zaterdag, juni 25, 2005

Gedumpte 78-jarige schiet bejaarde ex-minnaar dood

Een 78-jarige vrouw die een relatie onderhield met een 85-jarige medebewoner heeft in een bejaardenhuis in de Amerikaanse stad Atlanta de man doodgeschoten nadat hij een einde had gemaakt aan hun verbintenis. "Ik heb het gedaan en ik zou het opnieuw doen", aldus de vrouw tegenover de politie.
De ex-minnaar werd met een antiek pistool beschoten toen hij de krant zat te lezen. "De overleden man en de schutter hadden ongeveer een jaar een relatie, waar de man kort voor de schietpartij een einde aan had gemaakt", aldus een politiewoordvoerder.
De vrouw werd na het incident aangehouden en vrijdag na een betaling van een borgsom van 25.000 dollar voorlopig op vrije voeten gesteld. De vrouw moet het bejaardenhuis verlaten en voorlopig intrekken bij een kleindochter, bepaalde de rechter.
Namens de grootmoeder bood de kleindochter vrijdag excuses aan voor het misdrijf. "We kunnen niet veranderen wat ze gedaan heeft, maar het spijt ons zeer", verklaarde de kleindochter tegenover de rechter, tot kenbaar ongenoegen van de bejaarde vrouw.
(Bron)
Omroepen gaan met elkaar concurreren

DEN HAAG - De NPS wordt opgeheven en de publieke omroepen gaan met elkaar concurreren om programma's uitgezonden te krijgen. Hiermee kondigt staatssecretaris Van der Laan van Media vrijdag haar toekomstvisie aan op de publieke omroep na 2008.
Nu de NPS, met ruim driehonderd medewerkers, wordt opgeheven is onduidelijk of programma's als NOVA, Zembla en Buitenhof overeind blijven. De NPS-programma's als Sesamstraat en Klokhuis blijven bestaan, omdat de staatssecretaris daarvoor budgetgaranties heeft bedongen. Andere omroepen kunnen die programma's maken.
Het zogeheten Nederlandse bestel, met verschillende omroepverenigingen, blijft gehandhaafd. De omroepen krijgen echter alleen de garantie dat hun programma's die vallen onder de noemer 'opinie en debat' worden uitgezonden. Alleen voor die categorie krijgen ze een gegarandeerd budget, de helft van hun huidige budget. Als ze programma's in de categorie 'cultuur en overig' willen maken, moeten ze concurreren met de andere zendgemachtigden.
Als die programma-ideeën door de raad van bestuur Publieke Omroep (PO) niet worden goedgekeurd, mogen de omroepen ook bij de commerciële zenders hun product verkopen. In die hoedanigheid worden omroepen beschouwd als een externe producent, zoals bijvoorbeeld Endemol en IDTV dat ook zijn. Volgens Van der Laan is deze constructie ook volgens Europese regels houdbaar, als de boekhouding (publieke en commerciële activiteiten) maar gescheiden is.
Naast de traditionele omroepen mogen ook andere partijen in de categorie 'cultuur en overig' programma's aanbieden die dan weer door de raad van bestuur van de PO worden beoordeeld. De NOS is straks geheel verantwoordelijk voor de categorie 'nieuws en sport'.
Omdat de NOS daarin wordt gezien als een onafhankelijke partij, mag die niet meer samenwerken in een opinieprogramma zoals NOVA. In het nieuwe bestel blijft wel het ledenaantal van de omroepen overeind als criterium om geld te krijgen. Ze moeten echter in de visie van Van der Laan minimaal 5 procent van het totale aantal omroepleden hebben. "We moeten nog bepalen hoe het budget van een omroep zal groeien als hij flink boven dat minimumaantal zit. Trapsgewijs zal dat budget telkens toenemen", aldus Van der Laan.
De NPS reageerde zeer teleurgesteld op het kabinetsvoorstel. "De stap naar een werkmaatschappij die programma's maakt, wat aanvankelijk het plan was, is logisch, maar de stap om de NPS op te doeken is dat niet. Het is ook niet duidelijk wat het idee daarachter is", zegt directeur W. van Beusekom.
PO-voorzitter H. Bruins Slot kan zich in grote lijnen vinden in het akkoord. Hij vindt dat de politiek een duidelijke keuze heeft gemaakt voor een eenduidige aansturing van het bestel door de raad van bestuur. Toch denkt hij dat er voldoende waarborgen zijn ingebouwd om te voorkomen dat er een staatsomroep ontstaat.
Bepaalde onderdelen uit het akkoord zinnen Bruins Slot niet. Zo had de NPS wat hem betreft niet opgeheven hoeven te worden. Verder vindt hij dat de politiek randvoorwaarden had moeten inbouwen om het voortbestaan van een dagelijks achtergrondprogramma als Nova te garanderen.
Hij gaat snel met de betrokken partijen in gesprek om over dit soort zaken te spreken. Volgens hem zijn er ook nog wel mogelijkheden om aan het coalitieakkoord te schaven. "Als de omroepplannen eergisteren nog anders waren, dan kunnen ze morgen ook wel weer veranderd zijn", aldus de voorzitter.
De oppositie in de Tweede Kamer kraakt de plannen van Van der Laan, die voortvloeien uit een compromis van de regeringspartijen. De omroepverenigingen blijven wel bestaan, evenals drie tv-netten, maar hebben in de toekomst veel minder in de melk te brokken. Bovendien kunnen ze geen populaire programma's meer uitzenden.
(Bron)
TT-organisatie 'heel erg boos' op NCRV

ASSEN - Grote paniek heeft zich zaterdag meester gemaakt van de organisatie van de TT in Assen. In de vroege ochtend had bestuurslid Arend de Vries in het NCRV-programma Plaza op Radio 2 bekendgemaakt dat de 75e Grote Prijs van Nederland voor wegmotoren niet zou doorgaan.
De hevige regenbuien in de nacht van vrijdag op zaterdag zouden het circuit onder water hebben gezet en racen onmogelijk maken.
"Klinklare onzin", zegt Willem Lute, woordvoerder van de TT. "Heel erg jammer dat de NCRV heeft verzuimd het verhaal op waarheid te controleren. Meneer Arend de Vries is geen bestuurslid. Wie het wel is? Geen idee, maar wel een onverlaat. Als mensen zo'n boodschap op de radio serieus nemen, blijven ze weg. En dat zou ons grote financiële schade berokkenen."
Want de TT gaat natuurlijk gewoon door. Al zo vaak regende het op de wedstrijddag, maar nooit werden de races om die reden afgeblazen. "Op dit moment is het redelijk droog en rijden de motoren hun opwarmrondjes. En gelukkig zijn er al enkele tienduizenden toeschouwers binnen."
Lute kan de grap niet echt waarderen, maar de NCRV aanklagen gaat hem op dit moment te ver. "Dat is ook nog niet ter sprake gekomen. We hebben wel zo snel mogelijk de zaak proberen recht te zetten met een persbericht. Maar het is duidelijk dat we vanmorgen even heel erg boos waren."
(Bron)

Ik heb het gehoord, het klonk erg geloofwaardig maar het verhaal was uiterst onwaarschijnlijk.
Nationale Nederlanden in de fout bij berekeningen

DEN HAAG - De verzekeraar Nationale Nederlanden is in de fout gegaan met het berekenen van opbrengsten uit beleggingsverzekeringen. De polishouders kregen tien jaar lang bij de aanschaf van een beleggingsverzekering rekenvoorbeelden voorgeschoteld die helemaal niet klopten.
Daardoor leek het dat zij aan het einde van de looptijd van de polis meer zouden ontvangen dan in werkelijkheid het geval was. Ongeveer een half miljoen beleggers zijn hierdoor getroffen, liet topman L. Wijngaarden zaterdag weten.
Hij bevestigde een bericht in De Telegraaf dat zijn bedrijf verkeerde berekeningen heeft gemaakt. Het dochterbedrijf van bankonderneming ING ontdekte de misleidende becijfering reeds drie jaar geleden, maar had het naar eigen zeggen te druk met andere, belangrijkere zaken om de betrokken klanten in te lichten. Dit zou pas begin volgend jaar gebeuren.
"In 2002 bleek dat er verschillen waren in de berekeningen bij de software van onze tussenpersonen en onze eigen administratieve systemen. Iedereen die te kort komt, gaan we compenseren", aldus Wijngaarden. Hij spreekt van een programmeerfout. Het concern heeft al 65 miljoen euro opzijgezet voor een compensatieregeling. Per gedupeerde klant kan de tegemoetkoming variëren van een paar euro tot ongeveer 1500 euro.
Nationale Nederlanden ontdekte in 2002 bij een routinecontrole dat er een cruciaal verschil bestond tussen de software waarmee beleggingsadviseurs offfertes opstellen en zijn eigen administratieve computersystemen. "Bij de berekening van eindkapitalen bleken de uitkomsten tussen de twee systemen te verschillen", zegt Wijngaarden. Na de ontdekking werd de fout spoedig hersteld, zodat klanten vanaf 2002 de juiste berekening kregen voorgelegd. Toen werd volgens de topman al besloten om gedupeerde klanten te compenseren.
Hij vindt het zelf niet merkwaardig dat er na 2002 niets is ondernomen, op het corrigeren van de systemen na, en dat de betrokken klanten in het ongewisse zijn gelaten. "Het is een heel ingewikkeld systeem en Nationale Nederlanden had toen andere dingen aan het hoofd. Er moesten allerlei producten aangepast worden door veranderde wetgeving. Ik weet zeker dat onze klanten zullen begrijpen dat we toen prioriteit hebben gegeven aan belangrijkere zaken, zoals pensioenpremieaftrek, om fiscale problemen te voorkomen", meent Wijngaarden.
Nationale Nederlanden stelt verder dat de kwestie al in een vroeg stadium is voorgelegd aan De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het bedrijf verwacht op basis van die contacten dan ook geen boetes wegens de misrekeningen. Om zeker te weten dat alle berekeningen kloppen zal Nationale Nederlanden ze door een extern accountantsbureau laten controleren, liet Wijngaarden weten.
(Bron)
Politie speurt naar 'seriezoener'

AMSTERDAM - De politie heeft de jacht geopend op een man die in Amsterdam vrouwen lastigvalt door hun vanuit het niets een tongzoen te geven. De 'seriezoener' slaat vooral toe in de metrostations tussen de binnenstad en Amsterdam-Zuidoost.
Volgens de politie hebben inmiddels zeven vrouwen aangifte gedaan. Ze sluit niet uit dat er meerdere slachtoffers zijn.
De man benadert de vrouwen van achteren door ze aan te tikken. Als ze zich omdraaien, grijpt hij hen vast en zoent ze vol op de mond waarbij hij zijn tong naar binnen duwt. De slachtoffers, variërend in de leeftijd van zeventien tot halverwege de dertig jaar oud, blijven na een paar seconden verbouwereerd achter.
Volgens de politie hebben de meeste incidenten half mei plaatsgevonden. Het is lastig de 'seriezoener' op te sporen, omdat zijn signalement onduidelijk is. De vrouwen zijn volgens een woordvoerder vaak zo overdonderd, dat ze niet goed kunnen navertellen hoe hij eruitzag.
Vermoedelijk gaat het om een negroïde man gekleed in een zwarte jas met capuchon met een tenger postuur en tussen 1,70 en 1,80 meter lang. Hij wordt op ongeveer twintig jaar geschat. De politie heeft wel DNA kunnen bemachtigen, omdat een vrouw direct nadat ze was gezoend, bij de politie speeksel kon afgeven.
(Bron)

Die laatste zin doet me helemaal huiveren, ik vraag me dan toch af hoe hard die man kwijlt...
Jongen vermist na sprong van brug

