zaterdag, maart 25, 2006

Halfzittend in bed, tuindeur open, katten dol in en uit rennend, vogels buiten druk aan het flierefluiten, klassieke zomergeluiden (klussende buurmannen, spelende kinderen). Beetje wind af en toe, en het trok soms flink dicht, maar van regen heb ik niets gemerkt.
RIP Joop Admiraal.
Prednison-pest: je wordt wakker, vol energie, even naar de plee en dan je bed verschonen. Als dat gebeurt is, stort je je bed weer in, en slaap je twee uur, compleet uitgeput. Om weer vol energie wakker te worden, energie die er niet _is_ maar het voelt wel zo.
Ik sukkel maar tussen bed en af en toe wat op de bank hangen.
De katten passen op me: als ik erg hoest, springen ze op bed om me strak aan te kijken tot ik uitgehoest ben.
Ik ben een half uur uit bed, en ik duik er nu weer in, zzz.

vrijdag, maart 24, 2006

Variatie op een thema: zowaar geen dubbele longontsteking deze keer, maar 'slechts' een enkele. Rechts. Het gaat echt overal niet goed met rechts...
(Of u leest mij even niet wegens een tijdje wat meer dan gemiddeld in bed, of u leest erg veel hier wegens compleet hyper van de Prednison. U merkt het wel.)

donderdag, maart 23, 2006

Tjeenk Willink voor behoud dubbel paspoort

DEN HAAG - Vice-president Tjeenk Willink van de Raad van State is voor het behoud van de dubbele nationaliteit. Hij heeft "altijd twijfel gehouden over de strijd tegen de dubbele nationaliteit".
Tjeenk Willink staat daarmee lijnrecht tegenover minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) die de dubbele nationaliteit voor bijvoorbeeld Marokkanen van de derde generatie in Nederland wil afschaffen. Verdonk heeft daarvoor in de Kamer de steun van een meerderheid van CDA, VVD, LPF en Groep Wilders.
Tjeenk Willink, sinds 1997 vice-president van de Raad van State, zei donderdag in een toespraak bij de viering van vijftig jaar Novib in Den Haag dat erkend moet worden "dat elke burger meerdere identiteiten heeft. Daarom heb ik ook altijd twijfel gehouden over de strijd tegen de dubbele nationaliteit. Die strijd gaat langs de kernvraag heen. En die kernvraag luidt: hoe kun je Nederlander zijn en toch je Marokkaanse achtergrond niet verloochenen? Hoe kun je Nederlander blijven en toch wereldburger worden; solidair zijn met de mensen in het zuiden?"
Tjeenk Willink was van 1987 tot 1997 lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. De laatste zes jaar van die periode was hij voorzitter van de Senaat. Als vice-president van de Raad van State wordt hij ook wel de onderkoning van Nederland genoemd, omdat koningin Beatrix officieel de voorzitter is van de Raad maar de werkzaamheden overlaat aan de vice-president. De Raad van State is het hoogste adviescollege van de regering.
(Bron)
Mannen gevoelig voor mooie verkoopsters

Mannen kopen meer kleding wanneer ze worden geholpen door een mooie verkoopster. Dit is de conclusie van onderzoeksbureau GfK.
GfK ondervroeg, in opdracht van modevakblad Textilia, tweeduizend mannen over hun gevoeligheid voor vrouwelijke charmes wanneer ze in een winkel zijn. Bijna één op de drie jonge mannen gaf toe eerder kleren te willen kopen, als ze sjans hebben met een vrouwelijke verkoopster. Of in elk geval als ze denken dat te hebben.
(Bron)
Eenderde Britten belt wel eens naakt

Gisteren hadden we al het nieuws dat veel Britten meerdere dagen dezelfde onderbroek dragen, dat is echter nog niks vergeleken met de onthulling dat nog veel meer Britten soms zelfs helemaal naakt zijn. Dit blijkt uit verklaringen van nieuwe getuigen die zich onlangs hebben gemeld.
Uit een onderzoek van Post Office HomePhone bleek dat eenderde van de Britten zelfs wel eens telefoneert tijdens deze obsceniteit. Bij mannen ligt dit percentage met veertig procent hoger dan bij vrouwen (27 procent). Ook blijken Britten niet altijd even goed op te letten op het relaas van degene aan de andere kant van de lijn: een op de tien ondervraagden gaf toe wel eens iets anders te gaan doen en de gesprekspartner "tegen zichzelf te laten praten".
Voorts gaf 62 procent van de ondervraagden aan gewoon televisie (mits die aanstond) te blijven kijken in plaats van zich te concentreren op het telefoongesprek. Vijf procent is zelfs wel eens in slaap gevallen aan de telefoon. Verder blijken Britten ouder dan 55 jaar zich een stuk meer te concentreren op een telefoongesprek dan hun jongere landgenoten.
(Bron)

Is naakt zijn een obsceniteit? Dan heb je in elk geval niet al dagen dezelfde onderbroek aan ;-)
Dinsdag meest productieve dag in Nederland

Nederlanders zijn het meest productief op dinsdag, zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse wervings- en selectiebureau Robert Half. Op maandag, woensdag en donderdag produceren Nederlanders stukken minder. Het bureau onderzocht 1765 personeels- en financiële directeuren in elf landen.
Nederland wijkt met de productieve dinsdag af van andere landen, waar maandag juist veelal de meest productieve dag is. Op Nederland vinden er op die dag echter veel vergaderingen plaats. Op dinsdag worden de maandag gemaakte afspraken vervolgens uitgevoerd, wat het gevoel van productiviteit op die dag verhoogt, zo concluderen de onderzoekers.
Het grote aantal parttime medewerkers in Nederland zorgt voor een lagere productiviteit op maandag, woensdag en donderdag, zo menen de onderzoekers. Veel collega's en zakenrelaties hebben op die dagen vrij, waardoor de wel aanwezige werknemers minder gedaan krijgen. De deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd wat volgens hen de productiviteit ten goede zou komen. Veel Nederlanders kwamen hierbij met opties als een eigen kantoor, fitnessfaciliteiten en airconditioning.
(Bron)
PvdA wil sofinummer voor internet

De Tweede Kamerfractie van de PvdA wil dat iedere Nederlander een internetsofinummer krijgt. Hierdoor kunnen internetmisbruikers beter worden opgespoord. De PvdA heeft minister Piet Hein Donner van Justitie verzocht een en ander in een wettelijk kader te gieten.
PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen: "Er moet een eind gemaakt worden aan de trend dat jongeren vechtpartijen, pesterijen, roddels, scheldpartijen, 'happy slapping' en vernielingen met hun gsm vastleggen en via internet verspreiden. De daders zijn nu moeilijk te achterhalen, omdat ze op internet anoniem kunnen opereren. Met een internetsofinummer komt daar een eind aan. Ook wordt het gemakkelijker om vervelende filmpjes van internet te laten verwijderen. Dat is nu erg moeilijk. Het veroorzaakt veel leed bij de slachtoffers."
(Bron)
Groot Europees onderzoek naar kanker bij kinderen

MAASTRICHT - Een Europees onderzoek moet uitwijzen of kinderen kankerverwekkende stoffen via voedsel binnenkrijgen. Wetenschappers vermoeden dat die stoffen in het eten zitten, dan wel dat ze bij het bereiden van maaltijden ontstaan.
Onder leiding van de Maastrichtse hoogleraar Jos Kleinjans zijn 25 instituten uit zestien Europese landen begonnen aan een onderzoek dat vijf jaar zal duren. Doordat het gebruikmaakt van de gegevens van ongeveer 300.000 moeder-kindparen in heel Europa, hoort het onderzoek tot de grootste in zijn soort.
Het project heet NewGeneris, dat staat voor 'Newborns and Genotoxic Exposure Risks'. De EU heeft er 13,6 miljoen euro voor beschikbaar gesteld.
De onderzoekers willen weten welke kankerverwekkende stoffen voorkomen in het bloed van pasgeborenen en waar die vandaan komen. Ze vragen zich of die stoffen celschade veroorzaken en of dat op termijn tot kanker kan leiden. Verder onderzoeken ze of het eten van de moeder en misschien zelfs dat van de vader van invloed is op die stoffen.
Het aantal kinderen dat aan kanker (voornamelijk leukemie) lijdt, is de afgelopen tientallen jaren sterk gestegen. Ook het aantal chronische aandoeningen aan de longen neemt toe. Volgens Kleinjans is het waarschijnlijk dat er chemicaliën voorkomen in de omgeving van kinderen die deze ziektes veroorzaken.
Kleinjans denkt aan het verbrande randje zwart vlees. "Het ligt voor de hand te veronderstellen dat kinderen gevoeliger zijn voor dergelijke invloeden dan volwassenen. Kanker ontstaat niet van vandaag op morgen", aldus de hoogleraar. "Daar gaat soms tien jaar overheen."
De stijging van het aantal leukemiepatiëntjes valt niet uitsluitend toe te schrijven aan de betere diagnostische technieken, meent Kleinjans. Ook wil het er bij hem niet in dat kinderen genetisch erg veel anders zijn dan vroeger.
Om binnen vijf jaar redelijke uitspraken te kunnen doen, gaan de onderzoekers pasgeborenen volgen. Kleinjans: "Zij eten nog niet van de supermarkt, maar hebben in de baarmoeder gegeten van wat moeder binnen krijgt.
In Europa is een aantal grote databanken met gegevens over bijvoorbeeld voedingsgedrag van moeder gecombineerd met navelstrengbloed van haar kind. Dat navelstrengbloed is het goud in dit onderzoek, want daarin kun je met zogenaamde biomarkers de biologische, potentiëel kwaadaardige, processen vroeg opsporen en interpreteren."
(Bron)
Museumboerderij vroeg te weinig subsidie dus kreeg niks

Museumboerderij Tante Jaantje in Callantsoog heeft extra onderhoudswerkzaamheden iets te goedkoop laten uitvoeren. Daardoor moet het museum nu zelf opdraaien voor de kosten. Bij een iets hoger bedrag had men het vergoed gekregen uit een subsidiepot.
Om de werkzaamheden te laten verrichten kwam Tante Jaantje 316 euro en 84 cent te kort. Voor dat bedrag werd dan ook subsidie aangevraagd. Edoch jammer maar helaas, de grens voor subsidie is 340 euro. Had men 23,16 euro meer gevraagd, had men alles gekregen. Het museum heeft het bedrag nu maar uit de reserves gehaald. Voortaan zal het museum zich vooral richten op onderhoud dat nogal duur is.
(Bron)
'Nederlandse jongeren steeds homofober'

Volgens Clémence Ross, staatssecretaris van Welzijn (CDA), wordt de Nederlandse jeugd steeds intoleranter tegenover homo's. Dit zei de staatssecretaris vandaag tijdens een debat over homo-emancipatie in de Tweede Kamer. Ross wil maatregelen nemen.
Nederland voerde in 2001 als eerste land ter wereld het homohuwelijk in. Ondanks de vele goede ontwikkelingen ter bevordering van de homo-emancipatie, ziet Ross ook een hoop 'negatieve ontwikkelingen', vooral bij de jeugd. D66-Kamerlid Boris Dittrich sloot zich aan bij haar bevindingen: "Nederland mag dan wat wetgeving betreft internationaal vooroplopen, de positie van homo's verslechtert."
Vooral op het internet vertonen jongeren steeds vaker homofoob gedrag. Daarom zegde Ross op voorstel van de Tweede Kamer toe onderzoek te doen naar 'het brede klimaat van intolerantie bij de jeugd'. Vooral de rol van het onderwijs is hierbij belangrijk. Ross wil onderzoeken op welk vlak scholen in gebreke blijven: "Op iedere school moet een veiligheidsbeleid worden gevoerd waarbij ook homo's zich veilig voelen."
Scholen moeten kunnen aantonen dat ze een homovriendelijk beleid voeren en voldoende voorlichting geven. Indien uit onderzoek blijkt dat scholen onvoldoende aandacht besteden aan dit punt, kunnen zij rekenen op verscherpt toezicht.
(Bron)
Nederland in Europese top slechte vlinderlanden

