vrijdag, januari 18, 2002

(Ik hou zo op...)
In Superman komt ook een Maxima voor.
Dit commentaar hoort erbij:
"Maxima had only one goal in the comics as far as I could determine, and that was to bear Superman's child. She tried everything in the book to get him to mate with her, including trying to rape him, as she had Kryptonian-level strength. Didn't work... the big guy had too much self control. Just shows that Supergirl's don't always get their way."
Er zijn natuurlijk ook veel planten met Maxima in de naam, zoals deze, een vleesetende plant...
In Vrij Nederland: een verslag van de Dance against monarchy afgelopen zaterdag in Amsterdam. Het artikel maakt melding van spandoeken met 'Oranje, franje, beu' en '1966: 1-0, 1980: 2-0, 2002: 3-0'.
Ze hebben de tekst van het door Gerard Jan Heering geschreven republikeinse volkslied erbij gezet, en dat voorbeeld neem ik graag over.

Wilhelm en Máxima gaan trouwen
Zij is van duister bloed
Hij wil de trouw behouwen
Voor hem en zijn gebroed
Geen prince van Oranje
Wordt hier getolereerd
Geen koning, hof met franje
Ik blijf vrij (en) onverveerd

Met schild en knuppel in de klauwe
Zien dienders op ons neer
De Republiek getrouwe
Stel ik mij fier teweer
Dat ik doch vroom mag blijven
Standvastig 't allerstond
Die poppenkast verdrijven
Van Neerlands Platte Grond

Hoe tactisch kun je zijn?

NOS-TT 192 vr 18 jan

Kollum: opschudding na nepvermissing

In Kollum is grote opschudding ontstaan over een flyer met daarop de foto van een vermist jongetje (12). Het jongetje moest Jezus voorstellen die door zijn ouders werd vermist.
Leden van de jeugddienstcommissie van de Nederlands Hervormde Kerk hadden 2000 pamfletten verspreid. In de folder stond dat mensen zondag naar de kerk moesten komen voor de reconstructie onder leiding van Peter R. de Vries.
De flyer was een publiciteitsstunt om mensen naar de kerk te lokken, maar viel slecht na de moord op Marianne Vaatstra. Dominee Hefting heeft zijn excuses voor de actie aangeboden.
Punt één is afgehandeld: de kerstboom is ontmanteld.
Kale plek op tafel waar mijn (bonsai-type) boom stond. Bijna geen naalden op tafel. Waar heb ik nou die doosjes gelaten waar de ballen in zaten? Het is slim om de boel bij elkaar te laten: lichtjes, ballen, piekje, dat kitschvogeltje en het kerkje-net-als-vroeger-thuis (waar steeds glittertjes af vallen). Op zoek naar een doos waar alles in kan. Voornemen: heel groot 'kerstspul' op de zijkant schrijven, anders ben ik 'm over 11 maanden weer hopeloos kwijt.
Meest directe kerstboomgerelateerde probleem is nu: hoe zet ik 'm buiten? De tuindeur zit in de slaapkamer - maar ik kan niet bij die deur omdat daar dozen voor staan. En een grasmaaier, een spa, een bureau, en nog meer dozen.
Dus moet ik met boom buitenom. Wil ik door mijn buren gezien worden terwijl ik in de derde week van januari een kerstboom via de voordeur naar de achtertuin breng?
Ze denken toch al dat ik raar ben. Nou ja, dan maakt zo'n kerstboom ook niet meer uit. Morgen wat potgrond halen en boompje ingraven.
Domme blondjes... Aan papa vragen wat er nou precies gebeurd is - denkt ze dat wij denken dat zij geen kranten kan lezen of zo?
Of ze is dom, of ze liegt. Of ze is zo dom dat ze denkt dat wij zo dom zijn om niet te snappen dat ze liegt.
En: hij deed haar een onvoorwaardelijk huwelijksaanzoek. Hij koos voor haar, wat de consequenties ook zouden zijn.
Maar zou zij nog voor hem kiezen als hij geen kroonprins meer was?
Kent u de Vogeltjesdans nog? Hier is een variant, en ik vond 'm nog grappig ook.
Mensen doen soms rare dingen: Postal experiments. Je verstuurt een kies in een doorzichtig bakje, en hij wordt keurig bezorgd - maar met een briefje dat menselijke resten eigenlijk niet per post verzonden mogen worden.
De kokosnoot kwam aan, de citroen niet. De bedervende kaas wel, de onverpakte baksteen niet. Enzovoorts, met beschrijvingen.
Plaatje kijken en goed zoeken. Ik zag het niet - wel twee lichte plekken die je misschien als ogen zou kunnen opvatten, maar dat vind ik niet zo overtuigend. Christ in the clouds. Zorg dat je geluid niet te hard staat.
Carnaval komt weer in zicht. Wie daar aan doet maar nog geen idee heeft wat ie aan gaat trekken: Cosmic outfitters. Voor zeemeerminnen, pastoors, piraten, biker chicks, duivels, haremdames, ridders en neptandjes en nepborsten en -billen, en nog veel meer.
Het is maar waar je zin in hebt.
Bonga zegt dat ie er mee stopt...
Gheos, wel met onmiddellijke foutmelding want een te klein scherm ;-), en wel erg heftig gebannerd - elke seconde een nieuwe. Maar alleen al de melding dat er begonnen is met het inladen van de wereld is wat waard.
Nu.nl:

"'Grafschenner had zichzelf niet onder controle'

'S HEERENHOEK - De veertienjarige jongen die de grootschalige vernielingen op begraafplaatsen vorig jaar in 's Heerenhoek en Ovezande heeft bekend, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie in Middelburg is er geen sprake geweest van boze opzet, en had de jongen zichzelf niet onder controle.
De jongen, inwoner van de gemeente Borsele, beschadigde in juni vorig jaar bijna 140 graven op de Rooms Katholieke begraafplaats in 's Heerenhoek. De schade bedroeg circa 60.000 gulden. De dorpsbevolking reageerde destijds geschokt. In september richtte de jongen vernielingen aan tien graven in Ovezande aan. De politie hield hem eind september aan.
Het Openbaar Ministerie wil de in gang gezette hulpverlening voor de jongen niet doorkruisen met strafrechtelijke vervolging. Ook heeft bij de beslissing meegespeeld dat zijn ouders en de verzekering een groot deel van de schade hebben vergoed. De zaak is voorwaardelijk geseponeerd."

Hm. 'Zichzelf niet onder controle hebben' vind ik persoonlijk een erg zwak argument - dat kan voor de meeste misdaden gelden.

donderdag, januari 17, 2002

Op het lijstje 'nog te doen':

- kerstboom ontmantelen (hoewel ie het naar zijn zin lijkt te hebben, komen ineens allemaal knoppen aan)
- afwas (doe ik meestal alleen vóór een uitgebreide kookbeurt, waarna er dus gelijk weer afwas staat)
- lege flessen wegbrengen (colajunk)
- andere kast in de slaapkamer opruimen (al één gedaan, ik ben anderhalf jaar terug met alle rotzooi in dozen gekiept verhuisd uit de kamer waar ik ruim 10 jaar gewoond had en nooit had opgeruimd, dus die kast is echt een topprestatie) en dan een kwartslag draaien
- rest van de slaapkamer zodanig opruimen dat die ene kast naar een andere plek kan
- dan komt er een stuk muur vrij dat een andere kleur moet krijgen of waar een lap opgehangen gaat worden
- als de kasten verplaatst zijn, heb ik ineens veel meer ruimte èn kunnen de kastdeuren weer open zonder dat ik eerst over mijn bed moet kruipen
- die lege ruimte is dan groot genoeg om weer een andere kast neer te zetten, die nu in de berging staat te morren dat ie vergeten is (als die kast er staat, kan daar weer andere rotzooi in)
- en tegen die tijd ga ik er waarschijnlijk een paar maanden van tussen en kan mijn vriendje in een huis logeren waar ie niet direct tegen de muren opvliegt (hoop ik)
- o ja, en die bollen die van de herfst geplant hadden moeten worden, liggen er ook nog - misschien maar gewoon in een pot binnen zetten (hoewel het er daarvoor veel te veel zijn, dan woon ik in de Keukenhof - mijn huis is nog niet de helft van mijn tuin)
- gewoon net als de rest van de buurt lak hebben aan het al dan niet vol zijn van de papiercontainer en mijn stapels oud papier daar gewoon dumpen (zal heel veel ruimte schelen - bij mij binnen in ieder geval)
Het kan nog!

