zaterdag, januari 01, 2011

TT 137 Roemenië heeft hekserij erkend als officieel beroep. De regering wil zo belastingontduiking tegengaan. Voortaan moeten heksen, net als lijkbalsemers en astrologen, die geld voor hun diensten vragen ook belasting betalen. In de pers is de maatregel al maanden onderwerp van spot.
Arrestatie voor illegaal vuurwerk op Youtube

RIJSWIJK - Een man uit Rijswijk heeft de jaarwisseling in een politiecel doorgebracht wegens illegaal vuurwerk.
De Rijswijker liet zich eerder op Twitter en Youtube uitgebreid uit over zijn plannen met het, volgens de politie, zwaar illegale vuurwerk.
Op basis van die informatie is de man opgespoord. In zijn woning vond de politie inderdaad zwaar vuurwerk. Dat is in beslag genomen en de man mocht naar de cel.
(Bron)
Achtervolging van tweehonderd kilometer

MÜNCHBERG - Een 35-jarige automobilist is vrijdag zo'n 200 kilometer lang uit handen gebleven van achtervolgende politiewagens in Duitsland. Op sommige momenten had hij vijftien politiewagens en een helikopter achter zich aan.
Volgens de politie had de man een verkeerscontrole genegeerd op de snelweg A9 bij Münchberg, niet ver van de Tsjechische grens. Pas toen hij de controle over het stuur verloor en zijn vlucht rennend moest voortzetten, kon hij worden opgepakt.
De man was onder invloed van drugs en had geen rijbewijs. Hij is voorgeleid voor de rechter.
(Bron)
VN hekelen slechte voorbereiding op sneeuw

NEW YORK - Dat Europeanen en Amerikanen de voorbije weken zijn gestrand door de sneeuwval, komt door de gebrekkige voorbereiding van hun overheden. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag gezegd.
''De zware sneeuwval in Europa en de VS en de overstromingen in Australië maken eens te meer duidelijk welke gevaren er schuilen achter een slechte voorbereiding op de klimaatverandering en wanneer men geen plannen maakt om in te spelen op extreme klimatologische omstandigheden'', waarschuwde de Zweedse Margareta Wahlström.
Zij is binnen de VN verantwoordelijk voor het terugdringen van risico's voor rampen.
Op Europese en Amerikaanse luchthavens en zaten de voorbije weken duizenden passagiers urenlang vast bij gebrek aan transport.
(Bron)
Het raam staat op de kattenkier, en buiten steken kinderen vuurwerk af, dat ze in de tuin gooien. Tom drentelt wat en gaat dan toch maar weer in de kast zitten.
Tijger kwam tegen m'n been aanliggen, Tom vluchtte de kast in. Tv hard aan, muziek hard aan, lichten aan, en zo viel het wel mee.
Nu neemt de frequentie van het knallen flink af maar het volume toe volgens mij...
Hoe dan ook: een gelukkig en zo gezond mogelijk nieuwjaar toegewenst!

vrijdag, december 31, 2010

Hoewel het nu opvallend rustig is (ze wachten even af tot 12 uur denk ik), worden de katten nu onrustig.
Tijger is stilletjes maar sluipt heen en weer tussen haar plekje in de kast en een plekje in de sprei die ik om m'n benen heb.
Tom lag eerder rustig op bed maar zit nu onder tafel, met de voorpoten opgevouwen op een stapeltje boeken (hij is van de houdingen die je al rugpijn bezorgen als je ernaar kijkt).
'Prehistorische krokodil ontdekt in keukenblad'

AMSTERDAM – Italiaanse wetenschappers hebben de fossiele resten van een prehistorische krokodil ontdekt in een blad kalksteen dat ooit was bestemd voor de productie van een keukenaanrecht.
De botten in het stuk kalksteen zijn afkomstig van een tot voor kort onbekende krokodillensoort die ongeveer 165 miljoen jaar geleden in zee leefde. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Bologna in het wetenschappelijk tijdschrift Gondwana Research.
Het dier was ongeveer vier meter lang en behoorde tot de groep Metriorhynchidae. De krokodil heeft de naam Neptunidraco ammonicitus gekregen. Door zijn gestroomlijnde bouw en vissenstaart leek het dier maar weinig op zijn moderne soortgenoten.
“Dit dier was zo aangepast om in zee te leven, dat hij niet in staat was om buiten het water in leven te blijven”, verklaart hoofdonderzoeker Andrea Cau op National Geographic News. “In sommige opzichten leek deze soort meer op een dolfijn dan op een krokodil.”
De resten van de krokodil werden al in 1955 ontdekt toen het brok kalksteen door arbeiders in stukken werd gesneden voor de productie van een keukenblad. De eigenaar van de kalksteen besloot het fossiel uiteindelijk te doneren aan een museum.
Destijds werd er alleen een vluchtig onderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat de fossiele resten afkomstig waren van een prehistorische krokodil. De Italiaanse wetenschappers zijn er nu voor het eerst in geslaagd om te bepalen tot welke soort het dier behoorde.
Gezien de vorm van zijn tanden at de nieuw ontdekte krokodil waarschijnlijk vooral inktvissen en kleine visjes. Vermoedelijk kwam het dier alleen aan land om eieren te leggen.
Volgens de onderzoekers stierf de soort Neptunidraco ammonicitus uiteindelijk uit, omdat de dieren te weinig voedsel in zee konden vinden en in tegenstelling tot veel andere krokodilachtigen niet konden uitwijken naar het land.
(Bron)
Jongen ernstig gewond bij carbidschieten

DONKERBROEK - Een 15-jarige jongen uit het Friese Donkerbroek is vrijdagmiddag ernstig gewond geraakt bij het carbidschieten. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.
De jongen stak met een aansteker een melkbus aan, die op de kop stond. De hele bus kwam in zijn gezicht terecht.
Het slachtoffer heeft zware verwondingen aan zijn gezicht en ligt in een ziekenhuis in Groningen.
De jongen was samen met een leeftijdsgenoot en twee jongens van zestien jaar met twee melkbussen in de weer.
Ze gooiden vuurwerk naar een van de bussen om hem af te laten gaan, maar dat lukte niet. De 15-jarige besloot om de bus dan maar van dichtbij aan te steken en kreeg het ding in zijn gezicht.
(Bron)

Altijd slim om een aansteker te gebruiken.
'Kans een op vijf dat euro overleeft'

AMSTERDAM – De euro heeft een kans van één op vijf dat hij de komende tien jaar overleeft. Dit verklaart een Britse denktank vrijdag.
De eurolanden zijn niet genoeg in evenwicht, zo meldt persbureau Reuters.
In de lente van 2011 moeten Spanje en Italië 400 miljard euro aan schulden herfinancieren. Dit kan een nieuwe crisis veroorzaken, volgens de denktank.
"Dat moment kan de euro opbreken, hoewel Europese politici normaliter goed kunnen omgaan met een crisis", vertelt Douglas McWilliams, directeur van de Center for Economics and Business Research (CEBR).
Het grootste gevaar voor de euro is het verschil tussen sterke en zwakke eurolanden. "Waarschijnlijk gaat het onvermogen van sommige landen om strikte maatregelen te nemen de euro op den duur opbreken", denkt McWilliams.
Als de euro over tien jaar nog bestaat zal de munt zo verzwakt zijn dat de munt gelijk gaat lopen aan de dollar. Nu noteert de euro nog een waarde van ruim 1,30 dollar.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel herhaalde vrijdag haar uitspraken dat alles moet worden gedaan om de euro te verdedigen.
Duitsland is de grootste donateur aan het Europese reddingsfonds voor zwakke eurolanden zoals Griekenland en Ierland. Merkel ligt in eigen land onder vuur omdat veel Duitsers vinden dat ze niet hoeven op te draaien voor de financiële problemen van andere eurolanden.
Deze week bleek nog uit een peiling door het Duitse blad Bild dat ongeveer de helft van de Duitse bevolking terugverlangt naar de oude D-mark.
(Bron)
Overbodige commissie kost Sicilië 23.571 per uur

