zaterdag, april 28, 2007

Earthquake shakes parts of Kent

An earthquake has shaken parts of Kent, damaging buildings and disrupting electricity supplies.
Homes in five streets in Folkestone had to be evacuated because of structural damage including cracked walls and fallen chimneys.
The tremor measuring 4.3 on the Richter scale struck at 0819 BST and experts said its epicentre was a few miles off the coast in the English Channel.
One woman was taken to hospital with a neck injury.
The Kent incident is the largest recorded in Britain since an earthquake in Dudley in 2002.
British Geological Survey (BGS) seismologist Roger Musson said the tremor was around 4.3 on the Richter scale, with an epicentre 7.5 miles off the Dover coast.
"This is by no means a complete surprise," he said. "There have been earthquakes in this location before. Two of them have been some of the biggest earthquakes ever to affect Britain. The first was in 1382 and in 1580 a quake with a magnitude of about six killed two people in London. There were also smaller tremors in 1776 and 1950 in the area, which were in the "low fours" and on a similar scale to the one today. It was a matter of time before we had another earthquake here," he said.
(Bron)
Computer van 100 dollar kost nu al 175 dollar

CAMBRIDGE - De computer van maar 100 dollar, speciaal voor schoolkinderen in ontwikkelingslanden, wordt toch iets duurder. Aan de machine hangt nu een prijskaartje van 175 dollar, aldus de grondlegger van het ambitieuze One Laptop Per Child-project, Nicholas Negroponte.
Volgens Negroponte bevindt het project zich in een uiterst cruciaal stadium. Zeven landen, waaronder Argentinië, Brazilië, Pakistan, Nigeria en Thailand, hebben al interesse getoond in de goedkope computer, maar er is nog geen geld op tafel gelegd. Het project heeft orders voor 3 miljoen computers nodig om de zaak aan het rollen te krijgen, aldus Negroponte.
De idealist houdt vol dat de prijs van 100 dollar altijd een doelstelling op de lange termijn is geweest. Negroponte verwacht een prijsdaling als de boel eenmaal draait. Massaproductie van de goedkope computer begint volgens hem ergens in oktober.
(Bron)
Nu al ozonalarm in België

BRUSSEL - In België is zaterdag al een ozonalarm afgegeven. De overheid raadt kinderen, ouderen en anderen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling dan aan geen extra lichamelijke inspanningen te doen tussen twaalf uur 's middags en tien uur 's avonds.
Normaal gelden ozonalarmen pas in de zomer. Het is twintig jaar geleden dat de ozonconcentratie in de lucht in april al zo hoog was als nu.
Vrijdag werd de drempel van 180 microgram per kubieke meter overschreden in en bij Luik. Voor zaterdag wordt ook ozonoverlast verwacht in Antwerpen en in de provincie Limburg.
In Nederland is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vooralsnog geen sprake van een ozonalarm. Bij mooi zomerweer en zwakke oostelijke tot zuidelijke wind is de kans op verhoogde concentraties het grootst.
(Bron)

Dat de normen voor zo'n alarm aangepast zijn, heeft daar natuurlijk niets mee te maken.
Megaclaim tegen uitkeringsinstanties

AMSTERDAM - Advocaat Peter Kuijper gaat een schadevergoeding eisen van overheidsinstanties die de afgelopen jaren onaangekondigde huisbezoeken hebben afgelegd bij uitkeringsgerechtigden. Hij doet dat namens personen met bijvoorbeeld een bijstands- of AOW-uitkering die met zo'n bezoek te maken hebben gehad.
De advocaat zei vrijdag de gemeente Amsterdam, de Staat, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het uitkeringsinstituut UWV voor de rechter te willen dagen. Hij stelde nu circa vijftig mensen te vertegenwoordigen en gaat de schadeclaim waarschijnlijk indienen bij de rechtbank in Den Haag. Aanleiding voor de claim is de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van begin april in een aantal zaken die mede door Kuijper waren aangespannen.
Het hoogste rechtscollege in de sociale zekerheid bepaalde dat huisbezoeken een noodzakelijk controle-instrument kunnen zijn. Wel moet rekening worden gehouden met de persoonlijke levenssfeer van de uitkeringsontvanger. Zo moet vooraf toestemming worden gevraagd om de woning binnen te treden. Ook moet worden verteld dat weigeren geen directe gevolgen heeft voor de uitkering. Dat wordt alleen anders als er duidelijke aanwijzingen zijn van fraude.
Amsterdam liet weten geen reactie te kunnen geven, omdat de gemeente nog wacht op een uitspraak in een zaak over huisbezoeken.
Het UWV is verbaasd over de claim van Kuijper, omdat het uitkeringsinstituut tot nu toe niet is betrokken bij de verschillende rechtszaken over huisbezoeken die lopen. "Wij vragen bij huisbezoeken ook altijd om toestemming vooraf", aldus een woordvoerster.
De SVB moest door een uitspraak van de rechter in Den Haag vorige maand de huisbezoeken aan onverdachte AOW'ers stoppen. Ook de SVB is verbaasd over de claim. De instelling heeft namelijk juist om herziening van het verbod gevraagd op basis van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, waar de advocaat nu zijn claim op baseert. "Volgens de raad zijn huisbezoeken gewoon toegestaan als netjes om toestemming wordt gevraagd en dan doen wij altijd", aldus een woordvoerster.
Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) heeft de claim volgens zijn woordvoerder nog niet gezien en wil zolang niet reageren. De bewindsman heeft overigens wel al aangekondigd de wet te zullen aanpassen als huisbezoeken onmogelijk worden gemaakt door gerechtelijke uitspraken, omdat het zou gaan om een noodzakelijk controle-instrument. Hij heeft hiervoor de steun van de Tweede Kamer.
(Bron)
Massale diersterfte aan kust Californië door giftige algen

LOS ANGELES - Honderden zeevogels, zeeleeuwen en dolfijnen zijn voor de Californische kust om het leven gekomen door het contact met giftige algen. Dat heeft de Los Angeles Times vrijdag gemeld op gezag van Amerikaanse wetenschappers.
Jay Holcom, directeur van een internationaal instituut voor vogelonderzoek in San Pedro, zei dat hij in zijn 35-jarige loopbaan niet eerder zo'n massale sterfte door giftige algen heeft meegemaakt.
Verschillende stranden zijn bezaaid met zieke en dode pelikanen, zeeleeuwen en dolfijnen. Zij hebben door het eten van schelpdieren en vis de giftige stoffen van de algen binnengekregen.
Volgens wetenschappers is de algenplaag voor de kust van Californië onder meer te wijten aan vervuiling en overbevissing.
(Bron)
Meer wespen op komst door mooi weer

WAGENINGEN - Door de hoge temperaturen in het voorjaar zullen deze zomer waarschijnlijk meer wespen rondzoemen dan in andere jaren. Ook zullen de wespen een maand eerder de terrasjes teisteren dan normaal. Vanaf half juni komen de werksters vermoedelijk al naar buiten om zoetstoffen te zoeken. Dat heeft de Natuurkalender van de Wageningen Universiteit vrijdag bekend gemaakt.
Dit jaar waren de wespen al vroeg in de weer. Zijn deze hinderlijke insecten gewoonlijk pas rond april waar te nemen, nu werden ze in februari al gesignaleerd.
Het warme voorjaar is vooral gunstig voor de wespenkoninginnen.
In die periode sterken de moeders van het volk aan na de winterrustperiode. Hoe beter het voorjaar, hoe sterker de koningin en hoe meer nageslacht. De koningin produceert ongeveer 125 dagen eitjes, waar larven uit voortkomen. Die groeien op tot werksters, die de nieuwe larven weer verzorgen. Zijn de larven op, dan zwerven de werksters uit over het land op zoek naar zoetigheid.
(Bron)

Het wepst (geen tikfout) hier al een paar weken flink. Zolang ze buiten blijven, vind ik dat niet zo erg, maar ze komen steeds binnen. Geen idee waarom, ik heb geen fruit liggen of iets dergelijks.
Deense onderwijzers keuren strippende leerlingen

KOPENHAGEN - Onderwijzers op een gymnasium in de Deense stad Silkeborg zijn in opspraak gekomen omdat ze als jurylid aan een wedstrijd voor strippende vrouwelijke leerlingen hebben meegedaan. Dat meldde het Deense persbureau Ritzau vrijdag.
Het schandaal kwam aan het licht toen beelden van de zich ontkledende dames op internet werden verspreid. De opnames zijn waarschijnlijk gemaakt door een leerling die toekeek. De jurerende onderwijzers maakten een einde aan de strippartij toen de halfnaakte deelneemsters elkaar met slagroom begonnen in te smeren.
De schooldirecteur heeft met de betrokken leraren en leerlingen een "verhelderend" gesprek gevoerd. Maar welke consequenties de actie voor hen zal hebben is nog onduidelijk.
(Bron)
Je ziet die katten nauwelijks met dit weer. 's Avonds duiken ze op, en verder? Tijger zont en schaduwt afwisselend, Tom zit ver weg gedoken in een struik (het is binnen koeler, maar ja, buitenkat, dus gaat liever buiten liggen smachten dan binnen lekker koel in de boekenkast te liggen).

vrijdag, april 27, 2007

En nu ga ik echt slapen :-)
Het is een Silene, maar welke?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Veilig onder moeders (vaders?) vleugels:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Een ganzenfamilie, 9 jongen. Het waren er meer, wist een dame die ze elke dag voert, en die wèl in de buurt kon komen zonder dat ze direct weggeblazen werd :-)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Park Transwijk, veel zonnende mensen en zelfs al iemand met de voeten in het water.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ik kreeg 'm niet scherp, maar toch: een visdiefje dat gezellig naast het meerkoetnest zat:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


