zaterdag, april 17, 2010

KLM krijgt toestemming voor proefvlucht

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappij KLM heeft van de autoriteiten toestemming gekregen om een leeg toestel van Amsterdam naar Düsseldorf te vliegen.
Het toestel zal naar verwachting voor 19.00 uur zaterdagavond vertrekken, aldus een woordvoerster van KLM.
De luchtvaartmaatschappij wil in totaal zeven lege toestellen terugvliegen vanuit Düsseldorf. De Duitse maatschappij Lufthansa heeft zaterdag ook al een toestel zonder passagiers van München naar Frankfurt gevlogen.
Volgens KLM-directeur Peter Hartman verliep deze vlucht goed. Op deze manier kunnen op bepaalde luchthavens vliegtuigen klaarstaan voor als er weer gevlogen kan worden.
Het luchtruim boven Nederland blijft nog tot zeker zaterdagavond 20.00 uur gesloten. Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat gemeld. Ondanks het vliegverbod wordt het op luchthaven Schiphol zaterdag steeds drukker, reizigers stromen er binnen in de hoop dat ze toch weer kunnen vliegen.
Het vliegverkeer in heel Europa blijft nog zeker 24 uur ontregeld door de schadelijke aswolk na een vulkaanuitbarsting in IJsland. Dat heeft de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol in Brussel zaterdag laten weten.
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft alle vluchten van en naar Schiphol in ieder geval tot zaterdag middernacht opgeschort. Dat liet een woordvoerster van de maatschappij weten.
KLM heeft dit besloten op basis van de informatie die ze van de autoriteiten heeft gekregen. Ook Transavia heeft de vluchten van en naar Nederland opgeschort tot zondag, meldt de luchtvaartmaatschappij.
De tweede nacht sinds de sluiting van het luchtruim door de vulkaanuitbarsting is op Schiphol rustig verlopen.
Ongeveer 1500 gestrande reizigers hebben de nacht doorgebracht op veldbedden op de luchthaven, liet een woordvoerster zaterdagochtend weten.
De directie van Schiphol overlegt met de gemeente Haarlemmermeer, het Rode Kruis, de Koninklijke Marechaussee en andere betrokken instanties over nieuwe maatregelen nu blijkt dat het luchtruim nog dicht blijft.
"Dit is een noodoplossing. Op een gegeven moment moet je bekijken of deze situatie nog wenselijk is en ja naar alternatieven zoeken. De mensen hebben bijvoorbeeld ook schone kleren nodig", aldus een woordvoerster van Schiphol.
De gestrande luchtreizigers krijgen eten en drinken en kunnen ook douchen en internetten. "Maar waar het om gaat, is dat de mensen naar huis willen", aldus de woordvoerster.
"Er wordt naar alle scenario's gekeken. Ook naar de worstcasescenario's, want dit duurt langer dan aanvankelijk gedacht", aldus de zegsvrouw.
NS Hispeed zet zaterdag wegens de problemen in de luchtvaart vijf extra lange Thalyssen in van en naar Brussel-Parijs.
De treinen zijn dubbel zo lang en kunnen achthonderd in plaats van vierhonderd passagiers vervoeren. In totaal rijdt de Thalys zaterdag acht keer, aldus een woordvoerster van NS.
Ook worden drie extra Eurostar-treinen (Londen-Brussel) ingezet. Dit is interessant voor Nederlandse vliegtuigpassagiers die in Engeland zijn gestrand.
Touroperators proberen gestrande reizigers verder te vervoeren per bus. Dat heeft vervoersorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) vrijdag gemeld.
''Sommige touroperators bieden zowel vlieg- als busreizen aan'', stelde een woordvoerder. ''Voor hen is het redelijk eenvoudig om de tickets om te boeken.''
Het gaat dan vooral om vluchten binnen de Benelux en West-Europa. Hoeveel mensen op deze manier weg kunnen van Schiphol, kon hij nog niet zeggen.
De aswolk na de vulkaanuitbarsting in IJsland blijft het vliegverkeer in Europa mogelijk nog tot midden volgende week parten spelen. Dat heeft de meteorologische dienst van IJsland zaterdag laten weten.
De dienst stelde dat de aswolk met de huidige windrichting naar Scandinavië en Groot-Britannië drijft. Volgens een zegsman van de meteorologische dienst blijft de wind de komende twee dagen min of meer in dezelfde richting staan en mogelijk ook nog enkele dagen langer.
Een motorzweefvliegtuigje heeft het vliegverbod boven Nederland aan zijn laars gelapt. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD), dat het gesloten luchtruim controleert, ontdekte het toestel vrijdagmiddag op de radar.
Het vloog ter hoogte van Nijmegen van Nederlands naar Duits grondgebied. De piloot is nog niet achterhaald, aldus het KLPD zaterdag.
(Bron)
Hogesnelheidstrein verliest deur

AMSTERDAM - Zes mensen zijn zaterdag in Duitsland lichtgewond geraakt nadat een hogesnelheidstrein ten hoogte van Koblenz een deur verloor.
Dat meldt de NOS zaterdag. Alle zes gewonden zaten in een tegemoetkomende trein waar de deur tegenaan knalde.
Hoe de deur los is gekomen is nog onduidelijk. De dienstregeling op de hogesnelheidslijn tussen Keulen en Frankfurt is door het ongeluk zwaar ontregeld.
(Bron)
Kwart bevolking faliekant tegen kernenergie

DEN HAAG - Een kwart van de Nederlanders is faliekant tegen kernenergie, blijkt uit onderzoek onder duizend mensen in opdracht van de ministeries van VROM en Economische Zaken.
Deze mensen zijn er bang voor en hebben weinig vertrouwen in de veiligheidswaarborgen. Bronnen in Den Haag bevestigden de uitkomst van het onderzoek waarover de Volkskrant zaterdag berichtte.
Nog een kwart wil wel een kerncentrale, maar dan de meest moderne zoals die pas in 2040 in Nederland in gebruik kan worden genomen. Nog geen 30 procent steunt de bouw van nieuwe kerncentrale echter al onvoorwaardelijk.
De meeste mensen zien echter liever zonne- en windenergie. De onderzoeksresultaten worden komende vrijdag in de ministerraad besproken, zo is de verwachting.
(Bron)

Veel mensen willen graag windenergie, zolang de windmolens niet in hun buurt komen te staan.
Kleinkind migrant heeft even vaak baan

DEN HAAG - Volwassenen van de 'niet-westerse derde generatie' in ons land hebben ongeveer even vaak een baan als volledig autochtone volwassenen. Ook op het gebied van uitkeringen zijn er weinig verschillen.
Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) heeft het Centrum voor Beleidsstatistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS-CvB) een 'verkennende studie' laten doen naar de niet-westerse derde generatie.
De resultaten zijn deze week naar de Tweede Kamer gestuurd.
Leden van de niet-westerse derde generatie hebben ouders die in Nederland zijn geboren, maar minstens één grootouder die werd geboren in een niet-westers land. Ze gelden niet meer als allochtoon.
De betrokkenheid bij criminaliteit is weliswaar iets hoger dan onder echte autochtonen maar weer lager dan onder niet-westerse allochtonen.
Op 1 januari 2008 bestond de niet-westerse derde generatie uit ruim 55.000 personen. Bijna de helft heeft wortels in Suriname. De niet-westerse derde generatie groeit de laatste jaren met zo'n 10 procent per jaar. Tachtig procent is jonger dan vijftien jaar.
Met de verkenning wil het ministerie meer te weten komen over de integratie.
(Bron)
Ramptoeristen overspoelen Bergen

BERGEN - Hulpverleningsdiensten hebben in Bergen veel last van ramptoeristen. Dit heeft de gemeente Bergen zaterdag gemeld.
Mensen proberen en masse het noodverordeningsgebied te betreden waar de brandweer bezig is met het nablussen van de duinbrand.
''Mensen laten zich simpelweg niet tegenhouden door de hulpverleners die langs de afzettingen staan'', vertelde een woordvoerster van de gemeente.
De politie deelt her en der wel boetes uit, maar dit heeft volgens haar nog niet het gewenste effect.
De gemeentewoordvoerster legde uit dat de situatie niet alleen uitermate demotiverend is voor de hulpverleners, maar ook levensgevaarlijk kan zijn.
''Een deel van het strand wordt gebruikt als aanvliegroute voor de blushelikopters. Als er maar iets misgaat en honderden kilo's water op de mensen belanden, zijn de gevolgen niet te overzien.''
Mede door het mooie weer vreest Bergen dat zaterdag en zondag meer mensen naar het duingebied afreizen. De brand is echter moeilijk te bestrijden en de bluswerkzaamheden gaan volgens de woordvoerster zeker nog het hele weekend door.
''Om ervoor te zorgen dat de blushelikopters en de manschappen op de grond hun werk zo goed mogelijk kunnen doen, vragen we iedereen om gewoon weg te blijven.''
In het duingebied bij Bergen brak woensdag brand uit. Heel Bergen aan Zee werd woensdagavond ontruimd; 450 mensen moesten hun woning verlaten.
De brand leek woensdagnacht onder controle, maar laaide donderdagmiddag weer op. Het vuur smeult nog altijd ondergronds en de brandweer verwacht dat het nablussen nog wel enkele dagen duurt.
(Bron)
Lange rijen bij balies station Amsterdam

AMSTERDAM - De balies van de Nederlandse Spoorwegen op het Centraal Station in Amsterdam werden zaterdag overspoeld door reizigers. Dat heeft een woordvoerder van de NS zaterdag gezegd.
Het gaat veelal om gestrande luchtreizigers die op een andere manier op hun bestemming proberen te komen nu het luchtruim dicht is.
''De ticketbalie krijgt nu de grote groep reizigers te verwerken die normaal bij de ongeveer veertig luchtvaartmaatschappijen met elk om en nabij de tien balies geholpen zouden worden'', aldus een woordvoerder.
Volgens hem gaat het vaak om complexe internationale verbindingen en aansluitingen. Hiervoor hebben de NS drie balies die zijn uitgerust met speciale computerapparatuur.
Reizigers naar Duitsland krijgen het advies om alvast door te reizen naar Utrecht, omdat het daar veel rustiger is.
Reizigers naar Brussel kunnen een ticket via de kaartenautomaat kopen. Voor de mensen in Amsterdam die moeten wachten is er koffie.
NS Hispeed zette zaterdag vijf extra lange Thalyssen in van en naar Brussel-Parijs.
De treinen zijn twee keer zo lang als normaal, zodat ze achthonderd passagiers kunnen vervoeren. Ook zijn drie extra Eurostar-treinen ingezet naar Brussel-Londen.
(Bron)
Aardbeienseizoen laat van start

ZOETERMEER - Door het winterweer heeft het dit jaar enkele weken langer geduurd dan in andere jaren, maar coöperatie The Greenery heeft het aardbeienseizoen voor geopend verklaard.
De komende dagen komt er bij de verkooporganisatie een groot aanbod op gang uit de overdekte teelt uit eigen land en daarna die van de open teelt.
Nederland is een van de grootste aardbeienproducenten in Europa en dat komt goed uit want de aardbeien worden hier steeds populairder.
Vorig jaar werden er 20 procent meer verkocht dan in 2008, meldt verkooporganisatie The Greenery. Volgens het Productschap Tuinbouw groeit het percentage huishoudens dat aardbeien koopt gestaag: van 63 procent in 2002 naar 73 procent in 2009.
De productie in ons land is meegegroeid en kwam vorig jaar uit op 43 miljoen kilo, waarvan iets meer dan de helft werd afgezet op de Nederlandse markt.
Het zijn nog steeds de 50-plussers, die het meest tuk zijn op de aardbeien, maar de groei zit bij de jongeren, die steeds meer en vaker aardbeien kopen. Ouders geven vaak aardbeien aan kinderen als een gezond alternatief voor snoep.
De tuinbouwsector speelt daarop in door de aardbeien niet alleen te verkopen in de gekende bakjes, maar ook in bekers en zelfs snoepverpakkingen. Bovendien worden nieuwe rassen ontwikkeld die zoeter smaken.
(Bron)

