zaterdag, september 23, 2006

'Student moet masteropleiding volledig betalen'

DEN HAAG - Het CDA wil studenten hun masteropleiding op termijn volledig zelf laten betalen. Dat stelt de partij voor in haar conceptprogramma voor de verkiezingen, aldus een woordvoerder zaterdag. Het voorstel betekent ruwweg een verviervoudiging van het collegegeld in de laatste studiejaren.
Het CDA wil het hogere collegegeld geleidelijk invoeren. Op welke termijn is nog onbekend. Doel van het plan is om de masteropleidingen, de tweede fase van het onderwijs aan hogescholen en universiteiten, kostendekkend te maken. Overigens moet dat niet voor alle studierichtingen gaan gelden.
Het CDA-plan moet er namelijk niet toe leiden dat mensen niet langer voor dure studies zoals medicijnen kiezen. Er moet daarom een soort vereffening tussen de kosten van de verschillende studies komen, aldus de zegsman.
Het collegegeld voor het eerste deel van de hogere opleiding, het bachelordeel, blijft overigens onaangetast in de plannen, zegt de woordvoerder van de partij. Over een week stelt het partijcongres het definitieve verkiezingsprogramma vast.
De PvdA heeft geen goed woord over voor de plannen van het CDA. Tweede Kamerlid Martijn van Dam noemt het voorstel "een absurd idee" waardoor studenten met arme ouders niet kunnen doorstuderen. "Dit heeft hetzelfde effect als de studiebeurs afschaffen", aldus Van Dam.
Het CDA wil bij voorbaat tegemoet komen aan deze kritiek door studenten de mogelijkheid te geven om te lenen voor de masteropleiding. Afgestudeerden die weinig verdienen, hoeven deze schuld minder snel in te lossen. Na twintig jaar moet de restschuld worden kwijtgescholden.
(Bron)
Explosieven gevonden in woning Tilburg

ROTTERDAM - De nationale recherche heeft vrijdagavond in een woning in Tilburg zelfgemaakte explosieven aangetroffen. Ook vond de politie vier illegale vuurwapens en munitie, zo zei een woordvoerder van het landelijk parket zaterdag.
De 40-jarige bewoner is aangehouden. De nationale recherche doorzocht de woning in verband met een drugsonderzoek. Naast de zelfgemaakte explosieven, verpakt in zes kokers van filmrolletjes, trof de recherche ook spullen aan die gebruikt worden voor het vervaardigen van synthetische drugs.
Verder had de man naast de illegale vuurwapens, vier legale wapens in zijn bezit. De bewoner had een vuurwapenvergunning.
(Bron)
Uitgevers willen rechtensysteem voor zoekmachines

AMSTERDAM - Een grote hoeveelheid uitgevers over de hele wereld wil een rechtensysteem voor de verspreiding van hun content door zoekmachines. De World Association of Newspapers (WAN) wil een systeem ontwikkelen dat duidelijkheid moet verschaffen over de rechten die rusten op bepaalde content. Dit meldt Reuters.
Aanleiding is de groeiende ergernis van uitgevers dat hun artikelen steeds meer via portals van zoekmachines zijn te lezen. Volgens de WAN nemen de zoekmachines hiermee de rol van publicist over.
Een rechtszaak van Belgische kranten tegen Google versterkte de positie van de uitgevers. De Belgische dagbladuitgevers wilden niet dat Google hun artikelen publiceerde. Google verloor de zaak en moest de artikelen verwijderen uit hun zoekindex.
"Met het nieuwe systeem moet het voor uitgevers en zoekmachines duidelijk zijn welke rechten rusten op bepaalde content", zegt Gavin O'Reilly van de WAN tegenover Reuters. "Op deze manier hopen we rechtzaken zoals die in België te kunnen voorkomen.
Het systeem dat de uitgevers voor ogen hebben zal de content filteren op basis van aangegeven rechten.
(Bron)
Kind voor 33 cent naar de crèche

UTRECHT - Ouders met een laag inkomen die gebruikmaken van kinderopvang, betalen volgend jaar 33 cent per uur voor het eerste kind en 19 cent voor het tweede. Die bedragen noemde minister Aart Jan de Kneus van Sociale Zaken zaterdag bij de opening van kinderdagverblijf De Kikker in Utrecht.
Het bedrag loopt op naarmate de ouders meer verdienen. Dit jaar betalen ouders met een inkomen van driemaal modaal voor het eerste kind 3,06 euro per uur en 45 cent per uur voor het tweede kind.
Omdat het kabinet extra geld vrijmaakt voor de kinderopvang, zullen de kosten voor rijke ouders volgend jaar dalen. Met hoeveel is nog niet bekend.
Ouders dragen maar een deel van de kosten. Werkgevers betalen volgend jaar verplicht mee en ook de overheid draagt bij. Het kabinet heeft voor het derde achtereenvolgende jaar extra geld uitgetrokken voor de kinderopvang. "Alles bij elkaar is er nu ruim 1,5 miljard beschikbaar. "Het overheidsbudget voor kinderopvang is nog nooit zo groot geweest", zei De Kneus.
(Bron)

