zaterdag, december 22, 2007

Mooi effect op de weg, het lijkt alsof het gesneeuwd heeft, maar dan alleen daar waar bomen staan. De rijp 'sneeuwt' de bomen uit, en onder de hoogste populieren lag een laag van wel 5 centimeter. Lekker knerpen door de sneeuw, heerlijk!
De klontjes die in je gezicht waaien zijn dan wat minder, maar als je dan een groepje kinderen op de slee ziet, dan dondert dat allemaal niks.
Hond Adolf mag Hitlergroet niet meer brengen

BERLIJN/LONDEN - De Berlijnse hond Adolf krijgt als alles verloopt zoals de autoriteiten in Berlijn wensen, een nieuwe naam en een nieuw baasje.
De reden voor de omwenteling in het leven van Adolf en zijn baasje Roland T. is een kunstje dat Adolf vertoont. Wanneer zijn baasje Heil Hitler zegt, heft de hond zijn rechtervoorpoot stram op.
Dit valt erg slecht bij de Duitse justitie waar dergelijke kunstjes sinds 1945 ten strengste verboden zijn.
Het Britse dagblad The Independent berichtte vrijdag vanuit Berlijn dat Roland T. donderdag aan een celstraf van vijf maanden is begonnen.
Adolf wacht in een kennel op een nieuwe baas die van hem waarschijnlijk geen Hitlergroet verlangt.
Adolf, maar vooral zijn baas Roland T. tartten de autoriteiten in Berlijn al sinds 2003 met het tentoonspreiden van nazisymbolen. Roland T. kreeg eerder talrijke boetes en voorwaardelijke celstraffen. Hij zei eerder Adolf te moeten laten afmaken omdat hij geen geld meer voor eten had door al de boetes.
Adolf is volgens hem 20 april geboren, op dezelfde dag als de Oostenrijker Adolf Hitler. Adolf is evenwel geen rashond.
(Bron)
Schaatsers zakken door het ijs

ZWAMMERDAM - Bij het dorp Zwammerdam (Zuid-Holland) zijn zaterdagmiddag verscheidene mensen door het ijs gezakt. De brandweer heeft tien schaatsers uit het ijskoude water moeten halen. Dat liet de politie weten.
Een aantal drenkelingen is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer heeft het water met de te dunne ijslaag afgezet.
Een woordvoerder van de politie roept fanatieke schaatsers op om onder verantwoording van een ijsclub te gaan schaatsen. "Daar zijn ijsmeesters die precies weten of het veilig is of niet", aldus de zegsman.
Ook in het naburige Aarlanderveen zakten mensen door het dunne ijs.
(Bron)

Op veel plekken kun je prima schaatsen, als je maar niet met z'n allen gaat.
Grote kans inslag asteroïde op Mars

LOS ANGELES - Een asteroïde koerst af op de planeet Mars en heeft een "ongewoon grote" kans om de buurplaneet van de aarde in januari te raken. Dat hebben enthousiaste Amerikaanse astronomen bekendgemaakt.
Wetenschappers van NASA, die duizenden objecten in de buurt van de aarde in de gaten houden, stellen dat de kans 1 op 75 is dat de Rode Planeet op 30 januari wordt getroffen.
"We zijn gewend om te gaan met kansen als een op 1 miljoen", aldus astronoom Steve Chesley in dagblad Los Angeles Times van vrijdag. "Van iets met een kans van een op honderd gaan wij rechtop in onze stoel zitten."
Het is wetenschappers nog nooit gelukt om de inslag van een asteroïde te bekijken. Het gevolg van de eventuele inslag - een grote stofwolk - is mogelijk met telescopen vanaf de aarde te zien.
De asteroïde, 2007 WD5 genoemd, heeft een doorsnede van zo'n 48 meter. Dat is ongeveer net zo groot als de ruimterots die in 1908 neerkwam in Siberië. Door de klap sneuvelden verspreid over een groot gebied tientallen miljoenen bomen.
(Bron)

Spannend!
Foutje bij afsluiting afslag A2

UTRECHT - Op de A2 bij Utrecht zijn zaterdag files ontstaan door een foutje van Rijkswaterstaat.
De dienst nam vrijdagavond de nieuwe afslag Lage Weide/De Wetering in gebruik, maar was vergeten de oude afslag Oog in Al/Vleuten vanuit de richting Den Bosch op de juiste plek af te sluiten.
Hierdoor reden diverse automobilisten toch de oude afslag op, tot ze een eind verder de weg alsnog versperd zagen door een betonnen afzetting.
In een geval veroorzaakte een terugrijdende automobilist een aanrijding, waarbij alleen blikschade ontstond, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Weginspecteurs hebben de afrit inmiddels afgezet met rode kegels.
(Bron)

