zaterdag, januari 15, 2011

Agenten gewond door steekpartij

ELSLOO - Twee Limburgse politieagenten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag gewond geraakt bij een steekpartij in Elsloo.
Dat gebeurde toen een 19-jarige man uit Maastricht hen met een steekwapen in het gezicht stak. De agenten zijn naar het ziekenhuis gebracht, de verdachte is aangehouden. Dat maakte de politie bekend.
Het incident gebeurde rond middernacht, toen de agenten de man wilden controleren op de Burgemeester Eussenstraat in Elsloo. Daarbij ontstond een schermutseling, waarbij de man naar de agenten uithaalde.
Uiteindelijk kon de man, een bekende van de politie, in de boeien worden geslagen nadat nog twee patrouilles ten tonele waren verschenen.
Beide gewonde agenten (53 en 58 jaar) konden zaterdag het ziekenhuis verlaten nadat de verwondingen waren gehecht en geplakt.
Het gaat volgens de politie om twee ervaren hoofdagenten van de vrijwillige politie. Eén van hen bleek ook nog een lichte verwonding in de buikstreek te hebben.
(Bron)
Visserij plukt vruchten van vernieuwing

ROTTERDAM - De Nederlandse visserij gaat de vruchten plukken van wat in Europa is gaan heten de 'Dutch approach'. De afgelopen jaren heeft het Visserij Innovatie Platform (VIP) als vliegwiel de aanzet gegeven tot allerlei technische vernieuwingen.
Dat leidde onder meer tot projecten waarbij werd bewezen dat in de sector brandstofbesparingen mogelijk zijn van meer dan 60 procent. Ook zijn vangstmethodes ontwikkeld die de zeebodem niet beschadigen en die leiden tot minder bijvangst.
Het VIP hield zaterdag na vier jaar op te bestaan en sloot die periode af met een bijeenkomst in Rotterdam. Volgens VIP-voorzitter Bram Bierens is het nu aan de sector om de kennis, die is opgedaan in kenniskringen van vissers en onderzoekers samen, om te zetten in investeringen.
Volgens voorzitter Doeke Faber van het Productschap Vis gaat het dan onder meer om multi-purpose-schepen, die kunnen worden ingezet voor verschillende soorten vis.
Een in het oog lopend project van het VIP was de SumWing, waarbij vleugeltechniek uit de vliegtuigindustrie werd toegepast op zogeheten boomkor-schepen. Veel vissers besparen daardoor nu 30 tot 40 procent op de hoge kostenpost diesel.
Ook werd de pulstechniek verbeterd, waardoor niet meer met zware kettingen de zeebodem wordt beschadigd, maar de platvis met elektrische prikkels loskomt van de bodem.
Er waren ook projecten die zich richtten op samenwerking met maatschappelijke organisaties en afnemers. Keurmerken moeten bewijzen dat de Nederlandse vis duurzaam is en zich onderscheidt van aanbod uit het buitenland.
(Bron)
Ongeneeslijk ziek kind (8) wordt Nederland uitgezet

AMSTERDAM - Een kind van acht jaar dat ongeneeslijk ziek is, wordt mogelijk samen met zijn moeder teruggestuurd naar Sri Lanka. Zeven jaar geleden is Abiram het land ontvlucht nadat zijn vader was vermoord en hij en zijn moeder gevaar liepen.
Maar hun asielaanvraag is afgewezen, omdat het land nu veilig is.
Abiram heeft een agressieve hersentumor en het is de vraag of hij het hoger beroep over de beslissing in februari gaat halen.
"Dit is zo uitzonderlijk", zegt directeur Inge Bulters van basisschool Het Palet zaterdag in het AD.
Bulters zegt dat Abiram "het allerliefste in Nederland blijft met zijn moeder. Hij weet nog niet van de afwijzing, maar hij ziet zijn moeder en vraagt waarom ze gehuild heeft."
De klasgenoten van Abiram hebben koningin Beatrix een brief gestuurd waarin ze vertellen dat hij heel ziek is en snel zal overlijden.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan niet ingaan op individuele gevallen, zo laat woordvoerder Sander van der Eijk weten.
Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) gaat serieus kijken naar de zaak van de doodzieke basisscholier Abiram en zijn moeder, die mogelijk terugmoeten naar Sri Lanka. Dat heeft zijn woordvoerder zaterdag laten weten in reactie op het artikel in het AD.
De woordvoerder van Leers wil elke suggestie wegnemen dat doodzieke kinderen en mensen die om andere medische redenen niet kunnen reizen, toch door de overheid op het vliegtuig worden gezet. Bovendien is er volgens hem in het geval van Abiram ook nu niet direct sprake van uitzetting, omdat er nog een beroepszaak loopt.
Oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks hebben met afschuw gereageerd en willen de minister aan de tand voelen over de kwestie, mogelijk dinsdag tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Volgens de woordvoerder van Leers wordt ''naar alle aspecten gekeken'' van de zaak. Dat geldt ook voor het verzoek van Abiram om een visum voor zijn oma te regelen, zodat hij die nog een keer kan zien voor zijn overlijden.
(Bron)
Weggewaaid geld kost Waalwijker 380 euro

AMSTERDAM - Een 28-jarige man uit Waalwijk die probeerde een weggewaaid briefje van vijftig euro te achterhalen is vrijdag uiteindelijk 380 euro armer geworden.
De man was op de vluchtstrook van de A59 gestopt om het briefje te zoeken, meldt de politie zaterdag.
Het briefje waaide weg toen de man met zijn vriendin over de A59 reed en de vrouw een raam van de auto opende. Nadat hij op de vluchtstrook was gestopt, ging hij op de snelweg te voet op zoek naar het briefje.
Na een melding van een ongeruste passant zagen surveillerende agenten de man. De politie noemt de zoektocht van de Waalwijker levensgevaarlijk voor zowel zichzelf als andere weggebruikers.
De man kreeg een boete van 280 euro voor onnodig stilstaan op de vluchtstrook. Ook bleek zijn auto niet APK gekeurd te zijn, waarvoor hij nog een bon van honderd euro kreeg. De weggewaaide vijftig euro heeft de man overigens wel teruggevonden.
(Bron)
Onderzoek naar wagonbrand Kijfhoek

ZWIJNDRECHT - De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar de brand in een treinwagon met ethanol op een rangeerterrein in Kijfhoek, bij Zwijndrecht. Maar ook het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de brand.
Het kijkt naar de oorzaak en of er verwijtbare fouten zijn gemaakt. Dat zei zaterdag burgemeester Antoin Scholten van Zwijndrecht op een persconferentie.
De burgemeester bedankte alle medewerkers van de hulpdiensten. In totaal is de brandweer met 225 man in touw geweest. Zoals altijd bij een incident op Kijfhoek is er direct groot alarm gegeven omdat de gevolgen groot kunnen zijn. Kijfhoek is het grootste rangeerterrein van Europa.
Direct na het incident is er volgens de burgemeester volop getwitterd en is er een sms-alert verstuurd. Ook de website van de gemeente is continu ververst en is veel bekeken.
Alle geëvacueerde bewoners krijgen van de gemeente een brief waarin veel informatie staat over de brand. In totaal moesten de bewoners van 32 panden hun huis uit.
De trein staat naast het spoor. Het is nog onduidelijk of dat voor of na de brand is gebeurd. Maar het vermoeden bestaat dat er iets fout is gegaan bij het rangeren. Dat wordt ook onderzocht.
De wagon is eigendom van vervoerder DB Schenker. Dat bedrijf is eerder beboet omdat het verzuimd had de plaatselijke autoriteiten te melden dat er een wagon met explosieve stoffen langer dan drie uur op de Kijfhoek zou staan. Dat is wel verplicht.
De brand brak vrijdagavond rond half tien uit. De brandweer gaf zaterdagmorgen rond tien uur het sein brand meester.
Sinds enige tijd kan de burgemeester niet alleen eigenaren van bedrijven, maar ook die van een rangeerterrein als Kijfhoek verplichten een bedrijfsbrandweer op te zetten.
De burgemeester heeft daar voor de brand al een zogeheten aanwijzing voor gegeven. ''Prorail werkt daarin ook mee, maar volgt feitelijk een tweesporenbeleid. Enerzijds werkt het nu met ons samen om een bedrijfsbrandweer op te zetten, anderzijds maakt Prorail wel bezwaar en stapt het daarom naar de rechter’’, licht Scholten toe.
Hij vindt dat de brand van vrijdag op zaterdag voldoende heeft bewezen dat die bedrijfsbrandweer ook nodig is. De aanwijzing is in september 2010 afgegeven. Daarin staat dat Prorail vanaf 1 januari 2012 verplicht is een bedrijfsbrandweer te hebben.
''Materieel gezien zijn we al een tijdje met Prorail bezig om dit te realiseren, maar het stapt tegelijkertijd naar de rechter om dit tegen te houden. Ik zeg: laat het nu stoppen met allerlei juridische procedures en aan de slag gaan met de bedrijfsbrandweer."
Scholten pleit opnieuw voor het ondertunnelen van ruim 10 kilometer spoorterrein in het bewoonde gebied van Zwijndrecht en Dordrecht. Dat zou 1,5 miljard euro kosten.
Dat stelde Scholten zaterdag nog eens opnieuw naar aanleiding van de brand. Hij zei al eerder te hebben gelobbyd in de Tweede Kamer voor ondertunneling van dat gebied, mede omdat daar veel treinen met gevaarlijke stoffen langskomen. Tot nu toe is die lobby niet gelukt.
De media zouden eigenlijk direct mee moeten kijken met het crisisteam dat wordt geformeerd bij een incident of ramp. ''Laten ze bij crisiscommunicatie maar bij ons aan tafel gaan zitten, op onze lip zitten en zien hoe en waarom bestuurders bepaalde beslissingen nemen’’, vindt Scholten.
RTV Rijnmond was weliswaar in de lucht als rampenzender, maar ook die zit niet aan de tafel waar de beslissingen worden genomen.
De burgemeester komt dan bij tijd en wijle uit het overleg om via de rampenzender het publiek direct te informeren.
''In de Verenigde Staten doen de autoriteiten dat al. Daar leggen ze iedere minuut van waar zo’n crisisteam mee bezig is, vast in een logboek en publiceren ze direct op internet. Het voordeel is dat je dan ook geen gespeculeer hebt via sociale media’’, aldus Scholten.
Hij verwijst ook naar een chemiebrand als in het Brabantse Moerdijk vorige week woensdag.
Daar hadden de autoriteiten veel ‘last’ van twitteraars en Facebookgebruikers die zaken meldden die niet waar bleken. Daardoor krijgen omwonenden onduidelijke informatie. Scholten meent dat je dergelijke zaken voorkomt als je de media toelaat in de ruimte waar het crisisteam zit.
''Omdat ik binnen de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid verantwoordelijk ben voor communicatie, heb ik dat idee daar wel eens geopperd. Ik wil dat nu opnieuw gaan doen’’, zegt Scholten.
Het publiek is volgens hem ook van mening dat het liever alle informatie heeft dan dat er zaken worden achtergehouden, omdat dat argwaan wekt.
(Bron)
Fotomodel bekent gruwelmoord op journalist