Ja, ja, stokpaardje en zeikerig, ik weet het, maar toch: je _kiest_ er voor om kinderen te krijgen. Prima dat er bijdrages van de overheid zijn, geen probleem mee.
Ik kies er _niet_ voor om een aantal chronische ziektes te hebben, maar ik ben daardoor wel m'n no claim kwijt. En dat geld is maar een klein deel van m'n chagrijn erover - wat me écht dwarszit, dat chronisch zieken behandeld worden als mensen die zonder nadenken gebruik maken van de zorg en de (onder)toon dat dat wel minder zal worden als je ze er meer voor laat betalen.
Weken vertraging voor Betuwelijn

UTRECHT - De Betuwelijn wordt waarschijnlijk niet als gepland op 2 januari opgeleverd, maar pas weken later. BeCIG, de aannemerscombinatie van GTI en Imtech, slaagt er niet in om de installaties in onder meer de Sophiaspoortunnel op tijd klaar te krijgen. Dat heeft spoorbeheerder ProRail vrijdagavond bekendgemaakt.
ProRail vreesde al langer dat de aannemers niet zouden kunnen voldoen aan hun contractuele verplichtingen. Het bedrijf "betreurt de gang van zaken" en stelt tegelijkertijd dat het zich maximaal heeft ingespannen om de aannemerscombinatie tegemoet te komen.
"Zo is ProRail akkoord gegaan met een aanpassing van de planning voor het testen van de tunnelinstallaties en heeft het gezocht naar een oplossing om de opleverdatum van 2 januari 2007 toch te kunnen halen", aldus de spoorbeheerder.
Inmiddels heeft ProRail GTI en Imtech in gebreke gesteld. De aannemers hebben vijf dagen de tijd om met een oplossing voor de problemen te komen. Volgens het contract moet de aannemerscombinatie een oplopend boetebedrag betalen als de opleverdatum niet wordt gehaald.
Een woordvoerder van ProRail kon vrijdagavond niet zeggen welke boete wordt opgelegd en wat de gevolgen voor de exploitatie van de spoorlijn zijn.
GTI en Imtech konden vrijdagavond nog niet reageren. Woordvoerders van beide bedrijven zeiden op zijn vroegst maandag met een reactie te kunnen komen.
(Bron)

Die aannemerscombinatie past zich alleen maar aan - vertraging hoort er bij toch?
Ruim duizend laptops zoek bij Amerikaans ministerie

AMSTERDAM - Wordt in Nederland weleens de minister ter verantwoording geroepen over slordig omgaan met gevoelige informatie, in de VS blijken ambtenaren ook onhandig. In vijf jaar tijd zijn 1137 laptops van medewerkers van het ministerie van Handel spoorloos verdwenen, meldt Webwereld.
Bij 249 laptops was er sprake van gevoelige inhoud. Het gaat hierbij onder meer om informatie over huishoudens en de economie. De organisatie Census Bureau, dat valt onder het ministerie van Handel, beheerde deze gegevens. De 558 huishoudens in kwestie, waarvan mogelijk gevoelige informatie op straat ligt, zijn inmiddels benaderd door Census Bureau. Overigens zijn de gevoelige bestanden volgens het ministerie wel beveiligd.
Verder zijn onder meer laptops vermist met informatie over personeelsleden. Het ministerie heeft maatregelen aangekondigd om te voorkomen dat gevoelige informatie vrijkomt bij vermissing. Zo zullen bestanden beter versleuteld worden en zal de wachtwoordbeveiliging verbeterd worden.
In totaal heeft het ministerie van Handel ongeveer 30.000 laptops in omloop.
(Bron)
Dronken automobilist rijdt kinderverblijf binnen

SCHEVENINGEN - Een beschonken automobilist is zaterdagmorgen vroeg medisch kinderverblijf Het Kompas aan de Duivelandsestraat in Scheveningen binnengereden. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer laten weten. Volgens hem had de chauffeur te veel gedronken.
In het pand bevonden zich veertien kinderen tussen de 4 en 15 jaar en twee begeleiders. Zij zijn ongedeerd gebleven. De chauffeur raakte licht gewond, een passagier raakte bekneld en moest worden uitgezaagd. Hij liep hersenletsel op.
Het ongeval gebeurde om tien voor zes. De automobilist verzuimde af te slaan toen hij de Nieboerweg af kwam rijden. Hij ramde in volle vaart het toegangshek van de hoofdingang en reed vervolgens door de gevel. Hij kwam binnen tussen twee pilaren tot stilstand.
De trap naar de verdieping erboven reed hij volledig stuk. Het pand staat niet op instorten, zoals aanvankelijk werd gemeld. De kinderen zijn elders in het gebouw ondergebracht.
De chauffeur stapte na de botsing zelf uit en sloeg vervolgens een ruit in om het pand uit te kunnen komen. Daarbij liep hij een slagaderlijke bloeding op, aldus de zegsman van de brandweer. De hulpdiensten troffen de man zittend op de stoep voor het pand aan.
Om de passagier op de achterbank te kunnen bevrijden, werd het autowrak uit het pand getrokken. De brandweer zaagde vervolgens het dak van de auto. Volgens de brandweerwoordvoerder waren de kinderen en de begeleiders behoorlijk geschrokken.
(Bron)