Slimme actie...
Partij Nieuw Rechts opgeheven

AMSTERDAM - Nieuw Rechts, de extreemrechtse partij van Michiel Smit, heeft zichzelf opgeheven. "Na vele intimidatie-acties vonden we het genoeg", schrijft de partij op haar website.
"Doodsbedreigingen en bekogeld worden door gekken, dat mag blijkbaar allemaal in Nederland", vermeldt de site voorts. "Maar een eigen mening, dat mag niet."
Oprichter en oud-voorzitter van de partij Michiel Smit moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. Hij wordt samen met drie sympathisanten verdacht van discriminatie.
De Rotterdammer deelde vorig jaar in Maassluis pamfletten uit aan Marokkanen waarin ze het aanbod kregen gratis naar hun geboorteland te reizen. Smit hekelde het stenengooien van Marokkaanse jongeren op Straatspeeldag.
Smit moest in september zijn raadszetel opgeven in het Zuid-Hollandse Lansingerland omdat hij niet in de gemeente woonde.
(Bron)

Zelf haatzaaien en dan zaniken over commentaar? Heer Smit lijkt dom, fout, èn schijnheilig.
Reconstructie Apache-ongeval met politieheli's

MAASDRIEL - De Dienst Luchtvaartpolitie voert voor het eind van het jaar drie helikoptervluchten uit om het ongeval te reconstrueren met de Apache-gevechtshelikopter eerder deze maand waardoor een grote stroomstoring werd veroorzaakt.
Dat meldde de gemeente Maasdriel vrijdag. De Apache vloog 12 december tijdens een oefening tegen een hoogspanningsmast waardoor de elektriciteit in de Tieler- en Bommelerwaard twee dagen uitviel.
De politie heeft met de officier van justitie die de zaak onderzoekt tot de reconstructievluchten besloten.
Die zijn noodzakelijk om tot een goed beeld van het incident te komen. Netbeheerder Continuon moet het herstelwerk aan de hoogspanningsverbinding tijdelijk staken als er wordt gevlogen.
Tussen vrijdag 21 december en nieuwjaarsdag vliegen boven de Tieler- en Bommelerwaard politiehelikopters voor een verkenningsvlucht op grote hoogte, een dagvlucht bij helder weer tot aan de hoogspanningsverbinding en een nachtvlucht.
De gemeente Zaltbommel vroeg eerder deze week aan het ministerie van Defensie om de oefenvluchten met Apache-helikopters op te schorten tot het onderzoek klaar is.
Met Apaches, waarin piloten voor Uruzgan worden getraind, wordt dit jaar niet meer in het gebied gevlogen.
Zaltbommel vertrouwt op uiterste voorzichtigheid tijdens de reconstructievluchten. De gemeente vindt dat een goed onderzoek ook in haar belangis, laat burgemeester Albert van den Bosch via een woordvoerder weten.
Wel hoopt hij dat politie en justitie hun vluchten goed aankondigen bij burgers zodat die niet worden overrompeld.
(Bron)

En dan maar hopen dat de reconstructie niet al te goed zal lukken...
Chirurg geschorst om penisfoto

AMSTERDAM - Een chirurg van een prestigieus ziekenhuis in de Verenigde Staten is geschorst na het fotograferen van de penis van een patiënt tijdens een operatie.
Dat meldt de BBC vrijdag. De chirurg van het Mayo Clinic Hospital in Arizona nam de foto tijdens het inbrengen van een katheter, voorafgaand aan een galblaasoperatie.
Vervolgens toonde hij de foto, genomen met een mobiele telefoon, aan zijn collega's. Eén van hen tipte vervolgens een lokale krant.
De chirurg nam de foto naar verluidt vanwege het bijzondere geslachtsdeel van de patiënt. Deze had namelijk de woorden 'Hot Rod' (Hete Staaf) op zijn penis laten tatoeëren.
Het slachtoffer van het curieuze incident is verslagen. "Ik voel me aangerand en verraden. Hoe langer ik hier zit, hoe kwader ik word," aldus de patiënt.
Ook het bestuur van het ziekenhuis is 'not amused'. "De reputatie van ons ziekenhuis, de patiënten en het personeel is ernstig geschaad. We nemen dit extreem serieus."
De chirurg is binnenkort naar alle waarschijnlijkheid zijn baan kwijt.
(Bron)

Is het normaal dat een chirurg tijdens een operatie een mobieltje op zak heeft?
Lui zenuwstelsel veroorzaakt PMS

Het premenstruaal syndroom (PMS) wordt mogelijk veroorzaakt door een 'depressief' zenuwstelsel.
Japans onderzoek laat zien dat PMS in verband staat met een sterk afgenomen activiteit van het autonome zenuwstelsel. Dit stelsel reguleert onder meer de bloeddruk en de darmactiviteit. Hoe erger vrouwen last hebben van PMS, hoe minder actief het zenuwstelsel bleek te zijn.
De wetenschappers onderzochten 62 vrouwen met PMS. Vooral in de laatste dagen voor de menstruatie bleek het autonome zenuwstelsel niet goed te werken. Deze bevindingen kunnen helpen bij het vinden van een betere behandeling.
PMS komt voor bij veel vrouwen, maar is bij sommigen zo erg dat het dagelijkse functioneren daardoor niet goed meer mogelijk is. Klachten zijn ernstige buikpijn, rugpijn, hoofdpijn en misselijkheid.
(Bron)

