zaterdag, juli 05, 2008

Oude’ gestolen fiets

DE MEERN – Op woensdag 2 juli werd een jongen aangehouden omdat hij op een in de vorige eeuw gestolen fiets reed.
Rond 15.45 uur zagen agenten een jongen op de Heldammersingel op een fiets rijden. Het viel de agenten op dat het ringslot van de fiets los aan het frame hing en zij besloten de fietser te controleren. Bij het natrekken van het framenummer bleek dat de fiets in 1995 in Huizen was gestolen. Daarop werd de fietser, een 17-jarige jongen uit Utrecht, aangehouden en de fiets werd in beslag genomen. Tegen de jongen is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)

Krijg je dan na 13 jaar een belletje dat je fiets is gevonden?
'Droogte in Drenthe houdt aan'

EMMEN/DE BILT - Ondanks dat het volgende week gaat regenen blijft het in Drenthe te droog. Dit zegt woordvoerder Harry Geurts van het KNMI.
Geurts voegt er aan toe dat ook de provincies Friesland, Groningen en het noorden van Noord-Holland al maanden last hebben van de droogte.
Boeren in Drenthe kampen sinds april met een fors tekort aan neerslag. In sommige delen van de provincie komt men volgens het KNMI ruim 200 millimeter aan neerslag te kort. De buien van volgende week kunnen dit tekort niet wegwerken.
Volgens een woordvoerder van de landbouworganisatie LTO-Noord zijn er de afgelopen dagen een paar flinke buien gevallen maar schieten de boeren daar weinig mee op.
Gemiddeld viel er volgens hem ongeveer 5 millimeter per dag, waarvan het overgrote deel gelijk is verdampt. Hij heeft zijn hoop gevestigd op het wisselvallige weer van komende week.
Volgens Geurts is er weinig hoop voor de boeren. Hij benadrukt dat alleen langdurige neerslag voldoende is om de Drentse droogte op te lossen en dat zit er voorlopig niet in.
(Bron)
Republiek klaagt Nederland aan voor rol Srebrenica

BANJA LUKA - De regering van de Republika Srpska (RS), één van de twee entiteiten waar Bosnië uit bestaat, gaat Nederland aanklagen.
Volgens premier Milorad Dodik van de RS heeft het Nederlandse UNPROFOR-bataljon tijdens de Bosnische burgeroorlog nagelaten de inwoners van de rond Srebrenica gelegen Servische dorpen te beschermen tegen aanvallen van de Bosnische moslims.
Dat meldde de onafhankelijke zender Radio B92 in Belgrado vrijdag. Eerder al werd Nederland aangeklaagd door organisaties van nabestaanden van Bosnische moslims uit Srebrenica.
Tijdens de burgeroorlog in Bosnië, tussen 1992 en 1995, kwamen bij aanvallen rond Srebrenica duizenden Serven om het leven.
De UNPROFOR-militairen stonden drie jaar lang de moslimstrijders toe om vanuit de door UNPROFOR beschermde zone "dood en verderf te zaaien onder de Servische bevolking", aldus Dodik.
Volgens B92 zei voorzitter Igor Radojicic van het Bosnisch-Servische parlement vrijdag geweld te vrezen bij de herdenkingsplechtigheid in Potocari waar vrijdag 11 juli de moslim-slachtoffers uit 1995 worden herdacht.
Donderdag werd de Bosnische moslim Naser Oric wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken door het Joegoslavië-Tribunaal. Oric zou als leider van de verdedigers van Srebrenica in 1992 en 1993 niets hebben gedaan om martelingen of nieuwe moorden op gevangengenomen Serviërs te voorkomen.
Parlementsvoorzitter Radojicic zei begrip te hebben voor de verbittering over de vrijspraak bij degenen die direct door de vermeende misdaden van Oric en zijn mensen getroffen zijn.
"Toch roep ik de bevolking in het gebied op om rustig te blijven. Verstoring van de openbare orde komt niemand ten goede", aldus Radojicic.
(Bron)
Onderzoeker antihomogeweld wordt zelf slachtoffer

AMSTERDAM - Slachtoffer worden van antihomogeweld terwijl je net onderzoek doet naar 'potenrammers'. Het overkwam sociaalwetenschapper Laurens Buijs van de Universiteit van Amsterdam. De gemeente Amsterdam bevestigde zaterdag een bericht hierover in Het Parool.
Buijs vertelt in die krant dat hij onlangs 's nachts in het centrum van de hoofdstad werd belaagd door een groep van circa tien jongens.
Ze scholden hem uit voor 'vieze homo' en volgden hem. Een van hen sloeg hem vervolgens buiten westen.
Sinds eind vorig jaar onderzoekt Buijs in opdracht van de gemeente wat de motieven zijn van daders van geweld tegen homo's. Daar is nog maar weinig over bekend.
Reden voor het onderzoek is dat zich de afgelopen jaren geregeld gevallen van antihomogeweld voordoen in Amsterdam.
De hoofdstedelijke tak van homobelangenorganisatie COC luidde daarover vorig jaar nog de noodklok.
Wethouder Freek Ossel (diversiteit) liet in een reactie weten "geschrokken" te zijn van het incident. Toen hij erover hoorde, heeft hij direct contact gezocht met Buijs.
Ossel kwam onlangs nog met een uitgebreid plan van aanpak om discriminatie in de hoofdstad tegen te gaan. "Dit bewijst nog maar eens te meer dat het nodig is dat we hiermee bezig zijn."
De politie kon zaterdag niets zeggen over de gebeurtenissen.
(Bron)
Tien gewonden door brand Nederlandse bus

HAGEN - Op de Autobahn vlakbij het Duitse Hagen is zaterdag een Nederlandse bus in brand gevlogen en volledig uitgebrand. Tien van de negentig inzittenden raakten lichtgewond.
De passagiers varieerden in leeftijd van achttien tot zeventig jaar. Sommigen van hen moesten de bus door ingeslagen ruiten verlaten. Zij konden hun reis later met een vervangende bus voortzetten.
De brand was door nog onbekende oorzaak uitgebroken in de motor. Andere bestuurders hadden de 31-jarige buschauffeur erop gewezen dat er dichte rook uit de bus kwam. Die bracht het voertuig daarop op de vluchtstrook tot stilstand.
De snelweg A1 van Hagen naar Keulen was tijdens de blus- en bergingswerkzaamheden zo'n drie uur gestremd. Er ontstond schade ter waarde van 300.000 euro.
(Bron)
Justitie sluit mogelijk veel gevangeniscellen

DEN HAAG - Mogelijk sluit Justitie de komende jaren duizend tot enkele duizenden gevangeniscellen, omdat een overschot is ontstaan.
Dat melden de GPD-kranten zaterdag op basis van een vertrouwelijk plan van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie benadrukt dat het om een concept gaat, waaraan nog geen conclusies verbonden kunnen worden. Volgens hem moet uit het concept volgend jaar april een plan van aanpak voortvloeien.
Uit het Masterplan Detentiecapaciteit Gevangeniswezen 2012 blijkt volgens de GPD dat de DJI de prognoses voor de komende jaren sterk heeft bijgesteld.
Aanvankelijk was de verwachting dat in 2012 19.000 cellen nodig zouden zijn, maar dat getal zou nu teruggeschroefd zijn naar ruim 14.000.
(Bron)

En als ze gesloten zijn, zijn er weer te weinig, enzovoorts.
Man draait door in hotel