"Op dinsdag 22 januari vindt tussen 18.30 uur en 19.30 uur een live chatsessie plaats tussen Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, mevrouw Máxima Zorreguieta en 100 Nederlanders. De chatsessie is bedoeld om in het kader van het Koninklijk Huwelijk op een digitale manier nader kennis te maken met het aanstaande bruidspaar. De chatsessie is zowel in tekst als in beeld en geluid (WebTV) te volgen op deze website.
U kunt één van de deelnemers zijn aan de chat! Tot en met vrijdag 18 januari, 12.00 uur, kunt u één vraag stellen aan het paar. Uit het totale aanbod worden, gezien de tijdsduur van de chat, 100 Nederlanders uitgenodigd voor de live chat. Vragen die veel zijn gesteld, alsmede vragen die origineel zijn, komen aan bod."

john geven, nuenen, vraagt: "ik zou graag willen weten of willem alexander de tango onder de knie heeft en of hij deze ook met maxima wil laten zien aan het volk. lijkt me prachtig."

Simon van der Plas, Katwijk, vraagt: "Uwe Koninklijke Hoogheid en Mevrouw Zorreguieta, In het geval dat uw huwelijk gezegend wordt met de geboorte van een zoon en hij blijkt een getalenteerd voetballer te zijn, speelt hij dan voor ons nationaal team of dat van Argentinie? Een Oranje fan."

Leo van Poecke, Alingsås - Zweden, vraagt: "Als u, Máxima, de volgende keer weer eens naar Zweden komt, gaat u dan voorzichtiger doen?"

Ilona van Straten, Amsterdam, vraagt: "Aan mevrouw Máxima Zorreguieta , wist u toen u Prins Willem Alexander voor het eerst ontmoette, dat het de kroonprins der Nederlanden was?"

Verder veel vragen als: heeft u het naar uw zin; viel u direct op elkaar; wat is uw lievelingskleur; neemt u ook huisdieren; wanneer willen jullie een baby.
Dat wordt een moeilijke chatsessie!
(Zou nou niemand willen weten of ze het al met elkaar doen, en zoja, of ze het veilig doen? Of zou de RVD dat soort vragen niet goedkeuren...)
Als je IE6 en Windows media player hebt, moet je dit even lezen.
Geef mijn cookie maar aan Fikkie.
NOS-TT 401 do 17 jan
De kranten staan er de laatste dagen bol van: Argentinië verkeert op de rand van faillissement. Daar kan zelfs Maxima niets aan veranderen.
Nu is er een Argentijnse zakenman die een plan heeft bedacht om het land uit het slop te halen. Hou je vast, hij wil een megabegraafplaats voor 34 miljoen Japanners aanleggen. Japan, dat weet een ieder, heeft te weinig ruimte om zijn doden te begraven, terwijl Argentinië een zee van ruimte heeft.
Bij de dodenakker wil de zakenman een hotel bouwen voor de op bezoek komende familie, want een retourtje Argentinië vanuit Japan is wel wat ver.

De één zijn dood...
En ook meneer Hazes gaat de politiek in: hij is lijstduwer van Ronde Venen Belang, een lokale partij (Vinkeveen en omstreken).
Wat ons de vraag oplevert: zijn er nog bekende Nederlanders die niet in de politiek zitten?
En: hoe zou de Tweede Kamer er uitzien als al deze BN-ers er in zouden zitten?
Je klikt ergens op en dat blijkt een Mediaplayerlink te zijn. Daar heb je nu even geen zin in, dus je breekt het af. Geeft een leuke foutmelding:
"Bestand kan net gevonden worden."

woensdag, januari 16, 2002

Ik loop vast hopeloos achter, maar toch: Dagelinks.
Twee van de drie links van de dag maken me erg enthousiast: een vuurtorensite met onder andere een pagina met het nachtbeeld van de Nederlandse torens; en een link naar een pagina over één van de meest fascinerende bomen die er bestaan: de ginkgo.
(Trouwens: als je niet zomaar links mag overnemen, wordt het ineens veel leuker om te doen.)