Vroeger veel last van gehad: een onderbuik die zo'n pijn deed dat rechtop staan of languit liggen niet mogelijk was, vanaf een week of anderhalf voor ik ongesteld moest worden, en dan met de dag erger; rugpijn (los van de rugpijn door het letterlijk kromlopen van de buikpijn); hoofdpijn vanaf een paar dagen van tevoren en vooral: een Humeur. Geen humeur om op te schieten, maar meer een humeur om mee te schieten. Als iemand in mijn omgeving ademhaalde was dat me al teveel lawaai en gezenuw.
Jaren duurde het, niks hielp. Tot ik een keer een opmerking kreeg, geen idee meer waarover maar het zal iets miniems geweest zijn. Ik ontplofte. Ik werd gek. Ik vloekte, krijste, schreeuwde, tierde, jankte, gooide met deuren, stampte weg, trok me terug in bed en het was iedereen duidelijk dat ze me maar beter met rust konden laten als ze hun leven liefhadden.
Ik sliep een dag. Waarna ik wonderbaarlijk genezen was en jaren geen last meer heb gehad. Na bijna 15 jaar begon het weer een beetje mis te gaan, maar nu helpt de pil wel.
Japan stopt jacht op bultruggen

TOKIO - De Japanse regering heeft haar plannen om bultruggen te doden laten vallen na aanhoudende protesten onder aanvoering van Australië. Dat liet de Japanse publieke omroep NHK vrijdag weten.
"Japan heeft besloten bultruggen van de lijst met walvissen te schrappen wegens bezorgdheid over de negatieve invloed op de verhoudingen met Australië", zo meldde NHK op basis van niet nader genoemde functionarissen.
Een regeringswoordvoerder bevestigde het besluit na de tv-uitzending. Hij ontkende echter dat het besluit genomen was onder druk van Australië. Het zou gemaakt zijn op basis van overleg binnen de Internationale Walvis Commissie (IWC).
Japan stuurde vorige maand zijn vloot naar Antarctica op de grootste walvisexpeditie in de geschiedenis van het Aziatische land. Doel was meer dan duizend walvissen te harpoeneren, waaronder voor het eerst sinds de jaren zestig ook vijftig bultruggen. Deze expeditie duurt voort.
Milieuorganisatie Greenpeace verwelkomde het besluit, maar blijft druk uitoefenen op Japan om de gehele walvisvangst af te schaffen. Het Greenpeace-schip Esperanza vaart momenteel naar de Zuidelijke Oceaan om actie te voeren tegen de walvisvangst, aldus een woordvoerster van de organisatie.
Volgens Japan is de jacht nodig voor de wetenschap. De Europese Commissie liet onlangs weten dat argument onzin te vinden. Volgens Brussel zijn geschikte gegevens ook te verkrijgen zonder de dieren te doden.
Ook zegt Japan dat walvisvlees deel uitmaakt van de culinaire cultuur, maar volgens Greenpeace zitten weinig mensen te wachten op het vlees.
(Bron)

Wordt er eigenlijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Japanners?
Syfilis wint aan terrein in Europa

De seksueel overdraagbare aandoening (SOA) syfilis rukt op in Europa. De ziekte is sinds de vorige eeuw niet meer zo vaak voorgekomen op ons continent.
De belangrijkste oorzaak van de terugkomst van sifilis is onvoorzichtig seksueel gedrag van voornamelijk homo's. Dat meldt het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding. De SOA komt op het moment vooral voor bij mannen.
Volgens het centrum is het aantal mensen met syfilis tussen 2000 en 2004 verdubbeld. In Amsterdam zijn gemiddeld 31 mannen op de 100.000 inwoners besmet. Ook in andere grote Europese steden neemt het aantal besmettingen sterk toe.
Syfilis was tot voor kort een zeldzame ziekte, omdat er al jaren bijna geen besmettingsgevallen meer plaatsvonden. Symptomen van de SOA zijn zweren, jeukende uitslag en in ernstige gevallen kunnen er geheugen- en ademhalingsproblemen optreden. Syfilis is goed te behandelen met antibiotica, mits op tijd herkend.
(Bron)
Duitser vindt testament in oude radio

DORSTEN - Een Duitser heeft in een draagbaar radiootje een testament en voor ruim 6000 euro aan oude marken aangetroffen.
De 46-jarige Klaus Matschos uit het West-Duitse Dorsten kocht het apparaat voor 1 euro op de veilingsite eBay. Hij was de enige bieder.
De radio was door een Berlijnse opkoper aangeboden. Matschos ontdekte het geld en het testament toen hij de hoes van het apparaat opende. Er viel een enveloppe uit.
"Ik dacht eerst dat het de gebruiksaanwijzing was", aldus de elektricien in de Duitse krant Bild.
Het testament uit 1990 van een zekere Gustav was gericht aan zijn zoon Heinz. Hij uitte de wens in Berlijn begraven te worden.
"Ik wil de brief en het geld graag teruggeven aan Heinz", stelt een ontroerde Matschos, die al de politie inschakelde.
(Bron)

Mooi kerstverhaal.
Informatie op perron tegen 'proppen'