De wederhelft zat iets verderop, en hield de omgeving in de gaten. Iets later ging z/hij er vandoor, om later met iets vissigs terug te komen. Maar dat was verorberd voor ik een foto kon nemen. De paal is duidelijk wel een geliefde zitplaats.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Doen ganzen aan Tai Chi?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Duitse moeder laat vier kinderen jaar onverzorgd

BERLIJN - Een 46-jarige moeder uit Berlijn heeft haar vier kinderen bijna een jaar lang onverzorgd in haar woning achtergelaten.
Haar 12-jarige zoon moest vanaf vorig jaar zomer zijn drie zusjes van acht, negen en elf alleen verzorgen omdat de vrouw bij haar vriend woonde, meldde de politie vrijdag.
Nadat de jongen zich uit eigen beweging bij de kinderbescherming had gemeld, vonden agenten een compleet vervuild huis, de vloer bedekt met etensresten, vuile was en vuilnis. Meubels in de vierkamerwoning waren door spinnenwebben bedekt.
In de koelkast vond de politie een ondefinieerbare verrotte substantie. Zelfs de vuile vaat was door spinnenwebben aan het oog onttrokken. De vrouw is aangeklaagd wegens overtreding van de zorgplicht. Haar kinderen zijn uit huis geplaatst.
(Bron)
Tori Amos pleit voor revolutie op hoge hakken

AMSTERDAM - Tori Amos laat er op haar nieuwste album 'American doll posse' geen twijfel over bestaan: George Bush en consorten hebben wat haar betreft hun langste tijd gehad.
"Is dit de waanzin van Koning George?", vraagt ze retorisch in het openingsnummer 'Yo George'. "We hebben de laatste jaren zo veel moeten inleveren", stelt de zangeres. "Dat geldt voor iedereen die geen blanke heteroseksuele man is die het rechtse, christelijke bewind steunt."
Niet eerder was de mysterieuze pianovirtuoos zo uitgesproken in haar politieke stellingname. Bush, de oorlog in Irak, religieus fundamentalisme en seksuele onderdrukking komen op weinig verhullende wijze aan bod.
Het epische album eindigt met de anti-oorlogshymne 'Dark side of the sun'. "Hoeveel jonge mannen moeten hun leven opofferen, en hun liefde voor een vrouw, in ruil voor de zieke belofte van een hemel?", vraagt de rossige artieste zich af.
Dat het conservatieve christendom ten grondslag ligt aan alles wat fout is in Amerika, staat voor de 43-jarige domineesdochter buiten kijf. "Ik moest uiteindelijk onder ogen zien dat de leer van Christus wordt gemanipuleerd om de massa voor de gek te houden", vertelt ze.
"De tentakels van de kerk zijn verstrengeld met de politiek. Als domineesdochter kan ik op heerlijke wijze hun trucs zichtbaar maken, hoe ze mensen emotioneel in de houdgreep houden en onder je huid gaan zitten."
Een nieuwe feministische golf is de oplossing, stelt Amos, die sinds haar debuutalbum 'Little earthquakes' in 1992 bekend staat als voorvechter van zowel de maatschappelijke als seksuele emancipatie van vrouwen. "Ik roep mijn zusters op om in opstand te komen tegen deze overmacht", zegt ze strijdbaar.
"Ik geloof dat vrouwen beslissingen moeten nemen over wat er in de wereld gebeurt, net als mannen, samen aan een grote ronde tafel. Het gaat namelijk niet zo goed en er wordt slechts met geweld gereageerd. Het wordt tijd dat hoge hakken de wereld veroveren."
Het uitblijven van werkelijke gelijkheid tussen mannen en vrouwen, wijt de artieste, die bij het grote publiek vooral bekend is van de hit 'Cornflake girl', ook aan de opstelling van vrouwen. "Ik maak me druk om hoe we onszelf zien", legt Amos uit. "Sommige meisjes willen niets te maken hebben met hun eigen lichaam, ze kwijnen weg. Wij vrouwen moeten eerst onze innerlijke demonen verjagen, voordat we objectief kunnen kijken naar wat er zich buiten ons afspeelt."
Voor haar negende studioalbum, dat vanaf vrijdag in de winkel ligt, riep Amos de hulp in van vijf alter ego's, die een eigen kapsel, kledingstijl, en persoonlijkheid hebben. Isabel, Clyde, Pip, Santa en Tori vertegenwoordigen niet alleen de verschillende karaktertrekken van de zangeres, maar ook vijf godinnen uit het Griekse pantheon.
In het muzikale universum van de zangeres vertegenwoordigen de godinnen Artemis, Demeter, Persephone, Athena en Aphrodite menselijke eigenschappen als strijdbaarheid, liefde en sensualiteit.
"De klassieke mythologie is zo rijk", vertelt ze. "De moedergodinnen uit de oudheid hebben zo veel te bieden, ze waren zo machtig. Waarom denk je dat ze zijn verdwenen? Ze waren zo invloedrijk, dat de monotheïstische religies ze hebben verdreven."
Dat de verschillende personages meer zijn dan een leuke gimmick, blijkt uit de sterk uiteenlopende muziekstijlen en songteksten op het album. Zo zijn de politieke nummers voorbehouden aan de revolutionaire Isabel.
Clyde bezingt meer romantische, ingetogen onderwerpen, terwijl het beschadigde jonge meisje Pip een rauw geluid laat horen. "Ik zoek in mijn leven altijd naar manieren om te kunnen blijven groeien", verklaart Amos.
"Door sommige onderdrukte karaktereigenschappen tot uiting te laten komen, kreeg ik een beter beeld van de vrouw die ik kan zijn. Alle vrouwen in de 'posse' streven naar bewustzijn en verlichting."
(Bron)
Beetje vreemde siësta misschien...
Je moet ergens een formuliertje heen sturen en je denkt: ik ga het even brengen. Leuk omweggetje maken, ruim 20 kilometer fietsen. Pauze in het park, in de schaduw was het erg lekker.
Vier uur later weer thuis, en nu pas echt slaperig :-)
Siëstatijd...

donderdag, april 26, 2007

Internetstilte gevraagd op 4 mei

AMSTERDAM - De Balie, centrum voor cultuur en politiek in Amsterdam, roept mensen op om tijdens de Dodenherdenking op 4 mei een internetstilte in acht te nemen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur vraagt De Balie mensen geen gebruik te maken van het internet.
Volgens De Balie speelt een groot deel van het openbare leven zich af op het internet. Het centrum vindt het daarom gepast om ook achter de computer de doden te herdenken. Zelf geeft De Balie het voorbeeld door op 4 mei om 20.00 uur de eigen website op zwart te zetten.
(Bron)
Veel beginnende bestuurders dronken

DRIEBERGEN - Veel beginnende bestuurders zijn deze week betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Bij een grootscheepse controleactie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) liepen 104 beginnende bestuurders tegen de lamp.
Een woordvoerder noemde dit aantal donderdag hoog. "Juist zij weten aan welke regels ze moeten voldoen om te mogen blijven rijden." Bij eerdere soortgelijke controles in december 2006 en februari dit jaar was 20 procent van de betrapte chauffeurs een beginnende bestuurder, terwijl ze 4 procent van de Nederlandse bevolking uitmaken.
Beginnende bestuurders mogen maximaal een alcoholwaarde van 0,2 promille hebben. In totaal werden 35.001 bestuurders gecontroleerd. Zeshonderd waren onder invloed, van wie 89 bestuurders direct hun rijbewijs moesten inleveren.
(Bron)

Makkelijk op te lossen toch? Onder de 30 niet rijden. En misschien boven de 30 ook niet.
Het kán dus wel...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ronald Koeman op Marktplaats aangeboden

EINDHOVEN - Een teleurgestelde fan heeft woensdag PSV-trainer Ronald Koeman aangeboden op Marktplaats.nl. Het liefst wil hij hem ruilen voor een goed presterende trainer, maar kopen mag ook.
Mensen die snel reageren krijgen de assistent-trainers Jan Wouters en Tonny Bruins Slot er gratis bij.
De PSV-fan heeft drie foto's toegevoegd aan de advertentie. Op een daarvan presteerde Koeman nog wel goed, schrijft de adverteerder. Dat was in het Nederlands elftal.
Markplaats heeft de advertentie donderdag verwijderd. Volgens een woordvoerder was de advertentie niet conform de regels en voorwaarden.
Het is niet de eerste keer dat Koeman op de populaire advertentiesite wordt aangeboden. Ruim twee jaar geleden werd Koeman, toen coach van Ajax, inclusief het voltallige bestuur te koop aangeboden.
(Bron)
Terrorismebestrijder Joustra waarschuwt Wilders

DEN HAAG - Nationaal Terrorismecoördinator Tjibbe Joustra heeft Tweede Kamerlid Geert Wilders erop gewezen tot welke ophef zijn uitspraken over de islam in Arabische landen hebben geleid.
In RTL Nieuws zegt Wilders donderdagavond dat hem is verteld dat ayatollahs hebben gedreigd met economische sancties tegen Nederland en het terugroepen van ambassadeurs. "Dat is gelukkig allemaal niet gebeurd maar je schrikt wel als je dat ziet", aldus Wilders.
Het Tweede Kamerlid was eerder deze maand urenlang op bezoek bij Joustra, zo meldde ook de Telegraaf-site donderdagavond. "Ze hebben me inderdaad laten zien wat er de afgelopen maanden in het Midden-Oosten is gebeurd ten gevolge van mijn uitspraken", aldus Wilders.
Steen des aanstoots is een uitspraak van het Kamerlid dat moslims die in Nederland willen blijven de helft van de Koran moeten verscheuren.
(Bron)
Gegevens 260 duizend glijmiddeltesters online

