zaterdag, oktober 25, 2008

De verwarming staat aan, voor het eerst in het seizoen.
Microsoft Corporations:
Customer Service
Your Reference No: AMC-L/L1234
Your Batch No: 2008/123/CCC

OFFICIAL WINNING NOTIFICATION.

We are pleased to inform you of the release of the long awaited results of Sweepstakes promotion organized by Microsoft, in conjunction with the foundation for the promotion of software products, (F.P.S.) held this September 2008, in Spain. Where in your email address emerged as one of the online Winning emails in the 2nd category and therefore attracted a cash award of (475,000.00) EUROS
To begin your claim, do file for the release of your winning by contacting our Foreign Transfer Manager:

Mr. Celino Ratata
Tel:++34 65 2677 123
Email: celinoratata02@gmail.com

The Microsoft Internet E-mail lottery Awards is sponsored by former CEO/Chairman, Bill Gates and a consortium of software promotion companies. The Intel Group, Toshiba, Dell Computers and other International Companies. The Microsoft internet E-mail draw is held periodically and is organized to encourage the use of the Internet and promote computer literacy worldwide.
Congratulations!!
Sincerely,
Mrs. Maria Alanjedro
Promotions Manager.

(Codes, foonnummers en namen zijn veranderd.)
Ze mogen een Icesaverekening voor me openen.
Als ik elders eet, dan heb ik thuis een probleem. Of eigenlijk twee, maar Tom legt zich er snel bij neer dat ik kennelijk niet ga eten en dat er dus niks af te troggelen is en ze het moeten doen met hun eigen voer. Maar Tijger Lijdt dan. Zie de foto: de houding, de afhangende snor, die ogen (de flits is maar zeer gedeeltelijk verantwoordelijk voor het halfdicht knijpen).
Ze zit in de boekenkast naar me te loeren, elke beweging zou kunnen betekenen dat ik toch eventueel naar de ijskast loop, de keuken, de magnetron, misschien iets dat bezorgd wordt, je weet het niet... Maar de hoop is tanende. Tijger is Zielig.

Tijger lijdt in de boekenkast
'Schrikbarend veel slachtoffers loverboys Friesland'

LEEUWARDEN - Minstens 76 meisjes in Friesland zijn dit jaar het slachtoffer geworden van loverboys of vertonen symptomen daarvan. Dat blijkt uit de jaarevaluatie van het Advies en Meldpunt Loverboys en Jeugdprostitutie in Friesland.
De organisatie, die de problematiek voor het eerst in kaart bracht, noemt het aantal meldingen "schrikbarend hoog."
Het meldpunt, dat zaterdag berichtgeving over de evaluatie in het Reformatorisch Dagblad bevestigde, werd vorig jaar opgezet door hulporganisatie Fier Fryslân.
Dat gebeurde op verzoek van hulpverleners en politie om meer inzicht te krijgen in de activiteiten van loverboys.
Fier Fryslân vermoedt dat de cijfers nog maar het topje van de ijsberg zijn. "Van het jaar dat we actief waren, hebben we de eerste tijd nodig gehad om het meldpunt op te zetten", aldus een woordvoerster.
"Dat betekent dat de meldingen in een periode van slechts tien maanden zijn binnengekomen. Daar komt nog bij dat het meldpunt nieuw is en nog niet iedereen in Friesland op de hoogte is van ons bestaan. De kans is dus groot dat we in het volgende jaar veel meer meldingen binnenkrijgen."
De organisatie wil met de cijfers in de hand landelijk aandacht vragen voor specifieke opvang van slachtoffers van loverboys. "Nu komen veel van deze meisjes vaak nog in gemengde opvanginstellingen in de jeugdzorg terecht", aldus de woordvoerster. "De vaak zwaar getraumatiseerde meisjes lopen hierdoor kans opnieuw slachtoffer te worden van seksueel misbruik."
Fier Fryslân heeft een eigen kleinschalige opvangvoorziening voor meisjes die via misleiding, dwang en geweld in de prostitutie terecht zijn gekomen.
(Bron)
Eeuwenoud fort naar Natuurmonumenten

MAASTRICHT - De gemeente Maastricht draagt zondag het driehonderd jaar oude Fort Sint Pieter over aan Natuurmonumenten. Het aan de Sint Pietersberg gelegen fort heeft hoge natuurwaarden, liet Natuurmonumenten weten.
Zo bevolken vleermuizen de ondergrondse groeven tijdens hun winterslaap en komen er bijzondere planten voor, die voornamelijk op de muren groeien.
Ook is het fort een paradijs voor vlinders als de koninginnepage. Vanaf 2011 moet het fort toegankelijk zijn voor het publiek.
Generaal Daniël Wolf von Dopff liet Fort Sint Pieter in 1701 bouwen op de noordelijke uitloper van de Sint-Pietersberg.
De restauratie is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, gelden uit Europa en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten.
De overdracht zondag vindt op een feestelijke wijze plaats. Een als Von Dopff verkleed acteur vraagt de Maastrichter wethouder Wim Hazeu (Cultuur) daarbij om de sleutel van het fort aan directeur Teo Wams van Natuurmonumenten over te dragen.
Kanonniers vuren drie schoten af om de overdracht te beklinken. Von Dopff, directeur Wams, wethouder Hazeu en Elsbeth Schouten van de Nationale Postcode Loterij onthullen vervolgens in het mortierkazemat een eeuwenoud mortier en twee plaquettes.
(Bron)
'Jerry Lewis discrimineert homoseksuelen'

SYDNEY - Komiek Jerry Lewis wordt opnieuw beschuldigd van het maken van homo-onvriendelijke opmerkingen. Dat meldden Australische media zaterdag.
Volgens een advocaat die opkomt voor de rechten van homoseksuelen heeft Lewis zich op de Australische televisie schuldig gemaakt aan het uiten van dezelfde beledigde retoriek waar hij zich een jaar geleden in de Verenigde Staten al voor moest verontschuldigen.
De 82-jarige Lewis beschreef cricket vrijdag op de Australische televisie als een "sport voor nichten". Hij deed een jaar geleden vergelijkbare uitspraken op de Amerikaanse televisie.
Toen gebruikte hij de term "ongeletterde nicht". Later noemde hij die uitspraak "een slechte woordkeuze".
Lewis speelde in komische films als The Stooge (1953), It's a Mad, Mad, Mad, Mad World (1959) en The Bellboy (1960).
(Bron)
'Steeds meer afspraken over verlenging arbeidsduur'

DEN HAAG -'Langer werken mag weer' concludeert de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) in het jongste nummer van haar blad Werkgeven. In cao's staan steeds meer afspraken over verlening van de arbeidsduur, zo blijkt uit cijfers van de AWVN.
De meest voorkomende afspraken gaan over het terugdringen van extra vrije dagen voor ouderen en het verminderen van het aantal adv-dagen.
Maar er worden ook meer algemene afspraken gemaakt zoals de (her)invoering van de 40-urige werkweek, stelt de AWVN op basis van onderzoek naar cao's die in 2007 en 2008 zijn afgesloten.
In ongeveer één op vijf cao's die in die periode zijn afgesloten staan afspraken over arbeidsduurverlenging. De verklaring is volgens AWVN simpel: de krapte op de arbeidsmarkt.
Bedrijven die meer personeel nodig hebben, maar dat moeilijk kunnen vinden, vragen hun medewerkers meer uren te maken.
In vrijwel alle gevallen krijgen werknemers wel compensatie voor het inleveren van bijvoorbeeld adv- of ouderendagen. Zo krijgen zij een extra toeslag, de salarisschalen worden naar boven bijgesteld of de eindejaarsuitkering gaat omhoog.
(Bron)

Misschien ook eens nadenken over verlenging van contractduur of sowieso contracten?
Verdachten overval vrij door blunder OM

AMSTERDAM - De twee hoofdverdachten van een gewapende overval op de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo in november 2006 ontlopen hun straf, omdat justitie het originele dossier van de strafzaak is kwijtgeraakt.
Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde zaterdag een verhaal hierover in Het Parool.
De rechtbank veroordeelde de twee mannen van 27 en 30 jaar eerder tot vier en vijf jaar cel. Nu het OM in aanloop naar het hoger beroep het dossier is kwijtgeraakt, komen de twee op vrije voeten. Het gerechtshof verklaarde het OM in de zaak niet-ontvankelijk.
Hoe het dossier kon verdwijnen, kon de woordvoerster nog niet zeggen. "Dat zijn we aan het uitzoeken. We zitten in een oud gebouw met ruimtegebrek, en de dossiers worden enorm veel verplaatst. We trekken het ons bijzonder aan. Zoiets mag niet gebeuren, maar het is wel gebeurd."
De betrokken partijen in de zaak beschikken wel over kopieën en een digitale versie van het strafdossier, maar volgens de wet moeten strafzaken aan de hand van het originele dossier worden gevoerd.
Het OM deed daarom zelf bij de rechter het verzoek om niet-ontvankelijk te worden verklaard.
Omdat de verdachten maar één keer voor hetzelfde feit kunnen worden berecht, ontlopen ze definitief hun eventuele straf. Volgens het OM is er geen mogelijkheid meer de twee nog voor de overval te vervolgen.
Bij de overval op de club in de Korte Leidsdwarsstraat drongen twee gewapende mannen de zaak binnen vlak na sluitingstijd. Ze bonden zeven aanwezige personeelsleden vast en gijzelden hen onder bedreiging van een vuurwapen.
Een persoon raakte gewond door een klap op het hoofd met het pistool. De overvallers gingen er vandoor met ruim 15.000 euro en enkele waardevolle bezittingen van het personeel.
(Bron)
'Deutsche Telekom bespioneert eigen personeel'

BONN - Na de diefstal van gegevens van 17 miljoen klanten in 2006 heeft Deutsche Telekom onrechtmatig gespreksgegevens van verdachte medewerkers onderzocht. De praktijken hadden plaats bij dochteronderneming T-Mobile, meldt het Duitse blad Der Spiegel.
Deutsche Telekom kwam eerder in opspraak omdat journalisten en eigen managers zouden zijn bespioneerd, onder meer via het eigen telefonienetwerk.
Het bedrijf gaf toe dat het een onderneming had ingehuurd om gesprekken te "registreren" maar sprak krantenberichten tegen dat gesprekken zouden zijn afgeluisterd.
(Bron)
Drie doden door botsing in Zeist

ZEIST - Door een botsing in Zeist zijn zaterdagmiddag drie doden gevallen, zo heeft de politie bekendgemaakt. Een vierde inzittende raakte ernstig gewond.
Het ongeluk gebeurde aan de Koelaan. Een vrachtwagen en een personenauto, die op de verkeerde weghelft reed, waren volgens de politie bij de botsing betrokken.
Twee slachtoffers die de botsing niet overleefden zaten in de personenauto, één in de vrachtwagen. Het vierde slachtoffer, dat zwaar gewond raakte, zat in de vrachtauto.
De politie meldt dat de brandweer de wrakken van de auto's naar de brandweerkazerne brengt, om daar de doden te bergen. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.
(Bron)
Consumentenbond wil onderzoek naar groenteprijzen

DEN HAAG - De Consumentenbond wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoek gaat doen naar de winkelprijzen voor groente.
In de periode juni tot half september kregen telers gemiddeld 1,03 euro voor een kilo gele paprika, terwijl de consument 6,26 betaalde. Dat komt neer op een marge van 508 procent.
Een zegsman van de organisatie heeft zaterdag een bericht daarover in het Agrarisch Dagblad bevestigd. De Consumentenbond heeft het verzoek begeleid met een onderzoek dat de Universiteit Wageningen naar de winkelprijzen van groenten heeft gedaan.
Volgens Erno Kuiper, de hoofddocent Marktkunde die het onderzoek verrichtte, stellen supermarkten de verkoopprijs steeds in hun voordeel bij. Prijsstijgingen bij inkoop rekenen winkels harder door dan prijsdalingen, constateert Kuiper.
(Bron)
Vier gewonden door val uit luchtballon

