zaterdag, april 16, 2011

Aardbeving treft noordoosten Australië

BRISBANE - Een aardbeving met een kracht van 5,2 heeft zaterdag het noordoosten van Australië getroffen.
Gebouwen schudden op hun grondvesten, maar er zijn vooralsnog geen meldingen van schade.
Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS lag het epicentrum van de beving op zo'n 125 kilometer ten zuidoosten van de kuststad Townsville, in de staat Queensland, zo'n tien kilometer onder de zeebodem.
(Bron)
Vrijheidsbeeld uit Las Vegas op postzegel

NEW YORK - Het Vrijheidsbeeld dat op de Amerikaanse postzegel van 44 dollarcent staat afgebeeld, staat niet in de wateren bij New York maar in de gokstad Las Vegas in de woestijnstaat Nevada. Dat heeft een medewerker van de Amerikaanse posterijen vrijdag erkend.
De zegsman zei uitdagend dat het een mooie foto is. ''Wij houden nog steeds van het ontwerp van de zegel en zouden deze foto altijd hebben uitgekozen'', deelde hij mee.
Het bedrijf zelf sprak van een betreurenswaardige ontwerpfout. De posterijen zullen er alles aan doen om zo'n situatie in de toekomst te voorkomen, zegde hij toe.
(Bron)
Flinke stijging radioactiviteit in zee Japan

TOKIO - Het aantal radioactieve deeltjes in het zeewater bij de Japanse kerncentrale Fukushima I is in de nacht van vrijdag op zaterdag flink gestegen.
Dat berichtte het Japanse persbureau Kyodo op basis van informatie van exploitant Tepco. Dit duidt op mogelijke nieuwe lekken, aldus de Japanse autoriteiten.
Het aantal radioactieve jodiumdeeltjes steeg naar 260 becquerel per kubieke centimeter, 6500 keer de toegestane hoeveelheid en meer dan zes keer zoveel als een dag eerder. Ook werd er vier keer zoveel cesium gemeten als op vrijdag.
Volgens de Amerikaanse kernfysicus Michio Kaku lekken er onophoudelijk radioactieve stoffen uit de centrale. De kleinste verstoring kan al een meltdown veroorzaken, die erger is dan de ramp in Tsjernobyl.
"Kort gezegd kijk je naar een tikkende tijdbom", aldus de professor die verbonden is aan een aantal Amerikaanse universiteiten.
(Bron)

Wie dat een tijdje geleden al zei, was een doemdenker. Soms is het heel frustrerend als je gelijk hebt.
120.000 jaar oude voetafdrukken mens gevonden

AMSTERDAM – In Tanzania hebben Amerikaanse wetenschappers 120.000 jaar oude voetafdrukken van zeker achttien homo sapiens gevonden. In totaal vonden de onderzoekers meer dan 350 afdrukken.
Dat meldt het tijdschrift Scientific American.
Voetafdrukken uit een dergelijk tijdvak zijn zeer zeldzaam en kunnen wetenschappers veel informatie verschaffen over de anatomie van de mens en zijn gedrag in die tijd.
De voetafdrukken kunnen mogelijk ook meer vertellen over het verplaatsingsgedrag van de homo sapiens. Uit een deel van de sporen blijkt dat onze voorlopers zich met verschillende snelheden verplaatsten. Vermoed wordt dan ook dat zij niet in groepen reisden.
Om meer te weten te komen over de samenstelling van de groep hebben de wetenschappers de voetafdrukken vergeleken met die van mensen in onder andere Kenia. Uit die vergelijking concluderen zij dat het grootste deel van de groep bestond uit vrouwen. Ook waren er mannen en kinderen aanwezig.
(Bron)
'Fabrikanten dringen aan op antibiotica voor vee'

AMSTERDAM - De farmaceutische industrie werkt niet mee aan een plan van de veesector om minder antibiotica te gaan gebruiken. De vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen in Nederland (Fidin) dringt erop aan dat er toch antibiotica worden gebruikt.
Dat schrijft Trouw op basis van een uitgelekte brief van Fidin.
Het gebruik van antibiotica in de veesector is omstreden, omdat het kan leiden tot resistente bacteriën. Ziekten en infecties bij mensen kunnen daardoor minder goed worden bestreden, omdat de medicijnen geen effect meer hebben.
De agrarische sector moet van het ministerie van Landbouw het gebruik van antibiotica flink terugdringen. De middelen worden vaak preventief aan dieren gegeven om te voorkomen dat ze ziek worden.
Dit jaar moet al twintig procent minder worden gebruikt ten opzichte van 2009, en volgend jaar moet het gebruik met de helft verminderd zijn.
Nederland behoort tot de koplopers in Europa voor wat betreft antibioticagebruik. Boerenorganisaties verenigd in het Productschap Vee en Vlees willen dat bepaalde soorten antibiotica in het geheel niet meer worden gebruikt in de branche. Het gaat om soorten die helpen bij mensen als andere middelen niet aanslaan.
Volgens Fidin is het weren van zo'n middel echter een 'verboden mededingingsafspraak'. Secretaris Jos Jongerius van het Productschap Vee en Vlees zegt in de krant dat de lobby van de fabrikanten voor antibioticagebruik niet zal slagen.
"Het maatschappelijk belang telt zwaarder dan dat van de farmaceutische industrie. Wij gaan de vereniging nog een brief op poten schrijven om te wijzen op hun verantwoordelijkheid."
(Bron)
Noodweer eist meer levens in VS

WASHINGTON - Het dodental als gevolg van het noodweer met tornado’s, dat sinds donderdag het midden en zuiden van de Verenigde Staten teistert, is zaterdag gestegen tot zeventien.
In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen zeven mensen in de staat Alabama om het leven. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.
De meeste slachtoffers werden getroffen door bomen die omwaaiden. In het zuidwesten van Alabama kwamen een moeder en twee kinderen om toen een tornado de stacaravan met gezin en al optilde en bijna honderd meter verder op de grond smeet.
(Bron)
Walvissen componeren ieder jaar nieuwe hit