PALERMO - Parlementsvoorzitter Francesco Cascio van Sicilië heeft een commissie opgeheven die al jaren zonder resultaat aan een nieuwe grondwet van de Italiaanse autonome regio sleutelt.
De nutteloze commissie heeft in 2010 in totaal maar zeven uur vergaderd, wat wel 165.000 euro heeft gekost; meer dan 23.571 euro per vergaderuur.
Dat heeft de krant la Repubblica vrijdag gemeld. De voorzitter van de commissie kreeg, naast zijn gewone salaris als parlementariër, een opslag van 3316 euro per maand voor gemiddeld 34 minuten vergaderen het afgelopen jaar.
Sinds juli kwam bij zes van de tien pogingen om een vergadering te houden, geen enkele van de dertien vaders in spe van de nieuwe Siciliaanse grondwet opdagen.
De commissie die weinig werk verzette, kon trouwens wel rekenen op een technische ondersteuning van zeven man.
(Bron)
Opnieuw explosief gevonden in Dordrecht

AMSTERDAM – Bij de Milieudienst Zuid Holland in Dordrecht is vrijdag opnieuw een niet-geladen explosief gevonden. Dat meldt de politie.
Het ‘verdachte object’ is inmiddels door medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst onschadelijk is gemaakt. Het terrein is niet ontruimd.
Donderdag werd op het parkeerterrein van de Milieudienst ook al een een verdacht object aangetroffen. Na onderzoek bleek het om een ongeladen, op een explosief gelijkend, voorwerp te gaan.
Eerder op de middag was via sms een bommelding gedaan. De politie stelt een onderzoek in naar de afzender(s) van het bericht.
(Bron)
Zussen alleen vrij na donatie nier

CHICAGO - Twee Afro-Amerikaanse zussen die een jarenlange gevangenisstraf uitzitten, komen vrij op voorwaarde dat de ene zus een nier afstaat aan de ander. Dat zei gouverneur Haley Barbour van de Amerikaanse staat Mississippi donderdag.
De vrouwen, Jamie (38) en Gladys (36) Scott, kwamen pas in 2014 in aanmerking voor vervroegde vrijlating. De oudste zus heeft dagelijks een dialysebehandeling nodig. Gladys heeft al gezegd dat ze haar nier aan Jamie doneert.
De twee kregen in 1994 levenslang omdat ze twee mannen in een hinderlaag lokten, die vervolgens door anderen in elkaar werden geslagen. De overval leverde 11 dollar op.
De zussen hebben altijd volgehouden dat ze ten onrechte veroordeeld zijn. Ze zijn in de VS een symbool geworden voor de zware straffen die zwarte Amerikanen soms krijgen voor relatief lichte misdrijven.
(Bron)

Krankzinnig.
Nederland telt 18.000 daklozen

DEN HAAG - Voor het eerst in de geschiedenis zijn de daklozen in Nederland geteld. Het zijn er 18.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het CBS heeft gegevens van opvangcentra gekoppeld aan de gemeentelijke basisadministratie. Bovendien is gekeken naar een lijst met alle daklozen die een uitkering krijgen en naar gegevens van verslavingscentra.
Door alle gegevens naast elkaar te leggen en de ''overlap'' te bepalen is een verborgen groep in kaart gebracht.
Dit maakt niet alleen de volkstelling van 2011 betrouwbaarder, herhaling van het onderzoek over bijvoorbeeld twee jaar kan leren of het beleid effect heeft op de omvang van de groep daklozen.
(Bron)

18000! Da's een compleet stadje.

donderdag, december 30, 2010

Inspectie tikt spoorbedrijven op de vingers

UTRECHT - De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft de spoorwegbedrijven en infrabeheerders vorige week in een brandbrief op de vingers getikt.
De dienst vindt dat zij veel sneller moeten handelen als er ergens een trein strandt, anders kan dit risico's op onderkoeling, oververhitting of uitdroging voor de inzittenden met zich meebrengen. Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV die in het bezit is van de brief heeft dit donderdag bekendgemaakt.
De inspectie schrijft deze brief naar aanleiding van een treinstoring vorige week bij Zaandam waarbij reizigers urenlang in een NS-trein zaten opgesloten. De oorzaak was een bovenleiding die naar beneden kwam.
Daardoor was er geen elektriciteit in de trein en viel ook de klimaatregeling en ventilatie uit. Een diesellocomotief moest de trein die midden in de weilanden stond, naar station Zaandam slepen.
De inspectie zegt aanwijzingen te hebben dat dit voorval geen incident betreft en dat dit soort situaties zich ook in de zomermaanden bij warm weer voordoen. [En geen wc's hè, leuk als je uren stilstaat!]
Volgens de inspectie is dit verhoogd risiconiveau in strijd met de Spoorwegwet en wordt niet voldaan aan de vervoersconcessies en de Arbowet.
De inspectie eist dan ook van de branchepartijen dat een gestrande trein bij risicovolle weersomstandigheden binnen twee uur is versleept naar een station waar de passagiers kunnen worden opgevangen. De bedrijven moeten voor 10 januari aan de inspectie laten weten welke maatregelen zij hebben genomen naar aanleiding van deze brief. Zo niet, dan volgen er sancties.
De Maatschappij Voor Beter OV onderschrijft de brief van de inspectie. ''Door deze gebeurtenissen rond de gestrande trein, wordt wederom duidelijk hoe slecht er voor passagiers wordt gezorgd. De positie van de verantwoordelijken is niet langer houdbaar.’’
De reizigersvereniging doelt hiermee op de top van NS en ProRail.
(Bron)
Komende tijd extra drukke treinen

AMSTERDAM – Reizigers krijgen begin januari te maken met volle treinen tijdens de spitsuren. Vanaf 3 januari rijden de Nederlandse Spoorwegen (NS) weer volgens de normale dienstregeling, maar door veel kapot materieel zijn de treinen korter dan normaal.
Dat laten de NS donderdag weten. De technische problemen met het materieel is het gevolg van de sneeuwval van de laatste tijd.
Door de kortere treinen zal het naar verwachting de eerste twee weken van januari een stuk drukker zijn in de spits dan gebruikelijk. “Die drukte is heel vervelend voor onze reizigers, maar wij werken 24 uur per dag om dit zo snel mogelijk op te lossen”, zegt NS-directeur Bert Meerstadt.
Om reizigers tegemoet te komen zet het spoorwegbedrijf het zogeheten zoutkaartje in, waarmee passagiers tijdens daluren tegen gereduceerd tarief kunnen reizen. Ook kunnen reizigers in januari zonder toeslag in de hogesnelheidstrein Fyra reizen.
Volgens reizigersvereniging Rover zijn de gevolgen van het winterweer voor de treinreiziger groter dan nodig.
De NS zeggen alle beschikbare treinen in te zetten, maar volgens Rover zijn er wel degelijk treinen die nog niet gebruikt worden, verouderd materieel dat uit de roulatie is gehaald. NS zou de sprinters moeten vervangen door die oude treinen, aldus Rover.
Ook zet Rover kanttekeningen bij het zoutkaartje. De vereniging roept de spoorwegen op om abonnementhouders te compenseren omdat zij niet van de regeling kunnen profiteren.
(Bron)
'Ov moet langer rijden op oudejaarsavond'

AMSTERDAM - Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht moet op oudejaarsavond langer blijven rijden, vindt GroenLinks in die vier steden.
De gemeenteraadsfracties van GroenLinks in de grote steden gaan een voorstel indienen om dit te bereiken. Dat maakte Fjodor Molenaar, GroenLinks-raadslid in Amsterdam, donderdag bekend.
Nu stoppen de bussen, trams en metro's om 20.00 uur, vanaf volgend jaar moet dat 23.00 uur zijn.
''Juist op een avond waarop veel mensen vrienden of familie bezoeken, voorziet openbaar vervoer in een grote behoefte'', aldus Molenaar. ''We moeten niet zwichten voor een stelletje vuurwerkvandalen dat vernielingen dreigt aan te richten. Nu zijn reizigers aangewezen op dure taxi's of erger: ze stappen na een paar glaasjes champagne zelf achter het stuur.''
GroenLinks vindt verder dat er tijdens de jaarwisseling vanaf één uur 's nachts weer openbaar vervoer moet gaan rijden om feestvierders naar huis te brengen.
(Bron)
'Supersimulator moet hele wereld nabootsen'

