zaterdag, oktober 07, 2006

De Chinees hier is meestal een Chinees-Indisch restaurant. Soms hoor je types moeilijk doen omdat de geserveerde gerechten niet oorspronkelijk zijn.
Ik geloof dat ik dat niet zo erg vind. Lees dit maar.
Het was 14 graden, maar ik zag wel een vlindertje vliegen (klein wit vlindertje). In de zon was het best te doen, maar zodra ik in de schaduw fietste, brrr.
Zorgverzekeraars verwachten forse stijging zorgpremie

ZEIST - De premie die burgers volgend jaar voor hun ziektekostenpolis moeten betalen, kan fors oplopen. Dat heeft directeur Martin Bontje van de koepelorganisatie van zorgverzekeraars ZN woensdag gezegd.
Het ministerie van Volksgezondheid gaat ervan uit dat de premie voor 2007 met ongeveer 100 euro zal stijgen tot 1166 euro per jaar. ZN gaat uit van een bedrag van minstens 1188 euro. Bontje verwijt minister Allerlaagst de prognose voor volgend jaar "om politieke redenen" te rooskleurig te hebben voorgesteld.
Hij zegt dat de zorgverzekeraars over 2006 40 euro per verzekerde verlies hebben geleden. Daarbij moeten ze volgend jaar extra geld op tafel leggen voor maatregelen tegen wanbetalers. Ook zullen de zorgkosten per patiënt verder stijgen. Dat geldt ook voor kosten die verzekeraars moeten maken om hun bedrijf te runnen.
Door de invoering van het nieuwe zorgstelsel moesten alle burgers afgelopen jaar kiezen bij welke zorgverzekeraar ze een polis afsloten. Binnenkort hebben ze de mogelijkheid om over te stappen naar een andere, als ze ontevreden zijn over hun huidige verzekeraar.
Bontje verwacht dat de grote zorgverzekeraars hun premie voor volgend jaar begin november bekendmaken. De andere zullen later in november volgen. Vanaf 1 december kunnen mensen hun contract met hun zorgverzekeraar verbreken.
Een meerderheid van de Tweede Kamer probeert die datum te vervroegen, bijvoorbeeld naar 15 november.
Maar Bontje zei woensdag dat de zorgverzekeraars daardoor in problemen komen. Het is volgens hem een enorme klus voor de bedrijven om al hun klanten voor 1 december een brief te sturen met daarin een aanbod voor een nieuwe polis. Hij denkt dat die datum niet vervroegd kan worden.
Bontje verwacht dat de komende maanden 50 tot 75 procent van de verzekerden van verzekeraar zal wisselen, een veel groter aantal dan vorig jaar. Hij sluit daarbij niet uit dat verzekeraars de komende tijd in financiële problemen komen en worden gedwongen te fuseren met andere.
De Tweede Kamerleden Ferd Crone en Frank Heemskerk (beiden PvdA) willen van het kabinet weten hoe het de zorgtoeslag denkt te verhogen nu de premie hoger uitvalt dan gedacht. Ze hebben hierover woensdag schriftelijke vragen gesteld aan de ministers Gerrit Zalm (Financiën) en Allerlaagst.
De PvdA'ers willen vóór donderdagochtend half tien antwoord, omdat daarna de financiële beschouwingen verdergaan, het debat over de financiële plannen van het kabinet voor volgend jaar.
(Bron)
'Re-integratieprojecten voor alle uitkeringen'

DEN HAAG - Er moeten re-integratieprojecten komen voor alle uitkeringsgerechtigden. Dat vindt een burgerpanel van werkzoekenden. Minister Aart Jan de Kneus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontving vrijdag dit idee en andere suggesties van twee burgerpanels.
De panels bestonden uit 25 werkgevers dan wel werkzoekenden die zich bogen over de vraag hoe meer mensen aan het werk kunnen komen.
Re-integratieprojecten bestaan nu al voor bijvoorbeeld mensen die in de WAO zitten. Het panel van werkzoekenden pleit verder voor meer maatwerk, bijvoorbeeld door een plan van aanpak per persoon.
Met de Individuele Re-integratieovereenkomst kan een werkzoekende of arbeidsgehandicapte de regie nemen over de eigen re-integratie. Deze werkwijze zou voor alle uitkeringen mogelijk moeten zijn, vinden de werkzoekenden.
Het burgerpanel van werkgevers vindt dat er een betere afstemming moet komen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Zo zouden de Regionale Opleidingscentra alleen mensen moeten opleiden voor beroepen waar vraag naar is. Werkgevers zouden verplicht moeten zijn deze mensen in dienst te nemen.
Minister De Kneus stelde de panels in om oplossingen uit de praktijk te horen. De burgerpanels zijn in principe eenmalig. De rapportage Burgerpanels SZW is vrijdag aangeboden aan de Tweede Kamer.
(Bron)
Geld terug bij faillissement webwinkel

UTRECHT - Prijs- en productvergelijker Vergelijk.nl geeft consumenten hun geld terug als zij een bij een webwinkel gekocht product niet hebben ontvangen wegens een faillissement. Dit moet online kopen veiliger maken, heeft een woordvoerder namens Vergelijk.nl laten weten.
Bedragen tot maximaal 750 euro worden vergoed. Verder garandeert Vergelijk.nl dat betaalde producten worden geleverd en bemiddelt de prijs- en productvergelijker bij een geschil.
De consument moet wel lid zijn van Mijn.Vergelijk en het product via de site van Vergelijk.nl. hebben gekocht.
(Bron)
Wilders wil 'tsunami van islamisering' stoppen

DEN HAAG - De islam is een gewelddadige religie, vindt lijsttrekker Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid. Hij vreest met de aanwezigheid van steeds meer moslims een tsunami van islamisering in Nederland. "Die raakt ons in ons hart, in onze identiteit en in onze cultuur", zegt Wilders zaterdag in de Volkskrant.
Het liefst ziet hij dat de grenzen meteen dicht gaan voor alle niet-westerse allochtonen. Volgens Wilders tonen de statistieken aan dat er een rechtstreeks verband is tussen de islam en criminaliteit. "Een op de vijf Marokkaanse jongeren staat als verdachte bij de politie geregistreerd. Hun gedrag vloeit voort uit hun religie en cultuur."
De voorman van de Partij voor de Vrijheid heeft geen enkel geloof in een gematigde islam. Nieuwe moskeeën zijn wat hem betreft uit den boze. "We hebben er gewoon te veel. Ik word gek van al die moskeeën."
Islamisering ziet Wilders momenteel als het grootste probleem van ons land. Daarnaast pleit zijn partij voor een kleinere overheid, lastenverlichting en een harde aanpak van criminaliteit.
(Bron)

Hij zit er ook mee dat 'zij' nu van de steden naar het platteland trekken. Terwijl dat eerst een 'bewijs' was dat 'zij' niet geïntegreerd zouden zijn.
Nou ja, hij verdient het niet dat erover gediscussieerd wordt.
Steun Nederlandse bedrijven aan Israëlische bezetting

DEN HAAG - Tussen Nederland en bedrijven in door Israël bezette Palestijnse en Syrische gebieden zijn uitgebreide economische relaties. Dat gaat om Nederlandse handelspartners van Israëlische bedrijven in de Gazastrook, de Westoever en de Golan Hoogvlakte of om bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven die er investeren.
Dat laat onderzoek zien van United Civilians for Peace, een organisatie die zich namens zes hulporganisaties inzet voor een rechtvaardige oplossing van het Palestijns-Israëlische conflict.
Het onderhouden van dergelijke relaties staat op gespannen voet met maatschappelijk verantwoord ondernemen en met normen die de Verenigde Naties hebben vastgelegd.
Eind vorig jaar antwoordde minister Bot (Buitenlandse Zaken) nog op Kamervragen dat hem geen Nederlandse bedrijven bekend zijn die investeren in bezette Palestijnse gebieden of die handel drijven met bedrijven die gevestigd zijn in nederzettingen in deze gebieden.
De onderzoekers hebben 25 Nederlandse handelspartners gevonden van bedrijven in Israëlische nederzettingen die naar Nederland exporteren. Daarnaast zijn er twee Nederlandse bedrijven, waaronder Unilever, die investeren in de nederzettingen en nog eens twee die diensten verlenen die de bezetting van de Palestijnse gebieden ondersteunen. Ook zijn er veertien Nederlandse dochterondernemingen van zes bedrijven met activiteiten in de nederzettingen.
Unilever-dochter Beigel & Beigel produceert crackers en zoutjes in Barkan op de bezette Westelijke Jordaanoever. Interwand Eibergen heeft volgens het rapport glazen wanden geleverd voor een nieuw terminalgebouw bij de grensovergang Erez. Ook kraanverhuurder Riwal uit Dordrecht profiteert van de Israëlische aanwezigheid in de bezette gebieden. Via het gelieerde bedrijf Lima Holding verhuurt het kranen die bij de bouw van de afscheidingsmuur worden gebruikt.
Volgens de onderzoekers klopte het antwoord van Bot indertijd dan ook niet dat dat hij geen aanwijzingen had "dat het Nederlandse bedrijf betrokken is bij de bouw van de barrière".
Een woordvoerder van Unilever liet in een reactie weten dat zij daar volgens een strikte gedragscode handelen. Ook leeft Unilever volgens hem de regels van de organisatie van rijke industrielanden OESO en de VN na. Op basis daarvan is Unilever van mening dat het niets verkeerd doet. Bovendien, zo stelt de zegsman, Unilever is geen politieke organisatie, maar een bedrijf. "Wij houden ons verre van politiek", aldus de woordvoerder.
"Er is geen verbod op handelsrelaties maar we ontmoedigen wel investeringen", reageerde een woordvoerder van het ministerie.
Buitenlandse Zaken beschouwt dit zaken doen als maatschappelijk niet verantwoord ondernemen. In resoluties heeft de VN Israël herhaaldelijk opgeroepen zich uit de bezette gebieden terug te trekken. "We nemen contact op met de bedrijven die in het rapport zijn genoemd."
(Bron)
Getuige tegen moordende mariniers krijgt een jaar cel