NIJMEGEN - Een 47-jarige Nijmegenaar is zaterdagmorgen in een hotelkamer in die stad gebeten door een politiehond.
Agenten zetten de hond in, omdat de Nijmegenaar helemaal doordraaide en zich hevig tegen zijn aanhouding verzette.
De portier van het hotel belde de politie, omdat de man hem had bedreigd. Daarna ging hij naar zijn kamer op de zevende verdieping. Daar gooide hij huisraad uit het raam. Hij barricadeerde zijn deur.
Omdat van de man bekend was dat hij gevaarlijk kon zijn, schakelden agenten een gespecialiseerd team in.
Ondertussen probeerden zij via de telefoon en via het raam van een naastgelegen kamer contact met de Nijmegenaar te krijgen.
Na veel moeite wist de politie de deur open te breken. De politiehond was het eerste binnen en greep de man in zijn rug.
Daarvoor is hij in het ziekenhuis behandeld. Waarom de Nijmegenaar zich zo gedroeg, is nog niet bekend.
(Bron)
Acceptgiro bij fraude met reisverzekering werkt

DEN HAAG - Een proef met lik-op-stukbeleid bij fraude met de reisverzekering is zo succesvol verlopen dat het systeem komend najaar vaste vorm krijgt. Dat meldde het Verbond van Verzekeraars zaterdag.
Bij vermoedens van het tillen van de reisverzekeraar krijgen verdachten een acceptgiro thuis gestuurd. Van de aangeschreven personen blijkt 80 procent zich hierdoor aangesproken te voelen en de opgelegde boete te betalen.
De proef had plaats onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie (OM). Het ging alleen om 'kleinere' fraudegevallen tot 10.000 euro. De opgelegde boete bedraagt twee keer het gefraudeerde bedrag.
Het verbond hoopt de werkwijze dit najaar in een convenant met het OM tot een standaardprocedure te maken.
Reisverzekeraars hebben veel last van klanten die sjoemelen. Vermoedelijk wordt met 10 procent van de claims gerommeld. In de meeste gevallen is de verzekerde dan echt bestolen of bagage kwijt, maar geeft hij meer schade op dan er werkelijk is geleden.
"Twee fotocamera's claimen in plaats van één bijvoorbeeld", licht een woordvoerder van het verbond toe.
Ter bestrijding van dit soort criminaliteit gaan de reisverzekeraars in het hoogseizoen inspecteurs naar populaire vakantiebestemmingen sturen om te controleren of het 'verhaal' van de gedupeerde klopt.
Het gaat om tientallen controleurs, zowel eigen werknemers als 'agenten' van zustermaatschappijen in het buitenland.
(Bron)
Verdachte brute moorden Londen gearresteerd

LONDEN - De Britse politie heeft een verdachte opgepakt van de ongekend brute moord op twee Franse studenten in Londen.
Agenten arresteerden in de vroege uren van zaterdagochtend een 21-jarige man in Zuid-Londen, maakte de politie bekend.
Het 23-jarige tweetal werd zondag gevonden in een uitgebrande flat in de Britse hoofdstad. Vermoedelijk werden zij omgebracht door een inbreker die hun bankpasjes en spelcomputers heeft meegenomen.
De dader stak zowel voor als na hun overlijden tientallen keren op de studenten in. Een lijkschouwer telde 243 steekwonden. Het duo studeerde biochemie en was voor een onderzoeksproject in Londen.
(Bron)

Om een spelcomputer??
'Taakgestraften agressiever'

RIJSWIJK - Mensen die een taakstraf moeten uitvoeren, blijken steeds vaker agressief en gestoord te zijn. Dat zegt directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland zaterdag in het AD.
De gedragsproblemen maken het moeilijker om taakgestraften op kinderboerderijen of in verzorgingshuizen te laten werken, zegt hij.
In plaats daarvan stelt de reclassering mensen met een werkstraf vaker te werk in groepen onder leiding van opzichters. Ze onderhouden dan bijvoorbeeld plantsoenen.
Volgens het AD werkten vorig jaar elfduizend taakgestraften in zo'n groep, terwijl dat twee jaar geleden nog 8176 personen waren.
"Het aandeel van de groepsprojecten wordt groter, omdat taakgestraften steeds vaker gedragsstoornissen vertonen en voor ernstiger delicten worden veroordeeld. Dan komen ze niet door de selectie voor plekken als zorgcentra. Simpelweg omdat het niet slim is zo iemand te laten begeleiden door bijvoorbeeld de kok van een keuken," stelt Van Gennip.
(Bron)
Gewonden door ontsporen Deense achtbaan

KOPENHAGEN - Vier bezoekers van een Deens pretpark hebben vrijdagavond botbreuken opgelopen toen een wagen van hun achtbaan ontspoorde.
Volgens de politie viel het eerste karretje tijdens een looping van de baan. Een van de vier gewonden, die tussen de 22 en 24 jaar oud zijn, moest geopereerd worden.
De pasgeleverde achtbaan kan snelheden tot 70 kilometer per uur bereiken. Het park Tivoli bij Arhus was zaterdag gewoon geopend, de achtbaan blijft voorlopig gesloten.
(Bron)
Lichaam 'zwevende priester' mogelijk gevonden

BRASILIA - Werknemers van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras hebben vrijdag op zee mogelijk het lichaam aangetroffen van de 'zwevende priester' Adelir de Carli.
De geestelijke steeg in april op vanuit de haven Paranaguá, hangend aan duizend ballonnen. Het ging om een solidariteitsactie met vrachtwagenchauffeurs.
Kort daarna was hij verdwenen. Het leger startte een zoekoperatie, maar zonder succes. Met De Carli, die twintig uur in de lucht wilde blijven, was voor het laatst contact toen hij per telefoon de havenautoriteiten in de deelstaat Santa Catarina om hulp vroeg. De krachtige wind had hem boven volle zee gedreven.
De kleding van het stoffelijk overschot komt overeen met die van De Carli. De plaats waar het lichaam is aangetroffen, is 1000 kilometer verwijderd van Paranaguá.
(Bron)
Vrouw in kritieke toestand gevonden in zwembad

AMSTERDAM - Een jonge vrouw is zaterdagmiddag in kritieke toestand aangetroffen in een zwembad in Utrecht. Wat er is gebeurd, is nog onduidelijk.
De vrouw, van wie de identiteit nog niet bekend is gemaakt, is gereanimeerd en naar een ziekenhuis vervoerd.
De vrouw werd rond 13.15 uur gevonden in het buitenbad Krommerijn op de Weg naar Rhijnauwen, in de buurt van stadion Galgenwaard. De politie laat weten de zaak te onderzoeken.
(Bron)
Mercurius krimpt

WASHINGTON - Mercurius, de kleinste planeet van ons zonnestelsel, krimpt. Dat blijkt uit beelden van een surveillance boven het oppervlak van de planeet in januari, die door onderzoekers van het Carnegie Instituut in Washington bestudeerd zijn.
Dat meldt de Britse nieuwszender BBC vrijdag.
De onderzoekers beschreven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Volgens hen komt de verkleining van de planeet doordat de kern afkoelt. De planeet krimpt 35 procent sneller dan aanvankelijk gedacht werd.
De beelden van de Messenger, die in januari Mercurius passeerde, waren de eersten sinds 1975. Na de missie werd al bekend dat op de planeet sprake is van vulkanische activiteit.
(Bron)
Uitgaanspubliek belaagt agenten in Oss

