zaterdag, januari 30, 2010

De vogels maken opvallend veel meer lawaai, de mezen zijn druk, de spreeuwen blijven zingen en kwetteren - het duurt nog wel even voor het echt lente is, maar toch...
Ik vraag me toch af of die hordes ganzen die de afgelopen dagen naar het noorden vlogen, nu allemaal weer terug zullen komen.
Wit en witter wordend...

vrijdag, januari 29, 2010

Onderzoek naar hoge instroom 'strengere' WAO

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil weten waarom het aantal mensen met een WIA-uitkering voor arbeidsongeschiktheid sneller toeneemt dan verwacht.
Uitkeringsinstituut UWV is gevraagd onderzoek te doen naar de tegenvaller. Dat heeft een woordvoerster van Donner donderdag gezegd.
Het beroep op de 'strengere' WIA die in 2006 is ingevoerd als antwoord op de hoge instroom in de WAO, is al enkele kwartalen hoger dan verwacht.
Het UWV maakte woensdag bekend dat vorig jaar 29.500 WIA-uitkeringen zijn toegekend, terwijl in de begroting voor 2009 26.500 uitkeringen zijn geraamd.
Hoeveel de tegenvaller kost, kon de woordvoerster niet zeggen. Daarvoor is volgens haar juist het onderzoek nodig.
Zij wees erop dat de hoogte en de duur van de uitkeringen verschillen, omdat het veelal gaat om inkomensondersteuning aan deels arbeidsongeschikten. Hun uitkering hangt af van de mate waarin ze zijn afgekeurd en de herstelmogelijkheden.
Ook is nog onduidelijk waarom een groter beroep op de WIA wordt gedaan dan verwacht. Daarom wordt onderzocht of bijvoorbeeld mensen met een bepaalde aandoening vaker instromen, of ze uit bepaalde sectoren komen en of er verschillen zijn tussen hoge en lage inkomens.
(Bron)

Flauw hoor, maak je de regels veel strenger en dan worden er nog steeds mensen arbeidsongeschikt!
'Niets mis met brief EU-natuurwet'

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende heeft dinsdagavond kritiek vanuit de oppositie weersproken als zou hij zich op een ongebruikelijke manier hebben bemoeid met correspondentie tussen het kabinet en de Europese Commissie over het natuurbeschermingsbeleid Natura 2000.
Op verzoek van de verantwoordelijk minister van Landbouw had hij voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie een brief gestuurd waarin aangedrongen werd op een betere balans tussen ecologische waarden en economische belangen.
In een spoeddebat in de Tweede Kamer zei Balkenende dinsdag dat hij het Nederlandse standpunt heeft verwoord en dat zijn brief niet moet worden gezien als een poging de richtlijnen waarop Natura 2000 is gebaseerd ,,af te zwakken''.
Een aantal partijen verweet de premier dat hij de regels voor natuurbescherming heeft geprobeerd te ondermijnen.
Balkenende sprak dat tegen. Het is volgens hem bovendien ,,niet ongebruikelijk'' dat hij op verzoek van een minister een onderwerp onder de aandacht brengt in Brussel.
Natura 2000 wordt een Europees netwerk van natuurgebieden dat ervoor moet zorgen dat het aantal planten- en diersoorten niet afneemt. In Nederland gaat het om 162 gebieden op land en de grote wateren.
Balkenende had in zijn brief aangegeven vooral moeite te hebben met het zogeheten voorzorgsbeginsel, een belangrijk element van Natura 2000. Op grond daarvan mogen er geen economische activiteiten in waardevolle natuurgebieden plaatsvinden als planten- en dierensoorten daaronder te lijden hebben.
Door de strikte ecologische invalshoek van Natura 2000 dreigen ondernemers in sommige regio's hun levensonderhoud te verliezen, waarschuwde de premier.
(Bron)
Rouvoet onderzoekt vermissingen jeugdzorg

DEN HAAG - Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft de Inspectie Jeugdzorg gevraagd onderzoek te laten doen naar vermissingen in de gesloten jeugdzorg.
Dat heeft Rouvoet woensdag laten weten in reactie op vragen van Tweede Kamerleden van het CDA, PvdA en SP.
De Kamer had om opheldering gevraagd, nadat eind vorig jaar bekend was geworden dat in 2009 bijna vierhonderd jongeren uit een gesloten instelling vermist waren.
Volgens Rouvoet zijn uiteindelijk over heel vorig jaar 483 meldingen geweest van vermissing en weglopen uit de gesloten jeugdzorg.
Vaak blijven de jongeren langer weg van verlof dan is afgesproken. Rouvoet stelt dat het verlof juist bedoeld is om de jeugdigen te laten wennen aan vrijheden en de terugkeer in de samenleving.
Ongeveer 15 procent van de vermiste jongeren blijft langer weg dan twee weken. Om inzicht erin te krijgen wat met die groep gebeurt heeft de minister om extra onderzoek gevraagd bij de brancheorganisatie MOgroep Jeugdzorg.
Op basis van de onderzoeken zal Rouvoet bezien of er aanpassingen nodig zijn in de gesloten jeugdzorg.
(Bron)
Politie beschiet auto bij wilde achtervolging

ROTTERDAM - De politie heeft vrijdagmiddag tijdens een wilde achtervolging op Rotterdam-Zuid de vluchtauto van vermeende woningovervallers beschoten.
Drie van de vier verdachten zijn aangehouden, de bestuurder is nog voortvluchtig. Dat heeft de politie laten weten.
De politie kreeg vrijdagmiddag informatie over een mogelijke woningoverval. Het bleek dat meerdere mannen de woning waren binnengegaan, waar zich op dat moment een 39-jarige vrouw en haar 10-jarige zoontje bevonden.
Toen de agenten ter plaatse kwamen, zagen ze drie mannen bij het huis weglopen. Een man kwam tijdens zijn vlucht ten val, een andere kon in een pand worden aangehouden.
Een derde verdachte sprong bij een vierde verdachte in een auto. Volgens de politie reden ze met hoge snelheid weg. Om een file voor een verkeerslicht te ontwijken, koos de bestuurder ervoor een steil talud af te scheuren.
Ook reed hij over een trambaan. en moesten mensen op een zebrapad wegspringen om niet geraakt te worden.
Verderop kon de politie de auto klemrijden, maar de inzittenden gingen er rennend vandoor. Agenten wisten de bijrijder aan te houden, de bestuurder is nog op de vlucht.
(Bron)
Nieuw soort Tyrannosaurus ontdekt

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben de resten van een nog onbekende soort Tyrannosaurus gevonden. Het dier had veel meer tanden dan de Tyrannosaurus rex.
De resten van de dinosauriër werden gevonden in de wildernis van New Mexico en met een helikopter naar het New Mexico Museum of Natural History getakeld.
De nieuw ontdekte Tyrannosaurus heeft de naam Bistahieversor sealeyi gekregen en verscheen vermoedelijk 10 miljoen jaar eerder in de evolutionaire gescheidenis dan de Tyrannosaurus Rex. Het dier onderscheidt zich verder met enkele opvallende kenmerken van zijn bekendere soortgenoot. Zo had dinosauriër meer tanden: 64 in plaats van 54.
Ook troffen de onderzoekers een ongewoon gat aan in de schedel, vlak boven de ogen. Mogelijk is die schedelvorm in de loop van de evolutie ontstaan om de zwaarte van het hoofd te beperken.
De vondst van de nieuwe Tyrannosaurus is beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology.
“Bistahieversor sealeyi is de eerste nieuwe Tyrannosaurus uit het westelijk deel van Noord Amerika die in de afgelopen dertig jaar is ontdekt”, verklaart hoofonderzoeker Thomas Williamson van het New Mexico Museum of National History op Discovery News.
De kenmerken van de nieuwe Tyrannosaurus zijn uitgebreid bestudeerd door de wetenschappers.
“De tanden van het dier waren kleiner en smaller dan bij de T-rex, die de grootste tanden van alle Tyrannosaurussen had”, verklaart onderzoeker Thomas Carr.
“De opening in de schedel boven de ogen van het dier werd veroorzaakt door een luchtholte die bot had verdrongen op een plek waar dat niet logisch was”, aldus Carr. “Maar de opening was niet zichtbaar toen het dier nog in leven was, omdat het gat bedekt was met huid.”
(Bron)
Oplichter stuurt aanmaning naar hond

