zaterdag, augustus 14, 2010

Agenten rukken uit voor kokosnoot

DEN HAAG - Agenten van de Haagse politie waren er zaterdagavond snel bij na een melding over een mogelijke inbraak in een woning in de Vreeswijkstraat.
De melder had harde klappen gehoord en bovendien op het balkon van de woning gereedschap zien liggen.
Een inbreker was nergens te bekennen. Het gereedschap, een hamer en schroevendraaiers, had de bewoner gebruikt om op het balkon een kokosnoot te kraken.
Dat ging inderdaad gepaard met harde klappen, meldt de politie zondag.
(Bron)
'Normale jongens bedreigen politici'

AMSTERDAM - Zeker de helft van de honderden bedreigingen die jaarlijks bij Haagse politici binnenkomen zijn afkomstig van minderjarige jongens uit normale gezinnen.
Dat zegt zaakofficier van justitie Nicole Vogelenzang zaterdag in het AD. Vorig jaar ging het in totaal om 386 meldingen van bedreigingen. Dit jaar staat de teller op 214.
De jongeren plaatsen vaak zonder na te denken de ene na de andere doodsbedreiging op internet, schrijft de krant op basis van gegevens van het Team Bedreigde Politici van de Haagse politie.
De meeste bedreigingen zijn voor PVV-voorman Geert Wilders gevolgd door demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA).
De jongeren plaatsen bijvoorbeeld een bericht op hun Hyves-pagina en denken vervolgens dat dit toch door niemand gelezen wordt.
De bedreigingen zijn volgens de krant ook voor een aanzienlijk deel afkomstig van gefrustreerde mannen. De laagdrempeligheid van internet speelt een grote rol bij het uiten van de bedreigingen.
(Bron)

"De jongeren plaatsen vaak zonder na te denken de ene na de andere doodsbedreiging op internet" - da's niet mijn definitie van een 'normale jongen'.
Man met lid uit de broek opgepakt

AMSTERDAM - Agenten hoefden zaterdagochtend weinig speurwerk te verrichten om een schennispleger in Den Bosch aan te houden. De 24-jarige man uit Eindhoven werd met zijn lid uit zijn broek aangetroffen in de Schilderstraat.
Hij mocht zijn broek weer aantrekken en werd mee naar het bureau genomen.
Iets na 05.00 uur kwam bij de politie een melding binnen dat een man achter vrouwen aan liep en zijn geslachtsdeel toonde.
Agenten gingen naar de schennispleger op zoek en zagen spoedig een man lopen die aan het signalement voldeed. Toen de agenten zagen dat zijn jongeheer nog uit zijn broek hing sloegen ze hem in de boeien.
(Bron)
Schietincident bij WK honkbal vrouwen

CARACAS - Een honkbalster van Hongkong is bij de wedstrijd van het wereldkampioenschap voor vrouwen in Venezuela tegen Nederland in haar been geschoten.
Zij raakte niet ernstig gewond, maar moest wel voor behandeling naar het ziekenhuis. Het is nog niet bekend waar de kogel vandaan kwam. Mogelijk dat deze afkomstig was van de militaire basis Fort Tiuna, die naast het stadion in Caracas ligt. De politie onderzoekt de zaak.
De wedstrijd werd na het incident afgelast. Oranje leidde op dat moment met 12-9. Ook de andere duels gingen niet door.
De speelsters van Nederland bleven ongedeerd en keerden veilig terug naar het hotel. Zaterdag houden de Venezolaanse bond, de politie en de internationale honkbalbond IBAF een extra vergadering, waarin wordt besloten over het vervolg van het toernooi.
De Nederlandse honkbalsters doen voor het eerst mee aan de mondiale titelstrijd.
(Bron)

Als die kogel inderdaad van de basis afkomt, is daar toch iets flink mis met de training lijkt me...
Man mishandelt conducteur

VUGHT - De politie heeft vrijdagavond een 44-jarige man uit Vught gearresteerd wegens mishandeling en bedreiging van een treinconducteur. De man sloeg de conducteur op het station in Vught, trok hem naar de grond en dreigde met de dood.
Omstanders schoten te hulp. Zij hielpen mee de verdachte onder controle te houden totdat de politie arriveerde.
De man had tegen de conducteur gezegd dat hij zijn kaartje niet had afgestempeld. De conducteur wilde hem daarvoor beboeten waarop de man begon te schelden. Toen de trein stopte op het station en de man naar buiten wilde, ging het helemaal mis.
De spoorwegpolitie gaat de zaak verder onderzoeken.
(Bron)

Compliment voor die omstanders.
Geluksvogel wint 13 miljoen op vrijdag de dertiende

PARIJS/LONDEN - Vrijdag de dertiende heeft het imago van ongeluksdag, maar voor een iemand uit Centraal-Frankrijk was vrijdag 13 augustus dat zeker niet. De geluksvogel won 13 miljoen euro in de lotto. Dat melden Franse media zaterdag.
Voor een 13-jarige jongen in het Verenigd Koninkrijk pakte deze enige vrijdag de dertiende van dit jaar ongelukkiger uit.
Precies om 13.13 uur werd hij getroffen door de bliksem. Hij is met lichte verwondingen opgenomen in het ziekenhuis, meldden Britse media.
(Bron)
Helikopter neergestort bij Stroe

STROE - Op de Stroeërweg bij Stroe op de Veluwe is zaterdagmiddag rond kwart voor een een helikopter neergestort. De piloot is ongedeerd, aldus de politie.
De luchtvaartpolitie van het Korps landelijke politiedienst KLPD is begonnen met een onderzoek.
De piloot, een 34-jarige man uit De Hoef (Utrecht), stond op het punt met de helikopter te landen op een heliport aan de Stroeërweg.
Op een meter hoogte raakte de vlieger kennelijk de controle over het toestel kwijt, zegt een politiewoordvoerder. De heli stortte vervolgens zijwaarts neer.
Er waren geen andere personen bij het ongeval betrokken.
(Bron)
Chrysant miskend in eigen land

ZOETERMEER - Na de roos is de chrysant de tweede snijbloem van ons land.
Vorig jaar passeerden bijna 1,4 miljard stelen van de chrysant de veilingklok, goed voor 290,5 miljoen euro, waarvan 285 miljoen euro aan export.
In Nederland verloor de chrysant de afgelopen jaren terrein. Nederlanders lijken minder gecharmeerd van deze bloemensoort uit eigen land.
Lijken, want uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw blijkt dat het niet de consument is die de chrysant niet meer ziet zitten, maar de bloemenverkoper.
Consumenten verwarren de chrysant vaak met de margriet, de aster of de gerbera. Ze voelen er weinig voor om, zoals bij een roos, een enkele bloem te schenken. Daarvoor is de bloem niet romantisch genoeg, en eigenlijk vinden we de chrysant ook niet chic, luxe, exotisch of sensueel.
Bloemisten denken maar al te vaak dat hun klanten de chrysant een ouderwetse bloem vinden. Bij 80 procent van de bloemisten in ons land spreekt de chrysant niet aan en 17 procent zet de chrysanten zelfs niet in de winkel of de kiosk.
Maar consumenten blijken een veel positiever beeld te hebben over chrysanten dan de bloemenverkopers.
De klanten waarderen juist de eenvoud van de bloem, noemen die nostalgisch en vinden die warm en natuurlijk. Binnen het brede assortiment aan chrysanten (troschrysant, pluischrysant en Sanitini) verkiest de consument vooral de dubbelkleurige varianten.
Dat het oordeel van de bloemist over de chrysant niet terecht is, proberen de telers nu te bewijzen op www.justchrys.com. Daar is te zien wat toparrangeurs van de chrysanten weten te maken.
(Bron)

Zoals de gladiool ineens weer populair werd, zo komt de chrysant ook wel weer terug.
Ik associeer ze vooral met de bolchrysant die soms zo eenzaam en treurig op een terrasje staat ('Leuk, dan hebben we tóch iets groens') en met de bosjes die mijn moeder vroeger kocht ('Die staan drie weken!').
Er zijn heus mooie chrysanten. In bijna alle kleuren van de regenboog. Maar nee. Voor mij voorlopig nog even niet.

vrijdag, augustus 13, 2010

Hondsdolle vleermuizen doden kinderen in Peru

LIMA - Hondsdolle vleermuizen hebben in Peru zeker vier kinderen gedood. De kinderen van een lokale stam stierven nadat ze door de zieke vampiers waren gebeten.
Het ministerie van Volksgezondheid stuurde medische teams naar de getroffen regio in het Amazonegebied, meldde de Britse omroep BBC vrijdagochtend.
Ruim vijfhonderd mensen die ook waren aangevallen, werden gevaccineerd tegen hondsdolheid. Bewoners van het afgelegen gebied riepen de hulp in, omdat zij niet snapten waarom de kinderen stierven.
Sommige deskundigen zien een verband tussen de massale aanvallen van vleermuizen op mensen en de ontbossing in het Amazonegebied. Bewoners van het gebied wijzen op de ongebruikelijk lage temperaturen de laatste jaren in de regio.
(Bron)
Pentagon waarschuwt WikiLeaks

WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de klokkenluiderswebsite WikiLeaks donderdag gewaarschuwd niet door te gaan met de publicatie van gelekte geheime documenten over de oorlog in Afghanistan.
Het Pentagon sprak over het toppunt van onverantwoordelijkheid.
Washington reageerde op de aankondiging van WikiLeaks om ongeveer 15.000 militaire documenten te publiceren die vorige maand nog niet op internet waren gezet.
De website plaatste toen ruim 70.000 andere vertrouwelijke pagina's van de Amerikaanse strijdkrachten uit de periode 2004-2010.
WikiLeaks stelde in juli dat de pagina's die mogelijk gevaar voor betrokkenen opleveren, zouden worden achtergehouden. De documenten gaan over de moeizame strijd in Afghanistan tegen de radicaalislamitische Talibanbeweging.
Volgens het Pentagon vormen de publicaties een risico voor Amerikaanse troepen en Afghaanse informanten. Het ministerie eiste een week geleden alle documenten ''onmiddellijk'' terug. Ook zou WikiLeaks alle informatie moeten verwijderen.
De journalistenorganisatie Reporters Without Borders haalde donderdag fel uit naar WikiLeaks voor het publiceren van namen van honderden Afghanen die de internationale troepenmacht in Afghanistan hadden geholpen.
De organisatie noemde die stap uiterst gevaarlijk, omdat de Taliban en andere bewapende groepen de informatie kunnen gebruiken om wraak te nemen.
Reporters Without Borders riep WikiLeaks op ''deze fout geen tweede keer te maken.'' Volgens de organisatie wordt zelfs de toekomst van het internet als informatiemedium in gevaar gebracht.
(Bron)
Kralingse Bos krijgt homopaaltjes

ROTTERDAM - Het Kralingse Bos in Rotterdam krijgt homopaaltjes. De markeringen moeten aangeven waar zich de homo-ontmoetingsplek in het bos bevindt.
De paaltjes zijn duidelijk herkenbaar door een bordje met twee paar voetjes erop en de kleuren van de regenboog, een internationaal symbool van de homogemeenschap.
Dat heeft bestuurder Robin de Roon van de Rotterdamse deelgemeente Kralingen-Crooswijk vrijdag gemeld.
''De paaltjes scheppen duidelijkheid voor zowel de bezoekers van de plek als mensen die daar liever niet komen'', stelt De Roon.
Alleen binnen dat gebied, in het noordoosten van het bos, wordt seks tussen homoseksuelen getolereerd. ''Wie buiten de paaltjes wordt betrapt, krijgt voortaan een boete'', beklemtoont de bestuurder.
De Roon kan niet zeggen hoe groot het seksgebied exact is. Ook weet hij niet of Rotterdam de eerste gemeente is die 'homopaaltjes' plaatst. ''Maar ik heb er nog nooit eerder van gehoord.''
Behalve de paaltjes komen er in de homozone ook extra afvalbakken voor condooms te staan.
Of Rotterdam de eerste gemeente is die 'homopaaltjes' plaatst wist De Roon niet te vertellen. ''Maar ik heb er nog nooit eerder van gehoord.''
Het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart (dat inmiddels is opgegaan in het stadsdeel Nieuw-West) kwam vorig jaar wel met een vergelijkbaar initiatief.
In het recreatiegebied De Oeverlanden van De Nieuwe Meer plaatste het informatieborden met plattegronden van het gebied. Daarop stonden niet alleen de strandjes en speelplekken, maar ook de plekken waar homo's cruisen.
(Bron)

