zaterdag, september 22, 2007

'Kenianen uitgebuit voor Nederlandse rozen'

AMSTERDAM - Nederlandse rozenkwekers maken zich in Kenia schuldig aan 'moderne slavernij'. De Kenianen werken onder erbarmelijke omstandigheden voor één tot twee euro per dag, bericht RTL Nieuws vrijdagavond.
Een Keniase mensenrechtenorganisatie luidt de noodklok over de situatie bij Lake Naivasha, ofwel de 'rozentuin van de wereld'. Jaarlijks worden meer dan een miljard rozen gekweekt en voornamelijk naar Europa getransporteerd.
Ook veel Nederlandse bedrijven zijn er actief. Kassen met rozen beslaan een oppervlakte van driehonderd voetbalvelden.
"Het is gelegaliseerde slavernij", zegt de burgemeester van Naivasha Thomas Gitau. Door de bevolkingsgroei is het steeds moeilijker om een baan te vinden, waardoor Kenianen gedwongen zijn de rozen te plukken, zegt Gitau.
Het zou gaan om tienduizenden arbeiders die worden uitgebuit. "Koop die bloemen niet, wij zijn hier gevangenen", zegt een van de arbeiders.
Hij wijst erop dat ze gescheurde kleding moeten dragen, waardoor ze in contact komen met chemicaliën. [Zou dat veel uitmaken? Met ongescheurde kleding is het nog steeds link, lijkt me...]
Landbouworganisatie LTO Nederland laat weten de problemen niet te herkennen. Het wijst op de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers.
FNV Bondgenoten laat weten per 1 januari een keurmerk voor bloemen in te voeren. Daarbij wordt gekeken naar arbeidsomstandigheden en effecten op het milieu.
Zodra een bedrijf het keurmerk aanvraagt, gaan onafhankelijke controleurs er op bezoek. Samen met vertegenwoordigers van vakbonden en non-gouvernementele organisaties ter plaatse onderzoeken zij of het bedrijf zich aan de cao houdt en het personeel onder goede arbeidsomstandigheden laat werken.
Ook wordt nagegaan of bestrijdingsmiddelen veilig, dus bijvoorbeeld niet in de buurt van toiletten of de kantine, zijn opgeslagen en het personeel die middelen op een veilige manier gebruikt.
(Bron)
'Eerder dwangbehandeling bij anorexia'

AMSTERDAM - Patiënten die zeer ernstige anorexia nervosa hebben, moeten eerder worden gedwongen tot een behandeling. Dat zegt de voorzitter van de landelijke werkgroep die een richtlijn maakte voor eetstoornissen zaterdag in NRC Handelsblad.
Anorexiapatiënten kunnen door extreem ondergewicht zo in de war raken, dat zij niet meer over hun eigen toestand kunnen oordelen, zegt Eric van Furth in de krant.
Zij zouden moeten worden gedwongen tot behandeling om te voorkomen dat zij nog zieker worden of zelfs overlijden.
Artsen en psychiaters durven het volgens Van Furth niet aan om deze mensen tijdelijk wilsonbekwaam te verklaren.
"Dat komt doordat patiënten zo normaal lijken. Voor een deel zijn ze dat ook. Maar niet als het over eten gaat."
(Bron)

Wat natuurlijk ook geldt voor de 'andere kant' van de eetproblemen: de eetverslaving.
Overigens lijkt me niet dat mensen in de war raken dóór hun eetprobleem: wie een eetprobleem heeft, _is_ al ernstig in de war.
Politie maakt eind aan demonstratie extreemrechts

AMSTERDAM - De politie heeft zaterdagmiddag in Amsterdam-West een demonstratie van de extreemrechtse Nationalistische Volks Beweging (NVB) beëindigd, nadat meteen bij het begin van de actie rond 13.00 uur gevechten waren uitgebroken.
De enkele tientallen NVB-aanhangers werden op het Surinameplein aangevallen door een ongeveer even groot aantal extreemlinkse tegendemonstranten en jongelui uit de buurt.
De politie haalde de vechtersbazen uit elkaar. Daarna moesten de NVB'ers hun demonstratie beëindigen om verdere ongeregeldheden te voorkomen.
Zij werden in een bus afgevoerd. Drie aanhangers van extreemrechts raakten lichtgewond. De politie hield zes personen aan, aldus een woordvoerster. Het is onbekend tot welke partij zij behoren.
De NVB wilde demonstreren tegen de verplaatsing van een oorlogsmonument in het stadsdeel De Baarsjes. Het witte kruis stond tot begin vorig jaar op de hoek van het plein waar de Westermoskee zou komen.
De Baarsjes gaf het monument tijdelijk een andere bestemming omdat het toekomstig bouwverkeer in de weg stond.
De extreemrechtse groep denkt dat het christelijk symbool in werkelijkheid het veld heeft moeten ruimen omdat er relatief veel moslims in het stadsdeel wonen.
De verplaatsing zou een teken zijn van de vermeende islamisering van Nederland.
De aanhangers van de NVB waren van plan een nieuw wit kruis neer te zetten op de plek waar het originele exemplaar eerst stond. "Jammer dat het voorbij is", zei hun woordvoerder nadat de actie was beëindigd."De politie kiest voor de zijde van links."
Het linkse 'Comité NVBnee' had van tevoren aangekondigd een tegendemonstratie te organiseren. Deze manifestatie op het Mercatorplein mocht wel gewoon doorgaan en trok tussen de honderd en tweehonderd bezoekers.
Volgens een politiewoordvoerster deden zich nog enkele kleine schermutselingen voor, maar werd niemand meer aangehouden.
(Bron)

Ach ja, eigen volk eerst maar de eigen taal wordt slecht beheerst.
En paranoïa rules, zeggen we dan maar.
Rode Khmerleider wil nieuw toilet in cel

PHNOM PENH - Een gevangen leider van het beruchte Cambodjaanse regime van de Rode Khmer, Nuon Chea, wil gezonder eten en een nieuw toilet in zijn cel. Dit heeft zijn raadsman, Son Arun, zaterdag naar voren gebracht.
Nuon Chea is 81 of 82 jaar oud en zit in afwachting van zijn proces wegens de gruwelen van de Rode Khmer sinds woensdag gevangen in Phnom Penh.
De beklaagde is te oud om te hurken wat de gewenste houding is voor het gebruik van het huidige toilet in de cel, aldus Son Arun.
Het eten in de gevangenis is volgens Nuon Chea erg lekker maar niet gezond. Hij wil gezonder eten, vooral vis en groenten, om langer te leven en het proces te kunnen bijwonen.
Afgelopen week berichtten de autoriteiten nog dat Nuon Chea 'calorierijk eten' kreeg en constante medische zorg geniet.
Nuon Chea ontkent de macht of bevoegdheid te hebben gehad misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden te laten plegen. Hij heeft naar eigen zeggen zelf veertig familieleden verloren tijdens het schrikbewind van 1975 tot 1979.
Maar volgens de aanklagers is hij een van de meest fanatieke ideologen van de communistische Rode Khmer geweest. De Rode Khmer zijn verantwoordelijk voor de dood van tussen de anderhalf en drie miljoen Cambodjanen.
Nuon Chea is van de nog levende topfiguren van de Rode Khmer de meest prominente. Hij was in het Rode Khmerjargon 'Broeder nummer 2'.
Broeder nummer 1 was Pol Pot, de leider van de Rode Khmer die in 1998 overleed in het binnenland van Cambodja.
Na vele jaren van juridisch touwtrekken kon het in de buitenwijken van Phnom Penh gevestigde Cambodja-tribunaal dit jaar eindelijk aan het werk. Officieel heet het de Buitengewone Kamers van de Gerechtshoven van Cambodja.
Die handelen naar Cambodjaans recht maar worden aangestuurd door de Verenigde Naties. Die hebben onder anderen magistraten naar Phnom Penh gestuurd onder wie de Nederlandse rechter Katinka Lahuis.
(Bron)
'Rijscholen weigeren allochtonen massaal'

AMSTERDAM - Rijscholen weigeren op grote schaal allochtone cursisten om een hoog slagingspercentage te houden. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van een rondgang langs vijfentwintig rijschoolhouders.
Een lager cijfer op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zou slechte reclame zijn.
Achttien van de vijfentwintig rijscholen bevestigden dat allochtonen die de taal niet zo goed beheersen worden gediscrimineerd. Vier rijschoolhouders herkenden de verhalen niet en drie onthielden zich van commentaar.
"Dit gedrag is verwerpelijk", zegt een woordvoerder van de Bovag, waar 750 rijscholen bij zijn aangesloten. "Als wij aanwijzingen zouden hebben dat één van onze scholen discrimineert, dan zouden we meteen passende actie nemen."
Het CBR maakt sinds vijf jaar de slagingspercentages openbaar. Trouw constateert dat de verschillen in percentages op de CBR-site 'opvallend groot' zijn.
Veel rijscholen met buitenlandse achternamen scoren gemiddeld erg laag, andere rijscholen halen vijftig procent geslaagden bij een eerste examen."
Rijschoolhouder Jan Bakker uit Alkmaar zegt dat rijschoolhouders zich in het verkeer aan de regels houden maar daarbuiten het minder nauw nemen met de regels. "Er wordt flink gesjoemeld. Dat komt door de moordende concurrentie."
Bij Bakker haalt een op de drie het eerste examen. "Daar heb ik lak aan. Ik vind het geweldig om leerlingen met wat voor een achterstand dan ook, toch aan een rijbewijs te helpen. Maar veel collega's zijn er wel gevoelig voor. Die selecteren hun klanten en goochelen met cijfers."
Een Turkse rijschoolhouder uit Schiedam zegt zich soms een 'opvanghuis voor elders weggestuurde of gefrustreerde' cursisten te voelen.
Een woordvoerder van het CBR laat weten dat de instantie slechts kan toezien of er sprake is van discriminatie bij het examen, niet bij de selectie van cursisten. "Wij hebben geen toezichtfunctie op de rijscholen; het zijn zelfstandige ondernemers."
(Bron)
'Mogelijk 1 miljoen mensen in strafkampen Noord-Korea'

