zaterdag, december 08, 2007

Regen al op peil van hele maand

AMSTERDAM - Het heeft in december in Nederland zoveel geregend dat het gemiddelde voor deze maand al is gevallen. Ook dit weekeinde valt veel neerslag, meldt het KNMI zaterdag. De regenbuien worden veroorzaakt door de hoge temperaturen en de wind van deze maand.
Het gemiddelde van tachtig millimeter is reeds bereikt, dit weekeinde komt er waarschijnlijk twintig bij. Voor Ierland is een weeralarm afgegeven.
Daar worden zaterdag en zondag windstoten van 130 tot 150 kilometer per uur verwacht. In Nederland zijn de komende dagen windstoten van tachtig kilometer per uur voorzien.
Op veel plaatsen in Europa is het slecht weer. In Turkije, Kreta, Noorwegen en Duitsland viel de afgelopen week veel regen. In Portugal en Spanje is het wel droog en warm.
De temperaturen daar liggen tussen twintig en 23 graden. Op de Canarische Eilanden is het 22 tot 26 graden.
De temperatuur in Nederland lag de eerste decemberdagen ruim vijf graden boven de normale. Donderdagnacht was het dertien graden. Volgende week wordt het kouder volgens het KNMI, maar het is nog niet duidelijk of de regen dan ook afneemt.
Een witte kerst kan Nederland volgens het KNMI vergeten.
(Bron)

Ik voorspel klassiek kerstweer: warmer dan je denkt, en misschien wat mottig.
Dolly Parton playbackte in Zwolle

RIJSWIJK - De Amerikaanse countryzangeres Dolly Parton heeft tijdens haar concert in Zwolle in maart van dit jaar een aantal nummers geplaybackt.
Dat heeft Parton toegegeven in een interview met het AD van zaterdag. "Bij drie of vier nummers stond mijn zang op band", aldus de zangeres die er aan toevoegt dit al jaren te doen.
Een muziekcriticus van de Volkskrant die het concert bezocht, had het playbacken opgemerkt en erover geschreven. Concertorganisator Mojo ontkende achteraf in alle toonaarden het muzikale bedrog. Zo'n vier concertbezoekers eisten hun geld terug.
Parton, die volgend jaar juni in Ahoy Rotterdam optreedt, zegt in het AD niet aan oplichting te doen. "Ik beloof nooit dat ik 100 procent live zing, wel dat ik een onderhoudende show neerzet."
(Bron)

Mag je dan ook (deels) met showgeld betalen?
Balkenende: Bot had moeten aftreden

LISSABON - Oud-minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken had er volgens premier Jan Peter Balkenende misschien beter aan gedaan in 2005 af te treden na zijn uitlatingen dat de Amerikaanse inval in Irak achteraf bekeken niet verstandig was.
Die conclusie trekt Balkenende uit een interview met Bot zaterdag in NRC Handelsblad. Bot zei daarin dat hij zijn uitlatingen van toen met het mes op de keel van Balkenende moest terugnemen.
Balkenende: "Of hij was toen ongeloofwaardig, of hij is het nu. Als hij nu zo spreekt, had hij toen consequenties moeten trekken."
Dat Bot nu terugkomt op zijn draai van indertijd heeft Balkenende "zeer verbaasd", zei hij zaterdag in Lissabon. "Ik moest de minister toen attenderen op de eenheid van kabinetsbeleid.
Hij gaf vervolgens toe dat het een 'slip of the tongue was'. Hij geeft nu een ander beeld en dat kan niet allebei waar zijn.", aldus Balkenende.
Bots opvolger Maxime Verhagen deed er nog een schepje boven op. "Ik begrijp best dat het voor Ben Bot heel zuur was dat hij niet weer minister kon worden." Verhagen volgde Bot in februari van dit jaar op als minister van Buitenlandse Zaken.
Politiek gezien is het opmerkelijk dat partijgenoten (Balkenende, Bot en Verhagen zijn alledrie CDA'ers) elkaar openlijk zo hard bekritiseren.
Bot zegt in NRC dat hij nog steeds achter zijn uitspraken van toen staat. Hij reageerde op Balkenende met: "Maar het is toch zo dat je als politicus zo eerlijk moet zijn dat je wil leren van de vergissingen die je hebt gemaakt?"
De premier antwoordde daarop, aldus Bot, "dat dat misschien in de studeerkamer allemaal wel waar was, maar dat de PvdA er helemaal niet op uit was om lessen te trekken."
Volgens Bot zou Balkenende hebben gezegd dat de PvdA er alleen maar op uit was "rotzooi te maken tegen het kabinet. En dat kan ik niet hebben, met alle economische hervormingsplannen die ik wil doorvoeren."
GroenLinks-leider Femke Halsema wil dinsdag, in het mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer, opheldering van Balkenende. "Het is uiterst gênant hoe de premier Bot destijds onder druk zette."
Volgens haar is er, zeker nu de PvdA weer regeert, geen enkel argument meer om niet een onderzoek naar de Nederlandse steun aan de inval in Irak te beginnen.
De VVD vindt de opstelling van Bot ongeloofwaardig. "Je bent een vent of niet. Als je iets vindt, moet je het ook als minister durven zeggen", aldus VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen. Hij vindt de kwestie verder "een storm in een glas water".
(Bron)
Hoge Raad tikt fiscus op de vingers