ROERMOND - Politie en brandweer hebben de zoekactie naar een jongen van ongeveer 14 jaar die zaterdagavond van de Maasbrug sprong, gestaakt. "We gaan er vanuit dat de jongen de sprong heeft overleefd en zelfstandig het water uit is gekomen", aldus een woordvoerder. "Anders had zijn vriend die erbij was, zich wel gemeld."
Politie en brandweer gingen over tot actie omdat een getuige had gezien hoe de jongen in de 15 meter lager gelegen Maas sprong. Hij was samen met een vriend en zwaaide nog naar hem voordat hij de duik nam. "De jongen kwam niet meer boven", aldus een ooggetuige.
(Bron)
Nieuwe ervaring: wakker worden van het onweer, niet van de knallen maar van de stroboscoopachtige flitsen. Lampen aangedaan om mezelf niet een stuip in te jagen met dat discolicht, al snel met bijbehorend geluid.
Kat een was aan het grauwen in de tuin, kat twee zat daar naar te kijken, maar toen het nog harder ging rommelen kwamen ze allebei binnen. Deur maar even dichtgedaan, want we waaiden binnen zelfs bijna weg.
Een zacht regentje veranderde in een zondvloed, maar niet voor lang. Al snel was het weer droog, en het onweer duurde vanaf dat ik wakker werd pakweg drie kwartier. Het beloofde spectaculair noodweer te worden maar het viel eigenlijk een beetje tegen ;-)
In elk geval werd het toen het onweer eenmaal weg was ineens nog veel warmer (waarschijnlijk het effect van nog meer vocht in de lucht), en nu is het iets koeler en tijd om alles weer tegen elkaar open te zetten.
Volgens de weerberichten moeten de echte buien hier nog komen, ik wacht af - de bermen hier zien al helemaal geel, het waterpeil in de sloten zakt, er mag wel wat bij.

vrijdag, juni 24, 2005

Als je in de raamopening zit, kun je alles in de gaten houden:

Image hosted by Photobucket.com
Vorig jaar had ik 1 aardbeienplant. Die heb ik gescheurd, 1 deel overleefde dat uiteindelijk niet, de andere helft ging vrolijk aan de groei.
Dit is de oogst:

Image hosted by Photobucket.com
Wie weet wat dit is? Pakweg een meter hoog, bloeit van onder naar boven, bloemen blijven een dag goed en ruiken heerlijk (als je je neus er in stopt).
Foto van het blad staat op Beeldsoep

Image hosted by Photobucket.com
Kinderen lijden onder postnatale depressie vaders

LONDEN - Postnatale depressies bij vaders hebben een slechte invloed op het gedrag en de emotionele ontwikkeling van kleine kinderen, vooral bij jongens. Jongetjes met depressieve vaders blijken twee keer zoveel gedragsproblemen als andere kinderen te hebben.
Dat blijkt uit een Brits onderzoek dat vrijdag in de nieuwe editie van het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd. Aan de Britse studie, die werd uitgevoerd door de University of Oxford, deden 12.800 stellen mee. Met behulp van vragenlijsten werden zowel moeders als vaders getest op de aanwezigheid van een postnatale depressie.
Postnatale depressies komen meer voor bij moeders, maar kunnen ook bij vaders toeslaan. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat ongeveer 13 procent van alle moeders na een zwangerschap depressief wordt, tegen 7 procent van de vaders.
"Onze bevindingen tonen aan dat postnatale depressies bij vaders een blijvend negatief effect hebben op het gedrag en de emotionele ontwikkeling van kleine kinderen", aldus onderzoeker Paul Ramchandani.
(Bron)
Shell bouwt grootste zonne-energiecentrale ter wereld

DEN HAAG - Shell gaat in het Duitse Beieren een zonne-energiecentrale bouwen met een capaciteit van 10 MWp (megawattpiek), voldoende om jaarlijks circa 3300 Duitse huishoudens van stroom te voorzien. Het gaat om de grootste zelfstandige, aan het elektriciteitsnet gekoppelde zonne-energiecentrale ter wereld.
De centrale, bestaande ongeveer 62.500 modules, wordt gebouwd op een voormalige militair terrein nabij Pocking in Beieren (Duitsland). De totale lengte van de modules is 16,5 kilometer. In augustus vangen de werkzaamheden aan, in maart 2006 moet de bouw zijn afgerond.
Shell Solar, dat zich binnen het Nederlands-Britse energieconcern bezighoudt met zonne-energie, is de hoofdaannemer van het project van 40 miljoen euro. De andere partners zijn de in duurzame energie gespecialiseerde Duitse projectontwikkelaar Martin Bucher en vastgoedleasebedrijf CLI van de Commerzbank.
Dat de centrale in Duitsland wordt gebouwd, heeft te maken met de gunstige subsidieregeling in dat land voor duurzame energie.
Zonder de subsidie zou het project verliesgevend zijn, zei een woordvoerder van Shell vrijdag. Eerder bouwde Shell een zonne-energiecentrale met een vermogen van 5 MWp op een voormalige afvalstortplaats van een bruinkoolmijn nabij Leipzig in Duitsland.
(Bron)
'Draagvleugelboten niet veilig genoeg'

DEN HAAG - De veiligheid van de snelle draagvleugelboten die op het Noordzeekanaal varen, is onvoldoende. Dat stelt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid na onderzoek van een ongeluk met een dergelijk schip in 2003.
Een draagvleugelboot van Naco Ferries en Connexxion, op weg van Velsen naar Amsterdam, voer destijds tegen een kade vlak bij de Fosfaatweg in Amsterdam. Door dat ongeval raakten 21 van de 71 opvarenden gewond. Directe aanleiding was niet een technisch mankement, maar een koerswijziging die te laat werd opgemerkt. Het is onduidelijk waarom de bemanning niets in de gaten had.
Naco Ferries/Connexxion is zich volgens de raad onvoldoende ervan bewust geweest wat het betekende om met draagvleugelboten, die zestig kilometer per uur gaan, te gaan varen. Het onderhoud van de schepen is gebrekkig, de vervoerder heeft nauwelijks lering getrokken uit eerdere incidenten en de bemanningen hebben geen aanvullende trainingen gehad. De onderzoeksraad eist dat de onderneming meer doet om de veiligheid van de passagiers te garanderen.
De raad uitte verder felle kritiek op het Centraal nautisch beheer Noordzeekanaal, dat verantwoordelijk is voor de scheepvaart. De instantie is lichtzinnig omgesprongen met een speciale ontheffing voor Naco Ferries/Connexxion. Het bedrijf mag zestig kilometer puur varen, het normale verkeer slechts achttien kilometer per uur.
De Onderzoeksraad adviseert het nautisch beheer de ontheffing in te trekken of de uitgangspunten te herzien. Nu wordt bijvoorbeeld uitgegaan van een "onrealistische" stopweg van zestig meter voor draagvleugelboten.
Connexxion geeft toe dat er twee jaar geleden onvoldoende werk was gemaakt van de veiligheid op de draagvleugelboten. Maar inmiddels is dat al behoorlijk verbeterd, zei een woordvoerder van het concern. Begin dit jaar is een bestuurder voor veiligheidszaken ingehuurd die de zaken op orde moet stellen. Bovendien krijgen de bemanningen van de snelle veerboten tegenwoordig een extra opleiding.
(Bron)
NS doet cateringproef in treinen

De NS voert deze week een nieuwe proef uit in enkele treinen. De reizigers kunnen van een wandelende 'koffiejuffrouw' (of -meneer) een kopje koffie, cappucino of thee krijgen. Eventueel kan de reiziger daar nog een gevulde koek bij nemen. De warme dranken kosten anderhalve euro, de gevulde koek één euro.
Cyril Stouten, die meewerkt aan deze proef, vertelt: "Vandaag begon ik om half acht. Ik kreeg mijn buideltasje met wisselgeld en mijn andere tasje met de gevulde koeken, lepeltjes, suiker enzovoort. Daarna kreeg ik een zware en vooral warme rugzak, waar een reservoir in zat met kokend water. Om twee over acht uur stapte ik op de trein van Utrecht CS naar Amsterdam om koffie te verkopen. Ik vraag mensen beleefd of ze misschien een kopje koffie, cappucino of thee lusten. Veel mensen reageren enthousiast en verrast en vinden het leuk dat deze catering service weer terug is op de trein."
De proef loopt deze week van maandag tot en met zaterdag op het traject Amsterdam CS - 's-Hertogenbosch. Afhankelijk van de interesse voor de geboden service wordt de proef in september en oktober herhaald. Daarna wordt de proef geëvalueerd.
(Bron)

Volgende proef: op tijd rijden.
Vrouw wint reep in plaats van ton

Was een Nederlandse vrouw nog dolgelukkig toen ze in plaats van honderd euro, een prijs van 50.000 euro had gewonnen, een Amerikaanse was met een omgekeerde versie minder blij. De 28-jarige vrouw had meegedaan aan een radioquiz waarbij 'hundred grand' (honderdduizend) te winnen viel, maar in plaats van dat bedrag in dollars, ontving ze een gelijknamige chocoladereep.
De vrouw won de prijs als tiende beller. Toen ze zich meldde om de prijs in ontvangst te nemen, werd haar verteld dat ze de dag erop moest terugkomen. De tweede keer kreeg ze de Nestlé-reep '100 Grand' toegestopt. De vrouw gaf aan hier geen genoegen mee te nemen, maar volgens het radiostation was er sprake was van een misverstand en uit de hand gelopen grap. Het station heeft de vrouw nog een schikking van vijfduizend dollar aangeboden, maar ook hier was de winnares niet tevreden mee. "Dat is namelijk 95.000 dollar te weinig."
In het verleden hebben radiostations flinke boetes opgelegd gekregen voor misleidende informatie over spellen en prijsvragen. Zo kreeg een station enkele jaren geleden nog een forse straf omdat het een prijs in Italiaanse lires in plaats van dollars had uitbetaald.
De presentator die de prijs in dit geval beloofde heeft inmiddels ontslag genomen.
(Bron)

"Win een ton" is dan ook een optie.
VS erkennen martelingen in detentiekampen

GENEVE- Washington heeft voor de Verenigde Naties voor het eerst toegegeven dat gevangenen zijn gemarteld in Amerikaanse detentiekampen in Afghanistan, Irak en op Cuba (Guantánamo Bay). Dat is vrijdag vernomen uit kringen van de VN.
De bevestiging staat in een rapport dat is bestemd voor de VN-commissie die martelingen onderzoekt. Een van de commissieleden heeft dat gezegd, op voorwaarde dat hij anoniem zou blijven. "Ze proberen dit niet langer te verbergen, en hebben hun plicht ingezien om er de VN over te informeren."
Het is volgens de bron de eerste keer dat de Amerikaanse autoriteiten klip en klaar toegeven dat gevangenen in Amerikaanse detentie zijn gemarteld. Daarover bestaan overigens wel veel rapporten met getuigenverklaringen.
(Bron)
De aarde vergaat dit weekend misschien wel

De planeten Saturnus, Venus en Mercurius staan dit weekeinde vanaf de aarde gezien op één lijn en dat betekent dat de wereld wel eens zou kunnen vergaan. Althans, dat dachten goedgelovige mensen 231 jaar geleden toen de planeten Mercurius, Venus, Mars en Jupiter op dezelfde lijn stonden.
Dubieuze publicaties gaven aan dat de zon en de aarde door de samengebalde aantrekkingskracht van de op één lijn staande planeten tegen elkaar zouden botsen. "De ontsloping en vernieling van niet alleen d'aardkloot, maar van het gantze stelsel zal weldra aanvangen", zo werd de in paniek geraakte bevolking voorspeld. Uiteraard gebeurde er niets, maar de situatie leidde er wel toe dat Eise Eisinga uit Franeker in 1774 een planetarium bouwde. Op deze manier wilde hij tonen hoe het zonnestelsel in elkaar steekt.
Als je wilt zien hoe de aarde ditmaal (niet) vergaat, kun je dit weekend het beste tussen 22.30 uur en 23.30 uur buiten gaan staan en je blik op het noordwesten richten. De drie planeten kluiten dan iets boven het punt waar de zon is onder gegaan samen. Venus valt als helderste planeet meteen op. Rechts ervan staat de iets zwakkere Mercurius en links ervan is iets lager Saturnus te zien. Het hoogtepunt van de conjunctie is te zien op 25 juni.
(Bron)
TROS komt met speciale allochtonen-Lingo