PYONGYANG - Het stalinistische regime in Noord-Korea heeft waarschijnlijk een half miljoen tot 1 miljoen mensen om politieke redenen in concentratiekampen ondergebracht. Bovendien zijn er nog eens honderdduizenden mensen om andere redenen in werkkampen gestopt.
Dat meldt de organisatie Open Doors, die opkomt voor vervolgde christenen in de wereld, op basis van eigen onderzoek in Noord-Korea.
Open Doors en verscheidene mensenrechtenorganisaties gingen er eerder van uit dat er in Noord-Koreaanse strafkampen ongeveer 200.000 mensen zitten.
"Het is niet ondenkbaar dat het aantal gevangenen de 1 miljoen overschrijdt", stelt 'broeder Simon', die leiding geeft aan het werk van Open Doors in Noord-Korea.
"Veel kampen zijn zo groot dat ze niet opvallen op satellietfoto's. Ze bestaan uit complete dorpen."
Broeder Simon staat via netwerken in contact met tienduizenden christenen in Noord-Korea. Hij acht het waarschijnlijk dat het Aziatische land tussen de 400.000 en een half miljoen ondergrondse christenen telt.
Minimaal een kwart van de christenen zit vanwege zijn of haar geloof in een politiek strafkamp, waar mensen in beginsel niet levend uitkomen.
"In Noord-Korea is het streng verboden christen te zijn", laat broeder Simon weten. "Wie een bijbel heeft, wordt met zijn of haar gezin naar een kamp gestuurd.
Vluchtelingen die in China of Noord-Korea worden opgepakt, kunnen een paar jaar strafkamp krijgen. Maar als de Noord-Koreaanse overheid ontdekt dat de vluchteling contact met christenen heeft gehad, wordt hij nog veel harder aangepakt."
Een van de activiteiten van Open Doors is het opvangen van Noord-Koreaanse vluchtelingen die China hebben bereikt. Volgens broeder Simon neemt het aantal vluchtelingen dat de grens oversteekt af. "Het is zo moeilijk nu nog een van de grensrivieren over te steken.
Aan de Noord-Koreaanse kant zijn vallen gemaakt: kuilen met bamboepijlen erin. Verder worden aan beide kanten van de grens hoge hekken met prikkeldraad geplaatst en heeft China beloningen uitgeloofd voor mensen die vluchtelingen aangeven. Chinezen die zich over illegale Noord-Koreanen ontfermen, riskeren forse boetes."
Volgens broeder Simon proberen Noord-Koreaanse spionnen met toestemming van Peking in China te infiltreren in netwerken die zorgen voor vluchtelingen.
"Er zijn sterke aanwijzingen dat China dit jaar de meeste vluchtelingen wil terugsturen", stelt broeder Simon. "Volgend jaar kan China dan in de aanloop naar de Olympische Spelen mooi weer spelen door geen vluchtelingen meer uit te zetten."
(Bron)
'Historische' doorbraak bij VN-conferentie ozonlaag

MONTREAL - Op een VN-conferentie in Montréal is vrijdag (plaatselijke tijd) een 'historisch' akkoord bereikt over de bescherming van de ozonlaag. Dit heeft een woordvoerder van het VN-milieuprogramma UNEP laten weten.
De geïndustrialiseerde wereld en de ontwikkelingslanden zijn het eens geworden over een plan om chemicaliën die schadelijk zijn voor de ozonlaag, gefaseerd te verbieden. Daartoe behoren bepaalde HCFK's (waterstofchloorfluorkoolstofverbindingen).
Nadere details worden meegedeeld tijdens een persconferentie zaterdag. Vertegenwoordigers uit 190 landen zijn deze week in de Canadese stad bijeen.
Volgens het oorspronkelijke voorstel zouden de geïndustrialiseerde landen tot 2030 en de ontwikkelingslanden tot 2040 de tijd krijgen om bepaalde schadelijke stoffen in koelkasten, haarlak en brandblusapparatuur te verbieden.
Tijdens de onderhandelingen hebben VS en EU erop aangedrongen die deadlines naar voren te halen.
(Bron)
WRR bepleit behoud dubbel paspoort

DEN HAAG - De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) vindt het geen probleem als burgers een dubbele nationaliteit hebben. Dat schrijft het adviesorgaan in een rapport dat vrijdag is gepubliceerd.
"In een globaliserende wereld is het hebben van twee paspoorten steeds vaker een gegeven. Niet alleen voor 'nieuwe Nederlanders', maar ook voor Nederlandse emigranten", constateert de raad.
Dit voorjaar laaide een maatschappelijke discussie op over de dubbele nationaliteit. Aanjager van het debat was fractieleider Geert W. van de Partij voor de Vrijheid (PVV).
Hij bekritiseerde de bewindslieden Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb, die behalve over de Nederlandse nationaliteit ook over een buitenlands paspoort beschikken.
Het bezit van twee paspoorten zou de staatssecretarissen volgens critici opschepen met een dubbele loyaliteit.
De WRR stelt dat eventuele problemen die ontstaan bij vertegenwoordigers van Nederland, zakelijk moeten worden besproken en opgelost.
De raad benadrukt het belang van een nieuwe kijk op de Nederlandse identiteit. "Zowel migranten en hun kinderen als 'oorspronkelijke' Nederlanders voelen zich niet altijd meer op hun gemak in ons land."
(Bron)
Bom ontploft in auto van Britse leraar

LIVERPOOL - Onbekenden hebben vrijdag een zelfgemaakte, zware vuurwerkbom tot ontploffing gebracht in de auto van een Britse leraar.
Het incident had plaats vlakbij een school in Liverpool. Niemand raakte gewond, aldus de Britse omroepen BBC en Sky News. Volgens ooggetuigen bevatte het explosief spijkers.
De school werd direct ontruimd. Volgens de politie hadden er doden kunnen vallen. Het is niet duidelijk of de eigenaar van de auto het doelwit had moeten zijn van een aanslag, mogelijk van leerlingen.
(Bron)
Maïs getroffen door schimmelziekte

ROERMOND - Op veel plaatsen in Noord-Limburg, het zuidoosten van Brabant en Drenthe zijn hele maïspercelen bedorven en gestorven als gevolg van de bladvlekkenziekte.
Het is de eerste keer dat deze ziekte op een dergelijke schaal in Nederland voorkomt, laat de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB zaterdag weten.
De LLTB spreekt op basis van onderzoek van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in Lelystad over "extreme opkomst" van deze ziekte.
De oorzaak is het warme weer in het voorjaar, waardoor de schimmels zich in de bodem goed hebben kunnen voeden.
De LLTB adviseert boeren niet langer te wachten met het hakselen, anders grijpt de ziekte nog verder om zich heen.
(Bron)

Goed hè, monocultuur.
Groen op groen:



(Beetje aangescherpt om de details wat beter te zien.)
De bosrank heeft nu nog knoppen, bloemen, maar ook al uitgebloeide bloemen die nog niet echt pluizen:

De es die in de weg staat:

Maar het is wel degelijk herfstig:



De spirea houdt maar niet op:

De heksenkring rond de coniferen is weer aanwezig. De grootste paddestoel, die ik niet goed op de foto kon krijgen, heeft een hoed die inmiddels 23 centimeter in doorsnee is. In totaal staan er nu 17, en ik denk dat er meer komen.
Helemaal zeker weet ik het niet, maar ik gok op de grote parasolzwam, Macrolepiota procera. De hoed is goed eetbaar, maar op diverse sites staan opwekkende meldingen als 'Verwarring met andere parasolzwammen is mogelijk, maar doorgaans word je daar niet erg ziek van'. Dat zijn iets teveel slagen om de arm wat mij betreft. Bovendien vind ik ze veel te leuk om ze op te eten. Hoewel niet alles in de tuin er zo over denkt - volgens mij eten (bepaalde?) knagers er wel van.









Ken je dat, dat je plannen maakt en er komt steeds iets tussen?
Ik heb zo'n treindagkaart, via de Zomerzegelactie van de AH. En vandaag, vandaag zou ik echt naar Texel gaan. Bus, trein, bus, boot, en een dagje rondwaren. Bij goed weer en veel energie een fiets huren en maar zien, en anders naar Ecomare of iets dergelijks.
Alle spullen klaargezet, wekker gezet, vroeg-naar-bed gepland. Dat vroeg naar bed lukte al niet zo, dus toen de wekker ging om zeven uur, zette ik 'm een uur later.
Maar toen ik wakker werd, was het bijna 3 uur... Blijkbaar had ik die slaap erg hard nodig.
Morgen is de laatste dag dat het kaartje geldig is. Ik ga het opnieuw proberen, en anders, pech.

vrijdag, september 21, 2007

Onduidelijkheid over water op Mars

AMSTERDAM - Vorig jaar ontdekten ruimtedeskundigen dat er 'vloeibaar water' aanwezig was op de planeet Mars. Een nieuw onderzoek naar deze ontdekking laat zien dat het destijds ging om lava, afkomstig uit de Athabasca Valles. Dat meldt het wetenschappelijke magazine Science.
Een onderzoeksteam van de NASA onderzoekt momenteel grote delen van het oppervlak van de rode planeet. Het team heeft inmiddels geconstateerd dat verschillende kenmerken van het oppervlak mogelijk gevormd zijn door de aanwezigheid van water.
Dat het er wel degelijk geweest is, lijkt een zekerheid. Er zijn diverse geulen op Mars gevonden die zeer waarschijnlijk door vloeibaar water zijn ontstaan. De geulen zijn te diep om door droog materiaal, zoals zand of stof, te zijn ontstaan, concludeerden de onderzoekers.
Wetenschappers van de ruimtesonde Mars Global Surveyor kwamen vorig jaar met de melding dat zij stromend vloeibaar water hadden ontdekt in een geul. Wetenschappers van een nieuwe sonde, Mars Reconnaissance Orbiter, die in 2006 haar onderzoek begon boven de planeet, vermoeden dat de geulen zijn ontstaan door verschuivingen in het oppervlak.
(Bron)
Man verbergt seksspeeltjes in worst

BERLIJN - Een man dacht de ultieme bergplek voor zijn dildo's te hebben gevonden om die ongezien mee naar Dubai te kunnen nemen: hij verstopte ze in worst, meldde de Duitse politie woensdag.
De 50-jarige man kocht 's ochtends twee flinke varkensworsten in een slagerij in Duitsland, holde ze uit, stopte de dildo's erin en bracht de gevulde worsten terug naar de slagerij. Daar liet hij ze verpakken en koel houden tot aan zijn vertrek de volgende dag.
De slager merkte echter dat de worsten in gewicht waren toegenomen en hij waarschuwde de politie. "Hij had beter een brood kunnen gebruiken", zei een politiewoordvoerder. "Het is hier niet verboden om dildo's in worst te stoppen, maar ik weet niet hoe de douane in Dubai daarover denkt."
(Bron)

En hoe denken ze daar over het invoeren van worst, laat staan varkensworst?
Lijk ontwaakt op autopsietafel