WAGENINGEN - Nederland staat op de tweede plaats in de Europese ranglijst van landen waar de dagvlinderstand het hardst achteruit gaat. In de afgelopen 25 jaar is het aantal dagvlinders met de helft tot driekwart afgenomen, zo maakte de Vlinderstichting donderdag bekend.
De tweede plek deelt Nederland met landen als Italië, Groot-Brittannië en Duitsland. Alleen België doet het met een achteruitgang van 75 procent nog slechter. Daar is de situatie "het meest dramatisch", aldus de vlinderorganisatie die samen met Britse onderzoekers de ontwikkeling van de Europese vlinderstand in kaart bracht.
In heel Europa gaat het niet goed met dagvlinders als de dagpauwoog en de kleine vos. "De verspreiding van de dagvlinders is de afgelopen 25 jaar in 45 onderzochte landen meer dan 10 procent achteruit gegaan", stellen de onderzoekers.
Vlinders als de veenbesparelmoervlinder, die in de natte graslanden leeft, hebben het meest te verduren. Deze groep liep in 25 jaar met bijna een vijfde terug. Ook de moerasvlinders als de grotevuurvlinder (min 15 procent) en de bosvlinders als de kleine ijsvogelvlinder en het landkaartje (min 14 procent) hebben terrein moeten prijsgeven.
Het verlies aan vlinders komt volgens de onderzoekers doordat er steeds minder leefgebied voor deze insecten overblijft. Ze leiden een betrekkelijk kort leven en stellen zeer kieskeurig eisen aan hun leefomgeving. De vlinders geven zodoende "belangrijke informatie over de toestand van milieu en natuur", vinden de onderzoekers.
(Bron)
Zeer grote brand op Mookerhei

MOOK - Op de Mookerhei in Noord-Limburg woedt sinds donderdag 16.00 uur een zeer grote brand. Dat meldde de brandweer.
Brandweerkorpsen uit Venray, Bergen, Groesbeek en Gennep bestrijden de brand met groot materieel.
De hei brandt aan de Groesbeekseweg/Bracamonteweg in het gebied tussen Mook en Groesbeek. Het is moeilijk begaanbaar terrein en dat maakt de brand moeilijk te blussen. Omdat er op de hei geen water is, heeft de brandweer ook watertransporten ingezet. Er is volgens de brandweer geen gevaar voor bebouwing in de omgeving.
(Bron)
Frambozen zijn ongekend gezond

WAGENINGEN - Frambozen zijn enorm gezond. De vruchtjes bevatten veel meer gezonde stoffen dan bijvoorbeeld tomaten, kiwi's en broccoli, die bij de meeste mensen veel beter bekend zijn als gezonde voedingsmiddelen.
Dat schrijven Wageningse wetenschappers in het tijdschrift BioFactors. De wetenschappers hebben alle gezondheidsbevorderende eigenschappen van de framboos op een rijtje gezet. Zo blijkt de vrucht onder meer een geneeskrachtige stof te bevatten, die in die hoeveelheden tot nu toe in geen enkel ander voedingsmiddel is gevonden. Waarschijnlijk komt de stof ook voor in sommige geneeskrachtige Chinese kruiden, aldus onderzoekers.
Frambozen bevatten naast de geneeskrachtige stof per gram ook tien keer meer beschermende anti-oxidanten dan tomaten, stellen de wetenschappers. De anti-oxidanten neutraliseren agressieve moleculen in het lichaam en voorkomen celbeschadiging.
Het nadeel van frambozen is, dat de vrucht erg duur is en slechts in kleine hoeveelheden op de markt komt. De Wageningse onderzoekers pleiten dan ook voor onderzoek naar verhoging van de opbrengst per struik en naar verbetering van de smaak. Want lang niet iedereen vindt frambozen lekker.
(Bron)

Het grootste commerciële probleem van de framboos is dat zo'n vruchtje al bijna puree is als je 'm plukt.
Nederlanders houden steeds meer huisdieren

DEN HAAG - Een kat op de vensterbank of een hond op de mat is gezelllig en goed voor de gezondheid van de eigenaren. Het aantal huisdieren neemt de laatste jaren net als het aantal gezinnnen met een gezelschapsdier hand over hand toe. Inmiddels laten Nederlanders zich door 30,7 miljoen huisdieren gezelschap houden.
"Gezelschapsdieren hebben een positieve invloed op de gezondheid van mensen", stelt het Forum Welzijn Gezelschapsdieren.
Na een dip in de jaren tachtig neemt het aantal huishoudens met een hond, kanarie of goudvis weer toe. Ongeveer 4 miljoen huishoudens, 55 procent, heeft thuis een dier voor de gezelligheid, sport of liefhebberij. In 1999 was dat circa de helft van alle huishoudens. Eind jaren zeventig had nog 74 procent van de gezinnen een dier in huis.
Vaak halen de gezinnen met kinderen een hond of kat in huis. Ruim driekwart hiervan heeft een huisdier. Vooral honden, maar ook andere dieren kunnen volgens het forum een "belangrijke rol" spelen bij de ontwikkeling van kinderen. Van de een- en tweepersoonshuishoudens heeft net niet de helft (46 procent) een dier in huis.
De kat is veruit het populairst onder de baasjes: in 47 procent van de gezinnen met een huisdier sluipt een kat rond. De hond blaft in 36 procent van de Nederlandse huishoudens achter de voordeur naar vreemde gasten.
Samen met het konijn zijn het ook deze huisdieren, die steeds meer harten veroveren. In 2005 werden in Nederland 1,8 miljoen honden, 3,3 miljoen katten en 980.000 konijnen gehouden. Vooral de groei van het aantal katten in huis - tussen 1997 en 2005 van 2,2 miljoen naar 3,3 miljoen dieren - is het forum opgevallen.
Wanneer puur naar het aantal gehouden dieren per soort gekeken wordt, steken de vissen met kop en schouders boven alles uit. In aquaria en vijvers houden Nederlanders samen circa 19 miljoen vissen. Ook kanaries, papegaaien en andere zang- en siervogels worden in grotere aantallen gehouden dan de kat, die op de derde plek staat. In kooitjes en volières kwetteren 3,4 miljoen vogels.
Om al deze dieren aan te schaffen, te voeden en te onderhouden trekt elk gezin jaarlijks gemiddeld 277 euro uit: dat is samen 1,45 miljard euro. Inclusief de productie van voer voor en de handel in de dieren becijfert het forum een economische waarde voor de huisdiersector van "minimaal 2,1 miljard euro".
(Bron)
Politie mag verboden verdovingskogel gaan gebruiken

DEN HAAG - Arrestatieteams van de politie mogen stunbag-kogels gaan gebruiken om een verdachte uit te schakelen en aan te houden. Een stunbag is een zakje hagel dat met een speciaal jachtgeweer wordt afgeschoten. Het kabinet spreekt vrijdag over dit voorstel van minister Remkes (Binnenlandse Zaken), zo bevestigt zijn ministerie berichtgeving van RTL Nieuws.
Nu is de stunbag nog een verboden wapen voor de Nederlandse politie. Na de zomer mogen arrestatieteams het middel inzetten om gevaarlijke aanhoudingen te verrichten. Het gaat om verdachten die een vuurwapen dreigen te gebruiken.
Met de stunbag kan een verdachte tegen de grond worden gewerkt als deze buiten het bereik van een wapenstok of pepperspray is. Het voordeel boven een vuurwapen is dat er geen risico op een dodelijke verwonding bestaat: de impact van een stunbag voelt als een harde klap van een bokser.
(Bron)
Lucia de B. waarschijnlijk door beroerte getroffen

RIJSWIJK - De Haagse verpleegkundige Lucia de B. (44) is zondag zeer waarschijnlijk door een beroerte getroffen. Dat heeft haar advocaat, A. Franken, donderdag gezegd. De B. werd in juni 2004 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, maar de Hoge Raad bepaalde vorige week dat die strafcombinatie niet mogelijk is en verwees de zaak terug naar het hof in Amsterdam.
Zeven moorden op ziekenhuispatiënten en drie pogingen tot moord heeft de verpleegkundige volgens het gerechtshof in Den Haag op haar geweten. De rechters stellen dat ze haar slachtoffers maakte onder kleine kinderen en hoogbejaarden. De B. werkte tussen 1997 en 2001 in het Rode Kruisziekenhuis/Juliana Kinderziekenhuis, ziekenhuis Leyenburg en het ziekenhuis van de Scheveningse gevangenis.
Nu is De B. zelf naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen overgebracht. Franken zegt dat de artsen hem nog niets over hun diagnose en de gevolgen voor zijn cliënt willen zeggen. De B. heeft haar advocaat wel gemachtigd te beschikken over haar medische gegevens. Franken: "Wat ik wel kan zeggen is dat ze verlammingsverschijnselen aan de rechterzijde van haar lichaam heeft en dat ze moeite heeft met praten."
Metta de Noo van Het Comité Lucia, dat opkomt voor de belangen van De B., maakt zich ernstige zorgen over de medische behandeling van de Haagse verpleegkundige. Ze is zelf arts en zegt: "Het is onduidelijk of Lucia een hersenbloeding of infarct heeft gehad. Die wetenschap is wel van cruciaal belang voor de behandeling. Wij krijgen op geen enkele wijze zekerheid dat er adequaat wordt gehandeld."
Volgens De Noo was Lucia vorige week zeer aangeslagen door het besluit van de Hoge Raad in haar zaak. Hoewel het hoogste rechtscollege een streep door haar veroordeling zette, had De B. gehoopt dat de Hoge Raad een oordeel zou vellen over de manier waarop het hof in Amsterdam met het bewijsmateriaal tegen haar was omgegaan, aldus De Noo.
De B. is volgens Franken vastbesloten te bereiken dat de waarheid boven tafel komt. De raadsman beraadt zich over een herzieningsverzoek. Dat is mogelijk, als in een zaak nieuwe feiten aan het licht komen. Ook kan bijvoorbeeld een wetenschapper, die ervan overtuigd is dat tijdens de rechtsgang ernstige fouten zijn gemaakt, zich wenden tot de commissie-Posthumus.
Franken is ervan overtuigd dat hij nieuwe feiten vindt in de onderzoeksresultaten van arts De Noo en wetenschapsfilosoof T. Derksen. "Ik weet alleen nog niet welke dat zijn en wanneer ik die ga aanbrengen."
De Noo en Derksen vinden onder meer de conclusies van het gerechtshof in Den Haag slecht onderbouwd. De moorden zijn in hun ogen wellicht onverklaarbare, maar natuurlijke sterfgevallen. De rechters van het hof waren vooringenomen, stellen de onderzoekers. Lucia is volgens hen slachtoffer van zeer negatieve beeldvorming.
(Bron)
Negerzoen wordt afgeschaft

TILBURG - De Tilburgse koekfabrikant Van der Breggen verandert de naam van de door de onderneming gemaakte negerzoenen in 'Buys Zoenen'. Het bedrijf geeft daarmee gehoor aan de kritiek dat de naam van de lekkernij racistisch zou zijn.
"Buys Zoenen zijn de opvolgers van onze alom bekende negerzoenen, die al 86 jaar populair zijn bij jong en oud", stelt het bakkersbedrijf op zijn website. "Na zorgvuldig markt-, merk-, en consumentenonderzoek vonden we het tijd de productnaam te moderniseren. Sommige mensen vinden het jammer dat de naam negerzoenen verdwijnt, omdat ze die al zo lang kennen. Er zijn echter ook mensen die minder enthousiast zijn over de benaming. Daar hebben we alle begrip voor. Buys Zoenen moeten zijn voor iedereen."
Het bedrijf doelt onder meer op de Stichting Eer en Herstel Betaling Slachtoffers van Slavernij in Suriname die Van der Breggen had verzocht de naam te wijzigen omdat het een belediging zou zijn voor alle zwarte mensen.
De nieuwe zoenen liggen vanaf half april in de winkel. De naam Buys verwijst naar de producent van de ronde schuimbollen met koek en chocola die eind jaren negentig door Van der Breggen werd overgenomen.
(Bron)
Brits Hogerhuis akkoord met terreurwet

LONDEN - Het Britse Hogerhuis heeft woensdag zijn laatste bezwaren tegen de nieuwe antiterreurwetgeving laten vallen. De wet kan nu voor formele goedkeuring naar koningin Elizabeth II.
Onder anderen de oppositionele Conservatieven in het Hogerhuis lagen lange tijd dwars. Zij voelden niets voor het voorstel van de sociaaldemocratische regering om het verheerlijken van terrorisme strafbaar te stellen, omdat het in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting.
De Conservatieven onthielden zich woensdag van stemming om een langdurig uitstel van de wet te voorkomen. Zij hopen op aanpassingen als de wet over een jaar wordt geëvalueerd.
(Bron)
Kinderen verliezen contact met ouders na echtscheiding

RIJSWIJK - Ongeveer 50.000 minderjarige kinderen hebben na een echtscheiding van hun ouders geen contact meer met een van beiden. Jaarlijks komen daar 8000 kinderen bij. Meestal zien zij hun vader niet meer. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van dagblad Trouw.
In de cijfers zijn de kinderen van wie de ouders samenwoonden voordat ze uit elkaar gingen niet meegerekend. Ieder jaar zijn ongeveer 33.000 kinderen betrokken bij een echtscheiding. Volgens schattingen zien 18.000 kinderen van ongehuwd samenwonende ouders, een van beiden niet meer.
Sinds november zijn ouders die gaan scheiden verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Daarin moeten ze onder meer regelen dat ze contact blijven onderhouden met het kind.
(Bron)
Hondenbelasting voor blaffende deurbel

