zaterdag, september 14, 2002

In Australië is het erg droog, in Nieuw-Zeeland is dat anders. Deze foto stuurde mijn moeder door, gemaakt door een vriend van haar.

September-in-Miramar
NOS-TT 401 za 14 sep

Zaterdag is het zo ver. Professionele schapentellers uit alle hoeken van Australië komen in Hay, 730 kilometer ten westen van Sydney, bijeen om zich met elkaar te meten op het eerste nationale schapentelkampioenschap.
Zo om en nabij de 400 schapen zullen er aan de deelnemers voorbijtrekken. Deze moeten de dieren tellen en diegene die het dichtste bij het werkelijke aantal schapen in de buurt komt, wint.
Het belooft een spannende wedstrijd te worden. De tellers zijn goed voorbereid. Ze werken bij veilinghuizen en door de aanhoudende droogte in Australië deden al veel boeren hun schapen van de hand.
KLADBLOK:1-2-3-4-5...6...7....SNURK
Wegens een hoop gedoe op het werk niet gegeten. Thuis was het er ook al niet van gekomen. Vandaar dat ik nu, net na middernacht, achter een bord noodmacaroni zit. Noodmacaroni is macaroni met kaas en ketchup (ik ben een ketchupjunk), eventueel aangevuld met wat ik nog in huis heb (een blik artisjokkenbodems). En weer valt me op dat ik na het eten van oude kaas zo'n wrange smaak in mijn mond heb. De kaas is lekker, maar de nasmaak vind ik vies :-(

vrijdag, september 13, 2002

Ernstig vrijdag de dertiende op m'n werk.
NOS-TT 401 vr 13 sep

Drie metershoge, rechtopstaande asperges als kunstwerk tegenover een klooster hebben de woede opgewekt van een inwoner uit Grubbenvorst.
De gemeente had een kunstenaar de opdracht gegeven de aspergeteelt in de plaats te eren met een groot kunstwerk. Het resultaat: drie asperges bovenop een heuvel die, in het midden door een lamp verlicht, lange schaduwen werpen.
Volgens de ontzette inwoner lijkt het kunstwerk op drie fallussen en die kunnen de zusters aanstoot geven. Met een handtekeningenactie wil hij de plaatsing van de asperges proberen te voorkomen.

Kweeniet, a dirty mind is a joy forever?
NOS-TT 120 vr 13 sep

ROTTERDAM In Rotterdam zijn vier mensen gewond geraakt doordat een roltrap van het metrostation Leuvehaven op hol was geslagen. Reizigers vielen over elkaar heen waarbij een van de slachtoffers een hoofdwond opliep.
NOS-TT 115 vr 13 sep

Kamer: meer gevangenen in een cel

DEN HAAG Een Kamermeerderheid van CDA, LPF en VVD wil meerdere gevangenen in een cel opsluiten. Het CDA zal minister Donner binnenkort vragen dat mogelijk te maken om zo het cellentekort te bestrijden. Dit jaar worden circa 4000 gevangenen voortijdig vrijgelaten.
Volgens CDA-Kamerlid Rietkerk moeten kortgestraften (tot enkele maanden) en illegalen en vreemdelingen samen in een cel kunnen. In de vorige Kamer was daar geen draagvlak voor met als argument dat gevangenen recht op privacy hebben.
LPF'er Schonewille vindt dat een dooddoener. "Mensen in een verpleeghuis willen ook liever een kamer alleen".