De TROS zendt van 27 juni tot en met 1 juli Wereldlingo uit, speciaal voor deelnemers met een andere moedertaal dan het Nederlands. In totaal zullen tien allochtonenkoppels de strijd met elkaar aanbinden op Nederland 2.
Het is voor het eerst dat Lingo met een speciale 'allochtonenversie' komt. De quiz wordt al sedert 5 januari 1989 uitgezonden, toen nog door de VARA met Robert ten Brink en vanaf 1992 met Francois Boulangé. In 2000 stopte de VARA en verhuisde de serie naar de TROS met Nance Coolen als presentatrice.
27 juni: kandidaten met de Turkse en Vietnamese moedertaal.
28 juni: kandidaten met de Russische, Turkse, Griekse en Chinese moedertaal.
29 juni: kandidaten met de Engelse, Kroatische en Tsjetsjeense moedertaal.
30 juni: kandidaten met de Turkse en Hindoestaanse moedertaal.
1 juli: kandidaten met de Deense en Servische moedertaal.
(Bron)
'Strandtentjes compleet nutteloos tegen felle zon'

LONDEN - Strandtentjes die kinderen zouden moeten beschermen tegen fel zonlicht, zijn over het algemeen volslagen nutteloos. Dat blijkt uit Brits wetenschappelijk onderzoek waarover dagblad The Times woensdag berichtte.
De populaire tentjes moeten evenveel schadelijke uv-straling tegenhouden als zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van factor 40. Van de elf geteste tentjes op de Britse markt voldeed er slechts een aan deze Europese norm.
Ook kinderkleding blijkt lang niet de bescherming te geven tegen de zon die fabrikanten beloven. De aanbevolen beschermingsfactor is ook hier 40, hoewel dat geen wettelijke norm is. Veel t-shirts komen niet verder dan factor 7. Als ze nat worden of versleten zijn, daalt dat zelfs tot 4.
Blootstelling aan te veel uv-straling kan huidkanker veroorzaken. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die verbranden door de zon, de helft meer risico lopen later in hun leven deze ziekte te ontwikkelen.
(Bron)

donderdag, juni 23, 2005

New York verslikt zich in Nederlands 'ijsrecord'

Een poging het in Nederlandse handen zijnde wereldrecord "grootste ijslollie" te verbeteren is eergisteren in New York gestrand, of liever: gesmolten. Union Square in Manhattan veranderde in een kleverige rode massa van kiwi- en aardbeisap, waarin verschillende fietsers en voetgangers ten val kwamen.
Het was de bedoeling van ijsjesfabrikant Snapple om met behulp van een vermelding in het Guinness Book of World Records reclame voor hun nieuwe ijsjes te maken, maar in plaats daarvan kregen de aanwezige New Yorkers een wel heel kleffe eerste zomerdag te verwerken. Een winkeleigenaar beschreef het gebeuren als een opkomende rode vloed die weliswaar lekker rook, maar de mensen die erdoor verrast werden niet blij maakte met wat er hun schoenen binnenstroomde.
Voordat het 7,74 meter hoge en 15,5 ton wegende gevaarte rechtop kon worden gezet (een vereiste voor het record) begon het te smelten, bij een temperatuur die richting de 30 graden ging. Al snel was er geen houden meer aan en moest de poging worden opgegeven. De brandweer moest er vervolgens aan te pas komen om de plakkerige massa weg te spuiten.
Het wereldrecord blijft dus in Nederlandse handen. Het staat op naam van Jan van den Berg uit Katwijk, die in 1997 met hulp van Ola een 6,5 meter hoge en 9 ton wegende 'raket' maakte.
(Bron)
Meerderheid Nederlanders is kabinet zat

Volgens een onderzoek van Maurice de Hond heeft een groot deel van de Nederlanders het gehad met het tweede kabinet-Balkenende. Nog slechter is het gesteld met de steun voor de minister-president zelf.
Zestig procent van de ondervraagden wensen op korte termijn verkiezingen, en als het aan 75 procent van hen ligt keert Jan-Peter Balkenende na deze kabinetsperiode niet terug als premier. Slechts negentien procent van de Nederlanders wil dat het volgende kabinet door Balkenende wordt geleid. Opvallend is de weerstand tegen Balkenende onder GroenLinks- en SP-aanhangers: honderd procent van hen is tegen een nieuw kabinet-Balkenende. Overigens geniet de CDA-politicus ook onder de aanhangers van zijn eigen partij weinig steun: slechts 47 procent van hen ziet een derde kabinet-Balkenende zitten.
Als het aan iets meer dan de helft van de ondervraagden ligt, komt er een referendum over de vraag of het huidige kabinet al dan niet aan moet blijven. Daaronder zijn, zoals te verwachten valt, veel aanhangers van de gebruikelijke oppositiepartijen zoals GroenLinks en de SP, maar ook een kleine meerderheid van de PvdA-aanhangers ziet zo?n referendum zitten.
(Bron)
Grote treinstoring in Zwitserland (woensdag)

Het treinverkeer in Zwitserland ligt sinds 17.45 uur bijna volledig plat door een grote stroomstoring. Iets wat in het bijna honderdjarige bestaan van spoorwegmaatschappij SBB nog nooit was voorgekomen. De vervoerder gaat prat op haar meestal tot op de seconde nauwkeurige dienstregeling.
In het spitsuur viel de stroomspanning eerst terug van 15.000 naar 12.000 Volt en viel even later helemaal stil. De oorzaak van de stroomuitval is waarschijnlijk een storing in de elektriciteitscentrale. Pas rond 20.00 uur durfde de SBB het aan om rond Zürich weer enkele treinen te laten rijden. Ook werden enkele diesellocomotieven ingezet.
De duizenden forenzen die in de tussentijd gestrand waren, werden door de SBB gratis van mineraalwater voorzien. Nog in de treinen aanwezige passagiers hadden minder geluk. Door de stroomstoring viel ook de airconditioning uit, waardoor het in de wagons zeer heet werd. Zwitserland kende, net als een groot deel van Europa, vandaag een warme dag.
Als de Zwitserse spoorwegmaatschappij zich aan haar afspraken houdt, kan deze storing aardig wat gaan kosten. Sinds deze maand kunnen treinreizigers namelijk geld terugkrijgen bij grote vertragingen.
(Bron)
Zonnezeilschip Cosmos 1 verloren gegaan

MOSKOU - Het zonnezeilschip Cosmos 1 is na zijn lancering verloren gegaan. Dat heeft de Russische Noordelijke Vloot woensdag meegedeeld. De lancering had dinsdagavond plaats vanaf een Russische onderzeeër in de Barentszzee.
"Een satelliet die de lancering vanuit de ruimte volgde, maakte geen contact, wat betekent dat de Cosmos verloren is gegaan", aldus een marinewoordvoerder. Het ruimtevaartuig had een signaal moeten uitzenden, maar dat is niet gebeurd.
Volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos heeft de draagraket van de Cosmos het 83 seconden na de lancering begeven. Het schip is daarna waarschijnlijk neergestort.
Overigens heeft de Amerikaanse organisatie die de Cosmos heeft laten bouwen, de hoop nog niet opgegeven. Op zijn website meldde Planetary Society woensdag dat er wel degelijk een signaal is opgepikt dat waarschijnlijk door het ruimtevaartuig is uitgezonden. Dat zou betekenen dat de Cosmos alleen in een verkeerde omloopbaan rond de aarde is terechtgekomen.
De bouw van de Cosmos kostte 4 miljoen dollar. Het was het eerste ruimteschip dat door zonlicht wordt aangedreven.
(Bron)
Parachutist overleeft ongelukkige sprong

HOEVEN - Een 30-jarige parachutist uit Breda heeft het woensdag waarschijnlijk aan zijn bewusteloosheid te danken dat hij een sprong waarbij hij in zijn eigen lijnen verstrikt raakte, heeft overleefd. De man is met inwendig letsel overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
De politie denkt dat de man er ernstiger aan toe was geweest, als hij wel bij bewustzijn was geweest. Hij zou dan zijn spieren en ledematen hebben gespannen.
De parachutist was omstreeks 11.00 uur opgestegen vanaf vliegveld Seppe en maakte in het buitengebied van het Brabantse dorp Hoeven een sprong vanaf 3500 voet hoogte. Daarbij raakte hij verstrikt in de lijnen van zijn parachute en verloor hij het bewustzijn.
Nadat personeel van de traumahelikopter hem eerste hulp had verleend, is de man, die inmiddels bij kennis was gekomen en aanspreekbaar was, per ambulance naar het ziekenhuis in Rotterdam vervoerd. De dienst luchtvaart van de KLPD onderzoekt het ongeval.
(Bron)
Meisje verzon steekpartij door asielzoeker

Een 17-jarig meisje uit het Groningse Ulrum heeft 7 valse aangiftes van mishandeling en bedreiging gedaan. De jongedame had gemeld dat ze was gestoken door een bewoner van het plaatselijke asielzoekerscentrum. De politie pakte daarop een aantal asielzoekers op.
Uit onderzoek blijkt echter dat de 17-jarige de verklaringen verzonnen heeft. Ze is aangehouden, en is voorlopig ondergebracht bij Jeugdzorg. Waarom ze haar valse aangifte deed is onduidelijk.
De kwestie zorgde voor veel onrust in het Groningse dorp. Een groep jongeren dreigde het AZC te bestormen om eigenhandig de daders te zoeken. De politie wist dat te voorkomen.
(Bron)
'Zeven tbs'ers ontsnapt uit kliniek in Balkbrug'

AMSTERDAM - Uit de tbs-kliniek Veldzicht in het Overijsselse Balkbrug zijn de afgelopen twee maanden zeven tbs'ers ontsnapt. Het gaat om tbs'ers uit de kliniek, maar ook van de onderzoeksafdeling, meldt de Telegraaf.
Enkele medewerkers van de kliniek zeggen dat de ontsnapping van Wilhelm Schippers geen incident is. Schippers ontsnapte bijna drie weken geleden tijdens een verlof en werd een week later aangehouden, nadat hij een bejaarde man had vermoord. Justitie wil niet zeggen hoeveel ontsnapte patiënten nog vrij rondlopen.
Volgens het personeel is de agressie, vooral tegen hen, de afgelopen maanden sterk toegenomen. Dit zou komen door het personeelstekort en een gebrek aan ervaring en expertise vanwege de jonge leeftijd van het personeel. Hierdoor kunnen tbs'ers zonder adequate screening de kliniek uit. In Veldzicht zitten ruim 160 patiënten.
(Bron)
Amerikaans spionagevliegtuig neergestort

