zaterdag, juli 26, 2008

Dronken vrouwen wilden vliegtuigdeur openen

AMSTERDAM - Twee dronken Britse vrouwen hebben op tienduizend meter hoogte gepoogd een vliegtuigdeur te openen. Dat heeft de politie zaterdag gezegd.
Het personeel van de vlucht tussen Griekenland en Engeland dwong de vrouwen, 26 en 27 jaar, uiteindelijk terug in hun stoelen, nadat de 26-jarige ook nog een steward had geslagen met een fles wodka.
De piloot maakte een noodlanding in Frankfurt en droeg de vrouwen over aan de politie. De 26-jarige wordt mogelijk aangeklaagd voor mishandeling. Het incident had donderdag plaats en begon toe het personeel weigerde de vrouwen meer alcohol te schenken. Beide vrouwen zijn weer op vrije voeten.
(Bron)
Aan het begin van de bui schreef ik:

Vreemd: het spookweer begint nu los te barsten, van dat geknal, geDREUNNN en geflits dat je voelt aan je haar en proeft op je tong, en waarbij de ramen bijna uit de sponningen vallen.
De katten hebben zich binnen teruggetrokken, bijna alle vogels zijn weg maar een familie staartmeesjes maakt zich druk in de boom...

Waarna het echt los ging en de internetverbinding wegviel en ik met twee bange katten zat.
Het knalde en knetterde en flitste, het was donker, en het ging maar door.
Tot de regen losbarstte - hoe verder de straat blank kwam te staan, hoe lichter het werd. En het rook zo lekker: een mengsel van ozon en opgefrist groen.

Tijger zit beledigd in de vensterbank omdat het regent, Tom ligt bangig op de stoel omdat dat gerommel weliswaar minder eng is dan de scheurende knallen van net, maar toch... Tom neemt geen risico ;-)

Het is nu dik 10 graden koeler, het regent al minder hard, en dan wil Tom er straks langs terwijl Tijger in de weg zit - dus er komt hier nog een zeer lokale donderbui...
Het is vier uur geweest en het is nacht geworden. Toen ik de supermarkt inliep, viel de kou tegen, maar dat was niets vergeleken bij wat ik moest doorstaan toen ik de deur weer uit moest.
Op weg naar huis zag ik in het westen een front aankomen, zwart, kolkend, dreigend. Je kon de luchtdruk voelen dalen, en de natuur hield de adem in: vogels werden stil, de wind viel weg, zelfs de kinderen dempten onbewust hun geluiden.
Nu hangt het pal boven ons, en in alle huizen is het licht aan, en een flinke onweersbui lijkt me nu een verlossing.
(Ja, ik weet best dat het dan eerst erg afkoelt en daarna weer net zo hard opwarmt maar dan nóg klammer, en dat zulke buien flinke schade kunnen aanrichten. Maar toch.
Daar is de eerste voorzichtige, rollende donder.)

vrijdag, juli 25, 2008

Wat deed dat AWACS-vliegtuig eigenlijk zo laag boven Utrecht vanmiddag?

donderdag, juli 24, 2008

In de bus:

'Tis warm hè.'
'Nou, tis warm, zeg dat wel.'
'En het wordt nog warmer hè.'
'En als het nou lèkkere warmte was, maar nee.'
'Tis gelijk zo klef, niet zoals in het zuiden, daar is warm lèkker warm.'
'Hier is het zo vochtig, en het duurt nooit lang.'

Het is best een vak om hoe dan ook over het weer te zeiken. Het is te koud, te warm, te vochtig, te droog, er ligt sneeuw terwijl het droog moet blijven of er is ijs en het sneeuwt ook nooit eens, en als alles redelijk is, dan waait er wel een verkeerde wind of het is mistig.

woensdag, juli 23, 2008

De hele stad is vergeven van de vliegende mieren - nou, eigenlijk meer de kruipende overblijvers er van. De vliegers zijn allang weg, groot feest voor de gierzwaluwen en aanverwante jagers.