DEN HAAG - De Belastingdienst had moeten weten dat de ingevulde hypotheekrenteaftrek van miljoenen door een belastingplichtige in 2001 niet klopte.
Van het terugeisen van een te veel uitgekeerd bedrag kan daarom geen sprake zijn.
Het is aan de politiek om te bepalen of de verantwoordelijkheid van de Belastingdienst voor het opsporen van fouten kleiner moet worden. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.
Die boog zich over een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch vorig jaar in een zaak over een fout ingevulde aangifte. De betrokken belastingplichtige vulde op de aangiftediskette in plaats van 3419 euro 3.419.635 euro als aftrekbare rente in. De fiscus greep herhaaldelijk niet in. Toen de fout uitkwam, volgde een navordering die de belastingplichtige met succes aanvocht.
"In het belang van de wet" wilde de advocaat-generaal bij de Hoge Raad de zaak toch voorleggen aan het hoogste rechtscollege.
(Bron)
Weeralarm in Groot-Brittannië

LONDEN - De Britse meteorologische dienst heeft voor zondag een weeralarm afkondigd voor grote delen van Engeland.
De Britse KNMI verwacht storm met windsnelheden tot bijna 130 kilometer uur en ook plaatselijke sneeuwval. Vooral Devon en Cornwall moeten zich opmaken voor noodweer, zo berichtte de omroep BBC.
Voor Engeland en Wales gelden ook verscherpte bewakingen van dijken en zeeweringen. Grote delen van Engeland kampten afgelopen zomer met grootschalige overstromingen als gevolg van overvloedige regenval.
(Bron)

vrijdag, december 07, 2007

Ongelooflijk, wat er her en der aan kerstverlichting hangt/staat enzovoort. Er zijn hier huizen waar ik niet graag boven of tegenover zou willen wonen, niet zonder dat die buren me een verduisterend gordijn bezorgen...
Aanvragers uitkering lang in onzekerheid

AMSTERDAM - Aanvragers van een uitkering moeten vaak lang wachten op afhandeling van hun aanvraag. Ondertussen zitten zij in onzekerheid over hun inkomen. Werklozen, bijstandsgerechtigden en arbeidsongeschikten komen daardoor onnodig financieel in de knoop.
Dat stelt vakcentrale FNV vrijdag op basis van de Wachtkamerenquête die zij heeft gehouden. Zij ondervroeg dit voorjaar 2100 cliënten van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), uitkeringsinstantie UWV en sociale diensten.
In vergelijking met de vorige enquête, drie jaar geleden, is de dienstverlening op belangrijke onderdelen verbeterd, concludeert de FNV. Maar bij de afhandeling van aanvragen gaat het eerder slechter dan beter.
De sociale diensten, die de bijstand uitvoeren, spannen de kroon. Daar wacht ruim de helft langer dan een maand en nog eens een kwart langer dan twee maanden op afhandeling van de aanvraag. UWV doet het iets beter.
Iets minder dan de helft wacht meer dan een maand en 17 procent meer dan twee maanden. Slechts 29 procent van de mensen die langer dan een maand moesten wachten, kreeg in de tussentijd een voorschot.
FNV-bestuurder Leo Hartveld noemt de lange wachttijden onaanvaardbaar. "Wie zijn baan verliest, moet niet hoeven piekeren hoe de vaste lasten moeten worden betaald." Is een uitkering eenmaal toegekend, dan verloopt de betaling doorgaans goed.
Van de klanten van het Centrum voor Werk en Inkomen is twee derde tevreden over de wijze waarop zij worden geholpen. Maar het CWI kan wel meer hulp bieden bij het solliciteren, vindt een meerderheid. Bijna de helft van de ondervraagden zegt nooit een vacature aangeboden te hebben gekregen.
(Bron)
'Kerstman' chat over orale seks