Teletekst 401 meldt een europrobleem:
"Een 91-jarige Groninger is dinsdag per politiewagen afgevoerd nadat hij in een textielwinkel ruim twee uur ruzie had gemaakt over de euro's die hij als wisselgeld had teruggekregen.
De man had met guldens een onderbroek gekocht en kreeg wisselgeld in euro's. Eenmaal thuis telde de man het geld na en constateerde, in de veronderstelling dat het guldens waren, dat hij veel te weinig wisselgeld had gekregen.
De winkelier en later ook de politie, slaagden er niet in de bejaarde man te overtuigen van de komst van de nieuwe munt. De dochter van de man is gevraagd opnieuw een poging te wagen."
Wie kunst wil, moet zonder haren zitten...
Teletekst 371 meldt:
"Een Canadese kunstacademiestudente moest in het ziekenhuis uit een gipsen mal bevrijd worden, nadat ze vijf uur lang had vastgezeten.
De jonge vrouw, Kathryn Wehrle, wilde een afdruk van haar lichaam maken en liet zich daarom door vrienden in het gips wikkelen.Toen het hard was geworden probeerde ze er weer uit te kruipen, helaas zat ze muurvast.
"Ik kon alleen maar gillen, toen ze door het gips aan het zagen waren", aldus Kathryn. Maar de echte pijn kwam pas toen het gips en haar lichaamshaar van haar huid werden getrokken."
Au :-(
De lijst van Leefbaar Nederland is af. Nu.nl zegt:
'Onder de 353 namen zijn opmerkelijk weinig allochtonen en vrouwen. Bij elkaar zijn dat er zo'n dertig. "Er zijn gewoon weinig vrouwen die in de politiek willen", merkte Pim Fortuyn op.'
Lees ik bij Puck iets over een heftige discussie. Meestal is het interessant als veel mensen zich ermee bemoeien - anders was het al doodgebloed. Dus maar eens gaan kijken.
O jee! Er is een weblogpolitie opgestaan!
Ik mag niet vast niet meer loggen, want:
- ik ben een vrouw
- ik vind wel eens een link ergens anders (kan ook niet anders, want het woord 'link' impliceert toch al dat iemand anders 'm al gevonden heeft? Misschien moeten we voortaan bij een linkchecker even kijken hoevaak er al naar gelinkt is, een score van 2 of hoger leidt automatisch tot een verbod van het vermelden van de betreffende pagina)
- ik log niet alles, maar alleen wat mij uitkomt
- ik ben zo'n loser die van Blogger gebruik maakt
- ik ben een beetje anoniem, en een reactiemogelijkheid is er niet echt meer sinds al die re-tooltjes doodgingen. Via het gastenboek, dat zou kunnen, en als ik echt iets kwijt wilde en dat was de enige mogelijkheid, zou ik dat ook doen. Maar vooruit, als u iets kwijt wilt, mag u dat mailen - en als u wel eens in het gastenboek heeft gekeken, weet u vast ook hoe ik heet. En toch zegt dat minder over mij dan wat er verder hier te lezen is.
- elrado zegt ook (waarschuwing: dit is zomaar geknipt door mij, ik heb het niet zelf bedacht!!):
"lifelogs zijn (op enkele uitzonderingen na) fake zij geven niet weer wat iemand denkt, zij geven weer wat iemand kwijt wilt. Zowel U als ik weten dat daar een groot verschil tussen kan zitten."
Maar volgens mij is alles gekleurd. Of heeft elrado de wijsheid in pacht? Is elrado misschien god, of het opperwezen? (Vooropgesteld dat we daar in geloven.)