NEW YORK - Een Portugees fotomodel heeft bekend dat hij de journalist en homoactivist Carlos Castro (65) op een gruwelijke manier heeft vermoord.
Castro was vorige week naakt gevonden in een hotel in New York met een afgehakt scrotum. De twee hadden vermoedelijk een relatie.
De verdachte heeft tijdens verhoren toegegeven dat hij Castro eerst sloeg en verstikte. Daarna werd het slachtoffer met zijn hoofd tegen een tv-toestel geramd.
Tot slot werden de testikels afgesneden met een kurkentrekker, staat in processtukken waaruit Amerikaanse en Portugese media vrijdag (lokale tijd) citeerden.
Na de moord werd de verdachte in een ziekenhuis aangetroffen. Hij had zijn polsen doorgesneden. Een motief voor de daad is nog niet bekend.
(Bron)

Die kop is raar, wat doet het er toe dat de vermoedelijke dader een fotomodel is? Dat het waarschijnlijk de partner van de vermoorde man was, lijkt me relevanter.
Inbreker overleden na val balkon

AMSTERDAM - Een 19-jarige inbreker die vrijdagavond in Amsterdam van een balkon viel toen hij werd betrapt, is overleden aan zijn verwondingen. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.
De Rijksrecherche is een onderzoek begonnen naar de oorzaak.
De politie ging vrijdag na een telefoontje van de bewoner naar zijn flatwoning aan de Insulindeweg. De man zag licht branden en vertrouwde het niet.
De gealarmeerde politie trof een inbreker in de woning aan. Een tweede verdachte was verdwenen. Hij bleek zwaargewond onderaan de flat te liggen.
(Bron)
Bende amputeerde ledematen bedelkinderen

DHAKA - Veiligheidsdiensten van Bangladesh hebben de leider van een bedelaarsbende opgepakt, die opzettelijk ledematen van kinderen amputeerde.
Omar Faruq (30) had sommige armen en benen geamputeerd van minstens vijftien kinderen en dwong hen te bedelen, meldde kolonel Zia Ahsan van een speciale snelle politiedienst zaterdag.
De bende verhuurde de verminkte kinderen voor 4 euro per dag aan vrouwen die met hen gingen bedelen. De vrouwen deden zich voor als hun moeders.
De zaak kwam aan het licht toen de bende naar verluidt de penis afsneed van een zevenjarig jongetje. Diens vader ontdekte de toedracht en nam de kwestie op met organisaties voor mensenrechten.
Het Aziatische land Bangladesh treedt de laatste jaren harder op tegen de naar schatting 700.000 bedelaars.
(Bron)

En gaat zo'n vrouw dan bedelen met: 'Kijk, dit is mijn zoontje, hij heeft geen piemel meer'?
Amsterdamse wethouder wil flexibele huren

AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Freek Ossel (Wonen en Wijken) wil het bestaande huursysteem veranderen en flexibele huren invoeren voor sociale huurwoningen als bewoners meer gaan verdienen. Dat heeft zijn woordvoerder gezegd na een bericht hierover in Het Parool van zaterdag.
Ossel wil zo vooral de mensen helpen die te veel verdienen om te huren en te weinig verdienen om te kopen, aldus zijn woordvoerder.
Volgens hem bestaat ook in andere grote steden ''behoefte aan meer vrijheid om de huren te kunnen aanpassen.'' De PvdA-wethouder wil ook de huurgrens voor sociale woningbouw optrekken van 647 euro tot 800 euro.
Sinds begin dit jaar komen met de invoering van een regeling van de Europese Commissie mensen die meer verdienen dan 33.614 euro niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning.
Veel mensen dreigen volgens de wooncorporaties hierdoor tussen wal en schip te komen, omdat ze te weinig verdienen voor een koopwoning. Wethouder Ossel wil minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) daarom vragen hierbij voor Amsterdam een uitzondering te maken.
Het doel van deze voorstellen is om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.
(Bron)

Flexibele huren: prima! Maar dan ook de huur naar beneden als iemand bijvoorbeeld zijn/haar baan verliest. En wel binnen een maand. Dan kan de huurtoeslag ook opgedoekt worden.
En zullen we dan ook zoiets invoeren voor de ziektekostenverzekering? Dat je een x percentage van je inkomen betaalt voor je verzekering, met een maximum?
Virus via besmette pornosites sterk in opkomst

AMSTERDAM - Een worm die zich verspreidt via besmette pornosites is volgens beveiligingsbedrijf Trend Micro snel in opkomst.
Het deactiveren van de worm kost gebruikers ongeveer 8,50 euro, zo meldt Webwereld zaterdag.
Een Russische worm, met de codenaam Worm_Rixobot.A, verspreidt zich de afgelopen weken via besmette pornosites. Ook zijn er gevallen bekend waarbij computers via Instant Messagingclients en via USB-sticks werden besmet.
Als het virus een computer eenmaal besmet heeft, blokkeert het een aantal onderdelen van Windows, maakt het beveiligingsprogramma’s onklaar en blokkeert het de toegang tot verschillende websites. De worm houdt de computer dan 'gegijzeld'.
Als de gebruiker van een geïnfecteerde computer één van de geblokkeerde programma’s wil starten of een geblokkeerde site wil bezoeken, krijgt hij een waarschuwingsscherm te zien.
Daarin meldt het virus dat de blokkade op de computer voor omgerekend 8,50 euro wordt opgeheven. De gebruiker kan dat geld betalen door middel van een sms-bericht naar een duur nummer.
Trend Micro meent dat die oplichtingspraktijken redelijk succesvol zijn omdat er maar een klein bedrag wordt gerekend en omdat de gebruiker via een toegankelijk platform kan betalen.
Het beveiligingsbedrijf wist een server van de criminelen achter de worm te hacken en kwam er zo achter dat de afgelopen maand ruim 2500 mensen al betaald hadden. Dat komt neer op zo’n 21.000 euro.
(Bron)
AD met gratis album Trijntje uitverkocht

ROTTERDAM - Ze gingen zaterdag als warme broodjes over de toonbank. De 750.000 exemplaren van het Algemeen Dagblad met gratis bijgevoegd het nieuwe album van Trijntje Oosterhuis. Rond het middaguur was de krant overal uitverkocht, aldus het Algemeen Dagblad.
(Bron)

Ik zag er om half zes bij de supermarkt anders nog véél liggen.
Als je tuin een modderpoel geworden is en je katten lopen nog steeds in en uit (hoewel niet zo vrolijk), dan krijg je dit:

Modderpoeleffect

Modderpoeleffect


Mag je nog blij zijn dat je geen kamerbreed tapijt hebt...
Als ik bij plantenwinkels kijk naar (bijna) alles dat er in het vertrapte stuk tuin staat, kom ik ruim boven de 500 euro uit.
Echt tijd voor een goed gesprek met de wbv.

vrijdag, januari 14, 2011

Vervolg tuin. Ik was nogal van 'gebeurd is gebeurd, niks aan te doen'.
En toen ging ik naar bed. En daar lag ik, te malen, en te denken over wat er zoal in dat middenstuk staat - of stond?
Uiteindelijk het licht aangedaan en genoteerd wat daar nou precies staat/stond. Want er zit nog een flinke adder onder het gras: er zijn waarschijnlijk wel planten die dit gehannes overleven, maar overleven ze het ook in een volkomen aangestampte grond?
Het modderdeel beslaat nu tweederde deel van de tuin (was dat echt nodig? hadden ze niet met loopplanken kunnen werken? moesten ze echt overal rondlopen?), en staat nu al vol plassen die niet verdwijnen. De grond is dus al dichtgeslagen en als ik daar weer wat wil laten groeien, moet er flink gespit worden.
Hoe pak je dat aan? Wachten tot (en òf) er iets opkomt en dat dan direct uitgraven en zolang oppotten tot na het spitten? Want spitten terwijl er nog planten in de grond zitten lijkt me ook geen goed idee.
Over potten gesproken: de potten die ik keurig verzamelde, zijn grotendeels kapot nu, de stapels zijn omgeduwd en hé, daar kunnen ze niet tegen, gek hè?
Ik heb erg de neiging naar een tuinplantensite te gaan, een boodschappenlijst te maken van alles dat ik heb/had staan, en de lijst als voorbeeld te gebruiken bij een klachtmail naar de wbv: 'Alstublieft, dit moet u vergoeden'.
Want mijn tuin was geen schoonheid maar er stond veel, en ik genoot ervan. Veel planten deden het juist goed omdat ik kleigrond heb (verrijkt met compost en dergelijke), die altijd wel wat vochtig blijft zolang ie begroeid is, en die ook nog prima vocht doorliet. Een groot deel is nu echt naar de knoppen geholpen - en al die planten die op vochtdoorlatende grond willen staan zullen niet meer groeien als de grond zo blijft.
Grmpf.
Gasunie hamstert gas in zoutlaag

GRONINGEN - Gasunie neemt op 27 januari de ondergrondse gasopslag in Zuidwending bij Veendam officieel in gebruik. Het is de eerste buffer in ons land waar aardgas wordt opgeslagen in zoutlagen.
'Zuidwending' moet Gasunie in staat stellen om snel te reageren op plotselinge veranderingen in de vraag naar aardgas. Dat is nodig omdat de druk in het grote Groningen-veld geleidelijk afneemt.
Voordeel van opslag in zogeheten zoutcavernes is dat gas snel kan worden geïnjecteerd en ook snel kan worden ingezet.
Zo kan worden ingespeeld op schommelingen in de vraag, terwijl de instroom van gas uit andere velden in Nederland, Noorwegen en Rusland constant blijft.
Flexibele inzet van gas is ook van belang op momenten dat bij gebrek aan wind of zon geen groene stroom kan worden opgewekt.
(Bron)
ProRail en NS in verhoogde staat van paraatheid