MUNSTER - Een Duitse oplichter heeft een aanmaning gestuurd naar een hond voor het bezoeken van betaalsites op het internet.
Dat maakte de politie in Münster donderdag bekend. De hond zou zo'n aparte naam hebben dat de oplichter hem met een mens verwarde.
De hond ontving een brief waarin hij gesommeerd werd om meer dan 100 euro aan internetkosten te betalen.
De man probeerde de viervoeter te intimideren met termen als 'ambtelijke volmacht' en 'laatste aanmaning'. De eigenaar van het beest deed daarop aangifte. De politie onderzoekt de zaak.
(Bron)
Verwachte uitbarsting van ster is begonnen

Op donderdag 28 januari detecteerden twee amateursterrenkundigen uit Florida (VS) een helderheidsuitbarsting van de ster U Scorpii.
Daarmee gaven zij het startschot voor een snelle waarneemcampagne met de Hubble-ruimtetelescoop en andere satellieten.
Haast was geboden, want naar verwachting zal de uitbarsting van de ster al binnen een dag over zijn hoogtepunt heen zijn. De uitbarsting van U Scorpii komt niet als een donderslag bij heldere hemel.
Deze ster behoort namelijk tot de kleine categorie van zogeheten recurrente novae: sterren die eens in de tien tot honderd jaar aanzienlijk in helderheid toenemen.
Een jaar geleden sprak de Amerikaanse sterrenkundige Bradley Schaefer al de verwachting uit dat de uitbarsting van U Scorpii aanstaande was.
Recurrente novae zijn dubbelstersystemen waarin een normale ster en een compacte witte dwergster op geringe afstand om elkaar heen draaien.
Door de overdracht van materie van de normale ster verzamelt zich gas aan het oppervlak van de witte dwerg. En steeds als zich daar genoeg gas heeft opgehoopt, vindt een thermonucleaire explosie plaats.
(Bron)
Man neemt 'wraak' op auto's

HAMBURG - Een man uit het Noord-Duitse Hamburg heeft de afgelopen tijd naar eigen zeggen 'wraak genomen' op verkeerd geparkeerde auto's.
Hij beschadigde ruim 160 voertuigen die in zijn ogen voetgangers hinderden.
Na maandenlang onderzoek kon de 42-jarige Hamburger op heterdaad worden betrapt, meldden Duitse media vrijdag. Hij besproeide de auto's met verf of kraste in de lak.
De man, die zijn daden heeft bekend, had het vooral voorzien op voertuigen die (deels) op de stoep stonden. De verdachte verklaarde dat hij de automobilisten wilde opvoeden.
(Bron)
Boodschappen naar de ruimte kunnen aliens beledigen

AMSTERDAM – Aardbewoners zouden niet langer boodschappen moeten versturen naar de ruimte. Schunnige berichten zouden bij aliens in verkeerde keelgat kunnen schieten.
In 2008 straalde NASA de Beatlessong ‘Across the Universe’ door. Volgens experts zou dat niet veel kwaad kunnen.
Wel waarschuwen ze voor boodschappen met minder vredelievende ondertoon. Dit meldt Het Laatste Nieuws.
Foto’s van genitaliën of smeekbedes om geld zouden door Aliens opgevat kunnen worden als bedreigend en beledigend. Experts waarschuwen hiervoor.
Malcolm Fridlund, astrofysicus bij de ESA, vindt dat er voorzichtiger moet worden omgesprongen met berichtgeving naar buiten. "Ik lig niet wakker van galactische opperheren of zoiets, maar als we niks weten van daarboven, dan moeten we toch een beetje voorzichtig zijn. We zouden toch eerst meer kennis moeten verzamelen over het sterrenstelsel."
Volgens Albert Harrison, professor sociale psychologie aan de University of California zijn vele boodschappen verantwoord. "Maar ik stel me toch vragen bij andere zaken die we de ruimte insturen. Zoals foto's van beroemdheid Barack Obama als 'het goede', en George Bush als bezieler van 'het kwade' of reclame voor snacks.”
“Als je dingen begint uit te zenden in de ruimte over jezelf, dan moet je behoedzaam omspringen met het beeld dat je van jezelf geeft", zegt Harrison in het artikel van HLN. "We zouden weleens als een bedreiging kunnen overkomen."
Ook in het verleden werden al acties ondernomen berichten en afbeeldingen de ruimte in te sturen. De in 1972 en in 1973 door Amerika gelanceerde ruimtesonde hadden platen van naakte mannen en vrouwen aan boord. Ook hadden ze symbolen bij zich om de positie van de aarde en de zon kenbaar te maken.
Astrofysici blijven echter van mening voorzichtig te handelen ten aanzien van berichten die de ruimte worden ingezonden.
(Bron)
Ophef over overstap EU-expert gengewassen

BRUSSEL - De recente EU-adviezen over genetisch aangepaste gewassen zijn twijfelachtig geworden, nu de hoofdadviseur blijkt aangenomen bij zaadbedrijf Syngenta.
De Belgische wetenschapper Suzy Renckens heeft met haar overstap ook veel vertrouwelijke kennis over concurerrende bedrijven meegenomen.
''We willen weten sinds wanneer ze het contract met Syngenta op zak had'', zegt SP-Europarlementslid Kartika Liotard maandag.
In de afgelopen twaalf maanden adviseerde haar team nog positief over drie aanvragen van het bedrijf. Het ging steeds om genetisch aangepaste maïsvarianten.
De SP-politica vindt dat zo'n overstap niet hoort. ''Dat levert een zeer ongewenste belangenvermenging op. Het is slecht voor de geloofwaardigheid van de industrie als ze ambtenaren en wetenschappers opkopen alsof het om een voetbaltransfer gaat. Daar hoort op z'n minst een flinke wachttijd tussen te zitten.''
Het EU-agentschap EFSA in Parma adviseert de Europese Commissie steeds over de veiligheid van zogeheten gentech gewassen. De aangepaste gewassen stuiten steeds op kritiek van milieuorganisaties, die menen dat de gezondheid en milieu op lange termijn risico lopen.
Liotard wil met collega's bewerkstelligen dat andere wetenschappers zo'n overstap niet meer kunnen maken.
(Bron)
Dure snotneus voor Britse man

LONDEN - Een Brit kreeg een boete van 60 pond (70 euro) nadat een politieagent hem had betrapt op het snuiten van zijn neus terwijl de man zijn auto bestuurde in de file in het graafschap Ayrshire.
De automobilist zou volgens de agent geen controle over zijn voertuig hebben gehad. Dat berichtte de Britse krant The Times vrijdag.
Michael Mancini uit Prestwick in Schotland kreeg behalve de boete ook een aantekening in zijn rijbewijs. ''Het was surrealistisch'', aldus de 39-jarige Mancini, die dacht dat de agent in kwestie een grapje maakte toen hem de reden van de boete uit de doeken werd gedaan.
Mancini werd echter gepakt door de agent die lokaal bekendstaat als 'Blinkende Knopen' vanwege zijn ijverige jacht op 'overtredingen'. De agent verwierf zijn bijnaam nadat hij een man op de bon had geslingerd wegens omkoping van een agent.
De 'schuldige' liet op straat een tientje vallen, bukte om deze op te rapen en toen hij weer opkeek stond 'Blinkende Knopen' voor zijn neus met zijn bonnenboekje te zwaaien.
(Bron)
Oorzaak computerproblemen politie gevonden

