zaterdag, maart 15, 2008

België lijdt onder Franse 'eendagschirurgen'

BRUSSEL - De wereld van de plastische chirurgie in België heeft sinds kort te maken met het nog jonge fenomeen van de 'blitz surgery'.
Franse plastisch chirurgen die in Frankrijk met steeds strengere regels te maken hebben, zakken af naar Brussel om in één dag zoveel mogelijk operaties uit te voeren.
De Belgische plastisch chirurgen maken zich hier ernstige zorgen over en pleiten in de Vlaamse krant De Morgen voor strenge wetgeving.
De Franse en ook sommige Italiaanse 'eendagschirurgen', komen in eigen land moeilijker aan de bak en melden zich daarom in België. Ze vestigen zich niet, maar reizen af voor een hele reeks operaties op een dag. Ze zien de patiënt voor noch na de operatie. Nazorg is er niet.
En kwalijker nog volgens de Belgische chirurgen is dat hun buitenlandse collega's geen gespecialiseerde opleidingen hebben gehad en in sommige gevallen zelfs het artsendiploma nooit hebben gehaald.
Justitie in België deed deze week huiszoekingen in een kliniek in Brussel. Dat gebeurde na een klacht van een patiënt die slachtoffer was van een verkeerd afgelopen operatie.
(Bron)
Verwarde Maastrichtenaar met wapen opgepakt

AMSTERDAM - Een verwarde Maastrichtenaar is vrijdag opgepakt na meerdere mensen te hebben bedreigd met een replica van een vuurwapen.
Vrijdagochtend deed een 59-jarige automobilist uit Meerssen als eerste aangifte van bedreiging in zijn woonplaats.
De 47-jarige Maastrichtenaar dreigde met het wapen, stopte het in zijn jas en fietste weg.
's Middags volgden aangiften van een conciërge en een leerling van een school in Stein. Daar had de verwarde man met zijn wapen rondgezwaaid. Later volgden meldingen uit Maastricht.
Uiteindelijk kon de politie de man in Eijsden oppakken. Het wapen bleek een CO2-wapen te zijn. Zo´n wapen is minder gevaarlijk dan een vuurwapen.
De verwarde man heeft volgens de politie eerder deze maand in Valkenburg, Beek en Maastricht met het wapen gezwaaid.
(Bron)
Explosie stroomstation verduistert deel Maasbracht

MAASBRACHT - In Maasbracht (Limburg) is vrijdagavond een stroomverdelerstation ontploft. Daardoor viel het licht uit in een groot deel van de Limburgse gemeente, liet de brandweer weten.
De oorzaak van de explosie is onbekend. Niemand raakte gewond. De brandweer heeft de brand die na de ontploffing uitbrak, geblust. Essent plaatste noodaggregaten en noodstroomvoorzieningen.
(Bron)
Loodzware kerkklok gestolen in Susteren

SUSTEREN - Koperdieven hebben vrijdagmiddag op klaarlichte dag een loodzware 14e eeuwse kerkklok gestolen in Susteren (Limburg). Dat liet het kerkbestuur van de Amelbergaparochie zaterdag weten.
De klok hing tot in de Tweede Wereldoorlog in de huidige Amelbergabasiliek. De Duitsers sloopten toen de klok uit de toren om ze om te smelten tot kanonnen, maar spaarden deze omdat die al zo oud was.
Sinds 1997 stond de klok op een sokkel voor de basiliek op het Salvatorplein. De dieven laadden de klok vrijdagmiddag met een kraantje op een open vrachtwagentje en gingen er vandoor.
Riet Ceelen, die rondleidingen verzorgt in de basiliek, was een van de mensen die het vrijdag zag gebeuren en de mannen aansprak. Die antwoordden met een Brabantse tongval dat de 1200 kilo zware klok naar een tentoonstelling in Uden moest in opdracht van de gemeente.
"Ze vertelden ons dat het om een kunstuitleen zou gaan. Ze zwaaiden en toeterden nog naar ons toen ze vertrokken", zegt een verbrouwereerde Ceelen.
"Hondsbrutaal". De klok stamt uit 1309. De gemeente ontkent opdracht tot verplaatsing te hebben gegeven. Het kerkbestuur heeft aangifte van diefstal gedaan bij de politie. Die wilde zaterdag geen toelichting geven.
(Bron)
Turkse justitie bekijkt verbod regeringspartij

ANKARA - De strijd om hoofddoekjes in Turkije spitst zich toe. De hoogste Turkse aanklager heeft de hoogste rechtbank van het land gevraagd de regeringspartij AKP te verbieden wegens activiteiten die de scheiding van staat en religie schenden.
Aanklager Abdurrahman Yalcinkaya wil verder premier Recep Tayyip Erdogan van de AKP en diens partijgenoot Abdullah Gül, die president van Turkije is, vijf jaar uit de politiek bannen. Ook 69 andere AKP-kopstukken zouden een dergelijke periode geen politiek mogen bedrijven.
Met de stap komt de toch al gespannen verhouding tussen justitie en de islamitische AKP verder onder druk te staan. De voorstanders van een seculiere staat verwijten de regeringspartij te streven naar een geleidelijke islamisering van Turkije. Op voorstel van de AKP stemde het parlement er onlangs mee in hoofddoekjes op universiteiten niet langer te verbieden.
Volgens aanklager Yalcinkaya is de AKP een centrum geworden voor activiteiten die het secularisme bedreigen. De partij overtreedt daarmee de grondwet.
De AKP reageerde kritisch op het nagestreefde verbod. President Gül wees in een eerste reactie op de grote meerderheid van zijn partij in het parlement.
Hij waarschuwde voor mogelijke gevolgen: "We moeten ons bewust zijn over wat Turkije erbij wint en wat Turkije erbij verliest."
(Bron)
Ter Horst wil openheid financiën Verdonk en Wilders

DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil politieke bewegingen zoals die van Rita Verdonk en Geert Wilders dwingen openheid te geven over hun financiën.
Ze bekijkt daarom of ze de wettelijke verplichting die nu alleen voor politieke partijen geldt, ook kan opleggen aan bewegingen en groeperingen die in de Tweede Kamer zitten.
Een woordvoerder van de minister bevestigde zaterdag een bericht van die strekking in de GPD-kranten. Als het om transparantie gaat, moeten volgens Ter Horst "dezelfde spelregels" gelden.
Ze stuurt nog dit jaar een wetsvoorstel over de financiering van politieke partijen naar de Tweede Kamer. Daarin wordt de positie van politieke bewegingen verwerkt, aldus de zegsman.
De Stichting Vrienden van Rita Verdonk zamelt geld in voor de politieke beweging Trots op Nederland. Verdonk hoeft de donaties niet openbaar te maken.
Datzelfde geldt voor PVV-leider Wilders, die een soortgelijke constructie kent. Wie de PVV financieel wil steunen, kan dat doen via de Stichting Vrienden van de PVV.
Verdonk wijst het plan van Ter Horst af. "Dit is echt een actie van de gevestigde orde om het nieuwe politieke partijen onmogelijk te maken om mee te doen. Tijdens het spel verandert zij de spelregels", zo liet Verdonk via haar woordvoerster weten.
Wilders was nog niet bereikbaar voor commentaar.
Politieke partijen moeten een gift van een bedrijf of instelling nu openbaar maken als de donatie boven de 4500 euro uitkomt. Het is de bedoeling dat partijen ook giften van particulieren boven een bepaald bedrag gaan melden.
De precieze bedragen en criteria komen in het wetsvoorstel te staan. Eerder is al eens aangekondigd dat alle giften vanaf 3000 euro openbaar moeten worden en dat er een maximum aan de giften komt.
(Bron)

Sja, voor politieke partijen gelden bepaalde regels - democratie is gebaat bij openheid. En dan kun je je wel vermommen als niet-partij die zich wel partij noemt, of als beweging of vereniging, maar zolang die politici door ons betaald worden, hebben ze verantwoording af te leggen.
Vandaag genieten van een lentedagje, maar volgens de voorspellingen gaan we morgen compleet weghozen :-(

vrijdag, maart 14, 2008

Raketbrokstukken doden Russische paarden

MOSKOU - Een Siberische boer heeft de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos aangeklaagd.
De man zegt dat neerkomende raketonderdelen vier van zijn paarden het leven hebben gekost, meldde het Russische persbureau Interfax donderdag.
Waarschijnlijk zijn de brokstukken afkomstig van een raket die is opgestegen op de Russische basis Baikonur in Kazachstan. De stukken sloegen in het weiland in en verwondden de paarden zo ernstig dat die overleden.
De boer eist dat Roskosmos een onderzoek instelt naar de gebeurtenissen. In de grensregio tussen Rusland, Kazachstan en China komen al veertig jaar brokstukken van raketten neer.
(Bron)
Betalen bij ontstoken piercing

BERLIJN - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag een omstreden hervorming van het ziektekostenstelsel aangenomen. Die voorziet onder meer in een eigen bijdrage van patiënten bij vermijdbare of onnodige behandelingen, zoals bij ontstoken piercings.
Ook kosten voor de nasleep van onnodige schoonheidsoperaties en tatoeages komen voortaan gedeeltelijk voor rekening van de patiënt. Artsen en ziekenhuizen krijgen een meldplicht.
De liberale en de groene oppositie zijn gekant tegen dit "verklikkerwetsartikel" en de aantasting van de medische zwijgplicht. Artsenorganisaties vrezen dat Duitsers in de toekomst langer gaan wachten voordat zij met ontstoken piercings of consequenties van mislukte schoonheidsoperaties naar de dokter gaan.
De behandeling kan dan uiteindelijk duurder zijn en de patiënt blijvende schade oplopen.
(Bron)

Alle zwangerschapszorg is ook vermijdbaar, en talloze ziektes kun je zelf in de hand werken. Wat doen ze daarmee?
Wolapen lijden aan hoge bloeddruk

WAGENINGEN - Wolapen die in gevangenschap leven, lijden aan hoge bloeddruk en gaan eerder dood dan hun soortgenoten in het wild. Dat komt doordat de gevangen dieren te veel suiker eten. De suiker krijgen ze binnen via fruit dat tot hun dieet behoort.
Dat heeft dierwetenschapper Kimberly Ange-van Heugten van de Wageningen Universiteit ontdekt in een onderzoek, dat zij voor haar promotie uitvoerde bij de Apenheul in Apeldoorn en bij de Louisville Zoo in de Verenigde Staten.
De Apenheul is de enige Nederlandse dierentuin waar wolapen vrij rondlopen. Wereldwijd leven een kleine negentig exemplaren van de ernstig bedreigde diersoort in gevangenschap.
Dat wolapen het in gevangenschap slecht doen is een ernstig probleem, waarover dierenbeschermers zich al langer het hoofd breken. Er is lang gedacht dat de dieren aan suikerziekte zouden lijden.
Ange-Van Heugten nam daarom bij de onderzochte diergroepen bloed af en ontdekte dat er van suikerziekte geen sprake is.
Wel hadden alle apen een abnormaal hoge bloeddruk. Volgens de onderzoekster zorgt de overvloed aan suiker voor stress, wat weer hoge bloeddruk veroorzaakt. Veel in gevangenschap geboren wolaapjes halen niet eens hun eerste levensjaar.
Oudere apen sterven aanzienlijk eerder dan hun wilde soortgenoten. Ondanks een fokprogramma gaan er tot nu toe meer wolapen in dierentuinen dood dan dat er geboren worden.
Wolapen in het wild eten insecten, noten en fruit. Dat krijgen zij in dierentuinen ook, maar de appels, peren en bananen die daar tot hun dieet horen zijn veel suikerrijker. Wolapen zijn kennelijk erg gevoelig voor deze fruitsuikers, aldus de onderzoekster.
Ange-Van Heugten weet nog geen oplossing voor het door haar ontdekte probleem. "Bessen en vruchten uit het oerwoud halen is een onbetaalbare en schier onmogelijke optie. Maar al het fruit dat door mensen wordt geteeld is veel suikerrijker dan wilde vruchten."
Ook medicatie tegen de hoge bloeddruk heeft nog weinig effect gehad, zo concludeert de promovenda.
(Bron)
Soldate doodt eigen baby in kazerne