CAMP PENDLETON - Een hospitaalsoldaat van de Amerikaanse marine heeft vrijdag een jaar celstraf opgelegd gekregen wegens zijn aandeel in de moord op een Iraakse man in april dit jaar.
De krijgsraad veroordeelde Melson J. Bacos tot tien jaar maar hij hoeft daar maar een jaar van uit te zitten omdat hij tegen andere betrokken betrokkenen zal getuigen, meldde de BBC zaterdag.
Bacos die een deal had gesloten met de aanklagers bekende onder meer dat hij zich schuldig had gemaakt aan ontvoering. De 21-jarige gedaagde verklaarde vrijdag dat hij zeven mariniers begeleidde tijdens een patrouille in Hamdania. Uit woede over een eerdere vrijlating van een van terrorisme verdachte Irakees, besloten de mariniers om een willekeurige burger te ontvoeren en te vermoorden.
De daders legden kogels en een schop naast het lichaam van het 52-jarige slachtoffer, zodat het zou lijken dat de Irakees een explosief wilde verstoppen.
(Bron)
Nederlandse moslimdochters erven helft van zonen

AMSTERDAM - Nederlandse islamitische ouders stellen volgens de islamitische wetgeving sharia testamenten op waarin hun dochters de helft krijgen van wat de zonen erven. Dat zegt de Amsterdamse hoogleraar Islamrecht Ruud Peters zaterdag in Trouw. Volgens de wetenschapper zit er toekomst in de sharia voor wat betreft het contract- en erfrecht.
Momenteel zouden islamitische ouders de sharia al toepassen op het Nederlands erfrecht bij de verdeling van de nalatenschap tussen hun dochters en zonen. "Ook al hebben notarissen daar soms moeite mee", zegt Peters in het ochtendblad.
Het Nederlandse contractrecht biedt volgens de hoogleraar ruimte voor contracten die in overeenstemming zijn met de wetten uit de sharia. Volgens hem passen ook islamitische ondernemers die constructie toe met hulp van Nederlandse notarissen.
De voorzitter van Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie bevestigt de uitspraken van Peters.
Volgens de wetten van de Sharia krijgen dochters minder van de erfenis omdat zij geen enkele financiële verantwoordelijkheid voor het gezin hoeven te dragen.
Kamerlid Geert Wilders (Groep Wilders) laat weten dat hij dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer mondelinge vragen over de kwestie stelt aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA). Hij noemt het 'schokkend' dat moslimouders in Nederland testamenten laten opstellen 'conform de islamitische shariawet'.
(Bron)
Kritische Russische journaliste vermoord

MOSKOU - De bekende Russische journaliste Anna Politkovskaja is in haar huis in Moskou doodgeschoten. Ze werd dood in een lift van haar appartementencomplex aangetroffen, aldus het Russische persbureau Interfax. Bij haar lichaam lag een pistool met vier kogels.
De 48-jarige Politkovskaja werkte voor de kritische krant Novaja Gaseta. Ze schreef onder meer kritische artikelen en reportages over de oorlog in Tsjetsjenië en uitte scherpe kritiek op het beleid van president Vladimir Poetin.
Politkovskaja betichtte het Russische leger voortdurend van mensenrechtenschendingen in de strijd tegen de Tsjetsjeense separatisten.
Toen Politkovskaja in 2004 naar Beslan wilde om verslag te doen van de dramatisch verlopen gijzeling van schoolkinderen, werd ze aan boord van het vliegtuig vergiftigd. Ze heeft altijd de Russische geheime dienst hiervoor verantwoordelijk gehouden.
De moeder van twee kinderen trad in 2002 op als bemiddelaar toen in Moskou een theater was bezet door Tsjetsjeense strijders.
Een lid van de hoofdredactie van haar krant zei zaterdag dat Politkovskaja is vermoord vanwege haar werk. "Ik kan geen ander motief bedenken", zo zei hij tegen buitenlandse journalisten.
De journaliste werd geregeld bedreigd. Ze verklaarde enkele jaren geleden tegen de BBC dat de doodsbedreigingen voor haar juist een aansporing waren haar kritische journalistieke werk voort te zetten.
(Bron)
Als je telefoonwerk doet en je krijgt mensen uit het hele land aan de telefoon, dan gaat het opvallen. Zoals het me bij eerdere telefoonbanen ook al opviel.
Noordoostelijke en oostelijke bellers zijn duidelijk, zeggen zonder omhaal wat ze willen, kennen en stellen de vragen waar ze antwoord op willen, vatten zelf samen en hangen op.
Zuidoostelijke bellers leiden hun vragen in, met veel onzekere omhaal, vragen nerveus of dingen wel kunnen en of ze wel op de juiste plek zitten en en en. Waarna ze met veel dank het gesprek beëindigen. Soms bellen ze dan later terug omdat ze dan bedacht hebben wat ze nou eigenlijk wilden vragen.
Zuidwestelijke bellers klinken vaak streng en kortaf, waardoor je door hun grapjes soms op het verkeerde been wordt gezet - en die grapjes zijn er vrijwel altijd.
Bellers uit de drie grote steden en uit Eindhoven zeggen vaak per definitie niet waar ze vandaan komen: voor hen is de hele wereld blijkbaar hun stad en spreekt het vanzelf dat jij ook in die stad zit. Degenen die het platste Amsterdams spreken, komen uit Almere.
En die ene stad. Die valt iedereen op - als je een echt vreemd iemand aan de lijn hebt komt ie daar vandaan. Niet alle bellers van daar zijn zo vreemd, maar de vreemdste bellers komen wel uit die plek. Er wonen nog geen 100000 mensen, hoe kan het dat het percentage weirdo's zo hoog is? Soms is niet te achterhalen wat ze willen, soms willen ze iets dat ik niet voor ze kan doen wat ze zelf ook al weten, waarna direct gedreigd wordt, of je kunt iets wel doen en de beller barst in tranen uit.
Of je verwijst iemand naar de plek waar ie wel terecht kan met zijn vraag, en even later heeft je collega 'm aan de lijn. Een beetje alsof je de slager bedreigt omdat ie geen verse sinaasappels verkoopt, waarna de slager je naar zijn buurman de groenteboer verwijst, en dan loop je de winkel uit om terug te komen zodra er iemand anders achter de toonbank met vlees staat: 'Ik wil sinaasappels en als je me niet helpt ga ik slaan!'
Vreemde mensen heb je in alle windstreken. Maar die ene stad, het is me een raadsel wat daar gaande is dat het gehalte rare types zo hoog is.

vrijdag, oktober 06, 2006

Ze zijn er weer!
De verkiezingsborden. Ik kijk uit naar de over elkaar geplakte affiches, de half weggeregende posters en de algehele treurigheid - verkiezingen aan het eind van het jaar zijn best logisch.
Dan kijk je naar deze verkiezingsposter die Jeanne zag in Amerika. En dan valt het toch best mee.
Jaaaa, nu zijn de katten gewend aan een raam dat altijd openstaat als ik thuis ben. Dus als ik dat 's avonds dichtdoe omdat het ongeveer horizontaal naar binnen regent, krijg ik beledigde blikken en van die snuifjes. Van die snuifjes die regelrecht op het schuldgevoelknopje drukken.
Nou ja, raam dan maar even open als ze denken naar buiten te moeten. Regen in de snuit, o, nee, wat doe je nou, we worden nát! Tom gaat lekker op de vensterbank liggen, net buiten de natte plek; Tijger rent Beledigd naar de bank.
Raam weer dicht, ik wíst het wel, maar ja...
Nu is het droog. En het raam staat weer op een kier. En ik heb het koud.
Het is herfst.
'Heffing op MP3-spelers mogelijk volgend jaar'

AMSTERDAM - De heffing voor consumenten op mp3-spelers en harddiskrecorders in Nederland wordt mogelijk al per 1 januari 2007 een feit. Dat blijkt uit een brandbrief van drie verontruste branche-organisaties aan de Minister van Justitie Hirsch Ballin.
Deze zogenaamde thuiskopievergoeding zou de prijs van een mp3-speler in Nederland met tot 25 euro verhogen, evenals die van een gangbare harddiskrecorder, de opvolger van de videorecorder. Op dit moment bedraagt de heffing op een blanco DVD-R in Nederland 45 procent van de consumentenprijs. Vorig jaar kostte deze opslag de Nederlandse consument circa 30 miljoen euro.
De kopieerheffing is bedoeld als compensatie aan musici en producenten voor het privékopiëren. De Stichting Thuiskopie die de heffing int, verschilt al tijden van mening met de importeurs en producenten over het principe en het voorgestelde tarief.
De branche-organisaties STOBI, FIAR en ICT-Office wil dat de minister ingrijpt bij de SONT, de Stichting Onderhandelingen Thuiskopieregeling. De SONT wil in november een voorstel indienen over de heffing. De branche-organisaties hopen dat Hirsch Ballin kan voorkomen dat deze heffing wordt doordrukt.
Volgens de organisaties zou de minister recentelijk aan de SONT hebben aangegeven dat, voor er überhaupt een beslissing over de heffing genomen wordt, moet zijn voldaan aan bepaalde voorwaarden. Zo zou er eerst meer duidelijkheid moeten komen over het Europese standpunt over een kopieerheffing.
De organisaties, die onder meer elektronicabedrijven en ict-ondernemingen vertegenwoordigen, vinden de toeslag een "onterechte aanslag op de portemonnee van de Nederlandse consument". Ook zijn ze bang dat de Nederlandse industrie uiteindelijk de dupe wordt. Als in Nederland een toeslag wordt ingevoerd, zal de consument volgens de branche uitwijken naar het buitenland.
(Bron)
'Geen bijstand onder de vijfentwintig'

DEN HAAG - Voor jongeren onder de 25 jaar moet de bijstand worden afgeschaft. Zij moeten werken of een opleiding volgen. Dat is een van de adviezen van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport dat maandag aan premier Jan Peter Balkenende wordt aangeboden.
In het rapport, 'De verzorgingsstaat herwogen', wordt gekeken naar de gevolgen van de vergrijzing. De WRR beveelt ook aan van kinderopvang een basisvoorziening te maken, zoals het onderwijs dat ook is. Extra aandacht daarbij verdienen allochtone kinderen, die nu vaak een taalachterstand hebben als ze op school komen.
Het plan om de bijstand voor jongeren af te schaffen, staat ook in het verkiezingsprogramma van de VVD. Alleen wordt daar een leeftijdsgrens van 27 jaar gehanteerd. Ideeën over goedkopere of gratis kinderopvang zijn in diverse verkiezingsprogramma's terug te vinden.
Het kabinet buigt zich vrijdag over een reactie op het WRR-rapport.
(Bron)
Steeds meer Nederlanders krijgen kerstpakket

