zaterdag, april 03, 2010

Actievoerders aangehouden op basis Volkel

VOLKEL - Meerdere actievoerders zijn zaterdagmiddag tijdens een manifestatie tegen kernwapens over het hek van vliegbasis Volkel geklommen en gearresteerd. De demonstranten zeggen dat tot dusver ongeveer dertig mensen zijn aangehouden.
Officiële cijfers zijn er nog niet.
Ruim honderd mensen woonden zaterdag de demonstratie bij tegen kernwapens voor de ingang van vliegbasis Volkel. Het soms ludieke protest verliep verder rustig en vreedzaam.
Burgemeester Henk Hellegers van de gemeente Uden waar Volkel bijhoort kwam uit nieuwsgierigheid kijken en toonde zich tevreden over het verloop. Politie en marechaussee waren in groten getale aanwezig. Een politiehelikopter cirkelde boven de basis.
Het is publiek geheim dat in Volkel kernwapens liggen opgeslagen. Burgemeester Hellegers zegt dat hij er officieel geen weet van heeft, maar er wel van uit gaat.
Behalve in Volkel vinden dit weekeinde ook in diverse andere Europese landen zoals België, Duitsland, Frankrijk en Italië acties plaats.
(Bron)
Bordeel Yab Yum in de etalage

AMSTERDAM - Het nationaal en internationaal vermaarde bordeel Yab Yum staat te koop. Voor een slordige 6 miljoen euro wisselt het pand aan het Singel in Amsterdam van eigenaar.
De huidige eigenaar Hennie Vittali wil er er na twaalf jaar van af nu hij het niet meer ziet gebeuren dat de gemeente hem een nieuwe vergunning verleent.
Zaterdag bevestigde Vittali een bericht hierover in De Telegraaf. De gemeente Amsterdam sloot het bordeel in januari 2008 op basis van de wet Bibop, omdat het ernstige vermoeden bestond dat het bedrijf werd misbruikt voor criminele activiteiten.
De Raad van State stelde de gemeente in het gelijk. De advocaat van Yab Yum heeft hierover een klacht ingediend bij het Europees Hof. Vittali zegt de uitkomst niet te willen afwachten en hoopt dat een 'schone' koper de luxe seksclub voort kan zetten.
Vittali: ''Dagelijks word ik nog vijf tot tien keer gebeld door klanten. Het lukt me niet meer een vergunning te krijgen. Ik ben er al zo lang mee bezig geweest, de gemeente geeft gewoon geen antwoord meer.''
Vittali kocht het bedrijf in 1999 voor circa 11,5 miljoen gulden. ''Ik wil gewoon mijn geld terug'', zegt hij over de verkoopprijs van 6 miljoen euro.
Op het pand rust nog steeds de bestemming seksinrichting. Vittali verwacht dat een nieuwe eigenaar met een smetteloos blazoen hoogstwaarschijnlijk wel een vergunning krijgt voor het voortzetten van het beroemde bordeel.
(Bron)
Meer doden bij gevechten in Somalië

Ten minste dertien burgers zijn zaterdagochtend gedood bij gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Dat hebben ooggetuigen en hulpverleners gemeld.
Vrijdag kwamen bij gevechten tussen regeringstroepen en islamitische opstandelingen al zeker twintig mensen om het leven. Die dag begonnen na twee weken van relatieve rust de gevechten weer. Opstandelingen proberen al jaren de zwakke regering omver te werpen.
(Bron)
Belgische pastoor leidt dubbelleven

MECHELEN - Een pastoor in het Belgische Namen is aangehouden wegens oplichting. De man, een 52-jarige Congolees, bleek al tien jaar een dubbelleven te leiden.
Onder een andere naam werkte hij ook bij de sociale dienst van de Brusselse gemeente Elsene, was getrouwd en vader van drie kinderen van een vrouw in Zemst.
De man had simpelweg tweemaal een aanvraag ingediend voor de Belgische nationaliteit. Hij deed dat met een iets verschillende naam, geboorteplaats en geboortedatum, meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zaterdag.
Zowel de kerk als zijn werkgever hadden geen argwaan. In Namen was hij in 2000 als pastoor aangesteld door de huidige aartsbisschop André-Mutien Léonard. Het viel de parochianen wel op dat hij vaak afwezig was, drie vrouwen in zijn huis had ('zussen') en veel collectes hield. Toch was hij daar erg geliefd.
Het dubbelleven kwam pas aan het licht door een tip van de autoriteiten van Zwitserland, waar hij een studie had gevolgd. De Zwitsers waarschuwden justitie in Namen in 2008 en 2009, waarna hij nu pas is aangehouden.
(Bron)
Script nieuwste Harry Potter-film achtergelaten in kroeg

AMSTERDAM – Het script van de nieuwste Harry Potter-film, Harry Potter en de Relieken van de Dood, is 'uitgelekt'. De crew van de film liet het script liggen in een pub na een avondje doorzakken.
Dat meldt de Britse tabloidkrant The Sun, die hand heeft weten te leggen op het script.
Volgens The Sun onthullen de 118 pagina’s van het script dramatische veranderingen ten opzichte van de tekst in het boek.
De Britse krant heeft het script inmiddels terug gegeven aan Warner Bros, die de tabloid daarvoor bedankt. De directeuren van Warner Bros hebben tevens een onderzoek ingesteld naar hoe en waarom het script precies is achtergelaten.
Volgens de vinder, die het document aan The Sun overhandigde, werd er flink gedronken door de crew van de Harry Potter-films en vond hij het script uiteindelijk onder een tafel. ‘Geheim en vertrouwelijk’ zou er op de kaft hebben gestaan.
De inhoud van het script heeft The Sun niet naar buiten gebracht, maar dat de tekst wezenlijk verscheelt van de tekst in het boek van schrijfster J.K. Rowling is wel duidelijk. Bekend was al dat het boek in tweeën zou worden gesplitst, om zo meer details in de films te kunnen verwerken. Volgens journalisten bij de Britse krant eindigt de eerste film op een cruciaal moment.
In 2003 werden kopieën van het boek The Order Of The Phoenix gevonden zes weken voor de officiële lancering. In 2006 werd het script van de gelijknamige film op straat gevonden. Het eerste deel van de nieuwe film moet in november in de bioscopen gaan draaien.
(Bron)
Politie vindt cocaïne in paaseieren

AMSTERDAM - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft donderdag in Amsterdam paaseieren vol cocaïne gevonden in een auto die doorzocht werd.
Naar aanleiding van de opmerkelijke vondst werden zes personen aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen.
Dat heeft het KLPD zaterdag gemeld naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.
De paaseieren bevatten in totaal 2,5 kilo cocaïne. De groep gearresteerde personen bestond uit twee vrouwen uit Amsterdam van 24 en 55 jaar, twee Amsterdamse mannen van 44 en 57 jaar en twee dakloze mannen van 34 en 37 jaar.
Het KLPD nam naast de drugs ook telefoons en computers in beslag.
(Bron)
Man vast voor mishandeling agent

BEUNINGEN - De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige man uit Beuningen aangehouden die wordt verdacht van mishandeling van een agent. Dat liet de politie zaterdag weten.
De agent werd aangevallen toen de politie rond 02.00 uur onderzoek verrichtte naar een inbraak in een auto op de Burgemeester Verstraatenlaan.
De inbreker was op de vlucht geslagen nadat hij was overlopen door buurtbewoners. De man had zijn auto daarbij achtergelaten.
Toen de politie het voertuig voor onderzoek wilde meenemen, probeerden buurtbewoners dat te verhinderen. De 22-jarige man sloeg de agent vervolgens enkele keren in zijn gezicht.
De politie gebruikte pepperspray tegen een andere buurtbewoner, die met een biljartkeu wilde slaan.
(Bron)
Man betrapt bij kanarieroof

AMSTERDAM - Een 53-jarige man is in Waalwijk betrapt toen hij met vier kanaries in zijn zakken een vogelhandel probeerde te verlaten. Hij had de vogels in zijn zakken gemoffeld toen de winkelmedewerkers even niet opletten, meldt de politie.
De man uit Kaatsheuvel viel een medewerker van de winkel op omdat hij zich vreemd gedroeg. Samen met een collega hield de medewerker hem in de gaten.
Toen de man de winkel uit wilde lopen vroegen ze hem zijn zakken te legen, waarop de kanaries tevoorschijn kwamen.
De diertjes verkeerden nog in goede gezondheid. De politie heeft de man meegenomen naar het politiebureau, waar hij een boete van 250 euro kreeg.
(Bron)
En zo ziet de tuin er nu dus uit (compleet met een weglopende Tom linksonder).

Zoekplaatje tuin


Veel Indische aardbei; een rand maagdenpalm; een uitgebloeide guldenroede en heel wat kale stelen ervan; het uitlopende groen is een veldesdoorn en wie goed kijkt ziet daarachter de rode stelen van de pioenroos. De overhangende tak is een Buddleja.
Dat er alweer overal guldenroede opkomt, en hier en daar brandnetel, en een muursoort, ach, dat valt niet zo op.
Tulpenbladeren in de regen zijn wel erg mooi:

Druptulp
Het speenkruid begint toch dapper door de Indische aardbeilaag heen te prikken. Slechte foto, maar geeft wel een idee:

Speenkruid
De tortels zitten nog veel in de tuin en op het balkon pal tegenover hun nest, maar niet meer op het nest:

Tortelloos
Tom zit weer graag in de tuin:

TuinTom
Dan kan ik wel fijn opruimen, maar Tijger vindt het niks. Dus dan gaat ze demonstratief in een doos liggen:

DoosTijger
Sneu: flinke buien worden afgewisseld met motregen, en dan is er iemand op pad om te collecteren voor de gehandicaptensport.
Duitsers schieten Afghaanse militairen dood

BERLIJN/KUNDUZ - Duitse militairen in het noorden van Afghanistan hebben per ongeluk zeker vijf Afghaanse militairen gedood. Dat meldde het Duitse leger zaterdag.
Het incident gebeurde enkele uren nadat drie Duitsers waren gesneuveld tijdens gevechten met strijders van de Taliban.
De schietpartij vond vrijdagavond plaats in de buurt van Kunduz. Volgens de Duitse legerleiding naderden twee auto's een groep Duitse militairen.
Toen de voertuigen een stopteken negeerden, openden de Duitsers het vuur op een van de auto's. Een zegsman van de Duitse strijdkrachten zei de gebeurtenis ernstig te betreuren. Een onderzoek is ingesteld.
Volgens gouverneur Mohammad Omar van de gelijknamige provincie Kunduz zijn zes Afghaanse militairen bij de schietpartij omgekomen.
(Bron)
Tientallen doden na modderlawines Peru

LIMA - Twee lawines van modder en stenen hebben donderdagavond laat twee dorpjes in het noordoosten van Peru bedolven. Zeker 28 mensen zijn omgekomen; 25 personen worden nog vermist.
Dat hebben media in het Zuid-Amerikaanse land vrijdag gemeld.
De lawines in de regio Huánuco waren het gevolg van de regen die dit jaar in de Andes heviger is dan in andere jaren.
Donderdag ging na ruim twee maanden de vijftiende-eeuwse Incastad Machu Picchu weer open. De populairste toeristische attractie van Peru was in januari gesloten, nadat duizenden vakantiegangers vast waren komen te zitten door overstromingen en aardverschuivingen.
Dat noodweer kostte tientallen mensen het leven.
(Bron)
Auto's vliegen spontaan in brand tijdens tankbeurt

AMSTERDAM - Vier auto's zijn de afgelopen tijd spontaan in brand gevlogen bij onbemande tankstations van Q8. Dat gebeurde volgens het AD tussen half februari en half maart bij tankstations in Groningen en Friesland.
In een geval brandde de auto volledig uit. Bij de overige auto's bleef de schade beperkt tot een steekvlam uit de benzinetank.
De precieze oorzaak is niet bekend, maar een woordvoerder van Q8 spreekt in de krant het vermoeden uit dat de steekvlammen door statische elektriciteit komen.
Daarom zou nu een antistatisch middel aan de benzine worden toegevoegd.
(Bron)
Nader onderzoek naar vaccin Q-koorts