vrijdag, september 22, 2006

Tijger net. Tijd terug kon ze op de plank naast de comp liggen. Lekker dichtbij en zo, dat vindt ze leuk.
Maar: ik heb weer geluid, dus m'n boxjes staan daar, en wat doosjes anti-Tijger, omdat ze zich er anders tussen wurmt, lekker languit gaat liggen en zo plaats máákt.
Ze probeert het dus steeds, pootje op de plank, mij aankijken met zo'n blik van 'ZO dom ben je toch niet, dit MOET je toch snappen?'
Opvoeden is consequent zijn. Maar zij is een kat dus zij wint. Ik ruim de doosjes weg, schuif de boxjes opzij, met het idee: als ze zich uitstrekt en de boel lazert van de plank, dan is het afgelopen.
Mooie Tijgerruimte, die dat op de bankleuning zit aan te kijken. Half lege plank, vrijwel net zoveel (riante) plek als eerder. Tijgerblik: 'Wat moet je nou van me?'
Doosjes zuchtend weer terug gezet. Pech Tijger!
Twee minuten later: Tijger zet pootje op de plank met vuile blik van: Doe nou es wat ik wil!
En nu zit ze weer pissig achter de magnetron te zuchtsnuiven, waar ze vooral gaat zitten als ik niet goed luister, niet eet als zij dat wil (lees: niet op tijden dat zij wil iets eet dat zij ook lekker vindt en haar daar hapjes van geef) of anderszins aan gruwelijke kattenmarteling doe.
Een monster is het ;-)
Google AdSense. Me uit nieuwsgierigheid aangemeld, en vanmiddag mail terug: "We did not approve your application for the reasons listed below." Iets over dat de gegeven informatie niet correct is en een vage reden die me het gevoel geeft dat ze werkelijk alle logs bekijken en dat die niet te kritisch moeten zijn. Hoewel ik zeer kritische logs ken met Google Ads, maar goed.
Ik kriegelig, dus ik mail terug: 'In goed Nederlands: bullshit".
Binnen het uur weer een mail: account goedgekeurd. Hm.
Nog meer Linke soep!
Ik heb twee lidcactussen. De een is roze, de ander rood; de een heeft enkele bloemen, de ander een soort bloem-in-bloemen maar heel langgerekt. Ik meen, maar weet niet zeker, dat de één een paascactus (Rhipsalidopsis) is en de ander een kerstcactus (Schlumbergera).
Ik weet wel zeker dat de rooie sinds aanschaf niet meer gebloeid heeft, en dat de roze wel af en toe bloemen produceert. En dat ze beide een paar jaar oud zijn, en hier en daar van die wortels op de bladscheidingen produceren waarmee je ze weer kunt oppotten.
Je voelt 'm komen: die ene lidcactus (maar welke...) zit plots vol knoppen. Terwijl ie al jaren op dezelfde plek staat, al jaren even slecht verzorgd wordt (Oh, hij hangt slap, effe water geven), en al jaren in de zomer wegbakt bij dat raam op het zuiden en in de winter bijna wegvriest omdat alle warmte vóór het gordijn blijft hangen. Misschien waren die koude augustusnachten voldoende prikkel om te gaan bloeien.
(Ja, ik ben vrij harteloos wat planten betreft. Ik weet dus ook precies welke planten onverwoestbaar zijn: Dracaena marginata, Yucca elephantipes, Ficus benjamina, Pelargonium crispum en die lidcactussen...)
'Rotterdammer dreigde aanslag te plegen op Binnenhof'

ROTTERDAM - De politie heeft zaterdag 9 september een 32-jarige Rotterdammer aangehouden die dreigde een aanslag te plegen op het Binnenhof in Den Haag. De aanslag moest maandag 11 september gebeuren. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.
De Rotterdammer deed in augustus via het internet een oproep joden en Amerikanen te doden en kondigde de aanslag aan. Hij zocht op het net naar mensen die hem daarbij konden helpen. Via het internet bleek hij ook op zoek naar wapens, aldus het OM.
Politie en justitie wilden geen enkel risico lopen en beslisten hem aan te houden. Bovendien zijn dergelijke uitingen op internet strafbaar, legde de woordvoerster uit. Justitie verdenkt de man van een (mislukte) uitlokking tot moord en samenspanning tot moord met een terroristisch oogmerk. "Hij maakt een enigszins verwarde indruk en zal nader psychisch worden onderzocht", meldde ze.
De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag de gevangenhouding voor dertig dagen van de man bevolen. Het OM kwam de verdachte op het spoor na een tip. Van wie de tip kwam, wil de voorlichtster niet zeggen. Ook laat ze niks los over zijn achtergrond en motief.
(Bron)
Dode door treinongeluk in Duitsland