RIJSWIJK - De Nederlandse Spoorwegen (NS) overwegen een informatiesysteem op bepaalde drukke stations in te voeren waardoor reizigers kunnen zien waar zij het best kunnen instappen.
Uit onderzoek van de NS en Schiphol, met ondersteuning van SenterNovem, blijkt dat zo'n systeem haalbaar is.
Treinreizigers staan op veel stations met zijn allen op een kluitje te wachten op de trein. Als die dan komt, wil iedereen zich tegelijk door dezelfde deur naar binnen proppen. Het instappen duurt daardoor lang en roept irritaties op.
Wanneer strategische posities op het perron worden aangegeven, kan dat verholpen worden. "Straks kan je op het perron zien hoe lang de trein is die eraan komt en waar je het beste kan wachten", aldus projectmanager Dirk Wijffels van NS ProjectConsult in het blad Reiswijzer.
Wijffels adviseert de NS een proef te houden op Schiphol. Vervolgens zou het systeem ingevoerd kunnen worden op de grotere stations als Amsterdam en Utrecht en stations waar reizigers aan een kant het perron op komen zoals in Delft en Eindhoven.
(Bron)
Eekhoorns ruiken graag naar slang

AMSTERDAM - Eekhoorns in Californië hebben een eigenaardige manier bedacht om de kans te verkleinen dat ze worden verslonden door een ratelslang.
Ze kauwen daarvoor op stukjes slangenhuid die hun vijand achterlaat na het vervellen. Vervolgens likken ze zichzelf zodat hun eigen lichaamsgeur wordt overstemd door die van de ratelslangenhuid.
Een slang zal ze dan minder snel herkennen als eekhoorn en de diertjes met rust laten. Op internet staat een filmpje waarop het beschreven gedrag te zien is.
Sommige eekhoorns rollen zichzelf ook nog door het stof op de plek waar een slang een tijdje heeft gelegen.
Onderzoekster Barbara Clucas van de Universiteit van Californië ontdekte dit opvallende gedrag.
Haar bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Animal Behaviour.
(Bron)
Weer mooi weer, strak zonnetje, fractie onder nul (beter dan die -8 van vannacht), en het sneeuwdrupt uit de bomen - sommige vlokjes rijp dwarrelen naar beneden, andere smelten en druppen de boom uit.
De weerberichten zijn wat onheilspellend: ijzel, en later in de week windkracht 6.
Hadden we niet een keer een oud en nieuw met een dikke laag ijzel? Dat zal nu niet gebeuren, lijkt het. 'Wisselvallig' - ik hoop altijd op flinke regen later in de oudjaarsnacht, dat dat overgebleven vuurwerk gelijk zo zeiknat wordt dat die rotjochies er niks meer aan hebben. Scheelt weer wat vingers.

vrijdag, december 21, 2007

Dan maar de tuin in, met de knijpkat (!).
Zoek zoek, en onder de conifeer lag iets te slapen dat langzaam wakker werd, zich uitrekte en me daarna aankeek met zo'n Blik. Zo'n 'Wat een toeval, jij ook hier?'-blik. Waarna meneer fijn mee naar binnen liep om lekker te gaan eten en daarna op de bank - jawel - in slaap te vallen.
Ik ga nu proberen alle doemscenario's weer te laten varen.
Zo leuk, katten.
Tom is sinds vroeg in de middag spoorloos. Hij is niet binnen, en met deze kou komt ie aanrennen als ik het raam openschuif, zelfs als ie nog niet naar binnen wil komt ie wel even een aai halen en een kopje geven - niets. Als ik het geluid maak voor 'lekker eten!' - niets.
Hij zou ergens in een schuurtje opgesloten kunnen zijn geraakt. Maar het is niet zo'n scharrelaar, hij vermijdt andere mensen, en het is koud :-(
Het bevalt me niks.
Hij was een keer eerder weg, maar toen was het bijna zomer, ik had bezoek, ik dacht dat ie daarom wegbleef, en ach, het was niet koud, m'n deur stond open, hij kon zo naar binnen. Hij kwam ook weer binnen na een tijd, zonder nagels en met andere verwondingen - de dierenarts concludeerde dat ie was aangereden, waarna het wel een raadsel bleef waar ie dan al die uren was geweest.
Nu zit ik te zenuwen. Is ie ziek, zwak, misselijk, misschien weer aangereden? Dan kan de kou wel een nekslag zijn. Is ie een schuurtje ingegaan omdat het daar warmer was? Waarom komt ie dan niet gewoon als ik het raam open heb? Zit ie opgesloten? Laten we dan maar hopen dat die ruimte inderdaad wat warmte heeft.
Duim alsjeblieft mee...
Het lijkt er nog niet erg op, maar het is wel zo: de dag is alweer langer.
Het is zo gruwelijk mooi buiten...
En alle eenden gezellig dicht op elkaar met waterhoenen en meerkoeten, in een klein wakje, hoopvol kwakend naar iedereen die voorbij komt.
Iets verderop is het ijs vol kinderen die naar elkaar gillen dat 'het beweegt, echt waar, ik voelde het!', maar het ziet er nogal stabiel uit.
Het valt plotseling ook veel meer op dat de elzen al katjes hebben. En die herfstkers verderop heeft prachtig berijpte bloemen. Straks eens kijken of de foto's gelukt zijn.