AMSTERDAM – Zwitserse wetenschappers willen een computersimulatie ontwikkelen die alles nabootst wat er op aarde gebeurt, om zo meer inzicht te krijgen in het ontstaan van onze samenleving.
Het ambitieuze computerproject van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie moet een simulatie gaan uitvoeren van geologische, meteorologische en sociale gebeurtenissen in de wereld.
Zo moet het weer worden nagebootst, maar ook de verspreiding van ziektes, het ontstaan van economische trends en de vorming van files. Het project heeft voorlopig de bijnaam Living Earth Simulator gekregen, zo meldt BBC News.
De wetenschappers vergelijken de Living Earth Simulator met de deeltjesversneller Large Hadron Collider bij Genève. De computersimulatie moet echter geen informatie leveren over de vorming van het heelal, maar over het ontstaan van de samenleving en bijbehorende problemen op aarde.
Volgens hoofdonderzoeker Dirk Helbing kan de ‘supersimulator’ zorgen voor een beter begrip van de invloed van menselijk handelen op de maatschappij. “Veel problemen die we vandaag de dag hebben – zoals sociale en economische instabiliteit, oorlogen en de verspreiding van ziektes – zijn gerelateerd aan menselijk gedrag”, verklaart Helbing op BBC News.
“Tot nu toe is er een serieus gebrek aan begrip voor de manier waarop de maatschappij en de economie precies werken. Het onthullen van de verborgen wetten en processen die ten grondslag liggen aan onze maatschappij is één van de grootste uitdagingen van deze eeuw”, aldus Helbing.
Computercapaciteit hoeft volgens de onderzoekers geen probleem meer te vormen bij de bouw van de supersimulator. Als voorbeeld haalt Helbing het bedrijf Google aan, dat op dit moment ongeveer 39.000 computerservers in gebruik heeft.
“We hebben maar een fractie van de opslagruimte nodig die jaarlijks in de wereld wordt geproduceerd”, aldus de wetenschapper. “De computercapaciteit zal dus geen groot obstakel zijn.”
De grootste moeilijkheid is volgens Helbing het verzamelen van data waarmee een correcte simulatie van de wereld kan worden ontwikkeld.
“Het toegang krijgen tot die data zal een uitdaging worden. Ook zal het lastig zijn om uit te zoeken hoe we die gegevens op een nuttige manier kunnen gebruiken”, voorspelt Helbing.
Het is nog onduidelijk op welke termijn de Living Earth Simulator kan worden gerealiseerd. Ook over de kosten van het project tasten de wetenschappers nog in het duister.
(Bron)
Zussen alleen vrij na donatie nier

CHICAGO - Twee Afro-Amerikaanse zussen die een jarenlange gevangenisstraf uitzitten, komen vrij op voorwaarde dat de ene zus een nier afstaat aan de ander. Dat zei gouverneur Haley Barbour van de Amerikaanse staat Mississippi donderdag.
De vrouwen, Jamie (38) en Gladys (36) Scott, kwamen pas in 2014 in aanmerking voor vervroegde vrijlating. De oudste zus heeft dagelijks een dialysebehandeling nodig. Gladys heeft al gezegd dat ze haar nier aan Jamie doneert.
De twee kregen in 1994 levenslang omdat ze twee mannen in een hinderlaag lokten, die vervolgens door anderen in elkaar werden geslagen. De overval leverde 11 dollar op.
De zussen hebben altijd volgehouden dat ze ten onrechte veroordeeld zijn. Ze zijn in de VS een symbool geworden voor de zware straffen die zwarte Amerikanen soms krijgen voor relatief lichte misdrijven.
(Bron)
Reünie Abba lijkt kwestie van tijd

AMSTERDAM - Een reünie van de Zweedse popgroep Abba wordt steeds waarschijnlijker. Nadat Benny Andersson en Björn Alvaeus eerder dit jaar al hintten op een hereniging, heeft ook Agneta Fältskog te kennen gegeven dat ze een reünie wel ziet zitten.
"Een reünie, bijvoorbeeld voor een goed doel, zouden we kunnen overwegen", vertelt Agneta aan het Zweedse tijdschrift M.
Een Abba-wereldtournee zit er volgens Agneta echter niet in. "Het moet iets zijn wat we af en toe doen. We komen niet meer bij elkaar voor een tournee, zoals bijvoorbeeld de Rolling Stones deden", citeert de Britse muzieksite NME uit het interview.
"Ik zie ons in de toekomst zeker weer eens iets samen doen", gaat de blondine verder. "Het lijkt me erg leuk om herinneringen op te halen en samen op te treden."
Agneta's ex, zanger Björn, was in maart al enthousiast over een reünie. Ook Benny zag een hereniging eerder dit jaar al zitten. "Het is geen slecht idee eigenlijk", vertelde hij in maart.
Alleen van zangeres Frida Lyngstad is nog niet bekend hoe ze over een reünie denkt. Agneta vertelt in het interview dat ze haar plannen nog niet heeft besproken met haar voormalige bandmaatjes, maar dat ze wel van plan is dat te gaan doen.
Abba werkte in 1982 voor het laatst aan een album. Die plaat verscheen echter nooit, omdat de groep in 1983 uit elkaar viel. De geruchten gaan dat de Zweedse popgroep bij elkaar komt voor het huwelijk van de Britse prins William en zijn verloofde Kate Middleton.
(Bron)
Man snijdt hond keel door

MAASTRICHT - De politie heeft woensdagochtend een 39-jarige man uit Maastricht gearresteerd die uit wraak de keel van de hond van zijn ex-vriendin had doorgesneden.
Hij deed dat omdat zij hun relatie had beëindigd, maakte de politie donderdag bekend.
De man maakte foto's van de doorgesneden keel van de witte West Higland terriër en stuurde die aan zijn ex. De vrouw alarmeerde de politie die in de woning van de man het zwaar gewonde dier vond.
De man werd opgepakt en het hondje per dierenambulance overgebracht naar een dierenarts. Die constateerde een steekwond in de halsslagader. De dierenarts heeft de wond gehecht en nam het dier ter observatie in zijn kliniek op.
De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de officier van justitie.
(Bron)

Dan had ze wel verdomd gelijk om het uit te maken.
'Sahara ooit bevolkt door vissen'

AMSTERDAM – De Sahara bood duizenden jaren geleden mogelijk onderdak aan vele soorten vissen. Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld.
De grootste zandwoestijn op aarde bestond 6.000 tot 10.000 jaar geleden waarschijnlijk uit een netwerk van rivieren waarin een groot aantal verschillende soorten vissen leefde.
Gedurende deze fase was het gebied mogelijk ook goed begaanbaar voor mensen. Dat schrijven onderzoekers van het King’s College in Londen in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De bevinding werpt een nieuw licht op de theorieën over de trektocht die de eerste mensen ondernamen toen ze het Afrikaanse continent verlieten.
“De Sahara was geen barrière in de migratie van dieren, dus het is goed mogelijk dat de eerste mensen ook via dit gebied uit Afrika trokken”, verklaart hoofdonderzoeker Nick Drake op nieuwssite LiveScience.
De wetenschappers zijn tot hun conclusies gekomen door het landschap van de Sahara te bestuderen op satellietbeelden en digitale kaarten. De studie wijst uit dat het gebied ooit was bedekt met rivieren, meren en moerassen.
Verder gaan de onderzoekers er in hun analyse vanuit dat veel vissen de woestijn zijn overgestoken, omdat een groot aantal soorten aan beide kanten van de Sahara voorkomt.
Als de vissen door de Sahara zijn getrokken, is het volgens de wetenschappers aannemelijk dat ook mensen het gebied hebben doorkruist. Ze hopen deze theorie verder te onderbouwen door plaatselijk onderzoek in de Sahara.
De vraag is wel of dat onderzoek op korte termijn kan worden uitgevoerd. “Veel gebieden zijn namelijk te gevaarlijk om te bezoeken door activiteiten van terroristen of burgeroorlogen”, aldus hoofdonderzoeker Drake.
(Bron)
Zweden en Denemarken 'verijdelen aanslag'

