zaterdag, oktober 23, 2010

Politie achtervolgt dronken automobilist

BLADEL - De politie heeft vrijdagavond een 57-jarige Belg aangehouden na een achtervolging. De man zat dronken achter het stuur. Dat heeft de politie gemeld.
De man vluchtte met zijn auto, nadat bij een blaastest in Reusel was gebleken dat hij te veel gedronken had.
Agenten zetten direct de achtervolging in, die onder andere door de bebouwde kom van Reusel en het industrieterrein in Bladel voerde. Volgens de politie overschreed de man regelmatig de maximumsnelheid.
De politie arresteerde de man nadat hij zijn auto had geparkeerd en nam hem mee naar het bureau, waar hij zijn rijbewijs moest inleveren.
(Bron)
KPN draait betaling per minuut deels terug

HILVERSUM - KPN gaat voor een deel van de klanten de kosten van telefoongesprekken niet meer naar boven afronden.
Dat maakte KPN-bestuurder Babtiest Coopmans zaterdagavond bekend in tv-programma Kassa.
De afgelopen tijd zijn enkele mobiele belbedrijven overgestapt naar een nieuw afrekensysteem. Klanten betalen niet meer per seconde, maar per minuut.
Dat betekent bijvoorbeeld dat een gesprek van 1 minuut en 10 seconden wordt verrekend als 2 minuten.
Alle klanten van KPN, Telfort en Hi die zonder het te weten per minuut betalen, worden teruggezet naar een abonnement waarbij weer per seconde wordt afgerekend.
Ze moeten zich hiervoor wel aanmelden via de website van KPN. Ook maakte KPN bekend dat er een nieuw abonnement komt, waarbij wel weer per seconde wordt afgerekend.
(Bron)

Dus als je zonder het te weten opgelicht wordt, kun je je ergens aanmelden zodat het niet meer gebeurt. Dat is nog eens helder beleid.
Meer gemeenten vragen hulp vanwege bijstand

RIJSWIJK - Het aantal gemeenten dat niet uitkomt met het budget voor de bijstand, is de afgelopen twee jaar fors toegenomen.
In 2009 klopten 178 gemeenten aan bij de Toetsingscommissie Wet werk en bijstand. Dat is 2,5 keer meer dan de zeventig gemeenten die zich het jaar ervoor nog wendden tot de onafhankelijke commissie.
Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken bevestigde zaterdag een bericht hierover uit het blad Binnenlands Bestuur.
Gemeenten die meer dan 10 procent uitkomen boven het budget dat het departement vooraf heeft vastgesteld, kunnen de commissie verzoeken om extra geld. De commissie kijkt onder meer of het tekort buiten de schuld van de gemeente om is ontstaan.
De hogere uitgaven voor de bijstand komen doordat meer mensen een beroep doen op deze uitkering, onder meer door de economische crisis.
De 178 gemeenten hebben in totaal 37 miljoen euro gevraagd om hun gaten in de begroting op dit onderdeel te dichten. De commissie oordeelde over 93 zaken positief. Daarmee is al 18 miljoen euro toegezegd. De rest van de aanvragen is nog in behandeling.
In 2008 werd in totaal 16 miljoen euro toegewezen aan de hulpvragende gemeenten. Overigens betaalt het rijk jaarlijks 9 miljoen aan eventuele overschrijdingen. De rest moet uit het totale bijstandsbudget van alle gemeenten komen.
Naar verwachting zullen dit jaar nog meer gemeenten in het rood komen vanwege hogere uitgaven aan de bijstand. Onlangs meldden gemeenten dat het totale budget voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) 133 miljoen euro te laag is.
De gemeenten vinden het onacceptabel dat het departement dit bedrag bij de gemeenten legt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) willen hierover in gesprek met het nieuwe kabinet.
(Bron)
CDA-politicus mishandeld in Limburg

AMSTERDAM - Hubert Mackus, fractievoorzitter van het CDA in Nederweert, is vrijdagnacht in een café in elkaar geslagen.
De 32-jarige politicus werd geslagen en geschopt en liep verwondingen aan zijn oogkas, zwellingen op zijn hoofd en veel blauwe plekken op.
De politie heeft twee mannen uit Nederweert aangehouden als verdachte, meldt een woordvoerder.
"Een man vroeg: jij bent toch Mackus die de hennepteelt wil aanpakken?", vertelt een geschrokken Mackus zaterdag. "Maak je maar weg anders stamp ik je helemaal in elkaar, zei hij daarna."
Toen hij hiervan melding maakte bij de café-eigenaar, kwam de man uit Nederweert op hem af en sloeg hem tegen de grond.
"Ik voel me duizelig en misselijk en ga maandag naar het ziekenhuis", zegt Mackus. "Dit gaat je niet in de koude kleren zitten. Mijn oog is dik, mijn lip is kapot en ik heb veel blauwe plekken."
Volgens Mackus, die ook directeur is van het CDA in Limburg, woont de dader op het woonwagenkamp in Nederweert.
"Ik voel mij gesterkt in mijn standpunt om criminaliteit rond illegale hennepteelt tegen te gaan, ook vanwege het brandgevaar en de onderwereldfiguren."
Het incident vond plaats rond 01.30 uur. Ook de andere man die werd aangehouden zou op het woonwagenkamp wonen, maar wat zijn rol was, is onduidelijk.
(Bron)

Als ie maandag pas naar het ziekenhuis gaat valt de fysieke schade dus erg mee. Maar dat je je rot schrikt, dat is logisch. De risico's van de politiek?
Fransen springen uit raam om naakte duivel

PARIJS - Elf mensen zijn zaterdag gewond geraakt in het Franse dorp La Verrière, ten westen van Parijs.
Ze sprongen in paniek uit het raam van een appartement, omdat ze een naakte medebewoner aanzagen voor de duivel. Dat meldde justitie in de nabijgelegen stad Versailles.
In de woning op de tweede verdieping waren dertien mensen aanwezig. Een van hen, een man van Afrikaanse afkomst, was 's nachts opgestaan om zijn baby te eten te geven.
De andere mensen in het appartement dachten echter dat hij Satan was. De man werd in zijn hand gestoken en vervolgens uit het raam gegooid.
Toen hij beneden opkrabbelde en probeerde zijn woning binnen te komen, ontstond de paniek. Justitie onderzoekt of mensen mogelijk zijn gedwongen naar beneden te springen.
(Bron)

Dan ben je wel ver heen...
Update: De baby is inmiddels overleden :-(
VVD en PVV wilden inperking verbod belediging

DEN HAAG - VVD en PVV waren er tijdens de kabinetsformatie op uit om het verbod op groepsbelediging in te perken en zo de vrijheid van meningsuiting uit te breiden.
Het was de bedoeling dat politici niet vervolgd konden worden voor beledigende uitspraken, omdat zij die doen in het kader van het maatschappelijk debat.
Ook was het idee om het verbod te beperken tot belediging van ''aangeboren eigenschappen'' zoals etnische afkomst en geslacht.
Het CDA was tegen dit plan, omdat belediging op basis van godsdienst of levensovertuiging dan niet meer onder het verbod zouden vallen.
Toen de discussie vastliep, is het onderwerp van tafel gegaan. Ingewijden hebben zaterdag een bericht hierover in NRC Handelsblad bevestigd.
Fractieleider André Rouvoet van de ChristenUnie noemde het zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed ''uiterst bedenkelijk'' dat de partijen ''doelgericht religie wilden uitzonderen'' van belediging en discriminatie.
Hij vindt dat politici vrijuit moeten kunnen spreken ''maar niet boven de wet staan.''
VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zei in hetzelfde programma dat er juist meer ruimte in het publieke debat moet komen. Overigens pleit de VVD er al langere tijd voor om de vrijheid van meningsuiting op te rekken.
De liberalen vinden dat alleen oproepen tot haat en geweld strafbaar zou moeten zijn.
Verder werd tijdens de formatie bekeken of de procedure waarmee het Openbaar Ministerie (OM) kan worden gedwongen om vervolging in te stellen, kon worden beperkt.
Met dit artikel 12 werd het OM door het gerechtshof in Amsterdam gelast om PVV-leider Geert Wilders alsnog te vervolgen, terwijl het OM daar zelf eerder geen heil in zag.
VVD en PVV bekeken deze kwesties in het licht van de toen aankomende rechtszaak tegen Wilders wegens groepsbelediging, aanzetten tot discriminatie en haat.
Die rechtszaak moet over, zo beslisten de rechters vrijdag na een wrakingsverzoek van Wilders. VVD'er Van Baalen kon zich daarin vinden ''omdat er geen enkele twijfel over vooringenomenheid van rechters mag bestaan.''
Overigens zei Van Baalen dat hij voor terughoudendheid met camera's in de rechtszaal is. Het zorgt er volgens hem voor dat er meer emotie in een rechtszaak komt ''wat niet wenselijk is.''
Het Landelijk Beraad Marokkanen en antiracismeclub Nederland Bekent Kleur zijn geschokt door de pogingen van PVV en VVD om het verbod op groepsbelediging in te perken en daarmee de vrijheid van meningsuiting uit te breiden.
De organisaties spreken van Italiaanse toestanden, 'die doen denken aan premier Berlusconi die wetswijzigingen doorvoerde om persoonlijk strafvervolging te voorkomen'.
Beide organisaties vinden, evenals de Turkse Arbeidersvereniging HTIB, dat ook de officieren van justitie in de zaak-Wilders moeten worden vervangen. De officieren zouden een groot aantal 'haatzaaiende' uitspraken van Wilders niet in de dagvaarding hebben opgenomen.
Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie vrijspraak voor alle aanklachten tegen Wilders, ondanks het vervolgingsbevel van het gerechtshof.
De organisaties zien in de pogingen van PVV en VVD rond de formatie een extra reden om de officieren van justitie te vervangen door anderen 'die wel de belangen van minderheden willen beschermen'.
Komende week worden vervolgstappen genomen richting OM, kondigen de twee minderhedenorganisaties aan.
(Bron)

Dan zou die gedoogsteun van de SGP ook in het geding zijn gekomen.
Politie lost schoten na beroving

ROTTERDAM - Een politieagent in burger heeft vrijdag- op zaterdagnacht drie waarschuwingsschoten gelost, nadat een verdachte van een beroving niet luisterde naar zijn bevel om stil te staan.
Later wist de agent met hulp van collega's de 47-jarige Rotterdamse verdachte aan te houden. Dat heeft de politie gemeld.
Even daarvoor had de politie een melding ontvangen van een beroving op de Cronjestraat in Rotterdam. Een man was daar onder bedreiging van een steekwapen beroofd van 150 euro.
Een agent zag een van de verdachten later in de nacht over de Paul Krugerstraat fietsen. Hij sprak de verdachte aan, die in eerste instantie stopte, maar er daarna op de fiets vandoor ging. Daarop loste de agent drie waarschuwingsschoten.
De tweede verdachte is nog spoorloos.
(Bron)

vrijdag, oktober 22, 2010

Bekkenbreuk zwangere vrouw door mishandeling

ROTTERSAM - Een 24-jarige zwangere vrouw uit Rotterdam is vrijdagmiddag zo ernstig mishandeld door haar ex-vriend dat haar bekken is gebroken. Dat zei een woordvoerster van de politie vrijdagavond.
Volgens haar is de vrouw zeker al in de 30e week van de zwangerschap. De baby is buiten levensgevaar.
De politie kreeg rond vijf uur melding van een ruzie in een woning aan de Albert Schweitzerplaats. Toen agenten daar aankwamen, troffen zij de ernstig gewonde vrouw aan. De dader was al weg.
(Bron)
Man gooit stoeptegels op A12

DEN HAAG - De politie heeft vrijdagavond een man opgepakt die ervan wordt verdacht kort daarvoor vanaf een viaduct stoeptegels op de snelweg A12 tussen Voorburg en Den Haag te hebben gegooid.
Zeven auto's liepen blikschade op. Er vielen geen gewonden, meldde de politie.
Het incident leidde tot de afsluiting van de weg. Rond half negen was alleen nog de weg richting Voorburg afgesloten.
(Bron)
TT 123 In Hoofddorp is een bejaarde vrouw in haar scootmobiel omver gegooid. De vrouw van 79 werd belaagd door vier jongens toen ze hen voorbij reed. Ze scholden haar uit en duwden haar scootmobiel om. De bejaarde vrouw viel daardoor op de grond en raakte gewond aan haar hoofd. De daders zijn nog niet opgepakt.