DEN HAAG - Minister Gerda Verburg van Landbouw laat nader onderzoek doen naar de werking van het vaccin tegen Q-koorts in de melk van geiten. Dat heeft een woordvoerder het departement vrijdag gezegd.
Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) zullen het onderzoek uitvoeren.
Aanleiding is een onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis deze week, waaruit blijkt dat de bacterie die de Q-koorts veroorzaakt (Coxiella burnetii) na vaccinatie van dieren in de melk terecht kan komen. Daardoor zou een schijnbesmetting kunnen ontstaan. De geitenhouders zijn daar ongerust over.
Volgens de woordvoerder van Landbouw is de onderzoeksopzet van het Jeroen Bosch Ziekenhuis niet bekend en is ook niet duidelijk of de resultaten kloppen. Twijfel is er niet, aldus de woordvoerder van Landbouw, maar toch volgt nader onderzoek voor de zekerheid. De huidige maatregelen en geplande ruimingen gaan gewoon door.
Ook de onderzoeksopzet van het nieuwe onderzoek is nog niet helemaal duidelijk. De Tweede Kamer krijgt daarover volgende week een brief, aldus de woordvoerder van het departement.
(Bron)
Brand verwoest zeven bedrijven

EYGELSHOVEN - Een felle uitslaande brand op een industrieterrein in Eygelshoven, gemeente Kerkrade, heeft vrijdagavond zeven bedrijven verwoest.
De vuurzee legde de loods, waarin de bedrijven waren gevestigd, volledig in de as. Dat meldden de hulpdiensten zaterdag.
Tijdens de brand arresteerde de politie een 39-jarige man uit Kerkrade die tijdens de bluswerkzaamheden met hoge snelheid door een politieafzetting reed.
Omstanders en hulpverleners moesten daarbij wegspringen om ongelukken te voorkomen, aldus de politie. Over het motief van zijn daad kon de politie zaterdag nog niets zeggen.
Zowel bij de brand als bij het incident met de auto raakte niemand gewond. De oorzaak van de brand is niet bekend. In eerste instantie meldde de brandweer dat er negen bedrijven in vlammen waren opgegaan. Later bleek echter dat het om zeven ondernemingen ging.
(Bron)
NS overweegt spitsheffing

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen overwegen het reizen tijdens de spits duurder te maken. Op deze manier zou het spoorwegbedrijf treinreizigers meer over de dag kunnen verspreiden.
Dat heeft een woordvoerster van de NS zaterdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
Volgens de woordvoerster zit het bedrijf tijdens de spits momenteel aan de grenzen van zijn capaciteit. ''Tijdens de spits zijn de treinen overvol, terwijl het daarbuiten weer heel rustig is''.
Volgens de woordvoerster kan de NS het zichzelf niet veroorloven om meer treinen in te zetten op de drukke momenten. ''Wij zijn een zelfstandig bedrijf en we moeten ook onze broek ophouden'', aldus de zegsvrouw.
Momenteel onderzoekt de NS de verhoging van het tarief nog als middel om de spits te ontlasten. ''Het plan is nog niet in kannen en kruiken'', aldus de woordvoerster.
(Bron)

Die mensen zitten in de spits in de trein omdat ze op die tijd moeten reizen, niet omdat ze zo graag op een overvol balkon met hun neus in de oksel van de buurman staan. Kaartjes duurder maken zal er niet toe leiden dat werkgevers ineens gaan zeggen: laten we eens kijken of het zinvol is niet allemaal om half negen te beginnen. Dus prijsverhoging leidt niet tot spreiding. Onzinargument dus.
Fors meer bloemen verkocht voor Pasen

AALSMEER - Tulpen doen het dit jaar goed tijdens de paasdagen en vooral de gele gingen de afgelopen dagen van de hand, blijkt zaterdag uit cijfers van FloraHolland.
De afgelopen week werden in de drie exportvestigingen van FloraHolland (Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg) bijna 76 miljoen stelen geveild.
Dat waren er meer dan vorig jaar in de week voor Pasen, toen het ging om 69 miljoen stuks. Bovendien kwam de prijs per steel gemiddeld uit op 13,4 cent en dat was anderhalve cent meer dan vorig jaar.
Geel werd in groten getale aangeboden, maar ook voor wit en de modekleur paars betaalden de handelaars volgens FloraHolland een goede prijs.
De kleur geel voerde ook bij andere bloemen de boventoon en zal zeker terug te vinden zijn in menig gemengd paasboeket met rozen, fresia's, chrysanten of gerbera's en natuurlijk zonnebloemen. Ook bij de kamerplanten was er veel aanbod van geel.
Voor ruim 40 procent van de Nederlandse en Britse consumenten is een bloemetje het favoriete paascadeau, blijkt uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw. In Duitsland en Frankrijk geldt dat voor 28 procent van de mensen die een paascadeautje willen geven.
De Duitsers zijn veel meer dan Nederlanders geneigd om met Pasen taart, gebak of snoep te kopen. De Britten kopen veel meer dan anderen kaarten ter gelegenheid van Pasen. In alle vier landen geldt dat naast bloemen vooral paaseieren, al dan niet van chocolade, worden gegeven.
(Bron)

Ik vind geel mooi voor narcissen, paardenbloemen, boterbloemen, speenkruid, winterakoniet, enzovoorts, maar niet voor tulpen. Zeker niet die spitse tulpen die ik vandaag zag. Hier staat nu een mix op tafel van een bos roze en een bos roze-met-een-geel-randje tulpen. Wat voor kleur de tuintulp heeft is nog afwachten, voorlopig is ie nog groen ;-)
Rel tussen Vaticaan en Joden om misbruik kerk

VATICAANSTAD - Uitspaken die de Prediker van het Pauselijk Huis op Goede Vrijdag deed in aanwezigheid van paus Benedictus XVI, hebben geleid tot een rel tussen het Vaticaan en Joodse gemeenschappen wereldwijd.
Kapucijnenpater Raniero Cantalamessa had geciteerd uit een brief van een Joodse vriend over het seksuele-misbruikschandaal dat de Rooms-Katholieke Kerk teistert.
De niet nader genoemde Joodse vriend had de kritiek op de paus en de kerk vergeleken met ''de meest schandelijke aspecten van het antisemitisme''.
Over die vergelijking is wereldwijd bericht, ook in Israëlische kranten als Haaretz en Jerusalem Post en in de Amerikaanse krant The New York Times die recentelijk onthullingen deed over het misbruikschandaal.
Elan Steinberg, de vicevoorzitter van de Amerikaanse vereniging van Holocaust-overlevenden, sprak daarop van een 'schande'. De vergelijking die in de preek is opgenomen, vindt hij ''beledigend en onhoudbaar''.
Het Simon Wiesenthal Centrum eiste dat de paus persoonlijk excuses maakt voor de in zijn aanwezigheid gedane uitspraken. De Centrale Raad van de Joden in Duitsland noemde de preek van Cantalamessa ''beledigend voor de misbruikslachtoffers en voor de slachtoffers van de Holocaust''. ''Tot nu toe heb ik de Sint-Pieter niet zien branden'', aldus Stephan Kramer, de secretaris-generaal van de Raad.
Het Amerikaanse netwerk van misbruikslachtoffers stelde: ''Het breekt het hart om te zien hoe een hoge vertegenwoordiger van het Vaticaan uitspraken doet die beledigend zijn voor zowel de misbruikslachtoffers als het Joodse volk.''
De Prediker van het Pauselijk Huis of Apostolische Prediker is een functie die in 1555 is ingesteld door paus Paulus IV. De Prediker is volgens de katholieke traditie de enige die mag preken terwijl de paus luistert.
De woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, maakte naar aanleiding van de enorme ophef een terugtrekkende beweging. ''Ik denk niet dat het om een gepaste vergelijking gaat'', aldus de pater. ''De brief moet worden opgevat als solidariteitsbetuiging van een Jood.'' Volgens Lombardi was de paus niet betrokken bij het schrijven van de omstreden preek.
(Bron)
In een waterig zonnetje naar de winkel gezoefd, waar het nog opvallend stil was.
Terug werd het donkerder en donkerder, net op tijd terug denk ik.

vrijdag, april 02, 2010

TT 127 Rome: kritiek lijkt op antisemitisme

Tijdens de Goede Vrijdagviering in Rome heeft de priester die voorging berichten over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk, op één lijn gesteld met antisemitische uitingen. Hij deed dat in het bijzijn van de paus.
De priester las voor uit een brief die hij van een Joodse vriend gekregen zou hebben. Die schreef dat de verschuiving van individuele schuld van geestelijken naar collectieve schuld van de kerk, hem herinnerde aan de meest schandelijke aspecten van antisemitisme.
Het Vaticaan stelt steeds dat de kerk als geheel niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor het misbruik.

Hebben ze daar de reactie van Simonis al meegekregen?
Bedrog met nepborsten dupeert duizenden

AMSTERDAM – Tijdens een controle bij Poly Implant Prothese (PIP) is de Franse voedsel- en warenautoriteit gestuit op siliconenborsten die ‘in alle opzichten niet aan de regels voldoen’. Tienduizenden vrouwen zijn gedupeerd.
Euronews spreekt vrijdag van in ieder geval 35.000 Europese en Amerikaanse vrouwen die geïmplanteerd zijn met de vullingen, waarvoor gebruik gemaakt is van een onjuiste gel. Vermoedelijk zal een deel van hen opnieuw onder het mes moeten: de siliconenborsten van PIP kunnen lekken, scheuren en volgens sommigen zelfs exploderen.
Dit kan leiden tot een andere borstvorm, maar ook tot grotere problemen zoals ontstekingen, aldus verschillende media vrijdag.
"We nemen aan dat deze implantaten een faalratio hebben van 1 procent hebben. Dit betekent dat een deel van de vrouwen haar borsten zal moeten laten vervangen", aldus Jean-Claude Ghislain, verbonden aan de Franse warenautoriteit (Afssaps).
De Afssaps ontdekte het bedrog met behulp van artsen. Deze zouden melding gemaakt hebben van ongewoon veel lekkende implantaten, waarop de Afssaps een onderzoek startte naar het in La Seyne-sur-Mer gevestigde bedrijf.
Inmiddels heeft de Afssaps de producten uit de markt laten nemen. Het Franse OM is een onderzoek gestart.
Vrouwen die twijfels hebben over hun borsten, en de ingreep na 2006 ondergaan hebben, wordt aangeraden contact op te nemen met hun chirurg of (regelmatig) een mammografie te laten maken.
(Bron)
Parkeerwachter krijgt ei op hoofd

AMSTERDAM - Een parkeercontroleur is op opmerkelijke wijze mishandeld in Boxtel. Een onbekende man sloeg een ei kapot op het hoofd van de vrouw. De politie is op zoek naar getuigen van het incident.
De vrouw was op 19 maart aan het werk op de Markt toen ter hoogte van café Le Temps plotseling een man kwam aanlopen. Hij gooide eerst een ei in de richting van de parkeercontroleur.
Vervolgens sloeg hij met kracht een ei kapot op haar hoofd en maakte zich uit de voeten. De vrouw viel op de grond en was duizelig. Ze heeft nog steeds last van hoofdpijn.
(Bron)

Ik heb weleens een ei op een auto gegooid. Ik woonde op één hoog, boven een invalidenparkeerplaats. Daar parkeerden dus vaak 'gewone' auto's, die dan ook maar 'even' de motor lieten draaien terwijl de wederhelft 'even' boodschappen ging doen.
Toen er weer eens een auto stond met draaiende motor en de radio op een volume dat mij deed vrezen voor m'n vullingen, heb ik eerst een los papiertje naar beneden gemikt, waarop de bestuurder de auto uitkwam. Toen ik vroeg of de motor uit kon en de muziek wat zachter, kreeg ik een enorme scheldpartij om m'n oren.
Het leek me dat een ei wel heel vies was maar weinig echte schade kon aanrichten.
Een paar dagen later kreeg ik wel politie aan de deur, die m'n verhaal aanhoorde en grijnzend weer vertrok, want de bestuurder had alleen maar gezegd dat er 'zomaar ineens' een ei op z'n auto gelazerd was.
Naaktkalender tegen achterstallig loon