WASHINGTON - Mannelijke bultrugwalvissen componeren ieder jaar een nieuw pakkend liedje waarmee ze indruk proberen te maken op bultrugvrouwtjes.
Dat schreven Australische onderzoekers donderdag in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Volgens de wetenschappers ontstaan de nieuwe onderwaterliedjes voor de kust van Australië, waarna de composities zich oostwaarts verspreiden over de Grote Oceaan. Tijdens het paarseizoen zingen de mannetjes walvissen allemaal dezelfde 'hit'.
Het onderzoek, dat 11 jaar duurde, stelt de onderzoekers wel voor een nieuw raadsel. Ze vragen zich af waarom alle walvissen dezelfde compositie zingen, terwijl hun inspanningen om een nieuw liedje te verzinnen waarschijnlijk juist zijn bedoeld om op te vallen.
Ze vermoeden dat conformisme het onder de bultruggen uiteindelijk wint van de jaarlijkse drang tot vernieuwing.
Op de website van Current Biology zijn enkele fragmenten van recente walvishits te beluisteren.
(Bron)

vrijdag, april 15, 2011

Wilde achtervolging door centrum Geleen

GELEEN - De politie heeft vrijdagmiddag na een wilde achtervolging door het centrum van Geleen de 19-jarige bestuurder van een auto aangehouden.
De Rotterdammer had levensgevaarlijke capriolen uitgehaald om uit handen van de politie te blijven, waarbij een man en een klein kind bijna onder de auto kwamen. Dat maakte de politie bekend.
Agenten wilden de auto controleren, maar de man negeerde het stopteken en ging ervandoor. Hij reed hard door de binnenstad, negeerde rode verkeerslichten en scheurde met hoge snelheid over de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant.
Een man en kind die op dat moment naar buiten liepen, konden zich ternauwernood redden. De politie kon de bestuurder in de buurt van een nabijgelegen crematorium oppakken. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag.
(Bron)
Railrunner en fietskaartje via OV-chipkaart

UTRECHT - De Railrunner blijft bestaan. Het kaartje voor jongeren dreigde te verdwijnen door de invoering van de OV-chipkaart. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen wordt het Railrunnerkaartje 'verchipt'. Dat gaat ook gebeuren met het fietskaartje.
Reizigers kunnen dergelijke kaartjes aanschaffen met hun OV-chipkaart. Dat gaat voor eind 2012 gebeuren, aldus de NS donderdag.
Met de Railrunner kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar onder begeleiding van een volwassene met de trein voor 2,50 euro reizen. Per begeleider kunnen maximaal drie kinderen tegen het speciale tarief meereizen.
Met het fietskaartje van 6 euro kunnen treinreizigers hun tweewieler mee in de trein nemen.
Het blijvende gebruik van de kinderkorting is voor het Tweede Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) een overwinning. Zij heeft zich altijd ingespannen om de Railrunner te behouden. Van Gent stelde onlangs ook voor om een spaarsysteem van OV-miles in te voeren, een variant op Airmiles om daarmee de band tussen reiziger en NS te verstevigen.
De spoorwegen liet daarop weten sympathiek te staan tegenover dit voorstel.
(Bron)
Kinderen steken brommobiel in brand

AMSTERDAM - Een 36-jarige vrouw uit Den Haag heeft woensdagavond machteloos toegekeken hoe vier jongens van rond de 10 jaar haar brommobiel in brand staken.
De vrouw zag vanuit haar woning op De Dreef dat de jongens een blauwkleurige vloeistof over de wagen gooiden en het voertuig vervolgens in brand staken. Dat meldt de politie donderdag.
De vrouw schreeuwde nog vanuit het raam naar de jongens, maar deze trokken zich hier niets van aan en gingen ervandoor. Omdat er eerdere brandstichtingen in de omgeving waren geweest, besloot de politie navraag te doen in een nabijgelegen supermarkt.
Hier bleek dat er een halfuur eerder, rond 18.30 uur, een fles spiritus was gekocht door een jongen.
Agenten hebben donderdag contact gehad met de ouders van de vermoedelijke daders. De vier verdachten komen zich vrijdag met hun ouders melden bij de politie. Buurtonderzoek leidde naar drie 10-jarigen en een 11-jarige verdachte. Uit de verhoren moet blijken wie verantwoordelijk is voor de brandstichting en welke rol de anderen hebben gespeeld.
(Bron)
Nederland slecht af na smelten ijs Zuidpool

DE BILT - Als de ijskap van Antarctica een meter smelt, dan krijgt Nederland te maken met een zeespiegelstijging van 120 centimeter. Het is voor ons land gunstiger als het ijs op Groenland smelt. Dan stijgt het niveau van de Noordzee met 40 centimeter.
Dat meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut KNMI vrijdag op zijn website.
De gegevens komen uit een gezamenlijke studie van de Universiteit Utrecht, de TU Delft en het KNMI naar regionale verschillen van de zeespiegelstijging.
Volgens de onderzoekers zullen de veranderingen als gevolg van de opwarming van de aarde niet overal even groot zijn. De regionale verschillen in zeespiegelstijging hangen onder meer samen met oceaanstromingen. Ook de aantrekkingskracht tussen oceaan en ijs speelt een rol.
''Als de ijsmassa afneemt wordt er minder water naar de ijskap toegetrokken terwijl er tegelijkertijd meer water in de oceaan terechtkomt'', aldus de onderzoekers.
Ze ontdekten ook dat de regionale verschillen in zeespiegelstijging te maken hebben met de rijzende aardkorst. Tijdens de laatste ijstijd, zo’n 20.000 jaar geleden, heeft het ijs de aardkorst naar beneden gedrukt.
De korst onder IJsland, Canada en Scandinavië is daarvan nog steeds aan het terugveren en daarmee stijgt het zeeniveau. De ene locatie heeft daar meer last van dan de andere.
(Bron)
Inbreker verliest nepwapen voor neus politie

LEEUWARDEN - Een achttienjarige inbreker in Leeuwarden is tegen de lamp gelopen toen hij een neppistool voor de deur van het hoofdbureau van de Friese politie uit zijn rugzak liet vallen.
De jongen werd aangehouden wegens wapenbezit, waarna hij twintig inbraken opbiechtte.
Een voorbijganger zag hoe de man op de stoep voor het bureau het nepwapen verloor en seinde de politie in. ''We waren dan ook snel ter plaatse'', aldus een politiewoordvoerder.
De agenten vonden in zijn zakken niet alleen het wapen, maar ook een collectie gestolen bankpassen. ''Hij bekende vervolgens steeds meer inbraken.''
De buit werd doorverkocht of besteed aan verdovende middelen. De man, een bekende van politie en justitie, zit vast.
(Bron)
Notitieboekje blijkt zeldzaam oorlogsverslag

ASSEN - Het Drents Archief heeft een oud notitieboekje van een Duitse officier in bezit gekregen, die tijdens de oorlog in Noord-Nederland was gelegerd.
Het boekje is bijzonder omdat de aftocht van de Duitsers in de laatste oorlogsmaanden er vanuit het perspectief van de verliezende partij in staat beschreven, aldus het archief vrijdag.
In het notitieboekje van hoofdofficier Otto Specht staat beschreven hoe een Duitse eenheid van 170 soldaten in april 1945 tevergeefs probeerde een 25 kilometer lange verdedigingslinie bij Hoogeveen in stand te houden.
De geallieerde opmars was niet te stuiten en de eenheid sloeg op de vlucht.
Specht toog naar het noorden, maar raakte bij Beilen gewond. Een onbekende ondergeschikte nam het notitieboekje van hem over.
Die zit tenslotte alleen achter de dijk aan de Lauwerszee bij Zoutkamp te wachten op wat komen gaat en schrijft als laatste zin: 'Ich weiss es nicht mehr.' Daar houden de aantekeningen op.
Otto Specht kwam na de oorlog in een krijgsgevangenenkamp in Belgie terecht. Na zijn demobilisatie werd hij met zijn gezin in Bremen herenigd. In 1974 overleed hij.
Volgens archivaris Joke Wolff is het boekje van grote waarde. ''Er is weinig bekend van wat de Duitsers toen deden of dachten. Een Duits verslag van de chaotische oorlogsperikelen is dan ook een zeldzaam verschijnsel."
Het boekje kwam pas in 2008 weer boven water en werd geschonken aan het Drents Archief, dat het heeft laten vertalen.
(Bron)
Duinbrand in Noord-Holland onder controle