AMSTERDAM - Een Venezolaan van wie lijkschouwers dachten dat hij dood was, ontwaakte met "enorm veel pijn" op de autopsietafel.
De 33-jarige man werd doodverklaard na een ongeluk op de snelweg. Dat meldt Reuters.
De lijkschouwers hadden pas door dat er iets mis was toen het vermeende lijk tijdens de autopsie begon te bloeden. Een snee in het gezicht van de man werd vervolgens snel gehecht.
Zijn vrouw kwam naar het mortuarium om het lichaam te identificeren, maar tot haar verbazing trof ze haar echtgenoot levend in de gang aan.
(Bron)
CDA en CU willen dat ook Verhagen Mugabe mijdt

DEN HAAG - Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie willen van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) weten of hij, net als de Britse premier Gordon Brown, weg zal blijven van de top van Afrikaanse landen en de Europese Unie als de Zimbabwaanse president Robert Mugabe komt opdagen.
Ook de VVD, de SGP en de PVV vinden dat Nederland dan niet moet gaan.Dat bleek vrijdag uit schriftelijke vragen die zij naar Verhagen en zijn collega Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) hebben gestuurd.
Volgens premier Jan Peter Balkenende heeft Portugal als voorzitter van de Europese Unie de "eerste verantwoordelijkheid om dit probleem op te lossen".
Nederland wacht dat af, zei Balkenende na afloop van de wekelijkse ministerraad. Ook de PvdA laat het aan de EU over om de kwestie op te lossen.
Brown verklaarde donderdag in het Britse dagblad The Independent dat hij niet aan een conferentie wil deelnemen, waar ook een leider aanwezig is die verantwoordelijk is "voor de mishandeling van zijn eigen volk, wijdverspreide martelingen en het op grote schaal intimideren van politieke tegenstanders".
Brown wil er ook bij andere Europese leiders op aandringen de top van de EU en de Afrikaanse landen te boycotten als Mugabe onder de gasten is.
Koenders noemt "het een tragedie wat in Zimbabwe gebeurt". Hij hoopt dat ook Zuid-Afrika en de Afrikaanse Unie hun best doen om te voorkomen dat Mugabe de top gijzelt. Verhagen vindt de komst van Mugabe ook onwenselijk.
Hij wil echter eerst afwachten of Portugal als huidig voorzitter van de Europese Unie nog met een elegante oplossing voor het dilemma komt.
Volgens de VVD moet het echter duidelijk zijn dat als Nederland niet met Hamas praat, er ook geen officiële ontmoeting met Mugabe kan zijn.
Europarlementariër Maria Martens (CDA) wil niet zo ver gaan om te zeggen dat Verhagen weg moet blijven van de EU-Afrika top.
Ze dringt erop aan dat de top in ieder geval doorgaat. Martens roept organisator Portugal op ervoor te zorgen dat Zimbabwe een plaatsvervanger stuurt.
De Europese Commissie zegt in een reactie dat de top te belangrijk is om te laten gijzelen door de Mugabe-kwestie. "We zien liever meneer Brown dan meneer Mugabe op deze bijeenkomst", aldus een woordvoerder.
Het is zeven jaar geleden dat de EU en Afrika een gezamenlijke topontmoeting hielden. De EU wil de banden met Afrika versterken, maar sommige Afrikaanse landen hebben gedreigd de top te boycotten als Mugabe niet mag komen.
Gastheer en EU-voorzitter Portugal heeft nog geen besluit genomen over het al dan niet uitnodigen van Mugabe, aldus bronnen in Lissabon.
(Bron)
'Internet gaat ten koste van seks'

AMSTERDAM - Twintig procent van Amerikanen zegt dat de tijd die zij online doorbrengen, ten koste gaat van hun seksleven.
Volgens een enquête van het trendwatchersbureau JWT zouden de meeste ondervraagden geen week zonder internet kunnen. 15 Procent houdt dat naar eigen zeggen zelfs hooguit een dag vol.
Gebruik van internet en mobiele telefonie zijn volgens bijna de helft van de ondervraagden een essentieel onderdeel van hun leven geworden.
Mensen die noodgedwongen offline zijn, voelen zich geïsoleerd en afgesneden van hun vrienden en familie, zegt Ann Mack van JWT tegen persbureau Reuters.
Toch gaat het gebruik van internet juist ook ten koste van sociale contacten: 28 procent gaf toe minder echte ontmoetingen te hebben door de tijd die ze online zijn. Bij een op de vijf ging internetgebruik zelfs ten koste van het seksleven.
Ook zaken als tv kijken en kranten lezen lijden onder het internetgebruik. Volgens JWT duidt de uitslag van de enquête er op, dat mensen niet langer genoegen nemen met een internetverbinding thuis. Ze willen ook onderweg voortdurend online kunnen zijn.
(Bron)
OM wil 8 jaar cel voor escortbazen minderjarigen

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag bij de rechtbank in Arnhem acht jaar cel geëist tegen de 45-jarige escortbaas en zijn 29-jarige echtgenoot uit Huissen, die terechtstaan voor het prostitueren van minderjarige jongens.
Volgens het OM gebruikten de mannen tussen 2001 en 2006 het netwerk van hun legale homo-escortbureau Best Boys om ook minderjarige jongens voor zich te laten werken en meerdere van hen ook te misbruiken.
Jongens werden gefotografeerd om klanten lekker te maken en er waren huisregels, inschrijfformulieren en chauffeurs die maken dat er sprake is van een criminele organisatie, vindt de aanklager.
Vaak ging het volgens de officier van justitie om uiterst kwetsbare jongens, voor wie de 45-jarige Albert van K. zich opwierp als opvoeder of begeleider. Twee minderjarige jongens zijn bijvoorbeeld met een persoonsgebonden budget bij het Huissense echtpaar in huis geplaatst, en namen al even kwetsbare vriendjes mee naar het huis met bubbelbad en zwembad.
Andere jongens kwamen via het chatten op homosites met het netwerk in contact.
De 29-jarige echtgenoot Björn S. was systeembeheerder, af en toe chauffeur en verleider van jongetjes die vervolgens ongewild ook met Van K. van doen kregen.
Volgens de officier staan beide verdachten erg berekenend in het proces en zijn ze niet uit zichzelf gemotiveerd voor een behandeling die de kans op herhaling kan beperken.
Wat haar betreft is een lange celstraf dan ook de enige manier om vergelding voor de slachtoffers te krijgen en tegelijk de samenleving tegen de mannen te beschermen.
De 46-jarige chauffeur Eelke de W. is een apart punt van zorg voor de officier. Behalve een rol in de lotgevallen van Best Boys-pubers, verwijt zij De W. ook misbruik van onder meer zijn kleine neefje en nichtje en het misbruik van een puber via internet.
Omdat bij De W. een sadistische stoornis is vastgesteld, vreest de aanklager sterk voor herhaling. Zij gaf de rechtbank in overweging de man weer in voorlopige hechtenis te nemen.
(Bron)
Alzheimerpatiënt verkort leven mantelzorger

De stress die komt kijken bij het zorgen voor een ouder of echtgenoot met Alzheimer kan het leven van de mantelzorger met vier tot acht jaar verkorten.
Niet alleen leven mantelzorgers korter, ook hebben ze vaker en erger last van depressies. Amerikaanse onderzoekers van het Ohio State University en het National Institute of Aging toonden dit aan. Sinds dertig jaar onderzoeken zij verbanden tussen psychische spanning en de invloed daarvan op immuuncellen.
Hetzelfde patroon is al eerder gevonden bij moeders die voor hun chronisch zieke kind zorgen. Door de aanhoudende spanning bij een mantelzorger ontstaan er genetische veranderingen in hun chromosomen. Dit heeft effect op de levensduur.
(Bron)
Samenscholingsverbod op Kanaleneiland in Utrecht

AMSTERDAM - De Utrechtse burgemeester Annie Brouwer stelt een samenscholingsverbod in op een gedeelte van Kanaleneiland-Noord. De situatie dreigt onbeheersbaar te worden. Dat bevestigt een woordvoerder van de burgemeester vrijdag naar aanleiding van het tv-programma 4 in het land.
De overlast van criminele jongeren in de wijk is zo groot dat de politie in het programma zegt 'hier geen passend antwoord op te hebben'.
Alleen als probleemkinderen al rond hun twaalfde gedwongen uit gezinnen worden gehaald en in speciale opvoedingscentra worden geplaatst, is de veiligheid in de wijk weer terug te brengen. Dat zeggen de korpschef van de politie en de burgemeester in het programma.
Agenten die op straat verdachten willen oppakken, moeten daar volgens de politie nu vanaf zien omdat ze door andere jongeren worden bedreigd.
Het programma 4 in het land deed enkele weken onderzoek in Kanaleneiland-Noord nadat de gemeente hekken rond een seniorenflat plaatste om vluchtroutes voor criminelen op scooters af te snijden. De cameraploeg werd driemaal binnen vijf minuten de wijk uitgejaagd door groepen jongeren.
De eerste keer werd daarbij een bedrijfsauto vernield en werd er camera-apparatuur gestolen. Bij een volgende poging werd een verslaggever bekogeld met stenen.
Bij een derde poging moest de ploeg de wijk ontvluchten toen een groep jongeren de auto bestormde en op de auto insloeg.
Daarop besloot de redactie van het programma de buurtbewoners undercover te interviewen over de stand van zaken in hun wijk.
Daarin geven buurtbewoners aan de politie niet meer te bellen als hun iets overkomt. "Als je dat doet, ben je de lul. Dan pakken ze je." Met ze zouden ze doelen op de jongeren.
Burgemeester Brouwer trekt extra geld uit om meer agenten in te kunnen zetten in de wijk. Maar volgens de burgemeester en de politie kan de strijd niet worden gewonnen met enkel politie.
Het is nog niet bekend per wanneer het verbod wordt ingevoerd, meldt de woordvoerder van de burgemeester.
(Bron)
'Stukje testikel kan hart en hersenen herstellen'

