zaterdag, maart 18, 2006

Eerste kievitsei gevonden in Brabant

BEEK EN DONK - Middenin een leeg maïsveld is zaterdag net buiten Beek en Donk (Brabant) het eerste kievitsei gevonden. J. Wijdenes trof het legsel om 08.50 uur aan.
Dat liet een woordvoerder van het landelijk meldpunt kievitsei Vanellus Vanellus weten. Controleurs van het meldpunt stelden om 11.00 uur vast dat het ei inderdaad van een kievit is.
(Bron)
'Prijzenoorlog in fietsenhandel'

ROTTERDAM - De fietsenhandel staat een prijzenslag te wachten, omdat winkelketen Halfords merkfietsen gaat verkopen. De prijzen van fietsen gaan hierdoor hoogstwaarschijnlijk dalen, meldt Algemeen Dagblad zaterdag. De keten heeft een overeenkomst gesloten met het fietsenmerk Union.
Fietsen in Nederland zijn de afgelopen zes jaar bijna de helft duurder geworden, meldt het dagblad. "Als ik die cijfers van de vakhandel zie, riekt dat wel naar prijsopdrijving", zegt econoom Laurens Sloot van de Erasmus Universiteit in de ochtendkrant.
"De markt van fietsen is stabiel. Als een fabrikant wil groeien, moet dat normaal gesproken ten koste gaan van de concurrent. Maar in dit geval lijkt er sprake van een stilzwijgende afspraak: 'als je mij niet slaat, sla ik jou niet'. En intussen krik je de prijzen samen op."
Directeur Paul Burger van Halfords zegt in het dagblad dat de keten al jaren probeert A- merkfietsen te verkopen. "Tot nu toe tevergeefs", zegt de directeur. "Die paar marktpartijen leveren aan tweehonderd fietsenwinkels. En anderen die hun vinger opsteken krijgen nul op rekest. Ze schermen de markt af."
(Bron)
Oh ja, resultaat van een beroepskeuzetest bij het CWI:

Op volgorde van geschiktheid voor mij, dan wel mijn geschiktheid voor die richting:

Communicatie 100%
Recht 89%
Geologie 89%
Gezondheidszorg 83%
Sociaal 83%
Biologisch 78%
Onderwijs 78%
Management en Beleid 72%
Maatschappelijk 72%
Informatica 61%
Taal en Cultuur 57%
Bouwkunde 56%
Commercieel 48%
Geschiedenis 39%
Veiligheid 39%
Toerisme 39%
Agrarisch 33%
Gezondheidszorg dieren 33%
Muzikaal 22%
Exacte vakken 19%
Techniek 17%
Theologie/Wijsbegeerte 17%
Sport 11%
Artistiek 6%
Financieel-economisch 0%
Op alfabetische volgorde, betaald en onbetaald, opgeleid en onopgeleid, en ongetwijfeld nog van alles vergeten:

· Baby-oppas
· Bardame annex plaatjesdraaier jeugdsoos
· Bibliothecaris
· Callcentermedewerker
· Cryptomedewerker radiochat
· Datatypist
· Kantinejuf
· Klantenservicemedewerker
· Leerling psychiatrisch verpleegkundige
· Lopende bandmedewerker
· Magazijnmedewerker
· Medewerker dierenasiel
· Moderator mailinglijst
· Orderpicker
· Postbode
· Postkamermedewerker
· Stationsomroeper
· Teamleider callcenter
· Uitdekker
· Verpleeghulp
· Vertaler
· Weblogger
· Wilgenknotter
· Zoekservice voor antwoorden op alle vragen

En wat zal ik nu eens gaan doen?

vrijdag, maart 17, 2006

17 maart: de datum van de Schotse onafhankelijkheid (1328), en St. Patrick's Day.
Kabinet keurt aangepast huurbeleid goed

DEN HAAG - Het kabinet heeft vrijdag het aangepaste huurbeleid van minister Dekker (Volkshuisvesting) goedgekeurd. Dat heeft de woordvoerder van de minister gezegd.
De aanpassing betekent dat de huurders van nu nog goedkope huurhuizen forse huurstijgingen voorlopig bespaard blijven, terwijl de minister toch een begin kan maken met haar liberaliseringsplannen.
In het akkoord is eveneens vastgelegd, dat de introductie van de zogenoemde WOZ-waarde als grondslag van de huur van de vrijgegeven woningen een halfjaar later ingaat, op 1 januari 2007 De nieuwe afspraken heeft de VVD-bewindsvrouw deze week uitonderhandeld met de regeringspartijen.
CDA en D66 uitten eerder forse kritiek op de huurplannen uit vrees voor flinke huurverhogingen voor een kwart van de huurders.
Met het nieuwe huurbeleid wil Dekker de woningmarkt openbreken. Die zit nu stevig op slot waardoor starters en mensen met een kleine portemonnee moeilijk een passende woning vinden. Door een kwart van huurhuizen te liberaliseren, wil de minister via doorstroming de markt in beweging zetten.
Dekker zal de details van het aangepaste huurbeleid in de loop van de middag uit de doeken doen tijdens een persconferentie. Ook zal zij de Tweede Kamer via een brief hiervan op de hoogte stellen.
(Bron)
'Tienduizenden huurwoningen staan leeg'

AMSTERDAM - Tienduizenden huurhuizen staan leeg. In de vier grote steden bleven vorig jaar rond de 35 duizend woningen tussen een maand en een jaar onbewoond. Honderdduizenden Nederlanders zoeken juist een huurwoning, meldt Algemeen Dagblad vrijdag.
Een van de oorzaken van de lege huurwoningen is volgens het dagblad dat potentiële huurders besluiten de woning niet te nemen na een bezichtiging. De nieuwe huurders vinden bijvoorbeeld dat de woning tegenvalt of dat de prijs-kwaliteitverhouding slecht is. Ook door renovatie en sloop van woningen worden huizen voor langere tijd niet verhuurd, meldt het dagblad.
De wachttijd voor een huurwoning zou door de leegstand zijn opgelopen tot gemiddeld 3,5 jaar. Vrijdag bespreekt het kabinet de nieuwe huurplannen van minister van Volkshuisvesting Sybilla Dekker (VVD). Centraal in haar plannen staat het idee een kwart van de huurwoningen in 2010 te liberaliseren.
Drie weken geleden ontstond ophef over de uitvoering van het nieuwe huurbeleid. Alle partijen in de Tweede Kamer - met uitzondering van de VVD - stelden dat er te veel onzekerheden bestaan over de toekomstige huurprijzen. Dekker zei deze week dat ze een gematigde verhoging van de huurprijzen wil tot 2010.
(Bron)
Overlevenden Schipholbrand beginnen procedure

HAARLEM - Een groep overlevenden van de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost is een procedure begonnen tegen het ministerie van Justitie, de Rijksgebouwendienst en de gemeente Haarlemmermeer.
De groep bestaat uit 21 mensen die de brand hebben overleefd en menen dat hen psychisch letsel is toegebracht. Bij de brand, op 27 oktober vorig jaar, kwamen elf mensen om het leven.
Volgens de groep was het complex niet brandveilig, zijn er grote risico's genomen en is er ten tijde van de felle brand een aanzienlijk aantal fouten gemaakt. Aan de hand van een zogeheten voorlopig getuigenverhoor willen de overlevenden aantonen dat zij recht hebben op schadevergoeding.
Volgens het verzoekschrift dat letselschadeadvocaat M. de Witte namens de groep van 21 bij de rechtbank heeft ingediend, hebben de overlevenden een posttraumatische stressstoornis opgelopen. Zij waren "doodsbang", aldus De Witte.
Volgens advocaat De Witte hebben de overlevenden voor hun procedure niets aan de uitkomsten van diverse andere onderzoeken naar oorzaak en gevolg van de brand en de mogelijk daaruit voortvloeiende aansprakelijkheid. Onder meer omdat getuigen niet onder ede zijn gehoord. De Witte heeft een lijst met getuigen ingediend.
Hij wil in eerst instantie vijf mensen horen die tijdens de brand in het cellencomplex aan het werk waren. "Ik begin onderaan", zegt De Witte. Uiteindelijk wil hij ook de ministers Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken en Donner van Justitie als getuige horen.
In zijn verzoekschrift verwijst De Witte uitvoerig naar een eerdere rapportage van het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra), naar aanleiding van een brand die in november in het complex op Schiphol-Oost woedde. Toen vielen er geen doden.
Volgens De Witte zijn ondanks aanbevelingen van het Nibra over verbeteringen op het gebied van brandveiligheid geen of nauwelijk adequate maatregelen genomen.
(Bron)
Agressieve man verwondt twee agenten

VOORBURG - Een 40-jarige Voorburger heeft vrijdag twee agenten die hem wilden aanhouden verwond, meldde een politiewoordvoerder. De man was het er niet mee eens dat hij een boete kreeg voor mobiel bellen in de auto.
De Voorburger beledigde de agenten eerst, daarna sloeg hij er een in zijn gezicht en nam hem in een soort wurggreep. De tweede agent 'pepperde' de man en toen hij zijn collega wilde ontzetten, kwam hij samen met de verdachte ten val, waardoor hij zijn been brak.
Te hulp geroepen collega's van de agenten konden de Voorburger uiteindelijk aanhouden. De ene gewonde politieman kon na behandeling in het ziekenhuis naar huis, de andere wordt geopereerd, aldus de woordvoerder.
(Bron)
Kabinet boos over Nazi-vergelijking

DEN HAAG - Premier Balkenende en minister Bot hebben vrijdag schande gesproken van een Italiaanse minister die de Nederlandse euthanasiewetgeving vergeleek met nazi-wetgeving. Bot riep onmiddellijk de Italiaanse ambassadeur op het matje, Balkenende kondigde aan dat hij volgende week bij een EU-top zijn collega Berlusconi zal aanspreken op de uitlatingen van minister Giovanardi.
Balkenende sloot zich vrijdag aan bij het oordeel van minister Bot over de vergelijking. "Dit is een schande en onacceptabel. Dit geeft absoluut geen pas. Zo gaan we niet met elkaar om in Europa", aldus Balkenende.
Giovanardi, minister voor Parlementsrelaties, zei vrijdag in een radioprogramma van de RAI: "De nazi-wetgeving en de ideeën van Hitler komen terug in Europa via de Nederlandse euthanasiewetgeving en het debat over hoe zieke kinderen kunnen worden gedood".
De Italiaanse ambassadeur heeft inmiddels verklaard dat Giovanardi niet het standpunt van de Italiaanse regering heeft verwoord. "Dat is een duidelijke boodschap", aldus een woordvoerder van minister Bot. Namens Bot is de ambassadeur te kennen gegeven dat Bot de uitlatingen onacceptabel vindt. De ambassadeur is gevraag dat over te brengen aan zijn regering en daarover terug te koppelen met Buitenlandse Zaken in Den Haag.
Bot zei dat hij toen hij hoorde over het radio-interview onmiddellijk opdracht had gegeven om de Italiaanse ambassadeur voor opheldering te ontbieden. "Uit dergelijke uitlatingen blijkt dat de minister zich volstrekt niet heeft verdiept in de Nederlandse wetgeving. Dit geeft echt geen pas", aldus Bot.
Volgens Bot is het niet zo dat Nederlandse diplomaten in het buitenland onvoldoende uitleggen hoe de Nederlandse euthanasiewetgeving in elkaar steekt. "We leggen het voortdurend uit."
(Bron)
KPN eist verbod op Tele2-campagne

HAARLEM - KPN wil dat Tele2 onmiddellijk stopt met de reclamecampagne rond bokser Small Bill over bellen via internet. Vrijdag eiste het bedrijf in kort geding bij de voorzieningenrechter in Haarlem een verbod op de campagne. Volgens KPN maakt het Zweedse bedrijf in de reclame een prijsvergelijking die misleidend is voor de consument.
Het bedrijf maakt ook bezwaar tegen de slogan 'geen KPN meer nodig!' die Tele2 in de reclame-uitingen gebruikt. Volgens KPN ontbreekt de noodzaak om die kreet te gebruiken en had Tele2 beter kunnen stellen dat geen vast telefoonabonnement meer nodig is bij telefonie via internet. KPN vindt de slogan denigrerend en meent ook dat Tele2 op oneigenlijke wijze profiteert van de bekendheid van KPN.
KPN is van mening dat de prijsvergelijkingen in de commercial en in andere reclame-uitingen van Tele2 niet kloppen. Daarin wordt gesteld dat mensen voor een gemiddeld ADSL-abonnement 29,95 euro kwijt zijn en daarnaast 18,16 euro moeten betalen voor hun vaste telefoonabonnement van KPN.
Tele2 vergelijkt dat met zijn eigen pakket van 29,95 euro, waarin digitale telefonie met ADSL wordt aangeboden. Volgens KPN bieden ook andere aanbieders dergelijke totaalpakketten aan en vergelijkt Tele2 oude producten van de concurrentie met zijn nieuwe product. De consument zou worden misleid, omdat allerlei verschillen niet worden genoemd.
Tele2 vindt de reclames helemaal niet misleidend. Het bedrijf meent dat het juiste, volledige informatie geeft en dat de campagne ook niet denigrerend is ten opzichte van KPN. De prijsvergelijking slaat volgens Tele2 op vergelijkbare diensten.
Het Zweedse bedrijf vindt bovendien dat KPN zich schuldig maakt aan misleidende reclame over InternetPlusBellen op de website en wil op zijn beurt dat de rechter dit verbiedt. De voorzieningenrechter doet 31 maart uitspraak.
(Bron)
Bonnenregen voor koppige Fries