Daar mag die horrorsint wel achteraan.
Hannie van Leeuwen legt CDA-werk neer

DEN HAAG - CDA-coryfee en lid van het partijbestuur Hannie van Leeuwen legt haar activiteiten voor de partij neer.
Ze is tegen de politieke samenwerking van het CDA met de PVV en is bovendien ontevreden over een aantal afspraken rond zorg en sociale zekerheid in het regeerakkoord.
De 84-jarige Van Leeuwen licht haar standpunt vrijdagavond toe in het tv-programma Uitgesproken Vara, zo heeft ze gemeld.
Van Leeuwen was jarenlang lid van de Tweede en Eerste Kamer. In 2007 nam ze afscheid van de Senaat. Van Leeuwen genoot alom gezag en waardering binnen het CDA.
Tijdens het recente partijcongres in Arnhem stemde ze tegen het regeer- en gedoogakkoord met VVD en PVV. Ze deed toen een oproep aan voor- en tegenstanders elkaar de ruimte te geven, maar de partij niet de rug toe te keren.
Het partijbestuur zegt vrijdag in een reactie haar besluit te betreuren maar te respecteren. ''Ze was een kritische geest in het partijbestuur'', aldus een woordvoerder.
(Bron)

Petje af.
Duizend bekeuringen in prullenbak

HOUTEN - Duizend automobilisten die in Houten te hard hebben gereden, krijgen geen bon in de bus. De politie heeft alle bekeuringen die op 13 oktober bij wegwerkzaamheden zijn uitgeschreven, ongeldig verklaard omdat de snelheidsborden niet op de goede plek stonden.
Dat maakte de politie vrijdag bekend.
Op de N409 in Houten vinden wegwerkzaamheden plaats. De maximum snelheid is daarom 50 kilometer per uur. Vorige week donderdag gingen bijna duizend hardrijders op de bon.
Die bonnen zijn ten onrechte uitgeschreven, blijkt nu. Er ontbrak een herhalingsbord na een kruising. De politie heeft er nu wel een bord neergezet. Ook de controles zijn hervat.
(Bron)
'Malariamug evolueert tot nieuwe soorten'

AMSTERDAM – De meest gevaarlijke malariamug zal zich waarschijnlijk opsplitsen in twee verschillende soorten. Dat hebben Britse wetenschappers bekend gemaakt.
De genetische verschillen tussen twee stammen van de malariamug Anopheles gambiae worden zo groot dat er binnenkort waarschijnlijk sprake is van twee verschillende soorten. Dat melden de onderzoekers van het Imperial College in Londen in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Als de malariamug zich definitief opsplitst in twee soorten, wordt het moeilijker om nieuwe bestrijdingsmiddelen te ontwikkelen die muggen bijvoorbeeld onvruchtbaar maken.
Ook zullen bestaande middelen door de snelle evolutie van de diertjes in de toekomst mogelijk minder goed werken, zo waarschuwen de onderzoekers.
“Strategieën die werken tegen de ene soort zullen straks mogelijk niet meer effectief zijn tegen de andere muggensoort”, verklaart hoofdonderzoekster Mara Lawniczak in de Britse krant The Guardian.
Het is al langer bekend dat de soort Anopheles gambiae uit twee verschillende stammen bestaat, genaamd M en S. De Britse onderzoekers hebben een gedetailleerde genetische analyse van de twee stammen uitgevoerd, die er op wijst dat ze veel meer van elkaar verschillen dan werd aangenomen.
“Deze mug werd altijd beschouwd als één soort”, aldus Lawniczak. “We hadden geen idee dat de stammen al zover op weg waren in het proces om twee verschillende soorten te worden.”
Malaria wordt veroorzaakt door een microscopische parasiet die wordt overgebracht door de beet van vrouwelijke muggen. Elk jaar raken 500 miljoen mensen besmet met malaria. Ongeveer twee miljoen patiënten overlijden jaarlijks als gevolg van de ziekte.
Volgens de Britse onderzoeker George Christophides is er meer genetisch onderzoek nodig om nieuwe bestrijdingsmiddelen tegen malaria te creëren.
“Dit soort studies helpen ons om de genetische samenstelling in kaart te brengen van de muggen die malaria verspreiden”, verklaart hij. “Uiteindelijk zullen we daardoor nieuwe manieren vinden om te voorkomen dat deze dieren mensen zullen infecteren.”
(Bron)
'Assistent Clinton verloor codes kernraketten'

WASHINGTON - Een van de assistenten van Bill Clinton heeft tijdens het presidentschap van Clinton de codes verloren die nodig zijn om kernraketten af te schieten.
Maandenlang was de kaart met de cijferreeksen kwijt, vertelde de gepensioneerde generaal Hugh Shelton in zijn pas verschenen memoires Without Hesitation: The Odyssey of an American Warrior.
De generaal noemt de verdwijning in 2000 ''ernstig. Gigantisch ernstig''.
Amerikaanse presidenten moeten steeds in het bezit zijn van de kaart, die door zijn vorm wel 'het beschuitje' genoemd. Het dient om een koffertje te openen waarmee kernwapens kunnen worden gelanceerd.
Een vergelijkbaar incident werd zeven jaar geleden onthuld door een andere Amerikaanse militair, kolonel Robert Patterson. De kolonel vertelde dat hij de president om de kaart vroeg op de morgen nadat het Monica Lewinsky-schandaal was uitgebroken in 1998.
De kolonel moest de kaart vervangen voor een nieuw exemplaar. Ook toen moest Clinton toegeven dat hij het ding niet kon vinden.
(Bron)

Ach, wie weet waar het ons voor behoed heeft.
Hoogeveen steunt noodlijdend park Emmen

HOOGEVEEN - Hoogeveen krijgt op 3 november voor één dag een dierentuin als steunbetuiging aan het noodlijdende Dierenpark Emmen.
Dat maakte een woordvoerder van Bikkel Dienstverlening in Hoogeveen, de initiatiefnemer van het evenement, vrijdag bekend.
Uit heel Europa worden dieren aangevoerd.
''Het zijn circusdieren die aan mensen zijn gewend'', zegt de woordvoerder. Op een olifant kunnen kinderen ritjes maken. Verder komen er onder meer een kameel, witte struisvogels, nandoes en kangoeroes. ''We zijn nog bezig met een giraffe''.
Bezoekers hoeven geen entree te betalen. Hiervoor in de plaats worden collectebussen op het terrein neergezet.
De opbrengst gaat naar het Dierenpark Emmen, dat financieel in zwaar weer verkeert. Donderdagavond gaf de gemeenteraad van Emmen het park een noodlening van 1,4 miljoen euro.
Zonder dit krediet dreigde de Emmer dierentuin binnen een maand failliet te gaan.
(Bron)

Ik ben één keer in het Noorder Dierenpark geweest, lang geleden, en ik vond het prachtig. Het was natuurlijk absoluut niet te vergelijken met een oude binnenstadse dierentuin als Artis.
'Vijfhonderd man bij demonstratie tegen EDL'

AMSTERDAM - Ongeveer vijfhonderd personen zullen volgende week zaterdag een demonstratie van het Platform tegen Vreemdelingenhaat in Amsterdam bijwonen. Dat is althans de verwachting, zo zei een woordvoerster vrijdag.
Het protest is een demonstratie tegen een bijeenkomst van de English Defence League (EDL). Die rechtse, Engelse organisatie is dezelfde dag in Amsterdam om steun te betuigen aan Geert Wilders.
Het Platform tegen Vreemdelingenhaat is niet uit op een confrontatie met de EDL. De tegendemonstratie vindt dan ook plaats op het Jonas Daniel Meijerplein, ver van het Museumplein, waar de EDL bijeen wil komen.
Bij het platform is een groot aantal organisaties aangesloten, waaronder het Landelijk Beraad Marokkanen en Nederland bekent kleur.
(Bron)
Staking TNT-postbodes in Kerkrade

KERKRADE - Ongeveer vijftig TNT-postbodes van twee vestigingen in Kerkrade hebben vrijdagochtend korte tijd het werk neergelegd vanwege klachten over onderbezetting en hoge werkdruk.
Na de toezegging van het management om op korte termijn samen naar oplossingen voor de problemen te zoeken, gingen de postbodes omstreeks half twaalf weer aan het werk.
Dat heeft Gerard van Osch van de Bond voor Post Personeel (BVPP) vrijdag gezegd.
De actie in Kerkrade is vergelijkbaar met een staking vorige week bij TNT in Helmond waar de klachten precies dezelfde waren.
Inmiddels dreigt bij TNT ook een landelijke staking. De vakbonden vinden de voorstellen die het postbedrijf tot nu toe heeft gedaan om de gevolgen van de reorganisatie te beperken, onvoldoende.
(Bron)
Ontsnapte krokodil veroorzaakt vliegtuigcrash

AMSTERDAM – Een ontsnapte krokodil blijkt de vliegtuigcrash in augustus van dit jaar in Congo te hebben veroorzaakt. Het ongeluk, waarbij negentien mensen om het leven kwamen, was het gevolg van de paniek die in het toestel ontstond nadat het dier uit een sporttas kroop.
Dat blijkt uit het onderzoeksrapport en de getuigenis van de enige, zwaargewonde, overlevende van de crash, zo schrijft het Afrikaanse weekblad Jeune Afrique.
Een passagier hield de krokodil verborgen in zijn tas. Tijdens de afdaling ontsnapte het reptiel en veroorzaakte daarmee een grote paniek onder de passagiers en het vliegtuigpersoneel.
Aanvankelijk werd aangenomen dat er technische problemen waren met het propellervliegtuig van het Congolese Filair dat op 25 augustus 500 meter voor de landingsbaan van de luchthaven van Bandundu tegen de grond ging.
De krokodil overleefde de crash, maar werd niet veel later afgemaakt.
(Bron)
Wilde dolfijnen leren elkaar 'staartlopen'

AMSTERDAM – Wilde dolfijnen in Australië leren elkaar een truc waarbij ze met behulp van hun staart over het wateroppervlak 'lopen'. Dat blijkt uit observaties van wetenschappers.
Zeker zes dolfijnen die leven in de Port River bij Adelaide hebben zich een techniek eigen gemaakt, waarbij ze hun staart zo hard heen en weer bewegen dat hun lichaam oprijst uit het water.
De dieren kunnen zich met behulp van de techniek soms tientallen seconden over het wateroppervlak voortbewegen, zo melden wetenschappers van de Australische Whale and Dolphin Conservation Society.
“Het gedrag heeft voor zover wij weten geen duidelijke functie”, verklaart hoofdonderzoeker Mike Bossley op BBC News. “Waarschijnlijk voeren de dieren het trucje vooral voor hun eigen plezier uit, net zoals mensen soms dansen of aan gymnastiek doen.”
Volgens de onderzoekers is het staartlopen bij de wilde dolfijnen een zeldzaam voorbeeld van speels gedrag dat dieren aan elkaar leren. Meestal geven dolfijnen alleen trucs aan elkaar door die bruikbaar zijn bij het verzamelen van voedsel.
‘Staartlopen’ is een activiteit die normaal gesproken alleen te zien is in een dolfinarium. Dolfijnen in gevangenschap leren het trucje om toeschouwers te vermaken.
De wetenschappers vermoeden dat een dolfijn genaamd Billy verantwoordelijk is voor de introductie van de ‘staartlooptechniek’ bij zijn wilde soortgenoten. Het dier verbleef ooit kort in een dolfinarium, maar werd enkele jaren geleden weer vrijgelaten.
Uit waarnemingen van onderzoeker Bossley blijkt dat het dier haar in het dolfinarium geleerde truc nog regelmatig uitvoert. Vijf andere dolfijnen proberen de techniek nu ook te leren door de bewegingen van Billy te imiteren, overigens met wisselend succes.
“Je zou het kunnen beschouwen als een vorm van cultuur in de breedste zin van het woord”, aldus Bossley. “Het aangeleerde gedrag van deze dolfijnen is nu vaak te zien in de Port River.”
(Bron)
Twee bouwvakkers nog altijd op intensive care