LATHEN - Door een treinongeluk op een proefbaan van de Duitse magnetische zweeftrein Transrapid zijn vrijdag zeker één dode en meerdere gewonden gevallen. Dit heeft een woordvoerder van de plaatselijke autoriteiten in Emsland, Dieter Sturm gezegd.
Onder de slachtoffers zijn volgens Sturm geen Nederlanders. Sturm verwacht dat het aantal doden nog kan oplopen.
De trein reed tijdens een rit bij Lathen, circa tien kilometer van de Nederlandse grens ter hoogte van Ter Apel, met een snelheid van ongeveer tweehonderd kilometer per uur op een wagon van de uitvoerders van het project.
In de verongelukte zweeftrein zaten 29 bezoekers. De trein lag vrijdagmiddag rond 15.00 uur nog op de baan. Brandweer en ambulancediensten proberen vrijdagmiddag met zeker vijftig mensen de inzittenden uit de trein te bevrijden.
De Duitse minister van Verkeer, Wolfgang Tiefensee, heeft onmiddellijk zijn bezoek aan China onderbroken. Hij zei in Peking dat hij naar de plaats van het ongeval gaat. De Transrapid is volgens zegslieden zwaar beschadigd.
De magnetische trein kan 450 kilometer uur en op de proefbaan kunnen belangstellenden proefritten maken. Het eensporige systeem 'maglev' is ontwikkeld door de Transrapid International, een joint venture van de Duitse ondernemingen Siemens en ThyssenKrupp. De enige trein van dit type dat daadwerkelijk in gebruik is, rijdt in China van de luchthaven van Shanghai naar het stadscentrum.
(Bron)
Dementerende borstenbetaster haalt gelijk bij rechter

HELSINKI - Een Finse rechtbank heeft vrijdag een vrouw en haar vriend veroordeeld, omdat ze 25.500 euro van een dementerende bejaarde man hadden afgetroggeld die daarvoor in ruil tien keer de borsten van de vrouw mocht betasten.
De twintigers kregen een jaar celstraf opgelegd. Onduidelijk is of het om een voorwaardelijke veroordeling gaat of dat ze echt de bak in moeten.
"Gebaseerd op gewone levenservaring alleen is het zonder meer duidelijk een vergoeding van 25.500 euro buitensporig is voor de verrichte dienst", zei de rechter in de plaats Kokkola, ongeveer 480 kilometer ten noorden van Helsinki. Overigens betaalde de 74-jarige man destijds vrijwillig, maar klaagde hij het duo later toch aan.
(Bron)

Heeft de rechter wel gecontroleerd of het daadwerkelijk buitensporig is?
Verdonkeremanen respecteert besluit Donner en Dekker

DEN HAAG - Minister Rita Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) heeft "alle respect" voor het besluit van Piet Hein Donner en Sybilla Dekker om af te treden naar aanleiding van het rapport over de Schipholbrand. "Ik zal ze missen", zei Verdonkeremanen na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Ze wilde niet ingaan op de vraag of ze niet ook zelf had moeten opstappen wegens de kritiek op de nazorg aan de overlevenden van de brand. "Het rapport is duidelijk en heeft de verantwoordelijkheden aangewezen. Het kabinet heeft zijn verantwoordelijkheid genomen", zei Verdonkeremanen.
(Bron)

[Commentaar door mijzelf gecensureerd wegens geen trek in proces wegens belediging.]
Boontje en loontje...

Inbrekers ontvluchten 'horrorkelder'

WENEN - Oostenrijkse inbrekers zijn in paniek gevlucht toen ze in een Weense kelder werden geconfronteerd met menselijke hoofden. Dat meldde het Oostenrijkse persbureau APA vrijdag.
De criminelen waren bezig met het plunderen van de kelders van een appartementencomplex in de Oostenrijkse hoofdstad. Ze kregen de schrik van hun leven toen er uit opengebroken containers een aantal hoofden rolde. De inbrekers kozen vervolgens met lege handen het hazenpad.
Een toezichthoudster die poolshoogte kwam nemen vond in een andere ruimte een hoofd in een plastic zak en een aantal andere lichaamsdelen. In totaal werden acht menselijke hoofden en twaalf andere menselijke botten gevonden. Die bleken eigendom van een tandarts en medisch specialist die de lichaamsdelen voor studiedoeleinden gebruikte.
(Bron)
Wereld besteedt meer dan ooit aan wapens

NEW YORK - Landen wereldwijd geven dit jaar naar verwachting 1060 miljard dollar uit aan wapens, 30 miljard meer dan op het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Dat staat in een rapport dat de internationale hulporganisatie Oxfam vrijdag presenteert.
"Wapenverkoop veroorzaakt geen conflicten, maar kan ze zeker wel voeden en verlengen", lichtte campagneleider Bernice Romero van Oxfam het onderzoek toe. "Het wordt tijd dat de wereld een einde maakt aan de ongecontroleerde toestroom van wapens naar oorlogsgebieden".
Het verslag van Oxfam verschijnt op het moment dat zeven landen proberen steun te vergaren bij de Verenigde Naties voor een verbod op de verkoop van wapens aan landen die de mensenrechten schenden.
De Algemene Vergadering buigt zich naar verwachting volgende maand over het initiatief.
(Bron)

