zaterdag, februari 06, 2010

Tom begint ook te wennen aan de lege tafel: hij durft er al bovenop te zitten. Niet dat ie het snapt, maar ja, Tom vindt het altijd eng als er iets verandert in huis.
Tom begint te wennen aan de kauwenvluchten. Hij reageert nog wel schichtig, maar hij komt niet meer acuut naar binnen rennen als ze overkomen.
FunX twijfelt over Wilders-film

ROTTERDAM - Radiozender FunX twijfelt of de trailer waarin Geert Wilders in opdracht van de maffia door een stel eenden wordt vermoord, een vervolg krijgt.
Dat schrijft de zender vrijdag in een persverklaring. De PVV vroeg donderdag opheldering aan verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Media) over de trailer die te zien is op de website www.pezpaq.tv, dat is gelinkt aan FunX.
De makers beloofden dat de film binnenkort in zijn geheel te zien zou zijn bij Pezpaq TV. Tweede Kamerlid Martin Bosma van de PVV noemde het filmpje over zijn partijleider ronduit smakeloos.
Maar volgens FunX valt het filmpje binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. "Een parodie als deze vervult een functie. Het maakt een beladen onderwerp bespreekbaar. FunX realiseert zich dat niet iedereen het filmpje op dezelfde wijze zal waarderen. Echter, dat betekent niet dat FunX daarmee grenzen van het toelaatbare heeft overschreden.''
(Bron)

Alles mag als Wilders het doet, maar als hij het onderwerp is, pas dan maar op.
Moeder naakt in boom

BRUNSSUM - De politie heeft op de Brunssumerhei een einde gemaakt aan een fotosessie met een naaktmodel. Dat liet de politie vrijdag weten.
Agenten zagen donderdag tijdens een ronde over de hei hoe verderop een vrouw een boom in klauterde.
Naderbij gekomen zagen de agenten de vrouw naakt op een dikke tak poseren. Ze droeg slechts een carnavalsmasker.
Onder de boom stond naar wat later bleek haar 21-jarige dochter foto's van moeder in haar geboortekostuum te maken.
De agenten maakten direct een einde aan de fotosessie. Het bleek te gaan om een project van de kunstacademie waarbij de studente de artistieke kant van haar moeder wilde laten zien.
(Bron)
Amsterdamse Wallen paar uur zonder stroom

AMSTERDAM - De Amsterdamse Wallen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag enige uren zonder stroom gezeten. Door een brandje in een transformatorhuisje in de Warmoesstraat, donderdagavond, ontstond de storing, zo meldt de brandweer vrijdag.
Om de problemen te verhelpen moest een groter gedeelte van de Amsterdamse binnenstad het de eerste uren van de nacht zonder elektriciteit stellen.
De politie stelde de bewoners van het gebied, en de mensen die er werken, via geluidswagens op de hoogte van de gebeurtenissen.
De storing is inmiddels weer verholpen.
(Bron)
Vuilnismannen Utrecht laten afval dag staan

UTRECHT - Vuilnisophalers in de gemeente Utrecht leggen dinsdag hun werk neer. Gedurende een etmaal wordt geen huisvuil opgehaald.
Dat liet vakbond Abvakabo FNV vrijdag weten.
De vuilnismedewerkers vragen met hun actie aandacht voor het cao-conflict tussen gemeenteambtenaren en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
De vakbonden willen een loonsverhoging van 1,5 procent, maar hun werkgever zet in op de nullijn.
Eerder kondigden de vakbonden al aan stiptheidsacties te houden bij reinigingsdiensten. Maar in de gemeente Utrecht bleek bij de werknemers meer steun te zijn om het werk 24 uur plat te leggen.
Ook de veegploegen die Utrecht normaal gesproken schoonhouden laten dinsdag hun bezem staan.
Samen met de vuilnismannen willen zij in alle vroegte op het stadhuis van Utrecht een petitie overhandigen aan het gemeentebestuur. Vakbond Abvakabo schat dat het om ongeveer honderd stakende medewerkers gaat.
Cao-onderhandelingen tussen provincieambtenaren en het Interprovinciaal Overleg (IPO) zijn eveneens spaak gelopen.
Om hun roep voor een inflatiecorrectie kracht bij te zetten, trekken de ambtenaren gezamenlijk op in hun acties. Vrijdag houden in het provinciehuis van Zeeland in Middelburg de eerste provincieambtenaren een werkonderbreking.
(Bron)
Vrouw van fiets geschoten in Sprang-Capelle

SPRANG-CAPELLE - Een fietsende 42-jarige vrouw uit Sprang-Capelle is vrijdagmiddag kort na één uur op het Halvezolenpad in Sprang-Capelle zwaargewond geraakt, nadat zij door een man vanaf de kant van de weg was beschoten.
De vrouw is met verwondingen aan arm en been naar het ziekenhuis in Tilburg gebracht. De man ging er vervolgens op de fiets vandoor in de richting van Waalwijk.
Omstreeks drie uur is in het centrum van Waalwijk de vermoedelijke dader, een 61-jarige Waalwijker, aangehouden. Dat heeft een politiewoordvoerster gezegd.
De vrouw fietste vrijdagmiddag vanuit Waalwijk in de richting van Sprang-Capelle toen zij door de man, die achter een boom stond te wachten, onder vuur werd genomen.
Scholieren die in de buurt van het voorval fietsten waarschuwden de politie en ontfermden zich over het slachtoffer totdat de hulpdiensten arriveerden.
(Bron)

In elk geval complimenten voor die scholieren!
'Verbod op vrouwenbesnijdenis helpt'

ROTTERDAM - Migranten laten zich sneller overhalen hun dochters niet te laten besnijden als ze weten dat vrouwenbesnijdenis verboden is in het land waarin ze wonen.
Dat concludeert het kenniscentrum Pharos voor Vluchtelingen en Gezondheid in een onderzoek dat zaterdag tijdens een congres in Rotterdam wordt gepresenteerd.
Zaterdag is het de internationale dag tegen vrouwenbesnijdenis.
Pharos baseert zich op gesprekken met 66 Afrikaanse vrouwen die afkomstig zijn uit landen waar vrouwenbesnijdenis normaal is.
Ook hulpverleners zeggen tijdens gesprekken te merken dat migranten sneller bereid zijn vrouwenbesnijdenis af te zweren als ze weten dat er gevangenisstraf op staat.
In Nederland is de besnijdenis van vrouwen verboden. Schattingen geven aan dat er per jaar ongeveer vijftig meisjes een besnijdenis ondergaan. Officiële cijfers zijn niet bekend.
(Bron)
Bewoners achterstandswijken achter manifest

AMSTERDAM - Leden van bewonersverenigingen hebben zaterdag in Amsterdam-Slotervaart een manifest aangenomen, waarin ze meer invloed willen afdwingen als ze met gemeenten en projectontwikkelaars onderhandelen over het opknappen van hun dorpen en achterstandswijken.
In het manifest staat dat gemeenten en woningcorporaties beter moeten luisteren naar wensen en ideeën van de bevolking zelf.
Als buurtbewoners meer mogen meebeslissen over sloop- en bouwplannen in hun omgeving, kan dat tijdrovende bezwaarprocedures voorkomen en de leefbaarheid bevorderen.
Het manifest van het Landelijk Samenwerkingsverband Achterstandswijken werd aangenomen door bewonersverenigingen uit onder meer Amsterdam-Slotervaart, Zaanstad, Rotterdam, Arnhem en Ganzedijk.
De belangenbehartigers brengen het manifest de komende periode onder de aandacht van gemeentebesturen, woningcorporaties en projectontwikkelaars.
In het manifest wordt onder meer gepleit voor het subsidiëren van buurtcomités, zodat ze zelf in staat zijn om deskundigen in te huren bij het opstellen van alternatieve plannen.
Zo komen ze goed beslagen ten ijs tijdens onderhandelingen en worden ze een serieuze gesprekspartner.
(Bron)
Big Brother Award voor Guusje ter Horst