dinsdag, juli 22, 2008

Antillen in beroep in zaak rechten gehuwde homo's

DEN HAAG- De Antilliaanse regering gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Willemstad die er op neerkomt dat in Nederland getrouwde homoparen op Aruba en de Nederlandse Antillen dezelfde rechten hebben als in Nederland.
Dat heeft de Antilliaanse minister van Volksgezondheid Omayra Leeflang dinsdag gezegd in een vraaggesprek met de Wereldomroep.
Leeflang noemt het een principiële zaak. De Antillen kennen het homohuwelijk niet. Volgens de Antilliaanse definitie is een huwelijk monogaam en heteroseksueel. De Nederlandse opvatting over het huwelijk kan niet zomaar de Antilliaanse definitie opzij zetten, vindt zij.
Als dat met het huwelijk kan, kan het straks misschien ook met abortus en euthanasie. Ook daarvoor gelden op de Antillen andere regels dan in Nederland.
Het belang van de zaak reikt dan ook verder dan het homohuwelijk, aldus Leeflang. Zij wil weten in hoeverre de landen van het Koninkrijk hun eigen zaken kunnen regelen.
De rechter in Willemstad deed de uitspraak in een zaak van een lesbisch echtpaar. De vrouw wilde haar echtgenote en haar minderjarige kinderen aanmelden als meeverzekerden bij het Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BVZ) op Curaçao.
Op advies van de minister van Onderwijs en Volksgezondheid weigerde de verzekeraar dat met het argument dat een huwelijk van personen van gelijk geslacht niet maatschappelijk is geaccepteerd.
(Bron)

Kan één en dezelfde wet op twee manieren worden uitgelegd?
Tienermeisjes vast voor mishandelen moeder en kind

ROTTERDAM - Drie meisjes van 14 en 15 jaar zitten vast omdat zij enige tijd geleden een moeder en haar anderhalf jaar oude zoontje in een tram in Rotterdam-Zuid zouden hebben mishandeld.
Dit heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt. De moeder en het kind moesten destijds in het ziekenhuis worden behandeld.
De kinderwagen van de moeder was in de drukke tram enkele malen tegen een van de meisjes aangekomen. Dit irriteerde de Rotterdamse tieners. Na een woordenwisseling escaleerde de zaak.
(Bron)

En dan sla je er natuurlijk gelijk op.
Vervuild bluswater Noordzeekanaal ongevaarlijk

AMSTERDAM - Het van Schiphol afkomstige vervuilde bluswater dat vorige week in het Noordzeekanaal terechtkwam, levert geen gevaar op voor planten en dieren in het kanaal.
Dat heeft onderzoek van het Instituut voor Milieu (IVM) uitgewezen, meldde Rijkswaterstaat woensdag.
Het water bevat schadelijke perfluorverbindingen, maar uit de bestudering van het IVM blijkt dat de concentratie dermate laag is dat die niet schadelijk is.
Wat de gevaren voor mensen zijn, kan Rijkswaterstaat nog niet zeggen. Het besluit later deze week of het negatieve zwem- en visadvies van kracht blijft.
Ondertussen is er ook nog een nieuwe golf vervuild water onderweg naar het Noordzeekanaal.
Het Hoogheemraadschap van Rijnland had het achtergebleven vervuilde water op Schiphol opgevangen in bassins, maar meldde deze week dat het door de vele regenval genoodzaakt was dit toch weg te pompen.
(Bron)

Ongevaarlijk voor wat er in het kanaal leeft, maar er moet nog onderzocht worden of het schadelijk is voor wie er even in wil zwemmen. Ik mis de logica.
Als je ehm... niet zo goed kunt opruimen, laat ik het zo formuleren, dan kan het gebeuren dat een inmiddels lege doos nog naast je bed ligt. Als je dan een bepaald type kat hebt, dan kan het gebeuren dat die doos daar ook blijft, omdat ie inmiddels gekraakt is.
De doos ligt inmiddels compleet uit elkaar (hij zat niet zo goed dichtgeplakt).
Vannacht werd ik wakker van vreemde geluiden: Tijger was aan het stoeien met het brede plakband, dat losgelaten had. Als ze er naar uithaalde, bleef het aan haar poot zitten, waardoor ze nog kwaaier werd en nog eens uithaalde en weer bleef plakken enzovoorts. Ze was woest ;-)
Toen ik het plakband netjes verwijderd had, ging de dame weer liggen in de uitgewoonde doos. Maar toen vond ze 'm duidelijk niet zo leuk meer.
En toch, en toch... De deur uit, in grauw licht en een soort miezer die te licht is om motregen te heten maar droog is het beslist ook niet. Een grijze lucht met rijen die nog wat donkerder zijn, en soms even zo'n schamplichtje, alsof er bijna een gat in valt. Je denkt aan die voorspelling van tegen de 30 graden over een paar dagen, en nachten die warmer zullen zijn dan de afgelopen dagen waren. Je weet dat het net kwart over zes is geweest, dat het zomer is, je hoort de sperwer lachen verderop, de scholekster vliegt over.
En toch. Het is gewoon dat licht, gecombineerd met zo'n miezertje en 13 graden. Het geeft mij een ontzettend kerstgevoel.