Wat ik me dan afvraag: homo's mogen geen seks hebben buiten dat gebied. Hoe zit het met hetero's? Mogen die wel seksen in het park? Of hebben die ook een eigen hoek?
Amerikaanse vrouw leent zwerver creditcard

AMSTERDAM - Een vrouw uit New York heeft een dakloze man haar creditcard gegeven. Na wat spullen gekocht te hebben bracht de man de kaart weer terug.
Naar eigen zeggen twijfelde de vrouw er geen moment aan dat hij de creditcard terug zou geven.
De vrouw, Marrie Harris, vertelde dagblad New York Post dat ze geen geld had toen de zwerver, Jay Valentine, haar maandag om wat geld vroeg.
Ze gaf hem daarom haar platinum card. Vrienden en familie zeiden dat ze de kaart waarschijnlijk nooit meer terug zou zien.
Valentine bracht de kaart echter terug nadat hij deodorant, badzeep, sigaretten en water had gekocht. In totaal bedroeg de rekening 25 dollar.
Valentine zei verbaasd te zijn dat hij de kaart kreeg, maar heeft nooit overwogen om misbruik van de generositeit van Harris te maken.
Valentine verloor een paar jaar geleden zijn baan in de vastgoedbranche en slaapt in een internetcafé. Dat is ook de plek waar hij Harris tegenkwam.
(Bron)
Venetië krijgt eerste vrouwelijke gondelier

AMSTERDAM - Venetië maakt zich op voor zijn eerste vrouwelijke gondelier. Het Venetiaanse stadsbestuur kondigde vrijdag aan dat Giorgia Boscolo haar praktijkexamen heeft behaald en nog maar één test moet doen om gondelier te mogen worden.
De praktijktest was het moeilijkste van alle examens die nieuwbakken gondeliers moeten halen. De laatste test is een stuk makkelijker en bestaat uit een meerkeuzetoets.
Het succes van Boscolo (24) verbreekt 'negenhonderd jaar van mannelijke dominantie', sprak locoburgemeester Sandro Simionato. Hij noemde het een inspiratie voor alle vrouwen met dezelfde droom.
(Bron)
Nieuwe apensoort ontdekt in Colombia

AMSTERDAM - Onderzoekers hebben in Colombia een nieuwe apensoort ontdekt, maar de kleine, geïsoleerde populatie wordt bedreigd door houtkap.
Dat heeft de groep Conservation International donderdag bekendgemaakt.
Een team onderzoekers van de Universiteit van Colombia nam dertien groepen van de nieuwe apensoort waar.
De diersoort behoort tot de springaapjes en heeft de wetenschappelijke naam Callicebus caquetensis gekregen, omdat de vondst werd gedaan in de zuidelijke staat Caqueta, nabij Peru.
De onderzoekers, die hun ontdekking publiceerden in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Primate Conservation, schatten dat er nog slechts zo'n 250 individuen in leven zijn.
Deze apen zouden bovendien in hun bestaan bedreigd worden door het kappen van wouden voor de landbouw.
Het springaapje is ongeveer zo groot als een kat en heeft grijsbruin haar. Wat de aap anders maakt dan andere soorten binnen zijn geslacht is dat hij geen witte streep op zijn voorhoofd heeft.
(Bron)
Vrachtwagen met vliegtuig klem op viaduct

KAAG - Een historisch Douglas C47 vliegtuig, bestemd als rekwisiet voor een musical, is in de nacht van donderdag op vrijdag klem komen te zitten op de A44. Bij Kaag (Zuid-Holland) liep het transport vast op een viaduct.
De Douglas was voorafgaand aan het transport al ontdaan van het grootste deel van zijn vleugels, maar vermoedelijk was het toestel toch nog te breed voor het viaduct.
Het historische vliegtuig was op weg van het openluchtmuseum Bevrijdende Vleugels in Best naar voormalig vliegveld Valkenburg in de buurt van Leiden.
Het zou gebruikt worden voor de musicalvoorstelling Soldaat van Oranje, die vanaf 30 oktober wordt opgevoerd in een hangar op het vliegveld.
New Productions, dat de musical produceert, had het toestel 'besteld'. Volgens een woordvoerster van het bedrijf reed de dieplader waar de kist op stond een speciale route, juist om te voorkomen dat er iets mis zou gaan.
''Op papier zou het allemaal moeten passen. We weten niet hoe dit heeft kunnen gebeuren, daar moet zeker onderzoek naar worden gedaan'', aldus de zegsvrouw.
Het ongeval gebeurde rond kwart voor een 's nachts. Na een urenlange bergingsoperatie, waarbij de restanten van de vleugels werden losgeslepen, kon het vliegtuig met een hijskraan op een andere vrachtwagen worden gezet en zijn reis volbrengen. Of het nog gebruikt kan worden voor de musical, is nog onduidelijk.
De C47 ('Skytrain') van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Douglas deed in de Tweede Wereldoorlog volop dienst als transportvliegtuig. Vanaf de jaren '30 werd het propellervliegtuig als Dakota ook volop gebruikt in de burgerluchtvaart.
De 'Soldaat van Oranje' over wie de musical gaat, Erik Hazelhoff Roelfzema, was in de oorlog verzetsstrijder, piloot en adjudant van koningin Wilhelmina. Zijn gevechtsmissies vanuit Groot-Brittannië voerde hij uit in een Mosquito.
Na de geallieerde overwinning vloog Hazelhoff Roelfzema met Wilhelmina in een Dakota terug naar Nederland.
New Productions ziet geen belemmeringen voor het doorgaan van de voorstelling. De eerste try-out staat gepland voor 10 oktober.
De producent van de musical, Fred Boots, betreurt het ongeluk, maar benadrukt dat er hoe dan ook een oplossing komt.
Volgens Boots was het viaduct 6,80 meter breed en het vliegtuig 7,20 meter. ''In het midden is de romp als een blik sardientjes uit elkaar gescheurd. Ook de motoren liggen er vanaf'', schetst de producent de huidige toestand van het vliegtuig.
''Op de een of andere manier moeten we toch een originele Dakota gebruiken'', verklaart Boots. Hij blijft hopen dat de beschadigde Dakota nog gebruikt kan worden voor de musical.
(Bron)

Waarom "moet" er een originele gebruikt worden?
Politie kan dossier verkrachting niet vinden

VENLO - De politie in Venlo kan het vijftien jaar oude dossier niet meer vinden over de verkrachting van een nu 33-jarige vrouw uit het Venlose kerkdorp Steyl, in februari 1995.
De dader zou een Duitse serieverkrachter zijn. Justitie en politie bevestigden vrijdag berichtgeving hierover in de Limburgse kranten.
De vrouw moest onlangs opnieuw gehoord worden, zei een woordvoerster van de politie. Dat gebeurde nadat de verdachte in Duitsland was opgepakt.
Er bleek een DNA-match bewaard te zijn die de man verbond met de vrouw in Steyl. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond noemt het zoekraken van de stukken ''betreurenswaardig''.
Het slachtoffer is het vertrouwen in de Nederlandse politie kwijt geraakt en wil dat de Belgische justitie haar zaak verder onderzoekt. Dit omdat ook in België slachtoffers wonen van de 46-jarige Duitse verdachte, die enkele maanden geleden werd gearresteerd.
België heeft om zijn uitlevering gevraagd. De vrouw zegt in de Limburgse kranten dat de recherche haar vijftien jaar geleden niet geloofde. De politie ontkent dat. ''Om de dader te kunnen pakken zijn confronterende vragen nodig, en dat kan overkomen als niet geloofd worden'', relativeert de woordvoerster van de politie.
Zij zegt verder dat het dossier waarschijnlijk verkeerd is opgeborgen en daarom niet teruggevonden kan worden. ''We hebben er alles aan gedaan om het terug te vinden, vermoedelijk is het verkeerd gearchiveerd''.
Volgens de vrouw heeft de Belgische politie haar inmiddels gehoord in Venlo, maar de Nederlandse politie zegt dat dit nog moet gebeuren. ''Wij geven alle medewerking als de Belgische politie de zaak oppakt'', zei de woordvoerster.
De verdachte werd in maart in zijn woning in Altenahr, in de buurt van Koblenz, aangehouden. Hij is getrouwd en vader van twee kinderen. Hij bekende inmiddels honderden gevallen van exibitionisme, aanranding en verkrachting in Nederland, Duitsland en België de afgelopen negentien jaar.
(Bron)
'Orang-oetans gebruiken gebarentaal'

TORONTO - Orang-oetans kunnen gebaren gebruiken om hun doel te bereiken. Dat blijkt uit onderzoek dat woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters is gepubliceerd.
Het acteren varieert bij orang-oetans van zichzelf krabben met een stok in de hoop dat een andere aap komt helpen tot het niet kunnen openen van een kokosnoot en imiteren hoe deze met een machete wel geopend zou kunnen worden.
Het was al bekend dat orang-oetans gebaren gebruikten. Ze gooien bijvoorbeeld met iets, als ze boos zijn.
Tot nog toe werd echter gedacht dat dit gedrag impulsief was en niet bedoeld om een doel te bereiken. De onderzoekers van York University stellen dat hun bevindingen bewijzen dat niet alleen de mens gebruikmaakt van pantomime om te communiceren.
De wetenschappers onderzochten gegevens van studies die in de afgelopen twintig jaar werden gedaan naar orang-oetans op Borneo. Daarin werden achttien voorbeelden van pantomime gevonden.
De meeste acteerpartijen richtten zich op mensen, maar in vier gevallen werd pantomime ook voor communicatie onderling gebruikt. De apen lijken de techniek vooral toe te passen als andere vormen van communicatie mislukt zijn.
(Bron)
Politie pakt 'extreem' dronken automobilist

SCHIEDAM - De politie heeft woensdag in Schiedam ''een extreem dronken automobilist'' van de weg gehaald. De 38-jarige Pool bleek bijna vijf keer meer alcohol te hebben ingenomen dan is toegestaan. Dat meldde de politie donderdag.
Meteen na de blaastest op het politiebureau viel de man in slaap. Op advies van een politiearts werd hij voor zijn eigen veiligheid elk kwartier wakker gemaakt.
Een vriend die de dronkaard later ophaalde, kreeg hetzelfde advies. De man moest een boete betalen van 1900 euro. Die werd direct geïncasseerd.
(Bron)
Duitsland laat dienstplicht los

BERLIJN - Duitsland laat de militaire dienstplicht los. De verplichting blijft vastgelegd in de grondwet, maar zal niet meer worden toegepast.
Dat is het compromisvoorstel van de Duitse minister van Defensie, Karl-Theodor zu Guttenberg, meldden Duitse media vrijdag.
De Duitse regering van christendemocraten (CDU/CSU) en liberalen (FDP) is verdeeld over de dienstplicht. De CDU en CSU willen vasthouden aan de regeling, de FDP pleit al jaren voor afschaffing.
Guttenberg wil verder het leger van beroepsmilitairen en vrijwillige dienstplichtigen verkleinen van 250.000 tot 165.000. De minister zal zijn voorstellen later deze maand presenteren aan commissies van het parlement.
(Bron)

Dan wordt het dus ongeveer zoals hier: de dienstplicht is niet afgeschaft, maar de opkomstplicht wel - zodat in nood de dienstplicht direct weer kan gaan gelden.
Britse premier wil klok uur vooruit zetten

LONDEN - De Britse premier David Cameron overweegt de klok in Groot-Brittannië ook in de winter een uur vooruit te zetten, zodat het 's avonds langer licht is.
Hij moet dan wel de Schotten overtuigen, die vrezen dat het veranderen van de tijd 's ochtends vroeg zal leiden tot meer ongelukken. Dat meldt de Daily Mail vrijdag.
Het verzetten van de klok in de wintermaanden is al sinds de jaren negentig af en aan onderwerp van gesprek in Groot-Brittannië.
Het noorden verzet zich omdat het dan in de ochtenduren langer donker blijft, wat vooral voor schoolgaande kinderen een probleem zou zijn. Ook het toerisme in het noorden zou er niet bij gebaat zijn.
''Ik denk dat de discussie kan worden beëindigd als het hele land zich prettig voelt bij de veranderingen'', aldus Cameron in de krant. Hij stelde voor dat voorstanders van het plan gaan lobbyen voor de tijdsverandering.
Het voorstel uit het noorden om meerdere tijdzones binnen Groot-Brittannië in te voeren, kan niet op steun rekenen van de premier. ''We zijn een verenigd koninkrijk. Dus ik wil dat we ook een verenigde tijdzone hebben'', aldus Cameron.
(Bron)
Duurste penthouse ter wereld verkocht