donderdag, december 20, 2007

Zes dagen vrij. Ik kan er ook bijna 2 weken van maken, donderdag en vrijdag wordt er alleen gewerkt door wie wil. Maar gezien de drukte (en uiteraard het geld) werk ik dus volgende week die twee dagen - tenzij er iets tussen komt, uiteraard.
Dus... Die boom omzagen? Die kast op z'n plek sjouwen? Die lamp eens ophangen? Of de ultra-klus: de afwas?
Ik ben benieuwd...
Raar effect vanochtend: bus rijdt de ene wijk uit, de andere in. Dat grasveldje was wel erg wit, maar ja, vorst hè. Verrek, die mensen hebben hun hele tuin vol nepsneeuw of iets dat er op lijkt! Nee!! Overal ligt sneeuw! Veel meer dan die 3 vlokjes (alleen als je héél goed keek) toen ik op de bus stapte.
Dus een kilometer van huis was het compleet wit, behalve op de weg, en weer een kilometer verderop was er geen sneeuw meer te bekennen.
Later ging het iets harder sneeuwen, zelfs met grotere vlokjes. De vlokjes bestonden uit hele kleine naaldjes, te zien aan wat er op het raam plakte.
En zo werd het een witte dag: rijp, sneeuw, nevel, mist.

woensdag, december 19, 2007

Negen fouten, een record geloof ik :-(
Europese overeenstemming over visquota

DEN HAAG - De Europese ministers van Landbouw en Visserij hebben in de nacht van dinsdag op woensdag overeenstemming bereikt over de visquota. Voor Nederland betekent het akkoord dat er minder haring mag worden gevangen in de Noordzee.
Het maximum aan Noordzeeharing voor 2008 is gesteld op 201.227 ton, 41 procent minder dan in 2007. De vangsthoeveelheden van horsmakreel daarentegen zijn verhoogd naar 170.000 ton.
Dat maakte het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit woensdag bekend. Zoals eerder afgesproken mogen Europese vissers in 2008 minder tong (-15 procent) en minder schol (-2 procent) vangen op de Noordzee. Voor de Nederlandse visserijsector zijn tong en schol de belangrijkste vissoorten. 75 Procent van de totale vangsthoeveelheid van tong in de Europese Unie gaat naar de Nederlandse platvissector. Voor schol is dat 37 procent.
Voor andere platvissoorten, zoals tarbot en griet, schar en bot, tongschar en witje zijn de quota bevroren op het niveau 2007. Deze soorten zijn bijvangst van de tong- en scholvisserij.
Minister Gerda Verburg van LNV is over het algemeen tevreden over het bereikte resultaat. "Ik heb ingezet op verduurzaming van de visserijsector en zorgvuldig beheer van de visbestanden. Dat is gelukt. Met deze vangsthoeveelheden worden de visbestanden voldoende beschermd of krijgen de kans te herstellen", aldus de bewindsvrouw.
Verburg is minder te spreken over de vermindering met 10 procent van het aantal zeedagen (aantal dagen dat platviskotters mogen uitvaren). Zij vindt dat vissers wel de gelegenheid moeten hebben om de quota op te vissen. Het aantal zeedagen kan in 2008 wel tussentijds worden verhoogd als blijkt dat vissers het quotum niet kunnen halen.
(Bron)
'Jongere in supermarkt wegwerppersoneel'

AMSTERDAM - Supermarkten gebruiken jongeren vaak als "wegwerppersoneel". Van hun zestiende tot hun negentiende werken zij hard en op hun twintigste worden ze afgedankt en ingeruild voor een nieuwe jongere van 16.
Die conclusie trekken de jongerenorganisaties FNV Jong en Dwars en Rood uit de "flexinspecties" die zij begin augustus bij een aantal supermakten hielden. In vier dagen tijd spraken zij met een kleine tweehonderd jongeren die bij supermarkten werken.
De jongeren hadden een waslijst aan klachten. De meesten hebben een flexibel contract. Dat wil zeggen dat zij een tijdelijk contract hebben, op oproepbasis werken of op basis van van nulurencontract. Vaak worden zij na drie tijdelijke contracten ontslagen.
Gebroken diensten - bijvoorbeeld van 9-12 en van 15-17 uur - komen veel voor. De werkdruk is hoog en de beloning laag, aldus de jongerenorganisaties die woensdag een zwartboek aanbieden aan de cao-coördinator van FNV Bondgenoten.
Jonge werknemers van supermarkten moeten een betere bescherming krijgen, vinden FNV Jong en Dwars en Rood. Ook moeten de cao en de Flexwet beter worden nageleefd.
(Bron)

"Beter worden nageleefd"? Hoezo 'beter'? Ze moeten worden nageleefd punt.
NS mag kaartje duurder maken