maandag, juli 21, 2008

Zorgenkind vermindert weerstand ouders

Ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme of het syndroom van Down, hebben gemiddeld een slechtere weerstand. Onderzoek van de Birmingham University wijst dit uit.
Voor het onderzoek werden in totaal 60 ouders gevaccineerd tegen een bacterie (Pneumokok). Van hen had de helft een kind met ontwikkelingsmoeilijkheden. Deze ouders blijken minder antilichamen aan te maken, wat duidt op een slechter functionerend immuunsysteem.
Volgens onderzoeksleider Stephen Gallagher is dit te wijten aan stress die komt kijken bij het opvoeden van hun kinderen. Veel van deze ouders zijn extreem toegewijd en hebben niet de mogelijkheid om tijd vrij te nemen. Met meer hulp en training zouden ze beter om moeten kunnen gaan met hun taak en minder gestresst zijn.
Al eerder bleek dat senioren die zorgen voor een hulpbehoevende partner een slechter functionerend immuunsysteem hadden. Maar nu is voor het eerst aangetoond dat ook zo'n jonge, gezonde groep te maken kan hebben met deze negatieve effecten van intensieve zorg.
(Bron)
New Yorks restaurant moet calorieën vermelden

Vanaf nu kun je in New Yorkse restaurants op de menukaart precies aflezen hoeveel calorieën je gaat eten. Gezondheidswetenschappers hopen dat mensen zo meer bewust worden van hun slechte eetgewoontes.
Alle restaurantketens met meer dan 15 etablissementen moeten aan de nieuwe regelgeving voldoen. Dit zijn bedrijven zoals McDonald's, Burger King, Starbucks en Subway.
Volgens de wetenschappers weten veel mensen wel dat het meeste eten bij deze ketens ongezond is, maar ze blijven er mee door gaan. Wanneer ze het echter op hun menukaart zien staan, zouden ze gezondere keuzes maken, denken de experts.
Uit een studie van vorig jaar bleek dat 30 procent van de inwoners van New York al meer dan 1000 calorieën binnenkrijgen met de lunch. Hiermee hebben ze al de helft van de calorieën die ze dagelijks mogen eten verorberd. Experts denken dat de maatregel voorkomt dat in de komende vijf jaar 150.000 New Yorkers ernstig overgewicht krijgen.
(Bron)
'Verkeer onveiliger door navigatie'

AMSTERDAM - Navigatieapparatuur wordt verantwoordelijk gehouden voor zo'n 300.000 auto-ongelukken of bijna ongelukken. Dat meldt The Mirror.
Uit Brits onderzoek blijkt dat anderhalf miljoen automobilisten op advies van de navigatie onverwachte of illegale draaien maken in druk verkeer. Vijf miljoen mensen zijn door het apparaat een eenrichtingsweg ingestuurd. Eén op de 50 ondervraagden -ongeveer 300.000 automobilisten- zeggen, door de wegwijzer op te volgen, verzeild of bijna verzeild te zijn geraakt in een ongeluk.
Ruim één derde raakt geregeld in de war door het apparaat en één op de vier zegt een verboden weg in genavigeerd te zijn.
Het onderzoek werd gedaan op initiatief van de Britse krant The Mirror, maar is uitgevoerd door verzekeringsgigant Direct Line. Maggie Game, die betrokken was bij het onderzoek, waarschuwt mensen: "Als een navigatie je instructies geeft die een gevaar kunnen vormen voor andere weggebruikers, negeer het dan."
In Groot-Brittannië zijn richtlijnen ontwikkeld om automobilisten die dodelijke ongelukken veroorzaken, omdat ze afgeleid zijn door gadgets, strenger te berechten.
De vraag is of het helpt. Psycholoog Cary Cooper, universiteit van Lancaster: "Als mensen zien dat hun navigatie ze duidelijk de verkeerde kant uitstuurt, omdat er bijvoorbeeld aan de weg gewerkt wordt, volgen ze hem gek genoeg vaak toch. Sommige mensen geven de controle gewoon liever weg, omdat ze zelf niet van verantwoordelijk willen zijn. Ze geven de fout pas toe als ze uit een kanaal gevist worden."
(Bron)

Auto ingepakt... navigatiesysteem áán... hersens úít.
Veendammer gijzelt en mishandelt dochter