Ach ja, een land heeft ook liever vertegenwoordigers die weten waar ze het over hebben.

donderdag, september 12, 2002

Harde maatregelen: aan de linkerkant van mijn tong zit een klein plekje dat open is - nog steeds van die stuip meer dan twee weken geleden. Het wilde maar niet dicht, ging ontsteken, deed steeds meer zeer en stoorde bij het praten. Dat kan niet als praten je vak is.
Ik besloot naar de apotheek te gaan om daar mijn tong uit te steken en te vragen of ze er iets tegen hadden. Om de een of andere reden heb ik dat toch maar niet gedaan, en zelf iets bedacht: ontstoken is meestal een teken van bacteriën. Te voorkomen (of tenminste probeerbaar) door de boel te ontsmetten. Nu kun je een mond niet ontsmetten, maar aanstippen met iets ontsmettends moest wel lukken.
Nu dans ik drie keer per dag door het huis, waarbij ik rare geluiden maak en probeer door de vloer heen te stampen. Sterilon op een open wondje op je tong - het smaakt niet lekker, en het doet zeer. Maar het wondje lijkt op de terugtocht.
De gemeente Waalwijk heeft voor haar ambtenaren een boete van 10 euro ingesteld voor roken in het gemeentehuis.
'Overtreders van het rookverbod dienen betrapt te worden door minimaal twee collega's. De boete wordt ingehouden op het salaris van de overtreder en gaat in een pot waaruit het jaarlijkse personeelsfeest wordt betaald. Er werken ruim driehonderd mensen bij de gemeente.'
(Bron)
Als al die ambtenaren nu braaf zijn of niet klikgezind, wordt dat een mager feestje...
Het wordt weer herfst, het is weer vroeg donker. Daar hoort in Utrecht iets bij tegenwoordig:

Politie Utrecht waarschuwt voor serieverkrachter

UTRECHT - De politie waarschuwt opnieuw voor de Utrechtse serieverkrachter. Niet omdat de sinds 1995 gezochte man weer heeft toegeslagen, maar omdat steeds meer vrouwen zich weer alleen in het gebied begeven waar hij actief was.
Ook de vroeger invallende duisternis en de vele nieuwe studenten zijn voor de politie aanleiding om in de Utrechtse universiteitswijk De Uithof flyers met een waarschuwing en tips te verspreiden. Een andere belangrijke reden is het feit dat de serieverkrachter veelal in het najaar toesloeg.
In de flyer raadt de politie vrouwen aan bij voorkeur niet alleen door het gebied te fietsen. Doen ze dat toch, dan geldt het advies om een route te kiezen via de goed verlichte doorgaande wegen, alert te zijn en de mobiele telefoon bij de hand te houden.
De politie houdt de Utrechtse serieverkrachter verantwoordelijk voor zeven verkrachtingen en dertien pogingen daartoe in het groene gebied tussen Utrecht, Bunnik en De Bilt. De meeste daarvan pleegde hij in de jaren 1995 en 1996. Vorig najaar sloeg hij opnieuw twee keer toe. Dat was enkele maanden nadat het onderzoek in de zaak was stilgelegd.
De politie heeft aan de hand van dna-materiaal vastgesteld dat het steeds om dezelfde man ging. Het onderzoek naar de serieverkrachter is het grootste dat ooit in de politieregio Utrecht gehouden is. Er zijn nog steeds dertig politiemensen met de zaak bezig.
(Bron)