UTRECHT - Honderd tot tweehonderd medewerkers van spoorbeheerder ProRail en NS bewaken sinds vrijdagmiddag op sommige plaatsen het spoor om koperdiefstal te voorkomen. Aanleiding is de treinbotsing in Zevenaar, meldde een woordvoerder van ProRail.
De spoorbeheerder houdt er ernstig rekening mee dat door de koperdiefstal bij Zevenaar het beveiligingssysteem van de seinen en wissels is uitgeschakeld en daardoor ook de alarmeringsystemen bij Prorail niet functioneerden. Normaal gebeurt dit wel als dieven aan de slag gaan.
De woordvoerder spreekt van ''een nieuwe fase'' in de koperdiefstal. ''De criminelen hadden verstand van zaken''. Prorail en NS waarschuwen dat ze de extra surveillance niet lang kunnen volhouden en doen een beroep op de politie voor snel extra inzet.
(Bron)

Ik zou bijna een grapje maken over vertraging.
Burgemeester Moerdijk stapt op

AMSTERDAM - De burgemeester van Moerdijk Wim Denie legt zijn functie neer. Dat meldt de Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant vrijdag.
Tijdens een gesprek met de commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, Wim van de Donk, heeft de burgemeester vrijdagmiddag gezegd dat de nasleep van de grote brand in Moerdijk meer lichamelijke en mentale inzet zal vragen dan hij op dit moment denkt te kunnen opbrengen.
Denie (64) kondigde kort voor de brand aan dat hij deze zomer met pensioen zou gaan. Als belangrijkste reden voor zijn vertrek noemde hij toen dat hij veel minder pensioen ontvangt als hij na zijn 65e doorwerkt.
Op zijn optreden kort na het uitbreken van de brand was veel kritiek. In overleg met de commissaris van de Koningin heeft Denie besloten om zijn ambt neer te leggen op 1 februari.
''Op deze wijze ontstaat ruimte voor een nieuwe (waarnemend) burgemeester die in Moerdijk leiding kan geven aan de nasleep van de brand'', staat in een verklaring die de provincie heeft uitgegeven.
Van de Donk vertelde vrijdagmiddag in een toelichting dat het gesprek met Denie op zijn initiatief plaatsvond en niet het eerste was.
Ze zijn samen tot de conclusie gekomen dat zijn voortijdige vertrek op dit moment de beste oplossing is voor Moerdijk. Van de Donk noemde de beslissing ‘vervelend’ maar ook ‘onvermijdelijk’.
Over het optreden van de PvdA-burgemeester na de brand wilde Van de Donk niets zeggen. ''Deze beslissing is niet genomen met de blik achteruit, maar met het oog op de toekomst.’’
De verschillende onderzoeken moeten uitwijzen hoe de burgemeester heeft gefunctioneerd, legde hij uit.
De commissaris van de Koningin gaat met de gemeenteraad in overleg over de opvolging, maar het is waarschijnlijk dat een of meerdere kandidaat-waarnemers reeds zijn gepolst. Van de Donk verwacht daarover na het weekeinde meer te kunnen zeggen.
(Bron)
'Intelligente' verpakking waarschuwt voor bedorven eten

AMSTERDAM - De Universiteit van Glasgow heeft een ‘intelligente’ verpakking ontwikkeld die de inhoud langer vers houdt en waarschuwt wanneer deze toch bedorven raakt. Als het voedsel begint te verrotten, verandert de kleur van het plastic.
Om te voorkomen dat consumenten bedorven voedsel eten, zijn verpakkingen vooralsnog voorzien van een houdbaarheidsdatum. Houdbaarheidsdata geven echter geen betrouwbare indicatie als eten slecht wordt gekoeld, of als de verpakking niet meer heel is.
Volgens de Schotse universiteit gaat in het Verenigd Koninkrijk door dat soort problemen al jaarlijks 8,3 miljoen ton voedsel verloren.
Hoe de Schotten ervoor zorgen dat de kleur van het plastic verandert als het eten bederft, willen ze vooralsnog niet aangeven.
Bekend is wel dat de techniek deel uitmaakt van een al bestaande verpakkingsvorm, die gebruik maakt van een beschermde atmosfeer. Daarbij wordt de zuurstof deels of helemaal uit de verpakking gezogen en vervangen door gassen, die het rotten van voedsel langer uitstellen.
Een methode om consumenten een indicatie te geven of een product bedorven is, bestond al wel. Aan verpakkingen kan een label toegevoegd worden, die de versheid van het voedsel kan weergeven. De Schotse onderzoekers denken dat hun techniek een goedkoper alternatief biedt, omdat deze niet apart aan de verpakking hoeft worden toegevoegd.
De Universiteit van Glasgow hoopt niet alleen dat het plastic het onnodig weggooien van eten tegen gaat. De techniek zou tevens moeten vermijden dat consumenten bacteriën binnenkrijgen. Projectleider Andrew Mills: "Dat zou ook een positieve impact hebben op de vlees- en visindustrie."
Eerder hadden Duitse wetenschappers al een methode ontwikkeld, waarmee bacteriën in de verpakking gedood kunnen worden.
(Bron)

Oeh spannend, en dan je eten expres laten bederven om te kijken wat er gebeurt ;-)
Zeven op de tien koppels te moe voor seks

AMSTERDAM - Volgens een studie is 70 procent van de koppels 's avonds te moe voor seks. Een hectisch sociaal leven, drukke werkschema's en kinderen zorgen ervoor dat volwassenen aan het eind van de dag te uitgeput zijn voor intieme activiteiten met hun wederhelft.
Meer dan de helft van de 3.000 ondervraagden wees in de afgelopen maand al een poging van hun partner af en een vijfde zei deze week nog 'nee' tegen seks. Tweederde geeft toe alleen voldoende energie voor nachtelijke activiteiten te hebben in het weekend, wanneer ze er de volgende ochtend niet vroeg uit hoeven.
Een tekort aan slaap is de voornaamste reden waarom koppels vaak te moe zijn voor seks. Daarna volgen lange werkuren, een later naar bed komende partner, het lang wakker gehouden of vroeg wakker gemaakt worden door kinderen en drukke sociale levens.
De onderzoekers vonden ook dat meer dan de helft weigert na een bepaald tijdstip nog de liefde te bedrijven, met 10 uur 's avonds als gemiddelde. Een kwart wil zelfs geen seks meer na negenen, zo meldt Daily Mail.
Toch vindt zes op de tien dat er meer moeite gedaan moet worden om tijd te maken voor seks. Een op de twee koppels maakt weleens ruzie over de lage seksfrequentie, terwijl het bij 17 procent zorgt voor een einde aan de relatie.
(Bron)
Crematorium gaat kantoor verwarmen

AMSTERDAM - Een begrafenisonderneming in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen gaat haar crematorium gebruiken om het nieuwe hoofdkantoor te verwarmen. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.
Voor crematie moeten zeer hoge temperaturen worden bereikt en het idee is, in tijden van milieubewustzijn, om de overtollige energie nuttig te gebruiken, zegt Jörgen Sild van Bestattung Wien.
Het nieuwe hoofdkantoor, dat naast het crematorium wordt gebouwd, wordt ook verwarmd met gas, voegde Sild toe.
(Bron)
'Mammoet kan binnen vier jaar worden gekloond'

AMSTERDAM - Een Japanse wetenschapper beweert dat het met nieuwe technieken mogelijk is om de mammoet binnen vier jaar weer tot leven te wekken.
Professor Akira Iritani van de Universiteit van Kyoto heeft zijn hoop gevestigd op een kloontechniek waarbij een celkern wordt gewonnen uit huidcellen of spiercellen van bevroren mammoetfossielen uit Siberië.
Deze celkern moet vervolgens worden ingebracht in de eicel van een Afrikaanse olifant, die als draagmoeder voor de mammoet zal fungeren. Dat meldt de Britse krant The Daily Telegraph.
“Nu de technische problemen zijn overwonnen, hebben we alleen nog maar een goed monster met zacht weefsel van een mammoet nodig”, verklaart Iritani.
“De slagingskans bij het klonen van vee was lange tijd heel slecht, maar nu zitten we op 30 procent. Ik denk dat we een redelijke kans hebben om binnen vier tot vijf jaar een gezonde mammoet te verwekken”, aldus de wetenschapper.
De techniek die Iritani wil gebruiken om een mammoet te klonen, werd in 2008 succesvol getest door zijn collega en landgenoot Teruhiko Wakayama. Hij slaagde er in om een muis te klonen uit bevroren cellen van een andere muis die al 16 jaar dood was.
Iritani wil komende zomer al naar Siberië afreizen om op zoek te gaan naar zacht weefsel van mammoetfossielen. Als hij eenmaal genoeg materiaal heeft verzameld om een celkern uit te winnen, zal het volgens hem ongeveer twee jaar duren om een Afrikaanse olifant te bevruchten.
Daarna zal er nog een lange tijd overheen gaan voordat de mammoet wordt geboren. Afrikaanse olifanten hebben namelijk een draagtijd van maar liefst achttien tot tweeëntwintig maanden.
(Bron)

Wel veel alsen. En dan?
'Vrijheid blijft wereldwijd achteruit gaan'

WASHINGTON - In de hele wereld was vorig jaar sprake van een achteruitgang op het gebied van burgerlijke, politieke en economische vrijheid. In 25 landen was sprake van een duidelijke achteruitgang, tegenover elf landen waar vooruitgang werd geboekt.
Dat meldde het instituut Freedom House donderdag in de Amerikaanse hoofdstad Washington bij de presentatie van het rapport Freedom in the World 2011.
Freedom House telt 115 democratieën in de wereld, het laagste aantal sinds 1995. West-Europa en Noord-Amerika voeren de vrijheidslijst aan. Negen landen krijgen de laagst mogelijke score, waaronder Myanmar (Burma), Libië, Noord-Korea, Somalië en Sudan.
Nederland is een van de 48 landen die de maximale score krijgen van Freedom House, zowel op het gebied van politieke rechten als van burgerlijke vrijheden. Toch beklaagt de organisatie zich in Nederland over ''de dreigende vervolging van journalisten en bloggers die in teksten en tekeningen karikaturen maken over moslims’’.
Binnen de Europese Unie stoort Freedom House zich onder meer aan de uitzetting van Roma-zigeuners en het boerkaverbod in Frankrijk, aan de omstreden mediawet in Hongarije en aan terreurdreiging tegen de Deense krant Jyllands-Posten.
Die had in 2005 een reeks spotprenten over de islamitische profeet Mohammed geplaatst, tot woede van veel moslims.
Op de website van Freedom House prijkte een persbericht over het rapport, met daarbij een foto van Mahmoud Ahmadinejad en Vladimir Poetin, respectievelijk de president van Iran en de premier van Rusland. Deze twee landen gelden samen met onder meer China, Egypte en Venezuela als voorbeelden van hoe het niet moet, volgens Freedom House.
De autoritaire regimes in deze landen blijven doorgaan met het invoeren van repressieve maatregelen, aldus de opstellers van het rapport. Ze zouden daarbij nauwelijks stuiten op serieus verzet vanuit democratische landen.
(Bron)
Automobilist rijdt van Afsluitdijk