KOPENHAGEN - Zweden en Denemarken hebben in een gezamenlijke politieactie vijf terreurverdachten gearresteerd. Ze stonden op het punt een aanslag te plegen.
Dat hebben de veiligheidsdiensten PET (Denemarken) en Säpo (Zweden) woensdag naar buiten gebracht.
Vier verdachten werden opgepakt in Denemarken. Het gaat om een 44-jarige Tunesiër, een 29-jarige Zweed van Libanese afkomst, een 30-jarige Zweed en een 26-jarige Iraakse asielzoeker.
In de Zweedse hoofdstad Stockholm werd een 37-jarige man van Tunesische afkomst opgepakt. Bij huiszoekingen vonden de agenten onder meer een wapen met geluiddemper, munitie en plastic strips die kunnen worden gebruikt als handboeien.
PET-directeur Jakob Scharf omschreef de arrestanten als ''islamitische militanten met banden met internationale terreurnetwerken''. Volgens Scharf wilden ze vermoedelijk het hoofdkantoor van de krant Jyllands-Posten binnendringen en zo veel mogelijk mensen vermoorden.
Het dagblad publiceerde eind 2005 een aantal spotprenten van de islamitische profeet Mohammed. De tekeningen leidden tot woede in de Arabische wereld. Sinds de publicatie zijn herhaaldelijk moslims opgepakt omdat ze een aanslag zouden willen plegen op Jyllands-Posten.
Op nieuwjaarsdag 2010 drong een Somaliër met een bijl en een mes de woning van cartoonist Kurt Westergaard binnen. De politie wist de indringer neer te schieten.
Er bestaat voor zover bekend geen verband met de zelfmoordaanslag in Stockholm begin deze maand. Een Iraakse Zweed blies toen eerst zijn auto met gasflessen op.
Daarna ging hij met een bomvest naar een drukbezochte plek, maar onderweg ontploften de explosieven voortijdig. Alleen de aanslagpleger zelf kwam om.
(Bron)
'Leven ontdekt in Australische rotstekeningen'

AMSTERDAM – De Bradshaw-rotstekeningen in Australië danken hun felle kleuren aan bacteriën en schimmels die in het pigment leven. Dat hebben wetenschappers vastgesteld.
De beroemde Bradshaw-rotstekeningen die op zestien locaties in Australië zijn te vinden, bevatten kleurrijke bacteriën en schimmels die zich in leven houden door hun voorgangers op te eten.
Dit fenomeen verklaart waarom de rotskunst na tienduizenden jaren nog steeds zeer fel van kleur is.
Tot die conclusie komt hoofdonderzoeker Jack Pettigrew van de Universiteit van Queensland in het wetenschappelijk tijdschrift Antiquity. Hij betitelt de schimmels en bacteriën op de tekeningen als ‘levend pigment’.
“Deze organismen zijn levend en kunnen zichzelf gedurende vele millenia hebben geregenereerd, waarmee de frisheid van het uiterlijk van deze tekeningen kan worden verklaard”, aldus Pettigrew op BBC News.
De wetenschappers bestudeerden twee van de oudste stijlen van alle Bradshaw-tekeningen en ontdekten in de meerderheid van alle pigmenten verschillende vormen van leven, waaronder een zwarte schimmel en een roodkleurige bacterie.
Volgens de wetenschappers komen deze twee levensvormen vaak gezamenlijk voor. De schimmel produceert namelijk water waar de bacteriën van kunnen leven. De bacteriën maken op hun beurt koolhydraten aan waar de schimmel zich mee voedt.
De Bradshaw-rotstekeningen zijn waarschijnlijk ongeveer 40.000 jaar oud. Maar pogingen om de precieze leeftijd van de verschillende tekeningen te bepalen, zijn tot nu toe op niets uitgelopen.
Volgens de wetenschappers is datering van de kunst lastig, omdat de microben in het pigment relatief jong zijn, in tegenstelling tot de schilderingen zelf.
“Datering van de individuele tekeningen is cruciaal voor ons verdere begrip van de betekenis”, verklaart Pettigrew. “De ontdekking van de bacteriën biedt ons mogelijk een nieuwe manier om de ouderdom te bepalen. We zouden de leeftijd van de tekeningen kunnen achterhalen door de evolutie van het DNA van de microben te bestuderen. We zijn daar al mee begonnen, maar het zal een erg langdurig project worden.”
(Bron)
'Beroep verpleeghuisarts niet populair'

UTRECHT - Weinig studenten geneeskunde kiezen ervoor om zich te specialiseren in de ouderengeneeskunde. Dat heeft directeur Victor Slenter van het Capaciteitsorgaan woensdag gezegd.
De instelling, die de minister van Volksgezondheid adviseert over het aantal opleidingsplaatsen voor nieuwe artsen voor de toekomst, heeft deze week nieuwe prognoses gepubliceerd.
Voor het vakgebied ouderengeneeskunde moet het aantal opleidingsplaatsen vanaf 2012 stijgen van 99 naar 109 stuks maar volgens het orgaan is het zeer de vraag of dat aantal ook wordt bezet.
Dit jaar werden bijvoorbeeld maar 72 plaatsen benut. Volgens Slenter wordt onderzocht hoe het komt dat jonge artsen in opleiding minder belangstelling lijken te hebben voor dit onderdeel van het vak.
''Je zou denken dat jonge mensen nu eenmaal minder affiniteit hebben met verpleeghuizen waar mensen de laatste jaren van hun leven doorbrengen, maar we weten dat niet zeker.''
Het Capaciteitsorgaan wil ook meer zogenoemde hbo-artsen laten instromen in de verpleeghuiszorg. Dat zijn gespecialiseerde verpleegkundigen die een aantal taken van officiële artsen kunnen overnemen.
Maar ook voor hbo-artsen geldt, volgens directeur Slenter, dat ze meestal niet kiezen voor werk in een verpleeghuis.
(Bron)

woensdag, december 29, 2010

Veel Noord-Ieren zonder water door dooi

BELFAST - Ongeveer veertigduizend mensen in Noord-Ierland zitten zonder water, doordat door de vrieskou beschadigde waterleidingen barsten als gevolg van de dooi. Het tekort aan water is zo groot dat de autoriteiten woensdag crisisberaad houden, meldde de BBC.
De Noord-Ierse autoriteiten verstrekken flessen water en bieden gratis douches aan.
Sommige huishoudens zitten al acht dagen zonder water. Onder de plaatsen die het zwaarst zijn getroffen, zijn de steden Belfast, Armagh en Coleraine.
De lokale autoriteiten in Belfast hebben een crisiscentrum geopend dat inwoners kunnen bellen om te vragen waar water te krijgen is. In totaal zijn bijna tachtig dorpen en steden getroffen.
Het waterbedrijf Northern Ireland Water zegt dat door het ''ongekende aantal lekken veroorzaakt door de dooi'' de vraag naar water de capaciteit te boven gaat. De problemen kunnen volgens het bedrijf nog dagen kunnen aanhouden.
De Noord-Ierse minister van Milieu Edwin Poots zei woensdag dat het waterbedrijf onvoldoende was voorbereid op de problemen.
''Iedereen wist dat er grote problemen met het water zouden ontstaan wanneer de dooi zou intreden, dus ik denk dat de voorbereiding gebrekkig was, vooral in de communicatie.''
(Bron)
Vrouw zet eigen ontvoering in scène

AMSTERDAM - De Spaanse politie heeft een vrouw opgepakt die haar eigen ontvoering in scène zette en haar man om losgeld vroeg.
Dat meldt de Spaanse krant El Economista. De man ontving een sms met daarin een foto van zijn in de boeien geslagen vrouw. In enkele smsjes die daarop volgden werd een som losgeld gevraagd van 20 duizend euro.
Ook werd de man verzocht de politie niet in te lichten. Toen de echtgenoot dit toch deed, traceerde de politie de auto van de vrouw in de buurt van Benidorm. De vrouw, een 32-jarige Roemeense, zat zelf achter het stuur.
Toen de vrouw stopte om te winkelen met een koffer vol cash, hield de politie haar aan. In eerste instantie ontkende de vrouw het bedrog en verklaarde ze 'bevrijd' te zijn. Later bekende ze de ontvoering in scène te hebben gezet om te kijken hoeveel geld haar man voor haar over had.
(Bron)
Zo, dat was een lekkere avonddut. Tijger was het er niet mee eens dat ik in bed wilde liggen, ze lag net zo lekker opgerold keurig in dat U-vormige kussen dat wel voor haar gemaakt lijkt (zij weet natuurlijk zeker dat dat zo is).
En als ik eenmaal in bed lig en zij bovenop me gekropen is en na een luide spinsessie lekker ligt te slapen, wordt ze weer boos als ik _uit_ bed ga.
Ze heeft een zwaar leven ;p
Gisternacht weinig geslapen dankzij de muziek van boevenbuum, overdag een dut gedaan en nu dus geheel ontregeld, vannacht nog niet echt slaperig genoeg maar overdag te wakker om te slapen.
Net kwam er een mannetje m/v met een hamer langs, ik zit alleen nog te gapen en heb het ineens vreselijk koud. Met andere woorden: tijd voor een avonddut ;-)
Navigatiesysteem stuurt Belg fietsenstalling in