OTTERLO - Vier mensen zijn zaterdag aan het eind van de middag gewond geraakt, doordat zij uit de mand van een luchtballon vielen. Dat gebeurde kort na de start in een weiland langs de Apeldoornseweg in Otterlo op de Veluwe.
Twee inzittenden raakten lichtgewond, twee anderen zijn met botbreuken naar het ziekenhuis gebracht, aldus een woordvoerster van de politie.
Het ongeluk gebeurde toen de ballon werd opgeblazen. Het gevaarte zat nog gezekerd aan een busje, maar door nog onbekende oorzaak schoot de kabel los. De wind kreeg greep op de ballon, die daardoor opsteeg, over het weiland stuiterde en tot stilstand kwam in een naastgelegen maïsveld. Twee passagiers bleven volgens de politie ongedeerd.
De luchtvaartpolitie gaat onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeluk. Maar omdat de onderzoekers uit Groningen moeten komen, blijft de verongelukte ballon voorlopig nog in het maïsveld liggen.
Over schuld of een schadevergoeding kan volgens de politie pas na het onderzoek meer worden gezegd.
(Bron)
Bouw windmolens bedreigt zeedieren

WAGENINGEN - De aanleg van grote windmolenparken in de Noordzee is goed voor het milieu maar levensgevaarlijk voor zeedieren. Dat stelt onderzoeksinstituut IMARES, onderdeel van de Wageningen Universiteit.
Windmolens staan op pijlers die in de zeebodem worden geslagen. Het heien maakt enorm veel lawaai, dat onder water ver draagt. Elke klap op een heipaal produceert tweehonderd decibel aan geluid.
Dat kan dodelijk zijn tot op ruim een kilometer afstand voor onder meer zeehonden en bruinvissen. De dieren kunnen letterlijk worden 'doodgeheid', stellen de wetenschappers. Ook vislarven gaan dood aan te veel geluid.
Het onderzoek was een opdracht van het Nederlandse Windmolenconsortium, dat bezig is met de bouw van windmolenparken op zee. Om schade aan zeedieren te voorkomen, worden nu voor het heien eerst ping-geluiden verspreid onder water.
Dieren hebben een hekel aan dat geluid en gaan er vandoor. Volgens de onderzoekers zijn dankzij die methode geen zeedieren gedood als gevolg van het heien.
(Bron)
'Mondzorg in verpleeghuizen gebrekkig'

APELDOORN - De mondzorg in verpleeghuizen laat te wensen over. Niet alleen hebben veel instellingen geen contract met een tandarts of een mondhygiënist, maar ook weet het personeel vaak niet goed hoe het goede mondverzorging moet geven.
"Verzorgenden leren wel pies en poep opruimen, maar niet om de mond goed schoon te maken", zegt Rika Verdoorn, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NCGd).
De vereniging zet zich in voor de bevordering van de kwaliteit van de mondzorg voor ouderen die van zorg afhankelijk zijn.
In het verleden hadden de ouderen in een verpleeghuis meestal een kunstgebit, dat in een bakje water werd gelegd om het schoon te maken. Maar nu mensen veel langer hun eigen tanden en kiezen houden, is het ingewikkelder geworden.
De afgelopen jaren is er wel al het een en ander verbeterd en vorig jaar november is er een richtlijn voor deze zorg gekomen. "Dat was een goede stimulans", meent Verdoorn.
In ieder geval is nu duidelijk dat er in opleidingen aandacht voor moet zijn. Ook lopen er diverse projecten om de zorg te verbeteren.
(Bron)
Ingaan wintertijd gaat gepaard met kou

DE BILT - Waar Nederland zich zaterdag nog kon laven aan de zon dient net na het begin van de wintertijd de eerste vorst zich wellicht aan.
Volgens weerinstituut KNMI daalt de temperatuur vanaf zondag en "eindigt de maand volgende week met mogelijk de eerste vorst".
Volgens het KNMI treedt de eerste vorst na de zomer meestal in oktober in. De afgelopen 100 jaar gebeurde het drie keer dat het in september ging vriezen. "Het vroegst op 16 september." Dat was in 1971.
Dit jaar was het op 13 oktober in de De Bilt nog boven dan 20 graden, afgelopen maandag werd die temperatuur bijna gehaald in Limburg.
In oktober 2005 was het op 30 oktober zelfs nog meer dan 20 graden in De Bilt. Dat jaar kende dan ook net als 2006 een extreem warme herfst.
(Bron)
Overlast in Duitsland door terugroepen treinen

BERLIJN - Het besluit van de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) om ongeveer zeventig hogesnelheidstreinen terug te roepen, heeft zaterdag tot grote overlast op het Duitse spoor.
Tientallen diensten moesten worden geschrapt, waardoor talloze passagiers strandden.
De treinen die wel reden waren overvol en kwamen met vertraging aan op de plaats van bestemming, meldden Duitse media. DB vreest dat de problemen zondag aanhouden.
Treinreizigers wordt aangeraden die dag eerder van huis te gaan en 's avonds de trein te mijden.
Het spoorwegbedrijf besloot alle treinen van het type ICE-T uit de dienstregeling te nemen, omdat het de veiligheid niet kan waarborgen wegens mogelijke problemen met de assen.
(Bron)
Openbare school Amsterdam gaat islamles geven

AMSTERDAM - De openbare basisschool Ru Paré in Amsterdam-Slotervaart begint in januari met lessen over de islam. Dat meldde een woordvoerder van het stadsdeel vrijdag.
De lessen gaan plaatsvinden op woensdagmiddag en worden gegeven door een gekwalificeerde docent. De lessen vallen buiten het reguliere lesrooster. Ru Paré is de eerste openbare school in Amsterdam waar islamlessen gegeven zullen worden.
Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, zei in juni van dit jaar dat openbare scholen meer ruimte zouden moeten bieden aan religie, en dan vooral aan de islam. Die extra aandacht zou het godsdienstonderwijs weghalen uit de moskee.
Na een klein onderzoek onder ouders en leerlingen concludeerde de directie van Ru Paré dat inderdaad behoefte bestond aan dergelijke godsdienstlessen voor kinderen.
Een tweede school in Slotervaart onderzoekt op dit moment de mogelijkheden voor het geven van dit soort lessen. Op enkele basisscholen in Rotterdam en Lelystad hebben kinderen al de mogelijkheid islamlessen te volgen.
(Bron)
Politiegeheimen op website Belgische politie

BRUSSEL - Op de officiële website van de Belgische politie (fedpol.be) is een hoop informatie beschikbaar voor nieuwsgierige internetters die eigenlijk intern had moeten blijven. Dat ontdekte de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
Het gaat om lijsten met namen van alle agenten in België - ook van elite-eenheden - met hun rang, eenheid en telefoonnummer. Ook vond Het Laatste Nieuws veel interne documenten en informatie over het maken en herkennen van politiebadges, evenals informatie over gevangenentransporten en passwords voor internationale databanken.
De geschokte politietop heeft inmiddels een groot deel van de website afgesloten en is een onderzoek begonnen. Volgens een woordvoerster was sommige informatie alleen te lezen met een password van een politiefunctionaris.
De politie overweegt een klacht tegen Het Laatste Nieuws.
(Bron)
Vertraging Eurostar door stiekem sigaretje

LILLE - Een onbekende treinreiziger die even stiekem een sigaretje wilde roken op een toilet van de Eurostar tussen Londen en Parijs was de oorzaak van een ruim vier uur durende vertraging. Dat heeft een woordvoerster van Eurostar zaterdag gezegd.
Roken is verboden in de Eurostar die door de Kanaaltunnel rijdt. De trein reed vrijdagavond van Londen naar Parijs toen vlakbij Frankrijk rook werd ontdekt dat uit een toilet kwam.
Treinpersoneel wist het vuur spoedig te doven, maar overeenkomstig de veiligheidsvoorschriften werd de trein buiten de tunnel in Frankrijk op een rangeertrein gezet voor onderzoek.
Toen het onderzoek was afgerond en de oorzaak van het brandje was vastgesteld, was er geen treinbestuurder beschikbaar. Hierdoor liepen de 680 passagiers een vertraging op van vier uur. Pas zaterdagochtend arriveerden ze in Parijs.
(Bron)
TT 130 In Uruguay zijn 52 koeien gedood door een blikseminslag. De koeien stonden tijdens een onweersbui met z'n allen tegen een hek aan toen de bliksem insloeg. In een Uruguayaanse krant staat een foto waarop de dode runderen in een lange rij naast het hek liggen.

vrijdag, oktober 24, 2008

Dubbelleven Jörg Haider houdt Oostenrijk bezig

AMSTERDAM - Een foto van Jörg Haider in een homobar en uitlatingen van Haiders politieke protégé Stefan Petzner vestigen de indruk dat de onlangs verongelukte Oostenrijkse rechtsextremist een verborgen leven leidde als homo.
Petzner (27) zei deze week met tranen in zijn ogen dat Haider 'de man van mijn leven' was. Hoewel hij niet met zoveel woorden zei dat hij een homoseksuele relatie had met Haider, die gehuwd was en dochters had, wekte hij wel die indruk. En de foto waarop Haider te zien is in de Stadtkrämer, een bekende ontmoetingsplaats voor homo's in Klagenfurt, bevestigt dat nog.
"Dit kan zo niet doorgaan", zei hoofdredacteur Michael Fleischhacker van het dagblad Die Presse. "Stefan Petzner moet kiezen: of hij vertelt wat er zo speciaal was aan zijn relatie met Jörg Haider, of hij houdt op in het openbaar de rol te spelen van Haiders opvolger en weduwe", schreef hij op zijn blog.
Petzner volgde Haider op als leider van het Verbond voor de Toekomst van Oostenrijk (BZÖ) die Haider oprichtte na zijn vertrek uit de Vrijheidspartij. Samen wonnen de twee rechtse partijen bij de verkiezingen van vorige maand 29 procent van de stemmen.
Enkele uren nadat Haider was verongelukt zei een huilende Petzner op de televisie dat Haiders dood voor hem en de andere partijleden 'het einde van de wereld' was.
Eind vorige week ging hij verder en vertelde hij dat hij met Haider een band had die verder ging dan vriendschap. "Hij was de man van mijn leven", zei hij. Hij hield een slag om de arm door het woord 'Lebensfreund' te gebruiken, dat ook iets als 'mentor' of 'voorbeeld' kan betekenen.
Er gingen al jaren geruchten dat Haider ondanks zijn huwelijk en vaderschap homoseksueel was. Sommigen noemden de BZÖ zelfs de 'Buberlpartei' (jongenspartij), omdat hij vaak omringd werd door een groep gebruinde jongemannen.
Volgens zakenman Thomas Neuhold was het al lang een publiek geheim dat Haider homo was. Hij zei zich af te vragen wat de relevantie ervan is. "We leven in 2008", zei hij. "Als er meer homoseksuele politici uit de kast kwamen zou dat een goede zaak zijn voor Oostenrijk."
Haider zat alleen in zijn auto toen deze op 11 oktober verongelukte. De politie zegt dat hij teveel gedronken had en met tweemaal de toegestane snelheid reed. Desondanks weigert zijn weduwe zijn lichaam te laten cremeren voordat het nogmaals is onderzocht door een onafhankelijke lijkschouwer.
(Bron)
Regen leidt tot drukke avondspits

AMSTERDAM - Regen heeft vrijdagmiddag voor een drukke spits gezorgd. Rond 16.45 uur stond er zo'n vierhonderd kilometer file. Volgens een woordvoerder van de VerkeersInformatieDienst (VID) is dat meer dan normaal.
De VID wijt de grote drukte aan de regen. De herfstvakantie heeft in ieder geval niet geleid tot drukke wegen, merkt de woordvoerder van de VID op. "Je merkt dat de herfstvakantie nauwelijks invloed heeft op de drukte op de weg."
Rond 15.30 uur raakte een 23-jarige man uit Den Bosch zwaargewond op een toerit van de A2 bij Vught in de richting van Utrecht. Hij zat in een bestelbusje toen hij door onbekende oorzaak de macht over het stuur verloor en in de berm belandde.
Hij sloeg enige malen over de kop en moest door de brandweer uit zijn voertuig worden bevrijd. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis overgebracht. De traumaheli heeft medische hulp verleend. De A2 moest enige tijd worden afgesloten.
(Bron)

Je zou toch zeggen dat we in dit land wel gewend zijn aan zo'n druilerige motregen - waarom lopen dan gelijk de wegen vast?
Internationaal modepubliek blijft bont dragen