Het lijkt een soort mix van de weblog-/lifelogdiscussie, de man-/vrouwideëen, en de eeuwige vraag: 'wat is waarheid?'.

Nu ja, ik zal ook wel zo'n onorigineel gleufdier zijn dat verboden zou moeten worden.
En toch ga ik lekker door.
Mijn criterium is namelijk of ik er zin in heb, en of er een aantal mensen zijn die mijn geschrijf willen lezen.
Volgens mij het net groot genoeg om naast het ego van elrado ook nog een Hippo te huisvesten ;-)

dinsdag, januari 15, 2002

Realiseer me ineens dat de heren Bush iets hebben met eten: was het niet papa Bush die bij het Japanse staatsbanket de boel onderspuugde?
Dit is toch wel iets anders dan de geïllustreerde schoolboeken van vroeger.
Erg mooie (Flash-)site met als beschrijving: 'Hoe zien mensen uit verschillende culturen zichzelf, de wereld en hun begin?'
Alleen de geluidjes gaan me na een tijdje irriteren - dat is misschien de leeftijd.
Ergens last van? Ga naar Annie's healing page en leg je hand op je beeldscherm.
Let wel op:
"Known problems.
Healing takes time! When applying a low radiation monitor, the TTE (= Time To Effect) will increase.
Screensavers might interfere with the session and should be disabled for optimal effects."
Ook leuk: Reacties van bezoekers.
Tja.
Even cultureel doen: een museumlink.
The First Virtual Mousepad Museum.
Als je nog leuke mousepads hebt die je kwijt wilt: het adres staat op de site.
NOS-TT 641 di 15 jan

Bobsleëer Arend Glas is ernstig in opspraak geraakt door een boek van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka.
Volgens Kafka had Glas in het verleden banden met CP'86, een inmiddels verboden extreem-rechtse partij.
Glas' naam komt voor op de ledenlijst van CP'86 uit 1993. Nadat het bestuur in 1995 was veroordeeld wegens bevordering van rassenhaat en discriminatie werd de partij in '98 verboden. Gezien zijn lage lidmaatschapsnummer veronderstelt Kafka dat Glas al langer lid was van CP'86.
NOC*NSF onderzoekt of de informatie in het boek klopt en of dit gevolgen heeft voor de uitzending van Glas naar de Olympische Spelen in Salt Lake City.
Glas, die in de WB-stand de achtste plaats bezet, moet komend weekeinde bij de EK in Cortina d'Ampezzo bij de beste 15 van de geschoonde ranglijst staan om zich voor de Spelen te kwalificeren. Mocht Glas, als hij aan alle voorwaarden heeft voldaan, niet door NOC*NSF worden afgevaardigd, dan zal dat besluit door het IOC worden getoetst aan het Olympic Charter.
Dit olympische handvest gaat niet in op persoonlijke gedachten en sympathieën van olympische deelnemers. Atleten mogen echter niet disciplinair gestraft zijn wegens religieuze, politieke of raciale discriminatie. Glas is nooit veroordeeld voor dit soort zaken.
In Cortina toonde Glas zich totaal verbijsterd door de beschuldigingen.
"Vanuit algemene politieke interesse en jeugdige nieuwsgierigheid heb ik in het verre verleden contact gehad met onder andere groeperingen met extreem-rechtse denkbeelden. Dit is een groot aantal jaren geleden en het was voor mij van geen enkele betekenis", liet de bobber in een schriftelijke verklaring weten.
"Ik ben niet actief geweest hierin, heb geen enkele sympathie voor dergelijke denkbeelden en neem, voor zover nodig, daar uitdrukkelijk afstand van", aldus Glas. Hij kwam met zijn verklaring na een langdurig gesprek met Joop Alberda, de technisch directeur van NOC*NSF.