ZWOLLE - De hoofdoorzaak van het computerprobleem bij de politiekorpsen in het noordoosten van het land is gevonden.
Dat meldde korpschef Pieter Jaap Aalbersberg van het korps IJsselland vrijdag. Hij is coördinator van de computerstoring bij politie.
Het blijkt dat er bij het onderhoud van software in systemen in het rekencentrum van de politie in noord- en oost- Nederland een belangrijk reparatieprogramma niet is geplaatst.
Hierdoor liep het rekencentrum vast. ''Dit is nu gedeeltelijk hersteld. De huidige situatie is stabiel en onder controle. Wel zijn er nog regelmatig andere storingen'', aldus de politie IJsselland.
''We zijn weer een stap verder'', meent Aalbersberg. ''Maar we zijn er nog niet. We hebben een plan hoe we de oplossing verder kunnen uitrollen. Uit de korpsen krijgen we terug dat men een lichte verbetering ziet.''
De komende drie dagen worden de computersystemen getest. Als dat goed gaat, is het doel om zo snel mogelijk weer op een normale piekbelasting van zesduizend gebruikers te komen.
Volgens Aalbersberg is er geen sprake van zoekgeraakte gegevens, zoals informatie over veelplegers.
(Bron)
Politie rijdt over hond en beboet bazin

HAMBURG - Eerst rijdt de Duitse politie bewust over een hond heen en vervolgens moet de eigenaresse een boete betalen voor de opgelopen schade aan de dienstauto.
De 65-jarige vrouw kreeg een rekening van meer dan 2500 euro, aldus de Duitse krant Hamburger Abendblatt vrijdag.
Hond Robby was op oudejaarsavond losgebroken en de straat op gerend. De politie kon naar eigen zeggen het dier niet vangen of neerschieten.
Omdat de hond een gevaar vormde voor het verkeer, besloten de agenten hem te overrijden. De vrouw draait nu op voor de reparatiekosten van het voertuig.
Volgens een woordvoerder van de politie valt er juridisch gezien niets aan te merken op het opleggen van de boete: ''Maar uit menselijk oogpunt is het natuurlijk een wreed verhaal.'' De zaak wordt nog een keer onderzocht.
(Bron)
Bijbel tegenover wetenschap in raad Staphorst

STAPHORST - Op verzoek van de fracties van ChristenUnie en SGP in Staphorst wordt een rapport over archeologische waarden in deze plaats aangepast.
Beide partijen willen graag dat ook de bijbelse visie over de leeftijd en het ontstaan van de aarde wordt verwoord.
Gemeenten zijn verplicht een 'archeologische waardenkaart' op te stellen. Op die kaart staat waar mogelijk archeologische vondsten in de aarde te verwachten zijn. In het rapport, opgesteld in opdracht van de gemeente, wordt geschreven over het ontstaan van zandruggen miljoenen jaren geleden.
''Wij gaan samen met een groot deel van de bevolking in deze gemeente uit van een jongere aarde. Waarom zou dat niet in een gemeentelijk rapport verwoord worden?'', zei raadslid Klaas Harke (ChristenUnie) vrijdag.
Beide partijen hebben samen een meerderheid in de raad. De wethouder heeft toegezegd het rapport te laten aanpassen, aldus Harke. Volgens het raadslid was ook in het Darwinjaar 2009 aandacht voor beide visies. Tot praktische problemen hoeft een archeologische kaart waarin zowel een wetenschappelijke als bijbelse visie in verwoord staat, niet te leiden.
''De plaatsen Staphorst en Rouveen zijn na het ontstaan ervan meerdere keren verplaatst. Naar die vroegere lintbebouwing moet mogelijk onderzoek gedaan worden. Dat gaat misschien 1400 jaar terug, maar over die periode verschillen we absoluut niet van mening.''
(Bron)

donderdag, januari 28, 2010

RIP J.D. Salinger.
Gevonden 'urn' blijkt snoeppot

AMSTERDAM – De ‘urn’ die eerder deze week bij een flat in het Drentse Emmen werd gevonden blijkt niet een asvaas met stoffelijke resten te zijn, maar een oude snoeppot met restjes van zoetigheden. Dat meldt Dagblad van het Noorden woensdag.
Politie Drenthe zat sinds de vondst door een wandelaar met het aardewerk in haar maag. “We hebben even geschud om te controleren of er iets in zat en dat bleek het geval'', aldus een woordvoerder die er niet vanuit ging dat het om een grap zou gaan.
Van een grap blijkt inderdaad geen sprake, van een misverstand des temeer. Woensdag meldde de eigenaresse van de pot zich naar aanleiding van een oproep door de politie.
De 64-jarige inwoonster van Emmen liet weten dat ze de snoeppot had willen weggooien, maar hem blijkbaar in het trappenhuis van haar flat had laten staan.
(Bron)
Jongerencentrum blijkt boevennest

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft woensdag een jongerencentrum in het stadsdeel De Baarsjes laten sluiten.
Er werden stelselmatig soft- en harddrugs gebruikt en verkocht. Bovendien was het centrum een ontmoetingsplek voor straatrovers. Dat heeft een gemeentewoordvoerster woensdag bekendgemaakt.
De politie viel jongerencentrum High School aan de Crynssenstraat in december binnen.
Daarbij pakte zij acht personen op: twee wegens verboden wapenbezit, vijf voor verdenking van handel in harddrugs en een die een ov-pas bij zich had die hij zou hebben bemachtigd tijdens een straatroof. Meerdere arrestanten waren minderjarig.
Tijdens de inval vond de politie bovendien een boel verdovende middelen op de vloer. Bezoekers hadden ze daar neergegooid zodat de politie niet wist van wie ze waren.
In het kantoor van het centrum lagen een boksbeugel, een zwaard en meerdere bankpassen die waren gestolen tijdens straatroven.
(Bron)
Wilde achtervolging op overvallers in Utrecht

AMSTERDAM - De politie in Utrecht heeft woensdagmorgen drie mannen gearresteerd die worden verdacht van een woningoverval in Vianen. Aan de arrestatie ging een wilde achtervolging vooraf.
Dat meldt RTV Utrecht. Volgens de regionale omroep werd bij de overval op een woning aan de Weidekamp mogelijk een vuurwapen gebruikt. De overvallers werden opgemerkt door een passant, die de politie alarmeerde.
Daarop volgde een wilde achtervolging, die eindigde op de Heidelberglaan in Utrecht. De auto van de verdachten werd klemgereden, waarop de drie inzittenden werden aangehouden door agenten met getrokken wapen.
Bij de achtervolging eindigde een politieauto op een verkeerspaal.
(Bron)
'Omgang chirurgen met patiënten kan beter'

UTRECHT - Jonge Nederlandse chirurgen opereren net zo goed als hun Canadese collega's, maar kunnen wat de begeleiding van patiënten betreft nog het nodige van hen leren.
Dat blijkt uit onderzoek waarvan het Universitair Medisch Centrum Utrecht de resultaten woensdag heeft gepubliceerd.
De onderzoekers hebben aan de hand van een oefenprogramma de kwaliteiten van twintig net of bijna afgestudeerde chirurgen uit Nederland en Canada vergeleken. Ervaren chirurgen uit beide landen beoordeelden de jonge artsen.
In Nederland maken chirurgen in opleiding fors minder uren dan in Canada. Het is volgens de onderzoekers ''vrij bijzonder'' dat zij toch hetzelfde kennisniveau en dezelfde operatieve vaardigheden bereiken.
De wetenschappers pleiten er wel voor dat tijdens de opleiding meer aandacht wordt besteed aan patiëntmanagement.
Daaronder valt niet alleen de communicatie met patiënten, maar ook het aanvragen van de juiste aanvullende onderzoeken, het stellen van de meest waarschijnlijke diagnose en het vaststellen van het behandeltraject.
Chirurgen kunnen dat onder meer leren door meer uren mee te draaien in de polikliniek, aldus de onderzoekers.
Dat betekent niet dat de wetenschappers ervoor pleiten dat chirurgen in opleiding meer uren gaan maken.
''We gaan in Nederland zeker niet terug naar een 80-urige werkweek.'' De onderzoekers zien meer in een efficiëntere verdeling van de beschikbare opleidingstijd en in het stellen van andere prioriteiten.
Het UMC Utrecht heeft bij het onderzoek samengewerkt met de Universiteit van Toronto. De wetenschappers hebben hun bevindingen deze maand gepubliceerd in het vakblad British Journal of Surgery.
(Bron)
Britse supermarkt weert bezoekers in pyjama