OLDENZAAL - Controleurs van de hondenbelasting hebben de familie Bruintjes uit Oldenzaal voor de tweede keer aangeslagen voor een blaffende deurbel.
De computergestuurde bel kan vijftien melodietjes spelen. Als eerbetoon aan hun overleden herdershond heeft Bruintjes voor een blaffende deurbel gekozen. "Vorig jaar kostte het de grootste moeite de controleur te overtuigen dat we geen hond hebben, nu was het opnieuw raak", zei Gerrit Bruintjes donderdag.
Omdat er niemand thuis was, schoof de controleur een aanmaningsbrief door de brievenbus, omdat hij bij het aanbellen een hond hoorde blaffen. "Mijn vrouw kwam even later thuis en kon de controleur aan het eind van de straat aanschieten. Na veel vijven en zessen wist mijn echtgenote de controleur uiteindelijk te overtuigen."
Bruintjes zegt niet voor een ander deuntje te kiezen. "Geen denken aan. Het is en blijft een eerbetoon aan onze overleden hond. We hopen dat er nu eindelijk bij de controleurs zelf een belletje gaat rinkelen, als ze weer op pad gaan."
(Bron)
Houders hobbydieren vaccineren nauwelijks

RIJSWIJK - Veel houders van hobbydieren trekken hun aanmelding voor vaccinatie tegen vogelgriep in bij dierenartsen. Ze zien op tegen de kosten en de rompslomp. De dierenartsen rekenen 8 tot 16 euro per kip, aldus de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders (NBvH).
De NBvH dringt bovendien aan op inenting van bedrijfspluimvee. De organisatie vindt dat minister Veerman (LNV) niet met verplichte vaccinatie moet wachten tot er een onbeheersbare uitbraak is van vogelgriep.
(Bron)

Op de radio legde een pluimveehouder het uit: als je nu ent, moet je over 2 of 3 weken opnieuw enten, en dan na 3 weken een onderzoek laten doen. Als de uitslag van dat onderzoek gunstig is (kip is niet besmet maar heeft wel antistoffen), dan mag het pluimvee weer naar buiten. Tegen die tijd is de vogeltrek voorbij, dus is het grootste risico (zoals we dat nu kennen) ook weg.
Nog geen 100 van de 100000 hobbypluimveehouders hebben zich opgegeven voor entingen.

woensdag, maart 22, 2006

Organisatie kraakt veiligheid Kazaa

CAMBRIDGE - De uitwisseldienst Kazaa, waar wereldwijd naar schatting honderd miljoen internetters gebruik van maken, is gevaarlijke software. Het programma installeert ongevraagd spyware, hoewel maker Sherman Networks juist beweert dat Kazaa dit niet doet.
Dit blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van Stopbadware.org. Deze organisatie bestaat uit onder meer twee gerenommeerde universiteiten, Google en Sun Microsystems. De club treedt op tegen schadelijke spyware.
Computergebruikers die Kazaa installeren kunnen er volgens de organisatie zeker van zijn dat bijvoorbeeld surfgegevens aan derden, zoals commerciële bedrijven, worden doorgespeeld. Daar komt bij dat na installatie nieuwe links naar goksites op de computer verschijnen.
Stopbadware.org wil dat Sherman Networks er eerlijk voor uitkomt dat Kazaa gebruikmaakt van spyware. Andere programma's die de organisatie kraakt zijn Mediapipe, SpyAxe en Waterfalls 3.
(Bron)
Peijs: minister met hoofddoek goed idee

CDA-minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat zou het een goed idee vinden als er, in een nieuw Nederlands kabinet, een minister met hoofddoek zou plaatsnemen. Volgens de CDA-bewindsvrouw is een hoofddoek namelijk helemaal geen vrouwonderdrukkend kledingstuk (iets wat ze eerder nog wel vond), maar geeft het islamitische vrouwen juist grote vrijheid. De minister zegt in een interview met De Telegraaf dat ze van gedachten veranderde na een bezoek aan de conferentie Vrouwen als wereldleiders in Abu Dhabi, waar 1.200 vrouwen uit 87 landen bijeen waren.
Peijs: "Het dragen van een hoofddoek is natuurlijk cultureel bepaald. En zo voelen die vrouwen dat ook, want zo beleven zij hun religie. Daarnaast biedt een hoofddoek juist kansen voor vrouwen in sommige islamitische landen, die zonder hoofddoek anders het huis niet uit mogen." Een vrouwelijke minister met een hoofddoek zou volgens Peijs ook de herkenbaarheid van het kabinet vergroten. Het moet dan wel iemand zijn die om haar capaciteiten wordt uitgekozen en "geen excuustruus".
Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) noemt de uitlatingen van Perijs belachelijk: "De minister heeft gelijk wanneer ze zegt dat de hoofddoek in bepaalde Arabische landen bijdraagt aan de vrijheid van de vrouw. Ze mogen zich gesluierd wel vertonen in het openbare leven en zonder hoofddoek niet. Dat komt omdat de vrouw daar als lustobject wordt beschouwd, die zich alleen in familiekring aan mannen helemaal mag tonen. Maar hier in Nederland is de vrouw volledig geaccepteerd. Ik zie dus niet in hoe de hoofddoek in Nederland bijdraagt aan de vrijheid van vrouwen."
Een minister met een hoofddoek zou Hirsi Ali helemaal iets vreemds vinden: "Het zou een verkeerd signaal afgeven door de seksuele moraal uit de Arabische landen in Nederland over te nemen." Een met een hoofddoek getooide bewindsvrouw zou aangeven dat ook mannelijke Nederlandse ministers zich kennelijk niet kunnen inhouden en dat de minister daarom een hoofddoek moet dragen uit zelfbescherming.
(Bron)
Groepsaanranding marine aanleiding onderzoek

DEN HAAG - Een melding over een vermeende groepsaanranding van een jonge vrouwelijke matroos op het fregat Tjerk Hiddes van de Koninklijke Marine, was voor staatssecretaris Van der Knaap de directe aanleiding om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar seksuele intimidatie bij Defensie. Dat is woensdag bevestigd door de woordvoerster van Van der Knaap.
Defensie wil niets zeggen over het incident, omdat het onderzoek nog moet plaatsvinden. De marechaussee heeft geen onderzoek gedaan omdat de vrouw geen aangifte heeft gedaan.
Bronnen die bekend zijn met de details van het incident melden dat - volgens de vrouw - de aanranding plaats had anderhalf jaar geleden, eind 2004, toen de Tjerk Hiddes deelnam aan de operatie Enduring Freedom rond het Arabisch Schiereiland. Getuigen die het incident bevestigen zijn een vrouwelijke collega en de vriend van het slachtoffer, die beiden op het schip aanwezig waren.
De vrouw zou het incident hebben gemeld bij een vertrouwenspersoon en bij de commandant van het schip, maar die zou niets hebben gedaan. De vrouw werd vervolgens in 2005 ontslagen omdat ze een aantekening in haar zogeheten takenboek miste. De man die haar takenboek controleerde was volgens een bron een van de mannen die haar zou hebben aangerand.
Pas na haar ontslag zocht de vrouw contact met haar vakbond, de FNV-bond AFMP. Die vecht inmiddels haar ontslag aan.
De leiding van de Koninklijke Marine werd pas enkele weken geleden geïnformeerd over het incident, toen de AFMP er over aan de bel trok. Ook Van der Knaap werd daarna pas op de hoogte gesteld.
Hij besloot vervolgens tot de instelling van een externe onderzoekscommissie. Waarom de leiding van de marine en de politieke leiding van het ministerie niet eerder zijn geïnformeerd, is onderdeel van het onderzoek.
Het is niet voor het eerst dat er beschuldigingen zijn van seksuele intimidatie en wangedrag bij Defensie. Het gaat om enige tientallen meldingen per jaar. Volgens onderzoek door accountantsbureau KPMG wijkt dat overigens niet bijzonder af van de situatie in andere geledingen van de samenleving.
De Tjerk Hiddes is niet voor het eerst negatief in het nieuws. In december werd cocaïne gevonden aan boord van het M-fregat toen het schip bij Curaçao lag. Drie opvarenden werden gearresteerd.
Of er iets specifiek mis was met de cultuur op de Tjerk Hiddes is eveneens onderdeel van het onderzoek, aldus een woordvoerder van de marine. Het fregat is overigens in februari uit dienst gesteld en verkocht aan Chili.
(Bron)
CWI's op zoek naar competenties van werkzoekende

AMSTERDAM - Op veertig vestigingen test het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) werkzoekenden op hun competenties. Met zogeheten Competentie Test Centra denkt het CWI beter te kunnen vaststellen voor welke functies iemand geschikt is.
Een woordvoerster van het CWI zei woensdag dat er verschillende testen zijn ontwikkeld, voor zowel laag- als hoogopgeleide mensen.
Door de testen moeten eigenschappen en vaardigheden aan het licht komen die op een standaard cv onvermeld blijven. Deze kunnen volgens het CWI doorslaggevend zijn bij het bepalen van iemands geschiktheid voor een baan.
Het gaat bijvoorbeeld om eigenschappen als zelfstandig kunnen werken, ondernemend zijn, flexibel of ordelijk werken. "Dat zegt vaak veel meer over mensen dan een diploma van twintig jaar oud", aldus de woordvoerster.
(Bron)
Relatiebreuk door fout in Firefox

AMSTERDAM - Een vrouw heeft haar verloofde na een relatie van vijf jaar aan de kant gezet, door een fout in Firefox. Ze kwam erachter dat haar vriend datingsites bezocht. De 'bug' voorkwam dat hij de bewijzen van zijn bezoeken van datingsites kon wissen, zo meldt Webwereld.
De vrouw liet dit weten op Bugzilla, het platform waarop gebruikers fouten in het programma kunnen melden. Volgens de vrouw had haar vriend de Firefox-browser van de pc verwijderd. Het wachtwoordbeheer met de bezochte websites bleek echter nog wel zichtbaar toen de vrouw Firefox herinstalleerde.
(Bron)
Vervroegd onderzoek naar misstanden bajesboot

DEN HAAG - De Inspectie voor de Sanctietoepassing gaat binnen enkele weken onderzoek doen naar mogelijke misstanden op een bajesboot in Rotterdam. Het schip, waarop bijna vijfhonderd illegale vreemdelingen in afwachting van hun uitzetting zitten, zou eind dit jaar worden geïnspecteerd.
Dat onderzoek is echter vervroegd naar aanleiding van een publicatie over de gevangenis in weekblad Vrij Nederland, kondigde de inspectie woensdag aan. Journalist R. van de Griend van het blad werkte enkele weken als bewaker op een van de twee bajesboten in Rotterdam.
Volgens hem is het er slecht gesteld met de brandveiligheid, mishandelen gedetineerden elkaar geregeld en zijn de omstandigheden waaronder ze zijn gehuisvest abominabel.
In het televisieprogramma NOVA vertelde Van de Griend dinsdag dat hij zonder eerdere ervaring na een cursus van een week diensten mocht draaien op een van de boten.
Uit commentaar van ondere anderen collega-bewakers en leidinggevenden blijkt dat de gevangenisboten onveilig zijn in gevallen van brand en dat het personeel slecht omgaat met de gevangenen.
Bovendien vinden er volgens Van de Griend op de detentieboot Bibby Stockholm veel mishandelingen plaats door de gedetineerden zelf, zoals meervoudige verkrachting.
Volgens de journalist zitten op de bajesboten in Rotterdam ruim vierhonderd illegale vreemdelingen vast. Naast de slechte opstandigheden leven zij vaak ook veel langer opgesloten dan mag, stelde de journalist.
Een meerderheid van de Tweede Kamer had al om een diepgravend onderzoek gevraagd naar de situatie op de bajesboot. Het ministerie van Justitie zegt de zaak serieus te nemen. "We zullen de resultaten van het onderzoek van de inspectie afwachten", zei een woordvoerder van het departement.
De Inspectie voor de Sanctietoepassing, die ruim een jaar bestaat, is onafhankelijk, maar valt wel onder het ministerie van Justitie. De organisatie houdt toezicht op alle landelijke diensten en inrichtingen van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en op de reclasseringsorganisaties. De inspectie rapporteert aan de minister, die aan het rapport zijn eigen standpunt kan toevoegen en het vervolgens openbaar maakt door het aan de Tweede Kamer te sturen.
De brandweer in Rotterdam heeft vorig jaar al kanttekeningen geplaatst bij de naleving van de brandveiligheid op de detentieboten. Hij had twijfels over de deskundigheid van het personeel. Aan de verantwoordelijke instanties, het ministerie van Justitie en de Arbeidsinspectie, is dat in november gerapporteerd.
(Bron)
Chinese belastingdienst pakt eetstokjes aan