AMSTERDAM – Door een gevaarlijk gebrek aan nuance in het privacydebat is PvdA-minister Guusje ter Horst uitgeroepen tot de grootste privacyschender van 2009.
Zij krijgt een Big Brother Award in de categorie personen, omdat haar wordt verweten dat door haar toedoen Nederland afstevent op een controle maatschappij, waarbij veronderstelde veiligheid het steevast wint van persoonlijke vrijheid.
In de categorie overheden won de opslag van vingerafdrukken in een centrale database. Dit project valt ook onder verantwoordelijkheid van Ter Horst.
Volgens de jury van experts werkt de Nederlandse aanpak identiteitsfraude in de hand. Ook is de kans groot dat hackers met succes een aanval op de vingerafdrukdatabase uitvoeren. Als dat gebeurt vrezen de deskundigen dat de gevolgen desastreus zijn. Ook gaat Nederland veel verder dan de landen om ons heen.
De bedrijven Vodafone en T-Mobile wonnen een Big Brother Award in de categorie bedrijven. In 2009 bleek dat zij jarenlang de inhoud van SMS-berichten doorstuurden naar de politie en AIVD, wanneer de tap alleen informatie over wie met wie belt moest leveren.
De politie kreeg een award in de categorie voorstellen voor het idee om een mobiele “naaktscanner” of bodyscanner in te zetten bij gewoon politiewerk. Daarbij was de jury kritisch dat de scanner nog niet eens in gebruik is voor terroristen en meteen al voor alledaags politiewerk gebruikt zou moeten worden.
D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld won een Winston, een aanmoedigingsprijs voor haar werk om in Europa juist op te komen voor de privacy. De afgelopen jaren heeft zij zich onder andere fel verzet tegen de bewaarplicht verkeersgegevens, waarmee van alle Europese burgers in ieder geval wordt bijgehouden met wie ze bellen en mailen.
De prijzen, die jaarlijks worden uitgereikt, zijn een initiatief van Bits of Freedom voor de grootste privacyschendingen. Ze zijn bedoeld om bewustwording te creëren.
(Bron)
'Walvisvaarder ramde weer boot Sea Shepherd'

SYDNEY - Een Japanse walvisvaarder is zaterdag ''met opzet'' tegen een boot van de milieuorganisatie Sea Shepherd gevaren.
Dat gebeurde in de wateren bij Antarctica, meldt Sea Shepherd in een verklaring op haar website.
Het Japanse schip de Yushin Maru 3 ramde de romp van de Bob Barker in het deel van Antarctica dat Australië beheert. Er zijn geen gewonden gevallen.
De boot kon doorvaren en de activiteiten van de walvisvaarder blijven dwarsbomen, aldus Sea Shepherd.
Begin vorige maand zonk de speedboot Ady Gil van de milieuorganisatie, nadat een Japanse walvisvaarder het vaartuig had geramd.
Beide partijen beschuldigen elkaar ervan voor de aanvaring verantwoordelijk te zijn. Zowel Nieuw-Zeeland als Australië onderzoekt die zaak.
(Bron)
Baas vermoordt werknemers om 32 cent

PEKING - Een aannemer in China heeft twee werknemers doodgestoken. Hij had voor eigen gebruik een bedrag van 3 yuan (32 eurocent) achtergehouden van hun salaris. De twee mannen eisten hun geld terug, waarop de werkgever een mes pakte en ze doodstak.
Dat meldden Chinese staatsmedia vrijdag. De slachtoffers waren arbeidsmigranten. Vanaf het straatarme platteland van China waren ze naar de miljoenenstad Zhengzhou getrokken op zoek naar een baan.
Ze werkten voor een aannemer in de bouw, die een overheidskantoor moest renoveren.
China telt miljoenen migranten, die onder armoedige omstandigheden een bestaan proberen op te bouwen in de grote steden. Met het karige inkomen dat ze verdienen, onderhouden ze veelal ook hun familieleden die op het platteland zijn gebleven.
(Bron)
Diefstal paspoorten in Europa omvangrijk

DEN HAAG - In Europa zijn sinds 1995 uit overheidsgebouwen en diplomatieke posten ruim 340.000 blanco paspoorten, identiteitskaarten, visumstickers en rijbewijzen gestolen.
Dat meldde NRC Handelsblad zaterdag. De krant baseert zich op cijfers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), dat put uit het informatiesysteem van de 25 Schengenlanden.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het KLPD bevestigen berichtgeving van NRC dat tussen 1998 en 2006 uit zes Nederlandse diplomatieke posten in totaal 1841 blanco reisdocumenten zijn ontvreemd.
De meeste documenten waren visumstickers. In totaal zijn bijna vijfhonderd gewone, nood- en zakenpaspoorten gestolen.
Na februari 2006 is niets meer gestolen. Buitenlandse Zaken heeft rond die tijd de beveiliging op ambassades aangescherpt.
Ook weet Den Haag nu precies hoeveel visumstickers en andere documenten elke ambassade nog in huis heeft. Grote voorraden zijn daardoor niet meer nodig, zodat bij een eventuele diefstal de buit beperkt is.
Sinds de invoering van het biometrisch paspoort hebben ambassades toch al geen paspoorten meer op voorraad.
Blanco reisdocumenten zijn vele honderden tot duizenden euro's waard op de zwarte markt. De georganiseerde criminaliteit handelt er in. De paspoorten zijn vooral in trek bij mensenhandelaren.
(Bron)

Dus dit is nieuws van 4 jaar oud?
Marechaussee pakt indringers in paleistuin

DEN HAAG - De Koninklijke Marechaussee heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag drie verdachten aangehouden in de tuin van Paleis Noordeinde in Den Haag.
Dat heeft de marechaussee bekendgemaakt.
De marechaussee hield de drie mannen (16 en 17 jaar) uit Engeland meteen aan, nadat zij over het hek waren geklommen.
Na onderzoek bleek dat zij op de vlucht waren voor een aantal belagers na onenigheid tijdens het uitgaan.
De drie zijn overgedragen aan de politie die hen na proces-verbaal te hebben opgemaakt, liet gaan.
(Bron)

Beter een boete dan in elkaar geramd worden.
Noord-Ierse paramilitairen vernietigen wapens

BELFAST - Een Noord-Ierse paramilitaire splintergroepering heeft haar wapens vernietigd. Dat meldde de BBC zaterdag. Het gaat om de katholieke Irish National Liberation Army (INLA).
De beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan 120 moorden tijdens het Noord-Ierse conflict.
De INLA besloot in oktober vorig jaar dat de gewapende strijd voorbij was. De groep liet toen weten met uitsluitend vreedzame middelen haar doelen te willen bereiken.
De onafhankelijke internationale commissie die zich bezighoudt met de ontwapening van paramilitaire groepen in Noord-Ierland, de IICD onder leiding van generaal John de Chastelain, zal de vernietiging van de wapens van de INLA maandag bevestigen, aldus de BBC.
De IICD houdt volgende week op te bestaan.
(Bron)
Pluto verandert van kleur

AMSTERDAM - Tot verrassing van veel astronomen verandert Pluto van kleur en schuiven ijsplaatsen over het oppervlak van de dwergplaneet. Dat blijkt uit nieuw vrijgegeven foto's die met de Hubble ruimtetelescoop zijn gemaakt.
Op de foto's oogt Pluto aanzienlijk roder dan in de afgelopen tientallen jaren. Voor een leek heeft Pluto een geeloranje gloed, een beetje als de kleur van vloeibare honing, maar astronomen zeggen dat er twintig procent meer rood te zien is dan vroeger.
Ook is te zien dat stikstof in ijsvorm groeit en krimpt, in het noorden lichter is en in het zuiden donkerder. Volgens astronomen verandert Pluto meer aan zijn oppervlakte dan andere lichamen in het zonnestelsel.
Dat is opmerkelijk, omdat een seizoen in sommige delen van Pluto zo'n honderdtwintig jaar duurt.
Hoewel Pluto ooit werd beschouwd als planeet, is het object in 2006 in de categorie dwergplaneet geplaatst.
(Bron)
Minder breekbare bierglazen voor Britten