LAUWERSOOG - IJverige politieagenten hebben een koppige Fries donderdag in een paar minuten maar liefst zes bekeuringen bezorgd. Dat heeft de politie in Groningen vrijdag laten weten.
De 27-jarige man uit Dokkum werd in Lauwersoog in eerste instantie alleen op de bon geslingerd voor rijden zonder gordel en het aan zijn laars lappen van de maximumsnelheid.
De gepikeerde Fries reed hierop luid toeterend, en opnieuw zonder even zijn gordel om te doen, weg. De politie liet dit niet op zich zitten en bekeurde de man opnieuw voor zijn losbandig gordelgedrag. Bovendien kreeg hij een prent voor onnodig claxonneren.
De woeste Fries verscheurde hierop zijn vier bekeuringen, gooide ze op straat en reed wederom luid claxonnerend weg. Hiermee incasseerde hij zijn vijfde en zesde proces-verbaal, voor het gooien van afval op straat en opnieuw wegens onnodig toeteren.
(Bron)
Veel rumoer rond installatie nieuwe raad Goes

GOES - De installatie van de nieuwe gemeenteraad in Goes is donderdagavond rumoerig verlopen. Vertegenwoordigers van de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 verlieten de vergadering voortijdig. Eerder al had burgemeester D. van der Zaag de bijeenkomst geschorst, nadat GroenLinks protest had aangetekend tegen de coalitievorming in de Zeeuwse gemeente.
Voorafgaand aan de installatie van de nieuwe raad demonstreerden ruim 150 mensen tegen de coalitievorming. Met een lawaaiprotest lieten ze hun afgrijzen blijken over het zogenoemde 'biddagakkoord'. In Goes kwamen CDA, SGP/ChristenUnie en VVD vorige week woensdag, de biddag voor gewas en arbeid, een coalitie overeen.
Dat was een dag na de verkiezing van de nieuwe raad. De PvdA, de grote winnaar van de raadsverkiezing, kreeg daardoor niet de kans de coalitiebesprekingen te openen.
Veel actievoerders namen donderdag na het lawaaiprotest met hun spandoeken plaats in de raadszaal. Hoewel spandoeken normaliter verboden zijn, duldde Van der Zaag ze dit keer wel. Een van de dundoeken repte van een 'verraadsvergadering'.
De burgemeester drukte het publiek op het hart niet te rumoerig te zijn. Afgezien van een enkel fluitconcert en lang aanhoudend applaus hielden de aanwezigen zich daaraan. Buiten werden uit protest wel talloze eieren tegen de ramen van de raadszaal gegooid.
GroenLinks-raadslid C. Bruring legde namens zijn partij en de fracties van de PvdA en D66 een verklaring af waarin hij zei "ernstig geschokt te zijn door de wijze waarop CDA, VVD en SGP/ChristenUnie tot de vorming van een college zijn gekomen."
Tijdens zijn verklaring onderbrak burgemeester Van der Zaag hem vijf keer, omdat tijdens de vergadering niets mocht worden gezegd over collegevorming. Dat komt dinsdag ter sprake bij de verkiezing van de wethouders.
Van der Zaag kreeg het niet voor elkaar Brurings microfoon uit te zetten. "Ik heb dat nog nooit hoeven doen en kreeg het nu het nodig was niet voor elkaar", lachte de burgemeester. "Maar dit kan natuurlijk niet."
Toekomstig CDA-wethouder M. Dieleman vond de actie van Bruring onbeschoft en ongehoord. "Er is nog voldoende ruimte voor debat, maar dan wel op een nette manier." D66-voorman R. de Koster zei met het opstappen van de linkse fracties een statement te willen maken. "Wij voelen ons niet serieus genomen door de nieuwe coalitie. Ze hadden op zijn minst met ons kunnen praten."
(Bron)

Ze kunnen zo door naar Den Haag.
Verdonkeremanen onder vuur om Syrische ex-asielzoekers

DEN HAAG - Met de kwestie-Congo nog vers in haar geheugen is minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken) donderdag in de Tweede Kamer onder vuur komen te liggen in een overleg over Syrische ex-asielzoekers. Aanleiding waren de gesprekken die een Syrische overheidsdelegatie recentelijk in Nederland voerde met tientallen uitgeprocedeerde en illegale landgenoten.
De ontmoetingen in gebouwen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) waren bedoeld om de identiteit en nationaliteit van de vreemdelingen vast te stellen. Dat is nodig om een eenmalig reisdocument (laissez-passer) te kunnen regelen, waarmee ze naar hun land kunnen terugkeren.
De Syrische autoriteiten zijn op grond van internationale verdragen verplicht hun onderdanen terug te nemen, als ze elders zijn afgewezen. Verdonkeremanen ging ervan uit dat de IND bij alle gesprekken kon zijn.
Maar na twaalf ontmoetingen was de dienst niet meer welkom, omdat de Syrische delegatie vond dat de gesprekken door de aanwezigheid van de dienst "stroef" verliepen. Ook mochten er geen advocaten bij zijn.
Er doen verhalen de ronde dat de delegatie tijdens de gesprekken ook van Syriërs wilde weten of ze hier asiel hadden gevraagd. Verdonkeremanen zegt dat niet te kunnen uitsluiten. Volgens sommige Kamerleden en Amnesty International kunnen ex-asielzoekers bij terugkeer in hun land gevaar lopen, als die vertrouwelijke informatie bekend raakt.
De meeste fracties zijn niet te spreken over de gang van zaken. Ze willen dat de IND voortaan altijd aanwezig is bij gesprekken tussen ex-asielzoekers en vertegenwoordigers van hun land om te zien of een en ander zorgvuldig gebeurt.
Verdonkeremanen wil dat ook, maar zegt delegaties daar niet toe te kunnen dwingen. Behalve Syrië blijken ook Suriname en Libanon geen prijs op Nederlandse pottenkijkers te stellen bij dit soort gesprekken.
Volgens de Kamer heeft ook Verdonkeremanen steken laten vallen, omdat de Syriërs niet is verteld wat ze van de gesprekken konden verwachten en dat ze niet verplicht waren vragen over hun mogelijke asielachtergrond te beantwoorden. De PvdA, de grootste oppositiepartij, vindt dat Syriërs op Nederlands grondgebied niet de dienst mogen uitmaken en dat Verdonkeremanen op haar hoede moet zijn bij landen als Syrië, "die als schurkenstaat worden aangemerkt".
De SP en GroenLinks noemden de gang van zaken "onverantwoord". Volgens regeringspartij CDA heeft Verdonkeremanen "onhandig geopereerd". Coalitiegenoot D66 vroeg zich af hoe dit toch weer heeft kunnen gebeuren na de kwestie-Congo.
Verdonkeremanen kreeg vorig jaar zware kritiek toen bleek dat Nederland 'abusievelijk' vertrouwelijke asielgegevens aan de autoriteiten in Congo en 31 andere landen had verstrekt. "Ik heb het gevoel dat ze te gemakkelijk praktijken accepteert die niet zorgvuldig zijn", zei D66-Kamerlid Lambrechts nu.
Diverse fracties eisten ook opheldering over de vermissing van een vader en zoon van een christelijk Syrisch gezin dat vanuit Nederland naar Syrië was uitgezet. Volgens Verdonkeremanen zijn ze bij aankomst niet in detentie genomen en zijn er ook geen concrete aanwijzingen dat ze nu vastzitten. De SGP en SP betwijfelen dat, omdat ze later op de dag van de Syrische advocaat van de familie vernamen dat de vader en zoon nog steeds gevangenzitten.
De Nationale Ombudsman gaat overigens onderzoek doen naar de gang van zaken bij de gesprekken waarin ex-asielzoekers zich aan de autoriteiten van hun land moeten presenteren. VluchtelingenWerk Nederland had daarop aangedrongen, omdat de Nederlandse regering volgens die organisatie geen duidelijkheid geeft over de afspraken en regels die daarvoor gelden.
De Kamer overlegt volgende week verder over de Syriërs. Tot die tijd wordt geen enkele Syriër die is gehoord, gedwongen uitgezet. De Syrische delegatie heeft met 181 mensen gesproken.
(Bron)

Hoe vaak mag dit mens nog liegen, niet weten waar ze het over heeft, zwatelen en zwetsen?

donderdag, maart 16, 2006

VS zullen zonodig Iran aanvallen

De Verenigde Staten zullen niet schromen landen als Noord-Korea en Iran preventief aan te vallen, mocht dat nodig zijn uit zelfbescherming. Dat heeft het Witte Huis laten weten in het rapport Nationale Veiligheidsstrategie. Vooral Iran wordt gewaarschuwd in de rapportage: "We zullen mogelijk geen grotere uitdaging van één enkel land ondervinden dan van Iran." Het rapport is een geactualiseerde versie van een rapport uit 2002, dat preventieve aanvallen tegen vijandige staten en terroristische groeperingen verdedigde.
"De internationale diplomatieke pogingen om Iran zijn omstreden kernprogramma te laten opgeven, moeten slagen om een confrontatie te voorkomen", zo vindt het Witte Huis. Iran is volgens het rapport schuldig aan het steunen van het internationaal terrorisme, bedreiging van Israël, tegenwerken vrede in het Midden-Oosten, ondermijning democratie in Irak en ontzegging van vrijheid aan zijn eigen burgers.
Noord-Korea krijgt een veeg uit de pan omdat het een lange en onaangename staat van dienst heeft van dubbelhartigheid en onderhandelingen in een sfeer van wantrouwen.
(Bron)
Hoogzwangere aangezien voor dronkenlap

De politie van Den Haag heeft maandagavond een hoogzwangere automobiliste aangehouden voor een blaastest. De 23-jarige vrouw uit Den Haag trok de aandacht van de agenten door haar vreemde rijgedrag. Toen de agenten vroegen of ze mee wilde werken aan de blaastest, antwoordde ze:"Kan het wel snel? Ik ben aan het bevallen."
De vrouw die op dat moment hevige weeën had, hoopte met behulp van een navigatiesysteem snel bij het ziekenhuis te komen. De hoogzwangere was namelijk verdwaald. Maar in plaats van haar naar het juiste adres te wijzen, wees het systeem haar alle richtingen op. De politie heeft haar naar het ziekenhuis begeleid en gaven bij het afscheid een knuffelbeertje voor haar toekomstige zoon.
(Bron)
'Illegale' kap bos St. Pietersberg toch legaal

Cementverwerkingsbedrijf ENCI uit Maastricht startte gisteren in het diepste geheim met de kap van honderden bomen op de Sint Pietersberg. De kap is nodig omdat het bedrijf de ondergelegen mergel wil afgraven.
Het plotseling kappen van de anderhalve hectare bos leidde tot veel opschudding en verontwaardiging onder de Maastrichtse bevolking en bestuurders, temeer omdat de kap zo snel is gegaan dat deze inmiddels al is afgerond. Volgens velen was de kap ook nog eens illegaal aangezien de verleende vergunning daarvoor nog niet onherroepelijk is. Er was namelijk massaal protest aangetekend tegen de voorgenomen kap.
Het stadsbestuur voelde zich zwaar geschoffeerd en eiste voor vanmorgen 11.30 uur schriftelijk een verklaring van het bedrijf. ENCI kwam met een reactie. Daaruit valt op te maken dat de kap volkomen legaal was en het bedrijf juridisch volledig in haar recht stond met de snelle kap. ENCI blijkt zich namelijk ook te hebben geregistreerd als bosbouwbedrijf. Daarom heeft de cementfabriek geen vergunning nodig voor de bomenkap.
De Maastrichtse wethouder Han Hoogma voelt zich door 'de truc' van ENCI gepakt: "Ten opzichte van de ruim tweeduizend bezwaarmakers ben ik volledig voor paal gezet."
Hij wil de dubbele procedure die het bedrijf heeft gevolgd tot op de bodem uitgezocht zien. Directeur Goossens van ENCI beseft dat de gang van zaken niet de schoonheidsprijs verdient en dat het nogal een impact zal hebben. Toch stelt hij dat er niet onwettigs is gebeurd: "Dit is geen kwestie van kiezen of voorkeuren, maar een kwestie van noodzaak. Ik sta met de rug tegen de muur. Er is nog maar voor driekwart jaar aan vrij te winnen mergel om de oven draaiend te houden. Ik moet kiezen voor de continuïteit van het bedrijf."
Tegenstanders van de kap zijn woedend. Het actiecomité ENCI-stop spreekt er schande van en noemt de kap volstrekt illegaal. Ze vinden het onfatsoenlijk dat er niet is gewacht op het afronden van de procedure: "Dit kun je niet maken. Je kunt de bevolking zo niet omzeilen. Het is heel stilletjes gebeurd, het was amper te horen. We hebben het niet in de gaten gehad, niets meer kunnen doen. Het kwaad is al geschied", aldus boze actievoerders.
(Bron)
Visclub is zeehond meer dan beu