Hier reed vorige week de kar alweer langs: 'Aaruhbeijuh, verse aaruhbeijuh, lekkere aaruhbeijuh...'
Wat een weer... Ik moet domweg even afkoelen binnen :-)
Het is druk in de tuin, helaas ook met teken (Tom had er twee op de rand van zijn oor, en hij gaat altijd krijsen als je hem vasthoudt, dus dat klonk nogal heftig), in de kronkelwilg zijn de tortels bezig met afwisselend eten en al wippend uit de boom vallen, en papamerel en mamamerel zijn druk bezig met twee krijsende bolletjes juniormerel, één is gevorderd tot de es, één zit heel slim in een andere conifeer.
Tijger schuift met de grens van de zonneschijn mee, Tom heeft het even geprobeerd op zijn eigen stekkie bovenop een stapel stenen maar vindt het duidelijk nog te warm.

vrijdag, april 16, 2010

Treinverkeer verstoord door lugubere vondst

UTRECHT - Het treinverkeer rond Utrecht is vrijdagmorgen enige tijd verstoord geweest door een lugubere vondst. Bij Station Terwijde trof een medewerker van ProRail een lichaamsdeel aan.
Om wat voor ledemaat het gaat heeft de politie niet bekend gemaakt. Vermoedelijk is het lichaamsdeel van een trein gevallen die het station passeerde. Het lijkt afkomstig te zijn van iemand die in het oosten van het land voor de trein is gesprongen.
In totaal reden tussen Utrecht en Vleuten enkele uren geen treinen terwijl de politie het lichaamsdeel opruimde en onderzoek deed.
(Bron)

Je zou toch denken dat zoiets wel opgeruimd was, zo'n trein wordt toch wel schoongemaakt na een aanrijding?
Christus de Verlosser doelwit vandalen

RIO DE JANEIRO - Vandalen hebben hun slag geslagen bij het beroemde beeld van Jezus Christus in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro.
Ze bekladden het hoofd, de borst en de armen van het 40 meter hoge beeld op de berg Corcovado met een aantal leuzen.
[TT meldt: 'Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.']
Daarbij maakten ze gebruik van steigers, die het beeld omgeven in verband met onderhoudswerkzaamheden.
Burgemeester Eduardo Paes sprak vrijdag van een ''misdaad tegen de natie''. De toegang tot het beeld, een van de grootste toeristentrekkers in Brazilië, was gesloten wegens een reeks aardverschuivingen in de directe omgeving in de afgelopen periode.
De kabelbaan en de weg naar het beeld Cristo Redentor (Christus de Verlosser) zijn onbruikbaar geworden door de modder- en steenstromen.
Rio de Janeiro kreeg eerder deze maand te maken met de zwaarste regenval in bijna vijftig jaar tijd. Ongeveer 250 mensen zijn om het leven gekomen en circa 14.000 personen moesten hun huis verlaten.
Het beeld werd in 1931 geplaatst op de 710 meter hoge berg Corcovado, ten westen van het centrum van Rio.
(Bron)
Kotsende honkbalfan gearresteerd

PHILADELPHIA - De Amerikaanse politie heeft tijdens de honkbalwedstrijd Philadelphia Phillies - Washington Nationals een boze supporter van de tribune gesleept en gearresteerd omdat die met opzet over andere kijkers had heen gekotst.
Een 11-jarig meisje en haar vader, een politieman die geen dienst had, kregen de volle laag.
De 21-jarige honkbalfan kwam tot zijn misselijke daad nadat de veiligheidsdienst zijn compagnon uit het stadion had verwijderd.
Volgens ooggetuigen raakte de man daardoor zo van de kook dat hij als reactie een vinger in zijn keel stak en over zijn nek ging. Dat probeerde hij opnieuw toen de politie hem kwam halen.
De rechter liet de 'braakzuchtige' op borgtocht vrij maar deze moet niet denken dat hij er met een berisping voor zijn oprisping vanaf komt. De aanklacht luidt mishandeling en bedreiging.
(Bron)
Rolling Stone maakt archief online openbaar

AMSTERDAM - Het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone heeft het archief openbaar gemaakt.
Het tijdschrift heeft het complete 43 jaar oude archief online gezet, samen met de laatste edities van het muziekblad. Er moet wel betaald worden voor het gebruik van het archief.
De gewone internetsite van de Rolling Stone zal voor het grootste gedeelte gratis blijven. Alleen de complete online editie van het tijdschrift en het archief kosten geld.
Het muziektijdschrift heeft nooit een complete uitgave op internet gezet, maar zette af en toe een artikel online om verkoop van het blad te stimuleren.
De nieuwe site van de Rolling Stone en het archief gaan maandag de lucht in.
(Bron)
Dit jaar warmste maart sinds 1880

AMSTERDAM - Afgelopen maand was de warmste maart sinds 1880. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers donderdag gezegd.
De gemiddelde temperatuur bedroeg 13,5 graden Celsius, aldus het Nationaal Oceanisch en Atmosferisch Bestuur (NOAA). Dat is 0,77 graad hoger dan de gemiddelde temperatuur in maart in de twintigste eeuw.
Volgens het NOAA was het met name in Noord-Afrika, Zuid-Azië, Tibet, India en Canada warmer.
Regio's waar het kouder was waren onder andere Mongolië, Oost-Rusland, Noord- en West-Europa, Mexico, Noord-Australië, het westen van Alaska en het zuidoosten van de Verenigde Staten.
Van grote invloed op het warmterecord was het weerfenomeen El Niño, een periodieke opwarming van de Grote Oceaan gecombineerd met veranderingen in wind en luchtdruk, die wereldwijd het weer beïnvloedt.
Daarnaast draagt volgens de wetenschappers het broeikaseffect al langer bij aan temperatuurstijgingen.
Tevens meldde het NOAA dat het zeeijs op de Noordpool, dat normaal gesproken in maart zijn grootste oppervlakte bestrijkt, een oppervlakte had van 15,1 miljoen vierkante kilometer.
Dat is 4,1 procent minder dan het gemiddelde in de jaren 1979 tot 2000 en de op vier na kleinste oppervlakte sinds in 1979 begonnen werd met het bijhouden van het ijsoppervlak.
(Bron)
Man stuurt krant eigen overlijdensbericht

AMSTERDAM - Een ziekelijke Amerikaan uit het noorden van Californië heeft woensdag zijn eigen overlijdensbericht afgeleverd bij een krant en zich daarna aan een brug opgehangen. Dat heeft de sheriff van El Dorado County gezegd.
Het lichaam van de 64-jarige Allan Leo Peters werd gevonden bij een oude brug, hangend aan een geel touw, meldde de krant The Sacramento Bee.
De krant The Mountain Democrat publiceerde een deel van zijn zelfmoordbrief met daarin zijn overlijdensbericht.
De man schreef dat hij leed aan een emfyseem en moeite had met ademhalen. Hij schreef: "Ja, ik heb mezelf opgehangen (tenminste ik hoop dat ik dat gedaan heb)."
Bij de zelfmoordbrief was negentig dollar gevoegd, het bedrag dat plaatsing van een overlijdensbericht kost, zei de krant.
(Bron)
Mysterie slakkenejaculaat onthuld

AMSTERDAM - Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben ontdekt dat het ejaculaat van hermafrodiete poelslakken stoffen bevat die de eileg onderdrukken.
Dit sekseiwit is Ovipostatine gedoopt.
Soortgelijke stoffen zijn al eerder ontdekt bij dieren met één geslacht.
"Het nut ervan is dat je het sperma van concurrenten kansloos maakt", legt onderzoeker Joris Koene uit.
Doordat de eileg van degene die wordt bevrucht wordt onderdrukt, kan het sperma van soortgenoten die eerder waren geen rijp eitje vinden."
In het ejaculaat zit ook een stof die het eigen sperma langer in leven houdt. Tegen de tijd dat het eigen sperma aankomt, is de eileg onderdrukkende stof uitgewerkt en zijn wel eitjes beschikbaar.
Dat zulke manipulatieve stoffen ook bij dieren met twee geslachten kunnen evolueren, was nog niet bekend.
De poelslak probeert overigens alleen zichzelf te bevruchten als er geen soortgenoten beschikbaar zijn.
Meestal bevrucht de slak een andere slak, waarna de andere slak het mannetje kan spelen en de ene slak kan bevruchten.
(Bron)
Straf voor Holocaustontkennende bisschop

REGENSBURG - Een rechtbank in het Zuid-Duitse Regensburg heeft de omstreden Britse bisschop Richard Williamson veroordeeld tot een boete van 10.000 euro wegens het ontkennen van de Holocaust.
De geestelijke was zelf vrijdag niet aanwezig bij het proces. Zijn broederschap had hem verboden te komen, stelde zijn advocaat.
Voor zijn uitlatingen had Williamson al een boete van 12.000 euro gekregen, maar omdat hij die weigerde te betalen, moest de zaak voor de rechter komen.
De bisschop gaf begin vorig jaar in Duitsland een interview aan een Zweedse tv-zender waarin hij het bestaan van gaskamers in naziconcentratiekampen ontkende.
Ook zei hij dat in de kampen 'slechts' 200.000 tot 300.000 Joden waren gestorven. In Duitsland is het verboden de Jodenvervolging door nazi-Duitsland te ontkennen.
Williamson werd in 1988 uit de Rooms-Katholieke Kerk gezet, nadat hij tegen de wil van Rome tot bisschop was gewijd. Kort na het omstreden interview hief paus Benedictus XVI de excommunicatie echter op.
Dat leidde tot zoveel commotie dat het Vaticaan eiste dat Williamson publiekelijk en onomwonden afstand zou nemen van zijn uitspraken. Tot op heden heeft hij dat niet gedaan. Williamson is lid van de uiterst conservatieve broederschap Pius X.
(Bron)
Grote brand in bos bij camping in Brabants Alphen

ALPHEN - In een bos tussen een camping en een munitiedepot van de luchtmacht in het Noord-Brabants Alphen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een grote brand gewoed. Niemand raakte gewond, meldde de politie.
Omdat niet meteen duidelijk was hoe de brand zich zou ontwikkelen zette de brandweer groot materieel en ongeveer honderd brandweerlieden in.
De brand brak rond 02.30 uur uit. De luchtmacht zette twee zogenoemde crashtenders in. Deze blusvoertuigen worden ingezet bij ongevallen met vliegtuigen.
De camping werd niet ontruimd, maar uit voorzorg werden de gasten wel naar een verzamelpunt gebracht. Om 05.00 uur werd het sein brand meester gegeven.
Bij de brand is ongeveer 6 hectare natuurgebied verloren gegaan.
(Bron)
Geen verdere opvang voor uitgeprocedeerde

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft donderdag bepaald dat de Nederlandse Staat een uitgeprocedeerde asielzoeker met kinderen geen verdere opvang hoeft te verschaffen.
De rechtbank oordeelde in de zaak van een vrouw uit Angola, die met drie kinderen verblijft in de opvang in Ter Apel.
De vrouw mag niet in Nederland blijven en dient uit zichzelf te vertrekken, anders wordt ze uitgezet. Ze wil niet meewerken aan haar vertrek en zit al langer in Ter Apel dan de twaalf weken die een uitgeprocedeerde daar nog kan doorbrengen.
Dat had onder meer te maken met medisch onderzoek van haar kinderen.
De vrouw hoopte extra opvang te verwerven dankzij een uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten, dat vorig jaar stelde dat de rechten uit het Sociaal Handvest ook gelden voor mensen zonder een verblijfsvergunning.
Door uitgeprocedeerde gezinnen op straat te zetten schendt Nederland kinderrechten, aldus het Comité.
De Nederlandse Staat acht de uitspraak echter niet bindend en wees erop dat iemand al langer kan blijven als dat medisch noodzakelijk of als hij door buiten eigen schuld niet weg kan.
De rechtbank stelde nu ook vast dat de eiseres 'in het geheel niet aannemelijk heeft kunnen maken' dat de betreffende uitspraak van het Sociaal Comité van 20 oktober 2009 voor de Staat jurisch bindend is.
(Bron)
Belg vrijgesproken wegens personeelstekort

