zaterdag, februari 05, 2011

Dieven betrapt door inbraakadres in hun gps

BRUSSEL - Een rechtbank in het Belgische Nijvel heeft vrijdag twee inbrekers veroordeeld die ,,te modern'' te werk gingen. Zij hadden het inbraakadres in hun gps staan.
De twee ontkenden aanvankelijk iets met een diefstal in Waals-Brabant te maken te hebben.
Maar het adres van de woning waarin was ingebroken, stond geprogrammeerd in hun gps. Ook ontdekten speurders meerdere belastende sms'jes op hun gsm.
De buit van de diefstal was 10.000 euro. Het duo kreeg achttien maanden cel voorwaardelijk.
(Bron)

vrijdag, februari 04, 2011

Onbekenden halen muskusrattenvallen weg

LEEUWARDEN - Onbekenden hebben afgelopen weekend zo'n tweehonderd muskusrattenvallen uit de Lemster Polder in Friesland gehaald.
Daarmee hebben ze waarschijnlijk willen voorkomen dat de knaagdieren de dood vonden, vermoedt het Friese waterschap.
Het waterschap had de vallen in de laatste week van januari geplaatst. ''De hele bestrijdingsactie heeft nu geen effect gehad'', aldus een woordvoerder donderdag.
De van origine uit Noord-Amerika afkomstige waterrat veroorzaakt veel schade aan de Nederlandse dijken, omdat het beest daarin gaten graaft.
Volgens het waterschap is het plaatsen van klemmen een gebruikelijke manier van mukusrattenbestrijding. Controleurs bekijken dagelijks of ze iets hebben gevangen.
De meeste klemmen zijn teruggevonden in de buurt van waar ze waren uitgezet. De politie en de controleurs van het waterschap gaan de vallen nu in de gaten houden.
(Bron)
Jongen verliest hand door explosie

NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - Een 12-jarige jongen uit Nieuwerkerk aan den IJssel is woensdagmiddag een hand kwijtgeraakt door een mysterieuze explosie.
Dat heeft de politie donderdag laten weten.
Het incident vond even voor twee uur plaats toen de jongen zijn hond uitliet tussen flats aan het Dahliaveld.
Een getuige verklaarde dat hij de jongen gehurkt zag zitten en daarna plotseling een explosie hoorde. Het slachtoffer en een 11-jarig vriendje renden daarop weg. De gewonde jongen ging naar huis waar zijn moeder de hulpdiensten alarmeerde.
De politie wist donderdag nog niet waardoor de explosie is veroorzaakt. De jongen ligt in het ziekenhuis en heeft nog geen verklaring kunnen afleggen.
(Bron)
'Recherche gebruikt geheime spionage-sms'

AMSTERDAM - De nationale recherche heeft bij de aanhouding van de twaalf Somaliërs op kerstavond een nieuwe techniek gebruikt om de verdachten via hun mobieltjes te traceren.
Er werden geheime, onzichtbare sms'jes verstuurd die de locatie van de verdachten doorgaven zonder dat die daar iets van merkten, schrijft De Telegraaf vrijdag.
Tot nu heeft justitie het gebruik van het nieuwe opsporingsmiddel altijd ontkend, maar in het dossier van de zaak tegen de Somaliërs staat het volgens de krant nu zwart op wit omschreven.
De officier van justitie heeft mondeling toestemming gegeven voor het gebruik van de stealth-sms'jes, staat in het dossier.
Het gebruik van de sms'jes, waarmee de later wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten terreurverdachten in no-time werden opgepakt, is niet verboden. Toch willen de advocaten van tien van de Somaliërs opheldering over de inzet van het middel, omdat ze het te ver vinden gaan.
Mogelijk is de techniek ook te gebruiken om telefoons heimelijk op afstand aan te zetten en verdachten daarmee af te luisteren of om foto's door te laten sturen. Deze toepassing is niet onomstreden.
De advocaten van drie van de Somaliërs claimen overigens dat hun cliënten werden afgeperst. Als ze niet zouden betalen, zou de dader ze aangeven voor terrorisme. De terreurdreiging zou verzonnen zijn. De drie Somaliërs hebben aangifte gedaan tegen de tipgever.
(Bron)
Brandende auto maakt ritje zonder bestuurder

ZWOLLE - Een vrouw kreeg vrijdagmiddag in Zwolle de schrik van haar leven. Niet alleen reed haar auto uit zichzelf weg, het vervoersmiddel bleek ook nog eens in brand te staan.
De bestuurder was net uit de auto gestapt en had de deur gesloten. Toen ze zich omdraaide, zag ze haar auto wegrijden.
Hoe het heeft kunnen gebeuren is onduidelijk, maar de auto was ook in brand gevlogen. Volgens de Stentor reed de wagen als een fakkel over de Hanzelaan.
Uiteindelijk kwam de auto tot stilstand toen het botste tegen een boom. Ondanks dat de brandweer direct ter plekke was om de brand te blussen, was de auto inmiddels al total-loss.
"Het is een geluk bij een ongeluk dat de wagen geen mensen heeft geraakt," zegt de politie.
(Bron)
Klachten vasteland over bommen op Vlieland

LEEUWARDEN - De luchtmacht heeft ongeveer vijftien klachten binnengekregen van mensen op het vasteland van Friesland die last hadden van bommen die op de Vliehors op Vlieland zijn gegooid.
Dat heeft een woordvoerder van de luchtmacht gezegd.
Donderdag oefenden F-16's op het eiland met het afwerpen van 500-ponders. Door uitzonderlijke klimatologische omstandigheden was het geluid tot ver in het binnenland te horen.
Volgens het KNMI waren de explosies met meetapparatuur waar te nemen in Drenthe en ook in Utrecht. Vrijdag zouden meer bommen gelost worden, maar daar ziet de luchtmacht nu maar van af.
De bommen werden geworpen in het kader van een oefenserie die begin deze week begon en tot vrijdag zou duren. Het was de bedoeling dat in totaal zestien bommen hun weg naar beneden zouden vinden.
(Bron)
'Supers verdienen miljoenen aan medewerkers'

HOOFDDORP - Nederlandse supermarkten verdienen jaarlijks enkele miljoenen euro's door jonge werknemers niet te betalen voor gewerkte uren. Dat blijkt uit een online-onderzoek van CNV Dienstenbond onder ruim vierhonderd jonge medewerkers.
Volgens bestuurder Fedde Monsma van CNV Dienstenbond komt uit het onderzoek naar voren dat het slecht is gesteld met de naleving van afspraken uit de cao.
''Het blijkt dat supermarkten alleen al door het niet betalen van gewerkte uren miljoenen euro's per jaar in eigen zak steken.''
Een derde van de medewerkers wordt niet uitbetaald als zij een kwartiertje langer werken. ''Volgens de cao moet dat wel'', zei Monsma.
Uit het onderzoek blijkt verder dat leeftijdsdiscriminatie nog op grote schaal voorkomt. Ook is het erg slecht gesteld met de veiligheidsafspraken in de supermarkten.
(Bron)
Datingsite steelt miljoen Facebookprofielen

AMSTERDAM – Een nieuwe datingsite, Lovely-Faces.com, heeft gegevens van een miljoen openbare Facebookprofielen gestolen en gebruikt voor de website.
Dat bekennen de makers van de website.
De twee mannen beweren de profielen gekopieerd te hebben om aan te tonen dat Facebook niet goed met privacy omgaat.
Via de datingsite, die vrijdagmiddag offline is, kunnen gebruikers zoeken op naam en termen als ‘easy going’. Wanneer een geschikte persoon gevonden is en iemand klikt op een profiel, wordt die persoon doorverwezen naar Facebook.
Onder meer namen, locaties en foto’s werden overgenomen. Facebook heeft laten weten niet blij te zijn met de actie. “Het stelen van informatie van gebruikers gaat tegen onze voorwaarden in”, aldus de netwerksite. “We hebben juridische stappen ondernomen tegen acties die onze voorwaarden schenden en zullen dit blijven doen.”
Mark Zuckerberg begon de voorloper van Facebook, Facemash, ooit op eenzelfde manier als de datingsite nu doet. Zuckerberg stal de gegevens van zijn medestudenten van schoolservers en plaatste deze op zijn website.
(Bron)
Klopjacht op verdachte in centrum Breda

BREDA - De Belgische en Nederlandse politie maken sinds vrijdagochtend jacht op een 35-jarige Bredanaar.
De man wordt verdacht van brandstichting en een inbraak. Hij is vermoedelijk in het gezelschap van een vrouw.
Dat meldde een politiewoordvoerder vrijdag. Bij de wilde achtervolging is volgens betrouwbare bronnen op Belgisch grondgebied door Belgische agenten geschoten.
De achtervolging op de man begon vrijdagochtend in Breda en voerde via Zundert naar België en weer terug naar het centrum van Breda.
Onderweg zijn diverse auto’s geraakt en beschadigd. In de omgeving van de Sluissingel heeft het voortvluchtige stel de licht beschadigde auto met lekke band achtergelaten en is te voet verder gegaan.
De politie heeft de omgeving afgezet en een helikopter ingezet.
(Bron)
Gratis saldo op OV-chipkaart door softwarefout