AMSTERDAM - Steeds meer Nederlanders worden aan het einde van het jaar door hun baas beloond met een kerstpakket. Dit jaar krijgen zeker 4,7 miljoen werknemers een pakket cadeau, vorig jaar ging het om ruim 4 miljoen mensen. Dat meldt het Voorlichtingsbureau Kerstpakketten op basis van onderzoek van KPMG.
De gemiddelde waarde van het kerstpakket stijgt dit jaar ook, van 31,85 euro vorig jaar naar 33,60 euro.
Veel werkgevers maken voor het uitdelen van de kerstpakketten gebruik van de Feestdagenregeling, meldt het voorlichtingsbureau. Die houdt in dat een kerstpakket in natura tot een waarde van 35 euro is vrijgesteld van loonbelasting en premies.
Uit onderzoek van de cadeauwinkel Pluimen bleek onlangs dat veel Nederlanders hun kerstpakket vorig jaar hebben weggegooid. Zo'n anderhalf miljoen pakketten gingen geheel of gedeeltelijk de prullenbak in. Vooral blikjes ragout, kerstkransen en mokken met bedrijfslogo's moesten het ontgelden.
(Bron)

Een terracotta ovenschotel in de vorm van een kip, formaat héle gróte kip, met recepten. Niet dat het ding ergens in paste, en niet dat ie een ovenveurt overleefd zou hebben, maar toch. Het ding staat nog bovenop de kast.
Zoals die schaal, een centimeter of 50 in doorsnee. Mooi, maar niet praktisch.
De eetbare spullen werkte ik altijd wel weg, al was het soms pas na lange tijd.
Ik vind het gebaar altijd mooi, en het uitpakken is meestal erg leuk. Okee, weer dat blikje ragout; okee, weer die matige wijn; okee, weer die pot vruchten. Maar toch.
Jongetje (3) rijdt weg in auto van ouders

STADSKANAAL - Een 3-jarig jongetje uit Stadskanaal is met de auto van zijn ouders bijna in een kanaal gereden. Hij ontsnapte op het nippertje aan de dood. Hij was er in geslaagd de auto te starten en weg te rijden, meldde de politie vrijdag.
Het jongetje pakte donderdag de sleutels van de auto van zijn ouders en stapte in. Eerst zette hij een kindercd op en startte vervolgens de auto. Hij reed dwars door een hek, stak de H.J. Kniggekade over en kwam half in de berm en half in het water tot stilstand.
Een oplettende getuige zag de auto hangen, trof de peuter achter het stuur aan en haalde hem uit de auto. Het jongetje werd aan zijn moeder overgedragen en kreeg van de politie een troostbeer. Een bergingsdienst zette de auto weer op de kant.
(Bron)

Mooi woord, 'troostbeer'.
Doorgeknipte kabels zorgen voor spoorellende

RIJSWIJK - Het treinverkeer tussen Den Haag en Rotterdam heeft vrijdag uren last gehad van diverse seinstoringen. Die ontstonden nadat onbekenden in de nacht van donderdag op vrijdag kabels hadden doorgeknipt tussen Delft en Schiedam, aldus een woordvoerder van ProRail.
Het ging om leidingen langs het spoor waarmee seinen en wissels worden aangestuurd. De spoorbeheerder gaat er van uit dat vandalen de kabels hebben doorgeknipt. Vermoedelijk zochten ze naar koper.
In Nederland zijn de laatste tijd veel koperdieven actief. De oorzaak daarvan is de gestegen prijs van het metaal op de wereldmarkt. Even na 12.00 uur waren de storingen verholpen en rond 14.30 uur reden de treinen weer volgens het boekje.
(Bron)
Drie jaar cel voor racistische internetter

AMSTERDAM - Een dertigjarige Brit moet bijna drie jaar de cel in wegens het plaatsen van racistische opmerkingen op een website ter nagedachtenis aan de wegens zijn huidskleur vermoorde Anthony Walker. Dat meldt de krant The Guardian vrijdag.
De destijds 18-jarige Walker werd in juli 2005 met een bijl de schedel ingeslagen terwijl hij met vrienden op de bus stond te wachten in het Engelse Huyton.
Onder pseudoniem verklaarde de veroordeelde op de website dat 'blanken de moord zouden moeten vieren', en dat 'de familie van Walker zou moeten worden verbrand'. In totaal plaatste de man zes berichten, alle binnen een week na de moord.
Aan de politie vertelde de man dat hij slechts een debat op gang wilde brengen en niet echt geloofde in zijn eigen uitlatingen. Tijdens het onderzoek trof de politie ook kinderporno aan op de computer van de man.
(Bron)

Een debat op gang brengen. Best kans dat zijn celmaten straks ook graag willen debatteren.
Consumentenbond hekelt vette croissants

AMSTERDAM - Croissants zijn vaak veel te vet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat vrijdag in de Gezondgids verschijnt. Croissants horen tot de categorie 'brood', waarvoor strenge eisen gelden. Alle onderzochte croissants krijgen het predikaat 'slecht'. Geen enkele croissant krijgt een voldoende. Wie veel van de zogeheten transvetten binnenkrijgt, heeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Een croissant bestaat gemiddeld voor bijna een kwart uit vet, vooral verzadigd. Daarmee bevat een croissant elf keer meer vet dan volkorenbrood. De afbakcroissants van de merken Schoof, EUR Croissants en Euro-bread, te koop bij diverse supermarkten, bevatten volgens de bond onnodig veel schadelijk transvet.
Dat duidt op het gebruik van ouderwetse en goedkope margarine. In goede margarine zit nauwelijks transvet. De bond rekent nu op een 'krachtig' signaal van de betrokken supermarktketens Jumbo, Super de Boer, Plus en Hoogvliet.
De Consumentenbond roept de betrokken fabrikanten op voortaan margarine zonder transvet te gebruiken. De hoeveelheid transvet moet wat de bond betreft bovendien op het etiket worden vermeld. Croissants zijn er in twee soorten; in sommige is roomboter verwerkt, in andere margarine. Roomboter is een melkproduct en bevat een kleine hoeveelheid transvet.
De Consumentenbond onderzocht zestien merken afbakcroissants en kant-en-klare croissants van veertien winkelketens. Bij de afbakcroissants komt Danerolles als minst slechte uit de test, met 47 uit 100 punten. De minst slechte kant-en-klare croissants zijn te koop bij de tankstations van Esso.
(Bron)
Nieuw bier Hoegaarden blijkt te donker

LEUVEN - Het lukt de Belgische brouwer InBev niet om Hoegaarden witbier te maken op een nieuwe locatie. Het drankje dat er uit de ketels komt is te donker en te zuur, meldden werknemers.
Ze omschrijven het bier als 'amberkleurig'. Volgens hen zijn de leidingen niet steriel. Het bier bevat daardoor te veel slechte melkzuurbacteriën en wordt zurig.
De Belgische brouwer InBev is bezig de productie te verplaatsen van het dorp Hoegaarden naar het Waalse Jupille, waar ook Jupiler wordt gemaakt. Doel was dat Hoegaarden vanaf november alleen nog uit de nieuwe locatie zou komen. "Misschien dat de productie toch wat langer in Hoegaarden blijft", zei woordvoerster Lian Verhoeven van InBev vrijdag. Over de oorzaak van de kleur- en smaakproblemen zei ze niets, omdat het recept geheim is.
De verhuizing van de brouwerij uit Hoegaarden leidde tot veel verzet bij werknemers en bewoners in het gelijknamige dorp. Drieduizend bierliefhebbers hielden in december zelfs een betoging.
Oprichter Pierre Celis van Hoegaarden waarschuwde toen al dat de verhuizing ten koste zou gaan van de smaak. "Dat heeft te maken met het water, andere brouwketels, een andere manier van brouwen."
Celis begon in het midden van de jaren zestig in zijn eigen huis in Hoegaarden het witbier te brouwen. "Als ik geen tachtig jaar was, zouden ze nog met mij af te rekenen krijgen."
Bierconcern InBev, het grootste ter wereld, zegt dat de verhuizing nodig is om kosten te besparen. De multinational kreeg om die reden ook al kritiek wegens de prijsverhogingen, nieuwe glazen en het verdringen van kleinere biermerken in België.
(Bron)

donderdag, oktober 05, 2006

Verrassing...

Man verzon verhaal over beroving

AMSTERDAM - Een 36-jarige Hagenaar die beweerde dat hij in de nacht van dinsdag op woensdag twaalf uur lang gedwongen werd in Amsterdam geld op te nemen bij pinautomaten, heeft dat verhaal verzonnen. Dat bleek donderdag uit verhoren door de politie. Hij wordt nu gehoord als verdachte voor het doen van een valse aangifte.
Hij had zich voorgedaan als slachtoffer van drie criminelen, die hem twaalf uur lang dwongen geld op te nemen bij pinautomaten. De vermeende gijzeling begon in de Amsterdamse wijk De Pijp, waar de drie criminelen zogenaamd zijn auto waren binnengedrongen en hem met een mes zouden hebben bedreigd.
(Bron)
Spoorwerkers gewond bij werkzaamheden

AMSTERDAM - Twee spoorwerkers zijn donderdagochtend rond 3.30 uur gewond geraakt bij werkzaamheden aan station Amsterdam WTC. Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat donderdag laten weten.
De twee waren aan het werk aan de seinen boven het spoor, toen hun rijdende bakje door nog onbekende oorzaak uit de rails liep. Door de klap kwamen de mannen hard tegen de zijkant van het bakje aan. De één raakte bewusteloos, de ander liep gebroken ribben op.
(Bron)
UPC-klanten boos over verdwijnen muziekzenders