Mannen verkeren in een bevoorrechte positie. Hun ballen blijken een supermedicijn te bevatten dat helpt tegen gecompliceerde en vaak dodelijke aandoeningen. De keerzijde van de medaille is dat er een stukje van de testikels af moet als medici bij het wondermiddel willen komen.
Na ruim tien jaar onderzoek zijn Amerikaanse wetenschappers er in geslaagd om zogenaamde stamcellen uit testikels van muizen te winnen. De techniek kan vrijwel zeker ook bij mensen worden toegepast, verzekeren de experts. In het wetenschappelijke blad Nature valt te lezen hoe de stamcellen kunnen veranderen in hersen-, hart- en spiercellen en op die manier beschadigd weefsel kunnen repareren.
Stamcellen worden meestal 'gewonnen' uit embryo's. Daarop is veel kritiek. Wetenschappers zeggen niet anders te kunnen, omdat de stamcellen die volwassenen bij zich dragen, lang niet zo veelzijdig zijn als de embryonale cellen. Het materiaal in de testikels van mannen blijkt juist wel vergelijkbare eigenschappen te hebben als de cellen in een embryo en is bovendien makkelijk op te sporen.
Een belangrijke aanwijzing voor de aanwezigheid van krachtige stamcellen in de testikels, zijn de bizarre tumoren die soms bij de geslachtsdelen van mannen ontstaan. Deze kunnen haren, tanden of orgaanweefsel bevatten wat er op wijst dat er cellen aanwezig zijn die zich tot van alles kunnen delen.
Er is nog veel meer onderzoek nodig voordat het mogelijk is om met stukjes testikel Alzheimer of een beschadigd hart te genezen. Mannen die desondanks nu toch al jeuk krijgen tussen de benen, hebben misschien iets aan de geruststellende woorden van onderzoeksleider Marco Seandel: "We hebben echt maar een heel klein stukje materiaal nodig."
(Bron)
Oeganda roept noodtoestand uit

KAMPALA - De Oegandese regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in verscheidene regio's van het Afrikaanse land. Oeganda is een van de landen in Afrika die getroffen zijn door hevige regenval en overstromingen, meldden functionarissen donderdag.
Zeker anderhalf miljoen mensen hebben hulp nodig, meldden de Verenigde Naties. De overheid maakte vorige week bekend dat zeker achttien mensen door het water om het leven zijn gekomen.
De Afrikaanse republiek maakte ruim 8 miljoen euro vrij voor onder meer voedsel en plastic zeilen. De oostelijke regio's van het land kampten in augustus met de ergste stortbuien in dertig jaar. Volgens weerberichten zullen de komende dagen meer stortregens volgen in Oeganda en de rest van het continent.
(Bron)
Koffiedrinken tegen jicht

Wie ten minste vier koppen koffie per dag drinkt, heeft 40 procent minder kans op jicht. Een pijnlijke kwaal die vooral 40-plussers met aanleg voor de gewrichtsaandoening treft. Dat blijkt uit een Amerikaans-Canadese studie onder 45.000 mannen.
De mannen werden twaalf jaar lang gevolgd en onderzocht. Tijdens het onderzoek moesten ze allemaal een bepaald eet- en drinkgedrag aanhouden. De mannen bleken het best beschermd tegen jicht als ze minstens zes koppen koffie per dag dronken. In dat geval werd de kans verlaagd met 59 procent.
Het effect was het grootst bij gewone koffie, maar werd ook vastgesteld bij cafeïnevrije koffie. Thee en cola, die ook cafeïne bevatten, hadden geen invloed.
Jicht is een ziekte die een ontsteking veroorzaakt in een gewricht, meestal in de grote teen. Geen van de mannen had jicht op het moment dat het onderzoek startte. Bij 757 mannen werd in de loop van de studie jicht vastgesteld.
(Bron)
Marechaussee bevrijdt hond uit bagagekluis

SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft woensdag een wel heel bizarre ontdekking gedaan. Op een plek waar een passagier normaal zijn bagage kan opslaan, bleek een jonge witte keeshond te zitten.
De arme viervoeter zat al 36 uur in de bagagekluis opgesloten.
Een medewerker van Schiphol hoorde dinsdagochtend uit een bagagekluis een vreemd geluid komen en waarschuwde de marechaussee. Na het openen van de kluis ontdekte die niet alleen twee koffers en een reistas, maar ook een hondje.
De hond was door de eigenaar in een kleine draagtas tussen de koffers gezet. Ook had het baasje een bakje water en wat koekjes en brokjes in de kluis achtergelaten.
Na de ontdekking heeft de marechaussee zich direct over de hond ontfermd. "We hebben hem een nachtje vertroeteld en uitgelaten op Schiphol", aldus een woordvoerder donderdag.
De eigenaar kan een flinke boete verwachten als hij zich komt melden om zijn hond en koffers op te halen. Het keeshondje is op dit moment in professionele handen en in goede conditie.
(Bron)

TT 120 Op Schiphol hebben de eigenaren zich gemeld van de keeshond die gisteren in een bagagekluis werd gevonden. Het dier had er 36 uur in gezeten. De Engelse man en de Koreaanse vrouw waren een paar dagen weg geweest. Ze vonden het normaal om het dier in een kluis te stoppen. Ze krijgen de hond voorlopig niet terug.
Jurassic Park-dino's hadden veren

WASHINGTON - De velociraptor, de snelle vleesetende dinosaurus die een belangrijke rol speelde in de drie Jurassic Park-films, had veren. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie die donderdag in het blad Science is gepubliceerd.
Het was al langer bekend dat verscheidene dinosaurussoorten bedekt waren onder een verenlaag. Recente studie van fossielen die paleontologen van het American Museum of Natural History eind jaren negentig in Mongolië vonden, wijst echter uit dat dit ook gold voor de velociraptor.
"Dit is iets dat we al langer vermoedden, maar nog nooit konden bewijzen", aldus de uitgelaten hoofdonderzoeker Alan Turner. Het feit dat de velociraptors veren hadden, betekent overigens niet automatisch dat ze konden vliegen.
De meeste paleontologen gaan er wel van uit dat de vogels zoals die de afgelopen millennia op de aarde rondvliegen, afstammen van de gevederde dinosaurussoorten.
De velociraptorbotten die zijn gebruikt voor het onderzoek zijn gevonden in de Gobi-woestijn. Ze zijn meer dan 80 miljoen jaar oud.
(Bron)
'Legaliseren prostitutie heeft niet gewerkt'

AMSTERDAM - De afschaffing van het bordeelverbod in 2000 heeft de positie van prostituees niet verbeterd. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Job Cohen donderdag.
"De legalisering van prostitutie heeft niet gebracht wat velen hebben gehoopt. We lopen nog steeds aan tegen schrijnende situaties waarin vrouwen worden misbruikt."
"Een grondige evaluatie van de prostitutiewet is hoog nodig", aldus de burgemeester. Hij pleitte voor strengere voorwaarden bij het verlenen van vergunningen. Belangrijkste doel daarbij is dat de exploitatie van dames van lichte zeden wordt voorkomen. "Ik vind het prima dat je vergunningen verstrekt, maar niet dat vrouwen worden uitgebuit."
(Bron)

Het werd al voorspeld.
Waar is de verantwoordelijkheid van de klanten eigenlijk?
Scholieren staken tegen loze tussenuren

ZEVENBERGEN - Bijna zeshonderd scholieren van het Markland College in Zevenbergen en Oudenbosch hebben vrijdagochtend enkele uren gestaakt tegen het lesrooster. Dat zei locatiedirecteur Jacques Quaijtaal van het Markland College.
De leerlingen zijn zeer ontevreden over het lesschema. Ze hebben per week tot wel vijftien loze tussenuren, die ze moeten uitzitten in de schoolaula zonder dat ze les krijgen.
Een klein groepje leerlingen is vrijdagochtend naar het gemeentehuis gegaan om het probleem voor te leggen aan de wethouder.
Quaijtaal heeft tijdens de staking gesproken met de leerlingenraad en het stakingscomité. In twee sessies heeft hij alle andere scholieren in de aula een toelichting gegeven. Daarna kwam de actie volgens hem langzaam ten einde en gingen de scholieren terug naar het lokaal.
Leerlingen van het Markland College spreken dat tegen. Zij zeggen dat ze spontaan en massaal naar het gemeentehuis zijn gegaan en dat daarna de meeste scholieren uit protest de middag vrijaf hebben genomen.
De schoolstaking in Noord-Brabant is volgens Sywert van Lienden geen incident. De voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren praat vrijdagmiddag met staatsecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt over de kwestie.
Het LAKS eist dat de onderwijstijd per direct omlaag gaat naar minimaal 960 uur. "Middelbare scholieren zijn nu, inclusief huiswerk, veertig tot vijftig uur per week bezig met school. Dat is veel meer dan de gemiddelde werkweek van een Nederlander."

Sja, de standaard fulltime werkweek is nog altijd 40 uur.
Maar een beetje 'axie' op scholen kan geen kwaad ;-)
Ouderen online zijn minder eenzaam

Bijna 40 procent van de 75-plussers die op internet actief is, zegt minder eenzaam te zijn sinds zij geregeld achter de computer zitten.
Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 4.500 50-plussers. Vooral de alleroudste senioren zijn eenzaam. Veel van hen kunnen de deur bijna niet meer uit vanwege lichamelijke problemen. Zij gebruiken internet vooral om te e-mailen met familie en vrienden. Hierdoor zijn online 75-plussers minder eenzaam dan hun leeftijdsgenoten die niet actief zijn op internet.
Meer dan de helft van de online senioren is bang de computer kapot te maken voordat ze het web opgaan. Zodra ze merken dat dit niet gebeurt, zijn ze enthousiast.
(Bron)
'Bearforce1 wil naar songfestival'

AMSTERDAM - Bearforce1 wil voor Nederland meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Dat heeft het management van de groep laten weten aan songfestival.web-log.nl.
De halve finale en finale van de zangstrijd zijn respectievelijk op 22 en 24 mei in de Servische hoofdstad Belgrado.
De band bestaat uit één Ierse en drie Nederlandse 'beren', een term die in de homoscene wordt gebruikt voor gespierde, harige mannen. Hun debuutsingle, die samples bevat van artiesten als Donna Summer en Dead or Alive, is een ware hype.
De bekendste showbizzblogger van Amerika, Perez Hilton, tipte de band op zijn weblog en de clip van de single werd binnen een maand bijna achthonderdduizend keer bekeken op de filmpjeswebsite YouTube.
De mannen van Bearforce1 zijn niet de enige geïnteresseerden voor uitzending naar het songfestival. Ook Gerard Joling, Mick Harren en Spinvis hebben volgens songfestival.web-log.nl al weten geïnteresseerd te zijn in deelname.
(Bron)

Bearforce1 zou prima zijn op het Songfestival - maar hebben de heren eigen repertoire?
Jee wat is het ineens lekker weer :-)

dinsdag, september 18, 2007

Tis een paar dagen redelijk weer geweest. En jawel: bingo. Vannacht een paar keer wakker door het gezoem, en vandaag steeds aan het krabben. Rotmuggen.
Nijmeegse school schorst leerlingen om Youtubefilmpje