ROTTERDAM - Van de vijf zwaargewonde bouwvakkers die donderdag onder het puin terechtkwamen van de gedeeltelijk ingestorte woontoren in aanbouw in Rotterdam, liggen er nog altijd twee op de afdeling intensive care van het ziekenhuis.
Ze liepen zware botbreuken op. Dat heeft een woordvoerder van de politie vrijdag gemeld.
De mannen waren donderdag aan het begin van de middag aan het werk in het pand aan de Hennekijnstraat, toen de derde verdieping van de toren het begaf.
Het puin kwam op de onderliggende laag terecht. Vijf bouwvakkers raakten zwaargewond. Een zesde persoon kon ter plaatse aan zijn verwondingen worden geholpen.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek begonnen naar het gedeeltelijk instorten van de woontoren. Dat heeft een woordvoerder van de onderzoeksraad vrijdag bekendgemaakt.
Ter plaatse verzamelt de raad nu feiten over de vloerdelen die het donderdagmiddag begaven nadat bouwvakkers beton hadden gestort. Ook betrokkenen bij het bedrijfsongeval worden gehoord. Naar aanleiding van de eerste resultaten besluit de onderzoeksraad of zij de kwestie tot de bodem uitzoekt.
Volgens de woordvoerder is dat wel te verwachten. De bouwsector kan veel leren van fouten die op dit soort constructieplaatsen worden gemaakt, zo stelt hij. Dat is voor de OVV reden te meer om een rapport uit te brengen met aanbevelingen voor de toekomst.
Het pand stortte in nadat er beton was gestort voor de vloeren. Welke vloer van welke verdieping het precies heeft begeven, is nog onduidelijk en is onderwerp van het onderzoek.
''Aan de ene kant van het gebouw zijn de verdiepingen al duidelijk zichtbaar. Juist de kant die is ingestort, zit anders in elkaar. Daar zijn de vloeren nog niet helemaal af", lichtte een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond toe.
Het is daarom onduidelijk of zowel de tweede als de derde etage is ingestort of dat alleen de derde etage op de eerste is gevallen. De woontoren zou in 2011 moeten worden opgeleverd.
(Bron)
Arboartsen klagen over werkdruk

AMSTERDAM – Een meerderheid van de Nederlandse bedrijfsartsen in dienst van de arbodienst, is ontevreden over zijn of haar baan. Vooral administratieve klussen en werkzaamheden die ‘de professionele integriteit aantasten’, zijn voor veel arboartsen reden om uit te kijken naar ander werk.
Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfskunde (NVAB) waarover de Telegraaf vrijdag schrijft. 78 procent van de arbo-artsen zegt te lijden aan een te hoge werkdruk.
“Dit onderzoek zegt mij dat de artsen zelf behoorlijk ziek zijn van hun werk”, zegt FNV-bestuurder Wim van Veelen in de krant. De valcentrale wijst op de taak van arboartsen om zieke werknemers te begeleiden.
Volgens de bestuurder stellen de contracten van arbodiensten met mkb-bedrijven dusdanig weinig voor, dat zieke werknemers de dupe worden van de werkdruk en het gebrek aan tijd van bedrijfsartsen.
“De bedrijfsarts staat onder druk van contractbehoud. Alleen als de arts echt onafhankelijk is, kan hij ook onafhankelijk oordelen”, aldus Van Veelen.
(Bron)

Weten ze ook eens hoe dat voelt.
'Nog nooit zo kort sneeuw op Groenland'

NUUK - In Groenland lag nog nooit zo kort sneeuw als afgelopen winter. Onderzoekers van de Arctic Report Card hebben dat donderdag gemeld in hun jaarlijkse rapport. De sneeuwmetingen zijn in 1966 begonnen.
Op en rond de Noordpool was het dit jaar opnieuw extreem warm, smolt er veel ijs en krompen de gletsjers ernstig. Alleen in 2008 en 2007 smolt er meer zeeijs dan in 2010.
Ook de dikte van het ijs neemt ieder jaar meer af, zo staat in het rapport te lezen.
De onderzoekers waarschuwen voor de gevolgen van het warmer worden van de Noordpool. ''De arctische regio is een belangrijke factor voor het weer en klimaat in de rest van de wereld'', zegt Jane Loebsjenko, een van de onderzoekers.
''Het gebied dient als een belangrijke voed- en broedplaats voor grote populaties vogels, zoogdieren en vissen wereldwijd.''
(Bron)
Weer immigranten Malmö beschoten

MALMÖ – In de Zuid-Zweedse stad Malmö zijn weer immigranten onder vuur genomen. Twee vrouwen raakten in hun huis gewond, toen iemand ze vanaf de straat beschoot.
Beide vrouwen zijn immigrant uit een niet nader genoemd Europees land, zo meldden Zweedse media vrijdag.
De beschieting gebeurde donderdagavond laat. De twee slachtoffers stonden in de keuken. Een werd geraakt in een arm, de ander in haar rug. Een getuige zou na de schietpartij een man hebben zien wegrennen.
De politie in Malmö had donderdag gewaarschuwd voor een of meerdere schutters die het hebben gemunt op immigranten. Sinds oktober vorig jaar zouden er ongeveer vijftig schietincidenten geweest in Malmö en omgeving. De politie heeft nog geen idee wie er achter zit. In zeker vijftien gevallen gaat het mogelijk om één en dezelfde schutter.
De politie heeft een speciale eenheid opgericht om de zaak te onderzoeken. "Het lijkt erop dat er sprake is van racistische motieven", aldus een politiewoordvoerder. "We krijgen hulp van profielschetsers van de landelijke politie. Dit heeft momenteel de allerhoogste prioriteit."
De golf van aanslagen op immigranten begon vorig jaar oktober. Een onbekende schutter opende bij een moskee het vuur op een stel in hun auto. Een 20-jarige vrouw kwam daarbij om, haar partner raakte zwaargewond. Bij andere incidenten raakten de slachtoffers meestal niet levensgevaarlijk gewond, maar de politie zei donderdag dat de dader of daders er wel degelijk op uit zijn om te doden.
De schietincidenten doen denken aan een serie raciale aanvallen in en rondom de hoofdstad Stockholm in 1991 en 1992. John Ausonius (57) doodde toen één persoon en verwondde tien anderen. In 1994 kreeg hij levenslang.
In Zweden is sprake van toenemende spanning rondom immigratie. Bij de verkiezingen van september behaalden twintig leden van een uiterst rechtse partij zetels in het parlement.
(Bron)

Jammer dat ze Wallander niet kunnen inzetten.
Stijging aantal minimahuishoudens Amsterdam

AMSTERDAM - Het aantal minimahuishoudens in Amsterdam is vorig jaar licht gestegen. De afgelopen jaren was er juist een daling van het aantal gezinnen dat moet rondkomen van een minimuminkomen.
Dat blijkt uit de zogeheten Amsterdamse Armoedemonitor, die de gemeente Amsterdam vrijdag heeft openbaar gemaakt.
Volgens de gemeente is de stijging een gevolg van de economische crisis. In 2009 behoorden ruim 70.000 huishoudens tot de minima. Dit is 16,5 procent van alle Amsterdamse huishoudens. In 2008 lag dit aantal op ongeveer 69.000.
(Bron)
Ongeval met Britse nucleaire onderzeëer

LONDEN - De modernste en grootste nucleaire onderzeeër van de Britse marine, de HMS Astute, is vrijdag gestrand in de wateren bij Skye, een schiereiland ten westen van Schotland. Dat meldde de BBC.
Volgens een woordvoerster van het ministerie van Defensie raakte niemand gewond. ,,Dit is geen nucleair incident'', aldus de zegsvrouw. Voor zover bekend is er geen sprake van enige lekkage.
De 3,5 miljard pond (bijna 4 miljard euro) kostende onderzeeër belandde bij laagtij op de rotsen. Het roer raakte beschadigd. Bij hoogwater kan de onderzeeër waarschijnlijk naar dieper water worden gesleept. Ongeveer de helft van het oorlogsvaartuig is zichtbaar vanaf de wal.
De kustwacht werd vrijdag rond kwart over acht op de hoogte gesteld van het incident met de circa honderd meter lange aanvalsonderzeeër. Skye is het grootste en noordelijkst gelegen eiland van de Binnen-Hebriden, een eilandengroep.
De HMS Astute is uitgerust met het zogeheten stealthsysteem, waardoor het nagenoeg onzichtbaar is voor radarsystemen. Nucleaire motoren verzorgen de voortstuwing van de onderzeeër, die in 2007 te water werd gelaten.
Het uiterst stille vaartuig beschikt verder over een uitgebreid wapensysteem, met onder meer tientallen kruisraketten en zwaargewicht torpedo's. De bemanning telt 98 koppen.
Het is niet de eerste keer dat een Britse onderzeeër in de problemen raakt bij Skye. In 2002 liep de HMS Trafalgar aan de grond, waardoor een miljoenenschade ontstond. Twee bemanningsleden raakten destijds gewond.
De Britse marine oefent veelvuldig in de wateren ten westen van Schotland.
(Bron)
NeGeert heeft z'n zin, het proces moet over, met andere rechters.
Ik krijg een mail met als afzender mezelf:

Welcoming speech

I am the personnel department manager and I am appealing to you in the name of the large-scale and first-rate partnership.
Our company takes an active part in the life of its subsidiaries, for example:
- real estate
- companies setting-up and winding-up
- bank accounts opening and maintenance
- logistics
- private undertaking services
- etc.

We are grateful to offer Europen citizens several open positions as local manager:
- earnings 2300euro+bonus
- 2 - 3 working hours per day
- flexible working schedule

If you are interested in this job, please, send us your contact information: Cathleen@eu-ltk.com

donderdag, oktober 21, 2010

Oplichter beleeft miljonairsweekend in Amsterdam

LONDEN/WARSCHAU - Een Poolse oplichter heeft een weekend lang als een miljonair geleefd in Amsterdam en Parijs. Hij bracht enkele dagen door in privévliegtuigen, limousines, vijfsterrenhotels en dure restaurants maar werd uiteindelijk gearresteerd.
Dat berichtte de Britse krant Daily Telegraph woensdag.
De man wist enkele tienduizenden euro's te onderscheppen die bedoeld waren voor een bedrijf dat tripjes voor de rijken op aarde organiseert.
Toen hij bij datzelfde bedrijf een helikopter boekte bleek de 21-jarige werkloze Pool na navraag kredietwaardig en kreeg hij groen licht.
Hij vloog per helikopter naar Warschau en zette vervolgens per privéjet koers naar Amsterdam en Parijs. Hij shopte, at en sliep in de meest luxueuze zaken in deze hoofdsteden.
Eenmaal terug in Warchau veinsde hij een hartaanval en wist in oude kleding door de achterdeur van het ziekenhuis ertussenuit te glippen. De Poolse autoriteiten vatten hem alsnog in de kraag.
Hij moet voor de rechter verschijnen en bij een veroordeling kan hij maximaal acht jaar celstraf krijgen.
(Bron)
Tientallen doden door uitbraak diarree Haïti

PORT-AU-PRINCE - Een uitbraak van diarree heeft ten minste vijftig levens geëist in Haïti. Dat meldden de lokale medische autoriteiten donderdag.
De meeste doden vielen aan de rivier Artibonite, die door het midden en noorden van het land loopt, aldus een arts.
Volgens de eerste onderzoeken is de diarree veroorzaakt door cholera. Deze besmettelijke ziekte verspreidt zich via water en eten dat in aanraking is geweest met door de cholerabacterie vervuild water.
Veel mensen wonen nog altijd in tentenkampen op het eiland dat in januari werd getroffen door een zware aardbeving. Daardoor kwamen meer dan 300.000 mensen om het leven.
In de openluchtkampen kwamen onlangs zeker zestien mensen om door overstromingen na zware regenval. Voorlopig blijft het volgens meteorologen slecht weer in het gebied.
(Bron)
Daklozen protesteren tegen boetebeleid

AMSTERDAM - Leden van de daklozenvakbond in Amsterdam protesteerden donderdag tegen het boetebeleid in de hoofdstad. Voor aanvang van de gemeenteraadsvergadering schoot een tiental daklozen in het gemeentehuis in Amsterdam politici aan om hen te 'beboeten'.
De daklozen worden volgens de vakbond vaak beboet voor doelloos rondhangen en buiten slapen.
Veel van hen kunnen deze geldboetes niet betalen en zouden uiteindelijk in de gevangenis belanden.
''Er is een gebrek aan opvangplekken waardoor daklozen deze vergrijpen vaak niet kunnen voorkomen'', aldus bestuurslid van de daklozenvakbond Henk Ribbink. De protestactie ondersteunt een voorstel van de SP om niet te beboeten zolang er te weinig opvangplaatsen zijn.
Ook burgemeester Eberhard van der Laan kreeg donderdag een 'boete', een papiertje met daarop eisen die de vakbond stelt. Hij zei met het onderwerp aan de slag te gaan.
De vakbond eist voldoende opvang, geen boetes voor doelloos rondhangen en een minder dwingend beleid tegen buiten slapen. Bovendien willen de demonstranten dat de Stichting Stoelenproject ook in de zomer haar diensten aanbiedt. De stichting biedt avond- en nachtopvang voor dak- en thuislozen.
''Er is sprake van een selectief beleid. Wanneer hangen wij precies doelloos rond?'', vroeg dakloze Fred zich bij de demonstratie af. ''De ene keer worden wij wel beboet, de andere keer niet.'' Volgens de dakloze zijn maar weinig politici met het beleid bekend. ''Tijdens het beboeten vertelden zij dat het voor hen de eerste keer was dat ze hiervan hoorden.''
Henk Ribbink van de daklozenvakbond wil dat de politie het rondhangen van daklozen gaat gedogen tot er genoeg opvangplekken zijn.
(Bron)
Overval met gebreken in Texas