AMSTERDAM - OV-chipkaarthouders konden deze week bij ten minste twee oplaadpunten in Amsterdam het saldo van hun kaart gratis onbeperkt opladen. Dat kwam door een fout bij het upgraden van de software van de oplaadkastjes, meldt een woordvoerder van het GVB.
Het gaat om oplaadpunten van het GVB op de route van de sneltram 51 tussen Amstelveen en Amsterdam. Webwereld werd over de genereuze oplaadpunten getipt door een lezer.
Wie zijn OV-chipkaart deze week bij een van de twee plekken wilde opladen met een pintransactie kreeg de melding 'Niet betaald, betaal anders'. De chipkaart werd echter gewoon opgeladen.
Op het rekeningafschrift bleek het bedrag afgeschreven, maar ook onmiddellijk weer te zijn teruggestort.
Het GVB gaat de schade verhalen op de leverancier. Volgens de woordvoerder is een van de twee bewuste oplaadpunten buiten werking gesteld en functioneert het andere weer naar behoren. Er wordt samen met de leverancier gewerkt aan een oplossing.
(Bron)
Vrouw valt over vibrator van baas

AMSTERDAM – Een vrouw uit New York daagt haar baas voor de rechter vanwege een ongepast verjaardagscadeau. Haar werkgever dacht haar namelijk te verrassen met een vibrator.
Dat meldt the New York Post. Voor de 34-jarige Silvia Olveira was de vibrator de druppel die de emmer deed overlopen. Eerder kreeg ze al een hele reeks onsmakelijke presentjes en seksueel getinte opmerkingen te verwerken van haar baas Ibramhim Mansi.
“Normaal gesproken koop ik taart voor mijn werknemers”, merkte Mansi op terwijl hij haar zijn cadeau gaf.
“Toen ik het opende zag ik dit ding. Ik wist niet wat ik ermee aan moest, dus ging ik naar buiten en gooide het in de vuilnisbak”, verklaart Olveira tegenover de krant. Toen ze vervolgens haar baas op het matje riep, zei hij: “Kom op meisje, jij weet niet hoe je van het leven moet genieten.”
Mansi ontkent de aantijging. Volgens hem probeert zijn werkneemster hem te chanteren en is er geen enkele grond voor de aanklacht.
(Bron)
Te weinig strippenkaarten in Zuid-Holland

AMSTERDAM - Er is een groot tekort aan strippenkaarten in Zuid-Holland, omdat de verkoop daarvan weken geleden is gestaakt wegens invoering van de ov-chipkaart. De kaarten waren deze week alleen nog mondjesmaat verkrijgbaar via enkele TNT-verkooppunten.
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) besloot het verplichte gebruik van de ov-chipkaart in Zuid-Holland met minstens een maand uit te stellen wegens fraudegevoeligheid.
Reizigers moeten nu een kaartje kopen dat in verhouding veel duurder is.
''Beter dan een boete. Mensen moeten sowieso in bezit zijn van een geldig vervoersbewijs’’, zegt een woordvoerder van regiovervoerder HTM in het Nederlands Dagblad.
(Bron)

Onzin, die strippenkaart is nog geldig, bovendien is het inwoners van Zuid-Holland bij mijn weten nog steeds niet verboden om naar pakweg Utrecht te reizen of naar andere plekken waar de strippenkaart ook nog een wettig vervoersbewijs is.
Duitse deelstaten eisen onthulling ambtenaren

FRANKFURT - Twee Duitse deelstaten eisen dat ambtenaren zich niet meer mogen verhullen in een boerka, de lichaams- en gezichtsbedekkende kleding van moslima's.
Aanleiding is een rel over een ambtenaar bij de afdeling bevolking van de stad Frankfurt.
De 39-jarige vrouw van Marokkaanse afkomst, die voorheen met een hoofddoek rondliep, verscheen na haar ouderschapsverlof in een boerka.
Om dat te verhinderen, verbood de Duitse deelstaat Hessen woensdag ambtenaren om zulke verhullende kleding te dragen. De vrouw heeft daarop ontslag genomen.
Vrijdag kondigde ook de Nedersaksische minister Uwe Schünemann (CDU) een wetsvoorstel aan voor een boerkaverbod voor ambtenaren.
''Om het duidelijk te zeggen: boerka's en andere verhullingen hebben in de openbare dienst niets te zoeken'', zei Schünemann. ''Burgers komen naar de overheid om dienstverlening te bespreken, niet om tegen een kledingstuk te praten waarachter zich een anoniem persoon verbergt.''
Andere Duitse deelstaten zien geen noodzaak voor een boerkaverbod. Hamburg ziet geen noodzaak en geen wettelijke mogelijkheden. Ook Sleeswijk-Holstein zegt geen behoefte te hebben aan zo'n verbod, omdat er geen vergelijkbaar geval als in Frankfurt bekend is.
België, Frankrijk en Spanje hebben wetten aangenomen voor een boerkaverbod in openbare ruimtes.
(Bron)

Ik geloof niet dat die vrouw een boerka droeg. Mensen noemen vaak alles dat meer is dan een hoofddoek die het haar bedekt 'boerka'. Maar dat bewijst alleen maar het gebrek aan kennis bij die mensen.
Dus op een rijtje:

Dit is een boerka, bedekt het hele lichaam, voor de ogen zit een gaas:
Burka

Deze vrouwen dragen een chador, een soort lange hoofddoek:
Chador

En dit is wat vaak bedoeld wordt als mensen het over een burka hebben, maar dit is een niqab:
Niqab

Persoonlijk zie ik de niqab de laatste tijd wel vaker dan vroeger. Maar ik zie ook steeds fiere meiden met een hoofddoek, minirok, legging en Uggs.
Dus enige nuancering is toch wel mogelijk?

donderdag, februari 03, 2011

Mogelijk treinvertraging door storm

UTRECHT - Mensen die vrijdag met de trein willen reizen, moeten rekening houden met vertragingen. Een storm die komende nacht over het land trekt kan het treinverkeer verstoren, meldden ProRail en NS donderdagavond.
Om de hinder voor het treinverkeer zo veel mogelijk te beperken, splitsen de spoorbedrijven de treindienst in de kop van Noord-Holland vanaf komende nacht af van de rest van Nederland.
Het KNMI voorspelt voor de komende nacht stormachtige zuidwestelijke wind met in het noordwestelijk kustgebied mogelijk zware windstoten tot 85 kilometer per uur.
(Bron)
'Alle CV-ketels moeten worden aangepast'

AMSTERDAM - Talloze cv-ketels, geisers en gaskachels moeten de komende jaren worden aangepast. Dat komt doordat de samenstelling van het aardgas verandert, meldt NRC Handelsblad donderdag.
Wie de aanpassingen gaat betalen, is nog onduidelijk.
De kwaliteit van het aardgas staat volgens NRC op het punt ingrijpend te veranderen door groeiende import van gas uit het buitenland, onder meer uit Qatar.
Het geïmporteerde gas komt voorlopig alleen in een apart gasnetwerk terecht waarop industriële bedrijven zijn aangesloten.
Over tien jaar komt het gas ook in het netwerk dat gas levert aan huishoudens en moeten alle cv-ketels, geisers en gaskachels zijn aangepast. De huidige ketels en kachels kunnen niet goed overweg met het nieuwe gas.
Doordat er pas op zijn vroegst over vijf jaar cv-ketels zijn die het nieuwe gas aankunnen, zullen veel ketels nadien moeten worden aangepast.
Ook het bedrijfsleven maakt zich zorgen over de aanpassingen die moeten worden doorgevoerd om schade aan branders, gasmotoren en gasturbines te voorkomen. Gebeurt dat niet, dan loopt de schade in de tientallen miljoenen.
Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes heeft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) opgeroepen snel actie te ondernemen.
(Bron)
Dieven stelen voor ruim miljoen euro aan condooms

AMSTERDAM - Dieven hebben in Maleisië bijna 85 duizend dozen met condooms gestolen. Dat heeft de producent van de rubbertjes, Sagami Rubber Industries, donderdag gezegd.
De voorbehoedsmiddelen, met een totale waarde van ongeveer een miljoen euro, werden op het moment van de diefstal vervoerd van de fabriek naar een haven waar ze naar Japan zou worden verscheept.
Het bedrijf beschreef de diefstal, die op 26 januari plaatsvond, als 'ongelukkig' en zei dat het de eerste keer was dat een dergelijke diefstal plaatsvond. In totaal werden rond 725 duizend condooms ontvreemd.
De Maleisische politie is een onderzoek gestart.
(Bron)
Voor alle mannen met 'griep' en hun omgeving, een site over Manflu.
Met onder andere een Fact vs Fiction-pagina:

The best way to deal with Man Flu is to just 'get on with it'
FALSE - Extensive research has proven that the only way to combat the crippling effects of Man Flu is complete withdrawal to the sofa and uninterrupted mollycoddling by the girlfriend / wife.