VEENDAM - Een vader heeft in Veendam zijn dochter van 14 jaar gegijzeld en zwaar mishandeld. Hij is maandag gearresteerd, maakte de Groningse politie bekend.
De 39-jarige Veendammer wordt ervan verdacht dat hij zijn dochter meerdere malen zwaar heeft mishandeld. Hoelang hij haar gijzelde en of hij dat met een wapen deed, is nog onduidelijk.
De dochter wist haar ouderlijk huis maandagmiddag te ontvluchten en bij de buren alarm te slaan. Toen een arrestatieteam van de politie de woning binnenviel, hield de vader voortdurend een peuter op schoot en gedroeg hij zich onberekenbaar en agressief.
Uiteindelijk kon hij ingerekend worden. Zijn dochter liet zich in het ziekenhuis behandelen aan haar verwondingen.
(Bron)
GeenStijl woedend op de Volkskrant

AMSTERDAM - GeenStijl is woedend op de Volkskrant vanwege een artikel zaterdag over de bedreigingen van politici. Het weblog dient een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek, meldde GeenStijl maandag op zijn eigen website.
Het artikel in de Volkskrant heeft als kop 'GeenStijlgeneratie bedreigt erop los'. Dat is oprichter en hoofdredacteur Dominique Weesie van de populaire website in het verkeerde keelgat geschoten.
Het artikel is ervaren als "tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend", aldus Weesie in zijn brief aan de Raad voor de Journalistiek.
Het stuk in de Volkskrant verwijst naar de Korpskrant van de politie Haaglanden, dat verhaalt over het groeiende aantal dreigementen dat ministers en Kamerleden ontvangen.
Een grote leverancier van de dreigementen is volgens de krant "het schoolkinderencircuit van de ongeremde GeenStijlgeneratie, gewend als dat is primair te reageren op alles wat onwelgevallig is."
Volgens Weesie wordt de merknaam GeenStijl misbruikt en wordt in het artikel in de Korpskrant met geen woord gerept over de zogenaamde GeenStijlgeneratie.
Adjunct-hoofdredacteur Arie Elshout van de Volkskrant vraagt zich af of de stap van GeenStijl serieus is of een publiciteitstunt. "Als het echt bedoeling is om een klacht in te dienen bij de Raad dan zien we die met interesse tegemoet. Verder wil ik er inhoudelijk niet op ingaan. Wij hebben hier gewoon het recht toe. Het valt me wel op hoe licht geraakt ze zijn bij GeenStijl, terwijl ze mensen zelf zo vaak kwetsen. Overigens lijken ze zich met een klacht bij de Raad wel te laten inkapselen door het establishement."
GeenStijl stapt naar de Raad voor de Journalistiek, maar laat zich wel laatdunkend uit over de organisatie. Het is "een clubje windbuilen zonder gezag, laat staan ruggengraat", staat maandag op het weblog.
"Dat volstrekt non-existent orgaan, zonder e-mail of fax. De papieren tijger die klachten gegrond dan wel ongegrond verklaard."
GeenStijl ziet de stap naar de journalistieke waakhond als eerste stap alvorens Volkskrant-uitgever PCM "financieel uit te kleden bij de rechter".
(Bron)

Wel kunnen uitdelen, maar niet kunnen incasseren, en dan gaan klagen bij een "clubje windbuilen zonder gezag, laat staan ruggengraat".
Stoer!
TT 130 Bij reparaties aan een kerncentrale in de Franse Alpen zijn vijftien mensen blootgesteld aan straling. Er is geen gevaar voor hun gezondheid, zeggen de artsen. Vorige week werd ontdekt dat radioactief water was weggelekt. Dat gebeurde een week eerder ook bij een andere centrale bij Avignon.
'Energierekening gaat omhoog'

VOORBURG - Nederlandse Consumenten krijgen te maken met verdere stijgingen van de energierekeningen. Door de stijging van de prijs van steenkool wordt elektriciteit duurder.
Dit concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Volgens het CBS is de prijs van steenkool in een jaar tijd flink gestegen.
Kostte een ton steenkolen in het eerste kwartaal van 2007 nog bijna 64 euro, in 2008 was dit gestegen tot meer dan 88 euro. Omdat in Nederland een kwart van de elektriciteit wordt opgewekt in kolencentrales, heeft de prijsstijging direct invloed op de energierekening van de consument.
Het statistiekbureau wijt de prijsstijging vooral aan een flinke toename van de vraag uit China, waar elke maand vijf kolencentrales worden bijgebouwd.
(Bron)
'Kans op cybergijzeling in Nederland laag'

