zaterdag, mei 22, 2010

Leerlingen betrapt op masturberen in klaslokaal

ROTTERDAM - Twee leerlingen van een middelbare school in Rotterdam-West zijn geschorst nadat ze waren betrapt op het masturberen achter in een volle klas. Dat meldt het AD vandaag. De buurtagent van de wijk Tussendijken-Oost maakte de schorsing deze week op Twitter bekend.
De twee jongens mogen inmiddels niet meer terug komen op de school en zijn in een opvangtraject geplaatst. De tieners zullen tevens worden behandeld door een psychiatrische instelling. De afdeling zedenzaken van de politie heeft de zaak in behandeling.
Het bericht is volgens de politie naar buiten gebracht om te laten zien dat grensoverschrijdend gedrag op scholen niet wordt geaccepteerd. Om de betreffende school niet in diskrediet te brengen, wordt de naam geheim gehouden. De twitterende agent was volgens de politie een proef.
(Bron)
Actimel wint Gouden Windei

HILVERSUM - Actimel van zuivelfabrikant Danone heeft het Gouden Windei van consumentenorganisatie Foodwatch gewonnen.
De prijs gaat naar de grootste misleider onder fabrikanten van levensmiddelen. De 'winnaar' werd zaterdag bekendgemaakt in het VARA-programma Kassa. Ruim een derde van de bijna 15.000 internetstemmers bracht hun stem uit op het 'weerstandsverhogende' yoghurtdrankje.
Volgens Foodwatch is de prijs terecht. ''Danone probeert met uitgekookte marketing en wetenschappelijk vertoon aan te tonen dat Actimel je weerstand verhoogt.
Het wetenschappelijk bewijs is echter flinterdun en bijna niet te controleren door de gewone consument. Actimel bevat te veel suiker en de bijzondere bacteriesoort doet niets extra's.''
De Nederlandse directeur van Danone weigerde het Gouden Windei in ontvangst te nemen omdat hij het niet eens was met de argumenten. Hij verwees naar het hoofdkantoor in Frankrijk.
Knorr Vie kreeg 21 procent van de stemmen, gevolgd door Vitamin Water van Heineken (17 procent), Mona Yoki Drink Aardbei (14 procent) en Active O2 (10 procent).
(Bron)

Die directeur kwam wel erg sneu over. Als ie dat ding gewoon had aangepakt was de angel er al bijna uit geweest.
Vrouw vindt slang op balkon

AMSTERDAM - Een vrouw heeft zaterdagochtend een levende slang van meer dan een meter gevonden op haar balkon in Amsterdam.
De vrouw kreeg het reptiel in het oog doordat haar kat zich vreemd gedroeg. De kat bleek in de ban van de slapende rode rattenslang die tussen de planten lag. Het dier is opgehaald door de dierenambulance en bleek ongevaarlijk.
Volgens de vindster leek het aanvankelijk of er een bloempot van een balkon hoger was omgevallen, want er lag een bruine hoop.
Bij nadere inspectie bleek het om de slang te gaan. De vrouw 'schrok zich een hoedje' en nam de kat mee naar binnen. "Ik deed direct het kattenluikje en de deur dicht."
De dierenambulance reageerde verbaasd op het telefoontje van de vrouw dat er een slang op haar balkon aan de Albert Cuypstraat in De Pijp lag. De twee medewerkers keken raar op toen ze de slang vervolgens echt aantroffen.
"Het was voor het eerst dat een melding over een slang een echte slang opleverde en geen dode slang of een tuinslang, vertelden ze me", zegt de verbaasde bewoonster.
"Hij bleek onderkoeld en daarom kon de man van de dierenambulance hem met zijn blote handen in een zak stoppen."
Het dier is naar een reptielenopvang in Amsterdam-Noord gebracht. Het bleek te gaan om een rode rattenslang, een wurgslang. "Hij was dus niet gevaarlijk, maar ik vreesde wel dat de kat was gebeten."
Waar de slang vandaan kwam is nog niet bekend. Wel zit er een dierenwinkel in de buurt die ook exotische dieren zoals slangen verkoopt.
(Bron, met foto)

Waarschijnlijk wilde het beest lekker in de zon liggen.
Nederlandse militair omgekomen in Uruzgan

AMSTERDAM - Opnieuw is in de Afghaanse provincie Uruzgan een Nederlandse militair om het leven gekomen. Bij een aanslag met een bermbom raakten vier anderen gewond, van wie twee zwaar.
Dat heeft Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm zaterdagavond bekendgemaakt.
De gesneuvelde Nederlandse militair is de 25-jarige korporaal der eerste klasse Luc Janzen. Hij behoorde tot het 42e pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers uit Oirschot.
Ook een Franse militair en een Afghaanse tolk kwamen om. De aanslag gebeurde bij het plaatsje Deh Rawod.
Een Franse eenheid stuitte op een zogeheten geïmproviseerd explosief (IED), waarna Nederlanders erin slaagden die te ruimen. Daarna reden ze zelf op een andere IED.
Van Uhm en demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) zijn "diep geschokt". Ze spraken zaterdagavond van een "laffe aanslag".
"Wij leven ten diepste mee met de nabestaanden van de gesneuvelden, die zich gezamenlijk inzetten voor de toekomst van Afghanistan en een veiliger wereld. Korporaal Luc Janzen was een ware en moedige militair."
"Wij wensen zijn ouders, vriendin, familie, vrienden en collega's en de relaties van de andere gesneuvelden veel kracht om dit grote verlies te dragen. Onze gedachten zijn bij hen in deze moeilijke tijd. Ook de gewonde militairen, hun relaties en collega's in Afghanistan wensen wij sterkte", aldus de verklaring.
Sinds het begin van de missie in Uruzgan zijn in Afghanistan nu 24 Nederlandse militairen omgekomen. De laatste slachtoffers waren de 29-jarige korporaal Jeroen Houweling en de 23-jarige marinier Marc Harders. Zij kwamen 17 april om toen hun voertuig op een bermbom reed in het westelijke Deh Reshangebied.
(Bron)
KLM-toestel onderzocht op sabotage

AMSTERDAM - Een vliegtuig van KLM wordt in Stockholm onderzocht op mogelijke sabotage. De Fokker 70 had zaterdagochtend moeten vertrekken, maar staat nog op Linkoping City Airport.
Een explosievenopruimingsdienst is onderweg naar het toestel voor onderzoek, meldt de Zweedse politie.
Volgens het vliegveld sloegen medewerkers alarm nadat was gebleken dat er 's nachts was ingebroken.
(Bron)
Duitse huurlingen naar Somalië

BERLIJN - Meer dan honderd Duitse huurlingen mengen zich binnenkort in het conflict in Somalië. Dat meldden de Duitse omroepen NDR en ARD zaterdag.
De voormalige militairen van de Bundeswehr zijn ingehuurd door de Somalische krijgsheer/politicus Galadid Abdinur Ahmad Darman. In het land in de Hoorn van Afrika woedt sinds 1991 een bloedige burgeroorlog.
Volgens een zegsman van het Duitse bedrijf Asgaard German Security Group zijn de eerste Duitse huurlingen al in Somalië aangekomen. Asgaard en Darman sloten eind vorig jaar een contract met een looptijd van vijf jaar, aldus Thomas Kaltegärtner van Asgaard.
De huurlingen moeten onder meer de 57-jarige Darman beschermen en zijn troepen trainen. Darman noemt zichzelf ,,de gekozen president van de Republiek Somalië'' en erkent de door de VN gesteunde interim-president Sharif Sheikh Ahmad niet.
(Bron)
Amsterdam houdt vechtsportgala's in de gaten

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat kritisch kijken naar de organisatie van vechtsportgala's in de stad.
Dat zei een woordvoerder van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher zaterdag naar aanleiding van een bericht in Het Parool.
Volgens de krant organiseert een crimineel die twintig jaar vastzit voor een dubbele moord, vanuit de gevangenis vechtsportgala's in de Passenger Terminal in Amsterdam.
''We houden de organisatoren van dit soort evenementen al een tijdje in de gaten'', zegt de woordvoerder van de gemeente.
''Asscher wil iedere verwevenheid tussen de boven- en onderwereld vermijden. De gemeente moet criminelen niet helpen of faciliteren'', aldus de zegsman.
De gemeente onderzoekt of er mogelijkheden zijn om evenementen waar mogelijk criminelen bij zijn betrokken, een vergunning te weigeren.
Ook zullen de eigenaren van locaties worden aangesproken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.
''In het uiterste geval kunnen we kijken naar de drank- en horecavergunning van bepaalde ondernemers op het moment dat criminelen willens en wetens gefaciliteerd worden'', aldus de gemeentewoordvoerder.
(Bron)
Tuinbouw in de slag om personeel

ZOETERMEER - De werkgelegenheid in de land- en tuinbouw is in Europa in de afgelopen tien jaar met een kwart gedaald, en in ons land is die daling volgens cijfers van het CBS 17 procent.
Toch voorziet de tuinbouwsector een tekort aan personeel en is de sector begonnen met een campagne om jongeren te interesseren voor een baan.
Greenports Nederland, een samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven, rept in een toekomstvisie zelfs over een verdubbeling van het aantal banen in het jaar 2040.
Volgens nog niet gepubliceerde cijfers van het Productschap Tuinbouw biedt de hele ''agrofoodsector'', waarbij niet alleen wordt gekeken naar de bedrijven van boeren en tuinders, maar ook naar de bedrijven erom heen zoals bijvoorbeeld handel, werk aan zo'n 650.000 mensen.
Daar is vergeleken met tien jaar geleden de werkgelegenheid met 6 procent gedaald, maar blijft die de laatste jaren stabiel. Bovendien is in dat cijfer het groeiende aantal uitzendbanen niet meegenomen.
De werkgelegenheid daalt het sterkst in de teelt van de producten, maar in de dienstverlening er omheen, waaronder loonwerk, is een stijging te zien.
Het Innovatieplatform, een denktank onder leiding van premier Jan Peter Balkenende, ziet in wat genoemd wordt de sector van ''flowers and food'' een van de belangrijke ''groeimotoren'' van de Nederlandse economie. Ook de werkgeversorganisaties wijzen op het belang van de Nederlandse land- en tuinbouw voor de Nederlandse export en zien goede kansen voor groei.
Binnen de ''agrofoodsector'' is de tuinbouw de belangrijkste werkgever en die wil er nu alles aan doen om ook in deze moeilijke tijden de arbeidskrachten aan zich te binden.
Zo heeft de glastuinbouw inmiddels een meldpunt voor werknemers die op straat komen te staan wegens een faillissement of reorganisatie.
Ze worden bemiddeld naar bedrijven die wel mensen nodig hebben. Werkgevers en vakbonden hebben in de cao afgesproken dat ook in andere delen van de tuinbouw zo'n meldpunt wordt opgezet.
(Bron)
'Politiek heeft geen oog voor huurder'

DEN HAAG - De politiek heeft te weinig oog voor de belangen van huurders. Dat stelt de Woonbond.
''Dit blijkt niet alleen uit een vergelijking van de verkiezingsprogramma's, maar nog veel duidelijker uit de doorrekening daarvan door het CPB. Terwijl de koopsector met fluwelen handschoenen wordt behandeld, krijgen huurders zeer forse huurstijgingen'', moppert de bond.
Woonbonddirecteur Ronald Paping zoekt volgens een woordvoerder de verklaring er deels in dat de meeste politici 'zich moeilijk in de positie van een huurder kunnen inleven'.
Huurders zijn verreweg het slechtste af bij de VVD, heeft de Woonbond vastgesteld. ''Op basis van het VVD-programma stijgen de huren structureel tot 2040 met maar liefst 57 procent.''
Brigitte van der Burg van de VVD in de Tweede Kamer vindt dat de Woonbond de boel maar een beetje 'opjuint', maar dat het verhaal niet echt opgaat.
Als je uitgaat van de verwachte stijging van de prijzen van de koophuizen, ook over dertig jaar, is er volgens haar niet zoveel verschil met de stijging van de huurprijzen.
De VVD wil verder niet dat het gat tussen de prijzen voor kopen en huren groter wordt, omdat dat slecht zou zijn voor de doorstroming.
(Bron)
Stranden VS gesloten door olie