AMSTERDAM - In het Noord-Hollandse Hargen, bij Schoorl, heeft donderdagavond korte tijd een duinbrand gewoed. Een gebied van 2500 vierkante meter is afgebrand.
Rond kwart voor negen werd het sein brand meester gegeven, meldt het Noord-Hollands Dagblad. Aanvankelijk werd een grote brand gemeld.
Volgens de krant zouden op vier plekken brandhaarden zijn, maar kan de politie dat niet bevestigen.
De duinbrand onstond volgens RTV N-H kort na acht uur op een parkeerplaats bij de Harger Zeeweg. In deze regio is het volgens de omroep gebruikelijk dat de brandweer groot uitrukt bij een uitslaande brand.
(Bron)
'Mazelen in Nederland gemeld'

BILTHOVEN - Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn veertien gevallen van mazelen gemeld. Directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM heeft dat vrijdag gezegd. Volgens hem zijn er meer gevallen van mazelen dan normaal. Hij spreekt niet van een uitbraak.
De laatste uitbraak dateert van 1999. Toen moesten 150 kinderen met mazelen in het ziekenhuis worden opgenomen. Drie kinderen lieten het leven.
Patiënten met mazelen hebben vaak hoge koorts en rode ogen. Vaak krijgen ze vlekjes op hun gezicht die zich verder over het lichaam verspreiden.
De ziekte kan in uitzonderlijke gevallen doofheid en hersenbeschadiging veroorzaken. Mensen kunnen eraan doodgaan.
(Bron)
Activiteit zon neemt toe

AMSTERDAM - Het diepste en langdurigste zonneminimum van de afgelopen honderd jaar is definitief achter de rug. De activiteit van de zon loopt sinds maart flink op. Het aantal zonnevlekken heeft het hoogste niveau in meer dan zes jaar bereikt en er vinden zo af en toe flinke zonne-uitbarstingen plaats.
De eerste tekenen van een oplevende zonneactiviteit waren eind 2009 al te zien, maar het duurde tot februari van dit jaar voordat de zon zich weer een beetje begon te roeren.
Voor zonnefysici is de aanloop naar de volgende piek in de 11-jarige cyclus van de zon, die omstreeks mei 2013 wordt verwacht, nu dus pas echt begonnen.
Het komt niet vaak voor dat de aanloop naar een volgend zonnemaximum zo lang duurt. Astronomen beschikken over gedetailleerde gegevens van 23 zonnecycli, en slechts vier daarvan kwamen trager op gang dan de huidige.
Drie van deze rustige cycli maakten deel uit van het zogeheten Dalton-minimum - een langdurige periode van relatief geringe zonneactiviteit aan het begin van de negentiende eeuw. Of we daar een herhaling van krijgen, is een kwestie van afwachten.
(Bron)
Nederlands spreken wordt eis bij bijstand

DEN HAAG - Het spreken van de Nederlandse taal wordt een voorwaarde voor het krijgen van een bijstandsuitkering. Wie geen Nederlands spreekt, moet zo snel mogelijk een cursus volgen en goed afronden. Als niet aan deze eis wordt voldaan, wordt de uitkering verlaagd of stopgezet.
Dat staat in een donderdag gepresenteerd pakket aan maatregelen door minister Henk Kamp (Sociale Zaken) om de regels aan te scherpen voor arbeidsmigranten uit andere lidstaten van de Europese Unie.
Dat staat in een pakket maatregelen om de arbeidsmigratie uit andere lidstaten van de Europese Unie ''in goede banen te leiden'', dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) donderdag met gemeenten heeft gepresenteerd.
De taaleis in de bijstand gaat echter gelden voor ''eenieder'', net als de huidige voorwaarde dat de werklozen verplicht zijn om werk te zoeken.
Dat Nederlands een voorwaarde wordt in de bijstand, is een lang gekoesterde wens van regeringspartij VVD, de partij van Kamp. Zo kondigden de liberalen vorig jaar nog een initiatiefwetsvoorstel aan.
Kamp is de afgelopen maanden druk in overleg geweest met gemeenten die veel met arbeidsmigranten te maken hebben, om problemen met de buitenlandse werkzoekenden tegen te gaan. De nieuwe plannen presenteerde hij donderdag dan ook met Den Haag, Rotterdam en de gemeente Westland.
Volgens Kamp zijn arbeidsmigranten welkom als ze werken en zelf in hun bestaan kunnen voorzien. Maar de komst van onder meer Polen, Roemenen en Bulgaren zorgt ook voor problemen, zoals illegale arbeid, uitbuiting, overbewoning en een groter beroep op sociale voorzieningen.
De minister kondigde daarom al eerder aan dat arbeidsmigranten sneller moeten worden ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie, zodat beter kan worden gecontroleerd op de huisvesting die hun baas moet regelen.
Hij zei ook dat werkloze Polen die een bijstandsuitkering aanvragen of voor overlast zorgen, terug moeten naar hun land van herkomst. Als na drie maanden duidelijk is dat iemand geen zicht op werk heeft, wordt het verblijfsrecht beëindigd.
Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) waarschuwde toen dat Nederland wel de EU-richtlijn over het vrije verkeer van personen moet respecteren. Kamp wil juist dat de richtlijn wordt aangepast. In plaats van dat EU-burgers na één jaar werk in andere lidstaat een uitkering in dat land kunnen krijgen, moet dat ten minste vijf jaar worden.
Circa tweeduizend Oost-Europeanen hebben nu hier een uitkering. Daarvan zitten ongeveer vijfhonderd in de bijstand.
(Bron)

donderdag, april 14, 2011

'Mannelijke wolfspin eet oude vrouwtjes’