AMSTERDAM - Een groep agenten is vrijdagnacht in Oss belaagd door een groep jongeren. Drie agenten raakten gewond aan rug, heup, hoofd en nek.
Zes mannen uit Oss en Heesch, tussen 19 en 24 jaar, zijn aangehouden. Dat meldt de politie zaterdag.
De agenten waren ingeschakeld door portiers van een horecagelegenheid, waar een vechtpartij had plaatsgevonden. De portiers hadden verschillende bezoekers buitengezet, waarna de vechtpartij zich van het café naar de open lucht verplaatste.
Toen agenten ingrepen, keerde een aantal mannen zich tegen hen. Een hondengeleider en zijn diensthond werden belaagd door een groepje en met de dood bedreigd.
Toen collega's de hondengeleider te hulp schoten, werden ze massaal belaagd. De agenten kregen van alle kanten klappen en schoppen, meldt de politie.
Een van de verdachten probeerde de keel van de hond dicht te knijpen, een agent werd tegen de grond gewerkt en kreeg trappen. Met hun wapenstokken en pepperspray wisten de agenten zich te ontworstelen aan hun belagers.
De rust werd hersteld met hulp van agenten uit andere districten. Verschillende betrokkenen hadden beten van de hond en moesten worden behandeld. Zes belagers konden worden aangehouden.
De volgens de politie ervaren agenten verklaarden niet eerder zo bedreigd geweest te zijn. De recherche doet verder onderzoek naar het incident.
(Bron)
Bezoeker trekt hoofd van wassen beeld Hitler

BERLIJN - Een bezoeker van het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Berlijn heeft kort na de opening zaterdag het hoofd van het wassen beeld van Adolf Hitler getrokken.
Agenten arresteerden de 41-jarige dader, die met zijn actie wilde protesteren tegen de tentoonstelling van het beeld.
Dat is inmiddels uit het museum bij de Brandenburger Tor verwijderd om gerepareerd te worden.
De verdachte man uit de Duitse hoofdstad zal zich niet alleen moeten verantwoorden voor de beschadiging, maar ook voor het toedienen van lichamelijk letsel, aldus een politiewoordvoerder. Tijdens zijn actie passeerde hij twee bewakers, van wie een gewond raakte aan een been.
De man betrad het splinternieuwe nieuwe museum als tweede bezoeker, nadat hij ongeveer een uur in de rij had gestaan.
Volgens een ooggetuige was hij een "gewoon onopvallend type". Plotseling had hij "nooit meer oorlog" geroepen en het hoofd van het wassen beeld gerukt.
Het omstreden 200.000 euro kostende beeld van de nazidictator, die was neergezet als oud en afgeleefd, gaf vooraf al veel ophef. Het museum had daarom onder meer bepaald dat het beeld van Hitler niet gefotografeerd mocht worden.
Een woordvoerster van het museum wilde zaterdag niet zeggen of het beeld terugkeert op zijn plek achter een bureau bij Tussauds.
Ongeveer 25 mensen hebben ongeveer vier maanden aan het wassenbeeld gewerkt. Zij gebruikten daarvoor meer dan tweeduizend foto's.
In Madame Tussauds in Londen staat ook een beeld van de Führer, die de Tweede Wereldoorlog begon en miljoenen joden liet vermoorden. Daar staat hij rechtop.
Ook dat beeld is meerdere malen beschadigd door spugende en met eieren gooiende bezoekers. Tot 2002 was Hitler was het meest gehate beeld in Londen, maar sindsdien heeft al Qaedaleider Osama bin Laden Hitler van de eerste plaats gestoten.
Het beeld van de nazileider stond tussen zeventig andere beroemdheden. Onder hen is ook een evenbeeld van voormalig bondskanselier Helmut Kohl (78).
Die toonde zich zaterdag in dagblad Bild verbaasd dat hij in het museum voorkomt. Hij dreigde met een advocaat omdat hij nooit toestemming zou hebben gegeven.
Het Madame Tussauds-museum gaat uit van een misverstand. Als Kohl niet akkoord was gegaan, zou hij hier niet staan, aldus de directie van het filiaal.
(Bron)

vrijdag, juli 04, 2008

Beschonken Limburgse met slakkengang over A2

AMSTERDAM - Een beschonken dame is donderdagnacht aangehouden omdat ze met haar auto al slingerend met veertig kilometer per uur over de snelweg reed.
De 49-jarige Maastrichtse bleek drie keer zoveel te hebben gedronken als toegestaan.
De vrouw reed rond middernacht over de A76 en de A2 en kon bij de Geusseltkruising in Maastricht staande worden gehouden. Ze moest haar rijbewijs inleveren. Er is proces-verbaal opgemaakt. Justitie beslist of ze moet worden bestraft.
(Bron)
Raar: Tom wandelt langs een paar uitgelopen uien, snuffelt er eens aan en begint het loof op te vreten...
Half miljoen boete voor afgesneden penis

AMSTERDAM - Een Roemeense chirurg die tijdens een operatie per ongeluk de penis van zijn patiënt afsneed moet het slachtoffer vijfhonderdduizend euro smartengeld betalen.
Dat heeft de rechtbank in Boekarest vrijdag bepaald. Behalve de boete legde de rechter de chirurg een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf op wegens 'oppervlakkigheid' in zijn benadering van de operatie.
Bij de operatie, in 2004, moest de nu 33-jarige patiënt een ingreep ondergaan aan zijn testikels. In plaats van een incisie te maken in de testikel, sneed de chirurg de penis af.
Op de plaats van de afgesneden penis werd later een stuk spier uit de arm van de patiënt bevestigd, maar de functie daarvan is slechts esthetisch. Dat de patiënt het zwaar opneemt spreekt voor zich, zei zijn advocaat.
(Bron)
Politie betrapt 10-jarige vrachtwagenchauffeur

HONSELERSDIJK - Politieagenten dachten donderdag dat ze wel een heel jonge vrachtwagenchauffeur zagen rijden op de Zandheullaan in Honselersdijk. Tijdens controle bleek dat een 10-jarige jongen uit Maasdijk de truck bestuurde, terwijl zijn 36-jarige vader hem vanaf de weg aanwijzingen gaf.
De jongen kreeg een proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
(Bron)

Papa kreeg een vermaning.
Nieuw levensmiddelenschandaal in Italië

ROME - De Italiaanse politie is een nieuw levensmiddelenschandaal op het spoor: oeroude melkproducten die hooguit nog geschikt waren als diervoeder, zijn in Italiaanse en Duitse supermarkten verkocht.
Een criminele bende bewerkte bedorven en beschimmelde kaas dusdanig dat de kaas weer als nieuw leek. De hoofdverdachte is een 46-jarige ondernemer uit Sicilië, meldde de krant La Repubblica vrijdag.
Bij het onderzoek troffen de autoriteiten wormen, muizenkeutels en plastic aan in de kaasresten. Het gaat onder meer om mozarella en gorgonzola. In een koelcel trof de politie kaas uit 1980 aan, klaar om verwerkt te worden.
Omdat voor de productie van de vervuilde kazen bijna geen kosten werden gemaakt, maakten de verdachten tientallen miljoenen euro's winst.
De kaas werd verwerkt in drie fabrieken in Noord-Italië en een bedrijf in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren.
De politie kwam de bende twee jaar geleden op het spoor toen agenten een vrachtwagen aanhielden. Uit de laadruimte drong een ondraaglijke stank naar buiten. De bedorven kaas was op weg naar een fabriek in het dorp Vicolungo om 'bewerkt' te worden.
Door het afluisteren van telefoongesprekken kwam de politie daarna achter het schandaal. Alle arbeiders in de fabrieken waren op de hoogte van zwendel, maar niemand ondernam iets.
De afgelopen twee jaar is 11.000 ton bedorven kaas veranderd in een vers product en in schappen in heel Europa terechtgekomen.
Bij het bedrog waren ook medewerkers van de lokale gezondheidsautoriteiten betrokken. Zij knepen een oogje dicht en lieten de fabrikanten weten wanneer er controles zouden worden uitgevoerd.
(Bron)
Acht arrestaties na vechtpartijen in de Efteling