AMSTERDAM - Een 25-jarige Belgische automobilist heeft zich woensdagochtend in Eindhoven door zijn navigatiesysteem een fietsenstalling in laten sturen.
Hij reed een trap af en kwam in zijn auto klem te zitten in de fietskelder. De Belg had een afslag honderd meter verder moeten hebben voor een echte parkeergarage, zegt een woordvoerder van de politie.
De Belg begreep de aanwijzingen van zijn navigatiesysteem waarschijnlijk verkeerd toen hij rond 11.30 uur de stalling aan de Jan van Lieshoutstraat in de binnenstad inreed. De Alfa Romeo van de Italiaans sprekende Belg moest uit de stalling worden getakeld.
De schade aan de fietsenstalling en aan de auto viel mee. De Belg kwam met de schrik vrij en is uiteindelijk alsnog de juiste garage ingereden.
(Bron)
Tientallen sites sms-oplichters offline

AMSTERDAM – Het lijkt erop dat Microsoft actie heeft ondernomen tegen internetcriminelen die Nederlandse MSN-gebruikers geld afhandig maakten via dure sms-diensten.
Dat schrijft Tweakers.net woensdag.
Tientallen websites die door de oplichters opgericht waren, zijn tegelijkertijd offline gehaald. Microsoft wilde tegenover Tweakers niet ingaan op de kwestie. Het lijkt erop dat sommige domeinen sinds woensdagmiddag weer bereikbaar zijn.
Nederlandse MSN-gebruikers kregen van de internetcriminelen een e-mail met de boodschap dat een foto of kerstwens op hen stond te wachten. De e-mail was in foutloos Nederlands opgesteld en leek afkomstig van mensen die de MSN-gebruiker kent.
Vervolgens werden de gebruikers doorgestuurd naar websites als Msnmetkerst.com, Msnfotoconnect.com en Msnpartyshots.com. Uiteindelijk kwamen alle gebruikers terecht op Msnjouwkerstkaart.com waar alle domeinen naar verwezen. Voordat de beloofde boodschap of foto te zien was, moesten gebruikers eerst een telefoonnummer invullen.
Met het invullen van hun nummer gingen de gebruikers stiekem akkoord met verhulde voorwaarden van een sms-dienst die tientallen euro’s per week kost.
Tweakers.net ontdekte dat de verzonden e-mails verstuurd werden via servers van Microsoft. Dat feit in combinatie met de wetenschap dat de websites nu tegelijkertijd niet meer beschikbaar zijn, maakt het waarschijnlijk dat Microsoft werk heeft gemaakt van de situatie.
Het bedrijf GripLo blijkt verantwoordelijk voor de website. Een woordvoerder van telecomwaakhond Opta kon tegenover Tweakers niet bevestigen of er al eerder klachten zijn binnengekomen over dit bedrijf.
(Bron)
Bezwaar 'linkse manifestatie' in Brakke Grond

BRUSSEL - De rechts-nationalistische partij Vlaams Belang is tegen het gebruik van het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam voor een manifestatie van de PvdA tegen het kabinetsbeleid.
Dat heeft de kleine Vlaamse partij dinsdag laten weten.
''Hierdoor kan de indruk ontstaan dat Vlaanderen of de Vlaamse regering betrokken is bij het protest van de Nederlandse linkerzijde tegen het oordeel van de kiezers'', aldus de partij.
Het faciliteren van dergelijke politieke manifestaties behoort niet tot de taken van de Brakke Grond, vindt Vlaams Belang.
PvdA-fractievoorzitter Job Cohen heeft alle ''progressieve partijen'' en alle maatschappelijke organisaties opgeroepen deel te nemen aan de manifestatie op 16 januari. Die moet volgens hem laten zien dat er ''een ander Nederland'' mogelijk is.
Voorman Filip Dewinter van Vlaams Belang zal de kwestie bij de Vlaamse regering aankaarten.
''Ofwel moet Job Cohen gevraagd worden een andere plaats te zoeken voor zijn manifestatie, ofwel moet er vanuit de Vlaamse regering een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring komen dat ze op geen enkele manier politiek geassocieerd wil worden met de manifestatie'', aldus Dewinter.
(Bron)
Anorexiamodel Isabelle Caro (30) dood

PARIJS - Het Franse model Isabelle Caro woog 31 kilo en was 1,64 meter toen zich in 2007 door de befaamde Italiaanse fotograaf Oliviero Toscani naakt liet fotograferen voor een shockcampagne tegen de ziekte anorexia.
De website 20min.ch berichtte woensdag dat het 30-jarige model al op 17 november is overleden in een ziekenhuis in Tokio, waar ze twee weken eerder met longontsteking was opgenomen.
Over de campagne zei ze ooit: ''Ik heb besloten mee te doen met deze campagne om jonge meisjes te waarschuwen voor de gevaren van de dwang, de opgedrongen voorwaarden van de mode-industrie en de verwoestingen van anorexia. Het doel is om te choqueren via de emotie.''
Toscani zei in een reactie op haar overlijden dat ze een zeer ziek meisje was maar ''meer ziek in haar hoofd dan in haar lijf'', zoals alle mensen die aan deze ziekte lijden, aldus de fotograaf in Italiaanse media.
Caro leed al sinds haar dertiende aan anorexia. Twee jaar geleden kwam haar biografie uit getiteld Het kleine meisje dat niet dik wilde worden. Volgens Caro lag de oorzaak van haar ziekte in een moeilijke jeugd.
(Bron)
Het is hier net onder nul gekomen, maar de gevoelstemperatuur in de uithoek van Groningen is -15. Brrr...

dinsdag, december 28, 2010

Neanderthalers aten groenten en graan

WASHINGTON - De neanderthalers aten niet alleen vlees, maar ook granen, groenten en vruchten. Dat meldde het tijdschrift Proceedings van de Amerikaanse Nationale Academie van Wetenschappen maandag op basis van nieuw onderzoek van fossielen, die werden gevonden in België en in Irak.
Neanderthalers leefden in de prehistorie in Europa en in delen van Azië. Door nog onbekende oorzaak stierven ze circa 28.000 jaar geleden uit. Dat gebeurde ongeveer in dezelfde periode dat de moderne mens, de homo sapiens, opkwam in Europa.
De oorzaak van het uitsterven van de neanderthalers is onderwerp van wetenschappelijk debat. Veel deskundigen gingen er tot nog toe vanuit dat een eenzijdig dieet van vlees van grote dieren het prehistorische mensenras fataal werd.
Het Amerikaanse onderzoek toont aan dat dit niet de reden kan zijn geweest van het uitsterven.
(Bron)
Sneeuwballengooier moet ruim twee maanden zitten

DEN HAAG - Een 21-jarige Hagenaar is een potje sneeuwballen gooien in de nacht van maandag op dinsdag duur komen te staan. Dat heeft de politie gemeld.
De man was met een paar anderen op de Landzijde in Den Haag sneeuwballen aan het gooien.
Omwonenden klaagden daarover bij de politie. Toen die ter plaatse kwam, zagen agenten dat de man gesignaleerd stond en nog 69 dagen gevangenisstraf moest uitzitten.
De Hagenaar is aangehouden.
(Bron)
Rechtszaak tegen Jan des Bouvrie van de baan

DEN HAAG - Interieurontwerper Jan des Bouvrie wordt niet vervolgd. Het functioneel parket is met Ontwerpstudio Des Bouvrie een transactie van 25.000 euro overeengekomen.
Daardoor is een rechtszaak tegen de studio vanwege valsheid in geschrifte van de baan, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.
Het OM verdacht Des Bouvrie ervan dat hij bewust had meegewerkt aan het wijzigen van facturen met foute werkomschrijvingen. Het gaat om vier facturen uit 2006 met een foute tenaamstelling en een foute omschrijving voor een project in Frankrijk.
Deze facturen konden samen voor tienduizenden euro’s nadeel voor de fiscus zorgen.
Uit het onderzoek is echter niet gebleken dat de ontwerper zelf op de hoogte was van deze wijze van factureren. Hij heeft volgens het OM aangegeven dat hij het ten zeerste betreurt dat dit binnen zijn onderneming heeft kunnen gebeuren.
Des Bouvrie heeft dinsdag via zijn raadsman aangeven aangegrepen te zijn door het feit dat hij in een strafrechtelijk onderzoek als verdachte is aangemerkt. De ontwerper is blij dat is aangenomen dat hij geen kennis heeft gehad van de feiten waarvan hij verdacht werd.
Zijn bedrijf heeft geen financieel voordeel genoten door de wijze van factureren. Hij erkent wel dat door zijn onderneming een fout is gemaakt. Daarvoor is de transactie overeengekomen met het OM.
Des Bouvrie heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en sprak schande van de 'mensonterende' behandeling tijdens zijn twee dagen in de cel.
Hoewel Des Bouvrie destijds geen goed woord over had voor zijn behandeling is de ontwerper niet van plan stappen te ondernemen.
"Voor ons is het nu helemaal afgerond", laat de advocaat van de ontwerper weten. "Het boek is gesloten."
(Bron)