AMSTERDAM – Mannelijke wolfspinnen kiezen er soms voor om oudere vrouwtjes op te eten. Dat hebben wetenschappers in Uruguay ontdekt.
Als mannelijke wolfspinnen van de soort Allocosa brasiliensis in voedselarme omgevingen leven, paren ze alleen met maagdelijke vrouwtjes en eten ze de oudere vrouwtjes op.
Het is voor het eerst dat er mannelijke spinnen zijn waargenomen die vrouwtjes verorberen. Meestal zijn de rollen omgekeerd.
Dat meldt BBC News op basis van onderzoek van wetenschappers aan het Clemente Estable Instituut voor Biologisch Onderzoek in Montevideo.
“Bij spinnen kunnen vrouwtjes bijna altijd seksueel selectief zijn, omdat ze groter zijn dan mannetjes. Bij wolfspinnen is de situatie echter omgekeerd”, aldus hoofdonderzoekster Anita Aisenberg.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door mannelijke wolfspinnen in Uruguay te observeren die in hun hol wachtten totdat er een vrouwtje langskwam. Als het vrouwtje nog maagd was, werd er onmiddellijk gepaard.
Was de vrouwtjesspin echter al wat ouder en minder vruchtbaar, dan werd ze zonder aarzelen opgegeten door het mannetje. De volledige resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Journal of the Linnean Society.
Volgens de onderzoekers worden de bestudeerde wolfspinnen in Uruguay waarschijnlijk gedwongen tot kannibalisme door de voedselarme omgeving waarin ze leven.
“Het leefgebied van deze spinnen is erg onherbergzaam met extreme temperaturen, harde wind en een onvoorspelbare hoeveelheid prooien”, verklaart Aisenberg. “Mannen beschouwen vrouwtjes die niet erg vruchtbaar zijn daarom als prooi. Ze paren alleen met vrouwtjes die hen reproductief succes kunnen garanderen.”
Het is in algemene zin overigens zeer ongebruikelijk dat mannelijke dieren overgaan tot het opeten van vrouwtjes. “Dit is niet alleen zeldzaam bij spinnen, maar in het hele dierenrijk”, aldus Aisenberg.
(Bron)
Vaak onveilig werken in visindustrie

DEN HAAG - Het werk in de visverwerkende industrie en de visgroothandel is vaak onveilig. De Arbeidsinspectie constateerde vorig jaar bij 102 van de 181 gecontroleerde bedrijven in deze sector overtredingen; dat is bij ruim de helft.
Het werk werd 47 keer stilgelegd wegens direct gevaar en er zijn 223 waarschuwingen uitgedeeld.
Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde inspectierapport Visverwerkende industrie en groothandel. Het verwerken van vis gebeurt veelal nog handmatig. Veel werknemers werken dagelijks met messen en gevaarlijke zaag- en snijmachines.
Ook moet personeel vele malen per dag kratten vis van meer dan 25 kilo tillen. Verder is sprake van extra risico's door gladde vloeren en onveilige opstapjes op plekken waar mensen druk bezig zijn.
Ruim de helft van de overtredingen had te maken met onveilig werken met machines en met messen.
(Bron)
Kamer bezorgd over spoorplannen Schultz

DEN HAAG - De Tweede Kamer houdt donderdagavond een spoedoverleg met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) waarin zij duidelijk moet maken hoe zij aankijkt tegen diverse actuele ontwikkelingen in de spoorbranche.
Diverse fracties vinden dat de VVD-bewindsvrouw ''te weinig urgentie aan de dag legt'' in haar spoorplannen en te weinig vaart maakt in het spoordossier.
Hierover waren zoveel vragen aangemeld voor het wekelijkse vragenuurtje op dinsdag dat de Kamervoorzitter maandag heeft voorgesteld een apart overleg te houden over de kwestie, aldus PvdA-Kamerlid Jacques Monasch.
De parlementariërs lopen bijvoorbeeld te hoop tegen de plannen van NS om de voordeelurenkaart in de avondspits niet langer geldig te laten zijn.
Vorige week verschenen er nog meer berichten op het gebied van spoor in de media, die veel volksvertegenwoordigers onrustig maken.
Zo zou Schultz met plannen rondlopen om een geplande vergroting van de spoorcapaciteit tussen Schiphol en Lelystad (via groeikern Almere) veel soberder uit te voeren.
In een interview met NRC Handelsblad stelde de nieuwe directeur van spoorbeheerder Prorail, Marion Gout, afgelopen zaterdag dat haar prioriteit in eerste instantie niet bij de treinreizigers ligt.
VVD'er Charlie Aptroot vindt dat onbegrijpelijk. ''VVD wil dat Prorail en NS gewoon aan verwachtingen van treinreizigers voldoen. Hebben deze bedrijven en hun directies het nog niet begrepen?'', twitterde hij maandag.
Ook SP'er Farshad Bashir is in zijn wiek geschoten door de opstelling van de nieuwe baas van Prorail. ''In het interview lees ik dat ze geen hart voor het spoor heeft'', zegt hij maandag.
''Ze lijkt een manager die Prorail als een tijdelijk klusje ziet waar ze vooral wil reorganiseren. Ze lijkt totaal geen affiniteit met het spoor en de reiziger te hebben, terwijl dat essentieel is voor iemand die zo’n functie gaat bekleden.''
Al met al zien de Kamerleden voldoende reden om Schultz in het spoedoverleg te manen tot extra aandacht voor het spoordossier.
(Bron)
Vrachtwagen sleept auto mee na botsing

ARNHEM - Een 44-jarige man uit Deventer is in de nacht van dinsdag op woensdag gewond geraakt bij een ongeval op de snelweg A50 bij Arnhem.
De man botste met zijn auto achterop een vrachtwagen. Vervolgens werd de man in zijn auto enkele kilometers meegesleept, aldus de politie.
De auto belandde door de botsing deels onder de vrachtwagen en bleef daar vast zitten. De Duitse vrachtwagenchauffeur merkte in eerste instantie niets en reed gewoon door.
Pas een paar kilometer verderop kreeg de chauffeur in de gaten dat er iets loos was. De automobilist uit Deventer liep snijwonden op en moest voor behandeling naar het ziekenhuis.
(Bron)
Duitse politicus steelt wc-papier

BERLIJN - Een regionaal raadslid uit het Noord-Duitse Stralsund is betrapt op het stelen van wc-papier van het gemeentehuis. Dat melden de autoriteiten woensdag.
De conciërges zetten een val nadat zij hadden gemerkt dat ruim tweehonderd wc-rollen waren gestolen.
De 24-jarige Frank-Michael John werd ontdekt met een rol in zijn hand en een in zijn rugzak. De openbaar aanklager van het stadje zei onderzoek te doen naar de diefstal van meerdere goedkope items. In totaal zou de gemeente slechts een paar honderd euro hebben verloren aan de diefstal.
Of het raadslid zal worden vervolgd is nog niet zeker. De aanklagers hebben aangegeven eerst te willen kijken of hij een strafblad heeft.
(Bron)

woensdag, april 13, 2011

Duitse dronkaard rijdt vangrail uit snelweg

AMSTERDAM - Een 61-jarige Duitser heeft dinsdag in dronken toestand met zijn tankauto driehonderd meter vangrail uit de A50 gereden. De politie heeft zijn rijbewijs ingenomen en een proces-verbaal opgemaakt tegen de man uit Bergheim.
De man reed rond 18.00 uur met een lege tankauto richting Apeldoorn.
Hij raakte bij de afrit Vaassen van de weg en kwam met de rechterkant van zijn wagen tegen de vangrail, die hij over een lengte van driehonderd meter kapot reed.
Toen de chauffeur uit de wagen stapte, zagen agenten dat de man wankelde. Nadat hij een blaastest had gedaan, bleek dat hij bijna drie keer de toegestane hoeveelheid had gedronken. De man is meegenomen naar het politiebureau.
(Bron)
Politie verrast wanbetaler onder de douche