AMSTERDAM - Een zogenoemde 'chatbot' van Microsoft babbelde over meer dan alleen kerstcadeautjes. De digitale kerstman gaf zijn mening over orale seks en schold zijn gesprekspartners uit.
Volgens de Britse technologiesite The Register had Microsoft een chatbot opgezet, die kinderen via internet met 'de kerstman' liet praten. Toen een redacteur van de site de kerstman een stuk pizza aanbood, ontspoorde het gesprek.
"Eet het!", droeg de verslaggever de chatbot op. Die weigerde aanvankelijk, maar na enig aandringen antwoordde de kerstman: "Wat wil je dat ik eet? Het is leuk om over orale seks te praten, maar ik babbel liever over iets anders."
De verslaggever noemde de chatbot daarop een viespeuk. "Je bent zelf een viespeuk", sputterde de kerstman tegen. Microsoft heeft de chatbot, die in messagingprogramma MSN te bereiken is via 'northpole@live.com', inmiddels aangepast.
(Bron)
De politie wijst het CAO-bod van 5,75% loonstijging en 100 euro bruto af.
Ze kondigt harde acties aan.
(En we sturen de scholieren erop af om de orde te bewaken!)
De keel is rood met witte stippen. De neus is vrijwel geheel verstopt en loopt continu leeg - dat kan dus samen gaan.
De pest is dat je dan gedwongen door de mond moet ademen, wat niet goed is voor de keel, waardoor je een soort kramp in je verhemelte krijgt.
Doorlopend drinken, af en toe tegen heug en meug een boterham wegwerken omdat paracetamol op nuchtere maag ook geen goed idee is.
Met je duizelende koortskop de wc ontstoppen kan er dan nog wel bij. Gelukkig ging dat erg makkelijk.
Net uit bed en erg veel zin er weer in te duiken...

donderdag, december 06, 2007

Bijna 100.000 werkenden moeten alsnog diploma halen

DEN HAAG - De komende drie jaar moeten 90.000 mensen met onvoldoende opleiding al werkend alsnog een diploma halen in zogeheten leer-werktrajecten.
Zo is het onder meer de bedoeling om 20.000 werkende jongeren tussen de 18 en 23 jaar in 2011 alsnog een diploma te laten halen op minimaal niveau 2 van het mbo.
Dat hebben de staatssecretarissen Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) en Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) donderdag aangekondigd voor het project 'Leren & Werken'.
Met de vergrijzing moeten meer mensen, en ook tot op latere leeftijd, aan het werk en daarvoor moet het opleidingsniveau omhoog. Leer-werktrajecten worden vooral ingezet in sectoren met de grootste personeelstekorten, zoals de zorg, techniek, onderwijs en de agrarische sector.
Bovendien zijn op dit moment ongeveer 90.000 jongeren aan het werk, terwijl ze nog geen fatsoenlijk diploma hebben. De angst bestaat dat wanneer de economie straks minder goed draait en de werkloosheid stijgt, deze jongeren als eerste op straat komen te staan en moeilijk aan een nieuwe baan zijn te helpen.
In het kader van het project Leren & Werken zijn de laatste twee jaar al 26.000 zogenoemde duale trajecten gecreëerd, waarbij mensen al werkend leren.
Verder is ruim 13.000 keer door het Erkennen van Verworven Competenties (EVC), zoals werkervaring, werkenden mogelijk gemaakt om alsnog een diploma te halen.
Door EVC's worden volgens Aboutaleb vooral ouderen op de arbeidsmarkt geholpen. Een grote generatie mensen heeft op papier alleen een lagere opleiding, maar zit door werkervaring eigenlijk op mbo-niveau qua kennis.
"Als iemand op zoek moet naar een nieuwe baan met alleen lts maakt hij nauwelijks kans op de arbeidsmarkt, maar met een mbo-diploma wel", aldus Aboutaleb.
Staatssecretaris Van Bijsterveldt werkt nu nog met zeven regionale opleidingscentra (ROC's) eraan om het middelbaar beroepsonderwijs zo flexibel te maken dat werkenden en uitkeringsgerechtigden het hele jaar door op de scholen terecht kunnen.
In januari moeten de plannen van aanpak klaar zijn. Volgens haar komen de onderwijskosten voor rekening van zowel de overheid als werkgevers, omdat het in ieders belang is dat er voldoende goed geschoolde werknemers zijn.
(Bron)
Tienermoeder in isoleercel na dood baby