Sja Jantje, dat is het risico van een bedrijf: je bent verantwoordelijk. En als je dan gepakt wordt voor iets, word je net zo behandeld als alle anderen.
Cosmetische chirurgie bestond al in zestiende eeuw

AMSTERDAM - Cosmetische chirurgie bestaat al sinds de zestiende eeuw, blijkt uit het boek De Curtorum Chirurgia Per Insitionem uit 1597 dat een chirurg onlangs op een veiling kocht. In het boek staat beschreven hoe één van de eerste neuscorrecties werd uitgevoerd.
Chris Albury, van het Dominic Winter veilinghuis veilde het boek en verwachtte een hoog bod: “We wisten dat het boek uiterst zeldzaam was en waren voorbereid op een strijd tussen handelaren en verzamelaars.” Uiteindelijk kocht een plastisch chirurg het boek voor bijna 13.000 euro door een telefonisch bod.
Gaspare Tagliacozzi, hoogleraar chirurgie en anatomie aan de University of Bologna, schreef het Latijnse De Curtorum Chirurgia Per Insitionem, of in het Nederlands De Chirurgie van de Gebreken met Implantaties, in 1597.
Het boek bevat illustraties van neuscorrecties. Op één afbeelding ligt een patiënt in bed terwijl zijn neus is vastgemaakt aan een stuk huid van zijn bovenarm. Volgens het boek moest de patiënt ongeveer drie weken zo blijven liggen, totdat de huid van zijn arm goed aan zijn neus gehecht was. Twee weken later was het stukje huid zo gevormd dat het op een neus leek en zo was het proces compleet.


“Het is een prachtig en zeldzaam boek. De typografie, de illustraties en het ontwerp zijn van een fantastisch hoog niveau, waar de meeste moderne uitgevers iets van kunnen leren”, aldus Albury tegen Daily Mail.
Het boek toont zelfs instrumenten die de chirurg gebruikte. Vreemd is dat er duidelijk over de technieken en ideeën van plastische chirurgie was nagedacht, maar dat men toch alles snel vergat na de dood van Tagliacozzi. "Waarschijnlijk omdat de religieuze autoriteiten het niet goedkeurden”, vervolgt Albury.


Hoewel dit boek de eerste vastlegging is van welke vorm van cosmetische chirurgie dan ook, is er verder geen bewijs van andere soortgelijke operaties tot het einde van de achttiende eeuw.
(Bron)
Amsterdams ziekenhuis zet klamboes in tegen muggen

AMSTERDAM - Het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam kampt al drie weken met een muggenplaag. Bijzonder genoeg heeft het winterse weer van de afgelopen tijd bijgedragen aan de plaag.
Dat meldt een woordvoerder van het ziekenhuis dinsdag. Op de spoedeisende hulp werden zelfs klamboes opgehangen om te voorkomen dat patiënten werden gestoken.
Bron van de muggenplaag is een kruipruimte onder het ziekenhuis, waar door grondwater een plas water lag. Vanwege het weer moest het ziekenhuis de afgelopen tijd flink stoken. "Dat zorgde voor een perfect klimaat voor deze steekmuggen", zegt de woordvoerder.
Volgens de woordvoerder hebben de verpleegafdelingen er niet heel veel last van gehad. "Boven de kruipruimte zitten vooral kantoren." Naast de spoedeisende hulp had ook de afdelingen radiologie er wel last van.
Het ziekenhuis heeft onder meer door extra schoonmaaksessies en het ophangen van uv-lampen geprobeerd de muggenplaag onder controle te krijgen. De kruipruimte is elke dag opgeruimd.
De plas water is weg. "Alle inspanningen hebben geholpen. De muggenplaag is op zijn retour. Deze steekmuggen leven ongeveer een maand. We hopen dat ze over een week weg zijn."
De muggen zijn overigens niet gevaarlijk en kunnen geen ziektes overbrengen, aldus de woordvoerder.
(Bron)
Hagenaar aangehouden voor fabriceren vuurwerk

DEN HAAG - De politie heeft een 47-jarige man gearresteerd die in zijn etagewoning in Den Haag vuurwerk fabriceerde.
Hij had voor zijn illegale 'hobby' in een balkonkast een laboratorium ingericht. In die kast lagen een kilo kruit en andere stoffen om vuurwerkbommen te maken, meldde de politie dinsdag.
De man liep maandagavond tegen de lamp. Agenten betrapten hem en een 31-jarige plaatsgenoot op een veldje in de wijk Transvaal bij het afsteken van vuurwerkprojectielen met behulp van een metalen lanceerinstallatie.
Agenten en experts van de explosievendienst doorzochten later op de avond de woningen van beide mannen. In de woning van de 31-jarige Hagenaar werd niets gevonden.
Het ontruimen van de woning van de 47-jarige Hagenaar kostte de hele dinsdagochtend. Behalve de explosieve stoffen lagen in de woning allerlei materiaal om vuurwerkbommen te maken, zoals kokers en andere omhulsels.
De explosieve stoffen zijn op het Haagse Zuiderstrand tot ontploffing gebracht.
Beide mannen zitten nog vast. Zij worden verdacht van het overtreden van de Wet wapens en munitie.
Volgens de politie werd de woning pas dinsdagochtend ontruimd omdat er geen direct explosiegevaar was.
(Bron)
AIVD had maar vier Somaliërs in vizier

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft op kerstavond meer Somaliërs opgepakt voor betrokkenheid bij terrorisme dan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in het vizier had. Dat heeft een woordvoerder van de AIVD dinsdag gezegd.
De AIVD was al langer bezig met het onderzoek naar de terroristische dreiging van Somaliërs in Nederland. De inlichtingendienst gaf de namen van vier mannen aan het OM. Uiteindelijk werden er twaalf opgepakt.
Volgens de woordvoerder was er tijdens de invallen te weinig tijd om uit te zoeken wie wie was. uit veiligheidsoverwegingen werden alle aanwezigen opgepakt op de locaties waar werd opgetreden.
Van de twaalf Somaliërs die werden gearresteerd, zit er nog een vast. Van de overigen blijven er nog twee in beeld als verdachte. Volgens justitie beraamden zij een aanslag die op 24 of 25 december had moeten plaatsvinden. Over het doelwit is volgens justitie niets bekend.
De man die nog vastzit is een 29-jarige Rotterdammer. De rechter-commissaris bepaalde dinsdag dat zijn aanhouding rechtmatig was. Hij zit nog drie dagen vast.
De AIVD deed al langer onderzoek naar mogelijke terroristische dreiging die van Somaliërs in Nederland uitging. Hoe lang het onderzoek precies aan de gang was, heeft de dienst niet gemeld.
Tijdens het onderzoek kreeg de AIVD aanwijzingen dat op 24 of 25 december een aanslag ergens in Nederland gepleegd zou worden.
Dat er weinig tijd is om alles tot op de bodem uit te zoeken, kan niet altijd worden voorkomen, aldus de AIVD. Politie en justitie moeten dan het risico nemen dat er personen worden gearresteerd van wie later blijkt dat ze niets verkeerds hebben gedaan.
De advocaat van een aantal Somaliërs heeft aangekondigd dat hij een klacht tegen de AIVD wil indienen bij de toezichtscommissie die daarvoor in het leven is geroepen.
(Bron)
NS en Prorail staken 142 miljoen in reisinformatie