UTRECHT - Het treinkaartje wordt op 3 februari 2008 duurder. De Nederlandse Spoorwegen (NS) mogen de prijs verhogen nu het is gelukt om 87 procent van de treinen op tijd te laten rijden.
De NS maakte dinsdag bekend dat nu de punctualiteit op 87 procent is gekomen er wordt voldaan aan eerder gemaakte afspraken met consumentenorganisaties.
De betrokken organisaties kwamen in 2003 overeen dat de NS zou afzien van een tariefverhoging en dat die alsnog zou plaatsvinden als de punctualiteit en klanttevredenheid zouden verbeteren.
"Het kwaliteitsniveau is nu zo hoog dat ook de tweede helft van deze inhaalslag kan worden gerealiseerd", meldt de NS.
In 2002 ging de prijs van het treinkaartje niet omhoog, omdat de NS toen vond dat de dienstverlening beter moest. Toen dat in 2004 beter ging, is het eerste deel van die uitgestelde stijging doorgevoerd. Nu volgt het tweede deel.
De NS-zegsman wijst erop dat er de afgelopen jaren hard is gewerkt om de dienstverlening aan de klant steeds verder te verbeteren. "Vergeleken met het begin van de eeuw rijden er veel meer treinen die beter op tijd rijden. Het aantal treinreizigers is gegroeid, evenals de waardering die zij hebben voor de dienstverlening."
De Consumentenbond zegt het belangrijker te vinden dat reizigers op tijd komen dan dat treinen op tijd arriveren. "We gaan er dit jaar streng op letten of reizigers wel op tijd aankomen en of ze in de nieuwe dienstregeling niet veel eerder weg moeten om op dezelfde tijd aan te komen."
De organisatie vindt verder dat prijs en kwaliteit van het openbaar vervoer aan elkaar gekoppeld moeten zijn. "Dat is, afgezien van deze eenmalige overeenkomst, nog niet het geval omdat de NS jaarlijks een inflatiecorrectie mag toepassen. Treinkaartjes worden in februari ruim 2 procent duurder. Die stijging komt bovenop de inflatiecorrectie van 2 procent die al in januari wordt doorgevoerd."
(Bron)
Brand in gebouwencomplex Witte Huis

In het gebouwencomplex van het Witte Huis in Washington is woensdag brand uitgebroken. Dikke rookwolken stegen op vanuit de ramen van het Executive Office Building, waar stafleden kantoor houden, alsmede de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad.
Ook het kantoor voor ceremoniële doeleinden van vice-president Dick Cheney bevindt zich in het Executive Office Building.
Binnen een uur was de brand onder controle.
President George Bush en Cheney bevonden zich op het moment van de brand in de westelijke vleugel van het Witte Huis.
Er is niemand gewond geraakt, maar het gebouw waar de brand uitbrak is uit voorzorg wel ontruimd.
(Bron)
Amerikaanse olievoorraden nemen sterker af dan verwacht

AMSTERDAM - In de Verenigde Staten zijn de voorraden ruwe olie in de afgelopen week sterker gedaald dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van energie woensdag bekend heeft gemaakt.
De voorraden ruwe olie namen in de week tot 14 december af met 7,586 miljoen vaten tot 296,932 miljoen vaten. Analisten gingen uit van een afname met 1,500 miljoen vaten.
De benzinevoorraden namen de afgelopen week toe met 2,980 miljoen vaten tot 205,221 miljoen vaten. Analisten rekenden hier op een stijging met 800.000 vaten.
De voorraden stookolie en diesel daalden met 2,158 miljoen vaten tot 129,376 miljoen vaten. Analisten hadden hier een afname van 500.000 vaten voorzien.
(Bron)
Werkstraffen voor verminken klanten met tatoeages

LELYSTAD - De rechtbank in Lelystad heeft een echtpaar uit Almere dinsdag veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 200 uur werkstraf. De twee hebben in de zomer van 2004 achttien klanten verminkt tijdens het verwijderen van tatoeages.
De rechtbank bepaalde de proeftijd bij de voorwaardelijke straf op twee jaar. In die periode dient het stel zich te onthouden van het verrichten van medische handelingen.
De 57-jarige R.G. en zijn echtgenote I.G. (51) zijn schuldig verklaard aan zware mishandeling en kwakzalverij. Ze werden vrijgesproken van oplichting.
Negen van de achttien slachtoffers kregen een schadevergoeding toegewezen van bij elkaar ruim 21.000 euro.
De klanten raakten zwaargewond, liepen brandwonden op en hebben nog steeds forse littekens. Andere slachtoffers zijn een civiele procedure begonnen.
Het Almeerse echtpaar begon in 2004 met het weghalen van tatoeages. In advertenties prees het de behandeling aan als pijnloos en zonder littekens.
Met een elektro-chirurgisch apparaat brandden zij de afbeeldingen weg. Zout in de wond moest de kleurstof van de tatoeage er uitkrijgen.
Volgens de slachtoffers, afkomstig uit het hele land, was de behandeling zeer pijnlijk. De zaak tegen het Almeerse bedrijf Hollymed Healing kwam aan het rollen na een uitzending van consumentenprogramma Radar in januari 2005.
Justitie had tegen het paar 120 uur werkstraf en negen maanden voorwaardelijke celstraf geëist.
(Bron)
Folder Dixons valt verkeerd bij christenen