PEKING - China heeft besloten tot een reeks belastingmaatregelen om het milieu meer te ontzien. Chinezen die zweren bij het eten met stokjes zijn vanaf 1 april duurder uit. Op houten stokjes zal een belasting worden geheven van 5 procent, zo meldde het persbureau Xinhua woensdag. Het persbureau baseert zich op het Chinese ministerie van Financiën.
De houten wegwerpstokjes trekken een zware wissel op het Chinese milieu. Jaarlijks gaan er in China vijftien miljard paar doorheen. Voor de productie is 1,3 miljoen kubieke meter hout per jaar nodig. Ook op andere houtproducten zoals vloerpanelen zal voortaan belasting worden geheven.
De enorme groei die de Chinese economie doormaakt, belast het milieu aanzienlijk. Dat komt voor een belangrijk deel doordat de Chinezen niet efficiënt omgaan met energie. Waarnemers zijn het erover eens dat China zijn groei op de huidige manier niet kan volhouden. Het land heeft overigens al maatregelen doorgevoerd om de leefomgeving beter te maken. Zo verdwijnen complete fabrieken uit Peking om de stad klaar te stomen voor de Olympische Spelen, die er over twee jaar worden gehouden.
Nu heeft China voor het eerst in twaalf jaar besloten tot aanpassingen in het belastingstelsel voor consumentenproducten. De regering wil op die manier ook het energieverbruik terugdringen. Op auto's met zwaar vervuilende motoren zal een belasting worden geheven van 20 procent. Ook verschillende soorten brandstof zoals kerosine zullen duurder worden.
De regering is verder van plan om luxeartikelen zoals golfballen, golfsticks en jachten te belasten. Wie een duur horloge aanschaft, moet rekening houden met een heffing van 20 procent.
Deze maatregelen hebben ook een sociale component, want de autoriteiten willen zo de groeiende kloof tussen arm en rijk kleiner maken.
(Bron)
Bestolen rechercheur mist cd-rom

AMSTERDAM - Uit de auto van de vorige week donderdag bestolen rechercheur blijkt een cd-rom te zijn ontvreemd. De autokrakers roofden ook een laptop, een doorgeladen dienstpistool, een agenda en een politielegitimatiebewijs uit de auto van de rechercheur. Deze goederen zijn weer terecht. Het schijfje is echter vooralsnog niet boven water gekomen.
Een van de betrokken autokrakers zegt dat hij de cd-rom in een vuilnisbak heeft gegooid, zegt zijn advocaat R. Lonterman. Volgens de raadsman heeft de politie drie vuilcontainers in beslag genomen, maar heeft dat er niet toe geleid dat ze het schijfje terugvond.
Lonterman weet niet wat er op de cd-rom staat. Het dienstwapen, de laptop en de overige spullen kreeg de politie twee dagen na de roof weer terug, op aanwijzing van de autokrakers.
(Bron)
Allochtone partij PAN presenteert zich

DEN HAAG - Nederland moet zich verder ontwikkelen als een multiculturele samenleving. Verschillen tussen autochtonen en allochtonen moeten getoond worden en de verschillende bevolkingsgroepen dienen meer van elkaar te leren. Met die boodschap wil de Partij voor allochtone Nederlanders (PAN) volgend jaar meedoen aan de parlementsverkiezingen. De partij presenteerde zich woensdag in Den Haag.
De PAN wil geen 'allochtonenpartij' zijn. Wel wil ze dat allochtonen met trots hun waarden en kwaliteiten uitdragen en dat de autochtone bevolking hiervan wil leren. "Wij willen een land waar we het beste van elkaar ineenvoegen", zei een van de oprichters, managementtrainer Hans Hoogerdijk, woensdag.
Volgens de PAN vestigt Nederland er nu te veel aandacht op dat nieuwkomers zich moeten aanpassen en hun waarden moeten loslaten. "Terwijl allochtonen met hun dubbele culturele achtergrond en hun specifieke kwaliteiten door opvoeding en ervaring juist iets toevoegen", zei Hoogerdijk.
Samen met enkele allochtone collega-trainers en zelfstandige ondernemers vormt Hoogerdijk de PAN-leiding. De partij hoopt in 2007 twintig zetels in de Tweede Kamer te halen. Een lijsttrekker is er nog niet. "Die staat de komende maanden vanzelf uit ons midden op." Er is contact met een nog geheim gehouden bekende allochtone politicus.
In het verkiezingsprogramma van PAN staan voorstellen die het huidige integratiebeleid overhoop zouden gooien. Zo wil de PAN via trainingen van autochtonen nieuwkomers laten integreren en niet langer via inburgeringscursussen.
Ook zou er een ministerie voor culturele ontwikkeling moeten komen, moet het schooluniform terugkeren ("geeft een wijgevoel"), moet een hoofddoek overal kunnen, moeten bedrijven verplicht allochtone sollicitanten uitnodigen en is een generaal pardon noodzakelijk voor asielzoekers die meer dan vijf jaar in Nederland zijn. Ook zou Turkije volgens de PAN zo snel mogelijk lid moeten worden van de Europese Unie.
De PAN wil verder het contact herstellen met geradicaliseerde moslimjongeren en hen uit hun isolement halen. De partij heeft overigens de intentie om haar naam binnen een paar jaar te veranderen in de Partij voor alle Nederlanders.
(Bron)
Britten wisselen niet vaak van ondergoed

MANCHESTER - De Britten zijn niet erg ijverig als het gaat om het wisselen van ondergoed. Uit een onderzoek van de universiteit van Manchester, waarvan de resultaten woensdag gepubliceerd zijn, blijkt dat een op de tien Britten drie dagen dezelfde onderbroek draagt.
Een op de twintig personen gaf zelfs toe de onderbroek binnenste buiten te keren om hem nog een langer aan te kunnen houden. Velen blijken parfum te gebruiken om de lingerie beter te laten ruiken.
(Bron)
'Effe lekker schijten' kost 75 euro

Een 32-jarige man uit Groningen heeft vanochtend waarschijnlijk zijn duurste drol ooit neergelegd. Politieagenten betrapten de man, terwijl hij zat te wildpoepen op het Gedempte Kattendiep. De man had tevens geen identiteitsbewijs bij zich en ontving daarvoor nog een tweede boete.
Wildpoepen is volgens de Algemene Plaatselijke Verordening gelijk aan wildplassen, en wordt daarom ook met dezelfde boete bekeurd. Voor deze overtredingen moet 75 euro worden neergelegd.
Wildplassen is aan de orde van de dag, vooral tijdens avonden waarop veel wordt uit gegaan. Wildpoepen komt volgens de politie veel minder voor. Een woordvoerster van de politie sprak: "Het moet niet gekker worden".
(Bron)
Wellicht doodstraf voor Afghaanse christen

Een 41-jarige Afghaan wacht wellicht de doodstraf, omdat hij van de islam is overgegaan naar het christendom. "Wij zijn moslims en christen worden is tegen onze wetten. Hij moet de doodstraf krijgen", betoogde aanklager Abdul Wasi in de rechtszaak die vorige week donderdag begon. Volgens de shariawetten van Afghanistan staat op het afzweren van de islam de dood.
De verdachte, Abdul Rahman (foto), had van de aanklager het aanbod gekregen om op vrije voeten te komen indien hij zich weer tot de islam zou bekeren. Dat had hij echter van de hand gewezen. Ondanks dat de rechter waarschijnlijk pas over twee maanden uitspraak zal doen, maakte hij duidelijk dat Rahman schuldig zal worden bevonden. "We zijn niet tegen bepaalde religies in de wereld, maar in Afghanistan is dit soort dingen tegen de wet. Het is een aanval op de islam", verklaarde rechter Mawlavezada tegen de internationale media.
Rahman bekeerde zich zestien jaar geleden tot het christendom, toen hij als medische hulpverlener voor een internationale christelijke organisatie werkte in de Pakistaanse stad Peshawar. Na een scheiding van zijn vrouw vertrok hij naar Duitsland, waar hij negen jaar woonde. In 2002 keerde hij terug naar Afghanistan. Hij raakte vervolgens in een juridisch gevecht met zijn ouders om de voogdijschap van zijn dochters. Deze gaven hun zoon aan bij de politie vanwege zijn nieuwe geloof.
Nadat geconstateerd werd dat de man een bijbel bij zich droeg, werd hij gearresteerd en aangeklaagd wegens een 'aanval op de Islam'. Voor zover bekend is het de eerste rechtszaak tegen een bekeerde christen in Afghanistan. Ongeveer 99 procent van de Afghanen is moslim, de overigen voornamelijk hindoe. Er wonen hooguit enkele honderden christenen in Afghanistan.
(Bron)
PvdA wil boete voor hoogopgeleide vrouwen die niet werken

DEN HAAG - De Partij van de Arbeid wil dat hoogopgeleide vrouwen een deel van de kosten van hun opleiding terugbetalen, als ze na hun studie niet kiezen voor een baan. Dat zegt S. Dijksma, vicevoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de PvdA, in Forum, het periodiek van werkgeversvereniging VNO-NCW, dat donderdag verschijnt.
"Een hoogopgeleide vrouw die ervoor kiest thuis te blijven en niet te werken: dat is kapitaalvernietiging", zegt Dijksma, die zelf sinds tweeëneenhalf jaar moeder is. "Je geniet op kosten van de samenleving een dure opleiding, die kennis mag je niet straffeloos weggooien. Die vrouwen zouden een deel van de kosten van hun opleiding moeten terugbetalen."
Vanuit de Tweede Kamer en de vakbeweging is veel kritiek op het PvdA-plan. Zo vrezen zowel regeringspartijen CDA en VVD als de vakbond Abvakabo FNV dat dit eerder vrouwen ontmoedigt verder te studeren dan dat het stimuleert om te gaan werken.
(Bron)
Donner wil betere opsporing kinderporno op internet

DEN HAAG - Politie en justitie moeten meer bevoegdheden krijgen om personen op te sporen die regelmatig op internet kinderporno zoeken of daarop verspreiden. De diensten zouden eenvoudiger computers van verdachten moeten kunnen aftappen. Om die opsporingsmethode mogelijk te maken moet de regering wel de strafmaat voor dit misdrijf van zes naar acht jaar cel verhogen.
Dat voorstel doet minister Donner van Justitie woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij verwijst naar een onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), waaruit blijkt dat de gegevens van personen die stelselmatig kinderporno downloaden en verspreiden, veelal zijn te achterhalen. Met moderne technieken kunnen politie en justitie die criminelen opsporen en vervolgen.
Maar volgens Donner kunnen de opsporingsdiensten nog sneller en effectiever werken als zij technische hulpmiddelen op de computer van de verdachte kunnen plaatsen. Zo krijgen ze inzicht in alle communicatie vanuit die computer. De plaatsing van zulke technische snufjes in de woning van de verdachte is echter alleen toegestaan, als er een verdenking is van een feit waarop een strafmaat van acht jaar cel of meer staat.
(Bron)
Vergunning voor hellebaarden ingetrokken

Het was een mooi plan. De gemeente Amsterdam die een wapenvergunning verstrekte aan toeristengidsen in Amsterdam. De gidsen mochten vanaf januari een echte hellebaard bij zich dragen. Met het Middeleeuwse steekwapen moesten dronken toeristen, agressieve junks en dealers op afstand worden gehouden. De gemeente heeft, geschrokken door verontwaardigde reacties, de vergunning nu echter ingetrokken. Bovendien mag volgens het ministerie van Justitie een hellebaard alleen gedragen worden bij een ceremonieel kostuum of tijdens speciale evenementen, zoals riddertoernooien.
Van Aemstel Produkties, die de gidsen in dienst heeft, zegt blij te zijn gemaakt met een 'dode mus'. "Het wapen paste mooi bij de schutterskleding van de excursieleiders en hierdoor hadden de gidsen minder last van dronken Britse toeristen. Dat was elk weekeinde raak, maar met zo'n wapen hadden we ontzag." Het bedrijf overweegt een schadeclaim in te dienen bij de gemeente van 2.000 euro, zijnde de kosten die gemaakt werden om de hellebaarden aan te schaffen. Verder zullen er nu hellebaarden van hout worden gemaakt, zodat de gidsen die kunnen dragen.
De avondexcursies op de Wallen zijn echter geschrapt. Dat is nu te gevaarlijk. Ze worden overgeboekt naar de middag.
(Bron)
'Neo-nazi's dreigen moslimfans bij WK met geweld'