AMSTERDAM - Een fabrikant van glijmiddel heeft per ongeluk de naam- en adresgegevens op internet gezet van ruim 260 duizend klanten. De informatie was via Google te vinden.
Het lek werd ontdekt door een klant die zijn eigen naam intikte bij de zoekmachine. Hij vond een webpagina met de namen en adressen van mensen die sinds 2003 een proefverpakking hadden aangevraagd bij het Amerikaanse bedrijf Astroglide.
Het bedrijf verwijderde de gegevens snel, maar het kwaad was al geschied: de pagina was geïndexeerd door Google, en via de Cache-functie van de zoekmachine te bekijken.
Astroglide geeft de fout toe, maar beklaagt zich over het trage optreden van Google: dat achtte de gegevens niet dermate privacygevoelig dat ze direct verwijderd moeten worden, waardoor het nog dagen duurde tot de informatie niet meer te vinden was. Google zou alleen bij publicatie van bijvoorbeeld creditcardnummers sneller in actie komen.
(Bron)
Ziekenhuis verklaart patiënt per ongeluk dood

AMSTERDAM - Een ziekenhuis in de Ierse hoofdstad Dublin heeft zich donderdag verontschuldigd tegenover de familie van een patiënt wiens overlijden het kort geleden ten onrechte vaststelde.
Medewerkers van het mortuarium die het lijk een paar uur later kwamen halen troffen een wakkere en heldere patiënt aan, maar de familie was toen al van het overlijden op de hoogte gebracht.
Het betrof een gehandicapte man van in de 30, die rond Pasen bij het Materziekenhuis werd binnengebracht, waar zijn dood werd vastgesteld.
Het ziekenhuis heeft te kampen met een chronisch beddentekort. De afgelopen weken hield het verplegend personeel, dat meer loon plus een kortere werkweek eist, werkonderbrekingen.
Het ziekenhuis heeft inmiddels een commissie gevormd die het incident gaat onderzoeken, om herhaling te voorkomen.
(Bron)
Brand in trein Rotterdam blijkt aangestoken

ROTTERDAM - De brand in een trein op station Rotterdam Centraal van woensdagavond blijkt aangestoken te zijn. Onderzoek van de Spoorwegpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft dit aangetoond.
De omstandigheden waaronder en wanneer dit heeft plaatsgevonden zijn nog niet vastgesteld, aldus een verklaring van de KLPD donderdag. De politie roept reizigers die in de trein zaten en iets verdachts hebben gezien, zich te melden. Woensdagavond werd het Centraal Station in Rotterdam enige tijd ontruimd door een grote brand in een intercitytrein. Het ging om de intercity van Eindhoven naar Den Haag.
Een conducteur meldde om kwart over tien brand in de trein. De vijftig tot honderd reizigers die zich in de trein bevonden, konden tijdig worden geëvacueerd.
Niemand raakte gewond. Vier sporen werden buiten gebruik gesteld.
Na de melding om 22.35 uur dat het om een uitslaande brand ging, werd het station geheel ontruimd. De stationshal stond toen vol met rook.
Om elf uur was de brand onder controle en om half twaalf werden de sporen vrijgegeven. Twee coupés in het achterste treinstel zijn vrijwel geheel uitgebrand.
(Bron)
Groningen betaalt wasmachines en koelkasten minima

AMSTERDAM - Minima in Groningen die hun wasmachine of koelkast moeten vervangen, krijgen vanaf september een vergoeding in de kosten. Dat heeft het gemeentebestuur woensdag bekendgemaakt.
De regeling geldt voor mensen in de bijstand, maar ook voor ouderen zonder aanvullend pensioen.
Mensen die vijf jaar of langer van het minimuminkomen moeten leven, komen in aanmerking voor de regeling. "Als je een tijdlang van het minimum moet rondkomen, zijn alle reserves op", stelt wethouder Peter Verschuren. "Dan is het een ramp als de wasmachine of koelkast kapot gaat."
Binnen de huidige regels wordt iemand die een vergoeding aanvraagt, doorverwezen naar een bank voor een lening. Vanaf september krijgen mensen een vergoeding zonder plicht tot terugbetaling.
Voordat het geld wordt overgemaakt toetst de gemeente of de apparaten – koelkast, wasmachine, kooktoestel of televisie – aan vervanging nodig zijn. Mensen kunnen een keer in het jaar gebruik maken van de regeling.
(Bron)

Niet elk jaar een nieuwe wasmachine of koelkast, vermoed ik.
Haagse senioren rappen over vrijheid

DEN HAAG - Puntige rapsongs zijn normaal gesproken het kunstje van de jeugd. Maar in de Haagse wijk Transvaal kwamen donderdag veertig senioren bij elkaar om een aantal stevige raps over vrijheid te maken.
De rapgroep NuClear Family gaf de ouderen eerst een workshop over rappen. Daarna mochten de senioren à la Eminem en Snoop Doggy Dog zelf hun kunsten vertonen.
"Al ben ik slecht ter been, toch kom ik overal nog heen. Ik loop dan wel met een stok, ik ben geen oude sok." Gecombineerd met handgeklap maakten de ouderen er een spetterende show van. "Het was geweldig. Voor een scherp raplied moet je goed kunnen rijmen, het lijkt op gedichten schrijven", aldus de 62-jarige mevrouw Djamin.
De leden van NuClear Family waren vol lof over hun leerlingen. Rapper Frank noemde het "geinig" om met de ouderen te werken. "Ze zijn heel enthousiast en doen erg hun best om de kunst van het rappen snel op te pikken. Het is goed samenwerken met deze mensen. En het resultaat mag er zijn."
Volgens de organisatie van de workshop, het Welzijns Organisatie Centrum Den Haag, was het rappen een groot succes. "De ouderen in deze wijk willen bij de tijd blijven en dus vinden ze dat ze ook wel kunnen rappen. Het is geweldig om de mensen zo bezig te zien", aldus een woordvoerster.
Het thema van de rapworkshop was vrijheid. Dat verwerkten de ouderen ook in hun songs. "Wij zijn de ouderen op deze bol, toch hebben we in ons leven reuze lol. In vrijheid leven is een feest, zeker als je weet hoe het anders is geweest."
(Bron)
'Sudan houdt voedselhulp voor Darfur tegen'

ROME - De autoriteiten van Sudan houden 100.000 ton graan aan voedselhulp voor de crisisregio Darfur tegen. Khartum stelt volgens het wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) dat het om genetisch aangepast graan gaat uit de Verenigde Staten.
WFP ontkent dat het om genetische gemodificeerd graan gaat en dat zou ook uit testen in Sudan zijn gebleken.
WFP is bezorgd omdat het graan bedoeld is voor grote groepen hulpbehoevenden in Darfur. Sudan zou de lading vooral tegenhouden omdat het land vindt dat de VN op de Sudanese markt voedsel moet inkopen. Hulpverleners vrezen ook dat Khartum het weigeren van de voedselhulp gebruikt als politiek wapen.
De regering in Khartum bewapent volgens de VN en mensenrechtengroepen de zogeheten Janjaweed-milities en stuurt hen aan in de strijd tegen Afrikaanse rebellen in Darfur. Meer dan 2 miljoen mensen zijn door het conflict van huis en haard verdreven, ongeveer 200.000 mensen vonden al de dood.
(Bron)
Rijkswaterstaat verhoogt peil IJsselmeer en Markermeer

DEN HAAG - Rijkswaterstaat is deze week begonnen met het verhogen van het peil van verschillende oppervlaktewateren in Nederland. Het waterniveau in het IJsselmeer en Markermeer gaat 2,5 cm omhoog.
Dat zorgt voor een extra capaciteit van 50 miljoen kubieke meter water. Dat heeft Rijkswaterstaat donderdag laten weten.
Het verhogen van het waterpeil is een van de maatregelen om watertekorten te voorkomen. Het is in Nederland al een lange periode droog, wat tot problemen kan gaan leiden.
Bij de Afsluitdijk wordt zo min mogelijk water gespuid. In het Noordzeekanaal blijven de sluizen zoveel mogelijk dicht. Ook het waterpeil in het Volkerak en het Haringvliet wordt verhoogd.
(Bron)
April warmer, droger en zonniger dan ooit

DE BILT - De maand april is warmer, droger en zonniger dan ooit. De temperatuur lag in april ongeveer 5 graden hoger dan gemiddeld.
Ook het aantal uren zon is een record. Normaal schijnt het zonnetje minder dan 40 procent van de tijd, nu is dat al meer dan 60 procent. De neerslag is te verwaarlozen geweest; alleen op 3 april viel in De Bilt een spatje.
Dat maakte het weerinstituut KNMI donderdag bekend. De warmste dag tot nu toe was 15 april, toen naderde het kwik de 30 graden. 3 april was de koudste dag. Dit was ook de datum dat op een klein aantal plaatsen in Nederland een paar druppels regen vielen.
Hoe de records precies uitvallen moet het KNMI nog afwachten. De laatste dagen van de maand moeten achter de rug zijn om de hoogtepunten precies in de boeken te kunnen noteren.
(Bron)
Bijna 20.000 euro compensatie na ongeluk met kerstboom

PRAAG - Een Britse toerist die in december 2003 onder een vallende kerstboom terechtkwam, krijgt 560.000 Tsjechische kronen (bijna 20.000 euro) compensatie voor de geleden schade. Dit heeft een rechter in Praag donderdag beslist.
Malcolm Tuffin liep een gebroken dijbeen en verwondingen aan ruggengraat en borstkas op toen hij op een kerstmarkt in Praag werd geraakt door een 23 meter hoge kerstboom.
Hij stelde de gemeente en de beheerder van de kerstmarkt aansprakelijk. De Engelse zakenman lag na het kerstboomongeluk wekenlang in het ziekhuis.
(Bron)
Baanbrekende operatie in Frankrijk