KORNWERDERZAND - Een nog onbekende automobilist is in de nacht van donderdag op vrijdag door een ongeval om het leven gekomen. De bestuurder was bij de sluizen van de Afsluitdijk ter hoogte van Kornwerderzand (Friesland) het water in gereden. Dat heeft de politie gemeld.
De automobilist reed met zeer hoge snelheid door de slagbomen, die waren gesloten omdat de brug openstond. De auto dook vervolgens in het water, zo'n vijf meter lager.
Mogelijk heeft de bestuurder de slagbomen over het hoofd gezien vanwege de mist, aldus de politie. Duikers hebben het water rond de auto doorzocht naar mogelijk meer slachtoffers, maar hebben niemand aangetroffen.
Volgens de politiewoordvoerder was de bestuurder de enige inzittende aangezien alle deuren van de auto gesloten waren. De rijksweg A7 in de richting van Noord-Holland was enige tijd afgesloten.
(Bron)
Luchtruim efficiënter ingedeeld

DEN HAAG - Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met het ontwikkelen van een nieuwe indeling van het Nederlandse luchtruim. Hierdoor kan de ruimte boven Nederland, waarin veel wordt gevlogen, efficiënter worden gebruikt.
Voor het maken van de nieuwe opzet tekenen de ministeries van Infrastructuur & Milieu en Defensie.
Bij het maken van de nieuwe indeling houden de opstellers rekening met bijvoorbeeld het vliegverkeer van en naar luchthaven Lelystad.
Die moet zich verder kunnen ontwikkelen, maar de vliegroutes mogen het nabijgelegen Schiphol niet in de weg zitten. Want het kabinet wil dat de zogeheten mainportfunctie van Schiphol overeind blijft en wordt versterkt.
Die vooraanstaande positie kan ook worden versterkt door vluchten die niet per se moeten landen of vertrekken in Amsterdam, ruimte te geven op regionale luchthavens als Eindhoven en Lelystad.
In de actualisatie van de Luchtvaartnota staat verder dat op luchthavens aparte vliegbewegingsruimte wordt gereserveerd voor vluchten van maatschappelijk belang, zoals die van traumahelikopters.
Hiervoor wordt de luchtvaartwet aangepast. Hulpdiensten moeten volgens staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) altijd de gelegenheid hebben om traumavluchten uit te voeren, ook 's nachts.
Hij laat onderzoeken hoe de regelgeving moet worden aangepast zodat er in de nacht meer traumavluchten kunnen plaatsvinden.
In de nota wordt ook beschreven hoe binnen Europa intensiever wordt samengewerkt. Hierdoor kan er efficiënter worden gevlogen, waardoor vluchten korter duren en er minder uitstoot is van CO2.
(Bron)

Efficiënter als in: meer.
Noodtoestand uitgeroepen in Tunesië

TUNIS - De Tunesische autoriteiten hebben vrijdag de noodtoestand uitgeroepen in verband met de bloedige onlusten die het Noord-Afrikaanse land al de hele week in hun greep houden.
Dat heeft de staatstelevisie gemeld.
Buitenlandse media meldden dat president Zine al-Abidine Ben Ali het land zou hebben ontvlucht.
Het Tunesische leger heeft de controle overgenomen van de belangrijkste internationale luchthaven van het land.
Volgens een functionaris van de luchthaven is het gehele luchtruim gesloten.
(Bron)

Ben Ali is in elk geval gevlucht; nu maar hopen dat het land daar iets mee opschiet.
TT 118 Geschil met Duitsland over zeegrens

Nederland en Duitsland hebben een geschil over de zeegrens ten noorden van Groningen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken worden er gesprekken gevoerd over waar de grens precies loopt.
De zaak is van belang voor de bouw van een windmolenpark. Duitsland heeft een energiebedrijf toestemming gegeven voor een windmolenpark in zee, bij het eiland Borkum. Het is onzeker of dat stuk zee wel Duits is. Over de loop van die grens bestaat al eeuwen onduidelijkheid.
Het windmolenpark Riffgat zou volgend jaar al genoeg stroom moeten leveren voor zo'n honderdduizend huishoudens.

donderdag, januari 13, 2011

Vage ontplofgeluiden uit de slaapkamer, waar duidelijk iets omvalt - Tijger komt de huiskamer binnenrennen met zo'n snoet van 'ik weet van niks'.
Gemerkte pinguïn heeft het moeilijker

LONDEN - Wilde pinguïns die gemerkt zijn met een metalen bandje om hun vleugel, leven gemiddeld korter en brengen minder nageslacht voort dan pinguïns zonder zo'n bandje.
Dat blijkt uit een studie waarvan de resultaten donderdag verschijnen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature.
De onderzoekers hebben tien jaar lang het gedrag en broedsucces bestudeerd van honderd koningspinguïns op Possession Island voor de kust van Antarctica.
De helft van de vogels kreeg een bandje om de vleugel, de rest een onderhuidse chip. Pinguïns uit de eerstgenoemde groep kregen 39 procent minder kuikens en hadden een 16 procent lagere overlevingskans dan de andere dieren.
Eerder onderzoek had al uitgewezen dat het bandje om de vleugel de pinguïns hindert bij het zwemmen, waardoor onder meer het jagen op vissen hen meer tijd en energie kost.
Wetenschappers gingen er tot dusver van uit dat de vogels binnen een jaar gewend raken aan die handicap, maar dat blijkt in de praktijk tegen te vallen.
Volgens de onderzoekers tonen de resultaten van hun studie aan dat er ethische bezwaren kleven aan het merken van pinguïns voor wetenschappelijk onderzoek.
De bandjes hebben meer invloed op de dieren dan tot dusver werd gedacht en daarmee ook op de uitkomsten van dergelijk onderzoek, schrijven zij.
Biologen gebruiken de omstreden bandjes om gegevens te verzamelen over de ontwikkeling van pinguïnpopulaties.
Aan de hand daarvan doen zij voorspellingen over de gevolgen van klimaatverandering voor de natuur in het Zuidpoolgebied. Zij zouden daarmee terughoudender moeten zijn, menen de onderzoekers.
Een voordeel van de bandjes is dat de dieren op afstand kunnen worden gevolgd en maar één keer de stress van het gevangen worden hoeven te ondergaan. Dat geldt ook voor een chip, maar om die af te lezen is dure apparatuur nodig.
Hoewel de laatste decennia al veel wetenschappers uit voorzorg van de metalen bandjes zijn afgestapt, wordt de techniek nog altijd vaak gebruikt.
(Bron)
Russische ambtenaren moeten talen leren

MOSKOU - Ten minste een op de vijf ambtenaren in Rusland moet in 2020 naast Russisch ook vloeiend Engels of een andere taal spreken.
Dat heeft het ministerie van Economische Ontwikkeling bekendgemaakt, meldden Russische media donderdag. In de top van de regering spreken de meesten wel Engels, al zijn er ook ministers die deze taal nauwelijks machtig zijn.
Vele tientallen federale ambtenaren volgen ieder semester een taalcursus aan de presidentiële academie voor ambtenaren.
De meesten zijn echter niet gemotiveerd of hebben geen tijd, aldus het hoofd van de academie, Aleksandr Dolgenko in The Moscow Times. Verder zou een aantal ambtenaren sowieso al moeite hebben met communiceren, ook in het Russisch.
Rusland is bezig met een reorganisatie van het staatsapparaat. In 2013 moeten er nog 700.000 federale ambtenaren in dienst zijn van wie er dan zeker 140.000 meer dan één taal zouden moeten spreken.
In de toenmalige Sovjet-Unie kregen ambtenaren 10 procent meer salaris als ze Engels, Frans of Duits spraken en 15 procent voor een Aziatische taal als Japans. Volgens Sergej Filatov, die onder president Boris Jeltsin in de jaren negentig hoofd van de presidentiële staf was, hebben hij en zijn ondergeschikten ''veel geleden'' omdat ze zich ondanks de hulp van tolken niet goed konden uitdrukken.
Premier Vladimir Poetin spreekt vloeiend Engels en Duits. President Dmitri Medvedev spreekt redelijk goed Engels.
(Bron)
Italiaans hof zwakt immuniteitswet af

ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi mag niet langer zonder meer wegblijven bij rechtszaken die tegen hem worden gevoerd.
Rechters moeten per geval beoordelen of de minister-president, die onder meer beticht wordt van fraude en corruptie, in de rechtszaal dient te verschijnen.
Dat heeft het Constitutionele Hof in Italië donderdag bepaald.
Onder een nieuwe wet die vorig jaar werd aangenomen, kon Berlusconi een beroep doen op zijn drukke bezigheden als regeringsleider om vervolging te ontlopen.
Hetzelfde gold voor zijn ministers. De hoogste rechters van Italië hebben bepaald dat dit niet te verenigen is met het in de Italiaanse grondwet verankerde gelijkheidsbeginsel.
De uitspraak is waarschijnlijk een compromis. Italiaanse media zinspeelden daar al op, omdat de vijftien rechters van het hoogste rechtscollege over de kwestie verdeeld zouden zijn.
Zij laten de beslissing over de immuniteit van Berlusconi en zijn ministers daarmee feitelijk over aan lagere rechters.
Berlusconi (74) en zijn zakenimperium Mediaset worden beschuldigd van omkoping, belastingontduiking en diverse andere financiële malversaties. Tot dusver wist de premier, die tevens tot de rijkste zakenlieden van Europa behoort, steeds aan strafvervolging te ontkomen.
De immuniteitswet hielp hem het afgelopen jaar drie processen te omzeilen.
Jurist Giovanni Guzzetta, hoogleraar aan de Tor Vergata Universiteit in Rome, sprak in een reactie van een ''afgewogen'' oordeel.
''De processen zullen worden hervat en bij elke zitting zal moeten worden beslist of de redenen die de eerste minister aanvoert om niet te verschijnen legitiem zijn.''
(Bron)
Vos schiet jager neer