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica hebben neonazistische groepen uit Europa die verbonden zijn met voetbalhooligans, afgelopen weekeinde in Oostenrijk vergaderd over een gezamenlijke strategie bij het komende WK-voetbal in Duitsland. Het doel zou zijn om tijdens het WK supporters van elftallen uit islamitische landen aan te vallen.
De belangstelling van de ultra-rechtse groeperingen, waaronder ook uit Nederland, gaat daarbij vooral uit naar mensen uit Turkije, Algerije en Tunesië. Een extreem-rechtse AS Romasupporter sprak in het Italiaanse dagblad van een naderend "bloedbad" tijdens de wereldkampioenschappen.
Oostenrijk liet desgevraagd weten niets te weten van een bijeenkomst van nazi-supporters. De vergadering zou hebben plaatsgevonden in Braunau, maar ook de lokale politie zegt geen bijeenkomst van tientallen neonazi's te hebben opgemerkt.
(Bron)
Ach ach. Wordt het in het weekend 11-13 graden (gemiddeld!), gaat het ook weer regenen... In ieder geval is het dan 's nachts ook niet zo koud meer, dus kans dat Tom, 'ik kan heel goed tegen regen en ik ken alle droge plekjes' dan weer 's nachts de hort op gaat.
CPB erg optimistisch over economie

Er lijkt dit jaar een einde te komen aan een uitzonderlijk lange periode van economische zwakte. De economie lijkt op meerdere punten positief om te slaan. Dit schrijft het Centraal Plan Bureau in het Centraal Economisch Plan 2006.
Het CPB verwacht dat de Nederlandse economie in 2006 met 2,75% groeit. Volgend jaar kan dat zelfs 3% zijn. Voor het eerst sinds 2000 is de economische groei meer dan de groei in andere euro-landen. De consumptie, de investeringen en de uitvoer geven weer groei te zien, de werkgelegenheid neemt toe en de werkloosheid daalt. De koopkracht neemt zowel dit jaar als volgend jaar met gemiddeld 1% toe. Reden hiervoor is, dat de zorgtoeslag na 1 juli niet wordt verlaagd.
(Bron)
Dienstpistool en laptop uit auto rechercheur gestolen

AMSTERDAM - De politie is opnieuw ernstig in verlegenheid gebracht door diefstal van onzorgvuldig beheerde dienstgoederen. Autokrakers hebben vorige week donderdag een doorgeladen dienstpistool en een laptop gestolen uit de auto van een rechercheur van de Dienst Centrale Recherche (DCR) van de Amsterdamse politie. De spullen lagen in de kofferbak van het geparkeerde voertuig.
De betrokken rechercheur zat op het moment van de diefstal in een eetcafé aan de Amsterdamseweg in Amstelveen, meldden betrouwbare bronnen aan het ANP.
Behalve het dienstwapen namen de dieven onder meer het politielegitimatiebewijs en de agenda van de rechercheur mee. De dieven hadden een ruit van de auto ingeslagen. De man was werkzaam op de afdeling Zware Criminaliteit van de DCR.
Het Bureau Interne Onderzoeken van het Amsterdamse korps en de DCR stelden onmiddellijk na de ontdekking van de pijnlijke kraak een onderzoek in. De twee verdachten konden vrijdag worden aangehouden, eveneens in Amstelveen. Zij waren andermaal op het dievenpad. Inzet van een zogeheten lokauto - bedoeld om autokrakers te kunnen pakken - wierp bij de relatief snelle opsporing van de dieven vruchten af.
De twee bekenden in de auto van de rechercheur te hebben ingebroken en leidden de politie zaterdag naar een woning waar de gevoelige gestolen goederen lagen. In totaal hield de politie drie verdachten aan in de zaak.
Een woordvoerder van de Amsterdamse politie bevestigt de autokraak. De betrokken rechercheur is overgeplaatst naar een andere afdeling. Hem is voorwaardelijk ontslag aangezegd, aldus de woordvoerder. Hij benadrukt dat het niet gebruikelijk is om dergelijke spullen onbeheerd in een auto achter te laten. Dat het dienstwapen was doorgeladen, is volgens de woordvoerder niet vreemd. "Dienstwapens zijn altijd doorgeladen." Om de gestolen goederen zo snel mogelijk terug te krijgen, is er "groots ingezet", aldus de woordvoerder.
Het Amsterdamse incident is het zoveelste in een reeks, waarbij door slordigheid en het niet naleven van de regels telkens goederen of vertrouwelijke informatie in handen van onbevoegden viel. Eerder dit jaar werden een aktetas en een digitale agenda uit een auto van een lid van het arrestatieteam van het korps Rotterdam-Rijnmond gestolen.
In diezelfde periode stalen dieven een dienstpistool, pepperspray en een portofoon uit een dienstauto van een rechercheur van de Nationale Recherche. Ook vorig jaar belandde geheime informatie van de politie, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de militaire inlichtingendienst in verkeerde handen.
Minister Remkes van Binnenlandse Zaken stuurde recentelijk een brief aan de Raad van Hoofdcommissarissen en de korpsbeheerders, waarin hij wees op de verantwoordelijkheid van de korpsbeheerders als het gaat om beveiliging van politie-informatie en wapenbeheer.
"Dit kan zo niet langer", zei de bewindsman na de gebeurenissen in februari. Voorzitter B. Visser van de Raad van Hoofdcommissarissen schreef alle hoofdcommissarissen een brief, waarin hij vroeg "voortvarend" maatregelen te treffen voor het naleven van de regels.
Remkes vindt het zeer kwalijk dat opnieuw spullen onder deze omstandigheden zijn ontvreemd, aldus zijn woordvoerder dinsdag in een reactie. De bewindsman is blij dat de spullen terug zijn en vindt het goed dat direct maatregelen zijn genomen tegen de rechercheur. De woordvoerder benadrukte dat het de verantwoordelijkheid van de korpsen is om politiemensen goed te instrueren.
(Bron)
'Terrorisme' in Driel met poetsdoekjes

In het Gelderse Driel heeft een naarling al anderhalf jaar het waterschap Rivierenland geterroriseerd. Het individu, of bedrijf, spoelt grote hoeveelheden poetsdoekjes door de afvoer, waardoor de boel geregeld vastloopt. Rivierenland is het beu en heeft opsporingsambtenaren op de zaak gezet.
De betreffende vezeldoekjes laten de pompen van het rioolgemaal in Driel over het algemeen vier keer per week vastlopen. De poetslappen zijn vermoedelijk afkomstig uit de schoonmaakindustrie en zijn gemaakt van een niet-afbreekbare, gerecyclede stof.
Als de pompen het hebben opgegeven, zijn er iedere keer twee monteurs nodig om de boel weer aan de gang te krijgen. Deze doen er gemiddeld uren over om de vastgedraaide proppen er weer uit te krijgen. De inmiddels sterk opgelopen kosten zullen worden verhaald op de dader wanneer hij gepakt wordt.
(Bron)
Hemelvaart door boek Turkmeense president

'Lees mijn boek driemaal en ga direct naar de hemel', het lijkt een kanskaart van een Scientologyvariant op het spel Monopoly. Het is echter de waarheid, althans volgens de Turkmeense president, meldt de nationale TV aldaar.
Door de Turkmeense president Saparmoerat Nijazov is geopenbaard dat door het drie keer lezen van zijn boek jonge Turkmenen in de hemel komen. Het geschrift genaamd Rukhnama staat vol morele en spirituele richtlijnen. Het is door de regering al heilig verklaard en verplichte kost voor elk schoolgaand kind.
(Bron)
'Verkoop cd's stijgt door p2p filesharing'

Mensen die downloaden via p2p, blijken meer cd's te kopen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Canadian Recording Industry Association (CRIA), de Canadese versie van de RIAA. De meeste digitale muziek van de ondervraagden bleek afkomstig van legale muziekdragers in eigen bezit en is niet verkregen via p2p.
Als er al minder cd's worden verkocht, ligt dit niet aan het downloaden. De ondervraagden gaven aan dat er simpelweg niets interessants is of dat ze naar de radio te luisteren. Uit het onderzoek bleek eveneens dat de groep de het meeste downloadt, kinderen tussen de 11 en de 17 jaar, eveneens de meeste muziekdragers aanschaft; de afgelopen zes maanden gemiddeld ruim 11 cd's of dvd's.
Michael Geist, een expert op het gebied van internet en wetgeving, verbindt hieraan dan ook de conclusie dat downloaden dus geen negatieve invloed heeft op de muziekverkoop. Juist het tegenovergestelde: downloaden bevordert de verkoop.
(Bron)

Verbaast me niks - via downloaden kun je rustig uitproberen wat je ergens van vindt, en zo nieuwe dingen (of althans voor jou nieuwe) ontdekken.
Betonnen plaat valt op man op bouwterrein

HELLEVOETSLUIS - Door een bedrijfsongeval in Hellevoetsluis is woensdagochtend een werknemer omgekomen. Hij overleed, nadat een betonnen plaat boven op hem was gevallen.
Ook een collega ligt onder de zogenoemde stempelplaat, zegt een woordvoerster van de politie.
(Bron)
Man uit Nuenen bekent productie kinderporno

NUENEN - De politie heeft een 31-jarige inwoner van Nuenen opgepakt op verdenking van kinderporno en ontucht. Dat meldde de politie dinsdag.
De man uit de Brabantse plaats werd op 30 januari opgepakt. Hij wordt ervan verdacht dat hij kinderporno heeft produceerd en via internet verspreid. Verder zou hij met ten minste twee meisjes jonger dan 12 jaar en met enkele meisjes jonger dan 16 jaar ontucht hebben gepleegd. De man wordt verder verdacht van deelneming aan een criminele organisatie.
Bij een inval in zijn woning vond de politie belastend beeldmateriaal. De man is ingesloten en heeft bekend. De zaak houdt geen verband met de aanhouding van een man in Kerkrade in verband met kinderporno. Die zaak kwam vorige week in het nieuws.
(Bron)
Kwakzalver maakt penisvergroting niet waar

Een Israëlische (penis)verlenger gaat twee jaar achter slot en grendel omdat hij zijn beloftes aan de klant niet waar kan maken. De kwakzalver leidde een kliniek die penis- en lengteverlengingen aanbood voor veel geld, maar dat bleek slechts een oplichtpraktijk.
Simon Sofer misleidde tientallen onwetende mensen met praatjes over zijn niet bestaande doktersdiploma. De Israëliër claimde daarbij onterecht dat hij tien centimeter bij hun lichaams- en zes centimeter bij hun penislengte kon toevoegen.
Cliënten moesten een voorschot van enkele duizenden euro's betalen als ze behandeld wilden worden. De methode hield in dat hun ledematen uitgerekt werden, door ze vast te binden of er gewichten aan te hangen. Sommige mensen werden geprikt met naalden, of kregen een diëet en oefeningen die ze thuis moesten doen.
Ondanks de beloftes van penisverlengingen, kwamen deze bij de behandelmethode helemaal niet ter sprake. Volgens de rechtbank heeft Sofer zijn klanten opgelicht en hun gezondheid in gevaar gebracht. Omdat hij geen strafblad heeft en bij zijn moeder leeft, die hem financieel steunt, krijgt hij slechts twee jaar cel.
Sofer gaat tegen deze uitspraak in beroep.
(Bron)

Zal ik nou een flauw grapje maken over een grote lul zijn? Nee hè?
Reumafonds-collectante beroofd

Een collectante van het Reumafonds is gisteravond in Gorinchem rond negen uur beroofd van vier collectebussen. Drie jongens van tussen de 16 en 20 jaar bedreigden de 44-jarige collectante met een mes en gingen er met de bussen vandoor. De inhoud wordt geschat op 300 euro.
De vrouw weigerde in eerste instantie de tas waarin de bussen zaten, af te staan. Daarop werd ze door één van de overvallers met het mes in haar hand gestoken. De vrouw liep een snee op aan haar hand, die door een huisarts kon worden behandeld.
De politie zoekt getuigen van het voorval of mensen die weten welke knapen er sinds gisteren ineens in het bezit waren van vier groene collectebussen. De misdaad vond plaats in de Oude Lombardstraat op de hoek met de Westwagenstraat.
(Bron)
Microsoft stelt introductie Vista uit