Zeehond Brammetje die al sinds afgelopen november zijn onderkomen heeft gezocht in een visvijver in Woensdrecht, is een doorn in het oog van de plaatselijke sportvissers. Volgens de lokale visclub Het Spanjooltje vreet het dier dagelijks zo'n 9 euro aan vis op. De hengelsportvereniging wil daarom zo spoedig mogelijk van het dier af.
Brammetje is afkomstig uit het National Sea Life Marine Park in het Belgische Blankenberge. Die vingen hem vermoedelijk op toen hij aanspoelde op de Noordzeekust. Eenmaal aangesterkt werd het beest vrijgelaten in de Westerschelde, waarna hij koers zette naar de viswateren van Woensdrecht die hij via een getijdesluis bereikte.
(Bron)
Google komt met online marktplaats

AMSTERDAM - Google werkt momenteel aan een online marktplaats waar detailhandelaren uit Europa hun producten kunnen aanbieden. Op die manier biedt de zoekgigant winkeliers een goedkoop handelsplatform. De nieuwe service gaat Google Base heten en is momenteel beschikbaar als beta.
Een woordvoerder van Google Base denkt dat de nieuwe dienst een grote impact zal krijgen op verkopers. De verkopers krijgen via Google Base namelijk toegang tot miljoenen Google-gebruikers. De consument krijgt via de nieuwe dienst toegang tot product- en prijsinformatie.
Een winkelier of beroepshandelaar kan met een enkele uploadhandeling vele artikelen tegelijk toevoegen aan Google Base. Het plaatsen van advertenties is gratis. De advertenties zijn doorzoekbaar via de aparte Base-site en via de gewone Google-homepages.
(Bron)
Brand op olieplatform in Noordzee

LONDEN - Zeker 130 werknemers zijn donderdagmorgen met helikopters geëvacueerd van een olieplatform in de Noordzee. Royal Dutch Shell werkt op het platform dat zich 425 kilometer van de kust van het noordoosten van Schotland bevindt, aldus de Britse kustwacht.
Een woordvoerder van de kustwacht zei dat de brand onder controle was. De brand ontstond in een motor. De kustwacht heeft geen meldingen over gewonden gekregen.
Een medewerker van de kustwacht zei dat er 184 mensen op het platform Tern Alpha zaten en dat de personeelsleden van wie de aanwezigheid niet essentieel was, zijn geëvacueerd.
(Bron)
Pentagon werkt aan 'insectenleger'

WASHINGTON - Wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van Defensie puzzelen op de vraag hoe ze insecten kunnen inzetten in oorlogen of in de strijd tegen terrorisme. Volgens Amerikaanse en Britse media liggen er serieuze plannen op tafel om 'cyber-insecten' te 'ontwikkelen' die op afstand bestuurbaar zijn.
Deze halve insecten-halve machientjes moeten bijvoorbeeld in gevaarlijk gebied kunnen uitvogelen of er chemische wapens of explosieven liggen.
Een speciaal agentschap van het Pentagon, Darpa, heeft al advertenties op het internet geplaatst waarin bedrijven of individuen worden gevraagd met ideeën te komen. De plannen gaan uit naar een aanpak waarin insecten, zoals bijvoorbeeld motten of libellen, al in hun vroegste ontwikkelingsfase een microchip krijgen ingeplant. Nadat het beestje is volgroeid is er een soort kleine vliegende spion ontwikkeld die op afstand te besturen is.
De inzet van insecten door strijdkrachten is overigens niet nieuw. Al eerder is gepoogd om bijvoorbeeld bijen en wespen te trainen om explosieven op te sporen, maar in de praktijk bleken deze zoemende soldaatjes er in het veld een eigen agenda op na te houden.
Een insectenexpert van het Britse Oxford University Museum of Natural History omschreef de Amerikaanse plannen tegenover de BBC woensdag als "belachelijk". Volgens hem is het nagenoeg onmogelijk om een chip bij een larve op de juiste plek in te planten en het op afstand besturen van de dieren is in zijn visie al helemaal buiten elke realiteit.
(Bron)
Datingssites gesloten wegens cultuuromslag singles

AMSTERDAM - Het eerste slachtoffer op de Nederlandse markt voor relatiebemiddeling via internet is gevallen. RelatieSelect Nederland, eigenaar van de datingsites serieuzerelatie.nl, echtevriend.nl, haveanicedate.nl en relatieselect.nl stopt met haar activiteiten.
Volgens RelatieSelect heeft het beëindigen van de activiteiten twee oorzaken. "Er treedt héél snel een mentaliteitsverandering op bij mensen die willen daten via internet. Vroeger waren singles nog relatief voorzichtig in het benaderen van anders singles via internet; tegenwoordig geven steeds meer mensen elkaar na slechts één mailtje hun telefoonnummer".
RelatieSelect stelt verder dat steeds meer mannen en vrouwen daten om een (eenmalig) seks-contact te hebben. "Deze gedachtengang past niet bij onze bedrijfsfilosofie", aldus Marc Verhoeven van RelatieSelect.
"De twee grootste nadelen van dit onachtzame gedrag zijn dat mensen die kwaad in de zin hebben, heel gemakkelijk hun snode plannetjes kunnen uitvoeren én dat mensen vaak maar voor een minimale periode van bijvoorbeeld een maand lid blijven, omdat ze toch zo snel mogelijk direct met elkaar in contact komen. Bedrijfseconomisch voor ons minder interessant."
Deze week worden alle profielen van de site verwijderd. Aan het eind van de week zullen de websites voorgoed van het internet verdwijnen. De domeinnamen zijn vanaf dan te koop.
(Bron)
Politieagent schiet twee mannen neer

WOUTERSWOUDE - Een politieagent heeft in de nacht van woensdag op donderdag in het Friese dorpje Wouterswoude twee mannen beschoten. Dat heeft de politie donderdagochtend gemeld.
Twee politiemannen hielden rond 03.00 uur bij een verkeerscontrole een auto met vier mensen aan. Een man stapte uit en sloeg een van de agenten bewusteloos. De andere agent voelde zich zo bedreigd dat hij zijn dienstpistool trok en op de mannen schoot. Hij raakte een van de mannen in de schouder. Een andere verdachte liep een schampschot aan zijn hoofd op.
De vier gingen er vervolgens vandoor, maar twee verdachten zijn daarna in Jistrum aangehouden. Later op de dag zijn ook de andere twee opgepakt. Het viertal bestaat uit jonge mannen uit de Friese gemeente Dantumadeel, drie van 19 jaar en een van 22 jaar oud.
Hoe vaak er is geschoten is niet duidelijk, maar het was volgens de politiewoordvoerder "gericht". De twee verdachten die gewond zijn geraakt, zijn beiden na medische behandeling in een politiecel gezet.
De politieman die heeft geschoten, heeft zich formeel ziek gemeld. De neergeslagen agent heeft een lichte hersenschudding opgelopen. De Rijksrecherche onderzoekt het incident.
(Bron)
Internetomzet thuiswinkelbranche boven 2 miljard

EDE - De omzet van de Nederlandse thuiswinkelbranche op internet is vorig jaar voor het eerst boven de 2 miljard euro uitgekomen. De omzet bedroeg 2,21 miljard euro tegen 1,68 miljard euro in 2004.
In vier jaar tijd zijn de inkomsten meer dan verviervoudigd, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de brancheorganisatie Thuiswinkel.org en het onderzoeksbureau Blauw Research. Bij Thuiswinkel.org zijn bijna driehonderd webwinkels aangesloten. De totale omzet van de thuiswinkelbranche, inclusief het winkelen via televisie en catalogi, kwam ongeveer 1 miljard euro hoger uit.
De meeste groei was er in de verkoop van verzekeringen via internet. Dit had ook te maken met de invoering van het nieuwe zorgstelsel, zo zei directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org.
In totaal kwamen er in 2005 ongeveer 1,3 miljoen nieuwe internetkopers bij. Populaire websites als Marktplaats zorgden vooral in het eerste halfjaar voor een instroom. Volgens de cijfers deden vorig jaar ongeveer 5,1 miljoen Nederlanders aankopen op het internet.
De omzetgroei van de branche vlakte in de tweede helft van vorig jaar af. Dit was het meest zichtbaar in de boekingen van reizen op internet, waar ongeveer een derde van de omzet vandaan komt. Blauw Research verwacht dat de groei in 2006 lager uitvalt dan de 32 procent in het afgelopen jaar.
Volgens directeur Jongen van Thuiswinkel.org kan de hoge groei wel worden volgehouden als nieuwkomers meer geld gaan uitgeven. Het gemiddelde bestedingsbedrag van een internetkoper steeg vorig jaar licht, van 424 in 2004 naar 433 euro.
(Bron)
Akkoord in de maak over huren

DEN HAAG - Een akkoord over het omstreden huurbeleid van minister Dekker van Volkshuisvesting is in de maak. De bewindsvrouw heeft gesprekken gevoerd met onder meer de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 over haar plannen. Hoewel het overleg nog loopt, is een compromis dicht bij, hebben bronnen in Den Haag woensdag gezegd.
Alle partijen in de Tweede Kamer, op de VVD na, hebben het huurbeleid van Dekker eerder gekraakt. De minister wil een deel van de huurmarkt vrijgeven. Ze wil met het stapsgewijs vrijgeven van de huren van een kwart van de huurwoningen de woningmarkt in beweging brengen.
Dekker stuurt nu in hoofdlijnen aan op een gematigde huurverhoging tot 2010 voor zittende huurders. Ook na 2010 mogen de (gereguleerde) huren beperkt stijgen. De detailuitwerking van de plannen laat echter op zich wachten. Vrijdag bespreekt het kabinet het voorstel.
Het zou de tweede keer zijn dat de VVD-bewindsvrouw onder druk van vooral het CDA maar ook D66, de twee coalitiepartners, haar huurplannen aanpast. Begin vorig jaar werd de inzet dat zij het 'geliberaliseerde gebied' ofwel de vrije sector mag uitbreiden (met 600.000 woningen) als er voldoende gebouwd is. Pas toen - inmiddels een jaar geleden - kreeg Dekker een Kamermeerderheid achter zich.
Bij overleg over de uitwerking van de plannen rezen drie weken geleden opnieuw kritische vragen.
De koepel van woningcorporaties, Aedes, bespreekt juist woensdag die huurplannen. Vorige week bleek dat een kleine meerderheid van 52,5 procent van de achterban die steunt. De ledenraad, een groep van ruim twintig gekozen corporatiedirecteuren, moet nu de knoop doorhakken. De Aedes-leiding wilde niet reageren op het akkoord dat in de maak is. De ledenraad gaat gewoon door, aldus een woordvoerster.
PvdA-fractiespecialist Depla vraagt zich af wat zo nieuw is aan dit akkoord. De minister had al een gematigde huurverhogingen in het vooruitzicht gesteld. Krijgt het CDA zijn zin dat er ook werkelijk een einde komt aan het woningtekort en zijn eis dat er in elke stad genoeg betaalbare woningen blijven. Afspraken over 110.000 extra te bouwen woningen waren in het verleden niet voldoende voor de grootste regeringspartij, aldus Depla.
(Bron)
Grote financiële problemen bij Avebe