MINSK - Een jager in Wit-Rusland heeft een schotwond aan zijn been opgelopen door toedoen van een vos. Dat hebben Wit-Russische media donderdag gemeld.
De jager had het dier eerder verwond in de omgeving van de stad Grodno, nabij de grens met Polen. Hij probeerde de vos af te maken met de kolf van zijn geweer.
De viervoeter spartelde echter hevig tegen en trapte met een van zijn pootjes tegen de trekker van het geweer. Dat ging af en de kogel belandde in het been van de man, die na het incident moest worden opgenomen in een ziekenhuis.
De vos wist te ontsnappen.
(Bron)
Verminderen armoe onder kinderen niet gelukt

DEN HAAG - Het is niet gelukt om het aantal kinderen dat door armoede geen lid is van een sportclub of niet naar een muziekschool gaat met de helft te verminderen.
Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) zei dat donderdag in de Tweede Kamer. Volgens de staatssecretaris is deze doelstelling van het vorige kabinet vooral niet gehaald wegens de economische crisis.
Verder blijken volgens De Krom veel factoren te bepalen in welke mate arme kinderen meedoen aan de samenleving, waarop de overheid weinig invloed heeft. Het heeft volgens hem ook niet altijd met geld te maken, maar vaak met de ouders.
''Als deze langs de zijlijn staan, is de kans groot dat de kinderen ook langs de zijlijn gaan staan'', stelde hij.
Het vorige kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie had speciaal geld vrijgemaakt om kinderen uit arme gezinnen te helpen. PvdA-Kamerlid Hans Spekman was de initiatiefnemer van de plannen hiertoe en toonde zich donderdag ontevreden over de inzet van het huidige kabinet.
Volgens Spekman maakt het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV ''armoede erfelijk'' door onder meer te bezuinigingen op de bijstand en regelingen in de strijd tegen armoede en schulden.
Eind vorig jaar maakte het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bekend dat het aantal kinderen dat in Nederland in armoede leeft, voor het eerst in jaren weer is toegenomen. In totaal leefde 9,1 procent van de minderjarigen in 2009 in een huishouden dat qua inkomen onder het zogenoemde niet-veel-maar-toereikend niveau zit. Een jaar eerder was dat nog 8,1 procent.
Spekman was donderdag wel blij met de toezegging van De Krom, dat hij aan de slag gaat met een eerder voorstel van de PvdA'er en CDA-Kamerlid Elly Blanksma om gemeenten te stimuleren meer werk te maken van armoedebestrijding onder kinderen.
PvdA en CDA pleitten er al in 2009 voor om gemeenten te korten op hun budgetten als ze onvoldoende hulp bieden aan kinderen die opgroeien in armoede, maar het toenmalige kabinet wilde niet zo ver gaan.
(Bron)
Kometen bestookten de zon

AMSTERDAM - De zon heeft een stormachtige periode achter de rug. Tussen 13 en 22 december vorig jaar zijn maar liefst 25 kleine kometen op haar oppervlak neergestort. Dat er een komeet op de zon ploft, is op zich niet zo bijzonder.
Dat gebeurt elke paar dagen wel een keer. Maar 25 kometen in tien dagen was niet eerder vertoond. De betreffende komeetjes waren overigen niet veel groter dan een meter of tien.
Volgens astronomen kan de kometenstorm de voorbode zijn van de komst van een veel grotere komeet, die wellicht zelfs met het blote oog te zien is.
Iets soortgelijks gebeurde in 1965, toen de komeet Ikeya-Seki uit het niets opdook, vlak langs de zon scheerde en uiteindelijk in drie stukken brak. Ook in 1843, 1882, 1963 en 1970 zijn zulke 'zonnescheerders' waargenomen, maar die waren beduidend minder spectaculair dan Ikeya-Seki.
(Bron)
Schip met zwavelzuur kapseist op Rijn

BINGEN - Een tanker met 2400 ton zwavelzuur is donderdag gekapseisd op de Rijn tussen Mainz en Koblenz. Er is vooralsnog geen zwavelzuur of dieselolie in de rivier terechtgekomen.
Twee van de vier bemanningsleden worden vermist. Dat meldde de Duitse scheepvaartautoriteit WSV op haar website.
Het ongeluk gebeurde vlakbij de beroemde rots de Lorelei, bij de plaats St. Goarshausen. Daar maakt de Rijn een scherpe bocht. Bovendien is de stroming er sterk. Daardoor is het een van de gevaarlijkste stukken van de Rijn.
De scheepvaart bij St. Goarshausen voorlopig stilgelegd. Het is niet bekend hoe lang dat zal duren.
De 100 meter lange tanker van een Duitse rederij was op weg met zwavelzuur van het Duitse chemieconcern BASF naar het Belgische Antwerpen. De brandweerdienst van BASF ondersteunt lokale reddingsdiensten, meldden Duitse media.
Zwavelzuur geldt als een van de agressiefste zuren en is een van de belangrijkste grondstoffen voor de chemische industrie. Het wordt onder meer gebruikt voor de productie van meststoffen, wasmiddelen en medicijnen.
(Bron)
Fabrikant lanceert parfum met geldgeur

AMSTERDAM - Volgens een recente Japanse studie, zorgt de geur van geld ervoor dat werknemers efficiënter zijn. Liquid Money speelt daar handig op in door de geur van dollars in een flesje te stoppen.
Money, zoals het parfum heet, zorgt volgens de makers voor motivatie en succes op de werkvloer. Het geurtje zit in een verpakking gevuld met dollars die door de papierversnipperaar zijn geweest.
Patrick McCarthy gebruikte voor Her Money, de vrouwelijke variant van de geur, onder andere grapefruit, mandarijn, fresia, passievrucht en meloen. His Money, de mannelijke versie, bevat onder andere citrus, rozemarijn, gras en hout.
De fabrikant Liquid Money zegt volgens Daily Mail: "Breng aan op de huid om een eigen persoonlijke geur van succes te creëren. Onvergetelijk."
Her en His Money zijn niet verkrijgbaar in Nederland.
(Bron)

Ik vind het idee alleen al vies ;p
Er wordt geklust en daarvoor moet men in mijn tuin zijn. Dat was al geen Home and Garden-materiaal maar nu is het wel erg treurig.

Van links naar rechts, pal voor het raam (en ja, de belichting is heel slecht maar de zon werkte niet mee):

De conifeer was rond

Pal voor het raam

Pal voor het raam

Pal voor het raam



Naast het raam stonden struiken:

Steiger vervangt struiken



En in het midden van de tuin was het groen:

Dit was groen
Tbs'er slaat na zestien jaar weer toe

GRONINGEN - Een 42-jarige man is na zestien jaar tbs binnen twee weken weer in de fout gegaan. Hij pleegde eind september een overval op een supermarkt in de stad Groningen.
Dat bleek vandaag tijdens zijn rechtszaak.
De van oorsprong Hongaarse man werd halverwege de jaren negentig voor een gewapende overval veroordeeld tot een tbs met dwangverpleging. Hij zat zestien jaar lang in diverse klinieken en kreeg steeds meer vrijheden.
Op 16 september maakte de rechtbank een einde aan de tbs omdat de zware maatregel niet meer in verhouding stond tot het eerder gepleegde misdrijf en het gevaar.
Twaalf dagen later bedreigde de aan drugs verslaafde man de caissière van de supermarkt door te suggereren dat hij een vuurwapen had. Volgens de man kon hij zijn vrijheid toch niet aan en pleegde hij een overval om weer de tbs in te kunnen.
De begeleiders van de tbs'er stellen in een reactie dat er in dit geval is gekozen voor een pragmatische oplossing. De dwangmaatregel van tbs werd in 2008 omgezet in een voorwaardelijke tbs.
Dit ging volgens de begeleiders goed. De man leed naar eigen zeggen aan hevige pijnen en gebruikte daarvoor af en toe cocaïne. De drugs betaalde hij van zijn uitkering en verder veroorzaakte hij geen problemen, ook niet toen hij in een eigen huisje woonde bij een tbs-kliniek in de buurt.
De man was goed te begeleiden en kwam zijn afspraken na. Het drugsgebruik werd wel steeds gemeld aan justitie, maar was geen aanleiding om de tbs in stand te houden, omdat de kans op recidive als laag werd ingeschat.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is een nieuwe tbs-maatregel nu niet meer aan de orde. De man is uitbehandeld en zou eigenlijk een plek moeten hebben in een begeleide woonvorm, waar hij eventueel gecontroleerd drugs zou kunnen krijgen. Voor de overval op de supermarkt eiste het OM een gevangenisstraf van achttien maanden.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
(Bron)
Mythische katachtige duikt op in Maleisië

KUALA LUMPUR - Een van 's werelds zeldzaamste katachtigen, de Borneogoudkat, is gefilmd in het Maleisische deel van het eiland Borneo. Dat hebben biologen donderdag bekend gemaakt.
De bijzonder rank gebouwde roodbruine kat werd in 2003 voor het laatst gezien. Voor die tijd werd gedacht dat de soort was uitgestorven. Wetenschappers hebben bijzonder weinig kennis over het dier en zijn leefgewoonten.
De onderzoekers ontdekten twee of drie van de illustere katten op de beelden die gemaakt werden met een zogeheten cameraval.
De ontdekking kwam als een verrassing, omdat de biologen onderzoek deden in een ontbost deel van het oerwoud. Ze wilden weten of zoogdieren daar überhaupt kunnen overleven. De beelden werden in 2009 en 2010 gemaakt.
Dat de beelden meerdere dieren toonden, heeft de onderzoekers hoopvol gemaakt over de toekomst van de geheimzinnige Borneogoudkat.
(Bron, met foto's)
Oorverdovend gedreun, kloink, vloek, boer, valszing, dreun, kloink, boor, foute mop, hamer.
De steigerbouw is begonnen en een deel van m'n tuin is al geruïneerd - naast botweg takken, struiken en delen van bomen afzagen is het middenstuk al geheel kaalgelopen en waarschijnlijk volstrekt dichtgestampt. Een varken zou heel happy worden nu: modderbaden!
Tom is hysterisch en ik voel hoofdpijn opkomen.

