zaterdag, september 04, 2010

Olifant bang voor mieren

GAINESVILLE - Het is bijna niet voor te stellen, maar olifanten zijn bang voor mieren. Een studie van de Universiteit van Florida toont dat Afrikaanse olifanten bomen mijden waar mieren op zitten.
De grootste landdieren van de planeet weten uit ervaring dat colonnes mieren in hun slurf kunnen kruipen. De mieren doen dat ter bescherming van een boom waarvan ze afhankelijk zijn.
''Het is echt het verhaal van David en Goliath'', stelt bioloog Todd Palmer in tijdschrift Current Biology deze week.''Zwermende mieren die elk slechts 5 milligram wegen kunnen bomen beschermen tegen dieren die ongeveer een miljard keer zwaarder zijn.''
Onderzoekers meenden tot dusver dat de ecosystemen van de savanne worden bepaald door regenval, bodemsoorten, planteneters en vuur. ''Ons onderzoek toont dat plantbescherming door mieren aan deze lijst moet worden toegevoegd'', vindt Palmer.
''Deze mieren spelen een belangrijke rol bij het voorkomen dat dieren zware schade toebrengen aan bepaalde bomen.''
Bij een test in de hooglanden van Kenia zagen Palmer en een collega dat hongerige olifanten zelden Acacia-bomen aten die door mieren agressief werden beschermd. Bij een test bleken de reusachtige olifanten zelfs de blaadjes van hun favoriete boom (Acacia mellifera) te mijden als de wetenschappers daar mieren aan hadden toegevoegd.
Zodra de onderzoekers mieren verwijderden van een boom, bleken de olifanten er op den duur van te gaan eten. De wetenschappers vermoeden dat de olifanten de mieren ruiken en ze vervolgens mijden.
(Bron)

Ik kan me heel goed voorstellen dat je als olifant geen mieren in je slurf wilt hebben, brrr...
Mobiel bellen tot 60 procent duurder

AMSTERDAM – Mobiel bellen is dit jaar in Nederland tot 60 procent duurder dan vorig jaar. Dat komt doordat steeds meer aanbieders consumenten per volle minuut laten betalen in plaats van per seconde. Dat meldt het consumentenprogramma Kassa.
1 minuut en 21 seconden bellen, kost nu dus twee minuten beltegoed. [Eén minuut en één seconde ook.] Volgens Kassa resulteert dit bij bijvoorbeeld Vodafone, die de verandering maandag door zal voeren, in hogere rekeningen.
Vodafone voert volgens Kassa maandag voor alle nieuwe abonnementen en contractsverlengingen het betalen per volle minuut in.
KPN deed dat eerder al bij een groot aantal abonnementen, evenals Telfort. Alleen bij T-Mobile kunnen bellers bij een aantal abonnementsvormen betalen per seconde.
Uit een berekening van Kassa komt naar voren dat een gemiddelde beller, die 60 euro per maand verbelt bij Vodafone, in het nieuwe afrekensysteem ruim 110 euro gaat betalen.
De hogere kosten worden vooral veroorzaakt omdat de bundel eerder op is. Klanten betalen daarna een hogere prijs per minuut dan in de bundel.
(Bron)

Het stuk uit de uitzending is hier te zien, een volledig overzicht van providers vind je hier.
MS-activiteit verandert met de seizoenen

LONDON - Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de ziekteactiviteit van Multiple Sclerose (MS) - een chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel - verschilt per seizoen.
Hersenscans van patiënten werden vergeleken met het weer op dat moment. In de warme lente- en zomermaanden bleek de ziekte actiever te zijn, dan in de koude herfst- en wintermaanden.
Voor dit onderzoek werden 44 patiënten twee jaar lang gevolgd. Er werden hersenscans gemaakt en nieuwe laesies in de hersenen werden geteld. Nieuwe laesies kwamen in de lente en zomer drie keer zoveel voor als in de herfst en winter.
Verdere analyse van de gegevens liet zien dat er een relatie was tussen nieuwe ziekteactiviteit en de warmte, maar ook tussen de intensiteit van de ziekteactiviteit en de warmte.
Een verklaring voor dit verschijnsel hebben de onderzoekers niet. Vreemd is wel dat in voorgaande studies is aangetoond dat vitamine D, verkregen uit blootstelling aan zonlicht, juist een beschermend effect heeft tegen MS.
Deze studie is volgens de onderzoekers belangrijk, omdat studies naar effectiviteit van medicijnen voor MS vaak maar een half jaar tot een jaar duren. Maar blijkbaar moet er rekening worden gehouden met de seizoenen, omdat je anders een vertekend beeld krijgt van de werkelijke effectiviteit van een nieuw medicijn.
Bijvoorbeeld wanneer je in de zomer patiënten verzamelt met actieve MS en je gaat ze in de herfst het medicijn toedienen, dan weet je niet of de afname in ziekteactiviteit komt door het nieuwe medicijn of door het koude winterweer.
Dit is maar een kleine studie en daarom is er meer onderzoek nodig om het effect van de seizoenen op MS aan te kunnen tonen.
(Bron)
Parachutisten dood door crash vliegtuig Nieuw-Zeeland

WELLINGTON - Een vliegtuig met parachutisten is zaterdag neergestort op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Alle negen inzittenden zijn daardoor om het leven gekomen.
Onder de slachtoffers zijn vier toeristen uit Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland en Australië. De oorzaak van de crash is nog niet bekend.
Dat heeft een woordvoerder van de Nieuw-Zeelandse politie verklaard. Het toestel crashte bij de Foxgletsjer, een belangrijke toeristische trekpleister in Nieuw-Zeeland.
Het oeroude berggebied staat sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.
(Bron)
Tegenstander president Loekasjenko dood aangetroffen

MINSK/MOSKOU - Een tegenstander van het regime van president Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland is dood aangetroffen in zijn weekendhuis in de buurt van de hoofdstad Minsk. Dat heeft de Wit-Russische mensenrechtenorganisatie Charta 97 zaterdag bekendgemaakt.
Het Openbaar Ministerie meldde zaterdag dat de 36-jarige Oleg Bebenin zelfmoord heeft gepleegd door zich op te hangen, maar tegenstanders van het bewind sluiten dat uit. Volgens het Openbaar Ministerie zijn in het huis en op het lichaam geen sporen van geweld gevonden.
Op de grond lag een omvergeworpen kruk. De critici van Loekasjenko wezen erop dat er geen afscheidsbrief is gevonden en dat Bebenin gelukkig getrouwd was en nog grote plannen had.
Bebenin leidde sinds 1998 de belangrijke oppositiewebsite charter97.org. De regering maakte hem het leven meer dan eens zuur, maar desondanks bleef hij de website publiceren.
De autoritaire Loekasjenko leidt Wit-Rusland met harde hand. Het land wordt wel de ''laatste dictatuur van Europa'' genoemd.
Het is vaker voorgekomen dat tegenstanders van Loekasjenko onder mysterieuze omstandigheden stierven. Telkens weer zijn er berichten over arrestaties van tegenstanders van het regime of van invallen in huizen van strijders voor de burgerrechten.
Uit onderzoek van de Raad van Europa bleek enkele jaren geleden dat tegenstanders van Loekasjenko in 1999 door een zogeheten doodseskader, dat nauwe banden met de politieke leiders had, waren ontvoerd en vermoord.
Loekasjenko zal naar verwachting binnenkort bekendmaken wanneer de Wit-Russen een nieuwe president kiezen.
Dat zou nog dit jaar moeten gebeuren. Internationale waarnemers hebben de verkiezingen onder Loekasjenko steevast als oneerlijk aangemerkt.
(Bron)

Kritisch zijn is daar een terminale ziekte.
Gifpakketten bij negen Zwitserse bankiers

GENEVE (AN/AFP) - Minstens negen bankiers in Zwitserland hebben booby-trapped pakketjes ontvangen met een zeer bijtende stof. Het gaat om bankiers in Genève en in het naburige kanton Vaud.
Het eerste pakketje dook eind augustus op.
Minstens vier mensen, onder wie een kind, raakten gewond toen ze de pakketjes openmaakten. De politie heeft banken gewaarschuwd voor de gevaarlijke pakketjes, meldde de Zwitserse krant Trubune de Genève vrijdag.
(Bron)

vrijdag, september 03, 2010

Ik blijf het geniaal vinden: De Vloer Op.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.


(Alle afleveringen via deze link terug te vinden.)
'Gecompliceerde portofoons brandweer levensgevaarlijk'

AMSTERDAM - De digitale portofoons die veel brandweerkorpsen gebruiken zijn onbetrouwbaar waardoor levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. "Ze zijn veel te gecompliceerd om eenvoudig mee te kunnen werken."
Drie vakcentrales en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) schrijven vrijdag een brandbrief aan de colleges van burgemeesters en wethouders en brandweercommandanten om de overheid aan te zetten tot maatregelen. De organisaties hebben de Arbeidsinspectie ingeschakeld.
De belangrijkste problemen met de C2000 portofoons zijn volgens kaderlid van de grootste vakbond Abvakabo FNV en brandweermedewerker Fred van Hengst, de kleine knopjes, veel te geavanceerde instellingen en vooral de soms wegvallende verbinding.
Volgens Van Hengst werkte de voorganger van de C2000 stukken beter. “Je moet het je voorstellen als het verschil tussen een oude mobiele telefoon en een smartphone”, zegt hij tegen NU.nl.
“We hebben veel liever een lomp apparaat met grote knoppen. Je kunt in lastige situaties en met dikke brandweerhandschoenen aan ook niets met zo'n iPhone."
De portofoons falen in de zogeheten direct modus stand (DMO) "op willekeurige en niet-voorspelbare momenten". Dit was de conclusie van een in mei gepubliceerd onderzoek.
Sindsdien is er nog niets gebeurd om de veiligheid van brandweerlieden te verbeteren, zegt voorzitter van de VBV Cees van Beek. Volgens Van Beek moet de brief worden gezien als aanzet om de Arbeidsinspectie tot aan te zetten tot actie.
De maatregelen die het ministerie van Binnenlandse Zaken naar aanleiding van het onderzoeksrapport heeft aangedragen, zijn volgens hem onvoldoende. “Er is een ander soort portofoon nodig om het vertrouwen in falende apparatuur te herwinnen.”
Minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken) zegt te willen onderzoeken of de portofoons eerder kunnen worden vervangen. Hij tekent daarbij wel aan dat daarvoor allerlei procedures gelden, meldt de NOS.
Of er sinds de invoering van de C2000-portofoon in 2004 dingen door de ondeugdelijke apparatuur zijn misgegaan, kunnen de vakbewegingen niet met zekerheid zeggen. “Voor zover we weten zijn er nog geen grote ongelukken gebeurd”, aldus Van Hengst.
De vakcentrales zijn het erover eens dat het van levensbelang is dat er snel iets gebeurt. Van Hengst: “Als ik een een brandend huis sta, dan moet ik te allen tijden met m’n collega’s kunnen communiceren. Zo simpel is het.”
(Bron)
Politie vangt python in Den Haag