ALMERE - Een 15-jarig meisje zit in een isoleercel van een jeugdgevangenis nadat ze was bevallen van een baby. Het kind is voor of vlak na de bevalling overleden, bevestigde donderdag de advocaat van het meisje, Willem Jan Ausma, een bericht in De Telegraaf.
Het meisje wordt verdacht van kinderdoodslag, maar wordt door de Raad voor de Kinderbescherming vastgehouden omdat die haar thuissituatie wil onderzoeken. Ausma trekt aan de bel vanwege de "schrijnende omstandigheden" waarin het meisje wordt vastgehouden.
"Ze twijfelen of ze thuis de opvang en hulp krijgt die ze nodig heeft, maar geven haar zelf ook op geen enkele manier hulp", stelt de advocaat.
"Haar psycholoog mag niet met haar praten en de Raad voor de Kinderbescherming zegt mogelijk drie maanden nodig te hebben om tot een oordeel te komen."
Volgens Ausma impliceert de raad met het onderzoek ten onrechte dat het meisje problemen heeft met haar ouders. "Haar ouders zijn gescheiden, maar afgezien daarvan zijn er geen problemen."
Het Bureau Jeugdzorg Flevoland, verantwoordelijk voor de jeugdbescherming, zegt dat het meisje daar geen cliënt was, maar dat het nu een gezinsvoogd heeft aangesteld die zich richt op haar bescherming.
Met diverse deskundigen, zoals een psycholoog, wordt haar situatie momenteel nader onderzocht. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek wordt bepaald waar de optimale begeleiding en behandeling van het meisje kan plaatsvinden.
Het Openbaar Ministerie in Lelystad zegt dat een voorlopig sectierapport aangeeft dat de baby een voldragen jongetje was en dat er "gezien de aangetroffen bevindingen sprake was van zelfstandig leven buiten het moederlijk lichaam".
Op basis van het definitieve sectierapport zal de officier van justitie besluiten of het meisje strafrechtelijk wordt vervolgd.
(Bron)
TNT Post beveiligt brievenbussen tegen vuurwerk

DEN HAAG - TNT Post gaat ook dit jaar brievenbussen aanpassen om schade door vuurwerk te voorkomen. Het bedrijf versmalt de opening van de bussen.
Ook wordt een aantal brievenbussen verwijderd. Dat gebeurt in eerste instantie in gebieden waar vuurwerkvandalen in het verleden veel brievenbussen hebben vernield. Dat heeft TNT Post donderdag laten weten.
Vanaf 15 december zijn alle bussen extra beveiligd. De versmallers worden uiterlijk 8 januari weer verwijderd. Dan zullen ook alle verwijderde bussen weer terug zijn op hun plek.
Vorig jaar werden 970 brievenbussen beschadigd door vuurwerk. In 2005 waren dat er 1050. In 2004 raakten er 1400 beschadigd. De schadepost door vuurwerkvandalen was in 2006 voor TNT Post 580.000 euro.
Dit betreft alleen de kapotte brievenbussen en niet de indirecte kosten voor de inzet van personeel om beschadigde post te verwerken.
(Bron)

Nu maar hopen dat de "slimmerds" de bussen niet vóór 15 december op gaan blazen.
Dode en gewonden door bompakket Parijs

PARIJS - Een persoon is om het leven gekomen en vijf anderen zijn donderdag gewond geraakt toen een bompakketje afging in een gebouw in het centrum van Parijs. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Een advocaat en een secretaris raakten ernstig gewond.
De explosie deed zich voor in een gebouw waarin advocatenkantoren zijn gevestigd, in het achtste arrondissement van de hoofdstad. In het gebouw aan de Boulevard Malesherbe heeft de Franse president Nicolas Sarkozy een advocatenpraktijk gehad.
De politie gaat vooralsnog niet uit van een verband. De ontploffing had plaats bij een ander kantoor op een andere etage.
De minister van Binnenlandse Zaken, Michèle Alliot-Marie, sprak donderdag van een barbaarse daad. Ze kortte een bezoek aan Brussel in om te kunnen terugkeren naar Parijs.
(Bron)
Middeleeuwse wereldkroniek uit Eindhoven herontdekt

EINDHOVEN/DÜSSELDORF - Onderzoekers hebben een uitzonderlijke wereldkroniek van de Eindhovense Augustijner monnik Nicolaas Clopper jr. uit 1472 ontdekt in een archief in Düsseldorf.
De Eindhovense stadsarcheoloog Nico Arts heeft berichten daarover in het Eindhovens Dagblad en De Telegraaf donderdag bevestigd.
Het manuscript is om diverse redenen bijzonder, stelt Arts. Het bevat veel meer degelijk onderbouwde informatie dan ooit is beseft, heeft een wiskundige grondslag, kent een uitzonderlijke opmaak en beschrijft de periode vanaf het ontstaan van de wereld. Opmerkelijk is dat de oorsprong van de geschiedenis niet met Adam en Eva begint.
Het bestaan van de Florarium Temporum (De bloemhof der tijden) was al veel langer bekend uit de literatuur, aldus Arts. Het boekwerk heeft 150 jaar in de kelder van het klooster Mariënhage in Eindhoven gelegen.
Het is daarna eeuwenlang zoek geweest. Zeker sinds 1941 is het in bezit van het staatsarchief van Düsseldorf. Het is dat jaar namelijk voor een ruil aangeboden in Leiden.
Eindhoven heeft de Duitsers alvast gevraagd om een digitaal kopietje om de inhoud beter te kunnen bestuderen. De gemeente wil de kroniek later (tijdelijk) naar Eindhoven halen voor een tentoonstelling over het manuscript, de schrijver en het klooster.
(Bron)
Gewonden door aanrijding tussen bus en tram