AMSTERDAM - Het strand in de Amerikaanse staat Louisiana is gesloten nu dikke klonterige olie de kust heeft bereikt. Het is een duidelijk zichtbaar gevolg van het lek in de Golf van Mexico, waar nog steeds olie uit stroomt.
De klonten stinkende olie hebben intussen ook de moerassen van Louisiana bereikt, waar zeldzame vogels en zoogdieren leven en waar een grote verscheidenheid aan zeeleven is.
Deskundigen denken dat ontelbare dieren de gevolgen van het olielek zullen merken, hoewel reddingwerkers tot nog toe slechts een handvol gewonde dieren hebben gevonden.
Oliebedrijf BP probeert al weken tevergeefs het lek te dichten. Volgens het bedrijf stroomt dagelijks nog achthonderdduizend liter olie uit het lek, of vijfduizend vaten.
Wenschappers die beelden van het lek hebben bestudeerd schatten dat er veel meer olie weglekt. De frustratie over het tempo waarin pogingen worden ondernomen om het lek te dichten wordt onderhand steeds groter en BP zei vrijdag dat het op z'n vroegst dinsdag wordt voordat begonnen kan worden met een nieuwe methode om de olie te stoppen.
Doug Suttles, operationeel directeur van BP, zegt te begrijpen dat de mensen gefrustreerd zijn over de resultaten.
Hij vertelde vrijdag bij televisieprogramma "Early Show" dat in het ergste geval het lek pas in augustus gedicht kan worden. Suttles is er wel van overtuigd dat de natuur weer zal herstellen, mede omdat de Golf zo'n groot wateroppervlak heeft en eerder olierampen heeft overwonnen. "Ik ben er optimistisch over, ik ben er zeer optimistisch over dat de Golf helemaal zal herstellen."
Washington heeft ondertussen de druk op BP opgevoerd en om meer openheid voor de bevolking gevraagd, onder meer over de afmetingen van het lek en de baan van de olie. BP werd eerder al beschuldigd van het verdoezelen van de omvang van de ramp.
Ook is gevraagd of BP een minder giftige variant te gebruiken van de chemische substantie die de olie moet verdunnen zodat die niet aan de oppervlakte komt.
Het geduld raakt op en er gaan steeds meer stemmen op voor een grotere rol van de regering in de ramp. "We hebben BP genoeg tijd gegeven", aldus een lokale politicus.
(Bron)

Misschien ook wat olie in de tuin van meneer Suttles dumpen, het valt allemaal toch best mee?
VN-chef wil actie tegen kindsoldaten

AMSTERDAM - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft de Veiligheidsraad dringend verzocht om strenge maatregelen te overwegen tegen landen en rebellengroeperingen die kindsoldaten rekruteren.
Het jaarlijkse rapport van Ban aan de raad bevat voor de eerste keer een lijst met hardnekkige overtreders als de overgangsregering van Somalië, het leger van Congo, het leger van Birma en rebellengroeperingen in Congo, Birma, de Filipijnen, Colombia, Sudan en Uganda.
Het rapport noemt twee partijen die kinderen in het conflict proberen te doden of te verminken, de regering van Somalië en de Al-Shahab-militanten die die regering omver proberen te werpen.
Er worden zeven partijen genoemd die zich schuldig maken aan verkrachting en seksueel geweld, zes in Congo en één in Uganda.
(Bron)
Krokodil Nijmegen nog niet gevonden

AMSTERDAM - De krokodil die vrijdagmiddag in Nijmegen zou zijn gezien, is nog niet gevonden. De politie en de gemeente nemen de melding serieus totdat zeker is dat er geen krokodil is.
Voor de zekerheid is de vijver waar het anderhalve meter lange reptiel zou zijn gespot, afgezet. Bewoners van flats in de buurt krijgen een brief in de bus.
Een wandelaar trok vrijdag aan de bel nadat hij rond 16.30 uur een krokodil zag bij een vijver tegenover het Steve Bikoplein in het stadsdeel Dukenburg. De gemeente en de politie spreken van een 'zeer heldere melding'.
Een gespecialiseerd bedrijf heeft de vijver inmiddels onderzocht met een onderwatercamera, maar niets gevonden.
De afzetting blijft echter voorlopig gehandhaafd. Ook is er toezicht om te zorgen dat mensen uit de buurt blijven.
Volgens de gemeente is er geen acuut gevaar. Er wordt overlegd met een deskundige om verdere acties te bepalen.
De politie in Nijmegen gaat zondagmorgen met sonarapparatuur zoeken naar een krokodil. Het bootje met de apparatuur komt van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).
In de nacht van zaterdag op zondag wordt het gebied in de gaten gehouden door particuliere beveiligers; daarna neemt de gemeente het toezicht over.
(Bron)

De komkommertijd begint vroeg.

vrijdag, mei 21, 2010

Politiecellen regio Amsterdam zijn vies

AMSTERDAM - Politiecellen in de regio Amsterdam zijn vaak te vies. Dat blijkt uit het donderdag openbaar geworden jaarverslag van de commissie van toezicht voor de politiecellen Amsterdam-Amstelland.
Deze controleert of de politie arrestanten wel juist behandelt.
Het schoonhouden van de cellen is volgens de commissie al jaren een punt van zorg. Dat heeft vorig jaar echter niet tot verbeteringen geleid. Sterker nog: ''De commissie heeft in 2009 een verslechtering van de kwaliteit van de schoonmaak waargenomen.''
Zo schrijven schoonmakers vaak op de bordjes op de deuren dat een cel is schoongemaakt, terwijl dat helemaal niet zo is.
En: ''De commissie heeft de indruk dat er door de ingehuurde schoonmaakbedrijven meer schoonmaakactiviteiten zijn toegezegd dan in werkelijkheid worden uitgevoerd.''
Verder zijn de matrassen niet altijd schoon. Dekens moeten worden vervangen als een arrestant vertrekt, maar blijven vaak liggen voor de volgende opgepakte persoon.
De commissie oordeelt overigens wel dat de arrestantenzorg in de politieregio Amsterdam-Amstelland in het algemeen ''heel goed'' is. Vorig jaar ging die ten opzichte van 2008 op een aantal belangrijke punten vooruit.
Zo bracht de politie in een district arrestanten niet meer voortdurend heen en weer tussen wijkteambureau en cellencomplex, wat vroeger wel nog het geval was.
(Bron)
Adjunct-directrice stuurt 14-jarige naaktfoto

TAMPA - Een adjunct-directrice van een middelbare school in Tampa (Florida) is gearresteerd, omdat zij een 14-jarige jongen uit Florida een naaktfoto van zichzelf had gestuurd.
De 30-jarige Lauren Tilo kwam in contact met de scholier, toen zij het onlinevideospelletje World of Warcraft speelden.
De twee werden begin dit jaar vrienden maar ontmoetten elkaar niet. In maart stuurde Tilo de jongen via gsm een ''uitdagende'' foto waarop haar borsten te zien waren, aldus een woordvoerder van de politie.
De 14-jarige toonde de foto onlangs aan zijn familie en een mentor op school, meldden Amerikaanse media. De politie onderzoekt of de vrouw ook met andere minderjarigen seksueel getint contact had.
(Bron)
Ook Nederlands onderzoek naar Google

AMSTERDAM – Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat onderzoek doen naar hoe en waarom Google privégegevens verzamelde bij opnames voor Google Street View.
Dat meldt de NOS vrijdag. Het CBP zal hiervoor samenwerken met collega’s uit België, Spanje en Duitsland.
Woensdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie in Duitsland een strafrechtelijk vooronderzoek heeft ingesteld naar Google.
De onderzoeken zullen zich richten op de verzameling door Google van privacygevoelige informatie over draadloze netwerken, die zijn opgevangen door de camera-auto's waarmee het bedrijf ten behoeve van zijn dienst Street View mee rondrijdt.
Eerder deze maand bleek dat Google daarbij de zogenoemde SSID's en MAC-adressen had geregistreerd van draadloze netwerken. Met behulp van die informatie kan het bedrijf zijn locatiediensten verbeteren. Ook bleek Google per ongeluk gegevens te hebben vastgelegd die werden verzonden via onbeveiligde netwerken op het moment dat Googles auto passeerde.
Google zegt dat het daarbij om een fout gaat, en dat de informatie nooit is gebruikt. Inmiddels is de verzameling gestaakt, en worden de vergaarde gegevens in samenspraak met privacywaakhonden vernietigd.
Dinsdag vroeg Tweede Kamerlid Arda Gerkens van de SP aan demissionair minister Hirsch Ballin van Justitie om na te gaan of Google kan worden vervolgd. Als blijkt van niet, dan wil de SP dat de wet wordt aangescherpt.
(Bron)
Gloednieuwe brug over Wolga wiebelt

MOSKOU - Zeven maanden na de feestelijke opening is een brug over de Wolga bij de Russische stad Wolgograd gesloten omdat het bouwwerk enorm wiebelt.
Een deel zwaait zo heen en weer dat voertuigen in de rivier geslingerd kunnen worden, meldden Russische persbureaus.
President Dmitri Medvedev gaf het openbaar ministerie opdracht tot een onderzoek naar mogelijke misstanden bij de bouw, die bijna dertien jaar duurde. De brug kostte omgerekend 330 miljoen euro.
(Bron)
Inslagkrater ontdekt onder de Timorzee

AMSTERDAM - Australische wetenschappers hebben in de Timorzee, ten noorden van Australië, een bedolven koepelberg ontdekt met een middellijn van zeker vijftig kilometer.
Volgens de wetenschappers maakt de berg deel uit van een enorme krater die ongeveer 35 miljoen jaar geleden door de inslag van een planetoïde is ontstaan.
Het bestaan van de koepelberg is aan het licht gekomen bij seismisch onderzoek voor het opsporen van olievoorraden.
De bodemmonsters die ter plekke zijn genomen, vertonen de gefragmenteerde structuur die kenmerkend is voor grote inslagen. De berg zou het hart vormen van een krater die aanzienlijk groter moet zijn dan vijftig kilometer.
Volgens de Australische onderzoekers vond de inslag in de Timorzee ongeveer tegelijkertijd plaats met twee grote inslagen in Siberië en Virginia (VS). Mogelijk speelde deze reeks kosmische treffers een rol bij de plotselinge daling van de temperaturen die destijds leidde tot de vorming van het Antarctische landijs.
(Bron)
Directeuren woningcorporatie weg wegens fraude

AMSTERDAM - Woningcorporatie De Key heeft twee directeuren de laan uitgestuurd vanwege fraude. Tegen de twee is aangifte gedaan.
Ze zouden de corporatie voor meer dan 3,2 miljoen euro benadeeld hebben, verklaarde Frank de Grave, voorzitter van de raad van commissarissen van De Key, vrijdag op Radio 1.
Bij de verkoop van een stuk grond bij Zeewolde zouden de twee een tussenpersoon hebben ingeschakeld.
Die verdiende meer dan drie miljoen euro aan de transactie zonder dat hij hier enig risico bij liep. De raad van commissarissen dacht dat het land direct van de boer was gekocht.
De Grave noemt het essentieel dat De Key schoon schip maakt. De zaak ligt inmiddels bij het Openbaar Ministerie.
(Bron)
Agent gewond na wilde achtervolging

DOETINCHEM - Bij de spectaculaire achtervolging van een 27-jarige Arnhemmer in Doetinchem zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee politieauto's beschadigd en een agent gewond geraakt.
De Arnhemmer, die is gepakt, wordt onder meer poging tot zware mishandeling ten laste gelegd. Dat meldde de politie vrijdag.
De politie achtervolgde de Arnhemse automobilist, omdat hij een stopteken had genegeerd. Tijdens de achtervolging over voet- en fietspaden botste hij op een politieauto die met zwaailichten de weg blokkeerde.
De auto van de achtervolgende agent knalde achterop de auto van de verdachte.
Toen de agent de Arnhemmer wilde aanhouden reed deze onverwachts achteruit, waardoor de politieagent ten val kwam en enkele kneuzingen opliep. Uiteindelijk werd de Arnhemmer toch in de kraag gevat.
De verdacht staat bekend als veelpleger. In zijn auto trof de politie onder meer inbrekersgereedschap aan. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt vanwege diverse overtredingen.
(Bron)
Grove fout eindxamen op Bertrand Russell College