DEN HAAG - De politie in Den Haag heeft vrijdagochtend een slang uit de Zoutkeetsingel gevist. Dat heeft een woordvoerder laten weten.
Onderzoek in reptielenzoo Serpo in Delft wees later uit dat het om een vrij zeldzame maar niet gevaarlijke albino tijgerpython ging.
Dat is een bedreigde diersoort, aldus woordvoerder van Serpo. De politie was gealarmeerd door voorbijgangers die de slang in het water zagen kronkelen.
De witte slang met geelbruine vlekken bleek met bijna 1 meter iets kleiner dan 1,5 meter die de politie eerder had vastgesteld. ''Het gaat om een baby",' constateerde de zegsman van Serpo. Een volwassen exemplaar kan volgens hem 4 meter lang worden.
De reptielenopvang vermoedt dat de slang is ontsnapt bij een reptielenhouder in de buurt van de Zoutkeetsingel. De ervaring leert dat dit soort vondsten vaak binnen een straal van 150 meter worden gedaan van de plaats waar de slangen worden gehouden.
Serpo verzorgt de slang totdat de eigenaar zich meldt. Tot die tijd is volgens de zegsman formeel de burgemeester van Den Haag eigenaar van de python en draait de gemeente op voor de opvangkosten à ongeveer 2,50 euro per dag.
(Bron)
Man dreigde bus op te blazen bij Leeuwarden

LEEUWARDEN - Een nog onbekende man joeg donderdagmiddag een aantal buspassagiers de stuipen op het lijf.
Hij dreigde onder meer de lijnbus die onderweg was van Leeuwarden naar Burgum even buiten Leeuwarden op te blazen. Dat heeft de politie Friesland vrijdag bekendgemaakt.
In de bus zaten dertig mensen. De man had een zwarte tas bij zich waar een bom in zou zitten. Ook greep hij een passagier bij de keel, sloeg hij een meisje en bedreigde hij andere passagiers met de dood. Er ontstond volgens de Friese politie grote paniek.
Tien kilometer buiten Leeuwarden, in het gehucht Quatrebras stapte de man uit. Toen de politie ter plaatse kwam, had de man de benen genomen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.
(Bron)
Medewerker Wilders noemt moslims ‘roofdieren’

AMSTERDAM – De beleidsmedewerker van Geert Wilders heeft moslims in 2006 ‘roofdieren’ genoemd in een column.
Dat schrijft NRC vrijdag.
Moslims zouden volgens de medewerker, de Belg Paul Belien, ‘van kleinsaf tijdens het jaarlijkse offerfeest hebben geleerd hoe ze warmbloedige kuddedieren moeten kelen’.
Belien, die getrouwd is met een Kamerlid voor het Vlaams Belang, deed zijn uitlatingen in een internetcolumn op The Brussels Journal, naar aanleiding van een roofmoord in Brussel.
Justitie vermoedde op basis van videomateriaal dat mensen van Marokkaanse afkomst verantwoordelijk waren voor de moord. Later bleek het te gaan om Polen.
De column is later verwijderd op last van het Belgische centrum voor racismebestrijding.
Belien schreef verder: "De roofdieren hebben messen. Wij worden misselijk wanneer we bloed zien, maar zij niet. Zij zijn getraind, zij zijn gewapend.”
En: "De schurken, die in onze samenleving alles gekregen hebben – gratis onderwijs, kinderbijslag, sociale zekerheid – vermoorden thans onze kinderen voor een MP3-speler.”
(Bron)
Kunstoplossing voor botten en zenuwen

MAASTRICHT/ENSCHEDE - Onderzoekers aan de universiteiten van Maastricht, Eindhoven en Enschede ontwikkelen kunstmaterialen waarmee binnen enkele jaren kapotte zenuwen en gebroken botten beter en met minder pijn kunnen worden hersteld.
Aan de Universiteit Twente gaat het om een biomateriaal dat botvorming stimuleert.
Maastricht en Eindhoven werken samen met een bedrijf aan een polymeer dat beschadigde zenuwen weer aan elkaar laat groeien, zo is dinsdag bekendgemaakt.
Artsen hebben nu twee mogelijkheden als botweefsel niet meer vanzelf herstelt. Ze kunnen het bot repareren met een stukje bot elders uit het lichaam.
Daarvoor zijn twee operaties nodig. Een andere manier is het plaatsen van lichaamseigen eiwitten op het gebroken bot om dat aan te zetten tot het vormen van nieuwe botcellen.
Nadeel van deze methode is dat ze erg duur is en dat de eiwitten nog wel eens op de verkeerde plek in het lichaam tot botvorming aanzetten.
Keramische biokorrels van poreus calciumfosfaat blijken nu eveneens het vormen van nieuwe botcellen te stimuleren. Die methode werkt volgens de universiteit even goed als de andere manieren, maar zonder de nadelen daarvan. Het lichaam breekt het biomateriaal vanzelf af. De onderzoekers denken dat de biokorrels binnen enkele jaren klinisch kunnen worden gebruikt.
Het materiaal dat moleculen aan elkaar laat binden ofwel polymeer dat in Maastricht en Eindhoven in ontwikkeling is, kan als een kunstmatige brug of tunnel tussen twee zenuweinden worden aangebracht.
Beschadigde of doorgesneden zenuwen groeien wel weer vanzelf, maar niet zelden in de verkeerde richting. Dat veroorzaakt functieverlies en veel pijn. Tot nu toe is er geen andere oplossing dan de zenuw operatief weer aan elkaar te knopen, maar dat is moeilijk, duur en lang niet altijd succesvol.
Het polymeer stimuleert de zenuwgroei en is biologisch afbreekbaar. De wetenschappers denken dat het gebruik van het polymeer veel meer succes heeft en bovendien veel minder pijn veroorzaakt. Het materiaal wordt de komende jaren in het laboratorium en op dieren getest.
Als alles goed gaat zal het over ongeveer vijf jaar beschikbaar zijn voor mensen, aldus de onderzoekers.
(Bron)
Verwarde man veroorzaakt opschudding in politiebureau

AMSTERDAM - Een 41-jarige verwarde man is dinsdagavond het politiebureau aan de Balistraat in Amsterdam-Oost binnengekomen met de woorden 'shoot me'.
Hij had een mes en een bijl bij zich en zei dat hij in zijn woning de gaskranen had opengedraaid. De brandweer en politie gingen direct naar het huis en constateerden er inderdaad een gaslucht.
Ze evacueerden tien omwonenden, liet de politie woensdag weten.
Nadat het ontploffingsgevaar was geweken, konden de bewoners in de loop van de nacht terug naar huis. Twee agenten konden de man in het bureau overmeesteren. Hij zit nog vast en is een bekende van de politie vanuit de zorg.
In juni arresteerde ze hem al, toen hij in verwarde toestand op de snelweg A9 liep. Ook wilde hij al eens een politieagent met een steen aanvallen.
(Bron)
Tramcontroleur bedreigd met vuurwapen

Een 36-jarige tramcontroleur is donderdagmiddag in Den Haag met een vuurwapen bedreigd. Een 20-jarige Hagenaar richtte het wapen op een van de controleurs en haalde de trekker over. Het wapen ging niet af. De woning waar hij zich bevond is later omsingeld waarna hij werd aangehouden, meldt de politie.
HTM-controleurs hadden in lijn 4 op de Meppelweg twee 17-jarige meisjes op de bon geslingerd omdat ze zonder geldig plaatsbewijs reisden. Een tijdje later kwamen ze op de halte De Rade terug met twee mannen, die hard tegen de ruiten van de tram schopten. Toen de controleurs hen daarop aanspraken, reageerde er een erg agressief. Hij bedreigde de controleurs met het vuurwapen.
In de consternatie die volgde, rende de bedreiger hard weg. Een van de twee vrouwen kon gelijk worden aangehouden. Uit onderzoek bleek dat de bedreiger, een 20-jarige Hagenaar, zich in een woning aan De Rade bevond. Politie-eenheden omsingelden de woning, waarna hij werd aangehouden.
Agenten troffen het vuurwapen aan en in de kleding van de verdachte werd een houder met patronen aangetroffen. Het vuurwapen bleek een omgebouwd alarmpistool te zijn. De 20-jarige wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. De politie stelt een onderzoek in naar de rol van de andere betrokkenen.
(Bron)

Verdomd als het niet waar is.
Ik bestel een "niet aan de deur-sticker" (zie hier).
Ik plak 'm nog niet op, want binnenkort worden alle kozijnen geschilderd. Ik overwoog wel om 'm vast met een plakbandje aan de binnekant van het deurraampje te hangen, maar ach.
Prompt vandaag: tring... Twee dames. Die met mij wilden praten, en zich afvroegen of ik me weleens afvroeg of er een god was als er zoveel ellende op de wereld was.
Je zou er bijna wat van gaan denken ;-)
7.4 klapper in NZ, 'no immediate tsumnami warnings" "widely felt throughout NZ".
GeoNet heeft een earthquake report.
De informatie is geklapt.
Hoera.
Een Klink in de kabel.
Wij Klinken het glas.
Enzovoorts (er zullen nog vele grappen gaan circuleren).
'Komende jaren duizenden vacatures in watersector'

AMSTERDAM - Waterspecialist Wouter Stapel van advies- en ingenieursbureau DHV maakt zich grote zorgen over de toekomst van de watersector. Daar moeten de komende jaren duizenden vacatures worden ingevuld, maar er zijn te weinig hoogopgeleide vakmensen.
''We moeten meer jonge mensen proberen te interesseren voor een baan in de waterbranche'', zegt Stapel in de digitale versie van Intermediair.
''Die zijn hard nodig voor onder meer gezond drinkwater.'' De waterspecialist wil in zijn project 'ikonderzoekwater.nl' scholieren van havo en vwo samen met specialisten de diverse aspecten van het waterbeheer laten onderzoeken.
(Bron)
Rwanda dreigt met terugtrekking militairen

KIGALI - Rwanda zal meer dan drieduizend vredesmilitairen uit Sudan terugtrekken, als de Verenigde Naties een ''schandalig en beschadigend'' rapport publiceren waarin Rwanda wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in de Democratische Republiek Congo.
Daarmee dreigde een Rwandese legerwoordvoerder dinsdag.
Rwanda heeft 3300 militairen in Unamid, een vredesmissie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in de West-Sudanese crisisregio Darfur. Unamid bestaat in totaal uit bijna 22.000 man geüniformeerd personeel.
Ook nemen ruim 250 Rwandese militairen deel aan Unmis, een 10.000 man sterke troepenmacht uit tientallen landen die toeziet op naleving van het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Sudan van 2005. Toen kwam er na twee decennia een einde aan de burgeroorlog tussen het noorden en zuiden.
Het rapport over Rwandese militairen die genocide gepleegd zouden hebben in Congo, lekte donderdag uit via de Franse krant Le Monde.
In de berichtgeving stond dat militairen uit zeker tien Afrikaanse landen zich tussen 1993 en 2003 schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen in Congo.
Vooral het leger van Rwanda zou zich hebben misdragen. Mogelijk hebben manschappen van de Rwandese Tutsipresident Paul Kagame zich in het oosten van Congo schuldig gemaakt aan genocide op etnische Hutu's.
In Rwanda slachtten radicale Hutu's in 1994 ruim 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's af.
(Bron)
Limburgse geeft belager nekslag

AMSTERDAM - Een kordate 24-jarige vrouw uit Heerlen heeft dinsdagavond een straatrover afgeschrikt door hem een nekslag te geven.
De man had haar in haar woonplaats vastgegrepen en geld geëist en dreigde met iets scherps. De Limburgse verkocht hem echter een klap en zette het op een lopen. De man rende haar niet achterna.
De poging tot beroving gebeurde op de Stationsstraat, vlak nadat de vrouw uit de tunnel onder het station kwam. Na de klap bleef de man daar achter. Of hij gewond is geraakt is niet bekend. De belager is niet meer gevonden.
(Bron)
'Mieren hebben fotografisch geheugen'