AMSTERDAM - Bij een aanrijding tussen een bus en een tram op het Olympiaplein in Amsterdam Oud-Zuid zijn donderdagmiddag acht mensen gewond geraakt. Dat meldde een woordvoerder van de politie in Amsterdam.
In de bus raakten vijf reizigers gewond. Drie van hen werden naar het ziekenhuis vervoerd met onder andere schaafwonden en nekletsel. In de tram raakten drie mensen gewond, onder wie de bestuurder.
Ambulancepersoneel kon hem en de overige vier passagiers met letsel ter plaatse behandelen.
Volgens de politie is de tram tegen de achterkant van de bus aangereden. Het vermoeden bestaat dat de trambestuurder onwel is geworden.
De bus stond bij een halte waar op dat moment net mensen in- en uitstapten. Er is volgens de politie sprake van "zware schade" aan de voertuigen.
De aanrijding betrof een tram 24 en een bus 15 van het gemeentelijk vervoersbedrijf GVB. De trams en bussen die via het Olympiaplein reden, zijn enige tijd omgeleid.
(Bron)
Man steekt zichzelf in brand op gemeentehuis

HAREN - Een nog onbekende man heeft zich donderdagochtend op het gemeentehuis van het Groningse dorp Haren in brand gestoken. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een asielzoeker, aldus de politie donderdag.
Het slachtoffer werd direct na zijn daad door het personeel onder de douche gezet. Hij is vervolgens zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.
Volgens een woordvoerder van de politie is het nog onbekend hoeveel mensen precies getuige zijn geweest van het voorval. Wel waren er op het moment dat de man zichzelf in brand stak, meerdere bezoekers aanwezig.
Ook enkele medewerkers van de balie hebben het zien gebeuren. Zij zijn door de politie opgevangen in een nabijgelegen buurtcentrum.
Het is volgens de politie nog onduidelijk of het om een schreeuw om aandacht of een zelfmoordpoging gaat.
(Bron)
Diesel maakt astma erger

Luchtvervuiling door diesel maakt mensen met astma extra benauwd. Vervuiling door benzine veroorzaakt opvallend minder klachten.
Britse onderzoekers hebben het verband gelegd tussen toenemende astmatische klachten en luchtvervuiling door verkeer. Zestig volwassenen met lichte tot zware astma zijn getest.
Zij moesten twee uur lopen in een gebied in Londen waar alleen bussen en taxi's rijden: deze voertuigen rijden vooral op diesel. Uit longtests voor en na de wandeling blijkt dat de diesellucht zorgt voor minder longcapaciteit. De patiënten werden benauwder en in de longen waren meer ontstekingsreacties te zien.
Volgens de onderzoekers was al wel bekend dat luchtvervuiling een negatief effect heeft op astmatische klachten, maar dat diesel de meeste problemen veroorzaakt is nieuw.
(Bron)
Flevolandse bossen eldorado voor varens

WAGENINGEN - De bossen van Flevoland blijken een waar eldorado voor varens te zijn. De structuur van de voormalige zeebodem is zo gunstig voor de plant dat deze zich er de afgelopen tientallen jaren in allerlei variëteiten explosief heeft kunnen ontwikkelen.
Tot die conclusie komt promovendus Piet Bremer van Wageningen Universiteit na dertig jaar onderzoek. De aangeplante bossen van Flevoland herbergen bijna alle varensoorten.
Alleen al in het Kuinderbos komen 25 soorten voor op de hellingen van greppels in het zogenoemde veenafbraakgebied. Bodemkundig komen dergelijke verdronken hoogveengebieden nergens anders ter wereld voor.
In de tijd van de Zuiderzee werd daar een laag zeer fijn, kalkrijk zand afgezet. Ook komt een hoge varendiversiteit voor bij Lelystad en in het Voorsterbos bij Kraggenburg.
Op de hellingen van greppels, die in de Tweede Wereldoorlog werden gegraven, vestigden zich onder meer vier voor Nederland nieuwe soorten. Daaronder zijn de Lansvaren en Zachte naaldvaren. Ook het aantal exemplaren van zeldzame varens nam spectaculair toe van zevenhonderd in 1979 naar 17.000 nu. Vooral de beschermde Tongvaren is succesvol.
Behalve de bodem speelt ook het bosbeheer een rol. Varens gedijen goed in bos waar 2 tot 5 procent van het licht de bodem bereikt. Onder deze grens wordt het bos te donker. Bij te veel bomenkap wordt het te licht en kunnen bramen de varens overgroeien. Zachte winters en de verminderde vervuiling door zwaveldioxide in de lucht zijn ook van belang.
Bremer verdedigt zijn proefschrift woensdag.
(Bron)
Tis trouwens druk hier.
Verderop bij een driesprong worden alle auto's die langskomen (veel) aan de kant gezet voor een of andere controle; hier in de straat sjokten hoe-heten-ze-ook-alweer, van die agenten die geen politie zijn, met hun eigen fiets aan de hand en een lading stickers - elke fiets die niet geheel in fietsklare staat lijkt, kreeg een sticker met de melding dat ie weggehaald moet worden of dat ie anders weggehaald wòrdt.
Fijn werk als het zo regent en waait - echt kerstweer, niet koud maar wel herfstig.
Duitse ruzie beslecht met kettingzagen