Compleet met tips wat te doen, veel info, een Snotometer en meer...

woensdag, februari 02, 2011

Politie rijdt spookrijder klem na ongevallen

HOORN - De politie heeft woensdagavond op de A7 bij Hoorn een 27-jarige automobilist uit Heerhugowaard klemgereden. De man had in zijn woonplaats en als spookrijder op de A7 bij Wieringerwerf een ongeval veroorzaakt en was daarna doorgereden.
Dit heeft de politie bekendgemaakt.
In Heerhugowaard reed de man een 17-jarig meisje van haar scooter. Zij raakte bewusteloos en is ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert niet in levensgevaar.
Op de A7 belandde een vrouwelijke automobilist door toedoen van de man in de vangrail. Zij kwam er zonder kleerscheuren vanaf.
De politie sloot de A7 bij Hoorn af voor het verkeer en wierp daar een blokkade op. Politieauto's die de man volgden over de uiteindelijk lege snelweg wisten hem nog daarvoor klem te rijden.
De man is aangehouden. Volgens de politie verkeerde hij vermoedelijk onder invloed van drugs.
(Bron)
Bleker creëerde bos en eikenlaan met subsidie

AMSTERDAM - Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) heeft met subsidiegeld onder meer een hectare bos aangeplant en struweelhagen en een eikenlaan aangelegd. Hij is er trots op.
Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Dagblad Trouw bracht dinsdag naar buiten dat Bleker in 2006 bijna 175 duizend euro natuursubsidie heeft ontvangen.
De subsidie is een vergoeding voor de waardedaling van tachtig procent die ontstaat als landbouwgrond wordt omgezet in natuur.
Uiteindelijk kregen Bleker en zijn toenmalige echtgenoot bijna 144 duizend euro voor de waardedaling en ruim dertigduizend euro voor de inrichting van zijn negen hectare in het Groningse Vlagtwedde.
Nog niet het hele bedrag is verstrekt, waardoor Bleker ook in functie als staatssecretaris nog geld ontvangt.
Hij heeft het beheer en het eigendom van zijn onroerend goed inmiddels overgedragen en belooft er tijdens zijn ambtstermijn niet meer betrokken bij te zijn.
Bleker maakte gebruik van de subsidieregeling die erop gericht is agrariërs en particulieren actief te betrekken bij het instandhouden van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).
Direct nadat hij was benoemd tot staatssecretaris, zette hij de ontwikkeling van de EHS stop. Hij besloot ook fors te bezuinigingen op de subsidies voor natuurontwikkeling.
Zelf is hij 'trots' op wat hij en zijn familie hebben kunnen doen en moedigt andere particulieren en agrariërs aan zelf aan de slag te gaan voor de natuur.
"Dat is ook de lijn van het regeerakkoord waarin wordt ingezet op het versterken van agrarisch en particulier natuurbeheer."
(Bron)
'Nederland moet EU-milieuwetgeving naleven'

BRUSSEL - Het plan van het kabinet-Rutte om de sluizen in het Haringvliet niet gedeeltelijk open te zetten, is mogelijk in strijd met de EU-milieuwetgeving.
Dat geldt ook voor de herziening van besluiten over het onder water zetten van de Hedwigepolder. De Europese Commissie zal passende maatregelen treffen als Nederland zijn verplichtingen niet nakomt.
Dat heeft eurocommissaris Janez Potocnik (Milieu) woensdag geantwoord op vragen van EU-parlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66).
Potocnik reageerde ook op het mogelijk afzien van eerder gemaakte afspraken over het aanleggen van verbindingen tussen beschermde natuurgebieden.
Volgens de commissaris zou dit betekenen dat Nederland afziet van een belangrijk instrument dat nodig is om de ecologische samenhang van het Europees Natura 2000-netwerk te verbeteren.
(Bron)
Poolse jager klaagt reisbureau aan

WARSCHAU - Een Poolse jager heeft de Duitse reisorganisatie Jaworski Jagdreisen voor de rechter gesleept omdat hij tijdens zijn vakantie in Zimbabwe geen olifant wist te schieten. Dat berichtte het Poolse dagblad Rzeczpospolita woensdag.
De onfortuinlijke jager is ervan overtuigd dat de reisorganisatie hem naar een deel van Afrika heeft gestuurd waar geen olifanten leven. Het bedrijf houdt evenwel vol dat de dikhuiden wel voorkomen in het betreffende gebied.
Om de man tegemoet te komen, heeft de reisorganisatie hem een tweede reis aangeboden. Toen wist hij wel een mannetjesolifant te doden.
Desondanks eist hij een schadevergoeding van omgerekend bijna 9500 euro voor de eerste, mislukte trip.
(Bron)
'Rekeningnummer houden bij overstappen bank'

DEN HAAG - Triodos Bank wil dat klanten de kans krijgen hun rekeningnummer te behouden als ze in Nederland overstappen van de ene naar een andere bank.
Directievoorzitter Peter Blom van Triodos Bank pleitte daar woensdag voor in een rondetafelgesprek tussen Tweede Kamerleden en bankiers.
Volgens Blom is het meenemen van het oude nummer, de zogeheten nummerportabiliteit, in het belang van de klant. Het is nu volgens hem nog een hele gang voor klanten om bij hun oude bank weg te komen en zich te melden bij een nieuwe.
Bestuursvoorzitter Piet Moerland van Rabobank stelde dat hij het met Blom eens was, maar benadrukte ondertussen dat het doel voor banken is om langjarige relaties met cliënten op te bouwen.
Als de rekeninghouder ontevreden is over de dienstverlening, moet je proberen er uit te komen, aldus Moerland.
(Bron)
'Overblijfselen van grootste beer ooit geïdentificeerd'

AMSTERDAM – Argentijnse wetenschappers hebben aan de hand van fossielen een beer geïdentificeerd die meer dan drie meter lang was.
De kortsnuitbeer van de soort Arctotherium angustidens leefde tijdens het Pleistoceen in het huidige Zuid-Amerika en stierf ongeveer tweeënhalf miljoen jaar geleden uit.
De wetenschappers van het La Plata Museum hebben op basis van botresten van een individueel exemplaar vastgesteld dat het dier ongeveer 3,3 meter groot was en rond de 1575 kilo woog.
Daarmee was de beer iets groter dan de grootste beersoort die nog in leven is: de ijsbeer. Dat melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Paleontology.
“In zijn tijd was deze beer het grootste en krachtigste roofdier dat op het land leefde”, verklaart hoofdonderzoeker Leopoldo Soibelzon op Discovery News. “We denken dat de beer geen enkele angst hoefde te hebben om zelf opgegeten te worden.”
De resten van de reuzenbeer werden al ontdekt in 1935 en zijn sindsdien in het bezit van het La Plata Museum in Argentinië. De wetenschappers hebben pas nu de lichaamsmaten van de beer berekend door metingen te verrichten op zijn botten en vervolgens met een formule zijn lichaamsgewicht vast te stellen.
Waarschijnlijk kon de beer zo groot worden, omdat er nauwelijks andere roofdieren in zijn omgeving leefden die een bedreiging voor hem vormden. Het dier voedde zich vermoedelijk vooral met de overblijfselen van plantenetende dieren.
"Arctotherium angustidens had een omnivoor dieet dat bestond uit een groot aantal bestanddelen, waaronder voornamelijk dierlijke overblijfselen”, aldus Soibelzon. “Vooral de botten en het vlees van andere grote dieren waren belangrijk voor hem.”
Op de fossielen troffen de wetenschappers ook enkele tekenen van verwondingen aan. Ze vermoeden dat de beer soms in gevecht raakte met mannelijke soortgenoten.
“Maar ook een ruzie over de resten van een karkas met een andere vleeseter zoals de sabeltandtijger behoorde tot de mogelijkheden”, aldus Soibelzon.
(Bron)
Overmoedige Duitse bankovervaller veroordeeld

WÜRZBURG - Een 19-jarige bankovervaller is in Duitsland tot twee jaar voorwaardelijke celstraf veroordeeld nadat hij het de politie wel heel erg makkelijk had gemaakt. Dat meldden Duitse media dinsdagavond.
De jongen, David.S., maakte in augustus 2500 euro buit toen hij een bank overviel in het Duitse Röttingen. De politie verspreidde daarop een signalement, dat echter niet helemaal klopte.
De schijnbaar overmoedig geworden S. stuurde per e-mail enkele correcties op zijn signalement naar de politie.
''20 tot 25 jaar? Alsjeblieft, ik ben 19'', verbeterde hij de politie. ''Beiers-Oostenrijks accent? Ik kom uit Württemberg''. Hij verraadde verder dat hij 1,93 meter lang was.
De politie achterhaalde onmiddellijk het IP-adres van zijn computer, waarna S. gearresteerd werd. De jonge boef vertelde de rechter dat hij een gering zelfbeeld heeft. Door het sturen van de e-mails ''voelde hij zich sterker''.
(Bron)
Duitse machinist negeerde twee stopsignalen

BERLIJN - De Duitse machinist van een goederentrein die afgelopen weekend betrokken was bij een zwaar ongeluk, heeft twee stopsignalen genegeerd. Dat heeft het Duitse ministerie van Verkeer dinsdag bekendgemaakt, berichtten Duitse media.
Zaterdagavond laat botsten een personen- en een goederentrein in dichte mist op elkaar bij de plaats Hordorf, in de deelstaat Saksen-Anhalt. Daarna brak brand uit in beide treinen.
Een deel van de personentrein ontspoorde door de kracht van de botsing. Tien mensen kwamen om het leven en zeker 23 raakten er gewond, van wie sommigen ernstig. De identiteit van alle dodelijke slachtoffers is inmiddels vastgesteld.
De machinist liep door het ongeluk alleen enkele kneuzingen op. Justitie onderzoekt of de man schuldig is aan dood door schuld, het toebrengen van lichamelijk letsel en het in gevaar brengen van de Duitse spoorwegen.
(Bron)
Enorme sneeuwstorm teistert midden van de VS