KAATSHEUVEL - De politie heeft donderdag op aanwijzing van de bewakingsdienst van attractiepark de Efteling bij twee vechtpartijen acht verdachten aangehouden.
Alle verdachten zijn afkomstig uit Culemborg en hadden een excursie van school, maakte de politie vrijdag bekend.
De bewakingsdienst van de Efteling had in de loop van de avond drie jongens in de leeftijd van 13 en 14 jaar aangehouden wegens openlijke geweldpleging.
Ze hadden in de buurt van de Python ruzie gekregen met een gemengde groep uit Vugt. Een jongen uit Vught kreeg een kopstoot.
Enkele meisjes die de vechtersbazen wilden scheiden kregen zelf ook klappen. De politie heeft de aangehouden verdachten verhoord.
Eerder die dag werden al vijf meisjes aangehouden in de leeftijd van 13 tot 15 jaar, eveneens uit Culemborg. Zij hadden ruzie gekregen met een 13-jarig meisje uit Zwijndrecht toen ze bij de Bobsleebaan aan het voordringen waren.
Het slachtoffer kreeg stompen in haar buik. Ook werd aan haar broek getrokken en een lolliestok in het knotje van haar haar gedaan.
(Bron)
Telefooncel verdwijnt uit straatbeeld

AMSTERDAM - De telefooncel verdwijnt verder uit het straatbeeld. Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) maakt een einde aan de wettelijke verplichting voor KPN om één telefooncel per vijfduizend inwoners te verzorgen.
Het gaat om een kostbare verplichting die niet meer van deze tijd is, omdat mensen mobiel bellen, zei Heemskerk vrijdagochtend in het Radio 1-Journaal.
Ook nu al zouden mensen zonder mobiele telefoon iemand op straat aanschieten als zij dringend moeten bellen.
Heemskerk wil KPN verlossen van onnodige kosten en lasten. Op drukke punten zoals stations blijven de cellen staan.
Datzelfde geldt voor binnensteden om toeristen tegemoet te komen en voor plaatsen waar veel ouderen wonen.
(Bron)
Italianen verklaren noodtoestand in Pompei

ROME - De Italiaanse overheid heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen voor de archeologische vindplaats Pompei.
Op die manier hopen de Italianen de overblijfselen van het Romeins stadje dat in 79 na Christus werd verwoest door de vulkaan Vesuvius te kunnen redden.
Na jarenlang achterstallig onderhoud, een enorme stroom bezoekers en een gebrek aan faciliteiten is de opgraving aanzienlijk verslechterd.
Het Italiaanse kabinet besloot dat er een speciale commissaris moet komen die de situatie moet verbeteren, schrijft de krant Corriere delle Sera.
In Pompei, dat op de Werelderfgoedlijst staat, gaat jaarlijks 150 vierkante meter met fresco's versierde muur verloren door gebrek aan onderhoud.
Meer dan 3000 stenen vallen elk jaar van hun plek en worden niet teruggezet. De restauratie, die begon in 1978, is nog steeds niet afgerond. Veel van de 1500 getroffen huizen zijn niet langer te bezoeken.
Circa 2,5 miljoen toeristen bezoeken jaarlijks Pompei. Een derde van Pompei ligt nog onder de grond.
(Bron)

Met de Italiaanse slag?
Kabinet komt niet met nieuwe belastingverhogingen

DEN HAAG - Het kabinet is niet van plan na de al geplande belastingverhogingen de lasten in deze regeerperiode nog verder te verzwaren.
Premier Jan Peter Balkenende en minister van Financiën Wouter Bos zeiden dat vrijdag na de ministerraad.
Ze reageerden op uitspraken van president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB), die voor tv-zender RTLZ zei dat de Nederlandse belastingen niet verder omhoog moeten.
Balkenende en Bos onderstreepten dat Trichet het over nieuwe maatregelen had en niet over de btw-verhoging die voor volgend jaar al in het vat zit.
Op de ruzie over de btw-verhoging die deze week uitbrak tussen coalitiepartners CDA en PvdA wilden Balkenende en Bos niet reageren.
De PvdA wil de hogere btw uitstellen om de koopkracht te ontzien en de inflatie af te remmen. Maar het CDA houdt vast aan de maatregel omdat met de opbrengst van 2 miljard euro de WW-premie voor werknemers kan worden geschrapt. Het kabinet beslist in augustus over dit onderwerp.
Balkenende wees er wel op dat er moeilijker tijden op komst zijn door de economische teruggang. Hij hoopt dat vakbonden en werkgevers zorgen voor een "verantwoorde loonwoontwikkeling", zodat Nederland internationaal kan blijven concurreren.
De fout van eind jaren negentig, toen te hoge loonstijgingen de exportpositie van Nederland aantastten, mag niet nog eens worden gemaakt, waarschude hij.
Balkenende toonde zich tevreden over de samenwerking in de coalitie, die de afgelopen weken knopen wist door te hakken over politiek moeilijke dossiers, zoals de embryoselectie.
(Bron)
Schiphol begint proef zelf bagage inchecken

AMSTERDAM - Schiphol begint vrijdag in samenwerking met KLM een proef waarbij passagiers zelf hun bagage inchecken. De proef maakt onderdeel uit van een programma waarmee de luchthaven de wachtrijen wil terugdringen.
Reizigers maken al steeds vaker gebruik van de mogelijkheid om thuis achter de pc of bij een zuil op Schiphol in te checken voor de vlucht. De proef met de bagageafhandeling duurt zes maanden.
Inspectie Verkeer en Waterstaat begint vrijdag in samenwerking met andere toezichthouders op Schiphol een proef voor een beter toezicht op de grondafhandeling van vliegtuigen om de veiligheid te vergroten.
De pilot zal drie maanden duren. Beide tests staan los van elkaar.
(Bron)
Nederlander moet taaltest doen voor huis in België

BRUSSEL - Een bejaarde Nederlander die al 55 jaar in België woont, moet een taaltest doen voordat hij een huurwoning kan krijgen. Dat is het gevolg van de zogeheten Vlaamse wooncode, die beoogt de inburgering van immigranten te bevorderen.
De Gazet van Antwerpen beschrijft vrijdag het verhaal van de 83-jarige Nederlander Louis Hinssen. Al 55 jaar woont hij in België. Sinds de dood van zijn vrouw vorig jaar, kijkt hij uit naar een kleinere sociale huurwoning.
Maar volgens de Vlaamse wetgeving moet elke kandidaathuurder aantonen dat hij Nederlands spreekt of wil leren. Wie geen diploma kan overleggen, moet in de vorm van een gesprekje een taaltest afleggen.
Nederlanders uitsluiten van die regels, zou discriminerend zijn, redeneert de Vlaamse overheid.
(Bron)
Man downloadt octopusporno

AMSTERDAM - De rechtbank van Australië kreeg vrijdag een uniek geval voor de kiezen. Een man gaf toe octopusporno te downloaden.
Ook plaatjes van seksende pony's, tijgers en slangen konden op interesse van de man rekenen. Dat staat vrijdag op de site van de Engelse Metro.
Rodney Scott McLagan (48) verklaarde daarnaast schuldig te zijn aan het downloaden van kinderporno. Zijn advocaat zette echter uiteen dat de kinderporno 'weinig of geen aandacht' kreeg van verdachte. Het was bijvangst geweest van het beestenmateriaal.
'Er is nooit actief gezocht naar kinderporno,' aldus advocaat David Barclay tegen het gerechtshof in Tasmanië.
Twintig procent van de kinderporno, gevonden op de computer van verdachte, was bekeken.
Barclay wijt de interesse voor dierenporno aan een persoonlijkheidsstoornis. Het zelfvertrouwen van verdachte zou zo laag zijn dat hij zichzelf zou zien als 'een soort beest'. De uitspraak vindt plaats op 17 juli.
(Bron)

donderdag, juli 03, 2008

TT 129 Transseksuele Amerikaan baart kind

In de Verenigde Staten heeft een transseksuele man een kind gebaard. De 34-jarige Thomas Beatie beviel op natuurlijke wijze van een dochter. Zijn zwangerschap werd wereldwijd bekend toen hij in april in de talkshow van Oprah Winfrey verscheen.
Beatie werd als vrouw geboren. Ze liet haar borsten weghalen, nam testosteron en veranderde haar wettelijke geslacht van vrouw naar man. Hij behield echter zijn vrouwelijke voortplantingsorganen, omdat hij nog wel een kind wilde.
De bebaarde Beatie kreeg zaad van een onbekende donor. Hij is getrouwd met een vrouw die geen kinderen kan krijgen.
Kabinet wil overzichtelijker loonstrookje

