamp.
Maar 160 euro leek me toch niet helemaal correct.
Ik wilde een en ander laten bezorgen, dus ik moest toch naar de servicebalie, dus braaf gepind, en bij de balie de bon eens goed bekeken.
De muurverf was 3 keer aangeslagen, en alle kortingen waren vergeten. Die kortingen zouden automagisch moeten gaan, dus klanten die niet opletten hebben pech.
Ik kreeg een bak geld terug, leverde direct weer 15 euro in om de handel te laten bezorgen, en dat was dat. Wèg daar.
Weer teruggefietst langs de zwemplas die al jaren afgesloten is wegens ernstige vervuiling, en die nu blijkbaar als baggerdepot gebruikt wordt. Het is altijd weer wonderlijk: ik fiets de straat uit, het park door, de snelweg over, en dan ben je bij die plas. Je kunt er alleen langs fietsen, overal staan hekken. Maar altijd zie je er wel mensen lopen, en 's zomers zie je her en der resten van vuren.
Je hoort de auto's op de snelweg zoemen, en je ziet scholeksters, aalscholvers, meeuwen, futen, diverse soorten eenden. Je hoort talloze zangvogels, karekieten, een koekoek.
Die aangelegde plas is veranderd in een soort oase, deels omdat ie al zolang afgesloten is, en deels omdat ze nu bezig zijn met zand en modder, waardoor er veel verschillende biotopen in een heel klein gebied zijn ontstaan.



Mensen die langsfietsen of -brommen kijken altijd wat meewarig naar me als ik daar zit, maar ik zie en hoor van alles, en dat zij dat niet zien, is jammer voor ze.
Eenmaal thuis de bon nog eens bekeken. En nu zie ik pas dat de kassadame vergeten is die buitenlamp te scannen. Hij staat wel keurig op de bezorgbon. Als ik het daar al gezien had, had ik het wel gezegd, nu denk ik: da's mooi, dan wordt het eigenlijk gratis bezorgd.

woensdag, mei 19, 2004

CU: Alsnog drugsonderzoek Bunschoten

BUNSCHOTEN - Als het aan de ChristenUnie in Bunschoten ligt, komt er alsnog een onderzoek naar het drugsgebruik onder jongeren. Eerder werd dat plan door een raadsmeerderheid tegengehouden.
De partij discussieerde dinsdagavond met lokale jongeren. Veel van hen bleken meerdere gebruikers en dealers te kennen. De aanwezige raadsleden waren geschokt, vooral over de wijze waarop de jongeren over hun vrienden spraken.
De jeugd zelf vindt het gebrek aan goedkope huizen belangrijker en denkt dat de drugsproblemen in Bunschoten niet groter zijn dan elders.
(Bron)
Jongen met pijltje in rug geschoten

AMERSFOORT - Een 12-jarige jongen is in Amersfoort met een pijltje in zijn rug geschoten. Hij fietste gisteravond met zijn moeder over de Vermeerstraat richting Leusden toen hij ineens een hevige pijn in zijn rug voelde. Zijn moeder zag dat er een pijltje van 8-10 cm in zijn rug zat. Ze heeft het ding verwijderd.
Getuigen hebben gezien dat een groene BMW uit de 3-serie de moeder en zoon passeerde. Zij hoorden vervolgens een gedempte knal en zagen de auto hard weg rijden.
Het jongetje is met zijn moeder voor onderzoek naar het ziekenhuis gegaan.
(Bron)
"Serieverkrachter zit al paar jaar vast"

UTRECHT - De Utrechtse serieverkrachter zit al een paar maanden vast. Dat zegt een anonieme schrijver in een e-mail aan onder andere RTV Utrecht en leden van de Utrechtse gemeenteraad.
Volgens de e-mail is de 39-jarige man vorig jaar veroordeeld voor zedenzaken die los staan van de verkrachtingen in het gebied rond Utrecht, Zeist, Bunnik en De Bilt. Daarvoor zou de man drie jaar cel en levenslange tbs hebben gekregen.
De man zou deze verkrachtingen hebben gepleegd tijdens verlofperiodes in de tijd dat hij in vastzat in instelling Sterrenberg in Huis ter Heide. De directie spreekt dat tegen en zegt dat de serieverkrachter niet in haar inrichting heeft gezeten.
In de Utrechtse gemeenteraad eist de CDA-fractie opheldering van burgemeester A. Brouwer.
Het Openbaar Ministerie beraadt zich nog op een reactie.
(Bron)
TT 130 NEW YORK In New York is op 76-jarige leeftijd de slagwerker Elvin Jones overleden. Jones werd in de jaren zestig wereldberoemd met het kwartet van saxofonist John Coltrane. Jones was voor generaties jazzdrummers het voorbeeld.
TT 115 "Lubbers greep vrouw bij billen"

NEW YORK De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties, Ruud Lubbers, heeft de vrouw die hem beschuldigt van seksuele intimidatie "bij haar achterste gegrepen". Dat meldt The New York Times op basis van anonieme bronnen rond het VN-onderzoek.
Het incident deed zich voor in december vorig jaar in het kantoor van Lubbers in Genève. De betrokken vrouw zou pas na langdurig overleg met haar collega's, in april hebben besloten aangifte te doen.
Volgens de krant zijn er bij de UNHCR meer vrouwen die dergelijke ervaringen met Lubbers hebben. Uit angst hun baan te verliezen, zouden ze hebben gezwegen.

Als dit allemaal waar is, vind ik dat laatste nog het ergst...


(Rina Piccolo)
TT 401 Een rechter uit Buenos Aires heeft ingestemd met een rechtszaak tegen een vijfjarige jongen. De knul had een pop van een klasgenootje gejat en weigerde het speelgoed terug te geven, tenzij het andere jochie ervoor betaalde.
De moeder van het slachtoffer ondernam juridische stappen. Het dadertje kan nu voor het gerecht worden gedaagd.
De rechter heeft met zijn instemming de poppen aan het dansen, want het besluit maakte een storm van reacties los. "Het is onzin deze jongen als een crimineel te bestempelen", oordeelde een collega. "Kinderen van vijf jaar kunnen nog geen onderscheid maken tussen goed en fout."

Maar het principe van ontvoeren en afpersen begrijpen ze wel, da's logisch.
TT 192 Première in Cannes: nipplegate 2

WASHINGTON De Amerikaanse media staan opnieuw op hun achterste benen over borsten die in beeld zijn verschenen. De dochter van presidentskandidaat John Kerry verscheen bij het filmfestival in Cannes in een doorzichtige zwarte jurk.
Schande, spreken de media in koor. Op gecensureerde foto's in kranten is de boezem van Alexandra Kerry (30) te zien. Ze draagt duidelijk geen beha.
"Kan iemand een beha voor haar kopen?", riep een conservatieve presentatrice op de radio. Sommige kranten toonden alleen het gezicht van de regisseuse/actrice en beschuldigen haar van een goedkope Janet Jackson-imitatie.

Mwah, als ze wel een BH gedragen had, was het geweest: 'Gottegot, je ziet haar BH! Schande!'.
TT 130 LONDEN De Britse premier Blair is in het Lagerhuis vanaf de publieke tribune bekogeld met een zakje verfpoeder. De zitting werd geschorst. De dader is opgepakt; zijn motief is niet bekend.
TT 130 MANNHEIM Bondskanselier Schröder is op een verkiezingsbijeenkomst in Mannheim in het gezicht geslagen. De 52-jarige dader is aangehouden. Zijn motief is onbekend. Schröder "liep geen zichtbare verwondingen op", meldt de politie.
TT 122 Israël vuurt op betogende menigte

RAFAH Israëlische tanks en helikopters hebben het vuur geopend op een menigte in de Gazastrook die betoogde tegen het Israëlische optreden. Daarbij zijn tien doden en 50 gewonden gevallen. Israël heeft de beschieting toegegeven.
Op televisiebeelden is een ontploffing te zien in de demonstrerende menigte, waarna bloedende mensen, ook kinderen, worden weggedragen.
Bij de acties in de kampen in Gaza zijn al zeker 23 Palestijnen gedood. Israël heeft met luidsprekers alle mannen in Rafah van boven de 16 jaar opgeroepen zich over te geven. Anders zullen de huizen waar ze wonen worden vernietigd.