Waar ontwerpers zoals Stella McCartney een duidelijk statement tegen bont maken, hult het internationale modepubliek zich tijdens de Fashionweeks maar wat graag in bontjassen.
Het dragen van bont heeft in de modewereld altijd voor heftige discussies gezorgd, maar het internationale modepubliek trekt zich daar weinig van aan. Voor bezoeken aan de shows tijdens de Fashionweeks werden de bontjassen weer massaal uit de kast getrokken.
Hoofdredacteur Anna Wintour van de Amerikaanse Vogue blijft ondanks jarenlange kritiek van de dierenrechtenorganisatie PETA nog altijd trouw aan haar vossen en nertsen. De kritiek weerhoudt zelfs de bontdragende Olsen Twins, die in een door de PETA gemaakte website figureren als de 'Trollsens', er nog steeds niet van om bont te blijven gebruiken in ontwerpen van hun kledinglijn Elizabeth&James.
Protesten van PETA-activisten buiten de modeshows van bekende ontwerpers ten spijt, de bont-trend is al opgepikt door grote winkelketens die de rekken vullen met goedgelijkende nepvarianten.
Ook tweedehands winkels bieden dit najaar een breed scala aan bont, van grootmoeders vosje tot lange bontmantels.
(Bron)
Tientallen doden door overstromingen Jemen

SANAA - Zeker 24 mensen zijn omgekomen in het zuidoosten van Jemen door overstromingen. De provincie Hadramaut is uitgeroepen tot rampgebied als gevolg van de zware regenval, meldden de autoriteiten vrijdag.
Zeven mensen kwamen om in de provinciehoofdstad Al-Mukalla en elf stierven in andere delen van de provincie.
Tientallen mensen worden nog vermist en honderden woningen zijn verwoest door het water, dat sinds donderdag huishoudt in het Arabische land. De overstromingen veroorzaakten ook zware schade aan wegen. Duizenden mensen zijn gestrand.
De woestijnstad Shibam, die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, is volledig ingesloten door het water. Historische gebouwen zouden daar op instorten staan.
(Bron)

TT 130 Het dodental door overstromingen in Marokko loopt op. In een dorp aan de Middellandse Zee in de provincie Nador kwamen elf mensen om toen hun huizen instortten. In Tanger verdronken twee mensen. De watersnood wordt veroorzaakt door hevige regenval. In twee weken tijd zijn bijna veertig mensen omgekomen.
TT 115 Woningcorporatie schorst topman

Een van de grootste woningcorporaties van Amsterdam en omgeving, Rochdale, heeft de bestuursvoorzitter geschorst. Rochdale verhuurt zo'n 45.000 woningen.
De raad van commissarissen zegt dat er de laatste tijd vragen zijn gerezen over zijn handel en wandel. Volgens de raad heeft hij niet genoeg informatie gegeven om die vragen te beantwoorden.
De bestuursvoorzitter kwam in opspraak door onder meer een artikel in De Telegraaf. Daarin stond dat hij dubieuze zakelijke contacten had en er een extreem luxe leven op nahield. De raad van commissarissen heeft een onderzoek ingesteld.
Vrachtwagen ramde tramhalte door technisch mankement

AMSTERDAM - Het ongeluk waarbij een vrachtauto vrijdagmiddag in Amsterdam-Oost een tramhalte ramde en drie kinderen verwondde, is veroorzaakt door een mankement aan de vrachtauto. Dat meldde een politiewoordvoerster.
Aan de vrachtwagen, een kiepauto, zitten aan de linker- en rechterkant zogeheten stempels om de laadbak tijdens het kiepen stabiel te houden.
De stempel aan de linkerkant schoot los terwijl de wagen door de stad reed, waarna de stempel eerst een prullenbak en vervolgens de tramhalte langs de weg 'veegde'.
(Bron)
Bosbouw is weer winstgevend

DEN HAAG - De particuliere bosbouw in Nederland was vorig jaar voor het tweede achtereenvolgende jaar winstgevend. Boseigenaren maakten in 2007 gemiddeld 47 euro winst per hectare bos.
Dat blijkt uit vrijdag gepresenteerde cijfers van onderzoeksinstituut LEI, onderdeel van de Wageningen Universiteit.
De onderzoekers bekeken de opbrengsten van boseigenaren die vijf of meer hectare bos exploiteren. Tussen 2001 en 2005 leden boseigenaren gemiddeld nog 63 euro verlies per hectare bos.
In 2006 was voor het eerst sprake van winst door stijgende houtprijzen. Toen leverde een hectare bomen 9 euro op. In 2007 steeg dat bedrag dus naar 47 euro.
De winst is ook te danken aan subsidies, stelt het LEI. Verder slaagden particuliere boseigenaren erin de kosten van de bosexploitatie nagenoeg gelijk te houden, ondanks de toegenomen vraag naar hout.
Het oppervlakte van de gemiddelde boseigenaar meet 45 hectare. De prijs van hout is in Nederland sinds afgelopen voorjaar licht dalende.
De komende maanden kan de wereldwijde kredietcrisis de houtprijs nog verder onder druk zetten, aldus de onderzoekers. Dalende waterschapsbelastingen werken weer in het voordeel van bosbouwers.
(Bron)
Dino evolueerde van carnivoor naar vegetariër

CHICAGO - Een schedel van een jonge dinosaurus die 190 miljoen jaar geleden leefde, heeft aangetoond dat dino's langzaam maar zeker van vleeseters veranderden in planteneters.
Een deel van de tanden van de Heterodontosaurus is scherp en bedoeld om vlees mee te eten, een ander deel is gemaakt om planten te vermalen.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Chicago. De schedel werd al in de jaren '60 gevonden in Zuid-Afrika, maar nu pas onderzocht op de tanden. "Deze schedel toont aan dat de dinosaurus in het midden van de overgang zit", lichtte onderzoekster Laura Porro donderdag toe.
De oudste dinosaurussen leefden 230 miljoen jaar geleden en waren allen carnivoor. Een aantal soorten die zich later ontwikkelden, zoals de Triceratops en de Ankylosaurus, aten enkel planten. De Heterodontosaurus werd ongeveer zo groot als een kalkoen.
(Bron)
Vrouw in cel wegens virtuele moord op echtgenoot

TOKIO - Een Japanse vrouw is gearresteerd omdat ze haar virtuele echtgenoot in een videospel zou hebben vermoord. Dat berichtte de BBC vrijdag.
De 43-jarige Japanse was witheet toen ze opeens de tekst 'gescheiden' op haar scherm zag staan, nadat ze het populaire Koreaanse internetspel Maplestory met haar virtuele man had verloren. De vrouw brak in in de computer van de man die haar virtuele echtgenoot speelde in het spel, stal zijn inloggegevens en 'doodde' zijn virtuele alter ego.
Maplestory draait om het verslaan van monsters, maar de virtuele karakters kunnen ook relaties met elkaar opbouwen en sociale activiteiten onderhouden.
De 43-jarige pianolerares wordt mogelijk aangeklaagd voor het inbreken in een computer en het manipuleren van datagegevens. Als ze wordt veroordeeld kan ze vijf jaar cel en een boete van maximaal 4000 euro tegemoet zien.
(Bron)
'Megadam kan Noordpoolijs beschermen'

AMSTERDAM - Een Nederlands onderzoeker heeft een plan gelanceerd om het ijs op de Noordpool te beschermen met een gigantische dam.
Klimaatdeskundige Rolf Schuttenhelm pleit voor de aanleg van een ruim 300 kilometer lange dam in de Beringzee. Zo'n bouwwerk kan de omstandigheden voor ijsvorming op de Noordpool volgens hem aanzienlijk verbeteren.
Zijn plan is gepubliceerd op de website www.cleverclimate.org, een nieuw internationaal platform waarop wetenschappers grootschalige en vernieuwende plannen tegen de opwarming van de aarde kunnen lanceren.
De dam van Schuttenhelm zou gebouwd moeten worden tussen St. Lawrence Island en het vasteland van Alaska en Siberië. Er zou dan in verhouding meer zoet water vanuit de rivier de Yukon naar de Noordpool kunnen stromen. En hoe minder zout zeewater is, hoe makkelijker het bevriest en hoe trager het smelt.
Het plan zou ijsvorming ook bevorderen, omdat de stroming in het Noordpoolwater lokaal afneemt door de plaatsing van een dam. Verder zou de temperatuur van het water dalen, omdat er minder relatief warm water wordt aangevoerd vanuit de Stille Oceaan. Andere klimaatonderzoekers nemen het plan voor de zogenaamde St. Lawrence Dam serieus.
"Dit is een interessant idee", zo reageerde de Amerikaanse wetenschapper Walt Meier van het National Snow and Ice Data Centre (NSIDC), dat toezicht houdt op de Beringzee.
"Dit plan kan zeker de genoemde impact hebben op het klimaat. Al zijn er mogelijk ook onvoorziene consequenties. Een dramatische verandering van de stroming in de Noordpool zou ook invloed kunnen hebben op de Stille Oceaan en de omliggende landen. Verder is het een behoorlijke financiële en technologische uitdaging. De Beringstraat is misschien smal, maar deze dam is nog steeds een stuk groter dan de gemiddelde dam."
Schuttenhelm vindt het vooral belangrijk dat de discussie over klimaatplannen wordt aangewakkerd. "Het is waar dat er nu nog te veel onzekerheden in het plan zitten. Maar we moeten wel over deze schaal van oplossingen durven nadenken. Als we niets doen, zijn de gevolgen enorm. Met dit plan wil ik vooral een open debat onder geschoolde klimaatonderzoekers uitlokken. En ik blijf natuurlijk een Nederlander. Ik heb vertrouwen in de mogelijkheden van dijken en dammen."
(Bron)
Voortvluchtige hamster na negen dagen weer tevoorschijn

DUNBAR - Een voortvluchtige hamster is op eigen initiatief weer teruggekomen bij de Schotse familie Appleby nadat zij negen dagen onder de keukenvloer had gezeten. Zelfs een reddingsteam van acht brandweerlieden was niet in staat om het dier bij haar schuilplaats vandaan te halen.
De uiteindelijke oplossing bleek simpel: met een lege maag zat er voor hamster Fudgie niks anders op dan terug te keren naar het thuisfront.
Ondanks de vijf uur durende reddingsactie van de brandweerlieden liet de hamster zich niet vinden. Het team, dat de boiler moest wegnemen en gaspijpen ontmantelde, stopte een met chocolade bedekte minicamera onder de vloer in de hoop de hamster op te sporen.
De brandweer probeerde zelfs om Fudgie "in veiligheid te zuigen" door gebruik te maken van een stofzuiger met een sok eromheen. Deze moeite bleek echter tevergeefs.
Experts van de Schotse dierenbescherming gaven de familie Appleby de tip om het dier niet langer door een gat in de vloer te eten te geven. Honger zou het dier vanzelf weer naar boven leiden. En zo geschiedde; vrijdag vond het gezin de hamster weer terug bij haar kooi, "rondsnuffelend naar eten", zo meldt de moeder van de familie Appleby aan Daily Record.
Het gezin is opgelucht dat de hamster weer terug is. Zo opgelucht zelfs, dat Fudgie binnenkort een "welkom thuis"-feestje kan verwachten.
(Bron)

Slim dat ze zich niet liet opstofzuigen :-)
GVB gaat door met invoering ov-chipkaart

AMSTERDAM - Ondanks landelijke problemen met de invoering van de ov-chipkaart gaat het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB door met de invoering van de kaart.
Vanaf 3 november kunnen reizigers op bus en tram gebruikmaken van het digitale vervoerbewijs. Dat maakte het GVB vrijdag bekend.
Het GVB benadrukt dat de invoering geleidelijk gaat; voorlopig kunnen reizigers ook nog gebruikmaken van een strippenkaart.
Wanneer het GVB helemaal op de chipkaart overstapt, kon een woordvoerster nog niet zeggen. In de Amsterdamse metro kunnen reizigers de kaart al langer gebruiken.
Gebruikers van het openbaar vervoer in Rotterdam vinden dat de strippenkaart nog niet afgeschaft kan worden. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond onder gebruikers van het ov. De bond bracht de resultaten vrijdag naar buiten.
Eerdaags beslist staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) of Rotterdam de strippenkaart in de ban mag doen en de ov-chipkaart per eind januari het enige vervoersbewijs wordt in de Rotterdamse metro.
Volgens de Consumentenbond maakt slechts een derde van de Rotterdamse reizigers gebruik van de omstreden ov-chipkaart. "Een kwart van de ondervraagden zegt de kaart wel te hebben gebruikt, maar dat nu niet meer te doen."
Dat komt voor een groot deel omdat 65-plussers in de eerste maanden gratis gebruik konden maken van de chipkaart.
(Bron)
Zonnen maakt vruchtbaarder