CARDIFF - Mensen in pyjama of op blote voeten zijn niet langer welkom in een supermarkt in de Britse stad Cardiff.
Bij de ingang zijn donderdag borden opgehangen die bezoekers oproepen zich behoorlijk te kleden voor ze de winkel binnengaan. De supermarkt is op veel avonden open tot tien uur 's avonds.
Volgens een woordvoerder hebben nog maar weinig mensen in hun pyjama boodschappen gedaan, maar was dit handjevol genoeg om de regels in te stellen.
''We zijn geen nachtclub met strikte kledingvoorschriften, maar we hebben geluisterd naar het commentaar van klanten. Bezoekers voelen zich onplezierig en beschaamd bij het zien van de nachtkleding van anderen.''
(Bron)
Hond van drijvende ijsschots gered

AMSTERDAM - Een hond, die was verdwenen en waarnaar een zoektocht op touw was gezet, is maandag door een Pools schip teruggevonden op een ijsschots op de Baltische Zee.
Dat heeft de bemanning van het schip donderdag gezegd. Het beestje was tot bijna 25 kilometer uit de Poolse kust gedreven.
Volgens de bemanning was het moeilijk de hond te redden, omdat hij telkens van de ijsschots in het bitterkoude water gleed. Het dier is voor een medisch onderzoek naar de dierenarts gebracht.
Van wie de hond precies is is nog niet duidelijk. Twee vrouwen beweren elk de eigenaar te zijn. Ze hebben een ontmoeting met de hond georganiseerd om te zien bij wie het dier thuishoort.
(Bron)
Het einde der tijden sneller dan gedacht

AMSTERDAM - Het heelal raakt langzaam uitgeput. Sterren komen geleidelijk zonder brandstof te zitten, en sterrenstelsels storten ineen tot zwarte gaten. Maar hoe ver is dit proces gevorderd? Volgens Australische onderzoekers aanzienlijk verder dan tot nog toe werd gedacht.
Dat blijkt uit hun berekeningen van de zogeheten entropie - een maat voor de wanorde - van het heelal. Hoe groter de entropie, des te minder energie is er beschikbaar.
De Australische wetenschappers hebben alle bijdragen aan de entropie bij elkaar opgeteld en kwamen uit op een getal dat dertig keer zo groot was als eerdere schattingen. Dat is voornamelijk te wijten aan de bijdragen van de superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels.
Als het heelal lang genoeg bestaat, zal er uiteindelijk een toestand ontstaan waarbij alle energie gelijkmatig over de ruimte verdeeld is. Op dat moment zal de entropie van het heelal haar maximale waarde hebben bereikt en komt de temperatuur overal dicht bij het absolute nulpunt te liggen.
Hoe lang het nog duurt voor het zover is, is nog onbekend. De onderzoekers beschouwen hun resultaat dan ook als een eerste stap: het is hun uiteindelijke doel om te berekenen hoe lang het onvermijdelijke einde nog op zich laat wachten.
(Bron)
Nachtegaal geeft staarpatiënt rust

ROTTERDAM - Patiënten die in het Oogziekenhuis Rotterdam wachten op een staaroperatie krijgen voortaan het geluid te horen van een zingende Japanse nachtegaal en klotsende golfjes in een Schotse baai.
De nachtegaal en het geklots zijn bedacht door geluidskunstenaar Cilia Erens, zo liet het oogziekenhuis donderdag weten.
Volgens het ziekenhuis is de gehele kunstcollectie van de zorginstelling gericht op vermindering van angst.
''Alles wat de patiënt hier ziet, draagt bij tot rust, om te zorgen dat een onderzoek of operatie met zo min mogelijk spanning tegemoet wordt gezien'', meldt de website.
Erens is gespecialiseerd in op ruimten toegepaste geluidskunst. Voor deze specifieke compositie bracht zij enige tijd door in het dagcentrum voor staaroperaties in het oogziekenhuis. Op basis daarvan besloot zij natuurgeluiden te gebruiken.
Het geluid dat de patiënt hoort komt uit twee speakers, die bevestigd zijn op een door Erens ontworpen armatuur.
De speakers bevinden zich op enige afstand van het hoofd van de staarpatiënt, maar de geluiden zijn zo zacht en subtiel dat alleen de patiënt ze hoort.
''De natuurlijke geluiden van Erens laten zich gemakkelijk negeren, maar roepen ook beelden op waarmee je in gedachten kunt afdwalen naar een andere omgeving. Daardoor draagt het werk zeker bij aan angstreductie. Een voordeel voor de patiënt én voor de chirurg'', laat het ziekenhuis weten.
(Bron)
Aangeefster Wilders gehackt en bedreigd

LELYSTAD - Onbekenden hebben twee dagen na de eerste zitting van de rechtszaak tegen Geert Wilders op 20 januari de website van het kantoor van advocate Els Lucas gehackt en met ''een stortvloed'' aan virussen besmet.
Dat meldt haar kantoorgenoot donderdag aan het ANP. Lucas was de drijvende kracht achter de vervolging van Geert Wilders.
Als gevolg van het hacken is de website van het kantoor Nauta & Lucas in Lelystad uit de lucht. Lucas kreeg sinds haar aangifte ook al vele haatmails en bedreigingen per e-mail te verduren.
Wilders wordt bij de rechtbank in Amsterdam berecht voor het beledigen en discrimineren van moslims door zijn uitspraken in diverse media en in zijn anti-Koranfilm Fitna. Ook beschuldigt het OM hem van het zaaien van haat.
(Bron)

woensdag, januari 27, 2010

Militairen Israël verlost van zweetsokken

JERUZALEM - Israëlische militairen worden voorzien van speciale sokken, die twee weken gedragen kunnen worden zonder te gaan stinken.
''Het klinkt misschien belachelijk, maar het is een zeer belangrijke zaak'', zei Nissim Peretz van het Israëlische leger donderdag in lokale media.
Veel militairen krijgen door zweetsokken pijnlijke voeten tijdens langdurige trainingen. Met de speciale kledingstukken, die voorzien zijn van metalen deeltjes, komt daar volgens Peretz een einde aan. Ook voorkomen de sokken voetschimmel.
(Bron)
Inbreker ontsnapt dankzij uitgegleden agenten

AMSTERDAM - Een inbreker in Lelystad wist dinsdag uit handen van de politie te blijven doordat een politieauto tegen een boom gleed en meerdere agenten onderuitgingen.
De agenten raakten niet ernstig gewond. Wel liepen de twee dienders in de auto een bult en een flinke schram op. Een tweede verdachte werd wel opgepakt.
Op weg naar de melding van de inbraak in een woning aan de Vossemeerstraat ging het al mis.
De politieauto gleed uit de bocht en knalde frontaal op een lantaarnpaal. De agenten gingen te voet verder naar de woning.
Agenten in een andere politieauto onderschepten de auto van de inbrekers in de IJmeerstraat en konden een van hen inrekenen. De andere vluchtte te voet.
Bij de achtervolging door soms spiegelgladde steegjes gingen drie agenten hard onderuit en wist de verdachte te ontkomen.
De man die wel werd ingerekend is een 26-jarige bekende van de politie. De man uit Lelystad zit nog vast.
(Bron)
Duitse versie iTunes verkoopt nazimuziek