AMSTERDAM –Stewardessen van Air Comet zijn uit de kleren gegaan om hun werkgever onder druk te zetten achterstallig loon uit te betalen. De Spaanse luchtvaartmaatschappij ging afgelopen december failliet.
Volgens het cabinepersoneel is sprake van een betalingsachterstand van maanden. Met de naaktkalender willen de stewardessen alvast een deel van het geld ophalen, maar de bedoeling is uiteindelijk dat de werkgever alsnog over de brug komt.
"We eisen alleen maar waar we recht op hebben", zegt gelegenheidsmodel Adriana Ricardo. "We hebben allemaal zo’n acht of negen maanden geen loon gehad."
In totaal zou Air Comet een schuld van 160 miljoen euro hebben, waarvan 7 miljoen aan personeelskosten.
Negen stewardessen hebben uiteindelijk hun medewerking aan het project verleend. Alle foto’s zijn genomen in en om de vliegtuigen, waaronder één in de cockpit en één in de turbine.
Air Comet heeft nog geen reactie gegeven op de ludieke looneis, maar aandacht voor de problematiek is er alvast wel: de Britse Daily Mail meldt vrijdag althans dat verschillende Spaanse kranten gepubliceerd hebben over de actie.
(Bron)
'Cruciale fouten' gemaakt in Schipholtunnel

AMSTERDAM - Bij de communicatie tussen de hulpdiensten over een rokende trein in de Schipholtunnel zijn vorig jaar fouten gemaakt die bij een echt noodgeval cruciaal kunnen zijn.
Dat concluderen de Inspecties Verkeer en Waterstaat en Openbare Orde en Veiligheid, blijkt uit een brief die de burgemeester van Haarlemmermeer in januari naar demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) heeft gestuurd.
De fouten die bij een brand in de tunnel in 2001 werden opgemerkt door de Raad voor Transportveiligheid werden bij het voorval op 2 juli vorig jaar opnieuw gemaakt. In beide gevallen is de samenwerking tussen de brandweer en de verschillende railbedrijven niet goed verlopen.
De communicatie verliep volgens te strakke procedures, waardoor noodzakelijke informatie niet beschikbaar was. De hulpdiensten konden hierdoor niet goed op een onverwachte situatie reageren.
Ook de verschillende meldkamers rond Schiphol werkten in beide gevallen niet goed samen. Burgemeester Theo Weterings wil daarom dat de meldkamers, waaronder die van Prorail, tijdens incidenten door de meldkamer van de veiligheidsregio Kennemerland worden aangestuurd.
Weterings laat onderzoeken of dit kan, zo maakte de gemeente vrijdag bekend. Demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat steunt Weterings.
De spoorwegbedrijven, waaronder Prorail, zijn volgens de burgemeester niet genoeg bereid om maatwerk te leveren voor calamiteiten in de Schipholtunnel. De Inspectie Verkeer en Waterstaat moet volgens de burgemeester strenger toezien. Eurlings heeft zijn aanbevelingen inmiddels overgenomen.
NS Reizigers deed eerder al onderzoek naar het incident. Uit dat onderzoek bleek in augustus dat de communicatie tussen de verkeersleiding en machinisten te wensen over laat. ProRail en NS zegden toen toe aandacht te besteden aan klachten van machinisten hierover.
Bij het incident was er vorig jaar veel rookontwikkeling. Toch bleven de treinen twintig minuten in de tunnel staan, volgens machinisten vanwege gebrekkige communicatie tussen treinpersoneel, verkeersleiding en hulpdiensten.
(Bron)
FIOD houdt eigenaren tandartspraktijken aan

DEN HAAG - Opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag in Amsterdam twee eigenaren van tandartspraktijken opgepakt op verdenking van faillissementsfraude.
De rechter-commissaris heeft vrijdag besloten de verdachten in ieder geval twee weken in de cel te houden.
Dat maakte het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) bekend. De verdachten zijn een 43-jarige man en zijn 39-jarige zus.
Ze bezaten volgens het OM meerdere tandartspraktijken in Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer en Rijswijk. Ze gaven leiding aan de praktijken en huurden tandartsen in.
Het OM vermoedt dat de twee klanten in de tandartspraktijken contant lieten betalen. Van dat geld leefden de verdachten.
De twee zouden zo geld hebben onttrokken aan de boedel terwijl ze wisten dat een faillissement niet te voorkomen was. Schuldeisers zijn volgens het OM benadeeld voor ongeveer 2,3 miljoen euro.
(Bron)

Andere bronnen melden ook dat de politie sleutels van een loods vond, in de loods was een hennepplantage. Alternatief narcosemiddel misschien?
Teken van leven uit Chinese mijn

PEKING - Reddingswerkers in het noorden van China hebben een teken van leven gekregen uit een overstroomde kolenmijn waarin 153 kompels al vijf dagen vastzitten.
''Ze horen voortdurend een soort tikgeluid dat van een buis komt die het water eruit pompt, alsof mensen tegen de buis slaan'', verklaarde een verslaggever ter plaatse van staatszender CCTV.
Reddingswerkers hadden buizen in de mijn laten afdalen. Toen ze een weer omhoog haalden, was er bovendien mijnapparatuur aan vastgemaakt. Iedereen reageerde opgetogen op het goede nieuws, aldus de journalist.
Zo'n drieduizend reddingswerkers zijn al dagenlang met man en macht in de weer om het drama tot een goed einde te brengen.
De mijn in de provincie Shanxi was zondag volgelopen met water. Op het moment van het ongeluk waren er 261 kompels aan het werk. Meer dan honderd van hen konden naar buiten komen, maar 153 anderen kwamen vast te zitten, volgens officiële cijfers.
Familieleden die bij de mijn wachten op nieuws van hun vaders, broers en zonen stellen echter dat het aantal vastzittende kompels groter is. Een mijnwerker die anoniem wilde blijven, zei dat het minimaal om tweehonderd mensen gaat.
Familieleden en overlevenden zeggen dat de Chinese autoriteiten het aantal naar beneden proberen bij te stellen. Ook klaagden ze dat de reddingsinspanningen ontoereikend zijn.
''De buizen zijn te smal om het water snel omhoog te krijgen'', aldus de dochter van een nog vastzittende mijnwerker. ''Mijn vader wordt niet gedood door het water, maar door die reddingswerkers.''
De Chinese mijnen zijn de dodelijkste ter wereld. Vorig jaar kwamen er volgens officiële cijfers meer dan 3200 mensen om door ongelukken.
Enkele dagen voor het vollopen van de mijn in Shanxi, waren mijnwerkers op water gestuit. ''Je bent toch niet bang voor een beetje water'', had een van de managers volgens een overlevende gezegd.
(Bron)
Eerste teek van het jaar verwijderd. Tom was niet blij, maar ja, leg katten dat begrip 'bestwil' eens uit... Ik trapte er als kind ook nooit in.
Teek vond het waarschijnlijk nog minder leuk, maar dierenliefde is bij mij toch vrij beperkt.
PVV is nu wel een serieuze politieke partij geworden. Ze veranderen hun standpunten al.
Levenslang voor moord op abortusarts in VS

WICHITA/KANSAS CITY - Een rechter in de Amerikaanse staat Kansas heeft donderdag (plaatselijke tijd) de 52-jarige Scott Roeder veroordeeld tot levenslang voor de moord op abortusarts George Tiller.
De 67-jarige medicus werd in mei 2009 in een kerk doodgeschoten.
Tiller had een kliniek in Kansas en was een van de weinige artsen in de Verenigde Staten die abortussen uitvoerde bij vrouwen in een laat stadium van hun zwangerschap.
Hij was daarmee een doelwit van tegenstanders van abortus, die hem 'Tiller de babykiller' noemden. In 1993 was hij ook al beschoten. Hij liep toen verwondingen aan zijn armen op.
Roeder, een bekeerling tot het christendom, zei tijdens het proces dat hij goede redenen had om de arts te doden: hij moest ongeboren baby's redden.
Rechter Warren Wilbert bepaalde donderdag dat Roeder pas over vijftig jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.
Roeder onderbrak de zitting donderdag herhaaldelijk. Zo riep hij dat de kerk waar hij Tiller doodschoot, een 'synagoge van Satan' zou zijn. Na de uitspraak beet hij de rechter toe: ,,U heeft het bloed van baby's aan uw handen.'' Bewakers trokken de tierende Roeder de rechtszaal uit.
(Bron)
'Komeetbrokstukken troffen Noord-Amerika 13.000 jaar geleden'

AMSTERDAM - Het Noord-Amerikaanse continent is dertienduizend jaar geleden getroffen door een regen van komeetbrokstukken. Dat oppert astronoom Bill Napier van de universiteit van Cardiff.
In gesteentelagen uit die tijd komen grote hoeveelheden roet voor, waarschijnlijk afkomstig van gigantische bosbranden. Ook zijn er grote concentraties van nanodiamantjes gevonden, die alleen onder extreem hoge druk kunnen ontstaan, en altijd geassocieerd zijn met meteorieten of kometen.
Een van de gevolgen van de inslag was een afkoeling van de aarde: gedurende meer dan duizend jaar was de temperatuur een graad of acht lager dan normaal.
Omdat de kosmische 'vingerafdrukken' over een groot gebied zijn verspreid, zijn ze moeilijk te verklaren door één komeet.
Die zou dan bovendien een middellijn van vier kilometer gehad moeten hebben, en inslagen van zulke grote hemellichamen zijn dermate zeldzaam dat het onwaarschijnlijk is dat er zo kort geleden een heeft plaatsgevonden.
In plaats daarvan komt Napier nu met een model waarin een grote komeet in de binnendelen van het zonnestelsel gedesintegreerd is, waarbij verschillende 'stromen' van brokstukken zijn geproduceerd.
Rond 11.000 voor Christus zou de aarde dan door een regen van duizenden kleine brokstukken zijn getroffen. Napiers model is gepubliceerd in Montly Notices of the Royal Astronomical Society.
(Bron)
Gruwelijke mishandeling Brussel gefilmd

AMSTERDAM – De politie in Brussel heeft een video vrijgegeven van de ernstige mishandeling van een 22-jarige Bulgaarse student.
De jongen werd te grazen genomen door een groep jongens op een metrostation in de Belgische hoofdstad, zo meldt Het Laatste Nieuws.
Uiteindelijk werd hij van een verdieping naar beneden gegooid en kwam hij terecht op de metrorails. Omstanders wisten hem met gevaar voor eigen leven in veiligheid te brengen.
De jongen overleefde de mishandeling, die 1 januari plaatsvond, ternauwernood. Hij brak een aantal van zijn nekwervels.
Omdat de politie de daders nog niet op het spoor is worden de beelden nu vrijgegeven.
"Dat we drie maanden na de feiten nog een oproep naar getuigen doen, wijst erop hoe uitzonderlijk dit soort agressie is", meldt Tine Hollevoet, woordvoerster van de politie.
(Bron)
Doden bij treinongeval Slowakije

AMSTERDAM - Een locomotief is donderdag in het oosten van Slowakije op een stilstaande passagierstrein gebotst. Drie mensen kwamen om het leven en zestien raakten gewond.
Dat heeft een woordvoerster van de Slowaakse spoorwegen gezegd.
Het ongeval gebeurde in het oostelijke stadje Spisska Nova Ves. Drie personen in de locomotief vonden de dood.
De autoriteiten hebben een onderzoek naar het voorval ingesteld.
(Bron)
Draagbare hiv-detector in de maak

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers werken aan een draagbaar apparaat dat binnen tien minuten kan vaststellen of een persoon besmet is met HIV.
De onderzoekers van Palo Alto Research Center in Californië hebben de lasertechnologie die nodig is voor hiv-detectie verwerkt in een apparaatje ter grootte van een iPod.
Met de medische gadget kun je iemand in de vinger prikken en een druppel bloed afnemen. Vervolgens wordt het bloed verlicht door een laserstraal. Het apparaat analyseert de patronen van het licht dat afketst op de bloedcellen.
Aan de hand daarvan worden de T-cellen in het bloed geteld en kan binnen tien minuten worden bepaald of de persoon besmet is met het hiv-virus.
Tot nu toe zijn er slechts proefmodellen van de hiv-detector gebouwd. De eerste resultaten van de apparaten zijn volgens de onderzoekers veelbelovend.
“De analyses die de apparaten kunnen maken lijken veel op de analyses die grote instrumenten in een laboratorium maken”, verklaart hoofdonderzoeker Bernard Weigl op nieuwssite Physorg.com.
De draagbare hiv-detector is vooral bedoeld voor medisch personeel dat in afgelegen gebieden in bijvoorbeeld Afrika moet werken. Er zijn meerdere bedrijven die aan de techniek werken. Weigl verwacht dat de eerste apparaten in 2012 in gebruik zullen worden genomen.
“Het zou me verbazen als de eerste detectoren in 2012 nog niet uit zijn”, aldus Weigl. “De markt voor deze apparaten is groot. Vele miljoenen mensen zouden eigenlijk een keer in de zo veel maanden gecheckt moeten worden.”
(Bron)
Sneller herstel marathonlopers door kersensap