Gebrek aan vitamine D zou een oorzaak kunnen zijn van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen. Een Australische onderzoekster zegt dan ook dat mannen met vruchtbaarheidsproblemen meer moeten gaan zonnen. Zonlicht bevordert de aanmaak van vitamine D.
Dokter Anne Clark werkt in het ziekenhuis van Sydney en onderzocht 974 mannen met vruchtbaarheidsproblemen. Meer dan een derde van hen bleek een tekort aan vitamine D te hebben. Dat dit tekort bij vrouwen onvruchtbaarheid kan veroorzaken was al bekend, maar dat dit ook zo is bij mannen is nieuw.
Tien tot vijftien minuten per dag zonnen is al voldoende. Gekoppeld aan een dieet werkte het dagelijks zonnen goed voor een aantal testpersonen. De kwaliteit van hun sperma verbeterde en 40 van de 123 mannen maakten hun vrouw daarna wel zwanger.
Clark zal haar bevindingen toelichten op een congres deze week over vruchtbaarheid.
(Bron)
Stierensperma moet gespleten haarpunten herstellen

AMSTERDAM - De in Londen gevestigde kapperszaak Hari's Salon heeft een nieuwe, ietwat opmerkelijke manier gevonden om gespleten haarpunten tegen te gaan. Dat meldt Now Magazine vrijdag.
De 'Aberdeen Organic Bull Semen Hair Treatment' bestaat naast plantextracten namelijk - de naam zegt het al - vooral uit stierensperma. Het haarproduct is daardoor rijk aan proteïne, wat als viagra voor je lokken zou zijn. Goedkoop is het echter niet: voor één behandeling betaal je 55 pond (zo'n 70 euro), maar dan wordt het haar na afloop wel in model geföhnd.
Volgens de eigenaar van Hari's salon, Hari Salem, heeft hij honderden producten uitgeprobeerd maar werkt stierensperma toch het best. Onder andere citroenen, truffelolie en kaviaar moesten het afleggen tegen deze revolutie op haargebied.
Of de haarbehandeling geïnspireerd is op de veelbesproken scène uit de film 'There's Something About Mary' is niet bekend. Ook is onduidelijk hoe het zaad precies vervaardigd wordt, maar Hari heeft beloofd met de behandeling door te gaan 'zolang de stieren blijven leveren'.
Vooralsnog wordt de behandeling niet in Nederland aangeboden.
(Bron)

Dan moet je ook uitkijken voor tochtige koeien...
Italiaan wint 100.756.197 euro in de lotto

ROME - Een Italiaan uit de Siciliaanse stad Catania heeft donderdag het recordbedrag van 100.756.197,30 euro gewonnen in de lotto. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld.
De recordjackpot had in Italië en aangrenzende landen voor een soort goudkoorts gezorgd. In Ventimiglia aan de grens met Frankrijk werden de lottobureaus platgelopen door Fransen.
In Nederland viel in juli een recordjackpot van 25 miljoen in de Staatsloterij.
(Bron)
Meer Republikeinen lopen over naar Obama

WASHINGTON - Na voormalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell hebben nog twee hooggeplaatste Republikeinen hun steun betuigd aan de Democratische presidentskandidaat Barack Obama. Het gaat om oud-gouverneur Arne Carlson en ex-regeringswoordvoerder Scott McClellan.
Carlson, oud-gouverneur van de staat Minnesota, sprak zijn steun uit op een bijeenkomst van Obama-supporters. Hij zei dat zijn voorkeur uitgaat naar de Democratische kandidaat wegens diens standpunten over de oorlog in Irak, de Amerikaanse economie en groene energie.
De Republikein stelde verder dat hij had besloten Obama openlijk te steunen nadat partijgenoot Michele Bachmann op televisie had gesuggereerd dat Obama er 'anti-Amerikaanse' ideeën op nahield.
McClellan, die woordvoerder van het Witte Huis was, verklaarde tegen de nieuwszender CNN de kandidaat te steunen die "de beste kans heeft om de gang van zaken in Washington te veranderen". Hij maakte zich eerder dit jaar al niet geliefd bij zijn partijgenoten. De ex-woordvoerder bracht een boek uit waarin hij de handelingen van de regering-Bush rond de oorlog in Irak bestempelde als een serieuze strategische blunder.
De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell roerde zondag de Republikeinse gemoederen door zijn steun te betuigen aan Obama. Powell zei dat Obama mensen kan inspireren. "Alle Amerikanen, niet alleen Amerikanen met een Afrikaanse achtergrond, zullen trots zijn als Obama wint."
(Bron)
Gas van scheten verlaagt bloeddruk

BALTIMORE - Het gas dat ervoor zorgt dat winden zo stinken, helpt ook om de bloeddruk te verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins University waar de BBC vrijdag over schrijft.
Scheten krijgen hun nare luchtje van waterstofsulfide. Die stof wordt geproduceerd door bacteriën die in de darmen leven.
De wetenschappers hebben nu ontdekt dat hetzelfde gas ook wordt gemaakt door een enzym in de bloedvaten. Daar zorgt het gas ervoor dat de druk verlaagd wordt en dat de aderen ontspannen.
De onderzoekers deden hun ontdekkingen tijdens proeven met muizen. Ze hopen dat het mogelijk is een medicijn te ontwikkelen op basis van deze nieuwe kennis.
(Bron)
Maagzuurremmers vaak onnodig gebruikt

Eén op de vijf patiënten die langdurig maagzuurremmers gebruikt, blijkt daar zonder te kunnen. Eén op de drie kan met een lagere dosis doen. Dat blijkt uit het onderzoek dat Alike van der Velden uitvoerde aan het UMC Utrecht, waar ze 27 oktober op promoveert.
De onderzoekster volgde 203 langdurige gebruikers van maagmiddelen. Van der Velden liet de deelnemers de minimale dosis bepalen waarmee hun klachten onder controle bleven.
De deelnemers kregen gedurende drie maanden twee potjes pillen mee naar huis. Uit de eerste namen ze dagelijk een pil, uit het tweede 'zonodig'-potje mochten de deelnemers alleen een pil nemen om opspelende klachten te onderdrukken.
Bij de meeste deelnemers bevatte het eerste potje een placebo en het tweede potje een maagzuurremmer. Bij de andere deelnemers was dat net andersom.
Bijna 20 procent van de patiënten die dagelijks een placebo innam, had zonder bijslikken van een maagzuurremmer geen maagklachten. Zij zouden na afloop van het onderzoek kunnen stoppen met maagzuurremmers. Eénderde van de deelnemers verminderde hun gebruik naar twee tot zes tabletten per week, en ongeveer de helft bleef dagelijks gebruiken.
Na afloop van het onderzoek was het medicijngebruik sterk gedaald, terwijl de maagzuurklachten niet verergerden.
(Bron)
Filmopname jongeren eindigt in boete

PIJNACKER - Vijf jongens die donderdag in Pijnacker filmopnames maakten voor toelating tot de filmacademie, kregen het aan de stok met de politie. De jongeren maakten gebruik van drie nepwapens, liet de politie vrijdag weten.
Omstanders hadden de politie gewaarschuwd dat aan de Ambachtsweg jongeren met wapens rondliepen. Toen de agenten een kijkje gingen nemen, zagen zij in de bosjes een jongen liggen. De 16-jarige jongens uit Pijnacker en Zoetermeer kwamen tevoorschijn toen de politie hen riep.
Ze lieten weten dat één van hen graag naar de filmacademie wilde. Ze waren daarvoor bezig met een filmopname. De wapens waren in Tsjechië gekocht. De jongens kregen een boete, waarna hun ouders hen kwamen ophalen van het politiebureau.
(Bron)

Stomme sukkels.
Dodelijke mijnexplosie in China verzwegen

AMSTERDAM - Eigenaren van een kolenmijn in het noorden van China hebben geprobeerd bewijzen van een ongeluk dat aan 35 mijnwerkers het leven kostte te verdoezelen.
Lichamen van omgekomen mijnwerkers werden vernietigd en bewijzen van het ongeluk weggemoffeld. Het staatspersbureau Xinhua heeft dit vrijdag gemeld.
Het ongeluk deed zich 14 juli voor, toen explosieven in de illegale mijn in Yuxian in de provincie Hebei ontploften. Verslaggevers en sommige lokale bestuurders werden omgekocht en nabestaanden van slachtoffers werden met geld of dreigementen onder druk gezet om te zwijgen. Uiteindelijk kwam het ongeluk toch aan het licht, doordat nabestaanden de arbeidsinspectiedienst inlichtten.
Vijfentwintig ambtenaren zijn ontslagen en 22 van hen worden vervolgd. Ook de eigenaren van de mijn zijn opgepakt.
De Chinese kolenmijnen behoren tot de gevaarlijkste ter wereld; gemiddeld vallen in de mijnbouw dertien doden per dag.
(Bron)
Maleisische moslima's mogen geen broek meer dragen

AMSTERDAM - Meisjes mogen zich in Maleisië van de raad van islamitische geestelijken niet langer jongensachtig gedragen en geen jongenskleding meer dragen. De geestelijken hebben daartoe donderdag een fatwa uitgevaardigd.
Volgens de raad gedragen steeds meer meisjes in Maleisië zich als 'tomboy' en hebben sommigen lesbische relaties. Meisjes mogen van de geestelijken geen kort haar hebben, zich niet kleden en gedragen als een jongen en niet lopen als een jongen.
Overigens mogen jongens zich ook niet meisjesachtig gedragen.
Omdat de fatwa geen wettelijke status heeft kan de naleving ervan niet worden afgedwongen. "Maar het maakt niet uit of het een wet is", zei een lid van de raad, moefti Harussani Idris Zakaria.
"Wat verkeerd is, is verkeerd. Het is een zonde." Fatwa's van de raad worden door de meeste moslims in Maleisië wel opgevolgd, maar personen die dat niet doen krijgen doorgaans alleen problemen als een fatwa tot wet is verheven.
(Bron)

Wat een waanzin. Net als die idiotie dat een jongen/man geen rok mag dragen: waarom in vredesnaam niet?
'Elfstedentocht eens per 18 jaar'

BILTHOVEN - Eens in de achttien jaar zal er een Elfstedentocht kunnen worden gehouden. Dat blijkt uit een publicatie vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Climatic Change.
Onderzoekers Hans Vissers en Arthur Petersen van het Planbureau voor de Leefomgeving baseren zich op gegevens over de gemiddelde temperatuur van de koudste periode en de maximale ijsdikte in de provincie Friesland.
Met de doorzettende klimaatverandering zal de kans op een Elfstedentocht naar verwachting sterk afnemen.
De berekening ligt wat moeilijk, omdat de Elfstedentocht alleen wordt gehouden als de ijsdikte op de hele route ten minste 15 centimeter is. Dat is een probleem door de grote hoeveelheid open water en de stroming onder bruggen. Verder zijn er organisatorische factoren, zoals het verwezenlijken van kluunplekken.
De klimaatwetenschappers houden daarom een flinke slag om de arm. Vissers en Petersen noemen de ondergrens van eens in de zeven jaar en de bovengrens van eens in de 64 jaar. In de afgelopen eeuw had de Elfstedentocht volgens de berekeningen van het planbureau vier keer vaker georganiseerd kunnen worden: in 1939, 1979, 1987 en in 1996.
Het KNMI kwam trouwens in 2003 met de prognose dat de Elfstedentocht deze eeuw nog maar vier keer kan worden gehouden. Sinds 1909 is de Tocht der Tochten vijftien keer geschaatst. Henk Angenent was op 4 januari 1997 voorlopig de laatste winnaar van de wedstrijd over 200 kilometer.
(Bron)
Warme handen leiden tot warme gevoelens