REDMOND - Microsoft stelt de introductie van de nieuwe versie van zijn besturingssysteem Windows uit. Dat maakte de Amerikaanse softwaregigant dinsdag bekend. De versie die bestemd is voor consumenten zal nu pas in januari volgend jaar op de markt komen. Het uitstel hangt samen met de strenge veiligheidseisen, aldus het bedrijf dinsdag in een verklaring.
De bedoeling was dat het nieuwe besturingssysteem Windows Vista in de tweede helft van dit jaar al te koop zou zijn. Er komen bij elkaar zes versies van Vista. Drie daarvan zijn bestemd voor consumenten, twee voor bedrijven en tot slot komt er een uitgeklede versie voor opkomende markten. De variant voor zakelijk gebruik zal november dit jaar in de winkels liggen.
Vista moet de opvolger worden van Windows XP, dat vijf jaar geleden werd geïntroduceerd en wegens allerlei veiligheidslekken veelvuldig onder vuur is komen te liggen. Twee jaar geleden moest XP zelfs worden opgelapt met extra software om consumenten beter te beschermen tegen virussen en computerkrakers. Windows is de grote kaskraker van Microsoft. Ongeveer 90 procent van de desktopcomputers is voorzien van dit besturingssysteem.
Het nieuwe Windows Vista moet volgens Microsoft meer inspelen op de behoefte van consumenten om muziek, films en foto's in de computer op te slaan. Door het uitstel zal Microsoft minder profiteren van de kerstverkopen eind dit jaar. Het nieuws is ook een tegenvaller voor chipfabrikanten, die de verwachte vraag naar hun producten waarschijnlijk naar beneden zullen moeten bijstellen.
(Bron)
Stortbuien hinderen hulpverlening na cycloon Larry

CAIRNS - De hulpverlening na de zware cycloon Larry in de Australische deelstaat Queensland ondervindt zware hinder door hevige regenval. Daardoor zijn veel wegen onbegaanbaar geworden, berichtte de zender ABC woensdag. Desondanks bracht de Australische premier John Howard woensdag een bezoek aan de getroffen regio.
Howard wil met premier Peter Beattie van Queensland praten over onder meer de financiering van de hulpverlening en wederopbouw. Die riep dinsdag de noodtoestand uit, zodat de getroffenen in Queensland aanspraak kunnen maken op federaal geld. Ook zullen Howard en Beattie spreken over de aanstelling van een coördinator voor de hulpverlening.
Larry raasde maandag over het noordoostelijke kustgebied van Australië, met windsnelheden tot 290 kilometer per uur. Hoewel het de zwaarste cycloon was die het land in decennia heeft getroffen, vielen er geen doden. Wel raakten enkele tientallen mensen lichtgewond. De materiële schade loopt mogelijk in de honderden miljoenen.
Veel bewoners van het rampgebied zitten nog steeds zonder elektriciteit en stromend water. Vooral het gebrek aan schoon drinkwater baart de autoriteiten zorgen. Gevreesd wordt dat besmettelijke ziekten kunnen uitbreken. Verder zijn duizenden mensen dakloos geraakt. Hoeveel precies, is onduidelijk omdat velen van hen nog bij familieleden in veilig gebied verblijven.
Intussen wint boven zee de nieuwe cycloon Wati steeds meer aan kracht. De storm ligt circa zeshonderd kilometer van de kust en valt inmiddels in de derde klasse op een schaal van vijf. De Australische weerkundige dienst verwacht echter dat Wati de komende 24 uur zal afbuigen en het kustgebied voorlopig niet zal bedreigen.
(Bron)
Bordeel trekt verlof in voor marinepersoneel

Bij zowel de politie als het bordeel in Den Helder zijn volgend weekend alle verloven ingetrokken. De reden: 28 schepen van een Navo-vloot vol met vijfduizend marinemensen die de stad aandoen. Meerdere ondernemers willen een graantje meepikken van de stroom marinemannen.
Café Odeklonje biedt elke avond een speciaal feest. De hele avond staat in het teken van een striptease. Vier avonden achter elkaar gaan de vrouwen uit de kleren. "Want ik heb zelf gevaren", zegt kroegeigenaar Peter de Leeuw, "En als je dan als man na weken weer in een haven komt wil je maar één ding zien: een vrouw. En een biertje drinken. Nou, dat regelen wij dus".
Bij bordeel Moulin Rouge wordt op dit moment nog hard gewerkt om alles af te krijgen. Maandagavond gaan ze weer open. " We hebben hard doorgewerkt om klaar te zijn voor die invasie van marinemannen", aldus eigenaar Jan van Eck. VVV-directeur Jan Roelofsen is blij met de Navo-vloot. "Het is toch economisch gezien erg leuk. Als ze allemaal honderd euro uitgeven houden we er als stad toch een half miljoen aan over".
(Bron)
Duizenden patiënten zonder hulp

Rond de twintigduizend patiënten met schizofrenie hebben onderdak en zorg nodig. Door sluiting van psychiatrische instellingen dreigen er dat alleen maar meer te worden. Belangenorganisaties vrezen vooral voor problemen in de grote steden, waar 4000 verslaafde en criminele patiënten permanente opvang nodig hebben. Dat meldt Algemeen Dagblad vandaag.
Belangenverenigingen stichting Huisjes, Ainoksis en Ypsilon hebben hun zorgen geuit in een brief aan minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD). "We moeten stoppen met de uitverkoop in de psychiatrie", zegt woordvoeder Joost van Raay in het dagblad.
Ook GGZ Nederland maakt zich zorgen. "We proberen jaarlijks tien procent in beeld te brengen of in de zorg te krijgen", zegt een woordvoerder van GGZ. Het aantal bedden in de geestelijke gezondheidszorg is volgens de GGZ wel iets gedaald de laatste jaren 'maar niet substantieel'. Volgens de woordvoerder is het lastig in de grote steden goede locaties te vinden. "De vervangende locaties zijn altijd kleiner dan de te verlaten hoofdlocaties."
(Bron)
Man vermoordt buurjongen om gemaaid grasveld

BATAVIA - Een gepensioneerde Amerikaan heeft zijn 15-jarige buurjongen doodgeschoten omdat de knaap over zijn keurig gemaaide gazon liep. Het grasperk is zijn lust en zijn leven. De dader, de 66-jarige Charles Martin uit een gehucht in de staat Ohio, deed zelf doodkalm aangifte van de moord. Dat berichtte de nieuwszender CBS dinsdag.
Volgens de geluidsopname van het telefoontje van Martin naar het alarmnummer, waarop CBS de hand wist te leggen, schoot Martin het slachtoffer dood met een jachtgeweer. Hij was naar eigen zeggen de "pesterijen" van de jongen meer dan zat. Volgens geschokte buurtbewoners had Martin geregeld ruzie met zijn buren over zijn gazon, maar stond hij verder bekend als een vriendelijke man.
(Bron)
Brand bij Japanse kerncentrale

TOKIO - Op het terrein van een Japanse kerncentrale is woensdag brand uitgebroken. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo gemeld. Er ontsnapt echter geen nucleair materiaal uit het complex in de westelijke Japanse regio Fukui.
Het brandalarm ging om 19.00 uur lokale tijd (11.00 uur Nederlandse tijd) af in een ruimte voor radioactief afval, dat inmiddels is gevuld met rook. Twee medewerkers zijn met ademhalingsklachten overgebracht naar een ziekenhuis, anderen zijn geëvacueerd.
De brandweer en deskundigen proberen de situatie in kaart te brengen.
(Bron)
Opgewekte moeders hebben opgewekte kinderen

WASHINGTON - Behandeling van depressiviteit bij moeders kan een positieve uitwerking hebben op de gemoedsstemming van hun kinderen. Depressies worden niet alleen genetisch doorgegeven, ook de omgeving speelt daarbij een belangrijke rol. Dat blijkt uit een onderzoek dat woensdag verschijnt in het Amerikaanse vaktijdschrift Jama.
Als depressieve moeders zich niet laten behandelen, kunnen hun kinderen angst en psychologische problemen ontwikkelen. Volgens de onderzoekers toont hun studie aan dat een behandeling van vier maanden de kans op gedragsstoornis en depressiviteit bij kinderen al aanzienlijk kan verminderen.
De wetenschappers onderzochten ruim honderdvijftig vrouwen en hun kinderen tot zeventien jaar in de periode van december 2001 tot april 2004.
(Bron)

JAMA is trouwens: Journal of American Medical Association - in dit stukje kan het toch andere gedachtes opwekken ;-)

dinsdag, maart 21, 2006

Poolse ondernemers verdringen Turken

WOERDEN - Poolse ondernemers hebben hun Turkse collega's verdrongen als het gaat om de grootste groep buitenlanders die in Nederland een eigen bedrijf beginnen. Vorig jaar schreven 2600 Polen zich met een eigen zaak in bij de Kamer van Koophandel. Dat is flink meer dan de 1900 nieuwe ondernemers van Turkse komaf, die werden geteld.
Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde rapport 'Startersprofiel 2005' van de Kamer van Koophandel. Het aantal beginnende ondernemers groeit de laatste jaren flink. In totaal begonnen vorig jaar ruim 80.000 personen een bedrijf. Dat zijn er 10.000 meer dan in 2004.
Ook het aantal 'buitenlandse starters' stijgt al enkele jaren. Vorig jaar noteerde de Kamer van Koophandel een toename met circa 2000 tot 15.000 nieuwe ondernemers die in het buitenland zijn geboren.
Voor het tweede achtereenvolgende jaar was volgens de Kamer van Koophandel de groei fors onder mensen uit de Midden- en Oost Europese landen, die in 2004 lid zijn geworden van de Europese Unie. In 2005 werd door 3100 personen uit deze landen een nieuw bedrijf opgericht in Nederland.
Veruit de grootste groep buitenlandse starters kwam uit Polen met 2600 nieuwe bedrijven. Dat betekende ruimschoots een verdubbeling ten opzichte van de 1200 nieuwe Poolse ondernemers in 2004. Ongeveer de helft van de Polen is actief in de bouwsector.
Verder werken ze vaak in de land- en tuinbouw en in de facilitaire dienstverlening, zoals de schoonmaak van gebouwen.
(Bron)
Scholen in Nijmegen ontruimd na vondst handgranaat

NIJMEGEN - In Nijmegen zijn dinsdagochtend omstreeks 11.00 uur twee scholen ontruimd, nadat aan de Hatertseweg een plastic tas werd gevonden met daarin een handgranaat. Kort voor 13.00 uur stelde het Explosieven Opruimings Commando (EOC) vast dat het hier ging om een echte, hedendaagse handgranaat met de pin er nog in.
Verdere informatie over de herkomst kan de politie nog niet geven.
De conciërge van de school vond de witte plastic tas in de struiken op het terrein van het ROC aan de Kamerlingh Onnesstraat.
Ook de vmbo-school aan de overkant van de Hatertseweg is uit voorzorg ontruimd. Het ROC heeft driehonderd leerlingen, de vmbo-school vierhonderd.
De politie sloot eveneens anderhalve kilometer van de Hatertseweg af, een drukke en belangrijke weg in Nijmegen. Dat leidde tot verkeersopstoppingen.
Het Da Vinci College aan de Oranjelaan in Dordrecht is dinsdag eveneens aan het begin van de middag ontruimd na de vondst van een verdachte tas. De duizend leerlingen stonden ruim drie kwartier buiten. De Oranjelaan werd voor alle verkeer afgesloten.
De school had de politie ingeschakeld, nadat bij de directie een bommelding was binnengekomen. De bom zou in een tas zitten. Een bomverkenner van de politie onderzocht de tas, waar uiteindelijk niets bijzonders in zat.
(Bron)
Dell verdubbelt personeel in India

BANGALORE - De Amerikaanse computerbouwer Dell verdubbelt de komende drie jaar zijn personeel in India tot 20.000 werknemers. Dat zei de oprichter Michael Dell maandag tijdens een bezoek aan de zuidelijke Indiase stad Bangalore.
Dell heeft al 10.000 mensen in dienst bij zijn drie callcenters in India. De grootste is gevestigd in Bangalore en telt 5000 medewerkers. Het bedrijf wil er een vierde callcenter openen en kondigde in januari al aan nog eens 5000 mensen aan te nemen.
Ook wil Dell het aantal technici bij zijn onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Bangalore in de komende twee jaar verdubbelen. Het concern wil tevens een computerfabriek openen in India, maar Michael Dell gaf geen details.
Dell, 's werelds grootste computerfabrikant, wil net als veel andere grote Amerikaanse bedrijven gebruik maken van de grote hoeveelheid goedkope, hoogopgeleide, Engelssprekende arbeidskrachten in India. Bovendien wil het concern zijn marktaandeel daar uitbreiden tot 10 procent. Nu heeft Dell 4 procent van de Indiase markt in handen.
(Bron)
Agis zet 9000 cliënten uit verzekering