LONDEN - Twee nieuwe soorten bierglazen zijn donderdag in Londen gepresenteerd. Zij zijn minder breekbaar dan de bestaande exemplaren.
De Britse regering had op de ontwerpen aangedrongen. In Groot-Brittannië raken jaarlijks 87.000 mensen gewond door gebroken glazen die als wapen worden gebruikt, aldus de Britse omroep BBC op zijn website.
De nieuwe glazen worden door een laag plastic of hars versterkt. Zelfs als ze breken, vallen ze niet in stukken uit elkaar. Volgens de maker kunnen ook de bestaande bierglazen door een plastic laagje versterkt worden.
Het enige wat de bierliefhebber van de verandering zal merken, is dat het gerstenat in de nieuwe glazen langer koel blijft.
(Bron)
Soms word je te voorspelbaar. Het is zaterdag, ik doe boodschappen, ik kom terug, ik ruim de boodschappen op, en Tijger zit zo strak als een springveer naar me te loeren. Maar snuif maar Tijger... Geen vis. Nu eens een keer niet.
(Ze is nog lang blijven zitten, alsof ze dacht dat ik haar in de maling nam.)
Schipper vindt been aan anker

AMSTERDAM - Een binnenvaartschipper heeft op 23 januari een menselijk been opgevist. Bij het ophalen van zijn anker in de haven van Moerdijk deed de man de lugubere vondst.
Dit maakt de politie vrijdag bekend. De schipper kwam uit Duitsland en werd er rond 14.15 uur door een collega die naast hem aanmeerde op geattendeerd dat er iets aan zijn anker zat.
Op het been waren meerdere verwondingen zichtbaar, mogelijk veroorzaakt door de scheepsschroef.
Het linkerbeen is onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Het is nog niet bekend of het been van een man of een vrouw is.
Het DNA van dit been zal vergeleken worden met vermiste personen in Nederland en Duitsland. De politie sluit niet uit dat het been afkomstig is van iemand die al in Duitsland te water is geraakt.
(Bron)
Body lotion-dief komt niet ver

AMSTERDAM - Een winkeldief met 75 flessen body lotion in zijn zakken kon de politie in het Amerikaanse Springfield niet ontglippen.
De 30-jarige man had in een winkelcentrum zijn broek zo volgepropt, dat de naden op springen stonden.
Hij kon daardoor ook niet de benen nemen toen hij door bewakers werd gesnapt. Instappen in de politieauto ging ook pas nadat hij zijn zakken had geleegd.
(Bron)
Kleine bedrijven goed voor leefbaarheid

AMSTERDAM - Kleine bedrijven, zoals een bakker of een slager, dragen bij aan de leefbaarheid in woonwijken. Grootschalige bedrijvigheid - kantoorpanden of winkelcentra - kunnen juist leiden tot meer overlast en onveiligheid.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving, de Universiteit Utrecht en Atlas voor Gemeenten. Zij overhandigden dat donderdag aan minister Eberhard van der Laan (Wijken) en staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken).
De conclusies zijn opvallend. De overheid probeert de leefbaarheid in wijken namelijk vaak te vergroten door de bedrijvigheid te stimuleren.
Kleine winkels hebben vaak veel klanten uit de buurt. Daardoor ontmoeten buurtbewoners elkaar vaker en neemt de sociale samenhang toe. Een toename van andere bedrijvigheid leidt echter vaak tot een verslechtering van de leefbaarheid.
Zo zijn grote supermarkten vaak een verzamelplek voor hangjongeren. Kantoorpanden kunnen inbrekers of vandalen aantrekken.
De onderzoekers stellen verder dat een toename van het aantal banen in een wijk niet leidt tot een dalende werkloosheid in diezelfde buurt. De banen sluiten namelijk niet altijd aan op het opleidingsniveau en de ervaring van de wijkbewoners.
Hoewel meer bedrijvigheid dus niet per se leidt tot een toename van de leefbaarheid, is een verbetering van de leefbaarheid wel gunstig voor de bedrijvigheid. Omdat ze dan bijvoorbeeld minder te maken hebben met diefstal, hebben ze een grotere kans om te overleven en te groeien.
Het Planbureau voor de Leefomgeving, de Universiteit Utrecht en Atlas voor Gemeenten hebben voor hun onderzoek al bestaande cijfers van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikt.
(Bron)

En als het regent, word je nat.
'Gevaarlijke' sneeuwstorm in Washington

WASHINGTON - Weerdeskundigen hebben de inwoners van de Amerikaanse hoofdstad Washington opgeroepen zaterdag thuis te blijven.
Zij voorspellen dat de ''extreem gevaarlijke'' sneeuwstorm die sinds zaterdagochtend (Nederlandse tijd) door de stad raast, het verkeer ''riskant en levensbedreigend'' maakt.
De luchthavens van Washington zijn gesloten en de metro rijdt alleen onder de grond. De busdienst is helemaal geschrapt.
Ook is er slechts beperkt treinverkeer tussen New York en Washington. Sommige musea en de dierentuin zijn gesloten. Meer dan 120.000 huizen in de hoofdstad en omgeving zitten zonder stroom.
De staten Virginia en Maryland en het District of Columbia hebben sneeuwalarm afgekondigd, waardoor de autoriteiten extra volmachten krijgen om het hoofd te bieden aan het noodweer en de nasleep ervan.
Om 06.00 uur 's ochtends lokale tijd lag er al een pak sneeuw van 53 centimeter in Washington. De meteorologen voorspellen dat in de hoofdstad tot zaterdagavond, als de storm is weggetrokken, 76 centimeter sneeuw kan vallen.
Daarmee zou het record van de Grote Knickerbocker Storm van januari 1922 met ongeveer 4 centimeter worden verbroken. De hevige wind van die dag kreeg die naam, omdat toen het Knickerbocker Theater instortte, waardoor bijna honderd mensen omkwamen.
De sneeuwstorm zal niet alleen Washington, Virginia en Maryland treffen, maar ook staten als Indiana en Pennsylvania en delen van de staat New York.
Het is overigens uitzonderlijk dat in zo korte tijd zo veel sneeuw in Washington valt.
Volgens gegevens van het Amerikaanse KNMI is het sinds 1870 slechts dertien keer voorgekomen dat er meer dan 30 centimeter sneeuw viel. Zes weken geleden was dat voor het laatst. Toen viel tijdens een sneeuwstorm 41 centimeter.
(Bron)

donderdag, februari 04, 2010

Het is vroeger en langer licht, met 3 graden en geen wind voelt het al aangenaam na die kou, de vogels worden steeds drukker, de knoppen zwellen, allerlei groen komt al op (bloemloze tulpen en narcissen omdat ik ze niet braaf onthoofd heb).
Het komt best goed.
Dinosaurussporen voorgoed weg na regenbui

SUCRE - Ongeveer 65 miljoen jaar lang hadden driehonderd voetafdrukken van dinosauriërs in een rotswand in het zuiden van Bolivia gezeten. Na een zware regenbui stortte de rots echter naar beneden.
De sporen zijn voorgoed verloren, zei de beheerder van de archeologische vindplaats woensdag.
De voetafdrukken waren afkomstig van twee titanosauriërs, reusachtige plantenetende dinosauriërs, die er tientallen miljoenen jaren geleden hadden rondgelopen.
Het ongelukje betekent echter niet het einde voor de vindplaats. In totaal hebben dinosaurussen vijfduizend voetafdrukken achtergelaten op een rotswand van ongeveer 140.000 vierkante meter.
De autoriteiten onderzoeken nog hoe de resterende sporen kunnen worden beschermd.
(Bron)
Eigen buikvet kan hartpatiënten helpen