DEN HAAG - Het kabinet gaat onderzoeken of het mogelijk is de heffingen voor premies en belastingen administratief te versimpelen. Het loonstrookje wordt dan overzichtelijker voor de werknemer.
Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën hebben dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Ze denken aan een systeem waarbij de werkgever alle inhoudingen die door de werknemer zijn verschuldigd in een keer kan afdragen, evenals alle door de werkgever zelf verschuldigde premies. Dat scheelt zowel werkgevers als belastingdienst werk.
Op dit moment houden werkgevers over het loon van een werknemer loonbelasting, premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering in en betalen zelf premie werknemersverzekeringen en een werkgeversbijdrage voor de zorgverzekering. Daarvoor gelden afzonderlijke heffingspercentages en grondslagen en die leiden tot hoge administratieve lasten voor bedrijven.
(Bron)
Groot alarm door rokend raadslid

NIJMEGEN - Een raadslid van de VVD in Nijmegen heeft woensdagavond tijdens de raadsvergadering per ongeluk groot alarm veroorzaakt, doordat hij ergens in het rookvrije stadhuis stiekem een sigaartje opstak.
De brandweer rukte uit, de vergadering werd onderbroken en het stadhuis werd ontruimd.
Burgemeester Thom de Graaf is zeer ontstemd over het gedrag van het raadslid. Hij is kwaad omdat de brandweer voor niets moest komen, terwijl er juist van alles wordt gedaan om het aantal loze meldingen terug te dringen.
Ook vindt hij het ongepast dat het raadslid rookte in het openbare gebouw dat het stadhuis is. De Graaf wil een gesprek met de fractievoorzitter van de VVD.
(Bron)
TT 130 In Slovenië zijn zeker tien mensen omgekomen toen hun kano's omsloegen op de rivier de Sava. Onder de doden is de burgemeester van Sevnica, die de tocht had georganiseerd.
Poepterrorist plaagt Eindhoven

AMSTERDAM - Inwoners van de Eindhovense wijk Strijp hebben sinds een aantal weken te kampen met rondslingerende pakketjes poep. De uitwerpselen liggen, verpakt in krantenpapier, op verschillende fietspaden.
De gemeente zegt met het 'stinkende zaakje' bezig te zijn en alle pakketjes zorgvuldig op te ruimen. De poepterrorist is vooralsnog onvindbaar.
De gemeente kreeg 13 juni de eerste klacht van een bewoner die melding maakte van meerdere ingepakte drollen in de wijk. Ruim een week later werd er opnieuw melding gemaakt van poepterreur. "We hebben alle gemelde pakketjes opgeruimd en onderzoeken de zaak", zegt een woordvoerder van de gemeente donderdag.
De bewoners worden volgens het Eindhovens Dagblad al ruim een halfjaar geteisterd door de met uitwerpselen gevulde papieren pakketjes. Het is nog onduidelijk of het om dierlijke of menselijke drollen gaat, maar het dagblad meldt dat gezien de omvang van de pakketjes de laatste optie het meest voor de hand ligt.
(Bron)
Aidsmedicijn nieuwste drug voor verslaafden

JOHANNESBURG - Aidsmedicijnen zijn steeds populairder als drugs bij Zuid-Afrikaanse verslaafden. Daardoor worden aidspatiënten steeds vaker beroofd van hun medicatie, aldus de afdeling Volksgezondheid van de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal woensdag.
Zo wordt het gesubsidieerde medicijn Stocrin vermengd met marihuana verkocht in de sloppenwijken van Durban. Volgens de provincie zou de nieuwste trend tekorten in de lokale ziekenhuizen kunnen veroorzaken.
Het departement sprak mediaberichten tegen, waarin gemeld werd dat ziekenhuismedewerkers aidsmedicijnen aan criminele bendes zouden verkopen.
Zuid-Afrika heeft het grootste aantal hiv-geïnfecteerden ter wereld. Ongeveer 5,5 miljoen van de 47 miljoen inwoners zijn besmet met het virus dat aids kan veroorzaken.
(Bron)
Verdwenen wiet lag onbeheerd in politiegarage

TILBURG - Een partij in beslaggenomen hennep die in oktober uit het politiebureau van Tilburg werd gestolen, lag wekenlang achter een garagedeur bij een openbaar parkeerterrein achter het gebouw.
Bij de deur hangt weliswaar een camera maar beelden werden niet bekeken of opgenomen.
De Bredase persofficier van justitie Tom Hendriks heeft dat donderdag bevestigd. Hij benadrukt dat de deur op slot zat.
De twee sporttassen met 17 kilo hennep werden op 14 augustus bij een growshop in Tilburg in beslaggenomen. Op 22 oktober werd de diefstal ontdekt.
Anderhalve maand geleden erkende justitie dat de drugs twee maanden te lang op het bureau hebben gelegen. De regels schrijven voor dat verdovende middelen na bemonstering zo snel mogelijk moeten worden vernietigd.
Destijds zei Hendriks dat de drugs lagen opgeslagen op de 'normale plaats'. De garage van het bureau aan het Wilhelminapark is voor alle politiemedewerkers toegankelijk. Ook mensen van buiten komen geregeld in de garage zonder dat er toezicht is, zeggen ingewijden.
Politievakbond NPB noemt het onzorgvuldig dat de hennep zo lang in een ruimte lag die veel mensen dagelijks doorkruisen. Grote hoeveelheden drugs moeten volgens bondsecretaris Frans van der Heiden in een afgesloten, minimaal toegankelijke ruimte worden opgeborgen. De leiding van het politiebureau is volgens hem verantwoordelijk.
De 32-jarige G.B. uit Geldrop die heeft bekend dat hij de diefstal heeft gepleegd samen met een ander zegt dat hij de garagesleutel heeft gekregen van een 30-jarige agente van het politiebureau, aldus de persofficier.
Justitie verdenkt de agente daarom van medeplegen van de diefstal en schending van haar ambtsgeheim. Volgens justitie kennen de Eindhovense agente en de Geldropse verdachte elkaar.
Onbekend is wie de derde verdachte is en justitie doet geen nader onderzoek. "Het onderzoek is afgerond", zei Hendriks eerder.
De 32-jarige man uit Geldrop zit al sinds eind vorig jaar vast voor diverse andere ernstige feiten (gijzeling, beroving, mishandeling).
Na zijn bekentenis heeft justitie hem formeel niets meer laten weten over aanhouding of vervolging voor de hennepdiefstal, aldus zijn advocaat Hein Loeffen. Het Openbaar Ministerie (OM) blijft benadrukken dat hij nog een dagvaarding ontvangt.
De zaak van de 30-jarige agente dient vrijdag in een zogenoemde regiezitting bij de rechtbank in Breda. De Eindhovense is verscheidene keren verhoord, maar ontkent pertinent. De rechter bepaalt vrijdag onder meer of medewerkers van het politiebureau als getuige worden gehoord.
(Bron)
Dronken Zweed wil van Denemarken naar huis roeien

