donderdag, mei 19, 2011

Luh mun kai, of wat prozaïscher: citroenkip. Je bent er even mee bezig maar het is de moeite meer dan waard.
Het recept komt uit "Werelds koken", een gratis boekje van Kerk in Actie (inkijken hier, boekje aan te vragen tot 1 juni via deze link).
Ik ben nooit in staat recepten perfect te volgen, dus hier en daar heb ik wat gerommeld.

Recept:

4 kipfilets (ongeveer 500 gram)
1 citroen
2 cm gemberwortel (heb ik met de suiker van verderop vervangen door gembersiroop die ik wèl in huis had)
2 el sojasaus (ketjap)
1 eiwit (splitsen ging verkeerd, dus ik heb het hele ei gebruikt...)
1 teen knoflook
2 el maïzena
2 tl suiker
2 el droge sherry (heb ik overgeslagen)
3 dl kippenbouillon
1 bosui

Kip in reepjes snijden. Citroen boenen, schil raspen, uitpersen. Ei splitsen en het eiwit loskloppen.
Gemberwortel schillen en fijnhakken, knoflook fijnhakken.
In een schaal mengen: eiwit, sojasaus, citroensap, de helft van de knoflook en gember, een halve eetlepel maïzena. Voeg de kip toe, roer om, folie over de schaal en een half uur in de koelkast zetten.
Olie verhitten in een wok, kip uit de marinade halen (marinade bewaren!) en bakken.
Kip uit de pan halen en warm houden, citroenrasp en de rest van de knof en de gember even roerbakken in de achtergebleven olie. (Ik had roerbakolie met knoflook en gember, en ik heb de rasp gewoon door de kip geroerd, ging goed.)
Maak een papje van de maïzena die er nog is, de suiker en 3 eetlepels water.
Breng de kippenbouillon in een pannetje aan de kook met de sherry en de overgebleven marinade. Voeg dan het maïzenapapje toe, laat dit 3 à 4 minuten pruttelen terwijl je blijft roeren, zodat het een mooie saus wordt.
Snij de bosui in ringetjes en voeg kip, saus en bosui bij elkaar.

Volgens het boek is het lekker met witte rijst en peultjes, ik heb er een zak Hollandse wokgroente van de Appie bij gewokt en toen - heel erg - alles domweg bij elkaar gemieterd. En zo zit je dan een éénpansmaaltijd te eten terwijl je 4 pitten nodig had om 'm te maken ;-)
En Tijger vindt kip zonder citroenmarinade duidelijk lekkerder - pech voor haar, want ik weet wat ik morgen eet ;p