AMSTERDAM - De Duitse vestiging van Apples online muziekwinkel iTunes verkoopt nazimuziek die in de Bondsrepubliek is verboden.
In het assortiment is het album 'Third Reich’s Military Music Archives' te vinden. Daarop staan twintig liederen uit nazi-Duitsland met titels als 'Der Führer' en 'Soldat in Polen'. Ook het Horst Wessel-Lied, het lijflied van Hitlers partij, de NSDAP, is er voor 99 cent te koop.
De redactie van de Duitse nieuwssite Dnews slaagde er zonder problemen in om het lied te downloaden.
In Duitsland zijn de naziliederen streng verboden. Apple zegt in een reactie van het probleem op de hoogte te zijn, en aan een snelle oplossing te werken.
(Bron)
Ik stond op de bus te wachten rond lunchtijd, en daar gingen ze: een fliedertje hier... Een vlokje daar... Zag ik dat nou goed? Maar de vrouw naast me zag ze ook, en die zuchtte direct: 'Als het nou maar niet weer zo'n heel pak wordt'.
Maar inmiddels is het nog steeds erg grijs, het vriest nog maar 2 graden (maar de straten zijn verrekte koud aan je voeten als je op zo'n bus wacht), en meer dan af en toe een flintertje is het nog niet.

dinsdag, januari 26, 2010

Politie Drenthe zit met urn in haar maag

EMMEN - De politie Drenthe zit sinds zaterdagmiddag met een gevonden urn in haar maag. Aan het eind van de middag trof een wandelaar de asvaas aan bij een flat in Emmen. Dat meldde de politie dinsdag.
De vinder zag de urn op een bankje voor de flat staan.
''We hebben even geschud om te controleren of er iets in zat en dat bleek het geval'', aldus een woordvoerder.
Of het daadwerkelijk om as gaat en of het resten van een mens of van een dier zijn, is niet bekend. De politie, die aanneemt dat het niet om een grap gaat, heeft de vaas niet geopend.
Via de regionale media wil ze dinsdag foto's van de urn verspreiden in de hoop dat de rechtmatige eigenaar zich meldt.
(Bron)
Politie schiet bij achtervolging inbrekers

DEN DUNGEN - De politie heeft maandagavond drie schoten gelost tijdens de achtervolging van vier jeugdige inbrekers in Den Dungen (Noord-Brabant).
Niemand werd geraakt en in totaal vier inbrekers werden aangehouden, maakte de politie dinsdag bekend.
Agenten reageerden op een melding van een woninginbraak. Een getuige meldde dat vier jongens in een auto waren weggereden.
Toen de bestuurder na een stopteken van de politie het voertuig parkeerde, renden de inzittenden weg.
Na een waarschuwingsschot gaven twee verdachten zich over. Tijdens de achtervolging van een derde verdachte loste een agent nog een waarschuwingsschot en schoot een keer gericht. Agenten troffen hem in een schuur aan.
De vierde verdachte werd later op de avond aangehouden in Sint Michielsgestel.
De verdachten (17 en 15 jaar) komen uit Den Bosch en zijn bekenden van de politie. De auto waarin ze reden, was eerder op de avond gestolen.
(Bron)
1600 kippen dood door vrachtwagenbrand

HOEVELAKEN - Door een brand in een vrachtwagen op de A28 zijn in de nacht van maandag op dinsdag ongeveer 1600 kippen om het leven gekomen. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) bekendgemaakt.
De vrachtauto vloog omstreeks half twee ter hoogte van knooppunt Hoevelaken in brand. Het vuur is vermoedelijk ontstaan door een technisch gebrek aan een wielstel.
Ongeveer veertig kippen kwamen op de rijbaan terecht en vroren daar vast. De rest van de kippen zijn volgens het KLPD verbrand, geroosterd of doodgevroren.
De vrachtauto, een trekker en oplegger, was onderweg van Baarle Nassau naar een kippenslachterij in Leek (Groningen).
(Bron)
llegaal seksfeest in sauna opgedoekt

NIJETRIJNE - In het Friese Nijetrijne hebben de politie Friesland en gemeente Westellingwerf zaterdag een einde gemaakt aan een seksfeest. Dat maakte de politie en gemeente dinsdag bekend.
Bij de gemeente was informatie binnengekomen dat in het bedrijf 'Sauna Eldorado' illegale seksfeesten georganiseerd werden. De politie kreeg daarnaast tips dat er criminelen verbleven.
Bij de inval werden zestig bezoekers aangetroffen. ''Er was daar een groot feest'', zegt een woordvoerder van de gemeente Westellingwerf. ''Iedereen moest zich eerst nog aankleden.''
Onder de bezoekers waren drie vermeende winkeldieven, die werden aangehouden. Eén man had nog een boete van zeshonderd euro openstaan en moest die direct betalen.
De overige bezoekers werden weggestuurd. De uitbaters van het saunabedrijf worden bestuurlijk en strafrechtelijk aangepakt.
Over de bestuurlijke maatregelen moet de gemeente nog nadenken. ''Het pand heeft een recreatieve bestemming, mensen kunnen daar overnachten en feesten. Zo recreatief als we daar aantroffen hadden we het in de vergunning niet bedoeld.''
(Bron)
Amerikaanse dief hoest gestolen ring op

AMSTERDAM - Een Amerikaan die ervan werd verdacht een ring te hebben gestolen, heeft het kleinood tijdens zijn politieverhoor opgehoest.
De twee karaats diamanten ring, met een waarde van omgerekend zo'n veertienduizend euro, werd donderdag in het plaatsje Joplin, in de staat Missouri, uit een auto gestolen.
De krant The Joplin Globe meldt dat een juwelier de ring herkende toen een man en een vrouw enkele uren na de diefstal zijn winkel binnenstapten om het sieraad te verkopen.
Het personeel van de juwelier hield de twee bezig terwijl de politie werd gebeld.
Zodra agenten arriveerden slikte de man de ring door. Tijdens zijn verhoor begon hij hevig te hoesten, waarna het niet lang duurde voor het kleinood naar boven kwam.
(Bron)
Arrestaties na mishandeling RET-personeel

ROTTERDAM - De politie heeft zondagavond acht verdachten gearresteerd bij een metrostation in Rotterdam, op verdenking van het mishandelen van personeel van het Rotterdamse openbaarvervoersbedrijf RET. Dat maakte de politie Rotterdam-Rijnmond maandag bekend.
Kort voor middernacht gingen meerdere politie-eenheden naar het metrostation na oproepen van de RET voor ''spoedassistentie''. Daar aangekomen bleken controleurs een aantal verdachten te hebben aangehouden. De mannen verzetten zich. Vier medewerkers van de RET raakten hierbij gewond.
Het gaat om acht Rotterdammers in de leeftijd van 16 tot 25 jaar. Een van hen was in het bezit van een honkbalknuppel en een mes. Daarnaast werden ook wiet en enkele schroevendraaiers in beslag genomen.
De verdachten zijn voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau.
(Bron)
Gemiddelde stem blijkt meest aantrekkelijk

AMSTERDAM – Een stem die overeenkomt met de middelmaat klinkt mensen het meest aantrekkelijk in de oren. Dat hebben Schotse wetenschappers ontdekt.
De onderzoekers van de Universiteit van Glasgow mixten met de computer achtereenvolgens het stemgeluid van twee, vier, acht, zestien en tweeëndertig mensen.
Vervolgens lieten ze zowel de samengestelde stemgeluiden als de originele stemmen horen aan een groep proefpersonen. De deelnemers aan het experiment moesten beoordelen welke stem hen het meeste bevielen.
Uit het experiment bleek dat mensen de samengestelde stemmen over het algemeen prettig vonden klinken dan de originele stemgeluiden. Hoe meer stemmen er waren gemixt, hoe beter de proefpersonen het geluid beoordeelden.
Volgens de wetenschappers suggereert die bevinding dat mensen een stem het aantrekkelijkste vinden als de klankkleur en toonhoogte van het geluid zo dicht mogelijk bij het gemiddelde van de bevolking liggen.
Ook bleek dat mensen een aantrekkelijke stem vaak koppelen aan positieve karaktereigenschappen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
“Het is al langer bekend dat seksueel dimorfe kenmerken, zoals een diep geluid van mannelijke stemmen in de smaak vallen bij het andere geslacht, omdat het zou wijzen op een betere vruchtbaarheid”, verklaart hoofdonderzoeker Pascal Belin op nieuwssite Physorg.com. “Maar onze bevindingen wijzen voor het eerst op de effecten van stemaantrekkelijkheid die los staan van het geslacht van de spreker. De luisteraars kenden meer positieve eigenschappen toe aan mensen met een stem die hen aantrekkelijk in de oren klonk”, aldus Belin. “Gladde, regelmatige stemmen wijzen mogelijk op jonge, gezonde sprekers.”
(Bron)
Storing bij alarmnummer 112 voorbij