TT 123 Israël bekritiseerd om beschieting

WASHINGTON De VS is "zeer bezorgd" over de beschieting van een demonstratie van Palestijnen in Rafah door Israëlische militairen. De Amerikaanse ambassadeur heeft Israël om opheldering gevraagd.
Premier Balkenende heeft de beschieting veroordeeld als een verwerpelijke daad. Van een oorlogsmisdaad wilde hij niet spreken. De Israëlische Arbeidspartij laat weten dat Israël aan legitimiteit verliest als het geen onderscheid meer maakt tussen betogers en terroristen.
Premier Blair noemt het offensief van Israël in de Gazastrook onaanvaardbaar en verkeerd. Denemarken eist dat het direct wordt stopgezet.
TT 114 Scholen mogen zelf lestijd indelen

DEN HAAG Minister Van der Hoeven geeft de basisscholen meer vrijheid in de invulling van de schooltijd. Daardoor wordt in samenspraak met de ouders een vierdaagse schoolweek mogelijk.
Het kabinet stemde vandaag in met het voorstel.Aan een maximale onderwijstijd van 5,5 uur per dag wordt niet langer vastgehouden. Het uitgangspunt daarbij is dat de leerlingen niet zwaarder belast mogen worden dan ze aankunnen.
Voor de aanpak van de veiligheid op de scholen trekt het kabinet 90 mln euro uit. Vanaf 2007 zijn er 4500 plaatsen waar lastige leerlingen wordt geleerd hoe ze zich dienen te gedragen.
TT 113 Nieuw mestbeleid kost boeren geld

DEN HAAG Het kabinet gaat boeren die te veel mest produceren,verplichten die af te voeren naar gebieden waar een tekort is. Die maatregel is nodig omdat Brussel het Nederlandse mestbeleid afkeurt. Het kabinet heeft echter geen geld voor bedrijven die dat niet kunnen betalen.
Volgens het Europese Hof komt er nu te veel mest op de weilanden terecht, wat slecht is voor het milieu. Voor boeren komt minder mest uitrijden neer op een kleinere veestapel, of stijgende kosten voor het verwerken van de mest.
Ook voor de akkerbouw heeft het beleid gevolgen. Bedrijven moeten beter gaan bijhouden hoeveel mest ze gebruiken.
Kweenie, die zon is heerlijk hoor, maar ik raak er van in de war. Voor mijn gevoel is het nu een uur of vijf. En niet al half zeven.
Paal slaat gat van acht meter in trein

CASTRICUM - Een op het spoor geplaatste ijzeren paal heeft dinsdagavond grote schade aangericht aan de intercity op het traject Amsterdam - Alkmaar. Bij het incident, rond 23.50 uur, raakte niemand gewond. Dat meldde de politie woensdag.
De spoorwegpolitie en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gaan ervan uit dat de paal met opzet ter hoogte van Castricum tussen de rails is geplaatst. De intercity reed er ter hoogte van de spoorwegovergang Heemstederweg over heen en sleepte hem over een afstand van 400 meter mee. De paal boorde zich door de bodem van de trein heen en veroorzaakte een gat van 8 meter lengte.
De treinreizigers liepen door het incident ruim een uur vertraging op. Het schadebedrag voor de NS bedraagt naar schatting 100.000 euro. Van de daders ontbreekt nog elk spoor.
(Bron)

Stel je nou voor dat er mensen hadden gezeten op die plek waar de paal door de bodem kwam...
Noorwegen wil meer walvissen vangen

OSLO - Het Noorse parlement heeft zich dinsdagavond achter een resolutie voor het vangen van drie keer zoveel walvissen geschaard. Alle partijen steunden de niet-bindende resolutie.
Minister Svein Ludvigsen sprak zich uit voor het vergroten van de vangst, hoewel de commerciële walvisjacht sinds 1986 is verboden. Volgens Noorwegen moeten meer walvissen worden gevangen om de kabeljauw en andere vissen te beschermen. Tegenstanders stellen dat de walvissen geen blaam treft voor de overbevissing, maar de Noren zelf.
Noorwegen heeft voor 2004 een quotum van 670 te vangen walvissen vastgesteld. Volgens Noorse wetenschappers is een stijging tot 1800 mogelijk.
(Bron)

Wat zijn er toch veel opofferingsgezinde landen. Canada beschermt de vis door zadelrobben af te maken (en ja, als je dat dan toch doet, moet je ook maar wat nuttigs met die pelzen doen). Noorwegen beschermt de kabeljauw (en als je die walvissen dan toch afmaakt, moet je iets met dat vlees doen, dus wordt dat tegen heug en meug opgegeten, terwijl iedereen weet dat de Noren een grote hekel hebben aan walvisvlees hebben).
Japan onderzoekt de walvissen (en sja, daar moeten de beesten toch voor dood, dus ook de Japanners eten tegen heug en meug walvisvlees).
Recepten vind je hier.

De soort die de Noren het meest vangen, is Balaenoptera Acutorostrata, de dwergvinvis. Ze eten krill, en daarnaast vis en (pijl-)inktvis. De noordelijke vorm eet wel meer vis dan de zuidelijke vorm, maar ik vraag me toch af of dat die 'bescherm de kabeljauw, vreet de walvissen op'-houding rechtvaardigt.
Ik zou meer respect voor ze hebben als ze zeiden: 'we vinden het gewoon lekker, we doen het al zolang, laat ons er een paar vangen'. En wat zouden de Noren doen als ze moesten kiezen: of kabeljauw vangen, of walvis vangen?
Dronkaard rijdt negen schapen dood

AMSTERDAM - Een 27-jarige automobilist uit Wanneperveen heeft in het Overijsselse Vollenhove in dronken toestand negen stamboekschapen doodgereden. De man verloor de macht over het stuur en belandde in een weiland met een kudde van honderd schapen. Dat meldt De Telegraaf woensdag.
De getroffen schapen lagen te slapen toen de dronkaard dwars door de afrastering reed. De man was zich blijkbaar wel bewust van het ongeluk wat hij veroorzaakt had en sloeg op de vlucht. Pas uren later vond de politie met speurhonden hem op een camping in de buurt. Bij een blaastest scoorde hij zo'n anderhalf promille. Zijn rijbewijs is in beslaggenomen en tegen de man is proces verbaal opgemaakt.
(Bron)
Politie Irak vindt landmijn in as-Samawah

TOKIO/BAGDAD - Iraakse politieagenten hebben dinsdagavond een krachtige landmijn gevonden vlakbij het Japanse kampement in het Iraakse as-Samawah. Het Japanse dagblad Asahi Shimbun heeft dit woensdag in Tokio gemeld.
De anti-tankmijn moet er in de afgelopen veertien dagen zijn gelegd. De politie heeft de mijn verwijderd zonder eerst de Japanse militairen in de buurt op de hoogte te stellen.
Het is mogelijk dat de landmijn was gericht tegen de Japanse en/of Nederlandse militairen die in as-Samawah zijn gelegerd. De politie in as-Samawah heeft laten weten in de omgeving van de vindplaats verder te zoeken naar eventuele andere landmijnen, zo meldden de medewerkers van de Japanse krant in Bagdad.
(Bron)
Verdonkeremanen wil af van dubbel paspoort voor derde generatie