AMSTERDAM - Drie leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen moeten een dagje thuis hun zonden overdenken. De school schorste de drie nadat ze een filmpje op internet plaatsten waarin te zien is hoe vijftien leerlingen tijdens een les ongemerkt via het raam ontsnappen.
Terwijl een docente Griekse zinnen op het schoolbord schrijft, klimmen de leerlingen in de video via het openstaande venster uit het lokaal. Volgens De Gelderlander gaat de lerares "een coachingstraject volgen om in de toekomst beter orde te kunnen houden".
De rector van de school zegt in de plaatselijke krant dat hij een signaal wil afgeven. Leerlingen mogen volgens hem niet filmen in de klas, en geen filmpjes zonder toestemming op internet posten.
De gewraakte video was aanvankelijk van Youtube verwijderd, maar is inmiddels weer te zien.
(Bron)

Ik moest er vreselijk om lachen. De pijn zit 'm blijkbaar niet in de stunt, maar in het feit dat het gefilmd is en vooral: dat dat filmpje openbaar gemaakt is. Kinderachtig hoor. En dom, want nu zie je het ding overal opduiken, ook op tv.
Onderzoekers vinden gen mannelijke onvruchtbaarheid

NIJMEGEN - Onderzoekers van Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen hebben de oorzaak van een bijzondere vorm van mannelijke onvruchtbaarheid ontdekt.
Het gaat om een mutatie van een gen, dat uitsluitend betrokken is bij de productie van zaadcellen. Volgens de onderzoekers kan de vondst aanknopingspunten bieden voor de ontwikkeling van een anticonceptiepil voor mannen. Dat heeft het UMC St Radboud dinsdag bekendgemaakt.
Gezonde menselijke zaadcellen bestaan uit een staart en een ronde kop, met daarop een kapje dat de noodzakelijke enzymen en andere eiwitten bevat om door de wand van de eicel heen te dringen. Zonder dat kapje kan de zaadcel geen eicel bevruchten.
Bij globozoospermie, een zeldzame vorm van mannelijke onvruchtbaarheid maken betrokkenen alleen maar ronde zaadcellen aan zonder kapje. Zij zijn dus onvruchtbaar.
Er zijn enkele families bekend waarin deze vorm van onvruchtbaarheid bij meerdere mannelijke familieleden voorkomt. Onderzoekers van de afdelingen Verloskunde en Gynaecologie en Antropogenetica van St Radboud hebben samen met collega's uit Straatsburg vastgesteld dat de onvruchtbare mannen uit één van deze families een mutatie hebben van een gen, dat een belangrijke rol speelt bij de zaadproductie.
Volgens het UMC is het unieke van het nieuw gevonden gen, dat het uitsluitend betrokken is bij de zaadproductie. "Dit opent de mogelijkheid om gericht te zoeken naar een manier om het gen bij gezonde mannen tijdelijk stil te leggen, zodat ze tijdelijk niet vruchtbaar zijn. Anticonceptie voor mannen dus", aldus het medisch centrum.
De Nijmeegse onderzoekers hebben patent aangevraagd op het gen. De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in het oktobernummer van The American Journal of Human Genetics.
(Bron)

Hoe kun je nou patent krijgen op iets dat domweg bestaat?
Website The New York Times weer gratis

NEW YORK - De website van The New York Times wordt weer gratis. Dat maakte de Amerikaanse krant dinsdag bekend. Sinds twee jaar moest voor de artikelen van columnisten en het archief worden betaald.
Volgens de manager van de site van de krant, Vivian Schiller, voldeed de betaalde dienst aan de verwachtingen en leverde het tien miljoen dollar per jaar op. De dienst telde uiteindelijk 227 duizend abonnees.
Maar de groeipotentie was te klein, aldus Schiller. Op de site kwamen vooral veel mensen via zoekmachines zoals Google en zij waren niet bereid te betalen. De krant hoopt door de site gratis te maken nog meer bezoekers en advertenties te trekken.
Door de beslissing zijn alle artikelen uit het archief vanaf 1987 vrij beschikbaar. Ook kopij uit de periode 1851 tot 1922 is gratis in te zien, omdat het auteursrecht op die stukken is verlopen. Voor artikelen uit de jaren daartussenin moet in sommige gevallen wel betaald worden.
The New York Times trekt maandelijks ongeveer dertien miljoen unieke bezoekers, aldus Nielsen/Net Ratings. Het is daarmee de best bezochte krantensite in de wereld.
(Bron)
Eikelmuis nagenoeg uitgestorven

ROERMOND - De vroeger in Zuid-Limburg veel voorkomende eikelmuis is nagenoeg uitgestorven. Onderzoekers troffen in twee bosgebieden in het Limburgse heuvelland nog slechts negen eikelmuizen met hun typerende pluimstaart, witte buik en zwart rovermasker aan.
Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek van Zoogdiervereniging VZZ in opdracht van het ministerie van LNV. Onderzoeker Dick Klees verklaart het uitsterven van het beschermde diertje uit de steeds zachtere winters.
"Het eikelmuisje houdt een winterslaap, maar door de warmere winters wordt het vaak wakker en verbruikt dan al zijn vet. Dan haalt het muisje het voorjaar niet."
Eikelmuizen worden ook wel de 'fruitdiefjes' van Nederland genoemd. Het dier komt zowel voor in ruige bermen, groeves, stenige hellingen en hagen als in boomgaarden en loofbossen waar het zich voedt met insecten, vruchten, noten en slakken.
Ze leven in zelfgebouwde nesten, maar kunnen ook gebruik maken van boomholtes, nestkasten of schuurtjes. De eikelmuis is naast de hazelmuis de enige muis, die een winterslaap houdt en wordt daarom ook "slaapmuis" genoemd. Het dier krijgt jaarlijks vier tot zes nakomelingen. Het aangetroffen aantal van negen dieren is volgens Klees verontrustend laag. De onderzoekers wijten dat onder meer aan het steeds monotoner worden van het cultuurlandschap.
"Muizen leven maar kort. Hen overkomen allerlei rampen, dus ze moeten met velen zijn om als soort te kunnen overleven. Negen eikelmuizen hebben nauwelijks overlevingskans", aldus Klees.
(Bron)
Vrouw doet noodoproep via toilet

NIENBURG - Een 74-jarige vrouw uit het Duitse Nienburg heeft het doorspoelen van haar toilet zeer innovatief als noodoproep gebruikt. Dat heeft de plaatselijke politie dinsdag gemeld.
De vrouw was rond middernacht in haar badkamer ten val gekomen. Ze kon zich daarna niet meer bewegen. Haar vindingrijke oplossing om hulp in te roepen was door voortdurend het toilet door te spoelen.
Dit trok de aandacht van de onderburen. Die waarschuwden de politie toen de vrouw na herhaaldelijk aanbellen niet opendeed. De politie bevrijdde de vrouw vervolgens uit haar benarde situatie.
(Bron)
Britse artsen in nieuw jasje

Er komen nieuwe kledingvoorschriften voor Britse medici. De artsen aan de andere kant van het Kanaal moeten vanaf januari volgend jaar in korte mouwen door het ziekenhuis. Dat moet het risico op het verspreiden van ziektekiemen verkleinen.
Niet alleen verdwijnen de lange mouwen van de traditionele doktersjassen, ook andere kleding die het ziekenhuispersoneel draagt moet aan de nieuwe regels gaan voldoen. Volgens het Britse ministerie van Volksgezondheid zijn mouwen vaak 'broeinesten van bacteriën'. Sierraden, horloges en stropdassen gaan ook in de ban. Ze brengen de hygiëne in gevaar, waarschuwen deskundigen.
De Britse overheid verwacht dat patiënten door de nieuwe regels meer het gevoel krijgen dat artsen hun gezondheid serieus nemen. In veel landen, waaronder ook Nederland, ontbreken strenge kledingvoorschriften voor ziekenhuispersoneel. Alleen op de Intensive Care en in de operatiekamer gelden is bepaalde kleding verplicht.
(Bron)
Eigenaar betonnen gans gezocht

AMSTERDAM - De Dordtse politie is naarstig op zoek naar de eigenaar van een betonnen gans. Een 31-jarige man uit Dordrecht gebruikte het twintig kilo zware beeld maandagmiddag om vernielingen aan te richten in zijn woonplaats.
De politie vermoedt dat de Dordtenaar de gans ergens in de buurt heeft meegenomen, maar de man wil niet zeggen waar hij het beest vandaan heeft.
De verdachte sloeg maandag rond 17.30 uur met de betonnen gans hardhandig tegen de ruiten van een advocatenkantoor aan de Singel. In vier ruiten ontstonden barsten, meldt de politie.
Ook gebruikte hij de watervogel om de auto van een van de advocaten van het kantoor te vernielen. De man zou boos op de advocaat zijn geweest omdat deze hem eerder niet goed zou hebben verdedigd. Hierdoor had de man een celstraf van acht maanden opgelegd gekregen.
De Dordtenaar zit voorlopig vast. Omdat hij weigert te zeggen waar hij de gans heeft ontvreemd, zit de politie met de handen in het haar. Mensen die de gans missen of weten waar het dier vandaan komt, wordt dan ook verzocht contact op te nemen met de politie.
(Bron)

maandag, september 17, 2007

De eeuwige vraag. Vlees, vis, wild, konijn, rund, eend, kip, tonijn, zalm.
Waarom is er toch geen kattenvoer in de smaken muis, tuinvogel, goudvis, bromvlieg?
Bezoekers sekssites sneller internetverslaafd

AMSTERDAM - Volwassen internetgebruikers die zoeken naar sekssites hebben de grootste kans om een internetverslaving te ontwikkelen. Dat concludeert onderzoeksbureau IVO, waarin verschillende universiteiten participeren.
Nederland kent zestig- tot zeventigduizend volwassenen met een internetverslaving. Het zijn vooral jong volwassenen die meer dan 35 uur per week online zijn.
Naast de personen die pornosites zoeken op het net, hebben ook gebruikers die veel spellen doen via het internet of van chatprogramma's gebruik maken een hogere kans op een verslaving. Verder blijken vooral mensen die snel prikkelbaar, impulsief, nerveus en angstig zijn, gevoelig voor het ontwikkelen van dwingend computergebruik.
Mensen met een internetverslaving blijken vaker depressieve klachten te hebben, vaker eenzaam te zijn en minder zelfvertrouwen te hebben.
Van de totale groep internetgebruikers kampt één procent met een verslaving. Het onderzoek werd uitgevoerd onder de leiding van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.
(Bron)
Etende moslims beboet tijdens ramadan