AMSTERDAM – ’s Werelds duurste penthouse, een zes kamers-tellend onderkomen dat te vinden is in het Londense One Hyde Park, is verkocht. De nieuwe eigenaren, die anoniem wensen te blijven, betaalden 168 miljoen euro voor het stulpje.
Vanzelfsprekend krijgen ze daar ook wat voor: een mooi uitzicht over het Serpentinemeer bijvoorbeeld. En roomservice die dag en nacht beschikbaar is en wordt verzorgd door het nabij gelegen Mandarin Oriental hotel.
Hoewel niet bekend is wie de fortuinlijke koper is, wordt gedacht dat het om een oliemagnaat uit het Midden-Oosten of Afrika gaat. De kans is in ieder geval groot dat hij of zij wat bang aangelegd is: de woning is namelijk voorzien van kogelvrij glas, 24-uurs (SAS)bewaking en een zogenaamde panic room.
De luxueuze, twee verdiepingen tellende woning is nog niet af. Het door Christian en Nick Candy ontwikkelde wooncomplex, dat uiteindelijk vier flatgebouwen zal beslaan, wordt komende december opgeleverd, aldus The Telegraph.
Naar verluidt is de penthouse de op één na duurste woning aller tijden. Volgens Miljonair Style is althans slechts één woning tot dusver duurder, een villa nabij Monte Carlo, waar ooit 300 miljoen voor betaald is.
(Bron)
'Bijen zijn 's ochtends slimmer'

AMSTERDAM – Bijen beschikken ’s ochtends over meer hersencapaciteit en zijn op dat tijdstip van de dag beter in staat om stuifmeel op te sporen. Dat beweren Duitse wetenschappers in een nieuwe studie.
Vooral het onthouden van specifieke geuren zoals die van bloeiende planten gaat bijen vroeg in de ochtend beter af dan op andere tijdstippen. Dat blijkt uit een experiment van onderzoekers van de Universiteit van Konstanz.
Het herkennen van geuren kost het bijenbrein volgens hoofdonderzoeker Giovanni Galizia relatief veel energie. Het onderzoek wijst er dan ook op dat de hersenen van de insecten vroeg op de dag meer activiteit aankunnen, zo meldt BBC News.
Mogelijk is het vroege ‘piekmoment’ van het bijenbrein een evolutionair mechanisme dat er voor zorgt dat de insecten beter presteren bij het zoeken naar nectar, De meeste bloemen scheiden namelijk vooral in de ochtend nectar af.
“Het is zou ook een evolutionair voordeel kunnen zijn voor bijen om bloeiende bloemen en planten al vroeg op de dag te vinden, zodat ze concurrenten als vlinders, vliegen en bijen van andere bijenkorven te snel af zijn”, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Ecology and Sociobiology.
De wetenschappers kwamen tot hun conclusie door 1000 bijen op verschillende momenten van de dag te leren om een bepaalde geur te associëren met een beloning in de vorm van voedsel.
De insecten werden getraind om hun proboscis (het orgaan waarmee ze nectar opzuigen) uit te steken wanneer ze de nieuwe geur roken. Als de bijen goed reageerden, ontvingen ze enkele druppels nectar.
Al snel bleek dat de dieren ’s ochtends veel beter in staat waren om te onthouden welke geuren hen een beloning opleverden.
(Bron)
21 jaar huisarrest voor Amerikaanse

AMSTERDAM - Een Amerikaanse van 40 heeft van de rechter 21 jaar huisarrest opgelegd gekregen. Lanette Sansoni mag van de rechter alleen maar uit werken gaan en thuis zitten.
Zij heeft namelijk 475 duizend dollar gestolen van het kleine familiebedrijf waarvoor zij werkte en zal dit hele bedrag moeten terugbetalen. Ze heeft inmiddels elders werk gevonden.
De rechter besloot tot de ongebruikelijke straf omdat Sansoni's ex-baas, wiens bedrijf inmiddels failliet is, zei dat hij liever zijn geld terug had dan Sansoni achter de tralies te zien verdwijnen.
Sansoni heeft, door haar huis te verkopen en bij haar moeder te gaan inwonen, al 275 duizend dollar kunnen terugbetalen. Van de rechter moet zij de rest in termijnen van 750 dollar per maand terugbetalen.
Als ze bij de terugbetaling in gebreke blijft, moet ze alsnog naar de gevangenis. Als ze alle maandelijkse termijnen keurig ophoest is ze over 21 jaar klaar.
(Bron)

Wat doe je dan als werkloosheid dreigt, vraag ik me af...
Gouden munt van 2200 jaar oud gevonden

JERUZALEM - Amerikaanse archeologen hebben in het noorden van Israël bij Tel Kedesh een gouden munt opgegraven van meer dan tweeduizend jaar oud.
Dat heeft een functionaris van de Israëlische overheidsinstantie voor de oudheid woensdag bekendgemaakt.
De munt is geslagen in het jaar 191 voor Christus in Alexandrië in Egypte en bevindt zich in zeer goede staat. In die tijd was Ptolemaeus V Epiphanes koning van Egypte.
Met 27,71 gram is het de zwaarste gouden munt die ooit in een Israëlische opgraving is gevonden. De meeste gouden munten uit de oudheid wegen 4,5 gram, aldus het hoofd van de muntenafdeling van de Israëlische instantie, Donald Ariel.
De munt had volgens hem een symbolische functie en zou niet als betaalmiddel zijn gebruikt.
(Bron)
Doodskisten tussen groenten en vis op Emmense markt

EMMEN - Bezoekers van de wekelijkse markt in Emmen werden vrijdagochtend verrast door een kraam met vijf rieten en rotan doodskisten. De kraam stond tussen de gebruikelijke fruit-, vis- en kledingkramen opgesteld.
Ondernemer Henk Boerland uit Dieverbrug wilde eens wat anders dan de reguliere uitvaartbeurzen. ''Ik wil deze kisten meer onder de aandacht brengen, en dat lukt'', aldus Boerland vrijdag.
Sinds 1996 maakt Boerland doodskisten en urnen van rotan en riet. Hij claimt de bedenker te zijn van deze producten. De klanten op de markt reageerden van: ''moet dan nu?'' tot ''dat modelletje wil ik als mijn tijd daar is''.
(Bron)
Ziektes dreigen in Pakistan

AMSTERDAM - Steeds meer slachtoffers van de watersnoodramp in Pakistan hebben last van koorts en diarree. En het leed lijkt nog niet geleden: de regering waarschuwt dat het waterpeil in de rivieren opnieuw stijgt en nog meer verwoesting dreigt.
De Verenigde Naties zeiden vrijdag dat de beperkte toegang tot schoon drinkwater en de drukte en slechte sanitaire situatie in de opvangkampen zorgen voor een verhoogd risico op ziektes als diarree, malaria en knokkelkoorts.
In de regio Multan in de provincie Punjab staan grote gebieden al dagenlang onder water. Medici hebben de afgelopen drie dagen al minstens duizend kinderen gezien die lijden aan onder meer gastro-enteritis. "De situatie is verontrustend, omdat andere overlevenden besmet kunnen worden", aldus een arts.
De VN en de Pakistaanse autoriteiten waarschuwden dat de komende dagen dammen in de provincie Sindh kunnen doorbreken. Het weekeinde wordt opnieuw veel regen verwacht en naar verwachting duurt het moessonseizoen nog enkele weken.
Door de watersnood zijn ongeveer veertien miljoen mensen in meer of mindere mate getroffen en is een kwart van Pakistan onder water komen te staan. Ongeveer vijftienhonderd mensen vonden de dood.
De zwakke regering, die al het hoofd moest bieden aan een instortende economie en aanslagen door strijders van Al-Qaida en de Taliban, is overweldigd door de ramp.
"De crisis in Pakistan is niet alleen gigantisch, hij ontvouwt zich nog", aldus VN-woordvoerder Adrian Edwards. "De enorme verwoesting zet zich voort nu de gezwollen rivieren ook naar de vlaktes in het zuiden stromen. In onze optiek is de crisis nog niet over als het water zich terugtrekt."
De Pakistaanse president Asif Ali Zardari maakte bekend dat secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon in het weekeinde een bezoek aan Pakistan brengt om de noden van de watersnoodslachtoffers te bespreken. Een VN-woordvoerder in Pakistan zei geen commentaar te kunnen geven.
(Bron)
Politie druk met drugsgebruikende automobilisten

BREDA/PRINSENBEEK - De politie in West-Brabant is donderdagavond en vrijdagochtend druk geweest met automobilisten die onder invloed van LSD of GHB waren. De politie heeft dat vrijdag gemeld.
Op de A58 haalde een 25-jarige man uit Sint Willebord donderdagavond met 200 kilometer per uur auto's over de vluchtstrook in. Na aanhouding in Prinsenbeek bleek dat hij in drie flessen meer dan twee liter GHB bij zich had.
De man verklaarde meer dan tien keer per dag te gebruiken. Ook zijn 21-jarige vriendin die bij hem in de auto zat, vertelde dat ze veel van het verdovingsmiddel gebruikt.
In het centrum van Breda reed een 36-jarige Fransman zijn auto vrijdagochtend klem tegen twee paaltjes. Agenten troffen hem vrijwel naakt en alleen op zijn sokken aan op de Havermarkt.
De Fransman zou daar hebben geprobeerd een voorbijganger te slaan en schoppen. Na zijn aanhouding en op weg naar het politiebureau bleef hij zingen en roepen. Tijdens zijn verhoor met hulp van een tolk gaf hij het gebruik van LSD toe.
(Bron)
Vrijwel alle Russische gevangenen ziek

MOSKOU - Meer dan 90 procent van de gevangenen in Rusland is ziek. De meesten lijden aan tuberculose of zijn besmet met het hiv-virus of verschillende types van hepatitis.
Dat heeft het kantoor van de Russische openbaar aanklager woensdag in een verklaring laten weten.
De meeste problemen met medische zorg in de gevangenissen komen voort uit geldgebrek. Dit jaar had de medische dienst maar 24 procent van het benodigde geld te besteden, aldus de verklaring. Meer dan de helft van de medische apparatuur dateert uit de jaren zeventig en tachtig en het grootste deel is in slechte staat.
President Dmitri Medvedev heeft onlangs een hervorming van het penitentiaire systeem bevolen, nadat een aantal gevangenen was overleden. Ze hadden niet de benodigde medische zorg gekregen.
(Bron)
'Gen gelinkt aan hebben van schulden'

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat een specifiek gen samenhang vertoont met de hoogte van de schulden die mensen hebben.
Het MAOA-gen heeft volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië grote invloed op de manier waarop mensen geld uitgeven.
Mensen die beschikken over een actieve en een 'luie versie' van het gen hebben gemiddeld 7,8 procent meer schuld op hun creditcard dan personen die twee actieve versies van het gen hebben.
Wanneer mensen twee luie versies van het MAOA-gen bezitten, hebben ze gemiddeld zelfs 15,9 procent meer schulden. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Scientific American.
Het MAOA-gen is verantwoordelijk voor de productie van een enzym dat zorgt voor de afbraak van neurotransmitters (moleculen die signalen aan de zenuwen doorgeven).
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat minder efficiënte versie van het gen mensen over het algemeen impulsiever maakt.
De onderzoekers zijn erg verrast over de gemeten link tussen het MAOA-gen en de schulden van mensen.
Wel waarschuwen ze dat het onmogelijk is om op basis van alleen het betreffende gen te bepalen of iemand schulden heeft of niet. Er zijn namelijk nog veel meer genen en omgevingsfactoren die invloed hebben op het financiële gedrag van mensen.
(Bron)
Tjolk zuiveldranken uit de handel

ARNHEM - De producent van Tjolk zuiveldranken haalt alle verpakkingen uit de winkels. Volgens Tjolk BV kan de inhoud vroegtijdig bederven.
Het bedrijf roept consumenten op de producten niet op te drinken, maar ze weg te gooien. Dat liet Tjolk vrijdag weten. Wat precies het bederf veroorzaakt, is nog niet bekend.
De zuiveldranken waar het om gaat zijn de smaken choco, choco rozijn, choco banaan, limoen, banaan en mango. De Arnhemse producent zet zaterdag een advertentie in de dagbladen waarin ze uitlegt hoe consumenten die Tjolk in huis hebben hun geld kunnen terugkrijgen.
De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit en de verkooppunten zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de terugroepactie.
(Bron)

Ik wist niet eens dat het nog bestond.
Als kind heb ik het eens gehad, en ik vond het zo goor dat het daarna niet meer aangeschaft werd.
'Lijk' Google Street View speelde spel

AMSTERDAM – Het 10-jarige meisje dat voor lijk werd aangezien op Google's Street View bleek een spelletje te spelen. Dit meldt de Britse tabloid The Daily Mail vrijdag.
Bezorgde bewoners uit het Engelse stadje Worcester namen contact op met Google toen ze op Street View een lichaam in hun straat zagen liggen. Ze dachten dat ze misschien een moord hadden ontdekt.