VERDEN - Een 23-jarige soldate heeft in een kazerne in de Duitse deelstaat Nedersaksen haar zojuist geboren baby gedood.
De vrouw bracht het meisje op een toilet ter wereld. Daarna deed ze de boreling in een emmer. Ze plaatste de emmer met baby in haar kluisje.
De precieze doodsoorzaak van het kind is nog niet duidelijk, meldde justitie vrijdag. Wel is vastgesteld dat het meisje bij de geboorte nog leefde.
(Bron)

Het lijkt wel mode :-(
Depressie na beroerte vertraagt herstel

Mensen die na een beroerte een depressie oplopen, herstellen vaak zo langzaam dat opname in een verpleeghuis of revalidatiecentrum nodig is.
Veel mensen met een beroerte krijgen vervolgens een depressie: dat is in een derde van de patiënten het geval. Het is niet bekend of die depressie in de meeste gevallen vóór de beroerte ookal aanwezig was.
Een op de vijf patiënten overleeft een beroerte niet. Van degenen die het wel redden, hebben depressieve mensen vijf keer zoveel kans om na de ziekenhuisopname niet naar huis te kunnen. Zij hebben verdere zorg nodig in een verpleeghuis of revalidatiecentrum.
De gegevens komen uit onderzoek van het NIVEL onder ruim driehonderd mensen met een beroerte. Ze denken dat de gevolgen van een beroerte ernstiger zijn als een depressie bijkomt: het herstel gaat trager en het eindresultaat is vaak minder goed.
(Bron)
Kamerleden grossieren in onbetaalde klussen

DEN HAAG - Verreweg de meeste klussen die Tweede Kamerleden naast hun werk doen, zijn onbetaald. Vooral volksvertegenwoordigers van het CDA en de VVD hebben nevenfuncties. De leden van de PvdA, de SP en vooral GroenLinks doen dat veel minder.
Dat valt op te maken uit het jaarlijkse overzicht van nevenfuncties en het geschenkenregister van de Tweede Kamer, die deze week zijn vrijgegeven. Opgave is vrijwillig; het gaat om de transparantie. De vergoeding voor betaalde nevenfuncties wordt in mindering gebracht tot maximaal 35 procent van de schadeloosstelling voor Kamerleden, bijna 7000 euro bruto per maand.
Op de lijst staan de meest uiteenlopende klussen, zoals songwriter bij Buma/Stemra (Marjo van Dijken, PvdA).
Sommigen houden hun eigen beroep gedeeltelijk aan, zoals Henk Jan Ormel (CDA) die nog waarnemend dierenarts is. Maar veelal gaat het om lidmaatschappen van raden van toezicht of aanbeveling van organisaties en wordt er niets tot weinig mee verdiend of worden de onkosten vergoed.
Topscorer is Barry Madlener van de PVV, die als gemeenteraadslid van Rotterdam 30.000 bruto opstrijkt. Tweede met bijna 24.000 euro bruto is CDA-Kamerlid Wim van de Camp, die onder meer lid van de raad van advies is van Mercuri Urval Nederland.
VVD'er Johan Remkes volgt met 21.000 euro bruto, onder meer als voorzitter van de raad van commissarissen van de Acantus Groep in Veendam.
Opvallend is verder dat een flink aantal Kamerleden geen enkele nevenfunctie heeft of juist veel. Uitspringers zijn de CDA-Kamerleden Joop Atsma met zeventien onbetaalde klussen, Ger Koopmans heeft vijftien onbetaalde functies, Jos Hessels elf en Karien van Gennip tien.
Bij de VVD springt Laetitia Griffith eruit met twaalf onbezoldigde bijbanen. Bij de SP zijn ze niet zo happig op bijbanen, maar partijleider Jan Marijnissen heeft dan weer elf onbetaalde klussen.
De fractieleiders hebben kennelijk weinig tijd voor andere zaken, want Pieter van Geel (CDA), Jacques Tichelaar (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks), Geert Wilders (PVV) doen er niets officieels naast.
VVD-fractieleider Mark Rutte geeft alleen workshops maatschappijgeschiedenis op het 4e gymnasium in Amsterdam.
(Bron)
'Natuurherstel Waddenzee moet weer op eerste plaats'

ZEIST - De natuur in de Waddenzee wordt klemgezet, vindt de Vogelbescherming. De organisatie vindt het gebied te belangrijk om proeftuin te zijn.
Daarom betreuren ze het dat minister Gerda Verburg (Landbouw) kansen ziet voor duurzame mosselvisserij in de Waddenzee.
Wat betreft de Vogelbescherming moet de discussie eerst gaan over natuurherstel van de Waddenzee om pas later te bepalen of er ruimte is voor bijvoorbeeld mosselvisserij.
"De discussie dreigt nu te verzanden in maatregelen voor het wel of niet vissen van schelpdieren. De Waddenzee verkeert al jaren in een slechte staat en op de minister rust een internationale verplichting die te herstellen."
Miljoenen vogels gebruiken de Waddenzee als broedpaats, om te overwinteren of om een tussenstop te maken op weg naar verre bestemmingen.
Mosselzaadbanken zijn belangrijk in het kustgebied en vormen de koraalriffen van het noorden, aldus de Vogelbescherming, die erop wijst dat de banken niet alleen dienst doen als voedsel voor vogels, maar ook een belangrijke buffer vormen voor de stijgende zeespiegel. "Hun aanwezigheid is bepalend voor de structuur en functioneren van het Waddensysteem."
(Bron)
Raadsel rond zwemmende alligator lijkt opgelost

AMSTERDAM - De tegenstander onder water geruisloos besluipen, zonder te beschikken over vinnen of zwemvliezen. De aanpak van de Amerikaanse alligator was jarenlang onverklaarbaar, maar Amerikaanse onderzoekers lijken dit mysterie te hebben opgelost.
Met de spieren in het middenrif en de ribben verschuift de alligator de longen naar andere delen in het lichaam.
Na de duik in het water verplaatsen de longen zich naar de staart. Het reptiel forceert de longen naar de zijkant als het onder water wil kantelen en drukt de longen richting de kop als het boven water wil komen.
Via deze methode kan het beest zich geruisloos voortbewegen zonder dat het zichzelf met gehaaste bewegingen verraadt bij mogelijke prooien, zei onderzoeker Uriona donderdag tegen persbureau Reuters.
Uriona is student aan de Universiteit van Utah. Zijn uitkomsten verschijnen in het magazine Journal of Experimental Biology. Samen met professor C.G. Farmer deed hij twee jaar lang onderzoek naar het gedrag van jonge alligators in Louisiana.
De onderzoekers plaatsen elektroden op de reptielen om de bewegingen te kunnen volgen. De kantelbewegingen werden getest in een aquarium.
De techniek achter het drijfvermogen van de Amerikaanse alligator zou mogelijk ook gebruikt worden door andere dieren, zoals salamanders en schildpadden, vermoeden de onderzoekers.
De zwemmethode van de alligator verklaart mogelijk waarom het reptiel spieren heeft in het middenrif, in tegenstelling tot andere reptielen.
(Bron)
'Strafhof moet oorlogsmisdaden Israël berechten'

DAKAR - Israëlische leiders moeten wegens oorlogsmisdaden in de bezette gebieden worden berecht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Daar heeft vrijdag de secretaris-generaal van de Organisatie van Islamitische Conferentie (OIC), Ekmeleddin Ihsanoglu, toe opgeroepen.
Dat berichtte het Iraanse persbureau IRNA. Ihsanoglu sprak op de tweede en laatste dag van de OIC-topconferentie in de Senegalese hoofdstad Dakar. Hij sprak over "de afschuwelijke aanvallen op burgers in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever".
Sinds 27 februari zijn er volgens de OIC-topman alleen al in de Gazastrook 125 burgers gedood, onder wie 26 kinderen.
"De toestand in Palestina blijft betreurenswaardig als gevolg van de opeenvolgende crises die Israël fabriceert om elk vredesproces te dwarsbomen en de vele vredesvoorstellen van de internationale gemeenschap te negeren", aldus de OIC-chef.
Het is volgens hem noodzakelijk dat "deze Israëlische agressie en de afschuwelijke misdaden officieel worden opgetekend en dat de daders terechtstaan voor de instellingen van de internationale justitie die voor deze misdaden zijn opgericht, zoals het Internationaal Strafhof".
Juridisch is het praktisch niet mogelijk Israëlische leiders door het ICC te laten berechten. Het sinds 1 juli 2002 bestaande Internationaal Strafhof gaat alleen over zaken die betrekking hebben op staten die partij zijn bij het ICC, die zich door ratificatie van het oprichtingsverdrag hebben aangesloten bij dit initiatief.
Israël houdt zich verre van het ICC mede omdat het veroverd land bezet houdt en koloniseert. Wel kan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, zoals het in maart 2005 met Darfur (Sudan) heeft gedaan, een zaak aan het ICC voorleggen.
Maar in de Veiligheidsraad blokkeren de Verenigde Staten al bijna veertig jaar lang besluiten die de joodse staat op enigerlei wijze schade kunnen berokkenen.
De OIC is een los overlegorgaan van 57 overwegend islamitische landen. Daar wonen in totaal naar schatting 650 miljoen mensen. De organisatie heeft een marginaal budget en geen machtsmiddelen.
Ihsanoglu hoopt dat deze top daar verandering in brengt en dat zij meer gezag en middelen krijgt. De OIC buigt zich in Dakar ook over islamofobie, de moslimhaat in Westerse landen.
(Bron)
Terreurverdachte smokkelde wapens in doodskisten

BRUSSEL - De vermeende Marokkaans-Belgische terroristenleider Abdelkader Belliraj smokkelde wapens en contant geld van België naar Marokko in doodskisten van overleden moslims.
Dat meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws vrijdag, zich baserend op 'goed ingelichte bronnen'.
Het was al bekend dat Belliraj wapens en munitie smokkelde. Toen de politie hem in februari in Marokko arresteerde, vond zij een compleet wapenarsenaal.
Nu meldden bronnen dat hij in de jaren negentig wapens smokkelde in lijkkisten. Hij deed dat via begrafenisondernemingen die overleden moslims repatriëren naar hun geboorteland. Politie en douane openen nooit dichte kisten.
Belliraj is volgens de Marokkaanse politie de leider van een terroristische groepering die in Marokko aanslagen voorbereidde. Hij zou voor onder meer al-Qaeda hebben gewerkt. Hij zou ook zes moorden hebben bekend, gepleegd in België tussen 1986 en 1989.
De man was tegelijkertijd informant van de afdeling Gent van de Belgische staatsveiligheidsdienst.
(Bron)

Wat een hufter.
Vakbond eist tot 4,5 procent meer loon

CULEMBORG - De lonen moeten dit jaar met 3,5 tot 4,5 procent omhoog om te voorkomen dat Nederlanders er in koopkracht op achteruit gaan. Dat stelt vakbond De Unie.
De bond heeft de looneisen naar boven bijgesteld wegens de verwachte hogere inflatie, stijgende belastingdruk vanuit Rijk, provincies en gemeenten en de negatieve invloed van nivellerend beleid van het kabinet op de koopkracht van in het bijzonder de middeninkomens.
De Unie verwacht dat het Centraal Planbureau de inflatie komende week inschaalt op 2,5 procent. Bij dat percentage is volgens De Unie een algemene loonstijging nodig van 3,5 tot 4 procent. Voor de middeninkomens (anderhalf tot twee keer modaal) moet de bandbreedte dan 4 tot 4,5 procent zijn.
"Berekeningen van De Unie tonen aan dat het koopkrachtverlies van de middengroepen in de eerste twee maanden van 2008 stijgt naar ruim 1 procent", stelt voorzitter Jacques Teuwen van De Unie. "Meer dan 2.000.000 werknemers zien hun netto besteedbaar inkomen systematisch dalen."
De Unie voelt niets voor loonmatiging bij cao-onderhandelingen, die het kabinet graag zou zien. Volgens de vakbond bestaat er onvrede onder de doorgaans gematigde Nederlanders met een middeninkomen. Er zou sprake zijn van actiebereidheid. "Werkgevers moeten dit absoluut niet onderschatten", aldus Teuwen.
Volgens hem resulteert de schaarste op de arbeidsmarkt nu al in een tweedeling in het beloningsbeleid van bedrijven. "Nieuwe werknemers kunnen hoge beloningseisen stellen (hogere loonschalen en extra afspraken over verlof en werktijden). Daarentegen houden werkgevers nog altijd de vinger op de knip voor medewerkers die al een langere staat van dienst hebben."
De Unie is een relatief kleine vakbond met ongeveer 97.000 leden die actief zijn in de industrie, dienstverlening en zorgsector.
De grote vakcentrales FNV en CNV voelen vrijdag niet de behoefte deel te nemen aan het offensief van De Unie. Beide bonden wachten de presentatie van het Centraal Economisch Plan komende woensdag af om te reageren op de actuele stand van de economie.
Een CNV-woordvoerder wijst erop dat het kabinet wel goed de hogere lasten voor burgers in het oog dient te houden. Die bepalen volgens hem momenteel veel meer de koopkracht dan de loonontwikkeling. "Ook wij hebben geen behoefte aan een loongolf, maar het is voor ons te vroeg om al conclusies te trekken."
Ook de FNV stelt zich terughoudend op, zo benadrukt een woordvoerder. Hij wijst erop dat de vakcentrale een keer per jaar de maximale looneis vaststelt. Voor het huidige cao-seizoen is dat 3,5 procent.
Cao-coördinator Anja Jongbloed van FNV Bondgenoten meldt dat er bovenop die looneis ruimte is om afspraken te maken over extra vergoedingen. "Afgesloten cao's bewijzen dat we op die manier de koopkracht op peil kunnen houden."
(Bron)
Bewoners barricaderen huis tegen nieuwe huurder