DEN HAAG - Het kabinet wil af van het dubbele paspoort voor buitenlanders van de derde generatie. Minister Verdonkeremanen (Integratie) noemde de dubbele nationaliteit voor deze groep woensdag na afloop van de ministerraad ontoelaatbaar.
Het kabinet geeft woensdag een reactie op het onderzoek van de commissie-Blok naar het integratiebeleid. Het afschaffen van de dubbele nationaliteit voor derde generatie is een van de maatregelen die het kabinet zal nemen, zo zei Verdonkeremanen.
Ook zal de minister werk gaan maken van een Nederlandse imamopleiding, zodat islamitische geestelijken niet meer uit het buitenland hoeven worden gehaald, maar hier kunnen worden opgeleid.
De Tweede Kamer had om beperking van de dubbele nationaliteit gevraagd, zij het in verschillende vormen. Ook wilde de Kamer een Nederlandse imamopleiding.
(Bron)

Ik ben van de eerste generatie, dus ik mag gelukkig mijn twee paspoorten houden.
Mary Dresselhuys (97) overleden

AMSTERDAM - De actrice Mary Dresselhuys is woensdagochtend in alle vroegte thuis in haar slaap overleden. Dat heeft Stage Holding van Joop van den Ende meegedeeld. Dresselhuys, die tot op hoge leeftijd actief was en overal en altijd volle zalen trok, was 97 jaar oud.
Ruim over de honderdvijftig rollen heeft Mary Dresselhuys in haar glorierijke toneelloopbaan gespeeld. Als het aan haar ouders had gelegen was dat nimmer gebeurd en had zij niet kunnen uitgroeien tot een van de grootste comédiennes van het Nederlandse toneel. Haar vitaliteit tot op hoge leeftijd heeft een afscheid van het theater steeds uitgesteld.
Een afscheidstournee was sowieso niets voor haar. Ondanks dat ze ouder en ouder werd, pakte ze toch steeds weer nieuwe stukken op met mooie "oude vrouwenrollen", zoals Herfst in Riga, Leocadia Harold en Maude en Hoog Tijd. Toen ze tachtig werd in 1987 schreef Paul Haenen in opdracht van de actrice zelf en haar dochter Petra het tragi-komische Een bijzonder prettig vergezicht. Tien jaar later was Haenen de aangever in een paar avonden waarop Dresselhuys terugkeek op haar loopbaan.
Mary Dresselhuys werd op 22 januari 1907 geboren in Tiel in een milieu en omgeving waar volgens haar eigen zeggen bijna niemand in toneel geïnteresseerd was. Op het gymnasium speelde ze haar eerste rollen. De vakanties bij haar grootmoeder in Den Haag gebruikte ze om toneel te zien, tussen haar veertiende en haar negentiende zo'n tweehonderd stukken.
Na een halfjaar op een Engelse kostschool deed ze stiekem voor haar ouders en met succes toelatingsexamen voor de Toneelschool in Amsterdam. Na haar eindexamen in 1929 speelde Dresselhuys onder Cor van der Lugt Melsert haar eerste rol in Men trouwt geen meisjes zonder geld. Twee jaar later ging ze over naar het Centraal Tooneel, waar ze tot 1945 bleef. In die periode maakte ze 's zomers uitstapjes naar het cabaret van Cor Ruys.
Verbintenissen met vele gezelschappen zouden volgen: het Residentie Tooneel (1945-47), Comedia (1945-50), Haagse Comedie (1948-49), Gezelschap Guus Oster (1949-50), Nederlandse Comedie (1950-63 en 1966-68), Ensemble (1963-66), Centrum (1967/68) en het Publiekstheater (1975/76). Vanaf eind zestiger jaren stond ze veel meer in vrije produkties, de laatste twintig jaar veelal met producent Joop van den Ende. Hem heeft ze omschreven als "een parel voor mij, gewoon de zoon die ik nooit heb gehad".
Mary Dresselhuys is drie keer getrouwd geweest. Van 1929-1933 was dat met de acteur Joan Remmelts en van 1934-1946 met acteur Cees Laseur, uit welk huwelijk hun dochters Merel en Petra werden geboren). In 1955 trouwde ze met vlieger-auteur Adriaan Viruly ("Jons"). Hij stierf in 1986. Over haar intense huwelijk met Viruly schreef Mary Dresselhuys een boekje met tien korte verhalen onder de titel "Jons".
Dresselhuys, de actrice met de onnavolgbare stem, heeft allerlei soorten rollen gespeeld, maar kreeg haar reputatie als de Koningin van de Komedie. Volgens haar is de komedie een in Nederland onderschat genre. "Het moet hier altijd serieus en zwaar zijn. Daarom is tragedie hier waardevoller dan komedie", zei ze in '87.
"Ik heb niet de dramatische expansie die nodig is voor de Griekse tragedie", voegde ze daaraan toe. Anderzijds had zij weinig op met komische niemandalletjes. Een blijspel is volgens haar pas de moeite waard als het ook iets laat zien van de achterkant van de rol en dus een serieuze ondertoon heeft.
De negentigste verjaardag (1997) van Dresselhuys leek wel een kroonverjaardag van de koningin. Kranten en rtv-rubrieken besteedden er aandacht aan. In 1999 eerde haar geboortestad Tiel haar met een portret. Het kunstwerk kwam te hangen in het uit 1562 daterende Ambtmanshuis, waar Dresselhuys' moeder werd geboren.
Dresselhuys bleef zelf nuchter onder het feit dat ze een instituut was geworden. Tegen De Telegraaf zei ze in januari 1996: "Wat een acteur kan, of kon, is na zijn dood helemaal weg. Nog even blijf je hangen in de herinnering van de mensen die je gezien hebben. Zijn die ook dood, dan ben je voorgoed vergeten. Onze kunst verglijdt zo verschrikkelijk. Het enige dat telt is: kun jij nu, vanavond, de zaal in je handpalmen krijgen. Als dat lukt, is dat toch zo'n heerlijk gevoel. Nog steeds. Heerlijk gewoon."
(Bron)
Kijk, eerst zoeken en dan pas piepen.
In de settings van het log kun je de encoding aangeven. Dus bijvoorbeeld kiezen voor Arabisch, of Hebreeuws, of Westers. Bij Westers heb je een aantal keuzes, en de mijne stond gewoon op de standaardkeuze.
Inmiddels omgebakken naar 'encoding on ISO-8859-1', en zowaar: de diacrieten lijken het weer te doen.
Dus gewoon à, è, ë, ê, ï, ú. Hoera!
Nieuwe onthullingen over Abu Ghraib-gevangenis