BERLIJN - Een ruzie tussen twee grote families in de Duitse hoofdstad Berlijn is donderdag uitgemond in meer dan een handgemeen. De strijdende partijen gingen elkaar te lijf met kettingzagen, scheppen en schoffels, maakte de politie bekend.
Vijf mannen hielden verwondingen over aan de ruzie. Ze kregen klappen met een schep. Niemand raakte gewond door de inzet van kettingzagen. In totaal twintig mensen gingen met elkaar op de vuist in de probleemwijk Neukölln.
De strijd tussen beide tuiniersfamilies was al enkele weken aan de gang.
(Bron)

woensdag, december 05, 2007

Het staat er al heel lang. In de boekenkast, bovenop de boeken: een kistje met kerstballen en slingers. Het staat daar wegens geen echte plaats en dan maar 'zolang' daar neergezet.
Misschien was het een hint, misschien gewoon haar eeuwige 'ik wil iets nieuws ontdekken', maar Tijger dacht blijkbaar ineens dat het wel leuk zou zijn als ze er in zou klimmen om er te gaan slapen.
Ik vond het niet zo'n goed idee, ik zag haar al rondbanjeren met een slinger achter zich aan. Of het hele kistje uit de kast gewerkt en de ballen in scherven op de grond.
De kerststemming zit er hier nog niet zo in.
Het wordt alleen maar warmer - vanochtend vroeg 11 graden, nu 12,5.
Big brother bestaat niet.
Ik heb een tijdje een WW-uitkering van het UWV gehad. Inmiddels ben ik al 3 maanden weer aan de slag (en die WW over 2 weken staat eigenlijk net op m'n rekening, maar goed), en ik werd twee weken geleden ziek. Inmiddels lallang weer beter, maar nog steeds niets gehoord over ziekengeld - waar het UWV doorgaans wel erg snel is met het melden dat je eventueel na x tijd in aanmerking zou kunnen komen voor een ziektewetuitkering.
Ik nam me voor te gaan bellen. Heb ik een voicemail: of ik het UWV wil bellen. Nou, echt niet via m'n mobiel - zolang ik dat ziekengeld niet heb doe ik effe zuinig aan ;-) Dus opgeschoven naar vrijdag-vrije dag.
Kom ik thuis, ligt er een brief van het UWV. Of ik even wil aantonen wat mijn nationaliteit is.
Blijkbaar heeft de ZW-afdeling geen informatie-uitwisseling met de WW-afdeling - want die laatste hééft een kopie of wat van mijn paspoort.
En blijkbaar kan het UWV ook niet in bepaalde basisgegevens kijken, waar mijn nationaliteiten keurig in vermeld staan.
Ik vind het ronduit stompzinnig dat ik nu weer moet gaan kopiëren en versturen en dat ze dat ineens bedenken hoewel eerdere betalingen van het UWV aan mij geen probleem waren. Maar misschien is het wel een goed idee dat de ene afdeling niet (zomaar) in de gegevens van een andere afdeling kan kijken.
Hoewel de overheid dat natuurlijk allemaal wil veranderen.
Maar gewoon dóórgaan.

dinsdag, december 04, 2007

Hij leerde me fietsen.
Hij leerde me de sterrenbeelden.
We plukten samen bramen (waarvan we het grootste deel gelijk opaten).
Hij zette elke zomer het zwembad in elkaar.
Als hij overwerkte, kwam hij thuis mèt de diepvriesmaaltijd die zijn werkgever verstrekte.
We bouwden zandkastelen, die ik daarna belegde met dode kwallen.
Op vakantie liepen we elke dag naar zee in de hoop een mooie zonsondergang te kunnen zien en vastleggen.
Ik fietste in de zomervakantie soms mee als hij naar zijn werk ging, waarna ik bij mijn tante bleef slapen omdat ik te lui was ook nog eens terug te fietsen.
We spendeerden uren in de doka, ontwikkelend en vergrotend.
Hij leerde me als uk Het gebed van den onwetende.
Hij maakte een vijver in de tuin.
Hij bezorgde me onbedoeld nachtmerries door de boeken die hij las als ik hem een nachtzoen gaf.
We zagen elkaar niet meer sinds 1988.
Hij is dood, en ik weet niet of ik nu rouw, of dat ik dat al lang geleden gedaan heb.