AMSTERDAM - Mensen die iets warms zoals een kop koffie vasthouden, zijn daarna milder en vriendelijker voor andere personen, zo blijkt een Amerikaans experiment.
Onderzoekers van Yale University organiseerden het experiment zonder dat de proefpersonen op de hoogte waren van het uiteindelijke doel. Ze vroegen een groep van 41 studenten om fictieve personages te beoordelen op basis van een neutrale beschrijving.
Voordat de deelnemers de beschrijving kregen te horen, moesten ze echter een paar seconden een beker warme koffie of ijskoffie vasthouden - zogenaamd omdat de onderzoeksleider dan zijn handen vrij had om hun naam op te schrijven.
Al snel bleek dat de temperatuur van de beker invloed had op de gevoelens van de studenten jegens de fictieve persoon. De proefpersonen die de warme beker hadden vastgehouden typeerden het karakter uit de beschrijving als 'sociaal', 'genereus' en 'goed'. De mensen die een koude beker in hun handen hadden gehad, waren een stuk minder positief.
De resultaten van het onderzoek staan deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Behalve het onderzoek met de bekers koffie, hebben de wetenschappers ook nog een experiment georganiseerd waarbij proefpersonen ijszakken en verwarmde kussens moesten vasthouden - zogenaamd om de producten te testen.
Na afloop mochten ze een presentje uitkiezen als dank voor hun deelname aan de test: een cadeau voor een vriend, of een drankje voor zichzelf.
De proefpersonen die de warme kussens hadden vastgehouden, toonden zich ook hier vriendelijker. Ze kozen vaker voor het cadeau waarmee ze hun vrienden konden verrassen.
Volgens hoofdonderzoeker Lawrence Williams is dat geen toeval. "Niet voor niets worden fysieke temperaturen vaak als metafoor gebruikt voor gevoelens", verklaart hij in de Washington Post. "Het laat zien hoe onze hersenen werken. Fundamentele omgevingsfactoren zoals hoe koud of warm iets aanvoelt kunnen een duidelijke invloed hebben op ons psychologisch welbevinden."
(Bron)
Zoektocht naar gewapende inbreker in V&D Zwolle

ZWOLLE - Het winkelcentrum rond de V&D-vestiging in Zwolle is sinds vrijdagochtend afgezet.
Om ongeveer zes uur hield de politie in het V&D-pand een gewapende inbreker aan. Omdat de politie vermoedt dat hij niet alleen opereerde, werd direct begonnen met het uitkammen van het V&D-gebouw. De zoektocht is nog bezig.
Uit veiligheidsoogpunt is ook de directe omgeving van het pand afgezet. Volgens een politiewoordvoerder zijn daardoor enkele tientallen winkeliers gedupeerd.
Ook het personeel kan niet naar binnen. De politie wil verder geen informatie geven over de man die is opgepakt.
Woordvoerder Ton Pierik van de middenstandsvereniging City Centrum Zwolle spreekt van een miljoenenstrop. Tientallen winkels missen de belangrijke vrijdagomzet.
Het gaat zowel om grote winkelbedrijven als HEMA, C&A en V&D, als kleine middenstanders en marktkooplieden van de wekelijkse vrijdagmarkt. "Ook de bevoorrading van de winkels en restaurant is in het geding."
Uitgerekend vrijdagmiddag om 16.00 uur start in het centrum Culinair Zwolle. "Een evenement dat duizenden mensen trekt", aldus Pierik.
Hij zegt dat de meeste ondernemers begrip tonen voor de centrumafzetting. "De veiligheid van onze klanten en personeel gaat boven alles."
(Bron)

Uiteindelijk is er geen inbreker gevonden...
Lichtgevende kat gecreëerd voor genetisch onderzoek

AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben doormiddel van genetische manipulatie een groen fluorescerende kat gecreëerd. Het experiment moet bewijzen dat gentherapie veilig kan worden gebruikt bij de behandeling van erfelijke ziektes.
De kat met de naam 'Mr Green Genes' is geboren in het Audubon Nature Institute in New Orleans. Onderzoekers hebben voor de geboorte van het dier een fluorescerend gen van kwallen toegevoegd aan zijn DNA, zodat sommige delen van zijn lichaam nu groen oplichten in het donker.
Bij daglicht ziet de kat er exact hetzelfde uit als zijn soortgenoten die niet genetisch gemanipuleerd zijn. Het dier is volgens de wetenschappers volledig gezond en het experiment lijkt daarmee geslaagd.
"We wilden zeker weten dat we veilig een gen konden injecteren in een levende cel om het zich daarna te laten vermenigvuldigen", zegt hoofdonderzoeker Betsy Dresser op de website van de Amerikaanse nieuwszender MSNBC. " Het groen fluorescerende gen hebben we toegevoegd om te kunnen controleren of de techniek succesvol was. Het is totaal onschadelijk voor het dier."
Op het eerste gezicht geven alleen de neus ogen en oren van de kat licht. Maar volgens Dresser komt dat door de vacht van het dier. "Als je zijn vacht zou wegscheren, zou zijn hele lichaam oplichten."
Het experiment met de kat kan volgens de onderzoekers mogelijk ooit leiden tot genetische behandelingen voor mensen met erfelijke ziektes. Dresser kan zelfs al een voorbeeld geven.
"Gezonde mensen hebben genen die insuline produceren. Als we die ooit kunnen injecteren bij mensen met suikerziekte, dan kunnen we hen genezen."
(Bron)

De genen zelf produceren overigens geen insuline, maar goed. Bij de bron staat een plaatje van de kat die groen oplicht, op de MSNBC-link kun je ook een filmpje zien met de kat in gewoon licht en in UV-licht.
Vrachtwagen ramt tramhalte

AMSTERDAM - Een kleine vrachtwagen heeft vrijdagmiddag een tramhalte op de Amsterdamse Linaeusstraat geramd. Daarbij raakten drie kinderen gewond, van wie een ernstig.
De kinderen, van nog onbekende leeftijd, zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Een van hen verkeert in levensgevaar, aldus een politiewoordvoerder. Hun moeder, die zelf ongedeerd bleef, verkeert in shock en is slachtofferhulp aangeboden.
Het ongeval had rond 15 uur plaats op de hoek van de Linnaeusstraat en de Eerste van Swindenstraat, ter hoogte van het Tropenmuseum. De chauffeur zou eerst een prullenbak hebben geramd en reed vervolgens tegen de abri aan. Die is in puin.
Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. De bestuurder van de vrachtauto is meegenomen naar een politiebureau voor verhoor.
(Bron)
Het is nu officieel herfst: het B-woord komt weer voorbij:

TT 751 13:56 uur Rotterdam - Hoek van Holland

Vanwege gladde sporen rijden er tussen Maassluis en Maassluis West minder treinen.
Vertraging: ongeveer 15 minuten.

TT 751 16:31 Rotterdam - Hoek van Holland

De beperkingen als gevolg van de bladval tussen Maassluis en Maassluis West zijn voorbij. Het treinverkeer is volledig hervat.
Ook zo leuk met dit weer: zelfs als je midden op de dag de gordijnen opendoet, zie je nauwelijks verschil in de kamer. Dus ik houd ze maar dicht, de 'dichte motregen' is inmiddels 'lichte motregen' geworden (altijd pas nadat je weer terug bent van buiten), dus het lijkt iets lichter, maar dat zal ook niet zolang duren.
Tom zit lekker in de raamopening te kijken naar de vogels in de tuin, Tijger ligt opgerold op bed na een dramaqueen-act (ze heeft niet haar aller-allerlekkerste brokjes in haar voerbakje zitten).
Tis donker, tis nat. Eigenlijk een dag om in bed te blijven met een pot thee, een goed boek, iets te snaaien en een spinnende kat naast je.

donderdag, oktober 23, 2008

Politie in ernstige financiële problemen

RIJSWIJK - De Nederlandse politie zit in ernstige financiële problemen. Dat blijkt uit documenten over de financiële positie van de 25 verschillende politiekorpsen, waarover het ANP beschikt.
De informatie is bij het verantwoordelijke ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.
Politievakbond ACP kent de cijfers ook. Voorzitter Gerrit van de Kamp voorziet dat de politie op deze wijze "binnen twee jaar aan de rand van de financiële afgrond staat". Hij vindt dat onacceptabel.
Een van de conclusies van de meerjarige financiële analyse is dat 21 van de 25 politiekorpsen in 2011 geen sluitende begroting meer hebben. "Het structureel tekort zal uitkomen op ongeveer tussen de 70 en 100 miljoen euro", zo staat in de analyse.
Verder kan de lagere dan afgesproken instroom van 2300 nieuwe politiemensen, zoals wijkagenten, nog tot een boete voor korpsen leiden.
(Bron)
Ongelijkheid arm en rijk Amerika bereikt Afrikaans niveau

NEW YORK - De ongelijkheid tussen arm en rijk heeft in grote steden in de Verenigde Staten Afrikaanse niveaus bereikt. In West-Europa daarentegen liggen de meeste steden waar inkomensongelijkheid niet zo'n grote rol speelt.
Dit blijkt uit een nieuw VN-rapport dat donderdag is gepubliceerd. Met name in New York, Washington, Atlanta en New Orleans heersen 'Afrikaanse toestanden'. De doorslaggevende factor bij de inkomensverschillen is ras. De levensverwachting van Afro-Amerikanen ligt op het niveau van ontwikkelingslanden.
Tot de Europese landen die het volgens de VN goed doen qua eerlijke inkomensverdeling, behoren Nederland, Denemarken, Finland en Slovenië.
(Bron)
'Onderhoud spoor moet beter'

RIJSWIJK - De veiligheid op het spoor komt in het gedrang door gebrekkig onderhoud. Er zijn te weinig bekwame onderhoudsmonteurs. Een woordvoerder van FNV Bondgenoten bevestigt donderdag een artikel hierover in het Nederlands Dagblad.
De bond hield een enquête onder 1200 spoorwerkers.
Ruim de helft van de ondervraagden zegt dat er te weinig mensen zijn om het onderhoud aan wissels, rails en dwarsliggers goed te doen.
Veel deskundige onderhoudswerkers hebben een andere baan gezocht omdat er steeds meer 's nachts en in het weekeinde gewerkt moet worden. Daar hebben ze geen zin in. Hun vervangers zijn meestal ingehuurde krachten zonder 'spoorkennis'.
Volgens FNV Bondgenoten loopt vooral bij de treinknooppunten Utrecht en Amsterdam de kwaliteit van het spoor terug door gebrekkig onderhoud.
Omdat daar zoveel treinen rijden is het vaak lastig om onderhoud te doen. Maar ook in andere regio's is het lastig om onderhoud te doen op het steeds drukker gebruikte spoorwegnet.
Volgens FNV Bondgenoten probeert spoorbeheerder ProRail de kosten van het spooronderhoud over de totale levensduur van het spoor te minimaliseren. ProRail wijst in een reactie met klem de twijfels over de kwaliteit, veiligheid en de stand van onderhoud van de hand.
De spoorbeheerder erkent dat er een spanning is tussen de capaciteit voor het rijden van treinen en onderhoud. Bovendien kan door nieuwe technieken in kortere tijd meer onderhoud worden gedaan.
Reizigersvereniging Rover vindt dat ProRail de klachten, als die kloppen, serieus moet nemen. In de Tweede Kamer loopt al langer discussie over de 'klem' tussen meer treinen te laten rijden en dat veilig te blijven doen. Maar de meningen over een aanpak lopen nogal uiteen.
De ChristenUnie bepleit een gezamenlijke strategie van partijen om voldoende vakmensen te behouden voor het spoorwerk, met een actieve rol voor verkeersminister Camiel Eurlings. De PvdA ziet in het verhoogde spoorbudget van 4,5 miljard ruimte om te investeren in nieuwe technieken.
Eerdere suggesties van de minister om in overleg met Sociale Zaken de veiligheidseisen te versoepelen, wijst de PvdA af. De SP spoort Eurlings juist aan een eind te maken aan de hoge werkdruk van spoorwegwerkers. ProRail zou het werk ook beter moeten belonen. Het CDA is terughoudend.
(Bron)
Europarlement wil software om censuur te omzeilen

