zaterdag, januari 31, 2009

Onderzoek naar zwakbegaafden in jeugdbendes

HILVERSUM - Criminele jeugdbendes blijken steeds vaker zwakbegaafde jongens in hun gelederen op te nemen.
De politie krijgt hiervan in toenemende mate signalen en wil dat daar onderzoek naar wordt gedaan.
Dat zei hoofdcommissaris Erik Akerboom zaterdag in RTL Nieuws. Akerboom is portefeuillehouder jeugdgroepen binnen de Raad van Hoofdcommissarissen.
''De signalen die wij oppikken is dat deze kinderen extra kwetsbaar zijn, maar soms ook wel extra gevoelig om erbij te horen. Daar wordt dan ook misbruik van gemaakt door ze de klusjes te laten verrichten maar ook om ze binnen zo'n club te halen'', aldus Akerboom.
De jeugdreclassering vindt het onacceptabel dat veel zwakbegaafde jongeren in de gevangenis terechtkomen. Gevangenisstraf werkt averechts, zei directeur jeugdreclassering Rob Schuddemat in RTL Nieuws. Zeker voor deze kwetsbare groep, die makkelijk te beïnvloeden is en tijdens de detentie snel gedrag kopieert van zwaardere criminele jongeren.
(Bron)
90 Dagen cel voor rapper DMX

AMSTERDAM - Rapper DMX is vrijdag door een rechter in Arizona veroordeeld tot een celstraf van negentig dagen. Hij draait de cel in wegens drugsbezit, diefstal en het verwaarlozen van dieren. Daarnaast heeft de artiest een proeftijd van achttien maanden opgelegd gekregen.
De 38-jarige Earl Simmons, zoals DMX eigenlijk heet, zit sinds vorige maand in de cel. Hij werd in Miami opgepakt en overgebracht naar een gevangenis in Arizona, nadat hij het afgelopen jaar meermaals niet was komen opdagen bij rechtszittingen.
De tijd die hij al achter de tralies heeft doorgebracht, wordt niet van zijn celstraf afgetrokken. Hij heeft wel toestemming gekregen om zijn straf uit te zitten in een gevangenis in Florida, zo meldt de krant Arizona Republic.
In augustus 2007 vond de politie drie dode en twaalf ondervoede pitbulls bij de woning van DMX in een buitenwijk van Phoenix. Ook werden bij de inval pistolen, munitie en drugs aangetroffen.
Het is niet de eerste keer dat DMX, bekend van albums als 'It's dark and hell is hot' en 'Flesh of my flesh, blood of my blood', achter de tralies belandt. Eerder zat hij al eens een celstraf uit voor het bezit van softdrugs en het schenden van de voorwaarden van zijn proeftijd.
(Bron)

Best knap om werkelijk alle vooroordelen zo te bevestigen.
De Volkskeuken (rubriek van de Volkskrant) heeft vaak leuke recepten. Maar met de recepten uit het magazine heb ik soms problemen.
Padde(n)stoelen'pizza' met pecannoten. Waar blijven die noten in het verdere recept? Ik gok dat ze ook op de pizza moeten, met de paddestoelen, maar het staat nergens. Dat gebeurt vaker, en het kan toch niet altijd een 'eend met whiskey'-recept zijn.
Google kampt met rare storing

AMSTERDAM - Google kampte zaterdag tijdelijk met een storing.
De populaire zoekmachine gaf bij elk willekeurig zoekresultaat de melding: 'Deze site kan schade toebrengen aan uw computer.'
Vervolgens kon de via google gevonden site niet bezocht worden en kreeg men een foutmelding te zien. De storing duurde ongeveer een half uur.
(Bron)

Even de Googlegoden verzoeken: nu lijkt ie wel gelogd te kunnen worden.
En jawel: dat logje werkt weer niet.
TT 112 Buschauffeur gooit eigen ruit in

Een buschauffeur van Connexxion in Hoofddorp is ontslagen nadat hij een bedreiging in scène had gezet. Hij zei dat een automobilist hem had bedreigd en een ruit van zijn bus had vernield. Op camerabeelden uit de bus was echter te zien dat hij het raam zelf ingooide.
Volgens het Haarlems Dagblad had de man al een paar keer een spiegel van zijn bus afgereden.Waarschijnlijk probeerde hij een nieuw schadegeval te verhullen door de schade erger te maken en er een verhaal bij te verzinnen.
Connexxion zegt het een vervelende zaak te vinden, vooral in een tijd waarin veel chauffeurs echt worden bedreigd.
Basisscholen vervangen schoolboeken laat

UTRECHT - Bijna de helft van de leermethoden die basisscholen gebruiken, is ouder dan negen jaar. Vooral bij de hoofdvakken lezen en taal zijn de boeken verouderd.
Dat blijkt uit onderzoek van DUO Market Research, dat zaterdag tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs werd aangeboden.
Leermethoden worden als verouderd beschouwd, als zij al langer dan acht jaar meegaan. Vergelijking met onderzoek in 2004 tot en met 2006 leert dat de situatie weinig is verbeterd. Veel scholen blijven oude lesmethoden gebruiken.
Ruim een derde van de directeuren van bassischolen weet niet dat op een groot deel van de scholen wordt gewerkt met leermiddelen die acht jaar of ouder zijn. Voor nagenoeg alle vakken vinden directeuren dat zorgelijk, maar in het bijzonder maken zij zich zorgen over de verouderde methoden bij taal (57 procent), beginnend lezen (47 procent) en rekenen (43 procent).
Een onderzoek van PricewaterhouseCoopers, dat de staatssecretaris ook ontving, leert dat basisscholen slechts een deel van het budget dat zij voor lesmethoden en ICT ontvangen, daadwerkelijk aan onderhoud, vervanging en vernieuwing van leermiddelen besteden.
De scholen ontvingen in 2007 van het ministerie 198 euro per leerling, maar zij gaven gemiddeld slechts 149 euro per leerling uit. Uit het onderzoek wordt niet duidelijk waaraan de scholen de resterende 49 euro besteden.
De brancheorganisatie van educatieve uitgeverijen GEU heeft opdracht tot beide onderzoeken gegeven.
(Bron)
Autorit eindigt tegen gevel huis

URMOND - Een nachtelijke autorit is zaterdagochtend geëindigd tegen de gevel van een huis in het Limburgse dorp Urmond. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
De 23-jarige bestuurder van de wagen, een inwoner van Geleen, had op de nabijgelegen rotonde de macht over het stuur verloren.
De wagen schoot door de tuin van de buren en kwam tegen de gevel tot stilstand. De bestuurder bleek te veel te hebben gedronken. De bewoners van het huis bleven ongedeerd.
(Bron)
Donner eist meer scholing in ruil voor WW

DEN HAAG - Bedrijven die hun personeel voor een tweede periode tijdelijk in de WW willen plaatsen, moeten meer aan scholing doen.
Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken vindt dat de helft van deze bedrijven zich daarvoor te weinig inzet.
Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken zaterdag laten weten. Het gaat om aanvragen voor een tweede periode van zes weken voor zogeheten werktijdverkorting.
Met de regeling kunnen bedrijven hun personeel tijdelijk minder laten werken. Voor de tijd dat de werknemers thuis zitten, krijgen zij WW.
Aan de werktijdverkorting, bedoeld om de eerste schokgolf van de financiële crisis op te vangen, zit echter de voorwaarde dat bedrijven hun personeel bijscholen. Op die manier hebben zij meer kans op werk als zij later toch worden ontslagen.
Tot nu toe hebben bijna vierhonderd bedrijven werktijdverkorting gekregen. Zij krijgen die voor een periode van zes weken en kunnen daarna voor een even lange tijd verlenging aanvragen.
Tot nu toe hebben negentig bedrijven dat gedaan. De helft daarvan moet met een beter plan voor scholing komen, voordat Donner het WW-geld opnieuw toekent.
(Bron)
Actievoerster breekt 12 maal in bij kerncentrale

BRUSSEL - Een voormalig activiste van het Animal Liberation Front (ALF), Anja Hermans, heeft in 2007 twaalf maal ingebroken in de kerncentrale in het Belgische Doel, bij Antwerpen.
Ze fotografeerde geheime installaties en kwam vlak bij de reactoren en de controlekamer.
''Het is dat ik niet wist op welke knopjes ik moest drukken, anders had ik een nucleaire ramp kunnen veroorzaken'', zegt ze zaterdag in de Vlaamse krant De Morgen.
Volgens Hermans, die in het verleden tot celstraf werd veroordeeld voor brandstichting in onder meer hamburgerrestaurants, is de beveiliging van de kerncentrale een lachertje. Moeiteloos kon ze over de omheining klimmen of op andere wijze het terrein van de centrale betreden.
Volgens een woordvoerder van energiebedrijf Electrabel, eigenaar van de kerncentrale, is Hermans op geen enkel moment op een plek geweest waar ze gevaar kon veroorzaken. Niettemin moet de vrouw maandag voor de rechter verschijnen. Electrabel wil haar een straatverbod laten opleggen voor een zone van 500 meter rond de kerncentrale.
(Bron)

vrijdag, januari 30, 2009

1,8 miljoen jaar oude bijlen ontdekt

AMSTERDAM - Maleisische archeologen zeggen stenen bijlen te hebben opgegraven die dateren van 1,8 miljoen jaar geleden en die daarmee de oudste bijlen ter wereld zijn.
De zeven bijlen en ander gereedschap werden in juni gevonden in de noordelijke staat Perak en hun ouderdom werd door een laboratorium in Tokyo vastgesteld op 1,83 miljoen jaar, zei Mokhtar Saidin, hoofd van het Centrum voor Archeologisch Onderzoek van de universiteit van Maleisië.
Het lab, Geochrolology Japan, berekende de ouderdom van de bijlen aan de hand van het gesteente waarin ze werden aangetroffen. Andere archeologen hebben nog geen kennis kunnen nemen van het onderzoek.
Mokhtar zei dat de tot nu toe oudste bijlen, gevonden in Afrika, 1,6 miljoen jaar oud zijn. In Afrika zijn echter andere hak- en kapwerktuigen, alsmede menselijke resten, gevonden die nog veel ouder zijn, sommige wel vier miljoen jaar, zei hij.
Uit enkele eerdere vondsten is wel geconcludeerd dat er al 1,9 miljoen jaar geleden mensen moeten hebben geleefd in Zuidoost-Azië, maar deze vondsten zijn omstreden, zei Harry Truman Simanjuntak van het Indonesische Archeologisch Onderzoekscentrum in Jakarta.
Hij benadrukte dat de ouderdom van de bijlen ook nog moet worden geverifieerd.
De tot nu toe oudste getuigen van menselijk leven in Maleisië zijn stenen werktuigen van tweehonderdduizend jaar oud, die op dezelfde vindplaats in Perak werden ontdekt.
De archeologen hopen ook menselijke overblijfselen te vinden, maar dat is met oog op het warme, vochtige klimaat misschien een illusie, zei Mokhtar.
De botten die er tot nu toe zijn gevonden waren niet ouder dan ongeveer tienduizend jaar.
(Bron)
Wietplantage ontdekt op Google Earth

AMSTERDAM - De Zwitserse politie heeft een grote wietplantage ontdekt door een verdachte boerderij in Google Earth op te zoeken. Er werd ruim een ton wiet in beslag genomen, vertelde de politie donderdag.
De politie deed vorig jaar onderzoek naar een drugsbende in het noordelijke kanton Thurgau. Toen rechercheurs via Google Earth probeerden de adressen van twee verdachte boeren te achterhalen stuitten ze op een wietplantage van bijna een hectare groot.
De plantage lag verscholen in een korenveld, maar was op de satellietfoto's van Google goed te onderscheiden.
De politie nam ruim duizend kilo marihuana in beslag en arresteerde zestien verdachten. Ook vond de politie voor honderdduizenden euro's aan contanten. De bende wordt ervan verdacht tussen 2004 en 2008 zo'n zevenduizend kilo marihuana te hebben verkocht en tussen de twee en zesenhalf miljoen euro per jaar te hebben omgezet.
(Bron)
Ziekenhuis ontvangt miljoenengift van patiënt