WASHINGTON - Het midden van de Verenigde Staten is in de greep van een kolossale sneeuwstorm. Enkele staten hebben de noodtoestand uitgeroepen, meldden Amerikaanse media woensdag.
De sneeuwstorm is een van de grootste in tientallen jaren. Volgens satellietbeelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA strekt het getroffen gebied zich uit van Texas in het zuiden tot Maine in het noordoosten.
Meer dan de helft van de vijftig Amerikaanse staten is getroffen. Op veel plekken zijn tientallen centimeters sneeuw gevallen.
Missouri, Illinois, Oklahoma, Kansas en Arkansas hebben de noodtoestand uitgeroepen. Arkansas heeft de nationale garde ingezet om extra voorraden naar het noordwesten van de staat te brengen.
In sommige andere staten is de nationale garde in verhoogde staat van paraatheid gebracht.
In het getroffen gebied zitten circa 300.000 mensen zonder stroom omdat elektriciteitskabels zijn beschadigd. Op veel plaatsen zijn scholen en overheidsgebouwen dicht en zijn snelwegen afgesloten. Veel mensen hamsteren voedsel.
President Barack Obama heeft dinsdag een briefing bijgewoond over de voorbereidingen en de beschikbare noodhulp. De Nationale Weerdienst heeft stormwaarschuwingen en weeradviezen gegeven voor meer dan dertig staten.
Meer dan tienduizend vluchten in Amerika zijn geannuleerd en enkele vliegvelden zijn gesloten. Dinsdag gingen 6500 vluchten niet door.
Dat is ongeveer 20 procent van het totale aantal per dag in de Verenigde Staten. Het vliegveld O'Hare in Chicago (Illinois) had met 1300 het grootste aantal annuleringen. Voor woensdag zijn inmiddels vijfduizend vluchten uit voorzorg geannuleerd.
Ook de landbouw heeft zwaar te lijden onder het barre weer. Daardoor wordt onder meer de tarweoogst later dit jaar bedreigd. Ook het vee heeft te lijden onder de koude.
De sneeuwstorm trekt woensdag verder richting het noordoosten, het deel van de VS dat in de afgelopen maanden het zwaarst wordt getroffen door bar winterweer.
Overigens voorspelt de in de VS beroemde bosmarmot Phil een snelle lente.
Hij doet dat jaarlijks onder grote belangstelling tijdens Groundhog Day in het gehucht Punxsutawney, door wel of niet naar zijn schaduw te kijken. Deze keer was dat niet het geval.
(Bron)
Opsporingsdiensten ontvangen meer sms- en belgegevens

AMSTERDAM – Nederlandse opsporingsdiensten hebben in 2010 2,6 miljoen keer het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) geraadpleegd. Dat is minder dan in 2009, het aantal antwoorden steeg echter.
Dat is woensdag bekend geworden nadat onderzoeksjournalist Rejo Zenger cijfers over het CIOT onder ogen kreeg via het ministerie van Veiligheid en Justitie.
In 2009 werd het CIOT nog zo’n drie miljoen keer geraadpleegd. Het aantal aanvragen is dus licht gedaald. Zes jaar geleden werd nog ‘slechts’ 1 miljoen keer een aanvraag ingediend bij het CIOT.
Het aantal antwoorden steeg in 2010 echter met 14 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. In 2010 werd 3,8 miljoen keer geantwoord op een verzoek.
Dat het aantal antwoorden hoger uitpakt dan het aantal verzoeken komt doordat er soms meerdere antwoorden mogelijk zijn op één vraag. Op de vraag: welke klantgegevens heeft persoon A? kunnen de antwoorden: Persoon A. belt met dit nummer en Persoon A. surft onder dit ip-adres volgen.
De steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag deden het meeste aanvragen. Het verschil tussen regiopolitie Amsterdam-Amstelland (430.117) en Haaglanden (414.576) is erg klein. De politie in Rotterdam-Rijnmond volgt met 209.666.
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zijn niet in het overzicht opgenomen.
In 2010 bleek uit een onderzoek binnen het ministerie van Veiligheid en Justitie al dat Nederland Europees koploper is wat betreft het opvragen van bel-, sms-, en e-mailgegevens.
(Bron)
Wit edelhert in Nederland gespot

AMSTERDAM - In de Achterhoek is een wit edelhert gesignaleerd. Het is de eerste keer dat zo'n dier in Nederland is gezien.
Dat meldt natuurbericht.nl. Twee coördinatoren en een vrijwilliger van de Natuurwerkgroep KNNV zagen het dier eind augustus langs het spoor bij Beltrum staan en maakten er foto's van.
Het dier werd aanvankelijk aangezien voor een reegeit, maar onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het om een edelhert gaat.
Op de foto is te zien dat het dier bruine ogen heeft. Dat betekent dat het dier normaal pigment heeft en geen albino kan zijn.
Vanwege hun kleur overleven witte dieren meestal niet lang in de natuur. In Nederland is de overlevingskans voor hen groter, omdat er weinig roofdieren voorkomen.
Edelherten komen slechts op drie plekken in Nederland voor: in Gelderland, Flevoland en tussen Limburg en Noord-Brabant in. In Nederland zijn hiervoor alleen witte reeën gezien.
(Bron)
'Langdurig ziekteverzuim zorg stijgt'

AMSTERDAM - Het langdurig ziekteverzuim in de zorg lijkt weer te stijgen. Dat constateert het onderzoeksbureau Vernet Verzuimnetwerk BV bij de presentatie van de jaarcijfers over 2010. Het kortdurende ziekteverzuim is over 2010 wel gedaald.
Volgens directeur Sjaak van der Linden zijn er signalen dat zorgpersoneel zich steeds meer ingeklemd voelt tussen protocollen en productiecijfers aan de ene kant en hun eigen zorggevoel aan de nadere kant.
Het plezier in het werk komt daardoor onder druk te staan.
Als werknemers korter dan twee weken ziek zijn, wordt gesproken van kortdurend verzuim. Langdurig verzuim houdt in dat iemand langer afwezig is.
Gemiddeld lag het kortdurend ziekteverzuim in 2010 op 1,1 procent. Een jaar daarvoor ging het nog om 1,3 procent. Het langdurig verzuim steeg tussen 2009 en 2010 van 2,8 naar 2,9 procent. Volgens Van der Linden lijkt dat een klein verschil, maar gaat het om honderdduizenden mensen.
Een aantal jaar geleden was het ziekteverzuim in de zorg een belangrijk maatschappelijk onderwerp. Het lag toen gemiddeld op 10 procent. De overheid en instellingen hebben toen maatregelen genomen om het verzuim te laten dalen.
Van der Linden roept zorginstellingen op om veel aandacht te besteden aan personeelsbeleid. Het is volgens hem belangrijk dat personeel zich gewaardeerd en serieus genomen voelt.
Zeker nu er voor de toekomst een groot tekort aan zorgpersoneel wordt voorspeld, is het belangrijk dat mensen in de zorg willen (blijven) werken, zegt hij.
(Bron)

Veel mensen in de zorg worden al jaren uitgeput. Dat houd je een tijd vol, maar het houdt een keer op.
Bomenrooiers bedreigd met draaiende kettingzaag

Een 25-jarige man uit Schagen is dinsdagmiddag aangehouden omdat hij twee medewerkers van de gemeente had bedreigd met een kettingzaag. De twee waren bomen aan het rooien op het Nespad toen de man uit het niets op een boomstam sprong. De Schagenaar gaf te kennen dat hij het er niet mee eens was dat ze de bomen aan het omzagen waren.
De uitleg van de medewerkers dat de beplanting onder de bomen dan weer kon groeien kon hem niet overtuigen. De Noord-Hollander pakte vervolgens de draaiende kettingzaag van een van de medewerkers af en dreigde een paar keer dat hij met hen zou doen wat zij met de bomen deden. De medewerkers belden de politie, die de man rond 13.35 uur aanhield op de Rozenlaan in Schagen.
(Bron)

Rozenlaan en kettingzaag.
Vrouw uit partij Berlusconi gezet na kritiek

ROME - De enige vrouw in de partij van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi die kritiek uitte op zijn relaties met jonge meisjes, meldde dinsdag dat ze uit de partij is gegooid.
De 25-jarige Sara Giudice, gemeenteraadslid in Milaan, had gezegd dat Berlusconi moest ophouden om de jonge meisjes banen in de politiek te geven.
Ze was een petitie begonnen tegen Nicole Minetti, lid van de regionale raad voor Lombardije. Minetti is een voormalige tv-showgirl en de voormalige mondhygiëniste van Berlusconi.
''Ik heb net te horen gekregen dat ik er definitief uit lig'', zei Giudice. ''Ze hebben kennelijk liever Minetti.''
Partijbonzen van de partij PDL verdedigen Berlusconi volop. Ze zeggen dat de 74-jarige miljardair-premier recht heeft op privacy.
Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of Berlusconi seks heeft gehad met minderjarige meisjes.
(Bron)

Dat had ze kunnen weten natuurlijk. Mooi zijn en bek houden: leuke baantjes. Kritisch zijn: opdonderen.

dinsdag, februari 01, 2011

Kop en schotel na 49 jaar herenigd

WEESP - Een achttiende-eeuws schoteltje is na 49 jaar herenigd met zijn kopje.
Het Gemeentemuseum Weesp tikte tijdens een veiling bij Bonhams in Londen onlangs een kopje op de kop, dat is gefabriceerd door de Weesper porseleinfabriek.
Het Rijksmuseum in Amsterdam had al in 1962 een los schoteltje gekocht dat van hetzelfde servies bleek te zijn.
Het Rijksmuseum heeft het schoteltje nu in langdurig bruikleen gegeven aan het museum in Weesp. De twee serviesstukken zijn inmiddels in een aparte vitrine geplaatst in de porseleinzaal, meldde het Weesper museum dinsdag.
Volgens het Gemeentemuseum is het kopje ''een uniek stuk Weesper porselein, waarvan geen ander voorbeeld in Nederland in openbaar bezit wordt bewaard''. Het kopje is gemerkt met de bekende zwaarden en drie bollen van de Weesper porseleinfabriek, de oudste porseleinfabriek van Nederland.
(Bron)
'Vikingen gebruikten zonnestenen als kompas'