Maar geld voor voedsel, onderwijs, gezondheidszorg is er niet. Kwestie van prioriteiten.

donderdag, september 21, 2006

Ziekteverzuim daalt bij energiebesparing

UTRECHT - Veel energiebesparende maatregelen hebben een gunstig effect op het kantoorklimaat. Ze leiden niet alleen tot een lagere energierekening, maar ook tot een hogere arbeidsproductiviteit en een lager ziekteverzuim. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van SenterNovem, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken.
Het slechte kantoorklimaat is voor overheid en bedrijfsleven een verborgen kostenpost van 5 miljard euro per jaar. In een goed kantoorklimaat verbetert de productiviteit gemiddeld met 10 tot 15 procent en daalt het ziekteverzuim. Volgens het onderzoek is een kwart van alle ziektemeldingen direct te wijten aan een pover kantoorklimaat.
Energiebesparende maatregelen hebben een gunstige invloed op de gezondheid. Wie bijvoorbeeld eens per halfjaar vuile filters vervangt in de apparaten voor de luchtbehandeling in de kantoren ziet niet alleen het energiegebruik dalen, maar ook het ziekteverzuim.
Tegelijkertijd neemt de arbeidsproductiviteit met 3 procent toe. Ook door simpelweg alle installaties voor verwarming, ventilatie en koeling goed af te stellen kan veel bepaard worden op zowel energie als ziekteverzuim.
Isoleren van vloeren en optimaal gebruik van daglicht zijn ook maatregelen, waarmee werkgevers twee vliegen in een klap slaan. Als werknemers zelf de mogelijkheid hebben de temperatuur in hun werkkamer te beïnvloeden is dat zowel goed voor het binnenklimaat als voor de energierekening.
(Bron)
27 graden vandaag en morgen nog wat warmer. Zon. Lekker weer.
In de tuin kibbelen roodborst en winterkoning, de staartmezen fladderen van boom tot boom, en zowel in de nacht als overdag hoor ik ganzen overkomen - richting zuiden. Verkleurend blad kolkt in windvlagen langs gebouwen, padde(n)stoelen schieten de grond uit. Het is flink later licht en flink vroeger donker, en opvallend frisjes 's ochtends.
Veel struiken zijn aan de derde bloei begonnen, ik zie paarde(n)bloemen in volle glorie, de muskuseenden verderop zijn druk met hun kuikens.
Je zou er bijna van in de war raken.
"Het voortbestaan van het kabinet komt niet in gevaar." Welluk kabinet??
Hébben we nu nog kabinetsleden, behalve degenen die allang hadden moeten oprotten maar gewoon blijven zitten met drie borden voor de kop?

woensdag, september 20, 2006

Mooi Prinsjesdagverslag van Pleiade. Hoewel ik toch het idee heb dat het niet geheel... tja... 100% waarheidsconform is.
Hond ingezet tegen illegale mobieltjes in cel

LONDEN - In hun strijd tegen illegale mobiele telefoons in gevangenissen hebben de Britse autoriteiten hun toevlucht gezocht tot de vijftien maanden oude Engelse Springer Spaniel, Murphy. Het beestje onderging dinsdag zijn eerste test in een penitentiaire inrichting in Norwich.
Murphy is speciaal opgeleid om met zijn reukzin gsm's op te sporen, schrijft de krant The Times woensdag.
"Murphy heeft gisteren zijn eerste test ondergaan en deed het erg goed", verklaarde gevangenisdirecteur James Shanley in het dagblad. Mobiele telefoons zijn een belangrijk wapen in de voorbereiding van ontsnappingen uit of bij criminele activiteiten in de gevangenis "We kennen geen andere honden die momenteel op dezelfde wijze worden getraind", stelde Shanley verder.
(Bron)
Brand in locomotief bij Gouda

UTRECHT - Een kleine brand in een goederentrein bij Gouda heeft woensdagochtend het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag/Rotterdam ernstig vertraagd. Het treinverkeer wordt vanaf 09.00 uur geleidelijk hervat, meldt ProRail.
Door een defect raakte de motor van de locomotief rond 06.00 uur oververhit waarna deze begon te smeulen, zegt een woordvoerder van ProRail. De intercity's en een deel van de stoptreinen op het traject werden tijdelijk opgeheven.
Een hulplocomotief werd aanvankelijk naar de plek gestuurd om de defecte locomotief weg te slepen, maar dit lukte niet. De motor van de locomotief is dusdanig beschadigd dat verplaatsten onmogelijk is. De lege wagons zijn wel van het spoor gehaald.
ProRail wil de locomotief nu woensdagnacht verplaatsen. Daardoor is één van de vier sporen woensdag niet te gebruiken. Het treinverkeer ondervindt hier verder geen hinder van, zegt een woordvoerder.
(Bron)
'Volgend jaar extra personeel in verpleeghuis'