AMSTERDAM - Mieren onthouden de weg naar voedselbronnen door opvallende plekken in de omgeving te gebruiken als oriëntatiepunt. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt.
Mieren slaan de oriëntatiepunten die ze gebruiken bij het navigeren uiterst gedetailleerd op in hun geheugen. Wanneer objecten op weg naar een voedselbron worden gedraaid, draaien de diertjes hun lichaam wanneer ze erlangs lopen, zodat hun kijkhoek overeenkomt met het beeld in hun herinnering.
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Sussex in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Volgens hoofdonderzoeker Allen Cheung suggereren de uitkomsten van het onderzoek dat mieren zich niet constant bewust zijn van hun positie, maar af en toe even controleren of ze nog de juiste weg volgen.
Volgens Cheung is die manier van navigeren mogelijk voordelig voor de insecten. “Omdat de dieren niet constant hun positie hoeven te berekenen, kunnen ze hun brein mogelijk ook gebruiken om in de tussentijd andere taken uit te voeren”, verklaart hij op ABC News.
“Maar we moeten meer over hun neurologische circuits te weten komen om dat met zekerheid te kunnen zeggen”, aldus Cheung.
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door het gedrag te bestuderen van mieren die op weg waren naar een voedselbron in een laboratoriumomgeving. Met behulp van de computer waren de onderzoekers in staat om objecten langs de route te laten draaien. Vervolgens registreerden ze hoe de insecten daarop reageerden.
De onderzoekers verwachten dat de uitkomsten van het onderzoek kunnen worden gebruikt bij de ontwikkeling van navigerende robots.
(Bron)
Inbreker laat kopie achterwerk achter

HATTEMERBROEK - Sporenonderzoek na een inbraak in het Gelderse Hattemerbroek heeft tot een bijzondere vondst geleid. De vermoedelijke dader heeft fotokopieën van zijn achterwerk achtergelaten, meldde de politie woensdag.
In de kantoorruimte van een boerderij werd afgelopen weekeinde ingebroken. Voor zover de eigenaar kon nagaan miste hij geen goederen en is het bij vernielingen gebleven.
De recherche kon woensdag nog niet zeggen of de kopieën bruikbaar zijn als spoor voor het oplossen voor de inbraak. ''Het lijkt een kwajongensstreek te zijn geweest'', aldus een woordvoerder.
Van de inbreker ontbreekt verder ieder spoor.
(Bron)
Elektrische prikkel helpt tegen broekpoepen

MAASTRICHT - Een onderhuidse stimulator die elektrische prikkels afgeeft helpt bij vier van de vijf patiënten die last hebben van faecale incontinentie, in de volksmond wel broekpoepen genoemd.
De patiënten hebben veel minder vaak last van ongewild ontlastingverlies en dat verbetert de kwaliteit van hun dagelijks leven aanzienlijk.
Dat blijkt uit een onderzoek dat maagdarmspecialist Özenc Uludag van het Academisch Ziekenhuis Maastricht heeft gedaan. Uludag heeft als eerste ruim zeven jaar lang een groep patiënten gevolgd die experimenteel behandeld werden met sacrale neuromodulatie, zoals het plaatsen van de stimulator heet.
Zij stelt dat de methode weliswaar kostbaar is, maar een uitkomst lijkt voor mensen met incontinentie voor ontlasting. Uludag promoveert deze maand op haar onderzoek.
Faecale incontinentie komt bij mannen en vrouwen ongeveer evenveel voor. Hoeveel patiënten er precies zijn, is niet bekend, omdat velen zich te veel schamen om met hun probleem naar de dokter te gaan. Er zijn diverse oorzaken voor de kwaal.
Wie pas op latere leeftijd incontinent wordt, stopt niet zelden met werken wegens de enorme psychische en sociale gevolgen. Uludag wijst erop, dat de economische gevolgen voor de arbeidsmarkt zeker de helft van de kosten van de ziekte beslaan.
Bij patiënten die worden geholpen met SNM, wordt een elektrode in de dikke darm geplaatst. Die is verbonden met een onderhuidse stimulator in de bil, die prikkels afgeeft. De stimulator is met een afstandsbediening te regelen.
Patiënten melden dat het aantal incontinente dagen daalt van gemiddeld vier naar een halve dag per week, terwijl ze ook veel minder vaak naar het toilet hoeven te gaan. Hun kwaliteit van leven verbetert daardoor enorm.
Het Maastrichtse ziekenhuis zoekt verder naar het fysiologische proces dat faecale incontinentie veroorzaakt. Ook lopen er onderzoeken naar de toepassing van SNM bij obstipatie (verstopping), bij een prikkelbare darm en bij erectieproblemen.
Uludag verwacht dat er stimulators op de markt komen die oplaadbaar zijn. De huidige apparatuur moet na 7 jaar worden vervangen.
(Bron)
Verdachte seksueel misbruik basisschool verhuisd

WOERDEN - De leerling van de Woerdense basisschool De Wegwijzer die wordt verdacht van seksueel misbruik van een medescholier, is samen met zijn ouders verhuisd.
Dat liet een woordvoerster van de school donderdag weten. Of het vertrek uit Woerden tijdelijk is of voorgoed, is niet duidelijk. Door een verhuizing kan volgens de school de verdachte optimale hulpverlening krijgen.
De leerling is nu geschorst en mag mogelijk niet meer terugkomen naar de school. Naar aanleiding van het incident zijn maandagavond tientallen mensen naar de informatiebijeenkomst op de school gekomen.
''We hebben de bijeenkomst belegd omdat de verdenking tot onrust heeft geleid onder leerlingen en ouders'', stelde de school maandag al.
(Bron)
Wilders wil ontslag politiechef om PVV-tweet

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders wil dat districtschef Gerda Dijksman van de politie in Zuidwest Drenthe op staande voet wordt ontslagen. Dat meldde Wilders woensdag op Twitter.
Dijksman had de PVV in een tweet fascistisch genoemd. Ze werd daarvoor op de vingers getikt door burgemeester Sicko Heldoorn van Assen. Zelf liet Dijksman weten dat haar tweet erg onhandig was.
Wilders noemt Dijksman een 'socialistische politiechef' omdat ze in de jaren negentig in de Tweede Kamer zat voor de PvdA.
(Bron)

Wilders kan wel uitdelen, maar niet incasseren, en de door hem zo geroemde vrijheid van meningsuiting geldt ook niet voor iedereen, het blijkt maar weer eens.
Verkrachtingszaak Congo nog groter

GOMA - Rebellen in Congo blijken nog meer vrouwen, kinderen en zelfs baby's te hebben verkracht tijdens hun vier dagen durende orgie in het dorp Luvungi in het oosten van het Afrikaanse land.
Circa 240 personen werden het slachtoffer van zedenmisdrijven, zo meldden de Verenigde Naties donderdag.
Tot nog toe werd uitgegaan van 150 verkrachtingen. Leden van de Congolese Mai Mai-militie en Rwandese Hutustrijders waren verantwoordelijk. Ze hadden Luvungi vrijdag 30 juli ingenomen, waarna ze op grote schaal plunderden en verkrachtten.
Op maandag 2 augustus verlieten de criminelen Luvungi weer. Vervolgens duurde het nog ruim twee weken voordat het nieuws over de massaverkrachting naar buiten kwam.
Inwoners van het dorp vreesden mogelijk extra represailles als ze zouden spreken met VN-troepen in een kamp van de vredesmissie Monusco, dat circa 30 kilometer van Luvungi ligt.
(Bron)
Vrouw dood gevonden in schoorsteen

AMSTERDAM - Een vrouwelijke arts in Californië heeft haar poging om het huis binnen te komen van de man met wie zij een knipperlichtrelatie had, met de dood moeten bekopen.
Het ontzielde lichaam van de 49-jarige vrouw werd in de schoorsteen gevonden. Dit heeft de politie van Bakersfield bekendgemaakt.
Jacquelyn Kotarac, die weer eens ruzie had met haar vriend, had diens huis eerst willen binnendringen door een shovel te gebruiken.
Later veranderde ze van gedachten. Ze pakte een ladder, klom op het dak en liet zich, met haar voeten eerst, in de schoorsteen zakken.
Haar 58-jarige vriend, die de bui al zag hangen en geen zin had in een confrontatie met Kotarac, sloop ondertussen stiekem het huis uit. Hij besloot voorlopig ergens anders te bivakkeren.
Dit incident voltrok zich vorige week woensdag. Vrijdag werd de interniste Kotarac door haar werk als vermist opgegeven.
Zaterdag sloeg de werkster in het huis alarm omdat er een ontzettende stank uit de schoorsteen kwam. In de loop van de avond had de brandweer de schoorsteen afgebroken en kon het lichaam van Kotarac, dat volkomen klem zat, worden losgemaakt.
(Bron)
'Russen moeten meer roken en drinken voor vullen staatskas'

MOSKOU - Inwoners van Rusland moeten meer roken en drinken. Een hogere consumptie leidt tot meer belastinginkomsten, waardoor er meer uitgegeven kan worden aan sociale zekerheid. Dat zei de Russische minister van Financiën Alexei Kudrin woensdag.
''Mensen moeten begrijpen dat degenen die roken en drinken de Russische staat helpen'', zei Kudrin. ''Als je een pakje sigaretten rookt, doe je meer om sociale problemen op te lossen.''
De consumptie van alcohol en sigaretten is extreem hoog in Rusland. Ongeveer 65 procent van de mannen rookt, terwijl de gemiddelde Rus 18 liter alcohol per jaar verbruikt, voornamelijk wodka.
De accijns op sigaretten in Rusland is een van de laagste in Europa. De meeste pakjes sigaretten kosten rond de 1 euro, peuken zonder filter zijn zelfs nog goedkoper.
(Bron)
funny animated gif
Waterdamp ontdekt op onverwachte plek heelal

AMSTERDAM/LEUVEN - Een team astronomen onder leiding van Leen Decin (Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leuven) heeft waterdamp ontdekt op een onverwachte plaats in het heelal.
Met de Herschel-telescoop is de stof waargenomen bij een grote rode koolstofster. Tot nu toe werd de vorming van waterdamp in de atmosfeer van zo'n ster voor onmogelijk gehouden, meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag.
Herschel van ESA is de grootste en krachtigste infraroodtelescoop die ooit in de ruimte heeft gevlogen.
De stof is ontdekt bij de rode reuzenster CW Leonis in het sterrenbeeld Leeuw, op vijfhonderd lichtjaar van de aarde. Hoewel deze ster slechts een paar keer zo zwaar is als de zon, is hij uitgezet tot een formaat waarin de zon een paar honderd keer past.
Met het oog is de ster amper zichtbaar door het vele stof, maar met infrarood is het de helderste ster aan de hemel.
Tot dusver dachten wetenschappers dat de atmosfeer van zulke 'rode reuzen' watermoleculen ofwel koolstofmoleculen bevatten. Het idee dat beide stoffen niet samen zouden gaan is nu door ESA's Herschel ruimtetelescoop overboord gegooid.
(Bron)
Onderzoek naar sensoren in zwakke dijk