PARIJS - Franse chirurgen hebben een baanbrekende operatie uitgevoerd door bij een vrouw galstenen te verwijderen via haar vagina. De artsen hoefden daardoor geen zichtbaar litteken achter te laten op het lichaam.
Aan de operatie, uitgevoerd in Straatsburg, is drie jaar onderzoek vooraf gegaan.
De ingreep gebeurde door middel van een endoscoop die via de vaginawand verder in het lichaam werd gebracht. In de buik werd alleen een 2 millimeter dikke naald geprikt met een uiterst kleine camera.
De ingreep was volgens de artsen een succes en de de 30-jarige patiënte zou geen pijn hebben gehad na afloop.
(Bron)

Dus een gat in de vagina is beter dan een litteken van 2 millimeter? Want dan zou je van buitenaf toch ook met zo'n naaldje kunnen werken?
En hoe doen ze dat bij mannen?
'Voedsel van fabrikanten is veel te zout'

DEN HAAG - Voedselfabrikanten stoppen veel te veel zout in bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, kaas en groenten uit blik of pot. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat donderdag wordt gepresenteerd. Minister Klink wil maatregelen.
Per jaar sterven ruim vijfduizend Nederlanders aan te veel zout. Volgens de norm mag iemand zes gram zout per dag, maar de Consumentenbond zegt dat het vrijwel onmogelijk is om die norm aan te houden.
In veel voeding zit al zo veel zout, dat zelfs bewuste eters de grens overschrijden. Op de verpakking van veel producten staat volgens de bond vaak niet eens vermeld hoeveel zout is verwerkt. De Consumentenbond roept fabrikanten op minder zout in producten te stoppen.
Minister Ab Klink van Volksgezondheid (CDA) liet op het symposium weten dat hij aan het eind van zijn regeerperiode een duidelijke vermindering wil zien van zowel het productie- als consumptieniveau van zout. Hij wil hiervoor afspraken maken met fabrikanten.
Ook volgens een nog lopend onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zou blijken dat de gemiddelde Nederlander dagelijks drie gram méér zout binnen krijgt dan de 'Richtlijn goede voeding' van de Gezondheidsraad voorschrijft.
(Bron)

woensdag, april 25, 2007

Indiaanse vrouwen slachtoffers van seksueel geweld in VS

AMSTERDAM - Het seksueel geweld tegen indiaanse en eskimovrouwen in de Verenigde Staten is epidemisch. Indiaanse en eskimovrouwen worden 2,5 keer zo vaak verkracht als vrouwen uit andere minderheidsgroeperingen. Dat staat in een dinsdag verschenen rapport van Amnesty International.
De daders gaan vaak vrijuit, omdat de slachtoffers niet worden onderzocht door verpleegsters die speciaal getraind zijn om bewijs van verkrachting op te merken.
Bovendien reageren de autoriteiten dikwijls laat, of helemaal niet, op de melding van seksuele misdrijven, vanwege de afgelegenheid van de gebieden waar indianen en eskimo's vaak wonen.
Instanties die de publieke veiligheid moeten bewaken hebben, ten slotte, dikwijls geldgebrek.
Het rapport is gebaseerd op interviews met slachtoffers, gezondheidsmedewerkers en gezagshandhavers in Alaska, Oklahoma en North en South Dakota.
Leden van onder meer de gemeenschap in de Standing Rock Sioux Reservation in North en South Dakota zeiden dat ze geen vrouwen kenden die niet misbruikt waren.
Amnesty hoopt dat het Amerikaanse regering geld zal gaan spenderen aan onder meer het verzamelen van meer data over seksuele delicten tegen indiaanse en eskimovrouwen.
(Bron)
Huishoudens gedupeerd door stadsverwarming

AMSTERDAM - Huishoudens die zijn aangesloten op stadsverwarming zijn soms duurder uit dan huishoudens die een gewone gasaansluiting gebruiken. Dat is tegen het principe dat energiebedrijven zelf hanteren, dit staat in een rapport van de Algemene Rekenkamer dat dinsdag is gepubliceerd.
Het is onduidelijk hoe de tarieven voor stadsverwarming tot stand komen en hier ontbreekt onafhankelijk toezicht op.
Ongeveer 280 duizend Nederlandse huishoudens (drie procent) verwarmen hun huis met stadsverwarming, verdeeld over 43 projecten.
Hierbij lopen buizen met warm water onder de huizen door. Het water wordt verwarmd door restwarmte, bijvoorbeeld van de industrie of afvalverbranding. Consumenten van stadsverwarming kunnen niet overstappen naar een andere leverancier.
Consumenten kunnen de door de energiebedrijven in rekening gebrachte tarieven niet controleren, onder meer omdat gegevens die brancheorganisatie EnergieNed hiervoor gebruikt, vertrouwelijk zijn.
De rekenkamer stelt voor de tarieven en de gegevens die worden gebruikt om deze te bepalen, worden gecontroleerd door een onafhankelijke toezichthouder.
In 1975 hebben de energiebedrijven afgesproken bij stadsverwarming een 'niet-meer-dan-anders'-tarief (NMDA-tarief) te hanteren. Dat betekent dat consumenten niet méér hoeven te betalen dan consumenten die op gas zijn aangesloten.
Het NMDA-principe gaat volgens de rekenkamer in veel gevallen niet op voor bewoners van nieuwe woningen die zijn aangesloten op stadsverwarming. Zij betalen in veel gevallen mogelijk te veel.
Dit komt doordat nieuwe woningen met gasverwarming altijd beschikken over een zuinige ketel en over het algemeen goed zijn geïsoleerd. In de berekening van de warmteprijs wordt daar onvoldoende rekening mee gehouden, zegt de rekenkamer.
De Tweede Kamer bereidt momenteel de ontwerp-Warmtewet voor, waarin oplossingen voor veel geschetste problemen worden geboden. Zo gaat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) toezicht houden op de tarieven voor stadsverwarming, is het plan.
De betrouwbaarheid van de informatie van leveranciers van stadsverwarming wordt hierin volgens de rekenkamer niet gegarandeerd. Een accountantsverklaring kan het vertrouwen verbeteren.
Ook het gebrekkige inzicht in de 'aansluitbijdrage' die bij stadsverwarmingsklanten in rekening wordt gebracht, wordt in het nu voorliggende wetsvoorstel niet verbeterd.
Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) herkent zich volgens de rekenkamer in veel van de aanbevelingen, waaronder de beoogde rol van de NMa.
EnergieNed laat in een reactie weten het toe te juichen als er onafhankelijk toezicht komt op de wijze waarop stadsverwarmingstarieven tot stand komen.
(Bron)
Zou u willen verblijven in een hotel dat Luisenhof heet?
Nieuwe dienstregeling Utrecht-Amsterdam van start

AMSTERDAM - Treinen tussen Utrecht en Amsterdam rijden woensdag voor het eerst op het verdubbelde spoor volgens de nieuwe dienstregeling.
ProRail, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de verdubbeling van twee naar vier sporen, heeft de werkzaamheden dinsdag voltooid. Het aantal treinen per uur stijgt naar veertien per richting, waarvan tien voor personenvervoer.
De oorspronkelijke opleverdatum voor de spoorverdubbeling van 10 december werd niet gehaald, omdat het beveiligingssysteem nog niet gereed was. De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen die toen eigenlijk van start had moeten gaan, is woensdag op het verdubbelde spoor in gebruik genomen.
De werkzaamheden op het traject tussen Amsterdam en Utrecht begonnen in 2000. Een onderdeel van het project was de Utrechtboog, een directe verbinding tussen Utrecht en Schiphol.
Ook zijn er nieuwe stations gebouwd in Amsterdam Bijlmer, Abcoude, Breukelen en Maarssen. De kosten van het project bedragen 965 miljoen euro en moet de bereikbaarheid van de Randstad verbeteren.
(Bron)