NEWCASTLE - Marathonlopers moeten een glaasje kersensap drinken voor én na de wedstrijd. De kleurstoffen in het drankje, zogenaamde anthocyanen, zorgen voor sneller herstel van het lichaam. Dat zeggen Britse onderzoekers van de Northumbria University.
Wetenschapper Glyn Howatson onderzocht de invloed van Montmorency-kersen op twintig atleten die de marathon van Londen liepen. De ene helft van de lopers kreeg een placebo, de andere helft echt kersensap.
Dat dronken ze gedurende vijf dagen voor de marathon twee keer per dag. Na de wedstrijd moesten ze het drankje nog twee dagen blijven drinken.
Atleten die het kersensap dronken, herstelden sneller van een marathon dan de placebogroep. Ook kwamen ontstekingen en oxidatieve stress minder voor in de groep die het kersensap dronk.
Het effect moet nog verder worden onderzocht, maar dr. Howatson denkt dat het kersensap ook kan bijdragen aan de behandeling van ontstekingsziektes, zoals artritis.
(Bron)
'Staking komt hoogst ongelukkig uit'

AMSTERDAM - Het Amsterdamse stadsdeel Centrum neemt dinsdag een beslissing over een eventuele gang naar de rechter.
Vuilnismannen in de binnenstad van Amsterdam willen vanaf vrijdag 30 april, Koninginnedag, een week het werk neerleggen. De gemeente zegt vrijdag in een reactie dat de staking ''Amsterdam hoogst ongelukkig uitkomt en slecht is voor de uitstraling van de stad''.
''De aangekondigde staking is een groot probleem voor Amsterdam. We hebben in ieder geval drie grote evenementen die week: Koninginnedag, de Nationale Dodenherdenking en de start van de Giro d'Italia. Wij zijn druk bezig te kijken wat er mogelijk is'', aldus de woordvoerder.
Onder meer wordt onderzocht of de inzet van particuliere reinigers mogelijk is. ''De gemeente bereidt zich voor op de ergste consequenties. Ik heb het dan niet alleen over leefbaarheid maar ook over het veiligheidsaspect'', aldus de zegsvrouw.
''Met al die troep op straat kunnen er bijvoorbeeld ook mensen struikelen.''
De stakers eisen van hun werkgever, de gemeente Amsterdam, een betere cao. De vakbonden liggen al maanden met de gemeenten in de clinch over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren.
De bonden eisen een loonsverhoging van 1,5 procent, terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) niet verder wil gaan dan een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris.
De VNG ziet met de staking op komst geen reden om de vakbonden nog eens uit te nodigen voor nieuwe cao-onderhandelingen. ''We hebben de afgelopen tijd vele keren heel lang gepraat, maar daar is niets uitgekomen.''
Een woordvoerster van de VNG zei te betreuren dat het overleg op niets uitliep. ''Zij willen een structurele loonsverhoging. Wij een eenmalige.'' Zeker met alle geplande bezuinigingen zit er volgens de woordvoerster geen ander aanbod van de werkgevers in.
Uit respect voor de Nationale Dodenherdenking willen de medewerkers van de reinigingsdienst de Dam en omgeving op 4 mei wel schoonhouden.
(Bron)

Het is inderdaad flauw dat ze niet een weekend in hun eigen kantoor gaan staken. Tenslotte wil je geen aandacht en effect scoren met een staking, dus waarom nou op deze manier?
Republikeinse brief voor telefoonseks

AMSTERDAM - Eerder deze week werd bekend dat het Amerikaanse Republikeinse Nationale Comité bijna tweeduizend dollar had betaald voor een bezoekje aan een seksclub. Nu blijkt dat het RNC abusievelijk een telefoonnummer voor telefoonseks heeft geplaatst boven een brief aan donateurs.
Mensen die het nummer probeerden te bellen kregen te horen dat ze de mogelijkheid hadden om 'live te bellen met een stoute meid', voor nog geen drie dollar per minuut.
RNC-woordvoerder Doug Heye zei dat het verkeerde telefoonnummer door een typefout op de brief was komen te staan.
(Bron)
Arnhemse huiseigenaren slachtoffer fraude

ARNHEM - Ruim 460 Arnhemse huiseigenaren zijn slachtoffer van grootschalige fraude bij Woning Onderhoud Stichting (WOS).
Voormalige bestuursleden hebben meer dan een half miljoen euro verduisterd, aldus het zittende bestuur vrijdag. De stichting heeft een procedure aangespannen bij de civiele rechter. Ook is aangifte gedaan bij de politie.
De stichting beheert sinds 1992 geld voor onderhoud en inspecties van woningen in Arnhem en werkt voor particuliere woningeigenaren.
Vanaf oktober vorig jaar bleven declaraties onbetaald en werden telefoontjes niet meer beantwoord. Tijdens een informatieavond voor gedupeerden werd een nieuw bestuur geformeerd.
Volgens het nieuwe bestuur had de stichting in 2007 nog 800.000 euro in beheer. Dat geld bleek eind vorig jaar grotendeels verdwenen. Bankafschriften laten zien dat er sprake is van talloze dubieuze overboekingen, aldus de secretaris van WOS.
De stichting eist het verdwenen geld terug van drie voormalige bestuursleden. Ook een bedrijf is voor rechter gesleept. Volgens het huidige WOS-bestuur gaat het vermoedelijke om een lege bv.
(Bron)
Man in Florapark door onderkoeling overleden

AMSTERDAM - De man die donderdag levenloos werd aangetroffen in het Florapark in Amsterdam is vermoedelijk door onderkoeling gestorven, zo maakte de politie vrijdag bekend.
Hij was, zo denkt de politie, zeer waarschijnlijk betrokken bij een inbraakpoging en is daarna gevlucht.
Hij is vermoedelijk het Noord-Hollandskanaal overgezwommen en daarbij onderkoeld geraakt en onwel geworden. Hij werd aangetroffen slechts gekleed in een onderbroek, t-shirt en sokken.
De dode man is geïdentificeerd aan de hand van zijn vingerafdrukken die in het systeem van de politie voorkwamen. Zondag wordt er sectie verricht om de uiteindelijke doodsoorzaak vast te stellen.
(Bron)
Helikopter komt naast de baan terecht

ROTTERDAM - Een helikopter met twee inzittenden is vrijdag kort voor het middaguur bij een voorzorgslanding op vliegveld Rotterdam Airport naast de baan terechtgekomen. Piloot en passagier hielden nekklachten aan de landing over.
Zij zijn ''uit voorzorg'' voor nader onderzoek naar een ziekenhuis overgebracht, meldde een woordvoerder van de luchthaven.
Het incident gebeurde direct nadat de helikopter, met een Duitse registratie en van het type EC120, was opgestegen voor een binnenlandse vlucht en door nog onbekende oorzaak problemen kreeg.
Het toestel raakte dusdanig beschadigd dat vliegen niet meer mogelijk was.
(Bron)
Rondslingerende prikkers verwonden kinderen

NIJMEGEN - Zeker zeven kinderen zijn eerder deze week in de Nijmeegse wijk Tolhuis gewond geraakt door scherpe prikkers die op straat rondslingerden.
In een parkje lagen ongeveer zestig prikkers die doorgaans door diabetici worden gebruikt, aldus de politie donderdag.
Onduidelijk is hoe de prikkers daar zijn beland. ''We durven dus niet te zeggen of de prikkers daar per ongeluk zijn terechtgekomen of er moedwillig zijn neergelegd'', aldus een politiewoordvoerster.
De prikkers zijn verzameld en opgeruimd. De wijkagent onderzoekt de herkomst.
De kinderen die zich prikten, werden in het ziekenhuis behandeld tegen mogelijke besmetting met hepatitis. Ouders in de wijk kregen een brief thuis.
(Bron)
Greenpeace krijgt zin in Rotterdamse haven

ROTTERDAM - Greenpeace heeft vrijdag met succes actiegevoerd tegen een transport van walvisvlees.
Rederij Nyk Line heeft volgens de politie in Rotterdam besloten zeven containers met walvisvlees uit het schip Nyk Orion dat in de haven van Rotterdam ligt, te halen en het vlees niet verder te vervoeren.
De milieuorganisatie wilde met de actie, die vrijdagochtend vroeg begon, voorkomen dat het uit IJsland afkomstige vlees naar Japan zou worden gevaren.
Actievoerders ketenden zich vast aan de trossen van het schip. Volgens Greenpeace is het vlees illegaal.
Onderzoek van de douane en de Algemene Inspectiedienst (AID) wees later uit dat de papieren van het schip in orde waren en het transport verder kon.
Toch besloot de rederij aan het eind van de ochtend de containers met walvisvlees van boord te halen en bij de douane te stallen. De eigenaar zal vervolgens moeten beslissen wat er mee gebeurt.
De milieuorganisatie beëindigde daarna de actie. De politie hield zeven actievoerders aan die na het opmaken van proces-verbaal werden heengezonden.
Een woordvoerder van de milieuorganisatie toonde zich tevreden met de afloop van de actie maar zette daar ook vraagtekens bij.
''Het blijft natuurlijk bizar dat hier een actie van ons voor nodig is en dat de Nederlandse overheid geen maatregelen neemt om dit soort transporten over Nederlands grondgebied tegen te gaan.''
(Bron)
11 graden, zon, en een flinke zuidenwind. Het voelt als lente, het oogt als lente, het klinkt naar lente (de fitis is inmiddels ook gearriveerd!), het ruikt naar gier - dus het is echt lente.

donderdag, april 01, 2010

Het tortelnest lijkt toch verlaten :-(
'Schedel van dinosauriër veranderde door dieet'

AMSTERDAM – De snuit van de plantenetende dinosauriër Diplodocus veranderde tijdens zijn leven van puntig naar meer vierkant. Dat beweren Amerikaanse paleontologen in een nieuwe studie.
De onderzoekers van de Universiteit van Michigan ontdekten de schedel van een jonge Diplodocus in een vergeten deel van de collectie van het Carnegie Museum of Natural History in Pittsburgh.
Uit hun onderzoek op de schedel bleek dat het dier een puntige snuit had. Dat is erg verrassend. Wetenschappers gingen er tot nu toe van uit dat de bek van de Diplodocus juist vierkant en langwerpig was.
Die aanname is echter vooral gebaseerd op fossielen van volwassen dieren. De Amerikaanse onderzoekers vermoeden daarom dat de schedel van de Diplodocus tijdens zijn leven van vorm veranderde.
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology.
“Hoewel de schedel duidelijk afkomstig is van een jonge Diplodocus, verschilt hij in veel opzichten van de schedels van volwassen dieren”, verklaart hoofdonderzoeker John Whitlock. “Vooral de vorm van de snuit was erg onverwacht. De bek lijkt heel puntig te zijn geweest, in plaats van vierkant zoals bij de volwassenen.
De Diplodocus leefde ongeveer 150 miljoen jaar geleden en was een planteneter. De Amerikaanse wetenschappers denken dat het dieet van de dieren een grote rol speelde bij de ontwikkeling van hun schedel.
De jonge dieren aten waarschijnlijk andere planten dan hun volwassen soortgenoten. Ze kozen voor malsere bladeren, die gemakkelijk te kauwen waren. Pas op latere leeftijd stapten ze vermoedelijk over op een dieet van stevigere planten. Onder invloed van die nieuwe eetgewoontes veranderde hun schedel mogelijk van vorm.
(Bron)
Critici Vietnam online aangevallen