VOORSCHOTEN - Twee bewoners van een huurwoning in Voorschoten hebben hun huis hermetisch afgesloten voor een derde huurder. Beide mannen vrezen dat de Rotterdammer alleen een huurcontract heeft gekregen om hen weg te pesten.
Een woordvoerster van de politie zei vrijdag dat agenten bemiddelen in het conflict. Tussen de mannen is al een reeks van incidenten geweest. Zo werden drie mannen twee weken geleden aangehouden wegens een poging tot zware mishandeling, aldus de zegsvrouw. "We overleggen met de gemeente om te voorkomen dat dit conflict nog verder uit de hand loopt."
Woningcorporatie Woonzorg verkocht de woningen twee jaar geleden aan een vastgoedbedrijf in Oosterbeek.
Beide bewoners vrezen dat RVG Wonen het pand wil onderverdelen in koopwoningen. Ze proberen de derde huurder met provisorische middelen als beddenspiralen en stalen tralies buiten de deur te houden.
(Bron)
Werkstraf voor bedreigen docent met vuurwapen

AMSTERDAM - Een leerling van een ROC in Tiel is vrijdag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur voor bedreiging van zijn docent.
De 19-jarige leerling bedreigde zijn docent in juli met een vuurwapen omdat hij een slecht cijfer had gekregen voor een herexamen. Ook kreeg hij vijf maanden voorwaardelijke celstraf en moet hij zich laten behandelen.
De werkstraf en verplichte behandeling waren ook geëist door het Openbaar Ministerie. De voorwaardelijke celstraf viel vier maanden korter uit dan de eis. De rechtbank hield er rekening mee dat de jongen verminderd toerekeningsvatbaar is.
Gedragsdeskundigen hebben dit vastgesteld. Ook woog voor de rechter mee dat hij niet eerder is veroordeeld voor een vergelijkbaar vergrijp.
(Bron)

En hoe is het met die docent?
Groot-Brittannië bekijkt zaak Iraanse homo opnieuw

AMSTERDAM - De Britse regering gaat het geval van een Iraanse homoseksueel wiens asielverzoek is afgewezen opnieuw bekijken. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Jacqui Smith donderdag gezegd.
Dinsdag kreeg de Iraniër, de 19-jarige Mehdi Kazemi, te horen dat hij ook in Nederland geen asiel krijgt, omdat hij eerder in Groot-Brittannië al om asiel vroeg.
Smith sprak van nieuwe omstandigheden, die een herziening van het verzoek van de Iraniër rechtvaardigen.
In Nederland hebben onder meer GroenLinks, homobelangenorganisatie COC en D66 zich verzet tegen de uitzetting van de Iraanse tiener. Ze willen dat staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) ervan afziet hem uit te zetten, zolang niet zeker is of hij vervolgens wordt teruggestuurd naar Iran.
Kazemi vertrok in 2005 naar Groot-Brittannië om Engels te studeren en vroeg daar naar eigen zeggen asiel aan na te hebben gehoord dat zijn vriend in Iran was geëxecuteerd wegens 'sodomie'.
Nadat zijn asielverzoek was afgewezen ging hij naar Nederland in de hoop daar wel als vluchteling te worden erkend. Anders dan Groot-Brittannië stuurt Nederland geen Iraanse homo's terug naar hun land, maar de regels van de Europese Unie bepalen dat een asielzoeker wiens asielverzoek in een land is afgewezen, het niet in een ander land opnieuw mag proberen.
(Bron)
Meer confessionele scholen willen seksuele voorlichting

UTRECHT - Steeds meer confessionele basisscholen beseffen hoe belangrijk het is aandacht te schenken aan relaties en seksualiteit. Dat blijkt uit de deelname aan de Week van de Lentekriebels, stelde de Rutgers Nisso Groep vrijdag.
Aan de week, van 17 tot en met 21 maart, doen dit jaar tien keer zoveel scholen mee als bij de start van de projectweek in 2006. Een week lang geven ruim 250 scholen elke dag en in elke groep les over relaties en seksualteit.
De Rutgers Nisso Groep noemt het opvallend dat er dit jaar ook veel protestants-christelijke en katholieke scholen aan de week deelnemen. Ook doen twee islamitische scholen en een hindoestaanse school mee.
Met deze jaarlijkse nationale projectweek stimuleren de Rutgers Nisso Groep en GGD's basisscholen structureel in groep een tot met acht lessen te geven over relaties en seksualiteit.
(Bron)
Doden en veel gewonden bij protesten in Tibet

PEKING - Bij de protesten in Tibet is vrijdag een nog onbekend aantal doden gevallen. Een officiële bron in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa had het over meerdere doden.
"Wij zijn nu erg bezig met de gewonde mensen - er zijn hier veel gewonde mensen. Sommige mensen zijn zeker overleden, maar ik weet niet hoeveel", aldus een medewerkster van de meldkamer van de politie.
Radio Free Asia (RFA) heeft op gezag van ooggetuigen gemeld dat bij de protesten in Lhasa zeker twee doden zijn gevallen. Er zijn onbevestigde berichten over een "veel hoger" dodental.
Volgens RFA heeft de Chinese politie met scherp op een menigte demonstrerende Tibetanen geschoten.
(Bron)

En China stoort de BBC- en CNN-uitzendingen over dit onderwerp.
Verder is China een topland, waar de mensenrechten keurig nageleefd worden en iedereen zelf mag nadenken en een eigen mening mag vormen.
Maas mogelijk doelwit zoutzuurlozing

BOGNY SUR MEUSE - Stakende werknemers van een Frans bedrijf dreigen 30.000 liter zoutzuur te lozen in de Maas.
Ze eisen dat de Franse regering voor vrijdag een bemiddelaar aanstelt in hun arbeidsconflict, meldde de Waalse tv-zender RTBF donderdag. De 110 ontslagen werknemers voeren al vijf weken actie voor een vergoeding, nadat hun boutenfabriek failliet is gegaan.
Voor de vier fabrieken van de onderneming, Lenoir et Mernier in Bogny sur Meuse, heeft zich geen overnemer aangediend.
(Bron)

Ik kan me voorstellen dat ze boos zijn, maar met zo'n dreigement hebben ze zichzelf gediskwalificeerd. Dat flik je niet.
Man verliest ballon met verlovingsring

LONDEN - Wat een prachtig aanzoek had moeten worden, liep uit op een ramp. Een 28-jarige Brit wilde zijn vriendin op een ludieke manier ten huwelijk vragen door de verlovingsring in een ballon te stoppen.
Zijn vriendin moest de ballon kapot prikken op het moment dat hij het aanzoek zou doen. Maar zodra Lefkos Hajji de winkel uitliep rukte een windvlaag de ballon uit zijn hand. De heliumballon vloog met ring en al de lucht in.
De Brit heeft twee uur lang tevergeefs de ballon gevolgd met zijn auto, maar kreeg hem niet meer te pakken. In plaats van een aanzoek, moest hij zijn vriendin opbiechten dat hij 7200 euro had laten vliegen.
Ze is woedend en wil niet meer met hem praten totdat hij een nieuwe ring heeft gekocht.
(Bron)

Typisch.
'Antibiotica helpt niet bij bijholteontsteking'

UTRECHT - Het heeft geen zin om patiënten met een bij- of kaakholteontsteking antibiotica te geven. Dat concludeert onderzoeker Ted van Essen van het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet dat zaterdag verschijnt.
Van Essen voerde het onderzoek uit met zeven collega's uit het buitenland.
De antibiotica helpen bij een op de zestien gevallen. Bij alle andere patiënten die antibiotica hadden geslikt, zouden de klachten ook over zijn gegaan zonder de medicijnen, stelt de onderzoeker.
De onderzoekers adviseren huisartsen de klachten goed in de gaten te houden, en de pijn van de patiënt te verlichten met pijnstillers of neusdruppels.
(Bron)
Ruïne van Inca-tempel ontdekt in Peru

AMSTERDAM - Archeologen hebben de ruïnes van een oude tempel, een weg en een irrigatiesysteem ontdekt in de buurt van een beroemd Inca-fort in de zuidelijke hooglanden van Peru.
De archeologen denken dat de tempel dateert van voor de Inca-periode, maar door de Inca's werd uitgebreid en verfraaid. De tempel omvat elf kamers die vroeger vermoedelijk mummies en afgodsbeelden hebben bevat, zei de leider van het archeologische team, Oscar Rodriguez.
De ruïnes liggen ongeveer anderhalve kilometer van de zigzagmuur van het Sacsayhuaman-fort, dat uitkijkt op de oude Inca-stad Cuzco. Ze bevinden zich naast een rotsformatie die waarschijnlijk als begraafplaats heeft gediend. Vooral de tempel is een belangrijke vondst, zei directeur Washington Camacho van het archeologische park Sacsayhuaman.
De archeologen moeten nog wachten op de uitslag van koolstofdatering, maar aan de hand van de bouwstijl van de ruïnes en keramiek die zij hebben aangetroffen zijn zij vrij zeker van hun zaak.
Het Inca-rijk floreerde in de vijftiende eeuw, een eeuw voor de komst van de Spanjaarden. Het lag aan de westkant van Zuid-Amerika en had Cuzco als centrum. Tegenwoordig is Cuzco een trekpleister voor toeristen, die van hieruit ook de goed verborgen ruïnes van Machu Picchu bezoeken.
Een deel van de tempel is begin 20e eeuw, toen de plek als steengroeve werd gebruikt, verwoest door dynamietexplosies. De opgraving van een geavanceerd hydraulisch systeem, dat mogelijk werd gebruikt om Cuzco van water te voorzien, is nog aan de gang. De archeologen denken dat het is aangelegd door de Ayarmaca, die tussen 900 en 1200 in het gebied woonden, aangezien ze veel aardewerk van de Ayarmaca hebben gevonden.
(Bron)
Kremlin bestelt 3200 muizen

MOSKOU - De veiligheidsdienst van het Kremlin heeft 3200 witte vrouwtjesmuizen besteld van maximaal achttien gram per stuk. Dat meldde de officiële website van het Kremlin vrijdag.
"Iedereen vraagt zich af waar ze voor nodig zijn, maar als ze zijn besteld zijn ze gewoon nodig", 'verduidelijkte' een woordvoerder van de veiligheidsdienst de bijzondere bestelling.
Russische media speculeerden of de muizen een rol spelen in het testen van gif of dat ze de aanwezigheid van gevaarlijke gassen moeten signaleren. Het Kremlin betaalt voor de muizenbestelling 475.776 roebel (12.866 euro).
(Bron)

donderdag, maart 13, 2008

'Overheid moet gebruik zonne-energie bevorderen'