DEN HAAG - Een 29-jarige man uit Den Haag werd dinsdag tijdens het douchen opgeschrikt door de politie. De agenten hadden een arrestatiebevel en waren het huis van de man aan de De Lannoystraat binnen gegaan toen de man niet opendeed.
De politie was naar hem op zoek omdat hij nog een boete van 75.000 euro moest betalen aan de Staat.
De boete was bedoeld voor slachtoffers van woninginbraak en diefstal waaraan de man zich schuldig had gemaakt.
De agenten arresteerden hem. Hij moet naast de te betalen boete voor 344 dagen de gevangenis in.
(Bron)
Politie neemt transport long over

AMSTERDAM - De politie heeft woensdagochtend een orgaantransport overgenomen na een aanrijding. Het orgaan is net op tijd afgeleverd, meldt een woordvoerder van de politie.
Uit Kroatië was een long overgekomen die moest worden afgeleverd bij het UMC Utrecht. "Het luistert allemaal erg nauw", zegt de politiewoordvoerder. "De operatie was al begonnen."
Het transport over de weg wordt normaal door een particulier bedrijf verricht. De wagens van dat bedrijf mogen wel sirenes gebruiken.
Nadat het orgaantransport was geland, werd de long overgeladen in een auto. Die verongelukte echter op de Vliegveldweg in Rotterdam. Er vielen geen gewonden, maar de wagen kon niet verder rijden.
Agenten van de verkeerspolitie waren toevallig in de buurt. "Zij hebben hun wagen leeggehaald en de koelcel met de long erin gezet." Ook de arts en een coördinator zijn in de wagen gestapt. Die is vervolgens naar het ziekenhuis gesneld.
De meldkamer van het KLPD hield ondertussen contact met de agenten en het operatieteam in Utrecht. Even voor 08.45 uur werd de long uiteindelijk afgeleverd, een uur na het ongeluk. De operatie kon hierdoor doorgaan.
(Bron)
'Kleine webwinkels in de knel na vonnis'

DEN HAAG - Thuiswinkel.org, de belangenbehartiger van webwinkels in Nederland, vreest dat webwinkels in de knel komen nu de Raad van State heeft bepaald dat webwinkel fietsenshop.nu de deuren moet sluiten.
De belangenclub zei woensdag dat vooral kleine webwinkels de dupe kunnen worden van deze uitspraak.
De uitspraak is gebaseerd op het feit dat het gemeentelijke bestemmingsplan detailhandel vanuit de betreffende woning niet toestaat. De gemeente Abcoude had de bewoner een dwangsom opgelegd om de verkoop van fietsen vanuit diens woning te beëindigen.
De bewoner meende dat er geen sprake is van detailhandel maar van een webwinkel, omdat klanten fietsen bij hem bestellen via internet. Alle activiteiten, het contact en de verkoop zouden uitsluitend via internet verlopen.
De rechtbank in Utrecht oordeelde in juni vorig jaar dat de fietsenhandel wel is aan te merken als detailhandel. Volgens de rechtbank was gebleken dat de winkel op gezette tijden en ook op afspraak voor het publiek was geopend.
Bovendien had de bewoner op zijn terrein een aanzienlijke voorraad fietsen die in ieder geval voor een deel voor de verkoop stonden uitgestald.
De Raad van State bevestigde woensdag in hoger beroep de uitspraak van de rechtbank. ''Onder deze omstandigheden kan het betoog van de bewoner niet worden gevolgd dat hij uitsluitend handelt via internet en dat in het geheel geen sprake is van ruimtelijke uitstraling van zijn handelsactiviteiten op het perceel'', aldus de hoogste bestuursrechter.
Uit de uitspraak van de Raad van State kan niet de conclusie worden getrokken dat internetwinkels of webwinkels vanuit huis in alle gevallen verboden zijn.
Dat hangt mede af van de wijze waarop gemeenten in hun bestemmingsplannen de bestemmingen hebben omschreven en van de 'ruimtelijke uitstraling' die van de webwinkels uitgaat. Dit zal in elk individueel geval moeten worden beoordeeld.
Toch is directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org er niet gerust op. ''Als alle gemeenten hun bestemmingsplannen gaan controleren op hoe webwinkels daar in passen, dan kunnen vele duizenden beginnende webwinkels meteen de deuren sluiten.''
Regelgeving en bestemmingsplannen stammen volgens Jongen nog uit een pre-internettijdperk en sluiten niet aan op de realiteit van nu.
(Bron)
'Kale pinguïns lijden aan mysterieuze aandoening'

AMSTERDAM - Steeds meer jonge pinguïns van verschillende soorten verliezen tijdelijk hun veren door een onbekende nieuwe ziekte. Dat melden Amerikaanse wetenschappers.
De aandoening die ervoor zorgt dat pinguïnkuikens kaal worden, is waarschijnlijk pas in de afgelopen jaren ontstaan. Mogelijk verspreidt de ziekte zich van soort naar soort.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Washington in het wetenschappelijk tijdschrift Waterbirds naar aanleiding van een nieuwe studie.
De mysterieuze ziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door bacteriën of verkeerd voedsel. Maar ook een genetische aandoening behoort tot de mogelijkheden.
“De recente verschijning van deze stoornis waarbij verlies van veren optreedt in wilde populaties suggereert in ieder geval dat het hier om een nieuwe aandoening gaat”, verklaart hoofdonderzoekster Dee Boersma op nieuwssite ScienceDaily.
“Het is zeer ongebruikelijk dat vogels hun veren verliezen en verder onderzoek is nodig om te bepalen of deze stoornis zich verspreidt van de ene naar de andere pinguïnsoort", aldus Boersma.
Kalende pinguïnkuikens werden voor het eerst waargenomen in 2006 in een Zuid-Afrikaans opvangcentrum voor de dieren. Maar liefst 50 procent van alle pasgeboren kuikens in de instelling verloor zijn veren. Dit percentage nam in 2007 zelfs toe tot 97 procent.
In Zuid Amerika zijn inmiddels ook veel kalende pinguïnkuikens in het wild gesignaleerd. Als gevolg van het verlies van hun veren, groeien de dieren langzamer.
Die groeiproblemen zijn volgens de onderzoekers simpel te verklaren: de kale dieren zitten minder lang in de zon dan hun soortgenoten die wel veren hebben.
Uiteindelijk groeien de veren van de jonge pinguïns wel weer aan. Maar in sommige gevallen leidt de kaalheid tot de dood, zo melden de wetenschappers in hun onderzoek.
Volgens hoofdonderzoekster Dee Boersma is het van het grootste belang dat de oorzaak van de ziekte snel wordt achterhaald.
“We moeten uitvinden hoe we de verdere verspreiding van deze aandoening kunnen voorkomen, aangezien pinguïns al veel problemen hebben met klimaatsverandering en olievervuiling”, aldus Boersma."Een extra bedreiging kunnen deze dieren echt niet gebruiken."
(Bron)
Ik heb epilepsie, en aanvallen vinden in mijn slaap plaats. Nu werd ik vanochtend na een korte nacht wakker en werd overvallen door een dreigende aanval - hij zette niet door maar ik was vreselijk misselijk.
Ik herinner me dat ik besloot naar de wc te gaan want in bed overgeven is geen goed idee.
Vervolgens werd ik half wakker en snapte ik niet, toen ik m'n dekbed over me heen trok, dat m'n benen koud werden - zo klein is dat dekbed niet! Waarop ik helderder werd en tot mijn verbijstering ontdekte dat ik op de badkamervloer lag, met de badmat over me heen getrokken.
Een aantal dingen kan ik reconstrueren: ik heb op de wc gezeten, ik heb overgegeven terwijl ik daar zat want ik vond sporen terug op m'n t-shirt :-(, ik ben in m'n val met mijn arm en een rib langs de deurknop van het wastafelkastje gegaan want het deurtje hangt uit zijn voegen en mijn blauwe plekken corresponderen met die knop.
Maar als ik vanuit zitten op de wc gevallen ben, kan ik niet languit terecht gekomen zijn. En als ik uit stand gevallen zou zijn, was er beslist schade aan m'n hoofd geweest.
Dus: geen idee wat er nou precies gebeurd is. Maar doe de volgende keer toch maar weer die stuip keurig in bed.
FBI bericht over aliens