GRONINGEN - Een vorig jaar overleden patiënt van het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft het ziekenhuis een bijzonder cadeau gegeven. De man schonk het ziekenhuis een PET-CT-scan ter waarde van een miljoen euro. Dat meldde het ziekenhuis vrijdag.
Vlak voor zijn dood besloot de Groningse ondernemer Dick Maan, die leed aan longkanker, dat hij het ziekenhuis wilde steunen door een bijdrage te leveren aan onderzoek en behandeling van longpatiënten. In overleg met zijn longarts besloot de ondernemer daarop de scan te schenken.
Met het apparaat kan zeer nauwkeurig worden bepaald in welk stadium een tumor verkeert en waar de uitzaaiingen precies zitten.
De zegsvrouw van het ziekenhuis spreekt van een bijzonder cadeau. ''We krijgen wel vaker schenkingen, maar een gift ter waarde van één miljoen is wel heel uitzonderlijk."
De scan is vrijdag door het ziekenhuis in gebruik genomen.
(Bron)
Grootschalige fraude met bodemanalyse opgerold

DEN HAAG - Een grootschalige fraude in de wereld van bodemanalyse is opgerold. Een erkend bodemadviesbedrijf heeft dertien jaar lang rapporten over bodemanalyses vervalst. Het bedrijf kan inmiddels zijn werkzaamheden niet meer uitoefenen.
Een woordvoerder van de VROM-Inspectie wilde vrijdag niet zeggen om welk bedrijf het gaat. Er is een strafrechtelijk onderzoek gaande door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de VROM-Inspectie (VROM-IOD), onder leiding van het functioneel parket.
De vervalste rapportages zijn onder meer gebruikt voor verklaringen dat de grond schoon is. Deze zijn nodig bij de sanering van oude olietanks en de aanvraag van bouw- en milieuvergunningen.
Het bedrijf heeft tegen de VROM-IOD toegegeven dat het rapportages over monsters en analyserapporten heeft vervalst. Het ging per jaar om ongeveer 150 laboratoriumrapporten, dus in totaal om ongeveer tweeduizend vervalste rapporten.
,,Het bedrijf handelde niet in opdracht'', zei de woordvoerder. Het vermoeden bestaat dat het goedkoper was om rapporten ,,in elkaar te flansen'' dan om echte bodemanalyses uit te voeren. Er loopt onderzoek naar eventuele gedupeerden, en de mate van milieuvervuiling.
Het bodemadviesbedrijf was gecertificeerd en werkte met een erkenning op basis van de nieuwe, zogenoemde Kwalibo-bodemregelgeving. Dit erkenningensysteem is sinds anderhalf jaar van kracht, en bedoeld om fraude met vervuilde grond tegen te gaan.
De VROM-Inspectie voert gerichte steekporeven uit om andere, eventuele vervalsingen van bodemonderzoeksrapporten op te sporen. De inspectie zal de branche stimuleren om signalen van mogelijk frauderende bureaus door te geven. In 2008 zijn twee bedrijven tijdelijk geschorst.
(Bron)
Provider sluit illegale downloaders af

DUBLIN - De Ierse internetprovider Eircom heeft ermee ingestemd klanten die illegaal muziek downloaden af te sluiten.
Het bedrijf trof een schikking met vier grote platenmaatschappijen. Volgens Ierse media donderdag is de zaak de eerste in zijn soort.
De platenmaatschappijen EMI, Sony, Universal en Warner wilden dat Eircom software installeerde van een Amerikaans bedrijf om 'vingerafdrukken' te detecteren van gekopieerde muziekbestanden die via het netwerk werden verstuurd.
Eircom was echter bang dat de software zijn breedbandverbinding zou verstoren en privacywetten zou schenden.
Daarom beloofde het Ierse bedrijf klanten die na twee waarschuwingen doorgaan met het illegaal downloaden van muziek, van het internet te gooien.
De vier platenmaatschappijen gaan de IP-adressen aan Eircom doorspelen van mensen die illegaal muziek up- of downloaden bij zogeheten 'peer-to-peer-netwerken'.
Bij deze diensten kunnen computergebruikers bij elkaar bestanden van de harde schijf halen.
(Bron)
Januari koudste maand in ruim tien jaar

DE BILT - Januari was met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 0,7 graad Celsius de koudste maand sinds januari 1997.
Normaal ligt het gemiddelde in de eerste maand van het jaar op 2,8 graden. Dat heeft een klimatoloog van het KNMI vrijdag laten weten.
Het verschil tussen het zuiden en het noorden van het land was groot. In Maastricht lag de temperatuur op min 0,4 graad tegen normaal 2,6 graden en in Eelde op 0,9 tegen normaal 2,0 graden.
Ook wat sneeuw betreft was er een duidelijke scheidslijn tussen het noorden en het zuiden.
Het was koud, erg koud in het zuiden. Boven het sneeuwdek in het zuidoosten vroor het op een paar plaatsen zelfs vier dagen zeer streng: onder de min 15.
Min 20,8, het allerkoudst, werd het op dinsdag 6 januari in het Limburgse Ell. Het kan verkeren, in Ell werd het dertien dagen later ook het warmst met 11 graden.
Het KNMI in De Bilt registreerde zeventien vorstdagen tegen dertien normaal en vier ijsdagen, precies het langjarig gemiddelde.
In het zuidoosten waren het lokaal 22 vorstdagen en zeven ijsdagen. In het noorden beleefden enkele plaatsen zelfs geen enkele ijsdag. Op vorstdagen ligt de minimumtemperatuur onder het vriespunt en op ijsdagen vriest het de hele dag.
Zonnig was het wel bij de kou. Gemiddeld lag Nederland gedurende ongeveer 95 uur in de zon, terwijl we het 'normaal' met dertig uur minder moeten stellen. Het was wel oneerlijk verdeeld.
Maastricht baadde ruim 110 uur in het zonlicht en de 'somberste' plaatsen in het noordoosten moesten het met het langjarig gemiddelde van 65 uur doen.
In De Bilt kwam het aantal zonuren op honderd. Januari 2009 was de op twee na zonnigste sinds 1901. Een is januari 1940 met 109 uur en twee 1954 met 106 uur.
Het was redelijk droog in januari. Gemiddeld viel 47 millimeter neerslag tegen normaal 69 millimeter. Het noordwesten en het midden van het land kregen het meest te verwerken.
In Wijk aan Zee en Den Helder kwam 64 millimeter naar beneden. Nieuw Beerta in Groningen telde 27 millimeter. Vrijdag de 23e was het erg nat met 15 millimeter neerslag. Die dag was de luchtdruk door een overtrekkende depressie extreem laag.
Hoek van Holland mat 961,0 hectoPascal, de op twee na laagste luchtdruk sinds de metingen begin vorige eeuw werden genoteerd.
(Bron)
'Meer burgemeesters krijgen woongeld'

HILVERSUM - Zeker nog negen burgemeesters krijgen vergoedingen voor dubbele woonlasten. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van RTL Nieuws, naar aanleiding van de crisis in de gemeenteraad van Den Helder.
Behalve de burgemeester van Den Helder krijgen ook de burgemeesters in Zwartewaterland, Heemskerk, Schinnen en Eemsmond vergoedingen die in strijd lijken met de regels.
De regeling houdt in dat burgemeesters gedurende vier maanden recht hebben op maximaal 272 euro per maand als zij dubbele woonlasten hebben. Burgemeesters moeten binnen één jaar na beëdiging in hun eigen gemeente wonen.
Maar als ze de oude woning nog niet hebben verkocht, kampen ze met dubbele woonlasten. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken de te hoge vergoedingen gaat inperken.
Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat de burgemeester van het Zuid-Limburgse Schinnen in twee jaar tijd zo'n 17.500 euro voor hotelovernachtingen kreeg. Voor zijn huis in Brabant kon hij geen koper vinden. Het is onduidelijk of dit volgens de regels is.
In Den Helder ontstond recentelijk commotie toen duidelijk werd dat burgemeester Hulman van de gemeente 3200 euro per maand kreeg om de kosten voor zijn oude, nog niet verkochte woning in Rotterdam te dekken.
Uit de inventarisatie van RTL Nieuws blijkt tenslotte dat vijf gemeenten zich wel aan de regels hielden. Die vergoedden de dubbele woonlasten van hun burgemeester, maar niet meer dan het maximum van 1089 euro per jaar. Het betreft Bodegraven, Noord-Beveland, Hof van Twente, Bronckhorst en Beverwijk.
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft eerder deze week alle commissarissen van de koningin gevraagd in hun provincie te inventariseren welke problemen er zijn met de vergoeding voor woonlasten.
Daarna wil ze met de provincies en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bekijken of er maatregelen genomen moeten worden, aldus haar woordvoerder donderdagavond.
(Bron)

Afschaffen.
Chemische oorzaak sprinkhaanplaag ontdekt

AMSTERDAM - Als sprinkhanen zich verenigen in een alles verslindende zwerm, gebeurt dat onder invloed van een chemische stof in de hersenen die bij mensen leidt tot blijdschap en sociaal gedrag. Dat hebben Britse en Australische wetenschappers vastgesteld.
Sprinkhanen beginnen meestal met 'zwermen' als ze met grote aantallen in een gebied leven waar nog maar weinig voedsel te vinden is.
De insecten kruipen dan dicht tegen elkaar aan en vormen langzaam een grote, vraatzuchtige kolonie van soms wel een miljard individuen.
Onderzoekers van universiteiten in Oxford, Cambridge en Sydney bootsten dat moment na in hun laboratorium door de achterpoten van sprinkhanen te kietelen, zodat de insecten het gevoel kregen dat ze in een grote menigte stonden.
De sprinkhanen ondergingen op dat moment een aantal fysieke veranderingen die al langer bekend zijn. Ze werden donkerder van kleur en hun spieren begonnen snel te groeien. Maar de onderzoekers ontdekten ook dat de dieren een extreem grote hoeveelheid van de hersenstof serotonine produceerden vlak voordat ze een zwerm vormden.
Bij mensen wordt serotonine gebruikt om depressies te behandelen. De onderzoekers gaan er vanuit dat de chemische stof ook een belangrijke rol speelt bij de transformatie van ongevaarlijke sprinkhanen in een vraatzuchtige zwerm.
"Serotonine heeft een grote invloed op de manier waarop mensen zich gedragen en interacties aangaan", zei onderzoeksleider Swidbert Ott tegen BBC News. "Het is heel bijzonder dat we nu hebben ontdekt dat dezelfde chemische stof ervoor zorgt dat een verlegen, antisociaal insect zich aansluit bij een gigantische groep."
De wetenschappers hopen dat hun ontdekking in de toekomst zal leiden tot de ontwikkeling van chemische bestrijdingsmiddelen die de werking van serotonine tegengaan en daardoor een sprinkhaanplaag kunnen voorkomen.
(Bron)
Politie snapt internetoplichter

AMSTERDAM - Het leek te mooi om waar te zijn en dat was het ook. Zeker veertien mensen uit het hele land tuinden in de oplichtingspraktijken van een 37-jarige man uit Amsterdam Zuidoost.
Hij bood via internet voor een leuk prijsje een nieuwe televisie of computer aan, maar leverde de gekochte apparatuur nooit af.
En dat terwijl de gedupeerden al wel honderden euro's hadden betaald voor de aangeboden waar, maakte de politie vrijdag bekend. Ze heeft de man inmiddels aangehouden. De oplichter heeft vermoedelijk tienduizenden euro's buitgemaakt.
De politie gaat ervan uit dat meer mensen slachtoffer zijn geworden van zijn louche praktijken.
De oplichter ging te werk vanuit zijn woning in Reigersbos. Hij bood zijn spookproducten aan via een professionele website. Op internetpagina's als Marktplaats.nl en Speurders.nl en in een dagblad zette hij advertenties.
(Bron)
Stoplichten als melkkoe

ROME - Italiaanse steden blijken verkeerslichten als een melkkoe te hebben gebruikt. De lichten werden zo ingesteld dat zij onverwacht snel van oranje naar rood sprongen. Op die manier konden veel weggebruikers op de bon worden geslingerd.
Ongeveer 100.000 mensen werden de dupe van de manipulaties, meldden Italiaanse media vrijdag. Rechtbanken begonnen een onderzoek tegen 109 personen, onder wie 63 politieofficieren en 39 ambtenaren.
De praktijken brachten 130 miljoen euro extra in het laatje. Het was de kip met de gouden eieren, aldus de krant La Repubblica.
In sommige Noord-Italiaanse gemeentes steeg het aantal boetes tussen 2005 en 2007 met 300 procent. De verkeerslichten sprongen al na drie seconden op rood, in plaats van de gebruikelijke vijf of zes seconden.
(Bron)
Duitse Postbank gooit 170.000 euro weg