KROMMENIE - De examencommissie van het Bertrand Russell College in Krommenie heeft vrijdag een grote fout begaan in het nadeel van de scholieren.
Voorafgaand aan het vwo-examen geschiedenis liet de commissie ten onrechte weten dat vraag zeven niet hoefde te worden gemaakt. Dat heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) vrijdag gemeld.
In vraag zeven van het havo-examen geschiedenis bleek een fout te zitten waardoor het College van Examens (CvE) een mededeling had gestuurd die voor het begin van het examen aan alle kandidaten moest worden doorgegeven.
Op het Bertrand Russell College is deze boodschap echter niet aan de havo-, maar aan de vwo-leerlingen gemeld.
''Ik betreur het incident ten zeerste'', aldus de verantwoordelijk secretaris. ''Ik doe dit werk nu 26 jaar. Het is voor het eerst dat een dergelijke fout is gemaakt.'' Het meest vervelende vindt hij dat leerlingen buiten hun schuld de dupe zijn.
''Dit is wel even iets anders dan een te laat briefje vergeten. Ik baal hier stevig van. Zeker voor de leerlingen die net op het randje van net niet, net wel balanceren en de punten hard nodig hebben.''
Door het missen van de vraag kunnen de vwo-leerlingen nu nog maar 76 in plaats van de volle tachtig punten halen. Daarnaast hebben havo-leerlingen ten onrechte vraag zeven van de toets gemaakt.
Ouders en leerlingen hebben wisselend gereageerd op de fout. ''Sommigen zijn boos, sommigen verdrietig. Dat kan ik heel goed begrijpen'', aldus de secretaris. ''Mensen die mij goed kennen, weten ook dat ik de situatie zeer pijnlijk vind.''
De onderwijsinspectie beraadt zich over een mogelijke tegemoetkoming aan de gedupeerde leerlingen.
Een docent in Papendrecht dacht bij het geschiedenisexamen de vwo-kandidaten op hun gemak te kunnen stellen met een gitaarconcert, maar veel jongeren ergerden zich hier wild aan.
Zij belden na afloop direct met het LAKS om hun gal te spuwen. Het LAKS ontving vrijdag in de loop van de middag al 4300 klachten. De meerderheid van de bezwaren ging over het examen geschiedenis op het vmbo, de havo en het vwo.
1250 keer belden havisten over hun toets. Ook 1450 vwo'ers beklaagden zich. Zij wonden zich vooral op over de eerste vraag, aldus een woordvoerder van het LAKS. Die was naar hun mening te onduidelijk. Daarnaast pakten zevenhonderd vmbo-leerlingen de telefoon.
Tot nu toe ontving het LAKS ruim 57.000 klachten.
(Bron)
Peuter (3) zwaargewond bij ongeluk met maaier

DE HEURNE - Een 3-jarige peuter raakte vrijdagmiddag zwaargewond door een ongeluk met een zitmaaier bij een woning in De Heurne bij Aalten (Gelderland).
Het jongetje moet waarschijnlijk een been missen. Dat meldde de politie vrijdag.
Door nog onbekende oorzaak kwam het kind ten val en botste hij met de maaier. Het slachtoffer werd met de traumaheli overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.
(Bron)
Wetenschappers maken 'kunstmatig leven'

WASHINGTON - Amerikaanse wetenschappers zijn er na vijftien jaar puzzelen in geslaagd om een lege cel te laten functioneren door er kunstmatig DNA in te stoppen.
De onderzoekers spreken van ''de creatie van synthetisch leven'', zo schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Onderzoeker Craig Venter van het Amerikaanse J. Craig Venter Institute (JCVI) gebruikte een lege cel van de bacterie mycoplasma capricolum.
Daar was al het DNA, de stoffen die de erfelijke eigenschappen bepalen, uitgehaald. Daarna is het nagemaakte DNA van een andere bacterie, de mycoplasma mycoides, erin gestopt.
De gevulde cel begon zich te vermenigvuldigen, waardoor er miljarden cellen ontstonden met de eigenschappen die bij mycoplasma mycoides horen.
Wetenschappers die de doorbraak simpel proberen uit te leggen, maken een vergelijking met een computer. De lege cel waar Craig mee is begonnen, is als een pc zonder software. Het DNA van de andere bacterie is dan de nieuwe software. Zet je die op de computer, dan is er een 'nieuwe' computer ontstaan.
Daar zit meteen ook de kritiek dit Craig te verduren heeft. Kritische wetenschappers stellen dat hij geen synthetisch leven heeft gecreëerd, omdat de lege cel (de computer) er al was. Toch beschouwen de meeste wetenschappers de resultaten van het onderzoek als een doorbraak, vooral omdat 'de computer' zichzelf weet voort te planten.
Venter hoopt dat de nieuwe techniek gebruikt kan worden om milieuproblemen op te lossen. Zo zouden er in de toekomst cellen kunnen worden gemaakt die CO2 opnemen. Die stof wordt gezien als de veroorzaker van de opwarming van de aarde.
Ook zouden cellen zo gemanipuleerd kunnen worden dat ze olie opzuigen (bijvoorbeeld na een ramp) of juist olie produceren.
Mogelijk zou de techniek ook ingezet kunnen worden voor het maken van vaccins. Tevens denkt Venter dat het een optie is om op deze manier voedingsstoffen te produceren. De onderzoeker is in gesprek met farmaceutische en brandstofbedrijven om de techniek in de komende jaren verder uit te kunnen breiden.
Venter is een van de bekendste genonderzoekers ter wereld. Hij probeert al jaren uit losse bouwstukken nieuw leven te scheppen en komt daar steeds dichterbij. Venter creëerde in de jaren negentig een manier om snel genen te kunnen ontdekken. Daarna kreeg zijn team het voor elkaar om alle genen van organismes in beeld te brengen. Dat lukte onder meer bij fruitvliegjes, muizen en ratten. Ook het menselijk genoom werd uitgeplozen.
(Bron)
Gedetineerde mishandelt cipier

SITTARD - Een gedetineerde van de penitentiaire inrichting de Geerhorst in Sittard heeft donderdag bij het openen van zijn cel een cipier aangevallen. Hij sloeg de man met een stomp voorwerp in het gelaat, heeft een woordvoerder van justitie vrijdag gezegd.
De cipier raakte gewond aan een wang en moest zich in het ziekenhuis laten behandelen. Cipier en instelling hebben aangifte bij de politie gedaan.
De gedetineerde is na het incident ingesloten. Volgens de woordvoerder komt dit soort incidenten niet vaak voor.
(Bron)
Sigaretten en shag duurder

RIJSWIJK - Rokers moeten weer meer betalen voor hun sigaretten en shag. Pakjes waarin een eerder aangekondigde accijnsverhoging is verwerkt, liggen nu in het schap.
Een pakje sigaretten is na de accijnsverhoging van 1 april gemiddeld 20 cent duurder geworden. Een pakje shag is niet in prijs verhoogd, maar daar zit wel 2,5 gram minder tabak in.
Volgens een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie (VNK) kostte een pakje van de meest verkochte shag voor de wijziging 5,50 euro voor 45 gram. De prijs is hetzelfde gebleven, maar in een pakje zit nu 42,5 gram. Ongeveer twee jaar geleden was dat nog 50 gram.
''Het verschilt per fabrikant en daarmee per merk op welke wijze de accijnsverhoging in de prijzen wordt opgevangen. De een kiest voor een prijsverhoging, de andere kiest voor 'gewichtsverlies'.''
Het aantal sigaretten per pakje varieert de laatste jaren dan ook sterk. Fabrikanten kiezen daarvoor om een prijsverhoging te camoufleren.
Volgens een woordvoerder van de tabaksdetailhandel bestaat de verhoging voor het pakje sigaretten voor het grootste deel uit meer accijns en btw. ''Voor de handel en de detailhandel komt er 4 cent marge bovenop.''
De VNK verwacht geen verschuiving in het koopgedrag van de roker, bijvoorbeeld naar goedkopere merken.
''Je raakt haast gewend aan dit soort prijsstijgingen. Deze zal waarschijnlijk niet leiden tot grote verschuivingen.'' Verscheidene fabrikanten hebben inmiddels goedkopere varianten op de markt gebracht. Toen eind 2008 een pakje sigaretten in een keer 50 cent duurder werd, leidde dat wel tot ander koopgedrag.
(Bron)
Oosterschelde gescand op bruinvissen

RIJSWIJK - De stichting Rugvin voert zaterdag een scan uit van het water in de Oosterschelde om te bepalen hoeveel bruinvissen er zwemmen.
Dat heeft de organisatie, die de scan samen met het Wereld Natuur Fonds doet, vrijdag laten weten. Het is zaterdag de Internationale Dag van de Biodiversiteit.
In september werd de Oosterschelde voor het eerst gescand en toen telden de speurders 37 bruinvissen, waaronder vijf kalfjes. Verwacht wordt dat dit keer zeer jonge dieren zullen worden gezien. De resultaten zijn zondag bekend.
Het is de bedoeling dat vanaf het middaguur negen schepen van de Oosterscheldekering in het westen langzaam naar het oosten varen en het water met akoestische apparatuur afzoeken naar bruinvissen.
De stichting Rugvin noemt het uniek dat bruinvissen, die normaal in open zee leven, in een deels afgesloten gebied als de Oosterschelde voorkomen. De dieren worden daar al jaren gezien.
Met de tweede scan wil de stichting vaststellen of de groep stabiel is wat betreft aantal en of ze de Oosterschelde ook uitzwemmen.
(Bron)
Militairen opgepakt na brand op Leusderheide

DEN HAAG - De marechaussee heeft woensdagavond twee 38-jarige militairen uit Nijkerk opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de brand die op het militair oefenterrein De Leusderheide heeft gewoed.
Dat zei luitenant-kolonel Rick Hirs donderdag. Aanvankelijk gingen de autoriteiten niet uit van brandstichting.
De twee zijn na verhoor heengezonden, maar blijven verdachte, meldde Hirs. Ze zullen later opnieuw aan de tand worden gevoeld.
De brand woedde in een gebied van 600 bij 800 meter. De brandweer nam geen enkel risico en liet ongeveer twintig brandweerwagens uit de regio komen.
Het vuur woedde in de buurt van de A28 en werd gemeld door automobilisten die op de snelweg reden en rook zagen.
(Bron)
Stroomstoring in Haarlemmermeer voorbij

NIEUW-VENNEP - De stroomstoring in Nieuw-Vennep en omgeving (gemeente Haarlemmermeer) is donderdag eind van de middag verholpen.
Volgens een woordvoerder van netbeheerder Liander hebben alle huishoudens in het gebied inmiddels weer stroom.
De storing was 's morgens door nog onbekende oorzaak ontstaan. Volgens de zegsman hebben 2500 huishoudens urenlang zonder stroom gezeten.
Dat was niet alleen in delen van Nieuw-Vennep, maar ook in naburige dorpen als Abbenes, Buitenkaag en De Kaag. De netbeheerder doet onderzoek naar de oorzaak van de stroomstoring.
(Bron)

Gebeurt wel vaak de laatste tijd...
Dichter Driek van Wissen overleden

AMSTERDAM - De voormalige dichter des vaderlands Driek van Wissen is vrijdag in Istanbul overleden. Volgens het Dagblad van het Noorden, waarvoor Van Wissen wekelijks een 'sonnettette' schreef, is hij overleden aan een hersenbloeding. Van Wissen is 66 jaar geworden.
Van Wissen werd geboren in Groningen, waar hij altijd bleef wonen. Hij studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte van 1968 tot 2005 als docent Nederlands aan het Dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand.
Vanaf 1976 verschenen bundels van zijn hand bij verschillende uitgeverijen. Van Wissen noemde zichzelf een vormvaste dichter. Het sonnet had zijn voorkeur en zijn gedichten waren over het algemeen vrij luchtig van toon.
Naast gedichten schreef Van Wissen ook liedteksten voor onder andere het Groningse Geld-maakt-niet-gelukkig-ensemble en voor het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen.
In 2005 werd Van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands als opvolger van Gerrit Komrij. In 2009 werd hij opgevolgd door Ramsey Nasr.
(Bron)
'Speciale tong laat schildpad onderwater ademen'