ROTTERDAM - Mensen die een hartinfarct hebben gehad, kunnen baat hebben bij een injectie met stamcellen uit hun eigen buikvet.
Die stamcellen kunnen helpen de schade aan het hart te repareren. Dat hebben cardiologen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ontdekt.
Tot dusver hebben veertien patiënten de behandeling ondergaan. Zij kregen binnen 24 uur na een hartinfarct stamcellen ingespoten die uit hun eigen buikvet waren gefilterd.
De pompfunctie van hun hart herstelde beter dan bij patiënten die geen injectie kregen, meldde het Erasmus MC.
De patiënten die met stamcellen zijn behandeld, lijken volgen de onderzoekers ook minder beperkingen te ondervinden in hun dagelijks leven.
De bevindingen zijn volgens de onderzoekers zo veelbelovend dat het onderzoek mogelijk wordt uitgebreid naar andere landen.
(Bron)
Crisispakket Brabant mist langere visie

DEN BOSCH - De maatregelen die de provincie Noord-Brabant precies een jaar geleden nam om de regionale economie draaiende te houden, waren te veel gericht op de bouw.
''Daardoor zijn andere perspectiefrijke sectoren van de Brabantse economie bijna volledig buiten schot gebleven'', schrijft een onafhankelijk bureau in een evaluatie in opdracht van de provincie.
Noord-Brabant kondigde bijna een jaar geleden een pakket maatregelen aan. De provincie haalde 400 miljoen uit de eigen spaarpot.
Het grootste deel van dat geld (tot 250 miljoen) was bestemd voor een nieuw woningbouwfonds om een impuls te geven aan de huizenmarkt. Tot dusver is in totaal 75 miljoen besteed.
(Bron)
Kinderpornokoerier op Schiphol gepakt

SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft woensdag een 65-jarige Nederlander aangehouden op verdenking van het bezit van kinderporno en het seksueel misbruiken van minderjarigen in het buitenland.
Dat meldde een woordvoerder donderdag. De marechaussee onderschepte op 17 januari op de luchthaven ook al een 68-jarige Ier met kinderporno in zijn bagage.
De 65-jarige verdachte kwam woensdag terug uit Thailand en werd door de douane gecontroleerd.
Nadat in zijn koffer afbeeldingen van seksuele aard werden gevonden, zijn experts van het team Jeugd en Zeden van de marechaussee ingeschakeld om de beelden te beoordelen. Zij concludeerden dat hierop inderdaad seks met kinderen te zien is.
In zijn koffer zijn in eerste instantie alleen seksueel getinte afbeeldingen gevonden. Later werd op een verborgen plek nog een geheugenkaart ontdekt, die men miste in zijn camera.
Na de aanhouding van de verdachte besloten de marechaussee en het Openbaar Ministerie in Haarlem zijn woning te doorzoeken.
Tijdens deze actie is ''zeer veel'' kinderpornografisch materiaal gevonden, aldus de marechaussee. Dit materiaal stond afgebeeld op videobanden en dvd's, in boeken en op foto's.
Het team Jeugd en Zeden van de marechaussee houdt sinds 2008 gerichte acties op Schiphol om kinderpornokoeriers te pakken.
Daarbij is extra aandacht voor vluchten uit onder meer Thailand en Brazilië. Die acties in samenwerking met de douane en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zijn volgens de marechaussee uniek in de wereld.
Vorig jaar werden er tien onderzoeken naar kinderpornokoeriers op Schiphol afgerond. Het jaar daarvoor was dat nog de helft.
''Begin 2010 zijn er nu al twee kinderpornokoeriers aangehouden en heeft het team al verschillende (anonieme) tips ontvangen'', vertelt de zegsman.
''We zijn zeer enthousiast over de huidige aanpak en de zeer goede samenwerking met onder andere de douane. Ook is het goed om te zien dat de bewustwording steeds groter wordt bij andere opsporingsdiensten, bij douaniers en ook bij de gewone burgers. Die zijn oplettend en hebben ons nuttige tips gegeven.''
(Bron)
Bomen groeien sneller dankzij broeikasgas

NEW YORK - Bomen in het oosten van de Verenigde Staten groeien sneller dankzij de toenemende concentratie van koolstofdioxide, oftewel CO2, in de atmosfeer.
Dat blijkt uit een onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De groeiende uitstoot van broeikasgas is een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde. Uit het onderzoek blijkt dat de bomen twee tot vier keer zo snel groeien dan normaal door de hogere koolstofdioxidegehaltes.
Bomen en planten hebben het gas nodig om energie aan te maken in een proces dat fotosynthese heet. Daarbij wordt koolstofdioxide vastgelegd in de planten zelf. Als een plant sterft, komt de opgeslagen CO2 weer vrij.
De bomen uit het onderzoek staan in een omgeving waarin de concentratie van het broeikasgas in de atmosfeer in 22 jaar met 12 procent is toegenomen.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat het kappen van tropisch regenwouden voor 20 procent bijdraagt aan de totale jaarlijkse uitstoot van CO2.
Het massaal aanleggen van bossen om het broeikasgas vast te leggen, wordt gezien als een mogelijke manier om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
(Bron)
Man door webcam van ijs gered

AMSTERDAM - Een vrouw in het zuiden van Duitsland heeft een man het leven gered die in het noorden van het land op pakijs vast was komen te zitten.
De vrouw bewonderde via de webcam de zonsondergang in het noorden toen zij zag dat de man in nood verkeerde. Zij belde daarop de hulpdiensten. Dat heeft de politie woensdag gezegd.
De man was voor de Noordzeekust, in de buurt van het dorp St. Peter-Ording, op het pakijs geklommen om een foto van de zonsondergang te nemen. Hij raakte vervolgens gedesoriënteerd door het ijs en kon het strand niet meer terugvinden. Met behulp van de flitser op zijn camera seinde hij daarop om hulp.
De lichtsignalen werden honderden kilometers verderop opgevangen door een vrouw die op haar computer eveneens de zonsondergang bewonderde. Ze belde de politie, die de man lokaliseerde en hem met behulp van het licht van hun koplampen naar het strand dirigeerde.
Daar kreeg de man een lesje in de gevaren van het wandelen over ijs. Volgens de politie had hij door de lage temperaturen dood kunnen vriezen.
(Bron)
Frankrijk voor exportverbod tonijn

AMSTERDAM - Frankrijk is voor een verbod op de export van blauwvintonijn, maar wil dat de maatregel pas over achttien maanden ingaat. Dat heeft de Franse minister van ecologie, Jean-Louis Borloo, woensdag gezegd.
Het voorstel voor het verbod werd gedaan door Monaco, het buurland van Frankrijk, en zal in maart worden besproken op een bijeenkomst in Qatar waar de Conventie voor de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES) wordt besproken.
In het voorstel staat dat de Atlantische blauwvintonijn op een lijst onder appendix 1 van de conventie moet worden gezet.
Dit betekent dat de vis alleen voor consumptie in de landen van de Europese Unie mag worden gevangen. Milieuactivisten zeggen dat hierdoor de vangst aanzienlijk zal worden verminderd, omdat export naar Japan daardoor verboden wordt.
De Franse minister van landbouw en visserij, Bruno le Maire, zei dat het uitstel van het verbod met achttien maanden nodig is, omdat wetenschappers de tijd moeten krijgen om de kwestie te bekijken en de mogelijkheden van vangst op kleine schaal te inventariseren.
Frankrijk wil eveneens dat de Europese Unie subsidie verleent aan vissers die door het verbod getroffen worden.
Het aantal blauwvintonijnen is sinds 1957 met bijna 75 procent gedaald. Natuurbeschermers zeggen dat de vis met uitsterven wordt bedreigd.
(Bron)
Alternatieven voor duur 0900-nummer

AMSTERDAM - Er zijn alternatieven beschikbaar voor de dure 0900-nummers. Alleen zijn consumenten vaak niet op de hoogte dat bedrijven en instanties ook via een ander - goedkoper - nummer bereikbaar zijn.
Zo kunnen klanten die met de Rabofoon willen bellen, de bank ook bereiken via het lokale netnummer 0499, schrijft dagblad Metro dinsdag. De website vraagalex.nl biedt een lijst met alternatieven.
Ook hebben bedrijven en instanties vaak een Engelstalige pagina op hun website, waar vaak ook een ander nummer op staat. Een dergelijk nummer bellen vanuit Nederland is nog altijd goedkoper dan bellen naar een 0900-nummer.
Het vermelden van het maximumtarief voor betaalde informatienummers is al ruim een jaar verplicht.
(Bron)