WASHINGTON - Een van de gebrekkigste overvallen ooit heeft in korte tijd wereldfaam behaald. Het fiasco, dat onlangs plaatshad in een dorpje in de Amerikaanse staat Texas, werd door bewakingscamera's opgenomen en is een hit op internet.
Dat meldden internationale media donderdag.
Op de beelden is te zien hoe een vrouw met een zwarte vuilniszak met daarin twee gaten over haar hoofd getrokken een juwelierszaak binnenstapt, terwijl haar handlanger buiten wacht met het vluchtvoertuig, een rolstoel.
Eenmaal binnen eist de 44-jarige vrouw onder bedreiging van een mes ''alles'' van de verbaasde eigenaresse, die een roze verdovingspistool trekt en achter haar belaagster aan gaat. Een klant weet de overvalster korte tijd later te vloeren en draagt haar over aan de politie.
De twee overvallers, een stel, woonden tegenover de juwelierszaak.
(Bron)
Jonge kinderen mishandelen 90-jarige vrouw

EINDHOVEN - De politie heeft in Eindhoven een jongen van 10 jaar en twee meisjes van 9 en 10 jaar aangehouden, omdat ze een 90-jarige vrouw hebben bespuugd en geslagen.
Verder drongen de kinderen met een smoesje bij bejaarden binnen om portemonnees en sleutels te stelen. De kinderen hebben hun daden bekend. Dat liet de politie donderdag weten.
De 90-jarige vrouw werd door de kinderen bespuugd en geslagen toen zij haar hond aan het uitlaten was in het Amandelpark. De jongeren gaven ook toe dat zij op 10 oktober de sleutels van de scootmobiel van een 85-jarige vrouw uit Eindhoven hadden gestolen.
Vervolgens gingen zij er met de scootmobiel vandoor. Een getuige zorgde dat de vrouw haar voertuig terugkreeg. De politie sluit niet uit dat er meerdere personen bij de voorvallen zijn betrokken.
(Bron)
PVV trekt plan allochtonenstop terug

DEN HAAG - De PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad heeft donderdagavond haar plan om een allochtonenstop in te voeren in het amateurvoetbal teruggetrokken. Dat heeft raadslid en Tweede Kamerlid Richard de Mos laten weten.
De Mos stelt dat ''het ongelukkig gekozen woord allochtonenstop de discussie over de problemen binnen het Haagse amateurvoetbal ernstig heeft vervuild’’. Daarom heeft de partij de vragen hierover aan het college teruggetrokken.
De gemeente Den Haag noemde het voorstel ''volledig onzinnig’’. Wethouder Karsten Klein (Sport) verweet de partij in een reactie ''een dwangmatige xenofocus. Voor een fractie die claimt midden in de Haagse samenleving te staan, is dat onverantwoord en onrealistisch.''
Ook de KNVB keurde het voorstel van de PVV direct af. ''Voetbal levert juist een zeer belangrijke bijdrage aan de integratie in Nederland’’, aldus de bond. ''Nergens komen zoveel culturen samen als op het voetbalveld en in de voetbalkantine.''
De PvdA-fractie in de Tweede Kamer stelde direct vragen aan minister Edith Schippers (Sport) of het voorstel van de PVV neerkomt op discriminatie. Eerder dit jaar deed een soortgelijke discussie in Nijmegen veel stof opwaaien.
De Nijmeegse club Quick 1888 wilde een allochtonenstop instellen omdat de 20 procent leden van niet-allochtone komaf zich niet meer thuis zou voelen bij de club. Ook leidde het grote aantal leden van allochtone afkomst tot een chronisch tekort aan vrijwilligers. De gemeente Nijmegen greep in en berispte de club.
(Bron)

"De Mos stelt dat ''het ongelukkig gekozen woord allochtonenstop de discussie over de problemen binnen het Haagse amateurvoetbal ernstig heeft vervuild’’."
Nee De Mos, JIJ hebt die discussie vervuild. Schaam je.
'Zweedse immigranten doelwit beschietingen'

MALMO - De Zweedse politie heeft inwoners van Malmö donderdag officieel gewaarschuwd voor één of meerdere schutters die het hebben gemunt op immigranten.
Dinsdagavond zijn in de zuid-Zweedse stad opnieuw drie mensen van buitenlandse afkomst op straat met een vuurwapen verwond.
De politie van Malmö heeft na vijftig schietincidenten sinds oktober vorig jaar nog geen idee wie er exact achter zit. In zeker vijftien gevallen gaat het mogelijk om één en dezelfde schutter.
Een politiewoordvoerder zei donderdag tijdens een persconferentie dat de beschietingen lukraak lijken te zijn, maar dat ze in het donker worden gepleegd, dat immigranten het doel zijn en dat het technisch bewijs overeenstemt.
Welk technisch bewijs wil de politie niet zeggen, maar lokale misdaadjournalisten spreken van overeenkomende kalibers vuurwapen.
De golf van aanslagen op immigranten begon vorig jaar oktober. Een onbekende schutter opende bij een moskee het vuur op een stel in hun auto.
Een 20-jarige vrouw kwam daarbij om, haar partner raakte zwaargewond. Bij andere incidenten raakten de slachtoffers meestal niet levensgevaarlijk gewond, maar de politie zei donderdag dat de dader of daders er wel degelijk op uit zijn om te doden.
(Bron)
NS-korting ov-chipkaart niet geldig bij concurrent

AMSTERDAM - Reizigers met een kortingskaart van de Nederlandse Spoorwegen krijgen geen korting bij andere vervoerders als ze de OV-chipkaart gebruiken. De NS adviseert de vaste klanten op die trajecten vooral te reizen met het papieren kaartje.
Op een aantal trajecten voerde vervoerder Veolia recentelijk de mogelijkheid in om met de OV-chipkaart te betalen. Al snel kwamen de eerste klachten binnen van houders van een voordeelurenkaart. Die hebben buiten de spits in de trein recht op 40 procent korting, maar kregen die niet. Het papieren kaartje is daardoor bij het reizen met meerdere vervoerders goedkoper dan de OV-chipkaart.
Het probleem is de manier waarop de chip in de kaart is opgebouwd. Het recht op korting staat op een gedeelte van de chip waar alleen de Nederlandse Spoorwegen toegang toe hebben. Arriva kan de korting dus niet uitlezen. Ook andere vervoerders op het spoor, zoals Syntus en Connexxion, hebben mogelijk dezelfde problemen.
"Het is een van de gevolgen van de politieke beslissing van destijds om de verantwoordelijkheid voor de invoering van de OV-chipkaart decentraal te beleggen", vertelt een voorlichter bij de Nederlandse Spoorwegen. Zijn bedrijf gaat dan ook in overleg met vervoerders. Desgevraagd adviseert hij reizigers die met meerdere spoorbedrijven reizen om het papieren kaartje te blijven gebruiken.
Vervoerder Veolia erkent de situatie, maar wijst erop dat het bedrijf voor de treinlijnen in Limburg een gratis kortingsproduct biedt. "Daarmee krijgen ze 40 procent korting op onze treinen en 20 procent op de bussen in de daluren", vertelt een zegsvrouw. Om dit product te krijgen moet het in de webwinkel voor de ov-chipkaart voor 1 eurocent worden gekocht.
(Bron)

Een gratis product voor 1 cent om te krijgen waar je recht op hebt.
Goed geregeld!

woensdag, oktober 20, 2010

'Illegale handel munitie aantrekkelijk in Nederland'

ENSCHEDE - Het illegaal verhandelen van munitie lijkt in Nederland een ''buitengewoon aantrekkelijke criminele activiteit'' te zijn.
Munitie is voor personen met een vergunning voor ongeveer een kwartje per kogel legaal te koop bij de wapenhandel, maar brengt op de illegale markt wel 2,50 tot 3 euro per stuk op.
Kwaadwillende verlof- en aktehouders hebben vrij spel bij het wegsluizen van munitie vanuit het legale naar het illegale milieu, stelt woensdag onderzoeker Marsha de Vries van het Instituut voor Maatschappelijke Veiligheidsvraagstukken (IPIT) van de Universiteit Twente.
Het IPIT heeft in opdracht van het instituut Politie & Wetenschap onderzoek gedaan naar de herkomst van munitie die bij criminele activiteiten in Nederland wordt gebruikt.
Leden van een schietvereniging met een vergunning, een zogeheten verlof, en jagers met een akte mogen munitie kopen. Bij wet is geregeld dat iemand een vergunninghouder maximaal 10.000 stuks munitie in een kluis in zijn woning mag bewaren.
Controle van dergelijke privéwapenkluizen door de politie is niet vastgelegd in het Wetboek van strafrecht. De kluishouder kan de politiecontroleurs dus aan de deur weigeren en hen op een ander tijdstip terug laten komen. Zo is er alle gelegenheid illegale voorraad te verbergen, aldus De Vries.
Volgens de onderzoeker deugt de huidige wetgeving niet en besteedt de politie te weinig aandacht aan de herkomst van munitie. Wapenhandelaren moeten maandelijks een verkoopregistratie bij de politie inleveren, maar die lijsten worden nauwelijks gecontroleerd volgens De Vries, die zelf bij de Nationale Recherche heeft gewerkt.
''Criminelen blijken in Nederland heel makkelijk aan illegale munitie te kunnen komen. De aankoop, het bezit en het gebruik van legaal gekochte munitie lijkt het lekkende leertje van de kraan te zijn'', meldt De Vries in haar rapport.
De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie KNSA, waarbij 43.000 sportschutters zijn aangesloten, noemt het onderzoek van De Vries ''broddelwerk, een universiteit onwaardig''.
Volgens directeur Sander Duisterhof doet De Vries beweringen die nergens op zijn gestoeld. ''Ik heb nog nooit gehoord dat dit zou gebeuren, het is een schande om zoiets op te schrijven'', meent hij desgevraagd.
(Bron)
Jongen (13) rijdt huis binnen met auto

AMSTERDAM - Een 13-jarige jongen is dinsdagochtend tegen de gevel van een huis in Maastricht aangereden. De auto vernielde de muur en stond met zijn wielen in de kamer. De vader van de jongen hield aan de aanrijding een gebroken heup over.
De jongen zat met zijn ouders in de auto. Op de terugweg van een ritje naar de huisarts voelde de vader zich niet zo goed en werd afgesproken dat de zoon zou rijden.
De jongen reed weg na een wat uitleg, maar trapte op een gegeven moment op het gas in plaats van de rem, waardoor de rit eindigde in de woning aan de Langwaterstraat.
De Maastrichtse jongen en de vader droegen geen gordel en sloegen beiden met hun hoofd tegen de voorruit. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht.
(Bron)

Pa voelde zich niet goed en nu heeft ie een gebroken heup, gelazer voor z'n zoon, een kapotte auto en schade aan het huis. Goeie actie.
Jongens gepakt voor afpersing leeftijdsgenoot

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft drie jongens van 14 en 15 jaar aangehouden die een leeftijdsgenoot zouden hebben bedreigd en afgeperst.
Ze zouden tussen juni en begin deze maand meerdere malen hebben gedreigd het 14-jarige slachtoffer in elkaar te slaan als hij hun geen geld zou geven. In totaal maakten ze hem zo 5000 euro afhandig.
De verdachten werden al een week geleden aangehouden, maar de politie maakte dat woensdag pas bekend. De afpersing speelde zich af in het stadsdeel Zuidoost. De verdachten en het slachtoffer kenden elkaar van school.
Twee van de jongens zitten nog vast. De voorlopige hechtenis van de derde is wegens persoonlijke omstandigheden geschorst. Een politiewoordvoerster kon niet zeggen waar het 14-jarige slachtoffer 5000 euro vandaan haalde.
(Bron)
Verdachten in handel illegaal vuurwerk opgepakt