AMSTERDAM – Oostenrijkse wetenschappers hebben ontdekt hoe muskusschildpadden er in slagen om maandenlang onder het wateroppervlak te blijven. De dieren beschikken over een speciale tong waarmee ze onderwater kunnen ademen.
De bijzonder kleine tong van de muskusschildpad bevat speciale cellen die zuurstof kunnen ontrekken aan water. Het dier gebruikt zijn tong dan ook voornamelijk om te ademen en niet om voedsel te verorberen.
Dat melden wetenschappers van de Universiteit van Wenen in het wetenschappelijk tijdschrift The Anatomical Record.
“We wisten dat er een orgaan voor onderwaterademhaling aanwezig moest zijn”, verklaart hoofdonderzoeker Egon Heiss op BBC News. “Uiteindelijk hebben we het per ongeluk ontdekt.”
De onderzoekers onrafelden de werking van de tong toen ze enkele jonge muskusschildpadden filmden die voedsel zochten aan land. De dieren slaagden er niet in om hun prooien op het land door te slikken. Ze sleepten hun buit steeds het water in om het voedsel daar te verslinden.
De wetenschappers ontdekten de reden voor dit gedrag toen ze de tong van de dieren aan een nadere inspectie onderwierpen. Muskusschildpadden blijken te beschikken over een extreem kleine en zwakke tong. Het orgaan is bedekt met gespecialiseerde cellen die dienen om zuurstof uit water te filteren.
Tot nu toe was het een raadsel hoe muskusschildpadden er in slaagden om maandenlang onderwater te blijven. Er zijn weliswaar meer soorten schildpadden die lang op de bodem van meren of zeeën kunnen vertoeven, maar die dieren kunnen zuurstof onttrekken uit het water met hun huid.
De muskusschildpad heeft onderwater echter niets aan zijn huid. “De huid van deze schildpadden is relatief dik. Ze hebben geen goed ontwikkeld netwerk van haarvaten”, verklaart Heiss.
De bijzondere functie van de tong van het dier verklaart echter alles. “Ik had dit niet verwacht”, aldus Heiss. “Deze ontdekking is een grote verrassing.”
(Bron)
Politie lost schoten bij aanhouding

ETTEN-LEUR - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Concordialaan in Etten-Leur schoten gelost bij de aanhouding van enkele inbrekers. Twee mannen uit Etten-Leur (19 en 29 jaar) zijn aangehouden.
Twee andere inbrekers wisten te ontkomen. Niemand raakte gewond, meldde de politie vrijdag.
Omstreeks 04.15 uur kreeg de politie een melding van een diefstal aan het Van Bergenplein. Op de Concordialaan probeerde de politie de tegemoetkomende inbrekers aan te houden.
Toen deze probeerden te ontsnappen, schoot een agent de band van hun auto lek waardoor deze botste tegen een tweede politieauto.
Bij de aanhouding van de twee verdachten wist een derde persoon achter het stuur te kruipen en samen met een vierde persoon te ontsnappen. Een van de agenten probeerde tevergeefs met pepperspray het ontsnappende duo nog tegen te houden.
(Bron)
Ontslag postbode na niet bezorgde stempassen

HILVERSUM - Een postbode in Hilversum is ontslagen omdat hij verzuimd heeft stempassen voor de gemeenteraadsverkiezingen te bezorgen. TNT Post bevestigde een bericht hierover vrijdag in de Gooi- en Eemlander.
De gemeente moest in de nacht voor de verkiezingen op 3 maart halsoverkop nieuwe stempassen regelen voor 350 inwoners. Die haastklus was vlak voor de stembussen opengingen pas afgerond.
Maar in de Hilversumse Bloemenbuurt werd een flink aantal stempassen niet bezorgd. Een klacht van de gemeente bij TNT Post leidde uiteindelijk tot het ontslag van de postbode.
''Het was een vreemde zaak. We weten niet waarom hij juist deze tas post niet heeft bezorgd'', aldus een woordvoerster. Het postbedrijf benadrukt dat alle post altijd goed moet worden bezorgd, dus ook verkiezingspost.
(Bron)
Drie tijgertjes geboren in Diergaarde Blijdorp

ROTTERDAM - In de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp zijn drie jonge tijgertjes geboren. De verzorgers vonden de jonkies vrijdagochtend in het kraamhol van de Sumatraanse tijger Alia. Een jong was zwak en stierf na korte tijd; de twee andere dieren maken het goed.
Dat heeft Blijdorp laten weten, ook toont de dierentuin een video van de pasgeboren tijgertjes.
Hoewel het tweetal inmiddels moedermelk heeft gedronken, is het volgens de dierentuin nog even spannend of het goed blijft gaan.
Het is voor de vijfjarige Alia namelijk de eerste keer dat ze jongen krijgt. En geregeld gaat het bij een eerste keer door onervarenheid niet goed.
Het publiek kan de moeder en haar jongen zeker de eerste dagen nog niet zien.
De Sumatraanse tijger is in het wild een erg bedreigde diersoort. Volgens Blijdorp werden tijdens de laatste telling op Sumatra slechts 326 exemplaren gezien.
In het fokprogramma van Europese dierentuinen staan ongeveer honderd tijgers in 45 dierentuinen geregistreerd. Het is voor het eerst in acht jaar dat in Blijdorp Sumatraanse tijgers ter wereld komen.
(Bron)
Automobilist sleurt agent mee in Rotterdam

ROTTERDAM - De politie heeft donderdag een 30-jarige Rotterdammer in diens woonplaats aangehouden, omdat hij kort daarvoor probeerde een agent aan te rijden.
De man wordt poging tot zware mishandeling ten laste gelegd, zo meldde de politie vrijdag.
De agent hield de automobilist aan om hem aan te spreken op een verkeersovertreding. Op het moment dat de diender een bekeuring wilde uitschrijven, startte de bestuurder zijn wagen.
De agent opende het portier, maar de Rotterdammer zette zijn auto in zijn achteruit. De politieman kwam daardoor klem te zitten tussen de deur en moest meerennen met de auto. Zelfs pepperspray kon de automobilist niet tot inkeer brengen.
Uiteindelijk bleef het portier van de auto achter een verkeerspaal hangen, waardoor de onfortuinlijke agent kon ontsnappen uit zijn benarde positie. De Rotterdammer sloeg op de vlucht, maar staakte die poging niet veel later omdat de pepperspray hem toch parten begon te spelen.
De automobilist werd aangehouden en moest zijn rijbewijs inleveren.
(Bron)
WHO ziet snelle opmars van mazelen

AMSTERDAM - De Wereldgezondheidsorganisatie ziet een snelle comeback van mazelen in Afrikaanse, Aziatische en zelfs sommige Europese landen.
Volgens de WHO komt dit door een daling van de vaccinatiegraad.
In 2008 stierven nog maar 118 duizend jonge kinderen aan de mazelen, vergeleken met 1,1 miljoen in 2000. Maar het afgelopen jaar is het aantal weer sterk opgelopen, met grote uitbarstingen in dertig Afrikaanse landen, Indonesië, Thailand, Vietnam en Bulgarije.
WHO-expert Peter Strebel zei vrijdag te vrezen dat het aantal doden door mazelen in 2012 boven het half miljoen zal stijgen.
Zelfs in Groot-Brittannië nam het aantal mazelengevallen toe, zegt de WHO. Die stijging wordt in verband gebracht met een sterke afname van het aantal inentingen in de jaren negentig, nadat ten onrechte een verband was gelegd tussen autisme en de combinatieprik tegen mazelen, bof en rodehond.
In zowel 2008 als 2009 werden in Groot-Brittannië duizend gevallen gemeld, meer dan tien keer zo veel als tien jaar geleden.
Volgens de WHO kost het nog geen tachtig cent om een kind met een inenting tegen mazelen te beschermen.
(Bron)

donderdag, mei 20, 2010

Meetkunde met moord op Obama

WASHINGTON - De Amerikaanse geheime dienst heeft een onderzoek ingesteld naar een docent meetkunde die een moordaanslag op de Amerikaanse president Barack Obama als voorbeeld in zijn lessen gebruikte.
Om zijn leerlingen een en ander uit te kunnen leggen over hoeken en parallele lijnen, maakte de leraar duidelijk waar je het beste kunt staan om Obama dood te schieten.
De gewaarschuwde geheime dienst vond geen aanwijzingen voor een bedreigende situatie en sloot het onderzoek. Daarop verkondigde de school in Jefferson County dat de docent kan blijven, meldden Amerikaanse media dinsdag.
(Bron)
BMW-rijder heeft meeste seks

AMSTERDAM - Seks in de auto? De helft van de Nederlanders heeft het weleens gedaan. Vooral BMW-rijders lusten er pap van: 3 op de 5 zegt wel eens tussen vier wielen van bil te zijn gegaan.
Ook Groningers en jongeren tussen 21 en 30 jaar doen het vaker in de wagen dan gemiddeld. In Toyota’s wordt van alle automerken het minst gesekst.
Dat blijkt uit onderzoek van Marktplaats.nl onder ruim 1.000 respondenten. Ongeveer een derde hiervan was vrouw.
Nederlanders hebben vaker seks in de auto dan dat ze er slapen. Toch is een tukje doen ook een geliefde bezigheid: 46 procent van de respondenten heeft dit weleens gedaan.
Volvo-rijders slapen van alle autobezitters het meest in hun auto.
Niet vies van een beetje flirten tijdens de file? Dan kun je het beste in Utrecht terecht. Op de vraag 'flirt je in de file' geven Utrechters vaker een bevestigend antwoord dan inwoners van andere provincies, gevolgd door Limburgers en Groningers. In Flevoland, Drenthe en Zeeland gaat het er wat dat betreft een stuk koeler aan toe op de weg.
Uit het onderzoek bleek bovendien dat Nederlandse mannen twee keer meer flirten dan vrouwen.
(Bron)

Het kan ook zijn dat de BMW-rijders meer opscheppen ;-)
Professor cel in voor groepsseks

PEKING - Een Chinese hoogleraar is donderdag veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf, omdat hij tussen 2007 en 2009 tientallen orgies zou hebben georganiseerd. Ook 21 anderen moeten de cel in vanwege de seksfeesten, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.
De 22 verdachten waren aangeklaagd voor losbandigheid. De veertien mannen en acht vrouwen hadden elkaar leren kennen via een chatroom op internet.
China was vroeger zeer kuis. Tegelijk met de economische groei zijn ook de zeden de afgelopen decennia losser geworden. Zo is prostitutie inmiddels gemeengoed in de volksrepubliek.
De staat heeft echter moeite om daarin mee te gaan.
(Bron)
Britse tv krijgt abortusreclame

LONDEN - Op de Britse televisie worden komende week voor het eerst reclamespotjes van abortusklinieken uitgezonden. Dat heeft het bedrijf Marie Stopes International, dat in het hele Verenigd Koninkrijk abortusklinieken runt, donderdag bekendgemaakt.
Tegenstanders van abortus hebben furieus gereageerd. "Het is grotesk dat abortusklinieken op tv mogen adverteren, alsof zij autobedrijven of waspoederfabrieken zijn'', aldus een zegsvrouw van de organisatie Life.
Volgens de directeur van Marie Stopes International voorzien de reclamespotjes echter in een behoefte. "Er zijn duidelijk honderdduizenden vrouwen die informatie over seksuele gezondheid, advies en toegang tot diensten willen en nodig hebben'', aldus Dana Hovig.
Het bedrijf heeft een telefonische hulplijn die vorig jaar ongeveer 350.000 keer is gebeld en door de reclamecampagne meer bekendheid moet krijgen. In 2008 werden in Engeland en Wales meer dan 195.000 abortussen uitgevoerd. 91 procent daarvan betaalde de staatsgezondheidsdienst NHS.
(Bron)
Minister eist meer helderheid rond belkosten

DEN HAAG - Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken dwingt telecombedrijven om duidelijker te zijn over kosten die ze in rekening brengen aan bellende klanten.
Voortaan moeten de bedrijven op één webpagina per abonnement aangeven hoeveel geld een klant betaalt voor bepaalde beldiensten.
Dat heeft de minister donderdag laten weten aan de Tweede Kamer. In maart had de Kamer kritische vragen gesteld over het feit dat telecombedrijven zijn overgestapt op een nieuwe manier van tariefberekening.
Hierbij wordt per minuut betaald, wat betekent dat als iemand 61 seconden belt, 2 minuten in rekening worden gebracht.
Van der Hoeven zei vorige maand dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ging kijken of de telecombedrijven hierover onderling afspraken hebben gemaakt. Maar uit de brief van de minister blijkt dat van prijsafspraken geen sprake is.
Een deel van de Kamer had er bij de minister op aangedrongen om telecombedrijven te verbieden om per minuut af te rekenen, maar daar wil de minister niet aan. Volgens haar zijn er in de markt verschillende abonnementen beschikbaar en kunnen klanten ook kiezen voor een abonnement waarbij per seconde wordt afgerekend.
Wel hekelt de minister dus de wirwar van tarieven per abonnement. Dat geldt in de praktijk ook als klanten bellen naar 0900-nummers, klantenservices, het bellen naar een bepaald land of bellen binnen of buiten de bundel. Behalve dat deze informatie voortaan overzichtelijk moet worden weergegeven, moet deze ook duidelijk aan consumenten worden gemeld voordat ze een abonnement aanschaffen.
De telecomwaakhond Opta gaat de nieuwe regels naleven.
(Bron)
Uitgaven zorg opnieuw gestegen