BRUSSEL - Een Brusselse rechter heeft donderdag een wegpiraat vrijgesproken omdat er niemand beschikbaar was om de man vanuit zijn cel naar de rechtbank te brengen.
De rechter oordeelde dat dit 'een onaanvaardbare schending van het recht op verdediging was' en sprak de man vrij. Dat hebben Vlaamse media vrijdag gemeld.
Begin maart werden in België ook al enkele mensenhandelaars vrijgesproken om dezelfde reden. Toen lukte het drie keer achter elkaar niet om hen naar de rechtbank te laten vervoeren.
(Bron)
Meer videobellers door aswolk

AMSTERDAM - De aanbieders van videovergaderapparatuur hebben het door het stilvallen van het luchtverkeer vrijdag extra druk. "Zo'n stijging hebben we nog niet eerder meegemaakt."
Bij de verhuurder van videozalen Regus ligt het aantal aanvragen in de Benelux vrijdag al bijna 50 procent hoger dan op een gemiddelde dag. "In januari was er door sneeuwval ook meer vraag naar onze videoruimtes, maar vandaag is het nog een stuk drukker", zegt Eduard Schaepman, directeur van Regus Benelux.
Het bedrijf verhuurt op 44 plekken in Nederland videozalen. Vooral bij de vier ruimtes op Schiphol is het dringen. Ook bij de Belgische luchthaven Zaventem zijn er flink meer aanvragen.
"Het is voor ons uniek dat er vanavond tot minimaal 10 uur wordt doorvergaderd in onze ruimtes", zegt Schaepman. "Morgenochtend om zes uur staan de eerstvolgende afspraken alweer ingepland."
Het Britse Eye Network, onder meer in Nederland actief, kampt door de vulkaanstof met een 'stortvloed' aan reserveringen en informatieverzoeken, meldt een woordvoerster. "Ongeveer de helft van al onze aanvragen vandaag is gerelateerd aan de problemen met het vliegverkeer."
Het zijn volgens haar vooral mensen die nog nooit gebruik hebben gemaakt van videosystemen om te kunnen overleggen. Ook mensen die vrijdag een presentatie of lezing hadden moeten geven, wenden zich nu tot videocommunicatie.
Het bedrijf verwacht ook dit weekend nog klanten te gaan bedienen. "Hoewel we er nu wel van profiteren, is het vooral een nare situatie waar veel reizigers zich nu in bevinden", aldus de woordvoerster.
(Bron)
Hardere acties ambtenaren

NIJMEGEN - Gemeentelijke ambtenaren gaan hardere acties voeren in hun cao-conflict met gemeentelijke werkgevers.
Er komen onder meer langere werkonderbrekingen, meldde vakbond Abvakabo FNV vrijdag. De acties beginnen dinsdag in Nijmegen.
Medewerkers van de gemeente Nijmegen onderbreken hun werk dinsdag voor vier uur. Het gaat om ambtenaren op het stadhuis maar ook om medewerkers van de brandweer en van de afdeling toezicht.
De opschaling van de acties is volgens de bond nodig omdat de gemeentelijke werkgevers ''geen millimeter bewegen'' in het al langer durende cao-conflict.
Gemeenteambtenaren zitten door het conflict al tien maanden zonder cao.
Vanaf begin februari organiseerden de bonden door heel Nederland meer dan zestig acties in de vorm van korte werkonderbrekingen en het aanbieden van petities.
(Bron)
Hogere inkomens vaker naar schuldsanering

DEN HAAG - Steeds meer mensen met een bovenmodaal inkomen doen een beroep op schuldhulpverlening om hun financiële problemen op te lossen.
Vorig jaar had 25 procent van de aanvragers om hulp een bovenmodaal inkomen. In 2008 ging het nog om 2 procent.
Dat blijkt uit het jaarverslag van de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK).
De NVVK spreekt van een bovenmodaal inkomen als iemand anderhalf keer een modaal inkomen van 32.500 euro bruto heeft.
NVVK-voorzitter Joke de Kock zegt dat ook de groep met een bovenmodaal inkomen kan rekenen op steun. ''Schuldhulpverlening is bij ons voor iedereen, ongeacht inkomen, toegankelijk.''
Volgens haar zijn mensen met een hoog inkomen gewend om makkelijk geld uit te geven. Als het inkomen terugvalt, is het moeilijk om dat kooppatroon bij te stellen.
''Ook voor die groep is de tijd voorbij dat alles kan''. Bovendien komen er steeds meer huizenbezitters met dubbele woonlasten door de stagnerende woningmarkt.
(Bron)

Dat zal wel schrikken zijn als ze op een bijstandsniveau moeten rondkomen omdat de rest van het inkomen naar aflossingen gaat. Misschien leren ze er wat van.
Reizigers NS minder tevreden

UTRECHT - Reizigers zijn minder tevreden over de dienstverlening van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde onderzoek over de klanttevredenheid en punctualiteit bij de NS in het eerste kwartaal.
Het aantal klanten dat als algemeen oordeel het cijfer zeven of hoger gaf, liep terug van 77 procent vorig jaar naar 73 procent. De tevredenheid van reizigers over het op tijd rijden van de treinen ging terug van 51 procent naar 46 procent.
De waardering voor de informatie bij ontregelingen daalde met 2 procentpunt tot 54 procent. De lagere waardering is vooral het gevolg van de ontregelingen van het spoor door het extreme winterweer.
Beter te spreken waren klanten over de sociale veiligheid in de trein en op het station. De waardering steeg 1 procentpunt. De klantgerichtheid van het personeel is constant gebleven, aldus het oordeel van de passagiers, wat ook geldt voor de beschikbaarheid van zitplaatsen.
(Bron)
Blussen in Bergen duurt nog zeker vijf dagen

BERGEN - De nabluswerkzaamheden in het duingebied bij Bergen nemen nog vijf tot zeven dagen in beslag. Dat meldde de gemeente vrijdagmiddag.
De brand is onder controle, maar smeult nog ondergronds. Politie en brandweer werken met man en macht om te voorkomen dat de brand in het duingebied tussen Bergen aan Zee en Schoorl opnieuw oplaait.
Zaterdag wordt ook de blushelikopter weer ingezet. Volgens de gemeente moet in het ergste geval de toplaag van het getroffen heidegebied worden verwijderd om eventueel oplaaien van brandhaarden te voorkomen.
Defensie zette vrijdagmiddag op verzoek van de burgemeester van de gemeente Bergen een team met onbemande vliegtuigjes in.
Deze Raven's houden met hun speciale warmtebeeldcamera's het gebied in de gaten. Eventueel oplaaiende en smeulende vuurtjes kunnen op die manier snel vanuit de lucht worden gedetecteerd en door de brandweer geblust.
Aan het bestrijden van de brand werken nog honderd brandweermensen mee, aldus de gemeente. Korpsen uit Noord- en Oost-Gelderland en Utrecht verlenen medewerking met speciale vierwielaangedreven bluswagens.
Die zijn geschikt om in het moeilijk begaanbare gebied te rijden en kunnen al rijdend blussen. Brandweer Haaglanden is vrijdagmiddag en -avond ter plaatse met dertig mensen en zeven voertuigen om de collega's uit Utrecht af te lossen.
Ook korpsen uit Amersfoort, Baarn, Leusden en Soesterberg zijn beschikbaar voor aflossing.
Forensisch onderzoek naar de oorzaak van de brand heeft nog niets opgeleverd. De autoriteiten gaan uit van brandstichting.
Het gebied is hermetisch afgesloten voor de buitenwereld. Donderdagavond hield de politie vijf mensen aan in het duingebied.
''De meeste mensen hebben er begrip voor dat ze het gebied niet in mogen'', zei de woordvoerder. ''Het is voor hun eigen veiligheid. Met die blushelikopters die af- en aanvliegen is het hier niet veilig.''
(Bron)
Pornografisch Trojaans paard chanteert slachtoffers

AMSTERDAM - Een Japans Trojaans paard, dat zichzelf verspreidt via pornografische computerspellen, chanteert zijn slachtoffers door hun internetgeschiedenis online te publiceren.
De BBC meldt dat de kwaadaardige software, door beveiligingsonderzoekers Kenzero gedoopt, meelift in illegale kopieën van hentai-computerspelletjes op het Japanse bestandsuitwisselingsnetwerk Winni. Hentai is een erotische vorm van anime.
Kenzero vermomt zich als het installatiescherm van een computerspel, en laat de gebruiker zijn persoonlijke gegevens invullen. Vervolgens publiceert het die op internet, in combinatie met de surfgeschiedenis van het slachtoffer. Dat ontvangt vervolgens popups of e-mails waarin een vergoeding van 1500 yen (zo'n 12 euro) wordt geëist vanwege copyrightschending en voor het verwijderen van de gegevens.
In Europa en de Verenigde Staten waart een vergelijkbaar virus rond. Volgens beveiligingsbedrijf F-Secure wordt momenteel vooral in Finland, Zweden, de VS, Groot-Brittannië en Duitsland een zelfverklaarde 'anti-piraterijscanner' aangetroffen, afkomstig van de niet-bestaande ICPP Foundation.
Die waarschuwt slachtoffers dat op de pc 'illegale torrents' zouden zijn aangetroffen. Om vervolging af te kopen, zou het slachtoffer per creditcard 400 dollar moeten betalen. F-Secure vermoedt dat de oplichters achter de scanner niet daadwerkelijk geld incasseren, maar de creditcardgegevens van slachtoffers verkopen.
(Bron)
Komiek Cleese neemt taxi van Oslo naar Brussel

OSLO - De Britse komiek John Cleese (70) heeft wegens het vliegverbod boven delen van Europa een taxi van Oslo naar Brussel genomen. De ritprijs van omgerekend 3800 euro voor de 1500 kilometer schrikte hem niet af, meldden Noorse media vrijdag.
Cleese had in de Noorse hoofdstad zijn soloshow Paying My Ex-wife, Year Two (Dokken voor mijn ex-vrouw, tweede jaar) gespeeld.
Hij wilde per se zaterdagmiddag in Brussel zijn. Alle treinen vanuit Scandinavië richting België bleken volgeboekt.
Cleese (Monty Python, Fawlty Towers) is op tournee omdat hij, naar eigen zeggen, na de uiterst kostbare scheiding van zijn derde vrouw dringend geld nodig heeft.
(Bron)
Duinbrand smeult ondergronds door

BERGEN - De brand in het duingebied tussen Bergen aan Zee en Schoorl smeult ondergronds door. Om die reden zijn sinds vrijdagmorgen half negen opnieuw blushelikopters actief in het gebied.
Ook is het aantal brandweermensen in het gebied opgevoerd. Dit meldde een woordvoerder van de gemeente Bergen vrijdag.
Volgens de woordvoerder hebben de hulpdiensten veel last van mensen die in het gebied niets te zoeken hebben.
Hierbij gaat het enerzijds om kijkers en anderzijds om met name fietsers die het gebied doorkruisen omdat het de kortste route naar hun bestemming is.
Gezien de inzet van de blushelikopters is dit levensgevaarlijk, aldus de woordvoerder. Zij doet een dringend beroep op mensen uit het gebied weg te blijven. De noodverordening blijft van kracht.
De politie heeft extra mensen ingezet in en rond de plaats van de brand. Zij treedt streng op tegen mensen die in het gebied niets te zoeken hebben.
Hoeveel politiemensen exact in de duinen aanwezig zijn, kan de gemeente niet zeggen.
Volgens de woordvoerder is de brand nog steeds onder controle en heeft het vuur zich niet uitgebreid. De brandweer verwacht vrijdag rond het middaguur te kunnen zeggen hoe lang de bluswerkzaamheden nog duren.
De brand in het duingebied tussen Bergen aan Zee en Schoorl ontstond woensdagmiddag en leek onder controle, tot het vuur donderdagmiddag weer oplaaide. In tegenstelling tot woensdag hoefden geen mensen te worden geëvacueerd.
De schade aan het getroffen gebied is groot. Burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen sprak donderdag van een natuurramp.
(Bron)
Vandaag is de merel het vroegst.

donderdag, april 15, 2010

En een abeel gefotood omdat ik die schors altijd zo mooi vind. En ja, die kant op kijkend op dat moment was de lucht nog blauw:

Abeelschors
Tussendoor nog gekiekt: een veldje veldesdoorn (Spaanse aak). Dat spul zaait zich uit als, mja, als wat, als veldesdoorn.