VEENDAM - Aardappelzetmeelconcern Avebe verkeert in grote financiële problemen. Het bedrijf heeft geen geld om de boeren te betalen voor de laatste aardappeloogst. "Het water staat ons aan de lippen", zei een woordvoerder van het bedrijf dinsdag.
Avebe wil het geld nu gespreid uitbetalen. Het is nog niet duidelijk of de boeren daarmee akkoord gaan.
Om de financiële problemen te verlichten wil Avebe de 4000 boeren die deelnemen in de corporatie, tevens verplichten een financiële bijdrage aan het concern te geven. De boeren moeten daar maandag een besluit over nemen. Als het besluit negatief uitvalt, is de toekomst van Avebe onzeker, aldus de zegsman.
Voorman Jakob Bartelds van landbouworganisatie NLTO verwacht dat de ledenraad maandag niet met een verplichte storting instemt. "Wat steeds pijnlijker duidelijk wordt, is dat een groot deel van de boeren dat niet eens meer zou kunnen", verzucht hij. "Het kan niet zo zijn dat je door het collectief te redden zelf in de problemen komt."
De NLTO-voorman denkt dat er wel genoeg leden zijn die een vrijwillige bijdrage willen storten, zodat de liquiditeit van het bedrijf op korte en middellange termijn veiliggesteld is.
Avebe moet de 4000 boeren om de financiële bijdrage vragen, omdat het eigen vermogen van het bedrijf onder 35 procent is gedaald. De banken eisen dat dat snel stijgt. De daling is veroorzaakt door een versnelde afschrijving wegens de voorgenomen sluiting van een aantal productielijnen en een financiële voorziening voor de al lang lopende reorganisatie. Daarnaast zoekt het concern financiering voor een nieuw beleidsplan.
Het exacte bedrag dat de boeren moeten betalen, is nog niet bekend, maar zeker is dat het in de miljoenen zal lopen. Avebe deed voor het laatst in de jaren tachtig een extra beroep op de boeren. Toen bedroeg het eigen vermogen 3 procent.
Het aardappelzetmeelconcern sloot het afgelopen boekjaar af met een positief operationeel resultaat van 5 miljoen euro, maar boekte door allerlei getroffen financiële voorzieningen een verlies van 70 miljoen euro.
(Bron)
Longkanker sneller opgespoord

AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben een revolutionaire methode ontwikkeld om longkanker sneller op te sporen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Het gaat om een onderzoeksmethode die in longslijm genetische afwijkingen opspoort, nog voordat er zichtbare en fatale tumoren ontstaan.
De methode is nog niet helemaal volmaakt, maar kan vermoedelijk al binnen vijf jaar worden ingevoerd. Vijf jaar is bij medisch onderzoek een bijzonder korte periode.
De longslijmtest moet de CT-scan gaan vervangen, die tumoren pas registreert als deze een doorsnede hebben van 5 millimeter.
Longkanker is de dodelijkste vorm van kanker. Per jaar overlijden bijna 9000 Nederlanders aan de gevolgen van de ziekte.
(Bron)
Bioscopen willen gsm blokkeren

AMSTERDAM - Amerikaanse bioscopen hebben de overheid om toestemming gevraagd om het ontvangstsignaal van mobiele telefoons te verstoren. Hiermee wil de bioscoopbranche een einde maken aan irritante telefoongesprekken tijdens de film.
De bioscopen voeren al heel lang campagne om het bellen in de theaters te verbieden. Zo worden bezoekers middels grappige neptrailers erop gewezen hun mobieltje uit te zetten alvorens de film begint.
De federale autoriteiten in de VS verbieden het verstoren van mobiele telefoonsignalen, omdat door de blokkering ook geen hulpdiensten gebeld kunnen worden.
(Bron)
Verbod op weigering korte taxiritten

DEN HAAG - De ledenvergadering van KNV Taxi heeft besloten om het weigeren van korte ritten op taxistandplaatsen te verbieden in de algemene voorwaarden voor taxivervoer. Deze voorwaarden gelden voor bijna alle taxichauffeurs in het land.
Zodra de Consumentenbond zich achter dit plan schaart, zullen de voorwaarden bij de rechter worden gedeponeerd, zei een woordvoerder donderdag. Ook de Amsterdamse centrale TCA staat achter het plan, zei hij. De verandering komt er op neer dat een chauffeur die op een standplaats staat te wachten een aanbieding doet waar hij niet onderuit kan.
De klant die daar gebruik van wil maken, mag dan niet geweigerd worden, zolang de klant zich naar behoren gedraagt. Door de nieuwe regel kan de geweigerde klant aankloppen bij de landelijke klachten en geschillencommissie en eventueel naar de rechter stappen. Welke sancties weigerachtige chauffeurs boven het hoofd hangt, kon de woordvoerder van KNV Taxi niet zeggen.
Dat is volgens hem afhankelijk van de individuele situatie. Hij kan zich voorstellen dat deze strenger is naarmate het belang van de klant groter wordt. Overigens kunnen de politie en gemeenten die het weigeren van korte ritten willen aanpakken, zoals Amsterdam, niets met de voorwaarden.
Tenzij een chauffeur een wethouder of agent persoonlijk weigert. Dan kunnen ze op persoonlijke titel een klacht indienen. De KNV hoopt dat van de opname van dit verbod in de algemene voorwaarden "een preventieve werking" uitgaat.
(Bron)
Man uit Kerkrade verdachte in kinderpornozaak

MAASTRICHT/KERKRADE - De politie verdenkt een 44-jarige inwoner van Kerkrade ervan een van de beheerders te zijn van een internationaal kinderpornonetwerk. Bij een inval in zijn woning heeft justitie eind februari computers, dvd's, videobanden en andere gegevensdragers alsmede een videocamera in beslag genomen, maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht donderdag bekend.
Justitie onderzoekt het materiaal en beslist over enkele weken wat er met de verdachte moet gebeuren. De Kerkradenaar kon worden opgespoord tijdens een in oktober opgestart internationaal onderzoek in onder meer Canada, Amerika, Engeland en Australië naar het verspreiden van kinderporno via internet. De Kerkradenaar heeft inmiddels bekend deel te hebben uitgemaakt van dit kinderpornonetwerk.
In de eerder genoemde landen zijn inmiddels 27 mensen opgepakt. Een groep gebruikers van een chatbox bleek onderling kinderpornografische afbeeldingen en videobeelden uit te wisselen. De chatbox is inmiddels buiten werking gesteld.
De chatbox werd onderhouden door een aantal zogenoemde administrators. Gebruikers in Canada, de Verenigde Staten, Engeland en Australië bleken er veelvuldig te vertoeven en ervaringen en kinderporno uit te wisselen.
Ook de Kerkradenaar vervulde in de chatbox een rol als administrator binnen het pedo- en kinderpornonetwerk, hetgeen hem in staat stelde om de chatbox te besturen. Hij kon er volgens justitie voor zorgen dat mensen met elkaar in contact kwamen.
De man is na verhoor weer naar huis gestuurd. Onderzoek moet uitwijzen welke rol de man in het netwerk speelde en hoe groot die rol was.
(Bron)
Zwaarste Amerikaanse luchtaanvallen op Irak sinds 2003

BAGDAD/TEHERAN - De Amerikaanse strijdkrachten zijn donderdag een groot offensief begonnen tegen mogelijke verzetsstrijders die zich zouden ophouden rondom de Iraakse stad Samarra, 100 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad. Volgens een verklaring gaat het om de grootste luchtaanval in Irak sinds de invasie van Amerikanen en Britten in maart 2003.
Bij de operatie zijn vijftig vliegtuigen en 1500 Amerikaanse en Iraakse militairen betrokken. Volgens de Amerikaanse krijgsmacht zal de actie, die de codenaam Operation Swarmer draagt, naar verwachting "een aantal dagen" duren. Het hele gebied wordt grondig uitgekamd.
In Samarra maakte een bomaanslag vorige maand een belangrijk sjiitisch heiligdom vrijwel met de grond gelijk. De terreurdaad ontketende in heel Irak een golf van geweld tussen sjiitische en soennitische moslims, die het land op de rand van een burgeroorlog heeft gebracht.
In Bagdad is woensdagavond en donderdag opnieuw een groot aantal lichamen van vermoorde mensen gevonden. In meerdere wijken zijn in totaal 25 stoffelijke overschotten ontdekt, van wie de meesten doorzeefd waren met kogels. Van sommige lijken waren de handen op de rug gebonden.
Eerder deze week werden in Bagdad al zeker tachtig doden aangetroffen. Het gaat waarschijnlijk om slachtoffers van afrekeningen tussen verschillende geloofsgroepen.
Geweld tussen geloofsgroepen in Irak heeft sinds de aanslag op de Gouden Moskee in Samarra gemiddeld dertig mensenlevens per dag geëist. Voor die aanslag werden dagelijks tien mensen slachtoffer van sektarisch geweld. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger donderdag gezegd.
Het Iraakse parlement kwam donderdag voor het eerst bijeen, meer dan drie maanden na de verkiezingen. De 275 leden van de volksvertegenwoordiging werden ingezworen. Het is het eerste Iraakse parlement met een zittingstermijn van vier jaar sinds de dictator Saddam Hussein werd verdreven.
De bijeenkomst zou aanvankelijk zondag plaatshebben, maar werd op verzoek van belangrijke sjiitische leiders uitgesteld. Ze zijn gepikeerd, omdat Koerden en soennieten niet willen dat de sjiitische premier Al Jaafari op zijn post blijft. Over de vorming van een regering is nog altijd geen overeenkomst bereikt.
Het hoofd van de Iraanse Opperste Raad voor de Nationale Veiligheid, Ali Larijani, heeft donderdag gezegd dat Teheran bereid is met de VS te onderhandelen over Irak. Iran reageert daarmee op een oproep van de Iraakse sjiitische leider Abdul Aziz al-Hakim. Iran heeft tot nu toe gezegd dat het niet met de VS wil praten zolang er nog coalitietroepen in Irak zijn.
"Iran accepteert de vraag van Hakim om de Iraakse problemen en kwesties op te lossen met het doel een onafhankelijke Iraakse regering te vormen", zei Larijani, nadat hij achter gesloten deuren het Iraanse parlement had toegesproken.
De VS hebben Iran ervan beschuldigd de oplopende spanningen in Irak verder aan te wakkeren. Iran zou strijders in Irak voorzien van wapens en hen toestaan de grens te passeren. De VS en Iran onderhouden geen betrekkingen sinds de islamitische revolutie in Iran in 1979.
Mocht Washington gehoor geven aan de oproep van Iran zou het om het eerste directe diplomatieke overleg in 27 jaar gaan. De diplomatieke betrekkingen werden tijdens de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979 verbroken en nimmer hersteld. Het Witte Huis heeft laten weten dat Amerikaanse onderhandelaars bij eventuele gesprekken een "zeer beperkt mandaat" zullen hebben.
(Bron)
'Vrouwen gaan niet meer werken door goede opvang'

DEN HAAG - Vrouwen gaan nauwelijks meer werken wanneer de buitenschoolse opvang goed is geregeld. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB), dat heeft gekeken naar de effecten van het kabinetsvoornemen scholen te verplichten voor- en naschoolse opvang te organiseren.
Het CPB verwacht in een rapport dat donderdag verscheen dat hooguit enkele duizenden moeders meer zullen gaan werken. Het baseert zich daarbij op diverse onderzoeken. Daaruit blijkt dat ouders wel meer gebruik maken van formele opvang wanneer die goedkoper wordt. Maar dat komt dan in de plaats van opvang door opa's en oma's of buren.
Het CPB verwijst ook naar een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daarin geeft slechts een klein deel van de ouders van jonge kinderen aan dat gebrek aan goedkope, betrouwbare opvang hen belet te gaan werken of meer uren te gaan werken.
(Bron)
Campagne tegen online pesten

AMSTERDAM - Digitaal pesten onder jongeren is aan de orde van de dag. Zij schelden elkaar uit via e-mail en SMS of plaatsen ongevraagd foto's van leeftijdsgenoten op het internet. Daarom begint Stichting Ideële Reclame (SIRE) donderdag een campagne om digitaal pesten tegen te gaan.
SIRE wil kinderen, ouders en leerkrachten wijzen op het bestaan van digitaal pesten en de ernst daarvan. Dat gebeurt via posters, tv- en radiospotje en een speciale internetsite, liet de stichting weten.
Ouders weten volgens SIRE vaak niet goed wat hun kinderen uitspoken op internet. Daardoor is er weinig toezicht en gaan jongeren gemakkelijker over de schreef. De stichting roept ouders dan ook op om af en toe mee te kijken met hun kinderen als die bijvoorbeeld chatten. "Zorg ervoor dat uw kind in de digitale wereld geen monster wordt", is de boodschap aan de vaders en moeders.
De internetsite is speciaal voor jongeren die zelf het slachtoffer zijn van digitaal pesten. Zij kunnen onderzoek laten doen naar de vermoedelijke dader. Die ontvangt vervolgens een rapport dat hem confronteert met zijn daden. Daadwerkelijke consequenties voor de pester heeft de internetpagina niet.
Directe aanleiding voor de campagne is een onderzoek van onderzoeksbureau TNS NIPO onder jongeren van 8 tot 15 jaar. Uit donderdag gepubliceerde resultaten blijkt dat 41 procent van hen wel eens is uitgescholden via MSN. Verder heeft een op de twintig wel eens een anonieme bedreiging via het internet ontvangen. Van 7 procent van de jongeren is wel eens ongevraagd een foto op het net gezet.
Ruim een kwart van de jongeren scheldt zelf wel eens iemand uit op internet. En een op de twintig heeft wel eens een foto van iemand op het internet gezet terwijl diegene daar niet van afwist.
Onderzoek van bureau Quirius toonde in januari 2005 ook al aan dat digitaal pesten veel voorkomt. Volgens die onderzoekers was een derde van de jongeren van 10 tot 15 jaar wel eens digitaal gepest.
Stichting De Kinderconsument liet donderdag overigens weten dat de campagne "te vroeg" plaatsvindt. De stichting komt op voor de belangen van jongeren in de mediamaatschappij. SIRE verwijst jongeren met vragen over digitaal pesten door naar hulpinstanties zoals de Kindertelefoon.
De Kinderconsument stelt nog bezig te zijn met het trainen van die instanties in het omgaan met digitaal pesten.
(Bron)
OM onderzoekt klacht miskraam na bolletjesonderzoek

HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem onderzoekt een klacht van een Surinaamse vrouw die stelt dat ze na een onderzoek naar drugsbolletjes op de luchthaven Schiphol een miskraam heeft gekregen. Dat liet het OM woensdag weten.
De Surinaamse Merlyn MacNack heeft in Nederland een klacht ingediend wegens zware mishandeling tijdens het onderzoek naar bolletjes. Volgens de Nederlandse arts die ze in Huizen raadpleegde, omdat ze na haar 'vrijlating' veel bloedverlies had, is het niet uitgesloten dat de vrouw als gevolg van het onderzoek een vruchtje van ongeveer drie centimeter verloor. Dat staat in een schriftelijke verklaring van de arts.
Het voorval deed zich begin november voor. "Volgens mij hebben ze alles in een doofpot gestopt", zei Merlyn, die nog steeds aangeslagen is, tegen journalisten in Paramaribo. Ze heeft ook een letselschadeadvocaat ingeschakeld die smartengeld eist voor de lichamelijke en geestelijke gevolgen van de miskraam.
Merlyn vertelt uitgebreid over de behandeling die ze gedurende vele uren heeft gekregen, op de luchthaven zelf en in Schiphol-Oost, waar bodyscans zijn gemaakt. "Die man heeft zijn handen in mijn zij en op mijn buik gedrukt en hij zei dat hij dat deed om de bolletjes te laten zakken. Hij had geen oor voor mijn mededeling dat ik geen bolletjes geslikt had en schoon was."
Merlyn noemt de behandeling op de luchthaven en in Schiphol Oost zeer vernederend en mensonterend. Ze is in Paramaribo onder medische behandeling. De vrouw stelt dat ze niet wist dat ze zwanger was toen ze naar Nederland reisde.
Volgens het OM heeft de vrouw in november aangifte gedaan en loopt het onderzoek naar de zaak nog. In afwachting van het resultaat wil de woordvoerder nog geen uitlatingen doen. Ook de marechaussee, verantwoordelijk voor de drugscontroles op Schiphol, wil nog niets over de zaak kwijt.
De zware controle op drugssmokkel stuit al langer op felle protesten. De Nationale Ombudsman Brenninkmeijer heeft een onderzoek ingesteld naar de zogeheten 100-procentscontroles op de luchthaven. Volgens de ombudsman overtreedt de douane de regels door mensen die mogelijk bolletjes hebben geslikt op hun naakte lichaam te onderzoeken.
(Bron)
Kabinet verdeeld over verbod boerka

DEN HAAG - Het kabinet is verdeeld over een verbod van de boerka, een gewaad van moslims dat het hele lichaam bedekt. Minister Verdonkeremanen (Integratie) heeft een aantal opties dinsdag besproken met de meest betrokken ministers, maar ze krijgt de neuzen niet één kant op.
Dat bevestigden ingewijden in politiek Den Haag dinsdag. Verdonkeremanen gaat weer schaven aan de interne notitie. De bewindsvrouw kondigde in oktober vorig jaar aan te onderzoeken of een verbod op de boerka in specifieke situaties mogelijk was. Ze reageerde daarmee op een suggestie van onafhankelijk Kamerlid Wilders.
Eind december nam de Tweede Kamer bovendien een motie van Wilders aan om te komen tot een verbod op het dragen van de boerka in de openbare ruimte in Nederland. Het CDA, de VVD, LPF en de Groep Nawijn steunden de motie.
Verdonkeremanen had al direct aangegeven dat een algemeen verbod waarschijnlijk niet goed mogelijk was. Zij richt zich op specifieke situaties, zoals een verbod op het dragen van het gewaad in de zorg of het onderwijs of in bepaalde gebieden of op bepaalde momenten om veiligheidsredenen. Bij de boerka zijn niet alleen het gezicht maar vaak ook de ogen afgeschermd, met een gaasje.
Juristen verschillen van mening over de mogelijkheid van een verbod. Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) liet zich er ook al negatief over uit en verwees onder meer naar de vrijheid van godsdienst in de Grondwet. Moslimorganisaties zijn ook tegen een verbod en wijzen erop dat bijna niemand een boerka draagt.
(Bron)
Stel krijgt twee jaar cel voor beroven kleuter

LOS ANGELES - Een 18-jarige man en een 31-jarige vrouw uit Los Angeles zijn woensdag (plaatselijke tijd) ieder tot twee jaar cel veroordeeld voor het stelen van een gouden ketting die een vijfjarig meisje om haar nek had. Dat heeft de aanklager in Los Angeles, June Chung, laten weten.
Op een videoband was vastgelegd hoe de 18-jarige Julio Cesar Beltran uit een auto stapte en de ketting van de nek van de vijfjarige trok. Daarna stapte hij weer in het voertuig waarin de 31-jarige Patricia Serrano achter het stuur zat. De kleuter raakte bij de overval lichtgewond aan haar nek.
Beltran en Serrano gaven voor de rechtbank toe dat ze de gouden ketting hadden gestolen om aan geld voor drugs te kunnen komen.
(Bron)
Amerikaanse overheid teruggefloten in zaak Google

SAN JOSE - De federale Amerikaanse overheid heeft in een rechtszaak tegen Google flink bakzeil moeten halen onder druk van de rechter. Dat hebben diverse media dinsdag gemeld. De regering wilde de zoekmachine dwingen tot het afgeven van informatie over het zoekgedrag van gebruikers. De data moeten dienen in een onderzoek naar het gevaar van pornografie op het internet voor kinderen.
Advocaten van het ministerie van Justitie pasten dinsdag de reikwijdte van hun verzoek aan naar 50.000 internetadressen en ongeveer 5000 zoektermen. Ervoor wilden ze miljoenen of zelfs miljarden adressen. Justitie stelde zijn eis bij na aanhoudende vragen van de rechter naar de noodzaak van hun verlangen. De rechter liet weten de overheid op basis van het nieuwe verzoek "iets toe te staan".
In de Verenigde Staten wordt het conflict goed gevolgd, omdat het wordt beschouwd als een test voor de privacy van internetgebruikers. Ook beleggers volgen de ontwikkelingen over mogelijke verstrekking van gegevens van gebruikers nauwgezet.
Het aandeel Google ging dinsdag met ruim 4 procent omhoog naar ruim 351 dollar.
(Bron)
Nepchirurg geeft bodybuilder borsten

MIAMI - Een Amerikaanse nepchirurg heeft een bodybuilder borsten met cupmaat C gegeven in plaats van de gewenste borstspierimplantaten. Een rechtbank in Miami veroordeelde de kwakzalver Reinaldo Silvestre woensdag tot 7,5 jaar cel.
De man van Cubaanse afkomst had meerdere personen misvormd in zijn illegale kliniek in de trendy wijk South Beach in Miami. De bodybuilder, voormalig Mister Mexico Alexander Baez, liet zich in 1999 onder handen nemen.
De valse plastisch chirurg zag zich na een aanklacht gedwongen de Verenigde Staten te ontvluchten. Hij werd opgespoord in Belize, waar hij medicijnen onderwees.
(Bron)
'ME'ers onvoldoende te controleren'

DEN HAAG - Het gedrag van individuele leden van de mobiele eenheid (ME) is op dit moment onvoldoende te controleren, vindt de Nationale Ombudsman A. Brenninkmeijer. In een brief aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken vraagt hij de regels voor het identificeren van leden van de ME te herzien.
De ombudsman komt met dit verzoek naar aanleiding van een klacht van een voetbalsupporter die bij een voetbalwedstrijd door een ME'er met een wapenstok was geslagen. Hij vroeg de politieman zich te identificeren, maar die weigerde dat.
ME'ers zijn, net als andere politiemensen, verplicht zich desgevraagd te identificeren. Dat heeft tot doel hun gedrag te kunnen controleren en verantwoorden. Maar ME'ers doen dit meestal niet omdat de omstandigheden dat niet toelaten.
De ombudsman heeft begrip voor de bijzondere omstandigheden waaronder ME'ers werken. Zij worden vaak geconfronteerd met agressie en geweld. In verband met hun veiligheid is duidelijke identificeerbaarheid niet altijd verantwoord, meent de ombudsman.
Maar het is wel belangrijk dat achteraf de identiteit van de individuele ME'er te achterhalen is, zodat verantwoording over het politieoptreden mogelijk is.
(Bron)
Stelend personeel in detailhandel vrijuit

AMSTERDAM - Winkeliers die aangifte doen van diefstal door eigen personeel stuiten bij de politie vaak op desinteresse. Daardoor gaan jaarlijks duizenden dieven vrijuit. "De politie moet ondernemers serieus nemen", bevestigde vicevoorzitter H. van der Geest van het Platform Detailhandel donderdag een artikel in het Algemeen Dagblad.
Winkeliers zijn jaarlijks 200 miljoen euro kwijt aan stelend personeel. Volgens Van der Geest is er de afgelopen jaren veel bereikt in de aanpak tegen diefstal, maar juist op het gebied van het doen van aangifte "wil het niet".
Door tijdgebrek doet de politie vaak niets met de aangiften van winkeliers, zei Van der Geest. Agenten raden ondernemers vaak aan de betrokken werknemer te ontslaan. Dat is echter geen optie, stelt het platform, want "zo iemand gaat gelijk weer ergens anders aan de slag". Jaarlijks gaan 6000 werknemers van winkels in de fout.
De raad van hoofdcommissarissen is niet blij met de uitlatingen van Van der Geest. "Het is niet kies wat hij doet", zei een woordvoerder. Van der Geest laat zich volgens hem "ongefundeerd" uit. Het zijn juist de winkeliers die weinig aangifte doen, omdat ze dat te veel tijd vinden kosten. De politie neemt volgens de raad alle aangiften serieus.
(Bron)
Dood Doetinchemse baby blijkt misdrijf

DOETINCHEM - De baby die op 29 januari dood in een vijver in Doetinchem werd gevonden, is door een misdrijf om het leven gekomen. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. De doodsoorzaak is vastgesteld na uitgebreid onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. De politie doet verder geen mededelingen over de exacte oorzaak van overlijden.
Het jongetje heeft in elk geval na de geboorte nog enige tijd geleefd en is vermoedelijk rond 22 januari in de vijver aan de Torontostraat in Doetinchem achtergelaten. Dat heeft het onderzoeksteam aan de hand van temperatuur- en ijstabellen geconcludeerd.
De politie gaat in buurthuizen, scholen, verenigingsgebouwen, bibliotheken en postkantoren in Doetinchem en omgeving posters ophangen om aandacht te vragen voor de zaak. "Er komen nog steeds tips binnen, maar we hebben de moeder van de baby nog niet kunnen traceren", aldus de politiewoordvoerder. Op de poster staat onder meer een stratenkaartje met de vindplaats. Mensen kunnen ook anoniem informatie kwijt bij de politie.
(Bron)
Medium ontmaskerd als afperser

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft een 35-jarige man die zich uitgaf als genezend medium, ontmaskerd. Hij perste zijn slachtoffers grote sommen geld af en beloofde ze van hun psychische problemen af te helpen. De man is vorige week aangehouden, zo liet de politie donderdag weten.
Het 'medium' hield onder meer praktijk in de Van Woustraat in Amsterdam en had heel Nederland als werkterrein. Met brieven, advertenties en berichten op internet haalde hij mensen, die veelal in psychische nood verkeerden, over voor een fiks bedrag gebruik te maken van zijn gaven.
De politie vermoedt dat hij op deze wijze honderdduizenden euro's heeft buitgemaakt en dat er nog veel slachtoffers van hem rondlopen die zich nog niet bij de politie hebben gemeld. De praktijken van de afperser kwamen aan het licht, toen in mei vorig jaar een man uit Ridderkerk aangifte deed van bedrog.
Hij deed dat na het zien van een televisieprogramma waarin de duistere praktijken van een medium in beeld werden gebracht. De slachtoffers van dat medium behielden hun klachten, maar het geld was van hun bankrekening verdwenen. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam is vervolgens een onderzoek naar deze praktijken begonnen.
Het 35-jarige medium uit Amsterdam werkte onder namen als Dr. Boo, Dr. Toura(n), Dr Nesta en Mr. Sire. Onder valse voorwendselen bond hij mensen aan zich. Als hij het vertrouwen eenmaal had gewonnen, zette hij zijn slachtoffers zo onder druk dat zij een flink bedrag betaalden voor een behandeling die duurde totdat zijn slachtoffers geen geld meer hadden om hem te betalen.
(Bron)
NS-dienstregeling op de schop