En veel bedrijven en organisaties doen dat nog steeds niet.
Gewonden na botsing auto met stadsbus

AMSTERDAM – Een auto is woensdagochtend tegen een bus van het vervoersbedrijf GVB in Amsterdam gebotst.
Twee inzittenden van de auto raakten hierbij bekneld en moesten worden afgevoerd met een traumahelikopter. Een van hen was buiten bewustzijn. Of er in de bus gewonden zijn gevallen is niet bekend.
Volgens een politiewoordvoerder was de auto zonder duidelijke aanleiding bij de uitgang van de IJ-tunnel tot stilstand gekomen. Toen twee rechercheurs in burger, die toevallig achter de wagen reden, uitstapten om poolshoogte te nemen, ging de auto er in volle vaart vandoor.
Daarbij schoot de auto over een vluchtheuvel, ramde een boom en botste in de flank van een stadsbus die juist uit de tunnel reed.
De politie zegt in het duister te tasten over de toedracht van het incident. In de auto is niets aangetroffen dat aanleiding kan hebben gegeven voor een vluchtpoging, zoals drugs of wapens. De rechercheurs die achter de wagen reden, waren volgens de politiewoordvoerder niet als agenten herkenbaar.
(Bron)
'Wintersport kan stressvol zijn'

NIJMEGEN - Een wintersportvakantie, die voor velen weer voor de deur staat, kan een stressvolle aangelegenheid zijn. Als een vakantieganger geblesseerd raakt of als er door het weer niet kan worden geskied, is er in de wintersportgebieden weinig anders te doen.
Dat kan een hoop frustratie opleveren. 17 procent van de wintersporters voelt zich na de sneeuwvakantie zelfs slechter dan daarvoor.
Dat blijkt uit onderzoek van de Nijmeegse arbeids- en organisatiepsychologe Jessica de Bloom. Haar onderzoek naar de beleving van een wintersportvakantie maakt deel uit van een groter onderzoek van de Radboud Universiteit naar vakantie.
Daaruit bleek al eerder dat het effect van vakantie maar kort aanhoudt: 40 procent van de vakantiegangers voelt zich binnen een week na terugkeer weer net zo als daarvoor.
Over het algemeen heeft een wintersportvakantie volgens De Bloom een positief effect op gezondheid en welbevinden. Mensen voelen zich energieker, gezonder en minder gespannen in de sneeuw.
Dat gevoel kan tot twee weken na de vakantie aanhouden, zoals ook bleek uit eerder onderzoek. De Bloom en andere Nijmeegse onderzoekers gaan zoeken of er een methode is om mensen langer te laten nagenieten van hun vakantie.
De Bloom gaat nu kijken naar het vakantiegevoel van weekendjes weg en van zomervakanties. Voor die laatste periode zoekt ze nog vrijwilligers die mee willen werken aan haar onderzoek.
De wintersporters werden in hun vakantie onder meer tweemaal gebeld met vragen over hun werk, collega's en hun gevoel.
(Bron)
Naakte Nederlander in Duitse trein

ESEN - De Duitse politie heeft in een trein een naakte Nederlander opgepakt. De 31-jarige zat in kleermakerszit op de bodem van een coupé in een hogesnelheidstrein tussen Essen en Bochum in het Ruhrgebied.
De Nederlander, die dronken was, had geen kaartje bij zich. Hij kreeg een proces-verbaal wegens zwartrijden en exhibitionisme.
Duitse media speculeerden woensdag over een nieuwe trend. In een trein op het station van Mönchengladbach werd eveneens een naakte man aangetroffen.
Hij bleek na een lange nacht een slaapplaatsje te hebben gezocht. Omdat de trein stilstond, wordt de 32-jarige niet vervolgd wegens zwartrijden.
(Bron)

Ik zou dat toch liever in de zomer doen, als het dan toch moest.
Man stierf in politiecel aan overdosis

ROTTERDAM - Een 45-jarige Rotterdammer is in augustus in een politiecel in Capelle aan den IJssel overleden aan een overdosis van een geneesmiddel tegen depressies in combinatie met drugs.
Het slachtoffer is niet overleden door handelen van de politie. Bij de sectie zijn geen sporen van geweld gevonden.
Dat concludeert de rijksrecherche in een onderzoek naar de doodsoorzaak van de man, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam woensdag bekend.
De politie hield de man in augustus aan op verdenking van huiselijk geweld in een woning in Ommoord. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar duidelijk werd dat hij niet in orde was.
De GGD werd erbij gehaald en die constateerde dat er geen acute zorg nodig was. De man werd achtergelaten in zijn cel en bleek tijdens een controle, ruim tien minuten later, te zijn overleden.
Dat de man zich tijdens zijn arrestie aggressief gedroeg, komt mogelijk door de combinatie van beide middelen die hij had ingenomen.
(Bron)
‘Merkkleding maakt vrouwen slimmer’

AMSTERDAM - Onderzoek van de Vrije Universiteit te Amsterdam toont aan dat voor merkbewuste vrouwen het dragen van merkkleding grote voordelen kan hebben: ze krijgen er meer zelfvertrouwen van en ze worden beter in het uitvoeren van cognitieve taken.
De onderzoekers kwamen tot die resultaten door vrouwen, 80 in totaal, een aantal logische, taalkundige en wiskundige problemen te laten oplossen.
De helft kreeg hierbij een jasje aan van G-star, de andere helft droeg tijdens de opgaven een jasje van de markt.
In werkelijkheid kregen alle vrouwen echter hetzelfde kledingstuk aan, alleen was bij de ‘marktversie’ het labeltje verwijderd.
Vrouwen die het 'merkcolbert' droegen rapporteerden vervolgens een hoger zelfvertrouwen. “Dat effect was vooral sterk bij materialistische vrouwen, waarvan bekend is dat ze veel merkbewuster zijn”, zegt onderzoekster Sophie Dekker.
“Bij materialistische vrouwen bleek ook de score op de cognitieve taken significant hoger te worden als ze wisten dat ze merkkleding droegen. Ze waren dus kennelijk beter in staat hun cognitieve vermogens aan te spreken."
Het onderzoek bevestigt eerdere aanwijzingen dat het gebruik van merken het zelfbeeld, en zelfs het gedrag, kan beïnvloeden. Dat merken ook invloed kunnen hebben op cognitieve prestaties was echter nog niet eerder aangetoond.
Ivar Vermeulen, begeleider van het onderzoek en docent Communicatiewetenschap: "Uit veel studies is gebleken dat cognitieve prestaties door externe factoren worden beïnvloed, maar ook door hoe men zichzelf waarneemt. Daardoor hadden we al een vermoeden dat merkkleding merkbewuste vrouwen beter zou kunnen laten presteren."
"Uit ons onderzoek blijkt dat als je er als merkbewuste vrouw goed aan doet om in cognitief veeleisende situaties, zoals examens, sollicitatiegesprekken of belangrijke vergaderingen, op je best gekleed te gaan", aldus Vermeulen.
Het onderzoek wordt donderdag 5 februari gepresenteerd op het jaarlijkse congres van Nederlandstalige communicatiewetenschappers, het zogenaamde Etmaal van de Communicatiewetenschap, dat dit jaar in Gent (België) plaatsvindt.
(Bron)

Dus slimme vrouwen gaan dom om met merkjes.
Tanden neanderthaler gevonden

AMSTERDAM - Een team van Poolse wetenschappers heeft drie tanden van een neanderthaler gevonden in een grot ten noorden van de Karpaten.
Mikolaj Urbanowski, de onderzoeksleider, zei maandag dat het de eerste keer is dat er restanten van neanderthalers in het land zijn gevonden.
Urbanowski zei dat er naast de tanden ook vuurstenen werktuigen zijn gevonden evenals botten van de uitgestorven wolharige mammoet en de wolharige neushoorn.
De vondst werd vemeld in het Duitse wetenschappelijke tijdschrift Naturwissenschaften, een uitgave van het Max Planck Instituut.
(Bron)
'Hun' als onderwerp niet meer uit te roeien

