zaterdag, juni 14, 2008

Voordeel van een berg frustratie: je ragt moeiteloos door een hele hoop C1000-dozen heen op zoek naar een oranje Lucky Loeki. Er zijn véél blauwe (uittenue), véél groene (keeper), en weinig, erg weinig oranje Loeki's. Ik vond er 2 in de derde doos, en maakte zo ook iemand anders gelukkig.
Plug & play. Ach ja.

(KRIJS!!!)

vrijdag, juni 13, 2008

donderdag, juni 12, 2008

Zeldzame vale vleermuis in Limburg

EYS - Leden van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg hebben in het heuvelland bij Eys in Zuid-Limburg een vale vleermuis gevangen.
De vangst geldt als zeer bijzonder, maakte het genootschap donderdag bekend. Het gaat om de derde vangst in het zomerseizoen in Zuid-Limburg in de afgelopen tien jaar.
De vale vleermuis is niet alleen zeer zeldzaam maar ook de grootste in Nederland. Leden van het genootschap onderzochten afgelopen weekeinde met nachtelijke excursies welke vleermuizen in het heuvelland voorkomen. Met mistnetten zijn vleermuizen gevangen, gemerkt en weer vrijgelaten.
Zo werden een gewone dwergvleermuis, een gewone grootoorvleermuis en de vale vleermuis gevangen. Overigens zagen leden van het genootschap ook een hazelmuis in het Vijlener bos. Nog nooit zijn er in Nederland in juni al hazelmuizen gevonden.
(Bron)
Personenauto ramt woonhuis

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Een personenauto heeft donderdagavond in Hendrik-Ido-Ambacht een woonhuis geramd. De bewoners van het pand waren op het moment van de botsing niet thuis. De inzittenden van de auto kwamen met de schrik vrij.
Dat heeft de politie gemeld. De schade aan de woning is groot. De brandweer stut het huis provisorisch. De hulpdiensten kunnen bij daglicht pas goed inventariseren hoe groot de schade exact is. De bewoners kunnen vannacht niet in het huis slapen.
De politie kan nog geen definitieve oorzaak voor het ongeval aanwijzen. Het vermoeden bestaat dat de bestuurster op het gas- in plaats van het rempedaal heeft gedrukt.
(Bron)
Vrouwen vaker one-night stands

NIJMEGEN - Vrouwen zijn doortastender dan mannen als het aankomt op one-night stands.
Zes op de tien single vrouwen heeft wel eens een avontuurtje voor een nacht, tegenover 51 procent van de vrijgezelle mannen.
Opvallend is dat de helft van de mannen wel open staat voor een scharrel, tegenover een kwart van de vrouwen.
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van MVlife.nl, onder ruim duizend respondenten.
Ongeveer evenveel mannen als vrouwen heeft een relatie puur voor de seks, een kwart.
Nog geen twee op de tien vrouwen geeft aan dat ze een seksrelatie wil, maar het nog nooit gehad heeft. Het aantal mannen dat wél wil, maar níet heeft is veel hoger: 36 procent.
(Bron)
Pleister voorkomt reizigersdiarree

WASHINGTON - Een pleister met vaccin heeft meer dan 70 procent van de mensen die een bezoek brachten aan Mexico en Guatemala tegen reizigersdiarree beschermd.
Dat hebben wetenschappers donderdag naar buiten gebracht in het Britse geneeskundetijdschrift The Lancet.
Zelfs al raakten bezoekers geïnfecteerd, dan voorkwam de speciale plakker de ernstigste variant. "Het is een van meest opwindende ontdekkingen op het gebied van reizigersmedicatie", aldus een van de onderzoekers van de Universiteit van Texas in Houston.
Het naaldloze vaccin beschermt toeristen tegen Escherichia coli bacteriën. Die kunnen vier tot vijf dagen ellende veroorzaken met onder meer misselijkheid en buikkrampen.
Reizigersdiarree wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook wel 'de wraak van Montezuma' genoemd, naar de leider van de Azteken die door de Spaanse kolonisten werd verslagen in de zestiende eeuw.
(Bron)
Einde staking streekvervoer in zicht

DEN HAAG - De stakingen in het streekvervoer lijken hun langste tijd te hebben gehad. De vakbonden begonnen donderdagavond aan onderhandelingen met de werkgevers. "Wat mij betreft gaan we een cao afsluiten", aldus bestuurder Janny Koppens van FNV Bondgenoten.
Ze toonde zich tevreden na afloop van een spoeddebat in de Tweede Kamer. Volgens haar is er een goede kans dat er zaterdag weer normaal wordt gereden. CNV-onderhandelaar Wyb Kusters bespeurde een positieve grondhouding in het parlement.
Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer, ChristenUnie) zegde in de Kamer geen geld toe, maar wil wel gaan praten met de provincies.
De provincies spelen als contractpartijen van de streekvervoerders een sleutelrol. Over een eenmalige financiële injectie van 21 miljoen euro, zoals de PvdA suggereerde, wilde ze geen harde toezeggingen doen.
Op termijn zit er misschien wel een hogere rijksbijdrage in het vat voor het streekvervoer, dat de afgelopen jaren werd getroffen door bezuinigingen. Huizinga kondigde een onderzoek naar de omvang van de bijdrage aan. Dit jaar gaat het om 1,7 miljard euro, geld dat wordt doorgesluisd naar provincies.
Directeur Anne Hettinga van vervoerder Arriva was echter erg teleurgesteld dat het kabinet noch de Kamer zich wilde vastleggen op investeringsbedragen. Hij was voor het debat hoopvol gestemd, maar noemde de afloop onthutsend.
Op aandringen van de Kamer, die een motie van de SP en GroenLinks omarmde, beloofde Huizinga binnen een week te komen met afspraken met de provincies. Zij hoopt dat dit gebaar zal leiden tot "een beter gesternte en klimaat" en zal leiden tot het opschorten van de acties.
Volgens de bewindsvrouw is het echter niet alleen een kwestie van geld. Zij wees op de verscheidenheid aan contracten in het streekvervoer.
Een oplossing vinden voor het cao-conflict vindt Huizinga niet haar verantwoordelijkheid.
Vorige week zei oud-PvdA-minister Klaas de Vries, die een analyse maakte van het conflict, juist dat de overheid wel de regie moest nemen. SP'er Emile Roemer, die Huizinga ook zo'n rol toedichtte, toonde zich na het debat content.
PvdA-minister Wouter Bos (Financiën) flankeerde Huizinga in het debat. De coalitiepartijen hadden hem opgetrommeld. Bos sloot compensatie voor de stijgende brandstofprijzen voor het goederenvervoer uit. Goedkopere 'rode diesel' is verder volgens Europese regels alleen toegestaan voor het spoorvervoer en de landbouw.
Bos kreeg nog vragen over partijgenote Lia Roefs, vervoerspecialist in de fractie, die in het debat vraagtekens plaatste bij de verhoging van de dieselaccijns per 1 juli. D66'er Boris van der Ham noemde haar fijntjes "spijtoptant". "Daar neem ik kennis van. De maatregel gaat per 1 juli in", reageerde Bos.
(Bron)
Treinverkeer rond Schiphol gestremd