GRONINGEN - Waterschap Noorderzijlvest laat onderzoeken of sensoren kunnen worden geplaatst in een traject van 22 kilometer zeedijk tussen Lauwersoog en Delfzijl.
Deze moeten helpen bij de continue bewaking van de kwaliteit van de dijk. Dat heeft een woordvoeder van het waterschap donderdagmiddag bekendgemaakt.
Onlangs werd bekend dat een groot deel van de zeedijk niet veilig genoeg is. Waterschap Noorderzijlvest kwalificeerde 22 van de 66 kilometer lange dijk als 'onvoldoende'.
Dat betekent niet dat die dijken onveilig zijn, maar dat ze niet aan de strengste veiligheidsnorm voldoen. Die houdt in dat een dijk zo sterk moet zijn dat hij alleen bezwijkt bij een storm met een kracht die slechts eens in de 4000 jaar voorkomt.
Het bestuur van het waterschap heeft nu opdracht gegeven om te starten met een onderzoek naar de beste versterkingsmethode van de zwakke delen van de dijk. Daarnaast is besloten tot het onderzoek of en waar sensoren kunnen worden ingezet.
In Groningen is door de Stichting IJkdijk al uitvoerig onderzoek gedaan naar de vraag hoe sensoren kunnen worden ingezet bij dijkbewaking. Het waterschap wil de stichting betrekken bij het onderzoek. Dat moet begin volgend jaar zijn afgerond.
(Bron)
Bejaarde bijt en schopt agenten

NIJKERK - In Nijkerk is woensdag een man van 82 jaar uit die stad aangehouden omdat hij twee agenten heeft gebeten en geschopt. De bejaarde had ruzie gekregen met zijn buurvrouw omdat hij vond dat ze haar huisdier verwaarloosde.
Toen agenten hem over de onenigheid wilden aanspreken, fietste hij net weg bij zijn huis. Hij stapte van zijn fiets en begon te schoppen en te bijten. Dat meldde de politie donderdag.
Bij zijn aanhouding verzette hij zich flink. Op het bureau kreeg hij een proces-verbaal. De agenten raakten lichtgewond en hebben aangifte gedaan van de mishandeling.
(Bron)
Kopje thee dwingt vliegtuig tot noodlanding

BERLIJN - Een vliegtuig van Ryanair is gedwongen om een noodlanding te maken in Duitsland, nadat een vrouw een kopje hete thee over zichzelf had gemorst.
Na de noodlanding in Bremen is de 56-jarige vrouw direct behandeld aan brandwonden, meldde de Duitse politie woensdag. Het toestel, dat onderweg was van Liverpool naar Poznan, heeft de vlucht hervat zonder de vrouw. Zij is later met de trein doorgereisd naar haar bestemming.
(Bron)
Weer olieplatform ontploft in Golf van Mexico

AMSTERDAM - Opnieuw is in de Golf van Mexico een olieplatform ontploft. Het ongeval vond plaats ten westen van het olieplatform Deepwater Horizon, dat op 20 april ontplofte. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht gezegd.
Zeven helikopters, twee vliegtuigen en vier boten zijn onderweg naar het platform, ruim 130 kilometer voor de kust van de Amerikaanse staat Louisiana.
Het is nog onduidelijk of het gaat om een productieplatform of een booreiland. Volgens de kustwacht liggen alle dertien medewerkers van het platform in het water. Eén persoon zou gewond zijn, maar er zijn geen doden gevallen.
Het platform is eigendom van Mariner Energy en was op het moment van de ontploffing niet productief. Er is rook gesignaleerd, maar of het platform in brand staat is nog niet duidelijk.
(Bron)
Huizen centrum Amsterdam krijgen naambordjes

AMSTERDAM - Een aantal huizen in het centrum van Amsterdam krijgt naambordjes van de bekende historische personen die op het betreffende adres hebben gewoond. Dat heeft de gemeente Amsterdam woensdag bekendgemaakt.
Het gaat bijvoorbeeld om schilder Karel Appel, arts en schrijver Jan Pieter Heije en geleerde Casper Barlaeus.
De naambordjes worden op de gevels van de huizen in de oude binnentstad bevestigd. Voorlopig heeft de gemeente achttien namen geselecteerd.
Het stadsdeelbestuur Centrum wil met het project de rijke historie van het gebied, postcodegebied 1012, extra zichtbaar maken. De bordjes moeten volgend voorjaar hangen.
(Bron)

Ik voorspel vast heibel over de uitvoering van de bordjes ;p
Wachtgeld voor afgetreden Trots-wethouder

DEN HELDER - De opgestapte Helderse wethouder Paul Walgering van Trots op Nederland maakt de komende twee jaar gebruik van de wachtgeldregeling.
Dit is hij woensdag overeengekomen met het gemeentebestuur van Den Helder, aldus een woordvoerster van de gemeente.
Walgering was vier maanden wethouder en genoot een bruto maandinkomen van 6529 euro.
Hiervan krijgt hij het eerste jaar 80 procent en het tweede jaar 70 procent. Het recht op wachtgeld ontstaat zodra wethouders drie maanden werkzaam zijn.
De ex-wethouder heeft vooralsnog geen sollicitatieplicht, omdat hij zijn recherchebureau in het Noord-Hollandse Oosthuizen nieuw leven inblaast. De inkomsten uit zijn bedrijf worden afgetrokken van zijn wachtgeld, dat komt te vervallen zodra zijn commerciële verdiensten het bedrag ervan overstijgen.
Walgering trad eind vorige maand af wegens meningsverschillen met de Helderse gemeenteraadsfractie van Trots op Nederland. Den Helder is de enige gemeente in Nederland waar de partij een wethouder levert. De partij gaat op zoek naar een opvolger. De taken van Walgering zijn voorlopig verdeeld onder de zittende wethouders en de burgemeester.
Walgering was actief als wethouder financiën en deed eerder ervaring op als wethouder namens de lokale partij Gemeentebelangen in de Noord-Hollandse gemeente Zeevang.
Behalve Trots op Nederland maken VVD, CDA en D66 deel uit van de coalitie in Den Helder. De partij van Verdonk, die in 38 gemeenten meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart, bezet vijf zetels in de Helderse raad.
(Bron)
Vrouw verkracht in weiland Hillegom

AMSTERDAM - Een 24-jarige vrouw is dinsdagnacht verkracht in een weiland in Hillegom. De vrouw werd rond 01.00 uur op het fietspad langs de Leidsestraat van haar fiets getrokken.
Mogelijk gaat het om een serieverkrachter. Vrouwen en meisjes wordt geadviseerd om 's nachts niet alleen te fietsen of te lopen in de regio.
Een man trok het slachtoffer bij het Shell-tankstation van haar fiets, waarna hij haar naar een weiland voerde en verkrachtte. De dader reed rond 01.35 uur vermoedelijk op een motor weg in de richting van Hillegom.
Vanwege eerdere verkrachtingen in Voorschoten en Noordwijk had de politie Hollands Midden al een team van twintig rechercheurs op poten gezet.
De man zou eerder al twee andere vrouwen in Noordwijk en Voorschoten hebben verkracht.
''De verdachte opereert in alle drie de zaken op dezelfde wijze'', zegt een woordvoerder. ''Het is een man van tussen de 1.80 en 1.90 meter lang die zijn gezicht bedekt met een masker of een helm.''
In verband met de verkrachtingen heeft de politie een team van twintig rechercheurs ingezet. Ook is een helikopter ingezet. De politie heeft uitgebreid sporenonderzoek gedaan en is op zoek naar eventuele getuigen en mensen die de locatie afgelopen nacht zijn gepasseerd.
(Bron)

Politie houdt verdachte verkrachtingen Bollenstreek aan

HILLEGOM - De politie heeft woensdag een 37-jarige man uit Voorschoten aangehouden die wordt verdacht van het verkrachten van drie vrouwen.
De man zou in de nacht van dinsdag op woensdag in Hillegom een 24-jarige vrouw hebben verkracht. Hij zou zich eerder al aan twee vrouwen in Noordwijk en Voorschoten hebben vergrepen.
De man zou de vrouwen van 23 en 24 jaar en een meisje van 15 jaar van de fiets hebben getrokken om ze vervolgens te verkrachten.
Het signalement van de man komt overeen met de verklaringen van de slachtoffers en getuigen.
De politie liet eerder woensdag weten dat er een team van twintig rechercheurs en een helikopter waren ingezet om de man te vinden. Het onderzoek wordt nog wel voortgezet.
(Bron)
Snoeien wordt man fataal

ZEVENAAR - Snoeiwerkzaamheden in een boom op 9 meter hoogte zijn een man in Zevenaar woensdagochtend fataal geworden. Dat meldde de politie.
De man, een 63-jarige inwoner van het Gelderse Groessen, raakte bekneld en overleed nog in de boom aan zijn verwondingen. Hulpdiensten moesten het lichaam naar beneden halen.
Het ongeval gebeurde in een park in een woonwijk. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in, aldus een politiewoordvoerder.
(Bron)
Fietser lost schot na inhaalactie

AMSTERDAM - Een fietser heeft dinsdagavond in Den Haag een schot gelost nadat een auto hem met veel moeite had ingehaald. De automobilist is daarna snel weggereden, meldt de politie.
Rond 18.00 uur probeerde de bestuurder de fietser in te halen, maar doordat de weg te smal was ging dat niet. Toen hij de fietser later alsnog passeerde, begon die te schreeuwen en met zijn armen te zwaaien.
De bestuurder stopte daarom op de hoek van het Oranjeplein en de Van Limburg Stirumstraat.
De fietser zou daarop een vuurwapen uit zijn zak hebben gepakt en een schot in de lucht hebben gelost. De politie vraagt getuigen contact op te nemen.
(Bron)
Zoetwaterdieren en -planten Afrika bedreigd

GENEVE - Een op de vijf soorten planten en dieren die in Afrika in zoet water leven, wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit een onderzoek van de internationale unie van natuurorganisaties IUCN, die verantwoordelijk is voor het opstellen van de Rode Lijst met bedreigde soorten.
De slechte situatie is onder meer te wijten aan de bouw van dammen, een toename van de landbouwactiviteit, overmatig watergebruik door bewoners en de komst van uitheemse soorten, die de lokale dieren en planten bedreigen, aldus de onderzoekers.
De gevolgen van deze verslechtering zijn enorm, aldus IUCN. Zo komt het levensonderhoud van miljoenen mensen onder druk te staan, doordat de hoeveelheid voedsel afneemt.
In Lake Malawi is het aantal Chambo, een veel gegeten groep vissoorten, in tien jaar tijd met 70 procent afgenomen. Daardoor kunnen veel mensen die rond het meer wonen, niet meer aan voldoende vis komen. In het Victoriameer is de situatie nog slechter.
Daar worden 45 van de 191 vissoorten met uitsterven bedreigd. In Afrika ten zuiden van de Sahara zijn naar schatting 7,5 miljoen mensen afhankelijk van de visserij in zoet water.
Ook met de weekdieren gaat het niet goed. In de watervallen van de lagere delen van de rivier de Congo worden elf soorten weekdieren, die slechts in honderd kilometer water voorkomen, zeer ernstig bedreigd door vervuiling.
Het door de Europese Unie gesubsidieerde onderzoek heeft vijf jaar geduurd. Per streek is bekeken hoe het gaat met de planten en dieren die er leven. Op die manier zijn 5167 soorten, waaronder libellen, vissen en schelpdieren, onderzocht door tweehonderd wetenschappers.
Het IUCN hopen dat beleidsmakers de resultaten van het onderzoek gebruiken bij besluiten over de aanpak van de gebieden waar het slecht gaat.
Circa 7 procent van alle soorten planten en dieren leeft in zoet water, terwijl dat maar 1 procent van het aardoppervlak beslaat.
(Bron)
Voet gevonden in jachthaven Strijensas