DEN HAAG - De uitgaven aan gezondheids- en welzijnszorg zijn vorig jaar gestegen tot 83,8 miljard euro. Dat is ten opzichte van 2008 ruim 5,8 procent meer, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft bekendgemaakt.
Er zijn meer banen bijgekomen. Ook stegen de lonen. Daardoor nam de loonsom van de zorginstellingen in 2009 toe met ongeveer 5,5 procent.
Vooral ziekenhuiszorg blijkt duur. De kosten voor ziekenhuiszorg inclusief die voor medisch specialisten maken ruim een kwart uit van de totale uitgaven aan zorg.
Een veelvoorkomende verklaring voor de stijging is, volgens het CBS, de vergrijzing van de bevolking. De ouderenzorg is gestegen met 4,7 procent.
In de gehandicaptenzorg is de stijging met 9 procent het grootst. Deze groei is onder meer het gevolg van een toegenomen aantal opvangplaatsen.
De zorguitgaven per Nederlander bedragen ruim 5000 euro, een stijging van 5,2 procent ten opzichte van 2008.
(Bron)
Vies ondergoed als nieuw doorverkocht

AMSTERDAM - Gedragen ondergoed wordt wel eens teruggebracht naar de winkel, en winkels verkopen deze items vervolgens probleemloos door. Dat ontdekte Today, een undercovershow van NBC.
Onder andere de winkels Target, Marshalls, Walmart en JCPenney werden getest op hun retourneerbeleid voor ondergoed. Bij zowel Marshalls als Walmart werd gedragen ondergoed teruggenomen en opnieuw verkocht.
In sommige bikini’s en ondergoedsetjes was zelfs opzettelijk een vlek gemaakt, maar ook deze items werden gewoon weer in de rekken gehangen.
Zowel Marshalls als Walmart laten in een reactie weten erg van de resultaten te zijn geschrokken. Beide winkels noemen de uitkomst onacceptabel. Ze hebben beloofd hun werknemers opnieuw op het retourneerbeleid te wijzen.
Microbioloog Peter Kmieck legt uit dat het gevaar van vies ondergoed niet onderschat moet worden: "Bacteriën, virussen en schimmels kunnen op deze manier overgedragen worden, met alle gevolgen van dien. Mensen kunnen hier ziek van worden."
Begin maart deed Today ook al een testronde. Destijds werden zeven winkelketens onderzocht, waarbij Bloomingdales, Victoria’s Secret, GAP, Macy’s en Nordstrom door de mand vielen.
Tiffany Luchsinger, een voormalig medewerkster van Victoria’s Secret, gaf destijds toe dat de lingeriewinkel zich inderdaad schuldig maakte aan het verkopen van gebruikt ondergoed. "Er zat duidelijk een bepaalde lucht aan sommige slips als we ze terugnamen. Deze lieten we een nacht hangen zodat de geur wegtrok en vervolgens hingen we het ondergoed de volgende dag weer in de winkel", vertelde ze hierover.
Tijdens de nieuwe uitzending ging Today ook hier weer langs. Victoria’s Secret en de vier andere winkels hadden hun beleid aangepast. Er werd geen vies ondergoed meer aangetroffen.
Toch wil Today-presentator Matt Lauer de kijkers op het hart drukken om alert te blijven: "Was nieuw ondergoed altijd voordat je het draagt."
(Bron)
Kanker straks te bestrijden met chemobom

ROTTERDAM - Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een manier gevonden om chemotherapie alleen in de tumor te laten werken. Dat kan door de chemo in kleine vetbolletjes te verpakken en in de bloedbaan te brengen.
Door de zogenaamde 'chemobommen' door middel van warmte tot ontploffing te brengen op het moment dat ze zich in de tumor bevinden, kunnen de medicijnen zeer plaatselijk hun werking doen.
De resultaten van de studies worden gepresenteerd op het congres van de European Society for Hyperthermic Oncology.
De nieuwe methode combineert twee al langer bestaande therapieën met elkaar: chemotherapie en hyperthermie. Bij hyperthermie worden tumorcellen gedood door ze te verwarmen. 'Juist de combinatie van die twee blijkt heel succesvol in Europese studies met patiënten’, zegt fysicus Gerard van Rhoon van het Erasmus MC.
Door de tumor te verwarmen wordt namelijk de doorbloeding ervan beter en kunnen de geneesmiddelen makkelijker hun werk doen in het gezwel.
Een verdere verbetering van deze combinatietherapie wordt nagestreefd in experimenteel onderzoek naar 'chemobommen' waarbij de chemotherapie wordt verpakt in kleine vetbolletjes die bij een normale lichaamstemperatuur in tact blijven.
Tijdens hun reis door de bloedbaan brengen ze dus geen schade aan in andere gezonde cellen. Door de tumor te verwarmen tot zo’n 42 graden, knappen de bolletjes uiteen zodra ze in de tumor zijn en komt de chemo alleen daar vrij", aldus Timo ten Hagen van het Laboratorium Experimentele Chirurgische Oncologie van het Erasmus MC.
De aanpak is veelbelovend omdat er, anders dan bij normale chemotherapie, minder van de chemo in de rest van het lichaam terecht komt. Daardoor wordt de kans op bijwerkingen kleiner en zullen patiënten minder last hebben van bijvoorbeeld haarverlies en geïrriteerde slijmvliezen.
(Bron)
Ook kinderen verspreiden kinderporno online

LEEUWARDEN - Een kwart van de kinderpornoverspreiders is tussen de 12 en 24 jaar oud. Dat blijkt uit een onderzoek van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) naar cybercrime.
De school bestudeerde 665 strafdossiers van verdachten door het hele land die betrekking hebben op digitale misdaad. Daarvan gingen 168 over de verspreiding van kinderporno.
Lector Cybersafety Wouter Stol van de NHL heeft zich verbaasd over het onderzoeksresultaat. Het verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal om bijvoorbeeld een klasgenoot een loer te draaien, is volgens Stol een oorzaak van het grote percentage jongeren.
''Het blijkt dat de jeugd toch op een vervelende manier actief is'', aldus Stol. Toch vraagt hij zich af of de jongeren altijd in het strafrechtelijk circuit moeten komen. ''Ze gedragen zich grensverkennend. Vaak gaat het om pesterijen.''
Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) herkent de cijfers. ''Maar het gaat volgens ons dan wel om alleen webcam-gerelateerde zaken'', aldus een woordvoerder van het KLPD. ''Het merendeel van de echte kinderpornoverspreiders blijft tussen de 25 en 60 jaar oud.''
Stol zegt inderdaad geen georganiseerde kinderpornomisdaad te zijn tegengekomen onder jongeren. ''Het is echt jeugdwerk.''
Dat het alleen om verspreiding van webcambeelden zou gaan, blijkt niet uit het onderzoek van de NHL. ''Het gaat ook om bijvoorbeeld verfilmingen met mobiele telefoons'', aldus Stol.
(Bron)
'AH, Lidl en markt hebben beste groenten'

DEN HAAG - De beste kwaliteit groenten en fruit is te vinden bij Albert Heijn, discounter Lidl en op de markt. Hun prijzen zijn niet de laagste, maar liggen wel op of onder het gemiddelde.
Dat maakte de Consumentenbond donderdag bekend op basis van onderzoek naar de prijs-kwaliteitverhouding van groenten en fruit.
De Consumentenbond onderzocht bij de grootste supermarktketens, de markt en de Natuurwinkel de kwaliteit van appelen, bananen, sinaasappelen, kiwi's, druiven en mandarijnen en de groenten bloemkool, sperziebonen, tomaat, komkommer, broccoli en sla.
De bond legde uiterlijk en smaak langs de lat.
Volgens het onderzoek bieden Aldi en Lidl, gevolgd door Albert Heijn en de markt, de beste prijs-kwaliteitverhouding voor groenten.
''Ook bij fruit hebben Aldi, Lidl en de markt een goede prijs-kwaliteitverhouding, net als Dirk van den Broek/Digros/Bas van der Heijden'', aldus de Consumentenbond.
De keten van biologische producten Natuurwinkel komt minder goed uit de verf. Hoewel de smaak goed is, is het uiterlijk van de verse producten onder de maat. Ook is de Natuurwinkel prijzig, aldus de Consumentenbond.
''Een kilo sperziebonen kostte bij de Natuurwinkel 8 euro, op de markt en in de supermarkt was dit 3 tot 3,50 euro per kilo.''
De bond meldt verder dat negen van de tien Nederlanders minder dan de aanbevolen hoeveelheid van twee ons groenten en twee stuks fruit per dag nuttigen. In 2005 gaven de Nederlanders gemiddeld 600 euro uit aan groenten en fruit. Aan snoepgoed en frisdranken besteedden ze meer geld.
De brancheorganisatie voor groente- en fruitverkopers ADN is het niet eens met het onderzoek van de Consumentenbond. ADN-directeur Mark Heemskerk reageerde donderdag boos op de resultaten van het onderzoek. Heemskerk vindt het onterecht dat de consumentenorganisatie in het onderzoek groentewinkels buiten beschouwing heeft gelaten.
(Bron)
Overlevingsles voor reuzenpanda's

AMSTERDAM - China wil een centrum bouwen waar in gevangenschap geboren reuzenpanda's lessen krijgen om in het wild te overleven. Dat meldde staatspersbureau Xinhua donderdag. Het centrum moet verrijzen in de provincie Sichuan.
In het centrum, dat over vijf jaar gereed moet zijn, moeten drie tot vijf reuzenpanda's worden ondergebracht.
Het zal onder meer bestaan uit meer dan 1100 hectare bosland. Volgende maand wordt een begin gemaakt met de bouw.
Reuzenpanda's behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. In het wild leven nog zo'n zestienhonderd exemplaren, in gevangenschap worden ruim driehonderd reuzenpanda's gehouden.
Het doel is om panda's langzaam te leren zonder hulp van mensen te overleven. In de eerste vijf tot tien jaar leven ze nog in kooien. Daarna zullen de dieren die zich weten aan te passen worden overgebracht naar grotten en moeten ze zelf in het bos hun voedsel bijeen scharrelen.
In een volgende fase hebben ze vrijwel geen contact meer met mensen, waarna ze worden vrijgelaten in een groot nabijgelegen natuurreservaat. Het hele proces zal zo'n vijftien jaar in beslag nemen.
Een vergelijkbaar project uit 2003 liep spaak toen een mannetjespanda na drie jaar training dood werd teruggevonden in een natuurreservaat, een jaar na te zijn vrijgelaten.
(Bron)
Australische postbode vreest bus met veer

SYDNEY - Waren voorheen agressieve honden de grootste bedreiging voor de vingers van de postbode, nu zijn brievenbussen met een springveer het probleem.
De Australische post is donderdag begonnen met een actie tegen de uit zichzelf dichtklappende brievenbussen. Dat meldden lokale media.
Een postbode raakte recentelijk in Adelaide een vingertopje kwijt, omdat een geveerde brievenbus te hard dichtsloeg.
Volgens het Australische postbedrijf worden steeds vaker brievenbussen met een veer gebruikt, waardoor het risico voor postbodes groter wordt.
De postbodes bezorgen de komende weken speciale pamfletten bij huizen met een geveerde brievenbus. Daarin wordt opgeroepen de veer met een nijptang door te knippen of compleet te verwijderen, zodat de postbode weer met een gerust hart zijn vingers in de brievenbus kan stoppen.
(Bron)
Ook Vogue maakt modellen dikker