AMSTERDAM - Een Zweedse man met een glaasje te veel op stal onlangs een bootje om na een avondje uit in Denemarken naar huis te roeien. De waterweg naar huis bleek echter langer dan gedacht, het 78-jarige feestbeest viel halverwege in slaap.
Toen de Zweed erachter kwam dat hij onvoldoende geld op zak had om de pont van Helsingor in Denemarken naar zijn Zweedse woonplaats Helsingborg te betalen, besloot hij zelf maar te gaan varen.
De Deense politie, zo meldt Reuters, vond hem uren later op het water, slapend in zijn gestolen boot. Volgens de politie doet de eigenaar van de boot geen aangifte tegen de man.
(Bron)
Treinbotsing in België

BRUSSEL - Bij een botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein in het zuiden van België zijn donderdagochtend ongeveer dertig reizigers gewond geraakt, van wie twee ernstig. Zes mensen zijn opgenomen in een ziekenhuis.
Het ongeval gebeurde op het traject tussen Namen en Luik. Iets voor zeven uur reed de trein Namen-Liers in de plaats Hermalle-sous-Huy op een goederentrein, aldus de Belgische spoorwegen NMBS en infrastructuurbeheerder Infrabel.
Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend.
(Bron)
Hond drijft tachtig schapen de sloot in

GROOTEBROEK - Een hond heeft in een polder in Grootebroek tachtig schapen de sloot in gedreven. Tien schapen verdronken, doordat de dieren nauwelijks kunnen zwemmen en hun vacht zwaar werd van het vocht. Dit heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
De schapen zijn van een schapenboer uit Wervershoof en stonden in een weiland dat is omringd door bevaarbare sloten. In totaal stonden er 92 in de wei toen de hond opdook en achter ze aan joeg.
Passanten en de brandweer konden voorkomen dat alle schapen verdronken. Een aantal schapen bleek te zijn gebeten en moest worden gehecht.
Een omstander zag een Duitse herdershond het weiland uitvluchten, aldus de politie, die op zoek is naar de eigenaar van de hond.
(Bron)
Kamer zint op hardere aanpak Pool met uitkering

DEN HAAG - De Tweede Kamer zint op een hardere aanpak van Oost-Europese arbeidsmigranten die in ons land een uitkering aanvragen.
Regeringspartijen CDA en PvdA dienen donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer een motie in over het beëindigen van het verblijfsrecht van werkloze Polen en andere Oost-Europeanen met een uitkering.
Deze motie krijgt waarschijnlijk de steun van een Kamermeerderheid. Zowel de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie als de oppositiepartijen SP, VVD en PVV hameren de laatste tijd op problemen met Oost-Europeanen en willen een pas op de plaats in het toelatingsbeleid.
Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum kan het verblijfsrecht van arbeidsmigranten die kort in ons land zijn en niet zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien, nu al worden beëindigd.
Maar Van Hijum vraagt zich af of dit beleid in de praktijk wordt uitgevoerd. Volgens hem is de participatie en uitkeringsafhankelijkheid van Oost-Europeanen hier "niet rooskleurig", terwijl nog veel werkloze Nederlanders aan werk moeten worden geholpen.
Samen met PvdA-collega Hans Spekman vraagt de CDA'er aan het kabinet voor 1 oktober dit jaar extra maatregelen te nemen.
Zij willen een gezamenlijke aanpak van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), uitkeringsinstituut UWV, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en gemeenten.
Ook willen het CDA en de PvdA onderzocht hebben in welke gevallen eisen kunnen worden gesteld aan de inburgering van de Oost-Europeanen die zich permanent willen vestigen in Nederland.
Het is namelijk lastig om eisen te stellen aan deze migranten, omdat ze uit een land komen dat lid is van de Europese Unie.
Verder pleiten de twee regeringspartijen voor een hardere aanpak van malafide uitzendbureaus die hun werknemers uitbuiten, onderbetalen en daarmee zorgen voor oneerlijke concurrentie.
Ook willen ze maatregelen tegen Oost-Europeanen die vaak als schijnzelfstandigen onder de prijs duiken van werknemers in loondienst.
(Bron)

Als ze geen recht hebben op een uitkering, hoeven ze natuurlijk ook de premies niet te betalen. Of verzint de politiek daar ook weer een omweggetje voor?
Ontstekingen spelen rol bij schizofrenie

Ontstekingen spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van schizofrenie. Dit blijkt uit onderzoek van Wijnand Laan, die de relatie tussen ontstekingen en schizofrenie onderzocht. Laan promoveert vandaag aan de Universiteit Utrecht.
Aan het onderzoek werkten een groep mensen met een aan schizofrenie gerelateerde aandoening mee. Zij kregen naast de gebruikelijke anti-psychotica of aspirine of een placebo voorgeschreven.
Aspirine is een van de meest bekende, en veilige ontstekingsremmers. Ook kregen de deelnemers maagzuurremmers voorgeschreven om de maag te beschermen. De deelnemers en de onderzoekers wisten beiden niet wie welke medicatie kregen voorgeschreven.
Maandelijks vulden de deelnemers vragenlijsten in en werd gekeken naar de ernst van de symptomen. Na drie maanden bleken de mensen die de aspirine voorgeschreven kregen significant minder symptomen te ervaren dan de mensen in de placebogroep.
Dit resultaat bevestigt de rol van het immuunsysteem in het ontstaan van schizofrenie. Verder onderzoek is nodig om meer inzicht te krijgen in de effecten van ontstekingsremmers.
(Bron)
ProRail krijgt boete van 826.000 euro

DEN HAAG - Spoorbeheerder ProRail moet een boete van 826.000 euro betalen wegens overtredingen van de Spoorwegwet. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) donderdag bekendgemaakt.
ProRail heeft zich volgens de NMa niet gehouden aan regels die moeten waarborgen dat spoorwegondernemingen op een goede en eerlijke manier gebruik kunnen maken van de hoofdspoorweginfrastructuur.
"Uit ons onderzoek blijkt dat ProRail de spoorwegondernemingen niet alleen onjuist, maar ook onvolledig geïnformeerd heeft", stelt Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de raad van bestuur van de NMa.
(Bron)
Beveiliger plundert kapotte geldautomaat

HAMBURG - Een medewerker van een beveiligingsbedrijf in het Duitse Hamburg kon de verleiding niet weerstaan toen hij moest oppassen op een defecte geldautomaat in een bank.
De 21-jarige beveiliger haalde het apparaat bijna helemaal leeg en maakte ongeveer 100.000 euro buit.
De man is vooralsnog spoorloos verdwenen, deelde de Duitse politie donderdag mee. De man was onder een valse naam bij het beveiligingsbedrijf aangenomen, bleek uit het eerste onderzoek. Hij is een bekende van de politie.
(Bron)
Aziatische boktorren in Noord-Brabant

AMSTERDAM - In een nieuwbouwwijk in het Brabantse Berghem, bij Oss, zijn de afgelopen twee weken twee Aziatische boktorren aangetroffen. De insecten zaten in verpakkingshout. Dat meldt een woordvoerder van de Plantenziektenkundige Dienst van het ministerie van Landbouw donderdag.
Volgens de woordvoerder is er geen reden tot paniek. In december werd in het Westland een kleine populatie boktorren aangetroffen. In Berghem gaat het waarschijnlijk om enkele torren.
"Na de vondst van de eerste boktor in juni hebben we een deel van het verpakkingshout meegenomen voor onderzoek. Daarin vonden we het tweede exemplaar. We ruimen nu al het hout op en controleren of er nog meer zijn."
Aziatische boktorren zijn schadelijk voor loofbomen. De beestjes leggen hun eitjes diep in het hout van de boom, waar ze onbereikbaar zijn voor natuurlijke vijanden en pesticiden. Ook tasten de larven op zoek naar voedsel de boom verder aan, wat uiteindelijk tot de dood van de boom kan leiden.
In China en Korea, waar de torren vandaan komen, vormen ze een ware plaag. Soms leggen ze hun eitjes in verpakkingshout en liften zo vanuit Azië naar Europa. De Europese Unie verplicht lidstaten de Aziatische boktor te bestrijden.
(Bron)
Brute moord op Franse studenten in Londen