AMSTERDAM - Vikingen navigeerden op zee waarschijnlijk met behulp van stenen waarmee ze de stand van de zon bepaalden. Dat hebben Hongaarse wetenschappers aangetoond.
Met behulp van doorschijnende kristallen en mineralen zoals calciet is het mogelijk om bij mist of bewolking de stand van de zon in de gaten te houden. Vikingen gebruikten dit soort stenen mogelijk om tijdens hun zeereizen de noordelijke richting te bepalen.
Dat schrijft onderzoeker Gábor Horváth van de Eötvös Universiteit in Boedpast in het wetenschappelijk tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society B.
De onderzoekers hebben aangetoond dat sommige doorschijnende stenen zonlicht op een speciale manier filteren. Door de stenen omhoog te richten en te draaien is het in theorie mogelijk om te bepalen waar het zonlicht vandaan komt, ook als het bewolkt of mistig is, zo meldt New Scientist.
Vikingen maken in hun sagen vaak melding van zogenaamde ‘zonnestenen’ die ze gebruikten om te navigeren in geval van mist of extreme bewolking. Archeologen vermoedden al langer dat het ging om doorschijnende stenen die een lichtpatroon veroorzaakten dat zeevaarders konden aflezen.
Wanneer de Vikingen de stand van de zon hadden bepaald, konden ze met behulp van een zonnewijzer waarschijnlijk ook de tijd vaststellen.
Tot nu toe hebben de wetenschappers echter alleen theoretisch bewijs voor het gebruik van zonnestenen. Hoofdonderzoeker Horváth wil met een vervolgonderzoek bepalen of Vikingen in IJsland en Scandinavie ook daadwerkelijk de beschikking hadden over geschikte kristallen en mineralen om de stand van de zon af te lezen.
(Bron)
Aanhouding wegens mensenhandel en misbruik

MILLINGEN AAN DE RIJN - De politie heeft maandagochtend een 46-jarige man uit het Gelderse Millingen aan de Rijn aangehouden op verdenking van mensenhandel en seksueel misbruik. Drie vrouwen deden aangifte tegen de man, aldus de politie maandag.
De politie startte een onderzoek na een aangifte van mishandeling. Gaande het onderzoek stuitte de politie onder meer op verdenkingen van seksueel misbruik en mensenhandel.
Meerdere vrouwen verklaarden door de verdachte te zijn verkracht. Ook zou de man hen hebben gedwongen als prostituee te werken in een Duitse seksclub en in de escortbranche. De vrouwen werden ook financieel uitgebuit, stelt de politie.
Een van de slachtoffers liep mogelijk blijvend letsel op door mishandeling. De politie sluit niet uit dat er nog meer slachtoffers zijn.
(Bron)
'NS willen ov-chipkaart niet vervroegd vervangen'

AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen (NS) zien geen noodzaak om op korte termijn een nieuwe, beter beveiligde, ov-chipkaart in te voeren. Dat bevestigt een woordvoerder van de NS dinsdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
De kosten door fraude met de onlangs gekraakte ov-chipkaart wegen volgens de woordvoerder nog niet op tegen de kosten van een versnelde invoer van een beter beveiligde chip.
“Het is een kostenafweging”, aldus de zegsman. De nieuwe, beter beveiligde chip, is aan het einde van dit jaar beschikbaar. Met de invoering zou volgens De Telegraaf zo’n honderd miljoen euro zijn gemoeid.
Reizigers krijgen de vernieuwde ov-chipkaart pas na het verlopen van hun huidige kaart, die vijf jaar geldig is.
De NS zijn van mening dat het probleem van de gekraakte ov-chipkaart "nog beheersbaar is". Bovendien denkt het het spoorbedrijf dat de mogelijkheden om de fraude op te sporen nog niet zijn uitgeput.
De NS is de belangrijkste gebruiker van de ov-chipkaart. Het spoorbedrijf laat aan De Telegraaf weten te hopen dat kaartbeheerder Trans Link Systems een systeem ontwikkelt waarmee fraude met gekraakte kaarten wordt opgespoord.
Eind januari bleek dat met behulp van een eenvoudig computerprogramma voor het veelgebruikte besturingssysteem Windows, het mogelijk is om zwart te rijden op de ov-chipkaart.
Diverse journalisten kregen de software in handen en konden weken met gemanipuleerde kaarten reizen. In slechts twee gevallen werd de kaart geblokkeerd voor het inchecken bij de NS. In bus, tram en metro functioneerden de kaarten gewoon. De blokkade bleek te verwijderen door de software opnieuw te gebruiken.
(Bron)
Honderd husky's afgeslacht in Canada

VANCOUVER - De Canadese politie heeft een onderzoek geopend naar de slachting van zeker honderd poolhonden, na de Olympische Spelen van afgelopen jaar.
Dat meldden justitie en politie. Vermoedelijk zijn de husky's gedood omdat ze na het vertrek van de toeristen niet meer nodig waren.
Een medewerker van een bedrijf dat tochten met sledehonden aanbiedt, zou verantwoordelijk zijn voor de moorden. Hij bracht de zaak aan het licht omdat hij last had van een posttraumatische stressstoornis, sinds hij met een mes en een geweer in april 2010 de honden afslachtte.
De dieren kwamen niet altijd meteen om het leven door de kogel, waardoor ''hij uiteindelijk een einde moest maken aan de meest verschrikkelijke scènes'', aldus de advocaat van de man. Op het verwonden of het in gevaar brengen van een dier staat in Canada vijf jaar cel. Wreedheid tegen dieren kan leiden tot een boete en achttien maanden cel.
(Bron)

Dus het is aan het licht gekomen omdat de dader nu zielig is? Bizar.
Verjaardag huisdier in VS steeds decadenter

AMSTERDAM - Niet alleen kinderen worden verwend met dure verjaardagspartijen en cadeaus. Ook aan verjaardagen van huisdieren, met name die van honden, wordt steeds meer aandacht en geld besteed.
Tegenwoordig is er in Amerika bijna alles mogelijk op het gebied van hondenfeestjes. Zo bestaat er in Brooklyn een hondenbakkerij Pawtisserie, gespecialiseerd in natuurlijke snoepjes voor honden.
Betty Wong, eigenaar van de speciale bakkerij, ziet een sterke groei in de verkoop van haar hondentaarten. "We openden de winkel, omdat ik mijn eigen hond Buttercup wat meer gezonde menukeuzes wilde bieden", zo legt Wong uit. "Maar de laatste jaren we zien een stijging in de verkoop van verjaardagstaarten en die cijfers groeien nog steeds."
Ook voor Dorothy Moore, die in 2005 het hondencafé The Dining Dog Cafe opende in Washington, is het inmiddels booming business. Naast haar restaurant, organiseert Moore ook verjaardagsfeestjes voor de viervoeters. Vorig jaar organiseerde ze ongeveer 100 feestjes, met prijzen variërend van 75 tot 365 euro, zo meldt Reuters.
Volgens Moore is het prinsessenthema erg populair en huren sommige baasjes zelfs een limousine voor de honden en andere gasten.
Moore zegt dat de stijging aan populariteit makkelijk te verklaren is. "Niet alleen de honden houden van alle aandacht, ook de baasjes schijnen er veel uit te halen." Volgens Moore kruipen sommige baasjes op deze manier veel gemakkelijker uit hun schulp.
Ook Nicholas Dodman, directeur van de Animal Behavior kliniek in Boston is blij met de hondenfeestjes. "De mogelijkheid voor honden om met elkaar de communiceren, om wat voor reden dan ook, is erg belangrijk."
(Bron)
Loon zwarte Zuid-Afrikaan blijft ver achter

JOHANNESBURG - Blanke inwoners van Zuid-Afrika verdienen bijna acht keer meer dan de zwarte bevolking.
Dat heeft het Zuid-Afrikaanse Instituut van Rassen Relaties berekend, berichtte het Zuid-Afrikaanse persbureau Sapa dinsdag.
''De verschillen in inkomsten voor beide bevolkingsgroepen weerspiegelen nog steeds het tijdperk van voor en tijdens de apartheid (1948-1990), maar ze worden wel kleiner'', aldus Lucy Holborn van het instituut.
In 2008 verdienden blanken 7,7 maal zoveel als zwarten, 4,5 maal zoveel als kleurlingen en 1,5 keer zoveel als Indiërs. In 1917 lag het inkomen van blanken nog elf keer hoger dan dat van zwarten, in 1970 was dat opgelopen naar maar liefst vijftien keer.
(Bron)
'James Sharpe mogelijk terug in Kamer'

AMSTERDAM – PVV'er James Sharpe keert mogelijk terug in de Tweede Kamer als Kamerlid voor de partij van Geert Wilders.
Dat schrijft Powned dinsdag.
Sharpe kwam in november 2010 in opspraak toen bleek dat hij leiding heeft gegeven aan het Hongaarse telecombedrijf Digitania, dat in 2008 een recordboete werd opgelegd wegens misleiding van klanten.
Daarnaast sprak een ex-vriendin van de PVV’er van fysieke en mentale mishandeling door Sharpe en heeft hij in de jaren 80 een trainingsmaatje met een spike in het gezicht gestoken. Daarvoor werd hij een half jaar geschorst door de atletiekbond KNAU.
Sharpe besloot na alle commotie zelf op te stappen, maar keert nu mogelijk terug in de Tweede Kamer door het vertrek van Roland van Vliet. Van Vliet wordt na de Statenverkiezingen waarschijnlijk gedeputeerde in Limburg.
Sharpe is de hoogstgeplaatste op de lijst en komt dus in aanmerking om Van Vliet op te volgen. Volgens Powned is er een gesprek geweest tussen Sharpe en Geert Wilders en heeft Sharpe laten weten in te zullen gaan op het verzoek terug te keren.
(Bron)