AMSTERDAM - Diverse christelijke organisaties dienen een klacht in bij de Reclame Code Commissie om een kersteditie van een reclamefolder van elektronicabedrijf Dixons. In de folder staat een aantal cartoons die gaan over de geboorte van Jezus.
Zo zijn de drie wijzen uit het oosten te zien die met een TomTom de weg naar de geboorteplek van Jezus proberen te vinden. Voorzitter Bert Dorenbos van de stichting Schreeuw om Leven zegt dat de prenten kwetsend zijn.
Op een andere prent is te zien hoe Jezus in zijn kribbe op een iPod naar 'I'm dreaming of a white Christmas' luistert. Weer een ander toont een herder die op een spelcomputer speelt.
Volgens Dorenbos is het 'gevaarlijk' als alles dat te maken heeft met de bijbel 'blasfemisch' wordt gebruikt. "Vooral in de kersttijd ligt dat gevoelig. Er zijn grenzen."
Volgens Dorenbos wordt de klacht nu samen met de vereniging Bijbel en Onderwijs ingediend. Volgens de voorzitter bereiden ook andere organisaties een klacht voor. Hoewel de folder waarschijnlijk al gedistribueerd is, wil Dorenbos een signaal afgeven voor volgende campagnes.
Dixons was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)

Dorenbos, get a life! Humor mag. Humor moet.
Krokodillen en palmbomen op de Noordpool

UTRECHT - Het is niet uit te sluiten dat er in de toekomst krokodillen op de Noordpool lopen en dat er palmbomen groeien. Dat stellen wetenschappers van de Universiteit Utrecht en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ).
55 Miljoen jaar geleden steeg de CO2-concentratie in de atmosfeer door een natuurlijke kettingreactie. Hierdoor werd het op aarde gemiddeld 6 graden warmer.
55 Miljoen jaar geleden warmde de aarde op door intens vulkanisme, zegt dr. Appy Sluijs, verbonden aan de Universiteit Utrecht. "Hierdoor werd een kettingreactie in werking gezet. Want door het vulkanisme smolten methaanhydraten, een soort ijs waarin veel methaan zit, in de ijsbodem. Hierdoor werd de CO2-concentratie in de atmosfeer nog hoger."
Sluijs zegt dat deze kettingreactie ook in de toekomst plaats kan vinden. "Er is sprake van een nare situatie. We kennen nog geen natuurlijk mechanisme dat snel CO2 uit onze atmosfeer kan halen."
De huidige opwarming door het verbranden van fossiele brandstoffen zal, zonder maatregelen, in de toekomst waarschijnlijk ook leiden tot het smelten van methaanhydraten.
"Dezelfde kettingreactie wordt in gang gezet. Hierdoor zullen de temperaturen stijgen met alle bijbehorende gevolgen."
Volgens de wetenschappers kan de klimaatverandering van 55 miljoen jaar geleden als een model beschouwd worden voor de huidige opwarming van de aarde.
In aanvulling op de film An Inconvenient Truth van Al Gore laat dit type onderzoek zien hoe een broeikaswereld eruit ziet, inclusief krokodillen en palmbomen op de Noordpool. "55 Miljoen jaar geleden was het op de Noordpool ongeveer 24 graden."
De onderzoekers trekken hun conclusies uit gesteenten van mariene oorsprong die bij New York zijn opgeboord. "We hebben de boorkernen bijna twee jaar bestudeerd", aldus Sluijs.
"Daaruit leren we van alles over de geschiedenis van het klimaat op aarde." Donderdag publiceren de Nederlandse wetenschappers hun onderzoek in het tijdschrift Nature.
(Bron)

Niets is uit te sluiten - en de natuur, de wereld, is geen statisch systeem. Zoals een heideveld zonder genoeg grazers 'vanzelf' een bos wordt, zoals dat bos ooit weer vanzelf verdwijnt door pakweg brand, waarna er weer een heide-achtige biotoop kan ontstaan, zo zijn die ijzige polen er ook niet altijd geweest en zullen ze er niet altijd zijn.
Maar het feit dat dit alles fluctueert, wisselt, verandert, betekent nog niet dat we de boel zelf maar mogen vernaggelen.
(Aantekening erbij: de mens is ook niet het eindpunt van de aarde - wij zijn ook maar een voorbijgaande fase.)
Automobiliste raakt gewond tijdens ijskrabben

KATWIJK - Een automobiliste uit Katwijk raakte woensdag gewond, toen zij haar autoruiten ijsvrij wilde maken.
De 39-jarige vrouw startte voor het krabben haar motor, maar wist niet dat haar auto in de eerste versnelling stond. Terwijl zij half in de auto hing, schoot het voertuig vooruit. De vrouw liep een been- en enkelbreuk op, aldus de politie.
De Katwijkse raakte met haar been bekneld in de auto, nadat het geopende portier een muurtje raakte en dichtklapte. De vrouw zag kans om de auto achteruit te duwen en zichzelf te bevrijden. Ze is naar een ziekenhuis vervoerd.
(Bron)

De motor alvast aanzetten schijnt zowel zinloos als slecht voor het milieu te zijn.
Politie schotelt arrestant hasjcake voor

AMSTERDAM - Een Zeeuw die was opgepakt voor hennepteelt heeft van de politie hasjcake als lunch voorgeschoteld gekregen. De politie had de cake eerder in beslag genomen en in de diepvries bewaard. De cake is per ongeluk opgediend aan de verdachte.
De 41-jarige man kreeg op het bureau van Goes een lunchpakket met koffie. Hij nam een hap van de cake en bemerkte dat het hasjcake was. Agenten die de etensresten kwamen ophalen, werden door de man op de hoogte gebracht.
De politie zegt te onderzoeken hoe de cake op het bord van de verdachte is terechtgekomen.
(Bron)