Veldesdoorn
Okee dan... Als er een spectaculaire zonsondergang wordt aangekondigd, is dat wel het moment om eens te experimenteren met de camera.
Jammer dat die wind zo verrekte koud was. Maar ik heb nu ook wel ontdekt waar de sperwers precies hun nest hebben, sterker, ik zag mevrouw aan komen vliegen.
Verder kijken mensen heel raar naar je als je met een camera midden in een park staat en niks doet behalve kijken (en wachten).
Het begon met vreemd oplichtende bomen. Daarna werd het oranje, rood, paars en te koud.

Bomen in zonsondergang

Zonsondergang

Zonsondergang

Zonsondergang

Zonsondergang

Photobucket

Zonsondergang
Bosrank is best een leuke plant. Ook omdat veel zaadeters er aan het eind van de winter fanatiek op aanvallen.
Maar ja... Het spul groeit overal in, op en door, en dat oogt toch minder. Hier zie je een randje schutting met daarachter eigenlijk een sering.

Effect van clematis in sering
Langs de achterkant van de tuin wordt snoeien toch dringend, ook al loopt alles nu al uit. Er dreigt toch een berceau (loofgang) te ontstaan, omdat de buurbruidssluier vrolijk in de kronkelwilg klimt:

Berceau-effect dreigt

Buurbruidssluier klimt de kronkelwilg in
Twee bloeiende tulpen. Sja. Hier een, kleurtonend en fier rechtop, en een dag later bloeiend en al wat omgezakt. Let ook op de vraatschade van de slakken.

Tulp kleurtonend Tulp in bloei
Tom kan soms op plekken liggen die je bij het kijken alleen al rugpijn bezorgen:

Tom op de vensterbank


Tijger heeft een soort zonnenest, en als mevrouw daar ligt wenst zij niet gestoord te worden:

Tijger in haar zonnenest
Paarlberg bekent valsheid in geschrifte

HAARLEM - Jan-Dirk Paarlberg heeft in 2003 zijn handtekening gezet onder een vals opgemaakt stuk om een lening te kunnen krijgen bij SNS Bank van 1,5 miljoen euro.
De zakenman gaf dat donderdag toe tijdens een zitting in de strafzaak tegen hem in de rechtbank van Haarlem.
Paarlberg verkocht in het jaar 2000 zijn reclamebedrijf Mediamax. De koper van dit bedrijf, TDI, had de totale koopprijs al betaald, toen Paarlberg zijn handtekening zette onder het bewuste stuk, waarin stond dat hij nog een deel van het geld moest ontvangen.
Dat gebeurde om de bank aan te tonen dat in een financieel krappere periode wel geld zou binnenkomen, aldus advocaat Marnix van der Werf.
Paarlberg beseft dat hij daar nooit mee in had moeten stemmen, stelt Van der Werf. Het stuk is opgesteld op het kantoor van Paarlberg's bedrijf Merwede. De zakenman wil niet zeggen wie het stuk heeft opgesteld om niemand in de problemen te brengen.
Paarlberg stelt volgens zijn advocaat zelf niet de opdrachtgever of de opmaker van het stuk te zijn geweest, maar was uiteindelijk wel verantwoordelijk.
De affaire heeft overigens de relatie van Paarlberg met SNS Bank niet verstoord. Paarlberg stelt nog steeds zaken met de bank te doen.
De rechtszaak tegen Paarlberg gaat maandag verder met feit vier op de tenlastelegging. Paarlberg zou een of meer aandelen in exploitatiemaatschappij 't Gooier Hoofd hebben verworven, terwijl hij volgens het Openbaar Ministerie (OM) moest weten dat er een relatie was met een misdrijf.
Het OM verdenkt Paarlberg in hoofdzaak van witwassen van miljoenen die misdaadkopstuk Willem Holleeder heeft afgeperst van zakenman Willem Endstra, die in 2004 werd geliquideerd. Dit punt werd op de eerste acht zittingsdagen uitvoerig behandeld.
(Bron)
Navigatiefout oorzaak van stranden kolenschip

SYDNEY - De kapitein van het Chinese kolenschip dat eerder deze maand op het Great Barrier Reef voor de Australische kust vastliep, was ernstig vermoeid en maakte daardoor een navigatiefout.
Dat meldden Australische autoriteiten donderdag. Twee bemanningsleden van de Shen Neng 1 zijn donderdag voor de rechter verschenen wegens het beschadigen van het rif.
Aanvankelijk werd gedacht dat de twee Chinezen, die op het moment van het vastlopen verantwoordelijk waren voor het schip, een kortere route hadden genomen en daardoor in het kwetsbare natuurgebied terecht kwamen.
Maar een rapport heeft uitgewezen uit dat de kapitein een enorm slaaptekort had en daardoor navigatiefouten maakte.
De twee mannen kunnen veroordeeld worden tot drie jaar cel en flinke geldboetes. Daarnaast zullen alle kosten van het bergen van het schip op de eigenaar verhaald worden. De Shen Neng 1, waaruit ook olie lekte, is leeggepompt en daarna weggesleept.
(Bron)
Cybercrimineel krijgt 15 maanden cel

ROTTERDAM - Een cybercrimineel is woensdag veroordeeld tot vijftien maanden cel voor het platleggen van websites, bedreiging van twee providers, inbraak op een website en misbruik van gestolen creditcardnummers.
De 19-jarige M.B. voerde in augustus een zogenoemde distributed denial-of-service-aanval uit op de websites www.turkishplace.nl en www.turkplace.nl. De servers waren daardoor slecht bereikbaar en ook andere websites die gebruikmaken van dezelfde infrastructuur functioneerden slecht.
Bij provider Argeweb had ook het netwerk last van de aanval, terwijl Leaseweb met een grotere infrastructuur de klap voor andere klanten kon opvangen.
B. stoorde zich aan de inhoud van de Turkse sites en eiste van Leaseweb en Argeweb in enkele dreigmails dat ze die offline zouden halen. Deden ze dat niet, dan zou een massale aanval op de infrastructuur volgen.
Voor Leaseweb was dat reden om aangifte te doen. De Nationale Recherche ontdekte al snel dat er twee mogelijke daders in het spel waren. De 20-jarige S.A. werd opgepakt door een gewoon arrestatieteam, en B. werd volgens bronnen opgepikt door een bijzonder interventieteam, omdat tegen hem ook andere verdenking bestaat.
In het onderzoek werd duidelijk dat B. op een website heeft ingebroken en via een zogenoemde SQL-injection-aanval duizend creditcardnummers heeft weten te bemachtigen. Bij het verhoor en in de rechtszaal erkende hij schuld, maar de politie heeft het bewijs niet wettig in handen gekregen. Daarom is hij gedeeltelijk vrijgesproken.
Justitie beschuldigde B. er van met de creditcards een laptop en enkele Playstations 3 te hebben gekocht. A. erkende ook toegang tot de nummers te hebben gehad en kocht voor tweehonderd euro een paar sneakers. Betrokkenheid bij de kaartdiefstal of de aanval op de sites ontkende A., en daarvan is hij vrijgesproken.
A. krijgt vier weken gevangenisstraf, maar had al 38 dagen in voorarrest gezeten. Zijn raadsman Mr. Paul van der Donck overweegt nu een schadevergoeding te eisen voor de tien dagen die zijn cliënt te lang in de cel zat. Omdat hij is vrijgesproken van de aanvallen, wil Van der Donck nu meer weten over de aanhouding en de reden waarom A. zo lang vast zat.
De rechtbank in Rotterdam had minder begrip voor B., en legde hem een straf van 15 maanden op, waarvan tien maanden voorwaardelijk. In tegenstelling tot A. is hij al wel eerder voor dit soort delicten veroordeeld. B. zit bovendien nog steeds in verband met andere zaken vast.
Argeweb wilde niet op de zaak ingaan. De advocaat van B. had haar cliënt nog niet in de gevangenis kunnen bezoeken en zegt nog niet te weten of ze hoger beroep aantekent. Van der Donck en het Openbaar Ministerie bestuderen de uitspraak nog.
(Bron)
'Bloedzuiger met reuzentanden ontdekt'

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw soort bloedzuiger geïdentificeerd met reusachtige tanden. Het dier komt waarschijnlijk alleen voor in het Amazonegebied.
De voorheen onbekende bloedzuiger is slechts vier centimeter lang, maar valt op door zijn enkele kaak waar een gebit met buitenproportioneel grote tanden aan vastzit.
Het dier is voor het eerst beschreven door wetenschappers van het American Museum of National History in New York in het wetenschappelijk tijdschrift PloS One.
De parasiet werd echter drie jaar geleden al ontdekt in Peru, overigens op een niet al te frisse manier. Volgens de onderzoekers werd de bloedzuiger aangetroffen in de neus van een meisje dat vlak daarvoor in een rivier had gezwommen. Vermoedelijk komt het dier uitsluitend in het Amazonegebied voor.
Normaal gesproken houdt de parasiet zich niet in het lichaam van mensen schuil. “We denken dat deze bloedzuigers zich voeden in de neuzen en monden van waterdieren, waar ze wekenlang kunnen verblijven”, verklaart onderzoeker Anna Phillips op nieuwssite Physorg.com.
De bloedzuiger wordt inmiddels Tyrannobdella rex genoemd. Het is niet toevallig dat die naam veel lijkt op die van de dinosauriër Tyrannosaurus rex.
“We hebben hem zo genoemd vanwege zijn enorme tanden”, verklaart hoofdonderzoeker Mark Siddall. “Daarnaast leefden de voorouders van deze soort samen met de dinosauriërs. Misschien zaten deze bloedzuigers dus ooit wel in de neus van de T-rex.”
(Bron)

Enge foto gezien van zo'n beest in een oog, brrr.
Acties in de zuivel van de baan

UTRECHT - Acties in de zuivel zijn voorlopig van de baan. De vakbonden vinden het eindbod van de werkgevers goed genoeg om voor te leggen aan hun achterban. Dat maakte een woordvoerder van FNV Bondgenoten donderdag bekend.
De werkgevers hielden lang vast aan de nullijn, maar hebben dat in hun eindbod bijgesteld naar 1 procent loonsverhoging per jaar in een tweejarige cao.
De vakbonden eisten een loonsverhoging van 1,25 procent per jaar.
De zuivel-cao geldt voor tienduizend werknemers van zuivelverwerkende fabrieken, zoals FrieslandCampina.
(Bron)
'Minder werken maakt gelukkig'

BAARN - Minder werken is dé manier om gelukkig te worden. Dat blijkt uit Brits onderzoek.
Volgens de onderzoekers van Cambridge University is 'quality time' met je familie doorbrengen de sleutel tot een gelukkig en gezond leven.
De onderzoekers volgden vijf jaar lang ruim 10.000 Britse volwassenen en onderzochten wat hen gelukkig maakte.
Mannen en vrouwen blijken andere interesses te hebben, maar één ding delen ze: het verlangen naar een gelukkig en rustig familieleven.
Meer dan een derde van de ondervraagde personen gaf aan dat gezondheid, gezin en geld de drie belangrijkste factoren waren om hun gelukkig te maken.
De onderzoekers zochten naar de onderliggende redenen hiervoor, en alles was terug te brengen tot één basiswens: het verlangen voor een gelukkig familieleven. Een goede gezondheid en een stabiele financiële situatie moeten daar toe bijdragen.
(Bron)

En als je nou geen familie hebt? Komt het dan nooit meer goed met je? Of moet je dan ter compensatie meer salaris krijgen? ;-)
Simonis nam dader van misbruik aan