STRAATSBURG - De Europese Commissie moet software ontwikkelen waarmee internetters in Cuba, Tunesië of China de censuur in hun landen kunnen omzeilen, stelde het Europees Parlement donderdag.
Op voorstel van VVD'er Jules Maaten trekt de EU 20 miljoen euro uit voor dit plan. "De EU moet een gat in de Chinese firewall slaan", vindt Maaten. De VS besteden volgens Maaten momenteel 15 miljoen dollar voor zulke diensten.
Maaten presenteerde in juli al een wetsvoorstel tegen internetcensuur. Het voorstel beoogt boetes voor bedrijven die meewerken aan de censuur.
Veel westerse technologiebedrijven die actief zijn in landen als China werken daar in meer of mindere mate mee met de plaatselijke autoriteiten bij het filteren van internetverkeer.
Zo geven zoekmachines als Google bepaalde, gevoelige zoekresultaten niet weer, levert Cisco apparatuur die wordt gebruikt om websites te blokkeren en verstrekte Yahoo in het verleden meermalen persoonsgegevens van Chinese dissidenten aan de politie.
Volgens Reporters Without Borders zitten nu wereldwijd zeventig cyberdissidenten in de cel, waarvan vijftig in China. Het gaat bijvoorbeeld om bloggers die kritische dingen op internet hebben geschreven.
(Bron)
'Borsten krimpen door koffie'

AMSTERDAM - Vrouwen die gemiddeld drie koppen koffie per dag nuttigen lopen het risico dat hun borsten in omvang krimpen. Dat is althans de conclusie van een Zweeds onderzoek onder driehonderd koffieliefhebsters.
Volgens wetenschapster Helene Jernstoem van de Zweedse Lund-universiteit moet de oorzaak worden gezocht in de invloed die koffie heeft op een bepaald gen dat ongeveer vijftig procent van alle vrouwen bezit. Zo schrijven diverse media donderdag.
Jernstoem hield van een kleine driehonderd vrouwen bij wat de verhouding was tussen het aantal koppen koffie dat ze per dag drinken en de afmeting van hun buste.
Hoewel de link tussen hoeveelheid koffie per dag en een afnemende cupmaat volgens de onderzoekster heel duidelijk is, heeft ze ook geruststellend nieuws. "Vrouwen die van een kopje koffie houden hoeven niet bang te zijn dat hun boezem tot een nulpunt krimpt. De borsten worden kleiner, maar helemaal verdwijnen doen ze niet."
(Bron)

"Helemaal verdwijnen doen ze niet." Da's geruststellend. Maar mocht je een borstverkleining overwegen, dan is een koffiekuur een interessante poging vooraf.
Eerste hulp ziet kindermishandeling vaak niet

UTRECHT - De afdelingen spoedeisende hulp in ziekenhuizen zien kindermishandeling te vaak over het hoofd. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat donderdag verschijnt.
Als een kind met een bijvoorbeeld een gebroken arm bij de eerste hulp komt, beschouwen hulpverleners dat nog te vaak als een ongelukje.
Hulpverleners zijn vaak te weinig geschoold om kindermishandeling te herkennen. Ook registeren de meeste ziekenhuizen de signalering en melding van kindermishandeling niet.
Volgens de IGZ wordt naar schatting 5 tot 10 procent van het letsel bij kinderen die bij afdelingen spoedeisende hulp komen, veroorzaakt door kindermishandeling.
De eerstehulpafdelingen kunnen bij het herkennen van kindermishandeling juist een belangrijke rol spelen.
De IGZ noemt het een "gouden kans" om bij signalering van mishandeling bij een gezin te gaan kijken om te zien wat er aan de hand is. Hulpverleners kunnen dan zo nodig ingrijpen.
De IGZ vindt dat de raden van bestuur van de ziekenhuizen het beleid rond de signalering van kindermishandeling krachtig moet gaan aanpakken. Nu doen ze dat te weinig.
Alle ziekenhuizen moeten van de inspectie een plan van aanpak maken en dit begin 2009 op orde hebben. Doen de ziekenhuizen dat onvoldoende, dan worden ze onder verscherpt toezicht gesteld, stelt de IGZ.
Het CDA in de Tweede Kamer eist opheldering van de ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en André Rouvoet (Jeugd en Gezin). De christendemocraten zeggen geschrokken te zijn van de onderzoeksresultaten.
(Bron)
Gemeenten pakken coffeeshops aan

RIJSWIJK - Bergen op Zoom en Roosendaal gaan met harde hand het drugstoerisme te lijf. De gemeenten willen vanaf februari alle coffeeshops sluiten wegens de overlast.
De gemeente Terneuzen kondigde donderdag aan het aantal openingsuren voor coffeeshops te gaan inperken. Ook wil ze ervoor zorgen dat bezoekers minder softdrugs kunnen kopen.
De gemeenten nemen de maatregelen vanwege de overlast van de coffeeshops en het drugstoerisme. Bergen op Zoom en Roosendaal hebben elk vier coffeeshops binnen de gemeentegrenzen, die tienduizenden Belgische en Franse drugstoeristen trekken. De coffeeshops moeten in februari dicht.
Tot die tijd worden de regels aangescherpt. De toegestane handelsvoorraad van coffeeshops wordt teruggebracht van 500 naar 300 gram. Klanten mogen 2 in plaats van 5 gram softdrugs kopen. Coffeeshopeigenaren mogen nog bezwaar aantekenen tegen het besluit.
In Terneuzen zijn twee gedoogde coffeeshops, die jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers trekken. Checkpoint is op last van justitie gesloten en de verwachting is niet dat de zaak nog opengaat. Checkpoint is twee keer betrapt op overschrijding van de toegestane hoeveelheid aanwezige drugs.
Het kleinere Miami verkoopt sinds een inval van justitie al een aantal weken geen softdrugs meer, maar zal daar binnen een paar weken weer mee beginnen. Terneuzen wil wel twee verkooppunten blijven gedogen.
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie kan zich vinden in het besluit van Bergen op Zoom en Roosendaal. Krachtig optreden tegen drugstoerisme en de overlast die daarmee gepaard gaat, past volgens zijn woordvoerder binnen het coalitieakkoord van het kabinet.
De manier waarop dat gebeurt, is echter een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Maar als de aanpak leidt tot sluiting van alle coffeeshops, dan kan de minister ermee instemmen, aldus zijn zegsman.
Coffeeshophouders en -bezoekers zijn bang dat het besluit van de gemeenten tot nog grotere drugsproblemen leiden. Die vrees spraken ze uit nadat ze donderdag waren geïnformeerd over de aanstaande maatregelen in de grensgemeenten.
Volgens Majid Asnadi, bedrijfsleider van coffeeshop Azul in Roosendaal, gaan zijn vaste klanten uit Roosendaal en België toch op zoek naar hun jointje.
"Nu weet de gemeente precies waar het verkocht en gebruikt wordt. Straks wordt het ongrijpbaar en gaat het de illegaliteit in. Meestal op plekken waar de gemeente het ook niet wil, zoals parken of bij het station."
Voorbijgangers in de Molenstraat in Roosendaal denken er net zo over. "Ik rook en als mijn shag op is zoek al mijn jassen na of er ergens nog een sigaret te vinden is. En dat gebeurt straks met de softdrugs ook", zegt een Roosendaler op leeftijd.
(Bron)
Wetenschappers wissen herinneringen bij muizen

AMSTERDAM - Een team van Amerikaanse en Chinese onderzoekers is erin geslaagd om specifieke herinneringen van muizen te wissen met een techniek die mogelijk ook ooit op mensen kan worden toegepast.
De onderzoekers van de Georgia School of Medicine en East China Normal University maakten bij hun experiment gebruik van het eiwit CaMKII, dat een grote rol speelt bij het opslaan en oproepen van informatie in de hersenen van zowel muizen als mensen.
Met een genetische behandeling slaagden ze erin om de productie van de stof handmatig 'aan' en 'uit' te zetten in het brein van enkele proefmuizen.
Al snel bleek dat de wetenschappers met het eiwit herinneringen konden wissen bij de dieren. Ze testten dat bij muizen die ze eerst hadden blootgesteld aan kleine elektrische schokjes.
Het is al langer bekend dat de muizen net als mensen een ervaring koppelen aan een bepaalde plek. Als ze bijvoorbeeld terugkeren op een plaats waar ze een lichte stroomschok hebben gekregen, komt die herinnering weer boven en gedragen ze zich angstig.
Door de hersenen van de muizen precies op zo'n moment een overdosis CaMKII te laten produceren, slaagden de wetenschappers erin om de herinnering te blokkeren en zelfs compleet te wissen uit het geheugen van de dieren. Toen de muizen later nog eens terugkeerden op de plek van de stroomschokken, gedroegen ze zich alsof daar nooit iets was gebeurd.
Met dezelfde behandeling lukte het de wetenschappers ook om muizen een aantal speeltjes te geven en daarna de herinnering aan het speelgoed te wissen. De dieren gedroegen zich steeds opnieuw alsof ze de speeltjes voor het eerst zagen.
De overige herinneringen van de muizen - aan bijvoorbeeld de rest van hun omgeving en soortgenoten - leken niet aangetast door het experiment.
De wetenschappers benadrukken dat hun onderzoek nog in de kinderschoenen staat, maar ze achten het mogelijk dat de techniek ooit kan worden gebruikt om ook selectief herinneringen in de hersenen van mensen te wissen.
"Herinneringen zijn natuurlijk cruciaal voor onze overleving, aldus onderzoeker Joe Tsien van Georgia School of Medicine in de Britse krant Daily Telegraph. "Maar het selectief verwijderen van belemmerende herinneringen zoals traumatische ervaringen uit een oorlog of een bepaalde fobie zou veel mensen aan een beter leven kunnen helpen."
Tsien zou de techniek echter niet zomaar voor elke herinnering willen gebruiken. "Als iemand een slechte relatie heeft met een andere persoon, dan is het niet de oplossing om een pil te nemen die alle slechte herinneringen aan diegene uitwist."
(Bron)
Chinese dissident krijgt Sacharovprijs

STRAATSBURG - De prominente Chinese dissident Hu Jia krijgt de Sacharov-mensenrechtenprijs van het Europees Parlement. Dat hebben de fractievoorzitters in het Europees Parlement donderdag besloten.
Ze leggen daarmee protesten van de Chinese regering tegen Jia's kandidatuur naast zich neer. "Hu Jia is een echte voorvechter van mensenrechten in de Volksrepubliek China. Het Europees Parlement zendt een duidelijk signaal van steun uit aan iedereen die de mensenrechten in China wil bevorderen", liet de voorzitter van het parlement, Hans-Gert Pöttering weten.
Hu zit een straf uit van 3,5 jaar wegens het ondermijnen van het gezag van de staat. De dissident plaatste kritische artikelen op internet en nam in interviews met buitenlandse journalisten geen blad voor de mond. Zijn vrouw Zeng Jinyan zet zijn werk voort en houdt een weblog bij nu haar man in het gevang zit.
Pas nog werd hij in de gevangenis in de isoleercel gezet, omdat hij zijn medegevangenen vertelde over de slechte mensenrechtensituatie in China.
De 35-jarige Hu verzet zich tegen het communistische regime. Hij vecht onder meer voor verbetering van de situatie van mensen met hiv en aids. Ook zet hij zich in voor het milieu en voert campagne voor de vrijlating van politieke gevangenen. De Olympische Spelen waren volgens Hu een zegen, omdat de internationale aandacht zou zorgen dat aan het communisme "geknaagd" zou worden en "de weg naar democratie verkort" zou worden.
Zijn activisme schiet de leiders van de Volksrepubliek in het verkeerde keelgat. Toen bleek dat Hu mogelijk de Nobelprijs voor de Vrede zou krijgen, reageerde Peking woedend. "Iedereen weet dat Hu een crimineel is", zei een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij voegde eraan toe dat China verwachtte dat het comité "de juiste persoon" zou kiezen voor de prijs.
Ook nu Hu de Sacharovprijs heeft gekregen, reageert Peking ontstemd. "We zijn tegen bemoeienissen met binnenlandse aangelegenheden die plaatsvinden onder het mom van mensenrechten", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Om een prijs te geven aan zo'n crimineel betekent inmenging in China's soevereiniteit en druist tegen het doel van de prijs in."
De Chinese druk lijkt juist averechts te hebben gewerkt. "Peking voerde een hevige lobby om de prijs niet aan Hu Jia toe te kennen, maar de onderscheiding van deze door Hu zeer verdiende prijs laat zien dat de Europese parlementsleden niet tot zwijgen gebracht kunnen worden zoals dat bij zoveel Chinese dissidenten gebeurt", zei de Britse woordvoerder buitenlandse zaken van de conservatieve fractie in het parlement.
Li Jinsong, de advocaat van Hu, sprak de hoop uit dat de Chinezen zijn cliënt met andere ogen gaan zien, nu hij met de Sacharovprijs is onderscheiden. "Ik hoop dat de Chinese bevolking overtuigd raakt dat Hu een goed en sympathiek persoon is, die van zijn land houdt", aldus Li tegen het Spaanse persbureau EFE.
De Sacharovprijs is ingesteld door het Europees Parlement om mensen te eren die opkomen voor de mensenrechten en de democratie. Eerder werden onder andere Nelson Mandela, Alexander Dubcek en de Argentijnse Moeders van het Plaza de Mayo gelauwerd. Winnaars ontvangen naast de titel een geldbedrag van 50 duizend euro.
De prijs wordt dit jaar voor de twintigste keer vergeven. Ook de voormalige Wit-Russische presidentskandidaat Aleksandr Kozulin en de Congolese priester Apollinaire Malu Malu, voorzitter van de onafhankelijke kiescommissie in zijn land, waren genomineerd. De prijs wordt op 17 december in Straatsburg uitgereikt.
(Bron)
Uiterlijk belangrijkst bij relatiekeuze