NIJMEGEN/UTRECHT - Het gebruik van 'hun' als onderwerp van een zin is niet meer uit te roeien. Hoewel het gebruik van het voornaamwoord als onderwerp volgens de regels van de Algemene Nederlandse Spraakkunst echt fout is, is het steeds vaker te horen.
Eigenlijk zouden de gebruikers 'zij' of 'ze' moeten zeggen. Vier Nijmeegse taalwetenschappers begrijpen echter wel dat 'hun' zo makkelijk in de mond ligt.
Volgens hen is het gebruik slim en efficiënt, omdat toehoorders meteen begrijpen dat het over mensen gaat, als 'hun' wordt gebruikt. 'Ze' of 'zij' kan ook naar voorwerpen verwijzen.
De taalwetenschappers geven een voorbeeld: ''Ze liggen op bed'': dat kan zowel over de lakens als over mensen gaan. Bij ''hun liggen op bed'' begrijpt iedereen meteen dat het over mensen gaat, volgens de vier.
Overigens is het gebruik van 'hun' niet zo nieuw als wel wordt gedacht, aldus de wetenschappers. In het begin van de vorige eeuw kwam 'hun' als onderwerp al voor in geschriften.
Toen zou dat vooral door het lagere publiek, zoals dienstbodes in de steden, zijn gebruikt. Veel kwam de volkse vorm 'hullie' voor, die trouwens in sommige dialecten weer is verbasterd tot 'hunnie'.
De taalwetenschappers houden zaterdag in Utrecht een betoog over 'hun' en 'zij' tijdens de landelijke Taalkunde-in-Nederland-dag.
(Bron)
Mortiergranaat meegenomen op fiets

AMSTERDAM - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft dinsdag een Franse mortiergranaat opgeruimd in het Noord-Hollandse Burgerbrug. De granaat was dit weekend door een 13-jarige jongen gevonden.
Hij had de granaat achterop zijn fiets mee naar huis genomen, meldt het ministerie van Defensie.
Het ging om een 81 millimeter Franse mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog. Het explosief komt waarschijnlijk uit opgespoten zand dat voor de Franse kust is gewonnen.
De EOD waarschuwt mensen om explosieven die zij vinden nooit aan te raken of te vervoeren.
(Bron)
Politie heeft computerstoring nog niet onder controle

NIJMEGEN - De computerproblemen bij de korpsen in het noordoosten van het land zijn nog niet voorbij. Dat constateerden de korpschefs van de korpsen woensdag na overleg.
Het aantal meldingen van een storing is na afgelopen weekeinde zeker niet afgenomen, meldden de betrokken korpsen.
Politiemedewerkers kampen met trage computers en een haperend netwerk. Die problemen begonnen al op woensdag 20 januari. Vorige week leek het einde van de computerproblemen in zicht, nadat de hoofdoorzaak gevonden leek te zijn.
Doel was het aantal netwerkgebruikers vanaf maandag weer op te voeren, maar dat is volgens de korpsen niet gelukt.
Pieter-Jaap Aalbersberg, korpschef van het korps IJsselland: ''Collega's hebben last van lange inlogtijden, lopen vast en hebben problemen van algehele traagheid van het systeem. Na twee weken is dit niet meer uit te leggen aan de 13.000 collega's in de korpsen.''
De korpsen Friesland, Groningen, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland Midden, Gelderland Zuid en Twente hebben last van de storing. Die acht korpsen werken op een gezamenlijk computernetwerk.
Vanaf woensdag gebruiken de korpsen 750 noodcomputers, die worden ingezet als snelle, storingvrije werkstations. De gebruikers van normale werkplekken zullen voorlopig nog wel storingen ondervinden, aldus de politie.
Volgens de korpschefs ondervindt de alarmcentrale 112 geen hinder van de problemen dankzij een eigen ICT-voorziening. Ook het communicatienetwerk C2000 werkt zoals het hoort.
(Bron)
Smokkelaar in korset opgepakt

STUTTGART - De Duitse douane heeft een man opgepakt die een strak korset droeg met daaronder 150.000 euro.
De smokkelaar bevond zich in een trein naar Zwitserland, waar hij het geld zou willen witwassen. Dit maakte de douane in Duitsland dinsdag bekend.
De gepensioneerde man had driehonderd biljetten van elk 500 euro onder zijn korset verstopt.
Bedragen van meer dan 10.000 euro moeten bij een reis van Duitsland naar Zwitserland worden aangegeven bij de douane.
De smokkelaar is het geld nu kwijt en riskeert een boete van maximaal 1 miljoen euro.
(Bron)
Buschauffeur rijdt klagende passagier aan

UTRECHT - Een 23-jarige man uit Zeist is woensdag op het Utrechtse stationsplein aangereden door de chauffeur van de bus waar hij in wilde stappen. Dat meldde de politie donderdag.
De passagier stond in de rij voor de bus toen de deuren plotseling sloten. Door te kloppen probeerde de man de aandacht te trekken van de chauffeur, wat niet lukte.
De bus reed al langzaam weg terwijl de man naar voren was gelopen om de chauffeur te waarschuwen.
Hierdoor belandde de Zeistenaar voor de bus en werd hij 20 meter vooruitgeduwd door het voertuig.
Hij wist zich overeind te houden door de ruitenwissers vast te grijpen. De chauffeur reed echter door en nam een bocht waardoor de man ten val kwam.
Hij raakte gewond aan zijn been en schouder. De politie onderzoekt nog hoe het incident heeft kunnen gebeuren.
(Bron)
Kinderen in ziekenhuis door slimheidspillen

BANGKOK - Meer dan tachtig scholieren zijn in de Thaise hoofdstad Bangkok met vergiftigingsverschijnselen opgenomen in ziekenhuizen, nadat ze pillen hadden ingenomen om slimmer worden. Dat berichtte donderdag de Bangkok Post.
De jongens en meisjes in de leeftijd van tien tot twaalf jaar hadden de pilletjes woensdag aangeschaft in een winkel voor computerspelletjes.
De pillen zouden tot betere cijfers op school en een lichtere huidskleur leiden. Ze veroorzaakten echter voornamelijk misselijkheid, hartritmestoornissen en hoofdpijn. De winkelier is aangehouden.
(Bron)
Internationaal onderzoek naar walvis

AMSTERDAM - Een internationaal team van onderzoekers reist naar Antarctica om daar walvissen te bestuderen. De wetenschappers willen met hun onderzoek aantonen dat het jaarlijks doden van walvissen voor wetenschappelijke doeleinden door Japan onnodig is.
Het onderzoeksschip zou maandag vertrekken uit de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington, maar liep vertraging op omdat voorbereidingen meer tijd vergden dan gedacht. Het vertrek staat nu gepland voor dinsdag, liet een woordvoerder weten.
Achttien wetenschappers uit Australië, Frankrijk en Nieuw-Zeeland nemen deel aan de zes weken durende tocht, die tot doel heeft walvissen, hun eetgedrag en de wisselwerking van de dieren met hun leefomgeving te onderzoeken.
Er wordt gebruik gemaakt van niet-dodelijke middelen om de ecologie van walvissen te bestuderen evenals hun impact op het ecosysteem van het bevroren continent.
Japan heeft momenteel een vloot van zes onderzoeksschepen in Antarctische wateren. Critici, waaronder de regeringen van Australië en Nieuw-Zeeland, beweren dat onder het mom van het Japanse onderzoeksprogramma walvissen worden gedood voor commercieel gewin, praktijken waarvan zij het einde eisen.
(Bron)
Wie naar radio 1 luistert, heeft waarschijnlijk inmiddels ook een schurfthekel aan die Ton de Ridder uit de reclame.