UTRECHT - Het treinverkeer rond Schiphol was donderdagavond flink gestremd door een wisselstoring bij Hoofddorp. Dat heeft spoorbeheerder ProRail gemeld.
Op de trajecten Amsterdam-Schiphol-Leiden, Schiphol-Utrecht en Schiphol-Amersfoort reden aanzienlijk minder treinen.
(Bron)
Twaalf keer betrapt op rijden zonder rijbewijs

DEN HAAG - Een 24-jarige man uit Den Haag blijkt nogal hardleers te zijn. De autobestuurder werd woensdag voor de twaalfde keer betrapt op rijden zonder rijbewijs. Dat maakte de politie donderdag bekend.
Agenten zagen een auto rijden met twee inzittenden die de aandacht trokken. De APK van de auto bleek verlopen en ook was de auto niet verzekerd.
Verder bleek dat de bestuurder geen rijbewijs had. De auto werd in beslag genomen en de man kreeg een proces-verbaal.
(Bron)
Friezen krijgen stroomschokken onder de douche

KOLLUM - Enkele gezinnen uit het Friese Kollum hebben twee jaar lang tijdens het douchen elektrische schokken gekregen. De schokken ontstonden doordat een van de bewoners uit de straat Reinaard een schroef in de muur had gedraaid die dwars door een stroomkabel was gegaan.
Daardoor kwam al het leidingwater en de wapening in het beton van de huizen onder stroom te staan. Een bliksembeveiligingsbedrijf heeft de elektriciteitsvoorziening inmiddels goed geaard.
Normaal gesproken zorgt de aardlekschakelaar of een doorgeslagen stop automatisch voor het stilleggen van de elektriciteitsvoorziening. Volgens het bliksembeveiligingsbedrijf was het veiligheidssysteem niet goed geaard waardoor het niet werkte.
De stroomkabel leverde elektriciteit aan een ventilator. Als de ventilator werd aangezet, kregen de douchende Friezen stroomschokken van 166 volt. De kinderen van de gezinnen aan de Reinaard kwamen door de schokken regelmatig huilend onder de douche vandaan.
Het bliksembeveiligingsbedrijf noemt de situatie "levensgevaarlijk". De stroomvoorziening is inmiddels wel goed geaard, waardoor de stroomschokken voorbij zijn.
(Bron)

Raar dat zoiets twee jaar kan duren.
File op A1 door verloren slachtafval

DEN HAAG - Een vrachtwagen die op de A1 Amersfoort-Amsterdam over een afstand van zo'n 18 kilometer slachtafval verloor, heeft donderdagochtend problemen in het verkeer veroorzaakt.
De files die daarvan het gevolg waren, waren rond kwart voor tien opgelost. Op dat moment was de weg weer schoon en werden de afgesloten rijstroken vrijgegeven.
Het schoonmaken van de weg werd bemoeilijkt doordat het ging om visafval, waarin olie zit. Meeuwen kwamen op het afval af.
Tijdens de spits stond er een 17 kilometer lange file tussen Bunschoten en Eembrugge. De politie veronderstelt dat de klep van de vrachtwagen is opengegaan.
De 33-jarige chauffeur uit Bunschoten heeft nog wel op de politie gewacht, maar is na een half uur verder gereden.
(Bron)
Zo valt een mens in slaap, en zo droomt ie wilde dromen. Over auto's op het station die schepen zijn waardoor je je tas kwijtraakt (en de resten zitten onder het buxusknipsel), en over hondjes die van een buurman zijn en die je terug moet brengen terwijl je weet dat Dr. Lecter op je loert - en als het hondje thuis is, zie je dat ie daar niet kan blijven.
Ach.
Denk je dat je geen hoogtevrees hebt? Hier is een filmpje om dat te testen.
(Met dank aan de zwager van Catrian, Jac heet ie zegt Cat ;-))

woensdag, juni 11, 2008

TT 126 Excuses aan inheemse Canadezen

De Canadese premier Harper heeft officieel zijn excuses aangeboden aan de oorspronkelijke bewoners van zijn land. Tussen 1870 en 1970 werden meer dan 150.000 kinderen van indianen en eskimo's weggehaald bij hun ouders en heropgevoed op chrstelijke scholen. De kinderen werden vaak slachtoffer van seksueel misbruik en geweld.
Veel oud-leerlingen zijn verslaafd en hebben sociale problemen. Indianen en eskimo's vragen al jaren om excuses. In 2006 werd een financiële regeling met zo'n 90.000 slachtoffers getroffen.
Harper maakte excuses in het parlement in het bijzijn van veel slachtoffers.
Brandweerman rijdt 20 jaar zonder rijbewijs

TOKIO - Een Japanse brandweerman heeft zijn baan verloren nadat was gebleken dat hij twintig jaar zonder rijbewijs had gereden. Hij bestuurde jarenlang ambulances en brandweerwagens in de centraal gelegen stad Takaoka.
De zaak kwam aan het licht toen de man tijdens een inspectie vorige week aarzelde toen hem om zijn rijbewijs werd gevraagd, maakte een gemeentefuctionaris dinsdag bekend.
Hij kwam uiteindelijk aanzetten met het rijbewijs van zijn vader en liet het document aan de inspecteur zien terwijl hij de pasfoto afdekte met zijn vingers.
De man, die wel rijlessen heeft gehad maar zijn theorie-examen nooit haalde, rukte ruim vierhonderd keer uit als chauffeur van ambulances en brandweerwagens. Hij veroorzaakte geen enkele keer een ongeval.
(Bron)

Maar rijden kan ie dus...
Wortels verminderen kans op hart- en vaatziekten

WAGENINGEN - Worteltjes zijn niet alleen goed voor de ogen. Mensen die veel worteltjes eten hebben een verlaagd risico op sterfte aan hart- en vaatziekten.
Dat houdt verband met de oranje kleurstof bètacaroteen, een antioxidant dat vooral in wortelen en bladgroenten voorkomt. De verlaagde sterfte blijkt uit onderzoek van Brian Buijsse, die woensdag is gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit.
Eerdere studies wezen uit dat vitaminesupplementen met alleen bètacaroteen geen verlaagd risico teweegbrengt.
De onderzoeker vond in een tien jaar durende Europese studie dat hoge concentraties van caroteen in het bloed gepaard gaan met een verlaagde kans op sterfte door hart- en vaatziekten.
Buijsse verwerkte de gegevens van 1168 mannen en vrouwen. Na tien jaar waren 148 van hen overleden ten gevolge van hart- en vaatziekten.
In één onderzoeksgroep, 559 oudere mannen uit Zutphen, bleken na vijftien jaar 197 mannen overleden aan hart-en vaatziekten. In dit onderzoek hadden mannen met een hoge inname van betacaroteen via de voeding een lager risico op sterfte aan hart- en vaatziekten.
Worteltjes waren de belangrijkste bron van betacaroteen bij de Zutphenaren. In een onderzoek bij mannen op Kreta bleek een lage sterfte aan hartziekten samen te gaan met meer betacaroteen in het bloed.
Het Wageningse onderzoek wijst echter uit dat concentraties bètacaroteen in het bloed van mannen op Kreta beduidend hoger liggen dan die van mannen in Zutphen.
Bovendien komen op het eiland bijna geen hartziekten voor, terwijl die in Zutphen een van de belangrijkste doodsoorzaken zijn.
(Bron)
Het stinkt in Basel