WASHINGTON - De dode Irakees uit de Abu Ghraib-gevangenis in Irak, die wereldberoemd is geworden door de foto waarin zijn lichaam in ijs ligt verpakt, stierf tijdens een verhoor. Dat bleek dinsdag uit getuigenverklaringen in een geheime hoorzitting van een militair tribunaal, waarop de Amerikaanse krant Los Angeles Times de hand legde.
Toen de Irakees de gevangenis binnenkwam, was zijn hoofd bedekt met een lege zandzak. Zijn bewakers kregen de opdracht hem direct voor verhoor naar een doucheruimte te brengen. Na een uur van intensief verhoor stierf de man, geketend aan de muur. Pas toen werd de zak van zijn hoofd gehaald. Hij bleek ernstige hoofdwonden te hebben, die niet waren behandeld.
Ook na zijn dood werd de Irakees behandeld als oud vuil, bleek tijdens de hoorzitting. De autoriteiten konden het niet eens worden over wie de verantwoordelijkheid had voor zijn lichaam, dat zolang in ijs werd bewaard. Pas toen het lijk ernstig begon te stinken, werd de Irakees begraven.
De verklaringen zijn afgelegd door verscheidene medewerkers uit de Abu Ghraib-gevangenis, onder wie enkelen van de zeven aangeklaagde cipiers. Daaruit blijkt ook dat gevangenen structureel eten, slaap, kleding en zonlicht werd onthouden.
Een van de verhoorden is Lynndie England, die op verscheidene foto's van de mishandelingen is te zien. Zij is onder meer gefotografeerd met een gevangene aan een hondenriem en naast naakte Irakezen. Volgens haar werden de gedetineerden gedwongen op handen en knieën door gebroken glas te kruipen. Bewakers hechtten zelf met naald en draad wonden van gevangenen, die ze veelal tijdens een verhoor hadden opgelopen.
Het Britse persbureau Reuters maakte dinsdag melding van mishandeling van drie van zijn Iraakse medewerkers in januari. Het trio, Irakezen, werd met een Iraakse journalist in dienst van het Amerikaanse NBC in Fallujah opgepakt en enkele dagen vastgezet. De Irakezen zeggen te zijn mishandeld en vernederd. Zo zouden twee van hen zijn gedwongen een vinger in hun anus te steken om die vervolgens af te likken.
(Bron)
Nijmeegse vrouw zet eigen ontvoering in scène

NIJMEGEN - De politie in Nijmegen heeft maandag een 18-jarige Nijmeegse aangehouden omdat zij mogelijk haar eigen ontvoering in scène heeft gezet. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. De vrouw verdween in de nacht van zaterdag op zondag.
Een familielid ontving na de verdwijning een eis tot losgeld. De politie begon daarop met een grootscheeps onderzoek, waarbij negentig politiemensen betrokken waren. De vrouw werd zondagavond uiteindelijk alleen aangetroffen op een bedrijventerrein in Wijchen, nabij Nijmegen.
De politie hield de vrouw aan omdat er aanwijzingen zijn dat zij haar eigen ontvoering heeft geënsceneerd. De 18-jarige is inmiddels in verzekering gesteld. De politie onderzoekt of de kosten van het onderzoek op haar te verhalen zijn.
(Bron)

(Dat u scBlokje ziet, komt dat doordat Blogger - heel Amerikaans - een beetje raar wordt van diacrieten. Er staat dus scene met een e-streepje links. Het sufste is dat ie het in de preview wel goed laat zien.)

dinsdag, mei 18, 2004

Vlaams Blok heeft plannen klaar voor nieuwe partij

BRUSSEL - Het extreemrechtse Vlaams Blok zal een nieuwe partij oprichten als ook in hoger beroep een veroordeling volgt wegens racisme. In een interview met het Vlaamse weekblad Dag Allemaal stelde Blok-voorzitter Vanhecke dinsdag dat die nieuwe partij wel met hetzelfde programma en dezelfde mensen verder zal gaan.
De rechtbank van Gent veroordeelde vorige maand drie aan het Vlaams Blok verbonden verenigingen wegens racisme. De partij ontvangt haar overheidssteun via die verenigingen. Als de veroordeling in hoger beroep wordt bevestigd, komt het Blok zonder geld te zitten. Meteen na zo'n uitspraak zal de partij daarom een nieuwe organisatie opzetten. Over de nieuwe naam wil Vanhecke geen uitspraken doen.
De partijvoorzitter denkt dat de gevestigde politieke orde in België "de enige echte oppositiebeweging monddood wil maken". Het Vlaams Blok wordt volgens hem aangepakt, "omdat wij niet in de stembus te verslaan zijn". "De haat van onze tegenstanders zou ons wel eens nog meer sympathie van de Vlaamse kiezers kunnen opleveren. Uiteindelijk telt voor ons maar één rechtbank en dat is het vrije oordeel van de kiezers."
De uitspraak in hoger beroep komt zo goed als zeker pas na de regionale verkiezingen van 13 juni. Volgens diverse opiniepeilingen zou het Vlaams Blok daarbij een winst van bijna 4 procentpunt behalen en uitkomen op ongeveer 22 procent. De partij probeert de laatste tijd een veel gematigder imago uit te stralen om teleurgestelde liberale kiezers voor zich te winnen. In de peilingen staan de liberalen van premier Verhofstadt op zwaar verlies.
Het Vlaams Blok kwam vorige week nog in het nieuws met plannen om in Antwerpen een kliklijn voor illegalen in te stellen. De partij trok die voorstellen weer schielijk in na zware kritiek van de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Dewael, die zei dat de aanpak van het Blok hem deed denken aan de nazi's. Het stopzetten van de kliklijn is ook mede ingegeven door de wens om de rechter in hoger beroep niet voor het hoofd te stoten.
(Bron)
Computers voor Afrika

BRUSSEL - Stichting Close the Gap wil volgend jaar meer dan 10.000 tweedehands computers met bijhorende apparatuur hebben ingezameld voor landen in Afrika. In Nederland hebben luchtvaartmaatschappij KLM, SDU Uitgevers en uitzendonderneming Randstad zich inmiddels achter het initiatief geschaard. Dat heeft bedenker en oprichter Olivier Vanden Eynde maandag gezegd.
De stichting bestaat sinds september vorig jaar en richt zich op inzameling in Nederland, België en Duitsland. In Nederland vindt de officiële introductie van Close the Gap plaats op woensdag 26 mei.
De stichting, die in Brussel zetelt, vraagt grote bedrijven en niet-commerciële organisaties hun afgeschreven computers, scanners en printers te schenken aan Zuid-Afrika, Congo, Namibië en Tanzania. In het adviserend comité zitten onder anderen oud-minister van Verkeer en Waterstaat Neelie Kroes, voormalig Europees commissaris Karel van Miert en ex-minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk.
Inmiddels zijn al ruim 2000 computers geschonken. Ze komen onder meer terecht in het onderwijs en de gezondheidszorg. Zo heeft een Zuid-Afrikaanse universiteit duizend computers gekregen voor zwarte studenten. "De witte studenten liepen rond met een eigen laptop, maar de meeste zwarte studenten hadden niets. Nu hebben ook zij toegang tot internet en kunnen ze e-mailen", zei Vanden Eynde.
Volgens de Belg is KLM "de grootste donateur met 4000 pc's per jaar". KLM schenkt niet alleen computers, maar neemt ook een deel van het vervoer voor zijn rekening. Daarnaast kunnen passagiers dit kwartaal geld en 'frequent flyer miles' doneren. Andere bedrijven die Close the Gap steunen, zijn onder meer de Belgische telecomaanbieder Mobistar en Toyota Europa.
Hoewel er in Afrika "miljoenen computers nodig zijn", wil Close the Gap proberen de digitale kloof te dichten. Als de stichting succesvol is, wil Vanden Eynde de inzameling ook in andere Europese landen opzetten. Overigens krijgen de Afrikanen geen heel oude computers. Met minder dan Pentium 2 neemt Close the Gap geen genoegen. Vanden Eynde: "In de praktijk krijgen we echter vooral nieuwere pc's met Pentium 3 erin."
De kiem voor het inzamelingsidee is gelegd in de Vanden Eyndes jeugd. De 24-jarige ingenieur groeide op als oudste in een gezin met zes kinderen. Zijn vader was een dierenarts, die in de jaren tachtig zijn eerste computer kocht. "De ene volgde de andere op. Van de afdankertjes maakte ik nieuwe computers voor mijn broertjes en zusje." Tijdens zijn studie op de Vrije Universiteit van Brussel gebruikte Vanden Eynde die ervaring voor de oprichting van Close the Gap.
(Bron)
Automobilist (18) slipt te hard langs controle