AMSTERDAM - Klanten van digitale tv bij UPC zijn boos over de verwijdering van enkele populaire clipzenders uit het UPC Extra Channel Pack. MTV2, VH1-Classic, MTV-Base en MTV-Hits verdwenen uit het pakket.
De zenders maken plaats voor vier andere muziekkanalen, MTV Brand New, Sterren.nl en twee kanalen van TMF. Daarnaast voegt het bedrijf onder meer nieuwskanaal NOS Journaal 24 en een horrorfilmzender aan het aanbod toe.
Veel UPC-klanten op internetforum chelloo.com reageren kwaad op de aanpassing. Ze zijn een online petitie begonnen om de zenders terug te krijgen.
UPC-woordvoerder Ronald van der Aart heeft begrip voor de protesten. Het bedrijf geeft echter de voorkeur aan de vier nieuwe zenders, omdat die Nederlands zijn en geen reclame uitzenden. "We kijken wel degelijk naar de wensen van het publiek, maar helaas is het niet mogelijk alle mensen tevreden te stellen."
(Bron)
Relatief minder geld voor onderwijs

AMSTERDAM - Nederland geeft relatief steeds minder geld uit aan onderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht in opdracht van de Algemene Onderwijsbond.
De afgelopen dertig jaar werd zo'n 7 procent van het bruto nationaal product voor onderwijs uitgegeven. Tegenwoordig ligt het budget rond 5 procent. De uitgaven voor de zorg verdubbelden in dezelfde periode. Om de daling een halt toe te roepen is volgens de onderwijsbond zo'n 8 miljard euro nodig.
Oud-minister Ritzen (1989-1998) was de enige onderwijsminister die zijn relatieve budget kon laten groeien. De andere onderwijsministers konden een budgetdaling niet voorkomen.
(Bron)
Ponton vaart tegen spoorbrug, treinverkeer stilgelegd

UTRECHT - Het treinverkeer tussen Dordrecht en Zwijndrecht is woensdagavond enkele uren stilgelegd nadat een ponton met een hijskraan een spoorbrug bij Dordrecht had aangevaren. Dat liet spoorbeheerder ProRail weten.
De ponton voer om 19.40 uur tegen de brug over de Oude Maas vlak voor het station van Dordrecht aan. Als gevolg hiervan reden er tussen Rotterdam en Dordrecht woensdagavond ook geen intercity's meer.
Nadat technici na inspectie hadden geoordeeld dat treinen ondanks de schade veilig over de brug konden rijden, kwam het treinverkeer tegen half tien weer op gang.
(Bron)
'Nieuw gevangenisregime in strijd met Europese regels'

HAARLEM - Het nieuwe gevangenisregime in Nederland is op minstens tien punten in strijd met de Europese regelgeving. Dat zei hoogleraar Gerard de Jonge, verbonden aan de Universiteit van Maastricht, woensdagavond op een symposium in Haarlem.
Vanaf november wordt in zes gevangenissen in Nederland proefgedraaid met het nieuwe regime, dat onderscheid maakt tussen verschillende groepen gedetineerden. "Volgens de Europese regels moeten alle gedetineerden een dagprogramma krijgen", aldus De Jonge, die gespecialiseerd is in de rechten van gevangenen.
"In het nieuwe regime worden arbeid en onderwijs weggepoetst voor gevangenen die nog in voorarrest zitten. Zo blijft een grote groep voornamelijk achter de deur zitten."
De hoogleraar vindt het vreemd dat voormalig Justitieminister Piet Hein Donner met de plannen voor het detentieregime is gekomen, terwijl die volgens hem niet kloppen met de Europese regels op dit gebied. "En die heeft de minister zelf mee helpen opstellen in Straatsburg." De Jonge meent dat het nieuwe regime niet meer is dan een verkapte bezuinigingsoperatie. Wat hij positief vindt aan de plannen is dat er meer oog is voor de nazorg van ex-gedetineerden.
Aleid Wolfsen, Tweede Kamerlid voor de PvdA, noemde de plannen 'nagenoeg onuitvoerbaar'. "De ideeën zijn goed, maar veel van de plannen zijn lastig of helemaal niet uitvoerbaar. Er wordt van uitgegaan dat gedetineerden goed opgeleide, intelligente mensen zijn, die hun eigen verantwoordelijk kunnen nemen. Dat is natuurlijk niet zo. Een grote groep bestaat uit verwarde mensen."
De nieuwe werkwijze moet gevangenen aanzetten tot goed gedrag. Dat gebeurt door een systeem van belonen en straffen.
(Bron)
Het is ook de weergoden verzoeken. De plu zat nog in m'n rugzak, uit z'n hoesje (zo'n opvouwplu). Ik wurm het hoesje om de paraple en grap tegen collega: zul je zien dat het zo gaat regenen.
Eenmaal buiten: drupdrup. Geen regen, gewoon drup.
Ik was de straat nog niet uit of het hoosde. En ik was nog niet thuis of het hield op. Buurman kwam net thuis en mopperde op het weer, en hij zat nog wel in de auto ;-)
(M'n jack is ook na behandeling zo waterdicht als een zeef, het spijkerjack eronder was geheel doorweekt, en morgen gaat het waaien en regenen dus geen plumogelijkheid. Ik denk dat ik maar een reserveset kleding meeneem naar het werk.)

woensdag, oktober 04, 2006

Gemeenten mogen uitkeringsgerechtigden bezoeken

DEN HAAG - Nederlandse gemeenten mogen van de rechter in Den Haag doorgaan met de huisbezoeken bij uitkeringsgerechtigden. Een groep van 89 personen had bij de rechter een verbod op de controles geëist, omdat ze de privacy van de uitkeringsgerechtigden zouden schenden.
De kortgedingrechter heeft die eis woensdag verworpen. Volgens hem hebben gemeenten de wettelijke bevoegdheid om, in de strijd tegen uitkeringsfraude, de privacy te schenden.
Nederlandse gemeenten leggen steeds vaker huisbezoeken af bij mensen die recht hebben op een uitkering, om te controleren of ze bijvoorbeeld niet samenwonen en dus geen recht hebben op een uitkering. De gemeente Amsterdam bespaart jaarlijks 27 miljoen euro op de uitgaven aan bijstandsuitkeringen sinds ze regelmatig huisbezoeken aflegt bij uitkeringsgerechtigden.
De groep van 89 personen, die gedeeltelijk uit uitkeringsgerechtigden bestaat, had het kort geding aangespannen tegen 17 gemeenten, waaronder Amsterdam en Den Haag en ook kleinere gemeenten als Hoorn en Oosterhout. De rechtszaak was bovendien gericht tegen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De groep wilde dat het ministerie de gemeenten zou bevelen om geen huisbezoeken meer af te leggen. Ook die eis is door de rechter verworpen.
De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb is blij met de uitspraak. "Hiermee kunnen we door met de controles en zo kunnen we ervoor zorgen dat uitkeringen alleen terecht komen bij mensen die het echt nodig hebben. Het is een ingrijpend middel, maar noodzakelijk omdat de overheid rechtmatigheidscontroles te lang heeft laten ligggen. Toch zullen we het huisbezoek doordacht en met veel begrip voor burgers in zetten, waarbij evenwicht is tussen de noodzaak te controleren en de privacy van de burgers."
Zijn collega uit Den Haag, wethouder Henk Kool: "Ik ben heel blij dat we in staat blijven de rechtmatigheid van de te verstrekken uitkering kunnen blijven vaststellen. Door die huisbezoeken kunnen we fraude voorkomen en bestrijden."
De gemeente Den Haag gaat in principe bij iedereen die voor het eerst een uitkering aanvraagt op huisbezoek. In 25 procent van de aanvragen heeft een preventief huisbezoek in 2005 geleid tot een afwijzing. Bij lopende uitkeringen legt de gemeente alleen huisbezoek af bij een vermoeden van misbruik. In 2005 zijn zo met 800 huisbezoeken 610 gevallen van fraude ontdekt.
(Bron)
Winkeliers willen verbod op 'rooftassen'

LEIDSCHENDAM - Winkeliers willen dat gemeenten rooftassen verbieden. Groepen dieven en individuele veelplegers gebruiken de geprepareerde tassen om gestolen goederen uit de zaak te smokkelen, zonder dat het alarm af gaat. In sommige winkelgebieden steelt 80 procent van de dieven met behulp van een rooftas. Dat heeft het Platform Detailhandel Nederland woensdag laten weten.
Gemeenten kunnen rooftassen verbieden via de Algemene Plaatselijke Verordening. Amstelveen deed dit als eerste, later volgden onder meer Groningen en Tilburg. In Amstelveen nam het aantal winkeldiefstallen met rooftassen een maand na invoering van het verbod sterk af. Het platform wil daarom dat alle gemeenten de tas verbieden.
De detailhandel geeft per jaar 290 miljoen euro uit aan beveiliging. Winkeliers kiezen steeds vaker voor een onzichtbare vorm. In drie jaar tijd verdrievoudigde het aantal op deze manier beschermde artikelen. Nu is ongeveer 15 procent van de koopwaar beveiligd voordat zij de winkel binnenkomt, tegenover minder dan 5 procent vier jaar geleden.
Het Platform Detailhandel Nederland tekent woensdag met de beveiligingsbranche de nieuwe Gedragscode Bronbeveiliging. In deze code staan verbeterde en nieuwe afspraken om vals alarm bij detectiepoortjes -een van de grootste ergernissen voor klanten en winkeliers- te voorkomen.
(Bron)

Maar hoe controleren ze dat dan? Of redeneren ze dat rooftassers nu denken: oh, het mag niet, we doen het niet meer?
Moeders verliezen recht op gelijke betaling

LUXEMBURG - Vrouwen die met zwangerschapsverlof zijn geweest, hebben niet automatisch het recht op hetzelfde salaris als collega's die vergelijkbaar werk doen maar geen verlof hebben gehad. Dat heeft het Europese Gerechtshof dinsdag bepaald.
Werknemers kunnen daardoor salarissen vaststellen op basis van feitelijk gewerkte dienstjaren, meldde het Britse dagblad The Times woensdag.
Een 44-jarige Britse gezondheidsinspecteur spande de zaak aan toen ze ontdekte dat ze bijna 20.000 euro per jaar minder verdiende dan haar mannelijke collega's. Een Britse rechter gaf haar gelijk, maar het Europese Gerechtshof schaarde zich aan de kant van haar werkgever.
Volgens de Britse staan vrouwen op achterstand als hun keuze voor het moederschap nadelig is voor hun salaris. Het Europese Gerechtshof redeneerde echter dat extra ervaring het werk ten goede komt.
(Bron)
De waarden en normen discussie is een groot succes. Dat schrijft premier Balkenende in een nog geheime brief die in bezit is van RTL Nieuws.
Door dit onderwerp op de agenda te zetten is het volgens de premier rustig gebleven na de moord op Theo van Gogh.
(Bron)
'Vrouwen beter met computers'