AMSTERDAM – Healthy-hoofdredacteur Jane Druker lag vorige week onder vuur nadat bekend werd dat een graatmager model op de cover van het tijdschrift dikker was gemaakt. Naar nu blijkt wordt ernstig ondergewicht van modellen echter veel vaker weggepoetst.
Photoshop staat in de modewereld bekend als middel om oneffenheden, rimpels en vooral vetrolletjes op foto’s te verwijderen, maar dat tij lijkt nu te keren. Magere modellen krijgen er juist steeds vaker een paar pondjes bijgeshopt, meldt de Daily Mail donderdag.
Ook de hoofdredacteur van de Britse Vogue, Alexandra Shulman, geeft nu namelijk toe dat ze ongezond uitziende modellen laat bijwerken. "Laatst vroeg ik een fotograaf om de modellen alsjeblieft niet te dun te laten lijken", aldus Shulman.
Robin Derrick, creatief directeur van de Britse Vogue, merkt eveneens op dat zijn carrière als beeldbewerker een andere wending heeft gekregen. "De eerste tien jaar van mijn loopbaan maakte ik vrouwen slanker, maar de laatste tien jaar Photoshop ik ze juist voller."
Johnnie Boden, eigenaar van het Britse kledingmerk Boden, zegt moeite te hebben met het vinden van modellen die overeenkomen met zijn doelgroep, moeders van in de 30. "We kiezen altijd modellen die een gezond gewicht hebben, maar telkens als de fotoreportage plaatsvindt, hebben de modellen teveel gewicht verloren", aldus Boden.
"Modellen zijn soms echt té dun", ondervond ook Leah Hardy tijdens haar werk op de redactie van de Britse Cosmopolitan. "Maar we kunnen deze meiden meestal niet weer naar huis sturen als ze op de fotolocatie aankomen. Er is vaak al betaald voor de fotograaf, stylist en de locatie en meestal zijn kledingstukken maar een dag te leen."
"Het dikker laten lijken van de modellen door middel van Photoshop is daarom vaak de enige oplossing", voegt ze daar nog aan toe.
Hardy vertelt bovendien dat dit Photoshoppen niet meer nodig zou zijn als modellenbureaus gezondere meiden zouden aannemen. "Dankzij Photoshop zien de lezeressen nooit de nadelige kant van té dun zijn. Zij zien de modellen niet zoals ze er echt uitzien: graatmager, dood haar en donkere kringen om hun ogen. Door de bewerkte versies, zullen veel vrouwen nooit tevreden zijn met hun eigen, niet-bewerkte lichaam."
(Bron)

Maar als ze te dun zijn, passen ze die kleding dan wel?
Straf voor kroegbaas na sterven dronken klant

BRUSSEL - Een voormalige kroegbaas uit het Belgische Nazareth, bij Gent, is woensdag veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk, omdat hij drie jaar terug een klant zo dronken voerde dat die eraan overleed.
Nadat de 22-jarige man al laveloos van zijn stoel was gevallen, bleef de café-eigenaar hem gratis cocktails aanbieden, op voorwaarde dat hij ze in één keer zou opdrinken.
De klant stikte later thuis in zijn braaksel. Volgens de rechtbank in Gent was het slachtoffer weliswaar verantwoordelijk voor zijn drankmisbruik, maar droeg ook de kroegbaas schuld.
Omdat die zijn beroep niet langer uitoefent en de kans op herhaling dus klein is, kwam hij ervan af met een voorwaardelijke celstraf en een geldboete van 275 euro.
(Bron)
Olie spoelt aan in moerasgebieden

VENICE - De olie uit het olielek in de Golf van Mexico is woensdag in de moerasgebieden van de Amerikaanse staat Louisiana aangespoeld. Het gaat om een stroopachtige dikke laag olie die langzaam maar zeker het fragiele ecosysteem binnendringt.
Dat heeft de gouverneur van de staat, Bobby Jindal, bekendgemaakt.
''De dag die we allen gevreesd hebben is aangebroken. De olie is hier en we weten dat er nog meer komt'', aldus Jindal na een boottrip in de buurt van Venice.
Eerder werden her en der al kleine beetjes aangespoelde olie gesignaleerd, maar nu is er sprake van een ''significante hoeveelheid''.
Jindal vroeg nogmaals aan het Amerikaanse leger een plan goed te keuren, waardoor over een lengte van 80 kilometer zandduinen in zee kunnen worden aangelegd. De 350 miljoen dollar kostende duinen kunnen de olie tegenhouden. De plannen voldoen echter nog niet aan de eisen van het leger, waardoor de aanleg steeds weer uitgesteld wordt.
De moerasgebieden aan de kust van Louisiana zijn de kraamkamer van de Golf van Mexico. Garnalen, oesters, krabben en vissen leven in de zogeheten wetlands. Het gebied is zeer moeilijk schoon te maken, waardoor de olie nog tientallen jaren schade aan zou kunnen richten.
(Bron)

Olievlek VS in zeestroming beland

PARIJS - De olievlek in de Golf van Mexico is terechtgekomen in de Loop Current, een zeestroming die de olie naar Florida en de Atlantische Oceaan voert.
Over ongeveer zes dagen bereikt het vervuilde water Florida.
Dat hebben Franse wetenschappers opgemaakt uit beelden van een Europese satelliet, maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag bekend.
De olievlek bedreigt onder meer de Florida Keys, een keten van eilanden ten zuiden van de Amerikaanse staat. Daar zijn de afgelopen dagen al teerklonten gevonden.
Na Florida gaat de stroming op in de Golfstroom, die via de oostkust van de VS over de Atlantische Oceaan naar Europa stroomt.
(Bron)

Reactie BP: 'Het valt allemaal best mee".
Kan iemand een paar hoofdkantoren van BP volspuiten met zulke olie? Kijken hoe ze er dan over denken?
20.000 euro smartengeld om leeg zwembad

MÜNSTER - De Duitse gemeente Münster moet 20.000 euro smartengeld betalen aan een 62-jarige man die zwaargewond is geraakt in het gemeentelijke zwembad.
Hij had de glijbaan genomen terwijl het bassin leeg was.
Er was wel een waarschuwingsbord met de tekst ''Glijbaan niet te gebruiken'', maar dat stond niet op de trap naar de glijbaan, maar ernaast.
De glijbaan is zo lang dat vanaf het startpunt niet te zien was dat het bassin leeg was. De man brak onder meer beide voeten. Hij procedeerde twee jaar lang tegen de hoofdstad van Westfalen.
(Bron)
ANWB-directeur wil vrouw niet in taxi van Marokkaan

Guido van Woerkom heeft tijdens een congres voor de nodige opschudding gezorgd door te verklaren dat hij zijn vrouw liever niet in een taxi ziet reizen met een Marokkaan achter het stuur. Dit alles gebeurde tijdens een congres van de VNF, de Verenigde Nationale Fleetowners.
Tijdens een presentatie over trends in mobiliteit verklaarde de directeur van de ANWB dat hij van mening was dat zijn vrouw, die jaarlijks vierduizend kilometer rijdt, minder belasting zou moeten betalen dan iemand die 100.000 kilometer rijdt. Vanuit de zaal kwam de vraag of het voor zijn vrouw niet goedkoper zou zijn om helemaal geen auto te bezitten en gewoon een taxi te nemen voor die paar kilometer per jaar. De reactie van Van Woerkom was op zijn zachtst gezegd verrassend te noemen.
Hij gaf te kennen die oplossing niet te prefereren aangezien er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten. De reacties achteraf waren niet mild. Guido laat weten spijt te hebben van zijn uitspraak. Hij verklaart dat hij niet de intentie had chauffeurs uit verschillende culturen te beledigen en alleen de kwaliteit van taxivervoer in Nederland aan de orde wou stellen.
(Bron)
Overstromingen Polen bedreigen hoofdstad

WARSCHAU - Zware wateroverlast blijft Polen in zijn greep houden. De overstromingen hebben al aan zeker zes mensen het leven gekost en zullen waarschijnlijk vrijdag de hoofdstad Warschau bereiken.
De Wisla, die via het zuiden van het land naar het uiterste noorden loopt, zal waarschijnlijk een kritisch peil bereiken waardoor de hoofdstad in ieder geval deels onder water kan lopen. De autoriteiten nemen gepaste voorzorgsmaatregelen om de schade binnen de perken te houden.
Zo worden er 200.000 zandzakken op de oevers geplaatst om het water tegen te houden. Burgemeester Hanna Gronkiewicz Waltz zei dat er een serieuze mogelijkheid is dat twee miljoenen mensen tijdelijk hun woningen moeten verlaten.
Eerder had het zuiden van Polen te kampen met zware wateroverlast. Daardoor moesten onder meer archieven en museumstukken uit het concentratiekamp Auschwitz in veiligheid worden gebracht.
Het gaat om een terrein van meer dan 200 hectare met gebouwen, de gaskamers en veel persoonlijke spullen van de gevangenen. [Laatste nieuws is dat het water daar weer zakt.]
(Bron)
Geurspoor leidt naar parfumdief

AMSTERDAM - Het koste de politie donderdagochtend niet veel moeite om in Ede een voortvluchtige parfumdief op te sporen. Agenten hoefden alleen maar hun neus te volgen.
Rond 03.00 uur werd ingebroken in een winkel met drogisterijartikelen aan de Grotestraat. De inbrekers gingen met een partij parfum aan de haal.
Getuigen vertelden dat de dieven met een scooter naar de wijk Veldhuizen waren gevlucht.
Eenmaal in de wijk pikten de speurneuzen al snel een doordringende parfumgeur op. Ze volgden het spoor en kwamen uit bij een huis. Binnen vonden de agenten een wasmand vol met parfums. Een 22-jarige Edenaar is aangehouden.
(Bron)
'Baby's leren tijdens slaap'

AMSTERDAM - Baby’s zijn in staat om nieuwe informatie op te nemen tijdens hun slaap. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond met een experiment.
Hoewel pasgeboren kinderen maar een paar uur per dag wakker zijn, reageren hun hersenen ook op hun omgeving als ze diep in slaap zijn. Zo zijn slapende baby’s bijvoorbeeld in staat om te anticiperen op muziek, beweren onderzoekers van de Universiteit van Florida in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Volgens de wetenschappers is deze vorm van leren erg bijzonder en kunnen baby’s zich door het verschijnsel razendsnel ontwikkelen.
“We hebben een basale vorm van leren ontdekt bij slapende pasgeboren kinderen die waarschijnlijk niet voorkomt bij volwassenen”, verklaart hoofdonderzoekster Dana Byrd in de Britse krant The Daily Telegraph.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen toen ze tijdens een experiment een deuntje lieten horen aan 26 baby’s die in diepe slaap waren. Meteen na de muziek werd er een klein beetje lucht geblazen tegen de oogleden van de kinderen.
Na 20 minuten bleek dat 24 van de 26 babys hadden geleerd om hun ogen meteen na het deuntje dicht te knijpen, ook al waren ze geen moment wakker geweest. Wel werden er tijdens het leerproces veranderende hersengolven gemeten bij de kinderen.
De resultaten hebben de wetenschappers verrast. “Baby’s zijn veel betere ‘informatiesponzen’ dan we dachten”, aldus Byrd. “Uit eerdere studies bleek al dat deze vorm van leren soms voorkomt bij pasgeboren kinderen die wakker zijn. Maar dit is de eerste keer dat dit verschijnsel is waargenomen bij slapende baby’s.”
Baby’s zijn mogelijk in staat tot het opnemen van informatie in hun slaap, omdat ze op een totaal andere manier slapen dan volwassenen.
“De slaappatronen van pasgeboren kinderen zijn heel anders dan die van oudere kinderen en volwassenen”, verklaart Byrd. “Hun slaap is veel actiever, aangezien het ritme van hun hartslag en ademhaling sterk wisselt.”
(Bron)

Eigenlijk is het logisch, want als die ukkies alleen kunnen leren als ze wakker zijn, dan zou het niet zo snel gaan.
Motieregen om OV-chipkaart klantvriendelijker te maken