DEN HAAG - De storing van het mobiele netwerk naar alarmnummer 112 is voorbij. Dat heeft Binnenlandse Zaken laten weten. Ook het politienummer 0900 - 8844 is weer goed bereikbaar. Het netwerk was ruim anderhalf uur uit de lucht.
De oorzaak van de landelijke storing is nog niet precies bekend. Daar wordt de komende dagen onderzoek naar gedaan om meer storingen te voorkomen.
Alarmnummer 112 kon sinds omstreeks 18.30 uur niet meer worden bereikt door een storing in de centrale, of in de verbindingen daarnaartoe, bij het Korps landelijke politiediensten in Driebergen.
Daar komen alle mobiele oproepen voor 112 binnen. Het nummer was wel via een vaste telefoon bereikbaar. Die oproepen lopen via een van de 25 regio's.
Ook als mensen per gsm met het landelijke nummer van de politie, 0900 - 8844, bellen, gaat dat via de centrale bij het KLPD. Via dit netwerk kon wel mondjesmaat met mobiele telefoons worden gebeld.
Af en toe werkte het en af en toe niet, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De woordvoerder adviseerde automobilisten en anderen die onderweg waren, in geval van nood aan te bellen bij een huis en te vragen of de bewoners 112 wilden bellen via de vaste telefoon.
Het is een raadsel hoe de storing kon optreden, omdat veel verbindingen in en naar de centrale dubbel zijn uitgevoerd om eventuele problemen op te vangen.
(Bron)
Rechter sust ruzie om diepvrieshond

KEULEN - Een ruzie om een diepvrieshond is beëindigd voor een rechter in het Duitse Keulen. De strijdende partijen kwamen uiteindelijk tot een schikking, meldden Duitse media dinsdag.
Een vrouw had een begrafenisonderneemster opdracht gegeven haar viervoeter Benny te begraven. Omdat de 31-jarige de kosten van 250 euro niet kon betalen, werd de hond ingevroren.
Toen de onderneemster later het dubbele voor de begrafenis vroeg, eiste de vrouw het kadaver terug. Ze was bang dat het hondenlijk zou worden vernietigd.
Na veel gedoe is besloten dat de vrouw 200 euro onkostenvergoeding betaalt voor de opslag en dan haar hond terugkrijgt. Ze wil de terriërbastaard laten cremeren.
(Bron)
Vondst groot Maya-hoofd wijst op oude stad

GUATEMALA-STAD - Archeologen hebben een groot beeld van een Maya-hoofd gevonden in de regio Peten in Guatemala. Dit wijst er volgens hen op, dat op deze plek in de jungle mogelijk ooit een belangrijke stad gevestigd was.
Het beeld van 3 bij 3,5 meter werd aangetroffen in de ruïnes van Chilonche dichtbij de grens met Belize.
Het lag eeuwenlang onder de grond en stamt uit de periode 300 tot 600, wat betekent dat de plek ouder is dan eerder werd gedacht.
De Maya's gebruikten oude gebouwen vaak als funderingen voor hun gebouwen.
De Maya's heersten ruim duizend jaar over grote delen van Guatemala, Honduras, El Salvador en Mexico tot ze werden overwonnen door de Spanjaarden in de 16de eeuw.
(Bron)
'Cijfers politie zijn onbetrouwbaar'

AMSTERDAM - Een nieuw computersysteem van de politie is zo onhandig, dat agenten in sommige korpsen vaak niet de moeite nemen om processen-verbaal in te voeren. Statistieken van de politie, die de basis vormen voor veel politieke besluitvorming, zijn daardoor niet betrouwbaar.
Dat meldt Webwereld dinsdag. Het systeem, de Basisvoorziening Handhaving (BVH), werd afgelopen jaar ingevoerd. Het systeem zou zo omslachtig zijn, dat processen-verbaal, observaties, bekeuringen en andere politiehandelingen vaak niet meer worden geregistreerd.
"In het verleden werd een aanrijding of een bemiddeling makkelijk ingevoerd", zegt Mengs Gerritsen, hoofd communicatie politie IJsselland aan Webwereld. "Tegenwoordig zijn agenten veel sneller geneigd te denken: het is onderling geregeld en het is klaar. Zonder het administratief vast te leggen."
Gerritsen benadrukt dat hij alleen namens zijn eigen korps te kunnen spreken. Of de problematiek in andere regio's ook speelt, kan hij niet zeggen.
Volgens Gerritsen waren de cijfers van zijn korps zo onbetrouwbaar dat hij rond de jaarwisseling geen statistieken heeft gepresenteerd aan de pers. Zo zouden de cijfers een sterke daling laten zien van het aantal aanrijdingen, maar is niet te zeggen of er werkelijk minder ongelukken gebeuren, omdat die lang niet altijd worden vastgelegd. De politiecijfers worden veel gebruikt in wetenschappelijk onderzoek en in politieke besluitvorming.
De politie kampt al sinds vorige week met een computerstoring. Die storing zou los staan van de structurele problemen. De storing heeft geen invloed op de bereibaarheid van hulpdiensten, maar kan wel leiden tot vertragingen bij aangiftes. Aangifte doen via internet is wel mogelijk.
SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft inmiddels Kamervragen over de zaak aangekondigd. Hij eist dat het systeem snel wordt aangepast.
Van Raak verzamelde afgelopen zomer al een groot aantal klachten over het systeem, net als de politiebond ACP.
(Bron)
Pool bijt pink van marechaussee af

AMSTERDAM - Een Pool heeft maandagochtend een deel van de pink van een marechaussee op Schiphol afgebeten.
De 29-jarige man was dronken en gedroeg zich agressief in aankomsthal 4.
Zo maakte hij slaande bewegingen naar omstanders. Toen hij rond 11.00 uur werd afgevoerd naar de cel, beet hij het bovenste kootje van de vinger af, meldt een woordvoerder van de marechaussee.
In het ziekenhuis bleek dat het stukje vinger niet meer aangezet kon worden. De Pool zit vast, hem wordt zware mishandeling ten laste gelegd.
(Bron)
Man met tas homocadeauwinkel mishandeld

AMSTERDAM - Een 49-jarige man die een tas bij zich droeg van een homocadeauwinkel, is maandagavond mishandeld in Amsterdam.
Het heteroseksuele slachtoffer stond bij de winkel Gays & Gadgets in de Spuistraat, toen twee mannen opmerkingen maakten en hem sloegen en schopten.
Het slachtoffer is met diverse verwondingen in het ziekenhuis opgenomen, meldde Gay Pride-organisator ProGay dinsdag. Die heeft beelden verspreid van het voorval.
Het incident laat zien dat mensen ook worden lastiggevallen als er een vermoeden is dat ze homoseksueel zijn, zegt voorzitter Frank van Dalen van ProGay.
''Ik begin het echt zat te worden dat mensen in Amsterdam voortdurend op hun hoede moeten zijn als ze uitgaan, hand in hand lopen of een tas bij zich dragen van Gays & Gadgets.'' Het voorval toont aan dat antihomogeweld zich ook tegen hetero's keert, aldus Van Dalen.
De Amsterdamse politie bevestigt dat de mishandeling heeft plaatsgevonden, maar heeft nog geen concrete aanwijzingen dat het een homogerelateerd incident betreft. De daders zijn nog spoorloos.
De politie in Amsterdam heeft afgelopen jaar bijna een kwart meer meldingen gekregen van geweld tegen homoseksuelen.(Bron)