KOTA BARU - Een undercover team in de Maleisische deelstaat Kelantan speurt naar moslims die de ramadan negeren. Een etende, rokende, of drinkende moslim kan rekenen op een boete van ruim 4 euro, aldus autoriteiten maandag. Het is de eerste keer dat een dergelijk team is ingezet.
Een moslim mag tijdens de ramadan niet eten, roken of seks hebben tussen zonsopgang en zonsondergang. Islamitische eetgelegenheden die voor drie uur 's middags open zijn, krijgen een boete van ruim 100 euro.
Kelantan is de enige Maleisische deelstaat die bestuurd wordt door de fundamentalistische islamitische oppositiepartij PAS. Vorig jaar veroorzaakte PAS verontwaardiging door boetes uit te delen aan vrouwen die in winkels en restaurants werken in minirokjes.
(Bron)

De grote vraag is wat mij betreft: waarom winnen de "fundi's" terrein? (En beslist niet alleen in de islamitische richting, overigens.)
Jongens opgepakt voor mishandeling om internetspel

LEEUWARDEN - De politie heeft vrijdag twee jongens van 14 en 15 jaar uit Leeuwarden opgepakt voor het mishandelen en bedreigen van een 13-jarige plaatsgenoot. Dat meldde de politie maandag.
Het slachtoffer had bij het internetspel Runescape een grote account opgebouwd. De twee verdachten speelden ook Runescape en wilden die account hebben.
Toen ze het slachtoffer donderdag in Leeuwarden op straat tegenkwamen, namen ze hem mee naar het huis van een van de verdachten. Daar sloegen en schopten ze de 13-jarige jongen en bedreigden hem met een mes tot hij overstag ging en zijn account afstond.
Beide verdachten hebben de mishandelingen en bedreiging bekend. De Friese politie zegt dat de zaak in Leeuwarden niet op zich staat en eerder ook elders in het land bedreigingen en mishandelingen naar aanleiding van spelletjes op internet zijn gepleegd.
De politie zegt zich zorgen te maken vooral omdat de jongeren internetten zonder controle van ouders of scholen. "Jongeren hebben zich deze wereld helemaal eigen gemaakt, veel ouders lijken de boot te hebben gemist. De indruk bestaat dat jongeren strafbare feiten op het internet nog gemakkelijker plegen dan in de 'echte' wereld. Het gebeurt anoniem en hierdoor gaan jongeren gemakkelijker over hun grenzen", aldus de politie.
(Bron)

Maar dit feit was niet virtueel, dit was irl.
Kind gewond na losraken veerpont

AMSTERDAM - Een jongetje is zondagmiddag gewond geraakt toen een veerpont op de Gelderse IJssel lossloeg. Een van de kabels waarmee de pont bij Bronkhorst aan de wal vastzat was losgebroken.
Het jongetje, dat aan de wal stond, werd hierdoor geraakt, zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).
Het ongeluk gebeurde rond 16.45 uur. Volgens de KLPD-woordvoerder heeft onderzoek van de waterpolitie uitgewezen dat de pontbaas de klep van de veerstoep te vroeg omhooghaalde.
Hierdoor kwamen de kabels te strak te staan. Een van de kabels knapte en kwam in de motor van een passerend vrachtschip terecht, dat daardoor enige tijd stil kwam te liggen.
Op het moment van het ongeluk stonden zes auto's, twee motoren en enkele fietsers op de veerpont, die van Bronkhorst op weg was naar Brummen. Nadat de pont was losgeslagen, moest hij een halfuur worden tegengehouden door een ander schip om te voorkomen dat hij afdreef.
De brandweer haalde de pont met touwen en kabels naar de oever. De opvarenden waren in lichte paniek maar bleven ongedeerd, zegt de KLPD-woordvoerder.
Over de aard van de verwondingen en de identiteit van de gewonde jongen is nog niets bekend.
(Bron)
In mijn tuin is altijd wel wat te eten voor vogels, zeker als ze insecten of slakken of zaden eten. In de winter hangen er diverse vet-dingen, en ik heb zo'n buis voor zadenmixen.
Die buis is het hele jaar populair, en tegenwoordig is het zo dat ik naar buiten loop met de zak, dat ik uit allerlei hoeken vogels zie aan komen die gaan zitten schetteren in de wilg, en voor ik 5 meter van de bijgevulde buis ben, zitten ze al te eten.
Het is geen officieel zangvogelvoer: het is een mix van tortelduiven- en kippenvoer: experiment van vorig jaar, maar het sloeg geweldig aan, veel meer dan 'officiële' mengsels voor die systemen.

Het grappige is dat ik steeds méér vogels krijg. En ook meer soorten: vroeger kwam er in de winter weleens zo'n treintje staartmezen langs die alleen maar even in de boom zaten, tegenwoordig zitten die het hele jaar door ook lekker te eten. Groenlingen zag ik eerder niet in de tuin, nu massaal.
Dus of ergens in de buurt is ook iemand aan het voeren, zodat ze eens wat verder weg gaan van hun vaste plekken, of het gerucht heeft zich verspreid.

Inmiddels moet ik die buis dus elke dag bijvullen en een nieuwe voorraad voer halen. Overrijpe appels verdwijnen ook als sneeuw voor de zon (veilig bovenop een kliko, katveilig en toch bereikbaar voor merels) en mijn test met overjarige Cruesli in het vogelhuis is ook erg geslaagd - tenminste, de Cruesli is weg. Ik verdenk de spreeuwen en de Turkse tortels.
Als ik over een tijdje vetblokken ophang, komen de winterkoning en de roodborst ook weer eten - ze komen nu regelmatig langs maar er zijn nog veel insecten.

Ik blijf het vreemd vinden dat de katten eigenlijk nauwelijks reageren op de vogels. Tom vindt het volgens mij teveel moeite, Tijger probeert het wel af en toe - tijdje terug kwam ze met een merel binnen, maar die vogels zijn ook niet gek natuurlijk. Die merel zal een onervaren jong zijn geweest.
Maar zo'n dag als vandaag, elke keer als het even opklaart hoor ik vogels in de tuin, heerlijk vind ik dat.
Werknemers grootste beveiligingslek

AMSTERDAM - Voor het eerst sinds jaren is niet de virusbedreiging, maar het internetgedrag van de eigen werknemers de grootste oorzaak van computerproblemen binnen bedrijven. Dat blijkt uit een onlangs verschenen rapport van het Computer Security Institute (CSI).
Het onderzoek vond plaats onder 494 bedrijven in de VS en het is de twaalfde keer dat het instituut het onderzoek uitvoerde.
Werknemers verstoppen nog steeds tijdens hun dienst vaak porno op de computers en gebruiken illegale programma's, dat meldt CSI. Dit kan er voor zorgen dat de computers besmet raken met gevaarlijke software. Van de onderzochte bedrijven gaf 59 procent aan hier last van te hebben.
Verder blijkt dat voor het eerst sinds vijf jaar de schade door falende beveiliging is gestegen. In 2006 kostte een gemiddelde computerinbraak zo'n 168.000 dollar, dit jaar is dat bedrag explosief gestegen tot 350.454 dollar.
De meeste financiële schade komt voort uit fraude en virussen.
CSI constateert aan de andere kant wel dat het aantal virusmeldingen flink is gedaald. In 2001 gaf 90 procent van alle bedrijven aan dat ze wel eens met een virusaanval te maken hadden. Dit jaar is dat percentage gedaald tot 52.
(Bron)
Singapore knijpt oogje toe bij orale en anale seks

SINGAPORE - De conservatieve Aziatische stadstaat Singapore gaat het bedrijven van vrijwillige orale en anale seks tussen heteroseksuelen formeel legaliseren.
De al vele jaren geldende wet die "tegennatuurlijke vleselijke gemeenschap" verbiedt en strafbaar stelt, zal worden ingetrokken, aldus Singaporese media.
Singapore heeft de afgelopen jaren al meer zedelijke en andere teugels laten vieren, maar homoseksualiteit blijft ook na deze wetsaanpassing nadrukkelijk strafbaar. Overigens is prostitutie wel aanvaard, zolang de diensten maar worden aangeboden door vrouwen ouder dan achttien jaar.
Het formele verbod op anale en orale seks is de afgelopen jaren overigens nauwelijks actief gehandhaafd, maar veel Singaporezen wilden een formele afschaffing van de strafbaarstelling.
(Bron)

Zolang mensen het niet in het openbaar doen en het zelf willen - waarom zou het dan niet mogen?
Nederlandse flora en fauna worden Zuid-Europees

AMSTERDAM - Door de klimaatverandering verschijnen steeds meer zuidelijke planten- en diersoorten voor het eerst in Nederland. Daarnaast broeden bepaalde vogelsoorten steeds vroeger en bloeien plantensoorten eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
Als de klimaatverandering doorzet, zullen zogenoemde koudeminnende soorten langzaamaan uit Nederland verdwijnen, voorspelt het CBS.
Voor liefhebbers van warmte wordt Nederland juist een gunstiger oord. Dat geldt voor broedvogels, reptielen, amfibieën, dagvlinders en libellen. De ontwikkeling is rond 1990 in gang gezet, aldus het CBS.
(Bron)
Kwart misbruikende hulpverleners is vrouw

AMSTELVEEN - Ongeveer een kwart van alle hulpverleners die patiënten seksueel misbruiken, is vrouw. Dat heeft de stichting Misbruik door Hulpverleners zondag gezegd.
Toch komt het volgens de stichting maar zelden voor dat vrouwen zich hiervoor moeten verantwoorden. Bij vrouwelijke daders is het slachtoffer minder geneigd aangifte te doen, concludeert Misbruik door Hulpverleners.
Vrouwelijke hulpverleners die hun patient of cliënt seksueel lastig vallen, hebben het vooral op andere vrouwen gemunt, aldus de stichting. In ongeveer vier op vijf situaties is een andere vrouw het slachtoffer.
(Bron)

Hoeveel procent van de hulpverleners in totaal is vrouw?
SP'ers geven salarisafdracht op als schenking