AMSTERDAM - Vrouwen zijn beter in het oplossen van computerproblemen dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van Guidion, het bedrijf dat klanten van Planet Internet en Het Net helpt bij computerproblemen, waar de Telegraaf woensdag over schrijft.
Volgens Guidion zijn de dames perfect in staat om een klein computerprobleem op te lossen. Schakelen ze wel de hulp van een deskundige in, dan gaat het doorgaans om een ingewikkeld probleem.
Meestal wordt de helpdesk gebeld na problemen met virussen, kwaadaardige software en e-mail. Meer dan de helft van de mannen belt met problemen die binnen tien minuten kunnen worden opgelost. De computerproblemen waar de dames voor bellen, blijken in bijna driekwart van de gevallen dermate ingewikkeld dat langer dan tien minuten nodig is om het euvel op te lossen.
Voor het onderzoek werden vijfduizend computergebruikers ondervraagd.
(Bron)
Berovers laten slachtoffer hele nacht pinnen

AMSTERDAM - Drie criminelen hebben in Amsterdam een automobilist in de nacht van dinsdag op woensdag twaalf uur lang gedwongen geld op te nemen bij pinautomaten.
De 36-jarige man uit Den Haag had dinsdagavond rond half twaalf zijn auto geparkeerd in de Amsterdamse wijk De Pijp. Daar drongen drie mannen zijn auto binnen en bedreigden de automobilist met een mes, aldus een woordvoerder van de politie.
Met het mes op de keel werd hij vervolgens de hele nacht gedwongen langs geldautomaten te rijden en geld op te nemen. Ook gingen de belagers met het slachtoffer lopend langs pinautomaten.
Pas om half twaalf woensdagochtend werd de man op de Nieuwmarkt in de Amsterdamse binnenstad vrijgelaten en kon hij de politie waarschuwen.
De Hagenees, die de hele nacht verschrikkelijk bang was, heeft veel geld verloren tijdens de gijzelingsactie in het centrum van Amsterdam. De politie heeft zijn auto in beslag genomen voor sporenonderzoek. De politie is nog op zoek naar de drie daders, die ongeveer 30 tot 35 jaar oud zijn.
(Bron)
Kathedraal van Canterbury brokkelt af

CANTERBURY - De kathedraal in de Engelse plaats Canterbury, het belangrijkste godshuis van de Anglicaanse Kerk, brokkelt af. Er is 50 miljoen pond (74 miljoen euro) nodig om de kathedraal te redden, zeiden de beheerders van de Anglicaanse 'moederkerk' dinsdag.
De kathedraal dreigt te bezwijken door haar hoge leeftijd en de gevolgen van uitlaatgassen, meldde de Britse krant The Times woensdag. Wanneer niet snel actie wordt ondernomen kan dat 'rampzalig' zijn voor de 900-jarige kerk en zijn gebruikers.
Geregeld vallen brokstukken van de gothische kerk, de daken lekken en de marmeren pilaren zijn eveneens beschadigd. Zonder reparaties dreigen delen van de kathedraal zo gevaarlijk te worden, dat ze moeten worden afgesloten voor het publiek.
Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen de kathedraal. De restauratie neemt tien jaar in beslag.
(Bron)
V. valt uit naar Kamerlid om dubbel paspoort

AMSTERDAM - Minister voor Vreemdelingenzaken Rita V. (VVD) heeft Tweede Kamerlid Naïma Azough (GroenLinks) woensdag tijdens een debat over het Nederlanderschap persoonlijk de mantel uitgeveegd over haar dubbele nationaliteit. In het debat liet Azough zien dat zij niet alleen een Nederlands paspoort heeft, maar ook een Marokkaans identiteitsbewijs.
"Het geeft geen pas dat u hier als Nederlandse parlementariër zomaar met twee paspoorten staat te zwaaien", beet V. het Kamerlid tijdens een debat over een aanpassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap toe. "Waarom geeft u niet het goede voorbeeld. Ik begrijp niet dat u niet zegt: ik vind Nederland nu het belangrijkst."
V. wil dat buitenlanders die tot Nederlander genaturaliseerd worden, hun oude nationaliteit zo veel mogelijk opgeven. Die zou hun integratie in de weg staan. Alleen voor mensen die afkomstig zijn uit de 17 landen waar burgers hun nationaliteit volgens de grondwet niet kunnen opgeven, geldt de regel niet.
Azough is fel tegenstander van de maatregel. Aan het begin van haar betoog pakte zij haar twee passen en zei: "Dit ben ik." Het Kamerlid wilde met de actie aantonen dat zij zich niet meer of minder Nederlander voelt omdat zij ook een Marokkaans paspoort heeft. "Dat zegt niets over mijn Nederlanderschap", zei ze tegen V.
PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem ergerde zich aan de uitval van V. "Het geeft geen pas dat u een Nederlandse parlementariër de maat meet en vraagt of zij hier wel voldoende geworteld is."
(Bron)

Kent u die serie V nog?
Chaos op spoor

UTRECHT - Een werktrein heeft in de nacht van dinsdag op woensdag tussen Utrecht en Den Bosch enkele seinen vernield. Een deel van een bewegend platform stak onbedoeld uit en sloopte alles binnen bereik. Dat liet een woordvoerder van spoorwegbeheerder ProRail weten.
Reizigers tussen Utrecht en Den Bosch moesten rekening houden met een flinke vertraging, omdat er maar enkele treinen per uur reden. De reparaties waren woensdagochtend rond acht uur afgerond, maar het duurde nog enige tijd voordat het treinverkeer weer normaal ging rijden. Er waren geen bussen beschikbaar als alternatief vervoer. Hoeveel materiaal de werktrein op dit traject heeft gesloopt, is niet duidelijk.
Ook het treinverkeer vanuit Utrecht naar Den Haag en Rotterdam raakte ontregeld. Op dat traject ontstond tijdens de ochtendspits vertraging, omdat de sneltreinen niet reden. De intercity's en de stoptreinen reden wel. Op het traject Utrecht - Amersfoort sloopte de werktrein twee seinen. Hierdoor raakte het treinverkeer gestremd en liepen reizigers vertraging op tot een uur. Rond half acht kwam de normale dienstregeling weer langzaam op gang.
De beschadigingen hielden ProRail de hele nacht bezig. De trein maakte de seinen kapot rond half drie 's nachts. Daarna zijn monteurs aan het werk gegaan ten oosten van Utrecht, vervolgens op het traject Utrecht-Den Bosch. In de ochtend waren de spoorwegbeheerders druk met overvolle sporen en treinen die niet op tijd aankwamen.
Het treinverkeer tussen Gouda en Zoetermeer ligt eveneens stil. Een fietser kwam om het leven toen zij op een bewaakte spoorwegovergang bij Bleiswijk onder een trein kwam. Reizigers tussen Gouda en Den Haag worden geadviseerd om te reizen via Rotterdam. Treinreizigers tussen Amersfoort en Den Haag kunnen beter via Schiphol reizen. De NS schat de vertraging op een half uur tot een uur.
Een woordvoerder van de NS zei dat er geen problemen met reizigers op de stations waren. Wel was het druk in de stationshal van Utrecht. Het blauwe bord, waar normaliter de vertrektijden van treinen opstaan, was leeg. Treinen die vertrokken waren tot de nok toe gevuld met passagiers en bijna alle reizigers hadden last van vertraging.
(Bron)

Nog even en je mag bijbetalen: langer gereisd voor hetzelfde geld, dat kan zomaar niet.
Dierendag. Dan geef je de katten kip.
Hm, wat klopt daar niet aan...

dinsdag, oktober 03, 2006

Een op twintig werkgevers weg bij UWV voor WAO

DEN HAAG - Ruim een op de twintig (circa 6 procent) werkgevers wil zich volgend jaar niet meer verzekeren bij UWV tegen gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van hun werknemers. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Aon Consulting onder ruim zevenhonderd werkgevers.
In het nieuwe WAO-stelsel, de zogeheten WIA, kunnen werkgevers vanaf volgend jaar kiezen waar zij zich willen verzekeren tegen het risico dat zij loon moeten doorbetalen aan werknemers die gedeeltelijk uitvallen door ziekte. Zij kunnen bij het publieke Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) terecht of bij een commerciële verzekeraar.
Ruim een kwart van de ondervraagden in het Aon-onderzoek weet helemaal niet dat zij straks kunnen kiezen. Volgens de adviseur in risicomanagement en verzekeringen worstelen nog veel werkgevers met de WIA. Zo klagen bijna zes op de tien dat de informatie van de overheid over de nieuwe WAO onvoldoende was.
Ook zijn werkgevers gevraagd naar hun ervaringen dit jaar met andere nieuwe wetgeving, zoals de levensloopregeling. Het merendeel (88 procent) stelt werknemers geïnformeerd te hebben over de nieuwe verlofspaarregeling.
Gemiddeld spaart 7 procent van het personeel voor tussentijds verlof of om eerder te kunnen stoppen met werken. Bij de overheid en in de gezondheidszorg is deelname met 13 procent het hoogst en in de handelssector met 5 procent het laagst.
(Bron)
School ontruimd na vondst 'explosief'

BREDA - De politie heeft dinsdag een school in Breda ontruimd, nadat twee leerlingen in het toilet een mogelijk explosief hadden gevonden. De conciërge heeft de aan elkaar geplakte kunststof pijpjes, met een uitstekend draadje, naar buiten gebracht. De politie ontruimde later de school en een tiental naastgelegen huizen.
Er bleek echter sprake van loos alarm, meldde een woordvoerder van de politie. De Explosieven Opruimings Dienst heeft het verdachte pakje buiten onderzocht. Er bleek geen explosief materiaal in te zitten.
Enkele honderden leerlingen en hun docenten moesten de school verlaten. Het gaat om een dependance van een regionaal opleidingscentrum voor jongeren.
(Bron)
Italiaanse premier snijdt in eigen salaris