AMSTERDAM - Zoekmachinegigant Google heeft Vietnam donderdag beschuldigd van het monddood maken van politieke dissidenten door het uitvoeren van cyberaanvallen. Mogelijk zijn tienduizenden Vietnamezen doelwit van de aanval geworden.
Dat heeft Google woensdag geschreven in een blog over internetveiligheid.
Google is volgens een analist klaarblijkelijk op een plan gestuit waarbij Vietnamees sprekende internetgebruikers over de wereld doelwit van een cyberaanval zijn geworden.
Internetgebruikers werden overgehaald om kwaadaardige programma's te downloaden waardoor infiltratie en controle van de activisten mogelijk werd. Het zoekmachinebedrijf kwam mogelijk achter het plan tijdens een onderzoek naar de kraak van e-mailaccounts van Chinese mensenrechtenactivisten.
Een ingenieur van Google schreef in het blog dat 'deze aanvallen probeerden het verzet tegen pogingen bauxiet te winnen in Vietnam te smoren'.
"Het winnen van bauxiet is een belangrijk en emotioneel beladen onderwerp in het land", aldus de ingenieur. Google verklaarde de aandacht op de aanvallen van Vietnam te willen richten, om het belang 'van internetveiligheid bij het veiligstellen van de vrijheid van meningsuiting' te onderstrepen.
Vietnam controleert, net als China, streng de informatiestroom in het land. Het zegt het recht te hebben om 'passende maatregelen' tegen websites te treffen als de informatie daarop schadelijk is voor de nationale veiligheid.
Afgelopen herfst heeft de Vietnamese regering een aantal bloggers in de gevangenis gegooid, omdat ze kritiek hadden op het winnen van bauxiet. Bovendien werd in december een website -bauxitevietnam.info- die miljoenen bezoekers trok, gehackt. Vlak daarna is volgens computerbeveiligingsbedrijf McAfee de verspreiding van de kwaadaardige programma's begonnen.
(Bron)
Het idee achter verhoging van dat eigen risico is deels ook 'mensen maken onnodig gebruik van zorg'. Maar dat geldt niet voor iedereen, en voorkom je het op deze manier?
'AH to Go liet discriminatie toe'

UTRECHT - Het hoofdkantoor van stationswinkelketen AH to Go liet toe dat vestigingsmanagers van de winkels discrimineerden bij het aannemen van personeel. Dit blijkt uit een aantal recente oordelen van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).
Zo vroegen een aantal managers van AH to Go aan het hoofdkantoor om hen geen Marokkaanse werknemers te sturen.
''Door dit verzoek niet direct af te wijzen maakt de keten onderscheid op grond van afkomst'', concludeert de CGB.
Volgens de CGB vroegen de managers het hoofdkantoor ook geen oudere werknemers te sturen. Zo wees een van de vestigingsmanagers een 22-jarige sollicitant daadwerkelijk af omdat hij al te oud werd bevonden.
De commissie wijst erop dat leeftijd soms een rol mag spelen bij de selectie, bijvoorbeeld als het gaat om eenvoudige startersbanen. Maar dit was bij de stationswinkels niet aan de orde.
Het hoofdkantoor heeft inmiddels naar aanleiding van deze zaken maatregelen genomen. De betrokken managers hebben een waarschuwing gekregen.
Ook krijgen alle vestigingsmanagers workshops over diversiteit en normen en waarden om discriminatie in de toekomst te voorkomen.
Medio juni vorig jaar ontstond ophef over het wervingsbeleid van verschillende vestigingen van AH to Go. Het Bureau Discriminatiezaken legde de zaak voor aan de Commissie Gelijke Behandeling, die oordeelde dat de winkelketen discrimineerde op grond van ras en leeftijd.
(Bron)
De keuken is leeg. De afwas is weg. De gang is leeg.
De ruimtevrees ligt op de loer ;-)
Als je de bijstand met 10 procent verlaagt en dat eigen risico omhoog brengt naar 775 euro, is een bijstandstrekker al een maandinkomen per jaar kwijt aan eigen risico.
Huur- en zorgtoeslag naar beneden, en dan wordt het allemaal toch wel héél erg krap.
Tortel is terug!
Het tortelnest is verlaten...
'WAO'er niet langer aan werk geholpen'

WAO'ers worden niet langer geholpen in hun zoektocht naar werk. Uitkeringsinstantie UWV moet stevig bezuinigen en kan arbeidsongeschikten daarom niet langer actief aan werk helpen. Dat schrijft Trouw donderdag.
Vorig jaar kostte de begeleiding van WAO'ers naar nieuw werk 127 miljoen euro. Daar is niet langer geld voor. De versobering van de re-integratie staat los van de aanbevelingen van de ambtelijke werkgroepen die donderdag gepresenteerd worden.
Het aantal WAO'ers stijgt weer, na een lange periode van daling. In Nederland zijn nu 830 duizend arbeidsongeschikten.
(Bron)
Geen verbod op investeringen clustermunitie

DEN HAAG - Het kabinet voelt er niets voor Nederlandse financiële instellingen, zoals banken en pensioenfondsen, te verbieden om te investeren in clustermunitie.
Een oproep daartoe van de Tweede Kamer legt het naast zich neer.
In een brief aan de Kamer hebben de ministers Jan Kees de Jager (Financiën) en Piet Hein Donner (Sociale Zaken) woensdag geschreven dat bij een verbod sprake zou zijn van ''symboolwetgeving met averechtse werking''.
Volgens de ministers maken veel financiële instellingen al een einde aan investeringen in omstreden wapenproducten.
Daarbovenop wil het kabinet voor elkaar krijgen dat pensioenfondsen beter laten zien dat ze maatschappelijk verantwoord investeren en beleggen.
Een verbod heeft volgens De Jager en Donner geen toegevoegde waarde en eigenlijk geen betekenis, want het handhaven ervan is moeilijk.
(Bron)
OM wil cel voor bedreigen journalisten

ARNHEM - Justitie heeft woensdag in Arnhem wegens bedreiging van twee journalisten van De Gelderlander drie maanden cel geëist, waarvan een maand voorwaardelijk.
Behalve voor bedreiging eiste de aanklager die straf ook wegens dwang, omdat de krant ertoe werd bewogen een interview met de moeder en de zus van een verdachte niet te publiceren. Dat gebeurde volgens justitie begin februari dit jaar.
De 18-jarige Nijmeegse verdachte B. el G. toog met een vriend naar De Gelderlander om publicatie te verhinderen van het interview dat De Gelderlander had afgenomen in verband met andere strafbare feiten uit die familie.
De hoofdredactie van De Gelderlander zegt dat van publicatie werd afgezien op uitdrukkelijk verzoek van de moeder en de zus zelf. De krant wil dat drie redacteuren die in de rechtszaak als getuige zijn opgeroepen, anoniem een verklaring mogen afleggen. De getuigen vrezen represailles.
Een broer van de 18-jarige is verdachte in de zaak waarbij half januari een 50-jarige Arnhemmer op een zebrapad werd aangereden door een scooter met twee berijders, die op de vlucht waren voor de politie. Het slachtoffer overleed. Volgens de aanklacht tegen hen bedreigden de scooterrijders later in het ziekenhuis het personeel.
De 18-jarige broer van de scooterjongen riep volgens de aanklager in de hal van De Gelderlander in Nijmegen dat hij de journalist en de krant kapot zou maken. Hij maakte daarbij een schietgebaar. Daarvoor voerde de officier van justitie getuigen op.
De aanklager neemt het de jongen kwalijk dat hij de persvrijheid wil laten wijken voor persoonlijk belang en vindt de ophef daarover in de maatschappij terecht. Ook maakt hij zich zorgen over het herhalingsgevaar, omdat de jongen al zeven jaar onder toezicht van jeugdzorg stond en al drie keer door de kinderrechter is veroordeeld.
Volgens de advocaat van de 18-jarige moet de zaak worden teruggebracht tot normale proporties. Daarbij citeerde de advocaat ook uit een brief van de hoofdredacteur van de krant, waarin die het betreurt dat de zaak zo hoog oploopt. Er waren er ook getuigen die géén bedreiging hebben gehoord of zelfs meenden dat de situatie 'met de twee pubers' niet veel om het lijf had.
De advocaat stelde dat de zaak is opgeblazen en eiste vrijspraak. Dwang is sowieso al niet bewezen, vindt de raadsvrouw. Want de Gelderlanderredactie zag niet af van publicatie, omdat zij zwichtte voor dreigementen, maar op verzoek van - en uit compassie met - de moeder en de zus van de verdachte.
De rechtbank doet uitspraak op 14 april.
(Bron)
'Wachtlijst tbs'ers verdampt'

AMSTERDAM - Het aantal tbs'ers is de afgelopen jaren sterk gedaald. Vorig jaar legden rechters 107 keer verplichte behandeling in een forensische psychiatrische kliniek op. In 2004 gebeurde dit nog 226 keer.
Dat meldt de Volkskrant donderdag. De wachtlijst voor tbs'ers is daarmee verdampt.
Volgens een nog niet gepubliceerd rapport helpt de nadruk op veiligheid het systeem om zeep. Zo zijn de verlofregelingen sterk aangescherpt na de ontsnapping van enkele tbs'ers.
Uit angst voor herhaling is de gemiddelde behandelingstijd opgelopen van vier naar acht tot twaalf jaar.
De Pompekliniek in Nijmegen moet het momenteel doen met 49 minder patiënten dan gebruikelijk. In de Oostvaarderskliniek en in de Mesdagkliniek staan nieuwe afdelingen leeg.
(Bron)
Tweede Kamer stemt in met rekentoets

DEN HAAG - Middelbare scholieren die in het schooljaar 2013-2014 eindexamen afleggen, krijgen voor het eerst te maken met examens waarin het gewenste taal-en rekenniveau is verwerkt.
Dat bleek woensdag tijdens een debat over de kwestie met demissionair minister André Rouvoet en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (beiden Onderwijs).
Met de extra aandacht voor rekenen en taal willen de bewindslieden dat het taal- en rekenniveau van leerlingen omhoog gaat. ''Taal en rekenen zijn de zuurstof van alle kennis. Daar begint het mee. De basis op orde, de lat omhoog'', aldus Van Bijsterveldt.
De nieuwe taaleisen wil ze neerleggen in het bestaande vak Nederlands. Voor rekenen wordt een aparte rekentoets ingevoerd. Een meerderheid in de Kamer is het met haar eens.
Reden voor de aparte rekentoets is dat leerlingen die geen wiskunde kiezen in hun vakkenpakket, toch in aanraking moeten komen met rekenen.
De bewindsvrouw vindt het belangrijk dat ook bij die groep de rekenkennis goed wordt onderhouden, omdat die snel kan wegzakken. Omdat rekenen slechts een onderdeel is van wiskunde kan extra aandacht voor deze discipline ook een meerwaarde hebben voor scholieren die dat vak wel op hun lijst hebben. Apart erop toetsen is beter, oordelen de bewindslieden.
Ze vinden dat het taal- en rekenonderwijs over de hele linie omhoog moet. Te beginnen bij de kleintjes in het basisonderwijs tot aan het mbo. Eerder is aangekondigd dat er extra geld voor wordt uitgetrokken: 115 miljoen euro in totaal plus nog eens 50 miljoen jaarlijks extra voor het mbo.
(Bron)
'Kamikazefiets' baart politie zorgen

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam maakt zich grote zorgen over de groeiende populariteit van de kamikazefiets. De zogenoemde fixed-gearfietsen zijn eigenlijk bedoeld voor races op de wielerbaan en hebben geen remmen, maar duiken steeds vaker op in de stad.
Met name koeriers gebruiken de zeer snelle fiets steeds vaker.
Op een fixed-gearfiets zitten geen remmen. De fietser kan alleen remmen door tegendruk op de pedalen te geven. Het achterwiel blokkeert dan niet zoals bij een gewone terugtraprem.
De remweg is op een 'kamikazefiets' een stuk langer.
Volgens de politie is de fiets vanwege de lange remweg zelfs voor geoefende fietsers in de stad levensgevaarlijk. Bovendien is het verplicht om remmen op een fiets te hebben. Berijders van een fixed-gearfiets kunnen rekenen op een boete van 35 euro voor rijden zonder goede remmen, maar het gevaar dat ze lopen is volgens de politie van groter belang.
Ook verkopers van de baanfietsen kunnen volgens de politie een bon krijgen. Als de verkoper weet dat de koper van zo'n fiets er op de openbare weg mee gaat rijden, zou die schuldig zijn aan uitlokking.
(Bron)
Kooistra moet Heineken betalen