woensdag, januari 12, 2011

Dronken man slaat agente met ketting

WOLVEGA - Een 51-jarige inwoner van Wolvega heeft zondagochtend een agente met een ketting tegen het hoofd geslagen. Dat meldt de politie Friesland woensdag. De agente heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag.
De hondengeleidster van de politie Friesland had de man eerder proberen aan te houden nadat hij haar geen voorrang verleende. Hij reed vervolgens met hoge snelheid naar zijn woning waar hij alsnog werd aangehouden.
De man, die erg dronken was, sloeg wild om zich heen en raakte met een ketting het hoofd van de agente.
Met de hulp van politiecollega's werd de man ingerekend. De agente heeft wonden aan haar hoofd en hand en verblijft thuis.
(Bron)
'Foetus heeft mogelijk zicht in baarmoeder'

AMSTERDAM – Het is mogelijk dat foetussen al in de baarmoeder kunnen zien. Dat blijkt uit lichtmetingen van Italiaanse wetenschappers.
De hoeveelheid licht die doordringt tot de baarmoeder is voldoende om een foetus al voor de geboorte de eerste visuele ervaringen te bezorgen. Als een vrouw naakt in het licht staat, bereikt namelijk ongeveer 0,1 tot 1 procent van dat licht haar ongeboren baby.
Dat schrijft onderzoeker Marco del Giudice van de Universiteit van Turijn in het wetenschappelijk tijdschrift Developmental Psychology.
Tot nu toe werd aangenomen dat foetussen alleen hun smaakzin, reukzin en gehoor ontwikkelen in de baarmoeder. Maar de nieuwe onderzoeksresultaten suggereren dat een ongeboren baby genoeg licht heeft om ook zijn ogen al te gebruiken, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
In de laatste twee maanden voor de geboorte zou het visuele systeem van een foetus volwassen genoeg zijn om visuele ervaringen op te doen. De wetenschappers hebben echter niet onderzocht of ongeboren baby's ook daadwerkelijk gebruik maken van het licht in de baarmoeder.
De verlichting van de baarmoeder is verder sterk afhankelijk van externe factoren, zoals het licht waaraan een vrouw wordt blootgesteld en de dikte van haar buik.
Waarschijnlijk hebben niet alle foetussen dus de beschikking over voldoende licht om hun visuele systeem te ontwikkelen voor de geboorte.
(Bron)
TT 112 Trein botst op auto in Driebergen

Op een overgang in Driebergen is een trein op een lege auto gebotst. Er zijn geen gewonden gevallen. De auto stond op de spoorwegovergang stil, mogelijk door pech. De trein reed er met hoge snelheid tegenaan.
Het motorblok van de auto lag honderd meter verderop op een parkeerplaats en heeft drie auto's beschadigd. De bestuurster wist op tijd uit de auto te komen. Ze is niet gewond, maar wel naar het ziekenhuis gebracht.
Ook de machinist van de trein bleef bij de botsing ongedeerd. Het treinverkeer tussen Utrecht en Arnhem is in beide richtingen gestremd.
VNG bezorgd over dienstverlening UWV

DEN HAAG - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt dat werkzoekenden fysiek naar een loket van uitkeringsinstantie UWV moeten kunnen.
Door bezuinigingen van het kabinet dreigen de cliënten van het UWV in belangrijke mate e-klanten te worden, dus op afstand via de computer.
De VNG maakt zich daar zorgen over, liet de organisatie woensdag weten.
UWV-voorzitter Joop Linthorst zei dinsdag in zijn nieuwjaarsrede dat het UWV komende regeerperiode de helft tot tweederde van de 130 vestigingen zal moeten sluiten als gevolg van rijksbezuinigingen.
Omdat het UWV ook op het personeel moet bezuinigen, is er veel minder tijd om werklozen persoonlijk te begeleiden naar een nieuwe baan. De instantie wil dit opvangen met digitale begeleiding.
De VNG vindt dat voor alle mensen ''met een afstand tot de arbeidsmarkt face-to-facecontact belangrijk is om een goede inschatting te kunnen maken welke stappen noodzakelijk zijn om aan het werk te komen''.
Binnenkort overlegt de VNG met staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de bezuiniging bij de uitkeringsinstantie.
UWV-voorzitter Linthorst voorziet dat het uitvoeringsbudget van het UWV in 2015 rond de 600 miljoen euro lager ligt dan nu. Dat betekent dat de instantie 30 tot 40 procent moet bezuinigen.
(Bron)

Ook zonder bezuinigingen is de dienstverlening al ehm... U weet wel.
GVB onderzoekt 'kinderwagenincident'

AMSTERDAM - Het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB onderzoekt hoe het heeft kunnen gebeuren dat een tram dinsdag wegreed met een vader erin, terwijl zijn dochtertje nog in de kinderwagen buiten bij de halte stond.
Dat liet een woordvoerster woensdag weten naar aanleiding van een bericht in Het Parool.
De man hielp bij de halte Amsteldijk eerst een vrouwelijke passagier met het naar binnen tillen van haar kinderwagen, zo vertelt hij in de krant.
Toen hij dat had gedaan en nog in de deuropening stond om zijn dochter van anderhalf te halen, sloten plotseling de deuren van de tram. ''Tot mijn grote verbazing ging de tram ook echt rijden'', aldus de man.
Het lukte hem en andere reizigers niet het voertuig te laten stoppen. De conducteur zou hebben gezegd dat de fout bij de bestuurder lag en dat hij niets kon doen. De man kon pas bij de volgende halte uitstappen. Iemand die bij de Amsteldijk was uitgestapt en had gezien wat er gebeurde, kwam hem toen al tegemoet met de kinderwagen.
De zegsvrouw liet weten dat het GVB een mail heeft ontvangen van de vader waarin hij schrijft wat hem is overkomen.
''We hebben contact met hem opgenomen en aangegeven dat we het zeer betreuren. Dit had absoluut niet mogen gebeuren.'' Het vervoersbedrijf onderzoekt of de bestuurder en conducteur nalatig hebben gehandeld. ''Als dat het geval is, nemen we passende maatregelen'', aldus de woordvoerster.
(Bron)
Vermeende Israëlische spionagegier snel vrij

RIYAD - De vale gier die begin dit jaar in Saudi-Arabië werd opgepakt op verdenking van spionage voor Israël, wordt op korte termijn vrijgelaten. Dat hebben Saudische media gemeld.
De gier werd ervan beschuldigd een spion te zijn van de Israëlische geheime dienst Mossad, nadat het dier met een gps-zender op het lijf was neergestreken in Saudi-Arabië.
Op de zender stond 'Tel Aviv University', wat sommige autoriteiten erg verdacht vonden.
Wetenschappers van de universiteit bezwoeren het dier alleen voor onderzoeksdoeleinden te hebben behangen met de zender, maar Saudische media zagen de hand van de spionagedienst van aartsvijand Israël in de zaak.
(Bron)
'Nieuwe vinding blokkeert geluid van tandartsboor'

AMSTERDAM – Britse wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld dat het geluid van een tandartsboor kan wegfilteren, zodat patiënten zich meer op hun gemak voelen in de tandartsstoel.
Het nieuwe apparaat werkt op dezelfde manier als koptelefoons die omgevingsgeluiden blokkeren. Een computerchip analyseert de geluiden uit de behandelruimte en produceert een ‘omgekeerde geluidsgolf’ om het lawaai van de tandartsboor te neutraliseren, terwijl patiënten luisteren naar een MP3-speler. Dat meldt BBC News.
Het geluid van de tandartsboor is volgens de wetenschappers van onder meer het King’s College in Londen één van de hoofdoorzaken van de angst die veel mensen ontwikkelen voor de tandarts.
“Veel mensen stellen een bezoek aan de tandarts uit, omdat ze angstgevoelens hebben die kunnen worden geassocieerd met het geluid van de tandartsboor”, verklaart onderzoeksleider Brian Millar. “Dit apparaat heeft de potentie om er voor te zorgen dat die angst straks tot het verleden behoort.”
“Het geluid van een tandartsboort is erg typisch. Het wordt waarschijnlijk wereldwijd herkend”, aldus Millar.
De wetenschappers hebben voorlopig alleen een prototype van het apparaat ontwikkeld.
Uit hun experimenten blijkt dat het mogelijk is om het geluid van een tandartsboor weg te filteren, zelfs als de frequentie van de geluidsgolven tijdens het boren verandert.
De patiënten kunnen hun eigen mp3-speler aansluiten op het apparaat, zodat ze naar muziek kunnen luisteren zonder te worden gestoord door boorgeluiden.
Op dit moment zijn de Britse wetenschappers op zoek naar investeerders om hun uitvinding verder te ontwikkelen.
Het is volgens hen zinloos om het geluid van een tandartsboor te dempen door bijvoorbeeld oordopjes in te doen. “Het geluid van de boor is zo kenmerkend dat het menselijk brein het geluid dan alsnog herkend en de angst niet verdwijnt”, aldus Millar.
(Bron)
Canadezen willen eind aan 'elandellende'

OTTAWA - Twee Canadezen die in een rolstoel belandden nadat ze met hun auto op een overstekende eland waren gebotst, klagen de provincie Newfoundland aan.
De provincie heeft volgens de twee verzaakt de elandpopulatie in toom te houden. Dat meldden Canadese media woensdag.
Volgens de advocaat van de twee veroorzaken elanden jaarlijks ongeveer zevenhonderd ongelukken. De jurist, Ches Crosbie, wil daarom dat de provincie de elandpopulatie halveert. Bij gebrek aan natuurlijke vijanden moeten de autoriteiten volgens Crosbie de jacht intensiveren.
Naar schatting bevolken 120.000 tot 200.000 elanden Newfoundland, een provincie met 485.000 inwoners. De dieren kunnen tot 3 meter lang en 750 kilo zwaar worden. Een woordvoerder van de provincie zegt ,,vertrouwen te hebben in de huidige strategieën voor elandbeheersing''.
(Bron)
RIVM overweegt extra metingen Moerdijk

BILTHOVEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overlegt met de autoriteiten of extra metingen naar lood in de omgeving van Moerdijk nodig zijn.
Dat heeft een woordvoerder van het RIVM woensdag laten weten. Het instituut wil zeker weten dat er niet te veel lood is vrijgekomen bij de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk vorige week.
Eerder zei een RIVM-zegsman dat er in de Mariapolder bij Moerdijk op de dag van de brand veel meer lood is gemeten in neergedaalde roetdeeltjes in het gras dan is toegestaan (879 mg/kg, terwijl 0,5 mg/kg normaal is).
Een dag later werd er veel minder lood in het gras gemeten. Het RIVM sprak van ''een uitschieter''.
Er zijn meer metingen die bevestigen dat het om een uitschieter gaat, volgens toxicoloog Rolaf van Leeuwen van het RIVM. Gewassen op het land, zoals spruitjes en boerenkool, zijn ook onderzocht op lood. De onderzoeksuitslagen moeten nog binnenkomen.
De toxicoloog denkt dat mensen in de omgeving van Moerdijk zich geen zorgen hoeven te maken over hun gezondheid. ''Wel moeten ze de voorzorgsmaatregelen in acht nemen.''
Omwonenden werd afgeraden om gewassen van het land waar de rook van de brand overheen trok, te eten.
(Bron)
'Schele buidelrat is internetsensatie'