AMSTERDAM - De Nederlandse overheid heeft de afgelopen tien jaar het gebruik van zonnestroom en zonnewarmte onvoldoende ondersteund. Dat blijkt uit een rapport van het Milieu- en Natuurplanbureau, dat donderdag verschijnt.
Hoewel zonne-energie op de korte termijn relatief weinig bijdraagt aan het reduceren van CO2-uitstoot, zou het voor de lange termijn groot potentieel hebben.
Het beschikbare dakoppervlak kan een elektriciteitsproductie opleveren tot 95 procent van de huidige elektriciteitsvraag in heel Nederland en een warmteproductie van ongeveer twintig procent van het huidige aardgasgebruik in huishoudens, rekent het rapport voor.
Dat zonne-energie nog weinig wordt gebruikt komt volgens de schrijvers van het rapport doordat het relatief duur is. Ze adviseren daarom dat de overheid maatregelen neemt om de prijs van zonne-energie omlaag te brengen.
(Bron)
Cipiers onwel na eten spacecake

KOPENHAGEN - Een plakje van een door gevangenen gebakken cake is vier Deense cipiers zwaar op de maag gevallen.
Met hevige buikpijn moesten ze zich laten behandelen op de ziekenafdeling van de gevangenis in Nyborg, meldde de Deense krant Ekstra Bladet donderdag.
Het baksel bevatte drugs. Het is nog niet bekend welke drugs de gevangenen in de 'spacecake' hadden meegebakken. In Nyborg zitten de meest beruchte misdadigers van Denemarken vast.
Het hoofd van de Deense vakbond voor cipiers veroordeelde de situatie en noemde het "een aanval op het gehele Deense gevangenisstelsel en op de traditie dat cipiers en gevangenen op een informele manier met elkaar omgaan".
Autoriteiten hebben de cipiers verboden om nog cake, snoepjes en andere spullen van gevangenen te accepteren.
(Bron)
Incest blijft illegaal in Duitsland

KARLSRUHE - Het verbod op incest in het Duitse wetboek van strafrecht is niet in strijd met de grondwet, waarin het recht op vrije ontplooiing van de persoonlijkheid is vastgelegd als afgeleide van de menselijke waardigheid.
Dit heeft het Duitse Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe donderdag beslist. De zaak was aangespannen door een man uit Leipzig, die wegens incest is veroordeeld omdat hij vier kinderen heeft bij zijn zus.
Volgens de hoogste Duitse rechters is het verbod gerechtvaardigd om het gezin voor schade te behoeden en de zwakkere potentiële partner te beschermen.
Het Bundesverfassungsgericht (BVG) wees tevens op het gevaar van zware genetische schade bij kinderen van broer en zus.
In de zaak ging het om een in 1976 geboren man en een in 1984 geboren vrouw. Zij hadden elkaar door omstandigheden pas in 2000 leren kennen. Twee van de vier kinderen van het stel zijn gehandicapt. De man is veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor de relatie.
De vicepresident van het Federale Constitutionele Hof, Winfried Hassemer, was het niet eens met de mening van zijn collega's. Volgens hem zijn "eugenische overwegingen" niet toegestaan in het constitutionele recht.
Ook zijn er volgens hem aanwijzingen dat het wetboek van strafrecht in zijn huidige vorm slechts de moraal van een bepaald moment weerspiegelt en geen concreet door de grondwet bepaald rechtsgoed.
(Bron)
Zeven maanden cel voor kat van balkon gooien

BERLIJN - Een Berlijnse loodgieter is donderdag veroordeeld tot zeven maanden gevangenisstraf.
De veroordeelde had de kat van zijn ex-vriendin van een balkon op de vijfde verdieping naar beneden gegooid. De zwartwitte kater heeft het niet overleefd.
De 37-jarige loodgieter heeft bekend. Hij vertelde de rechter dat hij thuis kwam uit de kroeg en boos werd omdat de kat rotzooi had gemaakt. "Ik ontplofte gewoon", aldus de dader.
De rechter noemde de misdaad barbaars.
(Bron)

Zullen ze leuk vinden in de bajes.
Weinig animo voor milieuvriendelijke producten

BRUSSEL - Drie op elke vier Europeanen zijn bereid milieuvriendelijke producten te kopen, zelfs als die duurder zijn. Maar zeer weinig doen het ook echt. Slechts een op de zes (17 procent) heeft de voorbije maand echt een milieuvriendelijk product gekocht.
Dat blijkt uit een grote enquête van de Europese Commissie, waarvan zij de uitkomsten donderdag heeft gepresenteerd. In Nederland zei 18 procent vorige maand een 'groen' product te hebben gekocht.
Nederlanders doen volgens het onderzoek wel veel andere dingen voor het milieu. Twee op de drie sorteren het afval. Bijna de helft gaat meer lopen en met het openbaar vervoer. Een op de vier zegt de auto minder te gebruiken.
(Bron)
Vader gebruikte kinderen als drugsrunner

DOESBURG - De politie in Gelderland heeft een 35-jarige man aangehouden, die zijn drie jonge kinderen gebruikte om harddrugs op bestelling af te leveren bij klanten.
De politie beschouwt zowel de vader als de kinderen als verdachten in een omvangrijke drugszaak, die de afgelopen weken in Oost-Nederland is ontrafeld.
In Doesburg, Arnhem en Zevenaar zijn in totaal twintig verdachten aangehouden. In zes woningen is huiszoeking gedaan, waarbij grote partijen xtc, speed, cocaïne en hennep zijn gevonden.
Ook trof de politie veel contant geld en geladen vuurwapens aan in de woningen, aldus een woordvoerder donderdag.
De zaak kwam aan het rollen, toen gebiedsagenten in Doesburg opmerkten dat er in bepaalde buurten in hun stadje veel gedeald werd. In een woning in Doesburg vond de politie 6 kilo speed, bijna 5 kilo cocaïne, 3000 xtc-pillen en 25 kilo versnijdingsmiddel voor drugs. In een andere Doesburgse woning troffen agenten partydrugs aan.
Ruim de helft van de aangehouden verdachten zijn drugsgebruiker. Zij komen grotendeels uit de Achterhoek. Negen verdachten zitten in bewaring.
De politie sluit meer aanhoudingen in de komende tijd niet uit. Voor de drie kinderen is de Raad voor de Kinderbescherming ingeschakeld, aldus de politiewoordvoerder.
(Bron)
Overheid versimpelt formulieren

DEN HAAG - De vijftig meest gebruikte overheidsformulieren moeten volgend jaar voor iedereen begrijpelijk zijn. Het gaat onder meer om aanvraagformulieren voor zorgtoeslag, de studiefinanciering en toeslag voor kinderopvang.
Ministeries, provincies en gemeenten krijgen nog deze maand een handleiding hoe de formulieren eenvoudiger te maken.
Dat zegt staatssecretaris Ank Bijleveld donderdag in het AD. Volgens haar vinden de burgers het heel vervelend als ze een ingewikkeld opgesteld formulier moeten invullen.
"Door de onbegrijpelijke taal maken ze ook eerder fouten bij het invullen. En dat leidt weer tot verkeerde beslissingen bij de overheid en veel correspondentie over en weer", aldus Bijleveld in de krant.
Volgens de staatssecretaris komt haar streven naar simpele formulieren niet alleen de burger ten goede, maar ook de staatskas. "Mensen maken op een begrijpelijk formulier veel minder fouten. Dat kan miljoenen opleveren", zegt ze.
Bijleveld wil dat de ministeries gaan aangeven welke formulieren ze willen aanpakken. "Dat zetten we op internet en over een jaar melden we de resultaten. Wie niet meewerkt wordt aan de schandpaal genageld."
Vorig jaar oktober kwamen de rijksoverheid en gemeenten al overeen om voor eind 2008 zo'n 25 overheidsformulieren te versimpelen. Bijleveld heeft dat aantal nu verhoogd.
(Bron)

We hopen er het beste van.
Auto botst tegen trein bij Koog-Zaandijk

ZAANDIJK - Op de overweg bij station Koog-Zaandijk is donderdag rond 13.00 uur een auto tegen een trein uit Den Helder gebotst. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. Over de toedracht van het ongeluk is nog niets bekend.
Door het ongeluk moeten reizigers tussen Amsterdam en Alkmaar rekening houden met een vertraging van een half uur tot een uur, meldt spoorbeheerder ProRail.
Tussen Wormerveer en Zaandam rijden geen treinen. Reizigers wordt geadviseerd om te rijden via Haarlem. Verwacht wordt dat de auto tussen 14.30 en 15.30 uur wordt weggetakeld, waarna het treinverkeer kan worden hervat.
(Bron)
Kortslapers worden sneller dik

TOKIO - Mannen die minder dan vijf uur per nacht slapen lopen een verhoogd risico op overgewicht of een hoge bloedsuikerspiegel. Dat heeft een Japans onderzoek aangetoond.
Hormonen die de eetlust aanwakkeren worden actief als iemand te weinig slaapt. Die hormonen zorgen voor een grote trek, vooral in voedsel met veel calorieën.
Het onderzoek is uitgevoerd onder 21.000 mannen in de periode tussen 1999 en 2006. Mannen die niet dik waren in 1999 bleken, na zeven jaar lang gemiddeld vijf uur per nacht te hebben geslapen, een grotere kans op obesitas te hebben dan uitgeslapen mannen.
Er is hierbij geen onderzoek gedaan onder vrouwen.
(Bron)
TT 123 Cuba geeft verkoop computers vrij

Cuba heeft de verkoop vrijgegeven van computers, dvd-spelers, videospelers en de modernste tv-schermen. De opheffing van het verbod op de aanschaf van die apparaten is een teken dat president Raúl Castro de beperkingen in het dagelijks leven wil opheffen.
Volgens Cuba kan de verkoop nu worden toegestaan omdat het elektriciteitsnet is verbeterd.
Ook veel andere elektrische apparaten komen binnenkort binnen het bereik van de Cubaanse bevolking, zoals magnetrons en autoalarmen. Bij zijn aantreden zei Castro dat hij het dagelijks leven voor de bevolking wil verlichten.
Risico op ontwaken uit narcose door fout in monitor

DEN HAAG - Een apparaat waarmee anesthesiologen de diepte van een narcose bepalen, werkt niet goed. Patiënten kunnen zo te vroeg wakker worden.
Het gebruik van de BIS monitor moet voortijdig ontwaken voorkomen. Maar uit donderdag gepubliceerd onderzoek in The New England Journal of Medicine blijkt dat het risico niet daalt.
Amerikaanse onderzoekers bekeken 2000 patiënten die een algehele narcose kregen via een mondkapje.
Bij de helft van de patiënten werd de hoeveelheid toe te dienen narcosegas bepaald met de BIS-monitor, waarbij de gemeten hersenactiviteit onder een bepaalde drempel moest blijven.
Bij de andere patiënten werd de zwaarte van de narcose traditioneel bepaald aan de hand van de concentratie uitgeademd narcosegas.
In de groep met de BIS-monitor werden twee mensen voortijdig wakker; vier hadden een verhoogd bewustzijn. In de traditionele groep werden er twee wakker en had er slechts één een verhoogd bewustzijn.
Het apparaat, een product van het Amerikaanse bedrijf Aspect Medical Systems, wordt ook in Nederland gebruikt.
De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie wil een aanvullend onderzoek naar de werkzaamheid van de monitor. In Nederland zouden elk jaar 1000 tot 2000 patiënten tijdens de operatie wakker worden.
(Bron)
Aantal arme kinderen in Nederland stijgt