BERLIJN - De Duitse Postbank heeft per ongeluk een kluis gevuld met 170.000 euro tot schroot laten verwerken. Medewerkers van een smelterij bij Berlijn ontdekten de vergissing toen bankbiljetten uit het schroot fladderden.
Volgens de Postbank gaat het om een fout van een medewerker. Hij zou bij de verhuizing van een bankfiliaal de kluis niet helemaal hebben geleegd.
Aanvankelijk vermoedde de bank diefstal. De politie was al ingeschakeld, meldden Duitse media.
(Bron)
Dolfijn gebruikt ingenieuze methode om zeekat te doden

AMSTERDAM - Er zijn weinig zeedieren die zich wagen aan de zeekat, maar de dolfijn heeft een manier gevonden dit weekdier uit te schakelen en vervolgens op te eten.
De zeekat, een inktvisachtige, heeft een stekelige rug en spuit inkt naar vijanden als hij in het nauw komt.
Het brein van de dolfijn heeft zich in de afgelopen decennia zo ontwikkeld, dat zij een manier hebben gevonden de zeekat uit te schakelen. Daar schrijven Australische wetenschappers over in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One.
Zij volgden een vrouwelijke dolfijn in de diepe wateren bij Spencer Gulf, een plek aan de zuidkust van Australië waar zich veel inktvissen begeven. Tussen het zeewier wist de dolfijn een zeekat te vinden.
De dolfijn ging verticaal boven de zeekat hangen en drukte met de snuit hard op het hoofd van de prooi. Met een ferme stoot brak de dolfijn de botten van de zeekat, waarna het dier met een paar flinke tikken tegen het lijf alle inkt uit het lichaam liet verdwijnen.
Om haar neus niet te bezeren aan de stekelachtige rug sleepte de dolfijn haar prooi naar een zandvlakte, waar de puntige oppervlakte glad werd gestreken.
"Het is erg knap om inktvisringen te bemachtigen zonder gewond te raken", zegt onderzoeker Mark Norman tegen de Australische krant Canberra Times. Norman en Tom Tregenza, die namens de Universiteit van Exeter het onderzoek uitvoerden, observeerden het gedrag van dolfijnen vier jaar lang.
(Bron)
Nederlanders krijgen brochure tegen evolutietheorie

EMMEN - Nederlanders ontvangen eind februari een brochure in de bus waarin de evolutietheorie ter discussie wordt gesteld. Behoudende christelijke organisaties die ervan uitgaan dat God de wereld in zes dagen heeft geschapen, zijn voor de tekst verantwoordelijk.
De brochure, die een oplage van 6,6 miljoen exemplaren krijgt, wordt vanaf vrijdag in Emmen gedrukt.
De coördinator van de campagne, voorzitter Kees van Helden van de vereniging Bijbel & Onderwijs, zei dat de evolutietheorie een geloof is en net zo min te bewijzen als de scheppingsleer.
Aanhangers van de evolutietheorie hebben een sticker ontworpen om te voorkomen dat zij de brochure in hun brievenbus aantreffen. De eerste oplage daarvan is inmiddels uitverkocht. Ook de organisaties achter de brochure komen met een sticker: 'Ja schepping, nee evolutie'.
Op 12 februari wordt herdacht dat de bedenker van de evolutietheorie, Charles Darwin, tweehonderd jaar geleden werd geboren.
Ongeveer dertig organisaties steunen het Actie Comité Schepping, dat voor de campagne is opgericht. Zij financieren de actie, die 250.000 euro kost. Verder hoopt het comité op giften.
''Er is nu al veel vraag naar de brochure vanuit kerken en scholen. Nog voor zij is verschenen, is er al ontzettend veel aandacht voor. Dat is geweldig'', aldus Van Helden. ''Ons doel is een discussie in gang te zetten'', zegt de coördinator.
''Op veel scholen wordt de evolutietheorie als waar gezien. Er wordt misschien wel aandacht aan de scheppingsleer besteed, maar er wordt bij gezegd dat die niet waar is. Bovendien komt die leer niet terug in de examenstof. Volgens ons hebben kinderen recht op onderwijs over beide theorieën.''
Het Actie Comité Schepping houdt op 13 maart een symposium in museum Naturalis in Leiden.
(Bron)
'Vogels met tanden en knaagdieren van twee meter hoog'

BRUSSEL - Een knaagdier van twee meter hoog met massieve schouders. Heel normaal over vijftig miljoen jaar, verwacht het natuurwetenschappelijk museum in Brussel.
Het museum exposeert vanaf 13 februari enkele 'opgezette dieren van de toekomst'.
De dieren zullen geen last meer hebben van de mens, verwacht paleontoloog Sébastien Steyer van het museum. Hij rekent erop dat de mens relatief snel uitsterft, omdat we al bezig zijn ons ecosysteem en onszelf te vernietigen.
Nogal wat dieren worden volgens de paleontoloog fors groter. Dat kan gebeuren met een knaagdier dat in het bos van wortels en bladeren leeft. Vogels met tanden zijn volgens Steyer niet verbazend. Volgens hem stammen vogels af van dinosauriërs en hebben nog hun gen voor tandontwikkeling.
Hij verwacht ook dat een buidelrat die in bomen leeft een enorm lange staart en een omgekeerde buidel ontwikkelt. Vrouwtjes kunnen dan makkelijker ondersteboven in bomen hangen.
(Bron)
Kinderen breken in in crèche

AMSTERDAM – Twee Roemeense jongetjes van zes en zeven hebben ingebroken in een crèche.
De kinderen zijn 's avonds de crèche in Galati binnengeslopen en hebben geld, potloden en kleurboeken ontvreemd. Volgens de politie hebben de twee de sleutel van hun leraar gestolen.
Vervolgens hebben de kinderen drie uur spelend in de crèche doorgebracht. Volgens het hoofd van de crèche hebben ze niet veel beschadigd.
“Ze hebben alleen de lokalen doorzocht naar potloden en andere kleine dingen. Ik snap alleen niet waarom ze in de stromende regen naar buiten zijn gegaan voor een paar kleurboeken. Ik denk dat ze wraak wilden", zegt de directrice.
De moeder van één van de kinderen zegt dat haar kind niet snapt dat hij iets verkeerd heeft gedaan. “Hij zei dat hij er alleen even met zijn vriendje ging spelen”, aldus een verontwaardigde moeder. De ouders krijgen waarschijnlijk een boete voor het gedrag van hun kroost.
(Bron)
Google rijdt hert aan en wist foto's

AMSTERDAM - Een camerawagen van Google heeft in de Amerikaanse staat New York een jong hertje aangereden. Beelden van het incident zijn inmiddels verwijderd.
In het bosrijke gebied in het noordwesten van de staat komen aanrijdingen met herten veel voor. Het overkwam ook een bestuurder van een camerawagen die opnames maakte voor de dienst Street View, een onderdeel van kaartensite Google Maps, waarmee gebruikers op straatniveau kunnen rondkijken.
Op een van de foto's, die deze week opdoken op verschillende weblogs, is te zien hoe een hertje vlak voor de auto opduikt. Op een volgende opname ligt het dier op de straat.
De foto's waren gewoon opgenomen in Street View, maar zijn inmiddels verwijderd. Google zegt dat de chauffeur na de aanrijding is gestopt en de autoriteiten heeft gewaarschuwd. Het hert zou het incident hebben overleefd en zijn weggerend voor de politie arriveerde.
(Bron)
'Man ruikt naar kaas, vrouw naar ui'

AMSTERDAM - Zwitserse onderzoekers hebben een opmerkelijk verschil gevonden tussen lichaamsstoffen in het zweet van mannen en vrouwen.
Wetenschappers van het Zwitserse geuronderzoeksbureau Firmenich namen zweet af onder de oksels van tientallen mannen en vrouwen die zich hadden ingespannen op een fiets, of naar de sauna waren geweest.
Na onderzoek in een laboratorium bleek dat het zweet van de vrouwen op een andere manier was opgebouwd dan het mannenzweet en over het algemeen ook een minder prettige geur had. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
Het zweet van vrouwen bevatte in verhouding een grote hoeveelheid van een geurloze zwavelhoudende substantie. Toen de stof door wetenschappers in contact werd gebracht met bacteriën die normaal gesproken onder de oksels van mensen leven, ontstond er een luchtje dat vergelijkbaar is met de geur van uien.
Het mannenzweet bestond voor een relatief groot gedeelte uit een vetzuur, dat een 'kaasachtige' geur veroorzaakte wanneer het in contact kwam met okselbacteriën.
De geur van het vrouwelijke zweet werd door onafhankelijke proefpersonen over het algemeen als onplezieriger ervaren dan de geur van mannenzweet. Volgens de onderzoekers heeft dat vooral te maken met de zwavelhoudende stoffen.
"Hoe meer van de zwavelhoudende substantie we toevoegden aan de bacteriën in het laboratorium, hoe onplezieriger de geur werd", aldus hoofdonderzoeker Christian Starkenmann.
De Zwitserse onderzoekers willen met hun bevindingen een nieuwe, effectievere deodorant ontwikkelen met stoffen die de chemische reactie remmen tussen bacteriën en de specifieke lichaamssappen van mannen en vrouwen.
Het is echter nog maar de vraag of hun onderzoeksresultaten overal ter wereld toepasbaar zijn. Volgens veel wetenschappers wordt de geur van zweet ook in grote mate beïnvloed door dieet, genen en kleding.
(Bron)
Passagier mishandelt buschauffeur

AMSTERDAM - Een 52-jarige buschauffeur is donderdag in Apeldoorn gewond geraakt in zijn gezicht bij een mishandeling door een passagier.
Ook de bril van de chauffeur raakte vernield. De 43-jarige man uit Leeuwarden die volgens de politie achter de mishandeling zat, werd kort na het incident opgepakt, meldt zij.
De mishandeling vond plaats bij een halte nabij het Marktplein in Apeldoorn en ontstond toen een passagier vanuit Apeldoorn naar Zwolle wilde reizen. Hij had echter te weinig geldige strippen op zijn strippenkaart.
De chauffeur gaf aan dat de man de bus bij het einde van de bebouwde kom van Apeldoorn moest verlaten. De passagier werd hierover zo boos, dat hij de chauffeur in zijn gezicht sloeg. Daarna verliet de man de bus. De buschauffeur is naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron)
Bisschop Williamson heeft spijt om commotie

BUENOS AIRES/VATICAANSTAD - De omstreden bisschop Richard Williamson heeft spijt van de ''onnodige commotie'' die hij heeft veroorzaakt door de Holocaust te ontkennen. Dat schrijft de in Argentinië wonende geestelijke in een vrijdag gepubliceerde brief.
Paus Benedictus XVI kreeg deze week vanuit de hele wereld harde kritiek vanwege zijn besluit om Williamson te rehabiliteren.
Williamson had voor de Zweedse televisie gezegd dat er overweldigende bewijzen zijn dat er nooit gaskamers hebben bestaan. Volgens hem stierven maximaal 300.000 joden in naziconcentratiekampen, maar kwam niemand om in een gaskamer.
Tijdens de Holocaust lieten ongeveer zes miljoen joden het leven. In het bekendste concentratiekamp, Auschwitz, werden alleen al circa 1,3 miljoen mensen vermoord, het merendeel in gaskamers.
Williamson neemt in zijn brief geen afstand van zijn beweringen. Hij verontschuldigt zich slechts tegen de paus en andere leiders binnen de kerk.
(Bron)

Hij woont ook nog in Argentinië, opvallend. En vooral géén excuses voor zijn uitspraken, nee, alleen voor de gevolgen ervan. Hufter.

donderdag, januari 29, 2009

TT 110 NAVO wil overleg over Noordpool

De NAVO wil met Rusland overleggen over het Noordpoolgebied. Mogelijk kan daar gezamenlijk worden geoefend. Dat zei NAVO-topman De Hoop Scheffer op een bijeenkomst van het bondgenootschap in Reykjavik.
Door de opwarming van de aarde raakt het poolgebied de komende tijd steeds beter bevaarbaar. Landen willen er olie en gas winnen. Dat kan spanningen met zich meebrengen. Ook kunnen schepen in problemen komen.
Volgens De Hoop Scheffer is een zekere militaire aanwezigheid nodig. Hij voert volgende week overleg met de Russische vice-premier Ivanov.