AMSTERDAM - Met een veelvoud aan moties proberen kritische Tweede Kamerleden in te grijpen in het OV-chipkaartproject en de overstap van Amsterdam op het elektronisch openbaar vervoerbiljet uit te stellen.
Nadat dinsdag bekend werd dat de provincie Gelderland de persoonlijke gegevens van 168.000 reizigers lekte via een website, is voor een aantal partijen de maat vol. De Socialistische Partij (SP) vraagt Eurlings om de regio's de regie te ontnemen en zelf de controle te nemen.
Als het aan VVD-kamerlid Charlie Aptroot ligt volgt er een verbod voor provincies en steden om überhaupt nog persoonsgegevens voor de OV-chipkaart te bewaren.
De identiteit van burgers is dan alleen nog maar bij gegevensverwerker Trans Link Systems bekend. Verder wil hij dat het bewaren van iedere reisbeweging wordt teruggebracht van zeven jaar naar twee maanden.
Demissionair verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) ziet de voorstellen niet zitten en noemt het "het verzetten van de bakens". Ook stelt de bewindvoerder dat de Belastingdienst een opslag van zeven jaar verplicht stelt, maar belooft hier onderzoek naar te laten doen.
In 2008 stelde het Ministerie van Financiën tegenover Webwereld niet de noodzaak te zien van een langdurige opslag.
GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent en PVV'er Richard de Mos dienden beiden een motie in om te voorkomen dat mensen met de OV-chipkaart duurder uit zouden zijn. Eurlings ontraadde de motie en benadrukt dat sommige mensen goedkoper en sommige mensen duurder uit zijn, maar dat reizen gemiddeld even duur is.
Ook ziet de minister weinig kansen voor een applicatie om mensen te mailen als ze zijn vergeten uit te checken en automatisch worden aangeslagen voor vier, tien of twintig euro. Het pleidooi van GroenLinks is volgens hem goed, maar praktisch niet uitvoerbaar.
De gegevensverwerker zou niet in staat zijn mensen te waarschuwen als ze teveel betalen voor een reis. Volgens Van Gent gaat het wel om miljoenen transacties.
Eurlings vindt het niet te vroeg om Amsterdam definitief te laten overstappen en ontraadt een motie van het SP-kamerlid Manja Smits. Wel ziet hij heil in een soepeler beleid voor studenten. Die krijgen nu regelmatige bekeuringen, terwijl er nog allerhande problemen met de OV-chipkaart zijn.
Als de motie donderdag wordt aangenomen dan zouden incassobureaus pas op de plaats moeten maken tot alle problemen en fouten zijn verholpen.
(Bron)
Nieuw soort ster-explosies ontdekt

AMSTERDAM - Sterrenkundigen kenden tot voor kort twee soorten ontploffende sterren, beter bekend als supernova's.
Een internationaal onderzoek, door onder anderen Gijs Nelemans van de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft daar nu een derde soort aan toegevoegd. Dat schrijft wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Afhankelijk van de chemische elementen die in het (kortstondige) schijnsel van een supernova kunnen worden aangetoond, delen sterrenkundigen deze ster-explosies in verschillende categorieën in.
Ruwweg gesproken gaat het daarbij om twee hoofdgroepen. Maar soms wordt er een supernova waargenomen die anders is dan andere.
Een voorbeeld van zo'n buitenbeentje is de supernova die in januari 2005 in het naburige sterrenstelsel NGC 1032 oplichtte. Uit onderzoek blijkt dat deze niet in de standaardindeling past: de explosie vond niet plaats aan het oppervlak van een witte dwergster en ook niet in het inwendige van een zware reuzenster.
Uit nieuwe computerberekeningen blijkt dat de betrekkelijk zwakke explosie, waarbij opvallend veel calcium vrijkwam, mogelijk plaatsvond in een dubbelstersysteem waarin twee witte dwergsterren op kleine onderlinge afstand om elkaar draaien.
Daarbij heeft de ene dwergster helium van de andere dwergster aangezogen, totdat de hoeveelheid helium aan zijn oppervlak een kritieke grens overschreed. Een explosieve kettingreactie was het gevolg.
(Bron)
Meer loon voor uitzendkracht

LIJNDEN - Uitzendkrachten krijgen vanaf 5 juli een loonsverhoging van 1 procent en volgend jaar komt daar 0,5 procent bij.
De Algemene Bond van Uitzendondernemingen (ABU) maakte dat woensdag bekend na overleg met de vakbonden over de cao.
De laatste loonsverhoging dateert van 1 juli 2008. In de cao voor de uitzendkrachten is bepaald dat de partijen ieder jaar voor 1 juli overleggen over een loonsverhoging.
De hoogte daarvan wordt mede bepaald door het gemiddelde van loonsverhogingen in dertig andere cao's.
(Bron)

woensdag, mei 19, 2010

Holenleeuw was geen leeuw'

AMSTERDAM – De Amerikaanse holenleeuw blijkt helemaal geen leeuw te zijn geweest. Wetenschappers hebben ontdekt dat het uitgestorven dier meer verwant is aan de jaguar.
Een studie van de Amerikaanse en Deense onderzoekers wijst uit dat de holenleeuw of Amerikaanse leeuw heel andere voorouders had dan tot nu toe werd aangenomen.
Het dier stamt af van een familietak van de katachtigen die onder meer de jaguar voortbracht, zo meldt nieuwssite Physorg.com.
De wetenschappers van het Zoölogisch Museum in Kopenhagen en het C. Page Museum in Los Angeles hebben hun bevinding gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology.
De wetenschappers bepaalden de precieze de afkomst van de holenleeuw door schedels van de dieren te vergelijken met die van andere katachtigen, zoals leeuwen, jaguars en tijgers.
Uit de vergelijking bleek dat de holenleeuw waarschijnlijk nauwer verwant is aan de jaquar en de tijger, dan aan de leeuw.
Tot nu toe werd de holenleeuw beschouwd als een familielid van de Afrikaanse leeuw. Het dier leefde tot ongeveer 10.000 jaar geleden in een gebied dat zich uitstrekte van Alaska tot Mexico.
De holenleeuw was een kwart groter dan de Afrikaanse leeuw. Hij voedde zich onder meer met paardachtigen en herten.
(Bron)
Vakbond luidt noodklok over ov-agressie

ROTTERDAM - De Vakbond Onafhankelijk RET-personeel (VOR) heeft woensdag de noodklok geluid over agressie in het Rotterdamse openbaar vervoer.
Volgens de bond wordt er al lange tijd veel gesproken over oplossingen, maar blijken de genomen maatregelen tot op heden onvoldoende.
VOR stelt dat personeel van de Rotterdamse vervoerder RET sinds begin dit jaar 73 keer aangifte bij de politie heeft gedaan van geweld.
Het incident waarbij zondag een groep jongeren personeel met de dood bedreigde en mishandelde, was aanleiding om burgemeester Ahmed Aboutaleb, de politieke partijen en de RET-directie een brandbrief te schrijven.
De bond schrijft daarin dat personeelsleden nog dagelijks aan incidenten worden blootgesteld. ''Wij hopen dat er niet net zolang gewacht zal worden, totdat er dodelijke slachtoffers zullen vallen. Wij kunnen en mogen dit niet meer tolereren.''
Bij VOR zijn zevenhonderd RET-personeelsleden aangesloten, van kantoorpersoneel tot bestuurders en controleurs. De bond is daarmee volgens eigen zeggen de grootste bond voor RET-personeel. Bij het bedrijf werken ongeveer 2700 mensen.
''Het is goed dat er aandacht wordt gevraagd voor veiligheid. Ieder incident is er een te veel'', zei een woordvoerster van de RET. Ze benadrukte wel dat het aantal incidenten in de eerste vier maanden van dit jaar is afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Wel neemt de ernst van de incidenten toe.
De vervoerder trof een keur aan maatregelen om het geweld te beteugelen. Zo geldt op een aantal tramlijnen een ov-verbod voor raddraaiers. Aboutaleb maakte vorige week nog bekend die maatregel verder uit te breiden.
Ook reizen sinds enkele maanden politieagenten in burger mee in het openbaar vervoer. ''Je blijft met je handen van onze mensen op de metro, tram en bus af. Mensen die de fout ingaan, pakken we daarom hard aan'', liet de burgemeester weten in een reactie op de brief.
(Bron)
Kind (9) lanceert eigen stemwijzer

AMSTERDAM – De 9-jarige Wytze Walstra uit Haarlem heeft woensdag in Den Haag zijn eigen stemwijzer voor kinderen gelanceerd. Dit deed hij in het gezelschap van Tofik Dibi (GroenLinks) en zijn basisschoolklas.
Volgens Wytze ‘leken kinderen vergeten te worden’ in de campagne van de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom bedacht hij zijn eigen stemwijzer.
Hij mailde aan alle politieke partijen vragen als ‘hebben kinderen wel voldoende speelruimte op school’ en ‘is er genoeg hulp voor kinderen met problemen’.
Het belangrijkste speerpunt vind Wytze echter het eten voor kinderen. Zo wil hij van de verschillende partijen weten of kinderen wel gezond eten en of ze niet te dik worden.
De antwoorden verwerkte hij, met hulp van zijn ouders onder wie SP-Kamerlid Arda Gerkens tot een stemwijzer. Wytze benadrukt echter dat de stemwijzer zijn eigen idee was.
De jongen hoopt dat kinderen door de stemwijzer in te vullen hun ouders adviseren op welke partij ze op 9 juni moeten gaan stemmen. Toen Wytze de stemwijzer invulde kwam hij zelf niet geheel verrassend op de SP uit. Toch wil de jongen als hij later groot is, het liefst voor de PvdA werken.
(Bron)
Eiwit in urine voorspeller vroegtijdige dood

GRONINGEN - Artsen moeten in het vervolg bij het bepalen van het risico op overlijden door een hart- of vaatziekte niet alleen kijken naar bekende factoren als hoge bloeddruk, roken, overgewicht en cholesterolgehalte, maar ook naar de hoeveelheid eiwit in de urine van een patiënt.
De hoeveelheid uitgescheiden eiwit blijkt namelijk een even belangrijke voorspeller voor vroegtijdig overlijden te zijn als andere, al bekende risicofactoren.
Eiwit in de urine doet zich voor als een patiënt nierschade heeft opgelopen. Ongeveer een op de tien volwassen Nederlanders heeft chronische nierschade, maar de aandoening leidt lang niet altijd tot klachten.
Een wereldwijd onderzoek van artsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en die van Baltimore (VS) heeft nu aangetoond dat het belangrijk is eiwitten in de urine, en dus mogelijke nierschade, op te sporen.
Het overlijdensrisico voor iemand met eiwit in de urine is met 63 procent verhoogd, aldus de onderzoekers woensdag.
Nieren zorgen voor het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam. Eiwit hoort niet in de urine te zitten. Als dat wel zo is, doen de nieren het niet goed.
Het aantal volwassen Nederlanders met chronische nierschade groeit, onder meer doordat hoge bloeddruk en diabetes type II als gevolg van overgewicht steeds vaker voorkomen.
Het Groningse onderzoek heeft nu aangetoond dat het opmeten van de hoeveelheid eiwit in de urine (microalbuminurie) minstens zo belangrijk is als uitzoeken hoe groot de nierschade is, wat nierspecialisten voorheen precies wilden weten.
De onderzoekers hebben de gegevens van meer dan een miljoen mensen uit veertien landen bestudeerd en de resultaten van 21 bevolkingsstudies over de hele wereld.
De uitkomsten van het onderzoek zijn voor artsen wereldwijd reden om de richtlijn voor de behandeling van nierpatiënten aan te passen, aldus het UMCG.
Het onderzoek staat deze week ook in het toonaangevende vakblad The Lancet.
(Bron)
Forse natuurbrand op De Leusderheide

LEUSDEN - Op het militair oefenterrein De Leusderheide in Leusden heeft woensdagavond een forse natuurbrand gewoed. De brand woedde in een gebied van zeshonderd bij achthonderd meter.
De brandweer nam geen enkel risico en liet ongeveer twintig brandweerwagens uit de regio komen, zei een brandweerwoordvoerder.
Hij gaat er vooralsnog van uit dat er geen sprake is van brandstichting. De marechaussee onderzoekt nog de exacte oorzaak van de brand.
De brand woedde in de buurt van de A28 en werd gemeld door automobilisten die op de snelweg reden en rook zagen. Het Korps landelijke politiediensten heeft de snelweg niet afgesloten.
(Bron)
Man bewerkt huis met kettingzaag

AMSTERDAM - In het Drentse Hijken is een man dinsdagavond flink door het lint gegaan door een burenruzie. De 39-jarige man stapte in zijn auto en duwde daarmee een tuinbank via de voordeur de woning van zijn buren in.
Daarna pakte hij een kettingzaag, waarmee hij een ruit en het kozijn van de voordeur bewerkte. In het huis aan het Oranjekanaal waren volgens de politie meerdere mensen aanwezig.
De politie heeft de man opgepakt. Zijn auto en zijn kettingzaag zijn in beslag genomen.
(Bron)
'Asociaal gedrag volwassenen al op kinderleeftijd aanwezig'