AMSTERDAM - De Amsterdamse horecazaken Dante, Three Sisters, Luxembourg en April moeten dicht. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam woensdag beslist.
Daarnaast moeten horecaondernemer Sjoerd Kooistra en enkele aan hem gelieerde bedrijven als Gouden Kooi BV, Kropa Exploitatie BV en zijn beheermaatschappij Plassania achterstallige huur betalen aan Heineken.
Per horecagelegenheid gaat het om bedragen van honderdduizenden euro's achterstallige huur. Als er niet betaald en niet ontruimd wordt, mag de biergigant de zaken laten ontruimen.
Het horecabedrijf Gouden Kooi BV is tevens veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.
De panden zijn van Kooistra, die ze verhuurde aan Heineken, die de zaken via aan Kooistra verwante bedrijven weer doorverhuurde aan pachters. De pachters betaalden aan deze bedrijven de huur, die zij weer overmaakten aan Heineken. Dat gebeurde vaak niet volgens de afspraken.
(Bron)
'Q-koortsbacterie in melk na vaccinatie'

DEN BOSCH - De bacterie Coxiella burnetii, die Q-koorts veroorzaakt, kan na vaccinatie van dieren wel in de melk terechtkomen. Dat is de voorlopige conclusie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis na onderzoek, zo liet een woordvoerster woensdagavond weten.
Zij deed dat naar aanleiding van berichtgeving van die strekking van Omroep Brabant. De uitkomsten zijn in tegenspraak met wat de overheid stelt, namelijk dat na vaccinatie Coxiella burnetii DNA uit het vaccin niet in de melk kan terechtkomen, aldus de zegsvrouw.
De woordvoerster benadrukt dat er aan het ''kleinschalige onderzoek geen definitieve conclusies kunnen worden verbonden, maar dat het wel aanleiding kan zijn om een grootschalig onderzoek te laten uitvoeren''. Dat zou dan gedaan moeten worden door een veterinair instituut.
De uitkomsten zijn belangrijk voor melkgeitenboeren. De afgelopen tijd werden duizenden melkgeiten geruimd. Volgens voorzitter Jeannette van de Ven van de vakgroep melkgeitenhouderij van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) is het speculeren of dieren ten onrechte zijn gedood.
Ze zegt dat het onderzoek voor veel angst en onrust bij geitenhouders zorgt omdat hun dieren rond deze tijd worden gevaccineerd en zij vrezen voor positieve uitslagen van tankmelkonderzoek.
''Ook al zou de vaccinatie sporen in de melk achterlaten, dan nog is er geen risico op onterechte ruimingen'', aldus een zegsman van het ministerie van LNV. ''De tijd tussen twee monsternames is zo ruim, dat het vaccin nooit beide monsters kan beinvloeden.''
(Bron)
TT 107 Hardere aanpak drank in verkeer

Minister Eurlings wil mensen die met drank op achter het stuur zitten, harder aanpakken. Automobilisten die binnen vijf jaar twee keer worden betrapt, raken hun rijbewijs kwijt. Ze moeten daarna opnieuw rijexamen doen.
Ook relatief kleine overschrijdingen tellen mee. Voor mensen die minder dan vijf jaar een rijbewijs hebben, is de limiet een promillage van 0,2. Voor ervaren rijders is de limiet 0,5.
Het voorstel wordt vandaag besproken in de ministerraad. Een Kamermeerderheid is voor het aanpakken van drank in het verkeer, maar of voor dit voorstel een Kamermeerderheid is, is niet duidelijk.
Humor: NRC Next, de krant op tabloidformaat, is vandaag op groot formaat verschenen ;-)
Auto botst op vliegtuig in Nigeria

AMSTERDAM - Een man is woensdag op een vliegveld in de Nigeriaanse stad Calabar met zijn auto door veiligheidshekken heen geramd en heeft zijn voertuig in een geparkeerd vliegtuig geboord. Dat heeft een woordvoerder van de Nigeriaanse luchtvaartfederatie gezegd.
De man racete met zijn auto door twee hekken die door de Nigeriaanse luchtmacht werden bewaakt. Vervolgens knalde het voertuig op een geparkeerde Boeing 737.
Het vliegtuig was leeg en niemand raakte gewond. De automobilist is direct gearresteerd en in hechtenis genomen door de luchtmacht. Wat zijn motieven waren is niet bekend.
De veiligheid op Nigeriaanse luchthavens blijft een bron van zorg sinds een 23-jarige Nigeriaan vorig jaar december het internationale vliegveld van Lagos doorliep met explosieven op zijn lichaam. De man probeerde op eerste kerstdag een Amerikaans vliegtuig op te blazen.
(Bron)
Franse 06-nummers raken op

PARIJS - In Frankrijk raken de 06-nummers op. Enkele mobiele telefoniebedrijven beginnen daarom in mei 07-nummers uit te geven.
Dit meldde de Franse krant Le Monde donderdag op zijn website.
Sinds de introductie van het huidige systeem in 1996 zijn in Frankrijk al meer dan 60 miljoen 06-nummers uitgegeven; enkele aanbieders raken binnenkort door hun contingent heen.
Volgens telecomaanbieder Orange ''verandert er niets voor de consument'': bellen met 07-nummers werkt net zoals bellen met 06-nummers, ''qua techniek, tarieven en speciale aanbiedingen''.
(Bron)

En dat maken ze op 1 april bekend.
Man met wiet opgepakt in rechtbank

AMSTERDAM - Een 26-jarige man uit Eindhoven die woensdagmiddag voor de rechtbank in Den Bosch moest verschijnen is in het paleis van justitie opgepakt met drugs op zak.
Bij een toegangscontrole werd in de rugtas van de man acht gram wiet gevonden. De man mocht zijn eigen rechtszaak nog wel bijwonen, maar is daarna in een cel gezet.
Waarvoor de man voor de rechter moest komen, weet een woordvoerder van de politie niet.
Wellicht had hij er geen rekening mee gehouden dat bij de rechtbank aan de Leeghwaterlaan een tassencontrole plaatsvindt bij de entree. Hij had meerdere zakjes wiet bij zich. De drugs zijn in beslag genomen.
(Bron)

Slimme gast.
Wat me opvalt: hoeveel kinderen naar school gebracht worden. Bij de school hier in de buurt is het rond deze tijd enorm druk met moeders en vaders die hun kinderen naar school begeleiden. Ook al zullen veel kinderen bijvoorbeeld geen drukke weg hoeven oversteken.
Toen ik klein was, zag je nooit vaders die kinderen wegbrachten, maar je zag ook alleen de kleinste kids die begeleid werden.
Zelf werd ik de eerste paar dagen naar school gebracht, en daarna ging ik op eigen houtje, wandelend door de wijk en één redelijk drukke straat kruisend, ik was vijf jaar oud. Dat schijnt nu veel te jong te zijn, pas boven de tien lijken kinderen zelfstandig naar school te gaan.
Negen hectare heide afgebrand in Assen

ASSEN - Negen hectare heide is woensdagmiddag afgebrand nabij de Baggelhuizerplas in Assen. Dat maakte een politiewoordvoerder bekend.
Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is nog niet bekend. Het natuur- en recreatiegebied waar de brand plaatshad, ligt vlak bij de Asser wijken Kloosterveen en Baggelhuizen. Een tankstation werd uit voorzorg gesloten.
''Aanvankelijk blies de wind het vuur richting een hotel aan de snelweg A28. Ook een kinderdagverblijf liep gevaar. Gelukkig draaide de wind vrij snel, waardoor het kinderdagverblijf niet ontruimd hoefde te worden'', aldus de politiewoordvoerder.
Door de brand raakte niemand gewond. Na anderhalf gaf de brandweer het sein brand meester.
(Bron)
Arrestaties tijdens actie in Rotterdam

ROTTERDAM - De politie heeft woensdagavond in Rotterdam zeker acht auto's in beslag genomen en vier mensen gearresteerd voor drugsrunnen.
Ze deed dat tijdens een gezamenlijke actie van politie, deelgemeente Kralingen-Crooswijk, de douane, stadstoezicht, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie.
Een bestuurder had 37.000 euro aan boetes en belastingschuld openstaan. Ook hielden de diensten twee alcomobilisten aan.
Tijdens de actie zette de politie een zogeheten backscatter in, een scanner waarmee voorwerpen in een auto kunnen worden opgespoord. Daardoor kon in een auto een tas met xtc-tabletten worden onderschept.
Het was voor het eerst dat dit apparaat, dat normaal gesproken in de haven wordt gebruikt om containers te controleren, werd ingezet bij voertuigen.
De actie gaat nog door in de nacht van woensdag op donderdag.
(Bron)
FIOD doet inval bij VVD'er Hooijmaijers

AMSTERDAM - De opsporingsdienst FIOD-ECD heeft woensdag een inval gedaan in de woning van VVD'er Ton Hooijmaijers. Dat heeft De Telegraaf donderdag gemeld.
Volgens het oud-lid van de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland viel de fiscale opsporingsdienst binnen in verband met verdenkingen rond vastgoed.
''Ze hebben een kopie gemaakt van de bestanden op mijn computer en de administratie meegenomen.''
Hooijmaijers zegt in de krant dat hij niets te verbergen heeft en dat de inval als een totale verrassing kwam. ''Ik weet van niets.''
Zijn advocaat Frits Schneider zegt dat er nog veel onduidelijk is. ''Justitie zoekt heel breed.''
Hooijmaijers stapte vorig jaar op bij de provincie naar aanleiding van de Landsbanki-affaire, waarbij de provincie voor 78 miljoen euro het schip in ging.
(Bron)
Overvallers steken boerderij in brand

HETEREN - Twee mannen die dinsdagavond een boerderij in het Gelderse Heteren overvielen, stichtten na de overval brand. De woning brandde daardoor geheel af. De 64-jarige bewoner kwam met de schrik vrij, aldus de politie woensdag.
De overvallers sloegen kort voor middernacht toe. De bewoner van de boerderij aan de Boterhoeksestraat in Heteren werd bedreigd, geblinddoekt en gekneveld.
Toen de overvallers er met een geldbuit vandoor gingen, brak er brand uit. ''Het vuur is volgens de bewoner door de overvallers aangestoken'', aldus een politiewoordvoerder.
De bewoner wist omwonenden te waarschuwen. De brandweer kon vervolgens niet voorkomen dat het woongedeelte van de boerderij verloren ging.
De politie neemt de zaak zeer serieus, aldus de woordvoerder. Van de overvallers is alleen bekend dat zij bivakmutsen droegen.
(Bron)
Vindster vondeling blijkt zelf de moeder

ROTTERDAM - De politie heeft dinsdag de vrouw aangehouden die ruim twee weken geleden in Rotterdam naast een afvalcontainer een baby had gevonden.
Uit onderzoek is gebleken dat de vrouw de moeder van de baby is, meldde de politie woensdag.
Na de vondst van de baby werd een speciaal politieteam geformeerd. Dat onderzoek leidde begin deze week tot de aanhouding van de 'vindster', een 21-jarige Rotterdamse.
Woensdag werd duidelijk dat ze de moeder is. Wat haar motief is, wordt nog onderzocht.
De baby is waarschijnlijk op 14 maart geboren. Ze werd een dag later door de vrouw 'gevonden'. De burgemeester van Rotterdam gaf het kind op 17 maart aan bij de burgerlijke stand en het kreeg de naam Luna.
De vrouw wordt formeel verdacht van het verlaten van een kind. Ze zal niet worden voorgeleid, omdat hulpverlening aan moeder - en kind - vooropstaat. De andere kinderen van de vrouw zijn elders ondergebracht.
(Bron)

Waarschijnlijk wilde ze wel zeker weten dat het snel gevonden zou worden en vond ze het daarom maar zelf?