ZURICH - De politie van Basel gaat streng optreden om het wild plassen en poepen terug te dringen. De 800 mobiele toiletten in de Zwitserse stad kunnen de massale toeloop niet aan.
Daardoor doen duizenden voetbalsupporters overal en nergens hun behoefte en dat leidt tot ongekende stank in de straten van het centrum.
Veel inwoners van de oude binnenstad van Basel hebben mede daardoor hun buik nu al vol van het EK voetbal. Ze missen de frisse lucht in hun woonplaats.
Van de boete die de politie aan wildplassers oplegt zullen de meeste fans echter niet schrikken: 31 euro.
(Bron)
Dit overzicht is niet beschikbaar. Klik hier om de post te bekijken.
Brand in politieacademie Rotterdam

ROTTERDAM - In de vestiging van de Politieacademie aan de Koperstraat in Rotterdam is woensdagmiddag brand uitgebroken. Het vuur woedt in een bijgebouw waar de schietbaan is.
De politie zegt dat er geen gevaar voor de omgeving is. De brand is niet naar andere panden overgeslagen.
De brandweer is nog bezig met blussen. Er zijn geen slachtoffers gevallen.
(Bron)
Honderden Franse huizen verwoest door storm

AGEN - Zware stormen en hevige regenval hebben in de nacht van dinsdag op woensdag honderden huizen verwoest in het zuiden van Frankrijk.
Tientallen mensen moesten in veiligheid worden gebracht. Dat lieten de Franse hulpdiensten woensdag weten.
Rivieren traden buiten hun oevers en twee dorpen raakten beschadigd door modderstromen. Op sommige plaatsen stond het water een meter hoger dan normaal. Woensdag zakte het waterpeil, maar meteorologen waarschuwden al voor nieuwe regenval.
In de stad Roquefort telde de brandweer meer dan honderd overstroomde huizen. In andere steden langs de rivier Agenais was de schade vergelijkbaar.
Zes voetballende kinderen werden nabij Avignon getroffen door de bliksem. Zij zijn opgenomen in ziekenhuizen. Een van hen, een twaalfjarige jongen, kreeg een hartstilstand. Zijn toestand is inmiddels stabiel.
(Bron)
Roken is slecht voor het gehoor

Zowel roken als overgewicht kan permanent schade aanrichten aan je gehoor. Alcohol is daarentegen goed voor het gehoor. Dit blijkt uit een Europees onderzoek geleid door Universiteit Antwerpen.
Uiteraard blijft geluidsoverlast de grootste oorzaak van ouderdomsdoofheid. Maar uit het onderzoek blijkt dat er een verband is tussen hart- en vaatziekten en het gehoor.
Dit komt omdat een slechte doorbloeding het gehoor aanzienlijk kan verminderen. Bovendien is gehoorschade, in tegenstelling tot hart- en vaatziekten, onomkeerbaar.
Alle risicofactoren die voor hart- en vaatziekten gelden, zijn daarom ook van belang voor ouderdomsdoofheid. Daarbij komt ook alles wat goed is, zoals een glas rode wijn, overeen. Genoeg bewegen is tevens van belang.
In het onderzoek werden ruim 4000 ouderen uit zeven Europese landen ondervraagd over hun leef-, eet- en drinkgewoonten. Wie tien jaar lang een pakje sigaretten per dag rookt, hoort op latere leeftijd vijf tot tien decibel minder.
(Bron)

Ik ga nu de wijn opentrekken...
Bush betreurt zijn oorlogsretoriek

LONDEN - De Amerikaanse president Bush betreurt de heftige retoriek die hij vaak gebruikte in de aanloop naar de oorlog in Irak.
Zijn soms agressieve taalgebruik liet de wereld geloven dat hij een "kerel was die echt stond te popelen om oorlog te voeren" in Irak, aldus Bush in een interview dat de Britse krant The Times woensdag publiceerde.
Bezig aan zijn laatste reis naar Europa zegt Bush spijt te hebben van de diepe tegenstellingen die de oorlog veroorzaakte tussen de Verenigde Staten en veel Europese landen. Ook is hij bezorgd over het feit dat het optreden van de VS volgens hem in de rest van de wereld verkeerd is begrepen.
"Ik denk dat ik, terugkijkend, een andere toon had kunnen aanslaan, een andere retoriek", aldus Bush. Uitspraken zoals 'laat ze maar komen' of 'dood of levend' gaven volgens hem "de mensen het idee dat ik geen man van vrede was".
Bush staat nog wel steeds achter het besluit om Irak in het voorjaar van 2003 binnen te vallen. "Ik heb er helemaal geen spijt van", zei hij woensdagochtend tijdens een persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
"Het verwijderen van Saddam Hussein heeft de wereld veiliger gemaakt." Bovendien zal hulp aan Irak het Midden-Oosten ten goede verbeteren, stelde Bush.
De VS en Irak onderhandelen nog over een langere aanwezigheid van Amerikaanse troepen op Iraakse bodem. Critici beschuldigen Washington ervan uit te zijn op permanente aanwezigheid in Irak. Daar is volgens Bush geen sprake van.
Een strategische overeenkomst met het Arabische land zal niet gaan over "permanente bases noch enige toekomstige president binden aan troepenaantallen", liet hij na het gesprek met Merkel weten.
(Bron)

Komt ie snel achter...
Agent meegesleurd door auto na poging blaastest

DEN HAAG - Een 46-jarige politieagent is dinsdag in Den Haag gewond geraakt, doordat hij 150 meter werd meegesleurd door een auto. De agent had de automobilist staande gehouden om een blaastest af te nemen.
De bestuurder was het hier kennelijk niet mee eens en scheurde hard weg. De politie liet woensdag weten dat de agent gewond is geraakt aan arm en benen. De politieman stond half in de auto gebogen, toen deze gas gaf.
De verkeerscontrole vond plaats aan de Beeklaan. De automobilist is na het ongeval doorgereden. De identiteit van de man is bekend bij de politie.
(Bron)
60.000 Kippen verbrand in Castenray

CASTENRAY - Bij een grote, uitslaande brand in een boerderijstal in Castenray (Limburg) zijn woensdagochtend 60.000 kippen verbrand. Ook de kippenstal moet als verloren worden beschouwd.
Dat liet de brandweer weten. De brand brak rond kwart voor acht uit bij een stal van 100 bij 25 meter aan de Horsterweg. De brandweer sloeg groot alarm.
Bij de brand zijn geen gewonden gevallen, ook kwam er geen asbest vrij. De brandweer laat de vuurzee gecontroleerd uitbranden. De oorzaak van de brand is onbekend.
(Bron)