maandag, februari 01, 2010

Dan kom je uit bed, want blijven liggen maakt spit maar erger. Op de stoel bij de computer, proberen zo goed mogelijk te zitten.
Na een tijd wil je toch weer naar bed. Alleen lukt opstaan niet...
Tijger zit geïnteresseerd naar m'n geworstel te kijken - had ik maar iets van haar soepelheid.
Politie durft amper Brusselse wijken in

BRUSSEL - Criminele jongeren dreigen enkele wijken in Brussel over te nemen. De politie durft zich nog amper te vertonen in wijken zoals Anderlecht, waar jongeren met kalasjnikovs op agenten schieten.
Zaterdag kreeg een agent nog drie kogels in zijn been.
Vorige week besloot een middelbare school om uit de wijk te vluchten, omdat de scholieren steeds werden beroofd en bedreigd.
De situatie is zo uit de hand gelopen dat de politie, justitie en burgemeester van Anderlecht maandag in spoedoverleg bijeen komen over een hardere aanpak en actievere vervolging.
Woensdag beslist de Belgische regering over meer geld en middelen voor de onveilige wijken in de hoofdstad.
Meerdere politici pleiten voor een avondklok in de wijk. Vakbonden van de politie hebben een staking aangekondigd omdat ze de omstandigheden in de wijken te onveilig vinden.
(Bron)
De Hallen in Amsterdam gekraakt

AMSTERDAM - In De Hallen aan het Bellamyplein in Amsterdam is een kraakactie gaande. Dat heeft een woordvoerder van de politie zondag gezegd.
De voormalige tramremise in Amsterdam Oud-West staat al lange tijd leeg. Al jaren zijn er culturele plannen met het terrein, maar die zijn niet van de grond gekomen. Harry de Winter trok zijn handen van het project af en Burgfonds wilde niet als financier optreden wegens de crisis.
De krakers zijn verbolgen over het feit dat het immense terrein in hun ogen staat weg te rotten. De kraakgroep bestaat uit jongeren, activisten en kunstenaars. Zij willen op korte termijn in het complex kleinschalige culturele en sociale projecten ontplooien. Zo willen de krakers een dagcafé, een zogenoemd volkskeukenrestaurantje, een weggeefwinkel en een theater- en filmzaal openen.
De politie onderneemt vooralsnog niets tegen de krakers omdat het nu een te grote inzet zou vragen. De politiewoordvoerder wijst erop dat de eigenaar van het pand aangifte kan doen.
(Bron)
Automobilisten op vluchtstrook op de bon

LELYSTAD - Voor het gebruik van de vluchtstrook langs de A6 heeft de politie maandagochtend 24 automobilisten op de bon geslingerd.
De bestuurders namen de strook om files te passeren die ontstonden nadat geschaarde vrachtwagens de A6 blokkeerden. De ongelukken gebeurden door de gladheid na sneeuwval.
Al vroeg in de ochtend ontstonden op de A6 in Flevoland in beide richtingen lange files door het gladde wegdek. Met name bij de Ketelbrug was er sprake van een chaos. Meerdere automobilisten namen vroegtijdig de vluchtstrook om de afrit te bereiken en zo de file te ontlopen.
Ook waren er automobilisten die tegen het verkeer in over de vluchtstrook terug reden. De boete voor de overtreding bedraagt 240 euro.
(Bron)
'Coffeeshop verstrikt in crimineel netwerk'

LEEUWARDEN - Veel coffeeshops zijn verstrikt geraakt in criminele netwerken voor hennepteelt. Gemeenten moeten dan ook oppassen met welke coffeeshops ze zaken doen.
''Als je als gemeentebestuur in zee gaat met coffeeshops, moet je goed weten of ze zuiver op de graat zijn'', aldus politiecommissaris Max Daniel maandag naar aanleiding van een interview met hem in de Volkskrant.
Hij noemt als voorbeeld de shop Checkpoint in Terneuzen, die met steun van de gemeente uitgroeide tot de grootste coffeeshop van Nederland. De eigenaar werd gezien als succesvol zakenman, maar het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt hem nu voor het leiden van een criminele organisatie.
''Checkpoint verkocht tien tot vijftien kilo wiet per dag'', zegt Daniel. ''Als je dat kunt binnenhalen, kan het niet anders of je hebt contact met een criminele organisatie.'' De zaak-Checkpoint gaat dinsdag verder bij de rechtbank in Middelburg.
Het OM maakte eind vorig jaar bekend de top van de georganiseerde misdaad in de hennepteelt de komende jaren keihard aan te pakken. De Nederlandse onderwereld heeft volgens het OM vaste voet gekregen in de hennepteelt, waar miljarden in omgaan.
Max Daniel, die ook manager is van het landelijke politieteam tegen georganiseerde hennepteelt, herinnert gemeenten aan de regionale informatie centra (zogenoemde Ric's), die zo'n anderhalf jaar geleden in het leven werden geroepen.
Het zijn knooppunten waar informatie bijeenkomt van allerlei instanties zoals overheden en politie. ''Nu zijn gemeenten nog te afhankelijk van toevalligheden en van de alertheid van hun besturen'', zegt Daniel. ''De Ric's maken het makkelijker het kaf van het koren te scheiden.''
(Bron)

Je maakt het ook wel ingewikkeld zolang de teelt illegaal is.
Duizenden gewonden door gladheid

AMSTERDAM - In de periode van 16 december tot 15 januari hebben 17.000 mensen zich gemeld bij de eerste hulp van een ziekenhuis omdat zij door gladheid ten val waren gekomen.
Bij 16 procent was het letsel zo ernstig dat ziekenhuisopname noodzakelijk was. De totale directe medische kosten van deze glijpartijen zijn 38 miljoen euro.
Dat meldde Consument en Veiligheid maandag. Gemiddeld komen vijfhonderd mensen per dag op de spoedeisende hulp terecht, nadat zij buiten zijn uitgegleden.
Op dagen dat het extreem glad is door bevriezing of sneeuwval loopt dit op tot wel duizend slachtoffers per dag.
Het meest voorkomende letsel is botbreuk (69 procent). Vooral de polsen zijn kwetsbaar (29 procent). De helft van alle slachtoffers is 55 jaar of ouder.
Binnenwegen en voetpaden zijn het gevaarlijkst. Zij zorgen voor de meeste slachtoffers (67 procent). 13 procent ging onderuit in de tuin of rond de eigen woning.
Consument en Veiligheid vindt dat gemeenten meer moeten doen aan het ijs- en sneeuwvrij houden van de binnenwegen en voetpaden.
''Gemeenten die zich laten weerhouden door de kosten, moeten beseffen dat alleen al de directe medische kosten in de tientallen miljoenen lopen," lichtte een woordvoerder toe. "Daar komen dan nog de indirecte kosten bij, bijvoorbeeld van het arbeidsverzuim. Nog los van het leed dat het veroorzaakt.''
(Bron)
Volume personeelsadvertenties bijna gehalveerd

AMSTERDAM - Het aantal personeelsadvertenties in Nederland is in 2009 gedaald met -43,2% tot bijna 735.000 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, schrijft Nielsen Media maandag op basis van eigen cijfers.
(Bron en meer)
Smokkelwaar verraadt smokkelaarster

MOSKOU - Een Russische smokkelaarster is aan de Chinees-Russische grens op heterdaad betrapt toen haar smokkelwaar bij de grenspost luid begon te fluiten en te piepen.
De vrouw wilde de grens langs de rivier de Amur oversteken met ongeveer vijftig tropische vogeltjes onder haar jas, berichtten de Russische autoriteiten maandag.
De voering was vermaakt ten behoeve van deze smokkel. De vogeltjes sliepen in eerste instantie, maar ontwaakten juist op de grens en begonnen te fluiten.
''Het was voor omstanders onder wie douanebeambten onmogelijk dit niet te horen'', aldus een van de betrokken douaniers.
De vrouw was van het Chinese Heihe op weg naar haar Russische woonplaats Blagovesjtsjensk. Ze moet een boete betalen. De smokkelwaar is door milieu-inspecteurs in beslag genomen.
(Bron)
PvdA oppert uitstel gemeenteraadsverkiezingen