Welja, verkloot dat gebied ook maar.
Zimbabwe voert euro en pond in

HARARE - De Zuid-Afrikaanse rand, de Amerikaanse dollar, de Botswaanse pula, de euro en de Britse pond zijn sinds donderdag ook wettige betaalmiddelen in Zimbabwe.
Het buitenlandse geld is te gebruiken naast de Zimbabwaanse dollar. Dat heeft minister van Financiën Patrick Chinamasa donderdag bekendgemaakt.
Een brood kost nu ongeveer 1 Amerikaanse dollar of 75 eurocent of 37 miljard Zimbabwaanse dollar.
Vrijwel iedereen in het land was al overgestapt op Amerikaanse dollars of randen, omdat het Zimbabwaanse geld in razend tempo minder waard wordt.
De 'buitenlandse valutapolitie' van de centrale bank deed echter geregeld invallen in winkels om toenmalige 'illegale' munteenheden in beslag te nemen.
(Bron)
Japanner verliest in tuin begraven miljoenen

TOKIO - Soms is je fortuin naar de bank brengen verstandiger dan begraven in de tuin. Dat heeft een 80-jarige Japanner ondervonden, zo bleek uit een verhaal dat de politie donderdag naar buiten bracht.
De zakenman bewaarde veertig jaar lang 360 miljoen yen (ruim drie miljoen euro) in een container in zijn tuin.
Hij dacht dat zijn geld daar veilig was in geval van brand of aardbeving. Ook vond hij de rente bij de bank te laag.
Zo nu en dan controleerde de gefortuneerde Japanner of de container met geld nog op zijn plaats was.
Dat ging goed tot 10 oktober vorig jaar. Op die datum ontdekte hij dat iemand hem bestolen had.
De dief was kennelijk op de hoogte van de bewaarmethode, want de tuin van het slachtoffer was volledig overhoop gehaald met graafmaterieel.
Het slachtoffer overleed overigens twee maanden nadat hij had ontdekt dat zijn vermogen was gestolen.
(Bron)
Leefomgeving pinguïnkolonie dreigt weg te smelten

AMSTERDAM - De leefomgeving van keizerpinguïns op Antarctica smelt langzaam weg. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door wetenschappers die onderzoeken over keizerpinguïns naast klimaatveranderingmodellen hebben gelegd.
Hieruit blijkt een kans van één op drie dat de Adélie Land pinguïnkolonie op oost-Antarctica in 2100 waarschijnlijk voor 95 procent verdwenen zal zijn.
De dieren zijn afhankelijk van dik, drijvend ijs om op te nestelen. Als die laag smelt, vormt dat een directe bedreiging voor de dieren, dit meldt The New Scientist.
De keizerpinguïn broedt daar op zijn ei, die ze tussen hun voeten en huidplooien in de buik klemmen. In die houding schuifelen ze over de ijslaag. Ook halen ze er voedsel vandaan. Als die laag wegsmelt, vormt dat een directe bedreiging voor de dieren.
De keizerpinguïns op Antarctica verdwijnen geleidelijk. Waren er in de jaren zeventig nog 6000, nu is dat gehalveerd tot 3000. Er zullen een paar honderd pinguïnpaartjes overblijven.
Henri Weimerskirch, die het onderzoek uitvoerde, is ecoloog in het Franse Chizé Centre for Biological Studies. Hij stelt dat de situatie van de Adélie Land penguïns representatief is voor alle pinguïnkolonies.
(Bron)
Weekeinde geen treinen tussen Amsterdam en Utrecht

UTRECHT - Komend weekeinde rijden er geen treinen tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal. Dat heeft ProRail donderdag laten weten.
In het weekeinde wordt het laatste deel gerepareerd van de schade die medio november vorig jaar ontstond door een gekantelde goederentrein.
Tegelijkertijd worden ook andere werkzaamheden uitgevoerd. ''We doen nu alles in één keer, zodat de treinreizigers maar één keer hinder ondervinden'', aldus een woordvoerster.
Na het weekeinde kunnen treinen op het traject weer op normale snelheid rijden en kunnen alle zes de sporen weer in gebruik worden genomen. Sinds de ontsporing van de goederentrein waren er sporen buiten gebruik.
De Nederlandse Spoorwegen (NS) zetten bussen in tussen Amsterdam en Utrecht. Reizigers kunnen met hun treinkaartje ook gebruikmaken van de bussen van het Amsterdamse GVB en de metro. Reizigers moeten wel rekening houden met een extra reistijd van een half uur tot drie kwartier.
(Bron)
Spoorboekloos treinen voorlopig onmogelijk

UTRECHT - Het plan om vanaf 2010 spoorboekloos twaalf treinen per uur te laten rijden tussen Amsterdam en Eindhoven is niet haalbaar.
De frequenties blijken in combinatie met de goederentreinen op dit traject niet mogelijk op de bestaande infrastructuur, aldus de NS. Vervoerders onderzoeken nog of voor het idee plaats is in de dienstregeling van 2011.
Op het traject Amsterdam-Eindhoven groeit het aantal reizigers spectaculair (meer dan 10 procent) en de spoorwegen denken dat die groei nog verder doorzet.
De NS verwacht in 2010 niet altijd alle reizigers te kunnen vervoeren binnen het patroon van de dienstregeling.
Als langere of hogere treinen geen oplossing bieden wil de NS op de route extra treinen inzetten die niet in het spoorboekje komen te staan.
Deze ritten worden wel aangekondigd in digitale reisinformatie en op het vertrekstation zodat deze treinen wel voldoende reizigers meenemen. ,,Waarmee het capaciteitsprobleem zich hopelijk oplost'', aldus de NS.
Als voorlopig theoretisch voorbeeld noemt de NS dat vanaf september 2010 een extra intercity per uur gaat rijden tussen Den Bosch en Utrecht. Dat zal dan gelden voor de drukke maanden en tijdens de drukkere uren.
Volgens de NS had het geen zin meer treinen per uur te laten rijden die niet mooi gespreid over dat uur rijden. ,,Daar hebben de klanten niks aan'', zei een woordvoerder donderdag.
Vooral op het traject tussen Den Bosch en Utrecht zijn te weinig sporen beschikbaar voor meer treinen op de gewenste tijden.
(Bron)
Exoplaneet wordt elke 111 dagen 'gekookt'

AMSTERDAM - Sterrenkundigen hebben temperatuurmetingen verricht aan een exoplaneet op 190 lichtjaar afstand van de aarde, die elke omloop gedurende enkele uren extreem sterk wordt verhit door zijn moederster.
De planeet, HD 80606b geheten, beweegt in een zeer langgerekte baan met een omlooptijd van 111,4 dagen.
In het verste punt van zijn baan bevindt hij zich op ca. 130 miljoen kilometer afstand van de ster (bijna even ver als de afstand tussen de zon en de aarde); in het binnenste punt van zijn baan bedraagt de afstand slechts 4,5 miljoen kilometer.
Daar is de baansnelheid ook het hoogst. In minder dan een dag slingert hij zich rond de ster, maar tijdens die periastronpassage neemt de temperatuur enorm snel toe.
Uit de metingen, verricht met de Spitzer Space Telescope door astronomen van de Universiteit van Californië in Santa Cruz, blijkt dat de temperatuur van de planeet in zes uur tijd stijgt van ruim 500 graden tot ruim 1200 graden.
(Bron)
Duitser mag huis niet verloten

ANSBACH/MÜNCHEN - Een Duitse huiseigenaar mag zijn woning niet op het internet verloten. Met de loterij overtreedt hij de wet op de kansspelen, bepaalden de Duitse autoriteiten dinsdag.
De man uit München bood op het internet 48.000 loten voor elk 19 euro aan.
Een Oostenrijkse huiseigenaar had vorige week meer geluk. Hij verdiende met de verloting van zijn villa van 400 vierkante meter bijna een miljoen euro.
Een man won het huis met een lot van 99 euro. In totaal hadden 9999 personen meegedaan nadat het ministerie van Financiën toestemming had verleend.
(Bron)
Pedofielen betrapt met kinderporno in tbs-kliniek

GRONINGEN - Drie veroordeelde pedofielen in de tbs-kliniek Van Mesdag in Groningen zijn tijdens een inspectie betrapt op het bezit van kinderporno. Dat zei een woordvoerster van de kliniek donderdag.
De pornografische afbeeldingen van de kinderen werden aangetroffen op cd-schijfjes. Hoeveel cd's er zijn ontdekt, wilde de zegsvrouw niet kwijt.
Volgens haar mogen de patiënten in de kliniek wel een computer of dvd-speler op hun kamer hebben en hebben ze dus de mogelijkheid de dvd's af te spelen.
De kliniek begon de inspectie na geruchten over de aanwezigheid van vuurwapens. Die werden niet gevonden. Wel bleken enkele patiënten in het bezit van softdrugs en stuitte de inspecteur op de kinderporno.
De kliniek gaat onderzoeken hoe de pedofielen de dvd's in hun bezit hebben gekregen. De woordvoerster benadrukte dat bezoekers van de kliniek bij binnenkomst streng worden gecontroleerd.
Tegen de patiënten die kinderporno bezaten, is aangifte gedaan. De vondst zal ook gevolgen hebben voor hun behandeling, meldt de kliniek. Welke dat zijn, is nog niet bekend.
(Bron)
Australiër gooit kleuter van brug

MELBOURNE - Een 4-jarig Australisch meisje is donderdag overleden nadat haar 35-jarige vader haar vanaf een brug in Melbourne in een rivier had gegooid. De kleuter maakte een val van 58 meter, meldden lokale media.
De man stopte tijdens de spits zijn auto op de brug. Hij tilde het kind uit de auto en kieperde haar over de rand van de brug. Het kind werd door reddingswerkers uit het water van de rivier Yarra gehaald en moest gereanimeerd worden. Ze stierf korte tijd later.
De politie kon de man een uur later aanhouden, nabij een rechtbank. Hij wordt verdacht van moord. In zijn auto zaten nog twee andere kinderen.
(Bron)
School mocht 'lesbische' tieners wegsturen

AMSTERDAM - Een christelijke school in het zuiden van Californië stond in haar recht toen ze twee leerlingen wegstuurde die een lesbische relatie zouden hebben.
De California Lutheran High School schorste de 16-jarige meisjes in 2005 nadat een andere leerlinge tegen een docente had gezegd dat de twee een relatie zouden hebben. Op haar MySpaceprofiel omschreef een van de twee zichzelf als 'biseksueel'.
De twee meisjes stapten naar de rechter, maar afgelopen week besloot die dat de school gelijk had, zo meldt de Los Angeles Times. De christelijke school is een private instelling, en hoeft zich daarom niet te houden aan het wettelijke discriminatieverbod, oordeelde een districtsrechtbank.
De school behoort tot een christelijke stroming die homoseksualiteit als zonde beschouwt. Volgens de rechter is de religieuze boodschap van de school onlosmakelijk verbonden met het onderwijs van de instelling.
Advocaat Kirk Hanson, die de twee meisjes bijstond, gaat in beroep tegen de beslissing. Volgens hem is de uitspraak "zeer verontrustend" omdat die scholen de mogelijkheid zou bieden om iedereen te discrimineren, zolang ze zich maar op religieuze gronden zouden beroepen.
De twee meisjes hadden zich niet alleen beklaagd over de schorsing, maar ook over het gedrag van de hoofdmeester, die de twee verlekkerd zou hebben ondervraagd over hun veronderstelde relatie.
Volgens de rechtbank was er echter geen bewijs dat hij buiten zijn boekje zou zijn gegaan. Ook oordeelden de rechters dat de school de privacy van de meisjes niet had geschonden door hun ouders op de hoogte te stellen van de reden van de beslissing.
(Bron)
De paaseitjes liggen al de hele week te glimmen in de winkel.

woensdag, januari 28, 2009

'Soepelheid voor wanbetaler met schulden'