Ideaal, die megastallen.
Roemeense flat op instorten door illegale watertap

BOEKAREST - Wat een leuk voordeeltje voor alle bewoners van een flatgebouw in de Roemeense hoofdstad Boekarest leek, lijkt een drama te worden.
De bewoners tapten illegaal warm water uit een lekke leiding. De grond raakte daardoor zo doorweekt dat het tien etages tellende flatgebouw en het naastgelegen Huis van de Roemeense voetbalfederatie op instorten staan.
Dat meldt de Roemeense televisiezender PRO TV dinsdag. Bij toeval ontdekte één van de bewoners een jaar geleden dat het water uit het lek warm was.
Sindsdien pendelden dagelijks alle bewoners enthousiast op en neer met hun emmertjes, om gratis warm water te halen. Om het comfort te vergroten werd er zelfs een pomp geplaatst.
Het waterbedrijf vindt dat de bewoners de schade hadden moeten melden, de bewoners zeggen dat gedaan te hebben. Volgens hen kwamen medewerkers van het bedrijf vervolgens niet om het lek te repareren, maar om ook emmertjes warm water te halen.
(Bron)
Man valt van steiger in Amercentrale

GEERTRUIDENBERG - In de Amercentrale in Geertruidenberg is dinsdagmiddag een 28-jarige man uit Keulen van een steiger gevallen. Hij is met onbekend letsel naar een ziekenhuis in Breda gebracht. Dat maakte de politie bekend.
De man was bezig met het afbreken van een steiger in een ketel toen hij door nog onbekende oorzaak viel. Hij kwam circa zeven meter lager op de grond terecht.
Behalve een arts van een traumahelikopter hebben ook leden van een speciaal hulpverleningsteam dat permanent op de centrale is gestationeerd, hulp geboden. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.
In 2003 stortte in een stoomketel van de Amercentrale een steiger in. Vijf mensen kwamen om, drie raakten gewond.
(Bron)
Vitamine G is gezond

Veel groen in de omgeving zorgt ervoor dat mensen zich gezonder voelen. Dit lijkt niet te komen omdat ze dan meer bewegen, melden onderzoekers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel).
Mensen die in een groene omgeving wonen halen niet vaker hun dagelijkse portie bewegen dan anderen.
Mensen met meer groen tuinieren wel vaker, maar wandelen, fietsen en sporten niet vaker. Hierdoor komen ze alsnog niet aan het dagelijks aanbevolen halfuurtje matig intensief bewegen.
Groen is wel echt gezond, zo is gebleken uit het Vitamine G- onderzoeksprogramma van het Nivel. Maar dit komt dus niet door meer beweging op zich.
Het is wel mogelijk dat bewegen in een groene omgeving effectiever is. Dit kan komen doordat de lucht schoner is, of omdat het zien van groen al een positief effect op de gezondheid heeft.
(Bron)

Maar steeds meer groen wijkt voor woningbouw en bedrijfsterreinen. Cynisch genoeg worden de woningen dan vaak nog aangeprezen als 'in een groene omgeving'.
Amerikaanse providers blokkeren nieuwsgroepen

AMSTERDAM - Een aantal grote Amerikaanse internetproviders heeft de toegang tot 'usenet' geheel of gedeeltelijk afgesloten, teneinde kinderporno ontoegankelijk te maken.
Dat meldt CNet. Volgens de site maakt de ingreep deel uit van een akkoord tussen de ISP's en justitie in de staat New York. Kabelbedrijf Time Warner sluit de toegang tot het zogenoemde 'usenet' volledig af. Sprint blokkeert alle nieuwsgroepen in de alt.*-hiërarchie, terwijl Verizon 'een breed palet nieuwsgroepen' ontoegankelijk gaat maken.
Usenet is een onderdeel van internet dat ouder is dan het bekende World Wide Web. In zogenoemde nieuwsgroepen kunnen gebruikers met elkaar discussiëren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het systeem wordt tevens veel gebruikt om bestanden uit te wisselen, zoals afbeeldingen, filmpjes of software.
Posten en lezen van berichten op usenet kan met speciale software, of via websites als Google Groups. Usenet is de laatste jaren minder belangrijk geworden, door de opkomst van bijvoorbeeld internetfora.
Nieuwsgroepen zijn georganiseerd in een hiërarchie die bijvoorbeeld het onderwerp of de taal van de discussie aangeeft. Zo is er voor Nederlandse groepen de tak nl.* en is comp.* voor computergerelateerde discussies. De alt.*-hiërarchie, die door Sprint is afgesloten, bevat veel moeilijk te categoriseren onderwerpen, waaronder erotisch vermaak en binaire bestanden.
Toch worden ook onder alt.* heel veel andere onderwerpen besproken, zoals in alt.birdwatching, alt.bible, alt.gardening en alt.karaoke.
Volgens critici is de blokkade dan ook overdreven. Usenet kent vele honderdduizenden nieuwsgroepen, waarvan slechts een relatief miniem aantal kinderporno bevat. Volgens een verklaring van de New Yorkse procureur Andrew Cuomo gaat het om 88 nieuwsgroepen.
(Bron)
Juryleden doen sudokupuzzel tijdens rechtszaak

AMSTERDAM - Een rechter in de Australische stad Sydney heeft dinsdag een proces tegen drugsverdachten afgebroken nadat gebleken was dat juryleden sudokupuzzels zaten te maken.
De rechter was er op geattendeerd dat enkele juryleden, van wie werd verondersteld dat zij aantekeningen maakten, verticaal in plaats van horizontaal schreven.
De juryvoorzitter erkende dat ook hij had zitten sudokuën. "Het helpt mij om me te concentreren", zei hij tegen de rechter. "Sommige bewijsvoeringen duren heel lang en ik vind het moeilijk er mijn aandacht bij te houden."
Het proces liep al 66 dagen en had naar schatting een miljoen Australische dollar (612 duizend euro) gekost. De verwachting is dat over enkele weken een nieuw proces begint. De juryleden zijn anoniem en kunnen niet vervolgd worden.
(Bron)
Een op zes gemeenten reageert niet op e-mail

APELDOORN - Een op de zes gemeenten reageert niet op e-mail van inwoners. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Webdam, het onderzoeksbureau van Gemeenteweb.
Webdam stuurde in mei aan alle gemeenten een e-mail met een relatief eenvoudige vraag waarop snel antwoord mogelijk is. Bijna 56 procent van de gemeenten beantwoordde de vraag nog dezelfde dag. Dat is een lichte stijging in vergelijking met eerdere onderzoeken.
Bijna 17 procent kwam een dag later met antwoord. Bijna 16 procent van de gemeenten reageerde helemaal niet op de e-mail met een vraag over leerlingenvervoer in het basisonderwijs. De overige gemeenten beantwoordden de e-mail na twee tot acht dagen.
(Bron)