We zijn benieuwd...
Droge landbouwgebieden krijgen extra water

DEN BOSCH - Boeren en sportverenigingen in Noord-Brabant mogen vanaf vrijdag hun grasland beregenen met grondwater. Door de extreme droogte verleent de provincie daarvoor een vrijstelling, meldde een woordvoerster woensdag. Normaal gesproken geldt tot 1 juni een beregeningsverbod.
Het is voor het eerst sinds 1996 dat deze vrijstelling weer uit de kast komt. Volgens de woordvoerster zitten boeren te springen om deze versoepeling. De provincie vraagt boeren, verenigingen maar ook particulieren desondanks om spaarzaam met water om te gaan.
Door de droogte onttrekt het waterschap Rijn en Ijssel extra water aan het Twentekanaal om uitgedroogde landbouwgebieden in Oost Gelderland en een deel van de Veluwe te bevochtigen. Vanaf dinsdag wordt per dag 24 miljoen liter water uit het Twentekanaal gehaald, 300 liter per seconde.
De extra watertoevoer voor de boeren begint volgens een woordvoerder van het waterschap ruim een maand vroeger dan normaal in een droge zomer. Het water uit het Twentekanaal wordt overgeheveld naar de Schipbeek die zich in meerdere sloten vertakt die door de landbouwgebieden stromen. Zo kunnen de boeren water uit die sloten halen.
Een beregeningsverbod is volgens het waterschap nog niet aan de orde. Pas als er over drie weken nog geen druppel regen is gevallen kan een dergelijke maatregel worden ingesteld, aldus het waterschap. Het pompgemaal aan het Twentekanaal blijft draaien totdat er weer regen is gevallen.
De aanhoudende droogte gaat het wild op de Veluwe parten spelen. De Vereniging tot Behoud van het Veluws Hert verwacht dat de brandweer binnen enkele dagen te hulp zal moeten komen om drinkpoelen in de bossen te vullen met water. Dat is voor zover bekend nog nooit eerder zo vroeg in het jaar gebeurd.
Volgens bestuurslid Jan Paulides is er nog geen sprake van een noodsituatie. Maar het wild moet soms ver lopen om de paar diepere poelen te vinden die nog wel wat water hebben.
Zeker nu de dieren in het voorjaar jongen hebben, gaat de conditie door droogte en vermoeidheid achteruit. Tijdens de warme zomers van 2003 en 2006 heeft de brandweer ook poelen op de Veluwe bijgevuld.
Herten voorzien in een groot deel van hun vochtbehoefte door jonge, frisse blaadjes te eten en dauwdruppels te drinken. Maar door de droogte bevatten de bladeren weinig vocht. Daarom gaat het wild op zoek naar natuurlijke of aangelegde drinkpoelen, die echter ook grotendeels leeg staan.
Volgens Paulides is het niet nodig om alle ongeveer tweehonderd poelen op de Veluwe bij te vullen. Als de brandweer een of twee op de tien drinkplaatsen van water voorziet is dat voldoende.
De herten gebruiken de waterplaatsen overigens ook om te 'zoelen': rollen in de modder, zodat later met de opgedroogde laag modder luizen en teken weggeschuurd kunnen worden uit de vacht.
(Bron)
Yahoo sluit deal met Gracenote over songteksten

AMSTERDAM - Wie de precieze tekst van een liedje zoekt, is straks niet meer aangewezen op onbetrouwbare sites vol popup-advertenties. Internetonderneming Yahoo heeft een overeenkomst gesloten met Gracenote, een bedrijf dat een database met songteksten beheert.
De teksten verschijnen binnenkort in de resultaten van Yahoo's zoekmachine. Ook worden ze geïntegreerd in muziekdienst Yahoo Music.
Gracenote verwierf de songteksten in 2006, toen het een akkoord sloot met enkele grote platenmaatschappijen - waaronder Sony BMG en Universal. Veel muziekliefhebbers kennen Gracenote bovendien als bron van zogenoemde tracklistings: veel muzieksoftware haalt gegevens over de nummers op een afgespeelde cd automatisch via internet op uit de database van het bedrijf.
Songteksten zijn op internet vaak moeilijk legaal verkrijgbaar. Tot dusverre weigerden de rechthebbenden ze teksten vaak beschikbaar te stellen.
Volgens persbureau Reuters zou Gracenote ook met andere partijen in gesprek zijn. Daaronder zou ook Apple zijn, dat met muziekwinkel iTunes marktleider is op het gebied van betaalde muziekdownloads.
(Bron)
Mogelijk recordtemperatuur op Koninginnedag

DE BILT - Koninginnedag 2007 kan wellicht de boeken ingaan als de warmste sinds 1949, toen Koninginnedag voor het eerst werd gevierd.
Het KNMI denkt dat het record van 1993, toen het 26,9 graden Celcius in De Bilt werd en het kwik plaatselijk in Nederland de 28 graden bereikte, gaat sneuvelen.
"Het zal erom spannen", aldus een woordvoerder van het weerinstituut woensdag. "Het is echt menens. Het wordt heet en zonnig. Er is geen vuiltje aan de lucht voor een stralende feestdag."
De dagen voorafgaand aan Koninginnedag zullen ook warm en zonnig zijn, met name donderdag en vrijdag. Dan zal de temperatuur tussen de 23 tot 28 graden Celcius liggen.
Ook de nachten zijn warm, het koelt nauwelijks af. Misschien dat het kwik in het weekeinde iets zal dalen, maar dan nog zullen de temperaturen boven de 20 graden uitkomen, verwacht het KNMI.
De verwachte temperatuur voor maandag staat in schril contrast met de koude Koninginnedag van 2006. Toen werd het niet warmer dan 11,5 graden.
(Bron)
Man schiet zich per ongeluk door het hoofd

AMSTERDAM - Een 22-jarige Rotterdammer heeft zichzelf per ongeluk door het hoofd geschoten. De man is zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen, meldt de politie woensdag.
Op de zolder van een woning aan de Stadionlaan richtte de Rotterdammer vrijdag het pistool voor de grap eerst op de benen van zijn vriend. Volgens de 22-jarige man was er geen gevaar, omdat de veiligheidspal erop zat.
Vervolgens richtte hij het pistool op zijn hoofd en haalde de trekker over. De veiligheidspal bleek er niet op te zitten.
(Bron)

Sja.
Utrecht opent tandartspraktijk voor daklozen

UTRECHT - Witte behandelkamers, blauwe tandartsstoelen en een ruime ontvangstruimte. Het is een tandartspraktijk als alle anderen. Toch heeft 'Jouw Mondzorg' in Utrecht iets bijzonders.
Vanaf woensdag zullen er namelijk vooral dak- en thuislozen in de praktijk komen om hun gebit te laten behandelen.
Het is de eerste tandartspraktijk in Nederland die zich richt op deze specifieke doelgroep. Mondhygiënisten begeleiden de dak- en thuislozen bij de preventieve zorg voor hun gebit, stellen een behandelplan op en boren zelfs indien nodig. Voor meer specialistische zorg is er een tandarts aanwezig.
'Jouw Mondzorg' is geboren uit nood, vertelt mondhygiëniste Renee Wolff. Veel sociaal kwetsbare mensen hebben behoefte aan tandheelkundige zorg, maar kunnen nergens terecht. Ze komen hun afspraken lang niet altijd na, soms zijn ze onverzekerd en de meesten zijn bang voor de tandarts. "Daar gaan we heel bewust mee om zodat we de patiënten echt op hun gemak stellen en ze dus ook blijven komen", aldus Wolff.
"Dak- en thuislozen hebben vaak een slecht gebit", gaat Wolff verder. "We moeten hier veel trekken en boren. Sommige mensen hebben al jaren geen tandarts gezien en poetsen ook allang niet meer."
Voorheen gingen dak- en thuislozen alleen naar de tandarts als ze echt krom lagen van de pijn, constateerde de GG&GD Utrecht op hun medische spreekuren voor dak- en thuislozen. Dankzij deze praktijk kan de continuïteit van de mondzorg beter geregeld worden, hopen de medewerkers, de GG&GD en de zorginstellingen.
Tandarts Henk Nijdam vindt het een goed teken dat dak- en thuislozen de praktijk opzoeken. "Een goed gebit is het begin van zoveel meer. Als de tanden er weer netjes uitzien, durven mensen weer te lachen en te praten. Ze kunnen weer op sollicitatiegesprek zonder zich te hoeven schamen."
Een goed voorbeeld daarvan is een patiënte van Wolff. "Die mevrouw had al drie jaar geen gebit. Ze keek er naar uit om een aantal dingen weer te gaan eten. Ze moest een keer per week komen in afwachting van haar kunstgebit en je zag haar steeds meer opleven."
De GG&GD steunt de praktijk het eerste jaar, waardoor er financiële achtervang is bij 'no-show' van patiënten. Mensen die niet verzekerd zijn worden bij acute nood wel geholpen, maar voorwaarde voor verdere behandeling in de praktijk is een aanvullende verzekering en contact met een zorgverlener. Op die manier dient de praktijk ook als een soort lokkertje om dak- en thuislozen in een zorgtraject te krijgen.
In de praktijk moeten ongeveer 4400 mensen terecht kunnen. Het gaat dan om 1200 dak- en thuislozen en nog eens 3200 sociaal kwetsbaren. "Maar de deur staat ook open voor mensen die niet in die doelgroepen vallen. We zijn een gewone tandartsenpraktijk, we hebben alleen meer aandacht voor een specifieke doelgroep", aldus Nijdam.
(Bron)
Duitse geheime diensten actief op privé-pc's

BERLIJN - De Duitse geheime diensten breken al sinds 2005 in op computers van verdachte particulieren. Dat gebeurt via het internet, zo onthulde de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Peter Altmaier, woensdag in het Duitse parlement tijdens een debat over aanscherping van de wetten voor nationale veiligheid.
De Duitse regering stelt volgens Altmaier dat de Duitse wetgeving voldoende basis biedt om een dergelijke inbreuk op iemands persoonlijke levenssfeer te rechtvaardigen.
De regeringspartij SDP, de Duitse oppositie en ook veel Duitsers vinden dat de staat erg ver gaat. Onder meer de partij FDP heeft gevraagd de werkzaamheden van de diensten op dit vlak te staken. De regering heeft een hoge rechter gevraagd een oordeel te vellen over de "online-onderzoeken" van de geheime diensten. Zonodig zal de grondwet worden aangepast, aldus Berlijn.
(Bron)
TT 106 Kinderen te zwaar,maar wel tevreden

Basisschoolkinderen zijn te zwaar, bewegen te weinig en eten nog steeds niet genoeg groente en fruit. Wel zijn ze tevreden met zichzelf. Dat blijkt uit onderzoek van het gezondheidsinstituut NIGZ onder 12.000 kinderen.
Het heeft gedonderd! Zo'n mooie KLAP met een lange rollende donder erachteraan.
En dat was het dan gelijk weer.

dinsdag, april 24, 2007

Vossenstaart, fluitekruid, ijle dravik:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
De maairollen lopen weer gezellig uit.
Sta je een foto te maken, komen er net fietsers tevoorschijn, die je heel eigenaardig aankijken ;-)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
TT 126 Planeet ontdekt die lijkt op aarde