ROME - De Italiaanse premier Romano Prodi heeft zijn eigen salaris en dat van zijn ministers met 30 procent verlaagd. De maatregel maakt deel uit van bezuinigingen die in de begroting voor 2007 zijn opgenomen.
De regeringsleider zal jaarlijks bijna 37.000 euro minder opstrijken, valt op te maken uit dinsdag vrijgegeven gegevens.
Ministers zullen elk jaar 24.600 euro minder toucheren voor hun werkzaamheden. De 75 Italiaanse onderminister zullen eveneens met minder genoegen moeten nemen. De kortingen leveren komend jaar 2,3 miljoen euro aan besparingen op.
De centrum-rechtse oppositie bekritiseert de begroting van het kabinet-Prodi waarin hogere inkomens meer moeten gaan betalen. Prodi wordt door zijn tegenstanders geregeld als vampier bestempeld die het bloed drinkt van Italianen.
(Bron)
Het joch van 17 dat gisteren tijdens begeleid verlof ontsnapte en niet meer gevonden werd, is alsnog gepakt.
Hij zat in een bus en schepte op dat ie ontsnapt was. Iemand belde de politie.
Hoe dom kun je zijn?
Vaste lasten slokken helft inkomen AOW'er op

UTRECHT - Voor ouderen met alleen AOW is rondkomen volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) steeds moeilijker geworden. Zo was een alleenstaande 65-plusser met een minimuminkomen en een huurhuis in 2000 nog 42 procent van zijn inkomen kwijt aan vaste lasten.
Dit jaar gaat de helft (50,1 procent) op aan zaken, zoals huur, energie, water, telefoon en (zorg)verzekeringen.
PvdA-Tweede Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl vindt dat het rapport aantoont, dat er niets terecht is gekomen van de belofte van premier Jan Peter Balkenende dat ouderen zonder pensioen "zouden worden ontzien". Het vrij besteedbaar inkomen, de koopkracht, is afgenomen door het huurbeleid, de hogere kosten van zorg en hogere energielasten, aldus Noorman-Den Uyl.
Staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken zei in het vragenuurtje van de Tweede Kamer dat er "kanttekeningen zijn te plaatsen" bij de opzet van het onderzoek. Volgens hem laat ander onderzoek een heel ander beeld zien. Van Hoof zei niet te voelen voor een welles-nietes spel met cijfers en beloofde de Tweede Kamer te komen met een schriftelijke reactie op het Nibud-rapport.
Ouderen zijn volgens het Nibud een belangrijke risicogroep geworden als het gaat om betalingsproblemen. Daarom is het instituut dinsdag de 'Financieel Fit op Leeftijdcampagne' begonnen.
Daarin worden 65-plussers gestimuleerd zoveel mogelijk gebruik te maken van financiële voordelen die samenhangen met hun leeftijd, zoals speciale ouderenkortingen, en geen schroom te hebben om daarvoor hun hand op te houden. Staatssecretaris Van Hoof noemde deze conclusie van het Nibud "belangrijk".
Zo zou een kwart van de mensen die recht hebben op huurtoeslag daar volgens Van Hoof geen gebruik van maken. Binnenkort komt het Sociaal Cultureel Planbureau met een rapport over het "niet gebruik" van voorzieningen als bijzondere bijstand.
Ouderen die samenwonen zien volgens het Nibud inmiddels 43,5 procent van hun inkomen opgaan aan vaste lasten. Zes jaar geleden was dat nog 34,8 procent. Dat 65-plussers meer kwijt zijn aan vaste lasten, verklaart volgens het Nibud waarom ze meer betalingsproblemen hebben en vaker een beroep doen op schuldhulpverlening. Er blijft immers steeds minder over voor voeding, versnaperingen, kleding, vrije tijdsuitgaven en huisdieren.
Het Nibud wijst erop dat de gepensioneerden extra kwetsbaar zijn. "Anders dan 65-minners zijn zij meestal niet in staat door arbeid hun inkomsten te verhogen om daarmee hun schulden op te lossen." Ook kunnen ze moeilijker krediet krijgen. Daarnaast hebben ze vaak extra kosten wegens aanpassingen aan de woning, speciale medicijnen en huishoudelijke hulp.
(Bron)

Dit geldt niet alleen voor AOW-ers. Wie niks heeft, krijgt een beetje minder, en een beetje van niks viel best wel mee volgens de regering. Als je er een beetje bij kreeg, was dat ineens heel veel, volgens de regering - ook al was dat minder dan dat beetje dat je eerst achteruit ging.
Logica blijft een vak.
Commissaris mensenrechten kraakt VS-wet terrorisme

STRAATSBURG - Europese landen moeten protesteren tegen de nieuwe Amerikaanse wet op terrorismeverdachten. Europa is nu veel te stil, vindt de commissaris voor mensenrechten van de Raad van Europa in Straatsburg.
"Zonder protest lijken de Europese landen hun eigen verdragen over mensenrechten niet serieus te nemen", zei commissaris Thomas Hammarberg dinsdag tijdens een persconferentie. "Dat zou het begin van het einde zijn van onze normen."
De Amerikaanse wet staat toe dat verdachten voor onbepaalde tijd worden vastgezet. Die zitten gevangen in geheime kampen en op geheime aanklachten. In sommige gevallen mag de president marteling toestaan. Dat alles is strijdig met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
De Zweed Hammarberg is sinds een half jaar commissaris voor mensenrechten bij de Raad van Europa, een organisatie van 46 landen voor mensenrechten en democratie. Nederland is daar ook bij aangesloten.
Hammarberg verbaast zich over het gemak waarmee Europa het Amerikaanse optreden accepteert. "Als Rusland hier zomaar mensen oppakt en meeneemt zouden we dat absoluut niet accepteren. Waarom dan wel voor de VS? Die dubbele normen moeten we voorkomen."
Hij riep de Zweedse regering alvast op twee CIA-agenten te vervolgen. Die hadden in 2001 twee Egyptenaren ontvoerd en mishandeld op het vliegveld van Stockholm.
(Bron)
Mishandeling na opmerking over hondenpoep

TIEL - Een 27-jarige inwoonster van Tiel is dinsdagmorgen door een 61-jarige plaatsgenoot mishandeld nadat zij een opmerking had gemaakt over hondenpoep. Ook duwde de Tielenaar haar fiets om.
Daar zaten twee kinderen op, die op een flinke bult na ongedeerd bleven, aldus een woordvoerder van de politie. De vrouw fietste langs de Tielenaar, die twee honden uitliet.
Een van de honden poepte op de stoep en daar maakte de Tielse een opmerking over. Daarna fietste ze door naar haar bestemming. Op de terugweg stond de man op haar te wachten. Hij sprak haar aan en sloeg haar hard in het gezicht. Daarna duwde hij de fiets om. De Tielenaar is aangehouden op verdenking van mishandeling. De vrouw moest zich door de dokter laten behandelen.
(Bron)
Parkeerwacht verft gele lijn onder auto

LONDEN - Een Britse automobilist hoeft een parkeerboete niet te betalen, omdat de gele lijn die parkeren verbiedt op de weg was geschilderd, terwijl zijn auto er bovenop stond. De man parkeerde zijn auto in de Engelse plaats Salford op een plaats waar dat was toegestaan, maar trof tot zijn stomme verbazing bij terugkeer de gele lijn onder de wielen en een parkeerboete onder zijn ruitenwisser aan.
Volgens de gemeente Salford was elders in de straat de gele streep al eerder geverfd, maar hadden de schilders een stuk overgeslagen omdat er een auto geparkeerd stond. Dat weerhield ze kennelijk de volgende keer niet. De automobilist werd gewaarschuwd door getuigen, die twee parkeerwachten en twee schilders rondom de auto bezig hadden gezien.
De auto was door de werkzaamheden beschadigd.
(Bron)
Privé-surfen populair in baas tijd

ROTTERDAM - Zakelijk en privé lopen op internet, via e-mail en telefoon behoorlijk door elkaar heen. Zo surfen werknemers gemiddeld 1,7 uur per week tijdens werktijd over het web voor privézaken en e-mailen doen ze 1,3 uur voor niet zakelijke doeleinden.
Daarentegen werkt personeel thuis ruim twee uur per week met de computer voor de zaak: 1,5 uur op het internet en 0,6 uur e-mails versturen.
Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde ICT barometer van Ernst & Young. Jonge werknemers internetten en e-mailen relatief veel voor privédoeleinden binnen werktijd. Naarmate werknemers ouder worden, zijn ze thuis actiever voor de baas.
Bellen wordt minder gedaan: gemiddeld 0,9 uur per week privé in werktijd, tegen 0,3 uur thuis voor de zaak. In totaal besteden werknemers tijdens het werk 3,9 uur per week aan privézaken. Dat is minder dan de 4,4 uur die een jaar geleden is gemeten.
De daling lijkt niet aan de werkgevers te liggen. Directeur Jacob Verschuur van Ernst & Young ICT: "Ik vind het opvallend dat er met het invoeren van regels over privé surfen, e-mailen en bellen op de werkvloer geen grotere afname plaatsvindt. Er lijkt een status-quo te bestaan tussen werkgever en werknemer. Niet onlogisch, er wordt immers ook steeds meer in privétijd gewerkt."
Gemiddeld kent 56 procent van de werkgevers spelregels over het privégebruik van internet. Kleinere bedrijven hebben minder vaak regels. Zo zijn er in driekwart van de ondernemingen met minder dan twintig werknemers op de loonlijst, helemaal geen regels. Ook de overheid en niet-commerciële sector scoort lager: hier heeft 46 procent regels opgesteld.
(Bron)

Waar ik werk is het heel simpel: je kunt een paar benodigde sites die direct van het bedrijf zijn openen, maar dezelfde sites van dochterbedrijven die je soms ook nodig hebt, niet.
Een beetje alsof je bij OV-reisinformatie werkt en alle reisinfo hebt over 9 provincies.
Buschauffeur slingert belager uit bus