Van de gemeente Utrecht heb ik nog nooit een reactie op een mail gehad, de site is tergend langzaam en de info die je zoekt staat er doorgaans niet op, en telefonisch een antwoord krijgen is ook een enorme klus.
Gisteren voelde ik me zielig: ziek, spierpijn van het hoesten, koortsig, het eten dat ik toch al niet proef kwam er bij de volgende hoestbui direct weer uit.
Wat me opvrolijkte, was het lezen van het Volkskrantkookboek, de bundeling kookcolumns van de Volkskoks. Mijn favorieten? Sylvia Witteman en Adriaan Jaeggi.
Ik proef dan wel niks, maar ik kan me prima verbeelden dat ik iets proef, en de colums zijn geestig.
En wat hoor ik vandaag: Adriaan Jaeggi is gisteren overleden. 45 jaar jong. Darmkanker.
Daar zit je dan te snotteren en je zielig te voelen, omdat je heftig verkouden bent :-(

maandag, juni 09, 2008

Dat was een leuke wedstrijd :-)
Tot nu toe gaat het best goed ;-)
Mijn katten denken er anders over - bij elk doelpunt breekt de pleuris in de buurt uit, en gaat de bovenbuurman tekeer met zo'n gastoeter. Als Oranje nou heel veel scoort, zullen ze er wel aan wennen :-) (Of is de toeter snel leeg.)
Bruidegom blijkt bruid

PARIJS - Een Française heeft zich voorgedaan als man om met haar vriendin te kunnen trouwen. Ondanks een relatie van twee jaar zou de echte bruid niet hebben geweten dat ze op het punt stond met een vrouw te trouwen.
Het koppel had onlangs het huwelijk aangevraagd in het Noord-Franse Vitry-le-François. De 'bruidegom', die onder de naam Stéphane door het leven ging, leverde alleen een kopie van het paspoort in, het echte zou zijn gestolen.
Op de kopie was de F (feminine, vrouw) veranderd in een M (masculine, man). Een medewerker van de gemeente kreeg argwaan en nam contact op met de geboorteplaats van de aanstaande.
Daar bleek dat het paspoort was verstrekt aan een vrouw. Stéphane verklaarde dat ze zich van binnen een man voelde, maar geen geld had voor een geslachtsveranderende operatie.
(Bron)

Merkwaardig dat de wederhelft dat niet wist.
'Afrika put natuurlijke voorraadschuur uit'

JOHANNESBURG - Afrikaanse landen putten hun voorraad natuurlijke grondstoffen snel uit. De biologische voorraadschuur raakt op het continent zo snel leeg dat men op de bodem afstevent, waarschuwde het Wereld Natuur Fonds (WWF) maandag in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg.
Het WWF rekende per land uit wat de ecologische voetstap (een maatstaf van het gebruik per inwoner) is. Egypte, Libië en Algerije bleken de lijst aan te voeren.
Negen andere landen (Marokko, Tunesië, Ethiopië, Kenia, Uganda, Senegal, Nigeria, Zuid-Afrika en Zimbabwe) verbruiken ook meer dan zij hebben.
De totale voetafdruk van het continent is 1,1 hectare per persoon, minder dan in totaal beschikbaar is (1,3 hectare). Toch gaat het snel genoeg om de rem erop te moeten zetten, aldus het WWF.
Het verbruik van de Afrikanen is lager dan het gemiddelde verbruik van de hele wereld (2,2 hectare). Voor iedereen is echter slechts 1,8 hectare beschikbaar, waardoor de grondstoffen snel opraken en er in 2050 twee planeten nodig zouden zijn om in alle behoeften te kunnen voorzien.
(Bron)
Stilte bij Friesland Vlees treft meer bedrijven

LEEUWARDEN - Zeker negen bedrijven merken de gevolgen van de afgenomen activiteiten bij Friesland Vlees. Sinds begin april is het stil bij het slachthuis, nadat aan de poort enige tijd permanent werd controleerd op dierenwelzijn.
Minister Gerda Verburg (Landbouw) kondigde die controle aan in het televisieprogramma Buitenhof, na signalen over misstanden bij het vervoer en de slacht van runderen. Aaldert Wildeboer, eigenaar van het slachthuis, eist vrijdag voor de rechtbank in Den Haag dat Verburg de uitspraken over zijn slachthuis terugneemt.
Er werden geen misstanden geconstateerd, maar de aanvoer viel wel stil bij Friesland Vlees dat 'besmet' was verklaard.
Ook ondernemers die afhankelijk zijn van Friesland Vlees voelen de gevolgen. "We werkten voorheen met vier maar nu met twee mensen omdat er te weinig werk is", vertelt Steven Chin van huidenhandel Euhico. Het bedrijf kocht per week zo'n duizend huiden van koeien die bij Friesland Vlees werden geslacht.
Euhico in Leeuwarden zoutte de huiden, zodat die langer goed blijven, en transporteerde ze dan naar China. Daar werden de huiden verwerkt tot leer en vooral gebruikt voor de bekleding van meubels. "Alle koeienhuiden kochten we van Friesland Vlees. Dat is in één klap weg", zegt Chin.
Edelwasserij Miedema heeft geleerd van het verleden. Directeur Remmie Miedema werkt al dertig jaar voor de slachterij; zijn bedrijf wast de bebloede kleding van de slachters. In 2003 ging Brada, zoals de slachterij toen heette, failliet.
"Dat was destijds wel een klap", aldus Miedema. Zijn bedrijf is dan ook niet meer alleen afhankelijk van Friesland Vlees.
Bij automatiseerder Twaka werkt de stilte bij de slachterij ook door. Het bedrijf onderhoudt de slachtsystemen bij Friesland Vlees. Van de vijf medewerkers zijn er nu nog drie over. "Wij krijgen afhankelijk van de omzet van Friesland Vlees betaald. Dus bij ons zijn de inkomsten enorm gedaald, de schade loopt in de tienduizenden euro's" aldus eigenaar Reinder Kerkhof.
Friesland Vlees slachtte voor april 2000 à 3000 koeien per week. Nu zijn dat alleen nog ruim duizend zogenaamde rosekalveren. Kerkhof heeft zijn hoop gevestigd op het kort geding vrijdag. Als Friesland Vlees wint, wil Kerkhof zijn schade op de minister verhalen.
(Bron)
Man steekt zeven mensen dood in Tokio

TOKIO - Een 25-jarige man heeft zondag op klaarlichte dag in de Japanse hoofdstad Tokio zeven mensen doodgestoken. Dat meldde het persbureau Kyodo. Nog eens tien mensen liepen steekwonden op bij het incident in de drukke wijk Akihabara.
"Ik kwam naar Akihabara om mensen te vermoorden" zei Tomohiro Kato volgens bronnen tegen de politie. "Ik ben de wereld zat. Iedereen was goed. Ik heb het alleen gedaan", voegde hij eraan toe. De doden zijn volgens Kyodo zes mannen en een vrouw.
De dader reed rond halfeen met zijn gehuurde truck eerst in op een voetganger. Hij stapte daarna uit en begon wild op het slachtoffer in te steken.
Daarna ging hij willekeurig andere passanten met het mes te lijf. "Het leek een gewoon verkeersongeluk", zei een getuige. "Daarna kwam hij uit de vrachtwagen en begon met het mes te zwaaien."
In de straat waren op dat moment veel voetgangers omdat de weg was afgesloten voor autoverkeer. Akihabara, dat bekend staat als het Mekka voor fans van de Japanse mangastrips en -animaties, trekt in het weekeinde veel toeristen en stripfans. Er zijn ook veel elektronicawinkels.
Steekpartijen waren vroeger een zeldzaamheid in Japan, maar het aantal neemt de laatste jaren toe. In januari stak een 16-jarige scholier met twee keukenmessen een aantal mensen neer in Tokio.
Twee maanden later ging een man in een winkelcentrum in Tsuchiura met een mes tekeer. Acht mensen raakten gewond, van wie één later in het ziekenhuis bezweek.
(Bron)
Overleg streekvervoer afgeblazen