maandag, december 03, 2007

zondag, december 02, 2007

Verplaatsing viaduct mislukt

UTRECHT - De verplaatsing van een viaduct over de A2 tussen Utrecht en Leidsche Rijn is zondag mislukt. Rijkswaterstaat wilde het brugdek van ruim 900 ton 33 meter opschuiven maar bleef steken bij 17 meter.
Oorzaak was het meerdere malen knappen van de stalen kabels waarmee het dek over een stalen constructie werd getrokken, aldus een woordvoerder.
De verplaatsing was nodig voor de voortgang van de bouw van de landtunnel, waar de A2 ter hoogte van Utrecht en Leidsche Rijn door komt te lopen.
De positie waarin het viaduct zondag is blijven steken, brengt die voortgang niet in gevaar, zegt de woordvoerder.
Wel moet het verkeer het voorlopig stellen met twee in plaats van vier rijstroken. Over enkele weken wordt duidelijk hoe en wanneer het brugdek alsnog op de bedoelde plek komt.
(Bron)
Aidsbesmetting ernstiger dan verondersteld in VS

WASHINGTON - Het jaarlijks aantal nieuwe besmettingen met het virus dat aids kan veroorzaken ligt in de Verenigde Staten 20 tot 50 procent hoger dan eerder werd aangenomen.
Het officiële Centrum voor Ziektebeheersing en -preventie (CDC) heeft nieuwe statistieken klaar liggen volgens de Wall Street Journal en de Washington Post van zaterdag. Daarin wordt aangenomen dat het aantal nieuwe infecties 55.000 tot 60.000 per jaar zal zijn en niet de 40.000 die eerder werden aangenomen.
De nieuwe raming is echter nog niet voor publicatie en aan nadere studie onderhevig, aldus CDC-afdelingsdirecteur Robert Janssen. Ze wordt volgend jaar door het CDC gepubliceerd.
De opwaartse raming van het aantal nieuwe gevallen trekt de bestrijding van hiv/aids in de VS ernstig in twijfel, vindt de Wall Street Journal. Het was de bedoeling in 2001 om voor 2005 het aantal nieuwe gevallen van 40.000 tot 20.000 per jaar te halveren. Volgens Janssen zijn er niet voldoende middelen vrijgemaakt om dat te verwezenlijken.
(Bron)
Echtgenoot doodt lijdende vrouw

ROME - Een 77-jarige man is zaterdag een ziekenhuis in het Toscaanse Prato binnengestormd en schoot daar op een ziekenzaal zijn 82-jarige vrouw met drie pistoolschoten dood.
Ze werd er verpleegd aan de ziekte Alzheimer.
De man zei tegen de politie dat hij zijn vrouw niet langer kon zien lijden. Ze was al acht jaar ziek en werd afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen.
(Bron)
Tegenbeweging tegen Geert W. op komst

AMSTERDAM - Er is een tegenbeweging tegen Geert W. in oprichting. Dit heeft René Danen van 'Nederland bekent kleur' zondag bevestigd na berichtgeving in De Telegraaf hierover.
Het is de bedoeling dat het een breed platform wordt van kerken, vakbonden en migrantenorganisaties, aldus Danen. Het is nog te vroeg om te zeggen wie zich erbij aansluiten.
Mohamed Sini van de stichting Islam en Burgerschap neemt het voortouw. Hij hoopt binnen enkele weken concreter te kunnen worden.
Het initiatief is een reactie op de oproep die voorzitter van de HBO-Raad Doekle Terpstra afgelopen vrijdag in Trouw deed om "op te staan tegen de verWildering van de samenleving".
In een ingezonden brief in die krant stelt Terpstra, een prominent CDA-lid, dat W. zijn positie als Kamerlid misbruikt om op te hitsen en roept hij op "een duidelijk nee te laten horen tegen de kwade boodschap van W.".
Terpstra juicht de plannen voor een tegenbeweging toe, liet hij zondag weten. Hij is na de publicatie van de brief "overspoeld door reacties" onder meer van organisaties als Islam en Burgerschap en VluchtelingenWerk.
Zelf wilde hij geen voortrekkersrol spelen, maar Terpstra vindt wat W. doet "zeer gevaarlijk". Hij vindt het belangrijk dat ook de "autochtone elite" in beweging komt. Het is niet gericht op W., maar op de ideeën van W., aldus Terpstra.
W. noemt het initiatief van Terpstra "ronduit walgelijk". De PVV-politicus veroordeelt de buitenparlementaire tegenbeweging tegen zijn fractie, die stoelt op de democratische steun van ruim een half miljoen stemmers.
Daarnaast waarschuwt W. dat Terpstra mogelijk aanzet tot geweld tegen hem. De PVV-leider vindt dat Terpstra hem vereenzelvigt met een kwade boodschap.
"Onverantwoordelijk en gevaarlijk", zo oordeelt W.. Danen vindt dat een fase is aangebroken waarin iets moet gebeuren. Concrete plannen voor acties heeft hij nog niet.
Maar het lijkt hem een "logisch moment" voor een demonstratie wanneer de film van W. over de islam uitkomt. Dat is ergens in januari.
(Bron)