LEEUWARDEN - Een 51-jarige buschauffeur heeft maandag in het Friese Burgum korte metten gemaakt met een passagier die hem sloeg. Nadat hij klappen kreeg van de 21-jarige inwoner uit Burgum trapte hij zo hard op de rem dat zijn aanvaller door de voorruit van de bus werd geslingerd.
De gealarmeerde politie kon de man direct aanhouden. De ruit is aan gruzelementen. De belager was het niet eens met het aantal strippen dat de bestuurder voor zijn rit afstempelde. De politie noemt het optreden van de chauffeur daadkrachtig.
Ook de werkgever van de chauffeur, Arriva, is trots op de man. "Hij heeft kordaat gehandeld en had de situatie tot de politie kwam ook prima onder controle", aldus een woordvoerder van het bedrijf.
De chauffeur heeft inmiddels een aanklacht ingediend tegen de Burgummer. "Dat is de gebruikelijke procedure. Daarnaast begeleiden wij de chauffeur, want aan de buitenkant kan je niet altijd zien wat er aan de binnenkant mankeert."
Hoe vaak chauffeurs van het bedrijf te maken krijgen met agressie wil de woordvoerder niet zeggen, maar we hebben er een apart registratiesysteem voor, dus dat zegt genoeg." De overige passagiers in de bus zijn geschrokken, maar hebben geen verwondingen opgelopen.
(Bron)
Ik zie heel veel roze wolkjes...

maandag, oktober 02, 2006

Postkantoren nemen oude guldens in

RIJSWIJK - Nederlanders kunnen vanaf maandag bij ongeveer achthonderd postkantoren hun oude guldenmunten inleveren. De actie 'Maak euro's van uw guldens' loopt tot het einde van het jaar. De Nederlandsche Bank zal de tegenwaarde in euro's op de rekening storten.
Volgens het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank weet de helft van de mensen die nog guldens heeft niet dat inwisselen nog maar tot het einde van dit jaar kan. Particulieren kunnen nog tot 2032 biljetten in guldens inleveren bij De Nederlandsche Bank.
De postkantoren verwachten maandag nog geen grote toeloop. "Vanmorgen is de campagne pas begonnen en het duurt even voor mensen de actie kennen. De postkantoren hebben daarom ook een normale personeelsbezetting", aldus een woordvoerder van Postkantoren BV. Met radiospotjes, advertenties in huis-aan-huisbladen en een speciale website hoopt De Nederlandsche Bank mensen te bewegen alle oude munten in te leveren.
Ongeveer zeven op de tien huishoudens hebben nog guldens. Een op de negen is van plan om die ook in te wisselen. Het overgrote deel wil de oude munten bewaren. Sommige mensen vinden het niet de moeite waard om ze in te wisselen. In Nederland zwerven nog ongeveer 3,5 miljard kwartjes, dubbeltjes, stuivers en andere guldenmunten rond met een totale waarde van bijna 500 miljoen euro.
(Bron)
'Onvrede dreigt onder treinpersoneel'

AMSTERDAM - Onvrede dreigt onder conducteurs en machinisten. De vakbond van rijdend spoorwegpersoneel is bang dat zij als gevolg van de nieuwe dienstregeling verzuipen in het werk. Daardoor moet ziekte onder het personeel en het uitvallen van treinen worden verwacht. Dat heeft bestuurder Wim Eilert van de vakbond VVMC maandag gezegd.
Volgens de VVMC is het logisch dat er in de nieuwe dienstregeling, die 10 december ingaat, meer personeel nodig is. Dagelijks gaan tweehonderd treinen meer rijden. "Ik zie alleen nog geen actie bij de NS. Nu al is duidelijk dat het voor onze leden moeilijk wordt verlof te krijgen. De roosters zitten overvol. En dan gaan de mensen morren."
Eilert maakt zich ook zorgen over de veiligheid van het personeel en de service voor de reizigers. "Op bepaalde treinen gaan we terug naar één hoofdconducteur. Maar als het reizigersaantal en daarmee het aantal treinen groeien, moeten die wel worden ondersteund."
Volgens de vakbondsbestuurder is de NS intern bezig kantoorpersoneel te werven voor diensten op de trein. "Maar ik heb niet het idee dat het enthousiasme daar erg groot is."
De NS verwacht geen massale uitval van treinen, omdat er genoeg machinisten zijn. "Vanuit de conducteurs zelf zijn constructieve oplossingen aangedragen om het rooster rond te krijgen", zegt een NS-woordvoerder.
Op de meeste punten is de vakbond in de onderhandelingen volgens de NS akkoord gegaan. "Er blijven altijd puntjes staan die we niet kunnen inwilligen. Maar het is nog twee maanden, ik sluit niet uit dat er nog naar knelpunten wordt gekeken."
Reizigersvereniging Rover deelt de onrust van de VVMC. "Het kan toch niet zo zijn dat de NS een jaar geleden met de plannen kwam en nu pas inziet dat er te weinig personeel en materieel is?", vraagt een woordvoerder zich af.
Rover gaat de NS vanaf 10 december monitoren. "Als zij niet doen wat ze beloven, kan niemand van de huidige NS-directie ooit nog serieus worden genomen."
Volgens GroenLinks is de nieuwe dienstregeling voor 52 procent van de reizigers een achteruitgang en profiteert niet meer dan 19 procent van de veranderingen. De oppositiepartij vindt dat minister van Verkeer Karla Peijs (CDA) de treinreizigers en de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd en wil de bewindsvrouw daarvoor naar de Kamer roepen.
(Bron)
Batavus wil omafiets slijten aan Amerikanen

AMSTERDAM - Het oer-Hollandse fietsmerk Batavus komt ook in de Verenigde Staten en Canada op de markt. De vraag naar stads- en sportieve fietsen in die landen neemt toe en daar wil Batavus van profiteren. Daarnaast zal de fabrikant zich in Noord-Amerika profileren met de ouderwetse omafiets.
Door de hoge benzineprijs laten Amerikanen steeds vaker de auto staan, zei marketingmanager F. van den Eeden van Batavus maandag.
De fiets is daarom tegenwoordig een goed alternatief voor het woon-werkverkeer, maar wordt ook veel gebruikt als vrijetijdsbesteding. "Daar komt bij dat er meer aandacht is voor gezondheid. Er zijn veel dikke mensen en die zoeken naar nieuwe vormen van beweging", lichtte Van den Eeden toe.
Batavus, onderdeel van het beursgenoteerde Accell, denkt vooral onder hoogopgeleiden in dichtbevolkte gebieden geïnteresseerde kopers te vinden. De fietsen komen bij zo'n 1500 dealers te staan.
"De markt is ongeveer net zo groot als die in Nederland", aldus de marketingmanager. Bovendien gaat binnenkort een Amerikaanse Batavus-site in de lucht.
(Bron)
Mobiele telefoon gilt bij diefstal

AMSTERDAM - Een Brits bedrijf heeft maandag een nieuwe dienst geïntroduceert die een gestolen mobieltje laat gillen bij diefstal. Met het beveiligingssysteem, Remote XT, meent het bedrijf de diefstal van mobiele telefoons een halt toe te roepen, zo schrijft Reuters.
Remote X stuurt een signaal naar de gsm zodra de gebruiker heeft laten weten dat het apparaat gestolen is. Het signaal zorgt er vervolgens voor dat er een alarm in de vorm van luid elektronisch geschreeuw afgaat.
Ook wordt een sms'je verstuurd met de tekst: 'Deze telefoon is gestolen'. Het toestel wordt daarna onbruikbaar gemaakt voor de dief. Telefoonnummers, sms'jes en foto's worden uit de telefoon verwijderd.
"Door de mobiele telefoon onbruikbaar te maken is hij niets meer waard. Op den duur zal de diefstal van gsm's afnemen," zo beredeneert Mark Whiteman van Remote XT. Volgens Whiteman richt Remote XT zich met het systeem vooral op zakenlui.
Goedkoop is de dienst overigens niet. Gebruikers moeten 9,99 pond (14 euro) per maand betalen.
(Bron)

zondag, oktober 01, 2006

En toch, zo binnen met de ramen en deuren open, is het best lekker, zo'n Bui. Zo een waarbij de ramen in de sponningen trillen van de knallen, het verkeer buiten héél zachtjes rijdt omdat ze bijna van de weg spoelen, en de ozongeur overweldigend is.
Gevangenisdirecteur verdacht van drugshandel

AMSTERDAM - De gevangenisdirecteur van de penitentiaire inrichting Dordtse Poorten is door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) op non-actief gesteld. De man wordt er van verdacht betrokken te zijn bij drugshandel binnen de gevangenismuren. Dat meldt het AD zaterdag.
Volgens bronnen rond het justitieel onderzoek en verklaringen van oud-gevangenen wist deze leidinggevende jarenlang van de verboden praktijken, maar greep hij niet in en liet hij 'zware jongens' als moordenaar Ron N. samen met enkele bewaarders hun gang gaan.
Hoewel enkele gevangenen in 2004 en 2005 alarm sloegen over de handel, werden deze klokkenluiders door de leiding genegeerd, schrijft het AD. Pas nadat op oudejaarsdag 2005 een gevangene onder verdachte omstandigheden overleed en in juli een gevangene werd doodgestoken, begon de politie een onderzoek. Dat leidde begin september tot de arrestatie van drie bewakers en een drugsdealer.
(Bron)
Fietsersbond en ProRail praten over spoorwegovergangen

HAAREN - De Fietsersbond heeft donderdagavond een aanbod van spoorbeheerder ProRail geaccepteerd om in overleg te treden over de dreigende sluiting van honderden spoorwegovergangen in Nederland.
Bij de bond was daarover eerder dit jaar grote onrust onstaan toen een rapport verscheen met daarin uitgewerkte plannen voor de sluiting van 27 van de 53 overgangen op de sporen tussen Vught, Boxtel en Tilburg. Het project in de Meierij vormt een proef voor de rest van Nederland.
ProRail wist donderdag op een bijeenkomst in Haaren de aanwezige belangenverenigingen (fietsers, wandelaars, ruiters, bewoners, natuurbeschermers) te overtuigen dat de ideeën nog in de kinderschoenen staan. Iedereen werd uitgenodigd om mee te denken.
De spoorbeheerder wil veel overgangen sluiten om ongevallen en vertragingen te voorkomen. In de Meierij dreigt het autoverkeer bovendien dicht te slibben als er niets gebeurt. De provincie denkt ervover treinen in Noord-Brabant met metrofrequentie te laten rijden. De spoorbomen in de Meierij zijn in dat geval de helft van de tijd gesloten, aldus het eerdere onderzoek.
Buurtschappen in het gebied maken zich zorgen omdat dorpsgenoten aan weerszijden van het spoor voor elkaar onbereikbaar worden. De Fietserbond constateerde donderdag alvast dat de meeste ongevallen op overwegen worden veroorzaakt door autoverkeer. De bond stelt daarom bijvoorbeeld voor om overgangen alleen te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.
(Bron)