De waarheid bleek iets minder spannend. Het ‘lijk’ bleek de 10-jarige Azura Beebeejuan te zijn. Het meisje speelde voor de grap dat ze dood was.
Ze lag op haar buik op de stoep voor haar huis aan de Middle Road in Worchester. Een schoen lag een stukje verderop in de goot. Dit alles gebeurde precies toen de wagen van Google Street View langsreed om de straat te fotograferen.
“Ik wist niets van de auto van Google Street View. Ik viel voorover toen ik met een vriendje aan het spelen was, en dacht dat het grappig zou zijn om te doen alsof ik dood was”, verklaart Azura in de krant.
De foto's werden vorige zomer genomen en gingen online in maart 2010. Het is onderdeel van Street View’s poging om elke straat ter wereld te fotograferen. Ze maken hierbij gebruik van wagens met een panoramische camera op het dak.
(Bron)
Boze steward hangt 7 jaar cel boven het hoofd

NEW YORK - Een Amerikaanse steward is dinsdag aangeklaagd omdat hij na een landing in New York de noodglijbaan gebruikte nadat hij door een passagier was belaagd. Hij kan zeven jaar cel krijgen, aldus Amerikaanse media. De rechtszaak vindt op 7 september plaats.
De 38-jarige steward Steven Slater werkte op een vlucht van Jet Blue van Pittsburgh naar New York. Hij had de passagiers gevraagd te blijven zitten, maar een man trok zich er niets van aan.
Slater sprak de passagier aan op zijn gedrag, die hem vervolgens mepte met zijn bagage. Toen hij excuses eiste, werd hij uitgescholden.
Daarop nam de steward de microfoon van het luidsprekersysteem en begon hij op zijn beurt de man uit te schelden en zei hij dat hij het had gehad met zijn baan.
Daarna maakte hij zich uit de voeten en pakte nog een biertje voor onderweg mee. Hij werd later thuis in bed gearresteerd.
Op internet heeft hij inmiddels de heldenstatus bereikt met onder meer ruim tachtigduizend fans op Facebook.
(Bron)
'Gesteente uit aardformatie ontdekt'

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk het oudste gesteente op aarde ontdekt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.De gestolde lava is gevonden op Groenland en het Canadese Baffin Island. Uit geochemisch onderzoek blijkt dat het gesteente waarschijnlijk 4,54 miljard jaar oud is.
Dat schrijven wetenschappers van het Carnegie Instituut in Washington in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Als de uitkomst van het onderzoek klopt, is het lava gevormd tijdens de formatie van de aarde - net na het ontstaan van de aardkern, maar nog voor de vorming van de aardkorst.
“Dit was de sleutelfase in de evolutie van de aarde”, aldus onderzoeker Richard Carlson op nieuwssite ScienceDaily. “Het toneel werd gevormd voor alles dat later kwam. De primitieve aardmantel die we hebben gevonden, is de bron van al het magma en alle verschillende gesteentes die we vandaag de dag op aarde zien.
Het 4,54 miljard jaar oude gesteente is twee jaar geleden al ontdekt door onderzoeker Matthew Jackson van de Universiteit van Boston. De gestolde lava kwam vermoedelijk 60 miljoen jaar geleden vrij bij een vulkanische uitbarsting, maar ontstond dus al miljarden jaren eerder in de aardkern.
De wetenschappers zullen meer onderzoek gaan verrichten om de leeftijd van de lava te onderbouwen. Pas daarna kan met zekerheid worden gesteld dat het gesteente al voor het ontstaan van de aardkorst werd gevormd.
(Bron)
Inbreker doet zich voor als agent

THOLEN - Een inbreker die zich voordeed als agent heeft in de nacht van dinsdag op woensdag zijn slag kunnen slaan in een woning in het Zeeuwse Tholen. Dat heeft de politie woensdag laten weten.
De man liep naar de slaapkamer van de bewoonster, die inmiddels wakker was geworden van het gestommel in haar huis, en zei dat hij van de politie was en zocht naar een insluiper.
Toen de vrouw even later uit bed kwam, bleek dat ze diverse spullen waaronder een laptop miste.
(Bron)

donderdag, augustus 12, 2010

Albino vleermuis gespot in Gelderland

AMSTERDAM - In Gelderland heeft een onderzoeker een albino vleermuis aangetroffen. Dergelijke vleermuizen worden niet vaak waargenomen, meldt de Zoogdiervereniging donderdag.
De huid van de albino vleermuis is erg bleek, maar de haren zijn donkerder dan die van een witte vleermuis.
Een witte vleermuis is niet per definitie een albino. Van de ruim duizend soorten vleermuizen in de wereld zijn twee soorten - in Midden- en Zuid-Amerika- van nature wit.
Deze dieren verschuilen zich overdag onder bladeren van bananenplanten, die een beetje licht doorlaten. Daardoor kleuren deze witte vleermuizen ook lichtgroen, zodat ze zijn gecamoufleerd.
Vleermuisonderzoeker René Janssen was erg verrast toen hij de 'Eptesicus serotinus' ving. "Ik had die avond al vijftien laatvliegers gevangen, toen opeens dit dier in het mistnet hing", zegt hij op de website van de Zoogdiervereniging.
"Echt heel cool, aan de rode ogen kun je goed zien dat het een albino is. Het zoogdier is na een fotosessie weer losgelaten.
Bij albinisme ontbreekt bij de geboorte het pigment melanine in haar of huid, wat resulteert in een gedeeltelijke of geheel witte huid en rode ogen. De huid is erg gevoelig voor de zon en verbrandt snel, maar dat is voor nachtdieren als vleermuizen niet zo'n probleem.
Het tegenovergestelde van albinisme is melanisme, een teveel aan donkere pigmenten. Bij vleermuizenonderzoek in Zuid-Limburg werden eerder bijna zwarte vleermuizen gevangen, terwijl die soort normaal een roodbruine vacht heeft.
(Bron)
Storing legt pinverkeer ING lam

AMSTERDAM - Pinautomaten van de ING bank waren woensdagavond door een technische storing buiten werking. De landelijke storing duurde ruim drie uur, meldde een woordvoerster van de bank.
Op het sociale netwerk Twitter gonsde het van de geruchten dat mensen 'gratis' geld uit de pinautomaten hadden kunnen trekken. Dat lokte veel mensen richting pinautomaten.
ING zegt zich hierin niet te herkennen. ''Daar is geen sprake van geweest'', aldus de zegsvrouw.
In de tijd dat de automaten niet functioneerden konden klanten van ING wel bij andere pinautomaten terecht, zoals dat normaal ook kan.
(Bron)

Ik begreep dat iemand zei dat ze 50 euro pinde maar 250 kreeg, terwijl ahar saldo keurig aangaf dat er 50 euro was gepind.
Zal dat even tegenvallen als ze vandaag haar saldo bekijkt - ze leek het echt te geloven.
Man gaat door het lint bij tandarts

ROTTERDAM - Of het angst was is nog niet helemaal duidelijk, maar dinsdag moest de politie Rotterdam-Rijnmond wel een man uit een tandartspraktijk aan de Bergselaan in Rotterdam verwijderen omdat hij door het lint ging.
De klant was het volgens de tandartsassistent niet eens met de behandeling en maakte dat met veel herrie duidelijk tegen de tandarts.
De eigenaar van de praktijk vroeg de man weg te gaan, maar dit deed hij niet. Ook de agenten vroegen dat tevergeefs. De 22-jarige man is toen aangehouden.
Dat ging gepaard met veel duw- en trekwerk omdat hij zich verzette tegen de aanhouding. Hij gaf één van de agenten een duw en vervolgens verzette hij zich zo hevig dat een andere agent zijn onderrug verdraaide. De Rotterdammer liep zelf letsel op aan zijn voet.
(Bron)
Maneges luiden noodklok na diefstallen zadels

ERMELO - De Federatie Nederlandse Ruitersportcentra luidt de noodklok na een forse stijging van het aantal diefstallen van zadels.
In vier weken tijd zijn zeker 120 zadels bij diverse maneges in het land gestolen, meldde de federatie donderdag.
''Wij roepen maneges en pensionstallen op alert te zijn en indien mogelijk de ruimtes waar de zadels liggen elektronisch te beveiligen", zei directeur Wilfred Franken van de federatie naar aanleiding van berichtgeving in regionaal dagblad de Stentor.
De afgelopen vier weken vonden diefstallen plaats in Dronten, Zwolle, Urk, Ridderkerk, Overasselt en Diemen, aldus de federatie. De diefstallen worden bijgehouden op een website van de federatie.
De dieven hebben overduidelijk een voorkeur voor nieuwe en dure zadels, stelt Franken. Een nieuw zadel kost al gauw tussen de 1000 en 3500 euro. ''In het verleden hebben we acties gehouden om de zadels te chippen of van een postcode te voorzien. Maar we vermoeden nu dat de gestolen waar zo snel mogelijk de grens overgaat.''
De federatie roept de circa 425 maneges en pensionstallen die bij de FNR zijn aangesloten, op om alert te zijn. ''De daders komen vaak eerst langs om zich te oriënteren. Een week later slaan ze dan hun slag.''
Volgens de politie Flevoland zijn de diefstallen in Dronten en Urk bekend, maar is moeilijk te zeggen of sprake is van een trend. Het is de politie onbekend waar de gestolen waar uiteindelijk naar toe gaat.
(Bron)
Bug lekt volledige naam en profielfoto Facebook

AMSTERDAM – Een bug in netwerksite Facebook heeft ervoor gezorgd dat de volledige naam en profielfoto van alle gebruikers zichtbaar zijn, ook van gebruikers die hun profiel hebben afgeschermd.
Wanneer een verkeerde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord wordt ingevuld, worden gebruikers doorverwezen naar een pagina waar de volledige voor- en achternaam van de gebruiker in combinatie met de profielfoto te zien is.
Facebook laat aan PC World weten dat het bedrijf op de hoogte is van de bug en bezig is met een oplossing om het lek te dichten.
Spammers kunnen door het lek willekeurige gebruikersnamen invullen en zo extra gegevens achterhalen waardoor een gerichte phishingaanval mogelijk is.
De bug werd ontdekt door Atul Agarwal, een onderzoek van Secfence Technologies. Hij publiceerde een script dat automatisch e-mailadressen waarover spammers bijvoorbeeld al beschikken, kan koppelen aan namen en foto’s.
(Bron)
Ontploffing in auto lijkt gerichte actie

AMSTERDAM - Volgens de politie lijkt het erop dat de explosie die zich woensdagavond voordeed in een auto bij het Amstelhotel in Amsterdam, een gerichte aanslag was. Dat liet een politiewoordvoerster donderdag weten.
De twee inzittenden bleven ongedeerd omdat de auto was gepantserd.
De mannen zijn opgevangen op een politiebureau. Volgens de zegsvrouw is een van de twee een bekende van de politie.
Ze hebben een verklaring afgelegd en de politie heeft een idee in welke richting ze de aanslag moet zoeken. Daarover kon de woordvoerster in het belang van het onderzoek niets zeggen.
De ontploffing had plaats rond kwart over acht op de Torontobrug toen de auto vanaf de Wibautstraat richting Stadhouderskade kwam aanrijden.
De achterkant van de zwarte BMW ontplofte door nog onbekende oorzaak. Het Explosieven Opruimingscommando heeft ter plekke uitgebreid onderzoek gedaan.
(Bron)
Medewerker KLM verdacht van oplichting