DEN HAAG - Mensen die moeite hebben de premie van de zorgverzekering te betalen, mogen niet de dupe worden van de strengere aanpak van wanbetalers. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.
Zorgverzekeraars moeten verzekerden die bijvoorbeeld door een schuld moeilijk de premie kunnen betalen, nadrukkelijker wijzen op schuldhulpverlening, stelde CDA-Kamerlid Margreeth Smilde woensdag in de Tweede Kamer.
De SP vindt zelfs dat zorgverzekeraars bij de klanten die niet betalen op huisbezoek moeten gaan. De PvdA wil dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) hardere garanties geeft dat verzekerden die met het strengere regime te maken krijgen, niet onder het sociaal minimum zakken.
De Kamer steunt Klinks strengere aanpak van mensen die langer dan een halfjaar hun zorgpremie niet hebben betaald. Wanbetalers moeten straks 30 procent meer premie gaan betalen tot ze hun schuld aan de zorgverzekeraar hebben voldaan.
De wanbetaler die onder dit regime uit wil, moet zijn schuld van een halfjaar premie aan de zorgverzekeraar voldoen. Dat is een bedrag van ongeveer 1000 euro, inclusief bijkomende kosten.
Klink garandeerde de Kamer dat wanbetalers met een dunne portemonnee niet op zwart zaad komen te zitten. Voor hen geldt dat ze niet beneden 90 procent van het minimumloon komen te zitten. Zij hoeven bij het aflossen van hun schuld geen hogere premie te betalen. Dat moeten ze alleen als ze nog extra inkomsten hebben.
Vooral de PvdA had om garanties gevraagd voor wanbetalers met een minimuminkomen. Volgens de laatste cijfers waren er 240.000 wanbetalers. Met de nieuwe maatregelen verwacht Klink dit aantal terug te dringen tot 50.000.
(Bron)
Werkzoekende richt blik op overheid

DEN HAAG - Werkzoekenden richten hun blik in deze economisch onzekere tijden op de overheid. Ministeries ontvangen de laatste tijd relatief veel sollicitatiebrieven en het aantal bezoeken op de banensite is snel toegenomen. Dit zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag.
Alle ministeries zien een groei van het aantal reacties op hun vacatures. ,,Er komen duidelijk meer brieven. Het is overal, elk ministerie heeft het'', aldus de woordvoerder van het ministerie dat zicht heeft op alle vacatures van de Rijksoverheid.
Vooral het aantal brieven dat binnenkomt op financieel-economische vacatures steeg de laatste tijd sterk. Waar de afgelopen jaren gemiddeld negen reacties kwamen op een vacature, is dat nu opgelopen naar 120.
Ook beleidsfuncties en ondersteunende, administratieve functies zijn in trek. De woordvoerder kon geen getallen geven, maar zei dat op vacatures voor bijvoorbeeld managementassistenten de laatste tijd veel meer wordt gereageerd.
Op de website Werken bij de Overheid is de toegenomen interesse ook duidelijk te merken. Voor de zomer van 2008 kwamen er per maand ongeveer 270.000 bezoekers op de site, in december waren dit er 311.000, een stijging van ruim 15 procent.
Overheden worden gezien als een relatief stabiele werkgever. In recessies, wanneer de werkgelegenheid in de private sector terugloopt, groeit de interesse in overheidswerk meestal. Volgens UWV Werkbedrijf zijn in de publieke sector, onder meer in de zorg en het onderwijs, nog veel vacatures te vervullen.
(Bron)
Wetenschappers voeren ‘teleportatie’ uit met atomen

Amerikaanse wetenschappers hebben voor het eerst informatie van de ene naar de andere plek gestuurd met elektrisch geladen atomen, zo meldt de Amerikaanse nieuwszender Fox.
De onderzoekers van de universiteiten van Maryland en Michigan slaagden erin om twee atomen met elkaar te verstrengelen met behulp van lasers. Er ontstond op die manier een zogenaamde kwantummechanische link tussen de deeltjes.
Door dat fenomeen blijven atomen op elkaar reageren, ook op afstand. Verander je iets aan het ene deeltje, dan verandert het andere deeltje op dezelfde manier, ook al zijn de atomen niet meer fysiek met elkaar verbonden.
In theorie kun je op die manier informatie van het ene atoom naar het andere sturen over grote afstanden. Als je bepaalde informatie toevoegt aan het ene atoom, zou die informatie ook in het andere atoom moeten verschijnen.
De Amerikaanse onderzoekers voerden zo´n ´teleportatie´ van informatie uit door het ene atoom te stimuleren om fotonen (lichtdeeltjes) uit te stoten.
Vervolgens werd in 90 procent van alle pogingen eenzelfde soort licht gemeten bij het andere atoom, dat ongeveer een meter verderop was geplaatst.
De uitvoer van het experiment was extreem moeilijk, omdat een kwantummechanische link tussen atomen gemakkelijk kan worden beïnvloed door interactie met deeltjes in de omgeving.
De onderzoekers isoleerden de twee atomen daarom in een onzichtbare ‘kooi’ van elektromagnetische velden.
De onderzoekers hopen dat de teleportatie-techniek in de verre toekomst kan leiden tot de ontwikkeling van zogenaamde kwantumcomputers. Die computers zijn in theorie tot ongelooflijke prestaties in staat, omdat ze niet hoeven te werken met een netwerk van digitale informatie (nullen en enen) maar veel ingewikkeldere eenheden van informatie kunnen verwerken.
“Onze methode zou kunnen worden gebruikt om een sleutelonderdeel te creëren voor kwantumcomputers”, aldus hoofonderzoeker Christopher Monroe.
(Bron)
Automobilist opgepakt met 91 openstaande boetes

ARNHEM - De marechaussee heeft dinsdag een automobilist aangehouden die 91 opgelegde boetes nog niet had betaald.
De in Duitsland wonende 39-jarige Nederlander werd aangehouden tijdens een routinecontrole op vreemdelingen bij de Duits-Nederlandse grensovergang bij Babberich.
Dat heeft Defensie woensdag bekendgemaakt. Een motorrijder van de marechaussee haalde de man naar de kant. Bij controle bleek hij in het opsporingssysteem gesignaleerd te staan met 91 openstaande boetes.
De man is meegegaan naar de marechausseelocatie in Arnhem, waar hij in totaal ruim 4000 euro afrekende.
Als hij had geweigerd te betalen, dan was zijn auto in beslag genomen.
(Bron)

Denkt zo iemand 'Ik zie wel of en wanneer ik gepakt word, en dan dok ik wel effe'? Hoe kom je aan zoveel boetes? Schijt aan alle regels?
Mailverkeer Witte Huis ligt etmaal plat

WASHINGTON - Het mailverkeer in het Witte Huis in Washington heeft een etmaal plat gelegen. Medewerkers konden e-mails ontvangen noch versturen.
Volgens het Witte Huis dinsdag was een verouderd onderdeel van een server de oorzaak voor het technische probleem. De uitval trof de medewerkers van president Barack Obama volkomen onverwacht, meldden Amerikaanse media.
Zij moesten weer teruggrijpen op communicatiemiddelen als mobieltjes, vaste telefoons en pen en papier. Journalisten ontvingen gekopieerde persberichten.
''Ik heb sinds vijf jaar geen dag met zo weinig stress beleefd'', aldus Obama-woordvoerder Robert Gibbs nadat ook zijn BlackBerry was stilgevallen.
(Bron)
Dode bij brand in Hilversum

HILVERSUM - Bij een brand in een appartement aan de Vaartweg in Hilversum is woensdagochtend een 91-jarige vrouw om het leven gekomen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
De brand brak rond tien uur uit. Een taxichauffeur en een rijinstructeur die langs het appartementencomplex reden, zagen de brand.
De rijinstructeur klom op het balkon en de taxichauffeur wist de woning vanaf de andere kant binnen te komen. Zij probeerden de brand te blussen.
In het complex zijn acht appartementen. De andere bewoners moesten worden geëvacueerd. Zij zijn opgevangen in een verzorgingshuis om de hoek.
De taxichauffeur werd overgebracht naar het ziekenhuis omdat hij rook had ingeademd.
De brand is in de keuken begonnen. Vermoedelijk is er iets misgegaan met een fluitketel die op het vuur stond. De precieze oorzaak wordt nog onderzocht.
(Bron)

Complimenten voor die taxichauffeur en rijinstructeur - jammer dat het niet hielp.
Neppostbode skimt bankpas aan de deur

DELFT - Een skimmende neppostbode heeft vorige week een groot geldbedrag van de rekening van een 78-jarige Delftenaar gehaald. De man was gekleed als een medewerker van TNT Post.
De bejaarde man deed dinsdag aangifte van oplichting, zo liet de politie woensdag weten.
De neppostbode bezorgde een pakketje waarbij de ontvanger een klein bedrag (minder dan een euro) moest pinnen.
Hij vertelde de Delftenaar dat contant afrekenen van zijn werkgever niet mocht. Hij kon alleen pinnen via de mobiele betalingsautomaat.
De neppostbode bleek een skimmer. Later haalde hij met een gekopieerde pas geld van de rekening van de Delftenaar. De oplichter is nog niet aangehouden.
TNT Post liet weten dat medewerkers van het bedrijf nooit aan de deur een pintransactie doen. Het bedrijf adviseert dan ook om dergelijke personen direct de deur te wijzen.
De politie adviseert om bij twijfel te vragen naar een geldig legitimatiebewijs.
(Bron)

Wel heel slim, want voor minder dan een euro gaan veel mensen niet zeuren waarschijnlijk.
Militaire geheimen op tweedehands mp3-speler

WELLINGTON - Een Nieuw-Zeelander die in een Amerikaanse tweedehandswinkel een mp3-speler had gekocht, ontdekte thuis dat de vorige eigenaar het apparaat niet helemaal had leeggehaald.
Op de speler bleken nog rond de zestig geheime bestanden van het Amerikaanse leger te staan, meldden Nieuw-Zeelandse media maandag.
De documenten bevatten onder meer informatie over het materiaal op legerbases in Irak en Afghanistan. Ook zag de verbijsterde Nieuw-Zeelander de inhoud van geheime briefings en persoonlijke gegevens van Amerikaanse militairen die in Irak en Afghanistan zijn gelegerd. In een van de bestanden stond zelfs welke militairen zwanger waren.
Om de beweringen van de man te controleren belde de Nieuw-Zeelandse televisiezender ONE News naar een aantal telefoonnummers op de lijst. Meerdere militairen en veteranen namen inderdaad de telefoon op.
(Bron)
Verdwijnziekte achtervolgt de bij

DEN HAAG - Van uitsterven is nog geen sprake maar de honingbij gaat in Nederland net als in de rest van de wereld hard achteruit. De wilde honingbij is hier eigenlijk al uitgestorven, terwijl de dichtheid aan bijenvolken bij imkers dicht bij de ondergrens van het voortbestaan zit.
Het bestuiven van planten dreigt onvoldoende te worden, zowel in de landbouw als in de natuur.
Dat is de strekking van een rapport, dat onderzoekers van de Wageningen Universiteit woensdag hebben aangeboden aan minister Gerda Verburg (LNV).
Ook de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) kwam woensdag met een rapport. Volgens de imkers is een 'deltaplan' nodig om de bij te behouden.
Reden voor alle ongerustheid is de massale sterfte van bijenvolken, waarbij gesproken wordt over wintersterfte en verdwijnziekte. Deze massale sterfte lijkt steeds vaker voor te komen.
De achteruitgang van de natuur, de toenemende bevolking en het gebruik van landbouwgif spelen de bij en andere bestuivers parten.
De afnemende vitaliteit van de bijen heeft daarnaast andere oorzaken. Zo is de bijenhouderij in ons land in handen van een sterk vergrijzende groep hobbyisten die er niet zijn brood mee kan verdienen.
Die bijenhouderij wordt al lang geplaagd door de parasiet varraomijt en daar is een tweede gevaarlijke ongevraagde gast bijgekomen; de Nosema ceranae. Volgens de wetenschappers is er een groot gebrek aan onderzoek, dat nodig is om oplossingen te vinden.
Gevreesd wordt voor onherstelbare vermindering van soorten van planten en dieren in de natuur. Ook land- en tuinbouw, inclusief de glastuinbouw, gaan de nadelige gevolgen ondervinden. Minder groenten en fruit gaat ook onze economie bedreigen.
De honingbij is onze belangrijkste bestuiver en die rol kan niet worden overgenomen door andere bestuivers, zoals de hommel. De achteruitgang van de honingbij kan directe gevolgen hebben voor de teelt van hommels, omdat die afhankelijk zijn van van stuifmeel dat door bijen verzameld wordt.
De wetenschappers pleiten niet alleen voor meer onderzoek, maar ook voor professionalisering van de bijenhouderij. Ook zou de tuinbouwsector zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en zorgen voor het veilig stellen van de bestuiving in de toekomst.
(Bron)
Leerlingen verwonden lerares met hockeystick