ZEEWOLDE - Een speciaal vuurwerkteam van de politiekorpsen Gooi en Vechtstreek en Flevoland heeft de eerste aanhoudingen verricht. In Zeewolde werden twee inwoners opgepakt nadat in hun woning illegaal vuurwerk was aangetroffen.
Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. De 20- en 21-jarige Zeewoldenaren worden naast het bezit verdacht van de handel in illegaal vuurwerk.
Een dag later werd ook een 23-jarige inwoner van Almere aangehouden die mogelijk het vuurwerk vanuit België heeft geïmporteerd. Hij was de leverancier van het vuurwerk aan één van de Zeewoldenaren.
Er is 154 kilo zwaar vuurwerk in beslag genomen, waaronder shells (vuurwerkbommen), vlinders en nitraten. Deze worden niet bij de consumentenverkooppunten verkocht.
(Bron)
'Windsnelheden nemen wereldwijd af'

AMSTERDAM – De windsnelheden zijn in de afgelopen decennia waarschijnlijk over de hele wereld afgenomen. Dat concluderen Franse wetenschappers in een nieuwe studie.
De windkracht is in de meeste gebieden op het noordelijk halfrond gedaald met maarliefst 15 procent in de afgelopen dertig jaar.
In veel delen van China, Rusland en de Verenigde Staten nam de gemiddelde windsnelheid bijvoorbeeld af van ongeveer 17 kilometer per uur naar een gemiddelde van rond de 14 kilometer per uur.
Dat melden onderzoekers van het Franse Laboratorium voor Onderzoek naar Klimaat en Milieu in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door gegevens te analyseren van meer dan 800 weerstations die zich voornamelijk op het noordelijk halfrond bevinden. Ze vermoeden echter dat ook de windsnelheid op het zuidelijk halfrond is gedaald, omdat er een sterk verband bestaat tussen windsnelheden in verschillende delen van de wereld.
De wereldwijde afname van windsnelheid zou er voor kunnen zorgen dat luchtvervuiling zich minder snel verplaatst naar nieuwe gebieden. Maar ook de zaden van planten en bomen zouden zich door de afgenomen windkracht mogelijk minder goed kunnen verspreiden.
“We zeggen niet dat de gevolgen goed of slecht zijn”, verklaart onderzoeker Robert Vautard op National Geographic News. “We observeren deze trend alleen en proberen er een verklaring voor te bedenken.”
De oorzaak van het fenomeen schrijven de onderzoekers deels toe aan de toenemende aanplanting van nieuwe bossen in Europa, Noord-Amerika en Rusland. In gebieden waar de meeste nieuwe bomen verrezen, nam de windkracht namelijk het snelste af. De bossen hebben volgens de wetenschappers mogelijk een windbrekend effect.
De nieuwe bossen kunnen echter maar 60 procent van de wereldwijde afname van windsnelheid verklaren. “We hebben nog maar een paar stukjes van de puzzel”, aldus Robert Vautard. “We kunnen dit fenomeen nog niet helemaal verklaren.”
(Bron)
Veel verpleegkundigen voelen zich bedreigd

AMSTERDAM - Bijna vier op de tien verpleegkundigen voelt zich wel eens serieus bedreigd. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van onderzoek van de Consumentenbond.
Meer dan de helft van de vierhonderd ondervraagde verpleegkundigen kreeg het afgelopen halfjaar te maken met agressie. Enkele tientallen overwogen om die reden te stoppen.
De beroepsorganisatie van verplegers en verzorgers NU'91 bevestigt in de krant dat agressie aan de orde van de dag is. "Alleen, een mishandelde ambulancebroeder belandt sneller in de media."
CDA-Kamerlid Sabine Uitslag, zelf afkomstig uit de verpleging, schrikt van de uitkomst van het onderzoek. "We kunnen het ons absoluut niet permitteren dat verpleegkundigen het werkveld vanwege agressie verlaten."
(Bron)
Vijfduizend jaar oude deur gevonden

AMSTERDAM - Archeologen hebben in de Zwitserse stad Zürich een ruim vijfduizend jaar oude deur opgegraven. Waarschijnlijk is het de oudste deur die ooit in Europa is gevonden.
Dat heeft het hoofd van de archeologen, Niels Bleicher, woensdag gezegd.
De deur is vervaardigd van populierenhout en is 'stevig en elegant' met goed bewaard gebleven scharnieren en een 'opmerkelijk' ontwerp voor het bij elkaar houden van de planken. De deur stamt waarschijnlijk uit 3100 voor Christus.
De vondst werd gedaan op de bouwplek van een nieuwe ondergrondse parkeerplaats. Hier werden tevens sporen gevonden van zeker vijf dorpen uit de nieuwe steentijd, uit de periode tussen 3700 en 2500 voor Christus. Onder deze voorwerpen zijn een stenen dolk uit wat nu Italië is en een versierde boog.
(Bron)
Halve marathon blijkt 193 meter te kort

CARDIFF - Ze vonden al dat ze zulke goede tijden hadden neergezet, de 15.000 deelnemers aan de halve marathon in Cardiff in Groot-Brittannië. Dinsdag bleek echter dat de route 193 meter te kort was, meldde de BBC.
De route was op het laatste moment om veiligheidsredenen verlegd, zegt een woordvoerder namens de organisatie Barnardo's. Die heeft inmiddels excuses aangeboden aan de lopers.
Sommigen hadden meteen door dat er iets mis was. Hardloper Mick McGeoch: ''Toen ik finishte, wist ik dat hij te kort was.''
''Ik heb in de loop der jaren zoveel wedstrijden gelopen, dat ik zeer precies kan inschatten wanneer ik moet finishen. Ik was nu 1 minuut en 10 seconden sneller dan gebruikelijk.''
McGeoch en andere renners uitten hun zorgen aan de organisatie, die het parcours daarop namat. De halve marathon bleek 20.902 meter, in plaats van de vereiste 21.095.
(Bron)
Russische politie en ambulance rijden scholieren aan

MOSKOU - Een Russische politie-officier heeft in beschonken toestand drie scholieres aangereden die in het donker langs de kant van de weg liepen. Tot overmaat van ramp overreed een toegesnelde ambulance vervolgens een van de meisjes, waarna de 15-jarige overleed.
De andere twee meisjes zijn naar een ziekenhuis gebracht. Hun toestand is stabiel, meldden de autoriteiten in de centrale regio Tomsk woensdag.
Verkeersongelukken met dodelijke afloop zijn niet bepaald zeldzaam in Rusland, waar veel bestuurders er niet voor terugschrikken met een flinke slok op achter het stuur te gaan zitten. Ook de slechte wegen spelen een kwalijke rol, net als het feit dat veiligheidsregels onvoldoende worden nageleefd.
(Bron)
Zweden pakt twintig vrouwen op voor kinderporno

AMSTERDAM - De Zweedse politie heeft bij invallen 23 mensen gearresteerd die ervan verdacht worden deel uit te maken van een kinderpornonetwerk. Onder de verdachten zijn twintig vrouwen.
Politiewoordvoerder Sven-Ake Petters noemde de arrestaties 'uniek' en zei dat hij niet eerder zoveel vrouwelijke verdachten had gezien in onderzoeken naar kinderporno.
Volgens Petters is nog niet duidelijk waarom er zoveel vrouwen, in leeftijd variërend van 38 tot 60 jaar, bij de zaak betrokken zijn.
De arrestaties vonden woensdag op twaalf verschillende locaties in Zweden plaats. De politie onderzoekt momenteel de computers en telefoons die tijdens de invallen in beslag zijn genomen.
(Bron)
Resten van jong Neanderthalerkind ontdekt

AMSTERDAM –Franse wetenschappers hebben in België enkele lichamelijke resten gevonden van een Neanderthalerkind dat waarschijnlijk pas anderhalf jaar oud was.
De overblijfselen van het kind zijn ontdekt in de grot van Spy in de gemeente Jemeppe-sur-Sambre in België. Archeologen hebben een onderkaak en enkele tanden opgegraven. De resten suggereren dat het kind ongeveer anderhalf jaar oud was.
Nog nooit eerder zijn er resten van zo’n jonge Neanderthaler ontdekt. De onderzoekers van het Centre National de la Recherche Scientifique doen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Human Evolution verslag van hun bevindingen.
De vondst van de resten van het Neanderthalerkind geeft wetenschappers meer inzicht in de manier waarop de oermensen opgroeiden.
De grootte van het kaakbot en de tanden wijzen er op dat het kind erg fors was voor zijn leeftijd in vergelijking tot moderne mensen. Waarschijnlijk begon de eerste groeispurt van Neanderthalers al na hun eerste levensjaar.
"Het kind had al kenmerken van volwassen Neanderthalers, met name de tanden op zijn onderkaak waren al sterk ontwikkeld”, verklaart hoofdonderzoekster Isabelle Crevecoeur op Discovery News.
Het kind was mogelijk verwant aan twee volwassen Neanderthalers, waarvan eerder resten zijn gevonden in dezelfde grot. Een DNA-onderzoek moet daar nog uitsluitsel over geven. Het gezin gebruikte de grot vermoedelijk als permanente schuilplaats.
“De locatie was erg voordelig”, aldus onderzoekster Crevecoeur. “De grot ligt op de rand van een klif en bood een perfect uitzicht over een vallei."
Overigens is het geen toeval dat het Neanderthalerkind in België is gevonden. “België heeft een lange geschiedenis wat betreft Neanderthalers,” verklaart Crevecoeur. “Het land heeft de grootste concentratie aan restanten van Neanderthalers en de eerste Neanderthaler werd ook in België ontdekt in de negentiende eeuw.”
(Bron)
Marechaussees vermoedelijk beschoten op A58

ETTEN-LEUR - Tijdens een controle op de A58 zijn medewerkers van de Koninklijke Marechaussee dinsdagavond vermoedelijk beschoten door een nog onbekende schutter vanuit een personenauto.
Een van de marechaussees werd getroffen, maar het projectiel werd tegengehouden door een kogelwerend vest. Dat liet de marechaussee woensdag weten.
De marechaussee weet nog niet zeker of er geschoten is, want er is een ''stuk metaal gevonden en misschien is dat wel afgeschoten met een katapult'', zegt een woordvoerder.
De marechaussee controleerde op de A58 ter hoogte van Hoogerheide. Een automobilist probeerde de controle te omzeilen en reed een afrit af. Daar stond een controlepost van de marechaussee. Hij reed daar met hoge snelheid langs en reed via een rotonde terug en schoot toen op de marechaussees.
(Bron)
Kwart Thailand is overstroomd

BANGKOK - De ergste overstromingen in Thailand in tientallen jaren tijd hebben ongeveer een vierde van het land onder water gezet. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Chavarat Charnvirakul woensdag laten weten.
Het dodental als gevolg van het snel stijgende water is opgelopen naar twaalf. Reddingsteams helpen gestrande mensen met boten. Woningen en enorme landbouwvelden zijn overspoeld.
In totaal zestien provincies zijn getroffen. Vier mensen kwamen om in de oostelijke provincie Buriram. Ook de zwaar getroffen provincie Nakhon Ratchasima telde vier doden. Daarnaast vielen in de centrale provincies Rayong, Trat en Lopburi enkele slachtoffers.
Bewoners die aan de Chao Phraya rivier in de hoofdstad Bangkok wonen, bereiden zich voor op vertrek. Honderdduizenden zijn door de overstromingen getroffen.
Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders bij betrokken, meldden desgevraagd de ANWB, reisorganisatie TUI en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De minister zegde omgerekend 2,4 miljoen euro beschikbaar voor tenten, boten en levensmiddelen.
Premier Abhisit Vejjajiva zei dat Nakhon Ratchasima met de ergste overstromingen kampt in veertig tot vijftig jaar tijd. Hij schatte dat er twee keer zo veel regen in het bergachtige gebied is gevallen als vorig jaar.
Landen in de regio worden al weken geplaagd door slecht weer. In Vietnam zijn tientallen mensen door het wassende water omgekomen en in Cambodja acht. In de Filipijnen eiste tyfoon Megi zeker veertien levens. Volgens officiële cijfers gaat het in totaal om zeker 75 slachtoffers.
Zuidoost-Azië wordt geregeld getroffen door tyfoons, maar Megi is bijzonder hevig. Op de Filipijnen, waar jaarlijks ongeveer twintig wervelstormen voorbij razen, was Megi met snelheden tot 260 kilometer per uur de zwaarste in vier jaar tijd. Ruim 200.000 mensen raakten dakloos.
In het zuiden van China hamsteren inwoners eten en drinken in voorbereiding op de naderende tyfoon, die boven de Zuid-Chinese Zee aan kracht wint.
Volgens meteorologen kan Megi de zwaarste tyfoon in 20 jaar tijd worden en de hoogste overstromingen in tweehonderd jaar veroorzaken.
Weersvoorspellers verwachten in de provincie Guangdong in de komende dagen tot zeven meter hoge golven. Ongeveer 140.000 inwoners van zuidelijke provincies moesten hun huis verlaten.
(Bron)
'Klinisch dode' vrouw ontwaakt in ziekenhuis