DEN HAAG - Verpleeghuizen krijgen voor volgend jaar genoeg geld om in totaal 2500 extra verzorgenden en verplegenden aan te trekken. Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid heeft dat woensdag bekendgemaakt.
Het wordt volgens de staatssecretaris een "gigantische" operatie om de mensen op de arbeidsmarkt te vinden. De komende jaren zal nog veel meer personeel nodig zijn.
De verpleeghuizen krijgen tot en met 2011 in totaal 434 miljoen euro, zo werd dinsdag op Prinsjesdag al door het kabinet bekendgemaakt. Ross wil het geld echter alleen aan verpleeghuizen geven als ze met succes aan een betere bedrijfsvoering werken. Ze moeten stapsgewijs de arbeidsproductiviteit verhogen.
Volgens Ross blijkt uit onderzoek dat slechts 15 procent van de verpleeghuizen het zorgpersoneel efficiënt inzet. Ze verklaart de slechte productiviteit door gebrekkig management.
De staatssecretaris verwacht dat veel huidige managers in de verpleeghuiszorg de komende jaren zullen worden vervangen, en dat tehuizen die relatief slechte zorg leveren door andere instellingen worden overgenomen.
Het College Tarieven Gezondheidszorg becijferde eerder dit jaar dat eigenlijk 250 miljoen per jaar nodig was om de kwaliteit van de zorg te laten stijgen. Dat zou vooral moeten gebeuren via het aantrekken van extra personeel.
Volgens Ross zouden met dat bedrag ongeveer 5000 verzorgenden en verplegenden kunnen worden aangesteld. Maar ze denkt dat het simpelweg onmogelijk is om die mensen te vinden. Zij kiest voor een andere benadering: ze wil dat verpleeghuizen extra personeel aannemen, maar daarbij hard werken aan verhoging van de arbeidsproductiviteit.
Ze denkt dat de productiviteit verhoogd kan worden door personeel 'slimmer' en effectiever in te zetten, bijvoorbeeld juist op de uren dat veel bewoners gewassen willen worden.
Veel verzorgenden in verpleeghuizen zijn nauwelijks opgeleid. Ross vindt dat de tehuizen zelf moeten beslissen hoe ze hun personeel opleiden en welk niveau hun nieuwe verzorgenden moeten hebben.
(Bron)

Eerst zien en dan geloven.
Kampbewaakster verzwijgt nazi-verleden voor joodse man

SAN FRANCISCO - De Verenigde Staten hebben een 83-jarige vrouw uitgezet die tijdens de Tweede Wereldoorlog met een getrainde vechthond het nazi-kamp Ravensbrück bewaakte. Meer dan zestig jaar wist Elfriede Lina Rinkel haar duistere verleden verborgen te houden - zelfs voor haar onlangs overleden Joodse man, meldde de Amerikaanse krant The Los Angeles Times woensdag.
De in Leipzig geboren vrouw emigreerde in 1959 naar de VS zonder haar kampverleden te vermelden. Amerikaanse functionarissen kwamen daar onlangs toch achter, terwijl zij de vele duizenden namen van mensen die in dienst waren van de nazi's vergeleken met immigratiedocumenten. Rinkel is de eerste vrouwelijke nazi die onder valse voorwendselen de VS is binnengekomen en nu wordt gedeporteerd.
Volgens haar advocaat vertelde Rinkel niemand in haar familie over haar werk. Zelfs haar man, een Duitse overlevende van de Holocaust, wist er volgens haar advocaat niet van. "Ze probeerde haar verleden goed te maken", aldus Alison Dixon. "Ze trouwde een Joodse man en gaf aan joodse liefdadigheidsinstellingen."
Functionarissen in Washington vertelden de krant echter dat de vrouw, toen ze geconfronteerd werd met haar verleden, geen emotie of spijt toonde. Ook vocht ze de uitzetting niet aan. Ze oogde sympathiek en aardig, oud en vermoeid, erkende een zegsman van het ministerie van Justitie. "Haar aanwezigheid in de Verenigde Staten was desalniettemin een belediging voor overlevenden van de Holocaust die in dit land een nieuw thuis hebben opgebouwd."
De vrouw had al een graf geregeld in de buurt van San Francisco, naast haar man. Op de steen zou in de toekomst ook boven haar naam de davidsster prijken. Het graf heeft Rinkel, voor ze begin deze maand naar een ver familielid in Duitsland vertrok, echter verkocht. In Duitsland hangt haar mogelijk nog een aanklacht boven het hoofd.
(Bron)
Ziekenhuispatiënt zoekt toevlucht in hoerenbuurt