DEN HAAG - De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen voor 2007 gaat op de schop. Het vervoerbedrijf voert onder druk van de Tweede Kamer en consumentenorganisaties een flink aantal wijzigingen door. Dat zei staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) donderdag in de Tweede Kamer.
De NS is van plan het huidige spoorboekje vanaf volgend jaar geheel om te gooien. De kritiek was echter niet van de lucht.
Vooral de bereikbaarheid van de gebieden buiten de Randstad laat in de nieuwe dienstregeling te wensen over, vinden de Kamer en consumentenorganisatie. Ook de vaak langere reisduur en de geplande sluiting van drie stations in Zeeland stuitte hen tegen de borst.
De NS heeft inmiddels toegezegd zeker dertig wijzigingen door te voeren naar aanleiding van een advies van de consumentenclubs. De NS zal voor onder meer betere aansluitingen zorgen en een hogere reissnelheid regelen. Ook de kwartierdienst in de Randstad wordt verbeterd, zei Schultz.
Reizigersvereniging Rover reageert sceptisch op de aangekondigde wijzigingen. "We moeten nog maar zien hoe wild en sexy ze zijn", zei een woordvoerder. Rover sluit niet uit dat de aanpassingen niets voorstellen. Als het wel waar is dat de dienstregeling substantieel verbeterd, want de aanvankelijke plannen van de NS waren beneden peil, aldus de zegsman.
De NS kan nog niet in detail zeggen hoe de wijzigingen eruit zien, verklaarde een woordvoerder. Het gaat vooral om een verbetering van de betrouwbaarheid van de dienstregeling.
Waarschijnlijk volgen er meer aanpassingen. De NS heeft nog niet gereageerd op de kritiek van de regionale overheden. Bovendien gaat Schultz nog met het bedrijf rond de tafel zitten. Daarbij zal zich inspannen om de gebieden buiten de Randstad goed bereikbaar te houden en om de reissnelheid te vergroten. "Ik heb een aantal ideeën", zei de staatssecretaris.
Schultz benadrukte wel dat de nieuwe dienstregeling altijd nadelige gevolgen voor een aantal reizigers zal hebben. Het aantal verbeteringen moet echter de verslechteringen overstijgen.
De consumentenorganisaties hadden om een jaar uitstel van het nieuwe spoorboekje gevraagd, maar daar is Schultz niet toe bereid. "De grenzen van de huidige dienstregeling zijn bereikt." Ze voegde daaraan toe dat de eis van de consumentenorganisaties een middel was en geen doel. De dertig verbeteringen die de NS doorvoert, maken uitstel volgens Schultz al minder noodzakelijk.
De Kamer heeft donderdag elf moties ingediend die de dienstregeling moeten verbeteren. Een meerderheid wil bijvoorbeeld dat de reissnelheid niet afneemt en dat de stations in Zeeland (Krabbendijke, Arnemuiden en Kapelle-Biezelinge) minimaal een keer per uur door een trein worden bediend.
(Bron)
Als ik naar de stad ga, kom ik langs een garage. Die garage heeft een thermometer, in de zon uit de wind. Dat zorgt voor spectaculaire effecten.
Ja, het was heerlijk in de zon uit de wind vanmiddag. Maar 20 graden was toch echt iets té geflatteerd.

woensdag, maart 15, 2006

Mannen doodziek na medicijntest

LONDEN - Zes mannen vechten op de afdeling intensieve zorg van een Londens ziekenhuis voor hun leven, nadat ze tijdens een test van een nieuw medicijn in een commerciële kliniek in Londen doodziek waren geworden. Dat heeft de Britse toezichthouder op het gebruik van medicijnen (MHRA) woensdagmorgen vroeg laten weten.
De mannen waren gezonde vrijwilligers die zich hadden gemeld om tegen betaling mee te werken aan het testen van een recent ontwikkeld geneesmiddel tegen chronische ontstekingen en leukemie.
De vrijwilligers waren nodig om vast te stellen of er bijwerkingen of andere problemen zouden zijn met het middel, voordat dat onderzocht zou worden op patiënten. Binnen enkele uren nadat zij het middel hadden ingenomen, vertoonden de proefkonijnen ernstige bijwerkingen, zoals ademhalingsproblemen en problemen met de bloedsomloop, meldden Britse media. Twee mannen die ook deelnamen aan het onderzoek kregen geen klachten omdat zij een placebo hadden gekregen.
Nadat de zes mannen ziek waren geworden, werden zij maandagavond opgenomen in het ziekenhuis Northwick Park, waarin de zelfstandige onderzoekskliniek is gevestigd. Ziekenhuisdirecteur Ganesh Suntharalingam zei woensdag tegen de BBC dat de toestand van de zes ernstig en in enkele gevallen levensbedreigend is als het gevolg van het falen van belangrijke organen.
De test was opgezet door het Amerikaanse bedrijf Parexel. De vrijwilligers slikten een medicijn dat door het Duitse bedrijf Te Genero is ontwikkeld. Een woordvoerder van Parexel zei dat het bedrijf zich bij de test heeft gehouden aan de richtlijnen die daarvoor gelden. Hij benadrukte dat het zeer zelden voorkomt dat bij een test zulke ernstige bijwerkingen worden ontdekt.
De Britse toezichthouder op het gebruik van medicijnen heeft onmiddellijk de toestemming voor het testen van het nieuwe medicijn ingetrokken. Hij heeft een internationale waarschuwing doen uitgaan om te voorkomen dat het middel in andere landen wordt getest. Er is een onderzoek begonnen om vast te stellen waardoor de problemen zijn ontstaan. Daarbij kijken de onderzoekers ook naar eventuele menselijke fouten en mogelijke besmetting van het middel.
De MHRA had toestemming gegeven om het niet met name genoemde middel te testen nadat het al was onderzocht met gebruik van proefdieren en in het laboratorium. Bij het proefdieronderzoek zou niets gebleken zijn van bijwerkingen.
(Bron)

Vier van de zes mannen zouden inmiddels stabiel zijn.
'Vergrijzing bedreigt welvaart niet'

MAASTRICHT - De vergrijzing en de afname van de bevolking vormen geen bedreiging voor de welvaart. De stelling dat we langer zouden moeten werken om de welvaart op peil te houden, is onjuist.
Dat concludeert W. Derks van de Universiteit Maastricht in het rapport Structurele bevolkingsdaling, een urgente nieuwe invalshoek voor beleidsmakers. De wetenschapper heeft het rapport opgesteld in opdracht van de Raad voor Verkeer en Waterstaat en de VROM-raad.
Stijging van de welvaart is doorgaans te danken aan toename van de arbeidsproductiviteit en niet aan het aantal gewerkte uren, stelt Derks.
De Nederlandse bevolking gaat vanaf 2035 dalen. Maar de beroepsbevolking daalt al vanaf 2011 in heel Nederland. Dan komt de naoorlogse geboortegolf op de pensioengerechtigde leeftijd. Nu is er al sprake van een krimpende potentiële beroepsbevolking (15- tot en met 64-jarigen) in Limburg, waar de bevolking ook al enige tijd afneemt.
Beleidsmakers op allerlei terreinen moeten goed kijken naar de gevolgen die dat kan hebben. Minder werkenden betekent minder woon-werkverkeer. Het fileprobleem zal in de toekomst dan ook afnemen.
Ook de werkloosheid zal volgens Derks snel gaan dalen. Er komt een structurele krapte op de arbeidsmarkt. "Het is te verwachten", aldus de onderzoeker "dat ook zonder specifieke maatregelen, de momenteel hoge werkloosheid onder allochtone jongeren verdwijnt." Want de economie trekt aan, terwijl de beroepsbevolking kleiner wordt.
De behoefte aan woningen blijft, ondanks de daling van de bevolking, nog lang bestaan. De bevolking verandert van samenstelling en heeft andere woonwensen. Sloop en vervangende nieuwbouw nemen toe, want de grote bouwgolf van na de Tweede Wereldoorlog zal steeds minder voldoen aan de woonwensen.
(Bron)
CDA veegt salarisverhoging politici van tafel

DEN HAAG - Het CDA wil niet meer praten over voorstellen van de commissie-Dijkstal over verhoging van de salarissen van politici als Kamerleden, ministers en gemeenteraadsleden. De christendemocraten doen dat uit woede omdat de PvdA het CDA en de VVD zou neerzetten als "zakkenvullers" en dat linkse partijen stukken over een mogelijke salarisverhoging van Kamerleden gelekt zouden hebben naar het RTL Nieuws.
Een commissie onder voorzitterschap van oud-VVD-leider Dijkstal stelde eerder voor om de salarissen van de premier met 30 procent te verhogen en van Kamerleden met 2 procent. Maar uit recente berekeningen van de commissie Emolumenten, een commissie van de Tweede Kamer die zich bezighoudt met de beloning van Kamerleden, blijkt dat de Kamerleden er met invoering van de voorstellen van Dijkstal op achteruit gaan. Ideeën om dat te compenseren vielen slecht bij PvdA, GroenLinks en SP.
PvdA-leider Bos zei eerder al dat hij, als hij premier wordt, afziet van de door Dijkstal voorgestelde salarisverhoging van 30 procent. Volgens Bos is 10 procent genoeg.
Een compensatie voor zorgkosten voor Kamerleden is overigens definitief van de baan. De commissie Emolumenten sprak hierover in februari met minister Remkes van Binnenlandse Zaken.
Volgens voorzitter Hofstra van de commissie is er geen sprake van dat de Kamer zichzelf een forse salarisverhoging zou willen geven, zoals RTL Nieuws dinsdag meldde. "Dat geeft geen pas. Kamerleden zitten in een glazen huis en wij zullen altijd zorgvuldig omgaan met dit soort zaken."
(Bron)
CDA veegt salarisverhoging politici van tafel

DEN HAAG - Het CDA wil niet meer praten over voorstellen van de commissie-Dijkstal over verhoging van de salarissen van politici als Kamerleden, ministers en gemeenteraadsleden. De christendemocraten doen dat uit woede omdat de PvdA het CDA en de VVD zou neerzetten als "zakkenvullers" en dat linkse partijen stukken over een mogelijke salarisverhoging van Kamerleden gelekt zouden hebben naar het RTL Nieuws.
Een commissie onder voorzitterschap van oud-VVD-leider Dijkstal stelde eerder voor om de salarissen van de premier met 30 procent te verhogen en van Kamerleden met 2 procent. Maar uit recente berekeningen van de commissie Emolumenten, een commissie van de Tweede Kamer die zich bezighoudt met de beloning van Kamerleden, blijkt dat de Kamerleden er met invoering van de voorstellen van Dijkstal op achteruit gaan. Ideeën om dat te compenseren vielen slecht bij PvdA, GroenLinks en SP.
PvdA-leider Bos zei eerder al dat hij, als hij premier wordt, afziet van de door Dijkstal voorgestelde salarisverhoging van 30 procent. Volgens Bos is 10 procent genoeg.
Een compensatie voor zorgkosten voor Kamerleden is overigens definitief van de baan. De commissie Emolumenten sprak hierover in februari met minister Remkes van Binnenlandse Zaken.
Volgens voorzitter Hofstra van de commissie is er geen sprake van dat de Kamer zichzelf een forse salarisverhoging zou willen geven, zoals RTL Nieuws dinsdag meldde. "Dat geeft geen pas. Kamerleden zitten in een glazen huis en wij zullen altijd zorgvuldig omgaan met dit soort zaken."
(Bron)
'Chip paspoort vatbaar voor virus'