STRIJENSAS - Bij de jachthaven van Strijensas in Zuid-Holland is woensdagmiddag een voet gevonden. Honden hadden het lichaamsdeel in het water aangetroffen.
De jachthaven is afgesloten, zo liet de politie woensdag weten.
Het Korps landelijke politiediensten gaat donderdag met onder meer sonarapparatuur het water onderzoeken.
(Bron)

Even lekker ontspannen de hond uitlaten...
Medewerker ministerie Financiën verdacht van fraude

AMSTERDAM – Een medewerker van Het Agentschap, onderdeel van het ministerie van Financiën, is aangehouden op verdenking van fraude met een omvang van 160.000 euro. De werknemer heeft inmiddels bekend, aldus het ministerie donderdag.
Begin augustus heeft het ministerie aangifte gedaan van de fraude.
De medewerker wordt verdacht van het overboeken van 160.000 euro naar rekeningen van zeven personen. Zij boekten, na ontvangst, het geld weer over naar de bankrekening van de verdachte werknemer.
Het Agentschap ziet toe op de uitgifte van staatsleningen. Het ministerie is een intern onderzoek gestart en zegt maatregelen te hebben getroffen om fraude in de toekomst te voorkomen.
De medewerker werd per direct geschorst. De ontslagprocedure moet nog worden ingezet. De politie onderzoekt nog of alle zeven personen, die het geld doorsluisden, op de hoogte waren van de fraude.
(Bron)
'Bewijs voor oude doorgang in Antarctica gevonden'

AMSTERDAM – De geïsoleerde delen van Antarctica waren vroeger waarschijnlijk met elkaar verbonden via een passage. Dat blijkt uit een studie naar mosdiertjes.
Wetenschappers van de British Antarctic Survey hebben ontdekt dat er aan beide kanten van de West-Antarctische ijskap mosdiertjes leven die grote overeenkomsten vertonen.
De vondst suggereert dat er ooit een doorgang bestond in de twee kilometer dikke ijslaag. Mosdiertjes kunnen namelijk niet zwemmen, maar alleen dobberen in het water. Ze moeten dus van de ene naar de andere kant zijn gedreven.
Dat betekent dat de ijskap ooit gedeeltelijk is verdwenen, zo melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Global Change Biology.
“Dit is de eerste keer dat we hard bewijs hebben gevonden voor een ineenstorting van de ijskap”, verklaart hoofdonderzoeker David Barnes op BBC News.
Mosdiertjes worden door wetenschappers vaak gebruikt om eventuele connecties tussen verschillende oceaangebieden te bestuderen. De diertjes leven voornamelijk op rotsen en keien in zee en komen in veel verschillende vormen voor.
De aanwezigheid van de twee vergelijkbare soorten aan beide kanten van de ijskap suggereert volgens de wetenschappers dat de opening relatief recent is ontstaan. Ze vermoeden dat de passage in de West-Antarctische ijskap tot ongeveer 125.000 jaar geleden aanwezig was.
“De opening moet wel recentelijk aanwezig zijn geweest, want anders zouden de signalen van de connectie verloren zijn gegaan. Elke ijstijd zou de diertjes die op de continentale plaat leven, hebben weggevaagd”, aldus Barnes.
De onderzoeksresultaten suggereren dat de West-Antarctische IJskap minder stabiel is dan tot nu toe werd aangenomen. Als de ijslaag in de toekomst opnieuw gedeeltelijk verdwijnt, zou dat volgens de wetenschappers een stijging van het zeeniveau kunnen veroorzaken van drie tot vijf meter.
(Bron)
OM eist 9 jaar cel voor ongeval met 4 doden

ROTTERDAM - Een 25-jarige Schiedammer die eind december vier personen doodreed in Rotterdam, moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt negen jaar de cel in.
Justitie eiste donderdag voor de rechtbank in Rotterdam ook tien jaar rijontzegging.
De aanrijding had plaats in de deelgemeente Delfshaven. Riazatelie A. ramde met zijn pick-uptruck tijdens Tweede Kerstdag een personenauto met vijf inzittenden.
Twee personen overleden ter plekke, twee anderen overleden in het ziekenhuis. Een vrouw raakte zwaar gewond.
Uit gegevens van een soort zwarte doos bleek dat de man 5 seconden voor het ongeval nog 147 kilometer per uur reed. Hij klapte met 86 kilometer per uur op de andere auto, die uit een zijstraat kwam.
De auto van de slachtoffers werd totaal verwoest, de bijna 3000 kilo zware wagen van de verdachte raakte nauwelijks beschadigd. A. hield lichte verwondingen over aan het ongeval.
De Schiedammer betuigde tijdens een eerdere zitting al spijt en herhaalde dat nog eens tijdens deze zitting. ''Ik heb de kracht van de auto duidelijk onderschat. Ik heb onvoorstelbaar hard gereden. Wat bezielde mij?'', zei hij voor de rechtbank.
Hij las ook een aan de nabestaanden gerichte brief voor waarin hij zijn spijt betuigde.
Volgens de officier van justitie had de verdachte het ongeval zelfs kunnen voorkomen als hij tussen de 93 en 99 kilometer per uur had gereden. Hij noemde A. een zware verkeerscrimineel en wegpiraat. Getuigen spraken van een wilde, gestoord en wezenloos.
Tijdens zijn rit maakte hij zich schuldig aan bumperkleven, afsnijden van weggebruikers, gevaarlijk inhalen en het negeren van een rood stoplicht, aldus het OM.
Hij wordt er overigens ook van verdacht eerder in Capelle aan den IJssel met een bestelbus op meerdere mensen te zijn ingereden. Dat deed A. volgens het OM na een ruzie. De verdachte zei te zijn bedreigd en in elkaar geslagen nadat hij een paar mannen had aangesproken omdat zij zijn moeder uitscholden. Hij ontkent op de personen te zijn ingereden.
Meerdere getuigen verklaarden echter dat hij een man klem reed tussen een muur en zijn bestelbus.
(Bron)

donderdag, september 02, 2010

Het is duidelijker kouder.
Beide katten, die een tijd terug toch tegen de avond actief werden om alleen af en toe ven binnen te komen voor een aai, wat brokjes of om even te controleren of ik niet iets at waarvan ze ook wel een hapje zouden willen, liggen nu steeds 's avonds opgerold te slapen op een boekenplank (Tom) en de zachte sprei op de bank (Tijger).
Brief van de gemeente. Dat op die-die-datum de geldigheid van mijn "Nationaal paspoort" verloopt. En dat ik bij de aanvraag van een nieuwe alle in mijn bezit zijnde reisdocumenten (ook als de geldigheidsduur is verlopen) mee moet nemen. (Niet alleen dik gedrukt maar ook nog eens onderstreept.)
Oh shit. Waar heb ik dat paspoort gelaten dat in 2005 keurig voorzien is van gaten? Ze kunnen niet menen dat ik dat mee moet nemen. Dan wordt het wel erg leuk als je als flinke senior een nieuw paspoort moet hebben: 'Hier heeft een tas vol oude paspoorten, alstublieft kijk er maar naar'?
Het zal wel. Ik ga tegen die tijd gewoon, en als ze vinden dat ik dat verlopen paspoort moet tonen, dan zien we wel weer.
(Ik kan het me niet voorstellen, maar het staat er wel zo, en je kan alles verwachten van de bureaucratie.)
IJskappen smelten langzamer dan gedacht

DELFT - De ijskappen van Groenland en West-Antarctica smelten veel minder snel dan gedacht. Dat schrijven wetenschappers van onder meer de Technische Universiteit Delft in het septembernummer van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience.
Het smelten van de ijskappen wordt sinds 2002 in kaart gebracht met behulp van twee satellieten, aan de hand van schommelingen in het zwaartekrachtveld van de aarde.
Die veranderingen hangen samen met de precieze verdeling van de massa op aarde, waaronder ijs en water.
Op basis van die berekeningen gingen wetenschappers er tot dusver van uit dat in Groenland jaarlijks ongeveer 230 gigaton ijs smelt en in West-Antarctica 132 gigaton.
Die resultaten blijken evenwel niet goed te zijn gecorrigeerd voor andere factoren die het zwaartekrachtveld van de aarde beïnvloeden, zoals bewegingen in de aardkorst.
De correcties voor veranderingen in de aardkorst hebben volgens onderzoeker Bert Vermeerssen van de TU Delft behoorlijke gevolgen voor de geschatte hoeveelheid ijs die jaarlijks smelt.
''Wij concluderen dat de smelt van de ijskappen op Groenland en West-Antarctica ongeveer twee maal zo langzaam gaat als eerst werd gedacht.''
(Bron)
Mobieltjes met pijl en boog gevangenis ingeschoten

AMSTERDAM - De Braziliaanse politie heeft woensdag een 17-jarige jongen opgepakt omdat hij met pijl en boog mobiele telefoons over de muur van een gevangenis schoot. Daar stonden gedetineerden klaar om de telefoons op te vangen.
De jongen werd gepakt nadat een van zijn pijlen een agent in zijn rug had getroffen. De agent hield er geen ernstige verwonding aan over, omdat de telefoon aan de punt van de pijl was bevestigd en de impact daardoor gering was.
Het voorval vond plaats in het zuiden van het land. Een plaatselijke bende zou de knaap hebben ingehuurd.
De bende had hem uitgerust met een professionele boog en hem geleerd hoe hij het wapen moest hanteren. Totdat hij werd gearresteerd zou hij zeker vier telefoons de gevangenis in hebben geschoten.
(Bron)
En toch is het knap. De VVD wint de verkiezingen, CDA en PVV zijn in eerste instantie niet eens in beeld voor de formatie, en nu hangt het zowaar op de club die eerst zo keurig zei dat zij het niet voor het zeggen had want niet gewonnen.
(Peiling Maurice de Hond vandaag: CDA 15 zetels...)

woensdag, september 01, 2010

TT 136 In New York heeft een man een sprong overleefd vanaf de 39ste verdieping van een flatgebouw. Hij bereikte daarbij een snelheid van 200 km per uur. De man (22) wilde zelfmoord plegen. Hij kwam terecht op een geparkeerde auto, waardoor de val werd gebroken. Volgens de politie is de man er slecht aan toe.
Klink heeft lef. Lees zijn brief.
Wat is dat toch met katten? Ze zitten ergens, krijgen dan zo'n typische blik in de ogen, alsof ze ergens diep, heel diep over nadenken, je verdenkt ze van een complete filosofische gedachtegang, en dan rollen ze om, steken een achterpoot omhoog en gaan hun kont likken.
RIP Jean Nelissen.

dinsdag, augustus 31, 2010

Germini's.

Germini's
En soms worden mislukte foto's wel heel vreemd. Tom was bang. Dus Tom verstopte zich in de kast. Een bewogen foto van een bewogen Tom.

Bewogen foto van een bewogen Tom
Er treedt nog een ander effect op als het rond deze tijd even goed nat is.
Het zouden weidechampignons kunnen zijn, en ze staan in een halve heksenkring.

Voor alle duidelijkheid: ik heb ze gefotografeerd zoals aangetroffen, dus ik heb geen paddenstoelen platgereden dan wel omgetrokken.

Weidechampignon?

Weidechampignon?

Weidechampignon?

Weidechampignon?
Nog zo een: een grasje. Ik denk een Dingesgrasje. En anders misschien een Hupseflups.