WASHINGTON - Een Amerikaans spionagevliegtuig van het type U-2 is in Zuidwest-Azië neergestort. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN woensdag. Het Pentagon wil de plaats of de omstandigheden van de crash niet bekendmaken. Volgens een verklaring van de luchtmacht is de oorzaak nog onduidelijk evenals het lot van de piloot.
De U-2 doet al meer dan vijftig jaar dienst in de Amerikaanse luchtmacht. Het toestel vliegt op grote hoogte tijdens verkennings- en spionagemissies. Het lange slanke vliegtuig met een spanwijdte van 30,5 meter kan tot op een hoogte van 27 kilometer vliegen. De piloot moet dan een ruimtepak dragen. Het toestel stortte dinsdagavond laat neer, aldus de BBC.
De U-2 kreeg internationale bekendheid tijdens de Koude Oorlog. Op 1 mei 1960 schoot de Sovjet-Unie het toestel neer tijdens een spionagemissie boven zijn grondgebied. De Amerikaanse president Eisenhower ontkende in eerste instantie het incident, maar moest die verklaring intrekken toen de piloot van de U-2, Gary Powers, op de Sovjet-televisie werd getoond. Powers kreeg tien jaar cel, maar kwam in 1962 vrij tijdens een spionageruil tussen Washington en Moskou.
(Bron)
Leeuwen redden ontvoerd meisje in Ethiopie

Een opmerkelijke gebeurtenis in het zuidwesten van Ethiopië. Onbekenden hadden daar een 12-jarig meisje ontvoerd. Ze wilden haar uithuwelijken maar ze werden door drie leeuwen weggejaagd.
De leeuwen hadden haar een halve dag bewaakt totdat de politie en haar familie haar vonden. "Ze lieten haar achter als een cadeautje en gingen terug naar het oerwoud", zei politiesergeant Wondimu Wedajo dinsdag. De huilbuien, die lijken op het miauwen van een welp, hebben haar waarschijnlijk gered, meent deskundige Stuart Williams van het ministerie van plattelandsontwikkeling.
(Bron)
Boze garagehouder plet auto van coureur

Garagehouder Paul Vanlingen uit het Belgische Zonhoven moet binnenkort voor de rechtbank verschijnen omdat hij de auto van een klant tot een pakketje plette. De BMW 323 van amateur rally-coureur Ronny Nijs werd gereduceerd tot een hoopje staal omdat Nijs de auto maar niet afhaalde, aldus Vanlingen.
De garagehouder bekent volmondig de auto geplet te hebben. "Ik was razend omdat de wagen al maanden in de weg stond. Ik heb Nijs wel twintig keer gebeld, maar hij kwam maar niet. Volgens mij wilde hij de rekening van 600 euro gewoon niet betalen."
Ronny Nijs geeft echter een andere lezing. "De afspraak was dat ik de auto daar kon laten staan tot het rallyseizoen weer zou beginnen. Toen ik in maart de BMW wilde afhalen, vertelde Vanlingen doodleuk dat hij de auto in de autopers had gegooid." Nijs bestrijdt dat hij de rekening voor gedane reparaties te hoog vond en geeft aan de garagehouder nooit aan de lijn te hebben gehad. Na enig aandringen geeft Vanlingen dit toe. "Zijn vrouw nam op en heeft hem misschien niet verwittigd. Maar gebeld heb ik zeker."
(Bron)
Consumenten pessimistischer over economie

VOORBURG - Het vertrouwen van de consument in de economie is deze maand verder gedaald. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
De index van het consumentenvertrouwen kwam uit op min 26 tegen min 22 in mei. Daarmee is het vertrouwen terug op hetzelfde niveau als begin dit jaar.
Het consumentenvertrouwen daalde voor de tweede achtereenvolgende maand. Vooral over het economische klimaat in de afgelopen twaalf maanden werd de consument behoorlijk somberder.
Daarnaast is het oordeel over de economie in de komende twaalf maanden verslechterd. Pessimisme over de eigen financiële positie speelde daarbij een rol. De koopbereidheid is momenteel bij huishoudens ver te zoeken. Vooral voor het doen van grote aankopen, zoals meubels, bestaat steeds minder animo.
In de eerste vier maanden van dit jaar nam het consumentenvertrouwen nog toe. Dit kwam vooral door optimisme over de ontwikkeling van de economie. De afgelopen tijd is echter gebleken dat de economische opleving in Nederland tegenvalt. De indexstand van min 26 geeft aan dat er 26 procent meer pessimisten zijn dan optimisten.
(Bron)
ProRail-medewerkers luiden de noodklok

Op een speciaal forum uiten medewerkers van ProRail hun zorgen over de veiligheid op het spoor. Ze zeggen dat de afsplitsing van de NS geen goed heeft gedaan. "De opsplitsing had (en heeft nog steeds) tot gevolg dat ieder onderdeel van het oude spoor zijn eigen gang gaat. Dat alles blijft niet zonder gevolgen, ook voor de veiligheid. Daar is geen geld voor. Het wachten is op klappers zoals onlangs in Japan", schrijft iemand op het forum.
Onder de naam 'Door het oog van de naald' luiden de medewerkers anoniem de noodklok. Ze zeggen dat ze hun handen vol hebben aan de computers die de seinen en wissels bedienen. Die maken volgens hun zoveel fouten, dat het zo fout kan gaan. Daarbij is de werkdruk veel te hoog. "De afgelopen 10 jaar is deze werkdruk alleen maar toegenomen door diverse Reorganisaties. Waar vroeger bijvoorbeeld 5 treindienstleiders zaten zit er nu maar 1. Ik zeg niet dat de oorzaak nu bij de treindienstleider ligt maar dit is wel ons grootste zorgpunt. Wij als treindienstleiders hebben veiligheid nog steeds op nr. 1 staan. Maar heeft het bedrijf dit ook?", zo vraagt een forum-lid zich af.
Vorig jaar raakte een record van 138 treinreizigers gewond. In totaal botsten vijf passagierstreinen en acht goederentreinen op elkaar, zo meldt de Volkskrant. Ook het aantal roodsein-passages stijgt jaarlijks. In 2003 constateerde de Inspectie van Verkeer en Waterstaat 315 gevallen, in 2004 was dat opgelopen naar 353.
(Bron)
Ik lach me gek, ehm, wild.
Foto's van De poema tonen een donker beest - kan alleen als het een kruising poema-panter is, want poema's hebben geen donkere varianten.
Hij (?) is gefotood bij Apeldoorn. En z/hij komt niet overeen met wat er bij Ede is gezien...

Volgende stap: een echte poemamma?
Pfffff. Bed in, bed uit, zitten, staan, naar de plee. Het lijkt allemaal zo simpel, tot je over elke beweging moet nadenken.
Het gaat iets beter nu, ik heb alweer twee uur aan een stuk geslapen. Tijger kwam tot vanochtend zo ongeveer elk kwartier even langs voor een kopje en mauw, inmiddels doet ze het per 3 kwartier.
De pijn in de rug is wat hanteerbaarder, in ruil daarvoor spierpijn in m'n schouders en zere knieën, maar dat gaat ook wel weer over.
Dank voor het meeleven en de mails, doet me goed!

woensdag, juni 22, 2005

Mijn rug vond het tijd weer eens op te spelen, ik kan niet lang in één houding blijven zitten/liggen/staan, dus even weinig nieuws hier.

dinsdag, juni 21, 2005

'IND laat steken vallen'

AMSTERDAM - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat steken vallen bij het verlenen en verlengen van verblijfsdocumenten. Ook het behandelen van klachten gebeurt slecht of helemaal niet, blijkt uit twee rapporten hierover van de Nationale Ombudsman. De ombudsman, Roel Fernhout, onderzocht honderden klachten. Vorig jaar uitte Fernhout al kritiek op de IND, wat tot debat in de Tweede Kamer leidde.
Het verlenen en verlengen van reguliere verblijfsvergunningen, voor vreemdelingen die in Nederland komen werken of studeren, werd vorig jaar van de vreemdelingendienst naar de IND overgeheveld. Daardoor liepen die taken grote vertraging op. Toch werd de indruk gewekt dat de verlenging van de verblijfsvergunning binnen drie maanden afgehandeld zou zijn en stuurden mensen hun verlengingsaanvraag pas drie maanden voordat de vergunning afloopt.
Omdat het echter langer duurde voordat hun vergunning verlengd werd ? soms wel negen maanden ? werden de buitenlanders uitgesloten van alle Nederlandse instanties, wat tot grote problemen leidde.
Minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonkeremanen (VVD) oordeelde in deze zaak dat de IND niet in de fout is gegaan. Officieel is de termijn waarbinnen over de verlenging moet worden beslist zes maanden. Volgens de Nationale Ombudsman wordt echter de indruk gewekt dat er een termijn van drie maanden is. Bovendien vindt Fernhout dat een nieuwe verblijfsvergunning direct moet aansluiten op het oude, zonder tussentijds gat.
De manier waarop de IND klachten over de procedures behandelt, schiet volgens de Nationale Ombudsman eveneens te kort. Zo werd er te laat of zelfs niet gereageerd op klachten van vreemdelingen, werden de klachten niet inhoudelijk behandeld of was de reactie op een onduidelijke manier beargumenteerd.
Volgens de ombudsman wordt het vertrouwen in de overheid geschaad wanneer er niet goed wordt omgegaan met klachten. Ook werd het niet altijd duidelijk gemaakt aan de klagers en aanvragers dat er een nationale ombudsman is, die nog eens naar de procedures kan kijken.
Fernhout schreef de minister in augustus een brief over deze misstanden, wat een debat in de Kamer tot gevolg had. Volgens de IND waren in de maand net de achterstanden ingelopen. Volgens Sandra Loois, woordvoerder van de ombudsman, is er echter geen reden om aan te nemen dat de klachten verholpen zijn. "We krijgen nog net zoveel klachten binnen, over dezelfde zaken. Er is dus geen reden om aan te nemen dat de problemen nu verholpen zijn."
Bovendien is het niet voor niets dat de minister de Algemene Rekenkamer een onderzoek naar de IND laat doen, zegt Loois. Dat rapport, dat in september verwacht wordt, zal aanbevelingen bevatten om de procedures te verbeteren. De Nationale Ombudsman stelt in enkele individuele gevallen voor om mensen schadeloos te stellen voor het geld dat zij tijdens de vertragingen toch voor hun vergunning hebben moeten betalen.
Meer structureel zegt de Ombudsman dat de minister meer toezicht moet krijgen op de eindfase, de afgifte. Loois: "Nu stelt de minister dat haar verantwoordelijkheden ophouden bij het verlenen van de vergunning en dat het afgeven van de papieren een zaak van de gemeenten is. Maar ook daar doen zich vertragingen voor." Als Verdonkeremanen daar meer zicht op hield, zou zij bijtijds kunnen sturen om grote problemen te verhelpen. "Want het gaat de vreemdelingen om het uiteindelijk verkrijgen van de papieren."
De IND was niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)
'Onvruchtbaarheid verdubbelt in Europa'

LONDEN - Onvruchtbaarheid wordt een groot probleem in heel Europa. Het aantal onvruchtbare stellen zou de komende tien jaar wel eens kunnen verdubbelen. Nu heeft een op de zeven paren problemen om spontaan zwanger te worden. Volgens de Sheffield Universiteit kan dat stijgen tot een op de drie, meldde de BBC dinsdag.
Vruchtbaarheidsdeskundige Bill Ledger van de Britse universiteit heeft dat becijferd. De stijging komt onder meer doordat steeds meer vrouwen te dik zijn. Dat verhoogt de kans op ovulatieproblemen. Ook groeit het aantal geslachtsziekten onder jongeren, zoals chlamydia, wat tot onvruchtbaarheid kan leiden.
Verder stellen veel vrouwen zwangerschap uit tot ze boven de 35 jaar en dus ook minder vruchtbaar zijn. Ledger stelt daarom voor om vrouwen al op jonge leeftijd verlof van het werk toe te staan, zodat ze eerder zwanger kunnen worden. Dan zijn er ook nog aanwijzingen dat de kwaliteit van sperma achteruitgaat.
(Bron)
'Congo krijgt toch asielinformatie uit Nederland'