AMSTERDAM - NS en spoorbeheerder Prorail hebben sinds 2001 ruim 140 miljoen euro gestoken in het verbeteren van de reisinformatie.
De invoering van het nieuwe systeem hiervoor duurde echter jaren langer dan gedacht en werkt inmiddels nog altijd niet naar behoren. Dat meldt RTL Nieuws, dat documenten van NS en Prorail onderzocht.
In het derde kwartaal van 2002 werd onder de naam Infoplus een programma opgetuigd, dat ervoor moet zorgen dat er meer informatie op de stations beschikbaar komt.
Ruim tweeduizend digitale informatiesystemen moesten hiervoor worden opgehangen. Daarnaast bouwen NS en Prorail aan een nieuw computersysteem dat die schermen van informatie voorziet.
Ook onder meer de stationsomroepers, internet, teletekst, de handcomputers van het personeel, de Verkeersinformatiedienst en de ANWB moesten op het systeem worden aangesloten.
Hierdoor moest iedereen op hetzelfde moment over dezelfde informatie kunnen beschikken.
De bedoeling was dat dit alles voor 2005 zou worden opgeleverd. Het systeem opleveren voor 2006 lukte echter niet. Problemen met leveranciers zorgden voor flinke vertraging.
Eind 2005 constateerden de twee bedrijven dat de verbetering van de actuele reisinformatie te lang op zich laat wachten en dat de klantoordelen achterblijven bij de verwachtingen.
In 2010 is het systeem nog altijd niet in heel Nederland geïnstalleerd. Waar het systeem wel werkt, zijn er veel storingen die niet goed zouden worden afgehandeld.
NS en Prorail verwachten voor de afronding van het programma dit en volgend jaar nog ruim 34 miljoen euro in het systeem te moeten steken. Daarmee heeft Infoplus 142 miljoen euro gekost.
Zowel de NS als Prorail kreeg de laatste weken veel kritiek te verduren nadat het treinverkeer door het winterweer ontregeld raakte. Onder meer de informatie aan reizigers liet te wensen over.
NS-topman Bert Meerstadt gaf dinsdag aan dat de NS op het gebied van reizigersinformatie niet meer wil samenwerken met Prorail, omdat het niet goed gaat.
Daarbij wil Meerstadt nog eens tientallen miljoenen euro's gaan investeren in omroepberichten en reisinformatiediensten. Prorail is het hier niet mee eens en wil een rol blijven spelen in de informatievoorziening.
(Bron)
TT 121 Een dronken Nederlander is na uren dwalen gered uit een bos in Winterberg. De man van 24 was naar een café geweest en kon de weg naar huis daarna niet meer vinden. In de diepe sneeuw raakte hij ook nog een schoen kwijt. De Duitse politie kon de onderkoelde man dankzij het licht van zijn mobiel terugvinden.

maandag, december 27, 2010

Sneeuwschuiver stopt spookrijder

STEIERMARK - In Oostenrijk is een spookrijder wel op een heel bijzondere manier tegengehouden. Op een Alpenpas bij Steiermark had de 38-jarige stomdronken automobilist al met veel geluk niemand geraakt toen hij op zondagochtend in de verkeerde richting reed door twee tunnels.
Tot hij op de snelweg plots in de koplampen keek van een enorme sneeuwschuiver. De spookrijder knalde, met 1,8 promille alcohol in zijn bloed, tegen de grote schuif. De sneeuwruimer bleef uiteraard ongedeerd.
De spookrijder en zijn passagier raakten beiden in een shock door de botsing.
''Ik heb nog met mijn lichten geknipperd, ben zeer langzaam gaan rijden. Toen knalden we toch op elkaar'', zei de 35-jarige bestuurder van de sneeuwschuiver maandag in de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung.
De bestuurder van de sneeuwschuiver had jaren geleden ook al een spookrijder tegengehouden. ''Liever doe ik het niet nog eens'', hoopt hij.
(Bron)
Eenzame maffioso wil gevangenis in

LUCCA - Een veroordeelde Italiaanse maffioso heeft zich bij de politie aangegeven, omdat hij zich eenzaam voelde en het beu was voortdurend te moeten vluchten.
De man, die is veroordeeld voor onder meer afpersing, drugshandel en roofovervallen, meldde zich bij de politie in de stad Lucca in de regio Toscane en wilde gevangen worden gezet.
Zijn enige eis was dat de commandant van een mobiele politie-eenheid hem persoonlijk de handboeien zou omdoen. Toen aan die wens werd voldaan, wilde hij de commandant omhelzen.
Italiaanse media schreven maandag dat de man, lid van de Ndrangheta, de georganiseerde misdaad in de Zuid-Italiaanse regio Calabria, zich in de gevangenis tussen andere misdadigers minder eenzaam zal voelen dan op vrije voeten.
Hij zei dat het hem speet dat hij een leven als crimineel had geleid en bekende enkele roofovervallen.
(Bron)
Gestrande reizigers in opstand in Moskou

MOSKOU - Een groep gestrande reizigers heeft maandag in Moskou de paspoortcontrole bestormd van de internationale luchthaven Sjeremetjevo.
Velen wachtten al meer dan 24 uur op hun vlucht en waren woedend over de gebrekkige informatievoorziening. De eigenaren van het vliegveld zouden verder geen slaapplaatsen en voedselvouchers hebben verstrekt.
Dat meldde het Russische persbureau RIA Novosti. De groep reizigers blokkeerde de toegang tot een vliegtuig dat naar Londen zou vliegen en eiste een gesprek met de directie van de luchthaven. De politie greep uiteindelijk in, waarna het toestel alsnog kon vertrekken.
Sinds zaterdag zijn vele duizenden passagiers gestrand in de luchthavens Sjeremetjevo en Domodedovo. Dat gebeurde nadat Moskou en omgeving werden getroffen door ijsregen en een stroomstoring.
Sjeremetjevo en Domodedovo zijn de belangrijkste luchthavens van Moskou. Ze verwerkten vorig jaar respectievelijk 15 en 19 miljoen passagiers.
In de afgelopen dagen zagen de vliegvelden zich genoodzaakt om honderden vluchten te schrappen. Gestrande reizigers krijgen niet of nauwelijks informatie van de luchtvaartmaatschappijen en van de luchthavens.
Twee hallen van Domodedovo zitten nog altijd zonder stroom. De luchtvaartautoriteiten in Moskou verwachten dat het nog twee dagen zal duren voordat alles weer volgens plan verloopt.
(Bron)
Wauw... Als je dacht dat hier in korte tijd veel sneeuw naar beneden gekomen was, moet je deze time lapse-video eens bekijken:

Vrouw verstopt gestolen schoenen onder borsten

AMSTERDAM – Een Amerikaanse vrouw heeft in het stadje Crestview in Florida geprobeerd een paar schoenen te stelen door ze te verstoppen onder haar borsten. Ze bezat naast deze buit nog ander winkelwaar met een totale waarde van zo’n 120 euro.
Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Dailynews. Naast een paar schoenen had de vrouw ook nog andere gestolen kledij bij zich. Deze had ze verstopt in haar handtas.
De Amerikaanse opereerde samen met haar partner. De man had in zijn broek een broek verstopt. De waarde van deze buit lag aanzienlijk lager en bedroeg zo’n 12 euro.
De poging tot diefstal gebeurde volgens de nieuwssite tijdens een outlet. Het koppel werd buiten de winkel staande gehouden. Beide zijn aangeklaagd voor winkeldiefstal.
(Bron)
Dieven rukken pauw kop van de romp

DRACHTEN - Onbekenden hebben een vrouwtjespauw in dierenparkje De Wiken in Drachten vlak voor kerst onthoofd. De beheerder van het park vond alleen de kop van de pauw terug. Hij denkt dat het dier op de kerstdis is beland.
Voetsporen wijzen erop dat er twee personen bij betrokken zijn geweest. Ze hadden vrij spel doordat een aangrenzende vijver was bevroren.
''Het hekwerk is aan de waterkant slechts 1,20 meter hoog, terwijl de rest 1,80 meter hoog is'', aldus de verslagen beheerder Reint Tienstra maandag.
Hij vond het pauwenkopje bij de voederkooi. ''Daar had ze haar vaste plekje. Ze hebben haar 's nachts gepakt en de kop van de romp gerukt.''
(Bron)

zondag, december 26, 2010

Reclame: "Probeer Dreft platinum, de vloeistoffen reinigen zelfs het verborgen vet".
Volgens mij is het doel van een vaatwasser niet het verborgen vet reinigen, maar 'zelfs' het verborgen vet oplossen en afvoeren.
Nieuwe Gaza-oorlog lijkt kwestie van tijd