Grasje
Ik ben nooit geweldig goed geweest in het determineren van composieten. Dus: dit is een composiet. Zo dan. Altijd goed ;-) Hele plant van bovenaf gezien, en een close up van een bloem.

Composiet

Composiet
Haagwinde groeit omhoog, ook al houdt dat ergens op. De haagwinde in deze rietstengel kan in elk geval niet veel verder omhoog.

Haagwinde in een roetstengel, reflectie van de overkant
De bolsters die nog hangen, worden steeds groter.

Kastanjes hangen al
Een soepeend dobberde voorbij en ik probeerde een foto te maken.
Eend peddelde heel langzaam een rondje, kreeg in de gaten dat er geen brood in zat en zwom weg, gevolgd door de eenden die het van een afstandje scherp in de gaten hadden gehouden.

Soepeend

Soepeend

Soepeend heeft door dat er geen brood komt

Collega-eenden komen ook kijken
Een tijd geleden werd verderop het gras van de bermen gemaaid. Het werd 'zolang' even in een hoek gedumpt, en op z'n Utregs, daar bleef het liggen.
Het lag vlakbij een hangplek, en toen het gras keurig tot hooi verworden was, werd het in de fik gestoken.
Daarna kwam de regen. Heel veel regen.
Ik fietste een paar dagen geleden om 9 uur langs de hoop en zag allemaal fiere paddenstoeltjes, hooguit een centimeter of 10 hoog, inktzwamachtige hoedjes op ijle steeltjes, naast alweer wat fris gras en iets schermbloemigs (vast fluitekruid).
Ik had m'n camera niet bij me en besloot na de boodschappen direct weer terug te fietsen om een paar foto's te maken. Eenmaal thuis kwamen daar een paar dingen tussen en om half twaalf stond ik weer bij de hooihoop, te kijken naar compleet verlepte, omgezakte, versnotterde resten. Het leek meer of iemand taugé over het hooi had gestrooid want de steeltjes waren hier en daar nog herkenbaar, maar dat was het ook wel.

Hooihoop - zwammen

Hooihoop - zwammen

Hooihoop - zwammen

Hooihoop - zwammen
De kamperfoeliebessen waren alleen op de foto te krijgen met flits.

Kamperfoeliebessen
Ook dit vetplantje staat op de tafel die aan het vergaan is.

Vetplantje, maar welke
Tijger is vaak lastig te kieken. Op het achterpad wilde ze niet poseren, op de vensterbank keek ze me wel even aan toen ik riep, maar als blikken konden doden...

Tijger

Tijger - als blikken konden doden
De dahlia bladert dapper door nu ie op een iets slakonvriendelijker plek staat. Te laat om nog te gaan bloeien, maar ja...
Het hout van het tafeltje is inmiddels flink aangetast: een deel is aan het rotten, een paar plankjes hebben interessante vlekken gekregen, alsof er oranje kleverige kaas op gekookt is - zwammen, of misschien maar één zwam.
En zacht hout is, zoals Tijger ontdekt, heerlijk om je nagels aan te scherpen. Wat verklaarde dat er hele rafels uit het hout getrokken waren ;-) En dan wordt het hout weer makkelijker nat van binnen, waardoor het weer zachter wordt, waardoor... Enzovoorts. In de lente het hout er maar eens af slopen en een nieuw tafelblad maken, en dat in de lak zetten. Dit tafeltje kwam ongelakt afgedankt bij het grof vuil vandaan en doet toch al jaren dienst bij mij.

Dahlia
Zomaar in een boomspiegel.

Boomspiegel
Groen, groener, groenst.

Groen
De Scherpenburglaan in Hoograven. Deze straat en de bijbehorende in het blok tussen de Waterlinieweg en de rest van Hoograven is in vrolijke, verlopende pastelkleuren geschilderd. Zoiets zouden ze op meer plekken moeten doen, het oogt gelijk zoveel mooier.

Scherpenburglaan
Een tijdje geleden stond ik op deze hoek. Een trucker sprak me aan: of ik wist waar de Amerongseberg was? Nou, nee. Al die straten hebben Nederlandse bergnamen (Lemelerberg, Cauberg, Holterberg), maar welke nou waar is? Ik adviseerde hem het even te vragen bij de snackbar tien meter verderop, of desnoods de straat terug te rijden zodat hij op de plattegrond daar kon kijken.
Later zocht ik het thuis op. We stonden op de Amerongseberg.
Het straatnaambordje zit op de gebruikelijke plaats, maar... Laten we zeggen dat de begroeiing van de tuin niet zo goed gekozen is ;-)

Amerongseberg
Boom en lucht
Nog een gok: glanshaver.

Glanshaver

Glanshaver
Een rus, maar welke?

Rus

Rus
Pastinaak, wat 'we' vroeger aten in plaats van wortels en aardappels, en wat nu weer in de winkels ligt als 'vergeten' en dus 'exclusieve' groente, met bijbehorende prijzen.
Op de klei hier breek je je nek er zowat over.

Pastinaak
Ik had nog wat foto's opgespaard...

De karmozijnbes, met die smakelijk uitziende bessen (plant is giftig, bes geloof ik niet echt maar ik ga het niet uitproberen) en die volstrekt onnatuurlijk roze stelen:

Karmozijnbes

Karmozijnbes
'Voorraad helium raakt binnen 35 jaar op'

AMSTERDAM – Een voormalig Nobelprijswinnaar in de natuurkunde beweert dat de voorraad helium op aarde ergens tussen 2040 en 2045 zal opraken als het verbruik op het huidige tempo doorgaat.
Natuurkundige Robert Richardson van Cornell University waarschuwt dat het verbruik van helium nog nooit zo hoog is geweest als nu.
Als de mensheid op dit tempo doorgaat, zal de grondstof mogelijk binnen één generatie uitgeput zijn. Dat meldt nieuwssite Physorg.com.
Het verbruik van helium wordt volgens Richardson gestimuleerd door de extreem lage prijs van de grondstof.
Vooral de Amerikaanse staat Texas verkoopt helium tegen spotprijzen. Texas beschikt over de grootste heliumvoorraad ter wereld. Maar volgens een Amerikaanse wet moet die voorraad voor 2015 helemaal zijn verkocht om een gat in de begroting te dichten.
Wanneer de stand van de wereldwijde voorraad helium in acht wordt genomen, is de huidige prijs twintig tot vijftig keer te laag, zo beweert Richardson.
Helium wordt in vloeibare vorm gebruikt voor de koeling van MRI-scanners in ziekenhuizen. Ballonnen en luchtballonnen worden soms met heliumgas gevuld. Daarnaast wordt de stof gebruikt door ruimtevaartorganisatie NASA om de motoren van ruimteschepen schoon te maken.
Wanneer de voorraad helium op aarde opraakt, komen deze toepassingen in gevaar. Er bestaat namelijk geen kunstmatige manier om helium te produceren.
Helium ontstaat op aarde door radioactief verval van zware gesteenten. De aarde heeft ongeveer 4,7 miljard jaar nodig gehad om de huidige voorraad op te bouwen.
(Bron)
Braziliaan steekt naalden in kindje

AMSTERDAM - Een man in Brazilië heeft bekend dat hij twee naalden en een spijker in een meisje van 1,5 jaar heeft gestoken, omdat haar schoonheid hem irriteerde.
Dat heeft de politie van Rio de Janeiro dinsdag gezegd. Het kindje kreeg volgens de 28-jarige klusjesman te veel aandacht.
De moeder nam haar kind mee naar het ziekenhuis, omdat het zo huilde. Daar ontdekten artsen de naalden en spijker in haar lichaam.
De voorwerpen werden operatief verwijderd. De man werd maandag gearresteerd nadat de moeder in zijn zak naalden en spijkers had gevonden.
(Bron)
Ik had niet evrwacht dat ik dit ooit over een actie van Klink zou zeggen, maar jee, hij durft.

Klink wil niet verder met PVV

AMSTERDAM – CDA-medeonderhandelaar Ab Klink wil niet verder onderhandelen over samenwerking met de PVV. Hij wil daarmee stoppen of stapt anders liever uit de fractie van het CDA.
(Bron en meer)
Omega-3-vetzuren helpen hartpatiënt niet

WAGENINGEN/STOCKHOLM - Een voedingspatroon met extra omega-3-vetzuren kan niet voorkomen dat mensen die al eerder een hartinfarct hebben gehad opnieuw ernstige hart- of vaatklachten krijgen.
Er is dan ook geen reden om de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad op dit punt aan te passen.
Dat maakt hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek Daan Kromhout van de Wageningen Universiteit zondag op een Europees congres voor cardiologen in Stockholm bekend.
Akademiehoogleraar Kromhout onderzocht tien jaar lang onder bijna vijfduizend patiënten of omega-3-vetzuren inderdaad zo'n beschermend effect hebben als wordt geclaimd. Het onderzoek, gesteund door de Nederlandse Hartstichting en het Amerikaanse National Institutes of Health, is uniek en wereldwijd toonaangevend.
Omega-3-vetzuren komen van nature voor in vette vis en in groene bladgroenten, olie en noten. Aan diverse margarines zijn vetzuren toegevoegd. Er bestaan al veel kleinere onderzoeken die uitwijzen dat de vetzuren een gunstig effect hebben op allerlei aandoeningen.
Behalve hart- en vaatziekten worden Alzheimer, reuma, psoriasis en depressie onder meer genoemd. Nooit eerder was echter gezocht naar het oorzakelijk verband tussen extra omega-3-vetzuren en eventueel afnemen van klachten.
Voedingsmiddelenfabrikant Unilever maakte vier verschillende soorten margarine voor het onderzoek, waarvan er drie extra vetzuren bevatten. In totaal 4837 mensen, die vier jaar eerder een hartinfarct overleefden, smeerden dat 40 maanden lang op brood.
Terwijl niemand wist wie welke soort margarine gebruikte, werden alle patiënten medisch gevolgd. Aan het onderzoek werkten 32 Nederlandse ziekenhuizen mee. Kromhout constateert dat de zorg voor hart- en vaatpatiënten in Nederland bijzonder goed is. Er overleden in de groep veel minder mensen dan verwacht.
Unilever, die de vetzuren toevoegt aan het eigen margarinemerk Becel, is verrast over de uitkomsten van een onderzoek. Volgens Unilever bestaat er al bewijs dat de vetzuren wel een beschermende werking hebben tegen hart- en vaatziekten bij hartpatiënten. De fabrikant gaat het onderzoek nader bestuderen.
Het plantaardige vetzuur alfa-linoleenzuur bleek de klachten van vrouwelijke patiënten van 60 jaar en ouder wel met een kwart te verlagen. Ook had de helft van de oudere diabetespatiënten baat bij extra inname van visvetzuren.
Maar die gunstige cijfers zijn niet voldoende om officiële voedingsadviezen aan te passen, vinden de onderzoekers. Zij raden overigens het gebruik van omegatabletten en visoliecapsules, die in tal van variaties bij de drogist verkrijgbaar zijn, sterk af.
(Bron)
'Terreurverdachten aangehouden op Schiphol'