LONDEN - Twee Franse uitwisselingsstudenten in Londen zijn doodgestoken en vervolgens in brand gestoken.
Reddingswerkers troffen de lichamen van de beide 23-jarige Fransmannen zondagavond aan in een appartement op de begane grond, berichtte de Britse omroep BBC donderdag op gezag van de politie.
Bewoners van het flatgebouw belden de noodhulpdiensten nadat ze een explosie hadden gehoord. De lichamen van Laurent Bonomo en Gabriel Ferez vertoonden in totaal 243 steekwonden.
Hoofdinspecteur Mick Duthie van Scotland Yard heeft geen idee wat het motief zou kunnen zijn voor de gewelddadige moord. "Niets wijst erop dat zij betrokken waren bij criminele activiteiten."
(Bron)

Klinkt misschien cynisch, maar toch: het lijkt ook niet op een koelbloedige moord. Meer als totale razernij.
Eerste ov-verbod in Rotterdam opgelegd

ROTTERDAM - Een 40-jarige man heeft donderdag als eerste een verbod opgelegd gekregen om met het openbaar vervoer (ov) in Rotterdam te reizen. Dat heeft het vervoerbedrijf RET laten weten.
Het verbod werd op 1 juni ingevoerd op tramlijn 2 wegens een reeks incidenten op deze lijn eerder dit jaar.
De man voegde daar donderdagochtend rond negen uur een nieuw incident aan toe door zich agressief te gedragen tegen de trambestuurder en vernielingen aan te richten in de tram. Hij kreeg vervolgens een ov-verbod opgelegd. De man zit niet bepaald in de doelgroep: het verbod is vooral gericht op jongeren die zich misdragen.
De amok makende passagier kreeg meteen ook het maximumverbod van acht weken opgelegd wegens vernieling, ernstige bedreiging en het gebruik van fysiek geweld tegen een RET-conducteur, aldus het vervoerbedrijf. Hij mag gedurende de termijn geen gebruikmaken van bus, tram en metro in de Maasstad en zal zich te zijner tijd voor de rechter moeten verantwoorden.
De passagier was volgens een woordvoerder van de RET kwaad geworden omdat hij klem kwam te zitten tussen de deuren van de tram. Hij sloeg vervolgens tegen een zijspiegel. Toen hij daarop door het trampersoneel werd aangesproken, ontstak hij in toorn en gaf hij onder andere een elleboogstoot aan een conducteur.
Het ov-verbod is ingesteld door de gemeente Rotterdam, het politiekorps Rotterdam-Rijnmond en het Openbaar Ministerie. Volgens de RET was na de invoering van het verbod een "sterke afname van het aantal incidenten op tramlijn 2" merkbaar.
(Bron)

woensdag, juli 02, 2008

Binnen was het best te doen, hoewel ik de temperaturen op de KNMI-site zag oplopen tot tegen de 35 graden in het noordoosten. Bij ons was het maar 32 graden, en de afkoeling verliep geleidelijk. Het werd dampig buiten, heiig, maar even later was er blauwe lucht en werd het helder: de zendmast Hilversum was te zien, en dat is beslist niet elke dag zo.
Buienradar bekijken lukt niet altijd op het werk, en de server was overbelast. Er zat wel wat aan te komen, en boven (later: vóór) Engeland hing iets dat veelbelovend was voor alle tuinbezitters die wel wat regen willen, helaas verdwijnt dat nu naar het noorden over zee.
(Enne, nee, we zitten bepaald niet te niksen op het werk, maar als alle programma's die je nodig hebt er al heel lang uitliggen, ga je toch extra kijken op de paar sites die toegankelijk zijn ;-))
Eenmaal op weg naar huis: een paar druppels op weg naar het OV. Tot pakweg anderhalve minuut voor het punt dat ik de bus uit moest. Een flinke bui. Tot vlak voor het moment dat de bus stopte: het veranderde in een zondvloed, snel kiezen: vlucht ik onder de bomen, of naar het bushokje? En waarom gebeurt zoiets alleen als je geen plu bij je hebt terwijl iedereen je uitlacht omdat je die altijd bij je hebt?
Onder de bomen zoekend naar het minst natte plekje, luisterend naar het gegorgel van de putten en het geschreeuw van fietsers die kennelijk totaal verrast werden en geen jas bij zich hadden en doorweekt het bushok invluchtten.
Toen het wat minder werd, zeg categorie flinke stortbui, ben ik maar gaan lopen, met het idee dat ik toch zo thuis zou zijn, en eigenlijk was het wel prettig koel.
Rest er één vraag. Waarom wordt het in zo'n situatie meestal droog op het moment dat je voor je huisdeur staat?

dinsdag, juli 01, 2008

De ene pepersaus is de andere niet... Tijger waardeert 'm wel, tenminste, ze poetste de gemorste druppels likkebaardend van de vloer. Ik zit bijna met tranen in de ogen - tis iets scherper dan ik dacht, en ik was een pietsje uitgeschoten bij het doseren.

zondag, juni 29, 2008

TT 122 Open dag Franse leger: 16 gewonden

Tijdens een open dag van het leger in de Zuid-Franse stad Carcassonne zijn zestien mensen gewond geraakt. Tijdens een gevechtsdemonstratie in een kazerne vuurde een militair met scherp in plaats van met losse flodders.
Eén militair en vijftien burgers raakten bij het incident gewond. Van de gewonden zijn er vier slecht aan toe. Twee van hen, onder wie een kind, verkeren in levensgevaar.
Volgens een legerwoordvoerder is om onbegrijpelijke reden de verkeerde munitie gebruikt. Hoewel de autoriteiten uitgaan van een ongeluk, zit de militair die de kogels afvuurde in hechtenis.
Nieuw onderzoek naar besmet kippenvlees

LELYSTAD - Het ministerie van VWS en de vleeskuikenslachterijen gaan de komende twee jaar onderzoeken hoeveel met campylobacter besmet kippenvlees de slachterijen verlaat.
Campylobacter is een bacterie die op ongeveer twintig procent van het kippenvlees voorkomt en die bij mensen een voedselinfectie met soms ernstige complicaties kan veroorzaken.
Onderzoekers gaan bij elke slachterij regelmatig meten hoeveel besmette eindproducten de slachterij verlaten. Uit vooronderzoek is gebleken, dat het aantal besmette producten opvallend laag is.
Dat zou betekenen dat campylobacterbesmettingen bij de mens ook veroorzaakt worden door andere bronnen dan kippenvlees, zoals wetenschappers reeds vermoeden.
De stand van zaken in het onderzoek naar ziekmakende bacterie is deze week besproken op een symposium bij het Centraal Veterinair Instituut, onderdeel van de Wageningen Universiteit, in Lelystad.
Een besmetting met campylobacter kan voorkomen door het eten van onvoldoende gaar kippenvlees. Ook kan rauwe kip andere producten besmetten bij onvoldoende hygiëne. De patiënt heeft last van diarree en misselijkheid, maar in ernstiger gevallen leidt de besmetting tot gewrichtsproblemen en neurologische aandoeningen.
Bacteriologen bestuderen tal van mogelijkheden om de problemen te verminderen. Zo is er een vaccin voor kippen in de maak. Ook een therapie waarbij een onschadelijke bacterie de ziekmakende beestjes doodt lijkt veelbelovend. Maar aanpak in de kuikensector zelf blijft in elk geval ook nodig, aldus de wetenschappers.
(Bron)
Onvoorzichtige tiener onthoofd door achtbaan