AMSTERDAM – Een schele buidelrat uit de dierentuin van Leipzig is binnen korte tijd uitgegroeid tot een beroemdheid in Duitsland.
De scheel kijkende opossum met de naam Heidi is nog niet eens te zien voor het publiek, er zijn alleen foto’s van het dier gepubliceerd. De komische stand van haar ogen heeft in de Duitse media echter tot zo veel opwinding geleid, dat de buidelrat nu al bijna 80.000 vrienden op Facebook heeft.
Verder heeft televisiezender MDR bekend gemaakt dat er wordt gewerkt aan een realitysoap over het leven van het dier met de titel ‘Heidi: scheel van geluk’.
De afleveringen zullen slechts drie minuten duren en zijn onderdeel van een populair programma over dieren.
Heidi werd tweeënhalf jaar geleden achtergelaten voor de deur van een dierenopvangcentrum in North Carolina in de Verenigde Staten. De buidelrat is waarschijnlijk als huisdier gehouden, zo meldt Discovery News.
Haar schele blik heeft de buidelrat mogelijk overgehouden aan een verkeerd dieet. Ze lijdt namelijk ook aan overgewicht. De aandoening kan echter ook een genetische oorzaak hebben.
De dierentuin van Leipzig heeft het dier nu geadopteerd. Volgens haar nieuwe verzorgers heeft Heidi geen last van haar ogen en kan ze ondanks haar schele blik goed functioneren. Buidelratten zijn namelijk vooral ’s nachts actief en vinden hun weg met behulp van hun neus.
Voorlopig krijgt de buidelrat speciale verzorging. Heidi is pas vanaf 1 juli voor het publiek te zien. Wel heeft de dierentuin een internetpagina over de buidelrat geopend, waarop vragen over het dier worden beantwoord.
(Bron)
Taakstraf in Anne Frank Huis wegens Jodenhaat

UTRECHT - De 18-jarige Omar E. uit Utrecht die zich schuldig heeft gemaakt aan het discrimineren van Joden op de website Geen Stijl, moet zestien uur in het Anne Frank huis gaan werken.
Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. De rechtbank veroordeelde E., die nog meer op zijn kerfstok had, ook tot tachtig uur werkstraf waarvan de helft voorwaardelijk.
E. gaf op Hoog Catharijne een interview aan GeenStijl en zei onder meer dat de Joden uitgeroeid moesten worden.
Zijn raadsman had betoogd dat E. niet veroordeeld moest worden, omdat hij veel negatieve publiciteit heeft gekregen en zelf ook beledigd is. Maar de rechtbank oordeelde dat E. dit over zichzelf had afgeroepen door een interview te geven.
De straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
(Bron)
Automobilist richt ravage aan in Amersfoort

AMERSFOORT - Een automobilist heeft bij een opvallend ongeluk in Amersfoort een meisje aangereden dat daardoor zwaargewond raakte.
De bestuurder zelf raakte ook gewond en zorgde voor veel blikschade, aldus de politie dinsdag.
De automobilist raakte onwel op de Operaweg in Amersfoort en botste tegen de 17-jarige fietsster aan. De man kwam hierna echter niet tot stilstand maar reed tegen een boom. Die viel om op drie geparkeerde auto's. De bestuurder schoot door, waarna zijn auto op de kop belandde en in brand vloog.
Beide slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron)

dinsdag, januari 11, 2011

TT 121 In Zevenaar zijn een passagierstrein en een lege goederentrein tegen elkaar gebotst. Voor zover bekend zijn er geen gewonden, zegt de politie. Beide treinen zijn deels ontspoord. Het treinverkeer tussen Arnhem en de Duitse grens is stilgelegd.
Een heel eng verhaal over de moderatie op Sarah Palins Facebookpagina.

maandag, januari 10, 2011

Iran bant spijkerbroeken van universiteiten

TEHERAN - Iran heeft strengere islamitische kledingregels afgekondigd voor vrouwen op een aantal universiteiten. Ze mogen geen strakke of korte spijkerbroeken meer dragen.
Lange nagels, felgekleurde kleding en tatoeages zijn voortaan eveneens verboden, meldde het Iraanse persbureau Fars maandag.
Studentes moeten het ook uit hun hoofd laten om hun haar te verven, hun wenkbrauwen te epileren of shirts met erg korte mouwen te dragen.
De Islamitische Republiek Iran voert al lang een campagne tegen westerse culturele invloeden. Een wet uit de tijd van de islamitische revolutie in 1979 bepaalt al dat vrouwen op straat hun haar moeten bedekken en lange ruimzittende kleding moeten dragen.
Maar vooral in rijkere stadsdelen proberen vrouwen de grenzen op te zoeken door hele kleurige hoofddoeken te dragen die het haar amper bedekken.
(Bron)

Felgekleurde kleding verbieden is helemaal sneu. Worden die kerels daar al hitsig van? Want daar gaat het toch allemaal om? Om wat er in de koppen van de mannen gebeurt - dan kun je beter zorgen dat de kerels ooglapjes dragen, of nog beter: bij alle mannen de ogen uitsteken, probleem opgelost.
Dieven stelen borgpennen noodwaterkering

STEYL - Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag borgpennen gestolen uit demontabele waterkeringen langs de Maas in het Limburgse dorpje Steyl (gemeente Venlo).
Dat bleek uit een inspectie van de noodvoorzieningen, maakte het waterschap Peel en Maasvallei maandag bekend.
Het waterschap vermoedt dat het om koperdieven gaat, omdat de borgpennen koperkleurig waren. De pennen zijn echter niet van koper maar van staal.
Het waterschap heeft geen goed woord over voor de dieven, die op deze manier de veiligheid van mensen in gevaar brengen, aldus een woordvoerster van het schap maandag.
Door het wegnemen van de borgpennen stort een noodwaterkering weliswaar niet direct in maar het risico daarop wordt groter, aldus de woordvoerster.
(Bron)

Niet alleen asociaal maar nog stom ook.
Brit liet vrouwen kinderporno maken

BRISTOL - De leider van een bizarrre pedofielenbende is maandag in Groot-Brittannië veroordeeld tot minimaal negen jaar celstraf. Hij komt wellicht nooit meer vrij.
De 40-jarige IT-consultant Colin Blanchard had vier vrouwen overgehaald om jonge kinderen seksueel te misbruiken en hem de foto's te sturen. ''U bent slecht, gevaarlijk, sluw en manipulatief'', zei de rechter in Bristol.
De vrouwen, die allen vroege veertigers zijn, werden eveneens veroordeeld. Tracy Lyons, die zelf negen kinderen heeft, kreeg zeven jaar celstraf.
Tracy Dawber moet vier jaar de bak in; ze stuurde Blanchard wel acht foto's per week. Drie van de vier vrouwen kenden hem alleen via Facebook.
De aanklagers noemden de bende ''een van de misselijkmakendste pedofielennetwerken in dit land ooit''. De bende werd ontmaskerd toen een collega de foto's van kinderporno ontdekte op de pc van Blanchard.
(Bron)
'Positie Turkse jongeren zorgwekkend'

AMSTERDAM – De positie van Turks-Nederlandse jongeren is ''bijzonder zorgwekkend''. De binding van deze jongeren met de Nederlandse samenleving neemt in rap tempo af en een groeiende groep kampt met psychische problemen.
Ook zouden ze vatbaar zijn voor islamitische radicalisering en de kans bestaat dat ze afglijden naar het criminele circuit. Dat staat in een open brief aan de Volkskrant van Turks-Nederlandse mensen die in het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld werken.
De groep wil meer aandacht voor de problemen waar deze jongeren mee kampen. Volgens de groep komen de problemen mede door de Turkse gemeenschap zelf. Deze zou naar binnen gekeerd zijn en zelf allerlei voorzieningen op touw hebben gezet.
In de brief wordt desondanks een ‘klemmend beroep’ gedaan op de overheid, onderwijs, bedrijfsleven en Turkse organisaties om zich over de groep jongeren te ontfermen.
De jongeren zouden het gevoel hebben tweederangs burgers te zijn. De groep Turkse-Nederlanders waarschuwt dat de Turkse overheid en religieuze organisaties via moskeeën meer grip op het leven van Turken in Nederland hebben.
“Religieuze en politieke tegenstellingen in Turkije blijven daardoor ook in Nederland actueel”, aldus de ondertekenaars.
(Bron)
Vier dassen kosten gemeente Ede drie ton

EDE - De verhuizing van vier dassen van Ede naar de Achterhoek heeft de gemeente Ede 300.000 euro gekost. Dat meldde burgemeester Cees van der Knaap in zijn nieuwjaarstoespraak, zo bevestigde een gemeentewoordvoerder maandag.
De dieren werden vorige week verhuisd, nadat zij eerder waren ontdekt bij nieuwbouwproject Kernhem aan de noordkant van Ede.
Het verhuizen van de dieren, het wetenschappelijke onderzoek en de vertraging van het bouwproces hebben bij elkaar drie ton gekost, aldus Van der Knaap.
De dieren zijn onder meer voorzien van een zender, zegt Fabrice Ottburg van onderzoeksinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit. Alterra gaat de dassen in de toekomst volgen. Over de gemaakte kosten wil het instituut niets kwijt.
Volgen stichting Das en Boom is er geen wettelijke verplichting de dieren te voorzien van een zender. ''Die kosten had Ede zich al kunnen besparen'', zegt een woordvoerder.
(Bron)

Laat Das en Boom blij zijn dat die beesten gevolgd worden, wie weet wat we daarvan leren.
Dode vogels door vervuiling Noordzeekanaal