SCHIPHOL - Twee mannen zijn maandag door de marechaussee op Schiphol aangehouden op verdenking van het ''voorbereiden van een terreuraanslag''.
De verdachten hadden vanaf Chicago het vliegtuig genomen naar Amsterdam, meldde de Amerikaanse omroep ABC op gezag van overheidsbronnen.
Het duo zou op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten zijn aangehouden.
Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid liet in een verklaring weten dat de Nederlandse autoriteiten waren gewaarschuwd dat er ''verdachte voorwerpen'' waren aangetroffen in de bagage van de twee mannen.
Het zou gaan om spullen die ''op zichzelf niet gevaarlijk zijn''. De mannen hadden volgens een Amerikaanse bron ''nepbommen'' in hun bagage. De reis was vermoedelijk bedoeld om de beveiliging op de luchthavens te testen, meldde ABC. Zo had een van de verdachten 7000 dollar in contant geld bij zich.
In zijn bagage werd al in de VS een mobiele telefoon aangetroffen die aan een fles Pepto-Bismol was bevestigd, een middel tegen maagklachten.
Ook werden er drie mobiele telefoons aangetroffen, die met tape aan elkaar waren geplakt, drie grote messen en enkele aan elkaar geplakte horloges. Er werden echter geen explosieven aangetroffen.
Toen bleek dat de man op een andere vlucht zat dan zijn bagage, werd er alsnog alarm geslagen. De vlucht met zijn bagage aan boord moest omkeren, zodat de spullen van boord konden worden gehaald.
Een Amerikaanse functionaris laat aan The Washington Post weten dat de mannen, Ahmed Mohamed Nasser al-Soofi (48) en Hezam al-Murisi (37), op geen enkel moment een bedreiging voor de anderen in het vliegtuig waren.
Wat de twee passagiers van Jemenitische afkomst precies van plan waren blijft onduidelijk. ''We weten nog niet of dit erg kwaadaardige figuren zijn of gewoon heel erg vreemde figuren'', aldus de functionaris dinsdag in het Amerikaanse dagblad.
Al-Soofi startte zijn reis in Birmingham, Alabama. Hij meldde de autoriteiten daar veel geld bij zich te hebben. Al-Soofi zou via Chicago en Washington naar Amsterdam vliegen.
Al-Murisi begon de reis in Chicago en zou ook via Washington naar Amsterdam vliegen. De twee namen echter bij nader inzien in Chicago een directe vlucht van United Airlines naar Amsterdam.
In het eerst beoogde toestel van Chicago naar Washington zat toen wel bagage van de verdachte reizigers, maar zij zelf zaten er niet in. Dat was de aanleiding het toestel terug te roepen en de bagage te controleren.
Een man die door The New York Times is opgevoerd als een familielid van een van de twee verdachte reizigers, zei dat er niets vreemds met de bagage was. De man zou, zoals zo vaak gebeurt, veel mobiele telefoons, medicijnen en geld naar familie in het land van oorsprong hebben willen brengen.
(Bron)

Ik plak voor verjaardagen ook altijd telefoons op een leeg flesje maagzuurremmer. Altijd een inslaand succes.
Nederlanders zwemmen in recordtijd naar Engeland

AMSTERDAM - Zes estafettezwemmers hebben dinsdagmiddag een Nederlands record gevestigd door in iets minder dan negen uur van Frankrijk naar Engeland te zwemmen.
Het oude record stamde uit 1969 en stond op 9 uur en 29 minuten. Dat zegt Richard Broer, een van de zwemmers.
De zes zwommen om en om en hadden dankzij gunstige wind en mooi weer 8 uur en 57 minuten nodig voor de overtocht van Calais naar Dover. Volgens Broer was het water 16,5 graad en was er een redelijke golfslag.
Dat het in het water prettiger was dan op de volgboot bleek toen een van de zwemmers aan boord zeeziek werd. Toen hij het water weer indook ging het beter.
De zwemmers zijn erg blij dat het stokoude record eindelijk uit de boeken is gezwommen. Ze gaan de prestatie vieren in Engeland en keren woensdag terug naar Calais, waarna ze weer naar Nederland komen.
Het wereldrecord werd in 1990 gezwommen door het Amerikaanse nationale zwemteam. De Amerikanen zwommen toen vanuit Engeland naar Frankrijk in zes uur en 52 minuten.
(Bron)
Halal fastfood blijkt succes in Frankrijk

PARIJS - Een omstreden proef met Franse fastfoodrestaurants die halal vlees serveren, is een succes gebleken. De snackketen Quick heeft daarom besloten het aantal hamburgerrestaurants waar uitsluitend halal wordt geserveerd, uit te breiden.
De opening in februari van de eerste exclusief halal-snackbar ontlokte een reeks boze reacties van conservatieve politici. De Belgische keten Quick zette echter door en maakte van acht vestigingen in Frankrijk halal-restaurants.
Daar komen er, wegens doorslaand succes, vanaf woensdag veertien bij, zo deelde de topman van Quick, Jacques-Edouard Charret, mee. De meeste komen in en rond Parijs.
Klanten die daar per sé geen halal vlees willen eten, kunnen dat toch bestellen. Het wordt dan van elders aangevoerd en ter plekke opgewarmd, aldus Charret. Halal vlees is vlees dat volgens islamitische voorschriften rein is.
(Bron)
Baas vindt mantelzorg niet zijn probleem

AMSTERDAM - Veel werkgevers weten niet wat er speelt op het gebied van mantelzorg en vinden het dan ook veelal een zaak van de werknemer. Daarnaast blijkt dat de werkgever het aantal mantelzorgende werknemers ernstig onderschat.
Hierdoor zijn ondernemers in Nederland niet voorbereid op sterke toename van (grijs) verzuim als gevolg van mantelzorgtaken. Dit blijkt uit ArbeidsvoorwaardenSurvey 2010 van Mercer en Centraal Beheer Achmea waarvoor ongeveer 1200 werkgevers zijn ondervraagd.
Een op de acht werknemers in Nederland is mantelzorger en 20 tot 30 procent hiervan voelt zich overbelast. Toch meent 33 procent van de werkgevers dat de mantelzorgtaken van hun werknemer een volledige privé-aangelegenheid is.
Ruim 40 procent vindt daarbij dat mantelzorg geen specifieke aandacht binnen de onderneming nodig heeft omdat de (wettelijke) verlofmogelijkheden toereikend zijn, terwijl bijna 30 procent van mening is dat de flexibiliteit in arbeidsvoorwaarden volstaat.
Meer dan 80 procent van de bedrijven heeft in de arbeidsvoorwaardelijke sfeer niets (extra’s) geregeld voor mantelzorgers. Slechts enkele procenten is dit van plan.
Peter Conneman, European Partner bij Mercer Nederland: "Werkgevers blijken zich nog weinig te hebben aangetrokken van de oproep die SER-voorzitter Rinnooy Kan heeft gedaan. Hij spoorde werkgevers aan mantelzorgers in de werksfeer adequaat te ondersteunen. Als werkgevers deze oproep aan hun laars lappen, zal het (grijs) verzuim en ziekteverzuim onder mantelzorgende werknemers sterk toenemen. Dan is zowel de werkgever als de werknemer nog verder van huis."
Maar liefst 46 procent van de bedrijven weet niet hoeveel van hun werknemers mantelzorgtaken hebben. Ruim 43 procent denkt dat het aantal mantelzorgende werknemers minder dan 2 procent is. In werkelijkheid is dit een op de acht, een verschil van ruim 10 procent.
Opvallend is dat naar mate de omvang van de bedrijven toeneemt, de onwetendheid over het aantal mantelzorgende werknemers ook stijgt; bij bedrijven met meer dan 500 werknemers ligt dit op 75 procent.
Werkgevers gaan redelijk soepel om met tijdelijk verzuim tijdens werktijd als gevolg van mantelzorgtaken. Het regelen van bepaalde zaken tijdens kantoortijd zoals bijvoorbeeld indicatiestelling of subsidieaanvraag, wordt nog soepeler behandeld.
Een ziekmelding (verborgen verzuim) om zorgtaken te kunnen uitvoeren wordt het strengst behandeld. Het is opvallend dat in de gezondheidszorg iets strenger dan gemiddeld wordt opgetreden. Over het algemeen kan worden gesteld dat werkgevers meestal wel een luisterend oor hebben en bereid zijn in te spelen op individuele situaties.
(Bron)
Utrecht vindt houten vrachtschip

UTRECHT - In Utrecht zijn de afgelopen dagen delen van een lang houten vrachtschip gevonden. Door de overvloedige regenval kwamen delen hout bloot te liggen.
De stadsarcheloog heeft al geconstateerd dat het schip zeer compleet lijkt en goed bewaard is gebleven. Dat liet de gemeente Utrecht dinsdag weten.
Op het schip zijn nog bewerkingssporen van de scheepsbouwers te zien. Woensdag presenteert de gemeente het vrachtschip.
Dan wordt onder meer duidelijk waar het schip is gevonden en hoe oud het vrachtschip is. De gemeente zegt dat er achter de vondst een ''mooi verhaal'' zit.
(Bron)
Vijf miljoen schade voor aardappeltelers

BRONCKHORST - Door de wateroverlast de afgelopen dagen hebben aardappeltelers in een deel van de Achterhoek een groot deel van hun oogst verloren zien gaan.
Land -en tuinbouworganisatie LTO Noord schatte dinsdag de schade op 5 miljoen euro. De oogst op minstens 700 hectare wordt als verloren beschouwd.
Nog eens duizenden hectares hebben één à twee dagen onder water gestaan of staan nog blank. De omvang van deze vervolgschade is nog niet in beeld.
De aangetaste arealen zijn van grote aardappeltelers. Volgens LTO zijn deze boeren niet verzekerd, omdat de vergoedingsregeling van de LTO niet toereikend is voor schade van deze omvang.
(Bron)
Brein remt stressvolle herinneringen

UTRECHT - De hersenen voorkomen zelf dat ze overspoeld raken met emotionele herinneringen, zo blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.
De neurowetenschappers vermoeden dat dit mechanisme verstoord is bij patiënten met een posttraumatische stress-stoornis (PTSS).
De wetenschappers bestudeerden de zenuwcellen in de amygdala van muizen. Dit is het hersengebied dat betrokken is bij het opslaan van emotionele herinneringen.
De muizen kregen het stresshormoon cortisol toegediend, waardoor de zenuwcellen actief werden en een stressvolle herinnering vastlegden in het geheugen.
Wanneer diezelfde zenuwcellen een paar uur later weer in aanraking kwamen met het stresshormoon, werden ze juist minder actief. Hierdoor werd er geen nieuwe stressvolle herinnering vastgelegd.
Neurowetenschapper dr. Henk Karst vermoedt dat dit mechanisme het geheugen beschermt tegen een 'overload' aan stressvolle herinneringen. "Je hebt het stresshormoon juist nodig om de activiteit in de zenuwen te verminderen en te zorgen dat je niet overspoeld raakt met traumatische herinneringen."
Patiënten met PTSS maken te weinig cortisol aan in hun hersenen. Mogelijk is het tekort aan dit stresshormoon de oorzaak dat sommige mensen last krijgen van angststoornissen, zoals PTSS.
Mensen met een posttraumatische stress-stoornis kampen met herbelevingen van traumatische herinneringen. Hierdoor hebben ze vaak slaapstoornissen, concentratieproblemen en geheugenproblemen.
(Bron)
Zoekmachine van Yahoo 'voorspelt' de toekomst