AMSTERDAM - Een Amerikaanse tiener is onthoofd toen hij door een achtbaan werd geraakt nadat hij over een paar hekken was geklommen in Six Flags over Georgia.
Wat de 17-jarige jongen uit South Carolina bezielde om over de twee meter hoge hekken te klimmen, terwijl daar duidelijk 'gevaarlijk terrein' op stond, is onduidelijk, zei een woordvoerster van het amusementspark. Maar volgens ooggetuigen wilde de jongen een hoed pakken die hij was verloren toen hij een rit maakte op de Batman achtbaan.
De politie zei dat de achtbaan in volle vaart draaide toen de jongen werd geraakt. Volgens de website van Six Flags bedraagt de topsnelheid tachtig kilometer per uur. De achtbaan blijft uit respect voor de nabestaanden tot maandag gesloten.
(Bron)
Dordtenaar zet tanden in auto

AMSTERDAM - Een Dordtenaar is zaterdag in Breda aangehouden omdat hij zijn tanden in een auto had gezet.
De eigenaar van de auto, een 59-jarige vrouw, moest toezien hoe de 45-jarige Zuid-Hollander met zijn hoofd tegen haar voertuig sloeg. Nadere inspectie leerde dat hij ook zijn tanden had gebruikt.
De politie meldt dat de vrouw aangifte heeft gedaan van het incident in de Oranjeboomstraat. Bij de aanhouding kreeg de politie hulp van een omstander die de man op de Vincent van Goghstraat staande had gehouden. De verdachte was onder invloed van alcohol en drugs en is vastgezet.
(Bron)
Achteruitrijdende vader rijdt eigen kind dood

BOXTEL - Een 2-jarig meisje uit Boxtel is zondag in het ziekenhuis in Tilburg overleden aan de verwondingen die ze eerder die dag opliep bij een ongeval in haar woonplaats. Dat maakte de politie zondag bekend.
Het kind werd zondagochtend overreden door haar vader. De 33-jarige man reed de auto achteruit van de oprit van hun woning aan de Beethovenring. Het meisje werd met ernstig hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht, waar ze later overleed. Voor de ouders is slachtofferhulp ingeschakeld.
(Bron)
WNF tevreden over duurzame vis bij AH

ZEIST - Viseters zien het effect van de samenwerking tussen Albert Heijn en het Wereld Natuur Fonds (WNF). De supermarkt verkoopt inmiddels zeven producten met het internationale MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council) en in de loop van het jaar komen daar nog acht bij, meldt het WNF.
Duurzame vis onderscheidt zich omdat het zo gevangen wordt dat het weinig tot geen schade aan de zeebodem of ongewenste bijvangst oplevert en de visbestanden ook niet worden overbevist.
"AH zet als grootste visverkoper in supermarktland met de uitbreiding het MSC-assortiment een belangrijke stap in het beschermen van de natuur onder water. Lange tijd dachten we dat de zee onuitputtelijk was, maar als we ook in de toekomst van een lekker visje op ons bord willen genieten, moeten we nu stappen zetten", vindt WNF-directeur Johan van de Gronden.
Vandaar dat nu onder meer verantwoorde verse kibbeling, surimi en vissticks in het schap liggen. Daar komt zeker nog gerookte Sockeye zalm, (witte) tonijn en pacifische zalm bij.
WNF en AH spraken vorig jaar af om meer duurzame vis in de winkel te krijgen. Het WNF adviseert, de supermarktketen koopt duurzamer in en steunt bovendien een project in Indonesië waarbij wordt geprobeerd met andere vishaken de bijvangst van zeeschildpadden te verminderen.
Ook Camiel Derichs, verantwoordelijk voor MSC Noord-Europa, is blij met de opmars van duurzaam gevangen of gekweekte vis. Het keurmerk is tien jaar geleden opgezet door Unilever en het WNF.
"AH zet als toonaangevende supermarkt een eerste grote stap en draagt bij aan de bewustwording van de consument."
(Bron)
Trein raakt spoorboom

AMSTERDAM - Tussen Den Dolder en Soest reden zondagochtend geen treinen doordat een trein een spoorboom had geraakt.
Vandalen hadden de spoorboom vernield waardoor deze in de baan van de trein kon komen. Niemand raakte gewond, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.
Rond 08.30 waren de problemen verholpen en konden de treinen weer rijden.
(Bron)
Ik lees veel detectives. Veel lijken uiteraard, en de laatste tijd is er een tendens richting 'forensische wetenschap' met uitgebreide verhalen over hoe lang een lijk ergens ligt en waar je dat aan af kunt meten. Leuk om te lezen - als fictie.
Vervolgens wil je weer es iets aan de tuin gaan doen. Je ruikt wel iets, maar dat is niet echt alarmerend - denk je.
Je wilt een en ander weer eens water geven, dus op naar de kliko waar je regenwater in opvangt - waar je al heel lang niet meer mee bezig bent geweest. Openklappen. Heel snel je opengezakte mond weer dichtdoen, de verstoorde aasvliegen wegwapperen, en constateren dat er Iets in het water ligt.
Het ligt op de zij, qua grootte lijkt het eerder een hond dan een kat, de bovenliggende helft van de ribbetjes is al kaal. Je ziet nog snel dat het een bandje om heeft, je klapt de boel weer dicht en vlucht het huis in.
Trillend de politie bellen, wat nu? Die geven het nummer van de dierenambulance, waar iemand eerst droog vaststelt dat het toch geen probleem is: kliko aan de weg zetten, wordt ie geleegd.
Dat is geen optie, die kliko kan door de es de tuin niet uit en bovendien: dat halsbandje!

Even later komt de dierenambulance. 'Ik ruik het hier al', zegt de jongen. Ik steek een shaggie op, tegen de meur.
Hij bekijkt het eens, kijkt dan net als ik naar boven, of het beest daarvandaan gekomen kan zijn. En vindt het ook uitermate vreemd dat ie er niet uitgekomen is.
Hij trekt handschoenen aan, pulkt wat aan het lijk, en dan zie ik het bandje goed: kitty cat. Toch een kat, die groter lijkt omdat ie geheel opgezwollen en verrot is.
De jongen trekt het bandje een beetje uit het nekje, ik knip het door, en hoera: er zit een adreskokertje aan. Het bandje wordt apart gehouden, en terwijl ik me driftig rokend omdraai, vist de jongen de resten uit de bak en propt ze in een vuilniszak.

Nu zit ik met 200 liter 'bouillon' van rotte kat, gevuld met maden. Dus die es zal hoe dan ook heel rap moeten worden afgezaagd, die zooi moet afgevoerd worden. Als het niet lukt, zal de kliko door m'n huis moeten, ook geen aantrekkelijke optie.
Binnenkort zijn ook weer de reinigingsrondes voor de kliko's, hopelijk is dat heel snel. En als ie daarna nog als waterverzamelpunt zal dienen, dan alleen met gaas erover.
Ik hoop voor de voormalig eigenaar dat het adres op het kokertje nog leesbaar is. Want weten dat je kat dood is, is vermoedelijk beter dan blijven hopen dat ie nog terugkomt.

Ik ga nu eerst de misselijkheid laten zakken...
TT 420 Steppende bromfietser van weg gehaald

Zaterdagochtend rond twee uur was een bromfietser even de weg kwijt: hij stond stil op de A67. Dat viel nogal op, dus werd de politie gebeld. Agenten konden de 32-jarige man uit Eindhoven heel makkelijk traceren, omdat hij steppend op zijn brommer koers zette richting Waalre. Hij werd meegenomen, ook omdat hij gedronken had.