Plannen is een vak. We hebben hier in het westen van de wijk een kanaal. Met veel bruggen, die enigszins ehm... Hoe zeg je dat. Nee, ze zijn niet verrot, nee, ze staan niet op instorten, neeneenee, ze zijn niet gevaarlijk, en ja, op sommige plekken zijn voor de zekerheid wat extra planken bovenop de brugoppervlakken gespijkerd.
Maar er hangen sinds kort wel alarmerende borden dat er alleen voetgangers en fietsers over mogen. (Auto's kunnen er niet eens komen.) Brommers mogen blijkbaar niet, en zeker scootmobielers niet, wegens te zwaar. Een scootmobiel kan op 2 plekken de wijk uit naar het westen, aan de zuidkant en aan de noordkant van de wijk, best te doen, maar wel om als je in het midden woont.
Toen jaren terug al eens werd aangekaart dat de staat en vooral het onderhoud van de bruggen ondermaats waren, werden de brave burgers afgedaan als zeurkousen: de gemeente wist heus wel hoe bruggen te onderhouden.
En wat nu de plannen zijn met die bruggen, niemand schijnt het te weten. Over elk gat dat er in valt maar weer een extra plankje timmeren? Je vullingen rammelen nu al zowat uit je kiezen als je erover fietst.
Tweeduizend cellen staan leeg

AMSTERDAM - Tweeduizend cellen in gevangenissen en huizen van bewaring staan leeg, 13 procent van het totaal. Dat blijkt uit vertrouwelijke cijfers van het ministerie van Justitie, melden regionale kranten zaterdag.
Tegelijkertijd lopen zesduizend veroordeelden rond, omdat de politie geen mankracht heeft om ze op te pakken. PvdA en SP reageren verbijsterd en kondigen aan het bestaan van meermanscellen en het verblijf in bajesboten ter discussie te stellen.
Het aantal beschikbare detentieplaatsen in het Nederlandse gevangeniswezen bedraagt volgens de laatste cijfers 14.658. Daarvan staan er 1464 leeg. Daarnaast zijn nog eens 503 plaatsen niet bruikbaar, doordat ze worden verbouwd, opgeknapt of brandveiliger gemaakt.
Uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat er zesduizend veroordeelden vrij rond lopen, die hun straf nog moeten uitzitten. Volgens een woordvoerder van het College van Procureurs Generaal, de top van het OM, is dat aantal zo hoog, doordat de politie onvoldoende mankracht heeft om ze op te pakken.
De Tweede-Kamerfracties van PvdA en SP hebben aangekondigd minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) om opheldering te vragen.
Het ministerie van Justitie laat weten in de leegstand geen aanleiding te zien om maatregelen te nemen. "Net zo snel al dit overschot is ontstaan kan ook weer een tekort optreden", aldus een woordvoerder.
(Bron)
Dewinter niet gewenst als burgemeester

BRUSSEL - Het Vlaams Belang mag dan in Antwerpen waarschijnlijk opnieuw de grote winnaar worden van de gemeenteraadsverkiezingen, toch wil slechts 1 op de zeven Antwerpenaren leider Filip Dewinter als burgemeester. Het populairst voor die post is de huidige socialistische burgemeester, Patrick Janssens.
Dat blijkt uit een peiling van de Belgische omroep VRT en de Gazet van Antwerpen. Janssens krijgt de steun van 38 procent van de Antwerpenaren, Dewinter van 14 procent.
In de peiling wordt het Vlaams Belang wel de grootste partij, met 34,2 procent. Janssens SP.A krijgt 23,2, de Vlaamse liberalen (VLD) krijgen 14,8 en de christendemocraten (CD&V) krijgen 13,9 procent. Socialisten, liberalen en christendemocraten kunnen een coalitie vormen om Janssens opnieuw burgemeester te laten worden en Dewinter buiten het college te houden.
De Belgische gemeenteraadsverkiezingen zijn op 8 oktober.
(Bron)

Slechts 1 op de 7... 34,2 procent... Angstaanjagende cijfers :-(
Steeds meer mensen hebben veilig drinkwater

NEW YORK - Steeds meer mensen op aarde hebben toegang tot veilig drinkwater en goede sanitaire basisvoorzieningen. Sinds 1990 is er grote vooruitgang geboekt. Zeker 1,2 miljard mensen kregen goed water, maar zeker een miljard anderen moeten het nog altijd zonder stellen. Volgens het VN-kinderfonds Unicef vallen momenteel vooral kinderen nog grootschalig buiten de boot.
Volgens gegevens van de Verenigde Naties hebben nog altijd 425 miljoen kinderen in de wereld geen veilig drinkwater. Ongeveer 980 miljoen kinderen hebben geen toegang tot acceptabele sanitaire voorzieningen. Kinderen zijn juist bijzonder kwetsbaar. Door het gebrek aan veilig water worden ze ook massaal ziek. Alleen al aan diarree sterven jaarlijks 1,5 miljoen kinderen.
Het verbeteren van de watersituatie is een van de zogeheten millenniumdoelen van de VN. Die beogen onder meer armoede en honger voor 2015 goeddeels uit de wereld te helpen. Toegang tot veilig drinkwater is een onderdeel van de aanpak.
Volgens Unicef zijn er nog vooral problemen om de doelen voor de beschikbaarheid van goede sanitaire voorzieningen te halen. Vooral in Zuid-Azië is nog veel te doen. Twee op de drie mensen ontberen daar nog altijd de basisvoorzieningen, zoals een simpelweg schoon en veilig toilet.
(Bron)
Man rijdt op agent in

TILBURG - Een 23-jarige Tilburger is dinsdagmiddag in zijn woonplaats opzettelijk met zijn motor op een agent in gereden. De 33-jarige wijkagent gaf de motorrijder een stopteken, de bestuurder was het daar kennelijk niet mee eens. Dat maakte de politie woensdag bekend.
De politieman liep bij de aanrijding kneuzingen en schaafwonden op. De motorrijder is aangehouden voor poging tot doodslag.
De wijkagent zag de motor zonder kentekenplaten, op zijn achterwiel, tegen het verkeer in rijden. Daarop gaf hij de bestuurder een stopteken. In plaats van te stoppen, draaide de motorrijder zijn stuur en reed op de agent in. Beiden kwamen daarbij ten val.
De verdachte probeerde te voet te vluchten, maar agenten die getuigen waren van de aanrijding konden hem na een achtervolging van enkele meters aanhouden.
Dinsdagavond werd in zijn woonplaats Kerkdriel een 20-jarige man aangehouden, op verdenking van poging tot doodslag op een agente op 12 september. De man werd die dag met zijn auto aan de kant gezet, omdat hij geen gordel droeg. Bij het aan de kant gaan reed de automobilist hard achteruit waarbij hij twee fietsers raakte.
Daarna reed hij in volle vaart vooruit, richting een politieagente. Zij moest opzij springen om niet geraakt te worden.
(Bron)

Wat is dat toch? Een gebrek aan impulsbeheersing, 'ik ben NU kwaad dus ik doe iets'? Een gebrek aan besef van de consequenties? Beide? Ik snap niet hoe het in je opkomt, en dat je denkt dat je ermee wegkomt. Maar denken zal er wel niet aan te pas komen als je zoiets doet vermoed ik.
Niet echt nieuws, want er komt wel erg vaak zo'n bericht, en het heeft geen enkel gevolg voor mevrouw V. Maar toch.

'V. lichtte Kamer onvolledig in over Donorov'

DEN HAAG - Minister Rita V. (Vreemdelingenzaken) heeft de Tweede Kamer onvolledig geïnformeerd over de overdracht van de uitgezette asielzoeker Andrej Donorov aan Spanje. Dat stelde Tweede Kamerlid Klaas de Vries van de PvdA dinsdagavond in een debat met haar over de omstreden kwestie.
Kort nadat de schizofrene en suïcidale Donorov in augustus 2003 Nederland was uitgezet, pleegde hij zelfmoord in een hotel in Madrid. De Vries citeerde uit een rapport van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Daaruit blijkt volgens hem dat de Spaanse autoriteiten helemaal niet tevreden waren over de overdracht door Nederland van Donorov, in tegenstelling tot wat V. "de Kamer jarenlang heeft verzekerd".
(Bron)
Jeugd Urk takelt aalscholvers toe

LELYSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad gaat zes jongeren uit Urk strafrechtelijk vervolgen voor de mishandeling van een aantal aalscholvers. Dat zei een woordvoerster woensdag.
Volgens de politie hebben de jongeren dit voorjaar onder meer twee aalscholvers achter een scooter aan gesleept na ze eerst te hebben bekogeld.
De groep bestaat uit een meerderjarige verdachte en vijf minderjarigen. De volwassen Urker moet zich over een tijdje voor de rechter verantwoorden. Het OM heeft ook al actie ondernomen tegen de vijf anderen, maar wil de jongeren eerst zelf van de maatregel op de hoogte brengen.
De verdachten zouden de aalscholvers eind mei hebben mishandeld omdat de dieren massaal de singels op Urk leegvisten.
(Bron)
Theehuis Rhijnauwen nam geen reservering meer aan voor een groep van 7 personen, dus gingen we maar op de bonnefooi. Eenmaal daar zag ik dat er wel buiten-reserveringen waren en werd ik nijdig. Het theehuis heeft een binnendeel en een buitendeel, voor buiten kan niet gereserveerd worden zei men.
Dus ik tegen een dame dat ik dat niet fair vond. Valt m'n oog op een grote tafel, met bestek-in-servetjes voor wel 20 personen. Zónder bordje 'gereserveerd'. Hoe zat dat? Nou, die mensen waren toch maar naar binnen gegaan.
Dus de rest van de middag heerlijk aan die tafel getheed en gepanne(n)koekt. In goed gezelschap met fijn weer.