AMSTELVEEN - Een medewerker van de klantenservice van de KLM wordt verdacht van oplichting van de luchtvaartmaatschappij.
De 44-jarige M.D. zou ten onrechte klachten hebben ingediend en vulde daarbij als begunstigde zijn eigen rekeningnummer in. Vervolgens autoriseerde hij de betalingen.
D. heropende ook oude klachten tegen de luchtvaartmaatschappij en veranderde daarbij het rekeningnummer in het zijne.
De Amstelvener moet zich vrijdag voor de Amsterdamse rechtbank verantwoorden. Met de zaak is een totaalbedrag van ruim 145.000 euro gemoeid, zo staat in de processtukken.
De KLM wil geen mededelingen doen over de zaak zolang deze nog onder de rechter is. ''In het algemeen kan ik zeggen dat bij zaken als deze goede gesprekken volgen met de betrokken werknemer en er dan vervolgens, waar nodig, adequate maatregelen worden getroffen'', aldus een KLM-woordvoerder.
(Bron)
ING België biedt oudere klanten excuus aan

BRUSSEL - ING in België heeft zijn oudere klanten schriftelijk excuses aangeboden voor haar voornemen om het bedrag dat 60-plussers zouden mogen pinnen te beperken tot 1000 euro per week.
Dit idee werd vorige week naar buiten gebracht, maar kreeg zoveel kritiek dat het dezelfde dag nog werd ingetrokken.
In de brief aan de oudere klanten, waaruit de Vlaamse krant De Standaard donderdag citeerde, schrijft ING-topman Eric Dralans nog eens dat de pinlimiet alleen bedoeld was uit veiligheidsoverwegingen.
Uit onderzoek blijkt dat 60-plussers relatief vaak het slachtoffer worden van diefstal of fraude wanneer ze 'geld uit de muur trekken'.
Belgische ouderenorganisaties bestempelden de maatregel als discriminatie van ouderen. Ook Belgische politici kwamen ertegen in het geweer.
ING liet meteen weten in Nederland geen plannen te hebben voor een pinlimiet.
(Bron)
Leefbaar Utrecht stopt wegens 'besmet' imago
Uitgegeven: 12 augustus 2010 14:50

UTRECHT - Leefbaar Utrecht doet niet mee aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Het imago van 'Leefbaar' is de afgelopen jaren besmet, liet het enige overgebleven raadslid donderdag weten.
Het rechtse imago speelt de partij parten. ''We moeten nog steeds uitleggen dat we niet verbonden zijn aan Leefbaar Rotterdam, want mensen associëren ons daarmee'', zegt Vincent Oldenborg.
''We zijn op dit moment aan het onderzoeken of er nog wel markt is voor Leefbaar Utrecht, of überhaupt voor een lokale partij.'' De partij stopt of krijgt een nieuwe naam, ''gebaseerd op dezelfde fundamenten''.
Ook op andere plekken in de provincie Utrecht sterven de Leefbaren uit. In Soest overweegt Leefbaar een naamsverandering. ''Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam is uitgebreid in de media geweest. Hij wordt geassocieerd met de PVV en daar willen wij niet aan gekoppeld worden'', aldus de fractievoorzitter.
Leefbaar Zeist ging al overstag en veranderde vorig jaar in Pro Zeist. ''Een heleboel mensen liepen bang weg zodra ze de naam Leefbaar hoorden'', aldus de bestuursvoorzitter. ''Toen het mis ging met Leefbaar Nederland en de LPF, werden wij daarmee geassocieerd.''
Leefbaar Utrecht werd in 1997 opgericht door Henk Westbroek en Broos Schnetz en werd met negen zetels direct de grootste in de raad. De partij had op het hoogtepunt veertien zetels. De daling zette in na het vertrek van Henk Westbroek.
Van de successen is niets meer over. De partij, nu officieel Stadspartij Leefbaar Utrecht, heeft nog slechts een zetel in de raad.
In een reactie wijst Leefbaar Rotterdamraadslid Ronald Buijt op de successen van leefbaren in gemeenten rond de havenstad als Capelle aan den IJssel, Ridderkerk en Lansingerland.
''Daar hebben ze tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen heel wat zetels binnengehaald. Daar werkte onze naam dus in het voordeel van de partijen. De associaties die mensen met onze partij maken is voor hun rekening.''
Hij geeft toe dat zijn partij zich wel kan vinden in 75 procent van de ideeën van Wilders, maar dat Wilders ook een heleboel standpunten heeft die ver weg staan van Leefbaar Rotterdam. Buijt: ''Hij is soms een stuk extremer dan wij.''
(Bron)
Meer borstkanker in Nederland dan in Afrika

AMSTERDAM - Nederlandse vrouwen hebben meer kans op borstkanker dan vrouwen in Oost-Afrikaanse landen zoals Kenia en Tanzania. Borstkanker komt hier vier keer meer voor dan in Oost-Afrika, zo constateert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
Dat komt deels doordat Nederland beter is in het diagnosticeren en registreren van borstkanker, maar ook door voeding en leefstijl.
Vier van de tien gevallen van borstkanker kunnen volgens wetenschappers in landen met hoge inkomens voorkomen worden door een gezond gewicht, minder alcohol en meer beweging.
Ook is er volgens de wetenschappers overtuigend bewijs dat borstvoeding het risico op borstkanker vermindert.
Vrouwen in Oost-Afrika drinken minder alcohol dan vrouwen in Nederland. Daarnaast kent Oost-Afrika minder gevallen van overgewicht en wordt er meer en langer borstvoeding gegeven.
(Bron)
Vakantiewerkers verdienen minder dan vorig jaar

UTRECHT - Jongeren houden in 2010 minder geld over aan hun vakantiebaantje dan in vorige jaren. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek dat vakbond CNV Jongeren hield onder driehonderd vakantiewerkers.
De helft van de ondervraagde jongeren verdient het minimumloon, of zelfs nog minder. Vorige zomer zat ruim een derde van de vakantiewerkers op dit niveau. Ter illustratie: het minimumloon van een 15-jarige bedraagt bij een werkweek van 36 uur 2,71 euro per uur.
Net als een eerder onderzoek naar vakantiewerk van vakbond FNV Jong al uitwees, blijkt dat een groot deel van de jongeren zwartwerkt.
Volgens CNV Jongeren gaat het in hun onderzoek om ruim een derde van de vakantiewerkers. Vakbondsvoorzitter IJmert Muilwijk is geschrokken van de resultaten.
''De Belastingdienst zou in de zomer extra moeten controleren nu blijkt dat er zoveel wordt zwartgewerkt.''
(Bron)
‘Erwtenplant ontkiemt in long van Amerikaan’

AMSTERDAM - Een man uit de Amerikaanse staat Massachussets vreesde voor een longtumor, maar artsen hebben ontdekt dat er een erwtenplant in zijn long is ontkiemd.
Ron Sveden had al enige tijd last van fikse hoestbuien en vermoeidheid. Hij vreesde daarom voor longkanker, maar na een aantal onderzoeken in het ziekenhuis bleek er iets heel anders aan de hand. Er groeide een erwtenplantje in een van zijn longen. Dat meldt nieuwssite MSNBC.
Doktoren vermoeden dat er een erwt in de luchtpijp van de man terecht is gekomen en vervolgens is ontkiemd in zijn longen. Het warme en vochtige klimaat in de long zou er voor hebben gezorgd dat de plant een lengte van twee centimeter kon bereiken.
De erwtenplant is inmiddels verwijderd uit de long van Sveden. “Ik heb geen idee of het plantje anders verder zou zijn gegroeid, maar ik ben blij dat het nu uit mijn lichaam is”, verklaart hij.
Overigens kreeg Sveden tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis een toepasselijke maaltijd geserveerd: erwten.
(Bron)

Beter een erwt dan kanker natuurlijk, maar dan zal hij toch een erwt moeten hebben ingeademd terwijl hij aan het zaaien was of iets dergelijks. Die papperige erwten uit pot, blik en vriezer kiemen echt niet meer.
Archeologen vinden jaagplaats Indianen

BROWNING - Archeologen hebben in de Verenigde Staten een plek ontdekt waar Indianen meer dan duizend jaar geleden op bizons jaagden.
Onder een klif in het indianenreservaat Blackfeet in de staat Montana werden twee kampeerplaatsen en veel bizonbotten gevonden. Dat melden lokale media maandag.
De vindplaats ligt op een plateau dat uitkijkt over een rivier. Het kan volgens de archeologen een van de belangrijkste prehistorische locaties van Montana worden.
De onderzoekers hopen door bestudering van de vondsten te leren hoe de indianen en hun voorouders precies leefden en op bizons jaagden.
Bizons zorgden voor een groot deel van het levensonderhoud van indianen. Het vlees werd gegeten en de huiden kwamen van pas voor kleding en tenten.
Meestal lieten indianen een kudde bizons op hol slaan en leidden ze de groep dan naar een afgrond. Veel dieren stierven door de val, de overlevende werden opgewacht door jagers.
(Bron)
Albert Heijn past tekst op melkpak aan

AMSTERDAM - Albert Heijn gaat de tekst op de melkpakken van het huismerk aanpassen. De Reclame Code Commissie oordeelde vorige week dat de tekst 'Van Hollandse Weide' misleidend en oneerlijk is.
De melk komt namelijk niet altijd van koeien die in de wei lopen.
Albert Heijn stelde eerder dat een 'aanzienlijk percentage' wel in de wei loopt en dat de slogan meer was bedoeld om duidelijk te maken dat het om een Nederlands product gaat.
Tegen de niet bindende uitspraak was nog beroep mogelijk, maar een woordvoerder zegt dat de grootgrutter begrijpt dat de tekst verkeerd kan worden opgevat. Wat de nieuwe tekst wordt, is nog niet bekend.
De klacht was ingediend door een biologische veehouder die vond dat Albert Heijn een verkeerde indruk wekte. De stichting Wakker Dier had in 2006 al een klacht ingediend, maar de Reclame Code was toen minder streng dan tegenwoordig en dus kreeg de stichting nul op het rekest.
De oplossing waar Albert Heijn nu mee komt is waarschijnlijk niet waar de stichting op had gehoopt. Wakker Dier hoopte dat Albert Heijn overstapt op 'echte' weidemelk.
(Bron)
Hardleerse snelheidsduivel moet weer auto inleveren

AMSTERDAM - Een hardleerse automobilist heeft in korte tijd twee keer een auto bij de politie moeten inleveren. De Amsterdammer werd tot twee keer toe betrapt, toen hij achter het stuur zat hoewel zijn rijbewijs was afgepakt.
Dat heeft het Korps Landelijke Politiediensten dinsdag bekendgemaakt.
De politie nam het rijbewijs van de man enige tijd geleden in omdat zijn auto niet was verzekerd. Bovendien reed hij bijna 100 kilometer te hard op een weg waar hij maar 70 kilometer mocht rijden.
In het laatste weekeinde van juli kwam de politie hem echter weer tegen. Hoewel hij dat niet meer mocht, zat hij achter het stuur op de A2 bij Abcoude. Dat niet alleen, hij reed ook nog eens 210 kilometer per uur. Hij mocht zijn auto dan ook inleveren.
Maandag kwam de vriendin van de man naar het politiebureau om het in beslag genomen voertuig op te halen. Omdat de verzekering nog steeds niet was geregeld, ging dat echter niet door. De vrouw liet zich ontvallen dat haar broer haar dan wel zou komen ophalen.
De politie vertrouwde dit niet en hield een oogje in het zeil. Terecht, zo bleek: niet de broer, maar haar vriend kwam doodleuk aanrijden in een auto. Hij mocht ook dat voertuig - een huurauto - inleveren.
Iemand die een auto huurt, moet normaal gesproken zijn rijbewijs laten zien. Het is niet duidelijk of de man het voertuig zelf had weten te huren of dat iemand anders dat had gedaan.
De twee in beslag genomen auto's staan naast elkaar achter het hek van het politiebureau, wist het KLPD te melden.
(Bron)
Python bewaakt vijf kilo cocaïne