BORDEAUX - Een vrouw die volgens dokters in een Frans ziekenhuis klinisch dood was, is enkele uren later wakker geworden. Dat meldden Franse media woensdag.
Patiënte Lydie Paillard werd voorbereid voor een behandeling, toen ze opeens haar bewustzijn verloor.
Een dokter slaagde erin de vrouw te reanimeren en aan de beademing te leggen, maar constateerde na beraad met andere dokters dat de vrouw klinisch dood was.
De dokter vertelde daarop de zoons dat hun moeder ''zeer zeker klinisch dood'' was en stelde voor om de stekker uit haar ademhalingsapparaat trekken. Dat weigerden haar zoons en de vrouw werd overgebracht naar een ander ziekenhuis.
Daar onderging de vrouw een hersenscan, waaruit bleek dat ze helemaal niet klinisch dood was. Enkele uren later werd ze wakker. Het ziekenhuis wijt de misser aan ''een communicatieprobleem''.
(Bron)
New Yorker krijgt 18,5 miljoen na onterechte straf

AMSTERDAM - Een New Yorkse man die ten onrechte meer dan twintig jaar in de gevangenis zat heeft recht op 18,5 miljoen dollar smartengeld. Dat heeft de jury in de zaak van Alan Newton dinsdag bepaald.
Newton werd in 1985 veroordeeld voor verkrachting, maar in 2006 bleek uit DNA-materiaal dat hij onschuldig was.
Volgens de jury heeft New York de grondwettelijke rechten van de man geschonden.
Ook was de jury het erover eens dat twee politieagenten het bewijs dat Newton onschuldig was, niet hebben aangeleverd toen daarom werd verzocht. De stad gaat in beroep tegen het vonnis.
(Bron)
Computervirus legt ziekenhuis Hoorn plat

HOORN - Een virus heeft het computersysteem van het Westfries Gasthuis in Hoorn woensdag goeddeels platgelegd.
In de operatiekamers worden alleen spoedbehandelingen uitgevoerd en de poliklinieken beperken zich tot patiënten die acute zorg nodig hebben. Dit maakte het ziekenhuis woensdagmiddag bekend.
Het virus is vermoedelijk net voor het afgelopen weekeinde het computernetwerk van het ziekenhuis binnengedrongen, zegt Hugo Keuzenkamp van de raad van bestuur van het Westfriesgasthuis.
Dinsdag werd in de loop van de dag duidelijk dat er problemen waren, woensdag lag het systeem grotendeels plat.
Het computervirus spoort gebruikersnamen in het systeem op en probeert vervolgens willekeurig wachtwoorden uit. Omdat het computersysteem gebruikersaccounts blokkeert na vijf mislukte invoerpogingen van het wachtwoord, konden veel medewerkers van het ziekenhuis woensdag niet meer inloggen.
Ook werd het systeem buitengewoon traag.
Volgens Keuzenkamp is uit verschillende scans duidelijk geworden dat het om een mutatie gaat van een virus dat eerder dit jaar voor het eerst opdook. Het is niet bekend hoe het virus het netwerk van het Westfriesgasthuis kon binnendringen.
Externe deskundigen en eigen ICT-medewerkers onderzoeken dit. Andere ziekenhuizen in Nederland zijn woensdag door het hospitaal gewaarschuwd. Keuzenkamp wil niet zeggen om welk virus het precies gaat.
Het Hoornse ziekenhuis heeft woensdag één operatiekamer permanent operationeel gehouden en enkele tientallen operaties moeten uitstellen. De achterstand wordt de komende dagen zo veel mogelijk weggewerkt. Volgens Keuzenkamp is bewust gekozen voor uitstel. ''Ons ziekenhuis is in sterke mate gedigitaliseerd. Veel mensen zijn de papieren procedures ontwend.''
Keuzenkamp zegt dat er geen gevaar bestaat dat door het virus vertrouwelijke patiëntgegevens op straat belanden. Het systeem is op dat punt ''100 procent waterdicht'', stelt hij. Zijn verwachting is dat de computersystemen in het ziekenhuis donderdag weer normaal functioneren.
(Bron)
'Bedreigde kiekendief hecht aan vaste plekken'

GRONINGEN - De bedreigde grauwe kiekendief is een honkvaste vogel. Onderzoek naar de roofvogel heeft uitgewezen dat hij broedt, rust en overwintert op een aantal vaste plekken.
Dat moet het makkelijker maken de kiekendief te beschermen, aldus biologe Christiane Trierweiler.
Zij promoveert op 29 oktober op haar onderzoek naar de roofvogels aan de Rijksuniversiteit Groningen, zo werd woensdag bekendgemaakt.
Trierweiler heeft met de Werkgroep Grauwe Kiekendief informatie verzameld over de gewoontes van de vogel het hele jaar door. Inmiddels hebben 44 vogels een zender op de rug.
Het voortbestaan van de roofvogel wordt bedreigd door onder meer maaimachines die de nesten verwoesten, pesticiden in het voedsel en ook de lange vliegreis die de kiekendief ieder jaar maakt over water en woestijn.
Omdat nu blijkt dat hij trouw is aan een aantal plekken, is het makkelijker zijn leefgebied te beschermen. Zo kan er bijvoorbeeld op verschillende plekken voor worden gezorgd dat alleen biologische verdelgingsmiddelen worden gebruikt, zodat de roofvogel niet overlijdt aan giftige pesticiden.
In Europa kan in de broedgebieden actief worden gezocht naar nesten om te voorkomen dat ze in de messen van een maaimachine terechtkomen.
(Bron)
Geld Vaticaan wordt niet vrijgegeven

AMSTERDAM - De 23 miljoen euro die de Italiaanse financiële autoriteiten vorige maand in beslag namen van een Vaticaanse bankrekening, wordt niet vrijgegeven. Dat heeft een rechtbank in Rome woensdag bepaald.
Het Vaticaan zegt 'verbijsterd' te zijn.
Vorige maand namen de Italiaanse financiële autoriteiten het bedrag in beslag en startten een onderzoek naar enkele hoge medewerkers van de bank in verband met mogelijke schending van de anti-witwasregels.
De bank heeft in het verleden vaker nagelaten de financiële autoriteiten op de hoogte te stellen van de herkomst van haar geld. Het Vaticaan had verzocht de tegoeden vrij te geven, maar dat werd woensdag verworpen.
Volgens de woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, heeft het Vaticaan 'met verbijstering kennisgenomen van de uitspraak' van de rechtbank.
De oorzaak van het probleem is volgens hem een misverstand over interpretatie van de regelgeving. De Vaticaanse bank blijft erbij dat de zaak snel opgehelderd zal worden.
Het is niet de eerste keer dat de bank, formeel bekend als het Instituut voor Religieuze Werken, met problemen te kampen heeft.
In de jaren tachtig was de bank verwikkeld in een enorm schandaal dat ertoe leidde dat een van de bankiers, met de bijnaam Bankier van God vanwege zijn nauwe banden met het Vaticaan, dood gevonden werd.
(Bron)
Brit 'betaalt' drugs met lichaamsdelen

LONDEN - Een Brit heeft een openstaande drugsrekening moeten betalen met een oor, twee vingers en drie tenen. Een Britse bende hield de man in de Portugese regio Algarve vast omdat hij nog ruim 11.000 euro moest betalen.
Dat berichtte de Britse krant Daily Mail woensdag.
De 26-jarige man werd dertien dagen gemarteld in een villa in een dorpje in de Algarve. Ondanks de ontbrekende lichaamsdelen, verwondingen en twee gebroken benen wist de man maandag te ontsnappen.
Hij was naar de Algarve gelokt door een cannabiskweker die had gesteld dat hij zijn schuld kon afbetalen door voor hem te komen werken. Kort na de landing op het vliegveld van Faro werd de Brit echter ontvoerd.
De politie heeft vier verdachten gearresteerd.
(Bron)
Faxverzoek doodsbedreiging kost gevangene kop

WELLINGTON - Een Nieuw-Zeelandse gevangene die een cipier vroeg een geschreven doodsbedreiging te faxen naar de politieagent die hem arresteerde, is woensdag veroordeeld wegens bedreigend gedrag.
De gevangene ontving zes maanden cel voor zijn misstap. Dat is langer dan de vier maanden die hij oorspronkelijk moest zitten wegens geweldpleging en verkeersovertredingen.
De rancuneuze gevangene vroeg de cipier een handgeschreven briefje te faxen met de tekst ''Ik schiet je in het gezicht als ik de kans krijg. Maar niet nadat ik jouw gezin te grazen neem zoals jij het mijne hebt gepakt''.
De cipier weigerde en gaf de gevangene aan. De advocaat van de opportunistische gevangene zei dat zijn cliënt nooit van plan was zijn dreigement uit te voeren.
(Bron)
Borg ov-chipkaart Amsterdam omlaag

AMSTERDAM - De borg die reizigers in het openbaar vervoer in Amsterdam moeten betalen, gaat volgend jaar omlaag.
De Stadsredio Amsterdam onderzoekt de komende maanden de mogelijkheden om het huidige bedrag van 4 euro op elke rit met een ov-chipkaart naar beneden te brengen. De Stadsregio kwam dat dinsdagavond overeen met de Regioraad Amsterdam na een motie van GroenLinks.
Reizigers die met een ov-chipkaart reizen, betalen per rit 4 euro borg. Als zij vergeten uit te checken na hun reis, wordt de borg afgescheven.
GroenLinks in de hoofdstad stelt voor de borg te verlagen tot de resterende ritprijs. Daarmee zijn reizigers volgens de partij in de praktijk niet meer dan 2 euro kwijt als zij vergeten uit te checken.
De Stadsregio hoopt voor maart haar bevindingen voor het oplossen van het zogenoemde uitchecklek te presenteren. Ook onderzoekt het orgaan waar de borg heen gaat als die niet wordt teruggevraagd door de reiziger en bekijkt of uitcheckpalen bij tramhaltes geplaatst kunnen worden.
''Het is niet de bedoeling dat de ov-chipkaart van reizigers een melkkoe maakt. Het is en blijft van groot belang dat het openbaar vervoer een aantrekkelijk alternatief voor de auto vormt'', aldus de woordvoerder van GroenLinks.
(Bron)
Knut wordt gepest

BERLIJN - Het gaat niet goed met Knut, de beroemdste ijsbeer van Duitsland. Sinds zijn verhuizing naar het grote ijsberenverblijf in de dierentuin van Berlijn wordt hij steeds weer geïntimideerd door zijn collega-ijsberen.
De 3-jarige Knut woont nu samen met drie vrouwtjes, Tosca (zijn 24-jarige moeder), Nancy (21) en Katjuscha (24). Die bijten en bedreigen hem regelmatig.
Vaak zit Knut alleen in een hoekje en kijkt hij angstig uit naar de vrouwtjes. Ook krijgt Knut pas als laatste eten: hij moet wachten tot de drie vrouwtjes genoeg vlees en vis naar binnen hebben gewerkt.
Volgens berenverzorger Heiner Klös is er geen gevaar voor Knut, ''anders zouden we de dieren niet samen in één verblijf laten''. Knut, die nu 270 kilo weegt, heeft volgens hem nog niet genoeg spiermassa om op te kunnen boksen tegen de drie vrouwtjes, die een bondgenootschap hebben gesloten.
Eigenlijk was het de bedoeling van de directie van de dierentuin dat Knut volgend jaar met Nancy en Katjuscha zou gaan fokken. De dierentuin van Berlijn gaat op zoek naar een jonger vriendinnetje voor Knut, nu hij het met de twee oude vrouwtjes niet kan vinden.
Knut werd na zijn geboorte in december 2006 verstoten door zijn moeder. De inmiddels overleden dierenverzorger Thomas Dörflein bracht Knut daarop groot met de fles, op de voet gevolgd door de Duitse media. Het toen nog hagelwitte, donzige, schattige ijsbeertje wist snel de harten van miljoenen Duitsers te veroveren.
Dörflein kreeg toen wasmanden vol huwelijksaanzoeken, maar er kwam ook kritiek op zijn actie. Volgens sommige biologen is het niet goed als ijsberen door een mens worden opgevoed.
Zij voorspelden dat Knut later gedragsproblemen zou krijgen in de omgang met andere ijsberen. Tot verontwaardiging van veel Duitse kinderen vonden de experts dat Knut maar een spuitje moest krijgen.
In de dierentuin blijft Knut de nabijheid van mensen zoeken. Afgezonderd van de drie oude ijsbeervrouwen doet hij zijn kunstjes voor de menselijke bezoekers. De afgelopen jaar zijn al meer dan tien miljoen mensen naar Knut komen kijken.
(Bron)
Kinderen mishandelden leeftijdgenootjes