UTRECHT - Het informele overleg tussen werkgevers en vakbonden in het streekvervoer, dat voor maandagmiddag stond gepland, is afgeblazen. Dit meldt een goed ingevoerde bron.
Voor de negende achtereenvolgende dag staken de buschauffeurs maandag in grote delen van het land voor een betere cao. Alleen in de grote steden en in ekele regio's rijden wel streekbussen, aangezien daar andere cao's gelden.
Afgelopen weekeinde riepen de busbedrijven de bonden op de staking op te schorten, maar de bonden legden die oproep naast zich neer.
De acties zijn het gevolg van het vastlopen van cao-onderhandelingen in april van dit jaar. De bonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent. Werkgevers zeggen daar geen geld voor te hebben, onder andere door de hoge brandstofprijzen.
Oud-minister Klaas de Vries, die de situatie op verzoek van bonden en werkgevers analiseerde, stelde vrijdag voor te komen tot een 'overbruggings-cao'. Tijdens de looptijd daarvan zouden de werkgevers, vakbonden en de overheid samen naar de problemen in de sector moeten kijken.
De Vries vindt dat de overheid de regie moet nemen in het conflict.
In Groningen zal dinsdagmiddag het kort geding dat de provincie Groningen en reizigersvereniging ROVER hebben aangespannen tegen vervoersbedrijf Arriva en de vervoersbonden plaatsvinden.
De provincie wil via de rechter de stakingen in het streekvervoer verbieden en verwacht dat andere provincies zich zullen aansluiten bij het kort geding.
Groningen wil met het geding bereiken dat er in de spits weer bussen gaan rijden. "Als provincie vinden we dat de algehele stakingen zoals die nu plaatsvinden scholieren en ouderen onevenredig benadelen", aldus een woordvoerster.
"Wij handelen dus in het maatschappelijk belang en voelen ons hierin gesteund door de MBO-raad en het Interprovinciaal Overleg (IPO)."
(Bron)
Salmonella bij een op tien varkens

PARMA - Een op de tien varkens in de Europese Unie is besmet met salmonella, een belangrijke bron van voedselvergiftiging. Dat blijkt uit onderzoek door EU-agentschap EFSA voor veilige voeding.
Het onderzoek moet leiden tot doelstellingen om salmonella de komende jaren te beperken. Nederlandse varkens hebben iets minder salmonella (circa 8 procent) dan het EU-gemiddelde (10 procent).
De bacterie komt het meest voor in Spanje (30 procent), maar ook in Griekenland, Portugal en Luxemburg zijn veel varkens besmet. In Scandinavische landen als Finland komt salmonella bij varkens bijna niet voor.
In 2006 hadden ruim 160.000 Europeanen last van voedselvergiftiging door salmonella. De bacterie kan dodelijk zijn voor mensen met een zwakke gezondheid, zoals ouderen.
Het EU-agentschap onderzoekt momenteel meerdere vleessoorten op salmonella. Bij kalkoenen bleek de bacterie in een op de drie populaties voor te komen.
(Bron)
Nonnen ketenen zich vast aan lantaarnpaal

VATICAANSTAD - Twee bejaarde nonnen hebben zich zondag enkele uren vastgeketend aan een lantaarnpaal in Vaticaanstad. Zij protesteerden tegen hun verbanning uit een karmelietenklooster en willen dat paus Benedictus XVI hen helpt terug te keren.
Zusters Albina Locantore (73) en Teresa Izzi (79) ketenden zich vast op de hoek van het Sint Pietersplein. Ze vertelden het klooster in Centraal-Italië enkele maanden om gezondheidsredenen te hebben verlaten.
Toen ze wilden terugkeren weigerde de moeder-overste ze weer toe te laten omdat ze ongehoorzaam zouden zijn geweest.
"Uwe heiligheid, we zijn noch prostituees, noch gewelddadig, noch geestelijk wankelmoedig", las een van de protestborden van de zusters.
"Na vijftig tot zestig jaar in dienst van de Kerk behandelen ze ons als oud vuil", zei zuster Albina. Het Vaticaan probeert in de kwestie te bemiddelen.
(Bron)

Dat zal best confronterend zijn ja, als je er na decennia achter komt hoe hardvochtig je geloof kan zijn, en je daar zelf het slachtoffer van wordt.
Waterpeil in Chinees 'aardbevingsmeer' blijft stijgen

PEKING - Ondanks pogingen van het Chinese leger om water af te voeren uit een meer dat na de aardbeving van 12 mei is ontstaan, blijft het waterpeil in het zogenoemde Tangjiashan-meer in de provincie Sichuan stijgen. Dat meldde zondag het staatspersbureau Xinhua.
Het leger begon zaterdag met het laten weglopen van water via een afwateringskanaal. Het peil in het meer had een kritiek niveau bereikt en vormde een bedreiging voor ruim een miljoen mensen stroomafwaarts.
Het leger meldde later dat die dreiging was weggenomen, maar volgens lokale functionarissen blijft de situatie gevaarlijk.
De autoriteiten hebben uit voorzorg al 250.000 mensen laten evacueren naar hoger gelegen gebieden in de omgeving. Zeshonderd militairen en agenten werken intussen aan de verbreding van het kanaal en graven aan de andere kant van het meer een tweede afwateringskanaal.
Een naschok met een kracht van 5,0 op de schaal van Richter veroorzaakte zondag in de buurt "enorme aardverschuivingen".
Met ruim 220 miljoen kubieke meter water werd het Tangjiashan-meer in het zuidwesten van China het grootste meer dat door de aardschok ontstond.
De beving creëerde in totaal dertig nieuwe meren doordat stenen, rotsen en ander materiaal rivieren blokkeerden.
De aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter kostte vorige maand 69.136 mensen het leven. Meer dan 374.000 mensen raakten gewond en nog steeds worden ruim 17.000 mensen vermist.
(Bron)
Pitbulls bijten bejaarden dood

SAO PAULO - Op twee verschillende plaatsen in de Braziliaanse deelstaat Sao Paulo zijn zaterdag twee bejaarden door pitbulls doodgebeten.
In Campinas, ongeveer 100 kilometer ten noorden van de stad Sao Paulo, viel een pitbull een 86-jarige man aan die in een tuin aan het werk was. Getuigen schakelden medische hulpdiensten in, maar die konden de man niet meer redden.
De politie weet niet wie de eigenaar van de hond was. Het is niet bekend wat met de hond is gebeurd, aldus de zender o Globo.
Het tweede incident had plaats in de stad Andradina, ongeveer 650 kilometer ten noordwesten van Sao Paulo. Volgens de krant Jornal do Brasil beet een pitbull daar een 78-jarige man dood. De hond was eigendom van een kleinkind van het slachtoffer. De pitbull is afgemaakt.
(Bron)
Onderzoekers Antarctica krijgen 16.000 condooms