Ik kan dat niet echt 'algemene' politieke interesse noemen. En hij had natuurlijk kunnen weten dat dit feit ooit tevoorschijn zou komen.
Dit verhaal suggereert dat hij vroeg lid is geworden en dat in '93 nog was.
Denkbeelden kunnen natuurlijk veranderen in de loop der tijd. In het verre verleden geloofde ik heilig in Sinterklaas.
Ik veronderstel dat deze muis nog wel een staartje zal krijgen.

maandag, januari 14, 2002

Bush van zijn stokje!
Hij verslikte zich in een pretzel (soort krakeling, als ik me niet vergis) terwijl ie naar football op TV keek. De arts van het Witte Huis zegt dat door het verslikken Bush' hartritme omlaag ging, en dat hij daardoor flauwviel (???). Niks om je zorgen over te maken, volgens die arts. GW heeft nu een kneuzing op zijn wang en een zere onderlip, wegens het van de bank op de vloer kukelen.
Volgens de arts heeft Bush zo'n laag hartritme omdat ie zoveel sport en heeft de pretzel bij het klem komen zitten een zenuw gestimuleerd in Bush' keel (???).
Waarom zeggen ze niet gewoon: hij heeft zich verslikt?
Top 25 Land van herkomst 14-1-02

Nederland 54.2% 407
Netwerk 20.1% 151
VS commercieel 13.3% 100
Belgie 5.2% 39
Verenigd Koninkrijk 0.66% 5
VS Educatief 0.26% 2
Duitsland 0.26% 2
Japan 0.26% 2
Spanje 0.26% 2
Nieuw Zeeland 0.13% 1
Brazilie 0.13% 1
Arabische Emiraten 0.13% 1
Frankrijk 0.13% 1
Denemarken 0.13% 1
Argentinie 0.13% 1
Onbekend 4.53% 34
Iets heel anders dan maar: een idee voor een monument ter nagedachtenis aan de Twin Towers.
Heeft u dat ook, dat u elke keer als de skyline van New York als decor dient, dat niet gewoon als achtergrond ziet, maar denkt: "Dat zou er nu heel anders uitzien?"

zondag, januari 13, 2002

Stel: je bent 34. Je bent te dik en je rookt, maar dat is simpel op te lossen. Je hebt epilepsie, dat ligt wat moeilijker. Je gebruikt medicijnen tegen die epilepsie. Je weet niet of je kinderen wilt. Maar als je ze wilt, zul je waarschijnlijk een jaar nodig hebben om van medicijnen te veranderen, omdat wat je nu gebruikt schadelijk is voor een ongeboren kind.
Je zult bewust moeten beslissen voor kinderen, of voor geen kinderen.
Je bent geadopteerd, maar je hebt contact met je natuurlijke moeder aan de andere kant van de wereld, en er lijken geen erfelijke afwijkingen in de familie van moeders kant voor te komen - afgezien van een hogere incidentie van borstproblemen (mastopathie en dergelijke).
En dan krijg je een mail van je moeder, met een mail van haar zus eraan geplakt. De dochter van de zus van je moeder (kortweg: je nicht) heeft een kind gekregen. Nu ken je noch de zus, noch de dochter, dus sja... Alleen is er een probleem. Het kind is snel na de geboorte overleden. Dat blijkt aan een erfelijke afwijking te liggen, die de zus van je moeder heeft.
Je beseft dat in de allereerste informatie die je omtrent je adoptie las, melding werd gemaakt van het feit dat je moeder voordat ze jou kreeg, een doodgeboren kind kreeg.
Dan ga je je dingen afvragen.
Mijn moeder heeft maandag een afspraak met haar huisarts. Ik weet niet of die haar wil onderzoeken - maar het is natuurlijk voor zowel mijn halfzus als voor mij van belang.
Ik kan alleen maar afwachten en eventueel maandag mijn eigen huisarts bellen. En toch kan ik het niet laten: als nou dit... als nou dat... maar dan... en stel nou dat...
Heeft het zin je te laten onderzoeken als je nog niet weet of je kinderen wilt?
Heeft het zin na te denken of je kinderen wilt als je niet weet of dat mogelijk is?
Heeft het zin daarover na te denken als je verder nog niets weet?
Waar zit het uit-knopje?