NIJMEGEN - Uiterlijke kenmerken als gezichtsaantrekkelijkheid en gewicht zijn het belangrijkst bij het vinden van een juiste partner.
Vrouwen zijn daarin bovendien niet anders dan mannen. Dat is de voornaamste conclusie van de wetenschappelijke megaspeeddate die in april in het Arnhemse Openluchtmuseum werd gehouden.
Vrouwen kijken net als mannen in eerste instantie naar uiterlijke kenmerken, stelt de Nijmeegse psycholoog Geertjan Overbeek, die het onderzoek uitvoerde. Volgens de evolutietheorie selecteren vrouwen hun partner vooral op sociaal-economische status. "Daarvoor zijn tijdens de speeddate geen bewijzen gevonden", aldus Overbeek.
De sociale status speelt wel degelijk een rol, maar is ondergeschikt aan het uiterlijk. Ook zaken als persoonlijkheid en omgang met intimiteit komen pas later aan de orde. Een andere conclusie is verder dat extraverte mensen meer kans maken op de relatiemarkt.
Tijdens de megaspeeddate in april voerden 550 mensen ieder vijftien gesprekken met kandidaten van het andere geslacht. Het onderzoek moest vaststellen wat de eerste 'klik' tussen mensen veroorzaakt.
Na een gesprek gaf elke kandidaat aan of er wel of geen interesse was in de gesprekspartner. Alle deelnemers moesten voorafgaande aan het experiment een stevige vragenlijst invullen. De onderzoekers beschikten over foto's van alle deelnemers.
Volgens Overbeek heeft de speeddate gemiddeld één 'match' opgeleverd. Beide gesprekspartners gaven in dat geval aan interesse in elkaar te hebben. Hoeveel relaties dat uiteindelijk heeft opgeleverd, is niet bekend. "Dat gaan we de komende maanden na", aldus Overbeek.
Vrouwen zijn wel selectiever dan mannen, blijkt uit het onderzoek. Mannen gaven vaker hun interesse aan. Ook is opgevallen dat hoger opgeleiden vaak selectiever zijn dan mensen met een lagere opleiding.
(Bron)

Niet verrassend toch? Want ja heren, ook vrouwen kijken regelmatig zo naar jullie: 'Met die kerel zou ik nooit in één bed kunnen liggen' of juist 'Hm, da's wel een leuke vent' - gewoon puur op uiterlijk. Volgens mij heeft geur er ook veel te maken, maar of iemand okee ruikt omdat ie er okee uitziet of dat je iemand best aantrekkelijk vindt omdat ie (voor jou) goed ruikt, dat vraag ik me nog steeds af.
Ik ken twee mannen die opvallend veel op elkaar lijken, ze zijn allebei aardig (meer is het ook niet), en in bovengenoemd opzicht griezel ik van de één en zou ik de ander niet uitsluiten - al lijkt de kans me minimaal, maar daar gaat het niet om toch?
Auto met baby weggesleept

ZAGREB - In de Kroatische stad Split is een auto weggesleept waarin zich een baby van twee maanden bevond. Het voertuig stond verkeerd geparkeerd voor een ziekenhuis.
De ouders waren met hun drie andere kinderen naar een arts gegaan. Toen zij op de plek terugkeerden, constateerden zij wanhopig dat baby en auto waren verdwenen.
De politie wist de auto snel te traceren op een terrein van de gemeente. Het verstekelingetje mankeerde niets, meldden Kroatische media donderdag.
(Bron)
Onzeker door Hyves

Sociale netwerksites zoals Hyves en Facebook kunnen gebruikers onzeker maken. Volgens een Britse psycholoog kunnen ze zelfs leiden tot een zogenaamde 'vriendschapsverslaving'.
Sommige mensen laten hun eigenwaarde volledig afhangen van hun relatie met anderen en dus ook van het aantal vrienden op netwerksites.
Volgens David Smallwood, verslavingsexpert bij gezondheidsinstelling Priory Clinic, zijn met name vrouwen hier gevoelig voor. Hij vermoedt dat 10 procent van de bevolking kans loopt op een zogenaamde 'vriendschapsverslaving'.
Op Hyves en Facebook kun je mensen uitnodigen om vrienden met je te worden. Smallwood vermoedt dat afgeslagen uitnodigingen bij kunnen dragen aan een gevoel van afwijzing.
Mensen die herstellen van een drugs-, alcohol- of koopverslaving kunnen volgens Smallwood beter wegblijven van netwerksites. Hij ziet veel mensen die door onzekerheid over vrienden op deze sites terugvallen in hun oude verslavingsgedrag.
(Bron)

Neptelefoongesprek blijkt populair sociaal excuus

AMSTERDAM - Opvallend veel mensen voeren wel eens een neptelefoongesprek of denkbeeldige sms-conversatie om een drukbezette indruk te maken op de omgeving. Dat blijkt uit een Britse studie.
De enquête van de Britse telefoonmaatschappij 3 wijst uit dat 42 procent van de ondervraagde vrouwen en 32 procent van de mannen wel eens ten onrechte de suggestie wekt met iemand te communiceren per mobiele telefoon.
Maar de neptelefoongesprekken komen meer voor bij jongere generaties. Van de jongeren tussen de 18 en de 24 jaar geeft maarliefst 74 procent toe wel eens een denkbeeldige conversatie per telefoon te voeren, zo meldt persbureau UPI.
De meeste ondervraagden zeggen zich vooral schuldig te maken aan het misleidende gedrag terwijl ze op een openbare plek wachten op vrienden en de indruk willen wekken drukbezet te zijn. Maar ook het 'ontwijken van een conversatie' blijkt een belangrijke reden voor neptelefoongesprekken.
Volgens psychologe Patricia Wallace van de John Hopkins Universiteit in Baltimore heeft het gedrag vooral te maken met de menselijke drang om een goede indruk te maken op de omgeving.
"Als je naar een café gaat en in je eentje zit, dan zegt dat iets over je", verklaart ze tegenover het Amerikaanse ABC News. "Omdat je liever niet wilt dat mensen denken dat je eenzaam bent, gebruik je een virtuele connectie om aantrekkelijker te lijken en de indruk te wekken dat je actief bezig bent met anderen.
Maar neptelefoongesprekken worden volgens Wallace niet alleen gebruikt als sociaal excuus. Vooral mannen gebruiken een denkbeeldige conversatie volgens de psychologe soms ook om hun telefoon als een soort statussymbool te kunnen tonen.
"In sommige ontwikkelingslanden zijn er zelfs mensen die neptelefoons kopen, zodat ze iets hebben om mee te pronken naar anderen."
(Bron)

Zo heeft elke nieuwe techniek zijn bijkomende gektes ;-)
PVV beticht bewindslieden van kopen met voorkennis

AMSTERDAM - De PVV heeft de gemoederen in de Tweede Kamer donderdag danig verhit door te suggereren dat leden van het kabinet met voorkennis onroerend goed hebben gekocht op Bonaire.
Kamerlid Hero Brinkman stelde tijdens het debat over de koninkrijksbegroting dat hij namen heeft van bewindslieden of familie van hen die mogelijk hun boekje te buiten zijn gegaan. Die namen wilde hij echter niet noemen.
Wanneer Bonaire in 2010 een Nederlandse gemeente wordt, stijgen naar verwachting de huis- en grondprijzen. Volgens Brinkman zijn er bewindslieden die grond hebben gekocht op het Antilliaanse eiland. Zijn suggestie dat ze dat hebben gedaan voordat het besluit openbaar werd om het eiland een gemeente te laten worden, zorgde voor veel beroering in de Kamer.
De andere fracties eisten dat Brinkman vertelde op welke ministers of staatssecretarissen hij doelde. "U moet man en paard noemen", zei VVD'er Johan Remkes. Dat weigerde Brinkman. "Dan is het een loze bewering. Dat is u onwaardig", vond Remkes.
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold realiseerde zich dat als de bewering klopt, het om een strafbaar feit gaat. "Dat kan ik niet voor honderd procent uitsluiten", sprak Brinkman. "Als u de namen noemt, dan bied ik aan om samen met u aangifte te doen bij de politie", zei Pechtold hierop. CDA, PvdA, SP en GroenLinks sloten zich bij Pechtold aan, maar kregen nul op het rekest van de PVV'er.
Brinkman wil van staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld (CDA) duidelijkheid over de transacties. Later donderdagmiddag gaat zij op de vragen in.
(Bron)

En als iemand dan zegt dat hij een grote waffel heeft, dan is meneer gepikeerd en zegt: 'Ik heb een mond'. Alsof hij zelf zo beschaafd is.
Kangoeroe zoekt baasje in Veenendaal

VEENENDAAL - De politie van Veenendaal is naarstig op zoek naar het baasje van een grote bruine kangoeroe. Dat is donderdag bekendgemaakt.
Het dier werd vorige week aangetroffen op de Randweg Oost. De kangoeroe hupte in de tuin van een verzorgingshuis. Het dier werd door agenten gevangen en ondergebracht bij een particulier.
De kangoeroe wacht volgens de politie geduldig op zijn baasje in een kippenhok bij een fruitteler in Rhenen. Volgens de politie moest de vaste bewoner van het hok, een kalkoen, plaatsmaken voor het buideldier.
Een woordvoerder van de politie vindt het vreemd dat de eigenaar van de kangoeroe zich nog niet heeft gemeld. "In Australië mis je zo'n dier natuurlijk niet, maar hier toch zeker wel", aldus de zegsman.
(Bron)

En waar zit die kalkoen nu?

woensdag, oktober 22, 2008

Elk (half)jaar weer leuk (en ja, elk half jaar weer een vage jpg vanuit een bmp):

Wintertijd
Jeanne logt over het koeienrusthuis, De Leemweg in Oldeberkoop.
Ze draaien op donaties, en inderdaad: die zijn erg welkom.
Rekeningnummer 31.02.36.355 van de Rabobank ten name van Stichting De Leemweg in Zandhuizen.
Designvuilniszak moet straatbeeld opfleuren

In grote steden als Rome, Parijs en New York is het een terugkerend probleem: de grote grijze vuilniszakken die het straatbeeld ontsieren.
Bovendien is zorgen de vuilniszakken ook voor stankoverlast. Een collectief van ontwerpers in New York heeft besloten dit probleem aan te pakken.
Onder de naam 'TRASH: anycoloryoulike' heeft een team van ontwerpers een aantal bijzondere vuilniszakken ontworpen. De bedoeling is dat bontgekleurde vuilniszakken de lelijke grijze zakken gaan vervangen. De zakken zijn biologisch afbreekbaar en ze bevatten een natuurlijke geur die ervoor moet zorgen dat ongedierte en insecten uit de buurt blijven.
De eerste zakken worden voorlopig alleen in de Verenigde Staten aangeboden.
(Bron)
Drie Amsterdamse juweliers overvallen