AMSTERDAM – De FBI heeft een memo vrijgegeven waarin staat dat er in 1947 aliens zouden zijn geland bij de Amerikaanse plaats Roswell. Uit de meer dan 60 jaar oude documenten wordt duidelijk dat bij de veiligheidsdienst een melding van drie neergestorte UFO’s binnenkwam, met daarin de lichamen van mogelijke aliens.
“De objecten hebben een ronde vorm met een verhoogd centrum, met een diameter van ongeveer 15 meter”, zo is te lezen in het document van de FBI-agent Guy Hottel.
“In ieder object lagen drie lichamen met een menselijke vorm, maar slechts 90 centimeter lang, gekleed in een metaalachtig doek met fijne textuur. Ieder lichaam was ingezwachteld op een manier die wordt gebruikt bij de pakken van piloten die op hoge snelheid vliegen en testpiloten.”
De publicatie van het document is geen bevestiging voor de vondst van de aliens. Met het document wordt alleen duidelijk dat de geruchten bij de FBI zijn gedocumenteerd. Uit het document blijkt dat de FBI-agent de zaak niet verder onderzocht.
Al jarenlang gaan er geruchten over aliens die in de buurt van Roswell zijn gevonden. Het is voor het eerst dat de FBI informatie vrijgeeft omtrent te geruchten.
(Bron)

Dus nu is bekendgemaakt dat er destijds een melding binnenkwam, die niet onderzocht is. Ik meld nu vast dat velen zullen gaan zeggen: 'Zie je wel, aliens bestaan, de FBI zegt het ook'.
Boer verstopte miljoenen in veld

AMSTERDAM - SEOUL - De politie in Zuid-Korea heeft een boer gearresteerd die ervan wordt verdacht dat hij omgerekend zo'n zeven miljoen euro aan contant geld in een veld met knoflook had begraven.
Familieleden van de boer zouden het geld hebben vergaard met het runnen van een illegale goksite op internet.
De politie zei dinsdag dat het geld in beslag is genomen. Twee zwagers hadden de boer gevraagd het geld te begraven. Een van hen is ook gearresteerd, de ander is nog op vlucht.
(Bron)

Geldt stinkt, naar knoflook?

dinsdag, april 12, 2011

Politie onderzoekt ov-chipkaartfraude nog niet

DRIEBERGEN - De spoorwegpolitie zegt wel aangiftes rond van mogelijke fraude met de OV-chipkaart te hebben ontvangen, maar nog geen onderzoek te doen. Op dit moment zijn er geen rechercheurs beschikbaar.
Sinds kort is de spoorwegpolitie verantwoordelijk voor het opsporen van ov-chipkaartfraudeurs. "Op dit moment hebben wij geen rechercheurs op de zaken gezet. We kijken hoe we dat het beste kunnen aanpakken", zegt een woordvoerder desgevraagd tegen NU.nl. Wanneer dat wel gebeurt kan hij niet zeggen.
Het gaat om vervolging van fraudeurs die op een anonieme chipkaart reizen, en niet met een bakpas hebben betaald. Reizigers met een ov-chipkaart op naam, en fraudeurs die hun anonieme pas hebben afgerekend door te pinnen, krijgen wel een bekeuring. Die zaken worden aangeleverd door Trans Link Systems, en kunnen door reguliere agenten worden afgehandeld, aldus een woordvoerder.
Eerder werd nog gemeld dat er tientallen zaken van fraude met anonieme ov-chipkaarten zouden zijn. Dat blijkt niet het geval. "We hebben tien zaken op de plank liggen", stelt een zegsman.
Of er uiteindelijk veel zwartrijders worden gepakt is de vraag. Om fraudeurs op te sporen zijn veel opsporingsmiddelen nodig. Zo was voor het pakken van een Leidenaar de inzet van een compleet camerasurveillanceteam noodzakelijk. Hij werd uiteindelijk veroordeeld.
De voorlichter van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), verantwoordelijk voor de spoorwegpolitie, kan niet aangeven hoeveel personeel uiteindelijk op het opsporen van OV-chipkaartfraudeurs worden gezet. Ook is niet duidelijk aan welke zaken de politie dan minder toekomt.
(Bron)
Barcode-scanner voor zebra’s ontwikkeld

AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben een computersysteem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om individuele zebra’s te herkennen aan het patroon van strepen op hun vacht.
Het systeem met de naam Stripespotter kan de identiteit van zebra’s achterhalen op basis van foto’s van de dieren.
Het computerprogramma analyseert een rechthoekig deel van de vacht van een zebra en brengt het patroon van strepen terug tot een unieke serie van zwarte en witte puntjes. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
Volgens de computerwetenschappers van de Universiteit van Princeton die het systeem hebben ontworpen, is er op dit moment nog geen accuraat identificatiesysteem voor zebra’s. Stripespotter wordt binnenkort officieel gepresenteerd op de International Conference on Multimedia Retrieval.
Volgens de onderzoekers gaat het nieuwe systeem steeds beter werken, naarmate er meer foto’s van een bepaalde zebra in de database worden ingevoerd. Het patroon in de strepen van het dier wordt dan gemakkelijker herkenbaar voor de computer.
Stripespotter is niet het eerste computergestuurde identificatiesysteem voor dieren. Er bestaan al vergelijkbare programma’s voor pinguïns, schildpadden en neushoorns.
Het nieuwe computerprogramma kan volgens de ontwerpers ook gebruikt worden bij het identificeren van andere dieren met een gestreepte vacht, zoals tijgers en giraffen.
(Bron)
Arrestaties na dreigen met schietpartijen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De politie heeft maandag opnieuw mensen opgepakt die bedreigingen uitten die een relatie hadden met de schietpartij in Alphen aan den Rijn zaterdag.
Dat maakte de politie Hollands Midden dinsdag bekend.
In Leiden werd een 29-jarige man aangehouden die dreigde met een herhaling van de schietpartij. In Katwijk werd een 49-jarige man gearresteerd. Hij riep op het gemeentehuis dat hij kon begrijpen dat ''mensen met een mitrailleur langskomen''.
De politie onderzocht de afgelopen dagen vijf 'tweets' van mensen die via Twitter een dreigement hebben geuit. Zondag werd een 17-jarige jongen uit Hoogvliet aangehouden en maandag een eveneens 17-jarige jongen uit Leiden.
De Leidenaar wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend. De jongeman dreigde op Twitter met een ''shooting'' die maandagavond zou plaatsvinden in een supermarkt in de regio.
De drie overige 'dreigtweets' lijken een grap. De politie laat weten dat politie en justitie dergelijke 'grappen' zeer serieus nemen.
''Ziekelijke grappen'', aldus korpschef Jan Stikvoort. ''Mensen die zoiets roepen of twitteren, kunnen erop rekenen dat ze door politie en Openbaar Ministerie aangepakt worden.''
Het verzenden van dreigtweets is hetzelfde als iemand bedreigen en is dus strafbaar, stelt de politie. Zij zoekt actief naar dergelijke berichten op sociale media. Daarop volgt altijd onderzoek naar de verzender, die wordt aangehouden. De kosten van de politie-inzet zijn voor de verzender.
(Bron)
Israëlische minister trekt door in interview

JERUZALEM - Israëlische bewindslieden geven vaak en graag thuis commentaar voor de radio.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, gaf maandag zijn visie op het oplaaiende geweld tussen Palestijnse militanten in de Gazastrook en de Israëlische strijdkrachten.
Voor luisteraars die zich afvroegen waar de minister zich in zijn huis bevond, bracht een vertrouwd klinkend geruis en gekletter van water uitsluitsel, berichtte dinsdag de nieuwssite ynet.co.il.
Lieberman sprak strijdvaardig tot de interviewers en luisteraars:''Wij weten met wie we te maken hebben!'' En hij trok het toilet door.
(Bron)

Als een Palestijn dit gedaan had in een interview over Israeli's was er direct een rel ontstaan.
Minder pinguïns door opwarmen aarde

WASHINGTON - Het aantal pinguïns op Antarctica is de laatste decennia sterk verminderd. Dit komt doordat de belangrijkste bron van voedsel van de dieren, krill, sinds midden jaren 70 met 80 procent is afgenomen.
Dat schreven wetenschappers maandag in het wetenschappelijk tijdschrift The Proceedings of the National Academic of Sciences (PNAS).
Slechts 10 procent van de pinguïns tussen de twee en vier jaar oud overleeft de jaarlijkse trek van hun winterverblijfplaats naar Antarctica.
Halverwege de jaren zeventig was dit nog ongeveer 50 procent. Volgens onderzoeker Wayne Trivelpiece slagen steeds minder jonge pinguïns erin uit te groeien tot volwassen dieren.
Krill, een soort garnaalachtig plankton, is voor pinguïns het belangrijkste voedsel. Door het opwarmen van de aarde neemt de krillpopulatie echter af.
(Bron)
Man aangehouden met sinaasappelkanon

AMSTERDAM - Een 23-jarige inwoner uit Twijzelerheide is zondagavond aangehouden voor het in bezit hebben van een sinaasappelkanon. Dat meldt de politie Friesland.
Bij de politie was een melding binnengekomen dat er op de Hogepol een auto stond met drie mannen, met een zwaar wapen.
Nadat de drie mannen een horecagelegenheid in gingen, nam de politie geen risico en liet alle bezoekers een voor een naar buiten komen om te fouilleren. Bij de gefouilleerde bezoekers zijn geen wapens aangetroffen.
De politie vond het zelfgemaakte kanon voor sinaasappels uiteindelijk in de auto van de 23-jarige man. Het wapen en de auto zijn in beslag genomen.
Een sinaasappelkanon bestaat uit een stuk pvc-buis en een ontstekingsmechanisme zoals een vonkenmaker uit een oud fornuis. Deodorant of haarlak wordt als brandstof gebruikt om de sinaasappel weg te schieten.
(Bron)

Sinaasappels zijn niet altijd goed voor je.
Veel scholen schrappen verkeersexamen

AMERSFOORT - Steeds meer scholen zien af van het praktische verkeersexamen omdat kinderen steeds minder fietsen.
Dat blijkt maandag uit onderzoek door Veilig Verkeer Nederland (VVN) onder de ongeveer 7400 basisscholen. Daarvan deed 29 procent mee aan de enquête.
VVN maakt zich zorgen over het gebrek aan fietservaring.
Van de scholen die de leerlingen wel het theoretische verkeersexamen voorzetten, laat 11 procent de toets op straat voor wat die is.
Daarvan geeft 15 procent als reden te weinig goede fietsen ter beschikking te hebben en 13 procent meldt dat de leerlingen niet kunnen fietsen of er te weinig ervaring mee hebben.
Van de scholen die de kinderen wel het praktijkexamen laten doen, geeft bijna 10 procent aan dat de kinderen geen of te weinig fietservaring hebben. In 2008 was dat nog 4 procent, in 2009 al 9 procent.
VVN besteedt dit jaar extra aandacht aan de voorbereiding op het praktische verkeersexamen, dat de leerlingen van de groepen 7 en 8 donderdag maken. Het is aan de scholen zelf een datum te bepalen voor het theoretische gedeelte. Ze hebben de tijd tot en met juni.
VVN heeft ouders gevraagd naar een gouden tip voor de verkeersopvoeding van hun kinderen. Het advies van een van de moeders is de rollen om te draaien en het kind te vragen hoe de ouders zich in het verkeer moeten gedragen.
In de groepen 7 en 8 van de basisscholen zitten zo'n 200.000 leerlingen van wie er 150.000 meedoen aan het praktische verkeersexamen.
(Bron)
Automobilist valt busje met kinderen aan

ROOSENDAAL - Een agressieve automobilist heeft maandag in Roosendaal een taxibusje met schoolkinderen klemgereden en het busje proberen binnen te dringen. De taxichauffeur belde daarop de politie.
Dat meldde de politie dinsdag.
Op een kruising in Roosendaal ontstond onenigheid tussen de twee bestuurders, waarna de automobilist de taxichauffeur afsneed. De taxichauffeur vergrendelde de deuren van het busje uit angst voor de naderende automobilist. Die belaagde het taxibusje en sloeg tegen de ramen.
Het taxibusje kon wegkomen. De automobilist gaf zichzelf aan toen hij hoorde dat de politie hem zocht. De 28-jarige man uit Roosendaal bekende schuld en verklaarde dat hij zich al langer ergert aan het onverantwoorde rijgedrag van taxichauffeurs die kinderen vervoeren.
(Bron)