Sterrenkundigen hebben een planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt die op de aarde lijkt. De temperatuur ligt er tussen de 0 en 40 graden Celsius, wat betekent dat er vloeibaar water en dus ook leven kan zijn.
De planeet draait rond de ster Gliese 581 op ruim 20 lichtjaren afstand van de aarde. Hij staat heel dicht bij zijn ster, maar omdat die kleiner en zwakker is dan onze zon, is het klimaat mild.
De planeet is door Europese astronomen ontdekt met een telescoop in Chili. Ze hebben de planeet niet echt gezien, maar zijn bestaan afgeleid uit schommelingen in de positie van de ster.
'Kinderen vaker mishandeld dan aangenomen'

HILVERSUM - In Nederland worden jaarlijks 107.200 kinderen slachtoffer van mishandeling of de een of andere vorm van verwaarlozing. Dat zou blijken uit een rapport van het ministerie van Volksgezondheid, waarop RTL Nieuws de hand heeft weten te leggen. Het ministerie wil niet reageren.
Er werd gedacht aan zo'n 80.000 gevallen per jaar, maar dat waren slechts schattingen. Volgens RTL zijn er nu voor het eerst concrete cijfers.
Een woordvoerster van minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) zei dat er woensdag inderdaad cijfers komen. Dan zal de bewindsman ook pas reageren.
(Bron)
'Belasting moet leegstand kantoorpanden tegengaan'

AMSTERDAM - De PvdA in Amsterdam vindt dat vastgoedeigenaren die hun kantoorpanden lang laten leegstaan, een speciale heffing moeten betalen. De partij wil dat minister Wouter Bos (Financiën) zo'n leegstandsbelasting invoert.
De heffing moet kantorenbezitters ertoe bewegen hun panden sneller om te bouwen tot woningen of winkels.
PvdA-gemeenteraadslid Michiel Mulder bevestigde dinsdag een bericht hierover in De Telegraaf. Volgens hem wachten eigenaren vaak op een huurder of koper die de maximale prijs wil betalen. Omdat die "ideale klant" in veel gevallen niet blijkt te bestaan, blijven de gebouwen jarenlang leegstaan.
Mulder wijst erop dat in het verkiezingsprogramma van de landelijke PvdA staat dat het Rijk gemeenten moet helpen bij het ombouwen van overbodige kantoorpanden. "Minister Bos moet dat waarmaken", aldus Mulder.
Het voorstel voor de heffing staat in een notie van de PvdA-gemeenteraadsfractie om leegstand in kantoorgebouwen tegen te gaan. De partij wil dat het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders Bos vraagt de belasting in te voeren.
(Bron)

Goh. Daar wordt pas 30 jaar over gepraat, geloof ik.
Nederlanders vinden koningshuis te duur

DEN HAAG - Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat het koningshuis te duur is. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van tijdschrift HP/De Tijd. Het weekblad heeft een uitgebreide enquête gehouden over de koninklijke familie.
Jongeren zijn volgens het onderzoek nog stelliger. Ruim 80 procent vindt het koningshuis te veel kost. Toch is er ook positief nieuws voor de Oranjes. Ongeveer 60 procent van de ondervraagden staat achter de huidige monarchie.
Koningin Beatrix en haar schoondochter prinses Máxima zijn volgens de ondervraagden de meest intelligente leden van het koningshuis. Beatrix krijgt een 8 op haar rapport; Máxima zelfs een 8,3. Prinses Mabel is de enige die een onvoldoende scoort voor haar intelligentie.
Daarnaast vindt ruim 60 procent van de ondervraagden dat prins Willem-Alexander nog deze kabinetsperiode op de troon moet komen.
(Bron)
Website stelt 'Kamervraag' namens Wilders

AMSTERDAM - Een columnist van de satirische website Stemhok.nl is erin geslaagd namens Geert Wilders een Kamervraag in te dienen. De vraag haalde het tot en met de griffie, die een lijst maakt van ingediende Kamervragen.
In een e-mail aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) stelde columnist Gerard Streling een vraag over "de recente verdubbeling van de aardappelprijs voor de prijs van patates frites en de mogelijkheid om met overheidssteun de betaalbaarheid van frites voor de lage- en middeninkomens te behouden, mede met het oog op a.s. Koninginnedag".
De vragen zouden zijn geaccepteerd en doorgestuurd naar het ministerie van Landbouw. "Met deze actie heb ik aangetoond dat niet alleen Kamerleden onzinnige vragen kunnen stellen", aldus Streling. Volgens de site had niemand het bedrog ontdekt voordat Stemhok.nl er zelf mee naar buiten trad.
Een woordvoerder van de website zegt dat de actie niet tegen Wilders was gericht. "Hoewel zijn partij de laatste tijd wel veel van dit soort eigenaardige, futiele vragen heeft gesteld." In Den Haag zouden concurrerende partijen zich kostelijk hebben vermaakt. Van Wilders zegt de site nog niets te hebben gehoord.
(Bron)
Prehistorisch 'verloren land' gevonden in Noordzee

AMSTERDAM - Britse wetenschappers hebben een gigantisch prehistorisch 'verloren land' ontdekt op de bodem van de Noordzee. De jager-verzamelaars die in het gebied woonden, zijn meer dan 8.000 jaar geleden door een stijgende zeespiegel aan hun einde gekomen. Dat meldt de BBC.
De onderzoekers van de Universiteit van Birmingham zijn verbijsterd door de vondst en spreken van het "best bewaarde prehistorische landschap van Europa". Professor Vince Gaffney van de Universiteit van Birmingham is razend enthousiast. "Het is alsof we een nieuw land hebben gevonden", zegt hij tegen de BBC.
Het gaat om een terrein van 23.000 vierkante kilometer dat Engeland destijds verbond met het vasteland, van de oostkust van Groot-Brittannië tot de Shetland Eilanden en zelfs tot vlakbij de kust van Noorwegen.
Het gebied in het midden van de Noordzee werd 12.000 jaar geleden bevolkt door jager-verzamelaars. Aan het eind van de IJstijd stegen de temperatuur en de zeespiegel, waardoor de inwoners van het in kaart gebrachte gebied naar hoger gelegen gebieden zouden zijn gejaagd.
"Het gebied is in een tijdspanne van 4.000 jaar weggevaagd", aldus Gaffney, die het onderzoek leidde met geoloog Ken Thomson. Deze ontdekking kan volgens Gaffney dienen als een waarschuwing voor de impact die klimaatverandering teweeg kan brengen.
De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van seismische olie-exploratie technologie om het gebied in kaart te brengen. De wetenschappers hebben een landkaart van het gebied gemaakt, waarop rivieren, grote meren en heuvels zijn te zien.
"Men dacht altijd dat dit een landbrug was die door mensen werd gebruikt om naar het Britse eiland te komen, maar de waarheid is geheel anders", aldus professor Gaffney volgens de Britse krant The Guardian. Hij denkt dat het gebied dicht bevolkt was. De inwoners leefden in families in hutjes en jaagden op dieren zoals herten.
(Bron)
Flexibel werken schaadt arbeidsvreugde

AMSTERDAM - Wie zelf bepaalt wanneer hij begint en ophoudt met werken, wordt daar niet vrolijker van. Het resultaat van een flexibele baan is vooral dat mensen langer werken dan ze eigenlijk willen.
Dat concludeert socioloog Patricia van Echtelt in een onderzoek waarop zij volgende week donderdag promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De moderne werkgever biedt zijn personeel een flexibele baan, waarin zij hun eigen tijd kunnen indelen en werk- en zorgtaken kunnen verdelen. Daardoor hebben zij meer plezier in hun werk. Althans, dat is volgens Van Echtelt de bedoeling. In de praktijk werkt het volgens haar anders. "Het resultaat is vooral dat veel mensen meer werken dan ze eigenlijk willen. En al dat overwerk schaadt het welbevinden van de werknemers."
Een bedrijf kan wel flexibel omgaan met werktijden, de hoeveelheid werk blijft gewoon hetzelfde. Doordat de werknemers steeds meer worden afgerekend op resultaat, willen zij hun werk graag goed doen en zijn ze sneller geneigd onbetaald overuren te maken, concludeert de socioloog.
Uit het onderzoek blijkt dat niet het plezier in het werk, maar eerder de werkdruk de oorzaak is van het overwerk. Dit komt volgens Van Echtelt door wat zij 'de tirannie van de kleine beslissingen' noemt. "Elke dag neem je de beslissing nog even iets af te maken na werktijd, maar al die kleine beslissingen bij elkaar opgeteld leveren een resultaat op waarvoor je eigenlijk helemaal niet had willen kiezen."
(Bron)
Onbekende wekt bijna 5000 mensen met SMS-Alert

TILBURG - Bijna 5000 deelnemers aan een sms-waarschuwingssysteem van de politie Midden en West Brabant zijn dinsdagochtend om 06.15 uur gewekt met een sms-bericht. Hoewel het systeem bedoeld is voor alarmeringen en opsporingsberichten, luidde de tekst dinsdagochtend slechts 'wewew'.
De politie benadrukt dat het sms-bericht niet van de organisatie afkomstig is. Ze gaat ervan uit dat "een persoon van buiten af" het bericht via het politiesysteem heeft verzonden. Dat maakte de politie dinsdag bekend.
Inmiddels zijn maatregelen genomen die dergelijk misbruik in de toekomst moeten voorkomen, aldus de politie. "Er is niet ingebroken in een beveiligd politiesysteem, maar iemand heeft ingelogd op de door een extern bedrijf beschikbaar gestelde internetapplicatie en toen het bericht verzonden."
Dinsdagochtend kwamen enkele tientallen telefonische klachten binnen. Inmiddels hebben tweehonderd deelnemers aan het sms-project hun medewerking opgezegd. De politie betreurt het misbruik en heeft aan de betrokken deelnemers excuses aangeboden voor de overlast.
(Bron)
15 graden voelt ineens verdraaid koud aan...
Jee, wat is het grijs. Ik was al bijna vergeten hoe dat er uitzag...
Straat Deurne ontruimd na vondst verdachte stoffen