DORDRECHT - Twee leerlingen van dertien en veertien jaar hebben maandag op hun school in Dordrecht tijdens een sportles hun lerares bedreigd met een hockeystick en haar daarna geslagen. Dat liet de politie dinsdag weten.
De 57-jarige lerares raakte lichtgewond. Beide verdachten zijn aangehouden en na verhoor door de politie mochten ze weer gaan. Het is nog niet bekend welke straf de twee scholieren krijgen.
(Bron)
Lessen in fatsoen voor Friese kinderen

LEMMER - Kinderen van basisscholen in de Friese gemeente Lemsterland krijgen vanaf donderdag etiquetteboekjes van de gemeente.
Dit gebeurt nadat een onderwijsinspecteur had geconstateerd dat het de kinderen nogal aan fatsoen ontbrak. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag gezegd.
Het viel de inspecteur op dat leerlingen zich ongemanierd tegenover de docenten opstelden. Terwijl de leraren zich juist heel goed gedroegen.
Volgens een woordvoerder van een van de scholen hebben de kinderen vaak geen idee hoe ze zich moeten gedragen.
In de etiquetteboekjes staan regels waaraan de kinderen zich dienen te houden. ''Want dat wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet'', benadrukte de woordvoerder van de school.
(Bron)

Kan dat niet landelijk ingevoerd worden?
‘Vegetarische seks’-advertentie verboden in Amerika

AMSTERDAM – De nieuwe commercial van dierenrechtenorganisatie Peta is in Amerika verboden omdat deze aanstootgevend zou zijn. Dat meldt de Engelse tabloid The Sun woensdag.
In het spotje zijn schaars geklede vrouwen te zien die op een ietwat compromitterende wijze omgaan met groenten. De dames worden zacht gezegd nogal heet van de vitamine- en mineralenbommen, en dan is er niet eens een rol weggelegd voor de Spaanse peper.
Peta wil met de reclame meer mensen aanzetten tot een vegetarisch bestaan. Uit onderzoek zou namelijk gebleken zijn dat vegetariërs een beter seksleven hebben.
Het spotje, dat in Amerika dus niet in de huidige vorm te zien zal zijn, was bedoeld voor de commercialbreak tijdens Super Bowl.
(Bron)

Tis ook geen Salad Bowl...

IJsland krijgt eerste homoseksuele premier

REYKJAVIK - IJsland wordt zo goed als zeker het eerste land ter wereld met een openlijk homoseksueel regeringshoofd. Johanna Sigurdardottir is door haar partij, de Sociaal-Democratische Alliantie, voorgedragen voor het premierschap.
Het parlement moet officieel nog akkoord gaan met haar benoeming, maar dat is een formaliteit. De Sociaal-Democratische Alliantie en Links-Groen vormen vermoedelijk een minderheidsregering met de gedoogsteun van de liberale Progressieve Partij.
Op 9 mei worden vervroegde verkiezingen gehouden.
De vorige premier, Geir Haarde, diende maandag het ontslag van zijn regering in. Haarde lag door het uitbreken van de kredietcrisis en het instorten van de IJslandse bankensector zwaar onder vuur. Het land is nagenoeg bankroet.
(Bron)
Meest primitieve dier ontdekt

AMSTERDAM - Een groep wetenschappers heeft met een geavanceerd computerprogramma de placozoa aangewezen als de diersoort die het meest verwant is aan de gemeenschappelijke voorouder van alle dieren op aarde.
Een onderzoeksteam onder leiding van bioloog Rob DeSalle van het American Museum of National History verzamelde 9400 DNA-strengen van 70 diersoorten die gezamenlijk alle belangrijke biologische klassen op aarde vertegenwoordigen.
Die genetische informatie stopten de wetenschappers in een geavanceerd computerprogramma dat het DNA vergeleek en zocht naar de evolutionaire relatie tussen de verschillende soorten.
De resultaten van het onderzoek staan op de website van Discovery Channel.
Het computerprogramma kwam uiteindelijk tot een biologische stamboom, waaruit verrassend genoeg bleek dat er waarschijnlijk twee verschillende groepen dieren parallel aan elkaar zijn geëvolueerd op aarde.
Bij de zogenaamde bilaterale groep horen de meer gecompliceerde en symmetrische soorten zoals insecten, vogels en ook mensen.
De andere, niet-bilaterale groep bestaat uit eenvoudige, niet symmetrische soorten, zoals kwallen en koraal.
Van die laatste tak is de placozoa door de computer aangewezen als het oerdier en de soort die waarschijnlijk ook het meest verwant is aan de gemeenschappelijke 'oermoeder' van alle dieren op aarde uit beide takken van de stamboom.
De conclusie van het onderzoek komt als een verrassing. Tot nu toe vermoedden de meeste wetenschappers dat kwallen of zeesponzen de oudste diersoorten op aarde zouden zijn.
De soort placozoa werd pas in 1883 ontdekt in een aquarium en is nog nauwelijks in zijn natuurlijke omgeving bestudeerd. De diertjes bestaan uit slechts vier celtypes en beschikken niet over een zenuwstelsel.
"Ze passen precies bij wat je je voorstelt bij een basale diersoort", aldus hoofdonderzoeker DeSalle. "Ze hebben alle kenmerken van iets dat aan de oorsprong van al het dierlijke leven op aarde stond. Maar hoewel je de placozoa kunt beschouwen als het oerneefje van het gecompliceerde leven op aarde, hebben we de echte oermoeder natuurlijk nog niet geïdentificeerd."
(Bron)
Gewonde agent Driebergen is verlamd

UTRECHT - De agent die zondagmiddag op het station Driebergen-Zeist werd neergestoken door een verwarde man is gedeeltelijk verlamd geraakt.
Hij kan armen en benen niet bewegen, zo meldde een politiewoordvoerder woensdag. De agent is wel buiten levensgevaar.
De agent raakte gewond toen hij een man probeerde te weerhouden zich voor een trein te werpen.
De verwarde man viel de agent aan met een mes. De politie kon de verdachte snel aanhouden. Hij zat op een bankje in de buurt.
De operatie die de agent zondagavond onderging is goed verlopen. Of de agent ooit weer kan lopen en werken, is nog onduidelijk, aldus de woordvoerder.
De verdachte is woensdag voorgeleid.
(Bron)
Gelukkige koeien geven meer melk

LONDEN - Koeien met namen als Bertha of Clara geven meer melk dan hun soortgenoten zonder naam. Dat blijkt uit Brits onderzoek dat woensdag is gepubliceerd in het online wetenschappelijke tijdschrift Anthrozoös.
Koeien die op een persoonlijke manier worden behandeld, kunnen tot wel 280 liter melk per jaar meer produceren, aldus experts van de Newcastle University.
''Net als mensen voelen koeien zich ook gelukkiger en ontspannender als ze wat meer aandacht krijgen'', zei Catherine Douglas, die het onderzoek uitvoerde.
''Door de individualiteit te benadrukken, zoals het dier bij de naam te noemen of er meer contact mee te hebben tijdens het opgroeien, verbeteren we niet alleen het welzijn van de koe en zijn beeld van mensen, maar vermeerderen we ook de melkproductie.''
Het onderzoek is gebaseerd op gesprekken met ruim vijfhonderd melkveehouders in Groot-Brittannië. Een Britse melkveehouder beaamt de resultaten van het onderzoek: ''Het is heel belangrijk om koeien elk afzonderlijk te benaderen. De beesten zijn niet alleen ons vee, maar maken ook deel uit van de familie.''
(Bron)

"De koe en zijn beeld" - sinds wanneer geven mannelijke koeien melk?
Bussemaker wil contract tegen besnijdenis

DEN HAAG - Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) overweegt een harde aanpak van besnijdenis van meisjes uit risicolanden waar deze praktijk voorkomt, zoals Eritrea, Sudan en Ethiopië.
Naar Frans voorbeeld wil ze ouders van die meisjes die op bezoek gaan naar hun land van herkomst, een contract laten ondertekenen en meegeven waarin staat dat genitale verminking in Nederland strafbaar is.
Bussemaker (PvdA) zegt in de Volkskrant van woensdag dat zij moet overleggen over zo'n medisch contract met de collega's van Justitie.
Een contract is volgens Bussemaker nuttiger dan alle meisjes die op reis gaan naar een risicoland bij terugkeer te laten controleren, zoals de VVD bepleit.
''In Frankrijk controleren ze alleen die meisjes van wie ze denken dat er ook echt een reëel risico is dat ze worden besneden.''
Het aantal aangiften tegen ouders die meisjesbesnijdenis toestaan of uitvoeren, is zeer gering. Er zijn bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) de afgelopen drie jaar maar vier meldingen gedaan.
Bussemaker stelt dat volgens nog ongepubliceerde gegevens alleen tussen de zomer van 2007 en het voorjaar van 2008 44 meldingen zijn binnengekomen over meisjes die het risico liepen besneden te worden of werden besneden.
Zij vreest die die 44 meldingen ''slechts het topje van de ijsberg zijn''.
Als blijkt dat dochters ondanks het contract bijvoorbeeld tijdens een vakantie in een risicoland als Eritrea toch zijn besneden, dan volgt vervolging en mogelijk een celstraf, aldus een woordvoerster van Bussemaker.
Volksgezondheid wil zo meisjes behoeden voor besnijdenis en ouders helpen de druk van familie of de gemeenschap te weerstaan.
De Franse ervaringen leren dat artsen van consultatiesbureaus, personeel van kinderopvang, scholen en jeugdzorg alert moeten zijn op signalen van zulke bezoeken en daarvan melding maken. Dan kunnen met ouders de bewuste contracten worden afgesloten.
(Bron)

Hoe ziet de VVD dat voor zich? Je komt als meisje terug uit pakweg Soedan, en bij de douane moet je even tussen je benen laten kijken?

dinsdag, januari 27, 2009

RIP John Updike.
Iets voor negen uur meldde ik me bij de receptie van het UWV. Waar men mij niet verwachtte, niet wist voor wie ik kwam, niet wist wie mij gestuurd had (dat had ik gelukkig wel opgeschreven) enzovoorts.
Receptiedame ging aan het bellen en ik verdiepte me in het meegebrachte boek, min of meer gerustgesteld dat het geheel volgens verwachting verliep.

Na bijna drie kwartier kwam er iemand die ergens vandaan getrommeld was en niet goed snapte wat ik daar nou moest. Zij aan de koffie, ik aan het water, ik stap voor stap alles met alle papieren erbij uitleggend.
Ik had niet zomaar naar het spreekuur gestuurd mogen worden en de mededeling dat ik niet 'zomaar op eigen houtje' halve dagen had mogen gaan werken, verraste de UWV-er ook onaangenaam, en ik vrees dat degene die dat gezegd heeft daar nog wat van gaat horen, het leek me nogal een kordaat type.

Langzaam werd het hele verhaal duidelijk, op wat 'kleine' dingen na. Zo wist ik niet dat ik actief werk voor vier uitzendbureaus (Vedior, wat dus allang TempoTeam is, en onder Randstad valt, dus die drie namen kon ik wel verklaren, maar dat TIP ook opdook als _huidige_ werkgever, terwijl ik daar sinds 2007 niet meer voor gewerkt heb en dat specifieke bureau niet eens meer bestaat, vond ik vreemd).

De vrouw was geen arts en dus niet geïnteresseerd in m'n meegesjouwde
medicijnen.
Ik had twee opties: ik kon gewoon gaan werken en zien hoe het ging, kijken hoe lang ik per dag kan werken en dan per maandag weer voltijds beginnen, of deze week nog halve dagen werken en dan maandag weer aan de bak.

Die eerste optie sprak me het meeste aan, opbouwend, maar... Dan geldt zowel voor deze week als voor de voorgaande weken (totaal dus 1 volle week en 2 halve weken) dat eerst een loonstrookje moet worden ingeleverd voor het ziektegeld berekend kan worden. En die loonstrookjes krijg ik eens in de 4 weken, dan nog 2 weken rekenwerk van het UWV eroverheen en dan nog een paar weken voor het betaald is: tegen die tijd is al bijna april, en ik zit al krap omdat ik dat geld nu al mis.

Bij de tweede optie kunnen ze nu een herberekening maken met de verkeerd berekende weken en de halftijdse weken, en dan zou ik het binnen 4 weken moeten kunnen hebben, als alles goed gaat. (Hm.)
Dus dat was geen moeilijke keus.