WELLINGTON - Onderzoekers op de Zuidpool gebruiken traditionele manieren om warm te blijven. Onderzoeksbasis McMurdo kreeg onlangs ruim 16.000 condooms aangeleverd, berichtte het Nieuw-Zeelandse dagblad The Press maandag.
De manager van de basis verzekerde de krant dat de lading niet alleen bestemd is voor de 125 bewoners die daar de winter doorbrengen. De condooms moeten voldoende zijn voor een heel jaar, ook voor de zomer. Dan verblijven 1100 personen op de McMurdo-basis.
"Sommige mensen vervelen zich wel eens wat, maar de meesten weten hoe ze hun tijd hier door moeten brengen", aldus de manager. De condooms zijn voor iedereen gratis te verkrijgen om gênante aankopen te vermijden. "Iedereen kent elkaar hier", verduidelijkte de manager.
(Bron)

Ja, en? Dan weten ze vast ook wel van elkaar dat ze aan seks doen, toch? En het zou minder gênant zijn als die condooms gratis zijn, dat snap ik ook niet - liggen ze voor de graai? Want als je er ergens om moet vragen, is dat toch net zo 'gênant'?
Beruchte Hutu-extremist schuilt in Zimbabwe

HARARE - Een van de meest beruchte Hutu-extremisten die betrokken waren bij de genocide in Rwanda heeft onderdak gevonden in Zimbabwe. Dat berichtte de zondageditie van de Britse krant The Sunday Times op basis van bronnen bij de Verenigde Naties.
Majoor Protais Mpiranya wordt door de VN gezocht wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Hij zou medeverantwoordelijk zijn voor de moord op de Rwandese premier Agathe Uwilingiyimana en tien Belgische blauwhelmen die haar beschermden.
Op 7 april 1994 werden de blauwhelmen ontwapend en met een busje naar een militair kamp in Kigali gebracht. Daar werden ze vermoord. Ook de premier en haar echtgenoot vonden de dood.
Na de 'afslachting' van de blauwhelmen trok België zijn 430 soldaten terug uit het land, waar honderdduizenden Tutsi's en gematigde Hutu's in stukken werden gehakt of anderszins werden gedood door radicale Hutu's.
In 2007 werd de Rwandese ex-majoor Bernard Ntuyahaga het Brusselse assisenhof schuldig bevonden aan onder meer de moord op de blauwhelmen. Hij kreeg twintig jaar celstraf.
Hoewel er een premie van 5 miljoen dollar op het hoofd van Mpiranya staat, weet hij al veertien jaar uit handen van justitie te blijven, die hem voor het Rwanda-Tribunaal wil brengen.
Mpiranya zou eerst naar de Democratische Republiek Congo zijn gevlucht en zich nu voornamelijk in Zimbabwe bevinden.
Volgens de VN-bronnen in The Sunday Times heeft de oud-majoor nauwe banden aangeknoopt met diverse voormalige Zimbabwaanse legerleiders die dicht bij de Zimbabwaanse president Robert Mugabe staan.
Enkelen van de oud-legerleiders hebben bedrijven opgezet om Congo 'leeg te plunderen', aldus de VN-bronnen in de krant. De zakenrelaties zouden Mpiranya in Zimbabwe bescherming bieden.
(Bron)
Lesbische seks in Duitse voetgangerszone

KREFELD - In de Duitse stad Krefeld hebben zaterdagochtend twee naakte, dronken lesbiennes aan orale seks gedaan in de voetgangerszone. Zij lieten zich niet van hun liefdesspel afleiden door de belangstelling van het winkelende publiek.
Agenten die erbij waren gehaald, werden onthaald op obscene gebaren, aldus de politie zondag. De twee vrouwen van 29 en 40 jaar oud probeerden nog op blote voeten over een auto te lopen om te ontkomen, maar werden uiteindelijk ingerekend en naar een politiecel gebracht.
De politie van Krefeld, in de aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, verspreidde haar persbericht over het incident onder de kop: Sex in the city.
(Bron)

Mochten ze wel samen in één cel?
Verbod op pitbulls van de baan

DEN HAAG - Het verbod op pitbulls vervalt nog dit jaar. De honden konden tot nu toe in beslag worden genomen louter vanwege hun uiterlijk, maar voortaan worden alleen nog pitbullachtige honden opgepakt wegens agressief gedrag.
Dat heeft minister Gerda Verburg (Landbouw) maandag bekendgemaakt. Ze kondigde aan dat er nieuwe regels komen voor agressieve dieren.
De huidige Regeling Agressieve Dieren (RAD) dateert van 1993 en werd van kracht nadat drie kinderen door pitbulls waren doodgebeten.
Een commissie van wijzen bekeek de effecten van deze regeling en concludeerde dat sinds de invoering het aantal bijtincidenten niet verminderde.
De deskundigen stellen wel dat pitbulls vaker dan andere honden betrokken zijn bij dit soort incidenten. Maar omdat het maar om een klein deel van alle pitbulls gaat, rechtvaardigt dat volgens hen niet het doden van deze honden.
Volgens de oude regels is het verboden pitbullachtige honden te houden en ermee te fokken; ze konden in beslag worden genomen en gedood. In de nieuwe regels zijn niet langer uiterlijk en ras van belang, maar geeft agressief gedrag de doorslag.
Elke agressieve hond met een schofthoogte vanaf 35 centimeter moet een gedragstest ondergaan bij een expert. Blijkt hieruit dat de aard van het dier abnormaal agressief is, dan kan het alsnog worden afgemaakt.
Hiervoor moet wel een nieuwe test worden ontwikkeld, want de bestaande testmethoden kunnen agressie bij honden nog niet goed voorspellen.
Justitie bekijkt de dossiers van de pitbulls die de afgelopen jaren in beslag zijn genomen. Als ze alleen op basis van uiterlijke kenmerken zijn opgepakt, gaan de honden terug naar de rechtmatige eigenaar.
Dat kan enige maanden duren, want de dossiers worden zorgvuldig bestudeerd, aldus de minister. Alleen pitbullachtigen die vastzitten na een incident en abnormaal agressief blijken, kunnen alsnog worden afgemaakt.
Verburg komt met de afschaffing van de RAD onder meer tegemoet aan de wensen van de Tweede Kamer die hier dinsdag over debatteert. De Dierenbescherming is heel tevreden over de koers van de bewindsvrouw. "Dit is precies wat we al vijftien jaar roepen. Je moet een hond beoordelen op zijn gedrag en niet op z'n uiterlijk."
(Bron)

In sommige gevallen moet je de baas ook testen.
Intussen hopen we dat de fokkers niet denken: 'Op naar de 30 centimeter-pitbull!' ;-)
Steeds minder allochtone tienermoeders