HAARLEM - Kardinaal Ad Simonis heeft in juli 2007 een salesiaan die leerlingen van een katholiek jongensinternaat heeft misbruikt, als acoliet aangesteld. Simonis was toen nog aartsbisschop.
Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldomroep en NRC Handelsblad waarover zij donderdag publiceren.
Een acoliet is een man of vrouw die een priester bijstaat tijdens de eucharistieviering. De salesiaan had de leiding over misdienaars van parochies in Oldenzaal.
De kardinaal heeft laten weten dat hij niet afwist van het verleden van de man. ''Als ik dit had geweten, had ik de man niet geïnstalleerd.''
De man werd in 2007 als acoliet aangesteld in de Plechelmus- en Antoniusparochies in Oldenzaal. Uit het onderzoek blijkt echter dat de salesiaan in 1974 al is weggehaald uit een internaat in Twello omdat hij daar jongens seksueel zou hebben misbruikt.
Ook werkte hij in een parochie in Wageningen. ''Niet gunstig'', noemt de kardinaal het dat de man de zorg kreeg over misdienaars in de parochies.
De kardinaal was donderdag nog niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)

Hij had het kunnen weten, moeten weten.
Eikenprocessierups is er weer

WAGENINGEN - De eikenprocessierups is weer opgedoken. De afgelopen week zijn volgens de Natuurkalender, een waarnemersnetwerk van tal van natuurorganisaties, in Limburg en Noordoost-Brabant plakkaten rupsen in eikenbomen gezien.
Vooral uit de omgeving van Weert in Limburg komen volgens de kalender meldingen binnen, zo bleek donderdag.
De eikenprocessierups komt sinds begin jaren negentig in Nederland voor maar bleef eerst vooral beperkt tot Brabant en Gelderland.
Het overlast veroorzakende dier, een larve van een nachtvlinder, rukt echter steeds verder op. In 2004 staken rupsenkolonies de Rijn over en vorig jaar werden de beestjes al in Zeeuws-Vlaanderen, in Delft en op de grens van Overijssel en Drenthe aangetroffen.
De eikenprocessierups kan bij mensen en dieren hevige klachten veroorzaken. Dat komt door de brandhaartjes op het lichaam van de rups, die vanaf half mei loslaten. Elke rups heeft zo'n 700.000 brandhaartjes, die kunnen zorgen voor jeuk, geïrriteerde ogen en luchtwegklachten.
Als de rupsen succesvol zijn bestreden, kunnen de achtergebleven haartjes nog wel zes tot acht jaar voor klachten zorgen.
Provincies, gemeenten, rijksdiensten, GGD's en wetenschappers werken samen in de Expertgroep Eikenprocessierups om de verspreiding en de overlast van het beestje te volgen.
De Wageningen Universiteit zoekt naar manieren om de rupsen te bestrijden. De wetenschappers hopen een natuurlijke vijand van de harige dieren te vinden.
(Bron)
Leeftijdsgrens prostitutie omhoog

DEN HAAG - Prostituees moeten minstens 21 jaar zijn. Tot nu toe hield minister Ernst Hirsch Ballin vast aan een leeftijdsgrens van 18 jaar voor legale prostitutie, maar daar komt hij nu op terug.
Als ze ouder zijn, kunnen ze meer weloverwogen voor hun beroep kiezen en beter met lastige klanten omgaan.
Ook hebben ze vaker een opleiding afgerond, waardoor ze minder afhankelijk zijn van hun werk als hoer.
Het wetsvoorstel waarmee Hirsch Ballin meer greep op de prostitutie wil krijgen, gaat de minister nu aanpassen, liet hij donderdag weten.
De minister hield aanvankelijk vast aan een leeftijdsgrens van 18 jaar omdat hij bang was dat prostituees tussen de 18 en 21 illegaal zouden gaan werken. Dat wil hij nu gaan voorkomen met onder meer strengere controles op illegale prostitutie.
In de Tweede Kamer had zich ook al een meerderheid voor een hogere leeftijd voor prostitutie afgetekend.
(Bron)
Bliksem gezien in dampkring Saturnus

AMSTERDAM - De Amerikaanse planeetverkenner Cassini heeft bliksemflitsen gefotografeerd in de dampkring van Saturnus. Van een reeks ontladingen op 30 november 2009 konden planeetonderzoekers zelfs een filpmje samenstellen.
In de dampkringen van de reuzenplaneten komen hevige stormen en krachtige bliksemontladingen voor. In de Jupiteratmosfeer zijn die jaren geleden al voor het eerst vastgelegd, door de planeetverkenner Galileo.
Radiowaarnemingen van Cassini wezen al uit dat het ook in de Saturnusdampkring goed tekeer moest gaan, maar de bliksemflitsen waren nog niet eerder in beeld gebracht.
Dat kwam voornamelijk doordat de korte flitsen overstraald werden door de heldere ringen van Saturnus.
In augustus 2009 werd het ringenstelsel van de planeet echter exact van opzij door de zon beschenen. Rond die tijd was het ringoppervlak dus veel donkerder, en konden de bliksemschichten worden vastgelegd.
Op het filmpje is een 3000 kilometer lange wolk in de Saturnusdampkring te zien, waarin gebieden van een paar honderd kilometer groot oplichten door krachtige, kortdurende bliksemontladingen. De radiogolven van de bliksemontladingen zijn omgezet in geluid.
(Bron)
Schoonmakers overnachten bij UWV

AMSTERDAM - Een groep van vijftig tot honderd stakende schoonmakers zal de nacht van donderdag op vrijdag doorbrengen in een tent in de binnentuin van het hoofdkantoor van uitkeringsinstantie UWV in Amsterdam. Dat meldt FNV Bondgenoten vrijdag.
De schoonmakers, die al weken op verschillende plekken in het land actievoeren voor een betere cao, begonnen donderdagmiddag een manifestatie bij het hoofdkantoor van een van de grootste opdrachtgevers in de sector.
''We hebben besloten vannacht te blijven'', aldus Ron Meyer van FNV Bondgenoten.
Ongeveer vijfhonderd schoonmakers waren donderdag sinds het middaguur bijeen voor het UWV-kantoor.
''We willen dat de medewerkers van het bedrijf ons zien. Dus we zorgen dat we er zijn in hun lunchpauze, als ze uit hun werk komen, maar ook als ze morgenochtend weer aan het werk gaan.''
(Bron)

Mogen ze wel uitkijken dat het geen nachtje cel wordt.
Duinbrand Bergen aan Zee laait weer op

ALKMAAR - De brand in de duinen tussen Bergen aan Zee en Schoorl is donderdagmiddag weer opgelaaid. Dat meldde de politie.
Volgens een zegsvrouw is de brand ontstaan op dezelfde plek als woensdag. Meer kon ze donderdagmiddag rond 16.30 uur nog niet kwijt.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Bergen zit de brandweer ''er bovenop'', omdat ze nog in het gebied was vanwege de kans dat het vuur weer zou oplaaien.
''Soms woedt het vuur nog onder de grond en kan het weer snel aanwakkeren'', aldus de zegsman. Volgens hem is de wind ook weer opgestoken, wat nadelig is.
(Bron)
Afluisteren internet niet bestand tegen moderne criminelen

AMSTERDAM - Het aftappen van de internetverbinding van burgers is voor opsporingsinstanties geen sinecure. Wie de juiste diensten inzet voor communicatie kan zich relatief aan de opsporing onttrekken.
Dat blijkt uit een rapport waarop NU.nl de hand wist te leggen. De SP wil opheldering.
Deskundigen van Stratix Consultancy schreven op verzoek van Economische Zaken het rapport “Grenzen aan de aftapbaarheid?”.
Zij komen tot de slotsom dat het afluisteren van de verbinding zelf onvoldoende is en dat het niet mogelijk is alle communicatie goed af te luisteren. Het grootste probleem is dat veel data versleuteld over internet gaat en dus niet te interpreteren is.
Op zich is het mogelijk om e-mail bij de provider ook te tappen, maar internetters gebruiken steeds vaker webmaildiensten, zoals Gmail. In dat geval heeft de dienstverlener een server in Nederland om af te kunnen tappen. Vaak is dat niet zo, zoals bij Yahoo en Microsoft Live (hotmail). Berichten kunnen ook via diensten als Twitter, Hyves, Facebook of Linked-In uitgewisseld worden en zijn niet altijd af te tappen.
Volgens de onderzoekers is het afluisteren van mobiele en traditionele telefonie goed ingeregeld. Datzelfde geldt voor internetbellen via telefonie- of internetproviders.
Minder rooskleurig voor de opsporing is losse internettelefonie, die vaak vanuit het buitenland aangeboden worden. Veel diensten, zoals Skype, versleutelen het gesprek standaard van begin tot eind. Afluisteren is dan heel lastig.
Andere technische mogelijkheden faciliteren communicatie via chat-diensten of via games in spelcomputers. Steeds vaker spelen centrale servers daar geen rol. De informatieuitwisseling gaat dan rechtstreeks van deelnemer naar deelnemer.
In een aantal gevallen werpen de rapportschrijvers de vraag op of het juridisch wel mogelijk is een tapplicht op te leggen. Zo wijzen ze erop dat een cafehouder die internet als service naar de klanten biedt niet onder de regelgeving valt. Criminelen die tijdens het nuttigen van een consumptie internetten zijn dan nagenoeg niet af luisteren.
Het advies is dan ook de regels aan te scherpen, maar de onderzoekers erkennen dat dit de problemen slechts gedeeltelijk kan verhelpen.
Voor de Socialistische Partij is het tijd om opheldering te vragen. “Ik wil nu dat dit rapport openbaar naar de Tweede Kamer komt en ik wil een reactie op dit bericht”, zegt kamerlid Arda Gerkens tegenover NU.nl.
“Je kunt je afvragen in hoeverre tappen nog een zinvol opsporingsmiddel is. Het moet duidelijk worden wat het oplevert. Of hebben we zoveel domme boeven in Nederland?”
Gerkens wil op basis van harde cijfers meer duidelijkheid over de cijfers krijgen. Eerder wist ze via een motie al af te dwingen dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie en Binnenlandse Zaken) onderzoek naar de effectiviteit doet. In ons land worden jaarlijks ruim 26.000 telefoontaps geplaatst en een onbekend aantal internettaps geplaatst. Op basis van cijfers van een samenwerkingsorgaan is duidelijk dat internet enkele duizenden keren wordt afgeluisterd.
Voor de digitale burgerrechten beweging Bits of Freedom is het tijd voor verandering. “Het Nederlandse aftapbeleid moet drastisch op de schop en dit geheime rapport levert het zoveelste bewijs”, verzucht directeur Ot van Daalen.
Hij hoopt dat justitie snel komt met het onderzoek naar de effectiviteit van tappen. “Zware criminelen weten een telecomtap kinderlijk eenvoudig te omzeilen en ondertussen worden Nederlanders vaker afgeluisterd dan welke Westerse bevolking dan ook.”
(Bron)
Schiphol gaat definitief dicht