AMSTERDAM - Een 18-jarige automobilist uit Rijssen deed maandag nog zo zijn best. Hij reed nietsvermoedend op de A1 toen hij de politie met radarapparatuur snelheidscontroles zag uitvoeren. Door vol op de rem te staan hoopte hij zijn snelheid zó te verlagen dat hij een boete kon ontlopen, maar helaas: na een remspoor van ruim 23 meter te hebben getrokken, werd hij nog geflitst met een snelheid van 144 kilometer per uur.
Daarmee waren de zorgen van de jonge coureur nog niet voorbij. Door de plotse remmanoeuvre raakte de Rijssenaar de macht over het stuur kwijt. Hij raakte dwars over de weg, schoof over de rechterrijstrook, over de berm en belandde in een sloot. Dat werd een toevallig in de weg staand reflectorpaaltje fataal.
De politie maakt proces-verbaal op.
(Bron)
DEN HAAG - Als een gedetineerde niet meer met een ander op een cel wil en er is geen eenpersoonscel beschikbaar, dan kan het voorkomen dat hij tijdelijk in een isoleercel terechtkomt. Dat heeft minister Donner (Justitie) dinsdag gezegd op mondelinge vragen van Tweede-Kamerlid Vos (GroenLinks).
(Bron)

En dat noemen ze dan vrijwillige celdeling.
Ruud Lubbers beschuldigd van seksuele intimidatie

AMSTERDAM - Een medewerkster van de Verenigde Naties beschuldigt de hoge commissaris voor vluchtelingen Ruud Lubbers van seksuele intimidatie. Dat heeft Lubbers dinsdag zelf bekendgemaakt.
"Ik heb me niet onfatsoenlijk gedragen", zei Lubbers in een verklaring. Volgens Lubbers is de klacht op 27 april ingediend en heeft die te maken met een vergadering die hij op 18 december in zijn kantoor had met zes leden van zijn staf. Een woordvoerder van de UNHCR zei dat de zaak wordt onderzocht door het VN-kantoor voor Interne Controle.
De Amerikaanse krant The New York Times schreef dinsdag dat de klacht is ingediend door een Amerikaanse vrouw van in de 40 die al twintig jaar bij de VN werkzaam is. Het incident zou plaatsgehad hebben toen zij en een groep mannelijke stafleden het kantoor van Lubbers verlieten.
De 65-jarige Lubbers werd in 2000 door de Algemene Vergadering van de VN aangesteld als vluchtelingencommissaris. Zijn oorspronkelijke ambtstermijn van drie jaar werd vorig jaar verlengd en loopt nu af op 31 december 2005.
(Bron)

maandag, mei 17, 2004

Verhaal over de onthoofdingszaak, van iemand die twijfelt.
Goh, Vlagtwedde wil wel een uitzetcentrum. Wat is dat toch in die gemeente? Eerst al dit en nu ook een deportatiecentrum?
Kijk, da's lekker snel. Al een paar dagen is Site Meter op tilt. Ik schat dat 1 op de 8 bezoekers geteld wordt, en die worden allemaal op 0:00 uur geregistreerd ;-)
Vanavond maar eens een mailtje aan gewaagd, en rap antwoord:
"Yes, there seems to be some sort of network connectivity problem going on with a few
servers. I've got the hosting facility looking into the problem."
Da's fijn, want tis voor het eerst in bijna 3 jaar dat ie echt hapert, en het is de meest betrouwbare teller.

Update 18-5: hij doet het weer prima.
Slang houdt Rotterdamse buurt in greep

ROTTERDAM - Een slang houdt de bewoners van de Katendrechtselaan in Rotterdam in de greep. Een 41-jarige man zag de een meter lange Gartnerslang zondagavond door zijn huis kruipen en in een gat van een muur verdwijnen. Hij alarmeerde politie en brandweer. Een slangenexpert van de dierenambulance heeft het beest nog niet gevonden.
Volgens Homme R. Bitter, reptielen expert bij de dierenambulance in Almere, hoeven de bewoners van de Katendrechtselaan nergens bang voor te zijn. "Gartnerslangen, oftewel Kousenbandslang, zijn niet giftig en volledig ongevaarlijk, tenminste als je geen kleine vis bent. Die eten ze namelijk. Maar mensen zullen ze zeer zelden aanvallen. Een beet kan in het ergste geval een infectie veroorzaken, als ze überhaupt door de huid heenkomen." Bewoners van twee huizen zijn uit voorzorg toch geëvacueerd.
(Bron)

Evacueren? Dat staat er toch echt hè? Ongelofelijk...
Arts raadt kinderloos koppel seks aan

AMSTERDAM - Een arts heeft een Duits echtpaar geadviseerd om met elkaar naar bed te gaan om kinderen te krijgen. De 30-jarige man en 36-jarige vrouw zochten na acht jaar huwelijk ten einde raad een vruchtbaarheidskliniek op omdat ze nog altijd kinderloos waren. Na een test kwam een arts met een eenvoudig advies: "Als u zwanger wilt raken, moet u wel met elkaar naar bed."
Het universitair ziekenhuis van Lubek had nog nooit met een soortgelijk geval te maken gehad. Het koppel moest verschillende tests ondergaan en de dokters stelden vast dat beiden vruchtbaar waren. Normaal gezien moest er geen probleem zijn in het verwekken van een kind.
"Toen we hen vroegen hoeveel seks ze gemiddeld hadden, keken ze ons erg verbaasd aan. Ze begrepen niet wat we bedoelden," zei een woordvoerder van het ziekenhuis. De twee zijn opgegroeid in een zeer streng religieuze omgeving en waren zich na acht jaar niet bewust hoe ze zwanger konden raken.
(Bron)
Ik vind een link naar een Russische mp3-site, een goudmijn wordt er gezegd.
Ik blader eens door de A en vind dit:

Adolf Hitler songs

Completely Nazi Speech
Deutchland Uber Alles
German Third Reich Speeches-Intolerance
Nazi German Ns March-Wir Sin Die Braunen Soldaten
O Tannenbaum
Polen, Ab 5 Uhr 45 Wird Zuruck
Rede Vom 22.09.39-Polen Und Seine Bevorstehende Niederlage
Volksvergiftung

Fijn zo.


Meer
Subject: I cannot forget you!
Date: Mon, 17 May 2004 17:44:45 +0200

your big love, ;-)

+++ Attachment: No Virus found
+++ Bitdefender AntiVirus - www.bitdefender.com

------=_NextPart_000_0016----=_NextPart_000_0016
Content-Type: application/octet-stream;
name="letter43.zip"
Content-Transfer-Encoding: base64
Content-Disposition: attachment;
filename="letter43.zip"

Jaja...
TT 401 De politie van de Amerikaanse staat Oklahoma maakt jacht op een bende die de afgelopen maanden talloze Chinese en Mexicaanse restaurants heeft beroofd. De kas laten de dieven voor de verandering ongemoeid; ze hebben het vooral voorzien op gebruikte olie en vet. De restaurants hadden de smurrie in tonnen opgeslagen om naar een recyclebedrijf te brengen. De waarde van de buit: zo'n 380 dollar.
TT 128 EC: reizigersinformatie naar de VS

BRUSSEL De Europese Commissie heeft besloten om een overeenkomst met de VS te sluiten, waardoor de uitwisseling van gegevens van reizigers mogelijk wordt. Het Europees Parlement (EP) is tegen, omdat de privacy geschonden zou worden.
De VS wil in het kader van de strijd tegen het terrorisme allerlei gegevens van binnenkomende reizigers verkrijgen. Het EP tekende eerder bij het Europese Hof bezwaar aan tegen het verdrag. Het Hof kan het besluit laten terugdraaien.
De ministers van Buitenlandse Zaken van 25 Europese lidstaten zullen vandaag naar verwachting hun fiat geven aan het omstreden verdrag.
TT 127 Doden bij gevangenisbrand Honduras