Zoveel is zijn woord dus waard.
Hevige uitbarsting vulkaan Japan

AMSTERDAM - De vulkaan Shinmoedake in het zuiden van Japan is dinsdag met zo'n hevige klap uitgebarsten dat acht kilometer verderop de ruiten sprongen. De Shimoedake werd vorige week woensdag actief na 52 jaar 'geslapen' te hebben.
De 1421 meter hoge Shinmoedake spuwt as, rook en stenen de lucht in. De krater vult zich langzaam maar zeker met lava, maar er is nog geen lava over de rand van de krater naar beneden gekomen.
De jongste uitbarsting was evenwel zo krachtig dat de autoriteiten besloten de gevarenzone te vergroten tot vier kilometer rond de vulkaan. Dit meldt de Japanse omroep NHK.
(Bron)
Gek toch dat een soortgelijk bericht elk jaar weer terugkomt, steeds met een andere reden:

Voortbestaan kerstboom IJsselstein in gevaar

IJSSELSTEIN - Het is onzeker of de lichtjes in de Gerbrandytoren bij IJsselstein volgend jaar weer branden. Maandagochtend is peperduur staaldraad gestolen, aldus NOVEC, eigenaar van de zendmast. Kosten van de draad: 15.000 euro.
De zogenoemde tuidraad is 260 meter lang met daaraan een stroomdraad en fittingen. ''We zijn verbijsterd'', liet een woordvoerster maandag weten. ''De tui lag middenin een weiland en je moest er ook nog een sloot voor over. Misschien dachten de dieven dat er koper in zit, maar dat is dus niet zo.''
Volgens de woordvoerster is er een serieuze kans dat de zendmast volgend jaar niet meer als kerstboom brandt. Het is elk jaar lastig om de circa 50.000 euro op te hoesten. Het geld wordt bijeengebracht door bedrijven en particulieren.
De zendmast in IJsselstein bij Utrecht staat bekend als ,",s werelds grootste kerstboom.'' Dit jaar brandden de 120 lampen voor de veertiende keer.
(Bron)

maandag, januari 31, 2011

TT 111 Exploitant Fyra in problemen

Exploitant HSA, die de Fyra op de hogesnelheidslijn laat rijden, zit in financiële problemen. Minister Schultz heeft aan de Kamer geschreven dat dat vooral ligt aan de tegenvallende inkomsten door te weinig treinreizigers op het traject Amsterdam-Rotterdam.
Om meer mensen te trekken wordt de toeslag voor de trein met ingang van morgen verlaagd.
De NS heeft bijna alle aandelen van HSA in handen. De VVD vindt bij monde van het Kamerlid Aptroot dat de NS de exploitatie aan een andere maatschappij moet laten. De Kamer bespreekt de zaak morgen met Schultz.

Ik ben geen econoom, maar ik meende altijd dat het principe was: als je iets goeds te bieden hebt, kun je daar relatief meer geld voor vragen. Als je veel geld vraagt voor een treinverbinding die feitelijk al bestaat en waarbij de tijdwinst niet tegen de toeslag opweegt, dan zul je weinig klanten trekken.
Duitse bommen doen Groningen trillen

GRONINGEN - Bewoners van Oost-Groningen zijn zondagmiddag opgeschrikt door trillingen die werden veroorzaakt door het geluid van ontploffende bommen op het nabijgelegen Duitse eiland Borkum. Dat meldde het KNMI maandag.
Het instituut kreeg zondag meldingen van een aardschok wegens trillingen die bij de Oost-Groningse kust werden gevoeld.
Later bleek dat de trillingen afkomstig waren van enkele oude bommen die op Borkum tot ontploffing werden gebracht.
De geluidsgolven hadden volgens een woordvoerder van het KNMI een te lage frequentie om te worden gehoord. Toch waren de golven dermate sterk dat ze trillingen veroorzaakten die leken op een aardbeving.
De trillingen zijn alleen bij de plaatsen aan de kust waargenomen, landinwaarts zijn geen metingen geregistreerd.
(Bron)
Ophef in Oostenrijk over wolven en beren

WENEN - In Oostenrijk is een fel debat opgelaaid over wolven en beren.
Een vooraanstaande politicus uit regio Kärnten heeft opgeroepen de jacht te openen op de wilde dieren. ''We hebben geen wolven en beren nodig'', zei Josef Martinz van de ÖVP.
Volgens hem hebben de dieren vorig jaar 250 schapen gedood, een schade van 50.000 euro.
Andere partijen en zelfs jagers reageren afwijzend. ''Als dieren ons land binnenkomen die hier ooit al eens waren, moeten we kijken hoe ze samen kunnen functioneren. Wolven, beren en lynxen zijn in Europa streng beschermd'', zei de Oostenrijkse jachtmeester Heinz Gach in de krant Krone Zeitung maandag.
Het Wereld Natuur Fonds vindt de ophef onbegrijpelijk. Volgens de organisatie zijn in Oostenrijk hooguit twee à vijf wolven, die soms ook door buurlanden trekken. Er zouden slechts vijf à acht beren zijn.
(Bron)
Tafeltje Paleis Soestdijk in kringloopwinkel

LELYSTAD - Een schrijftafeltje uit Paleis Soestdijk is opgedoken in kringloopwinkel Het Goed in Lelystad.
Een schrijftafeltje uit Paleis Soestdijk is opgedoken in kringloopwinkel Het Goed in Lelystad. In december bood iemand het tafeltje voor hergebruik aan, liet de kringloopwinkel maandag weten.
Uit onderzoek door een taxateur zou blijken dat het schrijftafeltje afkomstig is uit de privécollectie van Paleis Soestdijk, jarenlang het woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard.
In het hout van de laatjes van het tafeltje zijn stempels gezet van Paleis Soestdijk. Dat geeft aan dat het meubelstuk ooit deel uitmaakte van het interieur van het paleis.
''Het is absoluut authentiek'', aldus taxateur Jeroen Prins, die het schrijftafeltje op echtheid heeft gecontroleerd.
Volgens Prins is het al sinds de achttiende eeuw gebruikelijk dat vorstenhuizen hun meubels merken door het aanbrengen van stempels.
''Zo is altijd de herkomst te herleiden.'' Hij komt vaker antiek van koninklijke huizen tegen op de markt en zegt nog nooit een vervalsing te zijn tegengekomen.
Prins schat dat het schrijftafteltje in de kringloopwinkel ongeveer honderd jaar oud is. ''Het is niet heel erg zeldzaam.'' Zonder de stempels van het paleis zou het meubelstuk hooguit een paar honderd euro waard zijn. Door de koninklijke achtergrond is het object nu echter veel interessanter geworden voor verzamelaars.
Bij kringloopwinkel Het Goed hebben ze geen idee hoe het tafeltje daar is beland. Sinds het overlijden van prins Bernhard eind 2004 staat Paleis Soestdijk leeg.
De afgelopen jaren was het gebouw opengesteld voor bezoekers. ''Mogelijk is het tafeltje een tijd geleden al weggegeven aan een medewerker van het paleis'', aldus een woordvoerster van de winkel. In februari is het schrijftafeltje te bekijken bij Het Goed. Daarna wil de kringloopwinkel mensen de gelegenheid geven te bieden op het meubelstuk.
(Bron)

Mooi dat die taxateur Prins heet. Nomen est omen?
Gewapende man laat treinreizigers schrikken

BAEXEM - De politie heeft zondagmiddag een 28-jarige man uit Herkenbosch aangehouden, die bekende dat hij eerder die middag met een luchtdrukgeweer enkele malen op een trein in Baexem had geschoten.
De politie had daarover telefoontjes gekregen van geschrokken treinreizigers, maakte zij maandag bekend.
De man liep tegen de lamp toen agenten hem langs de N280 in Roermond zagen lopen. Hij vertelde dat er geen benzine meer in de auto zat die vlak voor de Maasbrug in Roermond tot stilstand was gekomen.
Bij controle zagen de agenten twee luchtdrukgeweren op de achterbank liggen. Bovendien bleek de auto van de man eerder die middag in Baexem gezien te zijn bij het spoor. Daarbij had iemand de loop van een geweer uit de auto zien steken.
(Bron)
Bultrug gesignaleerd voor de kust

UTRECHT - Medewerkers van Rijkswaterstaat hebben maandagmiddag een walvis gesignaleerd voor de kust bij Zeeland. Vanaf het schip Frans Naerebout zagen ze een bultrug zwemmen op een locatie in de Noordzee tussen Westkappelle en het werkeiland Neeltje Jans.
Dat heeft Rijkswaterstaat bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het AD.
Volgens een woordvoerster is het water ondiep en is het voor de bultrug daarom moeilijk om weg te zwemmen van de kust. Het naar schatting 6 meter lange beest bewoog zich volgens haar in noordoostelijke richting.
(Bron)
'Veel Nederlandse Moslims in 2030 geseculariseerd'