AMSTERDAM - De Nederlandse overheid zal niet snel worden platgelegd door een boze ex-werknemer. Er zijn voldoende maatregelen genomen om dergelijke praktijken te voorkomen, aldus de Nederlandse overheidsorganisatie voor IT-beveiliging Govcert.
Dit meldt Webwereld. De ict-nieuwswebsite vroeg de reactie van Govcert naar aanleiding van het nieuws dat een voormalige gemeentewerknemer in San Francisco het glasvezelnetwerk van de stad platlegde.
De man, Terry Childs, blokkeert al bijna een maand de toegang tot alle e-mail, salarisgegevens en informatie van opsporingsinstanties van de gemeente. Childs bevindt zich momenteel in het huis van bewaring, met een borgsom van vijf miljoen dollar.
Govcert adviseert de Nederlandse overheid over de bescherming haar gegevens. Zo stelt het voor niet te afhankelijk te zijn van één persoon voor de toegang tot data.
Een manier hier tot is twee werknemers samen een wachtwoord te laten bewaren. Pas als zij zich beide aanmelden, kunnen wijzigingen worden doorgevoerd.
(Bron)
Droogte noorden van het land voorbij

DE BILT - De droogte in het noorden van Nederland behoort met de overvloedige regenval van de laatste tijd inmiddels tot het verleden. Alleen in de kop van Noord-Holland en de drie meest westelijke Waddeneilanden is recent niet veel regen gevallen.
In Voorschoten daarentegen is in juli inmiddels al 175 millimeter regen gevallen, aldus weerinstituut KNMI maandag.
De eerste drie weken van juli zijn al met al erg nat geweest, maar daar komt een einde aan. Tijdens de buien is het ook nog eens erg koud met lokaal slechts 12 graden. De overgang naar het aanstaande zomerweer is daarmee behoorlijk groot.
Dinsdag kan het al 20 graden worden. Wanneer de zon er in de tweede helft van de week bijkomt, kan de zomer echt beginnen. "De komende tien dagen worden in ieder geval goed", zegt woordvoerder Harry Geurts van het KNMI.
Op de Wadden en Friesland lijkt het voorlopig meer herfst dan zomer. Het is daar heel guur door een stormachtige wind. "Dat kille weer zal niet snel terugkeren." Vorig jaar was het in juli ook erg nat, maar dat is toeval.
(Bron)

Ook wel zo prettig voor de strandzesdaagselopers - die hebben vandaag wel redelijk afgezien vermoed ik.
ProRail voorkomt botsing treinen Limburg

DRIEBERGEN - De treindienstleiding van ProRail heeft zondagavond even na acht uur een botsing tussen twee treinen bij het Limburgse Landgraaf op het laatste nippertje voorkomen. Dat heeft een woordvoerder van de spoorwegpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) laten weten.
De bijna-botsing werd vermoedelijk veroorzaakt doordat een passagierstrein van Veolia richting Heerlen door een rood sein reed op het moment dat een trein richting Duitsland naderde. De treindienstleiding greep in en maande de machinist van het Veolia-voertuig tot stoppen.
Het treinverkeer bij Landgraaf is stilgelegd op last van de spoorwegpolitie, die zondagavond nog een onderzoek begint naar het incident. De stremming duurt in elk geval tot het einde van de dienstregeling zondag. Op het traject Heerlen-Kerkrade-Centrum worden bussen ingezet.
De twee treinen waren mogelijk frontaal met elkaar in botsing gekomen als niet was ingegrepen. De zogenoemde Heuvellandlijn is enkelspoors. Hoe de treindienstleiding het voertuig van Veolia heeft laten stoppen is niet bekend. Een woordvoerster van ProRail wilde niet verder op de zaak ingaan.
Directeur Frank van Zetten van Veolia Rail liet weten niet te begrijpen waarom de automatische treinbeïnvloeding (ATB) niet heeft gewerkt. Deze automatische rem reageert op het rijden door een rood sein. "Wat er is gebeurd, roept vraagtekens op", aldus Van Zetten.
Hij wil niet speculeren over het gebeuren maar wacht eerst het onderzoek af. Wel erkent hij dat het "erop lijkt" dat de machinist door rood is gereden. De trein van Veolia was net van station Landgraaf vertrokken.
"Er was geen signaal binnengekomen dat een vertrek onveilig was", aldus Van Zetten. "De snelheid van de vertrekkende trein was dusdanig dat die onmiddellijk kon remmen en een botsing met de Duitse trein van Heerlen naar Aken kon voorkomen".
In de trein zaten slechts enkele passagiers. Die zijn met bussen vervoerd.
(Bron)

Als de trein nog geen 40 km/uur rijdt, werkt die ATB niet - en een net vertrekkende trein rijdt nou eenmaal niet zo hard.
Ezel moet seksleven opkrikken