VOORBURG - Het aantal nieuwe tienermoeders is in Nederland sinds 2001 flink gedaald. Dat komt vooral doordat allochtone tienermeisjes minder kinderen kregen. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het aantal niet-westerse allochtone tienermoeders zakte tussen 2001 en 2007 van 1736 naar 779, terwijl het het aantal autochtone nieuwe tienermoeders met bijna 1500 ongeveer even groot bleef.
Het geboortecijfer van Turkse en Marokkaanse tieners nadert naar verhouding dat van hun autochtone leeftijdgenoten. Het geboortecijfer van Antilliaanse tienermeisjes daalde licht, maar is relatief gezien nog bijna acht keer zo hoog als dat van autochtone meisjes.
Met 5,2 geboorten per duizend meisjes van 15 tot 19 jaar is het Nederlandse cijfer een van de laagste ter wereld. Waarschijnlijk komen tienermoeders alleen in Zwitserland nog iets minder vaak voor, zegt het CBS.
(Bron)
Opnieuw valkuil in Heldense bossen

HELDEN - De politie heeft zondagochtend in de Heldense bossen opnieuw een valkuil gevonden; een gegraven gat met onderin een betonnen blok met metalen pinnen.
Dat liet de politie zondag weten. In maart en april van dit jaar werden ook dergelijke vallen aangetroffen.
Bij het uitzetten van een atletiekparcours trapte een medewerker van de organisatie zondag in de val en raakte hij lichtgewond. Het pad waarin de valkuil werd aangetroffen is een druk pad.
Het wordt voornamelijk door wandelaars en fietsers gebruikt, maar ook door motorcrossers en ruiters. Waarom iemand dergelijke valkuilen aanlegt, weet de politie niet.
(Bron)

Zo'n betonnen blokkie neem je niet in je rugzak mee lijkt me.
Twee BBC-journalisten vermoord

LONDEN - De BBC heeft dit weekeinde twee journalisten verloren. Zondag werd in de provincie Helmand het stoffelijk overschot gevonden van een Afghaanse verslaggever van de Britse omroep. Abdul Sohad Rohani was zaterdag ontvoerd. De daders hebben hem doodgeschoten.
In Somalië schoten onbekenden zaterdag een Somalische journalist dood die voor de BBC en het internationale persbureau AP werkte.
Dat gebeurde bij zijn huis in de zuid-Somalische stad Kismayo. De 26-jarige Nasteh Dahir was al enkele malen met de dood bedreigd.
(Bron)
Gehandicapte mag van bisschop niet trouwen

VITERBO - De bisschop van het Italiaanse Viterbo heeft een gehandicapte man toestemming tot een kerkelijk huwelijk geweigerd wegens "copulatieve impotentie".
Dit heeft de krant Corriere della Sera zondag gemeld.
De 29-jarige bruidegom is twee maanden geleden bij een auto-ongeluk zwaargewond geraakt. De bisschop wijst erop dat het kerkelijk recht een huwelijk verbiedt als een van de partners permanent niet in staat is tot geslachtsgemeenschap.
De man is uiteindelijk in zijn ziekenhuisbed in het burgerlijk huwelijk getreden. Het stel werd in de echt verbonden door een ex-communistische locoburgemeester, in aanwezigheid van de priester die hun kerkelijk huwelijk had moeten inzegenen.
(Bron)
Man gooit hond van 3 hoog naar beneden

HEEMSKERK - Een 46-jarige man uit Heemskerk heeft zaterdag zijn hond van de derde verdieping van een woning aan de Luxemburglaan gegooid. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. Het dier overleefde de val niet.
De politie kreeg aanvankelijk de melding dat de hond van het balkon was gesprongen. Onderzoek wees echter uit dat zijn baasje het dier naar beneden had gegooid omdat hij de hond vervelend vond.
De man is opgepakt voor dierenmishandeling. Hij heeft bekend. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)

Ik zeg niks.
Tientallen gewonden bij rellen Marokko

RABAT - Bij botsingen tussen werkloze jongeren en de politie zijn zaterdag in de Zuidmarokkaanse havenstad Sidi Ifni 44 gewonden gevallen. Dit hebben medici van het Noordafrikaanse land laten weten.
Het Marokkaanse staatspersbureau MAP en een veiligheidsfunctionaris ontkenden echter dat er gewonden zijn gevallen. De veiligheidsfunctionaris zei wel dat ongeveer twintig mensen zijn opgepakt.
De zuidelijke havenstad Sidi Ifni had een loterij georganiseerd waarbij acht nieuwe banen konden worden 'gewonnen'. Op de loterij waren bijna 120 jongeren afgekomen. Daarna kwam het tot dagenlange protesten tegen de werkeloosheid en de armoede.
Sinds 30 mei blokkeerden de jongeren de haven van Sidi Ifni. Ongeveer negentig vrachtwagens met in totaal 800 ton vis konden de stad niet verlaten.
Bovendien hadden de jongeren volgens de veiligheidsfunctionaris een voertuig in brand gestoken. De autoriteiten grepen daarom zaterdag in.
(Bron)
Duizend Griekse woningen beschadigd door aardbeving

ATHENE - Twee doden, 150 gewonden en circa duizend beschadigde woningen. Dat is de schade die de Zuid-Griekse regio Peloponnesos heeft opgelopen door de zware aardschok van zondag.
Tussen de zevenhonderd en duizend woningen zijn beschadigd en meer dan honderd zijn onbewoonbaar verklaard. Dit meldde de staatssecretaris van Publieke Werken maandag.
Honderden dorpelingen brachten de nacht door in tenten, auto's of slaapzakken op pleinen. Driehonderd tenten zijn naar de regio gestuurd om de daklozen op te vangen. Daarnaast werden enkele daklozen opgevangen in hotels.
(Bron)
Nepbushalte voor dementerenden

Een nepbushalte net buiten het terrein van het verpleeghuis moet het makkelijker maken om weglopende Alzheimerpatiënten terug te vinden. Bedenker van deze bijzondere oplossing is het Benrath Senior Centre in Düsseldorf.
Bij de bushalte vlak voor de ingang van het terrein stoppen geen bussen. Verder is het een exacte replica van een gewone bushalte. Patiënten die weglopen, kunnen gemakkelijk door het personeel weer bij de bushalte worden opgehaald.
"Het klinkt gek, maar het helpt echt", zegt Franz-Josef Goebel, voorzitter van de hulporganisatie Old Lions. "De patiënten herkennen het bord van de bushalte en denken dat als ze maar wachten, ze wel thuiskomen." Het idee is zo succesvol, dat verschillende andere instellingen ook nepbushaltes willen plaatsen.
Het idee ontstond doordat politieagenten vermiste patiënten vaak moesten zoeken. Ze waren dan 'op weg naar huis' of naar familieleden die vaak niet meer bestaan.
Verplegers benaderen de mensen bij de bushalte voorzichtig, zeggen dat de bus later komt en nodigen de wachtenden uit voor een kop koffie. Vijf minuten later zijn ze vergeten waarom ze met de bus wilden.
(Bron)

Mooi idee, voorkomt waarschijnlijk veel gedoe bij het 'terughalen'.
Mooie dag. Fijne dag. Ondanks wat loslopende freaks onderweg en een ouderwetse treinreis met vertraging en een pislinke conducteur omdat vóór de al vertraagde trein nog even een goederentrein werd gedouwd, waardoor de vertraging nog opliep.
Maar fijne mensen, leuke hond, mooie plek, lekker eten, goed weer, wat wil een mens nog meer?