AMSTERDAM - De moslims in Nederland zullen het voorbeeld van Nederlandse gelovigen volgen en steeds minder actief hun geloof belijden. Dat zegt professor Willem Frijhoff in een interview met NU.nl.
"De meeste moslims zullen zich aanpassen aan de manier waarop Nederland met religie omgaat."
Frijhoff noemt het voorgenomen boerkaverbod van de regering dan ook 'dom'. "Laat het even betijen, dan is het over een paar jaar vanzelf verdwenen." Het boerkaverbod is opgenomen in het regeerakkoord, maar nog niet in het parlement behandeld.
Volgens Frijhoff is het aantal praktiserende moslims 'nu al' beperkt. "Sommigen worden fundamentalistischer als ze in een conflict komen met hun religie, maar dat is een kleine minderheid."
Moslims zullen in 2030 dus meer op Nederlanders lijken, aldus Frijhoff. Maar hij verwacht ook dat de Nederlandse samenleving beinvloed gaat worden door de moslimgemeenschap.
"Het zou goed kunnen dat we dan het Suikerfeest vieren, maar dan wel zonder ramadan. Nederlanders pakken liever alleen de feestjes mee."
(Bron)
OM verhoort beheerder 'harem' Berlusconi

MILAAN - Het Openbaar Ministerie in Milaan heeft zondagmiddag Nicole Minetti verhoord, die in Italiaanse media ook wel eens wordt aangeduid als de beheerder van de harem van premier Silvio Berlusconi.
Na het verhoor van deze sleutelfiguur denken de aanklagers nog maar enkele dagen nodig te hebben om Berlusconi in staat van beschuldiging te stellen in het seksschandaal Rubygate.
Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA zondagavond gemeld. Berlusconi en Minetti worden beschuldigd van het bevorderen van prostitutie van minderjarigen, een strafbaar feit in Italië.
De regeringsleider wordt daarnaast beschuldigd van machtsmisbruik: hij belde persoonlijk met de politie in Milaan om het van diefstal verdachte Marokkaanse escortmeisje Ruby vrij te krijgen, dat eerder seksfeestjes bij hem thuis had bezocht.
Het verhoor van Minetti stond oorspronkelijk gepland voor dinsdag, maar is op eigen verzoek van de voormalige mondhygiëniste van Berlusconi vervroegd. Zij wilde de verwachte massale belangstelling van de pers ontlopen.
Minetti heeft naar verluidt alle vragen van het OM beantwoord, maar over de inhoud zijn geen mededelingen gedaan. De afgelopen dagen werd duidelijk dat Minetti niet goed te spreken is over Berlusconi. In telefoontaps uit het onderzoeksdossier die naar de pers zijn gelekt, noemt zij hem een ''stuk stront'' die haar in de problemen heeft gebracht.
Minetti beheerde een appartementencomplex in Milaan waar mooie meisjes gratis mochten wonen in ruil voor bezoeken aan de bunga-bunga's, seksfeestjes bij Berlusconi thuis. Volgens de premier zelf was er slechts sprake van beschaafde diners, maar volgens een van de gelekte telefoontaps moesten de meisjes ''tot alles bereid'' zijn.
Het vorige kabinet van Berlusconi liet in 2006 een wet aannemen om minderjarigen beter tegen seksuele uitbuiting te beschermen.
Sindsdien staat op het bevorderen van de prostitutie van minderjarigen een celstraf van maximaal twaalf jaar en een boete van maximaal 154.937 euro. Wie seks heeft met een minderjarige ''in ruil voor geld of een ander economisch voordeel'' kan een celstraf van maximaal drie jaar en een boete van minimaal 5164 euro krijgen.
(Bron)
Egypte legt treinverkeer stil

CAÏRO - Egypte heeft maandag al het treinverkeer stilgelegd, nadat demonstranten ertoe hadden opgeroepen dinsdag massaal naar de hoofdstad Caïro te komen. Dat meldde de staatstelevisie.
(Bron en meer)
'Pakistan verdubbelt kernwapenarsenaal'

ISLAMABAD - Het nucleaire arsenaal van Pakistan is de afgelopen jaren twee keer zo groot geworden en telt nu zo'n honderd kernwapens. Dat meldde The Washington Post maandag op basis van schattingen van onafhankelijke analisten.
De verdubbeling is volgens de experts van het Amerikaanse Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid onderdeel van de wapenwedloop tussen Pakistan en rivaal India. Het zou voor het eerst zijn dat Pakistan meer kernwapens heeft dan buurland India.
De schatting is gebaseerd op de ''significant verhoogde productie van plutonium en hoogverrijkt uranium in Pakistan''.
(Bron)
'Tanden van buidelkikker teruggeëvolueerd'

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de ondertanden van een specifieke soort buidelkikker in de loop van de evolutie zijn verdwenen en daarna weer terugkeerden.
Buidelkikkers van de soort Gastrotheca guentheri zijn de enige kikkers met tanden op hun boven- en onderkaak. De ondertanden van het dier zijn waarschijnlijk teruggekeerd in de evolutie na een afwezigheid van ruim 200 miljoen jaar.
Dat schrijven wetenschappers van de Stony Brook University in het wetenschappelijk tijdschrift Evolution.
Het feit dat de tanden na een lange afwezigheid weer zijn geëvolueerd, is in tegenspraak met de zogenaamde Wet van Dollo. Volgens deze theorie zullen eigenschappen die verloren gaan bij de voorouders van een organisme later in de evolutie niet meer terugkeren.
De wetenschappers kwamen tot de nieuwe bevindingen door het DNA van de buidelkikkers te analyseren en te onderwerpen aan een statistische analyse.
“Ik heb gegevens van fossielen en DNA-sequenties gecombineerd met nieuwe statistische methodes en op die manier aangetoond dat de kikkers de tanden op hun onderkaak meer dan 230 miljoen jaar geleden verloren, maar dat ze opnieuw zijn verschenen in de afgelopen 20 miljoen jaar”, verklaart hoofdonderzoeker John Wiens op BBC News.
“Het verlies van de ondertanden bij de voorouders van moderne kikkers en de verschijning van die tanden bij Gastrotheca guentheri vormt een sterk bewijs voor het controversiële idee dat anatomische eigenschappen die verloren gaan in de evolutie later opnieuw kunnen evolueren”, aldus Wiens.
Volgens de wetenschapper toont zijn onderzoek aan dat er gaten zitten in de Wet van Dollo. Bij het opnieuw ontwikkelen van ondertanden maakte de door hem bestudeerde buidelkikker waarschijnlijk gebruik van evolutionaire mechanismen die al aanwezig waren in zijn lichaam.
“Deze buidelkikker heeft weer tanden gekregen op zijn onderkaak, zonder dat de mechanismen voor het ontwikkelen van tanden weer opnieuw tot stand hoefden te komen”, aldus Wiens.
De buidelkikker Gastrotheca guentheri komt voor op de bosrijke hellingen van de Andes in Colombia en Ecuador. De soort wordt met uitsterven bedreigd.
(Bron)
Speciale condooms voor huwelijk Britse prins

LONDEN - Een Brits condoombedrijf heeft een speciale editie voorbehoedsmiddelen op de markt gebracht ter gelegenheid van het huwelijk van prins William met Kate Middleton op 29 april.
Op de verpakking van de Crown Jewels Condoms of Distinction staat een afbeelding van de prins en zijn verloofde die elkaar diep in de ogen kijken.
De makers van de condooms doen een klassieke oproep aan de vrouwelijke geliefde: ''Lie back and think of England!'' (Leun achterover en denk aan Engeland!)
Volgens de overlevering kregen meisjes in het preutse Victoriaanse tijdperk dit advies van hun moeder mee voor de huwelijksnacht.
Door de toen gebruikelijke opvoeding hadden veel Britse meisjes voor het huwelijk niet door dat seks ook leuk kan zijn.
Critici vinden de speciale condooms 'smakeloos'. Buckingham Palace wil niet reageren. Eerder werden speciale theedoeken en borden op de markt gebracht ter gelegenheid van de koninklijke bruiloft.
(Bron)

Voor het bewuste bruidspaar is het natuurlijk de bedoeling zich wèl voort te planten.
Schele opossum Heidi mag Oscars presenteren

LEIPZIG - De schele opossum Heidi uit de dierentuin van Leipzig is door een Amerikaanse televiesiezender gevraagd om de Oscaruitreiking te presenteren.
De zender kwam met dit verzoek naar aanleiding van een Heidi-show, zegt de woordvoerster van de Leipziger dierentuin.
De opossum, die uitgroeide tot mediaster dankzij zijn visuele probleem, zal echter in geen geval naar de Verenigde Staten worden gevlogen voor de uitreiking van de filmprijzen op 27 februari.
In plaats daarvan is het denkbaar dat er een videoverbinding met de dierentuin tot stand wordt gebracht. De dierentuin onderzoekt momenteel de voorwaarden van het aanbod.
(Bron)
Japanners geëvacueerd om vulkaanuitbarsting

TOKIO - Honderden Japanners hebben maandag hun huizen moeten verlaten vanwege een vulkaanuitbarsting. De Shinmoedake spuwt as en rook duizenden meters de lucht in.
De mensen zijn opgevangen in scholen en gemeentehuizen, meldden de lokale autoriteiten.
In totaal moeten ruim 1150 mensen de gevarenzone verlaten. Een gebied van 3 kilometer rondom de vulkaan is ontruimd.
Reizen per trein of vliegtuig kan er niet meer. De straten in de buurt van de vulkaan zijn al bedekt met een laag grijze as.
De ruim 1400 meter hoge vulkaan ligt in het zuidwesten van Japan en is sinds woensdag actief. Het is 52 jaar geleden dat de vulkaan voor het laatst uitbarstte.
(Bron)
Nepagenten lopen tegen de lamp