Het was hier ooit vergeven van de politie. Achter elke tweede boom stond een agent, en als je langzaam fietste, piepten ze even om de stam heen om te kijken wie je was en wat je deed. Laat in de avond kwam de soepbus langsrijden en rook het op bepaalde plekken nog uren naar soep. In het donker door de mist-met-tomatensoepgeur.
Ik ben er zeker van dat ik hem ooit achter me aan had. Een man die lang achter me fietste, mijn tempo aanhield (zegt niks, want het is zo makkelijk om zo mee te fietsen met een voorganger), maar die me op een rare manier inhaalde - veel te dichtbij. Dus ik pakte mijn fietsslot, een degelijke beugel. En ineens ging de fietser er als een speer vandoor.
Later kwam de compositietekening, die behoorlijk leek.
Vorig jaar was meneer weer bezig, maar dan op een scooter. En gewelddadiger: hij bond een meisje naakt aan een boom, ver weg van een pad, met afgeplakte mond. In de kou, in het donker. Ik wil er niet aan denken hoe ze zich voelde en misschien nog voelt :-(
Ik vind het nog altijd jammer dat hij het toen niet geprobeerd heeft. Ik had hem knock-out geslagen.
Ik krijg jeuk van al die herdenkingen. Tuurlijk is wat er gebeurd is, schokkend. Tuurlijk zijn nog heel veel mensen in de rouw.
Maar er bekruipen me steeds zoveel maars...
Er komen vaker zoveel mensen om - dus om het aantal gaat het niet.
Is al dat gedoe dan vooral om de manier waarop? Zoals honderd doden in India een klein itempje achterin het nieuws zijn, en veel mensen zich de beelden nog herinneren van dat meisje in de put in Colombia?
We zagen het gebeuren, dat hakte erin. Maar het gaat blijkbaar ook niet om het feit dat het zo gewild was door een stel krankzinnigen - hebben we de slachtingen in Rwanda of in Joegoslavië herdacht? Okee, die zijn niet zo direct tot één moment terug te brengen. Maar toch - ik krijg er een vreemde smaak van in mijn mond.
En ik vind het luguber dat 3000 doden in het ene land een veelvoud daarvan in een ander land schijnen te rechtvaardigen.
Ik had een luie dag, en zat nog in bed te lezen. Vriendje belde gehaast op dat er een vliegtuig op het WTC geknald was, en ik dacht aan een crash in Amsterdam. Zette de tv aan en zag het tweede vliegtuig gaan, waarbij het besef kwam dat dit geen ongeluk was.
Daarna verging het mij zoals vele anderen: verbijstering, kwaadheid, angst, speculeren, 'als de Amerikanen maar niet direct de derde wereldoorlog uitroepen', aan de tv vastgezogen zitten.

woensdag, september 11, 2002

Gedoe: na een late dienst in het donker door een mistige wijk fietsen, en daarna in het donker dwars door heel veel spinnenwebben moeten om vervolgens op de tast al die eerder 'even' opzij gezette potten en bakjes weer terug te zetten zodat je de biobak op straat kunt zetten.

dinsdag, september 10, 2002

Hoop door uitvinding voor Ikea-klunzen

LONDEN - Altijd gedonder met bouwpakketten van meubelfabrikanten? Nooit een fatsoenlijke Ikea-kast in elkaar kunnen zetten? Een Zwitserse vinding biedt hoop. Microchips in de bouwonderdelen vertellen je in de toekomst of je alles wel op de juist plek vastschroeft.
Onderzoekers aan het Zwitserse federale Instituut voor Technologie in Zürich bestudeerden een Ikea-bouwpakket voor een kast, en kwamen tot de conclusie dat je het pakket op 44 manieren in elkaar kan zetten. Slechts acht opties waren verantwoord. De overige waren onveilig of leidden op het laatste moment toch tot een mislukking.
De wetenschappers plantten in ieder onderdeel sensoren, die bij beweging en druk een signaal verzonden naar een microchip in een van de delen. De chip, draadloos verbonden aan een computerprogramma, bepaalde de positie van de onderdelen tegenover elkaar en gaf instructies voor de assemblage.
Uiteindelijk moet het systeem nog simpeler worden gemaakt, door bijvoorbeeld lichtjes die vertellen welk onderdeel als volgende moet worden vastgemaakt en hoe, zo schrijft het blad New Scientist. Meubelfabrikanten hebben nog niet gereageerd op de vinding.
(Bron)

Ik heb nooit zo'n moeite met die pakketten, terwijl ik toch echt niet zo heel handig ben. Meestal lees ik eerst de instructie, snap dat niet helemaal, en ga dan bedenken hoe het er uit moet komen te zien en hoe het zover moet komen. Meestal snap ik daarna de instructie wel ;-)
Ter illustratie:

NOS-TT 106 di 10 sep

Premier betreurt uitspraken Veerman

DEN HAAG Premier Balkenende betreurt de uitspraken van minister Veerman van Landbouw over de landbouwsubsidies en de uitbreiding van de Europese Unie. Die hebben volgens hem bijgedragen aan een "onduidelijke positie" van Nederland.
Veerman zei in Denemarken dat Nederland niet meer vasthoudt aan de eis dat tegelijkertijd met de uitbreiding van de Europese Unie de inkomenssteun aan boeren moet worden afgebouwd. Dat is in strijd met het regeerakkoord.
Balkenende zegt dat het kabinet bij de afspraken uit het akkoord blijft. Hij erkent dat Veerman de eenheid van het kabinetsbeleid heeft geschaad.
Is het gek dat ik héél erg moe word van dit kabinet? Het roept maar wat ('Iedereen moet zich aan de normen houden, maar ik mag te hard rijden.' 'Campagne tegen geweld opstarten, maar op school mag geslagen worden.'), is zo inconsequent als maar kan, spreekt elkaar steeds tegen...
Nog even en JP en meneer 'Ik ben hip omdat mijn haar wild zit' rollebollen al vechtend over het Binnenhof. Nieuwe politiek, wat u zegt.
Politiemedewerker aangehouden voor zedenmisdrijf

DEN HAAG - De politie heeft maandag een 30-jarige medewerker van het korps Haaglanden aangehouden op verdenking van zedendelicten. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij drie zedenmisdrijven in de arrondissementen Dordrecht en Den Haag. Dat heeft Haaglanden dinsdag bekendgemaakt.
De man, die inmiddels uit zijn functie is ontheven, wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie wil niets zeggen over de precieze aard van de misdrijven. Over de functie en de woonplaats van de man zijn ook geen mededelingen gedaan.
(Bron)
Frituurvet zorgt voor chaos in Zwolle

ZWOLLE - Een spoor van frituurvet op diverse wegen in Zwolle heeft maandag voor grote overlast voor het verkeer gezorgd. Omdat de schoonmaakwerkzaamheden mislukten, blijven ook dinsdag en woensdag wegen afgezet. Dat meldde de politie maandagavond.
Maandagochtend verloor een vrachtwagen twee vaten oud frituurvet. Een van de vaten sprong kapot op het wegdek. Het verkeer dat vervolgens door het vet reed, verspreidde sporen op diverse wegen in de binnenstad.
Een gespecialiseerd bedrijf heeft geprobeerd het frituurvet op te ruimen: tevergeefs. Dinsdag wordt geprobeerd het vet weg te krijgen door een laag van het wegdek af te frezen. De politie verwacht dat de straten tot en met woensdag dicht blijven.
(Bron)
NOS-TT 371 di 10 sep

Een Amerikaanse IT-consultant is een 'afwijshotline' begonnen voor mensen die genoeg hebben van de ongewenste avances van bewonderaars.
Iemand die van de dienst gebruik wil maken, hoeft slechts het telefoonnummer van de hotline te geven en te doen of het zijn of haar eigen nummer is.
De hoopvolle beller krijgt vervolgens de volgende tekst te horen: "Degene die je dit nummer gaf, wilde je blijkbaar niet zijn of haar echte nummer geven. Misschien ben je niet het juiste type of ben je lelijk, dom en stink je uit je mond", enzovoorts. Duidelijke taal.
NOS-TT 371 di 10 sep

Criminelen doen soms zulke domme dingen dat je bijna een school voor ze op zou richten. Maar een Zweedse berover spant wel de kroon.
De 47-jarige overvaller wilde het postkantoor in Halmstad beroven. Hij zei tegen de beamte dat hij gewapend was en eiste geld.
Verder wilde hij graag dat er veertig miljoen euro op zijn rekening gestort werd en hij overhandigde een briefje met zijn rekeningnummer. Het was voor de Zweedse politie een koud kunstje om de betreffende bank te bellen en de identiteit van deze man te achterhalen.

maandag, september 09, 2002

zondag, september 08, 2002

Wassen, ruimen, sterk laatste-dag-gevoel.
Foto's moeten weggebracht, er moet iets afgehaald bij het postkantoor, vanavond op tijd naar bed want morgen weer erg vroeg op - zucht.
Ik ben toe aan vakantie.