AMSTERDAM - De SP haalt jaarlijks enkele tonnen belastingvoordeel binnen omdat SP'ers hun salarisafdracht als schenking opgeven. Vorig jaar leverde dit de partij driehonderdduizend euro op, oplopend naar vierhonderdduizend dit jaar.
Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van een vertrouwelijk SP-belastingadvies waar de krant over beschikt.
SP-penningmeester Marga van Broekhoven bevestigt de constructie. "Schenkingen zijn aftrekbaar. Zo werkt het bij andere goede doelen ook. Omdat een politieke partij voor de wet gelijk staat aan een instelling die het algemeen nut dient, zijn giften aftrekbaar."
Een aantal deskundigen in staats- en belastingrecht stelt echter tegenover de krant dat de SP-afdracht geen gift is.
"Het is geen vrijwillige bijdrage", zegt hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Peter Kavelaars. Hij wijst erop dat je bij de SP verplicht bent een deel van je salaris af te staan aan de partij. "Als je weigert te tekenen, betekent dat je politieke dood", zegt de Groningse hoogleraar staatsrecht Douwe Elzinga.
Van Broekhoven ontkent dat de schenking onvrijwillig is. Wel geeft ze aan dat partijleden die zich niet aan de regeling houden, de partij moeten verlaten.
Elzinga vindt de regeling niet passen in de partijlijn. "De partij gaat tekeer tegen overheidssubsidies voor politieke partijen, ze hebben het over politieke zakkenvullers. Maar met de fiscaal vriendelijke ingenieuze constructie halen ze zelf veel geld uit de overheidsmarkt."
Volgens de hoogleraar staat de regeling op gespannen voet met het vrije mandaat van politici. "Volksvertegenwoordigers moeten onafhankelijk kunnen opereren, maar bij de SP zijn ze volledig inkomensafhankelijk van de partij."
De afdrachtregeling leverde de SP vorig jaar in totaal drie miljoen euro op, veertig procent van de totale inkomsten. Kamerleden, wethouders en statenleden leveren de helft van hun inkomen in, raadsleden een kwart. De partij verdedigt de regeling omdat deze 'interne solidariteit' zou bevorderen.
(Bron)

Sja, dan moeten ze de wet maar aanpassen.
Echtpaar gaat online vreemd met elkaar

AMSTERDAM - Een Bosnisch echtpaar heeft met onmiddellijke ingang een scheiding aangevraagd toen bleek dat ze al tijden onder schuilnamen online aan het chatten waren met elkaar.
Het stel trof elkaar in een chatbox zonder te weten dat ze te maken hadden met hun partner. Ze voerden gesprekken over hun huwelijksproblemen en dachten beiden hun soulmate te hebben gevonden.
Sana en Adnan, online bekend als 'Sweetie' en 'Prince of Joy', ontdekten hun wederzijdse geheim toen ze het tijd vonden om elkaar eens in het echte leven te ontmoeten.
Na de onthullende ontmoeting besloot het stel direct te scheiden. Die beslissing was wederzijds, ze beschuldigen elkaar ervan vreemd te zijn gegaan.
(Bron)

Het kan ook anders:

Escape (The Pina Colada Song) - Rupert Holmes (1980)

I was tired of my lady, we'd been together too long.
Like a worn-out recording, of a favorite song.
So while she lay there sleeping, I read the paper in bed.
And in the personals column, there was this letter I read:

"If you like Pina Coladas, and getting caught in the rain.
If you're not into yoga, if you have half-a-brain.
If you like making love at midnight, in the dunes of the cape.
I'm the lady you've looked for, write to me, and escape."

I didn't think about my lady, I know that sounds kind of mean.
But me and my old lady, had fallen into the same old dull routine.
So I wrote to the paper, took out a personal ad.
And though I'm nobody's poet, I thought it wasn't half-bad.

"Yes, I like Pina Coladas, and getting caught in the rain.
I'm not much into health food, I am into champagne.
I've got to meet you by tomorrow noon, and cut through all this red tape.
At a bar called O'Malley's, where we'll plan our escape."

So I waited with high hopes, then she walked in the place.
I knew her smile in an instant, I knew the curve of her face.
It was my own lovely lady, and she said, "Oh, it's you."
And we laughed for a moment, and I said, "I never knew"..

"That you liked Pina Coladas, and getting caught in the rain.
And the feel of the ocean, and the taste of champagne.
If you like making love at midnight, in the dunes of the cape.
You're the love that I've looked for, come with me, and escape."

"If you like Pina Coladas, and getting caught in the rain.
And the feel of the ocean, and the taste of champagne.
If you like making love at midnight, in the dunes of the cape.
You're the love that I've looked for, come with me, and escape."
Lespakket Afghanistan hoeft niet aangepast

DEN HAAG - Het lespakket over Afghanistan dat het ministerie van Buitenlandse Zaken aan scholen aanbiedt, hoeft niet te worden aangepast. Het is wel degelijk informatief, relevant en objectief.
Dat schrijven de ministers Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) maandag in antwoord op vragen van D66.
(Bron)

Dus de eindverantwoordelijken voor dat lespakket hebben er nog eens naar gekeken en gezien dat het goed was. Da's ook erg objectief.
V. blijft in Kamer en VVD

Rita V. geeft haar Kamerzetel niet op. Ze zal in de Tweede Kamer blijven en ook haar lidmaatschap van de VVD behouden.
(Bron)

Waarmee ze wéér bewijst dat ze niet begrijpt hoe democratie werkt.
Ze wil zich gaan focussen op het fileprobleem. Nou nou.
Winterdepressie-epidemie dreigt door slechte zomer

LONDEN - Door de extreem slechte zomer ligt een winterdepressie-epidemie op de loer. Hiervoor waarschuwde de Britse krant The Independent maandag.
Jaarlijks lijdt minstens een op de twintig mensen aan een winterdepressie. Nog eens een op de acht mensen geeft aan in de donkere wintermaanden zwaarmoediger te zijn dan gedurende de rest van het jaar.
Fel licht, het liefst zonlicht, is de beste remedie tegen deze symptomen. De zomer is normaal gesproken dan ook een tijd van herstel voor mensen die bevattelijk zijn voor een winterdepressie.
Na de herfstachtige, natte zomer van dit jaar vrezen Britse gezondheidsexperts nu dat een enorme groep mensen getroffen zal worden door de 'winter blues'.
(Bron)

Een echte winterdepressie is te voorkomen/bestrijden met lichttherapie: op naar de huisarts voor een verwijzing dus.
Vannacht was het ruim 14 graden. Nu ook.
Vrijdag rook ik her en der barbecue, nu ruik ik open haarden.

zondag, september 16, 2007

'Vrouw uit dood opgestaan'

LUSAKA - De politie in Zambia gaat de stoffelijke resten van een vrouw opgraven die elf jaar geleden is overleden en begraven. De politie besloot hiertoe, nadat haar ouders en familieleden hadden gezegd dat de vrouw uit de dood is opgestaan.
De politie zei dit tijdens een persconferentie in Lusaka, die werd bijgewoond door de vrouw in kwestie. Haar vroegere partner, een bekende bokser in Zambia was ook aanwezig bij de persconferentie.
Maar hij kon niet om opheldering worden gevraagd, omdat hij in een shock verkeerde.
De zaak is gecompliceerd, omdat twee paar ouders zeggen haar vader en moeder te zijn. De politie zegt dat ze DNA gaan afnemen om de biologische ouders vast te stellen.
(Bron)
Strenge regels voor handel in kunstmest

DEN HAAG - Afnemers van bepaalde kunstmestproducten moeten zich binnenkort laten registreren als ze spullen kopen.
Dit staat in een veiligheidsconvenant dat de kunstmestsector donderdag heeft gesloten met minister Jacqueline Cramer van VROM. De maatregelen zijn bedoeld om misbruik te voorkomen van drie ammoniumnitraathoudende (kunstmest)producten, waarmee bommen kunnen worden gemaakt.
"Het zicht op wie wat koopt, wordt verbeterd. Daardoor wordt het risico van terroristische aanslagen beperkt", zei de woordvoerster van de minister.
De betrokken organisaties zijn de Minerale Meststoffen Federatie (MMF) en de Vereniging van Kunstmestproducenten (VKP). Volgens VROM zijn ze overtuigd van de noodzaak van deze maatregelen.
(Bron)
Kindsoldaten steeds actiever in Irak

BAGDAD - Het aantal 'kindsoldaten' dat actief deelneemt aan de opstand in Irak groeit. Vorig jaar waren nog geen honderd minderjarigen gedetineerd in Camp Cropper bij Bagdad, dit jaar is hun aantal al toegenomen tot 828, meldde het Britse dagblad The Times zaterdag.
De kindsoldaten in het Amerikaanse detentiekamp zijn 11 tot 17 jaar oud. Sommigen stonden op de uitkijk bij ontvoeringen toen ze werden gepakt, anderen werden op heterdaad betrapt toen ze bermbommen neerlegden en weer anderen werden gepakt door de Amerikanen toen ze die beschoten.
Kinderen hebben het moeilijk in Irak. Twee miljoen zijn ontheemd door de oorlog, 800.000 volgen geen onderwijs en 28 procent is ondervoed. Kinderen worden steeds actiever in de strijd. Zo behandelen Amerikaanse miltaire artsen elke maand zes kinderen tussen de 10 en 15 jaar oud die gewond zijn geraakt bij het planten van bermbommen, aldus The Times.
In Camp Cropper probeert het Amerikaanse leger de kindsoldaten sinds kort met een nieuw onderwijsprogramma weer op het rechte pad te krijgen. Ze gaan naar een aparte school waar ze acht uur per dag les krijgen.
De eerste signalen zijn hoopvol, meldde het Amerikaanse leger in de krant. Soennitische en sjiitische jongens hebben weer contact met elkaar en roepen niet meer Osama bin Laden of Moqtada al-Sadr aan bij het gebed. "Het zijn kinderen die alleen maar kind willen zijn", aldus het Iraakse schoolhoofd.
(Bron)
Nieuwe acties bij callcentra KPN en SNT

ZOETERMEER - De acties bij de callcentra van KPN Contact en SNT verharden. Maandag leggen medewerkers van storingsdiensten het werk de hele dag neer.
De vakbonden organiseren die dag een landelijke manifestatie in Eindhoven, zo hebben zij donderdag gemeld. De bonden zorgen wel voor een minimale bezetting op de storingsdiensten.
Abvakabo FNV, CNV Pubieke Zaak en de bond voor Telecompersoneel voeren actie sinds in juni de onderhandelingen over een nieuwe cao zijn vastgelopen. Zij eisen voor zowel dit jaar als volgend jaar een loonsverhoging van 3 procent.
De werkgevers legden begin juni een eindbod neer van 2 procent meer loon voor dit jaar en variabele bonussen in 2008.
(Bron)
Proef extraatje werkende bijstandsouder afgeblazen