AMSTERDAM - De chips in het nieuwe paspoort en de ov-chipkaart zijn vatbaar voor virussen. Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam zijn er in geslaagd een virus te maken voor de zogenoemde RFID-chip, de vervanger van onder meer de streepjescode.
De Amerikaanse promovenda Melanie Rieback heeft de ontdekking gedaan. De RFID-chips zijn kleine stickers met informatie die door radiogolven op afstand kunnen worden gelezen. De verwachting is dat deze stickers in de toekomst op ieder product in de supermarkt worden geplakt. Een caissière is daardoor overbodig. Boodschappen kunnen door elektronische poortjes gaan om te worden afgerekend.
Ook bij huisdieren en vee is vaak een chip geïnjecteerd die de dieren kan identificeren als ze zoekraken of besmet blijken te zijn met een ziekte. "Omdat de geheugenruimte op deze chips beperkt is, nam iedereen tot nu toe aan dat ze niet geïnfecteerd konden worden met een computervirus", stellen de onderzoekers. Nu blijkt besmetting met een virus volgens de onderzoekers wel mogelijk te zijn.
De onderzoekers zeggen dat een kwaadwillende een chip met tien keer zoveel enen en nullen kan plakken op bijvoorbeeld een koffer op een luchthaven. "Zodra zijn koffer wordt gescand kan de besmette tag de hele bagagedatabase van het vliegveld aantasten", stellen de onderzoekers. "Bij aankomst op andere vliegvelden scant men deze koffers opnieuw, waardoor binnen 24 uur honderden vliegvelden kunnen worden besmet. Ideaal voor smokkelaars en terroristen die hun verdachte bagage ongezien de wereld over willen sturen."
Rieback benadrukt dat ontwikkelaars hun RFID-systemen moeten controleren en veiligheidsprocedures moeten toepassen. Dit soort tegenmaatregelen kunnen volgens de promovenda de dreiging van RFID-virussen beperken.
(Bron)
België wil 'babybedelaars' van straat

BRUSSEL - België gaat stappen ondernemen tegen bedelaars die met kinderen of zelfs zeer jonge baby's op straat zitten. De Belgische minister voor Grote Stedenbeleid Dupont wil echter geen repressieve aanpak doorvoeren. Daarom gaat hij in grote steden als Brussel, Antwerpen, Luik en Charleroi twaalf bemiddelaars aanstellen, die de ouders zo ver moeten krijgen dat zij hun kinderen naar school of een opvangcentrum sturen.
Bedelen is in België officieel niet strafbaar. Vooral in Brussel zitten echter veel bedelaars, ook in koud weer, met kinderen op straat, in de hoop op die manier meer aandacht te krijgen. Volgens Dupont lopen de kinderen daarbij onnodige risico's op ziekten. Ook krijgen zij vaak te veel hoestsiroop toegediend om hen kalm te houden.
(Bron)
Ik heb een bed dat 1.40 m breed is. Meestal lig ik als ik wakker word op m'n linkerzij, helemaal aan de linkerkant van het bed. Naast het bed staan nu dozen (die kamerverbouwing, weet u nog).
Tussen mij en de dozen is pakweg 10 cm ruimte, en daar ligt Tom dan languit, knus weggepropt.
Vanochtend werd ik wakker uit halfslaap omdat er ineens iets gloeiends naast me kroop aan de andere kant: Tijger had duidelijk een hele tijd op de vensterbank in de zon gezeten ;-)
Mannentekort

Steeds meer vrouwen in Nieuw-Zeeland trouwen onder hun niveau, omdat in de leeftijdscategorie van 20 tot 49 jaar een tekort aan mannen is. Dat blijkt uit een studie, waarover de Nieuw-Zeelandse krant The Press publiceert. In een toelichting op de onderzoeks- resultaten zei demograaf Paul Callister dat het aantal vrouwen dat trouwt met een man met een lagere opleiding en/of slechter betaalde baan in de laatste twee decennia met 10 procent is toegenomen. In de leeftijdscategorie 20 tot 49 jaar zijn er 33.000 tot 55.000 minder mannen dan vrouwen.
(Bron)

dinsdag, maart 14, 2006

TT 402 Nieuwe ero's in Duitsland

De bruggen op de euro's kennen we nu wel. Het is tijd voor een nieuw jasje. Dat moet ook een Duitse creatieveling hebben gedacht toen hij besloot de eurobiljetten op te leuken.
Hij sierde zijn eurobiljetten van 300, 600 en 1000 op met hunkerende mannen en naakte, rondborstige vrouwen. Het woord euro veranderde hij in Eros, de Griekse God van de liefde.
Voor de nagemaakte euro's die er toch wat anders uitzien dan de officiële flappen, heeft de Duitser twee sloffen sigaretten kunnen kopen. Hij liep de winkel uit met 534 euro wisselgeld.
Steeds meer vreemde 'snuiters' in Nederland

VOORBURG - In Nederland leven steeds meer planten en dieren die hier van oorsprong niet thuis horen. Sinds 1900 is het aantal vreemde soorten meer dan verdubbeld, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
"Ruim 10 procent van veel dier- en plantengroepen is hier niet op eigen kracht gekomen", aldus de onderzoekers van het CBS.
Voorbeelden van de zogenoemde exoten zijn de Japanse oester, de muskusrat en de grote waternavel. Ook ziekten als mond- en klauwzeer (MKZ) en het griepvirus behoren tot de indringers.
Dat de vreemde gasten hier zijn opgedoken, is deels de schuld van Nederland zelf. Een aantal uitheemse planten en dieren zijn bewust naar hier gehaald: "de Japanse oester voor de oestercultuur, de muskusrat voor bont en de Amerikaanse vogelkers voor bosverbetering."
Andere soorten zijn via het internationale handelsverkeer meegelift naar hier. In het ballastwater van zeeschepen en via voedsel- en plantentransporten bijvoorbeeld verhuizen veel waterdieren en insecten over de hele wereld. En zonder natuurlijke vijanden kunnen zij zich op hun nieuwe stek ongehinderd voortplanten.
De uitheemse planten en dieren kosten Nederland jaarlijks naar schatting 1,3 miljard euro aan schade en bestrijding. De muskusrat moet bijvoorbeeld bestreden worden omdat het dier dijken ondergraaft en zo de veiligheid in de polders in gevaar brengt. De grote waternavel moet vaak gesnoeid worden omdat de plant erg woekert en de waterafvoer in het geding brengt.
De exoten vormen soms een bedreiging voor de eigen inheemse soorten. Zo dreigt het Aziatische lieveheersbeestje zijn Europese soortgenoot te verdringen.
Het ministerie van Landbouw bekijkt momenteel hoe Nederland in de toekomst wil omgaan met de vreemde planten en dieren. Minister Veerman (Landbouw) zal kort voor de zomer de beleidsnota 'invasieve exoten' over de aanpak van het probleem naar de Tweede Kamer sturen, aldus een woordvoerder van het departement.
(Bron)

Laat Verdonkeremanen het maar niet horen.
Trouwens: hoeveel 'oorspronkelijke natuur' is er nog in Nederland? De meeste 'natuur' wordt tegen de verdrukking in in stand gehouden. Zonder ingrijpen was half Nederland vermoedelijk een getijdengebied, dus wat is natuur nog in dit land?
Aantal doden door mazelen bijna gehalveerd

GENEVE - Het aantal mensen dat in de afgelopen zes jaar om het leven kwam door de mazelen, is bijna gehalveerd. Dat komt vooral omdat steeds meer kinderen in zuidelijk Afrika zijn ingeënt, verklaarden de Verenigde Naties vrijdag.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het VN-kinderfonds Unicef noemden de daling van 871.000 mazelen-doden in 1999 naar 454.000 in 2004 "een uitstekend succesverhaal over volksgezondheid".
Een veilige en goedkope mazelenvaccinatie is sinds de jaren zestig beschikbaar, maar toch sterven vooral in ontwikkelingslanden nog altijd veel kinderen aan de ziekte.
Onder de mazelenslachtoffers waren in 2004 ongeveer 410.000 kinderen jonger dan vijf jaar. Zij waren veelal slachtoffer van complicaties, zoals ernstige diarree of longontsteking.
(Bron)
Gewapende overval op ziekenhuis Tilburg

TILBURG - Twee mannen uit Tilburg, 21 en 22 jaar oud, zijn dinsdag aangehouden na een gewapende overval op het St. Elisabeth-ziekenhuis in Tilburg. De twee zijn kort na de overval aangehouden in de buurt van het ziekenhuis.
Dat maakten vertegenwoordigers van de politie en het ziekenhuis dinsdag bekend. Volgens het ziekenhuis zijn bij de overval op de afdeling facturering de weekopbrengst van het restaurant en het parkeergeld buitgemaakt. Hoe groot de buit was, is niet bekend.
"Wij zijn boos over deze brutale overval", zei bestuursvoorzitter W. van der Meeren van het Elisabeth-ziekenhuis. Hij vraagt zich af waarom de overvallers de administratieve afdeling van het ziekenhuis voor hun actie uitkozen. Die vraag wil de politie ook beantwoord zien, liet de Tilburgse districtschef F. Swinkels weten. De afdeling staat aangegeven in het ziekenhuis, maar bevindt zich op een plek waar weinig bezoekers komen.
Op het moment van de overval waren er elf mensen op de afdeling die zich met de facturering bezighoudt. "Die zijn kort na de overval opgevangen door onze psycholoog", aldus Van der Meeren.
Bezoekers en patiënten van het ziekenhuis hebben volgens hem niets van de overval gemerkt.
(Bron)
Meting navelstrengwindingen spoort complicaties op

UTRECHT - Het aantal windingen in de navelstreng van baby's kan wijzen op problemen voor of na de geboorte en op aangeboren afwijkingen. Meting van het aantal windingen voor de geboorte met een echo kan baby's met een verhoogd risico opsporen. Dat concludeert gynaecoloog in opleiding Monique de Laat in een onderzoek waarop ze 15 maart aan de Universiteit Utrecht promoveert.
Dat heeft het Universitair Medisch Centrum Utrecht dinsdag laten weten. Windingen zijn in een spiraal lopende bloedvaten die, net als bij een telefoonsnoer, de navelstreng sterk en flexibel maken.
Een te groot of te klein aantal windingen vergroot de kans op sterfte van het kind voor de geboorte, zuurstofgebrek tijdens de bevalling, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen zoals het syndroom van Down en een lager geboortegewicht.
De Laat onderzocht in twee studies 885 en 565 zwangerschappen. Een vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe goed het aantal navelstrengwindingen het syndroom van Down voorspelt.
(Bron)
Rabobank gaf inkijkje in rekeningen via internet

UTRECHT - Beleggers bij Rabobank hebben vorige week kortstondig een inkijkje gekregen in andermans effectenrekeningen. Dit kwam door een technische storing, waardoor rekeningen bij het inloggen via internet niet aan de juiste persoon werden gekoppeld. Dit heeft een woordvoerder van de bank dinsdag bevestigd.
Het voorval speelde zich donderdag af. Volgens de zegsman is de storing "meteen" gesignaleerd. Een tiental mensen heeft inzage gehad in andere beleggingsrekeningen. Zij konden toen geen transacties verrichten. Financiële schade is dan ook niet geleden, aldus de woordvoerder. "Vergelijk het met een verkeerde postbezorging van een rekeningafschrift."
Banken hebben hun computersystemen zwaar beveiligd omdat consumenten moeten kunnen vertrouwen op een veilige verwerking van hun transacties via internet. Volgens de Rabobank-zegsman is er iets fout gegaan bij het updaten van het systeem. "Een stukje software is verkeerd teruggeplaatst. Wij betreuren dit zeer."
(Bron)
Miljoenenfraude met Polen in Rotterdamse haven

DEN HAAG - De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft met de politie in de Rotterdamse haven een miljoenenfraude met Poolse werknemers opgerold. Vijf leidinggevenden van een maritiem uitzendbureau zijn zondag opgepakt. Dat heeft een woordvoerder van de SIOD dinsdag bekendgemaakt.
Volgens de zegsman is voor een bedrag van 8 miljoen euro of meer aan belastingen en premies ontdoken. Ruim tweehonderd Poolse loodgieters, elektriciens, schilders en timmerlui werden met valse papieren als zeelui ingezet, terwijl ze in werkelijkheid onderhoudswerk aan schepen deden.
De zogenaamde matrozen verbouwden schepen voor een tarief van 5 euro per uur, terwijl dat normaal 25 euro kost. Er werd twaalf uur per dag gewerkt, waarvan een deel zwart werd uitbetaald en het andere deel tegen het zeemanstarief.
Rechercheurs van de SIOD zijn onder meer naar Cyprus en Polen afgereisd om de zaak te onderzoeken. Het uitzendbureau dat bemiddelt in scheepsbemanningen, zorgde ervoor dat Poolse vaklui via een vestiging op Cyprus als matrozen werden aangemonsterd.
De SIOD kwam de fraude op het spoor toen de Arbeidsinspectie en Koninklijke Marechaussee bij controles steeds dezelfde Polen tegenkwamen op een schip dat maar niet vertrok.
(Bron)
'Vaccin tegen kanker'