LEIDSCHENDAM - De politie heeft zes jongens van tussen de 10 en 12 jaar oud uit Leidschendam aangehouden.
Ze hebben geregeld even oude kinderen die van school op weg naar huis waren, mishandeld. Dat meldde de politie woensdag.
In een parkje werden de slachtoffers vanaf begin oktober geschopt en geslagen met onder andere een kettingslot. Ook werd van een van de kinderen de bril afgepakt. De bril werd weggegooid.
De politie heeft de geweldplegers overgedragen aan jeugdzorg. De ouders zijn bij het verhoor betrokken geweest.
Zij reageerden volgens de politie geschokt op het gedrag van hun kind. De basisschool van de jongens neemt maatregelen om herhaling te voorkomen.
(Bron)
GroenLinks eist snel toilet in Sprinters

UTRECHT - GroenLinks wil dat minister Melanie Schultz van Haegen van Verkeer de NS snel gaat verplichten alsnog toiletten te bouwen in de nieuwe Sprintertreinen.
Deze voertuigen hebben geen wc's uit kostenbesparingen omdat reizigers doorgaans niet heel lang in zo'n trein zitten.
Maar GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vindt dat de nood hoog is en gaat daarom tijdens de komende begrotingsbehandeling een amendement indienen om de toestellen aan te passen, zei zij woensdag.
"Nu steeds meer van deze Sprinters worden ingezet, klinkt de roep van vakbonden, ouderen- en reizigersorganisaties om een fatsoenlijk toilet in de trein almaar luider", aldus Van Gent. "Er dreigen zelfs acties."
GroenLinks meent dat er in de spoorsector zelf geld te vinden is om 140 treinen alsnog van een toilet te voorzien.
(Bron)

En dan neem je zo'n Sprinter, weet je het met moeite op te houden tot op het station, en dan mag je op Utrecht Centraal zien dat je een steile trap af komt richting wc's, of dat je nog de tijd hebt iemand te vinden die je kan vertellen waar de gehandicaptenplee is en de deur voor je open kan maken.
Het wildplassen en -poepen zal in de Sprinters op termijn misschien toch toe gaan nemen...
Je kunt van die stickers en designdingen met kattenteenprintjes kopen. Dat is leuk, dat is mooi, dat is hip.
Waarom is het dan niet leuk als je halve vloer vol van die modderkattenteenafdrukjes zit? En je bed? En je dekbed?

dinsdag, oktober 19, 2010

Amerikanen veroordeeld wegens beramen aanslag

NEW YORK - Vier Amerikanen zijn maandag veroordeeld wegens het beramen van aanslagen op synagogen in New York. Ook wilden ze raketten afvuren op vliegtuigen.
De zaak is controversieel, omdat de aanklacht is gebaseerd op de verklaringen van een informant van de FBI. Het is onduidelijk in hoeverre de vier door de FBI'er in de val zijn gelokt.
Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de informant de vier assisteerde, overhaalde en zelfs ompraatte. Volgens de openbaar aanklager was er geen twijfel over de intenties van de vier.
De vier mannen werden gearresteerd net nadat zij, naar wat zij dachten echte, bommen hadden geplaatst bij een synagoge en een Joods gemeenschapscentrum in New York.
Het kostte de jury een week om tot een oordeel te komen. De rechter bepaalt later de hoogte van hun straf, die maximaal levenslang kan zijn.
(Bron)
Gelijkheid man en vrouw in Nederland stokt

GENEVE - Nederland is in de wereld gezakt van de elfde naar de zeventiende plaats wat betreft gelijkheid tussen mannen en vrouwen.
Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Gender Gap Index dat het World Economic Forum in Genève dinsdag heeft uitgebracht.
Het rapport onderzocht 134 landen. IJsland is het land met de meeste gelijkheid, Jemen is de slechtste plaats ter wereld voor vrouwen.
De zeventiende plaats van Nederland is lager dan de negende plaats in 2008 en de twaalfde plaats in de twee jaren daarvoor. Landen als Lesotho en de Filipijnen gaan Nederland voor.
De onderzoekers keken naar het aantal vrouwen dat studeert, werkt en leiding geeft. Wat ze verdienen telt eveneens mee. Ook het aantal vrouwelijke politici is een criterium.
Nederland scoort goed met de vele studentes op universiteiten en hogescholen. Dat vrouwen hier ietsje ouder worden dan mannen is ook in hun voordeel.
Minpunt is dat ons land nog nooit een vrouwelijke premier heeft gekend. De nieuwe regering levert Nederland bepaald geen punten op voor de score in de komende jaren. In de beoogde regering-Rutte zitten slechts drie vrouwelijke ministers, wat maandag nog tot kritiek leidde van EU-commissaris Neelie Kroes.
Wereldwijd gaat het volgens het rapport beter met de gelijkheid van mannen en vrouwen op het gebied van gezondheid en onderwijs. Maar als het aankomt op werk en politiek blijft er een flinke achterstand voor vrouwen.
IJsland heeft de koppositie op de wereldranglijst overgenomen van Noorwegen, dat is uitgekomen op de tweede plaats. De andere Scandinavische landen Finland en Zweden komen op de derde en vierde plaats.
''Nederland krijgt de plaats die het verdient'', concludeert vakcentrale FNV. Vrouwen doen het goed qua opleiding en ook op de arbeidsmarkt, maar zodra zij kinderen krijgen, wordt het minder.
Kinderopvang wordt een luxe, aldus de vakcentrale, die vindt dat het regeerakkoord het er niet beter op maakt. Ook wijst FNV erop dat vrouwen in het nieuwe kabinet niet zichtbaar zijn.
De lagere plaats voor Nederland toont het belang aan van 'Talent naar de top', zegt Esther Raats-Coster van de organisatie die ernaar streeft dat zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid meer vrouwen aan de top komen. ''Zo'n organisatie is nodig om Nederland binnen acceptabele normen te houden.''
(Bron)
Gen dat depressie veroorzaakt ontdekt

NEW HAVEN - Wetenschappers hebben een gen ontdekt dat een belangrijke rol lijkt te spelen bij het ontstaan van een depressie. De ontdekking kan de zoektocht naar een medicijn helpen, meldde de universiteit Yale in de Verenigde Staten zondag.
Het gen heet MKP-1 en is ontdekt door de genen van 21 depressieve mensen te vergelijken met de genen van achttien gezonde mensen.
Het gen MKP-1 dient als de aan- en uitknop van een serie chemicaliën die cruciaal zijn voor het goed functioneren van de hersenzenuwcellen.
De onderzoekers schakelden het gen MKP-1 uit in muizen. De proefdieren bleken niet vatbaar voor stress, terwijl muizen met het gen symptomen van depressie vertoonden.
Wat de precieze oorzaak van een depressie is, is nog altijd niet duidelijk. Wetenschappers geloven dat er meerdere oorzaken zijn, waaronder genetische. De symptomen van een depressie verschillen sterk per patiënt en 40 procent van de patiënten is niet geholpen met de nu bestaande medicijnen.
(Bron)
Duits spoorbedrijf gaat rijden tussen Londen en Amsterdam

LONDEN - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn wil vanaf 2013 reguliere diensten gaan onderhouden door de Kanaaltunnel van Londen naar Frankfurt en Amsterdam.
Dat meldde de Britse zender BBC dinsdag.
DB wil dagelijks drie diensten uitvoeren die ook de stations van Brussel, Keulen en Rotterdam aan zullen doen. Het Duitse spoorbedrijf moet nog wel toestemming krijgen van de autoriteiten in verband met de veiligheidseisen, maar volgens DB gaat dat lukken.
Tot nu toe is Eurostar Group, een gezamenlijke onderneming van de Franse, Belgische en Britse spoorwegen, de enige exploitant van passagierstreinen in de tunnel met de Eurostardiensten.
Volgens Eurotunnel, de exploitant van de tunnel, is er nog voldoende capaciteit voor andere dienstverleners.
De treinen van DB zullen vanuit Londen vertrekken richting Brussel en daar gesplitst worden. De helft van de trein gaat dan via Rotterdam naar Amsterdam, de andere helft via Keulen naar Frankfurt.
De reis tussen Londen en Amsterdam gaat naar verwachting ongeveer vier uur duren, naar Frankfurt vijf uur.
In de nacht van maandag op dinsdag is een trein van DB bij wijze van proef door de tunnel gereden.
(Bron)
'Boycot bioscopen waar horrorfilm Sint draait'

AMSTERDAM - Ouderorganisatie Ouders & Coo roept ouders van jonge kinderen op in de periode van november tot begin december niet met hun kroost naar bioscopen te gaan waar de film Sint wordt vertoond.
Ze lopen volgens de organisatie kans dat hun kinderen ''gruwelijke beelden'' van de horrorfilm van regisseur Dick Maas te zien krijgen, maakte ze dinsdag bekend.
"Dick Maas en de bioscopen die de film in hun programma opnemen, tonen weinig gevoel te hebben voor deze warme kindertraditie. Door Sinterklaas als een horrorfiguur neer te zetten, poogt Dick Maas bewust de traditie om zeep te helpen'', aldus directeur Werner van Katwijk van Ouders & Coo.
''We leven in een vrij land dus heeft hij het recht om een dergelijke film te maken. Maar ouders hebben dan ook het recht op dat moment de bioscoopwereld te boycotten. Het kinderfeest is hun meer waard dan dit artistieke gedrocht van Dick Maas.''
De organisatie heeft ook kritiek op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en oud-minister Ronald Plasterk, aangezien het ministerie een financiële bijdrage heeft geleverd aan de film.
Ouders & Coo is niet de eerste organisatie die valt over Sint, een komische horrorfilm waarin de bekende bisschop Sinterklaas wordt geportretteerd als een bloeddorstige maniak die met veel plezier kinderen onthoofdt.
Afgelopen weekeinde maakte de Reclame Code Commissie bekend dat ze onderzoek doet naar de promotiecampagne. Op de poster is bijvoorbeeld een silhouet te zien van een grimmige Sinterklaas. De klagers vinden de poster en trailer van de film niet geschikt voor jonge kinderen.
Ook het NICAM, de organisatie die verantwoordelijk is voor de leeftijdskeuring van audiovisuele media in Nederland, kreeg veel klachten binnen over de reclame-uitingen voor de film. Eerder liet ook het Sint-Nicolaasgenootschap al zijn onvrede horen over de onconventionele film van Maas.
(Bron)

Sint is echt heilig, en daar moet je kennelijk van afblijven.
Ik vind het wel humor, zo'n film, en de poster is een beetje eng maar toont geen bloederig tafereel. Maar goed, ik heb geen kinderen, dus misschien zie ik het verkeerd.
'Mensen met overgewicht kosten zorg meer dan rokers'

GRONINGEN - Mensen met serieus overgewicht kosten de zorg meer dan rokers. Dat komt doordat rokers eerder doodgaan en dus minder lang leven met beperkingen.
''Van roken ga je dood, door zwaarlijvigheid word je afhankelijk van anderen'', zo vat econoom Mieke Reuser van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut haar onderzoek naar risicofactoren voor zorgafhankelijkheid samen.
Reuser promoveert deze maand aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij vond uit dat mensen met matig overgewicht niet eerder doodgaan dan mensen met een normaal gewicht, maar ze hebben op oudere leeftijd wel meer gezondheidsklachten.
Mannen met overgwicht leven zelfs langer dan degenen die aan de magere kant zijn. Alleen extreme zwaargewichten gaan eerder dood, maar daarvan zijn er volgens de promovenda relatief weinig.
Reuser analyseerde de gegevens van 30.000 Amerikanen van wie de gezondheid tussen 1992 en 2004 nauwkeurig is gevolgd.
Volgens haar ''bieden de Amerikaanse cijfers een blik op onze eigen toekomst, want ook in Europa worden we steeds dikker, maar we worden er niet minder oud om.'' De levensverwachting is in de afgelopen eeuw met gemiddeld dertig jaar toegenomen.
Het is bekend dat hoger opgeleiden langer leven en minder lang last hebben van fysieke en cognitieve klachten (problemen met het geheugen). Reuser vond dat hoogopgeleide mannen van 55 jaar en ouder gemiddeld nog 1,1 jaar met cognitieve beperkingen leven terwijl laagopgeleide mannen in die situatie nog 2,7 jaar in leven blijven.
Voor vrouwen is dat respectievelijk 1,9 en 3,8 jaar. Volgens Reuser komt dat omdat hoogopgeleiden schade aan hun hersenen beter kunnen compenseren, waardoor ze cognitief verval langer kunnen uitstellen. Maar als eenmaal is vastgesteld dat ze dement zijn, is het stadium van aftakeling verder gevorderd en gaan ze sneller dood.
''Wie oud wil worden, moet stoppen met roken, maar hoeft niet te gaan lijnen. Wie lang gezond wil blijven, moet wel op zijn gewicht letten'', zo stelt de promovenda.
(Bron)
99-jarige begint aan studie