DEN HAAG - Een proef in vijftien steden om alleenstaande ouders in de bijstand te prikkelen om te gaan werken, gaat op het laatste moment niet door.
De bedoeling was dat de ouders die naast de zorg voor hun kinderen in deeltijd aan de slag gaan, vanaf deze maand een extraatje van 100 euro kregen op hun uitkering.
Maar staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken heeft vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten dat dit niet door kan gaan, omdat de Raad van State kritiek heeft op zowel de vorm als de inhoud van de proef.
De bewindsman wil nu op een later tijdstip opnieuw proberen het voor alleenstaande ouders in de bijstand de stap naar werk financieel aantrekkelijker te maken.
Het streven van Aboutaleb is een nieuw experiment voor 1 juli 2008 te presenteren. Uit die proef moet blijken of het stimuleren van alleenstaande ouders met een financieel extraatje om zoveel mogelijk te gaan werken vanaf 2011 of 2012 algemeen beleid kan worden.
De afgeblazen proef had daarover al in 2009 uitsluitsel moeten geven.
(Bron)
Arrestaties verricht bij demonstratie Kamp Zeist

ZEIST - De politie heeft 23 arrestaties verricht bij een demonstratie zaterdag voor detentiecentrum Kamp Zeist. Dat maakte een politiewoordvoerder bekend.
Een burgerplatform organiseerde een manifestatie tegen de opsluiting van mensen zonder verblijfsvergunning. Volgens de organisatie zitten deze mensen onder slechte omstandigheden en zonder proces voor onbepaalde tijd opgesloten.
Bij de ingang van het detentiecentrum verzamelden zich volgens de politie zo'n honderd demonstranten. Een woordvoerster van de organisatie sprak over de komst van minstens 150 mensen.
"Na het einde van de vele toespraken, rond 16.00 uur, probeerden de demonstranten het terrein te betreden terwijl dit niet was toegestaan", aldus de politiewoordvoerder. "Ze vernielden hekken en haalden deze weg om het kamp in te gaan. Daarom zijn ze aangehouden op verdenking van openbare geweldpleging."
Ook lieten de agenten politiehonden los op de aanwezigen. Enkele mensen liepen hierbij bijtwonden op. "We hadden als organisatie niet verwacht dat de politie zo hard zou optreden", aldus de zegsvrouw van de organisatie.
(Bron)

Beetje naief van die organisatie...
Man plet agent tussen auto's

AMSTERDAM - Een 26-jarige politieagent in opleiding is vrijdagavond zeer ernstig gewond geraakt aan beide benen. Een 43-jarige bestuurder uit Amsterdam reed de agent van achteren aan, toen hij een arrestant in de auto plaats liet nemen. Dat heeft de politie zaterdag laten weten.
De politie kreeg laat op de avond een melding dat er op de Tafelbergweg in Amsterdam een auto tegen een lantaarnpaal stond. Toen de agent ging kijken trof hij een 39-jarige man in dronken toestand aan. De agent hield de man aan en zette hem achterin de politiewagen.
Terwijl hij dat deed, reed de 43-jarige bestuurder plotsklaps zonder licht op hem in. Ook deze bestuurder had te veel gedronken. Hij moest met letsel aan zijn gezicht naar het ziekenhuis. Beide bestuurders kenden elkaar niet.
(Bron)
Politiek gaat NS afrekenen op prestaties

DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen en ProRail moeten met ingang van het nieuwe jaar gaan voldoen aan prestatieafspraken. Dat bleek donderdag tijdens een overleg tussen minister Camiel Eurlings van Verkeer en de Tweede Kamer.
De afgelopen jaren was slechts sprake van een inspanningsverplichting. Dat had te maken met de woelige periode op het spoor in de eerste jaren van deze eeuw. "Toen was het nog te vroeg om al te sturen op prestaties", aldus Eurlings.
De minister wil in het nieuwe jaar per se anders gaan werken. "Het is tijd voor professionalisering met harde, afrekenbare afspraken."
Het is nog onduidelijk welke eisen er precies gesteld gaan worden. Een consultancyfirma buigt zich daarover, NS en ProRail komen binnenkort ook met een voorstel. De consumentenorganisaties mogen ook hun zegje doen, waarna de Tweede Kamer bepaalt hoe scherp de eisen worden geformuleerd.
De topmensen van NS en ProRail worden straks in ieder geval afgerekend op de prestaties van hun bedrijven. In het verleden haalde met name de PvdA hard uit naar de top van ProRail, na de zoveelste grote computerstoring op het spoor.
Fractiespecialist Diederik Samsom van de PvdA vindt dat het topmanagement moet kunnen worden weggestuurd bij aanhoudende wanprestatie, maar toonde zich desgevraagd geen voorstander van overhaaste maatregelen. "We gaan niet meteen met de guillotine aan de slag."
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de haalbaarheid van de groeiambitie van het kabinet met het openbaar vervoer. Die is vastgesteld op 5 procent, maar het lijkt erop dat de doelstelling niet wordt gehaald. Eurlings wees erop dat hij samen met de sector erg zijn best doet om groei te realiseren, maar dat het niet eenvoudig is.
"De ambitie is torenhoog", meent Eurlings. "We willen 20 procent groei in vier jaar op een spoor dat hutjemutje vol zit."
(Bron)
Brussel wil geen akkers meer braakleggen

BRUSSEL - Boeren hoeven dit najaar geen akkers meer braak te laten liggen. De landbouwgrond is dringend nodig om meer graan te telen, zo heeft de Europese Commissie donderdag voorgesteld aan de EU-landen.
Tot dusver zijn boeren verplicht om 10 procent van hun grond ongebruikt te laten. Maar dat daalt naar 0 procent dit najaar en komend voorjaar, zo wil de Europese Commissie.
De vraag naar graan is enorm gestegen, onder meer voor gebruik als biobrandstof.
De EU-voorraden zijn gedaald van 14 miljoen ton een jaar geleden tot 1 miljoen ton momenteel.
"De graanprijzen hebben historische hoogtepunten bereikt, naarmate het aanbod steeds krapper werd", zei EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw). "Als een slechte oogst in 2008 gepaard zou gaan met 10 procent braakligging, lopen we ernstige risico's."
(Bron)
Afrika zwaar getroffen door overstromingen

AMSTERDAM - In Afrika zijn de afgelopen maanden meer dan een miljoen mensen getroffen door overstromingen als gevolg van zware regenval. Meer dan tweehonderd mensen zijn om het leven gekomen en honderdduizenden mensen zijn dakloos geraakt.
De Verenigde Naties zeiden zaterdag te vrezen dat er ziektes zullen uitbreken, te meer daar de regen naar verwachting zal voortduren en zelfs zal toenemen.
In het oosten van Uganda zijn sinds augustus zeker negen doden gevallen en 150.000 mensen dakloos geraakt. Bovendien zijn vierhonderdduizend boeren hun inkomstenbron kwijtgeraakt, doordat hun land is overstroomd.
Ook in de buurlanden Kenia en Ethiopië hebben honderdduizenden getroffenen hulp nodig. In Sudan zijn zojuist naar huis teruggekeerde vluchtelingen uit de burgeroorlog in het zuiden opnieuw uit hun huizen verdreven.
De overstromingen, volgens de Sudanese regering de ergste sinds mensenheugenis, hebben aan 119 mensen het leven gekost en verwacht wordt dat het dodental nog zal stijgen.
Zeker zeventien landen in Afrika hebben te kampen met overstromingen, zegt Elisabeth Byrs van het VN-bureau voor humanitaire zaken. Er heerst gebrek aan schoon water en er is voedselhulp en opvang nodig, aldus Byrs.
In het kleine Togo werden vorige week honderd bruggen en zeven dammen door het water weggeslagen en 46 scholen verwoest, waardoor het begin van het schooljaar moest worden uitgesteld. Er vielen twintig doden en 66.000 mensen raakten dakloos. Bij de hulpverlening zijn Franse legerhelikopters uit Ivoorkust, waar Frankrijk troepen heeft, ingezet.
Ook Ghana is zwaar getroffen. Drie gebieden in het noorden waar tal van dorpen en steden zijn ondergelopen zijn officieel tot rampgebied uitgeroepen. Zeker achttien mensen zijn om het leven gekomen en een kwart miljoen mensen zijn uit hun huizen verdreven.
In Nigeria hebben overstromingen aan 68 mensen het leven gekost en zelfs de woestijnlanden Niger, Mali en Mauritanië zijn getroffen, evenals Burkina Faso.
(Bron)
Elf miljoen ontheemden in India door overstromingen

GUWAHATI - Door de overstromingen tussen juni en september als gevolg van de moessonregens zijn in India elf miljoen mensen ontheemd. Dat zei minister Bhumidhar Barman van de deelstaat Assam zaterdag.
In India eiste het noodweer tot dusver meer dan 2200 levens. Ook het buurland Bangladesh heeft zwaar te lijden onder de regenval. Hier passeerde het dodental zaterdag de duizend, meldden functionarissen. Nog steeds staan grote delen van het land onder water.
De schade aan landbouwgewassen bedraagt zeker 290 miljoen dollar, aldus het ministerie van Landbouw.
(Bron)
'Veertig procent Amsterdamse taxi's niet in orde'

AMSTERDAM - Veertig procent van de Amsterdamse taxi's heeft ernstige technische tekortkomingen. Dat is gebleken tijdens een grootscheepse controle die zaterdag in het centrum van Amsterdam werd gehouden.
De defecten bestonden onder meer uit defecte ramen, versleten banden en kapotte koplampen. Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat zondag gemeld.
Van de 52 geïnspecteerde taxi's vertoonden 21 stuks technische tekortkomingen. De controle was een gezamenlijke actie van de Inspectie, de politie Amsterdam en de RDW.
Van vier taxi's is het kentekenbewijs ingenomen, omdat ze een directe bedreiging voor de verkeersveiligheid vormden. Tegen alle taxi's met gebreken is proces-verbaal opgemaakt.
Een chauffeur moest zijn arbeid staken, omdat hij de voorschriften voor de rij-en rusttijden overtreden had. Daarnaast zijn vijf taxi's in beslaggenomen in verband met een lopend fraudeonderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.
(Bron)
Marine Australië betaalt voor borstimplantaten

SYDNEY - De Australische marine betaalt de borstimplantaten van sommige vrouwelijke matrozen. Dat heeft een legerwoordvoerder zondag gezegd.
Volgens hem worden de chirurgische ingrepen niet om cosmetische redenen uitgevoerd om de vrouwen er "sexy uit te laten zien".
Het wordt alleen gedaan na een medische evaluatie om "psychologische redenen", aldus de zegsman.
(Bron)