LONDEN - Antivirale vaccins kunnen een op de tien gevallen van kanker in Groot-Brittannië voorkomen, en tot 25 procent in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit een studie van het Britse kankeronderzoekscentrum The Cancer Research UK, waarover de BBC maandag heeft gepubliceerd.
Er zijn bepaalde vormen van kanker die ook door een virus kunnen ontstaan, zoals kanker aan baarmoederhals, maag en lever. Daarvoor is, volgens de onderzoekers, een handvol virussen verantwoordelijk.
Vaccins zouden in die gevallen het ontstaan van de ziekte kunnen voorkomen. De onderzoekers schatten dat er jaarlijks over de hele wereld ruim 1,8 miljoen nieuwe gevallen van kanker ontstaan door virussen.
De wetenschappers benadrukken dat slechts een klein deel van de mensen die besmet raken met die virussen ook daadwerkelijk kanker krijgen. Toch schatten ze dat jaarlijks 18 procent van de nieuwe kankergevallen te maken heeft met een virusinfectie.
De ontwikkeling van een virus is het verst bij baarmoederhalskanker. Infectie met het humane papillomavirus, beter bekend als genitale wratten, kan tot die ziekte leiden.
(Bron)
Trojaans paard verspreidt kinderporno

AMSTERDAM - Een nieuw Trojaans paard opent automatisch een kinderpornovideo terwijl ondertussen schadelijke spyware en adware worden geïnstalleerd. Dat schrijft internetbeveiligingsspecialist Norman. Het bestand, met de naam W32/Agent.ULL, leidt de computergebruiker af met de video terwijl ondertussen programma's zoals Tibs, een adware downloader voor pornografische websites, worden geïnstalleerd.
De Trojan bevat zelf geen verspreidingstechnologie, maar wordt op internet verspreid via verschillende kanalen, waaronder uitwisselingsnetwerken als Kazaa en waarschijnlijk ook via de mail.
Alhoewel de bestandsnaam waarin W32/Agent.ULL wordt verspreid al aangeeft dat de videoclip een zeer expliciete inhoud heeft, dient deze als lokaas om de gebruiker ertoe te bewegen om toch het bestand op te starten.
"Norman wil benadrukken dat het bezit en verspreiden van kinderporno een misdrijf is", zegt Volker Ladage, directeur van Norman. "Het bewust doorsturen of delen van deze Trojan is hierop geen uitzondering."
(Bron)
Eerste kippen donderdag gevaccineerd

DEN HAAG - Kippen, kalkoenen, eenden en ganzen, die normaal gesproken buiten scharrelen, mogen vanaf donderdag gevaccineerd worden tegen de vogelgriep. Het ministerie van Landbouw maakte dinsdag bekend dat het inentingsprogramma die dag begint.
Minister Veerman (Landbouw), die langdurig en vastberaden in Europa lobbyde voor de vaccinatiemogelijkheid, laat deze kans zelf niet voorbij gaan. De dubbelgezoomde Barnevelders en Hollandse krielkippen, die normaal gesproken rond het woonhuis van de bewindsman in de Hoeksche Waard scharrelen, zullen op de eerste dag de prik tegen het gevreesde vogelgriepvirus krijgen.
De Nederlandse vaccinatie tegen de vogelgriep is gebonden aan verschillende regels. Zo mogen kippenboeren alleen buitenlopende leghennen inenten. Onder het hobbypluimvee komen kippen, kalkoenen, eenden en ganzen in aanmerking voor de prikken.
Om goed beschermd te zijn tegen het virus moeten de dieren twee maal geprikt worden. De tweede prik kan pas drie tot vier weken na de eerste. Drie weken na de tweede vaccinatie mogen de kippen weer naar buiten.
Voor de vaccinatie, die maximaal een jaar geldig is, heeft het ministerie vier miljoen doses van het vaccin Gallimune Flu H5N9 van het Amerikaans-Franse diergeneesmiddelenconcern Merial besteld. Alle ingeënte dieren krijgen een pootring met de tekst 'Vaccinatie AI 2006 NL'.
De pluimveehouders mogen zelf bepalen of ze hun dieren vaccineren of opgehokt houden zoals nu. De kosten van de behandeling komen in ieder geval voor rekening van de eigenaar. Het Rijk betaalt wel de bijbehorende bloedproef.
Nederland kreeg drie weken geleden net als Frankrijk toestemming van de Europese Unie het pluimvee te vaccineren tegen het H5N1-virus. De andere lidstaten stelden wel als voorwaarde dat levende ingeënte dieren niet de grens over gaan: ze moeten in Nederland geslacht worden voor export.
Nederland telt een half miljoen biologische kippen en ongeveer 5 miljoen vrije uitloophennen. Het aantal hobbydieren is niet exact bekend. Naar schatting huisvesten Nederlanders in achtertuinen en particuliere kippenhokken 1 tot 3 miljoen vogels, die voor de vaccinatie in aanmerking komen.
(Bron)
Waterstofmoleculen in ver sterrenstelsel

AMSTERDAM - Astronomen uit Nederland, Groot-Brittannië en Denemarken hebben bewijzen gevonden voor de aanwezigheid van waterstofmoleculen in een sterrenstelsel op twaalf miljard lichtjaren afstand. Hun bevindingen zijn gebaseerd op recente metingen van twee telescopen op het eiland La Palma aan de nagloeier van een gammaflits.
Dat heeft de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie maandag laten weten. De astronomen publiceren hun bevindingen deze maand in het tijdschrift Astronomy and Astrophysics. Dat verre melkwegstelsels waterstofmoleculen bevatten, werd al wel verwacht maar nog niet bewezen. "Dit is vooral belangrijk omdat deze moleculen ons belangrijke informatie geven over de evolutie van melkwegstelsels", aldus de Amsterdamse astronoom K. Wiersema. Gammaflitsen zijn enorm heldere flitsen van gammastraling.
Nagloeiers in de vorm van bijvoorbeeld zichtbaar licht kunnen op aarde worden waargenomen. Dat moet heel snel gebeuren, omdat nagloeiers razendsnel zwakker worden.
(Bron)
Tele2 troeft KPN af met internettelevisie

AMSTERDAM - KPN kan ook op televisiegebied de borst natmaken voor Tele2. De Zweedse onderneming is dinsdag als eerste telecombedrijf in Nederland begonnen met het aanbieden van een volwaardig tv-pakket via een snelle internetverbinding.
Het aanbod betreft 32 tv-kanalen. Van de grote zenders ontbreken alleen BBC 1 en 2. De Britse omroep verkoopt die zenders niet meer commercieel. KPN kan daardoor ook niet over de voornaamste BBC-kanalen beschikken, als het binnenkort een eigen IPTV-pakket (Internet Protocol TV) op de markt zet.
Tele2 heeft hoge verwachtingen van zijn nieuwe avontuur. Het telecombedrijf kan internettelevisie aanbieden, doordat het vorig jaar zomer Versatel overnam voor 1,34 miljard euro. Versatel beschikt over een glasvezelnetwerk dat ongeveer 65 procent van de Nederlandse huishoudens van snel internet kan voorzien.
Concrete doelstellingen wil het bedrijf niet geven, maar volgens operationeel directeur Günther Vogelpoel zullen de Tele2-investeerders niet tevreden zijn met enkele tienduizenden klanten voor internettelevisie.
Versatel begon vorig jaar zomer met het uitzenden van live eredivisievoetbal via internet. Dat bleek tot dusver een sof. Slechts 60.000 huishoudens hadden zich eind vorig jaar voor het product aangemeld, veel minder dan de 100.000 waarop Versatel had gerekend. Om niet te veel met dit verleden opgezadeld te worden heeft Tele2 de naam Versatel al in februari overboord gegooid bij de consumententak.
Het voetbal zit ook in het nieuwe pakket. Tele2 wil echter veel meer nadruk gaan leggen op het volledige tv-pakket. Daarnaast is het mogelijk om op elk gewenst moment driehonderd series en films te bekijken. Tele2 wil ook het populaire www.uitzendinggemist.nl op tv gaan aanbieden. De techniek is daar nu nog niet helemaal klaar voor. Mogelijkheden voor gepersonaliseerde televisie, zoals KPN bijvoorbeeld wil met de verspreiding van filmpjes die zijn gemaakt door consumenten zelf, zijn voorlopig ook afwezig.
De kosten voor het totale pakket, inclusief een aansluiting voor vaste telefonie, bedragen bijna 45 euro per maand. Het voetbal is tot 2007. Daarna vraagt Tele2 voor de livebeelden 10 euro per maand extra. Ook denkt het bedrijf aan pay-per-view, betaling per wedstrijd.
(Bron)
Marihuana is slecht voor het geheugen

NEW YORK - Het gebruik van marihuana heeft een negatief effect op de werking van het geheugen. Een kortere spanningsboog en verslechtering van het geheugen zijn gevolgen van gebruik van de drug, maakten Griekse onderzoekers dinsdag bekend. De resultaten van het onderzoek verschenen dinsdag in het vaktijdschrift Neurology.
Het onderzoek spreekt eerdere onderzoeken tegen. Daaruit bleek dat het gebruik van marihuana nauwelijks effect heeft op alertheid of andere cognitieve vaardigheden.
Een probleem met het onderzoeken van effecten van drugs is dat andere factoren moeilijk zijn uit te sluiten. Onderzoekers hebben moeite om een oorzaak-gevolgrelatie aan te tonen tussen het gebruik van drugs en de verslechtering van de hersenwerking.
(Bron)
Vlinders en planten voorspellen late lente

WAGENINGEN - Nederland zal dit jaar een late lente beleven, zo'n drie tot vier weken later dan de afgelopen vijf jaar. Dat voorspellen Wageningen Universiteit en de Vlinderstichting maandag op grond van de vertraagde bloei en verschijning van planten en vlinders in de Natuurkalender.
Dat de winter dit jaar wat langer aanhoudt, zal weinigen zijn ontgaan. De natuur geeft aanknopingspunten wat nog voor de boeg ligt. Zo is de bloei van de gele kornoelje, die samenvalt met het einde van de voorlente, dit jaar 39 dagen vertraagd. Het begin van de prille lente, dat meestal wordt opgesierd door bloeiende bosanemonen, wordt dit jaar pas op 10 april verwacht, achttien dagen later dan de laatste vijf jaar.
De vlinders versterken dit beeld. Soorten als de dagpauwoog, atalanta en de citroenvlinder zijn dit jaar nog nauwelijks gesignaleerd. Volgens de beide organisaties werden zij de afgelopen jaren "veel meer gezien", stelden Wageningen Universiteit en de Vlinderstichting.
(Bron)

Niet vreemd, vorig jaar hadden we in februari een periode dat het ruim 15 graden was. Die hebben we nu niet gehad, en ook gemiddeld is het kouder dan vorig jaar.
Een tijdje terug was het ineens 10 graden, en zag ik opvallend veel bijen. Die zijn nu weer allemaal in winterslaap denk ik.
Straf Lucia de B. opnieuw bekeken

AMSTERDAM - Lucia de B. krijgt een nieuwe proces. De Hoge Raad heeft dinsdag het verzoek van de verpleegkundige toegewezen. De B. werd in juni 2004 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, maar de Hoge Raad bepaalde dinsdag dat die strafcombinatie niet kan en verwees de zaak terug naar het hof in Amsterdam.
(Bron en meer)
Logopedie helpt bij Parkinson

NIJMEGEN - Logopedie kan de slik- en spraakproblemen van patiënten met de ziekte van Parkinson of andere spierziekten aanzienlijk verbeteren. Maar omdat veel huisartsen en specialisten dat niet weten, wordt de therapie veel te weinig toegepast.
Dat stelt taal-spraakpatholoog B. de Swart, die volgende week donderdag aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert op een onderzoek naar spraaktherapie bij patiënten met spieraandoeningen.
Volgens De Swart is een kortdurende therapie al voldoende om de kwaliteit van leven van Parkinsonpatiënten en anderen met een spierziekte stukken te verbeteren.
Ongecontroleerde spierbegwegingen zorgen voor verslikken, aldus de promovendus. Veel verslikken kan weer leiden tot longontsteking en ondervoeding. Bovendien is een patiënt met een spierziekte vaak slecht te verstaan, wat tot sociaal isolement leidt.
De Swart stelt dat dit ernstige problemen zijn, die echter niet door alle behandelaars worden onderkend. En als artsen het probleem wel zien, denken ze meestal dat er niets aan te doen is of dat oefeningen veel te vermoeiend zijn.
De taal-spraakpatholoog ontwikkelde oefeningen die gericht zijn op het gebruik van de restcapaciteit in mond- en keelholte. Zo kan een Parkinsonpatiënt leren om zijn stem anders te gebruiken, waardoor hij weer verstaanbaar is. De Swart leerde een andere groep patiënten om hun houding te veranderen, waardoor het slikken direct verbeterde.
De promovendus meent dat doorverwijzing naar logopedie altijd zinvol is voor patiënten met spraak- en slikproblemen.
(Bron)