DEN HAAG - In 2006 leefden in ons land meer kinderen in armoede dan in andere jaren. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde rapport Kinderen in Tel 2008 dat de leefsituatie van de jeugd per provincie en gemeente in beeld brengt, zo liet VN-kinderrechtenorganisatie Unicef donderdag weten.
Hoewel het aantal huishoudens met een uitkering daalde, nam het aantal kinderen in een uitkeringssituatie toe. In 2005 leefden 238.391 kinderen in een uitkeringsgezin, in 2006 waren dat er 242.240. In de Schepenbuurt in Leeuwarden leven de meeste kinderen in een uitkeringsgezin.
Het gaat bij uitkeringsgezinnen niet alleen om problemen van de grote stad. Ook kleinere steden als Arnhem, Zwolle, Leeuwarden, Leidschendam-Voorburg en Almere hebben arme wijken.
In het onderzoek werd ook gekeken naar wijken waar kinderen de meeste risico's lopen. Daarbij speelden twaalf indicatoren een rol, van gezondheid, tienermoeders, kinderen in armoede tot kindermishandeling, liet een woordvoerster van het Verwey-Jonker Instituut weten.
De Rotterdamse wijk Schiemond is voor een kind de ongunstigste omgeving om in op te groeien. Het Limburgse Sevenum biedt voor kinderen van 0-18 jaar juist veel perspectief. "Haarlemmerliede is ook goed voor kinderen, maar daar zijn veel minder huishoudens", aldus de zegsvrouw.
Zij liet weten dat het interessant is om vanuit het perspectief van het kind te kijken welke wijken goed zijn om in op te groeien. Het in kaart brengen van positieve wijken voor kinderen biedt volgens de woordvoerster een goede aanvulling op de wijken die minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) als probleemwijk aanwees. "Het zijn andere wijken dan waarin nu wordt geïnvesteerd."
Het rapport laat verder zien dat de algehele situatie voor kinderen iets is verbeterd. Minder jongeren zijn werkloos, minder kinderen lopen risico op een leerachterstand, het aantal tienermoeders is gedaald en kinder- en zuigelingensterfte komen minder voor. Daarentegen steeg het schoolverzuim en nam het aantal kinderen dat wegens een delict voor de rechter verschijnt iets toe.
Het onderzoek van het Verwey-Jonker Insituut kwam tot stand in samenwerking met onder meer Unicef, Kinderpostzegels Nederland, Nationaal Fonds Kinderhulp en Jantje Beton.
PvdA-Tweede Kamerlid Hans Spekman beschouwt het onderzoek als een extra aansporing om het kabinet aan zijn doelstelling te houden om de armoede bij kinderen met 50 procent te verminderen.
Mocht het bedrag van in totaal 80 miljoen euro dat het kabinet hiervoor dit en volgend jaar heeft uitgetrokken niet voldoende zijn, dan moet er meer geld beschikbaar komen, zegt Spekman. "Het doel is bij ons heilig, niet het geld."
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wil opheldering van minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken over het onderzoek.
(Bron)
Inspectie neemt 'omgekat' vlees in beslag

DEN HAAG - De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft woensdag 5000 kilo vlees is beslag genomen dat niet aan de regels voor menselijke consumptie voldeed.
Het Openbaar Ministerie (OM) meldde donderdag dat dit is gebeurd in het kader van een onderzoek naar het 'omkatten' van vlees voor diervoeder naar vlees voor menselijke voeding.
De AID deed huiszoekingen bij zes bedrijven en in twee woonhuizen in het midden en oosten van het land, meldt het OM.
De bedrijven worden ervan verdacht dat ze betrokken zijn bij de inkoop, opslag en het omkatten. Er zijn geen personen aangehouden, aldus het OM.
(Bron)
Vrouw doet rattengif in biertje echtgenoot

ESSEN - De Duitse justitie heeft een vrouw aangeklaagd die rattengif in een biertje voor haar man had gedaan, die daardoor in coma raakte. De 42-jarige vrouw wilde van haar echtgenoot af omdat zij een verhouding met haar 78-jarige oom had.
Door de vergiftiging is de man hulpbehoevend geworden. Justitie in het West-Duitse Essen vervolgt de vrouw voor poging tot moord en ernstige mishandeling.
De vrouw ontkent dat ze haar man wilde doden. Ze zou slechts een beetje buikpijn hebben willen veroorzaken, meldden Duitse media donderdag.
(Bron)

Wie heeft het nooit gedaan, een beetje buikpijn veroorzaken met rattengif...
Steeds minder schapen in de wei

BRUSSEL - Schapen worden zeldzamer in de EU. Europeanen eten namelijk steeds minder schapenvlees, de kosten voor verzorging stijgen en de vergrijzende boeren kunnen amper opvolgers vinden.
Dat zegt de regering van Ierland, die de zaak heeft aangekaart in Brussel. Ministers van Landbouw van de 27 EU-landen bespreken maandag de situatie in de schapenhouderij.
Europeanen aten in 2005 gemiddeld 2,9 kilo aan lamsboutjes en ander schapenvlees, volgens de Europese Commissie. Volgend jaar zal dat gedaald zijn tot 2,7 kilo. Op vijfhonderd miljoen EU-inwoners scheelt dat ongeveer 100 miljoen ton per jaar.
Ierland dringt maandag aan op EU-maatregelen, zoals een campagne onder jongeren om meer schapenvlees te eten. Dat moet een helpende hand bieden aan de schapenhouders en het landschap. Grazende schapen voorkomen erosie van bergen en de boerderijen houden het platteland levendig, motiveert de Ierse regering.
Ierland zag het aantal schapen in tien jaar dalen met bijna een miljoen stuks tot 4,5 miljoen. Andere landen met traditioneel veel schapen zoals Spanje, Frankrijk en Engeland tonen dezelfde trend.
Nederland zag het aantal dalen van 2 miljoen in 1992 naar zo'n 1,4 miljoen in 2006, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Inmiddels kampen schapenhouders hier met de dierziekte blauwtong. Die kan dodelijk zijn. Vorig jaar trof blauwtong ruim 6000 boerderijen in Nederland.
Onzeker is of de EU bereid is tot steun voor de schapensector. De Europese Unie is juist bezig de vaste greep op de landbouwsector los te laten. De boeren moeten steeds meer de vrije markt op.
(Bron)
Hongkong sluit scholen wegens griep

HONGKONG - In Hongkong zijn alle basisscholen en kleuterscholen de komende twee weken gesloten in verband met een onbekend griepvirus, waaraan mogelijk al drie kinderen zijn overleden. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in het Chinese gebiedsdeel woensdag laten weten.
De maatregel, die van 13 maart tot 28 maart van kracht is, volgt op de dood dinsdag van een 7-jarige jongen die vorige week met griepverschijnselen was opgenomen in het ziekenhuis. Op zijn school zijn dertig andere kinderen ook ziek geworden. De regering laat een groep van experts de zaak onderzoeken.
De medische autoriteiten weten nog niet om welk virus het gaat. Het wordt in verband gebracht met de vogelgriep, maar ook wordt gedacht aan de longziekte SARS. In 2003 stierven in Hongkong bijna driehonderd mensen aan SARS.
(Bron)
Twee doden door ongeval met trein

HAREN - Een oudere man en vrouw zijn woensdagavond op het station van Haren om het leven gekomen door een aanrijding met een trein. Het tweetal stond op een oversteekplaats tussen twee perrons toen een langsrijdende trein hen schepte, aldus een politiewoordvoerder.
De intercity kwam vanaf het Centraal Station in Groningen en reed in de richting van Assen. Inzittenden van de intercity moesten in verband met het onderzoek enige tijd wachten om de trein te mogen verlaten.
Het treinverkeer tussen Groningen en Assen heeft enkele uren stilgelegen.
(Bron)
Arnhemse methode voorkomt nierschade

ARNHEM - De Alysis Zorggroep, met twee ziekenhuizen in de regio Arnhem, heeft een methode bedacht om nierschade te voorkomen bij mensen die een röntgenonderzoek moeten ondergaan.
Jaarlijks loopt een half miljoen mensen het risico op een zelfs dodelijke nieraandoening door het gebruik van contrastvloeistof bij het röntgenonderzoek, schrijft internist Louis Reichert donderdag in het vaktijdschrift Medisch Contact.
Contrastvloeistof is jodiumhoudend. Mensen met nieraandoeningen, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of suikerziekte, ouderen en patiënten die plaspillen gebruiken, lopen het gevaar van verslechtering van de nierfunctie door de jodiumhoudende stof.
In het ergste geval valt een nier helemaal uit, wat de sterftekans sterk vergroot. Sinds de Alysis-ziekenhuizen de nieuwe methode gebruiken, is bij niemand meer achteruitgang van de nierfunctie geconstateerd, aldus Reichert.
(Bron)
Vrouwenbesnijdenis is strafbaar feit

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is met nieuwe regels gekomen over vrouwenbesnijdenis. Hierbij zijn alle vormen van besnijdenis onacceptabel en worden als mishandeling gezien.
Artsen en verpleegkundigen mogen geen besnijdenis uitvoeren. Zorgverleners zijn voortaan ook verplicht om vrouwenbesnijdenis te melden bij de IGZ. Er waren in 1994 al soortgelijke regels opgesteld, maar die zijn nu dus vernieuwd.
Daarbij komt dat besnijdenis bij meisjes onder de 18 nu als kindermishandeling wordt behandeld. Besnijdenis bij meisjes wordt nu dan ook bij het Openbaar Ministerie en het Advies- en meldpunt Kindermishandeling gemeld.
Artsen en andere hulpverleners die vermoeden dat ouders besnijdenis bij hun dochter overwegen, wijzen de ouders erop dat dit strafbaar is. Bovendien zullen de zorgverleners ook de meldcode voor kindermishandeling hanteren als zij vermoeden dat een meisje besnijdenis te wachten staat.
(Bron)
Snelheidsduivel rijdt 254 km/u over Afsluitdijk

BREEZANDDIJK - De politie heeft donderdag een boete van 1500 euro uitgedeeld aan een Deense snelheidsduivel. Hij moest gelijk betalen.
Hij reed over de Afsluitdijk met een gemiddelde snelheid van 254 kilometer per uur.
Omdat het om een buitenlander ging, mocht hij zijn rijbewijs houden en werd zijn auto niet in beslaggenomen. De officier van justitie wilde wel dat de Deen de boete direkt betaalde.
De politie betrapte de man omdat ze hem achtervolgde in een onopvallende videosurveillanceauto.
(Bron)
Alarm op Heathrow

LONDEN - Op de Londense luchthaven Heathrow is donderdag alarm geslagen nadat een man met een rugzak tot op een start- en landingsbaan was doorgedrongen.
Veiligheidspersoneel kon de man overmeesteren en arresteren. Dat meldde de Britse omroep BBC.
De verdachte was over een hek geklommen en op weg naar een vliegtuig. De baan werd gesloten waardoor een reeks toestellen met vertragingen te maken kreeg.
De politie bracht de rugzak met een gecontroleerde explosie tot ontploffing. Naar verluidt is er niets verdachts aangetroffen.
Volgens een voormalige chef van de luchthavenbeveiliging is het niet de eerste keer dat een persoon over het hek van het vliegveld is geklommen. De daders blijken vaak dronken of verward en soms gaat het om demonstranten die bijvoorbeeld tegen de uitbreiding van Heathrow willen protesteren.
(Bron)

Of hij was bang het vliegtuig te missen...

woensdag, maart 12, 2008

'Rijstbouw op droge grond mogelijk'

WAGENINGEN - Met genetische modificatie kunnen planten worden ontwikkeld die op droge en zoute gronden veel beter groeien dan bestaande plantenrassen. Dat blijkt uit onderzoek van Shital Dixit, die vrijdag promoveert aan Wageningen Universiteit.
Dixit vond genen die rijstplanten in staat stellen een behoorlijke zaadproductie te leveren onder droge en zoute omstandigheden. De resultaten zijn van belang vanwege de groeiende vraag naar voedsel en de verandering van het klimaat.
Wereldwijd zijn er veel plekken die te droog of te zout zijn om te gebruiken voor voedselproductie. Door de klimaatverandering zal het areaal van dergelijke marginale gronden naar verwachting sterk toenemen.
Rassen die tegen droogte en/of zout kunnen, zouden het mogelijk maken om die marginale gronden ook te gebruiken. In de plantenbiologie zijn mechanismen bekend die planten in staat stellen zichzelf te beschermen tegen zogenoemde 'abiotische stress', zoals droogte en zout. Met de genen die deze mechanismen op gang brengen, kunnen via modificatie rassen veredeld worden.
Dixit ontwikkelde rijstplanten waarin het zogenoemde Hardy-gen extra actief is. Ze ontdekte dat de genetisch gemodificeerde planten onder droogtestress veel beter groeien dan gewone planten.
De 'Hardy-planten' bleken zuiniger om te springen met water dan gewone planten. Tijdens de indroging van de grond bleken de planten aanzienlijk minder water te verdampen, terwijl de groei in stand bleef. De planten herstelden zich nadat weer water werd gegeven en de planten bleken ook bestand tegen hoge zoutconcentraties in de bodem.
(Bron)
Huizen getroffen door blikseminslag