HILVERSUM - De Congolese autoriteiten krijgen wel degelijk vertrouwelijke informatie van de Nederlandse overheid over uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Democratische Republiek Congo. Het gaat om documenten waarin duidelijk wordt dat de Congolezen asiel hadden aangevraagd in Nederland.
Dat meldt het tv-programma Netwerk dinsdagavond op basis van eigen onderzoek in het Midden-Afrikaanse land.
Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) had in februari de Tweede Kamer nog ervan verzekerd dat er nooit vertrouwelijke informatie over uit te zetten personen aan welk land dan ook wordt verstrekt. Aanleiding voor dat spoeddebat was een intern werkdocument van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND waarover verwarring bleek.
Netwerk stelt dat de documenten die zij in Congo kreeg afkomstig zijn uit de archieven van de DGM, de Congolese immigratiedienst. Het gaat onder meer om interne werkdocumenten van de Nederlandse Marechaussee.
(Bron)
Politie verhoogt controle op informatiestromen

DEN HAAG - De Nederlandse politie gaat zich bij de bestrijding van criminaliteit en terreur meer richten op plaatsen waar stromen van mensen, goederen, geld en vooral informatie samenkomen. Dat moet zicht geven op potentiële en actuele bedreigingen van de veiligheid.
Dat stelt de Raad van Hoofdcommissarissen in de visienota Politie in Ontwikkeling, die dinsdag is verschenen. Omdat de prestatiedruk steeds verder toeneemt en de verwachtingen onbegrensd lijken, was het volgens de raad tijd om opnieuw aan te geven waar de politie voor staat.
Traditiegetrouw werkt de politie in bepaalde gebieden, zoals de wijk en de stad. Maar mensen, goederen, geld en informatie begeven zich van plaats naar plaats via doorgaande routes in de stad, het land en internationaal over wegen, het water, het spoor, in de lucht, in havens en computernetwerken. Om de "knooppunten van deze infrastructurele netwerken" te kunnen controleren, moet de politie gebruikmaken van bevoegdheden die in de wijk alleen bij uitzondering aanvaardbaar zijn.
De Raad van Hoofdcommissarissen meent verder dat op de politie altijd een beroep moet kunnen worden gedaan, ook als andere instanties het laten afweten. De politie dient zich bezig te houden met handhaving van regels, opsporing en noodhulp. Maar dat betekent ook dat de politie problemen van onveiligheid signaleert en bestuurders en het Openbaar Ministerie actief adviseert wat zij eraan kunnen doen.
Bovendien moet de politie haar aandacht behalve op wijken en het lokale bestuur ook nadrukkelijk op andere gemeenschappen richten, zoals winkeliersverenigingen, bedrijvencentra en maatschappelijke organisaties als scholen, culturele instellingen en de ANWB. "Niet alle contacten met de samenleving verlopen vanzelfsprekend het best via het loket van de wijk- of buurtagent", staat in de nota.
Ook wil de politie een "gezaghebbende positie" hebben ten opzichte van haar omgeving. De organisatie heeft daarbij "professionele ruimte" nodig, waarin de nadruk ligt op verantwoording achteraf en niet op sturing vooraf.
(Bron)
Man verleid met goedkopere crèmes

AMSTERDAM - De prijs moet voor mannen geen drempel meer zijn om te gaan smeren. Na drogisterijen Etos en Kruidvat is nu ook winkelketen HEMA met een goedkopere serie mannenverzorgingsproducten gekomen. Het warenhuis duikt zelfs nog onder de prijs van de drogisterijen.
"Door onze eigen producten te ontwikkelen zijn wij in staat om kwalitatieve producten aan te bieden tegen een lagere prijs. De claims die wij op de verpakking zetten, zijn allemaal bewezen in testen, dus daarmee ook de effectiviteit van de producten", stelt een HEMA-woordvoerster.
Een dagcrème bij de HEMA begint bij 2,95 euro, bij Kruidvat kost die 4,99 euro en bij Etos 5,99 euro. Het warenhuis biedt ook de laagste prijs voor anti-wallencrème. Verder bieden de winkels in hun verscheidenheid ook andere verzorgingsproducten voor de man aan, vaak maskers, speciale reinigingsproducten voor het gezicht en scrubs.
Lex Stolk, hoofdredacteur van het vakmagazine Kosmetiek, denkt dat de lage prijzen vooral vrouwen aanzetten om voor hun man een keer wat te kopen. "Ik denk alleen dat het een eenmalige aankoop wordt, omdat de meeste mannen die instappen dat toch doen op het niveau van Nivea of Biotherm of Lancôme. Daarmee denken ze toch meer kwaliteit te krijgen", aldus Stolk. Die prijzen liggen tussen de 10 en 40 euro. Nivea (ongeveer 10 euro) is dan ook marktleider. Daarna komt Biotherm (ongeveer 40 euro).
Hij gelooft niet dat voor die lage prijzen troep wordt verkocht, "maar ik denk niet dat de prijs drempelverlagend werkt en dat mannen nu massaal aan de dagcrème gaan". Het zit volgens hem toch anders in elkaar. Het zijn vooral de jongeren die smeren, de oudere generatie mannen is over het algemeen niet zo gevoelig voor de wereld van huidverzorgingsproducten. Naar mijn idee duurt het nog zeker een generatie voordat het normaal is dat alle mannen smeren."
Net als de HEMA stelt ook Etos dat ze door eigen ontwikkeling en het gebruik van bestaande ingrediënten de kosten laag kunnen houden. "Bovendien besteden wij niet zo veel marketingkosten aan onze mannenlijn", aldus de woordvoerder van Etos. Dermatoloog Bing Thio van het Rotterdam Medisch Centrum Rotterdam (MCR) ziet geen grote verschillen tussen de dure en goedkopere merken. Het is volgens hem enkel de kwaliteit. In een goedkope crème zitten gewoon minder werkzame stoffen."
(Bron)

En die tests zijn altijd erg boeiend, zoals reclames laten zien: van de 54 vrouwen die dit product probeerden, vond 65% dat haar huid soepeler werd.
Zo kan ik het ook.
Nawijn breekt mogelijk met LPF-fractie

DEN HAAG - Tweede-Kamerlid Nawijn stapt mogelijk uit de LPF-fractie als gevolg van de ruzie over zijn denktank met de omstreden Belgische politicus Filip Dewinter. "Ik beraad mij op mijn positie", zei Nawijn dinsdag. Hij overlegt met adviseurs over zijn politieke toekomst buiten de LPF-fractie.
Een woordvoerster van de fractie stelde namens fractievoorzitter Van As dat de gehele LPF-fractie er dinsdag bij Nawijn op had aangedrongen om zich te bezinnen op zijn positie. "Hij moet nadenken over zijn rol en loyaliteit aan de LPF-fractie."
De gehele fractie keurt de soloactie van Nawijn af, aldus de woordvoerster van Van As. Nawijn richtte maandag samen met Dewinter in het vroegere huis van Pim Fortuyn een denktank op. Volgens Nawijn zijn er LPF-Kamerleden die hem wel steunen.
(Bron)
Oisterwijker bekent seksueel misbruik en ontvoering

TILBURG - De Tilburgse politie denkt met de aanhouding van een 38-jarige man uit Oisterwijk een serie zedenmisdrijven te hebben opgelost. De man heeft bekend dat hij in juni 1998 in Dongen een 6-jarig meisje seksueel heeft misbruikt. De man heeft daarbij ook foto's van het slachtoffer gemaakt. Daarnaast bekende de man vier pogingen tot ontvoering van jonge meisjes. Dit maakte een woordvoerder van de politie dinsdag bekend.
Tussen 1998 en 2003 probeerde de Oisterwijker vier meisjes tussen 6 en 13 jaar te ontvoeren. Dit gebeurde in De Horst (gemeente Groesbeek), Roosendaal en Wernhout (gemeente Zundert). De ontvoeringen mislukten, omdat de slachtoffers zich hevig verzetten.
Bij de pogingen tot ontvoering trok de man een zak over het hoofd van zijn slachtoffertjes. Daarna probeerde hij ze mee te nemen in zijn auto. Twee slachtoffers probeerde hij in zijn kofferbak te verstoppen.
De zedenpolitie kwam de Oisterwijker op het spoor tijdens een internationaal onderzoek naar via de computer verspreide kinderporno. De man had op internet met een creditcard kinderporno gekocht. Uit onderzoek bleek dat op de computer van de man kinderporno stond. De man is al op 4 april opgepakt.
(Bron)
Nog meer lichaamsdelen in water Amsterdam-Noord

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft maandag aan het eind van de middag in het water een gedeelte van een arm en hand aangetroffen. De lichaamsdelen werden gevonden vlak bij de vindplaats van twee benen in Amsterdam-Noord. Dat meldde de politie dinsdag.
De politieagenten die de lichaamsdelen vonden, waren net bezig met een uitgebreid onderzoek naar de vondst van de benen. Zondag viste de politie een hoofd uit het water in Amsterdam-Noord.
Volgens de politie moet nog worden onderzocht of de stoffelijke resten bij elkaar horen.
(Bron)
10-jarig jongetje bekent verkrachting peuter

NAIVASHA - Een 10-jarig Keniaans jongetje heeft dinsdag, tot ontzetting van een volgepakte rechtszaal, bekend dat hij vorige maand een 3-jarig meisje heeft verkracht. Het slachtoffertje ligt nog altijd in een ziekenhuis met ernstige inwendige verwondingen.
De rechter in Naivasha, 90 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Nairobi, heeft deskundigen gevraagd zich over de zaak te buigen. Zij moeten op 30 juni komen met aanbevelingen over onder meer de strafmaat. In het Keniaanse wetboek staat niets over straffen voor minderjarigen die een ernstig misdrijf plegen.
(Bron)
ProRail: imago slechter dan de prestaties

GIESSENBURG - ProRail heeft het de laatste tijd niet makkelijk. De ene dag legt het personeel het treinverkeer plat, de andere dag wordt de spoorbeheerder geteisterd door computerstoringen waardoor de treinen langdurige vertragingen oplopen. Toch wanhoopt directeur Bert Klerk niet. "Ons imago is slechter dan onze prestaties."
"De storingen zijn betreurenswaardig", zei hij dinsdag. "Maar het gaat steeds beter met ProRail. Het aantal storingen op het spoor is afgelopen jaar met 19 procent afgenomen vergeleken met 2003."
Zaten de Nederlandse Spoorwegen jaren geleden in het verdomhoekje, nu dreigt ProRail die kant op te gaan. De NS heeft zijn zaken inmiddels redelijk op orde. Maar de seinen en wissels, het terrein van ProRail, vertonen zo nu en dan flinke kuren.
Zondag was het treinverkeer rondom Amsterdam ontregeld door een storing in een computersysteem. Maandag heeft ProRail veel last gehad van de hitte, waardoor de besturing van de seinen en wissels werd bemoeilijkt. Het treinverkeer was hierdoor uren ontregeld.
De storing van zondag was voor reizigersvereniging Rover aanleiding om de positie van de ProRail-directie ter discussie te stellen. "Wellicht is een nieuwe directie wel in staat om de problemen te onderkennen en op te lossen", aldus een woordvoerder.
De NS heeft bovendien "op het hoogste niveau" om opheldering gevraagd over de problemen, zei een woordvoerder. Met Klerk is in ieder geval niet gesproken, hoewel de directeur dinsdag wel een boodschap had voor NS-topman Aad Veenman. Als ProRail zijn best doet een storing te verhelpen, moet de NS alles op alles zetten om de treinen zo snel mogelijk weer te laten rijden, aldus Klerk.
ProRail moet zich aan harde afspraken houden die met minister Peijs (Verkeer) zijn gemaakt. Zo mogen er dit jaar maximaal 7100 storingen plaatsvinden die invloed hebben op het treinverkeer. Dit moet afnemen tot 6500 in 2008. In deze cijfers zijn naast technische mankementen onder meer ook zelfdodingen en blikseminslagen verwerkt.
Om de technische storingen terug te brengen, voert ProRail allerlei verbeteringen door, zoals het ombouwen van wissels en het robuuster maken van kabelverbindingen. Bovendien had Klerk goed nieuws voor de reiziger. Een storing zoals die afgelopen zondag plaatsvond, moet in 2007 tot het verleden behoren. Het computersysteem is dan vervangen.
(Bron)
EU stoot meer broeikasgas uit