AMSTERDAM - De Dierenambulance Amsterdam heeft de afgelopen dagen al zeker honderd dode, met olie besmeurde vogels uit het water gevist van het Noordzeekanaal waar vorige week twee schepen in aanvaring kwamen.
Dat heeft een woordvoerder van de dierenambulance maandag gezegd.
Het gaat vooral om meerkoeten, eenden, meeuwen en zwanen. Hij zei te verwachten dat de komende dagen nog meer dode dieren worden gevonden omdat de dieren ernstig verzwakt raken.
''We zien soms hele groepen die besmeurd zijn, maar ze zijn lastig te pakken. Als ze verzwakt zijn, gaan ze naar de kant, maar dan is het vaak al te laat omdat hun conditie steeds slechter wordt'', aldus de zegsman.
De dierenambulance is niet echt toegerust op dit soort rampen. ''Voor dit soort calamiteiten hebben we niet echt een rampenplan. We gaan nu nadenken of we een soort mobiele eenheid kunnen opzetten.''
Vorige week kwam een binnenvaarttanker gevuld met stookolie in aanvaring met een ander schip in de Mercuriushaven. De lekkende tanker werd naar het Cornelis Douweskanaal-West gesleept, waarna dit havenbekken werd afgesloten met oliewerende schermen. Door het draaien van de wind was de olie het Noordzeekanaal opgedreven. Het opruimen duurt volgens Rijkswaterstaat nog enkele weken.
(Bron)

Meer olie gelekt in Noordzeekanaal dan gedacht

AMSTERDAM - Een binnenvaarttanker op het Noordzeekanaal heeft vorige week, na een aanvaring, meer stookolie gelekt dan tot nu toe werd aangenomen.
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat meldde maandag dat het gaat om 250.000 liter terwijl eerder aan 100.000 liter werd gedacht.
Het gat in de tanker waaruit de olie stroomde bleek groter dan gedacht, aldus de woordvoerder.
(Bron)
Grond in Rotterdam verontreinigd

AMSTERDAM - Op dertien plekken in Rotterdam is de bodem zo ernstig verontreinigd dat er gezondheidsrisico’s kunnen ontstaan. Dat blijkt maandag uit onderzoek van de gemeente en de Milieudienst Rijnmond, zo meldt RTV Rijnmond.
De dertien vervuilde plekken liggen verspreid over Rotterdam, aldus de lokale omroep. Per geval wordt bekeken wat de risico’s voor de gezondheid precies zijn.
De gemeente Rotterdam wil niet zeggen om welke locaties het gaat. Bewoners en bedrijven die rond de verontreinigde grond gevestigd zijn, zijn inmiddels ingelicht. Er worden nog tweeduizend andere locaties onderzocht.
(Bron)
'Werkgevers sjoemelen met flexwerkers'

AMSTERDAM - Vakcentrale FNV trekt bij minister Henk Kamp van Sociale Zaken aan de bel, omdat werkgevers zouden sjoemelen met flexibele contracten.
De vakcentrale ziet steeds vaker dat vaste werknemers worden ontslagen om vervolgens als freelancer of als ingehuurde kracht (payroller) te worden teruggehaald.
Volgens de vakbond mogen flexwerkers alleen worden ingezet om tijdelijke problemen op te lossen, zoals ziekte of plotselinge toename van de productie. Dat benadrukte FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag in haar nieuwjaarstoespraak.
Flexwerkers doen in veel gevallen hetzelfde werk tegen een lagere prijs, stelt de vakcentrale aan de hand van een eigen onderzoek. Ook hebben zij minder mogelijkheden een opleiding te volgen.
''Dit willen we voorkomen'', zei Jongerius. Volgens de vakbondsvrouw komt voor veel mensen de bestaanszekerheid in het geding. ''Je zult maar een gezin hebben of een huis willen kopen.''
Ook CNV-voorzitter Jaap Smit is bezorgd over de tweedeling die hij op de arbeidsmarkt ziet ontstaan tussen mensen met een vast contract en ''het geweldige leger" van flexwerkers.
''Is dit de samenleving die we willen", vroeg hij zich hardop af in zijn nieuwjaarstoespraak die hij net als Jongerius maandag hield. Volgens de voorzitter van de christelijke vakcentrale slaat de flexibilisering helemaal door.
''We moeten onszelf de vraag stellen hoe wij gezonde grenzen aanbrengen in deze ontwikkelingen.''
De FNV is alleen voor flexibel werken, als de werknemer hierin ook wat te zeggen heeft. De vakcentrale heeft op de eigen website een meldpunt geopend waar mensen terechtkunnen met klachten over ''gesjoemel met flexwerk.''
VNO-NCW en MKB-Nederland herkennen zich niet in de terminologie van de vakbonden: ''Zonder flexibele schil zou de werkgelegenheid er in ons land aanmerkelijk minder goed hebben voorgestaan. Het Nederlandse banensucces is daar mede aan te danken.''
De bonden gaan volgens de werkgeversorganisaties ook voorbij aan de groeiende behoefte bij veel werknemers om juist flexibel of als zelfstandige te gaan werken.
''Bovendien gaat de FNV totaal voorbij aan de nauwe relatie tussen flexwerk en het rigide ontslagrecht in ons land. Door hardnekkig te weigeren over aanpassing van het ontslagrecht met de werkgevers te spreken promoot de FNV zelf toename van flexwerk'', aldus de organisaties.
(Bron)

Er zijn hordes bedrijven en organisaties waar je een tijd kunt werken als flexer, dan een tijd op kunt donderen, en dan weer aan de slag kunt. Dan lijkt het er toch veel op dat die werkplekken structureel zijn, maar een bedrijf of organisatie wordt nooit aangepakt omdat ze personeel zo inzetten - en bedonderen.

zondag, januari 09, 2011

Dodelijk slachtoffer wateroverlast Limburg

LINNE - In Linne is zondagmiddag een man overleden nadat hij eerder op de dag aan de Steegweg te water was geraakt. Dat heeft de politie laten weten. Het is het eerste dodelijke slachtoffer van het hoge water in Limburg.
De Steegweg komt uit op de Maas in een waterrijk gebied bij de zogenoemde Lus van Linne, een oude meanderende Maasarm. Volgens getuigen is de man een hond achterna gesprongen die te water was geraakt.
Daarbij is hij door de stroming meegevoerd. Zijn zoon heeft nog geprobeerd hem uit het water te halen, maar dat lukte niet. De hond is inmiddels veilig en gezond op het droge, aldus de getuigen.
Het ongeval gebeurde in een gebied dat voor een groot deel overstroomd is. Inwoners van Linne ergerden zich zondagmiddag in toenemende mate aan de toestromende ramptoeristen. De politie heeft het gebied afgesloten.
(Bron)

Triest verhaal...
Zwangere vrouw mishandeld in Heemskerk

HEEMSKERK - Een 18-jarige zwangere vrouw is zaterdag in Heemskerk door twee onbekende mannen mishandeld.
De vrouw was haar hond aan het uitlaten op de Deborah Bakelaan toen de twee mannen eerst haar hond en vervolgens de vrouw in haar buik schopten.
De vrouw is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht, zo liet de politie zondag weten. De twee mannen zijn nog voortvluchtig.
(Bron)
Meisje tijdens fietsen in gezicht gestoken

WATERINGEN - Een 14-jarige fietsster is zaterdagavond in Wateringen met een scherp voorwerp in haar gezicht gestoken. Het meisje raakte hierdoor zwaargewond.
Het slachtoffer werd zonder enige aanleiding belaagd door een fietser die haar op het fietspad passeerde. Dat maakte de politie zondag bekend.
Het incident gebeurde rond 18.20 uur op de Heulweg langs het Hofpark in Wateringen. Een fietsende tegenligger stak haar bij het passeren in het gezicht.
Het meisje viel en bemerkte een bloedende snijwond in haar wang. De man fietste volgens de politie ''onverstoorbaar'' verder.
(Bron)
Hoogbejaarde Alkmaarse voorkomt woningoverval

AMSTERDAM - Een hoogbejaarde vrouw van 81 heeft vrijdagavond weten te voorkomen dat overvallers haar woning in Alkmaar binnendrongen door flink van zich af te bijten. Dat meldt de politie zondag.
Rond 20.45 uur belden twee mannen bij de woning van de vrouw aan de Abelenlaan aan.
De vrouw deed open, maar hield haar voet achter de deur, zodat die niet helemaal open kon. De vrouw kreeg door de kier meteen de loop van een vuurwapen in haar gezicht en de mannen riepen dat ze geld wilden.
De vrouw wist een van de twee overvallers een klap in het gezicht te geven, waarop de mannen eieren voor hun geld kozen en er vandoor gingen.
(Bron)
Journalist gecastreerd en vermoord in hotel

Een gruwelijke moord in New York. Daar is zaterdag het stoffelijk overschot gevonden van de Portugese journalist en homoactivist Carlos Castro. De 65-jarige Castro werd aangetroffen in een hotelkamer.
(Bron)
Lijst stoffen Chemie-Pack vrijgegeven

BREDA - De lijst met chemische stoffen die lagen opgeslagen bij Chemie-Pack in Moerdijk, is zondag vrijgegeven.
Het Openbaar Ministerie had de lijst kort na de brand op het bedrijfsterrein in Moerdijk in beslag genomen voor het strafrechtelijk onderzoek.
''Het OM heeft gelet op het maatschappelijk belang de opgelegde beperkingen om de lijst te verspreiden buiten de kring van de bij deze brand betrokken instanties opgeheven'', zo liet het Regionaal Beleidsteam Midden- en West-Brabant zondag weten.
De stoffenlijst van Chemie-Pack telt vijftig pagina's en is te vinden op www.breda.nl en later zondagavond ook op www.crisis.nl en www.moerdijk.nl.
Op de inventarisatie staan zuren, oxidatiemiddelen, aluminiumsulfaat, perchloorethyleen, tolueen, ethanol en aceton.
Hulpverleners die woensdag betrokken waren bij de chemiebrand op het industrieterrein Moerdijk, zijn zondag bijeen geweest op twee bijeenkomsten voor politie en brandweer. Volgens het Regionaal Beleidsteam waren de bijeenkomsten, die op geheime locaties werden gehouden, zeer goed bezocht.
Maandag is er nog een bijeenkomst voor medewerkers van Rijkswaterstaat en de externe bedrijven die ook bij de brand waren betrokken.
De inwoners van Moerdijk hebben zondagavond een nieuwe informatiebrief met de laatste stand van zaken ontvangen. Over enkele dagen hopen de autoriteiten de resultaten beschikbaar te hebben van het onderzoek naar schadelijke stoffen in het neergeslagen roet. Hetzelfde geldt voor analyses van het verontreinigd oppervlaktewater.
(Bron)