BRUSSEL - Het Nederlandse luchtruim gaat vanaf donderdagavond 19.00 uur dicht in verband met de stofwolk die is ontstaan door een vulkaanuitbarsting woensdagochtend in IJsland.
Dat heeft een woordvoerster van luchthaven Schiphol donderdag laten weten. Het vliegverkeer wordt de komende uren in fases afgebouwd.
Hoe lang de sluiting van het Nederlandse luchtruim gaat duren, is nog onbekend.
De luchthaven in Amsterdam heeft donderdag al tientallen vluchten geschrapt, doordat in diverse landen in vooral Noord-Europa de luchthavens dichtgingen.
Vliegen door een stofwolk is gevaarlijk, omdat de motoren kunnen uitvallen. De woordvoerster van Schiphol kon nog niet zeggen hoeveel vluchten er door de maatregelen worden getroffen.
Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen raden reizigers onder meer aan voordat ze van huis vertrekken te controleren of hun vlucht gaat.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet nog niet of de wolk met vulkanische as schadelijk is voor de volksgezondheid. Volgens een woordvoerder wordt daar op dit moment onderzoek naar gedaan.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft aan dat het eerst contact wil hebben met het RIVM voordat het later donderdagmiddag ingaat op de vraag of de vulkaanas schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid. [Knap dat er dan allang gemeld is dat het niet gevaarlijk is omdat de aswolk in de hogere luchtlagen zit.]
Het Belgische luchtruim wordt donderdagmiddag vanaf 14.30 uur in fasen gesloten in verband met de voorbijtrekkende aswolk die zich na de vulkaanuitbarsting in IJsland over Europa verspreidt. Dat heeft Etienne Schouppe, de Belgische staatssecretaris voor Mobiliteit, donderdag gemeld.
Om 14.30 uur wordt de sector West gesloten, die de kust en de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Henegouwen omvat. De Brusselse luchthaven blijft daarbij open voor luchtverkeer richting het zuiden.
Om 16.30 uur wordt het volledige Belgische luchtruim gesloten tot de aswolk is voorbijgetrokken, aldus de staatssecretaris.
Het luchtruim boven Zweden zal donderdagavond om 22.00 uur helemaal gesloten zijn. Dat heeft de Zweedse rijksluchtvaartdienst meegedeeld. De aswolk drijft vanuit het noordwesten het Zweedse luchtruim binnen.
De luchthaven van Malmö in het zuiden van Zweden gaat om 16.00 dicht. Andere luchthavens, zoals die van Stockholm, sluiten om 18.00 uur. Op het eiland Gotland in de Oostzee blijft het vliegverkeer het langst mogelijk.
Passagiers die donderdag of vrijdag met KLM van of naar Ierland, Denemarken, Noorwegen, Zweden of Groot-Brittannië reizen, kunnen hun vliegticket kosteloos naar een andere datum omboeken. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op haar website.
Deze omboekservice geldt alleen voor vluchten van Air France, KLM of Delta. Mensen die meer dan vijf uur zijn vertraagd, kunnen een verzoek indienen voor een volledige vergoeding van hun ticket.
In vertrekhal 2 op Schiphol was het rond half twee druk met passagiers van wie de vlucht was geschrapt en die in lange rijen voor de balies van KLM, Delta en Air France stonden.
Van stewardessen kregen zij informatie over de stand van zaken en eventuele alternatieven. Op een bord in de hal werd aangegeven dat minstens dertig vluchten naar bestemmingen in Scandinavië en Groot-Brittannië waren geschrapt.
(Bron)
Geen bezorgkosten voor ontevreden consument

BRUSSEL - Een consument die ontevreden is over een aankoop via bijvoorbeeld internet of telefoon mag die terugsturen zonder de leveringskosten te betalen. Dat heeft het Hof van justitie in Luxemburg donderdag bepaald.
De zaak draaide om een Duits postorderbedrijf dat een consument die binnen de wettelijke termijn van zeven dagen afzag van een aankoop, de verzendkosten weigerde terug te betalen.
Een Duitse rechter oordeelde dat de Duitse wet geen recht geeft op terugbetaling, maar vroeg het hof of dit niet in strijd was met Europese wetgeving.
Het hof heeft nu bepaald dat de EU-regels stellen dat bezorgkosten moeten worden terugbetaald. De kosten voor het terugzenden van de goederen mogen wel aan de consument in rekening worden gebracht.
(Bron)
Jongen vindt gevangeniscomputer op straat

ARNHEM - Een 16-jarige jongen uit Arnhem heeft een oude computer met vertrouwelijke gegevens over gedetineerden in de Arnhemse gevangenis De Berg aangetroffen op straat.
De jongen onderzocht de computer samen met docenten en zag toen de documenten. De computer is teruggegeven aan de gevangenis.
Justitie bevestigt donderdag een bericht daarover in dagblad de Gelderlander.
De jongen plukte de computer vorige week van straat in Arnhem-Zuid en trof er gespreksverslagen met en rapportages over gedetineerden op aan. Een woordvoerder van justitie noemt het ''buitengewoon ernstige'' kwestie.
''We zijn de jongen zeer erkentelijk dat de computer is teruggebracht.''
Justitie heeft het incident onderzocht en concludeert dat de computer rond 2003 door de gevangenis is weggegeven en dat de laatste eigenaar het ding aan de weg heeft gezet.
''Overbodige computers werden tot 2004 helemaal opgeschoond en bijvoorbeeld aan scholen gegeven. Bij het opschonen van deze pc is vermoedelijk iets misgegaan. Tegenwoordig worden computers niet meer weggegeven maar binnenshuis vernietigd, juist om dit soort zaken te voorkomen'', aldus de justitiewoordvoerder.
(Bron)
Mensen van 'gemixt ras' aantrekkelijkst

AMSTERDAM – Mensen die een gemengde raciale afkomst hebben, worden over het algemeen beoordeeld als aantrekkelijker dan personen die zijn verwekt door twee ouders van dezelfde afkomst. Dat beweren Britse wetenschappers in een nieuwe studie.
De onderzoekers van de Universiteit van Cardiff verzamelden 1205 pasfoto’s van mensen met een blank, zwart of gemixt uiterlijk. Vervolgens lieten ze de foto’s door een groot aantal proefpersonen beoordelen op aantrekkelijkheid.
Uit het onderzoek bleek dat mensen van gemengde afkomst over het algemeen mooier en aantrekkelijker werden gevonden dan personen die geen gemixte achtergrond hadden. De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Perception.
Volgens de wetenschappers heeft de aantrekkelijkheid van mensen met een ‘gemixt ras’ te maken met genetische diversiteit. “De resultaten van het onderzoek lijken te bevestigen dat mensen die een diverse genetische achtergrond gemiddeld genomen als aantrekkelijker worden beschouwd”, verklaart hoofdonderzoeker Michael Lewis op BBC News.
Volgens Lewis is het goed mogelijk dat mensen met een diverse achtergrond daardoor ook succesvoller zijn in het dagelijks leven.
“Hoewel mensen met een gemixt ras maar een klein deel van de bevolking vormen, zijn ze sterk vertegenwoordigd in beroepen waarin de competitie erg groot is", aldus Lewis.
"Denk aan acteren en Hale Berry, en Formule 1-racen met Lewis Hamilton. En dan is er natuurlijk nog de politiek met Barack Obama.”
(Bron)
'Patiënt moet meer betalen'

AMSTERDAM - Patiënten moeten waarschijnlijk nog dit jaar extra gaan betalen voor tandarts, fysiotherapeut, psycholoog en bepaalde medicijnen. Dat berichten de GPD-bladen.
Begin vorige maand stond de teller nog op 2,5 miljard euro maar inmiddels kampt het demissionair kabinet met een tegenvaller van bijna 3 miljard.
Volgens bronnen op Financiën komt de tegenvaller bijna geheel voor rekening van de zorg. Het budget is daar met tussen de 2 en 2,5 miljard euro overschreden.
(Bron)
Rode zonsondergang door vulkaan

DE BILT - De vulkaanuitbarsting woensdagochtend in IJsland is donderdag merkbaar in de atmosfeer in Nederland. Dat laat het KNMI donderdag weten.
De meteorologen verwachten donderdag een opvallend rode zonsondergang. Verder is voor het eerst in de geschiedenis door het weerbureau een verwachting in verband met mogelijke asdeeltjes in de lucht afgegeven.
Woensdagochtend barstte in het zuiden van IJsland een vulkaan in de gletsjer Eyjafjallajökull uit. De aswolk die daardoor ontstond zakt langzaam vanuit het noorden van Europa naar het zuiden.
Volgens het KNMI zal het licht van de zonsondergang roder zijn dan anders doordat de asdeeltjes voor het oog de kleur veranderen.
(Bron)
Man slaat man met python

AMSTERDAM - De politie in de Amerikaanse staat South Carolina heeft een 29-jarige motelgast aangehouden die een andere gast na een ruzie had geslagen met een python.
Het slachtoffer verklaarde tegenover de politie dat hij met de man woorden had gehad over muziek die te hard stond.
De ruzie leek gesust, maar een paar uur later kwam de man met een 1,20 meter lange python op hem af en sloeg hem met de kop van de wurgslang in zijn gezicht.
De dader overhandigde de slang aan familie voor hij door de politie in de boeien werd geslagen en naar het bureau werd meegenomen.
(Bron)

Hoe is het met de python?
De merel is ook wakker.
De koolmezen gaan al tekeer.

woensdag, april 14, 2010

Verkeersslachtoffer verdwijnt in bos

SINT-OEDENRODE - De politie in Brabant is sinds woensdagmiddag met man en macht op zoek naar een slachtoffer van een verkeersongeval. De zoektocht heeft plaats in de bossen bij Sint-Oedenrode, aldus de politie.
Rond vier uur vond op de Vogelsven in de Brabantse gemeente een ongeval plaats. Een auto sloeg door nog onbekende oorzaak over de kop. Omstanders haalden de automobilist uit de wagen in afwachting van ambulance en politie.
Het verkeersslachtoffer reageerde nogal verward, aldus een woordvoerster van de politie. Hij zei even te willen lopen en verdween een bosperceel in.
Sindsdien is niets meer van de man gezien of vernomen. Het is niet bekend wat de verwondingen zijn van de onbekende automobilist.
(Bron)
Man overreden door eigen tractor

SCHERPENZEEL - Een 76-jarige man uit het Gelderse Scherpenzeel is woensdagmiddag overleden, nadat hij werd overreden door zijn eigen tractor. Dat meldde de politie.
Het ongeval gebeurde even buiten de woonplaats van de man.
Het slachtoffer was met de tractor aan het werk op een weiland. Toen de man het voertuig verliet, overreed de tractor hem door onbekende oorzaak. De tractor belandde in een sloot.
(Bron)
Bergen aan Zee ontruimd wegens heidebrand

BERGEN - Bergen aan Zee wordt ontruimd wegens de grote duinbrand die sinds het einde van de middag in Bergen woedt. Dit heeft de politie bekendgemaakt.
De politiewoordvoerster kon nog niet aangeven wat de precieze omvang van het getroffen gebied is, omdat de brand zich mede door de harde wind snel verspreidt.
Volgens de politie dat het gaat om een stuk heide tussen Bergen en Schoorl. De rook is tot in de wijde omgeving te zien.
In eerste instantie worden de bewoners van het noordelijke gedeelte van Bergen aan Zee geëvacueerd, maar ook de andere inwoners van het Noord-Hollandse dorp moeten zich klaar maken voor evacuatie.
De bewoners worden opgevangen in sportcentrum De Beeck in Bergen, zo meldt RTV Noord-Holland. De ME is ingezet om te helpen bij de evacuatie.
In augustus en september vorig jaar woedden ook diverse duinbranden in de gemeente Bergen.
Hierbij gingen honderden hectaren duingebied in vlammen op. Het vermoeden bestaat dat deze branden waren aangestoken.
(Bron)
Man springt in sloot om aan boete te ontsnappen

Een man die dinsdagnacht een parkeerplaats langs de A59 opreed schrok zo erg van de daar aanwezige politie, dat de 42-jarige man uit Raamsdonksveer een sloot in sprong. De agenten vonden zijn gedrag tamelijk verdacht en namen een kijkje.
De man reed parkeerplaats het Labbegat bij Sprang-Capelle op, parkeerde zijn bestelwagen en spurtte weg. De agenten gingen achter hem aan en vonden hem in een sloot. Het bleek dat een rechter de natte en stinkende man eerder een rijverbod tot in juli had gegeven.
De man is meegenomen naar het bureau. De ruimte waar hij is opgevangen is later schoongemaakt.
(Bron)

Die laatste zin is wel een essentieel onderdeel van het bericht...
'Magnetische polen lagen ooit op evenaar'