ROME - De Italiaanse politie heeft woensdag in Rome een slang aangetroffen die vijf kilo cocaïne moest bewaken.
Agenten rolden woensdag een drugsbende op waarbij agenten werden aangevallen door de drie meter lange python, meldden Italiaanse media.
De drugshandelaren hadden de wurgslang opzettelijk weinig te eten gegeven om het dier agressief te maken, aldus de politie.
Agenten voerden de tijgerpython een kip om hem te kalmeren. De slang is naar de dierentuin van Rome gebracht.
(Bron)
Op huis passende buurvrouw steelt zelf

BRUSSEL - De politie in het Belgische Eigenbrakel, ten zuiden van Brussel, heeft woensdag een vrouw aangehouden omdat ze tijdens de afwezigheid van haar buren hun huis had leeggeroofd.
De buren hadden haar zelf de sleutel gegeven, met het verzoek tijdens hun vakantie een oogje in het zeil te houden.
Bij thuiskomst misten ze juwelen en andere spullen. Er waren geen sporen van braak.
De juwelen doken dinsdag op in een winkel. Bij onderzoek bleek dat de buurvrouw ze daar had verkocht.
(Bron)
Mens gebruikt al 3,4 miljoen jaar gereedschap

PARIJS - Mensen gebruiken al een miljoen jaar langer stenen gereedschap dan tot nog toe werd gedacht. Wetenschappers vonden in Ethiopië bewijs van het gebruik van werktuigen van zeker 3,4 miljoen jaar oud. Dat melden zij woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Tot nog toe was het oudst bekende bewijs voor het gebruik van stenen gereedschap 2,5 miljoen jaar oud. De wetenschappers vonden echter twee botten van zoogdieren, waar stukjes uit waren.
Die stukjes kunnen alleen zijn verwijderd door mensen die gebruik maakten van scherpe, stenen gereedschap.
De botten vertonen twee soorten schade. De ene soort beschadiging wijst erop dat mensen vlees van de botten afsneden. De andere soort, die lijkt op inslagen van een hamer, wijst erop dat mensen de botten opensloegen om bij het merg te komen.
Het is niet duidelijk of de mensen het gereedschap zelf maakten of de scherpe stenen simpelweg in de omgeving vonden.
De regio Afar in Ethiopië, waar de botten zijn gevonden, staat bekend als de wieg van de mensheid. Eerder werden al menselijke skeletten van miljoenen jaren oud aangetroffen. De bekendste daarvan is Lucy, die in 1974 werd opgegraven.
(Bron)
Subsidie om agressie tegen te gaan

DEN HAAG - Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 1,3 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld waarmee organisaties met een publieke taak agressie tegen hun medewerkers kunnen tegengaan.
Het geld wordt verdeeld onder 45 organisaties die nieuwe initiatieven daarvoor hebben ontwikkeld.
Dat heeft het departement dinsdag bekendgemaakt. Sinds 2008 is dan in totaal ruim 4 miljoen euro in plannen van de publieke sector gestoken die ertoe moeten leiden dat werknemers beter zijn beschermd tegen agressie en geweld.
Het gaat om organisaties in de zorg, woningbouw, openbaar vervoer, politie, sociale dienst, onderwijs en gemeenten.
De plannen richten zich op het voorkomen en verminderen van agressie tegen werknemers. Het gaat om trainingen voor werknemers, projecten om de schade te verhalen op de daders, voorlichtingsmateriaal en initiatieven die ertoe moeten leiden dat echt aangifte wordt gedaan.
Het programma Veilige Publieke Taak van Binnenlandse Zaken heeft als doelstelling dat de agressie tegen agenten, ziekenhuispersoneel, conducteurs en andere medewerkers tussen 2007 en 2011 met 15 procent is verminderd.
Volgens een woordvoerder van het departement was de daling tussen 2007 en 2009 minder groot dan gehoopt. Dat kan ook komen door meer aandacht en een verbeterde registratie. De volgende meting wordt in het najaar verwacht.
(Bron)

'Politie bij branden in risicogebieden'

LEUSDEN - De politie zou in bepaalde stadswijken die bekendstaan als risicovol, vooruit kunnen worden gestuurd na een brandmelding of tenminste tegelijkertijd met de brandweer moeten arriveren op het brandadres.
Dat zei voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP woensdag. De bond reageert hiermee op cijfers over agressie tegen brandweervrijwilligers tijdens hun werk op straat.
Uit onderzoek van de NOS en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) onder 6500 VBV-leden blijkt dat bijna 60 procent van de vrijwilligers een of meerdere keren te maken heeft gehad met bedreiging, mishandeling of scheldpartijen. Van de ondervraagden vindt 75 procent dat het geweld fors is toegenomen.
De VBV wil op korte termijn overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens voorzitter Cees van Beek worden vrijwillige brandweerlieden in dorpen en wijken vaker dan andere hulpverleners in hun dagelijks leven geconfronteerd met de raddraaiers.
''Ze komen ze tegen in het postkantoor, de kerk of de supermarkt. Dat heeft een enorme impact op hun sociale leven.''
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken wees erop dat de vrijwillige brandweer al via de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) gesprekspartner is van de overheid.
''Met de NVBR wordt al gesproken over het uitvoeren van maatregelen om geweld tegen hulpverleners terug te dringen'', aldus de woordvoerder.
ACP-voorzitter Van de Kamp vindt niet alleen de politiebescherming van brandweerlieden noodzakelijk, maar vindt ook dat gedupeerde hulpverleners aangifte moeten doen van geweld tegen hen.
Hij wil met Binnenlandse Zaken en de brandweer om tafel om over de problematiek te praten en om eventueel afspraken te maken over de politiebescherming bij branden.
(Bron)
Helft liegt over seksleven

AMSTERDAM – Als het om bedprestaties gaat, blijkt nagenoeg één op de twee Nederlanders de waarheid geweld aan te doen (56 procent van de mannen en 37 procent van de vrouwen). Het meest wordt daarbij gelogen over de frequentie.
"Drie keer per week seks? Twee à drie keer per maand is veel realistischer", stelt seksuologe Blanca van den Brand er deze maand over in Cosmopolitan, die het onderzoek liet uitvoeren.
Nederlanders blijken bovendien niet alleen te liegen over hoe vaak ze het doen, ook over de kwaliteit wordt één en ander verzonnen.
Erg open blijken Nederlanders tussen de lakens ook niet: slechts één op de twee vrouwen durft tijdens de seks te zeggen dat ze het liever anders wil. Bij mannen is dat maar één op de drie.
Het blijkt sowieso niet eenvoudig om met de eigen partner over seks te praten. En naarmate een relatie langer duurt, komt het er steeds minder van: slechts 25 procent van de respondenten met een relatie die al langer dan vijf jaar duurt, praat nog wekelijks over seks.
Toch meent het merendeel van de vrouwen (70 procent) dat dergelijke gesprekken hun seksleven ten goede komt.
Als dat gesprek over seks gaat, ligt het initiatief meestal bij de vrouw (68 procent van de vrouwen tegenover 54 procent van de mannen). Opmerkelijk, want zeven op de tien mannen geven aan dat ze seks graag als gespreksonderwerp willen.
Veel vrouwen bespreken hun seksleven wel met vriendinnen (84 procent). Mannen doen dit vooral vaker op hun werk, één op de drie praat er met collega's over. Blanca van den Brand: "Best een gevaarlijke ontwikkeling. Praten over intieme zaken is nogal eens een voorbode van vreemdgaan."
Uit onderzoek is dan ook naar voren gekomen dat ontrouw op de werkvloer toeneemt.
Aan het onderzoek deden 540 mannen en vrouwen tussen de 20 en 34 jaar. Uitvoerder was De Vos & Jansen Marktonderzoek.
(Bron)
Nieuwe rel rondom Street View dreigt in Duitsland

AMSTERDAM – In Duitsland dreigt een nieuwe rel te ontstaan rondom Google Street View. Dinsdag maakte de internetgigant bekend de dienst eindelijk te willen lanceren in het land.
De opnamen voor Street View werden in Duitsland eerder gestaakt omdat verschillende instanties vraagtekens plaatsten bij de waarborging van de privacy. Burgers zijn bang dat de dienst gebruikt kan worden voor criminele doeleinden zoals inbraken.
Dat de zorgen rondom privacy niet geheel onterecht waren bleek eerder dit jaar toen Google toegaf per ongeluk gevoelige informatie van wifi-netwerken te hebben opgeslagen bij opnamen voor Street View.
Inmiddels rijden er aangepaste auto’s van Google op de wegen om Street View verder uit te breiden. Het bedrijf wil voor het einde van dit jaar Street View invoeren in Duitsland.
Huurders en huizenbezitters uit Duitsland kunnen via een online formulier bezwaar maken en aangeven dat hun woningen onherkenbaar gemaakt moeten worden. Bewoners krijgen daarvoor vier weken de tijd.
De toezichthouder in Hamburg, een van de twintig steden waarvan Google de beelden online wil gaan zetten, reageert woensdag verbaasd op de plannen van Google.
“De snelle introductie van Street View en de beslissing om de lancering te starten tijdens de vakantie, alsmede het ontbreken van de mogelijkheid telefonisch beklag te doen, heeft bij ons tot zorgen geleid”, aldus Jan Caspar werkzaam bij de Duitse toezichthouder. “We vragen ons af of Google wel geïnteresseerd is een simpele en klantvriendelijke realisatie van de dienst.”
Peter Schaar, de federale commissaris voor databescherming, sluit zich bij Caspar aan. “Het zou te allen tijde mogelijk moeten zijn klachten in te dienen over Street View. Ook moeten alle klachten worden behandeld voordat de dienst gelanceerd kan worden in Duitsland”, schrijft Schaar in een blog.
De toezichthouder uit Hamburg heeft inmiddels een brief aan Google gestuurd waarin de instantie laat weten dat het bedrijf aan alle voorwaarden moet voldoen.
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) afgelopen mei een onderzoek begonnen naar het verzamelen van privé-informatie door Google in Nederland. Dat onderzoek is nog in volle gang.
(Bron)
‘Mysterieuze oude taal ontdekt in Schotland’

AMSTERDAM - Wetenschappers vermoeden dat er een nog onbekende taal schuil gaat achter eeuwenoude symbolen die zijn aangetroffen op grote stenen in Schotland.
De mysterieuze symbolen kunnen volgens wetenschappers van de Universiteit van Exeter worden gezien als woorden die een betekenis hebben en gezamenlijk zinnen kunnen vormen in een oude taal. Dat meldt BBC News.
De wetenschappers hebben met een wiskundige formule vastgesteld dat er een betekenisvol patroon zit in de volgorde van de symbolen. In totaal hebben ze tekens op meer dan 200 stenen onderzocht.
De symbolen zijn waarschijnlijk in de stenen gekerfd door de Picten, een Keltisch volk dat tussen de 4e tot de 9e eeuw leefde in het gebied dat nu Schotland heet.
Er is echter ook kritiek op het onderzoek. Sommige wetenschappers vinden dat de volgorde van de symbolen te voorspelbaar is om voor een taal door te gaan.
Hoofdonderzoeker Rob Lee gelooft echter dat de tekens op de stenen maar een klein deel laat zien van de taal die de Picten gebruikten.
“De symbolen maken deel uit een van een zeer beperkt vocabulaire”, verklaart Lee. “Maar dat betekent niet dat het vocabulaire van de Picten ook beperkt was. Het is alsof je een Engelse menukaart van een restaurant ontdekt als enig overblijfsel van de Engelse taal.”
(Bron)

woensdag, augustus 11, 2010

Minderjarige serie-aanrander opgepakt in Utrecht

UTRECHT - In Utrecht is een jongen opgepakt voor het aanranden van meerdere vrouwen tussen februari en juni van dit jaar. Aan andere vrouwen liet hij zijn geslachtsdeel zien, meldt de politie woensdag.
De minderjarige aanrander sprak zijn slachtoffers aan ter hoogte van de Haarrijnse plas aan bij het fietspad het Lint, dat door de wijk Terwijde loopt. Vervolgens liet hij zijn geslachtsdeel zien of betastte hij de vrouwen.
De jongen kon vorige week vrijdag worden opgepakt na rechercheonderzoek. De politie was vanwege de aanrandingen gaan posten, maar dit leverde niets op. De naam van de jongen kwam naar voren in verder onderzoek.
De politie wil om privacyredenen de leeftijd en woonplaats van de jongen niet noemen. Hij is maandag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Hoeveel vrouwen precies zijn lastiggevallen, is onduidelijk.
De politie vermoedt dat meer vrouwen last hebben gehad van de jongen en roept mogelijke slachtoffers op om een aanranding alsnog te melden op het bureau.
(Bron)
Wakker Dier mag doorgaan met antireclame