DEN HAAG - Twee agenten keken in de nacht van dinsdag op woensdag wel heel vreemd op toen zij in de Haagse Geleenstraat een bewusteloze man aantroffen met een verband en infuusnaald in zijn pols.
De 47-jarige man uit Delft verklaarde dinsdag in een Delfts ziekenhuis te zijn geopereerd aan zijn hand, maar had zo'n hoge nood dat hij met infuus en al op zoek was gegaan naar 'liefde' in de Haagse prostitutiestraat.
Na een telefoontje met het ziekenhuis bleek de man inderdaad op eigen houtje te zijn weggelopen. In een Haags ziekenhuis is uiteindelijk de infuusnaald verwijderd en de wond opnieuw verbonden.
(Bron)

dinsdag, september 19, 2006

'Opleving economie niet door kabinet'

AMSTERDAM - Nederlanders vinden dat het beter gaat met de economie dan vorig jaar, maar ruim de helft stelt dat dit geen verdienste is van het huidige kabinet. Tien procent zegt er de afgelopen jaren op vooruit te zijn gegaan. Dat blijkt dinsdag uit de Prinsjesdagenquête van het televisieprogramma EénVandaag onder 23.500 deelnemers.
Bijna de helft van de deelnemers vindt dat het beter gaat met de economie, maar 54 procent geeft aan dat dit niet te danken is aan de laatste twee kabinetten van premier Jan Peter Balkenende (CDA). De geënquêteerden vinden niet dat ze er persoonlijk op vooruit zijn gegaan. De helft zegt er slechter voor te staan dan een jaar geleden, 39 procent vindt dat er weinig is veranderd. Tien procent zegt beter af te zijn.
Het kabinet krijgt als rapportcijfer een 5,3, vorig jaar september was dat een 4,3. Balkenende zelf krijgt ook een 5,3 als rapportcijfer. Minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) scoort een 5,7, maar ruim de helft wil hem niet terugzien als minister van Financiën. Van de ondervraagden vindt 55 procent dat Zalm te veel heeft bezuinigd.
(Bron)

Met een 5,3 blijf je zitten, en dat willen ze toch juist?
Ouders ontvoeren tiener voor gedwongen abortus

BOSTON - De Amerikaanse politie heeft een man en een vrouw uit de staat Maine aangehouden omdat zij hun 19-jarige dochter hadden ontvoerd om haar gedwongen een abortus te laten ondergaan. Dat maakten de autoriteiten in de staat New Hampshire maandag bekend.
De ouders hadden hun zwangere dochter vastgebonden met touw en tape en waren met haar onderweg naar de staat New York, waarschijnlijk omdat de tijdslimiet voor een abortus daar ruimer is dan in hun eigen staat. Het meisje wist te ontkomen toen ze haar ouders had overgehaald haar los te maken zodat ze naar het toilet kon bij een supermarkt. Ze belde daarop de politie.
Volgens een politiewoordvoerder was het meisje in 'hysterische' toestand. De ouders wilden haar ongeboren kind naar verluidt laten weghalen omdat de vader in de gevangenis zit. In hun auto vond de politie tape, touw, een schaar, een mes en een geweer. De vader had kogels voor datzelfde geweer in zijn broekzak. Beide echtelieden riskeren 7,5 tot vijftien jaar gevangenisstraf.
(Bron)
Paspoort

Een 29-jarige zakenman is van Groot-Brittannië naar Amsterdam gevlogen op het paspoort van zijn 2-jarige dochtertje. De man, die per ongeluk het verkeerde paspoort had meegenomen, werd twee keer gecontroleerd, maar het viel niemand op dat het paspoort van zijn dochtertje was. Pas bij aankomst in Amsterdam ontdekte de zakenman de fout. "Ik ben geschokt dat dit zomaar kan op een grote luchthaven als Luton", zo zegt hij in The Mirror.
(Bron)
Sja. Het wordt gebracht als nieuws, dus vooruit dan maar.

NS-reizigers balen van wachten

AMSTERDAM - Wachten op het station is het vervelendste onderdeel van reizen met de trein. De tijd op het perron verstrijkt in de beleving van passagiers drie keer trager dan in werkelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Spoorwegen, schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag.
Manager projectcoördinatie van NS Stations Bob de Ruiter vermoedt dat dit komt, omdat de stationsomgeving onprettig en oncomfortabel overkomt en weinig mogelijkheden tot vermaak biedt. Mensen kunnen ook niet altijd zitten.
"Vooral tunnelstations zoals Rijswijk en Rotterdam Blaak scoren slecht, omdat daar geen daglicht is. Andersom zie je dat lichte, moderne gebouwen zoals in Amersfoort goed uit ons klantenonderzoek komen."
De NS heeft geen fonds om stations aangenamer te maken, maar laat gebouwen wel in frisse, lichte kleuren schilderen, schrijft het ochtendblad. Ook hangt het bedrijf verlichting op die het daglicht benadert.
Op sommige stations wordt geëxperimenteerd met muziek en zogenoemde geurzuilen. Station Amersfoort werd tijdelijk ingericht in dierentuinsfeer. Volgens De Ruiter hebben dergelijke initiatieven positieve effect op de klanttevredenheid.
(Bron)