DEURNE - Bewoners van de Fitissingel in Deurne hebben maandag om 13.00 uur hun huis moeten verlaten omdat de politie in een woning in de straat verdachte stoffen heeft gevonden. Dat heeft een woordvoerder van de politie bevestigd.
Het ging om een voorraad zoutzuur, aceton, kaliumnitraat en andere stoffen die in combinatie hoogst explosief kunnen zijn. De chemische stoffen lagen opgeslagen in een tuinschuurtje. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zette een op afstand bestuurbare robot in om twee potten met onbekende inhoud te kunnen analyseren.
Daarna kon de voorraad worden afgevoerd. Uit voorzorg werd een container geplaatst die als afscherming diende. De operatie werd om 16.15 uur afgerond. Daarna konden de buurtbewoners die tijdelijk waren ondergebracht in sporthal De Kubus terug naar huis.
De bewoner van het pand, een 24-jarige man, is in zijn woning aangehouden. Over zijn motieven is nog niets bekend. Hoe zij de chemische voorraad op het spoor is gekomen, wil de politie niet zeggen.
(Bron)
Google Earth niet langer in Sudan

AMSTERDAM - Het programma Google Earth is niet langer beschikbaar in Sudan. Dat ontdekte weblog Ogle Earth, dat de ontwikkelingen rond de digitale atlas volgt.
Wie vanuit het Afrikaanse land probeert om Google Earth te downloaden, ziet een webpagina met de melding dat de software niet beschikbaar is.
Reden zijn de economische sancties van de Verenigde Staten tegen Sudan vanwege de oorlog in de provincie Darfur. Amerikaanse bedrijven mogen geen producten naar Sudan exporteren.
Ironisch genoeg lanceerden Google en het Holocaust Museum in Washington korte tijd geleden nog een kaart voor Google Earth, waarop de verwoestingen in Darfur te volgen zijn. In dat gebied zijn miljoenen mensen op de vlucht voor de Janjaweed, een militie die zou worden gesteund door de regering in de hoofdstad Khartoum.
(Bron)
Vrouw gaat agenten te lijf met hakmes

AMSTERDAM - Een Arnhemse vrouw is vrijdag in haar woonplaats aangehouden nadat ze agenten met een hakmes te lijf was gegaan. De 43-jarige vrouw raakte daarbij zelf gewond nadat ze gebeten was door een politiehond. De agenten bleven ongedeerd, meldt de politie zondag.
Buurtbewoners meldden dat de vrouw met een mes over straat liep. Ook zou een auto van een van de buurtbewoners vernield zijn.
Toen agenten bij de vrouw langsgingen, kwam de Arnhemse door de gang op de agenten afrennen met een hakmes. De dienders gebruikten pepperspray en gingen met een politiehond naar binnen. Vervolgens sloeg de vrouw met het hakmes in op de hond. De hond bleek ongedeerd.
De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis. De aanleiding voor haar gedrag is nog onbekend.
(Bron)
Weinig werktijd verloren door stakingen

VOORBURG - Het jaar 2006 kende veel stakingen, toch was het verlies aan werktijd betrekkelijk klein. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek maandag dat door 31 stakingen 16.000 werkdagen verloren gingen.
Bij de acties in 2006 waren in totaal 11.000 werknemers betrokken. Het aantal stakingen is sinds 1989 niet meer zo hoog geweest.
Het aantal verloren arbeidsdagen wisselt sterk per jaar. In 2000 legden in totaal 9000 mensen het werk neer. In 2002 staakten 245.000 werknemers, het overgrote deel van de verloren arbeidsdagen werd veroorzaakt door een staking in de bouw.
(Bron)
Gevangene ontsnapt na nep-vrijlatingsfax

AMSTERDAM - Een gevangene uit een instelling in het Amerikaanse Kentucky is per abuis vrijgelaten, nadat de gevangenis een nep-fax aanzagen voor echt. Dat meldt de BBC maandag.
In de fax, die was gestuurd vanuit de lokale supermarkt, stond dat het Hooggerechtshof had bepaald dat de 19-jarige man mocht worden vrijgelaten. De fax stond vol met spelfouten en was niet gedrukt op officieel postpapier.
Nadat de instelling erachter kwam dat het een grote fout had gemaakt, kon de man, die verdacht wordt van mishandeling en beroving, twee weken later opnieuw aangehouden worden in het huis van zijn moeder.
Justitie in het betrokken district is woedend, maar de gevangenisdirecteur bezwoer dat het niet tot zijn taken behoort de bron van alle faxen na te gaan. Hij gaf wel toe dat er best iemand vragen had kunnen stellen over de echtheid van deze fax.
"Het is maar goed dat er in de tussentijd niets gebeurd is, want deze man is erg gevaarlijk", aldus een zegsman van Justitie.
De politie onderzoekt nog wie de nep-fax gestuurd heeft.
(Bron)
'NAM heeft bodemdaling Waddenzee niet in de hand'

HILVERSUM - De bodem van de Waddenzee zou weleens 100 procent sneller kunnen dalen dan is voorspeld door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De bodemdaling is ook niet in toom te houden door de gaswinning aan te passen. Dit in tegenstelling tot wat de NAM met het 'hand aan de kraan'-principe denkt te kunnen.
Ook de dijken en het achterland zullen mogelijk enkele decimeters zakken. Dat staat in een rapport van een voormalig top-ingenieur van de NAM, dat maandagavond door het tv-programma Nova is geopenbaard.
"Zijn eindconclusie is dat je een onaanvaardbaar risico neemt door door te gaan op deze weg", aldus bioloog José Joordens over het rapport in Nova.
Ondernemers uit het Lauwersmeergebied eisen bij de Raad van State dat de gaswinning wordt stilgelegd. De top-ingenieur stelde zijn rapport voor hun zaak ter beschikking. De zitting bij de Raad van State is op 19 juni.
(Bron)
Docent ontslagen na discussie over schietpartij Virginia

AMSTERDAM - Een docent boekhouden van een katholieke universiteit in de Verenigde Staten is ontslagen omdat hij twee dagen na de schietpartij op de Technische Universiteit van Virginia studenten met een stift heeft 'bedreigd' onder het uitroepen van "pang". Amerikaanse media hebben dit maandag gemeld.
De leerkracht, de 37-jarige Nicholas Winset, zegt met zijn gedrag in het kader van een discussie over vuurwapenbezit gehoor te hebben gegeven aan een oproep de schietpartij in Virginia tijdens de les aan de orde te stellen.
De 'discussie' omvatte een demonstratie waarin Winset deed alsof hij enkele studenten neerschoot. Vervolgens deed een student alsof hij op Winset schoot, om aan te tonen dat de schutter te stoppen was geweest als een van zijn potentiële slachtoffers een vuurwapen had gehad.
Winset, die aan het Emmanuel College in Boston doceerde, vertelde de krant Boston Herald dat hij van mening is dat de klas "een plaats voor academisch onderzoek" behoort te zijn. Hij had zijn optreden als zodanig tegenover zijn superieuren verdedigd, maar ontving vorige week vrijdag niettemin een ontslagbrief op zijn deurmat.
Winset stelt dat de onderwijsinstelling met zijn ontslag het vrije woord en mogelijk het publieke debat over het recht op het dragen van wapens schaadt. Hij plaatste een achttien minuten durende video op de internetsite YouTube waarin hij zijn optreden verdedigt.
Het Emmanuel College zegt dat de instelling duidelijke regels heeft over het gedrag in de klas en op de campus, en "het gebruik van discriminerende of obscene taal op geen enkele wijze steunt". Een van Winsets studenten, de 19-jarige Junny Lee, vertelde de krant The Boston Globe dat de meeste studenten niet leken te vinden dat Winset met zijn optreden te ver ging.
(Bron)

Sja.
'Navigatiesystemen eenvoudig te misleiden'

AMSTERDAM - Navigatieapparatuur in auto's is vaak slecht beveiligd. Twee hackers slaagden er op relatief eenvoudige wijze in de apparaten verzonnen berichten te laten verspreiden, aldus IDG News.
Veel navigatiesystemen scannen voortdurend de FM-band, die ook voor etherradio wordt gebruikt, op zoek naar berichten met verkeersinformatie. Die worden verzonden met bepaalde codes, die de software op het apparaat kan weergeven als een waarschuwing voor bijvoorbeeld files of slecht weer.
Hackers konden zonder veel moeite legitieme verkeersinformatieberichten imiteren. Ze ontdekten door uitproberen allerlei verschillende codes, die tot mededelingen op het apparaat leiden. Sommige daarvan waren vrij komisch: een waarschuwde voor een stierengevecht.
(Bron)
Proef met gratis sturen post van start