KOPENHAGEN/BRUSSEL - De 25 landen van de Europese Unie hebben in 2003 1,5 procent meer broeikasgas uitgestoten dan het voorgaande jaar. Elektriciteitscentrales die meer steenkool hebben gestookt, zijn de voornaamste oorzaak. Bovendien hebben Europeanen in de koude winter van 2003 meer huisbrandolie gebruikt.
Het Milieuagentschap van de Europese Commissie heeft dat dinsdag bekendgemaakt. De toename staat haaks op de belofte van de EU om de uitstoot van broeikasgas te beperken. Streefdoel in het zogeheten Kyoto-protocol is dat de emissie in 2012 8 procent lager is dan in 1990. Anno 2003 is de uitstoot 1,7 procent lager dan in 1990.
Milieuorganisatie Friends of the Earth, waarbij Milieudefensie is aangesloten, reageert geschokt op de cijfers. "Het roept de vraag op of EU-landen de klimaatverandering serieus bestrijden", zegt Jan Kowalzig van de organisatie. "Het is nu onwaarschijnlijk dat Europa het afgesproken doel haalt".
Nederland deed het in 2003 iets beter dan het Europese gemiddelde. Het stootte slechts 0,6 procent meer uit dan in 2002. Doel is dat Nederland in 2012 6 procent minder uitstoot dan in 1990. In plaats van een daling is er inmiddels een toename van 0,8 procent ten opzichte van 1990.
(Bron)
Europeanen ergeren zich aan vuil en spugers

AMSTERDAM - Europese grondwet of niet, Europeanen zijn het er in ieder geval samen wel over eens dat troep op straat gooien niet kan, net zo min als hondepoep, mensen die voordringen en spugen in het openbaar. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek van Reader's Digest.
Naast de Europese irritaties hekelen Nederlanders bumperklevers, pop-up advertenties op het internet en telefonische verkopers. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 3400 volwassenen in zeventien landen. Aan hen werd een lijst voorgelegd van twintig veel voorkomende ergenissen. Daarnaast kregen zij de gelegenheid om spontaan irritaties te noemen die niet op de lijst stonden.
(Bron)
Nep-scouts dwingen tieners naakt te poseren voor webcam

AMSTERDAM - Veertig procent van de tienermeisjes met onlineprofielen wordt weleens benaderd door modellenbureaus. Dat blijkt uit onderzoek van Planet Internet in samenwerking met Sugababes.nl. Onder de modellenbureaus zouden zogeheten nep-modellenscouts actief zijn, die via profielsites als Sugababes en CU2.nl tieners benaderen. De tieners worden door nep-scouts via MSN met listige vragen gedwongen zich uit te kleden voor de webcam. De beelden worden vastgelegd.
Planet Internet wist de hand te leggen op meerdere MSN-chatgesprekken. In een van de logs maakt een persoon onder de naam Patricia de Jong van modellenbureau Boss tienermeisje Suzie warm voor het modellenvak. Met vragen als 'Laat je buikje even zien', 'Ik wil je borsten zien, je BH mag je aanhouden' en 'Je bent redelijk preuts voor een model' wordt stapsgewijs het tienermeisje gedwongen naakt te poseren voor de webcam.
Sugababes heeft sinds een aantal dagen een enquête op haar site geplaatst met de vraag wie weleens benaderd is door fotografen en/of modellenbureaus.
(Bron)
Mannen vaker in supermarkt

KONTICH - Meer mannen gaan naar de supermarkt. De boodschappenlijstjes zijn langer en het koopgedrag selectiever. Dat blijkt uit onderzoek naar de invloed van de prijzenoorlog tussen de supermarkten op het koopgedrag in Nederland van Retail Insights uit het Belgische Kontich.
Ruim een op de zes bezoekers van een supermarkt in ons land is man. "Twee jaar geleden lag dat percentage nog een stuk lager", zegt K. Laureys van het onderzoeksbureau. "Deze groei is vooral te zien onder jonge mannen en is een gevolg van de emancipatie. Mannen worden vaker betrokken bij het huishouden."
In vergelijking met omringende landen blijft Nederland nog steeds achter. Dat heeft volgens Laureys er vooral mee te maken dat veel vrouwen parttime werken en dat er veel supermarkten in de directe omgeving van huis en school zijn. "Vrouwen halen snel even boodschappen. Maar vooral in het weekeinde ligt het percentage mannen veel hoger. Dan worden ook geregeld met het gehele gezin boodschappen gedaan."
De gemiddelde leeftijd van de supermarktbezoeker is gestegen en bedraagt inmiddels 48,5 jaar. Het planmatig kopen nam toe van 20 naar 30 procent. "De boodschappenlijstjes zijn ook langer geworden."
Volgens Laureys wordt door de prijzenslag tussen de supermarkten meer naar aanbiedingen gekeken en bij meerdere supermarkten gekocht. "Vroeger waren mensen trouwer aan een winkel. Nu bezoeken Nederlanders gemiddeld tussen de twee tot drie verschillende supermarkten. Voorraadaankopen doen ze vooral bij winkels in het goedkopere segment, zoals Dirk van den Broek, Aldi of Edah. De tussentijdse aankopen en de boodschappen voor speciale gelegenheden, zoals het verzorgen van etentjes, bij de Albert Heijn."
Retail Insights ondervroeg 1200 bezoekers van supermarkten. Het onderzoek is deze maand gepresenteerd op een vakseminar voor de levensmiddelenbranche onder de titel "De consument wikt, de shopper beschikt."
(Bron)
Rechtbank acht doodslag in zaak Savanna bewezen

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft de moeder van de gedode peuter Savanna dinsdag tot zes jaar celstraf en tbs veroordeeld. De rechtbank achtte doodslag in de zaak van de gedode peuter Savanna bewezen. De officier van justitie had eerder drie jaar cel en tbs geëist wegens zware mishandeling met de dood als gevolg.
Het Openbaar Ministerie liet de verdenking van doodslag, waarop een hogere straf staat dan op zware mishandeling, eerder vallen omdat Sonja de J. en Mario B. niet zouden hebben geweten wat ze deden.
De rechtbank is het daarmee niet eens. Sonja heeft willens en wetens een washand in Savanna's mond geduwd en die vastgebonden met een verband of zwachtel, aldus voorzitter R. Elkerbout van de rechtbank. Anders dan het OM betoogde, wist de moeder wel degelijk dat het zeer gevaarlijk was wat ze deed.
Sonja gaf tijdens de behandeling van de zaak aan dat ze eens "als een bezetene" een washand uit de mond van haar dochter had gehaald, omdat ze zag dat haar ogen wegdraaiden. Ook op 20 september, de dag dat Savanna overleed, wist De J. volgens de rechtbank wat ze deed. Toen draaiden de ogen weer weg en haalde De J. het washandje uit de mond. Later stopte ze het toch terug, duwde ze Savanna onder een bed en liet haar daar achter. Toen de moeder ongeveer anderhalf uur later terugkwam, was het kind dood.
De J. moet volgens het vonnis ook naar een tbs-kliniek, om aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis te worden behandeld. Maar de rechtbank vindt dat die psychiatrische ziekte niet afdoet aan de mogelijkheden van De J. om als een normaal mens inzicht te hebben in de gevolgen van haar handelen.
Het is evident dat een combinatie van een washand in de mond, vastgezet met een verband om het hoofd van het kind, dodelijk kan zijn voor een kind, meent de rechtbank; Savanna's moeder heeft willens en wetens het risico aanvaard dat haar kind zou sterven.
Volgens de rechtbank mag Sonja de J. ook niet meer zwanger worden van haar echtgenoot. Mario B. mag haar volgens de uitspraak alleen in de tbs-kliniek bezoeken als Sonja meewerkt aan maatregelen om zwangerschap te voorkomen. Deze maatregel moet van de rechters ook gelden als zij ooit op verlof gaat.
(Bron)

maandag, juni 20, 2005

Meer en andere foto's op Beeldsoep.
Bedwelmend verrukkelijk:

Image hosted by Photobucket.com
Spoorstaking:

Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
TT 120 AMSTERDAM In Noord-Amsterdam zijn in het water naast de Noorderbreedte twee benen gevonden. De politie vermoedt dat de benen horen bij het hoofd dat zondag uit de Nieuwe Gouw werd gehaald.
CIA weet waar Osama bin Laden is

De buitenlandse inlichtingendienst van de Verenigde Staten CIA weet waar terroristenleider Osama bin Laden zich schuilhoudt, zo heeft CIA-directeur Porter Goss in een interview met het weekblad Time laten weten. De reden dat de Amerikanen Bin Laden nog niet opgepakt hebben komt doordat de VS "respect hebben voor de soevereiniteitsbeginselen".
Goss: "Als het gaat om toevluchtoorden in soevereine landen, heb je te maken met het probleem van onze opvattingen over internationale verplichtingen en fair play. We zullen dus in een conventionele wereld onconventionele methodes moeten vinden".
De CIA-directeur wilde niet zeggen in welk gebied Osama bin Laden zich bevindt. Al jaren wordt aangenomen dat hij zich in het onherbergzame grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan schuilhoudt. En bij tijd en wijle duiken er ook berichten op dat Bin Laden zou zijn overleden, gevolgd door berichten dat hij springlevend is.
(Bron)

'We weten het wel, en we zeggen het lekker niet. En oh ja, tis een soevereine staat, daar hebben we normaal schijt aan maar nu komt het even goed uit.'
Politie bevrijdt gestraft jongetje

De ouders van een zesjarig jongetje uit de Brabantse plaats Dongen zijn gistermiddag aangehouden omdat ze het ventje zonder drinken hadden opgesloten in zijn bloedhete kamer. Vervolgens gingen de ouders uit eten en lieten ze hun zoontje aan zijn lot over. Hij kon pas uit de kamer gehaald worden toen buren de politie hadden gewaarschuwd.
Toen het jongetje vanuit zijn slaapkamer naar buiten riep dat hij het warm had, ontstond commotie. Bezorgde buren die niemand thuis aantroffen, waarschuwden de politie. Agenten wisten het ventje van buitenaf te bevrijden. Met een briefje op de voordeur werden de ouders gewaarschuwd dat het kind meegenomen was naar het bureau.
De 24-jarige moeder en haar 24-jarige vriend meldden zich enkele uren later op het bureau. Zij gaven aan dat het jongetje was opgesloten omdat hij straf had verdiend. In overleg met de officier van justitie wordt bekeken of de ouders strafrechtelijk worden vervolgd.
(Bron)
Treinreizigers vaker lastiggevallen