Geurzuilen zijn voor mensen met astma waarschijnlijk net zo aantrekkelijk als de pafpalen. Maar goed, ze zullen niet het hele perron in de walm zetten neem ik aan.

maandag, september 18, 2006

Wegpiraat zet centrum Amsterdam op stelten

AMSTERDAM - Een 36-jarige agressieve automobiliste heeft in de nacht van zondag op maandag wilde taferelen in het centrum van Amsterdam veroorzaakt. De wegpirate overtrad tientallen verkeersregels, negeerde stoptekens, reed in op agenten en veroorzaakte twee aanrijdingen met politieauto's.
Ook raakte een agent lichtgewond toen de vrouw zich verzette bij haar arrestatie. Na een wilde achtervolging, het inslaan van een autoruit en het gebruik van pepperspray kon de politie haar inrekenen.
Even na middernacht veroorzaakte de vrouw in de buurt van treinstation Duivendrecht bijna een aanrijding met een politieauto. Toen de agenten haar een stopteken gaven, probeerde de snelheidsduivel te ontkomen en ontstond een achtervolging. Met hoge snelheid reed ze richting de Amsterdamse binnenstad.
Bij de Nieuwezijds Voorburgwal ramde ze een politieauto en reed vervolgens verder. Even verderop kwam haar wagen tot stilstand en probeerden agenten haar te overmeesteren. De dienders moesten snel wegspringen omdat ze plotseling vol gas weg sjeesde.
Een agent kon ternauwernood voorkomen dat hij tussen de dienstwagen en de wegscheurende auto terechtkwam en maakte een snoekduik in zijn politieauto. De vrouw raakte de politiewagen en reed met hoge snelheid weg.
Een paar straten verderop kon ze worden klemgereden. Agenten sloegen haar portierraam in toen ze weigerde de deur te openen. Ze verzette zich zo hevig dat er pepperspray aan te pas moest komen om de vrouw onder controle te krijgen. Hulpverleners hebben zich inmiddels over haar ontfermd.
(Bron)
Massale zoektocht naar vrouw die thuis zit

AMSTERDAM - De Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij hebben zondagavond en -nacht met vijf boten en een helikopter gezocht naar een vrouw die overboord zou zijn geslagen op het IJmeer. Maandag bleek dat de 53-jarige vrouw thuis zat in Amsterdam, aldus het Kustwachtcentrum in Den Helder.
De hulpdiensten rukten massaal uit na een melding dat een vrouw van een plezierjacht was gevallen. Ze bleek echter van boord te zijn gesprongen. Daarna zwom ze naar wal en pakte daar de auto. Ze zat met haar echtgenoot op het jacht. Volgens de politie waren er "wat spanningen".
(Bron)
Stomdronken automobilist tweemaal in de fout

ZEEWOLDE - Een dronken automobilist (50) uit Zeewolde maakte het dit weekeinde wel erg bont. Hij werd vrijdagmiddag straalbezopen van de weg gehaald door de politie en moest zijn rijbewijs en auto inleveren. Agenten troffen hem zaterdag opnieuw stomdronken op de weg aan.
Hij had zijn in beslag genomen auto ingeruild voor een huurauto, zo meldde de politie zondag. Op vrijdagmiddag werd de Zeewoldenaar allereerst betrapt op de Larserweg in Lelystad. Hij scoorde ruim vier te hoog bij de blaastest, 2,1 promille.
Omdat de man al drie keer eerder was gepakt op rijden onder invloed werd zowel zijn rijbewijs als zijn auto in beslag genomen. Bovendien kreeg hij ook nog een bekeuring omdat hij niet handsfree belde.
Tot hun stomme verbazing zagen agenten de 50-jarige man zaterdagavond opnieuw rijden. Hij reed slingerend over de Muiderweg in Zeewolde. Nu scoorde hij 2,2 promille bij de alcoholtest. Hij bleek een auto te hebben gehuurd. De Zeewoldenaar krijgt een proces-verbaal voor de reeks overtredingen.
(Bron)

Hoe kun je zonder rijbewijs een auto huren?

zondag, september 17, 2006

Studentencorps verzwijgt ernstig drankincident

AMSTERDAM - Het Utrechtse Studentencorps heeft een ernstig incident stilgehouden waarbij een ouderejaars van onbekende leeftijd na veel alcoholgebruik drie weken in coma is gehouden. Dat schrijft De Telegraaf zondag. De student heeft mogelijk blijvende geestelijke en lichamelijke schade opgelopen.
Een student is tijdens een werkkamp op 13 augustus op Texel opgenomen in het ziekenhuis. Hij had een grote hoeveelheid drank op. De artsen hebben hem in coma gehouden. De familie zou erop hebben aangedrongen niets over het incident te zeggen.
Volgens het corps was het 'ongeluk' en is er niets gezegd omdat "een enkelblessure bij hockey ook niet wordt gemeld". De rector magnificus van de Universiteit van Utrecht werd zaterdag op de hoogte gebracht van het voorval.
(Bron)
Photobucket - Video and Image Hosting