LEERSUM - In Leersum heeft woensdagochtend een blikseminslag veel schade aangericht. Bij een twintigtal huizen zijn alle ruiten gesprongen.
Bij een van woningen sloeg de bliksem via de tv-aansluiting naar binnen. Een woordvoerder van de woningbouwstichting Leersum laat weten dat de bewoner van dit huis pas volgende week terug naar zijn woning kan.
In de getroffen woning is alle elektra stuk, ligt er een kozijn uit en is er brandschade. De eigenaar van de woningen heeft de bewoner tijdelijk ondergebracht in een vakantiehuisje in de buurt, aldus een woordvoerder.
Ongeveer vijftig huizen van de woningbouwvereniging zijn getroffen. Niet alleen ruiten zijn gesneuveld, maar ook veel computers en televisies zijn kapot.
(Bron)
Verplichte sterilisatie transseksuelen mogelijk geschrapt

DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk van Emancipatie gaat de verplichte sterilisatie van transseksuelen onder de loep nemen. Op dit moment mogen zij hun nieuwe geslacht alleen in hun paspoort opnemen na deze ingreep.
Dat heeft de bewindsman woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Verschillende partijen hadden Plasterk gevraagd om het beleid opnieuw te bekijken.
Spanje en Groot-Brittannië hebben soortgelijke bepalingen inmiddels geschrapt.
(Bron)
Hoofd- en halskanker door orale seks

Er is steeds meer bewijs dat het seksueel overdraagbare HPV ook hoofd- en halskanker kan veroorzaken. Het verantwoordelijke virus is vooral bekend als oorzaak van baarmoederhalskanker.
Er zijn twee grote risicofactoren voor hoofd- en halskanker. De eerste en langst bekende is overmatig roken en drinken. Het tweede is het humaan papillomavirus (HPV). Nu blijkt dat ieder risico zijn eigen, kenmerkende soort kanker veroorzaakt.
Tumoren in de mond, tong, neus, bijholtes, keel en lymfeklieren zijn allemaal vormen van hoofd- en halskanker. Als deze door HPV worden veroorzaakt, geldt dit volgens de Amerikaanse onderzoekers dus als een compleet andere ziekte.
HPV wordt opgelopen door seksueel contact. Met name mensen die veel wisselende partners hebben lopen risico besmet te raken met dit kankerveroorzakende virus. Orale seks leidt ook tot besmetting met HPV, maar dan in het hoofd- en halsgebied. Dit verhoogt de kans op kanker daar.
Er bestaat een HPV vaccin tegen baarmoederhalskanker. Dit vaccin is alleen effectief als het op jonge leeftijd wordt toegediend. Of het vaccin ook helpt tegen hoofd- en halskanker is onduidelijk.
(Bron)
'Safe text-straten' voor sms'ers

LONDEN - Onoplettende sms'ers lopen in een Londense straat sinds kort minder gevaar, doordat de lantaarnpalen stootkussens hebben gekregen. Als de proef slaagt, krijgen ook andere Britse steden zogenoemde 'safe text'-straten.
De bescherming om de lantaarnpalen is een initiatief van een liefdadigheidsinstelling en een telefoonmaatschappij. Zij begonnen hun actie in de Brick Lane, die als de gevaarlijkste straat voor sms'ers in Londen geldt.
Volgens een recent Brits onderzoek is een op de tien lopende sms'ers wel eens ergens tegenaan gebotst. De soms pijnlijke gevolgen kregen al een eigen naam: 'walking and texting'-verwondingen.
(Bron)
Dolfijn redt gestrande walvissen

WELLINGTON - Een dolfijn heeft twee gestrande dwergpotvissen veilig naar open water geleid nadat mensen het niet was gelukt de dieren uit de kust van Nieuw-Zeeland te houden.
De dieren leken volgens een lokale reddingswerker te communiceren waarna de dolfijn de dwergpotvissen langs zandbanken naar zee "escorteerde".
"Ik heb nog nooit van zoiets gehoord", aldus Malcolm Smith die anderhalf uur vergeefs had geprobeerd de dieren te redden. "Het is verbazingwekkend."
De bewuste dolfijn, Moko genaamd, staat in het gebied aan de oostkust van het Noordereiland bekend omdat het graag met mensen speelt. Zijn gedrag betekende ditmaal vermoedelijk het verschil tussen leven en dood voor de drie meter lange potvis en haar kalf.
Kort nadat de walvissen uit het zicht waren verdwenen, pakte de dolfijn zijn favoriete bezigheid, spelen met zwemmers, weer op.
(Bron)
Amerikaanse zat twee jaar op toilet

AMSTERDAM - Een vrouw in de Amerikaanse staat Kansas heeft twee jaar lang op de wc van haar vriend doorgebracht, heeft de politie woensdag gezegd.
De vriend belde vorige maand de politie met de mededeling dat er iets mis was met zijn vriendin. Agenten kwamen naar zijn huis en vonden de vrouw op het toilet. Haar spieren waren verschrompeld en ze zat aan de toiletbril vast met 'natuurlijke' substanties.
Ambulancemedewerkers moesten haar verwijderen. De vrouw wilde op het toilet blijven zitten, maar is in het ziekenhuis opgenomen. Ze weigert met de autoriteiten te praten.
De politie overweegt een zaak tegen de vriend te beginnen voor mishandeling van een afhankelijke volwassene.
(Bron)

Lijkt me dat er met die vriend ook iets mis is...
'Overheid moet beschermen tegen schuldeisers'

UTRECHT - De regels rond het invorderen van schulden moeten worden aangescherpt en ook worden gehandhaafd. Dat stelt de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden dinsdag in een rapport.
De overheid zou aan mensen met schulden de garantie moeten bieden dat zij te allen tijde de beschikking houden over een besteedbaar inkomen en over een normale inboedel.
Daarmee bevordert de overheid een stabilisatie van de schuldsituatie en verslechtert de toestand van de debiteur niet.
Sociaal Raadslieden noemen verschillende schuldeisers die zich niet aan de regels houden of de wetgeving te ruim toepassen. Incassobureaus en energiebedrijven berekenen soms te hoge incassokosten.
Deurwaarders leggen een te groot beslag en de Belastingdienst en Sociale Dienst houden regelmatig te veel in als een schuld moet worden afgelost.
De organisatie doet een dringend beroep op de ministers en kamercommissies van Justitie, Financiën en Sociale Zaken om te handelen naar de bevindingen in haar rapport. Eerder deze week besloot minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dat er geen wettelijk maximum komt voor buitengerechtelijke incassokosten.
De bewindsman had het afgelopen jaar onderzocht of deze kosten vaak onredelijk hoog zijn en concludeerde dat wetgeving niet nodig is.
Volgens Hirsch Ballin brengen incassobedrijven incidenteel onredelijke kosten in rekening. Maar in voorkomende gevallen kan de consument naar de rechter stappen.
(Bron)
Balkenende kwaad over betoging tegen Nederland

HILVERSUM - Premier Jan Peter Balkenende maakt zich kwaad over anti-Nederlandse betogingen in Afghanistan naar aanleiding van de aangekondigde film van Geert Wilders. "Dit deugt van geen kant. Ik ben er ontzettend kwaad over", zei Balkenende dinsdag in het EO-televisieprogramma Het Elfde Uur.
Afghaanse demonstranten riepen 'Dood aan Nederland' en eisten het vertrek van de Nederlandse troepen uit hun land. Balkenende ergert zich omdat de Nederlandse missie juist bij wil dragen aan vrede en veiligheid. "Ik verwerp dus wat daar gebeurt."
Balkenende sprak eind januari tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos nog met de Afghaanse president Hamid Karzai over de kwestie. De premier benadrukte dat de film van Wilders niet het standpunt van de Nederlandse regering weergeeft.
(Bron)

Oei, een Boze Balkenende. Nu zullen ze wel gelijk ophouden met het verbranden van op de kop gehouden vlaggen en het roepen van hele onvriendelijke dingen.
EP eist bescherming homoseksuele Iraniër

BRUSSEL - Het Europees Parlement eist van de EU-landen dat een homoseksuele Iraanse asielzoeker bescherming wordt verleend. De 19-jarige Mehdi Kazemi dreigt te worden teruggestuurd naar Iran, waar hij vanwege zijn homoseksualiteit vrijwel zeker de doodstraf krijgt.
Kazemi vroeg eerst asiel aan in Groot-Brittannië maar dat werd daar geweigerd. Vervolgens deed hij hetzelfde in Nederland, maar dat weigerde zijn verzoek te behandelen omdat hij al in Groot-Brittannië een asielverzoek had ingediend.
Europarlementariërs vrezen dat Kazemi nu de dupe wordt van Europese bureaucratie. "Het gaat hier om een mensenleven. Deze jongen gaat een zekere dood tegemoet als je hem terugstuurt naar Iran", zegt D66-europarlementariër Sophie in 't Veld.
"Europese regels zijn leuk, maar willen politici de dood van deze jongen op hun geweten hebben", vraagt In 't Veld zich af.
VVD-europarlementariër Jeanine Hennis noemt het een "grof schandaal" als de EU zou laten gebeuren dat Kazemi wordt teruggestuurd naar Iran.
In Nederland trok vooral D66-Kamerlid Boris van der Ham aan de bel over het lot van Kazemi. Maar de Raad van State wees het hoger beroep van Kazemi tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag af.
Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie meldde de Kamer eerder dat zij ervan uitgaat dat Groot-Brittannië de jongen niet terugstuurt naar Iran als zijn leven daar in gevaar is.
(Bron)

Wie zei daar 'dodelijke bureaucratie'?
'Nicolas Cage' fopt voetbalclub

AMSTERDAM - Een Italiaanse Nicolas Cage lookalike heeft vorige week in Madrid een VIP-behandeling bij elkaar weten te bluffen tijdens het Champions League duel tussen Real Madrid en AS Roma.
De dubbelganger van de Amerikaanse steracteur, de Italiaanse tv-presentator Paolo Calabresi, kreeg voor elkaar dat hij de wedstrijd in het Bernabeu-stadion kon bekijken vanuit de skybox van Madrid-voorzitter Ramon Calderon.
Calabresi zei aanvankelijk een beetje nerveus te zijn dat zijn bedrog zou uitkomen, maar iedereen bleef even hoffelijk. Hij kreeg een clubshirt cadeau met de naam van zijn evenbeeld en mocht op de foto met spits Robinho. Zelfs het feit dat in zijn Engels een duidelijk Italiaans accent doorklonk, zette niemand aan het twijfelen.
Om tot het stadion toegelaten te worden gebruikte hij de naam van het impresariaat dat vorig jaar voor Sylvester Stallone een soortgelijke behandeling voor elkaar had weten te krijgen.
(Bron)

De echte Cage heeft ook Italiaanse roots ;-)
'Deodorants moeten geweerd worden op scholen'

AMSTERDAM - Een Amerikaans parlementslid in Minnesota heeft een rechtsvoorstel ingediend om deodorants en parfums op scholen te verbieden. De gezondheid van kinderen komt namelijk in gevaar door de geuren, aldus de democrate Karen Clark.
Dit meldt de regionale krant de Star Tribune.
Voornamelijk voor kinderen met astma zijn de geuren schadelijk. Volgens Clark, kampt één op de acht studenten met deze aandoening. "Ook krijgen kinderen hoofdpijn van de geuren van hun klasgenoten."
Het voorstel gaat gepaard met een voorlichtingscampagne, dat kinderen en ouders bewust moet maken van de gevolgen van overmatig deodorantgebruik.
(Bron)

Rollers zijn minder hinderlijk dan sprays, en er zijn echt waar ook deo's zonder overmatig parfum, en zelfs ongeparfumeerde. Misschien zou je die verplicht kunnen stellen, want als astmapatiënt kun je inderdaad half stikken als iemand onnadenkend een enorme wolk verspreidt als hij/zij zich even riant onder de oksels spuit.
Duitser eist 3200 overuren terug

DÜSSELDORF - Een medewerker van een Duits hotel heeft voor de rechtbank compensatie voor 3200 overuren geëist. De 64-jarige bouwde het overschot van vierhonderd werkdagen in 27 jaar op. Hij wil vrije dagen of 107.000 euro.
De man deed niet moeilijk over werken in het weekeinde of op feestdagen, benadrukte hij voor de rechtbank in Düsseldorf. Volgens zijn baas waren de overuren in het loon inbegrepen.
De rechtbank stelde als schikking zeven maanden vakantie voor, meldden Duitse media.
(Bron)
Maffiaverdachte te dik voor gevangenis