Ook een fijne ervaring voor die kinderen, maar dat zal 'm misschien niets kunnen schelen...
Den Haag voorkomt plaag bastaardsatijnrups

DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft afgelopen week in de duinen over een lengte van bijna 8 kilometer meer dan negenhonderd nesten van bastaardsatijnrupsen weggeknipt.
Dat heeft een zegsvrouw dinsdag gemeld. Met deze actie hoopt de gemeente een plaag, zoals deze zich vorige zomer opeens aandiende, te voorkomen.
In juni 2010 werd het diertje opeens na jaren van afwezigheid weer gesignaleerd in de Haagse duingebieden.
Na contact met haren van het broertje van de bekendere eikenprocessierups kunnen duinwandelaars of badgasten klachten krijgen als hevige jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.
De rups komt vooral voor op struiken in het duingebied zoals de duindoorn, maar begeeft zich ook wel eens naar het strand zelf. Er hoeft niet altijd rechtstreeks contact te zijn met de rups om klachten te krijgen.
In andere duingebieden werd in de loop van de zomer eveneens melding gemaakt van de vermaledijde rups. Een aantal gemeentes en hoogheemraadschappen plaatste in de duinen borden die waarschuwden voor de diertjes.
De gemeente Den Haag wilde de nesten vooral in het voorjaar bestrijden, omdat er in de zomer weinig meer tegen de rupsjes te beginnen valt.
Het valt overigens niet te zeggen of in andere duingebieden veel nesten van de rups zitten. Kennisinstituut Alterra Wageningen UR, die sinds 1946 bijhoudt welke bijzondere insecten in Nederland de kop opsteken, zag zich onlangs door bezuinigingen genoodzaakt te stoppen met het monitoren van de diertjes.
Het ging om een jaarlijkse subsidie van 65.000 euro van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
(Bron)
Menselijke resten gevonden bij tuinieren

ENSCHEDE - De bewoner van een woning aan de Eenhoornstraat in Enschede deed afgelopen vrijdag tijdens het tuinieren een lugubere ontdekking. Tijdens het wroeten in de aarde stuitte de bewoner op beenderen.
Het Nederlands Forensisich Instituut (NFI) onderzocht ze en het blijkt om menselijke resten te gaan, maakte de politie in Enschede dinsdag bekend.
De politie is begonnen met een buurtonderzoek en kijk ook naar de lijst van vermiste personen. De politie kon nog niet zeggen hoe lang de menselijke resten er hebben gelegen.
(Bron)
Oma doodt kleinzoon om verkeerd sterrenbeeld

PEKING - Een Chinese oma heeft haar pasgeboren kleinzoon gedood, omdat hij het verkeerde sterrenbeeld had.
Volgens een waarzegster zou het kind problemen in de familie veroorzaken, omdat zijn sterrenbeeld niet bij dat van de familieleden zou passen. Dat meldden lokale media dinsdag.
De vrouw uit de stad Nanchang had al maatregelen genomen tijdens de zwangerschap van haar dochter. Ze liet haar dochter door een kleinzoon hard in de buik stompen om een miskraam op te wekken. Ondanks de mishandeling werd het jongetje in januari gezond geboren.
De moeder wist het kind te beschermen, totdat ze in april op een onbewaakt moment naar het toilet ging.
De oma doodde het kind en gooide het lichaampje in een waterput. De politie heeft de oma opgepakt.
(Bron)
Meisje op Schiphol opgepakt met 38.000 euro

DEN HAAG - De douane op Schiphol heeft de afgelopen weken ruim 110.000 euro aan contant geld onderschept. Een van de verdachten die werd opgepakt, was een Kroatisch meisje van veertien jaar, dat 76 biljetten van 500 euro bij zich had.
Het meisje reisde alleen uit Italië en had een vals Roemeens identiteitsbewijs bij zich.
Het ministerie van Financiën heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het meisje is in een beschermde opvang geplaatst en heeft een voogd gekregen van de Raad voor de Kinderbescherming.
Op 23 maart wilde een 28-jarige man uit Maarssen een bedrag van 75.000 euro meenemen naar Curaçao. Tijdens een controle ontdekte de douane het geld, dat in pakketten van 10.000 euro in sokken en schoenen verstopt zat.
Mensen die 10.000 euro of meer willen meenemen, moeten daarvan aangifte doen bij de douane.
(Bron)
360 verwaarloosde dieren in beslag genomen

GRONINGEN - De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft maandag 360 verwaarloosde dieren in beslag genomen bij een bewoner van een volkstuinencomplex in Groningen.
Een woordvoerder van de Dierenbescherming heeft maandag een bericht daarover van RTV Noord bevestigd.
Het ging om kippen, eenden, ganzen, cavia's en andere dieren die in veel te kleine hokken zaten. De LID had de eigenaar een maand geleden al een waarschuwing gegeven.
Bij een herhalingscontrole maandag bleek de situatie niet te zijn verbeterd, aldus een zegsman.
De man haalde de afgelopen jaren meerdere malen het nieuws vanwege dierenmishandeling. Drie jaar geleden werd de man beboet omdat er toen een dood paard en acht ernstig ondervoede pony's bij hem werden aangetroffen.
Een jaar daarvoor waren er al meer dan driehonderd ernstig verwaarloosde dieren bij de Groninger weg gehaald.
De Dierenbescherming wil na deze zoveelste overtreding dat de man een levenslang verbod op het houden van dieren krijgt.
(Bron)

Dat had al veel eerder moeten gebeuren. Maar wie zou zo'n verbod controleren?

maandag, april 11, 2011

TT 122 Een jongen uit Leiden is aangehouden voor het plaatsen van een dreigbericht op Twitter. De jongen van 17 zei in de tweet dat er vanavond een schietpartij zou zijn bij een supermarkt in de buurt van Leiden. Hij verklaarde later dat het een grap was. Zaterdagavond hield de politie ook al een jongen aan die de schietpartij in Alphen aan den Rijn dreigde over te doen.

Als je 17 bent moet je toch echt het verschil tussen een grap en een zieke opmerking wel weten...
Man door het lint om blikje drinken

TILBURG - Een 20-jarige Tilburgse man is zaterdag volledig door het lint gegaan nadat zijn één jaar oudere zus een blikje drinken had gepakt.
De man was het daar niet mee eens en vernielde huisraad, de auto van zijn moeder en zat zijn zus achterna met een ijzeren staaf.
De zus wist te ontkomen en belde de politie. Die kon de heetgebakerde broer bij de buren inrekenen. De man is meegenomen naar het bureau, zo liet de politie zondag weten.
(Bron)