AMSTERDAM - De magnetische noord- en zuidpool van de aarde lagen mogelijk ooit rond de evenaar. Dat beweren Amerikaanse en Japanse wetenschappers in een nieuwe studie.
Onderzoekers van University of Michigan in de Verenigde Staten en Kochi University in Japan hebben zich gebogen over enkele onverklaarbare resultaten bij onderzoeken op oeroude vulkanische gesteenten.
Uit deze gesteenten is normaal gesproken een historische ‘afdruk’ af te leiden van de richting en de sterkte van het magnetisch veld van de aarde. Hierdoor is het mogelijk om te bepalen op welke breedtegraad de gesteenten zijn gevormd en in hoeverre ze zijn verschoven door continentale drift.
Deze gegevens over het magnetisch veld leiden soms echter tot verwarring. Sommige gesteenten in Noord-Amerika en Europa lagen volgens hun ‘magnetische afdruk’ 550 miljoen jaar geleden rond de evenaar en 50 miljoen jaar later vlakbij één van de magnetische polen.
De gesteentes zouden dan 45 centimeter per jaar moeten zijn opgeschoven. Dat is echter onmogelijk te verklaren met continentverschuiving.
De Amerikaanse en Japanse wetenschappers suggereren daarom nu dat het magnetisch veld van de aarde 550 tot 600 miljoen jaar geleden 90 graden is gedraaid. De magnetisch noord- en zuidpool zouden daardoor tijdelijk op de evenaar hebben gelegen. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
De volledige studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Earth & Planetary Science Letters.
Het is de wetenschappers niet duidelijk welke gebeurtenissen er voor kunnen hebben gezorgd dat het magnetisch veld van de aarde 90 graden draaide.
Het magnetisme op aarde wordt veroorzaakt door vloeibare metalen die rond de aardkern draaien. Wetenschappers gaan er al langer vanuit dat het magnetisch veld aan veranderingen onderhevig is. Zo zijn de magnetische noord- en zuidpool in de geschiedenis van de aarde al meerdere malen van plek gewisseld.
(Bron)
Cel geëist voor inrijden op agenten Den Haag

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen een automobilist die rond de jaarwisseling dronken op twee agenten inreed.
De man had bovendien al een botsing veroorzaakt, geen geldig rijbewijs en een strafblad.
Andere politiemensen wilden de man op oudejaarsavond in Den Haag aanhouden omdat hij geen gordel droeg en zijn auto eruit zag of hij een botsing had gehad.
De 27-jarige man uit 's-Gravenzande stond bij een stoplicht op de Alberdastraat, maar gaf gas toen de agenten hem een stopteken gaven.
De automobilist reed met gedoofde lichten richting de Kamperfoeliestraat, waar hij werd opgewacht door een politieauto. De man minderde vaart toen hij de agenten zag, maar toen die uitstapten, trapte hij het gaspedaal weer in.
Hij ramde zijn auto tussen de politieauto en een geparkeerde auto. Een agent raakte gewond door rondvliegend glas van een gebroken autoruit.
De verdachte heeft bekend dat hij onder invloed was van drugs en alcohol. Hij verklaarde de eerste stoptekens te hebben genegeerd, omdat hij geen geldig rijbewijs had.
Als het aan het OM ligt verliest de verdachte over twee weken als de rechter uitspraak doet ook zijn auto. De eis is aan de hoge kant, omdat het gaat om geweld tegen mensen in een publieke functie.
(Bron)
Zeldzame zwarte bekerzwam ontdekt

RIJSWIJK - In het Nationale Park Drents Friese Wold is op twee plaatsen de zeer zeldzame zwarte bekerzwam ontdekt. Dat heeft de Nederlandse Mycologische Vereniging woensdag laten weten in een melding op Natuurbericht.nl.
Het is volgens de zwammendeskundigen voor het eerst in meer dan twintig jaar dat een dergelijke paddenstoel werd gezien.
De zwarte bekerzwam staat met de opmerking 'ernstig bedreigd' op de rode lijst van bedreigde soorten, aldus Natuurbericht.nl.
In twee vochtige bossen met fijnsparren ontdekte een paddenstoelenliefhebber uit Friesland begin deze maand groepen van de zeldzame zwammen.
Veel soorten paddenstoelen in Nederland hebben volgens de mycologen de pech dat ze het best gedijen in monotone, wat kale naaldbossen.
De zwarte bekerzwam doet het goed in fijnsparbossen, percelen die men over het algemeen liever kwijt dan rijk is en die nog maar zelden voorkomen. Ook de fijnsparren in het Drents Friese Wold stonden op de nominatie te worden gekapt maar dat lijkt nu niet meer aan de orde, aldus de vereniging.
(Bron)
Man zit jongeren met mes achterna in school

DOETINCHEM - Een 48-jarige man heeft dinsdag in het schoolgebouw van het ROC in Doetinchem een groep jongeren achterna gezeten met een mes.
De jongeren zijn ongedeerd gebleven. Een medewerker van het ROC wist de man om te praten zijn mes af te geven, zo liet de politie woensdag weten.Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.
De 19-jarige zoon van de verdachte uit Doetinchem vertelde thuis aan zijn vader dat hij lastig zou zijn gevallen door een groep jongeren.
De boze vader ging met een mes op zak naar hen op zoek. Toen ze de vader zagen aankomen vluchtten ze het schoolgebouw in voor hulp.
De Doetinchemmer ging de groep achterna, maar één van de medewerkers van het ROC wist de man te kalmeren waarna hij zijn mes afgaf.
De gealarmeerde politie heeft de verdachte voor verhoor naar het politiebureau gebracht. Een deel van de jongeren bleek geen leerling van de school. Zij wilden geen aangifte doen.
(Bron)
'Diepste onderzeekrater ter wereld ontdekt'

AMSTERDAM - Britse wetenschappers zeggen de diepste onderzeekrater te hebben ontdekt in de buurt van de Kaaimaneilanden.
Dat heeft geofysicus Maya Tolstoy maandag gezegd. Volgens haar ligt de vulkaankrater een kilometer dieper dan de krater die tot dusverre bekendstond als het diepst liggend.
De wetenschappelijke expeditie aan boord van de RRS James Cook ontdekte de krater op vijf kilometer onder de oppervlakte van de Caraïbische Zee in een gebied dat bekend is als de Kaaimantrog, een diepte in de zeebodem die diende als setting van de film 'The Abyss' van James Cameron.
De diepte en afgelegen ligging van de vulkaankrater heeft de hoop gewekt dat nieuwe en exotische levensvormen worden gevonden in het hete mineraalrijke water.
(Bron)
Stookolie lekt in Maas

AMSTERDAM - In Luik is woensdagochtend 2000 liter stookolie in de Maas terechtgekomen. Het grootste deel daarvan heeft de brandweer inmiddels ingedamd. Aanvankelijk werd gevreesd dat er 10.000 liter olie in het wat was beland.
Dat zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat Limburg woensdagmiddag. Naar verwachting zal de vervuiling geen consequenties hebben voor de Maas in Nederland, aldus deze woordvoerder.
Een helikopter van de politie heeft woensdagmiddag nog geen vervuiling waargenomen van de Maas bij Eijsden en Maastricht.
(Bron)
Winkels oneerlijk over garantie

AMSTERDAM - Consumenten die een wasmachine of dvd-speler kopen in een winkel hebben vaak meer recht op garantie dan de winkel doet voorkomen. Veel winkels perken ten onrechte de garantierechten in, blijkt uit onderzoek van de Consumentenautoriteit.
De autoriteit spitte de afgelopen maanden de algemene voorwaarden en andere documenten door waarmee bedrijven aangeven welke rechten consumenten hebben op een goed product.
Dat gebeurde bij achttien grote ketens die consumentenelektronica verkopen. Deze bedrijven hebben in totaal 3800 vestigingen in Nederland.
Gebleken is dat het recht op garantie dat deze bedrijven geven veel beperkter is dan waar consumenten recht op hebben op basis van de wet. Bij tien ondernemingen met in totaal vijftienhonderd winkels werden 21 overtredingen geconstateerd.
"We zien dat er op papier veel mis is met de manier waarop winkels met hun klanten communiceren over hun rechten", zegt directeur van de Consumentenautoriteit Bernadette van Buchem. "Als het op papier niet klopt, gaan we ervan uit dat het voor de consument in de praktijk moeilijk zal zijn om zijn recht te halen."
Bij de helft van de gevallen werden de wettelijke rechten onjuist vermeld. Zo waren winkeliers niet bereid om meer garantie te geven dan de fabrieksgarantie, terwijl de consument ook daarbuiten altijd recht heeft op een goed product.
In zeven gevallen werden financiële drempels opgeworpen voor consumenten die hun recht willen halen, zoals het in rekening brengen van onderzoeks-, reparatie- en verzendkosten.
Ook werden in vijf gevallen allerlei voorwaarden gesteld aan de manier waarop consumenten hun gebrekkige product moeten retourneren. Bijvoorbeeld binnen veertien dagen na aankoop met de kassabon en in een onbeschadigde verpakking. Terwijl de wet slechts voorschrijft dat de consument het gebrek 'binnen een redelijke termijn na constatering ervan' moet melden.
De meeste bedrijven hebben in middels hun informatie aangepast aan de regels. Eind mei moet alles in orde zijn. De Consumentenautoriteit gaat handhavend optreden tegen bedrijven die hun garantievoorwaarden dan nog niet hebben aangepast.
(Bron)
'Bankbiljetten kunnen werken als pijnstiller'

AMSTERDAM – Als mensen bankbiljetten in hun handen hebben gehad, voelen ze daarna minder pijn. Dat blijkt uit een experiment van Amerikaanse wetenschappers.
Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota vroegen enkele tientallen mensen om een stapeltje van 80 bankbiljetten door hun vingers te laten glijden. Andere proefpersonen kregen een stapeltje met briefjes van onbedrukt papier in hun handen.
Vervolgens moesten alle deelnemers aan het experiment hun handen zo lang mogelijk onderdompelen in een bak met heet water.
Opvallend genoeg konden de mensen die bankbiljetten hadden vastgehouden het hete water langer weerstaan, dan de andere proefpersonen. Ook vonden ze de hoge temperatuur van het water in verhouding minder pijnlijk. Dat meldt de Britse krant The Daily Telegraph.
De volledige resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.
De onderzoekers vermoeden dat het vasthouden van geld gevoelens van eigenwaarde en zelfvertrouwen kan oproepen. Uit eerder onderzoek is eveneens gebleken dat mensen met een groot gevoel van eigenwaarde beter in staat zijn om pijn te weerstaan.
(Bron)
Fan aangehouden voor vuurwerkincident Feyenoord-ADO

ROTTERDAM - De politie heeft dinsdag een 36-jarige man uit Rijswijk aangehouden die eind februari tijdens de wedstrijd Feyenoord-ADO Den Haag in de Kuip in Rotterdam een lawinepijl afvuurde. Daardoor raakten meerdere mensen gewond.
De pijl werd destijds afgevuurd vanuit het vak met supporters van ADO Den Haag. De pijl kwam in het vak zelf tot ontploffing.
De politie hield direct al twee 14-jarige Hagenaars aan, maar die bleken niks met de zaak te maken te hebben. De man die nu is aangehouden wordt mogelijk poging tot doodslag ten laste gelegd.
(Bron)
Deense dieven stelen 58 eikenbomen

KOPENHAGEN - Dieven hebben in het Deense dorpje Kirke Hyllinge een wel heel bijzondere operatie uitgevoerd. Ze hebben onopgemerkt 58 eikenbomen van ongeveer drie meter hoog gestolen. Dat meldden Deense media woensdag.
De politie is verbaasd dat niemand de diefstal heeft zien gebeuren. De operatie is vermoedelijk met groot materieel op klaarlichte dag uitgevoerd.
Een bewoner van het dorp heeft na het verdwijnen van de bomen aangifte gedaan.
De bomen stonden sinds vorig najaar in de grond. In totaal hebben de eiken een waarde van ruim 9000 euro, schat de politie.
(Bron)
Meisje (14) steekt moeder dood om computer