AMSTERDAM - De jacht is geopend op wilde ezels uit Australië, althans voor een bedrijf in Hong Kong. Zij gebruiken de beesten om lustverhogende medicijnen te maken. Dat meldt de Engelse Metro maandag.
Normaal worden leerproducten gemaakt van ezelhuiden, maar dit bedrijf gebruikt de huid om afrodisiaca te vervaardigen. Het gaat om het extract Ejiao, dat gebruikt wordt om Nu Bao mee te maken. Nu Bao verhoogt onder andere het vrouwelijk libido.
De beoogde doelgroep voor het lustverhogende middel is de Chinese vrouw.
Het bedrijf dat gespecialiseerd is in traditionele medicijnen heeft zo'n miljoen ezelhuiden per jaar nodig. De meesten komen uit Zuid-Amerika maar wegens tekorten daar wordt nu uitgeweken naar Australië.
Exporteur John Fleming woont in Sydney en heeft onlangs het verzoek gekregen op zoek te gaan naar de huiden om ze overzees te verkopen. "Ze willen de huid niet om het leer," zegt Fleming. "Maar inderdaad om medicijnen mee te maken en ze vragen om véél huiden. Zoveel als ze kunnen krijgen."
(Bron)
Twintig procent kleuters nauwelijks naar tandarts

AMSTERDAM - Bijna de helft van de 5-jarige kinderen heeft gaatjes in het melkgebit. Veertig procent van de ouders realiseert zich bovendien niet dat gaatjes in de kindertanden schadelijk kunnen zijn voor het definitieve gebit, meldt TNS Nipo maandag.
Het onderzoeksbureau vroeg in opdracht van Elmex 636 jonge ouders naar onder meer het poetsgedrag van hun kinderen.
Tot vier jaar heeft tien procent van de kinderen gaatjes. Ouders geven aan zich niet bewust te zijn van de invloed van gaatjes in het kindergebit op het definitieve gebit. Veertig procent van de ouders onderschat deze invloed, meldt het onderzoek. Ze hebben het idee dat ze goed bezig zijn, al geeft het merendeel ook aan dat er regelmatig poetsruzies rond bedtijd zijn.
De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) begon vorig jaar met het programma 'Kies voor gaaf!' waarmee de aandacht voor mondverzorging moet terugkomen. De NMT pleit voor eenduidige richtlijnen voor de behandeling van melkgebitten.
Nu is de ene tandarts ervoor zo snel mogelijk alle rottigheid te verwijderen terwijl de andere tandarts dat niet doet omdat het traumatisch zou zijn. Ook de voorlichting op scholen over mondverzorging moet volgens de beroepsorganisatie van de tandartsen terugkomen. Doordat het jarenlang goed ging met de kindergebitten is de aandacht daarvoor afgenomen.
Bij twintig procent van de jonge kinderen gaat de mondverzorging volgens een woordvoerder van de NMT achteruit. Die kinderen bezoeken de tandarts onvoldoende of te laat. Volgens de woordvoerder komen deze kinderen uit alle lagen van de bevolking. Het tandinstituut pleit voor twee bezoeken per jaar voor kinderen vanaf 2 jaar.
De NMT vermoedt dat ouders niet weten dat een tandartsbezoek voor kinderen in de basisverzekering zit. Of ze hebben zelf een goed gebit, waardoor ze niet vaak naar de tandarts gaan en denken dat het gebit van hun kinderen net zo sterk is, legt de woordvoerder uit. Ook is er nog een groep die het belang van een melkgebit niet onderkent.
"Cariës is een infectieziekte", licht de NMT toe. Wanneer kinderen tijdens het wisselen zowel melktanden als definitieve tanden hebben, kunnen de gezonde tanden dus worden geïnfecteerd door de ongezonde melktanden.
De NMT verwacht dat effecten van de hernieuwde aandacht voor mondhygiëne pas na enkele jaren te zien zijn aan de kindergebitten.
(Bron)
Het regent prijzen voor Delftse stormparaplu