Als je denkt dat iemand homo is, ram je 'm in elkaar - waarom? Bewijs je zo dat jij geen flikker bent? Dan geef je daarmee toch toe dat je twijfelt?
Liggend vliegen naar Nieuw-Zeeland

AMSTERDAM - Air New Zealand gaat voor langeafstandsvluchten ligplaatsen aanbieden in de economy class.
De luchtvaartmaatschappij hoopt met de ligplek het comfort voor economy-reizigers te vergroten.
Het enige addertje onder het gras is dat passagiers drie stoelen moeten reserveren om liggend te kunnen reizen.
De zogenaamde 'skycouch' maakt van drie stoelen een ruimte waar mensen kunnen liggen en slapen, aldus de directeur van de luchtvaartmaatschappij, Rob Fyfe.
De 'skyouch' richt zich op stelletjes en gezinnen en kost ongeveer twee en een half keer zo veel als een gewone zitplaats.
Om het bed te maken worden de voetensteunen verhoogd, zodat de ruimte tussen de zitting en de rugleuning van de stoel daarvoor wordt gevuld.
Bovenop de drie zittingen wordt een matras gelegd. Kussens worden bijgeleverd. Het resultaat is een redelijk vlak bed over drie stoelen.
De belangrijkste vraag is of je nog van economy kan spreken. De gemiddelde prijs voor een retourtje Londen-Nieuw Zeeland zal ongeveer 3800 euro zijn.
Ter vergelijking, een retour businessclass, in een ligstoel, kost zo'n vijfduizend euro.
(Bron)

maandag, januari 25, 2010

Er komt een vlucht ganzen over... Op weg naar het zuiden...
Prehistorische mens kon succesvol amputeren

PARIJS - De prehistorische mens beschikte over genoeg medische kennis om succesvol ledematen te kunnen amputeren. Dit concludeert een team van Franse archeologen na opgravingen ten zuiden van Parijs, meldde de Britse krant The Times maandag.
De wetenschappers ontdekten het graf van een oudere man van wie de linker onderarm ongeveer 6900 jaar geleden chirurgisch werd verwijderd met een scalpel van vuursteen.
Onderzoek heeft aangetoond dat prehistorische 'artsen' de arm met precisie hebben afgezet. Daarna werd de wond behandeld, zonder dat er infectie optrad.
Hiervoor zijn mogelijk geneeskrachtige planten gebruikt, zoals salie. De patiënt heeft na de operatie waarschijnlijk nog jaren geleefd.
Tot nu toe was alleen bekend dat de prehistorische mens schedelboringen kon uitvoeren. Daarbij werd een gat in het schedelbot geboord om hoofdpijn of een psychische stoornis te verhelpen.
Recentelijk zijn nog twee vondsten gedaan in Duitsland en Tsjechië die wijzen op prehistorische amputaties.
(Bron)

Mja, als je een mes hebt, en basale anatomische kennis, kom je een heel eind. En dat gedoe van 'ze gebruikten geneeskrachtige planten'- waar denk je dat de meeste van onze medicijnen vandaan komen?
Weer een staaltje 'jeeeee, wij dachten dat wij dat bedacht hadden'?
Jongetje helpt Haïti met 100.000 pond

LONDEN - Een 7-jarig jongetje uit Groot-Brittannië heeft 100.000 pond (omgerekend ruim 114.000 euro) opgehaald voor Haïti. Charlie Simpson wilde eerst 500 pond bij elkaar fietsen, maar werd uiteindelijk voor veel meer gesponsord.
Dit meldde de Britse omroep BBC maandag op zijn website.
Charlie deed een oproep op internet: ''Ik wil een gesponsorde fietstocht doen voor Haïti, omdat er een grote aardbeving was en enorm veel mensen hun levens hebben verloren.''
De boodschap werd wereldwijd gelezen en vervolgens stroomden de donaties binnen. Het jongetje heeft zondag 8 kilometer gefietst om het geld binnen te halen.
Het geld zal door de VN-organisatie Unicef worden besteed aan hulp.
(Bron)

Topjoch.
Gezonde Tasmaanse duivels moeten verhuizen

SYDNEY - Een groep gezonde Tasmaanse duivels, de grootste vleesetende buideldieren ter wereld, zal op een Australisch eiland worden uitgezet in de hoop dat de dieren een nieuwe populatie zullen vormen.
Dat meldden Australische media maandag. De dieren zijn in gevangenschap opgegroeid en vormen de laatste hoop voor dierenbeschermers.
De natuurlijke populatie Tasmaanse duivels, die leven op het eiland Tasmanië, staat op het punt om uit te sterven door een besmettelijke vorm van kanker.
Doordat de nieuwe groep duivels op een ander eiland zit, kunnen de dieren niet besmet raken met de agressieve kanker. Die wordt overgedragen als de dieren elkaar bijten. Door de gezwellen in het gezicht en de mond stoppen de beesten met eten en sterven ze veelal binnen drie maanden.
Sinds de kanker in 1996 voor het eerst werd vastgesteld, is al 70 procent van de dieren bezweken.
(Bron)
'Plattelandsmensen hebben vaker stemmingsstoornis'

AMSTERDAM - In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht hebben mensen op het platteland vaker een stemmingsstoornis dan mensen in de grote stad.
Dat blijkt uit het bevolkingsonderzoek Nemesis over de psychische gezondheid van Nederlanders, schrijft Trouw donderdag.
In kleine dorpen had acht procent van de bevolking vorig jaar een stemmingsstoornis, zoals een depressie. In grote steden kampte vijf procent met soortgelijke problemen.
In 1996 was dit nog omgekeerd.
Het verschil komt doordat het leven in dorpjes vroeger nog doorkabbelde, stelt projectleider Ron de Graaf in de krant. Door internet en de toegenomen mobiliteit zou het tempo van het leven in een dorp toenemen, met meer depressies tot gevolg.
Ook is de werkloosheid in steden nu lager dan in 1996. Of de trek van welvarende stedelingen naar dorpen meespeelt is niet bekend.
(Bron)
Vakbond in actie voor Polen

TILBURG - FNV Bondgenoten start maandag een actie om Poolse werknemers in distributiecentra van supermarktketens op hun rechten te wijzen. De vakbond wil de Polen niet alleen op de werkplek benaderen, maar ook in de woonomgeving.
Volgens bestuurder Lex Makkinkje van FNV Bondgenoten bleek er veel mis te zijn bij Poolse werknemers die door Albert Heijn via een uitzendbureau worden ingehuurd bij zes distributiecentra.
Volgens Makkinkje worden die problemen nu aangepakt, maar hij vermoedt dat ze ook bij andere winkelketens voorkomen.
FNV Bondgenoten stelt dat Poolse werknemers werden uitgebuit door het uitzendbureau, onder meer door onredelijke betalingen voor vervoer en huisvesting.
(Bron)
'Pil verdwijnt weer uit basispakket'

AMSTERDAM - De pil moet weer uit het basispakket worden gehaald. Dat zal het College voor zorgverzekeringen (CVZ) minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) binnenkort adviseren, zegt CVZ-bestuursvoorzitter Dik Hermans maandag in NRC Handelsblad.
De pil zat sinds 2008 weer in het basispakket. Voortaan zou de pil alleen nog moeten worden vergoed voor vrouwen onder de 21 jaar om zo tienerzwangerschappen en abortussen te voorkomen.
Adviezen van het CVZ over de inhoud van het basispakket worden vrijwel altijd overgenomen door de minister, schrijft de krant.
Het schrappen van de vergoeding voor de pil zou een besparing opleveren van ongeveer 58 miljoen euro per jaar. Het voorkomen van een zwangerschap is niet hetzelfde als het voorkomen van een ziekte, luidt de motivatie van het CVZ.
Ook andere anticonceptiemiddelen zoals condooms worden niet standaard vergoed. Het CVZ was maandagmiddag niet bereikbaar voor een reactie.
(Bron)