AMERSFOORT - Zorgverzekeraar Agis heeft van 9000 cliënten de verzekeringsrechten opgeschort. Volgens Agis gaat het om verzekerden die na half december ondanks herhaalde oproepen niets van zich hebben laten horen. Als ze daarin volharden, zal Agis de verzekerden per 1 mei royeren, liet een woordvoerder maandag weten.
In de nieuwe zorgwet kan een zorgverzekeraar cliënten die drie maanden geen premie betalen, uit de verzekering zetten. Verzekeraars hebben vorig jaar gezegd dat ze van die mogelijkheid gebruik zouden maken. Andere zorgverzekeraars (Achmnea en VGZ) hebben echter laten weten dat ze momenteel nog geen cliënten uit de verzekering hebben gezet.
Met ingang van januari stelt Agis zich strakker op ten opzichte van mensen die hun premie niet betalen, bevestigde de woordvoerder. Na het verzoek om premiebetaling stuurde het bedrijf in januari en februari een herinnering. De 9000 die daarop niet hebben gereageerd, kregen vorige week te horen dat ze met onmiddellijke ingang onverzekerd zijn.
Als ze de premies deze of volgende maand echter alsnog voldoen, is er niets aan de hand, zegt de woordvoerder. Begin deze maand maakte Agis bekend dat het bedrijf door de vernieuwing van het zorgstelsel 430.0000 cliënten heeft verloren.
Volgens Agis zijn veel verzekerden overgestapt naar een andere verzekeraar die een goedkopere polis aan kan bieden. Als gevolg daarvan moet Agis, die te boek staat als een sociale zorgverzekeraar die voortkomt uit de ziekenfondsen, ongeveer honderd personeelsleden ontslaan. Dat komt boven de 250 werknemers die al eerder de wacht werd aangezegd.
(Bron)
Ontruiming kraakpanden in Amsterdam

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam is dinsdag begonnen met het ontruimen van diverse kraakpanden in de stad. De mobiele eenheid (ME) heeft inmiddels vijf kraakpanden ontruimd.
De ME trok als eerste een huis binnen op de hoek van de Vijzelstraat en het Muntplein in het centrum van Amsterdam. De ontruiming ging zonder al te veel problemen, meldde een woordvoerder van de politie. Een meisje moest mee naar het bureau, omdat ze een ME-agent had bespuugd. Buiten stonden enkele tientallen sympathisanten van de krakers toe te kijken.
Daarna waren panden aan de Amstel, de Spuistraat, de Nieuwendijk en de Bilderdijkstraat aan de beurt, in en rond de binnenstad. De ontruiming verliep zonder veel weerstand. Op de eerste twee adressen hadden de krakers hun onderkomens al verlaten toen de ME arriveerde. Bij de ontruiming van het pand aan de Nieuwendijk gooiden krakers met verf naar de ME. De politie hield daar een kraker aan.
De krakers zeggen in een verklaring dat het pand aan de Amstel, vlakbij het Rembrandtplein, jarenlang het hoofdkwartier van John Mieremet was. De topcrimineel werd afgelopen herfst in Thailand geliquideerd. De politie kon deze bewering niet bevestigen.
De politie verwacht nog tot halverwege de middag door te gaan met het leeghalen van de kraakpanden. De Amsterdamse politie maakt een paar keer per jaar een 'ontruimingsrondje' door de stad.
(Bron)
Beatrix vreest house-nummer gesprek Margarita

AMSTERDAM - De staf van koningin Beatrix vreest dat er een cd of house-nummer van het veelbesproken gesprek met prinses Margarita wordt opgenomen, meldt de Volkskrant dinsdag. Margarita heeft in 2002 een gesprek gehad met Beatrix over haar huwelijk met Edwin de Roy van Zuydewijn. Daarvan maakte de prinses opnamen, die nu in het bezit zijn van haar ex. Volgende week dient een rechtszaak achter gesloten deuren, waarin Margarita de tapes terugeist.
Een hoge ambtenaar erkent in de krant dat de staf van Beatrix benauwd is dat het gesprek met citaten van Beatrix commercieel wordt gebruikt. "Een roffelende beat na het regelmatig herhaalde citaat: 'Margarita er is een klein duiveltje in je gekropen', daar moeten wij niet aan denken."
De Roy zou over tapes beschikken met in het geheim opgenomen gesprekken met onder anderen koningin Beatrix en andere leden van de koninklijke familie. In een serie interviews met HP De Tijd stelde Margarita drie jaar geleden dat haar familie een lastercampagne tegen haar en haar man voerde. Ze spande een rechtszaak aan, maar zag daarvan af nadat ze zich met haar familie had verzoend.
(Bron)
Stel, je eet op een avond Indisch. Met onder andere mihoen en pindasaus. De volgende dag wordt de kat volledig krankzinnig bij het restje, en nou ja, dat zet je dan maar voor haar neus neer. Ooit een kat mihoen zien eten? Heel goed voor je buikspieren :-))
TT 192 Slaapmiddel leidt tot vreetbuien

Te dikke Amerikanen krijgen soms hun gewicht niet onder controle, omdat een slaapmiddel tot nachtelijke vreetbuien leidt. Dat blijkt uit twee verschillende onderzoeken naar het slaapmiddel Ambien in de staat Minnesota.
Door het slaapmiddel gaan de patiënten 's nachts slaapwandelend op weg naar de keuken. Daar plunderen ze de koelkast. De dag erna kunnen ze zich er niets van herinneren. Alleen rommel in de keuken en de weegschaal wijzen op nachtelijke vreetbuien.
Volgens de Britse krant The Independent werd het slaapmiddel alleen vorig jaar al 26 miljoen keer voorgeschreven.

maandag, maart 20, 2006

Trouwens, die fiets... Dat is de tweede nieuwe fiets in mijn leven. De vorige was oranje, met zijwieltjes ;-)
Wereldbanken gaan kinderporno online bestrijden

AMSTERDAM - Een groep van wereldbanken, internetbedrijven en organisaties tegen kinderporno hebben een samenwerkingsverbond gesloten om het online betalen voor kinderporno tegen te gaan. Op dit moment is het mogelijk om met een creditcard te betalen voor het downloaden van kinderporno, zij willen dit veranderen.
Websites die kinderporno verspreiden laten hun klanten via de reguliere methodes betalen. "Als iemand kinderporno plaatjes wil downloaden, kan er betaald worden met een creditcard. Het lijkt zo alsof het een legale transactie is", zegt Dirk Debover, woordvoerder van Child Focus België. "Wij willen er voor zorgen dat de commerciële kinderporno illegaal wordt."
Dit moet gebeuren door het onmogelijk te maken voor deze websites om de betaalsystemen te gebruiken. Hoe dit technisch mogelijk moet worden gemaakt is nog niet bekend. Organisaties als Child Focus hebben al websites waarop mensen illegale kinderpornowebsites kunnen melden. Child Focus geeft deze informatie door aan de autoriteiten die vervolgens onderzoeken of de sites illegaal zijn.
De coalitie bestaat uit achttien bedrijven. Het gaat hier om bedrijven als America Online, PayPal, Visa International, America Express en Yahoo. Zij willen in 2008 de kinderpornoverspreiding via het web volledig uitgeroeid hebben. Het gaat nu nog vooral om Amerikaanse bedrijven, maar Europese banken zijn ook aan het bekijken of ze mee kunnen doen aan dit initiatief.
(Bron)
Padvinders verdronken door vloedgolf

BOGOTA - In Colombia zijn zeker zeven padvinders verdronken, toen zij tijdens het zwemmen in een rivier werden meegesleurd door een vloedgolf. De slachtoffers variëren in leeftijd van elf tot zestien jaar. Vier andere padvinders worden nog vermist.
De vloedgolf was veroorzaakt door een aardverschuiving op de 5300 meters hoge berg Nevado del Ruiz. Dit hebben de autoriteiten in het Zuid-Amerikaanse land laten weten.
(Bron)
Endstra beschuldigde Holleeder van 25 liquidaties

AMSTERDAM - De vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra heeft in 2003 verklaard dat de groepering rond topcrimineel Willem Holleeder 'zo'n 25 liquidaties heeft laten plegen'. Dat meldt Het Parool maandag. Het zou onder meer gaan om Heineken-ontvoerder Cor van Hout, Sam Klepper, Jan Femer, George Plieger, Gijs van Dam junior en Magdi Barsoum.
Volgens Het Parool heeft Endstra dit verklaard tegen rechercheurs van de Criminele Inlichtingendienst van de Amsterdamse politie. Endstra voerde ongeveer vijftien gesprekken met de rechercheurs in een rondrijdende auto. Het Parool zegt in het bezit te zijn van het proces-verbaal van 'de achterbank-gesprekken', dat 250 bladzijden beslaan.
Het dagblad schrijft dat Endstra verklaarde dat Holleeder sommige liquidaties aankondigde, zoals die op Van Hout. "Hij heeft gewoon Van Hout omgelegd. Zijn eigen zwager. Hij heeft het ook van tevoren gezegd hoor, dat-ie hem ging pakken," verklaarde Endstra. "En ik zei zo van: maar vind je dat dan niet erg voor je zusje en voor dat kind? 'Ach, zegt-ie, ze janken even, maar over een maand of twee is dat weer over. Zijn ze het vergeten. Hij ligt nou te rotten; de wurmen kruipen door zijn lichaam."
Holleeder waarschuwde Endstra uit de buurt te blijven van de beoogde slachtoffers: "Holleeder pakte mij bij mijn oor en fluisterde dan: 'Ken jij die en die? Blijf dan maar even uit zijn buurt!' In die voorkomende gevallen werd de desbetreffende persoon binnen twee weken geliquideerd."
Endstra verklaarde daarnaast dat Holleeder en zijn mensen informatie kregen van een hoge functionaris bij politie en justitie, bijgenaamd 'De Pet'. De Pet was volgens Endstra weer een eerder corrupt contact van de gedetineerde topcrimineel Mink K..
Holleeder en zijn vermoedelijke kompanen werden op 30 januari gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, die mensen afperste en bedreigde. Endstra was een van de slachtoffers en werd in mei 2004 in Amsterdam-Zuid doodgeschoten. Ook wordt vermoed dat de vorig jaar vermoorde vastgoedmakelaar Cees Houtman en de vastgoedhandelaren J.W. en R.F. onder de afpersing gebukt gingen. F. ontkent dat overigens.
Holleeder zou in 2003 ook plannen hebben gemaakt om Joop van den Ende te ontvoeren. Daarnaast wilde Holleeder John de Mol afpersen door hem te bedreigen met het kidnappen van zijn zoon.
(Bron)
Mobiele telefoon stoort toch in vliegtuig

PITTSBURGH - Straling van mobiele telefoons, laptops en andere elektronische apparaten in vliegtuigen kan ongelukken veroorzaken. Vooral GPS-systemen, met frequenties tussen de 1200 en 1600 MHz, kunnen afwijkingen vertonen. Dat stellen wetenschappers van de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburgh. "Het risico van deze apparaten is groter dan doorgaans wordt verondersteld", zegt onderzoeker Bill Strauss.
Voor het onderzoek zijn 37 lijnvluchten in het oosten van de Verenigde Staten geanalyseerd. De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in het tijdschrift IEEE Spectrum.
De Federal Communications Commission in de Verenigde Staten liet onlangs weten er geen bezwaren tegen te hebben als reizigers tijdens een vlucht mobiel bellen. Maar op grond van het onderzoek vinden Straus en zijn collega Granger Morton dat dat tot het uiterste moet worden beperkt.
Enkele luchtvaartmaatschappijen willen het gebruik van gsm-toestellen in vliegtuigen toestaan. British Midland en TAP Air Portugal introduceren dit najaar een systeem, waardoor in het toestel kan worden gebeld.
(Bron)
Wembley-stadion deels ingezakt

LONDEN - De nieuwbouw van het roemruchte Wembley-stadion in Londen is maandag met onmiddellijke ingang stilgelegd. Na een luide knal zakte een gedeelte van het dak een meter naar beneden. Alle bouwvakkers moesten meteen het terrein verlaten. Niemand raakte gewond.
"Er is iets ernstigs gebeurd op Wembley, maar we weten nog niet precies wat er is gebeurd", zei een woordvoerder van de bouwvakkersbond. "Gelukkig is niemand gewond geraakt. De zaak is in onderzoek."
De nieuwbouw van Wembley verloopt stroef. De Engelse voetbalfederatie (FA) heeft de finale om de FA Cup, die in mei wordt gespeeld, moeten verplaatsen naar het Millennium-stadion in Cardiff, omdat de nieuwe arena niet op tijd klaar is. Dinsdag komen de selecties van het Engelse en het West-Duitse team, die in 1966 de finale van het WK speelde, in Wembley bijeen voor een reünie ter ere van de verbouwing.
(Bron)
Man brengt hoofd vrouw bij tankstation