woensdag, maart 31, 2010

Aantal onverzekerde allochtonen neemt toe

VOORBURG - Het aantal allochtone Nederlanders dat geen zorgverzekering heeft, is toegenomen.
Op 1 mei vorig jaar waren het er bijna 115.000, vijfduizend meer dan de kleine 110.000 van een jaar eerder. In mei 2009 was 3,5 procent van de allochtonen onverzekerd.
Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd.
De toename van het aantal onverzekerde allochtonen kwam geheel voor rekening voor personen van de eerste generatie.
Van deze groep hadden ongeveer zesduizend meer mensen geen zorgverzekering. Onder de tweede generatie nam het aantal onverzekerden juist af met ruim duizend personen.
Het aantal onverzekerde autochtonen nam eveneens af met ongeveer zesduizend. Een klein jaar geleden waren het er meer dan 37.000, tegen ruim 43.000 het jaar daarvoor. In mei vorig jaar had 0,3 procent van de autochtonen geen zorgverzekering.
Het totale aantal onverzekerde Nederlanders was een klein jaar geleden ruim 152.000. Dat waren er iets minder dan de kleine 153.000 van mei 2008.
Het CBS peilt sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet op 1 januari 2006 elk jaar het aantal onverzekerden. 53.000 personen zaten op alle meetmomenten zonder verzekering.
Verder waren er eind vorig jaar bijna 319.000 Nederlanders die wel een verzekering hadden, maar de premie niet betaalden. Dat waren er bijna 62.000 meer dan een jaar eerder.
(Bron)
Ziekteverzuim op oude niveau

DEN HAAG - Het ziekteverzuim was met 4,6 procent in het laatste kwartaal van 2009 weer op het oude niveau, na een kleine afname in de laatste drie maanden van 2008.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die woensdag bekend werden.
In 2008 stokte het ziekteverzuim in het laatste kwartaal op 4,4 procent. De twee jaren daarvoor lag het in die periode net als in 2009 op 4,6 procent.
Volgens het CBS kan de dip samenhangen met de economische crisis. ''In economisch mindere tijden melden werknemers zich minder vaak ziek",' aldus de rekenaars van het CBS.
Over het hele jaar gezien was het ziekteverzuim in 2009 met 4,3 procent gelijk aan dat van 2008.
(Bron)
Verhoor Saban B. in Turkije mislukt

ROTTERDAM - Een Nederlands team van advocaten, een officier van justitie en een onderzoeksrechter heeft tevergeefs geprobeerd Saban B. te verhoren. B. weigerde als getuige te praten, omdat zijn advocaat Gerard Spong niet bij het verhoor aanwezig mocht zijn.
Dat bevestigde een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag naar aanleiding van berichtgeving in dagblad De Pers.
In Nederland begint de komende weken de behandeling van het hoger beroep in de omvangrijke mensenhandelzaak, waarin B. eerder tot 7,5 jaar cel werd veroordeeld.
Omdat B. tijdens een verlof naar Turkije vluchtte en Turkije geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland, kan hij zelf in het hoger beroep niet terechtstaan. Advocaten van medeverdachten van B. wilde hem echter wel horen als getuige in de zaak. B. zit in Turkije vast op verdenking van afpersing.
(Bron)
UWV helpt kwart miljoen mensen aan werk

AMSTERDAM - Ruim 676.000 werkzoekenden hebben zich in het crisisjaar 2009 gemeld bij uitkeringsinstantie UWV.
Het aantal gerechtigden voor een werkloosheiduitkering steeg met 81 procent tot bijna 310.000. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag van het UWV.
Ondanks de enorme toestroom in de WW heeft het UWV 254.000 mensen aan werk geholpen. Bijna 200.000 van deze groep hadden recht op een werkloosheidsuitkering.
Ook hielp het UWV elfduizend mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering en 13.000 mensen die nog aan het werk waren maar met werkloosheid werden bedreigd.
''Door de steeds intensievere samenwerking met gemeenten kon het UWV 24.000 bijstandsgerechtigden en 9400 mensen zonder recht op een uitkering naar een nieuwe baan bemiddelen'', aldus de organisatie.
De extra toeloop van werkzoekenden is volgens de instantie opgevangen met diverse maatregelen, deels mogelijk gemaakt dankzij extra geld van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De belangrijkste maatregelen waren extra medewerkers (onder meer 650 extra werkcoaches) en het opzetten van 33 mobiliteitscentra.
Eind 2009 liepen er op de mobiliteitscentra in totaal 870 werkgeversprojecten. Daarvan was het merendeel gericht op de uitstroom van personeel naar een andere werkgever; 107 projecten richtten zich op het binnenhalen van nieuw personeel voor werkgevers.
Ook de uitvoering van de regelingen voor werktijdverkorting (55.000 werknemers) en deeltijd-WW (45.000 werknemers) werden door het UWV uitgevoerd.
(Bron)
Lieveheersbeestje verhindert operaties

WINTERSWIJK - Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk is tijdelijk gestopt met opereren omdat in kantoren bij de operatiekamers lieveheersbeestjes zijn aangetroffen.
Ziekenhuizen in de omgeving nemen de spoedeisende operaties over. Dat liet een woordvoerder van het ziekenhuis woensdag weten.
De zegsman verwacht dat de operatiekamers over een aantal dagen weer kunnen worden gebruikt. Het 'lek' wordt dezer dagen opgespoord.
Vorig jaar wist ook al een lieveheersbeestje in een van de operatiekamers van het hospitaal in Winterswijk te komen. Over een half jaar verwacht het ziekenhuis van het probleem af te zijn, omdat dan het gehele complex is gerenoveerd.
(Bron)
De tortel zwiept met de takken heen en weer maar houdt vol.
Meisje (15) teistert leraren

OOSTERBEEK - Een 15-jarig meisje uit Ede teistert haar leraren van een middelbare school in Oosterbeek. Dat meldde de politie woensdag.
Het meisje had een conflict met twee leraren. Een van hen heeft ze dinsdagmiddag bij de keel gegrepen. Van de ander stak ze die middag de banden van de auto lek.
De tiener is dinsdagmiddag door de politie aangehouden. Na verhoor werd ze weer vrijgelaten.
(Bron)
Man steelt twee keer lokfiets

DEN HAAG - De politie heeft dinsdag in Den Haag een 35-jarige Hagenaar twee keer in een paar uur tijd betrapt op het stelen van een lokfiets. Dat heeft de politie gemeld.
Agenten hadden 's middags een fiets neergezet in de Wagenstraat en hielden die in de gaten. De Hagenaar nam de fiets mee. Hij werd even verderop in zijn kraag gevat en meegenomen naar het bureau.
Toen hij met een proces-verbaal op zak weer op vrije voeten kwam, liep hij langs de plek waar hij eerder de fiets had gestolen. Hij zag weer een rijwiel staan en kon de verleiding niet weerstaan om deze ook te stelen.
Dezelfde agenten konden hem inrekenen, omdat het weer om een lokfiets ging.
(Bron)
Meer gevallen van gonorroe ontdekt

BILTHOVEN - Soa-centra, waar mensen zich gratis en anoniem kunnen laten testen op geslachtsziekten, hebben vorig jaar een kwart meer gevallen van gonorroe ontdekt dan in 2008.
De opmars van de ziekte deed zich vooral voor bij homoseksuele mannen. De afgelopen jaren was juist sprake van een dalende trend.
Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.
De stijging van het aantal gevonden infecties kan deels worden verklaard doordat er vaker en beter wordt getest, maar het kan volgens het RIVM ook zijn dat mensen vaker onveilige seks hebben.
In totaal hebben de soa-centra vorig jaar ruim 93.000 mensen getest, 6 procent meer dan in 2008. Bij 12 procent van de bezoekers werd een geslachtsziekte gevonden. Het aantal homoseksuele mannen dat zich liet testen, steeg met 19 procent. Van hen bleek een op de vijf een soa te hebben.
(Bron)
Australiër wellicht 15 jaar cel voor 1,7 gram wiet

AMSTERDAM - De Indonesische autoriteiten eisen vijftien jaar gevangenisstraf voor een Australische man bij wie 1,7 gram marihuana werd aangetroffen. Dat is woensdag bekendgemaakt.
In december vond de Indonesische douane de drugs in de koffer van de 48-jarige Robert Paul McJannett, die onderweg was naar Bali voor vakantie.
Openbaar aanklager Nyoman Sucitrawan vertelde journalisten woensdag dat McJannett onder de strenge narcoticawetgeving van het land wordt aangeklaagd, maar dat de doodstraf niet zal worden geëist omdat de hoeveelheid drugs relatief klein was.
De advocaat van McJannett zegt dat zijn cliënt de aantijgingen toegeeft, maar stelt dat de marihuana voor medicinaal gebruik was.
(Bron)
Werklozen vinden minder snel een baan

DEN HAAG - Werklozen doen er steeds langer over om een baan te vinden. Van de bijna 400.000 werklozen in het derde kwartaal van 2009 had 24 procent drie maanden later weer werk gevonden van twaalf uur of meer per week.
Dat is aanzienlijk minder dan in dezelfde periode het jaar daarvoor.
Toen was bijna 30 procent drie maanden later weer aan het werk. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
Onder vrouwen was de daling het grootst. Van de vrouwen zonder een baan vond een kwart binnen drie maanden werk.
''Daarmee verslechterde hun situatie behoorlijk ten opzichte van 2008, toen dat nog voor een derde gold'', aldus het CBS. Bij mannen daalde het aandeel werklozen dat een baan vond, nauwelijks.
Jongere werklozen zijn volgens het CBS het meest succesvol bij het vinden van een baan in drie maanden. Van deze groep in de leeftijdscategorie 15 tot 25 jaar vond 33 procent binnen drie maanden een baan.
Wel is dit aandeel gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Jongeren die geen succes hadden, zijn vaak niet werkloos gebleven.
Een groot deel is niet meer actief op zoek naar werk of is niet direct beschikbaar, bijvoorbeeld doordat ze een studie zijn begonnen, aldus het CBS.
(Bron)
Rijinstructeur van de weg gehaald

ALMERE - De politie heeft dinsdag een 28-jarige rijinstructeur uit Almere van de weg gehaald. De man had namelijk geen geldig rijbewijs.
Wegens overmatig alcoholgebruik moest de rijinstructeur het al een jaar zonder roze papiertje stellen.
Dat maakte het Korps landelijke politiediensten woensdag bekend.
De Almeerder gaf desondanks gewoon rijlessen. Hij reed in de armen van de politie toen zijn lesauto op een parkeerplaats langs de A1 stilhield, vlak voor een mobiele kantoorunit van de verkeerspolitie.
Agenten trokken meteen het kenteken na en constateerden dat het rijbewijs van de Almeerder al sinds 22 april van het vorig jaar ongeldig is. De leerling kon de les voortzetten met een vervangende rijinstructeur.
(Bron)
De afwas waar ik het meest tegenop zag, is gedaan en staat nu te drogen op het aanrecht. Er zat een pan bij waarvan ik wist ehm... Nou ja, ik ben verkouden dus het viel wel mee. En hij was wel makkelijk schoon te krijgen toen ik 'm eenmaal leeggekiept had in de plee.
Nu staan er nog een barbecue, een ovenplaat, een kopje en wat plastic dekseltjes. Als die ook gedaan zijn, komt de test: hoe reageer ik op een leeg aanrecht?
De eerste actie van de PVV in Almere, en het schijnt geen 1 aprilgrap te zijn: het intrekken van de 1450 euro subsidie voor multiculturele borduurclub Steek voor steek.
Ook gesignaleerd: erg veel geplette (bruine) kikkers op de weg...
Indrukwekkende brandweerman grijpt inbrekers

Een Limburgse brandweerman heeft dinsdagavond twee mannen aangehouden die probeerden in te breken in een koekfabriek in Brunssum. De 50-jarige brandweerman reed de inbrekers klem. Daarna riep hij op zo'n indrukwekkende manier dat ze waren aangehouden, dat ze zich overgaven.
Volgens de politie was de brandweerman rond 19.00 uur met de auto op weg naar een hondentraining op een weiland bij de brandweerkazerne. Op dat moment zag hij de twee mannen van 25 en 31 jaar aan de deur van de koekfabriek morrelen.
De dieven staakten hun inbraakpoging en gingen er in hun auto vandoor. De brandweerman reed ze klem en schreeuwde ze de auto uit. De twee volgden hem vervolgens gedwee naar de brandweerkazerne. Daar kwam de politie ze ophalen.
(Bron)
Negenhonderd ex-asielzoekers uit noodopvang