ROME - Een verdacht maffialid is wegens zijn gewicht uit de gevangenis gehaald en onder huisarrest geplaatst. De 210 kilo's van Salvatore Ferranti zijn een te zware last voor het gevangenispersoneel.
De rechtbank in de Siciliaanse hoofdstad Palermo bepaalde dat de 36-jarige Ferranti zijn voorarrest thuis mag uitzitten. Geen van de vijf gevangenissen waarin hij verbleef kon respect voor zijn menselijke waardigheid beloven. Ferranti moest bij alle lichamelijke handelingen door bewakers worden geholpen.
(Bron)

Dan zal het een niet al te grote man zijn denk ik.
Het leek nogal mee te vallen - zeker na gisteravond en vannacht met die gierende winden en enorme donderdreunen die de ramen deden trillen en oorpijn opleverden.

dinsdag, maart 11, 2008

Facebook wordt bloedbank

AMSTERDAM - Facebook fungeert in de Verenigde Staten nu ook als bloedbank. De vriendensite en de organisatie Takes All Types lanceerden maandag een dienst waarmee in korte tijd veel donoren kunnen worden gemobiliseerd.
Als bij grote rampen een tekort aan bloed ontstaat, kan Facebook helpen door deelnemende gebruikers via internet op te roepen om te doneren. Via een applicatie die zij in hun profiel kunnen opnemen, krijgen Facebookleden een seintje als hun bloed nodig is. Dat gebeurt zowel via internet als via telefoon, sms of fax.
Voorlopig is de dienst alleen in de VS beschikbaar.
(Bron)

Mooi idee.
Twee op de vijf Nederlanders heeft last van verkeer

VOORBURG - Twee op de vijf Nederlanders hebben last van het verkeer in de woonbuurt. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.
De meeste mensen ergeren zich aan snelheidsduivels. Bijna drie op de tien vinden dat in hun buurt vaak te hard wordt gereden.
Een op de tien noemt geluidshinder of agressief verkeersgedrag een bron van ergernis. Een op de 25 Nederlanders ziet aanrijdingen als grootste overlast.
In de steden is de verkeersoverlast het grootst. In zeer sterk stedelijke gebieden (2500 adressen of meer per vierkante kilometer) ondervindt 43 procent van de inwoners verkeershinder.
Bewoners van aandachtswijken, de zogenoemde Vogelaarwijken, hebben het meest last van het verkeer. Bijna de helft zegt hiervan hinder te ondervinden.
Alle vormen van verkeersoverlast komen in de aandachtswijken naar verhouding vaker voor dan in andere stadswijken. De bewoners van deze wijken hebben vooral meer last van agressief rijgedrag dan in andere buurten. Een kwart ergert zich hier aan. Dat is twee keer zoveel dan elders in de stad.
In kinderrijke buurten is minder verkeersoverlast dan in buurten met weinig kinderen. Vooral de geluidsoverlast is daar geringer, maar ook agressief rijgedrag en aanrijdingen komen minder vaak voor.
Dit komt deels doordat gezinnen met kinderen vaker de niet-stedelijke buurten opzoeken waar al minder verkeersoverlast is.
Stedelingen hebben vaker hinder van verkeerslawaai en agressief rijgedrag dan dorpelingen. Van aanrijdingen hebben mensen in de stad zelfs twee keer zo vaak last. Te hard rijden komt volgens het CBS in steden en op het platteland even vaak voor.
(Bron)
Rampen veroorzaken 45 miljard euro schade

ZÜRICH - Rampen hebben vorig jaar wereldwijd een schade veroorzaakt van 45 miljard euro. Bij de catastrofes kwamen 20.000 personen om het leven, meldde de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re dinsdag.
De wereld ging vorig jaar gebukt onder 142 natuurrampen en 192 calamiteiten die door mensen werden veroorzaakt. De meeste doden vielen in Bangladesh, India, China en Pakistan door ernstige overstromingen en cyclonen.
Niet-natuurrampen, zoals industriebranden, explosies en vliegtuigongelukken, claimden 6900 mensenlevens. Europa werd in 2007 ongebruikelijk zwaar getroffen met een schade voor verzekeraars van zo'n 11 miljard euro.
Grote boosdoeners waren de winterstorm Kyrill en de overstromingen in de zomer in delen van Groot-Brittannië.
Volgens Swiss Re bevestigen de jongste cijfers de stijgende trend in het aantal rampen en de kosten daarvan voor de wereldeconomie.
(Bron)
Macbook Air belandt bij het oud papier

AMSTERDAM - Apples nieuwste laptop, de Macbook Air, is zo dun dat hij in een envelop past. Dat blijkt soms voor onvoorziene problemen te zorgen.
Journalist Steven Levy van het Amerikaanse blad Newsweek had een Macbook Air in bruikleen om het apparaat te recenseren. Deze week bleek de ultradunne schootcomputer echter spoorloos verdwenen.
Levy vond alleen de oplader van zijn computer terug naast de bank van zijn New Yorkse appartement. Na lang en vruchteloos zoeken komt hij tot een schokkende conclusie: de laptop is vorig weekeinde vermoedelijk tussen de oude kranten en tijdschriften op de koffietafel beland, en ligt nu bij het oud papier.
In dezelfde week ondervond ook weblogger Michael Nygaard de nadelen van het dunne apparaat. Beveiligingspersoneel op een Amerikaanse luchthaven wilde niet geloven dat de Air een echte laptop was.
"Er zit geen drive in", merkten de beveiligers op terwijl ze het apparaat bestudeerden. "En aan de achterkant ontbreken de poorten."
Een jongere collega herkende het apparaat uiteindelijk als Macbook Air. Nygaard werd verzocht de laptop in te schakelen en een programma op te starten om aan te tonen dat het een echte computer was, waarna hij eindelijk verder mocht. Zijn vlucht was toen al vertrokken.
(Bron)
Hogere tarieven op luchthavens Londen

LONDEN - De Londense luchthaven Heathrow mag van de Britse luchtvaartautoriteiten zijn tarieven flink verhogen. Luchtvaartmaatschappijen moeten in het komende jaar, dat op 1 april begint, rekening houden met 23,5 procent hogere kosten.
Dat maakte de luchtvaartdienst CAA dinsdag bekend.
Heathrow-uitbater BAA wil met de prijsverhoging, die een stuk scherper uitvalt dan eerder was gemeld, geld ophalen om de faciliteiten op de luchthaven te verbeteren.
Ook wil het bedrijf de gestegen beveiligingskosten opvangen. De tarieven op de luchthavens Gatwick en Standsted, die ook van BAA zijn, gaan eveneens fors omhoog.
(Bron)
Nieuw jasje voor Hema-winkels

AMSTERDAM - De grote Hema-filialen krijgen een nieuw jasje. Met name op het gebied van schappen en bewegwijzering komen er flinke veranderingen. De eerste vestiging in de nieuwe formule wordt donderdag geopend in Groningen.
Wanneer de andere grote filialen worden omgebouwd volgens het nieuwe concept, is nog niet bekend. "Eerst maar eens kijken wat de reacties van de consumenten zijn. Maar wij zijn vol vertrouwen," aldus een woordvoerster van Hema dinsdag.
Ook op de vraag welke vestigingen in aanmerking komen voor een restyling, kon zij niets zeggen. Wat de kosten van de verbouwing in Groningen zijn, wordt niet bekendgemaakt.
Het filiaal aan de Herestraat in de Groningse binnenstad is de afgelopen zeven jaar grondig verbouwd. Zo heeft de winkel er een extra verdieping bij gekregen en telt hij nu een oppervlakte van 3000 vierkante meter. Daarmee is de zaak de grootste Hema in de Benelux.
Het filiaal in Groningen krijgt meer producten die langs de wand worden gepresenteerd. Ook zullen producten meer in een 'presentatie-opstelling' worden gezet, in plaats van in de bekende schappen. "Nu hebben we een apart schap voor kussentjes en een voor kaarsen. Te denken valt aan opstellingen waarbij die samen komen te staan", aldus de woordvoerster. "Zo willen we mensen inspireren. Door combinaties te maken en te laten zien."
Het 'nieuwe jasje' is de eerste verandering sinds de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (Hema) van eigenaar veranderde. Sinds juli vorig jaar zwaait investeringsmaatschappij Lion Capital de scepter. Detailhandelsconcern Maxeda, bekend van V&D, Bijenkorf en Claudia Sträter, verkocht Hema.
(Bron)
'Luidruchtig telefoneren halt toeroepen'

RIJSWIJK - Het luidruchtig telefoneren in de trein moet stoppen. Dat zegt NS-directeur Aad Veenman dinsdag in dagblad De Pers. Conducteurs moeten reizigers eerder aanspreken op asociaal belgedrag en sneller ingrijpen.
Hij hoopt dat reizigers in de omgeving van de beller dat ook doen.
Veenman wil direct actie ondernemen om ervoor te zorgen dat conducteurs vaker ingrijpen bij laakbaar belgedrag. "Dat doen ze al. Maar als u ziet hoeveel mensen om een beller heen zitten is het het meest effectief als de omgeving dat ook doet. We zien al een toename van het aantal mensen dat er iets van zegt, zeker als het in een stiltecoupé gebeurt."
De directeur zegt verder dat de NS de huisregels helder gaat maken. "We hebben geconstateerd dat stiltecoupés goed werken, maar dat de zichtbaarheid ervan onvoldoende is", zegt hij in het interview.
Veenman vindt dat veel reizigers zich beter bewust moeten zijn van hun belgedrag. "Mensen denken dat ze door het kleine microfoontje van hun telefoon heel hard moeten spreken, maar dat is helemaal niet zo."
Uit onderzoek van de Consumentenbond in januari bleek luidruchtigheid van medereizigers een van de grootste ergernissen onder treinpassagiers.
(Bron)
Kwart Rotterdamse Turken trouwt binnen familie

BILTHOVEN - Bijna 24 procent van de Turken en ruim 22 procent van de Marokkanen in Rotterdam is getrouwd met een familielid. Kinderen uit deze huwelijken lopen een grotere kans op aangeboren afwijkingen.
Dat blijkt uit een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, waarover de Volkskrant dinsdag publiceerde.
Aanleiding voor het onderzoek is de hogere kans op sterfte onder kinderen van Marokkaanse of Turkse afkomst. Het RIVM gebruikte voor de studie gegevens van het Rotterdamse Generation R-onderzoek.
Voor dat onderzoek worden tienduizenden opgroeiende kinderen in Rotterdam gevolgd op het gebied van groei, ontwikkeling en gezondheid.
(Bron)
Echtpaar slaapt jaren met dood kind onder bed

BRATISLAVA - In Slowakije hebben een man en vrouw acht jaar lang boven het lijk van hun dochter geslapen. De politie vond in het dorp Kostolny Sek het stoffelijk overschot van het toentertijd achtjarige meisje onder hun bed, meldden Slowaakse media maandag.
Het echtpaar is opgepakt. Ze worden verdacht van moord. De kinderbescherming heeft hun vier nog levende kinderen meegenomen.
Het echtpaar had destijds als smoes tegen de buren gezegd dat hun gehandicapte dochter in een verpleegtehuis in de hoofdstad Bratislava was ondergebracht. De sociale dienst en andere autoriteiten was niets opgevallen.
De waarheid kwam aan het licht toen de vader was opgepakt voor diefstal en zich versprak tijdens een verhoor. "Jullie nemen mij voor een kleinigheid vast, terwijl mijn vrouw niets is gebeurd toen ze ons kind doodsloeg!", zou hij hebben gezegd.
(Bron)

Vraag ik me toch af wat ze met dat lichaam gedaan hebben - gemummificeerd?
Homoseksuele Iraniër moet het land uit