Uitdelen is altijd makkelijker dan incasseren. Je zou bijna de term 'lafbek' gebruiken.
Wilde kat bezwijkt bijna door pindakaaspot

AMSTERDAM - Een wilde kat heeft negentien dagen met een pindakaaspot op zijn kop rondgelopen. Tabitha Cain geeft de kat, die ze Wild Oats noemt, al jaren te eten in de Amerikaanse stad Memphis.
De familie Cain zag de kat de afgelopen tijd met de pindakaaspot op zijn hoofd, en probeerde het dier tevergeefs te vangen. Ze vreesde het ergste toen ze de kat een week niet hadden gezien.
'Ik dacht dat ze doodging met die pot op haar hoofd', zei de 25-jarig Cain. Ze vond de eens mollige kat deze week, te dun en zwak om te vluchten. Wild Oats werd gevangen met een visnet, en met wat olie kon de pot van haar het hoofd worden verwijderd.
Na wat water en behandeling van de wonden begon de kat na twee dagen weer te eten. "Ik heb gehoord dat katten negen levens hebben, maar ik denk dat deze er negentien heeft, omdat ze negentien dagen heeft overleefd", zei Doretha Cain, Tabitha's moeder.
Een dierenarts uit Memphis, Gerald Blackburn, zei dat hij vaker heeft gehoord van huisdieren die dagen of weken in de val zitten en toch overleven. Volgens Blackburn heeft de kat vermoedelijk overleefd vanwege haar teveel aan vet.
(Bron)
Politie pakt brein achter internetbende op

AMSTERDAM - De Nieuw-Zeelandse politie heeft in samenwerking met Nederlandse collega's een 18-jarige jongen opgepakt voor internetfraude.
Hij wordt ervan verdacht het brein te zijn achter een op internet opererende misdaadorganisatie die de creditcard- en bankgegevens van nietsvermoedende internetgebruikers gebruikte om miljoenen euro's van hun rekeningen te halen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse politiechef Martin Kleintjes vrijdag gezegd.
De Nieuw-Zeelandse politie werkte in het onderzoek samen met Amerikaanse en Nederlandse collega's. De bende zou met behulp van een cluster van gekraakte computers, een zogenoemd Botnet, 1,3 miljoen computers hebben weten te besmetten.
De FBI schat de aangerichte schade op meer dan dertien miljoen euro. De jonge hacker, op internet bekend als 'AKILL', is na verhoor weer op vrije voeten gesteld.
Wel maakt hij volgens de politie nog deel uit van het onderzoek. Hij wordt mogelijk vervolgd voor het inbreken op computers en het bezit van de daarvoor benodigde apparatuur. Hiervoor geldt een maximale celstraf van tien jaar.
Volgens Kleintjes is de jongen zeer begaafd in het schrijven van programma's die de doorsnee beveiligingssystemen van computers kunnen omzeilen. Hij zou zijn diensten tegen betaling hebben aangeboden aan leden van de misdaadorganisatie.
In het wereldwijde onderzoek naar de organisatie zijn sinds juni acht mensen gearresteerd. Naar dertien anderen wordt nog gezocht.
(Bron)
Mammoetbaby leefde 'slechts' 37.150 jaar geleden

LEIDEN - De mammoetbaby die begin juli in Siberië werd gevonden, is 37.150 jaar geleden gestorven. Dat heeft mammoetdeskundige Bernard Buigues zaterdag in Leiden laten weten. Het dier is nagenoeg in perfecte staat.
Volgens de mammoetdeskundige is de vondst van het jonge babytje zeer bijzonder, omdat algemeen aangenomen wordt dat de mammoet ongeveer 200.000 jaar geleden leefde.
Onderzoekers gaan nu proberen te achterhalen hoe oud de mammoet, genaamd Ljoeba, precies was.
Buigues nam in het Leidse museum Naturalis tevens het boek 'De Sabeltandtijger uit de Noordzee' van schrijver Dick Mol in ontvangst.
Dit boek gaat over een spectaculaire vondst van de onderkaak van een sabeltandtijger in de destijds droog liggende Noordzee.
(Bron)
Tis echt weer om met het gezin een potje te ganzenborden terwijl de erwtensoep staat te trekken...