DELFT - De stormvaste paraplu Senz, ontworpen door oud-studenten van de TU Delft , is onderscheiden met een prominente Amerikaanse designprijs.
Ontwerper Philipp Hess liet maandag weten dat zijn bedrijf met het nieuwe model Senz XL de Gold International Design Excellence Award heeft gewonnen.
De paraplu valt op door zijn asymmetrische vormgeving, waardoor het regenscherm stormen tot windkracht tien doorstaat zonder kapot te waaien.
Het Delftse ontwerp heeft inmiddels talrijke prijzen ontvangen. Zo won het in 2007 een Nederlandse Designprijs. Een jaar eerder kreeg de paraplu de publieksprijs van de LiveWIRE Young Business Award. Volgens Hess won de stormparaplu in 2007 ook een andere Amerikaanse ontwerpprijs, namelijk de Red Dot Design Award.
De Senz XL is een nieuw model van het Delftse bedrijf. De paraplu is ontworpen voor de golfer. Door de asymmetrische vorm kan de golfer heel gemakkelijk de balvlucht van zijn golfpartner volgen.
Ook een ander ontwerp van de TU Delft viel in de prijzen. Promovendus Roger Ball won twee Gold Awards voor zijn onderzoek naar de hoofden en gezichten van de Chinese bevolking. De informatie wil hij vastleggen in een database, zodat producten beter passend gemaakt kunnen worden voor Chinezen.
Op dit moment worden producten zoals zonnebrillen ontworpen aan de hand van gegevens over westerlingen.
De International Design Excellence Awards worden jaarlijks uitgereikt door de Industrial Designers Society of America (IDSA). Dit is 's werelds grootste vereniging van industrieel ontwerpers.
(Bron)
Cavia's uitgedost voor diner

AMSTERDAM - In Peru zijn zondag cavia's uitgedost in traditionele jurkjes alvorens ze aan het spit werden bereid. Het bizarre ritueel maakt deel uit van het jaarlijkse Guinea Pig Food Festival in Peru en is een traditie in het Zuid-Amerikaanse land.
Cavia's zijn oorspronkelijk uit het Zuid-Amerikaanse Andes-gebergte afkomstig en in Peru is het de normaalste zaak van de wereld om de knaagdieren te eten. De lekkernij is al duizenden jaren een belangrijke bron van proteïne.
Peruanen serveren cavia tegenwoordig vaak met een portie paddestoelen.
(Bron)

zondag, juli 20, 2008

Vrouw snijdt baby uit buik tiener

WILKINSBURG - De Amerikaanse politie onderzoekt of een 38-jarige vrouw een baby uit het onderlijf van een tiener heeft gesneden. Het meisje (18) was met opengesneden baarmoeder dood aangetroffen in een woning in Wilkinsburg (Pennsylvania).
Een dag eerder was de eigenaresse van het appartement met een zuigeling in een ziekenhuis in Pittsburgh verschenen. Ze beweerde dat het haar eigen baby was. Later stelde ze dat ze het kind voor duizend dollar had gekocht. De vrouw is gearresteerd.
Van de tiener waren de handen en voeten met tape vastgebonden. Haar hoofd was bedekt met plastic. Ze was eind juli uitgerekend. In het appartement lag een moederkoek.
Volgens Amerikaanse media zondag gaat het relatief goed met de baby. De verdachte vrouw stal in 1990 een kind van drie weken uit een kinderkliniek.
Begin juli werden de Verenigde Staten opgeschrikt door een vergelijkbaar geval. Een 23-jarige Amerikaanse stak een hoogzwangere vrouw (27) dood om daarna met een stanleymes de baby te verwijderen.
Daarna belde de dader vanuit haar auto naar een noodnummer om te zeggen dat ze een kind had gebaard.
(Bron)
Treinverkeer rond Nijmegen hervat

UTRECHT - Het treinverkeer van en naar Nijmegen is in het weekeinde bijna een etmaal gestoord geweest na een blikseminslag. Vanaf zondagmiddag 15.00 uur reden de meeste treinen weer normaal, zo heeft spoorbeheerder ProRail laten weten.
De problemen ontstonden zaterdag rond 17.00 uur toen de bliksem insloeg in een beveiligingskast langs de rails. Hierdoor konden wissels en seinen rond Nijmegen niet meer worden bediend en kwam het treinverkeer van en naar deze stad stil te liggen.
In de loop van zondag kwam het weer op gang. Vanaf 12.30 uur reden de treinen tussen Nijmegen en Oss weer normaal en vanaf 15.00 uur gingen ook de treinen tussen Nijmegen en Cuijk weer volgens de dienstregeling rijden.
Wel reden er toen tussen Nijmegen en Arnhem nog minder treinen dan normaal.
(Bron)
Bizarre ontvoering in Den Bosch

DEN BOSCH - De politie heeft zondagochtend een 30-jarige man uit Den Bosch aangehouden wegens een bizarre ontvoering van een 15-jarige jongen.
De verdachte had volgens de politie in de nacht van zaterdag op zondag de jongen zonder aanleiding van diens fiets getrokken en zijn woning in gesleurd.
Hij dreigde twee vechthonden op de jongen af te sturen als hij niet meewerkte. Het doodsbange slachtoffer wist via de achterdeur te ontkomen.
De man kwam hem met een groot mes achterna, maar de jongen slaagde erin naar huis te vluchten. Daar waarschuwde hij de politie.
De politie viel zondagochtend het huis van de Bosschenaar binnen en heeft de man ingesloten.
(Bron)
Boete voor zichtbaar ondergoed