Nu maar hopen dat dat nou eens goed gaat.

maandag, januari 26, 2009

Stel je voor: een parkrand, volgroeide populieren, breed, hoog. Bladloos, en toch ziet elk takje eruit of er bladeren aan zitten. De ene boom zit vrijwel vol in het blad, de andere boom heeft alleen bladeren aan de uiteinden. Alsof een Japanse miniatuurtekenaar bezig is geweest, en na een tijdje dacht: het gaat sneller als ik gewoon de kwast uitschud zodat alles onder de spatten zit.
Het blad woelt en beweegt en kletst en kibbelt. En rond deze tijd gaan ze massaal op de wieken en blijkt het een gigantische vlucht kauwen te zijn, die oorverdovend schettert en als een enorme wolk over de rand van de wijk vliegt en keert en wentelt en weer in de bomen landt. Om daar weer stil te worden, wat te poetsen, en nogmaals op de wieken te gaan.
En elke keer als die wolk voorbij komt, rennen de katten naar binnen. Misschien hebben ze Birds gezien...
Consumentenautoriteit pakt telemarketing aan

DEN HAAG - De Consumentenautoriteit (CA) gaat dit jaar de strijd aan met misleidende en agressieve telemarketingactiviteiten en verkoopdemonstraties.
De waakhond voor de belangen van de consument liet maandag weten zich in 2009 daarop te richten.
De organisatie, ook bekend van website ConsuWijzer, zegt dat veel mensen last hebben van misleidende en agressieve telefonische verkoop en dat verkoopdemonstraties voor onder andere vakantieclubs tot hoge schadebedragen leiden.
''De nieuwe wet die oneerlijke handelspraktijken moet tegengaan, geeft ons mogelijkheden om hiertegen op te treden'', aldus Marije Hulshof, directeur van de CA.
Ook sms-diensten en garantie zijn onderwerpen waarover de CA nog steeds veel klachten ontvangt. Ook daarop richt de organisatie zich het komend jaar.
De CA liet vorig jaar een onderzoek naar oneerlijke handelspraktijken uitvoeren. Daaruit blijkt dat misleidende en agressieve telefonische verkoop hoog scoorde.
Het aantal slachtoffers daarvan noemt de CA hoog (810.000 slachtoffers in 2008) en ook het gemiddelde schadebedrag per consument is ''relatief hoog'' met 98 miljoen euro per jaar.
De Consumentenautoriteit kondigt aan onder meer bedrijven aan te pakken, die verkoopdemonstraties organiseren waarbij door intimidatie de vrijheid van handelen van de consument wordt beperkt en misleidende informatie wordt verstrekt over het aangeboden product.
Het gaat daarbij om verkoopdemonstraties als onderdeel van busreisjes, maar ook om vakantieclubs.
De Consumentenautoriteit kan hard optreden en boetes opleggen tot 450.000 euro per overtreding van de Wet oneerlijke handelspraktijken.
Bij de aanpak werkt de organisatie samen met de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en de Energiekamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
(Bron)
Fietsende werknemer minder vaak ziek

AMSTERDAM - Werknemers die regelmatig de fiets pakken, zijn minder vaak ziek dan collega's die met een ander vervoermiddel naar hun werk gaan. Fietsers verzuimen gemiddeld een dag per jaar minder dan niet-fietsers.
Dat blijkt uit een onderzoek van TNO dat maandag is gepresenteerd door staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie).
Bijna een derde van de werknemers fietst regelmatig naar het werk. TNO berekende dat werkgevers zo'n 27 miljoen per jaar kunnen besparen als het ze lukt om één procent meer werknemers op een tweewieler te krijgen.
Voor de fietsers is hun gezondheid de belangrijkste reden om de fiets te pakken. Uit het onderzoek blijkt dat hoe vaker er wordt gefietst en hoe groter de afstand naar het werk is, hoe lager het ziekteverzuim is.
Voor de niet-fietsers zijn het te ver weg wonen, het weer, bezweet op het werk aankomen en de reistijd de belangrijkste redenen om de fiets te laten staan. Volgens TNO moet de overheid meer stimulerende maatregelen treffen om te zorgen dat werkgevers zich inspannen om het fietsen populairder te maken.
Huizinga kondigde aan dat deze kabinetsperiode vijftig miljoen euro wordt uitgetrokken voor het fietsen. Zo start de staatssecretaris binnenkort een proef met bedrijven om het fietsen financieel aantrekkelijker te maken voor hun personeel.
"Werkgevers zijn net zo goed geïnteresseerd in wat het kost én wat het oplevert als ze zich in een fietsavontuur storten. De uitkomst van dit TNO-onderzoek is voor hen goed nieuws: mensen die regelmatig naar het werk fietsen, melden zich minder vaak ziek en zijn dus goedkoper", aldus Huizinga.
In opdracht van haar en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzocht TNO de relatie tussen fietsen naar het werk, de werkprestatie en ziekteverzuim. Ruim 1200 werknemers van drie grote Nederlandse organisaties werd gevraagd een elektronische enquête in te vullen.
Vervolgens werden de verzuimgegevens van de respondenten opgevraagd bij de werkgever.
(Bron)

Op naar de leasefiets.
Bugs in smartphones zijn 'nieuwe realiteit'

AMSTERDAM - Dat moderne smartphones bij hun introductie vaak worden geplaagd door technische onvolkomenheden, hoort bij een 'nieuwe realiteit', waar klanten mee moeten leren leven.
Dat zegt Jim Balsillie van Blackberryfabrikant RIM in de Wall Street Journal. Het bedrijf wist zijn nieuwe vlaggeschip, de Blackberry Storm, 'op zijn tandvlees' op de markt te brengen voor Zwarte Vrijdag, een belangrijk moment in het Amerikaanse winkelseizoen.
Volgens Balsillie zorgt de druk van dergelijke deadlines er voor dat complexe producten als smartphones vaak nog veel fouten bevatten als ze in de winkel terechtkomen.
Balsillie doet zijn uitspraken in aanloop naar de presentatie van de kwartaalcijfers van telecombedrijf Verizon, dat in de Verenigde Staten het exclusieve verkooprecht van de Storm bezit. Naar verluidt gingen er sinds de introductie in november een half miljoen exemplaren over de toonbank.
Kopers klaagden over allerlei technische problemen, zoals traagheid en een slecht functionerend onscreen toetsenbord. Veel van die problemen werden naderhand met softwareupdates verholpen.
RIM is niet het eerste bedrijf dat met dergelijke problemen wordt geconfronteerd. Apple beleefde een allesbehalve vlekkeloze introductie van de iPhone 3G, de tweede generatie van zijn veelbesproken gadget.
De nieuwe iPhone zorgde voor een stroom van klachten, ondermeer over gebrekkig bereik van mobiel internet en de beperkte capaciteit van de batterij. Apple introduceerde het toestel bovendien tegelijk met een groot aantal andere producten en diensten, zoals online dienst MobileMe, dat ook met grote technische problemen kampte.
Het kostte het bedrijf enkele weken om de belangrijkste problemen met updates op te lossen.
Apple kondigde onlangs aan vanaf volgend jaar niet meer te zullen deelnemen aan de handelsbeurs Macworld, waar het traditioneel een aantal nieuwe producten ten doop hield.
Het bedrijf zegt voldoende mogelijkheden te hebben het publiek rechtstreeks te bereiken. Volgens veel analisten speelde bij de beslissing ook de wens mee om niet langer onder druk te staan om ieder jaar op de beurs met iets nieuws te komen.
(Bron)

Onaffe rotzooi leveren en dan de klant de schuld geven. Dat is lef hebben. Als ik zo'n ding zou willen kopen, zou ik met onaf papier betalen. Over een tijdje kan de fabrikant dan een update downloaden om het bedrag op het papier te printen. Fair is fair - wat zij kunnen, kan ik ook.
Duitsland waarschuwt voor Scientology na Valkyrie

BERLIJN - De stad Berlijn waarschuwt mensen voor Scientology in verband met het uitkomen van de film Valkyrie.
De autoriteiten zijn bang dat mensen zich aangetrokken voelen tot de beweging doordat acteur Tom Cruise de hoofdrol speelt in de film, schreef de Britse krant Telegraph maandag. Cruise is een zeer prominent lid van de Scientology-kerk.
Rondom het hoofdkwartier van Scientology in de Duitse hoofdstad heeft de gemeente posters opgehangen. Daarop staat vermeld dat de activiteiten van de beweging worden gewantrouwd en dat de 'sekte' met een kritisch oog wordt gevolgd.
Op de aanplakbiljetten wordt de naam van Tom Cruise niet genoemd. Tijdens de promotietour voor de film in Duitsland vorige week heeft de acteur amper iets gezegd over Scientology.
(Bron)

Ik ben persoonlijk erg tégen Scientology. Ik vind het een foute sekte. Maar die actie van Berlijn vind ik ook bizar. Doen ze dat ook bij films met John Travolta, bij optredens van Beck, plakken ze waarschuwingsstickers op cd's van Isaac Hayes en Chick Corea?
TT 121 Cramer: geen weg door Amelisweerd

Minister Cramer van Milieu denkt niet dat er een nieuwe snelweg komt door het natuurgebied Amelisweerd bij Utrecht. Ze heeft dat gezegd bij het in ontvangst nemen van een petitie van tegenstanders van de weg.
Cramer benadrukt dat nog bekeken wordt wat de beste manier is om Utrecht beter bereikbaar te maken en dat er nog geen besluiten zijn genomen. De minister zegt dat er betere opties zijn dan een weg door Amelisweerd.
Cramer praat er binnenkort met minister Eurlings (Verkeer) over. Zijn ministerie is verbaasd over haar uitspraken en zegt dat alle opties nog open zijn.

"Alle opties open" en "betere opties" sluit elkaar uit volgens V&W?
Appelsap helpt tegen Alzheimer

MASSACHUSETTS - Het drinken van twee glazen appelsap per dag kan mogelijk het begin van de ziekte van Alzheimer uitstellen. Dit blijkt uit onderzoek bij muizen aan de universiteit van Massachusetts.
De dieren presteerden beter in het doolhof wanneer zij appelsap hadden gedronken. Oudere muizen bleken met deze fruitdrank sommige testen te kunnen doen die normaalgesproken te zwaar voor ze zijn.
Al eerder was gevonden dat appelsap helpt om het brein optimaal te laten functioneren. Maar nu blijkt dat dit sap de productie van het eiwitfragment beta amyloïde afremt.
In de hersenen van Alzheimerpatiënten is er een teveel van dit fragment. De onderzoekers vermoeden daarom ook dat appelsap kan helpen in het vertragen van het verloop van Alzheimer.
(Bron)

Appelsap helpt beter dan verse appels?
Chauffeur richt ravage aan in Schipholtunnel

AMSTERDAM - Een 44-jarige vrachtwagenchauffeur uit Haarlem heeft maandagochtend een spoor van vernielingen aangericht in de Schipholtunnel.
De man reed met een hijskraan op een dieplader de tunnel in. Omdat de hijskraan 32 centimeter hoger was dan maximaal toegestaan in de tunnel, vernielde hij zes matrixborden, ongeveer vijftig verlichtingsbakken en vier speakers van omroepinstallaties.
Volgens het Korps landelijke politiediensten (Klpd) hebben zich ook drie weggebruikers gemeld die waarschijnlijk schade aan hun auto opliepen door rondvliegende materialen.
De man kreeg een boete voor de vernielingen maar ook omdat hij zich niet had gehouden aan de voorgeschreven route.
Omdat hij reed met een lading met grotere hoogte dan wettelijk toegestaan (4 meter) had de vervoerder voor het transport een ontheffing aangevraagd en gekregen. Deze route voerde echter niet door de Schipholtunnel.
(Bron)
Rotsblok vergezelt aarde in baan rond zon

AMSTERDAM - Sterrenkundigen hebben half januari een ongeveer tien meter groot rotsblok ontdekt dat in vrijwel dezelfde baan om de zon draait als de aarde.
De planetoïde bereikt maandag zijn kleinste afstand tot onze planeet: ca. 640.000 kilometer, ofwel minder dan twee keer de afstand tot de maan.
Die afstand varieert maar weinig, doordat de baan van 2009 BD vrijwel samenvalt met de baan van de aarde. De omlooptijd bedraagt 369,3 dagen (de omlooptijd van de aarde is 365,25 dagen); de gemiddelde afstand tot de zon is slechts zeven promille groter dan die van de aarde.
Wel is de baan van de planetoïde (ook wel 2009 BD genoemd) een klein beetje excentrischer dan de aardbaan, en ligt hij ook een tikje geheld. Uit voorlopige baanberekeningen volgt dat het kleine rotsblok tot november 2010 op minder dan vijftien miljoen kilometer afstand zal blijven - dichtbij naar sterrenkundige begrippen.
(Bron)
CNV daagt Albert Heijn voor rechter