GUWAHATI - Aan de universiteit van de Indiase stad Guwahati heeft de 99-jarige Bholaram Das zich ingeschreven als student. Hij is van plan te promoveren op de verspreiding van een bepaalde stroming binnen het hindoeïsme.
Volgens Das is er ''geen leeftijdsgrens voor het verwerven van kennis''. Hij ging 39 jaar geleden met pensioen als rechter.
Das kijkt naar eigen zeggen terug op een vervuld leven, met vijf zoons, een dochter, tien kleinkinderen en één achterkleinkind.
(Bron)
Boulimia vaker in de stad dan op platteland

GRONINGEN - Boulimia nervosa, een eetstoornis waarbij iemand in korte tijd enorme hoeveelheden eten verorbert en weer uitbraakt, komt vijf keer vaker voor in de stad dan op het platteland.
Dit blijkt uit onderzoek van Gabriëlle van Son. Zij promoveert op 27 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De conclusie is opmerkelijk, omdat de verwante eetstoornis anorexia nervosa op het platteland even vaak voorkomt als in de stad.
De aandoeningen hebben mogelijk verschillende oorzaken en moeten dus ook verschillend worden behandeld, betoogt Van Son. ''Ze worden nu nog te veel over één kam geschoren.'' In Nederland lijden naar schatting 40.000 mensen aan een ernstige eetstoornis.
Eetstoornissen komen vooral voor bij vrouwen. Van alle patiënten met anorexia nervosa is een op de tien man, bij boulimia nervosa ligt dit zelfs lager.
Uit het onderzoek blijkt ook dat een patiënt een grotere kans op herstel heeft als de stoornis voor het twintigste levensjaar wordt ontdekt. Van Son: ''Hoe langer eetstoornissen onbehandeld blijven, hoe verder deze ingesleten kunnen raken in gewoonten, gedrag en gedachten.''
Dit is vooral een uitdaging voor de huisartsen, voor wie het lastig is deze psychische problematiek te herkennen.
(Bron)
'Filebestrijding op losse schroeven'

AMSTERDAM - Plannen voor het aanleggen van meer asfalt, investeringen in het spoor en de fileaanpak worden mogelijk niet uitgevoerd.
Aardgasopbrengsten die voorheen naar een speciaal fonds gingen waaruit nieuwe wegen en spoorbanen worden gefinancierd, verdwijnen voortaan rechtstreeks in de schatkist.
In het regeerakkoord staat over het fonds daarnaast dat 'de onbelegde ruimte' ten goede komt aan de algemene middelen. Deze 'onbelegde ruimte' betreft alle plannen die wel door het vorige kabinet zijn aangekondigd, maar nog niet officieel zijn bekrachtigd door de ministerraad.
Dat meldt De Telegraaf dinsdag op basis van welingelichte kringen rond het Binnenhof.
Welke plannen worden geschrapt, wilde het ministerie van infrastructuur nog niet bekendmaken. PvdA-Kamerlid Diederik Samsom stelt dat in het regeerakkoord staat dat tot 2020 6,5 miljard euro wordt bezuinigd op wegen, water, milieu en kennis en innovatie en dat daardoor de filebestrijding geheel zal stilvallen.
D66-Kamerlid Wouter Koolmees denkt dat het fonds zal worden afgeschaft. Hij stelt dat het kabinet niet bereid is echte hervormingen in te voeren en daarom maar geld weghaalt bij projecten die de economie aantoonbaar beter maken.
(Bron)
Myanmar zet Kachinminderheid onder druk

YANGON - Een militie van het Kachinvolk in Myanmar (Birma), een etnische minderheid in het noorden van het land, wordt belegerd door het regeringsleger. Dat meldde de BBC dinsdag.
De militie zegt dat een van haar kantoren is omsingeld door het leger van Myanmar en dat het zich rondom een van de eigen kampen bij de Chinese grens heeft gegroepeerd.
De belegering volgt op de arrestatie van drie leden van de militie, die zich het Kachin Onafhankelijkheids Leger noemt.
De Kachin strijden voor meer autonomie. De bevolkingsgroep heeft echter al zestien jaar een staakt-het-vuren met de junta, de militaire regering van Myanmar.
De militie wees onlangs een voorstel van de regering van de hand om zich te laten ontwapenen en een officiële grensbewakingseenheid te worden.
(Bron)
'Producent pepperspray betaalde steekpenningen'

AMSTERDAM – De Amerikaanse producent van de pepperspray waarmee het Nederlandse politiekorps in 2002 werd uitgerust, heeft steekpenningen betaald aan een Rotterdamse politieman en zich zo van een miljoenencontract verzekerd. Dat meldt de Volkskrant dinsdag.
De krant is in het bezit van de volledige bekentenis die de Amerikaan in 2009 aflegde.
Het document, dat onlangs door het Amerikaanse ministerie van Justitie is vrijgegeven, zou onderdeel zijn van onderzoek naar een grote omkopingszaak waarbij meer dan twintig handelaren wereldwijd ambtenaren en politici hebben omgekocht.
(Bron)
Italiaans maffialid opgelost in zuur

MILAAN - Een vrouwelijk maffialid in Milaan dat wel eens tips gaf aan de politie, blijkt te zijn opgelost in bijtend zuur door haar familieleden, meldde de Italiaanse politie maandag. De familie was boos dat de 35-jarige Lea Garofalo met de politie had samengewerkt.
De politie heeft zes verdachten gearresteerd, onder wie de vader van haar dochter. Dat meldt de Corriere della Sera, één van de grootste kranten van Italië. Carlo Cosco, haar ex-man zit achter de moord, volgens de politie.
De vrouw had de politie zeven jaar lang informatie gegeven over haar familie en die van haar ex-man.
Beide families zijn volgens de politie verbonden met de misdaadorganisatie 'Ndrangheta', die haar basis heeft in het zuiden van Calabrië. Die zou de rijkste en machtigste misdaadtak van Italië zijn.
In juli heeft de politie al eens driehonderd mensen opgepakt die lid zouden zijn van deze maffiatak.
(Bron)
Scholier klimt na conflict in kerktoren

KOOG AAN DE ZAAN - Een scholier is dinsdagochtend na een conflict op school weggerend en in een nabijgelegen kerktoren in Koog aan de Zaan geklommen.
Dit heeft de politie bekendgemaakt. De brandweer heeft rond de kerk vangnetten geplaatst en hulpverleners proberen hem ''naar beneden te praten''.
(Bron)

maandag, oktober 18, 2010

Neus kapster 'stort in' door werk in salon

AMSTERDAM - Bij menigeen zal een kapsalon vooral positieve associaties oproepen, maar dat geldt niet meer voor de 51-jarige Edwina Phillipson. De Britse kapster raakte door haar werk in de salon bijna haar neus kwijt.
Phillipson werd onaangenaam verrast toen bleek dat haar neus instortte, nadat zij tientallen jaren tijdens haar werk haartjes had ingeademd. Deze haarresten veroorzaakten een infectie, waardoor uiteindelijk zelfs een gat ontstond in het tussenschotje van haar neus.
Het probleem begon twaalf jaar geleden, toen de neus van de kapster geïrriteerd raakte door de kleine haartjes. Het werd alleen maar erger toen ze eraan krabde en een open wond veroorzaakte.
"Het veroorzaakte verschrikkelijke pijn in mijn neusholte, hoofdpijn en ademhalingsproblemen," aldus Phillipson tegen Daily Mail. "Het zijn niet alleen de haartjes, maar ook de dode huidcellen, gel en andere deeltjes die het werk met zich meebrengt."


Phillipson onderging een operatie waarbij chirurgen kraakbeen uit haar oor in het tussenschotje van haar neus plaatsten. Ze kreeg van de dokter vervolgens twee keuzes: haar kappersschaar aan de wilgen hangen of een masker dragen tijdens haar werk.
Phillipson begon hierop haar eigen kapsalon, zodat ze voortaan een masker kan dragen. "Mensen begrijpen het als je ze uitlegt wat er aan de hand is. Ik mocht van mijn werkgevers geen masker dragen, omdat het geen goede invloed zou hebben op de zaak."
(Bron)

Iedereen kent het gekriebel van na een kappersbezoek, dus is het voorstelbaar dat die haartjes ook in je neus terecht kunnen komen. Brrr.
Demonstratie tegen verkrachtingen Congo

BUKAVU - Duizenden vrouwen hebben zondag geprotesteerd tegen seksueel geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo.
De vrouwenmars in de stad Bukavu werd geleid door Olive Lembe Kabila, echtgenote van de Congolese president Joseph Kabila.
De demonstratie verliep vreedzaam. Veel betogers droegen borden met teksten als ''Nee tegen seksueel terrorisme''.
''Het is belangrijk om erbij te zijn, want geweld tegen vrouwen wordt systematisch ingezet als oorlogswapen'', zei Miriam Nobre van de Wereldvrouwenmars, die de demonstratie had georganiseerd.
''We vechten hier al jaren tegen. Het lijkt alsof de internationale gemeenschap nu echt geïnteresseerd is in onze problemen'', sprak Nene Rukunghu, arts in een ziekenhuis in Bukavu waar verkrachtingsslachtoffers worden behandeld.
De Verenigde Naties schatten dat er vorig jaar 15.000 vrouwen zijn verkracht in het oosten van Congo.
Meerdere Congolese en buitenlandse rebellengroepen zijn in het gebied actief. Ook militairen worden beschuldigd van seksueel geweld.
''We moeten vechten tegen straffeloosheid, zodat de daders worden gestraft en de vrouwen hun waardigheid kunnen herwinnen'', betoogde de arts Nene Rukunghu.
''Congolese vrouwen zijn sterk en kunnen opnieuw opstaan, ondanks wat ze moeten verduren.''
(Bron)
Wat kun je toch een spierpijn krijgen van een uur bij de tandarts zitten.
'Pterosaurus vloog recordafstanden'

AMSTERDAM – Pterosauriërs, de grootste vliegende dieren die ooit hebben geleefd, waren in staat om maarliefst 16.000 kilometer aan één stuk te vliegen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Amerikaanse paleontologen.
Pterosauriërs lieten zich bij het vliegen van hun recordafstanden waarschijnlijk voortdrijven door stijgende luchtstromen. De dieren profiteerden daarbij van hun vleugels met een spanwijdte die kon oplopen tot 10 meter.
Door hun grote zweefvermogen konden de dieren rond de 16.000 kilometer per vlucht afleggen. Dat hebben onderzoekers van de Chatham Universiteit in Pittsburgh verklaard op een bijeenkomst van de Society for Vertebrate Paleontology.
“Pterosauriërs klapperden waarschijnlijk steeds maar een paar minuten achter elkaar met hun vleugels”, verklaart hoofdonderzoeker Michael Habib op National Geographic News. “Vervolgens moesten ze hun spieren laten rusten. Dan zweefden ze door de lucht zonder krachten te verspillen.”
Pterosauriërs leefden 220 miljoen jaar geleden en waren de grootste vliegende dieren die ooit op aarde voorkwamen. De gemiddelde pterosaurus was ongeveer even groot als een giraffe.
De dieren moesten dan ook een gigantische hoeveelheid vetreserves verbranden om zichzelf in de lucht te houden: ongeveer 80 kilo. “In feite verbrandden ze een hoeveelheid vet die gelijk stond aan het gewicht van een gemiddeld modern mens”, aldus Habib.
De bevindingen van de wetenschappers zijn gebaseerd op nieuwe modellen van de spanwijdte, vleugelvorm en het gemiddelde lichaamsgewicht en vetpercentage van pterosauriërs.
Volgens de onderzoekers is hun berekening van de maximale vliegafstand van de dieren redelijk conservatief. “De laagste schattingen liggen rond de 8.000 kilometer”, aldus Habib. “Maar bij de hoogste schatting loopt de afstand op tot wel 32.000 kilometer.”
(Bron)