GAZA-STAD - Twee jaar na het begin van de oorlog in de Gazastrook lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat het Israëlische leger opnieuw een offensief begint tegen militanten in het kustgebied.
Het geweld over en weer neemt toe en leiders in Israël speculeren steeds nadrukkelijker over een nieuwe militaire operatie.
Zondag reageerde vicepremier Silvan Shalom op een actie tegen Palestijnse militanten, die in het zuiden van de Gazastrook werden gedood door Israëlische militairen.
De leden van de beweging Islamitische Jihad zouden in de ochtend bezig zijn geweest met het plaatsen van een bom nabij de grens tussen Israël en de Gazastrook. De beweging wordt ook verantwoordelijk gehouden voor raketbeschietingen richting Israël.
Shalom zei voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad dat ''we met volle kracht zullen reageren'' als ''deze situatie voortduurt waarin raketten probleemloos naar binnen worden gesmokkeld, waarin zij Israël blijven beschieten, en waarin zij onschuldige burgers proberen te treffen''.
Het Israëlische leger zette zondagochtend gevechtshelikopters en tanks in tegen een onbekend aantal leden van Islamitische Jihad, die zouden hebben teruggeschoten. Na het incident lanceerden Palestijnse strijders opnieuw raketten richting het zuiden van Israël. De projectielen raakten geen mensen of gebouwen.
Het laatste grootschalige offensief van het Israëlische leger in de Gazastrook begon op 27 december 2008. De toenmalige regering van Israël wilde hiermee een eind maken aan raketbeschietingen vanuit Gaza.
Tijdens de 22 dagen durende gevechten kwamen 1300 Palestijnen en dertien Israëli's, van wie tien militairen, om het leven. Volgens VN-onderzoek pleegde zowel Israël als Hamas tijdens het conflict oorlogsmisdaden. Twee jaar later is in de verpauperde regio aan de Middellandse Zee nog nauwelijks sprake van wederopbouw. Israël en Egypte laten bijna geen goederen toe tot het gebied.
Desondanks slagen militanten erin wapens te bemachtigen, onder meer met behulp van smokkeltunnels onder de grens met Egypte. Dit jaar schoten ze meer dan tweehonderd projectielen af richting Israël. Deze beschietingen leiden zelden tot doden, gewonden of materiële schade.
Het Israëlische leger slaat doorgaans hard terug. In 2010 stierven zeker 64 Palestijnen door toedoen van acties van de strijdkrachten van Israël in de Gazastrook.
In de afgelopen maand was sprake van een toename van het geweld. Tijdens de begrafenis van de militanten die stierven tijdens het incident van zondag riepen rouwenden de radicale bewegingen Islamitische Jihad en Hamas op om wraak te nemen op Israël. Een woordvoerder van de gewapende tak van Islamitische Jihad bezwoer dat Israël ''de prijs zal betalen'' als het land een nieuw offensief begint in de Gazastrook.
De Israëlische chef-staf, luitenant-generaal Gabi Ashkenazi, noemde de situatie afgelopen week al ''zeer fragiel en explosief''. Volgens de topmilitair is een nieuwe oorlog in Gaza ''slechts een kwestie van tijd''.
(Bron)
Zeldzame witte kerst voor zuiden VS

WASHINGTON - Bewoners van de Amerikaanse zuidoostelijke staten zijn door moeder natuur op een zeldzame witte kerst getrakteerd.
De stad Atlanta in de staat Georgia vierde Kerstmis zaterdag zelfs voor het eerst in 128 jaar onder een witte deken.
Ook in de staten Alabama, Mississippi en North Carolina viel sneeuw. Meteorologen verwachten zondag een recordhoeveelheid sneeuw in het normaal gesproken milde zuiden. Ze verwachten dat zondag de gehele oostkust van de Verenigde Staten met sneeuwval te maken krijgt.
Duizenden reizigers zijn gedupeerd door de bijzondere witte kerst. Zo annuleerde de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines zaterdag meer dan driehonderd vluchten vanaf het internationale vliegveld van Atlanta, Hartsfield Jackson.
De maatschappij kondigde aan ook op zondag en maandag vluchten te annuleren.
(Bron)
Man aangehouden na bedreigingen in vliegtuig

SCHIPHOL - Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee hebben zaterdag op Schiphol een 43-jarige Nederlandse passagier aangehouden die aan boord van een vliegtuig zijn vriendin en een purser had bedreigd. Dat heeft de marechaussee zondag bekendgemaakt.
De verdachte bedreigde zijn vriendin met fysiek geweld tijdens een vlucht van Egypte naar Nederland. Toen andere passagiers zich ermee gingen bemoeien en de purser erbij haalden, begon de verdachte ook de purser te bedreigen.
Die bracht daarop de vriendin van de verdachte naar een andere plek in het vliegtuig en waarschuwde de marechaussee. Na aankomst van het vliegtuig op Schiphol hielden medewerkers van de marechaussee de man aan en zette hem achter slot en grendel.
De verdachte zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.
(Bron)
Vijf van de 12 Somaliërs niet meer verdacht

ROTTERDAM - Vijf van de twaalf Somaliërs die vrijdag werden aangehouden wegens betrokkenheid bij terrorisme, zijn niet meer verdacht.
Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zondag laten weten. Twee van hen zijn begin zondagavond vrijgelaten, drie anderen zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.
De zeven andere mannen zitten nog vast. Het OM beslist maandag of zij aan de rechter-commissaris worden voorgeleid.
De twaalf werden in Rotterdam aangehouden omdat ze volgens een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) betrokken zouden zijn bij terroristische activiteiten. Ze zouden op korte termijn een aanslag in Nederland hebben willen plegen.
Het is niet bekend waar in Nederland en wanneer de twaalf Somalische terreurverdachten een aanslag hadden willen plegen.
(Bron)
Zakkenroller betrapt in kerk

AMSTERDAM - Bezoekers van een nachtmis in Mijdrecht hebben vrijdagavond een zakkenroller betrapt. De 51-jarige man rommelde tijdens de mis in jassen van kerkbezoekers, laat de politie zondag weten.
De kerkgangers wisten de man in bedwang te houden totdat de politie bij de kerk aan de Prins Bernhardlaan arriveerde. De man uit Mijdrecht is aangehouden voor poging tot diefstal.
(Bron)
Warmtefront verlamt verkeer Moskou

MOSKOU - Een warmtefront heeft zondag in Moskou voor grote verkeersproblemen gezorgd. Door ijsregens braken twee stroomkabels, waardoor de elektriciteit uitviel en het nabijgelegen drukste vliegveld van Rusland , Domodedovo, tijdelijk werd gesloten.
Zeker honderd vluchten werden geannuleerd en meer dan zestienduizend mensen zijn gestrand.
Sjeremetjevo Airport nam enkele vluchten over, maar ook daar ontstonden enorme vertragingen. De vluchten van en naar Domodedovo zijn deels weer hervat. Dit internationale vliegveld handelt dagelijks gemiddeld 55.000 passagiers af.
Media in Rusland meldden zondag dat de stroomstoring in de buurt van Moskou ongeveer 200.000 mensen heeft getroffen. Ook zijn de wegen spekglad door een centimeters dikke laag ijzel, wat vooral op het spoor flinke problemen opleverde. Veel trams en trolleybussen vielen uit en tussen het centrum en Domodedovo, waardoor de prijzen voor taxiritten van en naar Domodedovo zijn opgelopen tot meer dan 300 euro.
Moskou riep zijn meer dan tien miljoen inwoners op thuis te blijven. Een aantal auto's reed met matrassen op het dak gebonden rond, als bescherming tegen veelal enorme ijspegels die door het warmtefront los komen van gebouwen en naar beneden storten.
(Bron)
De katten waren zowat de halve dag buiten, de sporen die ze door de sneeuw gemaakt hebben worden steeds groter en beloopbaarder, tot vreugde van de merels die steeds iets meer grond hebben om in te woelen.
Ik liep over een stoep waar een pad was geveegd naar de straat, de straat die vol lag met dooiende papsneeuw. De berm in, waar de sneeuw gewoon nog decimeters hoog lag, de weg op die sneeuwvrij was maar nat.
Intussen vielen dooidruppels uit de bomen op m'n hoofd. Maar toen ik de weg overstak, vielen er veel meer druppels: regen. Geen prettig idee op die koude wegen.
De kauwen deden hun slaapvluchten, druk kibbelend en kletsend, ik postte m'n brief, en waggelde terug naar huis.
Nu maar weer afwachten wat het gaat worden, de ene voorspelling meldt sneeuw, de andere zegt: alleen sneeuwkansen in het oosten; de ene voorspelling zegt dat het vanaf woensdag minder koud wordt, de andere dat het woensdag minder koud wordt en daarna weer gewoon winter is.