TEGUCIGALPA Zeker negentig gevangenen hebben bij een uitslaande brand in een gevangenis in Noord-Honduras het leven verloren. Minstens tien anderen raakten gewond. De gevangenis bevindt zich in San Pedro Sula, ten noorden van de hoofdstad Tegucigalpa.
De gevangenen werden in hun slaap door het vuur, dat zeer snel om zich heen sloeg, overvallen. Waarschijnlijk is de brand door kortsluiting veroorzaakt.
Het is de tweede grote brand in een Hondurese gevangenis in ruim 1 jaar. In maart 2003 staken opstandige gevangenen de gevangenis in La Ceiba in brand. De politie schoot toen 68 gevangenen dood.
Mobiele bellers hebben schuld van 260 miljoen

DEVENTER - Ongeveer 400.000 mobiele bellers hebben een gezamenlijke schuld van ongeveer 260 miljoen euro. De gemiddelde schuld van een beller met betalingsachterstand bedraagt rond 650 euro.
Dat heeft voorzitter J. Start van Preventel zaterdag gezegd. Dat samenwerkingsverband van aanbieders van mobiele telefonie houdt een zwarte lijst van wanbetalers bij. De telefoonwinkels, die abonnementen en mobieltjes verkopen, kunnen die lijst raadplegen.
De betalingsachterstand is er vooral in het betalen van het abonnement en de belminuten. Veel wanbetalers behoren tot de jonge generatie tussen 18 en 23 jaar.
Het aantal wanbetalers is ongeveer stabiel op 400.000, weet Start. Elk jaar verdwijnen er 80.000 van hen uit het bestand, omdat ze na vijf jaar registratie van de lijst worden geschrapt. Maar elk jaar komen er evenveel nieuwe bellers met betalingsachterstand bij. Tegenwoordig gaan telecomaanbieders sneller over tot afsluiten van een wanbetaler.
Preventel, waarin KPN Mobile, Vodafone Libertel, Debitel, T-Mobile en Orange samenwerken, heeft alleen maar een postbus en een e-mailadres. Volgens Start "schermt de organisatie zich af" om te voorkomen dat agressieve bellers haar onder druk zetten.
(Bron)

Neem dan een prepay...
Samen in de cel, samen gevlucht

MAASTRICHT - Het is het nieuwe troetelkindje van minister Piet Hein Donner van Justitie: twee gedetineerden in één cel. Twee mannen die vastzaten in de gevangenis in Maastricht hebben dankzij deze nieuwe regeling echter voor een primeur gezorgd: zij zijn op 24 april gezamenlijk ontsnapt, schrijft Algemeen Dagblad.
Voor de vakbonden komt deze primeur niet als een verrassing. Zij hebben het ministerie van Justitie al voor aanvang van het experiment gewaarschuwd voor een verhoogde kans op ontsnappingen. "Dat gevaar wordt straks alleen maar groter als er sprake is van gedwongen plaatsing in de meermanscellen", denkt een woordvoerder van Abvakabo FNV.
Het is volgens de locatiedirecteur van de gevangenis voor het eerst dat er twee gedetineerden uit één cel zijn gevlucht. Maar, zo zegt hij, het is al wel vaker geprobeerd: "Eind februari hebben ook al twee gevangenen die een cel deelden een uitbraakpoging gedaan. Die hebben we toen kunnen verijdelen."
De twee ontsnapte gevangenen zijn nog altijd spoorloos verdwenen.
(Bron)
'Merendeel minima betaalt geen woonlasten'

AMSTERDAM - Het merendeel van de sociale minima in Nederland betaalt geen woonlasten. De Nederlanders betalen hier gemiddeld 659 euro voor, maar de onroerendezaakbelasting en het riool- en reinigingsrecht wordt door bijna elke gemeente grotendeels of geheel kwijtgescholden voor de minima. Dat schrijft De Telegraaf. De gemeente Boskoop is de enige die een uitzondering maakt.
De krant baseert zich op de studie 'Atlas van de lokale lasten 2004', die is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden. Dat is een onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen. In acht Nederlandse gemeenten bedragen de lasten voor de sociale minima meer dan honderd euro, zo blijkt uit de studie. In de overige gemeenten krijgen zij er, mede door het ontvangen van de zogeheten Zalmsnip, juist 29 euro uitgekeerd.
Een van de onderzoekers komt tot de conclusie dat het aanvaarden van betaald werk voor deze groep mensen onaantrekkelijk is, omdat iemand die een baan heeft wél alle lokale lasten moet betalen.
(Bron)

Het kan inderdaad betekenen dat je er, als je een slecht betaalde baan krijgt, netto niet op vooruit gaat.
Wat zegt dat?
'Vieze spullen gebruikt in operatiekamer'

AMSTERDAM - Chirurgen maken bij operaties vaak gebruik van onvoldoende ontsmette of versleten instrumenten. Patiënten lopen daardoor het risico ernstige infecties of vermijdbare complicaties op te lopen. Dat is volgens Algemeen Dagblad gebleken op een symposium over risicomanagement in de operatiekamer.
Omdat operatiekamers ook vaak chaotisch zijn ingericht, neemt de kans op missers en schadeclaims toe, zegt aansprakelijkheidsverzekeraar voor ziekenhuizen Medirisk. Instrumenten die worden gebruikt voor kijkoperaties worden vaak het slechtst ontsmet. Daardoor kleven vaak nog weefsel- en bloedresten aan de spullen.
Eén op de vijf elektrische messen, apparaten waarmee door weefsel in de buik wordt gesneden, is 'zo lek als een vergiet'. Daardoor kan de chirurg onopgemerkt een gat branden in gezond weefsel, aldus Algemeen Dagblad. Het is niet bekend in hoeveel gevallen het gebruik van onhygiënische instrumenten heeft geleid tot infecties bij patiënten. De kans dat iemand bij een operatie komt te overlijden als gevolg van een menselijke fout is één (1) op duizend.
(Bron)
Meer dan de helft van de huishoudens in geldproblemen

ENSCHEDE - Achterhoekers en Twentenaren hebben het financieel gezien moeilijker dan de gemiddelde Nederlander. Mensen uit Oost-Nederland hebben vaker schulden. Het zijn ook slechtere betalers van vaste lasten als de huur of hypotheek.
Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud ). In opdracht van de Stadsbank Oost Nederland heeft het instituut 670 inwoners uit de regio ondervraagd over hun geldzaken. Het Nibud heeft vervolgens de resultaten vergeleken met landelijk onderzoek van vorig jaar onder 5123 personen.
Iets meer dan de helft van alle huishoudens in Nederland (3,5 miljoen) heeft moeite rond te komen. Daarnaast vindt ruim eenderde dat ze er de afgelopen vijf jaar in financieel opzicht op achteruit zijn gegaan.
Hoewel mensen in Oost-Nederland zelf vinden dat ze naar verhouding goed met geld omgaan en net iets gemakkelijker kunnen rondkomen, hebben ze vaker schulden. Vier van de tien Achterhoekers en Twentenaren hebben ook een niet-hypothecaire schuld van maximaal 10.000 euro. Landelijk gezien heeft drie op de tien huishoudens een consumentenkrediet lopen.
Het Nibud noemt het ook opvallend dat in Oost-Nederland minder vaak bij de bank wordt geleend, maar eerder bij een financieringsmaatschappij of leverancier. Verder vinden mensen in deze regio het eigen leengedrag minder verantwoord. Iets meer dan eenvijfde had liever minder geleend om zo meer geld voor andere zaken over te houden. Landelijk kent één op de tien huishoudens dit gevoel.
(Bron)
Mogelijk meer slachtoffers van jonge verkrachters