AMSTERDAM - Een experimentele zoekmachine van internetgigant Yahoo voorspelt de toekomst. De site doorzoekt een archief met artikelen uit de New York Times op uitspraken over de jaren die voor ons liggen.
Time Explorer baseert zich op ruim 1,8 miljoen artikelen van de New York Times uit de periode 1987 tot 2007. De artikelen, waarvan de voorspellingen door middel van jaartallen terug te vinden zijn, geeft Time Explorer in een tijdslijn weer.
Zo zijn voorspellingen uit het verleden terug te vinden om na te gaan of ze zijn uitgekomen, maar kan ook worden bekeken hoe nu over toekomstige ontwikkelingen wordt gedacht.
Eerder werd al de start-up Recorded Future gelanceerd, die vergelijkbaar is met Time Explorer. Recorded Future scant informatie afkomstig van duizenden websites, blogs en Twitter-accounts. Het Yahoo-onderzoeksteam in Barcelona gaat ook andere bronnen aan de zoekmachine toevoegen.
(Bron)

Beetje lullig alleen dat er geen verbinding te maken is.
'Resten van oudste feestmaal opgegraven'

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben in een grot in Israël de resten opgegraven van een 12.000 jaar oud feestmaal, waarbij 71 geroosterde schildpadden werden gegeten.
De verorberde schildpadden zijn opgegraven in de grot Hilazon Tachtit nabij de stad Karmiel. Uit de resten van de dieren blijkt dat ze waarschijnlijk door mensen zijn geroosterd in hun schild.
De ontdekking suggereert dat grote feestmaaltijden vermoedelijk al 2500 jaar eerder plaatsvonden dan tot nu toe werd aangenomen.
Dat schrijven wetenschappers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De grot waarin de geroosterde schildpadden zijn aangetroffen, werd vermoedelijk ook als begraafplaats gebruikt. De schilden van de dieren zijn begraven in een kuil naast de overblijfselen van een oudere vrouw. Dat wijst er op dat het feestmaal werd gehouden ter ere van een begrafenis.
“De vrouw had veel gezondheidsproblemen en was vermoedelijk verlamd”, verklaart hoofdonderzoekster Natalie Munro in het Britse tijdschriftNew Scientist. “Ze werd begraven met een collectie bijzondere overblijfselen van dieren, zoals het bekken van een luipaard.” De bijzondere voorwerpen suggereren volgens Munro op het dat het ging om de begrafenis van een sjamaan, oftewel een medicijnvrouw.
Drukbezochte diners zijn volgens veel wetenschappers tekenend voor de overgang van een jagend bestaan naar landbouw. “Opeens leefden er daardoor honderden mensen op dezelfde plek gedurende het grootste deel van het jaar”, verklaart de Amerikaanse archeoloog Alan Simmons. “Dat creëerde spanning.”
De feestmalen waren volgens hem vooral bedoeld om onderlinge spanningen weg te nemen en gemeenschappen bij elkaar te houden.
(Bron)
Zwarte rijst goede bron van antioxidanten

BOSTON - Onderzoek van de Louisiana State University toont aan dat zwarte rijst veel van het antioxidant anthocyanine bevat. Dit antioxidant zit bijvoorbeeld ook in zwarte en blauwe bessen.
Antioxidanten zijn heel goed voor het lichaam, omdat ze schadelijke vrije radicalen kunnen neutraliseren. Vrije radicalen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van kanker.
In een eetlepel zwarte rijst zit meer anthocyanine antioxidant dan in een eetlepel blauwe bessen, maar minder suiker en meer vezels en vitamine E.
De onderzoekers zeggen dat ze met de zwarte rijst een goedkope manier hebben gevonden om de antioxidanteninname van mensen te verhogen, wat voor gezondheidswinst zou zorgen.
De meest geproduceerde rijst wereldwijd is bruin. Witte rijst is bruine rijst waar het vlies vanaf is gehaald. Maar juist in dit vlies zitten vitamine E verbindingen, genaamd 'gamma-tocotrienol' en 'gamma-oryzanol' antioxidanten.
Deze antioxidanten verminderen het slechte cholesterol in het bloed, waardoor ze hart- en vaatziekten tegengaan. Volgens de onderzoekers is de zwarte rijst nóg gezonder dan de bruine variant.
Nu wordt zwarte rijst alleen nog gebruikt in Azië in sushi, noodles en pudding. Voedingsproducenten zouden zwarte rijst kunnen gaan gebruiken in onder meer cake, koekjes, ontbijtgranen en dranken.
De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens een medische conferentie in Boston.
(Bron)
Cel en tbs voor verkrachting en ontvoering

BREDA - De rechtbank in Breda heeft dinsdag een 24-jarige Ossendrechter veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de ontvoering en verkrachting van een 13-jarig meisje.
De man wachtte het slachtoffer op 16 december op, toen zij naar school fietste. Hij kwam uit de bossen rennen, overmeesterde haar en nam haar mee in de kofferbak van zijn auto. In zijn woning verkrachtte hij het meisje.
Tegen de man was acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Het vonnis valt lager uit omdat er volgens de rechter geen bewijs is voor de poging tot verkrachting van een ander meisje.
De schriftelijke uitspraak stond dinsdagochtend door een fout van de rechtbank al kort op internet. De advocaat van de man meent dat daardoor alle regels van een goede procesorde zijn geschonden. ''Iedereen heeft de uitspraak kunnen lezen terwijl mijn cliënt nog van niks wist.''
Volgens raadsman Barry van de Luijtgaarden kan de te vroege publicatie reden zijn om het vonnis nietig te laten verklaren. Als zijn cliënt besluit in hoger beroep te gaan, wil de advocaat het hof daarom vragen.
Het kan ertoe leiden dat het hof (formeel) besluit tot vrijlating van de man wat overigens niet wil zeggen dat de Ossendrechter op vrije voeten blíjft. De verdenking tegen hem blijft immers bestaan.
De rechtbank betreurt het dat de betrokkenen zoals de slachtoffers, de verdachte, zijn advocaat en het Openbaar Ministerie op deze wijze te vroeg en onverwacht met de uitspraak zijn geconfronteerd.
De advocaat kan zich in het vonnis op zich overigens redelijk vinden. Zijn cliënt wil immers graag behandeld worden.
De 24-jarige verkrachter is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen van de psychiatrische observatiekliniek omschrijven hem als een man die zich door een autistische stoornis slecht in anderen kan inleven.
Hij was ten tijde van het misdrijf geobsedeerd door horrorfilms en wilde het meisje dingen aandoen die hij in die films zag. Zonder behandeling is de kans groot dat hij in herhaling valt.
(Bron)
Mogelijke link tussen diabetes en Alzheimer

BAARN - Mensen met een hoog risico op diabetes lopen eveneens meer risico op het ontwikkelen van hersenafwijkingen die tot de ziekte van Alzheimer kunnen leiden. Dit blijkt uit recent Japans onderzoek.
De onderzoekers ontdekten dat mannen en vrouwen van 60 tot 70 jaar met kenmerken van diabetes - een hoog bloedsuiker- of insulinegehalte in hun bloed - zo'n drie tot zes keer meer kans hadden op plaques in de hersenen.
Dit zijn samenklonteringen van eiwitten die vaak aanwezig zijn bij Alzheimer. Deze plaques hoeven geen Alzheimer te veroorzaken, maar ze zijn relatief wel vaak aanwezig bij mensen die lijden aan deze hersenziekte.
Voor dit onderzoek werden de hersenen van 135 Japanners bekeken die overleden zijn tussen 1998 en 2003. Allen werden bijna 80 jaar. Van hen waren ook gegevens bekend van toen zij nog leefden, zoals het bloedsuikergehalte, cholesterol, bmi en bloeddruk.
Diegene met de hoogste gehaltes aan bloedsuiker en insuline hadden het vaakst plaques in hun hersenen, vergeleken met gezonde proefpersonen. In totaal had 65 procent plaques, terwijl maar 15 procent last van Alzheimer had.
Een ander kenmerk van Alzheimer, de zogenaamde neurofibrillaire tangles die bij patiënten aanwezig zijn in de hersenen, bleken niet samen te hangen met verschijnselen van diabetes.
Al eerder waren er studies die lieten zien dat mensen met diabetes type 2 vaker dementie ontwikkelden of last hadden van cognitieve achteruitgang.
Desondanks is het verre van zeker dat diabetes Alzheimer veroorzaakt. Het onderzoek is daarvoor te klein, er is niet duidelijk of de proefpersonen behandeld werden tegen hun suikerziekte en bovendien is overgewicht en diabetes vrij zeldzaam onder Japanners. Er zou bovendien een andere factor kunnen zijn die zowel de dementie als suikerziekte veroorzaakt.
Toch is een verband tussen de twee ziektes goed verklaarbaar. Wanneer insuline te veel stijgt, kan dit enzymen vertragen die moeten voorkomen dat er een te veel aan eiwit ontstaat, die op zijn beurt weer leidt tot plaques. De studie verschijnt in wetenschappelijk tijdschrift Neurology.
(Bron)
Overstromingen teisteren Niger

NIAMEY - Bij de overstromingen deze maand in het Sahelland Niger zijn naar schatting 200.000 mensen dakloos geworden. Dit heeft een betrokken organisatie van de Verenigde Naties zaterdag bekendgemaakt.
Het land is eerder dit jaar al zwaar getroffen door voedseltekorten als gevolg van extreme droogte vorig jaar.
Deze maand wordt het land geteisterd door watersnood veroorzaakt door hevige regens en door het wassende water van de rivier de Niger.
In de door overstromingen getroffen streken zijn steeds meer mensen ziek, waarschuwde de coördinerende VN-organisatie OCHA.
De watersnood komt extra hard aan omdat velen nog niet van de gevolgen van de droogte en het voedselgebrek zijn hersteld.
(Bron)
Jongen beschuldigt agent van moordpoging

AMSTERDAM - Een 17-jarige scholier heeft in Amsterdam aangifte gedaan van poging tot moord door een agent. Dat heeft zijn advocaat Pascal Bovens maandag bekendgemaakt.
Op 17 juni achtervolgde de politie een auto met drie personen. Twee personen sprongen uit de auto en vluchtten weg, maar de 17-jarige bestuurder werd aangehouden.
Hierbij heeft de agent volgens Bovens tot vier keer toe gericht geschoten. De jongen raakte gewond aan zijn hand. ''Hij heeft heel veel geluk gehad'', aldus Bovens.
De raadsman verwijst hierbij naar een rapport van het Openbaar Ministerie dat een onderzoek is begonnen. De betrokken politieman is volgens hem als verdachte gehoord.
De scholier bevindt zich momenteel nog in voorlopige hechtenis op verdenking van poging tot inrijden op de agent. De jongen ontkent dat hij op de politieman wilde inrijden, aldus zijn raadsman.
De politie in Amsterdam en het Openbaar Ministerie konden maandagavond geen commentaar geven.
(Bron)
Basisscholier geschorst na mogelijk seksueel misbruik

WOERDEN - Een leerling van de Woerdense basisschool De Wegwijzer is geschorst omdat de scholier wordt verdacht van seksueel misbruik van een schoolgenoot. De zedenpolitie is een onderzoek naar de zaak gestart.
Dat heeft de gemeente Woerden maandagavond gemeld. Op de school werd maandagavond een informatiebijeenkomst gehouden voor de ouders van de leerlingen.
Vertegenwoordigers van politie en gemeente waren hierbij aanwezig.
''We hebben de bijeenkomst belegd omdat de verdenking tot onrust heeft geleid onder leerlingen en ouders'', stelt een zegsman van de school. Hij beklemtoont dat de aanklacht van misbruik nog niet is bewezen.
Het vergrijp zou overigens niet op school hebben plaatsgevonden. De politie kon maandagavond niets zeggen over het onderzoek.
(Bron)