DEN HAAG - Eenvijfde van de treinreizigers is vorig jaar tijdens de reis lastiggevallen door medepassagiers. Dat is 5 procent meer dan het jaar ervoor, bleek maandag uit cijfers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het gaat van pesterijen tot "ernstiger incidenten" als beroving en mishandeling.
Opvallend is dat ondanks deze groei het veiligheidsgevoel in de trein en op de stations toeneemt. Reizigers waarderen die veiligheid nu met een 7. In 2003 gaven ze nog een 6,9. Volgens een woordvoerster van het ministerie stijgt dit sociaal veiligheidsgevoel de laatste jaren "gestaag". Zodra de avond valt, neemt het gevoel van onveiligheid snel toe. "De helft van de treinreizigers vindt de veiligheid op stations in de avonduren onvoldoende."
Het aantal ernstige incidenten is volgens de Nederlandse Spoorwegen juist afgenomen. Er zijn alleen meer klachten binnengekomen over overlast door "ongure types", zei een woordvoerder van het bedrijf. Uit onlangs gepubliceerde cijfers van de spoorwegpolitie bleek bijvoorbeeld dat het aantal aangiften van zakkenrollerij vorig jaar met 57 procent naar 1001 gevallen is gedaald.
De cijfers voor treinen steken schril af tegen die in het stads- en streekvervoer. In de bus, tram of metro werd vorig jaar 7,4 procent van de reizigers slachtoffer van geweld. Mensen voelen zich hier ook een stuk veiliger. Zij waarderen de veiligheid gemiddeld met 7,9. Ook de chauffeurs en conducteurs voelen zich meer op hun gemak, als ze aan het werk zijn. Hun cijfer voor veiligheid steeg van 6,1 twee jaar geleden naar 6,5 in 2004.
Volgens de woordvoerster maken de passagiers van de stadsbussen minder kans lastiggevallen te worden dan de reizigers in tram en metro. "Vooral de metro blijft achter." Het personeel ervaart de metro zelfs als minder veilig: de waardering daalde van 6 naar 5,7.
Vooral vrouwen en jonge reizigers worden slachtoffer van het geweld. Dieven en lastpakken laten mannen en bejaarden meer met rust. In de tram en metro bezorgen voornamelijk de rondhangende mensen de reizigers een onveilig gevoel, constateert het ministerie.
Kort na zijn aantreden stelde het kabinet in 2003 het Aanvalsplan Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer op. Met maatregelen als meer controleurs en conducteurs in tram en metro beoogde minister Peijs (Verkeer) de reizigers met een veiliger gevoel te laten reizen.
(Bron)
Bouwvakker komt om door vallende betonplaat

ALMELO - Een 17-jarige bouwvakker uit Vriezenveen is maandag op een bouwplaats in Almelo om het leven gekomen. De jongeman was volgens de politie samen met een collega bezig met het plaatsen van betonnen vloerdelen. Daarbij is een betonplaat gekanteld en op het hoofd van het slachtoffer gekomen.
De werknemer is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. Een collega liep lichte verwondingen op. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.
(Bron)
Helft bedrijven lijdt schade door computervirussen

VOORBURG - Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven die internet gebruiken, heeft in 2003 schade opgelopen door een computervirus. Het jaar ervoor had 32 procent van de bedrijven hinder van virussen, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
De meeste bedrijven onderkennen het gevaar. Van de ondernemingen die online diensten aanbieden, zoals een website, heeft 91 procent antivirussoftware geïnstalleerd. Onder de bedrijven die internet alleen passief gebruiken, werkt driekwart met dergelijke software.
Bijna drie op de vier bedrijven met internet heeft in 2003 een firewall gebruikt om ongewenste toegang tot hun ICT-systemen te verhinderen. Eenderde bewaart een kopie van belangrijke databestanden op een andere plaats, een zogeheten off-site databack-up.
Datacommunicatie kan vertrouwelijk blijven door het toepassen van versleuteling of authenticatie, waarbij derden zich identificeren door middel van bijvoorbeeld een digitale handtekening of een PIN-code. Elk van deze vormen van beveiliging wordt volgens het CBS door ongeveer een kwart van de bedrijven gebruikt.
(Bron)

Er zijn dus nog steeds bedrijven die zonder de standaard beveiligingen werken. Domoren.
Japan wil walvisvangst verdubbelen

ULSAN - Japan heeft maandag aangekondigd dat het de vangst van dwergvinvissen meer dan wil verdubbelen. Ook is het land van plan de vangst van andere walvissoorten op te voeren. De Japanse delegatie maakte dat bekend tijdens een vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie die deze weken bijeen is in Ulsan, Zuid-Korea, om nieuwe afspraken te maken over de jacht op walvissen.
Tokio gaat daarmee in tegen internationale druk de vangst van walvissen te stoppen. Japan vindt wel Noorwegen aan zijn kant. Volgens Oslo en Tokio zijn bepaalde soorten, zoals de dwergvinvis, inmiddels zo talrijk dat er best weer commercieel op kan worden gejaagd.
Japan is van plan jaarlijks 850 dwergvinvissen te gaan vangen. Volgens de regels van de heersende quota mogen landen nog eens 10 procent extra vangen waardoor het Japanse totaal uit zou komen op 935 stuks. Momenteel mag Japan maximaal 440 dieren doden voor "wetenschappelijk" onderzoek.
Tegenstanders van de walvisvangst in het IWC hebben furieus gereageerd op de Japanse voornemens. De Australische en Nieuw-Zeelandse ministers van Milieu noemden het Japanse standpunt over de walvisvangst "schandalig". Ook laakten ze in keiharde bewoordingen het wetenschappelijke label dat Japan aan de vaart heeft gehangen terwijl het om vangsten draait die zijn ingegeven door de commercie.
De Walvisvaart Commissie werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om de wereldwijde walvisvaart te controleren en coördineren. De organisatie besloot in 1982, toen veel walvissoorten op de rand van uitsterven balanceerden, tot een moratorium, dat in 1986 van kracht werd. Wetenschappers zeggen dat het verbod deels succesvol is geweest. Sommige soorten hebben zich sindsdien langzaam hersteld.
Japan zag maandag een voorstel voor een geheime stemming stranden. Zo'n stemming was een belangrijk agendapunt. Tegenstanders, vooral de anti-walvisvangstlanden en milieubeschermers, waren blij dat geheim stemmen niet doorgaat. Het IWC blijft zo een transparante organisatie, werd in die kringen gezegd.
(Bron)

Er zijn ook best wel wat Noren, en heel veel Japanners. Mag daar dan ook op gejaagd worden?
Hoofd gevonden in water Amsterdam-Noord

AMSTERDAM - De politie heeft zondag een hoofd uit het water gevist bij de Nieuwe Gouw in Amsterdam-Noord. Vissers hadden de politie gebeld dat zij een lichaamsdeel in het water zagen drijven. De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van de persoon. Ook is de doodsoorzaak nog onbekend.
"Over de oorzaak kunnen we nog niets zeggen. Wel is duidelijk dat het hoofd al enkele weken in het water heeft gelegen. Het lichaam kan door een schroef van een vrachtschip zijn onthoofd", aldus een politiewoordvoerder.
Volgens hem zou het niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt. Vorige week werd in Weesp een romp in een plastic tas uit het water gevist. De politie kon niet zeggen of deze zaken met elkaar te maken hebben.
(Bron)
Nawijn beraadt zich op positie binnen LPF

AMSTERDAM - Kamerlid Hilbrand Nawijn beraadt zich op zijn positie binnen de LPF. Dat zegt hij in reactie op de kritiek die hij onder meer van zijn partij krijgt over zijn samenwerking met de voorman van Vlaams Belang, Filip Dewinter. Zij lanceren maandagmiddag in het huis van de vermoorde politicus Pim Fortuyn een denktank. De LPF wil dat Nawijn niet gaat, omdat Fortuyn niet met Dewinter geassocieerd zou willen worden.
Nawijn noemt de kritiek van de LPF op zijn persoon 'onzorgvuldig'. "Ik wil daar niet al te veel woorden aan vuil maken, maar het bevreemdt me wel dat ze een bericht uitdoen zonder mij te contacteren; ik zal me beraden op mijn positie", zei hij in het Radio1-journaal. De politicus is niet van plan het bezoek aan Rotterdam te annuleren. "Die afspraak gaat gewoon door."
Het LPF-Kamerlid wil met Dewinter praten over zaken als het integratiebeleid en 'de nationale identiteit'. Het strenge Deense asielbeleid is volgens Nawijn een model dat ook in Nederland en België moet worden ingevoerd.
(Bron)

TT 103 Nawijn en DeWinter bijeen in R'dam

DEN HAAG Kamerlid Nawijn en de leider van het Vlaams Belang, DeWinter, zijn in het huis van Pim Fortuyn bijeen voor de oprichting van een denktank. De LPF vindt het ongepast dat Fortuyns huis daarvoor wordt gebruikt, omdat hij DeWinters ideeën altijd afwees.
Nawijn en DeWinter willen een denktank oprichten voor vreemdelingenzaken en integratie. Volgens de LPF stelt Nawijn de partij zo in een negatief daglicht.
Nawijn en DeWinter hebben al geruime tijd contact. De Vlaming zei in januari veel voor internationale samenwerking van rechts-nationalistische partijen te voelen.
Ik zit redelijk koel binnen achter de computer. Katten kunnen in en uit lopen, dus het is helemaal niet gek dat ik af en toe wat gerommel hoor.
Sta ik net op, zie ik iets op het kleed. Een grote, totaal daze groene kikker, één poot eraf gevreten, kop die bloederig open ligt, maar hij leefde nog wel.
En ik lafbek, ik kon het niet over m'n hart verkrijgen 'm dood te maken.
Dat ie het niet redden zal was duidelijk, dat ie langzaam en ellendig dood zal gaan ook.
Ik heb 'm in de vuilnisbak gedaan, waarin het bloedheet is, in de hoop dat ie dan snel dood is. En ik voel me een slappe, laffe dierenbeul :-(
Brandbrief MKB over nieuwe regeling leaseauto

DELFT - Werkgeversorganisatie MKB-Nederland heeft in een brandbrief aan het kabinet haar onvrede geuit over de nieuwe regeling voor het privé-gebruik van een leaseauto. Volgens MKB verzwaart die regeling de administratieve lasten aanzienlijk en leidt ze er bovendien toe dat een werkgever zich actief met het privé-leven van een werknemer zal moeten bemoeien.
Vanaf volgend jaar valt het privé-gebruik van de auto van de zaak niet langer onder de inkomstenbelasting maar onder de loonbelasting. De werkgever krijgt op die manier de bewijslast op zijn bordje, aldus MKB maandag. Als een werknemer meer dan vijfhonderd kilometer privé met de leaseauto rijdt en dat niet meldt, kan de werkgever een boete krijgen.
(Bron)
Opnieuw minder tienermoeders

VOORBURG - In Nederland zijn in 2004 minder tienermoeders bevallen van een kind. In 2004 zijn 3004 kinderen geboren, een jaar eerder was dit aantal nog 3311. De daling van het aantal vrouwen dat onder de 20 jaar is en moeder wordt, is in 2002 ingezet en zet voort, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
Twintig jaar geleden kregen ongeveer 12.000 meisjes onder de 20 jaar een kind, daarna daalde het aantal geboorten. In de tweede helft van de jaren negentig steeg het aantal tienermoeders fors. Door extra aandacht aan preventie van zwangerschap te geven, daalde het aantal weer.
De daling van het aantal tienergeboorten in 2004 is groter dan de daling van het totale aantal geboorten in Nederland. Ook komen er minder moeders van 15 en 16 jaar oud. Dat aantal daalde met 17 procent. Ook het verschil tussen allochtone en autochtone tienermoeders neemt af. In 2004 was de kans van niet-westers meisjes om een kind te krijgen 4,5 keer zo groot als die van autochtone meisjes. In 2001 was die kans zes keer zo groot.
Van de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland lopen Antilliaanse meisjes de grootste kans om moeder te worden. De grote meerderheid van hen is alleenstaand. Hun Turkse en Marokkaanse leeftijdgenootjes zijn veelal gehuwd.
(Bron)
Het is pas 30 graden in de schaduw, ondanks wat sluierbewolking.
Tom schuilt voor de zon, Tijger gaat af en toe lekker bakken op de stenen, en komt dan gloeiend binnen om even een aai te halen.
Ikzelf blijf lekker binnen, gordijnen dicht, als het iets afgekoeld is en vooral: als de zon uit de tuin is, ga ik buiten.
Update: Tijger staat inmiddels met 1 pootje in de slakom, en is sperziebonen aan het verorberen.

zondag, juni 19, 2005

Recept voor katsalade

Krieltjes stomen met wat Provençaalse kruiden, af laten koelen. Sperzies schoonmaken, in stukjes, beetgaar koken, uit laten lekken. Ui, sla, paprika, tomaat, knof, schoonmaken en snijden. Blikje tonijn, blikje geweekte ansjovis, olijven. Alles voorzichtig mengen, opdienen met stokbrood. Indien gewenst dressing toevoegen, net als evt. andere groentes naar smaak.
Net doen of je de hysterische katten niet opmerkt, wel zorgen dat ze niet in de slabak springen omdat het zo lekker ruikt dat ze hun goeie manieren compleet vergeten.
Eten, sla bijna opmaken, er nog wat lekkere dingetjes uitsnoepen.