DEN HAAG - De Raad van State heeft het hoger beroep van een homoseksuele Iraanse asielzoeker dinsdag ongegrond verklaard. De man had bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag door de staatssecretaris van Justitie. Als de man wordt teruggestuurd naar Iran, wacht hem waarschijnlijk de doodstraf.
De Raad van State heeft zijn bezwaren afgewezen omdat de man eerder in Groot-Brittannië een asielaanvraag heeft gedaan. Ook daar werd hij afgewezen. Voor Groot-Brittannië is de homoseksualiteit van de Iraniër geen reden om de man een verblijfsvergunning te geven.
Volgens Europese wetgeving is het eerste land waar iemand een asielaanvraag doet verantwoordelijk voor de behandeling van zijn procedure. De 19-jarige Iraanse man zit momenteel vast in een uitzetcentrum.
D66-parlementariër Boris van der Ham gaf de zaak flink wat media-aandacht door Kamervragen over de tiener te stellen. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie meldde toen dat zij er op vertrouwt dat het Verenigd Koninkrijk de man niet zal uitwijzen als zijn leven in gevaar is.
Van der Ham heeft Albayrak vrijdag gevraagd of Nederland bereid is met Groot-Brittannië te overleggen om te voorkomen dat de man naar Iran wordt teruggebracht.
In 2006 zegde toenmalig minister van Justitie Rita Verdonk toe dat Nederland geen asielzoekers zal wegsturen als aannemelijk is dat deze in het land van herkomst wordt geëxecuteerd vanwege zijn geaardheid.
Van der Ham wil dat het huidige kabinet deze afspraken nakomt. "De jongen terugsturen naar Engeland, waar hem vrijwel zeker een enkele reis Iran wacht, is niet in overeenstemming met deze toezeggingen", aldus de D66-parlementariër.
Als Albayrak niet bereid blijkt tot dwingend overleg met de Britten, vraagt Van der Ham een spoeddebat over de kwestie aan.
Ook voorzitter Frank van Dalen van homobelangenorganisatie COC reageert teleurgesteld op de uitspraak van de Raad van State. "De wetgeving is duidelijk", snapt hij.
"Maar we rekenen er wel op dat de Nederlandse regering maximale druk op Engeland gaat zetten om op deze jongen de Nederlandse regels toe te passen."
Volgens Van Dalen is de kans dat de man in Iran wordt gedood vanwege zijn geaardheid zeer groot. "In zo'n geval als dit kan Nederland zich niet achter procedurele regeltjes verschuilen. We moeten onze verantwoordelijkheid durven nemen."
(Bron)

Ach, regels zijn regels, en als ie straks opgehangen is, kunnen we gratis Heel Verontwaardigd doen: die gemene Iraniërs toch altijd! Foei!
Recherche bekeek verkeerde computer in terreurzaak

AMSTERDAM - Digitale rechercheurs hebben in de zaak tegen Noureddine El F., samen met onder anderen Samir A. verdachte in de zogenoemde Piranhazaak, de verkeerde computer onderzocht.
Recentelijk bleek niet de inhoud van El F.'s computer op belastend materiaal onderzocht, maar die van een verdachte in een andere terreurzaak.
Dat bleek dinsdag tijdens getuigenverhoren van rechercheurs van de Nationale Recherche in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Het Haagse gerechtshof behandelt daar het hoger beroep van de zaken tegen Samir A., El F. en enkele medeverdachten. "Een heel vervelende fout", aldus de rechercheur die de misser ontdekte.
Samir A. en de zijnen worden verdacht van het beramen van terreuraanslagen. De rechtbank veroordeelde A. tot acht jaar cel en El F. tot vier jaar. Voor advocaat Michiel Pestman komt door de curieuze onderzoeksfout de hele zaak tegen El F. op de tocht te staan.
"Mijn cliënt vreest dat er misschien nog meer is verwisseld", aldus de raadsman. Bovendien is de veroordeling door de rechtbank van El F. mede gebaseerd op bewijsmateriaal dat in zijn computer is aangetroffen.
Pestman drong aan op een onderzoek naar hoe de recherche deze misser heeft kunnen maken. Het Openbaar Ministerie verzette zich daar niet tegen. De digitale recherche maakt tijdens dergelijke onderzoeken kopieën (zogeheten images) van de inhoud van een computer, zodat er niets aan de data veranderd wordt.
De kopie van de computer van El F. is op enig moment verwisseld met die van Bilal L., die eerder werd veroordeeld voor het ronselen van medegevangenen voor het plegen van aanslagen.
Vrijdag hoort het gerechtshof Hanan S. als getuige. Samen met haar man Lahbib B. zou zij eveneens deel hebben uitgemaakt van de vermeende terreurgroep rond Samir A. S. en B. besloten echter openheid van zaken te geven en zijn opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma.
Zij worden niettemin wel vervolgd voor hun eigen rol in de zaak, in een apart proces. Twee weken geleden eiste het OM korte celstraffen tegen dit tweetal, die zij al in voorarrest hebben uitgezeten. Lahbib B. moet volgende week dinsdag komen getuigen.
(Bron)
Huishouden is heikel punt in relaties

Veertig procent van de Nederlandse stellen zegt weinig ruzie te maken. Doen zij dit wel, dan is het huishouden vaak de oorzaak van de ellende.
Dat blijkt uit onderzoek van het Reumafonds onder vierduizend Nederlanders, met en zonder reuma. Reumapatiënten blijken zich minder vaak te storen aan hun partner dan degenen die de gewrichtsaandoening niet hebben. Wel vinden de patiënten het opvallend veel moeilijker om hun partner om hulp te vragen.
In allebei de groepen is het huishouden de grootste bron van ergernis in de relatie. Ook onbegrip en een snurkende partner scoren hoog op de irritatielijst. In 25 procent van de gevallen gaat ruzie volgens de ondervraagden nergens over. In totaal zei 40 procent bijna nooit ruzie te maken met de partner.
Reumapatiënten vinden het moeilijk om hulp te vragen bij het huishouden of boodschappen. Hulp bij persoonlijke verzorging is ook een heikel punt, zo blijkt uit het onderzoek.
(Bron)
Recordaantal advertenties op Marktplaats

EMMELOORD - Veilingsite Marktplaats heeft afgelopen zondag een recordaantal advertenties binnengekregen. Binnen 24 uur werden meer dan 310 duizend nieuwe koopjes aangeboden.
Dat komt neer op ruim drie per seconde. De beheerders van de website lieten dat dinsdag weten. Volgens de site is een toename in het aantal aangeboden goederen vaak te wijten aan het weer.
Bij aanhoudende regen neemt het gemiddelde aantal nieuw geplaatste advertenties toe met 4,4 procent, zo becijferde Marktplaats.
Gemiddeld worden op een dag 220 duizend nieuwe advertenties geplaatst.
(Bron)
Rus vestigt record pannenkoeken eten

MOSKOU - Een 33-jarige Rus uit Lakhta, een dorpje nabij Sint-Petersburg, heeft het afgelopen weekeinde een nieuw wereldrecord gevestigd.
Het Russische persbureau Interfax meldde maandag dat de man 73 pannenkoeken in 60 minuten heeft gegeten.
Volgens het persbureau zal de verdienste worden bijgeschreven in het Guinness World Book of Records. Rusland viert al honderden jaren het einde van de winter met een week waarin veel pannenkoeken worden gegeten. In Moskou deelde het stadsbestuur pannenkoeken uit aan iedereen die ervoor in de rij wou staan.
Volgens omstanders maakt de man uit Lakhta het goed na zijn geslaagde recordpoging. De man liet weten dat hij zijn record uit "patriottistische overwegingen" heeft gevestigd.
(Bron)

Ik werd al misselijk toen ik het hoorde...
Peuter steeds later zindelijk

Kinderen worden steeds later zindelijk. Ouders stellen zindelijkheidstraining langer en langer uit, zo blijkt uit Belgisch onderzoek.
Nog maar 40 tot 60 procent van de driejarigen gaat naar het toilet, de rest draagt nog steeds een luier. De huidige generatie luiers is zo comfortabel voor het kind en gemakkelijk voor de ouders, dat zindelijkheidstraining vaak wordt uigesteld.
Toen katoenen luiers nog populair waren, lag het aantal driejarigen dat zindelijk was nog boven de 90 procent. 'Die luiers voelden nat en maakten dat het kind zelf ook eerder naar het toilet wilde', zegt de Belgische onderzoekster Alexandra Vermandel. Ze raadt ouders aan jong te oefenen met een plaswekker.
In België is de latere zindelijkheid een probleem voor kleuterjuffen. Kinderen mogen daar al met 2,5 jaar naar school; onderwijzers moeten dus steeds vaker luiers verschonen.
(Bron)
Extreem weer in aantocht

DE BILT - Nederland moet woensdag rekening houden met woest weer. Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heerst in de loop van de ochtend en in de middag langs de hele kust een westerstorm, met windkracht 9.
Daarbij komen zware tot zeer zware windstoten voor, stelt het weerinstituut. Zo verwacht het KNMI in de kustprovincies windstoten rond de 110 kilometer per uur en in het binnenland ongeveer 100 kilometer per uur. Ook zal het flink regenen. "De storm wordt zwaarder dan die van maandag", aldus een woordvoerder.
Het extreme weer begint na de ochtendspits en eindigt net voor de avondspits. De zegsman liet weten dat het verkeer rekening moet houden met de "behoorlijk pittige windstoten". Ook denkt hij dat de storm voor veel overlast en schade zal zorgen.
(Bron)
Pijn is fijn

Hoe extremer een game, hoe beter. Het draait immers om de opwinding en de spanning. Maar wat als gamers zelf ook fysieke pijn in een game kunnen ervaren?
Om het spelplezier te vergroten heeft Mindwire de V5 bedacht. De V5 is een apparaat dat de speler tijdens het spelen van een game een elektrische schok geeft. Als hij dus Halo speelt en wordt beschoten, dan zal de speler dat voortaan ook echt voelen. De V5 is aan te sluiten door de draad tussen de controller en de console te splitten en om te leiden naar de V5. Uit de V5 komen elektroden die op het lichaam moeten worden geplakt, om de stroomschokken te kunnen voelen.
De V5 lijkt een ideaal apparaat voor gamers met een licht masochistische inborst. Mindwire garandeert dat het apparaat werkt op de PS2, de Xbox, de GameCube en de pc. De V5 kost ongeveer 131 euro.
(Bron)

zondag, maart 09, 2008

TT 120 Een 27-jarige man uit Nijmegen is opgepakt voor mishandeling van een ambulancemedewerker. Hij belemmerde de hulpverlening aan zijn vriendin, waarop de politie werd gebeld. De Nijmegenaar mishandelde daarop de hulpverlener en verwondde bij z'n arrestatie een agent.

Daar is ie vast een stuk gelukkiger van geworden. Wat schiet je daar nou mee op??
Myanmar wil geen waarnemers bij referendum

YANGON - De junta van Myanmar (Birma) wil geen internationale waarnemers bij het referendum in mei over de nieuwe grondwet.
De machthebbers in het gesloten Zuidoost-Aziatische land hebben een voorstel van de Verenigde Naties van die strekking van tafel geveegd, meldden staatsmedia zondag.
VN-gezant Ibrahim Gambari is sinds donderdag in Myanmar om te praten met de militare leiders van het land en met de oppositie.
Zaterdag had hij een ontmoeting met Nobelprijswinnares en leidster van de oppositionele Nationale Liga voor Democratie Aung San Suu Kyi.
Een nieuwe constitutie moet de weg vrijmaken naar verkiezingen in 2010 waar meerdere partijen aan mee zouden mogen doen.
Aung San Suu Kyi zou van deelname zijn uitgesloten omdat ze met een buitenlander getrouwd is geweest.
(Bron)
Hagenaar neergestoken na begroeting

AMSTERDAM - Een schijnbaar onschuldige begroeting door een 49-jarige man uit Den Haag leidde er zaterdag toe dat hij diverse keren in zijn hoofd en nek werd gestoken. De politie heeft de dader opgepakt. Het slachtoffer zegt hem niet te kennen.
De Hagenaar wilde omstreeks 13.50 uur een restaurant aan de Groenteweg in zijn woonplaats binnenlopen. Uit vriendelijkheid begroette hij voordat hij naar binnenging een voor hem onbekende man, een 36-jarige plaatsgenoot.
In reactie op de groet bracht deze man het slachtoffer voor de deur op straat enkele steken toe, meldt de politie. Het slachtoffer vluchtte het restaurant in, maar zijn belager achtervolgde hem en haalde daar nogmaals uit met zijn mes.
Omstanders wisten het slachtoffer en zijn belager uit elkaar te halen. De dader rende het restaurant uit, maar de politie wist hem korte tijd later op de Heemstraat aan te houden. Het is nog onduidelijk wat de man bezielde.
(Bron)