AMSTERDAM - Overvallers hebben het woensdag gemunt op Amsterdamse juweliers. Twee zaken in de binnenstad waren in de ochtend het doelwit. 's Middags sloegen daders toe bij een derde juwelier.
Bij twee van deze overvallen is een onbekende buit meegenomen, aldus een politiewoordvoerder.
Een winkel in de sjieke PC Hooftstraat was het eerste aan de beurt. Twee gewapende Amsterdammers, 18 en 19 jaar oud, ramden met een auto de pui van de zaak. Hierdoor vielen geen gewonden. Ze vluchtten vervolgens zonder juwelen op een scooter. De politie heeft hen na een achtervolging kunnen aanhouden op het Amstelstation.
De tweede overval had plaats in de Kalverstraat. Vier, eveneens gewapende, verdachten sloegen hier de vitrines in en gingen er met een onbekende buit te voet vandoor. Van hen ontbreekt nog elk spoor. Niemand raakte gewond.
Het derde incident had plaats in de Albert Cuypstraat. Daar slaagden drie gewapende overvallers erin de vitrines kapot te slaan. Ze gingen er met een eveneens onbekend aantal sieraden vandoor. Een van hen werd tijdens de vlucht in de kraag gegrepen door getuigen. Tijdens een worsteling die daarop ontstond, loste hij een schot. Volgens een politiewoordvoerder raakte niemand gewond.
De politie kon nog niet zeggen of de overvallen iets met elkaar te maken hebben.
(Bron)
De afgelopen paar dagen, nou ja, avonden, werd er steeds flink wat vuurwerk afgestoken. Het wordt elke avond iets vroeger en gisteren was het al om half tien.
Gezien de tijd van het jaar en het volume van het vuurwerk zal het wel uit ons zuidelijke buurland komen. Ik vraag me wel af of het slim is elke avond op de zelfde plek te gaan staan knallen. Voor mij heeft het één voordeel: de katten raken er een beetje aan gewend. Ze kijken op, kijken naar mij, laten het koppie weer zakken en sudderen lekker door. De oren reageren nog wel, maar ze blijven vrij rustig liggen, behalve bij de hardste dreunen.
Dit jaar geen drukjacht op zwijnen

DEN HAAG - Tot opluchting van minister Gerda Verburg (Landbouw) blijkt een omstreden drukjacht, waarbij de dieren door één drijver worden opgejaagd en door één jager worden afgeschoten, dit jaar niet nodig om het aantal wilde zwijnen op de Veluwe in de hand te houden.
Zij neemt een advies van het Faunafonds over om hiertoe niet over te gaan. Dat geldt ook voor het Limburgse gebied "de Meinweg".
Volgens het Faunafonds kunnen jagers gebruikmaken van lokvoer, waar de dieren zelf op afkomen. Dat is niet toereikend in jaren dat de natuur de dieren rijkelijker voorziet van voedsel.
De gewenste voorjaarsstand van wilde zwijen op de veluwe is 860 dieren. Om dat te bereiken moet het huidige aantal flink verminderen. Volgens het ministerie is inmiddels 70 procent van het afschot verricht.
(Bron)
'Hoogbejaarde verkracht door verzorger'

AMSTERDAM - Een verzorger van een zorginstelling in Rotterdam wordt ervan verdacht een 90-jarige vrouw meerdere keren te hebben verkracht. Dit schrijft De Telegraaf.
De 43-jarige verdachte uit Krimpen aan den IJssel moet donderdag voor de rechter verschijnen voor een pro-formazitting.
Naast de verkrachting van de 90-jarige vrouw wordt de man ook verdacht van het aanranden van drie andere vrouwen in de leeftijd van 86, 87 en 93 jaar.
De verzorger werkte als hulp in de huishouding bij de bejaarde vrouwen. De zaak kwam aan het licht toen familie van één van de slachtoffers bij de zorginstelling melding maakte van de onzedelijke handelingen.
(Bron)
Vertrouwelijke stukken OM bij verkeerde advocaten

MAASTRICHT - Zeker drie advocaten hebben de afgelopen weken vertrouwelijke stukken ontvangen uit strafdossiers die niet voor hen waren bestemd. De stukken zijn afkomstig van het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht.
Dat bevestigden de advocaten naar aanleiding van berichtgeving in de Limburgse kranten woensdag.
De betrokken raadslieden, Arthur Vonken, Françoise Landerloo en René Corten, noemen de handelwijze van het OM "zeer slordig" en "onzorgvuldig". Het OM onderzoekt de zaak, liet een woordvoerster weten.
Landerloo kreeg stukken over een Duitse drugszaak, die de hare niet is. "Dat is in strijd met de privacy", aldus Landerloo. "Advocaten zijn weliswaar gebonden aan geheimhouding", legt ze uit.
"Maar wij sturen die stukken door naar onze cliënten. Die hebben geen geheimhoudingsplicht. Dat kan leiden tot onderlinge chantage, bijvoorbeeld als er mensen bij zijn met wie ze af willen rekenen".
Het gaat bij de drie advocaten om stukken zoals een rapportage van het Nederlands Forensisch Instituut, een buitenlands rechtshulpverzoek en correspondentie tussen OM, enkele advocaten en het Huis van Bewaring in Maastricht.
Zo kreeg Vonken een stuk dat bij een zaak hoorde die onder meer door Landerloo wordt behartigd.
Het OM bevestigt vooralsnog een incident. "Wij nemen de zaak serieus en onderzoeken welke maatregelen we moeten nemen om herhaling te voorkomen", aldus de woordvoerster van het OM.
(Bron)
Tijgers doden meer mensen door klimaatsverandering

AMSTERDAM - Tijgers in India vallen steeds vaker mensen aan omdat hun leefgebied slinkt door klimaatsverandering, zo waarschuwen natuurexperts.
Volgens de laatste cijfers van de wereldnatuurorganisatie IUCN zijn in het afgelopen halfjaar zeven mensen gedood door tijgers op de Sundarban eilanden in India. Nooit eerder werd er melding gemaakt van zo veel slachtoffers van tijgeraanvallen in een gebied.
"Het ging om zeven vissers in een streek met de naam Netidhopani", zo verklaart IUCN-woordvoerder Pranabes Sanyal in het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Het aantal confrontaties tussen tijgers en mensen neemt volgens hem vooral toe door klimaatsverandering.
"Door de opwarming van de aarde is 28 procent van de natuurgebieden op de Sundarban eilanden verloren gegaan. De meeste van die gebieden waren onderdeel van tijgerreservaten. Veel natuurlijke prooien van de tijgers zijn daar nu vertrokken."
De tijgers op de Sundarban eilanden leven voornamelijk in mangrovebossen. Maar door stijgend zeewater zijn veel van de gebieden deels onder water komen te staan. Twee eilandjes zijn in de afgelopen jaren zelfs compleet onder het zeeoppervlak verdwenen. Door de klimaatsverandering migreren niet alleen veel prooidieren.
De jacht van de tijgers wordt ook bemoeilijkt, omdat ze steeds meer opvallen in hun natuurlijke omgeving. Veel planten en bomen op de eilanden verliezen namelijk hun bladeren en groene kleuren door de overvloed van zout water. Die natuurlijke omstandigheden verklaren volgens natuurbeschermers het toegenomen aantal incidenten waarbij mensen worden aangevallen door tijgers.
"De tijgers hebben waarschijnlijk de neiging om naar alternatieve prooien te zoeken", aldus Ullus Karanth, een tijgerexpert van Indiase afdeling van het IUCN. "Mensen kunnen daar soms bijhoren." De populatie tijgers in India is in de laatste eeuw geslonken van 40.000 tot ongeveer 1400 op dit moment. Ongeveer een kwart van dat aantal leeft op de Sundarban eilanden.
(Bron)
Mannen opgepakt voor afpersen militair om usb-stick

AMSTERDAM - Twee mannen uit Den Haag zijn zondagavond door de marechaussee aangehouden op verdenking van afpersing. Het duo zou een usb-stick met Defensie-informatie hebben gevonden en de eigenaar ervan hebben afgeperst.
De twee Hagenaren van 28 en 29 jaar beweren de stick bij een wasstraat te hebben gevonden. Op de stick vonden ze privémateriaal van een militair maar ook vrachtbrieven van Defensie voor militairen in Uruzgan.
De militair werd gedwongen geld te overhandigen, anders zouden de twee het verlies van de stick in de media bekendmaken.
Omdat de militair weigerde op het verzoek van de afpersers in te gaan, stapten de twee naar de media om het verlies van de stick en de daarop aanwezige informatie wereldkundig te maken.
De militair besloot vervolgens de marechaussee van de afpersing op de hoogte te brengen. Die zette een val op waarbij er geld zou worden overhandigd. Bij die transactie werden de twee afpersers opgepakt.
Of ook de militair wordt vervolgd voor het slordig omgaan met Defensie-informatie is nog niet bekend. Overigens benadrukt de marechaussee dat het niet om vitale informatie gaat.
(Bron)
'Hersenloze' schelpdieren kunnen toch nadenken

DEN HAAG - 'Hersenloze' schelpdieren lijken toch min of meer na te denken. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) op Texel.
De resultaten van het onderzoek worden woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.
De onderzoekers hielden elf opeenvolgende nazomers het gedrag van zogeheten nonnetjes op meer dan tweeduizend plekken in de westelijke Waddenzee in de gaten. Nonnetjes (foto) zijn een soort kokkels, maar dan kleiner en fijner. Ze staan niet op de menukaart, maar vogels zijn er dol op.
Het gedrag van de nonnetjes doet volgens de wetenschappers denken aan dat van Duitse soldaten tijdens het beleg van Stalingrad in de Tweede Wereldoorlog. Naarmate de Duitse soldaten sterker verhongerden, begaven ze zich ondanks de risico's steeds meer op straat op zoek naar voedsel. De nonnetjes vertonen soortgelijk gedrag.
Wanneer de nonnetjes zich diep ingraven, zijn er het jaar erop meer nonnetjes. In zomers dat de nonnetjes dicht onder het oppervlak van een waddenplaat bleven en een makkelijke prooi voor vogels waren, nam de populatie het jaar daarna af. "Met hun ingraafgedrag geven nonnetjes dus aan hoe ze over hun eigen (reproductieve) toekomst denken", aldus de onderzoekers.
In theorie is dat gedrag volgens hen ook makkelijk te verklaren. Een nonnetje voedt zichzelf via zijn siphon, een soort stofzuigerslang. Hoe meer het beestje aan de oppervlakte zit, hoe meer voedsel het tot zich kan nemen.
"Maar helaas voor het nonnetje ook hoe groter de kans om als prooi door een vogel te worden bemachtigd." Om 'op safe' te spelen, zou het nonnetje zich dieper moeten ingraven. Maar dan krijgt het diertje minder voedsel binnen. "Het is voor het nonnetje dus altijd kiezen of delen."
Dat lijkt allemaal logisch, maar volgens de wetenschappers is "zulk verfijnd adaptief gedrag" zelden aangetoond. "En al helemaal niet bij 'hersenloze' ongewervelde dieren." De verbanden impliceren dat de nonnetjes op basis van hun eigen conditie en algehele gezondheid kunnen voorspellen hoe groot de kans is dat ze er volgend jaar nog zijn.
(Bron)
Man rijdt 63 jaar zonder rijbewijs

GOES - Een 81-jarige man uit Goes is woensdag in zijn woonplaats betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Hij reed al 63 jaar zonder rijbewijs, verklaarde de man tegenover de politie.
De automobilist werd woensdag tijdens een reguliere verkeerscontrole aan de kant gezet.
Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De politie heeft hem daarna naar huis gebracht.
(Bron)

Kennelijk heeft ie nooit eerder problemen gehad?
'Etikettering van wijnen kan beter'

DEN HAAG - De etiketten van wijnen die in de schappen liggen bij lokale producenten, supermarkten of slijterijen zijn vaak niet volledig.
Bij 8 procent van de tweeduizend onderzochte wijnen werd het conserveermiddel sulfiet niet op het etiket vermeld. Dat blijkt uit onderzoek dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) woensdag openbaar maakte.
Fabrikanten zijn wettelijk verplicht sulfiet op het etiket te vermelden als er meer dan 10 milligram per liter in de fles zit. Het conserveermiddel kan namelijk allergische reacties oproepen.
Bij ongeveer 540 flessen, 27 procent van het totaal onderzochte flessen, werd het conserveermiddel wel vermeld, maar niet in het Nederlands.
Zes procent van de onderzochte flessen (112 wijnen) kwam van Nederlandse producenten.
(Bron)