Geheel per ongeluk expres de slabak met de laatste restjes op de grond zetten. Net doen of je dat smeksmeklebberlikskrontsjsmek niet hoort, want tis leuker als ze denken dat ze je te slim af zijn.

Ze hebben dus ook een paar stukken paprika, tomaat en ui, alle sla en bijna alle sperzies en gekruide krieltjes opgevroten. Wel alles zeer grondig schoongelikt :-)
Man doodgeschoten in Eindhoven

EINDHOVEN - Een nog onbekende man is in de nacht van zaterdag op zondag doodgeschoten in de Vivaldistraat in Eindhoven. De politie heeft twee personen aangehouden in verband met deze zaak. Het gaat om een 44-jarige man en een 32-jarige vrouw uit Eindhoven, zo liet de poltie zondag weten.
Rond 01.45 uur kreeg de politie een melding van omwonenden dat er schoten in het huis aan de Vilvaldistraat waren gevallen. Ter plaatse trof de politie het stoffelijk overschot van een man aan.
De toedracht van de schietpartij is volgens de politie onduidelijk. Ook kan de politie nog niets zeggen over de identiteit van de man. De familie moet nog worden ingelicht.
Op straat, tegenover de woning waar de man werd aangetroffen, heeft de politie een pistool gevonden. De politie onderzoekt de zaak met tien mensen.
(Bron)
Cafébaas doodgeschoten in Hoorn

HOORN - Een 39-jarige cafébaas uit Hoorn is zondagochtend vroeg doodgeschoten op het Koepoortsplein in die gemeente. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.
De man was uitbater van een café aan het Nieuwland en had een aantal mannen de toegang geweigerd. Na een korte woordenwisseling op het Koepoortsplein trok een van de mannen een vuurwapen en schoot op de man. Het slachtoffer wist zijn café nog te bereiken, maar zakte hier in elkaar. Reanimatie mocht niet meer baten.
De politie heeft inmiddels een technisch sporenonderzoek uitgevoerd. Ook werd een speurhond ingezet. Van de daders ontbreekt nog elk spoor, aldus een woordvoerder.
(Bron)
Imams willen actiever deelnemen aan samenleving

SOESTERBERG - Turkse en Marokkaanse imams die een specifieke inburgeringcursus hebben gevolgd, willen actiever deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Dat is de belangrijkste conclusie van een imamconferentie, die zaterdag en zondag in Soesterberg werd gehouden.
De islamitische geestelijken gaven aan zelf meer contact te willen zoeken met moslimorganisaties, lokale overheden en andere maatschappelijke organisaties. "Dit is absoluut nieuw", zegt A. Ljamai, docent aan de Theologische Faculteit Tilburg. "Hieruit blijkt dat de specifieke inburgeringcursus voor imams zijn vruchten afwerpt."
Wel vinden de imams dat er iets tegenover hun inspanningen moet staan. Ze willen meer steun van de Nederlandse staat. Dat geldt met name als het gaat om het wegwerken van taalachterstanden. Ook is het belangrijk dat de media minder negatief schrijven over imams. "Ze zijn niet allemaal radicaal. Er zijn ook progressieve imams", aldus dagvoorzitter Ljamai.
Sinds 2002 bestaat er een specifieke inburgeringcursus voor imams, een aanvulling op de standaard inburgeringcursus voor allochtonen. Deze moet blijven bestaan, ook als er een Nederlandse imamopleiding komt, vindt M. Sini, de voorzitter van de stichting Islam en Burgerschap.
"De Nederlandse imamopleiding moet er komen voor hoogopgeleide moslims die al in Nederland wonen. Voor buitenlandse imams is de specifieke inburgeringcursus waardevol", aldus Sini.
De conferentie met als thema 'Ontmoeting der tradities' werd georganiseerd door de stichting Islam en Burgerschap en trainingsinstituut Kontakt der Kontinenten. Zo'n zeventig imams die het specifieke inburgeringsprogramma voor geestelijke bedienaren hadden gevolgd, kwamen op de conferentie af.
(Bron)
Nawijn richt denktank op met DeWinter

ZOETERMEER - LPF-Tweede-Kamerlid Nawijn richt maandag samen met de Belgische leider van Vlaams Belang, DeWinter, een "denktank" op in het voormalige woonhuis van Pim Fortuyn in Rotterdam.
Volgens de woordvoerder van Nawijn zal die denktank zich onder meer bezighouden met vreemdelingenzaken en integratie.
Nawijn, voormalig minister van Vreemdelingenzaken, ging in januari naar de nieuwjaarsreceptie van de rechtse Vlaamse politicus en kondigde vervolgens de oprichting aan van een lokale politieke partij in zijn woonplaats Zoetermeer. DeWinter toonde zich toen een voorstander van internationale samenwerking van rechts-nationalistische partijen.
Marten Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn, vindt het provocerend en ongehoord dat Nawijn en DeWinter het voormalige woonhuis van Fortuyn hebben gekozen om bijeen te komen. "Ik had van Nawijn anders verwacht." Ook over de denktank is hij niet positief.
"Mensen moeten zich realiseren dat Filip DeWinter nog steeds tegen het rechts-extremisme aanschurkt. Het is onverstandig van Nawijn dat hij dit even terzijde schuift", aldus Fortuyn. ['Aanschurkt'?!]
DeWinter liet in een interview met Radio1 weten dat het niet de bedoeling is een filiaal van het Vlaams Belang in Nederland op te richten. Ook een gezamenlijke politieke partij is niet zijn ambitie. "Daar zit niemand op te wachten, denk ik", aldus DeWinter.
(Bron)

Varela, partijgenoot van Nawijn, is woest dat de naam van Fortuyn erbij gehaald wordt. Ach ja.
Veiligheidsplan G8-top uitgelekt

LONDEN - De Britse krant The Independent heeft een kopie van het veiligheidsplan voor de G8-top in handen gekregen. De top wordt over drie weken in het Schotse Gleneagles gehouden. Een medewerker van de Britse veiligheidsdienst die betrokken is bij de beveiliging heeft het plan doorgespeeld, meldde de krant zondag.
De informant vindt dat de autoriteiten te makkelijk denken over de veiligheidsrisico's. Hij wil ze met zijn daad wakker schudden "voordat zelfgenoegzaamheid werkelijk gevaarlijk wordt".
De informatie bevat onder meer een lijst van kwetsbare plekken, een risicoanalyse voor een eventuele chemische of biologische aanval en luchtfoto's van het gebied. Ook de locaties van de speciale troepen tijdens de top staan in het gelekte plan. Verder wordt melding gemaakt van een ruzie tussen het Britse en Amerikaanse leger over de inzet van luchtdoelraketten.
The Independent heeft uit veiligheidsoverwegingen maar een deel van de plannen gepubliceerd. Volgens de krant zijn de kopieën inmiddels vernietigd om te voorkomen dat ze in de verkeerde handen vallen.
Op de G8-top komen de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden en Rusland bijeen. De top duurt van 6 tot 8 juli.
(Bron)
Strandgangers weer in file op weg naar huis

DEN HAAG - Strandgangers die zondag op weg zijn naar huis, lopen grote kans wederom in de file terecht te komen. Door een ernstig ongeval op de N59 tussen Oude Tonge en Den Bommel staat het verkeer compleet vast.
Ook op de alternatieve route via de A58 staat door een ongeval een lange rij auto's. De Utrechtsebaan in Den Haag is na een enstig ongeval weer vrij, aldus de ANWB.
Badgasten die van de stranden van Zandvoort en Bloemendaal huiswaarts keren, hebben een vrije aftocht. De ANWB meldt daar geen vertraging. De treinen echter vanuit de badplaats rijden door de storingen in Amsterdam niet.
Wegens de sluiting van de A27 van Almere naar Amersfoort in verband met werkzaamheden staan er lange files op de alternatieve routes. De A28 van Zwolle naar Utrecht staat tussen knooppunt Hoevelaken en Soesterberg 5 kilometer en op de A1 van Amsterdam naar Amersfoort staat tussen Eembrugge en Hoevelaken 9 kilometer langzaam rijdend en stilstaand verkeer.
De hele dag stonden er lange files richting de Nederlandse stranden. Richting de stranden in Bloemendaal en Zandvoort stonden files van 7 kilometer. Vanuit Rotterdam liep de file richting de Zuid-Hollandse stranden op tot 12 kilometer, in Zeeland stond het verkeer over een lengte van 7 kilometer stil.
(Bron)

Als je een auto hebt, waarom ga je dan niet naar een plek waar je misschien wel wat verder moet lopen, maar waar je niet joost mag weten hoe lang in de brandende zon in de file staat??
Treinverkeer rondom Amsterdam volledig plat

AMSTERDAM - Het treinverkeer rondom en in Amsterdam is volledig gestremd in verband met een storing in de bediening van seinen en wissels op Amsterdam Centraal.
Verschillende treinen naar de hoofdstad zijn gestrand, waaronder de internationale treinen vanuit Parijs, Brussel en Berlijn. ProRail, de spoorbeheerder, kon aan het begin van zondagavond nog geen indicatie geven hoe lang de stremming gaat duren.
Tussen Utrecht en Amsterdam is bij Maarssen bovendien een bovenleiding gebroken. In Abcoude hebben treinreizigers last van een stroomstoring.
ProRail verzekerde dat rond 18:45 uur 90 procent van de gestrande treinen op een station zijn aangekomen, zodat reizigers uit de warme treinen konden stappen. Er kunnen echter geen bussen ingezet worden in verband met capaciteitsproblemen. Reizigers moet op eigen houtje zien verder te reizen. ProRail adviseert treinreizigers Amsterdam te mijden.
(Bron)

Inmiddels is het sein- en wisselstoring-probleem opgelost.
Treinverkeer rondom Amsterdam volledig plat

AMSTERDAM - Het treinverkeer rondom en in Amsterdam is volledig gestremd in verband met een storing in de bediening van seinen en wissels op Amsterdam Centraal.
Verschillende treinen naar de hoofdstad zijn gestrand, waaronder de internationale treinen vanuit Parijs, Brussel en Berlijn. ProRail, de spoorbeheerder, kon aan het begin van zondagavond nog geen indicatie geven hoe lang de stremming gaat duren.
Tussen Utrecht en Amsterdam is bij Maarssen bovendien een bovenleiding gebroken. In Abcoude hebben treinreizigers last van een stroomstoring.
ProRail verzekerde dat rond 18:45 uur 90 procent van de gestrande treinen op een station zijn aangekomen, zodat reizigers uit de warme treinen konden stappen. Er kunnen echter geen bussen ingezet worden in verband met capaciteitsproblemen. Reizigers moet op eigen houtje zien verder te reizen. ProRail adviseert treinreizigers Amsterdam te mijden.
(Bron)