UTRECHT - CNV Dienstenbond stapt naar de rechter om supermarktconcern Albert Heijn te dwingen af te zien van plannen voor parttimers een all-in uurloon in te voeren.
De bond had Albert Heijn vorige week een ultimatum gestuurd, maar het concern heeft daarop niet gereageerd.
Een all-in beloning betekent dat in het uurloon van medewerkers onder meer vakantiegeld, vakantie-uren en winstuitkering zijn verrekend. Parttimers met een contract van 48 uur of minder per vier weken kunnen een dergelijk salaris tegemoetzien.
De maatregel geldt ook voor medewerkers van Etos en Gall & Gall. Volgens de vakbond schendt Albert Heijn daarmee zowel de wet als de cao. Het concern is het daar niet mee eens.
(Bron)

De Appie maakt er zelfs reclame mee.
Amerikaanse Ab Fab in de maak

AMSTERDAM - De Amerikaanse televisiezender Fox maakt een remake van de Britse sitcom Absolutely Fabulous.
Momenteel wordt een proefaflevering gemaakt die zich afspeelt in Los Angeles, zo meldt het Amerikaanse filmvakblad The Hollywood Reporter.
Jennifer Saunders, die de hoofdrol speelde in de originele serie en meeschreef aan de scenario's, is als uitvoerend producent betrokken bij de pilot.
Of ook Joanna Lumley en Julia Sawalha, die beiden een belangrijke rol speelden in Absolutely Fabulous, zullen meewerken aan de Amerikaanse versie, is onbekend.
Van Absolutely Fabulous werden tussen 1992 en 2003 door de BBC vijf seizoenen gemaakt. De serie draait om de neurotische Eddy (Saunders), die gek is op feestjes, alcohol en verdovende middelen, en haar nette, behoudende dochter Saffy (Sawalha). Lumley speelde Patsy, de zwaar verslaafde hartsvriendin van Eddy.
Al eerder is geprobeerd om 'Ab Fab', zoals de serie vaak wordt aangeduid, te vertalen naar de Verenigde Staten. Geen van die plannen heeft tot een proefaflevering geleid.
(Bron)

Ehm... Ab Fab op z'n Amerikaans? En was Fox niet die ultraconservatieve zender? Dan ben ik zeer benieuwd wat er uit gaat komen...
Politieagent op patrouille blijkt kind

AMSTERDAM - Een 14-jarig kind heeft het voor elkaar gekregen om een dienst mee te draaien bij de politie in Chicago door zich als agent te kleden.
Hij meldde zich op tijd voor zijn nachtdienst en werd ingedeeld met een vrouwelijke collega.
Bij terugkomst op het politieburo kregen agenten argwaan en begonnen de jongen vragen te stellen. Toen hij door de mand viel, werd Vincent Richardson aangehouden voor het zich uitgeven voor een politieagent. Hij zit nog steeds vast in een jeugdgevangenis.
Een woordvoerder laat weten dat tijdens de patrouille geen stops zijn gemaakt. De moeder ontkent dat echter en stelt dat er in totaal tien stops zijn gemaakt, waaronder enkele voor het oplossen van huiselijk geweld.
De kleding was afkomstig van een tweedehandswinkel, terwijl Vincent een paar jaar eerder ooit in een jeugdprogramma bij de politie de procedures had geleerd. Volgens zijn moeder wil zijn zoon graag agent worden en verveelde het kind zich.
(Bron)

Nu zit dat kind in de bak omdat de politie 'm niet op tijd door had? Vreemd.
Ministerie kijkt of ouders in kinderpaspoort moeten

DEN HAAG - Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt of met het bijschrijven van de ouders in het paspoort voor kinderen problemen bij de grens kunnen worden voorkomen.
Die problemen kunnen ontstaan als een kind op pad is met bijvoorbeeld een moeder die haar meisjesnaam in haar paspoort heeft staan.
Tot nu toe konden ouders hun kinderen in hun paspoort bijschrijven. Maar binnenkort is dat voorbij en krijgen Nederlandse kinderen net als in al veel andere Europese landen een eigen paspoort.
Het is volgens een woordvoerder denkbaar dat het bij controles aan de grens tot problemen leidt als een ouder met een kind op stap is met een andere achternaam. Dus wordt gekeken naar oplossingen.
Het bijschrijven van ouders in het paspoort van het kind is een mogelijkheid. Overigens kunnen ouders er nu wel al voor kiezen om hun partner in hun paspoort bij te schrijven.
(Bron)

Dan hebben die ouders een vermelding in minstens twee paspoorten, kan dat zomaar? Mag dat van Geert W.?

zondag, januari 25, 2009

Dief betrapt door advertentie

AMSTERDAM - Een dief die acht wielen had gestolen van een garagehouder in Rijssen is vrijdag opgepakt nadat hij de wielen op internet te koop zette.
De garagehouder herkende zijn velgen met de banden er nog omheen en waarschuwde de politie.
De wielen werden volgens de politie twee weken geleden gestolen. De aanbieder van de wielen, een 38-jarige man uit het Gelderse Lobith, wordt verdacht van diefstal en heling. Hij is opgesloten.
(Bron)
Spijbelaar straks mogelijk betrapt in Haagse tram

DEN HAAG - Leerplichtambtenaren en controleurs van vervoersbedrijf HTM gaan, als het aan de gemeente Den Haag ligt, vaker samenwerken om spijbelen te voorkomen.
Het college van burgemeester en wethouders onderzoekt de mogelijkheid van acties waarbij leerplichtambtenaren en HTM-controleurs gezamenlijk optrekken tegen schoolverzuim.
Ook denkt de gemeente aan inzet van leerplichtambtenaren ter plekke na een signaal van HTM- en politiemedewerkers. Dat blijkt zaterdag uit collegestukken op de site van de gemeente.
De Haagse PvdA stelde vragen over de spijbelaars. De gemeenteraadsfractie vindt dat er meer moet worden gecontroleerd op spijbelende leerlingen in trams. De partij stelt dat ''het handig en effectief zou zijn om één van de HTM-controleurs binnen een team een autorisatie te geven om jongeren aan leerplicht door te geven als er een vermoeden van spijbelen bestaat''.
Dat is volgens de wet niet mogelijk. Daarom onderzoekt de gemeente andere mogelijkheden omdat zij het eens is met de PvdA dat alle middelen ingezet moeten worden om spijbelende jongeren tegen te gaan.
(Bron)

Niet moeilijk doen, aanpakken die handel. Allemaal een verplichte OV-chipkaart waarop elke week alle lesuren worden doorgegeven. Binnen die tijden is de kaart niet geldig en gaat direct een alarm af als ie toch gebruikt wordt.
Agent belaagd door suïcidale man

DRIEBERGEN - Een man die zich op station Driebergen-Zeist voor de trein wilde werpen heeft zondagmiddag een agent aangevallen en ernstig verwond. Dat meldde de politie Utrecht.
Politieagenten probeerden de man ervan weerhouden voor de trein te springen. De verwarde man viel vervolgens een agent aan, hoogstwaarschijnlijk met een mes.
De verdachte is aangehouden. Over de toestand van de gewonde agent is nog niets bekend.
(Bron)

TT 130 Op het NS-station Driebergen-Zeist is een politieman zwaargewond geraakt. Hij werd op het perron neergestoken door een verwarde man. De agent probeerde hem gerust te stellen toen de dader een mes trok en stak. De politieman is in het UMC in Utrecht geopereerd. De dader is op het station gearresteerd.
'Personeel commerciële thuiszorg slecht af'

RIJSWIJK - Verzorgend en verplegend personeel van commerciële thuiszorginstellingen werkt vaak te lang of voor te weinig geld.
Volgens Abvakabo FNV ontduiken commerciële thuiszorgorganisaties vaak de arbeidsvoorwaarden.
Volgens vakbondsbestuurder Jan Kramer lopen er inmiddels tal van individuele zaken. Hij voegt eraan toe dat hij alleen zicht heeft op de situatie in het oosten van het land, omdat hij in die regio werkt. Maar hij heeft geen reden om aan te nemen dat het elders in het land anders is. Tot een proces komt het meestal niet, omdat werknemers bang zijn dat zij daarmee zichzelf in de vingers snijden.
BTN, de koepel voor de particuliere thuiszorgorganisaties, herkent zich niet in de kritiek. ''Wij hebben een eigen cao en onze leden houden zich daaraan'', aldus bestuurder Jan Verschuren. ''Wij hebben ook geen signalen dat het ons betreft.'' Wel zijn er tal van kleine nieuwkomers op de markt, aldus Verschuren. Zij zijn niet bij BTN aangesloten.
Maar Kramers kritiek strekt zich naar zijn zeggen ook uit tot leden van BTN. Wel zijn er gunstige uitzonderingen, aldus de vakbondsman.
Het steekt de vakbond ook dat commerciële instellingen niet aan dezelfde regels hoeven te voldoen als de reguliere thuiszorgorganisaties. Het zijn vaak ondoorzichtige bv's, aldus Kramer.
Zij hoeven geen inzicht te geven in hun winst of het dividend dat zij uitkeren. Daardoor ontbreekt het aan zicht op wat er met rijksgeld voor de zorg gebeurt. De vakbond pleit dan ook voor onderzoek naar de manier waarop dit geld wordt besteed.
(Bron)
BBC weigert uitzending donorfilm Gaza

LONDEN - De Britse tv-omroep BBC krijgt heftige kritiek te verduren, omdat het weigert een donorfilmpje uit te zenden ten behoeve van de Palestijnse bevolking in de Gazastrook dat drie weken lang werd gebombardeerd door Israël, waardoor 1300 mensen omkwamen.
Tweeduizend mensen betoogden zaterdag voor het hoofdkantoor van de omroep tegen het besluit, aldus de BBC zaterdag.
De BBC is bang zijn onpartijdigheid te verliezen als het de film wel uitzendt, waarin kijkers worden opgeroepen geld te storten.
Hulporganisaties, waaronder Oxfam, benadrukken echter dat de hulp geen politiek karakter heeft en dat het alleen is bedoeld om de zwaar getroffen bevolking te helpen. Ook de regering van premier Gordon Brown en islamitische groeperingen uitten scherpe kritiek op de BBC.
De BBC is nu de enige tv-zender in Groot-Brittannië die de donorfilm niet uitzendt. Eerder had de BBC met andere zenders zoals ITV, Channel en Five afgesproken de film niet te vertonen. Maar die zijn overstag gegaan en zenden de film alsnog uit.
(Bron)
Politie beëindigt extreemrechtse bijeenkomst

EEXTERVEENSCHEKANAAL - De politie heeft zaterdagavond een bijeenkomst van rechts-extremisten in het Drentse Eexterveenschekanaal beëindigd. Dit heeft de politie zondag meegedeeld.
Onder het mom van een verjaardagsfeest hielden ruim veertig aanwezigen, onder wie de bekende rechts-extremist Joop Glimmerveen, een bijeenkomst.
In de zaal werden rechts-extremistische uitingen zoals een Hitlervlag aangetroffen. De ontruiming verliep probleemloos. Er zijn geen aanhoudingen verricht.
(Bron)

40-45 aanwezigen, zeker?
PVV maakt sprong in peiling

DEN HAAG - De PVV van Geert W. maakt zondag in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond een sprong van drie zetels. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PVV uitkomen op twintig zetels, drie meer dan vorige week en elf meer dan nu in de Tweede Kamer.
D66 krijgt er een zetel bij en komt op zeventien, een meer dan vorige week. D66 heeft nu drie zetels in het parlement.
Verliezers deze week zijn de SP, de VVD en Rita V.. SP en VVD verliezen een zetel, V. twee. De SP komt daarmee uit op veertien zetels, elf minder dan het huidige zetelaantal. De VVD staat op twintig, twee minder dan bij de laatste verkiezingen. V., nu een eenmansfractie, staat op vier.
Verder zijn er geen wijzigingen in de peiling. Het CDA staat op 29 (41 in de Kamer), de PvdA op 27 (33), GroenLinks op tien (zeven) en ChristenUnie op vijf (zes). De SGP en de Partij voor de Dieren staan stabiel op twee, net als nu in de Kamer.
(Bron)