WENEN - Een ruzie over toegang tot een computer heeft in Oostenrijk geleid tot een bijzondere moord. Een 14-jarig meisje stak haar moeder (37) dood met een mes, naar eigen zeggen tijdens een woedeuitbarsting.
Dat heeft de politie bekendgemaakt, zo meldde het Oostenrijkse persbureau APA woensdag.
De dochter heeft inmiddels een bekentenis afgelegd. De fatale ruzie had dinsdag plaats in de badkamer van de woning van de familie in Wenen.
Het meisje pakte daar een mes en stak meerdere keren in op haar moeder. De twee hadden vaker ruzie, waarbij fysiek geweld geen uitzondering was. De tiener stelde dat ze de dood van haar moeder niet heeft gewild.
Dinsdagavond, twee uur na de steekpartij, ontdekten de vader en een broer van het meisje de moeder in een plas van bloed.
Het meisje werd later aangetroffen in een nabijgelegen park. Bij een veroordeling riskeert ze een gevangenisstraf van maximaal tien jaar.
(Bron)
Lekkende tank gevaarlijke stof Maasvlakte

ROTTERDAM - Op het terrein van Keyrail op de Maasvlakte heeft woensdagmiddag enige tijd een gevaarlijke stof uit een spoorketelwagon gelekt. Keyrail is de beheerder van de Betuweroute.
Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bekendgemaakt. Het ging om een kleine druppellekkage van een bijtende stof. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.
De brandweer stelt dat er geen groot gevaar is geweest. De lekkage is inmiddels gedicht. Hoe het lek is ontstaan, is nog niet bekend.
(Bron)
Eigenaar Hanos rijdt in op FNV'ers

AMSTERDAM - De eigenaar van horecagroothandel Hanos is dinsdagochtend in Groningen op twee medewerkers van FNV Bondgenoten ingereden. Dat stelt de vakbond, die aangifte tegen eigenaar Hans Kranenburg doet voor poging tot doodslag.
De twee konden volgens FNV Bondgenoten nog net op tijd wegspringen.
Het duo stond bij een vestiging van Hanos in Groningen om daar medewerkers te vragen een enquête in te vullen. Volgens FNV-bestuurder Lex Makkinje komen er regelmatig berichten binnen over intimidatie van Hanos-werknemers.
Omdat de bond 'met hand en tand' wordt geweerd, is het volgens hem lastig die meldingen na te trekken en daarom werd het op deze manier geprobeerd. Eigenaar Hans Kranenburg zou het daar niet mee eens zijn geweest en probeerde de twee weg te sturen.
Ze zouden nog hebben geprobeerd te overleggen over waar ze dan wel konden staan, maar daar wilde Kranenburg volgens FNV Bondgenoten niet aan. Hij zou in zijn auto zijn gestapt en vervolgens op de twee zijn ingereden. Toen mede-eigenaar Wim Everards arriveerde, zou hij de twee richting de poort hebben geduwd, maar geen excuses hebben aangeboden.
Het bedrijf liet woensdag weten eerst uit te willen zoeken wat er is gebeurd voordat het met een reactie komt. Hanos is niet aangesloten bij de sector-cao. Bij het bedrijf werken twaalfhonderd mensen, van wie honderd in Groningen.
(Bron)

dinsdag, april 13, 2010

Aha! Het ligt aan de homo's, volgens het Vaticaan. Maar de kerk heeft zelf alle priesters etc. die stiekem iets met een vrouw hadden, weggezuiverd. Wat houd je dan over?
TT 108 Fraude met nepkassa's ontdekt

De FIOD heeft een man en een vrouw opgepakt, die fraude zouden hebben gepleegd met geprepareerde kassa's.
Een bedrijf in Almere wordt verdacht van het produceren van kassa's die een deel van de inkomsten niet registreren. Gebruikers konden zo de belasting ontduiken. De opgepakte man werkte bij het bedrijf. De vrouw was bedrijfsleider in een horeca-zaak in Amersfoort die met zo'n kassa werkte.
Ook bij andere klanten van het Almeerse bedrijf zijn invallen gedaan en is administratie in beslag genomen. Verder zijn drie kluizen, sieraden en 50.000 euro contant geld in beslag genomen.
'Lichte stress goed voor ongeboren baby'

AMSTERDAM – Lichte tot matige stress tijdens de zwangerschap zorgt er mogelijk voor dat het brein van ongeboren baby’s zich beter ontwikkelt. Dat zou blijken uit een Amerikaanse studie.
Wetenschappers van de Johns Hopkins University in Baltimore onderzochten 112 zwangere vrouwen tot drie maal toe tijdens het laatste trimester van hun zwangerschap.
Bij de onderzoeken werden de bewegingen van de foetussen in kaart gebracht. Ook werd de vrouwen gevraagd in hoeverre ze zich gestrest voelden. Ter afsluiting van de studie werden alle baby’s twee weken na de bevalling nog eens onderzocht door de wetenschappers.
Uit hun bevindingen bleek dat de baby’s van vrouwen die bloot stonden aan lichte tot matige stress bovengemiddeld goed ontwikkelde hersenen hadden. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
Ook waren de baby’s van de licht gestreste moeders over het algemeen beweeglijker in de baarmoeder. Dit zorgde er volgens de wetenschappers voor dat de kinderen na hun geboorte een grotere mate van controle hadden over hun ledematen dan baby’s van minder gestreste vrouwen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Child Development.
Overigens blijkt uit eerdere onderzoeken dat een grote mate van stress tijdens de zwangerschap juist niet bevorderlijk is voor de ontwikkeling van babyhersenen. Onderzoekers van New York University ontdekten in 2009 dat kinderen van vrouwen die in oorlogsgebieden leven, gemiddeld genomen een hogere kans hebben om schizofrenie te ontwikkelen.
(Bron)
Zoekactie naar matroos stopgezet

AMSTERDAM - De zoekactie naar een vermiste matroos op zee is rond het middaguur stopgezet. Hij is zo goed als zeker dood. De bemanning van het schip waar hij werkte kan een inspectie verwachten.
De bemanning waarschuwden de kustwacht pas zo'n zeven uur na de vermissing van hun collega, per e-mail.
"De eerste uren dat iemand vermist wordt, zijn cruciaal", zegt een woordvoerder van de kustwacht. "Het is onbegrijpelijk dat we pas zo laat zijn ingelicht."
De bemanning zou het gemis van de matroos rond 22.00 uur hebben opgemerkt. Daarna is eerst het hele schip doorgespit. Toen de man niet werd gevonden, is de kustwacht rond 04.45 uur gewaarschuwd. Die zette een grote zoekactie op touw.
De kustwacht zocht met een reddingshelikopter en drie boten. De politie zette ook een helikopter en een boot in.
De zoekactie is opgegeven omdat het gebied waar de matroos kan zijn ieder uur groter wordt. Het schip was rond 20.15 uur vertrokken vanuit de containerterminal ECT in Rotterdam en was rond 22.00 uur zo'n twaalf kilometer uit de kust.
(Bron)
Fraters vergrepen zich aan zwakbegaafden

BOXTEL - Kinderen met een licht verstandelijke beperking die begin jaren zestig en zeventig op het instituut De La Salle in Boxtel zaten, zijn in die tijd slachtoffer geworden van seksueel misbruik door leden van de congregatie van de Fraters van Tilburg.
Dat hebben drie oud-groepsleiders van het behandelinstituut onafhankelijk van elkaar verklaard aan de Wereldomroep en NRC Handelsblad.
Volgens de redacties is het de eerste keer dat niet slachtoffers van seksueel misbruik zelf met verhalen over misbruik binnen rooms-katholieke instellingen naar buiten komen.
De drie oud-groepsleiders die de broeders van misbruik beschuldigen, waren de eerste leken die de fraters hielpen bij het onderwijs aan zwakbegaafde kinderen.
Ook in het buitenland worden fraters beschuldigd van seksueel misbruik. Een oud-leerling van een internaat van de Fraters van Tilburg in Soto, op Curaçao, beschuldigt twee broeders van die congregatie van seksueel misbruik.
Hij uittte zijn beschuldigingen voor de Wereldomroep.
Het is niet de eerste keer dat de congregatie in opspraak komt.
Eerder zeiden zeven oud-leerlingen van blindeninstituut Sint Henricus in het Brabantse Grave structureel te zijn misbruikt en mishandeld door negen fraters.
(Bron)
Le Pen kondigt afscheid aan

PARIJS - Jean-Marie Le Pen treedt in januari 2011 af als leider van het extreemrechtse Front National. Dat maakte de politicus maandag bekend na afloop van een partijbijeenkomst in Parijs.
Onlangs werd al bekend dat Le Pen (81) niet meedoet aan de volgende Franse presidentsverkiezingen, die voor 2012 gepland staan.
Le Pen, die het Front National leidt sinds hij de partij in 1972 oprichtte, deed vijf keer mee aan de presidentsverkiezingen.
Zijn grootste succes beleefde hij in 2002, toen hij meer stemmen wist te vergaren dan de impopulaire socialist Lionel Jospin en het zo tot de tweede ronde van de presidentsverkiezingen schopte. Die verloor hij van Jaques Chirac.
Na het succes van 2002 zakte het Front National steeds verder weg, maar met de regionale verkiezingen in maart deed de partij het weer opvallend goed, met bijna 11 procent van de stemmen.
Marine Le Pen, de 41-jarige dochter van de huidige partijleider, geldt als favoriet om haar vader op te volgen.
Bruno Gollnisch, de 60-jarige rechterhand van Jean-Marie Le Pen, heeft zich als enige andere kandidaat opgeworpen voor het partijleiderschap. Op 15 en 16 januari 2011 bepalen de leden van het Front National wie de partij gaat aanvoeren.
(Bron)
'Lelijke mensen verdienen minder'

MAASTRICHT - Lelijke mensen verdienen minder dan schoonheden. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat mooie advocaten vijftien jaar na het afronden van hun studie 6,5 procent meer verdienen dan hun minder goed bedeelde studiegenoten.
Dat zegt de uit de Verenigde Staten afkomstige econoom Daniel Hamermesh woensdag bij de aanvaarding van zijn leerstoel Arbeidseconomie aan de Universiteit Maastricht.
Hamermesh vraagt zich af of de overheid lelijke mensen niet positief zou moeten discrimineren, omdat zij net als andere minderheidsgroepen achterblijven op de arbeidsmarkt.
Volgens Hamermesh wegen de kosten van plastische chirurgie voor lelijke mensen niet op tegen de voordelen die hun dat kan opleveren.
Uit onderzoek blijkt volgens hem tevens dat bedrijven die mooie mensen op hun verkoopafdeling laten werken, beduidend meer omzet behalen dan bedrijven waar geen fraaie 'exemplaren' op die afdeling werken.
Schoonheid speelt overigens bij mannen een nog grotere rol dan bij vrouwelijke werknemers, aldus de econoom.
Hamermesh denkt dat de bevoordeling van mooie mensen op het werk niet uit te roeien is. ''Mooie mensen zullen in het voordeel blijven, zowel op het gebied van geld als bij andere zaken. Lelijke mensen blijven in het nadeel'', voorspelt hij.
Hamermesh heeft onder meer lesgegeven op de Harvard University en aan universiteiten in Europa, Azië en Australië. Hij is onder meer gespecialiseerd in ongebruikelijke toepassingen van arbeidseconomie, zoals de invloed van slaap en schoonheid en de relatie tussen zelfmoord en werk.
(Bron)
Chimpansees herkennen oneerlijkheid

AMSTERDAM - Chimpansees herkennen oneerlijkheid, zelfs als het niet bij hen zelf maar bij andere apen voorkomt. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de Georgia State University.
Sarah Brosnan, onderzoekster aan de Georgia State University, en haar collega’s trainden de chimpansees om te reageren op de beloning die ze krijgen na het volbrengen van een taak.
Zoals verwacht wezen ze eerder een ‘saaie’ wortel af wanneer hun partner een lekkere druif als beloning kreeg.
Verrassend genoeg wezen de chimpansees ook hun eigen verdiende druiven af als hun partner een wortel ontving.
Eerdere experimenten wezen uit dat andere chimpanseegroepen geen gevoel van oneerlijkheid vertoonden jegens anderen.
Vermoedelijk wezen de chimpansees die Brosnan onderzocht hun ‘onverdiende’ druiven af omdat ze vlak naast hun minder gelukkige partner zaten en bang waren voor vergelding, suggereren de onderzoekers.
(Bron)