NIJMEGEN - De Nijmeegse politie sluit niet uit dat meer jonge meisjes verkracht of misbruikt zijn door pubers uit de wijk Malvert. Tot nu toe hebben twee meisjes van 13 en 14 jaar aangifte tegen vier jongens gedaan, maar die meisjes zouden eerder bedreigd zijn om te voorkomen dat zij naar de politie stapten.
Dat heeft een woordvoerster van de Nijmeegse recherche maandag bevestigd. De politie hield zaterdag vier jongens van 14 en 15 jaar aan op verdenking van verkrachting van de twee meisjes en het plegen van seksuele handelingen tussen november en mei. Meer aanhoudingen zijn niet uitgesloten.
Het ene meisje is vrijdag naar de politie gestapt. Zaterdag volgde de aangifte van het andere slachtoffer. Nog diezelfde dag hield de politie vier jongens aan. Alle betrokkenen maken deel uit van dezelfde kennissenkring uit de wijk, zodat de namen van de verdachten bekend waren. De verkrachtingen en andere seksuele handelingen zouden hebben plaatsgehad in de buurt van het wijkcentrum in Malvert, maar daar wil de politie niets over zeggen.
Volgens de woordvoerster heeft de politie het buurtonderzoek in de wijk maandagmorgen al grotendeels afgerond. Wel moeten er nog de nodige getuigen worden gehoord. Ook heeft nog ander onderzoek plaats.
In Malvert is zondag veel onrust ontstaan toen de zaak naar buiten kwam. Veel buurtbewoners denken de betrokkenen te kennen. Van cameraploegen moesten de wijkbewoners zondagavond echter niets hebben. De politie heeft gezorgd voor Slachtofferhulp en andere opvang voor mensen die daar behoefte aan hebben, aldus de woordvoerster.
(Bron)
Quote Media lanceert nieuwe zoekmachine

AMSTERDAM - Quote Media, onder andere bekend van de tijdschriften Quote en de website vinden.nl, lanceert maandag een nieuwe zoekmachine: zoeken.nl. Het bedrijf claimt door een nieuwe techniek, zogenoemde clustering-technologie, dat zoeken op internet eenvoudiger en efficiënter wordt.
Clustering technologie is een intelligente manier van zoeken. In plaats van een eindeloze hoeveelheid resultaten te genereren, ligt de nadruk bij geclusterd zoeken op het analyseren en organiseren van die resultaten.
"Met de lancering van Zoeken.nl introduceren we een nieuw zoekconcept. Dit is de volgende stap voor zoeken op het internet", zegt Jan-Willem Tusveld, product manager van de zoekmachine. Zoeken.nl verkeert nog in de Betafase. De definitieve versie zal naar verwachting tegen het einde van de zomer 2004 worden gelanceerd.
(Bron)

Ze beginnen lekker:
"I.v.m. werkzaamheden kan uw zoekopdracht tijdelijk worden verwerkt !!!

Probeer het later nog eens. Onze excuses voor het ongemak."
Meer dan 300.000 WW'ers

AMSTERDAM - Het aantal mensen met een WW-uitkering is eind maart gegroeid tot bijna 307.000. Dat zijn er 26.000 meer dan eind vorig jaar. "Het is voor het eerst sinds mei 1998 dat het aantal WW-uitkeringen weer boven 300.000 uitkomt", aldus uitkeringsinstantie UWV maandag.
Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar nam het aantal WW-uitkeringen in de eerste drie maanden van dit jaar 32 procent toe. Het UWV verwacht dat de stijging heel 2004 zal aanhouden.
De werkloosheid nam vooral toe onder jongeren. Met een groei van 9 procent steeg het aantal WW-uitkeringen onder mensen ouder dan 57,5 jaar veel minder snel. Het UWV onderzoekt of dit komt door recente maatregelen van het kabinet zoals de herinvoering van de sollicitatieplicht voor mensen van 57,5 jaar en ouder.
Naast de WW keert het UWV ook de WAO uit. In de eerste drie maanden daalde het aantal WAO'ers met 6000 tot bijna 780.000. In de periode nam het aantal aanvragen voor een WAO-uitkering met 20 procent af in vergelijking met het laatste kwartaal van 2003. De instroom in de WAO zal daarom de komende maanden blijven dalen, denkt het UWV. "De huidige wetgeving blijft effect sorteren."
Zo zijn werknemers en werkgevers er zelf verantwoordelijk voor geworden om zieke mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Hierdoor hoeven zij minder vaak een uitkering door arbeidsongeschiktheid aan te vragen.
Het UWV had in het eerste kwartaal moeite alle WAO-keuringen op tijd uit te voeren door een nieuwe manier van werken. Het verwacht dat "de productiviteit snel weer op orde" zal zijn.
(Bron)
Vliegende bureaustoel

Surveillerende agenten in Utrecht wisten zaterdagavond even niet wat er gebeurde. Met een doffe klap belandde vlak voor hun neus opeens een bureaustoel op het gras. Deze bleek door een 21-jarige vrouw uit een raam op de vierde verdieping van een naastgelegen flat te zijn gegooid. Zij is aangehouden. Op het bureau heeft de stoelengooister een proces-verbaal gekregen en is haar verteld dat zij het vliegende voorwerp weer moest nemen naar binnen. Het is niet bekend waarom de vrouw tot haar daad is gekomen.
(Bron)
'Rumsfeld achter Abu Ghraib'

NEW YORK - De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft vorig jaar persoonlijk ingestemd met nieuwe, clandestiene ondervragingsmethoden in Irak. Dit leidde rechtstreeks tot de mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis, stelt het weekblad The New Yorker.
Het Pentagon ontkent de aantijgingen, die zondag naar buiten kwamen. 'De beweringen zijn bizar, samenzweerderig, en vol fouten en anonieme veronderstellingen', zei een woordvoerder van Defensie.
Onderzoeksjournalist Seymour M. Hersh schrijft dat Rumsfeld akkoord ging met een 'topgeheim' plan om omstreden verhoormethoden voor leden van de terreurgroep Al Qa'ida ook in Irak toe te passen. Het doel was om meer inlichtingen over de opstand tegen het Amerikaanse leger los te krijgen.
Hersh leunt op voormalige en huidige bronnen in het leger en de CIA, die anoniem spreken. Het plan van het Pentagon stimuleerde 'fysieke dwang en seksuele vernedering', schrijf hij. 'De regels zijn: grijp wie je moet grijpen. Doe wat je wil', zo citeert Hersh een ex-inlichtingenofficier.
'De wortels voor het gevangenisschandaal liggen niet in de criminele neigingen van een paar leger-reservisten', concludeert Hersh, maar in het besluit van Rumsfeld. De regering heeft de verantwoordelijkheid bij een paar 'rotte appels' onder de militairen in de Abu Ghraib-gevangenis neergelegd, en ontkent dat sprake is van een structurele en welbewuste schending van de Geneefse Conventies.
Als Hersh in zijn derde opeenvolgende artikel over 'Abu Ghraib' gelijk heeft, dan hebben Rumsfeld en zijn onderminister voor Inlichtingen, Stephen Cambone, mogelijk onder ede gelogen voor het Congres. Hoewel Rumsfeld tijdens zijn verhoor veel zaken niet kon bespreken vanwege hun geheime status, liet hij doorschemeren dat er geen sprake was van een doofpot.
'Elke suggestie dat er geen volledig, diepgaand bewustzijn is van wat er is gebeurd en de schade die het heeft aangericht, zou volgens mij een misverstand zijn', zei hij.
Sinds het schandaal rond de martelingen uitbrak met de beelden op televisiezender CBS, heeft de roep om Rumsfelds aftreden geklonken, maar nog niet in Republikeinse kringen. President Bush heeft meermalen vertrouwen uitgesproken in zijn minister.
Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell ontkende noch bevestigde de beschuldigingen. 'Ik moet doorverwijzen naar het Pentagon', zei hij.
(Bron)