AMSTERDAM – De PvdA vindt het te koud om campagne te voeren en vraagt daarom de staatssecretaris te onderzoeken of de gemeenteraadsverkiezingen kunnen worden uitgesteld.
In schriftelijke vragen aan staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) stellen de Kamerleden Heijnen en Kalma dat de kou het campagnevoeren belemmert.
Een woordvoerder laat weten dat het verzoek geen betrekking heeft op de verkiezingen van 3 maart aanstaande, aangezien het daarvoor te laat is.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn standaard in de maand maart. De PvdA wil dat de minister onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van uitstel van de verkiezingen naar een moment waarop het warmer is.
Ook vragen ze een onderzoek naar het effect van het weer op het opkomstpercentage.
De SP laat in een reactie weten de PvdA te willen helpen door hen 500 mutsen aan te bieden. "Wouter Bos heeft gezegd dat de partij meer naar links moet kijken. In dat geval willen we onze linkse vrienden graag helpen", aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak.
CDA-campagneleider Michael Sijbom adviseert de PvdA-politici juist campagne te voeren om het warm te krijgen. ''Kom op, rode muts op en langs die deuren. Ik heb driehonderd groene CDA-sjaals in de aanbieding. En blikken CDA-erwtensoep. Gratis af te halen.''(Bron)

zondag, januari 31, 2010

Het is wit en het wordt nog witter.
Urine en bacteriën gevonden in nepparfums

AMSTERDAM - Nepparfums zijn een groot probleem voor de cosmetica-industrie, maar ook voor de consument. De namaakparfums gaan naast georganiseerde misdaad namelijk eveneens gepaard met duistere ingrediënten.
Uit onderzoek van het Amerikaanse tijdschrift Harper's Bazaar blijkt dat in de verschillende nagemaakt parfums ingrediënten zitten die zeer slecht voor de gezondheid zijn. In de parfums zit urine (wat vaak gebruikt wordt om het parfum een kleur te geven), schadelijke bacteriën en antivries.
Dat soort bestanddelen kan zorgen voor ernstige huidirritaties, aldus het magazine.
Patrick Bamburak, Directeur Dior Parfums in Noord-Amerika vertelt aan de Huffington Post: “Parfums worden geabsorbeerd door het lichaam, het is een type product dat door de huid wordt opgenomen in het lichaam. Namaakparfums gaan niet door dezelfde kwaliteitscontrole en testen heen als echte parfum. Ook wordt er geen onderzoek gedaan voordat het nepparfum op de markt komt.”
Volgens Bamburak voelt het gebruiken van een nepparfum ook totaal anders dan bij een echt parfum. En nepparfum is meer geconcerteerd, heeft een duidelijkere alcoholgeur en de parfumgeur blijft veel minder lang hangen.
(Bron)
Bestuurders Amsterdam delen homotassen uit

AMSTERDAM - Een groot aantal Amsterdamse politici deelt zondagmiddag in de binnenstad van Amsterdam 'homotassen' uit aan het winkelend publiek.
Zij nemen hiermee stelling tegen de mishandeling van een heteroseksuele man die maandag werd geslagen en geschopt toen hij met een tas bij de etalage van de homowinkel Gays & Gadgets stond.
Volgens homo-organisaties gaat het om een geval van antihomogeweld.
Onder meer burgemeester Job Cohen, wethouders Carolien Gehrels en Freek Ossel en raadsleden van de PvdA, VVD, D66, GroenLinks en het CDA doen mee aan het initiatief. Ook voorzitter Wouter Neerings van homobelangenorganisatie COC deelt tassen uit.
Dat heeft voorzitter Frank van Dalen van GayPride-organisator ProGay, die het initiatief nam voor het uitdelen van de tassen, zondag gemeld. Burgemeester Cohen neemt om één uur de eerste tas in ontvangst.
De actie vindt plaats op het Koningsplein, ter hoogte van de onder homo's populaire Reguliersdwarsstraat.
(Bron)
Toendra produceert meer broeikasgas dan voorspeld

UTRECHT - Delen van de Arctische toendra warmen sneller op en produceren meer broeikasgassen dan eerder voorspeld, zegt een leidende expert. De temperatuur is er al 4 graden gestegen sinds 1970.
Professor Greg Henry van de Universiteit van British Columbia zegt dat de vegetatie inmiddels ook aan het veranderen is, waarbij lichtgekleurde grassen en moslagen plaats maken voor donkere struiken.
In combinatie met een afname van de sneeuwbedekking zorgt dit ervoor dat het hele gebied donkerder wordt, meer zonnewarmte absorbeert en dus versneld opwarmt.
Henry, die sinds 1980 onderzoek doet in het noordelijk poolgebied, stelt dat in die periode een ‘substantiële veranderding’ is opgetreden in de plantbedekking en de broeikasuitstoot. Sinds 1970 stijgt de temperatuur in het gebied bovendien met maar liefst een graad per 10 jaar.
“We meten dat de toendra inmiddels meer lachgas en methaan afgeeft dan wie dan ook van tevoren had voorspeld. Dit verandert de hele atmosferische samenstelling voor het noordelijk halfrond”, aldus Henry.
De gassen zijn afkomstig uit dikke, tienduizenden jaren oude veenlagen, gevormd door de toendramossen, die door ontdooien van de permafrost beginnen te ontbinden. De totale koolstofvoorraad in het gebied is nog een aantal malen groter dan die van alle resterende tropische regenwouden tezamen.
De toendrazone, de biotoop tussen de taiga en de Noordpool in, vormt ongeveer 15 procent van het aardoppervlak. Veranderingen in kleur zijn dus ook van groot belang, stelt Henry: “Je maakt de kleur van het aardoppervlak donkerder. De consequentie is verdere versnelling van de opwarming.”
(Bron)
'China hackt Britten met USB-sticks'

LONDEN - De Britse geheime dienst MI5 beschuldigt China ervan computers van Britse zakenlui te hacken met behulp van relatiegeschenken als geheugensticks met virussen.
Zo kan de Chinese geheime dienst toegang krijgen tot gevoelige informatie. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times zondag op zijn website.
Uit gelekte documenten van MI5 blijkt volgens de krant dat undercoveragenten van de Chinese geheime dienst Britse kopstukken uit het zakenleven benaderen op beurzen en ze overladen met relatiegeschenken en ''royale gastvrijheid''.
Zo zouden ''seksvallen'' gezet worden door dames op Britse zakenlieden en politici af te sturen voor een seksueel avontuurtje, waarmee de kopstukken later gechanteerd kunnen worden.
Twee jaar geleden werd de smartphone van de Britse premier Gordon Brown gestolen in de hotelkamer van een medewerker van Brown, nadat de medewerker door een vrouw in Shanghai was opgepikt in een hoteldisco.
Ook waarschuwt MI5, dat het aannemelijk is dat in hotelkamers in Chinese grote steden afluisterapparatuur is geïnstalleerd en dat er gevallen bekend zijn dat hotelkamers doorzocht zijn.
(Bron)
Auto met gewonde ramt slagboom ziekenhuis

SCHIEDAM - Een auto met een gewonde vrouw erin is zondagmorgen door de de slagboom van een ziekenhuis in Schiedam gereden. De auto, waarin meerdere mensen zaten, werd achtervolgd door de politie. Dat meldde een woordvoerster van de politie.
Agenten zagen eerder de auto met hoge snelheid tegen het verkeer in rijden. Ze zetten de achtervolging in. Bij het Vlietland Ziekenhuis reed de auto door de slagboom.
Bij het ziekenhuis gekomen, bleken er meerdere mensen in de auto te zitten, onder wie de gewonde vrouw.
Twee mannen werden aangehouden, omdat ze bij de hulpverlening aan de vrouw moeilijk deden, aldus de woordvoerster. Wat de vrouw mankeerde en waarom de bestuurder zo gevaarlijk reed, is niet bekend.
(Bron)