HAMBURG - Met het hoofd van zijn vrouw onder de arm heeft een Duitse man in de nacht van zondag op maandag aangeklopt bij een tankstation in Hamburg. Nadat hij het hoofd op een grasperkje had gelegd, vroeg hij de pompbediende de politie te bellen.
Agenten konden de 40-jarige man, die een verwarde indruk maakte, kort daarop arresteren, maakte de politie maandag bekend. Toen zij bij het nabijgelegen huis van de man aankwamen, vonden ze daar het lijk van de 39-jarige vrouw en het mes waarmee de man haar vermoedelijk heeft onthoofd.
De twee minderjarige kinderen van het stel mankeerde niets. Over de achtergrond van de moord is nog niets bekend.
(Bron)
Steen uit Griekse oudheid opgegraven in Sint-Oedenrode

AMSTERDAM - Bij archeologisch onderzoek in het centrum van Sint-Oedenrode is een gouden hanger uit de Griekse oudheid opgegraven. Het gaat om een ovaal geslepen halfedelsteen waarin een hoofd is uitgesneden.
Het fijn uitgesneden hoofd op de steen heeft krullend haar en een lauwerkrans en stelt vermoedelijk de godheid Apollo voor. De steen dateert uit de Griekse Oudheid (3de of 2de eeuw voor Christus) en is rond het jaar 1000 na Christus in een gouden montuur gezet.
De gouden hanger is een unicum. Het zou om een halssieraad kunnen gaan maar het is ook niet uitgesloten dat het deel heeft uitgemaakt van de kerkschat van Sint Oda. Het sieraad behoort tot één van de vele vondsten die tijdens een grootschalig archeologisch onderzoek naast de Martinuskerk in Sint-Oedenrode zijn gedaan.
(Bron)
Frisdrank wint het van zuivel

VOORBURG - Nederlanders zijn de afgelopen decennia veel minder zuivelproducten en veel meer frisdrank gaan consumeren. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft bekendgemaakt.
In 1980 gebruikte de gemiddelde Nederlander per jaar 100,1 kilo zuivel, exclusief boter. Volgens de recentste gegevens, uit 2004, kelderde de consumptie van onder meer melk en yoghurt in de tussenliggende periode naar 62,1 kilo. Vooral volle melk en koffiemelk vinden veel minder aftrek dan een kwart eeuw geleden.
Daar staat tegenover dat Nederlanders veel meer halfvolle melk zijn gaan drinken. Nog populairder zijn de frisdranken. De consumptie van drankjes als cola en sinas verdubbelde bijna, van 64 liter in 1980 naar 113 liter in 2004.
(Bron)
Italiaanse minister haalt opnieuw uit naar Nederland

ROME - De Italiaanse minister Giovanardi heeft dit weekeinde opnieuw uitgehaald tegen de Nederlandse euthanasiewetgeving. De eis van een linkse partij om zijn aftreden wijst de bewindsman van de hand, aldus de website van de krant la Repubblica zondag.
"Nu de Italianen de monsterlijkheid beginnen te kennen van de ontwikkeling van de Nederlandse wetgeving over het uit de weg ruimen van volwassenen en kinderen die 'levens hebben, onwaardig om geleefd te worden', zou ik willen weten waarvoor de Italiaanse regering volgens de Olijf excuses zou moeten aanbieden aan de Nederlandse regering", aldus Giovanardi. De Olijf is de centrum-linkse partijencombinatie.
Minister Bot had vrijdag de Italiaanse ambassadeur in Den Haag op het matje geroepen, nadat Giovanardi de Nederlandse euthanasiewetgeving had vergeleken met nazipraktijken.
Daniele Capezzone, partijsecretaris van de Italiaanse Radicalen, heeft het aftreden van Carlo Giovanardi geëist als minister van Betrekkingen met het Parlement. De centrumrechtse bewindsman Giovanardi is daarvan niet onder de indruk: "Afgezien van Capezzone en zijn schandelijke campagne voor een wereld waar alleen plaats zou zijn voor perfecte personen, is het echte probleem om te begrijpen of in naam van Europa oplossingen zonder kritiek moeten worden geaccepteerd die raken aan het hart van de verdediging van elk menselijk wezen, gezond of ziek, rijk of arm, man of vrouw, intelligent of geestelijk achtergebleven, zoals 2000 jaar christendom hebben geworteld in het bewustzijn van het volk."
(Bron)
Larry teistert Australische kust

CAIRNS - De zware cycloon Larry heeft maandag grote schade aangericht langs de noordoostelijke kust van Australië. Veel daken en bomen zijn volgens Australische media aan het natuurgeweld ten prooi gevallen. Een onbekend aantal mensen is gewond geraakt, maar niemand is er ernstig aan toe. De weerkundige dienst spreekt desondanks van "een zeer ernstige bedreiging".
Larry bereikte de kust bij de stad Cairns, een belangrijk oord voor toeristen die het Great Barrier Reef bezoeken. Met windsnelheden tot 290 kilometer per uur viel de cycloon op dat moment in de vijfde en zwaarste categorie. Dat is een klasse zwaarder dan de cycloon Tracy, die in 1974 de Noord-Australische stad Darwin grotendeels verwoestte en enkele tientallen mensenlevens eiste.
Boven land verloor de storm iets van zijn verwoestende kracht. Toch kan Larry volgens meteorologen tot honderden kilometers landinwaarts grote schade veroorzaken. In sommige kustplaatsen is bij een derde van de gebouwen het dak afgerukt. Sommige huizen zijn volgens de autoriteiten ingestort door de kracht van het natuurgeweld.
Vooral het 9000 zielen tellende stadje Innisfail heeft het zwaar te verduren gekregen. De helft van de gebouwen is zwaar beschadigd. De politie kreeg duizenden noodoproepen, maar kon daaraan nauwelijks gehoor geven, omdat de agenten het politiebureau niet konden verlaten. Burgemeester Neil Clarke zei dat zijn stad "volledig is verwoest".
De autoriteiten in de staat Queensland zijn op het ergste voorbereid. "We zijn zeer bezorgd, het is de zwaarste cycloon die we in tientallen jaren hebben meegemaakt", aldus de premier van Queensland, Peter Beattie, tegen de Britse omroep BBC. Duizenden inwoners van het kustgebied zijn gevlucht. De politie heeft toestemming mensen desnoods onder dwang te evacueren.
De reddingsdiensten vergelijken Larry met de zware orkaan Katrina, die vorige zomer enorme verwoestingen aanrichtte aan de zuidkust van de Verenigde Staten en daarbij zeker 1300 slachtoffers maakte. De chef van de Australische rampenbestrijdingsdienst zei maandag dat vooral overstromingen voor veel gevaar kunnen zorgen.
Premier John Howard zei dat de regering en het leger er alles aan doen om te helpen. Hij gaat ervan uit dat er niet zo'n chaos zou ontstaan als vorig jaar in New Orleans, na Katrina. Howard zal het rampgebied deze week bezoeken.
De storm heeft mogelijk grote schade aangericht aan het wereldberoemde Great Barrier Reef, dat voor de kust van Queensland ligt. Een expert van het natuurpark is bang dat in het deel dat door het hart van de storm werd getroffen, bijna al het koraal verloren is gegaan. Het 2000 kilometer lange rif werd vorig jaar getroffen door de cycloon Ingrid. Dat beschadigde koraal over een breedte van 160 kilometer.
(Bron)
Dieven stelen baby-aapjes

LONDEN - Dieven hebben uit een Britse dierentuin een groot aantal zeldzame dieren gestolen, waaronder twee baby-aapjes. Deskundigen vrezen dat de vier weken oude diertjes het niet overleven, aldus de BBC maandag.
Het gaat bovendien om een bedreigde diersoort. Ook zijn papegaaien en kaketoes ontvreemd. Volgens een zeer bezorgde medewerker van de dierentuin in Devon betreft het vermoedelijk een diefstal op bestelling en zijn de dieren bestemd voor de handel.
(Bron)
Politie onderschept 'rijdende bom' in Hoofddorp

HOOFDDORP - De politie heeft vrijdag in Hoofddorp een 'rijdende bom' van de weg gehaald. Een 41-jarige Hagenaar vervoerde in zijn bestelwagen een vat met 1000 liter benzine en negeerde daarbij alle veiligheidsvoorschriften. Zo was het vat niet goed vastgemaakt en ontbraken de vervoersdocumenten en een gevarenkaart.
Ook waren de vereiste poederblussers niet aanwezig, meldde een woordvoerder zondag. Met de brandstof zelf was niks mis, die was legaal verkregen.
De politie heeft het vat door de brandweer laten leegpompen. Onder escorte van motoragenten is de benzine naar een gespecialiseerd bedrijf in de Amsterdamse haven gebracht.
De kosten van de hele operatie worden verhaald op de chauffeur en de eigenaar van de 'rijdende bom'.
(Bron)
Politie onderschept 'rijdende bom' in Hoofddorp

HOOFDDORP - De politie heeft vrijdag in Hoofddorp een 'rijdende bom' van de weg gehaald. Een 41-jarige Hagenaar vervoerde in zijn bestelwagen een vat met 1000 liter benzine en negeerde daarbij alle veiligheidsvoorschriften. Zo was het vat niet goed vastgemaakt en ontbraken de vervoersdocumenten en een gevarenkaart.
Ook waren de vereiste poederblussers niet aanwezig, meldde een woordvoerder zondag. Met de brandstof zelf was niks mis, die was legaal verkregen.
De politie heeft het vat door de brandweer laten leegpompen. Onder escorte van motoragenten is de benzine naar een gespecialiseerd bedrijf in de Amsterdamse haven gebracht.
De kosten van de hele operatie worden verhaald op de chauffeur en de eigenaar van de 'rijdende bom'.
(Bron)
Eindelijk:

Image hosting by Photobucket

zondag, maart 19, 2006

Britse bevolking heeft geen vertrouwen in Blair

De Britse bevolking heeft een historish laag vertrouwen in hun premier. De krant Sunday Times en onderzoeksbureau YouGov tonen in een peiling aan dat slechts 36% van de respondenten Tony Blair steunt. Dat is lager dan ooit sinds zijn aantreden in 1997.
De peiling is uitgevoerd vlak nadat bekend was geworden dat de Labourpartij van Blair leningen van sponsors had ontvangen. In sommige gevallen werd de gever vervolgens benoemd in het Hogerhuis. Een grote meerderheid van de Britten zegt dat deze praktijk volgens hen 'routine' is en gelooft Blair niet op zijn woord dat Labour nooit direct een benoeming voor geld heeft uitgedeeld.
Blair heeft de afgelopen maanden meer tegenslagen moeten verduren. Zo hebben het parlement en het Hogerhuis verscheidene wetsvoorstellen afgewezen.
(Bron)
China legt geuren criminelen vast in database

De politie van China is bezig met het aanleggen van een geurendatabase. Met behulp van de opgeslagen geuren kunnen criminelen sneller worden opgespoord. Dit wordt gemeld door het Chinese persbureau Xinhua.
Het instituut dat de database ontwikkelt is gevestigd in de stad Nanjing en beschikt ondertussen al over 500 unieke lichaamsgeuren van verdachten. Als politiehonden een geur op een plaats delict herkennen, kan deze worden vergeleken met een 'opgeslagen' geur. Een overeenkomst kan leiden tot de identificatie van de dader. Volgens een woordvoerder zijn er al 23 verdachten gearresteerd dankzij deze methode.
Opgeslagen geuren blijven minstens drie jaar vers, omdat ze worden bewaard bij een temperatuur van achttien graden onder nul.
(Bron)
Veel ergernis over koffiemelkkuipje

Ruim vijftig procent van de Nederlanders heeft problemen met het openen van een kuipje koffiemelk. Bij velen leidt dit wel eens tot vlekken. Zes procent heeft zich bij het openen van een kuipje zelfs al eens verwond. Bij bijna zeventig procent leidt het kuipje tot ergernis. Dit is de uitkomst van een onderzoek van zuivelfabrikant Friesche Vlag.
Om de problemen op te lossen heeft de zuivelfabrikant een nieuw koffiemelkkuipje ontwikkeld dat "makkelijk opengaat, niet zo spettert en beter doseert." Het kuipje wordt vrijdag op de markt gebracht.
Volgens Friesche Vlag zijn Nederlanders grootgebruikers van koffiemelk. Van de duizend ondervraagden gaf 94 procent aan wel eens koffiemelk te gebruiken. Vooral de kuipjes zijn dan populair. Per jaar worden er in Nederland zo'n driehonderd miljoen koffiemelkkuipjes gebruikt.
(Bron)