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft twee nepagenten aangehouden die eerder met een politiestopbord en een blauw zwaailicht een vrouw naar de kant hadden gedirigeerd. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.
Nadat de vrouw was gestopt, vertrouwde ze het zaakje niet. Ze deed haar deuren op slot en zei dat ze naar het politiebureau zou rijden als de 'agenten' haar wilden spreken. De mannen volgden haar niet naar het bureau.
Oplettende politiemensen zagen de bewuste auto zondag ergens geparkeerd staan en namen hem in beslag. Korte tijd later kwamen de twee mannen (20 en 22 jaar) naar het bureau om te zeggen dat hun auto werd vermist, waarop ze werden ingerekend.
(Bron)
Balkenende wordt partner bij Ernst & Young

ROTTERDAM - Voormalig minister-president Jan Peter Balkenende treedt per 1 april 2011 toe als partner bij accountantsorganisatie Ernst & Young.
(Bron en meer)

Geplande vergadertijden worden vast verdubbeld...
Spreekverbod voor PVV-kandidaten

AMSTERDAM – Meer dan honderd PVV-kandidaten voor de Provinciale Staten hebben een spreekverbod van Geert Wilders gekregen. Alleen lijsttrekkers mogen in de provincie het woord voeren.
De partijen van Gelderland zijn hier niet blij mee. De leiders van de PvdA en CDA uitten maandag hun woede over dit besluit in de Gelderlander.
PvdA-lijsttrekker Co Verdaas zegt niet te kunnen samenwerken met een partij waarvan ze kandidaten niet laten spreken.
“Als je van zoiets hoort van landen als Egypte of Saudi-Arabië, dan denk je: dat is geen echte democratie. En nu gebeurt het in Nederland.”
CDA-lijsttrekker Jan-Jacob van Dijk vraagt zich af waarom de kiezer de PVV zou moeten vertrouwen als Wilders al niet eens in zijn eigen mensen gelooft.
Marjolein Faber, lijsttrekker van de PVV in Gelderland, verdedigt het spreekverbod. “Er is voor de lijsttrekker als woordvoerder gekozen om hem of haar meer bekendheid te geven. De angst dat kandidaten fouten maken, speelt geen rol,” adus Faber.
(Bron)

Maar ze mogen wel spreken in de Provinciale Staten?
Dode bij protesten tegen bewind Sudan

KHARTOUM - Bij betogingen tegen de Sudanese president Omar al-Bashir is volgens de actievoerders een dode gevallen.
Een student overleed aan verwondingen die hem zondag waren toegebracht door ordetroepen.
Studenten en andere actievoerders lieten dit maandag weten.
Ze zeiden dat ze zich bij het verzet tegen Bashir hebben laten inspireren door de protesten in Egypte tegen het regime van president Hosni Mubarak. De confrontaties tussen betogers en veiligheidstroepen hadden zondag plaats.
Uit de leuzen die zij tijdens de acties van zondag riepen, viel op te maken dat de betogers niet alleen de armoede en de hoge voedselprijzen zat zijn, maar ook het autoritaire regime van de van oorlogsmisdaden verdachte Bashir.
(Bron)
Nog wat tuinfoto's.

Kapotgelopen plantenbak
Kapotgelopen plantenbak, die was al gammel maar is nu versnipperd

Meer gedumpte klimop en plastic

Gooi daar maar neer

Kan er ook nog bij
Het 'stro' wordt gevormd door de stengels van guldenroede, die een goede schuilplaats vormden voor allerlei beesten.
Nu platgelopen en volgestort met zooi (het rijtje rechte bakstenen is/was de grens voor de guldenroede).

Dump

Dump takken ijzerwaren sloophout

Verbogen schutting, gedumpt blikje
Let ook op het blikje

Sloophout

Balkonplant cadeau
Balkonplant cadeau - alle goeds komt van boven?

Alchemilla mollis in pot houdt vol
Alchemilla mollis in de pot houdt dapper vol

Volhoudende krokus
Krokusjes, ook aan de rand van het kapotgelopen gebied - er zouden er nu honderden moeten zijn :-(
Spreekverbod PVV wekt woede

ARNHEM - Meer dan honderd PVV-kandidaten voor Provinciale Staten hebben een spreekverbod gekregen van Geert Wilders. In alle provincies mogen alleen de lijsttrekkers het woord voeren. Bij andere partijen in Gelderland groeit de woede over dit besluit. De PvdA zegt niet te kunnen samenwerken met een partij waarvan ze kandidaten niet mag spreken.
De Gelderse CDA-lijsttrekker Jan-Jacob van Dijk zegt: "Als Geert Wilders zijn eigen kandidaten al niet vertrouwt, waarom zou de kiezer hen dan moeten vertrouwen?" Volgens de Gelderse lijsttrekker Marjolein Faber is voor één woordvoerder gekozen om de lijsttrekker zoveel mogelijk bekendheid te geven en speelt de angst dat de kandidaten fouten maken, geen rol.
PvdA-leider Co Verdaas: "Als je hoort dat in Egypte of Saudi-Arabië toekomstige volksvertegenwoordigers een spreekverbod hebben, denk je: dat is geen echte democratie. Nu gebeurt het in Nederland."
(Bron)

zondag, januari 30, 2011

Tien doden bij treinongeval in Duitsland

In het oosten van Duitsland zijn 10 mensen om het leven gekomen bij een zwaar treinongeval. Een goederentrein en een passagierstrein reden op elkaar in. Het ongeval is mogelijk veroorzaakt door een machinist die het stopsein heeft genegeerd. Dat laat de minister-president van de deelstaat Saksen-Anhalt verstaan.
Het ongeval gebeurde nabij de gemeente Hordorf, in de deelstaat Saksen-Anhalt, op zo'n 200 kilometer van de Duitse hoofdstad Berlijn. Op een plaats waar maar één spoor is, botste een goederentrein frontaal op een passagierstrein.
Op de passagierstrein waren zo'n 45 mensen aan boord. Minstens 10 mensen kwamen om het leven. Een 30-tal mensen raakten gewond, onder wie enkelen er erg aan toe zijn. Er wordt dan ook gevreesd dat de dodentol nog zou kunnen stijgen.
Ongeveer 200 politieagenten en reddingswerkers kwamen ter plaatse. De reddingsoperatie werd gehinderd door een dichte mist op de plaats van het ongeval. Daardoor konden er geen helikopters landen.
Het treinongeval is mogelijk veroorzaakt door een machinist die het stopsein heeft genegeerd. Volgens de Duitse onderminister van Binnenlandse Zaken Ruediger Erben, die ter plaatse kwam, reden de treinen vermoedelijk met een zeer hoge snelheid frontaal op elkaar in.
(Bron)
Tractor trekt slachtoffers op het droge

MUNNEKEZIJL - Twee getuigen van een ongeval in het Groningse Munnekezijl hebben het leven van een vrouw en haar 11-jarige dochter weten te redden door de auto van het tweetal met een tractor op het droge te trekken.
De twee mannen die het ongeval zagen gebeuren ondernamen actie nog voordat de hulpdiensten arriveerden, meldde de politie zondag.
De 45-jarige bestuurster was met haar auto in een bocht door onbekende oorzaak in een slip geraakt waardoor deze op de kop in een sloot terecht kwam.
Doordat de twee toevallig passerende dorpsbewoners de auto meteen met een sleepkabel op het droge trokken, konden de hulpverleners even later direct hulp verlenen.
Het 11-jarige meisje en haar moeder zijn overgebracht naar een ziekenhuis. De toestand van het meisje was op dat moment kritiek. De moeder had last van onderkoelingsverschijnselen.
(Bron)
Verdachten straatroof richten ravage aan

SCHINNEN - De politie heeft zaterdag drie vrouwen van 18, 20 en 22 jaar uit Heerlen en Utrecht en een 25-jarige man uit Utrecht aangehouden, nadat de auto waarin ze zaten bij een aanrijding een grote ravage had aangericht op de A76 bij de afrit Schinnen.
Bij hun aanhouding bleek dat ze eerder die dag bij een straatroof een 15-jarig meisje uit Heerlen haar gsm afhandig hadden gemaakt, maakte de politie zondag bekend.
De gestolen gsm werd in de auto teruggevonden. De 25-jarige bestuurder uit Utrecht zou met snelheden tot 160 kilometer per uur andere auto's rechts over de vluchtstrook en links hebben ingehaald.
Bij Schinnen botste het voertuig achter op een andere auto, waarop een kettingbotsing met een derde auto ontstond. Het viertal ging er te voet vandoor maar kon snel worden opgepakt.
(Bron)
Man komt om na omslaan vlot

DELFT - Een 22-jarige man uit Delft is zondagochtend rond 04.00 uur in Capelle aan den IJssel omgekomen nadat een vlot waarop hij zat, omsloeg en in het water belandde.
Dat maakte de politie bekend.
Op het vlot zaten nog drie mensen. Zij raakten ook te water maar konden zichzelf redden.
De groep heeft nog naar de Delftenaar gezocht, maar het stoffelijk overschot werd uiteindelijk enkele uren later onder het ijs aangetroffen door een duiker van de politie.
De groep bestond in totaal uit zestien personen, vermoedelijk van een toneelgezelschap dat daar repeteerde.
''Er was sprake van drankgebruik binnen de groep'', aldus een politiewoordvoerder. ''Maar of dat van invloed is geweest op dit ongeval, moet onderzoek nog uitwijzen.''
(Bron)

Dronken 's nachts op een vlot gaan varen op een plek waar ook ijs ligt is misschien ook niet zo heel slim. Naar als je dat op deze manier moet ontdekken :-(