Michael Moore riep ook al dat hij mensen naar Irak had gestuurd, en dat die stiekem hadden gefilmd, en dat het nog veel erger was.
Eén ding begrijp ik niet. Al sinds het begin van de mensheid is duidelijk dat de mens de mens een wolf is. Als je een groep mensen een groep anderen laat bewaken, en er zijn geen duidelijke regels, er is geen structuur, en geen strak toezicht - dan krijg je dit soort excessen automatisch. Het zit in ons ingebakken, in ons allemaal.
Uit experimenten (Stanford rings a bell? Of Milgram?) blijkt elke keer weer dat hooguit een kwart van de mensen die 'boven' een ander wordt geplaatst in zo'n besloten setting, met de macht om te vernederen en te pijnigen, in staat is zich humaan te blijven gedragen dan wel weg te lopen.
Driekwart van de mensen in zo'n groep doet gewoon mee.
Dus waarom zijn we eigenlijk zo geschokt? Dat het gebeurt is fout, maar dat het _mogelijk_ is dat zoiets gebeurt, zou ons niet moeten verbazen...
Hoofd Iraakse regeringsraad gedood bij bomaanslag

BAGDAD - De leider van de Iraakse regeringsraad, Abdul Zahra Othman Mohammad (ook bekend als Izzedin Salim), is maandag omgekomen bij een aanslag met een autobom. Volgens het Amerikaanse leger ging het om een zelfmoordaanslag. In totaal zijn tien mensen gedood, aldus de legerwoordvoerder, onder hen mogelijk twee Amerikaanse soldaten. Zes Irakezen zijn gewond geraakt.
De auto van Salim stond met andere voertuigen in de rij te wachten voor een controlepost bij de Green Zone, het gebied waarin het hoofdkwartier van de coalitietroepen ligt. Dit heeft de Iraakse onderminister van Buitenlandse Zaken Hamed al-Bayati gemeld. Ook enkele lijfwachten van Salim zijn omgekomen. Volgens Al-Bayati zijn andere raadsleden, die ook in de rij stonden, ongedeerd gebleven omdat ze net de controlepost waren gepasseerd.
Getuigen meldden dat het juist zeer druk was bij de controlepost. Artsen proberen mensen uit voertuigen te halen. In de weg is een krater geslagen.
Salim was lid van de sjiitische partij Dawa. Hij leidde de regeringsraad sinds 1 mei. Het voorzitterschap van de Iraakse regeringsraad rouleert per maand. Volgens de Britse omroep BBC was Salim een schrijver, filosoof en politiek activist. Hij is het tweede lid van de regeringsraad dat sinds de oprichting vorig jaar juli is vermoord. Eerder is een van de drie vrouwen, Aquila al-Hasimi, omgebracht.
De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, zei dat het nog te vroeg is om de daders aan te kunnen wijzen. De moord op Salim zal volgens hem de politieke ontwikkelingen in Irak niet in de wielen fietsen.
De Britse minister Jack Straw van Buitenlandse Zaken veroordeelde de moord op Salim. De daders zijn 'vijanden van het Iraakse volk', aldus de bewindsman. De Jordaanse regering sprak in een reactie van een 'politieke moord'. Een regeringswoordvoerster zei dat dat soort aanslagen 'niet mogen worden gebruikt om je mening duidelijk te maken'. In Jordanië is het Wereld Economisch Forum bijeen, onder meer om te praten over de machtsoverdracht in Irak.
De Amerikaanse generaal Mark Kimmitt zei: 'Dagen als deze tonen juist de wijsheid (van het doorzetten van de machtsoverdracht) dan dat ze ons afbrengen van dat proces.' Ook de Australische premier John Howard veroordeelde de bomaanslag. 'Ik ben zo geschokt', zei hij. 'Dit is niet de moord op een Amerikaan of een Brit, dit is de moord op een van hen. Wat deze mensen doen is het tegenhouden van een democratische toekomst voor Irak. Geven we daaraan toe? Lopen we nu weg?' Australië heeft 850 soldaten in en rond Irak.
(Bron)
'Iedereen in bijstand kan stofzuigen'

DEN HAAG - Minister Zalm van Financiën wil dat bijstandsgerechtigden huishoudelijke hulp voor hulpbehoevenden gaan doen. Hij roept gemeenten op werk te maken van zijn plan.
'Iedereen heeft een huis en daarmee ook een huishouden. En dus kan iedereen huishoudelijk werk doen', zei Zalm zaterdag tijdens een ledenvergadering van de VVD in Rotterdam. 'Zo verdienen ze hun eigen inkomen en blijven ze fit voor de arbeidsmarkt.'
De vice-premier vindt dat goed opgeleide verpleegkundigen en ziekenverzorgers veel te vaak afwassen, stofzuigen en schoonmaken. Als de 400 duizend bijstandsgerechtigden dergelijke taken doen kunnen de professionals elders worden ingezet.
Het rijk trekt via de AWBZ 1,2 miljard euro uit voor huishoudelijk werk en dat bedrag stijgt. Vanaf 1 januari 2006 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de verdeling van dit geld.
Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken is enthousiast over Zalms voorstel. Hij noemt als goed voorbeeld de gemeente Helmond waar bijstandsgerechtigden kleerhangers moeten inpakken. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico hun uitkering te verliezen.
Hoe lang iemand huishoudelijk werk moet blijven doen weet Rutte niet. 'Je moet mensen perspectief bieden op een baan. Maar bij een Turkse vrouw van 45 jaar kan het misschien wel een jaar of langer duren.' Afgestudeerden zouden bijvoorbeeld twintig uur per week kunnen werken, zodat ze genoeg tijd over houden om te solliciteren.
De Tweede-Kamerfracties van CDA en PvdA voelen niets voor het voorstel. CDA-Kamerlid Bruls vindt het 'niet zo'n goed plan' om bijstandsgerechtigden aan de slag te helpen zonder uitzicht op een echte baan. Hij vreest dat het anders een manier wordt om het minimumloon te omzeilen.
Volgens PvdA-Kamerlid Bussemaker wil Zalm 'weer voor een dubbeltje op de eerste rij zitten'. Ze vindt dat uitkeringsgerechtigden een volwaardig loon moeten krijgen. Mits de overheid fiscale subsidies geeft kan dat volgens haar zestigduizend banen opleveren.
Ook VVD-Kamerlid Van Miltenburg is het oneens met Zalm. 'Persoonlijk denk ik dat het nooit een verplichting kan zijn.'
Zalm ijverde tijdens het congres verder voor een langere periode waarin de lonen niet mogen stijgen. Nu hebben de vakbonden, werkgevers en het kabinet afgesproken dat de lonen in 2004 en 2005 vrijwel op gelijke voet blijven, in ruil voor minder bezuinigingen op de sociale zekerheid. De lonen blijven, als het aan de VVD-politicus ligt, nog minimaal een jaar langer bevroren.
(Bron)

Zalm moet maar eens bij mij op de koffie komen, als ie durft. Dat ziet ie gelijk dat 'heeft een huis dus kan huishouden' een foute aanname is.
Afgezien daarvan: ik wil best werken voor mijn geld. Maar dan wel volgens de afspraken die er zijn: minimaal minimumloon, een CAO, ontslagbescherming, vakantiegeld enzovoorts.