AMSTERDAM - Inwonders van Lynwood, een voorstadje van Chicago, moeten letterlijk de broekriem aanhalen. Het bestuur van Lynwood heeft namelijk bepaald dat iedereen bij wie meer dan 7,5 centimeter ondergoed zichtbaar is een boete krijgt van 25 dollar, ofwel een kleine zestien euro.
Volgens de burgemeester van Lynwood worden investeerders en grote ondernemingen afgeschrikt door de vele jongemannen die halfgekleed door het dorp wandelen. De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU zegt dat de maatregel gericht is tegen jonge zwarte mannen.
De jongeren die het betreft stellen dat hun peroonlijke stijl in het geding is. Zij vinden dat de gemeente beter geld kan uitgeven om Lynwood een beetje op te knappen.
(Bron)

Misschien kan de gemeente het geld van de boetes gebruiken voor dat opknappen ;-)
TT 120 Een Duitse peuter is van Duitsland naar Nederland gefietst. Het driejarige meisje werd in Emmer-Compascuum op een fietspad met haar driewieler gevonden.
Haar ouders, net over de grens in Haren, wisten niet dat hun kind erop uit was gegaan en zes kilometer had gefietst.
Regen. Zon. Regen. Zon. Regen. Zon. Regen. Zon.
Nog een paar dagen en we lopen weer te zweten, als het 's nachts weer ongeveer zo warm is als nu overdag...
Hond redt vrouw van kangoeroe

AMSTERDAM - Rosemary Neal (65) werd aangevallen door een ruim twee meter lange kangoeroe. Gelukkig was haar hondje niet ver weg.
Het voorval speelde zich af op een boerderij in Australië. Rosemary ging even bij de paarden kijken toen de kangoeroe haar vanuit het niets aanviel. Hij sprong op haar af en ging haar te lijf. Een worsteling volgde.
'Uiteindelijk liet ze zich op de grond vallen en schreeuwde het uit,' vertelt Rosemary's zoon Darren aan de Daily Mail. 'Dat alarmeerde de hond en die ging zó tekeer dat hij het beest heeft weggejaagd. Als hij er niet was geweest, was ze waarschijnlijk dood.'
Rosemary is naar het ziekenhuis gebracht met een hersenschudding en diepe sneeën in haar gezicht, handen en rug.
Kangoeroes staan niet bekend om hun agressie en vallen zelden mensen aan. Erg sterk zijn ze daarentegen wel.
(Bron)
Smartengeld na kritiek op grote borsten

LONDEN - Een Engelse rechtbank heeft een Britse vrouw een schadevergoeding van ruim 35.000 euro toegekend na vernederende opmerkingen van haar ex-baas over haar borsten.
De 27-jarige Julie-Ann Reed raakte depressief doordat de chef haar beledigde met de omvang van haar borsten. Ze moest zich ziek melden.
Haar baas stelde haar voor de keus haar borsten (cup DD) te verkleinen of nieuwe blouses te kopen, zo vertelde Reed de rechter. Ook kreeg ze haar salaris niet op tijd. Toen ze klaagde, werd ze ontslagen, meldden media zaterdag.
(Bron)
Britse premier Brown verliest mobieltje

LONDEN - De Britse premier Gordon Brown is zijn mobieltje kwijt nadat een naaste medewerker van de premier het verloor tijdens een bezoek aan China eerder dit jaar.
Volgens het Britse weekblad Sunday Times zit de Chinese inlichtingendienst erachter.
Volgens de krant werd de medewerker benaderd door een aantrekkelijke Chinese dame in de disco van het hotel in Shanghai. Hij nam de vrouw mee naar zijn hotelkamer en de volgende dag was de smartphone van de premier verdwenen. Een woordvoerder van de premier spreekt dit tegen en zegt dat de medewerker het mobieltje tijdens een officiële bijeenkomst is verloren.
De krant baseert zijn informatie op een hoge medewerker van Browns speciale beveiligingsteam, die eveneens wist te vertellen dat de Blackberry mogelijk door buitenlandse inlichtingendiensten gebruikt wordt om de server van Downing Street te hacken.
(Bron)

Hoe je zo'n ding ook verliest: je weet dat vrij snel lijkt me, en dan kun je je maatregelen treffen.