AMSTERDAM - De Reclame Code Commissie heeft bepaald dat Wakker Dier mag doorgaan met de radiospot tegen de 'kiloknallers' van supermarktketen C1000.
Dit werd woensdag bekendgemaakt. Wakker Dier wil met de radiospot aan de consument laten zien wat de gevolgen van goedkoop vlees voor het dier is.
''Het staat Wakker Dier in beginsel vrij haar mening over de vleesprijzen bij een met name genoemde supermarkt te noemen en de wijze waarop Wakker Dier dat in de onderhavige reclame doet, acht de commissie niet van dien aard, dat de reclame in strijd is met de Nederlandse Reclame Code'', aldus de Commissie.
Volgens de Reclame Code Commissie was de kritiek van Wakker Dier op de vleesacties ''voldoende onderbouwd''. Wakker Dier toonde onder meer aan dat C1000 zijn vlees voor een deel uit Duitsland haalt, waar de wijze waarop varkens worden gehouden, in strijd is met de wetgeving in Nederland.
Ook beweerde de stichting dat de supermarktketen dieronvriendelijk consumptiegedrag stimuleert, doordat zijn aanbod van diervriendelijk biologisch vlees beperkt en duur is.
In de spot wordt als voorbeeld van de slechte behandeling van dieren ''geen stro, geen daglicht, geen ruimte, geen fratsen'' genoemd. Volgens de stichting leiden de extreem lage vleesprijzen tot een prijsdruk in de gehele keten, wat ten koste gaat van het dierenwelzijn.
C1000 maakte dinsdag bekend niet te stoppen met de 'kiloknallers', ondanks de kritiek van Wakker Dier. De supermarktketen heeft wel aangegeven als gevolg van de negatieve berichtgeving rondom de vleesverkoop van de C1000 ''nadrukkelijker dan voorheen'' zijn biologische producten te promoten.
(Bron)
Politie belaagd bij aanhouding inbrekers
0
DEN BOSCH - Meerdere agenten van de politie in Den Bosch zijn dinsdagavond door omstanders belaagd toen zij vijf verdachte woninginbrekers (17 tot 20 jaar) wilden aanhouden.
De politie werd bekogeld met stenen en verbaal aangevallen. Een agent werd geraakt door een stuk stoeptegel, maar raakte niet ernstig gewond. Een andere politieman trok zijn vuurwapen toen een 29-jarige Bosschenaar met een steen dreigde te gooien.
De verdachte inbrekers en de verdachte van poging tot doodslag op de agent zitten nog vast. De politie kon woensdag niet zeggen hoeveel mensen zich met de aanhouding hebben bemoeid en hoeveel agenten betrokken waren. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
(Bron)

Een echte smeris kopt zo'n stoeptegel gewoon terug ;p
Russische rookwolken waaien naar het westen

OFFENBACH - De rookwolken van de Russische bosbranden waaien naar het westen. De Duitse meteorologische dienst verwacht dat de rook de komende dagen over Polen en het zuiden van Zweden zal drijven.
Mogelijk krijgt ook het oosten van Duitsland met de rook te maken.
Onduidelijk is of er ook radioactieve deeltjes, die vrij kunnen komen doordat de bossen rond een aantal nucleaire installaties in brand staan, in de rook zullen zitten.
Volgens het Duitse ministerie van Milieu zal er in elk geval geen gezondheidsrisico ontstaan, omdat de concentratie radioactieve deeltjes niet groot zal zijn.
(Bron)
‘Schaatsenrijder dwingt vrouwtje tot seks’

AMSTERDAM - Mannelijke schaatsenrijders gebruiken vaak dreigementen om vrouwtjes te dwingen om seksueel contact met hen aan te gaan. Dat hebben Zuid-Koreaanse wetenschappers ontdekt.
De mannelijke insecten van de soort Gerris lacustris dwingen vrouwtjes tot seks door tijdens het paringsritueel met hun poten op het water te slaan, zodat er rimpelingen ontstaan waar roofvissen op afkomen. Vrouwtjes zijn tijdens het paren veel kwetsbaarder voor aanvallen van vissen, omdat de mannetjes op hun rug zitten.
De mannetjes stoppen pas met hun roekeloze gedrag als het vrouwtje toestemt tot geslachtsgemeenschap. Dat schrijven onderzoekers van Seoul National University in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.
Het seksuele gedrag van de mannelijke schaatsenrijders is opvallend, omdat vrouwtjes normaal gesproken de baas zijn tijdens het paringsritueel. De vrouwelijke insecten beschikken namelijk over een soort schild dat hun geslachtsdeel beschermt. Ze openen dat schild alleen als ze toestemmen tot seks.
De dreigmethode van mannelijke schaatsenrijders is vermoedelijk in de loop van de evolutie ontstaan als een gevolg van het afwijzende gedrag van vrouwtjes, zo meldt hoofdonderzoeker Piotr Jablonski op BBC News.
Vrouwtjes die al eens het slachtoffer zijn geweest van een aanval van een roofvis zijn volgens de wetenschappers het meest gevoelig voor de dreigementen van mannelijke schaatsenrijders.
(Bron)
Man rijdt al 51 jaar zonder rijbewijs

BERLIJN - De Duitse politie heeft een 79-jarige man in de West-Duitse stad Oberhausen tot stoppen gedwongen, omdat hij in zijn auto op de verkeerde weghelft reed.
Daarna bleek dat de man al 51 jaar zonder rijbewijs reed. Dat heeft de politie woensdag laten weten.
Agenten haalden de man naar de kant en vroegen naar zijn papieren. De man gaf zijn identiteitsbewijs en autopapieren en zei dat hij zijn rijbewijs was verloren. De agenten trokken dit na en zo bleek dat de man tot juni 2031 niet mocht rijden.
In 1959 was zijn rijbewijs ingenomen nadat hij was betrapt op het rijden onder invloed. Toen hij daarna toch enkele keren achter het stuur werd betrapt, besliste een rechter dat hij 72 jaar lang niet mocht rijden.
De man kan een boete tegemoetzien; het rijverbod wordt nog beter in de gaten gehouden.
(Bron)
Agent bestraft na gooien met baksteen

ZUTPHEN - De rechtbank Zutphen heeft woensdag de 31-jarige agent B.K. uit Didam veroordeeld tot 240 uur werkstraf en twee maanden cel voorwaardelijk wegens poging tot doodslag.
De politieman gooide 4 augustus 2009 in Didam een baksteen naar een passerende automobilist. De autobestuurder en de agent hadden in het verleden al meerdere conflicten gehad. Op het moment dat de man langsreed gooide de agent een baksteen dwars door de zijruit.
De inzittende kon het projectiel van 20 bij 7 bij 7 centimeter maar net ontwijken. De agent mocht na het incident gewoon blijven werken bij het korps.
De officier van justitie eiste twee weken geleden nog dat de actie onbestraft zou blijven, omdat K. gezien de eerdere incidenten en zijn overspannenheid zou hebben gehandeld uit psychische overmacht. Die conclusie leidde na de zitting al tot felicitaties op de gang van de rechtbank van collega's aan K.
De rechtbank vindt echter dat K. helemaal niet uit psychische overmacht handelde. Hij ging volgens de rechters juist berekenend te werk. Zo riep K. bijvoorbeeld twee weken voor het incident al eens dat hij een baksteen door de ruit zou gooien als hij die man weer zou tegenkomen.
(Bron)

En iemand die dat doet mag blijven werken bij de politie? En anderen aanspreken/verbaliseren als ze zoiets doen?
Stripact bij aanhouding nepgoudverkopers

AMSTERDAM - Toen de politie dinsdagavond op een parkeerplaats langs de A4 bij Hoofddorp drie Roemenen probeerde aan te houden, begon een van hen spontaan te strippen. Ze stond poedelnaakt langs de snelweg.
De politie was de Roemenen op het spoor gekomen na een tip dat ze nepgoud probeerden te verkopen op parkeerplaatsen langs de snelweg.
Met de stripact probeerde de 38-jarige vrouw volgens een politiewoordvoerder onder haar arrestatie uit te komen. "Dat gebeurt wel vaker. Ze doen van alles om het ons onmogelijk te maken."
Een agent beval de vrouw terug in de auto te stappen. Dat deed ze, maar daar probeerde ze de nepsieraden die als bewijs tegen haar konden dienen snel in haar achterste te stoppen.
Tijdens haar aanhouding schreeuwde ze naar haar 11-jarige kind en sloeg ze het kind in het gezicht. Waarom ze dat deed, is niet bekend.
Samen met de vrouw werden twee mannen van 23 en 42 jaar aangehouden. Ze zijn meegenomen naar een politiebureau. Daar kregen ze ieder een boete van tachtig euro. De nepsieraden zijn afgepakt.
(Bron)

Als je illegaal nepsieraden aan het verkopen bent, moet je bij een dreigende arrestatie in je blootje gaan rondlopen en je spullen in je reet douwen, dat is reuze effectief.
Tienjarige inbreekster opgepakt

ROERMOND - De bewoonster van een huis aan de Roerderweg in Roermond heeft maandagavond een 10-jarig meisje uit Ede betrapt bij een inbraak in haar woning. Het meisje had daarbij sieraden uit haar woning gestolen. Dat maakte de politie dinsdag bekend.
Toen de Roermondse wegging uit haar woning, zag ze hoe twee meisjes haar in de gaten hielden. Ze vertrouwde het niet en keerde even later op haar schreden terug. Thuis aangekomen zag ze de tuindeur openstaan en het kleinste meisje over de schutting klimmen.
Ze kon het meisje tegenhouden en overdragen aan de gealarmeerde politie, die het kind na verhoor met de ouders verenigde.
De politie kon het andere meisje, van wie de identiteit niet bekend is, niet meer achterhalen. De politie weet nog niet hoe de jonge inbreekster in Roermond terecht is gekomen.
(Bron)
Man swaffelt Rotterdamse metro

ROTTERDAM - De politie heeft maandagavond in het centrum van Rotterdam een swaffelaar aangehouden. De 48-jarige Rotterdammer had met zijn geslachtsdeel tegen een metrostel staan slaan. Dit maakte de politie dinsdag bekend.
Rond half tien kreeg de politie een melding dat er een naakte man op het Eendrachtsplein liep. Bij aankomst van de politie op het plein vluchtte de man een metrotunnel in waar hij gevaarlijke capriolen uithaalde.
Zo sprong hij over de elektriciteitsbalken waarmee de metro's worden aangedreven. Een metro die op dat moment stilstond in de tunnel, werd door de man beswaffeld.
Uit veiligheidsoverwegingen besloot vervoersbedrijf RET het metroverkeer stil te leggen en de stroom eraf te halen.
Volgens de politie was de man niet aanspreekbaar.
(Bron)
‘Superbacterie’ uit India verspreidt zich wereldwijd

AMSTERDAM - Een nieuwe superbacterie uit India die resistent is tegen bijna alle soorten antibiotica zal zich in de komende jaren mogelijk wereldwijd verspreiden. Dat melden Britse wetenschappers in een nieuwe studie.
Wetenschappers van onder meer de Universiteit van Cardiff hebben de 'superbacterie' met het gen NDM1 aangetroffen in patiënten in ziekenenhuizen in India, Pakistan, Bangladesh en Groot-Brittannië. Dat schrijven ze in het toonaangevende medisch tijdschrift The Lancet.
Het gen NDM-1 maakt de bewuste bacterie resistent tegen bijna alle soorten antibiotica. Volgens de wetenschappers zal de bacterie zich mogelijk wereldwijd verspreiden door zogenaamd gezondheidstoerisme, zo meldt persbureau Reuters.
Steeds meer Europeanen en Amerikanen reizen naar Aziatische landen voor medische behandelingen, omdat de ingrepen daar goedkoper zijn. “In India wordt vooral steeds vaker cosmetische chirurgie uitgevoerd voor Europeanen en Amerikanen en het is aannemelijk dat NDM-1 zich daardoor wereldwijd zal verspreiden", schrijft hoofdonderzoeker Timothy Walsh.
De wetenschappers onderzochten bacteriemonsters uit verschillende laboratoria van ziekenhuizen in Groot-Brittannië, India, Bangladesh en Pakistan. In sommige Indiase ziekenhuizen bleek al 8 procent van de patiënten besmet met de superbacterie met het gen NDM-1.
In Groot-Brittannië werden in totaal 37 gevallen vastgesteld. Het ging vooral om mensen die recentelijk naar India of Pakistan waren afgereisd voor een medische behandeling.
De onderzoekers waarschuwen dat het gen NDM-1 ook gemakkelijk kan worden overgedragen tussen verschillende bacteriën. De kans op het ontstaan van een wereldwijde superbacterie wordt daardoor mogelijk nog groter.
(Bron)
Alarm wegens stofzuigende kat