AMSTERDAM - Wie geen bezwaar heeft tegen reclame op de post die hij verstuurt, kan vanaf maandag gratis zijn slag slaan. Via de website gratis-post.nl kunnen kosteloos enveloppen worden besteld die al zijn bedrukt met een postzegel van 44 cent. De gratis service is mogelijk doordat de achterzijde van de envelop is bedrukt met een advertentie.
De bedrijven die adverteren, betalen 12.500 euro om exclusief een boodschap achter te laten op een oplage van tienduizend enveloppen. Consumenten die gebruik willen maken van de gratis dienst moeten wel hun gegevens opgeven op een website, zodat bedrijven reclame naar hen kunnen sturen.
De eerste oplage van 52.500 enveloppen is bedrukt met een advertentie van opticien Pearle. Per week kunnen consumenten een pakket van vijf gratis gefrankeerde enveloppen bestellen.
De actie van het bedrijf Gratis Post is een proef en duurt twee maanden. Bij succes krijgt de proef mogelijk een structureel vervolg.
(Bron)
Twee Polen omgekomen in koelcel

HORSSEN - Twee Poolse mannen van dertig en 34 jaar oud zijn zondagavond om het leven gekomen in een zuurstofarme koelcel van het fruitbedrijf in Horssen (Gelderland) waar ze werkten. Dat maakte de politie bekend.
De politie vermoedt dat de twee medewerkers van het bedrijf door een luik aan de bovenkant van de koelcel naar binnen zijn geklommen om appels te pakken. Het gaat om een zogenaamde zuurstofarme cel, waarin het zuurstofgehalte zo laag is dat het niet mogelijk is om langer dan enkele minuten te overleven.
De beide mannen moesten hier van op de hoogte zijn, maar zijn toch de cel ingegaan. Toen de hulpdiensten arriveerden vertoonden de mannen geen tekenen van leven meer, aldus de politie.
(Bron)
'Verkeersongevallen kosten 1,2 miljoen levens per jaar'

MANILA - Jaarlijks komen er 1,2 miljoen mensen om door verkeersongevallen. De meeste doden zijn jongeren en het grootste deel van de dodelijke ongelukken doet zich voor in ontwikkelingslanden.
Dat blijkt uit een rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO dat maandag is gepubliceerd.
Iedere dag sterven er duizend mensen die jonger zijn dan 25 jaar in het verkeer. Verreweg de meeste doden vallen in de armere landen. Volgens het rapport eisen verkeersongevallen veel meer slachtoffers dan hiv/aids onder jongeren tussen de 15 en 19 jaar.
In Azië is de brommer vaak het belangrijkste vervoersmiddel van hele gezinnen. Kinderen dragen vaak geen helm en lopen zo een extra groot risico op ernstig letsel.
De WHO pleit voor 'simpele' maatregelen waarmee het aantal verkeersdoden drastisch zou kunnen worden verminderd. Zo wil de organisatie onder meer dat landen een snelheidslimiet instellen en handhaven, strafmaatregelen nemen tegen alcohol in het verkeer en het gebruik van veiligheidsriemen en helmen verplicht stellen.
(Bron)

Gewoon afschaffen dat verkeer!

zondag, april 22, 2007

Pioen:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Knipje, let op de mieren die of snoepen van de suiker op de knoppen, of ze zetten luizen uit om dat te doen. Ik hou ze in de gaten.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Niet uit te roeien, Look-zonder-look en een muntsoort:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
De es komt in bloei, en wie goed kijkt ziet een klein maantje.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Voorgaande jaren kwam deze plant niet veel verder dan een wortelrozet, de slakken vraten alles op. Nu lijkt het beter te gaan. Afwachten maar tot ie bloeit. (En zoek het lieveheersbeestje ;-))

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
De lente loopt ten einde:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Let op die oogjes ;-)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
De zonnebloemkiemen zijn iets steviger aan de groei, en moeten ook heel rap een plekje in de tuin krijgen. Beetje raar licht:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Jawel: sla.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
De esdoorn doet het nog, maar hij zal verplant moeten worden. Hij staat te dicht bij de schutting, waarschijnlijk geplant door een vogel?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Het zware leven van een Tom: overdag in de struiken slapen, dan wat eten, en lekker uitbuiken als de zon weg is.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
De Japanse duizendknoop spat de grond weer uit:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
De eerste generatie mussenjongen is ehm... Ik zag er al een die gevoerd werd op een tak, en ik zag er een die duidelijk toch iets minder vliegvlug was dan hij of zij had gedacht.
En T&T zijn niet zo geïnteresseerd in dooie mus: er wordt aan gesnuffeld, ze willen er wel een tik tegen geven om te kijken of er nog leven in zit, maar als het niet meer piept en niet meer beweegt, is het niet boeiend genoeg.
Youtube verwijdert 'per ongeluk' controversieel filmpje

AMSTERDAM - Youtube heeft een controversiële video van de Amerikaanse presidentskandidaat John McCain tijdelijk verwijderd. Op de beelden is McCain tijdens een bijeenkomst te zien waar hij in een liedje adviseert Iran te bombarderen.
Youtube heeft vrijdag bevestigd dat de video korte tijd offline is geweest, zo meldt Cnet.
Volgens een woordvoerder van Youtube hebben medewerkers van het bedrijf de video bekeken nadat bezoekers van de site hadden aangegeven dat het filmpje mogelijk 'inappropriate' (ongepast) was. "De video was per ongeluk verwijderd tijdens het beoordelen", aldus Youtube. Enkele uren later stond het filmpje weer online.
In het filmpje blijkt maar weer dat politici op hun tellen moeten passen voor het geval iemand met zijn mobieltje een opname maakt. De senator McCain maakte tijdens een bijeenkomst in South Carolina een controversieel grapje over Iran. Iemand uit het publiek beklaagde zich over het islamitische land en vroeg: "Wanneer sturen we een bericht per luchtpost naar Teheran?"
McCain antwoordde daarop door de zaal te herinneren aan "dat oude liedje van de Beach Boys". Vervolgens zong hij op de wijze van Barbara Ann "bomb Iran", oftewel bombardeer Iran.
De Republikein John McCain wil in 2008 de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten winnen. Hij is nu senator voor de staat Arizona.
(Bron)
Inspecteur ontdekt zijn gestolen motor in reclamespot

KEULEN - Een Duitse hoofdinspecteur heeft zijn gestolen motorfiets in een reclamespotje op televisie ontdekt. De inspecteur probeert zijn Harley Davidson nu via een advocaat terug te krijgen.
De motor dook op in een reclame van een bouwspaarfonds. De Harley, die door de inspecteur zelf was verfraaid, was drie jaar geleden uit de garage gestolen.
De beelden voor de commercial werden in opdracht van een Duits reclamebedrijf door een productiefirma in Letland gedraaid. Deze firma bleek enkele Harley-rijders te hebben opgetrommeld, meldde een regionale Duitse omroep.
(Bron)
Krokodillen verslinden 9-jarige Chinees

PEKING - Elf krokodillen in een Chinees dierenpark hebben een 9-jarige scholier verslonden. Een dier had de jongen bij zijn kleren gegrepen en hem in de vijver gesleurd. Vervolgens stortte de hele groep zich op de Chinees.
De scholier was samen met andere kinderen over het hek geklommen. Zij sloegen de dieren met stenen en stokken, meldden Chinese media zondag over het incident in Beihai. De krokodil die de jongen aanviel, is doodgeschoten.
(Bron)
Duizend fouten arts-assistenten door slechte begeleiding

AMSTERDAM - Artsen in opleiding maken jaarlijks zeker duizend medische fouten met soms verstrekkende gevolgen voor de patiënt. Dat schrijft De Telegraaf zondag op basis een studie van de Groningse psycholoog Jelle Prins, waar tv-programma Zembla zondagavond over uitzendt.
Meer dan de helft (54 procent) van de betreffende groep erkent jaarlijks één of meer schadelijke inschattingsfouten te maken.
Zembla onderzocht in 'Onderzoeken op de patiënt' de werkdruk en de positie van de arts-assistent, waar er in Nederland zo'n vijfduizend van zijn. De werksfeer in ziekenhuizen zou bijdragen aan de gemaakte fouten. Net afgestudeerden zouden aarzelen om specialisten te bellen als ze er zelf niet uitkomen. Bellen zou worden gezien als een gebrek aan kennis.
Ook zou meespelen dat degene die ze moeten bellen hen vaak beoordelen. Uit angst voor een negatieve beoordeling, tegen de context van relatief weinig opleidingsplaatsen, zien ze af van hulp inroepen. "Het klimaat is er een waarbij je erg bang gemaakt wordt, gedreigd en uitgekafferd", zegt een van hen in Zembla.
Volgens Prins zijn veel fouten te voorkomen. De missers zouden het gevolg zijn van te lange werkdagen, een hoge arbeidsdruk en te grote verantwoordelijkheid voor de assistenten. Ook hun begeleiding zou tekort schieten. De uitzending van Zembla is zondagavond.
De voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten, professor P. Vierhout, is geschokt door de uitkomst van het onderzoek. "Dit mag niet voorkomen. Die manier van werken ken ik niet." Hij gaat hierover een brief schrijven aan alle wetenschappelijke verenigingen en medisch specialisten van Nederland.
Het onderzoek van Prins is het eerste in Nederland naar aantallen medische fouten van arts-assistenten en volgens de onderzoeker het omvangrijkste ter wereld. "Het zijn vermijdbare fouten", aldus Prins. "Die fouten komen door een opleidingsklimaat dat onveilig is, waarin je even niet meer je opleider of supervisor belt om mee te kijken, waarin je door zoveel diensten achter elkaar extreem vermoeid bent en daardoor fouten gaat maken."
Uit eerder onderzoek van Prins is gebleken dat een op de vijf arts-assistenten wordt getroffen door een burn-out en dat 40 procent oververmoeid zijn werk doet. De andragoog Prins denkt eind dit jaar op het onderzoek te promoveren.
(Bron)

Als je enig zicht hebt op het klimaat waarin gewerkt wordt, kan dit geen nieuws zijn :-(