AMSTERDAM - Gedragsproblemen bij kinderen kunnen een voorbode zijn van asociaal en gewelddadig gedrag op
 volwassen leeftijd. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
Het onderzoek naar antisociaal gedrag van promovenda Joni Reef wijst uit dat vooral meisjes met
 antisociale gedragsproblemen een groot risico lopen op om zich ook op volwassen leeftijd nog schuldig te maken aan fysiek geweld en bedreiging. Tijdige herkenning van kinderen met gedragsproblemen zou gewelddadig gedrag op latere leeftijd kunnen beperken, zo meldt de onderzoekster.
Verder blijkt uit haar studie dat er een belangrijk 
verschil is tussen kinderen met reactief antisociaal gedrag en proactief 
antisociaal gedrag.
Reactief antisociale jongens of meisjes zijn vaak als reactie antisociaal, en niet uit 
eigen beweging. Deze kinderen hebben minder kans op agressief gedrag in
 volwassenheid, maar zullen eerder angstig of depressief zijn. Proactief
-antisociale kinderen zijn niet als reactie, maar uit eigen beweging
 antisociaal. Deze jongens of meisjes liegen bijvoorbeeld,
 vertonen vandalistisch gedrag en stelen. Zij lopen grote kans om als volwassene te ontsporen.
Het onderzoek van de Erasmus Universiteit behoort tot een van de langst lopende bevolkingsonderzoeken naar de ontwikkeling van gedragsproblemen van kindertijd tot in volwassenheid. De studie duurde maar liefst 24 jaar.
De basis voor 
het onderzoek van Reef is gelegd in 1983. Toen kregen de ouders van meer 
dan 2000 kinderen in de leeftijd van vier tot zestien jaar een 
vragenlijst over het gedrag van hun kind. Vervolgens werd het onderzoek 
bij deze groep kinderen op verschillende leeftijden herhaald. Voor het
 onderzoek van Reef zijn nu de kinderen zelf benaderd. De kinderen -
inmiddels 24 jaar ouder en volwassen geworden - werd gevraagd naar hun 
gedrags- en emotionele problemen aangevuld met vragen over mogelijk 
crimineel gedrag.
(Bron)

Mja, soms is het ook wel erg makkelijk. Zo herinner ik me nog altijd M., die bij ons op school kwam in de derde klas. Hij was ouder dan de rest omdat ie al eens was blijven zitten, hij was enorm agressief, zwaaide regelmatig met geld (een briefje van 100 gulden, toch meer dan de gemiddelde 10-jarige aan zakgeld kreeg) of met een fiks mes. Hij stichtte fikkies, sloopte dingen, en luisterde naar niemand.
Ik durf te wedden dat hij niet alsnog goed terecht gekomen is.
RIP Walasse Ting.
TT 136 Het nationale elftal van Paraguay is in Frankrijk beroofd. Het team traint in Evian-les-Bains en logeert in het luxe Hilton Hotel. Een man meldde zich bij de receptie. Hij zei dat hij bij het elftal hoorde en dat hij problemen had met de kluis in zijn kamer. Personeel hielp hem de kluis te openen. De dief ging er met 90.000 euro vandoor.

Vreemd: hoe kan het dat iemand zomaar 'geholpen' wordt met zo'n kluis? En waarom heeft een elftal zoveel cash bij zich?
Op de radio hoor je steeds de verkiezingsreclame: 'Combineer het nuttige met het aangename en stem waar het u uitkomt in uw eigen gemeente'. Daarvoor zijn dan voorbeelden gegeven als stemmen in de buurt van je oma, op weg van of naar je werk, et cetera.
Los van de vraag die dan elke keer in me opkomt: 'Waarom moet je per se in je eigen gemeente stemmen voor landelijke verkiezingen?' vraag ik me ook telkens af: 'Is stemmen dan niet aangenaam? Of niet nuttig?'

dinsdag, mei 18, 2010

Sneller uitsluitsel over asielaanvraag

DEN HAAG - Asielzoekers krijgen eerder duidelijkheid over hun asielaanvraag. Daarmee heeft de Eerste Kamer dinsdag ingestemd.
Aan de aangepaste asielprocedure zal met ingang van 1 juli een rust- en voorbereidingstermijn van minimaal 6 dagen voorafgaan.
''In deze periode kan de asielzoeker tot rust komen en zich voorbereiden op de asielprocedure. Ook kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst in deze termijn al beperkt vooronderzoek doen'', zo schetst het ministerie enkele voordelen.
De algemene asielprocedure in de aanmeldcentra wordt verlengd van 48 uur tot acht dagen, waardoor er meer ruimte is voor rechtsbijstand aan asielzoekers, aldus het departement.
''Naar verwachting kunnen daardoor meer aanvragen direct in het aanmeldcentrum worden afgehandeld en stromen minder asielzoekers door naar de verlengde procedure.''
(Bron)
Patiënten dupe van isotopentekort

AMSTERDAM - Bij ziekenhuizen in het hele land worden kankeronderzoeken uitgesteld door een tekort aan isotopen.
Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde Fred Verzijlbergen dinsdag.
Wereldwijd zijn er maar een paar kernreactoren die isotopen kunnen maken. De isotopen zijn nodig voor bestraling van kankerpatiënten. In Nederland is er één, in Petten. Die is al tijden in reparatie.
Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) ging er eerder van uit dat de reparatie niet tot een tekort zou leiden.
Maar hij had niet voorzien dat de openstelling van een kernreactor in Canada langer op zich laat wachten. Die reactor had begin dit jaar weer in gebruik moeten worden genomen, maar is nog altijd dicht.
"Omdat een kernreactor in Polen zo was aangepast dat die ook isotopen kon leveren, konden we nog een tijd rondkomen", zegt Verzijlbergen. "Maar nu de reactor in België dicht is voor onderhoud, lukt het niet meer."
Het tekort houdt aan tot in de tweede week van juni. Daarna wordt de Belgische reactor in gebruik genomen. In de tweede helft van juli gaat weer een reactor dicht voor onderhoud, waardoor naar verwachting weer een tekort aan isotopen ontstaat.
Voorlopig proberen geneeskundigen de wachtlijsten met kunst- en vliegwerk zo kort mogelijk te houden. "Voor een klein deel kunnen we terugvallen op oude onderzoeksmethoden. Ook maken we gebruik van andere stoffen en technieken."
Vlak voor het pinksterweekeinde komt een nieuwe lading isotopen vrij. "Die gaan meteen vervallen, dus werken we met Pinksteren door om er zoveel mogelijk gebruik van te maken."
(Bron)
Hondje gestolen bij woninginbraak

Dieven zijn bij een inbraak in een woning in Zoetermeer aan de haal gegaan met een hondje. Een folderbezorger merkte de inbraak maandag rond 10.15 uur op en waarschuwde de politie. Die alarmeerde de bewoners, die er bij thuiskomst achter kwamen dat naast wat elektronische apparatuur ook hun hond Max was verdwenen.
Het is volgens de politie uitgesloten dat het dier zelf de benen heeft genomen, aangezien ook de riem van de hond weg is uit de woning aan de Zuringvaart. Het gezin wil hun zogenoemde boomerhondje, een verzamelnaam voor kleine harige hondjes, dolgraag terug. De politie roept getuigen op zich te melden.
(Bron)
Oudste tombe Midden-Amerika gevonden

MEXICO-STAD - Archeologen hebben in Mexico naar eigen zeggen de oudste graftombe van Midden-Amerika gevonden.
Dat heeft het Mexicaanse nationale instituut voor antropologie en geschiedenis (INAH), maandag bekendgemaakt.
De tombe, aangetroffen in de zuidelijke deelstaat Chiapas, is ongeveer 2700 jaar oud en behoort tot de vroege Zoque-cultuur.
De vondst werd vlakbij het toeristische plaatsje Chiapa de Corzo gedaan. De tombe is ongeveer 12 vierkante meter groot en bevindt zich in een kleine piramide van 6 of 7 meter hoog, waarop een tempeltje is gebouwd. Vermoedelijk is het de laatste rustplaats van een edelman.
Dat het graf zich in een kleine piramide bevindt wordt door het INAH ''bijzonder'' genoemd. Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat dergelijke constructies pas veel later werden gebouwd. ''De tombe is zo'n duizend jaar ouder dan de graven in de piramides van de Maya's'', licht een van de archeologen toe.
In het graf zijn de resten van vier mensen gevonden, waarvan twee gekleed in jaden kostuums. Daarnaast troffen de archeologen meer dan duizend voorwerpen aan, waaronder aardewerk en sieraden van edelstenen.
De Zoques, waarvan er nu nog steeds zo'n 40.000 in Chiapas wonen, stammen af van de Olmeken, één van de oudste volken van Latijns-Amerika. Chiapas en het nabijgelegen schiereiland Yucatán staan vooral bekend om de Maya's, die het gebied beheersten tot de komst van de Spaanse veroveraars. Ruïnes van de Maya's zoals Palenque, Chichén Itzá, Uxmal en Tulum lokken jaarlijks vele honderdduizenden toeristen naar het zuiden van Mexico.
(Bron)
OV-website lekt gegevens 168.000 reizigers
6
AMSTERDAM - Door een basale beveiligingsfout heeft een hacker het voor elkaar gekregen om met behulp van standaardtools toegang te krijgen tot de persoonlijke informatie van 168.000 reizigers in het openbaar vervoer.
De website www.ervaarhetov.nl van de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland wordt ingezet om mensen warm te maken voor het openbaar vervoer.
Via de website wordt ook een persoonlijke OV-chipkaart aangeboden. Alle aanvragen worden centraal geregistreerd in een database van de provincies.
Via een fout in de website is het voor onbevoegden mogelijk om met de database te communiceren. Zo kunnen gegevens worden uitgelezen, aangepast of verwijderd. Een hacker met de naam ins3ct3d tipte de redactie van Webwereld via een video, waarin wordt gedemonstreerd hoe de persoonlijke gegevens van een freelance journalist uit de database komen.
De zwakheid is met standaard hulpmiddelen te misbruiken, waardoor iemand met relatief weinig technische kennis toch misbruik van het lek kan maken.
Ook blijken de problemen langer in de site aanwezig te zijn, waardoor het niet bekend is of ook kwaadwillende hackers misbruik hebben gemaakt. Ins3ct3d heeft tijdens zijn onderzoek geen indicaties gekregen dat de aanval werd opgemerkt.
De provincie Gelderland erkent het lek en belooft beterschap. De website is van internet afgehaald tot er een oplossing voor de problemen bestaat. Voor de Socialistische Partij is het probleem aanleiding om verkeersminister Eurlings vanmiddag naar het parlement te roepen.
Zij willen dat de privacy van de OV-chipkaart voor eens en voor altijd goed wordt geregeld en er een veiligere kaart komt.
(Bron)
TT 115 HSL pas eind 2011 naar Brussel

De hogesnelheidstrein Fyra rijdt voorlopig niet van Rotterdam door naar Antwerpen en Brussel. De Fyra rijdt nu tussen Amsterdam en Rotterdam.
De NS wilde de trein in december door laten rijden naar België, maar NMBS, de Belgische spoorwegmaatschappij, is daar tegen. De NMBS wil wachten op nieuw materieel, dat de Italiaanse fabrikant volgend jaar levert. Tot eind 2011 rijdt de HSL niet naar Antwerpen en Brussel.
Om dat gemis te compenseren, blijft de oude dienstregeling via Roosendaal en Brussel langer van kracht. Daarnaast gaat er in december een Fyra rijden tussen Breda en Amsterdam.

Treinen hè, vertraging dus.
Hunebedscan Borger brengt veel aan licht

BORGER - Een scan van een hunebed in Borger (Drenthe) heeft zo veel aan het licht gebracht dat het komend half jaar nieuw bodemonderzoek onder het hunebed volgt.
Dat maakte het Hunebedcentrum in Borger dinsdag bekend.
Uit bodemscans die afgelopen maanden werden uitgevoerd, blijkt onder meer dat de oorspronkelijke kleivloer nog geheel intact is.
Ook de belangrijkste bodemlaag van 30 centimeter daarboven is nog steeds in goede staat. Dit maakt de kans groot dat voorwerpen uit de oudheid, zoals trechterbekers, vuistbijlen en sieraden nog ongeschonden in de bodem liggen.
Bovendien zijn opmerkelijke bodemstructuren onder de oorspronkelijke grafkelder aangetroffen.
Dit duidt mogelijk op een vroegere cultuur dan het Trechterbekervolk, dat de hunebedden bouwde. Om dit vast te stellen wordt de grond rondom het hunebed opnieuw onderzocht.
(Bron)