AMSTERDAM - De alarmdiensten van het Duitse Bayreuth zijn uitgerukt vanwege een jammerende kat en een stofzuiger. Dit heeft de Beierse politie dinsdag gemeld.
De kat was maandag alleen thuis. Kennelijk is het dier erin geslaagd de stofzuiger aan te zetten, waarna het door het lawaai van het apparaat zo in paniek raakte dat het de hele buurt bij elkaar krijste en jammerde.
Een buurman sloeg alarm toen hij het kattengejammer uren later nog steeds hoorde, evenals de ronkende stofzuiger.
Het ergste werd gevreesd, maar er bleek weinig aan de hand toen de brandweer maandagavond bij het huis arriveerde. De deur was niet op slot en de brandweerlieden konden zo naar binnen lopen.
Daar troffen ze de ronkende stofzuiger en een kat die volkomen over zijn toeren was. Ze hebben het dier weten gerust te stellen, zei de politie.
(Bron)

Goeie service.
Amerikaan marineert kat in kofferbak

BUFFALO - Toen agenten in de Amerikaanse stad Buffalo een 51-jarige automobilist langs de kant van de weg zetten, ontdekten ze iets opmerkelijks.
In de kofferbak van de auto lag een kater, gedrenkt in olie en besprenkeld met peper en zout. Dat meldden Amerikaanse media woensdag.
Gary Korkuc (51) werd staande gehouden omdat hij een stopbord had genegeerd. Toen de agenten een bekeuring uitschreven hoorden ze een gemiauw uit de kofferbak.
Daar bleek de gemarineerde kater te liggen. Korkuc zei dat hij het dier wilde straffen voor een slecht humeur. De man is aangeklaagd voor dierenmishandeling.
(Bron)

Rare actie van die agenten. Iedereen weet toch dat katten geheid een beter humeur krijgen van in een achterbak doen alsof je een stukkie vlees bent dat zo de pan in kan?
Waar ik opgroeide, leerden ze katten zwemmen in een dichte zak met een baksteen erbij.
Trucje houdt verouderde Windows XP toch 'veilig'

AMSTERDAM – Er is een manier ontdekt waardoor gebruikers van het verouderde Windows XP Service Pack 2, toch veiligheidsupdates kunnen installeren. Zo hoeven gebruikers hun systeem niet te upgraden naar een nieuwe versie om voldoende beveiligd te blijven.
Dat schrijft Sean Sullivan, adviseur bij F-Secure, een Fins antivirusbedrijf.
De ondersteuning voor SP 2 werd op 12 juli stopgezet, wat inhoudt dat veiligheidsupdates niet meer worden uitgevoerd.
Zo werd vorige week een noodpatch door Microsoft uitgebracht om een ernstig lek in Windows te dichten. Gebruikers van SP 2 konden geen gebruik maken van deze patch. Microsoft adviseert te upgraden naar Windows XP SP 3 of naar een nieuwere versie van Windows zoals Windows 7.
SP 3 is al sinds medio 2008 beschikbaar. Toch maken nog veel consumenten en bedrijven gebruik van de verouderde versie van Windows XP. In Nederland maken nog ongeveer een miljoen mensen gebruik van SP 2.
Een aantal mensen weigert over te stappen omdat de upgrade naar SP 2 in het verleden voor problemen heeft gezorgd. Op veel IT-afdelingen ontstonden bijvoorbeeld problemen met de compatibiliteit van de applicaties door de introductie van een strenger, maar beter beveiligingsbeleid inzake de firewall van Windows XP.
Sullivan heeft nu dus een truc ontdekt waardoor mensen niet hoeven te upgraden als zij dat niet willen. Hij wijst er wel op dat deze manier van updaten niet officieel is en niet bekend is of de veiligheidsupdates ook volledig functioneren. Tot nu toe is alleen zeker dat de update geïnstalleerd kan worden.
Het antivirusbedrijf adviseert mensen dan ook gewoon te upgraden naar SP 3.
(Bron)
Jonge meisjes slachtoffer groepsverkrachting

AMSTERDAM - Zeker twee meisjes zijn het slachtoffer geworden van een groepsverkrachting in Rotterdam.
Een 25-jarige Rotterdammer die eerder al bekende seksuele handelingen met een 15-jarig meisje te hebben verricht, wordt nu ook verdacht van ernstig misbruik van een 12-jarig meisje.
Bij beide zaken zijn vermoedelijk meer mensen betrokken.
Agenten troffen het 12-jarige meisje op straat aan, meldt de politie dinsdag. Het kind was weggelopen en in haar eentje naar Rotterdam gegaan.
Uit onderzoek bleek dat zij door verschillende mannen ernstig seksueel is misbruikt, aldus de politie.
Het misbruik vond plaats in de week van 16 tot en met 23 juli, toen het kind in Rotterdam verbleef. Het zou zijn gebeurd in een woning aan de 1e IJzerstraat in Rotterdam, waar een maand eerder het 15-jarige meisje slachtoffer werd van een ernstig zedenmisdrijf.
De politie sluit niet uit dat het 12-jarige meisje behalve in deze woning ook op een andere locatie is misbruikt.
Tijdens meerdere gesprekken met het kind uit Nijmegen kwam zij met verschillende (bij-)namen van daders op de proppen. De 25-jarige Rotterdammer, die nog vastzit, heeft inmiddels ook over de 12-jarige een verklaring afgelegd.
Vorige week donderdag werd bekend dat hij heeft toegegeven seksuele handelingen met het 15-jarige slachtoffer te hebben verricht. Toen meldde het Openbaar Ministerie ook dat er aanwijzingen zijn dat meer mensen bij dit incident betrokken waren.
Het 15-jarige meisje uit Capelle aan den IJssel bezocht op 19 juni een jamsessie in een buurthuis aan de Slinge en ging na afloop in een auto met de verdachte mee. In de woning in de 1e IJzerstraat in Delfshaven werd ze vervolgens misbruikt.
Het slachtoffer deed later aangifte, waarna de Rotterdammer vorige week maandag werd aangehouden.
De politie roept meisjes die eveneens in de omgeving van de 1e IJzerstraat het slachtoffer zijn geworden van een zedenmisdrijf contact op te nemen met het rechercheteam.
(Bron)
Interpol waarschuwt voor zelfmoordgas

MAASTRICHT - De internationale politieorganisatie Interpol waarschuwt voor een nieuwe zelfmoordmethode waarbij een gas wordt gebruikt. Het gas levert ook levensgevaar op voor de toegesnelde hulpverlener.
Het politiekorps Limburg Zuid bevestigde woensdag berichtgeving daarover in het AD.
Tot nu toe hebben twee mensen in Nederland zich van het leven beroofd met het extreem gevaarlijk gas, in Gulpen en in Wormerveer.
In Gulpen in Zuid-Limburg vulde een chemicus zijn auto met het gas en stierf. Hij had wel een waarschuwingsbriefje op de autoruit gedaan waarin stond dat de auto vol dodelijk gas zat, zei een woordvoerder van de politie.
Het zou gaan om waterstofsulfide (H2S), dat in een lage concentratie naar rotte eieren ruikt, maar in hoge concentraties niet te ruiken en zeer dodelijk is.
(Bron)
Blogger veroorzaakt Twitterrel rond Carglass

AMSTERDAM – Er is op Twitter een rel uitgebroken rond Carglass nadat een blogger een nepaccount aanmaakte en dreigde mensen die het bedrijf op de microblogdienst zwartmaakten, aan te klagen.
De blogger maakte dinsdag de account NL_Carglass aan en schreef: “Mensen die berichten posten met hashtag #carglasszuigt ik wil jullie erop wijzen dat onze juristen zich beraden op stappen tegen jullie.”
Dit bericht werd vervolgens door honderden mensen herhaald en er ontstond een levendige discussie over Carglass en de bewuste berichtgeving.
Carglass heeft tegenover NU.nl laten weten absoluut niet achter de actie te zitten. “We zitten behoorlijk in onze maag met het bericht”, aldus woordvoerder Johan Boelhouwer. Hij kon nog niet zeggen of Carglass stappen gaat ondernemen tegen de blogger. “Dat zijn we nog aan het uitzoeken.”
De persoon achter de nepaccount laat weten niet bang te zijn voor de advocaten van het bedrijf. “Carglass mij aanklagen? Eindelijk wordt hun merk eens positief gehyped”, schrijft hij. Uit andere berichten is op te maken dat de blogger besloot het bericht te plaatsen om uit te zoeken hoe makkelijk mensen te manipuleren zijn.
Carglass had zelf al een officiële account op Twitter, maar gebruikte deze niet. Dinsdag is het eerste bericht geplaatst.
(Bron)
'Bossen branden in nucleair besmet gebied'

MOSKOU - In het uiterste westen van Rusland woeden meer dan twintig bosbranden in een gebied dat besmet is door de kernramp in Tsjernobyl in 1986. Dat meldde de Russische tak van milieuorganisatie Greenpeace dinsdag.
Het is nog niet bekend of met de rookwolken ook radioactieve deeltjes in de lucht zijn gekomen.
De branden woeden in de omgeving van de stad Brjansk, bij de grens met Oekraïne en Wit-Rusland. De stad ligt ten noordoosten van Tsjernobyl. Daar ontplofte op 26 april 1986 een van de reactoren van een kerncentrale.
Wolken radioactiviteit werden uitgestoten over een groot deel van Europa. Het rampgebied is nog altijd zwaar vervuild en onbewoonbaar. Op basis van berekeningen zouden enkele duizenden mensen uiteindelijk ten gevolge van de ramp kunnen overlijden.
Het KNMI kan de berichten van Greenpeace niet bevestigen, maar laat weten dat er vooralsnog geen dreiging voor West-Europa is. In Nederland waait de komende tijd een westenwind, aldus een KNMI-woordvoerster.
De lucht komt dus van de Atlantische Oceaan. In het westen van Rusland staat een wind uit zuidelijke richting, die eventuele radioactieve deeltjes richting Siberië zou blazen.
(Bron)
Infectie salmonella ook door hondenvoer

NEW YORK - Uit een nieuwe studie blijkt dat droog honden- en kattenvoer ook kan leiden tot een infectie met Salmonella bij mensen. Met name jonge kinderen lopen dat risico.
De onderzoekers keken naar 79 Amerikanen die een infectie met Salmonella opliepen door normaal huishoudelijk gebruik van droge diervoeding. De helft van hen was jonger dan 2 jaar.
De dieren hebben zelf geen last van de infectie, maar kunnen de bacterie nog wel 10 tot 12 weken via de ontlasting uitscheiden.
Mensen die hun dieren op de keukenvloer te eten gaven, hadden vier keer zoveel kans op een infectie. Het is onduidelijk waarom dit zo is. De onderzoekers zagen namelijk geen verband tussen de infectie en peuters die het voer in hun mond staken.
Een infectie met Salmonella door diervoeding komt maar erg weinig voor, maar deze studie wijst er maar weer eens op hoe belangrijk hygiëne is in een huishouden.
Ze willen dan ook benadrukken dat het belangrijk is om je handen te wassen, na het voeren, verzorgen en knuffelen van de viervoeters.
Vooral voor de allerkleinsten, omdat zij zoveel tijd doorbrengen op de grond en een infectie voor hen ernstiger is dan voor volwassenen. Ook denken ze dat het belangrijk is om de brokken netjes op te bergen. Het onderzoek verschijnt in Pediatrics.
(Bron)

Een hogere kans als je de dieren op de keukenvloer te eten geeft? In een bakje op die vloer neem ik aan? Je maakt me niet wijs dat die kans afneemt als je de brokken pakweg op tafel zet.