Cake als lunchpakket? Da's heel eigenaardig. En dan mag je nog blij zijn dat deze man het herkende en na 1 hap stopte.

dinsdag, december 18, 2007

Soms is een kat boos. Omdat zij niet naar buiten mocht en haar broer wel. Ze was niet gevoelig voor het argument: 'Hij wil per se buiten poepen, en hij is zo weer terug, terwijl jij naar buiten gaat en pas bedenkt dat je het te koud vindt als ik al weg ben, zodat je niet meer naar binnen kunt tot ik vanavond terug kom, want als ik op je ga staan wachten kom je zéker niet'.
Mevrouw heeft dus even duidelijk gemaakt dat ze daar boos over was, zoals vaker als ze haar zin niet krijgt: vanavond lag alles wat er op een hoge kastplank stond op de grond, terwijl ze daar ruim kan zitten maar dat zelden doet.
Plant, boeken, knuffelbeesten, boekenklem, enzovoorts. Extra verdacht: toen ik binnenkwam verstopte de dame zich schichtig loerend een tijdje onder het dekbed dat op de bank ligt, terwijl ze best weet dat ze alleen op haar donder krijgt als ik _zie_ dat ze iets uitvreet.
Toen dat wat gezakt was, wilde ze even naar buiten, waarna ze snel weer naar binnen wilde (goh).
Vervolgens ging mevrouw weer in de kast zitten, en zomaar ineens geheel toevallig donderde er een boek op mijn kop. Dat kàn toeval zijn. Maar dat koppie dat over de rand van de plank loerde hoe het met me was, keek me iets te nadrukkelijk onschuldig.
Ja Tijger, de boodschap is duidelijk. En als je morgenochtend naar buiten wilt, bij de voorspelde min vijf, dan heb je pech: dat mag niet. Tenzij je me helpt met vuilnis buiten zetten en die kans lijkt me nogal klein.

Morgen dus misschien een log van een Hippo met een hersenschudding, want ik verdom het toch om de planken boven m'n werkblad te ontruimen voor madams boze buien.
Vandaag is het net zo lang licht als morgen... Zon op 8.44, zon onder 16.28.
Kerstpakkettendag. Een soort 'het wordt wel weer zomer'- pakket, met koeltas, strandhanddoek, zonneklep, hapjes en drankjes die ik met de zomer associeer en uiteraard de volgens mij verplichte snackcupjes en Japanse zoutjes ;-)
Men was behoorlijk tevreden, dus de bazen hebben een goede keuze gedaan.

maandag, december 17, 2007

Kou heeft wel iets. Dat heldere vriesweer, rijp, alles kraakt als je een berm oversteekt op weg naar de bushalte, veel sterren 's nachts, de roze zonsopkomsten en -ondergangen...
Het is alleen jammer dat diezelfde kou ervoor zorgt dat ik bij elke koud-warm-koud-overgang zowat stik omdat m'n longen op slot gaan.

De bij-effecten van astmatische bronchitis met een fikse virusverkoudheid: je hoest je suf; je slaapt slecht want je kunt niet liggen, terwijl je al zittend wegsuft en onderuit zakt en na een half uur wakker wordt omdat je dan zover niet-verticaal meer bent dat je het gevoel hebt dat je bent 'volgelopen' en je eerst enorm moet hoesten voor je weer rustig kunt zitten; borst, ribben, schouders, rug - alles gaat zeer doen.
Dan wordt het minder, oftewel beter: de hoest neemt wat af, de koorts zakt, de neus loopt niet meer, de oren doen minder zeer, de ribben komen weer tot rust en je kunt alweer een stuk lekkerder slapen - liggen lukt nog niet maar half onderuit slaapt al een stuk prettiger.
De ergste hoestkrampen zijn ook over, zodat je wat meer kunt eten zonder het bij de volgende hoestbui direct weer kwijt te raken. Allemaal erg gunstig. Minder moe ook.
Alles wees op een virus, dus blijkbaar heb je dat er nu onder, tijd om te herstellen.
Dacht je.
Een dag later hoest je nog veel erger, en anders - en dat moet snel over gaan, anders lijkt het toch verdacht veel op het bekende scenario: virusinfectie baant de weg voor een bacteriële infectie.
Vannacht weer half-uren-slaap, maar ik voel me nog redelijk fit. Toch gaan werken, dat ging best, dus dat is een goed teken. Af en toe een beperkte hoestkramp waarvan de collega's zich rotschrikken (ik zou eens een opname moeten maken 's nachts, dan schrikken ze niet meer van zo'n hoestbui overdag).
Dus, duimen dat de koorts wegblijft, dat ik kan blijven hoesten zodat het niet gaat broeien maar dat ik wel zelf in de hand heb hoeveel en hoe erg. Dat geeft me ook de kans om mezelf nu even te bombarderen met gezond eten - alle beetjes helpen.
Dus, ik ga een grapefruit slachten en dan m'n bed in :-)