En als je de pil nu op medische indicatie slikt?
Eurlings is verrast door de ophef rond zijn ANWB-actie.
Da's nou een echte politicus, die weet wat er in de samenleving speelt.

zondag, januari 24, 2010

Man komt onder boom en overlijdt

NIJHOLTWOLDE - Een 70-jarige man uit Nijholtwolde (Friesland) is vrijdag overleden nadat een boom, die hij zelf aan het omzagen was, op hem terecht kwam. Dat heeft de politie gemeld.
Het ongeval gebeurde bij een woning aan de Stadburen in die plaats. De boom viel door nog onbekende oorzaak in achterwaartse richting, op de plaats waar de man stond.
De boom met een stam van een doorsnede van 30 centimeter viel op de man. Hij kwam daardoor bekneld te zitten.
Toen zijn zoon poolshoogte kwam nemen, trof hij zijn vader onder de boom aan. Omwonenden hebben de boom van de man afgehaald en hem tevergeefs geprobeerd te reanimeren. De man bleek ter plekke aan zijn verwondingen te zijn overleden.
(Bron)
Dagpauwoog profiteert van normale winter

UTRECHT - Dit jaar lijkt eindelijk een goed vlinderjaar te worden. Vooral de distelvlinder, een trekvlinder, is in grote aantallen te zien. Maar ook de dagpauwoog fladdert weer rond de vlinderstruiken.
Deze mooie oranjerode vlinder met lichtblauwe ‘ogen’ was vroeger een van de meest algemene soorten in Nederland. Maar vanaf 1995 is de vlinder sterk achteruit gegaan. Dat komt door een toename van zachte winters, denkt Kars Veling van de Vlinderstichting.
“De dagpauwoog overwintert (als een van de weinige) als volwassen vlinder”, zo legt hij uit. “Ze moeten veel energie sparen voor de diepe slaap, maar dan kan de soort wel prima tegen strenge vorst.”
“De afgelopen jaren hadden we echter warme winters, of in ieder geval winters met regelmatig warmere perioden, waarbij het zo nu en dan meer dan 12 graden was”, zegt Veling. “Die omstandigheden wekken de dagpauwoog uit zijn winterslaap. En dat ontwaken kost ook veel energie.”
Bij een kwakkelwinter worden de dagpauwogen meerdere keren gewekt om vervolgens steeds weer een nieuwe schuilplaats te moeten zoeken. Het KNMI verwacht onder invloed van klimaatverandering een verdere toename van zachte, natte winters in Nederland.
“In de tien voorgaande winters waren de meeste dagpauwogen al uitgeput en dood tegen de tijd dat ze echt actief kunnen worden, doorgaans in maart”, aldus Veling.
“Maar de winter 2008-2009 was van oktober tot in maart gewoon koud zodat de dagpauwogen in rust konden overwinteren en genoeg energie hebben om zich na de winter voort te planten.”
De nieuwe generatie vlinders die daaruit is voortgekomen is inmiddels in heel Nederland te zien.
(Bron)
Trein botst met sneeuwschuiver

ZAANDIJK - Een trein met daarin ongeveer 150 AZ-voetbalsupporters is zondag in Zaandijk op een sneeuwschuiver gebotst. De sneeuwschuiver was vast komen te zitten op een spoorwegovergang. Dat meldt de politie zondag.
Bij het ongeluk zijn geen gewonden gevallen, omdat de trein langzaam reed. De bestuurder van de sneeuwschuiver kon op tijd zijn voertuig verlaten.
De NS heeft alternatief vervoer geregeld voor de voetbalfans, die op weg waren naar Amsterdam voor de wedstrijd Ajax - AZ.
(Bron)
Duizenden Polen zitten zonder stroom

WARSCHAU - In het zuiden van Polen zitten zeker 11.500 mensen in de ijzige kou zonder stroom. Na de zware sneeuwval van de afgelopen weken zijn veel elektriciteitsmasten beschadigd en kabels zijn geknapt.
Dat hebben de autoriteiten zondag laten weten. In Polen zijn zondag temperaturen tot 17 graden onder nul gemeten.
Voor maandag verwachten meteorologen in het oosten van het land temperaturen tot 28 graden onder nul.
Vooral in de gemeente Olkusz tussen Krakow en Katowice zijn de problemen groot. Circa zesduizend mensen moeten het daar al dagenlang zonder elektriciteit stellen. Bovendien hebben ze geen water.
(Bron)
Chauffeur zorgt voor ravage in Bourtange

GRONINGEN - Een verwarde vrachtwagenchauffeur heeft zaterdagnacht een spoor van vernieling achtergelaten in de Groningse vesting Bourtange. Verschillende historische bruggen, een monumentale synagoge en enkele panden in het vestingstadje zijn zwaar beschadigd. Dat maakte de politie zondag bekend.
De bruggen en nauwe straten in het dorp zijn niet berekend op een vrachtwagencombinatie. Om in het vestingstadje te komen, moest de 58-jarige Groninger over drie oude bruggen rijden. Bij de eerste twee ramde hij de grote houten deuren uit de poort.
Bij alle bruggen zijn de leuningen versplinterd en de brugpijler beschadigd. De vrachtwagenchauffeur eindigde zijn rit op het Martkplein, waar hij vervolgens twee lantaarnpalen omver reed en een dakgoot raakte. Een van de lantaarnpalen vloog door het boograam van een oude synagoge.
Volgens Stichting Vesting Bourtange zal het nog weken duren voordat de schade is hersteld. ''Als de bruggen verzakt zijn, zal het moeilijk worden om ze te repareren'', aldus de manager.
De politie vermoedt dat de chauffeur onder invloed was van alcohol, maar de man weigerde een blaastest. Hij is ''in flink verwarde toestand'' in de cel gezet. De vrachtwagencombinatie staat nog klem in het dorp. De gemeente onderzoekt nog hoe de truck kan worden verwijderd.
(Bron)
Mus weer bovenaan in nationale vogeltelling

ZEIST - Ruim 31.000 mensen hebben zondag tijdens de zevende editie van de Nationale Tuinvogeltelling bijna 1 miljoen vogels geteld. Daarbij is de huismus evenals vorig jaar het meest waargenomen.
Dat heeft organisator Sovon Vogelonderzoek Nederland bekendgemaakt. De deelname aan de telling is dit jaar sterk gegroeid. Vorig jaar deden 22.000 mensen mee die 850.000 vogels noteerden.
Dat de huismus vaak is gesignaleerd, is bijzonder. De populatie is de afgelopen kwart eeuw gehalveerd. De mus leeft voornamelijk rondom bebouwing en is vaak te zien in tuinen.
Maar juist daar is het diertje minder waargenomen. ''Kijken we naar het aantal tuinen waarin de huismus afgelopen weekend gezien is, dan eindigt hij op de zesde plaats'', aldus Sovon.
De merel staat in de telling van zondag officieel op de tweede plaats, maar is als tuinvogel het meest verspreid. Daarna volgen de koolmees en het roodborstje.
Volgens Sovon hebben sneeuw en vorst weinig invloed gehad op het aantal tuinvogels. Dat zou te maken kunnen hebben met verblijfplaats van de vogels binnen de bebouwde kom.
Daar worden ze vaak bijgevoerd met bijvoorbeeld vetbollen. Vogels uit de buitengebieden zoeken in de winter daarom vaak de stad op.
Hoewel zijn naam ijsvogel is, heeft deze soort juist veel last van het winterweer. De vogel vangt visjes in open water en komt bij ijsvorming voedsel te kort. Vorige winter werden 353 ijsvogels geteld, deze keer maar 85 exemplaren.
(Bron)
Eerst motsneeuw (waardoor echt alles, tot op het kleinste blaadje en takje, wit werd), toen dikkere vlokken, daarna ijsregen. En nog wat later echt dikke vlokken sneeuw.
Gelukkig is nu grotendeels weer weggedooid...