DEN HAAG - Bijna negenhonderd uitgeprocedeerde asielzoekers hebben eind vorig jaar de noodopvang van de gemeenten verlaten.
De meesten van hebben onderdak gevonden in de asielopvang of zitten op een plek waar ze vast worden gehouden.
Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer.
Voormalig staatssecretaris Nebahat Albayrak had met de gemeenten afgesproken dat de noodopvang eind vorig jaar verleden tijd zou zijn, maar in november zag het ernaar uit dat dit niet helemaal ging lukken.
De gemeenten zijn nu gestopt met de opvang, al zitten er nog 240 ex-asielzoekers voor wie nog een plaatsje elders wordt gezocht.
Volgens onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bevonden zich bijna een jaar geleden nog 750 mensen in de gemeentelijke noodopvang. Eind 2007 waren dat er nog 2100.
Ex-asielzoekers krijgen even de tijd om Nederland te verlaten, maar hebben dan geen recht op opvang.
Hirsch Ballin sluit niet uit dat gemeenten toch weer uitgeprocedeerde asielzoekers op de stoep krijgen. Het is niet de bedoeling dat zij daar dan weer onderdak krijgen.
(Bron)
Tony Blair terug in Britse politiek

AMSTERDAM - De voormalige premier Tony Blair is dinsdag, enkele weken voor de algemene verkiezingen, teruggekeerd in de Britse politiek.
Hij opende direct de aanval op het beleid van David Cameron, de gladde jonge leider van de Conservatieven, bijgenaamd 'Tory Blair'.
Blair kondigde zijn terugkeer aan in een toespraak waarin hij de kiezers opriep om de Labourpartij een vierde termijn te gunnen.
"In onzekere tijden, valt er veel te zeggen voor een beproefd leiderschap", aldus Blair. Hiermee veegde hij de campagneleus van de Conservatieven -'Stem voor verandering'- van tafel. Hij noemde de leus 'de holste slogan in de politiek'.
Blair is, sinds hij in 2007 aftrad als premier, weinig in de openbaarheid getreden. In 2009 kwam hij weer even in het middelpunt van de belangstelling toen hij zijn besluit om deel te nemen aan de oorlog in Irak verdedigde voor een onderzoekscommissie.
Ondanks de woede van de bevolking over deze oorlog, denken de leiders van Labour toch dat Blair een voordeel kan opleveren bij de verkiezingen. Blair heeft immers drie opeenvolgende verkiezingen gewonnen. De partij zei dinsdag dat Blair gedurende de verkiezingscampagne nog vaker zijn opwachting zal maken. Details werden echter niet gegeven.
Bill Jones, hoogleraar politicologie aan de Hope Universiteit in Liverpool zei dat het vooruitschuiven van Blair een gok is van de Labourpartij, maar wel een gok die het waard is om te nemen.
"Het is nog te vroeg om te bepalen of hij een belangrijke factor zal zijn in de campagne, maar de Conservatieven zullen zenuwachtig worden", aldus Jones. "Hij heeft ze keer op keer afgedroogd en bij drie verkiezingen hun hoop vernietigd. En nu komt hij plotseling terug."
David Cameron zei echter niet bezorgd te zijn over de tussenkomst van Blair. "Het is goed om hem eens een speech te zien geven waar niemand hem voor betaalt."
(Bron)
Acties dreigen in zuivel

RIJSWIJK - De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de tienduizend werknemers van de zuivelfabrieken zijn vastgelopen en de vakbonden gaan actiebijeenkomsten houden, meldden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen dinsdag.
De bonden eisen een loonsverhoging van 1,25 procent en verwijten de werkgevers dat die feitelijk vasthouden aan de nullijn.
CNV-onderhandelaar Leo Bons zegt dat de melkveehouders zich geen zorgen hoeven te maken: ''We zullen actievormen kiezen waar de melkveehouders niet de dupe van worden. We hebben een conflict met de industrie, niet met de melkveehouders.''
(Bron)
NS geeft abonnementhouders Fyra-cadeau

UTRECHT - Reizigers met een abonnement van de Nederlandse Spoorwegen hoeven per 1 april geen toeslag meer te betalen voor de hogesnelheidstrein Fyra tussen Amsterdam en Rotterdam.
De NS wil met de actie, die loopt tot 1 september, de vaste klanten kennis laten maken met de hogesnelheidslijn, zei een woordvoerder van de NS dinsdag.
De actie geldt voor houders van een OV- jaarkaart, NS-jaarkaart en reizigers met een jaartrajectkaart Amsterdam-Rotterdam.
De Fyra brengt reizigers in 43 minuten van Amsterdam naar Rotterdam, wat een tijdwinst oplevert van 20 minuten. Reizigers betalen daar een toeslag van 7,40 euro per enkele reis voor. Vanaf eind april gaat de Fyra ook in de weekeinden rijden.
NS heeft de klantactie versneld nadat enkele klanten hadden geklaagd over een onduidelijkheid in de kleine lettertjes over de toeslagen op de achterkant van de jaarkaart. Daar staat dat het vervoerbewijs geldig is op alle binnenlandse treinen met uitzondering van de Thalys.
Maar de NS wijst erop dat in de algemene voorwaarden staat dat vervoerbewijzen in de Fyra geldig zijn alleen in combinatie met een Fyra-toeslag. Die toeslag hoeft per 1 april alleen niet meer te worden betaald.
(Bron)

De man die een zaak aanspande tegen NS, krijgt zijn betaalde toeslagen en de advocaatkosten terug. Maar hij mag er niks over zeggen (want dan gaan anderen ook hun geld terugvragen).
Familiebedrijf maakt dienst uit in landbouw

DEN HAAG - Boerderijen blijven vooral familiebedrijven, maar de hoeveelheid werk die de gezinsleden verrichten ten opzichte van medewerkers neemt wel af.
Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aandeel van de familiebedrijven bleef in de periode 2004-2009 vrijwel gelijk op 95 procent. In die familiebedrijven werd vorig jaar 73 procent van het werk gedaan door gezinsleden.
In 2004 was dat nog 77 procent. Het aantal vaste medewerkers steeg met 5 procent en de inzet van tijdelijke werkkrachten nam met 24 procent toe.
Het aantal familiebedrijven daalde in die periode met 14 procent tot bijna 69.000 en gemiddeld werden de bedrijven 11 procent groter.
Het aantal familiebedrijven met een meewerkende partner steeg in de periode 2004-2009 met 21 procent.
(Bron)
Nieuwe bomaanslagen in Rusland

KIZLJAR - Bij twee bomaanslagen in de Russische plaats Kizljar zijn woensdag negen mensen gedood en zeven gewond geraakt.
De politie vermoedt dat zeker een van de aanslagen is gepleegd door een dader die zichzelf opblies. Onder de doden zijn twee politieagenten.
De aanslagen waren twee dagen na de bloedige zelfmoordaanslagen in de hoofdstad Moskou die de autoriteiten in verband brengen met de onrust in de noordelijke Kaukasus.
Kizljar ligt circa 1400 kilometer ten zuidoosten van Moskou, in de autonome republiek Dagestan aan de voet van de Kaukasus en aan de grens met Tsjetsjenië.
(Bron)
'Geldstroom voor hulp aan Haïti stokt'

GENEVE - De hulpverlening aan Haïti, dat begin dit jaar werd getroffen door een verwoestende aardbeving, stagneert.
De afgelopen maand is steeds minder geld voor de hulp binnengekomen. Dat heeft VN-bureau OCHA, dat de hulpverlening coördineert, dinsdag laten weten.
De Verenigde Naties hadden de internationale gemeenschap gevraagd om 1,44 miljard dollar (1,07 miljard euro) voor de hulp aan het rampgebied.
Daarvan is volgens een woordvoerster van OCHA pas 48 procent ontvangen. ''In het begin was de noodhulp nog goed gefinancierd, maar we zien een stagnatie van de donorbijdragen'', aldus de OCHA-zegsvrouw.
In New York wordt woensdag een donorconferentie voor Haïti gehouden. De Europese Unie zal daar 1,2 miljard euro aan hulp toezeggen, maakte EU-buitenlandchef Catherine Ashton dinsdag bekend.
De zware aardbeving in Haïti kostte volgens officiële cijfers het leven aan meer dan 200.000 mensen, onder wie vier Nederlanders.
Ongeveer een miljoen mensen zijn dakloos, meer dan 300.000 mensen zijn gewond geraakt en de hoofdstad Port-au-Prince is grotendeels verwoest. De hulpverlening verloopt moeizaam.
(Bron)
Schoonmaaksector moet op de schop

UTRECHT - Alle partijen die te maken hebben met de schoonmaakbranche, willen met de overheid in overleg treden om te komen tot ''een structurele verbetering en professionalisering van de schoonmaaksector''.
Dat maakten de werkgevers in de branche, de vakbonden en de opdrachtgevers NS en Schiphol dinsdag bekend.
De partijen hebben maandagmiddag- en avond uitvoerig met elkaar gesproken over mogelijke oplossingen voor de problemen die een nieuwe cao in de weg staan.
De werkgevers en de bonden hebben onder het toeziend oog van de NS en Schiphol ook nog verkennend gesproken over mogelijke oplossingen voor het cao-conflict.
''Dit gesprek heeft op dit moment nog geen finale conclusie gebracht'', aldus de gezamenlijke verklaring.
Alle partijen zijn het wel eens dat er een ''breed gedragen sectoroverleg'' moet komen.
Dat overleg moet vooral gaan over de manier waarop contracten tot stand komen bij de aanbesteding van schoonmaakprojecten en over de arbeidsverhoudingen.
Een convenant moet daarvoor de basis bieden. ''Deze intentie zou een belangrijk onderdeel moeten worden van de nog af te sluiten cao.''
De acties van de schoonmakers voor een betere cao gaan dinsdag een nieuwe fase in. Drie grote opdrachtgevers, ABN Amro, de Telegraaf mediagroep en het UWV, worden op de korrel genomen.
Bij het UWV en ABN Amro zullen de acties een langdurig karakter krijgen, zoals eerder bij de NS en Schiphol het geval was. Dat liet FNV-bestuurder Ron Meyer dinsdag weten.
(Bron)
Zelfstandige winkelier verdwijnt uit straatbeeld

AMSTERDAM - Zelfstandige winkeliers verdwijnen in Nederland steeds meer uit de belangrijkste winkelstraten. In Utrecht en Leeuwarden gaat het op de zogeheten A1-locaties al om minder dan 1 procent van de winkelmeters.
Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van Locatus in opdracht van vastgoedbedrijf Corio. Het rapport wordt woensdagmiddag aangeboden aan burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht.
''Om internet het hoofd te bieden, moeten we nu ingrijpen'', aldus bestuursvoorzitter John van Haaren van Corio Nederland.
''De zelfstandige winkels zijn toch vooral het verschil tussen internet en winkelcentra.'' Hij pleit ervoor de huurwetgeving aan te passen, zodat de zelfstandige ondernemer meer mogelijkheden krijgt.
Volgens het onderzoek zullen zelfstandigen bij ongewijzigd beleid in 2022 volledig zijn verdwenen op A-locaties.
Uit het onderzoek blijkt verder dat in Nederland de zelfstandigen meer uit het straatbeeld zijn verdwenen dan in andere West-Europese landen. Zo is in heel Nederland 65 procent van de winkels zelfstandig.
In België en Luxemburg gaat het om respectievelijk 82 procent en 86 procent.
''In Nederland is er een enorme ketenvorming'', aldus Van Haaren. ''Als je dan gaat uitzoeken hoe dat komt, zie je dat het heel diep in de wetgeving zit.''
De mogelijkheden om de zelfstandige winkeliers in de centra te houden zijn volgens hem beperkt. Sinds de jaren zestig is het mogelijk dat huurders hun huurcontract doorverkopen, zonder vereiste toestemming van de verhuurder.
''We krijgen daarvoor om de week een verzoek'', aldus Van Haaren. Doordat winkeliers zich kunnen laten uitkopen is er volgens hem nauwelijks grip op de samenstelling van het winkelaanbod.
Van Haaren denkt dat een aanpassing van de wet ervoor kan zorgen dat er weer voldoende afwisseling komt. ''We hebben hetzelfde belang als de consument'', aldus Van Haaren. ''We willen betere winkelcentra.''
Corio, dat winkelcentra bezit en exploiteert, heeft bezittingen in onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk.
(Bron)